Maarkedal lw 02 2013

Page 1

INTERIEUR

Wonen IN EEN VAKANTIEHUIS Van een huurwoning in Evergem via een bungalow aan rand van Gent, kwamen Dominique en Rudy uiteindelijk thuis in hun charmante huisje op een heuvel in de Vlaamse Ardennen. TEKST: WILLEM FOUQUAERT FOTO’S: CAROLINE MONBAILLIU

47


D

Dominique en Rudy waren al jaren een koppel. Ze woonden eerst in ‘Het Kasteeltje’ in Evergem bij Gent, een riante huurwoning. Maar na een paar jaar groeide het verlangen naar een eigen stek die ze naar hartenlust konden transformeren en inrichten, want dat was voor beide partners altijd al een grote passie. De keuze viel vrij snel - misschien wel te snel? - op een landelijke bungalow aan de rand van Gentse. Een leuk huis, maar op een beperkt perceel in een dichtbevolkte wijk. “Met alle gevolgen van dien”, vertelt Dominique. “Burenlawaai, weinig privacy, drukke omgeving en noem maar op. Enkele jaren van steeds toenemende ergernis verder stond ons besluit dan ook vast. We zouden opnieuw verhuizen, dit keer naar een meer landelijke en rustige omgeving.”

Landelijk Wonen

ONVERWACHTE VONDST

48

De zoektocht naar de ideale woning nam een plotse wending toen Rudy tijdens een bezoekje aan zijn ouders een omweg besloot te maken door een stukje van de Vlaamse Ardennen. Toevallig reed hij langs een charmant huisje, idyllisch gelegen op een heuvel. Het bleek bovendien te koop te staan. De volgende dag namen ze al contact op met de makelaar, maar helaas bleek het pand net verkocht. Er werd afgesproken dat het kantoor contact met hen zou nemen mocht die verkoop uiteindelijk toch niet doorgaan. Dominique en Rudy hoorden echter niets meer en bleven dus verder uitkijken naar een nieuwe stek. Toen Rudy een aantal maanden later toevallig opnieuw door dezelfde straat reed, zag hij tot zijn grote verbazing dat het huis in kwestie toch nog te koop stond! Er was duidelijk iets mis gegaan in de communicatie, maar er werd onmiddellijk een afspraak gemaakt. Dominique had het huis tot dan toe nog niet eens gezien, maar was net als Rudy onmiddellijk verliefd op de omgeving, de rust en de unieke ligging met het prachtige uitzicht over de Vlaamse Ardennen… 49


Landelijk Wonen

“Bij de inrichting kozen we bijna overal voor kalkverf omdat de fluweelmatte look en levendigheid perfect passen in de mediterrane sfeer die we wilden creëren”

50

51


VAKANTIEWONING MET LATE SEVENTIES ALLURES Het pand op zich - toen ruim vijfentwintig jaar oud - was niet meteen een droompaleis, maar Rudy en Dominique, beiden gepassioneerd door inrichting, keken door de problemen heen en zagen vooral de mogelijkheden die het bood. Het huis werd eigenlijk in de jaren zeventig als vakantiehuis gebouwd. De Vlaamse eigenaars uit een naburige stad brachten er tot dan toe hun vakanties en veel weekenden door, om er in de idyllische rust bij te tanken van hun zware leven als zelfstandig ondernemer. Daar was het huis dan ook helemaal op ingesteld, met beperkte ruimte en vooral ook met een zeer gedateerde inrichting met donkerbruine balkjes in de plafonds, heel veel houten schrootjes, beperkte lichtinval en een piepkleine keukenhoek.

DE VLUCHT NAAR MAARKEDAL

Landelijk Wonen

Omdat hun eigen pand aan de rand van Gent meteen verkocht werd, moesten de verhuisplannen worden versneld. Dominique en Rudy besloten dan ook om niet alles in een keer te verbouwen, maar zo snel mogelijk in het huis te trekken en het vervolgens geleidelijk te renoveren, aan te passen aan hun eigen wensen en behoeftes en af te werken. Om het bewoonbaar te krijgen, moest echter wel het sanitair grondig worden aangepakt. Er was immers niet echt een functionele badkamer.

52

Ze startten onmiddellijk met het inrichten van de zolder, die voorheen nooit werd gebruikt. Er werd een vaste trap geplaatst en alle benutbare ruimte werd ingericht. Er kwam een ruime slaapgelegenheid, in verbinding met een open of halfopen badkamer. “Hier kozen we bewust voor een vrij strakke inrichting. Een beetje clean misschien, maar ook wel heel functioneel”, vertelt Dominique. “Zodra deze 53


verdieping was afgewerkt, was het huis voor ons bewoonbaar en trokken we er in. We woonden er een paar jaar en lieten de verdere verbouwing en afwerking rustig rijpen.”

MEDITERRANE SFEER Dominique en Rudy hebben veel gereisd maar zijn allebei vooral grote liefhebbers van de mediterrane stijl of sfeer. Het was dan ook logisch dat ze die sfeer probeerden door te trekken in hun nieuwe woning. Bij de verdere verbouwing werkten ze daarom ook zo veel mogelijk met authentieke materialen en recuperatiestukken. “Eigenlijk lieten we die dingen op ons afkomen”, lacht Dominique. “We gingen er niet echt naar op zoek, maar we zijn zulke liefhebbers van mooie en authentieke dingen dat we sowieso vaak op stap gaan naar beurzen, markten, leuke plekjes en originele handelaars. Daar kwamen we geregeld iets tegen dat perfect paste bij onze woning.”

Landelijk Wonen

GROTE VERBOUWINGEN

54

“Onze belangrijkste projecten waren de keuken en de leefruimte. We hadden er echt ruimte te kort. We besloten dan ook een ruime woonkeuken aan te bouwen”, vertelt Dominique. En inderdaad, de keuken is een zeer heldere leefruimte geworden in een landelijke stijl die perfect aansluit bij de sfeer van het huis. Dominique: “Het is echt onze favoriete ruimte geworden en ook de plaats waar we heel veel tijd doorbrengen. We koken sowieso graag dus dat is vrij logisch.” Het zitgedeelte lieten Dominique en Rudy overgaan in de keuken, maar kan desondanks toch afgesloten worden met een antiek ijzeren raam dat in een vroeger leven in een oranjerie hing. Na deze eerste grootse fase werden stelselmatig de overige ruimtes vernieuwd en gerenoveerd. Er kwamen een gastenkamer en een kantoor en later ook nog een zomerse eethoek in de vroegere garage. 55


AUTHENTIEKE AANKLEDING Dominique: “Voor de inrichting en afwerking gebruikten we in bijna elke ruimte kalkverf. De levendigheid en de fluweelmatte look passen perfect bij de zuiderse sfeer die we wilden creëren. We hadden natuurlijk zoals veel mensen een paar erfstukken die we verwerkten in ons interieur, maar alle zaken die we zelf kochten probeerden we toch zo goed mogelijk bij onze eigen sfeer te laten passen. Veel stukken zijn verzamelstukken die we meebrachten van een van onze reizen.” Hij voegt er nog aan toe: “Zo kocht ik ooit een bronzen beeld bij een missiepost in Kongo (toen nog Zaïre). Ik wist toen eigenlijk niets over brons, maar vond het gewoon een heel leuk beeld en ik had er een ideaal plaatsje voor in mijn hoofd.”

DOORLEEFDE SCHILDERIJEN INFO: Dominique Schamp Gsm: +32(0)474 32 01 62 Email: dominique.schamp@telenet.be

Landelijk Wonen

Met dank aan Willem Fouquaert www.lapeinturette.be

56

Wat overal in de woning de aandacht trekt zijn de zeer originele schilderijen en de afbeeldingen die er behoorlijk gehavend of doorleefd uitzien. Ze werden dan ook vaak ergens weggehaald, bijvoorbeeld uit de lambrisering van een oud kasteel, om hier een nieuw leven te krijgen. Dominique: “Die schilderijen maak ik zelf. Het is een hobby of passie die al lang meegaat. Door de jaren heen ontwikkelde ik een techniek om de doeken te verouderen. Zo beschilder ik ze eerst in meerdere lagen met verschillende verfproducten en worden ze pas later op een raam gespannen. Hierdoor barst en scheurt de verf lichtjes wat precies dat doorleefde effect geeft.” =


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.