Huurdersmagazine JOOST - nummer 5 - oktober 2020

Page 1

NUMMER 5 • OKTOBER 2020 • MAGAZINE VOOR DE HUURDERS VAN JOOST

De 65plus-verhuisregeling speciaal voor senioren Verhuizen zonder zorgen

Samen met JOOST Vijf huurders de lucht in

Bloemetje van JOOST Waardering voor onze gouden huurders


JOOST Info Bereikbaarheid Telefoonnummer 088 008 14 00 (van 08.30 tot 17.00 uur) Internet www.wonenbijJOOST.nl E-mail welkom@wonenbijJOOST.nl Redactie JOOST communicatie@wonenbijJOOST.nl Twitter @wonenbijJOOST.nl Facebook @wonenbijJOOST.nl Instagram @wonenbijJOOST.nl LinkedIn @wonenbijJOOST.nl Postadres Postbus 825, 5280 AV Boxtel Bezoekadressen Kantoor Boxtel Brederodeweg 23, 5283 HA Boxtel Open van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 12.30 uur

Contactpunt in Rosmalen Achter de Driesprong 31C, 5241 TK Rosmalen

Melden van reparatieverzoeken Voor het uitvoeren van reparaties werken wij samen met verschillende bedrijven. Hieronder vindt u een overzicht van waar u wat kunt melden. Glasschade Huurders in: • ‘s-Hertogenbosch, Sint-Michielsgestel (exclusief Nieuw Beekvliet), Vught en Bernheze: 0800 020 50 50 (Midglas) • Boxtel en Nieuw Beekvliet in Sint-Michielsgestel: 040 244 06 47 (Swinkels Glas Eindhoven) Rioolontstopping Voor alle huurders: • 073 639 40 10 (RRS Nederland BV) CV-Storingen Huurders in: • ‘s-Hertogenbosch, Sint-Michielsgestel, Bernheze, Vught, Liempde en Wanroij: 0412 63 05 55 (Kemkens)

Open van maandag tot en met donderdag van 08.30 tot 12.30 uur

Let op: vanwege coronamaatregelen zijn wij alleen open op afspraak. Buurt Informatie Centra JOOST • Boxtel Oost: Hoogheem 72 • Boxtel Selissen: Baandervrouwenlaan 1a

• Appartementencomplexen Vinckenrode, Elisabethsdael, Princenlant, Cronenborg: 0412 63 05 55 (Kemkens) • Boxtel: 0900 821 21 74 (Breman)

• Hintham: Herman Moerkerklaan 295 • Rosmalen: Wethouder Noppenlaan 30

IBAN NL10RABO0108809625 KVK 16024825 BTW 002591029B01

Overige meldingen Voor alle huurders: • 088 008 14 00 (Woonstichting JOOST) of stuur een e-mail naar: reparatieverzoek@wonenbijJOOST.nl

Colofon

Ook JOOST werkt mee aan duurzaamheid Deze JOOST is gedrukt op duurzaam papier met PEFC-certificering en een Nordic Ecolabel.

Eindredactie Ineke van den Oetelaar, Sanne Verdonk Teksten Manon Pel, Peter de Koning, medewerkers JOOST • Fotografie Nina | Crebas Fotografie, Marcel Saris PdK Fotografie, Angeline Swinkels • Vormgeving Kippenvel Ontwerp • Productie Drukkerij Tielen

2 • JOOST

Het magazine is ook online via een bladerbare versie te bekijken via www.wonenbijJOOST.nl. Wilt u het magazine liever niet meer in print ontvangen? Stuur dan een e-mail naar welkom@wonenbijJOOST.nl.


In dit nummer

jaargang 2 • # 5 • oktober 2020 • oplage 7.300 ex. NUMMER 5 • OKTOBER 2020 • MAGAZINE VOOR DE HUURDERS VAN JOOST

De 65plus-verhuisregeling speciaal voor senioren

Lichtpuntjes

Verhuizen zonder zorgen

Samen met JOOST

Op de cover een huurder van JOOST: Familie Timmers uit Boxtel

Met 5 huurder de lucht in

Bloemetje van JOOST Waardering voor onze gouden huurders

Welkom bij JOOST 4 6 7

De 65plus-verhuisregeling: speciaal voor senioren Hans en Ciscy verhuisden naar een appartement: "We gaan hier niet meer weg" Ad en Annie maakten ook die stap: “We hebben hier ‘goeien aard’”

De gezichten van JOOST 8 10

Wineke en Caroline, woonmakelaars van JOOST Petra en Daniël, wijkconsulenten van JOOST

JOOST als een goede buurman 12 Nieuwe urgentieregeling: vragen & antwoorden 20 Zó huur je voor het eerst een huis

Samen met JOOST 13 16

Met vijf huurders van JOOST de lucht in Afstand houden én renoveren, dat valt prima te combineren

JOOST aan het werk 22 Ook nu werken we door 24 Nieuwbouw in de steigers

JOOST kijkt binnen bij 26 27

Nieuwe bewoners voormalige Pastorie in Boxtel Christien van der Pas uit Heeswijk-Dinther

Bloemetje van JOOST 28 Waardering voor onze gouden huurders

Na een zomer waarin we iets meer vrijheid hadden om te genieten, worden er nu weer meer maatregelen getroffen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Juist nu kijken wij graag naar de lichtpuntjes: naar de dingen die toch doorlopen, activiteiten die op een andere wijze doorgaan, mooie initiatieven die ontstaan en buren die voor elkaar klaar staan. Want door positief te blijven, kunnen we dit met elkaar volhouden. In dit magazine zie je hiervan mooie voorbeelden. Uiteraard hebben we ook aandacht voor de gevolgen van de aanhoudende maatregelen. Door de vele contacten met onze bewoners zien en horen wij veel. Denk aan eenzaamheid onder kwetsbare ouderen die hun sociale activiteiten en clubjes missen. Maar ook het aantal meldingen over burenoverlast stijgt. Mensen zijn vaker thuis en werken ook meer vanuit huis. Daarnaast heeft een grotere groep zorgen vanwege minder inkomsten. Er daadwerkelijk zíjn voor onze huurders en samenwerken met onze maatschappelijke partners is nu belangrijker dan ooit. Want prettig samen wonen, is waar wij ons dagelijks voor inzetten. Hoe dan ook, we moeten deze periode samen zien door te komen. En wanneer we een beetje rekening houden met elkaar, naar elkaar omkijken en ons houden aan alle maatregelen, gaat dat zeker lukken. Blijf vooral gezond! Rob Dekker Directeur-bestuurder Woonstichting JOOST JOOST • 3


Welkom bij JOOST

De 65plus-verhuisregeling:

Verhuizen zonder

Speciaal voor 65-plussers die nu een eengezinswoning huren en de stap naar een appartement willen maken hebben wij de ‘65plus-verhuisregeling’. Wij werken hierin samen met de Bossche corporaties Zayaz, BrabantWonen en Mooiland. Wilt u verhuizen naar een appartement? Senioren willen vaak zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, waar nodig met wat extra hulp. En dat wordt ook steeds meer van hen verwacht. Maar dat is niet altijd mogelijk in hun eigen woning. Bent u 65plus en wilt u misschien liever verhuizen naar een kleiner, gelijkvloers appartement, dicht bij voorzieningen? Het is verstandig om daar nu al over na te denken. Wij helpen u daarbij.

• U huurt bij JOOST, Zayaz, BrabantWonen of Mooiland. • U heeft geen huurachterstand en een positieve verhuurdersverklaring. Wat krijgt u van ons? • U krijgt twee jaar voorrang op het geselecteerde, vrij komende aanbod van WoonService Regionaal. • U kunt reageren op appartementen of gelijkvloerse woningen met maximaal twee slaapkamers of op seniorenwoningen. De regeling geldt niet voor nieuwbouw. • U ontvangt eventueel een tegemoetkoming in de huurprijs van uw nieuwe woning. • U kunt gebruik maken van een verhuiscoach. U krijgt dan een adviesgesprek en ondersteuning bij uw verhuisadministratie.

Wij helpen u om die stap kleiner te maken Misschien ziet u op tegen de verhuizing en een stijging in de huurprijs. Met de 65plus-verhuisregeling kunt u eenvoudig verhuizen naar een appartement. Eventueel met een tegemoetkoming in de huur. Ook krijgt u voorrang op vrijkomende woningen. Maak kennis met de verhuiscoach Bij een verhuizing komt ontzettend veel kijken. Een verhuiscoach kan helpen. De coach geeft advies en helpt met bijvoorbeeld het doorgeven van adreswijzigingen. En de coach kan meekijken met wat u verder nog nodig heeft. Zodat u zich nergens zorgen over hoeft te maken. Wanneer kunt u meedoen? • U bent minimaal 65 jaar. • U huurt een eengezinswoning met minimaal drie slaapkamers. 4 • JOOST

JOOST werkte al langer met deze regeling onder de naam ‘Maatwerk in Wonen’. De regeling is nu iets aangepast en wordt nu dus ook aangeboden door de Bossche corporaties. Dat betekent dat u door gebruik te maken van deze regeling ook eenvoudig kunt verhuizen naar een woning van één van de deelnemende corporaties.


zorgen

Denkt u er ook over om kleiner en gelijkvloers te gaan wonen? Maak dan meteen een afspraak met één van onze woonmakelaars. Op pagina 8 stellen zij zich aan u voor.

JOOST • 5


JOOST als goede buurman

“We gaan hier niet meer weg” Hans woonde 66 jaar in de Van Coothstraat, waarvan 43 jaar met Ciscy. Het echtpaar woonde er prima en zag er twee kinderen opgroeien. “Een fijn huis in een fijne buurt. Zonder gezondheidsproblemen hadden we er nu nog gewoond”, vertelt het echtpaar. Ze stonden al een tijdje ingeschreven voor een appartement, toen vorig jaar Vinckenrode aan de Monseigneur Bekkersstraat in beeld kwam. Hans: “We kenden de appartementen al en wisten dat het iets voor ons kon zijn. Toen JOOST het aanbood, hoefden we dan ook niet lang na te denken.” Verhuizen was een logische stap In hun oude huis kwamen Hans en Ciscy niet meer boven. Dat lukte niet meer. Ze sliepen ook beneden. Verhuizen was dus een logische stap. JOOST kende hun situatie. Binnen de regels van de 65plus-verhuisregeling kon de woonstichting met voorrang het appartement in Vinckenrode aanbieden. Hans lacht: “Hier wennen? Nee joh, we hadden geen minuut moeite met deze beslissing.” Ciscy vult aan: “De 65plus-verhuisregeling vonden we meteen interessant. JOOST regelde ook een administratieve verhuisservice, voor het overzetten van allerlei instanties. Heel fijn. Inpakken en verhuizen deden we zelf met hulp van familie en vrienden. Binnen drie dagen was alles geverfd en ingeruimd.” Alles is nu gelijkvloers Het echtpaar vindt de voordelen overduidelijk. “We hebben nu alles gelijkvloers en een ruim balkon met uitzicht. Aan de andere kant hebben we een brede galerij met zicht op de binnenplaats. “We noemen dat onze tuin”, vertelt Ciscy. “Daar zitten

Hans en Ciscy Langenhuizen en Ad en Annie TimmersVan den Langenberg maakten allebei gebruik van de 65plusverhuisregeling en verhuisden van een eengezinswoning naar een appartement.

we ook vaak. Gewoon gezellig. We hebben hier nog niet zoveel koffieadresjes als in onze oude straat, maar aanspraak hebben we ruimschoots.” Hans knikt: “We gaan hier niet meer weg. Hier maken we onze tijd vol.”

Op de foto Hans Langenhuizen. Hij verhuisde samen met zijn vrouw Ciscy naar Vinckenrode in Boxtel. Zij wilde liever niet op de foto.

6 • JOOST


“We hebben hier ‘goeien aard’” Ook voor Ad en Annie Timmers-Van den Langenberg was de 65plus-verhuisregeling een uitkomst. Na 52 tevreden jaren in de Boxtelse Hertogenstraat verhuisden ze ruim een jaar geleden naar een appartement aan de Annastraat, een paar straten verderop. “We hebben hier heel ‘goeien aard’”, klinkt het op z’n Boxtels. Je hebt hier zo een praatje In de Hertogenstraat woonden Ad en Annie al die jaren heel fijn. Er was veel contact met buurtbewoners. “Ik moest dus wel even wennen toen we naar de Annastraat verhuisden”, vertelt Annie. Maar ook in de Annastraat heeft het echtpaar inmiddels genoeg aanspraak. “We hebben twee stoelen en een tafel naast de voordeur”, legt Ad uit. “Dat vinden we gezellig en voorbijgangers ook. Dan heb je zo een praatje. En ik praat nogal makkelijk, dat scheelt ook.” De verhuizing is vlot gegaan Ad heeft COPD en Annie heeft soms last van haar evenwicht. De trappen in hun woning aan de Hertogenstraat werden daarom een grote hindernis. Ook zagen ze steeds meer op tegen het bijhouden van de diepe achtertuin. Het appartement aan de Annastraat kwam in beeld toen de vorige bewoners wilden verhuizen. Annie: “Wij kenden die mensen. En omdat ze wisten dat wij belangstelling hadden, tipten zij ons. Bij Woonstichting JOOST ging het daarna heel vlot. Ik keek wel op tegen de verhuizing, maar dat was achteraf niet nodig.” Ad bevestigt dat: “De kleinkinderen deden al het zware werk: texen, laminaat leggen, sjouwen. We hoefden er alleen maar in te trekken.

JOOST regelde ondertussen al het administratieve werk en ruimde onze oude woning op. Ook dat werd allemaal prima geregeld.” We hebben nu ruimte genoeg Annie vertelt verder: “We hebben hier ruimte genoeg en alles is gelijkvloers op de begane grond. Heerlijk! We hebben links en rechts fijne buren en zelfs een eigen parkeerplaats bij de voordeur. Hoe goed we het ook hadden in de Hertogenstraat, we willen niet meer terug.” Ad geeft zijn vrouw helemaal gelijk: “Verhuizen doen we nooit meer.”

Ad en Annie Timmers-Van den Langenberg werkten ook mee aan een video over de 65plus-verhuisregeling. Scan de QR-code om de video direct te bekijken.

JOOST • 7


De gezichten van JOOST

Caroline en Wineke, woonmakelaars JOOST heeft een speciale service voor 65-plussers die kleiner willen gaan wonen: de ‘65plus-verhuisregeling’. Bij JOOST zijn woonmakelaars Caroline Zeinstra, Wineke Bot en Arlette van der Wal in touw om senioren te begeleiden die er gebruik van willen maken. Caroline en Wineke vertellen hoe ze dat doen. “Er zijn steeds meer senioren die willen verhuizen van hun eengezinswoning naar een seniorenwoning”, vertelt Wineke. “In Boxtel deden we al ervaring op met deze regeling. Sinds kort is ze beschikbaar voor álle JOOST-huurders van 65 jaar en ouder. We merken dat mensen er nieuwsgierig

Caroline

8 • JOOST

naar zijn. Logisch, want veel senioren beseffen dat hun eengezinswoning eigenlijk te groot voor hen is geworden. En dat een gelijkvloerse woning eigenlijk veel praktischer is.” Herinneringen achterlaten Tegelijkertijd zien Wineke en Caroline ook dat het voor de meesten een moeilijke beslissing is. “Zeker voor degenen die soms al veertig jaar in die eengezinswoning wonen”, knikt Caroline. “Er liggen herinneringen: hun kinderen zijn er opgegroeid, de buurt is vertrouwd, ze deelden er lief en leed.” Daarom zorgt JOOST dat het verhuizen zo soepel mogelijk verloopt.

Wineke


“Dat doen we door deze senioren voorrang te geven. Verder zorgen we voor begeleiding bij de verhuisadministratie. Dan hoeven ze zich daar geen zorgen over te maken.”

"De verhuiscoach regelt desgewenst ook de verhuizing zelf, dus met verhuiswagen en al. De kosten daarvan moet de huurder dan wel zelf betalen.”

Persoonlijk kennis maken Wineke: “We maken altijd eerst persoonlijk kennis met de senioren die interesse hebben in de 65plus-verhuisregeling. Meestal gaan we daarvoor op bezoek bij de mensen thuis. Of we nodigen ze uit bij JOOST. Heel soms voeren we die gesprekken ook telefonisch. We leggen dan uit wat de regeling precies inhoudt. Daar hoort natuurlijk ook informatie bij over de huurprijs. Sommige mensen zijn bang dat hun huur ineens veel hoger wordt in de seniorenwoning. We kunnen ze dan geruststellen. Ze kunnen namelijk in aanmerking komen voor huurkorting. We leggen ze dan uit wat dit voor hen betekent.”

Mensen maken zelf de keuze Wineke en Caroline benadrukken dat senioren uiteraard zelf de keus maken óf ze willen verhuizen. “Zeggen ze ‘ja’, dan maken we het ze met deze regeling zo gemakkelijk mogelijk.” De eengezinswoning die senioren achterlaten, verhuurt JOOST daarna opnieuw. Meestal aan gezinnen. “Aan zulke huizen voor gezinnen is een tekort. Dus we zijn heel blij dat veel senioren op deze manier meehelpen aan de doorstroming.”

We bieden praktische hulp Tijdens zo’n gesprek vertellen Wineke en Caroline ook hoe JOOST praktische hulp biedt. Want verhuizen brengt ook een hoop administratie met zich mee. “Daar kunnen mensen erg tegenop zien”, weet Caroline. “Zeker als er geen kinderen of bekenden zijn die kunnen helpen. Daarom hoort bij deze regeling ook een verhuiscoach. Gratis. Als een huurder daar gebruik van wil maken, kan deze de hele verhuisadministratie verzorgen. Denk aan het regelen van de financiën. Of het omzetten van abonnementen. We merken dat de meeste senioren dit heel prettig vinden.”

Benieuwd naar uw mogelijkheden? Neem dan contact met ons op via 088 008 14 00.

JOOST • 9


De gezichten van JOOST

Petra, wijkconsulent en Daniël, woonmakelaar Wie een huurwoning zoekt, kan daarvoor terecht op de website van WoonService Regionaal. Dat geldt echter niet voor mensen die van een beschermde woonvorm naar een gewone huurwoning willen verhuizen. Voor deze mensen voert JOOST de UrgentiePlus-regeling uit. Wijkconsulent Petra van der Heijden en woonmakelaar Daniël Ariëns van JOOST vertellen wat deze regeling inhoudt. Petra: “UrgentiePlus is speciaal voor mensen die langere tijd in een woonvoorziening of instelling wonen en nu op zichzelf gaan wonen. Zij hebben vaak geen inschrijftijd opgebouwd. Maar willen wel

Petra

10 • JOOST

graag op eigen benen staan, zodat zij geen plek bezet houden voor iemand die wel dringend zorg nodig heeft. Via de UrgentiePlus-regeling kijken we hoe we deze mensen toch een dak boven het hoofd kunnen bieden. Want hoe je het ook wendt of keert: de uitstroom uit de hulpverlening neemt al enkele jaren toe. En iedereen verdient een kans.” Kritisch kijken Daniël: “Ik hoor mensen hierover weleens zeggen: ‘die corporaties doen maar wat met die huisvesting’. Maar dat klopt niet. Wij krijgen de personen toegewezen om te huisvesten. Die hebben dan al urgentie gekregen. Wij bekijken daarna erg kritisch

Daniël


waar ze het beste tot hun recht komen om te wonen. Dat begint met een persoonlijk kennismakingsgesprek. Daar is ook de zorgverlener bij. Dan zitten we gewoon samen aan tafel om elkaar te leren kennen. We vertellen wat de huurder van ons mag verwachten. Maar ook: wat wij van hem verwachten. Dat is belangrijk. We laten hem beseffen dat hij onderdeel gaat worden van een buurt. En dat daar bepaalde omgangsregels en woongedrag bij horen. We maken hierover ook afspraken met de zorgverlener. Want die begeleidt de huurder vaak nog een tijdje wanneer deze in zijn huurwoning woont.” Vinger aan de pols Petra: “Daarna gaan we op zoek naar een passende woning. Onze woonmakelaars weten precies welke woningen er allemaal vrij zijn. Ikzelf ben ‘van’ één van de wijkteams van JOOST. Wij kennen de wijken, de buurten. Zo zoeken we naar een goede match tussen ‘huurder-woning-buurt’. Hebben we die gevonden, dan bieden we een huurcontract aan voor twee jaar. In die periode blijven we een vinger aan de pols houden: we komen elk half jaar op bezoek om te horen hoe het wonen gaat. Maar ook: of het goed gaat met het contact in de wijk. Verloopt alles naar wens, dan zetten we het tweejarige contract om in een vast huurcontract.”

Want die heeft, net zoals iedereen in Nederland, recht op een woning. Met UrgentiePlus maken we daar op een zorgvuldige manier werk van.”

Thuis in de Wijk:

als je zorg of ondersteuning nodig hebt UrgentiePlus sluit naadloos aan op het project Thuis in de Wijk, een samenwerking tussen woningcorporaties en zorgpartijen. Met Thuis in de Wijk zorgen we er samen voor dat mensen die uitstromen uit de zorg de juiste ondersteuning en voorwaarden krijgen. Want in de afgelopen jaren constateerden we dat de druk op wijken toeneemt doordat steeds meer mensen met een zorg- of ondersteuningsvraag zelfstandig wonen. Samen met onder meer wijkteams van gemeenten, cliënten en zorgaanbieders werken we aan de voorwaarden die nodig zijn om mensen een goede start te geven en te zorgen dat ze fijn in de wijk kunnen wonen.

Onze ervaringen zijn goed Daniël: “Onze ervaringen zijn goed, we hebben al veel contracten kunnen verlengen. Dat is goed nieuws voor de huisvesting van deze doelgroep. JOOST • 11


JOOST als goede buurman

Urgentieregeling: vragen & antwoorden Het komt gelukkig niet heel vaak voor: mensen die in een acute noodsituatie terecht komen. Gebeurt het wel, dan heeft JOOST een speciale Urgentieregeling voor mensen die met spoed een woning nodig hebben en dat zelf niet kunnen organiseren. Natascha Koulen van JOOST vertelt hoe dat zit. Wanneer is er sprake van urgentie? Natascha: “Als je buiten jouw schuld om niet meer in je woning kunt wonen, dakloos wordt of bent.” Waar vraag je urgentie aan? “Op www.woonserviceregionaal.nl. Hier moet je eerst een kans-adviesgesprek aanvragen. Eén van de corporaties neemt dan contact met je op. Dit kan JOOST zijn, maar ook Zayaz, BrabantWonen of Mooiland. Daar werken we mee samen.” Mag ik mijn situatie persoonlijk toelichten? “Absoluut. Dat is een voorwaarde om urgentie te kunnen aanvragen. Je voert dan met één van de corporaties zo’n kans-adviesgesprek. Tijdens dit gesprek luisteren we naar je. Ook geven we je informatie en advies. Bijvoorbeeld over jouw kansen of je in aanmerking komt voor urgentie. En of er misschien andere, zelfs betere, manieren voor jou zijn om een woning te vinden. Wil je je urgentieaanvraag doorzetten, dan helpen we je daarbij.”

Wie beoordeelt uiteindelijk of ik in aanmerking kom voor urgentie? “Een onafhankelijke toetsingscommissie. Daarin zitten géén mensen van de woningcorporaties. Wel mensen uit de zorg, juridische experts en andere onafhankelijke specialisten. Zeggen zij ‘ja’ tegen jouw urgentieaanvraag? Dan krijg je voorrang op anderen en zoekt een van de corporaties een woning voor je in de gemeente waar je bent ingeschreven.” Heb ik dan nog wat te kiezen? “Nee. Bij urgentie gaat het erom dat je snel weer goed kunt wonen. Je kunt daarom geen eisen stellen aan woning of buurt. Wel proberen we - waar dat kan - rekening te houden met je voorkeur. Ons aanbod van een woning is eenmalig.” Moet ik voor een urgentieaanvraag betalen? “Nee, aanvragen is gratis. Wel moet je tijdens het kans-adviesgesprek een aantal documenten en bewijsstukken aanleveren. Op de website van WoonService Regionaal staat hiervoor een stappenplan.”

Heeft u vragen over de Urgentieregeling? Bel dan met JOOST. Of kijk op www.woonserviceregionaal.nl.

12 • JOOST


Met JOOST de lucht in

Vijf huurders van JOOST stappen in luchtballon Vanwege het jubileum van de woonstichting in 2019 werden verschillende activiteiten georganiseerd. Eén daarvan was een winactie. We gaven vijf huurders uit Boxtel de kans om hun woning vanaf grote hoogte te bekijken vanuit een luchtballon. Vanwege weersomstandigheden werd de ballonvaart verschillende keren afgelast. Daarna gooide corona roet in het eten. Maar maandag 21 september gingen ze dan eindelijk omhoog! De gelukkige winnaars De gelukkigen waren Lizanne van Esch, AnneMone van Beers, Wilma van den Hurck , Marco Wensveen en Cor Bakx. Zij stapten in de mand samen met JOOST-collega Mart van Lokven, fotograaf Marcel Saris en uiteraard de piloot. De fotograaf maakte

ook enkele fraaie foto’s toen de ballon over Boxtel Oost vloog. Gespot boven Boxtel en Liempde De luchtballon vertrok vanaf de St. Lambertusweg in Gemonde en ging via Boxtel, richting Liempde, over landgoed Velder. Ze werd onderweg door veel inwoners gespot. De mand landde uiteindelijk in een weiland in het buitengebied van Oirschot. De winnaars kijken terug op een geweldige ervaring en hebben er erg van genoten.

Meer zien van de ballonvaart? Scan de QR-code voor de video.

JOOST • 13


JOOST mag het weten Onderhuur van uw woning staan wij niet toe We komen in de praktijk steeds vaker zaken tegen die te maken hebben met onderhuur. Dat is niet toegestaan. Dit wordt zelfs gezien als fraude en hier handelen wij dan ook naar. Onlangs veroordeelde de rechter één van onze huurders tot het terugbetalen van maar liefst 17.500 euro. Inkomsten die de bewoner had ontvangen uit illegale onderhuur. Uiteraard is samen wonen wel toegestaan. Vergeet dit dan niet aan ons door te geven.

JOOST on Tour gaat door We nemen de tijd om bewoners te leren kennen. Als een goede buurman. Ook nu blijven we dat doen. We gaan door met JOOST on Tour. Onze wijkteams gaan in meerdere wijken in gesprek met bewoners. Zo waren wijkbeheerder Maryn Rutjens en wijkconsulent Thierry Farla in september op bezoek bij de bewoners aan de Berguulsehoeve in Berlicum en bij de Vendelhof in Boxtel. Wilt u ook samen met andere buurtbewoners kennis maken met JOOST? Dan komen wij graag langs met onze JOOST-tent bij u in de buurt!

Vergoedingen activiteitenen bewonerscommissies Wij betrekken onze huurders nauw bij het maken van beleid en de uitvoering daarvan. Dit is belangrijk om de kwaliteit en het draagvlak voor onze dienstverlening voortdurend te kunnen verbeteren. Wij hebben daarom regelmatig overleg met onze huurdersorganisaties en bewonerscommissies. Een bewonerscommissie komt op voor de belangen van de bewoners in een woongebouw. Als bewonerscommissie kunt u aanspraak maken op een financiële vergoeding. Heeft u ideeën voor een activiteit? Laat het ons weten! Wij hebben hiervoor budget beschikbaar en denken graag met u mee. 14 • JOOST


Onderzoek naar JOOST als een goede buurman:

DOET U MEE? JOOST is inmiddels ruim 1 jaar oud. En daar zijn we trots op. Ons motto is ‘als een goede buurman’. Maar hoe denkt u daarover? Waarin kunnen we nog verbeteren? Of wat waardeert u juist enorm aan ons als organisatie? Onze stagiaire Ashley Fuchs is bezig met het uitvoeren van een onderzoek naar ons imago en naamsbekendheid. Zij heeft al verschillende huurders en relaties van JOOST gesproken, maar wil graag zoveel mogelijk meningen horen.

Feestje bij 15-jarig jubileum Rentmeester Het woongebouw Rentmeester in Boxtel in het hart van Selissen bestaat al weer 15 jaar. Reden voor een feestje. Dat vierden we op donderdag 10 september met een leuke interactieve voorstelling: ‘Er tussenuit in eigen huis’. De voorstelling werd die dag vier keer opgevoerd en bewoners konden de voorstelling live bekijken vanaf hun balkon.

Heeft u de enquête niet ontvangen en wilt u toch graag meedoen? Ga dan naar onze website: www.wonenbijjoost.nl/onderzoek-joost/

Onder alle deelnemers verloten we 3x een cadeaubon naar keuze ter waarde van 25 euro.

Interactieve voorstelling Voorafgaand aan de voorstelling hadden de acteurs informatie opgehaald bij de bewoners. Zij kregen vragen als: ‘Wat is het meest bijzondere moment van de afgelopen 15 jaar in Rentmeester?’ en ‘Wat zou je voor je buren willen koken?’. Ook werd gevraagd naar leuke weetjes over de buren. Een deel van de informatie verwerkten de acteurs in de voorstelling. De reacties waren na afloop enthousiast!

JOOST • 15


JOOST samen voor elkaar

Afstand houden én renoveren, dat valt prima te combineren In Heeswijk-Dinther rondde JOOST onlangs een renovatie/isolatieproject af, in Rosmalen zijn de voorbereidingen voor het isoleren van woningen net gestart. Want corona of niet: JOOST blijft woningen renoveren en isoleren. “Maar wél veilig, want dat is een voorwaarde”, vertelt Mark Hamers, projectconsulent duurzaamheid van JOOST. “Eén van onze vaste aannemers, elk®, heeft daarvoor een slimme aanpak bedacht. Daarmee verlopen de werkzaamheden veilig voor iedereen.”

Kern van de elk®-aanpak is: afstand houden. “We noemen dat contactloos renoveren”, vertelt Manon Eltink. Zij is bewonersbegeleider bij elk®. “Daar valt ook het isoleren van huizen onder. We komen tijdens de werkzaamheden niet in de buurt van bewoners. Dat klinkt natuurlijk bijzonder. Want die bewoners zijn vaak wel gewoon thuis. Daarom bereiden we contactloos renoveren en isoleren uitgebreid voor, samen met de huurders van de woningen.” We geven duidelijke toelichting vooraf Dat begint met een brief. “Daarin vertellen we huurders wanneer we komen en wat we gaan doen. We geven daarin ook alvast instructies. Zoals: ‘We komen tussen 10.00 uur en 15.00 uur uw zolder isoleren. Het is de bedoeling dat u dan zelf in een andere ruimte blijft. De huiskamer bijvoorbeeld.’ Dat is veilig voor henzelf, maar ook voor onze eigen medewerkers.” We bellen altijd aan Een dag voordat een huis aan de beurt is, belt Manon de bewoners altijd nog even op. “Dan vraag ik of er nog bijzonderheden zijn. En of de bewoners zelf gezondheidsklachten hebben. Verder vertellen we bewoners ook dat we nooit zomaar komen binnenlopen. We bellen áltijd aan. En aan het einde van elke werkdag desinfecteren we alles wat we hebben aangeraakt. Zoals deurklinken of de trapleuning. Onze uitvoerders houden ter plekke in de gaten of alles goed en veilig verloopt.”

16 • JOOST


Onlangs afgerond: Contactloos isoleren van zestien seniorenwoningen in de WillemAlexanderstraat en Johan Frisostraat in Heeswijk-Dinther.

Geruststellende gedachte JOOST-projectconsulent Mark is tevreden met deze aanpak. “Al onze vaste aannemers hebben manieren gevonden om veilig aan de slag te gaan in de huizen van onze huurders. Dat is een geruststellende gedachte. Achter de schermen houden we natuurlijk intensief contact met elkaar. Zo weten we precies hoe projecten verlopen.” Renoveren is ook gezelligheid Ook de huurders zelf kunnen prima leven met het contactloos renoveren, weet Manon. “Er is nog niemand geweest bij wie we niet binnen mochten komen. Ik denk dat dit komt door de duidelijke afspraken en instructies. Wat ook meespeelt: veel oudere huurders zijn in de afgelopen maanden alleen geweest. Ze hebben weinig mensen gezien. Zij vinden het wel gezellig, die activiteit in en om het huis. Al mogen ze daar natuurlijk niet met hun neus bovenop staan. Gelukkig zijn de mensen zich daar goed van bewust. Daardoor kunnen we doen waarvoor we in touw zijn: renoveren en isoleren. Contactloos.”

In voorbereiding: Contactloos isoleren van 92 woningen in de Begoniastraat, Cyclamenstraat, Primulastraat en Petuniastraat in Rosmalen.

Dat ruimt lekker op! Binnenkort start elk® met het isoleren van woningen in Rosmalen. Daarvoor moesten de zolders leeg zijn. Een goed moment om eens lekker op te ruimen. Daarom hielden we half september een opruimdag voor deze bewoners. elk® zorgde voor afvalcontainers, wij zorgden voor koffie en wat lekkers. Ook Kringloopwinkel Spullukus was van de partij om mee te helpen. Zo krijgen goede spullen nog een tweede leven.

JOOST • 17


JOOST mag het weten Nieuw Buurt Informatie Centrum in Rosmalen Vanaf 1 oktober hebben wij een vierde Buurt Informatie Centrum aan de Wethouder Noppenlaan 30 in Rosmalen. Vanwege alle coronamaatregelen zijn we nog niet open. Zodra het weer kan, heten wij u van harte welkom!

Om dicht bij de huurder te kunnen zijn werkt JOOST met vijf wijkteams. Ze bestrijken alle dorpen en kleine kernen die bij JOOST horen. Elk wijkteam bestaat uit een wijkconsulent, wijkbeheerder, woonmakelaar en gebiedsbeheerder. De wijkteamleden zijn hét aanspreekpunt voor de huurders die er wonen.

Verhuizing contactpunt Rosmalen

V.l.n.r. woonmakelaar Wineke Bot, wijkbeheerder Raimondo Buijsen, gebiedsbeheerder Ciske Rovers, woonmakelaar Arlette van der Wal en wijkconsulent Judith Gerritsen.

Hier vindt u onze Buurt Informatie Centra: • Boxtel Oost: Hoogheem 72 • Boxtel Selissen: Baandervrouwenlaan 1a • Hintham: Herman Moerkerklaan 295 • Rosmalen: Wethouder Noppenlaan 30

18 • JOOST

Naast een nieuw Buurt Informatie Centrum is ons contactpunt in Rosmalen deze zomer ook verhuisd van de Dorpsstraat naar Achter De Driesprong 31C (achter de Markt). Ons contactpunt in Rosmalen is geopend van maandag tot en met donderdag van 08.30 tot 12.30 uur. Vanwege coronamaatregelen zijn wij alleen geopend op afspraak. U kunt een afspraak maken via 088 008 14 00.


Cadeau voor Stichting Woongewoon Begin juli verhuisden Nando, Rubina, Sander, Timo, Ries en Kimi naar de voormalige Pastorie aan de Baroniestraat in Boxtel. Wij verhuren het pand aan Stichting Woongewoon, een kleinschalige woonvorm voor zeven jongeren met een verstandelijke beperking. In augustus verrasten we de bewoners met een sportief welkomstkado: een tafeltennistafel. Deze werd met een feestelijk Tadaa-moment onthuld samen met onze projectleider Niels Vader en onze opzichter Jos van den Broek, die beiden nauw bij de verbouwing betrokken waren. De tafeltennistafel werd uiteraard meteen in gebruik genomen. Op pagina 26 kunt u binnenkijken bij de bewoners.

Burendagactie Rondom burendag hadden we op social media een leuke actie. De winnaars waren Patriesja Kreté & JohnAns van Griensven en Klara Meijer & Leny Kerkhof-Kerste. Zij zijn inmiddels in het bezit van deze leuke JOOST-mok.

Opnieuw Street Art project bij Hoogheem Ook in coronatijd zat de huurdersvereniging van Hoogheem niet stil. Ze liet stichting Tunnel Vision opnieuw een graffiti-ontwerp maken. Nu geen onderwaterwereld, maar in het thema savanne. Dankzij een financiële bijdrage van gemeente en het wijkorgaan is opnieuw een stukje openbare ruimte in Boxtel opgevrolijkt.

f JOOST • 19


JOOST als goede buurman

Zó huur je voor het eerst een huis Op jezelf gaan wonen, vraagt een beetje voorbereiding. Woonmakelaar Agim van der Linde van JOOST helpt je graag op weg. #1

#2

Vanaf welke leeftijd mag je je inschrijven voor een huurwoning? Agim: “Vanaf je achttiende verjaardag. Dat doe je via www.woonserviceregionaal.nl. Dit kost tien euro. Zodra je bent ingeschreven, kun je reageren op de advertenties op deze website. Daar staan alle vrijkomende woningen van JOOST overzichtelijk bij elkaar.” Moet ik al in één van de JOOST-‘gemeenten’ wonen om ook zelf van JOOST te huren? “Nee, het maakt niet uit waar je vandaan komt.”

Hoe belangrijk is de inschrijftijd? “Best belangrijk. Er reageren vaak veel mensen op dezelfde advertentie. Degene met de langste inschrijftijd mag dan als eerste beslissen of hij de woning neemt of niet.” #4 Als starter heb ik nauwelijks inschrijftijd. Moet ik dan heel lang wachten? “Niet altijd. Want dertig procent van onze woningen bieden we via een loting aan. Bij lotingen doet jouw inschrijftijd er niet toe. Zo proberen we de gemiddelde wachttijd in te korten.” #3

#5

#6

20 • JOOST

Moet ik een baan hebben om bij JOOST te huren? “Nee. Wel moet je een inkomen hebben. Dat kan ook een uitkering zijn. Om te controleren of je straks je huur kan betalen, vragen we diverse gegevens van je. Denk aan loonstrookjes, uitkeringsspecificaties en een inkomensverklaring van de Belastingdienst.” Kan ik als starter op elke woning reageren? “Nee, WoonService Regionaal maakt zelf al een selectie van advertenties, bijvoorbeeld op basis van jouw inschrijfgegevens, huishoudsamenstelling, inkomen, leeftijd én jouw woonwensen. Je krijgt dan alleen de advertenties te zien van woningen die bij jou passen.”


#7

#8

Heel misschien wil ik gaan samenwonen met mijn vriend. Moeten we ons nu ook samen inschrijven? “Zijn je plannen serieus, dan kan dat. Dankzij jullie gezamenlijke inkomen zul je dan ook op grotere woningen kunnen reageren. Jezelf alleen inschrijven kan natuurlijk altijd alvast. Zo bouw je in ieder geval inschrijftijd op.” Kan ik me ook inschrijven voor een studentenkamer? “Dat kan, want die verhuren wij ook. Belangrijk criterium is wel dat je een mbo-, hbo- of universitaire voltijd-opleiding volgt. Deze kamers zijn immers echt bedoeld voor studenten. Jezelf inschrijven voor een studentenkamer kan trouwens al vanaf je zestiende.”

Je inschrijving moet je elk jaar verlengen. Zo bouw je inschrijftijd op. Je ontvangt vanzelf een berichtje als de verlengingsdatum in zicht komt.

Pro-tip van een starter

Mohammed (29) uit Boxtel woont sinds enkele maanden in zijn allereerste huurwoning. “Hiervóór woonde ik in een studentenkamer. Toen ik in juli mijn diploma Fiscaal Recht behaalde, vond ik het tijd voor een echt huis.” Hij stond toen 4,5 jaar ingeschreven bij JOOST. Via WoonService Regionaal reageerde hij op een appartement waar hij nu in zijn eentje woont. “Ik had het geluk dat mensen met een langere inschrijftijd de woning afwezen. Zo kon ik mijn kans grijpen.” Na het nodige kluswerk met vrienden is het appartement nu helemaal naar zijn zin. Of hij nog een advies heeft voor starters? “Jazeker. Schrijf je zo vroeg mogelijk in. Want de tijd gaat snel. Voor je het weet ben je afgestudeerd, heb je een baan en ben je plots heel erg toe aan ‘op jezelf wonen’. Dan is het fijn als je alvast wat inschrijftijd hebt opgebouwd.”

JOOST • 21


JOOST aan het werk

Overzicht projecten Groot onderhoud Voordeur-kleurenchallenge in Boxtel In Boxtel gaan we groot onderhoud uitvoeren aan 62 woningen in de St. Jozefstraat en Het Schild. Omdat we een gevarieerd straatbeeld willen en elke bewoner anders is, mogen bewoners in dit project zelf hun kleur voordeur uitkiezen. We dagen bewoners via een ‘kleurenchallenge’ hun voordeur-kleur uitkiezen. Dat wordt de uitdaging. Zo krijgen we interactie tussen de buren en een kleurrijke buurt!

WITS Salon bij glasvervanging Plein 1969 We hebben bij onze appartementen op het Plein 1969 in Heeswijk-Dinther het glas vervangen. Omdat we in de woning moeilijk afstand konden houden en we wel graag veilig wilden werken, bedachten we samen met aannemer WITS de WITS Salon. Een rustig plekje waar bewoners tijdens de werkzaamheden even konden verblijven en een kopje koffie konden drinken. Ook kregen bewoners een lunchbon voor Halte 5. De werkzaamheden zijn inmiddels gereed.

Kloosterhof Liempde wordt voor starters In eerste instantie was het plan om Kloosterhof in Liempde te verbouwen tot appartementen voor hulpbehoevende ouderen. Door corona is de vraag naar verpleegplaatsen echter afgenomen. Daarom gaan we in Kloosterhof 14 levensloopbestendige appartementen realiseren. Die gaan we in eerste instantie verhuren aan starters. Deze doelgroep heeft momenteel ook veel moeite om een geschikte woning te vinden. Doordat de appartementen levensloopbestendig zijn, kunnen we deze op een later moment alsnog aan senioren verhuren.

22 • JOOST


Tot 2025 verduurzamen we jaarlijks ruim 500 woningen JOOST wil tot en met 2025 jaarlijks 500 woningen verduurzamen. Dit doen we tijdens onderhoudsprojecten, maar ook bij verhuizingen voeren we werkzaamheden uit. We nemen de verduurzaming van de woning dan meteen mee. Daarnaast voeren we projecten uit die puur en alleen gericht zijn op het energiezuinig maken van de woningen. Dat doen we door te isoleren. Denk hierbij aan HR++ glas, spouwmuurisolatie, dakisolatie en vloerisolatie. Deze maatregelen zorgen niet alleen voor een comfortabele woning, maar vooral ook voor lagere woonlasten doordat het energieverbruik daalt. Pas wanneer een woning goed geĂŻsoleerd is, kan een bewoner kiezen voor zonnepanelen.

Voorbereiding groot onderhoud Herculesstraat Rosmalen We gaan aan de slag met het voorbereiden van 40 woningen in de Herculesstraat en omgeving in Rosmalen. De voorbereidingen zijn nog in een vroeg stadium. We onderzoeken op dit moment de technische kwaliteit van de woningen en we vragen bewoners wat ze van hun woning vinden. Deze informatie nemen we mee in de uitwerking van de plannen. Het duurt nog zeker tot 2021 voordat we echt aan de slag gaan.

Natuurinclusief verbouwen Zonder dat u het waarschijnlijk merkt, wonen er allerlei dieren zoals vleermuizen, mussen en gierzwaluwen in de spouwmuren en onder het dak van uw woning. Omdat vleermuizen en gierzwaluwen beschermd zijn vanuit de Wet Natuurbescherming zijn wij verplicht in kaart te brengen waar deze dieren leven. Wanneer zij in de spouw van uw woning zitten en wij willen die gaan isoleren, moeten wij eerst zorgen dat deze dieren niet meer in de spouw kunnen komen. Hiervoor plaatsen wij vervangende nestruimten. Dit noemen wij natuurinclusief bouwen. Wilt u hier meer over weten? Ga dan naar onze website: www.wonenbijjoost.nl/natuurinclusief-bouwen/

JOOST • 23


JOOST aan het werk

Overzicht projecten nieuwbouw Woonzorgappartementen Seringenstraat

Levensloopbestendige appartementen Albinonistraat

Aan de Seringenstraat in Rosmalen gaan we 28 bijzondere woonzorgappartementen bouwen. Bijzonder omdat ze verwarmd gaan worden met ijs. Inmiddels is het definitieve ontwerp aan de buurt gepresenteerd. De reacties waren positief. Begin september is de bestemmingsplanprocedure gestart. Zomer 2021 verwachten we te kunnen starten met de bouw. Meer weten over dit nieuwbouwproject of over hoe ijs kan zorgen voor verwarming? Ga dan naar onze website.

In Boxtel aan de Albinonistraat hebben we plannen voor de realisatie van 28 levensloopbestendige appartementen. In juni voerden we persoonlijke gesprekken met omwonenden. Op basis van de input die we ophaalden, deden we een aantal aanpassingen. Daardoor zorgt het gebouw voor zo min mogelijk schaduw en blijft zo veel mogelijk privacy behouden. Begin september presenteerden we het definitieve ontwerp aan de buurt. We snappen dat sommige omwonenden alsnog niet blij met de plannen zijn. Maar in Boxtel zijn nieuwbouwlocaties schaars, terwijl er wel veel vraag is naar sociale huurwoningen. Daarom hebben we in samenspraak met de gemeente Boxtel voor dit plan op deze locatie gekozen.

24 • JOOST


Informatiebijeenkomsten online

Bouw Heem van Selis in Boxtel van start

Voordat wij nieuwbouw gaan bouwen, gaan we altijd in gesprek met de buurt. Normaal organiseren we omwonendenavonden maar door corona kan dit niet. Daarom gingen we over op online omwonendenavonden. Eerst voor de omwonenden van de Seringenstraat en daarna voor de Albinonistraat. Beide keren een succes! Dit gaan we dus zeker vaker doen. Bijkomend voordeel is dat je een online bijeenkomst op een later moment terug kunt kijken via onze website. Zo bereiken we ook de mensen die de betreffende avond niet aan konden sluiten.

Aan de noordrand van Boxtel komt een nieuwe woonwijk: Heem van Selis. Een afwisselende wijk waar 465 woningen worden gebouwd. Hiervan zijn 70 woningen bestemd voor de sociale huur: 24 appartementen en 46 eengezinswoningen. Nog dit jaar start de bouw van de appartementen. Later in het plan worden de eengezinswoningen gebouwd. Ongeveer 3 maanden voor de oplevering worden de woningen via JOOST geadverteerd op de website van WoonService Regionaal.

JOOST • 25


JOOST kijkt binnen bij... Een eigen woonplek voor Rubina, Timo en Kimi in de Pastorie in Boxtel

Jonge bewoners blazen nieuw leven in Pastorie In de Pastorie aan de Baroniestraat in Boxtel zijn zeven appartementen gecreëerd, voor jongeren met een verstandelijke beperking. JOOST keek binnen bij Rubina en Timo die begin juli verhuisden. Kimi schoof ook aan. Zij verhuist binnenkort. Stichting Woongewoon huurt het pand van Woonstichting JOOST. Hazenberg Bouw deed de verbouwing. “Verhuizen was leuk”, vertelt Timo in de splinternieuwe keuken. “Maar het was ook spannend om thuis weg te gaan.” Rubina snapt dat: “Een eigen woonplek is fijn. Maar ik liet wel mijn moeder achter. Ik heb altijd bij haar gewoond.

Gelukkig kan ze me vaak bezoeken.” Kimi woont er nog niet. Ze kijkt niet op tegen de drukke verhuizing: “Mijn ouders, broer, familie en vrienden komen helpen. Sommige bewoners ken ik al langer. Gezellig om hier straks met de anderen te leven. Samen muziek luisteren, tv kijken, in de tuin zitten of gamen in de serre.” Schommelbank De fijnste plek in huis? Rubina reageert meteen: “De keuken! Met z’n allen eten, koffie drinken, spelletjes doen.” Timo noemt de zonnige tuin met tweepersoons schommelbank. “Ik kan er zelfs op liggen!” Na een korte denkpauze: “Ook het eten is fijn, ze koken hier lekker.” Hij kijkt lachend naar de begeleiders die in de weer zijn met pannen en ingrediënten. Die reageren plagend: “Timo is onze kliko. Die lust echt alles.” Ook Rubina prijst de begeleiding: “Zij helpen mij met dingen die ik moeilijk vind.” Foto’s Timo’s appartement is af. Hij deed de inrichting samen met zijn ouders. De grote foto’s van familie en vrienden hebben in zijn hart een speciale plek. Rubina koos voor een ‘meisjes-appartement’ met een roze kastje, olifanten-beeldjes en behang vol vogels en bloemen. Ze wil alleen nog een lamp ophangen. “Ik moet nog wat dingen kopen”, blikt Kimi vooruit. “Een bank heb ik al en van thuis krijg ik een kast mee. En nog wat leuke spullen van opa en oma.” Samen op de bank in de gemeenschappelijke woonkamer. Van links naar rechts: Kimi, Timo en Rubina.

26 • JOOST


Christine van der Pas woont aan Plein 1969 in Heeswijk-Dinther

‘Appartement nog fijner na opknapbeurt’ Christine van der Pas (78) kwam 40 jaar geleden naar Heeswijk-Dinther. Samen met haar man die zes jaar geleden overleed. In 2016 verruilde ze haar gezinswoning voor een appartement aan Plein 1969. En dat was een goed besluit. “Een fijn appartement”, vertelt Christine. “Dicht bij alle voorzieningen en met uitzicht op een plein waar vaak iets gebeurt. De wekelijkse markt, muziek, de kermis. Het balkonnetje is klein, maar wel lekker uit de wind en de zon." Behulpzaam Het gebouw met 20 appartementen ondergaat een opknapbeurt. Buiten wordt druk geschilderd en aan de voorzijde komt nog isolerend dubbelglas. Een bijzonder pluspunt vindt Christine de intercom met camera, zodat bewoners zien wie er aanbelt. Ze roemt de werklui die in coronatijd hard doorwerken: “Dat doen ze prima. Ze waren ook heel behulpzaam als ik wat hulp nodig had. De huiskamer vrijmaken en een dagje uit huis vond ik geen probleem. Er kwam een unit op het plein met een keuken, verwarming en meubilair. En we kregen een bon voor een lunch in de horeca. Prima geregeld.” Fauteuil De fijnste plek in huis? “M’n stoeleke”, wijst Christine lachend naar haar relaxfauteuil bij het raam. “Comfortabel kijken naar wat er op het plein gebeurt. Ook met de keuken ben ik heel blij.

Die hebben we zelf geplaatst.” Een wens heeft ze nog wel: “Een centraal ontmoetingspunt in het gebouw. Misschien moeten we daar als bewoners werk van maken. We gaan in elk geval de hele boel soppen en schrobben als de opknapbeurt klaar is. Dan is het weer helemaal netjes.”

JOOST • 27


Bloemetje van JOOST

Gouden Huurders in het zonnetje Onze gouden huurders, die al meer dan 50 jaar een woning bij ons huren, dat blijft toch wel heel bijzonder. Vanwege alle coronamaatregelen hebben we geen feestelijke grote bijeenkomst georganiseerd. Maar trakteren kan altijd! Maar liefst 19 huurders kregen afgelopen periode een chocoladetelegram en een bos bloemen. Allemaal van harte!

meneer en mevrouw

meneer en mevrouw

meneer en mevrouw

meneer Van den

meneer en mevrouw

Van der Pasch

Van der Zande

Marschalk

Broek (Boxtel)

Van den Bosch-Van

(Rosmalen)

(Rosmalen)

(Rosmalen)

mevrouw Van

mevrouw Hoffmans

mevrouw Van

mevrouw Van den

meneer Van Osch

Liempd-Rooyakkers

(Boxtel)

Munster-Brusselaars

Bergh (Berlicum)

(Berlicum)

der Velden (Boxtel)

(Boxtel)

(Boxtel)

meneer Van de Laak

meneer Van den

meneer en mevrouw

meneer en mevrouw

(Boxtel)

Broek

Van de Pas

Schuurmans

(Boxtel)

(Heeswijk-Dinther)

(Berlicum)

Niet op de foto, maar ook zij werden in september in het zonnetje gezet: mevrouw Smits-Van Breugel (Boxtel), meneer en mevrouw Van Gulik en Van Rooij (Boxtel), meneer Van Schijndel (Heeswijk-Dinther), meneer en mevrouw Van Houtum (Boxtel) en meneer en mevrouw Van Son (Boxtel). Retouradres: Postbus 825, 5280 AV, Boxtel

28 • JOOST

Kent u of bent u iemand die al 50 jaar of langer bij ons huurt? U kunt aanmeldingen aan ons doorgeven via 088 008 14 00 of via communicatie@wonenbijjoost.nl.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.