Page 1

NIEUWSBRIEF ZWOLLE - DECEMBER 2016

Dichterbij jongeren in Zwolle Zwolle

Panna in Dieze-West Vlak voor de zomer zijn we gestart met een extra pannavoetbalmiddag op een nieuwe plek in Dieze-West. Op een stoep midden in de wijk. Eisse deelt een van zijn ervaringen: Vanaf het begin komen hier al veel kinderen naar toe. Elke week tussen de 20 en 45 kinderen. Soms voel ik me zoals Simson wanneer zijn vrouw riep: “De Filistijnen over u!” Want wat een drukte soms. Afgelopen week ging ik naast Jordy* zitten, een superleuke en enthousiaste jongen. Hij is heel open en creatief. Hij kan heftig reageren op anderen en wordt daarom vaak slachtoffer van pesterijen. Dan loopt hij kwaad weg en slaat en schopt

iedereen die bij hem in de buurt komt. Hij scheld je de huid vol. Zo ook deze keer. Hij was weggelopen van de panna maar bleef op een afstandje zitten. Hij had ook naar binnen kunnen gaan, want hij woont vlakbij, maar hij bleef daar zitten op de stoep. Aan het einde van de middag ging ik naast hem zitten en sprak met hem over wat er net gebeurd is. Hij vertelde hij me hoe hij gepest werd en door wie. We hadden een open en goed gesprek! Hij kwam zelfs nog even terug om mee te helpen met opruimen van de kooi en om ons uit te zwaaien.

*Jordy is niet zijn echte naam en ook niet de jongen op de foto

Soms vind ik het enorm heftig om te zien hoe kinderen met elkaar omgaan. Hoe gemeen ze kunnen zijn. We hebben onze handen er vol aan. Wij proberen een ander licht te laten zien, we laten zien dat je anders met elkaar om kunt gaan. Ook bidden we op het einde van de panna met de kinderen en vertellen over Gods liefde. Ik hoorde iemand uit de buurt zeggen: “Dat je dié kinderen allemaal bij elkaar hebt, zonder dat er grote problemen zijn”. Ik beschouw dit als een groot compliment, en zie Gods hand hierin. Ik hoop en bid dat Gods licht gaat schijnen in hun leven.

Van januari tot juni op ontdekking langs de basics van het christelijk geloof. Samen (meer) ontdekken over wie Jezus is, over de Bijbel, bidden en meer. Een tocht waarin ook alle ruimte is voor vragen. Bijvoorbeeld hoe je nou kunt weten of ervaren dat God bestaat, hoe het nou zit met Jezus als zoon van God, of waarom er zoveel ellende is terwijl er gezegd wordt dat God goed of liefde is. Een tocht waarin er uitgedaagd wordt om in de praktijk te ontdekken wat het betekent om God te vertrouwen en het avontuur aan te gaan om Jezus te leren kennen. De ontdekkingstocht start op zondag 8 januari in de Huiskamer van YfC. We starten dan om 13:00 uur en eten gezellig met elkaar, waarna we samen een thema in duiken. Om 15:00 uur sluiten we af. We doen dit vervolgens elke 2 weken op zondag tot juni, telkens op dezelfde tijd op de dezelfde plek.


Muziekstudio We hebben een omgebouwde unit gesponsord gekregen. Vorige week is deze geplaatst naast ons gebouw. Deze kunnen we gaan inrichten als muziekstudio. Muziek is de taal van jongeren. Door muziek kunnen jongeren zich uiten. Daarnaast kunnen we de gelegenheid bieden aan jongeren om hun talenten te ontwikkelen (door muzieklessen, zanglessen, e.d). Ook is de studio een unieke kans om onze relaties met jongeren te verdiepen. Jongeren komen vaker langs en komen meer binnen. We kunnen meer in ze investeren en ons leven met ze delen. We kunnen we een ander geluid laten horen dan dat ze gewend zijn.

Stagiairs Ryan (links) en Jos

Thema-avonden

Wie ben je? “Ik ben Ryan baak, 19 jaar, woon in de Aa-landen en loop sinds maart stage bij YfC.”

Na de kerst starten we eens per 2 weken op woensdag met thema-avonden. We koken en eten samen met jongeren en bieden een afwisselend programma aan. Zo worden er persoonlijke geloofsverhalen gedeeld en gaan we in gesprek met jongeren over wat geloven is en inhoudt. We zien uit naar deze avonden en hebben een enthousiast team gevonden die de avonden gaan draaien. Wilt u bidden voor bijzondere ontmoetingen met jongeren en openheid voor Jezus?

Hoe ben je bij YfC terecht gekomen? “Wim-jan (oud stagiair) gaf een presentatie op school over YfC en dat sprak me erg aan. Vooral de sfeer waar over hij vertelde en het geloof. Omdat ik zelf weer meer bezig wilde met het geloof. Ik koos dus niet alleen om hier met jongeren bezig te gaan maar ook om mijzelf terug te vinden.” Wat zijn je ervaringen tot nu toe? “Ik ben heel blij dat ik deze keuze heb gemaakt. Ik krijg veel vertrouwen en vrijheid en ik vind het mooi dat ik stappen zet in mijn geloof. Ik word daarbij geholpen door de mensen hier.”

Afgelopen maanden heeft het kernteam hard gewerkt aan een meerjarenplan. In samenspraak met vrijwilligers en andere betrokkenen is er een plan opgesteld voor de komende 3 jaar. Vrijwilligers Marten en Dennis schreven hier een rap over. Wilt u meer weten over het meerjarenplan? Neem contact op met Eisse (eisse.noordhof@yfc.nl). De rap: Samen we zijn sterk, samen zijn we één, samen als kerk, we zijn niet alleen. Gedragen door Handen, leren we wandelen. Samen onderweg, met wel eens pech. We blijven lopen, genoeg om op te hopen. We kijken naar voren, de moed niet verloren. Geleid door de Geest, kunnen we gaan, we hoeven niet langer stil te blijven staan. Zonder jullie is het er niet, luisterend naar een radio zonder lied. Zonder jullie hebben we geen tijd, krijgen we uiteindelijk vanzelf spijt. Zonder jullie wordt het niks, is het als een geflopte mix. We hebben je nodig, je bent niet overbodig. Jij bent van belang, ontzettend van waarde. Zonder jou sterven we de als planten zonder aarde. Samen is het woord, ik hoop dat je het hoort. Altijd actief met spelletjes spelen, en daarom zeg ik nu: tijd om echt te delen. We willen groeien in ons DNA, sterker door Gods liefde, zeg nu ja. Samen op missie dat doen we allemaal, lekker gek en wees abnormaal. Zoekend naar God in al onze fases, maar houPlaatsnaam het gebed wel als de basis.

Op wat voor manier? “Bijvoorbeeld met het vrijwilligersweekend, daar werd echt aandacht aan mij besteed. Ik werd echt opgenomen in de groep en mocht mijn plekje vinden, ondanks dat ik nog niet zo lang met het geloof bezig was. Ook mocht ik een bijbel krijgen van YfC.” Kun je wat vertellen over je geloof? “In mijn kinderjaren gingen mijn opa en oma wel naar de kerk en baden mijn ouders weleens. Op de middelbare school verwaterde dit en deed ik niks met geloof. Sinds ik bij YfC ben geloof ik. Bij YfC ben ik echt met het geloof bezig gegaan en nu voel ik me meer verbonden met God en met Jezus en kan ik zeggen dat ik geloof! Ik heb nu het gevoel dat er echt Iemand naar mij luistert, in plaats van een gewoonte van vroeger.” Wat zijn voor jou mooie momenten geweest bij YfC? “Mooiste moment voor mezelf was het vrijwilligersweekend, een mooie groep mensen waar ik echt deelgenoot van was. Alsof ik echt bij de familie hoorde, niet als stagiair maar gewoon als persoon. Dat vond ik erg mooi.” En een moment in je werk? “Eén van de eerste keren dat ik met panna mee was. Dat we aan kwamen rijden en dat ze ons enthousiast op stonden te wachten en daardoor de sfeer in de straat gelijk positief veranderde. Ze vinden het dan heel leuk dat wij er zijn en dat is mooi om te zien.


Zwolle, 22 december 2016 Geachte, In november voerde ik een gesprek met een donateur uit Zwolle. Hij was scherp en daar was ik blij mee. Hij heeft een duidelijke visie op Youth for Christ Zwolle, de plek die het inneemt en het werk dat daar gedaan wordt. Hieronder een weergave van enkele van zijn woorden: “Ik verwacht niet anders van Youth for Christ Zwolle dan dat ze blijft doen waar ze goed in is: steeds opnieuw, verfrissend aanwezig zijn om jongeren op te zoeken en met ze op te trekken. Zij kan doen wat de kerkgenootschappen lastig vinden, omdat ze vrijer kan bewegen.” Het gesprek eindigde met zijn wens: dat in de wijk Westenholte, waar hij woont, er voor kinderen en tieners, ook zijn kinderen, plekken zouden komen waar vrijwilligers aanwezig zijn op de straten en pleinen. Net zoals wij in Diezerpoort aanwezig zijn. Daar heeft hij zeker wat voor over. Zo kijken wij naar 2017. Wij hopen nieuwe stappen te gaan zetten. Binnen Diezerpoort, bijvoorbeeld met een muziekstudio en onze aanwezigheid in een nieuw deel van de wijk Diezerpoort. Maar ook kijkend naar andere wijken. Die verkenning is bezig. Wij hebben daar donateurs bij nodig. Ontmoetingen en gesprekken zoals bovenstaand voorbeeld bemoedigen en helpen ons. Uw gebed en betrokkenheid maakt dat wij ons deel voelen van de kerk van Zwolle met Jezus als hoofd. Youth for Christ Zwolle is afhankelijk van u als donateur als het gaat om haar financiële middelen. Wij krijgen geen subsidie van de gemeente of provincie. Willen wij stappen zetten naar nieuwe buurten, dan kost dat een investering. We hebben jongerenwerkers nodig die vrijwilligers samenbrengen en ondersteunen in het jongerenwerk. Helpt u ons met uw kerstgift? Shalom, Ronald Welmers Youth for Christ Zwolle Ps. Tevens ontvangt u een flyer van het UIT Vormingsjaar, onderdeel van Youth for Christ Zwolle. De flyer kunt u uitdelen aan iemand die in september 2017 een tussenjaar wil starten.

Youth for Christ Zwolle Postadres Bezoekadres Ronald Welmers Eisse Noordhof Postbus 1019 Ruusbroecstraat 205 ronald.welmers@yfc.nl eisse.noordhof@yfc.nl 8001 BA Zwolle 8022 EE Zwolle 06-21452435 06-33055963 www.yfczwolle.nl Giften: NL70 RABO 0170 7639 00 t.n.v. YfC Zwolle

Nieuwsbrief Youth for Christ Zwolle december 2016  

De nieuwsbrief van Youth for Christ Zwolle van december 2016. Dankbaar terugkijken op een mooi jaar en vooruit kijken naar 2017!

Nieuwsbrief Youth for Christ Zwolle december 2016  

De nieuwsbrief van Youth for Christ Zwolle van december 2016. Dankbaar terugkijken op een mooi jaar en vooruit kijken naar 2017!

Advertisement