Pieksämäen Parhaita 2023

Page 1

PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2023 - 1

Tervetuloa Pieksämäelle

PEHTOORIN PARAS KESÄ

Nyt se on kuulkaas tulossa sellainen kesä, jollaista ei vielä ole nähty!

Pieksämäellä on tarjolla hyviä vanhoja ja uusia tapahtumia sekä palveluja. Rautateiden risteysasemana tunnettu maaseutukaupunki on todellakin pysähtymisen arvoinen matkailukohde.

Tämä nyt käsissä pitelemäsi Pieksämäen Parhaita on meidän paikallisten matkailutoimijoiden loihtima esite, josta löydät vuosittain tiivistetysti kaikki Pieksämäen tapahtumat, ruokapaikat, majoitukset, ostospaikat ja palvelut. Esite myös päivittyy netissä eli on päivän tasalla vuoden mittaan. Lisäksi löydät esitteestä linkitykset tarkempiin tietoihin.

Pieksämäen matkailutarjonta on monipuolistunut vuosittain, huomioiden kaiken ikäiset.

Nukkekoti - Joonas Auringon huvilan liikennepuisto ja leikkimahdollisuudet, Hiekanpään liikunta- ja tapahtumapuisto sekä VedenjakajaReitistön monipuoliset ulkoilualueet tarjoavat aktiviteettia moneen lähtöön.

Pieksämäeltä löytyy myös varustevuokrausta liikkumiseen, vaikka tulisit paikalle junalla. Voit vuokrata maastopyöriä, kaupunkipyöriä, kanootteja, soutuvenettä, sup-lautoja ja vaikka mitä! Myös majoitusmahdollisuuksia löytyy aivan Kauppatorin tuntumasta tai kauempaa keskustasta luonnon helmasta.

Poleenin puisto, oiva tapahtuman järjestämispaikka keskellä kaupunkia, tarjoaa tänä kesänä vanhojen tuttujen Big Wheels -harrasteajoneuvotapahtuman ja suositun Vilttikirppiksen lisäksi uusia tapahtumia: Kesäkuussa Pieksämäki-päivä huipentuu Savonsolmu Bluesin perinteitä jatkavaan Pieksämäki Bluesiin ja elokuussa puistossa soi popmusiikki Suomilive Pieksämäki -festivaalin muodossa.

Pieksämäki on kooltaan laaja maaseutukaupunki, joten tapahtumaa ja tarjontaa löytyy ympäri kyliä ja entisiä kuntakeskuksia pitkin kesää. Uutuuksia on kylläkin, mm. Häkkilän Tilalla järjestettävä Dekkarit -festivaali!

Kaikki kesän tapahtumat löydät VisitPieksamaki.fi -sivustolta, käyhän tsekkaamassa!

Pikaisesti ohi ajaen saattaa jäädä suurin osa Pieksämäen tarjonnasta tyystin huomaamatta, joten poikkea rohkeasti valtaväyliltä ja tulehan kyläilemään!

Kysyvä ei tieltä eksy ja eipö tuo haittaa vaikka eksyisikin, sillä eksymälläkin saa uusia kokemuksia!

Terho Häkkinen

koko kaupungin pehtoori

2 - PIEKSÄMÄEN
PARHAITA 2023

Tässä esitteessä

Tiedot tarkistettu ajantasalle esitteen painohetkellä. Löydät uusimman version digilehtenä osoitteesta www.pieksamaenparhaita.fi

PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2023 (1.painos)

Esitteen julkaisijat: Tapahtumaverkko ry ja Pieksämäen kaupunki.

Kansi: Whitewall Oy, Pieksämäen kaupungin graafiset elementit Kamua Oy. Tekstit ja kuvat: Tero Eloranta / Viestintä Oy Prodictum, Terho Häkkinen, Kimmo Peltonen, Ira Honkonen / Viestivasama, Markku Lyyra, Heidi Harmanen, Riikka Kinnunen, Jone Matilainen, Hannu Tuppurainen, Kirsi Ojaniemi, Pathw Photos, Mari Lindholm, Tanja Vaak, Heikki Skyttä sekä esitteessä mukana olevat yritykset ja toimijat. Esitteen aineisto on osittain maksullista ilmoitustilaa. Taitto: Whitewall Oy. Oikeudet ajankohtien, hintojen ja muiden tietojen muutoksiin pidätetään.

VALIKOITUJA KOHTEITA JA -TAPAHTUMIA Dekkarit-festivaali 6 Big Wheels & Savo Vintage ................................................. 8 Häkkilän Tila ...................................................................... 10 Kulttuurikeskus Poleeni ................................................... 12 Nukkekoti Joonas Auringon Huvila ................................ 12 Partaharjukeskus ............................................................... 14 Pieksämäen Iso-Pappila 16 Pieksämäen Kauppatori 18 Pöyhölän Pappila ................................................................20 Teittilän Talli....................................................................... 22 Veturitori ja Veturitallit .................................................... 24 ARTIKKELIT JA HAKEMISTOT Pieksämäen kesässä nautitaan taiteesta 4 Paikallisoppaat ja matkapaketit 26 Käräjätalo kutsuu Nokkalan idylliin .............................. 28 Metsähotelli Partaharju .................................................... 30 Lomatrio - taukopaikka upeissa järvimaisemissa ........ 32 Kesällä kunto kestää - liiku ja harrasta Pieksämäellä . 34 Poimintoja Pieksämäen majoitustarjonnasta ............... 38 Monipuoliset erikoiskaupan palvelut 40 Oppimisympäristönä Spesia Puoti 42 Mistä apu, kun reissussa nälkä yllättää? ....................... 44 Poimittua Pieksämäen kesäteatteritarjontaa ............... 46 Tapahtumatarjotin ............................................................. 47 TÄRKEÄT YHTEYSTIEDOT Matkailuneuvonta 044 588 2219 ................................................................. info@pieksamaki.fi .......................................................... www.visitpieksamaki.fi
3
PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2023 -

NAUTITAAN TAITEESTA Pieksämäen kesässä

Elämä ja kestävä kehitys ovat upeasti esillä kulttuurikeskus Poleenin kansainvälisessä kesänäyttelyssä

Taidekadulla ja Iso-Pappilan näyttelyissä on tarjolla monenlaisia tunteita.

Latinalaisamerikkalainen ja eurooppalainen nykytaide kohtaavat Pieksämäellä Kulttuurikeskus Poleenissa kesällä 2023 pidettävässä BELA biennaalissa. Taiteen yhdistävänä teemana biennaalissa on hyvin laajasti elämä ja kestävä kehitys.

Maalauksia, valokuvia ja veistoksia näyttelyssä on nähtävillä peräti 35 taiteilijalta, jotka tulevat Brasiliasta, Argentiinasta, Meksikosta, Portugalista, Turkista, Saksasta, Hollannista, Tanskasta, Norjasta, Ruotsista ja Suomesta. Paikallisia taiteen tekijöitä edustavat pieksämäkeläinen taidemaala-

ri Hannele Haatainen ja varkautelainen keramiikkataiteilija Leena Mäki-Patola.

Ensimmäinen BELA biennaali (Biennial of European and Latin America contemporary Art) pidettiin vuonna 2012 Portugalin Portossa. Näyttelypaikka on vaihtunut vuosien saatossa mantereiden välillä.

Tänä kesänä BELA biennaali nähdään aivan uudessa paikassa ja paikkakunnalla eli Kulttuurikeskus Poleenissa Pieksämäellä. Biennaali on Poleenin vuoden merkittävimpiä tapahtumia. Pieksämäen ohella näyttely nähdään myös Helsingissä Kaapelitehtaalla.

Biennaalia ovat mukana toteuttamassa Arte Vida Arte -yhdistys, Instituto Cultural Europeia e Latin America sekä AVA Galleria Rio.

Taidekatu tuo taidetta näyteikkunoihin

Perinteeksi muodostunut Taidekatu-tapahtuma kuuluu Pieksämäen kesään tänäkin vuonna. Tyhjien liikehuoneistojen ja toimivien kivijalkaliikkeiden näyteikkunat täyttyvät taiteesta ja kädentaitajien töistä jo viidennen kerran.

Taidekadun teemana on tänä kesänä ”Tunne tunteesi”. Mukaan Taidekadulle on tulossa jälleen taiteilijoita eri puolilta maata.

4 - PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2023

Iso-Pappilassa jälleen vilkas näyttelykesä

Iso-Pappilan näyttelyt keskittyvät kesällä paikallisiin tekijöihin. Ensimmäisellä näyttelyjaksolla 27.6-22.7. esillä on alakerrassa Pieksämäen kuvataideseuran kesänäyttely Kesä Pieksämäellä ja vinttikamarissa Tarja Vatasen näyttely Täydelliset naiset.

Loppukesän näyttelyjakso 25.7.-19.8. tarjoaa isossa salissa Jari Asikaisen näyttelyn ”Ja vankila on vain rakennus”, välisalissa Pieksämäki-seuran valokuvanäyttelyn ”Tunne tunteesi” ja vinttikamarissa Minna Jetsun, Heli Laitisen ja Anna-Leena Siitarin töiden näyttelyn.

• BELA biennaali 26.5.12.8.2023, poleeni.fi

• Taidekatu 16.5.-30.7.2023, taidekatu.fi

• Iso-Pappilan näyttelyt 27.6.19.8.2023, pieksamaenisopappila.fi

Yläpuolella: Passaro (Lintu) on tunnetun, edesmenneen brasilialaisen kuvataiteilija Ivald Granaton käsialaa.

Vireinen sivu: Poleenin puistoon sijoittuva Leena Mäki-Patolan Lasti-teos muodostuu rautaveneestä, joka kannattelee lastinaan elämää eli palaa ilmaa, palaa maata, palaa vettä ja palaa verta.

Vasemmalla: Série Amazônia on argentiinalaisen valokuvataiteilija Fernando Grillin teos.

5
PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2023 -

Uutta Pieksämäellä

DEKKARIT -FESTIVAALI

Kulttimaineen saanut Dekkarit-festivaali alottaa heinäkuussa uuden luvun tarinassaan, Häkkilän tilalla.

Dekkarit-festivaali on Pieksämäen kesän uusin tapahtuma. Se kokoaa kotimaisia dekkaristeja ja rikoskirjallisuuden ystäviä Häkkilän tilan maalaismiljööseen Venetmäkeen. Luvassa on heinäkuun viimeisenä viikonloppuna poikkitaiteellinen ja -tieteellinen festivaali, joka

tuo paikkakunnalle joukon tämän hetken kiinnostavimpia kotimaisia rikoskirjailijoita.

Tulonsa festivaaleille ovat varmistaneet jo mm. käsikirjoittajana ja näyttelijänäkin tunnettu kirjailija Ari Wahlsten, esikoisdekkarinsa viime vuonna julkaissut tietokirjailija, kriitikko Valtteri Mörttinen, palkittu rikos- ja oikeustoimittaja sekä esikoisdekkaristi Rebekka Härkönen sekä pieksämäkeläisdekkaristi Tuire Malmstedt.

Kaikkiaan kirjailijoita on tulossa heinäkuiseen tapahtumaan kymmenkunta.

Varkaudessa jo kuutena kesänä aiemmin järjestetty kirjallisuusfestivaali tarvitsi uuden tapahtumapaikan, sillä Varkaudessa festivaalikeskuksena toiminut Varkauden Klubi tuhoutui tulipalossa alkuvuodesta 2021.

Tapahtuman perustaja ja tuottaja Jaakko Ikonen kertoo saaneensa

idean Dekkarit-festivaalin järjestämisestä vuonna 2015 palattuaan Ruotsin suurimmilta dekkarifestivaaleilta ja nähtyään Kulttuurikeskus Poleenissa Aarne Haapakoskesta kertovan Kaikki ne maailmat -näytelmän.

”Ympäri käydään, yhteen tullaan. Nyt tuomme tämän kirjailijoiden keskuudessa kulttimaineeseen nousseen tapahtuman sen henkisille juurilleen Pieksämäelle”, sanoo Jaakko Ikonen.

Pieksämäen Haapakosken kylältä kotoisin oleva Aarne Haapakoski näkyy ja kuuluu itseoikeutetusti myös kesän tapahtumassa. Alustavasti Jaakko Ikonen kertoo keskustelleensa näyttelijä Jarmo

Taitavana tilanteiden ja paikkojen kuvaajana tunnetuksi tullut Tuire Malmstedt viihtyy varmasti Häkkilän maalaismiljöössä (Kuva Sara Lehtomaa). Mitähän Aki Wahlstenin helsinkiläinen rikosetsivä Kit Karisma tuumaisi keikasta selvittelemään rikosta Pieksämäellä? (Kuva Miikka Pirinen).
6 - PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2023

Mäkisen kanssa Kalle Kustaa Korkin ja Pekka Lipposen seikkailujen esittämisestä entisajan kuunnelmatyyliin tapahtumaviikonlopun aikana radion välityksellä.

Tapahtuman yhtenä järjestäjänä toimivan Terho Häkkisen mukaan Häkkilän tila tarjoaa myös tämän tyyppisille festivaaleille upeat puitteet.

Tapaamisten ja keskustelujen lomassa on erilaista oheisohjelmaa, kuten navettakinon elokuvaesitys.

Pieksämäen rautatieasemalta on Häkkilään tapahtuman aikaan säännöllinen minibussikuljetus.

”Dekkarit-festivaali on avoin, helposti lähestyttävä ja sivistykseen perustuva laadukas festivaali. Keskeistä ovat keskustelut ja kohtaamiset, joiden asiasisällöt ovat puhuttelevia ja laadukkaita”, kiteyttää tapahtuman idean Jaakko Ikonen.

Dekkarit-festivaali 28.-30.7.2023

Ylh: Tuottaja Jaakko Ikonen toivoo, että Tanskassa palkittu Arttu Tuominen nähdään myös kesällä Häkkilässä Dekkarit-festivaaleilla (Kuva Mikko Rasila).

Vas: Dekkarit-festaria järjestävät Jaakko Ikonen ja Terho Häkkinen toivottavat kaikki dekkarien ystävät tervetulleeksi heinäkuussa Häkkilän tilalle Venetmäkeen.

PIEKSÄMÄEN VETURITALLIT Tallikankaankatu 3, 76100 Pieksämäki
LA CARTE
PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2023 - 7
#kattaasavon #safkaasavosta #ukkobistrodeli
KAHVILA LOUNAS Á
DELI SHOP
meitä IG:ssä ja TikTokissa @bigwheelsevents
BIG WHEELS 22.7.2023 Seuraa
8 - PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2023
Information in ENGLISH, SWEDISH and ESTONIAN can be found from our website at www.bigwheels.fi

Pieksämäen kesäperinteisiin vuodesta 2002 alkaen kuulunut harrasteajoneuvotapahtuma Big Wheels täyttää jälleen heinäkuussa 2023 kaupungin keskustan kiiltävällä kromilla, iloisilla ihmisillä ja murisevilla moottoreilla!

Parhaimmillaan yli 1.500 ajoneuvoa ja 18.000 hengen yleisön Poleenin puiston järvimaisemiin houkutellut koko kaupungin kesäfestivaali on erikois-, klassikko- ja harrasteajoneuvojen, kustomien ja hot rodien kokoontumisajo, jossa voit nähdä menopelejä vanhoista mopoista ja kuplavolkkareista, amerikanrautojen kautta näyttäviin jenkkirekkoihin.

Tapahtuma-alueen laidalle sijoittuva basaarikuja tarjoaa myös runsaasti harrasteautoaiheisia oheistuotteita varaosanippeleistä ja autoaiheisista paidoista aina pienoismalliautoihin. Mukana on myös monipuolinen kattaus kansainvälistä katuruokaa - savolaisia lettuja ja muikkuja toki unohtamatta.

Tapahtuma päättyy klo 17 starttaavaan suureeen autoparaatiin, joka kiertää noin 14 km reitin Pieksämäellä ja Naarajärvellä päättyen rautatieaseman tienoille. Mukana on jälleen myös yleisölle suunnattu paraatikatsomokilpailu.

Lauantain ajan kantakaupungin alueella kuuluu myös Radio Big Wheels, joka lähettää nostalgista musiikkia sekä tapahtumaan liittyvää ohjelmaa taajuudella 88,7MHz.

Yleisöpaikoitustilaa Veturitalleilla sekä ohjatusti jäähallin, uimahallin ja urheilutalon ympäristössä - seuraa opasteita

LAUANTAI 23.7.2023

klo 10.00-17.00 kokoontumisajo Poleenin puistossa klo 17.00-19.00 suuri cruising -autoparaati kaupungin kaduilla

PÄÄSYLIPUT 2023

Lauantain päivätapahtuma 10e/hlö, alle 15-vuotiaat veloituksetta aikuisen seurassa.

Liput ennakkoon: www.nettilippu.fi

JÄRJESTÄJÄ

Big Wheels Events (Hugedelay Oy)

www.bigwheels.fi fb.me/bigwheelsfinland instagr.am/bigwheelsevents tiktok.com/@bigwheelsevents

TIEDUSTELUT JA

info@bigwheels.fi

+ 358 (40) 5631 433 / Heikki

YHTEISTYÖSOPIMUKSET
Jo yli 20 vuotta kromin kiiltoa kaupungin täydeltä! PIEKSÄMÄEN PARHAITA
9
2023 -

HÄKKILÄN TILA

10 - PIEKSÄMÄEN
2023
PARHAITA

Aidossa maalaismiljöössä sijaitseva Häkkilän Tila vanhoine rakennuksineen tarjoaa upeat puitteet järjestää erilaisia tilaisuuksia pienistä perhejuhlista isoihin tapahtumiin.

Häkkilässä tilaisuudet järjestetään aina yksilöllisesti tilaajan toivomuksesta.

Idyllisen pihapiirin vanhimmat rakennukset ovat peräisin 1800-luvulta. Alkuperäistä rakennuskantaa on täydennetty lähialueilta siirretyillä vanhoilla rakennuksilla.

Häkkilässä nähtävillä olevaa talonpoikaisesineistöä täydennetään koko ajan perinteitä kunnioittaen.

Antiikkia ja löytöjä 22.-23.7.2023

Suosittu Antiikkia & Löytöjä -tapahtuma valtaa Häkkilän järjestyksessään jo 20. kerran! Tapahtumaa kauppiaita saapuu ympäri Suomen. Mukana tuttuun tapaan antiikkia, rompetta ja kaikkea maan ja taivaan väliltä.

Pieksämäen Dekkarit-festivaali 28.-30.7.2023

Dekkarit-festivaali on kesäinen kirjallisuustapahtuma keskisessä Suomessa rikoskirjallisuuden ystäville jo vuodesta 2016. Tapahtuma on aiemmin järjestetty Varkaudessa Varkauden Dekkarit Festivaalina. Paikalle tulee nimekkäitä, tunnettuja kirjallisuuden alan henkilöitä.

Ryhmille esityksiä ja ohjelmaa

Ryhmille Häkkilä tarjoaa tilauksesta myös räätälöityjä tarinatuokioita ja muita esityksiä eri teemoilla ympäri vuoden.

Saatavana tarjoilujen kanssa, olitpa sitten vailla ruokailua tai kahvittelua.

Ps. Häkkilän Tilan löydät myös Facebookista ja sosiaalisessa mediassa suosittelemme hashtagia #HakkilanTila

Häkkilän Tila

Heinälammentie 50 77120 Venetmäki www.hakkilantila.fi

Avoinna sopimuksen mukaan.

VUOKRATTAVAT TILAT

• Päärakennuksessa tilat 50-70 henkilölle

• Kivinavetan salissa tilat 200 henkilölle

TIEDUSTELUT

JA VARAUKSET

Marianne Häkkinen 044 986 1765

marianne@hakkilantila.fi

PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2023 - 11
Juhlia, tapahtumia ja tarinoita aidossa maalaismiljöössä!

KULTTUURIKESKUS POLEENI

NUKKEKOTI - JOONAS AURINGON HUVILA

Nukkekodin pihapiiristä löytyy hieno liikennepuisto polkuautoineen!

- PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2023

12
Poleenin monitoimisali muuntuu tarpeiden mukaan Poleeni sijaitsee Pieksänjärven rannalla

KULTTUURIKESKUS POLEENI

Kulttuurikeskus Poleeni on kaupunkilaisten yhteinen olohuone. Salista löydät musiikkia ja teatteria, näyttelytiloista kuvataidetta, kirjastosta tietoa ja tarinoita, Seutuopistosta hyötyä ja huvia. Poleenissa sijaitsee myös Soisalo-opiston musiikkiopisto sekä kotiseutuarkisto. Poleenista on vuokrattavissa useita kokoustiloja.

Tervetuloa mukaan monipuoliseen toimintaan!

Tuoreimmat kuulumiset ja tunnelmat talosta löydät Poleenin sivuilta www.poleeni.fi

KULTTUURIKESKUS POLEENI

Savontie 13, Pieksämäki

www.poleeni.fi

poleeni@pieksamaki.fi

Ma - To klo 8-18

Pe klo 8-17

La klo 9-14

sekä tapahtumien aikana

KAHVILA-RAVINTOLA MILLAANO

Puh. 044 0481 062

myynti@millaano.fi

Ma – Pe klo 10–14 ja tuntia ennen tapahtumaa, tapahtumien väliajalla sekä tilauksesta ja sopimuksen mukaan millaano.fi

LIPUNMYYNTI

Puh. 0400 855 614

lipunmyynti@poleeni.fi

Ma – Pe klo 10–14 ja tuntia ennen tapahtumaa.

NUKKEKOTI - JOONAS AURINGON HUVILA

Kaunis Nukkekoti – Joonas Auringon huvila sijaitsee Pieksäjärven kauniissa rantamaisemassa Hiekanpääniemessä, kävelymatkan päässä Pieksämäen keskustasta ja rautatieasemalta.

Nikkarityylisen huvilan alakerrassa sijaitsevat Kuminan Kioskikahvila ja teatterisali. Yläkerrassa ovat leikkihuone roolivaatteineen, merirosvoprinsessa Persiljan kammari, Joonas Auringon hytti, Laivakissa Korianterin oma vinttikomero, Täti Eulalian kädentaitohuone sekä nukkekotinäyttely.

Piha-aluella on myös peuhumökki, Ateljé-talo, nuotiopaikka, riippusilta sekä liikennepuisto. Kaikkien käytössä on myös runsaasti erilaisia pihapelejä, mm. jättifortuna.

Nukkekodin aukioloajat:

6.6.-12.8.2023

Tarkista tarkemmat aukioloajat: www.pieksamaennukkekoti.fi

Esteettömyys:

Huvilan alakertaan on esteetön sisäänpääsy ja peuhumökin yhteydestä löytyy inva-wc.

Lippuja Poleenin tapahtumiin voi ostaa Lippu.fi -toimipaikoista ja verkkokaupasta, www.lippu.fi

POLEENIN KIRJASTO

044 787 4023

kirjasto.poleeni@pieksamaki.fi

Ma - To klo 8-18

Pe klo 8-17

La klo 9-14

Omatoimiaika ma-pe klo 8-11, la klo 9-14

SEUTUOPISTO 044 588 2211

seutuopisto@pieksamaki.fi

MUSIIKKIOPISTO

040 713 8636

suvi.lehtoranta-stahl@soisalo-opisto.fi

KOTISEUTUARKISTO

040 595 6562

pieksamakiseura@gmail.com

PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2023 - 13

PARTAHARJUKESKUS

14 - PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2023

Partaharjukeskus ja sitä ympäröivä ainutlaatuinen, kaunis luonto luo puitteet menestyksekkäille ja luoville kokouksille, virkistäytymiselle ja unohtumattomiin juhlatilaisuuksiin aivan Pieksämäen kupeessa.

Erilaisia kokoustiloja on 10-180 hengen ryhmille, juhlatilat jopa 350 hengelle ja majoitustiloja 200 hengelle.

Toimivat kokoustilat ja rauhalliset majoitushuoneet tarjoavat viihtyisää olemista yhdessä Suomen johtavista kurssi- ja leirikeskuksista. Varaa Partaharjukeskus perhejuhliin, pikkujouluihin tai vietä rento kokous- ja virkistyspäivä esimerkiksi takkatuvallamme!

Partaharjukeskus soveltuu erinomaisesti myös leirien järjestämiseen. Luonnossa liikkuville on tarjolla monenlaista aktiviteetteja. Esteetön 1,9 km pitkä luontopolku sekä patikkareittejä Salvos-järven ympäri. Reitin varrella uudet kodat ja näkötorni-sekä levähdyspaikat. Lisäksi maastopyöräilijöille on reittejä yli 40 km.

Pihapelimme sekä SM-mitat täyttävä frisbeerata ja harjoittelurata ovat vapaasti ryhmien käytettävissä. Patikoi, suuntaa hiihtoladulle tai pulahda avantoon uimaan! Rantasaunallamme on käytössä myös kylpytynnyri.

Samalla reissulla piipahdat myös tutustumassa metsän keskellä sijaitsevaan ainutlaatuiseen nähtävyyskohteeseen Ristikiven kirkkoon.

Kysy myös ohjelmapalveluistamme joita toteutamme yhdessä yhteistyökumppaneidemme kanssa.

Kesäkuun alusta asiakkaitamme sekä reitistöillä liikkujia palvelee KESÄKAHVILA. Kahvila avoinna joka päivä klo 10-

Löydät meidät myös Facebookista ja Instagramista!

PARTAHARJUKESKUS

Partaharjuntie 361 76280 Partaharju

www.partaharjukeskus.fi

VUOKRATTAVAT TILAT

• Kokoustilat

• Juhlatilat

• Saunat

• Majoitustilat

• Ristikiven kirkko

TIEDUSTELUT

JA VARAUKSET

Partaharjun myyntipalvelu 044 725 4124

myynti@partaharjukeskus.fi

www.partaharjukeskus.fi

PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2023 - 15

Partaharjukeskuksessa viihdytään kaikkina vuodenaikoina!

PIEKSÄMÄEN ISO-PAPPILA

16 - PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2023

Vehreä, yli 200-vuotias Pieksämäen Iso-Pappila puistoineen kutsuu kesämatkailijoita viipymään tunnelmallisessa ympäristössä keskellä kaupunkia. Kesäpappila tarjoaa tasokkaita taidenäyttelyitä, kesäteatteria, konsertteja, perinnevintin vanhojen esineiden tarinoita ja kirjakirpputorin löytöjä. Hetki kahviossa kruunaa pappilakäynnin.

Pieksämäen Iso-Pappila on kustavilaistyylinen pappilarakennus. Yli 210 vuotta vanhaa upeaa pappilarakennusta ympäröi kaunis puutarha, Sylvi Kekkosen puisto. Talvisaikaan rakennuksessa toimii Seutuopiston kuvataidekoulu. Pieksämäen Iso-Pappilan kesätoiminta on siirtynyt yhdistyspohjaisesta toiminnasta Pieksämäen kaupungin toteuttamaksi vuoden 2021 alusta. Lämpimästi tervetuloa!

KESÄN 2023 KESÄTEATTERIT

PAPPILAN PIHAN KESÄTEATTERI

LasseMaijan etsivätoimisto, palokunnan arvoitus ja koulun arvoitus; Ohjaus Iiris Salmela. Ensi-ilta to 8.6. Klo 18, Esityskausi 11.6.-25.6.

LÄNSMÄKISET ESITTÄÄ

Toimiihan se; Ohjaus Juhani Joensuu.

Su 9.7. Klo 14 ja klo 18

KESÄN 2023 KONSERTIT

27.6. klo 18 Seutuopiston Jouset

6.7. klo 18 Pieksämäen mieslaulajat (Eino Leinon päivä)

31.7. klo 18.30 Pieksämäen puhaltajat

8.8. klo 18 Yhteislaulut Sylvin päivänä

KESÄNÄYTTELYT 27.6.-22.7.2023

Kesä Pieksämäellä - Kuvataideseuran kesänäyttely (alakerta)

Täydelliset naiset - Tarja Vatasen maalauksia (vinttikamari)

KESÄNÄYTTELYT 25.7.-19.8.2023

Ja vankila on vain rakennus - Jari Asikaisen sarjakuvia, piirustuksia ja sekatekniikkatöitä (alakerta; iso Sali)

Tunne tunteesi - Pieksämäki-seuran valokuvanäyttely tunteita herättävistä kuvista (alakerta, välisali)

Kukkia poimin - Minna Jetsun asetelmia kasveista, Heli Laitisen akvarelleja (vinttikamari)

PIEKSÄMÄEN ISO-PAPPILA

Sylvinkuja 5, Pieksämäki

Puh. 050 3362013

isopappila@pieksamaki.fi pieksamaenisopappila.fi

AVOINNA

27.6. - 20.8.2023

Ma suljettu

Ti-to 11 - 17

Pe - la 11 - 15

Su suljettu

PÄÄSYMAKSUT

Aikuiset 3 eur Lapset ja eläkeläiset 2 eur Alle kouluikäiset ilmaiseksi

PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2023 - 17
Sylvi Kekkosen synnyinpappila!

PIEKSÄMÄEN KAUPPATORI

18 - PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2023

Pieksämäen Kauppatorin elämä vilkastuu kesäksi! Kauppatorille on hyvä tulla ostoksille, tapaamaan tuttuja ja nautiskelemaan kahviloissa sekä ruokapaikoissa.

Torilla tapahtuu

* Kesäkauden avajaiset la 13.5. klo 9-15, klo 10 Leif Lindeman

* Kartsankiertäjät la 8.7. klo 10-15, klo 12 Twisters

* Kultakurkku karaokekarsinta ke 28.6. klo 16-19

* Yhteislauluilta ja Duo Oujee ke 5.7. klo 17-19

* Kauppatori Soi ke 12.7. klo 17-19, Hulivili ja kumppanit

* Harmonikka soi ke 19.7. klo 16 - 19

* Kalamarkkinat la 12.8. klo 8-16, klo 10 Nina Åkerlund

Lisää Pieksämäen Kauppatorin monipuolista ohjelmatarjontaa löydät www.visitpieksamaki.fi -sivustolta!

Markkinapaikka

Pieksämäen kauppatori on säilyttänyt hyvin paikkansa perinteisenä kauppapaikkana. Kesäkautena päivittäin paikalla on runsaasti vakituisia ja kiertäviä torimyyjiä.

Syys- ja kevätmarkkinat täyttävät torin ääriä myöten, eivätkä kauppiaat ole unohtaneet kuukauden ensimmäisinä maanantaina pidettäviä kuukausimarkkinoita.

Kahvilat ja ruokapaikat

Pieksämäen Kauppatori tarjoaa myös hyvän paikan istahtaa katselemaan kaupungin menoa jäätelön, kahvin ja suolaisen parissa. Tarjolla on erilaista tarjottavaa, jokaisen makuun.

KAUPPATORI

Kauppatori

Häyrisentie 1

76100 Pieksämäki

www.pieksamaki.fi

Löydät kauppatorimme myös Facebookista ja Instagramista!

TORIMYYNTI

Arkisin 7 – 14

Kesällä 7 – 18

MARKKINAT

Kalamarkkinat 2023

Syysmarkkinat

Joulumarkkinat 2023

LISÄTIEDOT JA

TORIPAIKKAVARAUKSET

p. 040 147 7556 (ark. 10 – 15)

pmktori@pieksamaki.fi

T:mi Terho Häkkinen

-

Kuukausimarkkinat 2023 ma 2.1. ma 6.2. ma 6.3. ma 8.5. ma 3.7. ma 7.8. ma 2.10. ma ja ma 6.11. klo 8-16
ti ja ke 4.4. - 5.4. klo 8-18
Kevätmarkkinat 2023
ma ja ti 5.-6.6. klo 8-18
Kesämarkkinat 2023
12.8.
la
klo 8 - 16
2023 ti ja ke 5.9. - 6.9. klo 8-18
ma 11.12.
klo 8-18
Kauppatori on kaupunkilaisten kesäterassi!
PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2023
19

PÖYHÖLÄN PAPPILA

Kesäisin suosittu kesälounas ja sunnuntaisin kuohuviinibrunsseja! 20 - PIEKSÄMÄEN PARHAITA

2023

Ravintola Pöyhölän Pappila tarjoaa ryhmille mukavan pysähtymiskohteen aivan kaupungin kupeessa. Voit herkutella notkuvasta pitopöydästä ja kuunnella talon mielenkiintoista historiaa.

Pihapiirissä on majoitusta vanhan ajan tyyliin luhtiaitassa ja aamiaista voi nauttia pappilan rauhallisessa miljöössä.

Talon historia ulottuu aina 1600-luvulle. Pappilarakennus on tehty 1800-luvun alkupuolella ja se on pyritty säilyttämään rakenteiltaan mahdollisimman alkuperäisenä. Pappila on sisustettu antiikki-tyylihuonekaluilla.

Paikkoja löytyy noin 120 hlö:lle. Kunnostettu kivinavetta eli pihatto antaa lisätilaa esimerkiksi tansseille tai muulle ohjelmalle. Kokoukset onnistuva uudessa kokoustilassa, jossa on omat av-laitteet.

Ravintola on avoinna tilauksesta. Viikonloppuisin ja yleisinä juhlapäivinä palvellaan myös yksittäisiä asiakkaita. Kesäisin suosittua lounasta on tarjolla keskiviikosta perjantaihin koko heinäkuun ajan!

Soita ja kysy kattausaikoja!

Huom! Pöyhölän Pappilasta voit myös tilata ruoat kotiin tai muualle joko tarjoilun kanssa tai ilman. Pitopalvelu- ja noutomenut löytyvät Pöyhölän Pappilan kotisivuilta. Myös täyte- ja voileipäkakut noudettuna!

Herkullinen

PÖYHÖLÄN PAPPILA

Pöyhöläntie 170 PYHITTY (Pieksämäki)

www.poyholanpappila.fi

Meillä, Teillä tai muualla:

- syntymäpäivät

- häät

- muistotilaisuudet

- ristiäiset, rippijuhlat

- kokoukset

- sukujuhlat

- bussiryhmät yms.

Kysy tarjousta!

TIEDUSTELUT JA VARAUKSET

Ravintola Pöyhölän Pappila

Minna Vihonen

Puh. 050 307 8387

info@poyholanpappila.fi

PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2023 - 21
pitopöytä ja upeat puitteet = onnistuneet juhlat!

TEITTILÄN TALLI

22 - PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2023
Veera Manninen on menestynyt kansainvälisillä kilpakentillä Euroopassa

Teittilän Talli on lämminhenkinen, kauniissa maalaismiljöössä sijaitseva suomen ratsastajainliiton hyväksymä ratsastuskoulu.

Teittilän Talli löytyy Vilhulasta, läheltä Naarajärven taajamaa. Pieksämäen keskustaan tallilta on matkaa noin kahdeksan kilometriä.

Teittilän Talli sijaitsee upeiden, rauhallisten ja monipuolisten ratsastusmaastojen keskellä ja tallilla on käytössä mm. avara maneesi, kaksi valaistua ulkokenttää sekä maastoesterata.

Useana vuonna Teittilän Talli on tullut tunnetuksi myös upeista loppukesällä järjestettävistä Teittilän Tallin Horse Show -esityksistään.

Vuonna 2023 Teittilän Tallin Horse Show tekee odotetun paluun muutamien välivuosien jälkeen!

Teittilän Tallin toiminnasta, tulevien ratsastusleirien ohjelmasta sekä lomamökeistämme tarkempaa tietoa kotisivuiltamme.

TEITTILÄN TALLI

Vilhulantie 360

76850 Naarajärvi

www.teittilantalli.com

TOIMINTA JA PALVELUT

Teittilän Tallin palveluihin kuuluvat mm.

• ratsastustunnit ja valmennukset

• ratsastusleirit

kaikentasoisille

• kristilliset leirit

• erityisryhmien ratsastus ja ratsastusterapia

• maasto ja kotaretket

YHTEYSTIEDOT

Ratsastuksenopettaja

Päivi Manninen

Puh. 040 733 3205

teittilantalli@gmail.com

Teittilän Talli on SRL:n hyväksymä ja valvoma ratsastuskoulu.

PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2023 - 23

Lämminhenkinen talli keskellä kaunista maalaismiljöötä!

VETURITALLIT & VETURITORI

24 - PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2023
Veturitallien vieressä sijaitsee Prisma Pieksämäki sekä vapaata tonttitilaa liike-elämän tarpeisiin Veturitori soveltuu monipuolisesti myös erilaisiin urheilutapahtumiin, konsertteihin, messuihin - vain mielikuvitus on rajana

Pieksämäen Veturitallit toimivat moneen käyttötarkoitukseen soveltuvana vapaa-ajan ja viihtymisen keskuksena Pieksämäen kaupungin keskustassa.

Veturitallien historia ulottuu yli 120 vuoden taakse. Rakennusten arkkitehtuurissa näkyy viitteitä aina 1800-luvulta saakka. Veturitallien piirteissä korostuvat korkea huonekorkeus, punatiilellä verhoillut seinät sekä isot ristikkoikkunat.

Rakennuksen historiasta veturien kunnostuspaikkana kertoo Veturitallien kupeeseen rakennetun Veturitorin lattiaan maalattu kääntöpöytä.

Jopa 10 metriä korkea, 1 850 neliötä käsittävä Veturitori toimii monenlaisten tapahtumien näyttämönä. Veturitorilla on mahdollista järjestää messuja, konsertteja, seminaareja, koulutuksia, liikuntatapahtumia ja muita erilaisia tilaisuuksia. Veturitorille on vuokrattavissa myös kalustoa, tekniikan palveluja ja esiintymislava. Esiintyjien lämpiötilat sijaitsevat esiintymislavan välittömässä läheisyydessä. Lämpiön tiloja voi käyttää myös kokoustiloina.

Veturitori sopii yritysten ja yhdistysten suuriinkin tapahtumiin, koska paikalle mahtuu kerralla liki 2 000 henkeä.

Veturitorin vuokrattavien tapahtumatilojen yhteydestä

Veturitalleilta löytyy myös muita palveluita, mm. kaupungin nuorisotilat, Prisma, Spesia Puoti, Coronaria ja viihtyisä ravintola Ukko Bistro&Deli.

Uusimpana tulokkaana Veturitalleille on muuttamassa vuoden 2023 lopulla OP Suur-Savon Pieksämäen konttori.

PIEKSÄMÄEN VETURITALLIT JA

Tallikankaankatu 3

76100 Pieksämäki

Sijainti kaupungin ydinkeskustassa, 150 metriä rautatie- ja linja-autoasemalta sekä torilta.

VETURITORIN TILAVARAUKSET

Kulttuurikeskus Poleeni (ark. klo 10-15)

Puh. 044 388 3413

VANHAT VETURITALLIT -HANKE

Hankkeessa korjattiin kulttuurihistoriallisesti arvokkaat veturitallit sekä saunarakennus säilyttäen veturitallien historialliset ominaispiirteet ja luonne.

Samaan aikaan rakennettiin myös uudisrakennus, Veturitori, joka muodostui kun veturitallien sisäpiha katettiin rakennettiin modernein menetelmin.

Veturitallihankkeen rahoittajina toimivat Pieksämäen kaupunki, Etelä-Savon Ely-keskus, EU:n aluekehitysrahasto ja Etelä-Savon maakuntaliitto.

PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2023 - 25

VETURITORI
Veturitori tarjoaa upeat puitteet moniin eri tilaisuuksiin!
Pieksäjäiset on syksyisin Veturitorilla järjestettävä suosittu toiminnallisen harjoittelun joukkuekilpailu

PAIKALLISOPPAAT & -PAKETIT

Esimerkkikohde: Häkkilän tila, kestikievari 1860-luvulta

Opastus: Terho Häkkinen, ”Alabertti”

Esimerkkikohde: Kiehtova Pieksämäen Iso-Pappila

Sylvi Kekkosen synnyinpappila oman ikivanhan puistonsa keskellä. Monipuolinen tutustumiskohde kulttuurista ja perinnehistoriasta kiinnostuneelle retkeilijälle.

Opastus: Päätoimittaja Ilkka Seppä. Tunnettu historian ja perinnetiedon tuntija. Sylvi Kekkosen vaiheisiin erityisesti perehtynyt. Myös Pieksämäen historian ”tietäjä”.

26 - PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2023

Pieksämäeltä löytyy ryhmämatkailijalle monipuolisesti erilaisia tutustumiskohteita. Ottamalla mukaan paikallisopastuksen tutustut seutuun syvemmin!

Opastuksia löytyy monesta eri näkökulmasta ryhmän kiinnostuksen mukaisesti - haluatteko historiaan, kulttuuriin, ympäristöön vai kenties vedenjakajaseudun maantieteseen painottuvan opastuspaketin?

Matkapaketit opastuksineen räätälöidään aina ryhmän toiveiden ja koon mukaisesti. Voitte valita omaan pakettiinne juuri teille sopivat kohteet, ruoka- ja ostospaikat sekä oheisohjelmat-

Tarjolla on kaupunki- ja päiväopastuksia sekä teatteripaketteja kulttuurinälkäisille. Tarjous kannattaa kysyä myös yön-yli reissusta.

Sopivia ryhmämatkakohteita esitellään myös tämän esitteen sivuilla, esimerkiksi Pieksämäen Iso-Pappila sivulla 14, Häkkilän tila sivulla 8, Kulttuurikeskus Poleeni sivulla 10, Partaharjukeskus sivulla 12, Veturitori sivulla 22.

Tiedustelut ryhmille, puh. 040 147 7556

Sähköpostitse: pmktori@pieksamaki.fi

Esimerkkikohde: Haapakosken Ruukki

Opastetulla ruukin kierroksella astutaan menneeseen aikaan, tutustutaan Suomen rautaiseen teollisuushistoriaan, ruukin tunnelmaan ja tarinoihin.

Olisiko opastettu ryhmämatka juuri sinun juttusi?
Alabertti, kievarin ajomies tai ”Päivä Pehtoorin kanssa” Terho Häkkinen, rooliopastus Opas ja tietäjä Ilkka Seppä Opas ja koulutettu Metsämieliohjaaja Tuula Eloranta
PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2023 - 27
Opas suomi/englanti Tuula Lindholm

Käräjätalo

KUTSUU NOKKALAN IDYLLIIN

Nokkalan Käräjätalo on idyllinen juhla- ja kokouspaikka maalaismaisessa miljöössä Pieksämäen keskustan tuntumassa.

Käräjätalo on vanha, 1800-luvun alussa rakennettu savutupa, jossa pidettiin käräjiä aina vuoteen 1955 saakka.

Käräjätalossa on ison tuvan lisäksi kaksi keittiötä ja kaksi pientä makuuhuonetta

Käräjätalon pihapiirissä oleva vanha navetta tarjoaa lisätilaa isommallekin porukalle esimerkiksi musiikki-, tanssi- ja jatkopaikaksi

Pihapiirin vanhaan riiheen rakennettu tunnelmallinen Riihitupa on saluunamainen juhlatila, joka sopii hyvin vapaamuotoisempien tilaisuuksien pitopaikaksi, kuten esimerkiksi peijaisten, tunnelmallisen musiikki-illan, teemallisten syntymäpäivien tai viereisessä Käräjätalossa pidettyjen häiden jatkopaikaksi. Riihitupaan mahtuu noin 40 juhlijaa.

Riihituvan historiaa huokuvan riihen lähes mustat hirret ja tumma sisustus sekä katosta paksuista naruista roikkuvat valaisimet luovat tilaan oman, hämyisän tunnelmansa. Vanhan

ajan tunnelmaa tuovat seinän vierustoja kiertävät penkit, tallilyhtyvalaisimet sekä vanhat maalaistalon esineet.

Baaritiskin takaa avautuu tilava luukku, josta pitopalvelun on helppo nostaa tarjoilut suoraan baariin

Myöhemmin illalla luukku tuo omaa tunnelmavaloaan hämyisään riiheen. Riihitupaan tilaisuuden järjestäjä hoitaa tarjoilut joustavasti itse tai valitsemansa pitopalvelun avulla.

Nokkalan historiasta on tehty perinteiseen tyyliin käsin kirjoitettu kirja, joka on Käräjätalossa vierailevien luettavissa. Kirjan on kirjoittanut jäppiläläinen Pirjo Riipinen.

Lisätietoja ja varaukset: www.karajatalo.fi

Yläkuva: Käräjätalon pihapiiri on vehreä.

Kuvat keskellä: Riihitupa on hämyisä ja tunnelmallinen tila monenlaisten kesäjuhlien viettoon. Penkit kiertävät Riihituvan seinän vierustoja vanhan tuvan tyyliin.

Alakuva: Käräjätalon isoon tupaan mahtuu 40-50 juhlijaa.

• Silmälasit • Aurinkolasit • Piilolasit • Kellot • Korut • Lahjatavarat Keskuskatu 16 • optikko-kello.fi OPTIKKO JA KELLO SEPPÄNEN Est. 1942 Ma-pe 10-17 28 - PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2023
Unohtumattomat juhlat Nokkalan Käräjätalossa ja Riihituvassa
PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2023 - 29

Nuku yö ulkona Metsähotelli Partaharjussa ja koe Pieksämäen elokuinen luonto!

Haluaisitko viettää yön Metsähotellissa mukavasti valmiiksi pystytetyssä teltassa tai riippumatossa nukkuen ja monipuolisesti ulkoilua harrastaen? Elokuun viimeisenä viikonloppuna, Suomen luonnon päivänä, se on mahdollista Metsähotelli Partaharjussa.

Metsähotelli on osa Suomen Ladun Nuku yö ulkona

-kampanjaa, jossa haastetaan koko Suomi nukkumaan yö ulkona. Kampanjaan voi osallistua nukkumalla 26.8.2023 yön luonnossa omatoimisesti tai osallistumalla eri puolilla maata järjestettäviin tapahtumiin.

Yli 600 henkilöä majoittava Metsähotelli Partaharju nousee Pieksämäen Partaharjukeskukseen.

Metsähotellista voi varata järjestäjien pystyttämistä majoitteista oman ”huoneen” eli esimerkiksi retkeilyteltan,

riippumaton, tentsilen tai paikan perinteisessä puolijoukkueteltassa. Vaihtoehtoisesti voi varata paikan omalle teltalle tai riippumatolle. Ja mikä parasta, majoittuminen on täysin ilmaista.

Ulkona yöpymisen lisäksi Metsähotelli tarjoaa monipuolista ulkoiluohjelmaa kaiken ikäisille.

Ohjelmassa on mm. ohjattua melontaa, SUP-lautailua, polkujuoksulenkkejä, pihapelejä, pajatoimintaa, maastopyöräilyä, opastettuja patikkaret-

30 - PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2023

kiä, metsäjoogaa, sienestystä sekä kesäteatteriesitys. Illalla lämpiää perinteinen puusauna sekä telttasauna. Ristikivenkirkolla pidetään iltamessu ja lauantai-illan päättää iltanuotio sekä yhteislaulu.

”On todella hienoa, että saamme alueelle toisen kampanjan päätapahtumista. Tapahtuman suunnittelu on hyvällä mallilla ja odotamme innolla, että pääsemme laittamaan työrukkaset käteen”, kertoo Metsähotelli Partaharjun vastaava järjestäjä ja Pieksän Ladun puheenjohtaja Pasi Venäläinen.

Hän muistuttaa, että tapahtumaan voi osallistua varaamalla majoitus Metsähotellista tai tulemalla vain nauttimaan aktiviteeteista päivän aikana. Partaharjuun kannattaa matkustaa kokemaan Metsähotelli ja monipuolinen ulkoiluohjelma jo hieman pidemmältäkin!

Ilmoittautuminen Metsähotelliin majoittuvilta avautuu toukokuun alussa. Tapahtuman päiväohjelmaan osallistuminen ei vaadi ilmoittautumista.

Lisätietoja: https://www. suomenlatu.fi/nuku-yo-ulkona/etusivu/metsahotellit/ metsahotelli-partaharju

LÄNSMÄKISET ESITTÄÄ   VÄSTKULLARNA FÖREVISAR

TOIMIIHAN SE Det fungerar

Pääkuva: Yli 600 henkilöä majoittava Metsähotelli Partaharju nousee Pieksämäen Partaharjukeskukseen elokuun viimeisenä viikonloppuna (Kuva Mikaela Creutz).

PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2023 - 31
Varaukset ja ennakkomyynti: puh. 040 749 5550, terho.hakkinen@venetmaki. – www.lansmakiset.

LOMATRIO - taukopaikka upeissa järvimaisemissa

Lomatrion liikenneasema ja leirintäalue kutsuvat pysähtymään Naarajärvelle

Lomatrio on palveleva liikenneasema valtatie 23:n varressa Naarajärven taajaman tuntumassa.

Monille tielläliikkujille tuttu Lomatrio palvelee niin paikallisia, kesäasukkaita, viereisen Camping Lomatrion matkailijoita kuin valtatien ohikulkijoita.

Liikenneasemalta löytyy kahvila-ravintola, tilausravintola sekä motelli. Viereinen Camping Lomatrio tarjoaa vaunuja matkailuautopaikkoja sekä telttapaikkoja karavaanareille ja muille matkailijoille.

Lomatrion liikenneaseman kahvila-ravintolasta saa lounaan lisäksi á la carte -annoksia, Scan Burgerin hampurilaisaterioita sekä kahvilan linjastolta niin makeat kuin suolaiset herkut kahvin kanssa nautittavaksi.

Kesällä voi aterioida viihtyisällä terassilla ja ihailla viereisen Naarajärven järvimaisemaa. Kesäksi myös ravintolan ruokalista uudistuu ja monipuolistuu sesongin mukaan.

Tilausravintolassa on mahdollista järjestää yksityistilaisuuksia, kokouksia ja perhejuhlia. Kesällä tilausravintola muuttuu parina viikonloppuna kuukaudessa tanssipaikaksi, jonka parketilla voi

pyörähdellä livemusiikin tahdissa.

Myös karaokea lauletaan kesällä yläkerran ravintolassa muutaman viikonloppuna kuukaudessa.

Mikäli viihdepainotteinen ilta alkaa väsyttämään, löytyy Lomatrion motellista kuudessa persoonallisesti sisustetusta huoneesta makuupaikat yhteensä 16 nukkujalle.

32 - PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2023
Lomatrion yläsalista löytyvät kahvila- ja ravintolapalvelut. Avarasta salista avautuu upea maisema Naarajärven pohjoisosaan.

Camping Lomatrio

Lomatrion suosittu caravanalue on avoinna huhtikuun lopusta lokakuun loppuun.

Tänäkin kesänä Camping Lomatrio tarjoaa tapahtumia ja pakettitarjouksia matkailijoille juhlapyhien sekä Pieksämäen kesätapahtumien aikaan.

Erityisen suosittuja majoitusaikoja ovat Helatorstai sekä juhannus sekä heinäkuun Big Wheels -viikonloppu. Venetsialaiset ovat loppukesän iso tapahtuma ja syyskauden avaa syyskuun puolivälin iloiset Possujuhlat.

Matkailuauto- ja vaunupaikkoja campingalueella on yhteensä 60. Paikat on varustettu myös sähköliittymällä. Lisäksi alueella on telttapaikkoja.

Huoltorakennuksesta löytyvät siistit ja tilavat suihkut, wc:t ja keittiötilat ruuanlaittomahdollisuudella. Saunaan pääsee sähkösaunaan tai camphenkisesti telttasaunaan. Tänä kesänä alueelle on tulossa myös pienimuotoinen leirintäaluepuoti.

Campingalueella sijaitsevan tilaussaunan varaukset hoituvat kesäaikana Camping Lomatrion kautta joko soittamalla, sähköpostilla tai verkkosivujen yhteydenottolomakkeella.

Campingalueen ranta on matala ja hiekkapohjainen, joka tekee alueesta lapsiperheille sopivan. Vesille pääsee vuokrattavilla kanooteilla tai veneillä.

Lisätiedot: www.lomatrio.fi

Kesäisin terassilta avautuu upea järvimaisema. Lomatriolla on paikkakunnalla pitkät perinteet. Siellä on ruokailtu, lomailtu ja juhlittu jo vuosikymmenten ajan.

Camping Lomatrio on suosittu alue lapsiperheiden ja karavaanareiden keskuudessa.

Heinäkuussa Big Wheelsin aikaan leirintäalueella voi nähdä näin upeita autoja ja asuntovaunuja. 1958 Oldsmobile ja ruotsalainen SMV-vaunu.

PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2023 - 33

KUNTOKESÄLLÄKESTÄÄ-liiku ja harrasta Pieksämäellä-

Pieksämäeltä löytyy kesäkunnon ylläpitoon ja kohottamiseen runsaasti erilaisia mahdollisuuksia.

VedenjakajaReitistön monipuolisten ulkoilureittien lisäksi kaupungissa on tarjolla paljon vaihtoehtoja sisäliikuntaan.

Yksityisiä kuntosaleja on useampia, joissa on kuntosaliharjoittelun lisäksi mahdol-

lista harrastaa esimerkiksi padelia, ryhmäliikuntaa, seinäkiipeilyä, ilmajoogaa sekä erilaisia pallopelejä.

Saatavilla on myös henkilökohtaista liikunnan ohjausta personal trainerin opastuksella.

Pieksämäen kaupungin uimahallin yhteydessä olevalle kuntosalille pääsee kesäaikaan kesäkuntosalikortilla.

Kunnonkeskus

Liikuntakeskus Kunnonkeskuksen tarjonta aivan kaupungin keskustassa on monipuolinen.

Kuntosalin lisäksi keskuksessa voi harrastaa crosstrainingia ohjatusti tai omatoimisesti, hankkia kestävyyttä vaikkapa ennen VedenjakajaReitistölle lähtöä sisäpyöräilyllä, kokeilla ryhmäliikunnassa esimerkiksi tanssillista treeniä tai rentouttavaa joogaa/ilmajoogaa sekä tietenkin pelata padelia neljällä huipputasoisella padel-kentällä. Vuokrattavissa on myös pallotykki padel-treeniin.

Padel on lyönyt itsensä vahvasti läpi Pieksämäellä. Kunnia tästä kuuluu pääasiassa Kunnonkeskuksen toimitusjohtajalle Aleksi Leskiselle. Hänet palkittiin tänä vuonna Pieksämäen kaupungin Vuoden liikuttajana Etelä-Savon Liikunnan Urheilugaalassa.

34 - PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2023
Padel on todella suosittu laji Pieksämäellä. Kunnonkeskuksessa peliä pääsee pelaamaan neljällä kentällä.

”Padel on suorastaan älyttömän suorittua nyt Pieksämäellä. Meidän neljä padel-kenttää on varattu melkein täysin vakiovuoroille, mutta aina kannattaa katsoa vapaita aikoja. Varsinkin kesällä vuoroja on vapaana paremmin”, Aleksi Leskinen sanoo.

Padel-vuoron voi varata ja maksaa kätevästi Playtomic-varausjärjestelmän sovelluksessa. Varauksen yh-

teydessä sovellus antaa ovikoodin. Varausjärjestelmään pääsee myös Kunnonkeskuksen nettisivujen kautta.

Kunnonkeskus on tarjonnut jo lähes 28 vuoden ajan liikunnan ja hyvinvoinnin palveluja Pieksämäellä. Kunnonkeskus sijaitsee Pieksämäen keskustassa aivan torin laidalla.

www.kunnonkeskus.fi

Bola Pieksämäki

Erilaisten palloilulajien harrastaminen monipuolisesti onnistuu Bola Pieksämäen liikuntakeskuksessa.

Bolasta löytyy kentät salibandyn, futsalin, sulka-, lento- ja koripallon, pickleballin sekä käsipallon pelaamiseen. Myös harrastusvälineitä voi vuokrata lajikohtaisesti vuoron alussa.

Bolassa pääset kokeilemaan myös seinäkiipeilyä, jos laji ei ole vielä tuttu. Käytössä on seitsemän boulderointiseinää sekä kolme automaattivarmisteista kiipeilyköyttä. Kiipeilemään pääsee ilman ajanvarausta asiakaspalvelun aukioloaikoina.

”Bolan kiipeilyreitit ovat pääasiassa helppoja ja soveltuvat hyvin aloittelijoille, mutta on joukossa muutama haastavampikin reitti kokeneemmille harrastajille”, kertoo hallipäällikkö Timo Romo.

EasyFit kuntosali Bolan yhteydessä tarjoaa saliharjoittelun lisäksi monipuolista ryhmäliikuntaa livenä sekä virtuaalisesti. Kokeile spinningiä, pilatesta, ilmajoogaa tai BODYcombattia. Tarjontaan voi tutustua kätevästi verkkosivuilla ja palvelut voi ostaa myös verkkokaupasta.

Bola ja EasyFit sijaitsevat uimahallin vieressä Hiekanpään liikunta-alueella.

www.bolapieksamaki.fi

PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2023 - 35
Seinäkiipeily harjoittaa tehokkaasti myös keskittymis- ja ongelmanratkaisukykyä.

CrossFit Pieksämäki

CrossFit Pieksämäki on kaikille tarkoitettu sali, joka tarjoaa runsaasti myös ohjattua ohjelmaa kaikenikäisille ja kuntoilijoille.

Sali on erikoistunut nimensä mukaisesti toiminnalliseen CrossFit harjoitteluun. Mukaan pääsee peruskursseilla, joita salilla järjestetään säännöllisesti.

Kannattaa seurata salin ilmoittelua verkossa ja somekanavilla. Peruskurssin jälkeen pääset osallistumaan WODeihin eli etukäteen kullekin päivälle ohjelmoidulle, ohjatuille tunnille.

CrossFit Pieksämäki on monipuolinen sali, jonne on tervetullut koko perhe.

Lapsille löytyy omat CrossFit Kids-treenit. Lapsille on salilla myös oma leikkihuone, josta löytyy välineitä niin liikkumiseen kuin piirtelyyn ja rakentamiseen.

Parina iltana viikossa paikalla on lastenhoitaja. CrossFit-salilla voit järjestää myös hieman erilaiset lasten synttärijuhlat erilaisten liikunta-aktiviteettien parissa.

Harjoittelusta salilla pitävät huolen kahdeksan omaa valmentajaa, jotka kaikki ovat käyneet vähintään CrossFit Level 1 -valmentajakoulutuksen. CrossFit Pieksämäki tar-

joaa myös yksilövalmennusta yksittäisten tuntien sekä erilaisten valmennuspakettien muodossa.

CrossFit Pieksämäen salin viihtyisät tilat sijaitsevat Hallipussin teollisuusalueella Kontiopuistossa Bovallius Palveluiden kiinteistössä.

www.crossfitpieksamaki.fi

Perinteisen harjoittelun ohella voi toisinaan kokeilla jotain uutta, kuten nyrkkeilyä tai crosstrainingia.

36 - PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2023

Power4You

Power4You on kuntosali, josta löytyvät myös kattavat ryhmäliikuntapalvelut sekä personal trainer valmentamaan kokonaisvaltaisesti hyvinvoinnissa. Kuntosali on varustettu moderneilla laitteilla. Salilta löytyvät niin painopakalliset laitteet, voimailualue kuin toiminnallisen harjoittelun alue. Salille pääset treenaamaan 24/7 avaintunnisteella.

Kuntosalilta löytyy myös suosittu crosstraining-alue toiminnalliseen harjoitteluun. Voit treenata yksin tai kuntosalit ryhmäliikuntatunneilla. Power4You:n ryhmäliikuntavalikoimaan kuuluu lisäksi mm. spinning-, kahvakuula-, circuit- sekä FascialMethod-tunteja. Pääset myös treenaamaan maailman

suosituimmille Les Mills -tunneille. Ryhmäliikuntaan ilmoittautumiset hoituvat kätevästi verkkosivujen varauspalvelun kautta.

Power4You verkkosivujen kautta voit hankkia kuntosali- ja ryhmäliikuntajäsenyy-

den, 10-käyntikerran kortin sekä kertakortin salille.

Power4You kuntosali löytyy Kangaskadun varresta Vanhan Mikkelintien tuntumasta.

www.power4you.fi

PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2023 - 37
Hyvillä ja ajanmukaisilla laitteilla varustetuilla paikallisilla kuntosaleilla on mukavaa harjoitella myös kesällä.

Poimintoja Pieksämäen

MÖKKIMAJOITUKSESTA

Ahvenisen kämpät, Pieksämäki

Puh. 050 559 8145

Aimo Nykänen, Virtasalmi

Puh. 0400 275 653

Camping Lomatrio, Naarajärvi. Caravanpaikkoja sekä teltta ja riippumatto paikkoja. Sauna ja kokous/juhlatilat vuokraus 30 hengelle. Kangasniementie 18, 76850 Naarajärvi.

Caleve Oy puh. 044 230 4613

Esa ja Satu Pöntinen, Vanaja 050 398 0080 / 050 353 0965

Esko Sopanen, Pyhitty 050 353 8987 / 040 519 7422

Vesa ja Outi Rissanen, Jäppilä 050 067 2964 / 050 570 6192

Hällinmäen majat, Virtasalmi

Puh. 040 809 1778

Jani Naukkarinen, Naarajärvi

Puh. 044 3541166

Kaijonselän mökit, Pyhitty

Puh: 040 510 7326 www.kaijonselka.blogspot.fi

Kaisa Huttunen, Jäppilä

Puh. 0400 193 777

Katri Paunonen, Naarajärvi

Puh. 050 345 1257

Lomamökit Keidas, Neuvola

Puh. 0400 173 393

Luokin Loma, Neuvola

Puh. 044 363 6532

www.luokinloma.fi

Maalaistalo Sipilä, Venetmäki

Puh. 050 331 3663

Facebook: Maalaistalo Sipilä

Marttilan Lomamökit, Neuvola puh. 050 512 5290

marttilanlomamokit.nettisivu. org

Ketunranta, Virtasalmi. Majoitu mukavasti Virtasalmella Iso-Tikkalan rannalla. Suurimäentie 100, 77330 Virtasalmi. Puh. 0400 741 647 www.ketunranta.fi

Kukkaroniemen mökki, Pieksämäki, p. 044 5963 433 www.kukkaroniemi.fi

Lamminmäen metsästysseuran maja, puh. 040 7421 340 www.lamms-maja.net

Lehtorannan Lomamökit, Pieksämäki, p. 0400 250 010 lehtorannan-lomamokit.com

Matinvuori, Jäppilä

Puh. 0400 719 051

www.matinvuori.fi

Mika Luukkanen, Jäppilä

Puh. 040 548 5426

Monnin Leirikeskus, Virtasalmi

Puh. 050 338 4560

Mukkulan mökit ja maatila

Jäppilä, esteettömyys

0500 747203, 050 5457894

www.mukkulanmaatila.com

Pekka Suhonen, Jäppilä

Puh. 040 5264772

38 - PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2023

Pirjo ja Kari Lappi. Jäppilä 050 5242162 / 0500 947 872

Reijo Poikolainen, Paltanen Puh. 040 508 3222

Rusinlahti, Jäppilä Puh. 0400 357 967

Saunallinen huoneisto keskustassa, Pieksämäki. Varaukset: airbnb. com/h/saunallinen-huoneisto-pieksamaen-keskustassa

Teittilän Talli, Naarajärvi 040 733 3205 / 040 596 6025 www.teittilantalli.com

Tmi Lakeside Villas, Jäppilä Puh. 040 570 2565 www.lakesidevillas.fi

Ulla Hynninen, Jäppilä Puh. 040 528 2017 www.nettimokki.com/pieksamaki/2299

Vesa Ylönen, Kylmämäki Puh. 040 522 3220

MAJOITUSLIIKKEITÄ PIEKSÄMÄELLÄ

Camping Lomatrio Caleve Oy puh. 044 2304613

Jäppilän Majoitus p. 040 874 8585 / Kaisa Tissari

Kartanomajoitus Sofia&Angelique www.kartanomajoitus-sofiaangelique.com

Lomatrio www.lomatrio.fi

Montolan Koulun Majatalo montolankoulunmajatalo.com

Motopark Raceway www.motopark.fi

Nikkarila www.nikkarilanyhteiso.fi

Partaharjukeskus www.partaharjukeskus.fi

Wanhan Neuvolan Majatalo wanhanneuvolanmajatalo.fi

Ysihotelli www.ysihotelli.fi

Ysimajat www.ysimajat.fi

PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2023 - 39

ERIKOISKAUPAN PALVELUTMonipuoliset

löytyvät sujuvasti Pieksämäeltä

Erikoiskaupan liikkeitä löytyy Pieksämäeltä suuri määrä verrattuna moneen muuhun saman kokoluokan kaupunkiin.

Oli sitten kyse terassilaudoista, naisten tai miesten vaatteista, lasten leluista, sisustustekstiileistä, urheiluvälineistä, kodin elektroniikasta tai silmälaseista, näitä ja monia muita erikoistuotteita ei tarvitse lähteä hakemaan muualta.

Moni Pieksämäen erikoisliikkeistä löytyy lyhyen kävelymatkan päässä keskustan kauppatorilta. Jo nopea kierros osoittaa, että tarjolla olevien palvelujen määrä on todella laaja.

Täältä löytyy useita vaate-

kauppoja, kenkäkauppa, huonekalu- ja sisustuskauppoja, käsityökauppa, lelukauppa, valokuvaamo, rauta- ja rakennustarvikekauppoja, terveystuotekauppa, kauneushoitoloita, parturi-kampaamoja, kulta- ja kellokauppoja, apteekkeja sekä optikkoliikkeitä.

Moni kivijalkaliike on säilynyt Pieksämäellä, koska asukkaat käyttävät mielellään paikallisia palveluja. Niitä suosivat myös täällä etenkin kesäisin asuvat mökkiläiset sekä turistit. Yksi merkille pantava piirre on vahva paikallisten kauppiaiden yhteishenki.

Hyvä henki näkyy jo siinä, että naapurikauppaa suositellaan lähes poikkeuksetta asiakkaalle, jos omasta vali-

koimasta ei kysyttyä tuotetta löydy. Paikallisten erikoiskauppiaiden oma yhdistys, Pieksä ry, tekee myös paljon työtä palvelujen tunnettuuden eteen.

Esimerkkeinä kauppiaiden yhteisistä ponnistuksista ovat torstaiset ostospäivät, Shopping-torstait, jolloin yhdistyksen jäsenliikkeet palvelevat pidennetyillä aukioloajoilla. Shopping-torstaisin on ollut myös erilaisia teemoja tempauksia liikkeissä. Kesäisin Pieksä ry järjestää jo perinteeksi muodostuneen vilttikirppis-tapahtuman Pieksänjärven rannassa.

Pieksämäen erikoikaupan liikkeisiin voi tutustua Pieksä ry:n sivuilla osoitteessa pieksamakishopping.fi

40 - PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2023

Poimintoja Pieksämäen

ostosmahdollisuuksista

Kirpputori Feria

www.kirpputoriferia.com

Kukkia M. Skön

Puh. 0400 671 267

Kyläkauppa

Siikamäen Suoramyynti www.suoramyyntihalli.fi

Kyytselän Jäätelö www.kyytselka.fi

Taitajapuoti Terttu

www.taitajapuotiterttu.fi

Taito Shop Pieksämäki www.taitoshop.fi

Taontapaja Arcturus

FB: TaontapajaArcturus

Tarukivi Laitinen Facebook Tarukivi

AL Aritea Oy

Persoonallisten vaatteiden putiikki! Avoinna ma-pe 9-17 ja la 10-14.

Keskuskatu 38, Pieksämäki

Puh. 040 3518777

www.ariteamyymala.fi

Blue Velvet

Marimekko-jälleenmyyjä.

Avoinna ma-pe 9-17 ja la 9-14.

Keskuskatu 6-10. www.bluevelvet.fi

Green Trail Oy

www.greentrail.fi

Hyttisen Leipomo

Puh. 015 611 184

Kalamania

Facebook: Kalamania oy

Kappahl Pieksämäki

www.kappahl.fi

Kauppatori Pieksämäki

FB: PMKkauppatori

Lapin kukkaja hautauspalvelu www.lapinkukkajahautaus.fi

Lelupuoti Nallukka www.lelupuotinallukka.fi

Lemmikkisirkus www.lemmikkisirkus.fi

Mahla Forest www.mahlaforest.com

Marjan Kukka www.marjankukka.fi

Moilas myymälä-kahvila www.moilas.fi

Muotipukimo Frilla www.facebook.com/muotipukimofrilla

Mäntylän lammastila www.lauranlammas.com

Optikko ja Kello Seppänen www.optikko-kello.fi

Prisma Pieksämäki www.prisma.fi

Punainen Tupakäsityöyrittäjien myymälä ja kotiseutumuseo

P. 044 7883557/0500 186224

Putiikki Sepponen

FB: Putiikki-Sepponen

Team Sportia Pieksämäki www.sahkopari.fi

Tohman Tikki

Puh. 0400 162244

Unelmatar Second Hand puh. 0400 996 261

Urheilu Tenhunen Ky www.urheilutenhunen.fi

ViaDia FB: ViaDia-tori Pieksämäki

Valokuvaaja Jone Matilainen www.jonematilainen.com

Kauneuspiste Outi&Riina

Kauneushoitola. Hemmottelua

kasvoille ja vartalolle

Keskuskatu 26, Pieksämäki.

Avoinna sopimuksen mukaan.

Puh. 015 488 214.

Kesport Pieksämäki

www.kesportkovanen.fi

Sagatrail sagatrail.johku.com

Spesia Puoti Pieksämäki

FB: SpesiaPuotiPieksamaki

Säästötalo Äijäpark

FB: Saastotalo www.nettimyynti.fi

Vedenjakajan Viinitila Oy Kesäkahvila ja paikallisesti kotimaisista marjoista tuotetut puna- ja valkoviinit. Suonenjoentie 522, Pieksämäki. Puh. 050-5124636 www.anolakeskus.fi

Väisäsen kukkakauppa ja hautaustoimisto Ky vaisasenkukkakauppa.fi

XStreams itsepalveluvuokravarasto xstreams.johku.com

Virtuaalinen tavaratalo PieksämäkiShopping www.pieksamakishopping.fi

PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2023 - 41

SPESIA PUOTI

Ammattiopisto Spesian viides Spesia Puoti avattiin Pieksämäelle vuoden 2022 keväällä.

Spesia Puoti sijaitsee historiallisessa miljöössä Vanhoilla Veturitalleilla. Oppilaitoksella on Puodit myös Jyväskylässä, Järvenpäässä, Kotkassa ja Turussa.

Spesia Puodeissa myydään eri alojen opiskelijoiden sekä lähialueen pientuottajien valmistamia tuotteita, etenkin käsitöitä ja lahjatavaraa. Tuotevalikoimat vaihtelevat eri Puodeissa. Esimerkiksi Pieksämällä on myynnissä myös Jyväskylän artesaaniopiskelijoiden valmistamia käsitöitä, ja joissakin Puodeissa myydään lisäksi urheiluseurojen fanituotteita.

Spesia Puoti on oppilaitoksen ylläpitämä kauppa ja

samalla oppimisympäristö, jossa opiskelijat pääsevät tekemään aidossa ympäristössä monipuolisia työtehtäviä, mm. tuotteiden hinnoittelua, esille laittoa, markkinointiviestintää, asiakaspalvelua, myyntiä, kassan käyttöä ja liiketilojen puhtaanapitoa.

Ammattiopisto Spesia on ammatillinen erityisoppilaitos, jossa opiskelee vuosittain yli 1500 opiskelijaa. Spesian päätoimipaikat ovat Jyväsky-

lä, Järvenpää, Pieksämäki ja Turku. Koulutusta järjestetään yhteensä 11 paikkakunnalla. Oppilaitosta ylläpitää Ammattiopisto Spesia Oy, jonka omistavat Invalidiliitto ja pieksämäkeläinen S. ja A. Bovalliuksen säätiö sr.

Spesian keskeisiin toimintaperiaatteisiin kuuluu opetuksen käytännönläheisyys ja tekemällä oppiminen. Tätä tarkoitusperää palvelevat myös Puodit. Aito oppimis-

Oppimisympäristönä 42 - PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2023

ympäristö tekee opiskelusta mielekästä ja opettaa aitoja työelämässä tarvittavia taitoja.

Pieksämäellä, Kotkassa, Jyväskylässä ja Järvenpäässä Puodit toimivat ensisijaisesti liiketoiminnan oppimisympäristönä, mutta soveltuvat muillekin Spesian opiskelijoille.

Puodilla on Facebook- ja Instagram-tilit, joihin opiskelijat ohjatusti suunnittelevat ja toteuttavat somepäivityksiä. Päivityksissä tuodaan esille mm. Puodin tuotteita, kumppaniyrityksiä ja opiskelijoiden työtehtäviä.

Opiskelijat voivat tehdä Puodeissa ammatillisen perustutkinnon näyttöjä useista eri tutkinnon osista.

Spesia Puotiin etsitään jatkuvasti uusia lähialueen tuotteita myyntiin. Opiskelijat voivat osallistua myös niiden pakkaamiseen tai kokoamiseen osana opintojaan.

Tervetuloa ostoksille ja seuraamaan Spesia Puotia somessa!

FB: Spesia Puoti Pieksämäki #spesiapuotipieksämäki www.spesia.fi

YKSILÖLLISIÄ NAISTEN VAATTEITA ARKEEN JA JUHLAAN

Aukioloajat löytyvät nettisivuilta, facebookista ja instagramista, sekä puodin ikkunasta! TERVETULOA!

OS Häyrisentie 6, Pieksämäki, puh. 040 701 4953

Olemme avoinna 2.5-15.8.2023

MA-PE klo 10-16

Kangasniementie 705, 76850 Naarajärvi

TERVETULOA  Mahla Forestin TILAMYYMÄLÄÄN!
PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2023 - 43

Mistä apu Pieksämäellä, kun

REISSUSSA NÄLKÄ YLLÄTTÄÄ

Jäppilän Kievari

Jäppilän Kirkkotie 3, Jäppilä

Puh. (015) 610 130

www.jappilankievari.com

Heponiemen Tila

Heponiementie 46, Jäppilä

Puh. 045 189 7160

Jen Thairuoka

Kaakinmäenkatu 14 2B

Puh. 046 576 5550

Facebook: JEN-Thairuoka

Kahvila-Ravintola Millaano

Savontie 13

Puh. 044 0481 062

www.poleeni.fi

Kesäterassi Weranta

Savontie 9, Pieksämäki

Puh. 040 041 4695

FB: Kaunis Jorma

Konttiravintola Morton

Häyrisentie, Kauppatori 1

Pieksämäeltä löytyy apua niin pieneen kuin suurempaankin nälkään satunnaisille matkailijoille tai vaikka suuremmillekin ryhmille. Tällä aukeamalla muutamia poimintoja seudun tarjonnasta.

ABC Pieksämäki

Vehkanotko 5

Puh. (015) 206 2490

abcpieksamaki@sok.fi

www.abcasemat.fi/asemat/ abc-pieksamaki

AnolaKeskus, Vedenjakajan Viinitila

Suonenjoentie 522

Puh. 050 5124636

www.anolakeskus.fi

Cafe Kahvipapu

Kauppatori 3

Puh. 040 7348120

FB: CafeKahvipapu

Cafe Sisters

Tapparakatu 1, Pieksämäki

Puh. 044 5884123

FB: Cafe Sisters

Daily Bread Street Food

Pieksämäen tori kesäaikaan.

FB: Faily Bread Street Food

El Centro Pizzeria & Kebab

Savontie 3

Puh. (015) 482 042

www.pizzeriaelcentro.fi

Herkkukahvila

Pieksämäen Kauppatori

Puh. 040 734 8120

Hesburger Pieksämäki

Keskuskatu 13

Puh. (015) 341 390

www.hesburger.fi

JR Fast Food

Asema-aukio, Pieksämäki

Puh. 015 341900, Facebook: JR Fast Food

Puh. 040 6718785

www.morton.fi

Kotilounas K&K Oy

Kuusitie 41, Pieksämäki

Puh. 044 976 6244

www.kotilounaskk.com

Kotipizza Pieksämäki

Myllykatu

Myllykatu 14 B, Pieksämäki

Puh. 044 2428543

www.kotipizza.fi

Kotipizza Pieksämäki

Neste Kaakinmäenkatu

Kaakinmäenkatu 16-20

Puh. (015) 348 411

www.kotipizza.fi

Linnan Café

Keskuskatu 20, Pieksämäki

Puh. 044 389 9756

FB: LinnanCafe

Lomatrio

Kangasniementie 18, Naarajärvi

Puh. 020 741 5510

www.lomatrio.fi

44 - PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2023
Konttiravintola Mortonin annoksia.

Mahla Forest Oy

Kangasniementie 705

Puh. 040 7650222

Facebook: Mahla Forest www.mahlaforest.com

Moilas Oy

Myymälä-Kahvila

Paakarinpolku 1, Naarajärvi

Puh. (015) 785 1251, 044 761 4422 www.moilas.fi

Nikkarila

Metsäopistontie 100

Nikkarilan keittiö 040 028 2494 www.nikkarilanyhteiso.fi

Paltasen kahvila ja lohikalastus

Järvisuomentie, Paltanen

Puh. 040 5410666, 0400 753602 www.paltasenkahvilajakalastus.fi

Partaharjukeskus

Partaharjuntie 361, Partaharju

Puh. 044 725 4124 www.partaharjukeskus.fi

Pelda Pizzeria

Savontie 45

Puh. 040 123 9367 www.foodora.fi

Pizzeria Revontuli

Lampolahdenkatu 6

Puh. 040 198 7233 www.foodora.fi

Pöyhölän Pappila

Pöyhöläntie 170, Pyhitty

Puh. 050 307 8387 www.poyholanpappila.fi

Ravintola Blancco

Tallikatu 9, Pieksämäki

Puh. 015 348744 www.ravintolablancco.com

Ravintola HiiliWille

Sarkaniementie 90, Siikamäki

Puh. 0400 176 315

tai 040 550 2547 www.hiiliwille.net

Ravintola Taica

Keskuskatu 16

Puh. 050 365 3313 www.ravintolataica.com

Ronaz Bistro

Marjatie 5-7, Pieksämäki

Puh. 040 1587642

Santsikahvi

Länsiväylä 3

Puh. 044 239 7650 www.santsikahvi.fi

Torikahvila Mailuska

Kauppakatu 5, Pieksämäen kauppatori

Puh. 0500 168944 / Kirsi

UKKO Bistro & Deli

Tallikankaankatu 3

Puh. 010 764 2480 www.raflaamo.fi/fi/pieksamaki

Wanha Hot Car Grilli

Moilaskuja 1, Naarajärvi

Puh. 040 120 4411

Ysimajat

Uistinkuja 6

Puh. 050 518 7640 www.ysimajat.fi

Lisää makupaloja tarjonnasta: www.visitpieksamaki.fi

Majoitusta

Heponiementie 46, Jäppilä ulla.hynninen@gmail.com puh. 045 189 7160 heponiementila.fi

Luomumansikkaa & muita luomutuotteita Kesäkahvila & kotieläimiä
PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2023 - 45

Poimittua Pieksämäen seudun

KESÄTEATTERITARJONTAA ’23

Muutokset mahdollisia, tarkista esitysaikataulu tapahtuman järjestäjien sivuilta!

Pappilan pihan kesäteatteri LASSE-MAIJAN ETSIVÄTOIMISTO

Ohjaus ja dramatisointi Iiris Salmela, kirjailija Martin Widmark

Käsikirjoitus Pia Oinas (Palokunnan arvoitus) ja Iiris Salmela (Koulun arvoitus). Kääntäjä: Outi Menna. Esitysoikeus Agency North/Colombine Teaterförlag.

To 8.6. klo 18 ensi-ilta

Su 11.6 klo 16

Ti 13.6. klo 18

To 15.6. klo 18

La 17.6. klo 16

Su 18.6. klo 16

Ti 20.6. klo 18

To 22.6. klo 18

Su 25.6. klo 16

Pieksämäen Iso-Pappila

Liput: 5€ (2-12v)/10€ (vain käteismaksu)

FB: @Pappilanpihankesäteatteri Kotisivu: pappilanpihankesateatteri.wordpress.com

Tuottajat: Pieksämäen uusi nuorisoteatteriyhdistys ry ja Pieksämäen seutuopisto.

Halkokummun kesäteatteri MAKSETTU RAKKAUS

Kirjoittanut Markku Hattula, sovitus ja ohjaus: Tuomo Salmela.

La 24.6. klo 13 ensi-ilta ja klo 18

Ti 27.6. klo 18

Pe 30.6. klo 18

Su 2.7. klo 13 ja klo 18

Ti 4.7. klo 18

Pe 7.7. klo 18

Su 9.7. klo 13 ja klo 18

Kumputalo, Halkokummuntie 24, Pieksämäki. Esteettömästi teatteriin!

Liput 15€, perhelippu 32€, maksu kortilla tai käteisellä. Voit varata myös väliaikatarjoilun ennakkoon.

Lisätiedot Ossi Häkkinen 040 5133 483 tai sähköpostitse teatteri.halkokumpu@gmail.com www.halkokummunteatteri.fi

Satelliittiteatteri URPO, TURPO JA IHANAA

Hannele Huovin lastennäytelmä.

Esitykset kesä- ja heinäkuussa Nukkekodilla.

Varaukset ja lisätiedot, Nukkekoti puh. 044 7995547

VR:n Näytelmäkerho Pieksämäki

PÖLYNIMURIKAUPPIAS

Käsikirjoitus & ohjaus: Marko Lyyra

Su 25.6. klo 18 ensi-ilta

Ke 28.6. klo 18

To 29.6. klo 18

Su 2.7. klo 18

Ke 5.7. klo 18

To 6.7. klo 18

Su 9.7. klo 18

Ke 12.7. klo 18

To 13.7. klo 18

Su 16.7. klo 18

Esityspaikka Porsaskosken kylätalo, Haukivuorentie 192, 77220 Neuvola.

Liput 15€ ja alle 15v ilmaiseksi.

Ei sovellu perheen pienimmille!

Tiedustelut: 040 509 7242.

Facebook: VR:n Näytelmäkerho Pieksämäki

Ps. VR:n Näytelmäkerho Pieksämäki on Suomen ainoa edelleen toiminnassa oleva VR:n näytelmäkerho!

Länsmäkiset esittää & Västkullarna förevisar

”TOIMIIHAN SE”

Käsikirjoitus ja ohjaus Juhani Joensuu.

Pe 30.6. klo 18 Häkkilä tila

Su 2.7. klo 18 Häkkilä tila

Su 9.7. klo 14 ja klo 18

Pieksämäen Iso-Pappila

Ti 11.7. klo 18 Virtasalmi, Ojintalo

To 13.7. klo 18 Jäppilä, monitoimitalo

Liput 15 €, alle 15 vuotiaat ilmaiseksi.

Naamioteatteri Kokoro

AINO-NÄYTELMÄ

Sirkku M. Sky Hiltusen Kalevalasta dramatisoima, ohjaama, koreografioima ja puvustama.

To 27.7. klo 18 ensi-ilta

Pe 28.7. klo 18

La 29.7. klo 14 ja klo 18

Liput 20€/10€ (lapset alle 12 vuotta). Liput teatterin ovelta.

Ilmatar Instituutin NeoNoo

Ulkoilmateatteri, Sepäntie 15 77330, Virtasalmi.

p. 040 579 2178

www.ilmatarinstituutti.org

46 - PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2023

Partaharjun kesäteatteri

BALLAADI TYHJISTÄ

KUMITERÄSAAPPAISTA

Matti-Juhani Karilan näytelmien pohjalta kirjoittanut Annikki

Saha. Ohjaus Annikki Saha

Su 30.7. klo 16 ensi-ilta

Ti 1.8 klo 18

Ke 2.8 klo 18

To 3.8 klo 18

Su 6.8 klo 16

Ke 9.8 klo 18

To 10.8 klo 18

Su 13.8 klo 16

Lisäksi la 26.8. Metsähotelli-tapahtumaan liittyvä esitys.

Partaharjukeskus, Suuri iltanuotiopaikka

Lisätietoja 050 544 4762 tai Henna horanen10@gmail.com

FB: @PartaharjunKesateatteri www.partaharjunnaytelmapiiri.fi

20.-21.5. Kiihdytysajon SM-osakilpailu 1, Motopark, Virtasalmi 20.-21.5. Lähetysjuhlat, Pieksämäen Uusi kirkko

27.-28.5. Rokkiralli, Paltasen Autourheilukeskus

3.6. Nissan Micra Endurance, Motopark, Virtasalmi

7.6. Perhepäivä Partaharjussa, Partaharjukeskus

9.6. FHRA Street Mayhem & Test n’Tune, Motopark, Virtasalmi

9.6. PMK Track Fest 2023, Heikinlammen lava

10.6. Gulf Metkohuolto JM, Paltasen Autourheilukeskus

10.-11.6. Kiihdytysajon SM-osakilpailu 2, Motopark, Virtasalmi

10.6.

Häkkilän Tila, Venetmäki 22.7. Big Wheels & Savo Vintage, Poleenin Puisto 28.-30.7. Pieksämäen Dekkarit-festivaali

31.7. Pieksämäen puhaltajien konsertti, Pieksämäen Iso-Pappila

4.-5.8. SuomiLive Pieksämäki, Poleenin Puisto

5.8. Haapakoski-päivä, Haapakosken Seurantalo

8.8. Sylvin päivän yhteislaulut, Pieksämäen Iso-Pappila

18.8. FHRA Street Mayhem & Test n’Tune, Motopark, Virtasalmi

19.-20.8. Kiihdytysajon SM-osakilpailu 4, Motopark, Virtasalmi

26.-27.8. Metsähotelli Partaharju, Partaharjukeskus

2.9. Rokkiralli, Motopark, Virtasalmi

1.10. Weturitorin Markkinat, Veturitori, Pieksämäki

21.-22.10. Weturitorin antiikki- ja keräilymessut, Veturitori, Pieksämäki

26.11. Weturitorin Markkinat, Veturitori, Pieksämäki

Kauppatorin tapahtumat sivulta 18. Iso Pappilan tapahtumat sivulta 16.

Muutokset mahdollisia. Tarkista ajantasainen tieto Pieksämäen kaupungin ylläpitämästä tapahtumakalenterista www.pieksamaki.fi/tapahtumat/

Meiltä löydät upean ja nuorekkaan vaatemalliston kaikenkokoisille naisille. Ihania asuja ja koruja arkeen ja juhlaan. Hyvä valikoma pluskoon vaatteita!

Pieksämäki-päivä, Poleenin puisto 10.6. Pieksämäki Blues, Poleenin puisto 17.-18.6. Circuit Racing & TCR SM-kisat, Motopark, Virtasalmi 23.6. Juhannusaaton tanssit, Haapakosken Seurantalo 27.6. Seutuopiston jouset -konsertti, Pieksämäen Iso-Pappila 22.-23.7. Antiikkia ja löytöjä,
TARJOTINTapahtuma-
Shop in shop PIEKSÄMÄEN PARHAITA 2023 - 47
48

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.