Page 51

Trouwen Goed geregeld! In aanloop naar de GROTE DAG, waarop jullie je liefde voor elkaar bezegelen met een huwelijk, moet je natuurlijk van alles regelen: de locatie(s), trouwkaarten, getuigen, de receptie, diner en feest, trouwauto, bedankjes, ringen, trouwpak en DE JURK. Een rijtje dat nog wel even aangevuld kan worden, maar waarin de zakelijke kant soms wordt vergeten. Want hoe je het wendt of keert; het huwelijk is óók een overeenkomst. En net als alle andere overeenkomsten die je in je leven aan gaat, is het hierbij ook – of juist – van belang om jullie zaken goed te regelen. Vergeet dus vooral de huwelijkse voorwaarden niet! Bij alles wat je regelt voor de grote dag is het belangrijkste misschien wel om te bedenken hoe je wilt trouwen. Dat is tot heden nog altijd automatisch in gemeenschap van goederen. En natuurlijk denk je er nu niet aan, maar als je ooit zou scheiden, gaan alle plussen en minnen door de helft. Past dit niet bij jullie situatie, bijvoorbeeld omdat een van beide partners een (studie)schuld of eigen woning heeft, ondernemer is of over eigen vermogen beschikt, waarde hecht aan onafhankelijkheid of meer verdient dan de ander, dan is het verstandig om de huwelijkse voorwaarden goed te regelen. Aangepast op jullie persoonlijke situatie en wensen voor de toekomst, alles is mogelijk. Er zijn vier standaardvormen van huwelijkse voorwaarden, maar omdat elke situatie anders is, kun je je hier het beste goed over laten adviseren. Bedenk wat jullie allebei willen, het huwelijk is tenslotte ook een overeenkomst waar financiële gevolgen aan zitten. Jullie trouwdag duurt – helaas – maar

een dag, maar deze voorwaarden gelden voor een veel langere periode. Zorg er dus voor dat het volledig naar jullie zin is, geregeld via een deskundig adviseur.

Taboe

Op huwelijkse voorwaarden lijkt soms nog een taboe te heersen, maar toch wordt het bij 30% van de huwelijken toegepast. Heb je het voor jullie trouwen niet geregeld, maar is het alsnog wenselijk? Geen probleem, ook na het huwelijk kan dit nog geregeld worden.

Wetsvoorstel

Er ligt nu een wetsvoorstel voor aanpassing van het huwelijksvermogensrecht. Hierin wordt bepaald dat stellen weliswaar in gemeenschap van goederen trouwen, maar met die voorwaarde dat ieders privévermogen voor het huwelijk, net als vermogen uit schenkingen en erfenissen, privé blijven. Dit vraagt om een nauwkeurige administratie, waarbij het belangrijk is te weten wat bij gehouden moet worden en hoe.

Samengesteld gezin

Stap je voor de tweede keer in het huwelijksbootje met een samengesteld gezin of gaan jullie samenwonen? Dan komen er nog veel meer zaken bij kijken: een ex-partner met ouderschapsplan, kinderen van je partner, afspraken over de opvoeding, rechten en plichten uit een eerder huwelijk en ga zo maar door. In deze situatie is het bespreken van huwelijkse voorwaarden onmisbaar. Want hoe ga je om met een eventuele erfenis voor de kinderen van jou en je partner en hoe zit het met de alimentatie? Een complexere situatie, waarbij vaak veel begrip is voor huwelijkse voorwaarden. Jullie hebben tenslotte al een scheiding achter de rug en weten hoe het soms kan lopen als er niets op papier staat. Meer weten? Neem dan contact op met Karina Beers voor een persoonlijk advies. Want natuurlijk leef je naar die ene mooie dag toe en zorg je ervoor dat ook alles voor de dagen daarna goed is geregeld!

Tekst: Maaike Verzendaal-Groot | Foto: Romy van den Boogaart

BrAM | 51

Profile for BrAM Magazine

BrAM september 2016  

BrAM september 2016 Break A Moment - Lifestylemagazine voor Hendrik Ido Ambacht en Zwijndrecht

BrAM september 2016  

BrAM september 2016 Break A Moment - Lifestylemagazine voor Hendrik Ido Ambacht en Zwijndrecht

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded