Wandelkrant 21

Page 1

Editie 21 | Oplage: 25.000 | Gratis Pers | Facebook.com/Wandelkrant | Twitter.com/DeWandelkrant

GRATIS KRANT

Extra fietstips op:

In deze “Herfst” editie: Nationale Wandel- en Fietsdag Ieper, in Flanders Fields - Maas Trek - Brabantse Kouters La primavera - Tenerife Walking Event - Regte Heide en het Riels Laag - Feniks Classic - Krabbentocht Sint Nicolaastocht - SAFF Day - Vives Campustocht - Lakebosschentocht - Sint-Elooiswandeltocht Wintertocht - Offa’s Dyke en de Devil’s Pulpit - WWW oftewel Weekendje Wiedtal Westerwald Premium wandelwegen in het Sankt Wendeler Land - 10 jaar Droompaden Eifel-Rijn-Moezel Nationaal Park Berchtesgadenerland - 40e Duinentocht - Jubileumtocht - Herfstwandeling Mechelen Zuid-Limburg - Streekbierentocht - 14de Tienbundertocht - Herfstwandeltocht Trampelkeu Schimmert - 48e Sint-Niklaastochten te Gruitrode - 39ste Sinterklaastocht te Langdorp - Eindejaarstocht te Ninove -Lezersaanbieding zomer wandelvakantie 2019 - Ons aanbod voor verenigingen - Wandelkrant Wandelkalender - Afhaalpunten van de gratis Wandelkrant ... en nog méér als 1000 pagina’s wandelleesplezier in ons archief!!!


VOORWOORD Met deze 21ste wandelkrant editie sluiten we ons 7de jaargang af. Onze wandelreporters hebben weer heel wat informatie bijeen gewandeld in België, Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië en Spanje. Opnieuw behaalden we een +90% score met onze lezersaanbieding van afgelopen zomer naar Zuid-Bohemen. Velen gaven al te kennen dat ze opnieuw met ons meegaan volgend jaar. Dat zal naar Dienten am Hoch König zijn in de Oostenrijkse Alpen. Ook jij kan nog mee! Momenteel kan je bij 140 Verantwoordelijke Uitgever Marc Thijs Postadres THEMA Streepkenstraat 24 B-3600 GENK Deze krant is auteursrechtelijk beschermd. Overname uit de inhoud, kopieën of scans van deze krant zijn slechts toegestaan na schriftelijk akkoord van de uitgever. Eindredactie & Vormgeving Marc Thijs Drukwerk Janssen/Pers Rotatiedruk Gennep (NL)

afhaalpunten terecht om deze gratis Wandelkrant uit te halen. Ook verschillende wandelclubs helpen actief mee om deze Wandelkrant te verdelen op wandeltochten, waarvoor dank! Bezoek ook eens onze uitgebreide wandelwebsite en schrijf je daar gelijk op in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van het allerlaatste wandelnieuws. Ook op Facebook.com/Wandelkrant en Twitter.com/ DeWandelkrant kan je ons volgen. Marc Thijs - Hoofdredacteur Wandelkrant

Ontdek al onze vorige edities op: https://wandelkrant.be/archief/

COLOFON

Werkten mee aan dit nummer: ▶ Bennet Berx, Maaseik ▶ Joop Duijs, Kwadijk (NL) ▶ René Luijsterburg, Bergen op Zoom (NL) ▶ Gilbert Roels, Merchtem ▶ Marc Thijs, Genk ▶ Anja Thys, Exmouth, Devon (GB) Adverteren in De Wandelkrant? Met een advertentie in deze Wandelkrant bereik je wandelend Vlaanderen en Nederland! Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie! Volgende editie: ▶ Winter editie 2018: advertenties dienen binnen te zijn voor 30 november.

Archief: Deze editie van de wandelkrant kan je vanaf januari 2019 in ons digitaal archief nalezen: wandelkrant.be/archief. Volg ons online via: ▶ wandelkrant.be ▶ Facebook.com/Wandelkrant ▶ Twitter.com/DeWandelkrant De Wandelkrant is een uitgave van: ▶ THEMA | Streepkenstraat 24 | 3600 GENK ▶ Website: http://thema.press/ ▶ E-mail: info@marcthijs.be Lid van:


Nationale Wandel- en Fietsdag in Ieper op zondag 30 september

Dit jaar zijn we te gast in Ieper, waar onze wandelclubs De Dunetrotters Veurne-Westhoek en Veurnewandelclub je trakteren op een scala aan wandel- en fietsroutes in en rond de Ieperboog. Dit jaar zal het bijna exact 100 jaar geleden zijn dat de Groote Oorlog eindigde. Dit maakt Ieper tot een gedroomde locatie.

Coming World Remember Me

© Stad Ieper

In de omgeving van de stad kan je dit jaar een bezoek brengen aan de land-art-installatie van Coming World Remember Me (CWxRM). Nog tot 11 november biedt Provinciedomein De Palingbeek een thuis aan deze expo. Het domein maakte deel uit van het niemandsland in de oorlog. Daarom worden precies op die locatie 600.000 kleibeeldjes geplaatst, eentje voor elk van de 600.000 slachtoffers. De expo is gratis toegankelijk, en het beste van al: de twee langste wandelingen van 15 km en 26 km én alle fietstochten komen er voorbij!

© Stad Ieper

Ieper, stad met een oorlogsverleden

Wie Ieper zegt, denkt onvermijdelijk aan het oorlogsverleden van de stad. Ieper werd tijdens de oorlog volledig verwoest, maar werd achteraf weer heropgebouwd naar vooroorlogs model. De stad heeft heel wat moois te bieden aan haar bezoekers: de Ieperse vestingen, de Grote Markt, het Zaalhof, de Lakenhalle ... De erfdoedwandeling voert je langs al deze locaties. Maar de bekendste bezienswaardigheid is natuurlijk de Menenpoort, waar de klaroeners van de Last Post Association elke avond om 20 u stipt The Last Post blazen. Een ideale afsluiter van een geslaagd wandel- en fietsfeest?

NATIONALE WANDEL- EN FIETSDAG ZONDAG 30 SEPTEMBER 2018 IEPER, IN FLANDERS FIELDS START EN AANKOMST

DEELNAMEPRIJS

WANDELAFSTANDEN

FIETSTOCHTEN

Zaal De Klepper Kanteelpad 4 8900 Ieper

€ 1,50 (leden Gezinssport Vlaanderen en Gezinsbond betalen € 1,00 op vertoon van een geldige lidkaart)

7,5 - 15 - 26 km langs wandelknooppunten

26 - 54 - 66 km op basis van de fietsknooppunten Breng uw gps en datakabel mee en wij zetten de route op uw gps!

Start tussen 8 en 14 u

8 km stadswandeling/zoektocht

www.gezinssportvlaanderen.be

Praktische info: Datum: zondag 30 september 2018 Startplaats: zaal De Klepper, Kanteelpad 4, 8900 Ieper Startuur: tussen 8 en 14 u (tot 12 u voor de langste wandel- en fietsafstand) Wandelafstanden: 7,5 – 8 – 15 – 26 km Fietsafstanden: 26 – 54 – 66 km, langs de knooppunten Deelnameprijs: Leden van Gezinssport Vlaanderen en Gezinsbond: € 1,00 Niet-leden: € 1,50

Gpx-tracks: van de fietstochten zullen de gpx-tracks aan

de start beschikbaar zijn. Breng je gps-toestel en een datakabel mee en wij laden de gekozen route gratis op je toestel!

Contactinformatie:

Organisator: Gezinssport Vlaanderen in samenwerking met De Dunetrotters Veurne-Westhoek en Veurnewandelclub Contactpersoon: An De Ceuster Tel.: 02 507 89 76 E-mail: an.de.ceuster@gezinsbond.be Alle deelnemers krijgen gratis deze Herfsteditie Wandelkrant mee zolang de voorraad strekt!


Maas Trek 2018 op zondag 7 oktober

Kom het RivierPark Maasvallei ontdekken tijdens de Maas Trek op zondag 7 oktober!

Nieuw aan deze editie is een rolstoelen buggyvriendelijke route van 3 km!

Inschrijven kan vanaf 8 uur. Onderweg zijn een aantal conVoor de inmiddels vierde editie van dit grensoverschrijdend troleposten voorzien. wandelevenement strijken we neer in het midden van de Maasvallei, in de gemeenten Dilsen-Stokkem, Maasmeche- Vanaf 13 uur kan je genieten van allerlei animatie aan de len, Sittard-Geleen en Stein. startplaats. Deelname kost 2,5 euro per persoon. Kinderen tot 12 jaar wandelen gratis mee. Via uitgestippelde wandelroutes van 3, 5, 11, 20 en 25 km kan je op ontdekking langs pareltjes zoals het kasteel van Startplaats: Maascentrum De Wissen, Obbicht, de lemen uitkijktoren in natuurgebied Negenoord- Negenoordlaan 2, 3650 Dilsen-Stokkem Kerkeweerd (foto 3), de werkzaamheden langs de Maas in Meer info op: www.rivierparkmaasvallei.eu Boyen en zorgboerderij Ommersteyn in Dilsen-Stokkem. facebook.com/rivierparkmaasvallei/ Je wandelt ook een stuk langs de oever van de Maas, en dat is natuurlijk altijd mooi om te zien. Haal bij “De Wissen” ook je gratis wandelkrant uit!


Wandelnetwerk Brabantse Kouters komt eraan!

Nog een drietal weken geduld en de provincie Vlaams-Brabant krijgt er een nieuw wandelknooppuntennetwerk bij. Na onder andere het Pajottenland en Getevallei, allebei winnaar van de trofee Wandelroute van het jaar, is het nu de beurt aan de Brabantse Kouters. Kouters betekent zoveel als weidse velden of akkerland en die zie je als je door het noordwesten van Vlaams-Brabant wandelt. Zachte

weilanden, wuivende graanvelden, hier en daar metershoge hopranken…

780 kilometer wandelpaden

stadsvernieuwing langs het kanaal, maar evengoed met historische basilieken, beekvalleien en natuur.

Het Regionaal Landschap Brabantse Kouters bracht, samen met Toerisme Vlaams-Brabant; het wandelnetwerk in kaart. En deden daarvoor beroep op een aantal wandel- en natuurdeskundigen uit de regio. Het wandelnetwerk zal 780 kilometer wandelpaden tellen, verbonden met een handig knooppuntensysteem.

Wie regelmatig in de streek wandelt of op stap is met de wandelclubs van Opwijk, Asse, Merchtem, Affligem of Wolvertem, zal wellicht al de plaatjes hebben opgemerkt. Voorlopig staan ze er nog wat naakt bij maar in de loop van de volgende weken krijgen ze allemaal mooie knooppuntenbordjes!

Het wandelnetwerk wordt uitgebouwd in de gemeentes Affligem, Asse, Opwijk, Merchtem, Wemmel, Londerzeel, Meise, Kapelle-op-den-Bos, Grimbergen, Zemst en Vilvoorde. Ten westen van de autoweg A12 is het bewegwijzerd met de bekende paaltjes, goed voor 365 km in VlaamsBrabant. Over de provinciegrens, in OostVlaanderen, vind je nog eens 115 km aan wandelwegen.

Feestelijke Opening

Ten oosten van de A12 verdwijnen de bordjes en wegwijzers, maar het wandelnetwerk is er nog. Onzichtbaar? Ja, maar digitaal zie je de knooppunten nog. Met de app als gids stap je 300 km door Vilvoorde, Grimbergen, Zemst, Kapelleop-den-Bos en een deel van Meise. Het is een streek met pit en gedurfde

Op zondag 23 september 2018 wordt het wandelnetwerk feestelijk geopend voor het grote publiek. Een evenement dat plaatsvindt in de Pastorietuin van Oppem, de landelijke deelgemeente van Meise, en dat van 13 tot 18 uur. Je kan er deelnemen aan verschillende thematische wandelingen, genieten van een hapje en een drankje, activiteiten voor kinderen, live muziek, infostandjes en nog veel meer. Die dag zijn voor het eerst de infogids en kaarten van het wandelnetwerk te koop.

Alle details vind je terug op: www.feestinhetlandschap.be Gilbert Roels Foto‘s: Lander Loeckx


Gezocht: Beste nieuwe Fiets- en Wandelroute 2019

FOTO GERDA VERSWIJVEL

Op 2 en 3 februari 2019 vindt in Flanders Expo Gent opnieuw de Fiets- & Wandelbeurs plaats. Een maand later, op 1, 2 en 3 maart is er dezelfde beurs in Utrecht (NL). De uitreiking van de trofee voor de beste nieuwe fietsroute gebeurt traditioneel in Nederland, die voor de beste nieuwe wandelroute in België. Die laatste zal dus ook volgend jaar en al voor de vijfde keer uitgereikt worden en meer bepaald op zaterdag 2 februari. De trofee gaat naar een route die tussen november 2017 en november 2018 nieuw gerealiseerd is ofwel grondig vernieuwd en herwerkt is. Tot vorig jaar ging het om routes in Nederland en/of België, dit jaar is daar ook het Groot Hertogdom Luxemburg bijgekomen. Vanaf nu is het dus de trofee voor de beste (nieuwe) wandelroute van de BENELUX. De kandidaturen voor de trofee van beste wandelroute mochten tot 1 september worden ingediend. Bij de opmaak van de redactie van deze Wandelkrant, tijdens de maand augustus, waren dus nog niet alle kandidaten bekend. Maar toch willen we jullie nu al even laten kennismaken met de rijke oogst aan nieuwe of grondig vernieuwde wandelingen die het voorbije jaar het levenslicht zagen en kandideren voor de felbegeerde trofee.

De volgende kandidaten voor de trofee 2019 zijn al aangemeld: • • • • • • • • • • • •

Elfstedenwandelroute (283 km) Noardlike Fryske Wäldenpad (165 km) GRP 127 Tour du Brabant wallon (266 km, ten zuiden van Brussel) Wandelknooppunten netwerk Brabantse Kouters (circa 400 km, in het noordwesten van Vlaams-Brabant) Sentier GR des Abbayes Trappistes de Wallonie (290 km, van Chimay naar Rochefort en Orval) GR 564 Loonse Route - 167 km van Lommel naar Huy GR 5A Wandelronde van Vlaanderen - een lus van 570 km langs de grenzen van Oost- en West-Vlaanderen. La Grande Forêt de Saint-Hubert (streekpad van 78 km in en om de Ardense bossen) Kempentocht (een lus-vormige wandeling van 50 km in de Antwerpse Kempen) GRP 125 Tour de l’Entre-Sambre-etMeuse (268 km) St. Odulphuspad (260 km in 15 etappes van ongeveer 20 km in Friesland) LAW16 Romeins Limespad (275 km van Katwijk aan Zee naar Nijmegen)

Het is nu aan de jury om uit deze en wellicht nog andere kandidaten eerst een longlist, daarna een shortlist en tenslotte een winnaar uit te kiezen. Dat gebeurt op basis van een hele reeks criteria en ook na vele honderden kilometers aan verkenningen op de routes zelf. Vorig jaar legden de vier juryleden samen niet minder dan 1200 kilometers aan verkenningen af. Die jury is samengesteld uit Christina Bloem (eindredactrice Op Weg), Gilbert Roels (Travel Magazine & De Wandelkrant), Wanda Catsman (Wandawandelt.nl) en Isabelle Franssen (Vereniging van Rugzaklopers). Kort nog even herinneren aan de winnaars uit het verleden: 2015: Wandelnetwerk Pajottenland 2016: Wandelnetwerk Getevallei en streek-GR Haspengouw 2017: Groot Friesland pad 2018: Een wandeling rondom Zuid-Limburg. Alle info over de Fiets- & Wandelbeurs vinden jullie op:

www.fietsenwandelbeurs.be Gilbert Roels

Waar wandel jij in 2019?

ZAT ZON

2-3

FEB 2019 INCLUSIEF TOEGANG TOT

Flanders Expo Gent

ONDERDEEL VAN

www.fietsenwandelbeurs.be


Mallorca is het grootste eiland van de Spaanse Balearen met als bruisende hoofdstad Palma de Mallorca. De bekendste badplaatsen liggen in het zuiden van het eiland. Het aangename Middellandse Zeeklimaat zorgt ervoor dat het er in het voorjaar zacht is met gemiddeld 22 graden. De hoofdstad Palma de Mallorca is absoluut het bezoeken waard tijdens uw verblijf in Mallorca. In deze typische Spaanse stad vindt u een prachtige kathedraal, een imposant kasteel, kleine straatjes en heerlijke tapasbarretjes. Paguera ligt in een prachtige beschutte baai met een paradijselijk zandstrand. Het gezellige centrum heeft tal van leuke winkeltjes, restaurants en bars. Palma de Mallorca ligt op een half uur rijden. De 4e editie van het Mallorca Walking Event gaat door van donderdag 4 tot en met zondag 7 april 2019. Dat is net voor het begin van de Belgische paasvakantie! U kunt zich inschrijven voor 4 dagen voor slechts € 50 en kiezen tussen 12,50 km, 20 km of 30 km routes. De gekozen wandelafstand dient tijdens de 4 dagen hetzelfde te zijn! Inschrijven voor 1, 2 of 3 dagen kan ook en kost € 15 per persoon per dag. Ook kunt u de inschrijving in The Walking Village regelen. In de laatste maand vóór het evenement zijn de kosten voor de inschrijving € 65 per persoon voor 4 dagen en voor 1 dag bedraagt deze € 25.

Ruime keuze in lichtgewicht mid en lage wandelschoenen

De inschrijving omvat: deelname aan het wandelevenement, 2 bevoorradingspunten per route inclusief toiletten, water en fruit voor alle deelnemers, medische hulp, een leuk evenement met muziek in het Walking Village elke dag, vrijwilligers om de veiligheid van de deelnemers te garanderen tijdens de routes en het welkomstpakket met alle informatie over het evenement. Elke dag is er een gezamenlijke start in het dorp (de Village) waar de wandelaars terecht kunnen met hun vragen en voor een laatste natje en droogje. De route is elke dag duidelijk uitgezet; de wandelaars kunnen zich volledig concentreren op het wandelen. Vier dagen lang genieten van een actieve wandelvakantie in goed gezelschap. Plezier verzekerd! Sport, natuur, ontspanning en charme wachten op je tijdens het Mallorca Walking Event 2019. Waar wacht jij nog op?

Meer info over deze regio en dit evenement: https://wandelkrant.be/mallorca/ https://wandelkrant.be/la-primavera/ Film en foto albums: https://wandelkrant.smugmug.com/Mallorca Boekingen met of zonder hotel: http://www.mallorcawalkingevent.com/nl/

ALTIJD 10% KORTING op álle schoenen en sandalen van Meindl - Lowa - Hanwag Keen - Teva

ALTIJD 10% KORTING op álle outdoorkleding

Ton Notermans Dr. Philipslaan 25-B Roermond www.tonnotermans.nl


Tenerife Walking Festival Dit jaar was het de vierde keer dat het Tenerife Walking Festival werd georganiseerd. Het eiland is voor vele miljoenen vooral zonnen en feesten, maar het wandelfestival is een unieke gelegenheid om het ‘andere’ Tenerife te verkennen. Niet alleen kunt u zo het zeldzame vulkaanlandschap ontdekken, het geeft ook een uitzonderlijke kijk op het heden en verleden van het grootste Canarische eiland. Tekst en foto’s Joop Duijs Tenerife is ongeveer 10 miljoen jaar geleden ontstaan door erupties op de oceaanbodem. De zo ontstane vele lagen lava zorgden ervoor dat het eiland boven water kwam te liggen. Rondom Pico El Teide, met 3718 meter (en nog eens 7000 meter onder water…) de hoogste vulkaan van Europa, is op dezelfde wijze op 2000 meter boven zeeniveau een door ge- zachte, vulkanische rotsen hun woning uit, waarvan hier stold lava gecreëerd gebergte ontstaan, met dertig kleinere nog enkele voorbeelden bewaard zijn gebleven. In het dorp kraters en oudere vulkanen. wordt gezongen, gegeten van een bonenschotel met konijnenvlees, gedronken van plaatselijke likeur en zoete, witte wijn en enorm veel plezier gemaakt. Want de mensen op de Canarische Eilanden zijn vrolijke Spanjaarden die gek zijn op zingen en lekker gek doen. Onze tweede dag gaan we het zwarte landschap van de vulkanen in. Het summum is de beklimming van de Teide die ook met de auto of kabelbaan is te bereiken. Wordt elk jaar door zo’n drie miljoen bezoekers gedaan! Maar een tweedaagse wandeltocht, als onderdeel van het Walking Festival, met overnachting in een berghut op de vulkaan is natuurlijk veel spannender. Bijna nergens is het bij helder weer zo fascinerend om de sterrenhemel te bewonderen. Wij zijn natuurlijk vooral nieuwsgierig naar dat vulkaanlandschap, maar gaan eerst eens opwarmen met een mooi, twaalf kilometer lang rondje Las Vegas. Het dorp ligt in het Parque Pino Las Jabas in het zuiden van het eiland, waarbij we voortdurend zicht hebben op de oceaan en haven waar twee olieplatformen voor reparatie liggen. Mooie wandeling door bossen met laurier- en pijnbomen over schitterend aangelegde paden. We dalen weer af terug naar Las Vegas via de Risco El Muerto waar de mensen vroeger hun dode dieren lieten liggen voor roofdieren en gieren. Bij terugkomst staan er geen speeltafels en trekautomaten op ons te wachten, maar een vrolijk stel ‘Kanaries’ dat ons nostalgisch gekleed meeneemt naar vroegere tijden toen de mensen hier nog in grotten leefden. Ze hakten tot zo’n honderd jaar geleden in de

Maar omdat we niet alleen het vulkaan-, maar ook een kusten boswandeling willen maken, kiezen wij ervoor de lieftallige Leititia te volgen rond de Chinyero, de vulkaan die in 1909 als laatste zijn lava over de vlakte uitspuwde. Gemiddeld een keer per honderd jaar barst hier een van de vulkanen uit. Het kan dus niet lang meer duren voordat er opnieuw een tot uitbarsting komt… Nu nog is duidelijk te zien hoe de lavastroom zijn weg is gegaan. Metershoge basalt-


Al 2

1 ja

ar

ook ONLINE bestellen

De grootste collectie wandelschoenen in de regio

www.BOBSADVENTURESTORE.nl Maaspoort 6 Weert (NL) / tel. +31 (0)495-547434

blokken in een zwart vulkanisch landschap met wat dorre struiken en kale rotsen geven echt de indruk dat je door een maanlandschap wandelt.

Het gestolde gesteente is weer langzaam aan het begroeien met pijnbomen waarmee het eiland ooit vol stond. Rond 1500 werden enorme hoeveelheden bossen gekapt voor suikerrietteelt en hout voor de Spaanse vloot, op weg om Amerika verder te veroveren, die hier werd gebouwd of gerepareerd. Halverwege vorige eeuw nog werd opnieuw veel bos gekapt voor het toerisme, waardoor een enorme erosie is ontstaan. Om nog wat te redden, wordt er nu herbebost met snelgroeiende Canarische pijnbomen. Ze zijn heel goed bestand tegen vuur dankzij een dikke laag boomschors die de

stam beschermt. Daarom kan, terwijl een bosbrand de hele omgeving in de as legt, de Canarische pijnboom overleven. Omdat alleen de buitenkant verbrandt, is de boom in staat zich binnen enkele jaren geheel te herstellen. De pijnboom heeft nog een andere wonderlijke eigenschap: wanneer de op het eiland gebruikelijke wolkenmassa’s het bos binnendringen, vangen de naalden de waterdruppels op die, wanneer ze op de grond vallen, de ondergrondse waterkanalen weer vullen.

Wandelen in de door vulkanische uitbarstingen ontstane bergen van Tenerife kan je vergelijken met onze levensloop. Elk nieuw leven start immers met een explosie, alhoewel daar de laatste decennia behoorlijk mee wordt


maar ook zoetwaterbassins die benut worden door helikopters om bluswater te kunnen innemen. Tenerife wordt namelijk elk jaar wel minstens een keer getroffen door een grote bosbrand.

geëxperimenteerd. Vervolgens begint de reis naar boven, de berg op. Natuurlijk mag de een wat hoger op de berghelling beginnen dan de ander, doordat hij/zij al met een voorsprong – rijke ouders, geboorteland, gezondheid, mooi uiterlijk – wordt geboren. Als je geluk hebt, stijg je met zon We passeren grote aantallen cactussen, oorspronkelijk uit en blauwe hemel, maar de meesten treft onderweg wel een Mexico, die als een van de weinige planten kan groeien op (flinke) mistbank of regenbui. Als je geluk hebt, kan je een- steen. Vlak voor Teno Alto komen we door een eeuwenmaal bovengekomen genieten van het uitzicht. Maar ook als

het mistig is, voel je je machtig, tevreden dat je zover bent gekomen. Daarna begint de onvermijdelijke afdaling. Altijd moeilijker dan de klim. Opnieuw soms door mist en regen, waarbij de een weer langer dan de ander mag dalen. Maar uiteindelijk gaan we allemaal dat diepe dal in…. Melancholieke gedachten die door me heengaan als we op weg zijn naar het meest westelijke puntje van het eiland: Punta de Teno, voor uw verslaggever de mooiste wandeling van het Festival. Dat doen we onder leiding van de gidsen Miguel en Dragan, die samen met zijn vrouw ook nog een bed and breakfast runt. De eerste geboren in Portugal, de ander in Servie, zoals zovelen van buiten Spanje de Canarische Eilanden als nieuw vaderland hebben ontdekt. Onderweg moeten we eerst een pittig stukje klimmen met adembenemende vergezichten. Van bovenaf zien we een vulkaan die langzamerhand wordt afgegraven voor de poreuze aarde die in de tuin wordt gebruikt om sneller water op te nemen,

oud pijnbomenbosje en in het dorpje zelf eten we voor een grijpstuiver heerlijke geitenkaas. Als we het gehucht weer uitwandelen, komen de producenten van al die heerlijkheid net terug van een uitstapje naar de weiden. Een herder, gezeten op een tractor leidt zijn kudde naar een plek om gemolken te worden. Verderop in een kloof wordt ons


TE HUUR

Vakantiehuizen dichtbij de mooiste wandelroutes in Europa!

Ruim 40.000 vakantiehuizen in geheel Europa Bestel de brochure van o.a. België, Duitsland, Oostenrijk, Noorwegen of Spanje op www.novasol.be/brochure de zogenaamde herdersprong geshowd. Een jongeman, met Topsporters hebben Tenerife al lang ontdekt. Jaarlijks koeen ongeveer 2,5 meter lange lans, springt vanaf een steile men vele tientallen atleten naar de Canarische eilanden om rotswand vliegensvlug naar beneden. zich voor te bereiden op grote toernooien of wedstrijden. Het eiland heeft dan ook een enorm aanbod aan actieve en sportieve activiteiten. Je kunt er kajakken, peddelsurfen, mountainbiken, duiken, golf, paragliden, (kite)surfen, wielrennen, wandelen, hardlopen, enz. BELANGRIJKE ADRESSEN: Alle informatie: www.tenerifewalkingfestival.com Bed&Breakfast Suzanna en Dragan Milenkovic: www.casa-vieja.com Sporthotel: www.routeactivehotel.com Allerlei activiteiten: www.tenoactivo.com of www.elcardon.com Franky Rogiers: https://beheer.snappshot.nl/festivals/ front/festival/browse/vossen/default Ook wij gaan – een stuk langzamer - naar beneden door af te dalen naar de kust, waar in Punta de Teno bij de vuurtoren de wereld lijkt te eindigen in die oneindige, blauwe Atlantische Oceaan. Vanaf de vuurtoren zien we de Acantilado los Gigantes (Gigantische Kliffen) de 500 meter hoge uitlopers van het Tenogebergte waar je met wat geluk zeearend en valken rond de rotsen kunt zien vliegen. Tenerife is zoveel meer dan alleen maar strand en feesten!


Praktische info Tenerife Walking Festival Kledij Het Tenerife Walking Festival vindt elk jaar eind mei plaats. Dan moet een t-shirt met korte broek toch volstaan, denkt uw argeloze verslaggever. Beneden aan de kust geen enkel probleem, alhoewel de zon er soms maar moeizaam doorkomt. Op tweeduizend meter hoogte kan het echter flink koud zijn, ook al zitten we hier zo veel dichter bij de evenaar. Guur windje, mistflarden, af en toe een miezerig regenbuitje… zorg dus dat u goede, warme en waterbestendige kleding meeneemt. Want Tenerife heeft meerdere microklimaten. Het kan op een dag sneeuwen op de Teide, regenen in het noorden, bewolkt zijn in het zuidoosten en zomeren in het zuiden.

Medewandelaars Dat busrijden geeft gelegenheid eens kennis te maken met uw medewandelaars. Zo ontmoeten wij bijvoorbeeld Franky Rogiers uit Buggenhout, die samen met zijn vrouw Hildeken voor de tweede keer aan het wandelevenement deelneemt. Franky en Hildeken zijn actieve leden van de plaatselijke wandelvereniging De Vossen. Franky draagt daarom op zijn wandeltochten in Belgie en Nederland een opgezette vos op de rug, maar dit keer gaat hij overal fotografisch aan de slag met een gehaakte, stoffen vos.

We spreken ook Luc Verhalle uit Varsenare. De HR-manager bij een hogeschool komt al jaren op Tenerife en zag rond de kerstdagen de aankondiging van het wandelfestival. Routes en kostprijs Luc loopt zichtbaar te genieten en vertelt ons het een en anU kunt overigens zelf elke dag uw favoriete route en afstand der over het leven op het eiland. Tot onze verbazing kost de kiezen. Dat kost u 30 euro per keer, maar daar krijgt u een benzine hier bijvoorbeeld 98 eurocent, maar zo vertelt Luc, welkomstpakket, de busreis, een lunchpakket, medische be- de gemiddelde eilander moet dan ook rondkomen van een geleiding en culinaire/culturele verrassing bij terugkomst gemiddeld maandinkomen van zo’n 1000 euro. Elk voordeel voor terug. heeft zijn nadeel…. Houd u er ook rekening mee dat er flink (gemiddeld zo’n Fotoalbum twee uur per dag) wordt bus gereden vanuit startplaats PuBekijk de door onze reporter gemaakte foto’s op: erto de la Cruz aan de noordkant van Tenerife. https://wandelkrant.smugmug.com/Tenerife

Heb je een of meerdere edities van de Wandelkrant ooit gemist? Lees dan alle 1056 pagina’s na op wandelkrant.be/archief of scan deze QR-code:


Ontdek

Wandelmagazine 1 jacahtrs sle

Wandelmagazine is hét tijdschrift voor nieuwsgierige wandelaars. Inspirerende artikelen over wandeltochten in Nederland, België en Europa, meeslepende reisverhalen en reportages en veel aandacht voor landschap, natuur en cultuur.

95 6 1 ,

GEEN NUMMER MEER MISSEN? NEEM NU EEN (PROEF)ABONNEMENT WWW.WANDELMAGAZINE.NU

FACEBOOK.COM/WANDELMAGAZINE

Ja, ik neem een jaarabonnement / geef een jaarabonnement cadeau* 4 nummers voor de introductieprijs van € 28,50 € 16,95

Ik kies voor een acceptgiro (extra kosten € 4,55) Ik machtig Virtùmedia het verschuldigde bedrag van mijn rekening af te schrijven.

Ja, ik neem een proefabonnement / geef een proefabonnement cadeau* 2 nummers voor € 9,50 * omcirkelen wat van toepassing is

TWITTER.COM/WANDELMAGAZINE

IBAN : DATUM:

HANDTEKENING:

MIJN NAAM

NAAM ONTVANGER CADEAUABONNEMENT (indien van toepassing)

ADRES

POSTCODE

PLAATS

ADRES

TELEFOON

POSTCODE

E-MAIL

E-MAIL

Een jaarabonnement wordt aangegaan voor de opgegeven periode en wordt daarna automatisch voortgezet voor onbepaalde tijd. Binnen de eerste abonnementstermijn kan het abonnement alleen tegen het einde van de overeengekomen abonnementstermijn worden beëindigd, met inachtneming van een opzegtermijn van twee maanden. Het genoemde introductietarief geldt alleen het 1e jaar. Cadeauabonnementen en proefabonnementen eindigen automatisch. De genoemde abonnementsprijzen gelden alleen voor Nederland en België. Voor verzending naar het buitenland brengen wij verzendkosten in rekening. Abonnementen gaan in bij het eerstkomende nummer.

PLAATS

Stuur dit in een envelop naar:

Virtùmedia BV, Postbus 595, 3700 AN Zeist, Nederland Of ga naar:

www.wandelmagazine.nu/het-wandeltijdschrift/abonneren


Wandelen in Noord-Brabant – Deel 7: De Regte Heide en het Riels Laag Een oud-collega maakte mij een tijd geleden opmerkzaam op een pareltje in de natuurgebieden. Namelijk de Regte Heide. Dit gebied ligt ten zuiden van Tilburg en nog net in Nederland. Als oud-militair ben ik regelmatig in dit gebied geweest, want tot 1990 was het gebied van het Ministerie van Defensie. Een boswachter vertelde laatst dat de oude oefenterreinen van defensie tot de best bewaarde natuurgebieden behoorden. Dus tijd om af te reizen en een mooie wandeling te gaan maken in dit gebied.

De wandeling van vandaag doet o.a. de volgende natuurgebieden aan: • Nieuwkerk • ‘t Ooijevaarsnest • Landgoed De Hoevens / Brakelse Heide • Het Riels Laag • De Regte Heide

We volgen weer het bekende wandelknooppuntennetwerk. Vanaf de parkeerplaats gaan we op het verharde pad rechtsaf De start van deze wandeling is dit keer niet bij een natuur- en op weg naar KP 10 en 61. We volgen een heel stuk het poort, maar op een parkeerplaats op de Regte Heide aan de fietspad langs de Nieuwekerksedijk-Zuid en bevinden ons Nieuwkerksedijk-Zuid in Goirle. Hier is geen horecagele- op het Landgoed Nieuwkerk. genheid. Hoe is deze parkeerplaats te bereiken: Aan de linkerkant zien we het golfterrein liggen van de GolfNeem op de A-58 in Tilburg afslag 11 ( Tilburg-West, Goir- club Landgoed Nieuwkerk. Dit terrein wordt de groene pale). Ga aan het eind van de afslag linksaf richting Goirle, rel van de golfterreinen genoemd en beslaat een groot geTurnhout. Blijf de N630 volgen tot aan de kruising met de deelte van het Landgoed Nieuwkerk. Het golfterrein wordt afrit links naar Goirle en industrieterrein De Tijvert. Ga hier geëxploiteerd door Eric De Jamblinne De Meux, een telg uit rechtsaf de Nieuwekerksedijk-Zuid in. Na verloop van tijd een Belgisch adellijk geslacht. Deze familie is eigenaar van wordt de weg een smal klinkerweggetje, blijf deze volgen het landgoed. totdat u rechts een grote stal ziet. Gelijk rechts na deze stal Op het landgoed stond een hotel, dit hotel is in 1944 door begint het fietspad, rijdt door tot dat het bos weer ophoudt oorlogshandelingen totaal verwoest. Huize Nieuwkerk ging rechts en neem aan het einde van de akker de eerstvolgende in 1943 al verloren door een schoorsteenbrand. Hierdoor onverharde weg en ga hier rechts in, de parkeerplaats ligt werd Nieuwkerk een muisstil gebied met veel natuurschoon. aan de linkerkant een 70 meter verderop. Vanuit Turnhout: Ga in Turnhout richting Poppel en volg in Poppel de N12 (Tilburgseweg) richting Nederland. Deze gaat over in Nederland in de N630. Ga bij de rotonde rechtdoor ri Goirle en ga daarna op de eerstvolgende kruising naar links en gelijk rechts en ga parallel aan de N630 rijden. Als de weg wegdraait van de N630 ga je bij de eerstvolgende kruising links de Nieuwkerksedijk-Zuid op. Zie verder hierboven. Goirle Goirle is een gemeente net onder Tilburg. Het gebied waar we vandaag gaan wandelen behoort tot deze gemeente. De plaatsnaam Goirle werd voor het eerst genoemd in 1298 en werd later samengevoegd met Tilburg tot de Heerlijkheid Tilburg en Goirle. Pas in 1803 werden beide plaatsen aparte gemeenten. In 1997 dreigde Goirle samengevoegd te worden met Tilburg. Na hevige protesten werd Goirle toch een zelfstandige gemeente en kreeg het dorpje Riel erbij. Goirle We wandelen nu door het gedeelte van het landgoed wat tebezit nog 2 historische windmolens en een kerk met een gen de Regte Heide aanschurkt. Na KP 10 lopen we langs 15e-eeuwse toren. het ven Halve Maan, waar volop gewerkt is aan het terugbrengen van de natte heide. Wat verderop op weg naar KP Goirle was vooral bekend vanwege zijn textielnijverheid. Al 61 komen we een kapel met kloostergebouwen en wat boerin de 17e eeuw werd er thuis veel linnen gesponnen en gederijen tegen. Deze vormen het gehucht Nieuwkerk. Achter weven. Een van de laatste textielfabrieken is de HaVeP, gehet kloostergebouw ligt de Naturentuin Goirle, een prachspecialiseerd in bedrijfskleding. tige belevingstuin. Zie voor informatie en openingstijden de Goirle is nu vooral bekend als de geboorteplaats van de website. schaatster Ireen Wüst, maar ook de bekende modeontwerHet kloostergebouw wordt nu gebruikt als congrescenper Jan Taminiau is hier geboren. trum en restaurant. Bij KP 61 gaan we naar KP 51 en lopen vrijwel op de grens met België. De Nieuwe Leij vormt de


grens en deze zien we wat verderop door de weilanden stro- Wat verderop staan in het weiland een 6-tal moerascipresmen. Bij KP 51 komen we weer in het bos en gaan op weg sen, deze staan hier bijna 200 jaar en zijn afkomstig uit het naar KP 52 en verder naar KP 40. zuiden van de Verenigde Staten.

We bevinden ons nu op Landgoed ‘t Ooijevaarsnest. Dit Ondertussen zijn we al op weg naar KP 56 en gaan langs het landgoed is ontstaan uit een hoeve die omstreeks 1830 is op- vennetje naar KP 58. getrokken. Het landgoed heeft veel eigenaren gekend, die er o.a. jachtpartijen hielden. De naam Ooijevaarsnest is al zeer oud, want ooievaars zijn er allang niet meer. Brabants Landschap probeert ze echter wel terug te krijgen in het gebied. Als we naar KP 42 wandelen, wandelen we langs de Leij en zien we een paal met daarop een ooievaarsnest. Bij het oversteken van de Goorstraat zien we rechts de boerderij D’n Oooijevaarsnest.

We steken de Leij over en wandelen over het plankier naar Landgoed De Hoevens. Al in de Frankische tijd in 709 wordt er gesproken over het gebied. Een akte over dit gebied ligt in het archief van Gotha. Gotha ligt in het oosten van Duitsland. Het gebied wordt als


aflaat geschonken aan een abdij. In de loop van de eeuwen verhuizen de zogenaamde abdijhoeven regelmatig naar een andere abdij. In 1836 zijn er 5 hoeven, 3 ervan zijn in de Tweede Wereldoorlog per ongeluk gebombardeerd en niet meer opgebouwd. Nu zijn er nog: de Grootste of Middelste Hoef en de Nieuwelandsche Hoef. In 1919 wordt het landgoed gekocht door de gebroeders Blomjous, wolfabrikanten uit Tilburg. Vanaf 1990 wordt het landgoed bestierd door de kleindochter van een van de gebroeders. Zij heeft samen met haar man het landgoed van een intensief landbouwbedrijf omgebouwd naar een duurzaam landgoed. Het echtpaar blijft zoeken naar nieuwe kansen en mogelijkheden, want een landgoed is als een schilderij dat nooit af is.

ke wat hoort bij het Landgoed Riels Hoefke. Tussen KP 26 en KP 27 hebben we een mooi zicht op de Leij. Vlak voor de heide gaan we linksaf bij KP 27 en wandelen naar KP 28. Links ligt het Riels Laag en rechts de Regte Heide. We blijven de Assevoortsedijk volgen en wandelen naar KP 32. Onderweg komen we 4 series met blokken steen tegen, op iedere steen staat een gedicht. Iedere serie bestaat uit 3 blokken, die de maanden van de 4 jaargetijden voorstellen. Het is een onderdeel van “dichten op de heide” een initiatief van Cultureel Brabant. Alle gedichten kun je vinden op internet (zie internetadressen).

Bij KP 58 gaan we naar KP 59 door het landgoed naar KP 26.

Bij KP 32 wandelen we het Riels Laag in en gaan naar KP 22. Aan de linkerkant hebben we een mooi zicht op het laag, aan de rechterkant kijken we op Riel. We naderen langzaam aan de bewoonde wereld en gaan op pad naar KP 21 en KP 20. Hier houden we onze welverdiende pauze in Eetcafé Den Onderweg komen we de Rielse Kaaien tegen. Deze keien Overkant. komen uit oude rivierbeddingen, die omhoog gestuwd werden door scheuren (breuken) in de aardkorst, een van die breuken loopt iets ten westen van de Regte Heide. Hierdoor worden door de boeren in de omgeving regelmatig keien omhoog geploegd. Riel heet tijdens carnavalstijd Kaaiengat. In het Riels Hoefke staat een Mariagrot die geheel opgemetseld is met gevonden “Kaaien”. Wij wandelen nu op ‘t Hoef-

Na de pauze lopen we het dorp uit naar KP 33 en daarna nog een keer naar KP 32 en KP 28. We gaan nu eindelijk de Regte Heide op naar KP 29 en KP 31. In 1909 werd de Regte Heide door de gemeente Tilburg aangekocht. De gemeente verhuurde het aan het toenmalige Ministerie van Oorlog. Dit ministerie heeft er tot 1990 gebruik van gemaakt. In de laatste jaren vooral voor het oe-


fenen van de paratroepen. In 1990 heeft het Brabants Landschap het gebied aangekocht. Tot 1998 kwam de korhoen nog voor op de hei, een uitzetpoging is jammerlijk mislukt. Maar wie weet lukt het in de toekomst. De scheuren in de aardkorst zorgden ervoor dat de Regte Heide omhooggestuwd werd, dit noemen wij een horst (zie internetadressen). Naast de Regte Heide lopen 2 slenken: de Leij en De Poppelsche Leij. Hierdoor ontstond een zeer gevarieerd landschap met een grote variëteit aan vogels en planten.

Bij KP 56 kijken we nog een keer naar de omgeving om ons heen, waaronder ook de minuscule ogende skyline van Tilburg en wandelen het laatste stukje naar KP 60 en van daar uit naar de parkeerplaats. Bij de internetadressen staat nog wat informatie over de Natuurpoort de Rooversche Leij en een 2-tal PDF-bestanden met wandelroutes. Knooppunten Route: 10 – 61 – 51 -52 – 40 – 42 – 57 – 58 – 59 – 26 – 27 – 28 – 32 – 22 – 21 – 20 – 33 – 32 – 28 – 29 – 31 – 30 – 01 – 56 – 60

Bij KP 31 gaan we langs de grens van de heide naar KP 30, hier gaan we de heide weer op naar KP 01 en kuieren eerst langs wat vennen, die alleen met water gevuld zijn in natte Afgelegde afstand 20,4 km periodes. Daarna komen we bij de grafheuvels, waar we naar KP 56 gaan.

Tot de volgende keer, René Luijsterburg

Overzicht Internet Adressen: Alle onderstaande adressen kan je terugvinden op: wandelkrant.be/editie21

Regte Heide: https://nl.wikipedia.org/wiki/Regte_Heide http://www.brabantslandschap.nl/ontdek-de-natuur/natuurgebieden/tilburg-en-omgeving/regte-heide-and-riels-laag/

Landgoed Nieuwkerk: https://nl.wikipedia.org/wiki/Nieuwkerk_(gehucht) http://www.kempischelandgoederen.nl/de-landgoederen/nieuwkerk/historie-landgoed Naturentuin Goirle: http://www.naturentuingoirle.nl

De grafheuvels stammen uit de bronstijd ca. 1700 – 1000 voor Christus. In 1935 zijn opgravingen verricht, waarbij veel materieel uit die periode werd gevonden. In 1998 en 1999 zijn de grafheuvels gerestaureerd. Toen zijn er 5 voorzien van een palenkrans, 1 heeft een greppel gekregen. De grafheuvels mogen we niet betreden, dit om te voorkomen dat de heuvels afkalven. Bij de grafheuvels staat een paal met daarop allerlei informatie over de grafheuvels. Dit gebied, met de grafheuvels, ligt wat hoger en van hier heb je een prachtig zicht op de slenk waarin de Leij loopt.

Landgoed Oijevaarsnest: https://nl.wikipedia.org/wiki/Ooijevaarsnest Landgoed De Hoevens: https://dehoevens.nl/ Rielse Kaaien: http://www.goolsegeheimen.nl/rielse-kaaien/ Riels Hoefke: http://www.hollandgroen.nl/natuurgebieden/nl/ noord-brabant/riels-hoefke Riels Laag: https://nl.wikipedia.org/wiki/Riels_Laag Cultureel Brabant – Poosplaatsen: http://www.cubra.nl/poezie/ bikkelhardepoezie/poosplaatsen/overzichtpoosplaatsen.htm


Horst: https://nl.wikipedia.org/wiki/Horst_(geologie)

Extra wandelroutes op PDF:

Grafheuvels Regte Heide: http://www.expo-oer.nl/GoirleRegteHeide.html

http://www.kempischelandgoederen.nl/upload/files/KLwandelHoevGraf-WEB.pdf

Natuurpoort Roovertsche Leij: https://www.natuurpoorten.nl/locaties/de-roovertsche-leij

http://www.kempischelandgoederen.nl/upload/files/KLwandelRooLeij-WEB.pdf

Knooppunten Route: 10 – 61 – 51 -52 – 40 – 42 – 57 – 58 – 59 – 26 – 27 – 28 – 32 – 22 – 21 – 20 – 33 – 32 – 28 – 29 – 31 – 30 – 01 – 56 – 60

http://www.visitbrabant.nl/routes/wandelen#7n6u1

Reeds eerder verschenen in de serie “Wandelen in Noord-Brabant”:

In een vorige serie kwam “Wandelen in de Provincie Zeeland” aan bod:

Wandelkrant editie 15: Herfst 2016

Wandelkrant editie 12: Herfst 2015

Deel1: Landgoederen rond Bergen op Zoom, Brabantse Wal

Deel 1: De bloemendijken rond Nisse

Wandelkrant editie 16: Winter 2016

Wandelkrant editie 13: Winter 2015

Deel 2: Roosendaal: Landgoed Visdonk Dal van de Molenbeek

Deel 2: Westenschouwen – Burg Haamstede

Wandelkrant editie 17: Lente Zomer 2017

Deel 3: Domburg – Oostkapelle – De Manteling van Walcheren

Deel 3: Zundert: wandelen rond de Abdij Maria Toevlucht Wandelkrant editie 18: Herfst 2017

Deel 4: Strijbeek en de Chaamse Beek Wandelkrant editie 19: Winter 2017

Deel 5: Loonse en Drunense Duinen Wandelkrant editie 20: Lente & Zomer 2018

Deel 6: Oisterwijkse Vennen en de Kampina

Wandelkrant editie 14: Lente Zomer 2016

Beide series kan je nalezen/afdrukken via onze website: https://wandelkrant.be/archief/


D E L USTIGE W ANDELAARS M ERCHTEM

zondag 23 september 2018

Feniks Classic Over het nieuwe wandelnetwerk Brabantse Kouters! Ten voordele van de vzw Aksent

(begeleiding van mensen met een beperking)

gratis tombola  info-stands  gratis appel  broodjes  soep  spek & eieren  pannenkoeken  taart

Grimbergen abdijbier aan promo-prijs

----------------------------------- -------------------------------------------------------------------- --------------------------------------------------------------------------………………………….

Start 8-15 u.  Afstanden 6-9-12-15-18-24-30 km KIDS-tocht 6 km

Zaal Harmonie, Stoofstraat 34, Merchtem Deelname: €1,10 - €1,50 (niet-leden)  Kinderen -12 jaar gratis INFO:

Gilbert Roels, tel. 052-371385  Leo Cleymans, tel. 0486-436555

E-mail: gilbert.roels@telenet.be - www.delustigewandelaars.be

Verantwoordelijke uitgever: G. Roels - Koning Albertsraat 48 - 1785 Merchtem


Wandelen met de Wandelende Krabben in alle seizoenen Er zijn reeds 3 wandeltochten achter de rug dit jaar van de Wandelende Krabben. In een volgende editie van de Wandelkrant komen die aan bod! Ditmaal stellen we de Krabbentocht en Sint Nicolaastocht in de kijker! En dan is het bijna herfst en keren we terug naar Bergen op Zoom voor de Krabbentocht… deze keer niet door de prachtige binnenstad en de noord/west kant (zie onze Gertrudistocht) maar wel door bossen en bloeiende heide ten zuiden van onze markiezenstad. De landgoederen Lievensberg Zoomland, Molenzicht, Wouwsche plantage en de Zuidgeest staan borg voor veel wandelgenot! Enkel en alleen in deze periode, omdat zij geloven in de smaak en kwaliteit van verse producten. Bijzonder is dat je er een groot aantal van hun producten zelf mag plukken. Leuk én lekker! Je kan ook op andere manieren mee genieten van hun bedrijf, daar ze tevens allerlei activiteiten organiseren, zoals brunches, workshops en kinderfeestjes. Vele wandelaars uit heel Nederland, Belgie, tot zelfs kleine groepjes uit Duitsland, nemen deel aan deze najaarswandeling van de Wandelende Krabben en komen naar Bergen op Zoom om de mooie herfstooi in de bossen ten oosten van de stad te bewonderen. Bergen op Zoom is een 806 jaar oude vestingstad centraal gelegen tussen 2 wereldhavens: Rotterdam en Antwerpen. De historische binnenstad met heel veel monumenten en zelfs een stadskasteel is een van de hoogtepunten opgenomen in de route van de jaarlijkse Sint Gertrudistocht (telkenmale het 3e weekend in maart). Om afwisseling te garanderen is gekozen om voor deze Uniek is de nieuwe startlocatie (sinds 2017) op het 12 hectare Krabbentocht de routes ten oosten van de stad door meestal grote terrein van Franken Fruit. Je kan er zelf fruit en groenten onverharde paden over bos en heidegebied met eigen plukken! Franken Fruit is een gerenomeerd fruitbedrijf ingerichte rustplaatsen te laten verlopen. gelegen in Bergen op Zoom. Zij telen fruit en groenten in volle grond, van appels en kersen tot snijbonen en venkel. Deelnemers kunnen kiezen uit diverse afstanden om De producten kan je er rechtstreeks kopen in het winkeltje via diverse rustplaatsen in de omgeving te wandelen via op hun bedrijf van medio juni tot en met eind november. een klaverbladformule langs o.a. landgoed Lievensberg, Molenzicht en Zoomland om na Stayokay richting de Heimolen op te gaan. De grotere afstanden maken hierna een lus langs De Kraaienberg en het Markiezaatsmeer om


Detailinformatie Krabbentocht 2018

Wanneer: zaterdag 6 oktober 2018 Afstanden: 7 - 14 - 21 - 28 - 35 en 42 km Starttijd: 08:00 uur (tot 9 uur voor de 42 en 35 km, tot 11 uur voor de 28 en 21 km en tot 13 uur voor de 14 en 7 km) Startplaats: Franken Fruit , Balsedreef 1, 4623 RA Bergen op Zoom, Nederland

Sint Nicolaastocht 2018

Wanneer: zondag 25 november 2018 Afstanden: 7 - 14 - 21 en 28 km Starttijd: 08:00 uur (tot 10 uur voor de 28 en 21 km, tot 13 uur voor de 14 en 7 km) Startplaats: RKVV Grenswachters, Koppelstraat 32, 4645 RD Putte (Grens NL)

Voor deze wandelingen kan je enkel ter plaatse inschrijven: Leden Wandelbond op vertoon wandelpas € 1,50 en zonder wandelpas € 2,50. Afmelden in het startlokaal voor 17 uur. Tel. vanuit België: 0031 622 04 38 78 Tel. vanuit Nederland: 0622 04 38 78 Website: www.dewandelendekrabben.nl Iedereen is van harte welkom. Een team van vrijwilligers zorgt ervoor dat je kan smullen van onze overheerlijke roomkoeken en genieten van de mooie tochten en de gezellige sfeer.

Jij komt toch ook? Sint Nicolaastocht

Tot slot een wandeltocht waar het hele gezin aan deel wil nemen, de Sint Nicolaastocht in het laatste weekend van november. Voor 2017 was dit nog op zaterdag, in 2018 zal deze als test op zondag doorgaan!

gezamenlijk via Groot en Klein Molenbeek weer richting eindpunt te gaan. Hier wacht de beloning in de vorm van een gezellig samenzijn ter afsluiting en kan je fruit en groenten in de rugzak mee naar huis nemen. De kortere routes zijn zeer geschikt voor kinderen, die daarna hun eigen fruit kunnen plukken samen met vader of opa, dat mag ook. Welke vader/moeder of opa/oma wil er nu niet op zo’n foto met kinderen en/of kleinkinderen ??? Enkele weken voor pakjesavond en de verjaardag van Sint Nicolaas word deze wandeltocht gehouden waar de goede kindervriend van zich doet spreken. Zijn knechten delen naar oud Hollands gebruik pepernoten uit aan de deelnemers onderweg. Want waar mogelijk een koude wind of gure regen naar de warme kachel doet verlangen, is het vooruitzicht van de knusse ontmoeting met de Sint onderweg of na afloop een stimulans om flink door te stappen. In een mooie omgeving op de grens met België worden routes uitgezet vanuit Putte (nabij Putte Kapelle, Stabroek). Foto’s van deze prachtige omgeving kan je nu al inzien op: https://wand el k r ant .smug mug.com/Ne d erland/ Noord-Brabant


NOORD LIMBURGSE

VAKANTIEBEURS zondag 20 januari 2019 10.00u - 17.30u

”POSTHOORN”

HAMONT

Waardevolle prijzen te winnen

waaronder

ENKELE LEUKE

WEEKENDS

• INKOM E2,50 • LEDEN E2,00 • INFO : www.noordlimburgsevakantiebeurs.be Bezoekers van deze beurs krijgen gratis de nieuwe Winteredite Wandelkrant op onze stand, vlak na de ingang. Ook geven we graag uitleg over onze lezersaanbiedingen of mogelijkheden voor jullie club/vriendengroep/vereniging!


SAFF-Day 2018: terugblik Op woensdag 30 mei 2018 organiseerde de Koninklijke School voor Onderofficieren Campus Saffraanberg Defensie Sint-Truiden voor de achtiende keer de SAFF-Day. Dit in samenwerking met wandelclub Aviat Sint-Truiden WSVL 2028. De opbrengst van deze dag gaat integraal naar hun peterinstellingen die personen met een beperking begeleiden. Diverse wandelafstanden: er waren 10 wandelafstanden mogelijk. 5 km (geschikt voor andersvaliden), 6 km, 8 km, 12 km, 15 km, 18 km, 20 km, 21 km, 23 km en de combinatie van de 23 km + 5 km maakt ook nog een 28 km. Middagmaal: je kon ook een warm middagmaal nuttigen, aan de democratische prijs van € 6. Voor wandelaars die vergezeld waren van hun trouwe viervoeter stond er aan de mess een tent voorzien van tafels en stoelen, zodat ook zij optimaal konden genieten van hun middagmaal. Optimale bereikbaarheid: voor wie met de auto kwam was er geen enkel parkeerprobleem. Voor degenen die met de trein of het openbaar vervoer kwamen, bracht een pendelbus de wandelaars gratis van en naar het treinstation te SintTruiden. Unieke sfeer: naast de grote keuze aan wandelafstanden door en langs mooie brokjes natuur en rustige dorpskernen kon je ook van dichtbij legermateriaal (helikopter, vliegtuigen, brandweerwagen) bewonderen. Er stond ook een helikopter waar je in mocht zitten. Altijd leuk voor een kiekje! Opkomst: vorig jaar was er een record opkomst van 1805 wandelaars! En dit op een doordeweekse woensdag!!! Een mooie afsluiter voor Rudi Dessers, die de fakkel doorgaf vanwege zijn pensionering. Maar ook dit jaar kon men rekenen op 1762 wandelaars, en zagen we Rudy opnieuw aan het werk. We hoorden alweer veel lovende woorden voor de gehele organisatie. Op naar een nog succesvoller 2019! Te voet, per fiets of op de moto? Naast wandelen kan je ook per fiets via meerdere parcours de streek verkennen. Ook staan er langere mototrips op het programma. Fotoreportage: Nadat we de koetjes op de wei hadden geplaatst afgelopen weekend in de Franse Aveyron(de Transhumance) en de volgende dagen Nederlands jongste provincie Flevoland gingen ontdekken, ontbrak ons de tijd om een volledige fotoreportage te maken dit jaar. Welliswaar brachten we even een steunend bezoek aan de SAFF-DAY. Maar niet getreurd, op https://wandelkrant.smugmug.com/België/Limburg/SaffDay2017/ kan je de reportage van vorig jaar inzien.

Noteer alvast woensdag 29 mei 2019 met een stip in je agenda! Jij komt toch ook?


Brugse Ommeland Wandeltrofee www.brugseommelandwandeltrofee.be

5 West-Vlaamse wandelclubs uit het Brugse Ommeland bieden de wandelaars kwaliteitsvolle en kindvriendelijke organisaties aan: • Wandelcub Beernem vzw • Godelievestappers Ruddervoorde vzw • Brugsche Globetrotters vzw • Wandelclub Vier op een rij Zedelgem vzw • Molenstappers Ruiselede vzw Elke wandelclub zet zijn beste beentje voor om een wandelparcours aan te bieden langs de mooiste hoekjes van hun gemeente. Langs het parcours is er op regelmatige afstand een rustpost waar de wandelaars even kunnen pauseren en iets kunnen nuttigen aan democratische prijzen.

Welke tochten tellen mee voor de Brugse Ommeland Wandeltrofee?

De resterende tochten voor 2018 zijn: • Zondag 21 oktober 2018: Vives Campustocht – Sint-Michiels (Brugsche Globetrotters vzw) • Zondag 11 november 2018: Lakebosschentocht – Ruddervoorde (Godelievestappers Ruddervoorde vzw) • Zaterdag 17 november 2018: Sint-Elooiswandeltocht – Zedelgem (Wandelclub Vier op een Rij Zedelgem vzw) • Zondag 9 december 2018: Wintertocht – Loppem (Godelievestappes Ruddervoorde vzw)

Spaarkaart

Bij elk van de wandeltochten die meetellen voor de Brugse Ommeland Wandeltrofee kunnen de wandelaars stempels verzamelen op een spaarkaart. De spaarkaart is gratis te verkrijgen op elke tocht die meetelt voor de wandeltrofee. Men bekomt een stempel na afgifte van een controlekaart die men bij de inschrijving krijgt. Wie 10 stempels verzameld heeft tijdens de kalenderjaren 2017 en/of 2018, waarbij minimum 2 bij elk van de deelnemende clubs, krijgt een mooi geschenk. Voor de spaarkaart 2017-2018 is dit een fles kwaliteitswijn en coolbag. Deze spaarkaart is geldig van januari 2017 tem december 2018. De spaarkaart kan enkel nog ingewisseld worden op de resterende 4 tochten ! Elke organiserende wandelclub is aangesloten bij de wandelfederatie Wandelsport Vlaanderen. Elke organisatie voldoet aan de kwaliteitsvoorwaarden van Wandelsport Vlaanderen. Elke wandelaar is ook automatisch verzekerd via de verzekering van de wandelfederatie.

Meer gedetailleerde info vindt u op: • www.brugseommelandwandeltrofee.be • Facebook.com/brugseommelandwandeltrofee Veel Wandelplezier !

Op alle wandeltochten van de wandelclubs die samen de “Brugse Ommeland Wandeltrofee” organiseren kan je een gratis Wandelkrant bekomen in het startlokaal.


11e VIVES-Campustocht op zondag 21 oktober 2018 In samenwerking met de VIVES Hogeschool wordt voor Voor de 30 en 36 km hebben we hier ook nog een lus in de 11e keer deze wandeltocht ingericht. Deze tocht komt petto. De bossen rond het kasteel zijn hiervoor uitermate in aanmerking voor de Brugse Ommeland Wandeltrofee en geschikt. wordt eveneens ingericht ten voordele van het Ariane Leukemiefonds. Er wordt gestart in de ruime refter van de VIVES Campus in de Xaverianenstraat 10 te Sint-Michiels (Brugge) tussen 8.00 en 15.00 uur. De aankomst dient vóór 18.00 uur te gebeuren. Er is keuze uit de volgende afstanden: 6 km – 12 km – 18 km – 24 km – 30 km – 36 km. Zoals gewoonlijk trekt deze wandeltocht naar de groene gordel ten westen van Brugge. De grotere afstanden doen dit via een grote boog langs Sint-Andries waar er gerust wordt in Huize Wellecome. Uiteraard zoeken we daarvoor rustige, groene wegen en binnenweggetjes op. Dan gaat het via een stukje van de Kastelenroute verder naar Loppem. De 36 km krijgt ook hier een lus rond het prachtige neogotische kasteel van Caloen, beter gekend als het Kasteel van Loppem. En voor het laatste stuk vanaf de rustpost in Loppem terug naar de VIVES Campus hebben we een verrassing in petto, dat luistert naar de naam Magdalenagoed. Samen met de veel grotere, openbare domeinen Beisbroek, Tudor en Tillegem maakt dit domein deel uit van de zogenaamde Kasteelbossen in de zuidelijke groene gordel rond Brugge.

Vervolgens belanden we aan Kasteel Beisbroek (met zijn volkssterrenwacht) waar er gerust wordt in het Koetsenhuis. In de buurt van het kasteel kan men ook het planetenpad bewonderen. Leuke mythologische figuurtjes doen je herinneren aan het planetenstelsel.

Als kers op de taart hebben we dan nog een mooie passage door het Domein Tillegem met uiteraard een mooi zicht op het Kasteel van Tillegem. Zowel de wandelaars van de lange afstand, als die van de kortere afstanden zullen zeker hun gading kunnen vinden in dit mooie domein.

Meer gedetailleerde info vindt u op: • www.brugseommelandwandeltrofee.be • Facebook.com/brugseommelandwandeltrofee


De Lakebosschentocht te Ruddervoorde op zondag 11 november 2018 De lakebosschentocht in een herfstdecor bij Godelievestappers Ruddervoorde. Afstanden 5-7-10-13-18-22 km. Start is de evenementenzaal Ridefort, Sportstraat 2 te Ruddervoorde. Na de start krijgen wij een kerkwegel aangeboden, een smal maar genietbaar weggetje en in het verlengde ervan een veldweggetje naar de Zandstraat toe. Hier komen de wandelaars naar een stukje landelijk gebied en genieten wij al eventjes van de herfstsfeer. We bereiken de grote weg, volgen die een zeer kort stukje om aan de vroegere meubelfabrieken Hero links af te slaan en enkele honderden meter verder een mooie lange recht dreef in te stappen.

het vredige en stille domein in een heerlijk kleurendecor doorwandelen. We kruisen eventjes de grote baan en zijn terug in een bosrijk gebied.

Het gemeentelijk domein Zorgvliet. Als de zon door het resterende bladerendek priemt in combinatie met de gevallen bladeren krijgt men uitmuntende natuurdecors te bewonderen. Op het parcours is een grote hoop te zien, het is de ijskelder van het voormalige kasteel, “n’en ouden grote frigo zo gezegd, want hier in werden voedingswaren bewaard in ijs.” Het ijs kwam van de vijver waarin de wintertijd stukken ijs uitgezaagd werden. Deze bevat wel een betonnen constructie waar heel veel aarde als isolatielaag is aangebracht. Tegenwoordig is het een ideale overwinteringplaats voor vleermuizen. Men kan rustig door

een rustpost kan benutten in de oranjerie. Een knetterend haardvuur laat ons wat in de kasteelsfeer komen. Ten andere buiten is er nog een uitzonderlijke mogelijkheid, want je kan met een echte koets een deel van het parcours afleggen, om zo even een stukje nostalgie te beleven.

Wat ook opviel waren hier en daar wat bordjes met vermelding privaat domein, maar de wandelaars krijgen doorgang, daarom aan alle eigenaars van harte dank voor hun gastvrijheid. In de grasbermen is hier en daar ook enkele mooie exemplaren van paddestoelen te bewonderen. Wij naderen stilaan de kasteelzone met als eerste het Wit kasteel en vervolgens het Lakebosschen kasteel waar men

Er wordt nog een heerlijke herfstlus aangeboden waar men ontzettend kan genieten van de vele kleurrijke natuurdecors ons gratis aangeboden door moeder natuur. Bij het verlaten van het domein gaan de wandelaars een stuk landschapszicht bewandelen, de velden zijn er leeg wat er op wijst dat de winter nabij komt en de natuur ook een rustperioden zal ingaan. Maar dat belet niet dat er nog enkele heerlijke herfstdecors te bewonderen zijn en men aan deze herfstbeelden een zeer prachtige herinnering kunnen behouden. En zo bereiken wij het eindpunt van een zeer mooie heerlijke rustige natuurwandeling, een echte wandelhoogdag Meer gedetailleerde info vindt u op: • www.brugseommelandwandeltrofee.be • Facebook.com/brugseommelandwandeltrofee


37ste St.Elooiswandeling te Zedelgem op zaterdag 17 november 2018 De start is aan de Groene Meersen, Stationlaan 48 te 8210 Zedelgem. Afstanden : 7, 12, 18, 24 en 30 km. Zoals ieder jaar kunnen we deze wandeling meepikken in Zedelgem. We hopen op een heerlijk herfstweertje in deze mooie omgeving. We verwachten jullie in grote getale !!!! We overlopen even de verschillende afstanden: 7 km: kort na de start nemen we de linkse afslag op de rotonde en duiken even verder de Notariswegel in. Aan Versycks Molen nemen we het Molenpad ( =oude voetweg) naar het Spaarbekkenpark. De houten brugjes lachen ons toe en we trotseren het omringende water. We genieten ook van de omringende fauna en flora. Daarna volgen we richting kerk en gemeentehuis (een nieuwe vleugel werd recent aangebouwd) om dan via de Potentewegel onze rustpost in de Vrije Basisschool te bereiken. Na een natje en een droogje wandelen we naar de spoorwegbedding om zo ons einddoel te bereiken. 12 km: we volgen de 7 km tot aan de rust om daarna de spoorwegbedding rechts te laten liggen en slaan de Abdijhoek in. We merken een groot rood huis op dat eigendom is van de Zwarte Zusters. Dit verblijf dient tot verpozing van de Zusters. We trekken langs de muur van de Abdij van Zevenkerken en het Bijbelhuis om de rustpost in De Hoeve te bereiken. Na een welverdiende rust trekken we de Keunewegel en de Kasteeldreef in. Even verder zien we een wegwijzer naar de Emmaüsgrot. Het kan misschien een optie zijn om die even te bekijken. Het is een ommetje van ongeveer 150m. Langs de Oude Ieperweg komen we voorbij een grote frambozenkwekerij om dan Park ter Loo in te duiken en via de spoorwegbedding ons einddoel te bereiken, 18km : na de eerste rustpost, samen met die van de 7km, trekken we links (de 12 km gaat hier naar rechts) een mooie lus. We nemen een heel mooie dreef, de Stakedreef. Na het dwarsen van de Brugse Heirweg trekken we een hellende veldwegel in met een prachtig uitzicht om “U” tegen te zeggen! We komen uit de Kastanjehage en duiken onmiddellijk het Vloethemveldbos in. Aan een oude laurierkwekerij (nu veranderd in eco-volkstuintjes Den Doorn) trekken we het veld in om dan opnieuw onze rustpost te bereiken. Daarna volgen we het parcours van de 12 km tot aan de streep. 24km: bij de start nemen we een grotere lus voor onze rekening. Hier maken we reeds het verschil. We wandelen mee met alle afstanden tot na het spaarbekken en slaan daar linksaf om via de Populierendreef de Brugse heirweg te bereiken. Kort voor de oude legerkazerne slaan we een kasseibaantje in. De oude legerkazerne is omgebouwd en herbergt een nieuwe brandweer- en politieschool. Langs de kasseien staat een prachtig exemplaar van een uitgesneden totempaal. Eens goed bekijken!! We wandelen door het Vloethemveld en genieten van de gezonde boslucht om daarna via de spoorwegbedding de rustpost in VBSchool te

bereiken. Hierna volgen we hetzelfde parcours als de 18 km. 30 km: is idem aan de 24 km maar met een lus in het bos van Zevenkerken met als rustpost De Hoeve. Hopelijk mogen jullie allen een heerlijke wandeldag beleven en misschien tot volgende keer?? In ieder geval een welgemeende dank van het bestuur en alle leden van de club.


Wintertocht te Loppem op zondag 9 december 2018: De Wintertocht: voor deze tocht mogen we zeggen dat wij alle soorten weer hebben gehad. Het mooiste weer was toen alle bomen met rijm waren bedekt. Het is een tocht die heel wat afwisseling zal brengen. Start in het sportcomplex De Strooien Hane, Van Caloenstraat te Loppem. Rustposten volgens de gekozen afstanden zijn: ’t Klokhof, de Abdij van Zevenkerke en de Parochiezaal. Afstanden 5-7-10-13-18-22 km

Het omliggende park is aangelegd als een romantische landschapstuin in Engelse stijl. Het is ontworpen door de Luikse tuinarchitect Jean Gruda en dateert uit 1851. Het bevat talrijke merkwaardige bomen en is bekend voor zijn rijke stinzenflora. Helemaal achteraan vinden wij nog wat omvangrijke zomereiken, die wellicht 300 jaar oud zijn. Het is een echt genoegen om via de smalle slingerend paadjes, door die herfstkleurige sfeer te kunnen wandelen en die aparte herfstgeur te kunnen opsnuiven. Prachtige bijgebouwen en dreven zijn er een lust voor het oog, machtig mooi.

Na dit natuurfenomeen maken wij kennis met verschuilende nieuwe en zeer verzorgde woonwijken. Wij stellen ook vast dat de Zedelgemse deelgemeente de laatste jaren heel wat uitbreiding heeft gekend. En ook de poes ziet dat, want rustig gezeten op haar stekje, slaat zij het gebeuren gade en Enkele honderden meter op de weg en wij bevinden ons in kijkt met heel wat aandacht naar de massa voorbij trekkende het kasteelpark van Loppem. Het kasteel gebouwd tussen wandelaars, want die waren op de afspraak. 1858 en 1862 was het zomerverblijf van de familie Van Dat de haan hier een bijzonder aspect heeft merken wij op Caloen. een klokkentorentje, waarop hij fier op de uitkijk staat.

Het is opgetrokken in een neogotische stijl, het ontwerp is van de Engelse architect Edward Pugin en Jean Bethune de schepper van de Vlaamse neogotiek. Het kreeg een geschiedenisvolle betekenis. Aan het einde van de eerste wereldoorlog verbleef Koning Albert de eerste met zijn familie in het kasteel en werd hier de regering van Loppem gevormd.

Wat veldweggetjes en een oude witgekalkte hoeve later en wij bevinden ons in de omgeving van de priorij van Bethanie. Wij stappen door het park, wat fraaie boszichten en een heerlijke herfstsfeer, ook hier is het een lust voor het oog en genieten van deze onvolprezen natuurpracht.


Zijn wij eventjes bij de zustertjes van Bethanie geweest, wel Nog enkele zeer genietbare zichten brengen ons langs de wij kunnen nog eventjes langskomen bij de Patertjes in de historische hoeve het Vagevier naar het eindpunt van deze Abdij van Zevenkerken. zeer mooie bekoorlijke wandeling.

Na de rust is het domein watermolenvijvers aan de beurt. Sinds 2004 werd hier met natuurontwikkeling gestart door het regionaal landschap Houtland en de gemeente Zedelgem. Tussen zonsopgang tot zonsondergang open voor alle wandelaars. Het domein is eigendom van de St. –Andries abdij van Zevenkerken Tijdens de middeleeuwen werden de zandgronden in de omgeving van Brugge uitgeput door massale houtkap en overbegrazing. Zo ontstonden uitgestrekte woeste gronden die wastines genoemd werden. De omgeving van Zevenkerken maakte deel uit van het St. Andries-veld. De watermolenvijver is een diepe zandwinningspuit voor de nabije snelweg. De toegang tot de vijver is ten strengste verboden uit veiligheid overwegingen, omdat de oevers zeer gemakkelijk af kalveren.

Ook hier een hemels mooi stuk natuur met een prachtig zicht op Bethanie.

Meer gedetailleerde info vindt u op: • www.brugseommelandwandeltrofee.be • Facebook.com/brugseommelandwandeltrofee


31

e

Drentse Wandel 4-daagse

Hemelvaartweekend 29 mei t/m 2 juni 2019 30 mei t/m 2 juni 29 op 30 mei 29 mei t/m 2 juni 30 mei t/m 2 juni

31e Drentse Wandelvierdaagse 19e Kennedymars 8e Kennedymars-Plus 21e Jeugd Wandelvierdaagse

Afstanden: 10, 15, 20, 30 en 40 km!

info@dw4d.nl

T. +31 591 512345

www.dw4d.nl

Met de Wandelkrant Lezersaanbieding op wandel in de Moezel. Zie onze groepsaanbiedingen achteraan deze wandelkrant voor meer informatie of contacteer ons via info@wandelkrant.be


Wandelen in Groot-Brittannië: : Offa’s Dyke en de Devil’s Pulpit Je kan onderstaand verhaal ook als video bekijken op Youtube! Scan bijgaande QR-code in met je smartphone of geef het webadres in op je internet browser. Laat gerust een bericht achter met wat je ervan vond!

Anja’s YouTube film van deze Offa’s Dyke walk: https://youtu.be/787yZLc6zh0

“Deze wandeling is niet geschikt voor de heel jonge of heel oude wandelaars of voor mensen die niet goed ter been zijn. Je draagt best goede wandelschoenen en het gebruik van een wandelstok is aan te raden. Je brengt best ook een OS-kaart mee.” Dit las ik in de gids toen ik op zoek ging naar een wandeling in de buurt van ons hotel. Dat moest ik zien! Ik verbleef een weekje met de kinderen in St Briavels, een leuk hotelletje met log cabins op hun domein en een overdekt en verwarmd zwembad. We verbleven in één van hun log cabins en ik had alles bij: eten, drinken, zwemgerief, laarzen, wandelschoenen en wandelstokken.

Wat is Offa’s Dyke?

Offa’s Dyke is een muur die op bevel van de Angelsaksische koning Offa, die regeerde tussen 757 en 796 AD, tussen Engeland en Wales gebouwd werd. Vandaag is het een belangrijk archeologisch monument en het merendeel van de muur is een wandelpad van 283 km lang. Het begint in Liverpool Bay en loopt tot aan het Severn Estuary in het zuiden. Wij bewandelden er dus echt maar een klein stukje van. Net voor we vertrokken stelde mijn zoon (die trouwens niet mee ging wandelen!) voor om die nieuwe OS-kaart ook op mijn telefoon te downloaden. Ik moet zeggen dat het wel Op de dag dat ik deze wandeling ging maken, ging ik in de handig was om het pijltje te zien bewegen en het gaf moed voormiddag nog snel even de OS-kaart van de regio kopen dat je je doel dichterbij zag komen … in het kleine winkeltje in het dorpje. Na de lunch was het tijd voor de wandeling. Het was de bedoeling dat ik alleen op pad zou gaan, maar mijn dochter wilde dan toch mee. We moesten eerst ongeveer 6 miles met de auto rijden tot aan de parking Tidenham Chase Car Park. Het had de dagen ervoor flink geregend, maar nu was het een open, frisse en toch zonnige dag. Ik gaf mijn dochter mijn wellies en zelf trok ik mijn lage wandelschoenen aan. Sjaal, muts, etc. gingen allemaal mee in de auto en de wandelstokken in de koffer. Vanop de parking was het 1.8 miles wandelen tot aan de Devil’s Pulpit, waar we dan een stukje van Offa’s Dyke zouden afwandelen. Toen we eindelijk de kissing gate naderden (hier begint het filmpje over de wandeling op YouTube) wandelden we meteen Offa’s Dyke op. We gaan even naar rechts om te zien waar we zouden vandaan gekomen zijn als we het andere stuk ook gedaan zouden hebben, maar al snel maakten we rechtsomkeer om de wandeling in de juiste richting verder te zetten.

Die eerste 1.8 miles liepen door velden en … ja … een veld vol modder. Gelukkig had mijn dochter mijn laarzen aan, weet je nog, goed schoeisel zoals voorgeschreven door de gids. Mijn voeten daarentegen waren snel nat want ik zakte helemaal weg in de modder. Er stond modder in mijn schoenen en bij elke stap hoorde ik een leuk zuigend geluid in de modder! Mijn voeten waren helemaal koud en nat! Die wandelstokken hadden wel handig geweest om dat grote modderbad halfweg de wandeling naar Offa’s Dyke te Hier is het pad mooi vlak en breed en loop je als het ware overwinnen, maar helaas waren we die in de auto vergeten! op een hoger stuk van het landschap, bovenop de ‘wall’.


Plots komen we aan een prachtig uitzicht dat uitkijkt over de vallei van de rivier Wye waar de majestueuze ruïne van Tintern Abbey staat. Deze ruïne bezochten we al twee jaar geleden en het is echt wel de moeite om deze nu vanuit de hoogte te zien.

… en ook mijn fototoestel en camera hebben het overleefd! Ik filmde de val trouwens … Je kan hem zelf meemaken op YouTube!

Wat is de Devil’s Pulpit? De legende vertelt ons dat de duivel hier preekte voor de Tintern Abbey is een Cisterciënzer abdij die werd gesticht monniken van de Tintern Abbey. Nu is het vooral een mooi door Walter de Clare, in 1131. Ze bevindt zich in het dorp uitkijkpunt over de vallei van de Rivier Wye naar Tintern Tintern in Wales, aan de westelijke oever van de rivier Wye. Abbey toe, die op de andere oever van de rivier staat. Je kijkt Sinds 2000 heeft Tintern Abbey een beschermde status. hier als het ware van Engeland naar Wales. Je geraakt er ook alleen via Offa’s Dyke. De Pulpit, of spreekgestoelte, ziet er echt wel als een preekstoel uit: het is een rotsblok waar een boom (taxus) langsheen en doorheen gegroeid is. We hebben hier dan even pauze gehouden en toen ik wat bekomen was van mijn val, gingen we door met de wandeling. Een beetje later komen we twee wandelaars tegen. Ze lijken me wel heel goed voorbereid: rugzakken, een thermos thee, wandelstokken, degelijke wandelschoenen. We zeggen vriendelijk ‘hello’ en hun antwoord was ‘this view from the devil’s pulpit sure beats the view from the office does it not?’ (Dit zicht vanop Devil’s Pulpit is toch wel veel beter dan enig zicht vanop je kantoor?) waarop ik eigenlijk niet meteen kon antwoorden. Ja, het zicht is mooi, maar jullie zijn nog Achter deze plaats bevindt zich de Devil’s Pulpit, het niet op het duivels spreekgestoelte. Hoe pak je dat dan spreekgestoelte van de duivel. En duivels is de trap die er diplomatisch aan om hen te zeggen dat ze nog een tiental naartoe leidt! Ik miste de onderste trap en plots lag ik daar op minuten verder moeten wandelen … Ik wees dan maar in de de grond, onder het spreekgestoelte van de duivel! Gelukkig juiste richting en vertelde hen dat er nog een mooiere locatie had ik me geen pijn gedaan en was snel weer op de been was een beetje verder en dat daar ook het eigenlijke Devil’s


Pulpit was. De mannen vonden het enorm grappig dat ze op de verkeerde locatie hun rustpauze genomen hadden, en wij ook natuurlijk …

Eindelijk zien we de parking en komt de auto in zicht. We zijn opgelucht dat de wandeling ten einde is en ondertussen staan we ook nat in ’t zweet van het energiek wandelen en springen. Ik trek meteen mijn schoenen en sokken uit en Onderweg blijven we uiteraard filmen en naar ons pijltje op het vel van mijn voeten ziet er helemaal verfrommeld uit de kaart kijken, maar dat verbruikt wel veel van de batterij. … Ik ben heel blij dat ik droge schoenen kan aantrekken, Plots merk ik dat er nog maar 10% op staat, en we zijn niet reservesokken had ik natuurlijk niet bij. eens halfweg … Oh, wat moeten we doen als we ons digitaal pijltje niet meer hebben??? (Het feit dat mijn papieren kaart Moe maar voldaan rijden we terug naar onze houten in mijn rugzak zit ben ik in al mijn paniek even vergeten!) log cabin en ploffen we meteen in de zetel neer. Een paar We besluiten dan verder te wandelen zoals in the good old baantjes trekken in het zwembad zal voor straks zijn. days, zonder digitale kaart, en steken de telefoon even weg. Eerst wat uitrusten! Mijn modderschoenen kieper ik in de Ik neem nog wat foto’s en we zetten de pas er goed in. vuilbak, daar is geen beginnen meer aan, ze waren toch aan vervanging toe! Perfect excuus voor nieuwe!

De weg is even omgeleid, maar is goed aangegeven en het pad wordt breder. We hebben het gevoel dat we terug in de bewoonde wereld komen wanneer we langs de ingang van een steengroeve en een paar huizen wandelen.

Tot binnenkort, Anja xxx Hoe geraak je hier? Tidenham Chase Car Park (van daaruit kan je naar de Devil’s Pulpit wandelen), Tidenham, Lydney GL15 6PT Vanaf de Eurotunnel is het 3u 42 min rijden tot aan deze parking maar je moet wel een tol betalen aan de Severn Bridge (£5.60) Devil’s Pulpit Tidenham, Chepstow NP16 7JR

Tintern Abbey Nu moeten we alleen nog de auto terug weten te vinden, en Tintern NP16 6SE dat is langs de baan. Even raadpleeg ik de digitale map om te zien of er een veiligere weg is maar helaas, alles is omweg. Vanaf de Eurotunnel is het 3u 41 min rijden naar Tintern We stappen dus moedig de berm op maar maken weinig Abbey maar je moet wel een tol betalen aan de Severn vooruitgang omdat het moeilijk stappen is in die drassige en Bridge (£5.60) modderige graskant. Dan maar op de baan … We bedenken een systeem van achteruitkijken en signalen om snel weg te Weblink: springen als er een auto aankomt, en dat werkt, telkens als http://www.overlookingthewye.org.uk/index.php/ er een auto aankomt, roepen we ‘jump’ en springen we in de viewpoints/devils-pulpit berm, met redelijk wat ruimte vooraleer de auto ons effectief voorbijrijdt. Mijn voeten zijn nog steeds aan het zwemmen Anja’s Youtube film van deze Offa’s Dyke walk: https://youtu.be/787yZLc6zh0 in mijn schoenen maar gelukkig voelen ze ook warm aan!


Ons netwerk van 140 Wandelkrant afhaalpunten • • • • • • • • • •

Op https://wandelkrant.be/afhaalpunten/ staat steeds de meest actuele lijst met afhaalpunten. Excuses voor eventuele fouten! Rangschikking is volgens land en postcode: • NGI, Abdij ter Kameren 13, 1000 Brussel • Gezinssport Vlaanderen vzw, Troonstraat 125, 1050 Brussel • ’t Leeshoekje (bij Lieven), Ninoofsesteenweg 1 1540 Herne • Bezoekerscentrum “De Lambiek” AGB Beersel, Gemeenveldstraat 1, 1652 Alsemberg • Patrick’s Boetiek, Kerkstraat 11, 1745 Opwijk • Dagbladhandel Jos en Anja, Oude Haachtsesteenweg 68, 1831 Machelen • Broodjeszaak Marja, Brusselsestraat 11, 1840 Londerzeel • Dagbladhandel Jomik, Herentalsebaan 536, 2100 Deurne • Regatta Outdoorshop, Herentalsebaan 172 2160 Wommelgem • VVV kantoor, Postweg 6, 2220 Heist-op-den-Berg • Boekhandel Verstraeten, Schrieksesteenweg 65 2221 Booischot (Pijpelheide) • De Wijnhoeve, Ramselsesteenweg 182, 2230 Herselt • Onthaal Gemeentebestuur Vorselaar, Markt 14 2290 Vorselaar • VVV Toerisme Ravels, Kloosterstraat 4, 2380 Ravels • Slagerij Vandecruys, Oogststraat 1, 2400 Mol • Afspanning Den Eik, Hoeve Den Eik 1 (voorheen Grensstraat 45), 2431 Veerle-Laakdal • Slagerij Vandecruys, Larum 45a, 2440 Geel (Larum) • Slagerij Vandecruys, Vaartstraat 44, 2440 Geel (Ten Aard) • Boekenhuisje, Leistraat 41, 2460 Kasterlee (Lichtaart) • Slagerij Vandecruys, Turnhoutsebaan 21, 2460 Kasterlee • Dagbladhandel De Mus, St-Martinusstraat 74, 2470 Retie • Vrijetijscentrum de Kruierie (VVV - toerisme), Bevrijdingsstraat 1, 2490 Balen • Via Via Travellers Café, Zandpoortvest 50 2800 Mechelen • Krantenwinkel ’t Gazetteke, Branstsedreef 1, 2880 Bornem • Boek en Papier Plus, Biest 5, 2960 Brecht • Kariboe Leuven, Naamsesteenweg 111, 3001 Leuven • Krantenwinkel Ilse & Joeri, Mechelsesteenweg 348 3020 Herent

• • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • •

Moedermeule, Hondsheuvel 3, 3200 Gelrode Frituur Withuis, Schaluin z/n, 3200 Aarschot Jos Theys Boerderij, Sluisbeekstraat 9, 3220 Kortrijk-Dutsel Dorne Sport, Hasseltsebaan 17, 3290 Diest (Deurne) Bakkerij Schepers Cels, Diestsebaan 2, 3290 Diest De Gempemolen, Gempstraat 56, 3390 Tielt-Winge Kariboe Hasselt, Kempische Steenweg 192, 3500 Hasselt Dagbladboetiek, Luikersteenweg 106, 3500 Hasselt PrintCity, Bedrijvenpark Ekkelgaarden, Ekkelgaarden 6D2, 3500 Hasselt Camping Holsteenbron, Hengelhoefseweg 9 3520 Zonhoven Tennisclub Basveld, Muizenstraat 32A, 3520 Zonhoven Toerisme Zonhoven, UiTpunt, Heuvenstraat 4 3520 Zonhoven Camping De Binnenvaart , Binnenvaartstraat 49 3530 Houthalen Lokaal Dienstencentr. Perron-Oost, 3530 Houthalen Lokale Radio MFY, St-Trudoplein 14, 3530 Houthalen GPS4rent, Th.Donnéstraat 33, 3540 Herk-de-Stad Herberg De Pastorie, Dorpstraat 34, 3545 Zelem Tapasbar Pasion y Sabor, Havenlaan 71, 3590 Diepenbeek Cafetaria Het Mijndepot, Koolmijn Waterschei André Dumontlaan 67, 3600 Genk Partaasch, André Dumontlaan 67, 3600 Genk LHC Cars, Guillaume Lambertlaan 9, 3600 Genk Radio GRK, Noordlaan 6A, 3600 Genk Uit In, C-Mine, Winterslag, 3600 Genk Kantine Vliegveld Zwartberg, 3600 Genk Café Maasvallei, Herbricht 15, 3620 Neerharen Stal Hoge Kempen, Begijnenbos 11, 3621 Rekem Fiets- en wandelcafé ‘t Salamanderke Joseph Smeetslaan 280, 3630 Maasmechelen Toerisme Maasmechelen, Zetellaan 35, 3630 Maasmechelen VVV-Infodienst, Maasstraat 82 bus 3, 3640 Kinrooi Maascentrum De Wissen, Negenoordlaan 2 3650 Dilsen-Stokkem Brasserie Alexander, Weg naar Zwartberg 436 3660 Opglabbeek Camping Wilhelm Tell, Hoeverweg 87, 3660 Opglabbeek Ersa Sport, Weg naar Bree 107, 3660 Opglabbeek Orshof, Heymansweg 2, 3670 Meeuwen-Gruitrode Brasserie de Hoogmolen, Hoogmolenweg 15 3670 Ellikom Bibliotheek, Bleumerstraat 68, 3680 Maaseik Café Marathon, Bosstraat 20, 3680 Maaseik Kasteel Wurfeld, Kapelweg 20, 3680 Maaseik Radio LRM, Koning Albertlaan 21, 3680 Maaseik Restaurant De Leeuwerik, Leeuwerikstraat 80 3680 Maaseik Bibliotheek, Scholtisplein 1a, 3680 Neeroeteren Camping Zavelbos, Kattebeekstraat 1, 3680 Opoeteren ’t dorpshuys, Schoolstraat 13, 3680 Opoeteren Brasserie Lindenhof, Veugenstraat 48, 3690 Zutendaal Hotel The Oak, Windmolenstraat 1, 3690 Zutendaal


• Verzekeringen Bijnens, O. L. Vrouwestraat 7 3690 Zutendaal • Het Gazetje, Molenstraat 49, 3740 Bilzen • Aquatron, Terwouwenstraat 119, 3800 Sint-Truiden • Hoevecafé Heirbaan 66, Helshovenstraat 18 3840 Borgloon • Bistro Martenshof, Mettekovenstraat 2 3870 Mettekoven • café ’t Dûrrep, Dorpsstraat 108, 3900 Overpelt • Den Outback, Galerij Vivaldi, Kerkstraat 59 W6 3920 Lommel • B&V Reizen, Oude Heerstraat 2, 3940 Hechtel • De Luysmolen, Luysenweg 2, 3950 Bocholt • Tourisme Bree, Vrijthof 10, 3960 Bree • Natuurhuis Mariahof, Mariahofstraat 51, 3960 Bree • Pollismolen, Molenstraat 56, 3960 Bree • Hotel Drosson, Kirchenseite 8 - Wirtzfeld, 4760 Büllingen • Entre Les Chemins, Rue du Petit Culot 33 5550 Vresse-sur-Semois (Sugny) • Le Fief De Liboichant, Rue De Liboichant 44 5550 Vresse-sur-Semois (Alle-sur-Semois) • Maison du Tourisme de l’Ardenne Namuroise rue Albert Raty 83, 5550 Vresse-sur-Semois • Ardennen Camping, Route de Mortehan 2, 6880 Bertrix • Velotel, Handboogstraat 1, 8000 Brugge • Dagbladhandel J&B, Zandvoordestraat 36, 8400 Oostende • Lokaal dienstencentrum “De Zonnewijzer” Bruidstraat 9, 8470 Gistel • Dagbladhandel Nancy, Aartrijkestraat 116 8480 Eernegem • Lokaal Spoetnikstappers, Oostendesteenweg 17 8480 Ichtegem • Thierry’s Gazette, Eernegemweg 11, 8490 Snellegem • Dagbladhandel Winnetoe, Kortrijkstraat 24 A 8770 Ingelmunster • VOS Travel, Westlaan 415, 8800 Roeselare • Bruggekaas, Stationsstraat 149, 8890 Moorslede • Dagbladhandel Ti Amo, Marktplaats 7, 8890 Moorslede • Best Western Hotel Flanders Lodge, Dehemlaan 19 8900 Ieper • Toerismekantoor, Polenlaan 1, 8956 Heuvelland (Kemmel) • Memorial Museum Passchendaele 1917 Berten Pilstraat 5A, 8980 Zonnebeke • Warme bakker Philip en Ann, Oranjeboomstraat 7, 9030 Gent • Johny’s Gazetshop, IJzerhand 56, 9120 Beveren • Bistro Den Bascuul, Amand De Vosstraat 9 9160 Lokeren (Eksaarde) • De Nieuwe Kreek, Driegoten 66, 9220 Hamme • Oxfam, Marktplein 62, 9520 Sint-Lievens-houtem • Reizen De Globetrotter, Tolpoortstraat 34, 9800 Deinze • ’t Oud Sashuis, Hellestraat 20, 9800 Deinze (Astene) • Cafetaria Vosselareput, Grote Pontstraat 5, 9800 Deinze • Dagbladhandel Dimitri, Kloosterstraat 3, 9870 Machelen • Gezondheidswinkel Trekpleister, Stationsstraat 117 9880 Aalter

• • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • •

Afhaalpunten Nederland Banketbakkerij van den Berg, Lange Groenendaal 32, 2801 LT Gouda 3 Keuken en Bar, Visbrug 3, 3421 AH Oudewater Leonidas, Kremerstraat 11, 4611 TP Bergen op Zoom De hooikar, Alphenseweg 14a, 5126 PN Gilze Partycentrum Roelanzia, Lovinckplein 2 5813 CC Ysselsteyn Bob’s Adventure Store, Maaspoort 6, 6001 BP Weert VVV Thorn, Wijngaard 8, 6017 AG Thorn Brasserie Nieuw Vosseven, Lochtstraat 28 6039 RV Stramproy Ton Notermans, Docter Philipslaan 25B 6042 CT Roermond Eetcafé Pannenkoekenhuis ’t Eiland, Eiland 4 6107 CA Stevensweert Restaurant Int Brookx, In Het Broek 1 6107 BG Stevensweert Herberg de Tramhalte, Kasteel Ter Borchstraat 3 6116 BV Roosteren Roosterhoeve, Hoekstraat 29, 6116 AW Roosteren ‘t Maashuuske, Illikhoven 14b, 6116 AL Illikhoven Eetcafe Bie Meijs, Diepstraat 6, 6245 BL Eijsden Bakkerij Vermeeren, Dorpsstraat 22, 6277 NE Slenaken De Smidse, Molenweg 9, 6285 NH Epen Ons Krijtland, Julianastraat 22, 6285 AJ Epen Voetbalkantine SV Geuldal (wandelclub Struchterboys), Mauritiussingel 2a, 6305 AZ Schin op Geul Hotel Zonneheuvel, Schaapsdrift 12, 7037 CJ Beek Afhaalpunten Duitsland Eurostrand Resort Moseltal, Moselallee 1, 54340 Leiwen Appartementen Castelferien, Hauptstraße 27 54636 Echtershausen Hotel-Restaurant “Zur Post”, Wiedtalstraße 55 53547 Roßbach-Wied Touristik-Verband Wiedtal, Neuwieder Strasse 61 56588 Waldbreitbach Hotel “Zur Post”, Neuwieder Straße 44 56588 Waldbreitbach Camping & Ferienpark “Zum stillen Winkel” Brunnenweg 1 C, 56589 Bürder Camping Neuerburg, Im Freizeitgelände 56589 Niederbreitbach Camping Wiedhof, Wiedhof 1, 56588 Waldbreitbach

Ook afhaalpunt worden van de gratis Wandelkrant? Contacteer ons via: https://wandelkrant.be/contact/ Hiermee plaats je gratis je zaak in de kijker! Geen afhaalpunt in je buurt? Spreek dan je dagbladverkoper er over aan dat hij/zij gratis afhaalpunt kan worden in jouw regio!


WWW oftewel Weekendje Wiedtal Westerwald! Op uitnodiging van de plaatselijke toeristische dienst vertoefden we een weekendje in het prachtige Wiedtal. Een gebied dat toehoort aan het Duitse Westerwald, dat op zijn beurt een laaggebergte is in de Duitse deelstaten RijnlandPalts, Noordrijn-Westfalen en Hessen. Wij focussen ons op het gedeelte in deelstaat Rijnland-Palts. Daar vormt het Wiedtal zich langsheen de rivier Wied, alwaar het dal zijn naam aan te danken heeft. De rivier heeft een lengte van circa 102 kilometer en heeft haar bron ten noorden van het dorp Linden in het Westerwald en haar monding in de Rijn bij Neuwied.

Onze eerste wandeling starten we aan de parking in de buurt van de toeristische dienst in Waldbreitbach. In het straatbeeld vinden we moeiteloos de markeringen terug van de diverse routes op onze wandelkaart. We volgen de markering naar de Westerwald-Steig die we vandaag enkele keren zullen volgen. We bereiken aan de rand van Waldbreitbach een eerste keer de rivier Wied. Ons baken voor de eerste kilometer. We wandelen zuidwaarts op de oever.

Ter hoogte van Kreuzkapelle Hausen steken we de fiets- en voetgangersbrug over naar de andere oever van de Wied. We bereiken zo het dorp Hausen en merken aan onze rechNadat we hartelijk ontvangen zijn door de mensen van de terzijde de imposante gebouwen van het voormalig klooster toeristische dienst op hun kantoor in Waldbreitbach zijn Sankt-Josefshaus op. Dit gebouw doet nu dienst als woonwe goed geïnformeerd om het gebied te gaan (her)ontdek- en zorgcentrum. ken. We hebben meteen door dat ze hier zeer veel ontspanningsmogelijkheden hebben. Luchtkuuroorden, hotels, B&B’s, campings, restaurants met streekproducten, monumenten, sportfaciliteiten, fietsroutes en vele wandelmogelijkheden. En vooral voor dat laatste zijn we te gast in het Wiedtal, want je kan er eindeloos wandelen tussen de wandelroutes Rheinsteig en Westerwald-Steig. Voor 4,90€ koop je bij de toeristische dienst de Wanderkarte Wiedtal. Op deze wandelkaart staan alle wandelroutes van het gebied, die je zelf naar eigen mogelijkheden kunt combineren. Informeer ook even naar de wandelbrochures Erlebnisschleifen am Westerwald-Steig en de Qualitätsweg Wäller Tour Bärenkopp. Met deze informatie gaan we het Wiedtal bewandelen. Eerst begeven we ons naar Hotel Strand-Café in Roßbach. Een dorp ten noorden van Waldbreitbach. Dat wordt onze uitvalsbasis voor het weekend. Na het inchecken overleggen we welke wandeling we gaan maken. De keuze valt op een combinatie van verschillende wandelroutes. Omdat het al middag is voorzien we een tocht van 8 a 10 kilometer. Het is warm en drukkend in het Wiedtal, dus geen slechte optie. Voor we vertrekken informeren we in het hotel aan de charmante gastvrouw om welk uur we verwacht worden voor het avondmaal. Ze zijn er heel flexibel, merken we meteen. Leuk dus! En nu op pad.

Iets voorbij het Wiedtalbad klimmen we ons een weg naar de bovenrand van het dorp. Aan de bosrand hebben we een mooi zicht op de vallei van Hausen en Waldbreitbach. In één beeld zien we nu het kloostergebouw Sankt-Josefshaus, maar ook het kloostergebouw Marienhaus op de andere oever. In het bos verlaten we een tijdje de Westerwald-Steig en volgen we de plaatselijke markering H1. De Knippweg in het gehucht Hähnen dompelt ons onder in de geschiedenis van de plaatselijke basaltwinning. Dat via een educatief Basaltlehrpfad met vele infoborden. De Malberg Hütte is onze pauzeplaats. Daar versterken we de inwendige mens terwijl we genieten van het mooie panorama. Dit is


Het Wiedtal –

Paradijs voor Wandelaars Het Wiedtal ligt in het hart van het Natuurpark Rhein-Westerwald in Rijnland-Palts. De kronkelende Wied is het decor voor een prachtige vakantie voor wandelliefhebbers. Alle wandelaars komen hier aan hun trekken op de Wiedpromenade in de erkende openluchtkuuroorden in het dal, of op de stille paden in de romantische zijdalen. Het hoogtepunt is de „Wäller Tour Bärenkopp“ over 11,6 km. Maar met de „Wied-Radweg“ heeft het Wiedtal ook nog een prachtige fietsroute te bieden. Deze route loopt door het prachtige rivierdal, dwars het Westerwald en verbindt over een afstand van bijna 100 km afwisselende landschappen. De restaurants bieden regionale gerechten aan. En tenslotte is er nog een grote keuze aan grotere en kleine hotels, vakantiewoningen en campings. Wij zijn graag bereid om je gratis informatiemateriaal te sturen! Foto: Pacek

meter hoogte. Tijd om terug af te zakken naar het dal. Eerst werpen we nog een blik op het nabijgelegen Malbergsee, het kleine schilderachtige kratermeer. Op de parking ontmoeten we Nederlandse mensen die er een autotreffen hebben georganiseerd. Een voor een vertrekken ze voor een rondrit doorheen het prachtige Wiedtal en Westerwald. Wij pikken onze wandelroute terug op en volgen de Westerwald-Steig opnieuw het bos in. Enkele boshutten komen we onderweg tegen en na enkele kilometers bereiken we de beek Wolfsbach. Sinds de laatste boshut hebben we ook weer de Westerwald-Steig verlaten. De N3-markering brengt ons probleemloos tot in het kleine gehucht Langscheid. Vanaf hier dalen we via goede paden en de H1-markering stevig naar het dak van onze wandeltocht. We zijn van zo’n 100 me- beneden tot aan de oever van de Wied in Niederbreitbach. ter hoogte aan de oever van de Wied opgeklommen tot 373


Koffie of thee bij aankomst 4 x overnachting inclusief ontbijtbuffet 4 x 3-gangen diner Koffie of thee 's avonds Fietskaart met routes Wandelkaart Bergherbos met routes

se pt em be r) € 23 5, 00 p. p. (m ei t/ m t/ m ap ri l) € 21 5, 00 p. p. (o kt ob er

de volgende dag de nodige energie om onze tweede tocht doorheen het Wiedtal aan te vatten. De weersomstandigheden zijn wederom drukkend, en we kiezen voor een tocht die ons grotendeels doorheen het koelere bos brengt. De vriendelijke hotelbaas helpt ons op weg, en zo vatten we de tweede wandeling aan. We vertrekken dus te voet vanaf ons hotel en gaan de westelijke richting uit. Vandaag zal het grootste deel van onze tocht de markering van de Wied-Wanderweg volgen. Een fiets- en voetgangersbrug brengt ons naar de andere oever, waar we ter hoogte van een camping onze markering kunnen oppikken. We beginnen onmiddellijk te stijgen en zullen steeds in de buurt blijven van de Wied, die beneden rusDe Wied begeleidt ons hier geheel vlak terug tot onze start- tig verder kabbelt. plaats aan de parking, enkele kilometer verderop. Door het drukkende klimaat is het tijd om aan te komen. Een goede 17 kilometer staat op de teller. Iets meer dan voorzien, maar dat heeft uiteraard te maken met deze mooie streek.

In het begin wisselen velden, bos, open ruimten en fraaie doorkijkjes zich af. Links van ons pad gaat het steil naar boven, en rechts steil naar beneden tot aan de Wied. Wij flaneren op en neer, ons wandelpad volgend. Enkele afwateringsbeekjes dwarsen we via vlonders en bruggetjes. Zo Na een heerlijk avondmaal op het buitenterras van ons hotel hebben we geen natte voeten. Als we afzakken tot aan de en wat mijmeren over onze gedane tocht zijn we klaar voor rand van de Wied zijn rotspartijen onze partner. We volgen een goede nachtrust. Een goed en stevig ontbijt geeft ons het rotsachtige pad vlak langs de rivier. Het geef ons mooie


uitzichten en een wilde natuur ervaring. Alles is gelukkig veilig te bewandelen. Zolang je maar goed oplet waar je je voeten plaatst. Door het mooie zicht zou je kunnen struikelen als je even niet aandachtig bent. Maar we komen erdoor zonder kleerscheuren. Nadat we onderweg enkele bankjes passeerden komen we terecht in Arnsau.

Het plaatselijke Hotel Wiedfriede heeft haar terras net geopend en we vleien ons er graag neer. Omdat het nog wat vroeg is om te lunchen, besluiten we hier enkel een drankpauze in te lassen. We vervolgen onze weg op de andere oever en onze bakens zijn nog steeds de Wied-Wanderwegmarkeringen. Als je oever zegt, dan wil dit ook meestal zeggen dat er weer wat klimwerk aankomt. Vanaf een hoogte van 126 meter zullen we een klim maken tot het dak van deze tocht, op een hoogte van 320 meter. We klimmen het bos in. Een slingerend pad doet ons de nodige hoogtemeters maken.

Een mooi stukje open ruimte geeft ons een eerste maal een panoramisch blik op een hoogte van 190 meter. De plaatselijke flora en een kijkhut leiden ons het bos terug in. Al kronkelend vervolgen we onze weg en klimmen gestaag.

De tweede open ruimte die we bereiken geeft ons een zicht op het dorpje Weißenfels. Ook zijn we nu bijna op het dak van deze wandeling. Er rest ons nog 30 meter te stijgen. We verlaten de Wied-Wanderweg en zullen de R2-markeringen volgen. De Westerwald-Steig houdt ons ook even gezelschap. Na ons ‘hoogtepunt’ bereiken we een smalle open ruimte waar een zitbank onze aandacht krijgt.

Wederom een prachtig uitzicht ontrolt zich, en we zien beneden in het dal de nieuwe camping, gelegen tegenover ons hotel. Naar beneden, dat is nu onze uitdaging. De R2 geeft ons de richting. Steile paden, soms met vele boomwortels op het pad, brengen ons naar beneden tot aan de rand van


gekoelde biertjes aan zeer democratische prijsjes. Een mooie afsluiter. We kunnen terugblikken op een zeer geslaagde kennismaking met het Wiedtal. Een klein stukje hebben we ontdekt maar we weten dat er nog meer te ontdekken valt. En dat op nog geen 300 kilometer van Brussel! De streek is in alle seizoenen een aanrader. Een van de hoogtepunten is ook het Weihnachtsdorf in Waldbreitbach. Zoek alvast een lege datum tussen 1 december en 27 januari om een bezoek te brengen aan het kerstdorp Waldbreitbach. We verbleven in hotel Strand Café: http://www.strand-cafe.de/

het dorp Roßbach. Een hongertje brengt ons bij Gaststätte Roßbacher Hof.

Bekijk alle 240 foto’s van deze uitstap via onze fotowebsite https://wandelkrant.smugmug.com/Duitsland/Westerwald Meer info op https://wandelkrant.be/westerwald/ of bij het Touristik-Verband Wiedtal e.V.: http://wiedtal.de/ Vele wandelgroeten. Bennet Berx Download onderstaande gewandelde routes ook via: https://wandelkrant.be/editie21

Door het drukkende weer blijven we na het eten wat langer zitten. We bestuderen onze wandelkaart en besluiten de wandeltocht via een verkenning doorheen het dorp Roßbach en de oever van de Wied, de terugweg in te zetten naar ons hotel.

Onze ‘factor genieten’ hebben we intussen ruimschoots bereikt. Een kleine 10 kilometer staan vandaag op onze teller. Gezien onze uit de hand gelopen namiddag uitstap van de dag ervoor (17 km), het klimwerk en de zwoele weersomstandigheden van vandaag, zijn we er best tevreden mee. We sluiten de tocht af op de camping Wiedschleife, gelegen aan een meander van de Wied tegenover ons hotel. We verbroederen er met plaatselijke gasten, en nuttigen er enkele goed


Saar-Hunsrück-Steig met de Traumschleifen Saar-Hunsrück

wijds. betoverend. fascinerend. belevnisvol. veelzijdig.

BELEEF DE VERSCHEIDENHEID!

Ruimte om te ontdekken, tijd om te ontspannen, landschappen om van te genieten, uitzichten om van weg te dromen: De Saar-Hunsrück-Steig biedt samen met de premiumrondwandelingen Traumschleifen Saar-Hunsrück (droomlussen) veelzijdige natuurschouwspelen in de regio SaarHunsrück. Beleef de stilte van de natuur op natuurlijke paden.

INFORMATIE: Projectbureau Saar-Hunsrück-Steig Zum Stausee 198 D-66679 Losheim am See Telefoon +49 6872 9018100 Telefax +49 6872 9018110 info@saar-hunsrueck-steig.de www.saar-hunsrueck-steig.de www.facebook.de/saarhunsruecksteig


Premium wandelwegen in het Sankt Wendeler Land Rondwandelingen in het brongebied van de Nahe Na een inloop-dag op bekende paden, wagen we ons vanaf

vrijdag op onbekend terrein. We starten in de voormiddag meteen met een topper van een premium-weg.

In 2015 brachten we in Wintereditie van deze Wandelkrant een reportage over de premium wandelwegen in het Saarland. In juni dit jaar trokken we opnieuw naar het Saarland, Tiefenbach-Pfad dit keer met een groep van een twintigtal wandelaars. Maar (St.-Wendel, 15,2 km, middelzwaar, 82 punten) deze keer naar een specifiek gebied in deze Duitse deelstaat, We parkeren op een met name het Sankt-Wendeler land. Dit is de regio rond de van de parkings van stad Sankt-Wendel (genoemd naar de heilige Wendelinus), het enorme Wendelide Bostalsee en het brongebied van de Nahe, een bijrivier nushof. Een centrum van de Rijn. We bewandelden er verschillende ons reeds bevan bio land- en tuinkende en vooral ons nog onbekende premium wandelwegen. bouw en tewerkstelling van mensen met Naast de 410km lange Saar-Hunsrück-Steig (gedeeltelijk op een beperking. Men het grondgebied van de deelstaat Rheinland-Pfalz), telt het kan er tevens terecht in Sankt Wendeler Land dertien premiumwegen, waaronder een shop met regionale drie Tafel-Touren (zo genoemd omwille van culinaire moproducten en een resgelijkheden langs of nabij het parcours)? Het kortste (Nahetaurant. De gebouwen quelle-pad) is 5,4 km lang, het langste (Biber-pad) 18,7 km. zijn eigendom van de Paden zoals dit laatste zijn dag-wandelingen, andere kan Steyler-missionarissen. men combineren tot een dag-wandeling. De toeristische We beginnen (foto 1) dienst heeft handige recto-verso A5 formaat fiches voor elke met een pad langs en in wandeling beschikbaar. Heel handig om onderweg mee te het bos rond de Bosenvolgen. En alle paden zijn (vanzelfsprekend) in beide richberg. Met na een tijdje tingen bewegwijzerd. een uitzicht over het 1 De wandelingen en alle mogelijke toeristische info over het Sankt Wendeler Land en de Bostalsee, kan men terugvinden wat verder gelegen eiop de site www.bostalsee.de. genlijke missiehuis van Het toeristisch bureau bevindt zich aan de Bostalsee zelf: Steyler. Na een duik Am Seehafen 1, 66625 Nohfelden-Bosen. naar beneden begint Tel. 00-49- (0)6852-9011-0. de zigzag klim door E-Mail: tourist-info@bostalsee.de. een wild natuurgebied met ontelbare trappen, Het Duitse Wandelinstituut (DWI) geeft de kwalificatie sommigen erg steil en “premium” op basis van een aantal normen. Zoals voldoen- ruw. Niet voor doetjes de verkeersvrije en onverharde wegen, aandacht voor na- en er wordt dan ook tuur en bezienswaardigheden, voldoende kleine paden, een heel wat geklauterd en perfecte bewegwijzering, rustbanken, schuilhutten, pick- gepuft tussen de rotnickplaatsen, info- en educatieve borden en zo meer. sen door (foto 2). We lopen voorbij een verDe wandelingen van het Sankt Wendeler Land krijgen, zo- laten steenmijn en aan als alle premiumwandelwegen van het Saarland, ook een een jagershut. Het bos moeilijkheidsgraad mee. Blauw duidt op een lichte, oranje maakt eindelijk plaats op een middelzware en zwart op een zware tocht. Naast de voor een weidse vlakte 2 afstand zijn ook de hoogteverschillen, de tijd die men no- en wat later kunnen we even uitrusten aan een info-punt dig heeft en de beleveniswaarde (uitgedrukt in punten op (foto 3). Verder langs de bosrand en door de open vlakte tot 100, zie www.wanderinstitut.de/premiumwege/saarland) vermeld. Evenals sterren voor techniek, conditie, belevenis en landschap. En daarenboven ook nog het percentage verharde/niet verharde wegen en het percentage smalle paden. Tenslotte vindt men op de website de coördinaten van de voorgestelde startplaats en de eet- en drinkmogelijkheden onderweg. En vanzelfsprekend zijn het hoogteprofiel, de 3 GPS-data en een interactieve kaart van de tocht beschikbaar.


4 aan de bijna driehonderd jaar oude en grillige Leitersweiler beuken (natuurmonument). Om dan terug het bos in te duiken tot aan de Bergmannsbrunnen voor een verfrissende drink (foto 4). We volgen een hel tijd het dalletje van de Tiefenbach stroomafwaarts en bereiken verkeersweg L307 die we oversteken om langs een kapel naar de Fledermauskopf (405m.) te klimmen. We zijn hier op amper 500 meter van ons Wendelinushof. Een paar minder moedigen houden het voor bekeken en snijden af naar het lokkend terras van onze middaghalte. De echte wandelaars trekken verder door het natuurpark Saar-Hunsrück en krijgen het idyllisch dal van de Seitersbach voorgeschoteld en worden eens uit het bos beloond met een ongeëvenaard kleurrijk panorama (foto 5) met wat verder nog het kerkhof van de missionarissen. Zo bereiken we na zowat 4u30’ wandelen onze middagpauze en het middageten in het Wendelinushof (www.wendelinushof.de).

6 stoppen aan het zogenaamde berenhol (foto 6) en de berenrots. We blijven nu kilometers lang in het bos en krijgen een beetje regen. Wat het pad (gevoelsmatig) minder aangenaam maakt. Op een open plek kunnen we het natuurmonument “Dicke Eiche” bewonderen, een eik met een omtrek van 4,20 meter (foto 7). Een langzame klim en een gelijkaardige afdaling brengen ons terug in Nohfelden. Onze beoordeling: Een ietwat saaie wandeling 5 maar mooi Onze beoordeling: schitterend, afwisselend en soms avonvoor wie van tuurlijk pad met alles wat een wandelaar zich dromen kan. bossen houdt. 7 Meer zwaar dan middelzwaar en eigenlijk een dag-wandeDe dikke eik ling. loont echt de moeite.

Bären-Pfad

(Nohfelden, 11,2 km, middelzwaar, 62 punten) Van op de parking volgen we de aanlooproute langs de Freisbach, die wat verder in de Nahe uitmondt. Het pad zelf start ter hoogte van het houten berenbeeld. Onze dessertwandeling is nogal zwaar om te verteren want er volgt dadelijk een steile klim met 140 hoogtemeters. Gelukkig kunnen we even

Rötelstein-Pfad

(Güdesweiler, 14,7 km, middelzwaar, 62 punten) Van de kerk van Güdesweiler gaat het even omhoog het bos in en daarna langs een paar vijvers. Dan volgt een steile klim met heel wat trappen (foto 8) naar de Scheuerberg met zijn gedenkteken en kruis (panorama). De (steile) afdaling loopt langs het natuurgebied van de Teufelskanzel richting


8 dorp Oberthal. Vervolgens staan er weer honderd hoogtemeters op het menu tot aan het oorlogsgedenkteken op de Momberg. Hier bevinden zich ook de overblijfselen van een Keltische ring-wal (foto 9) en overal staan infopanelen en

11 bakjes met stenen die ons onder andere moeten verklaren dat Rötelstein een ijzerhoudend gesteente is. We dalen nu af naar de vallei van de Nahe, die hier nog eerder een beekje is en daarom de naam “jonge Nahe” meekrijgt (foto 10). Wat verder steken we het riviertje over en doorkruisen het weids moerassig gebied “Oberthaler Bruch”. Bruch is hier het Duitse woord voor wat wij een “broek” of moeras zouden

12

9

10

noemen. Het landschap en de natuur zijn hier overdonderend mooi (foto’s 11 en 12). We verlaten het gebied over een houten pad (foto 13) richting Nohmühle (een voormalige watermolen). Er volgt weer een klim van zowat honderd meter. Waarna we afdalen naar de resten van de Valentinskapel (foto 14), de bron “Guter Brunnen” en de Steinerner kruisweg. Om dan verder af te dalen naar ons vertrekpunt. Onze beoordeling: zeer afwisselend, golvend pad met 13 veel bezienswaardigheden

14


onderweg en talrijke info-panelen en -elementen over de geologie en de natuur. En een prachtig natuurgebied. Verdient naar onze mening minstens 75 belevenispunten. Een drink en/of schotel in café-Gaststätte Zum Flare in Güdesweiler is aan te bevelen. Eigenaar Martin Rauber speelt piano en accordeon en in dit café zette Eurovisie songfestival-winnares Nicole (Ein Bisschen Frieden) haar eerste muzikale stappen.

Schmuggler-Pfad

Bij de brochure hoort een overzichtskaart met alle premium wandelwegen, met daarbij wat korte uitleg, afstand, tijd, hoogtemeters, moeilijkheidsgraad en coördinaten van de startplaats. De brochure is gratis te verkrijgen bij de toeristische dienst van het Sankt Wendeler Land en van het Saarland (www.toerisme-saarland.nl). De overzichtskaart is zowel in het Duits als in het Nederlands beschikbaar. Op de website van het Saarland vindt men eveneens (in het Nederlands) een overzicht en de beschrijving van de 74 premiumwegen van de deelstaat wandelingen!

(Namborn, 12,8 km, middelzwaar, 53 punten)

Wie in het Sankt Wendeler Land gaat wandelen en in het bezit is van de hierboven vermelde overzichtskaart en de fiches van de toeristische dienst, heeft eigenlijk geen kaarten nodig. Niet alleen omdat alle tochten te downloaden zijn maar vooral omdat er aan de startplaatsen grote infoborden staan en alles perfect bewegwijzerd is (met aanduiding van de afgelegde en nog af te leggen kilometers). Wie toch nog een papieren kaart in de hand wil, raden we de twee overzichtskaarten “Wanderkarte Nord” en “Wanderkarte Süd” van het Sankt-Wendeler Land aan. Allebei op schaal 1:25000 en aangeboden in een mapje (€7). Op de kaarten zijn eveneens de pelgrimswegen, internationale, re15 gionale en lokale wandelwegen aangeduid. Onmisbaar bij Over deze wandeling moeten we spijtig genoeg kort zijn. We het plannen van meerdere wandelingen en verbindingswekonden er amper een paar kilometer van verkennen tot we gen. hals over kop moesten terugvluchten omwille van een zwaar Nog even vermelden dat het Saarland aanwezig is (met broonweer. Ons pad was ondertussen herschapen in een beek. chures) op het vakantiesalon van Brussel en de Fiets- en De paar kilometers maakten ons echter niet enthousiast. Wandelbeurs in Gent (februari). Nogal saai, zwak bewegwijzerd en een door onkruid overgroeide rustbank was alles dat ons opviel. Gelukkig konden Tijdens onze wandelreportage verbleven we in het Victor’s we een reetje spotten dat zich eveneens voor het onweer in Seehotel Weingärtner in Nohfelden-Bosen aan de Bostalsee. De Victor’s hotelgroep telt 13 hotels in Duitsland, waarvan het hoge gras verschuilde (foto 15) 5 in het Saarland (www.victors.de). Een perfect en gezinsvriendelijk wandelhotel met daarenboven een Finse en Tafeltour Offizierspfad Imsbach Turkse sauna, overdekt zwembad met whirlpool en een uit(Theley, 11,3 km, licht, 66 punten) We sluiten af met een zondagvoormiddagwandeling. We stekende keuken. Op het terras achter het hotel is er bijna liepen dit pad al eens eerder maar het is meer dan voor her- elke week een grill-avond. Waar je door hotelbaas Gerold haling vatbaar. Niettegenstaande één pittige klim een rus- Weingärtner steevast op een schnaps wordt getrakteerd (foto tig pad om te genieten van de natuur, het bos en een open 16). Je kan het hotel boeken via hun website of telefonisch. weidelandschap. Het Hofgut Imsbach onderweg brengt ons terug naar de tijd van Napoleon en ondertussen is het gelijknamig hotel-restaurant met bistro en Biergarten na heel wat renovatie werkzaamheden opnieuw geopend. Info over dit schitterend gelegen domein vindt men op https://hofgutimsbach.de/. Wij sluiten onze wandeldagen af met een drink op het terras en een middagmaal in het originele (voor wie van vogelhokjes houdt) Gasthaus Johann Adams Mühle en zijn sympathieke gastheer Günther Haas. Info: http://www.landgasthof-johann-adams-muehle.de/.

Info & documentatie

Als basisdocumentatie gebruikten we de overzichtskaart & brochure “Saarland Wandelen”.

16 Tekst: Gilbert Roels. Foto’s: Gilbert Roels & Hilde de Valck


Tien jaar droompaden Rijn-Moezel-Eifel Met tien nieuwe droompaadjes als verjaardagscadeau

Naar schatting stapten de voorbije tien jaar zowat drie milIn de herfst-editie 2014 van joen wandelaars over de R-E-M paden. Vier van de paden deze Wandelkrant brach- behaalden tijdens dat decennium de titel van “Duitslands ten we u een uitgebreide mooiste wandelweg”. Dat waren de Virne-Burgweg (2008), belevenis-reportage over de de Monrealer Ritterschlag (2011), de Eltzer Burgpanorama droompaden van de Eifel. In (2013), Pyrmonter Felsensteig (2015). herfsteditie 2015 deden we hetzelfde met de droompaden Droompaadjes aan de Moezel. En in herfsteditie 2016 vernam u alles Om de tiende verjaardag van de doompaden te vieren zijn er over de droompaden van de tien nieuwe mini-uitgaven van de droompaden gerealiseerd. Rijn. Daarmee kreeg u al een Traumpfädchen in het Duits. Drie aan de Rijn, twee aan de relaas van heel wat van de 26 Moezel en vijf in de Eifel. Voor een deel is hiervoor uitgedroompaden in de Eifel, aan gaan van bestaande droompaden maar er zijn ook verschilde Moezel en aan de Rijn die lende helemaal nieuwe parcours uitgetekend. De bedoeling we bewandelden. van deze “paadjes” is een breder publiek aan te spreken van 1 sporadische, recreatieve wandelaars en families met kindeDit jaar vieren de droompaden in de Oostelijke Eifel en aan ren. En ook mensen bekend te maken met het opzet van de de Rijn en Moezel in de regio Koblenz hun tienjarig bestaan. droompaden. Een overzicht. Ter gelegenheid van dat tweede lustrumjaar besloten de ini- Rijn: Kleiner Stern (6,7km), Sayner Aussichten (6,1km), tiatiefnemers tien nieuwe “Traumpfädchen” of droompaad- Spayer Blickins Tal (6,1km) jes te creëren. Korte premium-wandelwegen van 3 à 7 km, Moezel: Löfer Rabenlaypfad (4,7km) en Mozeltraum met de focus op mindere wandelgoden en families met kleine (3,4km) kinderen. En voor ons was deze verjaardag de gelegenheid Eifel: Eifeltraum (5,3km), Eifelturmpfad Boos (4,1km), om met vier wandelaars vijf ons nog onbekende droompa- Langscheider Wacholderblick (3,2km), Paradiesweg Polch den te ontdekken in de Eifel, al decennia lang onze tweede (7,2km), Riedener Seeblick (5km) heimat. Een overzicht vindt men op www.traumpfade.info/ traumpfaedchen/traumpfaedchen/. Even in herinnering brengen: De droompaden van het RijnMoezel-Eifel land zijn een gezamenlijk, vanaf 2008 opgestart Eifel-droompaden project van Rhein-Mosel-Eifel-Touristik (REMET). Met het uittekenen en bewegwijzeren van de droompaden ging een Einde mei dit jaar verkenden we met vier wandelvrienden investering van 1,7 miljoen Euro gepaard. De bewegwijze- vijf ons nog grotendeels onbekende droompaden in de Eifel. ring, rustbanken, picknicktafels, informatiepanelen, insectenhotels en zo meer, zijn dan ook van een uitstekende kwa- Als centrale plaats voor onze ontdekkingstocht opteerden liteit (foto 1). Zo is elke rondwandeling in beide richtingen we (zoals in 2014) voor Gasthof Zur Quelle in het dorpje bewegwijzerd, met op zowat elk kruispunt de aanduiding Boos (https://eifel-gasthaus.de/). van de afgelegde en nog af te leggen afstand. Veertien wandelingen lopen doorheen de Vulkanische OostEifel, variërend van 6,6 tot 16,9 km. Zeven wandelingen liggen langs de beneden Moezel, met afstanden van 11,5 tot 18,6 km. En vijf droompaden bevinden zich nabij de Rijn, met afstanden schommelend van 8,8 tot 15,6 km. Alle wandelingen krijgen een moeilijkheidsgraad mee, gaande van anderhalve tot vier sterren. Zoals eerder vermeld, kan men – in combinatie met de wandelgids “Traumpfade” – alle wandelingen downloaden via de website www.wander-touren. com en/of inscannen via een QR-code. Bij de respectieve start/parkingplaatsen worden steeds de GPS coördinaten gegeven. Zoals steeds het geval is met gedrukte gidsen, is de informatie soms al achterhaald. Daarom is het consulteren van de website (parcourswijziging, omlegging, onderbroken…) voor men op stap gaat ten zeerste aanbevolen. 2


Langs rotsen en water

info: www.eifelsteig.de/nl

Avontuur Eifelsteig Je kunt de Eifelsteig op verschillende manieren wandelen: Alle 15 etappes in één wandelvakantie; drie tajecten van vijf tot zeven dagen; in kortere etappes. • 7 nachten/8 dagen • op basis van logies • ontbijt en lunchpakket in 2-pk • bagagetransfer • Duitstalig wandelboek Prijs p.p vanaf 459,- Euro Informatie en boeking: Eifel Tourismus GmbH Kalvarienbergstr. 1 · D-54595 Prüm Tel. +49 6551 96560 info@eifelsteig.de · www.eifelsteig.de/nl

Het populaire middelgebergte de Eifel met zijn uitstrekte bossen, heuvelachtige landschappen, pittoreske valleien, historische stadjes en oude vulkanen biedt met de Eifelsteig een sportieve attractie voor wandelaars. Van het vlakke noorden in de buurt van Aken via de `Hoge Venen´, door het eenzame Roerdal, langs imposante stuwmeren, het `Nationalpark Eifel´ en via Kalk- en Vulkaaneifel tot aan de Südeifel loopt de Eifelsteig door zeer uiteenlopende landstreken en verschaft de wandelaar telkens nieuwe landschapsindrukken. 313 kilometer Eifelsteig - dat zijn ruim 300 kilometer natuurpaden vol afwisseling met een hoog percentage onverharde wegen, grandioze vergezichten en vele formatiewisselingen. Als partner van de Eifelsteig hebben zich in de laatste jaren meerdere meest rondwandelroutes op de Eifelsteig aangesloten. Op deze wegen kan men de landschappelijke schoonheden rechts en links van de langeafstandswandelroute intensief ontdekken bijv. het heidegebied rond om Roetgen of de narcissenweiden bij Monschau. De korte Burgenstieg rond om Manderscheid biedt steeds nieuwe uitzichten op de geweldige kastelen. Op het iets langere Maare-pad ontdekt men meteen zeven maaren van de Vulkaaneifel. Wandelen op de Eifelsteig en zijn partnerwegen beloofd spanning, avontuur en recreatie! Meer informatie vindt u op www.eifelsteig.de/nl en in het magazine Wandelland Eifel verkrijgbaar bij Eifel Tourismus


Nette-Schieferpfad

Een zondagse ochtendrit bracht ons na een kleine 300 km in het dorpje Trimbs in het dal van de Nette (een bijriviertje van de Rijn). Op ons namiddagprogramma staat het Nette-Schieferpfad (vertaald: leisteen-pad), een 9,2 km lange rondwandeling met 295 meter klimmen en evenveel dalen en een quotering van 73/100 van het Duitse Wandel Instituut (DWI). De “peter” van dit pad is Hermann Nördershäuser. En we moeten eerlijk zijn, we zagen nooit een zo goed bewegwijzerd pad als dit. Met onderweg veel extra infoborden (foto 2) en waarschuwingen voor eventuele gevaarlijke punten. Aan de start van de wandeling, naast het info-bord, vindt men extra informatie en een DVD met beelden van het droompad. Je kan die DVD meenemen maar de auteur vraagt wel een vrijblijvende bijdrage voor het goede doel te storten op zijn rekening. Vanaf de parking aan de Nette (onder het viaduct) volgen we het riviertje stroomafwaarts. Via veldwegen gaat het in brede zigzagbewegingen naar een leisteen-plateau dat men hier de Trimber Schweiz noemt, het plaatselijk klein Zwitserland dus (foto 3). De beloning voor onze klim is een weids 5

Förstersteig

Voor maandag hebben we deze 16 km lange (2 x aanloopweg van 300 meter inbegrepen) boswachtersroute uitgekozen. Volgens het DWI 58/100 punten waard en volgens onze hotelbaas niets bijzonders. We parkeren aan het (mooie) kasteel Bürresheim, vlakbij de monding van de Nitzbach in de Nette foto 5). We besluiten de route in wijzerzin te doen. Driehonderd meter aanlooproute brengt ons bij een brugje over de Nette en op het parcours. Langs brede boswegen 3 gaat het nu langzaam klimmend naar links en rechts. Dan panorama. Na nog een reeks veldwegen (foto 4) bereiken we volgt een steiler en smaller pad en zo bereiken we de rustde Burberg, met een nieuw panorama. We dalen nu weer bank Fünfkantenstein op 426 meter hoogte. Onze mooie af naar het Nettedal en passeren een voormalige mijngang. boswegen gaan nu op en neer tot aan de hut van de LuisenOns natuurpad volgt de Nette en stijgt dan door een paar platz (411 meter) (foto 6). Hier slaan we linksaf en vervolgen bosjes naar de ingang van een voormalige spoorwegtunnel, 250 meter lang en verlicht. Na de tunnel krijgt men een uitzicht op het nette-viaduct. Langs en door het bos gaat het richting Nette, die we bereiken na een steile afdaling. En wat verder vinden we onze wagen terug. Onze beoordeling: prachtige en populaire wandeling met veel afwisseling en redelijk wat klimmen en dalen. Best niet op een zondag wegens teveel wandemaars. 4 6


onze weg westwaarts tot de Eiterbachweiherhütte (350 meter).We klimmen verder en verlaten het bos om ter hoogte van het dorpje Kürrenberg het hoogste punt van onze wandeling te bereiken: de 528 meter hoge Scheidkopf. We besluiten naar het centrum Van Kürrenberg te lopen want we hebben afgesproken met de eigenaars van het Reiter & Ferienhof Zum Hoscheid (manege) dat we daar onze picknick mogen opeten. Vriendelijke ontvangst, terras, frisdrankenen koffieautomaat, nette toiletten… wat heeft een wandelaar nog meer nodig? Info: www.zumhochscheid.de. Je kan hier ook overnachten. Na de (lichte) klim naar de Hochscheid wandelen we eerst langs en daarna in het bos. Het gaat nu overwegend bergaf en onderweg genieten we nog van een schitterend uitzicht over het Nitzbach-dal op een nieuwe rustbank (foto 7). Helemaal op het einde van de afdaling

7 worden we beloond met verschillende uitzichten over het kasteel van Bürresheim. Niet echter voor we nog een laatste korte maar zeer steile kuitenbijter overwonnen hebben. Het venijn zat duidelijk in de staart. Onze beoordeling: Romantische wandeling langs heel mooie boswegen (voor de liefhebbers), die meer verdient dan 58/100. De uitzichten rond Kürrenberg en de Hochscheid zijn meegenomen, evenals die op het kasteel Bürresheim. Maar wel meer dan 500 meter klimmen en dalen.

Pellenzer Seepfad

Voor dinsdag hebben deze 16,3 km lange wandeling uitgekozen die voor een stuk langs de bekende Laacher See loopt (foto 8). Volgens het DWI 54/100 punten waard. We gaan kort zijn: we vonden dit een vervelende wandeling. Op uitzondering dan van (1) de interessante Romeinse Tumulus (grafheuvel aan de startplaats in Nickenich (foto 9), (2) de Asche-Wand of lavawand van de Laacher See vulkaan waarlangs men in het begin loopt en (3) de 8

9 ruwe, Alpijnse klim naar de Teufelskanzel (foto’s 10 en 11), waar men wat verder een mooi zicht heeft op het Benedictijnerklooster van Maria Laach. Verder zijn er enkel brede,

10 meestal saaie boswegen en een erg toeristische weg langs de Laacher See. Wie onderweg iets wil eten moet ofwel een omweg maken naar het klooster (drukke selfservice) ofwel verder doorwandelen langs de oever tot het Blockhaus aan de camping. Waar men - toegegeven - lekker en gezellig kan eten en drinken (www. blockhaus-laacher-see. de). Wij deden dit en bereikten dan opnieuw het Pellenzer Seepfad via de Maas-Rhein Weg die hierlangs loopt, sa11 men met de Vulkanweg van het Eifelverein. Alles bij elkaar liepen we daardoor wel om en bij de 20 km. Onze beoordeling: Nipt geslaagd als premiumweg maar niet echt denderend.


Heidehimmel Volkesveld

12 Op het programma deze woensdagvoormiddag (foto 12). Afstand: 10 km vanuit Volkesfeld; DWI: 64/100. We parkeren in het dorp en beginnen dadelijk met de klim naar het grote Riethelkruis (425m.) (foto 13) met mooi panorama. Via een smal wegje zigzaggen we naar de rand van het dorp. Door heide en velden wandelen we helemaal langs het dorp. Een smaller pad leidt ons omhoog naar en door de Wabener Heide en zijn schuilhut. Bos en heide wisselen elkaar af tot we op 528 meter hoogte de rots Falkleyblick bereiken, met uitzicht over het Nettedal. Een ommetje voert ons naar de Noorkopf (panorama) om dan vanaf de 13 Florianhut door het bos af te dalen naar de Sauerbrunnen, Niettegenstaande het water erg ijzerhoudend is, kan men er gerust van drinken. Houten trappen en een bospad brengen ons terug in het dorpscentrum. Onze beoordeling: mooi en afwisselend pad met veel panorama’s.

Virne-Burgweg

We sluiten ons vierdaags droompaden-programma af met deze absolute topwandeling. 10 km lang en 81/100 punten van het D.W.I. en Duitslands mooiste wandelweg van 2008. We parkeren pal in het centrum aan de Nitzbach en krijgen al dadelijk de korte maar steile klim langs de kapel naar de burchtruïne voorgeschoteld. Het pad loopt onder de poort

14 door (foto 14). Opnieuw dalen dan maar langs de bosrand. We steken de Bundesstraße 258 over en lopen dan parallel met deze weg boven het dal van de Nitzbach. We klimmen door het bos naar de Hochbermel en verder lichtjes opwaarts naar de Schäfberg (534 meter). Hier wacht ons een overdonderend, open heidelandschap met een 360° panorama (foto 15). We blijven op de hoogvlakte, trekken door wat bos en

15

16

bereiken opnieuw de B258 die we oversteken aan de parking en de kapel van de Blumenrather Heide (foto 16). Hier kunnen we opnieuw genieten van een prachtig heidelandschap. Vanaf de Brauberg (met schuilhut), waar ook de Maas-Rheinweg passeert, duiken we opnieuw het bos is. Voor een afdaling en langs


line shop (wandelgidsen en -kaarten, T-shirts, gadgets…), contactadressen en nog veel meer. Het onmisbare handboek voor alle droompaden, is de 300 pagina’s en evenveel foto’s tellende gids “Traumpfade”, uitgegeven bij ideemedia (€18,95). Er is nu ook een meer recente, andere uitgave: Traumpfade Jubiläums Wanderführer (€12,95). Naast een uitgebreide beschrijving van alle wandelingen en bezienswaardigheden onderweg, vind je in deze gidsen ook overzichtskaarten, GPS coördinaten, QR scan codes, een overzicht van overnachting, eet- en drinkmogelijkheden bij elke wandeling en de info over het openbaar vervoer. Bij elke wandeling staat ook de code via dewelke je op de website www.wander-touren.com deze kan downloaden. Dezelfde informatie kan je terugvinden in de pocketgidsen Traumpfade Band 1 en Band 2. Handiger om onderweg mee te nemen dan de grote gids. Alle hierboven vermelde gidsen zijn te verkrijgen via de online-shop. Wie voor de droompaden aan de Rijn (en trouwens voor alle droompaden) graag een topografische kaart bij de hand heeft, moet zich zeker de kaart “Traumpfade im RheinMosel-Eifel-Land” (schaal 1:50.000) aanschaffen. Uitgegeven in 2010 en te bestellen via de hieronder vermelde droompaden-website. Alle 26 + 1 wandelingen staan er op 17 uitgetekend en de kaart is daarenboven een perfect werkineen bergpad (foto 17) dat ons aan Toscane (of is het Corstrument bij het plannen en combineren van wandelingen. sica) doet denken. Schitterend! We steken de Nitzbach nog Als er verbindingswegen tussen bepaalde paden bestaan, maar eens over en krijgen daarna nog een lichte klim door vindt u deze daar eveneens op terug. een weidelandschap, nog maar eens een panorama (foto 18) om tenslotte weer Virneburg te bereiken. Er bestaan ook nog een aantal andere brochures, die je via diverse toeristische diensten kan bestellen. Zoals de overzichtskaart “Traumpfade”, het “Traumpfade Erlebnismagazin” (beide gratis) en de pocketgids “Traumpfade Tourenguide” (€3,50). Het Projectbureau van de Traumpfade Rhein-Mosel-Eifel is gevestigd in Koblenz. De contactgegevens vind je terug op de eerder vermelde website. Alle informatie is eveneens verkrijgbaar bij de toeristische diensten van de Vordereifel (www.vordereifel.de) en van Eifel Tourismus (www.eifel.info) of bij de Duitse nationale dienst voor toerisme in Brussel (www.germany.travel/nl). Wij overnachtten en aten tijdens de verkenning van deze droompaden vier nachten in het 3* Gasthof Zur Quelle van 18 de familie Fuchs in Boos. Het Gasthof beschikt over 10 dubbelkamers en 1 enkelkamer en daarenboven nog over een 4* Onze beoordeling: eén van de mooiste (zo niet het mooiste) vakantiewoning voor maximaal 6 personen. Zur Quelle is pad van de 14 droompaden van de Eifel. partner van Eifel Tourismus, Wanderbares Deutschland en de Traumpfade en dus een perfect wandelvriendelijk hotelINFO & DOCUMENTATIE letje. Meegenomen is ook de grote Biergarten, ideaal voor een BBQ. Alle info op www.eifel-gasthaus.de. De website met alle info over de droompaden is www. traumpfade.info. Daar vind je ook alle wegbeschrijvingen Tekst en foto’s Gilbert Roels (beknopter), interactieve routeplanners, de zeer nuttige on-


Nationaal Park Berchtesgadenerland In het uiterste zuiden van Duitsland, vlak bij de grens met Oostenrijk, ligt het Nationaal Park Berchtesgadenerland. Met het toerismebureau van deze streek was er al een aantal jaren kontakt met De Wandelkrant om een reporter hun kant uit te sturen om eens een kijkje te nemen in deze streek. Afgelopen juni is dit eindelijk gelukt en zijn we er naar toe gegaan. Vanaf de bergen in het Berchtesgadenerland kijk je als het ware in het centrum van Salzburg. Dit betekent een kleine 850 km rijden vanaf Genk naar Berchtesgaden waar ons Gasthaus was.

afslagnummer 112 reeds de snelweg afgegaan en kwamen via de Bundesstrasse 306 op de B-305 terecht. Deze bundesstrasse voert naar Berchtesgaden. Dit gaat dan via de mooiste stukjes. Deze route wordt ook wel de Alpenstrasse genoemd.

Het Nationaal Park Berchtesgadenerland is het enige AlpenNationaal Park in Duitsland. Het hooggebergte-gebied is 210 km² groot en de hoogte ligt tussen 603 en 2713 meter. Al in 1910 werd een gebied rond de Königssee als “Pflanzenschonbezirk Berchtesgadener Alpen” aangewezen. In maart 1921 werd het gebied uitgebreid tot 20.400 ha. Het heette toen “Naturschutzgebiet Königssee”. In 1978 werd het Nationaal Park opgericht, dat is dit jaar dus 40 jaar geleden. Een van de belangrijkste natuurprojekten in het gebied is de bescherming van de steenadelaar. Naast natuur- en milieubescherming is ook recreatie een belangrijk doel. Circa 250 km wegen en paden openen ongekende mogelijkheden om de natuur te ontdekken. 5 Informatiegebouwen zijn verdeeld over het Nationale Park. In Berchtesgaden bevindt zich in de Hanielstrasse, het Haus der Berge. Hier kunnen we de natuur zien, horen, proeven en doorgronden. Een interactieve tentoonstelling brengt de bezoekers tijdens een wandeling van bij de Königssee via wouden en alpenweiden tot op de toppen van de bergen van het Berchtesgadenerland.

Na aankomst zijn we natuurlijk gelijk Berchtesgaden gaan verkennen. Vooral het historische stadscentrum is zeer mooi. Alles ziet er zeer verzorgd uit, met op verschillende panden prachtige historische schilderingen. In de stad zijn er voldoende horecagelegenheden, alsook verschillende supermarkten, bakkerijen en veel winkels gericht op het toerisme. Bezienswaardigheden in Berchtesgaden zijn o.a.: Königliches Schloss Berchtesgaden, Marktplatz, Schlossplatz, Haus der Berge, en 3 kerken in het midden van de stad. De kerken zijn: Franziskanerkirche, Pfarrkirche en Stiftskirche.

Andere plaatsen in en rond het nationaal park zijn: Bad Königssee en de Röthbachfall Reichenhall, Ramsau, Bischofswiesen en Schönau am Op onze eerste volle dag in het Berchtesgadenerland was het Köningssee. weer nog fantastisch, dus tijd voor een boottocht. Samen met het toerismebureau van het Berchtesgadenerland hadden we een 4-tal activiteiten uitgezocht, die het mooie van dit gebied laten zien. => 1: Een rondvaart op de Königssee en een wandeling naar de Röthbach waterval. => 2: De Wimbachklamm met een wandeling naar de Hintersee en het bergklimmersdorp Ramsau. => 3: Van Grödig Untersbergbahn naar Maria Gern een hooggebergte-wandeling. => 4: Bezoek aan het Kehlsteinhaus, beter bekend als het Adelaarsnest. Op onze weg naar Berchtesgaden hebben we al genoten van de mooie natuur. Op de A-8 waren we niet doorgereden naar de afslag Bad Reichenhall (zoals aanbevolen), maar zijn we bij

Na het ontbijt reden we naar de parkeerplaats bij de aanlegsteiger van de Königssee. De eerste bussen waren ook al gearriveerd, vol met heel veel Chinezen. Voordat je


bij de aanlegsteiger komt, moet je langs de gebruikelijke horecazaken en allerlei winkeltjes die je graag wat verkopen. Al met al een compleet verkoopdorpje. Voor de kassa’s stonden nog geen rijen dus hadden we snel onze kaarten en konden aansluiten in de wachtrij voor de boot.

Bijna gelijktijdig meerden er 2 boten aan, deze boten worden elektrisch aangedreven en varen ongeveer 11 km per uur. In totaal beschikt de bootmaatschappij over 19 boten, die zeker in de zomermaanden allemaal ingezet worden. De wintermaanden gebruiken de werknemers voor onderhoud aan de schepen en het eventueel bouwen of verbouwen van de schepen. De Köningssee is 7 kilometer lang, de grootste breedte is 1,4 kilometer. De grootste diepte is 190 meter. Het meer ligt op 603 meter hoogte en heeft een oppervlakte van 5,2 km². Het wordt gevoed door Königsbach, Kesselbach, Schreinbach, Saletbach en Eisbach. Vlak bij de aanlegsteiger loopt het water in de Königsëer Ache, deze komt in Berchtesgaden samen met de Ramsauer Ache en heet dan de Berchtesgadener Ache. Deze komt dan later uit in de Salzach.

heenweg deze plek te bezoeken, omdat het in de middag erg druk kan worden en men soms lang moet wachten voor er plaats is op een boot. Bij Sankt Bartholomä kan men o.a. een wandeling maken naar de Eiskapelle (zie internetadressen). Sankt Bartholomä is de naam van de bedevaartskerk. Elk jaar is de kerk op de zaterdag na de feestdag van Bartholomeus (24 augustus) het doel van de traditionele Almer Wallfahrt. Deze bedevaart betreft de oudste bergbedevaart van Europa. Het ontstaan van de traditie gaat waarschijnlijk terug naar 1635. Naast de kapel ligt het voormalige jachtslot, dat in de 14e eeuw vanuit een vissershuis ontstond en later herhaaldelijk werd verbouwd. Op de laatste aanlegplaats op de heenweg, de Saletalm, stappen wij van de boot en maken een wandeling naar de Obersee en vandaar naar de Röthbachfall. De wandeling is zeer de moeite waard en wordt door velen gemaakt. Vooral het stuk langs de Obersee langs de Walchhüttenwand is zeer mooi en geeft iedere keer weer een prachtig zicht op het meer. Het is wel stevig wandelen met een behoorlijke stijging. Bij de Fischunkelalm gaat het dan richting de Röthbachfall, de hoogste waterval van Duitsland. De Rothbach stort hier zich zo’n 470 meter naar beneden in de richting van de Obersee.

De boot doet een aantal aanlegplaatsen aan, waarvan in Kesselbach alleen op verzoek wordt aangemeerd. Sankt Bartholomä doet iedere boot aan. Het is verstandig om op de

Op de Fischunkelalm staat een hut waar je wat kunt eten en drinken, b.v. verse karnemelk met spekbrood (zie ook het uitgebreide fotoalbum op https://wandelkrant.smugmug. com/Duitsland/ Berchtesgadenerland). Daarna lopen we dezelfde weg terug naar de aanlegsteiger en gaan met de boot weer terug naar het beginpunt. Gewandelde afstand vandaag inclusief het uitstapje op Sankt Bartholomä ± 10km.


Haus der Berge, Berchtesgaden

je de klamm niet in. Zorg dus voor genoeg kleingeld, want De tweede dag regende het pijpenstelen, het was de avond de automaat pakt alleen maar muntgeld en briefjes van 5 of tevoren al om 23.00 uur begonnen en het heeft geregend 10 euro. De kosten bedragen € 2,50 per persoon. tot ‘s avonds 22.00 uur. Hierdoor kwamen we enigszins in de problemen met ons wandelprogramma. Besloten werd om de wandeling van Untersberg naar Maria Gern door het hooggebergte niet te maken, dit vooral omdat de weersvoorspellingen voor de komende dagen ook nog niet optimaal waren. Als alternatief is er in Berchtesgaden genoeg te doen. We hebben gekozen voor een bezoek aan het Haus der Berge, het bezoekerscentrum van het Nationaal Park Berchtesgadenerland. Een super modern gebouw met een aparte architectuur. In het gebouw is een grote filmzaal met constante videovoorstellingen over de natuur in het nationaal park. Aandacht voor o.a. de jaargetijden, de bijen en vlinders in het nationaal park.

Door de vele regen die de afgelopen dag was gevallen ging het Verder loopt er op dit moment een tentoonstelling met als water van de Wimbach flink te keer en vanaf de rotswanden titel “Vertikale Wildnis”. Deze tentoonstelling is opgebouwd stroomde het water de klamm in. De Wimbach perst zich met geweld door de kloof, hierdoor ontstonden grillige uit vier delen: rotsformaties en zijn duidelijk de verschillende soorten 1. Wasser (Water) gesteente te zien. Ieder gesteente is weer in een ander tijdperk 2. Wald (Bos) gevormd. Aan het begin van de kloof wordt dit middels een 3. Alm (Almweide) informatiebord uitgelegd. De lengte van de kloof is slechts 4. Fels und Karst (Rots en Gesteente) 200 meter, maar het is en blijft indrukwekkend. Aan het Ieder deel wordt bekeken vanuit de vier jaargetijden. Er is eind van de kloof kun je langs de Wimbach nog verder ook veel aandacht voor het ontstaan, het verleden en de omhoog wandelen naar Wimbachschloss en Wimbachgries en dezelfde weg weer terug. toekomst. Een zeer duidelijke tentoonstelling met veel audiovisuele hulpmiddelen. De tentoonstelling is slechts door een beperkt Wij kozen er echter voor om af te dalen naar de parkeerplaats aantal bezoekers tegelijk te bezichtigen, dit geeft iedereen de bij de Wimbachbrücke en hier langs de Ramsauer Ache naar het Zauberwald en de Hintersee te wandelen. Het tijd om op het gemak rond te kijken. De toegangsprijs is bijna symbolisch: € 4,00 voor volwassenen wandelpad langs de Ramsauer Ache ligt aan de andere oever van de hoofdweg naar Ramsau, ook dit dorp ligt en € 2,00 voor kinderen. bijna volledig aan de andere oever. Hierdoor word het pad Om de tentoonstelling goed te bekijken is al gauw 2,5 tot 3 goed afgescheiden door bomen en laag struikgewas en heb uur nodig. Neem nog minimaal 1 uur voor de filmzaal en je aan de andere kant zicht op de weiden en bossen tegen een uur pauze in het restaurant, dan is de dag zeer goed de bergen. De wandeling is vlak en daarom hadden we in een korte tijd flink wat wandelmeters gemaakt. Onderweg gevuld. zie je regelmatig vakantiewoningen te huur staan. Deze zijn over het algemeen zeer verzorgd en mooi gelegen tegen de Wimbachklamm, Zauberwald, Hintersee, bergwand. Op de andere oever staat een watermolen die Ramsau gebruik maakt van de stroming van de Ramsauer Ache, Op de derde dag was het gelukkig ‘s ochtends droog en het water wordt met een zijkanaal, de Ramsauer Mühlbach zowaar begon in de middag nog een zonnetje te schijnen. aangevoerd naar de watermolen. Via een aquaduct gaat Dus op naar de Wimbachklamm en daarna naar de Hintersee het over het wandelpad en de Ramsauer Ache. Wat verder en Ramsau. Parkeren kun je bij de Wimbachbrücke langs de komen we een aparte kerk tegen, Templom geheten. Binnen B-305, hier is ook een bushalte. Het parkeren kost ongeveer is een prachtige muurschildering te zien. € 8,00. Er kan alleen met muntgeld betaald worden, gelukkig staat er bij het informatiepunt een wisselautomaat. Aan de andere kant van het water ligt het stadje Ramsau, daar gaan we op de terugweg langs. We blijven de Ramsauer We wandelen bergop in de richting van de klamm en hebben Ache volgen en duiken het bos in bij de Pfeifenmacherbrücke al gelijk mooi zicht op de berg. Voor het bezoek aan de en de parkeerplaats. Volg de bordjes naar de Hintersee. klamm moet je een eindje verder, onderweg naar de klamm, bij een automaat een muntje halen. Zonder dit muntje kom


op de Hintersee. We lopen nog een stuk langs de Hintersee weer terug naar het Zauberwald via een andere route en komen op de Alte Hinterseeerstrasse uit. Deze blijven we volgen tot aan de straat Im Zauberwald en gaan op weg naar het Wirtshaus im Zauberwald voor onze pauze. Na de pauze lopen we terug naar de Pfeifenmacherbrücke en gaan hier de Ramsauer Ache over.

Wat verder in het bos komen we langs de Gletscherquellen, een prachtig fenomeen, het water stroomt in stroompjes van de berg af onder het plankier door. Hier komt het smeltwater van de Blaueisgletscher van de Hochkalter boven de grond. Dit water verdwijnt in de berg en komt 1500 meter lager hier in de bronnen weer naar buiten. De bronnen kunnen tot 1000 liter water per seconde transporteren. Bij de Gletscherquellen is een koffiestop mogelijk. Wat verderop krijgen we alweer het volgende hoogtepunt van deze route: de Marxenklamm. Hier heeft het water van de Ramsauer Ache zich diep in de rotsen ingevreten. Boven de klamm is een brug gemaakt zodat we in de diepte kunnen kijken. We gaan nu op weg naar het Zauberwald. Wat verderop komen we langs het Wirsthaus im Zauberwald, op de terugweg nemen we hier een pauze. Vlakbij Haus Oberle staat een miniatuuruitgave van een watermolen, alle figuurtjes bewegen zich door de kracht van het water. Houdt na het Haus Oberle iedere keer de bordjes Hintersee aan. Het pad verplaatst zich naar de andere oever van de Ramasuer Ache. Het gebied wordt steeds ruiger en hier en daar moeten we al flink klauteren, maar de natuur blijft prachtig, echt genieten. De naam Zauberwald is niet voor niks gekozen, na iedere rots die we passeren is er weer een ander uitzicht. De Ramsauer Ache stroomt wild door het Zauberwald heen. Aan de Hintersee staat het picknickbankje met tafel al te wachten, vanaf dat bankje heb je mooi zicht

We lopen nu het stadje Ramsau binnen en nemen nog een kijkje bij de kerk (Pfarrkirche St. Sebastian) en het kerkhof met het pleintje erachter. Zoals in ieder dorp in Duitsland vind je hier ook het monument voor de gevallenen in de Eerste en Tweede Wereldoorlog. We volgen de hoofdweg een tijdje tot we een brug over kunnen steken en lopen over de zelfde route naar de Wimbachbrücke, waar onze auto staat. Zeer voldaan gaan we naar ons Gasthaus, we hebben vandaag 14,5 km gewandeld.

Kehlsteinhaus (Adelaarsnest)

Een van de drukst bezochte plaatsen in het Berchtesgadenerland is het Kehlsteinhaus. Alleen de reis naar de top van de Kehlstein is al een belevenis. Op een grote parkeerplaats op de Obersalzberg vertrekken de bussen naar de lift voor het Kehlsteinhaus.


Alle informatie over de Kehlstein en de Obersalzberg, welke in de nazi-periode sperr-gebied waren, vind je in het Documentatiecentrum bij de parkeerplaats op de Obersalzberg. Al vroeg waren we deze ochtend op stap gegaan, omdat ons verteld was dat het druk kon zijn. Aangekomen op de parkeerplaats was het al behoorlijk vol en natuurlijk moesten we weer een parkeerticket halen uit de parkeerautomaat en natuurlijk hadden we weer geen kleingeld. Dus op zoek naar een wisselautomaat of iets dergelijks. Er stonden aanwijzingen dat je een wisselautomaat bij het restaurant had. Voor de rest zoeken en vragen. Keurig verstopt stond hij in een hoekje en er konden alleen briefjes van 5 en 10 euro in. Daar sta je dan met 20 euro!!!! Uiteindelijk toch gelukt en op weg naar de vertrekplaats van de bussen. Voor de bus haal je een kaartje bij de kassa’s. Op dat kaartje staat het nummer van de bus die je moet hebben en het tijdstip van vertrek. De bussen rijden precies op tijd en onderweg staan de bussen die naar beneden komen keurig op een zijstrook, zodat wij onze snelheid omhoog kunnen behouden.

De Kehlsteinweg naar het Kehlsteinhaus is 6,5 km lang en stijgt 700 meter. Er zitten 5 tunnels in, de weg slingert met haarspeldbochten omhoog en eindigt op een omkeerplaats voor de bussen. Hier is ook de toegang via een tunnel naar de lift. Iedereen is verplicht met de bus naar boven te gaan of je moet te voet gaan. Dit is een stevige klim van 8,5 km. Je kunt dan wel met de lift mee voor de laatste 124 meter. Deze lift Boven aangekomen moeten we eerst een tijdstip aangeven, gaat in 41 seconden omhoog naar het Kehlsteinhaus. wanneer we weer naar beneden willen, dit wordt op het kaartje gestempeld. Op die tijd moet je met de bus mee terug, want de andere bussen zijn ook vol. Er wordt uitgegaan van een bezoektijd van 2 uur. Als je iets wil eten in het restaurant, neem dan iets meer tijd.

Er rijden iedere keer 7 bussen omhoog en omlaag, dus dat zijn te veel personen voor de lift in 1 keer. Aan het eind van de tunnel is een wachtruimte en hier moet je wachten tot je aan de beurt bent voor de lift. Dit is ook weer zo voor de terugreis met de lift.

Bovenop de Kehlstein heb je bij goed weer een fantastisch uitzicht over de omgeving. Je kunt zo Salzburg zien liggen, wat dichterbij ligt Berchtesgaden. Rond de Kehlstein liggen de hoogste toppen van het Berchtesgadenerland o.a. de Watzmann, Untersberg, Hochkalter. Op de top kun je een kleine rondwandeling maken met op verschillende plaatsen uitzichtpunten. Het Kehlsteinhaus en de Kehlsteinweg zijn gebouwd tussen 1937 – 1939 en was een project van Martin Bormann en het was een van de vele bijna onmogelijke NSDAP projecten. Het was waanzin om hier aan te beginnen, maar in 15 maanden werd de klus geklaard. Nu kon het Kehlsteinhaus gebruikt worden om buitenlandse bezoekers aan het nazistische Duitsland te imponeren. Hitler heeft er maar weinig gebruik van gemaakt, hij was liever in zijn huis op de Obersalzberg “de Berghof ”.

Er gaat echter een makkelijk pad naar beneden tot de omkeerplaats. Na onze rondwandeling op de berg hebben wij ook dit pad genomen naar beneden, het is zeer de moeite waard vanwege de prachtige vergezichten. Langs het pad staat het vol met bloemen en planten die thuis horen op de bergen. (zie ook het uitgebreide fotoalbum op https://wandelkrant. smugmug.com/Duitsland/ Berchtesgadenerland).


Op de omkeerplaats besluiten we om ook verder naar beneden te lopen, een wandeling van 7,5 km. Gelijk aan het begin zagen we dat we hier geen spijt van zouden krijgen. Het pad is zeer goed bewandelbaar en slingert zich in haarspeldbochten naar beneden. Er waren slechts weinig wandelaars (3) die omlaag gingen, omhoog zijn we er een 10-tal tegen gekomen. Doordat er op dit moment werkzaamheden verricht werden in de bossen konden we niet alle paden volgen en waren er een aantal kleine omleidingen. Hier was het wat zwaarder wandelen, maar voor de rest was het een prachtige wandeling tot aan de parkeerplaats. Bij het gasthaus op de parkeerplaats was er nog wat tijd voor een kleine versnapering, voordat we terug gingen naar Berchtesgaden. Zeer voldaan waren we over de ± 9 km die we hadden gedaan op en rond de Kehlstein.

Berchtesgaden bleek de beste uitvalbasis te zijn voor een bezoek aan het Berchtesgadenerland. Verblijf je bij een officieel erkend onderkomen, dan heb je recht op een gastenkaart. Deze gastenkaart geeft recht op gratis busvervoer in het gebied en natuurlijk veel kortingen op allerlei bezienswaardigheden en parkeerplaatsen. Vier dagen in het Berchtesgadenerland is veel te kort om het gebied goed te verkennen. Een verblijf van minimaal 7 dagen geeft veel meer ruimte, maar is nog altijd aan de krappe kant. We kunnen alleen maar concluderen dat een bezoek aan het Berchtesgadenerland ZEER de moeite waard is. René Luijsterburg

Internet Adressen: Berchtesgadenerland: www.berchtesgadener-land.com https://www.berchtesgaden.nl/ https://www.youtube.com/watch?v=OupcSbC3gZ4 https://www.youtube.com/watch?v=qNyKonbtvNY https://www.youtube.com/watch?v=wO9Kfu0R2Zc https://www.youtube.com/watch?v=OZYnM_VyWqw Berchtesgaden: https://nl.wikipedia.org/wiki/Proosdij_Berchtesgaden https://nl.wikipedia.org/wiki/Proosdij_(sticht) https://nl.wikipedia.org/wiki/Berchtesgaden https://en.wikipedia.org/wiki/Berchtesgaden https://wikitravel.org/en/Berchtesgaden https://www.youtube.com/watch?v=TczZwomZobw Königssee: https://en.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6nigssee http://www.seenschifffahrt.de/koenigssee/fahrplan/ https://www.youtube.com/watch?v=d5mIYXRmaw8 Obersee: https://nl.wikipedia.org/wiki/Obersee_(K%C3%B6nigssee) https://de.wikipedia.org/wiki/Obersee_(K%C3%B6nigssee) https://www.berchtesgaden.de/wandern/ see-klamm-wanderungen/obersee-salet-fischunkel Röthbach Fall: https://de.wikipedia.org/wiki/R%C3%B6thbachfall http://blog.berchtesgadener-land.com/2012/09/21/ roethbachfall-hochster-wasserfall-deutschlands/

Sankt Bartholomä: https://de.wikipedia.org/wiki/St._Bartholomä_(Königssee) https://www.bartholomae-wirt.de/ http://www.berchtesgadener.info/eiskapelle/ https://www.berchtesgaden.de/eiskapelle-am-koenigssee Haus Der Berge: https://www.haus-der-berge.bayern.de/ https://www.youtube.com/watch?v=97MSjweDgZ8 Wimbachklamm: https://de.wikipedia.org/wiki/Wimbachklamm https://www.berchtesgaden.de/wimbachklamm https://www.youtube.com/watch?time_ continue=12&v=hTGF2nHFcAA https://www.youtube.com/watch?time_ continue=7&v=NOBCVIfPjzI Zauberwald: https://www.berchtesgaden.de/wandern/see-klamm-wanderungen/zauberwald-ramsau https://www.youtube.com/watch?v=7u76pDOKtHY https://www.lfu.bayern.de/geologie/geotope_schoensten/46/index.htm Ramsau: https://de.wikipedia.org/wiki/Ramsau_bei_Berchtesgaden Kehlsteinhaus (Adelaarsnest): https://nl.wikipedia.org/wiki/Kehlsteinhaus https://www.kehlsteinhaus.de/ https://www.obersalzberg.de/nl/home/ https://www.youtube.com/watch?v=sqplOf7sOss

Al deze weblinks staan ook op https://wandelkrant.be/editie21


>>>> Wandelkalender van september t/m einde december 2018 >>>> Op onze wandelkrant website tref je de complete informatie aan van onderstaande wandeltochten met uitgebreide parcoursomschrijving, afstanden, toegankelijkheid, openbaar vervoer, starttijden, ... . Zie: wandelkrant.be/wandelkalender of scan de nevenstaande QR-code in!

September 2018

Nazomertocht 1 september @ 07:00 - 15:00 CH Den Dries, Groenplaats 20 Montenaken - Gingelom, 3890

Grote Wandel2daagse In het Land van Mark & Merkske 1 september @ 07:00 - 18:00 2 september @ 07:00 - 18:00 Lokaal Koninklijke Sint-Sebastiaangilde, Hofeinde 9, Merksplas, 2330

Omloop Parel van Brabant 9 september @ 07:30 - 15:00 SH Nachtegaallaan 5, Humbeek, 1851 Donksbergenwandeling 9 september @ 08:00 - 15:00 Lunetzorg, kantine Donksbergen, Berkvenseweg 2, Duizel, 5525 KD, NL Apotheose Wonderlijk Lekker Limburg 9 september @ 13:00 - 15:30 CC, Scholtisplein 2, Neeroeteren, 3680

23e Gulpdaltocht 16 september @ 08:00 - 17:00 Fanfarezaal Berg en Dal, Dorpsstraat 27 Slenaken, 6277 NC, NL Euregio Vrijheidswandeling 16 september @ 08:00 - 17:30 Sporthal Heuvelland, Ambachtsweg 8 Groesbeek, 6562AV, NL 23ste Kroenkel door autoloze zondag (i.s.m. Sportdienst Stad Brugge) 16 september @ 08:00 - 18:00 Tent, Beursplein, Brugge, 8000

38ste Vliegende Hollandertocht 1 september @ 08:00 - 15:00 SSG De Rede, Oude Vaart 1 Terneuzen, 4537CD, NL

Grensparkwandeling De Wulpste Regio van het Land 9 september @ 13:30 - 17:00 IP Hedwige-Prosper, Zoetenberm 6a Beveren, 9130

Merelbeekse Wandeltocht Herdenkingstocht Maurice De Bruyne 2 september @ 07:30 - 15:00 GITO, Potaardeberg 59, Merelbeke, 9820

Nazomertocht 10 september @ 07:00 - 15:00 Zaal ’t Jonckholt, Hoelbeekstraat 83 Hoelbeek-Bilzen, 3746

Teutentocht 18 september @ 08:00 - 15:00 OC, Dorpsstraat 26 St-Huibrechts-Lille, 3910

Jubileumtocht 2 september @ 08:00 - 17:00 Voet En Goed, Markt 54 Hapert, 5527 EN, NL

Klavertje 2 tocht 11 september @ 07:00 - 15:00 Heiwind Kiewit, Hasseltse Beverzakstraat 218, Kiewit-Hasselt, 3500

Mechelse Heidetocht 19 september @ 07:00 - 15:00 Schutterslokaal, Ringlaan, Boorsem, 3630

Septemberwandeling 2 september @ 08:00 - 17:00 GMB, Pratwinkel 5, 5991 NP, Baarlo, NL

Schilderspad 11 september @ 08:00 - 15:00 PZ Achterbos, Achterbos 76, Mol, 2400

Herdenkingstocht overleden leden 19 september @ 08:00 - 17:00 OC Leeuwergem, Gentse Steenweg 307 Zottegem, 9620

9de woensdagtocht 5 september @ 06:30 - 14:00 De Wuft, Hoogveld 26, Wijchmaal, 3990

16e Nazomertocht 12 september @ 07:00 - 15:00 Sportstadion, Bollewerpstraat 92A Ingelmunster, 8770

Midweekwandeltocht 19 september @ 08:00 - 17:00 Café Paddock, Dorpsstraat 13 Gulpen, 6271 BK, NL

Nazomertochten 13 september @ 07:00 - 15:00 PZ, Ganzendries 29, Oplinter, 3300

Gerhagenwandeling 20 september @ 07:00 - 15:00 ‘t Schoolhuis, Schoterheide 48 Schoot-Tessenderlo, 3980

Woensdagtocht 5 september @ 08:00 - 16:30 Brasserie De Driesprong, Kruinweg 3 Simpelveld, 6369 TZ, NL

Witte Bergenwandeling 18 september @ 07:00 - 15:00 OC, Schoolstraat 36, Lichtaart, 2460

36ste Kattenbosserheidetocht 6 september @ 07:00 - 15:00 Feestzaal Den Horst, Gelderhorsten 146 Lommel, 3920

Wandeltaferelen.be => enkel met inschrijving op voorhand via de website 15 september @09:30 per 250 deelnemers C-Mine 10, 3600 Genk

Kermistocht Sint-Joris 7 september @ 07:30 - 15:00 Zaal Sinjo, Lattenklieversstraat 28 Sint-Joris, 8730

Nazomertocht 15 september @ 08:00 - 15:00 Zaal De Arend, Kasteelstraat 40 Wortegem-Petegem, 9790

Enametocht 8 september @ 07:00 - 15:00 PZ, Paardenmarktstraat, Ename, 9700

40e Duinentocht 16 september @ 07:00 - 15:00 GO! , Rode Kruisplein 8, Hechtel, 3940

Loetboswandeltocht 22 september @ 08:00 - 17:00 IJsclubgebouw Thialf , De Hoop 13 Krimpen aan de Lek, 2931 HW, NL

42ste Rondom Beerse 9 september @ 07:00 - 15:00 Parochiezaal Vlimmeren, Hoogstraat Vlimmeren (Beerse), 2340

Duin- en Poldertocht 16 september @ 07:30 - 17:00 Sporthal De Bamburg, Baronstraat 25 Lombardsijde, 8434

Feniks Classic WalkOn – 38ste Herfsttocht 23 september @ 08:00 - 15:00 Zaal Harmonie, Stoofstraat 34, Merchtem,1785

Vlaamse Ardennentocht 22 september @ 07:00 - 17:00 PZ De Wante, Essestraat 1,Schorisse, 9688 De Bosuilentocht op 22 september van de St.-Michielstappers Brecht gaat NIET door!!!


Herfsttocht 30 september @ 07:30 - 15:00 Land-en Tuinbouwinstituut, Maandagse Oedelem, 8730

GPS VERHUUR & VERKOOP | EVENT SUPPORT - OPLEIDINGEN

Verhuur & verkoop

Nazomer-Panoramatocht 30 september Trefcentrum Kunderhoes, Hogeweg 74 Voerendaal, 6367DA, NL Herfstwandeling Mechelen Zuid-Limburg 30 september In de Kroeën, Hoofdstraat 23 Mechelen, 6281BB, NL

GPS toestellen voor volgende activiteiten: - Outdoor / wandelen / geocaching - Fietsen / mountanbiken - Auto / motor / camper

35e Houtheimtochten 30 september @ 07:00 - 18:00 Ons Tehuis Brabant, Perksesteenweg 126 Berg(Kampenhout), 1910

GPS-opleidingen - Basis & gevorderde cursus (incl. Basecamp) - Voor fietsers / wandelaars / geocaching of op maat

Reservatentocht 30 september @ 07:30 - 18:00 Werkplaatsen Derito, Hasselkouter 57 Geraardsbergen (Ophasselt), 9500

Meer info & inschrijvingen: www.gps4rent.be

Ondersteuning & begeleiding

Herfsttocht 30 september @ 08:00 - 17:00 PC Peer, Kloosterstraat z/n, Peer, 3990

Professionele ondersteuning & begeleiding van: GPS events, wandeltochten, geocaching events,..

Oktober 2018

Winnertocht 2 oktober @ 07:00 - 15:00 Kantine Schuttersvereniging Willem Tell, Grensstraat 52, Eksel, 3941 10de woensdagtocht 3 oktober @ 06:30 - 14:00 Racing Peer, Lindebos, Linde-Peer, 3990

Gps4rent.be - Dirk Nollet bvba Th.Donnéstraat 33 3540 Herk-de-Stad

Rondom Vliegveld Zwartberg 23 september @10:30 Groepswandeling Vliegveld, Vliegplein 1, Genk, 3600 22ste Scherpgemetentocht 23 september @ 07:00 - 15:00 PZ, Lindestraat 22, Meerhout, 2450 42ste Appelen- en perentocht 23 september @ 07:30 - 15:00 De Meersche, Molenstraat, Wellen, 3830 19de Levenslustige wandeltocht 23 september @ 08:00 - 13:30 Sportzaal Levenslust, Scheestraat 74, Sint-Martens-Lennik, 1750 Duivenboswandeling 26 september @ 07:00 - 18:00 PZ Herzele, Ransbeekstraat 3 Sint-Antelinks (Herzele), 9550

Tel. 013 / 44 37 25 info@gps4rent.be www.gps4rent.be

Midweektocht 26 september @ 08:00 - 17:00 OH De Oase, Weg naar As 66 Dorne-Maaseik, 3680 17de Spilzakkentocht 27 september @ 08:00 - 15:00 Den Bayerd, Kolonie 30, Wortel, 2323 Najaarstocht 27 september @ 08:00 - 15:00 De Warande , Bremstraat, Oostham, 3945 IJsewandeltocht 29 september @ 08:00 - 17:00 Den Elzas, Elzasstraat, Huldenberg, 3040 Nationale Wandel- en Fietsdag in Ieper 30 september @ 08:00 - 17:00 De Klepper, Kanteelpad 4, Ieper, 8900

Woensdagtocht 3 oktober @ 08:00 - 16:30 Brasserie De Driesprong, Kruinweg 3 Simpelveld, 6369 TZ, NL Leopold I Mars 5 oktober @ 07:00 - 14:00 Villa Astrid, Koninklijk Park, Leopoldsburg, 3970 Herfstwandeling 6 oktober @ 07:00 - 15:00 Oosterhof, Dr. Vanderhoeydonckstraat 3560 Lummen GeuldalWandelmarathon 6 oktober @ 08:00 - 17:00 Aula Adelante college, Onderstestraat 29 Houthem-Valkenburg, 6301 KA, NL 16de wandeling “tussen Demer en Nete” 7 oktober @ 07:00 - 15:00 PZ, Stationsstraat 39, Ramsel, 2230 Maneblusserswandeling 7 oktober @ 07:00 - 15:00 Busleyden Atheneum Campus Botaniek, Augustijnenstraat 92, Mechelen, 2800


Mergelwandeling 7 oktober @ 08:00 - 17:00 Café Aan de Kirk, Sibberkerkstraat 46 Sibbe - Valkenburg, 6301 AW, NL Maas Trek 2018 Zie artikel in deze wandelkrant editie! 7 oktober @ 08:00 - 17:00 Maascentrum De Wissen Negenoordlaan 2, Dilsen - Stokkem, 3650 Marketenstertocht 9 oktober @ 07:00 - 15:00 PZ, Priester Poppelaan, Leopoldsburg, 3970 5e Scotawandeling 9 oktober @ 08:00 - 17:00 Kantine ASKC, Eksterdreef 10, Schoten, 2900 De Malpietocht 10 oktober @ 08:00 - 17:00 De Familie Suykerbuyck, Luikerweg 145 Valkenswaard (Borkel), 5556 XG, NL Baamistocht 13 oktober @ 07:00 - 15:00 De Leerheide, Oostkouter 1, Asse, 1730 Streekbierentocht 14 oktober @ 08:00 - 15:00 PZ Vlezenbeek, Dorp 48, Vlezenbeek, 1602 Achelsekluis Wandeling 14 oktober @ 07:30 - 15:00 Zaal De Statie, Sint Odilialaan 58 Hamont-Achel, 3930 Najaarswandeling De Vloeiweide 14 oktober @ 08:00 - 17:00 De Wipakker, Wipakker 6 Etten-Leur, 4872 XH, NL 29e Ter Elsttocht 14 oktober @ 08:00 - 17:00 Gildenhuis, Stationsstraat 1, Duffel, 2570 Kapellekenstocht 15 oktober @ 08:00 - 15:00 OC, Runkstersteenweg 149, Hasselt, 3500 Klavertje 3 tocht 16 oktober @ 07:00 - 15:00 Schuttersgilde St Hubertus, Kanaalweg 78, Heusden-Zolder, 3550 Midweektocht 17 oktober @ 08:00 - 16:00 OC Sint-Goriks-Oudenhove Sint-Goriksstraat 1, Zottegem, 9620 Midweekwandeltocht 17 oktober @ 08:00 - 17:00 Café Paddock, Dorpsstraat 13 Gulpen, 6271 BK, NL 11de Pijnvenwandeling 18 oktober @ 08:00 - 15:00

Voetbalkantine Kerkhoven VC Pijnvenstraat z/n, Lommel, 3920

School Denderwindeke, Edingsesteenweg 344, Denderwindeke, 9400

Wandelweekend in Deudesfeld Via www.pasar.be/hamont-achel 18 oktober @ 19:00 - 21 oktober @ 00:00 Hotel zur Post, Deudesfeld, Duitsland

62e Voettochten der Tuinbouwstreek 28 oktober @ 07:30 - 18:00 Scheppers Instituut, Cooppallaan 128 Wetteren, 9230

Herfsttocht 20 oktober @ 07:00 - 15:00 Zaal Harmonie Eer en Deugd Rosmeer, Kerkstraat 37, Bilzen-Rosmeer, 3740

Rondje Zutendaal 28 oktober @10:30 Groepswandeling P Lieteberg, Blookbergstraat Zutendaal, 3690

14de Tienbundertocht 20 oktober @ 07:00 - 17:00 Kortakkerzaal, Kortakker, Rillaar, 3202

Najaarstocht 28 oktober @ 08:00 - 15:00 OC-Wing, Neerwindenstraat 53 Landen, 3400

Open Grenstocht 20 oktober @ 08:00 - 15:00 Zaal Barthel, Moeskroenstraat 525 Rekkem, 8930 Herfstwandeltocht Trampelkeu Schimmert 21 oktober @ 07:00 - 17:00 Café “Oos Heim”, Klein Haasdal 6 Schimmert, 6333 AK, NL Kastelen en monumententocht 21 oktober @ 08:00 - 17:00 Herberg de Zwarte Ruiter, Markt 4 Gulpen, 6271 BD, NL 11de VIVES Campustocht t.v.v. Ariane Leukemiefonds (i.s.m. VIVES Hogeschool) 21 oktober @ 08:00 - 18:00 VIVES-Campus, Xaverianenstraat 10 Sint-Michiels, 8200 Grensparkwandeling De Wulpste Regio van het Land 21 oktober @ 13:30 - 17:00 Infopunt Hedwige-Prosper Zoetenberm 6a, Beveren, 9130 Wandeling in Erembodegem 21 oktober @ 14:00 Groepswandeling! Oude Zeebergbrug aan het eind van de Schietbaan in Aalst (zijstraat van de Brusselsesteenweg) om 14 uur Kordaaltocht 24 oktober @ 07:00 - 15:00 Zaal Nocra, Hovebroekweg 3 Kruishoutem, 9770 Herfstwandeling 25 oktober @ 08:00 - 15:00 De Warande, Bremstraat, Oostham, 3945 11de Elfenwandeling en 2de Pierenmarathon 27 oktober @ 06:30 - 15:00 Zaal Weelde-Station, Bredaseweg 44 Weelde, 2381 Winteruurtocht 27 oktober @ 07:30 - 18:00

28ste Wandeltocht Herdenking Marcel Verstraete 28 oktober @ 08:00 - 15:00 OC De Zuiderkouter Stasegem, Speltstraat Harelbeke (Stasegem), 8530 Halloweentocht 31 oktober @ 14:00 - 21:00 Feestzaal, Bevegemsevijvers 1 Zottegem, 9620

November 2018

Allerheiligentocht 1 november @ 08:00 - 17:00 Basisschool De Ark Maldegem, Zwarte Zusterslaan 1, Maldegem, 9990 Wandel mee in wondermooi Kanne 1 november @ 08:00 - 15:00 COC, Brugstraat, Kanne-Riemst, 3770 Spokentocht 3 november @ 08:00 - 17:00 DeVierdeZaal, Driebeekstraat 2 Gentbrugge, 9050 Ijzermaeltocht 4 november @ 06:00 - 15:00 GC IJzermael, Mgr Raeymaekersstr 10 Westmeerbeek, 2235 Pannenkoekentochten 4 november @ 07:00 - 15:00 Kantine EVA’S Kumtich St. Barbarastraat 7, Kumtich, 3300 Herfsttocht 4 november @ 07:00 - 17:00 De Riet, Schoolstraat 20, Opoeteren, 3680 28e Brigandtrotterstocht 4 november @ 07:30 - 15:00 Evenementenhal Sportstadium, Bollewerpstraat 92A, Ingelmunster, 8770 Klein Peerkentocht 4 november @ 07:30 - 15:00 De Heischuur, Schuurhoven 2 Oud-Turnhout, 2360


Maasduinen wandeltocht 4 november @ 08:00 - 12:00 Gemeenschapshuis Iedershuus, Kapelstraat 7a, Afferden, 5851BR, NL Winterwandeling Kasterlee Domein de Putten 4 november @ 14:00 - 16:30 Domein de Putten, Houtum 51 Kasterlee, 2460 Asdoncktocht 6 november @ 07:00 - 15:00 Buurthuis, Heidestraat 65, Heppen, 3971 11de woensdagtocht 7 november @ 06:30 - 14:00 PC Peer, Kloosterstraat z/n, Peer, 3990 Wandel Mee Dag 9 november @ 06:30 - 14:00 Chirolokaal, Steenakkestraat, Kaulille, 3950 10de Pottentocht 11 november @ 08:00 - 15:00 Teunenberg, Boerenkrijglaan 51, Olen, 2250 Dorne-route 11 november @ 07:00 - 15:00 SOK, Hasseltsebaan 43, Diest-Deurne, 3290 Spek- en eierentocht 11 november @ 07:00 - 15:00 Zaal St Amandus, St Aldegondisstraat 5 Kleine Spouwen, 3740 Wandel Mee Dag – MEMORIAL WALK 11 november @ 07:00 - 15:00 Evenementenhal de Qubus, Lindestraat 45 Oudenaarde, 9700 Walk for Life 11 november @ 08:00 - 17:00 RupelBoom FC, Acacialaan, Boom, 2850 Lakebosschentocht Brugse Ommeland Wandeltrofee 11 november @ 08:00 - 15:00 Ridefort, Sportstraat 2, Ruddervoorde, 8020 Wandel Mee Dag – Hamme Wandelt! 11 november @ 08:00 - 17:00 SH Meulebroek, Kaaiplein 32, Hamme, 9220 39 ste Kapoenentocht 11 november @ 08:00 - 18:00 Gonzaguazaal, Sint-Godelieve Instituut, Mechelseweg 129, Kapelle-op-den-Bos, 1880 Winterwandeling Kasterlee OC De Pit 11 november @ 14:00 - 16:30 OC de Pit, Binnenpad 2, Kasterlee, 2460 Duivelskuilwandeling 17 november @ 07:00 - 15:00 Mpi De 3 Master, Pater Damiaanstraat Kasterlee, 2460

Herfsttocht 17 november @ 08:00 - 15:00 PC De Altenaar, Smisstraat, Hoeselt, 3730

Winterwandeling Kasterlee Koningsbos 25 november @ 14:00 - 16:30 Koningsbos, Koningshof 9, Kasterlee, 2460

Dommeltocht 17 november @ 08:00 - 15:00 Feestzaal Sint-Hubertuscollege Stationsstraat 25, Neerpelt, 3910

3de Waaltjesboswandeling 29 november @ 08:00 - 15:00 FZ De Moffel, Martinus van Gurplaan z/n Lommel, 3920

Lippensgoedtocht 18 november @ 07:30 - 15:00 PC ‘t Bulscampvelt, Wingensestraat 2 Hertsberge, 8020

24e Antivriestocht 1 december @ 08:00 - 15:00 PZ, Tisseltstraat 18, Ramsdonk, 1880

Campinatocht 18 november @ 08:00 - 15:00 Zaal Tijl 4, Boeretangsedreef 69, Dessel, 2480

11de Kempische Ardennenwandeling 2 december @ 07:00 - 15:00 Café Sportbar, Industriepark 3,Hulshout, 2235

7e Dynastietocht 18 november @ 08:00 - 15:00 OC Genadedal, Velderblok, Kessel-Lo, 3010

Sint Niklaastocht 2 december @ 08:00 - 15:00 Zaal Kristoffelheem, Schoolstraat 10 Oostham, 3945

Winterwandeling Kasterlee de Jachthoorn 18 november @ 14:00 - 16:30 Café de Jachthoorn, Kasterleesteenweg 15 Lichtaart, 2460

December 2018

36e Sinterklaastocht – Viggaaltocht 2 december @ 08:00 - 15:00 PZ, Hammeken 10, Merendree, 9850

Klavertje 4 tocht 20 november @ 07:00 - 15:00 Schutterij Sint Lambertus, Hoogstraat 83 Lummen, 3560

Bos en vijvertocht 2 december @ 08:00 - 15:00 Wijkcentrum Opgrimbie, Hoekstraat 1 Opgrimbie- Maasmechelen, 3630

Midweektocht 21 november @ 08:00 - 16:00 De Gilde Erwetegem, Smissenhoek 48 Zottegem - Erwetegem, 9620

Winterwandeling Kasterlee Floreal Kempen 2 december @ 14:00 Floreal Kempen, Herentalsesteenweg 64 Lichtaart, 2460

Midweekwandeltocht 21 november @ 08:00 - 17:00 Café Paddock, Dorpsstraat 13 Gulpen, 6271 BK, NL

Spek en eierentocht 4 december @ 07:00 - 15:00 Buurthuis, Zandstraat 13,Veerle-Heide, 2431

48e Sint-Niklaastochten 24 november @ 07:00 - 17:00 Harmoniezaal, Groenstraat 38A Gruitrode, 3670 Herfsttocht 24 november @ 08:00 - 17:00 PZ Waterland-Oudeman, Kerkstraat 44, Waterland-Oudeman, 9988 21ste Aawe Kleiretocht 25 november @ 08:00 - 17:00 De Schorre, Schommelei 1, Boom, 2850 Sinterklaastocht 25 november @ 08:00 - 18:00 Provinciaal domein De Gavers, Onkerzelestraat 280, Onkerzele, 9500 Zoniënwoudtocht 25 november @ 08:00 - 18:00 R.B.S. Het groene dal Willem Matstraat, Hoeilaart, 1560

12de woensdagtocht 5 december @ 06:30 - 14:00 De Wuft, Hoogveld 26, Wijchmaal-Peer, 3990 Donderdagtocht 6 december @ 07:00 - 15:00 Oosterhof, Dr. Vanderhoeydonckstraat 56 Lummen, 3560 Mikmannentocht 8 december @ 08:00 - 15:00 Zaal Sportpark, Houtstraat 35, Wellen, 3830 Durmetocht – 45 jaar wintertochten 8 december @ 08:00 - 17:00 Zaal Familia, P. van der Jeugdlaan Hamme, 9220 Gent bij nacht 8 december @ 14:30 - 21:00 Odisee Technologiecampus Gent Gebroeders Desmetstraat 1, Gent, 9000 Tussen Leut en Vucht 9 december @10u30 groepswandeling P Kerk, Sint-Pietersstraat, Leut, 3630


Uilentocht walk 2 Gether – tocht 9 december @ 08:00 - 15:00 PZ, Venusstraat 10, Oelegem, 2520 13de Mieke Pap-route 7de Marathon van ’t Kempens Landgoed 9 december @ 06:30 - 15:00 Gemeentezaal, Dorp 30, Poppel, 2382 Wintertocht – Brugse Ommeland Wandeltrofee 9 december @ 08:00 - 15:00 Sporthal De Strooien Hane Albert Van Caloenstraat 2, Loppem, 8210 Hoge Blekkertocht 9 december @ 08:00 - 17:00 Zaal De Kerkepanne, Strandlaan 128 Sint-Idesbald (Koksijde), 8670 39ste Sinterklaastocht 9 december @ 08:00 - 17:00 Demervallei, Langsdorpsesteenweg 319 Langdorp (Aarschot), 3201 Winterwandeling Kasterlee Keeses molen 9 december @ 14:00 - 16:30 Keeses Molen, Doornboom 1, Kasterlee, 2460 Najaarswandeling 11 december @ 08:00 - 15:00 PC St.Janneke, Gerheide 52, Gerheide, 2490 Wafelentocht 2018 12 december @ 08:00 - 18:00 Jeugdcentrum De Spiraal, Zakkaai 29 Geraardsbergen, 9500 Wintertocht 15 december @ 08:00 - 17:00 Schutterslokaal Sint-Sebastiaan Dorne, Dornerstationstraat, Dorne, 3680 Eindejaarstocht 16 december @ 08:00 - 17:00 Scholen H.H., Onderwijslaan 4, Ninove, 9400

Winterwandeling Kasterlee Knooppunt 30 16 december @ 14:00 - 16:30 Fietscafe Knooppunt 30, Stenenstraat 35 Lichtaart, 2460 Jenevertocht 19 december @ 08:00 - 16:00 OC Leeuwergem, Gentse Steenweg 307 Zottegem, 9620 Eindejaarstocht 20 december @ 08:00 - 15:00 Kristoffelheem, Schoolstraat 10, Oostham, 3945 Kerstwandeling 21 december @ 09:00 - 19:00 Kermeta, Diestersteenweg 204, Kermt, 3510 17e Olympus Kerstwandeltocht 22 december Café De Beek, Fabrieksstraat 14 Halsteren, 4661ES, NL Brugge Binnenste Buiten in Kerstsfeer 22 december @ 09:00 - 19:00 KTA, Rijselstraat 5, Sint-Michiels, 8200 De Kerstwandeling 23 december @ 08:00 - 17:00 Camping De Zwarte Bergen Zwarte Bergendreef 1 Luyksgestel, 5575XP, NL Kerstwandeling 25 december @ 06:30 - 14:00 Chirolokaal, Steenakkestraat, Kaulille, 3950 Snerttocht - 26 december V.V. Valkenswaard, Pastoor Heerkensdreef 6, Valkenswaard, 5552 BG, NL Oudenaarde in kerstsfeer 26 december @ 08:00 - 17:00 Bernarduscollege, Hoogstraat 30 Oudenaarde, 9700

2de Grenswandeling 27 december @ 08:00 - 15:00 ’t Zand, F. van Eedenstraat 9, Lommel, 3920 22ste Kortrijk Feeëriek Ergodôme-wandeltocht 28 december @ 14:00 - 20:00 JC Tranzit Kortrijk, Nelson Mandelaplein Kortrijk, 8500 Eindejaarstocht 29 december @ 07:00 - 15:00 OC Stokrode, Sint Amandusstraat 18 Stokrooie, 3511 Eindejaarstocht 29 december @ 08:00 - 17:00 Café Zaal ’t Vöske, Grote Straat 8 Berg en Terblijt, 6325 EC, NL Wintertocht 30 december @ 07:00 - 15:00 VK Holsbeek, Verhaegenstraat Holsbeek, 3220 Wintertocht 30 december @ 07:30 - 15:00 V.I.I.O. Humaniora-College, St.Truidersteenweg 17, Tongeren, 3700 40e Sylvestertocht 30 december @ 08:00 - 15:00 GO! Basisschool Ter Duinen Rode Kruisplein 8, Hechtel, 3940 Wafelentocht 30 december @ 08:00 - 15:00 FZ Bevegemse Vijvers, Bevegemsevijvers 1 Zottegem, 9620 Oliebollen groepswandeling 30 december @ 10:00 Gemeenschapshuis Iedershuus, Kapelstraat 7a Afferden, 5851 AS, NL


Onze website wandelkalender omvat nog meer informatie! Op onze website tref je van voorgaande aangemelde wandeltochten uitgebreidere informatie aan in onze wandelkalender. Surf maar eens naar https://wandelkrant.be/wandelkalender/ Hoe uitgebreid is die wandelinformatie? Dat hangt van de wandelclubs zelf af! Ze kunnen zeer gedetailleerde informatie geven indien ze dat wensen. We reiken je alvast een smaakmaker van wandeltochten aan die één voor één zeker de moeite waard zijn om eens te gaan bezoeken. Wandelclubs die nog niet bekend zijn met dit systeem, kunnen vrijblijvend ons hiervoor contacteren via info@wandelkrant.be Het kost je niets, enkel wat tijd. Momenteel zijn er zo over de 1250 wandeltochten aangemeld geworden met het nieuwe vereenvoudigde systeem. Bedankt wandelclubs! Je wandelaars zullen het zeker leuk vinden! Zondag 16 september: 40 jarig Jubileum voor de Anjertrippers Hechtel met hun 40e Duinentocht - Jubileumtocht W.S.V. De Anjertrippers vzw vieren hun 40ste jaar. Op 15 augustus 1978 richtten enkele wandelaars in samenwerking met de zaalvoetbalploeg ‘De Anjertrappers’ een eerste wandeling in. Deze wandeling was meteen een groot succes voor die tijd: 378 wandelaars namen deel. Naar aanleiding van deze goede start kwamen op 1 september 1978 enkele enthousiaste wandelaars uit de gemeente Hechtel-Eksel samen in café ‘De Anjer’. De wandelsportvereniging ‘De Anjertrippers‘ was een feit. Het eerste jaar namen ze een voorzichtige start met slechts 2 inrichtingen. In 1982 – slechts vier jaar na de oprichting – behaalden de Anjertrippers al internationaal succes met de organisatie van de Nationale Wandeldag met niet minder dan 7200 deelnemers. In 2003 als aanzet van hun 25-jarig jubileumjaar hebben ze het opnieuw aangedurfd om de gigantische organisatie van de Nationale Wandeldag op hun te nemen. Ook deze keer slaagden ze met grote onderscheiding in hun opzet, ditmaal met 8210 wandelaars. Door de jaren heen steeg het aantal inrichtingen geleidelijk. Op dit ogenblik richten de Anjertrippers jaarlijks 7 wandeltochten in. Tot op heden verwelkomen ze al meer dan 200 000 wandelaars aan hun inschrijvingstafel. Thuisbasis van de Anjertrippers is de gemeente Hechtel-Eksel, de gemeente welke zich met trots ‘de meest groene gemeente van Vlaanderen‘ mag noemen. Wij denken hier maar even aan de bossen van het domein Pijnven, een 700 hectare groot toegankelijk gebied, met verschillende wandelpaden en diversen soorten naaldbomen. Wij denken hier ook aan de vele hectaren gemeentebossen zoals op de “Resterheide” en ook op “De Winner” is er heel veel groen. Een grote oppervlakte van Hechtel-Eksel is ook nog “Militair Domein” met ook hier hectaren en hectaren bossen, maar ook met woeste grond én bergen geel zand. Het 50 hectare groot duinengebied “In Den Brand” is misschien het meest bekende, maar er is ook nog “Den Duitse Berg”, .... Vele van deze natuurgebieden zijn niet toegankelijk voor de wandelaar, maar met een wandelinrichting vragen en verkrijgen zij meestal een vergunning om op deze mooie plaatsen te mogen wandelen. Organisatie: W.S.V. De Anjertrippers vzw (2038) Startplaats: OC De Schans, Rode Kruisplein, 3940 Hechtel. Afstanden: 4 - 7 - 12 - 20 en 30 km. Starten kan vanaf 7 uur tot 15 uur voor alle afstanden tot 12 km. Met de 20 en 30 km kan men starten tot 13uur. Het wordt weer een mooie bosrijke tocht door de unieke Hechtelse Duinen met bloeiende heide in het natuurgebied De Brand. Er is een vergunning om te wandelen door het militair domein. Tevens is een kleine attentie voor elke deelnemer vanwege het jubileum! Ook deze gratis Herfsteditie Wandelkrant zal voor eenieder beschikbaar zijn!!! Zondag 30 september: Herfstwandeling Mechelen Zuid-Limburg Op zondag 30 september zal het wandelcomité van vocalgroup Magan uit Mechelen samen met alle leden weer een herfstwandeling organiseren. Nadat er met Pinksteren meer in noordelijke en zuidelijke richting werd gewandeld, leiden de routes met deze herfstwandeling in oostelijke richting naar Vijlen en omliggende gehuchten. Er zullen drie afstanden zijn, namelijk 8, 14 en 21 kilometer waarbij de starttijd om 8.00 u is, gezien de kortere dagen en langere nachten in dit seizoen! De centrale pauzeplaats ligt deze keer mooi natuurlijk bij de werkschuur van Staatsbosbeheer midden in het Vijlenerbos. Verder doen de routes o.a. de traditionele vakwerkplekken aan in De Elzet, Bommerig en de Rott en kan er door weilanden, het water in de Voortweg, langs wijngaarden, landhuis Emaus en bosranden gewandeld worden. Met het herfstseizoen in zicht zal dit vast een kleurrijk en sfeervol spektakel zijn in flora en fauna! Op de pauzeplaats is er uiteraard weer gezorgd voor verse plaatselijke hapjes en drankjes om gezellig even bij te komen en te genieten van de natuur in het bos. Startplaats: Café zaal In de Kroeën, Hoofdstraat 23, 6281BB Mechelen, Nederlands Limburg


Starttijden/afstanden: 21 km –> 8.00 – 12.00 uur 14 km –> 8.00 – 13.00 uur 8 km –> 8.00 – 14.00 uur Inschrijfgeld: Conform de richtlijnen van de Koninklijke Wandelbond Nederland Informatie: famvanhautem@ziggo.nl of www.wandelenmechelen.nl of bel +31 (0)43-4551513 Zondag 14 oktober: Streekbierentocht te Vlezenbeek Startplaats: Parochiezaal Vlezenbeek, Dorp, 1602 Vlezenbeek Deze Streekbierentocht start op zondag 14 oktober in de Parochiezaal van het landelijke Vlezenbeek, een deelgemeente van SintPieters-Leeuw, en die deel uitmaakt van de Groene Gordel rond Brussel. Het is een aaneenschakeling van landbouwgebieden, parken, uitgestrekte weilanden, beekvalleien en natuurgebieden. Dat alles gesierd met talrijke kastelen, waarvan er twee op het parkoers van de tocht liggen. Sint-Pieters-Leeuw behoort zowel tot de Zennevallei als tot het Pajottenland. Glooiende akkers, rustige beekvalleitjes en veel open ruimte maken de gemeente tot een feest voor wandelaars en fietsers. In de startzaal hebben de wandelaars de keuze uit 4 lussen met eigen accenten en karakter: Lus EEN van 4 km. Wandelen via de “Beevaartweg” richting het “Vagevuur”. Terugkeer via de boom van “Witse” en de Puttenberg naar de startzaal. De boom van Witse, de zomerlinde van Vlezenbeek, uit de gelijknamige TV-serie staat hier op de Puttenberg in Sint-Pieters-Leeuw. Volgens location hunters komen veel mensen de plaats fotograferen. De boom combineert het landelijke van het Pajottenland met het stedelijke van de grootstad Brussel en werd immens bekend door de afleveringen van Witse. Lus TWEE van 6 km. Wandelen via de “Beevaartweg” richting het “Vagevuur”. Hier nemen de wandelaars de richting van de “Witte Hoeve” en keren terug naar de startzaal via een passage van landelijke paadjes door de “Hogebossen”. Op het einde van de lus stappen de wandelaars ook langs de “Lourdesgrot”. De naam Beevaartweg vertelt ons dat hier jaarlijks duizenden pelgrims te voet voorbijtrekken naar Halle. Onderweg genieten we van een mooi panorama op Brussel, glooiende akker- en weidelandschappen, rijen populieren en boomgaarden. De Witte Hoeve ligt midden in de weidse landerijen, aan de voet van het Pajottenland en op nauwelijks 5 minuten rijden van de Brusselse Ring. Door de rustgevende ligging is of was De Witte Hoeve de plaats bij uitstek voor vergaderingen, seminaries en feesten. De naam “Hogebossen” is ontleend aan het gehucht waar er meerdere bossen waren. Tijdens dit traject krijgen we ook een zicht op het kasteelbos van Gaasbeek. De Lourdesgrot in Vlezenbeek: de genezing aan de grot in de Kamstraat betreft een zekere Alois Vleminck, die heeft de grot laten bouwen in 1958, en zijn echtgenote Hermine Moonens. Een andere anekdote: aan de grot in de Kamstraat worden meer kaarsen gebrand dan in de kerk van Vlezenbeek. De ligging heeft er waarschijnlijk alles mee te maken: het revalidatiecentrum “De Bijtjes” ligt in de nabijheid. Lus DRIE van 9 km naar Gaasbeek. Wandelen langs het Domein van Inkendaal (revalidatiecentrum “De Bijtjes”) en langs het domein en park “Groenenberg” via de Konijnenstraat. Hier vervolgen de wandelaars hun tocht door het domein en park van het “Kasteel van Gaasbeek”. Daarna stappen wij verder via paadjes en verkeersarme wegen langs de brouwerij van “Lindemans” om terug te keren naar de startzaal. Twee parken, twee kastelen en daarrond honderden paleizen die de natuur bouwde. Eén uitgestrekte groene oase in het hart van Vlaanderen. Het park van Groenenberg, een levend schilderij, honderd jaar geleden vakkundig ontworpen door landschapsarchitect Edmond Galoppin. Een park vol verfijnde kijklijnen en bloemenperken, in alle seizoenen zinderend van leven. Het park van Gaasbeek, een ode aan bos en water, een boek vol herinneringen aan mensen die in dit landschap de natuur naar hun hand zetten. Een park met verrassende vergezichten en intieme hoekjes, een juweel uit vroegere tijden. Beide parken werden zorgvuldig gerestaureerd en worden onderhouden door het Agentschap voor Natuur en Bos. Het kasteel van Gaasbeek is nu een museum, eigendom van de Vlaamse Overheid. Een ideale bestemming voor een bezoekje na de wandeling! Reeds in 1240 stond hier een stenen burcht, die Brussel moest beschermen tegen de aanvallers van Vlaanderen en Henegouwen. Lus VIER van 12 km: de “Basislus”. Met deze lus kunnen de vorige lussen gecombineerd worden door de voorstanders van langere tochten. Wandelen via de “Beevaartweg” richting het “Vagevuur”. Hier nemen de wandelaars de richting van de “Witte Hoeve” en vervolgen hun weg naar het Centrum van Sint-Pieters-Leeuw. Wandelen door het natuurreservaat “Oude Zuun” van Natuurpunt aan de Hoogstraat, langs het waterspaarbekken richting kerk aan de Ring. Passage door het park “Coloma” en via verkeersarme wegen en paadjes bereiken de wandelaars de controlepost in de J. Vanderstraetenstraat. Na de controle keren de wandelaars terug naar de startzaal via “Jagersdal”, “Rattendaal” en sluiten aan bij lus EEN van 4 km tot het einde van de wandeling. Natuurreservaat “Oude Zuun” Het erkend natuurreservaat “Oude Zuun” bestaat sinds 1990. Het ligt geprankt tussen een oude meander en de rechtgetrokken Zuunbeek. In het totaal beslaat de oppervlakte erkende natuurreservaten in de Zuunvallei (“Volsembroek” en de “Oude Zuun” tesamen) bijna 9 ha. De “Oude Zuun” is één der belangrijkste ecologische kernen geworden in het Pajottenland, tussen Brussel en de Pedevallei.


Het gebied is een ware oase voor allerlei vogel- en vlindersoorten. Door de aanwezigheid van vele sloten een pleisterplaats voor amfibieën en een paradijs voor allerlei planten. Let op de gemengde haag waar wij langs lopen: meidoorn, sleedoorn, hagebeuk, eglantier en rode kardinaalsmuts. Waterspaarbekken Het waterspaarbekken is het tweede en grootste wachtbekken in de gemeente, aangelegd na de creatie van een eerste wachtkom in de Slesbroekstraat en het rechttrekken en de verlegging van de Zuunbeek. Het bekken heeft een lengte van 400 m, een breedte van 85 tot 123 m, een oppervlakte van 4 ha en een inhoud van 80 miljoen liter water. De oevers zijn 3,30 m hoog. Deze belangrijke ingreep, gerealiseerd in 1975, was noodzakelijk om de lager gelegen woonwijken bij hevige regenval te beschermen tegen overstromingsgevaar en waterellende. Ter hoogte van de nieuwe stuw aan het Volsem wachtbekken heeft VMM (Vlaamse Milieumaatschappij) een houten uitkijktoren gebouwd met zicht op de hermeandering van de Zuunbeek en Natuurgebied Volsembroek. De uitkijktoren is volledig uit eik gemaakt, een moderne constructie en het geeft aan de bezoeker een heel mooi zicht over die hermeanderde Zuun. De moerassige weilanden staan vaak onder water en zijn begroeid met grote zeggen en russen. Dit natte gebied wordt drukbezocht door talrijke (water)vogels. Naast wilde eend, blauwe reiger, meerkoet en waterhoen broeden hier immers minder voorkomende soorten zoals kuifeend, krakeend, slobeend en dodaars. Park Coloma Het park Coloma heeft een oppervlakte van 15 ha en werd oorspronkelijk aangelegd volgens de Franse stijl: dreefstructuren, rechthoekige vijvers, vijverkanaal en de geometrische vormen. Naderhand overheerste de Engelse stijl van tuinaanleg, wat ook hier merkbaar is. In het Colomapark werd recent één van de mooiste rozentuinen van Europa aangelegd dat te bezichtigen is van 15 mei tot 30 oktober. Het kasteel van Coloma en het bijhorende park is één van de meest gekende monumenten van Sint-Pieters-Leeuw. Het waterkasteel fungeert al sedert 1992 als cultureel centrum. Beschermd door een vijver en omgeven door 3 belangrijke en oude verbindingswegen groeide deze burcht uit tot een mooi renaissancecomplex en een huis van “plaisantie”. Combinaties De combinatie van lus VIER met lus EEN, lus TWEE of lus DRIE biedt de wandelaar de mogelijkheid om zijn wandeling uit te breiden tot een circuit van 16, 18, 21 of 27 km. De mooiste plekjes van de omgeving zijn verwerkt tot een harmonieus geheel, waar elke wandelaar, cultuur- en natuurliefhebber enthousiast naar terugkeert. Voor alle afstanden geldt dat de wegen hoofdzakelijk onverhard zijn ofwel verkeersarm. Je kan echt spreken van een “groen” en “veilig” parkoers! En na de inspanning kan je in de startzaal genieten van onze lekkere streekbieren; Kriek, Geuze, Faro en Bersalis! Zaterdag 20 oktober: 14de Tienbundertocht van WSC Langdorp Vanuit het Brabantse Rillaar (Rietlaer), wat plaats aan het riet betekent, en bevolkt door een 5000 tal inwoners, starten wij dit jaar waarschijnlijk voor de laatste keer met onze Tienbundertocht. Parkeerproblemen noodzaakt ons uit te kijken naar een andere locatie. De 12 km bezoekt via het Rot en de Biezenhuiskes het landelijk gehucht Bergvijver. Hier in de schaduw van de kapel van O.-L.-V. van Zeven Smarten, zal je hartelijk ontvangen worden door een schare enthousiaste pinguïnmedewerkers die je graag aan de nodige drank of een hartelijk hapje helpen. Je hebt hier ongeveer 6 km op de stappenteller staan. Het wandeltraject naar Bergvijver bestaat hoofdzakelijk uit rustige landelijke wegen en daar waar mogelijk, is gekozen voor onverharde wegen. Vele paadjes zijn nieuw en zorgen voor een aangename verfrissing van het parcours. De wandelaars die liever wat minder kilometers doen, kunnen op deze lus de afslag van 5 of 8 km nemen en rustig de tijd nemen om van de mooie postkaartzichten op Rillaar te genieten. In Bergvijver maken de Ultra Hikers nog wat kilometers bij. Zij kunnen genieten van een lus die werkelijk alle aspecten bezit van een perfecte wandeling. Uiteraard moest het traject zoveel mogelijk verkeersvrij zijn, voldoende rust en natuur bevatten met af en toe wat klim– en daalwerk. Maar ook de nodige culturele aspecten zijn niet vergeten. Zo bezoeken we met deze lus een paar mooie plaatsjes in het stadsgedeelte van Aarschot, het stadspark, de Demeroever met spreuken en passeren we de Tielemansbrug. We verlaten via een smal trappenpad Aarschot en klimmen naar een hoogte van 40 meter, van hieruit kunnen we nog een laatste blik op Aarschot werpen eer we terug onze controlepost in Bergvijver bereiken. Op de terugweg naar Rillaar brengen we nog een bezoek aan het groene gehucht Speelhoven. Een mooi natuurgebied en landelijke wegen kleuren deze passage. Even later bereiken we Rillaar. Uiteraard mag je weer genieten van het mooie postkaartzicht op Rillaar voor je de startzaal bereikt. In Rillaar voorzien we ook een lus van 10 km. Met deze lus trek je naar de oorsprong van deze wandeling, nl, “de Tienbunder”. De Tienbunder is een heuvelrug ontstaan in de Diestiaanse tijd en bestaat hoofdzakelijk uit ijzerzandsteen. Deze stenen werden vroeger gedolven en men bouwde er huizen en kerken mee. Het schollenkot (plaats waar men platte ijzerzandsteen kon vinden) bestaat nog steeds en kan (indien mogelijk) ook bezocht worden op dit traject. Een landheer heeft destijds de heuvelrug beplant met in – en uitheemse bomen zodat wij nu kunnen genieten van deze unieke fauna en flora. Thans is de Tienbunder in beheer door Natuurpunt en alzo geniet dit gebied van een zekere bescherming tegen versnippering en privatisering. Bij het binnenlopen zorgen wij natuurlijk weer voor heerlijke uitzichten op Rillaar. Nog even zeggen dat deze lus niet kan ingekort worden. We nodigen alle wandelaars uit om mee te genieten van dit heerlijk wandelsnoepje. Zaterdag 20 oktober van 07 uur tot 15 uur, Zaal Kortakkerzaal, Kortakker, 3202 Rillaar Afstanden: 5, 8, 12, 16, 20 en 30 km, aankomst voor 17 uur. Openbaar vervoer: NMBS Aarschot. Van daaruit de lijn naar Rillaar, halte kerk. Meer info: 016/698651 – 0473/972434 – fons leys@telenet.be


Zondag 21 oktober: Herfstwandeltocht Trampelkeu Schimmert Op zondag 21 oktober 2018 organiseert de wandelvereniging “de Trampelkeu” hun jaarlijkse Herfstwandeltocht. Voor deze herfsttocht wordt met opzet gekozen voor dit tijdsstip, zodat de wandelaar optimaal kan genieten van de herfstpracht in de natuur. In de routes worden zoveel mogelijk loofbossen opgenomen om de wandelaar de herfstkleuren te kunnen laten zien. De Trampelkeu besteden iedere keer veel aandacht om hun wandelingen zo gevarieerd mogelijk samen te stellen, waarbij getracht wordt om optimaal open veldlandschappen te combineren met bossen. Bovendien wordt er gestreefd om de wandelaars zoveel als het kan over veldwegen en bospaden te laten lopen. En, omdat u onder de wandeling vast en zeker de behoefte heeft om al het moois, dat onderweg te zien is, eens rustig te laten bezinken, wordt er veel energie gestoken in het inrichten van gezellige rustplaatsen. Er is voor gezorgd, dat op deze rustplaatsen de inwendige mens kan worden gesterkt met warme en koude dranken, soep, belegde broodjes, vlaai of zelfs iets van de barbecue. De wandelingen van de “Trampelkeu” hebben in de loop van jaren een reputatie opgebouwd van een prachtige omgeving op het hoogste plateau van Nederlands Limburg en een gezellige sfeer. We hopen u dan ook te mogen verwelkomen in ons mooie dorp bij de “reus” van Schimmert. Startlokaal: Café “Oos Heim”, Klein Haasdal 6, 6333 AK Schimmert, Nederlands Limburg. Afstanden: 8 – 12 – 18 en 24 km. Starttijd: van 7.00 u. tot 14.00 u., 18 km tot 13 uur en 24 km tot 12.00 uur starten. Inschrijven: conform de regels van de Kon. Wandelbond Nederland Parkeergelegenheid: op ca. 200 meter van de startplaats. Website: www.trampelkeu.nl Contact: info@trampelkeu.nl Zaterdag 24 november: 48e Sint-Niklaastochten te Gruitrode Wandelen in een bosrijke omgeving in het natuurgebied “Duinengordel” en het wandelgebied rond de Oudsberg. De Sint ontmoet de wandelaars vanaf 12.00u in het bos. Onder de wandeling is er animatie voor de kinderen. Harmoniezaal, Groenstraat 38A, 3670 Gruitrode Ruime parking voorzien in onmiddelijke omgeving. Afstanden: 2 - 4 - 7 - 13 - 20 km Vertrek tussen 07.00u en 15.00u, 20km tot 14.00 Ingericht door WSV Gruitrode (2056) Zondag 9 december: 39ste Sinterklaastocht te Langdorp De traditionele afsluiter van het wandeljaar met als decor: bossen, heuvels, heerlijke panorama’s en hopelijk een maagdelijke witte Demervallei. Je hebt een mooie keuze aan kronkelende, verrassende wandelpaadjes tussen Langdorp en Gijmel. Ook dit jaar kan je zowel in Langdorp als in Gijmel inschrijven. In Langdorp vertrek je vanuit de zaal Demervallei! Je kunt alle afstanden aanvatten in beide vertrekposten (met uitzondering van de 5 km). Bij niet te veel modder staat er ook een lus in het natuurgebied De Langdonken op het programma. Een heerlijk wandelgebied dat door velen gesmaakt wordt. In Langdorp wordt er een lus door de weidse Demervallei gepland. Tussen deze lussen kan er naar hartenlust gecombineerd worden met kilometers en parcours. Gijmel, dat bij het Brabantse Aarschot behoort, bezit een typische Zuid Kempische omgeving. Stille dennenbossen met kronkelende paadjes spelen hier de hoofdrol. In Langdorp kunnen we genieten van een meer open Hagelands landschap en een sterk meanderende Demer die de vallei in twee verdeeld. Hopelijk kunnen de vroege wandelaars weer genieten van een mooie zonsopgang boven de Demervallei, misschien versierd met een laagje sneeuw. Zij die dit gemist hebben kunnen in de late namiddag genieten van een al even mooie zonsondergang. De beide vertrekzalen zijn zeer ruim en gelden tevens ook als rustposten. Zaal Demervallei, Langsdorpsesteenweg 319, Langdorp (Aarschot), 3201 Start en aankomst tussen 08 uur en 17 uur.


Zondag 16 december: Eindejaarstocht te Ninove Winterwandeling langs de Dender en door een modern provinciestadje met een rijke en boeiende geschiedenis. Ontdek de vele bezienswaardigheden ! Grotere afstanden gaan op pad naar enkele Ninoofse deelgemeenten. Afsluiter van de Cesar-biertrofee. 4 km: Het eerste deel is een stadswandeling, waarop je met volle teugen kan genieten van de verschillende gebouwen (Het Oud Stadshuis, de Abdijkerk, de Abdijpoort, de Koepoort alsook de gedenkstenen van de Kloosterpoort) maar ook zal passeren langs enkele van de vele monumenten die deze stad rijk is, zoals de Lange weg, het monument van de gesneuvelden en de twijnster. Na de controle in de startzaal wandel je voor het tweede deel richting Brabantse poort (gedenkstenen) en het monument Dr. Hemerijckx. Verderop kan je verpozen in het Stadspark, om dan langs de soms woelige Dender, via “het Oeversteksken”, terug te keren naar de H.Harten. 6 km: Het eerste deel is een stadswandeling die, samen met de 4 km, de historische gebouwen en de monumenten toont van deze stad. Deze afstand neemt na de Abdijpoort echter een zijsprong om het “Papenwegje” te verkennen en alzo via de voetgangersbrug en het stationsplein over de stationsstraat, met zijn Herenhuizen, te stappen en terug aan te sluiten op de 4 km. Samen wandelen ze dan over de graanmarkt naar de startzaal. Het tweede traject na de controle, gaat samen met de 4 km naar het Stadspark om dan een uitzwaai te maken rond de atletiekpiste en het jaagpad langs de Dender. Daar wordt terug aangesloten bij de 4 km om via “het Oeversteksken”, terug te keren naar de H.Harten. 10 km: De 10 km trekt samen met de 4 en 6 km voorbij het Oud Stadhuis en de Abdijkerk. Maar aan de schietstanden van de Koninklijke Handboog Maatschappij Sint Medard splitsen de wegen. En trekken we via o.a. “het Landuitwegje” en de parking van Ninovita Shopping de stad uit. De overgang van stad naar platteland kan bijna niet bruusker. We komen onmiddellijk op een voetpad terecht dat ons achter de gebouwen van Lunchgarden en Carrefour naar de open vlakte brengt. Via nog enkele voetpaden komen we op een veldweg terecht die ons tussen velden en weiden naar “de Pallieter”, rustpost in Outer, deelgemeente van Ninove, leidt. Na de controle gaat het al heel snel terug over voetwegen. We kruisen de Brakelsesteenweg om dan een heel mooi stuk natuur te ontdekken dat tegenwoordig beheerd wordt door Natuurpunt. Weide, bos en vlonderpaden wisselen elkaar af. Om tenslotte via de venebroeklos en de linkeroever van de Dender terug te keren naar de H. Harten. 15 km: Deze afstand verlaat de stad via de zuidkant. Langs het voetbalveld en de steenweg gaat het naar het natuurgebied de WalputbeekDendermeersen. Om er de grens met het Vlaams-Brabantse Roosdaal over te steken. Aldaar volgen we nog enkele voetwegen. Om dan via de turfput en het jaagpad langs de Dender, alwaar de “Dikken van Pamel” toezicht houdt, te passeren. Verder stappend langs de kerk van Okegem naar ’t Kouterken, rustpost in Okegem, deelgemeente van Ninove. Na de controle trekken we onmiddellijk door het kleinste natuurgebied uit de streek, de Phenixberg. Langs de spoorlijn en dan, na nog een noordelijk ommetje, keren we terug naar het stadscentrum om op de Abdijstraat aansluiting te maken met het eerste deel van de 6 km. We volgen het “Papenwegje” om via de voetgangersbrug, het stationsplein en de stationsstraat, met zijn Herenhuizen, terug aan te sluiten op de 4 km. Samen wandelen we dan over de graanmarkt naar de startzaal, tevens eindpunt voor de 15 km. 22 km: Deze afstand verlaat, samen met de 15 en 25 km, de stad via de zuidkant. Langs het voetbalveld en de steenweg gaat het naar het natuurgebied de Walputbeek-Dendermeersen. Om er de grens met het Vlaams-Brabantse Roosdaal over te steken. Om dan via de turfput en het jaagpad langs de Dender, alwaar de “Dikken van Pamel” toezicht houdt, te passeren. Verder stappend langs de kerk van Okegem naar ’t Kouterken, rustpost in Okegem, deelgemeente van Ninove. Na de 1ste controle trekken we onmiddellijk door het kleinste natuurgebied uit de streek, de Phenixberg. Langs de spoorlijn en dan, na nog een noordelijk ommetje, keren we terug richting stadscentrum. Maar op de lange muren laten we de 15 km terugkeren naar het centrum en kiezen wij verder voor de natuur. Wij komen na enkele honderden meters op een veldweg terecht die ons tussen velden en weiden naar “de Pallieter”, rustpost in Outer, deelgemeente van Ninove, leidt. Na de 2de controle gaat het al heel snel terug over voetwegen. Onze wegen scheiden van de 10 en 25 km. We kruisen de Brakelsesteenweg om via de oude eichembaan terug aan te sluiten bij deze afstanden. Om dan een heel mooi stuk natuur te ontdekken dat tegenwoordig beheerd wordt door Natuurpunt. Weide, bos en vlonderpaden wisselen elkaar af. Om tenslotte via de venebroeklos en de linkeroever van de Dender terug te keren naar de H. Harten. 25 km: de 25 km is een samenvoeging van, eerst de 15 km en daarna de 10 km, aangezien deze twee afstanden volledig verschillende parkoersen bewandelen. Met de rustpost in Okegem, de startzaal in Ninove en tenslotte de rustpost in Outer zijn er op deze afstand drie rustposten voorzien. Startplaats: Scholen Heilige Harten, Onderwijslaan 4, 9400 Ninove Start en aankomst tussen 08 uur en 17 uur Contact : Willy Jeuris; willy.jeuris@gmail.com Info inrichter : Wandelclub De Marktrotters Herne vzw; www.marktrotters.be Inschrijfgeld : 1,50 € (niet-leden) / 1,10 € (leden van erkende wandelfederaties)


REISVERSLAG ZOMER 2018 ZUID-BOHEMEN

De Moldau nabij Sporthotel Zátoň

Rožmberk nad Vltavou

Boomkruinwandeling nabij het Lipno meer

Kasteel en tuinen Hluboká nad Vltavou

Kloosterbibliotheek Vyssi Brod

Picknickwandeling nabij Sporthotel Zátoň

Boottocht op het 40 km lange Lipno meer

Wandeling naar Český Krumlov


Reisverslag zomer 2018: Natuur en Cultuur in Zuid-Bohemen

inzerat_Dokument3

08.07.14

8:08

Stránka 1

Afgelopen zomer reisden we met een luxe autocar naar het uitmuntende 4**** Sporthotel Zátoň voor een 8-daagse vakantie. Wandelen, cultuur en uitstapjes stonden op het programma. We overlopen deze vakantie even dag per dag: Zondag: dagreis heen. In de autocar kon je al je avondmenu kiezen tijdens de voormiddag. Onderweg werd de zelfgemaakte picknick aangesproken. Na aankomst en kamerverdeling volgde het avondeten na een aperitiefje. Nadien werd het hotel met al zijn faciliteiten doorlopen onder begeleiding van de charmante Marketa. Maandag voormiddag stond er een wandeling op het programma vanaf het hotel naar Rožmberk nad Vltavou (12 km). Maar natuurlijk pas na een flink ontbijtbuffet! Nadien volgde een vrij middagmaal op een terras aan de Moldau. Met de autocar reden we verder door naar Lipno. De zetellift en boomkruinwandeling met panoramisch zicht op het Lipnomeer en de Oostenrijkse Alpen werd uitgesteld tot dinsdag namiddag wegens een opkomend onweer. Daarom reden we terug naar ons hotel voor Wellness en/of aperitief tijd. Hier was er geen onweer. Een smakelijk buffet ronde de dag af. Dinsdag brachten we na het ontbijt eerst een

bezoek aan de Vietnamese markt van Vyssi Brod gevolgd door een gegidste Nederlandstalige rondleiding in het klooster van Vyssi Brod met zijn bibliotheek, de 3de grootste van Tsjechië (Unesco werelderfgoed). Gezamenlijk was er een vrij middagmaal, met keuze uit 3 gerechten. Dat stond dan ook om 12 uur gereed na de rondleiding in het klooster. De kruisweg wandeling werd afgelast vanwege het te warme weer. Als alternatief deden we de boomkruinwandeling dat bij iedereen in goede smaak viel. Nadien volgde het dagelijks avond ritueel van Wellness / aperitief / buffet. Woensdag bezochten we na het ontbijt de Budvar brouwerij met proeverij. Nadien reden we door naar Hluboká nad Vltavou voor een vrij middagmaal en nadien een Nederlandstalige gegidste rondleiding door het kasteel, een kopij van het Windsor Castle. Gevolgd door het dagelijkse avond ritueel ... Donderdag genoten we na het ontbijt van de boottocht op het Lipnomeer met vrij middagmaal in het pittoreske Frymburk, gevolgd door een wandeling langs de oevers terug tot Lipno. Het avondbuffet stond vandaag een uurtje vroeger gereed: een gegidste avondwandeling in Český Krumlov, aangeboden door het hotel, stond ons nog te wachten.

Vrijdag wandelden we na het ontbijt vanaf het hotel naar Český Krumlov (12 km) met vrije namiddag in dit Unesco Wereld Erfgoed stadje. Aan de stadsrand konden we in onze autocar opstappen om onze wandeluitrusting erin achter te laten voor de namiddag. Nadien keerden we met de autocar terug naar ons hotel voor het dagelijkse ritueel. Zaterdag mochten we iets langer uitslapen. We maakten na het ontbijt een rondwandeling door de prachtige natuur vanaf Sporthotel Zátoň met gratis aangeboden picknick, samen met Ivo, de hotelbaas, die hier elk padje wel kent. Zondag reisden we na het ontbijt terug naar ons Belgenlandje. Met een tevredenheidscore van over de 90% prijsden we ons weer gelukkig! Jullie waren een fijne groep!

Foto’s: https://wandelkrant.be/ reisverslag-zomer-2018/

Interesse om dit ook mee te maken in groep? Zie dan op deze ommezijde ons aanbod!


Ons aanbod voor verenigingen, clubs of vriendengroepen: Wil je er zelf eens op uit trekken met je vereniging, club of vriendengroep, maar zie je er tegen aan om alles zelf uit te zoeken en te regelen? Of bots je tegen een taalbarrière op bij het organiseren van je reis? Of heb je gewoonweg niet de tijd om dit alles uit te werken van naaldje tot draadje? Dan kunnen we je een perfecte oplossing hiervoor aanreiken! Best neem je evenwel een jaartje op voorhand contact met ons op, zodat we alvast een geschikt hotel kunnen reserveren voor je groep. Lees even verder! We bieden kant en klare pakketten aan in samenwerking met onze voorkeurspartner B&V Reizen NV (Vergunning C3297). Je gaat een fantastische vakantie tegemoet zonder zorgen, met ervaren begeleiders. Dit alles vanaf 30 personen. Ben je als club gebonden met een ander autocarbedrijf, dan kan hun ook wel, met uitzondering voor Eurostrand, waarvoor B&V Reizen NV de exclusiviteit heeft in België. Wij streven 100% voor +90% tevredenheid bij de groepen die we begeleiden. Hier slagen we telkenmale ook steevast in. Onze volledig anonieme bevragingen op het einde van iedere reis staven dit. Daar zijn we dan ook terecht fier op! Onze referenties: Lennikse Windheren, De Leeuwerik Landen, WSV Mol, Anjertrippers Hechtel, KWB Waterschei, ... Ons aanbod kan voor weekends, verlengde weekends, midweeks, een week of zelfs langer. Het zijn regio’s waar we zelf kind aan huis zijn, en weten welke hotels voldoen aan jullie noden: Duitsland: Moezel (zie Eurostrand advertentie hieronder, ook volledige wandelvakantie mogelijk of beide: wandelen en uitstapjes), Eifel, Sauerland, Westerland, Rheinhessen, Odenwald, Kaiserstuhl Nederland: Texel (Waddeneiland), Heuvelland (NL Limburg) Tsjechië: Zuid-Bohemen: 4**** Sporthotel Zátoň: onze TOPPER, zie het reisverslag op vorige pagina! Oostenrijk: verschillende regio’s in Tirol, Salzburgerland, Karinthië en Wenen. Voor de zomer van 2019 staat Dienten am Hochkönig op het programma. Deze wandelvakantie is voor eenieder toegankelijk! Zie het programma elders in deze Wandelkrant editie! Spanje: Costa Blanca, Costa Brava, Mallorca (ook de 4daagse La primavera)

ALL-IN GENIETEN VAN HET PRACHTIGE LANDSCHAP AAN DE MOEZEL OP EEN STEENWORP VAN TRIER • Busreis in samenwerking met B&V Reizen uit Hechtel en Nederlandstalige begeleiding (verschillende opstapmogelijkheden) • Overnachting op viersterren-hotelniveau in Eurostrand Resort Moseltal in Leiwen • Ontbijt-, lunch- en avondbuffet • Alcoholische dranken en softdrinks van 10.00 tot 23.30 uur

• Dagelijks dansavonden en entertainmentprogramma

Voor alle inlichtingen:

• Gebruik van alle sport- en vrijetijdsvoorzieningen (zwembad, sauna, bowling, minigolf …), fietsverhuur tegen betaling

011-73 44 22

• Daguitstap naar Trier met boottocht inclusief, halvedaguitstap naar Saarburg en halvedagexcursie „rondrit door de Eifel“

WWW.EUROSTRAND.DE

VERKOOPPUNT B & V REIZEN


LEZERSAANBIEDING WANDELREGIO HOCHKÖNIG DIENTEN - ZOMER 2019

Markeer alvast de week van 21 tot en met 28 juli 2019 in je agenda voor een onvergetelijke wandelvakantie in de Oostenrijkse bergen samen met De Wandelkrant. Dit in de wandelregio Hochkönig te Dienten in Salzburgerland. Dagelijks bieden we je vrijblijvend een begeleide wandeling aan waardoor je het mooiste van deze regio met ons mee kan ontdekken. Centraal hierbij staan de Salzburger Almenweg, de Königsweg en de almen en hutten nabij de 6 gratis bergliften. Een afwisselend programma waarbij genieten op de eerste plaats komt te staan. Wil je er zelf op uit trekken? Ook dat kan! Vlakbij ons hotel in Dienten kan je zo de bergen in met de gratis bergliften. Tevens stopt de gratis wandelbus aan ons hotel. We verblijven in het 3*** Hotel Hochkönig gedurende 7 nachten in half-pension. De keuken werkt met vlees van eigen slachting. Dat smaakt na een intense bergwandeling. Prijs per persoon op basis van een 2-persoonskamer € 675, toeslag singel: €50. Autocar en alle uitstappen inbegrepen. 2x dagreis. Vertrek in Hechtel, gratis onbewaakte parking. Stops in Genk en grens NL/D. TIP: boek nu al deze vakantie mits een voorschot van € 100 optioneel annuleringsverzekering. Busje vol is busje vol!!! Meer info op onze website Wandelkrant.be/aanbiedingen

Bestel deze reis nu al bij B&V Reizen NV. Tel: 011/73 44 22. E-mail: bvreizen@skynet.be (Vergunning C3297).


WINKEL EVENEMENTEN MARKTEN

Deurne Ring Antwerpen

Rondpunt

Autolei Wommelgem

Mortsel

Herentalsebaan

(Militaire baan)

Borsbeek

E313/E34

Parking Aldi

Regatta outdoorshop... voor iedereen! ook grotere maten tot 52 en 5XL

Wommelgem

Herentalsebaan 172 - 2160 Wommelgem/Borsbeek weekdagen open van 10 tot 18.00 uur - zaterdag van 10 tot 16.00 uur donderdag en zondag gesloten 03-689 25 53 - regattaoutdoorshop.be@gmail.com info data evenementen : www.outdoorjackets.be


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.