Page 1

Zwolle, 18 mei 2016

Nieuwe wijn – oude zakken Geachte <aanhef>,

De fijnproevers zullen het met mij eens zijn, oude wijn is beter dan jonge. Zelfs de bijbel schrijft erover in Lucas 5: Maar niemand die oude wijn gedronken heeft, wil jonge; hij zegt immers: “De oude wijn is goed!”. Persoonlijk ben ik nogal van de oude wijn, dat ken ik, dat smaakt lekker. Ik kom van het Drentse land en daar is de heersende tendens toch wel ‘wat de boer niet kent, eet hij niet’. Oude wijn, vertrouwde manieren. Daar houd ik me aan vast. Het enige probleem is dat oude wijn op kan raken als er geen nieuwe wijn bijkomt. Zonder de nieuwe wijn staan we simpelweg op een dag met lege handen. Met die instelling zou ik, zouden wij als christenen, best eens vernieuwing tegen kunnen houden. Wat moeten wij met jonge wijn? We hebben het toch goed zo? Een kanttekening; hoe vaak hebben liefhebbers van de nieuwe wijn de oude wijn simpelweg minachtend aan de kant gezet? Onder het mom van; dat is niet meer van deze tijd, zijn al menig vernieuwingen gesneuveld. Ergens is er een soort strijdtoneel ontstaan. Een vers eerder in Lucas vertelt Jezus een andere gelijkenis: En niemand giet jonge wijn in oude leren zakken, want dan scheuren de zakken door de jonge wijn en wordt de wijn verspild, terwijl de zakken verloren gaan. Jonge wijn moet in nieuwe zakken worden gedaan.” Als we de broodnodige nieuwe wijn in oude zakken blijven stoppen, zadelen we ons op met dubbel zoveel ellende. De wijn gaat kapot en de zakken zijn onbruikbaar. Beter kunnen we nieuwe wijn in nieuwe zakken doen. Het blijft altijd spannend om te vernieuwen, maar daar krijgt een ieder mee te maken. Ook Youth for Christ Zwolle. Nieuwe vrijwilligers, nieuwe jongeren, nieuwe dromen, nieuwe initiatieven die ontwikkeld worden. Zo werken we sinds een aantal maanden ook ambulant. Dat betekend dat we actief de wijk in gaan op zoek naar jongeren. Hen ontmoeten op de plek waar ze zijn. Daarnaast merken we dat vormen die eerste wel werkten, inmiddels niet meer aansluiten. Een voorbeeld daarvan is de meiden inloop, hierover leest u meer in de nieuwsbrief. De jongeren veranderen, maar de vormen veranderen niet automatisch mee. In Zwolle proberen we zo goed mogelijk aan te sluiten bij de jongeren, door middel van panna, meidenwerk, kampen, sportactiviteiten, etc. Dit levert veel mooie vruchten op, maar kost ook wat. Wilt u overwegen om Youth for Christ Zwolle hierin te ondersteunen, zowel in gebed als financiële middelen? God is de wijnbouwer, laat Hem dan ook de wijnkelder inrichten. Misschien betekend dit dat er nieuwe flessen bij komen, of oude flessen verdwijnen. Maar laten we de vernieuwing die God wil brengen niet blokkeren door onze eigen voorkeuren. Verandering van spijs doet immers drinken, toch?

Proost, Moniek Zantinge Kernvrijwilliger Zwolle Postadres Bezoekadres Ronald Welmers Postbus 1019 Ruusbroecstraat 205 ronald.welmers@yfc.nl 8001 BA Zwolle 8022 EE Zwolle 06-21452435 www.yfczwolle.nl / Giften: NL70 RABO 0170 7639 00 tnv YfC Zwolle

Eisse Noordhof eisse.noordhof@yfc.nl 06-33055963


NIEUWSBRIEF ZWOLLE - MEI 2016

Dichterbij jongeren in Zwolle Zwolle

Nathalie & Gerdien Twee vrolijke jongedames met een kind buiten in de zon. Sinds een poosje goede vriendinnen die elkaar zo’n drie keer in de week zien. Die dit deel van hun leven samen optrekken, genieten en elkaar tot steun zijn.

wonen voor werk en zocht een plek om nieuwe mensen te ontmoeten en vrijwilligerswerk te doen. “In het begin sprak ik Nathalie niet zo vaak maar ik werd een keer uitgenodigd voor een spelletje en sinds die tijd zagen we elkaar regelmatig.”

Nathalie is 20 jaar oud en sinds een half jaar moeder van Shawn. Een jaar geleden kwam ze als jongere bij de pannakooi van YfC. “YfC is een open gemeente, mensen komen naar je toe en vragen hoe het met je gaat, ik vind het mooi dat er zoveel vrijwilligers klaarstaan om jongeren een mooie avond te geven. ”

Ze zien elkaar zo vaak dat Shawn ook niet beter weet. “Gerdien is eens anderhalve week niet langs geweest, die anderhalve week heeft Shawn ook waardeloos geslapen, toen Gerdien weer langs kwam was er niets meer aan de hand.”

Gerdien, een YfC-vrijwilliger van 23 kwam 2 jaar geleden in Zwolle

Een poosje geleden zijn ze samen naar de kerk geweest, dit verbaasde Gerdien “Ik wist helemaal niet dat

ze met geloof bezig was.” Nathalie ging vroeger wel naar de kerk en had pas weer het verlangen heen te gaan. “Ik zie God als schepper, Hij is voor mij een grote steun, bij Hem vind ik rust.” Ook ziet ze Shawn als een wonder van God. “Ik zat aan de drugs en had anorexia, ik had nooit zwanger kunnen worden, Shawn heeft mij gered en op het rechte pad gebracht.” Zo trekken Nathalie en Gerdien nu samen op en verbouwen Gerdiens nieuwe huis op loopafstand van Nathalie en Shawn. Zo wordt het nóg makkelijker hun leven te delen!

Danken & bidden Dankpunten - Dank voor de jongeren die we kennen en de relaties die we met hen hebben. De laatste tijd komen steeds vaker jongeren die een tijd niet gezien hebben weer langs. Gebedspunten - De nieuwe initiatieven vragen ook om nieuwe vrijwilligers. Bid dat God de juiste mensen in ons team plaatst. - Een goede afsluiting van het seizoen. - Voorbereidingen voor Sonrise.


Nieuwe initiatieven Op vrijdag 27 mei starten we met een panna-activiteit middenin de straten van Dieze-West (Bollebieste). Tot nu toe waren we voornamelijk actief in Dieze-Oost. Het is mooi om nieuwe jongeren en kinderen te gaan ontmoeten. Het initiatief kwam een paar maand geleden van een buurtbewoner uit Dieze-West. Haar dochters zijn wel eens bij activiteiten van YfC geweest en daardoor was ze bekend met de panna activiteiten in Park de Hogenkamp. Ze gaf aan dat in West ook veel kinderen en jongeren zijn die zich vervelen en legde bij ons de vraag neer of wij daar iets in zouden kunnen betekenen. Nu, een paar maand later staan we op het punt van beginnen en kijken we er naar uit om nieuwe kinderen en jongeren te mogen ontmoeten!

Voorbeeld van een bootcamp-oefening

Uitnodiging UIT Dit jaar zijn wij begonnen met het vormingsjaar UIT. Voor jongeren die in Zwolle wonen, 16-23 jaar en christen zijn. En waarvoor de toekomst lonkt. Voor hen die er nog niet uit zijn wat ze willen. Vragen hebben over zichzelf, studie of werk. Het UIT vormingsjaar helpt jongeren bij de vragen. Om hen te helpen ontwikkelingen als discipel in Gods Koninkrijk, met training, coaching en door te helpen in de stad en de kerk. In september start er een nieuw UIT jaar. Voor meer informatie, kijk op www.uitjaar.nl. Ben jij of ken jij iemand die een tussenjaar wil doen? Neem contact op met Ronald (ronald.welmers@yfc.nl).

Jongerendienst over angst, gebed & moed Onlangs zijn we met een groep van 10 jongeren naar een jongerendienst in de Plantagekerk geweest. Het Theaterteam van YfC Nederland voerde een toneelstuk op. Vrijwilliger Gerda vertelt over haar ervaring: “Bij de eerste tonen herken ik het lied. Lekker meezingen dus. De jongeren naast me kennen de liederen niet en ze kletsen zachtjes verder. “Gerda! Wat betekent jubelen eigenlijk?” Stiekem letten ze dus toch op wat er gezongen wordt! Tijdens het theaterspel is het muisstil, we worden meegenomen in het herkenbare verhaal. Iedereen is wel eens bang of verliest wel eens de moed. Aan het eind van het toneelstuk mag iedereen als reactie of antwoord op het toneelstuk een kaarsje voor zichzelf of een ander aansteken. Eén van de meiden tikt me aan en zegt dat degene achter haar graag wil, maar niet alleen. Of ik met haar mee wil gaan. Mooi dat jongeren onderling goed voor elkaar zorgen! Nu, bijna twee maanden later, vroeg ik de jongeren of ze er nog iets van onthouden hebben. Mariana: “Nou, die mensen dachten allemaal anders over God maar het kwam op hetzelfde neer; dat het niet uitmaakt hoe je bidt, ofzo.” Shavionie heeft meegenomen dat je geduld moet hebben: “Het lijkt soms dat God niks doet, maar dan moet je niet gelijk nietPlaatsnaam meer in hem geloven. Want geduld wordt Samen op weg naar de kerk! beloond, Hij zal je helpen.”

Nieuwe koers meidenclub 13+ De meidenclub Girlz Only is 6 jaar geleden gestart. In de afgelopen jaren zijn er verschillende vormen en methodieken de revue gepasseerd. Sinds 2 jaar draaien er 2 verschillende groepen. Een meidenclub voor meiden tussen de 9-13 jaar, en een inloop voor meiden van 13+. De afgelopen maanden is gebleken dat de vorm van de meideninloop voor 13 jaar en ouder niet meer lijkt te werken. De meidenwerkers hebben samen (met input van de meiden) gekeken welke vorm beter overeenkomst met de wensen van de meiden. Dit bekent dat er vanaf volgende seizoen 2 veranderingen doorgevoerd worden. Ten eerste steken we meer in op één-op-één contacten, om zo op een laagdrempelige manier onze levens met de meiden te delen. Daarnaast blijft er wel een meidenavond bestaan, maar met meer kaders. Meiden kunnen op basis van hun interesse in het onderwijs of activiteit komen. Er wordt ook meer focus gelegd op fysieke activiteiten. Om die tendens alvast te introduceren gaan we als afsluiting van dit seizoen een middag bootcampen in park de Hogenkamp. De meidenclub van 9 tot 13 jaar loopt goed, en die gaat op dezelfde koers verder volgend seizoen. Meer informatie of wil je een keer langskomen? Welkom! Voor meer informatie: tamar.groothuis@yfc.nl.

Niewsbrief Youth for Christ Zwolle mei 2016  

Verhalen van jongeren en vrijwilligers uit Zwolle.

Niewsbrief Youth for Christ Zwolle mei 2016  

Verhalen van jongeren en vrijwilligers uit Zwolle.

Advertisement