Wandelkrant 23

Page 1

Editie 23 | Oplage: 25.000 | Gratis Pers | Facebook.com/Wandelkrant | Twitter.com/DeWandelkrant

GRATIS KRANT

© Wandelkrant.be

In deze “Lente & Zomer” editie: Wandelen en fietsen op de Aspergetochten - Kompelrockwandeling - Nationale Wandel- en Fietsdag te Genk van Gezinssport Vlaanderen - Happen en Trappen - Juridisch advies: wettelijke garantie bij vaststelling mankementen aan e-bike - Fietsen Moet Kunnen - Wandelen in Beersel - IML Seefeld - Haute Savoie - Wiedtal Op stap in Picardisch Wallonië - Op stap in Frankrijk: het massief van de Vogezen - Wandelroute van het Jaar - Heuvelland4daagse - Drentse Wandel 4-daagse - Wandelen in Noord-Brabant: deel 9: De Vught en De IJzeren Man - Eindejaarstochten Drevestappers Zonnebeke - Marultocht - Wandelen en fietsen op SAFF-Day Connemara en de Burren - Eifelsteig - Boppard aan de Rijn - Wandelen in Gran Canaria: ¿Playa del Inglés? Risco Caído / De wildernis in / Erfgoed van een dictatuur / Lange afstand wandelpaden - Berlin ist meine Stadt Uitneembare Wandelkalender - Ons reisaanbod voor verenigingen - 155 afhaalpunten van de Wandelkrant Lezersaanbieding 2020 en nog véél meer!!! Abonneer je op de gratis wekelijkse nieuwsbrief via onze website.

>>> Al onze 22 vorige edities kan je nalezen en afdrukken via wandelkrant.be/archief <<< Lees ook de extra fietstips van ____________ in deze editie !!!


ASPERGETOCHTEN Ten voordele van de “vzw TANDEM – LIMBURG”

Zondag 2 juni 2019 van 8.00u tot 15.00u.

Inschrijving en vertrek in zaal “Beterveld” te Schoonbeek, Schoolstraat 25 (vlakbij de kerk is er ruime parking). Onderweg is er de mogelijkheid om van aspergesoep, asperge op z’n Vlaams en andere

lekkernijen te genieten, …en dit aan democratische prijzen. Startgeld (incl. verzekering): € 1,50 - € 1,00 voor OKRA-leden Organisator: OKRA-gewest Bilzen Meer info: 0486 38 14 98

n: 4-7-11-20 km • Wandeltochte our moto- en vespat • Bepijlde + gps 30 - 50 km • Fietstochten:

40 gratis GPS wandelroutes Samen met “De Wandelaar” hebben we de afgelopen 6 jaar heel wat wandelingen gelopen in Limburg tot zelfs ver daarbuiten. Dit telkenmale in een kleine groep, dat is eigen aan wandelclub “De Wandelaar”.

Het zou gewoonweg zonde zijn om dit allemaal niet openbaar te maken aan jullie wandelaars. Vandaar deze extra service van De Wandelkrant! Maar er stak meer tijd in dan eerst gedacht. Dus met wat vertraging zijn we er bijna.

Stuk voor stuk waren het mooie tochten in diverse omgevingen en omstandigheden. Van al deze tochten hebben we een kaart, een GPS track, een fotoalbum, informatie over waar je kan eten of picknicken onderweg, ... .

En het mooie eraan is dat we nog wandelroutes erbij krijgen. Onze laatste route is ideaal om in de bloesemperiode te maken. Hij vertrekt in Gelrode (Aarschot) en heeft wel enkele pittige klimmetjes in petto.

Verantwoordelijke Uitgever Marc Thijs Postadres THEMA Streepkenstraat 24 B-3600 GENK Deze krant is auteursrechtelijk beschermd. Overname uit de inhoud, kopieën of scans van deze krant zijn slechts toegestaan na schriftelijk akkoord van de uitgever. Eindredactie & Vormgeving Marc Thijs Drukwerk Janssen/Pers Rotatiedruk Gennep (NL)

COLOFON

Werkten mee aan dit nummer: ▶ Bennet Berx, Maaseik ▶ Joop Duijs, Kwadijk (NL) ▶ Sofie Hendrikx, Mogán, Gran Canaria (ES) ▶ René Luijsterburg, Bergen op Zoom (NL) ▶ Gilbert Roels, Merchtem ▶ Solange Tastenoye, Zelem (Halen) ▶ Marc Thijs, Genk ▶ Anja Thys, Exmouth, Devon (GB) Adverteren in De Wandelkrant? Advertenties voor 28 juli inleveren! Volgende editie: De Herfst editie is er vanaf 1 september 2019. Archief: al onze vorige edities staan op https://wandelkrant.be/archief

Alle info staat op onze Wandelkrant website onder “Wandelroutes”. Je kan er gewoon naar toe surfen via onderstaand adres of de QR code inscannen met je smartphone. wandelkrant.be/wandelroutes/

Volg ons online via: ▶ wandelkrant.be ▶ Facebook.com/Wandelkrant ▶ Twitter.com/DeWandelkrant De Wandelkrant is een uitgave van: THEMA Streepkenstraat 24, 3600 GENK BTW BE 0840.813.519 Website: http://thema.press/ E-mail: info@marcthijs.be GSM: +32 (0)498 05 01 05 Lid van:


VOORWOORD Met deze 23ste wandelkrant editie bieden Wandelaars kunnen profiteren van de we je naast een frissere lay-out ook aanbiedingen van Hill Walk Tours van extra fietstips aan. Je leest ze allemaal onder andere te Connemara, Ierland. hier vooraan in deze Wandelkrant. Trek je liever naar de Vogezen, dan We nodigen je van harte uit op de biedt Vos Travel je hier ook graag een Nationale Wandel- en Fietsdag te arrangement aan met korting. Boeken Genk van Gezinssport Vlaanderen op maar! zondag 29 september. Je kan er alvast de Herfsteditie van de Wandelkrant gratis Maar ook in het vergeten Picardisch meenemen! Meer info op ommezijde. Wallonië kan je fijn wandelen. Een wandelbox met 50 bewegwijzerde Maar eerst is er de Kompelrock- circuits, met een lengte die varieert van wandeling op 1 september. Je leest er 1 tot 17 km, helpt je bij het plannen van alles over op onderstaande affiche: een mooie wandeldag.

Zoek je het liever zuidelijker? Sofie Hendrikx, Limburgse van oorsprong, woont al 5 jaar op Gran Canaria waar ze een wandelbedrijfje heeft, Mogán Verde (www.moganverde.es). Ze beschrijft ons een mooie wandeling in deze krant. Vijf andere wandelroutes worden kort voorgesteld, maar je kan ze volledig nalezen op https:// wandelkrant.be/Gran-Canaria/. Tot slot verwelkomen we Solange Tastenoye, Juriste. Zij zal een nieuw column starten i.v.m. juridisch advies. Meer info over haar op www. solangetastenoye.be Deze zomer trekken we met onze lezers naar Oostenrijk en Tsjechië. Beide reizen zijn volzet. Voor 2020 voorzien we een “Wandel” en “TOP attracties” vakantie in Karinthië (Oostenrijk). Datum en prijs liggen al vast, het programma nog niet. Dit omdat we gebruik maken van de Kärnten Card (inbegrepen) en het aanbod hiervan elk jaar kan afwijken. Meer info op de backcover van deze wandelkrant.

KOMPELROCKWANDELING Zondag 1 september om 11:00 u stipt.

Onze volgende editie is vanaf zondag 1 september verkrijgbaar, maar het kan een week of twee duren vooralleer alle afhaalpunten bevoorraad zijn. Wandel of fiets ze, maar met mate(n) ;-)

Na een eerste succesvolle editie breidt Kompelrock dit jaar uit met o.a. een gratis begeleide niet-bepijlde groepswandeling van 10 km. Starten doen we vanaf het hoofdpodium van Kompelrock aan De Vierde Wand, Evence Coppéeplaats 1 te 3600 Genk (Winterslag) om 11u stipt. We maken een wandeling doorheen de mijncité, op de mijnsite zelf, langs het steenstort (mijnterril), met een doorsteekje via de Stiemerbeekvallei naar het SportinGenk park waar we halt houden voor onze zelf meegebrachte picknick. We zijn nu halverwege. Na opnieuw aangesterkt te zijn wandelen we door het Sportbos verder, zoeken we een knuppelpad op en wandelen we via de Stiemerbeek terug richting Winterslag. Aankomst voorzien tegen de start van Kompelrock (14u). Openbaar vervoer: vanaf NMBS-station Genk, De Lijn 35, 46 of G4 tot Winterslag Kerk. Gratis parking. Gratis de nieuwe Wandelkrant Herfsteditie voor elke deelnemer. Vind ons op Facebook: Kompelrock

Marc Thijs - Hoofdredacteur Wandelkrant.be


Ontdek de mooiste plekjes van Genk en omstreken op de Nationale Wandel- en Fietsdag van Gezinssport Vlaanderen op zondag 29 september!!!


© Stad Ieper

© Stad Ieper

NATIONALE EN FIETSDAG FIETSDAG NATIONALE WANDELWANDEL- EN ZONDAG SEPTEMBER 2019 2018 ZONDAG 30 29 SEPTEMBER IEPER, IN FLANDERS FIELDS GENK, STAD MET EEN RIJK MIJNVERLEDEN START EN AANKOMST DEELNAMEPRIJS DEELNAMEPRIJS WANDELAFSTANDEN FIETSTOCHTEN FIETSTOCHTEN FAMILIE FIT START EN AANKOMST WANDELAFSTANDEN Zaal De Klepper € 1,50 7,5 15 26 km 26 54 - BEWEEGDORP 66 km op basis 29 - 44 - 69 - 90 km Zaal De Kring € 1,50 (leden 5,6 - 9,2 - 14,4 - 17,6 km langs de knooppuntenvan de fietsknooppunten Van 13 tot 17 u: Duinenlaan 4 4 Gezinssport Vlaanderen Kanteelpad (leden Gezinssport bewegwijzerd langs wandelknooppunten TIP: Breng uw gps en Breng uw randanimatie voor 36008900 GenkIeper en Gezinsbond betalen Vlaanderen en Gezinsbond gps en data4 km jong aan Start tussen 8 en 14 u € 1,00 opbetalen vertoon€ van 1,00 op vertoon 8 kmdatakabel mee en kabel mee enen wijoud zetten bewegwijzerd wij zetten de route vanlidkaart) een geldige lidkaart) stadswandeling/zoektocht de route de op startzaal uw gps! Start tussen 8 en 14 u een geldige op uw gps!

Wandelclub DE WANDELAAR Genk

www.gezinssportvlaanderen.be

WANDELEN

FIETSEN

5,6 km Grotendeels langs onverharde en knuppelpaden gaat het naar het Kolenspoor, waarna we de Stiemer- en Bosbeekvallei doorkruisen. Terugkeren doen we langs de schans en de steenkoolmijn van Waterschei.

26 km Langs de terril van Waterschei en door heide- en bosgebied gaat het naar het Kolenspoor met het toeristisch treintje in As. Dan fietsen we langs een zandgroeve naar Wiemesmeer, om te eindigen door het Thorpark.

9,2 km Deze wandeling voert ons rond de terril van Waterschei, waarna we mits een kleine afwijking getrakteerd worden op een prachtig uitzicht. Vanaf het Kolenspoor sluit de wandeling aan op de route van 5,6 km. 14,4 km We wandelen rond de terril van Waterschei, waarna we even het bos in duiken. We volgen het Kolenspoor naar de Kolonie van As, om te eindigen met een bezoek aan de schans en steenkoolmijn van Waterschei. 17,6 km We stappen langs de flank van de terril van Waterschei, waarna we het stadion van KRC Genk bewonderen. Dan volgt een bosrijk stuk, waarbij de Lietenbeek ons kort vergezelt. Aan de terril kunnen we even afwijken voor een prachtig uitzicht. Vanaf het Kolenspoor sluit ook deze wandeling aan op het traject van 5,6 km.

44 km We trappen langs de beroemde C-Mine naar Bokrijk, waar we Fietsen door het Water, een unicum! Langs het Albertkanaal en natuurgebied De Maten bollen we naar het Thorpark en de start terug. 69 km Deze fietsroute leidt ons langs het parcours van 44 km, maar maakt nog een ommetje richting Maasmechelen langs een zweefvliegcentrum en de vuurwapenfabriek FN Herstal, waarna we langs de Mechelse Heide en het treintje van As terugkeren naar de start. 90 km De langste route voert ons een hele andere kant op: naar het gloednieuwe Fietsen door de Bomen, op een brug die geleidelijk stijgt tot 10 m hoogte, tussen de boomkruinen. We schampen de oefenterreinen van Ford Lommel en trappen dan dwars door Peer richting Oudsbergen, om langs de terril van Waterschei naar onze start terug te keren.

INFO

Gezinssport Vlaanderen vzw - Sportdienst van de Gezinsbond Troonstraat 125, 1050 Brussel T 02 507 88 22 - E gezinssportvlaanderen@gezinsbond.be www.gezinssportvlaanderen.be/wfdag2019

V.U. Freddy De Nert, Orchideeënlaan 22, 9200 Dendermonde. Niet op de openbare weg gooien.

© Toerisme Limburg-Luc Daelemans


Happen en Trappen Happen en Trappen serveert de leukste en lekkerste fietstochten in Nederland en België Happen en Trappen vond het levenslicht in 2006 met één route. Anno 2019 zijn er 190 routes en het einde is nog lang niet in zicht! De roots van Happen en Trappen liggen in Nederland, maar sinds vorig jaar werd de focus voluit op Vlaanderen gericht. Vooral dé fietsprovincie bij uitstek Limburg kreeg er een grote waaier aan betoverende routes bij. Op dit ogenblik kan je Limburg ontdekken op liefst 14 verschillende routes. Fietsen door het water in Bokrijk. Fietsen door bos en heide in Zutendaal. Fietsen door de bomen in Hechtel. Fietsen door het hart van de Wijers in Zonhoven. Fietsen langs Mergelgrotten en Waterburcht in Kanne. Abdijenroute langs Drie Provincies. Fietsen langs de Maas en ZuidWillemsvaart. Het is slechts een handgreep uit de betoverende routes van Happen en Trappen in fietsparadijs Limburg.

Fietsen door het water in Bokrijk

Wat is Happen en Trappen? Happen en Trappen biedt samen met ruim 850 restaurants in Nederland en Belgie fietsroutes aan. Iedere route bestaat uit een fietstocht waarbij vijf horecagelegenheden worden aangedaan, die gezamelijk een 5 gangendiner verzorgen tussen 10 uur s’ochtends en 18 uur s’avonds. In 2019 biedt Happen en Trappen 190 routes aan. 850 horecapartners verzorgen de routes met smakelijke gerechten. Vorig jaar boekten bijna 70.000 personen een arrangement via www.happenentrappen.nl

Hoe werkt Happen en Trappen ? Via www.happenentrappen.nl worden doorlopend fietstochten en cadeaubonnen geboekt. Iedere fietser betaalt €41,95 middels een boeking en de daaraan gekoppelde internetbetaling. Voor dit bedrag wordt een dag vullende fietsactiviteit aangeboden (fietstocht tussen 40 en 50 kilometer, een routebeschrijving en een kaarthouder) evenals een 5-gangendiner (koffie met gebak, voorgerecht, soep, hoofdgerecht en dessert). Fietsen langs Mergelgrotten en Waterburcht


De lekkerste fietstochten van Nederland en België

ppen Happen ennaTtira e van sportief

bi is dé ideale com air genieten. Met lin cu bezig zijn en preid pertise zijn vers veel zorg en ex en Vlaanderen ruim land over heel Neder fietsroutes ontwikkeld de en er tt hi sc zich 180 e 5 restaurants waarbij per rout U bent de hele dag teren. gastvrij presen van de mooie natuur en et ni ge t aan he rechten bij de 5 en heerlijke ge pen appen en Trap horecazaken. H zowel kleine is geschikt voor pen. als grote groe

Dagarrangement € 41,95 p.p. Hiervoor krijgt u koffie en gebak, soep, voorgerecht, hoofdgerecht en dessert incl. de routebeschrijving.

www.HappenenTrappen.be

Waarom is Happen en Trappen aantrekkelijk voor fietsers ? • Happen en Trappen is een originele, sportieve, gezonde en ontspannende activiteit. • Prijs-kwaliteit verhouding is aantrekkelijk. Voor € 41,95 worden een fietsroute en vijf gangen gepresenteerd. Alleen de drankjes moeten apart worden afgerekend. • De routes werden met de grootste zorg uitgetekend. Je komt langs de allermooiste plekjes van Vlaanderen en Nederland. • De fietsers zijn in de eethuizen zeker van een plaatsje. Ze hebben gereserveerd en worden Fietsen door het hart van de Wijers Zonhoven snel geholpen. • De fietsers worden ontvangen in kwalitatief goede restaurants. • Happen en Trappen staat voor een uitstekende organisatie. Gastvrijheid, kwaliteit der gerechten, aantrekkelijkheid van de route en klantenservice staan hoog in het vaandel.


“Wettelijke garantie” bij vaststelling mankementen aan e-bike?

Solange Tastenoye Je koopt een nieuwe wandeloutfit, of een nieuwe e-bike, maar al snel stel je vast dat er mankementen zijn. Tijdens de beklimming van een heuvel, laat je e-bike je in de steek en kan je te voet verder! Daar dit probleem niet bij één keer blijft, neem je contact met je verkoper maar deze wimpelt uw probleem weg! Wat kan je doen? Heb je dan geen garantie op deze fiets?

De “wettelijke garantie”! Eigenlijk hoef je je geen zorgen te maken, want er bestaat in ons land de zogenaamde “Wet ter bescherming van de consument bij de verkoop van consumptiegoederen”. Met “consument” bedoelt deze wet iedere natuurlijke persoon die handelt voor doeleinden die geen verband houden met zijn beroepsactiviteit of zijn handelsactiviteit. “Consumptiegoederen” zijn alle roerende lichamelijke goederen, dus alle tastbare goederen (bv een e-bike, een wandeloutfit, enz…). De belangrijkste regel van deze wet bestaat erin dat er een garantietermijn voorzien is van 2 jaar voor elk gebrek dat aan een goed wordt vastgesteld. Concreet betekent dit dat indien een consument een nieuwe fiets koopt bij een handelaar (een professionele verkoper), hij een verplichte wettelijke garantie krijgt. Deze garantietermijn bedraagt 2 jaar vanaf de levering. Het staat de verkoper echter wel vrij om een nog langere garantietermijn te bepalen.

Het vaststellen van gebreken aan de gekochte fiets! Deze wettelijke garantieplicht kan toegepast worden indien vastgesteld wordt dat de gekochte fiets niet overeenstemt met het gevraagde. Om deze “overeenstemming” te toetsen wordt rekening gehouden met het feit of de fiets in kwestie overeenkomt met de beschrijving die de verkoper eraan heeft gegeven. Bovendien moet de fiets in overeenstemming zijn met het gewenste gebruik, moet hij geschikt zijn voor het gebruik waartoe soortgelijke goederen dienen en moet de fiets de kwaliteiten bieden die je er als koper mag van verwachten. De koper kan echter geen beroep doen op deze wettelijke garantieplicht indien het gaat om een gebrek dat hij kende ten tijde van de aankoop.


Wordt het gebrek aan de fiets vastgesteld binnen een termijn van twee jaar, dan kan de consument deze wettelijke garantie inroepen. Deze termijn vangt aan vanaf het ogenblik van de levering van de fiets. Stelt een koper een mankement vast, dan wordt van hem verwacht dat hij dit zo snel mogelijk meedeelt aan de verkoper. De wet voorziet geen specifieke meldingstermijn, maar deze termijn kan in de overeenkomst beperkt worden.

Wat kan de consument doen bij het vaststellen van het gebrek? Wordt het gebrek vastgesteld binnen de eerste zes maanden, dan bestaat het vermoeden dat dit gebrek al bestond ten tijde van de levering. In dit geval kan de consument zonder enige bewijslast terug gaan naar de verkoper met deze gebrekkige fiets. De verkoper wordt hier steeds als aansprakelijke aanzien, tenzij hij het tegendeel zou kunnen bewijzen. Bij het vaststellen van een gebrek tijdens deze garantieperiode, heeft de consument de keuze tussen een kosteloze vervanging of de herstelling van de fiets. Wordt de fiets hersteld dan wordt de garantietermijn van twee jaar geschorst. Dit houdt in dat na de herstelling de begonnen termijn gewoon verder loopt; er begint dus na de herstelling geen nieuwe tweejarige termijn. Is herstelling of kosteloze vervanging niet mogelijk, dan heeft de consument recht op een prijsvermindering of zelfs de mogelijkheid om de ontbinding van de koopovereenkomst te vorderen. Deze ontbinding kan echter alleen gevraagd worden indien het gebrek ernstig genoeg is. Naast deze mogelijkheden kan de consument ook nog een schadevergoeding bekomen.

Juridisch adviesbureau Solange Tastenoye

www.solangetastenoye.be Voor telefonisch juridisch advies: bel 0902/12014 (€1,00/min) Persoonlijk advies enkel mits afspraak via tel 013/46.16.24


WELKOM IN BEERSEL

WANDELEN IN BEERSEL Natuurpracht, rijk historisch erfgoed en heerlijke gastronomie

Beersel mag zich gerust een wandelparadijs noemen! Verspreid over onze gemeente zijn er 6 mooie themawandelingen, variërend tussen 2 en 16 kilometer. De wandelingen leiden je langs de mooiste natuurplekjes en de belangrijkste toeristische troeven tijdens een bezoek aan Beersel.

DWORPWANDELING

ZENNEWANDELING

LAMBIEKWANDELING

TIP! Combineer de Lambiekwandeling met een bezoek aan Bezoekerscentrum De Lambiek of combineer de Zennewandeling met een bezoek aan het kasteel van Beersel en zoveel meer. Ontdek al onze wandelingen en haal jouw gratis folder(s) bij de toeristische dienst! V I S I T Visit Beersel ● Bezoekerscentrum de Lambiek ● Gemeenveldstraat 1 ● 1652 Alsemberg Meer info: www.visitbeersel.be

20e IML 3-DAAGSE EINHORNMARSCH VAN 13 TOT 15 SEPTEMBER, LEUTASCH De International Marching League voelt zich op zijn gemak in de Olympische regio Seefeld en organiseert samen met het bureau voor toerisme al voor de 20e keer de Internationale 3-daagse Einhornmarsch. Wandelaars uit de hele wereld leggen onder het motto „Nos lungat ambulare – het wandelen verenigt ons“ per dag soms wel 42 kilometer af. De tijd speelt daarbij nauwelijks een rol. Het gaat om de ontspanning en het genieten van de natuur. DEELNAME: Alleen of in groep (ook militaire groepen zijn welkom) AFSTANDEN: 10 km, 20 km, 30 km of 42 km INSCHRIJVINGEN: iml@seefeld.com

www.seefeld.com/iml


Malmedy

Belgien Prüm N ATUR

W ANDER P ARK d e l u x

Deut schl and Bitburg

FASCINATIE NATUUR

Speicher

Rheinl andPfalz Ettelbrück

Trier

L u x emburg Luxemburg

Saarl and

Fr ankreich

Het NaturWanderPark delux is inderdaad een super-de-luxe wandelgebied, maar „delux“ staat ook voor Duitsland (Eifel) en Luxemburg. In het grensgebied van beide landen zijn 23 wandeltochten door vier mooie natuurparken uitgezet. De meeste wandeltochten zijn tussen de 12 en 20 km lang en dus uitstekend geschikt als dagtocht. De natuur is bijzonder gevarieerd. Van uitgestrekte glooiende weilanden tot indrukwekkende rotsformaties met geheimzinnige ravijnen zoals de Teufelsschlucht in het Naturpark Südeifel.

Informatie: Eifel Tourismus GmbH · Kalvarienbergstr. 1 · D-54595 Prüm · Tel. +49 6551 96560 · info@eifel.info www.naturwanderpark.eu

© Naturpark Südeifel ZV

www.natur wanderpark.eu

NordrheinWestfalen


Haute Savoie

De Alpen gaan ook dit jaar weer een belangrijke rol spelen in de strijd over wie er in Parijs als winnaar van de Tour de France op het hoogste schavot zal staan. Uw verslaggever was afgelopen zomer in de buurt en kon het niet laten ook even op de racefiets te klimmen. Tekst en foto’s Joop Duijs

Het hart bonkt in de mond, m’n hoofd lijkt te ontploffen onder de fietshelm, zweet gutst langs mijn gezicht en rug, de knieen kraken, de bovenbenen verzuren en er lijkt geen einde aan de lijdensweg te komen. Ik ben op weg naar de Col de Bassachaux, een 10,4 km lange beklimming met een hoogteverschil van 665 meter die start in Chatel.

Ik moet weliswaar een paar keer van de fiets, maar de top wordt gehaald. Na een paar slokken water volgt de rit terug. Met een snelheid waarvoor je thuis in de bebouwde kom wordt bekeurd, vlieg ik met de wind rond de oren naar beneden. Veel, heel veel remmen en vooral niet nadenken over wat je er eventueel met je kan gebeuren als er ineens iemand zou oversteken. Veilig weer beneden rijd ik apentrots ChaNa elke bocht verschijnt weer een tel binnen. volgende klim, na elke klim een volgende bocht… Met iedere meter groeit de Na zo’n inspannend en stressvol bewondering voor de wielrenners die avontuur moeten geest en lichaam drie weken lang dagelijks o.a. over deze nodig even ontspannen. bergen, soms wel vier op een dag, racen met een gemiddelde snelheid die ik Ik boek daarom een yogalesje bij amper op een vlakke polderweg haal. Barbara die me aan de voet van de Courage groet een eenzame wandelaar majestueuze Mont Blanc probeert te me onderweg. Heb ik hard nodig leren mijn lichaam te openen voor de inderdaad! machtige berg.

Diep inademen, armen openen naar de zon, verstand op nul… Niets voor uw verslaggever. Ik zit hier in het zonnetje tegenover de hoogste berg van Europa, met een heerlijk fris windje, geen geluid te horen en vrijwel geen mens te zien. Hoe zen wil je het hebben?! Gelukkig heeft Barbara alle begrip voor mijn argumenten zodat ik in alle rust kan gaan genieten van het adembenemende uitzicht. Die bergen lonken, ik wil wandelen! Rond de Mont Chery is het echter net even te druk met naar beneden racende mountainbikers. We gaan daarom naar Veronique Fillon die ons voorgaat naar de Col de la Basse (1636 m). Onderweg naar haar boerderijtje plukken we al wandelend door de prachtige natuur


wilde munt, tijm en knoflook waarvan Veronique een heerlijke salade maakt voor bij de reblochon, een kaas die al eeuwenlang alleen in deze streek wordt gemaakt. Die kaas gaat over een mengsel van aardappelen en uien. Simpele maaltijd, maar het is smullen met uitzicht op de langzaam achter de bergen verdwijnende zon. We zijn hier dichtbij Zwitserland, waarmee in de Tweede Wereldoorlog een levendige smokkelhandel ontstond. Niet alleen veel mensen, ook kaas, chocolade, tabak en alcohol werden gesmokkeld en geruild. We rijden naar het Lac des Mines D’or. In de bergen

De Schepper lijkt de plantenwereld vooral voor de vrouw te hebben geschapen. Als we Michel Rostilski tenminste moeten geloven die ons een excursie geeft op de flanken van de 1816 meter hoge Mont Chery. Daar groeien gentiaan, arnica, vrouwenmantel, duizendblad, brave hendrik en sint janskruid die bijna alle wel op een of andere manier geschikt zijn voor de vrouw om bijvoorbeeld menstruatiepijn te verminderen of borstvoeding te stimuleren. De man moet het doen met de wortel van de brandnetel. Nadat je er thee van hebt gemaakt, is het een probaat middel om de prostaat in goede conditie te houden. Michel laat ons ruiken, proeven en demonstreert hoe je zalfjes en drankjes van de kruiden en planten kunt maken. Hij begeleidt ook mensen die een beetje met zichzelf in de knoop zitten door met ze op stap te gaan DE bergen in, waar ze eten wat ze onderweg vinden en slapen in de openlucht.

Ruime keuze in lichtgewicht mid en lage wandelschoenen

ALTIJD 10% KORTING op álle schoenen en sandalen van Meindl - Lowa - Hanwag Keen - Teva

ALTIJD 10% KORTING op álle outdoorkleding

Ton Notermans Dr. Philipslaan 25-B Roermond www.tonnotermans.nl


werd hier ooit naar goud gezocht waarna het erts naar het meer werd gebracht om gewassen te worden. Vanaf het meer wandelen we een deel van een oude smokkelroute en kijken boven gekomen vanaf de Col de Coux op 1920 meter, waar nog een oud douanekantoor staat dat nu wordt bewoond door een vogelaar, Zwitserland in. Op de terugweg passeren we een boerderij/restaurant waar men zelf kaas maakt. Nadat het vet voor de kaas van de melk is gescheiden, krijgen in een aanpalende schuur een tiental biggen datgene wat overblijft. Ze groeien als kool! Boeren zijn hier met van alles bezig. Naast hun agrarische activiteiten doen ze er vaak een restaurant of kaasmakerij naast om toch maar genoeg brood op de plank te krijgen.

Neem het echtpaar Gerard en Caroline Cruz-Mermy. Ze hoeden niet alleen een flinke kudde geiten, Gerard heeft ook een kaasmakerij en –winkel, en zijn vrouw, van origine kleuterjuf, doet nu aan kinderopvang op hun geitenboerderij op zo’n 1200 meter hoogte. De kudde bestaat uit tachtig

geiten die van juni t/m september in de bergen grazen, waar ze worden bewaakt door een Pyreneese herdershond. Gerard en Caroline worden geholpen door een stagiaire, Jules, die voor ons zijn accordeon tevoorschijn haalt en fraaie klanken over de bergflanken laat rollen.


Waar ga jij op avontuur met je wandelschoenen?

ook ONLINE 2

Vakuum sport II GTX Heren Rialto GTX Dames/Heren

2 al

r

jaa

De grootste collectie wandelschoenen in de regio

Maaspoort 6 Weert (NL) tel. +31 (0)495-547434

www.BOBSADVENTURESTORE.nl Bergflanken die vooral in de winter heel populair zijn. We zijn hier dan ook in ’s werelds grootste skigebied, Les Portes du Soleil. Het gebied heeft liefst 650 km aan pistes en beslaat zowel Frankrijk als Zwitserland. Tweehonderdtachtig sneeuwkanonnen staan klaar om ingeschakeld te worden als er te weinig sneeuw is. Daarvoor is veel water nodig dat wordt geput uit een speciaal aangelegd meertje, Reserve du Queyset, dat we passeren. Kostbaar klusje, want alleen al aan elektriciteit is de streek elk jaar zo’n twaalf miljoen kwijt. Zomers worden de skiliften niet alleen door wandelaars gebruikt, maar vooral door mountainbikers en paragliders. Met hun bike of parachute

gaan de waaghalzen naar boven, om vervolgens met ware doodsverachting naar beneden te scheuren of te zweven. Dit jaar vond in Les Gets opnieuw Crankworx plaats, een enorm mountainbikefestijn dat ook een editie in Whistler (Canada) en Rotorua (Nieuw-Zeeland) heeft. Fantasticable in Chatel past perfect in deze stoere entourage. Met 120 kilometer per uur ‘vlieg’ je, aan een katrol die is gezekerd aan een dikke staalkabel, van de ene naar de andere berg. De Alpen zijn zomers en ’s winters voor elke sportieveling een uitdaging.

Waarom Nederlanders en niet Fransen kaaskoppen worden genoemd, is eigenlijk een groot vraagteken. Bijna overal waar we in Haute Savoie komen, staan kaasfondue en raclette op het menu. De bergbewoners houden namelijk wel van zwaar eten. De kaas wordt al eeuwenlang door de boeren zelf gemaakt. Bijzonder daarom is het verhaal van Miti, een in Tokio geboren en getogen kaasmaker. Hij was altijd al geinteresseerd in koeien, maar toen hij de Tour de France op televisie zag en het schitterende landschap waarin de wielrenners rondreden, besloot hij dat er maar een manier was om zijn leven de richting te geven die hij wilde: naar Frankrijk. Na het behalen van zijn diploma ging hij werken bij La Fruitière des Perrières in Les Gets. Nu is hij een lokale bezienswaardigheid – maar ook veel Japanse toeristen komen even langs - en een uitstekende kaasmaker.


REISWIJZER De Haute Savoie ligt op zo’n negen uur autorijden van Brussel. U kunt ook met de trein of vliegtuig naar Geneve gaan en vandaar naar Les Portes du Soleil reizen. Alle in het verhaal genoemde activiteiten zijn te boeken bij de plaatselijke toerismebureaus in Les Gets, Morzine en Chatel. Informatie over Les Portes du Soleil: portesdusoleil.com. In Les Gets is ook een Bikepark, een 18 holes golfbaan en Avonturenpark. Info: www.lesGets.com. Morzine is zomers een eldorado voor wielerfans. Liefst 4 buiten categorie-bergpassen liggen op u te wachten, waarvan de Joux-Plane misschien wel de bekendste is. Ook kunt u er elektrische mountainbikes huren. Voor alle activiteiten: www.morzine-avoriaz.com. Wie geinteresseerd is in kaasmaken en het traditionele bergleven kan uitstekend terecht in Chatel. Informatie: www.chatel.nl.

Het Wiedtal –

Kom naar beneden!

Het Wiedtal is midden in het Natuurpark Rhein-Westerwald tussen de wandel routes WesterwaldSteig en RheinSteig. Rondom het meanderende riviertje de Wied vinden recreatieve wandelaars de perfecte omgeving voor een geslaagde wandelvakantie. Met de ‚Wied-Radweg‘ heeft het Wiedtal ook een prachtige fietsroute van 100 km. De restaurants serveren regionale gerechten uit het Westerwald. Een ruime keuze aan hotels, vakantiewoningen, B&Bs en campings maken het aanbod compleet. We kijken uit naar uw komst! Vraag nu gratis informatiemateriaal aan. Foto: Pacek


Op stap in Picardisch Wallonië

Kristien Hansebout Picardisch Wallonië is een ietwat onbekende streek in de provincie Henegouwen. Toch heeft deze regio heel wat troeven, zeker voor de wandelaar. Het is een cocktail van beboste heuvelflanken, lieflijke dorpen, eindeloze rijen knotwilgen en heerlijke streekproducten.

Wapibox

Om al dit moois in de kijker te zetten, ontwikkelde Picardisch Wallonië (WAPI) een leuke wandelbox met 50 bewegwijzerde circuits, met een lengte die varieert van 1 tot 17 km. In de doos vind je 31 gedetailleerde en mooi geïllustreerde kaarten, handig om mee te nemen op je tocht. In totaal brengt de Wapibox 350 km wandelroutes in kaart. Op sommige kaarten vind je één circuit, op andere kaarten worden verschillende circuits gecombineerd. Ten slotte zijn er ook 8 artistieke en historische interpretatieroutes. Voor elk wat wils dus. Je kan de box bestellen © visitwapi.be op www.wapishop.be voor € 18,90.

Wandelknooppuntennetwerk

Het ‘Pays des Collines’, het land van de heksen en magiërs, ontwikkelde een wandelknooppuntennetwerk, met meer dan 350 km bewegwijzerde routes. Het netwerk omvat de gemeenten Mont-de-L’Enclus, Frasnes-Lez-Anvaing, Ellezelles, Flobecq en het noorden van Celles en Ath. Je kan zelf je parcours uitstippelen of je laten leiden door een van de originele themaroutes, die je kan downloaden op de website. Je stapt langs kleine weggetjes en je ontdekt verrassende plekjes. We nemen je graag mee op culinaire wandeling, goed voor 13 km wandelplezier.

Culinaire wandeling in het hart van de heuvels

Je start aan het huis van het Pays des Collines in Ellezelles (KP 15). Er is een toeristische dienst, een winkel met streekspecialiteiten én een spektakelparcours over de folklore van de streek. Je volgt de knooppunten 24 – 44 – 43 – 4 – 2 – 21 – 14 – 90 – 46 – 45 – 5 – 41 – 24 en 15. Onderweg maak je kennis met gepassioneerde ambachtslieden en producenten, een kruidenkenner, een brouwer, een slager, een ambachtelijke kweker van oude fruitrassen,... Neem dus zeker de tijd om de lokale specialiteiten te proeven, denk maar aan heksenbier, worst met Quintine, kruidenthee met bloemen uit de tuin, likeur met vruchten uit de boomgaard. Een heerlijk idee voor een onvergetelijke daguitstap!

Je kan het parcours downloaden via nevenstaande QR-code of op: www.visitwapi.be/nl/culinaire-wandeling-in-het-hart-van-de-heuvels Nog meer wandeltips vind je op: www.visitwapi.be/nl/wapi-te-voet/ www.paysdescollines.be www.walloniebelgietoerisme.be

© visitwapi.be

© visitwapi.be


Op stap in Frankrijk: het massief van de Vogezen Tekst & foto’s: Gilbert Roels

In september van vorig jaar trokken we tijdens de zonnige prille herfst een paar dagen naar de groene Franse Vogezen. Een in de Benelux geliefkoosde winteren zomerbestemming. In de winter voor ski, langlauf en dergelijke, in de andere seizoenen vooral om te wandelen, te fietsen of te mountainbiken. De Wandelkrant concentreerde zich op de hoge Vogezen rond Thann, een historisch stadje aan de oevers van de rivier de Thur. Op 26 km van de stad, aan de Col du Bussang, ontspringt op 735 m hoogte de Moezel. Om 560 km verder in Koblenz in de Rijn uit te monden.

Elzas en Lotharingen Foto 3

Foto 1 Na een rit van een goeie 500 km kom ik tegen de middag aan in Thann. Juist op tijd om van Elzasser specialiteiten te genieten in het restaurant Trois Sapins. De klassieke choucroute is lekker maar nogal zwaar bij dit laatzomers weer. De oplossing: een stevige klim. En die klim, langs de GR5, brengt mij en mijn gids naar het kruis van Lotharingen (foto 1). Een historisch gevoelig onderwerp

want we zijn hier in de Elzas. Het kruis van Lotharingen, met dubbele dwarsbalk, sierde oorspronkelijk het schilde van de 507de pantserbrigade van het Franse leger. In 1940 koos generaal de Gaulle het als symbool voor de weerstand. Het was de Gaulle zelf die in 1948 de eerste steen voor het kruis in Thann legde en het een jaar later ook onthulde. Maar enkele fanatieke Elzassers (de zogenaamde Zwarte Wolven) vonden het kruis van erfvijand Lotharingen niet kunnen en het monument werd tweemaal opgeblazen. Na een voorlopig houten kruis, is er nu een (definitief) exemplaar van gewapend beton. Het kruis op de Staufen-heuvel is ’s avonds verlicht en zichtbaar vanop de vlakte van de Elzas. Van hier boven hebben tevens een mooi uitzicht op de stad Thann, de gotische collegiale kerk van SaintThiébaut (foto 2) en de op een heuvel gelegen ruïne van de Engelbourg. Na de afdaling gaat het met de auto naar de Hundsrück col (748 m). Bestemming deze late namiddag is mijn overnachtingsplaats, de ferme-

auberge des Buissonnets. We bevinden ons hier in het massief Thanner-Hubel en wandelen overwegend afdalend naar onze bestemming. Ondertussen genietend van het typisch landschap: halfopen begroeiing met daartussen weiden en heide (foto 3). In de fermeauberge des Buissonnets geven de uitbaters Caroline en Baptiste Jenn me de nodige tekst en uitleg. Zes

Foto 2


Boek nu uw 5-daagse wandelvakantie in de Vogezen en ontvang een korting van €26 per persoon. Speciaal voor de lezers van de Wandelkrant: 4 overnachtingen inclusief ontbijt en diner, 4 wandelroutes met kaart: € 299 p/p i.p.v. € 325 p/p. Aanbieding enkel geldig onder vermelding van de actiecode WFR30WK. Of kies uit één van onze 200 andere fiets- en wandelvakanties.

VOS Travel • Westlaan 415 • 8800 Roeselare • info@vostravel.be • www.vostravel.be

142806_VOS_TRAVEL_Advertentie_205x133mm.indd 1

kamers, van Pasen tot eind november geopend en het verblijf in half pension kost €50 per dag. De uitbaters werken samen met drie andere ferme-auberges in de streek, onder andere wat het bagagevervoer betreft of voor tochten vanuit een centraal punt.

Route des Crêtes

Foto 4

Na een stevig ontbijt volgt vandaag het serieuze wandelwerk. Het bestuderen van de mij bezorgde kaarten gisteravond, heeft me geleerd dat er ons zo’n 800 meter klimmen en 1200 meter dalen te wachten staan. Marion Kwiatowski, mijn gids van gisteren, heeft het gezelschap gekregen van Joseph Peter, wandelpaden-inspecteur

12/04/19 10:02

van de Club Vosgien afdeling St.Amarin (foto 4). Ons doel deze voormiddag is de Auberge du Belacker, zowat 7 km en 463 meter klimmen verwijderd. We komen nu langzaam in een ander landschap, dat van de hautes chaumes. Grasgebieden met hier en daar een beuk en wat struiken die het ruwe klimaat weerstaan. Overwegend brede paden en een uitstekende bewegwijzering (foto 5)

Foto 5


stevig middagmaal, afgerond met een romige verse kaas met Kirschwasser, de specialiteit van de streek (en de bergen). Onze volgende doelen zijn het Lac des Perches en de Auberge du Gazon Vert. Marion Kwiatowski verlaat ons hier en in haar plaats komen Fanny Heinzle (toeristische dienst) en Karine Jung van Natura 2000 het gezelschap vervoegen. Natura 2000 is een netwerk van beschermde natuurgebieden op het grondgebied van de lidstaten van de Europese Unie. Info: www. natura2000.fr.

Foto 6 voeren ons richting Vogelstein. Het klimwerk wordt beloond met een weids uitzicht met heel in de verte boven de witte koepel op de Ballon d’Alsace (foto 6). We klimmen verder, de begroeiing wordt alsmaar schaarser en we komen op een plaats waar het pad splitst (foto 7). Geen bord te zien. Een schoonheidsfoutje dat genoteerd wordt door inspecteur Peter, die gelukkig de weg kent. Zo bereiken we een hoop rotsen, een voorgebergte dat Vogelstein (op 1181 m) blijkt te zijn. Van hieruit krijgen we zicht op de Grand Ballon en de cols Storckenkopf en Markstein en de vallei van SaintAmarin. Het is nu afdalen geblazen

Foto 8

Foto 7 naar onze middaghalte, de Auberge en Gîte d’étappe du Belacker (foto 8). De gîte beschikt over 7 kamers, samen goed voor 26 bedden, en een verblijf in halfpension kost €50 per dag. Info: http://belacker.fr/index.html. Patron Jacky (foto 9) en zijn echtgenote Carole zorgen voor een meer dan

Foto 10 We kiezen nu resoluut voor de route des crêtes van de GR5 (foto 10). Het gaat op en neer met achtereenvolgend de col de Bimbach (940 m), de Mittelrainkopf (1102 m), de Rimbachkopf (1196 m) en de col des Perches (1078 m). Er komt ook wat klauterwerk bij kijken en een rustpauze af en toe is dan ook welkom. Soms wijken de bomen dan toch even en krijgen we zicht op keurrijke weiden van grassen, heesters en heide (foto 11). Aan de col des Perches geeft Fanny nog wat tekst en uitleg (foto 12). Hier verlaten we de GR5 en slaan linksaf naar de GR534. Wat klim en klauterwerk over brugjes, ladders en langs kabels (foto 13) brengt ons aan het enig mooie Lac des Perches (foto 14), in het Duits Sternsee. Een plaats vol legenden… We keren op onze stappen terug en bereiken de auberge en gîte du Gazon Vert (foto 15). Hier maken we nog een


Foto 9

Foto 12

Foto 11

Foto 13


Foto 15 extra rondje om de oorspronkelijke, historische gite, verscholen in het bos, te gaan bekijken. Er volgt tenslotte een schier eindeloze en steile afdaling met vele tientallen scherpe haarspeldbochten. De wandelstokken zijn hier meer dan welkom. Gelukkig is Fanny al wat vroeger naar beneden gegaan en ze wacht ons op met hapjes en lekkere wijn uit de Elzas.

Foto 16

Toerisme

De laatste dag van mijn verblijf staan een aantal toeristische sites op het programma. Want veel wandelaars willen ook nog wat gaan bekijken. Een eerste bezoek en tevens een korte wandeling gaat naar de See d’Urbes. Een vochtig natuurgebied dat zijn oorsprong vindt in een gletsjer van de col de Bussang en heel wat waardevolle planten en vogels herbergt (foto 16). Volgende stop is de oliemolen van Storckensohn. Een molen die nu nog gebruikt wordt om appels te vermalen tot appelsap. Wat we dan ook proeven. De derde halte is het Park van Wesserling (www.parc-wesserling.fr). Op de terreinen van een voormalige Foto 14 textielfabriek kan men de tijd van deze “koninklijke fabriek” herbeleven. Er Samenwerkingsverband Dit met de bedoeling van een zijn vijf merkwaardige, geklasseerde kwaliteitsnetwerk te creëren voor tuinen te bekijken en te bewandelen. Bij het avondeten in het bekende wandelaars. Industriële archeologie en hedendaagse restaurant Caveau de l’Orée in kunst gaan hier hand in hand en men Husseren-Wesserling, krijgen Fanny Drie privé-initiatieven hebben zich kan eveneens allerlei demonstraties en ik het gezelschap van François daarbij aangesloten. De uiteindelijke van hand- en machinearbeid uit het Tacquard, voorzitter van de vereniging bedoeling is zo bij te dragen tot een verleden meemaken. Ik sluit mijn netwerk aan verblijfsmogelijkheden bezoek aan de Vogezen af met een van gemeenten van Saint-Amarin. langs de “grande traversée des Vosges”. heerlijke lunch in het park-restaurant Het gaat om drie gemeenten die zich Waarbij men zich focust op wandelaars ter plaatse. “Cuisines et Jardins” doet bekommeren om een netwerk van en niet op massatoerisme. Met aandacht zijn reputatie (Michelin gids en 13,5 acht gîtes en auberges. Verschillende voor de streek en haar producten. Zo in de Gault&Millau gids) alle eer aan. daarvan waren vervallen tot bijna zijn de bedden in de gîtes en ferme- Chef Serge Burckel en zijn echtgenote ruïnes en in 2007-2008 is men auberges in de streek vervaardigd en Sabine bezorgen Marion en mezelf een begonnen met de restauratie van een gaat er bij de maaltijden veel aandacht waardige afsluiter van deze drie dagen naar streekproducten. aantal ervan. in de Vogezen (weblink zie achteraan!)


Het massief van de Vogezen

Nog enkele andere routes: de GR531 en 532, de Sint-Jacobsweg, Sentier de la Ligne Maginot, Sentier Stanislas Kléber (GR534), Sentier des Ducs, Sentier des Het massief van de Vogezen strekt Roches, Chemin des Châteaux forts zich van noord tot zuid uit links van d’Alsace en nog veel meer. de Rijn. Het wordt van Frankrijk gescheiden door de departementen Voor al deze en andere wandelingen Bas en Haut Rhin. In het noorden verwijzen we naar de websites van grenst het massief aan Duitsland, het Massif des Vosges en van de Club meer bepaald aan de zuidelijke Pfalz Vosgien. (deelstaat Rheinland-Pfalz). Dit noordelijk gedeeltelijk is het Regionaal Die Club Vosgien (www.club-vosgien. Natuurpark “Vosges du Nord”. Het eu) is de wandelfederatie van de grenst aan het Duits middengebergte Vogezen. Opgericht in 1879 in Saverne, Pfälzerwald en samen vormen ze telt de federatie momenteel zo’n 34.000 sinds 1998 een door de UNESCO leden, verdeeld over 123 afdelingen. uitgeroepen biosfeer reservaat. De Franse Club Vosgien en het Duitse Naast wandelen, oriëntatiewandelen Pfälzerwaldverein onderhouden en nordic wandelen, zorgt de hier samen de grensoverschrijdende federatie voor vorming en doet ze aan wandelwegen. natuurbeheer. Het bij ons meest bekende en meest bekende deel van de Vogezen is het De vrijwilligers staan in voor de Regionaal Natuurpark “Ballons des bewegwijzering en het onderhoud Vosges”. De Grand Ballon is met zijn van niet minder dan 20.000 km 1424 meter de hoogste berg van de aan wandelwegen. Een heksentoer Vogezen. Bekender (bij wielertoeristen waarvoor circa 750 vrijwilligers, die en van de Ronde van Frankrijk) is elk ongeveer 25 km voor hun rekening echter zijn kleiner broertje, de 1247 nemen, zich inzetten. meter hoge Ballon d’Alsace. Het feit dat men in de Vogezen over “ballons” Info & documentatie spreekt, verwijst naar de afgeronde toppen van de bergen. Een viertal topogidsen zijn belangrijk voor wie in de Vogezen gaat wandelen. Wandelroutes & Club De eerste is de in het Nederlands uitgegeven gids GR5/E2 deel 4 Vosgien Noord-Vogezen (uitgegeven door de De wandelroute die als een rode lijn van VZW Grote Routepaden). De gids noord naar zuid (en omgekeerd) door beschrijft het laatste gedeelte van de de Vogezen loopt is de GR5 Noordzee GR5 in Lorraine en het gedeelte in de - Middellandse Zee, ook bekend als de noordelijke Vogezen. Europese weg 2 (E2). De “Traversée du Massif des Vosges” langs de GR5/ E2 beslaat 19 dag-etappes, met vertrek vanuit Wissembourg en aankomst in Belfort. De GR53 “Crête des Vosges” is 167 km lang en loopt van Wissembourg naar Schirmeck (8 dag-etappes).

De standaardgids bij uitstek die de hele Vogezen bestrijkt is de TopoGuide 502 “Traversée du Massif des Vosges” (enkel in het Frans beschikbaar). De gids is goed voor meer dan 20 dagen wandelen over de GR5 en GR53.

Een tweede Franstalige gids is de TopoGuide 880 “La Ligne Blue des Een ander interessant parcours is dat Vosges”. De gids beschrijft 3 streek van de GR7 van op de Ballon d’Alsace GR-paden van 7 à 9 dagen elk en niet naar Darney (109 km). minder dan 38 dag wandelingen.

De derde Franstalige gids tenslotte is de TopoGuide 881 “L’Ouest des Vosges”; Deze gids is aanvullend bij de “Ligne Blue” en omvat 1 streek GR en 18 afzonderlijke wandelingen. Voor de streek die wij bewandelden is de topografische IGN-kaart 3620ET Thann Masevaux-Ballon nodig. Voor wandelkaarten van de Vogezen kan je terecht bij het IGN, het Institut Géographique National France, website: https://ignrando.fr/ boutique/. En vanzelfsprekend ook in de gespecialiseerde reisboekhandels en op Internet. De referentiekaart voor wie met de auto naar de Vogezen wil en/of zich ter plaatse wil oriënteren is de IGN-kaart “Alsace - Massif des Vosges” op schaal 1:200.000. Alle mogelijke info over het massief van de Vogezen vind je op de site www. massif-des-vosges.com/nl/. Voor meer specifieke informatie over het Regionaal Natuurpark van de “Ballons des Vosges”, zie: www.parc-ballons-vosges.fr Alle toeristische info over de Elzas vind je op de site www.tourisme-alsace.com/nl Tijdens mijn driedaags verblijf in de hoge Vogezen sliep ik in: • Ferme-Auberge des Buissonnets https://ferme-aubergebuissonnets.jimdo.com/ • Hotel Les Volets Bleus www.facebook.com/ lesvoletsbleus68/ De laatste dag aten we in Park restaurant Cuisines et Jardins (Michelin gids en 13,5 in de Gault&Millau gids): www.parc-wesserling.fr/restaurantcuisines-et-jardins/ Kan het nog eenvoudiger? Surf naar volgend blogartikel voor alle weblinks vermeld in deze wandelkrant editie: https://wandelkrant.be/editie23


Romeinse Limespad van Uitgeverij Wandelnet.nl bekroond als Wandelroute van het Jaar 2019 plaatsen aaneen door een afwisselend landschap van polders en uiterwaarden, rivieren en kanalen, heuvels en bossen. Verrassend zijn de klompenpaden in het Groene Hart, de steile bospaadjes aan de Veluwezoom en de venijnige Duivelsberg aan de Duitse grens. De gids beschrijft de route in twee richtingen met kaartjes en veel Tweeduizend jaar geleden liep de achtergrondinformatie. Wijzigingen noordgrens van het Romeinse rijk – de en GPS-tracks vind je op de website Limes – dwars door Nederland langs https://wandelnet.nl/. de breed uitgewaaierde Rijndelta: de Oude Rijn, de Leidse Rijn, de Kromme Motivatie winnaar Rijn en de Neder-Rijn. Het 275 km lan- De geboorte van een nieuwe wandelge bewegwijzerde Romeinse Limespad route is altijd een blijde gebeurtenis. volgt in grote lijnen de loop van deze Als die nieuwe route dan verrast door grens. In de voetsporen van de Romei- haar uitstekende bewegwijzering en nen stap je door hun vroegere castella. veel onverharde paden en rustige weMatilo heet nu Leiden, Albaniana is gen. Met daarnaast een zeer verzorgde Alphen aan den Rijn, Woerden was gids met beschrijving van de route in Laurum en Utrecht Trajectum. Nijme- de twee richtingen, uitstekende achtergen heette Noviomagus en was met zijn grondinformatie over de natuur en de 7000 inwoners een belangrijke stad. cultuurhistorische aspecten. Als langsHet Limespad rijgt deze historische heen de route ook nog gezorgd wordt

voor extra duiding met infopanelen. En als die route tenslotte een origineel, in dit geval historisch, thema heeft. En de topogids zelfs een recept voor Romeins offerbrood bevat, dan waren dat voor de jury heel wat goede redenen om eensgezind de trofee toe te kennen aan het Lange Afstand Wandelpad 16 Romeinse Limes van Wandelnet Nederland. De Wandeltrofee is een initiatief van de Fiets- en Wandelbeurs. Deze vindt plaats op zaterdag 15 en zondag 16 februari 2020 in Flanders Expo in Gent. En op vrijdag 28 februari, zaterdag 29 februari en zondag 1 maart 2020 in de Jaarbeurs Utrecht. Meer info over de Fiets en Wandelbeurs: www.fietsenwandelbeurs.be. Gilbert Roels


31e

4

32e HEUVELLAND DAAGSE Vier daagse wandeltocht door het heuvelachtige Limburgse landschap rond Vilt – Valkenburg aan de Geul in Nederlands Limburg, veelal over veldwegen en bospaden. Elke dag genieten van de mooie Limburgse natuur, het afwisselende landschap en de gezellige sfeer.

Vilt - Valkenburg 8 - 11 augustus 2019

4 dagen wandelen en genieten in het 5 sterrenlandschap van Zuid-Limburg!

Voor meer info: www.heuvelland4daagse.nl Ook dit jaar kunnen de wandelaars weer kiezen uit liefst vijf wandelafstanden: 7 – 14 – 21 – 28 – 42 kilometer. De routes zijn gemarkeerd met pijlen en na elke 7 à 8 kilometer is er een rust- en verzorgingsplaats. Na het wandelen is het gezellig genieten van de muziek in het paviljoen en van de heerlijke ontspannen sfeer op en rond het terrein. Een goed moment ook om in een geweldige ambiance te genieten van de verdiende versnapering, gezellig bijkletsen met anderen of te dansen. Wandel je dit jaar ook weer mee tijdens de 32e Heuvelland4daagse van 8 t/m 11 augustus? Je bent welkom!

31

e

14 km 7 km •

21 km

km • 42 28 km

Start dagelijks vanaf café-zaal ‘t Vöske in Berg en Terblijt Info: +31 (0)43 6040885

www.heuvelland4daagse.nl

Drentse Wandel 4-daagse

Hemelvaartweekend 29 mei t/m 2 juni 2019 30 mei t/m 2 juni 29 op 30 mei 29 mei t/m 2 juni

31e Drentse Wandelvierdaagse 19e Kennedymars 8e Kennedymars-Plus

Afstanden: 10, 15, 20, 30 en 40 km!

info@dw4d.nl

T. +31 591 512345

www.dw4d.nl


Wandelen in Noord-Brabant Deel 9: Vught; De IJzeren Man (Lunetten, Distelberg)

Het Hengstven Vandaag neem ik jullie mee voor een afwisselende wandeling in het gebied rond de IJzeren Man in Vught. Ons startpunt is de Boslaan in Vught, deze loopt in zijn geheel langs de IJzeren Man. Bij het zwembad de IJzeren Man is een grote parkeerplaats aangelegd, hier parkeren we de auto.

René Luijsterburg - Foto’s: Jan en René Luijsterburg Vanuit Breda – Tilburg: Op de A58 volg je in Tilburg rechtdoor ri ‘s-Hertogenbosch de A65 op. Blijf deze volgen tot aan de afslag Cromvoirt, IJzeren Man, Monument Kamp Vught. Hier gaan we bij de stoplichten linksaf de Boslaan in. Zie verder hierboven.

Hoe bereiken we onze startplaats: Na het parkeren van de auto wandelen Vanuit Eindhoven: Volg vanuit Eindhoven de snelweg A2 (E25) ri ‘s-Hertogenbosch. Ga bij afslag 23 ri Tilburg (N65)(Ring-West). Volg de richting Tilburg en ga bij de verkeerslichten linksaf de N65 op ri Tilburg. Het eerste deel is de snelweg A65, deze gaat over in de 4-baans weg N65 met stoplichten. Rij door tot aan de afslag IJzeren Man, Monument Kamp Vught. Ga hier rechtsaf de Boslaan in, blijf deze laan volgen tot je links langs de IJzeren Man rijdt en volg de borden naar de parkeerplaatsen.

we naar het zwembad en strandhuis en volgen het voetpad langs de IJzeren Man terug langs de Boslaan tot aan KP 18, hier gaan we links het fietspad op naar KP 17. We wandelen na KP 17 langs de Lunetten I, II en III op weg naar KP 16.

wandelen door een mooi landschap, waar de lunetten weer onderdeel uitmaken van de natuur. Vlak voor Lunet I bij KP 16 zien we links het Nationaal Monument Kamp Vught en wat verder naar links de Extra Beveiligde Inrichting Vught, dit is de gevangenis voor extreem gevaarlijke criminelen en terroristen. Op weg naar KP 15 kunnen we langs het hek van Monument Kamp Vught wandelen, dit is nog maar een klein gedeelte van het concentratiekamp wat hier lag. Een groot gedeelte is in gebruik genomen als woonoord voor de Molukse vluchtelingen in 1951 en als gevangenis. Ook waren hier nog een aantal kazernes. De Van Brederode- en de Lunettenkazerne worden nog gebruikt door de Nederlandse Landmacht, met name voor Genie-opleidingen.

De Lunetten I t/m VIII zijn onderdeel van de vestingswerken van ‘s-Hertogenbosch en zijn gebouwd na de Belgische onafhankelijkheid, als versterking van het Fort Isabella. Lunet I t/m III We gaan voor de brug linksaf langs het werden gebouwd op de Vughtse Heide, Afwateringskanaal van ‘s-Hertogendit is nog steeds goed te zien, want we bosch op weg naar KP 14. Net voor dit


knooppunt zien we links een groot terrein wat gebruikt wordt voor het oefenen met de grondverzetmachines van het Nederlandse leger. Bij KP 14 wandelen we links de dijk af en komen in het typische Brabantse landschap. Landerijen met hier en daar een bosrandje of stukje bos. Heel vaak worden de landerijen omzoomd door struikgewas of bomen. Dit is heel goed te zien op weg naar KP 21 en KP 20. De laatste jaren komt er door schaalvergroting in de agrarische sector steeds meer druk te liggen op dit landschap. Ook vanwege nieuwe industrieterreinen en dorpsuitbreidingen blijft er steeds minder over. Gelukkig stelt het provinciaal bestuur, mede geholpen door plaatselijke actiegroepen, duidelijke beperkingen aan de uitbreidingen. We wandelen via KP 28 – 26 – 25 en 24 langs het dorp Cromvoirt, maar blijven constant buiten het dorp waar we een mooi zicht op hebben. We bevinden ons nu op de Helvoirtse Heide, een

heel afwisselend gebied, met bos, heide en veel landerijen. De Zandleij doorsnijdt dit gebied en zorgt voor afvoer van overtollig water naar het Afwateringskanaal van ‘s-Hertogenbosch. Bij KP 25 gaan we op een dijk langs het watertje lopen en genieten extra van het fraaie landschap. Net buiten Cromvoirt komen we op de verharde weg uit en gaan naar het buurtschap Distelberg (KP 83). In dit buurtschap zien we onderweg naar KP 84 veel oude boerderijen, meestal zeer goed gerestaureerd. Bij KP 84 verlaten we de verharde weg en gaan een brede onverharde weg in naar KP 85. Het landschap blijft typisch Brabants met regelmatig mooie doorkijkjes. Wat verderop wandelen we het bos in en bevinden ons aan de buitenzijde van de Loonse en Drunense Duinen op weg naar KP 5 en KP 2. Hier wandelen we langs een camping, waarvan er vele zijn in deze omgeving. Deze camping ziet er, jammer genoeg, redelijk verwaarloosd uit. In NoordBrabant komen we dit regelmatig tegen. In de komende jaren zal in deze

sector veel veranderen door renovatie en innovatie opgelegd door gemeente en provincie. Let goed op dat je KP 2 niet mist want hier moet je via een smal paadje naar KP 3. Bij KP 3 is onze rustplaats de Pannenkoekenboerderij De Helvoirtse Heide, het adres voor overheerlijke pannenkoeken. Na deze welverdiende rust gaan we op pad voor een van de mooiste stukken van deze wandeling. We gaan het ruige gebied in van de Loonse en Drunense Duinen naar KP 17 en KP 89. Door dit bosgebied lopen veel mountainbikepaadjes. Op weg naar KP 89 nemen we een van die paadjes, deze loopt parallel aan het grote pad. Het grote pad is erg mul en wordt vaak gebruikt door paarden. Met veel variatie slingert het pad zich door de bossen naar KP 88. Naar KP 9 komen we zelfs nog wat zandverstuivingen tegen waar we dwars doorheen moeten. Dit is duidelijk onderdeel van de Loonse en Drunense

Zicht op Lunet II

Het hek Van Kamp Vught

Boerderij onderweg

Pannenkoekenboerderij De Helvoirtse Heide


Knooppunten Route Duinen. Even voorbij KP 9 op weg naar KP 11 komen we bij het Hengstven. Dit is een nieuw natuurgebied aansluitend op de Loonse en Drunense Duinen. Dit gebied moet een verbinding gaan vormen met het moerasgebied De Brand en de droge zandduinen van de Loonse en Drunense Duinen. Als we bij KP 9 een klein stukje richting KP 8 wandelen zien we als we het open gebied bereiken rechts het Boompjesven liggen, een van de 3 vennen in dit gebied. Na genoten te hebben van het uitzicht lopen we terug naar KP 9 en gaan op pad naar KP 11. We lopen 1,5 km langs het Hengstven en komen onderweg regelmatig bankjes, stoelen e.d. tegen. Deze zijn hier door natuurgenieters neergezet en hebben meestal een naam (b.v. ‘t Benkske van Annie en Jan).

de Zandleij weer en wandelen aan het eind van de Loonse Baan bij KP 29 het bospad op langs de vaart richting KP 19. Na de brug over de vaart komen we uit bij KP 19 en op de parkeerplaatsen.

Knooppunten Route: 18 – 17 – 16 – 15 – 14 – 21 – 20 – 28 – 26 – 25 – 24 – 83 – 84 – 85 – 5 – 2 – 3 – 17 – 89 – 88 – 9 – 11 – 14 – 4 – 7 – 81 – 82 – 29 – 19 – richting 18 tot aan parkeerplaats. Afgelegde afstand 21,7 km

Internet Adressen De IJzeren Man: https://nl.wikipedia.org/wiki/IJzeren_ Man_(Vught) https://ijzerenman.nl/ https://www.youtube.com/ watch?v=fOB5Jf8N1Yo Vught: https://nl.wikipedia.org/wiki/Vught_ (plaats)

Lunetten Vught: https://www.zuiderwaterlinie.nl/11vestingsteden/forten-in-nederland/ Langzaamaan komen we weer in de vughtse-lunetten bewoonde wereld op weg naar KP 14 en KP 4. Bij KP 4 is de weg weer ver- https://nl.wikipedia.org/wiki/Lunet hard en volgen we de Hoendersestraat Monument Kamp Vught: tot aan de Loonse Baan via KP 7 – 81 https://nl.wikipedia.org/wiki/Kamp_ – 82 en 29. We wandelen nu in een Vught sterk agrarisch gebied met zo hier en https://indischebuurten.nl/ daar nog een plukje bos. We passeren buurten/69-vught ‘t Benkske

https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/het-verhaal-achter-het-lunettengebied-van-de-voormalige-verschanstelegerplaats-vught https://www.youtube.com/ watch?v=y66qe0WY3Hg&t=1014s Cromvoirt: https://nl.wikipedia.org/wiki/Cromvoirt Distelberg: https://nl.wikipedia.org/wiki/Distelberg https://www.youtube.com/ watch?v=KMRZKPuhwGg Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Nationaal_Park_De_Loonse_en_Drunense_Duinen Hengstven: https://www.natuurmonumenten. nl/natuurgebieden/nationaal-parkloonse-en-drunense-duinen/nieuws/ koekoeksbloemen-kikkers-en-patrijzen-in-het-brabantse-hengstven https://www.brabant.nl/dossiers/dossiers-op-thema/natuur-en-landschap/ nieuws-natuur-en-landschap/2017/ natuur-terug-in-het-hengstven https://www.youtube.com/ watch?v=d98guY9rWHo Kan het nog eenvoudiger? Surf naar volgend blogartikel voor alle weblinks vermeld in deze wandelkrant editie: https://wandelkrant.be/editie23


Ook dit jaar bieden we u weer een fantas�sche wandeling aan in het hartje van Haspengouw. De �en verschillende afstanden variëren van 5 km tot 28 km. De korte afstand is toegankelijk voor rolstoelgebruikers, kinderwagens, … Op de afstanden vanaf 12 km voorzien we een tussenstop/controlezaal in Groot-Gelmen. Hier krijgt u de kans om de innerlijke mens te verwennen. U kan er genieten van een tussendoortje zoals een fris streekbiertje, een heerlijk stukje taart, verse soep, …

Tevens bieden we u de mogelijkheid om in het militaire kwar�er van 11.00 uur tot 14.30 uur een uitgebreid middagmaal te nu�gen. Tegen de democra�sche prijs van

Inschrijven kan op de dag zelf, in een heuse vliegtuigloods die tevens dienst doet als vertreken aankomstplaats. In en om de loods trakteren we de kinderen en andersvaliden op randanima�e: een springkasteel, een hui�arrentocht,een roofvogelshow, … Door de grote opkomst van de voorgaande jaren hebben wij een extra inspanning gedaan om de nodige parkeerplaatsen te voorzien. Er rijdt, net als vorig jaar, een pendelbus die de bezoekers van en naar het sta�on zal brengen. Om de wach�jden aan het sta�on minimaal te houden, is de bus afgestemd op de aankomsturen van de treinen (kwart voor en kwart over het uur). Door de posi�eve reac�es van vorige jaren zijn we weer uiterst gemo�veerd om u een schi�erende dag te bezorgen. U kan de sfeer van voorgaande jaren al opsnuiven

op facebook groep SAFF-WALK. Daar vindt u ook alle informa�e en eventuele wijzigingen. Hopelijk mogen wij u ook dit jaar (weer) begroeten op dit fantas�sche evenement t.v.v. de andersvaliden. Samen met hen dragen wij u alvast een warm hart toe. Deze wandeling is uiterst geschikt om in te passen in een bus-daguitstap. Na de wandeling – eventueel aangevuld met het middagmaal kan je de stad Sint-Truiden, Tongeren of Hasselt bezoeken, alles in de onmiddellijke omgeving. Wij bieden u op deze dag een gra�s exemplaar aan van de Wandelkrant. Er is ook de mogelijkheid om deel te nemen aan een fiets- of motortocht.

Voor meer informa�e kan u steeds terecht bij: Ronny Buvens ronny.buvens@mil.be of buvensronny@gmail.com GSM 0497 30 32 41 Campus Saffraanberg Luikersteenweg 371 3800 Sint-Truiden Tel. 02 441 33 69

SCHOOL ING

CAL TRA HNI IN EC

R

OY A L A I R F OR OBU BO PR S LA R O IM MN IA V I N C I T CE

Vorig jaar telden we 1.762 tevreden wandelaars. Samen met de fietsers en motorrijders, ook opgenomen in deze organisa�e, vergaarde de organisa�e een mooi bedrag, bestemd voor een aantal sociale instellingen uit de regio.

7,00 euro kan u kiezen tussen twee hoofdmenu’s! De campus stelt hiervoor zijn keuken en eetzaal ter beschikking. Een echte aanrader.

( BELGIAN)T

Op woensdag 22 mei organiseert de Koninklijke School voor Onderofficieren in samenwerking met wandelclub Aviat de 19de edi�e van Sponsor Ac�on For Families (ook gekend als SAFF-DAY).

AVIAT Sint-Truiden

www.saffraanberg.be


Nieuw op onze fotowebsite: onze oude wandelreportages!!

https://wandelkrant.smugmug.com/Wandelreportages


>>>> UITNEEMBARE Wandelkalender van 1 mei t/m 31 augustus 2019 >>>> Op onze wandelkrant website tref je de complete informatie aan van onderstaande wandeltochten met uitgebreide parcoursomschrijving, afstanden, toegankelijkheid, openbaar vervoer, starttijden, ... . Zie: wandelkrant.be/wandelkalender of scan de nevenstaande QR-code in!

Mei 2019

Hengelhoefseweg, Zonhoven, 3520

32ste Disteltochten 1 mei Oscar Romerocollege, Noordlaan Dendermonde, 9200

Rondom Mullem 8 mei @ 07:00 - 15:00 Parochiezaal Mullem, Mullemstraat Oudenaarde - Mullem, 9700

Krekentocht 1 mei @ 06:30 - 17:30 CC De Meet, Sint-Jansstraat 22 Sint-Jan-in-Eremo, 9982

23ste Basiel De Craenetocht 11 mei @ 06:30 - 15:00 Basisschool Leernest, Kloosterstraat 3 Bachte-Maria-Leerne, 9800

Woensdagtocht 1 mei @ 08:00 - 14:00 Brasserie De Driesprong, Kruinweg 3 Simpelveld, 6369 TZ, NL

12e Omloop Vestingsstad Hulst 11 mei @ 07:30 - 15:00 Gildenstraat 1, Hulst, 4561WZ, NL

Mergelland route 4 mei @ 11:00 - 5 mei @ 13:30 Cafe Oud Bocholtz, Pastoor Neujeanstraat 11, Bocholtz, 6351 GK, NL Lentewandeling 5 mei @ 07:00 - 18:00 GBS Herzele, Tuinwijkstraat 2 Herzele, 9550 Buitengewone tocht Ave Regina 5 mei @ 07:00 - 18:00 Ave Regina, Klein Park 1 Lovenjoel, 3360 46e Sint – Gertrudistocht 5 mei @ 07:30 - 15:00 O.C.Wing, Neerwindenstraat 53 Landen- Neerwinden, 3400 35e Lewe-Tocht 5 mei @ 07:30 - 15:00 Zaal Centrum, Menisberg 7 Huizingen, 1654 Bloesemwandeling Booischot 5 mei @ 08:00 - 17:00 Chiro Booischot, Ter Laken 2a Booischot, 2221 Vosheuvelwandeling 5 mei @ 09:00 (Groepswandeling) Sint-Benedictuskerk, Rondestraat 86 Lozen, 3950 Holsteentocht 7 mei @ 07:00 - 15:00 Chiroheem Holsteen

Vondelmolentocht 12 mei Fabriek Vondemolen, Dendermondsesteenweg 208 Lebbeke, 9280 Officiële Eurek@tocht 12 mei @ 07:00 - 15:00 PC Souwveld, Souwveld, Bilzen, 3740 Boswandeltocht 12 mei @ 08:00 - 15:00 PC Mol-Sluis, St.-Bernardusstraat Mol-Sluis, 2400 Midweekwandeltocht 15 mei @ 08:00 - 17:00 Café Paddock, Dorpsstraat 13 Gulpen, 6271 BK, NL 15de Saharawandeling 16 mei @ 08:00 - 15:00 Buurthuis Het Zand, Frederik van Eedenstraat z/n Lommel-Heeserbergen, 3920 Hautwaltocht 18 mei @ 07:00 - 18:00 OC de Schouw, Statiestraat 115 Lichtervelde, 8810 6e Trainingstocht 43e Nacht van Gulpen 19 mei @ 06:00 - 16:30 Marktplaats, Gulpen, 6271BD, NL Vijfwegentocht 19 mei @ 06:30 - 15:00 Zaal t’ Madointje, Klerkenstraat 128 Langemark -Madonna, 8920

Mosbergenroute 19 mei @ 08:00 - 17:00 Beleef&Zorgboerderij Heierhof, Heiereind 11, Riethoven, 5561 BB, NL Herstappewandeling 19 mei @ 09:00 - 12:00 Gemeentehuis, Dorpsstraat 5 Herstappe, 3717 Wandel Driedaagse Deinze 21 mei @ 16:30 - 23 mei @ 20:00 Brielpaviljoen, Lucien Mathijslaan Deinze, 9800 SAFF Walk 22 mei @ 08:00 - 14:30 Campus Saffraanberg Luikersteenweg 371, 3800 Sint-Truiden Gerhesertocht 23 mei @ 07:00 - 17:00 De Warande, Bremstraat Oostham, 3945 Lentetocht 25 mei @ 07:00 Ontmoetingshuis Voorshoven, Tismansweg 4, Neeroeteren, 3680 46e Mars Loven Boven 26 mei @ 07:00 - 18:00 H. Hartinstituut, Naamsesteenweg 355 Heverlee, 3001 Meitocht 27 mei @ 07:00 - 15:00 Voetbalkantine Gravelo, Truilingenstraat 40 Buvingen - Gingelom, 3890 4de Poppels Glorie 28 mei @ 07:00 - 18:00 Feestzaal Mieke Pap, Dorp 28 Poppel, 2382 Drentse Wandel4Daagse 29 mei - 2 juni Alle info elders in deze krant! 29ste Int. en Officiële Poldertocht 30 mei @ 07:30 - 17:00 Gildenhuis Kapellen Putte, Partizanenstraat 1, Kapellen, 2950


>>>> Outdoorjackets.be komt naar je toe!!! >>>> Op tal van wandeltochten én markten kan je bij Outdoorjackets.be terecht voor deskundig advies i.v.m. shelljackets, wandelkledij en/of wandelschoenen. Op hun website zie je meteen waar ze staan de komende dagen/weken. Surf hiervoor naar: outdoorjackets.be/agenda of scan de nevenstaande QR-code in.

WINKEL EVENEMENTEN

35ste Vriendschapstocht 2 juni @ 06:30 - 15:00 Huize Kattebeek, Nieuwgoedlaan 15 Petegem aan de Leie, 9800 7e Trainingstocht 43e Nacht van Gulpen 2 juni @ 07:00 - 14:00 Marktplaats, Gulpen, 6271BD, NL

MARKTEN

Wandeltocht Odiliapeel 2 juni @ 07:00 - 17:30 Cafe-zaal de Buurman, Oudedijk 38 Odiliapeel, 5409 BC, NL Hagelandtocht 2 juni @ 07:00 - 18:00 Montfortcollege, Aarschotsesteenweg 39, Rotselaar, 3110 WINKEL EVENEMENTEN MARKTEN

Deurne

Warekentocht 8 juni @ 07:30 - 15:00 De Wara, Beekstraat 3 Waardamme, 8020

Ring Antwerpen

Autolei

Mortsel

Herentalsebaan

(Militaire baan)

Borsbeek

Rondpunt Wommelgem E313/E34

Parking Aldi

Regatta outdoorshop... voor iedereen! ook grotere maten tot 52 en 5XL

Wommelgem

Herentalsebaan 172 - 2160 Wommelgem/Borsbeek weekdagen open van 10 tot 18.00 uur - zaterdag van 10 tot 16.00 uur donderdag en zondag gesloten 03-689 25 53 - regattaoutdoorshop.be@gmail.com Deurne Ring Antwerpen

Rondpunt info data evenementen Autolei Wommelgem : www.outdoorjackets.be

Mortsel

Juni 2019

Herentalsebaan

(Militaire baan)

Borsbeek

E313/E34

Parking Aldi

Regatta outdoorshop... voor iedereen!

ook grotere maten tot 52 5XLSchoonbeek Aspergetochten 2 enjuni Poeltocht Alle info op bladzijde 2 Herentalsebaan 172 - 2160 Wommelgem/Borsbeek 1 juni @ 06:30 - 15:00 weekdagen open van 10 tot 18.00 uur - zaterdag van 10 tot 16.00 uur OC De Poelkring, Nieuwplaats 5 donderdag en zondag gesloten NASWandeldag 03-689 25 53 - regattaoutdoorshop.be@gmail.com Poelkapelle, 8920 2 juni : www.outdoorjackets.be PC Keijzer Dorpsstraat 30, info data evenementen Leimuiden, 2451AR, NL Liefdadigheidstocht 21ste Onnefretterstocht 1 juni @ 07:00 - 15:00 2 juni Café De Koophandel, Basisschool GO! Ter Duinen, Noeveren 68, Boom, 2850 Schansplein 8, Hechtel, 3940 Pompoenstapperswandeling Molentocht 2 juni @ 06:00 - 15:00 1 juni @ 07:00 - 15:00 Ligahof Lichtaart, Schoolstraat 36 KBO Mater, Materplein 15 Lichtaart, 2460 Oudenaarde - Mater, 9700 Wommelgem

Bornewandeling 2 juni @ 09:00 (Groepswandeling!) Hotel Stiemerheide, Wiemesmeerstraat 105, Genk, 3600

Boerentocht 9 juni @ 07:00 - 17:00 Zaal Onder Den Toren, Markt z/n Haacht, 3150 Millse Mars 9 juni @ 08:00 - 17:00 Clubhuis Op Goede Voet, Sportweg 15 Mill, 5451HE, NL Eenmalige Pinkstermaandagtocht 10 juni OC S.O.K., Hasseltsebaan 43 Diest-Deurne, 3290 Gaverswandeling 10 juni @ 07:30 - 15:00, Prov. Dom. De Gavers, Onkerzelestraat 280, Geraardsbergen (Onkerzele), 9500 Heppenertocht 11 juni @ 07:00 - 15:00 Buurthuis Heppen, Heidestraat 65 Leopoldsburg - Heppen, 3971


Zomertocht “Memorial Dirk Wagemans”, 15 juni, Teunenberg, Boerenkrijglaan 51, Olen, 2250 4e Mini Nacht 15 juni @ 19:30 - 21:30 Grand Cafe Galouppe Gulpen, Dorpsstraat 19, Gulpen, 6271 BK, NL 43e Nacht van Gulpen 15 juni @ 22:30 - 16 juni @ 15:00 Grand Cafe Galouppe Gulpen, Dorpsstraat 19, Gulpen, 6271 BK, NL 8e Neubourg tocht 16 juni @ 06:15 - 15:00 Grand Cafe Galouppe Gulpen, Dorpsstraat 19, Gulpen, 6271 BK, NL Kloostertochten 16 juni @ 07:00 - 15:00 Mariadalinstituut, Klein Overlaar, 3 Hoegaarden, 3320 10e Zegeltjeswandeltocht 16 juni @ 08:00 - 15:00 PZ Itegem, Schoolstraat 28, Itegem Mazenhovenwandeling 16 juni @ 09:00 (Groepswandeling!) Sint-Pieterskerk Leut, SintPietersstraat 48, Maasmechelen, 3630 Avondvierdaagse 18 juni @ 08:00 - 21 juni @ 17:00 Clubhuis Op Goede Voet, Sportweg 15 Mill, 5451HE, NL Midweekwandeltocht 19 juni @ 08:00 - 17:00 Café Paddock, Dorpsstraat 13 Gulpen, 6271 BK, NL Vijvertocht 20 juni @ 07:00 - 15:00 Camping Heidestrand Zwanenstraat 105, Zonhoven, 3520 24ste Pootzaktocht 20 juni @ 07:00 - 15:00 Rundershoek 34, Laakdal, 2430 50 & 43 km Door de Vreyheit Lommel 22 juni @ 06:00 - 09:00 PZ De Moffel, Martinus van Gurplaan Lommel, 3920 24ste Wandeling der 7 Heerlijkheden 22 juni @ 07:00 - 15:00 PZ De Moffel, Martinus van Gurplaan Lommel, 3920

4de Hageventocht 23 juni @ 07:00 - 15:00 OC Zaal Pax, Grote Heide 16 Neerpelt, 3910 Zomertocht 23 juni @ 07:30 - 18:00 Gemeenschaphuis Vrededaal, L. Van Kerchovenstraat 1 Puurs-Sint-Amands, 2870 40ste Wandeltweedaagse van “Het Gielsbos”- 26 juni - 27 juni OC Het Gielsbos, Vosselaarseweg Gierle, 2452 Vijvertocht 27 juni @ 07:00 - 15:00 Zaal St Jansheide, Nieuwstraat 126 Kuringen, 3511 Kristoffeltochten 29 en 30 juni @ 07:00 - 17:00 Zaal Kristoffelheem, Schoolstraat 10 Oostham, 3945 11 de Bamiswandeltocht 29 juni @ 08:00 - 15:00 PZ Ter Laken, Terlaken 4 Booischot, 2221 46ste Voettocht der Vlasstreek 30 juni @ 07:00 - 15:00 O.C. Ter Streye, Rodewilgenstraat 6 Sint-Denijs (Zwevegem), 8554 Vakantietocht 30 juni @ 07:00 - 15:00 Voetbalkantine Holsbeek, Verhaegenstraat 28, Holsbeek, 3220 18de Historische Livinustochten 30 juni @ 07:30 - 18:00 Parking Okay, Polbroek 55 Sint-Lievens-Houtem, 9520 Zomerwandeling 30 juni @ 08:00 - 17:00 Camping De Zwarte Bergen, Zwarte Bergendreef 1, Luyksgestel, 5575XP, NL Beemdenwandeling 30 juni @ 09:00 - 12:00 Parochiekerk Sint-Jan, Dorpsplein 1 Wellen, 3830

Juli 2019

24ste Grensparkwandeling 2 juli @ 07:00 - 15:00 Buurthuis ’t Zand, Frederik van

Eedenstraat 9, Lommel, 3920 21ste Dreventocht Deurle 6 juli @ 06:30 - 15:00 Zaal Oud Gemeentehuis, Xavier De Cocklaan 5, Deurle, 9831 Huttentocht 7 juli PZ Meerhout-Zittaart, Lindestraat 24 Meerhout, 2450 Bosuiltocht 7 juli, CC De Bosuil, Witherendreef Overijse, 3090 Drongengoedtocht 7 juli @ 06:30 - 17:30 De Kring Maldegem, Kleitkalseide 180 Maldegem Kleit, 9990 André Vanoppentocht 7 juli @ 07:00 - 15:00 Buurthuis De Locht, Lochtstraat Eksel, 3941 Mastentoppentocht 7 juli @ 07:00 - 15:00 GC De Blommaert, Gemeentepark 22 Wuustwezel, 2990 Vinnewandeling 7 juli @ 09:00 (Groepswandeling!) Domein Het Vinne, Ossenwegstraat 70 Zoutleeuw, 3440 Cantharel Internationale 4Daagse Apeldoorn 9 juli @ 06:30 - 12 juli @ 17:30 Sportpark vv Victoria Boys, Berghuizerweg 153, 7312 SN Apeldoorn, NL Zomertocht 10 juli @ 07:00 - 17:00 Meubelen verhaegen, Grote Baan 115 Betekom, 3130 Adriaan Brouwertochten 13 juli @ 06:00 - 15:00 St.-Bernarduscollege, Hoogstraat 30 Oudenaarde, 9700 Hoevewandeling 13 juli @ 07:00 - 15:00 Feesttent Itegemseweg Wiekevorst, Itegemseweg 98, Wiekevorst, 2222 20ste Gaverstocht 14 juli @ 07:00 - 15:00 VTI, Stasegemsesteenweg 40, Harelbeke, 8530


Midweekwandeltocht 17 juli @ 08:00 - 17:00 Café Paddock, Dorpsstraat 13 Gulpen, 6271 BK, NL Lozerdorptocht 19 juli @ 07:00 - 15:00 PC della Faille, Ouweggemsesteenweg 259, Kruishoutem, 9770 Vakantietocht 20 juli @ 07:00 - 18:00 Don Bosco, Ortolanenstraat 6 Kessel-lo, 3010 35ste Urbanustochten 21 juli @ 07:00 - 15:00 OC Willem Tel, Hernestraat 5 Tollembeek, 1570 Korenwolftocht 21 juli @ 08:00 - 17:00 Café Paddock, Dorpsstraat 13 Gulpen, 6271 BK, NL Donderslagwandeling 21 juli @ 09:00 (Groepswandeling!) Parking Donderslag, Weg naar Zwartberg z/n, Oudsbergen, 3670 Grensparkwandeling 23 juli @ 08:00 - 17:00 Gemeenschaphuis De Leenhoef, Steenselseweg 8A, Eersel, 5511AG, NL

Vakantietocht 31 juli @ 07:00 - 17:00 Meubelen Verhaegen, Grote Baan 115 Betekom, 3130

Augustus 2019

Chazaltocht 18 augustus @ 08:00 - 17:00 Zaal Orbis, Nicolaylaan 77 Leopoldsburg, 3970

Bladelintocht 1 augustus @ 06:30 - 17:00 Zaal Kanunnik Andries, Kloosterstraat Middelburg , 9992 Eggertingenwandeling 18 augustus @ 09:00 (Groepswandeling!) Marultocht (alle details in deze krant) Sint-Agapituskerk, Leopold III-straat 2 augustus @ 07:30 - 15:00 11, Vliermaal, 3724 Feesttent, Spilstraat 63, Zonnebeke Midweekwandeltocht 23ste Vlastocht Grammene 21 augustus @ 08:00 - 17:00 Café Paddock, Dorpsstraat 13 3 augustus @ 06:30 - 15:00 Gulpen, 6271 BK, NL Zaal Leiezicht, Oude Heirbaan 53 Deinze, 9800 Zomertocht 5e Bethoosterse Broekentocht 3 augustus @ 07:00 - 15:00 OC Ingelram, Roeselarestraat 18 Esen, 8600 5de Krinkeltocht 3 augustus @ 07:00 - 15:00 Ginstezaal, Molstenstraat 83 Oostrozebeke 38ste Int. Teutenwandeling 4 augustus @ 07:00 - 15:00 Provil, Duinenstraat 1, Lommel, 3920

Vakantietocht 25 juli @ 07:00 - 17:00 Zaal Kristoffelheem, Schoolstraat 10 Oostham, 3945

Stinzenwandeling 4 augustus @ 09:00 (Groepswandeling!) Kerk Romershoven, Sint-Jansstraat 6 Hoeselt, 3730

31ste Dender en Scheldetocht 28 juli CC Biekorf, Stationstraat 27 Lebbeke, 9280

Turfhauwetocht 6 augustus @ 07:00 - 18:00 Zaal de turfhauwe, Kasteelstraat 69 Lichtervelde, 8810

Bebloemingstocht 28 juli @ 06:30 - 15:00 Vrije basisschool, Bruggestraat 24 Staden, 8840

Donderdagtocht 3-6-9 8 augustus @ 07:00 - 15:00 Witte Zaal, Kluisstraat 1 Heusden-Zolder, 3550

2de Zes-Fortentocht 28 juli @ 07:30 - 17:00 Hangar 27, Parklaan 161 Edegem, 2650

Heuvelland4Daagse 8 - 11 augustus Alle info elders in deze krant

Canisvliettocht 28 juli @ 08:00 - 18:00 Sint Laurens Campus TSO, Patronagestraat 51, Zelzate, 9060

Grensparkwandeling 13 augustus @ 08:00 - 17:00 Gildehuis Sacramentsgilde, Riethovensedijk 15, Bergeijk, 5575 AA

Kabouterbergwandeling 11 augustus @ 06:00 - 15:00 Mpi De 3 Master, Pater Damiaanstraat Kasterlee, 2460 Omloop van de druivenstreek 11 augustus @ 07:00 - 15:00 Markthal, Stationsplein, Overijse, 3090

22 augustus @ 07:00 - 17:00 Zaal Kristoffelheem, Schoolstraat 10 Oostham, 3945 Midweekse zomerwandeling 28 augustus @ 07:00 - 18:00 Sint Katarinazaal, Bergestraat 7 Herzele, 9550 Nazomertocht 31 augustus @ 07:00 - 15:00 CC, Hoogstraat 17, Vorsen, 3890

Wandel2daagse in het Land van Mark & Merkske - 31 augustus @ 07:00 1 september @ 18:00, Koninklijke St. Sebastiaangilde, Hofeinde 9, Merksplas, 2330

Noteer alvast: Zondag 1 september Kompelrockwandeling Begeleide groepswandeling, start vanaf het hoofdpodium aan De Vierde Wand, Evence Coppéeplaats 1 te 3600 Genk om 11u stipt. Afstand 10 km. Picknick zelf mee te brengen. Aankomst voorzien tegen start Kompelrock. Gratis parking. Openbaar vervoer: vanaf NMBS station Genk, De Lijn 35, 46 of G4 tot Winterslag Kerk. Zie info vooraan deze krant. Zondag 29 september Nationale Wandel- en Fietsdag Gezinssport Vlaanderen - Zaal De Kring, Duinenlaan 4, 3600 Genk. Zie info vooraan in deze krant.


Eindejaarstochten Drevestappers Zonnebeke

Bestuur (vooraan) en overige leden van de Algemene Vergadering op het ogenblik van de oprichting.

De Drevestappers is een totaal nieuwe club, heeft niets meer te maken met de vorige Zonnebeekse wandelclub. De nieuwe club zal in oktober zijn 3e jaar inzetten. De wandelingen zijn gesitueerd in het voor- en najaar, telkens op zondag, vijf in totaal met start gespreid over de deelgemeenten van de hoofdgemeente Zonnebeke: Beselare, Geluveld, Zandvoorde, Passendale en Zonnebeke.

Hoe het begon.

Toen iemand van de toenmalige club in contact trad met de voorzitter van Wandelsport Vlaanderen kwam er een info-vergadering voor de leden van de vroegere club. Die had er immers na 43 jaar een abrupt einde aan gemaakt. Groot was de verwondering toen er meer dan honderd mensen kwamen opdagen en dat op een warme weekdag ’s avonds. Dit vroeg naar een vervolg en om te peilen naar de slaagkansen werden enkel de mensen uitgenodigd die daadwerkelijk de armen uit de mouwen wilden steken om verder te doen. Opnieuw kwamen veertig mensen er op af, dit kon niet meer verkeerd gaan, de stap was gezet. Wat volgde ging snel want inmiddels was de datum waarop alle gegevens voor de Walking moesten binnen zijn, heel dichtbij. Op twee weken tijd werd een

bestuur gevormd waarin vier mensen van Zonnebeke en drie vrouwen plaats namen. De statuten voor de vzw werden opgesteld. Daaraan gekoppeld werd een uitgebreid bestuur gevormd wat later de Algemene Vergadering zou worden. Het was immers de bedoeling om tot een club te komen die open stond voor gezonde kritiek van zijn leden en anderen om zodoende die te pareren onder het parool: uit de ervaring leren en steeds proberen beter te doen.

parcours, vol afwisseling, met stukken die nooit eerder bewandeld werden gekoppeld aan vriendelijke ontvangst met steeds een gadget. De wandelingen kregen een nieuwe naam en er kwamen heel wat nieuwe rustplaatsen, minstens twee verschillende per organisatie. Er zijn al een kleine 50 medewerkers. De doelstelling is: hoe beter de kastoestand, hoe meer er zal teruggaan naar leden en bezoekende wandelaars.

Dit jaar worden al twee eigen busreizen gepland, de eerste van verleden jaar Ook heel belangrijk in de oprichting was een groot succes. was de openheid op vlak van beleid, De tochten verlopen uiteraard betrokkenheid en de financiën. hoofdzakelijk op Zonnebeeks maar dankzij de Tijdens de eerste ledenvergadering grondgebied afwisselende controleposten wordt die inmiddels plaats vond werd voor alle aanwezigen (ruim honderd) de uitgeweken naar naburige plaatsen. kastoestand en planning helder en Dit zal ook weer het geval zijn met de tochten van oktober en november, zonder geheimdoenerij uiteengezet. waarover meer in de volgende De Drevestappers zijn met niks Wandelkrant. Nieuw is de bijkomende begonnen maar konden inmiddels midweektocht van vrijdag 2 augustus. rekenen op een grote belangstelling. De Drevestappers Zonnebeke gaan op Met 9 wandelingen achter de rug werd de ingeslagen weg verder. 2 keer het getal 3.000 gehaald, 5 keer Kom kennismaken met de club op kwamen meer dan 2.000 wandelaars één van de volgende tochten: af, 2 keer boven de 1.000 waarvan één met de hele dag felle regen. De 20 oktober (In en rond Passendale) Drevestappers mochten al verscheidene 24 november (Glühweintocht) bussen verwelkomen. Het succes kan Website: www.drevestappers.be verklaard worden door totaal nieuwe Tekst en foto’s: Frans D’Haeyere


Marultocht

Tekst en foto’s: Frans D’Haeyere Op vrijdag 2 augustus heeft de Marultocht plaats bij de Drevestappers Zonnebeke. Een zomertocht langs autoluwe en onverharde wegen over een licht golvend parcours vanuit het gehucht Molenaarelst. Er zijn drie combineerbare lussen mogelijk met richting kasteeldomein, Polygonebos en gehucht de Keiberg.

De Molenaarelst, de Marul in de volksmond, is een dichtbevolkte arbeiderswijk tussen Zonnebeke en Beselare met circa 250 inwoners. Vroeger was het een aparte gemeenschap, ze leefden zeer gesloten, het was een

zelfbedruipende gemeenschap die graag vertier zocht in de plaatselijke cafés. Dat waren er destijds niet minder dan twintig! Vroeger vormden de Merulnaren een aparte gemeenschap met keuterboertjes, seizoenarbeiders, leurders, enz. Het waren echte vechtersbazen gewapend met messen. Er was ook een school en kapel maar deze zijn inmiddels verdwenen. Vóór 1910 was er op de Marul een spellenwerkschool waar de leerlingen leerden spellenwerken. In 1911 werd de eerste lagere school opgericht, zowel voor jongens als meisjes toegankelijk. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd Zonnebeke volledig verwoest incluis de Molenaarelst. Na de oorlog werden school en noodwoningen heropgericht. In 1925 liepen er zelfs 122 leerlingen school, meisjes en jongens gescheiden zoals het toendertijd gebruikelijk was. Het aantal leerlingen daalde geleidelijk en in 1980 was het helemaal over. De kapel deed dienst vanaf 1958 maar werd na 1980 gesloten en aan een firma verkocht.


Het oorspronkelijke feestcomité van de Marul werd opgericht in 1985. Er waren diverse activiteiten zoals vedettenoptredens, wielerwedstrijd, seniorennamiddag. Inmiddels werd een totaal nieuw comité opgericht dat blaakt van zelfvertrouwen en initiatief. Het kijkt uit naar nieuwe initiatieven en

kwam zo bij ons terecht voor de organisatie van een wandeltocht. Aangezien dit initiatief plaats vindt in Zonnebeke waren wij graag bereid daaraan onze medewerking te verlenen. Er werd overeengekomen om de gebruikelijke starturen van een georganiseerde tocht van Wandelsport Vlaanderen te respecteren en voor de dranken wandelprijzen te hanteren. Er worden ook nog twee prijzen verloot onder de deelnemers. Er wordt een mooi parcours aangeboden tussen 5 en 21,5 km, er kan optimaal gecombineerd worden. Er zijn drie lussen: lus A (6 of 7 km), lus B (5 of 8 km) en lus C (6,5 km). Het is een lichtgolvend parcours waarbij lus A richting kasteeldomein stapt, lus B doorkruist het Polygoonbos terwijl lus C naar gehucht de Keiberg trekt. Inschrijvingsprijs: € 1,50; leden € 1,10. Kinderen jonger dan 12j gratis.

Trein: vanaf stations Roeselare, Ieper en Menen zijn er buslijnen tot aan de startplaats. Auto: A19 afrit 3 Beselare/Zonnebeke. Info parcours: Jean-Pierre Derammelaere GSM +32(0)473 88 28 21. Startplaats: Feesttent de Marulfeesten, Spilstraat 63, 8980 Zonnebeke, West-Vlaanderen Starten tussen 07u30 en 15u. Aankomst voor 17u30. Afstanden: van 5 tot 21 km; minstens één parcours geschikt voor rol- en kinderwagens.

Facebook.com/drevestappers Website: www.drevestappers.be

Voorzitster Majo Bostyn en secretaris Rik Cleenewerck


Wandelen in Ierland: Connemara en de Burren

Anja Thys Connemara en de Burren, twee prachtige streken in Ierland, aan de meest westelijke rand van de Europese Unie en uitkijkend op de Atlantische Oceaan, zijn echt een bezoekje waard. Ze zijn allebei adembenemend mooi maar toch compleet het tegenovergestelde van elkaar. Ik ben er onlangs samen met een groep op wandelvakantie geweest. Wat hebben we genoten … niet alleen van de zichten, maar ook van de wandelingen en het zeewier! Een echte aanrader! Eenmaal aan de westkust van Ierland aangekomen zochten we plekken op die langs de Wild Atlantic Way liggen, waar we konden wandelen en toch niet te veel toeristen zouden tegenkomen. Want wie wil er nu urenlang aanschuiven in de rij om daarna terecht te komen in het gedrum aan de toeristische attractie zelf. Ik probeer altijd een manier te vinden om toeristische dingen op een andere manier te bezoeken, vanuit een ander oogpunt. En dat lukt heel vaak door te wandelen en er een wandeling naar, langsheen of langsom te maken.

De Wild Atlantic Way is een route van 2500 km langs de westkust van Ierland waar er een overvloed aan bezienswaardige locaties te vinden is. Er zijn hier talloze mogelijkheden om te wandelen en te genieten van de natuur terwijl je dingen kan ontdekken die een belangrijke invloed gehad hebben op de geschiedenis, niet alleen van Ierland maar van de hele wereld.

Turf, meren en bens Connemara is het land van meren, rotsen, bergen (bens) en turf. Het is een National Park en de turfbedden zijn nu beschermd. In het verleden werd de turf economisch uitgebuit maar tegenwoordig gebeurt dat veel minder of gecontroleerd. De turf gebruikte

De afgegraven turf met de 12 bens op de achtergrond.


men als brandstof. Turf, of ook peat genoemd, is eigenlijk steenkool in zijn kinderjaren, zonder de druk die er nodig is om het tot steen te vormen. Het is makkelijk met een spade (slaith) af te graven. Daarna droogt het een paar weken al liggend op de grond waarna het rechtgezet wordt om gedurende 8 weken verder te drogen. Wat er overblijft is een kleine harde stam zo groot als een baksteen die men kan gebruiken in plaats van hout in de kachel! Vanuit het Connemara visitor centre met het huisje van Dan O’Hara die tijdens de Grote Hongersnood uitweek naar Amerika, hebben we een fantastisch zicht op de Twelve Bens (12 bergen). We verbleven in Clifden, de hoofdstad van Connemara in het mooie Abbeyglen Castle Hotel

Atlantische vlucht met de piloten Alcock en Brown aan boord. Nu ja landden is een groot woord, ze stortten neer in de turf. Niet wetende hoeveel brandstof ze nog hadden, moesten ze snel een beslissing maken om te landen en toen ze de grasoppervlakte van de bog zagen, dachten ze dat dit een harde ondergrond had … Helaas gingen ze neus eerst het veen in, maar ze overleefden! Ik heb, ondanks de hagelbuien, best wel genoten van deze wandeling. Je kan ze meelopen in mijn video op YouTube. Zie de QR-code achteraan het artikel! We verbleven in het prachtige Ballynahinch Castle Hotel. De eigenaar kwam ons persoonlijk verwelkomen en wist ons zeer interessante verhalen te vertellen over de geschiedenis van het hotel. Ik moet eerlijk zeggen, ik

voelde me er als een prinses in mijn kasteel. Ik was helemaal weg van het behangpapier! Hier mogen ze me gerust achterlaten met een goed boek en een haakwerkje!

Van moeras naar steen De Burren is bijna het tegenovergestelde van de zachte turf in Connemara. Hier overheerst de rotsige kalksteen ondergrond met slechts een dunne laag aarde waar gras op groeit. Het gras is wel een zeer voedzaam gras en schapen en koeien kunnen er goed van leven. We maken een wandeling langs de zeekant met een gids, Tony Kirby. Een zeer aangename man die ons op de wandeling vergezelt, niet alleen met al zijn kennis over de Burren, de ondergrond, archeologie, fauna, flora en folklore, maar die ons ook poëzie voordroeg! Een hele leuke wandeling, en niet alleen omdat het eens niet hagelde!

Van Doolin naar Moher

Wie zou hier nu niet willen wonen?

Van hieruit kan je de ‘Cliffs of Moher’ zien, een zeer populaire bestemming bij vele toeristen, maar waar het ook zeer druk kan zijn. Dus waarom niet een andere aanpak? Vanuit Doolin, aan de pier kan je een pad volgen om langs de kust naar de Cliffs of Moher te wandelen. Het is weliswaar een stevige wandeling, maar daar gaan we toch voor, niet? En de zichten zijn ‘amazing’!

Wandelen in de hagel We gaan wandelen in een bog, dat is een soort van veen met peat en gras en rotsen en, ja … in de hagel! Het Derrigimlagh bog in Roundstone is een belangrijke locatie op internationaal, ecologisch en historisch vlak en daarom is het een Special Area of Conservation omdat hier twee belangrijke dingen gebeurden. In 1907 werd van hier het eerste transAtlantische radiosignaal verstuurd door de Italiaanse uitvinder Marconi. En in 1919 landde hier de eerste trans-

Dit was mijn prinsessenslaapkamer (zie je het behangpapier? Prachtig toch?)


Even buiten het dorpje Doolin ontdekten twee mannen in 1952 toevallig een opening in de rotswand. Ze kropen door een enge gang en kwamen in een ondergrondse ruimte terecht waar ze een stalactiet van 7,3 meter ontdekten. Hangend aan het plafond, net zoals een kroonluchter, drupte er zeer langzaam water langsheen de stalactiet, de grootste in Europa. We bezochten de grot waar deze stalactiet hangt en alhoewel het een redelijk diepe trap was, was de wandeling naar de grot niet zo lang. Toen we allemaal in de grot waren, deed de gids al het licht uit en lichtte hij dan plots de stalactiet op. Echt waanzinnig mooi Adembenemende zichten vanop de Burren naar de Cliff of Moher. en ongelofelijk dat deze vrij hangende En er is ook het pad ‘Cliffs of Moher een parking voor de wagens, een formatie vanuit 1 punt aan het plafond Walking Trail’ dat je kan nemen vanuit picknickgelegenheid en een korte gevormd wordt. Doolin en dat met een kleine omweg wandeling naar het monument! Ideaal ook langs Doonhagore Castle loopt. toch? Het was zeer leuk om op de Onderweg is er ook een viewing point kalkstenen te wandelen met de vele met prachtige zichten op de ‘Cliffs’. spleten en openingen, waar er dan planten in groeien of water in stond. Rondom het hunebed staat er echter Een neolitisch een ‘low tech’ afspanning die natuurlijk monument elke foto verprutst! Dus dan maar op de knieën of buik gaan liggen en de foto zo Poulnabrone Dolmen, geklasseerd nemen dat je die afspanning niet meer als een Portal Tomb, een hunebed, is ziet! Amai, dat was een hele klus! Na de een iconisch herkenningspunt in de wandeling in de Burren verbleven we Burren dat ergens tussen 4200 en 2900 in Hotel Sheedy’s in Lisdoonvarna. voor Christus opgericht werd. Het is de begraafplaats van 16 à 22 volwassenen Een reuzenkroonluchter en 6 kinderen. Dit is wat ik een ‘low key’ toeristische plaats noem, nl. gemaakt van kalk Kroonluchter, iemand? die niet erg gecommercialiseerd is:

Zeewier proeven in Lahinch

Waarschijnlijk het meest gefotografeerd archeologisch monument in Ierland.

Na het bezoek aan Doolin Cave rijden we door naar Lahinch, ten zuiden van Doolin aan het einde van de R478. Lahinch is gelegen in een mooie baai en heeft een heel mooi strand. We maakten daar een hele leuke wandeling met Oonagh van Wild Kitchen. Ze gaat met je wandelen om zeewier te sprokkelen en kan er alles over vertellen. Na de wandeling trakteerde ze ons op heerlijke snacks die ze klaarmaakte met zeewier of dingen zoals wilde look die ze in de natuur vond. Ongelofelijk lekker!


Een mandje zeewier bijeengesprokkeld aan de kust in Lahinch.


Picknicken met zeewier: zeewiersalade, zeewierspaghetti, wilde lookpesto en zeewier-crackers.

Deze wandelvakantie werd georganiseerd en ons aangeboden door Tourism Ireland, Failte Ireland

Bezienswaardigheden Connemara Heritage Centre www.connemaraheritage.com Caherconnell Sheep Dogs www.caherconnell.com Poulnabrone Dolmen (geen website voor de dolmen, tja, ze zijn ook 6000 jaar oud! Dus dan maar coördinaten!) 53.048682°N 9.140054°W Cliffs of Moher Gelegen aan het zuidwestelijk uiteinde van de Burren in County Clare, met een lengte van 14 km, vormen deze kliffen samen met de Burren een UNESCO Global Geopark. https://www.cliffsofmoher.ie/ Doolin Cave Gelegen op 15 min rijden van the Cliffs of Moher en 5 minuten van Doolin op de R479 (de weg van Doolin naar Fanore) https://doolincave.ie/

Hotels

The Green Hotel, Dublin www.thegreenhotel.ie Abbeyglen Castle Hotel, Clifden www.abbeyglen.ie Ballynahinch Castle www.ballynahinch-castle.com Sheedy’s www.sheedys.com The Davenport Dublin www.davenporthotel.ie

Film

https://youtu.be/wmsH2AeUzjE

Uitgebreid fotoalbum

https://wandelkrant.smugmug.com/Ierland

Wild Kitchen Ga wandelen en verzamel zeewier om het dan klaar te maken voor een lekkere picknick! http://wildkitchen.ie/ Wild Atlantic Way In totaal is deze ‘route’ 2500 km lang, van Londonderry tot Kinsale, en op de website kan je heel veel interessante locaties vinden en zo je route plannen. Vele attracties hebben nu ook Wild Atlantic Way bij hun naam staan, zo weet je meteen dat je juist zit. Alle attracties worden aangegeven met een zigzaglijn, het lijkt een beetje op WAW. www.wildatlanticway.com

Kan het nog eenvoudiger? Surf naar volgend blogartikel voor alle weblinks vermeld in deze wandelkrant editie: https://wandelkrant.be/editie23


Langs rotsen en water

info: www.eifelsteig.de/nl

Avontuur Eifelsteig Je kunt de Eifelsteig op verschillende manieren wandelen: alle 15 etappes in één wandelvakantie; drie trajecten van vijf tot zeven dagen; in kortere etappes. • 7 nachten/8 dagen • op basis van logies • ontbijt en lunchpakket in 2-pk • bagagetransfer • Duitstalig wandelboek Prijs p.p vanaf 469,- Euro Informatie en boeking: Eifel Tourismus GmbH Kalvarienbergstr. 1 · D-54595 Prüm Tel. +49 6551 96560 info@eifelsteig.de · www.eifelsteig.de/nl

Het populaire middelgebergte de Eifel met zijn uitstrekte bossen, heuvelachtige landschappen, pittoreske valleien, historische stadjes en oude vulkanen biedt met de Eifelsteig een sportieve attractie voor wandelaars. Van het vlakke noorden in de buurt van Aken via de `Hoge Venen´, door het eenzame Roerdal, langs imposante stuwmeren, het `Nationalpark Eifel´ en via Kalk- en Vulkaaneifel tot aan de Südeifel loopt de Eifelsteig door zeer uiteenlopende landstreken en verschaft de wandelaar telkens nieuwe landschapsindrukken. 313 kilometer Eifelsteig - dat zijn ruim 300 kilometer natuurpaden vol afwisseling met een hoog percentage onverharde wegen, grandioze vergezichten en vele formatiewisselingen. Als partner van de Eifelsteig hebben zich in de laatste jaren meerdere rondwandelroutes op de Eifelsteig aangesloten. Op deze wegen kan men de landschappelijke schoonheden links en rechts van de langeafstandswandelroute intensief ontdekken bijv. het heidegebied rond om Roetgen of de narcissenweiden bij Monschau. De korte Burgenstieg rond om Manderscheid biedt steeds nieuwe uitzichten op de geweldige kastelen. Op het iets langere Maare-pad ontdekt men meteen zeven maaren van de Vulkaaneifel. Wandelen op de Eifelsteig en zijn partnerwegen beloofd spanning, avontuur en recreatie! Meer informatie vindt u op www.eifelsteig.de/nl en in het magazine Wandelland Eifel verkrijgbaar bij Eifel Tourismus


Boppard aan de Rijn –

Vakantie, natuur en gezondheid!

Het luchtkuuroord Boppard met zijn stadsdeel en mineraalkuurbad Bad Salzig biedt een eigen vakantiewereld aan in het werelderfgoed regio Oberes Mittelrheintal. Stille hoekjes, levendige marktplaatsen en steegjes, parklandschappen zoals Marienberger Park of Kurpark Bad Salzig verbinden op een mooie manier natuur en cultuur samen tot een onvergetelijke vakantiebeleving en bieden tevens optimale kansen voor ontspanning en gezondheid. De reeds door de Romeinen bewoonde stad Boppard is het pulserende hart van de vakantieregio Mittelrhein. De beste Rieslingwijn uit de Bopparder Hamm vloeit hier in het glas en begeleid spannende stadsontdekkingen, die bijna tweeduizend jaar cultuur aan de Mittelrhein weerspiegelen. Het mineraalkuurbad Bad Salzig, welk ook nu nog de kracht van het mineraalwater brengt, noemt zich de groene long van het kuurpark. Een plaats van genezing, die inlaadt tot ontspanning en die zich aan zijn randen met strooifruitgaarden verweeft, die zich in de lente tot bloeiende velden omtoveren en in de zomertijd aan de wandelaar voor heerlijke schaduwpartijen zorgt.

Ter land, op het water en in de lucht spelen zich meerdere vrijetijdsactiviteiten af in en rondom Boppard. Daarbij zijn voor de sportactiviteiten alsook de behaaglijke bezinnende wensen geen grenzen te ver. Met de fiets gemoedelijk langs de Rijn op, over stok en steen op de mountainbike, bergaf door het grote Bopparder stadsbos, of in veilige vaart langzaam met de zetellift hoogte winnen, om nieuwe vergezichten te bereiken – in Boppard zijn berg en dal steeds verbindende contrasten. Het wandelhart mag hier in volle vreugde sneller slaan, daar de mooiste wandelpaden juist hier in Boppard en Bad Salzig voorbijkomen. Acht rondwandelwegen, de droompaden Rheingold, Fünfseenblick, Marienberg, Elfenlay, Mittelrhein-Klettersteig, Hasenkammer, Ehrbachklamm en Ehrbachklamm met Schöneckschleife, ieder tussen de 5 en 13 km lang, bevestigen dat Boppard in elk opzicht mooi is. We stellen u de Droompaden Fünfseenblick en Elfenlay even nader voor. Adembenemende vergezichten in het Rheintal en op de hoogtes van de Hunsrück, Eifel, Taunus en Westerwald beleeft men bij een wandeling over het Droompad Fünfseenblick. Uniek in werelderfgoed Oberes Mittelrheintal en daarbuiten eenmalig voor de waterloop van bron tot monding wekt de Traumschleife de indruk van een meer landschap met burchten, woonkernen en wijnbergen; kortweg: een eenmalig cultuur- en natuurlandschap.


Fünfseenblick

Welterbe Oberes Mittelrheintal Boppard/Bad Salzig Buchholz - Herschwiesen - Hirzenach - Holzfeld Oppenhausen - Rheinbay- Udenhausen - Weiler

nk ůƚĂů ϴ ďĞ Z eh rm ͕ d ĞƐƚĂ ög ĂƵƐ ĞůĞĨŽŶ ƵƌĂŶƚ & li ch ͗ Ϭϲϳ ŽŶ ϲ͕ d ŶĚĞƌ ke ϰϮ ϱ ĚĞů’ Ɛ ĞůĞĨ Ɛ it e ϳϳϱ DƺŚ ŽŶ͗ Ϭ n DƺŚ ůĞ ϲϳϰϮ ƚƌ͘ Ϯ ůďĂĐ ϴϵϲ ϯϱ͕ d Ś ϳϱϰ ĞůĞĨ ŽŶ͗ Ϭ ϲϳϰϮ ϱϱϴ ϱ

Länge: 10,4 km ϱϱϮ ,ƂŚĞŶŵĞƚĞƌ WƌŽĮů͗ DŝƩĞůƐĐŚǁĞƌ 'ĞŚnjĞŝƚ͗ ĐĂ͘ ϰ ^ƚƵŶĚĞŶ ^ĂŝƐŽŶ͗ 'ĂŶnjũćŚƌŝŐ ĂƵƘĞƌ ďĞŝ ŝƐ ƵŶĚ ^ĐŚŶĞĞ

m 500 450 400 350

er

T ip

ŚůĞŝ

p

ĨĞŶ

ĐŚůĞ

ŝĨĞ

ŝŶ Ě

Ğƌ E

ćŚĞ͗

300 250 200

Fünfseen

150

50

START

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

10,4 km

100

blick

Elf

en

lay

Höhe Höhenprofil öhe enpro nprofil fil Tr ra Traumschleife Fünfseenblick Ξ 'ĞŽ ĂƐŝƐͲ ͬ>sĞƌŵ'ĞŽZWϮϬϭϯͲϭϮͲϭϲ 'ĞĨƂƌĚĞƌƚ ĚƵƌĐŚ ĚĞŶ ƵƌŽƉćŝƐĐŚĞŶ >ĂŶĚǁŝƌƚƐĐŚĂŌƐĨŽŶĚƐ für die Entwicklung des ländlichen Raumes (ELER): ,ŝĞƌ ŝŶǀĞƐƟĞƌƚ ƵƌŽƉĂ ŝŶ ĚŝĞ ůćŶĚůŝĐŚĞŶ 'ĞďŝĞƚĞ͘

/ŵ ZĂŚŵĞŶ ĚĞƐ ƌŚĞŝŶůĂŶĚͲƉĨćůnjŝƐĐŚĞŶ ŶƚǁŝĐŬůƵŶŐƐƉƌŽŐƌĂŵŵƐ Η ŐƌĂƌǁŝƌƚƐĐŚĂŌ͕ hŵǁĞůƚŵĂƘŶĂŚŵĞŶ͕ >ĂŶĚĞŶƚǁŝĐŬůƵŶŐΗ ;W h>Ϳ

Elfenlay

DŝŶŝƐƚĞƌŝƵŵ Ĩƺƌ hŵǁĞůƚ͕ >ĂŶĚǁŝƌƚƐĐŚĂŌ͕ Ernährung, Weinbau und Forsten Rheinland-Pfalz

>ćŶŐĞ͗ ϭϬ͕ϰ Ŭŵ ϳϬϳ ,ƂŚĞŶŵĞƚĞƌ WƌŽĮů͗ DŝƩĞůƐĐŚǁĞƌ 'ĞŚnjĞŝƚ͗ ĐĂ͘ ϰ ^ƚƵŶĚĞŶ ^ĂŝƐŽŶ͗ 'ĂŶnjũćŚƌŝŐ ĂƵƘĞƌ ďĞŝ ŝƐ ƵŶĚ ^ĐŚŶĞĞ

,ƂŚĞŶƉƌŽĨŝů dƌĂƵŵƐĐŚůĞŝĨĞ ůĨĞŶůĂLJ 375 350 325

m

300 275 250 225 200 175 150

50

START

'ĞĨƂƌĚĞƌƚ ĚƵƌĐŚ ĚĞŶ ƵƌŽƉćŝƐĐŚĞŶ >ĂŶĚǁŝƌƚƐĐŚĂŌƐĨŽŶĚƐ Ĩƺƌ ĚŝĞ ŶƚǁŝĐŬůƵŶŐ ĚĞƐ ůćŶĚůŝĐŚĞŶ ZĂƵŵĞƐ ; > ZͿ͗ ,ŝĞƌ ŝŶǀĞƐƟĞƌƚ ƵƌŽƉĂ ŝŶ ĚŝĞ ůćŶĚůŝĐŚĞŶ 'ĞďŝĞƚĞ͘

1

2

3

4

5

6

7

8

9

/ŵ ZĂŚŵĞŶ ĚĞƐ ƌŚĞŝŶůĂŶĚͲƉĨćůnjŝƐĐŚĞŶ ŶƚǁŝĐŬůƵŶŐƐƉƌŽŐƌĂŵŵƐ Η ŐƌĂƌǁŝƌƚƐĐŚĂŌ͕ hŵǁĞůƚŵĂƘŶĂŚŵĞŶ͕ >ĂŶĚĞŶƚǁŝĐŬůƵŶŐΗ ;W h>Ϳ

10

10,4 km

125 100 75

Ξ 'ĞŽ ĂƐŝƐͲ ͬ>sĞƌŵ'ĞŽZWϮϬϭϯͲϭϮͲϭϲ

DŝŶŝƐƚĞƌŝƵŵ Ĩƺƌ hŵǁĞůƚ͕ >ĂŶĚǁŝƌƚƐĐŚĂŌ͕ ƌŶćŚƌƵŶŐ͕ tĞŝŶďĂƵ ƵŶĚ &ŽƌƐƚĞŶ ZŚĞŝŶůĂŶĚͲWĨĂůnj

De Traumschleife voert verder door het prachtige Kurpark Bad Salzig met de wonderbare Leonorenbron, de ontstaansreden van het enigste mineraalkuurbad aan de Mittelrhein. Een bijzonder hoogtepunt op deze wandeling is de 27 meter hoge uitkijktoren, die de rondwandeling zijn naam geeft.

hiervan op de Traumschleife Elfenlay. Sprookjesachtig is de in 1908 geopende en onder bescherming staande Hunsrücker spoorweg, die tot Buchholz 6 kilometer verderop een hoogte overwint van 336 meter, met zijn eenmalig zicht op het 50 meter hoge viaduct over de Hubertusschlucht nabij de Liesenfeld’s hut.

Waar bevindt zich de grootste Rheinschleife van de wereld, waar loopt de steilste spoorbaan in Duitsland? De antwoorden hiervan vind je in Boppard, de parel aan de Rijn. U ziet wondermooie uitzichten op de „Bopparder Hamm“, met zijn 75 hectare de grootste wijnverbouwing aan de Mittelrhein. De rivier verandert hier zijn richting tweemaal over 180 graden in een dubbele S-bocht. De mooiste uitzichten heeft men

Boppard, het wandeldoel bij uitstek voor individuele gasten en groepen, biedt ook wandelaanbiedingen en groepenbegeleiding aan.

Informatie kan steeds aangevraagd worden bij het serviceteam van het toeristisch informatiecentrum via telefoon, e-mail of fax.

Contact: Tourist Information Boppard, Am Marktplatz (Altes Rathaus), 56154 Boppard Tel. 0049-(0)6742-3888 Fax 0049-(0)6742-81402; E-mail: tourist@boppard.de www.boppard-tourismus.de

Evenementen in juni, juli en augustus 2019 zijn: 01.06. Wijndate; 15. & 16.06. Middeleeuwse markt; 20.06. Magic Bike; 20.07. 12. Oldtimertreffen Boppard; 10.08. Rijn in vlammen bij Koblenz; en nog veel meer.


Wandelen in Gran Canaria

Sofie Hendrikx

Foto getrokken vanaf La Ventana del Nublo, centrum eiland

Zoveel meer dan alleen maar playa, Berbervolkeren zich langzaam met fiesta y discoteca vrijgelaten slaven en kolonisten van lager allooi. De ontembare canyons, de Gran Canaria is zoveel meer dan de verzengende temperaturen in de zomer schreeuwerige hotelbuildings van Pla- en de waterschaarste maakten het ya del Inglés, de all-inclusive pakketjes gebied weinig aantrekkelijk. Bovendien en de “playa, fiesta, discoteca”- formule was een groot deel van de streek die nog naar de jaren tachtig ruikt; een geur die nagenoeg blijft hangen. De toeristische zones van dit Canarische eiland liggen in de gemeentes San Bartolomé de Tirajana en Mogán; de grootste gemeentes van het eiland en samen met Santa Brígida en Las Palmas de rijksten. Tot halverwege vorige eeuw lagen de kaarten wel anders. Toen waren armoede, vergetelheid en ontbering alom troef. Na de Spaanse verovering eigenden de conquistadores zich de meest vruchtbare gronden toe en de oerbewoners die de genocide hadden overleefd, werden verdreven naar het centrale en zuidelijke deel van het eiland. Daar mengden deze vroegere

Kanaaltje aan de Torenvalkenravijn

eigendom van de graaf “El Conde de Vega Grande” die met een ijzeren hand regeerde. De inwoners dienden hem niet alleen een tiende van hun oogst af te staan maar ook hun dochters. Zo genoot hij ten volste van zijn herenrecht oftewel “jus primae noctis”. Evenwel


was het de graaf die in de jaren zestig van de vorige eeuw gehoor gaf aan de lokroep van het toerisme. Hij bouwde de eerste hotels en met zijn project “Maspalomas Costa Canarias” zette hij Gran Canaria op de trein naar de welvaart. Hun motto is “Todo por y para Gran Canaria”; in het Spaans klinkt toch het zo mooi. Van heinde en verre kwamen projectontwikkelaars op de geur van het geld af en deden het toerisme boomen, samen met de handen van duizenden migranten. Rond de hotelzones zijn er zo arbeiderswijken ontstaan die langzaam aan uit hun voegen barsten, net zoals de huurmarkt en haar prijzen trouwens.

Zicht op Risco Caído vanuit het Tamadaba woud

Voor sommige reizigers is het zuiden van Gran Canaria een schrikwekkende en overweldigende plek die hen eerder wegjaagt als aantrekt. Maar achter deze fábrica de turismo met zijn dagelijkse bedrijvigheid, liggen prachtige, diep uitgesneden canyons die op hun beurt weelderige palmbossen, jungle-achtige laurierwouden en oeroude dorpen verstoppen. Deze dorpjes schenken ons de mogelijkheid te reizen naar het Gran Canaria van de eerste helft van de 20ste eeuw; naar het échte Gran Canaria. Een verblijf in een luxe resort of in een airbnb kan op deze manier perfect gecombineerd worden met avontuurlijke wandelingen in een exotisch kader. Mogán Verde gaat in Gran Canaria off the beaten track en in deze reeks vinden jullie de meest majestueuze wandelingen. Op deze manier hoop ik een zweem van het verre Gran Canaria naar de Lage Landen te brengen.

Mogán Verde: jullie nederlandstalige privé-gids op Gran Canaria! Mogán Verde is een firma van duurzaam toerisme die hoofd- van Gran Canaria. Dit betekent dat jullie samen met onze zakelijk privé-wandelingen aanbiedt in het ruige achterland Nederlandstalige gids en jullie partner, familie of vrienden op pad gaan. We passen ons volledig aan jullie wensen, tempo en interesses aan. Jullie kunnen een wandeling uit het aanbod op de website kiezen of een wandeling op maat laten maken. We werken uitsluitend met officiële gidsen. Met Spaans vuur delen we onze passie en kennis over de lokale flora, geologie en het culturele- en etnografische patrimonium. Hierdoor wordt het patrimonium opgewaardeerd en leveren we een bijdrage aan de diversificatie van het toeristische aanbod op Gran Canaria: onze missie.

Sofie Hendrikx

Eén keer per week is er een groepswandeling (´s maandags) waarbij we in kleine groepjes tot 10 wandelaars op pad gaan. Deze wordt steevast met een lokaal tapas-menu afgesloten. Mogán Verde stelt ook wandelvakanties samen, zowel voor particulieren als voor verenigingen en reisbureaus. Met behulp van verschillende bouwstenen als wandeltochten, transport, lunch en verblijf creëren we samen de ultieme opmaat-gemaakte wandelvakantie! Voor particulieren biedt Mogán Verde ook verblijf aan. Casa Mogán Verde is een B&B en ligt in de duizelingwekkende ravijn van Arguineguín. Een ideale basis voor wandelingen in het zuiden! We kijken er alvast naar uit jullie het andere gezicht van Gran Canaria te laten zien! ¡Hasta pronto! Sofie - Website: www.moganverde.es E-mail: mogan.verde@gmail.com - Tel: 0034 653 73 77 73


¿Playa del Inglés?

Verenigingsleden die de oude paadjes restaureert

To be UNESCO or not be; that´s the question

Ingang van grottencomplex

Op een boogscheut van Playa del Inglés ligt het dorp Cercados de Espino: een ideale basis voor ruige wandelingen. In dit vergeten dorp met zijn verrassende jonge en frisse bevolking, hebben de “Ouden der Dagen” en de lokale jeugd de handen in elkaar geslaan en een vereniging opgestart met als doel het lokale natuurlijke erfgoed te opwaarderen. “La Asociación de los Acebuches” restaureert de grillige paadjes die zich met ontelbare bochten over de bergruggen omhoogschroeven. Met een jaarlijkse trailwedstrijd verleiden ze “atletas de élite” die , dankzij hun grote achterban, de ravijn van Arguineguín op de internationale wandelkaart proberen te plaatsen. De barranco is zo smal, hoog en diep dat er hoeken zijn waar de zon nooit schijnt. Daardoor herbergt dit ravijn kleine groene en vruchtbare plekjes die met hun weelderige vegetatie naar een natte Belgische zomer ruiken.

Een werelderfgoedsite van UNESCO in je achtertuin hebben, is big business. En bij het lezen van dit geladen Engelstalige begrip nodig ik jullie uit om aan Balthazar Boma te denken die zijn mondhoek krullend optrekt en de klinkers vulgair in het oneindige trekt. De Canarische eilanden hebben drie materiële werelderfgoedsites op hun palmares staan waarbij het Nationale Park El Teide op het eiland Tenerife, de kroon spant. Gran Canaria heeft er op dit moment géén maar het eiland heeft een ruwe diamant in zijn schatkamer en popelt om ze door UNESCO te laten slijpen. Deze ruwe diamant is een prehispaans grottencomplex en heet: Risco Caído. Het is een waar architectonisch en astronomisch hoogstandje dat alleen te voet bereikbaar is. Voor wie Risco Caído nog in zijn zuivere staat wil bezoeken, voordat de massa’s toestromen, is het nu vijf voor twaalf.

De wildernis in Kennen jullie het boek van Jon Krakauer, “De wildernis in”? In dit boek trekt de raadselachtige Chris McCandless in Alaska de wildernis in, leeft er in een bus en legt er uiteindelijk het loodje bij. De spookdorpen van Gran Canaria´s Wilde Westen hebben net zo´n hypnotiserende werking op Aussteiger als Alaska´s wildernis op Chris McCandless had. Alleen zijn ze onbekend, en onbekend is onbemind. Geen enkele internationale reisgids rept over deze spookdorpen, noch over de vervallen ezelspaadjes die hen verbinden. Dit ontoegankelijke gebied is een waar paradijs voor wandelaars die op zoek zijn naar een taste of the wild. Langs de beek omhoog


Erfgoed van een dictatuur Het Spaanse woord voor stuwdam is “presa”, terwijl het Spaanse woord voor gevangene “preso” is. In Spanje is er een verband tussen beiden: presos bouwden er presas. Gran Canaria telt 106 stuwmeren die elk op hun beurt een vredig en liefelijk landschap scheppen- een landschap dat haaks staat op de omstandigheden in dewelke sommige dammen werden gebouwd. Op een steenworp van de all-in hotels van de zuidkust, vinden wandelaars rond het stuwmeer van La Gambuesa een waar El Dorado. Een mozaïek van palmbosjes, boomgaarden, oude Canarische huizen en roodbruine, dramatische kliffen biedt de nodige ingrediënten voor een perfecte wandeldag. Stuwmeer van Soria met zijn boogdam in de verte

La senda de Tamaranae

Ter hoogte van Cortadores op de kam

Een langeafstandswandeling door het hinterland van Mogán. In de Canarische archipel doorkruist de GR131 de zeven eilanden maar op hoofdeiland Gran Canaria schittert de bewegwijzering door afwezigheid. Niettemin probeert de toeristische gemeente Mogán een tweede langeafstandswandelroute in het leven te roepen. Terwijl de kust een lawaaierige aaneenschakeling van megalomane hotelketens is, kan in het oude, bergachtige hinterland de ondoorzichtigheid van de wereld nog doorboord worden. Hier is de wereld nog eenvoudig en puur. Het langeafstandspad van 29,6km -”la senda de Tamaranae”- is verdeeld in verschillende etappes. De grootsheid van de tocht maakt het echter moeilijk de bijna verdwenen paadjes te restaureren en tot nu toe voert alleen de eerste etappe over een volwaardig wandelpad. De andere paadjes zijn door de tijd gehavend maar ervaren wandelaars die op zoek zijn naar een grote brok eenzaamheid, zullen er volop aan hun trekken komen.

Lees alle bovenstaande wandelverhalen van Sofie Hendrikx gekruid met tal van foto’s na op onze wandelkrant blog:

https://wandelkrant.be/Gran-Canaria Of scan de naastliggende QR-code in met je smartphone:


¿Playa del Inglés?

Sofie Hendrikx

Cercados Espino

Zicht op Cercados Espino den op sommige bezoekers zelfs een akelig claustrofobisch effect hebben. “Als je de autostrade verlaat, rijd je een keel binnen en na het strottenhoofdje is het links de smalle luchtpijp in”, zoals een wandelaarster het ooit plastisch omschreef. Ze kwam aus dem Deutschen Flachland en de ongenadige geografie sloeg haar in het gezicht. Het was even slikken.

Op twintig minuten rijden van Playa del Inglés en nog steeds in de toeristische gemeente San Bartolomé de Tirajana, ligt het dorp Cercados de Espino: een ideale basis voor ruige wandelingen. In dit vergeten dorp met zijn verrassende jonge en frisse bevolking, hebben de “Ouden der Dagen” en de lokale jeugd de handen in elkaar geslaan en een vereniging opgestart met als doel het lokale natuurlijke erfgoed te opwaarderen. Cercados de Espino ligt in de Barranco de Arguineguín en dit ravijn vormt de grens tussen de gemeentes Mogán en San Bartolomé. Het ravijn is zo diep uitgesleten dat zijn verticale rotswan-

Het pad

Het ravijn van Arguineguín is een hoofdravijn en is net zoals alle andere ravijnen door het water uitgesleten. Vroeger was het klimaat op de Canarische eilanden anders. Er stroomden rivieren, het regende veel meer en de hoeveelheid water bekleedde de hoogste eilanden met een Jurassic Parkachtig landschap. Nu is er geen enkele rivier meer en de beekjes die zich een weg naar de oceaan banen, worden vaak met behulp van watergalerijen kunstmatig gevoed. De zeven eilanden zijn vulkanisch van oorsprong. Constructie en destructie gaan hand in hand. Terwijl het vulkanisme voor “la construcción” zorgt, neemt de erosie “la destrucción” voor zijn rekening. De barranco van Arguineguín ligt in het geografisch oudste deel van het eiland en in de laatste tien miljoen jaren zijn er nauwelijks nieuwe laagjes meer bijgekomen op de gemetselde koek die een vulkanisch eiland is. De erosie heeft dus zijn werk gedaan en groeven in de cake gesneden- groeven van meer dan 500m diep. De barranco is zo smal, hoog en diep dat er hoeken zijn waar de zon nooit schijnt.


pen een ware verademing na de hustle and bustle van het toeristische zuiden. De bevolking van Cercados de Espino blaast deze paden met hun initiatieven nieuw leven in en draagt zo bij aan de diversificatie van het toerisme en de duurzaamheid van Gran Canaria als toeristische bestemming. Zo is in 2014 “La Asociación de los Acebuches” geboren; een vereniging van jonge vrijwilligers die dankzij de kennis van de ouderen, de vergane wandelpaden restaureert en ze met een jaarlijkse trailwedstrijd op de internationale (wandel)kaart poogt te plaatsen. Vandaag de dag kunnen wedstrijdlopers van “Los Acebuches Trail” uit drie afstanden kiezen: 6km, 16km, 26km. Alle drie de routes doorkruisen het gebied dat “Los Acebuches” heet en vlak achter het dorp Cercados de Espino ligt. Net zoals zoveel andere toponiemen, zeggen ook deze veel over de streek. Een “cercado” duidt op een afgesloten weide waar het vee werd verzameld. Terwijl “el espinero” oftwel Rhamnus crenulata in het Latijn, een doornstruik is die vroeg veelvuldig voorkwam. De naam “los acebuches” is nog typerender. De acebuche is samen met de palmboom en de drakenboom de trots van de Canarische archipel.

Begin stijging naar Los Acebuches Daardoor herbergt deze ravijn kleine groene en vruchtbare plekjes die met hun weelderige vegetatie naar een natte Belgische zomer ruiken. Terwijl vroeger wilde olijfbomen de verticale hellingen opsmukten, vinden we er vandaag kleurrijke planten als het gele stalkruid, lavendel, de gele leeuwenbek, het witte slangenkruid, rozemarijn, rode salie,... die in lagere hoogtezones de wolfsmelken begeleiden. Deze planten flankeren de gerestaureerde paden die nog steeds het zweet dragen van de herders die er vroeger hun vee langs omhoog dreven en er in de kleine stenen huisjes schaduw en shelter zochten. Voor werknemers als mezelf, gepokt en gemazeld in het toerisme, zijn zulke paden en bergdor-

Oud huisje van een herder


Los Tabucos is een depressie in een helling waar het dode vee werd gedumpt. Ook dit toponiem wijst weer naar de traditionele gebruiken van weleer. De 6km Acebuches-wandeling is een korte maar pittige en wordt beloond met een tapas menu in het lokale restaurant. Het panorama dat men vanaf het terras of het pleintje geniet, doen de lokale groene pepertjes en zelfgemaakte croquetas alleen maar beter smaken!

Lees dit wandelverhaal met nog meer informatie na op: https://wandelkrant.be/Gran-Canaria

Of scan onderstaande QR-code in met je smartphone:

Pauze op het hoogste punt Het gaat hier over de wilde olijfboom, de Olea cerasiformis, die in prehispaanse tijd als dominante boom van het thermofiele woud ware acebuchales oftewel olijfboombossen vormde. De hardheid van het hout is sinds mensenheugenis notoir. Niet alleen maakten de oerbewoners de stokken voor hun stokgevechten van hun hout, het woord “acebuchazo” wordt nog steeds gebruikt om een harde oorveeg te omschrijven, liefst met een stok of regel als wapen. Mogán Verde ondersteunt zulke lokale initiatieven en biedt daarom tussen mei en oktober (met uitzondering van augustus) wekelijks de 6km Acebuches-route aan en gedurende het hele jaar wordt de tour als privé-wandeling aangeboden. Bij het krieken van de dag beginnen we aan onze klim en vooraleer de zon de hele vallei in het licht zet, bereiken we het hoogste punt waar we van een picknick genieten en de adembenemende vergezichten op onze harde schijf vastleggen. De daling voert langs Los Tabucos; weeral een “canarismo”. De Canarische eilanden hebben net zoals de ZuidAmerikaanse landen, een eigen versie van de Spaanse taal. Ze is namelijk doorspekt met Berberwoorden van de oerbewoners en andere eigenheden.

Zonsondergang op Gran Canaria


#HET LA PALMA EFFECT

CANARISCHE EILANDEN

www.visitlapalma.es

LA PALMA

EL HIERRO

FUERTEVENTURA

GRAN CANARIA


Berlin ist meine Stadt Meestal trekken we voor onze reportages naar de natuur en landelijke gebieden, maar deze keer hebben we ons steven naar een grootstad gericht. En de keuze viel deze keer op de Duitse hoofdstad Berlijn. Een stad met 3,5 miljoen inwoners en daarmee de grootste van Duitsland. En in de EU staat het na London op de tweede plaats in het klassement. Berlijn ontstond in de dertiende eeuw, maar heeft door de eeuwen heen een zeer bewogen geschiedenis. Denk maar eens aan de Pruisen, het Duitse Keizerrijk, maar recenter ook beide wereldoorlogen. Na de Tweede Wereldoorlog was deze stad gedurende meer dan veertig jaar een verdeelde stad, waarbij het oostelijke deel als hoofdstad fungeerde van de DDR en het westelijke deel een enclave van West-Duitsland was. Na de Duitse hereniging in 1990 werd het de hoofdstad van de Bondsrepubliek Duitsland. En intussen na bijna dertig jaar is er veel veranderd en daarom de lokroep voor een stadsverkenning. We gaan oog hebben voor de bekende en minder bekende monumenten en ge-

bouwen, maar ook enkele stadsparken staan op ons menu. We bereiken het Hauptbahnhof via een rechtstreekse trein vanuit Aken, vlak over de grens met België en Nederland. Ter plekke kopen we ons meteen een meerdaags ticket voor het openbaar vervoer. Omdat Berlijn een zeer uitgebreide stad is, lijkt ons het openbaar vervoer een handige oplossing om niet alle verplaatsingen te voet te moeten doen. Vooraleer we inchecken in onze verblijfplaats gaan we al even de nabije omgeving verkennen. Buiten aan het station komen we onmiddellijk aan bij een belangrijke rivier in Berlijn, de Spree. Deze rivier meandert zich doorheen de binnenstad. Aan de oevers vinden we een leuk zaakje (het Zollpackhof) waar we onze komende dagen even bespreken, en een hapje eten. En traditioneel eten we er ‘Currywurst mit Pommes’! Vooraleer we de stad helemaal gaan verkennen, zullen we ons eerst nog twee dagen concentreren op de ITB-Beurs in

Tekst en foto’s: Bennet Berx

Currywurst mit Pommes

Engelen bestaan echt ;-) de Messe Berlin. De wereldbeurs voor toerisme. Danig onder de indruk van deze beurs zijn we na die dagen helemaal klaar voor onze ontdekking van Berlijn. Ook hebben we op de beurs informatie van en over de stad en omgeving ontvangen, en enkele tips van plaatselijke bewoners.


Slot Charlottenburg We beginnen onze verkenning te voet vanaf onze verblijfplaats en trekken naar het Slot Charlottenburg en het bijhorende park. Het grote park, dat tot het slot behoort, is opgebouwd aan de hand van de tekeningen uit de begintijd van het slot naar het voorbeeld van Versailles. Kriskras doorkruisen we het park, van het ene mooie plekje naar het andere. Vele locals komen hier hun rondjes lopen, ook al valt het weer een beetje tegen. Het slot zelf mag er best zijn. Een zeer groot, mooi en majestueus gebouw. Het weerspiegelt toch ook de rijkdom van deze stad. We verlaten de site en zoeken de U-bahn op om ons richting Kurfürstendamm te begeven, de grootste winkelboulevard in Berlijn.

Michael Jackson Baum

Haus der 100 Biere Via een tip vanop de beurs ontdekken we daar een etablissement, dat zich profileert met 100 verschillende bieren. Het ‘Haus der 100 Biere’. De bierkaart is een wereldreis op zich, en het aantal Belgische bieren op die kaart geeft de indruk dat België een heel groot land moet zijn. We houden het op een plaatselijk Duits biertje.

Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche

We volgen verder de Kurfürstendamm tot aan de Breitscheidplatz. Hier staat één van de highlights. De KaiserWilhelm-Gedächtniskirche, een kerk die in de Tweede Wereldoorlog door een bombardement zwaar beschadigd werd. We passeren iets later de Zoologischer Garten in onze tocht richting Tiergarten, een groene long en groot park in het centrum van de stad. Mooie slingerende paadjes, vijvers en monumenten bevinden zich in dit park. Speciale monumenten vinden hier ook een plaatsje, zoals de Michael Jackson Baum. Tiergarten is 210 hectare groot en het meest omvangrijke park van Berlijn. Ter vergelijking: het Hyde Park in Londen heeft een oppervlakte van 140 hectare en het Central Park in New York is 335 hectare groot. Het park wordt doorsneden door een aantal grote verkeersaders, waaronder de oost-west-as Straße des 17. Juni. De wegen komen samen in het plein Große Stern (Grote Ster). In het midden van dit verkeersknooppunt staat de Siegessäule. In het binnenste van deze zuil bevindt zich een wenteltrap van 285 treden naar een uitzichtplatform, vanwaar men uitzicht heeft op Berlijn. De totale hoogte bedraagt 66,89 meter. We verlaten het plein Große Stern noordwaarts en bereiken Englischer Garten, een onderdeel van Tiergarten. Daar stuiten we op het Bismarck-Nationaldenkmal. Een zeer mooi monument! Via het park bereiken we de Sbahn van Bellevue.


Afscheid van deze leuke buurt nemen we langsheen de oever van de Spree in de richting van de Liebknechtbrücke, met een imponerend zicht op de Berliner Dom. Ook het eindpunt van deze dag, want de duisternis valt over de stad heen. De volgende dag beginnen we via het openbaar vervoer. Een S-bahn en Ubahn brengt ons via enkele haltes en een overstap naar de Bernauer Straße. Daar ontdekken we de het verleden van deze stad. Het is een grote herdenkingsplaats geworden, met overgebleven delen van de oude Muur, restanten van een grenshuis, vele monumenten en een Kapelle der Versöhnung (verzoe-

Siegessäule

Berliner Dom Fernsehturm Alexanderplatz is onze volgende bestemming, en via het openbaar vervoer gaat dit verrassend vlot. We merken meteen aan de drukte dat dit een toeristische hotspot is. Een nostalgische pauze dringt zich op en we worden op onze wenken bediend in Der Alte Fritz, een mooie horecagelegenheid met een geweldig interieur vol nostalgische dingen uit het verleden. Oud en nieuw komen hier samen! De grote blikvanger is op deze site uiteraard de Fernsehturm, de 368 meter hoge televisietoren nabij de Alexanderplatz. Dit kan je zowel letterlijk als figuurlijk interpreteren. De grote toren gaat hier op het grote plein de strijd om aandacht aan met onder andere de Marienkirche en de Neptun-

brunnen. Hier gaan we op zoek naar onze tweede tip die we kregen van locals. Het Nikolaiviertel, een wijk aan de oostelijke oever van de Spree. De wijk ligt in het gebied Berlin-Mitte, niet ver van de Alexanderplatz. Het is het oudste woongebied van Berlijn en was tot 1990 een deel van Oost-Berlijn. In het midden van de wijk staat de Nikolaikirche. Op weg daarheen treffen we nog enkele monumentale en prestigieuze gebouwen zoals het Rotes Rathaus, het stadhuis van Berlijn. Maar ook het Altes Stadthaus, heden een overheidsgebouw in de stad. Kuierend doorheen het grotendeels verkeersvrije Nikolaiviertel genieten we van de sfeer en gezelligheid dewelke deze wijk uitstraalt.

ningskapel). Aan het Museum van de Gedenkstätte Berliner Mauer kan je de aussichtsturm via een trap beklimmen om een overzicht te krijgen van de site met de Berlijnse Muur en het wachttorentje. Je moet zeker ook eens een kijkje nemen in het bijhorende museum. Beneden aan de Bernauer Straße ter hoogte van het bezoekersmuseum verlaten we deze omgeving. Het openbaar vervoer brengt ons vervolgens naar de East Side Gallery, een stuk van de Berlijnse Muur dat na die Wende (de omwenteling, ook wel die friedliche Revolution genoemd) vanaf december 1989 door 118 kunstenaars werd beschilderd. Dit deel van de Berlijnse Muur is het bekendste en langste deel (1316


point Charlie was in de tijd van het verdeelde Berlijn een controlepost op de grens van de Amerikaanse en de Russische sector, bij een doorgang van de Berlijnse Muur op de Friedrichstraße. Op een kleine wandelafstand bezichtigen we snel even de Deutscher Dom, niet te verwarren met de Berliner Dom die een dagje eerder ons pad al kruiste. Maar evenzeer indrukwekkend. Terug bij Checkpoint Charlie gaan we westwaarts over de Zimmerstraße. Een heus Trabi-museum heeft zich hier gevestigd. Helemaal gewijd aan de Trabant, de merknaam van een serie modellen uit de Oost-Duitse autofabriek VEB Sachsenring Automobilwerk Zwickau in Zwickau. De naam is in 1957 gekozen na een prijsvraag nadat de auto eerst slechts onder zijn typeaanduiding verkocht werd. De naam is erg toepasselijk: enerzijds betekent het zoveel als ‘maatje’: veel mensen beschouwden hun Trabant als deel van hun familie. Anderzijds verwijst de naam naar Erdtrabant, oftewel satelliet. De auto moest tonen dat de DDR meeging in de technologische vooruitgang die in 1957 in de Sovjet-Unie de eerste satelliet leverde.

Restanten van de oude Muur

Theodor Wolff Park meter). Het is ook de langste openlucht-galerie ter wereld. Veel bewonderaars en kijklustigen zijn er dus terug te vinden. Nadat we het gehele traject bewandeld en bekeken hebben bereiken we het bovengrondse metrostation Warschauer Straße, het oostelijke eindpunt van lijn U1 en U3. Het werd op 17 augustus 1902 geopend onder de naam Warschauer Brücke en was onderdeel van de eerste Berlijnse metrolijn, het zogenaamde stamtracé. Gedurende 34 jaar was station Warschauer Brücke buiten gebruik en raakte het in verval. Na de Duitse hereniging werd het metrostation aan de hand van de oorspronkelijke ontwerpen gerestaureerd, zodat het op 14 oktober 1995 weer in gebruik genomen kon worden. Om de

overstapmogelijkheid op de S-Bahn te benadrukken draagt het metrostation sinds de heropening de naam Warschauer Straße. We laten ons vervoeren op een deel van het traject van dit stamtracé tot aan het station Hallesches Tor, en genieten van dit stukje geschiedenis. Eenmaal terug met de voeten op de grond zetten we al wandelend onze verkenning voort. Vanaf de vredeszuil op de Mehringplatz gaan we noordwaarts in de richting van Checkpoint Charlie. Onderweg bezoeken we ook even het Theodor Wolff Park, met zijn mooie graffiti-gevels. Nog wat verder komen we aan bij het bekende Checkpoint Charlie. Hier heerst een drukte van jewelste. Vele musea en souvenirshops zijn hier bijgevolg te vinden. Check-

Ons volgend doel is al wandelend Postdamer Platz bereiken. De weg daarheen gaat via de Niederkirchnerstraße, hier vind je het Topographie des Terrors terug. Een documentatiecentrum over de nazi-misdaden. Dit centrum bevindt zich op dezelfde plek als het verdwenen Gestapohoofdkwartier. Aan de Postdamer Platz is moderne architectuur en hoogbouw de norm geworden. Na de afbraak van de Muur in 1989 ontstond de grootste bouwput van Europa. In 1990 werd op de nog zanderige vlakte een rockconcert van Roger Waters opgevoerd: The Wall. Er werden vervolgens veel nieuwe gebouwen neergezet op de lege vlakte die was ontstaan. Het plein staat bekend om zijn vele theaters, filmhuizen en bioscopen. De voormalige loop van de Berlijnse Muur is op sommige plaatsen met stenen in het wegdek aangegeven. Het wordt tijd om ons op te maken voor het laatste traject van deze dag, en de U-bahn brengt


Checkpoint Charlie

Brandenburger Tor

Holocaustmonument

ons naar de Brandenburger Tor. Het is de belangrijkste poort van Berlijn, gebouwd in neoclassicistische stijl in de periode 1788-1791. De poort staat aan de Pariser Platz in het stadsdeel Mitte en vormt de afsluiting van de laan Unter den Linden. Aan de westzijde van de poort gaat de weg verder als Straße des 17. Juni. De Brandenburger Tor is de enige bewaard gebleven stadspoort van Berlijn. In de buurt doen we ook nog even het Holocaustmonument aan. Een monument ter herdenking van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het bestond uit 2711 betonblokken variërend in hoogte van 20 cm tot 4,5 meter met een onderlinge tussenruimte van 95 cm. Door een bouwfout is een blok voor onderzoek verwijderd en niet meer terug geplaatst, waardoor er nu nog maar 2710 betonblokken staan. Onder het veld met de blokken is een expositieruimte ingericht. Inmiddels begint het donker te woren. Als laatste voor deze dag trekken we naar de Reichstag. Dat gebouw vestigt het parlement van de Bondsrepubliek Duitsland. Terug aan de Brandenburger Tor pendelen we terug naar onze bedstee. Onze laatste dag starten we waar ons verblijf in Berlijn begon, en straks ook zal eindigen. Het Hauptbahnhof. Het plein voor dit station, de Washingtonplatz, dwarsen we tot aan de meanderende rivier Spree. Een voetgangersbrug brengt ons naar de overkant op de andere oever. Een wandelboulevard tussen de Spree en het Staatspark Spreebogenpark nodigt uit om even te volgen. Wij doen dat in Zuidoostelijke richting. Zeer moderne gebouwen vormen hier het uitzicht aan de oever. Het zijn gebouwen waar diverse overheden hun intrek hebben genomen. Niet zo gek, want verderop zien we aan onze rechterzijde wederom de Reichstag. Het laatste gebouw dat we de vorige dag ook al zagen. Aan de afrastering van de oever en de Spree, ter hoogte van de Reichstag, is er het monument Weiße Kreuze. Een gedenkteken voor degenen die stierven tijdens de Koude Oorlog aan de Berlijnse Muur. Aan de gebouwen van de omroep ARD verla-


Weiße Kreuze ten we voor de laatste keer de Spree en gaan zuidwaarts om een zeer bekende laan in Berlijn te verkennen, Unter den Linden. Het is een van de bekendste lanen in de Duitse hoofdstad. Deze laan was de praalweg van Pruisische koningen en Duitse keizers en de flaneerlaan van de bourgeoisie. Later is het de laan van de commerciële industriële revolutie en tevens de laan van het triomferende socialisme van de toenmalige DDR geworden. Als je langs deze laan loopt vanaf de Brandenburger Tor oostwaarts tot aan de Schloßbrücke, dan krijg je binnen een afstand van bijna 2 kilometer vele belangrijke gebouwen, monumenten en bezienswaardigheden te zien. En deze uitdaging laten we niet liggen. Misschien teveel om op te noemen, maar toch een paar. De Russische Ambassade, het ruiterstandbeeld van Frederik de Grote, Humboldt Universität, Staatsbibliotheek, Berliner Staatsoper en zoveel meer. Aan het einde is er de Schloßbrücke. Hier is er een gezellige markt bezig met allerhande kunst en prularia. Een mooi zicht op de Berliner Dom maakt het plaatje compleet. Dit is ook de plaats van het Museumsinsel. Een eiland in de rivier Spree, midden in de stad waar zich verschillende musea bevinden. Het Museumsinsel is door de UNESCO in 1999 tot werelderfgoed verklaard.

Met zoveel indrukken is het tijd om terug te keren en via de S-bahn vanaf het Berlin Friedrichstraße station bereiken we de Hauptbahnhof. Eindpunt van ons bezoek aan Berlijn. Berlijn heeft best veel indrukken nagelaten en er is te veel om te benoemen en te beschrijven. Maar zowel de cultuurliefhebber alsook de wandelaar kan hier zijn zijn/haar gading vinden. Wij wandelden zo’n 35 kilometer bij elkaar. Een dag- of meerdaagse ticket voor het openbaar vervoer is zeker een aanrader. Het maakt je verplaatsingen in het grote Berlijn makkelijker, en het netwerk is uiterst compleet. Berlijn heeft ook de nodige natuur met

zijn vele parken, maar ook in de rand van deze stad zijn er op dat gebied nog meer mogelijkheden. Onze tijd daarvoor was te kort, maar bij een volgend bezoek weten we alleszins waarheen. Raadpleeg gerust de hieronderstaande weblinks en bekijk tegelijk de volledige fotoreportage op onze website. www.berlin.de www.bvg.de www.100biere.de www.gedaechtniskirche-berlin.de www.der-alte-fritz.eatbu.com www.tv-turm.de www.berlinerdom.de www.berliner-mauer-gedenkstaette.de www.eastsidegallery-berlin.com www.trabi-museum.com www.topographie.de www.potsdamer-platz.net www.brandenburg-gate.de www.stiftung-denkmal.de/denkmaeler/denkmal-fuer-die-ermordeten-juden-europas.html www.museumsinsel-berlin.de www.zollpackhof.de www.nguyenimbiss.de Kan het nog eenvoudiger? Voor alle weblinks zie: https://wandelkrant.be/editie23

Voor de fotoreportage: https://wandelkrant.be/berlijn


Onze 155 Wandelkrant afhaalpunten • Toerisme & UiT in Mechelen, Vleeshouwersstraat 6, 2800 Mechelen • Krantenwinkel ’t Gazetteke, Branstsedreef 1, 2880 Bornem • Boek en Papier Plus, Biest 5, 2960 Brecht • Dagbladhandel ‘t Pleintje, Kerkplaats 26, 2990 Wuustwezel • Kariboe Leuven, Naamsesteenweg 111, 3001 Leuven • Krantenwinkel Ilse & Joeri, Mechelsesteenweg 348 3020 Herent • Moedermeule, Hondsheuvel 3, 3200 Gelrode • Koffiebar “The 5 Senses”, Rillaarsebaan 141 Actueelste lijst op: https://wandelkrant.be/afhaalpunten/ 3200 Aarschot • Frituur Withuis, Schaluin z/n, 3200 Aarschot • Jos Theys Boerderij, Sluisbeekstraat 9, 3220 Kortrijk-Dutsel Afhaalpunten België • Dorne Sport, Hasseltsebaan 17, 3290 Diest (Deurne) Rangschikking is volgens postcode: • Bakkerij Schepers Cels, Diestsebaan 2, 3290 Diest • NGI, Abdij ter Kameren 13, 1000 Brussel • De Gempemolen, Gempstraat 56, 3390 Tielt-Winge • Gezinssport Vlaanderen vzw, Troonstraat 125, • Kariboe Hasselt, Kempische Steenweg 192, 3500 Hasselt 1050 Brussel • PrintCity, Bedrijvenpark Ekkelgaarden, Ekkelgaarden • ’t Leeshoekje (bij Lieven), Ninoofsesteenweg 1 6D2, 3500 Hasselt 1540 Herne • Camping Holsteenbron, Hengelhoefseweg 9 • Bezoekerscentrum “De Lambiek” AGB Beersel, 3520 Zonhoven Gemeenveldstraat 1, 1652 Alsemberg • Tennisclub Basveld, Muizenstraat 32A, 3520 Zonhoven • Patrick’s Boetiek, Kerkstraat 11, 1745 Opwijk • Toerisme Zonhoven, UiTpunt, Heuvenstraat 4 • Dagbladhandel Jos en Anja, 3520 Zonhoven Oude Haachtsesteenweg 68, 1831 Machelen • Camping De Binnenvaart , Binnenvaartstraat 49 • Broodjeszaak Marja, Brusselsestraat 11, 1840 Londerzeel 3530 Houthalen • Dagbladhandel Jomik, Herentalsebaan 536, 2100 Deurne • Lokaal Dienstencentr. Perron-Oost, 3530 Houthalen • Regatta Outdoorshop, Herentalsebaan 172 • Lokale Radio MFY, St-Trudoplein 14, 3530 Houthalen 2160 Wommelgem • GPS4rent, Th.Donnéstraat 33, 3540 Herk-de-Stad • Sted. Open. Bibliotheek, Gildelaan 13, 2200 Herentals • Herberg De Pastorie, Dorpstraat 34, 3545 Zelem • Cc ’t Schaliken, Grote Markt 35, 2200 Herentals • Recreatie Domein Schulens Meer, ‘t Vloot • VVV kantoor, Postweg 6, 2220 Heist-op-den-Berg Demerstraat 60, 3560 Linkhout (Lummen) • Boekhandel Verstraeten, Schrieksesteenweg 65 • Ontmoetingscentrum Oosterhof 2221 Booischot (Pijpelheide) Dr. Vanderhoeydonckstraat 56, 3560 Lummen • Kiné2Fit, Dennenstraat 45, 2260 Oevel • Tapasbar Pasion y Sabor, Havenlaan 71, 3590 Diepenbeek • De Wijnhoeve, Ramselsesteenweg 182, 2230 Herselt • Bibliotheek Genk, Stadsplein 3, 3600 Genk • Onthaal Gemeentebestuur Vorselaar, Markt 14 • Bodegas Guimara, Bretheistraat 125, 3600 Genk 2290 Vorselaar • Cafetaria Het Mijndepot, A. Dumontlaan 67, 3600 Genk • Camping De Baalse Hei, Roodhuisstraat 10, 2300 Turnhout • Partaasch, André Dumontlaan 67, 3600 Genk • BVBA Larisa, Leopoldstraat 3, 2330 Merksplas • LHC Cars, Guillaume Lambertlaan 9, 3600 Genk • VVV Toerisme Ravels, Kloosterstraat 4, 2380 Ravels • Radio GRK, Noordlaan 6A, 3600 Genk • Slagerij Vandecruys, Oogststraat 1, 2400 Mol • Uit In, C-Mine, Winterslag, 3600 Genk • Afspanning Den Eik, Hoeve Den Eik 1 • Kantine Vliegveld Zwartberg, 3600 Genk (voorheen Grensstraat 45), 2431 Veerle-Laakdal • Café Maasvallei, Herbricht 15, 3620 Neerharen • Slagerij Vandecruys, Larum 45a, 2440 Geel (Larum) • Fiets- en wandelcafé ‘t Salamanderke • Mario, Dr.-Van de Perrestraat 460, 2440 Geel Joseph Smeetslaan 280, 3630 Maasmechelen • Slagerij Vandecruys, Vaartstraat 44, 2440 Geel (Ten Aard) • Fietscafé Passerel, Heirstraat 86, 3630 Maasmechelen • Boekenhuisje, Leistraat 41, 2460 Kasterlee (Lichtaart) • Toerisme Maasmechelen, Zetellaan 35, 3630 Maasmechelen • Slagerij Vandecruys, Turnhoutsebaan 21, 2460 Kasterlee • VVV-Infodienst, Maasstraat 82 bus 3, 3640 Kinrooi • Dagbladhandel De Mus, St-Martinusstraat 74, 2470 Retie • Maascentrum De Wissen, Negenoordlaan 2 • Vrijetijscentrum de Kruierie (VVV - toerisme), 3650 Dilsen-Stokkem Bevrijdingsstraat 1, 2490 Balen


• Brasserie Alexander, Weg naar Zwartberg 436 3660 Opglabbeek • Camping Wilhelm Tell, Hoeverweg 87, 3660 Opglabbeek • Ersa Sport, Weg naar Bree 107, 3660 Opglabbeek • Tievishoeve, Groenstraat 11, 3660 Opglabbeek • Orshof, Heymansweg 2, 3670 Meeuwen-Gruitrode • Brasserie de Hoogmolen, Hoogmolenweg 15 3670 Ellikom • Bibliotheek, Bleumerstraat 68, 3680 Maaseik • Café Marathon, Bosstraat 20, 3680 Maaseik • Café Het Heilig Wammes, Bosstraat 95, 3680 Maaseik • Kasteel Wurfeld, Kapelweg 20, 3680 Maaseik • Radio LRM, Koning Albertlaan 21, 3680 Maaseik • Restaurant De Leeuwerik, Leeuwerikstraat 80 3680 Maaseik • Bibliotheek, Scholtisplein 1a, 3680 Neeroeteren • Camping Zavelbos, Kattebeekstraat 1, 3680 Opoeteren • ’t dorpshuys, Schoolstraat 13, 3680 Opoeteren • Brasserie Lindenhof, Veugenstraat 48, 3690 Zutendaal • Hotel The Oak, Windmolenstraat 1, 3690 Zutendaal • Verzekeringen Bijnens, O. L. Vrouwestraat 7 3690 Zutendaal • De Koempel, Molenblookstraat 64, 3690 Zutendaal • Landal Mooi Zutendaal, Gijzenveldstraat 75, 3690 Zutendaal • Het Gazetje, Molenstraat 49, 3740 Bilzen • Aquatron, Terwouwenstraat 119, 3800 Sint-Truiden • Hoevecafé Heirbaan 66, Helshovenstraat 18 3840 Borgloon • Bistro Martenshof, Mettekovenstraat 2 3870 Mettekoven • Den Outback, Galerij Vivaldi, Kerkstraat 59 W6 3920 Lommel • Hotel-Taverne-Restaurant Lommel Broek Kanaalstraat 91, 3920 Lommel-Kerkhoven • Domein De Bever, Beverbekerdijk 50 930 Hamont-Achel • B&V Reizen, Oude Heerstraat 2, 3940 Hechtel • De Luysmolen, Luysenweg 2, 3950 Bocholt • Tourisme Bree, Vrijthof 10, 3960 Bree • Natuurhuis Mariahof, Mariahofstraat 51, 3960 Bree • Pollismolen, Molenstraat 56, 3960 Bree • FietsCafé Run Inn, Burgemeester Voetslaan 6 3990 Kleine-Brogel • Hotel Drosson, Kirchenseite 8 - Wirtzfeld, 4760 Büllingen • Le Fief De Liboichant, Rue De Liboichant 44 5550 Vresse-sur-Semois (Alle-sur-Semois) • Maison du Tourisme de l’Ardenne Namuroise rue Albert Raty 83, 5550 Vresse-sur-Semois • Ardennen Camping, Route de Mortehan 2, 6880 Bertrix • Velotel, Handboogstraat 1, 8000 Brugge • Dagbladhandel de Fakkel, Fréré Orbanstraat 109 8400 Oostende • Lokaal dienstencentrum “De Zonnewijzer” Bruidstraat 9, 8470 Gistel • Dagbladhandel Nancy, Aartrijkestraat 116 8480 Eernegem

• Thierry’s Gazette, Eernegemweg 11, 8490 Snellegem • Dagbladhandel Winnetoe, Kortrijkstraat 24 A 8770 Ingelmunster • VOS Travel, Westlaan 415, 8800 Roeselare • Bruggekaas, Stationsstraat 149, 8890 Moorslede • Dagbladhandel Ti Amo, Marktplaats 7, 8890 Moorslede • Best Western Hotel Flanders Lodge, Dehemlaan 19 8900 Ieper • Memorial Museum Passchendaele 1917 Berten Pilstraat 5A, 8980 Zonnebeke • Warme bakker Philip en Ann, Oranjeboomstraat 7, 9030 Gent • Johny’s Gazetshop, IJzerhand 56, 9120 Beveren • Bistro Den Bascuul, Amand De Vosstraat 9 9160 Lokeren (Eksaarde) • De Nieuwe Kreek, Driegoten 66, 9220 Hamme • Oxfam, Marktplein 62, 9520 Sint-Lievens-houtem • De krantenhoek, Oudstrijdersstraat 86 9700 Oudenaarde • Reizen De Globetrotter, Tolpoortstraat 34, 9800 Deinze • ’t Oud Sashuis, Hellestraat 20, 9800 Deinze (Astene) • Cafetaria Vosselareput, Grote Pontstraat 5, 9800 Deinze • Dagbladhandel Dimitri, Kloosterstraat 3, 9870 Machelen • Gezondheidswinkel Trekpleister, Stationsstraat 117 9880 Aalter

Afhaalpunten Nederland

• Banketbakkerij van den Berg, Lange Groenendaal 32, 2801 LT Gouda • Fausto Fietscafé, Voorhaven 1, 2871 CH Schoonhoven • Partycentrum Keijzer, Dorpsstraat 30, 2451 AR Leimuiden • Leonidas, Kremerstraat 11, 4611 TP Bergen op Zoom • De hooikar, Alphenseweg 14a, 5126 PN Gilze • De Kriekeput, Schaijkseweg 3a, 5373 KL Herpen • IJssalon Nieuw Schaijk, Rijksweg 46, 5374 RB Schaijk • Partycentrum Roelanzia, Lovinckplein 2 5813 CC Ysselsteyn • Bob’s Adventure Store, Maaspoort 6, 6001 BP Weert • VVV Thorn, Wijngaard 8, 6017 AG Thorn • Brasserie Nieuw Vosseven, Lochtstraat 28 6039 RV Stramproy • Ton Notermans, Docter Philipslaan 25B 6042 CT Roermond • Eetcafé Pannenkoekenhuis ’t Eiland, Eiland 4 6107 CA Stevensweert • Restaurant Int Brookx, In Het Broek 1 6107 BG Stevensweert • Herberg de Tramhalte, Kasteel Ter Borchstraat 3 6116 BV Roosteren • Roosterhoeve, Hoekstraat 29, 6116 AW Roosteren • ‘t Maashuuske, Illikhoven 14b, 6116 AL Illikhoven • Bakkerij Vermeeren, Dorpsstraat 22, 6277 NE Slenaken • De Smidse, Molenweg 9, 6285 NH Epen • Ons Krijtland, Julianastraat 22, 6285 AJ Epen


Afhaalpunten Duitsland

• Eurostrand Resort Moseltal, Moselallee 1, 54340 Leiwen • Appartementen Castelferien, Hauptstraße 27 54636 Echtershausen • Hotel-Restaurant “Zur Post”, Wiedtalstraße 55 53547 Roßbach-Wied • Touristik-Verband Wiedtal, Neuwieder Strasse 61 56588 Waldbreitbach • Hotel “Zur Post”, Neuwieder Straße 44, 56588 Waldbreitbach

• Camping & Ferienpark “Zum stillen Winkel” Brunnenweg 1 C, 56589 Bürder • Camping Neuerburg, Im Freizeitgelände 56589 Niederbreitbach • Camping Wiedhof, Wiedhof 1, 56588 Waldbreitbach

Geen afhaalpunt in je buurt? Spreek dan je dagbladverkoper er over aan dat hij/zij gratis afhaalpunt kan worden in je regio!

Over onze wandelkalender

Op onze website https://wandelkrant.be/wandelkalender/ kunnen wandelclubs zelf hun informatie invullen. Dat gaat zeer eenvoudig te werk. Wandelclubs die nog niet bekend zijn met dit systeem, kunnen vrijblijvend ons hiervoor contacteren via info@wandelkrant.be Het kost je niets, enkel wat tijd. Momenteel zijn er zo over de 1500 wandeltochten aangemeld geworden via dit eenvoudige systeem. Staan de wandeltochten van je club hier niet bij? Por dan even je bestuur aan. Bedankt wandelclubs! Je wandelaars zullen het zeker leuk vinden!

Ooit gemist?

Heb je een of meerdere edities van de Wandelkrant ooit gemist? Lees dan alle 1200 pagina’s na op wandelkrant.be/archief of scan de QR-code: Je kan de Wandelkranten ook gratis downloaden en je favoriete artikels afdrukken!


Ons aanbod voor verenigingen, clubs of vriendengroepen:

Wil je er zelf eens op uit trekken met je vereniging, club of vriendengroep, maar zie je er tegen aan om alles zelf uit te zoeken en te regelen? Of bots je tegen een taalbarrière op bij het organiseren van je reis? Of heb je gewoonweg niet de tijd om dit alles uit te werken van naaldje tot draadje? Dan kunnen we je een perfecte oplossing hiervoor aanbieden! Lees even verder! We bieden op maat gemaakte pakketten aan in samenwerking met onze partner BV Reizen nv (Vergunning C3297). Je gaat een fantastische vakantie tegemoet zonder zorgen, met ons als ervaren begeleiders. Dit alles kan doorgaan vanaf 30 personen. Ben je als club gebonden met een ander autocarbedrijf, dan kan hun ook wel. Onze kleine lettertjes staan hieronder ... Wij streven 100% voor +90% tevredenheid bij de groepen die we begeleiden. Hier slagen we telkenmale ook steevast in. Onze volledig anonieme bevraging op het einde van elke reis staaft dit. Daar zijn we dan ook terecht fier op! Onze referenties: Lennikse Windheren, De Leeuwerik Landen, WSV Mol, Anjertrippers Hechtel, KWB Waterschei, ...

Ons aanbod kan voor weekends, verlengde weekends, midweeks, een week of zelfs langer. Het zijn regio’s waar we zelf kind aan huis zijn, en weten welke hotels voldoen aan jullie noden: Nederland: Texel (Waddeneiland), Heuvelland (NL Limburg) Duitsland: Moezel (All In), Eifel, Rheingau, Sauerland, Westerland (Wiedtal), Rheinhessen, Odenwald, Kaiserstuhl Tsjechië: Zuid-Bohemen: 4**** Sporthotel Zátoň: onze TOPPER!!! Oostenrijk: verschillende regio’s in Tirol, Salzburgerland, Karinthië of Wenen. Op de Wandelkrant site staan heel wat reportages van bovenstaande bestemmingen. Surf naar https://wandelkrant.be/ om vervolgens het menu item “Reportages” aan te klikken! Ook op onze fotosite https://wandelkrant.smugmug.com/ kan je tal van fotoreportages bekijken van bovenstaande bestemmingen. Wens je meer info een vrijblijvend gesprek? Contacteer ons dan eerst via e-mail op info@wandelkrant.be met vermelding van je GSM nummer en we bellen je op.

Onze volgende Wandelkrant “Herfst” editie is vanaf zondag 1 september verkrijgbaar!!!


Neem mij gratis mee! >>>>>>>>>>>>>>>> LEZERSAANBIEDING ZONNIG ZUIDERS KARINTHIË: 19-26 JULI 2020 2x dagreis met Mercedes luxe autocar, opstapplaatsen in B & NL Limburg. Alle inkomgelden voor bergliften, musea en natuurbelevenissen van de Kärntnercard 2020 zijn inbegrepen. De Alpe Adria Trail en de fietsroute Drauroute passeren in ons dorp. Halfpension in het recentelijk gerenoveerde 3*** Hotel Winkler in Mühldorf. Single toeslag € 70. Vrij te volgen dagprogramma’s met 2 ervaren Vlaamse begeleiders. Fietsverhuur vlakbij het hotel.

> > > > Alle info op https://wandelkrant.be/aanbiedingen/ < < < < Bestel deze reizen nu al bij BV Reizen nv Tel: 011/73 44 22 E-mail: bvreizen@skynet.be Website: https://bvreizen.be/ BV Reizen nv – Oude Heerstraat 2 – 3940 Hechtel – BTW: BE 0446.652.831 – Vergunning C 3297


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.