Page 1

Zaanbusiness hét businessmagazine van de Zaanstreek jaargang 16, editie 123 - 2013

Thema: duurzaamheid

Zaanstad in 2020 klimaatneutraal? Bij AMECO Metaal is kwaliteit is geen toeval “Architecten ontdekken blauwstaal”, zegt DGA Johan Meester

“De vraag naar externe dataopslag en colocatiefaciliteiten neemt toe” Dat voorspelt managing director Van Eeden van DataOne Datacenters

GZ OfficeXperience finalist bij Ondernemingsverkiezing Noord-Holland Directeur Wout van Laar hoopt, dat de jury positief zal stemmen

officiële mediapartner van:


Thuis in Nederland

Thuis in de wereld

Ook financieren op basis van de buitenlandse vestiging. Een vestiging openen in het buitenland? Dat mag natuurlijk niet ten koste gaan van uw activiteiten in Nederland. Daarom financieren wij als enige Nederlandse bank in verschillende Europese landen ook op basis van de buitenlandse vestiging.

Kijk op rabobank.nl/internationaal Samen sterker. Dat is het idee van coรถperatief bankieren.


voorwoord

China en VS grootste milieuvervuilers p.p. Duurzame investeringen moeten leiden tot een beter milieu, maar dat wordt bedreigd door de groeiende, vieze industrie in opkomende landen. Luchtvervuiling staat zevende op de lijst van sterfterisico’s en veroorzaakt wereldwijd zo’n 3,2 miljoen doden. In 2010 zouden er in China door luchtvervuiling zo’n 1,2 miljoen mensen gestorven zijn, bijna één promille van de anderhalf miljard Chinezen (25 procent van de wereldbevolking). Het land neemt dus 40 procent van alle wereldburgers, die door luchtvervuiling sterven, voor zijn rekening. China staat met stip bovenaan op deze trieste 'hitlijst'. Hoe komt dat? Door de groeiende Chinese economie werden veel vervuilende fabrieken gebouwd en er rijden intussen tientallen miljoenen auto's in de grote steden. Snelwegen zitten potdicht en dat wordt alleen maar erger. In een andere opkomende economie, India (één miljard inwoners), sterven per jaar ruim 620.000 mensen vroegtijdig door luchtvervuiling. Men kijkt in die landen dus niet op een dooie meer of minder. Ook Amerika is een enorme vervuiler, mede door een gigantisch autogebruik. Decennia lang ontkende de auto-industrie dat hun enorme, benzine zuipende personenwagens het milieu zwaar belasten. De brandstofprijs is extreem laag, afgelegde kilometers kosten dus weinig. De autoindustrie en oliemaatschappijen lobbyen sterk voor eigen belang en hebben daardoor personenvervoer met de trein de nek omgedraaid. Het spoor is nu voor ruim 90 procent voor goederenvervoer bestemd. Er verschijnen wel steeds meer kleinere, zuinige Europese en Japanse auto's in de VS, vooral in de vooruit­ strevende staat Californië. Maar in de

grote conservatieve oliestaat Texas, en staten in het midden van het land, trekken de 'cowboys' zich niets van het milieu aan. 'Na ons de zondvloed' is daar het ada­ gium. Van alle grote economieën, is de VS per hoofd van de bevolking de grootste uitstoter, met 18 ton per persoon. Een Chinees stoot gemiddelde 5,8 ton uit en een inwoner van India 1,38 ton. Nederland kan er ook wat van met een emissie van 14,9 ton CO2 per hoofd van de bevolking. Per wereldburger was de uitstoot in 2009 4,49 ton CO2.

met vijf procent van de wereldbevolking, een kwart van alle wereldenergie op te souperen. Per inwoner anderhalf keer zoveel als Nederland en zes keer zoveel als in Mexico en China.

De OESO waarschuwt, dat in 2050 stede­ lijke luchtvervuiling wereldwijd één van de grootste veroorzakers van sterfte is, maar er zijn positieve ontwikkelingen. Zo verzetten Chinezen zich steeds meer tegen vervuilende bedrijven. Ook in de VS dringt langzaam het besef door, dat er iets moet gebeuren. Aardolie is daar nog maatgevend, maar ethanol is in ontwikkeling en neemt nu acht procent van Amerikaanse oliebehoefte voor zijn rekening. Er gaat intussen 40 procent van de hele maisoogst naar ethanol, maar het productieproces is inefficiënt. Brazilië produceert voor iedere geïnvesteerde energie-eenheid, acht nieuwe eenheden energie. In de VS is dat slechts anderhalve eenheid. Dat land ziet ook kans om,

Bert Bleeker

Zaanbusiness, hét businessmagazine van de Zaanstreek

De neoliberale en conservatieve VS en het communistische China mogen op het politieke vlak veel verschillen hebben, op milieugebied zijn ze eensgezind de 'grootste smeerpoetsen' op aarde. Duurzaamheid heeft wereldwijd dus nog een lange weg te gaan. Ook in Nederland.

april 2013 • pagina 3


nr 123 - april 2013 Volg ons ook op: www.facebook.com/zaanbusiness

www..linkedin.com/in/zaanbusiness

www.twitter.com/zaanbusiness

Zaanstad in 2020 klimaatneutraal? De gemeente Zaanstad wil in 2020 klimaatneutraal zijn, bijvoorbeeld door het aantal milieu­ belastende woningen terug te brengen tot 30.000. Ook is er in 2011 een convenant gesloten met bedrijven­terrein­verenigingen als de BIA, Noorderveld/Molletjesveer en Zaandelta (voorheen Westerspoor/Zuiderhout, aangevuld met HoogTij). Stuurgroepen en milieubarometers moeten duurzaamheid op gang brengen, maar er is nog een flink traject af te leggen. In heel Nederland moet nogal wat gebeuren, want we zijn lang niet 'het beste jongetje van de klas'.

/// verder in deze editie pagina 7

PDZ schenkt bandzaagmachine aan TETRIX

pagina 17

Nieuwe gastransportleiding naar Zuid-Holland via Zaanstad

pagina 32

Tips over brandveiligheid industrieterreinen

pagina 33

Stop met bezuinigen op infrastructuur

pagina 4 • april 2013

www.zaanbusiness.nl


inhoud

colofon Uitgever

Cornelis Aten BV: 125 jaar kwaliteit als makelaar

IN DE VINGERS Media B.V. Dorpsstraat 1068a 1566 JM Assendelft Tel 075-6428114 www.indevingers.nl

Vormgeving IN DE VINGERS Reclame B.V. Dorpsstraat 1068a 1566 JM Assendelft Tel 075-6428114 www.indevingers.nl

Redactie Bert Bleeker

Verspreiding Cornelis Aten BV Makelaars bestaat 125 jaar. In 1888 begon oprichter Cornelis Aten als commissionair in effecten. Kort daarna werd hij makelaar in onroerende goederen. Na drie generaties nam de laatste Aten in 1987 afscheid. Sindsdien zwaait Jan Dik de scepter. Zoon Mark kwam er in 1998 bij. De makelaardij is een flink aantal keren verhuisd, maar de Zaanweg in Wormerveer was steeds de uitvalsbasis.

10 x per jaar.

Fotografie Bart Homburg, Mike Bink

Columns De columns in Zaanbusiness zijn geschreven vanuit het perspectief

Eric Lankhorst en Roel Hart verlaten ZON

van de columnist en vallen daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Zaanbusiness wordt gratis in controlled circulation verzonden naar bedrijven in de gemeenten Zaanstad, Wormerland en Oostzaan. © Het auteursrecht van deze uitgave wordt door de uitgever nadrukkelijk voorbehouden. Het is verboden om zonder schriftelijke toestemming onderwerpen te kopiëren en/ of te publiceren. De uitgever kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele schade als gevolg van publicaties in deze uitgave. Druk- en zetfouten voor­behouden.

Zaans Ondernemers Netwerk (ZON) moet op zoek naar twee nieuwe bestuursleden. Preses Eric Lankhorst en Roel Hart (vicevoorzitter) treden terug. Ze vinden het tijd worden voor een jongere generatie. "Voorheen was er een flinke afstand tussen de Zaanse ondernemers en de gemeente Zaanstad en andersom. Daarin is veel in veranderd", vinden beide heren. Dooft ZON nu het wordt onthoofd? Nee, zeggen Lankhorst en Hart. "Er komen goede opvolgers".

Zaanbusiness, hét businessmagazine van de Zaanstreek

april pagina 55 5 april 2013 • pagina 2013 • pagina


Zaanbusiness informatie Zaanbusiness is meer dan alleen een magazine. Kijk ook naar onze site, volg ons op LinkedIn, Twitter en Facebook en meld je aan voor onze nieuwsbrief via info@zaanbusiness.nl

Met meer dan 1200 ondernemers!

Join the group: Nieuwe leden op www.linkedin.com/in/Zaanbusiness Bayar Facilitair Team B.V.

Jan Klomp

Owner, Bayar Facilitair Team B.V.

Owner and architect, Heren 5 architecten

Marilou Morales

Björn van Rheenen

Contractmanager (GWW) at Provincie Noord-Holland & (Freelance) Teacher Spanish Language & Culture

SPONGE, ARCHITECTS (BNA) and SCOPE&SPONGE concepts and development

volg ons op www.twitter.com/zaanbusiness

like ons op www.facebook.nl/zaanbusiness

In 2013 ook adverteren in de Zaanbusiness? Het businessmagazine Zaanbusiness informeert de ondernemers in de Zaanstreek over interessante ondernemersthema's, bedrijvennieuws en wetenswaardigheden. Alle ondernemers in gemeente Zaanstad, Wormerland en Oostzaan met meer dan twee medewerkers krijgen ons mooie magazine gratis in de bus. De redactionele formule is gebaseerd op een grote verscheidenheid van plaatselijke en regionale onderwerpen, die een ondernemer in deze regio direct raken. De formule wordt ingevuld met kort bedrijfsnieuws, interviews, branche-­ontwikkelingen, achtergrondartikelen, specials en rubrieken. Verder wil het magazine een spreekbuis zijn voor de Zaanse ondernemer. Zaanbusiness doet nadrukkelijk aan eigen nieuwsgaring.

Goede samenwerking met ondernemersverenigingen Het is belangrijk te weten dat ons magazine een uitstekende band heeft met de ondernemersclubs in de regio en dat we daarmee nauw samenwerken. Alleen ons magazine mag met recht zeggen dat we de spreekbuis zijn van ZON, De Corner, BVW, BVNM, Business Network Zaandelta, ABIN, CBO, BIA en Bouwend Zaanland.

Wanneer komt Zaanbusiness uit in 2013? Zaanbusiness verschijnt in 2013 tien keer per jaar.

pagina 6 • april 2013

www.zaanbusiness.nl

nr 124-2013: nr 125-2013: nr 126-2013: nr 127-2013: nr 128-2013: nr 129-2013: nr 130-2013:

31 mei 28 juni 6 september 27 september 25 oktober 22 november 20 december

www.zaanbusiness.nl

(deadline 10 mei) (deadline 7 juni) (deadline 9 augustus) (deadline 6 september) (deadline 4 oktober) (deadline 1 november) (deadline 29 november)


De verborgen lagen in de Zaanbusiness De Zaanbusiness heeft v.a. dit nummer een 'magische' laag. Een laag waarin filmpjes, extra foto's en nog veel meer te vinden is. Overal waar je het Layar-logo ziet, hebben we wat leuks toegevoegd. Deze extra's tover je heel eenvoudig tevoorschijn met je smartphone of tablet.

Stap 1: Download de gratis Layar-app voor Android of iPhone, of update de laatste versie als je Layar al hebt.

Stap 2: Open de app en ga naar de pagina's met het Layar-logo.

Stap 3: Houd je telefoon boven een van deze pagina's. Druk op 'scan' en blijf richten op de hele pagina.

Stap 4: Wacht tot de digitale extra's (bijv. een 'film'-­ button) op het apparaat verschijnen.

U vindt het Layar-logo op de volgende pagina's: 6, 7, 14, 18, 26, 28, 31, 36, 38

PDZ schenkt TETRIX bandzaagmachine Eind februari is een nieuwe band­ zaagmachine afgeleverd op de locatie van Tetrix Bedrijfsopleidingen te Zaandam. De aanschaf van de bandzaagmachine is mede mogelijk gemaakt door een sponsorbijdrage van PDZ Uitzendbureau. Eind maart is de machine formeel overgedragen door Timo de Regt (directeur PDZ) aan Marja van Assema, vestigingsmanager bij Tetrix Bedrijfs­opleidingen te Zaan­ dam. PDZ Uitzendbureau heeft de bij­drage geleverd in het kader van de opening van de Techniek Campus Zaan­streek in oktober 2012. De zaagmachine is bedoeld voor het opleiden van leerlingen. Dankzij het zaagcontrolesysteem is het mogelijk om met deze machine zowel handbediend als halfautomatisch te zagen. De zaag­ machine is een zware uitvoering met een laag geluidsniveau, is veilig in het gebruik en zaagt met een minimaal materiaal­ verlies. "Hij is perfect voor het opleiden van onze leerlingen", vertelt Marja van Assema enthousiast. Na een uitgebreide

Leerlingen van Tetrix Bedrijfs­ opleidingen samen met Marja van Assema en Timo de Regt

testfase is de machine eind maart definitief in gebruik genomen en nu beschikbaar voor alle leerlingen. PDZ vindt het belangrijk om een actieve bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de arbeidsmarkt. Aandeelhouder Stichting STAN projecten ondersteunt dit met als doel het verbeteren van vraag

Zaanbusiness, hét businessmagazine van de Zaanstreek

en aanbod van personeel op de regionale arbeidsmarkt. Het gaat hierbij om kans­ rijke projecten die worden geïnitieerd door het regionale bedrijfsleven. "De toekomst wordt bepaald door de stappen die je nu zet", aldus Timo de Regt. "En daar hoort deze investering wat ons betreft bij".

april 2013 • pagina 7


coverstory

D

e meningen over duurzaamheid lopen soms uiteen. In de Chinese hoofdstad Beijing stijgt het aantal elektrische auto’s spectaculair en vele honderdduizenden inwoners verplaatsen zich met elektrische fietsen. Goed voor het milieu zeggen voorstanders. Uitlaatgassen verdwijnen, CO2-uitstoot vermindert en Chinezen ademen weer schonere lucht in. Maar critici wijzen erop dat die elektrische energie ergens opgewekt moet worden. pagina 8 • april 2013

www.zaanbusiness.nl


Hoe staat het met de duurzaamheid in Nederland? In China staan nog veel kolencentrales die elektrische stroom opwekken en dat aantal groeit. De toename van het stroom­ verbruik in het verkeer, leidt daardoor tot meer CO2-uitstoot. Kortom, in Beijing 'stinkt' het minder, maar op het Chinese platteland des te meer. Bovendien moet veel steenkool ingevoerd worden en dat transport is ook weer milieubelastend. Dus wat is duurzaamheid?

Efficiëntere landbouw Na de Tweede Wereldoorlog zijn inkomen, gezondheid en opleidingsniveau in Nederland toegenomen. De kwaliteit van de bodem, water en lucht is sterk verbeterd, ondanks onze grote bevolkingsdichtheid. Maar vergeleken met de rest van Europa loopt Nederland zeker niet voorop. Veel natuur en de gezondheid staan onder druk, bijvoorbeeld door fijnstof. In ons land leeft nog maar 15 procent van de oorspronkelijke fauna en flora. Ook de biodiversiteit neemt af, vooral als gevolg van de landbouw. Nederland legt voor de consumptie een relatief groot beslag op de natuurlijke hulpbronnen van andere landen. Een verhoging van de landbouwproductiviteit is nodig. Genetisch mani­ puleren is misschien een oplossing, maar ook omstreden. Een toename van landbouwgronden in de tropen, leidt tot kleinere leefgebieden van wilde dieren en

planten. Ook is er wereldwijd steeds meer vleesconsumptie, vooral in landen die zich ontwikkelen, maar meer vee in de weiden belast het milieu.

In- en uitvoer milieubelastend Nederland gebruikt verhoudingsgewijs veel grondstoffen uit arme landen in Afrika, Zuid-Azië en Zuid-Amerika. Dat leidt ertoe, dat onze invoer per hoofd van de bevolking, tot de hoogste in Europa behoort. Na bewerking tot eindproduct wordt die invoer voor een groot deel weer uitgevoerd naar andere landen. Nederland draagt met de invoer bij aan de economische ontwikkeling van arme landen, maar ook aan verlies aan natuur en aan klimaatverandering. Verder is de CO2-uitstoot van ons land als gevolg is van consumptie, naar mondiale maat­ staven gemeten, groot.

Meer schone technologie Voor verduurzaming wordt voornamelijk ingezet op technologie, maar dat blijkt niet genoeg om de effecten van bevolkingsgroei, consumptiegroei en consumptiegedrag te compenseren. Daarom is, in het kader van de 'Kabinetsbrede Aanpak Duurzame Ontwikkeling' (KADO), aan het CBS, CPB en SCP, gevraagd een 'Monitor Duurzaam Nederland' te maken. Welke hulpbronnen zijn van belang zijn voor de

Zaanbusiness, hét businessmagazine van de Zaanstreek

huidige en toekomstige welvaart? Ook andere aspecten worden meegenomen, zoals vrije tijd en schone lucht. Volgens het WNF scoort Nederland slecht op het gebied van schone technologie bij duurzame productieprocessen, led-verlichting en zonnepanelen. In Europa gaan België, Duitsland, Frankrijk, Slowakije en Spanje ons voor. Elders in de wereld steken Brazilië, India en China ons de loef af.

‘Groen’ beleid De economie moet toenemen zonder nadelen voor klimaat, water, bodem, grondstoffen en biodiversiteit. Men noemt dat 'groen groei'. Omdat duurzame innovaties geld en banen opleveren, kunnen economie en milieu goed samengaan. Groei gaat niet ten koste van het milieu en wordt er rekening gehouden met de behoeften van volgende generaties. Groene groei is geen bedreiging, maar biedt ondernemers juist kansen. Door duurzame oplossingen te bedenken, vergroten bedrijven de Nederlandse welvaart en versterken ze hun concurrentiepositie.

Samen plannen ontwikkelen Voorheen bedacht vooral de overheid plannen voor duurzaamheid, maar tegenwoordig maken ook bedrijven er steeds vaker werk van. Dat versterkt >>> vervolg pag 10

april 2013 • pagina 9


coverstory (vervolg)

de Nederlandse economie. Innovaties in duurzaamheid zorgen voor nieuwe bedrijvigheid. Ook particulieren, maatschappelijke organisaties en andere overheden onderkennen het belang van duurzaamheid en komen met energiebesparende plannen. Het Rijk wil steun geven aan initiatieven om groene groei te realiseren.

Grondstoffen en productieketens Om een groene economie te bevorderen, zijn er vijf kansrijke economische sectoren benoemd, die de beste mogelijkheden hebben om zowel groene groei als het Nederlands bedrijfsleven een impuls te geven. De eerste sector betreft 'grondstoffen en productieketens'. Om uitputting van grondstoffen te voorkomen, moeten we zuiniger omspringen met bestaande grondstoffen en meer her­ gebruiken. Het lijkt nodig om alternatieve grondstoffen te vinden. Nederland zou de toegangspoort van Europa moeten zijn voor biomassa die geschikt is de productie van brandstof, energie en chemicaliën. Ook recycling kan groeien, van 80 procent nu naar 83 procent in 2015.

Water en voedsel Een tweede sector is 'water- en land­ gebruik'. Zoet water wordt schaarser en

de zeespiegel stijgt. Dat biedt kansen voor bedrijven, zoals een hoogwaardige zoetwatervoorziening voor de productie van voedsel en biomassa. Verder is 'voedsel' een sector die aandacht vraagt. De wereldvoedselproductie moet fors groeien om in 2050 zo'n negen miljard monden te kunnen voeden. Landbouw en veeteelt moeten verduurzamen, met minder overlast voor de omgeving en minder uitstoot van schadelijke stoffen. Om in de toekomst meer voedsel te kunnen produceren, werkt het bedrijfsleven aan de ontwikkeling van innovatieve eiwitten. Ook bij ontwikkelingssamenwerking speelt voedselzekerheid een belangrijke rol. Nederland haakt hierop in door ontwikkelingslanden zelfredzamer te maken en hun economische groei te vergroten.

Duurzame mobiliteit De vierde sector is 'mobiliteit'. Transport is een pijler van de Nederlandse economie. We rijden jaarlijks miljarden kilometers, zowel zakelijk als privé. De verwachting is dat de mobiliteit de komende jaren nog fors toeneemt. In 2020 moeten we één van de meest efficiënte vervoersystemen in Europa hebben. Het energieverbruik van de Europese transportsector moet in 2020 voor minimaal tien procent uit duurzame bronnen komen door meer

pagina 10 • april 2013 www.zaanbusiness.nl

biobrandstoffen te gebruiken en elektrisch rijden te bevorderen. De NS wil het personenvervoer in dat jaar CO2-neutraal laten plaatsvinden. De luchtvaart wordt nu al opgenomen in het bestaande Europese systeem van emissiehandel en Schiphol moet zich ontwikkelen tot een groene mainport.

Klimaat en energie Als vijfde sector is 'klimaat en energie' aangemerkt. Door de uitstoot van CO2 verandert het klimaat en warmt de aarde op met gevolgen als een stijgende zeespiegel. Daarom moet er in 2050 een klimaatneutrale economie zijn. Het Rijk gaat gemeenten, provincies en waterschappen helpen bij het halen van lokale klimaatdoelstellingen. Voor de energievoorziening is Nederland nu nog erg afhankelijk van buitenlandse fossiele energiebronnen zoals olie, gas en kolen. Om dat te verminderen, moet het aandeel duurzame energie groeien van vier procent nu naar 14 procent in 2020. Het aanbrengen van zonnepanelen op woningen wordt gestimuleerd. De opgewekte stroom mag men aftrekken van het eigen elektrici­teitsverbruik. Bronnen: O.m. Wikipedia en Ministerie van Infrastructuur en Milieu

>>> vervolg pag 12


“Verder is de CO2uitstoot van ons land als gevolg is van consumptie, naar mondiale maat­ staven gemeten, groot.”

Zaanbusiness, hét businessmagazine van de Zaanstreek

april 2013 • pagina 11


coverstory (vervolg)

V

olgens de eigen Ruimtelijke Milieuvisie wil Zaanstad in 2020 klimaat­ neutraal zijn. Het aantal milieubelastende woningen moet dan terug­ gebracht zijn naar 30.000 (in 2007 waren dat er nog 60.000). Daarnaast wil Zaanstad afvalstoffen doelmatiger verwijderen en de kwaliteit van het buitengebied versterken. In 2020 moet afval benut worden als grondstof voor nieuwe producten en voldoen zoveel mogelijk gebieden in Zaanstad aan de gewenste milieukwaliteit.

Zaanstad in 2020 klimaatneutraal? Voor enkele thema's uit de Ruimtelijke Milieuvisie zijn al uitvoeringsplannen gemaakt, zoals luchtkwaliteit, externe veiligheid, geur, afval en geluid. Uitvoeringsplannen voor het terug­ dringen binnenstedelijke milieuhinder en het slim omgaan met verlichting en duurzame voedselproductie en consumptie, volgen nog.

Energie binnen gemeentegrenzen opwekken In 2020 wil Zaanstad alle verbruikte energie binnen de gemeentegrenzen duurzaam opwekken. Zon en wind zijn de energiebronnen. Daartoe wordt samen­ gewerkt met particulieren, bedrijven, stichtingen en andere instellingen met als doel één van de duurzaamste gemeenten in Nederland te worden. Het opwekken van duurzame energie is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Vooral door gebruik van zonnepanelen, gaat de energierekening flink omlaag. Zaanstad stelt subsidies voor particulieren en bedrijven beschikbaar, bijvoorbeeld voor zonnepanelen.

Warmtenetwerk Een warmtenetwerk, een systeem van leidingen in de grond waardoor heet water wordt getransporteerd, is ook een

mogelijkheid. Dat water kan worden verwarmd met verschillende duurzame energiebronnen zoals biomassa en aardwarmte. Ook kan met het netwerk restwarmte van bedrijven worden benut voor verwarming van huizen, kantoren en bedrijfspanden. Verder kan tapwater uit de kraan worden verwarmd en bedrijven kunnen de warmte gebruiken in bedrijfsprocessen. Er worden gesprekken gevoerd met bedrijven en ontwikkelaars over de benutting van deze energiebronnen.

Samenwerking havens E-Harbours is een samenwerking tussen de Europese havensteden Zaandam, Amsterdam, Antwerpen, Hamburg en Malmö. Deze steden hebben een gemeenschappelijk doel: het stimuleren van innovaties en toepassingen van nieuwe en hernieuwbare energie voor stroom en transport in havengebieden. Daarbij wordt ook gekeken naar het optimaliseren van energieverbruik en productie.Zaanstad is coördinator van het EU-project 'E-harbours' waarbij acht partners in de Noordzeeregio samen­ werken om duurzame energie en elektrisch vervoer te optimaliseren. Energieverbruik en duurzame energie­ opwekking kunnen meer op elkaar afgestemd worden.

pagina 12 • april 2013 www.zaanbusiness.nl

Enige voorbeeldprojecten Amsterdam houdt zich bijvoorbeeld bezig met duurzame pleziervaart (elektrische boten), Antwerpen met waterbassins als opslagmedium en Zaanstad met de productie van duurzame energie. Deze voorbeeldprojecten worden bovendien lokaal toegepast, wat kansen biedt voor de werkgelegenheid. De kennis die op­gedaan wordt voor de havens, kan op andere schaal worden toegepast voor bedrijventerreinen en te ontwikkelen woongebieden. Het duurzame energieproject E-harbours is mede mogelijk gemaakt door financiële steun vanuit de EU en het Rijk.

Meer elektrisch vervoer Zaanstad zet ook in op elektrisch weg­ vervoer. Dat biedt veel voordelen zoals geen luchtvervuiling en minder uitstoot van CO2. Het is stil en goedkoop in gebruik met een lage kilometerprijs en minder onderhoudskosten. Bovendien is het een impuls voor de economie en een investering in duurzame innovatie. Intussen is Zaanstad één van de koplopers in Nederland als het gaat om vervoer met elektrische auto's, scooters en fietsen. Op termijn worden alle auto's en scooters van de gemeente elektrisch aangedreven.


“In Nederland staan er nu ongeveer 2.000 oplaadpunten en er komen er steeds meer bij”

Elektrische autorally

De voordelen van een elektrische auto Op dit moment zijn de actieradius en de hoge aanschafprijs de twee grootste obstakels om massaal de elektrische auto te omarmen. Wat nogal in het voordeel spreekt, is de prijs voor het 'tanken'. Het opladen van een elektrische auto kost, om 150 kilometer af te leggen, ongeveer 5,50 euro. De CO2-uitstoot bedraagt ongeveer 60 tot 70 gram per kilometer. De gemiddelde woon-werkafstand van automobilisten in Zaanstad is 21,5 kilo­ meter. De lengte van gemiddelde autorit is 16,7 kilometer. Voor ongeveer 500 euro kan men in een elektrische auto 15.000 kilometer rijden. Verder zijn elektrische auto's vrijgesteld van BPM en motor­ rijtuigenbelasting en leaserijders krijgen geen fiscale bijtelling.

Toename oplaadpunten In Nederland staan er nu ongeveer 2.000 oplaadpunten en er komen er steeds

meer bij. Ook in Zaanstad zijn diverse openbare oplaadpunten op strategische plekken zoals bij het station in Zaandam, in de parkeergarage onder de Hermitage en bij winkelcentra in Zaandam en Wormerveer die gebruikt kunnen worden met een pas. Op termijn komen er veel meer. Zaanstad heeft in 2012 samengewerkt met de Stichting E-laad voor het plaatsen van de oplaadpunten. Het enthousiasme voor elektrisch rijden heeft ertoe geleid, dat het budget van deze stichting momenteel geen ruimte biedt om nieuwe laadpunten te plaatsen. De gemeente zoekt uit op welke manier daaraan een vervolg kan worden gegeven. Voor het aanvragen van een oplaadpunt op privéterrein, zoals in een garage of op een oprit, kan men terecht bij commerciële aanbieders als EV-BOX en Alfen ICU.

Zonne-energie voor ondernemers Ondernemers hebben fiscale voordelen

bij de aanschaf van zonnepanelen. Het is een investering met een goed rendement en het levert een lagere energierekening op. Het belastingvoordeel kan oplopen tot 80 procent. Ondernemers kunnen gebruik maken van fiscale voordelen als de 'KleinschaligheidsInvesteringsAftrek' (KIA) en 'Energie-InvesteringsAftrek' (EIA). De aanschafprijs van zonnepanelen kan daarmee in sommige gevallen met meer dan 80 procent verlaagd worden. Zomaar een rekenvoorbeeld: Stel er wordt jaarlijks 3.500 kWh opgewekt met een investering van 1.186 euro. De terugverdientijd, bij een elektriciteitsprijs van 0,2 eurocent per kWh, bedraagt dan nog geen twee jaar, terwijl de levensduur van zonnepanelen meer dan 25 jaar is. De fiscale voordelen verschillen uiteraard per onderneming en is afhankelijk van de hoeveelheid opgewekte energie en de hoogte van de investering. Bron: Gemeente Zaanstad

>>> vervolg pag 14


coverstory (vervolg)

Ontwikkeling duurzaamheid Z

I

n 2020 wil de gemeente Zaanstad energieneutraal zijn. Daartoe zijn plannen ontwikkeld en vindt overleg plaats met het Zaanse bedrijfsleven. Ook in Wormerland en Oostzaan werkt men aan het milieu en energiebesparing.

Oostzaan beschikt over nieuwe bedrijventerreinen als Bombraak en Skoon, waar gebouwd kan worden met de nieuwste technieken. In Wormerland werkt men aan de verbetering van de wat oudere bedrijventerreinen Westerveer en de Bruijnvis/Eenhoorn.

zal daar mede debet aan zijn. Op dit moment wordt er gekeken of er wat soepeler omgegaan kan worden met de strikte regels die oorspronkelijk voor HoogTij golden. Maar de doelstelling van Zaan­ stad om in 2020 energieneutraal te zijn, mag niet in gevaar komen

Op weg naar 2020

Landelijk 2000 milieubarometers

In Zaanstad zijn drie grote bedrijven­ terreinen, de Achtersluispolder, Noorderveld/Molletjesveer en Zaandelta, een samenvoeging van Westerspoor/ Zuiderhout en HoogTij. Laatstgenoemd gebied zou een milieuvriendelijk bedrijventerrein moeten worden. Maar het wil daar niet vlotten met nieuwbouw van bedrijfspanden en de economische crisis

Op dit moment zijn er landelijk ruim 2.000 milieubarometers in gebruik, waarmee men energieverbruik etc. in kaart kan brengen. Ondernemers zijn er gemiddeld genomen zeer enthousiast over. Ook binnen de gemeente Zaanstad groeit het gebruik van de milieubarometer. Vanwege de sterke klimaatambitie, biedt de

gemeente Zaanstad de milieubarometer in eerste instantie gratis aan, waar normaal gesproken een abonnement 188 euro per jaar kost. Dit moet onderzoek naar duurzaamheid stimuleren. Er wordt al lang over duurzaamheid, milieu en energiebesparing gesproken. Het lijkt erop, dat de begrippen steeds meer tussen de oren van onder­ nemers gaan zitten en men tot actie wil over gaan.

Meer informatie over duurzaamheid: www.milieubarometer.nl E-mail: duurzaan@zaanstad.nl

bedrijventerreinen HoogTij

pagina 14 • april 2013 www.zaanbusiness.nl


Zaanse bedrijventerreinen Milieubarometer helpt Achtersluispolder met duurzaamheid De Belangenvereniging Industriegebied Achtersluispolder (BIA) werkt, samen met de gemeente Zaanstad en vijf Zaanse scholen, aan een volledig energieneutraal bedrijventerrein. Het eerste doel is om binnen een paar jaar duurzame oplossingen in te voeren voor vermindering van energieverbruik en uitstoot van CO2. Het project is gestart in oktober 2011. Zaanse VMBO- en MBO-leerlingen gingen, samen met bedrijven in de Achtersluispolder, aan de slag om een milieubarometer van de Stichting Stimular in te vullen. Dit, om de stand van het huidige energieverbruik te meten. Zo werden bij bedrijven de huidige CO2-footprint, de nulmeting van het huidige energiegebruik en de kansen voor de bedrijven om energieverbruik te verminderen, in kaart gebracht. Ondernemers krijgen daardoor inzicht over hun energiehuishouding.

Groene stappen vooruit De milieubarometer laat snel en overzichtelijk de milieuprestaties van een bedrijf zien. Hoeveel CO2 wordt er uitgestoten?

Waar liggen kansen om te besparen, qua uitstoot maar ook financieel? Diverse bedrijven in de Achtersluispolder hebben, naar aanleiding hiervan, al verschillende maatregelen genomen zoals de aanschaf van elektrische auto’s, de installatie van zonnepanelen, het aanbrengen van isolatiemateriaal en toepassing van ledverlichting. Met deze stappen komt de Achtersluispolder dichter bij het beoogde doel. Bovendien geeft het een positief en innovatief imago aan het bedrijventerrein.

Zaandelta: inspireren tot duurzaamheid Bedrijventerreinvereniging Zaandelta is een samenvoeging van de bedrijventerreinen Westerspoor-Zuiderhout en HoogTij. Die terreinen liggen aan de Noordoever van het Noordzee­ kanaal. HoogTij is bij de aanleg aangewezen als hoogwaardig en milieuvriendelijk bedrijven­terrein. Allerlei strikte milieu­ contouren moesten daarvoor zorgen. Westerspoor/Zuiderhout is enige tijd geleden, samen met de gemeente Zaanstad, gestart om aan duurzaamheid te werken. Er is een werkgroep opgericht om de bedrijven op het terrein te inspireren tot het nemen van duurzaamheidsmaatregelen. Dit in het kader van de ambitie van de gemeente Zaanstad om in 2020 energieneutraal te zijn en om dat te realiseren, is samenwerking met bedrijven nodig.

Uitvloeisel van convenant In november 2011 sloot de gemeente Zaanstad een convenant met de verschillende Zaanse bedrijventerreinen, ZON, de Kamer van Koophandel en de Provincie Noord-Holland. Het doel is, om bedrijven te informeren, te inspireren en te ondersteunen bij het nemen van duurzaamheidmaatregelen die men zou willen invoeren, omdat ze het milieu en de portemonnee sparen.

Zaanbusiness, hét businessmagazine van de Zaanstreek

Daartoe zijn bevlogen ondernemers nodig die ook toekomst zien in duurzame toepassingen voor hun bedrijf.

Stapjes in de goede richting Bij duurzaamheid wordt al snel gedacht aan zonnepanelen, led-verlichting of elektrische auto's. Vaak behoren die niet tot de kernactiviteiten van de meeste ondernemers. Maar daarmee zijn wel milieu- en imagovoordelen te behalen, evenals flinke financiële meevallers. Steeds meer ondernemers zijn bezig met maatschappelijk verantwoord onder­ nemen (MVO) om de eigen bedrijfs­ voering te verduurzamen. Dat is een stap in de goede richting, want niet alles kan in één keer geregeld worden, maar het moet wel een vervolg krijgen. >>> vervolg pag 16

april 2013 • pagina 15


coverstory (vervolg) Noorderveld/Molletjesveer: Samen Duurzaam De stuurgroep ‘Samen Duurzaam Noorderveld-Molletjesveer’ wil dit bedrijven­terrein in 2020 energieneutraal laten zijn. Men hanteert de slogan: ‘Omdat wij de keuze hebben het anders te doen’. Noorderveld/Molletjesveer spant zich in om in 2020 de gebruikte energie duurzaam te laten opwekken en het energieverbruik te verminderen.

Energiereductie en – productie zijn alleen mogelijk door middel van innovatie. Dit zijn dan ook de drie pijlers: reductie, productie en innovatie. Er ontstaat een plek waar ondernemers zich graag vestigen en waar werknemers graag komen werken.

Energiestromen in kaart brengen Er is een voorkeur voor het grootschalig plaatsen van zonnepanelen en het gebruik van elektrische auto's, maar dat is niet realistisch. Het begint bij het creëren van bewustzijn bij ondernemers van Noorderveld-Molletjesveer en dat wil men bereiken door het invoeren van de milieubarometer. Dat is een online-programma, dat snel en eenvoudig de verschillende energiestromen in het bedrijf inzichtelijk maakt. Zaanstad biedt de milieubaro­ meter tijdelijk gratis aan. Per onderwerp wordt een aantal maatregelen getoond die het bedrijf kan doorvoeren. De resultaten van het onderzoek worden in mei gepresenteerd, waarna mogelijk vervolgacties zullen starten.

“De kernwoorden waarmee deze groep werkt zijn: leuk, haalbaar, eenvoudig, bewustzijn, quick wins”.

Diverse betrokkenen Bij het project 'Noorderveld-Molletjesveer Samen Duurzaam' zijn bedrijven betrokken, maar ook medewerkers en bestuurders van de gemeente Zaanstad, de provincie Noord-Holland en de Kamer van Koophandel. De kernwoorden waarmee deze groep werkt zijn: leuk, haalbaar, eenvoudig, bewustzijn, quick wins. Het doel is: bewustzijn creëren, energie en geld besparen, een aantrekkelijk ondernemersklimaat bewerkstelligen, het imago van het bedrijventerrein op­vijzelen en innovatie.

pagina 16 • april 2013 www.zaanbusiness.nl


achtergrond

Foto: www.gasunie.nl

Gastransportleiding BeverwijkWijngaarden via Zaanstad

O

nlangs startte de Gasunie met de aanleg van een gastransportleiding in de gemeente Zaanstad. Het tracé is onderdeel van een 91 kilometer lange uitbreiding van het transportnet in Noord- en Zuid-Holland. De nieuwe leiding heeft een doorsnede van 1,22 meter. De werkzaamheden duren ongeveer een jaar. De afgelopen maanden heeft Gasunie voorbereidende werkzaamheden uit­ gevoerd, zoals explosievenonderzoek en archeologisch onderzoek. Ook is de werkstrook vrij gemaakt van bosschages, bomen en begroeiing. Het leidingtracé wordt uitgezet, de teelaarde afgegraven en er wordt een zand- of schorsbaan op de werkstrook aangebracht, dat voorkomt dat het zware transport van pijpen de structuur van de ondergrond beschadigt. De pijpen worden langs het tracé aan elkaar gelast tot leidingstrengen die vervolgens in de gegraven sleuf worden gelegd en daar aan elkaar gelast. Na afronding van de werkzaamheden zal de teelaarde worden teruggeplaatst en wordt het perceel in oude staat hersteld door het bijvoorbeeld in te zaaien of met nieuwe aanplant. Rond de zomer van 2014 zal de leiding geheel in de grond liggen en volgens planning op 1 oktober 2014 in gebruik worden genomen. De gehele leiding komt te liggen tussen

Beverwijk in Noord-Holland en Wijngaarden in Zuid-Holland.

Schoonste fossiele brandstof De uitbreiding van het Nederlandse gasnet is nodig, omdat in toenemende mate aardgas vanuit het buitenland geïmporteerd moet worden. De eigen winning van aardgas in Nederland en NoordwestEuropa neemt geleidelijk af, terwijl de vraag naar aardgas nog steeds stijgt. Niet alleen omdat aardgas de schoonste fossiele brandstof is, maar ook vanwege de flexibele inzet als ondersteuning van wind- en zonne-energie. Een gasgestookte elektriciteitscentrale is snel bij te schakelen als er onvoldoende aanbod is van energie uit zon en wind.

buitenland verzekerd van een veilige en constante aanvoer van aardgas. De realisatie van dit grote infrastructuur­ project zorgt ook voor een flink stuk extra werkgelegenheid.

Leidingtracé van de gas­ transport­leiding

Gasrotonde Met deze aanleg versterkt ons land de unieke positie als hart van de 'gasrotonde' in de Europese energiemarkt en blijven eindgebruikers in Nederland en het

Zaanbusiness, hét businessmagazine van de Zaanstreek

Meer informatie: www.gasuniebouwt.nl

april 2013 • pagina 17


kort nieuws GZ OfficeXperience weer finalist GZ OfficeXperience behoort tot de tien finalisten in de categorie MKB Midden van de Ondernemingsverkiezing Noord-Holland 2012/2013. Na het bemachtigen van de Zaanse KvK Ondernemingsprijs, gaat GZ nu voor de winst in Noord-Holland. Wout van Laar, directeur van de Zaanse kantoorinrichter, is trots: "Dit is fantastisch! Een topprestatie van mijn hele team. Ons werk is al geweldig, deze waardering bevestigd dat, en nu willen we weer winnen ook!"

MKB Groot (meer dan 50 medewerkers, omzet boven 30 miljoen) en MKB Klein (tot 5 medewerkers, omzet tot 10 miljoen). Op 24 april kiest de vakjury, op basis van onder meer personeelsbeleid, innovatie, creativiteit en financieel beleid, per categorie de beste onderneming van Noord-Holland.

Voorselectie Uit een voorselectie Wout van Laar van dertig bedrijven verdiende GZ een plek bij de laatste tien genomineerden in de categorie MKB Midden (6-50 medewerkers, omzet tot 30 miljoen). De overige categorieën zijn

Hopelijk winnaar De vakjury van de KvK Ondernemingsprijs was afgelopen november bijzonder complimenteus: ‘Ontzorgen past in deze tijd. De totaal­ oplossingen van GZ zijn prima en doordacht. GZ is onderscheidend, gastvrij en

Voorkomen is beter dan genezen, dat geldt zeker voor legionella en de veteranenziekte. Maar hoe? Op deze vraag heeft Thijcas het antwoord…

LegioneLLabeheer i LegioneLLapreventie keerkLepcontroLe & service i handeLsonderneming

sluispolderweg 11-a27 1505 hJ Zaandam m: (06) 21 22 44 78 e: info@thijcas.nl

www.thijcas.nl

milieubewust. En het ziekteverzuim is zo laag, dat is een droom voor iedere ondernemer. De jury is onder de indruk van de drive van het gehele team. GZ is een voorbeeld voor ons allen. Wout van Laar: "GZ hoopt de jury van de Ondernemings­ verkiezing Noord-Holland 2012/2013 net zo positief te stemmen. Het publiek heeft echter ook wat te vertellen! Men kan zijn/ haar stem uitbrengen via www.ovnh.nl en de absolute winnaar de Publieksprijs 2012/2013 bezorgen".

Jort Kelder Tijdens de spectaculaire verkiezingsavond op 24 april, in Theater Philharmonie in Haarlem, wisselen infotainment, spanning en entertainment elkaar af. De avond wordt gepresenteerd door Jort Kelder en muzikaal ondersteund door onder meer Sandra van Nieuwland, bekend van The Voice of Holland. Wout van Laar heeft er zin in: "We gaan er weer voor. Geef ons jouw voice!".


advertorial Cornelis Aten BV Makelaars, Zaanweg 86-87 in Wormerveer, bestaat 125 jaar. In 1888 begon oprichter Cornelis Aten als commissionair in effecten. Kort daarna werd hij makelaar in onroerende goederen. Drie generaties lang zwaaide de familie Aten de scepter. Na Cornelis kwam zoon Jan Aten. Vervolgens nam diens zoon Dirk Aten het familiebedrijf over. Daarna stopte de opvolging, maar het makelaarskantoor ging door. Jan Dik (l) en Mark Dik (r)

Cornelis Aten BV: 125 jaar kwaliteit als makelaar De huidige eigenaren van Cornelis Aten BV zijn Jan Dik en diens zoon Mark. Jan Dik: "Mijn vader was accountant en in 1966 ben ik in zijn bedrijf een afdeling begonnen als makelaars in assurantiën en onroerende zaken. We opereerden in Wormerveer onder de naam Dik & Zoon Makelaarskantoor. In 1987 gingen we samen met Cornelis Aten. In hun familie was geen opvolging. We hielden de naam Cornelis Aten aan, want die was en is ijzersterk. Een jaar later, in 1988, bestond het bedrijf 100 jaar. Ik viel dus met mijn neus in de boter".

De Zaanweg als thuisbasis De Zaanweg in Wormerveer en Cornelis Aten lijken onafscheidelijk met elkaar verbonden. Vier keer verhuisde het bedrijf. Van nummer 84 naar 75 en vervolgens naar nummer 55. In 2008 betrok Cornelis Aten BV het huidige (nieuwbouw)pand, op de plek waar voorheen Spekman IJzerwaren was gevestigd.

Woningen en bedrijfsonroerendgoed Mark Dik, zit sinds 1993 in de makelaardij en kwam in 1998 naar Cornelis Aten BV. "Ons werkgebied omvat voornamelijk

Financiële diensten

succes te hebben. We hebben al die jaren veel kennis opgebouwd en daar voelen wij ons bijzonder prettig bij. Uiteraard zijn wij aangesloten bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en moeten wij jaarlijks de nodige cursussen en hercertificering volgen". Cornelis Aten BV is een middelgroot makelaarskantoor met zes medewerkers. "Dat is mooi overzichtelijk", zegt Jan Dik. "We willen vooral korte lijnen naar onze klanten en dat wordt door hen ook als erg prettig ervaren".

Jan en Mark Dik zijn ook eigenaar van financiële dienstverlener Arcade Hypotheekcentrum, dat naast het kantoor van Cornelis Aten gevestigd is. Daar kan men terecht voor adviezen op het gebied van hypotheken, pensioenen en verze­ keringen. "Arcade Hypotheekcentrum is de opvolger van FDC (Financieel Diensten Centrum), dat voorheen aan de Snuiverstraat in Krommenie gevestigd was", aldus Jan Dik.

Op 10 april jl. was Jan Dik 40 jaar werkzaam als makelaar en dat ging niet on­gemerkt voorbij. Hij werd door bestuursleden van de NVM 'geridderd' voor zijn vele verdiensten in de makelaarswereld. "Dat is toch een leuke geste, waar ik best trots op ben", besluit Jan Dik. "Het 125-jarig jubileum is een feestelijk intermezzo en een opmaat naar het volgende jubileum".

de Zaanstreek, maar ook daarbuiten hebben we relaties", zegt hij. "We verkopen woningen en bedrijfsonroerendgoed en zijn uiteraard aangesloten bij de NVM. Voor woningen bij NVM Wonen, voor bedrijfsonroerendgoed goed bij NVM Business. Ook worden wij regelmatig ingeschakeld als aankoop-makelaar. Als makelaar in verzekeringen zijn we aangesloten bij Adfiz".

Kwaliteit staat bovenaan De klant heeft altijd centraal gestaan bij Cornelis Aten BV. "En dat willen we graag zo houden", zegt Mark Dik. 'We willen onze klanten kwaliteit leveren, want dat is in onze optiek een strikte voorwaarde om

Zaanbusiness, hét businessmagazine van de Zaanstreek

Cornelis Aten BV Makelaars Zaanweg 86-87 1521 DN Wormerveer T: 075-628 39 51 E: info@cornelisaten.nl www.cornelisaten.nl

april 2013 • pagina 19


column

kort nieuws

Visie op fusie Bedrijfsovernames vormen een uitdagend onderdeel van onze dagelijkse praktijk. Van de ‘due diligence’ (interessante term voor boekenonderzoek) tot aan de ondertekening van de koopovereenkomst lijkt het meer een zaak van accountants dan van een eenvoudige juristvan-de-kroon, maar om te kunnen zorgen dat afspraken goed worden opgetekend en nageleefd, is diepgaande kennis van de boeken ook voor de notaris essentieel. Met andere woorden, ik wil graag zelf snappen wat er staat en laat mij niet snel overtuigen dat 'het wel goed zit'. Nu ben ik natuurlijk 'Meester' in ambtelijke taal, goed kunnen rekenen hoort er ook bij. Losse eindjes kunnen bij een bedrijfsovername beter niet bestaan, en als ze toch niet te vermijden zijn, dan moeten beide partijen zich bewust zijn van de gevolgen. De intentie van een bedrijfsovername of een fusie is, in de meeste gevallen, het voortbestaan van de onderneming garanderen. Niet helemaal in dezelfde vorm, maar wel met voldoende zekerheden voor klanten, personeel en leveranciers. Al die partijen zijn gebaat bij een goede belangen­ afweging en duidelijke afspraken. Die dan weer worden vastgelegd in de notariële akten. In deze tijd van econo­ mische tegenwind gaan steeds meer bedrijven hun krachten bundelen en zwaktes compenseren door te fuseren. De één heeft een modern machinepark, de ander een flink gevulde orderportefeuille, samen kunnen ze de toekomst aan. Mits ze precies van elkaar weten hoe ze ervoor staan. De openstaande debiteuren en crediteuren, de afschrijvingen en de leasekosten zijn dan belangrijk, maar daar weten de accountants wel raad mee. Het gaat ook om de lopende aanspraken van bijvoorbeeld personeel of van oud-vennoten of zelfs echt­ genoten. Op lijken in de kast zit niemand te wachten, Dus ben ik, als notaris, beducht op het gerammel van oude botten. Maar de koper heeft ook de verplichting om vooraf grondig onderzoek te doen. Een bedrijf overnemen, of een fusie voorbereiden, is voor de meeste ondernemers geen dagelijkse kost dus enige behoedzaamheid is wel geboden. Zelf vind ik het verstandig als de notaris al vroeg in het proces betrokken wordt. Zo kan die zich een beeld vormen van de mogelijke knelpunten en helpen deze uit de weg te ruimen voordat een transactie plaatsvindt. Het is mijn taak als onpartijdig en onafhankelijke adviseur om zeker te stellen, dat al die gezamenlijke maar juist ook die strijdige belangen met elkaar in evenwicht zijn. Met andere woorden, de boekhouder maakt de balans op, de notaris zoekt de balans op. Laatst hadden wij, als kantoor, een heel bijzondere zaak waar we van A tot Z bij betrokken waren. Een bedrijfsovername, waarin onze onpartijdigheid voor deze keer niet vereist was. Sterker nog, wij waren deze keer belanghebbende! Per 1 mei aanstaande nemen wij de praktijk van Mr. J.F. Hofman over en verhuist VKJ Notarissen naar de Zeemansstraat 21 in Zaandam.

Vanderveen, Kurk & Jacobs Notarissen | Mr. R. Jacobs

Saenkanter Fashion:

Nu ook bedrijfskleding voor WOMEN

Léon & Petra Hamming van Saenkanter Fashion

Na de succesvolle introductie van smoking­ verkoop en -verhuur, heeft Saenkanter Fashion zich nu ook gespecialiseerd in het kleden van mede­ werkers van kleine en middelgrote bedrijven, die zich onderscheidend willen presenteren aan hun klantenkring.

Tot nu toe konden mannen uit het Zaanse bedrijfsleven al gekleed worden voor elke gelegenheid, zoals beurzen en presentaties. Maar nu kunnen ook de dames die in het bedrijfsleven werken en representatieve kleding willen dragen, bij Saenkanter Fashion terecht. Samen met bedrijven wordt vooraf een passende outfit uitgezocht en gepast. Volgens eigen zeggen levert Saenkanter, met modewinkels in Wormerveer en Zaandam, kwaliteit en beschikt men over ervaring en vakmanschap. Meer informatie: 075-6281555 of www.saenkanter.nl (b2b in menu)

De Saenkanter Fashion B.V. Zaanweg 120 Wormerveer


advertorial Al ruim 30 jaar maakt, bewerkt en monteert AMECO Metaal staalconstructies. “Vakmanschap, kwaliteit en flexibiliteit zijn onze sterke punten”, zegt DGA Johan Meester. “Wij ontwerpen en vervaardigen plaatwerk en lichte constructies. Daarnaast bouwen we apparatuur voor de voedingsmiddelen­ industrie, machinefabrieken, bouwbedrijven, jachtwerven en containeroverslagbedrijven”.

Motto AMECO Metaal:

Reinier Ahne (l) en Johan Meester (r)

 ‘Onze kwaliteit is geen toeval’ Johan Meester nam het bedrijf, dat door zijn vader met een compagnon was opgericht, zo'n vijf jaar geleden over. Er werken zes VCA-gecertificeerde medewerkers.

accountmanager Jaap de Wit (l) en Johan Meester (r)

"Wij zijn natuurlijk geen groot bedrijf en erg gericht op maatwerk. Ik wil overzicht houden op wat we doen. Elke onder­ nemer wil wel groeien, maar dat mag niet ten koste gaan van onze flexibiliteit".

Helder beeld AMECO Metaal heeft aan de Sluispolderweg 13B in Zaandam een werkplaats met een modern machinepark. Daar worden werkzaamheden als knippen, walsen, zetten en lassen uitgevoerd. Johan Meester: "Dankzij ons Solid Edge 3D CAD-systeem, kunnen we van tevoren een helder beeld geven van het uiteindelijke resultaat. We maken duide­ lijke prijsafspraken en als we werk op basis van nacalculatie doen, verstrekken wij altijd gespecificeerde overzichten".

Mooie voorbeelden via Twitter Bij de klanten zitten bekende namen als

het Scheepvaartmuseum en NEMO in Amsterdam. "Zelfs voor het Koninklijk Huis hebben we gewerkt", aldus Johan Meester. "Op dit moment verrichten we constructiewerk op de VU in Amsterdam. In operatiekamers moeten tussen de plafonds installaties aangebracht worden die aan onze constructies hangen. Dat moet uiterst precies gebeuren en bovendien moeten we om huidige installaties heen werken. Wie @amecometaal twittert, ziet mooie voorbeelden van ons werk bij diverse klanten".

Architecten ontdekken blauwstaal "Sinds enige tijd bieden wij een bijzonder soort staal aan", zegt Johan Meester, "blauwstaal, een natuurproduct. Blauwstaal is staal dat onder hoge tem­ peraturen wordt gewalst, met koelwater wordt bewerkt en in de natuur zijn karakteristieke vlammende structuur krijgt. De staalplaten zijn onverwoestbaar en onderhoudsvriendelijk. Ze geven het interieur een rauwe en moderne uitstraling. Steeds meer architecten ontdekken blauwstaal om te gebruiken voor allerlei doeleinden".

Vogelopvangcentrum opgeknapt Johan Meester is een maatschappelijk betrokken ondernemer. "Via de Nieuwe Winst kwam ik op het spoor

Zaanbusiness, hét businessmagazine van de Zaanstreek

van het Vogel­opvangcentrum in Krommenie. Dat was zwaar in verval en voldeed niet aan de eisen. Jan Willem Kaaijk, van Nico Kaaijk Metaalbewerking uit Zaandam, en ik hebben de boel aan­gepakt. Een nieuwe staalconstructie, met daar overheen een net gespannen, loste veel overlast voor de omgeving op. Dat geeft mij erg veel voldoening en het is heel leuk om te doen".

Tevreden met Rabobank Zaanstreek AMECO Metaal is al vanaf de oprichting klant bij Rabobank Zaanstreek. "Onze rekening-courant loopt er en onze verzekeringen zijn er ondergebracht. We hadden laatst een schade aan ons pand, veroorzaakt door een vrachtauto. Dat is naar volle tevredenheid opgelost. Investeringen in het bedrijf doen we uit eigen middelen, dus daar hebben we de bank niet voor nodig. Ik heb een prima contact met accountmanager Jaap de Wit die mij van tijd tot tijd adviseert. Kortom, we zijn erg tevreden met een partner als Rabobank Zaanstreek".

Ameco Metaal Sluispolderweg 13B 1501HJ Zaandam T: 075-615 69 58 F: 075-615 94 76 E: info@ameco.nl www.ameco.nl

april 2013 • pagina 21


kunstuitleen bedrijven In de bijna 4 decennia dat Het Kunstcentrum bestaat, heeft het een veelzijdige en kwalitatief hoogwaardige collectie opgebouwd. Het Kunstcentrum heeft zelf unieke series uitgebracht. Deze genummerde en gesigneerde werken zijn tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de kunstenaar en noemen wij de Limited Editions.

Limited Editions: Bekende namen, kleine prijs De Limited Editions bestaan uit werken van onder andere kunstenaars als Jan Wolkers, Jan Cremer en Herman Brood. Deze collectie is met veel zorg samengesteld en u kunt nu gebruik maken van een scherp geprijsd aanbod, u betaalt slechts 5 euro per werk per maand. Let op: door de gelimiteerde oplage geldt op = op! Voor meer informatie en voorwaarden kunt u contact opnemen met 0756141210 of mail naar: bedrijven@kunstcentrum.nl

w w w. k u n s t c e n t r u m . n l / b e d r i j ve n

DE NIEUWE VOLVO V40 IT’S YOU € 25.995 Lease vanaf € 449 p/m vanaf

Deze zomer verwacht in onze showroom • • • •

BLUETOOTH AUDIOSTREAMING* PARK ASSIST* PANORAMISCH DAK* ADAPTIEVE CRUISE CONTROL*

De gloednieuwe Volvo V40 zit u als gegoten. Deze elegante 5-deurs, 5-zits hatchback combineert een flexibel karakter met een uniek design. U creëert een eigen stijl dankzij het optionele TFT instrumentenpaneel of u past de kleur van de binnenverlichting aan op uw stemming. Met geraffineerde opties als het panoramische dak of de verlichte versnellingspook kunt u uw rijbeleving verder personaliseren. Maar hij ‘rijdt’ uiteraard ook voorop op het gebied van veiligheid. Met standaard City Safety, knieairbag en de eerste voetgangersairbag ter wereld overtreft de V40 de hoge Volvo veiligheidsstandaard. En dankzij zijn zuinige D2 dieselmotor rijdt u vanaf deze zomer (ook na 1 juli) zelfs wegenbelastingvrij of met slechts 20% bijtelling.

* tegen meerprijs leverbaar

volvocars.nl

Volvo V40 v.a. € 25.995 incl. btw, excl. kosten rijklaarmaken, verwijderingsbijdrage. Leasen v.a. € 449 p.m., excl. btw en brandstof, o.b.v. Full Operational Lease, 60 mnd, 20.000 km p.j., SternLease: 0299-469 200 (kantooruren). Wijzigingen voorbehouden.

Gem. verbruik: 3,6 -7,9 l/100 km (27,8 -12,7 km/l), gem. CO2-uitstoot resp. 94 -185 g/km.

Svala Auto Zaandam, Pieter Ghijsenlaan 5, Zaandam T 075 650 45 22, www.svalaauto.nl/info.zaandam@svala.nl 182700_SVALA_ADV_V40+3mm.indd 1

31-05-12 12:06


Ondernemen in Zaanstad INFORMATIE VAN DE GEMEENTE ZAANSTAD VOOR ONDERNEMERS OVER SOCIAAL-MAATSCHAPPELIJKE EN ECONOMISCHE ONTWIKKELINGEN

Matthijs de Gee over zijn ervaring met social return.

'Ik ga voor medewerkers die het echt goed doen' Ondernemingen die een opdracht gaan uitvoeren voor de gemeente, krijgen in veel gevallen te maken met Social Return. Social Return houdt in dat een bepaald percentage (in Zaanstad minimaal 5%) van de opdrachtwaarde moet worden besteed aan het in dienst nemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat dit heel goed kan uitpakken, bewijst de ervaring van Matthijs de Gee, directeur van Associatie Uitvaartverzorging. De Associatie heeft acht vestigingen in Noord-Holland waaronder Zaandam, Wormerveer en Purmerend. Het bedrijf is opgericht in 1929 en heeft momenteel 95 mensen in dienst. De Gee, die al meer dan 25 jaar werkzaam is in de uitvaartzorg, houdt van de branche. 'Het is een mooi vak. Het is heel bevredigend als je op een integere manier iets kan betekenen voor mensen die net iemand verloren hebben. Maar het is ook een lastig vak: je moet goed aanvoelen waar mensen behoefte aan hebben. Iedereen die hier werkt heeft continue te maken met nabestaanden; mensen die moe en verdrietig zijn. Dat vereist een goed gevoel voor verhoudingen, voor wat je wel en niet kunt doen.' Goede prestatie Al eerder had De Gee ervaring met het in dienst nemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zij het geen positieve. 'Dat ging destijds om herintreders die een functie kregen als drager. Dat paste goed in onze visie op maatschappelijk verantwoord ondernemen en was tegelijkertijd een goedkope oplossing. Maar het was geen match. En ik kan niets met iemand die goedkoper is maar geen goede prestatie neerzet. Ik ga voor medewerkers die het echt goed doen, ook richting onze klanten.' Eerst terughoudend Toen De Gee een opdracht van de gemeente gegund kreeg en vernam wat er van hem werd gevraagd in het kader van Social Return, moest hij dan ook wel iets overwinnen. 'Ik had nog nooit van Social Return gehoord, en mijn eerste reactie was er een van terughoudendheid. Maar ik besefte dat

Gemeente Zaanstad antwoord@zaanstad.nl www.zaanstad.nl T 14075

MATTHIJS DE GEE VERTELT OVER ZIJN ERVARING MET SOCIAL RETURN foto: Mike Bink fotografie

dit nog steeds past bij onze doelstelling: het verzorgen van een goede uitvaart. En wij willen als organisatie ook maatschappelijk actief zijn.' Toch enthousiast Hij maakte een keuze uit een aantal kandidaten en nam twee mensen parttime in dienst, in de functie van koerier. 'Ik moet zeggen, het bevalt heel erg goed. We wilden al langer van het persoonlijk langsbrengen van rouwkaarten een aparte functie maken. Dat werd namelijk gedaan door medewerkers die ook nog veel andere werkzaamheden deden, waardoor ze nog wel eens later werden bezorgd dan wij wilden. De nieuwe functie ontlast deze medewerkers enorm en nabestaanden bellen niet meer waar hun kaarten blijven.' Filosofie Medewerkers van de Associatie moesten in het begin wel even wennen aan het idee. 'Ze vroegen zich af hoe de nieuwe collega's, die uit een uitkeringssituatie kwamen, het zouden gaan doen. Maar het zijn heel leuke medewerkers en ze doen het graag, dat stralen ze ook uit naar de klanten. Inmiddels zijn mijn mensen heel enthousiast. Bij ons personeel moet het idee op de voorgrond blijven staan dat 'goede dingen voor anderen doen' ons bestaansrecht is. Dat is een stukje van onze filosofie, die al tientallen jaren in onze organisatie zit. Dit past daar mooi bij.' 23


column

ELKE ONDERNEMER WIL PROBLEEMLOOS STARTEN.

Ontslagsupport Helaas lezen we bijna dagelijks in de krant dat er mensen worden ontslagen. Het aantal werkelozen is heel hoog. “Hoe kunnen we die mensen helpen”, vroeg ik mij af? In de trainingen die ik geef aan mensen die hun baan kwijt raken door een reorganisatie of door medische beperkingen, werd me duidelijk dat zij, met een beetje sturing en hulp, hun potentie en talenten naar boven kunnen halen. De onzekerheid overheerst, vooral over de financiële situ­atie. En angst is een slechte raadgever. Als we dan op zoek gaan naar de drives van mensen en hen laten (her-) ontdekken waar ze energie van krijgen, komen er verrassende ideeën naar boven en wordt het doemscenario een blik op kansen. Door een gedwongen keuze gaat men dingen doen die men eigenlijk al veel eerder had willen doen. Leeftijd, opleidingsniveau of achtergrond maken niet uit. Ervaringen uit het leven helpen wel om de keuze zo scherp mogelijk te formuleren. Men heeft immers al eerder een baan of beroep uitgeprobeerd. Leuk om te zien is, dat loslaten van zekerheden bevrijdend werkt. Natuurlijk maken mensen zich zorgen of ze kunnen voldoen aan de financiële verplichtingen, maar de noodzaak tot handelen maakt energie vrij om te doen wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Als je ergens je aandacht aan geeft, gebeurt er altijd wat. Een ondernemer is gewend zo te leven, maar iemand die inkomen vanuit een loondienstverband heeft ontvangen, zal dat moeten leren. In een tijd van flexibilisering van werken en werkplek, het type samenwerkingsverband, zoals een werkondernemer, en het nieuwe werken, is het op een andere manier inkomen ontvangen niet heel gek. Het gevoel dat er voor betrokkene bij ontstaat, is ook interessant. In een recent onderzoek is gebleken dat mensen in een loondienstverband gemiddeld één dag per maand verzuimen en drie dagen wel aanwezig zijn, maar eigenlijk niet productief zijn. Voor mensen die als zelfstandige werken is er helemaal geen verzuim en blijft de productiviteit op peil. C

M

Y

CM

Bij het aangaan van een samenwerking, adviseer ik werkgever en medewerker, al stil te staan bij de situatie, dat die samenwerking een keer gaat stoppen. Een plan voor werk en leven helpt daarbij. Dat levert stabielere mensen die tegen een stootje kunnen en niet bij een forse verandering uit de koers raken.

MY

CY

CMY

K

BM Groep en ARBO West bv | Raymond Gruijs

F I A T S C U D O . E V E N C O M F O R T A B E L A LS F U N C T I O N E E L . Er is al een Fiat Scudo vanaf 3 16.925,- of lease 3 415,- p.mnd. .mnd. Gem. brandstofverbruik: 7,2-7,6 l/100 km, (1 op 13,9-13,2). CO2: 194-200 gr/km. Prijzen excl. BTW/BPM, excl. kosten rijklaar maken en verwijderingsbijdrage. Leaseprijs excl. BTW op basis van 60 mnd/20.000 km per jaar via Fiat Fianancial Solutions. www.fiatprofessional.nl

1-4 ad. Frankfort.pdf

BEDRIJFSWAGENS VANAF HET BEGIN.

03-01-2012

14:36:42


column

H

et BTW-tarief op arbeidskosten bij renovatie, herstel en tuinonderhoud van woningen in de bestaande bouw is met ingang van 1 maart 2013 tot en met 28 februari 2014 verlaagd van 21 naar zes procent. Het tarief van zes procent is van toepassing op het vernieuwen, vergroten, herstellen of vervangen en onderhouden van (delen van) de woning. Ook aanleg en onderhoud van de tuin door een hovenier vallen eronder. Het verlaagde tarief is alleen van toepassing op de arbeidskosten en niet op de gebruikte materialen.

BTW-tarief verbouwingen en renovatie woningen omlaag naar zes procent Bepalend voor het tarief is het moment, dat de dienst is afgerond. Is dat op of na 1 maart 2013, dan geldt het verlaagde tarief van zes procent, anders het algemene tarief van 21 procent. Zijn deelfacturen gestuurd met het algemene tarief van 21 procent dan moet op de definitieve factuur het verlaagde tarief van zes procent worden toegepast. Om van het verlaagde BTW tarief gebruik te maken, is het niet van belang of opdrachtgever particulier is. De opdrachtgever mag ook een woningbouwcorporatie of hoofdaannemer zijn. Onder renovatie- en herstelwerkzaam­ heden wordt in dit verband verstaan: het vernieuwen, vergroten, herstellen of vervangen en onderhouden, van (delen van) de woning. Ook bij het aanbrengen van goederen in of aan een woning die van rechtswege in eigendom overgaan op de eigenaar van de woning, doordat zij in bouwkundig opzicht deel gaan uitmaken van de woning, kan over de ter zake van die aanbrenging verrichte arbeid het verlaagde tarief worden toegepast. Dit verlaagde tarief van zes procent geldt ook voor architecten en soortgelijke onder­ nemers, maar zij moeten wel de renovatie van de woning begeleiden. Ook voor hoveniers geldt het verlaagde tarief van zes procent over de arbeidskosten voor het aanleggen en onderhouden van tuinen. De verhouding tussen de materialen en de arbeidscomponent van de reno­ vatie- en herstelwerkzaamheid wordt

vastgesteld door de ondernemer die de dienst verricht. Als voor het geheel één vergoeding in rekening wordt gebracht, en er is op de factuur geen splitsing aangebracht tussen de materialen en de arbeid, dan moet voor de splitsing tussen de arbeid en de materialen aangesloten worden bij de marktwaardemethode. Dit betekent, dat een vergelijking moet worden gemaakt met soortgelijke prestaties op de markt. Als die soortgelijke prestaties ontbreken, dan moet worden gesplitst op basis van de kostprijs. Daarbij vallen de kosten van in eigen productie vervaardigde materialen onder materiaalkosten. Overheadkosten mogen naar evenredigheid over de arbeid en de materialen worden verdeeld. Voorbeeld: A (arbeidsuren)

€ 10.000

B (materialen)

€ 2.500

C (arbeid en materiaal)

€ 12.500

D (overheadkosten)

€ 1.500

Marco van der Laan, AA CB RV Accountant Belastingadviseur Register Valuator

E (aanneemsom exclusief btw) € 14.000

Toerekenen overheadkosten:

VANDERLAANGROEP

F (overheadkosten arbeid) (A/C x D)

€ 1.200

Assendelft Postbus 1, 1566 ZG

G (overheadkosten materiaal) (B/C x D)

€ 300

De btw bedraagt: Arbeidskosten (A + F) x 6%

€ 672

Materiaalkosten (B + G) x 21%

€ 588

Aanneemsom inclusief btw E + € 672 + € 588  = € 15.260

Zaanbusiness, hét businessmagazine van de Zaanstreek

Oranjeboomkade 1, T 072 540 80 10

Noord-Scharwoude Kokkel 20 Postbus 64, 1723 ZH 0226 31 33 76 Purmerend Wormerplein 111 Postbus 11, 1440 AA 0229 42 14 02 Zaandam Ronde Tocht 3 Posbus 346, 1500 EH 075 635 36 31

april 2013 • pagina 25


column

The weather man De commercial, waarin John Bernard een hoofdrol speelt en de aandacht vestigt op een bank, bezorgt mij elke keer weer een glimlach. Natuurlijk zegt dat veel over mij en mijn humor… De eenvoud van dit plot is eigenlijk aandoenlijk, maar daar ligt ook de kracht van dit filmpje. Als kijker word je op het verkeerde been gezet door aan te nemen, dat op basis van het oude vertrouwde gezicht van deze weerman van weleer het enkel zal gaan over het weer. Niets is minder waar, want deze krasse knar is geheel met zijn tijd meegegaan en voorspelt zijn eigen, in dit geval financiële, toekomst op zijn tablet. Laat John maar ‘swipen’.

Met elkaar hebben we het vaak en veel over het weer. Zeker in een tijd waarin we verlangen naar het échte voorjaar met alle bijbehorende kenmerken als zon, warmte, vrolijkheid, nieuw leven en witte wijn op het terras. Het weer is van niemand, je hebt er mee te maken, maar toch heb je er geen invloed op. Je moet het maar ondergaan, of je wilt of niet. Toch heeft menigeen er een mening over en wordt er vooral geklaagd. En zie hier mijn punt, dat ik wil maken. Ik geef direct toe dat dit geen gemakkelijk bruggetje is, meer eentje in de categorie van 'Van Brienenoord', maar ik erger me aan de mensen die in hun werkomgeving hetzelfde gedrag vertonen. Klagen over de omstandigheden, baas of salaris en daarbij vooral instemming zoekend bij de toehoorder. Alsof je er niets aan kunt doen. Lekker reactief, achteroverleunend in de klaagstoel. Toch is er een groot verschil. Aan de werk­ omgeving kun je wél zelf iets doen. Je hebt zelf 'ja' gezegd tegen je huidige rol, dus kun je er ook 'nee' tegen zeggen. Uiteraard snap ik heel goed, dat het niet zo eenvoudig werkt en dat nuance op zijn plaats is. Tegelijkertijd wil ik pleiten voor een actievere houding door jezelf eens af te vragen: 'wat kan ik zelf veranderen?' Neem je verantwoordelijkheid en stop met zeuren. Gun je zelf en je om­geving die kans! Dus pak ook de tablet van John Bernard en schep duidelijkheid in je eigen situatie. En echt geloof me, het zal zonniger worden: "Don’t worry, I am a weather man!"

Frankfort HRM | Olof Frankfort

Westzijde 414 1506 GM Zaandam 075 - 631 41 85 020 - 750 88 34 info@dwgonline.nl

www.dwgonline.nl


column

Sophista en Vincent van Gogh: beide een vooruitziende blik?

I

 “

k kan niet het feit veranderen, dat mijn schilderijen niet ver­ kopen. Maar de tijd zal komen dat mensen zullen erkennen, dat zij meer waard zijn dan de waarde van de verf die ik ervoor gebruikt heb”. Een uitspraak van Vincent van Gogh. Toen hij nog leefde, bleek hij niet altijd in staat zijn schilderijen goed te verkopen. Zijn kostprijs lag blijkbaar nog hoger dan waarvoor ze soms verkocht werden. Maar hij had een goede vooruitziende blik: er komt een tijd dat dat anders wordt! Hij heeft gelijk gehad. Nu worden er voor zijn kunstwerken vele miljoenen betaald. Waarde is subjectief. Bij aan- en verkoop van ondernemingen is dat niet anders. Ten tijde van het schrijven van deze column is er door een groep investeerders een bod uitgebracht op de aandelen van DE Master Blenders, oftewel het Douwe Egberts-concern. Het bod ligt op een niveau van 16,3 maal EBITDA , anders gezegd ruwweg 16,3 maal de operatio­ nele kasstroom van het bedrijf. Het bod voor de totale onderneming bedraagt in totaal 7,6 miljard. De gemiddelde winst van de afgelopen drie jaar bedroeg zo'n 216 miljoen. Wanneer je dat op de koopprijs loslaat, betekent het in ieder geval zo'n 35 keer deze gemiddelde jaarwinst! Dit laatste is slechts een boekhoudkundige rekensom. Want bij waardebepaling gaat het immers om toekomstige kas­ stromen en niet de boekhoudkundige

winst. Ik heb daar al eerder over geschreven. Hoe het ook zij, de koper moet er wel van overtuigd zijn, dat hij deze investering terugverdient, om zo de waarde van het bedrijf te blijven koesteren. Wij adviseren onze cliënten al in een vroeg stadium na te denken wat ze met een mogelijke aankoop van een bedrijf willen realiseren. Welk doel willen ze ermee bereiken? Hoe wordt de aankoop gefinancierd? En hoe wordt de onder­ neming geïntegreerd in de huidige activiteiten van de onderneming? Vraagstukken waar je in een zo vroeg mogelijk stadium al een antwoord op moet hebben. Tijdens de onderhande ­ lingen en het uit te voeren boeken­ onderzoek leggen we dan ook alvast daarop de accenten. Vorig jaar is er een groot internationaal onderzoek uitgevoerd naar successen van integraties van bedrijven na overname (M&A Blueprint: from inception to integration, Eversheds Faasen). Daaruit bleek

Zaanbusiness, hét businessmagazine van de Zaanstreek

ondermeer, dat als je adviseurs en partijen hebt die bij meer dan tien transacties op jaarbasis betrokken zijn of begeleiden, de integratie erna veel beter en succe­ voller verloopt. Anders gezegd: veel ervaring leidt tot een betere integratie, waarbij de bron van succes al ligt bij de opzet en uitvoering van het boekenonderzoek. Noem het de vooruitziende blik al tijdens de overname. Goed om te weten dat wij ook al een jarenlange ervaring hebben met over­ names en tientallen transacties succesvol hebben afgerond. Ervaring loont!

Pieter van den Berg, Managing Partner Sophista B.V.Alkmaar Robijnstraat 20, 1812 RB Alkmaar Postbus 3026, 1801 GA Alkmaar T 072 540 80 10 F 072 540 80 20 E info@sophista.nl www.sophista.nl

april 2013 • pagina 27


column

kort nieuws

Wat is er eigenlijk echt belangrijk?

Zaaneiland Kantoren, turn key ingericht

Hoeveel keer gaat Texel eigenlijk in Cyprus? Er gaat wel erg veel geld naar Cyprus, en de inwoners mee laten betalen aan het tekort, gaat niet lukken, lijkt het. De Russen hebben altijd al een stevige militaire bases in de Middellandse Zee willen hebben. Tien miljard zal dat eiland toch wel waard zijn? Lukt het niet, dan zetten we gewoon op EBay, zou onze 'Mozart' zeggen. Het blijft veel geld en ook met de mil­ jarden van de provincie, die zijn verdiend met de verkoop van ons NUON, zouden we kunnen helpen. Maar de provincie laat het liever op de plank liggen voor als het ooit slecht gaat in ons land! Ja, humor vindt je overal. Ook in Nederland hebben we zo onze zorgjes, maar hier en daar wordt tenminste nog geïnvesteerd. Neem nou het stationsgebied van Utrecht. Je weet niet wat je ziet. Ik had een afspraak met iemand die vond, dat ik maar naar zijn kantoor moest komen. Omdat de klant altijd van rechts komt en dienstbaarheid een deugd is, stemde ik daar mee in. Het kantoor staat op het station en vlakbij is een grote parkeergarage, dus dat moest lukken. Welnu, die parkeergarage hadden ze net helemaal gesloopt, alle wegen waren om­gelegd en die omleggingen werden weer bewaakt door mannen in het geel met petten op en kleumend van de kou. Daar sta je dan de hele dag het verkeer te regelen. Juist toen ik wat verkeerd reed, en door een slimme manoeuvre weer op het rechte pad wilde komen, sprong zo'n verkeersregelaar voor de auto. Ik deed mijn zijraam naar beneden en hij keek naar mijn auto. Ja, moet je maar in iets anders gaan rijden! Even dacht ik dat ik er mee weg kwam. Ik was al veel te laat en bij de parkeergarage van de Rabobank in Utrecht werd ik geweigerd. Ik zei bij die Rabogarage nog, dat ik klant was van de Rabo in Zaandam, maar die juffrouw zei dat je er alleen in mocht als je een afspraak hebt. O ja, die mijnheer in het geel keek heel boos en zei, dat ik het hele stuk achteruit moest rijden. Hij liet me er niet door. Ik keek hem aan en dacht, nu ga ik zeggen: "Houdt je vrouw nog wel van je", maar dat deed ik gelukkig niet. Als je ouder wordt, leer je je beheersen. Na 20 minuten dolen, kwam ik op een parkeerterrein en na nog eens 20 minuten lopen, was ik bij de klant. Het gesprek duurde 15 minuten en na 20 minuten terug­ lopen en 40 minuten terugrijden was ik weer op kantoor. Dit opgeteld bij de reistijd heen, vroeg ik mij af of het niet wat efficiënter kon? Maar ja, de koffie was lekker en er gaat niets boven persoonlijk contact. Ik heb wel afgesproken, dat hij de volgende keer weer bij mij komt.

Kuijs Reinder Kakes | Ing. A.G.M. Komen

Ooit hield Houthandel Pont er kantoor. De laatste tien jaar was woningbouwcorporatie Rochdale er gevestigd, maar die is onlangs vertrokken uit het pand. JH Bakker Bouw­ projecten BV heeft het gebouw aan de Badhuisweg 1 in Zaandam overgenomen en wil daar, onder de naam ‘Zaaneiland Kantoren’, turn key units vanaf 21 vierkante meter verhuren.

De huurprijzen zijn vanaf 235 euro per maand. Het bedrijf gaat zelf ook kantoor houden in het pand. Volgens Bakker worden er diverse facilitaire diensten aan­ geboden, zoals hoogwaardig en snel internet en telefonie volgens een 'menukaart'. Vergaderruimten kunnen er per dagdeel worden gehuurd. Het kantoor op Het Eiland in Zaandam biedt een mooi uitzicht over de Voorzaan. Er is een ruime parkeergelegenheid en het openbaar vervoer en de snelweg zijn vlakbij. De energievoorziening is duurzaam, met hoogwaardige ventilatie- en koelinstallaties, aldus Bakker. Het centrum van Zaandam ligt op loopafstand. Bakker wil graag dat andere ondernemers en huurders, elkaar versterken. De ruimten zijn vanaf medio maart 2013 beschikbaar gesteld.

Meer informatie www.mooitehuur.nl


spijs

Zin in… een broodje?

I

s de tijd voor een uitgebreide lunch voorbij? De meningen verschillen. Gepensioneerden vinden het een prima ver­vanging van het diner. Zakelijk heeft men minder tijd en zakenmensen willen dus liever een snelle lunch.

En met de zomer in aantocht, moeten de dames weer in de bikini, dus aan de lijn. Ja, wat moeten we hier nu mee? Alleen een uitgebreide lunch, alleen broodjes of een combinatie? We moeten toch met de verandering in de markt mee gaan, denk ik. Dus wordt het een combinatie. Broodjes en, ook voor de liefhebber, een driegangen lunchmenu. Onlangs was er een explosie aan kookboeken, kladblokken en pennen in huis. Onder het genot van koffie, later een broodje en vervolgens een wijntje,

Recept: Sandwichrolletjes

hebben wij een heerlijke lunchkaart samen­gesteld. Ik ben op z'n moment wel blij, dat ik geen onverwacht bezoek krijg. Maar inmiddels is de chaos hersteld, ligt er een mooie lunchkaart en gaan wij daar met veel enthousiasme mee werken. We hopen op een mooi voorjaar! Want er gaat toch niets boven een broodje met een glas Chardonnay op het terras. Maar als u eens niet de deur uit wilt, hebben wij het recept van een heerlijk broodje voor u. Het is eens op een andere manier gepresenteerd. Want de smaak is uiteraard het belangrijkste, maar het oog wil ook wat.

Zo’n rol is ook bijzonder smaakvol met carpaccio. U kunt hem ook kleiner maken en dan hebt u een heerlijk hapje voor bij de borrel.

Ingrediënten: • Eén plak tramezzinibrood • Roomkaas • Roquetsla • Gerookte zalm • Kappertjes • Uitjes • Bieslook

Eet smakelijk en tot Zins!

Bereidingswijze: • Besmeer de plak brood met roomkaas en beleg vervolgens met gerookte zalm, kappertjes, gesneden ui en roquetsla • Rol de plak op en steek er vier satéprikkers in. Snijd tussen de prikkers door en maak vier rollen • Bestrooi de rollen met bieslook.

Zaanbusiness, hét businessmagazine van de Zaanstreek

Steven van Goinga chef kok Restaurant Zin en Wies de With

Restaurant Zin Zuiderweg 74b Wijdewormer T 075 616 21 02 info@restaurant-zin.nl www.restaurant-zin.nl

april 2013 • pagina 29


Zaans Ondernemers Netwerk (ZON)

Z

aans Ondernemers Netwerk (ZON) moet op zoek naar twee nieuwe bestuursleden. Preses Eric Lankhorst treedt op 14 mei tijdens de Algemene Ledenvergadering af, evenals Roel Hart (vicevoorzitter). Beide mannen, zo rond de 65 jaar, vinden het tijd worden voor een jongere generatie. Roel Hart: “Vanaf 2000 zat ik in het bestuur van Ondernemerskring Zaanstreek (OZ). Sinds de fusie in 2010 van OZ met MKB-Zaanstreek, waaruit ZON ontstond, kwam daar nog drie jaar bij”. Ook Eric Lankhorst komt uit de gelederen van OZ. “Ik werd in 2003 bestuurslid bij de BIA, in 2007 voor de BIA afgevaardigde in het bestuur van OZ en de afgelopen drie jaar was ik voorzitter van ZON”.

Eric Lankhorst en Roel Hart verlaten Z Tijd om wat terug te blikken, want er is de laatste jaren nogal wat veranderd. Roel Hart: "Zo rond 2000 was er een flinke afstand tussen de Zaanse ondernemers en de gemeente Zaanstad en andersom. De verhoudingen waren formeel en hier en daar was onbegrip voor elkaars standpunten en meningen. Daarin is veel in veranderd. Nog steeds kijken we soms verschillend tegen zaken aan, maar het is allemaal veel toegankelijker geworden. Je stapt makkelijker naar elkaar toe om te overleggen".

Meer op Amsterdam gericht "Daar komt bij dat de Zaanstreek nu ook veel meer naar de Amsterdamse regio kijkt. Het blijkt, dat de metropool Amsterdam wereldwijd een sterke aan­ zuigende werking heeft op bedrijven waar we hier natuurlijk van kunnen profiteren", onderstreept Eric Lankhorst. "ZON heeft, als koepelorganisatie voor het Zaanse bedrijfsleven, in de regio goede contacten gelegd, een belangrijke rol gespeeld in allerlei ont­wikkelingen en gezorgd voor een stroomversnelling".

Roel Hart

Meer elan ZON moet nu een nieuwe stap zetten vindt Roel Hart. "Er moet verder geprofessionaliseerd worden. De bestuurders doen het allemaal op vrijwillige basis en krijgen slechts één dag in de week professionele ondersteuning van Jantine Konijn, Regiomanager MKB Nederland. Bij Oram, een koepelorganisatie in het Amsterdamse met ruim 700 aangesloten leden, werkt een professionele staf. Wij hebben 1200 leden en moeten het doen met één parttime beroepskracht".

pagina 30 • april 2013

Stap voorwaarts kost geld Daarom moeten er meer inkomsten komen, vindt Eric Lankhorst. "Willen we een volwaardige partner zijn en de be­langen van de Zaanse ondernemers goed behartigen, dan moeten de inkomsten omhoog. Zo zou de contributie verhoogd kunnen worden, maar dat is aan onze opvolgers om te bespreken. En er moeten meer sponsors komen. Ik zou graag willen dat de Zaanse ondernemers zich wat meer zouden beseffen, dat we een stap voorwaarts moeten maken om mee te kunnen met zusterorganisaties in de metropool Amsterdam. Komt er niet meer geld beschikbaar voor betaalde medewerkers, dan hebben we onvoldoende slagkracht en zwakt onze lobby af". Visie op ondernemend Zaanstreek Er is een vacaturecommissie benoemd die de opvolging van Eric Lankhorst en Roel Hart moet regelen. "Wie ons opvolgt kunnen we dus niet zeggen, om de doodeenvoudige reden dat de kandidaten nog niet bekend zijn", zegt Eric Lankhorst. "Ik denk wel dat het verstandig is te blijven


www.zonvooru.nl Betalingsproblemen dreigen voor MKB’ers

Veel bedrijven nog niet klaar voor SEPA

H

Eric Lankhorst

ZON opereren vanuit een bepaalde visie, maar daarbinnen moet de nodige flexibiliteit aan de dag gelegd worden. ZON biedt een ontzettend boeiende plek. Je zit in het hart van wat er in ondernemend Zaanstreek gebeurt, maar ook wat de ontwikkelingen in de Amsterdamse regio zijn. Overleg met de gemeenten en de provincie, om wat te bereiken voor de Zaanse ondernemers, vond ik geweldig". Roel Hart hoopt dat het harmoniemodel kan blijven bestaan. "Daar ben ik een groot voorstander van en je bereikt er meer mee". Het vertrek van beide heren is natuurlijk jammer voor ZON, maar Eric Lankhorst benadrukt dat er veel kennis en routine in het bestuur aanwezig blijft. "Secretaris His Wilms en penningmeester Herman de Vos blijven en dat zijn zeer geroutineerde bestuurders. Roel en ik doen een stapje terug, maar we blijven wel zakelijk in de Zaanstreek actief, bijvoorbeeld met onze parkmanagementorganisatie Propark, waarvan we beiden compagnon zijn, en waarvan we de werkzaamheden gaan uitbreiden". En verder? "Naast advieswerk, wat ik erg leuk vind, wil ik wat meer gaan reizen", zegt Eric Lankhorst. Roel Hart zal ook niet stilvallen. "Maar ik zoek nog wel wat invulling van mijn vrije tijd".

et betalingsverkeer binnen de Europese Unie wordt gestandaardiseerd. Zo wordt intra-Europese betalingsverkeer net zo gemakkelijk en goedkoop als het binnenlands betalingsverkeer. Het project loopt al sinds 2008, maar vanaf 1 februari 2014 wordt de Single Euro Payments Area (SEPA) daadwerkelijk ingevoerd. Alle ondernemers, maar ook alle particulieren krijgen hiermee te maken. Bankrekeningnummers worden namelijk langer door de toevoeging van de internationale IBAN-code. Dat vergt technische aanpassingen in software van bijvoorbeeld boekhoudsystemen.

MKB’ers: snel in actie komen Als de nieuwe Europese betalings­ standaard SEPA volgend jaar wordt ingevoerd, komen vooral veel mkb-­ ondernemers in betalingsproblemen als zij niet op tijd klaar zijn met de voor­bereidingen. Dat vreest MKBNederland dat de noodklok luidt. Zo'n 60 procent van de mkb-ondernemers is nog niet eens begonnen met het aanpassen van de systemen voor automatische incasso's en overschrijvingen. En 40 procent heeft zelfs nog geen idee wat de impact is voor de eigen organisatie. Dat blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank. Bedrijven moeten nu echt snel actie ondernemen. Want de tijd tot 1 februari 2014 lijkt ruim, maar in werkelijkheid is het twee voor twaalf, waarschuwen MKB-Nederland en VNO-NCW. In organisaties moeten vaak nog vele voorbereidende werkzaamheden worden gedaan. Vooral de aanpassingen voor het gebruik van de nieuwe automatische incasso's is een complex fenomeen.

zullen wachtlijsten krijgen waardoor de prijs kan stijgen. Een extra reden voor bijvoorbeeld de 85 procent kleine bedrijven (met minder dan 20 werknemers), die zich nog steeds onvoldoende geïnformeerd hebben, om direct actie te ondernemen. Vooruitlopend op de definitieve overgang op IBAN/SEPA organiseren MKB-Nederland, VNO-NCW en De Nederlandsche Bank nog eenmaal vijf regionale voorlichtingsbijeenkomsten op 14, 16, 21, 23 en 28 mei. Thema: Wat betekent IBAN/SEPA voor onder­nemingen en hun betalingsverkeer? Wat moeten zij doen om op 1 februari ook echt klaar te zijn? Meer informatie: www.mkb.nl en www.overopiban.nl

Uitstel maakt duurder Hoe langer ondernemers wachten, hoe duurder de omschakelings­ operatie kan worden. Bedrijven (bijvoorbeeld ICT-bedrijven en accountants) die kunnen helpen,

Zaanbusiness, hét businessmagazine van de Zaanstreek

april 2013 • pagina 31


Zaans Ondernemers Netwerk (ZON) Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijventerreinen (KVO-B) voor een veilige bedrijfsomgeving

Een onveilige omgeving zorgt voor veel schade en overlast en kan ‘het ondernemen’ behoorlijk in de weg zitten. Om een veilige bedrijfsomgeving te waarborgen, is MKB-Nederland in samenwerking met het ministerie van Veiligheid en Justitie in 2005 gestart met een Keurmerk Veilig Ondernemen voor Bedrijventerreinen.

In het KVO-B maken ondernemers samen met de gemeente, politie en brandweer en eventuele andere partijen afspraken om overlast, criminaliteit en onderhoud en beheer op het bedrijventerrein aan te pakken. Bijvoorbeeld door het plaatsen van camera's met aansluiting op een regionale toezichtruimte, een beter georganiseerd toezicht, het beter ver­ lichten van panden en openbare wegen en investeringen in de openbare ruimte. De schade die het bedrijfsleven jaarlijks lijdt door criminaliteit en onveiligheid wordt door deze en maatregelen fors verminderd. Het KVO-B heeft direct effect op het veiligheidsgevoel van ondernemers, werknemers en burgers. Maar ook is er vaak een structurele ver­betering van de samenwerking tussen ondernemers en andere partijen te zien. Er is een keurmerk voor bedrijventerreinen (KVO-B) en één voor winkelgebieden (KVO-W). MKB-Nederland biedt kosteloze procesbegeleiding voor het KVO-B. Voor het KVO-W biedt het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) begeleiding. Meer informatie? Zie: www.mkb.nl

Brandveiligheid industrieterreinen

E

en website, checklist, brochure en voorlichtingsfilmpje vormen een nieuw gezamenlijk initiatief van MKB-Nederland, VNO-NCW en het Verbond van Verzekeraars om ondernemers extra bewust te maken van het belang van brand­preventie. Met toeganke­lijke en praktische informatie willen zij grote en kleine bedrijven helpen met een meer beleidsmatige en structurele aanpak bij het beperken van de risico’s op en de gevolgen van brand. Deze campagne is bedoeld om onder­ nemers te helpen zich beter te wapenen tegen brand. Uit cijfers blijkt namelijk, dat zo'n 50 procent van de bedrijven een grote brand, ook al is de volledige schade uitgekeerd, niet meer te boven komt. Erger nog is de schade die door brandstichting wordt veroorzaakt. Daarbij gaat het jaarlijks om ruwweg 20 procent van de branden. Schade door brandstichting kenmerkt zich vaak door de grote kwetsbaarheid van de plek waar de brand wordt aangestoken en de hoge aanvul­ lende bedrijfsschade door langdurige bedrijfsstilstand. Ook probeert de brandstichter vaak (vroegtijdige) ontdekking van de brand te voorkomen, waardoor er meestal weinig tijd rest om de schade te beperken. Jaarlijks 90 tot 100 bedrijven Uit recente cijfers van het NIVRE, het Nederlands Instituut Van Register Experts, blijkt dat jaarlijks 90 tot 100 bedrijven worden getroffen door brand met een schade van meer dan één miljoen euro. De totale schadelast van bedrijfsbranden ligt tussen de 350 tot 450 miljoen euro per jaar. De checklist Op de website www.checklistbrand.nl kunnen ondernemers terecht voor praktische tips en aandachtspunten, ondersteund door een voorlichtings­

pagina 32 • april 2013 www.zaanbusiness.nl

filmpje. De checklist neemt de onder­ nemer mee langs vier concrete terreinen: het bedrijfsterrein, brandbare materialen, het gebouw zelf en brandbestrijding. Het invullen van de checklist levert de ondernemer binnen tienminuten een concreet en persoonlijk advies op met meer inzicht in de kwetsbare plekken van de onderneming en tips om concrete maatregelen te treffen.

Meer informatie www.checklistbrand.nl


www.zonvooru.nl

'Stop met bezuinigen op infrastructuur' Het kabinet pleegt roofbouw op de Nederlandse infrastructuur door verder te bezuinigen op het Infrastructuurfonds. Dat zeggen MKBNederland, VNO-NCW en Bouwend Nederland. De bezuiniging van 160 miljoen euro jaarlijks draagt volgens de ondernemersorganisaties nauwelijks bij aan het terugdringen van de Nederlandse schuld. Na de bezuiniging van 15 miljard in de vorige kabinetsperiode, doet dit kabinet

er nog eens een schepje bovenop met 11 miljard. De onlangs toegezegde impuls van 300 miljoen is dan niet meer dan een heel kleine pleister op de wonde, terwijl die maatregel in 2014 teniet wordt gedaan door het niet toepassen van de inflatiecorrectie. Volgens de ondernemersorganisaties spant het kabinet het paard achter de wagen. Veertig infrastructurele projecten zijn al ernstig vertraagd, terwijl een goed wegennet belangrijk is voor economische groei. De bezuinigingen worden gebruikt voor het terugdringen van de Nederlandse schuld, maar de bijdrage daaraan is slechts 0,04 procent.

Nieuwe Aanbestedingswet toegelicht

O

p 26 maart jl. vond een seminar plaats over de nieuwe Aan­bestedingswet. Daarin is een aantal zaken opgenomen, zoals een uniform model eigen verklaring waarbij gegadigden voorafgaand aan de gunning niet alle gevraagde bewijzen hoeven over te leggen. Ook is er een standaard toetsings­ instrument voor integriteit dat twee jaar geldig is en is er de verplichting tot het aankondigen van opdrachten via TenderNed. De meeste overheden publiceerden Europese aanbestedingen al op TenderNed of de aanbestedingskalender, maar dat was op vrijwillige basis. Verder is er de uitwerking van het 'beginsel van proportionaliteit' in de Gids proportionaliteit, waarnaar via een AMvB wordt verwezen. Het clusteren van contractvoorwaarden moet gebeuren volgens de beginselen van de Gids proportionaliteit, waarbij de beslissing om te clusteren vooraf gemotiveerd moet worden. Aanbestedende diensten moeten bij aanbestedingen die onder de drempel

zitten, hun keuze en uitnodigingsbeleid motiveren. Daarnaast worden rigide referentie-eisen tegengegaan door de expliciete bepaling, dat er geselecteerd moet worden op vergelijkbare competenties en niet op gelijke projecten. De minister krijgt de bevoegdheid een commissie van experts te benoemen, die als klachtencommissie zal fungeren. Verder wordt het Aanbestedingsreglement van Werken in bindende richtsnoeren opgenomen, waarvan alleen gemotiveerd, en op basis van objectieve redenen, mag worden afgeweken (comply or explain). Uiteindelijk beoogt de Aanbestedingswet meer uniformiteit, meer transparantie en een betere toegang voor ondernemers tot overheidsopdrachten.

Zaanbusiness, hét businessmagazine van de Zaanstreek

ZAANS ONDERNEMERS NETWERK

Meer weten? E info@zonvooru.nl T 075 614 89 21 Kleine Tocht 7, 1507 CB Zaandam www.zonvooru.nl

april 2013 • pagina 33


Zaanbusiness Golf 40.000 contactmomenten in een jaar!

Creëer een relatie met de Zaanse

de Zaanse GOLFCLUB

Word relatie van de Zaanse en profiteer van de unieke manier waarop u zichzelf kunt presenteren tegenover potentiële klanten. Vergroot daarnaast uw netwerk met bedrijven vanuit de gehele Zaanstreek én verder. De Zaanse Golf Club ligt zeer centraal gelegen in een wonderschoon natuurgebied vlakbij de Zaanse Schans. Jaarlijks worden zo’n 40.000 rondes gespeeld door leden, vrije golfers, partners en bedrijfsleden. Wij zijn vanuit de Zaanstreek, Purmerend en Amsterdam binnen 15 auto minuten te bereiken.

Een golfbaan leent zich uiteraard ook voor andere zaken naast het beoefenen van de golfsport: • Sponsorbijeenkomsten • Zaanbusiness competitie

• Relatiedagen • Bedrijfsevenementen

pagina 34 • april 2013 www.zaansegolfclub.nl

• Vergaderingen • Sociaal contact Tot ziens bij de Zaanse!


ICT Jacques Walinga, bestuurslid ICT Zaanstreek

E

én van de doelen van ICT Zaanstreek is concreet de groei van business stimuleren. Groei in de regio komt ten goede aan iedereen in termen van welvaart en welzijn. MKB-ondernemers zijn de onmisbare schakel om tot economische groei te komen.

Innovatie zorgt voor groei Juist het MKB kan snel en flexibel inspelen op nieuwe ontwikkelingen en zelf eenvoudiger innoveren dan grotere partijen. Nieuwe diensten en producten op de markt geven groei in omzet, in banen en geven vernieuwing in de markt. Onmisbaar voor een sterke regionale economie. De ontwikkeling en lancering van innovatieve producten en diensten versnelt enorm als ondernemers met elkaar samenwerken. Delen van kennis en netwerk is cruciaal. "Syntens Innovatiecentrum brengt ondernemers niet alleen met elkaar in contact, maar brengt ook kennisinstellingen aan tafel",

Ruimtegebrek? "De vraag naar externe dataopslag en colocatiefaciliteiten zal de komende jaren verder toenemen", voorspelt F.R. van Eeden, managing director bij DataOne Datacenters. "Steeds meer bedrijfs­ processen worden geautomatiseerd en die ontwikkelingen vragen om een kosten­efficiënte en effectieve organisatie van het bijkomende ICT-vraagstuk. De organisatie daarvan wordt steeds vaker aan een datacenter uitbesteed, ge­woonweg omdat dat voor de meeste MKB-bedrijven de meest kostenefficiënte oplossing is." Veilig en dichtbij in de Zaanstreek Geconfronteerd met een explosief stijgende vraag van klanten naar colocatie­ faciliteiten, besloot Van Eeden twee jaar geleden te investeren in een op groei gericht pand aan de Bruynvisweg in

aldus. Jacques Walinga, innovatieadviseur bij Syntens Innovatiecentrum en één van de initiatiefnemers van ICT Zaanstreek. "Als innovatieadviseur heb ik zelf uitstekende ervaringen in het project KansenKanon, dat innovatie in NoordHolland stimuleert en bijvoorbeeld gerichte samenwerkingsclusters mogelijk maakt. Door ondernemers, experts en wetenschappers samen te brengen, verkleinen we de kloof tussen de wetenschap en het bedrijfsleven. Hoe eerder alle partijen meedenken en doen, hoe sneller ideeën worden omgezet in business. Business waar de hele regio baat bij heeft. Met andere woorden: nieuwe

Wormer. Daar richtte hij een volledig toegerust datacenter in, voorzien van redundant uitgevoerde bedrijfskritische voorzieningen, waaronder meerdere noodstroomaggregaten en innovatieve koelingssystemen. Brandmelders, blus­ installaties en een geavanceerd toe­ gangscontrole- en monitorings­systeem garanderen de veiligheid van mens en machine. De locatie beslaat 3400 vier­kante meter aan ICT-vloer en de tekeningen voor uitbreiding, met een tweede verdieping, liggen al klaar. Personeel op locatie en flexibel Bedrijven kunnen bij DataOne niet alleen profiteren van state-of-the-art faciliteiten voor colocatie van hun servers, maar desgewenst ook een kantoorunit huren voor hun systeembeheerder. "Als een bedrijf zijn servers bij ons onderbrengt, wil men vaak ook een ICT'er op dezelfde locatie kunnen alloceren", legt Van Eeden uit.

Zaanbusiness, hét businessmagazine van de Zaanstreek

verbindingen geven nieuwe business voor ondernemers in de Zaanstreek." Inspirerende voorbeelden van innovatie? Zie de websites www.kansenkanon.nl en www.syntens.nl www.ictzaanstreek.nl info@ictzaanstreek.nl Agenda Di. 11-6-2013 Di. 17-9-2013 Di. 12-11-2013 Di. 17-12-2013

Themabijeenkomst Bits & Bijts Themabijeenkomst Jaarafsluiting

"De aanwezigheid van personeel op de locatie van hun servers stelt hen in staat om potentiële problemen direct het hoofd te bieden, en daarmee worden de torenhoge kosten die downtime en andere issues kunnen veroorzaken tot een minimum beperkt." DataOne richt zich primair op onder­ nemers in Noord-Holland en steekt veel energie in het uitbouwen van het regio­ nale netwerk. "De synergie, die ontstaat vanuit die contacten, is essentieel voor een sterke regionale economie in het algemeen, en de groei van ons bedrijf in het bijzonder", aldus Van Eeden.

Onze sponsors >>

april 2013 • pagina 35


column

Leerlingen van OPDC kregen kookles op hoog niveau

Ondernemend samenwerken Met maximaal plezier optimaal rendement.

Onder leiding van Pjotr Koopman, kok bij Restaurant de Hoop Op d’Swarte Walvis, hebben leerlingen van OPDC te Wormerveer samen met De Eetkamer een geweldige kooksessie gehouden in het kooklokaal van de school. Pieter Kieft (l) en Pjotr Koopman (r)

Ze hebben met assistentie van de heren van de Eetkamer, en onder bezielende leiding van Pjotr, enkele volledige viergangen diners gekookt, geserveerd en genuttigd. Ook de docenten hebben met veel smaak en genoegen mee­ gegeten. Het diner bestond uit Zaanse mosterdsoep, coquilles met Parmezaanschuim, parelhoen met aardappelpuree en diverse groenten en tot slot een citrusparfait met chocolademousse. Dit alles werd door de leerlingen zelf klaargemaakt.

b u s i n e s s

&

m e n s e n

www.bm-groep.nl

Hé, een oude bekende in een nieuw jasje!

Tijdens de kookles kregen ze uitleg over de te bereiden gerechten en heeft Pjotr met veel bezieling laten zien hoe het er in een professionele keuken aan toe gaat. De leer­lingen hebben er van genoten en waren erg enthousiast. Ze waren ook erg onder de indruk van de zeven Zaanse ondernemers en wilden dan ook niet anders dan een topprestatie neerzetten. De Nieuwe Winst is trots op de inzet van De Eetkamer die met regelmaat, via De Nieuwe Winst, een bijzondere groep kinderen, door middel van inzet en sponsoring van de boodschappen, een onvergetelijke middag bezorgt met als thema 'lekker en gezond eten'. De Nieuwe Winst heeft de Eetkamer met OPDC/reboundklas in contact gebracht. Heeft u ook een mooi maatschappelijk initiatief, waarmee wij u kunnen helpen? Mail dan naar: info@denieuwewinst.nl

OFFICE XPERIENCE OFFICE FURNITURE OFFICE SUPPLIES OFFICE CONCEPTS

GZ inspireert en ontzorgt... Bel 075 - 635 12 31

Grote Tocht 98 1507 CE ZAANDAM

Nieuwe Winst | Nico van Braam

WWW.GZ.NL


juridisch

Hoe om te gaan met de buren?

I

n Nederland wonen we op veel plaatsen dicht op elkaar. Waar mensen dicht bij elkaar wonen, kunnen al snel over en weer irritaties ontstaan. In het Burgerlijk Wetboek is dan ook niet voor niets een heel hoofdstuk gewijd aan het burenrecht of, zoals het letterlijk in de wet staat omschreven: ‘Bevoegdheden en verplichtingen van eigenaars van naburige erven’.

Weliswaar wordt in de wet gesproken over de bevoegdheden en verplichtingen van eigenaars van naburige erven, maar er zijn ook bepalingen van dit hoofdstuk uit het wetboek van toepassing op nieteigenaars, zoals huurders of erfpachters. In grote lijnen komt het er op neer, dat buren elkaar geen hinder mogen bezorgen. Het eerste artikel van genoemd hoofdstuk is daar volledig aan gewijd. Het betreft een verbod op het verspreiden van rumoer, trillingen, stank, rook of gassen, het onthouden van licht of lucht en het ontnemen van steun. Dit lijkt een heel gemakkelijk te begrijpen artikel, maar niet iedere persoon die rumoer, trillingen, stank, rook of gassen verspreidt, kan daarop in rechte door zijn buur worden aangesproken. Het moet namelijk gaan om onrechtmatige hinder. Dit wordt bepaald aan de hand van het algemene artikel in de wet, dat toeziet op onrechtmatige daad, alsmede aan de hand van rechtspraak over dit specifieke onderwerp. Uitgangspunt is dat niet elke hinder onrechtmatig is. Een bepaalde mate van hinder moeten we nu eenmaal van elkaar accepteren.

Een ander veel voorkomend probleem tussen buren is de beplanting tussen de aangrenzende tuinen. Ook daarover is het een en ander geregeld in de wet. Zo is bijvoorbeeld bepaald dat bomen niet dichter dan twee meter van de erfgrens mogen staan, waarbij gemeten wordt vanuit het midden van de voet van de boom. Heesters en heggen mogen niet dichter dan 50 centimeter op de erfgrens staan. Een uitzondering wordt gemaakt voor beplanting die niet hoger reikt dan de scheidsmuur tussen twee erven; deze mag wel binnen de aangegeven afstand worden geplaatst. Het is dan wel zaak dat de eigenaar de beplanting die jaarlijks zodanig snoeit, dat de begroeiing niet hoger wordt dan de erfafscheiding, die maximaal twee meter hoog mag zijn. Als beplanting over de erfgrens heen groeit, is de buur, overigens na aan­ maning van zijn buurman, bevoegd om die te verwijderen. Gaat het bijvoorbeeld om een fruitboom, waarbij de vruchten in uw tuin terecht komen, dan kunt u deze vruchten zich toe-eigenen. Om nu te kunnen bepalen of een boom, heg of heester op voldoende afstand van

Zaanbusiness, hét businessmagazine van de Zaanstreek

Evert Nagtegaal, advocaat bij Nagtegaal & Jong Advocaten Dam 34, Postbus 1275, 1500 AG Zaandam T 075 631 31 21 F 075 635 08 18 E info@nagtegaaljong.nl www.nagtegaaljong.nl

de erfgrens is geplant, moet u natuurlijk wel weten waar die erfgrens precies loopt. Dit hoeft niet persé de plek te zijn waar de schutting staat. Het Kadaster is de instantie in Nederland die meet waar de grenzen tussen percelen exact lopen. Mochten buren hierover van mening verschillen, dan staat het hen vrij om het Kadaster een meting te laten uitvoeren om de grens te bepalen. Om dit dan voor de toekomst altijd duidelijk te laten zijn, kunnen partijen de rechter vragen dit in een vonnis vast te leggen.

april 2013 • pagina 37


evenementenagenda 2013 apr 2013

organisator

evenement

24

VrouwenNetwerkZaanstadPlus

Netwerkbijeenkomst met aansluitend diner

26

Zaanbusinessclub

Zaanbusiness Borrel (informele netwerkborrel)

mei 2013

organisator

evenement

14

ZON

Algemene Ledenvergadering

21

11e Saense Masters op 3

Golfevenement derde pinksterdag

24

Zaanbusinessclub

Zaanbusiness Borrel (informele netwerkborrel)

27

VrouwenNetwerkZaanstadPlus

Netwerkbijeenkomst met aansluitend diner

juni 2013

organisator

evenement

1

Zaanse Ondernemers Sociëteit De Corner

Netwerk autorally

6

Zaanse Ondernemers Sociëteit De Corner

Netwerkbijeenkomst met aansluitend buffet

7

ARTzaanstad 2013

Kunstbeurs voor koop en uitleen

8

ARTzaanstad 2013

Kunstbeurs voor koop en uitleen

9

ARTzaanstad 2013

Kunstbeurs voor koop en uitleen

11

ICT Zaanstreek

Themabijeenkomst

13

De Maatschappij

Bijeenkomst

20

CBO

Jaarvergadering CBO en rondleiding bij Meijn B.V.

28

Zaanbusinessclub

Zaanbusiness Borrel (informele netwerkborrel)

28

VrouwenNetwerkZaanstadPlus

Zomeruitje

juli 2013

organisator

evenement

1

CBO

Terrasborrel

aug 2013

organisator

evenement

29

De Maatschappij

Bijeenkomst

sept 2013

organisator

evenement

8

[Z]aan de Wandel

Derde [Z]aan de Wandel (wandelevenement)

12

Zaanse Ondernemers Sociëteit De Corner

Netwerkbijeenkomst met aansluitend buffet

17

ICT Zaanstreek

Bits & Bijts

27

Zaanbusinessclub

Zaanbusiness Borrel (informele netwerkborrel)

oktober 2013

organisator

evenement

17

Zaanse Ondernemers Sociëteit De Corner

Cornerbijeenkomst

Organiseert u ook een bijeenkomst voor ondernemers? Laat het ons weten! Mail naar: info@zaanbusiness.nl

pagina 38 • april 2013 www.zaanbusiness.nl


Zaterdag 1 juni 2013 - Netwerk - autorally Als netwerkclub is De Corner continu op zoek naar manieren om haar leden nog beter van dienst te zijn. Elkaar ontmoeten, elkaar leren kennen en ervaringen delen; dat is waar het tijdens onze bijeenkomsten om draait. Naast de gebruikelijke netwerkbijeenkomsten in het Zaans Museum organiseert De Corner, samen met ProMobility, diverse Zaanse autodealers en restaurant De Hoop Op d'Swarte Walvis, op zaterdag 1 juni een extra evenement voor haar leden: een Netwerk-autorally. Doelstelling van deze unieke rally is om de leden van De Corner op een gezellige, actieve en effectieve manier nader kennis te laten maken met elkaar en elkaars bedrijven.

Unieke extra netwerkgelegenheid Met 30 auto’s door Noord-Holland Zonder auto’s geen rally. Wij zijn dan ook erg blij met de enthousiaste medewerking van ProMobility en zes vooraanstaande Zaanse autodealers. Zij stellen tijdens deze dag samen 30 auto’s ter beschikking. Tijdens de rally rijden we een route door de kop van Noord-Holland. Er zullen zes verschillende poules met steeds vijf auto’s geformeerd worden. In iedere auto nemen vier Cornerleden plaats. Op de route liggen drie pitstops. Tijdens deze tussenstops kan er onder het genot van een hapje en een drankje nader worden

Autobedrijf Van Zwienen Zaanstad BV: “A-labels en toch sportief; maak kennis met Van Zwienen en de groene techniek van Peugeot!”

Heron Auto Koog aan de Zaan: “Dit is een mooie gelegenheid om de kwaliteiten van onze auto’s te presenteren en tegelijkertijd kennis te maken met de Zaanse ondernemers.”

Het programma van de Netwerk-autorally op zaterdag 1 juni start om 13.00 uur en zal tot ongeveer 21.00 uur duren. Deelname aan de rally is gratis, voor de BBQ wordt een bijdrage gevraagd van € 30,- exclusief drankjes.

Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar: info@de-corner.nl (er volgt deze keer geen gedrukte uitnodiging). Het bestuur zal vervolgens de indeling van de ver­schillende poules bepalen. Er is plek voor maximaal 120 deelnemers (maximaal één persoon per lid) dus wacht niet te lang! De geselecteerde deelnemers ontvangen per e-mail een bevestiging en het programma. De start en finish is, dankzij de medewerking van Duyvis Production BV, op hun parkeerterrein aan de Diederik Sonoyweg 17, 1509 BR Zaandam, tegenover de ingang van de Zaanse Schans.

Dekkerautogroep Zaandam:

Gomes Noord-Holland BV:

“Wij zien het als een grote kans om de Zaanse ondernemers ons wagenpark te laten zien en beleven, en voelen het als een grote eer om mee te mogen doen aan deze rally.”

"Mobiliteit is onze passie en die passie delen wij graag met alle Zaanse onder­ nemers. Mercedes-Benz biedt immers voor iedereen passende personenwagens, bestelwagens en trucks."

kennisgemaakt en bijgepraat. Ook wordt er na iedere pitstop gewisseld van auto en bestuurder. Zo leren de deelnemers elkaar in korte tijd goed kennen. Aan de finish van de rally wacht de coureurs een heerlijke BBQ, verzorgd door restaurant De Hoop Op d'Swarte Walvis.

Aanmelden

Merel Auto Wormerveer: “Elektrische auto’s zijn van hoge kwaliteit, milieuvriendelijk én goed voor de portemonnee. Hoogste tijd dus om Zaanse ondernemers elektrisch rijden te laten ontdekken.”

Automobielbedrijf Willem Wessel BV: “Wij willen de Cornerleden graag laten kennismaken met het unieke ‘Créative’ Citroën-gamma.”

1984 - 2013 'Het Zaans Netwerk door de eeuwen heen'

VOLGENDE BIJEENKOMSTEN: donderdag 6 juni 2013 donderdag 12 september 2013 donderdag 17 oktober 2013

Dinsdag 21 m ei 2013 (3e pinksterdag ) 11de editie De Saense Maste rs op 3, golfevenemen t

www.de-corner.nl info@de-corner.nl

april 2013 • pagina 39


Zaanbusiness 123  
Zaanbusiness 123  

Zakenblad voor de Zaanse ondernemer

Advertisement