Wandelkrant 25

Page 1

Editie

25

Winter 2019 | Gratis Pers | Like ons: fb.me/Wandelkrant | Twitter.com/DeWandelkrant

GRATIS KRANT

Lees deze wandelkrant nu ook op je pc, laptop, tablet of smartphone: https://wandelkrant.be

In deze “Jubileum editie”:

Kortingsbon van € 4,5 op de inkom van de Fiets en Wandelbeurs Flanders Expo Gent - Shortlist wandelroute van het jaar - Vlaanderen Wandelt - Belvedere Castle - Wandelen in Boppard & Midden-Rijn - War Memories Toveressentocht - Bossentocht - Dijon: wandelen in en rond het hart van de Bourgogne - Vier dagen door het Bergisches Wanderland - 40 Jaar Nooit Moe Boezinge - La primavera - Vrachelse heide - Wandelen doe je met je vijf zintuigen! Of met je vier…? - Ankeveense plassen - My Hometown - Escapardenne Trail - Wallonië wenkt Uitneembare wandelkalender - Ons reisaanbod voor verenigingen - 150 Afhaalpunten van de Wandelkrant Lezersaanbieding 2020 en nog véél meer, zoals onderstaande “Lees & Win” wedstrijd.

Lees & Win:

Neem deel aan de “Lees & Win” wedstrijd en win een 7-daagse wandelarrangement in de B&B van Refugio Marnes nabij de Spaanse Costa Blanca voor 2 personen op basis van kamer en ontbijt. Middaglunch en avondeten, vlucht H/T en huurauto niet inbegrepen. De winnaars worden op 26 april bekend gemaakt. Hoe kan je deelnemen? Vul het formulier op ommezijde in en stuur het naar ons toe. Geen postzegel bij de hand? Vul dan het formulier in op https://wandelkrant.be/lees-en-win/ en wie weet win jij een onvergetelijke wandelvakantie bij de sympathieke Nederlandse gastheren Richard en Willem van https://www.refugiomarnes.com/ Bekijk hun aanbod van Agriturismo & Casa Rural op pagina 4 en 5 van deze wandelkrant!!!


VOORWOORD

Met deze 25ste wandelkrant editie bieden we je opnieuw een Lees&Win wedstrijd aan. Met dank aan de Nederlandse uitbaters van Refugio Marnes aan de Spaanse Costa Blanca kan je een wandelweek arrangement winnen voor 2 personen in hun B&B. Hoe? Vul onderstaande bon in en stuur hem op (adres staat erbij vermeld) of surf naar https://wandelkrant.be/ lees-en-win/ en vul daar al je gegevens in. Op 26 april maken we de winnaar bekend. Een deelname per persoon.

edities. Dat zijn1336 pagina’s wandel- Alvast een goed, gezond én sportief jaar lees-plezier!!! Surf hiervoor naar onze toegewenst. website: https://wandelkrant.be. Alle Marc Thijs weblinks zijn nu voortaan ook aanklikbaar! We nodigen je van harte uit op Vlaanderen Wandelt te Asse of Koksijde op zondag 26 april. Je kan er alvast de gloednieuwe Lente&Zomer editie van deze Wandelkrant gratis meenemen!

Op zondag 19 januari staan we op de Noord-Limburgse Vakantiebeurs te Hamont-Achel, en 15 en 16 februari Nieuw is ook dat je vanaf dit eigenste op de Fiets en Wandelbeurs te Flanders moment deze krant ook digitaal kan Expo Gent. Op beide plaatsen kan je lezen via je pc, terecht voor meer info over onze lelaptop, tablet of zersaanbiedingen of verderop in dit smartphone. nummer of via onze website: Dit samen met https://wandelkrant.be/aanbiedingen de overige 24

Verantwoordelijke Uitgever Marc Thijs Postadres THEMA, Streepkenstraat 24, B-3600 Genk Lid van: Deze krant is auteursrechtelijk beschermd. Overname uit de inhoud, kopieën of scans van deze krant zijn slechts toegestaan na schriftelijk akkoord van de uitgever. Eindredactie & Vormgeving Marc Thijs

Lees & Win

Voornaam + Naam:

COLOFON

Drukwerk Janssen/Pers Rotatiedruk Gennep (NL) Werkten mee aan dit nummer: ▶ Bennet Berx, Maaseik ▶ Joop Duijs, Kwadijk (NL) ▶ Sofie Hendrikx, Mogán, Gran Canaria (ES) ▶ René Luijsterburg, Bergen op Zoom (NL) ▶ Gilbert Roels, Merchtem ▶ Marc Thijs, Genk ▶ Anja Thys, Exmouth, Devon (GB) Adverteren in De Wandelkrant? Advertenties voor 31 maart inleveren! Volgende editie: De Lente&Zomer editie is er vanaf 26 april.

Archief: al onze vorige edities staan op https://wandelkrant.be/archief Volg ons online via: ▶ wandelkrant.be ▶ fb.me/Wandelkrant ▶ Twitter.com/DeWandelkrant De Wandelkrant is een uitgave van: THEMA Streepkenstraat 24, B-3600 Genk BTW BE 0840.813.519 Website: http://thema.press/ E-mail: info@marcthijs.be GSM: +32 (0)498 05 01 05

Stuur onderstaand ingevuld formulier in een gesloten en voldoende gefrankeerde briefomslag op naar: THEMA, Streepkenstraat 24, B-3600 Genk GSM nr: E-mail:

Straat + nr:

Postcode + gemeente + Land:

Naam van je wandelclub: Wie gaat mee op reis: Waar heeft u deze wandelkrant gevonden:

Leeftijd:


!!! NIEUW !!! WEBKIOSK

Extra troef: alle weblinks vermeld in alle wandelkrant edities zijn nu ook aanklikbaar. Je moet dus niet langer meer de weblinks zitten te kopiëren en plakken in je webbrowser. Met één klik zit je zo op de bewuste weblink. Handig, niet? Tip: je kan de wandelkranten ook afhalen (“downloaden”) en als een PDF opslaan op je tablet, computer, smartphone, en deze gelijk waar of wanneer lezen. Handig voor als je onderweg pendelt met de trein, bus, tram, ... 1336 pagina’s wandel-lees-plezier wachten op jou!!!

Nadat we in het verleden al onze oudere wandelkrant edities achteraf online plaatsten in ons “archief ”, plaatsen we vanaf deze feestelijke 25e editie alles in een webkiosk. De wandelkrant wordt dus vanaf nu ook een digitaal te lezen magazine.

Bij het ter perse gaan van deze wandelkrant was het programma voor deze webkiosk nog niet gereed. De webkiosk zal mooi geïntegreerd worden met onze Wandelkrant website https://wandelkrant.be

Geraak je er echt niet aan uit (wat niet goed is, want Je kan vanaf heden alle wandelkranten (zowel de 24 we proberen het zo eenvoudig mogelijk te houden) oudere edities als deze actuele editie) lezen, afhalen, contacteer ons dan even via het contactformulier op afdrukken, zoveel je maar wenst. En nog steeds volledig onze website. Dan helpen we je graag even verder. Veel wandel-lees-plezier toegewenst!!! gratis!


VIJF redenen om mee te doen met de Lees en Win wedstrijd, en VIJF redenen om je WANDELVAKANTIE te boeken aan de Costa Blanca !!!!!

De baai van Altea een heerlijk stadje aan zee • Reden 1: Binnen 2,5 uur op je wandelbestemming in Spanje en in een totaal andere zonnige wereld. • Reden 2: Wandelen in de provincies Alicante en Valencia is recreatie in een ongekend mild en uniek microklimaat. De ´World Health Organisation´, heeft onze omgeving het predicaat ´gezondste klimaat van Europa´ gegeven. Een gemiddelde van 17 °C in januari is natuurlijk niet gek, ook in de winter kunnen de temperaturen overdag oplopen tot 20 °C, zelfs 22 °C. De ‘biologische’ winter duurt hier maar zo’n goede 3 maanden en het voorjaar start met de bloei en het uitlopen van de amandelbomen in februari. En vanaf eind september tot laat in mei, juni mogen we hier op Refugio Marnes veel gasten ontvangen die hier komen om te genieten van deze uitzonderlijke weersomstandigheden tijdens hun individuele wandelvakantie, of groepswandelvakantie. • Reden 3: De Costa Blanca en de provincie Alicante hebben een heel uniek landschap. • Reden 4: La comunidad Valenciana heeft oneindig veel wandelpaden en prachtige routes. • Reden 5: De Costa Blanca beschikt over unieke natuur. Vier je wandelvakantie in een unieke Flora en Fauna!

Simpelweg, er resten je geen redenen meer om te twijfelen !!!

Neem deel aan deze wedstrijd via: https://wandelkrant.be/lees-en-win/

Het gebied rond Refugio Marnes de Sierra de Bernia


Het zwembad van Refugio Marnes

De veranda van Finca Iris

La Forada, in Vall de Alcala

Woonkamer B&B los Establos

Uitzicht op de bergen vanaf het terras Los Establos

Eén van de 6 B&B kamers

Neem deel aan deze wedstrijd via: https://wandelkrant.be/lees-en-win/

Een Agriturismo & Casa Rural midden in de natuur!

Wandel arrangementen vanaf € 277 per persoon (vanaf 2 personen). Bijzondere accomodaties, regelen wij, kaartmateriaal routes aanwezig, Wikiloc, hond mag mee, volpension of B&B. Lees

per week autohuur GPS of meer op:

https://www.refugiomarnes.com/wandelvakantie-spanje/ Reservaties en meer info via: www.refugiomarnes.com info@refugiomarnes.com GSM: 0034-637063003 Tel: 0034-966181040 of via GSM: 0034-629874489 Postadres: Refugio Marnes, Ptd Marnes 20115 03720 Benissa, Alicante, Spain

De haven van Alicante

Je vindt ons via deze coördinaten: Google maps: 38.682361,-0.025924 GPS coördinaten: N 38 40.942 W 0 01.555


Boppard en Midden-Rijn nodigen u uit om te komen wandelen! De steilste wijnbergen en een van de mooiste oeverpromenades aan de Midden-Rijn, de oudst bewaard gebleven Romeinse kasteelmuren ten noorden van de Alpen en geboorteplaats van Michael Thonets, een stoelontwerper met wereldfaam. Boppard heeft niet enkel geschiedenis en cultuur te bieden, maar ligt bovendien in een van de mooiste landschappen van Duitsland, het bovenste Midden-Rijn dal, sinds 2002 UNESCO Werelderfgoed. Boppard was al veel langer een bezoekersmagneet, nog voor opname als Werelderfgoed door de UNESCO. Dit is niet enkel te wijten aan de mondaine geïnspireerde oeverpromenade, welk tot ontspannen flaneren uitnodigt, of de stadsrondgang, die al snel een wandeling doorheen de geschiedenis lijkt.

Aan de Rijnoever passeer je langs de Zoll- und Zwingburg (douane- en dwangburcht) van de Trierse keurvorsten. Maar ook de Romeinen hebben hun sporen achtergelaten met de muren van het in 360 n. C. opgerichte kasteel Bodobrica.

Wijn Een stadsrondgang door de wijnstad Boppard eindigt terecht in een van de talrijke Straußwirtschaften met de beste wijnterrassen – Schoppen genaamd - van het Midden-Rijn gebied. Boven de grote lusvormige Rijn in het zuidelijke en zonnig gelegen gebied bouwt zich het wijnbouwgebied “Bopparder Hamm” uit over wel 75 hectare wijngaarden, het belangrijkste productiegebied van de Koningin der druivelaars, de Riesling. Een wandeling door de Bopparder Hamm loont zich op elk moment.


Wandelen Niet onbelangrijk is dat men hier in een uitstekend uitgebouwd wandelnetwerk beland, gezien wandelen en fietsen in Boppard en aan Midden-Rijn HET thema is! Vier langeafstandsroutes passeren Boppard: de RheinBurgenWeg, de Rheinhöhenweg, de Moselhöhenweg en de Hunsrückhöhenweg. De Ehrbachklammweg verbind de Hunsrück met de Moezel, de

Premium Wandelweg Saar-Hünsruck-Steig de Hunsrück met de Rijn. De Hunsrückbahnweg combineert de steilste spoorwegstrook van West-Duitsland met een wandeling. Acht andere rondwandelwegen, de Traumschleifen Rheingold, Fünfseenblick, Marienberg, Elfenlay, Mittelrhein-Klettersteig, Hasenkammer, Ehrbachklamm en Ehrbachklamm met Schöneckschleife, ieder tussen 5 en 13 km lang, bevestigen dat Boppard in elke uithoek mooi is. Elfenlay

>ćŶŐĞ͗ ϭϬ͕ϰ Ŭŵ ϳϬϳ ,ƂŚĞŶŵĞƚĞƌ WƌŽĮů͗ DŝƩĞůƐĐŚǁĞƌ 'ĞŚnjĞŝƚ͗ ĐĂ͘ ϰ ^ƚƵŶĚĞŶ ^ĂŝƐŽŶ͗ 'ĂŶnjũćŚƌŝŐ ĂƵƘĞƌ ďĞŝ ŝƐ ƵŶĚ ^ĐŚŶĞĞ

,ƂŚĞŶƉƌŽĨŝů dƌĂƵŵƐĐŚůĞŝĨĞ ůĨĞŶůĂLJ 375 350 325

m

300 275 250 225 200 175 150

START

'ĞĨƂƌĚĞƌƚ ĚƵƌĐŚ ĚĞŶ ƵƌŽƉćŝƐĐŚĞŶ >ĂŶĚǁŝƌƚƐĐŚĂŌƐĨŽŶĚƐ Ĩƺƌ ĚŝĞ ŶƚǁŝĐŬůƵŶŐ ĚĞƐ ůćŶĚůŝĐŚĞŶ ZĂƵŵĞƐ ; > ZͿ͗ ,ŝĞƌ ŝŶǀĞƐƟĞƌƚ ƵƌŽƉĂ ŝŶ ĚŝĞ ůćŶĚůŝĐŚĞŶ 'ĞďŝĞƚĞ͘

1

2

3

4

5

6

7

8

9

/ŵ ZĂŚŵĞŶ ĚĞƐ ƌŚĞŝŶůĂŶĚͲƉĨćůnjŝƐĐŚĞŶ ŶƚǁŝĐŬůƵŶŐƐƉƌŽŐƌĂŵŵƐ Η ŐƌĂƌǁŝƌƚƐĐŚĂŌ͕ hŵǁĞůƚŵĂƘŶĂŚŵĞŶ͕ >ĂŶĚĞŶƚǁŝĐŬůƵŶŐΗ ;W h>Ϳ

10

10,4 km

125 100 75 50

Ξ 'ĞŽ ĂƐŝƐͲ ͬ>sĞƌŵ'ĞŽZWϮϬϭϯͲϭϮͲϭϲ

DŝŶŝƐƚĞƌŝƵŵ Ĩƺƌ hŵǁĞůƚ͕ >ĂŶĚǁŝƌƚƐĐŚĂŌ͕ ƌŶćŚƌƵŶŐ͕ tĞŝŶďĂƵ ƵŶĚ &ŽƌƐƚĞŶ ZŚĞŝŶůĂŶĚͲWĨĂůnj

De Midden-Rijn Klettersteig in Boppard maakt zelfs Bopp alpine wandelen mogelijk.


Fünfseenblick

>ĞŶŐƚĞ͗ ϭϬ͕ϰ Ŭŵ 550 Hoogtemeter WƌŽĮĞů͗ gemiddeld >ŽŽƉƟũĚ͗ ca. 4 uur Seizoen: gedurende het gehele jaar behalve bij ijs

m 500 450 400 350 300 250 200 150

50

START

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

10,4 km

100

Ehrbachklamm Eh E hrr bachklamm h

Hoogteprofiel Droomroute Fünfseenblick

+ SSc Schöneckschleife chöneck höneckschleife hö kschl hleif ife

Ξ 'ĞŽ ĂƐŝƐͲ ͬ>sĞƌŵ'ĞŽZWϮϬϭϯͲϭϮͲϭϲ 'ĞƐƵďƐŝĚŝĞĞƌĚ ĚŽŽƌ ŚĞƚ ƵƌŽƉĞĞƐ >ĂŶĚďŽƵǁĨŽŶĚƐ ǀŽŽƌ WůĂƩĞůĂŶĚƐŽŶƚǁŝŬŬĞůŝŶŐ ; >&WKͿ͗ ,ŝĞƌ ŝŶǀĞƐƚĞĞƌƚ ƵƌŽƉĂ ŝŶ ĚĞ WůĂƩĞůĂŶĚƐŐĞďŝĞĚĞŶ͘

In het kader van het ontwikkelingsprogramma van ZŚĞŝŶůĂŶĚͲWĨĂůnj Η>ĂŶĚďŽƵǁ͕ ŵŝůŝĞƵŵĂĂƚƌĞŐĞůĞŶ͕ ůĂŶĚŽŶƚǁŝŬŬĞůŝŶŐΗ ;>D>Ϳ

Ministerie rie vvoor milieu, landbouw, voending, wijnbouw uw een bosbouw Rheinland-Pfalz

Aktiviteiten Ter land, op het water en in de lucht spelen zich meerdere vrijetijdsactiviteiten af in en rondom Boppard. Daarbij zijn voor de sportactiviteiten alsook de behaaglijke bezinnende wensen geen grenzen te ver. Met de fiets gemoedelijk langs de Rijn op, over stok en steen op de mountainbike, bergaf door het grote Bopparder stadsbos, of in veilige vaart langzaam met de stoeltjeslift hoogte winnen, om nieuwe vergezichten te bereiken.

© GeoBasis-DE/LVermGeoRP2013-12-16

Hoogteprofiel droomroute Ehrbachklamm + Schöneckschleife 350 325 300 275 250 225 200 175 150

100

START

Gesubsidieerd door het Europees Landbouwfonds voor WůĂƩĞůĂŶĚƐŽŶƚǁŝŬŬĞůŝŶŐ ; >&WKͿ͗ ,ŝĞƌ ŝŶǀĞƐƚĞĞƌƚ ƵƌŽƉĂ ŝŶ ĚĞ WůĂƩĞůĂŶĚƐŐĞďŝĞĚĞŶ͘

Prachtige scenerieën, prachtige kastelen en sappige wijngaarden representeren de perfecte setting voor een onvergetelijk belevenis. De scheepvaarten vinden van Pasen tot het eind van oktober plaats, vaarprogramma’s verkrijgt U of bij ons of bij de agenturen zelf - in Boppard zijn berg, dal en stromen steeds verbindende contrasten.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

In het kader van het ontwikkelingsprogramma van Rheinland-Pfalz "Landbouw, milieumaatregelen, landontwikkeling" (LML)

15

15,6 km

125

Het Rijndal vanuit een schip te ontdekken is een absoluut highlight van elke vakantie in Boppard.

Lengte: 15,6 km 469 hoogtemeter WƌŽĮĞů͗ ŵŽĞŝůŝũŬ >ŽŽƉƟũĚ͗ ĐĂ͘ ϲ ƵƵƌ Seizoen: gedurende het gehele jaar behalve bij ijs en sneeuw

m

Ministerie voor milieu, landbouw, voending, wijnbouw en bosbouw Rheinland-Pfalz


Boppard viert! Net een andere reden waarom Boppard zo leuk is. De stad biedt het perfecte toneel voor 12 maanden aanbod en amusement, van open air concerten of theater tot concerten in mooie kerkenhallen, zalen of evenementenruimten. De seizoenen geven altijd een sfeervol kader. Nog voordat de winter over is, viert het Rijndal carnaval in alle straatjes. Het vijfde seizoen is bijzonder bemind aan de romantische Rijn en de dolle Boppardse avondoptocht met fantasierijke kostuums en prettige atmosfeer, uniek in het Middenrijndal, trekt elk jaar bezoekers van heinde en verre.

Straks volgt de lente en de feesten en evenementen verplaatsen zich naar buiten, zoals de ‚Mittelrheinische Weinfrühling‘ (Middenrijn Wijn Lente) elk jaar eind april of de ‚Kinderwelterbetag‘ (werelderfgoeddag voor kinderen), die alle (even) twee jaren in het begin van juni plaatsvindt. De zomer is een tijd voor toeristen en daguitstapjes met witte stoomboten, lauwe nachten, bonte vuurwerken en veel muziek. Met het eind van de zomer volgt het highlight van het wijnjaar, het Boppard Wijnfeest. De wijnoogst begint, het ruikt naar gefermenteerde druiven en de markten offreren alle dingen die de gouden herfst heeft te bieden. De dagen worden korter en soms raakt zelfs een sneeuwvlok verdwaald in de straten van Boppard. Het donkere seizoen verlicht zich door gezellige uren met wijn en cultuur en zeker ook door glanzende ogen op de kerstmarkt van de stad.

Meer informatie hierover verkrijgt u bij het VVV kantor van Boppard per telefoon of e-mail

Contact: Tourist Information Boppard, Am Marktplatz (Altes Rathaus), 56154 Boppard Tel. 0049-(0)6742-3888 Fax 0049-(0)6742-81402; E-mail: tourist@boppard.de of in je moedertaal op

www.boppard-tourismus.de

Werelderfgoed Oberes Mittelrheintal Boppard/Bad Salzig Buchholz - Herschwiesen - Hirzenach - Holzfeld Oppenhausen - Rheinbay- Udenhausen - Weiler

Event-Hoogtepunten in 2020 zijn: Carnaval Avonparade • 23.02.2020 Middenrijn Wijn Lente • 26.04. 2020 Werelderfgoeddag voor kinderen • 07.06. 2020 13de Classic Car Reünie • 18.07. 2020 Uienmarkt • 09. & 10.09. 2020 Wijnfeest • 25. – 28.09. & 02. – 04.10. 2020 Boerenmarkt • 25.10. 2020 Kerstmarkt • 27. – 29.11. 2020 en nog veel meer.

De vakantiebestemming voor individuele reizigers en groepen bieden ook verblijfsarrangementen en groepsreizen aan.

NIEUW! Boppard met Bezoekerskaart De gepersonaliseerde bezoekerskaart ontvangt u direct bij aankomst in uw accommodatie. Met deze bezoekerskaart kunt u het museum van de stad Boppard één maal bezoeken. Bovendien kunt u tijdens uw verblijf gratis gebruik maken van het openbaar vervoer van het Verkehrsverbund Rhein-Mosel (VRM) met bus of trein.


ANKEVEENSE PLASSEN

Wandelnetwerk Noord-Holland Zes routes prijken op de longlist Benelux Wandelroute van het Jaar 2020. 15 februari a.s. wordt op de Fiets en Wandelbeurs, die wordt georganiseerd in Flanders Expo te Gent, bekendgemaakt wie de winnaar is. De genomineerden zijn het Gibert van Schoonbekepad, het Streek-Grote Routepad Waas- en Reynaertland, het Pronkjewailpad, het Wandelnetwerk Demer en Dijle, Wandelnetwerk Diemerscheg en het Nieuwe Waterliniepad. Wij reisden naar Ankeveen om te proeven van een stukje van het wandelnetwerk Diemerscheg, onderdeel van Wandelnetwerk Noord-Holland. Tekst en foto’s Joop Duijs Waarom gaan al die mensen toch de file in richting Frankrijk, Spanje, Italië of Kroatië? Waarom uren wachten op het vliegveld en irritante veiligheidscontroles ondergaan? Dichtbij huis is zoveel moois te beleven! Ik reed hartje zomer, met temperaturen die ze zelfs rond de Middellandse Zee niet halen, richting Ankeveen op de grens van Noord- en Zuid-Holland. Prachtig gebied, dat ik vanwege de zomerhitte al vroeg binnenrijd. Zo vroeg dat er boven het plassengebied nog een dunne mistsluier hangt die echter al is verdwenen als ik Ankeveen uitloop richting ’s Graveland.


Ruime keuze in lichtgewicht mid en lage wandelschoenen

ALTIJD 10% KORTING op álle schoenen en sandalen van Meindl - Lowa - Hanwag Keen - Teva

ALTIJD 10% KORTING op álle outdoorkleding

Ton Notermans Dr. Philipslaan 25-B Roermond www.tonnotermans.nl

Waar ga jij op avontuur met je wandelschoenen?

ook ONLINE r

Vakuum sport II GTX Heren Rialto GTX Dames/Heren

al

aa j 2

2

De grootste collectie wandelschoenen in de regio

Maaspoort 6 Weert (NL) tel. +31 (0)495-547434

www.BOBSADVENTURESTORE.nl


Niet dat het ook maar iets uitmaakt, maar het is nog net Noord-Holland hier. Na een felle strijd in het jaar 1287 tussen Floris V en Gijsbrecht van Amstel werd een deel van de Stichtse gronden in Ankeveen (eerder door het kapittel St. Marie beleend aan de heren van Amstel) overgedragen aan het graafschap Holland. De grenslijn ligt over de tegenwoordige Stichtse Kade en de Dammerkade. Over die Stichtse Kade die ook door (brom)fietsers wordt gebruikt komen we, nadat we een grote elektriciteitscentrale zijn gepasseerd, aan in ’s Graveland. Met liefst tien statige Buitenplaatsen, waar schatrijke kooplieden uit Amsterdam in de Gouden Eeuw hun zomers doorbrachten. Liefst vijf ervan zijn tegenwoordig in bezit van Natuurmonumenten, dat uw contributie dus uitstekend heeft belegd, want het verval van de prachtige landhuizen en hun omringende tuinen lag in het verschiet. Je kunt daardoor nu nog altijd een prachtige wandeling over de buitenplaatsen maken, die is gemarkeerd met gele pijltjes. De bewoners van de herenhuizen zorgden niet alleen voor onderwijs en zorg, maar ook werk. Want doordat het water hier zo schoon en zacht is en omdat de buitenplaatsbewoners veel wasgoed hadden, begonnen de vrouwen van het dorp in de zomermaanden wasserijen. Dat liep zo goed dat ook de mannen gingen meewerken, waardoor een echt wasserij-industrie ontstond. De wasserijen lagen langs de ’s Gravenlandsevaart, dat vroeger een belangrijke verbinding tussen Hilversum en Amsterdam was. Tegenwoordige bewoners van het dorp voeren nu actie om de vaart te behoeden voor recreatievaart uit angst voor negatieve gevolgen voor natuur, de oevers, funderingen van de huizen en de waterkwaliteit. En hun eigen woongenot natuurlijk…

geschrokken opstijgt, wandel ik door het dauwnatte gras en langs een mooi bosje terug richting Ankeveen waar ik het Stichts End oversteek richting het plassengebied, een uniek veenlandschap met plassen, smalle slootjes en stroken land dat is ontstaan door het afgraven van veen. In het voorjaar broeden er talloze water- en moerasvogels zoals de kleine karekiet, grauwe gans en rietzanger. Ook zeldzamere vogelsoorten, zoals zwarte Als wij de vaart zijn overgestoken, stern en waterral, komen er voor. gaan we de weilanden in richting Door nestvlotjes in het water te leggen de Ankeveense Plassen. Wat is het helpt Natuurmonumenten de sterns te genieten hier! Terwijl een ooievaar overleven.

De Ankeveense Plassen zijn sinds 2013 verbonden met het Naardermeer door de grootste natte natuurpassage van Nederland. De drukke provinciale weg N236 was altijd een onneembare barrière voor bijvoorbeeld reeën, hermelijnen, egels, heikikkers en de otter, die hier ook weer is gesignaleerd. Nu kunnen ze veilig ‘oversteken’, of beter gezegd ‘ondersteken’ want de natuurpassage gaat onder de weg door. Tussen de hoge rietkragen heen zie ik de fraaie plassen met in het kraakheldere water bijzondere waterplanten als groot nimfkruid, waterlelies, blaasjeskruid en drijvend fonteinkruid.


De ondiepe plassen zijn langzaamaan weer aan het dichtgroeien. Op zich een natuurlijk proces, maar door de grote hoeveelheid fosfaat en verdroging gaat dit proces nog sneller dan normaal. Hierdoor komen sommige stadia zoals het zeldzame trilveen niet meer tot ontwikkeling en juist in deze jonge ontwikkelingsstadia leven veel soorten planten en dieren. Daarom graaft Natuurmonumenten de petgaten, waaruit vroeger de turf werd gewonnen, opnieuw af. Het Bergse Pad verder volgend kom ik in een prachtig buurtschap waar al meer dan driehonderd jaar de familie Hoetmer van vader op zoon het visserijbedrijf De Googh drijft. Hier wonen en werken, is een privilege. Wat een paradijsje! Verderlopend volg ik een stuk van het Floris V-pad dat langs de Spiegel Blijkpolderplas gaat en wandel vervolgens over een breed graspad, de Dammerkade, terug naar Ankeveen waar Natuurmonumenten de wandelaar waarschuwt voor de eikenprocessierups. In de zomermaanden het enige minpuntje van dit prachtige ommetje.

Bergsepadroute praktisch:

Bergsepadroute, 9,7 km (rode route). 65% onverhard. Honden niet toegestaan. Horeca in Ankeveen en ’s Graveland. U start op de parkeerplaats bij de St. Martinuskerk, Stichts End 23, Ankeveen bij nummer 87 en loopt vervolgens naar 22 - 21 - 85 - 84 - 41 88 - 89 - 22 en terug naar 87.

Meer wandelen in Noord-Holland? Ga naar https://wandelnetwerknoordholland.nl/


ON S A A N B OD

S A A R L A N D, F I E T SL A N D, WA N DE L L A N D Voor actieve vakantiegangers & genieters Ontdek het Saarland en bekom actief: wandel door indrukwekkende cultuurlandschappen, verken onaangeroerde wouden of laat je op de goed uitgebouwde fietswegen de rijwind om je neus waaien. We helpen je niet enkel bij de routeplanning, maar zorgen ook voor de aansterking en regeneratie. Geniet van: • 2 overnachtingen inclusief ontbijt • een 3 gangen menu op een avond naar uw keuze • een lunchpakket voor onderweg op een dag naar uw keuze • een wandel- of fietskaart • een presentje uit “Victor’s Welt” • ontspanning in onze Wellness

Uw direct boekingsvoordeel: Gratis ontbijt en ontspannen late Check-out* tot 15 uur! *volgens beschikbaarheid

bovenop onze eigen diensten inclusief voor u! www.card.saarland

Nohfelden-Bosen Perl-Nennig Saarlouis

Saarbrücken

1

vanaf € 115 p. p. in een tweepersoonskamer, vanaf € 160 in een single kamer in Victor’s Residenz-Hotel Schloss Berg *****S: vanaf € 205 p. p. in een tweepersoonskamer, vanaf € 305 in een single kamer Het gehele jaar door geldig, te boeken op aanvraag mits beschikbaarheid. Kinderen tot 12 jaar overnachten kosteloos in het bed van de ouders, vanaf 13 jaar in een bijstel bed: € 25/nacht incl. ontbijt

Enkel online te boeken via: www.victors.de/ wandelkrant

Victor’s Residenz-Hotel Rodenhof · Victor’s Residenz-Hotel Saarbrücken · Victor’s Residenz-Hotel Saarlouis · Victor’s Residenz-Hotel Schloss Berg Victor’s Seehotel Weingärtner · Telefoon +49 681 93613-0 · saarland@victors.de · www.victors.de Onderneming van Victor’s Residenz-Hotels GmbH · Aroser Allee 84 · D-13407 Berlin AZ_Wandelkrant_Saarland_Radland_Wanderland_205x285_NL.indd 1

05.12.19 15:54


31e

4

33e HEUVELLAND DAAGSE Vier daagse wandeltocht door het heuvelachtige Limburgse landschap rond Vilt – Valkenburg aan de Geul in Nederlands Limburg, veelal over veldwegen en bospaden. Elke dag genieten van de mooie Limburgse natuur, het afwisselende landschap en de gezellige sfeer.

Vilt - Valkenburg 6 - 9 augustus 2020

4 dagen wandelen en genieten in het 5 sterrenlandschap van Zuid-Limburg!

Voor meer info: www.heuvelland4daagse.nl Ook dit jaar kunnen de wandelaars weer kiezen uit liefst vijf wandelafstanden: 7 – 14 – 21 – 28 – 42 kilometer. De routes zijn gemarkeerd met pijlen en na elke 7 à 8 kilometer is er een rust- en verzorgingsplaats. Na het wandelen is het gezellig genieten van de muziek in het paviljoen en van de heerlijke ontspannen sfeer op en rond het terrein. Een goed moment ook om in een geweldige ambiance te genieten van de verdiende versnapering, gezellig bijkletsen met anderen of te dansen. Wandel je dit jaar ook weer mee tijdens de 33 Heuvelland4daagse van 6 t/m 9 augustus? Je bent welkom! e

32

e

7 km

14 km

21 km

km • 42 28 km

Start dagelijks vanaf café-zaal ‘t Vöske in Berg en Terblijt Bij opgave vóór 15 juni 2020 korting op het inschrijfgeld. Info: +31 (0)43 6040885 www.heuvelland4daagse.nl

Drentse Wandel 4-daagse

Hemelvaartweekend 20 t/m 24 mei 2020 21 t/m 24 mei 20 op 21 mei 20 t/m 24 mei

32e Drentse Wandelvierdaagse 20e Kennedymars 9e Kennedymars-Plus

Afstanden: 10, 15, 20, 30 en 40 km!

info@dw4d.nl

T. +31 591 512345

www.dw4d.nl


2eWar Memories tocht te Zonnebeke op zondag 26 januari 2020 Proef en voel het winterse landschap, getekend door de Grote Oorlog. Richting Tyne Cot Cemetery. Nieuwe rustpost. Pittoreske plaatsjes, landelijke wegen, mooie vergezichten. Vraag je spaarkaart. Attentie (tot uitputting voorraad). Start: 7.30u – 15u; afstanden: 5 - 10 - 12 - 15 - 20 - 26 km. Startzaal: O.C. ’t Zonnerad, Tresoriersstraat 6, 8980 Zonnebeke. Eindcontrole om 17 uur. Inschrijvingsgeld: € 1,50 (leden) en € 2 (niet-leden); - 12j: gratis. Spaarkaart: vraag ze aan voor een gratis geschenk op onze tocht van november.

Tyne Cot Cemetery

Tijdens de Eerste Wereldoorlog vormde de ruime omgeving van Ieper het strijdtoneel. Het huidige Groot-Zonnebeke lag in de kern van het oorlogsgeweld. Eind 1917 had de Derde Slag bij Ieper plaats, beter gekend onder de naam Slag bij Passendale. In amper 100 dagen, tussen 31 juli en 10 november 1917, sneuvelden zo’n 450.000 militairen in de modder voor een troepenverschuiving van enkele km. Tijdens de oorlog was de ravage zo groot dat de meeste gemeenten rond Ieper volledig verwoest of zwaar beschadigd werden. Na de oorlog dienden deze gemeenten zo goed als volledig heropgebouwd te worden, zo ook Groot-Zonnebeke. Het landschap was een maanlandschap geworden. Het was niet toevallig dat de oorlog hier zijn beslag kreeg. Passendale ligt op een heuvelrug. Na de Tweede Slag bij Ieper was de stellingenoorlog ontstaan. De loopgraven lagen van noord naar zuid in een boog rond Ieper. In die fameuze Ieperboog (Ypres Salient) werden maar liefst Kasteelpark Zonnebeke vijf bloedige veldslagen uitgevochten. In de loop der jaren werden talloze monumenten, sites en begraafplaatsen neergepoot. Met de herdenkingsperiode 2014-2018 kwamen er nog een aantal bij. Tijdens deze War Memories tocht willen wij deze herdenkingstekens wat onder de aandacht brengen. En toch… als wandelaar stap je nu door een (op het eerste zicht) vredelievend en heuvelachtig landschap met mooie vergezichten. Op de oude spoorweg van Ieper naar Roeselare wandel je naar hartenlust tussen het groen. Niet te geloven dat deze streek zo’n mooi wandelgebied is geworden. Hiervan laten wij u in geuren en kleuren proeven. Er werden 6 verschillende parcours uitgestippeld. Er werd een gloednieuw wandelpad in het parcours opgenomen. Er zijn twee rustposten: De Wijzer (alle afstanden) en Waterfields (12, Polygoonbos Zonnebeke 15, 20, 25 km).

12 km

15 km

20 km

26 km

+ O.L.Vrouwekerk + The Road to Passchendale Tyne Cot Cemetery Canadian Memorial 85th Canadian Battalion Memorial Polygonebos Brothers in Arms monument Gedenkzuil Nieuw-Zeelandse Divisie IJzerweg

10 km

5 km

Bezienswaardigheden per wandelafstand:

+ + + -

+ + + + -

+ + + + + + -

+ + + + + + + + -

+ + + + + + + + +

Winters landschap van Zonnebeke Tekst en foto’s: Frans D’Haeyere Meer gedetaillerde info vindt u op: www.drevestappers.be Bezoek ons op Facebook: fb.me/drevestappers


2deToveressentocht te Beselare op zondag 16 februari 2020 Wandeling in en rond de heksengemeente Beselare langs een licht golvend parcours richting Kasteelpark met een maximum aan onverharde wegen. Start: 7.30u – 15u; afstanden: 4,9 – 10,4 – 11,6 – 16 – 21,3 – 26,2 km. Startzaal: O.C. De Leege Platse, Geluwestraat 12, 8980 Beselare (deelgemeente Zonnebeke). Eén afstand voor kinder- en rolwagens. Gratis toverdrankje of fruitsap (zolang de voorraad strekt). Eindcontrole om 17u. Inschrijvingsgeld: € 1,50 (leden); € 2 (nietleden); - 12j: gratis. Vraag je spaarkaart voor geschenk. Beselare is een deelgemeente van Zonnebeke (W.-Vl.), bekend als de heksengemeente of toveressenparochie. Volksschrijver Warden 1 Startzaal Oom (Edward Vermeulen) ligt een beetje aan de basis. Hij heeft de talrijke verhalen over heksen uit zijn geboortedorp van zijn ouders opgenomen en later verwerkt in zijn boeken. De legendes van de Vliegende Geit en Babbe van d’Eijer Panders kregen alvast een bevoorrechte plaats. Deze legendes kregen inmiddels hun bestemming in de tweejaarlijkse heksenstoet (opnieuw in 2021). In de stoet komen alle heksen (11) aan bod, er is onlangs een nieuwe toegevoegd: Marytte de Rosse. Uiteraard heeft deze tocht naast het folkloristische nog heel wat meer te bieden. Het eerste deel van alle afstanden passeren de Sint-Martinuskerk en maken kennis met de kruidentuin. Enige jaren terug werd deze magisch ingericht maar hij heeft veel van zijn glans verloren. Er werden vrijwilligers gezocht om de tuin te onderhouden nadat de eerste verzorgers ermee ophielden maar dat is niet goed gelukt. De tuin is er nog maar het magische is verdwenen op uitzondering 2 Heks op marktplein van de tafel. In de Dadizelestraat (na 1,6 km) kan geproefd worden van het toverdrankje (gemaakt door de heksen) of het fruitsap. Vanaf de 15 km kom je in een stukje bos terecht, de twee grootste afstanden zelfs in twee, bezaaid met heerlijke stukken onverhard in een lichtgolvend landschap. Als het mistig is, zijn de schimmen van heksen niet veraf. Er is een extra rustpost bij hoeve Viane in de Markizaatstraat.

3 Medewerkers als heks

Welke afstand je ook wandelt, veel natuur en magie gegarandeerd. Verleden jaar hebben niet minder dan 3748 wandelaars van deze wandeltocht genoten. Was je erbij, kom terug en was je er niet bij, kom er ook eens van proeven.

Road to Passchendaele Tyne Cot Cemetery Wood Cemetery Polygonebos

26,2 km

Kasteel Zonnebeke (*)

21,3 km

O.L.Vrouwekerk Zonnebeke

16 km

Heksenmonument

11,6 km

Kruidentuin

10,4 km

Sint-Martinuskerk Beselare

4,9 km

Bezienswaardigheden per wandelafstand:

+ + + -

+ + -

+ + -

+ + + + -

+ + + + + -

+ + + + + + + +

(*) Met Passchendaele Memorial Museum, de Poppy Gardens en recente New-Zealand Magorie totempaal.

4 Open landschap Beselare

Tekst: Frans D’Haeyere Foto’s: Patrick Olivier (1, 3, 4); Frans D’Haeyere (2,5). Meer gedetaillerde info vindt u op: www.drevestappers.be Bezoek ons op Facebook: fb.me/drevestappers

5 Kerk


3e Bossentocht te Geluveld (Zonnebeke) op zondag 19 april 2020 Parcours langs rustige wegen richting Palingbeek (Ieper). Welkom in een wandelparadijs in een bosrijke omgeving. Eén afstand voor kinder- en rolwagens. De hondjes worden extra verwend. Start: 07u-15u; startzaal: O.C. ’t Gelevelt, Geluveldplaats 15, 8980 Geluveld (deelgemeente Zonnebeke); afstanden: 5, 10, 12, 15, 20, 26, 31 km. Toegift, zolang de voorraad strekt. Eindcontrole: 17u30. Inschrijvingsgeld leden: € 1,50; nietleden: € 2. -12j gratis. Vraag je spaarkaart. De fusiegemeente Zonnebeke heeft een bosrijke en lichtgolvende omgeving. In de lenteperiode is de brede omgeving van Geluveld een oase van mals groen en bos, doortrokken van en omgeven door talrijke onverharde weggetjes tussen de velden en kronkelende wegeltjes in een landschap waar de tijd stil staat. Afhankelijk van de afstand kom je in stukken bos terecht. Staan op het menu: het Groeneburgbos, Zandvoordebos, Godschalkbos, Drieblotenbos (What’s in a name?), provinciaal domein de Palingbeek, Molenbos. De rustpost bij de firma Denys in de Zillebeekstraat te Zandvoorde wordt aangedaan door volgende afstanden: 10, 20, 26, 31 km. De rustplaats bij de firma Plameco in Zillebeke is voor de 12, 15, 26 km. De 3de rustpost is gevestigd in feestzaal de Palingbeek voor de 20, 26, 31 km. Behoudens de 5 km zit er heel was bos in het parcours. Het bos in lentetooi, mooier kan het niet zijn. Neem er nog de talrijke stukken onverhard en het malse groen erbij, je weet dat dit een echte natuurwandeling is, een verwenning voor de liefhebbers van onze flora.

31 km

26 km

20 km

15 km

12 km

10 km

5 km

Bezienswaardigheden per wandelafstand:

Obelisk Gloucestershire Regiment

+ + + + + + + + - - - - - - - + + - + -

Prov. domein De Palingbeek+ project CWXRM

-

-

-

- + + +

Mijnenkrater in de Vierlingen

-

-

-

- + + + - - + + - - + -

Sint-Margarethakerk Geluveld Kasteel Keingiaert

The Bluff Astro.Lab.Iris

Tekst: Frans D’Haeyere. Foto’s: Mario Carton. Meer gedetaillerde info vindt u op: www.drevestappers.be Bezoek ons op Facebook: fb.me/drevestappers


Touristikzentrale Paderborner Land e. V. Königstr. 16, 33142 Büren | Tel. +49 5251 308-8111 info@paderborner-land.de | www.paderborner-land.nl www.facebook.com/paderbornerland


MY HOMETOWN

Markt Maaseik De titel van dit artikel is niet alleen een geweldig muzikaal nummer van Bruce Springsteen. Het is ook de aanzet om jullie kennis te laten maken met de wandelmogelijkheden in mijn woonplaats, Maaseik! Meestal zoek ik het verderop wat het wandelen en mijn artikels voor de Wandelkrant betreft, maar kwam laatst tot een opmerkelijke conclusie. In ‘My hometown’ blijken er tal van gekende én ongekende mogelijkheden te zijn voor de zachte recreanten waaronder fietsers en wandelaars. In het Limburgse Maaseik en haar deelgemeenten is er plaats voor drie uitgebreide wandelgebieden, die onderdeel vormen van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland. Ze grenzen aan elkaar als een soort drielandenpunt, en dat zorgt uiteraard voor een ruim en gevarieerd wandelaanbod. Het zijn Nationaal Park Hoge Kempen, GrensPark Kempen~Broek en RivierPark Maasvallei. Allen beschikken ze over een eigen wandelbox wiens wandelkaarten je op weg zetten om deze Maaseikse grootregio optimaal te ontdekken, Tevens omvatten ze ettelijke weetjes. Zelf heb ik er in het verleden al vele wandelingen gedaan, doch de diversiteit valt me hier steeds meer op. Je kan vlakke en hellende wandeltochten ondernemen, maar ook landschappelijke routes, bostochten, cultuur-historische wandelingen, maar ook struinen langs de grillige rivier Maas en haar uiterwaarden met zijn unieke flora. De diverse grazers - zoals paarden en Galloway runderen - vertoeven hier graag en zorgen ervoor dat deze waardevolle plekjes goed onderhouden blijven, met hulp van menselijke beheerders. Een kleine toelichting is hier dus zeker op zijn plaats.

Tekst en foto’s: Bennet Berx

Nationale Park Hoge Kempen

Het Nationaal Park Hoge Kempen - het enigste nationaal park in zijn geheel in België - omvat een gebied van 5750 hectare van voornamelijk bos- en heidegebieden in de gemeenten Dilsen-Stokkem, Maasmechelen, Zutendaal, Lanaken, Genk en As. Nabij liggen nog enkele andere natuurlijke schatten met de typische landschapselementen van de Hoge Kempen. Ze noemen het de ‘Bijzonder nabij’-gebieden. En hiermee komen we terecht in ‘My hometown’, Maaseik. Het zijn Oudsberg en Solterheide in het gebied Duinengordel, met onder andere startplaatsen in deelgemeente Opoeteren. Ook Bergerven behoort zo tot een van de ‘Bijzonder nabij’gebieden. Hier kan je starten in Opoeteren, maar ook in deelgemeente Neeroeteren. Mooi is ook dat aangrenzende gemeenten startplekken hebben voorzien naar deze ‘Bijzonder nabije’ gebieden. Neem alvast een kijkje op de website van het Nationaal Park, aan het eind van dit artikel vind je de weblinks. Een ideale startplaats is het centrum van Opoeteren, hier kan je starten naar zowel Oudsberg, Solterheide als Bergerven. De afstanden variëren van een kleine 3 kilometer tot bijna 15 kilometer. Ze zijn ook naar hartenlust onderling te combineren. Via de wandelkaart Oudsberg kan je de oranje route nemen die je naar Oudsberg voert met zijn grootste en hoogste open stuifduin van Vlaanderen. De andere wandelkaarten Solterheide en Bergerven brengen je naar het gebied waar het Kempens Plateau via een steilrand overgaat naar de Maasvallei. Er is ook de mogelijkheid om aan te sluiten via deze wandelkaarten naar andere aangrenzende wandelgebieden.


GrensPark Kempen~Broek

Kasteel van Wurfeld Als tweede gebied in het rijtje van ‘My hometown’ kom ik terecht bij GrensPark Kempen~Broek. Een grensoverschrijdend gebied van zo’n 25000 hectare groot, situerend aan de NO grens van Belgisch met Nederlands Limburg en het Nederlandse Noord-Brabant. Het beslaat delen van het grondgebied van de gemeenten Cranendonck, Weert en Nederweert in Nederland, en Bocholt, Bree, Kinrooi en Maaseik in België. En ja, als laatste in dat rijtje staat weer ‘My hometown’. Aan het kasteel van Wurfeld in Maaseik kan je starten voor wandelingen die je terug kan vinden op de wandelkaart ‘Tösch-Langeren’. Hier wordt je via een vijftal wandelroutes verrast door een stukje wildheid, op kleine schaal. De natte ondergrond draagt bij tot een afwisseling van broekbossen, poelen, ruigtes en struwelen. De afstanden variëren van 1,5 tot bijna 10 kilometer. Een verpozing na een fikse wandeling in het kasteel van Wurfeld is een aanrader. Hier is alles aanwezig om de inwendige mens met een hapje en drankje gelukkig te maken.

RivierPark Maasvallei

Maas en oude Labaerkade Als laatste gebied is er tenslotte het RivierPark Maasvallei, met connecties in ‘My hometown’. Dit rivierpark situeert zich waar de rivier Maas de grens vormt van België met Nederland, tussen Kessenich (Kinrooi) in het noorden en Maastricht in het zuiden. Langsheen deze grillige en meanderende regenrivier zijn er diverse wandelingen uitgezet, die ook terug te vinden zijn in hun wandelassortiment van losse kaarten, alsook de wandelbox. Meer info hierover bij de weblinks onderaan dit artikel.

Aldeneik/Maaseik

Voor Maaseik kom ik terecht bij de wandelkaart Aldeneik. Deze kaart illustreert vijf wandelroutes met afstanden tussen 3 en 14 kilometer. Het wandelgebied Aldeneik heeft een rijke cultuurgeschiedenis en is doorspekt met historische feiten. Prachtige natuur langs de Maas verbindt de historische kernen van Maaseik en Aldeneik, hier zijn ook cultuurwandelingen voorzien. In het noordelijk gelegen Aldeneik is er veel waterrecreatie, door de aanwezigheid van Vallei van de Itterbeek de Maas en de voormalige grindplassen. Het bedevaartsoord Een ander wandelgebied verderop is Voorshoven, gelegen van Heppeneert, en de oude Labaerkade geven een fijne in deelgemeente Neeroeteren, in de vallei van de Itterbeek afwisseling met het landbouwlandschap langs de Maas. (lokaal gekend als De Brand). Hier is een rood gemarkeerde Daarvoor moet je het zuiden van deze wandelkaart wandeltocht uitgepijld van 7 km. De wandeling brengt je raadplegen. Een aanrader is uiteraard om ook tijd te nemen eveneens naar één van de meest kleinschalige landschappen om na je tocht de kernen van Maaseik en Aldeneik te in Vlaanderen. Houtkanten, kleine weilanden en akkers, ontdekken. De horecazaken zullen een perfecte afsluiter poelen, slootjes en grachten bepalen hier het beeld. Startplaats vormen na je ontdekkingstochten in ‘My hometown’. is aan de parking van het kerkplein in Voorshoven.

De Brand

Aldeneik


Bergerven

Tot slot ... wandel je eens met ons mee?

Met dit artikel hebben jullie zich een beter beeld kunnen vormen over de verschillende (naar vorm en afstand) wandelmogelijkheden van ‘My hometown’ Maaseik. Maar er is uiteraard nog meer mogelijk. Info kan je vinden op de onderstaande weblinks. Met wandelclub “De Wandelaar” kan je op zondag 26 januari met ons een groepswandeling meemaken die zich vooral situeert in het RivierPark Maasvallei (Heppeneert) en een stukje van GrensPark Kempen~Broek (Tösch-Langeren). Een tocht van 17 kilometer op basis van plaatselijke gemarkeerde routes gekoppeld met ongemarkeerde paden. Interesse? Zorg dan dat je met je wandelgerief aan klaar staat bij het vertrek van onze groepswandeling om 10u30 aan de parking van de kerk te Heppeneert. Meer info hierover via: https://wandelclub-de-wandelaar.blogspot.com/

Have fun! Bennet

Weblinks:

http://www.rlkm.be/ https://www.wandeleninlimburg.be/nl/wandelroutes/ https://www.nationaalparkhogekempen.be/nl https://www.kempenbroek.eu/nl https://www.rivierparkmaasvallei.eu/nl https://www.kasteelwurfeld.be/nl/ https://toerisme.maaseik.be/

Bosbeekvallei

Jef Joosten neemt afscheid als voorzitter van Wandelsport Vlaanderen In december blies hij 71 kaarsjes uit. Wat voor een echte wandelaar nog jong is. En diezelfde maand zette hij een punt achter zijn vierjarig mandaat van voorzitter van Wandelsport Vlaanderen. Waarvan hij meteen ook de eerste voorzitter was toen in 2016 Aktivia, de VWF (Vlaamse Wandelfederatie) en de VVRS (Vrije Vlaamse Recreatiesporten) fusioneerden. Vooraleer Jef die functie opnam, had hij al een hele carrière in de wandelwereld achter de rug. Van 1987 tot 1993 was hij lid van de raad van bestuur en kalenderverantwoordelijke van de VWF. In 2000 stapte hij met zijn club Natuurvrienden Zoersel over naar de VWJL/Aktivia. Van 2004 tot 2006 was hij er lid van de raad van bestuur, vanaf 2006 lid van het dagelijks bestuur en van 2008 tot 2016 voorzitter van Aktivia. En de jongste vier jaar dus voorzitter van Wandelsport Vlaanderen.

Wij wensen Jef nog vele jaren wandelplezier toe met de Natuurvrienden Zoersel en zijn vele wandelvrienden over het hele land. Jef is met ingang van 1 januari 2020 opgevolgd door Lieven Hostens. Lieven is de voorzitter van Wandelclub Nieuwpoort. Dus niet door Frans Deflem, lid Raad van Bestuur Wandelsport Vlaanderen, zoals verkeerd gemeld was in de gedrukte uitgave van deze Wandelkrant, en hierbij rechtgezet.

Jef had in die vier jaar, samen met zijn ondervoorzitters en bestuursleden, de niet te onderschatten taak de clubs en de leden van de drie voormalige federaties op één lijn te krijgen. Een taak waarvoor hij heel Vlaanderen afreisde en zelfs contacten legde met de Franstalige collega-wandelaars van de FFMPB. Ook de herstructurering van de administratie en het personeel van de vroegere federaties was een hele opdracht. Onder zijn voorzitterschap kwamen er ook een aantal nieuwe initiatieven. Zoals de samenwerking met Vayamundo en het wandelcriterium-voor-het-goede-doel WalkOn.

Foto: Jef Joosten hier samen met minister van sociale zaken en volksgezondheid Maggie De Block tijdens een WalkOn wandelevent.


09.05.2020 DOE MEE!

DE PANNE ➔ KNOKKE-HEIST

80K

42K

25K

10K

WWW.AGBELGIANCOASTWALK.BE

G2019_3933_advertenties.indd 2

10/12/2019 14:47


Wandelen in Noord-Brabant Deel 11: Landgoed Oosterheide en de Vrachelse Heide Missiehuis SVD

René Luijsterburg

We blijven nog een keer in de buurt van Breda en wandelen De wandeling noordoostelijk van Breda tussen Teteringen en Oosterhout. Ik schrijf dit 11e artikel op 11 november, hoe toepasselijk Wandel de parkeerplaats af en ga linksaf. U volgt nu het kun je het hebben. wandelknooppuntennetwerk. Ga bij KP 07 (KP = Knooppunt) linksaf het smalle paadje in en volg het netwerk door Ons startpunt is in de Arnold Janssenlaan, Teteringen bij het het wandelbos van de paters. Aan het einde van het bos gaan missiehuis van Societas Verbi Divini (SVD). we linksaf de verharde weg op.

Hoe is de Arnold Janssenlaan te bereiken?

Vanuit Eindhoven / Tilburg: Volg de A-58 tot aan knooppunt Annabosch en ga hier richting Utrecht (A-27). Ga bij afrit 16 (Breda Noord) eraf en ga aan het einde van de afrit linksaf richting Breda (Tilburgseweg) en houdt hier richting Teteringen aan (rechtsaf de Nieuwe Kadijk). Ga bij de afrit Teteringen rechtsaf en op het einde ook rechtsaf. Volg nu “Op het eind van de route”. Vanuit Antwerpen: Volg de E-19, A-1 wordt in Nederland A-16, volg deze tot de afslag Breda-Noord (nr. 17). Aan het einde van de afrit rechtsaf en volg deze hoofdweg tot aan de afslag Teteringen. Neem de afslag en ga aan het einde linksaf. Volg nu “Op het eind van de route”. Op het eind van de route: Blijf deze weg volgen (Oosterhoutseweg) door Teteringen. Als u links de winkel Boerenbond ziet rijdt u bij de stoplichten rechtdoor en gaat u de eerste weg rechts in (Arnold Janssenlaan). Bij het hoofdgebouw houdt u links aan en rijdt u naar de parkeerplaats aan de linkerkant.

Aan de rechterkant ziet u al de golfbaan. (Golfpark De Haenen) Links en rechts van de weg zien we regelmatig kunstwerken. Overal in het golfpark vindt u de kunstwerken, dit is extra genieten op onze wandeling door het park. Download het boekje met de uitleg over de kunstwerken van het kunstpark (zie Internetadressen).

Beeld in het Kunstpark


Kunst in het golfpark

Bord bij begraafplaats U passeert aan de rechterkant de begraafplaats van de paters uit het missiehuis. Wat verderop staat een groot Christusbeeld op een heuveltje. Bij KP 08 gaat u rechtsaf het golfpark binnen op weg naar KP 12. Hier verlaten we het golfpark en wandelen over de Teteringse Heide naar KP 60 en 62. Op weg naar KP 62 horen we rechts van ons de snelweg A-27 en soms zien we de voertuigen door de bomen. Op weg naar KP 61 verlaten we de Teteringse Heide en komen op het Landgoed Oosterheide. Bij KP 61 kunt u op 2 manieren naar KP 36. Rechtsaf, deze route is 1,2 km langer en gaat over het Landgoed Oosterheide. Ofwel rechtdoor over de verharde weg. Bij KP 36 gaan we naar KP 11 en zien aan de rechterkant van de weg het landhuis van Oosterheide. We steken de drukke Oosterhoutseweg over naar KP 51. We wandelen door landelijk gebied en gaan bij KP 20 de Vrachelse Heide binnen.

Landhuis van Oosterheide

Boerderij onderweg

Stuifduinen Oude Bredase Baan De Vrachelse Heide is op dit moment van het Ministerie van Defensie en wordt nog sporadisch gebruikt als oefenterrein. Het gebied was oorspronkelijk een heide- en stuifzandgebied. In de 19e eeuw is bijna het hele gebied beplant met grove den. Alleen het oostelijke gedeelte is nog redelijk oorspronkelijk. Het gebied wordt ook gebruikt als waterwingebied en een gedeelte is een vakantiebungalowpark (De Katjeskelder). De route naar KP 25 laat ons onderweg duidelijk de beplantingen zien met grove den. Aan de rechterkant zien we tussen de bomen door het bungalowpark. Verder zien we nog wat resten van stuifduinen. Na KP 25 gaan we op pad naar KP 26 en KP 37 langs het fietspad en komen in het oorspronkelijke gedeelte van de heide. Vooral als we naar KP 39 gaan zien we aan de linkerkant enkele oude stuifduinen. We

Bord bij het Misdadigerskerkhof


bevinden ons nu op de Oude Bredase Baan, aan deze baan ligt ook het misdadigerskerkhof. Op de site van de Heemkundekring Oosterhout kun je een boekje met de geschiedenis downloaden (zie internetadressen). Aan het einde van de baan komen we aan het Wilhelminakanaal. We wandelen door een woonwijkje en komen weer op de Vrachelse Heide en KP 28.

Wilhelminakanaal

Als je van KP 28 naar KP 26 wandelt kom je nog over een aantal zandverstuivingen. Bij KP 28 vinden we ook de eerste mogelijkheid om te pauzeren n.l. Brasserie Woods (± 10,5 km). Een gelegenheid met een mooi terras en prettig gelegen tegen de Vrachelse Heide aan. We volgen onze route naar KP 27 en vervolgens naar KP 23. We wandelen eerst op het fietspad van de Pannenhuisstraat en duiken wat verder het bos weer in. Middenin het bos ligt de Joodse Begraafplaats van de Joodse Gemeente uit Breda. De begraafplaats is normaal niet open voor bezoekers, maar op dinsdag zijn de beheerders vaak bezig met onderhoud. Groepen kunnen een bezoek aanvragen bij de Joodse Gemeente in Breda via het contactadres.

Klimaatverandering op de Vrachelse Heide

Op de begraafplaats vinden we het oorlogsgraf van Joachim Simon (Schuschu) een jood die vanuit Duitsland naar Nederland was gevlucht en zich ingezet heeft om zoveel mogelijk joden aan deportatie naar de vernietigingskampen te onttrekken. Hij werd in januari 1943 gevangen genomen en opgesloten in de gevangenis in Breda. Hier overleed hij diezelfde nacht. De Duitsers gaven toestemming om hem te begraven op de Joodse Begraafplaats. Op de begraafplaats ligt ook een Joodse Poolse militair begraven, die gesneuveld is in de strijd om West-Brabant. Wat verderop wandelen we langs het Houtse Meer, een oude zandafgraving. Een plas waar niet in gezwommen mag worden, maar te zien aan de afrastering wordt dit toch wel gedaan.

Joods kerkhof

Bij KP 23 wandelen we wat verder door het bos naar KP 22. Hier komen we uit bij onze 2e rustmogelijkheid (14,5 km). Het Paviljoen Houtse Meer is een restaurant wat in de natuur is ingebouwd. Van binnen ruim en gezellig en buiten fraaie terrassen. Op dinsdag is het paviljoen gesloten. Na de pauze gaan we naar KP 21 en wandelen langs Landgoed Bergvliet, een mooi aangelegde golfbaan met veel ruimte voor de natuur. Langzaamaan geraken we in het buitengebied en komen onderweg weer een aantal fraaie Brabantse boerderijen tegen op weg naar KP 09. We hebben onderweg zicht op de wijken in Breda-Noord en wat verder in de Stidstraat, richting KP 52, op de kerktoren van Teteringen.

Toegang Paviljoen Houtse Meer

Langzaam komen we op het einde van de wandeling met KP 01 en KP 02. Van KP 02 gaan we naar KP 07 en wandelen naar onze parkeerplaats bij het missiehuis.


Internet Adressen Missiehuis van Societas Verbi Divini (SVD): https://www.svdneb.nl/nl/home-3/ Kunstpark De Haenen: http://kunst.dehaenen.nl/ Teteringse Heide : https://nl.wikipedia.org/wiki/Teteringse_Heide Vrachelse Heide : https://nl.wikipedia.org/wiki/Vrachelse_Heide

Joachim Simon : http://www.joodsbreda.nl/p/p/Verhalen.php?flexpag_id=12 Paviljoen Houtse Meer: https://www.hethoutsemeer.nl/

Kan het nog eenvoudiger?

Ga naar onze Wandelkrant website https://wandelkrant. be/ en doorblader deze editie. Alle weblinks zijn aanklikbaar en openen zich standaard op een nieuw tabblad. Handig niet?

Knooppunten Route:

07 – 08 – 12 – 60 – 62 – 61 – 36 – 11 – 51 – 20 – 25 – 26 Misdadigerskerkhof : http://heemkunde-oosterhout.nl/misdadigerskerkhof.htm – 37 – 39 – 28 – 27 – 23 – 22 – 21 – 09 – 52 – 01 – 02 – Brasserie Woods: https://woodsbrasserie.nl/ Joodse Begraafplaats: https://nl.wikipedia.org/wiki/Joodse_begraafplaats_ (Oosterhout) Joodse Gemeente Breda: http://www.joodsbreda.nl/p/p/index.php

http://www.visitbrabant.nl/routes/wandelen#ipkll

07 (Tot aan de parkeerplaats). Afgelegde afstand 19,1 km

Of maak zelf je route op: https://www.visitbrabant.com/nl/routes/wandelen De volgende keer maken we een wandeling bij de Roovertsche Leij In Gorp (Goirle).

Tot dan René Luijsterburg


Eerder verschenen in deze reeks van “Wandelen in Noord-Brabant”: Deel 1: Landgoederen rond Bergen op Zoom, Brabantse Wal Deel 2: Roosendaal: Landgoed Visdonk – Dal van de Molenbeek Deel 3: Zundert: wandelen rond de Abdij Maria Toevlucht Deel 4: Strijbeek en de Chaamse Beek Deel 5: Loonse en Drunense duinen Deel 6: Oisterwijkse Vennen en de Kampina Deel 7: Regte Heide en het Riels Laag Deel 8: Ten zuiden van Breda (Wolfslaar, Ulvenhout, De Boven Mark en Mastbos) Deel 9: De Vught en De IJzeren Man Deel 10: Boswachterij Dorst, Molenschotse Heide Op wandelkrant.be/archief kan je de hierboven vermelde 9 eerste delen terugvinden van de reeks “Wandelen in Noord-Brabant”. Of scan de naastliggende QR-code met je mobieltje:

Wandelen bij de Wandelende Krabben 33e Gertrudistocht zaterdag 21 maart 2020 In Bergen op Zoom (centraal gelegen tussen Rotterdam en Antwerpen) bijna op de grens van België en Nederland vindt op zaterdag 21 maart de 33e Sint Gertrudistocht plaats. Sinte Gertrudis is de patrones van de markiezenstad Bergen op Zoom, waar volgens de legende anno 654 de abdis Geertrui, dochter van Pepijn van Landen, uit het Belgische Nijvel via Antwerpen langs de Schelde de historische stad bereikte. Zij trof daar dorstige vissers aan, voor wie zij een bron met smakelijk zoet water maakte door haar staf in de zilte Scheldebodem te steken.

Sinte Geertrui heeft een abdissenkruis om en loopt met een abdissenstaf waarop muizen omhoog lopen, vanwege het feit dat ze eens het volk van een muizenplaag verlost heeft.

Startplaats: ROC Markiezaatscollege, Nobellaan 50, 4622 AJ Bergen op Zoom, Noord-Brabant, Nederland

Starttijden: 42 - 35 km 08:00 - 10:00 uur 28 - 21 km 08:00 - 11:00 uur Ook draagt zij een kelk met minne14 - 7 km 08:00 - 13:00 uur drank, dit omdat zij de beschermster is Afmelden voor 17:00 uur van de voetgangers en reizigers welke voor zij op reis gingen eerst dronken Inschrijving bij het startlokaal: € 3 uit Sinte Geertens minne. Leden Wandelbond op vertoon van Keuze uit een Stadswandeling onder hun wandelpas betalen slechts € 2. meer door de historische monumentale binnenstad langs de Sint GertruMeer info op: diskerk, en voormalig stadspaleis De https://www.dewandelendekrabben.nl/ Markiezenhof en het Zoommeer en/ of een Groene route langs de voormalige West-Brabantse waterlinie met als hoofdpunt het bastion Fort De Roovere en de (loopgraaf) Mozesbrug. De startplaats is op 5 minuten vanaf het station.

Deze bron bestaat nog steeds, met daarop een kapel gebouwd (ter vervanging van de in de oorlogsjaren verloren gegane kapel) uit overblijfselen van gesloopte kerken. Afstanden: 7 – 14 – 21 – 28 – 35 - 42 km


Vier dagen wandelen in de natuur rond Apeldoorn

Wandelen langs een kabbelend beekje, over licht glooiende heidevelden, door een zandverstuiving of door uitgestrekte bossen. Wandelen rond Apeldoorn is wandelen door pure natuur, met als extraatje de kans om edelhert, ree of wild zwijn te spotten. Vanaf de tweede dinsdag in juli is de Veluwe weer het gebied waar vier dagen achtereen wandeltochten worden uitgezet van, naar keuze, 12, 20, 30, 40 of 50 km. Het is de week van de 67e Cantharel Internationale 4Daagse Apeldoorn, maar gelijktijdig en over dezelfde parkoersen als ‘de groenste vierdaagse van Nederland’ zijn er de vier Apeldoornse wandeldagen: ‘losse’ wandeldagen voor wie geen vierdaagse wil wandelen, maar kiest voor één, twee of drie sportieve dagen. Dagen waarop volop kan worden genoten van de Veluwse natuur, de gezellige sfeer van het evenement, de rustplaatsen en de finishlocatie, waar de wandelaars elke dag met muziek worden onthaald.

Zeker de wandelaar die kiest voor de kortere afstanden kan in alle rust genieten van al het moois dat de Veluwe te bieden heeft. Het start- en finishterrein is gelegen aan de bosrand, zodat de wandelaars al direct na de start de natuur in gaan. Behalve bos en heide bieden de routes, afhankelijk van de gekozen afstand, ook passages door Natuurpark Berg en Bos, het paleispark van Kroondomein Het Loo en gezellige Veluwse dorpjes. Apeldoorn biedt echter meer dan natuur en wandelen. Genoeg om er een korte vakantie door te brengen. Wandel bijvoorbeeld één of enkele dagen en breng daarna, of ’s middags als je deelneemt aan de kortere afstanden, een bezoek aan bijvoorbeeld Apenheul, paleis Het Loo (dat wordt momenteel verbouwd, dus kijk tevoren op de website welke delen wel te bezoeken zijn), pretpark Julianatoren, of het winkelcentrum. Of iets verder weg bijvoorbeeld aan Burgers Zoo of Openluchtmuseum in Arnhem, Dolfinarium Harderwijk of de aloude Hanzesteden Deventer of Zutphen. Je ziet, volop redenen om eens een bezoek aan Apeldoorn te brengen. En komt een bezoek in juli niet uit: een werkgroep vanuit de Stichting Internationale Vierdaagse Apeldoorn verzorgt ook in andere seizoenen wandeltochten, eveneens volledig door de Veluwse natuur: in het voorjaar de MiddenVeluwe wandeltocht, in november de Koot-

Na t

u u rWa n lijk del i n A e n? pel d oo

rn

14 - 17 juli 2020

wijker Duin- en Veentocht en in december de Veluwse Midwienterkuiertoch, waar de wandelaar wordt begeleid door het geluid van midwinterhoorns. Deze tochten, en alles over de Vierdaagse en de wandeldagen, zijn te vinden op www.4daagseapeldoorn.nl

Nuttig om te weten • Inschrijven kan via de website www.4daagseapeldoorn.nl • Startaccommodatie en finish zijn op het terrein van de vv Victoria Boys, Berghuizerweg 153, 7312 SN Apeldoorn. • In de directe omgeving van de startaccommodatie is in ruime mate gratis parkeergelegenheid voorhanden. • In Apeldoorn en omgeving zijn veel overnachtingsmogelijkheden: van luxe hotels tot natuurcampings en bungalowparken. • Deelnemers zijn zeer tevreden over het evenement: in 2019 gaf ruim 90 procent van hen een rapportcijfer 8 of hoger. • De wandelroutes worden duidelijk met pijlen aangegeven. • Op alle afstanden passer je één of meer rustplaatsen. • Meer info op www.4daagseapeldoorn.nl of via fb.me/vierdaagseapeldoorn/ • Of meld je, via de website, aan voor onze Nieuwsbrief.

67e Cantharel Internationale 4daagse Apeldoorn

keuze uit:

12, 20, 30, 40 of 50 km ook deelname per dag mogelijk! www.4daagseapeldoorn.nl

WANDELDAGEN OP DE VELUWE


40 Jaar Nooit Moe Boezinge Wandelclub Nooit Moe Boezinge viert dit jaar haar 40 jarig jubileum met als perfecte afsluiter op 12 december West-Vlaanderen Wandelt. Hieronder tref je alle 5 tochten aan die zij dit jaar organiseren. Proficiat aan de club en haar 252 leden!

Dwars door de frontstreek – 40 jaar NMB

5 april 2020 - Starten tussen 07u00 en 15u00 - Laatste aankomsttijd 18u00 Startlokaal: VTI Ieper, Augustijnenstraat 58, 8900 Ieper Wandeltochten van 6-8-13-17-20-24 of 27 kilometer met vrije start van 7 tot 15 uur in het VTI, Augustijnenstraat in Ieper leiden ons via een prachtig parcours door de frontstreek, waarbij je langs verschillende historische bezienswaardigheden en begraafplaatsen wandelt. 102 jaar nadat de wapens zwegen blijft onze regio de uitgelezen plaats aan dit oorlogsleed te blijven herinneren. Trein: station Ieper op 700m van de start, volg pijlen naar de start. Auto: A19 tot einde, linksaf Noorderring, wandeltochtpijlen volgen; parkeergelegenheid in de Haiglaan aan het winkelcentrum.

In en rond Boezinge

28 april 2020 - Starten tussen 07u00 en 15u00 - Laatste aankomsttijd 18u00 Startlokaal: OC Ten Vrielande, Brugstraat 27, 8904 Boezinge-Ieper De midweektocht van Nooit Moe start in het hart van de bakermat van de club. Vanuit het ontmoetingscentrum Ten Vrielande verkennen we de groene oevers van het Ieperleekanaal, langs landelijke wegen en door de prachtige dorpskern van Boezinge. Sfeer en gezelligheid zijn de grote troeven in startzaal en controlepost in Langemark. Bus: De Lijn 40 (zie www.delijn.be). Auto: A19 tot op het einde, volg linksaf de Noorderring, neem afrit Diksmuide. Boezinge ligt op de weg Ieper-Diksmuide.

’t Zomert in de Palingbeek

9 augustus 2020 - Starten tussen 06u00 en 15u00 - Laatste aankomsttijd 18u00 Startlokaal: OC In ’t Riet, Seelbachdreef 4, 8902 Zillebeke-Ieper Het prachtig vernieuwde dorpscentrum van de groene Ieperse deelgemeente Zillebeke nodigt uit voor prachtige natuurwandelingen door een bosrijke omgeving waarin het Provinciaal Domein De Palingbeek centraal staat. Zowel de recreatieve wandelaars als de kilometervreters zullen er aan hun trekken komen, want voor deze editie stippelt de organisatie een sportieve uitdaging onder de vorm van een tocht uit van 50 kilometer uit. Starten kan al vanaf 6 uur in OC In’t Riet. Trein/belbus: vanaf station Ieper belbus (info op www.delijn.be). Auto: A19 afrit 4 Ieper-Centrum richting Ieper, wandeltochtpijlen volgen vanaf de eerste rotonde.

Van sas tot sastocht

11 oktober 2020 - Starten tussen 07u00 en 15u00 - Laatste aankomsttijd 18u00 Startlokaal: OC Ten Vrielande, Brugstraat 27, 8904 Boezinge-Ieper De wandeling, waarmee het zovele jaren geleden allemaal rond begon voor de club, verkent het Ieperleekanaal, met zijn beide sassen, de centraal punten in de herfsttocht. Je wandelt over rustige wegen, paden en dreven en kunt vrij kiezen voor 7-10-15-20 of 25 kilometer. Vrije start van 7 tot 15 uur in OC Ten Vrielande, Brugstraat, Boezinge. Bus: De Lijn 40 (zie www.delijn.be). Auto: A19 tot op het einde, volg linksaf de Noorderring, neem afrit Diksmuide. Boezinge ligt op de weg Ieper-Diksmuide.

West-Vlaanderen wandelt – Ieper in de winter

12 december 2020 - Starten tussen 07u00 en 17u00 - Laatste aankomsttijd 21u00 Startlokaal: De Fenix, Leopold III-laan 16, 8900 Ieper De opsluit van het 40-jarig bestaan, de Westvlaamse wandeldag met vrije start in zaal De Fenix, Leopold III-laan te Ieper van 7 tot 17 uur laat je genieten van de typische wintersfeer in Ieper. Je wandelt door steegjes en pleintjes in de binnenstad, waarbij de vestingen zeker niet ontbreken. De grotere afstanden zoeken de rust op van het winterse platteland rondom Ieper. Starten kan tot 17 uur om de kerstverlichting en de kerstmarkt in zijn volle glorie te ontdekken en biedt de mogelijkheid om de Last Post om 20 uur aan de Menenpoort mee te beleven. Het is tevens de slotdag om je wandelgadget van Wandelsport Vlaanderen (regenponcho voor 15 wandeltochten of rugzak voor 25 wandeltochten) af te halen. Trein: station Ieper op 1,5 km van de start. Auto: A19 afrit 4 Ieper-Centrum, ruime parking aan de sporthal en het voetbalstadion.


Vlaanderen Wandelt ZONDAG 26 april 2020

ASSE  KOKSIJDE www.vlaanderenwandelt.be


bro nnen .

e l e k n o r k , s r e t u o k e d n e i o o l g , Wandel langs steile hellingen

n e n e k e b e d n

Asse is gelegen in de provincie Vlaams-Brabant op het randje van het Pajottenland. De gemeente maakt deel uit van de Brabantse Kouters, een prachtig stukje Groene Gordel in Vlaams-Brabant! De uitgestippelde wandelingen zijn ideaal voor wie het niet zo begrepen heeft op verharde wegen, want die zijn hier amper te vinden. Je wandelt door het schitterende open landschap van Kobbegem, langs brouwerij Mort Subite en de mooiste hoeves uit de streek. Verder stap je langs talloze kapelletjes, een fraai stukje beschermd erfgoed. Kom je langs Bekkerzeel, dan zal je ook verstelt staan van de vele trage wegen, en dat vlak bij de drukte van de E40. Terug aan het centrale marktplein van Asse vind je naast heel wat terrasjes ook een paar fraaie gebouwen uit de 18e eeuw, alsook het monument van de Hopduvel. Wanneer het hoppeseizoen voorbij is en de hopvelden grotendeels verdwenen zijn, blijft deze een grote rol spelen in het folkloristische leven in Asse. Tweejaarlijks vinden hier nog altijd de Hopduvelfeesten plaats.

Afstanden: 3-5-7-12-14-21-25-30-35-42 km Praktische info Startuur: vrije start tussen 7u en 15u Startplaats: Sportloods, Pastinakenstraat, 173 Asse Prijs: € 5 - € 2 (leden), kinderen -12 gratis Info: info@vlaanderenwandelt.be

www.vlaanderenwandelt.be/asse


and

De Kust : zoveel meer dan

k j i d , d z an

r t s en

Vlaanderen Wandelt in Koksijde wordt op de eerste plaats een wandeltocht met totaalbeleving waarbij zowel een bijzondere uitdaging, natuur en het gezin aan bod komen. Voor het eerst wordt op Vlaanderen Wandelt een afstand van 50 en 60 km aangeboden, bovendien krijgen deze afstanden extra glans door een groepsstart om 5 uur ‘s morgens. Uiteraard worden ook de wandelaars die minder focussen op een lange afstand verwend. Zo trekken bijna alle afstanden door natuurgebieden! Naast de Noordduinen, Ter Yde en de Doornpanne doen de lange afstanden ook nog eens natuurgebied Westhoek aan, een prachtig duinengebied geklemd tussen de gemeente De Panne en de Franse grens. Ook gezinnen met kinderen krijgen de nodige aandacht. Er wordt animatie voorzien, alle afstanden komen aan de dijk en er is een doortocht dwars door het gemeentehuis waar de ‘hangende KOKPIT’, als een zwevend ellipsvormig ei indruk maakt.

Afstanden: 4,5-7-11-15-20-24-33-37-42-50-60 km Praktische info Startuur: vrije start tussen 7u en 15u Groepsstart om 5u voor 50 en 60 km! Startplaats: Kazerne Koksijde, Robert Vandammestraat 100, 8670 Koksijde Prijs: € 5 - € 2 (leden), kinderen -12 gratis 50 en 60 km € 20 - €15 (leden) Info: info@vlaanderenwandelt.be

www.vlaanderenwandelt.be/koksijde


ASPERGETOCHTEN Ten voordele van de “vzw TANDEM – LIMBURG” Zondag 24 mei 2020 van 8.00u tot 15.00u.

Inschrijving en vertrek in zaal “Beterveld” te Schoonbeek, Schoolstraat 25 (vlakbij de kerk is er ruime parking). Onderweg is er de mogelijkheid om van aspergesoep, asperge op z’n Vlaams en andere lekkernijen te genieten, …en dit aan democratische prijzen. Startgeld (incl. verzekering): € 1,50 - € 1,00 voor OKRA-leden Organisator: OKRA-gewest Bilzen Meer info: 0486 38 14 98

n: 4-7-11-20 km • Wandeltochte our moto- en vespat • Bepijlde + gps 30 - 50 km • Fietstochten:

Kant en klare wandelroutes Samen met “De Wandelaar” hebben we de afgelopen 6 jaar heel wat wandelingen gelopen in Limburg tot zelfs ver daarbuiten. Dit telkenmale in een kleine groep, dat is eigen aan wandelclub “De Wandelaar”. Onze agenda met aankomende wandeltochten kan je inzien op https://wandelclub-de-wandelaar.blogspot.com/ Stuk voor stuk waren het mooie tochten in diverse omgevingen en omstandigheden. Van al deze tochten hebben we een kaart, een GPS track, een fotoalbum, informatie over waar je kan eten of picknicken onderweg, ... . Het zou gewoonweg zonde zijn om dit allemaal niet openbaar te maken aan jullie wandelaars. Vandaar deze extra service van De Wandelkrant! En het mooie eraan is dat we er nog steeds wandelroutes aan bij toevoegen, vanaf nu met RouteYou, zie maar eens op https://www.routeyou.com/nl/user/view/553451/wandelkrant Je kan alles terugvinden van de vorige wandeltochten op onze Wandelkrant website onder “Wandelroutes”. Je kan er gewoon naar toe surfen via volgend adres: https://wandelkrant.be/wandelroutes/ 31ste Internationale 60KM van Merchtem Zaterdag 25 april 2020

INFO Vertrek & aankomst: Gemeentelijke feestzaal, Drinkeling 10, 1785 Brussegem-Merchtem Start: 6.30 (stipt) tot 9 u. Aankomst vóór 20.30 u. Scanning vanaf 6.15 u. – Startstempel vanaf 6.30 u. Inschrijving: €7 - €5 (leden van Wandelsport Vlaanderen, FFMPB, VGDS, Eifelverein) Inbegrepen: Brevet & sticker. Mort-Subite Kriekbier bij aankomst. Bagagetransport naar rustpost halfweg. Een bevoorrading met fruit & water onderweg 60KM T-shirts zijn te koop in de start/aankomst zaal. Informatie: Minimum leeftijd: 15 jaar. Zeer landelijk parcours, niet geschikt voor rolstoel-wandelaars Rode Kruispost halfweg, op twee controleposten en bij aankomst. Bevoorrading mogelijk op alle controleposten. Minimum wandelsnelheid: 5km/uur - Maximum: 8km/uur (Strikte openings- en sluitingsuren controle-/rustposten)

ZATERDAG 25 APRIL 2020

31STE

INTERNATIONALE

6 0 KM

IN F O www.delustigewandelaars.be gilbert.roels@telenet.be - tel. 052 371385 www.crackswolvertem.be CVM45@telenet.be - 0496 762810 www.fluitekruid.be patricia.ost@skynet.be - tel. 0476 503942

VAN

MERCHTE M een organisatie van

organisé par  organised by  organisiert von

Openbaar vervoer: (De Lijn 245 – halte Brussegem Noorden) www.delustigewandelaars.be gilbert.roels@telenet.be - tel. 052 371385 www.crackswolvertem.be CVM45@telenet.be – tel. 0496 762810 ww.fluitekruid.be info@brauer.be - tel. 0478 639586

Verantwoordelijke uitgever: Gilbert Roels, Koning Albertstraat 48, 1785 Merchtem


>>> UITNEEMBARE Wandelkalender van 1 januari t/m 31 mei 2020 >>>> Op onze wandelkrant website tref je de complete informatie aan van onderstaande wandeltochten met uitgebreide parcoursomschrijving, afstanden, toegankelijkheid, openbaar vervoer, starttijden, ... . Zie: wandelkrant.be/wandelkalender of scan de nevenstaande QR-code in!

Januari 2020 Nieuwjaarstocht met gratis glas glühwein 12 januari 2020 @ 08:00 - 17:00 CC De Wissel, Tramstraat 8 Zwevezele, 8750 Wintertocht 12 januari 2020 @ 08:00 - 17:00 Zaal De Molekens, Wambeekstraat 27 Steenokkerzeel, 1820 Zuuten Invalwandeling 12 januari 2020 @ 14:30 - 16:30 De Zuuten Inval, Bovenrij 80 Herentals, 2200

Brigandwandeling 19 januari 2020 @ 14:30 - 16:30 Café Brigand, Bovenrij 59 Herentals, 2200 2de War Memories Wandeltocht 26 januari 2020 @ 07:30 - 15:00 O.C. ’t Zonnerad, Tresoriersstraat 6 Zonnebeke, 8980 Winterwandeling 26 januari 2020 @ 08:00 - 18:00 Basisschool De Zonnebloem Karel Baudewijnslaan 26 Wolvertem, 1861

St. Theunistocht 17 januari 2020 @ 07:00 - 15:00 Buurthuis ’t Hoksent, Hoksentstraat 1 Eksel, 3941

Omgeving Heppeneert & Elen 26 januari 2020 @ 10:30 (In groep!!!) Dorpsherberg in De Wingerd, Heppeneert 20, Maaseik, 3680

Wintergrenswandeling 18 januari 2020 @ 08:00 - 15:00 Jeugdheem, Molenstraat 22 Hamont-Achel, 3930

Beiaardwandeling 26 januari 2020 @ 14:30 - 16:30 De Beiaard, Grote Markt 19 Herentals, 2200

22e Zelden Rust Wintertocht te Axel 18 januari 2020 @ 08:00 - 17:00 CC De Halle, Rooseveltlaan 1A Axel, 4571TH, Nederland 35ste Winterse Brabantse Kouters Tocht 19 januari 2020 Ons Parochiehuis Peizegem-Merchtem Nieuwbaan 67 Peizegem-Merchtem, 1785

Wintertocht 26 januari 2020 @ 08:00 - 15:00 PZ Balen-Hulsen, Ossenberg 114 Balen-Hulsen, 2490 Manneken Pis tocht 26 januari @ 07:30 - 18:00 De Spiraal, Zakkaai 29 Geraardsbergen, 9500

39ste Edelweisswandeling 19 januari 2020 @ 08:00 - 15:00 Feestzaal Klosterhof Oude Diestersebaan z/n Lommel, 3920

30e Witlooftocht 28 januari 2020 PC Schriek, Kempenaersstraat 16 Schriek, 2223

18e Brandweertocht 19 januari 2020 @ 08:00 - 17:30 Brandweerkazerne Diksmuide Heernisse 4, Diksmuide, 8600

Open Grenzentocht 29 januari 2020 @ 08:00 - 17:00 Café Heidelicht, Eerselseweg 100 Postel, 2400

Noord-Limburgse Vakantiebeurs 2020 19 januari 2020 @ 10:00 - 17:30 Zaal De Posthoorn, Groenstraat 6 Hamont-Achel, 3930

Wintertocht Torenvrienden 30 januari 2020 Zaal Kristoffelheem, Schoolstraat 10 Oostham, 3945

Meditatief wandelen in de Zwalmvallei 31 januari 2020 @ 10:00 - 13:00 Karen Coacht Zottegem, Roter 27 Zottegem, 9620

Februari 2020

46e Winterserie 2 februari 2020 @ 08:00 - 17:00 Clubhuis Op Goede Voet, Sportweg 15 Mill, 5451HE, Nederland Brinkwandeling 2 februari 2020 @ 14:30 - 16:30 De Brink, Bosbergen 1 Herentals, 2200 12de begijntjestocht 4 februari 2020 @ 07:00 - 17:00 Parochiezaal Begijnendijk, Kerkstraat 3 Begijnendijk, 3130 Partnerwalk 9 februari 2020 @ 07:30 - 15:00 Parochiecentrum Cottalaan, Cottalaan Tongeren, 3700 1e Trainingstocht 44e Nacht van Gulpen 9 februari 2020 @ 08:00 - 13:00 de Markt in het centrum van Gulpen Gulpen, 6271BD, Nederland Valentijntocht 9 februari 2020 @ 08:00 - 15:00 Zaal D’Oude Kerke Baliebrugge Vrijgeweidestraat 4 Ruddervoorde, 8020 Hutwandeling 9 februari 2020 @ 14:30 - 16:30 De Hut, Spaanshofpark, Herentals, 2200 Fiets en Wandelbeurs 2020 15/16 februari 2020 @ 10:00 - 17:00 Flanders Expo, Maaltekouter 1, Gent, 9051 2e Toveressentocht Beselare 16 februari 2020 @ 07:30 - 15:00 O.C. De Leege Platse Geluwestraat 12, Beselare, 8980


Plassenwandeling 2020 16 februari 2020 VVW Zutendaal, Sellerveldstraat 10 Zutendaal, 3690 Wandelen langs hei, wei en water in Berlaar en Nijlen 16 februari 2020 @ 08:00 - 17:00 Sporthal De Putting Grote Puttingbaan 8, Kessel, 2560 Winterwandeltocht 16 februari 2020 @ 08:00 - 17:00 Grand Cafe Galouppe, Dorpsstraat 19 Gulpen, 6271 BK, Nederland Kluiswandeling 16 februari 2020 @ 14:30 - 16:30 Fiets- en wandelcafé De Kluis Lichtaartseweg 69 Herentals, 2200 Midweekwandeltocht 19 februari 2020 @ 08:00 - 17:00 Café Paddock, Dorpsstraat 13 Gulpen, 6271BK, Nederland Voorjaarstocht 20 februari 2020 @ 07:00 - 17:00 Meubelen verhaegen, Grote Baan 115 Betekom, 3130 17e AKTIVtochten 23 februari 2020 OC Groeninge, Groeningestraat 2 Kaster, 8572 Meditatief wandelen in de Zwalmvallei 23 februari 2020 @ 10:00 - 13:00 Karen Coacht Zottegem, Roter 27 Zottegem, 9620 Golfwandeling 23 februari 2020 @ 14:30 - 16:30 The Engineers Club Bar & Bistro, Witbos, Noorderwijk, 2200 Boswandeling Torenvrienden 27 februari 2020 Zaal Kristoffelheem, Schoolstraat 10 Oostham, 3945 28ste Krokuswandeling 29 februari 2020 @ 08:00 - 17:00 Feestzaal De Moffel, Martinus van Gurplaan z/n, Lommel, 3920

Glazendorptocht 29 februari 2020 @ 08:00 - 17:00 zaal Ter Munken, Scheldestraat 39 Hamma - Kastel, 9220

Maart 2020

46ste Mars Der Zuiderkempen 1 maart 2020 @ 06:00 - 18:00 Sint Jozef College, Bekaflaan 65 Aarschot, 3200 ‘Jef Pijp’ tochten 1 maart 2020 @ 08:00 - 17:30 GO! Basisschool Kampenhout Tiendeschuurstraat 17 Kampenhout, 1910 Snelle Duifwandeling 1 maart 2020 @ 14:30 - 16:30 De Snelle Duif, Streepstraat 15 Morkhoven, 2200 Abdijtocht 5 maart 2020, Buurthuis Veerle-Heide Zandstraat 13, Veerle-Heide, 2431 18 Bacchustocht 7 maart 2020 @ 07:00 - 18:00 Sint Antoniuskring Borsbeke Provincieweg, 9552, Borsbeke 37ste Kriek & Mattentochten 8 maart 2020 @ 07:00 - 18:00 Sporthal De Hernekouter Hernekouter 1, Herne, 1540 Keiendorptocht tevens EMT tocht 8 maart 2020 @ 08:00 - 17:00 Brasserie De Driesprong, Kruinweg 3 Simpelveld, 6351 GK, Nederland Club Humanwandeling 8 maart 2020 @ 14:30 - 16:30 Club Human, Grote Markt 16 Herentals, 2200 19e Lentetocht 12 maart 2020 @ 07:00 - 15:00 OC De Kring, Keiemdorpstraat 87 Keiem, 8600 Caterstocht 14 maart 2020 @ 07:30 - 15:00 Kristus Koning, Bethaniënlei 5 Sint-Job-in-’t-Goor, 2960

Wandeltocht Knokke ism Nat. Loterij 14 maart 2020 @ 08:00 - 15:30 Residentie Cypres, Sportlaan 6 Knokke-Heist, 8300 Voorjaarswandeldagen 14 maart 2020 @ 08:00 - 17:00 15 maart 2020 @ 08:00 - 17:00 Scou, Haelerweg 2a Horn, 6085EB, Nederland 12e Culinaire wandeltocht 14 maart 2020 @ 17:00 - 20:00 PC Kamiano, Gentse Heerweg 10 Waregem, 8790 20e Maartsebuientocht 15 maart 2020 @ 07:00 - 17:00 Buurthuis, Dorp 7, Nieuwrode, 3220 Neteparkwandeling 15 maart 2020 @ 14:30 - 16:30 Cafetaria Het Netepark Vorselaarsebaan 56, Herentals, 2200 13de Pijnvenwandeling. 17 maart 2020 @ 08:00 - 15:00 Voetbalkantine Kerkhoven VC Gelderhorsten z/n, Lommel, 3920 Midweekwandeltocht 18 maart 2020 @ 08:00 - 17:00 Café Paddock, Dorpsstraat 13 Gulpen, 6271BK, Nederland 30ste Gulden Eiwandeltocht 21 maart 2020 @ 06:30 - 17:00 Zaal De Mastbloem Waregemsesteenweg 22 Kruishoutem, 9770 33e Gertrudistocht 21 maart 2020 @ 08:00 - 17:00 ROC Markiezaatscollege, Nobellaan 50 Bergen op Zoom, 4622AJ, Nederland Filou Classic Walk 22 maart 2020 @ 07:30 - 17:00 Bierkasteel, Brouwerijstraat 1 Izegem, 8870 Voorjaarswandeling 22 maart 2020 @ 08:00 - 17:00 Gemeenschapscentrum Den Eijkholt Kapellerweg 3 Luyksgestel, 5575 BG, Nederland


Wittebergwandeling 24 maart 2020 @ 07:00 - 15:00 Chiroheem Achel, Witteberg 30 Hamont-Achel, 3930 Voorjaarstocht Torenvrienden 26 maart 2020, Kantine De Warande Bremstraat z/n, Oostham, 3945 Meditatief wandelen in de Zwalmvallei 27 maart 2020 @ 10:00 - 13:00 Karen Coacht Zottegem, Roter 27 Zottegem, 9620 20e WZ-wandeldag 28 maart 2020 CSG Willem de Zwijger Kamerlingh Onnesdreef 4 Schoonhoven, 2871 JN, Nederland 17de Rooiveldtocht 29 maart 2020 @ 07:00 - 18:00 Wara, Beekstraat 3 Oostkamp Waardamme, 8020 Voorjaarswandeling 31 maart 2020 @ 08:00 - 15:00 Kantine Heisport, Kruisven, Mol, 2400

April 2020

La primavera 2020 2/3/4/5 april 2020 @ 09:00 - 18:00 The Walking Village Mallorca Carrer de l’Agulla 50, Cala Ratjada 07590, Mallorca, Spanje St. Engelbertustocht 5 april 2020, SOK, Hasseltsebaan 45 Deurne-Diest, 3290 Dwars door de frontstreek – 40 jaar NMB, 5 april 2020 @ 07:00 - 15:00 VTI Ieper, Augustijnenstraat Ieper, 8900 37ste Crackstochten – Promotocht 5 april 2020 @ 07:00 - 18:00 Willy Vandenberghecentrum Nieuwelaan 98, Meise, 1860 Lentetocht 7 april 2020 @ 07:00 - 17:00 Meubelen verhaegen, Grote Baan 115 Betekom, 3130

Kapellekenstocht 11 april 2020 @ 07:00 - 15:00 Buurthuis, Lochtstraat, Eksel, 3941 Paastocht 12 april 2020 MCB Valkenswaard, De Vest 38 Dommelen, 5551 AX, Nederland 6de Kleiputtentocht 12 april 2020, APB De Schorre Schommelei 1, Boom, 2850 18de Kunstwandeltocht 12 april 2020 @ 06:30 - 17:00 Emmaus Campus Machelen Leiehoekstraat 7, Machelen-Zulte, 9870 20ste Stekseltocht 12 april 2020 @ 07:00 - 15:00 Ontmoetingscentrum De Stekke Moorsele, Sint-Maartensplein 12 Moorsele, 8560 45ste Houtlandtocht en fotozoektocht voor kinderen 13 april 2020 @ 07:00 - 15:00 Zaal Oostcampus, Siemenslaan 1 Oostkamp, 8020 40ste Paaswandeling 13 april 2020 @ 08:00 - 15:00 Feestzaal Den Horst Gelderhorsten 146, Lommel, 3920 Midweekwandeltocht 15 april 2020 @ 08:00 - 17:00 Café Paddock, Dorpsstraat 13 Gulpen, 6271BK, Nederland Haopertse Gaopertocht 15 april 2020 @ 08:00 - 17:00 Gemeenschapshuis Den Tref Alexanderhof 7, Hapert, 5527 EH, NL 3e Bossentocht 19 april 2020 @ 07:00 - 15:00 OC ‘t Gelevelt, Geluveldplaats 15 Geluveld, 8980 Lente wandeltocht Leveroy 19 april 2020 @ 07:00 - 14:00 Kantine SV Leveroy, Graanmolen 4 Leveroy, 6091 PN, Nederland

Wandelmarathon Zeeuws Vlaanderen 19 april 2020 @ 08:00 - 18:00 Centrum Hulst, Grote Markt Hulst, Nederland Wandelevenement Zundert 19 april 2020 @ 08:00 - 12:00 Wildertstraat 1 Zundert, 4881 MB, Nederland 18e Kiliaanwandeling 23 april 2020 @ 07:30 - 17:00 Domein De Locht, Liersesteenweg 44 Duffel, 2570 De Molse 60, 25 april 2020 Jeugdkamp De Maat Mol, De Maat 4 Mol, 2400 31ste Internationale 60KM van Merchtem, 27ste Noordwest Brabantse Heuvels-tocht - 25 april 2020 Gemeentelijke feestzaal, Drinkeling 10 Brussegem-Merchtem, 1785 Husdinetocht 25 april 2020 @ 07:00 - 15:00 Gemeenschapscentrum Berghine Dendermondsesteenweg 437 Destelbergen, 9070 Wandeltocht Hoeselt in samenwerking met Nationale Loterij 25 april 2020 @ 08:00 - 16:30 Sporthal Ter Kommen, Europaplein Hoeselt, 3730 7de Pekkerstocht 25 april 2020 @ 07:00 - 15:00 VTI Izegem, Italianenlaan 30 Izegem, 8700 Vlaanderen Wandelt 2020 Asse 26 april 2020 Sportloods Asse, Potaarde 14, Asse, 1730 Vlaanderen Wandelt 2020 Koksijde 26 april 2020 Luchtmachtbasis Koksijde Robert Vandammestraat 100 Koksijde, 8670 Walk 4 Charity 26 april 2020 @ 06:00 - 21:00 Domein De Vesten, Kanaalweg 6 Laakdal, Antwerpen 2430


In en rond Boezinge 28 april 2020 @ 07:00 - 15:00 OC Ten Vrielande, Brugstraat Boezinge-Ieper, 8904

13e Omloop Vestingstad Hulst 9 mei 2020 @ 07:30 - 17:30 Reynaertcollege, Gildenstraat 1 Hulst, 4561 WZ, Nederland

Lentetocht Torenvrienden 30 april 2020, Kantine De Warande, Bremstraat z/n, Oostham, 3945

34 Int.Aspergewandeling 10 mei 2020 @ 08:00 - 14:00 Cafe&Zaal Bergerac, Schaapsweg 24 Sint Odilienberg, 6077 CG, Nederland

Mei 2020

33ste Disteltochten 1 mei 2020 @ 08:00 - 17:00 Oscar Romerocollege, Noordlaan Dendermonde, 9200 Mergellandroute 2 mei 2020 @ 11:00 - 3 mei 2020 @ 14:00 Cafe Oud Bocholtz Pastoor Neujeanstraat 11 Bocholtz, 6351 GK 47ste Sint-Gertrudistocht 3 mei 2020 @ 07:00 - 18:00 Sportcomplex Sparta Karel de Grotelaan z/n, Landen, 3400 Oost-Vlaanderen wandelt Lentewandeling 3 mei 2020 @ 07:00 - 18:00 Sportpark “De Tramzate”, Sint Rochusstraat 32, Herzele, 9550 Lentewandeltocht Schimmert 3 mei 2020 @ 07:00 - 18:00 cafe oos heim, Klein Haasdal 6 Schimmert, 6333 AK, Nederland Woensdagtocht 6 mei 2020 @ 08:00 - 16:30 Brasserie De Driesprong, Kruinweg 3 Simpelveld, 6369 TZ, Nederland 14de Hoeverbergenwandeling 7 mei 2020 @ 08:00 - 15:00 Gildezaal Sint-Sebastiaan Oude Diestersebaan z/n, Lommel, 3920 24ste Basiel Decraenewandeltocht 9 mei 2020 @ 06:30 - 17:00 Basisschool Leernest, Kloosterstraat 3 Bachte-Maria-Leerne, 9800

Wandeltocht Massembre in samenwerking met Nationale Loterij 10 mei 2020 @ 08:30 - 17:30 Domain de Massembre Massembre 84, Heer, 5543 Boswandeltocht 10 mei 2020 @ 07:00 - 15:00 PC Mol-Sluis, St.-Bernardusstraat Mol-Sluis, 2400 SAFF Walk 13 mei 2020 @ 08:00 - 17:00 Campus Saffraanberg Luikersteenweg 371 Sint-Truiden, 3800 Midweekwandeltocht 20 mei 2020 @ 08:00 - 17:00 Café Paddock, Dorpsstraat 13 Gulpen, 6271BK 30ste Bos- en polderwandeltocht 21 mei @ 07:30 - 17:30 Gildenhuis, Partizanenstraat 1 Kapellen, 2950 Aspergetochten 24 mei 2020 Zaal Beterveld, Schoolstraat 7 Beverst, 3740 Jubileumwandeling 40 jaar Milieu 2000 24 mei 2020 @ 07:00 - 15:00 Buurthuis ’t Zand, Frederik van Eedenstraat 9, Lommel, 3920

Gerhesertocht Torenvrienden 28 mei 2020 Kantine De Warande Bremstraat z/n, Oostham, 3945 15de Sinksentocht 29 mei 2020 @ 07:30 - 15:00 Feesttent Barakken-Overheulestraat Moorsele, Overheulestraat 268 Moorsele, 8560 Liefdadigheidstocht 30 mei 2020 @ 07:00 - 15:00 GO! Basisschool Ter Duinen Rode Kruisplein 8, Hechtel, 3940 23e Tochten rond Pinksteren 30 mei 2020 @ 07:00 - 17:00 De Scheldestroom, Moleneind 77 Ossendrecht, 4641 SG, Nederland 23e Tochten rond Pinksteren 31 mei 2020 @ 08:00 - 17:00 De Scheldestroom, Moleneind 77 Ossendrecht, 4641 SG, Nederland 22ste Onnefretterstocht 31 mei 2020, Café De Koophandel Noeveren 68, Boom, 2850 Hagelandtocht 31 mei 2020 @ 07:00 - 18:00 Montfortcollege Aarschotsesteenweg 39, Rotselaar, 3110 Op onze wandelkrant website tref je de complete informatie aan van bovenstaande wandeltochten met uitgebreide parcoursomschrijving, afstanden, toegankelijkheid, openbaar vervoer, starttijden, ... . Surf hiervoor naar: https://wandelkrant.be/wandelkalender Of scan onderstaande QR-code met je mobieltje:

Wandeldriedaagse 26/27/28 mei 2020 @ 16:30 - 20:00 Brielpaviljoen, Lucien Mathijslaan Deinze, 9800 Luister live naar Radio GRK met één klik op het logo of via : https://radiogroep.be/grk/

fb.me/Wandelkrant

twitter.com/dewandelkrant

wandelkrant.be/nieuwsbrief


Ons aanbod voor verenigingen, clubs of vriendengroepen:

Wil je er zelf eens op uit trekken met je vereniging, club of vriendengroep, maar zie je er tegen aan om alles zelf uit te zoeken en te regelen? Of bots je tegen een taalbarrière op bij het organiseren van je reis? Of heb je gewoonweg niet de tijd om dit alles uit te werken van naaldje tot draadje? Dan kunnen we je een perfecte oplossing hiervoor aanbieden! Lees even verder! We bieden op maat gemaakte pakketten aan in samenwerking met onze partner BV Reizen nv (Vergunning C3297). Je gaat een fantastische vakantie tegemoet zonder zorgen, met ons als ervaren begeleiders. Dit alles kan doorgaan vanaf 30 personen. Ben je als club gebonden aan een ander autocarbedrijf, dan kan dat ook wel. Onze kleine lettertjes staan hieronder ... Wij streven 100% voor +90% tevredenheid bij de groepen die we begeleiden. Hier slagen we telkenmale ook steevast in. Onze volledig anonieme bevraging op het einde van elke reis staaft dit. Daar zijn we dan ook terecht fier op! Onze referenties: Lennikse Windheren, De Leeuwerik Landen, WSV Mol, Anjertrippers Hechtel, KWB Waterschei, Wandelgroep Waas-Pasar, Wijngilde De Brommel, ...

Ons aanbod kan voor weekends, verlengde weekends, midweeks, een week of zelfs langer. Het zijn regio’s waar we zelf kind aan huis zijn, en weten welke verblijven voldoen aan jullie noden: Nederland: Texel (Waddeneiland), Heuvelland (NL Limburg) Duitsland: Moezel (All In), Eifel, Rheingau, Sauerland, Westerland (Wiedtal), Rheinhessen, Odenwald, Kaiserstuhl Tsjechië: Zuid-Bohemen: 4**** Sporthotel Zátoň: onze TOPPER!!! NIEUW vanaf 2021: Het Reuzengebergte, tussen de grens van Polen en Tsjechië gelegen - GEEN SINGLE TOESLAG Oostenrijk: verschillende regio’s in Tirol, Salzburgerland, Karinthië of Europa’s groenste hoofdstad: Wenen. Op de Wandelkrant site staan heel wat reportages van bovenstaande bestemmingen. Surf naar https://wandelkrant.be/ om vervolgens het menu item “Reportages” aan te klikken! Ook op onze fotosite https://wandelkrant.smugmug.com/ kan je tal van fotoreportages bekijken van bovenstaande bestemmingen. Wens je meer info of een vrijblijvend gesprek? Contacteer ons dan via e-mail op info@wandelkrant.be of bel voormiddag met BV Reizen op 011/734422.

LEZERSAANBIEDING ZONNIG ZUIDERS KARINTHIË: 19-26 JULI 2020

BIJNA VOLZET - Bel 011/73 44 22 bij interesse! 2x dagreis met Mercedes luxe autocar, meerdere opstapplaatsen in B & NL. Alle inkomgelden voor bergliften, musea en natuurbelevenissen van de Kärntnercard 2020 zijn inbegrepen. De Alpe Adria Trail vormt de leidraad voor het wandelprogramma. Halfpension in het recentelijk gerenoveerde 3*** Hotel Winkler in Mühldorf. Single toeslag € 70. Vrij te volgen dagprogramma’s (wandelen of toeristisch) met 2 ervaren Vlaamse begeleiders. Fietsverhuur vlakbij ons hotel. De Drauroute (fietsroute) komt door ons dorp. In de zomer van 2021 (17 juli t/m 24 juli ) gaan we naar het Reuzengebergte, gelegen in het noorden van Tsjechië. Het hotel is exclusief voor onze groep bestemd. Wandelingen en begeleide uitstappen. Richtprijs €499 op basis van half-pension. Geen single toeslag! Meer info na de zomer van 2020 via:

> > > > Alle info op https://wandelkrant.be/aanbiedingen/ < < < < Bestel deze reizen bij BV Reizen nv Tel: 011/73 44 22 E-mail: bvreizen@skynet.be Website: https://bvreizen.be/ BV Reizen nv – Oude Heerstraat 2 – 3940 Hechtel – BTW: BE 0446.652.831 – Vergunning C 3297


Wandelen voor het eerste jaar dominant op RouteYou 2019 was een recordjaar qua wandelingen op RouteYou. Maar wat is RouteYou?

Kort door de bocht kan je stellen dat wat Youtube is voor video’s, RouteYou is voor routes. Op RouteYou kan je wandelroutes opladen, uittekenen, delen en gebruiken als afdruk, op GPS of smartphone. RouteYou maakt dus zelf geen routes, maar biedt de mogelijkheid aan individuele gebruikers, clubs en professionele organisaties om routes te creëren en aan te bieden. Naast wandelroutes kan je er ook fietsroutes, motorroutes, ruiterroutes, kanoroutes enz. maken. Maar wandelroutes waren qua creatie het afgelopen jaar voor het eerst het meest dominante type. Afgelopen jaar werden op RouteYou meer dan 117.462 extra wandelingen gemaakt en aangeboden. Dat brengt het totaal aantal wandelingen op het platform op meer dan zeshonderdduizend. Die wandelroutes liggen niet allemaal in België maar wel het merendeel ervan. Want RouteYou is een platform dat zo’n 15 jaar terug in Gent werd opgezet door Philiep De Sutter en Pascal Brackman. Daarom komt het merendeel van de gebruikers nu nog steeds uit België en Nederland. Op jaarlijkse basis werden in 2019 ruim 16 miljoen bezoeken geteld. Maar wat maakt RouteYou dan zo uniek? We vatten het hier samen in 12 punten. [1] Naast het enorme en gevarieerde aanbod aan routes, aanbod dat via een kwaliteitsproces geëvalueerd wordt, biedt RouteYou de meest krachtige routeplanner voor de wandelaar op het internet aan.

[2] Het spreekt voor zich dat je er routes kan plannen over de populaire wandelknooppunten-netwerken van de toeristische regio’s. Maar je kan ook de unieke mooiste wandelroutering gebruiken, die je langs de meest verrassende paden loodst. Daarbij gaat de voorkeur naar onverharde, autovrije paden die langs natuurgebieden en mooie landschappen lopen. Niet alleen de eigenschappen van de paden en hun omgeving spelen een rol, ook of een pad al dan niet gebruikt wordt door een route van een professionele organisatie, zoals b.v. een GR-pad, of een wandelroute van een toeristische dienst. En daar bovenop houden we ook nog eens rekening met de populariteit van een pad bij de nog steeds groeiende community. [3] Wens je echter een gekend traject in te tekenen, dan kan dat ook via de optie “wandel-kortste” die je het kortste wandeltraject aanbiedt langs meerdere via-punten. [4] Als je zelf een traject wenst in te tekenen over een grasveld of langs een pad dat nog niet gekend is door RouteYou, kan je omschakelen naar de manuele optie. Zo ben je in staat om steeds het traject in te tekenen dat jij wenst op kaart te zetten als wandeling. [5] Al die routeringsopties kan je ook nog eens in één route combineren. [6] Naast de rijke set routeringsopties, biedt de wandelrouteplanner van RouteYou nog vele kaartlagen aan die je bij het maken van je route kan gebruiken: OpenStreetmap, de topografische kaart, OpenWalkMap, luchtfoto’s, wandelknooppunten, onverharde segmenten enz. [7] Je kan ook nog eens de meer dan 2.6 miljoen bezienswaardigheden of POI ‘s (Points of Interest) aanzetten, die je kan selecteren om je routes er langs te sturen. [8] Als je klaar bent met je traject, berekent RouteYou een aantal gegevens en biedt die aan. Zoals het aantal km onverharde weg, de hoogtemeters, de verkeersdrukte langs je wandeling, de stilte (of geluidshinder), natuurlijke landschappen, bebouwde gebieden enz.

[9] Bij de route worden een set van bezienswaardigheden aangeboden. Je kan die individueel toevoegen aan je route of in één ruk op basis van criteria als aantal, afstand, eigenaar, kenmerken en thema’s. Niet tevreden? Dan kan je de niet-gewenste POI ‘s met één klik elimineren. [10] Natuurlijk maak je geen wandelroutes om die zomaar op een website te zetten, wel om die te laten gebruiken. En dat kan in tal van smaken. RouteYou biedt voor elk van je routes een overzichtsprint aan en een roadbook, dat je via een gestructureerde wegbeschrijving en kaartjes toelaat op papier de volledige wandeling af te leggen. En tevens een gids die alle info over de bezienswaardigheden langs je route in een handig formaat bundelt. [11] Ben je eerder digitaal ingesteld? Dan kom je via de QR-code op de afdruk of via tal van deelopties op de site op de mobiele web app van RouteYou. Waar je met je smartphone navigeert langs je wandeling. [12] Geïnvesteerd in een GPS-toestel? Dan krijg je bij RouteYou een op maat gemaakt traject (GPX) voor de meest populaire toestellen op de markt. Want niet alle GPS-providers spreken dezelfde gpx-taal of volgen de standaard (maar daar vertelt men meestal niet veel over). Wil je zelf RouteYou eens uitproberen? Dat kan dan zonder kosten. Want het basisgebruik is gratis. Gebruikers die de advertenties weg willen en nog een reeks extra functionaliteiten ter beschikking willen, kunnen dat voor 3 Euro per maand. En met de regelmaat van de klok zijn er in Vlaanderen her en der opleidingen. Die vind je onder: training.routeyou.com. Hier kan je direct aan de slag: www.routeyou.com.


RouteYou Plus op een rijtje: • Als je inlogt kan je de RouteYou website en de MyRouteYou App advertentievrij gebruiken. • Een 30% snellere website. • Extra kaartlagen gebruiken zoals Google Maps, Satellite, Streetview, OpenCycleMap, OpenWalkmap (zie foto’s links). • Routes oploaden mét bezienswaardigheden. • Routes samenvoegen. • Routes omdraaien via de RoutePlanner of via de routepagina. • Referentieroutes oproepen.

• Via de routepagina een ander startpunt kiezen voor een route. • Een route splitsen. • De afstand van de POI ’s tot je route kiezen bij een POI push. • Een route opladen en een bestaande route overschrijven met behoud van een stabiel Routeld. • Onbeperkt gebruik maken van de “Go To” routering op de MyRouteYou Mobile App. • Onbeperkt gebruik maken van de “Round Trip” berekening op de MyRouteYou Mobile App.


Wandelen in Groot-Brittannië

Rond het sprookjeskasteel Belvedere Castle Op een grijze zaterdag in september besloten we te gaan wandelen. Ik had al heel vaak de wegwijzers naar Haldon Forest zien staan langs de A38 nabij Exeter en we besloten eindelijk om eens te gaan zien of dit een leuke plaats was voor een wandeling. We namen onze picknick mee, de DSLR-camera en met onze wandelschoenen in de auto vertrokken we vol goede moed. Ik had een rustige wandeling in een mooi bos met holle paden en paddenstoelen langs de kant met verre zichten over de Exe estuary in gedachten. Met loofbomen en dennenbomen waar ik de dennengeur kon opsnuiven en waar de frisse wind me vleugels zou geven! Helaas, niets was minder waar! Ja, er waren dennenbomen maar dit was niet de ‘romantische, idyllische’ wandeling die ik voor ogen had. We volgden de wegwijzers en al gauw bleek dat we op een plek van massatoerisme terechtgekomen waren. Twee, neen, drie enorme parkings, waar we bijna geen plaats vonden (en waar we ook moesten betalen) en zeer veel gezinnen met kinderen en honden, fietsen,

mountainbikes etc… Niet meteen mijn idyllische rustige wandeling dus. Mijn gezicht sprak boekdelen en al gauw besloten we om verder te rijden. Er moet toch ergens een kleine parking zijn met een paar bomen voor die mooie wandeling. Dan maar de buurt ontdekken per auto! Kan ook leuk zijn! We reden de parking uit en namen de weg die niet terugleidde naar de snelweg, maar verder het binnenland in. Kleine weggetjes, met mooie zichten op de estuary. Vele bochten en plots, een kasteelachtige formatie aan onze rechterkant. Whaaat?? Natuurlijk waren we er al voorbijgereden … Daar wil ik gaan kijken, en wandelen! En ook picknicken want nu had ik natuurlijk al honger. We reden nog even door en vonden een plaatsje om terug te draaien en even later parkeerden we op de parking net voor het kasteeltje. Ooh wat was het hier mooi en rustig. Snel even over de berm gaan kijken en inderdaad, hier stond een kleine picknicktafel en verderop een prachtig gebouw met een tuin en een wandeling! YES!!

Na de picknick in het tuintje stapten we naar het kasteel. Dit ligt opmerkelijk hoger en al snel zien we een wegwijzertje met ‘The Walk’. Ja, dat kan dus niet misgaan! Tijdens dit mooie wandelingetje worden we rond het kasteeltje geleid.

Het informatiebord aan de parking vertelde ons dat dit ‘Belvedere Castle’ was. En wat een mooie zichten eromheen, en hoe rustig, echt de wandeling die ik wou!! We genoten echt van dit kleine juweeltje, we wandelden onder de bescherming van de bomen. Hoe mooi moet het hier wel niet zijn op een zomerse, zonnige dag. Er stonden heel wat verschillende soorten bomen en planten en het padje was rustiek en aangenaam om over te wandelen.


Eindelijk boven aangekomen staan we dus voor het kasteeltje. We wandelden rond het gebouw en al snel merkten we op dat er maar drie gevels waren, oohh, wat een prachtige constructie zeg. Gewoon subliem. Drie muren, drie deuren, drie torentjes, en vele ramen en zo’n fantastische locatie, bovenop een heuvel, met zicht op de estuary. Ik kan zelfs Exmouth zien! En ook de zon kwam even door de wolken piepen! Wat een geweldige vondst zeg. We genoten dan ook echt van onze kleine wandeling en het feit dat het hier zo mooi en rustig is. Bij thuiskomst zijn we natuurlijk meteen deze locatie gaan opzoeken om wat meer informatie te hebben en wat blijkt, je kan hier overnachten, en je trouwfeest houden, geweldig toch? Belvedere Castle, of ook bekend als Lawrence Castle, werd gebouwd in 1788 en is gelegen op 244 m boven de zeespiegel met panoramische zichten op de Exe vallei en het Devoniaans landschap (zie foto hieronder).

Het kasteel kostte indertijd £2000-3000 om te bouwen en het werd geïnspireerd door Shrub Hill Tower in Windsor Great Park. Het monumentaal kasteel kwam in verval en werd in 1994 gerestaureerd door de Devon Historic Buildings Trust. De tijdloze elegantie van de verfijnde architectuur met sierlijk pleisterwerk, gotische ramen en deuren, mahonie vloer en stenen, vrijdragende draaitrappen werd prachtig gerestaureerd en bewaard.

Haldon Forest Park

Haldon Forest is gelegen op 15 minuten van Exeter en omvat 3500 aren bosland. Open 364 dagen per jaar en met kilometers aan paden voor wandelaars, lopers, fietsers en paardrijders is er zeker iets voor iedereen. Haldon Forest Park, Kennford, Exeter, Devon, EX6 7XR

Reisinformatie

Vanuit Folkestone, Eurotunnel is het 4u25min rijden tot aan Haldon Forest Park.

De tuinen zijn elke dag van het jaar open voor het publiek en het kasteel is open elke zondagnamiddag en op Neem zeker ook een kijkje op Anja’s feestdagen van 14 tot 17 u van Pasen YouTube kanaal Ophelia Talks waar tot september. Hier komen we zeker +40 Walking Video’s op je wachten : nog eens terug! https://www.youtube.com/playlist?li st=PL4OqcRdj5PUV77L6PvFPaII2k Tot de volgende keer G102RBH6

Anja xxx

Belvedere Castle

Higher Ashton, Nr Dunchideock, Exeter, Devon, EX6 7QY http://www.haldonbelvedere.co.uk/


BENELUX WANDELROUTE VAN HET JAAR 2020 - SHORTLIST Drie kandidaten zijn nog in de race voor de verkiezing 3. Nieuw Waterliniepad van de Wandelroute van het Jaar 2020. Op zaterdag 15 februari aanstaande, tijdens de eerste dag van de Fiets- en Wandelbeurs in Gent, reikt de jury de begeerde trofee uit aan de winnaar. De winnaar zal de “Romeinse Limeswandelroute” opvolgen, die was Wandelroute van het Jaar 2019. In willekeurige volgorde zijn dat:

1. Gilbert van Schoonbekepad (De Wandelmaker).

Het nieuwe Waterliniepad is een Lange Afstand Wandelpad (LAW) langs twee voormalige verdedigingslinies: de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De wandelingen zijn doordrenkt van historie en brengen je door (toekomstig) UNESCO werelderfgoed. En hoewel je altijd dicht bij de randstad bent, loop je continu door prachtige natuur. Het nieuwe pad voegt twee bestaande paden, het ‘oude’ Waterliniepad en het streekpad Stelling van Amsterdam samen tot één aantrekkelijke route. Dat zorgt voor 350 km wandelplezier langs talloze forten, fraaie vestingstadjes en nieuwe natuurgebieden. Info: www.wandelnet.nl/waterliniepad.

Gilbert van Schoonbeke (°1519) heeft als stedenbouwkundige het gezicht van Antwerpen in belangrijke mate bepaald. Hij zou van keizer Karel toestemming gekregen hebben om in het Nederlandse Veenendaal grondstoffen zoals turf te halen, nodig voor de uitbreiding van Antwerpen. In 2019 werd zowel in Antwerpen als in Veenendaal zijn vijfhonderdste geboortedag gevierd. Tevens werd het Gilbert van Schoonbekepad ontwikkeld, dat in 244 km Antwerpen met Veenendaal verbindt. Deze afwisselende wandelroute is niet bewegwijzerd maar in twee richtingen beschreven en van kaartjes en veel achtergrondinfo voorzien. De Wandeltrofee is een initiatief van de Fiets- en WanDe vierdelige pdf-wandelgids, samen met de bijbehorende delbeurs. Deze vindt plaats op 15 en 16 februari 2020 in Flanders Expo in Gent en op 28 en 29 februari en 1 maart gpx-tracks is te downloaden via www.wandelmaker.nl. 2020 in de Jaarbeurs Utrecht.

2. Streek-Grote Route pad Waas- en Reynaertland. Deze grensoverschrijdende, 175 km lange streek-GR loopt van de stad Lokeren (provincie Oost-Vlaanderen) via Beveren (dezelfde provincie) naar de stad Hulst in de Nederlandse provincie Zeeland. Na 20 jaar werd de route volledig vernieuwd en uitgebreid met heel wat nieuwe natuurgebieden. De route is niet alleen 73 km langer geworden, het traject tussen Lokeren en Temse is helemaal nieuw. En het oude parcours is op veel plaatsen grondig hertekend. Het pad is daarenboven nu in beide richtingen beschreven. De nieuwe gids telt 134 pagina’s, tegenover 88 voor de oude. Info: www.groteroutepaden.be/nl/nieuws/312/nieuwevossenstreken.html (ook met gpx)

Voor tickets aan 5 euro in voorverkoop - dus met 4,5 euro korting - surf naar: fietsenwandelbeurs.be/ticketshop/wandelkrant Meer info over de Fiets en Wandelbeurs: zie www.fietsenwandelbeurs.be. Ook de Wandelkrant zal er staan te Gent! Breng ons zeker eens een bezoekje en neem er deze gratis Wandelkrant mee! En de winnaar is ... :


Het Wiedtal − Kom naar beneden! Het Wiedtal ligt midden in het Natuurpark Rhein-Westerwald tussen de wandelroutes WesterwaldSteig en RheinSteig. Rondom het meanderende riviertje de Wied vinden recreatieve wandelaars de perfecte omgeving voor een geslaagde wandelvakantie. Met de ‚Wied-Radweg‘ heeft het Wiedtal ook een prachtige fietsroute van 100 km. We kijken uit naar uw komst! Vraag nu gratis informatiemateriaal en de nieuwe vakantiemagazine aan.

Foto: Pacek

Touristik-Verband Wiedtal e.V. • info@wiedtal.de • www.wiedtal.de • Neuwieder Straße 61 • D-56588 Waldbreitbach • Tel.: +49 (0)2638 4017


Wandelen doe je met je vijf zintuigen! Of met je vier…?

Blind door Gran Canaria´s botanische tuin

Ook de inheemse wilde olijfboom staat in de ranking van TOP klimbomen.

Victor (8 jaar) en Nora (10 jaar) zijn broer en zus. Nora is ziende. Victor is blind. Ze komen uit het heuvelachtige Hageland en hebben op Gran Canaria een tweede thuis gevonden. Als geboren avonturiers schrikt geen enkele buitensport hen af. Niet alleen pronken er sporten als skiën, fietsen en muurklimmen op hun indrukwekkende palmares; Nora en Victor beheersen ook de nobele kunst van het bergwandelen! Ze houden vooral van moeilijke paadjes waarbij ze moeten klimmen en over beekjes kunnen springen. Een waterval en gladde, steile hellingen waar je met je natte poep kunt afglijden, zijn voor Nora een meerwaarde. “Hoe vettiger, hoe prettiger”, giert ze het uit als ik haar vraag naar haar “ideale wandeling”.

Sofie Hendrikx

De honden op het Sint-Ana plein.

De oude wijk Veguete met prachtige bewerkte oude portalen.

Tijdens hun laatste bezoek aan Gran Canaria werd het bergachtige hart van het eiland geteisterd door zware bosbranden. Zelfs nu, maanden later, ruikt het getroffen gebied nog steeds naar verbrand varkenshaar en mijden sommige wandelaars de schilderachtige paadjes van weleer.

Op een bloedhete augustusdag kiest de familie van Nora en Victor dan ook voor een wandeling in het ravijn van Guiniguada, in het noordoosten van Gran Canaria, ver weg van de bosbranden. Deze kloof met zijn torenhoge rotswanden herbergt een weelderige vegetatie die de wandelaars zintuigen


als muziek bespeelt. De naam Guiniguada is een sappige tongbreker die nog uit de tijd van de oerbewoners stamt, van ver vóór de Spaanse conquista. De kers op de taart is de Botanische tuin van Viera y Clavijo. Deze herbergt een labyrint aan paadjes die bezoekers langs de steile rotswanden en door het vruchtbare Guiniguada-ravijn leiden. Op de Canarische eilanden zijn er verschillende hoogteniveaus en tegen de rotswanden van dit ravijn heeft men de planten gegroepeerd die oorspronkelijk elkaars metgezel zijn in de vrije natuur. We starten onze tocht bij het hoogste punt waar een “mirador” oftewel uitkijk, ons een eerste indruk geeft van de dimensie van de tuin. Terwijl wij kijken, klapt Victor in zijn handen om de weidsheid te kunnen inschatten door het luisteren naar de echo. We laten het gekakel van de wereld achter ons en spitsen onze oren voor het lentelied dat de natuur ons biedt. Telkens als we bij de afdaling een splitsing naderen, laten we de keuze aan het lot over. Meestal laten we ons leiden door de zon als ze ons verleidt haar te volgen. Op een warme zomerse morgen wijst het kompas steevast naar het zuidoosten. Als de lieve Victor tijdens de afdaling naar mijn hand zoekt, bied ik hem deze met plezier aan. Victor wandelt het liefst met een “buddy”, aan een handje. Zijn vrije hand zet hij in voor zijn “beschermhouding”. Hij buigt namelijk zijn elleboog en houdt de palm van de arm en hand voor zijn kin op zo’n 20 cm vanaf zijn lichaam. Als ik vraag hoe hij deze afstand inschat, antwoordt Victor dat hij zich inbeeldt een lange Pinokkio-neus te hebben. Als ik erna even google naar “hoe lang is Pinokkio´s neus?”, blijkt dat deze inderdaad 20 cm is. Obstakels als takken en bladeren ketsen af tegen de rug van zijn hand. Tijdens de afdaling zijn we in het thermofiele woud waar de rijke, geurende ondergroei Victor zijn geurreceptoren op volle toeren doen draaien. Ruikend aan planten en bloemen probeert hij samen met zijn zus de inheemse varianten te onderscheiden en te linken aan hun verwanten in hun verre België. Beiden zijn goede leerlingen.

Treehugging met de eeuwenoude drakenbomen.

De reuzenhagedissen hebben hun thuis in het ravijn.


Op hun jonge leeftijd is hun geheugen als een spons die alle plantennamen gulzig opneemt. Hungry for knowlegde en klaar om een eigen gidskaart te verwerven. In het hart van dit botanische paradijs ligt een drakenbos waar eeuwenoude drakenbomen een natuurlijke speeltuin bieden. Volgens Nora voldoet de drakenboom aan alle eisen die ze aan een klimboom kan stellen: hoog, groot en met vele stevige vertakkingen. Ook Victor maakt zich ongeremd op voor een klim. In een mum van tijd zit de hele familie hoog en droog in de boom, dartel als aapjes hangend aan een stok. Er volgt ook nog een sessie “tree hugging” want de knobbelige bast van deze boom nodigt ons uit hem te omhelzen en zijn geschiedenis te lezen. Enkele vandalen hunkerden echter naar zelfontmaskering en hebben hun namen in de bast gekerfd. Nora is een ware natuurliefhebster en een kras in de boom, is een kras op haar ziel. De drakenboom heeft geen jaarringen, hij is hol. Als Victor op de stam klopt, klinkt er

dan ook een laag, duf en donker geluid. In het diepste punt van het ravijn is er geen zuchtje wind. De Afrikaanse zon brandt er genadeloos op onze tere, Belgische huid. De geconditioneerde reuzenhagedissen daarentegen doen zich tegoed aan haar gloeiende warmte en wachten op een wandelaar die hen een stukje fruit toegooit. De legende zegt dat wanneer je hun staart aanraakt, de hagedis deze afgooit. Maar er is niemand in ons gezelschap die zich ertoe waagt. Als we een open ruimte naderen die omringd en opgeluisterd wordt door oude Canarische palmbomen, haalt Nora diep adem. Ze geniet van de Canarische lucht die haar longen vult. “Ze bollen op, net als een zak chips in het vliegtuig”, voegt Victor toe en doet haar tegelijkertijd na. Vervolgens haalt hij zijn Daisy speler uit, drukt op “record” en vraagt ons allen om zo luid mogelijk te klappen. Ons daverend applaus weerkaatst tegen de echoënde rotswanden die Victor niet ziet maar wel hoort. Het opgeslagen geluid is een

souvenirtje aan de imposante rotswanden, voor later als hij terugblikt op dit vakantie-moment. De zinderende zonnegloed zweept ons op als we, na ons vertier aan de fonteinen en plassen in het diepste van de tuin, de klim naar de bergkam weer inzetten. Victor en Nora zijn als Superman en bij deze eindspurt kan zelfs kryptoniet hen niet tegenhouden! Ieder mens zou van de natuur moeten kunnen genieten zoals kinderen het doen: zorgeloos, ongeremd en met al hun zintuigen. En als er één zintuig ontbreekt, dan steken de andere vier een tandje bij zodat de natuurbeleving even intens en onversneden blijft! Muchas gracias a todos! P.S.: Bij deze wil ik Nora en Victor van harte bedanken voor hun medewerking. Zonder hun hulp was het nooit gelukt! Hun mama heeft de mooie foto´s gemaakt die de tekst verfraaien. Ere wie ere toekomt!

Lees nog veel meer over Gran Canaria gekruid met tal van foto’s op onze wandelkrant blog: https://wandelkrant.be/Gran-Canaria

Mogán Verde: jullie nederlandstalige privé-gids op Gran Canaria! Mogán Verde is een firma van duurzaam toerisme die hoofdzakelijk privé-wandelingen aanbiedt in het ruige hinterland van Gran Canaria. Dit betekent dat jullie samen met jullie par-

ter, familie of vrienden op pad gaan en wij gidsen, passen ons volledig aan aan jullie wensen. Jullie kunnen een wandeling uit het aanbod op de website kiezen of een wandeling op maat laten maken. We werken uitsluitend met officiële gidsen en met Spaanse passie delen we onze kennis over de lokale flora en fauna, geologie en het culturele- en etnografische patrimonium. Hierdoor wordt het patrimonium opgewaardeerd en leveren we een bijdrage aan de diversificatie van het toeristische aanbod op Gran Canaria: onze missie. Eén keer per week is er een groepswandeling (´s maandags) waarbij we in kleine groepjes tot 10 wandelaars op pad gaan. Deze wordt steevast met een lokaal tapas-menu afgesloten. Mogán Verde stelt ook wandelvakanties samen, zowel voor particulieren als voor verenigingen en reisbureaus. Met

behulp van verschillende bouwstenen als wandeltochten, transport, lunch, verblijf creëren we samen de ultieme op-maat-gemaakte wandelvakantie! Ik kijk er alvast naar uit jullie het andere gezicht van Gran Canaria te laten zien! Hasta pronto, Sofie Website: https://www.moganverde.es/

E-mail: mogan.verde@gmail.com Tel: 0034 653 73 77 73


Foto 1

Foto 2

Foto 3

Foto 4

Foto 5

Foto 6

Foto 1: De drakenboom is de klimboom bij uitstek. Foto 2: De wortels van de inheemse wilg zoeken de verfrissing van de beekjes.

Foto 3: Picnic aan de rand van de botanische tuin. Foto 4: De reukzin detecteert het inheemse Johanneskruid.

Foto 5: De schors van de inheemse drakenbomen is getekend door hun eeuwenoude bestaan. Foto 6: Langs het geplaveide pad dalen we de ravijn van Guiniguada af


Dijon: wandelen in en rond het hart van de Bourgogne

Tekst & foto’s: Gilbert Roels.

Foto 1

Dijon doet meteen verschillende belletjes rinkelen: mosterd, peperkoek, cassis, gastronomie en bovenal wijn. Want deze metropool met zowat 260.000 inwoners is de hoofdstad van zowel het departement Côte-d’Or als van de regio Bourgogne-FrancheComté en ideaal vertrekpunt om de Route des Grands Crus te verkennen.

Dat je door de wijngaarden mooie wandelingen kan maken, weet elke wandelaar die naam waardig. Minder bekend is echter dat de metropool Dijon en zijn omgeving heel veel wandelmoois te bieden heeft. Het verschijnen van een nieuwe wandelgids was voor ons dan ook de aanleiding voor een verkenning ter plaatse.

Een 60 km lange route die zich uitstrekt Petites Randonnées van Dijon over Nuits-Saint-Georges In 2018 verscheen de nieuwe en Beaune tot Santenay. (Franstalige) topogids “Dijon métropole… à pied”. Met niet Wie Bourgogne met geschiedenis minder dan 37 wandelingen verbindt, denkt onvermijdelijk aan en rondwandelingen (“Petites de hertogen van Bourgondië. Met Randonnées”) in en rond Dijon. ronkende namen als Jan Zonder Op één na zijn alle wandelingen in Vrees, Filips De Goede, Maria van het geel bewegwijzerd. De afstand Bourgondië en nog vele andere. varieert tussen 2 en 16 km; de moeilijkheidsgraad van zeer licht En zo belanden we meteen bij de tot licht, gemiddeld en moeilijk. Bij sterke historische band tussen Dijon gemiddeld en zeker bij moeilijk moet en Nederland en Vlaanderen als er vaak stevig wat geklommen worden, voormalig deel van het hertogdom met soms avontuurlijke passages en Bourgondië. paden over en tussen de rotsen.

Wij gingen de PR 26 “En Chaumont” verkennen, een gemiddelde petite randonnée van 10,5 km. Maar verkenden uiteindelijk een combinatie van drie petites randonnées. Namelijk de PR 25 “Sentier du Réservoir de la butte Chaumont” (8,2 km) en de PR 27 ”Circuit des Trois Fontaines”. Laat ons beginnen met de PR26. We parkeren op de laatste parking langs de départementale 905 aan het meer van Kir, gevormd door het riviertje de Ouche dat door Dijon stroomt. We steken de straat over en onder de spoorwegviaduct bevinden we ons al meteen op punt 4 van het wandelpad. We volgen het pad parallel met de spoorlijn en weg van het meer. Kort nadat we de Combe-Valton laan hebben overgestoken, begint het pad te stijgen en wordt het een stuk avontuurlijker en rotsachtiger (foto 2). Op punt 5 gekomen besluiten we niet terug af te dalen naar de vallei van de Ouche maar een suggestie uit de gids te volgen. Ter hoogte van de Combe


(= holte) Genelet is er een afkorting mogelijk naar punt 6 in Plombières-lès-Dijon. Om zo een ietwat nutteloze afdaling en dito klim te vermijden. Maar blijkbaar zijn we iets teveel rechtsaf gegaan in plaats van schuinrechts af te slaan. Volgens plan moeten we aan het kerkhof van Plombièreslès-Dijon uitkomen maar dat is onvindbaar. Wel bereiken we (langs een mooi pad) een open vlakte. Geen paniek want de gele markering van het pad is duidelijk zichtbaar. En zo te zien loopt hier ook nog een streek-GR (foto 3) Wat we niet weten is dat onze PR26 hier samenloopt met de PR25. We volgen nietsvermoedend de gele strepen tot aan een drukke verkeersweg. Waar geen spoor van terug te vinden is op het kaartje in onze topogids. Wat bladeren in de gids maakt al vlug duidelijk dat dit de départementale 871 is en dat we in feite op het parcours van de PR25 zijn belandt. Geen probleem, want als we die volgen richting de gemeenten Daix en Tallant, belanden we automatisch terug op het circuit van de PR26. Onze nieuwe PR25 blijkt landschappelijk best mooi en voert ons door velden van zonnebloemen (foto 1) naar en door het dorp Daix. Na het oversteken van de Nationale 274 loopt ons pad verder langs de rand van Fontaine-lès-Dijon, een dichtbevolkte voorstad van de metropool. Na nogmaals de D871 van deze morgen te hebben overgestoken, komen we eindelijk in de buurt van Talant, waarvan de oude dorpskern midden in een groene oase ligt. Tijd dus om ons lunchpakket aan te spreken. Onze

PR loopt hier nu voor een stuk samen met de PR27 Circuit des Trois Fontaines. Meermaals duidelijk bewegwijzerd via wegwijzers (foto 4) en hier zien we ook voor het eerst de wegwijzers van onze PR26 “En Chaumont”. We genieten hier hoog boven de vallei van de Ouche van het uitzicht over het meer van Kir. En bewonderen meteen de Onze-LieveVrouwekerk van Talant, een der eerste gotische kerken van het hertogdom Bourondië (foto 5). Een steil afdalende rotspad brengt ons wat verder aan de “Fontaine des Fées” (foto 6) Een mooi in wasbekken vorm aangelegde bron uit 1770. Volgens ons boekje een geliefkoosde pleisterplaats voor padden, salamanders en andere sprookjeswezens. Waar door de extreme warmte en droogte niets van te merken is. We sluiten af met een dalend pad en bereiken zo, nog eens onder het spoorwegviaduct door, onze parking aan het meer van Kir. Les van de dag: een topogids is een handig instrument maar In Frankrijk gebruik je daarbij ook best een degelijke, up-to-date stafkaart.

Ornithologische wandelingen

Een tweede gids is de “Petit Guide de Randonnée ornithologique en Côte-d’Or”. Een uit 2014 daterende gids met 16 wandelingen voor de liefhebbers van de natuur en de wondere wereld der vogels. De wandelingen liggen verspreid over zeven gebieden van de Bourgogne: de Châtillonnais, de Auxois, het park van de Morvan, de Côte & Arrière-Côte,

Foto 3

Foto 2

Foto 4


het noorden van Dijon, de vlakte en de vallei van de Saône en het stedelijke Dijon. Ook hier varieert de moeilijkheidsgraad van licht over middelzwaar naar moeilijk. En de afstanden van 2,2 tot 11 km. Wij opteren in de namiddag voor de 8,5 km lange wandeling “La coulée verte et le lac Kir de Dijon”. Vlot bereikbaar juist naast onze parking aan het Kir meer.

Wandeling van de Chouette Foto 8

De wandeling loopt helemaal rond het Kir meer (foto 7) en volgt dan verder de Ouche tot bijna in het centrum van Dijon om aan het Eenden-eiland langs het kanaal terug te keren naar het meer. Een verrassend groene wandeling. En voor wie een van de parkings langs het meer gebruikt, mooi te combineren met een middagstop in het centrum van Dijon.

Deze stadswandeling van 3,5 km (die ook opgenomen is in de hiervoor beschreven PR-gids) is de ideale manier om Dijon en zijn vele bezienswaardigheden te verkennen. Zeker sinds het aantal voetgangerszones de jongste jaren gevoelig is toegenomen. Waar het plein voor het paleis van Foto 9 de hertogen van Bourgondië vroeger een parkeerplaats was, is het nu een majestatisch en vooral ’s avonds feeëriek plein.

Onze gids tijdens de wandeling is het uiltje, in het Frans “la chouette”. De wandeling dankt immers haar naam aan het beeldje in de muur van de Onze-LieveVrouwekathedraal in de gelijknamige “Rue de la Chouette”. Het beeldje van de uil strelen met de linkerhand (de hand van het hart), zou geluk brengen. Wie het parcours wil volgen, volgt gewoon het driehoekig metalen plaatje in de straten en op de voetpaden (foto 8). Foto 5

Het circuit voert langs 22 interesse-punten, eveneens aangeduid met een uil-plaatje en een nummer (foto 9). Een paar van de 22 interessante plaatsen langs het parcours zijn de Darcy-tuin, de Porte Guillaume, de markthallen, de Place François Rude, de Notre Dame kathedraal, de Square des Ducs, het museum voor schone kunsten, het paleis van de hertogen en de staten van Bourgondië (foto 10), de toren van Filips de Goede, die de moeite loont om te bestijgen (foto 11), en de Place de la Libération (foto 12).

Foto 6

Voor wie de stad nog uitgebreider wil verkennen, zijn er drie bijkomende rondwandelingen, eveneens aangeduid met het bekende uiltje. Het zijn de Boucle Rousseau, de Boucle Zola en de Boucle Moïse.

Foto 7

Foto 10


Info & documentatie De algemene site van de toeristische dienst van Dijon is www.destinationdijon.com. Wie meer informatie wil over de regio Bourgogne-Franche-Comté, kan terecht op de site www.bourgondie-toerisme.com. De PR-gids “Dijon métropole… à pied” is verkrijgbaar bij de toeristische dienst of via de VZW Grote Routepaden. De gids “Petit Guide de Randonnée ornithologique en Côte-d’Or”, uitgegeven bij LPO, is verkrijgbaar bij de dienst voor toerisme van Bourgogne-Franche-Comté of is te downloaden via: https://cote-dor.lpo.fr/IMG/pdf/reedition_2019_pgro_bdef.pdf De gids “Parcours de la Chouette” is te verkrijgen bij de toeristische diensten van Dijon en van Bourgogne-FrancheComté. Tijdens onze reportage verbleven wij in het uitstekende, historische hotel Philippe le Bon in het centrum van Dijon. www.maisonphilippelebon.com/fr/hotel-restaurant-dijon

Foto 11 Waar het plein voor het paleis van de hertogen van Bourgondië vroeger een parkeerplaats was, is het nu een majestatisch en vooral ’s avonds feeëriek plein:

Foto 12

Zich verplaatsen in het centrum van Dijon kan zonder problemen te voet. Bewoners zowel als toeristen kunnen daarnaast gebruik maken van het gratis openbaar vervoer aangeboden via de pendelbusjes van Divia City. Info: www.divia.fr/page/city.


Foto 1

Vier dagen door het Bergisches Wanderland

Volgens de statistieken van de Duitse Dienst voor Toerisme is de deelstaat Rheinland-Pfalz de populairste bestemming voor Belgen. En met Eifel, Moezel, Rijn, Ahr, Hunsrück, Westerwald, de Pfalz en nog veel meer sowieso ook de populairste wandelbestemming. Nordrhein-Westfalen is de op één na populairste bestemming en heeft met het Nationaal Park Eifel een grote wandeltroef in handen. De jongste jaren doet Nordrhein-Westfalen echter ernstige inspanningen om het wandelaanbod uit te breiden. De Natursteig Sieg is daar een mooi voorbeeld van.. Een andere belangrijke nieuwe speler in het wandellandschap is het Bergisches Land. Juist over de Rijn gelegen, tussen de noordzuidlijn gevormd door Düsseldorf, Leverkusen, Keulen en Bonn. Een gebied dat in het verleden vooral gekend was omwille van zijn industrie. Met de “Bergische Drei”, de steden Wüppertal, Remscheid en Solingen als meest bekende namen. En nu eerder bekend is voor zijn industrieel erfgoed, gekoppeld aan veel natuurschoon. In 2012 ontwikkelde “Das Bergische” (de toeristische dienst van het Bergisches Land) de 258 km lange Bergischer Weg. Een jaar later opende de weg officieel en wat later kwam de Bergischer Panoramasteig erbij, een 244 km lange rondwandelweg. Juni 2019 was warm, zeer warm zelf. Wat ons niet belette om van elke wandelroute twee etappes te gaan verkennen.

Reportage: Gilbert Roels, foto’s: Jan Teugels.

De twee routes vormen, samen met de Natursteig Sieg, drie routes die door een gevarieerd, open cultuur- en natuurlandschap ten noorden van het Westerwald lopen. Door de talrijke verbindingswegen en extra thematische paden, ontstaat zo in dit deel van Noordrijn-Westfalen een compleet netwerk van kwaliteits-lange afstand-wandelpaden.

Geschiedenis

De originele Bergischer Weg dateert uit 1935 en is ontworpen door het Sauerländisches Gebirgsverein (SGV), dat nu nog steeds bestaat. Het pad liep van Essen in het Ruhrgebied naar Königswinter aan de Rijn, over een afstand van 137 km. Het SGV staat nu nog altijd in voor de bewegwijzering van de route. De huidige route heeft dezelfde start- en aankomstplaats maar is 258 km lang en verdeeld in 13 etappes. De Bergischer Panoramasteig, eveneens in 2013 geopend, is een nieuwe rondwandelweg van 244 km, ontworpen door het natuurpark Bergisches Land. De weg is ingedeeld in 12 etappes en loopt meestal in het hoger gelegen gedeelte van het middengebergte Bergisches Land. De Panoramasteig begint en eindigt in Ründeroth. Maar kan, omdat het een rondwandelweg is, op elk etappepunt aangevat worden. Zoals in Wipperfürth, Morschbach, Nümbrecht of Lindlar. De Bergischer Weg en de Panoramasteig zijn in beide richtin-


gen bewegwijzerd. Bijkomend zijn er tevens heel wat aanloopwegen en thematische wandelpaden die aansluiten op hoofdroutes. En in sommige etappeplaatsen, zoals Lindlar; heeft de toeristische dienst een heel netwerk aan thematische paden ontwikkeld.

hier deze in 1897 geopende spoorwegviaduct. Nog steeds de hoogste van Duitsland en vandaag nog steeds druk gebruikt. Via de verbindingsweg gaat het opnieuw steil omhoog naar de hoofdroute van de Bergischer weg. Tot in Burg blijft het pad nu, over een afstand van circa 6 km, op en neer door het bos slingeren. Met af en toe een uitzicht over het Wuppertal. We lopen hier voor een stuk over het historische SoDe Bergischer Weg: Grafräth - Burg De eerste dag hebben we, na een 250 km lange vroege och- linger Klingenpfad, (foto 3) een 70 km lange rondweg uit de tendrit vanuit Vlaams-Brabant, in het Gräfrather Hof in het dorp Gräfrath (stadsdeel van Solingen) afspraak met Holger Piwowar van Die Bergischen Drei, het toerisme-verband van de steden Remscheid, Solingen en Wuppertal. Om samen te ontbijten en de praktische aspecten van onze vierdaagse te overlopen. Vandaag staat de vierde etappe van de Bergischer Weg op ons programma. Welgeteld 23,3 km van Gräfrath naar Burg. Nog voor de start krijgen we het gezelschap van Tobias Kelter van de Naturarena Bergisches Land. Samen met Tobias, vandaag onze wandelgids, vertrekken Jan en ik voor een eerste wandelbelevenis in het Bergisches Land. Eerst nog even een halt houden bij een overzichtskaart (foto 1). Al snel wordt duidelijk wat ons te wachten staat: voortdurend op en af over overwegend brede bospaden. Volgens Outdooractive, een site waar ik vaak op vertrouw, krijgen we 878 stijgende en 980 dalende meters te verwerken. Wat niet weinig is, zeker bij een temperatuur van om en bij de 35 graden. Over de Gräfrather Heide en voorbij aan een oude watertoren, dalen we af naar de Wupper, die we via de Teufelsbrücke oversteken. Niet voor de laatste keer want de Wupper is de rode draad in deze etappe. We lopen langs het pedagogisch woudcentrum Burgholz en zigzaggen dan verder, op en af, hoog boven het Wuppertal. Bijna altijd Foto 3 in het bos, op uitzondering van de huizen van Greuel en Möschenborn. We volgen een tijdje de Morschbach, kruisen periode 1933-1935. Genoemd naar de bekende messen- en twee verkeerswegen en dalen parallel met de B229 af naar scharenindustrie van Solingen. Ook in Vlaanderen had elke de Wupper. Nu volgt weer een steile zigzagklim tot we langs huismoeder die naam waardig wel een mes uit Solingen. En een aanloopweg afdalen naar het Haus Müngsten, een café- ook in ons welkomstpakket mocht een vlijmscherp Solinger restaurant ondergebracht in een voormalig industrieel ge- aardappelmesje niet ontbreken. Duidelijke wandel-wegwijbouw. Perfect voor een (late) middagpauze en een uitzicht zers (foto 4) tonen ons de weg naar Burg, het einddoel van over het hoogtepunt van deze etappe: de Müngstener Brücke (foto 2). Welgeteld 107 meter boven de Wupper pronkt

Foto 4

Foto 2

deze dag. Aan de voet van de burcht, worden we opgewacht door David Bosbach van Das Bergische, die ons terug naar onze startplaats in Gräfrath en het gelijknamige hotel voert. We sluiten de dag af met een avondmaal in het Gasthaus Klosterbräu. En achteraf praten we nog wat na op een van de terrasjes van het mooie en supergezellige marktplein van


Grafräth. Conclusie van de eerste dag: mooi maar zwaar pad met spijtig genoeg wat teveel brede boswegen en met weinig uitzichtpunten. Wel top voor liefhebbers van boswandelingen.

De Bergischer Weg: Burg - Altenberg

Na een weldoende nachtrust worden we naar Burg gevoerd, waar we boven aan Schloss Burg, het voormalige kasteel van de graven van Berg, starten voor etappe 5 van de Bergischer Weg. Ruim 28 km lang en met meer dan 1000 hoogtemeters. Het einddoel is religieus: de dom van Altenberg. Gezien de temperatuur vandaag gaat oplopen tot 37 graden, beseffen we al vlug dat crisismaatregelen zich opdringen. Geen begeleiding vandaag, dus spreken we af dat iemand ons eventueel komt oppikken aan het stuwmeer van Diepental na 18 km. Na een mooie weg langs de Wupper volgt er eerst een klimmetje met dito afdaling om dan steil naar de Höhrater Weg te klimmen. We wandelen een tijd over de bergrug om kort af te dalen naar het stuwmeer van de Sengbach. De Höhrater Weg brengt ons opnieuw naar het dal van de Wupper, die hier tweeledig is. Dat maakt twee brugjes en dan langs de enkele huizen en de camping van Glüder terug de rivier over. De grillige Lukasweg krinkelt op en af naar het uitzichtpunt over de Wupper en het plaatsje Balkhausen. Onze watervoorraad slinkt hier weer wat. De Lukasweg lijkt een echt bergpad te worden, wat bevestigd wordt door een klimmend pad over de rotsen (foto 5). Ge-

Foto 5 lukkig staan er links en rechts wat bomen om even tegen te leunen. Een lange afdaling brengt ons terug aan de Wupper. We hebben er zowat 8 km opzitten en besluiten niet op zoek te gaan naar het Wupperhof maar verder te gaan en om iets te eten en te drinken. Wat achteraf niet de juiste beslissing blijkt te zijn. Want het wordt opnieuw klimmen en dalen tot we aan een enorme stenen hond belanden (foto 6). Die herinnert aan de sage van de hond die de zoon van graaf Adolf von Berg in de vijftiende eeuw het leven zou gered hebben. We hebben nu ruim 10 kilometer en meer dan drie uur keihard wandelen achter de rug. Het water is op en onze kelen kurkdroog. Gelukkig ligt aan de overzijde van de Wupper de Gaststätte Rüdenstein. Waar we onszelf, na een halve liter bier en een liter water, een lekker en origineel gerecht laten voorschotelen. De nieuwe Duitse keuken mis-

Foto 6 schien? We krijgen daarna weer een keiharde klim en een steile afdaling, gevolgd door een langzame klim. Eens op het plateau hebben we voor het eerst een open vlakte voor de voeten. De zon brandt maar gelukkig staat er een lichte wind. De Bergischer Weg moet ons nu door een bosje naar het plaatsje Bremersheide brengen. Maar dat lukt niet want de weg is volledig versperd door omgevallen bomen. Geen doorkomen aan. Na wat zoeken vinden we een alternatief pad dat uitkomt op de hoofdweg in het dorpje. Achteraf vernemen we dat de schade zeer recent is want niemand heeft iets gemeld. We dalen verder af naar de stuw van Diepental. Het is nu al 3 uur in de namiddag en we hebben amper 16,5 van de 28 km afgelegd. Gelukkig wacht hier een medewer-

Foto 7


ker van de toeristische dienst, die ons doorvoert naar kilometerpunt 22,5 aan de parking van Drauberg. De laatste 5,5 km zijn erg afwisselend. We dalen af naar de vallei van de Dhünn, een zijriviertje van de Rijn en zijn nu in een parkgebied waar jong en oud profiteert van het frisse water van de Dhünn. Het rotsachtig pad loopt hier naast het water. Bij minder droog zomerweer zou men hier wel eens natte voeten kunnen krijgen. Na een stuk door het sprookjes bos van Altenberg, lopen we onder een historische poort (foto 7) door en krijgen we zicht op de meer dan imposante dom van Altenberg. We klikken af op 22 km maar realiseren ons dan dat we nog een kilometer van het hotel verwijderd zijn. Ons verdict: mooie maar zeer zware weg, enkel geschikt voor geoefende wandelaars en liefhebbers van bos- en rots-paden.

Panoramasteig: Ründeroth - Nümbrecht

Foto 8

Foto 10

Na twee loodzware dagen, gaan we het wat kalmer aan doen. Ook het landschap zal anders zijn, met meer open vlaktes. Op het programma staan de 12de en 1ste etappe van de Bergischer Panoramasteig. Een medewerker van Das Bergische brengt ons naar Ründeroth voor de start van etappe 12, die – voor ons althans want we doen het traject in omgekeerde richting – over een afstand van 20,3 km van Ründeroth naar Nümbrecht loopt. Met onderweg 560 meter klimmen en 740 meter dalen. Jan en ik krijgen vandaag het gezelschap van Wastl Roth-Seefrid, een specialist van het Naturpark Bergisches Land. Hij staat onder andere mee in voor het uitstippelen van de routes. Wie in Ründeroth start, krijgt al dadelijk te maken met een lange klim met 200 meter hoogteverschil. Om zo de uitzichttoren van de Hohe Warte te bereiken. We lopen hier over een door bossen afgezoomde weidse vlakte Altenberg We logeren in het kleine, historische hotel Wißkirchen, be- (foto 9). Met daarna een afdaling om nabij Forst onder de kend voor zijn gastronomie. De kamers kunnen even wachten, het terras is te mooi en de dranken koel en uitnodigend. Na een verdiende douche hebben we op het terras afspraak met David Bosbach van Das Bergische en Guido Wagner. Guido is afkomstig uit Bergisch Gladbach en journalist bij de Bergische Landeszeitung en de Kölnische Rundschau. Hij is een heimatspecialist en als wandelaar verantwoordelijk voor twee bijna tweehonderd pagina’s tellende wandelgidsen over de Bergischer Weg en de Bergischer Panoramasteig. Beide Herrschaften vinden dat we best nog een wandeling kunnen maken voor het avondeten. Jan en ik moeten vandaag duidelijk de kelk tot de bodem leegmaken. En dat is bijna letterlijk te nemen want het gaat om een 2,5 km wandeling Foto 9 rondom de Altenberger Dom. Meer dan de moeite want ook de voormalige Cisterciënzer abdij komt aan bod en de om- autoweg A4 door te steken. Na een langzame klim door een geving is erg mooi. De gotische dom doet nu zowel als ka- hoogveen komen we op het plateau aan de 364 meter hoge tholieke en als protestante kerk dienst. Het prachtige venster Immerkopf. Een eerst langzame en dan scherpe afdaling richting Niederhof bezorgt ons schitterende uitzichten over boven de ingang is het grootste kerkvenster van Europa. We sluiten de avond af met typisch Duitse gerechten en een de vlakte. Over een zo goed als vlak parcours wandelen we Altenberger kruidenlikeur, ons aangeboden door hotelbaas verder door naar Bielstein. We volgen hier een thematisch Markus Wißkirchen, hier rechts op de foto met links wan- pad – de Bierweg – want Bielstein blijkt bekend te zijn om deljournalist Guido Wagner en David Bosbach in het mid- zijn Kölsch brouwerij. Onze gids Wasl kent hier een beenhouwer die bierworsten verkoopt. Twee verleidingen die we den (foto 8). aan ons niet laten voorbijgaan. We bekijken eerst nog even het wandelplan (foto 10) om dan de opgedane calorieën eraf te lopen over een stevige klim naar de plaatsjes Linden en


Panoramasteig: Ründeroth - Lindlar

Voor de laatste dag van onze vierdaagse is de eerste etappe van de Panoramasteig geprogrammeerd. Van Ründeroth naar Lindlar, over een afstand van 16,4 km. Met om en bij de 500 hoogtemeters. Uitbollen dus want vanavond moeten we nog terug naar huis. We beginnen er vroeg aan en krijgen meteen al een langgerekte klim door velden en weiden (foto 14) naar het plaatsje Feckelsberg. We lopen hier door fruit-

Foto 11 Hengstberg. Het hoogste punt hier is de Hengstenberg, duidelijk aangeduid (foto 11). Dat alles door een weidse vlakte waar we onder een boom onze picknick verorberen. Na een zigzag afdaling, een open vlakte en een idyllisch pad langs een beekje, bereiken we de Holstein Mühle, een van de oudste gebouwen van de streek. Eeuwenlang een halte voor de postkoetsen, nu een Gasthof (foto 12). Tijd dus voor een

Foto 14

Foto 12

boomgaarden. We zakken af naar een verkeersweg en het valleitje van de Leppe. Er volgt nu een steile klim, de naam Panoramasteig waardig, tot boven op de Rommersberg. Door het bos dalen we af naar de boskapel Marienberg. Opgericht na WO II door de bewoners van Engelskirchen die een zwaar bombardement overleefden. Het mooi bospad, met enkele onvoorziene hinderissen (foto 15), loopt nu

namiddagstop in dit historisch kader. De laatste klim van de dag brengt ons naar Schloss Homburg. Van het originele kasteel uit de 12de eeuw blijft zo goed als niets meer over. Na veel woelige jaren en evenveel verwoestingen en verbouwingen, is het slot nu een modern heimatmuseum, een bezoek meer dan waard. Nog een goede kilometer scheiden ons van het Derichsweiler Hof, een op sportieve klanten ingesteld hotel. Conclusie van deze dag: veel natuur, mooie bospaden, veel open ruimte, veel stiltegebieden (foto 13) en heel wat bezienswaardigheden. Een absolute aanrader. Foto 15

Foto 13

twee kilometer lang parallel met de verkeersweg L299 tot het dorp Eichholz. Bedoeling is over de Fichtenweg door het bos naar het plaatsje Burg te wandelen. Maar het pad is versperd en de omleiding is aangeduid over de rustige Burger Strasse. We hebben er nu 11 km op zitten en de laatste 5 km bieden vooral adembenemende panorama’s (foto 16) en veel natuur. De Steig loopt hier zelfs door een weide richting Lindlar (foto 17). Nog voor het dorpscentrum houden we even halt bij de Johanneskapel uit de 17de eeuw, nog steeds een bedevaartsoord. In Lindlar wacht ons – na een ontspannende en uitzichtrijke wandeling – een middagmaal in hotel-restaurant Zum Holländer (alhoewel er hier geen


Foto 16

project ontwikkelde hij verschillende fiets- en wandelroutes. En voor het project “Bergisches Wanderland” werkte hij mee aan de uitbouw van 700 km aan wandelpaden. Waarvan hij de beschrijving en de foto’s op zich nam. Wagner is ook auteur van twee wandel- en toeristische gidsen over onze wandelroutes. Hoe schrijf je 380 pagina’s vol over 502 kilometer wandelwegen? Inderdaad, door die kilometer na kilometer te bewandelen, door duizenden foto’s te nemen en door heel veel opzoekingswerk te verrichten. Voor meer info over zijn twee wandelgidsen, zie hieronder info & documentatie.

Info & documentatie

Voor algemene informatie: www.dasbergische.de, de site van de toeristische dienst van het Bergisches Land. Per E-mail via info@dasbergische.de. Het Bergisches Land als wandelbestemming: www.bergisches-wanderland.de/nl. Foto 17

Op deze sites kan men ook terecht voor documentatie, kaarten en gidsen, overnachtingen, arrangementen en nog veel meer. Info over de regio Remscheid-Solingen-Wuppertal: www.die-bergischen-drei.de/. Een pocketgids (PDF) van beide wandelroutes kan men downloaden via de link www.bergisches-wanderland.de/ fileadmin/Pocketguide_Downloadversion.pdf. De gedrukte folder is ook beschikbaar bij de toeristische dienst.

Foto 18 Nederlander te bespeuren is). Na het middagmaal hebben we een afspraak met Stephan Halbach van de plaatselijke toeristische dienst (foto 18). Die ons, aan de hand van een plaatselijke kaart met thematische routes, overtuigt van de enorme wandelmogelijkheden die de omgeving te bieden heeft.

Als kaartmateriaal zijn de twee Leporello kaarten op schaal 1:30.000 het handigst.

Twee uitgebreid gedocumenteerde en geïllustreerde gidsen van de routes zijn eveneens beschikbaar: Der Bergischer Weg (Guido Wagner & Steffi Machnik, 190 pagina’s) en Der Bergische Panoramasteig (Guido Wagner, 190 pagina’s). Beide uitgegeven bij J.P. Bachem Verlag. Kostprijs telkens Onze vertrouwde medewerker van Das Bergische brengt €14,95 en te bestellen via de webshop van www.dasbergions en onze bagage tenslotte terug naar Gräfrath. Waar ons sche.de. niets anders rest dan afscheid te nemen van het Bergisches Wanderland. Voorlopig, want we denken al luidop aan een Een GPX -Track is voor beide routes beschikbaar. Te downnieuwe meerdaagse wandeling in deze streek. loaden op de website van het Bergisches Wanderland.

Guido Wagner, journalist en wandelaar

Geboren in Bergisch Gladbach en dus kind van de streek. Eerst leraar geschiedenis en godsdienst, dan persfotograaf en journalist voor de kranten Bergische Landeszeitung en Köllnische Rundschau. Maar bovenal een wandelaar, steeds onderweg. Onder meer in de Alpen maar ook in zijn heimat, het Bergisches Land. Sedert 2003 verzorgt hij in de Kölnische Rundschau, samen met een collega, een maandelijkse rubriek over wandelroutes. In het kader van een regionaal

Hotels

Tijdens onze ontdekkingstocht in het Bergisches Land overnachtten we in de volgende hotels: Gräfrather Hof (Solingen): www.hotel-graefratherhof.de Hotel Wißkirchen (Altenberg): www.hotel-wisskirchen.de Hotel Derichsweiler Hof (Nümbrecht): www.derichsweilerhof.de


Escapardenne Leading Quality Trails - Best of Europe Reportage: Marc Thijs.

Het laatste weekend van juni afgelopen jaar liet me kennismaken met “la Grand-Duché de Luxembourg”, en dit tijdens een hittegolf. Met een boemeltreintje en enkele overstappen later geraak ik uiteindelijk van Genk in Michelau, net voor het bekendere Ettelbruck gelegen - de startplaats voor de ESCAPARDENNE Lee TRAIL. Tijdens ons 3 daags verblijf staan er ons nog heel wat wandelkilometers te wachten, vergezeld van pittige hoogtemeters.

mühle via “Molberlee” uitzichtpunt. Het zijn net iets meer dan 6 km van de 159 km omvattende “Escapardenne Lee Trail”. Waar we net geen drie uur over doen. In totaal stijgen we 154 meter, maar we dalen ook wel 396 meter. En dat kan ook vast vermoeiend zijn.

DAG 1. Na een stevig Ardense bord vol lekkernijen beschut van de zon op het terras van het Hotel des Ardennes te Hoscheid wacht ons nog een eerste kennismakingswandeling. Mirjam Petry (foto 1) gidst ons in haar moedertaal (NL) van Hoscheid naar Goebels-

Achter het dorp Hoscheid om passeren we een laatste grote stal als de eerste goud gekleurde korenvelden ons groeten omzoomd met rode klaprozen, en groene weiden het geheel omkaderen. Via een breed ongelijkmatig kiezelpad dalen we eerst af om nadien via een zwaar begaanbaar smaller pad te klimmen naar een eerste uitzichtpunt, de Molberlee (foto 2 en 3). Deze 500 meter lange bergkam is een xerotherme uitlopende siliciumrots,

de meest typische van zijn soort in de Luxemburgse Ardennen. We vertoeven hier op 484 meter boven de zeespiegel. De naam komt van “Lee” wat geïsoleerde rots beduid, en “Molbier” of bosbes. Daarnaast doen ook struikheide en brem het zeer goed op deze immense rots. Vervolgens dalen we via de open vlakte in volle zon naar beneden, maar duiken al snel het verfrissende bos in, tot aan een beekje. Dat begeleidt ons tot een piepkleine nederzetting van enkele huizen. Een kennel van sleehonden (Alaska Malamut) (foto 4) hoort ons naderen en slaat genadeloos alarm. Je moet hier maar wonen ... om gek van te worden. Opnieuw volgt een licht stijgend pad, een zitbank op de top (foto 5) nodigt ons uit voor een zoveelste

Foto 1

Foto 2

Foto 3


Foto 5 ondergrond (foto 11). Eindbestemming is de camping van Kautenbach, waar we na bijna zes uur stappen kunnen genieten van een heerlijke koude Duvel. Deze camping is zeker een aanrader met zijn vriendelijke Nederlandse uitbaters. Onderweg hebben we gepicknickt aan een godverlaten kapelletje en meermaals een drank stop ingelast. Je kan de fotoreportage hiervan - en van de andere dagen - inzien op onze fotowebsite: https://wandelkrant.smugmug.com/Groot-Hertogdom-Luxemburg/190629/

Foto 6 Een aanrader van je welste mocht je hier ooit in de buurt zijn.

DAG 2. Zaterdag morgen na het ontbijt vertrekken we met zijn allen naar het station van Hoscheid. 15,83 kilometers staan op het programma, vele pittige hoogtemeters (497 meter stijgen, 733 meter dalen) en opnieuw een genadeloze zon. Vrij snel passeren we een “Klangwanderweg” (foto 7). De route is zeer duidelijk bepijld (foto 8). Onderweg komen we nog tal van instrumenten tegen (foto 9). Op het eind zien we Kautenbach liggen (foto 10). We zetten voorzichtig onze laatste daling in voor vandaag op de schuiverige

DAG 3. Na een koele deugddoende nachtrust - mijn kamer lag ditmaal aan de noordkant en was overdag verdonkerd met zware gordijnen - nemen we Nadat onze grootste dorst weggespoeld na het ontbijt onze koffers mee het miwas op Camping Kautenbach, vertrek- nibusje in. We rijden tot Clervaux trein ken we naar Clervaux. We bezoeken station, en nemen er de trein tot in Mihier de expositie van “Family of Man”, chelau. (foto 12) een prachtige fototentoonstelling van 273 artiesten uit 68 ver- In Michelau start de Rail&Trail 2019. schillende landen. 503 foto’s hangen er De eerste editie van 2018 werd getrofte keur. Het was Edward Steichen die fen door noodweer, en afgelast. Nu, een deze expositie voor het New York Mu- jaartje later, is er de herkansing. En wat seum of Modern Art (MoMA) in elk- voor een! Ditmaal volle bak zon, geen ander stak. Na een wereldtour van over wolkje te bespeuren. 150 musea en 10 miljoen bezoekers Na de inschrijving en bevoorrading blijft het nu in het kasteel van Clervaux met liters water (foto 13), wandelen pronken als UNESCO werelderfgoed. we gepakt omhoog (foto 14) doorheen

Foto 7

Foto 8

Foto 9

Foto 10

Foto 11

Foto 12

Foto 4 drank stop. We zien in de verte Unterschlinder liggen. Nu gaat het voortdurend bergop en af, parallel aan de rivier Sauer (foto 6), tot aan Goebelsmühle. Ons eindpunt voor deze namiddag wandeling. Met zijn allen rijden we naar Erpeldange, tot Hotel Dahm, waar we eerst onze dorst lessen buiten op een schaduwrijk terras. Na een opfrisbeurt, wacht ons nog een BIP Gourmand als afsluiter. Moe maar voldaan kruipt eenieder in zijn bed, en probeert te slapen, wat op deze kamers zonder airco aartsmoeilijk wordt.

Na de gegidste rondleiding worden we verwacht in het Hotel du Commerce te Clervaux. Het avondmaal is in het restaurant gedeelte van het hotel, La Table de Clervaux. Daar brengen we nog samen een fijne avond door in internationaal gezelschap.


Foto 13

Foto 14

Foto 15

Foto 16

Foto 17

Foto 18

Foto 19

Foto 20


bossen en langs velden. 12 km staan op het programma, 517 meter omhoog, 314 meter omlaag. In net geen vier uur leggen we dit spektakel af.

zijn zeer populair na dit inspannende maar tegelijk ook ontspannende wandel evenement. Nadien brengen we nog een kort bezoekje aan Vianden (foto 21) op onze Onderweg is er nog een bevoorra- terugweg. dingspost met gekoelde dranken en Dit kort weekendje weg was een absoander lekkers. Hier pauzeren we dan lute aanrader, gepast voor herhaling. ook even onder de koelte van een groen Wordt vervolgd ... bladerdek. We vervolgen het pad door het bos. Na vele mooie stukken natuur Nuttige adressen: en nog meer uitzichtpunten (foto 15) Tijdens deze 3 dagen verbleven we in naderen we Erpeldange-sur-Sûre langs hotels, aten en dronken we op verschilde Sûre op (foto 16). We passeren een lende plaatsen, en bezochten we ook oude watermolen (foto 17), authentie- nog wat. Bezoek dus zeker onderstaanke boerderijen en stallen, tot zelfs een de websites voor meer info: kasteeltje, waar we doorheen het park www.visitluxembourg.com mogen wandelen (foto 18). Doorheen www.visit-eislek.lu de vestigingsmuur (foto 19) lopen we www.escapardenne.eu tegen een kleine artisanale markt aan. www.hotel-des-ardennes.lu Het staat op een grasperk tegen het www.hotel-dahm.lu domein opgesteld. Iets verderop staan www.campingkautenbach.lu banken en tafels opgesteld, tussen twee www.destination-clervaux.lu rijen huizen. Zeilen die continu bene- www.steichencollections.lu veld worden bieden een welgekomen www.hotelducommerce.lu verfrissing aan (foto 20). Vrijwilligers www.vianden-info.lu (die zoals steeds onbetaalbaar zijn !!!) www.castle-vianden.lu verzorgen de barbecue en toog. Beiden

GPX: http://tinyurl.com/EscapardenneLee-Trail Event ‘Rail & Trail’ www.visit-eislek.lu/de/rail-trail Wandelgids: ESCAPARDENNE Lee TRAIL Ettelbrück - Kautenbach 53 km - 3 etappes Fotoreportage: Een volledigere fotoreportage kan je ontdekken op onze fotowebsite https://wandelkrant.smugmug.com/ Groot-Hertogdom-Luxemburg/

Grtjs, Marc Tip: boek een verblijf bij Camping Kautenbach en je wandelt zo op de Escapardenne Trail.

An der Weierbaach - 9663 Kautenbach - Tel. +352 95 03 03 - www.campingkautenbach.lu 19-12-ADVERTENTIE-WANDELKRANT-outline-V2.indd 1

7/12/19 12:05


Foto 21: kasteel van Vianden, steeds een bezoekje waard!

Prachtige wandeltochten van hotel naar hotel.

VAN PARIDON NATUURTOCHTEN Pasteurstraat 32 7555 NG Hengelo www.vanparidonnatuurtochten.nl

www.vanparidonnatuurtochten.nl


www.natursteig-sieg.de

Wandelpad Natursteig Sieg 200 kilometer puur wandelplezier van Siegburg naar Mudersbach is ik grat u r b e G trein! hting bus en van een overna.dc e g king ion-sie Bij boe at u r re g .n w w via w

Natursteig Sieg


Mühlbach am Hochkönig

WANDELVAKANTIE

Georganiseerd door Hotel Alpenrose*** i.s.m. WSV Neteland VZW en Pelikaancars Welkom in het mooie Salzburgerland bij de fam. Mayr In Hotel Alpenrose*** in Mühlbach am Hochkönig, Een koninklijk wandelparadijs! Ontdek de mooie bergen met rus�eke hu�en op groene Almen, langs 340 km bewegwijzerde wandelwegen. Van zaterdag 6 juni tot zaterdag 13 juni 2020 Prijs: 650 EURO p.p. in tweepersoonskamer Van zaterdag 25 juli tot zaterdag 1 augustus 2020 20 Prijs: 660 EURO p.p. in tweepersoonskamer Toeslag eenpersoonskamer: 10 EURO per nachtt Annula�everzekering: 19.5 EURO (juni) - 20 EURO (juli)) p.p. Is vrijblijvend, doch aan te raden. Te betalen samen met het voorschot. ALLE INLICHTINGEN: LUC BERNAERTS Tel.: 015/31 63 60 GSM 0478/27 98 08 Mail: luc@neteland.be Verdere info wat betreft opstapplaats, volgt later na inschrijving.

Inbegrepen in de prijs:

- verblijf op basis van half pension in hotel Alpenrose*** in comfortabele kamers met douche en WC, TV, telefoon, WIFI - het hotel hee� een li�, sauna-solarium en kegelbaan (gra�s te gebruiken door de gasten); een mooi terras; -’s Morgens uitgebreid ontbijtbuffet en ’s avonds een keuzemenu met drie gangen. - De verplaatsingen ter plaatse.

Niet inbegrepen:

Dranken, middageten, toegangsgelden

Op het programma:

-Diverse wandelingen (in verschillende groepen) naar ieders mogelijkheid

INSCHRIJVING:

Door overschrijving van 200 EURO voorschot per persoon op Rek.nr.: BE727360 4686 5616, Luc Bernaerts Met vermelding: reis juni of juli + naam deelnemers, kamer (EP, 2P) GRAAG UW INSCHRIJVING VOOR BEGIN MAART. OPGELET: Er zijn 50 plaatsen beschikbaar per reis. De reis gaat door vanaf 30 deeln. Indien u wenst begeleiden en of organiseren wij ook uw eigen clubreis naar Mühlbach


www.abtenau-info.at

Plan je wandelvakantie in Abtenau - tussen Dachstein en Salzburg

Een wandelparadijs voor jong en oud • 300 km bewegwijzerde wandelpaden in Abtenau in het Lammertal • In de voetsporen van Keizerin Sissi • 4 permanente IVV-routes • Locatie van de Wereldkampioenschappen Wandelen 2010

Postalm - het grootste bergweidegebied van Oostenrijk

Wandelpak ket

• 7 nachte n met ma altijden, afhankeli • Talrijke wandelpaden en gezellige berghutten jk van de categorie • Tenneng auer wan delkaart e evenals e n -boek en Nordic Walking-b Water is leven oek • Begeleid e Nordic W a lk w in a g-panoram ndeling • Abtenau-watervallen a• Abtenau w • Natuurreservaat Egelsee andelpolo shirt • Lammerklam • Een hee rlijke alm jause • Een buitenbad met een prachtig panorama • Geschen k: 1 genotbo • Het „Abtenauer Heilwasser“ wordt in de n ter waa rde van € komende jaren opnieuw geactiveerd 10, • Tenneng au+ kaart met kortin gen • Gratis g ebruik va n lokaal ope nbaar verv oer Genussregion Prijs per p Tennengauer Almkäse & Berglamm ersoon in een tw eepersoon • Kaasproducenten en kaasalmen skamer: • Partner-restaurants en vanaf € 195,00 kulinarische genotproducenten • Postalm panorama weg

• Markt met regionale producten

Informatie en boeking VVV-kantoor Abtenau | Markt 165 | 5441 Abtenau | Oostenrijk Tel +43 6243 4040 | ferien@abtenau-info.at | www.abtenau-info.at www.facebook.com/abtenau

www.instagram.com/visitabtenau


Onze +150 Wandelkrant afhaalpunten • Kariboe Leuven, Naamsesteenweg 111, 3001 Leuven • Krantenwinkel Ilse & Joeri, Mechelsesteenweg 348 3020 Herent • Moedermeule, Hondsheuvel 3, 3200 Gelrode • Koffiebar “The 5 Senses”, Rillaarsebaan 141, 3200 Aarschot • Frituur Withuis, Schaluin z/n, 3200 Aarschot • Dorne Sport, Hasseltsebaan 17, 3290 Diest (Deurne) • Bakkerij Schepers Cels, Diestsebaan 2, 3290 Diest • De Gempemolen, Gempstraat 56, 3390 Tielt-Winge • Kariboe Hasselt, Kempische Steenweg 192, 3500 Hasselt • Camping Holsteenbron, Hengelhoefseweg 9, 3520 Zonhoven • Tennisclub Basveld, Muizenstraat 32A, 3520 Zonhoven Actueelste lijst op: https://wandelkrant.be/afhaalpunten/ • Toerisme & UiTpunt, Heuvenstraat 4, 3520 Zonhoven • Camping De Binnenvaart, Binnenvaartstraat 49 Afhaalpunten België 3530 Houthalen Rangschikking is volgens postcode: • Lokaal Dienstencentr. Perron-Oost, 3530 Houthalen • NGI, Abdij ter Kameren 13, 1000 Brussel • Lokale Radio MFY, St-Trudoplein 14, 3530 Houthalen • Gezinssport Vlaanderen vzw, Troonstraat 125, 1050 Brussel • GPS4rent, Th.Donnéstraat 33, 3540 Herk-de-Stad • ’t Leeshoekje (bij Lieven), Ninoofsesteenweg 1, 1540 Herne • Herberg De Pastorie, Dorpstraat 34, 3545 Zelem • Bezoekerscentrum “De Lambiek” AGB Beersel, • Bibliotheek, Wilibrordusplein 8, 3550 Heusden-Zolder Gemeenveldstraat 1, 1652 Alsemberg • Recreatie Domein Schulens Meer, ‘t Vloot • Patrick’s Boetiek, Kerkstraat 11, 1745 Opwijk Demerstraat 60, 3560 Linkhout (Lummen) • Dagbladhandel Jos en Anja • O.C. Oosterhof, Dr. Vanderhoeydonckstraat 56, 3560 Lummen Oude Haachtsesteenweg 68, 1831 Machelen • CC Beringen, Kioskplein 25, 3582 Beringen • Broodjeszaak Marja, Brusselsestraat 11, 1840 Londerzeel • Tapasbar Pasion y Sabor, Havenlaan 71, 3590 Diepenbeek • Dagbladhandel Jomik, Herentalsebaan 536, 2100 Deurne • Bibliotheek Genk, Stadsplein 3, 3600 Genk • Sted. Open. Bibliotheek, Gildelaan 13, 2200 Herentals • Bodegas Guimara, Bretheistraat 125, 3600 Genk • Cc ’t Schaliken, Grote Markt 35, 2200 Herentals • Cafetaria Het Mijndepot, A. Dumontlaan 67, 3600 Genk • VVV kantoor, Postweg 6, 2220 Heist-op-den-Berg • Partaasch, André Dumontlaan 67, 3600 Genk • Boekhandel Verstraeten, Schrieksesteenweg 65 • LHC Cars, Guillaume Lambertlaan 9, 3600 Genk 2221 Booischot (Pijpelheide) • Radio GRK, Noordlaan 6A, 3600 Genk • De Wijnhoeve, Ramselsesteenweg 182, 2230 Herselt • Uit In, C-Mine, Winterslag, 3600 Genk • Kiné2Fit, Dennenstraat 45, 2260 Oevel • Kantine Vliegveld Zwartberg, 3600 Genk • Onthaal Gemeente Vorselaar, Markt 14, 2290 Vorselaar • Café Maasvallei, Herbricht 15, 3620 Neerharen • Camping De Baalse Hei, Roodhuisstraat 10, 2300 Turnhout • Fiets- en wandelcafé ‘t Salamanderke • BVBA Larisa, Leopoldstraat 3, 2330 Merksplas Joseph Smeetslaan 280, 3630 Maasmechelen • VVV Toerisme Ravels, Kloosterstraat 4, 2380 Ravels • Toerisme Maasmechelen, Zetellaan 35, 3630 Maasmechelen • Gem. & soc.huis Malle, Antwerpsesteenweg 246, 2390 Malle • VVV-Infodienst, Maasstraat 82 bus 3, 3640 Kinrooi • Slagerij Vandecruys, Oogststraat 1, 2400 Mol • Maascentrum De Wissen, Negenoordlaan 2 • Afspanning Den Eik, Hoeve Den Eik 1 3650 Dilsen-Stokkem (voorheen Grensstraat 45), 2431 Veerle-Laakdal • Camping Wilhelm Tell, Hoeverweg 87, 3660 Opglabbeek • Slagerij Vandecruys, Larum 45a, 2440 Geel (Larum) • Ersa Sport, Weg naar Bree 107, 3660 Opglabbeek • Slagerij Vandecruys, Vaartstraat 44, 2440 Geel (Ten Aard) • Tievishoeve, Groenstraat 11, 3660 Opglabbeek • Mario, Dr. Van De Perrestraat 460, 2440 Geel • Orshof, Heymansweg 2, 3670 Meeuwen-Gruitrode • Boekenhuisje, Leistraat 41, 2460 Kasterlee (Lichtaart) • Brasserie de Hoogmolen, Hoogmolenweg 15, 3670 Ellikom • Slagerij Vandecruys, Turnhoutsebaan 21, 2460 Kasterlee • Bibliotheek, Bleumerstraat 68, 3680 Maaseik • Dagbladhandel De Mus, St-Martinusstraat 74, 2470 Retie • Café Marathon, Bosstraat 20, 3680 Maaseik • Vrijetijscentrum de Kruierie, Bevrijdingsstraat 1, 2490 Balen • Café Het Heilig Wammes, Bosstraat 95, 3680 Maaseik • Toerisme & UiTpunt, Vleeshouwersstraat 6, 2800 Mechelen • Goedhof, Heppeneert 29, 3680 Maaseik • Krantenwinkel ’t Gazetteke, Branstsedreef 1, 2880 Bornem • Kasteel Wurfeld, Kapelweg 20, 3680 Maaseik • Toerisme Kalmthout, Putsesteenweg 131, 2920 Kalmthout • Radio LRM, Koning Albertlaan 21, 3680 Maaseik • Boek en Papier Plus, Biest 5, 2960 Brecht • Rest. De Leeuwerik, Leeuwerikstraat 80, 3680 Maaseik • Dagbladhandel ‘t Pleintje, Kerkplaats 26, 2990 Wuustwezel • Bibliotheek, Scholtisplein 1a, 3680 Neeroeteren


• Camping Zavelbos, Kattebeekstraat 1, 3680 Opoeteren • Brasserie Lindenhof, Veugenstraat 48, 3690 Zutendaal • Hotel The Oak, Windmolenstraat 1, 3690 Zutendaal • Verz. Bijnens, O. L. Vrouwestraat 7, 3690 Zutendaal • De Koempel, Molenblookstraat 64, 3690 Zutendaal • Landal Mooi Zutendaal, Gijzenveldstraat 75, 3690 Zutendaal • Het Gazetje, Molenstraat 49, 3740 Bilzen • Aquatron, Terwouwenstraat 119, 3800 Sint-Truiden • B&B Kasteelhoeve de Tornaco, Romeinse Kassei 5, 3840 Voort-Borgloon • Café Heirbaan 66, Helshovenstraat 18, 3840 Borgloon • T.O. Stroopfabriek, Stationsplein 8, 3840 Borgloon • Bistro Martenshof, Mettekovenstraat 2, 3870 Mettekoven • Den Outback, Gal. Vivaldi, Kerkstraat 59 W6, 3920 Lommel • Hotel Lommel Broek, Kanaalstraat 91, 3920 Kerkhoven • Dom. De Bever, Beverbekerdijk 50, 3930 Hamont-Achel • B&V Reizen, Oude Heerstraat 2, 3940 Hechtel • De Luysmolen, Luysenweg 2, 3950 Bocholt • Tourisme Bree, Vrijthof 10, 3960 Bree • Natuurhuis Mariahof, Mariahofstraat 51, 3960 Bree • Pollismolen, Molenstraat 56, 3960 Bree • Café Run Inn, Burgemeester Voetslaan 6, 3990 Kleine-Brogel • Hotel Drosson, Kirchenseite 8 - Wirtzfeld, 4760 Büllingen • Le Fief De Liboichant, Rue De Liboichant 44 5550 Vresse-sur-Semois (Alle-sur-Semois) • Maison du Tourisme de l’Ardenne Namuroise rue Albert Raty 83, 5550 Vresse-sur-Semois • Ardennen Camping, Route de Mortehan 2, 6880 Bertrix • Velotel, Handboogstraat 1, 8000 Brugge • Dagbladhandel de Fakkel, Fréré Orbanstraat 109 8400 Oostende • Lokaal dienstencentrum “De Zonnewijzer” Bruidstraat 9, 8470 Gistel • Dagbladhandel Nancy, Aartrijkestraat 116 8480 Eernegem • Thierry’s Gazette, Eernegemweg 11, 8490 Snellegem • Dagbladhandel Winnetoe, Kortrijkstraat 24 A 8770 Ingelmunster • VOS Travel, Westlaan 415, 8800 Roeselare • Bruggekaas, Stationsstraat 149, 8890 Moorslede • Dagbladhandel Ti Amo, Marktplaats 7, 8890 Moorslede • Best Western Hotel Flanders Lodge, Dehemlaan 19 8900 Ieper • Memorial Museum Passchendaele 1917 Berten Pilstraat 5A, 8980 Zonnebeke • Warme bakker Philip en Ann, Oranjeboomstraat 7 9030 Gent • Johny’s Gazetshop, IJzerhand 56, 9120 Beveren • Bistro Den Bascuul, Amand De Vosstraat 9 9160 Lokeren (Eksaarde) • De Nieuwe Kreek, Driegoten 66, 9220 Hamme • Oxfam, Marktplein 62, 9520 Sint-Lievens-houtem • De krantenhoek, Oudstrijdersstraat 86 9700 Oudenaarde • Reizen De Globetrotter, Tolpoortstraat 34, 9800 Deinze • ’t Oud Sashuis, Hellestraat 20, 9800 Deinze (Astene)

• Cafetaria Vosselareput, Grote Pontstraat 5, 9800 Deinze • Dagbladhandel Dimitri, Kloosterstraat 3, 9870 Machelen • Gezondheidswinkel Trekpleister, Stationsstraat 117 9880 Aalter

Afhaalpunten Nederland

• PC Keijzer, Dorpsstraat 30, 2451 AR Leimuiden • Leonidas, Kremerstraat 11, 4611 TP Bergen op Zoom • De hooikar, Alphenseweg 14a, 5126 PN Gilze • De Kriekeput, Schaijkseweg 3a, 5373 KL Herpen • IJssalon Nieuw Schaijk, Rijksweg 46, 5374 RB Schaijk • PC Roelanzia, Lovinckplein 2, 5813 CC Ysselsteyn • Bob’s Adventure Store, Maaspoort 6, 6001 BP Weert • VVV Thorn, Wijngaard 8, 6017 AG Thorn • Nieuw Vosseven, Lochtstraat 28, 6039 RV Stramproy • Ton Notermans, Docter Philipslaan 25B 6042 CT Roermond • Eetcafé Pannenkoekenhuis ’t Eiland, Eiland 4 6107 CA Stevensweert • Restaurant Int Brookx, In Het Broek 1 6107 BG Stevensweert • Herberg de Tramhalte, Kasteel Ter Borchstraat 3 6116 BV Roosteren • Roosterhoeve, Hoekstraat 29, 6116 AW Roosteren • Bakkerij Vermeeren, Dorpsstraat 22, 6277 NE Slenaken • De Smidse, Molenweg 9, 6285 NH Epen • Ons Krijtland, Julianastraat 22, 6285 AJ Epen • De Driesprong, Kruinweg 3, 6369 TZ Simpelveld

Afhaalpunten Duitsland

• Appartementen Castelferien, Hauptstraße 27 54636 Echtershausen • Touristik-Verband Wiedtal, Neuwieder Strasse 61 56588 Waldbreitbach • Hotel “Zur Post”, Neuwieder Straße 44 56588 Waldbreitbach • Camping Wiedhof, Wiedhof 1, 56588 Waldbreitbach • Camping am Strandbad Waldbreitbach, Strandbadweg 8, 56588 Waldbreitbach • Camping & Ferienpark “Zum stillen Winkel” Brunnenweg 1 C, 56589 Bürder • Camping Neuerburg, Im Freizeitgelände 56589 Niederbreitbach • Hotel-Restaurant “Zur Post”, Wiedtalstraße 55 53547 Roßbach-Wied

Geen afhaalpunt in je buurt? Lees dan voortaan onze Wandelkrant online via onze website in onze gloednieuwe webkiosk!

https://wandelkrant.be


Capdepera, een wandelparadijs op Mallorca De 5de editie van het Mallorca Walking Event verhuist naar de Oostelijke kant van het eiland. Wij zijn dan ook zeer verheugd Capdepera voor te stellen. Geniet alvast van een voorproefje van hun mooie routes en prachtige uitzichten! De Serra de Llevant is de bergketen die het reliëf vormt van het Oostelijke deel van Mallorca. Deze loopt parallel van het binnenland Arta tot schuin naar de kust vlakbij Santanyi. Dit gebied heeft daarenboven nog een extra mooi natuurlijke geschenk; het Llevant Natural Park met routes die vaak eindigen met zichten over het turquoise water.

Cala Rajada, is de natuurlijke haven van Capdepera en het dichtstbijzijnde punt naar het zuster eiland Menorca. In Cala Rajada heerst een aangename sfeer met haar gebouwen langs de kustlijn en ook een promenade langs de zee waar het heerlijk wandelen is met een zacht briesje. Wie tot aan de lichttoren loopt of de Punta de Capdepera wordt beloond met mooie zichten over de kliffen. Verderop ligt het toeristische gebied van Font de sa Cala met stranden en toeristische baaien. Tussen Cap de Pinar en Cap Vermell ligt Canyamel een zowel toeristisch als residentieel gebied en waar je ook de mooie site van de Arta grotten een bezoek waard zijn.

Dankzij de mooie kusten en het kristalhelder water heeft de omgeving zich verder toeristisch ontwikkeld. Het hele gebied strekt zich uit over 54,90 km², De vele mogelijkheden die Capdepera waarvan ongeveer 30 km bestaat uit biedt, maakt het tot een interessante kustlijn. streek op elk moment van het jaar. Enkele kustcentra in dit gebied ; Cala Daarom heeft de organisatie voor deze Rajada, Cala Mesquida, Font de sa Cala regio gekozen om hier samen met jullie en Canyamel. de Vierdaagse te lopen !

Mallorca Walking Event

5de Editie

2-5 April 2020

Wandel4daagse Capdepera, een wandelparadijs in Mallorca! www.mallorcawalkingevent.com Powered by


FOTO JEANET VROOM

za 15 & zo 16 feb

4,50 EURO ONLINE KORTING! via fietsenwandelbeurs.be/

ticketshop/wandelkrant

Bestemd voor lezers van de Wandelkrant, geldig t/m 14 februari 2020.

FOTO FRANK STOOP

2020

Flanders Expo Gent

fietsenwandelbeurs.be

INCLUSIEF TOEGANG TOT


© WBT-Denis Erroyaux

Wallonië, fiets- en wandelparadijs

Bereid je wandelen fietsuitstapjes voor en download je brochures

Prachtige kastelen, adembenemende landschappen, buitengewoon erfgoed, charmante dorpjes, … In de brochures vind je onvergetelijke wandelingen en fietstochten met praktische wegbeschrijvingen en tips over wat er in de buurt te bezoeken valt. Download ze op :

walloniebelgietoerisme.be/fietsen - walloniebelgietoerisme.be/wandelen


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.