PINYA BLAVA - 26

Page 1

PINYA BLAVA REVISTA NÚM. 26-TEMPORADA 2008

^b.

www.xiquetsdelserrallo.cat

Xiquet s del Serrallo


Lf ANY 2l8 A.C. ELS ROMANS DESCOBREIXEN EL TURISME

/

J-

-m

£__T. J-»-*f

íí - j ijnir i •-

-r-4- .'

'

!

•m&^ J -à

•r TARRAGONA ...UNIÓ*,,,.

* °f PATRI*0 PATRIMONI MUNDIAL

patronat municipal de turisme

_ hAJUN , A M ENTDE

AJUN TAMENT DE \RRAgonA

!••«•«•

^u ^*. BIK

*

DIUEN QUE LA CULPA FOU DE TARRAGONA T&8 "*"*^

.•

M

PATRONAT MUNICIPAL DE TURISME DE TARRAGONA • Major, 39 43003 - Tarragona • Tel. 977 25 07 95 • turisme@tarragona.cat • www.tarragonaturisme.cat


Paraules Canalla i gralles XXè aniversari Crònica Taula de castells Sant Pere Un any en fotografies Diada Blava Quin Concurs ü! La Canalla es mou La Colla es mou el Bustiot Salut i castells A galet

04 D5 D6 1D 1 4 1 5 1 6 1B 19 21 23 26 2B 29

Suplents Aquest any la revista ha estat preparada per "redactors" suplents, els titulars estan preparant el llibre del XXè aniversari que sortirà per Santa Tecla 2009. Aquesta revista us podrà agradar més o menys però quan els redactors titulars ens van dir que s'havien de dedicar al llibre es va pensar que la revista havia de sortir igualment. Com sabeu molts dels articles estan escrits pels mateixos castellers i si la revista no ha pogut sortir abans al carrer és perquè ens faltaven alguns dels articles. Esperem que us agradi i que la disfruteu.

LA

ü)

çS=z>*\ Plaça de la Font, 35 tel.: 977 23 99 20 43003 Tarragona

P NYA BLAVA


a ra u II e Alfred Borràs «Marta París .Q-Xaví del Amo"pska" 5 > Lluís Marsal

Jj t!

Col • laboradors Cristina Giraldez Darío Cortès David Miranda David Porta Elena Guzman Laura Palau Lluís Marsal "Beta*" Marc Ferré Maurici ferré Miquel Àngel Magan Marouane Labbas Jordi Mallol Jordi Vidal "Gornal" Josep Franquet Toni Valls Víctor Franquet Xayi Rocamora Yaiza de la Cruz

Fotos Arxiu XS Castellers de Mallorca Elena Guzman Gemma Lladó Gerard Boyer Joan Boronat Jordi Mateu Laura Palau Lluís Marsal Maurici Ferré Pska Toni Valls Víctor Franquet Xavi Rocamora Xagatarragona.cat

Portada per l'amic

Edició: c/Nou de Santa Tecla, 9 43003 Tarragona tel. 977 22 16 44

Impressió Av. Maria Cristina 36 43002 Tarragona tel. 977 246 085 info@graphicpoint.org

ai-v,

YA BLAVA

Diuen que la recepta d'enguany és treballar més encara Aquest passat 2008 va ser l'any de 20è aniversari. Un any on els nostres reptes eren : -Igualar/superar els registres de l'any 2007 un dels millors anys de la nostra trajectòria. Doncs bé, ens en vàrem sortir a mitges: Per una banda 5/7 , 4/7a, amb autoritat i suficiència, això si, amb imaginació i valentia amb el pom de dalt. Quants veien el 5/7 a meitat de temporada.... Un any on canviant el segon del pilar caminant i on estrenant moltes mans, el pilar tornava a arribar i en portem uns quants de seguits. Pero per altra banda vam tornar a quedar encallats amb el 2/7.1 aquest castell ens va tancar les portes d'altres reptes com eren el 4/8. Però això segur que ens ha de servir per enguany, tornar-los a atacar. Ja en sabem una miqueta més. -Concurs de castells de Tarragona. Vam donar tot el que teníem i vam topar amb el 2/7, però mostrant que som una colla amb castells treballats, amb castellers i amb les idees clares. I que la nostra presència a l'organització del concurs va estar molt per sobre del que esperaven.- Deixar les estructures amb certa garantia per a la nova tècnica, sense cremar-les com a vegades passa quan un cap de colla diu que és el darrer any. I l'Isaac així ho va fer, com sempre mostrant que és un casteller de dalt a baix.

a c*

Segur que la família castellerà dels Xiquets del Serrallo, haguéssim volgut superar el 5/7, però això ens toca fer-ho enguany , i per això ens caldrà treballar, treballar i tenir la gent, i aquest són els veritables reptes pel 2009: Ser capaços de treballar i treballar fort, i ser capaços de tenir gent, gent i canalla. I si aconseguim aquests reptes, els castells segur que sortiran. Au doncs, contagia a la gent, als amics que segur que el nostre 21è aniversari comptarà amb algun dels castells que tenim pendents.

Jordi Mallol

Suposo que quan us arribi aquesta revista a les mans, ja no seré president i hauran finalitzat els actes de cel·lebració del XXè aniversari. He estat dues temporades com a president i us puc assegurar, comparant-ho amb la mala experiència del 2004, que aquest cicle ha estat força positiu i gratificant. Tot i no haver assolit els objectius castellers, el 2/7 ha tornat a quedar en intent, crec que pel que fa a altres objectius, i em refereixo a nivell social, aquests estan ben encaminats i que aviat donaran els seus fruits, local, ampliació de nombre de castellers, etc. Fites que sense el suport i la implicació de tots no arribaran a assolir-se mai, per tant us demano que treballem tots plegats, sense fisures per poder a dur a terme els nostres objectius i els nostres somnis. Només cal que us ho cregueu, i segur que farem vint anys més. Gràcies, castellers i castelleres, sou la rehòstia. Xavier del Amo Salut i castells.

d e


a l i a

c a

L'equip de canalla

El Racó de la Canalla Fi de temporada i fi d'etapa per als que fins ara hem estat al costat de la canalla, a tots ells elles (petits i grans) volem dedicar aquestes cançons que ja són part de la nostra història particular. Gràcies canalla, perquè sou "valtros" que feu els castells! CÄ.HÇOWBR GAJBVm&laBB.

>

Si vols ser del Serrallo, un castell has de fer, si el que vols és fer gresca, al local t'esperem Carreeeeer nooooou de Santa Tecla! Olarà liria, olarà, castells, castells (3) Olarà liria oooh!

C

Som, som, som els serrallencs, llenes llenes i el que pugi finet serà un gran enxaneta i el que pugi finet serà un bon acotxador. Atenció, castellers, els dosos entren en acció!

El dosos li va dir al dosos vols que pugi l'acotxador, L acotxador li va dir als dosos puja l'enxaneta o no?

OOQQÍ^] Torna a ser època de revista, època d'escriure el nostre article d'opinió, i de fer balanç. La temporada ha estat molt bona, començament suau. accelerant pel mig i final d'infart. Llàstima que les coses no sortissin del tot com volíem. Tot i així molt be, felicitarvos a tots. Musicalment parlant vam començar amb mal peu, com cada any. hi va haver una jornada en que els músics no hi vam ser presents (excepte un valent timbaler petit). Per suplirnos en arribar a la plaça es va recórrer als músics de les altres colles, fet ben habitual entre colles i que nosaltres hem fet un futimer de vegades, que van donar un cop de mà voluntàriament i sense cobrar. No és una excusa i no és del nostre grat però sabem que som pocs i que molt probablement es tomarà a repetir. Poca cosa més a dir, del fet no en vam fer massa cas i vàrem seguir assajant per la pròxima actuació. La temporada ha donat per a molt:: les festes tradicionals, intercanvis, convencions, bodes i turistes n'han marcat el ritme. Ens hem passejat amb la colla per un munt de places fent castells., hem gaudit de dinars i sopars amb la resta de la colla encara que els esmorzars matiners els hem "sofert" pel nostre compte. Esperem que enguany sigui diferent i puguem esmorzar amb companyia al local les diades assenyalades.

Xavier Rocamora Una consolidada Diada Blava amb Mallorca i Esplugues, prèvia al Concurs, ens va servir per introduir-nos en el mon dels concerts dalt d'un escenari. Una molt bona experiència, sens dubte, però que haurem d'assajar una mica més abans de tornar a repetir-la. I el Concurs com sempre impressionant, bons castells, amb polèmica, amb caigudes... De tot!. De cara a la temporada que encetem com cada any hi ha moviment a les gralles, gent que plega, gent que toma i gent que comença. Així que seguim buscant gent nova, gent que v u l g u i aprendre a tocar la gralla o el timbal i passar-s'ho bé, encara que sigueu de la pinya algun dia podeu donar un cop de mà per salvar una actuació!!

FIMIBSAY. x 5


X X è

a n i v e r s a r i Salutacions

Els Xiquets del Serrallo s'han fet grans, aquell nadó petit i fràgil ja ha superat la majoria d'edat, sovint acompanyat de colles grans, i després de vint anys de vida, ara pot pensar amb el futur amb major serenor, conscient del paper que li toca jugar en aquest petit però intens i estimulant mon casteller. Des del port sempre hem vist la colla castellerà i marinera del Serrallo, de camisa blava, molt propera a nosaltres, una colla capaç d'estrènyer vincles amb el barri però amb una clara vocació tarragonina, que sap i vol confraternitzar amb d'altres persones de la resta dels barris de la ciutat. S'ha dit que a Tarragona hi ha masses colles, que potser no caldria tenir quatre agrupacions, però el cert és que l'existència de les quatre colles respon a la lliure voluntat de tots plegats d'expressar cultura, sentiment i manera de ser, a través d'una manifestació popular i genuïna que es diu els castells. Algú podria dir que si no es fa tal o qual castell no cal seguir, que caldria posar un sostre, però l'única limitació no

és altra la de la lliure voluntat de fer castells, d'expressar-se, de relacionar-se, de sentirse bé entre persones. Fa pocs mesos, concretament el passat estiu, vam poder posar una placa de ceràmica per commemorar el primer "Pilar de set amb folre" que es va fer a Tarragona, concretament al moll de Costa, davant del Tinglado 1, pels Castellers de Vilafranca. Ara, immersos en les obres d'urbanització i millora d'aquest indret portuari tarragoní, esperem que una vegada finalitzades les obres d'aquest nou espai es consolidi com una plaça castellerà de la ma dels nostres amics dels Xiquets del Serrallo. Que sigui per molts anys.

Ja en tenim 20.

Josep A. Burgasé President Port de Tarragona

David Porta Crec que de ben segur han estat vint anys de nervis, d'alegries, de patiment, d'entrebancs, de solucions, de pell de gallina, de discussions, d'assajos, de kilomètres de carretera, de castells. Vint anys d'aquells primers castells blau marí a Tarragona en que aquell projecte de colla es va fer realitat, allò que no era, ha estat, és i serà... Crec que han de ser vint anys d'agraiments a totes les persones que fan que això continui rutilan. Als primeres mans, agulles, timbalers, segons, anxanetes i acotxadors, crosses, terços, laterals, dosos, baixos, grallers.... A totes i tots els Xiquets del Serrallo. Perquè es tracta d'això, de passar-s'ho bé, però tenir clar qui ets, que fas i a qui pertanys. Una manera de fer que ens ha de portar a ser respectats, no només dins del món casteller sinó també a tota Tarragona. Aquest vintè aniversari ens ha de fer mirar el passat per poder seguir endavant. Uns Xiquets del Serrallo que tot i continuar sense l'esperat local hem de continuar aportant, tots i cada un/a de nosaltres el nostre granet de sorra per sentir-nos orgullosos de formar-ne part i portar la camisa blau marí. Xiquets del Serrallo, no afluixis!

PiN YA BLAVA


Actes

XXè

aniversari

Per celebrar el nostre XXè aniversari aquest any vam realitzar una sèrie d'actes per poder gaudir d'aquesta efemèride. El primer que ens calia per començar amb bon peu era buscar algú que ens fes un "logo" gràcies al Joan Boronat vam contactar amb en "Faro" ninotaire per tots conegut. El logo senzill i carregat de força és el que podeu veure a la portada de la revista i que heu anant veient durant tota la temporada en tots els cartells de la colla. Ja al juny i per donar continuïtat a la diada de Sant Pere, que any rera any s'està

consolidant dins el calendari casteller, vam comptar amb la presència dels Castellers de Vilafranca i aprofitant que eren a Tarragona vàrem inaugurar una placa al moll de costa tot commemorant el primer pilar de set amb folre descarrregat a la ciutat al segle XX, realitzat pels vilafranquins. La placa és obra d'en Lluís Riera, ceramista de Gratallops.

y

Un altre acte que cal destacar és la visita a la Tarraco Romana, guiats pel nostre company en Josep Maria Sabater, que ens va endinçar en els "intríngulis" d'aquesta civilització que tanta petja ha deixat a la nostra ciutat.

_*»«£ Altres actes, a l'agost, dins les festes de St.Magí i gràcies als contactes del Víctor Pomerol vam gaudir del grup d'havaneres Port-Bo i després i ja al setembre i com a acte de les festes de Sta. Tecla vam organitzar la primera baixada d'amparitos Part Alta-Serrallo, acompanyats de la xaranga "Defesta" i tot sortint des de la Queveda a la plaça del Fòrum vam arribar al Serrallo, parant de plaça en plaça i de bar en bar, plaça de la Font, Corsini, carrer Nou de Santa Tecla ( al local ), Infants i finalitzant el recorregut a voramar davant del restaurant "La Botiga". Per acabar d'adobar-ho vam empalmar-ho amb la ja tradicional musclada que aquest any per primer cop es va fer al Serrallo.

A BLAVA


Actes

XXè

¡versan

Dins els actes i en l'apartat muntanyenc, tretze "xiquets i xiquetes" del Serrallo van portar la celebració dels vint anys de Colla a la muntanya, de la mateixa manera que es va fer fa deu anys en la celebració del desè aniversari. Si a l'any 1998 es va escollir el cim més alt de Catalunya, la Pica d'Estats, per a fer un pilar de tres, amb motiu del vintè aniversari vam triar Montserrat, per a fer no un, sinó dos pilars de tres al cim culminant J d'aquest massís, St. Jeroni. ¿^ L'aventura va començar de bon matí a la Plaça Imperial « Tarraco, per anar amb cotxes fins a l'estació del Cremallera de Montserrat a Monistrol. Desprès d'una pujada al Monestir respectuosa amb el medi ambient , ens vam posar a caminar tots, si tots, per la ruta de les ermites fins arribar a l'alçada de l'ermita de St. Joan a on vam fer una aturada per a esmorzar. Un cop recuperades les forces, vam enfilar el camí cap a St. Jeroni en | un principi més planer. Desprès d'una breu aturada a l'ermita de St. Jeroni per a reagrupar-nos vam enfilar la recta final cap el cim, que com hem dit més amunt, es el punt més alt de Montserrat, lloc idoni per a plantar els nostres pilars d'aniversari. Els protagonistes dels mateixos van ser el Maurici de baix, la Carme i l'Alex que es van tornar a segons i la Yaiza d'enxaneta I tota la resta de l'expedició, a la Pinya Blava. Un cop vam acomplir l'objectiu dels pilars de l'aniversari i desprès de gaudir d'unes magnífiques vistes, vam tornar a l'ermita per dinar i així recuperar les forces desgastades per l'excursió. •*' Mi ^SI ^' cam ' de t oma da el vam fer pel camí dels francesos, per a variar una m ca ÉP> ÍA j«H K ' ' fer m ^ s a 9 radaDle e| retorn al Monestir <a pesar de les escales>. -"•••K** y n C0p g||£ ,jescans begudes refrescants i visita obligada.En acabat, tots cap el Cremallera i cap a casa.

En l'apartat musical i ja a les acaballes de la temporada els grallers i coincidint amb la diada Blava ens van oferir un ball-concert davant el local. També cal destacar el concert del XXè aniversari, i tot i que la climatologia no ens va acompanyar, vam poder _ disfrutar de la música del Miquel del Roig i d'en Belda i el conjunt Badabadoc grups recomanats pel Víctor Pomerol i en David lo milloret del priorai al concert Porta. \ parlant de gastronomia el dia del sopar de final de temporada vam poder tastar el postre de la colla realitzat per l'amic llobarret del restaurant El Terrat, postre que com no podia ser d'una altra manera, anava regadet amb el licor groc que tant ens agrada.

/.

BLtà A BLAVA


rsari Ja al desembre i encara emmarcat en el conjunt de celebracions organitzades amb motiu del vintè aniversari de la Colla, al nostre local social vam poder assistir a un parell d'actes, la presentació de l'estudi sociològic de l'estructura informal d'una colla castellerà a càrrec de la Mar González Sanz, sociòloga. Aquest estudi indaga en la dimensió del món casteller que queda invisible a la mirada dels mitjans de comunicació, de l'espectacle i de la festa en un dia d'actuació castellerà. Cal remarcar la presència de membres del Xics de Granollers en aquest acte. Més tard i el mateix dia vam fer la presentació dels vins, blanc i negre, del XX aniversari dels Xiquets del Serrallo "AVUS" de celler "Cal Menescal" de Bot (Terra Alta) a càrrec de Josep Bosch, Jordi Mateu i Lluís Serra tots ells enòlegs. A continuació es va fer una petita iniciació a la cata/degustació de vins per tots els assistents. Aquest vi és pot adquirir al local de la colla a un preu de 8€ l'ampolla i ja que parlem de marxandatge recordar que amb motiu de l'aniversari també és van fer unes samarretes tot aprofitant el dibuix del cartell de la primera diada blava.

SantMiqueC Sant Miquel. 12 - Tel. 977241595 TARRAGONA

PINYA BLAV


c a

O juny

febrer Dial, Pl.de! Rei Primera actuació de l'any, casament del Uobanvt i la Laura del Restaurant

"el Terrat'

| Dia 6, Palau de congressos En aquesta ocasió, ens convidaren a un congrés d'oftalmologia, per fer un tast de cultura catalana | Dia 14, Fira del Comerç just

| Dia 13, PI. del Rei

Vam actuar amb els Xiquets i els Cast.de Barcelona, teníem previst fer el primer castell de set, però ens va ploure en l'últim assaig, i vam preferir no intentar-ho.

Dia 23 Sant Jordi Castells

3/6 4/6a 2/6 p4,p4ps

¡d3/7

2/6

3/6 2p-4 p4

| Dia 15, Espluges de Llobregat Actuàrem amb els "Cargolins" i els de Cerdanyola, vam haver de tomar a aplaçar el quatre per millor ocasió.

Dia 23, Serrallo

Afrontàrem la primera diada amb les altres colles de la ciutat, St. Jordi degut a les baixes d'última hora descartàrem

Com ja és costum vam rebre la Flama del Canigó a la vigília de Sant Joan

objectius més ambiciosos.

maig Castells 4/6a

La colla segueix complint amb la festa del Comerç Just.

I Dia 4, Cabra del Camp Estrenem plaça, acompanyats de la Joves de Valls, en la vista fixada en el primer castell de set, tot i un treball molt bo tant en la pinya com en l'estructura, va pujar massa lent i vam

Ens retrobàvem un cop més amb les altres colles de la ciutat, voliem portar a plaça dos castells de set, però un cop més ens vam haver de conformar amb un de sol. 4/7 Sant Joan

haver de desmuntar-lo.

[Dia 18, Manresa A Manresa en companyia de la colla amfitriona els Tirallonges i Castellers de Badalona, portàvem en cartera dues construccions de set, tot i ploure férem l'actuació sota cobert. Al sarró el primer set de la temporada, la manca de gent ens va fer descartar el quatre. IUH^«^>*--

T <F1~Í,

3/7 Manresa ^V^AV^

10

NYA BLAVA


t e

p o r a d a

2 OO8

Sant Pere

| Dia 16, Verge del Carme

Primera prova de set i mig, en companyia dels Castellers de Vilafranca i Xiquets de Tarragona.Se'ns tirava el temps a sobre, ja que en l'any anterior en aquesta mateixa plaça férem dos castells de set i mig. Aquest any però només vam aconseguir fer el quatre.

Enguany no vam fer el tradicional pilar a la barca, les raons eren diverses no teníem la barca de sempre, a més la crisi del petroli, i per acabar d'adobar-ho la comandància es va despenjar demanant unes dures exigències, per tant pilar a la sortida de la imatge i a la tomada. | Dia 27, Maria Cristina

Castells | Dia 29, processó Sant Pere

2/6

L'endemà amb la decepció i amb peques camises

id3/7

3/6 4/6 P4

Tornàvem a les festes d'aquest barri tarragoní,amb companyia dels Xiquets de Tarragona i els de Reus, amb l'objectiu de tomar a fer almenys un castell de set però la caiguda a l'últim assaig ens va passar factura.

juliol

agost

| Dia 5, Casa del Mar

[ Dia 9, els Pallaresos

La Casa del Mar complia el seu XXè aniversari, una ocasió perfecta per portar la nostra colla, acompanyats dels Castellers d'Altafulla. Teníem la intenció de fer un castell de set però les poques camises ens en van fer desdir.

Encetàvem l'agost en companyis dels Xiquets de Tarragona i els C. d'Altafulla, deixant la petita crisi enrera i fent dos castells de set en una mateixa actuació per primer cop en tota la temporada, i fent proves pensant en posar un pis més al dos.

Dia 11, Ferran | Se'ns casava un fan de la colla, tot i ser un divendres no podíem fallar, i ens vam desplaçar cap a Ferran.

4/7 Pallaresos

'

I

X

B A L A N D R A

Restaurant 'funíal l'any 1932

(5è aniversari

AGÈNCIA OFICIAL

C/ESPINAC N°18 | EL SERRALLO

BREIL - CASIO - FESTINA - LOTUS -SEIKO

TEL.: 97722 12 38

PiKäZEK^'A 11


Día 10,Salou| Juntament amb els de S.P. i S.P. i els Minyons de l'Arboç, en una actuació en la qual ja pensàvem en fer proves de cara a castells de gamma alta de set.

Castells 4/6an

3/7 5/6 2p4

Dia 14, Vallmoll) Posada a punt de cara a St. Magí, al costat teníem la Vella de Valls, al ser un divendres per la tarda ens vam haver d'aplicar. En un principi volíem tirar el quatre amb l'agulla,però la manca de gent per ser un dia feiner ens va passar factura.

Castells P4 3/6 4/6a 2/6 3p4

Castells

3/7 4/7 2/6 p-5

/ " „ 4 . „1|_

S•••^"~— SGiGmbre i • | Dia 7 , Sant Adrià de Bessós Amb Castellers de Badalona i els Castellers de Mollet, vam fer proves de cara a construccions superiors

• Dia H Diada Nacional

Castells Continuà la nostra progressió de cara a 3/7 castells superiors 4/7 2/6 3p4

Dia 18, Arribada de l'aigua!

Dia 23 Santa Tecla

Pilar de rigor

Teníem clar els objectius primer el 5/7 i el vam clavar, en segona ronda i sota una pluja fina vam provar el dos però va quedar en intent, a la tercera ronda finalment es va suspendre l'actuació per la pluja.

Dia 19 Sant Magí En el dia del nostre patró vam descarregar el primer set i mig

[Dia 23, processó A la tarda s'havia de fer la tradicional processó, però es va suspendre per la pluja. No ens deixaven fer el pilar dins la Catedral, per tant vam decidir no fer-lo.

*^^** «e| ^j

Dia 19, processó |

ir

Per la tarda tocava la processó, en protesta de la manca de diàleg del consistori sobre el local, vam decidir protestar i només el President i el Cap de colla, acompanyats per les gralles van ser-hi

•fkA&n*

>

»0!^

fP«£--~

** _~

3/7 Vallmoll YA BLAVA

4/7a Sant Magí


t e

p o r a d a

2 OO8 Dia 5 , XXIIè Concurs

Dia 24 La Mercé Després de dues rondes tocava l'estrella del dia el pilar caminant, el qual tomava a arribarà l'ajuntament, ja en són 13 de consecutius!!!

Afrontàvem aquest concurs amb dos objectius clars tornar a descarregar el 4 amb l'agulla i provar el dos, primer vam decidir assegurar l'actuació. En el 4 amb l'agulla no vam aconseguir descarregar el pilar i el dos es va quedar lluny de l'objectiu, una llàstima, però continuarem treballant per aconseguirlo.

Dia 27, Terrassa Una situació que no s'hauria de repetir mai més, no hi vam poder anar per manca de castellers.

Castells 3/6 4/6 4/6a p/4 P/4

octubre Dia4 M Diada Blava Juntament amb els Castellers de Mallorca i amb els d'Esplugues escalfàvem motors de cara al concurs, vam poder veure el primer 3/7a. de la història a Tarragona, gràcies als mallorquins , i el pol·lèmic4 amb l'agulla de la nostra colla.

*;

I Dia 12, Vilaplana Actuàvem conjuntament amb els X. de Reus,una actuació de tràmit per acabar la temporada.

Una temporada agredolça, l'última d'aquest projecte engrescador, veníem d'un 2007 que a mitjans de temporada ja teníem assolits els objectius, aquest 2008 ha estat diferent, marcat per la manca de camises durant tot l'any a l'assaig, i fins que no vam saber encaixar totes les peces no ens vam recuperar, un tram final molt bo en el qual en 15 dies vam aconseguir tres 5/7, les notes pendents descarregar el 4 amb l'agulla, í seguir treballant perquè el 2009 sigui el del 2/7. Alfred Borràs

lM*&*-*A p4 Vilaplana

La Queveda Des de l'any 7927 "el Bar de la Part Alta"

LA BOTIGA

LA BOTIGA

RESTAURANT MARISQUERIA

Plaça del Fòrum, 6 43003 Tarragona Telèfon 977 23 54 19 c/ Trafalgar. 31 baixos 43004 Tarragona

Telf: 977 21 35 32

PINYA BLAVA


estadística

2 OO 8

ConsEr'-üitú

C'ita

-^4,-^

r.<4

4/6

i

4,'"

:.

' 1

1ÌWW =•1 dei R*i (1|

ÌJ/M'!M Tyii RauUa N'>a lïiíil J«ci) OiA»-08 =1 Eì^lOiia. Cafa dol Cjmp

3

'

' • •

:

1

1ID

'

1

1 M)5'03 Tgn PamWa Nora (Comarç Just;

2WOSWI

1

'/ if'* - , r (2)

ÎMOWS Tgn Cd legi ElsAnjijls

.

OOT6T38 Tgn Paau Cwiy«so3 1>WUS vWeNcwa (Corrorç just 1 MC'CB Ispbques d* L lobre pat

2 1 1

2

2ÌW08 ïcmllo Flarnj Canijo 2-M061» Tarragona PI F.jntisarí Jçrn] 2 M» TO îefrailû Sari Pers

2

2ÌWC8 ïefrallo PTOC ianl Pere

6

05/0 7TJ8 TafTägefla aravefsan Casa dal Mar 1 1. 15 7 'O? =erran .casam c anís Cortís

2

15W08 j»«Tîi<i.*i CatTfi« 27/07133 Tarrag'Xia CamtrMjni TnsDna

1 1

OMttga *I5 Pall<r«si.s

2

1'JrtWOS ìaloulìl 1W08 ¿rtteoll IMS tB Tarragcna Ambãdâ agua S Màgi

2

IMStM

TíMliiyma StfilMa^l Proc &art Mag! (4)

ime TM TcMTjgona

DMjMH >ant Adnâ (M B*ssís 1 l/09'Ctì rgn H :,n',TrvJ1;;„ , ;-tinri»5 f r ut» 1 lrttt'08 Tarragcna Diada Nfctoral 2.W9TÏS Tarragixia pía i^ la &eu 2UOM8 Tarragcria ciada santa Teda 15 1 23AJ9'W Tgii Piitmv¿-Mn|aT»cl4(C) 2WOWM Tarrj^cna laM«"c¿>

1ID.1

ID

1

1ID • t 1

1C 1

' •

I

Il

I 1

11

1

t

3 1

1

1

1C 1C

1

1

10 |

i

1

1C 1

2

Cl(uli**sn9< p) «14/8*9 MM 91 # V5a 45 net ill rv? OM c* derallai ei pnssidtot e»i(S>iuspeìaxlaFlu|a (7| r» r» vam aiw

1

1C

P~ Î <

12/10-09 /ttapiara

C 0

1

lonajrs d« Caslelfe

TOTALS

11 1C

1

27AWM TeiT35ïa Pi S*/93crE5pni,(T:i (WIO-W Tarragona i diaja Biava

OS/IOT.«

1 2 ID

1C

1

i

1 2

2

2

3

i

. :..

^r^ntatae

• ,•

inert? d<?^murt¿)'^ Intents Carrèjalí DeicengaÉj

_; 7

S.7J5 8-:..07%

Atrapats Ja hi tornem a ser, i com cada any a la nostra colla lì passa el de sempre, mitja temporada bona, l'altra mitja fluixa, i correm-hi tots a fer els deures. La temporada va costar d'arrencar, però per Sant Magí vam aconseguir els castells plantejats. Per Sta Tecla i després d'alguns canvis en el pom de dalt vam aconseguir un bon 5d7 i vam ensopegar amb la mateixa pedra des de fa anys, el 2d7. Per la Diada Blava, un dia abans del Concurs, i per primer cop a la temporada 14

1NYA BLAVA

fèiem dos castells de gamma alta de set en una actuació. Ens hem de mentalitzar que la temporada comença el mes de febrer i acaba a l'octubre i que no val només funcionar de St. Pere a Sta. Tecla. Si voleu mireu les revistes i les editorials dels altres anys i veureu com la història es repeteix, ja semblem la pel·lícula "Atrapado en el tiempo". Marta París


Les diades de la colla Pska Primer inauguració al moli de costa de la Placa commemorativa del primer pilar de set descarregat a Tarragona en el segle XX. Cercavila i començament de la Diada de Sant Pere del XXè aniversari. Tornem un altre cop a la Plaça de sant Magí (antiga Narcís Monturiol), al cor del Serrallo, perfecta per acollir la nostra colla i les colles convidades: Xiquets de Tarragona i com no podia ser d'una altre manera i per celebrar l'efemèride els Castellers de Vilafranca. Un altre cop amb la presència de TV3 i sense cap mena de suport econòmic per dur-la a terme. Volíem repetir l'èxit de l'any anterior, però les coses se'ns van tòrcer i vam sortir de plaça amb només un castell.

» I>J;jJü 34)/4í?JJi?liJ

„ 1

inni MRE'08 t*.,.. V.'iff•AO

*

ffLJ.>ikXñ

: , ,

,

S

La mala caiguda del 4de7 amb l'agulla més l'absència per malaltia d'algun component del pom de dalt ens van deixar en quadre, un altre any serà. Tot i així la diada va ser un èxit, Vilafranca va descarregar el seu primer 5de8 de la temporada i Xiquets van completar la clàssica de vuit. Després i com ja és tradició sopar per a tots els castellers. Sopar de colles St.Pere 2008

Castells. C. de Vilafranca, 5/8, 2/8f, id4/8a, 4/8a,p7f Xiquets Tgn, 3/8, 4/8, 2/7, p5 X.Serrallo ,4/7, ¡4/7a, 2p4

•Bal 5/8 Cast Vilafranca (Ir de la temporada)

p7f Cast. Vilafranca

3/8 X-Tarragona (Ir de la temporada)

PINYA BLAV


•*bW .

D

16 INïfllHlfcVAl

I

P

U

T

A

C

I

Ó

D E

Ä

TARRAGONA A BLAVA


Les diades de la colla

Dissabte 4 a les 18:00 ^ ,AÇ»JAÒtoCASTELLERA ' á la pi. dels Sedassos v

} .•) >r

_

Castellers da Mallorca Xiquets del Serrallo

ï/^~** , J^Of^-

**'

Dissabte 4 a les 21:3 CONCERT DE GRALLES kalaXaboladelsXS À

2a Diada Blava, vigílies del Concurs, tornem a la Part Alta, als Sedassos, mitja horeta abans que l'any anterior per aprofitar la llum. Ens acompanyen els Cargolins d'Esplugues i els nostres inseparables col·legues de Mallorca, bon e n t r e n a m e n t de c a r a al Concurs i bon ambient a la plaça. Aquest any si, sortim de plaça amb dos castells de gamma alta de set, la millor actuació del que portàvem de temporada. Aquell dia cal destacar el primer 3de7 amb agulla de la història descarregat a Tarragona, als capos de Mallorca només els va caldre una mica de licor després de dinar per c o n v è n c e r - l o s de provar l ' e s t r u c t u r a . En acabar concert de gralles, sopar de germanor amb els mallorquins, i a dormir aviat que demà tenim concurs. ca r~ ro a u

e/ Nou de Santa Tecla 9

<>

3

^ Ü

X. Serrallo (5/7)

Castells. C. d'Esplugues, 3/7,4/7,2/6,2p4 C. Mallorca, 4/7,3/7a,5/6, vano 5 X.Serrallo, 3/7, 5/7,4/7ac,2p4 foto:xagatarragona. cot

*fc

fyentfloï ¿& Pesca i Nàutica

MOBLES ROCH MOBLES CLÀSSICS I MODERNS MATALASSOS I SOMIERS LÀMINA

Trafalgar, 7 Telèfon 977 21 97 21 Fax 977 21 9721 43004 TARRAGONA

NYA BLAVA

Consolat de Mar, 20, 22, 24

Tel. 977 36 00 84 43850 CAMBRILS

Roding, 16

ï* 97721 4310

Mòbil: 606 62 42 15 43001 • TARRAGONA


Quin (XXIlè) Concurs! Crònica alternativa del Concurs de Castells de Tarragona (VI) BETA* & Lo Graller del Francolí Aquesta secció de la revista -ja van sis copses la crònica de les interioritats del Concurs de Castells vistes pels ulls del Xiquets del Serrallo. Finalment els castells assolits en aquesta edició <5-10-08> no van acabar de respondre a les expectatives creades, sobretot pel maleït

2 de 7. Els castellers de Vilafranca van tornar a guanyar per quarta vegada consecutiva -eren els favorits, un altre cop-, però s'esperava més de les altres

LA NOVA CÚPULA (mig estrenada) Si a l'anterior edició del Concurs les novetats tecnològiques, pantalla gegant de video, els nens/nenes del pom de dalt amb casc, walkie-talkies per a comunicar el castell a realitzar, etc, van representar entrar de ple al segle XXI. enguany l'al·licient venia donat per l'estrena de la cúpula que ha de cobrir la Plaça de Braus. Bé. lo d'estrena ho deixarem a mitges, doncs aquesta estava a mig fer, com podem veure a la foto del nostre 3 de 7. De totes maneres, l'estructura ja muntada no deixa de ser espectaculares:' i ens dóna una ¡dea de la magnitud ^, de la obra i finr.-. de com serai " el resultat final un cop acabada. Les sensacions del dia van ser les d'estrenar gairebé un nou recinte i amb una acústica pròpia dels pavellons polisportius. Aquell dia tots els castellers, tots, a l'entrada a plaça van aixecar el cap més que mai.... i no va ser precisament per a mirar el temps que faria. ENCARA NO CONEIXEU EL HERMANN?? Us el presento: Hermann-Josef Müllers, alemany d'origen i català per devoció, va aterrar al Serrallo l'any 1997 atret per les històries

colles punteres, sobretot de la Vella de Valls, que va fallar quan no tocava <massa pressió??>. Els verds van tornar a aconseguir-ho amb la següent firma: 4 de 9 amb folre i agulla, Pilar de 8 amb folre i manilles, 2 de 8 i 4 de 9 carregats. Nosaltres, respecte al Concurs anterior, vam mantenir la mateixa posició <17è lloc> amb 432 punts.

d'una Colla petita amb molt bon rotllo. Al voltant seu es va crear com una mena de llegenda provocada, principalment, per la seva manera de ser tan "alemanya". Diuen dels alemanys que mengen quan tenen gana, encara que no toqui, i el Hermann, fidel als seus

orígens, ho acomplia amb escreix a les excursions que organitzava la Colla per les muntanyes del nostre país tot menjant pel camí un assortiment de cogombres que portava a la seva bossa. Un altre fet que va ajudar a engrandir la seva llegenda, va succeir durant una sortida muntanyenca en la qual va sorprendre a tothom quan va començar a treure's capes i capes de roba davant la calor que feia <era més prim del que semblava. Ara fa uns anys, el Hermann va decidir canviar d'aires i s'en va anar a viure al Pirineu català, a una borda restaurada, tot gaudint de la natura en el seu estat més pur Quina enveja!!!! Es per això que ens va fer molta il·lusió la seva visita al Concurs de Castells tot retrobant-se amb vells amics, com es el cas de la Marta, tal i com podem veure a la foto. Hermann, Cuida'tüü

LES TRES MARIES "fan vacances" Dèiem fa dos anys que els anys passen i els Concursos de Castells es succeeixen I que les tres Maries aguantaven el pas del temps, sense defallir, Concurs rera Concurs. Doncs be, coses de la vida, enguany s'han agafat un merescut descans; però no patiu, ens van prometre que a la edició del 2010 tornarien amb més força que mai. Per resoldre aquest mal pas, vam haver de fer servir l'equip suplent: "Pili i Mili", o el que es el mateix, la Mireia i la Maria. Elles van agafar el testimoni de les ja mítiques "tres Maries" i val a dir que no ho van fer pas malament. Una qüestió que ens va cridar l'atenció son les semblances de "Pili i Mili": Mateixa posició al castell, mateixa manera de portar la roba castellerà <sobretot pels mocadors> i una petita semblança a les cares Va, una mica d'imaginació. Desitgem que aquest tàndem es consolidi i arribi tan lluny <Concurs rera Concurs> com ja ho han fet les altres Maries.

i I • HM • • • u '^aswfcjf .«•> •^ fc *>"ï,»- J~

"3ÜSW*

í?ÍI\l\A

\IW—•

19


CONCURS DE "FRIKIS"

Com ja passa a Eurovision, el Concurs de Castells atreu cada cop més "frikis". Enguany els que van donar la "nota" van ser un grup de persones que provistos d'un perniler portàtil <amb el seu corresponent pernil, es clar> es dedicaren a repartir racions del seu "pota negra" particular a tothom que si acostava a la seva paradeta. A la fotografia podem veure el moment en que el Xiquet del Serrallo, Josep M. Sabaté, s'hi va apropar per degustar les qualitats de l'esmentat pernil. Pel que sembla en la expressió de la seva cara, al veterà casteller li va agradar el producte ofert per aquesta colla, no de castells, sinó de "frikis". Per acabar, dir-vos que a la samarreta que portaven aquests "elements" hi posava "Penya del PUTUBOLLO" "GUANYAREM!!!!". I segur que van guanyar /Van guanyar aquesta edició del Concurs de "FRIKIS". P.D.: Els finalistes del Concurs de "FRIKIS" van ser els "Vilafranca Green Holigans" que no van guanyar per poc. I es que no efs hi van faltar mèrits com podem comprovar més endavant.

de ser aixafats, com poden ser els cogombres <eh, Hermann??>. Doncs be, desprès de la pressió que van suportar "Pili i Mili" pel fet de substituir enguany a les "tres Maries", el cansament els hi va arribar prematurament molt abans que a la resta de castellers. Es per això que no s'ho van pensar dues vegades i van fer servir la K5 muntanya de bosses de la Colla com a matalàs, com podem veure a la foto I es per això que cal seguir els consells donats més amunt per tal de tenir un lloc confortable a "Plaça". P.D.: Si algú es va trobar l'entrepà convertit en sandvitx extraplà, ara <al cap d'uns mesos> ja sap que va passar.

EL DESCANS <merescut> DE LES NOVES MARIES Només un suggeriment de cara al proper Concurs: si us plau, ompliu les bosses de plomes <les de ganso son les millors>. Pesen molt poc i d'aquesta manera millorarem la qualitat del merescut descans. Abstenir-se de portar objectes contundents tipus batedores minipimer <eh, Hermann??> o del tipus ampolles de vidre amb aigua <eh, Hermann??>. També eviteu els objectes susceptibles 20

iiVAl

"Catalonia is notspain". Potser aquell dia es trobava a la bugaderia. Sigui com sigui, aquell dia no ens vam quedar sense megapancarta, doncs els "hooligans" dels Castellers de Vilafranca es van encarregar d'animar el Concurs amb una pancarta gegant verda amb escut inclòs que cobria la grada cada cop que els seus marcaven un gol.... Perdó, volíem dir carregaven/descarregaven un castell de gamma alta. Si fa dos anys els "green hooligans" es van encarregar de donar una estètica futbofera amb bufandes del color de la seva colla brandint a l'aire, enguany s'han superat amb escreix amb aquesta pancarta. Sembla ser que aquests "hooligans" dels castells estan

ben assesorats des de el punt de vista mediàtic i saben com cridar l'atenció de la gent; el que ens preguntem es, quina en tenen preparada per a la propera edició del Concurs?? Potser un helicòpter que llanci una pluja de confetti verd?? Be, no donem idees de les quals ens haguem de penedir, doncs encara tenim fresca a la memòria la megapancarta que van passejar per la grada i una mica de ràbia si que en feia a la resta de les colles, més que res per la seva sobrada "suficiència".

VILAFRANCA "GREEN HOOLIGANS" Enguany vam trobar a faltar la mítica pancarta de Reclams publicitaris Taller de serigrafia Tampografia Retolació

Tel. 977 523 800 inpublic@in-public.es

inpublic.cat


Yaiza de la Cruz

A MALLORCA!!

tenia quatre proves, en una de les proves El divendres l^d'agost no era un divendres normal, perquè vam volar cap a Mallorca. ens tiraven ous, aigua i farina; per això d'anar a dormir ens vam haver de A i de 2 del migdia vam quedar per que abans a dutxar. Aquella nit, la canalla de Mallorca les dues sortia l'autobús fins a [aeroport de Barcelona. Dues hores després d'haver i la del Serrallo va dormir plegada. dinat va sortir el vol cap a Mallorca, que va El diumenge 3 vam anar a l'Aqualand, però durar 3/4 d'hora. En arribar ens esperaven aquest cop sense la canalla de Mallorca. Hi havien moltes atraccions i tobogans per gent de la colla de Mallorca. Ens van portar a dues o tres persones amb maletes a cada passar-ho bé. vam dinar allí i més tard vam marxar cap cotxe, juntament amb un/a casteller/a de Mallorca. El cotxe ens va deixar al col·legi a l'aeroport amb les maletes que havíem p_ortat a I' Aqualand. on ens allotjàvem. En arribar tots vam pujar les maletes fins a la classe on havíem de En arribar a l'aeroport es va perdre l'Alba. Per sort, la vam trobar de seguida. Després dormir. Després de deixar les maletes ens vam de sopar un entrepà va sortir el vol cap a Barcelona, on alguns dels pares ens menjar el sopar que cadascú havia portat esperaven. Ells ens van portar fins a la de casa seva. Acabat el sopar vam jugar a: "polis i cacos" i al mocador. En acabar els Plaça Imperial Tàrraco, on havíem quedat jocs era l'hora de dormir, la canalla al pis amb tots els altres pares. Vam fer amics i de dalt i els monitors al de baix. ens ho vam passar molt bé! El dissabte dia 2 el vam passar a la platja, amb la canalla de Mallorca . Ens divertíem fent castells i pilars a l'aigua i,alguns fins i tot van nedar més cap el fons, fins a unes roques molt altes des d' on es llençaven a - l'aigua. La Laura va fer trenes a tots els que li van demanar, més tard vam dinar i LÀ * en acabar un altre cop cap a l'aigua. Cap q les sis ens vam vestir perquè a 2/4 ' '$ de vuit els Castellers de Mallorca tenien sortida. A la sortida, a sant Telm van fer: un 3 de 6, un 4 de 6, 3 de 6 per sota i un pilar de 4. Acabada la sortida vam tornar al col·legi. Vam estar una estona corrent per allí i vam sopar. En acabar de sopar ens vam posar el banyador, i vam començar una petita gimcana. Érem quatre equips i la gimcana

A^

*>ì i

A LA PLATJA!! Marouane Laabas Sabíeu que la canalla de la colla va anar a la platja el dimecres 9 de juliol a veure els focs? A que no ho sabíeu ! doncs ara us ho explicaré. /'• • • -

-rfS

Ens vam reunir al local i quan tots vam arribar ens vam posar en camí cap a la platja del Miracle. Quan vam arribar a la platja vam posar les tovalloles a la sorra i directament a remullar-nos i mentre una meitat ens divertíem , jugàvem, fèiem uns quants castells etc l'altre meitat feia mes del mateix i després quan alguns nens sortien de l'aigua van tindré la fabulosa idea d' enterrar a I' Ariadna, l'Arnau Borràs a l'Arnau Franquet i al Roger. Més tard vam anar al local a sopar. Alguns volien frankfurts, altres llom i altres llonganissa. Quan vam acabar de sopar vam anar a veure els focs. I ben satisfets dels focs i del dia que vam passar amb la colla cadascú se'n va anar a casa seva. PIWVVBLAYA21


Nadal

Baixada del "Pajaritu" wm i Palamós

Com cada any el matí del 6 de Gener.Vam rebre la v i s i t a de tres p e r s o n e s distingides: els Reis d ' O r i e n t ! Abraçades, petons i mostres d'afecte eren aportades per ' la canalla. I la reialesa .després de signar el llibre d'honor de la colla, els hi va donar petits 0 de vegades grans paquets portats des dels mercats d' Orient. 1 t o r n e m - h i al desembre torna el Nadal i amb ell el Tió, l'esperit el bosc, que ve a fer-nos una visiteta i a endolcirnos les festes, '" dolços, torrons i | llaminadures pels més petits , tabac pels més grandots i una cistelieta per l'Eva i el Mamert, els nostres estimats Barmans.

Potser per la seva naturalesa reivindicativa, la Festa de Carnaval a ^~ Tarragona ha estat " menystinguda i ha vingut a menys d'una dècada ençà. Sort en tenim de la proliferació de grups amb empenta, que intenten enriquir acolorir la nostra ciutat amb diverses iniciatives. És el cas del recent acte "La Baixada del Pajaritu". Nosaltres, aportàrem el nostre granet de sorra amb el "Pajaritu caminant" tot rememorant el nostre vintè aniversari. L'anècdota és que després de dues setmanes de minuciós treball, el dia de l'assaig general, la nit anterior a la Baixada del Toro, després d'una trompada el pilar se'ns va aixafar i vam haver de refer-lo a corre-cuita. Finalment, però, el dia de la Baixada el vamfer arribar a la meta sense problemes i de premi ens vam endur dos formatges de Tetilla.

GOIGS Í eSplaiS.

Marta París

Hi ha un grup de castellers i castelleres que durant aquest 2008 hem anat a diversos centres educatius, no pas per estudiar sinó per ensenyar el fet casteller; una demostració de gralles; de com pujar i fer propaganda de la colla, tot això a infants de 1 r a 3r de primària. La ruta que hem seguit ha anat des del CEIP els Àngels (on teníem "enxufe" amb el director); el CEIP Cèsar August (on hi van castellers de la colla ) i també eluEIP Serrallo, aquí no teníem cap casteller però que carai que porten el mateix nom de la colla!!! De tots ells podem dir que dels Àngels hem obtingut dues noves castelleres: la Candela i la Núria (que hi treballa de mestra), del ¿a**.** CEIP Cèsar .»August no hem obtingut nous castel|eres però l'Arnau Borràs va fer una demostració a la seva classe i del CEIP Serrallo cal destacar l'anècdota d'una nena de 1 r de primària: mentre explicàvem el taller va dir que tenia una samarreta de la nostra colla i que volia fer castells... sabeu qui és aquesta nena: doncs l'Ariadna!!! El taller el fem els divendres de 15 a 17h, això comporta que molts de nosaltres hi anem sense dinar, però que carai si volem que els nens i nenes de Tarragona coneguin la colla i s'hi apuntin hem de fer esforços de dieta!!. Vull acabar l'escrit recordant que enguany també hem començat a treballar amb els esplais, els primers, el del Serrallo.

,y

*1MHN*i

^*^^

YA BLAVA

La Bisbal 15 d'agost

Gornal

Setmanes abans vaig començar a plantejarme per què no fer un esmorzar a la meva xabola (cal Gornal), per després anar a veure la diada de castells a la Societat i la idea va començar agafar cos. Primer érem 8, després 12, potser un autocar i finalment unes 20 persones. Va arribar el dia assenyalat i abans d'anar a matinades vaig deixar la beguda en fresc i el foc encès. Els primers en arribar em van ajudar a parar la taula i sobretot a fer l'all i oli, a partir d'aquí s'obren els p r i m e r s quintets, surten els p r i m e r s riures i acaba arribant el gruix de la expedició. ^SSt Després de la volta de rigor per la xabola posem la carn al foc i cap a la taula, costelles per aquí botifarra per allà i una mica de vi del Penedès es clar, cafès i una mica de ressplis, el chartreusse es va quedar a Tarragona i ja estàvem tots a punt per la diada de la Bisbal. Cap a la Societat i falta gent! Vam veure bons castells, segurament es l'únic que canviaria d'aquell dia. Es millor fer-los que mirar-los oi?


Pedraforca vs Txindoki.

Tonivaiis

Fideus made in

pska

Per no trencar la tradició el penó de la CXS va Sí, aquest any hem canviat de cuiner i si abans tornar a onejar al Pollegó Superior (2.497 m) teníem en Ferran Adrià "Garrutxero", ara els mlndundis han agafat el poder i ja caminen tots del Pedraforca. L'ascendo la vàrem fer la sols en el mon de la cuina, no cal anar al Bulli Montse, l'Oda, i jo mateix. La portadora del perfotre's una bona fideuà, ni pagar-ne |es ganes, penó va ser la baixeu al local i tasteu-los, els mallorquins es van Montse, així com y'a/arfins i tot les forquilles !!!! l'aixeneta del pilar El nous cuiners que vam fer al refu. el David Porta , Un parell de caps de el Raül i tota la \\ \ -t,: setmana després tropa que vam poder disfrutar , s'apropa als de l'equivalent basc fogons, el "caíxundeiu", les al Pedraforca, el birretes i el Txindoki o Larrunarri iy> fumet fet amb (1.346 m) el cim més™ carinyu, fan la emblemàtic d'Euskadi,' resta. En la pujada hi va "y i Tot plegat participar la Montse. ;-*C™BHA-> 435?&> acompanyafde meló amb pernil i el vi de Bot. l'Oda, en Pska jo. i k>^rS •!>?•" ^^ No n'neu quedat fins els nassos de meló amb es va caracteritzar per la quantitat de fang que pernil? hi havia. Per aquest motiu vam renombrar el cim amb el nom de Fangueti. Per cert, cal fer Víctor Franquet Blog de la Canalla notar que n'hi ha que encara hi ha algú que duu fang a les botes. Hola canalla, Fa 2 anys es va crear el bloc de la Canalla dels Xiquets Ü*H«I>*J1WE~7 ^«tornio Viêt-nam Cambodja Elena Guzman del Imagina't que estàs al bell mig del mar, sents els raigs de sol a la cara; olores la sal de la mar; Serrallo, «, respires l'aire de la serenitat i escoltes el silenci és a dir, de la quietud. Quan obres els ulls , crestes de com un grans dracs t'acompanyen en llur viatge, et diari protegeixen, et guien pel camí, convidant-te a personal experimentar sabors i textures d'unes menges on saboroses on la verdura, l'arròs i el marisc trobareu adquireixen una major dimensió. resumit tot allò referent als petits de la colla. Imagina't un mercat on la vista no t'arriba a Aquest bloc és fàcil de llegir i d'entendre, a reconèixer tots els colors, on l'olfacte no més a més, ve acompanyat de moltes distingeix ni la meitat de les sensacions d'allà fotografies que segurament us distrauran una a on et transporten. estona i us permetran explicar en primera Imagina't uns ulls que t'acaricien amb la major persona que, vosaltres sou el pom de dalt dels dolçor i tendresa haguda. Uns ulls negres Xiquets del Serrallo. Finalment, us recordo que profunds que et conviden a experimentar, des qualsevol informació, document o fotografia de la humilitat i senzillesa , un món replè de serà benvinguda i publicada¡ sensacions que et recorden que estàs viu!! Tot això i molt més, es Viêt-nam

ÏOC&

del fieücodtn Cuina Casolana Tipie de Pescador

C/ Sant loan n° 8 bx. (El Serrallo) Tel: 977 242 169

Mòbil: 653 944 938

í PINYA BL


l

Sm

Cr

A Galeres......

O

JosepFranquet

Pels vols del mes juliol, cada cop que em trobava a l'amic David em recordava, que a la Colla hi falten mans, però un dia al veure'l de nou i quant ja estava preparant la resposta, em va sorprendre amb la proposta de fer una sortida amb llaüt, amb la gent de la Colla. Coneixedor de la meva vinculació amb la Secció de rem del R. Club Nàutic de Tarragona, ens vam ficar d'acord de tirar endavant la idea i després de varies trobades, per fi, van trobar el dia per sortir a bogar. El llaüt es una embarcació molt agraïda, per que la seva estabilitat i amplada, per això a la majoria no els fa por. Un cop tots a dalt i amb "overbooking" de passatge, vam començar la pràctica del rem fixe, amb molta feina per la coordinació de moviments, però amb molta gresca, anàvem avançant. Els banyistes de la platja estaven espectants per la visió del "cayuco" que s'acostava a la costa, ple de gent. Sort que la mar estava con un mirall, no es va marejar ningú, i sense gaire esforç i poca coordinació, arribàrem al Nàutic. "No entec perquè, s'ha d'entrenar tant per remar?" Em deia la Marta, jo vaig arronsar les espatlles i em vaig quedar amb cara de circumstàncies. Tots contens de com vam passar la tarda, tret del David, preocupat pels que no es van assabentar a temps i volien, remar. Li proposo repetir la sortida més endavant, sense cap problema.

"Vtv'*lfc

I la setmana següent, tornem-hi ,de nou al mar amb tripulació diferent. Amb algun ex remer, més la Marta i el David, això si tots més coordinats, aconseguim fer la palada complerta i picar-ne vint de fortes, tots suats i satisfets, desembarquem. I, al recollir, la Marta hem diu "Ara sé, perquè s'ha d'entrenar..." Acabem el dia tots sentats a la terrassa del Club, gaudint d'una cervesa ben fresca. Ens acomiadem, però " El divendres hi ha assaig.. " em recorda el David.

aaPlW\A BLA.VA

O U

I

2 a ExpedÍCÍÓ E u s k a d í

pska

Un altre cop alguns malalts de castells que també ho son del Nàstic, van anar a VitòriaGasteiz i a Donosti, com sempre van practicar el chartressing, activitat consistent primer en cercar el preuat oli grogós made in Tarragona , segon intentar comprar-lo i tercer i sinó s'arriba a un bon tracte mercantil, exhaurir-ne les existències. Cal destacar que a Donosti vam estar acompanyats d'un grup de figuerolins i de castellers de Gràcia. Un incís us recomano que no dormiu mai acompanyats del Gassiano i del Miquelet, les vostres oïdes us ho agraïran.

Cap Higuer 23/07/08 Final GR11 <Transpirinenca> Beta* Finalment el Lluís "Skin" va completar la ruta que travessa els pirineus de costa a costa, o sigui, de la Mediterrània al mar Cantàbric, del Cap de Creus <Catalunya> al Cap Higuer <Euskadi>. El Lluís va necessitar quatre anys <fet amb etapes d'una durada de 10 dies per any> per a recórrer els gairebé mil quilòmetres de punta a punta i salvar desnivells de mil metres. El primer any va estar acompanyat pel Francesc Casares, el segon pel Pakito Virgili i el Joan Aixut, el tercer i el quart es va haver de "buscar la vida", doncs els companys de viatge el van "abandonar". Per sort, amb un bon mapa, sentit d'orientació i, sobretot, moltes ganes l'aventura va arribar a bon port, i mai millor dit. Val a dir que es una ruta molt dura i difícil per la distància a recórrer i els desnivells a salvar com fem esment més amunt <possible causa dels "abandonaments">, ! però l'experiència vital ¡resultant noté preu. Vinga Serrallencs, animeu-vos que vosaltres podeu!!!!! |A la foto podem ¡observar el Lluís amb la bandera de la Colla al Cap Higuer amb tots els quilòmetres de la Transpirinenca a la seva esquena.


Ia

mou

colla

i a més a més Hem fet la calçotada, hem participat al campionat de bàsquet entre-colles i en vam sortir prou ben parats ( millor afició ), hem montât paradeta per

St.Jordi, hem fet la musclada de * la Tecla al Serrallo, hem fet sopars, ètnics al local (basc, andalús, del Bergadà i galleg),de nuvatus, hem rigut, hem xalat i sobretot hem gaudit fent el que ^ ens agrada, Castells.

i

la diada El Lluís Marçal va ser premiat amb el títol de "casteller de l'any 2008". Un premi a vint anys dedicats a la colla i a la seva tasca en els inicis de l'anomenat periodisme casteller ( te'n recordes de |a primera retransmissió castellerà en directe des d'Alforja ).

rfï '< •IKÍti Ü en i m a t g e s La diada de la colla Gràcies a la Caria, la Maria i la Mireia vam recuperar uns exitosos play-backs. L'Eva ,el Mamert ,el Ramón i en Palamós van cantar-nos la cançó del XXè aniversari. La Gemma va organitzar un concurs de Truites, que van guanyar el Dani Nen (més original) el Víctor Franquet (millor presentació) i el ps/ca (més bona), aquest últim premi havia de ser pel David Porta però al jurat femení no li agradava el peix. Un altre cop el partit de futbol entre solters i casats van guanyar-lo els casats (un altre cop serà pipiólos) Per primer cop vam muntar un campionat de Tennis-Wii i el premi se'l va endur l'Eloi.

PINYA BLA


e I /4 i cinc d'una, 3/9 amb folre de la Vella de Valls, ni amb la Vella s'omple la plaça (Foto-3). 2/4 d'una, Castellers de Vilafranca inenten el 2/9 amb folre i manilles ( foto-4 ), el castell més important fins aquell moment,un gamma extra, a la fi. Veure castells de gamma extra era la finalitat d'aquesta diada quan ens la van vendre, i la veritat només n'hem vist un de descarregat en quatre anys, sort que encara tenim el concurs. De moment. Ho seguiu veient tant ple com jo? Algú veu la plaça plena?

AL LORO

1

Diada del primer diumenge de les festes, (St.Ferriol), la premsa i els polítics, ens enganyen, distorsionen i ens volen fer veure coses que no són ni de bon tros com ens volen fer creure. Els números i les imatges canten per si soles. Ens parlen de places plenes de gom a gom, veure foto-1, a les dotze , primer castell del dia 2/8f de la Jove. Ho veieu ple? No siguem dolents i malpensats, potser era massa aviat i el castell no s'ho valia (amb aquest comentari no pretenc treure-li importància a un 2/8f.). 12:1 Oh. intent de 2/8f dels Xiquets de Tarragona, sembla ser que tampoc causen massa expectació (Foto-2)

U

Si voleu ens podem estalviar les fotos de les següents rondes, però va...no, publiquem-les, que no diguin que les altres estaven fetes massa aviat. (Foto-5 ) foto 5

imim

v

***. a

^ii «*&. r •—£i¿

INYA BLAVA


i ot

e I Veient les imatges es veu clarament que la plaça no estava atapeïda i que la gent arribava com a molt lluny a l'alçada del carreró de la Palma, per tant es va ocupar un espai aproximat de 2300 m2, ara ja podeu fer càlculs. Bé doncs aquí teniu el càlcul fet per la regidoría de Cultura i publicat al butlletí "Tarragona Municipal"( Foto-6), sembla ser que el dia de l'ascens del Mástic a Santa Tecla en xifres primera hi « havia el 0 Castell de Focs: 30.000 mateix õ nombre Pilars caminant de la Mercè: 12.000 d'assistents, Diada castellerà primer diumenge: 10.000 algú recorda Rosendo: 10.000 fins on Electo Mariposa: 9.000 arribava la gent i com Plaça Friki: 8.800 n'estàvem Obrint Pas + La Troba Kung Fu: 6.000 d'apretats? Revetlla de colles 6.000 No creieu que hi havia més Elbicho: 5.000 gent per la Diada de Sta. Tecla, l'autèntica, tot i la pluja?, Regidoría de Festes, perquè no us interessa publicar aquesta dada al butlletí municipal? Perquè us heu entestat en intentar difuminar i restar-li importància a la diada de Sta. Tecla? Això beneficia al món casteller tarragoní o només a alguns que en formen part?

Vull aprofitar aquestes ratlles per explicar una petita anècdota que succeí a la sortida a Els Pallaresos (Els Pallaresos és aquell poble on sempre s'acaba la cervesa). Suposo que a la majoria us importarà poc o gens, però com l'article l'escric jo, l'escric sobre el que vull. Normalment la meva missió és fer de lateral, si no, faig del que calgui (també normalment). A la diada dels Pallaresos (que és aquell poble on després d'acabar-se la cervesa també s'acaba el vermut) el company Alfred estava cantant la pinya d'un castell de set, m'anomena i m'indica que vaig de primer lateral al lloc tal i segueix cantant la pinya. Al finalitzar la cantarella i aprofitant que l'Alfred passava pel meu costat li vaig preguntar: -Alfred, a qui tinc de segon lateral? I l'Alfred, que és molt educat em va contestar: -estàs preocupat per això? -home que vols que et digui... -Doncs no t'amoïnis, total, vas sol. Al finalitzar aquest intens diàleg ens vam quedar uns segons mirant-nos i després vam començar a riure. No cal dir que a partir dels Pallaresos (maleït poble on s'acaba tot) aquest diàleg ja s'ha convertit en un clàssic a plaça. Abans de despedir-me vull donar les gràcies a l'Alfred (per motius obvis) i felicitar a l'equip que feu la revista ja que si no som colla de 9 si que tenim una revista de 10. També vull agraïr al Pska i a l'Isaac la seva dedicació aquests anys, per mi han estat els millors anys des de que estic a la colla. Moltes gràcies per la vostra dedicació.

Ara us transcriuré un bocinet del que va dir un membre destacat de la Colla Jove al vilaweb del dia 20/11/2008 "Tarragona hauria de continuar potenciant la diada de Santa Tecla ( quina mania amb canviar el nom de les coses ), perquè les colles li donin més importància". Sembla que fins i tot ells reconeixen que la fórmula no funciona. És que no s'està potenciant prou? És que les colles convidades, a dit, no es prenen la diada seriosament? Ara, tot i així, sembla que cada any les convidareu. Senyors de Festes, quin interès teniu en vendre fum? A qui voleu afavorir? Quan costa aquesta diada a la ciutadania?Amb quin criteri es seleccionen les colles convidades? siusplau sigueu transparents. Un caprici de la Regidoría de Festes amb el suport de la Colla Jove i el vistiplau dels Xiquets, que no sabem ni quant costa.

pska

PD: Menció honorífica especial per l'èpica de la grallera de la sortida a Vilaplana. Mai havia patit més per la gralla que pels castells; ànim i endavant. Darío Cortès

cosí

Restaurant Cafeto

Menús

Plats combinats

Paelles

Entrepans

Verge Misericòrdia, l 2 - TARRAGONA Telèfon 977 21 87 62

PINYA BLAVA


Cristina Ciraldez

I Ce La importància d'estirar i tenir una bona preparació física. Amb el pas del temps, el nostre cos es va deteriorant poc a poc. Existeixen diferents formes amb les que podem tenir cura del nostre cos, com per exemple: tenir uns hàbits de vida saludables, tenir cura de la nostra dieta, fer una mica d'exercici i dormir entre unes 7 o 8 hores cada dia. Però hi ha moments en que al cos li demanem que treballi amb més intensitat, i per tal de que respongui amb efectivitat i no es ressenti l'hem de preparar. Una bona forma de fer-ho és fer un bon estirament abans d'una activitat esportiva. Amb l'estirament el que busquem és una adaptació del cos a l'activitat que farem. Si escalfem al principi de fer exercici o abans de fer un major esforç físic evitarem moltes lesions que poden anar des d'una sobrecàrrega muscular, passant per una contractura i fins i tot pot arribar a mals majors. Però, també podem patir lesions si; som imprudents al fer exercici, si oblidem les regles de com hem d'actuar davant de la pràctica que estiguem fent (com per exemple quins son els passos per pujar al castell o quina posició hem d'adoptar a la pinya per aguantar tot el pes del castell), si superem el nostre umbral de fatiga (al superar aquest umbral és quan ens podem lesionar i escalfant el que fem es augmentar aquest umbral), i menysprear el perill del que estem fent. Per tal d'evitar aquestes lesions indesitjables, hem de ficar-hi tots de la nostra part, ensenyant als que s'inicien, obligant o recordant com hem d'actuar en cada moment, coneixent les nostres possibilitats i sent conscients de quan arribem a la fatiga, escalfant abans per preparar al cos i estirant desprès per tal de que el cos torni a les seves condicions normals de repòs, valorant el perill, mirant que el terreny sobre el que fem castells sigui adequat, educant sobre els riscos i ensenyant a gaudir dels castells.

Programa d'escalfament i estirament ...de canell

ve

...de tronc, abdominals i maluc

...de bra cos

'} • •

.de cames, turmells i peus

-

i

,-

.

.de coll

•'

RESTAURANT

CAL PETER" Tel. 977231 466 www.calpeter.com restaurant:?» calpeter.com

INYA BLAVA

DO

í

/?\ 1

)


A GALET HO HAVEU VISTPPPP Diuen que les presses son males conselleres i aquesta dita es va poder aplicar a la Dèlia Marquès la passada primavera. Amb motiu d'un congrés internacional d'oftalmologia al Palau de Congressos de la ciutat, les presses de la Dèlia li van impedir de vestir-se de manera complerta per a la actuació prevista <uns pilareis de no res>. El resultat, una combinació d'estils molt allunyats l'un de l'altre; vaja, que no lligaven de cap manera. Aquesta foto reprodueix l'efecte "Telenoticies", o sigui, presentadors ben mudats de cos amunt i informals de taula avall. Una cosa està clara, a la Dèlia li hem de reconèixer la valentia <i l'amor a la Colla> per presentar-se d'aquesta manera tan poc castellerà. Això si, a la hora de fer-se la foto es va voler acompanyar de dues castelleres <vestit complert> com son la Isa i la Carme. Potser marqui tendència i a les diades caloroses tots amb pantalonets curts Qui sap ü P.D.: El color de les sabates es optatiu; aquí son vermelles amb llacet inclòs.

AUTOCARS D É J E S E

NIKA

LLEVAR... D E I X I ' S LET

PORTAR... YOURSELF

CO

• Pol. Ind. Riu Clar, Parc Industrial 5.1.5. C/ de L'estany, nau 52 a 57 • 43006 TARRAGONA • Amadeus Mozart, 96 • 43007 TARRAGONA •Tel.: 977 242 460 • Fax: 977 232 314 • nikaOautocaresnika.com www.autocaresnika.com

•fllgBCTHTOM


A GAIET Vet aquí la desfeta dels Xiquets i Xiquetes del Serrallo després d'una gran actuació, tant trapelles que semblen quan estan desperts i mireu el goig que fan tots C^ÍM ^W9 ^M ~i clapats. '* ?lm.' ^V Unes somien en anar de botigues, d'altres amb el caliquenyo, que fa estona que no pipa però que encara nota a la boca, d'altres amb bolets o de la feinada que dóna netejar-los, una somia

A™r^cN

K t Wolksvagen que l'ha de dur arreu del món, l'altre amb els trapelles de la canalla, algun mig amagat en ser cap de colla i la resta, la majoria, amb la cerveseta ben fresqueta que els espera en aterrar al Serrallo dels mortals. L'equip redactor provisional de la revista espera que no us hagueu quedat com els companys de les fotos després de llegir aquesta revista, sinó, malament rai. Gràcies a totes i a tots.

soiHlvlY/vlflffiMffl


\

F W

Port de Tarragona


v^Venda i lloguer-City Tours • - , --

c.La Nau 4 43003 TARRAGONA tel.977 243 938 info@gualass.com www.gualass.com