Bewonersblad Buurt - december 2023

Page 1

MAGA Z I N E VO O R EN D OO R H UU R D ER S VAN ZAYAZ • D ECEM B ER 2 02 3

Heel veel helpende handen

HANDEN UIT DE MOUWEN VOOR ANDEREN

‘HET IS EEN SPORT GEWORDEN’ ENERGIE BESPAREN ALS NIEUWE HOBBY

Plof daar maar neer

DE WARME HUISKAMER VAN DE VLIEGER buurt

1


inhoud

3

Goede buur

4

Eerst rommel en reuring, dan rust en comfort

6

Bijbuurten

8

‘Hé, de mevrouw van de bladblazer’

9

‘Energie besparen is een sport geworden’

10

Heel veel helpende handen

12

‘Het voelt goed als we de oorzaak hebben gevonden’

14

‘Gouwe’, trouwe huurders

16 18

Sjannie is altijd bezig. Maar dan ook echt altijd Bewoners Pieter Borstraat gaan goed geïsoleerd de winter in

Tuingereedschap Uitleenservice

Richard Laat test deze winter een elektrische verwarmingsinstallatie voor ons Deze Bosschenaren steken hun handen graag uit de mouwen voor anderen Experts van Zayaz bezoeken huurders met schimmelproblemen aan huis

& jubilerende huurdersverenigingen

Het resultaat van creativiteit, geduld en volharding

Woonzorgcomplex De Vlieger in Hintham is in alle opzichten een pláátje

Bijbuurten

20 Het verschil tussen leven of dood

Betrokken buren en technische oplossingen kunnen levens redden

22 Projecten

600 x verduurzaming, 250 x nieuwbouw

24 Bloemetje

‘Míjn huisje, in míjn wijk’

ai16232298735_PRODUCTS_PROGRAM ZW.pdf

1

09-06-2021

11:11

COLOFON Buurt verschijnt twee keer per jaar voor alle huurders van Zayaz. Redactieadres Buurt Eekbrouwersweg 8, 5233 VG ‘s-Hertogenbosch Redactie Marjon van Dinther (Zayaz), Laura van der Burgt, Chantal Wuijster - Skrebbel Communicatie Ontwerp & lay-out Irene Pijnenburg - Plan C Fotografie Emmy de Graaf Drukwerk DekkersVanGerwen Aan deze uitgave kunt u geen rechten ontlenen.


goede buur

‘Als ik ooit ga hemelen, geef mij maar een pak gele doekjes mee’

Sjannie is altijd bezig. Maar dan ook echt altijd. Ze houdt dagelijks twee huizen spic en span plús de stoepen, brandgangen, pleintjes en parkeerplaatsen eromheen. Zeven dagen per week zorgt ze voor haar broer aan de andere kant van de stad. En wie haar verder maar nodig heeft, kan op haar rekenen. Twee huizen? Ja, want hoewel ze al 44 jaar met plezier aan de Parallelweg woont, brengt ze veruit de meeste tijd door aan de Doctor Poelsstraat. Hier, in haar ouderlijk huis, zorgt ze al 21 jaar dagelijks voor haar broer. “Misschien zou een verpleeghuis beter zijn, maar zolang het lukt, lukt het. Ik doe het graag. Voordat ik ‘s avonds vertrek, haal ik een dweil door de gang en de keuken, maak een rondje door het huis, leg zijn kleren en pillen klaar en stap weer op mijn scooter.” Naar huis – tenzij er een buur is die hulp nodig heeft of in het ziekenhuis ligt, want dan gaat ze éérst daar naartoe.

Smetvrees? Echt niet!

Sjannie woont op eenhoog, dus heeft zelf geen tuin. “Buiten zijn is mijn ontspanning.” Op beide adressen houdt ze de hele buitenboel bij. “Vanmorgen zag ik de veegwagen aankomen, dan veeg ik snel alle bladeren bij elkaar, ook uit de tuintjes van

de onderburen – dan kan het mooi nog mee.” Daarnaast houdt ze het trappenhuis en portiek schoon. “Ik schrob en poets de vloeren, trappen, muren, leuningen, brievenbussen, bellen en lichtknoppen. De meeste buren waarderen wat ik doe, soms komt er iemand helpen. Hoewel, pas vroeg een buurman of ik soms smetvrees heb. Echt niet, ik moet gewoon altijd bezig zijn. Als ik ooit ga hemelen, geef mij maar een pak gele doekjes mee.” Op de vraag of ze ook wel eens iets voor zichzelf doet: “Eens per jaar ga ik met twee vriendinnen naar de markt in Den Haag – dan hébben we een lol! – en af en toe een kop koffie bij een buurvrouw. Maar dan denk ik al snel: wat had ik allemaal kunnen doen in deze tijd? Laat mij maar poetsen en mensen helpen. Dan ben ik het gelukkigst!”

buurt

3


Bewoners Pieter Borstraat gaan goed geïsoleerd de winter in

Eerst rommel en reuring, dan rust en comfort Wie op deze waterige novemberochtend door de Pieter Borstraat rijdt, treft een compleet woonblok in de steigers aan. Bouwvakkers lopen af en aan, er wordt getimmerd, geboord en er klinkt zelfs al een verdwaald kerstliedje vanaf het dak. Maar binnen, bij Theo en Elly Langenhuizen, is het opvallend stil. “Nu onze woning is verduurzaamd, horen we veel minder van de straat. Het tocht ook niet meer: de verwarming staat vandaag uit, maar het is nog best behaaglijk. Hoewel we inmiddels echt wel klaar zijn met de rommel en de reuring, is het resultaat goed.” Als Theo en Elly tussen de steigerpalen door naar buiten kijken, de straat op, is het net pauze bij de Santa Maria Mavo tegenover hun huis. Bij de uitrit van het schoolplein staan scholieren te kletsen. “Voorheen konden we die gesprekken bijna letterlijk verstaan, maar nu horen we niks meer. Dat komt door de nieuwe ramen”, zegt Elly. “Wij hadden nog schuiframen met enkel glas, waar veel tocht doorheen kwam. Die ramen zijn echt de grootste verbetering.”

Aannemer Pennings werkt de rij woningen in hun straat als een treintje af; de bouwvakkers volgen elkaar van huis naar huis. Al is ‘treintje’ misschien wat zacht uitgedrukt: voor Theo en Elly voelde het eerder alsof er een stoomlocomotief door hun huis denderde. “De hele zolder moest leeg, omdat het dak eraf ging”, vertelt Theo. “Daarvoor kregen we verhuisdozen, die door een verhuisbedrijf zijn opgehaald en opgeslagen. Maar je ziet dat het desondanks overal vol staat met spullen.”

Een trein door je huis

Goed communiceren

De afgelopen weken is er van alles verduurzaamd aan het huis van de familie Langenhuizen: het dak werd geïsoleerd en kreeg zonnepanelen, de dakkapellen werden vervangen, er kwam dubbel glas en mechanische ventilatie. Ook de isolatie van de muren werd gecontroleerd, maar die was nog goed.

Robbert van Veggel, hoofd bedrijfsbureau bij aannemer Van Wijnen:

‘Verduurzaming zie je niet, maar voel je - ook in je portemonnee’ “Pennings en Van Wijnen nemen samen de verduurzamingsprojecten van Zayaz voor hun rekening. Omdat we deze woningen ook voor Zayaz beheren, weten we goed in welke staat ze zijn. Daarom vroeg Zayaz ons om een top 10 te maken van complexen waar isolatie de bewoners een flinke besparing op de energielasten zou opleveren. Daar kwam een werkvolgorde uit voort, die we nu hanteren. De resultaten van de isolerende maatregelen zijn voor bewoners niet altijd zichtbaar; neem spouwmuurisolatie, daar zie je niets van. Maar je vóelt het wel; zowel in je huis als in je portemonnee. Het is fijn om achteraf terug te horen dat de maandlasten van bewoners nu inderdaad een stuk lager zijn.”

4

buurt

Theo en Elly grepen de verduurzaming aan om eens flink op te ruimen. “In de straat stond een container waar we ons afval in mochten gooien. Daar hebben wij goed gebruik van gemaakt”, vertelt Elly. “Samen met de buren hebben we oude tegels in de container kapot staan gooien – hup, alle frustratie eruit – toen hebben we erg gelachen. Maar om nou te zeggen dat de renovatie léuk was… nee. Echt niet. Ik heb reuma en moet mijn energie goed verdelen, alles kost meer tijd. Ik vond het heel frustrerend dat de planning pas laat duidelijk was, ik had die verhuisdozen graag een paar weken eerder gehad. De jongens leveren goed werk, maar de communicatie moet echt beter: werkzaamheden worden zonder bericht vervroegd, of ze gaan juist niet door op de afgesproken dag. Je moet als bewoner wel heel flexibel zijn.” Terwijl ze een slok van haar koffie neemt, gaat de bel: de verhuizers zijn er al, drie uur eerder dan afgesproken. “Kijk, dat bedoel ik”, grinnikt ze. “Je zult maar net even naar de winkel zijn. Gelukkig zijn wij niet moeilijk. En ik ben ook wel blij dat ze eerder zijn, want nu kunnen we eindelijk gaan opruimen. Ik ben helemaal klaar met de rommel.”

Benieuwd wat het oplevert

Gisteren zijn ook de zonnepanelen aangesloten, Theo is benieuwd naar de stroom die ze daarmee gaan besparen. “Ik heb een apparaatje aangeschaft waarmee ik precies kan zien hoeveel we verbruiken en wat dat kost. Ik ben benieuwd wat de hele verduurzamingsoperatie ons gaat opleveren.”


‘De hele zolder moest leeg, omdat het dak eraf ging’ Ronny van Boekel, bedrijfsleider bij Bouwbedrijf Pennings:

‘Een goede voorbereiding is heel belangrijk’ “In de Pieter Borstraat waren de daken nog geïsoleerd met stro; op de balken na hebben we daar het volledige dak vervangen. We gebruikten hiervoor een speciale tent, die over het dak heen werd gezet. Zo voorkwamen we regenschade in de huizen en konden we ook bij slecht weer doorwerken. Na wat opstartproblemen werkte het uiteindelijk heel goed, we gaan dit zeker vaker zo doen. Een goede voorbereiding is ontzettend belangrijk als je in bewoonde huizen gaat renoveren. Alle bewoners ontvangen daarom eerst een informatieboekje. Zo’n 2-3 maanden voor de start komt onze bewonersconsulent Mieke bij ze op bezoek, zij gaat vooral na of de bewoners klaar zijn voor het project en of ze hulp nodig hebben. Tijdens een tweede bezoek neemt ze de uitvoerder mee; dan wordt de planning doorgesproken. Vlak van tevoren is er nóg een bezoekje en dan gaat de trein lopen. Bewoners krijgen een bouwkalender waarop staat wat ze per dag kunnen verwachten, maar soms lopen de dingen toch anders dan gepland. Ik kan me voorstellen dat het voor huurders frustrerend is als daar niet goed over gecommuniceerd wordt. De meesten spreken ons dan meteen aan op straat; dat is prettig want dan kunnen we het direct oplossen. Hoewel de huurders van de eerste opgeleverde huizen blij zijn met het resultaat, kan ik me goed voorstellen dat ze ook heel blij zijn wanneer we weer zijn vertrokken.” buurt

5


Denk mee, doe mee! Wij horen graag wat onze huurders belangrijk vinden. Zo kunnen wij de juiste keuzes maken en onze dienstverlening blijven verbeteren. Het Zayaz huurderspanel helpt ons daarbij. Als je meedoet aan het panel, ontvang je een aantal keer per jaar een e-mail. We nodigen je dan uit om een korte vragenlijst in te vullen, bijvoorbeeld over je woning, de buurt, je ervaring met onze dienstverlening en andere zaken die je belangrijk vindt. Laat ook je stem horen en meld je aan! Scan de QR-code:

NK Tegelwippen Er zijn weer heel wat tegels gewipt bij het jaarlijkse NK Tegelwippen. Gwen was één van de deelnemers. In haar gezellige tuin in Boschveld haalde ze maar liefst 42 tegels weg. “Ik hou van tuinieren en vind het fijn om er gezellig bij te zitten. Bijtjes en vlinders in mijn tuin maken me vrolijk. Tuinieren hoeft niet moeilijk te zijn. Veel mensen zien het als een hoop werk, maar er zijn genoeg planten die weinig onderhoud vragen. Bijvoorbeeld planten die van nature in Nederland voorkomen, die zijn al gewend aan het weer hier.” En duur hoeft het ook niet te zijn, volgens Gwen. “Vraag hulp van mensen om je heen. Tips hoe je iets aanpakt, of planten en tuinspullen die iemand over heeft. Verder is het slim om in de gaten te houden wat de gemeente en Zayaz organiseren. Zo kun je gratis grond ophalen van de gemeente, en van Zayaz kreeg ik een cadeaubon voor het meedoen aan het NK Tegelwippen. Had ik weer mooi vijf planten voor bij Groenrijk.”

Past mijn

energiecontract nog? De energieprijzen zijn amper te voorspellen. Vorig jaar schoten ze omhoog en was het nergens mogelijk om een langdurig energiecontract af te sluiten. Sinds 1 juni daalden de prijzen en zijn er weer meer mogelijkheden. Tijd om te kijken of je contract nog wel bij je past. Waar moet je op letten? Kijk allereerst naar wat je fijn vindt en wat past bij jouw huishouden. Wil je geen verrassingen en elke maand hetzelfde betalen? Dan is een vast contract handig. Liever flexibel? Kies dan voor een variabel of dynamisch contract; je profiteert dan van lage energieprijzen, maar betaalt ook meer wanneer de prijzen hoog zijn. Bij een dynamisch contract veranderen de tarieven continu. Om te profiteren moet je je energieverbruik goed plannen en bereid zijn je gedrag aan te passen aan de prijzen. Dat is best een hele puzzel. Scan de QR-code en lees er meer over


bijbuurten

s Typisch Marloe

Jan Splinter & zijn winter Grappig, steeds als ik voor deze column ga zitten, komen er uitspraken van mijn ouders voorbij. Deze keer één van mijn moeder: ‘Zo komt Jan Splinter door de winter.’ Oftewel: hoe komt de gewone man rond in de dure wintermaanden? Een paar bewaartips die ik al jaren toepas: • Kerstpakket gekregen? Geef het door! Handig wanneer je last minute een kerstcadeau zoekt. Met een fles wijn heb je altijd een leuke binnenkomer bij het kerstdiner. • Geef je kerstpakket aan iemand die het goed kan gebruiken. Of zet producten die je niet nodig hebt in een verspillings- of weggeefkast. Zo sluit je het jaar mooi af, met extra ‘karma’-punten. Wie weet zie je nog iets staan waar je jezelf óf een ander blij mee maakt tijdens de feestdagen. Win-win! • Na kerst zijn luxe voedingswaren in de aanbieding. Zelf hecht ik niet zoveel waarde aan kerst, dus ik geniet van een luxe diner net na de officiële kerstdagen. • Heb je van die mooie gevouwen kerstkaarten gekregen? In plaats van ze weg te gooien (bij het oud papier uiteraard) knip je ze op de vouw doormidden. Zo kun je de voorkant volgend jaar zelf gebruiken als kerstkaart. • Nodig wat mensen uit, vraag ze om restjes mee te nemen en organiseer een kliekjesdiner op derde of vierde kerstdag. Geen verspilling én een extra dag feest. • Zelf oliebollen bakken is niet alleen goedkoper, maar ook leuk om te doen. Maak er een mooie traditie van. Vroeger thuis bakten wij ze ieder jaar voor de hele buurt; we hadden de hele dag gezellig aanloop. En we brachten oliebollen langs bij mensen die een steuntje in de rug konden gebruiken. Zo was oudejaarsdag de hele dag een feestje. • Koop geen vuurwerk! Beter voor je portemonnee en voor de natuur. Ook de huisdieren in je buurt zullen je dankbaar zijn. Zelf ben ik een aantal jaar geleden gestopt met het versturen van kerstkaarten, het geven van (kerst)cadeaus en het afsteken van vuurwerk. Ik kan het aanbevelen, het heeft voor deze ‘Jan Splinter’ alleen maar voordelen: het bespaart een hoop geld, tijd en stress. Kerst draait om samenzijn, om tijd en aandacht voor elkaar. En dat kan wat mij betreft prima zonder alle kaarten en cadeaus. Mooi idee, toch? Fijne feestdagen en een goed en gezond 2024!

BuitenBeter-app verdwijnt Vanaf 1 januari 2024 verdwijnt de BuitenBeter-app. Met deze app geven bewoners meldingen door over de openbare ruimte. Dat kan voortaan via de website van de gemeente. Het werkt hetzelfde: je geeft een korte beschrijving van je melding en voegt foto’s toe. Op deze manier komen meldingen meteen op de juiste plek binnen en kunnen ze sneller afgehandeld worden. Scan de QR-code:

Marloes is klimaatburgemeester van ’s-Hertogenbosch en houdt zich veel bezig met natuur en duurzaamheid. Zij richtte in mei 2022 De Verspillingskast op, om ‘met elkaar delen’ te stimuleren en zo verspilling tegen te gaan. Wil je meer lezen of inspiratie? Kijk op www.zayaz.nl/energiebespaar-tips-van-marloes of volg haar op Instagram: @typischmarloes.

buurt

7


Tuingereedschap Uitleenservice

‘Hé, de mevrouw van de bladblazer’ Van veger en blik tot bladblazer en van schoffel tot snoeischaar – Anne Kortwijk heeft het allemaal in ‘haar’ uitleenpunt in De Groote Wielen. Sinds ze zelf in een appartement woont, heeft ze helaas geen tuin meer. Misschien is het daarom extra leuk. En gezellig, dat ook! “Ik vind het belangrijk dat iedereen die dat wil, kan tuinieren”, vertelt Anne. “Ook als je klein behuisd bent, minder te besteden hebt óf als je het gewoon zonde vindt om iets aan te schaffen wat je maar een enkele keer gebruikt.” Anne geeft bovendien graag advies. “Ik had vroeger zelf een grote tuin mét moestuin. Tegenwoordig ben ik nog geregeld in de weer met de kantjesknipper of heggenschaar in de tuin van mijn dochter.”

Je maakt wat mee

Naast de liefde voor tuinieren, vindt Anne de contacten erg leuk. “Mensen herkennen mij in de wijk of in het dorp. Dan hoor ik bijvoorbeeld: ‘hé, de mevrouw van de bladblazer.’ Je maakt van alles mee en leert allerlei mensen kennen. Zoals Arie van Uden, die twee keer per jaar een tuindag organiseert met de hele straat. Hij laadt bij mij zijn auto vol, zorgt voor een lunch en alle bewoners maken samen hun tuinen zomer- of winterklaar. Of de jonge man die vanuit de Hambaken op de fiets een kruiwagen kwam lenen. ‘Dat gaat ‘m niet worden’, zei ik. Hij haalde hem later op met zijn vader en vertelde dat hij zijn tuin 40 centimeter ging uitgraven. Zwarte klei, dus een hele klus. Uiteindelijk heeft hij de kruiwagen vier maanden gehad en appte hij mij elke week een foto van de vorderingen! Mooi toch?”

Vrijwilliger in de Maaspoort, iets voor jou? De vier uitleenpunten in Rosmalen en Den Bosch zijn een samenwerking tussen Zayaz en BrabantWonen. Stephan de Laat van Zayaz: “We zijn heel blij met Anne en de andere vrijwilligers! We zijn nog op zoek naar een nieuwe vrijwilliger voor de Maaspoort. Belangrijk om te weten: je hoeft dit niet vanuit je eigen huis te doen. Je krijgt de sleutel van een algemene ruimte in de buurt. Wij leveren de spullen, en is er iets kapot dan zorgen wij voor reparatie of vervanging.” Iets voor jou? Bel of mail Stephan de Laat, 073 – 648 2400 of st.delaat@zayaz.nl

8

buurt


Richard Laat test deze winter een elektrische verwarmingsinstallatie voor ons

‘Energie besparen is een sport geworden’ Lange tijd interesseerde het huurder Richard Laat eigenlijk niet hoeveel gas en energie hij verbruikte. Maar sinds hij voor Zayaz een elektrische verwarmingsinstallatie uitprobeert, zit hij er bovenop. De timing had ook niet beter gekund: de proefopstelling werd geplaatst in februari 2023, precies toen de energieprijzen door het dak gingen. “Nu ik bijhoud wat we verbruiken, is het een sport geworden om zoveel mogelijk te besparen.”

Richard is de derde Zayaz-huurder in De Donk die meedoet aan een proef met groene alternatieven voor de gasgestookte cv-ketel. “Mijn buurvrouw Wilma doet ook mee, zij vertelde dat Zayaz nog een huurder zocht. Ik werk in de techniek, dus dat leek me wel wat. Sinds februari hangt hier de 100% elektrische ketel van HeatLeap, gecombineerd met acht zonnepanelen en een zonneboiler. De installatie verliep vrij simpel, er hoefden geen leidingen vervangen te worden of zo. De nieuwe apparaten zijn vrij compact en stil, het bevalt prima.”

Zelfde comfort, lagere lasten

Zayaz zoekt al enkele jaren naar betaalbare, praktische alternatieven voor de gasgestookte cv-ketel, die hetzelfde wooncomfort bieden en liefst ook nog tot lagere energielasten leiden. Wat dat laatste betreft was het middenin de energiecrisis gemakkelijk scoren bij Richard. “Dankzij de nieuwe ketel konden we op het hoogtepunt van de crisis van het gas af”, vertelt hij. “Door de zonnepanelen daalde ons energieverbruik drastisch. En door de zonneboiler kostte douchen ineens bijna niets meer.”

“Met een slimme stekker schakelen we onze tv en soundbar helemaal uit als wij er niet zijn. De stand-by stand vreet een hoop stroom, vergis je niet! Ook ontdekte ik dat de elektrische ketel in ruststand nog best veel energie verbruikt. Dat heb ik bij de fabrikant gemeld, ik vind dat zonde.” Richards melding had resultaat: HeatLeap heeft een oplossing gevonden waardoor het verbruik bij stilstand is verminderd.

Nieuwe principes

In de zonnige zomermaanden wekte Richard zoveel energie op, dat hij er geld aan verdiende. Hij is benieuwd wat de winter zal brengen. “HeatLeap wil dat we de thermostaat overdag constant op 19 graden laten staan om te zien hoe de ketel functioneert, ook als we er niet zijn. Dat druist eigenlijk in tegen mijn nieuwe besparingsprincipes, maar ja – het is niet voor niks een test. In februari 2025 maken we de balans op. Maar voor mij staat vast dat ik mijn energieverbruik daarna weer zo laag mogelijk zal houden.”

Slimme stekker

Richard kreeg de smaak te pakken: hij besloot tien extra zonnepanelen te huren via Zayaz en legde er zelf nog vier op zijn aanbouw. Sindsdien houdt hij precies bij wat hij opwekt én verbruikt; energievreters worden direct onschadelijk gemaakt.

Project WarmteWissel

De proefinstallatie van Richard is onderdeel van het project WarmteWissel. Op www.warmtewissel.nl lees je meer over de andere installaties die worden getest.

buurt

9


Heel veel helpende handen Een lamp ophangen, dakgoten schoonmaken, de stoep onkruidvrij maken… Huurders vragen ons regelmatig of we kunnen helpen met klusjes in en om het huis. Verschillende taken horen inderdaad bij ons, maar we moeten huurders ook weleens teleurstellen. Gelukkig zijn er in zo’n situatie wel anderen die hun helpende handen graag uit de mouwen steken. Heb je een klus en twijfel je of je Zayaz hiervoor kunt inschakelen? Neem dan altijd even contact met ons op. Taken die bij ons horen, willen we namelijk graag laten uitvoeren door de bedrijven waarmee we afspraken hebben gemaakt. Sinds dit jaar maakt Van der Velden Rioleringsbeheer bijvoorbeeld dakgoten voor ons schoon; zo voorkomen we lekkages.

Handige vrijwilligers

Er zijn ook dingen die we niet voor onze huurders kunnen doen. Denk aan het ophangen van een spiegel, of het leggen van vloerbedekking. In verschillende Bossche wijken kunnen zij daarvoor wel de hulp van handige vrijwilligers inschakelen.

‘Veel mensen vinden het lastig om hulp te vragen, maar dat is helemaal niet nodig’ 10 buurt

Op www.zayaz.nl/klussendiensten vind je een overzicht van de klus- en tuindiensten die bij ons bekend zijn. Let op, meestal helpen zij alleen mensen die geen familie of vrienden om hulp kunnen vragen en ook geen geld hebben voor het inhuren van een professional. Ben jij handig en lijkt het je leuk om iets te doen voor een ander? Neem dan gerust contact op met een initiatief bij jou in de buurt, de meeste kunnen altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken. Mis je nog een klussendienst in ons overzicht? Laat het ons dan weten via communicatie@zayaz.nl. Hoe completer we kunnen zijn, hoe beter.


klussen ‘Dat je iemand zo blij kunt maken, geeft echt voldoening’ Julian Pijnenburg is coördinator van klussendienst RNV

Een knuffel voor een kattenluikje “Onze klussendienst bestaat uit ongeveer vijftien vrijwilligers, die eenvoudige klusjes uitvoeren bij inwoners van Rosmalen, Nuland en Vinkel. We helpen alleen mensen met een kleine beurs en een klein netwerk; mensen die geen andere mogelijkheden hebben. We hangen schilderijen voor ze op, schoffelen de tuin en zetten kastjes in elkaar – alles wat we binnen vier uur kunnen fiksen, maken we in orde. We vragen vijf euro per uur als tegemoetkoming in de kosten, bijvoorbeeld voor gereedschap en vervoer. Maar als dat een probleem is, vinden we daar ook wel een oplossing voor. Veel mensen vinden het lastig om hulp te vragen, maar dat is helemaal niet nodig. We vinden het juist fijn om te helpen. Mijn leukste klus was het kattenluikje dat ik maakte voor een jongedame in de Groote Wielen. Toen het klaar was, gaf ze me spontaan een stevige knuffel. Dat je iemand zo blij kunt maken, geeft echt voldoening. Er zijn zelfs hechte vriendschappen ontstaan. Dat is toch mooi?” Klussendienst RNV is een samenwerking van HEVO, Werkcarrousel en het Buurtteam Rosmalen, Nuland, Vinkel van Farent. Heb je een vraag of een klus? Mail dan naar KlussendienstRNV@farent.nl, of spreek een boodschap in op 073-20 68 500. Je wordt dan zo snel mogelijk teruggebeld.

buurt

11


Experts van Zayaz bezoeken huurders met schimmelproblemen aan huis

‘Het voelt goed als we de oorzaak hebben gevonden’ Last van schimmel in je woning? Onze experts Mark Manders en Martin van Peer kunnen huurders in ruim 80% van de gevallen van het probleem af helpen. Op verzoek komen ze bij je thuis, om te zoeken naar de oorzaak en oplossingen aan te dragen. Een fles antischimmelspray behoort tot hun vaste gereedschap. “Schimmel ontstaat bijna altijd door een combinatie van factoren: de technische staat van de woning én de manier waarop deze wordt gebruikt”, vertelt Mark. “Voor dat eerste is Zayaz aan zet, dat tweede vraagt iets van de huurder.” In de jaren dat Mark Manders zich nu bezighoudt met de aanpak van schimmel in onze woningen, heeft hij er een heleboel over geleerd. Hij deelt zijn ervaringen graag met huurders. “Bij de eerste tweehonderd huisbezoeken hield ik bij wat de voornaamste oorzaak was: de staat van de woning of de manier waarop deze werd gebruikt”, vertelt hij. Wat bleek: in ongeveer 40% van de gevallen was er een technisch mankement dat verholpen moest worden; denk aan een losse tegel of verzakte spouwmuurisolatie. In 20% van de gevallen was er meer aan de hand, daar was een grondige renovatie nodig. En in de overige 40% was het gebruik van de woning het probleem. “Vaak hangen deze oorzaken onderling samen. De oplossing is dus altijd maatwerk.”

‘We zoeken samen naar een oplossing’ “Mark en ik komen elkaar bij verduurzamingsprojecten regelmatig tegen als er schimmelgevoelige situaties spelen. Soms stuiten we bijvoorbeeld op een spouw die te smal is om gemakkelijk te isoleren, of we komen een aanbouwtje tegen dat nog enkelsteens is. Voor dat soort problemen zoeken we samen een oplossing. Tot 2030 verduurzaamt Zayaz zo’n 6.000 woningen - een gigantische hoeveelheid - maar ik zou willen dat het nóg sneller kon. Gas is nog steeds hartstikke duur, dus ik begrijp heel goed dat huurders de verwarming liever uit laten. Maar toch is het beter om de temperatuur nooit onder de 16 graden te laten zakken én te blijven ventileren. Het verwarmen van vochtige lucht kost namelijk meer energie dan het verwarmen van droge lucht. Dus als je elke dag de ramen éven goed open zet en daarna alleen op een kier, hoef je juist minder te stoken en voorkom je schimmel. Ventileren is geen energieverspilling!” Richard van Maarschalkerwaard, programmamanager verduurzaming

12

buurt

Warmtebeeldcamera

Mark en zijn collega Martin kennen vrijwel al onze woningen van binnen en buiten en hebben al jarenlang ervaring opgedaan. Ze beschikken over allerlei handige snufjes om oorzaken op te sporen. Zo maken ze gebruik van een warmtebeeldcamera, die de temperaturen in een ruimte vastlegt. “Als je bijvoorbeeld temperatuurverschillen op een muur ziet, weet je dat de spouwmuurisolatie verzakt is. We zien dat vaak op slaapkamers, meestal onder het raam”, legt Mark uit. “Ook kunnen we de luchtcirculatie in een kamer zien. Als iemand bijvoorbeeld extra diepe vensterbanken heeft, zie je op de camera dat de warmte van de verwarming niet langs het raam omhoog kan. Dan krijg je condens op de ramen. Ook een koudebrug in het kozijn kunnen we opsporen, zo’n plek is gevoelig voor vocht en schimmel. Dat is lastiger te verhelpen, dus dat nemen we meestal mee als het hele blok aan de beurt is voor onderhoud.”

‘Schimmel aanpakken is echt maatwerk’ Douchende tieners

Mark en Martin vragen huurders tijdens een huisbezoek ook naar hun gedrag, want daar is eveneens vaak winst te behalen. “Elke ruimte kan een maximale hoeveelheid vocht verwerken; zo moet het plafond in een badkamer elke 24 uur helemaal droog zijn om schimmel te voorkomen. Dat wordt lastig als je vier tieners hebt die elke dag uitgebreid douchen. Wij gaan huurders natuurlijk niet vertellen hoe lang ze mogen douchen, we geven alleen inzicht. Een groot gezin kan bijvoorbeeld afspreken de tegels na elk gebruik met een trekker droog te maken. Dat scheelt al een boel vocht.” Wie Mark hoort praten, merkt direct dat de aanpak van schimmel voor hem geen hoofdpijndossier is. Sterker nog, hij heeft er plezier in om huurders vooruit te helpen. “Niet één situatie is hetzelfde, schimmel aanpakken is echt maatwerk. Het voelt goed om samen met huurders de oplossing te vinden.”


Tips van Team Schimmel Wil je zelf aan de slag met schimmelspray? Doe je voordeel met de gebruikerstips van Mark en Martin! 1

Kies het juiste merk

2

Neem de tijd

3

Geen schuim, maar spray

De rode fles van Griffon of Bison werkt het best. Ook de blauwgrijze flacon van Washcat (het huismerk van Action), werkt goed en die is nog betaalbaar ook.

Geef de antischimmelspray ruim de tijd om zijn werk te doen, laat de spray rustig drie dagen (ja, echt!) intrekken. Als de schimmel nog niet dood is en je begint al met poetsen, wrijf je de schimmelsporen juist uit en vergroot je het probleem.

Als je schuim op het plafond spuit, drupt de vloeistof uiteindelijk naar beneden. Daar heb je niks aan. Spray blijft beter zitten. Onze medewerkers knippen daarom bij de schuimspray van Griffon zelf het tuutje eraf, zodat ze kunnen sprayen.

Heb je alles geprobeerd en blijft de schimmel terugkomen? Schakel dan de hulp in van Mark of Martin, via klantenservice@zayaz.nl of 073 - 648 24 00. Zij zoeken graag met je mee naar een oplossing. Kijk voor meer advies ook op www.zayaz.nl/in-en-om-het-huis Of scan de QR-code en bekijk de video

buurt

13


‘Gouwe’ trouwe huurders & ‘Van kindje in de wieg tot kleinkind op schoot’ Al meer dan 50 jaar wonen in een huis van Zayaz – het blijft bijzonder. Ook dit jaar zetten we weer een deel van deze trouwe huurders in het zonnetje met een jubileumlunch. Aan de lange kloostertafels van De Soete Moeder was het een feest der herkenning: wie kende wie, wie woonde waar, en weet je nog… Het echtpaar Stakenburg woont al 54 jaar in de Hadewychstraat. Mevrouw zelfs nog langer, ze groeide er op. “Na ons trouwen verhuisden we naar een tweekamerflat en toen de tweede werd geboren, kregen we een flat met drie kamers. De kinderen vlogen uit en wij zijn weer samen. Op de begane grond, dus we hoeven hier nooit meer weg. Aan onze tafel zat een mevrouw die vroeger op ons pleintje woonde. Ik herkende haar niet meteen, maar toen ze begon te vertellen, wist ik het weer. Hartstikke leuk!”

‘Verhalen over verdriet en vreugde’ Voor een doos sigaren

Aan verschillende tafels herinnerden bewoners zich dat je vroeger op audiëntie bij de directeur werd verwacht, als je in aanmerking wilde komen voor een huurwoning. Een doos sigaren wilde daarbij nog wel eens helpen. Vroeger was dus niet alles beter, stelden de huurders lachend vast.

14 buurt

Bijzondere gesprekken

Onze bestuurder Charlotte Beukeboom ontving de gasten en had mooie gesprekken. “Je beseft weer hoe belangrijk een huis een thuis - is, en wat er allemaal gebeurt tussen vier muren. Verhalen over verdriet en vreugde. Van huppelen door het huis tot schuifelen met een rollator. Van een kindje in de wieg naar een achterkleinkind op schoot. En een bijzonder verhaal van grootouders die voor hun kleinkinderen zorgen: inmiddels pubers die nu in de oude slaapkamer van hun vader slapen. De openheid, de liefde én de scherpe kanten van de verhalen raakten me. De huurders en zeker ook de medewerkers hebben genoten.” Dit was de tweede serie jubilieumlunches. Omdat we de groepen steeds klein willen houden, hebben nog niet alle ‘jubilarissen’ een uitnodiging ontvangen. Geldt dat ook voor u? Dan bent u een volgende keer van harte welkom!


jubilerende huurdersverenigingen 65 jaar Huurdersvereniging Zuid 1 De vorige keer plaatsen we per ongeluk de verkeerde foto van het jubilerende HV Zuid 1. In de herkansing dus, met onze excuses. Penningmeester Trude Baert woont er sinds 1957 en kent de wijk als geen ander. Een jaar nadat ze er met haar ouders kwam wonen, richtte haar vader met enkele buurtbewoners de eerste HV op. Veertig jaar geleden gaf hij het stokje door aan Trude. “Inmiddels is de renovatie en verduurzaming van de wijk in volle gang. We hebben geregeld contact met Zayaz en de aannemer; er wordt goed rekening gehouden met onze wensen.” Waarom een huurdersvereniging belangrijk is? Trude: “Voor de goede onderlinge verhoudingen! We organiseren activiteiten, hebben een nieuwsbrief met nuttige én leuke informatie. En als HV is het nu eenmaal makkelijker om dingen bij Zayaz aan te kaarten dan in je eentje.”

Net als HV Zuid 2 Ook de naastgelegen Huurdersvereniging Zuid 2 is al 65 jaar actief. Secretaris Jolanda van der Leeden ging in haar leven ‘van Zuid 2 naar Zuid 1 naar Zuid 2’. “In ‘71 kwam ik met mijn ouders op de Verdistraat wonen, met mijn man maakte ik een uitstapje naar Zuid 1, en sinds ’91 zijn we terug, weer in de Verdistraat! En nu ga ik hier nooit meer weg – desnoods komt er een traplift in. Ik ken iedereen en iedereen kent mij. Als er maar íets gebeurt, is het: ‘Jolan, wat is er aan de hand?’ Dan lach ik: ‘hé, ik weet ook niet alles, ik moet ook gewoon werken.’ De mensen kijken hier echt naar elkaar om. Het grijsgehalte begint best hoog te worden, dus zeker voor de ouderen is dat een veilig gevoel. Het jubileum vierden we tijdens de jaarlijkse barbecue. Gezellig en goedbezocht, zoals altijd. Het is gewoon een fijne buurt!”

25 jaar Muntel Carré Appartementencomplex Muntel Carré bestaat 25 jaar. Het prachtige pand – ‘de oude HTS’ zoals het nog vaak genoemd wordt – is al heel wat ouder en stamt uit 1927. Graziella Withagen kwam er 17 jaar geleden wonen en is sinds twee jaar lid van de huurdersvereniging. “Het is een bijzondere plek, een woongemeenschap waar meer dan twintig nationaliteiten vredig samenleven. Dat is toch het vermelden waard in deze tijd?” Dit jaar is Zayaz begonnen met de renovatie, van een nieuwe overkapping tot een grote schoonmaak. Ook de binnentuin krijgt een opknapbeurt en wordt een plek met wilde bloemen voor vogels en vlinders. “Op dit moment leggen we de laatste hand aan een boekje over de historie van de school en de bewoners die er nu wonen. Rond Kerst willen we het uitdelen tijdens een bijeenkomst. Het is wel eens lastig om iedereen te betrekken, maar we hopen dat dan alle bewoners erbij zijn!”

buurt

15


Woonzorgcomplex De Vlieger is in alle opzichten een prachtig plaatje

Een warme huiskamer, waar je altijd op de bank mag ploffen Een tafelvoetbalspel, een Playstation én een kast vol ouderwetse bordspelletjes. Een riante plofbank, waar met gemak tien mensen op passen. Een sfeervolle leefkeuken met een lange eettafel, waaraan je elke dag mag aanschuiven om mee te eten. Wie hier mag wonen, is een geluksvogel; dat beseffen de zeventien jonge bewoners van woon-zorgcomplex De Vlieger in Hintham heel goed. Sinds de zomer van 2022 wonen ze hier onder begeleiding in hun eigen appartement, met de gezelligheid van de gezamenlijke huiskamer op loopafstand. Vader Joost van de Griendt en Hein Geertsma van aannemer Hoedemakers geven een rondleiding: “Wat je hier ziet, is het resultaat van veel geduld, grote betrokkenheid en vindingrijkheid.” Wie de huiskamer van De Vlieger voor het eerst betreedt, begrijpt ineens hoe deelnemers aan woonprogramma’s op tv zich moeten voelen: je mond valt open van de prachtige inrichting. Robuuste stalen deuren, een lichte tegelvloer, houten wandpanelen, een overkapping met lounge set in de tuin. “Er zijn best veel stichtingen in Nederland die iets willen bijdragen aan een ouderinitiatief zoals dit, mits je met een goed onderbouwd verhaal komt. Alles wat je ziet, is gesponsord”, verklaart Joost. Zijn zoon Luuk (26) huurt sinds juli vorig jaar een appartement in De Vlieger, samen met nog zestien andere jongeren met een licht verstandelijke beperking. “We danken dit resultaat aan de inzet en volharding van heel veel betrokken mensen. Daarmee bedoel ik niet alleen alle ouders die zich hier al sinds 2009 voor inzetten; ook Hoedemakers, Zayaz en allerlei vrijwilligers hebben er echt hun best voor gedaan.”

Ervaring was onmisbaar

De bouwervaring van Hoedemakers en Zayaz was volgens Joost onmisbaar voor het ouderinitiatief, dat opereert onder de naam Steengoed. “Als ouders hebben wij geen bal verstand van bouwen”, vertelt hij. Bedrijfsleider planontwikkeling Hein Geertsma van aannemer Hoedemakers heeft die ervaring wél, daarom werd hij al in de ontwerpfase lid van het bouwteam. “Als wij vanaf het begin kunnen meedenken over de functionaliteit en uitvoerbaarheid van een ontwerp, kan dat later een hoop geld besparen. Wij weten ook hoe vergunningstrajecten verlopen en wat de gemeente precies van bouwplannen verwacht. Daardoor konden we op sommige momenten net wat sneller doorpakken. Een ouderinitiatief is voor ons als bouwer ook bijzonder: de betrokkenheid van de ouders en bewoners maakt dat dit meer is dan alleen ‘stenen stapelen’.”

‘Als ouders hebben wij geen bal verstand van bouwen’ Bouwen, bomen en een buizerd

Geen enkel bouwproject verloopt zonder hobbels, ook dat van De Vlieger niet. Zo moesten er twee bijzondere, groene hordes genomen worden. De eerste was een buizerd die al jaren in het Annabos naast het perceel woont. “In afstemming met de Omgevingsdienst Brabant Noord kwamen we tot een plan om hem te beschermen”, vertelt Hein. “Maar het dier bleek helemaal geen last van ons te hebben – sterker nog: hij kwam regelmatig even kijken. Kijk, deze foto heeft onze uitvoerder gemaakt: hier zit hij op de fundering.” De tweede groene horde was de verplaatsing van een grote, oude boom die midden op het terrein stond.

16 buurt


Hein Geertsma en Joost van de Griendt

“Hij stond precies hier, middenin de huiskamer van Luuk”, wijst Joost aan. “De gemeente heeft hem met succes verplaatst naar de rand van het perceel.” Ook Hein is blij dat de boom het goed doet, want zijn collega’s hebben ook na de verplaatsing behoorlijk wat moeite gedaan om eromheen te werken. “Hij stond ons nog steeds wel in de weg, maar het resultaat is heel mooi. Een oude boom naast een nieuwbouwproject, dat zie je niet vaak.”

Woondroomzorg

Terwijl Hoedemakers zich bezighield met bouwen, bomen en een buizerd, richtten de ouders zich op het selecteren van bewoners en een zorgorganisatie die hen zou gaan begeleiden. Ook dat lukte. “Iedereen die hier woont kan zichzelf redelijk zelfstandig redden, maar ze kunnen altijd terugvallen op de medewerkers van Woondroomzorg”, vertelt Joost. Zoon Luuk heeft zijn draai inmiddels helemaal gevonden. “Hij is blij met zijn appartement en nog het meest met zijn luxe koffieapparaat, dat is leuk om te zien. Tegen andere ouders van een kind met een beperking zou ik zeggen: iedereen wil graag dat zijn kind goed terecht komt, maar voor ons geldt dat nog nét wat meer. Dus wacht niet af, maar kom in actie. Want als je niets doet, gebeurt er ook niets. Je hebt een lange adem nodig, maar het voelt heel goed als het uiteindelijk lukt.”

Thomas Beks was projectleider van De Vlieger namens Zayaz

‘Je voelt de blijdschap’

“Het bouwen en verhuren van een woon-zorgcomplex als De Vlieger is voor een commerciële partij meestal niet interessant, maar als woningcorporatie zetten wij ons er graag voor in. Bouwen voor een ouderinitiatief vraagt net wat meer van ons dan bouwen voor een zorginstelling. Ouders hebben meestal geen ervaring met zo’n groot bouwproject, dus die moet je intensiever begeleiden. Dat vind ik juist leuk: de persoonlijke betrokkenheid van ouders is groot, je voelt het aan de energie als je met elkaar om tafel zit. Iedereen wil vooruit en doet daar zelf ook zijn best voor. Het vinden van een geschikte locatie duurt helaas vaak jaren, ook deze ouders hebben heel lang moeten wachten voordat ze een sleutel in handen kregen. Maar uiteindelijk zijn ze hier echt met de neus in de boter gevallen. De Vlieger is een zeer energiezuinig pand, met een fijne tuin en veel voorzieningen in de directe omgeving. De blijdschap van de bewoners was voelbaar tijdens de oplevering. Dat geeft iedereen voldoening, we hebben het echt als team gedaan.”

buurt

17


Verwacht: thuispoort.nl

Eén nieuwe, regionale website voor woningzoekenden

Vanaf april 2024 staan alle vrijkomende sociale huurwoningen in de regio Noordoost-Brabant en Gennep voortaan op één website: www.thuispoort.nl. Acht woningcorporaties (BrabantWonen, Zayaz, Mooiland, JOOST, Woonveste, Charlotte van Beuningen, Area en Woonmeij) brengen hun woningaanbod samen op deze plek. Voordeel hiervan is dat woningzoekenden zich straks niet meer op verschillende websites hoeven in te schrijven, maar alleen op thuispoort.nl. En omdat alle vrijkomende woningen in de wijde omgeving op één plek te vinden zijn, hebben zij ook meer keuze. Sta je ingeschreven bij WoonService Regionaal? Dan hoef je er alleen maar voor te zorgen dat je ingeschreven blijft en dat je gegevens actueel zijn. Je krijgt dan vanzelf bericht als we overgaan op Thuispoort. Op www.thuispoort.nl vind je alvast vragen en antwoorden.

18 buurt

Klussen mag, melden moet Wil je iets aanpassen aan je woning, zoals een andere vloer leggen, een keuken plaatsen of een muurtje wegbreken? In de meeste gevallen mag dat, maar vraag vooraf wel even toestemming bij Zayaz. Als je weet waarmee je rekening moet houden, voorkomt dat gedoe achteraf. Zeker in het geval van zonnepanelen is het goed om vooraf even bij ons te informeren. Soms moet je namelijk eerst een omgevingsvergunning aanvragen bij de gemeente. En als wij op korte termijn onderhoud aan jouw dak gaan plegen, is het natuurlijk zonde om nu zonnepanelen te plaatsen. Toestemming vragen doe je eenvoudig via onze website. Scan de QR-code:


bijbuurten

Help!

Ik heb mezelf

buitengesloten Het kan de beste overkomen: je zet het vuilnis aan de straat of maakt een praatje met de buren, en dan… waait de voordeur dicht. Daar sta je dan, zonder sleutel. Wat te doen? Het is slim om een reservesleutel te geven aan iemand in de buurt die je vertrouwt. Wij hebben namelijk geen reservesleutels van je huis, berging of postbus. We kunnen de deur dus helaas niet voor je openmaken of je een nieuwe sleutel geven. De Sleutelspecialist kan dit wel. De kosten voor het openen van je deur zijn voor jezelf. Vraag dus eerst wat de kosten zijn. Zo voorkom je verrassingen. Scan de QR-code en lees er meer over

Wacht niet, schrijf in!

Brandschone brandgang

Daar zorg je samen voor Veel van onze woningen grenzen aan een achterpad of brandgang. Heel handig voor de fiets of kinderwagen, zo’n achterom, maar het onderhoud wordt vaak vergeten. Het achterpad hoort bij jouw woning, dus als huurder ben je ook verantwoordelijk voor het bijhouden ervan. In een noodgeval kan het achterpad ook een vluchtweg zijn, daarom is het belangrijk dat er geen onkruid, afval of spullen in de weg staan. Spreek je buren aan op rommel en help elkaar met opruimen, dan is het bijhouden een kleine moeite.

Wil je de kans op een sociale huurwoning voor je kinderen vergroten? Zorg er dan voor dat ze zich vanaf hun 18e inschrijven bij WoonService Regionaal. Het grootste deel van de woningen wordt namelijk toegewezen op basis van inschrijftijd: hoe langer ze staan ingeschreven, hoe groter hun kans. Ook als je kind nu nog lekker thuis woont, is het slim om direct te beginnen met het opbouwen van inschrijftijd. Woon je zelf in een huurhuis? Schrijf jezelf dan ook opnieuw in, zodat je meer kans maakt op een ander huis als jouw woonwensen veranderen. Inschrijven kan nu nog via www.woonserviceregionaal.nl en vanaf 1 april 2024 via www.thuispoort.nl

buurt

19


Betrokken buren & technische oplossingen kunnen levens redden

Het verschil tussen leven of dood Eens in de zoveel tijd staat het in de krant: het trieste bericht dat er iemand dood is gevonden in zijn woning. Ook in onze stad komt het helaas af en toe voor. Toch kunnen we samen veel doen om dit te voorkomen, bijvoorbeeld door in de buurt wat bewuster op elkaar te letten. Want zeker in dit soort situaties is een goede buur écht beter dan een verre vriend. Er zijn ook slimme technische oplossingen die het verschil kunnen maken tussen leven of dood. Zelfs als je nooit samen koffie drinkt, zijn je buurtgenoten belangrijker voor je dan je misschien denkt. Jouw buren zijn immers de eersten die het opvalt als je gordijnen ineens gesloten blijven, of als de lampen de hele nacht blijven branden. Zij kunnen in zo’n geval snel even polshoogte nemen en als het nodig is direct de hulpdiensten inschakelen; zo gaat er geen kostbare tijd verloren. Het kan dus heel verstandig zijn om in elk geval telefoonnummers uit te wisselen, zodat je in geval van nood contact kunt leggen.

Je buren zijn belangrijker voor je dan je misschien denkt

Bij Zayaz hebben we geen reservesleutels, we mogen ook niet zomaar een woning betreden. Dus als je je echt zorgen maakt, bel dan altijd eerst de politie!

‘Ik lag urenlang op de ijskoude vloer’

‘Ons contact is niet intensief, maar ik let wel op hem’

“Om mijn onderbuurman niet wakker te maken, doe ik mijn rolluiken ’s ochtends pas omhoog nadat hij de zijne heeft geopend. Hij weet dat ik op hem wacht, daarom dacht hij ook meteen dat er iets mis was toen mijn rolluiken gesloten bleven. Hij had alleen geen sleutel van mijn appartement, dus hij kon geen polshoogte komen nemen. Heel rot, want ik was die nacht gevallen en lag al uren op de ijskoude vloer naast mijn bed. Mijn alarm lag op het nachtkastje; ik kon er net niet bij, dat zul je altijd zien. Mijn nichtje had wel een sleutel van mijn huis, gelukkig heb ik met haar de afspraak dat we elkaar elke morgen even bellen – da’s vaste prik. Dus toen ik niet opnam, stapte zij meteen in de auto. Wat was ik blij om haar te zien, zeg. Maar sinds dat nachtelijke avontuur ligt er ook een sleutel bij mijn onderbuurman, zodat ze in geval van nood snel naar binnen kunnen. Als je, zoals ik, de tachtig bent gepasseerd, moet je er rekening mee houden dat dit kan gebeuren.”

“Er wonen meerdere ouderen in mijn buurt, samen zien we best veel. We helpen elkaar waar mogelijk, maar een oogje in het zeil houden kan iedereen – daar hoef je niet topfit voor te zijn. Mijn buurman is weduwnaar en ernstig ziek. Ik help hem met kleine dingen vooruit: even de geleegde container terug bij het huis zetten, of wat onkruid in de tuin weghalen. Ons contact is niet heel intensief, maar ik hou hem wel een beetje in de gaten.

De geïnterviewde bewoonster wil graag anoniem blijven

Ans houdt een oogje in het zeil bij haar buurman

20 buurt

Hij heeft thuiszorg en zijn kinderen komen ook regelmatig langs, maar die moeten overdag gewoon werken. Zijn dochter heeft me haar telefoonnummer gegeven, zodat ik haar kan bellen als er iets is. Het is fijn dat er een beetje op je wordt gelet. Omgekeerd doen mijn buurtgenoten hetzelfde voor mij. ‘Ben je daar weer’, zeiden ze laatst, het was ze opgevallen dat ze me al even niet hadden gezien. Gelukkig was ik gewoon een weekendje weg.”


TIP 1

TIP 2

TIP 3

Personenalarmering

Sleutelkluisje

Domotica

Er zijn ook technische oplossingen die kunnen helpen in noodsituaties. Zo zijn er verschillende systemen waarmee je alarm kunt slaan; je krijgt dan bijvoorbeeld een knop in huis of een zendertje om je nek of pols. Als je daarop drukt, gaat er een signaal naar een meldpost die direct hulp inschakelt. Er zijn ook alarmsystemen met een GPS-tracker, zodat je ook buitenshuis snel gevonden wordt.

Hang een reservesleutel van jouw woning in een sleutelkluisje. Dit is een klein kastje met een cijferslot, dat je ergens buiten hangt. Mensen die de code weten (zoals de buren, familie of thuiszorg) kunnen de sleutel dan uit het kluisje halen als ze bij je naar binnen moeten. Dat is niet alleen handig in noodgevallen, maar ook als je slecht ter been bent. Kies wel altijd voor een sleutelkluisje met het Politiekeurmerk Veilig wonen.

Lees meer over de verschillende soorten systemen op: www.hulpmiddelenwijzer.nl

Hier vind je goede informatie daarover: www.politiekeurmerk.nl

Domotica is een ander woord voor huisautomatisering. Er is tegenwoordig van alles mogelijk om het leven in huis gemakkelijker en veiliger te maken. Denk aan lampen die vanzelf aan gaan als je langs een sensor loopt, een spraakassistent die op jouw commando opdrachten uitvoert, een slimme medicijndispenser die een bericht naar de thuiszorg stuurt als je jouw pillen niet hebt ingenomen, of sensoren die iemand waarschuwen als je van jouw dagelijkse leefpatroon afwijkt. Wil je meer weten? Kijk bijvoorbeeld op www.zorgvannu.nl. buurt

21


projecten

Onze taak stopt niet bij het verhuren van woningen. We zetten ons ook in om buurten en wijken veilig en leefbaar te maken én te houden. Zo verduurzamen we dit jaar bijna 400 bestaande woningen. En komen er 250 betaalbare en duurzame woningen bij, verspreid over de stad. Het volledige overzicht vind je op zayaz.nl/projecten.

Wonen aan De Beiaard In De Hambaken aan de nieuwe straat De Beiaard bouwden we vier complexen met in totaal 95 sociale huurappartementen. In een van de vier complexen biedt Philadelphia zorg aan 32 mensen met een verstandelijke beperking. Ook de overige appartementen zijn inmiddels bewoond. Door doorstroming van een aantal senioren uit de wijk, kwamen er bovendien eengezinswoningen beschikbaar voor andere woningzoekenden.

Groen en energiezuinig in de Groote Wielen In april is de bouw van 17 sociale huurwoningen in De Groote Wielen gestart: De Lanen – De Parktuinen. Dit doen we samen met Hoedemakers bouw & ontwikkeling. De woningen vallen op door de zonnepanelen op het dak en zijn zeer energiezuinig, met twee slaapkamers en een voor- en achtertuin. Via WoonService Regionaal zijn alle woningen verhuurd. We verwachten de woningen aan de Ultramarijn in maart 2024 op te leveren.

Renovatie 66 woningen in Bazeldonk In de buurt Bazeldonk (Zuid) renoveren we 66 woningen. Ze worden energiezuiniger, comfortabeler en beter geïsoleerd. De 45 eengezinswoningen en 21 boven- en benedenwoningen krijgen nieuwe kunststof kozijnen met goed geïsoleerde ramen. We isoleren het hele dak en er komt mechanische ventilatie. Zo pakken we meteen vocht- en tochtproblemen aan. Waar nodig vervangen we de keuken, badkamer en toilet. De 45 eengezins-woningen ronden we eind dit jaar af; de andere 21 volgen in het voorjaar van 2024.

42 x verduurzaming in Aawijk Deze 42 woningen voldeden niet meer aan de eisen qua isolatie, energieverbruik en vocht- en tochtproblemen. We pakten de buiten- en binnenkant aan, met onder meer isolatie en brandvertraging van het dak, nieuwe dakramen, nieuwe goten en regenpijp, HR++ ramen en herstel van het voegwerk en de schoorstenen. Door de mechanische ventilatie is het ook binnen een stuk aangenamer. De bewoners konden kiezen voor acht zonnepanelen op het dak. De woningen zijn nu comfortabel en energiezuinig.

17 verduurzaamde woningen in Schutskamp Aan de JP Coenstraat en Boschmeersingel knapten we 17 woningen van binnen én buiten op. Door betere isolatie en HR++ glas zijn ze nu een stuk energiezuiniger. De mechanische ventilatie zorgt ook voor een comfortabel binnenklimaat. De bewoners kregen de mogelijkheid om vier zonnepanelen op het dak te laten leggen.

22 buurt


Kansen voor doorstromers in De Haren

Een nieuw thuis in je eigen wijk De renovatie en verduurzaming van De Haren is in volle gang. Er komen zo’n 130 nieuwe woningen bij. Hard nodig in deze tijd van woningnood. En een mooie kans voor (oudere) bewoners die passender willen gaan wonen.

De nieuwbouw bestaat uit een aantal woningen en vier complexen met appartementen, vertelt programmamanager Merlijn Meeus. “De ontwerpen zijn uitvoerig met de bewoners besproken en hun opmerkingen zijn zoveel mogelijk meegenomen. Deze gaan vooral over toegankelijkheid, verkeer en privacy, zoals eventuele inkijk vanuit de appartementen in de woningen eromheen. Naast de praktische mogelijkheden zoeken we zo naar het beste van twee werelden. Boven alles zorgen we ervoor dat het een fijne wijk blijft, want zo ervaren de bewoners van De Haren het zeker.”

Nieuwe plek gevonden

De 47 huishoudens van de woningen die gesloopt worden, hebben inmiddels allemaal een nieuwe woonplek gevonden, binnen of buiten de wijk. Een enkeling wacht nog tot de nieuwe woning beschikbaar is, verder is iedereen verhuisd. Een proces dat in het begin veel emoties opriep, maar uiteindelijk in goede harmonie is verlopen. Om de bewoners tegemoet te komen, zijn minimaal dertig appartementen beschikbaar voor doorstromers ín de wijk. Daarnaast houden we woningen vrij voor mensen uit de sloopwoningen, mochten zij straks toch liever terug willen.

Mes snijdt aan twee kanten

De Haren is een fijne wijk waar mensen vaak vele (tientallen) jaren wonen. Er groeiden heel wat kinderen op! In die eengezinswoningen wonen nu veelal 50-plussers, alleen of met z’n tweeën. “We willen hen de kans geven om door te stromen naar een appartement. Gelijkvloers en met voorzieningen op maat. Het mes snijdt dan aan twee kanten, want hun woningen komen beschikbaar voor jonge gezinnen.” Merlijn benadrukt: “Maar het hóeft niet, het is geen verplichting. Zoals we dat steeds doen, gaan we ook hierover eerst in gesprek met een groepje bewoners. Daarna ontvangt iedereen een brief met uitleg en de mogelijkheid om zich in te schrijven.”

De spelregels

We verwachten zeker veel ineresse. Mochten er meer belangstellenden zijn dan het aantal beschikbare appartementen, dan krijgen huurders die het langst in de wijk wonen voorrang. En ook hier hebben de mensen uit de gesloopte woningen de eerste keuze. De eengezinswoningen die vrijkomen adverteren we op WoonService Regionaal. “Zo dragen we weer een steentje bij aan de stad en regio én krijgen we meer jonge mensen in de wijk. De eerste reacties zijn positief. Natuurlijk komt er veel kijken bij verhuizen, zeker voor ouderen. Maar mensen kijken er ook naar uit: een nieuw thuis in je eigen wijk.”

buurt

23


bloemetje voor...

‘Ik ga er pas uit als ons Thea erin mag’ “Hier ben ik geboren, negentig jaar geleden! We woonden hier met z’n vijftienen. Zo eens in het jaar kwam zuster Wieger en dan wisten we: er komt een broertje of zusje - zo simpel was dat. De zes jongens sliepen op zolder en wij meiden verdeeld over de andere kamers. We wasten ons in de keuken; de kleintjes in de wasteil, de groten aan het aanrecht. En nu heb ik een hele badkamer voor mij alleen! In mijn hele leven heb ik maar 12,5 jaar ergens anders gewoond. Dus ik wilde heel graag terug toen mijn ouders hier weggingen. Ons moeder zei tegen de woningcorporatie: ‘Ik ga er pas uit als ons Thea erin mag.’ En zo gebeurde het. Tot de dag van vandaag – in mijn huisje en míjn wijk.” Thea van Schijndel, Willem van Nassaulaan

Meer weten? Kijk op zayaz.nl

buurt

24


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.