Big Wheels Magazine 1/2023

Page 1

Pieksämäki on tapahtumia täynnä.

Viihdy mäellä!

Tutustu tapahtumiin:

BELA Biennaali – kansainvälistä taidetta

26.5.–12.8., Kulttuurikeskus Poleeni

Taidekatu 2023 – Tunne tunteesi

26.5.–30.7. & betonitaidenäyttely, näyteikkunat ympäri kaupunkia ja Poleenin puisto

Antiikkia ja löytöjä 22.–23.7., Häkkilän Tila

Dekkarit-festivaali 28.–30.7., Häkkilän Tila

SuomiLive Pieksämäki 4.–5.8.

Metsähotelli Partaharju 26.8. (Nuku yö ulkona/Suomen luonnon päivä), VedenjakajaReitistön maasto

Pieksäjäiset 3.–4.11., Veturitori

2 BIG WHEELS MAGAZINE 2023
visitpieksamaki.fi

Tervetuloa 21. Big Wheelsiin, Pieksämäelle! On taas se aika vuodesta, kun perinteinen moottorifestivaali valtaa puistomaiseman Pieksänjärven rannassa aivan kaupungin keskustassa.

TÄNÄ VUONNA emme uskaltaneet asettaa sen kummempia osallistuja- tai yleisötavoitteita, sillä sen verran monia kysymysmerkkejä on jälleen ilmassa - säätilan lisöksi.

ELINKUSTANNUKSET ovat kasvaneet kautta linjan ja kuluttajilla on tällä hetkellä vähemmän resursseja käytettävissä matkailuun ja tapahtumiin. Vaikka vain harva autoharrastaja tuijottaa polttoaineiden hintaa silmäteräänsä tankatessaan, niin käytettävissä oleva budjetti vaikuttaa toki siihen miten etäälle tapahtumiin on mahdollista lähteä.

MYÖSKIN tapahtuma-alalla kustannusten kehitys on ollut hurjaa. Tapahtumajärjestäjien tarvitsemat palvelut ja varusteet maksavat nyt paljon enemmän kuin aiemmin. Kuluttajien ostovoiman väheneminen ei kuitenkaan jätä pelivaraa lipunhintojen nostoon - ja uuteen hallitusohjelmaan kirjattu tapahtumalippujen arvonlisäveron korotus väijyy sekin jo nurkan takana. Tätä ei olisi koronan jälkeen tarvittu.

YÖSIJAN löytäminen läheltä Pieksämäkeä on ollut haasteellista jo aiemmin ja vaikka uusia majapaikkoja on alueelle syntynyt, on kuitenkin retrohenkisen Hotelli Savonsolmun poistuminen markkinoilta tehnyt ison loven majoitustarjontaan. Myös majoituspula leikkaa Big Wheelsiin osallistuvien ajoneuvojen määrää, kun taas parin tunnin ajomatkan säteeltä saapuvan ”suuren yleisön” liikkeisiin säätila vaikuttaa enemmän.

TAPAHTUMAKONSEPTIMME noudattelee tänä vuonna perinteistä, mutta valitettavasti Savo Vintage -messut ovat nyt reilusti pienemmät, sillä Kulttuurikeskus Poleenin tiloja on käytössämme aiempaa vähemmän. Messualueen kutistuminen ikävä kyllä näkyy osallistuvien kauppiaiden määrässä.

KIITOS SINULLE, että olet mukana Big Wheelsissä. Ilman osanottajia, yleisöä, talkoolaisia ja yhteistyökumppaneita ei tapahtuma olisi mahdollinen. Toivottavasti viihdyt tapahtumassa!

Big Wheels Magazine on Big Wheels -tapahtuman virallinen äänenkannattaja. Lehti ilmestyy kerran vuodessa ja jaetaan tapahtuman osanottajille.

VASTAAVA TOIMITTAJA Heikki Skyttä heikki.skytta@hugedelay.fi +358 (40) 563 1433

LEHDEN AVUSTAJAT

Hannu Tuppurainen, Markku Lyyra, Kim Vuorenpää, Nella Manninen, Ira Honkonen, Jimi Skyttä, Mika Ranta, Heikki Härkönen sekä kaikki muut tapahtumassa mukana olleet ihmiset, jotka suuttuisivat, jos heidän nimensä unohtuisi mainita tässä.

Arkistokuvista kiitos Pieksämäki-Seuran kotiseutuarkistolle.

GRAFIIKKA & TAITTO Whitewall Oy www.whitewall.fi

PAINOPAIKKA

Pixartprinting, 7/2023

ILMOITUSMYYNTI

www.bigwheels.fi/mediamyynti

JULKAISIJA & KUSTANTAJA

Big Wheels Events Hugedelay Oy PL 96, 76101 Pieksämäki www.hugedelay.fi

Big Wheels Magazine ISSN 2324-0024

Big Wheels ja Savo Vintage ovat rekisteröityjä tavaramerkkejä.

BIG WHEELS MAGAZINE 2023 3
BIG WHEELS MAGAZINE 2023 4
Naarajärvi, Seunalantie 3 Tahiniemi, Marjatie 5-7 Kontiopuisto, Kaakinmäenkatu 22 Pieksämäki Vehkanotko 2 Pieksämäki Kangaskatu 6

Pieksämäen kauppalan ylpeys - ensimmäinen oma paloauto

Ford ”Hoppa” AA 1929

Tänä vuonna yhtenä Big Wheelsin monista erikoisuuksista voi bongata Pieksämäen kauppalan ensimmäisen paloauton, Ford AA:n vuodelta 1929.

94-VUOTIAS autovanhus on edelleen alkuperäisellä omistajallaan eli pelastuslaitoksella, vaikka organisaatio onkin vuosikymmenten saatossa muuttanut muotoaan ja palo- ja pelastustoimikin on siirtynyt kauppalasta kaupungiksi muuttuneelta Pieksämäeltä jo maakuntatasolle.

AKTIIVIKÄYTÖSSÄ lempinimellä ”Hoppa” tunnettu Ford oli lähes neljä vuosikymmentä. Viimeiselle hälytysajolle Hopalla lähdettiin vielä vuonna 1967! Seuraavana vuonna eli 1968 auto siirtyi ansaitulle eläkkeelle ja poistettiin rekisteristä.

FORD seisoi pitkään palolaitoksella ”vitriinissä” eikä sillä osallistuttu aktiivisesti tapahtumiin. Sittemmin auto on museorekisteröity

ja sitä ulkoilutetaan harkitusti. Edellisen kerran historiallinen Hoppa vieraili Big Wheelsissä kymmenen vuotta sitten, 2013, mutta cruising-paraati jäi lämpöon-

gelmien takia kesken. Nyt palolaitoksen aktiivit ovat jälleen saaneet menopelin liikkeelle ja tavoitteena on kiertää myös cruising-lenkki kokonaisuudessaan.

5 BIG WHEELS MAGAZINE 2023
Kauppalan palokalustoa vuonna 1958 silloisen paloaseman edessä. Tässä kuvassa palokunta poseeraa palopäällikkö Leo Vilkmanin johdolla vuonna 1935. Kuva heinäkuulta 2023, jolloin museoajoneuvon rekisteriottee- seen iskettiin tuorein leima.

Underground Model 2023

Vuodesta 2014 alkaen järjestetyssä Underground Model -kilpailussa etsitään persoonallisia malleja, joille oma erilainen tyyli on sydämen asia.

UGM on perinteistä poikkeava alternative-mallikilpailu, jossa kilpailijoilta haetaan persoonallista tyyliä, asennetta ja rohkeutta.

Mallikilpailun kantavana ideana on ajatus siitä, että me olemme kaikki erilaisia persoonia ja se saa näkyä.

Kilpailijoiden tyylisuunta on usein Pin Up-, Rock’n Roll-, Punk-, Goottihenkinen, niiden sekoitus tai ei mikään näistä. Tärkeintä on, että tyyli on kilpailijalle oma ja rakas.

Underground Model -kilpailun finaali on ollut osana Big Wheelsiä jo vuodesta 2014.

Tässä esittäytyvät viisi upeaa kilpailijaa, jotka selvittivät tänä vuonna tiensä finaaliin. Ensimmäisenä kuitenkin esittelyssä on viimevuoden Underground Model All Stars -kauden voittaja Macy Macabre!

Finaali käydään edellisvuoden tapaan Big Wheelsin yhteydessä lauantaina 22.7.23! Paikkana on Kulttuurikeskus Poleenin sali tapahtuma-alueen itäreunalla, klo 14 ja klo 15.

MACY MACABRE

Vuoden 2022 Underground Model voittaja. Oululainen viestinnän asiantuntija, burleskiartisti, videopelinörtti sekä lukutoukka. Luonteeltaan realistinen, rehellinen, pragmaattinen ja valveutunut.

AIPPA

Ikaalisista Tampereen kautta Espooseen eksynyt metsänpeikko. Luonteeltaan utelias, iloinen ja kokeilunhaluinen. Harrastukset sekä tyylimieltymykset muuttuvat lennosta. Työkseen streamaa videopelejä rapsuttellen kissojaan, yrittäen pitää viherkasvinsa elossa.

MILLA

Nykyään Jyväskylässä majaileva naapuruston noita-akka, jonka suurimpana intohimona elämässä on musiikki. Sen ohella tekee valo- ja videokuvaa, hoitaa kissoja ja puutarhuroi parvekkeella. Oma tyyli on tärkeä ja sen suhteen eivät muiden mielipiteet paina.

SUZIE MON CHERRY

Paikallinen pinupmamma Pieksämäeltä, pirteä punapäinen Prismanmyyjä. Kesä, keikat, kaverit ja kaarat, käsityöt ja kansanperinteetkin kiinnostaa tätä kahelia kellomekkoista kirsikkakuningatarta.

BIG WHEELS MAGAZINE 2023 6

JENSPA

Räväkkä rokkimimmi Helsingistä joka harrastelee dartsia ja pokeria. Työkseen tarjoilee janoisille simasuille voimajuomaa eikä pelkää erottua massasta.

ORANSSIPAHALAINEN

Iloinen, huomioonottavainen ja huumorintajuinen itäsuomalainen metallimimmi, joka on töiden perässä muuttanut ja soluttautunut Vantaalle. Rakastaa keikoilla käymistä, kuntosalilla painojen kolistelua sekä potkunyrkkeilyä, elokuvia ja tehdä ajoittain jotakin hyödyllistä käsillään. Huhut kertovat, että tykkää myös laulaa omaksi ilokseen. Soveltuu parhaiten talouteen, jossa ymmärretään b-luokan huumorin päälle.

Meiltä käytetyt naisten vaatteet ja asusteet, niin arkeen kuin juhlaankin.

Unelmatar Oy

Myllykatu 14 Pieksämäki (asemaa vastapäätä)

7 BIG WHEELS MAGAZINE 2023
Big Wheels -viikonloppuna pidemmät aukioloajat! Pe 21.7. klo 10-18 La 22.7. klo 10-16
Tervetuloa! @unelmatarsecondhand

Kesän 2022 tapahtumaa odotettiin innolla niin järjestäjien kuin osallistujienkin puolella, sillä kyseessä oli ensimmäinen lähes täysimittainen Big Wheels kahden vuoden koronatauon jälkeen.

SÄÄENNUSTEET maalailivat tapahtumaviikonlopun taivaalle kuitenkin synkkiä pilviä ja ehtipä jopa myrskyvaroituksiakin vilahtaa ruudulla, ennenkuin ennusteet hieman kohenivat. Lopulta sää ei ollut niin huono kuin mitä pelättiin, mutta pientä sadetta saatiin pitkin päivää.

YLEISÖMÄÄRÄ jäi huomattavasti koronaa edeltäviä vuosia pienemmäksi, sillä ajoneuvoja saapui sateesta huolimatta paikalle vain reilut 800 kappaletta ja yleisöä vieraili tapahtumaalueella noin 8000 henkeä. Siinä missä normaalivuosina mukana on ollut runsain mitoin ns. suurta yleisöä, oli tällä kertaa pääosa väestä enemmän tai vähemmän ajoneuvoharrastajia.

TÄYSIN entiseen malliin ei kuitenkaan tapahtumaformaatissa vielä 2022 palattu, sillä Savo Vintage -messujen osalta pidettiin eräänlaista välivuotta. Kulttuurikeskus Poleenin tilat olivat poikkeuksellisesti muussa käytössä eikä töysimääräisiä vintagemessuja pystytty järjestämään.

HAASTEET eivät toki jääneet vain säiden haltijoiden vastuulle, vaan myös nousseet polttoaineen hinnat sekä Pieksämäen supistunut majoituskapasiteetti tuottivat moottoritapahtuman järjestäjille harmaita hiuksia. Tapahtuma-alueella sijainnut Hotelli Savonsolmu oli mennyt konkurssiin ja kiinteistön viimeisin omistaja oli hylännyt betonikolossin rapistumaan niille sijoilleen.

KIITOS kaikille osallistujille, jotka eivöt olleet sokerista. Tapahtuma vietiin läpi menestyksellä ja hyvällä fiiliksellä säästä huolimatta.

BIG WHEELS MAGAZINE 2023 8
Kuvat: Markku Lyyra, Hannu Tuppurainen, Heikki Skyttä, Nella Manninen, Mika Ranta ja Jimi Skyttä.
9 BIG WHEELS MAGAZINE 2023 #bigwheelsfinland #visitpieksämäki
BIG WHEELS MAGAZINE 2023 10 #bigwheelsfinland
11 BIG WHEELS MAGAZINE 2023
BIG WHEELS MAGAZINE 2023 12
13 BIG WHEELS MAGAZINE 2023

LÄHTÖ: Paraati starttaa tapahtuma-alueelta klo 17.00. Ensin poistuvat rekat, jotka lähtevät omaa reittiään rekkaparkista. Muutoin alueen harrasteajoneuvot lähtevät paraatiin samaa reittiä, josta aiemmin päivällä harrasteajoneuvot saapuivat tapahtumaalueelle.

PARAATI kulkee normaalisti muun liikenteen seassa aivan normaalein liikennesäännöin. Tämä tarkoittaa, että matkustajien on koko matkan ajan pysyttävä auton sisällä eli avoautojen

Autojen lähtö tapahtuu ohjatusti alueittain, ensimmäisenä lähtevät takakannen karttaan D1 ja E1 merkittyjen alueiden ajoneuvot. Seuraa tarvittaessa tapahtumaradion ohjeistusta, vältä turhaa tyhjäkäyntiä.

REITTI: Osassa risteyksissä on keltaisin huomioliivein varustetut liikenteenohjaajat klo 17.00-18.30. Reittiopasteet ovat mustia nuolia keltaisella pohjalla. Tasaisin välein pa-

hattuhyllyllä, ikkuna-aukoissa tai takaluukussa matkustaminen on kielletty.

MYÖS burnikset ja tarpeettomat kiihdyttelyt reitin varrella ovat kiellettyjä. Reitti

raati pysäytetään päästäen muuta liikennettä risteämään ja jatkamaan matkaansa.

KATSOJAT: Parhaat katselupaikat löytyvät paksumman viivan kohdalta, jossa autoja kulkee jonkin aikaa molempiin suuntiin. Esim. Hiekanpään aluueella, Moilasen leipomon ja Länsiväylän ABC:n kohdilla on hyvin parkkitilaa tarjolla.

SIISTEYS: Pyydämme katsojia huolehtimaan omat roskat mukaanne ja jättämään katsomopaikkanne yhtä siistiin kuntoon kuin se oli saapuessanne!

on merkitty, joten edellä ajavaa autoa ei ole tarpeellista ajaa kiinni, vaan cruisailua voi jatkaa tasaiseen vauhtiin vaikka edellä ajava auto välillä katoaisikin mutkan taakse!

BIG WHEELS MAGAZINE 2023 14

PÄÄTEPISTE: Paraatireitti päättyy Prismalle, mutta jo aiemmin Myllykadun ja Tallikankaankadun risteyksessä on kaksi vaihtoehtoa: 1) Kääntymällä oikealle pääsee jonottamaan ohjatusti Prisman ja Veturitorin parkkialueille. 2) Jatkamalla matkaa suoraan pääsee Myllykadun ja Keskuskadun risteykseen, josta cruisailua voi jatkaa omaan tahtiin ja vapaavalintaisia reittejä pitkin.

KLO 09.00 Harrasteajoneuvoportti avautuu

KLO 10.00 Yleisöportit avautuvat

KLO 11.00-14.00 Lasten pahviautoverstas

KLO 12.00 JA KLO 13.00 Big Wheels -dokumenttileffa Kulttuurikeskus Poleenin salissa. Kesto 35 min.

KLO 14.00 Underground Model -finaalin 1. kierros sisällä Kulttuurikeskus Poleenin salissa.

KLO 15.00 Yleisön suosikin äänestysaika päättyy. Muista äänestää osoitteessa www.bigwheels.fi/suosikki

KLO 15.00 Underground Model -finaalin 2. kierros ja voittajan julkistaminen Poleenin salissa.

KLO 15.45 Palkintojen jako tapahtuman infoipisteellä

KLO 17.00 Cruising-paraati starttaa tapahtumaalueelta ja päättyy Veturitorin/Prisman parkkiksille.

HUOMIO! Iltaohjelmaa eri puolilla kaupunkia, seuraa ilmoittelua tapahtuman somekanavilla.

TAPAHTUMATOIMISTO LAUANTAINA 22.7.2023

Tapahtumatoimisto päivystää tapahtumaalueen keskivaiheilla infoteltalla. Jos mahdollista suosittelemme käymään paikan päällä soittamisen sijasta. Sijainti takakannen kartalla.

Voit ottaa tapahtumatoimistoon yhteyttä, jos haluat kuulutuksen yleisölle esim. eksyneistä henkilöistä tai löytötavaroista.

Voit myös kysyä vinkkejä mikäli sinulla on teknisiä ongelmia autosi kanssa ja tarvitset paikkakunnalta apua tai palveluita niiden ratkaisemiseksi.

15 BIG WHEELS MAGAZINE 2023

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.