Yläkaupungin Yö 2023 ohjelmalehti

Page 1

26.-28.5.

Olisipa tapahtuma missä koko kaupunki muuttuu kuin taikasauvan iskusta ilon ja elämysten temmellyskentäksi. Lumikinokset olisivat vihdoin sulaneet metsän suurimmankin kuusen ja kivenlohkareen takaa ja eilispäivän uhkaavat uutiset jo unohtuneet. Olisi loputtoman pitkältä tuntuva kesäinen viikonloppu, jolloin kaupunki esittelisi parhaita puoliaan kauempaa tulleille, ja paikalliset ihastuisivat kotipaikkakuntaansa uudestaan. Ovet olisivat auki ja kynnykset matalalla erilaisiin arvorakennuksiin ja salaperäisiin soppeihin. Haluaisin vain vaellella kaupungilla ilman tarkempaa määränpäätä törmäten puolihuolimattomasti taide-elämyksestä toiseen. Välillä pysähtyisin puistonpenkille katselemaan lintuja, tai iloisia ihmisiään ulkoiluttavia koiria. Törmäisin uusiin ja vanhoihin kavereihin. Nauraisin hyville ja huonoille jutuille. Söisin jäätelöä porottavan auringon kanssa. Juoksisin kilpaa kohti suosikkiyhtyeen keikkaa jonne en kuitenkaan ehtisi ajoissa. Eksyisin kuuntelemaan outoa monologia lammen rantaan ja tanssisin jalat kipeäksi värivalojen välkkeessä. Heräisin hymy huulilla. Olisin vihdoin valmis kesään. Monitaiteinen ja pääsymaksuton Yläkaupungin Yö 26.–28.5.2023 Jyväskylässä.

Marko Kainulainen, toiminnanjohtaja

 .*  Tervetuloa
 *. 
kesä!
2 2

Tuotannon terveiset

Hei ja keväiset terveiset myös meiltä

Yön tuotantotiimistä!

Vuosi taittuu taas kohti kesää ja uutta festivaalia on päästy rakentamaan uusien tyyppien voimin. Puuhaa on riittänyt laidasta laitaan ja työtunteja kulunut jos minkälaisten juttujen parissa. Tiimissämme onneksi onkin monenmoista osaajaa ja olemme saaneet tunteella ja taidolla tuotetut festarit jälleen Yläkaupungin ilmoille.

Toivotamme koko tuotantotiimin puolesta viihtyisää ja aurinkoista Yläkaupungin

Yötä teille kaikille!

YLÄKAUPUNGIN YÖN

TUOTANTOTIIMI JA

TOIMITUS 2023:

Marko kainulainen, Salla Lampi, Janina Vuoti, Tuomas Hokkanen, Katja Räsänen-Vesala, Eeli Salo, Aava Marjeta, Oskar Tunderberg,

Sofia Palmio

Graafinen suunnittelu ja taitto

Anniina Lius

toimisto@ylakaupunginyo.fi

Yläkaupungin Yö ry

Kauppakatu 2 E 1

40100 Jyväskylä

www.ylakaupunginyo.fi

FB: facebook.com/ylakaupunginyo

IG: @ylakaupunginyo

3 3
TOIVOLAN VANHA PIHA ON MUKANA YLÄKAUPUNGIN YÖSSÄ KAUPUNKIKULTTUURIA JA RENTOA IDYLLIÄ KAUNIISSA PIHAPIIRISSÄ WWW.TOIVOLANPIHA.FI Autot vuokraa nyt Kuormaajantie 6:ssa www.jaatinenrent.fi KULTTUURIA TUKEMASSA:

Moirislammella keskiyön aikaan

Yön viikonlopun aikana Moirislammella nähdään kokonaisuudessaan salaperäinen spektaakkeli, kun pienen ja matalan tekolammen ympäristö muuttuu kahden esityksen ajaksi kokeilevan teatteritaiteen keskukseksi.

Perjantaina lammella nähdään kirjailija ja teatteriohjaaja Juha Hurmeen performanssi. Hurmeen historia Moirislammella kantautuu vuoteen 1993, kun hän esitti Yövieraat-teatteriryhmän kanssa Olof Palmen murha -nimisen esityksen. Esityksessä Palme murhattiin kesken kävelyn ja kolme alastonta ambulanssikuskia tulivat tämän jälkeen nostamaan häntä lammesta.

Tänä vuonna Moirislammen tarjonta laajenee, kun lauantaina Teatterikone tekee myös paluun Moirislammelle vuosien tauon jälkeen. Lammella nähtiin vuosina 2010 ja 2011 teatteriryhmän interaktiivinen Leipäjono-esitys. Lammella tapahtuneen remontin takia esitykset kuitenkin siirtyivät muihin paikkoihin, jättäen Moirislammen teatteritaiteen osalta vuosien ajoiksi tyhjäksi.

Viime vuoden festivaalissa Moirislampi heräsi tapahtumapaikaksi viiden vuoden horroksestaan, kun Hurme tuli juhlavuoden kunniaksi lausumaan sähkökaapin päältä Timon Ateenalaisen monologeja William Shakespearen näytelmästä.

Juha Hurme: ANTITEESI

Pe-la 25.5. yö klo 23:59, Moirislampi.

Kuva Marko Kainulainen

Moirislampi on Yön historiassa ollut tärkeä kokeilevan teatteritaiteen keskus, jossa on nähty vuosien varrella esimerkiksi Yövieraat-kollektiivin, Tasavallan alueteatterin ja Teatterikoneen esityksiä. Kaikkia Moirislammella nähtyjä teatteriesityksiä yhdistää ainakin yksi asia: ne ovat aina olleet kertaluontoisia, eli niitä ei tule ikinä näkemään uudestaan. Mitä on tänä vuonna luvassa? Tule ja koe!

5 5

Kati Puska / Humiseva Harju -performanssi

La 27.5. klo 18, Neron portaat.

Kuva Taru Norrena

Kevätjuhlien vakiovirsi soi ja kuuluu

Kaupungin kirkolla soi ja hartaudutaan. Perjantaina ohjelmisto alkaa mieskuoro Sirkkojen Poppaa mun tunnelmaa esityksellä. Illan pääesiintyjänä on Viitasen Piia, joka tunnetaan tummanpuhuvasta folk-musiikista. Ilta päättyy Ville Saarela & auringon kukko yhtyeen esiintymiseen. Yhtye on suhteellisen tuore tapaus, johon kannattaa ehdottomasti tutustua.

Lauantaina kajahtaa Saturday Service Hopiston tyyliin. Hieman Erilainen Iltarukous ammentaa Suvivirrestä. Tätä kevätjuhlien ikivihreää suvivirttä pääsee laulamaan ympäri kaupunkia. Kierros alkaa Mäki-Matin perhepuistosta klo 14, siirtyen Harjun portaille, Villa Ranan puutarhan kautta vielä Kirkkopuistoon. Eli äänihuulet minttiin ja laulamaan paatoksella!

PE 26.5. KAUPUNGINKIRKKO

18.00 Mieskuoro Sirkat

19.00 Viitasen Piia

21.00 Ville Saarela & Auringon Kukko

LA 27.5. KAUPUNGINKIRKKO

19.00 Hopisto Presents:

Saturday Service

22.00 Hieman Erilainen

Iltarukous goes Suvivirsi

SUVIVIRSI – LAULA MUKANA (LA)

Mäki-Matin perhepuisto klo 14

Harjun portaat klo 18.30

Villa Ranan puutarha klo 20

Kirkkopuisto klo 21

BONGAA PAPPI

Jyväskylän seurakunnan papit

liikkeellä Yössä 26.5. ja 27.5. Tule juttelemaan mistä vain!

YÖN OHJELMAMME: jyvaskylanseurakunta.fi

Jyväskylän seurakunta levittäytyy muuallekin. Liperit kaulalla hengailevia pappeja voi bongailla ympäri festivaalialuetta sekä perjantaina että lauantaina klo 1822. Pappeja on lupa lähestyä ja vaihtaa vaikka pari sanaa – kaikkialta taivaan ja maan väliltä. Lintujen lisäksi kannattaakin bongata myös pappeja!

Katja Räsänen-Vesala

6
Kuva: Matias Partanen

Ruusupuistossa tapahtuu!

Yksi festivaalin pääkeskittymistä löytyy tänä vuonna lauantaina 27.5. Ruusupuiston alueelta. Alueelle avautuu festivaaliviikonloppuna uusi Aalto2-museokeskus, Ruusupuiston aukion täyttävät näyttävät livekeikat ja Jyväskylän rullalautailijoiden Street Open. Aukio on skeitattavissa kello 15-20. Aukiolla esiintyvät Jeeli, Sude sekä

MIKAEL FELT x Kylmiö. Yliopiston Ruusupuisto-rakennuksen sisällä voi ihastella ilonamelankolian dekkitaiteesta, seurata puistofilosofia henkistä puheohjelmaa tai kuunnella Porvoon yliopiston professori Hämäläisen tieteellistä tykitystä antropomorfisesta synteesianalyysistä kvalifoidun taidemetriikan avulla. Rakennuksen aulassa myös senioritanssit klo 16.

Aalto2:n avajaisten yhteydessä pääsee nauttimaan Keski-Suomen museon auditoriossa Mielettömän Sitruunan improvisoitua pukudraamaa ja A.Takalon interaktiivista seurapeliä. Aalto-museon ja KeMun tilat yhdistävässä uudessa nivelosassa esiintyvät iKoivisto, Ruamjai-kuoro, Violin Set by Katja K sekä Jyväskylän Tanssiopiston nuorten ryhmien tanssibattle. Ruuspuistossa ja sen ympäristössä tapahtuu lauantaina 27.5. klo 14-21.30. Ruusupuistosta on lyhyt matka esimerkiksi Mattilanniemeen ja hotelli Albaan, josta löytyy muun muassa rantasauna, livemusiikkia ja jousiammunnan kokeilupiste.

Marko Kainulainen

BISTRO 11

KAUPPAKATU 11

PARMESAN PERUNAT 5,00

PATATAS BRAVAS 5,50

KARITSA BURGER 12,50

ASIAN PORK SLOPPY JOE 12,50

HALLOUMSALAATTI 14,50

LOHIKEITTO 15,00

PASTA ALFREDO 17,00

... JA PALJON MUUTA!

7
TAI POIKKEA VAIKKA LASILLISELLE!

Koska lauantaisin kuuluu saunoa

Tänäkin vuonna Mattilanniemen uimarannalla lämpeää sauna. Lauantaina klo 10–15 pop-up sauna Hekuma pystyttää telttasaunansa uimarannan hiekalle, tarjoten festivaalikävijöille rentouttavan saunahetken ennen illan rientoja.

Saunaa on lämmittämässä Jyväskylän Perinnesaunayhdistys Löyly ry.

Uusia mausteita Yössä

Yläkaupungin Yö on saanut uusia paikkoja, joissa tapahtuu! Nämä kolme uutta tulokasta tarjoavat omien menujensa lisäksi live- ja DJ-musiikkia.

Kaupungin pääkirjaston edessä nököttänyt vanha pappila on herännyt eloon, kun Teeleidi muutti tiloihin. Vanha Pappila avattiin uudelleen ihmisten iloksi aivan hetki sitten, vappuna 2023. Pappilasta löytyy Teeleidille ominainen laaja teevalikoima ja maittavat kahvilatuotteet. Sunnuntaina on luvassa tuttu Jazz-brunssi, joten kannattaa olla ajoissa varaamassa paikka.

Viime vuonna avattu ravintola Cielo on tullut mukaan tarjoamalla terassin musiikkia varten. Välimeren rannikoiden makumaailmoja haaliva menu sopii moneen makuun, samoin kuin baarin puolelta löytyvät juomat.

Syksyllä 2021 avattu Kirkkopuiston Bistro on tullut mukaan Yläkaupungin Yön humuun. Keskeisellä, aivan Kaupunginkirkon pihamaalla oleva bistro on jo vakiinnuttanut asemaansa Jyväskylässä kahvilana, laadukkaana keittiönä sekä saunana. Uudehkoja, mutta viime vuodesta tuttuja tapahtumapaikkoja ovat muun muassa OP Kodin Areena ja AaltoAlvari perjantain, Cheers ja Yläkaupungin Alepub viihdyttää liveusiikin ystäviä molempina päivinä.

Tällaista mahdollisuutta aistien hellittelystä ei kannata jättää väliin!

Katja Räsänen-Vesala

8 8
Sauna Hekuma La 27.5. klo 10-15. Mattilanniemi Kuva Ville Nykänen

Ke 23.8. B ESS

t o 24.8.

Olav I U USI v IRTa

p e 25.8. H UOR a

La 26.8.

Eläk E lä ISET

Su 27.8.

Ja R kk O Ma RTI ka I n E n

Ke 30.8.

lIT k U k l EMETTI

t o 31.8.

S a IM aa

p e 1.9.

v O n HERTZE n BROTHERS

La 2.9.

TURMIO n käTI l ÖT

Su 3.9.

JYTää J a IS k E l M ää

Liput ja infot: je L mu.net & L ippu.fi

pe & L a 25.-26.8. & 1.-2.9. HIISI.BEER/FEST

Kulttuuritalo ja ravintola

Villa Rana

Elokuvaa, musiikkia, tanssia, teatteria, näyttelyitä, lounasta, juomia & kaupungin kaunein terassi

Villa Ranan kesään mahtuvat mm.

Open Art Labit nuorille, LystiKylä lapsille, Jyväskylän Kesä -festivaali sekä näyttelyt Galleria

Villa Ranassa.

Tervetuloa viihtymään!

Seminaarinkatu 13, Jyväskylä www.villarana.fi

Liityithän jo

Yön jäseneksi?

Yläkaupungin Yön jäseneksi liittymällä olet oikeutettu alennuksiin ja etuihin!

Hanki itsellesi esimerkiksi tämän vuoden mieletön T-paita alehinnoin. Myös Yön oman klubitapahtuma Älylän Ehtoon liput irtoavat aina alennuksella.

Maksamalla vuotuisen jäsenmaksun olet mukana tukemassa elävää kulttuuria ja pääsymaksutonta festivaaliamme. Jäseneksi liittyminen on helppoa; täytä nettisivuiltamme löytyvä lomake tai poikkea festarien aikana infopisteellämme.

Henkilöjäsenen vuotuinen jäsenmaksu on 5€ tai valitsemasi suurempi summa. Yhteisöjäsenten vuosimaksu on 50€ tai vapaavalintainen suurempi tukisumma.

Jos olet jo jäsen, mutta et ole vielä maksanut vuosimaksua, sekin hoituu käden käänteessä:

Yläkaupungin Yö ry FI95 80001970021912

Yön upeat festarituotteet infoteltalta, Ilokivestä tai verkosta!

Yläkaupungin Yön huimaavan kauniit ja komeat festaripaidat (t-paita & longsleeve) ostettavissa perjantaina 26.5. infoteltalta kävelykadun kompassilta klo 16-19, ja klo 20 alkaen Ilokivestä. Lauantaina infoteltta löytyy yliopiston kirasto Lähteen edustalta Seminaarinkadulta klo 14-22, ja paitoja myynnissä taas Ilokiven myöhäisillassa.

Yöshopin löydät myös verkosta osoitteesta: shop.ylakaupunginyo.fi

Oheistuotteet ja myös jäsenyydet osoitteesta: shop.ylakaupunginyo.fi

Takapotku. La 27.5. klo 18, Lounaispuisto. Kuva Sanna Sällinen
10 10
Blue Dust Pe 26.5. klo 18:00, OP Kodin areena. Kuva Evelina Braam
1 2 R 5 6 9 10 11 19 21 22 23 18 12 13 14 15 16 17 25 26 27 28 29 30 31 35 36 38 39 40 41 42 43 44 45 46 48 51 52 53 49 50 47 37 32 34 33 24 7 4 3 KARTTA 20 Koko ohjelma netissä: = myös ruokaa 12 12
1. Mattilanniemi 2. Alban terassi 3. Aalto2 4. Ruusupuisto 5. Ilokivi 6. Aalto Alvari 7. Cheers 8. Seremonia-aukio 9. Yliopiston päärakennus (C-rakennus) 10. Aallon lukusali (C-rakennus) 11. Taavettilan riihi 12. Moirislampi 13. Suomalainen musiikkikampus 14. Mäkitorppa /Mäkitupa 15. Mäki-Matin perhepuisto 16. Seminarium 17. Vanha Paja (Kappeli) 18. Alvarin Aukio 19. Villa Ranan puutarha 20. Villa Rana 21. Kirjailijatalo 22. Galleria Becker 23. Juomatehdas 24. Musica (M-rakennus) 25. Yliopiston Kirjasto Lähde 26. Seminaarinkadun torialue 27. Grilli21 28. Lounaispuisto 29. Liike 22 30. Ylä-Ruth 31. Sohwi 32. Kauppakadun ja Vaasankadun kulma 33. Keski-Suomen Vasemmiston kulttuurikahvila 34. Yarnanta 35. Blue Train 36. Kehystämö Galleria Patina 37. Eurowon Taekwondo 38. Yläkaupungin Ale Pub 39. Vakiopaine 40. Galleria Hoppa 41. Kaivos 42. Toivolan vanha piha 43. Vanha Pappila 44. Lucky 45. Artlo 46. Antikvariaatti Lukuhetki 47. Neron portaat 48. Cielo 49. Bistro Kirkkopuisto 50. Kaupunginkirkko 51. Jyväskylän Taidemuseo 52. Suomen käsityön museo 53. OP Kodin Areena 13

OHJELMA

PERJANTAI:

Ajatusviivoja työpaja

Seminarium 12:00

Aikamatka menneisyyteen työpaja: museoseikkailu

Seminarium 12:00

MUSA+ Tempoa

kannattavuuteen

- hanke: Matalan

latenssin demo- ja innovointityöpaja

Suomalainen

musiikkikampus 13:00

Kevätkarnevaalit

Suomalainen

musiikkikampus, takaterassi 14:00

Tatuointistudio

Sovun avoimet ovet

Juomatehdas 15:00

Kuisma –levyjulkkarit

Toivolan vanha piha

17:00

Martta Maa

Lucky 17:00

Llama Bronson

Aalto Alvari

17:00-20:00

Juhani Kuolevaisen

sielu ja teot

Cielo 17:30

Sweet’s Burlesque Show

Sohwi 17:50

Pimu

Ylä-Ruth 18:00

Mieskuoro Sirkat

Kaupunginkirkko 18:00

Oneiric

Toivolan vanha piha 18:00

Gradia Big Band: “Kuutamolla”

Suomalainen

musiikkikampus, Siltasali 18:00

Blue Dust

OP kodin areena 18:00

Rentoutumistunti

Yarnanta 18:00

Uli uli paskaa

Vakiopaine 18:10

Weljet-Weljet

Ilokivi 18:15

Flauto Dolce Vita

Vanha pappila 18:30

Ville-Veikko

Liekkinen

Bistro Kirkkopuisto 18:30

Viitasen Piia

Kaupunginkirkko 19:00

The Nervous Buffalo String Band

Lucky 19:00

Salonki: Kirjailijavieraana Laura

Gustafsson: Mikään

ei todella katoa

Kirjailijatalo 19:00

Rakkaudella Janne

Cheers 19:00

Argentiinalainen tango

Suomalainen

musiikkikampus, Monitoimisali 19:00

Hirvikoira & Yokoyama-Klnga

OP kodin areena 19:00

Rentoutumistunti

Yarnanta 19:00

Toni Kuosmanen –Reikiä taskuissa

Toivolan vanha piha

19:10

Surplus

Ilokivi 19:30

Kolibrien

taitouintiesitys (Jyväskylän Aalto)

Aalto Alvari 19:30

Auno Bistro

Kirkkopuisto 19:30

Eesa

Ylä-Ruth 19:40

Mammas Ärtsoppa

Sohwi 20:00

Dream Lakes Yläkaupungin Ale Pub 20:30

Ville Saarela & Auringon Kukko

Kaupunginkirkko 21:00

Pretty Little Dittys plays RHCP

Ilokivi 21:00

Kain ja Abel

Lucky 21:00

Phenix Phineas

Sohwi 21:30

Pressure Points

Ylä-Ruth 21:45

Nykypost

Vakiopaine 22:00

Masid & Ebos Yläkaupungin Ale Pub 22:00

Nemecic

Ilokivi 22:15

Rehtori

Sohwi 22:45

Yheksän euron pikavippi

Ylä-Ruth 23:00

Henrik Illikainen Trio

Ilokivi 23:30

Juha Hurme: ANTITEESI

Moirislampi 23:59

14 14

Elektric Rokband

Ilokivi 00:45

Tansanialainen

basaari & pop-up

kahvila

Kehystämö Galleria

Patina 11:00

Soul Valpion räppi-työpaja

Mäki-Matin

VANNI & BANDI Sohwi 01:30

Suntrace Ylä-Ruth 02:00

LAUANTAI:

Jyväskylän tanssiopiston lapsiryhmät

Mäki-Matin

perhepuisto 10:00

Mieli ry:n perheet

yhdessä: koripalloa, lettukestit ym.

Mäki-Matin

perhepuisto 10:00

Löyly ry & pop-up

sauna Hekuma

Mattilanniemi, ranta

10:00–15:00

Seurakunnan nukketeatteri

Mäki-Matin

perhepuisto 10:40

Lastentaikuri herra

Edvard Hölynpöly

Mäki-Matin

perhepuisto 11:00

perhepuisto 11:30

Pelidemot

Yliopiston päärakennus, C-aula

12:00

Puutarhakävely

Seminaarinmäellä

Yliopiston Kirjasto

Lähde 12:00

Ajatusviivoja työpaja

Seminarium 12:00

Aikamatka menneisyyteen työapja: museoseikkailu

Seminarium 12:00

Yhteisötaideteos

Kirkkopuistossa Artlo

12:00

Kuvataideseura

Kirjon taidemyynti ja avoimet ovet

Mäkitorppa, Mäkitupa 12:00

Hiljentymistila

Vanha paja (Kappeli)

12:00–22:00

JYUniorit/LUMA-KS / “Maailmankaikkeuden

kaiken maailman

värit - tutki, testaa, kokeile, rakenna”

Yliopiston Kirjasto

Lähde 13:00

Alla Voronkova

Toivolan vanha piha

13:00

Räsynukke Duo

Galleria Becker 13:10

Ukelos laulu- ja ukuleleyhtye

Vanha Pappila 13:30

Jyväskylän Teatteriyhdistys Kulissi Ry

Toivolan vanha piha

13:45

Suvivirsi Soikoon –laula mukana!

Mäki-Matin

perhepuisto 14:00

Vaistojousi-ammunnan kokeilupiste

Mattilanniemi, puisto

14:00

Sosiaalialan toimijat esittäytyvät: Valmennuspaja

Mahis, Hoivatien

Nuotti-valmennus, Wari ry, Rinnekodit

Juomatehdas 14:00

Jyväskylä Academy of Historical Martial Arts ry: Miekkailukoulu

Mattilanniemi, puisto 14:00

Musiikkikoulu

Alkusoiton kevätkonsertti

Seminarium 14:00

Kaikuja ilvesten

metsästä –tarinankerrontaa ilveskissoista

Taavettilan riihi 14:00

ToisINTO-klubi: Im Saal von Alastalo - miten Kustavin

isännät puhuvat

saksaa

Kirjailijatalo 14:00

Aalto2-museokeskuksen avaus

Aalto2 14:00

Prof. Hämäläinen, Porvoon yliopisto: Antropomorfisesta synteesianalyysista kvalifoidun taidemetriikan avulla

Ruusupuisto 14:00

Kendo -näytös, Ryutokai

Yliopiston päärakennus, C-juhlasali 14:00

Kauneimmat koululaulut -yhteislaulutilaisuus Lastenmusiikkiorkesteri

Loiskis

Villa Rana 14:00

Jyväskylän valkokuvaseuran – Valokuvakävely

Lounaispuisto 14:00

Jyväskylän Flamencoyhdistyksen tanssipiknik

Mäkitorppa, Mäkitupa 14:00

Torialue Seminaarinkadun

torialue 14:00–01:00

Neon studio pop-up

Yliopiston päärakennus, C-aula 14:00–20:00

Kärpäslätkässä

Galleria Becker 14:10

Kaamanen Soundsystem Ylä-Ruth 01:00
15 15

Memmuru

Toivolan vanha piha

14:30

Unknown Decoy

Musica Boombox 14:30

Hopisto

Kaivos 14:30

Naiskuoro Pulssi

Alban terassi 15:00

Mieskuoro Sirkat

Suomen käsityön

museo 15:00

Ihmisen jäljet –maailman perintöä.

Aalto2 -näyttelyiden esittelyt

Aalto2 15:00

Aalto2 pinssityöpaja (nonstop)

Aalto2 15.00-20.00

Filosofinen keskustelupiiri

Ruusupuisto 15:00

Maakuntalaulajaiset

Yliopiston päärakennus, C-juhlasali 15:00

Teatterikone:

Aaro Vuotila:

Kahvin nostatus

Villa Rana 15:00

Street Open by Jyväskylän

rullalautalijat

Ruusupuisto 15:00-20:00

DJ Llama Bronson

Alban terassi 15:0020:00

Kaivos DJ’s

Kaivos 15:00–20:00

esitysten välissä

Aukio skeitattavissa

Ruusupuisto 15:00–

20:00

Valajas Ruska

Galleria Becker 15:10

Kinko Brass

Toivolan vanha piha

15:30

Fantasia – lajit, ilmiö ja yhteiskunta

Kirjailijatalo 15:30

Jyväsimpro

Alban terassi 15:30

Jyväskylän Meininki

Punk Piknik

Mäkitorppa 16:00

Antikvariaatti

Lukuhetken

runoklubi & avoin

mikki - osa II

Antikvariaatti

Lukuhetki 16:00

Karjalaine iänilyhytelokuvat

Yliopiston päärakennus, C5 16:00

Mielentön sitruuna

Aalto2, KeMu auditorio 16:00

Jyväskylän tanssiopiston +60v ryhmät

Ruusupuisto 16:00

Vire

Suomalainen musiikkikampus, Hannikaissali 16:00

Capoeira Força

Natural – Roda de Capoeira

Alvarin aukio 16:00

Keksi-Suomen kuorojen kevätkonsertti

Lounaispuisto 16:00

Keski-Suomen Vasemmistonaiset: Kulttuurikahvila

Keski-Suomen Vasemmiston kulttuurikahvila

16:00–22:00

Tango Polero

Sohwi 16:10

Jyväskylä Academy of Historical Martial Arts ry: Historiallisen miekkailun lajinäytös

Mattilanniemi, puisto 16:15

Alas

Ylä-Ruth 16:20

Maahinkaistanssijat

Musica Auditorio 16:20

Hyvää yötä Herra

Hakkarainen

Toivolan vanha piha 16:30

Chaoticpain

Musica Boombox 16:30

Eero Lehtinen

Suomen käsityön museo 16:30

Laulu- ja soitinyhtye

Karilas Seminarium 16:30

Ike Virtanen Spesiaali

Grilli21 16:30

Puskakollektiivi

Vakiopaine, alakerta

16:45

Off/Balance

Yliopiston päärakennus, C-juhlasali 16:45

Lumipallo -performanssi

Kauppakatu 17.00

Sami Kontola perkussiot

Galleria Hoppa 17:00

No Stress -pelimannit

Villa Rana 17:00

Göstas sentään!

Cheers 17:00

Yläkaupungin Aamu Seremonia-aukio

17:00-01:00

Siltajouset

Suomalainen

musiikkikampus, Hannikaissali 17:00

Keski-Suomen

Tanssin Keskus: Gramofoni

Villa Rana 17:00

Tarot -korttien tulkintaa

Lounaispuisto

17:00-20:00

Palkkakorpit & Harjun kaarti: Viikinkitaistelunäytös

Lounaispuisto 17:00

Wayne Amor & BeShady, Aksim (DJ set)

The Blue Train 17:00

Vaudevils

Musica Auditorio

17:10

16 16

Jyväskylän naislaulajat

Seminarium 17:15

iKoivisto

Aalto2, Lounge 17:15

Ketsu

Lucky 17:30

Bändi McCoy

Sohwi 17:30

Janita Mikaela & The Halftime Entertainment Orchestra

Toivolan vanha piha 17:30

Room Om

Musica Boombox 17:30

Jyväskylän SanaSepot: Vanhemman ja isovanhemman

iloa ja ihmettelyä

Kirjailijatalo 17:30

UMC Dance Studios

Yliopiston päärakennus, C-juhlasali 17:30

Gradia/MuptHH

Kaivos 17:30

Jukka Nissinen

Ylä-Ruth 17:45

Janeveera

Jyväskylän taidemuseo

17:50

Ilmi Lupiini Martti

Cielo 18:00

Beltanen kuningas

-elokuva, HakalaFilm & Korpilahden

elokuvapaja ry

Yliopiston päärakennus, C5 18:00

Jere Valkonen Duo Yliopiston päärakennus, C-aula 18:00

Spotissa -tanssinäytös

Suomalainen

musiikkikampus, Siltasali 18:00

Takapotku

Lounaispuisto 18:00

Olga Kolari ja Laura

Rukola: Henkäys

Aalto2 18:00

Jyväskylän

Salonkiorkesteri

Seminarium 18:00

Voice -kuoro

Musica Auditorio 18:00

Yläkaupungin Yön historiikkiteoksen

lanseeraustilaisuus: artistihaastatteluja

Yliopiston Kirjasto

Lähde 18:00

Kati Puska:

Humiseva Harju -performansi

Neron portaat 18:00

Mammas Ärtsoppa

Suomen käsityön

museo 18:05

MIKAEL.FELT x Kylmiö

Ruusupuisto 18:10

Pölypunk

Galleria Becker 18:10

Herra Pietiläinen

Alban terassi 18:10

Ilmi Veera

Bistro Kirkkopuisto

18:15

Teresia von Storm

Ilokivi 18:15

Häksä

Vakiopaine 18:15

Suvivirsi Soikoon –laula mukana!

Neron portaat 18:30

Prahan Kevät

Musica Boombox 18:30

Suuret Suljetut

Purppurasilmät

Sohwi 18:30

Voir -kollektiivi:

Rauhan puutarha

Villa Rana 18:30

Ruamjai

Aalto2, nivelosa 18:30

Suuret suljetut

purppurasilmät

Sohwi 18:30

Minna Maarit

Yläkaupungin Ale Pub 18:30

Hopisto presents: Saturday Service

Kaupunginkirkko 19:00

Vasemmistonaiset: Rahat pois

kulttuurilta!

-keskustelu

Keski-Suomen

Vasemmiston

kulttuurikahvila 19:00

Markku RintaPollari saksofoni/ huilu

Galleria Hoppa 19:00

Olento

Ylä-Ruth 19:00

BOLO

Alban terassi 19:00

Sude

Ruusupuisto 19:00

Villi yö DJ klubi

Taavettilan riihi 19:00

Letim One Man

Space Band

Jyväskylän taidemuseo 19:00

Tanssiteos Eilisen

laulu

Suomalainen

musiikkikampus, Siltasali 19:00

Jyväskylän

Salonkiorkesteri

Seminarium 19:00

Cantinovum

Seminarium 19:15

Enja Bistro

Kirkkopuisto 19:15

SalsaStudion

kisaryhmien Yö

Musica, auditorio 19:15

Lauluyhtye

Tuulantei

Villa Ranan puutarha 19:20

Klara LaFleur

Ilokivi 19:30

hannaeerika

Toivolan vanha piha 19:30

DJ Funk-Töpseli

Cielo 19:30

Violin Set by Katja K.

Aalto2, nivelosa 19:30

17 17

Ylämäki-klubi

Mäkitorppa 19:30

NUPU

Lounaispuisto 19:30

LuLu ja ystävät

Suomen käsityön

museo 19:50

Nuutinen

Sohwi 19:50

Herra Ramo, melankolisia

biisejä todellisista

asioista

Keski-Suomen

Vasemmiston

kulttuurikahvila 20:00

Irlantilaisen

kansanmusiikin yhtye Nightcap

Lucky 20:00

Suvivirsi Soikoon –laula mukana!

Villa Ranan puutarha

20:00

COODI

Alban terassi 20:00

Teatteriesitys:

Illallinen yhdelle

Villa Rana 20:00

Kino Aurora:

Hunka Junk

Villa Rana 20:00

Heebo

Kaivos 20:00

Piimä

Kiittämätön

Jyväskylän taidemuseo

20:00

Heidi Elmgren

Galleria Becker 20:10

Sweet’s Burlesque Show

Yliopiston päärakennus, C-juhlasali 20:10

Ateena

Ylä-Ruth 20:15

Lauluyhtye Äänes

Seminarium 20:15

Deficit

Yläkaupungin Ale Pub

20:10

Sisi Majitu: ItäAfrikkalaista tanssia, rumpumusiikkia ja tulitaidetta

Lounaispuisto 20:20

S.P.I.T Musica

Boombox 20:30

A. Takalo

Aalto2, KeMu auditorio

20:30

Jeeli

Ruusupuisto 20:30

R2ISDJ2

Kaivos 20:30

Suvivirsi Soikoon –laula mukana!

Kirkkopuisto 21:00

Ameeba

Ilokivi 21:00

Eroottinen

kodinkonerunous

Vakiopaine 21:00

Muovikukat

Lounaispuisto 21:00

Tanssiopiston

nuortenryhmät –tanssibattle

Aalto2, nivelosa 21:15

Tiikerin Vuosi

Yläkaupungin Alepub

21.30

Takatalvi

Ylä-Ruth 21:30

Sumukuu

Sohwi 21:45

Hieman Erilainen

Iltarukous goes

Suvivirsi

Kaupunginkirkko 22:00

Bellman-kollektiivi

Lucky 22:00

Rütmi-Sepot

Grilli21 22:00

Joniveli

Ilokivi 22:30

Escalane

Musica Boombox 22:30

Vulvarutto

Ylä-Ruth 23:00

Metsäheikki

Sohwi 23:15

Teatterikone: Moirislampi –Räjähtävää toivoa täynnä!

Moirislampi 23:59

Keskiyö Kuplii

Kauppakadun ja Vaasanakadun kulma 00:00

Unzyme

Ilokivi 00:00

Kuplistelija: keskiyö kuplii Kauppa- ja

Vaasankadun kulma

00:00

MOFFAT

Ylä-Ruth 00:30

Aittolampi

Sohwi 00:45

Lajiesittely

Eurowon Taekwondo

State of Souls

Ilokivi 01:00

Jesús DeLorean Väisänen Hot and Bothered Hullabaloo

Sohwi 02:00

Sepänkadun köyhät ja nöyryytetyt

Ylä-Ruth 02:00

Aamukasteklubi

Mäkitorppa 03:00–10:00

SUNNUNTAI:

Jazz -brunssi

Teeleidi 12:00–15:00

Company Uusi Maailma: Cumiversity

Aallon lukusali

Esitysajat:

13:30, 14:30, 16:15, 17:15

HANA

Lounaispuisto 14:40

Yona

Lounaispuisto 15:00

18 18

KULTTUURIKAUPUNKI JYVÄSKYLÄN KESÄTAPAHTUMIA LOUNAISPUISTOSSA

su 28.5. klo 15

to 1.6. klo 18

ti 6.6. klo 17

Jyväskylä Piknik: Yona

Tauno ja Ansa -laulukomedia

Tommi Soidinmäki ja Eeva Saarenpää

Kesäjuhlat

Harmonikkamusiikkia, tanssia ja yhteislaulua

senioreille ja lapsiperheille

Vapaa pääsy! Ellei muuta mainittu

ti 13.6. klo 18

to 22.6. klo 18

to 20.7. klo 18

Lounalaulut-yhteislauluja

Jonna Ortju ja Marian Petrescu

Juhannustanssit

Tanssiorkesteri Ihana

Teemu Roivainen ja Energia-orkesteri

Liput 10 € verkkokauppa.jyvaskyla.fi tai ovelta (korttimaksu)

to 10.8. klo 17.30

Taikuri Kari ja perheille suunnattu tanssillinen Pulut-työpaja

ke 16.8. klo 13 Vahva ja hellä –tanssi- ja musiikkiesitys

senioreille ja vauvaperheille

ke 23.8. klo 21 Leffapiknik: Hiljainen tyttö (K7)

ke 30.8. klo 18

Lounalaulut-yhteislauluja

Jonna ja Viljami Ortju

LystiKylälastenfestivaali

pe–su 9.–11.6.

Esiintyjinä mm.

Maltti ja Valtti sekä

Pikku Papun Orkesteri

Ohjelma jyvaskyla.fi/ lasten-lysti

Liput Lippu.fi

TAIDFEST

ti–ke 20.–21.6.

Tanssisali Lutakko & Lutakonaukio

Suuri maalaustapahtuma

ma 10.7. 12–15 Kirkkopuisto

Järjestäjä: Jyväskylän kulttuuripalvelut

visitjyvaskyla.fi/lounaispuistonkesa

28.5. 9.–11.6. 22.6. 20.7. Pimu. Pe 26.5. klo 18, Ylä-Ruth.

Torilla tavataan!

Seminaarinkadulle ja Seminaarinmäen kampusalueelle nousee jälleen perinteinen torialue festivaaliviikonlopun lauantaina. Torialue aukeaa yleisölle klo 14:00 ja se sulkeutuu klo 01:00 lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Seminaarinkatu on suljettu liikenteeltä, joten jätä autot, prätkät ja skuutit kotiin tällä kertaa. Torialueelta löydät myös Yläkaupungin Yön infopisteen! Infopiseeltä voit noutaa ohjelmalehden kysyä vinkkiä ja ostaa Yön uutta merkkaria: t-paitoja ja pitkähihaisia. Info päivystää torialueen aukioloaikojen mukaisesti.

Torialueelta löytyy tänä vuonna taas jokaiselle jotakin. Voit tulla kuuntelemaan elävää gospelia katusoittomeiningillä, juttelemaan The Satanic Temple Finlandin edustajille tai tutustumaan Oikeutta Eläimille järjestön toimintaan. Jos tahdot tietää elinluovutustoiminnasta tai ostaa upeita pienyrittäjien käsitöitä, suuntaa Torille!

Muistakaa myös syödä kunnolla! Ruokakojuja löytyy jokaiseen lähtöön. Hoangdai Ravintola tarjoilee nälkäisille vegaaniruu-

an ystäville Aasialaista ruokaa, JK Catering Oy tarjoilee liharuuanystäville maukasta nyhtöpossua… muikkuja unohtamatta!

Sokerin ystäville tarjolla on mm. metrilakua, hattaraa ja pehmistä... NAMSKIS JA SLURPS! Myös kylmiä virvokkeita tarjolla.

Myös torialueella päivystää järjestyksenvalvojat ja ensiapupiste löytyy ihan siitä vierestä, Lounaispuiston ylätasanteelta. Muistuttaisimme festivaalikansaa käyttäytymään siivosti ja pitämään alueen puhtaana. Ruokamyyjiä on ohjeistettu panostamaan biohajoaviin kertakäyttöastioihin. Alueelta löytyy kierrätyspisteitä. Muista lajitella mm. biot ja energiajätteet oikeisiin roskiksiin. Ja näin pelastamme maailman, taksari kerrallaan!

Tule siis tutustumaan järjestöihin, juttelemaan, kohtaamaan, löytämään uusia ystäviä, ostamaan vaatteita, koruja, käsityötä, taidetta, syömään ja juomaan!

Sakari Ålgarsd ja
21 21
Juha Ravio

Finnjävlarin paku kurvaa takaisin

Vuosien tauon jälkeen Finnjävlar kaasuttaa takaisin Yläkaupungin Yöhön. Tämän pakun ratin takaa nouseva, hardcorea soittava trio on luvannut tulla esiintymään sinne minne toivotaan. Kannattaakin laittaa vaikka oma kotikatu raikumaan. Bändi lupaa esittää napakan rardcore keikan aggregaattien voimalla, jotta yleisön ei tarvitse huolehtia mistään epäolennaisesta.

Rosoisempaa menoa omaan festarilauantaihin pääsee toivomaan lähettämällä WhatsApp viestiä numeroon 040 245 0001, johon ilmoittaa toivotun keikkapaikan osoitteen. Soittoa voi tilata lauantaina kello 12:sta eteenpäin.

Katja Räsänen-Vesala

Muovikukat La 27.5. klo 21, Lounaispuisto. Kuva Teppo Laitila
22 22
Saara Sund

Yön muisteloita

Yläkaupungin

Yö on monelle Jyväskyläläiselle selvä kesän merkki.

Vuosien saatossa Yön festarikansalle on sattunut ja tapahtunut kaikenlaista kaunista ja vähemmän kaunista. Keräsimme Yön

kävijöiden parhaimpia ja pahimpia muistoja sekä muita mietteitä tästä toukokuisesta festivaalista. Tässä niistä muutamat…

“Sain Tiisun keikalla teltassa paniikkikohtauksen ja melkein paskoin housuuni. Kotimatkalla jouduin istumaan kymmenen metrin välein maahan, ettei oikeesti tuu huonot housuun! It’s funny ‘cause it’s true!”

kakkahousu93

“Siis yläkaupungin yö on imo Jyväskylän paras tapahtuma, siitä alkaa KESÄ, siellä on aina aistittavissa ihana tunnelma, ihmiset pitkän kylmän kaamoksen jälkeen pääsee ulos ja nauttimaan kulttuurista ja toisistaan”

Lari L.

“Olen lähes aina ollut yöt töissä festareiden aikaan. Viime vuonna pääsin juhlistamaan lauantaina kavereiden kanssa Yötä vapaalla jalalla. Parasta oli Aamu ry:n bileet Seremoniaaukiolla. Siellä tuli paljon ikivihreitä hittejä ja kaikki tanssivat ja heiluivat onnellisena musiikin tahtiin. Muistan etenkin 9Pm(till i come) biisin ja miten se tuntui soivan tunnin putkeen, ja tanssin niin maan perkeleesti. Yleisön keskeinen yhteys oli jotain todella kaunista!”

Tamagotchi^^96

“Kaveri tuli sadetta pakoon Jelmun teltalle Pamela Sutran keikan aikana. 2 minuuttia myöhemmin totesti, että rankkasade on pienempi paha kuin Samuli Putro ja poistui paikalta.”

Anonymous Pamela

“Yläkaupungin Yössä paistaa aina aurinko ja siitä alkaa kesä! Se on eka kertaa kun kesä tuoksuu. Kun sä tuut sinne Yläkaupungille niin tulee aina se sama ihana fiilis.”

Anonyymi Yön kävijä

“Juoppojen kevätjuhla. Kutsutaan sitä sitten vaikka “festivaaliksi”.”

M.T.

“Saavuin yliopiston

alueen polkuja pitkin päärakennuksen eteen. Yhdessä kohtaa oli oiein ruuhkainen paikka. Onkohan siinä tappelu, ajattelin. Joku siinä huitoi. Otin vartija-portsaripoliisi -lähestymistyylin ja työnnyin ruuhkaan. Kukaan ei lyönyt, eikä edes haistattanut, joten pääsin toteamaan: siinähän on pieni oaja, ahjoineen ja alsimineen. Ihan oikea seppä, oikeita, kauniita teoksia ympärillään. Miten taitavasti hän työksentelikään. Kyllä hänen täytyi olla selvinpäin.”

Martti Puomiranta, Minun yöni

“Lämpöä, ihmisiä, musiikkia, mausteista ruokaa, viiniä, jotenkin kupliva olotila. Eikä missään tapeltu.”

Ritva Fossi, Lauseita Yöstä
23 23

Hip hop elää

Yläkaupungilla

Kaivos-lava, Kauppakatu 7 klo 14:30-21:30

Yhtenä Yläkaupungin Yön uusista tapahtumapaikoista esittäytyy marraskuussa 2022 Yläkaupungille avattu levykauppa-kahvila Kaivos. Lauantaina 27.5. Kaivoksen edusta muuttuu block party -tyyliseksi monipuoliseksi hip hopin ja räpin esiintymispaikaksi.

Illan aikana Kaaivoksen edusta täyttyy hip hopin opiskelijoiden omista keikoista, kun Alkio -opiston Hip hop -elementit linja ja Gradian hip hop -linja vetävät omat settinsä. Alkio -opiston keikalla nähdään livenä myös linjanjohtaja Are!

Ei Unta Ennen Kuokkalaa Mixtape VOL I viime vuonna julkaissut Heebo jatkaa Kaivos -lavan ohjelmaa. Illan päätteeksi R2ISDJ2 vetää levynjulkaisukeikan. Uusi albumi “Soundtrack For Myself” julkaistaan 19.5.

SANARISTIKKO

Etsi seuraavasta

sanaristikosta kaikki

27 Yläkaupungin Yöhön

liittyvää sanaa tai muuta yhdistelmää. Sanat voivat olla joko pysty-, vaaka- tai sivuttais-suunnassa sekä oikein-, että väärinpäin.

Jos löydät kaikki piilotetut sanat ja yhdistelmät, slaidaa Yön deeämmään ja lähetä siitä meille kuva. Arvomme yllätyspalkinnon festivaalien aikana kaikkien slaidaajien kesken.

Janina Vuoti
24
AaltoAlvari: DJ Llama Bronson 17-20, Jyväskylän Aallon Kolibrien taitouintiesitys 19.30, kuva Sanna Niemi
antavia. 010 256 5950 Jyväskylän AALLONHARJA AS OY SKANNAA QR JA TUTUSTU! PALVELUT HARRASTUKSET KAIKKI LÄHELLÄ TAPAHTUMAT SATAMA 76 ASUNTOA REILUSTI AUTOPAIKKOJA 39 AUTOPAIKKAA As Oy Jyväskylän Aallonharja on Jyväsjärven sekä Harjun lenkkipolkujen läheisyyteen rakentuva laadukas ja näyttävä kerrostalo. Rakentamisen aloituspäätös on tehty ja Aallonharja nyt kaupantekokunnossa.
Visualisointikuvat suuntaa

Historian havinaa

Yläkaupungin Yön 30-vuotisjuhlavuonna aloitettu historiikkiprojekti on päässyt vauhtiin, tavoitteena kartoittaa arkistojen kätköjen ja ihmisten muistojen avulla Yön historiaa festivaalin synnystä nykyhetkeen.

Yön 31-vuotiaan historian aikana on nähty ja koettu monenlaisia esityksiä, kohtaamisia ja tempauksia. Tavanomaisesta festivaalitarjonnasta poikkeavia esityksiä on nähty joka vuosi runsaasti, Kristuspukista koiratanssiin ja puistokemiasta Tekotaiteellisen paskan festivaaliin.

Yläkaupungin Yö on toiminut vuosikymmeniä pääsymaksuttomana näyteikkunana Jyväskylän kulttuurimaailmaan, ja ollut moneen otteeseen ponnahduslautana

8. – 10.6.2023

niin pienemmille kuin suuremmille esiintyjille. Esimerkiksi Timo Rautiainen ja Trio Niskalaukaus on esittänyt ensimmäisen keikkansa Yössä.

Historiikki-kirjassa lähestytään festivaalin historiaa monista erilaisista näkökulmista.

Missä Yläkaupungin Yö syntyi ja miksi?

Millaisia muistoja kävijöillä, järjestäjillä ja esiintyjillä on? Millaisia kohtaamisia Yössä on tapahtunut?

Yläkaupungin Yön historiaan esimakua saa lauantaina yliopiston kirjasto Lähteen tilassa Tietoniekka, kun monet Yön historiasta tutut hahmot tulevat kertomaan omia tarinoitaan. Tilassa on myös erillinen alue, jossa kävijät pääsevät jakamaan omia Yö-muistojaan.

Eeli Salo

Helsinki, Nordis

Helsingin parhaat puolet yhden viikonlopun aikana!

26

Aloita terassikesän vietto

BISTRO KIRKKOPUISTOSSA

100-paikkaisella ja aamusta iltaan

aurinkoisella terassillamme nautit kylmää juomaa, maistuvaa bistroruokaa tai

kahvilan herkkuja

Paraatipaikalla Kirkkopuistossa, tervetuloa!

KONTTISENTIE 8, VAAJAKOSKI

PAINOTALO