13 prirodnih tretmana za blokirane jajovode

Page 1

13 prirodnih tretmana za blokirane jajovode

2022.Copyright © 2022. by Fondacija Budi mama ISBN: 22-478-81 Montenegro


SADRŽAJ       

Uzroci začepljenja jajovoda Sluz i začepljene cijevi Vrste blokade jajovoda Znaci i simptomi začepljenih jajovoda 5 stvari koje mogu dovesti do blokade jajovoda Dijagnostikovanje blokiranih jajovoda Medicinski tretman začepljenih cijevi 13 prirodnih tretmana za blokirane jajovode


Polja našeg djelovanja PCOS – Sindrom policističnih jajnika, Ovulatorna neplodnost, Hipotireoza (klinička i subklinička) Loš kvalitet jaja u vezi sa uzrastom, Zabrinutost u poodmakloj dobi ili kasnoj trudnoći (kraj 30-ih – sredina 40-ih), Neplodnost povezana sa FSH, Loša funkcija jajnika, Fibroidi i polipi, Endometrioza, LPD – defekt lutealne faze, Nedostaci sperme / Abnormalnosti / Nizak broj spermatozoida, Nizak progesteron, Ponovljeni pobačaji, Neplodnost u vezi sa težinom, Blagi ožiljci ili blago blokirani jajovodi, Problemi sa antitelima ili imunitetom, Neobjašnjiva neplodnost.

1


Kako prirodno deblokirati jajovode pomoću biljaka?

Blokirane jajovodne cijevi su odgovorne za 25% do 30% slučajeva ženske neplodnosti. Ovo tiho stanje se obično ne otkriva dok ne pokušate da zatrudnite. Pošto jajovodi služe kao put za jajne ćelije da dođu do materice radi implantacije, svaka blokada u ovim cijevima može sprečiti implantaciju i samim tim otežati začeće.Blokirani jajovodi takođe povećavaju rizik od vanmaterične trudnoće jer oplođeno jaje ne može da putuje do materice. U slučaju vanmaterične trudnoće, oplođeno jaje se implantira u jajovod ili negdje drugdje u trbušnoj duplji, jer ne može da stigne do materice zbog blokade u jajovodu.

Blokirani jajovodi i ektopična trudnoća

Ektopična trudnoća je potencijalno životno opasno stanje koje zahtijeva hitnu operaciju ili ijlečenje.Operacija može dovesti do uklanjanja jednog ili oba jajovoda, uključujući bilo koje drugo tkivo za koje je oplođeno jaje pričvršćeno.Zbog toga je važno da uradite ultrazvuk što prije nakon što je vaša trudnoća potvrđena testom krvi. Vaš ljekar će moći da vidi da li je embrion u materici – gde bi trebalo da bude – ili negdje drugo. Što je embrion manji, to je manja opasnost po vaš život i manja je šteta od operacije ili liječenja ljekovima.

2


Uzroci začepljenja jajovoda Da biste razumjeli kako se jajovod može blokirati, prvo morate malo da razumijete anatomiju ovih fascinantnih struktura. Jajovodi su veoma sićušni i uski, mjere 10 centimetara (4 inča) u dužinu i širinu kao obični špageti.

Unutar ovih špageta dugih 10 cm nalazi se uski prolaz veličine igle za šivenje. Zrelo jaje koje treba da prođe kroz cijev je otprilike veličine tačke na kraju ove rečenice. Kao što možete zamisliti, nije potrebno mnogo da se blokira tako uski prostor.

Unutar jajovoda su male izbočine slične prstima koje se nazivaju cilije. Njihov posao je da pomjeraju jaje duž cijevi dolje u matericu. Cilije se takođe nalaze na drugim mjestima u tijelu – na primjer u plućima gdje uklanjaju nečistoće i sluz iz pluća.

Pored smještaja cilija, djelovi jajovoda su obložene sluzom kako bi pomoglo jajetu da klizi duž njih. Kraj cijevi u blizini jajnika sadrži vrlo klizavu sluz kako bi se osiguralo da jaje može brzo da uđe. Kraj cijevi bliže materici sadrži gušću sluz kako bi se sprečilo da jaje prerano stigne do materice. Ovo treba da omogući dovoljno vremena da se endometrijum zgusne za održavanje implantacije i trudnoće.

Priroda je tako pametna i nevjerovatna!

3


Sluz i začepljene cijevi Svaki organ koji proizvodi sluz može biti blokiran. Uzmite svoj nos na primer. Kada se jako prehladite, nos vam može postati toliko zapušen sluzi da više ne možete da dišete kroz njega. Ili alternativno, ako dobijete polensku groznicu ili neku drugu alergijsku reakciju, vaš nos može obilno curiti.

Isto se može desiti u bilo kom sluzi obloženom tkivu/organu u vašem tijelu; u plućima, u crijevima, u vagini i u jajovodima.

Vrste blokade jajovoda Postoji nekoliko tipova začepljenja jajovoda i oni se klasifikuju prema lokaciji blokade u jajovodu. Tri vrste blokada jajovoda su sledeće:

Proksimalna okluzija jajovoda. To znači da je do blokade došlo u dijelu jajovoda koji je najbliži materici. Opstrukcija srednjeg segmenta/medijalni jajovodi. U slučaju medijalne opstrukcije, blokada je nastala u sredini cijevi. Distalna jajovodna okluzija. Okluzija distalne cijevi znači da je do blokade došlo na kraju cijevi, blizu fimbrija, blizu jajnika. Znaci i simptomi začepljenih jajovoda Pošto je to tiho stanje, većina žena sa začepljenim jajovodima obično nema simptome. Međutim, u nekim slučajevima kada su jajovodi začepljeni tečnošću (u slučaju hidrosalpinksa = „hidro” (voda) +

4


(salpinks) jajovoda), žene mogu iskusiti ponavljajući bol u karlici ili abdomenu ili abnormalni vaginalni iscjedak.

Stanje hidrosalpinks je obično povezano sa karličnim inflamatornom bolešću (PID), endometriozom, polno prenosivim infekcijama ili operacijom. Ovo stanje može poremetiti protok krvi u matericu i jajnike i može uticati na vašu sposobnost da zatrudnite. 5 stvari koje mogu dovesti do blokade jajovoda Najčešći faktori koji mogu uticati na debljinu sluzi i doprinijeti začepljenju jajovoda su:

Dehidracija – Ako ste dehidrirani, vaše tijelo ima manje „sirovog materijala“ – vode – za proizvodnju sluzi. Dijeta bogata šećerom i solju, zagrijejane i klimatizovane sobe, kafa, vježbanje, alkohol i određeni ljekovi mogu da vas dehidriraju i povećaju potrebu vašeg tijela za vodom. Ishrana – Ono što redovno jedete može uticati na debljinu vaše sluzi. Na primjer, mliječni proizvodi su poznati po tome što pogoršavaju začepljenost nosa i pluća. Mliječni proizvodi takođe mogu da zgusnu sluz grlića materice, što otežava plivanju spermatozoida. Mliječni proizvodi takođe mogu da zgusnu sluz u vašim jajovodima što otežava ulazak spermatozoida i jajne ćelije da dođu do materice. Dakle, mliječni proizvodi često doprinose začepljenju jajovoda. Vaše tanko crijevo, gde se hranljive materije iz hrane apsorbuju, takođe će se boriti

5


da obavi svoj posao ako postoji gusta sluz koja pokriva tačke apsorpcije. Farmaceutski ljekovi – Neki farmaceutski ljekovi i ljekovi bez recepta mogu da zgusnu vašu sluz i doprinesu blokiranju jajovoda. Posebno lijek protiv prehlade i gripa koji može učiniti sluz gušćom ili viskoznijom u zavisnosti od vrste kašlja koji imate (suv ili produktivan). Izbor načina života (kafa, alkohol i pušenje) – Kafa i alkohol su poznati diuretici. Kofein deluje kao diuretik zbog čega češće urinirate, a alkohol vas dehidrira i blokira aktivnost vašeg ADH (anti-diuretičkog hormona) koji vas sprečava da gubite tečnost. Pušenje parališe cilije u vašim plućima i cilije u vašim jajovodima sprečavajući ih da guraju jaje i sluz duž cijevi. Infekcije – (inflamatorna bolest karlice (PID), klamidija i druge polno prenosive bolesti (SPB) i spirala) Neke polno prenosive bolesti i infekcije su tihe i prolaze neprimijećene, druge mogu biti veoma bolne i znate da ste ih imali. IUD su iritanti materice koji dovode do većeg rizika od infekcije i veće proizvodnje sluzi u tom području, što zauzvrat povećava rizik od blokiranja jajovoda.

    

Drugi ozbiljniji uzroci začepljenja jajovoda su: Abdominalna hirurgija Traumatično vaginalno rođenje prvog djeteta C-Section (carski rez) Endometrioza Autoimunost

6


Neki od ovih uzroka mogu dovesti do ožiljaka i adhezija koje mogu povući i izobličiti jajovode, u kom slučaju će možda morati da se uklone hirurški laparoskopijom.

Dijagnostikovanje blokiranih jajovoda Žene koje pate od začepljenih jajovoda obično nemaju simptome osim što nisu u stanju da zatrudne. Ako vi ili vaš ljekar sumnjate da začepljene cijevi mogu biti uzrok vaše neplodnosti, postoji nekoliko dijagnostičkih procedura koje će vam pomoći da potvrdite da li imate začepljene cijevi ili ne.

Histerosalpingogram (HSG) – Ova procedura koristi rendgenski snimak i kontrastni medijum (jod) za provjeru začepljenja materice i jajovoda. Tokom HSG, vaš ginekolog će umetnuti tanku cijev kroz vaginu i u matericu i napuniće vašu matericu jodom tako da se boja prospe u jajovod. Nakon toga, vaš ljekar će napraviti slike vaše materice i jajovoda pomoću rendgenskog snimka fluoroskopa da provjeri moguće opstrukcije. Sonohisterografija – Ovo je poseban ultrazvučni pregled gdje se tečnost unosi u matericu i u jajovode. Koristeći zvučne talase kroz ultrazvuk, stvaraju se slike materice. Tečnost koja se koristi u sonohisterografiji pomaže u stvaranju više detalja za razliku od korišćenja samog ultrazvuka.

7


Hromotubacija ili hromopertubacija – Procedura slična HSG, hromotubacija uključuje ubrizgavanje kontrastnog medija/boje u jajovode, obično indigo karmin ili metilen plavo. Ova procedura se obično radi laparoskopijom i zahtijeva opštu anesteziju. Histerokontrastna sonografija – Manje invazivna od hromotubacije, ova procedura uključuje upotrebu kontrastnih sredstava i transvaginalnog ultrazvuka umjesto laparoskopije za otkrivanje abnormalnosti u jajovodu. Medicinski tretman začepljenih cijevi Žene sa blokiranim jajovodima mogu se podvrgnuti hirurškim procedurama za uklanjanje blokade. Za male adhezije, ljekari mogu preporučiti laparoskopsku operaciju za otvaranje cijevi. Hirurška intervencija za popravku oštećenih cijevi može se uraditi iu slučaju oštećenja usled vanmaterične trudnoće.

Slijede primjeri procedura koje se koriste za liječenje blokiranih jajovoda: Selektivna tubalna kanulacija – obično se izvodi u blokadama u okluzijama proksimalne cijevi Salpingektomija – uklanjanje dijela jajovoda; obično se izvodi kod pacijenata sa hidrosalpinksom u pripremi za IVF Fimbrioplastika – ovo se odnosi na popravku oštećenih fimbrija (fimbrije su skupljene zbog ožiljaka) kako bi se pomoglo u transportu jajne ćelije u matericu

8


Salpingostomija – odnosi se na rez u jajovodu, obično da bi se popravila oštećena cijev ili da bi se stvorio drugi otvor u jajovodu najbliži jajniku u slučaju hidrosalpinksa Postoje različiti rizici uključeni u ove hirurške procedure i uspjeh trudnoće nakon ovih operacija nije zagarantovan. Neke od glavnih

  

briga kada su u pitanju operacije jajovoda uključuju sledeće: rizik od infekcija (karlični/abdominalni) moguća vanmaterična trudnoća ponovni rast ožiljnog tkiva i adhezije koje mogu ponovo izazvati blokadu u jajovodima. 13 prirodnih tretmana za blokirane jajovode Iako su dostupne hirurške intervencije, postoje prirodni tretmani za blokirane jajovode koje možete pokušati da pomognete da uspješno deblokirate svoje jajovode:

Prestanite da jedete hranu koja proizvodi sluz, kao što su mliječni proizvodi i soja. Mliječni proizvodi i proizvodi od soje mogu da vam zgusnu sluz i blokiraju jajovode. Povećanje sluzi takođe može otežati spermi da pliva i oplodi jaje. Provjerite svoje ljekove. Ako uzimate bilo koji farmaceutski lijek, provjerite sa farmaceutom da li ima svojstva koja mogu uticati na vašu sluz. Svaki lijek koji može da poveća proizvodnju sluzi može na kraju da izazove blokadu u vašim jajovodima. Prestanite da pušite. Iako je već utvrđeno da je pušenje povezano sa dugotrajnim zdravstvenim problemima i neplodnošću, pušenje je

9


takođe povezano sa primarnom jajovodnom neplodnošću. Prema jednoj studiji, kod žena sa primarnom jajovodnom neplodnošću, 39% je bilo pušača, a samo 16% nepušača. Prestanite da pijete kafu. Osim što češće mokri, što može dovesti do veće proizvodnje sluzi, kofein u kafi, prema TIME-u, usporava mišićne ćelije u jajovodu – one odgovorne za premiještanje jajašca iz jajnika u matericu. Prestanite da pijete alkohol. Konzumacija alkohola je povezana sa ženskom neplodnošću uzrokovanom različitim faktorima, uključujući opstrukciju jajovoda. Uklanjanje alkohola iz vaše ishrane može vam pomoći da očistite jajovode i povećate šanse da zatrudnite. Piti više vode. Povećanje unosa vode može pomoći da se obezbijedi normalna proizvodnja sluzi i spriječi da postane previše gusta i da izazove opstrukcije jajovoda. Jedite više bijelog luka kako biste prirodno spriječili bakterijske infekcije. Inflamatorna bolest karlice i druge infekcije mogu izazvati ožiljke i adhezije koje na kraju mogu izazvati blokadu u vašim jajovodima, otežati vam začeće i predisponirati vas za vanmateričnu trudnoću. Koristite pakovanje ricinusovog ulja. Upotreba pakovanja ricinusovog ulja podržava reproduktivno zdravlje žena, uključujući i jajnike , zdravlje materice i jajovoda. Ova pakovanja podstiču zarastanje kroz stimulaciju cirkulacije i limfnog sistema i jetre. Redovno vježbajte da poboljšate cirkulaciju i pokrenete limfu.

10


Uradite masažu abdomena ili koristite video za samomasažu kod kuće koji preporučujemo u Fondaciji. Više o ovoj samoplodnoj masaži možete saznati ovdje. Uzmite akupunkturni tretman koji će vam pomoći da pomerite Ki (tj. krv i sluz). Zamislite da su vam jajovodi čisti i da se oplođeno jaje glatko kotrlja dolje u matericu. Uzmite sistemske enzime kao što je serapeptaza. Sistemski enzimi pomažu imunološkom sistemu u uklanjanju adhezija i ožiljnog tkiva u reproduktivnom sistemu i drugde u tijelu. Kako prirodno deblokirati jajovode pomoću biljaka? Konsultacija sa naturopatom koji je specijalizovan za plodnost će vam omogućiti da uzmete biljnu mješavinu koja je specifična za vas. Međutim, postoje i lako dostupne biljke, koje takođe mogu biti korisne. Ove biljke povećavaju cirkulaciju, smanjuju upalu i mogu smanjiti sluzokožu u jajovodima:

   

Kurkuma Đumbir Cimet Caienne Ove biljke su slične sastojcima „začinskog čaja od plodnosti“ i mogu se napraviti na isti način. Uživajte u šoljici ovog čaja dva puta dnevno i bićete na putu da smanjite upalu i sluzokožu u jajovodima.

11


Takođe možete redovno uključiti ove biljke i začine u kuvanje. Možete da uradite HSG (histerosalpingogram) proceduru koja se koristi da se vidi da li su vaši jajovodi blokirani i takođe se može koristiti za liječenje blokiranih jajovoda ispiranjem fiziološkim rastvorom tokom procedure.

Da li imate začepljene jajovode? Da li ste koristili medicinsku ili prirodnu metodu da vam pomogne da odblokirate cijevi? Voljeli bi da čujemo vaše misli!

12


KONTAKT INFORMACIJE fondacija@imampravodabudemmama.com telefon ☎️ 068 045 456 Budite sigurni i ostanite zdravi. Bebi snovi se ostvaruju! #fertility #ivf #ivfMontenegro #ivfstruggles #ivfsupport #ivfsuccess #baby #ivfbaby #ivfsupport 🅿🅾🆂🆃🅰🅽🅸 🆁🅾🅳🅸🆃🅴🅻🅹

13


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.