Peinturette beton lw 04 2013

Page 1

WORKSHOP

Een antieke uitstraling

voor betonnen tuinbeelden en ornamenten Tekst: La Peinturette - FOTOgrafie: CAROLINE MONBAILLIU

Betonnen tuinbeeldjes vind je overal, maar meestal zien ze er nogal nieuw uit of in het beste geval zijn ze voorzien van een kitscherige verweerde laag van verdund cement. Met het juiste materiaal kun je van de meeste betonnen beelden pareltjes maken die eruitzien alsof ze rechtstreeks uit de tuin van een of ander oud kasteelpark komen. Het is dan wel nodig om uit te gaan van wit beton.

Wat heb je nodig? Eigenlijk heb je niet eens zo veel nodig. De meeste dingen vind je bovendien heel gemakkelijk in een doe-het zelfzaak of bij de verfhandel.

Landelijk Wonen

* Een fles zoutzuur (dit is ook het actieve be-

22

standdeel dat in alle producten zit om cementsluier op vloeren te verwijderen). Je vindt dit gewoon in de doe-het-zelfzaak. * Een donkere kalkverf, het liefst in een aardekleurige tint. Hiervoor moet je misschien wel naar de vakhandel, want de meeste doe-het-zelfzaken verkopen geen kalkverf. * Wat klein materiaal zoals een paar oude verfkwasten, wat papieren zakdoekjes of een keukenrol en een plantenspuit. 23


Hoe ga je te werk? In enkele stappen kun je het nieuwe beeld omtoveren in een doorleefd exemplaar. Als je werkstuk klaar is, wacht je best nog twee weken voordat je het buiten zet. De verdunde kalklaag moet immers langzaam kunnen uitharden, anders spoelt deze bij de eerste regendruppels weer weg!

Landelijk Wonen

* Je kunt het best het betonnen beeld meerdere

24

keren afwassen (instrijken) met zoutzuur. Let er op dat je steeds goed naspoelt. Als het om grote stukken gaat, draag dan beschermende kleding en een masker, want de dampen zijn giftig en het product irriteert de huid. Door het afwassen met zoutzuur zal het beton lichtjes aangetast en dus wat ruwer worden. * Zodra het beeld droog is kun je het gaan verouderen. Gebruik hiervoor een kalkverf die je heel sterk hebt aangelengd met water. De kleur bepaal je uiteraard zelf, maar het meest natuurlijk zijn wel ombertinten (aardekleuren) eventueel gemend met wat zwart, om op die manier de typisch natuurlijke vervuiling na te bootsen. * Strijk het beeld in met de verdunde kalkverf. Doe dit op een heel onregelmatige manier en begin zelfs onmiddellijk te deppen met papieren propjes. * Je kunt het ook met een plantenspuit afspoelen, zo lijkt het nog natuurlijker. * Pas wanneer alles droog is heb je een reĂŤle kijk op je werk. Vind je de verweerde laag te licht, dan kun je de bewerking gerust nog eens herhalen. * In elk geval mag je je werk niet beschermen met een vernislaag, zelfs niet als het beeld in de tuin komt te staan. De verdunde kalklaag is vochtregulerend en zal dan ook niet afbladderen, iets wat vernislagen wel doen in een vochtige omgeving.

25


Mosvorming nabootsen of versnellen? Je kunt je beelden ook een groenachtige bemoste uitstraling geven. Gebruik hiervoor uiteraard een groenachtige kalkverf. Natuurlijke mosvorming kun je stimuleren door het beeld zodra het weer buiten staat in te strijken met yoghurt of karnemelk.

Landelijk Wonen

Met dank aan: Willem Fouquaert, La Peinturette Dorpsstraat 60, 9230 Westrem (Wetteren) Tel: +32(0)485/82 11 71, www.lapeinturette.be

26

Deze en veel andere verftechnieken kun je ook zelf leren in de Decoratieschool van Decorateur-Verfspecialist Willem Fouquaert. Je vindt ze ook terug in zijn boek Verfmagie (uitgave Lannoo)

27