Zaanbusiness 196

Page 1

Ondernemer positief ondanks opeenstapeling problemen Samenwerking Gemeente Zaanstad en MKBDoorgaan Mobiliteit 2023: wat is anders, of hetzelfde? NIEUWS TIPS & ADVIES jaargang 25 nummer 196 december 2022 www.zaanbusiness.nl ZNSTD 25 JAAR Stijgende energiekosten, inflatie en de commerciële vastgoedmarkt: “Zaanse ondernemers kunnen blijven groeien”
info@willemsschoonmaakdiensten.nl 075 642 58 20 Contact Meer weten? Papiermakerstraat 11, 1531 NA Wormer www.willemsschoonmaakdiensten.nl GELUKSMOMENTJE ‘s Ochtends wakker worden en zien dat de zon schijnt. Laat uw zonnepanelen professioneel reinigen voor een optimaal resultaat. Wij zijn er voor de liefhebbers van kleine en grote, bijzondere en specialistische maar ook voor alle ‘gewone’ drukwerkproducties! Van zakelijke bladen (zoals deze), personeelsmagazines, boeken, brochures, folders, catalogi, verpakkingen, luxe doosjes, displays en ander point of sale materiaal tot en met kleding, tassen, briefpapier, enveloppen of compleet geadresseerde en gepersonaliseerde of huis-aan-huis mailings. Maar ook voor alle denkbare beursmaterialen, autobeletteringen, gevelreclames en andere signing-oplossingen draaien wij onze hand niet om! Meer weten? Bel Ben op: 06 533 280 87 of mail naar: info@mijndrukker.nl Wij ontzorgen bedrijven met het organiseren en uitbesteden van hun drukwerkinkoop en realiseren daarmee een besparing in kosten en tijd en verbetering van kwaliteit. Uw Ervaren Drukwerk Specialist voor alles wat gedrukt of bedrukt moet worden!

The end

‘This is the end, beautiful friend’. De eerste zin in een bekend nummer van de band The Doors. En dat einde, van 2022 dan wel te verstaan, is naderend. Een bewogen jaar waarin de oorlog in Oekraïne het nieuws domineerde, de stikstofkwestie zorgde voor onduidelijkheid en boosheid bij de boeren, er grote Bitcoin spelers omvielen en de energiecrisis negatief impact maakte op burgers en bedrijfsleven.

Als we meer inzoomen op onze regio dan hingen ook hier de vlaggen op zijn kop, is ook in de Zaanstreek ons energienet op veel plekken vol, ging onze burgemeester Tiktokken (en toch weer niet door wat China allemaal kan zien) en werd er weer een fantastische Zaanse Ondernemersdag georganiseerd.

Ik chargeer natuurlijk want de geopolitieke onrust en de grondstoffencrisis zijn op macro-, meso- en micro-economisch niveau voelbaar. Warme bakkers moeten hun zaak sluiten, simpelweg omdat de energienota niet meer te betalen valt. Steeds meer mensen voelen zich genoodzaakt om zich tot de Voedselbank te wenden. Het is nogal wat.

Het komend jaar zal er naar alle waarschijnlijkheid niet veel beter op worden. De inflatie daalt weliswaar iets op het moment dat ik dit schrijf, maar prijzen zijn nog steeds ongekend hoog. Het CPB zegt hierover: “Het koopkrachtpakket zoals gepresenteerd in de Miljoenennota geeft vooral huishoudens met de laagste inkomens tijdelijk verlichting. Zij hebben ook het meeste last van de hoge energieprijzen. Tegelijk laat een stresstest zien dat niet iedereen wordt bereikt, zeker niet als de gasprijs nog hoger uitpakt”. Een tijdelijke oplossing door het kabinet zorgt dus voor een vertekend beeld. In 2024 zou het zo maar heel anders uit kunnen zien.

Verduurzaming is het toverwoord, maar vakmensen die deze energietransitie moeten helpen bespoedigen zijn er niet of nauwelijks. Ook de instroom van nieuw talent in de opleidingen in de technische sector stokt. Tel daarbij de vergrijzing op...

De wereld lijkt op zijn kop te staan en toch geven we met zijn allen veel geld uit aan Sinterklaas (dan maar de verwarming lager) en gaat er ongetwijfeld ook met oud en nieuw weer een vermogen aan vuurwerk de lucht in (hoe zonde is dat?).

De mens is het ultieme zoogdier geworden doordat het de kracht heeft om zich het best aan te passen aan veranderende omstandigheden. En dat zijn we nu ook aan het doen, zo goed als we kunnen. Over The End gesproken. We hebben besloten om te stoppen met de Zaan Business App. Helaas heeft die ons niet gebracht wat we ervan hadden verwacht. Maar ook wij passen ons aan, meer daarover ongetwijfeld in 2023!

Rest mij om u en uw geliefden zeer fijne feestdagen te wensen en een bijzonder gelukkig en gezond 2023!

marco@idv.nl | 06 - 53 25 14 89

VOORWOORD

“Zaanse ondernemers kunnen blijven groeien”

De energiekosten stijgen en inflatie viert hoogtij. Gezien diverse maatschappelijke factoren lijkt het erop dat deze ontwikkelingen zich voorlopig zullen voortzetten. In hoeverre beïnvloeden ze de commerciële vastgoedmarkt in de Zaanstreek? Joost van der Meer, bedrijfsmakelaar bij KRK, deelt zijn visie: “Voor Zaanse ondernemers die willen groeien, blijven er genoeg kansen bestaan.”

4 | ZAAN BUSINESS | december 2022 NR 196 - DECEMBER 2022 IN DEZE EDITIE Uitgever & realisatie IDV Media B.V. Witte Vlinderweg 11 1521 PS Wormerveer (075) 642 81 14 www.idv.nl Redactie redactie@zaanbusiness.nl
Gratis
controlled circulation
Fotografie Bart Homburg, Mike Bink en/of aangeleverd Columns
columns
Adverteren? Marco Bleeker 06-53 25 14 89
Verspreiding
in
verzonden naar bedrijven met 2 medewerkers of meer in de gemeenten Zaanstad, Wormerland en Oostzaan.
De
zijn geschreven vanuit het perspectief van de columnist en vallen buiten onze verantwoordelijkheid.
COLOFON Stijgende energiekosten, inflatie en de commerciële vastgoedmarkt:
9

De enige constante is verandering

Elke verandering vraagt in de basis om gedragsverandering. Een andere manier van kijken, denken en doen dan dat je gewend bent. Waarmee begin je en hoe doe je dat?

Samenwerking Gemeente Zaanstad en MKBDoorgaan

Gemeente Zaanstad biedt Zzp’ers en MKB’ers kosteloos een vrijblijvend gesprek aan met een bedrijfsadviseur van MKBDoorgaan. De adviseurs van MKBDoorgaan zijn zelf ondernemer en geen medewerker van de gemeente. Zij zijn bekend met het dienstverleningsaanbod van de gemeente en onze samenwerkingspartners. Zij geven onafhankelijk, deskundig advies over welke opties voor de ondernemer interessant kunnen zijn.

Het einde van de jubelton

Vanaf 1 januari 2024 wordt de verruimde schenkingsvrijstelling voor de eigen woning, de jubelton, afgeschaft. Per 1 januari 2023 wordt de vrijstelling aanzienlijk verlaagd..

Mobiliteit 2023: wat is anders, of hetzelfde?

Einde jaar nadert. Een moment van terugblikken én vooruitkijken. Als vooruitstrevende mobiliteitspartner hebben wij bij ProMobility onze blik immers op de toekomst gericht. Wat verandert er volgend jaar in de wereld van mobiliteit? Waar moet je als ondernemer, of berijder, rekening mee houden? Wij hebben een aantal zaken voor je op een rij gezet.

ISSN 2214 - 8779

© Het auteursrecht van deze uitgave wordt door de uitgever nadrukkelijk voorbehouden. Het is verboden om zonder schriftelijke toestemming onderwerpen te kopiëren en/of te publiceren. De uitgever kan niet verant woordelijk worden gesteld voor eventuele schade als gevolg van publicaties in deze uitgave. Druk- en zetfouten voorbehouden.

VOLG ONS VOOR HET MEEST ACTUELE ZAKELIJK NIEUWS IN DE ZAANSTREEK

19 12
ZAANBUSINESS @ZAANBUSINESS ZAANBUSINESS
15
7

Onboarding doet verlangen naar de afdelingssecretaresse

De laatste tijd merk ik dat er weer een nieuwe term in de mode is geraakt. Eentje die het goed doet in de MT-overleggen en in het overleg met HR in het bijzonder: ‘onboarden’. In goed Nederlands is dat het op een goede manier ‘laten landen’ van de nieuwe medewerker.

In de huidige arbeidsmarkt is het besef aanwezig dat het meer dan uitdagend is om vacatures te vervullen. Het is dan ook de praktijk van vandaag dat er veel tijd, geld en energie wordt gestoken in het vinden van een nieuwe medewerker. Het bestaansrecht van de afdeling Recruitment. Maar dan… dan heeft Talent Acquisition Specialist (ja, dat is huidige naam voor de recruiter) succesvol de match tot stand gebracht en dan komt het voor – vaak in grotere organisaties – dat de nieuwe collega in een soort vacuüm valt. De afdeling HR vindt dat het de taak van de leidinggevende is om de relatie te onderhouden met het aanstaande nieuwe teamlid en de leidinggevende vindt het onduidelijk wat hij nu moet regelen. Ik heb het meegemaakt dat een nieuwe medewerker op zijn eerste werkdag meer

dan 2 uur heeft moeten wachten voordat hij werd opgehaald. En daarmee wordt het zorgvuldige opgebouwde beeld van de organisatie en de daarmee gepaarde gaande investeringen (‘employer branding’, nog zo’n term) in één klap teniet wordt gedaan. En dan moet de medewerker nog letterlijk starten. Vandaar dat ‘onboarding’ een onderwerp is geworden op het hoogste niveau.

Maar wat is ‘onboarding’? Welnu, onboarding bestaat deels uit praktische zaken die iemand moet kennen en kunnen om z’n rol goed in te kunnen vullen. Denk bijvoorbeeld aan weten waar de werkplek is, hoe de nieuwe medewerker inlogt in het systeem en waar de koffieautomaat is. Maar onboarding is veel meer dan dat: het gaat vooral om integratie. Je hebt kennis nodig van de cultuur en de onderliggende relaties. Wie heb je waarvoor nodig? Welke collega’s hebben veel informele macht? Tijdens de onboarding moet een nieuwe medewerker daar iets van meekrijgen. Gaan begrijpen hoe verhoudingen binnen de organisatie liggen.

Op zich vind ik dat de verantwoordelijkheid van het onboarden ligt bij de leidinggevende, al dan niet in samenwerking met de (staf)afdelingen zoals IT, HR en Communicatie. De praktijk is weerbarstig. De leidinggevende laat het na en verzuimt ook om een directe collega als een mentor te koppelen aan de nieuwe collega. Maar waar het vooral misgaat: niemand pakt de verantwoordelijkheid. En dan komt het verlangen naar de afdelingssecretaresse weer terug. Zij (ja, dat was doorgaans een zij) zorgde er ongevraagd voor dat nieuwe medewerkers de informele wereld binnen de organisatie in een mum van tijd begrepen en daarmee succesvol werden. Stof tot nadenken!

Door: Olof Frankfort Frankfort HRM

COLUMN

De enige constante is verandering

Elke verandering vraagt in de basis om gedragsverandering. Een andere manier van kijken, denken en doen dan dat je gewend bent. Waarmee begin je en hoe doe je dat?

Stel je eens voor dat bij ziekteverlof of veranderende inzetbaarheid door bijvoorbeeld overbelasting of oververmoeidheid, er ook een appél wordt gedaan op ander gedrag. Naast je oorspronkelijke probleem van oververmoeidheid wordt er ook nog eens gerammeld aan het vertrouwde in gedrag en houding. Dit is dubbel lastig en vraagt om zelfonderzoek, zelfreflectie en om je doosje zelfkennis te vullen.

De ontdekkingstocht naar ander en nieuw gedrag kun je in 3 fases doorwerken:

1. Bewustwording

2. Eigenaarschap

3. Andere keuzes

Bewustwording over het feit dat het oude, vertrouwde gedrag niet meer voldoet. De (h)erkenning dat ander en nieuw gedrag gewenst is, midden in deze onprettige situatie van oververmoeidheid. Een menselijke neiging is om bij Jan en alle man (boeken en goeroes) erkenning te zoeken en/of te gaan klagen maar NIET te veranderen. Tijdens de fase van bewustwording is het van belang dat je opschuift naar eigenaarschap van je problemen.

Eigenaarschap draag je door jezelf voortdurend af te vragen: Wat kan ik nog wel? Waar heb ik nog wel invloed op? Je zoekt de oplossingen van binnenuit i.p.v. het buiten jezelf te leggen.

Wanneer je in staat bent om volledig eigenaar te worden van je situatie en problemen, dan hoef je niemand meer “de schuld” geven. De behoefte om het buiten jezelf te leggen, om te klagen of naar (ongepaste) erkenning te zoeken verdampt.

Andere keuzes maak je, vanuit eigenaarschap, nu zeer gemotiveerd omdat “het oude” niet meer werkt of omdat je dat niet meer wilt. Pijn en problemen (oververmoeidheid) zijn op deze manier je drijvende kracht om je gedrag te veranderen en een stabiel mens te worden.

Verandering is de enige constante in het leven.

Ik zie anders constant geen verandering op mijn loonstrookje...

Aandacht Arbo Zeestraat 80 1942 AS Beverwijk

T: 0251 27 38 83

E: info@aandachtarbo.nl www.aandachtarbo.nl

december 2022 | ZAAN BUSINESS | 7
TIPS & ADVIES
Door:

Zet niet zomaar de betaling van een Ziektewetuitkering stop

Wanneer een(ex-)werknemer niet meewerkt aan zijn re-integratie, kan dit een reden zijn om de betaling van de Ziektewetuitkering aan die (ex-)werknemer stop te zetten. Wanneer de werkgever eigen risicodrager is, is het de werkgever die de betalingen stop kan zetten. Deze stopzetting is voor eigenrisicodragers alleen toegestaan wanneer hiervoor toestemming is verleend door het UWV. Dit werd door de kantonrechter in een recente uitspraak weer eens bevestigd.

Wat was er aan de hand?

Een werkgever die eigenrisicodrager was, had te maken met een ex-werknemer die ziek uit dienst was gegaan. De Ziektewetuitkering waar de werknemer recht op had, moest door de werkgever als eigenrisicodrager zelf worden betaald. Na ongeveer een jaar, besluit de werkgever de betalingen aan de ex-werknemer stop te zetten. In eerste instantie beroept de werkgever zich op verrekening met door het UWV teruggevorderde ten onterechte aan de werknemer betaalde toeslag. Later beroept de werkgever zich er op dat de werknemer niet mee werkt aan zijn re-integratie omdat deze de bedrijfsarts heeft bedreigd. Bij de kantonrechter vordert de werknemer in kort geding doorbetaling van zijn loon met de wettelijke rente en verhoging.

Re-integratieverplichtingen buiten beschouwing gelaten De vraag of de werknemer zijn re-integratieverplichtingen is nagekomen, is volgens de kantonrechter in deze procedure niet van belang. Dit omdat de werkgever als eigenrisicodrager zonder beslissing van het UWV de betalingen van de Ziektewetuitkering niet mocht terugschroeven. De werkgever betaalt de Ziektewetuitkering namelijk namens het UWV. Wanneer de werkgever niet betaalt, neemt het UWV deze verplichting op grond van de wet over en verhaalt deze dan vervolgens weer op de werkgever. Stopzetting behoeft dan ook de toestemming van het UWV, de werkgever mag daar niet op eigen houtje over beslissen en moet de achterstallige betalingen alsnog voldoen, verhoogd met de wettelijke rente.

Verrekenen mag ook alleen onder voorwaarden De rechter bepaalt verder dat bij verrekening van de terugvordering van het UWV, de werkgever in ieder geval rekening had moeten houden met de beslagvrije voet, die door de werkgever ten onrechte niet is vastgesteld. De rechter komt dan ook tot de conclusie dat de werkgever niet had mogen

verrekenen. Wel mag de werkgever verrekenen met de toekomstige Ziektewetuitkeringen, hetzij met inachtneming van de beslagvrije voet.

Ook de wederpartij in de fout De werknemer vorderde betaling van loon, te vermeerderen met de wettelijke verhoging en rente. Van achterstallig loon is echter geen sprake, nu het om betalingen uit hoofde van een Ziektewetuitkering gaat. Dat brengt overigens ook met zich mee dat niet de burgerlijke rechter maar de bestuursrechter bevoegd is om de vordering van de werknemer te beoordelen.

Ken je rechten en plichten Eigenrisicodragers zijn zelf verantwoordelijk voor de re-integratie van zieke (ex-)werknemers en de betaling van de Ziektewetuitkering. De werkgever wordt uiteindelijk veroordeeld tot betaling van de achterstallige Ziektewetuitkering met wettelijke rente. Wanneer de werkgever de toestemming van het UWV had verkregen was dit waarschijnlijk niet gebeurd. Op eigenrisicodragers rusten ook veel plichten ten aanzien van de zieke (ex-)werknemers. Het is goed om deze verplichtingen goed in kaart te brengen en bij twijfel altijd een specialist te raadplegen. Dat blijkt maar weer uit deze procedure, waarin de werkgever een tik op zijn vingers kreeg.

Zaan Advocaten

Westzijde 318 1506 GJ Zaandam 075 303 00 10 info@zaanadvocaten.nl www.zaanadvocaten.nl

8 | ZAAN BUSINESS | december 2022 TIPS & ADVIES
Door: Marieke de Kock Zaan Advocaten

Stijgende energiekosten, inflatie en de commerciële vastgoedmarkt: “Zaanse ondernemers kunnen blijven groeien”

Hogere energieprijzen: een belangrijke factor, maar niet dé factor De samenleving verkeert economisch gezien in een uitdagende toestand. Toch ziet Joost dat de invloed op de Zaanse zakelijke vastgoedmarkt relatief klein is: “In de kantoren- en winkelmarkt vinden minder transacties plaats, maar bij logistieke en bedrijfsruimtes is er nog altijd veel meer vraag dan aanbod. De stijgende energiekosten vormen een steeds belangrijkere factor voor de huurder of koper, maar de belangrijkste aspecten zijn nog altijd locatie, bestemming, oppervlakte en bijzondere voorzieningen, zoals parkeergelegenheid. Zijn al deze zaken in orde, dan merken wij dat Zaanse ondernemers de eventuele hogere energiekosten op de koop toenemen.”

Durven zij deze stap dan nog steeds te zetten? “In de meeste gevallen wel,” zegt Joost. “Natuurlijk wil de verhuurder de inflatie het liefst volledig doorberekenen, terwijl de kostprijs voor de huurder daarmee vaak te hoog wordt. Daarin moeten de partijen een middenweg vinden. Maar vaak komen zij er wel uit. Als een pand goed genoeg is voor de geïnteresseerde partij, laat deze de kans doorgaans niet schieten — ondanks zaken als hogere energieprijzen.”

Joost illustreert dit met een praktijkvoorbeeld: “Momenteel heb ik een pand in de verhuur staan op een uitstekende locatie in de Zaanstreek. Het is een prachtig monumentaal gebouw, maar de isolatie is slecht. Daardoor zijn de

energiekosten bizar hoog. Huurders vragen hier wel naar, maar toch staan ze in de rij voor dit pand, door de gunstige bestemming, locatie en afmetingen. Kortom, ook nu zijn er nog genoeg huurders die andere aspecten vooropstellen.”

Energielabels: verhuizen of verbouwen? In de huidige markt zijn de bemiddeling en het advies van een intermediair waardevoller dan ooit. “Samen met huurders of kopers bekijken wij de mogelijkheden,” vertelt Joost. “Op de kantorenmarkt is het per 1 januari 2023 verplicht om minimaal energielabel C te hebben. Het vergt soms een behoorlijke investering om dat label te verkrijgen. Juist in deze markt is het essentieel om hier rekening mee te houden. Dat leggen wij altijd duidelijk uit.”

Soms is verhuizen een betere optie dan verbouwen: “Als een verhuurder de huurprijs indexeert vanwege de inflatie, krijgt de huurder soms met een forse kostenstijging te maken. Dat kan even schrikken zijn. Dan bekijken we samen met de huurder wat de beste optie is. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de duur van het contract. In bepaalde gevallen is een verhuizing naar een nieuw pand gunstiger.”

Voldoende groeikansen voor Zaanse ondernemers

Als je het Joost vraagt, blijven er voorlopig voldoende kansen bestaan voor Zaanse ondernemers met een uitbreidingswens: “Zolang verduurzaming en bedrijfsontwikkeling hand in hand gaan, zijn er altijd mogelijkheden om te groeien. Voor kantoorruimtes zal dit niet zo moeilijk zijn, want daarvoor zijn de verduurzamingsregels wettelijk vastgelegd. De uitdaging ligt vooral bij logistieke en bedrijfsruimtes.“

En de stijgende energiekosten? “Ik verwacht dat die wel belangrijker worden in de beslissingsboom van de huurder of koper, maar het besluit zal voor de meesten niet enkel daarvan afhangen.”

december 2022 | ZAAN BUSINESS | 9 ACHTERGROND
De energiekosten stijgen en inflatie viert hoogtij. Gezien diverse maatschappelijke factoren lijkt het erop dat deze ontwikkelingen zich voorlopig zullen voortzetten. In hoeverre beïnvloeden ze de commerciële vastgoedmarkt in de Zaanstreek? Joost van der Meer, bedrijfsmakelaar bij KRK, deelt zijn visie: “Voor Zaanse ondernemers die willen groeien, blijven er genoeg kansen bestaan.”
www.krk.nl
Joost van der Meer, bedrijfsmakelaar KRK.

Samen energie-armoede beperken

Woningcorporatie Parteon gaat tot en met 16 december aan de slag met het tegengaan van energie-armoede in maar liefst 11 Zaanse buurten. Wij werken als maatschappelijke partner met hen samen. Kom je als ondernemer twee uur helpen met medewerkers, door radiatorfolie te plakken en tochtstrips te plaatsen? Na 16 december vervolgen we deze acties in andere Zaanse buurten.

We zoeken extra handen, zodat bewoners die zich melden bij een Parteon-infotent in hun buurt direct geholpen worden bij energiebesparende maatregelen. Kortom, je loopt - met een pak radiatorfolie en tochtstrips - meteen mee met bewoners. En dat is wellicht het handigst in een buurt om de hoek van jouw onderneming?

Locaties

De energie-besparende acties vinden nog plaats op de volgende data, tijden en locaties: 29/11 10-12 uur Zwarte Meer Zaandam; 01/12 15-17 uur Heukel-/Wachterstraat Zaandam; 02/12 16-19 uur wijkkantoor Rosmolenbuurt Zaandam; 06/12 10-12 uur Oud Koog; 08/12 10-12 uur De Locomotief Westerkoog; 08/12 15-17 uur Triangelhof Zaandijk; 15/12 16-18 uur Schrijversbuurt Wormerveer; 16/12 17-19 uur Dick Laanplein in Wormerveer.

Maatschappelijk netwerk

Met deze actie helpen we als Zaanse Uitdaging met versterking van het maatschappelijke netwerk in de Zaanstreek. Dat geeft in de toekomst ook extra slagkracht bij andere projecten met maatschappelijke thema’s. Parteon heeft maar liefst 16.000 woningen in bezit. En gemeente Zaanstad haakt ook nadrukkelijk aan met personele inzet. Hetzelfde geldt voor de vele vrijwilliger van Zaankanters voor Elkaar.

Meedoen? Als je mee wilt doen als ondernemer, stuur ons dan een mailtje via info@zaanseuitdaging.nl. Alvast bedankt!

Bas Husslage manager Zaanse Uitdaging

www.zaanseuitdaging.nl info@zaanseuitdaging.nl 06 - 24 20 47 92

COLUMN

De koopsom is de prijs of toch niet?

Elk verkooptraject van een onderneming heeft zijn eigen onderhandelingsdynamiek. Het is de meest interessante fase van een intensief traject waar factoren van kennis en kunde samenkomen. Een goede voorbereiding en het optimaal inzetten van onderhandelingsvaardigheden zijn vanzelfsprekend cruciaal, naast het kennen van vaak voorkomende begrippen en elementen van een bedrijfsovernametransactie!

Er zijn veel managementboeken geschreven over onderhandelingstechnieken, vaardigheden en het inzetten daarvan bij verschillende fasen van een onderhandeling. Bij bedrijfsovernametrajecten speelt dit als geen ander. De belangen zijn groot, de verkoop van de onderneming is een unieke, vaak eenmalige, gebeurtenis en emoties spelen een niet te onderschatten rol.

Zeker als er aan de andere kant van de tafel strategische en/of financiële partijen zitting hebben genomen, die het aankopen van bedrijven tot hun corebusiness hebben gemaakt. Deze partijen zijn bedreven in het beïnvloeden van verschillende fasen om te bewerkstelligen de regie zoveel mogelijk naar hun hand te zetten. Bijvoorbeeld door de nadruk te leggen op bepaalde verstrekte informatie op een specifiek moment tijdens de onderhandelingen om de inhoud te beïnvloeden. Of door het toepassen van (ogenschijnlijke) deskundigheidstechnieken de onderhandelingsmachtsbalans proberen te veranderen.

Door uit te gaan van eigen kracht en het goed communicatief inspelen op de reden waarom de potentiële koper als één van mogelijke kandidaten aan tafel zit, blijft de ondernemer zelf regie houden op het onderhandelingsproces. De verkoper moet dus goed weten wat de toevoegde waarde en het belang van de onderneming is en wat de voordelen zijn (als het in eigendom is van de koper). Welke mogelijkheden, synergie en kostenvoordelen ontstaan dan en welke waarde wordt daarmee gecreëerd?

Hoewel elke ondernemer gewend is om vrijwel dagelijks te onderhandelen met leveranciers, klanten, medewerkers en andere relaties en daar vaak ervaren en bedreven in is, komen er bij de verkoop van de onderneming specifieke onderwerpen naar voren, waar ondernemers niet gewend zijn om dagelijks over te onderhandelen. Tel daarbij de vele verschillende overnamebegrippen die gehanteerd worden hierbij op en partijen kunnen al snel langs elkaar heen praten of zaken verschillend interpreteren. Een combinatie met voorgaande is vaak een oorzaak waardoor onderhandelingen niet efficiënt verlopen en emoties hoog kunnen oplopen.

Een voorkomend verschil van interpretatie begint al met de koopsom, een ogenschijnlijk eenduidig begrip voor de prijs. Een ondernemer denkt aan de koopsom al snel aan het bedrag dat op zijn bankrekening gestort wordt bij totstandkoming van de transactie, terwijl dat voor een koper nog van tal van zaken afhankelijk is. De koper bedoelt met de koopsom de prijs van de onderneming exclusief de rentedragende schulden en liquide middelen met een normaal op te leveren bedrag aan werkkapitaal per overnamedatum. Dit is voor de koper de ondernemingswaarde vrij van schulden en liquiditeiten die als uitgangspunt geldt voor de op te stellen brug van ondernemingswaarde naar uiteindelijk de koopsom voor de onderneming op overnamedatum. Het is belangrijk om eerst goed inzicht te krijgen waarover onderhandeld wordt, derhalve de ondernemingswaarde vrij van schulden en liquiditeiten. Vervolgens komen alle aspecten van de brug aan bod, hetgeen in de praktijk ook tot tal van discussies kan leiden. En dan hebben we het nog niet eens over de betaling van de koopsom, eventuele variabele prestatie-afhankelijke delen daarvan en af te geven garanties, zekerheden en andere condities en voorwaarden. Kortom, laat je als verkoper niet verrassen en verdiep je in de gangbare terminologie en aspecten van een overnametransactie.

Sophista fusies & overnames

Arcadialaan 32 CD 1813 KN Alkmaar 072 540 80 10 info@sophista.nl www.sophista.nl

TIPS & ADVIES
Door: André Scheirlinck Register Valuator, Sophista fusies & overnames

Ondernemen in Zaanstad

Samenwerking Gemeente Zaanstad en MKBDoorgaan

Gemeente Zaanstad biedt Zzp’ers en MKB’ers kosteloos een vrijblijvend gesprek aan met een bedrijfsadviseur van MKBDoorgaan. De adviseurs van MKBDoorgaan zijn zelf ondernemer en geen medewerker van de gemeente. Zij zijn bekend met het dienstverleningsaanbod van de gemeente en onze samenwerkingspartners. Zij geven onafhankelijk, deskundig advies over welke opties voor de ondernemer interessant kunnen zijn. Lees meer informatie op: www. mkbdoorgaan.nl/nl/over-ons

Waarom doet de Gemeente Zaanstad dit? Wij krijgen signalen dat veel ondernemers niet alleen financiële problemen hebben, maar ook mentale klachten. Veel ondernemers wachten met actie ondernemen, murw als ze zijn, om iets aan die problemen te doen.

Hoe werkt het?

Ondernemers die geïnteresseerd zijn vullen op de website www.mkbdoorgaan.nl/nl/eform/submit/free-call het formulier in. Binnen 48 uur neemt een adviseur van MKBDoorgaan contact op om de situatie te bespreken. Als het nodig is en de ondernemer dat wil, brengt de adviseur de

ondernemer in contact met een van onze samenwerkingspartners. Die ondersteunen de ondernemer dan verder.

Wie zijn onze partners en wat bieden zij:

• Over Rood: coaching en financiën op orde krijgen

• ZW Werkt Door: coaching en eventueel begeleiding naar (parttime) werk in loondienst

• Menzing en Partners: Schuldhulpverlening

• Zuidweg en Partners: Schuldhulpverlening

• Sociale Wijkteams: Hulpvragen op gebied van wonen/zorg/welzijn/gezin

Daarnaast kan contact worden gelegd met team Zelfstandigen van afdeling Uitkeringen. Die afdeling voert de regeling Besluit bijstandverlening zelfstandigen uit. Dit is een regeling op basis waarvan ondernemers een bedrijfskrediet of tijdelijke uitkering voor levensonderhoud kunnen aanvragen.

Voor vragen kunt u contact opnemen met team Zelfstandigen van de gemeente via ondernemersvoorondernemers@zaanstad.nl

12 | ZAAN BUSINESS | december 2022
InformatIe van de gemeente Zaanstad voor ondernemers over socIaal-maatschappelIjke en economIsche ontwIkkelIngen

Tweede editie CEO2 ontbijt slaat de brug tussen verschillende Zaanse initiatieven

Afgelopen donderdag 3 november organiseerde Green Business Club Zaanstad (GBC Zaanstad) samen met gemeente Zaanstad de tweede editie van het CEO2 ontbijt. Wethouders, CEO’s en bedrijvenverenigingen kwamen bijeen om verschillende oplossingsrichtingen voor netcongestie in Zaanstad te bespreken. Zij spraken onder andere over de actuele energievraag en de wijze waarop de duurzaamheidsambities in Zaanstad gerealiseerd kunnen worden.

Het programma werd geopend door wethouder Tuijn, die het belang benadrukte van deze sessie die Zaanse partijen verbindt op urgente thema’s. Vervolgens pitchte drie Zaanse initiatieven hun oplossing voor de congestie-problematiek vanuit verschillende branches. Na de pitches gingen

aanwezigen in ronde tafelsessies aan de slag met de hamvraag: hoe helpen we deze initiatieven verder en wat kunnen we slim van elkaar leren? Wethouder Onclin sloot de sessie af met een opmerking over het belang om de middelen te vinden om deze initiatieven goed in Zaanstad te laten landen.De komende tijd gaan het team van GBC Zaanstad en gemeente Zaanstad verder met de besproken kansen. Ook zal er een derde CEO2 komen.

Doe mee! Wilt u ook aan de slag met het (collectief) verduurzamen van Zaanstad? Green Business Club Zaanstad zoekt nieuwe deelnemers! Mail voor meer informatie naar anne@greenbusinessclub.nl

Gratis deelnemen aan de E-bike probeeractie

Gezonde en vitale medewerkers én bijdragen aan een beter milieu? Doe als werkgever mee met de Fiets Fun E-Bike Probeeractie en activeer auw medewerkers om vaker de fiets te pakken! Naast gemeente Zaanstad doen ook Norit BV, Vercom Int, Zaantheater, ING en de omgevingsdienst NZKG mee aan deze actie. Met als doel om duurzaam vervoer te stimuleren en bij te dragen aan de gezondheid van werknemers. Breikers organiseert deze actie in samenwerking met de Green Business Club Zaanstad.

De Fiets Fun E-Bike Probeeractie actie loopt t/m december maar wordt wegens succes verlengd. U kunt met uw organisatie vanaf 50 werknemers voor drie maanden lang gratis deelnemen. In deze periode kan iedere werknemer de elektrische fiets twee weken proberen. Breikers biedt daarbij volledige ondersteuning, een online reserveringssysteem en effectmeting via een gebruikersenquêtes. Zo wordt alle zorg uit handen genomen.

Updates volgen via social media? Dat kan ook!

Aanmelden kan via Marjan Hoffman marjan@greenbusinessclub.nl. Meer informatie vindt u via Fiets Fun Actie Pagina Najaar 2022 - Breikers (wijzijnbreikers.nl).

Volg @ZNSTDOnderneemt via Twitter én Facebook. Zo blijft u op de hoogte!

december 2022 | ZAAN BUSINESS | 13 Gemeente Zaanstad www.zaanstad.nl T 14075

Wijzen is soms begrijpelijk, maar samenwerken is wijzer

Ondernemers in de Zaanstreek zijn voornamelijk aan het ondernemen en zo hoort het ook. De streek kent ongeveer zevenduizend ondernemers, velen zijn naast hun werk bezig met sport, sponsoring, hulp bij clubs en actief in hun vakgebied. Maar slechts misschien vierhonderd van hen zijn ook bezig met zaken daarom heen in het snijvlak met de overheid. Zij maken zich druk over het ondernemersklimaat, hebben overleg met mede ondernemers, bezoeken bijeenkomsten en hebben contact met de gemeente. Het zijn er eigenlijk maar weinig, van die 7000 bedoel ik. Naast ondernemen is de ondernemersomgeving minstens zo belangrijk, voor jou maar ook voor je werknemers. Een steeds terugkerend punt is dat men niet tevreden is over het contact met de gemeente.

“We zijn niet meer tevreden met de mededeling dat je altijd mag bellen, er is immers toch geen vervolg.”

“Vroeger stond je met de mannen/vrouwen van bouw en woningtoezicht, of de sociale dienst samen langs de lijn en kwamen ze ook op zaterdag nog wel als het nodig was even op ons werk, tegenwoordig zijn ze als ZZP’er vrijdag om drie uur weg, naar hun eigen woonplaats en zie je ze niet meer, ook bellen helpt niet.”

Wellicht is het een tijdsbeeld maar ondernemers voelen zich niet gehoord. Nu kan je bezig blijven met het leveren van kritiek maar dat stopt een keer want wat doe je er zelf aan? Samenleven is samenwerken.

Zaanse ondernemers zijn slecht georganiseerd, er is geen overkoepelend Zaans bestuur en de bedrijventerreinen zijn op een enkele uitzondering na niet georganiseerd. We teren een beetje op wat oudere ondernemers die hun mening wel geven maar instroom van vers bloed is er niet, de organisatiegraad daalt en daalt. Het zou al helpen als de gemeente werk maakte van haar belofte het overleg met de ondernemers weer op te opstarten en bijvoorbeeld het veel geprezen “Clipperoverleg” weer zou oppakken.

Een overleg met de 12 grootste ondernemingen in de streek is echt niet voldoende. Het zou ook helpen wanneer onderne mers belangstelling tonen voor de bijeenkomsten die nog wel door enthousiaste ondernemers worden georganiseerd. Het is belangrijk elkaar te ontmoeten en van gedachten te wisselen.

De actieve organisaties zouden dat waarderen, bezoek aan de haringparty en de ondernemers dag is een begin maar iets te weinig.

Het zou een pluspunt zijn wanneer die organisaties een duidelijke gezamenlijke agenda hebben voor 2023 met niet meer dan een evenement per maand en dan niet er iets tussendoor fietsen graag. Zet ze in je agenda en kom. Om te beginnen is daar onze gezamenlijke nieuwjaarbijeenkomst op de plek met “geloof” in ondernemers “de Bullekerk” en wel op 12 januari 2023. Waardeer je organisaties en bezoek ze, laat 2023 het jaar van verbinden en samenwerken zijn.

14 | ZAAN BUSINESS | december 2022
COLUMN

Het einde van de jubelton

Vanaf 1 januari 2024 wordt de verruimde schenkingsvrijstelling voor de eigen woning, de jubelton, afgeschaft. Per 1 januari 2023 wordt de vrijstelling aanzienlijk verlaagd.

De schenkingsvrijstelling eigen woning betreft een vrijstelling van € 106.671 (2022) voor schenkingen aan personen tussen de 18 en 40 jaar. Het hoeft niet te gaan om schenkingen in ouder-kindrelaties. Wel moet de begiftigden de schenking gebruiken voor de aankoop of de verbouwing van een eigen woning, voor de aflossing van een hypothecaire (rest)schuld op een eigen woning of voor een afkoop van erfpacht of beklemming. De ontvangen schenking mag nu nog over drie jaren worden gespreid. Dus een in 2022 ontvangen jubelton mag gespreid worden benut tot uiterlijk in 2024.

Het kabinet heeft besloten de jubelton met ingang van 2024 te laten vervallen. De eerste stap is een verlaging van € 106.671 naar € 28.947 vanaf 1 januari 2023. Dit bedrag is gelijk aan de reguliere verhoogde vrijstelling.

De staatssecretaris heeft voorgesteld de spreidingsmogelijkheid van een in 2022 ontvangen schenking te beperken. Een eind 2022 nog resterend deel van de ontvangen jubelton kan alleen nog in 2023 benut worden. Een schenking in 2023 moet dat jaar worden benut.

Bij een schenking in 2022 kan een onbenut gebleven deel van de vrijstelling van € 106.671 nog worden benut voor een schenking in 2023, maar niet meer voor een schenking in 2024. Voor een schenking die voor het eerst in 2023 wordt gedaan, komt de spreidingsmogelijkheid te vervallen.

Dus als de geschonken jubelton minder dan het maximaal toegestane bedrag, dan kan het restant van de jubelton over de volgende jaren worden gespreid:

• Eerste schenking jubelton gedaan in 2021: restant benutten in 2022 en 2023 (spreiden over 3 jaren);

• Eerste schenking jubelton gedaan in 2022: restant benutten in 2023 (spreiden over 2 jaren);

• Eerste schenking jubelton gedaan in 2023: restant later niet meer te benutten (spreiden niet meer mogelijk).

Na de afschaffing van de jubelton blijven de volgende schenkingsvrijstellingen over (cijfers 2023):

• Reguliere jaarlijkse vrijstelling van € 6.035 (ouder-kindrelatie) of € 2.418 (derden);

• Algemene eenmalige hoge vrijstelling in ouder-kindrelatie € 28.947.

Als de ontvangen jubelton niet binnen de bestedingsperiode is gebruikt voor de eigen woning dan moet de ontvanger dit melden aan de Belastingdienst. De ontvanger is dan schenkbelasting verschuldigd over de jubelton, tenzij de schenking is gedaan onder de ontbindende voorwaarde dat de schenking vervalt wanneer niet wordt voldaan aan alle voorwaarden voor de verhoogde vrijstelling. De jubelton kan dan zonder fiscale gevolgen worden teruggegeven.

Door: Marco van der Laan AA RB RV Accountant / Belastingadviseur Register Valuator

www.vanderlaangroep.nl

Assendelft

Oranjeboomkade 1 | Postbus 1, 1566 ZG 075 687 49 59 | assendelft@vanderlaangroep.nl

Noord-Scharwoude Kokkel 20 | Postbus 64, 1723 ZH 0226 31 33 76 | noord-scharwoude@vanderlaangroep.nl

Purmerend Wormerplein 111 | Postbus 11, 1440 AA 0299 42 14 02 | purmerend@vanderlaangroep.nl

TIPS & ADVIES

KVK: Aantal faillissementen blijft toenemen, vooral onder mkb’ers, groei aantal bedrijven in particuliere beveiliging zet door

Op 1 december 2022 waren er in het handelsregister 2.318.562 economisch actieve ondernemingen ingeschreven. Ten opzichte van een jaar geleden zijn er 122.633 ondernemingen bij gekomen, een toename van 5,6% in één jaar tijd. In november groeide het aantal starters met 3.559 ten opzichte van november 2021 (+17,5%). Het aantal stoppers in dezelfde maand nam af met 164 ten opzichte van november 2021 (-1,6%). Afgelopen maand zijn er 176 bedrijven failliet gegaan.

Prof. dr. Joris Knoben, hoogleraar Strategie en Ondernemerschap aan de Tilburg University: Het is opvallend dat de groei in het aantal stoppers van de laatste maanden niet doorzet. Ondanks de naweeën van de coronacrisis en de huidige kostencrisis neemt het aantal bedrijven dat stopt weer af. Tegelijkertijd blijft het aantal starters hoog en stijgt het totaal aantal bedrijven wederom. Belangrijke kanttekening is wel dat deze stijging vrijwel helemaal voor rekening komt voor groei in het aantal (parttime) ZZP’ers.

Faillissementen

Het aantal faillissementen van 176 over november 2022 is beduidend meer

dan het maandgemiddelde van 2021 (124) en ook meer dan het maandgemiddelde van 2022 t/m november (145). Het aantal faillissementen is in de afgelopen maand iets lager dan in oktober 2022 (-5%). Een uitsplitsing naar zzp’ers enerzijds en mkb’ers anderzijds laat zien dat de faillissementen zich vooral voordoen in het mkb. In onderstaande grafiek is ook de gemiddelde stijging sinds april 2022 goed zichtbaar.

Knoben: De positieve trend in de totale bedrijfsdynamiek verhult toenemende problemen in het MKB. Daar loopt het aantal faillissementen langzaam maar zeker op. Veel ZZP’ers hebben lage

vaste kosten. Ze hebben bijvoorbeeld vaak geen bedrijfspand of voorraden en per definitie geen personeel. ZZP’ers gaan daarom zelden failliet. In het MKB is de situatie duidelijk anders en de kwetsbaarheid dus groter.

Sectoren

Voor deze Trendrapportage is specifiek gekeken naar de sectoren Zakelijke diensten en de Land- en tuinbouw. In die laatste sector zien we de afgelopen twee maanden een sterke daling in het aantal starters. Die is voor een gedeelte terug te voeren op het aantal bedrijven dat zich bezighoudt met het fokken en houden van dieren. Daar zagen we het aantal starters halveren ten opzichte van november 2021. Het absolute aantal bedrijven dat zich richt op het houden en fokken van dieren nam af met ruim 300 tussen 1 december 2021 en 1 december 2022.

Knoben: Het sector-patroon van starters (en stoppers) reflecteert ook grotendeels de grote rol van ZZP’ers in het bedrijvenlandschap. Er zijn veel starters in de beveiliging, personenvervoer en de zakelijke dienstverlening; sectoren waar veel ZZP’ers actief zijn. De grote terugval in starters in de land- en tuinbouw is goed te koppelen aan de grote onzekerheid in die sector. Problemen met vergunning en de stikstof-problematiek maken het erg onaantrekkelijk om in die sector te starten als ondernemer.

16 | ZAAN BUSINESS | december 2022 NIEUWS NIEUWS

Particuliere beveiliging

Bij de groei in zakelijke diensten valt vooral de particuliere beveiliging op. In vergelijking met november 2021 bleef het aantal stoppers vrijwel gelijk (47 om 45) maar verdubbelde het aantal starters (161 om 348). Het totaal aantal bedrijven in deze branche groeide mede daardoor in één jaar van 6.528

tot 9.224 bedrijven. KVK rapporteerde vorig jaar rond deze tijd al een grote groei in het aantal bedrijven in de particuliere beveiliging. Die groei zet door, ook voor de afgelopen 12 aanden. In onderstaande grafiek is het aantal bedrijven in de particuliere beveiliging weergegeven sinds begin 2018. Een toename van 3.645

bedrijven tot 9.544 bedrijven in nog geen vijf jaar.

Knoben: De groei in het aantal beveiligingsbedrijven is te koppelen aan twee factoren. Ten eerste is er steeds meer behoefte aan particuliere beveiligers voor allerlei evenementen, bijeenkomsten en locaties (denk aan bouwplaatsen). Aan de ene kant is het een aantrekkelijke sector om als zelfstandige aan het werk te gaan en zo meer zeggenschap te hebben over roosters en tarieven.

Ook de Frontoffice van KVK herkent de toename van het aantal bedrijven in de particuliere beveiliging: Naast de toegenomen behoefte aan beveiliging op bouwplaatsen en evenementen, horen we ook veel van starters dat er een toename is in behoefte van beveiligingspersoneel bij asielzoekerscentra en in de geestelijke gezondheidszorg.

KVK Trendrapport Bedrijfsleven

Het KVK Trendrapport Bedrijfsleven geeft de trends weer van de dynamiek in het bedrijfsleven over een periode van twaalf maanden. Daarbij kijkt het Trendrapport naar startende bedrijven (de starters) en bedrijven die zijn beëindigd (de stoppers), en daarnaast specifiek de faillissementen. De trends worden zowel voor de sectoren als regionaal in beeld gebracht. In dit Trendrapport zijn de cijfers voor de maand november vergeleken met dezelfde maand in 2021. Naast de trends worden de branches benoemd die de laatste maand opvallen door het grootste aantal starters en stoppers.

december 2022 | ZAAN BUSINESS | 17

GZ OfficeXperience uitgeroepen tot beste kantoorinrichter van Nederland

jaarlijks een overzicht

hoogtepunt de nummer een ranking voor beste kantoorinrichter.

MT/Sprout vraagt jaarlijks 4.500 zakelijke beslissers met welke dienstverleners ze graag zakendoen. Dat doet het platform in samenwerking met het Amsterdam Centre for Business (onderdeel van de Amsterdam Business School). Deze zakelijke beslissers ranken hun samenwerkingspartners in verschillende branches, van IT tot financiële dienstverlening. GZ OfficeXperience nam in 2020 nog de negende positie op de lijst van beste kantoorinrichter in. Directeur Wout van Laar heeft wel een verklaring voor de stijging naar de nummer één positie: ‘Deze waardering heeft in eerste instantie natuurlijk te maken met onze performances. We realiseren

inrichtingen waarmee we raak schieten. Daarnaast draagt onze online en offline zichtbaarheid bij. We laten steeds vaker zien wat we kunnen. Dat lijkt nu zijn vruchten af te werpen.’

Hiermee is de koek voor GZ OfficeXperience nog niet op. Het bedrijf wordt eerste in de lijsten Klantgerichtheid, Product Leiderschap en Excellente Uitvoering. Daarnaast veroverde de kantoor- en projectinrichter een tweede plaats op de Net Promotor Score, wat betekent dat klanten van GZ het bedrijf graag aanbevelen. In de totaalranking komt het Westzaanse bedrijf uit op plaats zeven van de MT/Sprout MT 1.000

beste zakelijke dienstverleners van Nederland en staat daarmee tussen namen als AFAS, TransIP, Rabobank, ING, Cisco en Microsoft. ‘Dat we een plek tussen deze ondernemers hebben bemachtigd, maakt me enorm trots. Het vertrouwen van onze opdrachtgevers sterkt ons in het gevoel dat we de juiste koers varen. Een koers waarin we continu streven naar de meest optimale kantoor- en projectinrichting waarbinnen het verhogen van arbeidsproductiviteit een van de pijlers is.

Het maakt niet uit waar je werkt, wie je bent of wat je doet, wij zorgen voor een omgeving waarin je optimaal kunt presteren.’.

18 | ZAAN BUSINESS | december 2022 NIEUWS NIEUWS
MT/Sprout, het toonaangevende platform voor de ondernemer van de toekomst, brengt met de duizend beste zakelijke dienstverleners van Nederland. GZ OfficeXperience uit Westzaan heeft dit jaar een verrassend aantal hoge noteringen met als absoluut

Mobiliteit 2023: wat is anders, of hetzelfde?

Einde jaar nadert. Een moment van terugblikken én vooruitkijken. Als vooruitstrevende mobiliteitspartner hebben wij bij ProMobility onze blik immers op de toekomst gericht. Wat verandert er volgend jaar in de wereld van mobiliteit? Waar moet je als ondernemer, of berijder, rekening mee houden? Wij hebben een aantal zaken voor je op een rij gezet.

Reiskostenvergoeding

Het kabinet wil vanaf 1 januari 2023 de belastingvrije kilometervergoeding voor reiskosten verhogen van € 0,19 naar € 0,21 per kilometer. Het doel van deze verhoging is om werknemers te compenseren voor hogere kosten voor benzine en openbaar vervoer. Deze bedragen gelden voor reiskosten tijdens het werk en voor woon-werkverkeer.

Bijtelling elektrische auto’s

Voor een nieuwe elektrische auto betaal je in 2023 16% bijtelling tot een bedrag van € 30.000. Dat is nu (in 2022) € 35.000. Over het bedrag daarboven geldt 22% bijtelling. Voor een leaseauto met verbrandingsmotor geldt een bijtelling van 22% over de hele fiscale waarde. En het goede nieuws is dat er steeds meer betaalbare EV’s op de markt komen. Wil je onder de € 30.000 blijven? Dan is dat haalbaar met bijvoorbeeld een Fiat 500E vanaf € 28.950, of een Renault Twingo E-Tech vanaf € 23.020.

Accijnsverlaging

Weet je nog, afgelopen zomer, toen de benzineprijzen door het plafond gingen? Gelukkig greep de overheid in met een accijnsverlaging. En goed nieuws: de accijnsverlaging van brandstof wordt verlengd tot 1 juli 2023. Vooralsnog lijkt het erop dat de korting gelijk blijft. Dat betekent dat de accijnskorting per liter voor benzine 17,3 cent is, 11,1 cent voor diesel en 4,1 cent voor LPG.

Nieuwe elektrische modellen op de markt

In 2023 komen natuurlijk ook nieuwe elektrische auto’s op de markt. Het scala elektrische auto’s wordt alsmaar groter en breder. En dat zien we ook steeds meer terug in het straatbeeld. Een aantal modellen waar wij verheugd naar uitkijken zijn: BMW i X1, Peugeot 308 SW, Smart #1, Volvo EX90, Mercedes EQE SUV, Audi Q8 Etron en Lotus Eletre R. Stuk voor stuk mooie auto’s, met hun eigen unieke eigenschappen.

Heb jij een nieuw model op het oog waar je meer over wil weten? Laat het ProMobility weten, wij zoeken het graag voor je uit!

C02-uitstoot rapporteren

Vanaf 1 januari 2023 zijn grote bedrijven met meer dan 100 werknemers verplicht om de CO2-uitstoot van het woon-werkverkeer en de zakelijke autoritten van hun werknemers te rapporteren. Het gaat om gereisde autokilometers per organisatie. Waarom? Het helpt de overheid inzicht te verkrijgen in de hoeveelheid CO2uitstoot van zakelijke mobiliteit. Als uit de jaarrapportages blijkt dat de CO2uitstoot voldoende afneemt, dan blijft het bij jaarrapportages. Gaat het niet snel genoeg, dan komt er een quotum per organisatie. Het CO2-reductiedoel (voor zakelijke mobiliteit) voor 2030 is 1 megaton.

Bijtelling fietslease ongewijzigd Zoals je ziet zijn veel wijzigingen gericht op verduurzamen van mobiliteit. In dat licht willen we ook de voordelen van fietslease nog maar eens benadrukken. In 2023 is de bijtelling voor zakelijke fietslease nog even aantrekkelijk als in 2022, namelijk 7%. Dit houdt in dat de werkgever 7% over de nieuwwaarde van de leasefiets bij het salaris van de werknemer optelt. Als werknemer mag je de fiets van de zaak onbeperkt privé gebruiken.

Bij ProMobility geloven we in mobiliteit op maat. Samen onderzoeken we welke leaseconstructie, auto, bedrijfswagen of fiets het beste bij je past. Laten we samen sparren wat voor jou op dit moment het beste werkt. Maak vrijblijvend een afspraak met ons team in Wormerveer! Ga naar promobility.nl

ProMobility Zaanstreek Soldaatweg 11 1521 RK Wormerveer 075 642 0100 info@promobility.nl www.promobility.nl

december 2022 | ZAAN BUSINESS | 19
TIPS & ADVIES
SLUISPOLDERWEG 34 1505 HK ZAANDAM TEL: 075 6350076 WWW.JONGHS.NL STOELEN GLASSERVIES PODIA DANSVLOEREN TENTEN STATAFELS SERVIEZEN BESTEKKEN DAMAST KOELING BUFFETTAFELS STOELEN GLASSERVIES PODIA DANSVLOEREN TENTEN STATAFELS SERVIEZEN BESTEKKEN DAMAST KOELING BUFFETTAFELS SLUISPOLDERWEG 34 | 1505 HK ZAANDAM TEL: 075 635 00 76 WWW.JONGHS.NL IN JE BEDRIJF? KUNST www.artzaanstad.nl info@artzaanstad.nl

Uitkomst onderzoek:

Snelbus beste oplossing voor vervoer tussen Zaandam en Amsterdam-Noord

Uit onderzoek komt naar voren dat het huidige openbaar vervoernetwerk tussen Zaandam en Amsterdam-Noord de komende zes jaar toereikend is. Vanaf 2028 is de snelbus de beste optie.

Openbaar vervoer moet meegroeien Gerard Slegers, wethouder Mobiliteit gemeente Zaanstad en bestuurslid Vervoerregio: “De busbaan voor het BRT-systeem kan in relatief korte tijd in fasen aangelegd worden. Deze snelbus is de meest flexibele vervoersoptie die de reiziger snel en comfortabel van Zaandam naar Amsterdam-Noord brengt via de plekken waar wij de komende jaren veel woningen bouwen en arbeidsplaatsen toevoegen. Ook brengt de snelbus inwoners naar plekken om te recreëren in het groen, zoals de Noorder IJplas. De regio groeit hard en investeren in bereikbaarheid is van groot belang. De ontwikkeling van woonwijken moet in de pas blijven lopen met het aanbod van goed, snel en betrouwbaar openbaar vervoer.”

Wethouder Melanie van der Horst

(Verkeer en Vervoer gemeente Amsterdam): “Het is ontzettend belangrijk dat we investeren in de bereikbaarheid van Noord. Deze snelbus verbindt Noord en de nieuw te ontwikkelen wijk Haven-Stad met andere delen van Amsterdam én met Zaandam en is daarom van groot belang. We gaan nu onderzoeken hoe we ervoor kunnen zorgen dat de bus uiterlijk in 2028 start, want we moeten ervoor zorgen dat ons openbaar vervoer meegroeit met de groei in de regio.

Snel en comfortabel

Een Bus Rapid Transit (BRT)-systeem is een relatief nieuw systeem in Nederland. BRT heeft de snelheid en de frequentie van een metro gecombineerd met de flexibiliteit en lagere kosten van een bus. Deze snelbus is comfortabel en toegankelijk door gelijkvloerse instap, in- en uitcheck-mogelijkheden bij de halte en sluit aan op andere vervoersmiddelen. En snel, door gescheiden busbanen en voorrang bij kruisingen. BRT is schoon, stil en toekomstbestendig.

Woningbouw zorgt voor meer reizigers Zaanstad, Amsterdam, de Vervoerregio en de provincie hebben onderzoek laten doen naar OV-oplossingen tussen Zaandam en Amsterdam-Noord. Langs de noordoever van het IJ wordt volop gebouwd. De komende jaren zal het aantal inwoners en arbeidsplaatsen flink groeien. Ook de bouw van de toekomstige wijk Haven-Stad (Amsterdam) en de nieuwbouw rondom de Thorbeckeweg, in de Achtersluispolder en in Kogerveldwijk in Zaandam zorgt ervoor dat het aantal reizigers op dit traject toeneemt. De partners vinden het belangrijk dat hun inwoners ook in de toekomst prettig en snel kunnen reizen.

Planning

De betrokken partners gaan de optie van het BRT-systeem nader onderzoeken in de zogenaamde planstudiefase. De planstudiefase start in maart 2023 en duur naar verwachting twee jaar. In deze fase doen de partners verder onderzoek naar de inpassing, het tracé, de financiering en de fasering voor realisatie.

december 2022 | ZAAN BUSINESS | 21
Gemeente Zaanstad, gemeente Amsterdam, Vervoerregio Amsterdam en de provincie Noord-Holland zetten in op een elektrische snelbus op een aparte busbaan tussen Zaandam en Amsterdam-Noord. Dit zogenaamde Bus Rapid Transit (BRT)-systeem is de beste en snelste oplossing om de stroom extra reizigers vanaf 2028 op dit traject te vervoeren. De snelbus brengt inwoners snel en comfortabel vanaf Kogerveldwijk via de Thorbeckeweg, de Achtersluispolder in Zaandam via Haven-Stad, de Noordelijke IJ-oever naar metrostation Noorderpark in Amsterdam-Noord. BRT-systeem in Malmö dat vergelijkbaar is met het gewenste BRTsysteem tussen Zaandam en Amsterdam-Noord.
NIEUWS NIEUWS
HOV ZaanIJ: het voorgestelde tracé van het BRT-systeem tussen Zaandam en Amsterdam-Noord.

Ondernemer positief ondanks opeenstapeling problemen

Josette Dijkhuizen, bijzonder hoogleraar Duurzame Inzetbaarheid van Ondernemerschap aan Tilburg University: “Ondernemers zijn rasoptimisten en zelfs in deze onzekere tijden met heel veel uitdagingen scoren ze relatief hoog op welbevinden.

Vorig jaar zaten we nog midden in de coronapandemie met veel beperkingen, hetgeen waarschijnlijk het lagere cijfer verklaart.”

Individuele verschillen De gemiddeldes doen natuurlijk geen recht aan de tevredenheid van individuele ondernemers. Vier op de tien ondernemers geven aan onveranderd door te gaan en één op de zeven geeft aan te groeien. Ondernemers in de zakelijke diensten (7,5), ICT & media (7,4) en logistiek (7,4) geven de hoogste rapportcijfers. Eén op de acht ondernemers geeft echter een onvoldoende aan de huidige bedrijfssituatie. Zij ervaren vaak veel onzekerheid wanneer zij naar de toekomst kijken. 7% van de bedrijven is op dit moment aan het overleven. Ondernemers uit de cultuur, sport en recreatie (6,9) en horeca (7,1) geven gemiddeld het laagste cijfer aan hun welbevinden. Slechts de helft van de horecaondernemers voelt zich in controle over het eigen bedrijf. Carolien Babonnick , een van de onderzoekers van KVK die de reacties van ondernemers analyseerde, ziet een vorm van opofferingsgezindheid bij ondernemers die het zwaar hebben: “We hebben ondernemers gesproken die inmiddels hun spaarpot hebben omgekeerd, een vrije dag hebben ingeleverd en soms ook ergens in loondienst erbij werken. Toch geven zij hun onderneming vaak nog steeds een

voldoende. De vraag is natuurlijk of die persoonlijke beoordeling recht doet aan de situatie.”

Marktontwikkelingen

Vooral hoge energieprijzen, hoge inkoopprijzen en onzekerheid rondom corona raken ondernemers. Dat leidt in toenemende mate tot problemen. De hoge energie- en brandstofprijzen hebben de meeste impact. Vier op de tien ondernemers hebben hier mee te maken en voor één op de zeven geeft dit grote problemen. Ook de hogere inkoopprijzen voor materialen en de onzekerheid omtrent corona zijn ontwikkelingen die relatief vaak spelen en problemen geven. De helft van de ondernemers heeft te maken met minimaal twee ontwikkelingen die hun bedrijf of de bedrijfsvoering nadelig beïnvloeden. Voor een kwart van de bedrijven leiden de ontwikkelingen tot grote problemen. Vooral ondernemers in de horeca en bedrijven met 10 of meer medewerkers worden hierdoor geraakt.

Ook de onderzoekers constateren dat de pijn voor ondernemers niet gelijkmatig is verdeeld: “Bedrijven in de transport die volledig afhankelijk zijn

van de brandstofprijzen zien zich gesteld voor heel andere uitdagingen dan de zzp’er in de ICT, die hooguit per maand iets meer moet afrekenen om zijn servers te hosten. We zien ook dat ondernemers de geldigheidsduur van offertes verkorten. Prijzen zijn beperkt houdbaar en fluctueren per week.”

Bedreiging voor het businessmodel Het meest genoemde probleem dat voortkomt uit de recente ontwikkelingen is dat het voor bedrijven steeds moeilijker wordt om aan financiering te komen. Ruim 85 procent van de ondernemers ervaart hier problemen mee. Ook logistieke uitdagingen bij leveranciers (83%) en lagere beschikbaarheid van materialen (85%) wordt in veel gevallen aangeduid als serieuze issues binnen het bedrijf. Ook de nasleep van corona (80%) en betalingsachterstanden, vaak gerelateerd aan coronasteun en uitgestelde belastingen (73%) speelt bij veel bedrijven mee.

Kansen blijven zien De belangrijkste toekomstplannen hangen samen met vergroten van inkomsten en verminderen van kosten. De belangrijkste plannen voor de

22 | ZAAN BUSINESS | december 2022 NIEUWS NIEUWS
Ondanks de opeenstapeling van maatschappelijke factoren die het ondernemerschap lastig maken blijft de gemiddelde ondernemer positief. In een groot opgezet onderzoek van KVK onder ruim 1500 ondernemers blijkt de ondernemer zijn bedrijf net als vorig jaar te waarderen met gemiddeld cijfer van 7,2. Het eigen welbevinden werd dit jaar iets hoger gewaardeerd, een 7,5 ten opzicht van een 7,2 in 2021. Dit blijkt uit het KVK onderzoek Ondernemen 2022.
WinstOmzetEigen vermogen Aantal klanten Schulden of betaalachterstanden KostenAantal medewerkers 37% 27% 35% 35% 29% 41% 30% 44% 3% 52% 3% 64% 50% 37% 27% 23% 18% 18% 10% 7% 3% 9% 8% 12% 8% 36% 6% 29%
Sterke/enige afname Gelijk/onveranderd Sterke/enige toename Kan ik niet zeggen
Vooruitzichten voor de komende zes maanden ten aanzien van...

Welke ontwikkelingen zijn van invloed op jouw bedrijf?

Hoge(re) gas-/energie-/brandstofprijzen

Hoge(re) inkoopprijzen materialen

Onzekerheid over ontwikkeling corona

Aanpassingen naar aanleiding van wet- en regelgeving Nasleep coronacrisis

Hoge(re) huurprijzen

Lage(re) beschikbaarheid materialen

Lage(re) beschikbaarheid personeel

Hoge(re) loonkosten

Stijging van rente/financieringskosten

Risico’s rondom digitale veiligheid

Logistieke uitdaging leveranciers (Terug)betalen belastingen/coronasteun

Moeite aan financiering te komen (Mogelijke) overbelasting elektriciteitsnetwerk Tekort aan gas door beperkte beschikbaarheid

komende zes maanden zijn gericht op het in balans brengen van de inkomsten ten uitgaven, namelijk een prijsverhoging van hun product of dienst (22%), het realiseren van kostenbesparingen (13%) en het opzetten van (marketing)acties om nieuwe klanten te vinden (11%). Deze plannen brengen voor minstens één op de drie ondernemers wel uitdagingen met zich mee.

Zij weten niet in hoeverre de prijsverhoging geaccepteerd gaat worden, of het wel gaat lukken om nieuwe klanten te vinden en ze kunnen maar beperkt besparen; dit ligt vaak buiten de eigen invloedssfeer.

Babonnick ziet dat veel ondernemers de afgelopen periode al prijsstijgingen hebben doorgevoerd, anderen zijn huiverig: “Meerdere ondernemers geven in de toelichting aan nu al te maken te hebben met fikse prijsstijgingen van materialen en onderdelen. Er bestaat angst om die gestegen kosten door te berekenen, een deel van de ondernemers kiest er bewust voor om deze hogere kosten niet door te berekenen aan de eindklant.

Bijvoorbeeld om zich niet uit de markt te prijzen, vanwege vaste prijs afspraken, of uit solidariteit met klanten. Voor de komende periode zal deze vraag voor meer ondernemers relevant worden en ten koste gaan van de winstgevendheid.”

Zzp versus mkb Mkb’ers staan er op dit moment gemiddeld iets beter voor dan zzp’ers.

Zij zijn vaker aan het groeien en verwachten voor het komend half jaar ook verdere groei in omzet, klanten en medewerkers. Tegelijkertijd wordt juist ook het mkb harder geraakt door huidige ontwikkelingen: stijgende kosten en risico op een afname van de winst. Zij hebben nu al wat vaker dan zzp’ers extra geld nodig om het hoofd boven water te houden. Bedrijven met meerdere mensen in dienst beoordelen de huidige situatie positiever dan zzp’ers (zzp: 7,1; bedrijven 10+ personen: 7,4). Zij zijn vaker aan het groeien op dit moment en verwachten voor het komende half jaar ook vaker een verdere groei in omzet, klanten en medewerkers. Maar omdat de kosten ook stijgen, verwachten zij vaker dan zzp’ers een afname van de winst. Zij hebben nu al wat vaker extra geld nodig om het hoofd boven water te houden. Volgens de onderzoekers is dat ook logisch: “Voor mkb’ers met personeel in dienst ligt het voor de hand dat zij met meerdere negatieve factoren te maken hebben dan zzp’ers. Naast energieprijzen, inkoopprijzen en een lagere beschikbaarheid van producten en materialen worden zij ook geraakt door ontwikkelingen op de arbeidsmarkt zoals personeelstekorten en stijging van lonen.” Mkb’ers zijn doorgaans beter in het doorberekenen van kosten aan hun klanten dan zzp’ers. Van de mkb’ers treft 63% de komende periode al maatregelen in verband met de prijsstijgingen. Van de zzp’ers was dat slechts 44%.

Omgaan met tegenslag “Er zijn verschillende manieren waarop ondernemers omgaan met (on)verwachte gebeurtenissen, We zagen dat ook tijdens de coronapandemie. De ene ondernemer ging de uitdaging aan en schakelde bijvoorbeeld direct over op onlinetrainingen of het maken van maaltijdboxen om op te halen of te bezorgen. De andere ondernemer wil de situatie vermijden en steekt de kop in het zand of gaat hele andere dingen doen om de situatie te ontlopen.”, aldus Dijkhuizen. “Ook nu zijn er ondernemers die vermijdingsgedrag laten zien, die vooral heel druk zijn met van alles en hopen dat het wel overwaait. Dat is ijdele hoop, want een aantal van de huidige uitdagingen zullen niet op korte termijn opgelost zijn. Ondernemers moeten nu hun kracht inzetten om de strategie te herzien, nieuwe samenwerkingspartners te vinden voor bijvoorbeeld kostenreductie door gezamenlijke inkoop van materialen, innovatieve oplossingen in te voeren of nieuwe markten te ontdekken. Het vraagt alle denkkracht, creativiteit en actie van ondernemers en hun medewerkers om de uitdagingen aan te pakken en hopelijk om te buigen naar nieuwe mogelijkheden. Dat is zeker niet eenvoudig, maar niks doen is geen optie”. Voor het gehele onderzoek: www.kvk.nl/online-publicaties/

december 2022 | ZAAN BUSINESS | 23
Weet ik niet Geen Anders 32% 15% 22% 13% 11% 11% 11% 11% 10% 10% 8% 7% 5% 3% 2% 6% 4% 28% 42% Onder andere genoemd: •“Consumentenvertrouwen.” •“Economische krimp.” •“Onbetrouwbare overheid.” •“Klanten die niet meer kunnen betalen.” •“Ziekteverzuim werknemers.”
Personeel
Energie
Materialen Corona
Financiering Overig Thema

Social media uitbesteden?

Geen idee wat je met je zakelijke Instagram account aan moet? Of welke informatie je kunt delen op LinkedIn?

Laten we een afspraak maken! Wij helpen je graag om pakkende content voor jouw socials te maken.

Wij kunnen je alles uit handen nemen, je hoeft er niet meer naar om te kijken!

IDV is hét creatieve bureau voor strategie, online en print!

Wie we zijn en wat we doen? Check www.idv.nl

Rara, wat staat er boven deze column? Is het soms typisch Zaans taalgebruik uit de koker van afdeling marketing? Of is het app slang (oudelui, een soort steno) voor ‘weet beter’? Gebiedende toon of is het een duiding? Bijvoorbeeld van een bepaalde kwaliteit van een zeker iemand? Als in pluralis majestatis? Aka betweter? Zou zomaar kunnen bij deze auteur, toch? Nee, beste lezers, niets van dat al. Het betreft de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen.

Terwijl ik dit stuk schrijf, is het nieuws over grensoverschrijdend gedrag bij mensen met machtsposities nog heet van de naald. Mensen die op het scherm vriendelijk en toegankelijk leken, bleken de weelde niet te kunnen dragen en ontwikkelden tirannieke trekken. Dat de stress van een dagelijkse televisieshow soms chagrijnig maakt, begrijpt iedereen. Dat de spanning tussen de politieke slangenkuil en het ambtelijke wespennest onderschat wordt, blijft onderbelicht. En, als we teruggrijpen naar het recente verleden, de kat op het spek binden staat bijna garant voor grenzeloos krols gedrag. Waarin ‘graaien’ zowel in letterlijke als overdrachtelijke zin gelezen kunnen worden. In alle gevallen pleegt de dader karakter-suïcide. Einde carrière. Terug naar het vinkentouw.

Waar de WBTR naartoe wil, is echter het vóórtouw. Niet voor niets zijn het vaak ondernemers die zaken van de grond krijgen. Die initiatieven ontplooien om een maatschappelijk doel te dienen. Zorgen dat de leegloop van de tennisclub gekeerd wordt door padelbanen gefinancierd te krijgen. Met shirtreclame het lokale voetbal een oppepper geven, tegelijkertijd hun kennis en kwaliteiten uit het bedrijfsleven aanwenden door richting te geven aan het bestuur. Een Club van Tien, Vijftig of Honderd uit hun netwerk stampen om een nood in de samenleving te lenigen. Allemaal vanuit het hart en met de beste intenties. Waarmee de weg naar de hel geplaveid is, weet u nog wel? Gestart vanuit goede bedoelingen, kan ego uitgroeien tot megalomaan. Zolang er niets te halen valt, geen probleem. Maar als de inspanningen slagen en er succes wordt geboekt, lukt het niet altijd gepaste afstand tot de pot of de prijzen te bewaren.

De Rijksoverheid reguleert met de WBTR het risico op tegenstrijdigheid, geruzie en graaigedrag. Cultuur is de reden waarom structuur in statuten dient te worden gevangen. Stichtingen en verenigingen beschermen hun continuïteit door processen, taken en belangen vast te leggen in een rechtsgeldig document. Waarna in het Handelsregister wordt vastgelegd wie de UBO en wie de NUB is. De wat? Daar komt het notariaat in beeld, als kennisdrager van de rechten en plichten binnen een stichting of vereniging. Die bouwt het juridische web waarbinnen eigenbelang, verrijking en zelfrichting geen ruimte krijgen.

Als notaris mag ik, als uitverkorene van de Kroon en door de Rechtspraak beëdigd, over de WBTR informeren, adviseren en vastleggen. Voordat u Meester Rik beticht dat hij naast zijn schoenen is gaan lopen met al die hoofdletters, dat klopt. Maar mijn team houdt mij netjes, beleefd en inschikkelijk. De teugels worden gevierd zolang ‘ten behoeve van’ geldt en niet ‘ten koste van’ gaat overheersen. Had elke stichting, vereniging of persoon maar zo’n vangnet… WBTR. Wereld beter!

Door: Mr. R. Jacobs Zaannotarissen

COLUMN
WBTR

Ben jij nou nóg geen lid van De Corner?

28 nieuwe leden; die hebben we de afgelopen maanden mogen begroeten! Zit jij daar nog niet bij? Dan wordt dat echt de hoogste tijd.

Bij De Corner vind je namelijk een breed netwerk van uiteenlopende ondernemers in diverse branches.

Hier leer je de juiste mensen kennen, blijf je op de hoogte van wat er speelt, doe je nieuwe kennis op en ontmoet je potentiële opdrachtgevers. Tel daar ons zeer voordelige lidmaatschapstarief bij op en je weet: deze kans mag je niet laten lopen.

Wegens succes verlengen wij namelijk onze kortingsactie voor nieuwe leden. Wie nu lid wordt, betaalt voor het

netwerkjaar 2023 slechts 50% van de contributie. Dat is dus geen €140,maar €70,- exclusief btw voor een jaar vol boeiende events. Dus ben je een starter of jonge ondernemer en wil je putten uit de kennis van doorgewinterde ondernemers? Of ben je juist een ervaren rot in het vak en wil je geprikkeld blijven? Meld je snel aan via www.de-corner.nl/ 50procent/ of scan de QR-code.

Noteer alvast in je agenda: donderdag 12 januari 2023, de niet te missen Zaanse nieuwsjaarbijeenkomst in De Bullekerk! Meer informatie volgt.

www.de-corner.nl info@de-corner.nl

Hét netwerk voor bestuurlijk en ondernemend Zaanstreek

december 2022 | ZAAN BUSINESS | 27
100% inspiratie 50% korting

Nu beschikbaar bij KRK

Samsonweg 28 wormerveer

→ Moderne bedrijfs­ en kantoorruimte van in totaal ca. 340 m 2 op de begane grond en 1e verdieping;

→ Gelegen nabij het Running Center Wormerveer;

→ Vijf parkeerplaatsen aan de parkeerstrook langs de zijgevel zijn op eigen grond beschikbaar;

→ Voorzien van energie label A.

Kerkbuurt 38

westzaan

→ Multifunctionele ruimte, geschikt als kantoor, detailhandel of maatschappelijk;

→ Ca. 131 m 2 gelegen op de begane grond van de kantoorvilla;

→ Gelegen naast supermarkt in het oude centrum van Westzaan.

Grote Tocht 102

zaandam

→ Kantoorunits beschikbaar van ca. 85 m 2 en ca. 171 m 2 op de eerste verdieping en ca. 272 m 2 op de begane grond;

→ Gelegen op zichtlocatie langs Hoofdtocht, nabij centrum Zaandam;

→ Parkeerplaats met laadpalen aanwezig;

→ Voorzien van energielabel A.

Korte Hogedijk 2

zaandam

→ Ca. 253 m 2 kantoorruimte op toplocatie;

→ Gelegen naast het gemeentehuis en station Zaandam;

→ Prachtig uitzicht vanaf de 6e etage;

→ Topkoeling, glasvezel, kabelgoten en verlichting aanwezig;

→ Voorzien van energielabel A.

Huurprijs: €

Interesse in één van deze panden of een andere vastgoedvraag? Neem contact op met onze specialisten in de regio.
075 555 55 55 Westzijde
business@krk.nl
340, Zaandam
Kim Woudenberg Edwin Doets Joost van der Meer
1.850,excl btw per maand
Huurprijs: € 145,excl btw per m 2 per jaar Vraagprijs: € 425.000,kosten koper Huurprijs: v.a. € 95,excl btw per m 2 per jaar