Galleri NB Magasin - efterår 2016

Page 1

1

efterår 2016

EFTERÅR 2016

Bentemarie Kjeldbæk Charlotte Neel Ritto Paul Smulders Zygimantas Augustinas Kasper Møller Christiansen Zoran Juresa DROPS


2

galleri NB - et niveau bedre? 29 år i galleribranchen, og dermed masser af erfaringer i bagagen, dækker godt over vores ønske om at kunne dele glæden ved kunst med så mange som muligt. Det er vores overbevisning, at tillid og troværdighed i udviklingen af forholdet mellem os, kunstnerne og kunderne er helt afgørende for overlevelse som et anerkendt galleri. Ordentlighed og service er hele tiden i vort fokus, uanset hvem vi taler med, og hvor de bor. Kunsten er for os at vælge de kunstnere og de kunstværker, som giver os selv, og dermed vores kunder, de bedste oplevelser. No compromise ..... Ikke alene privatkunderne skal være tilfredse. Også erhvervskunder og institutioner skal være vore bedste ambassadører, når vi har afleveret kunsten til dem. Referencerne fra ind- og udland er naturligvis utallige, og vi glæder os hver dag over hvor mange mennesker,

der deler vores entusiasme for unik kunst af høj og markant kvalitet. At galleri NB er et niveau bedre er naturligvis en påstand. Det skal alle andre end vi bekræfte, men vi arbejder hver eneste dag på at gøre påstanden til virkelighed. Ikke noget med at læne sig tilbage og nyde succesen.Vi skal hele tiden holde fokus på, at fremtidens galleri NB med geografisk udgangspunkt i det centrale Jylland, fortsat skal være til glæde og gavn for de kunstinteresserede. Derfor fortsætter vi udviklingen af den kunstneriske profil samtidig med, at vi fortsætter indsatsen for at gøre galleri NB endnu mere tiltrækkende for et stadig større publikum.

Vi ses Thorkild NB Nielsen


galleri NB main

3

Bentemarie Kjeldbæk DUO 13.08 - 17.09 Op til denne udstilling fortæller Bentemarie Kjeldbæk: Jeg har været i Spanien og Portugal for at tegne skitserne og har lavet en enkel og konkret farveskala. Det er komplementær-farverne, der fascinerer mig mest, rød/grøn, gul/violet, blå/orange. De hidser hinanden op, men giver også gråt på nethinden, så farverne bliver rolige. Denne dobbeltvirkning i farverne bruger jeg også i motiverne. Den spanske madmarkedsdame med sin fisk: så er de to, som hofdamen og prinsessen i Velazquez’ ”Las Meninas”, der hænger på Pradomuseet i Madrid. Joan Mirós drillende figurer, Salvador Dalis højhælede sko, tyrehovedet, der kigger på dig, hovedfigurer og bi-figurer, to farver, to figurer. Der går mange skitser til, førend den rigtige er der i grundkompositionen, som enten kan være figurer i lodret/vandret, cirkel, bue eller diagonal. Jeg maler kun i de helt ægte farvepigmenter, og river dem selv i fransk terpentin og harpiks fra grantræerne. Jeg maler på håndvævet belgisk hørlærred, som jeg præparerer i mange tynde lag af læderlim og titianhvidt.

Det kraftige lærred kræver håndlavede blindrammer, for det trækker sig i processen. Jeg er vild med de gamle maleteknikker, som er dem, jeg ser i de store værker på museerne. Vi lærte dem dengang på Kunstakademiet i København, og jeg prøver at føre dem frem til i dag. Jeg gik på akademiet fra 1976 til 1984 og er i samme generation som de Unge Vilde, men valgte allerede dengang at gå mine egne veje efter mødet med Spanien og den spanske kunst. Igennem årene har jeg udstillet på mange kunstmesser i ind- og udland, har været 25 år i Galerie Asbæk, og er repræsenteret på flere kunstmuseer i Danmark. Udstillingen i galleri NB er Bentemarie Kjeldbæks første i Viborg siden hendes udstillinger i de tidligere gallerier Wi og Ho samt Viborg Kunsthal.


4

NBeX project

Charlotte Neel Ritto MIND MATTER 13.08 - 17.09 Det er fjerde år i træk, at Charlotte Neel Ritto udstiller i NBeX project. I sig selv et projekt, idet Charlotte Neel Ritto på den måde afrunder endnu et studieår på Rietveld akademiet i Holland. Hendes udvikling har været markant og nærværende og udstillingen mind matter er ingen undtagelse. Som de tidligere udstillinger en denne stærke sager. Denne gang betragter Charlotte Neel Ritto vores forhold til angst, følelser og absurditeter omkring det uventede, det ukendte, det overraskende. Herunder flygtningeproblematikkerne. Hvordan reagerer og agerer vi på flygtninge? Dem vi ikke kender? Dem vi ikke nødvendigvis elsker? Kunstneren udtrykker sig denne gang gennem malerier, hvor hun gør spørgsmålene nærværende på et stærkt kunstnerisk fundament. Charlotte Neel Ritto har også skrevet et essay, som med forskellige synsvinkler undersøger temaet. Dette essay kan læses på vores hjemmeside, Charlotte Neel Ritto, Downloads.


galleri NB main

Paul Smulders REFLECTIONS 24.09 - 22.10

Hovedtemaet i Paul Smulders kunst består i dag af motiver fra naturen. I udstillingen ”Reflections” fokuserer han på motiver, der malerisk transformeres og gentages på lærredet, så de samtidig fremmaner fornemmelsen af hvordan naturen kan reflekteres i vand. Paul Smulders ønsker ikke, at malerierne gengiver naturen, som der ser ud. I stedet ønsker han i langt højere grad at gøre maleriet til en selvstændig oplevelse. Det indebærer også, at han ofte tilføjer andre materialer til malerierne således, at der opstår nye strukturer i overfladen. Paul Smulders arbejder minder om et dynamisk væv af organiske former, men man kan også betragte visse malerier som abstrakte. Altså malerier, der umiddelbart ikke refererer direkte til naturen.

5


6

galleri NB center

Žygimantas Augustinas PICTURE DEMAND 24.09 - 22.10 Et kunstnerisk forskningsprojekt Zygimantas udstillede første gang i galleri NB i 2012. Han har siden arbejdet utrættelig på at udforske sin kunst og skærpe den til det yderste. Det medførte at han afsluttede en PHD i form af en udstilling sidste vinter. Denne udstilling så vi, og blev meget fascineret af hans stærke udtryk. Siden har han fortsat sit arbejde, og det er resultaterne heraf, som han udstiller i galleri NB. Han fortæller om sit projekt: Før i tiden troede folk på videnskabens kraft, og forskellige ”videnskabelige” målinger blev taget for givet. Antropometri og craniometry (videnskabelig måling af menneskekroppen og kraniet) blev brugt til at definere forskellige menneskelige kvaliteter. Hvad ville der ske, hvis jeg anvendte nøjagtige antropometriske målinger på mine malede portrætter? Kan disse målinger sige noget om en person, hvis jeg

genskaber dem en til en? Hvordan vil mit selvportræt ændre sig, hvis jeg ændrer på proportionerne af mit kranium i henhold til målingerne af kendte mennesker eller måske endda efter hverdagens brugsgenstande? Disse overvejelser er kernen i mit projekt kaldet ”Picture Demand.”


NBeX project

Kasper Møller Christiansen 180 GRADER 24.09 - 22.10 Statement: Det er en udstilling, der personligt og implicit fortæller, hvordan livet kan ændre sig 180 grader på meget kort tid. Vi er, hvor vi er, fordi vi tænker sådan. Den kan til tider være svær at sluge – og niveauet dybere - til at tænke på, hvorfor vi tænker, som vi gør. Udstillingen arbejder med spørgsmål, jeg konstant stiller maleriet/livet, og om hvordan man kan stille dem bedre, for at få et bedre liv. Kasper Møller Christiansen er fra Viborg, studerer på kunstakademiet i Wien og skabte sidste år et megamaleri til Billboard Painting Festivalen. Hans udstilling i NBeX project er hans første soloudstilling i galleri NB.

7


8

galleri NB main + center

Zoran Juresa ORBUS TERRARUM 29.10 - 26.11 Zoran Juresa kommer oprindelig fra Kroatien, hvor han blev uddannet på Kunstakademiets arkitektskole i Zagreb, som både kunster og arkitekt. Han flyttede til Danmark i 1994, og tog sin master i arkitektur fra Arkitektskolen i Århus i 1998. Han er i dag partner hos KPF arkitekter . Som arkitekt er Zoran en markant designer og har skabt en række bemærkelsesværdige bygninger. Blandt andet den nye Landsret i Viborg. Som billedkunstner er Zoran Juresa den følsomme og romantiske maler. Hans ofte store lærreder er en vandring ind i smukke og stemningsfyldte natur/ universer med links til drypstenshuler, vand, lys og skove. Udstillingen i galleri NB bliver opdelt i to sektioner. I MAIN gallery udstiller kunstneren Zoran Juresa, mens CENTER gallery viser skitser, tegninger og bygninger af KPF arkitekter, hvor Zoran Juresa er ansvarlig arkitekt.

Professor John Cava (Oregon University) skriver om Zorans billedkunst: ”Nowhere is Juresa’s affinity with the 19th Century romantic painter J. M. W. Turner more clear than in his most recent paintings such as White Winds, Hidden Landscape, Still Water, Blue Horizon and others. These canvases attain the subjective feelings required of Burke’s definition of the Sublime, for him the most powerful human emotion. In these canvases, there is always light, though layered and shrouded in what Burke called, “well-managed darkness”. There is light in water, under earth, in trees and in the sky. These paintings document poignant moments of transition, moments of great potential; storms overpowering light, light breaking through storms, views simultaneously melancholic and saturnine, presaging foreboding and hope. We are drawn into Juresa’s vision via Burke’s essential components of the Sublime; Vastness, Infinity, Obscurity, Darkness; fundamental and contradictory aspects of the human spirit that perhaps only art can adequately describe.”


galleri NB main

Andrea Damp SÆTTER DAMPEN OP 10.12 - 28.01 Andrea Damp er en speciel kunstner. Med hendes stigende anerkendelse er hun også blevet en efterspurgt kunstner, som i det forløbne år har deltaget i de store tyske kunstmesser og haft soloudstillinger i Frankfurt og München. Derfor er vi stolte over at kunne få lov til at præsentere hendes nyeste malerier på denne udstilling, som åbner tæt under jul. Andra Damp inspireres af naturens opblomstring og forfald. Hun bringer haven ind i atelieret, og mens hun maler på sit lærred ændres farverne på op- og afblomstring i haven i forhold til årstiden. Dermed fastholder malerierne så at sige det, som har passeret.

9


10

NBeX project

Karsten Kjærulf-Hoop (DK/D) & Sarah Joy Jungen (US) DROPS 10.12 - 28.01 DROPS - an animated experience - i samarbejde med GOTFAT 3240 håndtegnede og vandkolorerede værker udgør tilsammen animationsfilmen, Drops, der har premiere medio 2017. Drops er en film til både børn og voksne, der omhandler om naturens livscyklus og døden levendegjort i vanddråberne Philly og Lilly. Philly og Lilly kommer til jorden fra skyer over den jyske muld og leger ubekymret i den våde natur, men hvad sker der, når solen kommer frem og man som vanddråbe enten flygter eller overgiver sig til sin skæbne og lader sig fordampe. Det er en smuk fortælling, der italesætter livet og døden på sin egen finurlige måde, og filmen har allerede fået stor opmærksom i både ind- og udland på trods af den endnu ikke er færdigproduceret.

De to kunstnere og instruktører, Karsten Kjærulf-Hoop og Sarah Joy Jungen, udfordrer animationsfilmsmediet med deres hybridteknik, hvor Karsten Kjærulf-Hoop først tegner karaktererne på klassisk Disney-facon, hvorefter Sarah farvelægger hver eneste tegning med akvarel. Resultatet er en fantastisk smuk stil, hvor hvert enkelt frame i filmen er sit eget unikke kunstværk. Til udstillingen har Karsten Kjærulf-Hoop og Sarah Joy Jungen i samarbejde med galleri NB udvalgt enkelte originalværker blandt de 3240 værker/frames fra filmen (filmen varer ca. 4 min. 30 sek. x 12 billeder/ sek = 3240 billeder). Disse originaler kan købes på udstillingen. Gennem fotos og video får publikum på denne udstilling desuden et unikt indblik i den kreative og kunstneriske proces med at skabe denne animationsfilm.


galleri NB

Et nyt hjem for to

Jane og Michael er netop flyttet sammen, og har skabt deres første hjem i en 379 m2 store villa. Villaen er en arkitekttegnet murmestervilla fra 60’erne, som i forbindelse med overtagelsen er blevet gennemrestaureret med nye gulve, køkken, bad, terrasser o.s.v. I en åbenhjertig samtale fortæller de, at på trods af deres forskellige fortid, hvor Jane syntes mest om knald på farverne, loppemarkedsfund af god kvalitet komfort og anvendelighed, så havde Michael, fokus på møbler og lamper af kendte designere fra 60’erne. Derfor blev de enige om, at støtte op omkring villaens

sjæl og ånd fra 60’erne og samtidig tage individuelle hensyn til hinandens forskellige smag. Deres favoritter fra denne periode er Finn Juhl, Arne Jacobsen og Verner Panton, og derfor har de bragt netop disse designere sammen i de nye stuer. Dermed opfylder de også ønsket om at gøre deres hjem moderne i forhold til 60’erne og de kvaliteter, som disse danske møbeldesignere er kendt for. Kunsten? Kunsten rykkede ind i hjemmet, da Michael købte et Marius Martinussen maleri, som provokerede Jane.

11


12

galleri NB Jeg venter stadigvæk på at kunstneren maler det færdig, joker hun. Men det inspirerede os samtidig til at fortsætte med at indrette os med kunst.

værker ud til det nye hjem. Og her blev den endelige sortering foretaget og placeringer af malerierne bestemt og ophængt.

Vi fandt ud af, at det vigtigste for os var, at kunne gå på opdagelse i hvert enkelt kunstværk. Samtidig opdagede vi, at kunsten og møblerne passede ind i den nye helhed. Totalt set er helheden kommet til at afspejle vores personlighed. Vi fusionerede så at sige en minimalistisk holdning med en levende og vibrerende koloristisk sprælskhed, siger Jane.

Jane siger efterfølgende, at malerierne binder stuerne sammen til en helhed og giver samtidig de enkelt siddeområder hvert sit eget unikke særpræg og fanger essensen af vores ønsker med indretningen.

Processen har taget tid. Først besøgte parret galleri NB, hvor Jane og Michael brugte tid på at få fremvist en lang række forskellige kunstneriske genrer. Samtalerne og diskussionerne om hvad de hver i sær syntes var bedst gjorde det muligt, at udvælge en række kunstværker, som de begge syntes godt om og som havde høj kvalitet. Efterfølgende kørte galleriet alle

Vi føler, at vi har skabt et fælles hjem, med den indretning, møbler og kunst som vi elsker. Vi har fået et nyt hjem, hvor vi føler os hjemme. Men vi er også dynamiske mennesker, som hele tiden er i bevægelse, så vi fornemmer også, at det ikke slutter her. Måske kommer der skulpturer ind næste gang? Det er ikke til at vide. Vi er fortsat åbne og glæder os til at se hvad fremtiden bringer, siger Jane og Michael samstemmende.


galleri NB

Art Copenhagen 2016 - Selected 26.08 - 28.08 Vi er klar til at præsentere nogle af galleriets mest aktuelle kunstnere Andrea Damp, Henriette Hellstern, Kristian Vodder Svensson, Paul Smulders, Vilmantas og Zoran Juresa på årets kunstmesse i København. I år er messen flyttet til Bellacenteret, Center Boulevard 5, 2300 København, og vi glæder os til større stande og opbuddet af endnu flere udenlandske gallerier.

Bentemarie Kjeldbæk

Nye kunstnere: Galleri NB er altid i bevægelse. De nye kunstnere kommer som regel ind i galleriet via NBeX project. Det giver dynamik og mange spændende oplevelser. At der er undtagelser vidner blandt andre vores udstilling med Bentemarie Kjeldbæk i august og Zoran Juresa i november om.

Kunstforeningen NB Med 250 medlemmer i Kunstforeningen NB er der basis for en del arrangementer, som kommer medlemmerne til gode. Alt fra intime koncerter, kunstner foredrag, mad og kunst til rejser til galleriets kunstnere er på programmet. Medlemsskabet motiveres måske også pga to attraktive muligheder: 10 % rabat ved køb af kunst i galleriet. Deltagelse i årets lodtrækning på generalforsamlingen af over 30 stk. af bestyrelsen indkøbte kunstværker.

Zoran Juresa

Og selvfølgelig kan vi ikke lade være med at teste andre af uden først at skulle lave store udstillinger. F.eks. så vi for første gang nogle specielle skulpturer af Daniela Schönemann, da hun besøgte galleriet i juli, og vi udvalgte efterfølgende otte skulpturer i pæretræ til en mindre præsentation i galleriet.

13


14

galleri NB

Marius Martinussen - skitse til Randers Statsskole

Randers Statsskole Samtidig med at nærværende magasin går i trykken kommer den norske kunstner Marius Martinussen til Randers Statsskole for udføre en mega udsmykning af deres nyrenoverede elevkantine. En opgave hvor han maler direkte på væggene.

Hedeager Kirke Vilmantas Marcinkevicius har fået opgaven at udsmykke Hedeager Kirke i Herning. I første omgang arbejder han på et maleri på 3 x 2 m til placering på venstre side for alteret. Temaet er Skærtorsdag hvor Jesus til stor forundring for disciplene vasker Simon Peters fødder.

Rammeværkstedet NB: Ud over alle de normale indramninger af malerier, litografier, fotos og tegninger så laver værkstedet også specialopgaver. F.eks. denne 3 m lange indramning af en tusch tegning af Meydad. Rammen skulle være en med afstandslister og refleksreduceret glas. Vilmantas Marcinkevicius


galleri NB

Kunst + Mad til dem, der værdsætter de specielle oplevelser

Hver onsdag aften tilbyder galleri NB i samarbejde med Restaurant For Enden af Gaden en onsdagsoplevelse, hvis indhold er uforudsigelig på den gode måde.

Sådan gør du: Senest tirsdag kl. 16 tilmelding til galleri NB på: nbgal@nbgal.dk

Koncept: Kl. 17 onsdag aften møder de tilmeldte ind i galleri NB. Her får de en fortælling om kunst, en rundvisning eller måske noget helt andet!

Onsdag kl. 17.00 møder man op i galleri NB - forberedt på det uventede.

Kl. 18 går man på Restaurant For Enden af Gaden. Her står kokkene klar med en spændende kulinarisk ret baseret på lokale råvarer og et glas vin dertil.

Pris: Kun kr. 200,- som betales i restauranten

15


16

Udstillinger efterrår 2016 Main gallery

Center gallery

NBeX project

13.08 - 17.09

Bentemarie Kjeldbæk

Galleriets kunstnere

Charlotte Neel Ritto

24.09 – 22.10

Paul Smulders

Zygimantas Augustinus

Kasper Møller Christiansen

29.10 – 26.11

Zoran Juresa

Arkitektur udstilling

Galleriets kunstnere

10.12 – 28.01

Andrea Damp

Galleriets kunstnere

DROPS en animationsfilm

Åbningstider: mandag - fredag 10:00 - 17:00. Lørdage 10:00 - 14:00. Kunst + Mad hver onsdag kl. 17.00 - husk tilmelding. Ferniseringer: lørdage i tidsrummet 13:30 - 16:00.

Sct. Mathias Gade 14 - DK-8800 Viborg Tlf (+45) 8662 8224 · nbgal@nbgal.dk · www.gallerinb.com www.kunstunder10000.dk · www.kunstforeningennb.dk www.facebook.com/galleriNB · www.instagram.com/nbgalleri


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.