Bewonersblad Buurt - december 2021

Page 1

MAGA Z I N E VO O R EN D OO R H UU R D ER S VAN ZAYAZ • D ECEM B ER 2 02 1

TIJDELIJKE BLIJVERTJES

De kracht van een flexwoning

sneller uit de schulden

ER IS ALTIJD EEN OPLOSSING

BEWONERS WIPPEN TEGELS

tegels eruit, groen erin buurt

1


inhoud

3

Goede buren

4

Bedrijvige buurtjes

6

Bijbuurten

8

Samen voor een duurzame & gezonde stad

Gezelligheid op grote hoogte

Handen uit de mouwen op Burendag

Actie voor gratis energiebespaarders

10 ‘Het Eekbrouwertje is er voor iedereen’

Voor buurtgenoten die iets willen organiseren, staan de deuren altijd open

11

Als je na je ouders ook nog je huis dreigt te verliezen Maatwerk voor jongeren na het overlijden van hun ouders

12 Kansen pakken in een overspannen woningmarkt

Ondanks alles komen er de komende jaren 1.300 woningen bij

14 ‘Er is altijd een oplossing!’

Nieuwe aanpak gemeente zorgt voor een snellere uitweg bij schulden

16 NK Tegelwippen

Tegels eruit, groen erin

17 Achterpad Maaspoort

Tussen Maas en stad

18 Bijbuurten 20 Tijdelijk helemaal thuis

De locaties blijven tijdelijk, maar flexwonen is een blijvertje

Een overzicht van alle onderhouds- en renovatieprojecten

Robert brengt een bloemetje bij mevrouw Van Zoggel

22 Zonnepanelen, rookmelders en ander werk 24 Jubileren in je eigen huis

COLOFON Buurt verschijnt twee keer per jaar voor alle huurders van Zayaz. Redactieadres Buurt Postbus 488, 5201 AL ’s-Hertogenbosch Redactie Marjon van Dinther (Zayaz), Laura van der Burgt, Chantal Wuijster - Skrebbel Communicatie Ontwerp & lay-out Irene Pijnenburg - Plan C Fotografie Marc Bolsius Drukwerk DekkersVanGerwen. Aan deze uitgave kunt u geen rechten ontlenen.


goede buren

Gezelligheid op grote hoogte

Wat een plek! Vanaf de negende verdieping overzie je de hele stad. “Kijk, de Sint Jan, daar de Watertoren, het Paleiskwartier…”, wijst Ellen. Samen met Marja en Thea runt ze alweer jaren het Petit Café, een geliefd plekje voor de bewoners van het seniorencomplex aan de Klokkenlaan. Ze hebben het er maar druk mee. Tussen het koffie-uurtje en de knutselmiddag heeft het comité even tijd voor een praatje. “Comité? Nee hoor, we doen het gewoon samen en maken goede afspraken. Komt het een keer niet uit, dan nemen we het soepel van elkaar over. Dat gaat al jaren goed en daar zijn we zuinig op.”

Rollatorgehalte

Toen alle bewoners in 2008 een eigen hr-ketel kregen, kwam de verwarmingsruimte op zolder leeg te staan. Zayaz hielp de boel op te knappen en sindsdien wordt er volop koffie gedronken, geknutseld, bijgepraat en vooral: naar elkaar omgekeken. Voor een aantal bewoners is het een vast dagelijks uitje. Vooral heel belangrijk voor mensen die alleen zijn of wat minder vitaal, volgens Marja. Ellen voegt er droog aan toe: “Het rollatorgehalte is nogal hoog.” Marja: “Tja, we worden ouder. Allemaal ziek of onderweg, er zijn ook veel bewoners weggevallen de laatste tijd. Maar we helpen elkaar bijvoorbeeld ook als iemand een nieuwe mobiele telefoon heeft en nog niet weet hoe die werkt.

Leuke dingen, verdrietige dingen; we zorgen dat iedereen zijn verhaal kwijt kan en laten iedereen in zijn waarde.”

Twee rijen dik

Naast de wekelijkse gezelligheid is er elke maand een bingo, en vooral de jaarlijkse kerstbrunch is populair. Dan zit het hier twee rijen dik – tot corona dan. “Want natuurlijk houden we ons aan de richtlijnen,” benadrukt Thea. “We waren zo blij dat het allemaal weer kon na de zomervakantie. We hadden het echt gemist, veel mensen zitten er toch op te kijken. Het is een hechte groep geworden.”

IJstaart

Hopelijk kan de kerstbrunch dit jaar doorgaan. Qua corona, maar ook qua budget. “We zijn zelfvoorzienend”, vertelt Marja, die ook penningmeester is. “We vragen 50 cent voor koffie met een koekje, maar dit jaar zit er weinig in de pot.” Wat er dan zoal op tafel komt? “Een lekker voorgerecht, broodjes, salades, en natuurlijk… Viennetta, wat anders? Maar alleen als ‘ie in de reclame is, hoor!” buurt

3


Bedrijvige buurtjes In september was het Burendag en in ‘s-Hertogenbosch was er genoeg te doen! Ook medewerkers van Zayaz staken samen met bewoners de handen uit de mouwen.

Tuinkasten voor De Vliert

Samen met bewoners van de flexwoningen bij stadion De Vliert zetten we tuinkasten in elkaar, waar zij spullen in kunnen opbergen. Onze tuktuk kwam langs met wat lekkers.

Opening Zilverpoort

Geurige gevels

Samen met bewoners Roeno, Joop, Joep, Jolanda en Annemarie legden we geveltuintjes aan. Het pleintje aan de Hadewychstraat oogt nu een stuk gezelliger. Bijkomend voordeel: kok Roeno kan voortaan koken met de verse kruiden uit zijn eigen tuintje. Ruikt heerlijk!

Op Burendag werd woon-zorgcomplex Zilverpoort officieel geopend door wethouder Roy Geers. Het complex heeft 16 appartementen, die zijn bedoeld voor bewoners met dementie. Zorgondernemer Sibylla kijkt terug op een geslaagde dag: “We zijn trots op wat we hier samen hebben neergezet: passende zorg en persoonlijke aandacht in een huiselijk omgeving.”

Prairietuinen op de Reit

Ook de Zesde Reit werd een stukje groener. Bewoonster Sylvia woont al meer dan 25 jaar in de wijk en vond dat haar omgeving wel wat groen kon gebruiken. “Een bloeiende tuin nodigt de mensen uit om naar buiten te gaan en elkaar te ontmoeten”, vindt ze. Op twee plekken maakten de tegels daarom plaats voor planten.

Wilt u ook samen met de buren in uw wijk aan de slag? Meld u dan aan voor de landelijke vrijwilligersactie NLDoet op 11 & 12 maart 2022. Op www.nldoet.nl vindt u meer informatie, ook over de mogelijkheid van een eventuele financiële bijdrage van het Oranjefonds.

4 buurt


buurt

5

terugblik


Pas op voor oplichters Woningnet! Internetcriminelen versturen sinds enige tijd valse e-mails en sms’jes op naam van Woningnet. Ook bellen ze mensen op met de boodschap dat hun inschrijving vervalt. Bent u gebeld of heeft u een mail of sms gekregen van Woningnet, waarin staat dat u verlengingskosten moet betalen? Hang op, klik niet op de link, maak geen geld over en verwijder direct het bericht. Bij vragen of twijfel kunt u altijd even bellen met Zayaz, via 073 - 648 2400, of kijk op www.woonserviceregionaal.nl.

Vuur mag, rook niet

Lekker samen bij een vuurkorf in de tuin marshmallows roosteren of worstjes braden; sommige mensen vinden het heerlijk. Het mag ook, maar alleen als er geen gevaar of hinder is voor de omgeving. Dikke rookwolken zijn dus niet toegestaan.

Houd het vrij & veilig Een brandgang of achterpad is een belangrijke vluchtroute, bijvoorbeeld bij brand. Deze route moet dus altijd goed bereikbaar zijn; voor u, de buren en de hulpdiensten. Zet er dus geen vuilnisbakken, afvalzakken, tuinafval of fietsen neer. Verwijder onkruid en snoei regelmatig overhangende takken. Zijn er problemen met de bestrating? Daar kunt u Zayaz voor bellen.


bijbuurten

Plastic bruggen bouwen Als ruimtelijk ontwerper Hanneke Gerrits deze donderdagochtend in de kliko’s bij de ingang van de Noorderpoort kijkt, moet ze even lachen. “Ze zitten alwéér vol. Dat krijg ik nooit allemaal mee op de fiets.” Sinds de aftrap van haar sociale kunstproject Waste Welcome zamelen de bewoners van de Hambaken fanatiek plastic afval in. Hanneke recyclet het in de werkplaats van Sparkling Plastic en maakt er een object voor de wijk van. Hanneke was nog maar net afgestudeerd, toen ze werd benaderd door het Eindhovense sociaal ontwerpbureau Tante Netty. “Zij zochten een designer, die samen met bewoners en partners van de Hambaken iets creatiefs wilde doen met afval uit de wijk. Dat vond ik meteen een leuk idee, zo kan ik als maker iets betekenen voor mijn stad.” Afgelopen zomer begonnen Tante Netty en Hanneke met kennismaken en ideeën ophalen. Ze gingen langs bij de jongeren van Hambaken Connect, bezochten de Noorderpoort en de Brede Bossche School. Ook wandelde Hanneke door de wijk met onze sociaal wijkbeheerder Robert de Peffer. “Het viel me op hoeveel afval ik op straat zag; tot bankstellen en koelkasten toe. Zo ontstond het idee om iets te gaan maken van plastic afval.”

Eén dop is top

Samen met Bassir, een vrijwilliger uit de wijk, bracht Hanneke flyers rond, om bewoners te vragen hun schoongemaakte plastic in te leveren. Het moest wel van een specifieke soort zijn: pindakaasdoppen, shampoo- en wasmiddelflessen waren bijvoorbeeld goed. “Plastic is heel sterk en veelzijdig, je kunt er zelfs bruggen van bouwen. Maar als je verschillende soorten samenvoegt, kun je het niet meer recyclen. Vandaar dat we zo streng zijn”, verklaart ze. Inmiddels staat er al een volle container plastic klaar om versneden te worden. “Dat mensen zich hier zo voor inzetten, zegt wel iets over de betrokkenheid in deze wijk. Dit is echt de juiste buurt voor dit project.” Wat Hanneke uiteindelijk maakt van al dat Hambakense plastic, bepalen de bewoners. “Een bankje wordt vaak genoemd, maar ook tuinhekjes, stoeptegels en bloembakken. Ik heb heel veel zin om ermee aan de slag te gaan, rond april hoop ik het resultaat op te leveren.” Meer weten, of meedenken over wat Hanneke gaat maken? Kom dan op donderdagochtend naar Noorderpoort, kijk op www.hannekegerrits.com of stuur een mail aan lisette@tantenetty.nl.

buurt

7


Samen voor een duurzame

In dit overzicht ziet u hoe de 4 Bossche woningcorporaties en de gemeente ’s-Hertogenbosch samen werken aan een duurzame stad. Alles wat wij doen, staat in het teken van een fijne leefomgeving, prettig wonen en gezonder leven.

Kijk voor slimme energiebespaartips op www.milieucentraal.nl

8 buurt


duurzaam

& gezonde stad Klimaatakkoord, CO2-uitstoot, broeikaseffect, energieneutraal wonen; de termen vliegen je tegenwoordig om de oren. Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Uiteindelijk willen we allemaal een fijne en gezonde leefomgeving. Daarom in het kort: dit doen we in ’s-Hertogenbosch en dit kunt u zelf doen.

Van Parijs …

In 2015 ondertekenden 195 landen het Klimaatakkoord van Parijs. Zij spraken met elkaar af dat de opwarming van de aarde ruim onder de 2 graden Celsius moet blijven. De temperatuurstijging wordt veroorzaakt door steeds meer CO2 in de dampkring als gevolg van het verbranden van fossiele brandstoffen (zoals olie, kolen en aardgas), ontbossing en landbouw. Dit houdt meer zonnewarmte vast – het broeikaseffect – waardoor het klimaat verandert. We zien de gevolgen daarvan elke dag in het nieuws, van overstromingen tot bosbranden.

… naar ’s-Hertogenbosch

Ook in onze stad hebben we samen afspraken gemaakt die aansluiten bij het wereldwijde Klimaatakkoord. De gemeente ’s-Hertogenbosch, de vier woningcorporaties en het Stedelijk Huurdersplatform (SHP) ondertekenden het Duurzaamheidsakkoord. Daarin staan maatregelen om de CO2-uitstoot te verminderen en de stad aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering. En dat is hard nodig om de kwaliteit van leven in de stad goed te houden of te verbeteren. Dit zijn de afspraken. In 2050: • wordt in de Bossche woonwijken alleen nog volledig schone en duurzame energie gebruikt • brengt het wonen in onze stad geen schade meer toe aan de aarde en hergebruiken we al het afval • zijn de woonwijken klimaatbestendig en aantrekkelijk voor mens en dier • wonen de inwoners van ’s-Hertogenbosch bewust en duurzaam in een gezonde omgeving Hiernaast ziet u hoe we daar met elkaar aan werken. Van nestkastjes tot zonnepanelen.

Wat kunt u zelf doen?

Iedereen kan iets bijdragen. Op allerlei manieren, in het groot of in het klein. Hieronder vier tips die u eenvoudig zelf kunt doen.

1 Ledlampen gebruiken

Uw gloei- of halogeenlamp vervangen terwijl die nog niet kapot is, lijkt misschien zonde. Maar dat is het niet. Een ledlamp is zuiniger dan een gloeilamp en verdient zich snel terug. U kunt dus flink energie besparen door ledlampen aan te schaffen.

2 Tochtstrips plaatsen

Door de brievenbus, langs het kruipluik of onder de deur door: tocht kan overal vandaan komen. De oplossing is simpel: maak naden en kieren in huis dicht, bijvoorbeeld met tochtstrips of kit. Uw huis voelt warmer, u verspilt minder energie en helpt het klimaat.

3 Korter douchen

Probeer wat minder lang te douchen, bijvoorbeeld steeds een minuutje korter. Of zet een kookwekker en douche maximaal vijf minuten. U kunt ook een spaardouchekop aanschaffen bij de bouwmarkt, daarmee bespaart u water, energie en geld. Ze zijn gemakkelijk zelf te plaatsen.

4 Tegels eruit, groen erin

Meer groen in de tuin houdt minder hitte vast, zorgt ervoor dat regenwater beter weg kan, en is beter voor de bodem, de vogels en insecten. Het is vaak een kleine moeite en de tuin knapt er enorm van op. Op pagina 16 leest u hoe andere huurders het aanpakken.

Actie voor gratis energiebespaarders! In november kregen alle Bossche huurders een brief van de gemeente en de woningcorporaties, met daarin een code om via de webshop www.debespaarcode.nl gratis energiebespaarders te bestellen. Bijvoorbeeld ledlampen, tochtstrips en radiatorfolie. De actie was direct een groot succes: in de eerste week maakten zo’n 9.000 huurders gebruik van dit mooie aanbod. Heeft u ook een brief gehad maar nog niet besteld? Kijk dan snel op www.bespaarcode.nl of er nog voorraad is! Voor meer informatie en tips over energie besparen kunt u terecht op onze website, of kijk op www.milieucentraal.nl. buurt

9


‘Het Eekbrouwertje is er voor iedereen’ Als het aan beheerder Bertus Spronk lag, zou buurtkamer Het Eekbrouwertje de hele week open zijn. Maar ja – hij heeft ook nog een privéleven. Voor buurtgenoten die iets willen organiseren, staan de deuren echter altijd open: “Iedereen met goede ideeën is hier welkom.” Sinds de oplevering van ons nieuwe appartementencomplex op de hoek van de Eekbrouwersweg en de Sint Teunislaan bracht Bertus al heel wat vrije uurtjes door in de buurtkamer. Zodra zijn eigen appartement op de tweede verdieping op orde was, begon hij op de begane grond opnieuw. Verven, behangen, vloeren leggen. Meubels en servies kopen, gordijnen uitzoeken. En toen moest het echte werk nog beginnen: het ontvangen van buurtbewoners en het organiseren van activiteiten. “Ik kan nou eenmaal niet stilzitten”, verklaart hij grinnikend. Het resultaat mag er zijn. “Samen met buurtgenoot Peter Spierings hebben we er een gezellige ontmoetingsplek van gemaakt. Het is fijn dat mensen ergens naartoe kunnen, nu het slechter weer is.”

Terrasje

Het Eekbrouwertje is vijf dagdelen per week open. “We organiseren dan allerlei activiteiten, maar mensen kunnen ook gewoon een kop koffie komen drinken”, vertelt Bertus. Ondanks dit toch al vrij drukke schema zijn er genoeg nieuwe plannen. “We willen gaan koken voor mensen met een kleine beurs. Volgend jaar zouden we graag een terrasje openen, misschien met een barbecue of een jeu-de-boules baan erbij. Alleen aan feestjes beginnen we niet. We willen geen overlast veroorzaken.”

Knutselen voor kinderen

Hoewel een aantal buurtbewoners de weg naar Het Eekbrouwertje al weet te vinden, zou Bertus graag zien dat meer mensen gebruik gaan maken van de buurtkamer. “Dit is géén ouderenhonk, wij zijn er voor jong en oud”, benadrukt hij. “Binnenkort komen twee vrijwilligers uit de wijk sieraden en sleutelhangers maken met kinderen. Dat vinden wij hartstikke mooi. Met een leuk idee ben je bij Het Eekbrouwertje altijd welkom.”

Weekprogramma • • • • •

Maandag 13.30-16.00: spelletjesmiddag Dinsdag 13.30-16.00: kaarten Woensdag 10.00-12.00: vrije inloop Donderdag 13.30-16.00: darten Vrijdag 13.30-16.00: creatieve middag

Aanmelden voor de activiteiten is niet nodig. Meedoen mag altijd, maar alleen kijken ook! Tijdens de openingstijden is er altijd de gelegenheid om een kop koffie te drinken en een praatje te maken. Om ervoor te zorgen dat de buurtkamer nog beter vindbaar is voor iedereen, doet Zayaz Het Eekbrouwertje raamstickers en een uithangbord cadeau. Het ontwerp hiervan maken we samen met de beheerder.

Alle hulp is welkom!

Het Eekbrouwertje is erg geholpen zijn met wat extra handen, die (liefst) een dagdeel per week koffie, thee en fris willen schenken. Iets voor u? Stuur dan een bericht aan info@buurtkamerheteekbrouwertje.nl. Of beter nog: loop even binnen.

10 buurt


Altijd een oplossing voor jongeren als hoofdhuurder overlijdt Wat als je na het overlijden van je ouders ook nog je huis dreigt te verliezen? Misschien heeft u er de laatste tijd iets over gelezen in het nieuws. We willen u graag informeren hoe Zayaz hiermee omgaat. Jaarlijks komt het in Nederland ongeveer tachtig keer voor dat de hoofdhuurder overlijdt en er jongvolwassen kinderen alleen achterblijven. Elke woningcorporatie krijgt dus wel eens met zo’n verdrietige situatie te maken, ook Zayaz. We zoeken dan samen met de jongeren naar een passende oplossing. Voorop staat: we zetten niemand op straat en hebben alle aandacht voor de persoonlijke omstandigheden.

Woning te groot of te duur

We ondersteunen de jongeren door met hen in gesprek te gaan en kijken samen wat er nodig en mogelijk is. Dat wil niet zeggen dat zij altijd in het ouderlijk huis kunnen blijven wonen. Als de woning te groot of te duur is voor de jongeren, dan gaan we op zoek naar een andere woning die beter bij hen past.

Niet van de ene naar de andere plek

Als je als kind alleen achterblijft, komt er heel wat op je bordje. Er moet van alles geregeld worden, en dat naast het grote verdriet. Daar kun je wel wat hulp bij gebruiken. Soms zijn er nog andere familieleden of we betrekken er een hulpverlener bij. We zoeken in ieder geval naar een blijvende oplossing, zodat de jongeren niet van de ene plek naar de andere hoeven. Een woonsituatie die rust geeft is belangrijk voor de verwerking.

Alleen jongvolwassenen

We willen benadrukken dat het hier alleen gaat om jongvolwassenen die altijd bij hun ouder(s) hebben gewoond. Volwassenen die bijvoorbeeld na een verbroken relatie weer ‘thuis’ zijn gaan wonen, komen niet voor deze ondersteuning in aanmerking.

buurt

11


In een tijd dat de prijzen op de woningmarkt de pan uitrijzen en aannemers worstelen met tekorten aan personeel én bouwmaterialen, blijft onze coördinator projectontwikkeling Berry Brekelmans onverstoorbaar zoeken naar kansen voor nieuwe sociale huurwoningen in Den Bosch. Ondanks de tegenwind staat er een ongekend aantal bouwprojecten op stapel: “De komende jaren komen er sowieso 1.300 nieuwbouwwoningen bij. En er komen vast nog projecten bij”.

‘Wij zien nog kansen genoeg’ Ruim 1.300 sociale huurwoningen erbij in de komende jaren In de woonvisie van de gemeente ‘s-Hertogenbosch staat dat er in de stad 10.500 extra woningen nodig zijn; tot en met 2030 moeten er minimaal 3.150 bij komen in de sociale huursector. Voor ruim een derde daarvan heeft Zayaz al concrete plannen.

Hoe krijgt Zayaz het voor elkaar om zoveel plannen rond te krijgen?

“Naast de locaties en gronden die de gemeente ’s-Hertogenbosch gebruikt voor sociale woningbouw, zoeken we voortdurend naar nieuwe kansen; zowel in nieuwbouw als verbouw. En dat spreken we ook uit. Je moet ervoor zorgen dat makelaars en projectontwikkelaars jou weten te vinden, als ze een interessant project met een sociale opgave hebben. Dat lukt steeds beter. Daarnaast investeren we veel in langdurige samenwerking; van commerciële partijen tot zorgverleners. Voordeel van zakendoen met Zayaz is dat wij een betrouwbare, financieel gezonde partij zijn, die snel beslissingen kan nemen. Dat betaalt zich uit in mooie deals.”

De gemeente stelt tegenwoordig meer eisen aan bouwprojecten van commerciële partijen. Hoe zit dat?

“De gemeente verplicht projectontwikkelaars om te bouwen in verschillende prijsklassen, waaronder sociale huur en woningen voor middeninkomens. Voor commerciële verhuurders is dat vaak minder interessant, want op de vrije markt kunnen ze veel meer huur vragen. Voor dat gedeelte van het project nemen ze nu vaker contact met ons op.”

Heeft die sociale huurplicht al geleid tot concrete successen voor Zayaz?

“Zeker. Zo kochten we het voormalige GGD-pand aan de Orthenseweg van een commerciële belegger. We gaan alle appartementen aan onze eigen doelgroep verhuren. Ook in het plan Amadeiro, op het voormalige KPN-terrein in de binnenstad, is het ons gelukt om 62 sociale huurwoningen te kopen. Daarnaast komen hier 158 huurwoningen voor het middensegment en de vrije sector.”

Denk je dat de aannemers het tempo kunnen bijbenen?

“De spanning zit inderdaad vooral daar. Aannemers kampen met een chronisch tekort aan vakmensen en door de coronacrisis zijn bouwmaterialen schaars en verschrikkelijk duur geworden. Dat zet zowel de planningen als de budgetten enorm onder druk. Zuur voor de huurder, die daardoor langer op een huis moet wachten, maar voor ons staat de kwaliteit van het eindresultaat voorop.”

Komt het dan toch ooit goed met de wachtlijsten?

“Ook na 2025 komen er vast nog nieuwe kansen voorbij om extra woningen te bouwen. Denk bijvoorbeeld aan verdichting in bestaande wijken en grootschalige woningbouw in de Groote Wielen, de Bossche stadsdelta en het gebied rond station Oost. Wat dat precies betekent voor de wachtlijsten, kan ik niet voorspellen. Maar wij blijven bouwen.”

woningen in aanbouw & ontwikkeling 2025

+186

2024

+17

2023

+573

2022

+531

Totaal

woningen

Genoemde jaartallen en aantallen woningen onder voorbehoud

12 buurt

1.307


Betrouwbaar bouwen, ondanks corona Voor de Hervensche Poort gingen we in zee met een aannemer waar we nog niet eerder mee gewerkt hadden. Projectleider Michel van Lieshout leidde de bouw van de 19 gasloze appartementen. “Het bouwplan was al kant en klaar toen Zayaz het overkocht van projectontwikkelaar Slokker Vastgoed. De bouw startte in maart 2020, precies toen de coronacrisis uitbrak. Gelukkig hadden we weinig zieken. Begin 2021 waren de woningen klaar, geheel volgens planning.” Inmiddels bezorgt corona de bouwwereld nog meer kopzorgen: er is een groot tekort aan bouwmaterialen. Daardoor rijzen de prijzen de pan uit. “Wat je vandaag bestelt, kan over een maand al 20-30% duurder zijn. Ook zijn de levertijden een stuk langer”, bevestigt Michel. “Het is tegenwoordig een hele puzzel om een bouwproject goed te plannen en begroten, maar het lukt ons nog steeds. We hopen in de toekomst vaker voor Zayaz te bouwen.”

Berry Brekelmans en Michel van Lieshout


Nieuwe aanpak gemeente zorgt voor een snellere uitweg bij schulden

‘Er is altijd een oplossing!’ Als incassoconsulent Maran Martens van Zayaz contact zoekt met huurders over een betalingsachterstand, krijgt ze zelden meteen een reactie. Dat begrijpt ze best: “Veel mensen schamen zich, of ze denken dat ik de problemen nog erger kom maken. Maar dat is niet zo – juist niet! Ik wil praten over een oplossing. En die is er altijd, mede dankzij de snelle schuldhulp die de gemeente mensen biedt.” Als Maran merkt dat een bewoner de huur niet op tijd kan betalen, weet ze dat er meestal meer geldproblemen zijn. De huur wordt namelijk vaak als eerste betaald – niemand wil zijn huis op het spel zetten. Daarom trekt Maran in zo’n geval meteen aan de bel. “Als we wachten, blijven de schulden oplopen en worden de problemen alleen maar groter.” Toch geven huurders in het begin vaak niet thuis als Maran aanklopt. “Ze nemen de telefoon niet op, of ze doen de deur niet open. Dat vind ik zo jammer. Het beste dat je voor jezelf kunt doen, is om tafel gaan en een plan maken.”

Gratis hulp voor iedereen

Als inderdaad blijkt dat huurders meerdere schulden hebben, helpt Maran ze graag met een aanmelding bij het loket Eerste Hulp bij Geldzaken (EHBG) van de gemeente. “Wij streven naar een blijvende oplossing, daarvoor moeten alle schulden worden aangepakt”, verklaart ze. EHBG is er voor alle inwoners van ‘s-Hertogenbosch met zorgen en vragen over geldzaken. Gratis. En nee, je belandt echt niet meteen in de schuldsanering als je hulp vraagt. “We kijken samen met mensen wat zij nodig hebben”, benadrukt Marjolein Kreemers, teamleider van de afdeling Intake en Stabilisatie bij de gemeente. “Soms is alleen wat advies, overzicht of bemiddeling al voldoende.” Als de problemen groter zijn en er meerdere schuldeisers zijn, kan de afdeling Schulddienstverlening van de gemeente proberen om een schuldregeling op te starten. “In 85% van de gevallen geven we dan een saneringskrediet, daarmee worden de schuldeisers in één keer afgekocht”, legt ze uit. “Dit heeft als voordeel dat mensen uiteindelijk nog maar één schuld hebben, namelijk het saneringskrediet. Op basis van je inkomsten en uitgaven bekijken we wat je daarop kunt aflossen; dit geeft rust en overzicht. Kom je alle afspraken na, dan ben je na 36 maanden schuldenvrij. Je hoeft niet meer bang te zijn voor deurwaarders of een ontruiming, dat scheelt zoveel stress.”

‘Je belandt echt niet meteen in de schuldsanering als je hulp vraagt’ Stip aan de horizon

Sinds vorig jaar neemt de gemeente deel aan het initiatief Collectief Schuldregelen, daardoor krijgen mensen nu veel sneller rust en duidelijkheid. “We hebben vaste betalingsafspraken gemaakt met bijna 40 schuldeisers, waaronder het UWV, DUO en de meeste zorgverzekeraars. Zij gaan in 90% van de gevallen direct akkoord met ons betalingsvoorstel, zonder het gezien te hebben. Dat scheelt tientallen brieven en telefoontjes over en weer”, vertelt Trix van Dommelen, teamleider van de afdeling Schulddienstverlening bij de gemeente. “Mensen hebben nu vaak binnen een paar maanden duidelijkheid, voorheen kon het wel langer dan een halfjaar duren. Het is zo fijn voor ze, als er weer een stip aan de horizon staat.”

Dure deurwaarder

Ook Zayaz neemt deel aan Collectief Schuldregelen en gaat dus in de meeste gevallen direct akkoord met een betalingsvoorstel van de gemeente. “Dat we niet altijd de volledige schuld krijgen terugbetaald, nemen we voor lief”, zegt Maran. “Deurwaarders, rechtszaken en uitzettingen kosten ook geld. Wij investeren liever in een duurzame oplossing.” Elke keer als een huurder besluit toch de deur voor haar te openen en hulp te aanvaarden, maakt haar blij. “Wij willen niet dat je wakker ligt van je geldzorgen! Er is hulp en het is nooit te laat. Zayaz is er voor je, samen met de gemeente.”

Ursula de Kraaij 14 buurt

In Nederland hebben zo’n 614.000 mensen problematische schulden en 1 op de 5 mensen heeft geldstress. Gemiddeld duurt het 5 jaar voordat ze hulp zoeken. De gemiddelde schuld is dan al opgelopen tot zo’n 40.000 euro bij 14 schuldeisers.

Bron: CBS

De cijfers


‘Dat je niet meer bang hoeft te zijn voor deurwaarders of ontruiming, scheelt zoveel stress’

buurt

15


NK Tegelwippen: tegels eruit, groen erin Elk jaar strijden Nederlandse gemeenten om het NK Tegelwippen. Meedoen is eenvoudig: tegels eruit en meer groen in je eigen (gevel)tuin. In het hele land werden maar liefst 1,5 miljoen tegels vervangen. Meer dan 80 gemeenten deden mee; Den Bosch eindigde op een mooie 22e plaats, met ruim 30.000 gewipte tegels. Waarom ook alweer? Het weer in Nederland wordt steeds extremer. We hebben te maken met hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte. Meer groen en minder stenen zorgt voor verkoeling op warme dagen en laat regen door wanneer het regent. Bovendien zijn mensen gelukkiger in een groene

omgeving, dat is bewezen. In een groene wijk lopen mensen makkelijker naar buiten voor een praatje, het wordt er dus ook nog gezelliger van. Onze huurders verruilden samen meer dan 1.500 tegels voor groen. Zij kregen hulp waar nodig en als dank een plantenbon van Groenrijk. Ook deze bewoners wipten mee.

Alles netjes afgevoerd

Iets leuks uitzoeken

Kleur en smaak in de wijk

“Onze voortuin was bijna helemaal bestraat, met hier een daar een struik ertussen. Ik was al een tijdje van plan om daar eens iets aan te doen. Zodat ik van het onkruid tussen de stenen af was én voor het milieu natuurlijk. Maar ik zag er nogal tegenop: al die stenen eruit halen en voor 15 cent per kilo naar de Milieustraat brengen… Dus dit was een mooie oplossing. Alles is netjes afgevoerd en wij zijn heel blij met de nieuwe tuin! We krijgen er veel complimenten over in de straat.”

“Aan een tijdelijke woning kun je weinig veranderen, zelfs een gat boren gaat niet in deze muren. Maar een geveltuintje kan wél. Na overleg met Zayaz heb ik een klein perkje naast de deur gemaakt. Met de cadeaubon die ik won door mee te doen aan het NK Tegelwippen, ga ik bij het tuincentrum iets leuks uitzoeken. Met een mooie, grote plant springt mijn huisje er straks echt uit. Het geeft ook meteen extra beschutting tegen de inkijk.”

“Vanuit mijn bovenwoning kijk ik zo op ons plein: saai, grijs en droevig. Mijn onderbuurman, die heerlijk kookt, kweekt groente, fruit en kruiden in potten. Ik zei: waarom haal je er niet wat tegels uit en zet je ze in grond? Dan groeit het beter en het brengt wat kleur en smaak in de wijk. Zo gezegd, zo gedaan, we maakten ook anderen enthousiast en inmiddels zijn er al vier geveltuintjes. Ik hoop dat er nog veel meer komen: even handen uit de mouwen, door de benen, eruit met die stenen, zó gepiept!”

Hennie en Henny Hermans wonen aan de Achtste Donk

Rick van den Bergh woont aan de Kleine Vliet

Joep Stoffele woont in de Hadewychstraat

De actie van dit jaar is afgelopen, maar natuurlijk kunt u nog steeds uw tuin groener maken. Graag zelfs! Kunnen wij u helpen? Laat het ons weten via communicatie@zayaz.nl of kijk op www.zayaz.nl.

16 buurt


Het Achterpad, tussen Maas en stad De noordkant van Maaspoort grenst aan de prachtige uiterwaarden van de Maas. Ertussen ligt een onbebouwd stuk grasland, het Achterpad. Een aantal buurtbewoners ging ermee aan de slag. En dat werpt z’n vruchten af! Twee jaar geleden kwam een kleine groep bewoners met het idee om de natuur hier meer ruimte te geven: meer soorten groen, fruitbomen, planten en bloemen voor vogels, vlinders en andere kleine dieren. Kortom, een fijne natuurrijke plek voor mens en dier. Ze benaderden de gemeente, die er wel oren naar had. Bernadette Stokwielder, een van de initiatiefnemers: “Voorheen werd het grasland geregeld gemaaid door de gemeente. Nu gebeurt dat in overleg en afhankelijk van wat er groeit. Ze lacht: ”Zodat niet alles weggemaaid wordt, wat we net geplant hebben.”

Als een boomgaard

Buurtbewoner Jan Maassen, selfmade ecoloog zoals hij zegt, legt uit: “We willen het Achterpad graag het karakter van een boomgaard geven. Langs de rivier werd vroeger veel fruit geteeld, de grond is er heel geschikt voor. We planten zo veel mogelijk inheemse soorten, zoals appels, peren, pruimen; bomen en planten die van oorsprong in Nederland groeien. Maar door klimaatverandering zien we dat ook exotische soorten het steeds beter doen, zoals de moerbei en zelfs een amandelboom.” Volgens Jan ontwikkelt het gebied zich goed. Zo ontdekte hij tot zijn verrassing al kamgras. “Dat zie ik graag, het is echt een goed teken.”

Wilt u er alles over weten? Vraag de uitgebreide nieuwsbrief aan via bernadette@kleigoed.com

Binnentuin ’t Heem

Jan en Bernadette regelen alles, maar voor het zwaardere werk kunnen ze altijd een beroep doen op de buurtbewoners. Een buurt waar dat trouwens heel gewoon is. Beiden wonen op woon- en werkerf ’t Heem, een bijzonder plekje tussen de Jan Mosmanslaan en Ernst Schumacherstraat. Hier leverden alle bewoners destijds een stukje achtertuin in voor een gezamenlijke binnentuin, met een speeltuin, kruiden- en moestuin, fruit- en notenbomen.” Bernadette: “Veel mensen werken hier aan huis. Zeker toen de kinderen klein waren was dat heel fijn, die liepen makkelijk bij elkaar binnen. Inmiddels is dat minder, maar we weten elkaar altijd te vinden.” Zo ook nu weer.

Blije buurvrouw

Terwijl Jan en Bernadette op allerlei nieuw groen wijzen, wandelt een buurvrouw langs: “Gaat het goed met de bomen? Het valt me op dat de perenboom het zwaar heeft.” Klopt, zegt Bernadette. “Het is echt zoeken wat aanslaat en wat niet. We hebben twee totaal verschillende zomers gehad, een veel te droge in 2020 en een zeer natte zomer in 2021. Niet elke soort overleeft dat.” Evengoed is de buurvrouw blij met het initiatief. “Nu er minder gemaaid wordt, hebben we veel meer privacy en kijken we zo op het groen. We genieten vooral van de bloemen in het voorjaar.” Ze doelt op het meterslange bloemenlint langs de sloot. Het slib, dat om de paar jaar uitgebaggerd wordt, blijkt supermest te zijn. En zo groeit en bloeit het met een beetje menselijke hulp eigenlijk vanzelf. Bernadette raadt het iedereen aan: “In de meeste buurten kan het wel wat groener. De gemeente denkt en helpt graag mee. Met een plan en een paar extra handjes kun je overal iets moois van maken.” buurt

17


Wandelende Wijkhelden Tuinruimtijd

Vallende bladeren en verwelkte planten, ze markeren het einde van de zomer. Maar wie het handig aanpakt, kan zijn tuinafval ook gebruiken voor iets nieuws. Want waarom zou u compost kopen, als u het ook zelf kunt maken? Moeilijk is het niet, maar het vergt wel een bepaalde aanpak. Op www.natuurmonumenten.nl leest u hoe u dat doet.

Al wandelend door je eigen wijk een heldenstatus krijgen; het initiatief Wijkhelden maakt het mogelijk. Den Bosch telt inmiddels 1.300 Wijkhelden, die regelmatig met een knijpstok en een vuilniszak op pad gaan om zwerfvuil op te ruimen. Dankzij hen is de stad overduidelijk schoner aan het worden. Doet u ook mee? Of u nu alleen wilt lopen of met een gezellig groepje, op vaste tijden of gewoon wanneer het u uitkomt – een Wijkheld heeft alle vrijheid. Aanmelden? Kijk op www.s-hertogenbosch.nl/wijkhelden

Ruimt u de boel toch liever op? U kunt een bladblazer (maar ook ander tuingereedschap, zoals een hogedrukreiniger of heggenschaar) lenen bij de vier uitleenservices in Den Bosch: • Den Bosch West: 06 - 43 11 58 58 • Den Bosch Zuid/Oost: 06 - 47 11 84 59 • Maaspoort: 06 - 83 39 77 38 • Rosmalen/Groote Wielen: 06 - 49 63 59 54 Lenen kost niets. Wel graag even bellen van tevoren en uw legitimatiebewijs meenemen. Mailen kan ook: tuingereedschapdenbosch@gmail.com.

Om de bewoners van het Wim van Heumenplantsoen te stimuleren om de boel schoon te houden, hing wijkbeheerder Ferry van Duijnhoven knijpstokken in het fietsenhok: “Het terrein blijft tot nu toe netjes, dat willen we graag zo houden. Op deze manier maken we dat extra gemakkelijk. Het is een kleine moeite om even een knijpstok mee te nemen, als je toch naar de container loopt.”

18 buurt


bijbuurten

Prijzen omhoog Verbruik omlaag Het is veel in het nieuws de laatste tijd: de stijgende energieprijzen. Hieronder antwoorden we op de meest gestelde vragen die wij van bewoners krijgen.

Ga ik meer betalen?

Voor huurders die een voorschotbedrag aan Zayaz betalen voor hun verwarming, verandert er voorlopig niets. Voor deze woningen hebben wij namelijk energiecontracten afgesloten t/m eind 2023. Op www.zayaz.nl/huurprijs kunt u in uw account zien of u een voorschotbedrag betaalt voor uw verwarming. Daarnaast verlaagt de landelijke overheid de belasting op energie, gemiddeld scheelt dat zo’n 400 euro per huishouden per jaar. U leest hier meer over op www.rijksoverheid.nl. Komt u ondanks deze belastingverlaging in de financiële problemen? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. We zoeken graag mee naar een oplossing.

Kan ik zonnepanelen krijgen?

Zayaz verduurzaamt elk jaar minimaal 400 tot 500 woningen. De woningen met de laagste energielabels (lager dan D) komen als eerste aan de beurt. Alle woningen met een geschikt dak krijgen dan ook een aanbod voor zonnepanelen. Dit jaar krijgen zo’n 600 huurders een aanbod, en in 2022 zijn dat er naar verwachting 1.500. Heeft u interesse in zonnepanelen en nog geen aanbod gekregen? Dan kunt u dit binnenkort via www.zayaz.nl/zonnepanelen bij ons aangeven.

Wat kan ik zelf doen om energie te besparen?

Een heleboel! Kent u deze tips al? • Werkt u vanuit huis? Met een infraroodpaneel recht boven of onder uw bureau verwarmt u alleen uzelf en niet de hele ruimte. • Door de temperatuur van de cv-ketel te verlagen van 80 naar 60 graden, bespaart u veel gas, zonder in de kou te hoeven zitten. Alleen bij strenge vorst hoeft u de temperatuur tijdelijk te verhogen. • Een ijslaagje van twee millimeter in de vriezer kost al snel 10% extra stroom. Verwijder dit dus regelmatig. • Sluit elektrische apparaten aan op een stekkerdoos met schakelaar, zodat u ze ‘s nachts allemaal uit kunt zetten, in plaats van op stand-by te laten staan. Op www.zayaz.nl/in-en-om-het-huis vindt u nog meer bespaartips

Met een Friese vader mag onze huurder Willem Schriemer (88) zich naar eigen zeggen geen échte Bosschenaar noemen, maar aan zijn kennis van de stad en het dialect kunnen maar weinigen tippen. In zijn bovenwoning aan de Westwal beheert hij zijn eigen bibliotheek, bomvol boeken over Den Bosch en Brabant. Tezamen met zijn jeugdherinneringen vormen ze een inspiratiebron voor de vele verhaaltjes en gedichtjes die hij sinds zijn 75e schrijft – alles in het dialect natuurlijk. Een aantal van zijn stukjes prijkt ook komend jaar weer op de Brabantse spreukenkalender. Speciaal voor Buurt schreef Willem een gedichtje over buren.

Bure Ik hep ze mar aon inne kant En moes efkes wenne Mar ut waor hil intrusant Mensen leren kenne Ik denk da’k tog in de smaok ben gevalle Des ut vurnaomste van de zaok: Ut goed veinde mee zun alle!

buurt

19


Tijdelijk helemaal thuis Het begon als een noodgreep, om mensen die met spoed een huis zoeken, snel een dak boven het hoofd te bieden. Na 6 jaar pionieren groeit het besef dat flexwoningen méér kunnen betekenen voor de stad: “De locaties zijn tijdelijk, maar deze manier van wonen is een blijvertje.” In 2015 namen we samen met de gemeente en andere woningcorporaties een baanbrekend besluit: we gingen tijdelijke woningen inzetten in de strijd tegen de woningnood. Omdat het om een tijdelijke oplossing gaat (meestal voor 10-15 jaar), zijn de vergunningsprocedures veel korter. Daardoor kunnen we vaak al binnen een aantal maanden de deuren openen. Zo verbouwden we in 2016 ons voormalige kantoorpand Ordune tot een tijdelijk appartementencomplex. Ook zetten we op verschillende plekken in de stad flexwoningen neer.

Geen stress, maar rust

In het begin kregen de tijdelijke huurders meestal twee jaar de tijd om door te stromen naar een permanente woning, zodat we weer nieuwe spoedzoekers konden helpen. Maar die periode bleek te kort. “Twee jaar is niet realistisch in deze markt; die termijn zorgde voor veel stress”, merkte projectleider maatschappelijke ontwikkeling Cindy Roest. Het korte huurcontract zorgde er ook voor dat bewoners zich niet echt thuis gingen voelen en weinig investeerden in hun omgeving. “Toen ik huismeester was in Ordune deed ik mijn best om voor verbinding te zorgen, maar dat is moeilijk als mensen weten dat ze toch niet lang blijven”, vertelt wijkbeheerder Ferry van Duijnhoven. Daarom besloot Zayaz dat tijdelijke huurders voortaan net zo lang mogen blijven als de woningen op die plek mogen blijven staan. “Dat de deadline eraf is, geeft mensen rust”, merkt Cindy. “Hun huis voelt nu helemaal als een thuis en dat komt ook de sfeer in de buurt ten goede.”

Ferry van Duijnhoven 20 buurt

Weten waarvoor je kiest

Om het samenleven op voorhand meer kans van slagen te geven, wijst Zayaz tijdelijke woningen steeds gerichter toe. Zo werden de 20 eengezinswoningen aan de Aartshertogenlaan allemaal toegewezen aan ouders met kinderen. “Zij hebben dezelfde woonbehoefte en zitten in dezelfde levensfase. Dat voorkomt irritaties en schept een band”, verklaart Cindy. “Op deze plek is zo echt een fijn buurtje ontstaan.” Ferry merkt dat het ook helpt als we huurders vooraf goed uitleggen wat we voor ogen hebben en wat we van ze verwachten. “In een tijdelijke woning heb je weinig ruimte, zowel binnen als buiten. Als je daarvoor kiest, moet je dus extra goed opruimen – een volle vuilniszak bij de deur laten staan, kan niet. We vinden het belangrijk dat bewoners zich daarvan bewust zijn, vóórdat ze er gaan wonen.” Zayaz wil ook dat bewoners zich fijn voelen in hun buurt. “Om dat te stimuleren, gaven we de bewoners van het Wim van Heumenplantsoen bij De Vliert een tuinkast, die ze zelf in elkaar hebben gezet. Bewoners van de Aartshertogenlaan vroegen we in een enquête naar hun ideeën voor een betere buurt. Zo groeit de betrokkenheid.” Zowel Cindy als Ferry zijn er van overtuigd dat de inzet van flexwoningen een blijvertje zal zijn. “Den Bosch loopt echt voorop in deze ontwikkeling, daar ben ik ben trots op. Met flexwoningen kunnen we als stad sneller inspelen op veranderingen in de markt – zowel in aantallen, als in de typen en grootte van woningen”, verklaart Cindy. “De Noordoosthoek in de Groote Wielen is ons volgende project. Ik vind het een uitdaging om deze manier van wonen samen met huurders en omwonenden steeds naar een hoger plan te tillen.”

Cindy Roest


‘Het is klein maar fijn’

Meer weten over hoe het Ferdy bevalt in zijn woning? Bekijk hier de vlog.

“Ik sta al 7,5 jaar ingeschreven voor een huurhuis; dat is nog steeds anderhalf jaar te kort om een kans te maken. Deze plek is een prima tussenoplossing. Ik moest wel wat spullen stallen bij mijn moeder, maar ik heb hier alles wat ik nodig heb. Het is klein maar fijn.” Ferdy de Ruijter heeft een flexwoning bij stadion De Vliert

‘Ik voel me helemaal thuis hier’

“Ik stond pas 2 jaar ingeschreven, dus loting was mijn enige kans. Voor deze woning eindigde ik als tiende, maar omdat iedereen vóór mij bedankte, kreeg ik hem toch. Dat het klein is, maakt me niets uit. Het was hoog tijd dat ik op mezelf ging, met wat creativiteit heb ik er iets leuks van gemaakt. Ik voel me helemaal thuis hier.” Rick van den Bergh woont aan de Kleine Vliet

buurt

21


Bouwen, bouwen, bouwen – dat ziet Zayaz de komende jaren als belangrijkste opgave voor de stad. Meer over onze nieuwbouwprojecten leest u op pagina 12 en 13. Hieronder zetten we een aantal lopende renovatie- en onderhoudsprojecten op een rij. Een volledig overzicht van alle nieuwbouw- en onderhoudsprojecten vindt u op zayaz.nl/projecten.

De Maaspoort Aan de Maaspoortweg, Durendael en Eimeren knappen we ruim 150 verouderde woningen op. We vervingen de raamkozijnen en schuifpui, verwijderden asbesthoudende vensterbanken en vervingen de borstwering. Een deel van het werk is inmiddels afgerond, de bewoners gaven ons een 8,7 voor het resultaat. Tegen een beperkte huurverhoging bieden we huurders de mogelijkheid om 4 zonnepanelen te laten plaatsen, als het onderhoud aan het dak is afgerond. Dit is naar verwachting half december. www.zayaz.nl/project/maaspoortweg-eo

Grevelingen Aan de Grevelingen en Wethouder Kuijpersstraat moderniseren we ruim 96 verouderde woningen. We vervangen de oude raamkozijnen. Daarnaast brengen we brandwerende voorzieningen aan in de meterkasten, bergkasten en voordeuren. Ook krijgen bewoners de keuze om (tegen een beperkte huurverhoging) zonnepanelen te laten leggen. www.zayaz.nl/project/grevelingen-eo

Zonnepanelen, ook iets voor u? Zonnepanelen zijn goed voor uw portemonnee en voor het klimaat! Daarom leggen wij ze standaard op nieuwbouwcomplexen, en bieden we ze aan als we huizen renoveren of verduurzamen. Maar ook buurten waar geen projecten gepland staan, krijgen een aanbieding van ons. Deze buurten selecteren we zorgvuldig, want ze moeten voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo is het belangrijk dat de daken geschikt zijn voor zonnepanelen, ook de ligging van het dak ten opzichte van de zon moet goed zijn. Kemkens Solar uit Oss gaat de komende tijd o.a. aan de slag in De Groote Wielen. Heeft u interesse in zonnepanelen en nog geen aanbod gekregen? Dan kunt u uw interesse via www.zayaz.nl/zonnepanelen bij ons melden.

Rookmelders Voor 1 juli 2022 moeten wij in al onze woningen, zowel nieuwbouw als bestaande bouw, op elke bewoonde verdieping rookmelders hebben aangebracht. Daarom starten we vanaf 1 januari 2022 met het plaatsen en/of vervangen van rookmelders in alle woningen waar dit nog niet is gebeurd. We verwachten zo’n 15.000 rookmelders te plaatsen, verdeeld over 6.800 woningen. Een flinke klus, die we samen met Bevico en Eltag oppakken. Op www.zayaz.nl/veilig-wonen leest u wat u kunt doen om uw woning brandveiliger te maken. www.zayaz.nl/project/plaatsen-en-vervangen-rookmelders

De Melkfabriek De 24 woningen in De Melkfabriek aan de Guldenvliesstraat en Koningsweg zijn brandveiliger gemaakt. Ook voerden we onderhoud uit aan de buitenkant, onder andere aan het metselwerk, schilderwerk en het dak. www.zayaz.nl/project/de-melkfabriek

22 buurt


projecten Vernieuwen & verduurzamen in De Haren

Locaties sloop bekend, renovatietrein op stoom De komende drie jaar knappen we een groot deel van onze woningen in De Haren op. Daarnaast gaan we op 4 plekken woningen slopen, om er méér en andere soorten woningen terug te bouwen. Uiteraard praten bewoners mee over hoe de nieuwe plekken er uit gaan zien. Renovatie De renovatie en verduurzaming van zo’n 300 huizen in De Haren is inmiddels in volle gang. “Samen met onze bouwpartner Huybregts Relou trapten we af aan de Tweede Haren; sindsdien starten we elke dag een nieuwe woning op”, vertelt projectconsulent Sandra Kiani. “We zijn ruim 5 weken per woning aan het werk. Het vervangen van de cv-ketel en de meterkast is onder andere verplicht. Veruit de meeste mensen uit fase 1 (92%) kozen daarnaast voor verduurzaming (keuzepakket 1) met o.a. vernieuwen voor- en achtergevel en nieuwe kozijnen met HR ++ glas. Wat we verder nog doen, verschilt enorm per huis-houden. Vooral ouderen willen de rompslomp van een nieuwe keuken of badkamer niet altijd”, vertelt ze. “Een renovatie ís ook heftig, vooral omdat mensen in hun huis blijven wonen. Ondanks de onvermijdelijke drukte en rommel zijn bewoners tevreden over de aannemer en hun opgeknapte woning.”

Sloop en nieuwbouw In oktober werd ook duidelijk hoe bewoners van De Haren dachten over sloop en nieuwbouw in hun wijk: 57 van de 62 betrokken huishoudens brachten hun stem uit. Op 4 van de 6 door ons voorgestelde plekken gaat de sloop door en komt vervangende nieuwbouw. Op de twee plekken waar tegen sloop is gestemd, krijgen de woningen een opknapbeurt. “Het is goed dat er nu duidelijkheid is. Bewoners hebben een jaar lang in onzekerheid geleefd, nu weten ze definitief welke woningen worden gesloopt”, vertelt projectconsulent Touria Taalabi. “Tijdens de huisbezoeken schrijven we de huurders van de sloopwoningen in als urgent woningzoekende en ondertekenen ze het sociaal plan. We nemen dan ook alle tijd om te praten over hun wensen, vragen en zorgen.” Op twee buurtmarkten die we in november samen met de architect organiseerden, spraken we met verschillende buurtbewoners over hun ideeën voor de wijk en de nieuwbouw. “We vroegen ze wat typisch De Haren is, wat zij het meest waarderen in de wijk en wat beter kan”, vertelt Touria. “We willen de wijk straks iets moois teruggeven.”

buurt

23


“Bewoners die al 50 jaar of zelfs nóg langer een woning bij ons huren, zijn er niet veel. Als dat dan ook nog al die tijd in goede harmonie gebeurt, mogen we daar best even bij stil staan. Wij koesteren zulke fijne huurders, daarom wilde ik bij mevrouw Van Zoggel even een bloemetje brengen; op gepaste afstand uiteraard. Dat zij op haar leeftijd nog steeds zelfstandig woont, vind ik best bijzonder. Zodra corona het toelaat, willen we al onze jubilarissen in het zonnetje zetten.” Robert de Peffer is wijkbeheerder in De Slagen

bloemetje voor...

‘Ik blijf zitten zolang ik kan’

“Mijn dochter woont al in een seniorenflat, maar ik moet er niet aan denken om nog te verhuizen. Ik hou niet van verandering en met wat hulp in huis red ik me nog prima. Toen ik hier in 1971 met mijn man en twee dochters kwam wonen, liepen er nog koeien achter ons huis. Onze tuin deelden we met de buren. Zij wonen hier allang niet meer; sterker nog: ik ben de laatste huurder in ons blok. De rest is verkocht. Veel verschil maakt dat niet hoor. Ook met mijn nieuwe buren heb ik goed contact, al zijn onze tuinen tegenwoordig wel weer gewoon gescheiden.” Annie van Zoggel (91) huurt al 50 jaar een woning in De Slagen Vlak na ons bezoek is mevrouw Van Zoggel gevallen, waardoor ze niet meer terug kan keren naar haar geliefde woning. Wij wensen haar en de familie veel sterkte.

Bent of kent u ook een bewoner die al 50, 55 of 60 jaar bij ons een woning huurt? Meld dit dan bij onze klantenservice, dan zorgen wij dat dit jubileum niet ongemerkt voorbij gaat!

Meer weten? Kijk op zayaz.nl

buurt

24


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.