Pieksämäen Parhaita 2024

Page 1

JUURET SYVÄLLÄ, SIIVET LEVÄLLÄÄN Tervetuloa Pieksämäelle

Pieksämäki juhlii 450 -vuotista taivaltaan vuonna 2024. Juuret ovat kaukana menneisyydessä.

Tarina.

1500 –luvulla Juvan ja Savolahden (Mikkeli) kirkkopitäjien takamailla oli laajat Pieksämäen seudun erämaat. Viipurin piispa Erik Härkäpää määräsi Juvan kappalaisen Mathias Henricin perustamaan uuden kirkkopitäjän kaukaisille alueille.

Kirkkopitäjien jakamista vastustivat vanhojen kirkkopitäjien paimenet Savolahden rikas ja mahtava kirkkoherra Andreas Erici ja Juvan kirkkoherra Georgius Memmoi. Heille se merkitsi alueiden menetystä ja verotulojen vähenemistä.

Tarvittiin Ruotsin kuninkaan Juhana III käsky, jotta vanhojen kirkkopitäjien paimenet suostuivat uuden kirkkopitäjän perustamiseen. Kuninkaan mahtikäsky 26.7.1574 antoi valtuudet tulevalle kirkkoherra Mathias Henricille ja varmisti uudenseurakunnan synnyn. Mathias Henrici oli jo muuttanut Haukivuoren kylään. Pian löytyi keskeisempi paikka uudelle seurakunnalle Pieksämäen kylästä. Kirkko rakennettiin keskelle kylää ja kirkkopitäjä sai nimekseen Pieksämäki.

Perustettuun Pieksämäen laajaan kirkkopitäjään kuului aluksi alueita seitsemästä pitäjästä: Pieksämäeltä, Rautalammilta, Suonenjoelta, Leppävirralta, Joroisista, Kangasniemeltä ja Hankasalmelta.

Siiville nousu juhlavuonna 2024.

Yhdessä suunnitellen, yhdessä tehden, ja toisiamme arvostaen olemme rakentaneet pohjaa juhlavuodelle. Vuosi tuo mukanaan moninaisia tapahtumia, jokaiselle jotain, suuria ja pieniä, eikä kaikista ole vielä edes tietoa, ne vaan syntyvät jossain juhlavuoden aikana. Kaikilla on mahdollisuus osallistua ja viettää merkkivuotta omalla tavallaan.

Juhlavuosi 2024 tapahtumineen olkoon se vuosi, kun Pieksämäki nostaa siipensä kohotakseen kohti uusia korkeuksia. Hei! Pian me lennetään!

Asko Hankilanoja

Pieksämäki-Seura

2 - PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2024

Tässä esitteessä

TÄRKEÄT YHTEYSTIEDOT

Matkailuneuvonta......................................... 044 588 2219

info@pieksamaki.fi www.visitpieksamaki.fi

Tiedot tarkistettu ajantasalle esitteen painohetkellä. Löydät uusimman version digilehtenä osoitteesta www.pieksamaenparhaita.fi

PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2024 (2.painos)

Esitteen julkaisijat: Tapahtumaverkko ry ja Pieksämäen kaupunki. Kansi: Whitewall Oy, Pieksämäen kaupungin graafiset elementit Kamua Oy. Tekstit ja kuvat: Tero Eloranta / Viestintä Oy Prodictum, Terho Häkkinen, Kimmo Peltonen, Ira Honkonen / Viestivasama, Markku Lyyra, Heidi Harmanen, Riikka Kinnunen, Jone Matilainen, Hannu Tuppurainen, Kirsi Ojaniemi, Pathw Photos, Mari Lindholm, Tanja Vaak, Heikki Skyttä sekä esitteessä mukana olevat yritykset ja toimijat. Esitteen aineisto on osittain maksullista ilmoitustilaa. Taitto: Viestintä Oy Prodictum. Oikeudet ajankohtien, hintojen ja muiden tietojen muutoksiin pidätetään. PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2024 - 3

VALIKOITUJA KOHTEITA JA -TAPAHTUMIA Kirkkopitäjä 450 vuotta 4 Big Wheels & Savo Vintage ............................................... 10 Häkkilän Tila ...................................................................... 12 Kulttuurikeskus Poleeni ................................................... 14 Nukkekoti – Joonas Auringon huvila ............................. 14 Partaharjukeskus/Kartanomajoitus Sofia&Angelique/ Wanhan Neuvolan Majatalo 16 Pieksämäen Iso-Pappila 18 Pieksämäen Kauppatori ....................................................20 Mahla Forest/Nokkalan Käräjätalo/Jäppilän Kievari 22 Pöyhölän Pappila ................................................................ 24 Veturitori ja Veturitallit/Savon radan museo............... 26 KARU-tila/Heponiemin tila/Teranmäki ...................... 28 Teittilän Talli 30 Ysihotelli/Pieksänlinna/Paikallisoppaat 32 ARTIKKELIT JA HAKEMISTOT Juhlavuosi Pieksämäellä ..................................................... 6 Savon radan museo .............................................................. 8 Motoparkin vauhtirata...................................................... 34 KARU – persoonallinen juhlapaikka 36 Länsmäkiset ammentaa vanhasta tarinankerronnan perinteestä ....................................................... 38 Palvelevat ja hurmaavat puodit ....................................... 40 Poimintoja Pieksämäen majoitustarjonnasta ............... 44 Poimintoja Pieksämäen mökkimajoituksesta .............. 46 Mistä
nälkä
....................... 48 Paljon parempaa kuin televisiosta
52 Poimittua Pieksämäen kesäteatteritarjontaa
Tapahtumatarjotin ............................................................. 57
apu, kun reissussa
yllättää?
katsottuna
54
.................................................................

Juuret ja siivet

Juuret ja siivet

Kirkkopitäjän juhlavuosi 2024

Kirkkopitäjän juhlavuosi 2024

4 - PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2024

Kirkkopitäjä 450 vuotta

Pieksämäki valmistautuu ainutlaatuiseen juhlavuoteen 2024, kun kaupunki viettää 450-vuotisjuhlaansa teemalla Juuret ja Siivet. Juhlan sydämessä sykkii rikas historia, joka ulottuu aina 1570-luvulle saakka, ja tämä historiallinen juhla kutsuu kaikki mukaan kokemaan matkan menneisyyteen ja tulevaisuuteen.

Pieksämäen kirkkopitäjän perustaminen vuosina 1573-1575 merkitsee kaupungin alkua, ja sen juuret juontavat alueen korkeille moreeniharjanteille, joilla on ollut kiinteää asutusta jo 1400-1500-luvuilta alkaen. Tämä paikka on todistanut yli 5000 vuoden yhtäjaksoisen asutushistorian, muodostaen vahvan siteen ihmisten ja maiseman välille.

Juuri tämän ainutlaatuisen historian kunnioittamiseksi juhlavuoden logo on suunniteltu saamaan inspiraationsa Pieksämäen vesistöistä ja poluista. Se toimii kunnianosoituksena kaupungin pitkälle historialle sekä lupauksena tulevaisuudesta.

Kaupunki rohkaisee kaikkia juhlatunnelmasta innostuneita järjestämään omia tapahtumiaan ja käyttämään juhlavuoden tunnusta osana juhlavuoden markkinointia. Yhteistyössä kaupungin, seurakunnan, nuorisotoimen, paikallisten yrittäjien, liikuntatoimen, kirjastotoimen, kulttuuritoimen, sekä järjestöjen ja yhdistysten kanssa, juhlavuosi on saanut monipuolisen ohjelman.

Historian merkkipaalut nousevat esiin monissa tapahtumissa, kuten Aila Meriluodon 100-vuotisjuhla ja Pelimannien konsertti, jossa soivat Piexemän laulut. Juhla ei ole vain tapahtumien juhlaa, vaan myös yhteisöllisyyden juhlaa, kuten Rakkain

ruokani Pieksämältä -reseptikilpailu ja yhteisötaideteoksen suunnittelu osoittavat.

Seurakunnan vahva panos juhlavuoden tapahtumissa näkyy läpi vuoden, ja perinnejumalanpalvelus Virtasalmen kirkossa huhtikuussa on yksi monista hengellisistä tilaisuuksista.

Juhlavuoden pääjuhlaa vietetään perjantaina 14. kesäkuuta Poleenissa, jossa ohjelmassa on valtakunnan tason juhlapuhujia, Juhlakuoron esitys, ja perinnemarkkinat kauppatorilla. Samana viikonloppuna avautuu Poleenissa Suomen taidegraafikoiden näyttely, joka jatkuu elokuun puoliväliin saakka.

Pieksämäki 450 on enemmän kuin juhlavuosi – se on kutsu sukeltaa kaupungin rikkaaseen historiaan, luoda uusia muistoja ja yhdistää sukupolvia. Yhdessä voimme kunnioittaa juuriamme ja antaa siivet tulevaisuudelle.

Tervetuloa mukaan juhlavuoteen 2024!

Juhlavuoden tapahtumat pieksamaki.fi/450

Pieksämäen tapahtumat pieksamaki.fi/tapahtumat

Pieksämäen seurakunta on vahvasti ja näkyvästi mukana Pieksämäen kirkkopitäjän 450-vuotisjuhlavuodessa. Vanhassa kirkossa järjestetään mm. marraskuussa juhlakonsertti.

JUHLAVUOSI PIEKSÄMÄELLÄ

Kirkkopitäjän perustamisesta 450 vuotta

Pieksämäen kirkkopitäjä syntyi vuonna 1574 kuningas Juhana III päätöksellä. Samalla Pieksämäestä tuli virallisesti oma hallinnollinen yksikkönsä. Alueellisesti Pieksämäki oli 450 vuotta sitten laaja. Nykyisen kaupungin lisäksi se käsitti lähes kokonaan nykyisin Mikkeliin kuuluvan Haukivuoren sekä pääosan Kangasniemestä ja Suonenjoesta sekä osia Rautalammista, Leppävirrasta, Joroisista sekä Hankasalmesta.

Kirkkopitäjän hallinnollinen keskus oli Pieksänharjulla

sijainnut pappila. Ensimmäinen oli Iso-Pappilan paikalla seissyt savutupa. Nykyinen Iso-Pappilan rakennus valmistui 1804 ja on yksi harvoja kustavilaisia pappilarakennuksia maassamme. Tänä päivänä Iso-Pappila toimii kulttuuri- ja näyttelytilana ja sen omistaa Pieksämäen kaupunki.

Pieksämäen juhlavuosi näkyy ja kuuluu pitkin vuotta erilaisissa tapahtumissa. Juhlavuoden tapahtumien järjestämisessä on vahvasti mukana Pieksämäen seurakunta. Historian havinaa on kuultavissa maaliskuussa Virtasalmen kirkossa, jossa järjestetään perinnejumalanpalvelus. Toukokuussa voi Pieksänjärvellä

6 - PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2024

nähdä perinteisiä kirkkoveneitä, joilla ennen soudettiin vesireittejä pitkin kyliltä kirkolle jumalanpalveluksiin. Tällä kertaa seurakunnan ja kaupungin edustajat ottavat leikkimielisesti mittaa toisistaan kirkkovenesoudussa.

Elokuussa puolestaan Jäppilän kirkossa kuullaan Veikko Tyrväinen -konsertti, jossa tenori Pekka Kuivalainen esittää Jäppilästä kotoisin olleen oopperalaulaja Veikko Tyrväisen tunnetuksi tekemiä kappaleita. Konsertin yhteydessä oopperalaulaja Jorma Hynninen kertoo Veikon urasta ja työkaveruudesta upean uran tehneen tenorin kanssa.

Päätapahtumaa vietetään kesäkuussa

Pieksämäen 450-juhlavuoden päätapahtuma pidetään Kulttuurikeskus Poleenissa 14.6.2024. Ohjelmassa on juhlapuheiden lisäksi Juhlakuoron lauluesitys. Samana viikonloppuna Poleenissa avautuu elokuun puoliväliin kestävä Graphein – Suomen taidegraafikot ry:n näyttely ja Pieksämäen kauppatorilla vietetään Perinnemarkkinoita.

Yli 210-vuotias Pieksämäen Iso-Pappila on entisen kirkkopitäjän mahtirakennus, jossa syntyi apupapin tyttäreksi presidentti Urho Kekkosen puolison Sylvi Kekkonen (os. Uino).

Juhlavuoteen Pieksämäellä kuuluu paljon tapahtumia, jotka ovat jo olemassa. Yksi tällainen on Taidekatu, joka on Pieksämäen keskustassa liiketilojen näyteikkunoissa järjestettävä taidenäyttely. Pieksämäen juhlavuotena näyttely liikkuu ajassa teemalla Aikamatkalla – menneestä tulevaan. Taidekatu on avoinna 24.5.-28.7.2024.

Pieksämäkeläislähtöisen runoilija, prosaisti Aila Meriluodon maailmasta nähdään 10.2.2024 näytelmä Tältä

kohtaa Aila ja elokuun lopulla sukelletaan Pieksämäen paikallishistoriaan Länsmäkiset-teatteriryhmän juhlanäytelmässä Kivikirveestä Rautahevoseen. Näytelmän esitykset 31.8.-1.9.2024 Kulttuurikeskus Poleenissa.

Juhlavuoden tapahtumatarjonta on koottu kalenteriin, joka löytyy Pieksämäen kaupungin verkkosivulta. Kalenteri täydentyy tapahtumien ja ohjelmasisältöjen osalta koko ajan.

Juhlavuoden tapahtumakalenteri www.pieksamaki.fi/450-2/

Taidekatu on yksi Pieksämäen juhlavuoden tapahtumista.

PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2024 - 7

Pieksämäen

rautatiehistoria tulee tutuksi

SAVON RADAN MUSEOSSA

Pieksämäen asema-alueella, laiturin 6 eteläpäässä seisoo komea, vuonna 1889 valmistunut Pieksämäen vanha asemarakennus. 35 vuotta se on toiminut Savon radan museona, tarjoten tietoa rautateiden ja etenkin Savon radan historiasta, rautatiematkailusta sekä työstä ja arjesta rautateillä.

Savon radan museota ylläpitää Pieksämäen kaupunki. Museon ylläpidossa sen sijaan apuna on harrastus-

pohjalta toimiva perinnekerho. Se huolehtii museon kokoelmista sekä kehittää näyttelyä.

8 - PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2024

Viimeisimpänä perinnekerhon taidonnäytteenä museoon valmistui talvella 2023 vanhan puisen matkustajavaunun sisustuksen esittely. Kimmokkeena tälle toimivat varastosta vastaan tulleet vanhat matkustajavaunun puupenkit.

– Yleensä ajatus uudelle näyttelykohteelle lähtee esineestä tai omasta ideasta. Erillisiä näyttelykohteita on valmistettu museolla jo useampana talvena, kertoo perinnekerhon yhteyshenkilö Esko Hirvonen.

Yksi suosituimmista museon kohteista on Esko Hirvosen rakentama pienoisrautatie,

Rautatieylikäytävän varoitusvalon ja -kellon toimintaa voi itse testata näyttelyssä.

joka muistuttaa hieman Pieksämäen aseman aluetta. Se on etenkin nuorimpien museokävijöiden suosiossa.

Perinnekerho vastaa omalta osaltaan museon aukiolosta kesäsunnuntaisin kaupungin kesätyöntekijöiden pitäessä museota avoinna tiistaista lauantaihin. Kesäkauden ulkopuolella museo on avoinna tilauksesta ja tapahtumien yhteydessä.

– Kerran kesässä pidämme museolla kesätapahtuman, jonka yhteydessä järjestetään erilaista ohjelmaa sekä höyryjuna-ajeluja, kertoo Esko Hirvonen.

Perinnekerhossa on mukana rautateiden eläkeläisiä sekä rautateiden ulkopuolelta tulevia, aiheesta kiinnostuneita. Kerhon toimintaan ovatkin tervetulleita kaikki rautateistä kiinnostuneet ikään ja sukupuoleen katsomatta.

Savon radan museolla vieraillessa kannattaa tutustua myös uudistuvaan ja jo uudistettuun Pieksämäen aseman seutuun. Kesällä 2024 valmiina ovat uusi aseman alikulkutunneli ympäristöineen sekä asemalaiturit 1 ja 6. Kunnostustyöt jatkuvat vielä kesällä ns. keskilaiturin eli laitureiden 3 ja 4 osalta.

Ja kun asema-alueelta siirtyy muutaman sata metriä keskustan suuntaan, pääsee ihastelemaan Pieksämäen kunnostettuja Veturitalleja sekä Veturitoria, joka on paikallisten kohtauspaikka ja monenlaisten tapahtumien pitopaikka. Veturitalleilla toimivat mm. ravintola Ukko Bistro & Deli, kaupungin nuorisotilat, OP Suur-Savo ja Ammattiopisto Spesian Spesia-puoti sekä entisessä saunarakennuksessa parturi-kampaamo City-Kutri.

Lisätietoja: www.savonradanmuseo.fi

Pieksämäen aseman uuden alikulkutunnelin kaupunginpuoleinen sisäänkäynti

Pienoisrautatie on etenkin lasten suosikki.
PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2024 - 9
BIG WHEELS 19.-20.7.2024 Seuraa meitä IG:ssä ja TikTokissa @bigwheelsevents 10 - PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2024

Pieksämäen kesäperinteisiin vuodesta 2002 alkaen kuulunut harrasteajoneuvotapahtuma Big Wheels täyttää jälleen heinäkuussa 2024 kaupungin keskustan kiiltävällä kromilla, iloisilla ihmisillä ja murisevilla moottoreilla!

Parhaimmillaan yli 1.500 ajoneuvoa ja 18.000 hengen yleisön Poleenin puiston järvimaisemiin houkutellut koko kaupungin kesäfestivaali on erikois-, klassikko- ja harrasteajoneuvojen, kustomien ja hot rodien kokoontumisajo, jossa voit nähdä menopelejä vanhoista mopoista ja kuplavolkkareista, amerikanrautojen kautta näyttäviin jenkkirekkoihin. Kesällä 2024 tapahtumassa yleisöä viihdyttää myös moottorisahajonglööri ja maailman suurimmassa surmanajopallossa nähdään Cage Ridersien huima moottoripyöräshow.

Kulttuurikeskus Poleenissa järjestetään samanaikaisesti Savo Vintage -messut, jotka keskittyvät vintage- ja retrokulttuuriin. Mukana myös suosittu stailauspiste vintagemeikkeineen ja -kampauksineen.

Tapahtuma-alueen laidalle sijoittuva basaarikuja tarjoaa myös runsaasti harrasteautoaiheisia oheistuotteita varaosanippeleistä ja autoaiheisista paidoista aina pienoismalliautoihin. Mukana on myös monipuolinen kattaus kansainvälistä katuruokaa - savolaisia lettuja ja muikkuja toki unohtamatta.

Tapahtuma päättyy klo 17 starttaavaan suureeen autoparaatiin, joka kiertää noin 14 km reitin Pieksämäellä ja Naarajärvellä päättyen rautatieaseman tienoille. Mukana on jälleen myös yleisölle suunnattu paraatikatsomokilpailu.

Lauantain ajan kantakaupungin alueella kuuluu myös Radio Big Wheels, joka lähettää nostalgista musiikkia sekä tapahtumaan liittyvää ohjelmaa taajuudella 88,7 MHz.

Yleisöpaikoitustilaa Veturitalleilla sekä ohjatusti jäähallin, uimahallin ja urheilutalon ympäristössä - seuraa opasteita

PERJANTAI 19.7.2024

klo 18.00-21.00 harrasteparkki, katusuunnistus, kilpailuja ja ohjelmaa Kauppatorilla. Vapaa pääsy.

LAUANTAI 20.7.2024

klo 10.00-17.00 kokoontumisajo Poleenin puistossa

klo 10.00-17.00 Savo Vintage Poleenissa

klo 17.00-19.00 suuri cruising -autoparaati kaupungin kaduilla

PÄÄSYLIPUT 2024

Lauantain päivätapahtuma 15e/ hlö, alle 15-vuotiaat veloituksetta aikuisen seurassa.

Liput ennakkoon: www.nettilippu.fi

JÄRJESTÄJÄ

Big Wheels Events (Hugedelay Oy)

www.bigwheels.fi fb.me/bigwheelsfinland instagr.am/bigwheelsevents tiktok.com/@bigwheelsevents Jo

kiiltoa
täydeltä! PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2024 - 11
yli 20 vuotta kromin
kaupungin
12 - PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2024
HÄKKILÄN TILA

Länsmäkisten kesäteatteri pe 28.6.- to 7.7. ”Ilimasta rahhoo” Häkkilän navetassa

Häkkilässä tilaisuudet järjestetään aina yksilöllisesti tilaajan toivomuksesta.

Idyllisen pihapiirin vanhimmat rakennukset ovat peräisin 1800-luvulta. Alkuperäistä rakennuskantaa on täydennetty lähialueilta siirretyillä vanhoilla rakennuksilla.

Häkkilässä nähtävillä olevaa talonpoikaisesineistöä täydennetään koko ajan perinteitä kunnioittaen.

Antiikkia ja löytöjä 20.-21.7.2024

Suosittu tapahtuma valtaa Häkkilän järjestyksessään jo 20. kerran! Tapahtumaa saapuu kauppiaita ympäri Suomen. Antiikkia ja rompetta. Teatteria ja ruoka/kahvi palvelu.

Pieksämäen Dekkarit-festivaali 27.-28.7.2024

Dekkarit-festivaali on kesäinen kirjallisuustapahtuma keskisessä Suomessa rikoskirjallisuuden ystäville jo vuodesta 2016. Tapahtuma on aiemmin järjestetty Varkaudessa Varkauden Dekkarit Festivaalina. Paikalle tulee nimekkäitä, tunnettuja kirjallisuuden alan henkilöitä.

Ryhmille esityksiä ja ohjelmaa

Ryhmille Häkkilä tarjoaa tilauksesta myös räätälöityjä tarinatuokioita ympäri vuoden eri teemoilla. Saatavilla tarjoilujen kanssa.

Tarkemmat ohjelmatiedot tapahtumista www.hakkilantila.fi tai facebook @hakkilantila

Ps. Häkkilän Tilan löydät myös Facebookista ja sosiaalisessa mediassa suosittelemme hashtagia #HakkilanTila

Juhlia, tapahtumia ja tarinoita aidossa maalaismiljöössä!

HÄKKILÄN TILA

Heinälammentie 50 77120 Venetmäki www.hakkilantila.fi

Avoinna sopimuksen mukaan.

VUOKRATTAVAT TILAT

• Päärakennuksessa tilat 50-70 henkilölle

• Kivinavetan salissa tilat 200 henkilölle

TIEDUSTELUT

JA VARAUKSET

Marianne Häkkinen

044 986 1765 marianne@hakkilantila.fi

PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2024 - 13

KULTTUURIKESKUS POLEENI

Poleenin näyttelytilat täyttää kesänäyttelyllä GRAPHEINSuomen Taidegraafikot ry.

Poleeni sijaitsee Pieksänjärven rannalla

NUKKEKOTI - JOONAS AURINGON HUVILA

Nukkekodin pihapiiristä löytyy hieno liikennepuisto polkuautoineen!

14 - PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2024

KULTTUURIKESKUS POLEENI

Kulttuurikeskus Poleeni on kaupunkilaisten yhteinen olohuone. Salista löydät musiikkia ja teatteria, näyttelytiloista kuvataidetta, kirjastosta tietoa ja tarinoita, Seutuopistosta hyötyä ja huvia. Poleenissa sijaitsee myös Soisalo-opiston musiikkiopisto sekä kotiseutuarkisto. Poleenista on vuokrattavissa useita kokoustiloja.

Tervetuloa mukaan monipuoliseen toimintaan!

Tuoreimmat kuulumiset ja tunnelmat talosta löydät Poleenin sivuilta www.poleeni.fi

POLEENIN KESÄNÄYTTELY 2024

14.6.–10.8.2024

GRAPHEIN - Suomen Taidegraafikot ry

Kaunis Nukkekoti – Joonas Auringon huvila sijaitsee Pieksänjärven kauniissa rantamaisemassa Hiekanpääniemessä, kävelymatkan päässä Pieksämäen keskustasta ja rautatieasemalta.

Nikkarityylisen huvilan alakerrassa sijaitsevat Kuminan Kioskikahvila ja teatterisali. Yläkerrassa ovat leikkihuone roolivaatteineen, merirosvoprinsessa Persiljan kammari, Joonas Auringon hytti, Laivakissa Korianterin oma vinttikomero, Täti Eulalian kädentaitohuone sekä nukkekotinäyttely.

Piha-aluella on myös peuhumökki, Ateljé-talo, nuotiopaikka, riippusilta sekä liikennepuisto. Kaikkien käytössä on myös runsaasti erilaisia pihapelejä, mm. jättifortuna. una.

Avoinna: 4.6.-10.8.2024

Tarkista tarkemmat aukioloajat: www.pieksamaennukkekoti.fi

Esteettömyys:

Huvilan alakertaan on esteetön sisäänpääsy ja peuhumökin yhteydestä löytyy inva-wc.

KULTTUURIKESKUS

POLEENI

Savontie 13, Pieksämäki www.poleeni.fi poleeni@pieksamaki.fi

Ma - To klo 8-18

Pe klo 8-17

La klo 9-14

sekä tapahtumien aikana

KAHVILA-RAVINTOLA MILLAANO

Puh. 044 0481 062 myynti@millaano.fi

Ma – Pe klo 10–14 ja tuntia ennen tapahtumaa, tapahtumien väliajalla sekä tilauksesta ja sopimuksen mukaan millaano.fi

LIPUNMYYNTI

Puh. 0400 855 614

lipunmyynti@poleeni.fi

Ma – Pe klo 10–14 ja tuntia ennen tapahtumaa. Lippuja Poleenin tapahtumiin voi ostaa Lippu.fi -toimipaikoista ja verkkokaupasta, www.lippu.fi

POLEENIN KIRJASTO 044 787 4023 kirjasto.poleeni@pieksamaki.fi

Ma - To klo 8-18

Pe klo 8-17

La klo 9-14

Omatoimiaika ma-pe klo 8-11, la klo 9-14

SEUTUOPISTO 044 588 2211 seutuopisto@pieksamaki.fi

MUSIIKKIOPISTO 040 713 8636 suvi.lehtoranta-stahl@soisalo-opisto.fi

KOTISEUTUARKISTO 040 595 6562 pieksamakiseura@gmail.com

PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2024 - 15

JOONAS AURINGON HUVILAAN
TERVETULOA NUKKEKODILLE!

PARTAHARJUKESKUS

SOFIA & ANGELIQUE

WANHAN NEUVOLAN MAJATALO
16 - PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2024

Partaharjukeskuksessa viihdyt luonnon keskellä

Ainutlaatuinen ja kaunis luonto luo puitteet menestyksekkäille ja luoville kokouksille, virkistäytymiselle ja unohtumattomille juhlatilaisuuksille aivan Pieksämäen kupeessa. Erilaisia kokoustiloja on 10-180 hengen ryhmille, juhlatilat jopa 350 hengelle ja majoitustiloja 200 hengelle. Toimivat kokoustilat ja rauhalliset majoitushuoneet tarjoavat viihtyisää olemista yhdessä Suomen johtavista kurssi- ja leirikeskuksista. Varaa Partaharjukeskus perhejuhliin, pikkujouluihin tai vietä rento kokous- ja virkistyspäivä esimerkiksi takkatuvallamme!

Kesäkuun alusta asiakkaitamme sekä reitistöillä liikkujia palvelee KESÄKAHVILA. Kahvila avoinna joka päivä klo 10Löydät meidät myös Facebookista ja Instagramista!

Viihtyisää majoitusta kartanomiljöössä

Majoitus-, juhla- ja kokouspalveluita tarjoava Kartanomajoitus Sofia & Angelique sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä Pieksämäen keskustasta. Tilan idyllinen pihapiiri ja kauniit majoitushuoneet tarjoavat viihtyisän vaihtoehdon lyhyen loman viettämiseen tai pitkäaikaiseen majoittumiseen. Pohjola-rakennuksen upea juhlasali sopii isompien juhlien pitopaikaksi. Tunnelmallinen Aitan kesäkahvila puolestaan pienempien juhlien ja kokousten pitoon.

Majoittujat voivat tilata valmiin aamiaisen tai hyödyntää keittiötä omatoimiseen ruoan valmistamiseen. Iltaa voi viettää saunoen ja grillaten.

Tervetuloa majoittumaan!

Vietä yö tunnelmassa, jollaista ei löydy muualta!

Majatalon kaikki huoneet (1-3 hengen) ovat yksilöllisesti sisustettuja ja varustettuja. Asiakkaiden käytössä on joka kerroksessa jaetut wc- ja suihkutilat.

Alakerrassa on viihtyisä olokeittiö ja yläkerrassa ”pikku keittiö”. Aurinkoiset tilavat terassit houkuttelevat aamukahville tai illan viettoon. Majatalossa majoittuessa hintaan sisältyy myös sauna ja ilmainen pysäköinti. Vastaanotto avoinna joka päivä iltaan saakka.

Varattavissa on lisäksi keskustan alueella erilaisia kerrostalohuoneistoja, joissa varustuksena liinavaatteet, pyyhkeet ja kodinomaiset keittiön välineet. Huoneistoja on myös liikuntarajoitteisille.

Muistathan seurata meitä somessa!

PARTAHARJUKESKUS

Partaharjuntie 361 76280 Partaharju

www.partaharjukeskus.fi www.vedenjakajareitisto.fi

TIEDUSTELUT JA VARAUKSET

Partaharjun myyntipalvelu 044 725 4124 myynti@partaharjukeskus.fi

KARTANOMAJOITUS SOFIA & ANGELIQUE

Pyhityntie 45 76620, Pieksämäki www.kartanomajoitussofia-angelique.com

TIEDUSTELUT JA VARAUKSET

041 3174756 info@kartanomajoitussofia-angelique.com

Selkiöntie 24 76100 Pieksämäki 045 189 0710 www. wanhanneuvolanmajatalo.fi

WANHAN NEUVOLAN MAJATALO
PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2024 - 17

PIEKSÄMÄEN ISO-PAPPILA

18 - PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2024

Vehreä, yli 200-vuotias Pieksämäen Iso-Pappila puistoineen kutsuu kesämatkailijoita viipymään tunnelmallisessa ympäristössä keskellä kaupunkia. Kesäpappila tarjoaa tasokkaita taidenäyttelyitä, kesäteatteria, konsertteja, perinnevintin vanhojen esineiden tarinoita ja kirjakirpputorin löytöjä. Hetki kahviossa kruunaa pappilakäynnin.

Pieksämäen Iso-Pappila on kustavilaistyylinen pappilarakennus. Yli 210 vuotta vanhaa upeaa pappilarakennusta ympäröi kaunis puutarha, Sylvi Kekkosen puisto. Talvisaikaan rakennuksessa toimii Seutuopiston kuvataidekoulu. Pieksämäen Iso-Pappilan kesätoiminta on siirtynyt yhdistyspohjaisesta toiminnasta Pieksämäen kaupungin toteuttamaksi vuoden 2021 alusta.

Lämpimästi tervetuloa!

KESÄN 2024 OHJELMISTO

KESÄTEATTERI

PAPPILAN PIHAN KESÄTEATTERI

Pappilan pihan kesäteatteri esittää koko perheelle suunnatun esityksen kesäisin Pieksämäen Iso-Pappilan idyllisessä miljöössä. Esityskausi alkaa kesäkuun alusta ja kestää aina Juhannukseen saakka. Esityksissä on nähty monia satuklassikoita kuten Liisa Ihmemaassa ja Ihmemaa Oz.

KONSERTIT

Iso-Pappilan pihalla ja sisätiloissa järjestetään kesäkaudella useita konsertteja, tarkemmat tiedot löydät Iso-Pappilan nettisivuilta.

NÄYTTELYT

25.6.-20.7.2024

Hannele Haatainen (iso sali) Pieksämäki-seuran juhlanäyttely (välisali ja kahvio)

Tuula Koskela (vinttikamari)

23.7.-17.8.2024

Kuvataideseuran kesänäyttely (alakerta)

Vuokko Kääriäinen, Elsa Myllyvaara ja Sisko Ojala (vinttikamari)

Sylvi Kekkosen synnyinpappila!

Kirjailija, presidentin puoliso, Sylvi Kekkonen (Sylvia Salome Uino) syntyi apupappi Kauno Edward Uinon ja vaimonsa Emilia Stenbergin neljäntenä lapsena 12.3.1900. Uino oli tuolloin kolme vuotta kirkkoherra Edward Borgin apupappina ja sijaisena Pieksämäen Iso-Pappilassa. Sylvi Kekkonen oli aikansa arvostuimpia kulttuurihenkilöitä. Synnyinkaupunki on pystyttänyt Sylville marmorisen muistopaaden (1980) ja nimennyt pappilaa ympäröivän puistoalueen Sylvi Kekkosen puistoksi (2018).

PIEKSÄMÄEN ISO-PAPPILA

Sylvinkuja 5, Pieksämäki

Puh. 050 3362013 isopappila@pieksamaki.fi pieksamaenisopappila.fi

AVOINNA

25.6. - 17.8.2024

Ti-to 11 - 17

Pe - la 11 - 15

PÄÄSYMAKSUT

Aikuiset 3 eur

Lapset ja eläkeläiset 2 eur

Alle kouluikäiset ilmaiseksi

PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2024 - 19

PIEKSÄMÄEN KAUPPATORI

20 - PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2024

Kauppatorilla tapahtuu 2024

* Vapputori ti 30.4. klo 8-16

* Kesäkauden avajaiset la 18.5. klo 9-15 klo 10/12 Kaija Lustila ja Jari Puhakka

* Perinnemarkkinat Pieksämäki 450-vuotta pe-la 14.-15.6. klo 8-18/8-16 pe klo 10/12 Eikka Eronen, la klo 10/12 Sen Sextet Mukana Tivoli Laine

* Ohjelmallisset iltatorit ke 26.6. Torikaraoke klo 15-19 ke 3.7. Yhteislauluilta Aki Hietala duo klo 16-19 ke 10.7. Kauppatori soi, lasten karaoke klo 15-17, Jussi Lammela & Arto Nuotio ke 17.7. Harmonikka-ilta klo 15-17

* Kalamarkkinat la 17.8. klo 8-16 klo 10/12 Tiina Räsänen

Ilmaiset kirpputoripaikat: iltatoreilla klo 15-19 kesäsunnuntaisin 30.6.-28.7.

Markkinapaikka

Pieksämäen kauppatori on säilyttänyt hyvin paikkansa perinteisenä kauppapaikkana. Kesäkautena päivittäin paikalla on runsaasti vakituisia ja kiertäviä kauppiaita.

Kevät- ja syysmarkkinat täyttävät torin, kauppiaita käy runsaasti perinteisillä kuukauden ensimmäisenä maanantaina pidettävillä kuukausimarkkinoilla.

Kahvilat ja ruokapaikat

Pieksämäen Kauppatori tarjoaa myös hyvän paikan istahtaa katselemaan kaupungin menoa jäätelön, kahvin ja suolaisen parissa. Tarjolla on erilaista tarjottavaa, jokaisen makuun. Café Kahvipapu, Herkkukahvila, Mailuska, Konttiravintola Morton, ToriGrilli Pieksämäki.

Kauppatori on kaupunkilaisten kesäterassi!

KAUPPATORI

Kauppatori

Häyrisentie 1 76100 Pieksämäki www.pieksamaki.fi

Löydät kauppatorimme myös Facebookista ja Instagramista!

TORIMYYNTI

Arkisin 7 – 14

Kesällä 7 – 18

MARKKINAT 2024

Kuukausimarkkinat ma 8.1. ma 5.2. ma 4.3. ma 6.5. ma 3.6. ma 1.7. ma 5.8. ma 7.10. ja ma 4.11. klo 8-16

Kevätmarkkinat

ti ja ke 9.4. - 10.4. klo 8-18

Perinnemarkkinat

Pieksämäki 450-vuotta

pe ja la 14.-15.6. klo 8-18/8-16

Kalamarkkinat la 17.8. klo 8 - 16

Syysmarkkinat ti ja ke 10.9. - 11.9. klo 8-18

Joulukauden avaus la 23.11. klo 10-16

Joulumarkkinat ma 9.12. klo 8-18

LISÄTIEDOT JA

TORIPAIKKAVARAUKSET

p. 040 147 7556 (ark. 10 – 15) pmktori@pieksamaki.fi

T:mi Terho Häkkinen

PIEKSÄMÄEN PARHAITA
21
2024 -

JÄPPILÄN KIEVARI

MAHLA FOREST
22 - PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2024
NOKKALAN KÄRÄJÄTALO

Tutustumisen arvoista lähituotantoa

Mahla Forest Oy tuottaa laadukkaasti erilaisia juomia, joista juhla - ja premium juomat löytyvät uutena Tarkiainen Winery-sarjasta.

Mahla Forestin miljööseen ja erilaisiin tuotettaviin juomiin pääsee tutustumaan kesäkuukausina (kesäkuu-heinäkuu) auki olevassa tilamyymälässä.

Täällä voi aistia autenttista maalaistunnelmaa ja löytää herkullisia makuja uusista kotimaisista kuohuviineistä.

Tule maistelemaan!

Unohtumattomat juhlat Nokkalassa

Nokkalan Käräjätalo on idyllinen juhla- ja kokouspaikka maalaismaisessa miljöössä Pieksämäen keskustan tuntumassa. Käräjätalossa on ison tuvan lisäksi kaksi keittiötä ja kaksi pientä makuuhuonetta.

Pihapiirissä oleva vanha navetta tarjoaa lisätilaa isommallekin porukalle esimerkiksi musiikki-, tanssi- ja jatkopaikaksi. Tunnelmallinen Riihitupa on saluunamainen juhlatila, joka sopii hyvin vapaamuotoisempien tilaisuuksien pitopaikaksi, kuten esimerkiksi peijaisten, tunnelmallisen musiikki-illan, teemallisten syntymäpäivien tai viereisessä Käräjätalossa pidettyjen häiden jatkopaikaksi. Riihitupaan mahtuu noin 40 juhlijaa.

Tervetuloa juhlimaan!

Koe makumatka ameriikan etelävaltioihin Jäppilässä

Jäppilän Kievari on sesonkipohjainen ruokaravintola jossa fuusioituu ameriikan etelävaltioitten savuinen barbecue ja creole:n cajun mausteisuus. Lihat savustetaan meksikon rajalta tuoduilla puupölleillä ja joka lihalle on oma puulajinsa, miksi: koska savu on mauste.

Mausteet & kastikkeet tehdään myös lihakohtaisesti omalla twistillä unohtamatta talon omaa Texas Beef Bangers härkämakkaraa joka maistuu ja paukkuu. Cajun herkkuja tarjoomme yleisimmin ”blackened” käristettynä, mutta ”home style” annoksia löytyy myös sesongin mukaan.

Ja ”last but not least”, talon jälkkärit ovat ”to die for”.

Kaikessa mennään ”maku eellä”, kannattaa varailla pöytää herkkujen äärelle!

MAHLA FOREST TARKIAINEN WINERY

Kangasniementie 705 76850 Naarajärvi

www.mahlaforest.com www.tarkiainenwinery.com

Nokkalantie 8 76150 Pieksämäki 040 730 2220

www. karajatalo.fi

JÄPPILÄN KIEVARI

Jäppilän Kirkkotie 3 77570 Jäppilä 015 610130 www. jappilankievari.com

NOKKALAN KÄRÄJÄTUPA
PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2024 - 23

PÖYHÖLÄN PAPPILA

Kesäisin suosittu kesälounas ja sunnuntaisin kuohuviinibrunsseja!

24 - PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2024

Ravintola Pöyhölän Pappila tarjoaa ryhmille mukavan pysähtymiskohteen aivan kaupungin kupeessa. Voit herkutella notkuvasta pitopöydästä ja kuunnella talon mielenkiintoista historiaa.

Pihapiirissä on majoitusta vanhan ajan tyyliin luhtiaitassa ja aamiaista voi nauttia pappilan rauhallisessa miljöössä.

Talon historia ulottuu aina 1600-luvulle. Pappilarakennus on tehty 1800-luvun alkupuolella ja se on pyritty säilyttämään rakenteiltaan mahdollisimman alkuperäisenä. Pappila on sisustettu antiikki-tyylihuonekaluilla.

Paikkoja löytyy noin 120 hlö:lle. Kunnostettu kivinavetta eli pihatto antaa lisätilaa esimerkiksi tansseille tai muulle ohjelmalle. Kokoukset onnistuva uudessa kokoustilassa, jossa on omat av-laitteet.

Ravintola on avoinna tilauksesta. Viikonloppuisin ja yleisinä juhlapäivinä palvellaan myös yksittäisiä asiakkaita. Kesäisin suosittua lounasta on tarjolla keskiviikosta perjantaihin koko heinäkuun ajan!

Soita ja kysy kattausaikoja!

Huom! Pöyhölän Pappilasta voit myös tilata ruoat kotiin tai muualle joko tarjoilun kanssa tai ilman. Pitopalvelu- ja noutomenut löytyvät Pöyhölän Pappilan kotisivuilta. Myös täyte- ja voileipäkakut noudettuna!

Herkullinen pitopöytä ja upeat puitteet = onnistuneet juhlat!

PÖYHÖLÄN PAPPILA

Pöyhöläntie 170 PYHITTY (Pieksämäki)

www.poyholanpappila.fi

Meillä, Teillä tai muualla: - syntymäpäivät - häät - muistotilaisuudet - ristiäiset, rippijuhlat - kokoukset - sukujuhlat - bussiryhmät yms.

Kysy tarjousta!

TIEDUSTELUT JA VARAUKSET

Ravintola Pöyhölän Pappila

Minna Vihonen

Puh. 050 307 8387 info@poyholanpappila.fi

PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2024 - 25

VETURITALLIT & VETURITORI

Pieksäjäisten kilpailut meneillään Veturitorilla 2023.

Veturitallien vieressä sijaitsee Prisma Pieksämäki sekä vapaata tonttitilaa liike-elämän tarpeisiin

SAVON RADAN MUSEO

26 - PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2024

Pieksämäen Veturitallit toimivat moneen käyttötarkoitukseen soveltuvana vapaa-ajan ja viihtymisen keskuksena Pieksämäen kaupungin keskustassa.

Veturitallien historia ulottuu yli 120 vuoden taakse. Rakennusten arkkitehtuurissa näkyy viitteitä aina 1800-luvulta saakka. Veturitallien piirteissä korotuvat korkea huonekorkeus, punatiilillä verhoillut seinät sekä isot ristikkoikkunat. Rakennuksen historiasta veturien kunnostuspaikkana kertoo Veturitallien kupeeseen rakennetun Veturitorin lattiaan maalattu kääntöpöytä.

Veturitorille mahtuu liki 2000 henkeä

Jopa 10 metriä korkea, 1 850 neliötä käsittävä Veturitori toimii monenlaisten tapahtumien näyttämönä. Veturitorilla on mahdollista järjestää messuja, konsertteja, seminaareja, koulutuksia, liikuntatapahtumia ja muita erilaisia tilaisuuksia. Veturitorille on vuokrattavissa myös kalustoa, tekniikan palveluja ja esiintymislava. Esiintyjien lämpiötilat sijaitsevat esiintymislavan välittömässä läheisyydessä. Lämpiön tiloja voi käyttää myös kokoustiloina.

Veturitori sopii yritysten ja yhdistysten suuriinkin tapahtumiin, koska paikalle mahtuu kerralla liki 2 000 henkeä.

Veturitorin vuokrattavien tapahtumatilojen yhteydestä Veturitalleilta löytyy myös muita palveluita, mm. kaupungin nuorisotilat, Prisma, Spesia Puoti, Coronaria, viihtyisä ravintola Ukko Bistro&Deli, OP Suur-Savon Pieksämäen konttori sekä parturi-kampaamo City-Kutri.

Savon radan ja rautateiden historiaa omassa museossa

Savon radan museo sijaitsee Pieksämäen vuonna 1889 valmistuneessa vanhassa asemarakennuksessa. Museon uudistettu näyttely esittelee monipuolisesti rautatiehistoriaa painottuen erityisesti Savon rataan ja Pieksämäen lähiseutuun.

Esillä on muun muassa radanrakennustyökaluja, höyryveturin osia, liikenteenohjaus-, viestintä-, merkinantovälineitä, asemien sisustusta, pienoisrautatie sekä rautateiden konepajan työkaluja. Museolla on myös rautatieaiheisten videofilmien katselumahdollisuus sekä leikkipaikka lapsille.

Museorakennusta ympäröi asemapuisto, jossa on näytteillä mm. dieselkäyttöinen vaihtotyöveturi Vk12 vuodelta 1937.

Tervetuloa tutustumaan!

Veturitori tarjoaa upeat puitteet moniin eri tilaisuuksiin!

PIEKSÄMÄEN VETURITALLIT JA VETURITORI

Tallikankaankatu 3 76100 Pieksämäki

Sijainti kaupungin ydinkeskustassa, 150 metriä rautatie- ja linja-autoasemalta sekä torilta.

VETURITORIN TILAVARAUKSET

Kulttuurikeskus Poleeni (ark. klo 10-15)

Puh. 044 388 3413 ja 044 799 5240

SAVON RADAN MUSEO

Ratakatu 8

76100 Pieksämäki 040 1845772

Kesäkauden ulkopuolella museo on avoinna tilauksesta ja tapahtumien yhteydessä.

PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2024 - 27

HEPONIEMEN TILA

TERANMÄKI

KARU
28 - PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2024

Persoonallinen juhlatila pienille ja isoille tilaisuuksille

KARU on monipuolinen juhla- ja tapahtumatila vanhassa Heinäselän maalaismiljöössä Pieksämäen

Jäppilässä. Tila soveltuu aina pienistä yksityistilaisuuksista suurempiin tilaisuuksiin, tilaa löytyy kesäkaudella yli 200 hengelle. Karussa järjestetään myös erilaisia tapahtumia esimerkiksi musiikin ja teatterin ympärille.

Karu tarjoaa vuokrattavan tilan lisäksi räätälöityjä juhlapaketteja asiakkaan toiveiden mukaan, jota täydentää anniskeluoikeudet.

Tervetuloa viihtymään KARU-tilalla!

Luomuherkkuja Heponiemestä

Heponiemen tila on yksi Jäppilän kirkonkylän vanhimmista tiloista. Mansikanviljely tilalla aloitettiin vuonna 2013. Mansikan lisäksi tilalla viljellään hernettä ja perunaa sekä pienimuotoisesti yrttejä. Viljely on luomuviljelyä.

Tilalla toimii myös kesäkahvila, jossa on kahvila- ja leivonnaistuotteiden lisäksi myynnissä myös lähialueen tuottajien tuotteita. Tilausleivonnaisia tehdään vuoden ympäri. Myynnissä on myös polttopuita ja kesämökkiä sekä kahvilan yläkerrassa sijaitsevaa kesähuonetta vuokrataan majoittumiseen.

Heponiemen tilalta löytyvät myös suloiset alpakat Kiefer, Elliot ja Papu, kaksi villapossua, islanninponi, pupu, kanoja ja heitä kaitseva kukkopoika.

Jäppilästä löytyy monta kiinnostavaa käyntikohdetta!

Jäppiläntie 891 77570 Jäppilä

Facebook @KARU tila Instagram KARU tila www.karutila.fi

HEPONIEMEN TILA

Heponiementie 46 77570 Jäppilä puh 0451897160 ulla.hynninen@gmail.com

Heponiemen tila on avoinna kesäaikaan, tarkista aukioloajat verkkosivuilta.

Löydymme myös facebookista.

Käsin taottuja esineitä sepän pajasta

Vuonna 2014 perustettu taontapaja valmistaa erilaisia taide- ja käyttöesineitä myytäväksi suoraan, sekä jälleenmyyjille. Tilauksesta tehdään myös suurempia esineitä ja kokonaisuuksia.

Pajan myymälästä voit ostaa takotuotteiden lisäksi myös muiden käsityöläisten tuotteita.

Teranmäki on helposti saavutettavissa Jäppilän keskustassa. Tervetuloa tututumaan!

TERO VEPSÄLÄINEN TERANMÄEN PAJA

Heikinlammentie 1B 77570 Jäppilä puh 050 360 3995

www.facebook.com/ taontapajaarcturus

KARU
PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2024 - 29

TEITTILÄN TALLI

Teittilän Tallin Horse Show 10-vuotisjuhlanäytös 24.-25.8. ja 8.9.2024.

30 - PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2024
Veera Manninen matkalla kohti Pariisin olympialaisia.

Teittilän Talli on lämminhenkinen, kauniissa maalaismiljöössä sijaitseva suomen ratsastajainliiton hyväksymä ratsastuskoulu.

Teittilän Talli löytyy Vilhulasta, läheltä Naarajärven taajamaa. Pieksämäen keskustaan tallilta on matkaa noin kahdeksan kilometriä.

Teittilän Talli sijaitsee upeiden, rauhallisten ja monipuolisten ratsastusmaastojen keskellä ja tallilla on käytössä mm. avara maneesi, kaksi valaistua ulkokenttää sekä maastoesterata.

Useana vuonna Teittilän Talli on tullut tunnetuksi myös upeista loppukesällä järjestettävistä Teittilän Tallin Horse Show -esityksistään.

Vuonna 2024 Teittilän Tallin Horse Shown 10:nes esitysvuosi!

Teittilän Tallin toiminnasta, tulevien ratsastusleirien ohjelmasta sekä lomamökeistämme tarkempaa tietoa kotisivuiltamme.

Lämminhenkinen talli keskellä kaunista maalaismiljöötä!

Vilhulantie 360 76850 Naarajärvi

www.teittilantalli.com

TOIMINTA JA PALVELUT

Teittilän Tallin palveluihin kuuluvat mm.

• ratsastustunnit ja valmennukset

• ratsastusleirit kaikentasoisille

• kristilliset leirit

• erityisryhmien ratsastus ja ratsastusterapia

• maasto ja kotaretket

YHTEYSTIEDOT

Ratsastuksenopettaja

Päivi Manninen

Puh. 040 733 3205

teittilantalli@gmail.com

Teittilän Talli on SRL:n hyväksymä ja valvoma ratsastuskoulu.

TEITTILÄN TALLI
PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2024 - 31

YSIHOTELLI

PIEKSÄNLINNA

PAIKALLISOPPAAT

Esimerkkikohde: Kiehtova Pieksämäen Iso-Pappila Esimerkkikohde: Haapakosken Ruukki 32 - PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2024

Ysihotellista näet Pieksämäen keskustan parhaat puolet!

Ysihotellin ikkunoista siintää Pieksänjärvi tai voit ihastella kauppatorin vilinää. Kaikki keskustan palvelut ovat kävelymatkan päässä. Sisustukseltaan uniikkeja huoneita löytyy yhden hengen huoneista aina suuriin superior-huoneisiin, joihin mahtuu perheen kanssa mukavasti majoittumaan.

Ysihotellissa voi myös pitää koulutuksia, kokouksia tai tyhy-päiviä. Kokoustiloihimme on mahdollista järjestää ruokailut ja kahvitukset toiveiden mukaisesti. Päivän päätteeksi voi saunoa uusissa saunatiloissamme ja majoittua laadukkaisiin huoneisiimme. Sauna-ja kokoustilat on varattavissa erikseen, ei vaadi hotellivarausta. Huonevaraukset kätevästi suoraan nettisivujemme kautta.

YSIHOTELLI

Keskuskatu 16 B 76100 Pieksämäki puh. 040 0707999

www.ysihotelli.fi info@ysihotelli.fi

Hotelli Pieksänlinna Pieksämäen ja Savon ytimessä!

Nauti mutkattomasta viihtyisyydestä uudessa hotellissa, jossa yhdistyvät tämän päivän matkailun helppous ja historian siipien havina.

Kaupunkikeskustan maamerkkinä vuosikymmeniä toiminut Kinolinnan kiinteistö kätkee sydämeensä Hotelli Pieksänlinnan. Moderni, mukavuuteen tähtäävä sisustus, upea miljöö ja helppo saavutettavuus ovat ehdottomia valtteja tässä upouudessa, tiedostavan matkaajan majoituspaikassa.

Hotelli avautui kevällä 2024 ja palvelee vieraitaan vaivattomasti, nykyaikaisen automaation keinoin. Meillä kaikki palvelut ovat aivan nurkan takana ja nähtävyydet lähellä.

Toivotamme sinut lämpimästi tervetulleeksi. Hotelli Pieksänlinna - hyvä paikka huilata!

Olisiko opastettu ryhmämatka juuri sinun juttusi?

Pieksämäeltä löytyy ryhmämatkailijalle monipuolisesti erilaisia tutustumiskohteita. Ottamalla mukaan paikallisopastuksen tutustut seutuun syvemmin!

Opastuksia löytyy monesta eri näkökulmasta ryhmän kiinnostuksen mukaisesti - haluatteko historiaan, kulttuuriin, ympäristöön vai kenties vedenjakajaseudun maantieteseen painottuvan opastuspaketin?

Matkapaketit opastuksineen räätälöidään aina ryhmän toiveiden ja koon mukaisesti. Voitte valita omaan pakettiinne juuri teille sopivat kohteet, ruoka- ja ostospaikat sekä oheisohjelmat.

Tule tututumaan Pieksämäkeen!

PIEKSÄNLINNA

Keskuskatu 20 76100 Pieksämäki

www.pieksanlinna.fi info@pieksanlinna.fi

Tiedustelut ryhmille puh. 040 147 7556 pmktori@pieksamaki.fi

PAIKALLISOPPAAT & -PAKETIT
PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2024 - 33

Superside lähtö Motoparkissa kesällä 2023. Kuvaaja Harjukuvat.

MOTOPARKIN VAUHTIRATA

Hyvä syy tulla Pieksämäelle!

Motoparkissa on jokaisella mahdollisuus päästä kokeilemaan vauhdin hurmaa sekä oman auton tai moottoripyörän rajoja suljetulla moottoriradalla ohjatusti. Radalle voi tulla arkisin harjoittelemaan aivan tavallisella autolla tai moottoripyörällä vapaina ajopäivinä.

– Aika paljon ihmiset käyvät kokeilemassa oman auton tai moottoripyörän suorituskykyä ja ominaisuuksia. Eikä kyse ole mistään kilpa-ajoharjoittelusta, sanoo Motoparkin yrittäjä Tapio Nevala.

Motoparkkiin tullaan ajamaan myös porukalla, kuten harrastekerhon tai työporukan kesken. Syksyllä 2023 radalla kävi harjoittelemassa 36 sähköauton omistajaa Suomen Tesla-kerhon järjestämässä tilaisuudessa.

– Sähköauton omistajat ovat meille uusi ja kasvava käyt-

täjäryhmä, sillä monet kohtuuhintaisetkin sähköautot ovat todella suorituskykyisiä. Omistajat haluavat siksi päästä kokeilemaan autojensa tehoja suljetulle radalle. Ja radalla voi sähköautoilla ajaa myös rajoitetun melun päivinä, kertoo Tapio Nevala.

Hän uskoo, että sähköau-

toilla ajoharjoittelu tulee lisääntymään jatkossa, joten Motoparkissa suunnitellaan latauspisteiden rakentamista sähköautoille. Hiljaisille päiville toiveissa on järjestää radalle myös polkupyörätapahtumia. Tarjolla on poljettavaksi ylä- ja alamäkiä turvallisesti ilman muuta liikennettä.

Motomajojen vuokramökit ovat täynnä varsinkin kilpailujen yhteydessä.

34 - PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2024

Suljetulla radalla harjoittelemista Tapio Nevala suosittelee myös juuri ajokorttinsa saaneille nuorille kuljettajille. Kun radalla pääsee ajamaan kovaa, jäävät vaaralliset kokeilut maantiellä toivottavasti tekemättä.

Kesällä radalla kilpaillaan

– Meille tärkeimpiä ovat meluviikonloput, jolloin voimme järjestää kilpailuja ja tapahtumia. Kaikki tällaiset viikonloput kesältä 2024 ovat jo käytännössä varattu toukokuusta syyskuun alkuun saakka, Tapio Nevala kertoo.

Kesälle 2024 on ohjelmassa kolme kiihdytysajojen SM-kilpailua sekä moottoripyörä- ja autokilpailuja, joita ajetaan Motoparkin asvalttikilparadalla.

Etenkin kilpailujen aikaan viereisten Motomajojen 22 vuokramökkiä, majoitushuoneet sekä teltta- ja asuntovaunupaikat ovat kovassa käytössä. Motomajoilta löytyy majoituskäyttöön myös rantatalo, jossa on viisi huonetta sekä oma sauna. Kaikkiaan saunoja on

Renkaat savuten auto läh dössä kiihdytykseen Motoparkissa kesällä 2023. Kuva FHRA.

Virmasjärven rannalla viisi. – Motomajoilla on ravintola Turbotupa, joka on avoinna iltaisin kilpailujen ja isompien tapahtumien aikaan. Radan puolella on oma ravintola, joka palvelee kilpailuviikonloppujen ja isompien tapahtumien osallistujia sekä yleisöä. Ratatoimistosta saa ruoka-annoksia radan yleisinä ajopäivinä, kertoo Tapio Nevala.

Motoparkin asfalttirata on pituudeltaan 3,5 kilometriä ja rataan kuuluu myös 400 metrin mittainen kiihdytysrata. Lisäksi Motoparkissa on hiekkapohjainen rallirata. Mikäli radalle mielii ajamaan, voi vapaat ajopäivät tarkistaa Motoparkin verkkosivujen kalenterista.

Lisätiedot: www.motopark.fi

Kesäinen tapahtumakirjallisuuskeskisessä Suomessa.

• Kirjailijaesi elyt ja -tapaamiset

• Kirjamyyntiä yms. ohjelmaa Liput alkaen 10€

Lisätietoja: Terho 040 749 5550 terho.hakkinen@venetmaki.fi www.hakkilantila.fi ne ilippu.fi / lakimajakka

18.2.  28.4. 29.9.

Antiikkia, kierrätystä, tuoteesittelyjä, paljon uutta ja vanhaa

Veturitori – Pieksämäki – Tallikankaankatu 3 –

KAIKEN KANSAN MYYNTITAPAHTUMA
KLO 10-15 KLO 10-15 KLO 10-15 Paikkavaraukset
terho.hakkinen@venetmaki.fi
040 147 7556 /
Häkkilän Tila 27.-28.7.2024
PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2024 - 35

Tunnelmaa KaruFestissä kesällä 2023.

KARU – Persoonallinen juhlapaikka

Juhla- ja tapahtumatila KARU Jäppilän Heinäselällä tarjoaa persoonallista tilaa isoja sekä vähän pienempiäkin tilaisuuksia varten. Jukka Suhosen ja Jonna Vepsäläisen luotsaamalla tilalla järjestetään erilaisia tapahtumia, minkä lisäksi tilaa voi vuokrata yksityisjuhliin.

KARUN tilat on rakennettu vanhan navetan paksun kivijalan päälle. Iso KARU on

kesäkäyttöön tarkoitettu suuri monitoimitila, johon mahtuu kerralla jopa 200 ihmistä. Tilan sisustus on tummaa ja vaaleaa puuta sekä kiveä. Kalusteet ovat etupäässä vanhoja ja kierrätettyjä.

Pikkanen KARU on puolestaan 20-30 henkilölle tarkoitettu lämmitetty tila, jota hallitsee upea pönttöuuni ja oranssi tehosteseinä. Molempiin tiloihin on helppoa järjes-

tää persoonallisia ja näyttäviä juhlia sekä tapahtumia.

– Iso tila toimi häiden, sukujuhlien ja merkkipäivien pitopaikkana. Mutta aivan yhtä hyvin siellä voi järjestää teatteriesityksiä ja rokkikonsertteja, kertoo Jukka Suhonen.

Esimerkiksi viime kesänä tilalla järjestettiin Karufest -minifestivaali, jossa esiintyi kolme bändiä esittäen funk´n rollia sekä melodista hard rockia. Venetsialaisten aikaan järjestetyssä teatteritapahtumassa esitettiin puolestaan kolmen näyttelijän voimin monologeja.

Juhla- ja tapahtumatila KARU tarjoaa vuokrattavan tilan lisäksi täydellisiä juhlapaketteja asiakkaan toiveiden mukaan. Jukka Suhosen äiti Leena Suhonen pyörittää KARUn naapurissa sijaitsevassa Heinäselän tilan päärakennuksessa pitopalvelua ja pienimuotoista majoitustoimintaa. Hän vastaa myös KARUn ruokatarjoiluis-

36 - PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2024

ta yhdessä Jonna Vepsäläisen kanssa. Karusta löytyy myös anniskeluluvat.

– Meiltä asiakas voi siis halutessaan varata myös kaikki tarjoilut juhlaansa samalla kertaa, vinkkaa Jukka Suhonen.

Elokuulle 2024 on luvassa myös omia tapahtumia KARU-tilalle. Tarkempia tietoja löytyy tilan omalta Facebook-sivulta sekä Pieksämäen tapahtumakalenterista.

KARU on helposti saavutettavissa. Se nimittäin sijaitsee aivan Pieksämäki-Jäppilä -maantien varressa Heinäselällä, noin 12 kilometrin päässä Pieksämäen keskustasta.

KARU-tila www.karutila.fi

Asemakatu 4, Pieksämäki www.kirpputorimummola.com Avoinna To-Pe 11-17, La 10-14 ja sopimuksen mukaan.

Ostamme muuttojäämistöt, kuolinpesät yms. tavaraerät. Ota yhteyttä ja pyydä tarjous! Tervetuloa tutustumaan Mummolan aarteisiin! Tervetuloa Mummolan 0400 616 279 PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2024 - 37

Länsmäkisten näyttelijäkaarti eli Terho Häkkinen (oik.), Jari Kauppinen, Anni Kauppinen ja Jukka Ylönen.

LÄNSMÄKISET

ammentaa vanhasta tarinankerronnan perinteestä

Viime vuosisadan alkupuolen kylätarinoista, hassuista sattumuksista ja persoonallisista kyläläisistä näytelmiinsä aineksia ammentava Länsmäkiset -työryhmä on viihdyttänyt yleisöä jo vuosia. Isännän ja rengin edesottamuksista kertovat näytelmät työstää kylätarinoiden ja työryhmäläisten ideoiden pohjalta käsikirjoituksiksi ryhmää ohjaava Juhani Joensuu.

– Tavallaan me olemme tässä vanhan kylien tarinankerrontaperinteen sekä osin improvisaatioon ja mimiikkaan perustuvan commedia dell´arte -teatteriperinteen jatkajia. Kysyntää Länsmäkisten esityksille on, sillä tällaista rillumarei-tyyliä edustavia ryhmiä ei Suomessa juurikaan

ole, kertoo Juhani Joensuu.

Länsmäkiset näki päivänvalon vuonna 2015, jolloin ryhmä teki ensimmäisen lyhyen näytelmänsä Hulivei ja kielletyt herkut. Näytelmää esitettiin Venetmäessä Häkkilän Tilalla. Pohja Länsmäkisille valettiin kuitenkin 2014 syksyllä. Terho Häkkisen ja Juhani Joensuun yhdessä aloittamien Hämärähetken tarinoiden yleisöön sattui kerran Terhon vanha opiskelukaveri Jari Kauppinen. Porukan kesken syntyi idea lähteä viemään omanlaista tyyliä yhdessä eteenpäin.

Myöhemmin Länsmäkisiin mukaan tulivat vielä emäntään esittävä Anni Kauppinen sekä esityksiä haitarilla säestävä Jukka Ylönen.

– Jukka otettiin mukaan, kun tarvittiin muusikko. Muusikkona Jukka on osa esitystä ja yksi esiintyjistä, joka vie esitystä omalta osaltaan musiikilla eteenpäin, kertoo Terho

38 - PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2024

Terho Häkkinen (renki Alapertti) ja Jari Kauppinen (isäntä) sekä kirves.

Isännän ja rengin edesottamuksia on seurattu jo usean näytelmän verran monena kesänä. Alkuun esitykset olivat lyhyitä. Kun lyhyitä esityksiä alkoi olla useampia, saatiin ne yhdistämällä kasaan jo kokoillan näytelmä.

Kesälle 2024 on Länsmäkisiltä tulossa ensi-iltaan aivan uusi isännän ja rengin seikkailu, nimeltään Ilimasta rahhoo.

– Kun uutta näytelmää tehdään, yleensä kirjoitan jonkin tilanteen ja sen jälkeen Terho ja Jari muokkaavat tarinaa niin, että siinä on vihjausta

johonkin henkilöön tai tapahtumaan, kun tietävät kylien historian, sanoo Juhani Joensuu.

Terho Häkkisen mukaan katsojat kyselevät usein näytelmän jälkeen, että kerroitteko juuri jostakin tietystä talosta tai henkilöstä kylällä, vaikka näytelmissä nimet aina muutetaan.

– Täkäläiset tarinat toimivat myös muualla, sillä samoja sattumuksia ja saman oloisia ihmisiä löytyy lähes jokaiselta Suomen kylältä, muistuttaa Jari Kauppinen.

– Sekin varmaan ihmisiä kiinnostaa, että tarinoissa liikutaan 1900-luvun alkupuolen vuosikymmenillä, jatkaa Anni Kauppinen.

Syksylle Länsmäkisiltä tulee Kulttuurikeskus Poleeniin näytelmä Kivikirveestä rautahevoseen, joka juhlistaa Pieksämäen kirkkopitäjän 450-vuotisjuhlavuotta. Länsmäkiset tekee myös vierailunäytöksiä eri puolille Suomea sekä kiertää pienemmällä porukalla erilaisia tilaisuuksia ja messuja.

Ilimasta rahhoo ensi-ilta pe 28.6. Häkkilässä.

Kivikirveestä rautahevoseen kolme esitystä Kulttuurikeskus Poleenissa la 31.8. klo 15 ja 18 sekä su 1.9. klo 15.

Länsmäkiset juhlistaa 10 vuotista taivaltaan Veturitalleilla viime kesän esityksellä Toimiihan se la 24.2. klo 15.

www. lansmakiset.fi

KAHVILA LOUNAS Á LA CARTE DELI SHOP

PIEKSÄMÄEN VETURITALLIT Tallikankaankatu
76100 Pieksämäki
3,
#kattaasavon #safkaasavosta #ukkobistrodeli
PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2024 - 39

Palvelevat ja hurmaavat puodit

löytyvät Pieksämäeltä

Pieksämäen kivijalkamyymälät tarjoavat monipuolisen, laadukkaan ja toisinaan myös yllättävän tuotevalikoiman. Asiakaspalvelu on puodeissa asiantuntevaa ja osaavaa. Parhaita kokosi tähän muutamia vinkkejä paikkakunnan puotien tarjonnasta erityisesti naisasiakkaita silmällä pitäen.

Värikäs ja elämyksellinen

Aritea Myymälä

Aritea Myymälään tullaan vaateostoksille lähiseudun lisäksi ympäri Suomea. Puodista onkin viidessä vuodessa tullut suorastaan nähtävyys.

Valikoima kiinnostaa, sillä täältä nainen löytää lähes kaiken, mitä pukeutumiseensa tarvitsee.

– Moni ensimmäistä kertaa meille tuleva on yllättynyt siitä, miten iso myymälä on ja kuinka monipuolinen valikoima meiltä löytyy. Lähes jokainen tulija ihastelee myös vaatteiden värikkyyttä, kertoo Tea Sipinen.

Myymälässä tärkeää on visuaalisuus ja elämyksellisyys. Ariteassa keskitytään myös henkilökohtaiseen palveluun. Tästä asiakkaat ovat antaneet paljon kiitosta.

–Tuomme esimerkiksi vaatteita sovituskoppiin, jolloin asiakkaan ei tarvitse itse lähteä niitä myymälästä etsimään kesken sovituksen. Pyrimme myös samalla neuvomaan pukeutumisessa sekä rohkaisemaan asiakkaita kokeilemaan uutta, sanoo Milla Sipinen.

Valikoiman suhteen pidetään kiinni omasta linjasta hankinnoissa. Värien lisäksi Aritea Myymälästä löytyy kaikkia

vaatekokoja ja jopa uniikkeja asuja.

Sosiaalisen median avulla pidetään yhteyttä asiakkaisiin ja markkinoidaan uutuuksia. Oma verkkokauppa toimii puolestaan näyteikkunana kivijalkakaupalle ja tavoittaa asiakkaita ympäri maata.

Aritea Myymälä

Keskuskatu 38, Pieksämäki

Avoinna: ma-pe 9-17 ja la 10-14 www.ariteamyymala.fi

Käsityön riemua

Taito Shopissa

Tea ja Milla Sipinen pitävät kiinni omasta linjasta valikoimien suhteen.

Taito Shop Pieksämäen juuret ulottuvat 1950-luvun lopulle. Tuolloin paikkakunnalle perustettiin käsityöneuvonta-asema, joka ryhtyi tarjoamaan neuvoja ja materiaaleja käsityöläisille. Sama toiminta-ajatus on nykyiselläkin Taito Shopilla.

– Tarjoamme elämyksiä, asiantuntemusta ja palvelua. Meiltä

40 - PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2024

saa käsityömateriaaleja, ohjeita, tarvikkeita sekä valmiita käsityötuotteita. Käsityökurssit ovat taas todella suosittuja ja etenkin nuoria käsillä tekeminen kiinnostaa paljon, kertoo Leila Mikkonen.

Pieksämäellä järjestetään kevään aikana monipuolisesti eri aiheisia käsityökursseja. Lisäksi Taito Shopissa annetaan taiteen perusopetusta käsityössä niin lapsille kuin aikuisille.

– Käsityökouluissa meillä on isot ryhmät lapsia. Moni saa täältä kipinän käsitöiden tekoon ja käsitöiden pariin on sitten helppo palata vanhempanakin, Leila Mikkonen sanoo.

Valtakunnallinen Taito Shop -ketju valitsee myös vuosittain teemaksi jonkun käsityötekniikan. Tänä vuonna se on korinpunonta.

Taito Shopin myymälästä löydät esimerkiksi Pieksämäen nimikkoneulemalliston oh-

Taito Shopin Pieksämäki -neuletuotteita.

Leila Mikkonen esittelee Pieksämäen nimikkotuotteista koottua lahjapakkausta.

jeet sekä materiaalit. Lisäksi myynnissä on Pieksämäki-aiheisia tuotteita, kuten esimerkiksi muki, keittiöpyyhe, sukat, kalsarit, tarjotin ja leikkuulauta. Näistä kaksi viimeksi mainittua myös valmistetaan paikkakunnalla. Lisäksi myymälästä löytyy paikallisten ja muiden kotimaisten käsityöläisten ja käsityöyritysten tuotteita.

Taito Shop Pieksämäki Keskuskatu 16, PieksämäkiAvoinna: ma-pe 10-17, la 1014www.taitoitasuomi.fi

PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2024 - 41

Monipuolisen valikoiman

Kangas- ja sisustusliike

Blue Velvet

Kangas- ja sisustusliike Blue Velvet tunnetaan verho-, sisustus- ja pukukankaistaan sekä laadukkaista, yksilöllisistä naistenvaatteista ja sisustustuotteista. Blue Velvet on myös Marimekko-jälleenmyyjä paikkakunnalla.

– Meiltä löytyy kaikki naisten aluspukeutumisesta juhlavaatteisiin ja asusteisiin. Marimekon lisäksi meillä on mm. Masai, Laurie, Primadonna sekä Claire Woman -merkkien vaatteita. Lapsille ja miehille löytyy myös jonkin verran vaatteita Marimekon valikoimasta, kertoo Satu Pylkkönen.

Satu Pylkkösen luotsaama

Kangas- ja sisustusliike Blue Velvet on Marimekon jälleenmyyjä paikkakunnalla.

lisäksi paloturvallisia verhokankaita sekä tekee verhoprojekteja julkiselle puolelle.

Käsitöiden ystäville myynnissä on islantilaisia villalankoja.

– Nyt tehdään paljon itse, kierrätetään ja korjataan. Vaatteissa sekä kankaissa panostetaan kotimaisuuteen, laatuun ja kestävyyteen, sanoo Satu Pylkkönen.

Kodin sisustuksen puolelta asiakkaat hakevat uutta paitsi omaan kotiin, myös lahjoiksi juhliin sekä kylään viemisiksi.

– Meillä oma verkkokauppa tukee kivijalkakauppaa. Varsinkin nuoret ovat löytäneet verkkokaupan. Sieltä myös katsotaan ensin, mitä on valikoimassa, ja tullaan sitten sitä hakemaan myymälästä, Satu Pylkkönen toteaa.

Blue Velvetin oma ompelupalvelu auttaa mm. verhojen ja sisustustekstiilien ompelussa. Verhoille saa myös tarvittaessa asennuspalvelun. Liike myy

Kangas- ja sisustusliike Blue Velvet

Keskuskatu 6-10, Pieksämäki Avoinna: ma-pe 9-17, la 9-14 www.bluevelvet.fi

Tällainen sienisaalis löytyi Taitajapuoti Tertusta.

42 - PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2024

Kässäilyn olohuone

Taitajapuoti Terttu

Taitajapuoti Terttu on viihtyisä puoti ja kässäilyn olohuone, josta löytyy myynnistä vajaan 50 kotimaisen käsityöläisen tuotteita. Osa käsityöyrittäjistä on Pieksämäeltä tai lähiseudulta. Puodille voi kuka tahansa tulla myös neulomaan tai tekemään muita käsitöitä.

Puodista saa myyjiltä ohjeita ja neuvoja. Tertussa järjestetään myös erilaisia työpajoja. Lisäksi käsitöiden tekijöille keitetään kahvia ja teetä. Puodilla on tekeillä myös Terttujen oma tilkkupeitto, johon halukkaat voivat tehdä mieleisensä tilkun haluamallaan tekniikalla.

Tertusta löytyy oma käsityömateriaalien vaihtotori, jonne voi tuoda omia ylijäämämateriaaleja kierrätykseen ja poimia itselle sopivia käytettäväksi omassa käsityössä.

Puodin tuotevalikoima on todella monipuolinen pesuaineista elintarvikkeisiin ja korteista koruihin ja lasten-

Tertussa voit istahtaa kutomaan myös omaa käsityötä.

vaatteisiin. Monissa tuotteissa on hyödynnetty kierrätys- ja luonnonmateriaaleja. Kivijalkamyymälän ohella Tertun tuotteita on laaja valikoima myynnissä omassa verkkokaupassa. Toki puodista löytyy sellaisia tuotteita, joita ei verkkokaupasta löydy.

Taitajapuoti Terttu

Savontie 7, Pieksämäki

Avoinna: ke-pe 10-17, la 10-14 www.taitajapuotiterttu.fi

Muotipukimo Frilla

Muotipukimo Frillan vaatevalikoimaan pääsee tutustumaan kotiesittelyissä, tapahtumissa

Taitajapuoti Tertun tuotevalikoima on monipuolinen.

sekä PopUp myyntipäivissä. Frillan valikoimasta löytyy kauniita vaatteita pääasiassa tanskalaisilta ja ruotsalaisilta naistenvaatemerkeiltä niin arkeen kuin juhlaan.

– Tilaan vaatteita pieniä eriä kerrallaan, jotta vaatteiden vaihtuvuus olisi nopeampaa, kertoo Anne-Maria Paloniemi.

Muotipukimo Frilla www.muotipukimofrilla.fi

PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2024 - 43

Poimintoja Pieksämäen ostosmahdollisuuksista

AnolaKeskus www.anolakeskus.fi

AL Aritea Oy

Persoonallisten vaatteiden putiikki! Avoinna ma-pe 9-17 ja la 10-14.

Keskuskatu 38, Pieksämäki

Puh. 040 3518777 www.ariteamyymala.fi

Blue Velvet www.bluevelvet.fi

Green Trail Oy www.greentrail.fi

Hyttisen Leipomo

Puh. 015 611 184

Kalamania www.kalamania.fi

Kauppatori Pieksämäki

FB: PMKkauppatori

Kauneuspiste Outi&Riina

Puh. 015 488 214.

Kesport Pieksämäki www.kesportkovanen.fi

Kirpputori Feria www.kirpputoriferia.com

Kirpputori Mummola www.kirpputorimummola.fi

Kukkia M. Skön

Puh. 0400 671 267

Kyytselän Jäätelö www.kyytselka.fi

Lapin kukkaja hautauspalvelu www.lapinkukkajahautaus.fi

Lelupuoti Nallukka www.lelupuotinallukka.fi

Lemmikkisirkus www.lemmikkisirkus.fi

Mahla Forest www.mahlaforest.com

Marjan Kukka www.marjankukka.fi

Moilas myymälä-kahvila www.moilas.fi

Muotipukimo Frilla www.facebook.com/muotipukimofrilla

Mäntylän lammastila www.lauranlammas.com

Optikko ja Kello Seppänen www.optikko-kello.fi

Prisma Pieksämäki www.prisma.fi

Punainen Tupakäsityöyrittäjien myymälä ja kotiseutumuseo

P. 044 7883557/0500 186224

Putiikki Sepponen

FB: Putiikki-Sepponen

Sagatrail sagatrail.johku.com

Spesia Puoti Pieksämäki

FB: SpesiaPuotiPieksamaki

Säästötalo Äijäpark

FB: Saastotalo www.nettimyynti.fi

Taitajapuoti Terttu www.taitajapuotiterttu.fi

Taito Shop Pieksämäki www.taitoshop.fi

Taontapaja Arcturus

FB: TaontapajaArcturus

Tarukivi Laitinen

Facebook Tarukivi

Team Sportia Pieksämäki www.sahkopari.fi

Tohman Tikki

Puh. 0400 162244

ViaDia

FB: ViaDia-tori Pieksämäki

Valokuvaaja Jone Matilainen www.jonematilainen.com

Vedenjakajan Viinitila Oy Kesäkahvila ja paikallisesti kotimaisista marjoista tuotetut puna- ja valkoviinit.

Suonenjoentie 522, Pieksämäki. Puh. 050-5124636 www.anolakeskus.fi

Väisäsen kukkakauppa ja hautaustoimisto Ky vaisasenkukkakauppa.fi

XStreams itsepalveluvuokravarasto xstreams.johku.com

Virtuaalinen tavaratalo PieksämäkiShopping www.pieksamakishopping.fi

44 - PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2024
PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2024 - 45

MÖKKIMAJOITUKSESTA Poimintoja Pieksämäen

Ahvenisen kämpät, Pieksämäki

Puh. 050 559 8145

Aimo Nykänen, Virtasalmi

Puh. 0400 275 653

Camping Lomatrio, Naarajärvi. Caravanpaikkoja, motellihuoneita sekä teltta- ja riippumattopaikkoja. Sauna ja kokous/ juhlatilat vuokraus 30 hengelle. Kangasniementie 18, 76850 Naarajärvi. Caleve Oy puh. 044 230 4613

Eben Kivisalmi, Pieksämäki

Puh. 040 965 4541

Maatalousyhtymä Rantamäki

Vanaja

Puh. 050 405 9111/050 353 0965

Esko Sopanen, Pyhitty

Puh. 050 353 8987/040 519 7422

Vesa Rissanen, Jäppilä

Puh. 050 067 2964

Hällinmäen majat, Virtasalmi

Puh. 040 809 1778

Jani Naukkarinen, Naarajärvi Puh. 044 3541166

Kaijonselän mökit, Pyhitty Puh. 040 510 7326 www.kaijonselka.fi

Kaisa Huttunen, Jäppilä Puh. 0400 193 777

Katri Paunonen, Naarajärvi Puh. 050 345 1257

Katri Pulliainen, Pieksämäki Puh. 0500 653 598

Ketunranta, Virtasalmi. Majoitu mukavasti Virtasalmella Iso-Tikkalan rannalla. Suurimäentie 100, 77330 Virtasalmi. Puh. 0400 741 647 www.ketunranta.fi

Tule ja ihastu historialliseen kartanomiljööseen!

Kukkaroniemen mökki, Pieksämäki, puh. 044 5963 433 www.kukkaroniemi.fi

Lamminmäen metsästysseuran maja, puh. 040 7421 340 www.lamms-maja.net

Lomamökit Keidas, Neuvola Puh. 0400 173 393

Luokin Loma, Neuvola Puh. 044 363 6532 www.luokinloma.fi

Maalaistalo Sipilä, Venetmäki Vuoden 2024 keväästä vuokralle tarjotaan uusi tunnelmallinen hirsitalomajoitus. Ennakkovaraa heti 2-4h:n tai 8h:n majoitus ja kokonainen maatila ilman naapureita sekä rantasaunan avain. Puh. 050 3679 234 www.maalaistalosipila.fi

Marttilan Lomamökit, Neuvola Puh. 0400 287 144 marttilanlomamokit.nettisivu.org

Matinvuori, Jäppilä

Puh. 0400 719 051 www.matinvuori.fi

46 - PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2024

Mika Luukkanen, Jäppilä

Puh. 040 548 5426

Monnin Leirikeskus, Virtasalmi Puh. 050 338 4560

Mukkulan mökit ja maatila Jäppilä, esteettömyys Puh. 050 3323 2520/ 050 402 1440 www.mukkulanmaatila.com

Pekka Suhonen, Jäppilä Puh. 040 5264772

Pirjo ja Kari Lappi. Jäppilä Puh. 050 5242162/0500 947 872

Reijo Poikolainen, Paltanen Puh. 040 508 3222

Villa Rusinlahti, Jäppilä Puh. 0400 357 967

Teittilän Talli, Naarajärvi Puh. 040 733 3205/ 040 596 6025 www.teittilantalli.com

Tmi Lakeside Villas, Jäppilä Puh. 040 570 2565 www.lakesidevillas.fi

Heponiemen tila, Jäppilä Puh. 045 189 7160 www.heponiementila.fi

Vesa Ylönen, Kylmämäki Puh. 040 522 3220

Villa Mairela, Neuvola Puh. 045 644 6615

Villa Runo, Pieksämäki Puh. 044 200 1050

Camping Lomatrio Caleve Oy puh. 044 2304613

Häkärinteiden mökit www.hakarinteet.fi

Jäppilän Majoitus p. 040 874 8585 / Kaisa Tissari

Kartanomajoitus Sofia&Angelique www.kartanomajoitus-sofiaangelique.com

Montolan Koulun Majatalo montolankoulunmajatalo.com

Motopark Raceway www.motopark.fi

Nikkarila www.nikkarilanyhteiso.fi

Partaharjukeskus www.partaharjukeskus.fi

Pieksänlinna www.pieksanlinna.fi

Pöyhölän Pappila, Pyhitty www.poyholanpappila.fi

Wanhan Neuvolan Majatalo wanhanneuvolanmajatalo.fi

Ysihotelli www.ysihotelli.fi

Ysimajat www.ysimajat.fi

MAJOITUSLIIKKEITÄ PIEKSÄMÄELLÄ
PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2024 - 47

Mistä apu Pieksämäellä, kun

REISSUSSA NÄLKÄ YLLÄTTÄÄ

Pieksämäeltä löytyy apua niin pieneen kuin suurempaankin nälkään satunnaisille matkailijoille tai vaikka suuremmillekin ryhmille. Tällä aukeamalla muutamia poimintoja seudun tarjonnasta.

ABC Pieksämäki

Vehkanotko 5

Puh. (015) 206 2490 abcpieksamaki@sok.fi www.abcasemat.fi/asemat/ abc-pieksamaki

AnolaKeskus,

Vedenjakajan Viinitila

Suonenjoentie 522

Puh. 050 5124636 www.anolakeskus.fi

Cafe Kahvipapu

Kauppatori 3

Puh. 040 7348120

FB: CafeKahvipapu

Cafe Sisters

Tapparakatu 1, Pieksämäki

Puh. 044 5884123

FB: Cafe Sisters

Konttiravintola Mortonin annoksia.

El Centro Pizzeria & Kebab

Savontie 3

Puh. (015) 482 042 www.pizzeriaelcentro.fi

Herkkukahvila

Pieksämäen Kauppatori

Puh. 040 734 8120

Hesburger Pieksämäki

Keskuskatu 13

Puh. (015) 341 390 www.hesburger.fi

JR Fast Food

Asema-aukio, Pieksämäki

Puh. 015 341900, Facebook: JR Fast Food

48 - PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2024

Jäppilän Kievari

Jäppilän Kirkkotie 3, Jäppilä

Puh. (015) 610 130 www.jappilankievari.com

Heponiemen Tila

Heponiementie 46, Jäppilä

Puh. 045 189 7160

Jen Thairuoka

Kaakinmäenkatu 14 2B

Puh. 046 576 5550

Facebook: JEN-Thairuoka

Kahvila-Ravintola

Millaano

Savontie 13

Puh. 044 0481 062 www.poleeni.fi

Konttiravintola Morton

Häyrisentie, Kauppatori 1 Puh. 040 6718785 www.morton.fi

Kotilounas K&K Oy

Kuusitie 41, Pieksämäki

Puh. 044 976 6244 www.kotilounaskk.com

Kotipizza Pieksämäki

Myllykatu

Myllykatu 14 B, Pieksämäki

Puh. 044 2428543 www.kotipizza.fi

Kotipizza Pieksämäki

Neste Kaakinmäenkatu

Kaakinmäenkatu 16-20

Puh. (015) 348 411 www.kotipizza.fi

Linnan Café

Keskuskatu 20, Pieksämäki

Puh. 044 389 9756

FB: LinnanCafe

Lomatrio

Kangasniementie 18, Naarajärvi Puh. 020 741 5510 www.lomatrio.fi

Mahla Forest Oy

Kangasniementie 705 Puh. 040 7650222

Facebook: Mahla Forest www.mahlaforest.com

Luomumansikkaa & muita luomutuotteita

Heponiementie 46, Jäppilä ulla.hynninen@gmail.com puh. 045 189 7160 heponiementila.fi

Kesäkahvila & kotieläimiä Majoitusta
PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2024 - 49

Moilas Oy

Myymälä-Kahvila

Paakarinpolku 1, Naarajärvi

Puh. (015) 785 1251, 044 761 4422 www.moilas.fi

Nikkarila

Metsäopistontie 100

Nikkarilan keittiö 040 028 2494 www.nikkarilanyhteiso.fi

Paltasen kahvila ja lohikalastus

Järvisuomentie, Paltanen

Puh. 040 5410666, 0400 753602 www.paltasenkahvilajakalastus.fi

Partaharjukeskus

Partaharjuntie 361, Partaharju

Puh. 044 725 4124 www.partaharjukeskus.fi

Pelda Pizzeria

Keskuskatu 16

Puh. 040 123 9367 www.foodora.fi

Pizza House Pieksämäki

Keskuskatu 54

Puh. 046 667 7535

Pizzeria Revontuli

Lampolahdenkatu 6

Puh. 040 198 7233 www.foodora.fi

Pöyhölän Pappila

Pöyhöläntie 170, Pyhitty

Puh. 050 307 8387 www.poyholanpappila.fi

Ravintola Blancco

Tallikatu 9

Puh. 015 348744 www.ravintolablancco.com

Ravintola HiiliWille

Sarkaniementie 90, Siikamäki

Puh. 0400 176 315 tai 040 550 2547 www.hiiliwille.net

Ravintola Taica

Keskuskatu 16

Puh. 050 365 3313 www.ravintolataica.com

Ronaz Bistro

Marjatie 5-7, Pieksämäki

Puh. 040 1587642

Santsikahvi

Länsiväylä 3

Puh. 044 239 7650 www.santsikahvi.fi

ToriGrilli

Pieksämäen kauppatori

puh. 0400 152 211

Torikahvila Mailuska

Pieksämäen kauppatori

Puh. 0500 168944 / Kirsi

UKKO Bistro & Deli

Tallikankaankatu 3

Puh. 010 764 2480 www.raflaamo.fi/fi/pieksamaki

Wanha Hot Car Grilli

Moilaskuja 1, Naarajärvi

Puh. 040 120 4411

Ysimajat

Uistinkuja 6, Pieksämäki

Puh. 050 518 7640 www.ysimajat.fi

Pubit, clubit

Beats Pieksämäki

Keskuskatu 16 www.beatsclub.fi/pieksamaki

Irish Pub Molly

Kauppakatu 5 040 713 0976

Pub Kaunis Jorma Savontie 9 040 041 4695

Pub Saunalamppu

Keskuskatu 16b 046 530 8797

Ränni Bar

Savontie 1 045 1639 652

Wanha TK

Seunalantie 2, Naarajärvi 044 242 6599

Lisää makupaloja tarjonnasta: www.visitpieksamaki.fi

Beats Pieksämäki. Kahvila-ravintola Millaano Kulttuurikeskus Poleenissa. 50 - PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2024

Meiltä löydät upean ja nuorekkaan vaatemalliston kaikenkokoisille naisille. Ihania asuja ja koruja arkeen ja juhlaan. Hyvä valikoma pluskoon vaatteita!

Seuraameitäsomessa! www.kirpputoriferia.com

Teeekologisiavalintoja. Hankikäy�e��ä,säästäy�päristöä!

Kuolinpesäntaikiinteistönirtaimisto? Metyhjennämme,siivoammejajärjestämmekierrätyksen Tallikatu3-5,76100Pieksämäki Puh.040-4103715 TervetuloaKirpputoriFeriaan! Myyntipaikatalk.5€ Aukijokapäivä! Ma-Pe10-18 La10-15 Su11-15 -Kir�putoriFeriaSince2006"Paljonenemmänkuinkir�pis!
Keskuskatu 16 • www.optikko-kello.fi • Ma-pe 10-17 OPTIKKO JA KELLO SEPPÄNEN Est. 1942 82v. OMA PAJA Silmälasien korjaukset, kellojen paristonvaihdot odo aessa 23€ Dailies AC Plus kertakäy öpiilolinssit suoraan varastosta 30 kpl • KELLOT • KORUT • LAHJATAVARAT • SILMÄLASIT • AURINKOLASIT • PIILOLASIT PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2024 - 51
Feriaonseikkailujokaisellahyllyllä"

Menoa ja meininkiä on tosiaan ollut vuosikymmenten jälkeen. Aina oon veljeä toivonut -esitys vuodelta 2016.

Paljon parempaa kuin televisiosta katsottuna

Kesäteatteriesityksen pitää olla hauska, kepeä ja iloinen. Tällä reseptillä on Halkokummun kesäteatterissa tehty esityksiä jo 35 kesänä.

– Käsikirjoitus on todella tärkeä. Jo sitä ensimmäistä kertaa lukiessa pitää naurattaa. Jos ei siinä vaiheessa naurata, ei näytelmästä saa millään hauskaa, sanoo kesäteatterin harrastajanäyttelijä Mikko Hänninen.

Halkokummun kesäteatterissa on esitetty vuosikymmenten saatossa paljon uusia näytelmätekstejä, mutta myös vanhempia, yleisölle jo tuttuja näytelmiä. Tulitikkuja lainaamassa ja Jätkät on jo nähty kahteenkin kertaan.

– Siinä on ehtinyt jo katsojien sukupolvi vaihtua ja eihän kaikki muutenkaan ole näitä esityksiä nähneet, joten uusintojakin voidaan tehdä. Eri ohjaajat tuovat aina myös omat

mausteensa esityksiin, toteaa harrastajaporukkaa vetävä harrastajanäyttelijä Ossi Häkkinen.

Ohjaajia on reilun 30 vuoden aikana ollut useampia. Nykyisellä ohjaaja Tuomo Salmelalla on menossa jo kuudes kesä.

Halkokummun kesäteatterin ensi-ilta on perinteisesti juhannuspäivänä. Keskikesän juhla valikoitui esitysten aloi-

tuspäiväksi sattuman kautta. – Kun ensimmäistä näytelmää tehtiin, sitä esitettiin juhannuksena ja pari kertaa sen lisäksi. Esitys oli tarkoitettu lähinnä kyläläisille. Sitten ihmiset alkoivat sanoa, että miksi ette tekisi useampaa esitystä ja ota siitä maksua, muistelee kesäteatterin alkutaivalta alusta saakka mukana ollut harrastajanäyttelijä Seija Laitinen.

Tulitikkuja lainaamassa esitettiin vuonna 2003 ja uudelleen 2022. Jälkimmäisellä kerralla oli oikea hevonen kärriä vetämässä.

52 - PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2024

Hän kertoo, että Halkokummussa on harrastettu kulttuuria laaja-alaisesti jo vuosikymmeniä ennen kesäteatterin aloitusta. Kylällä on toiminut erilaisia harrastuspiirejä ja sieltä on käyty kilpailuissa ja tuotu palkintoja matkassa. Näitä kunniakirjoja on näytillä edelleen kylätalon seinällä.

Kesäteatteri vetää yleisöä Pieksämäeltä ja kauempaakin. Keskimäärin katsojia on viime vuosina ollut Halkokummussa noin 1500-1800. Teatteri kiinnostaa kaiken ikäisiä ja katsomossa istuukin usein perhekunnasta useampi sukupolvi. Ja innostuupa aina joku katsoja lähtemään mukaan myös näyttelemään.

– Olen käynyt täällä katsomassa esityksiä melkein joka kesä. Ensin meiltä oli mukana hevonen yhdessä esityksessä ja viime kesänä me lähdettiin tyttären kanssa mukaan näyttelemään Maksettu rakkaus -esityksessä. Ja tykättiin molemmat, kertoo Naarajärvellä asuva Sari Sorvali.

Tärkeä osuus on myös talkooporukalla, joka rakentaa esitysten puitteita ja hoitaa esitysten aikaan liikenteen ohjausta sekä väliajalla kahvitarjoilua.

Kynnys lähteä kesäteatteriin on Mikko Hännisen mukaan matala ja pukeutumiskoodikin kesäisen vapaa. Yleisössä on paljon myös niitä, joille se on vuoden ainoa teatterikokemus. Ensikertalaiselle kokemus voi olla melkoisen avartava.

Suunnitellaan yhdessä muotihetki yksin tai ystäviesi kanssa!

Laita viestiä Puh 040 7014953 /Anne-Maria @Muotipukimo Frilla

Uusin versio esitteestämme löytyy aina verkosta:

— Eräskin tuttava, joka tuli ensimmäistä kertaa kesäteatteriin kommentoi, että tämähän oli paljon parempi kuin televisiosta katsottuna, kertoo Mikko Hänninen. 20.-21.7. KLO 10-16

WWW.HAKKILANTILA.FI HÄKKILÄN TILA, VENETMÄKI I ANTIIKKIMYYJIÄ YMPÄRI SUOMEA, LAAJA ROMPETORI JA KÄSITÖITÄ . LÄNSMÄKISET ESITTÄÄ molempina päivinä klo 11
13
ja
ARKEEN JA JUHLAAN!
YKSILÖLLISIÄ NAISTEN VAATTEITA
www.pieksamaenparhaita.fi PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2024 - 53

Poimittua Pieksämäen seudun KESÄTEATTERITARJONTAA ’24

Muutokset mahdollisia, tarkista esitysaikataulu tapahtuman järjestäjien sivuilta!

Pappilan pihan kesäteatteri

Pappilan pihan kesäteatteri esittää koko perheelle suunnatun esityksen kesäisin Pieksämäen Iso-Pappilan idyllisessä miljöössä. Esityskausi alkaa kesäkuun alusta jakestää aina Juhannukseen saakka. Esityksissä on nähty monia satuklassikoita kuten Liisa Ihmemaassa ja Ihmemaa Oz.

Pappilan pihan kesäteatteri on toiminut yhtäjaksoisesti vuodesta 2007 ja sen toimintaan osallistuu vuosittain n. 20 lasta, joiden ikähaitari on 7-17. Lisäksi mukana on aikuisia sekä lavalla että tukijoukkoina.

Pappilan pihan kesäteatterin lapsiesiintyjiä kesällä 2022.

Pieksämäen Iso-Pappila

FB: @Pappilanpihankesäteatteri Kotisivu: https://pappilanpihankesateatteri.wordpress.com/

Tuottajat: Pieksämäen uusi nuorisoteatteriyhdistys ry ja Pieksämäen seutuopisto

Virtasalmen Hällinmäen kesäteatteri

Laadukasta kesäteatteria jo parikymmentä vuotta.

KAHDEN AKAN LOUKUSSA

Käsikirjoittaja Heikki Luoma Ohjaaja Iiris Salmela

Ti 25.6 klo 18.00 ensi- ilta

To 27.6 klo 18.00

Su 30.6 klo 14.00 ja 18.00

Ti 2.7 klo 18.00

To 4.7 klo 18.00

Pe 5 .7 klo 22.00 yö näytös

Su 7.7 klo 14.00 ja 18.00

Ti 9.7 klo 18.00

Lipun hinnat 12 ja 10€

Lippuvaraukset numeroista: 0503454494, 0400790921,0452779119 tai virtasalmenteatteriry@ gmail.com

FB: Virtasalmen teatteri

Halkokummun kesäteatteri

La 22.6. klo 13.00 (ensi-ilta) ja 18.00

Ti 25.6. klo 18.00

Pe 28.6. klo 18.00

Su 30.7. klo 13.00 ja 18.00

Ti 2.7. klo 18.00

Pe 5.7. klo 18.00

Su 7.7. klo 13.00 ja 18.00

Aikuiset 15 € / hlö

Perhelippu (2 aikuista + lapset 0-15v) 32 €

Kumputalo, Halkokummuntie 24. Lisätiedot Ossi Häkkinen 040 5133 483 tai teatteri.halkokumpu@gmail.com

www.halkokummunteatteri.fi

Satelliittiteatteri

Esitykset kesä-ja heinäkuussa Nukkekodilla

Varaukset ja lisätiedot: Nukkekkoti puh. 044 799 5547

www. pieksamaennukkekoti.fi

Arkistokuva on kesältä 2022

Virtasalmen kesäteatterin farssista Hulvaton Hotelli.

54 - PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2024

Vr Näytelmäkerho Pieksämäki

RAGGARIT

Käsikirjoitus Marko Lyyra Ohjaus: Marko Lyyra

Pieksämäen vanhin kesäteatteri (perustettu 1958). VR Näytelmäkerho Pieksämäki jatkaa hulvattomien, nauruhermoja kutkuttavien ja vauhdikkaitten kantaesitysten sarjaa. Nyt jo neljättä kertaa ryhmän esittämänä nähdään ohjaaja-käsikirjoittaja Marko Lyyran upouusi näytelmä. Esityskausi on heinäkuussa ja esityspaikkana toimii idyllinen ja pitkän historian omaava Kartanomajoitus Sofia & Angelique.

Pe 19.7 klo 18, ensi-ilta

Ke 24.7. klo 18

To 25.7. klo 18

Su 28.7. klo 18

Ke 31.7. klo 18

To 1.8. klo 18

Ke 7.8. klo 18

To 8.8. klo 18

Pe 11.8. klo 18

Liput 15€ ja alle 15v

ilmaiseksi. Lippuvaraukset numerosta 0405097242

Esityspaikka: Kartanomajoitus Sofia & Angelique. Pyhityntie 45, 76620 Pieksämäki

FB: Vr Naytelmakerho Pieksamaki

Partaharjun kesäteatteri

Partaharjukeskus, Suuri iltanuotiopaikka

Lisätietoja 050 544 4762 tai henna horanen10@gmail.com

www.partaharjunnaytelmapiiri.fi LÄNSMÄKISET ESITTÄÄ

Kuva: Partaharjun Kesäteatterin esityspaikka Salvosen rannalla.

Pengarna ur tomma luften Käsikirjoitus & ohjaus:  JUHANI  JOENSUU

Mahdolliset lisäesitykset: www.lansmakiset. Tiedustelut puh. 040 749 5550, terho.hakkinen@venetmaki.

VÄSTKULLARNA FÖREVISAR
Ilimasta rahhoo
PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2024 - 55
56 - PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2024

TARJOTINTapahtuma-

7.7. Vilttikirppis, Poleenin puisto

12.7. Peiposjärven iltamat, Peiposjärven Seurojentalo

19.7. Big Wheels Friday, Kauppatori

20.7. Big Wheels, Poleenin puisto

20.7. Savo Vintage, Poleeni

20.7. Jättikirppis, Kauppatori

20.-21.7. Häkkilän Antiikkia- ja löytöjä , Häkkilän tila

27.7. Kesäpäivä Jäppilässä

27.-28.7. Häkkilän Dekkarit festivaali , Häkkilän Tila

3.8. Aarne Haapakoski 120v juhla, Haapakosken seurantalo

8.8. Sylvin päivän konsertti Puhallinorkesteri Vt23, Iso-Pappila

9.8. FM2000, Seurojentalo

10.8. Radio Solex Disco, Seurojentalo

10.-11.8. Jokamiesluokka, Paltanen

16.-18.8. Museoiden viikonloppu, eri tapahtumapaikkoja

18.8. Veikko Tyrväinen -konsertti , Jäppilän kirkko

31.8.-1.9. Kivikirveestä Rautahevoseen, Poleeni

6.-9.9. Litmasenkankaan puulajipuiston 90-vuotisjuhla

6.9. Tulevaisuusfoorumi, Poleeni

7.9. Sylvi Symposiumi, Poleeni

5.10. Entisten lukiolaisten konsertti , Poleeni

12.-13.10. Weturitorin antiikki- ja keräilymessut, Veturitori

1.-2.11. Pieksäjäiset, Veturitori

12.11. Juhlakonsertti, Vanha kirkko

16.11. Vuosisadan pikkujoulubileet, Veturitori

17.11. Naistenmessut, Veturitori

23.11. Joulukauden avajaiset, Kauppatori

14.12. Joulutori, TaitoShop, Veturitori

TANSSIT  KEVÄÄLLÄ 2024

Lauantaisin klo 19-23.30

6.1. Eija Kantola & Omega

13.1. Helminauha

3.2. Finlanders

17.2. Jyrki Hirvonen & Onnentähti

9.3. Sinitaivas

16.3. PNP

23.3. Leif Lindeman & Rosette

30.3. Tomi Markkola & Kipinä

6.4. Markku Aro & Diesel

13.4. Nina Åkerman & Mantra

27.4. Jarkko Yli-Sikkilä & Soiva orkesteri

Liput 20€, pidätämme oikeudet muutoksiin.

Veturitori, Tallikankaankatu 3, p. 0400 913 606

12.-13.10.2024

VUOSISADAN

PIKKUJOULUBILEET

Weturitalleilla la 16.11. klo 18-24

• Sex Nitros • Calibra

• Smith & Wester • Tj Tero

FB: @vuosisadanpikkujoulubileet

Kulttuurikeskus Poleeni www.poleeni.fi

Kauppatorin tapahtumat sivulta 21.

Iso Pappilan tapahtumat sivulta 19.

Kesäteatterit sivut 54-55

Muutokset mahdollisia. Tarkista ajantasainen tieto Pieksämäen kaupungin ylläpitämästä tapahtumakalenterista www.pieksamaki.fi/tapahtumat/

Salmen lavalla tanssit kesällä 2024 klo 19-23.00

13.6. Antti Ahopelto & Etiketti

20.6. Heikki Koskelo & Helmi

22.6. Sanna Liimatainen & Arto Nuotio ja Calibra

27.6. Jarkko Yli-Sikkilä & Soiva orkesteri

4.7. PNP

11.7. Komiat

18.7. Leif Lindeman & Rosette

25.7. Charlotta Saari & Ibiscus

1.8. Kari Hirvonen & Onnentähti

8.8. Finlanders

15.8. Markku Aro & Diesel

22.8. Kaija Lustila & Rubiini

LIPUT 18€

Maavedentie 118, 77570 Pieksämäki.

PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2024 - 57

NOKKALAN KÄRÄJÄTALO

Nokkalan Käräjätalo on idyllinen juhla- ja kokouspaikka maalaismaisessa miljöössä Pieksämäen keskustan tuntumassa.

Käräjätalossa on ison tuvan lisäksi kaksi keittiötä ja kaksi pientä makuuhuonetta. Tupaan mahtuu kerralla 40-50 juhlijaa.

Pihapiirin tunnelmallinen Riihitupa sopii vapaamuotoisempien tilaisuuksien pitopaikaksi. Riihituvassa mahtuu juhlimaan hyvin noin 40 henkilöä.

Käräjätalo, Nokkalantie 8, 76150 Pieksämäki 040 730 2220 – marketta.moilanen@moilas.com – www.karajatalo.fi

58 - PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2024
PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2024 - 59

VedenjakajaReitistö Monipuolista luontomatkailua

Pyöräile, juokse, melo, retkeile!

Vedenjakaja tarjoaa reittejä niin seikkailuun kuin luonnosta nauttimiseen.

Pieksämäki

vedenjakajareitisto.fi

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.