Page 1

vormingplus

Van persoonlijkheid naar essentie

p. 14

Denksporen

p. 27

Koken met kinderen

p. 42

Festivalitis in BelgiĂŤ

p. 49

Het leven zoals het is ... achter de tralies p. 60 Ecologisch leven in Kortrijk 57_v+_brochure_1-2011.indd 1

cursussen - workshops - lezingen - uitstappen

kennis voor ‘t leven

april-juni 2011 | driemaandelijks tijdschrift

p. 75 14/02/11 10:00


2

In dit tijdschrift

Legende

Algemene info.................................... 2

Bij elke activiteit vind je een aantal kleine kleine afbeeldingen die bijkomende informatie geven over een cursus, workshop, uitstap, lezing ‌ Hieronder vind je wat meer uitleg bij deze pictogrammen:

Persoon en Relatie ............................ 9 Filosofie, Religie en Zingeving ......... 25 Levensstijl ........................................ 33 Kunst en Cultuur.............................. 45 Maatschappij en Milieu ................... 55 Consumentenvorming ..................... 63 XXX-tra L-eren ................................. 80 Vormingplus ‌ even praktisch........ 77 Een uitneembare activiteitenkalender in het midden van dit tijdschrift!

Waar kan ik inschrijven? Waar vind ik meer info? Begeleiding? Aandachtspunten en informatie Website-adres Samenwerkende partners Meebrengen naar deze activiteit Plaats van afspraak

inschrijven

=

betalen binnen de 7 dagen

Inschrijven = betalen binnen de 7 dagen !!

Inschrijven doe je minimum 1 week op voorhand. Inschrijvingsgegevens vind je onderaan elke programma-aankondiging. We vragen je om na inschrijving (bij voorkeur via de website) te betalen binnen de 7 dagen. Pas dan is je inschrijving definitief. Zie praktische informatie pagina 77

57_v+_brochure_1-2011.indd 2

14/02/11 10:00


vormingplus

3

Doosje

Wikipedia leert me dat een medewerker van de Walt Disney Company op de proppen kwam met het out of the boxconcept. Door gewenning, een vorm van slijtage, een langzaam binnensluipende verlamming dreigt stilstand in de geesten, waardoor er niets nieuws meer ontstaat, waardoor oplossingen niet meer gevonden

57_v+_brochure_1-2011.indd 3

worden, maar steeds dezelfde plaat wordt afgespeeld. Vandaar de noodzaak om buiten de bestaande denkkaders te stappen. Om jezelf en de ander te verrassen, om een frisse wind te laten waaien, sowieso een goed recept lijkt me. Alleen, van een recept kan hier geen sprake zijn. Zolang we recepten gebruiken, blijven we de gekende resultaten produceren en zo blijven we in het zelfde schuitje zitten. Mike Vance, de bewuste Walt Disneymedewerker, vroeg hoe alle 9 punten die op een vierkant liggen (zoals bij een dobbelsteen met 9 ogen) kunnen verbonden worden door vier rechte lijnen zonder je pen van het papier te halen. U kunt het zelf eens proberen en dan eens gaan kijken naar de bewuste Wikipedia-pagina. (In de veronderstelling dat u uw nieuwsgierigheid kunt bedwingen en zelf eerst probeert i.p.v. onmiddellijk de oplossing op te zoeken.) Out of the box denken heeft ook te maken met niet-verwante zaken durven combineren en kijken wat deze kruisbestuiving oplevert. Experimenteren zonder alles op voorhand te berekenen, waakzaam zijn om te kunnen zien waar u normaal aan voorbij gaat. Oog hebben voor uw blinde vlekken, een nieuw perspectief innemen door een stap opzij te

zetten of met de ogen van iemand anders proberen te kijken. We willen het warm water niet opnieuw uitvinden of u met verstomming slaan, maar wel af en toe u verbazen en fascineren en … als het even kan, doen watertanden. We houden de vinger aan de pols van wat er vandaag leeft en bieden een bril op de wereld, hopen u wat gemakkelijker te laten bewegen en een stevige surplus aan uw vrije tijd te geven. Met deze nieuwe lente kunnen we ook wat ‘primeurs’ aanbieden. Als u zich overdag kunt vrijmaken, hebben we voor u wat in petto. We maken meer dan voordien ruimte voor cursussen die tijdens de dag plaatsvinden. Daarnaast willen we ook jonge ouders op hun wenken bedienen. Zit u in met uw kroost als u een cursus wilt volgen? Dan hebben we een simpele oplossing: breng ze mee! Tekst en uitleg en nog veel meer krijgt u in de programma’s in dit tijdschrift. Wie weet, helpt het u ook om buiten de kaders van het doosje te treden.

inleiding

Er is duidelijk iets aan het bewegen, en dit niet alleen bij de regimes in het Midden-Oosten. In tijdschriften, in literatuur, bij collega’s, bij al of niet toevallige ontmoetingen. Langs zo veel verschillende kanalen word ik aangemaand om te gaan denken-buiten-het-doosje, in managementstermen: out of the boxdenken. Het is bijna een mode-term, die nogal gemakkelijk en lichtzinnig wordt gebruikt. Als een passe-partout-begrip dat alle deuren opeens laat opengaan. Gemakkelijker gezegd, dan gedaan, zegt het gezonde boerenverstand dan. Het staat moeiteloos naast innovatie en creativiteit. Zoveel mooie woorden dreigen lege hulzen te worden. Maar toch, Einstein benoemde het ook al: “Je kunt problemen niet oplossen met dezelfde middelen als waarmee je ze gecreëerd hebt.” Een perspectiefwissel is niet alleen heilzaam, soms ook noodzakelijk.

Jan Timmerman namens het Vormingplusteam

14/02/11 10:00


4

Onze keuze In elk tijdschrift maken de stafmedewerkers van Vormingplus een eigenzinnige keuze uit het aanbod. Proevers ter kennismaking en programma’s voor de meerwaardezoeker, kortom een staalkaart uit het levensbrede aanbod.

Van persoonlijkheid naar Essentie

Denksporen

Koken met kinderen

Via stilte, meditatie, zelfonderzoek en bewustzijnsoefeningen zet je de eerste stappen naar het ontdekken van je eigen diepe bewustzijn en je essentiële kwaliteiten.

Een nieuwe reeks waarin filosofen het hebben over wie hen heeft geïnspireerd of wat hen aan het denken heeft gezet.

Je gaat met je kind (tussen 9 en 12) aan de slag om met je neus in de potten en pannen te duiken! Ontdek kindvriendelijke recepten en geniet van de quality-time.

Annemie FLAMEZ 4 di vanaf 26 april 2011 (19u30) of weekend 2 & 3 juli 2011 (9u30) in HEULE

Johan BRAECKMAN en Paul CRUYSBERGHS 2 wo vanaf 4 mei 2011 (20u15) in KORTRIJK

Lieve DEBRABANDERE 2 wo vanaf 27 april (13u30-16u30) in KORTRIJK

Kijk snel op pagina 14

maurizio mucciola ‘self-portrait bij cartier-bresson’ (CC-BY-NC-ND)

57_v+_brochure_1-2011.indd 4

Kijk snel op pagina 27

John-Morgan ‘Trails’ (CC BY 2.0)

Kijk snel op pagina 42

Sunday Williams ‘Iron Chef: Green Onion’ (CC-BY-NC-SA)

14/02/11 10:00


vormingplus

Festivalitis in België

Het festivalseizoen 2011 doorgelicht

Het leven zoals het is ... achter de tralies

Ecologisch leven in Kortrijk

Met de zomer in aantocht kondigen zich een pak muziekfestivals aan. Maar wie of wat moet je gezien hebben? Deze avond geeft de antwoorden.

De gevangenis: een concentratiekamp of een luxehotel? Gewezen cipier Luc Dewaele vertelt over het wel en wee van het leven van delinquenten in een gevangenis.

Maak kennis met allerlei ecologische initiatieven in Kortrijk, terwijl je (klein)kinderen deelnemen aan een workshop ‘ecologisch knutselen’.

Matthieu VAN STEENKISTE do 2 juni 2011 (19u) in KORTRIJK

Luc DEWAELE ma 9 mei 2011 (19u30) in KORTRIJK

DIVERSE SPREKERS en ORGANISATIES za 21 mei 2011 (14u) in KORTRIJK

Laurent Vandembergue ‘Gnarls Barkley - Werchter 2008’ (CC-BY)

57_v+_brochure_1-2011.indd 5

Kijk snel op pagina 60

harry_nl ‘Tongeren: inside the prison’ (CC-BY-NC-SA)

Info-namiddag

Kijk snel op pagina 75

inleiding

Kijk snel op pagina 49

5

Innocent Coppieters: pano_temp (CC-BY-NC-ND)

14/02/11 10:00


6

Breng je kinderen mee naar Vormingplus Heb je (jonge) kinderen en vind je het lastig om telkens voor een babysit te zorgen als je een cursus wilt volgen? Dan is er nu een eenvoudige oplossing. Breng je kinderen mee naar Vormingplus! Neen, we hebben geen ambitie om een kinderdagverblijf te starten. Maar in dit tijdschrift vind je een aantal programma’s waar (groot)ouders en (klein)kinderen samen terecht kunnen. Laagdrempelige workshops, met een groot doe-gehalte, waar je niet alleen samen kennis opdoet en de handen uit de mouwen steekt, maar ook quality-time beleeft met zoon- of dochterlief.

PROGRAMMA met KINDEREN

Een greep uit het aanbod (vooral voor kinderen vanaf 10 jaar) cursus

docent

datum

Koken met kinderen

met Lieve Debrabandere vanaf woensdag 27 april 2011 (13u30)

Ouder- en kindmassage

met Mieke Ballinckx

vanaf woensdag 11 mei 2011 (14u)

Achter de schermen van ‘Circences’ met Circus Ronaldo

op zondag 29 mei 2011 (16u)

Bloemenwandeling voor gezinnen

op zondag 26 juni 2011 (14u)

met Rita Gesquiere

Meer informatie over de cursussen en de praktische schikkingen vind je verder in dit tijdschrift.

57_v+_brochure_1-2011.indd 6

14/02/11 10:00


vormingplus

7

Vorming dagvers! Meer dan je denkt. Misschien kom je ‘s avonds niet graag buiten, maar heb je de hele dag vrij. Misschien heb je overdag wat vrije tijd die je zinvol en nuttig wilt doorbrengen. Dan moet je eens goed kijken naar een aantal nieuwe programma’s in dit tijdschrift. Meer en meer bieden we dagprogramma’s aan, programma’s die ‘s morgens of ‘s middags doorgaan of waarvoor je een hele dag kunt uittrekken.

DAGPROGRAMMA

Een greep uit het aanbod datum

uur

cursus

Docent

Plaats

14u

Tentoonstellingsbezoek aan Adrian Ghenie

plaatselijke gids

Gent

14u

Omgaan met moeilijk gedrag bij kinderen

Hildegard Van Wonterghem

Wevelgem

za 23 & zo 30 april 2011

13u30

Feng Shui Workshop gezond wonen

Mieke Coghe

Kortrijk

vanaf di 26 april 2011

14u

De invloed van voeding op de psyche

Ruth Lauwaert

Kortrijk

do 28 april 2011

11u

Johann Sebastian Bach: een fusie tussen hart en verstand

Ignace Bossuyt

Kortrijk

2 weekends vanaf 30 april

10u

Hoe als single andere mannen en vrouwen ontmoeten?

J. De Vloed & P. Cleeren

Heule

vanaf ma 2 mei 2011

13u30

Mindfulness en emotie

Douwe Nutterts

Kortrijk

vr 13 mei 2011

10u

Bezoek aan Flanders Tapestries

plaatselijke gids

Wielsbeke

za 14 mei 2011

9u30

Biologisch kleinfruit kweken

Johan Deblaere

Kortrijk

vanaf di 17 mei 2011

13u

Ontdek en kies je eigen stijl

Iris Arickx

Kortrijk

Ecologisch leven in Kortrijk

inleiding

za 26 mrt 2011 di 5 apr 2011

za 21 mei 2011

13u30

Diverse sprekers

Kortrijk

za 21 mei 2011

10u-14u De smaken van Antwerpen Culinaire wandeling

Jefke Malfait

Antwerpen

vanaf do 9 juni 2011

14u

Vol van energie

Virginie Bailleul

Roeselare

vr 10 juni 2011

10u

Wellness-dag

Nancy Popieul

Kortrijk

za 2 en zo 3 juli 2011

9u30

Van persoonlijkheid naar de Essentie

Annemie Flamez

Heule

57_v+_brochure_1-2011.indd 7

14/02/11 10:00


8

Zomerprogramma’s vanaf 15 mei op www.vormingplusmzw.be Ben je op zoek naar vakantie met enige meerwaarde? Ons volgende tijdschrift met de programma’s van juli, augustus en september valt bij je in de bus rond 10 juni. Maar je hoeft helemaal niet zo lang te wachten om op de hoogte te zijn van ons zomeraanbod. Vanaf 15 mei kan je terecht op www.vormingplusmzw.be om interessante cursussen, workshops en uitstappen in een zomers jasje te vinden.

Plan je eigen cursus bij Vormingplus. Kijk je ook altijd met spanning uit naar het programma-aanbod van Vormingplus? Ben je dan benieuwd of er iets inzit waar jij specifiek naar op zoek bent? Vanaf nu hoef je niet meer passief toe te zien, maar kan je ook zelf initiatief nemen. Wil je graag voedingsdeskundige X aan het woord horen? Zou je graag eens het atelier van kunstenaar Y bezoeken? Wil je een nauwgezette analyse van de politieke evolutie in Z horen en zou je daar een avond of een reeks bij Vormingplus willen over opzetten? Voel je met andere woorden de vormingswerker in jezelf kriebelen? Blijf dan niet langer met je goesting zitten en kom met je idee op de proppen. Misschien kunnen we er samen werk van maken en een boeiend programma voor jou en anderen opzetten. Heb je een idee of voorstel, vaag of heel concreet? Neem contact met Jan Timmerman, 056-260 607 of via jan.timmerman@ vormingplus.be en we kijken of er tussen droom en daad een mooi vormingsprogramma in zit.

57_v+_brochure_1-2011.indd 8

Student? Nu kan je nog voordeliger cursus volgen. Als je student bent van KATHO, KULAK of Howest dan kan je nu tegen een heel voordelig tarief cursussen uit het luik ‘Persoon en Relatie’ volgen. Sowieso heb je als student recht op een reductie van 50% van Vormingplus. De Studentenvoorzieningen van deze instellingen doen er nog een schepje bovenop. Op deze 50% krijg je nog eens 50% korting. Met andere woorden, in de praktijk kan je deelnemen aan een Vormingpluscursus (Persoon en Relatie) aan een kwart van de prijs. Hoe ga je te werk? • Je schrijft je in voor een cursus bij Vormingplus die valt binnen het domein ‘Persoon en Relatie’ en betaalt het volledige inschrijvingsgeld; • Je vraagt aan Vormingplus een gepersonaliseerd attest dat getuigt van je deelname aan de cursus; • Je brengt dit attest binnen bij je respectievelijke dienst studentenvoorzieningen, meer bepaald bij STUVO KATHO, STUVO Howest of de Dienst Studieadvies van KULAK; • Je krijgt 50% van je inschrijvingsgeld terugbetaald op je rekeningnummer en dit met een plafond van € 50. i.s.m. STUVO KATHO, Dienst Studentenadvies KULAK, STUVO Howest

14/02/11 10:00


vormingplus

9

persoon en relatie

Landbouwer Kris volgt een cursus meditatief boogschieten bij Vormingplus

57_v+_brochure_1-2011.indd 9

14/02/11 10:00


10

Mindful opvoeden

Help, mijn kind (wordt ge-)pest!

Wellicht weet ook jij niet altijd hoe je met het gedrag van je kind moet omgaan en lijkt het je soms onmogelijk om ‘het juiste’ te doen. Met mindfulness leer je de effecten van je opvoeding beter inschatten en laat je de kennis uit jezelf opborrelen. Mindfulness leert je omgaan met stress, piekeren, burn-out… en stimuleert je creativiteit. Tijdens deze workshop staan we stil bij de kracht van bewuste aandacht in de opvoeding en leren we omgaan met stress en overbelasting. We werken met de eigen situaties en bieden oefeningen aan om mindfulness toe te passen in het gezin.

We bekijken pesten door de bril van verbondenheid. Pestgedrag is respectloos gedrag dat mogelijk wordt door de emotionele afstand tussen ‘dader(s)’ en ‘slachtoffer’. Die afstand maakt het ‘makkelijker’ om te pesten.

www.itam.be Silvia is mindfulnesstrainer verbonden aan vzw Itam en zelf moeder.

187 Silvia DUMAZY ma 2 & 9 mei 2011 (19u-22u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 25

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

57_v+_brochure_1-2011.indd 10

Pesten verhelpen door verbondenheid

We vertrekken vanuit algemene inzichten in het ‘pest-mechanisme’ en hoe we het kunnen voorkomen of verhelpen. Maar we gaan vooral dieper in op het begrip verbondenheid en hoe we van daaruit kinderen kunnen begeleiden in het omgaan met verschillen. We oefenen zelf met communicatie die verbinding tot stand brengt. Deze vorming voor (groot)ouders, jeugdleiders, opvoeders en leerkrachten is praktisch en concreet. Wie wil, kan eigen situaties aanbrengen om mee aan de slag te gaan.

hamtaro 1224 ‘9/365’ (CC-BY-NC-SA)

188 Martine BAL ma 23, 30 mei + 6 jun 2011 (19u30-22u30) Vorminglus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 35

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

14/02/11 10:00


vormingplus Kinderen en jongeren met faalangst

Omgaan met moeilijk gedrag bij kinderen Voordracht

11

Tieners in huis: een spel tussen ruimte geven en grenzen stellen

Marie leert heel veel en erg nauwgezet en toch raakt ze in paniek als ze weet dat er een toets aankomt. Jens schuift zijn taken op de lange baan. Hanne is vaak ziek als er een toets gepland is. Jeroen vindt studeren maar niks. Deze jongeren hebben misschien last van faalangst. Angst om te mislukken kent iedereen wel. Het wordt echter een probleem als die angst kinderen en jongeren zodanig verlamt dat ze ondermaats presteren. Welke verschillende vormen van faalangst bestaan er en hoe herken je ze? In deze lezing krijgen ouders ook tips om faalangst te voorkomen of hun kind te ondersteunen bij de overwinning ervan.

Kleuters die driftbuien krijgen als ze hun zin niet krijgen, kinderen die brutaal reageren, kinderen die zeuren of agressief worden, kinderen die ongehoorzaam zijn… Kinderen kunnen allerlei vormen van lastig gedrag vertonen. Iedereen die kinderen heeft, maakt het wel eens mee. Vraag is dan meestal: wat doe je er mee? Hoe reageer je hierop? Tijdens deze voordracht bespreken we mogelijke achterliggende redenen van lastig gedrag en geven we tips die kunnen helpen om er meer vat op te krijgen en grenzen te stellen. i.s.m. CC Guldenberg en Buurtwerk Wallaysplein

De puberteit zet heel veel op zijn kop. Van op en top kind begint de tiener aan de grote klim naar volwassenheid. Het is voor de jongere een periode van wezenlijke veranderingen, nieuwe verwachtingen en uitdagingen. De adolescentie is echter niet alleen voor de jongere zelf een moeilijke periode, ook voor ouders brengt ze vaak heel wat vragen en onzekerheden mee. Tijdens deze lezing staan we stil bij wat er nu zo typisch is in de ontwikkeling van pubers en anderzijds geven we een aantal tips mee om met dit typische pubergedrag om te gaan. i.s.m. CC De Steiger

189 Hildegard VAN WONTERGHEM

190 Hildegard VAN WONTERGHEM

191 Hildegard VAN WONTERGHEM

di 26 apr 2011 (19u30 - 22u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 10

di 5 apr 2011 (14u–17u) Buurthuis Wallaysplein, Wallaysplein 3, WEVELGEM € 10

di 17 mei 2011 (19u30-22u) CC De Steiger, Waalvest 1, MENEN € 10

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

57_v+_brochure_1-2011.indd 11

cultuurcentrum@wevelgem.be 056-433 495

persoon en relatie

Voordracht

info@ccdesteiger.be | 056-515 891

14/02/11 10:00


12

Omgaan met hooggevoelige kinderen

Week van de Opvoeding

Een hooggevoelig kind heeft een extra gevoelig centraal zenuwstelsel en is zo gevoeliger voor prikkels en indrukken van de buitenwereld. Daarom heeft het meer tijd nodig om de voortdurende stroom aan prikkels en indrukken te verwerken. Het moet zich regelmatig kunnen terugtrekken of afsluiten. Dikwijls is het kind zich daar niet bewust van of krijgt het die kans niet. Als gevolg daarvan raakt het over zijn toeren, geïrriteerd en/of oververmoeid. Hoe herken je een hooggevoelig kind en hoe kan je ermee omgaan?

‘Opvoeden is meegroeien’ wil zeggen dat niet alleen kinderen groeien maar dat ook ouders en opvoeders elke dag met hun kinderen meegroeien. Dat betekent dat elke dag een nieuwe dag is, met nieuwe uitdagingen! Meestal kan je verder bouwen op hetgeen je al weet en doet, maar soms ook niet... Als je geen antwoorden vindt bij jezelf of in je buurt, staan er heel wat opvoedingsondersteuners voor je klaar om mee te zoeken naar oplossingen.

‘Opvoeden is meegroeien’

Infoavond voor ouders, leerkrachten, opvoeders, zorgcoördinatoren,…

Tijdens de jaarlijkse Week van de Opvoeding, dit jaar van 16 tot 23 mei, slaan allerlei organisaties de handen in elkaar om een brede waaier aan aktiviteiten te organiseren voor ouders en kinderen. Een kalender vind je op www.groeimee.be/weekvandeopvoeding .

www.hspvlaanderen.be Veroniek Valcke spreekt voor de Vlaamse Vereniging voor Hooggevoelige Personen.

192 Veroniek VALCKE do 19 mei 2011 (20u-22u30) DC Schiervelde, Schierveldestraat 55, ROESELARE € 10 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

57_v+_brochure_1-2011.indd 12

14/02/11 10:00


vormingplus Familieopstellingen in de praktijk

Door het oog van de familie

Workshop

Else-Marie van den Eerenbeemt beschrijft met veel herkenbare voorbeelden de complexe familiedynamiek, tussen de generaties, tussen ouders en kinderen, tussen broers en zussen... en met de schoonfamilie. Hoe ga je om met je familiale erfgoed, is het vooral een lust of eerder een last, en vind je een evenwicht tussen je vrijheid en je loyaliteiten? Moeilijke kwesties als echtscheiding of breuken in de familie gaat ze niet uit de weg. De auteur is een autoriteit op het gebied van relationele ethiek en bekijkt familierelaties vanuit het contextuele denken. We bespreken fragmenten en wisselen (lees-)ervaringen uit.

Onze oorsprong ligt in onze familie. Op een of andere manier is iedereen trouw aan deze oorsprong. We zijn allen ‘erfgenamen’. Elk familielid heeft in het familiesysteem een specifieke plaats: ouders én kinderen, levenden én doden. Verstoringen van het familiesysteem hebben invloed op onze plaats én op ons handelen en welzijn.

i.s.m. CC De Schakel www.else-marie.nl

Bij een familieopstelling gaan we op zoek naar je passende plek. Plaatsvervangende representanten stappen in het energetische veld van een familie. Dat is de magie van opstellingen, zonder veel informatie ‘vertolken’ de representanten exact de rol van onbekenden. Het werken met familieopstellingen is een verrassende, eenvoudige, maar indringende manier om inzicht te krijgen in jezelf en in je (familie)systeem.

persoon en relatie

Ontbijt met boek

Liz Lawley ‘The Löbmann Family’ (CC-BY-SA)

193 Jan TIMMERMAN

194 Jan TIMMERMAN

wo 27 apr + 4 mei 2011 (8u30-11u30) CC De Schakel, Schakelstraat 8, WAREGEM € 40 (verzorgd ontbijt inbegrepen)

ma 16, 23, 30 mei + 6 jun 2011 (13u30-16u30) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 50

reservatie@ccdeschakel.be 056-621 340

57_v+_brochure_1-2011.indd 13

13

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

14/02/11 10:00


14

Van persoonlijkheid naar Essentie We zoeken geluk, vreugde of aandacht vaak buiten ons zelf, zoals in een relatie, in succes of in een goede baan... Terwijl wat we zoeken altijd al in ons aanwezig is. Om dat te vinden moeten we duiken, net als parelvissers, in de diepte van ons Bewust-Zijn, buiten het louter fysieke. In de taal van het hart ligt wat echt en waar is. Essentiële kwaliteiten als moed, kracht en vreugde … zijn voor deze reis hulpmiddel en blijvende vrucht. In deze cursus leren we deze kwaliteiten herkennen en vrijmaken door: stilte die ons van ‘buiten’ naar ‘binnen’ doet gaan; meditatie en zelfonderzoek die ons helpen wakker worden uit onze illusies en verwarring; bewustwordingsoefeningen die de toegang tot onze diepte ontsluiten. Voor wie zichzelf diepgaand wil onderzoeken en bereid is om uit zijn vertrouwde kader te stappen. Voor wie reeds Mindfulness of andere meditatievormen gevolgd heeft en zich verder wil verdiepen in de rijkdom van zijn innerlijke wereld. www.whitelotus.be

“We leven in een wereld van mysterie, wonder en schoonheid. De meesten onder ons participeren zelden in deze wereld. Ze zijn meestal bewust van streven, lijden en zinloosheid. Deze situatie is te wijten aan het feit dat we onze volle menselijke potentieel niet realiseren. Deze potentie kan geactualiseerd worden door het realiseren en ontwikkelen van onze menselijke Essentie. “ A.H. Almaas maurizio mucciola ‘self-portrait bij cartier-bresson’ (CC-BY-NC-ND)

Annemie FLAMEZ 195 reeks 1 di 26 apr + 3, 10, 17 mei 2011 (19u30-22u30) Kasteel Heule, Heulsekasteelstraat 1, HEULE € 80

196 reeks 2 za 2 & zo 3 jul 2011 (9u30-16u30) Kasteel Heule, Heulsekasteelstraat 1, HEULE € 80 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

57_v+_brochure_1-2011.indd 14

14/02/11 10:00


vormingplus

15

Voor vele cursisten van Vormingplus is Annemie Flamez geen onbekende meer. Annemie introduceerde meer dan 20 jaar geleden cursussen bewustzijnsontwikkeling en meditatie. Heel wat deelnemers maakten al kennis met haar cursussen, o.a. Mindfulness of aandachtige aanwezigheid. Velen ervaren nog steeds de voordelen van deze boeddhistische meditatie-traditie. Annemie ging zelf verder op onderzoek en verdiepte zich in andere spirituele en contemplatieve wegen en technieken, zoekend naar een waarachtig en vervullend

57_v+_brochure_1-2011.indd 15

leven. Zo kwam ze in contact met de Diamantbenadering van A. H. Almaas en ging ze in de leer bij de school van Faisal Muqaddam. Deze spirituele leerschool is gericht op de ontwikkeling van onze Essentie en combineert psychologische stromingen en de wijsheid van spirituele tradities. In de cursus rond ESSENTIE wil Annemie met de deelnemers de eerste stappen zetten naar het ontdekken van je eigen diepe bewustzijn en je essentiële kwaliteiten. Je krijgt de kans aan een transformatieproces te werken. Stilte, meditatie, zelfonderzoek en bewustzijnsoefeningen zijn belangrijke hulpmiddelen op weg naar de Essentie. De ontwikkeling van het menselijk bewustzijn (hart en geest) is het hoofdthema in het werk van Annemie en tevens haar eigen grootste interesse. Haar passie is om haar ervaringen op dit vlak verder te onderzoeken, te ontwikkelen en te delen. Annemie heeft daarbij uiteenlopende inspiratiebronnen. Ze is steeds op zoek naar ‘the best of both worlds’, waarbij haar eigen zelfonderzoek en ervaring dé maatstaf zijn. Ze verdiepte zich zowel in de Westerse

diepte-, ego- en quantumpsychologie maar ze is ook vertrouwd met het boeddhisme en het soefisme. Ze volgde de Ridhwanschool en is momenteel leraar bij Faisal Muqqadam. Samen met Douwe Nutterts is ze verantwoordelijk voor Diamondlogos Academy Belgium. Haar boeddhistische leraars zijn o.a. Sogyal Rinpoche, Penor Rinpoche, Thich Nhat Hanh, diverse leraars uit de Shambhala traditie, Pema Dorjee. Zij begeleidt mensen die op zoek zijn naar verdieping en een waarachtig leven. Zowel in binnen- en buitenland geeft ze workshops, cursussen en retraites. Voor Vormingplus is het een buitenkans om deze cursus te kunnen aanbieden. Voor wie het pad van de meditatie al bewandeld heeft, ligt hier een unieke kans tot verdere groei, in het verkennen van de rijkdom van de menselijke Essentie. Deze cursus biedt een unieke verdieping van het aanbod persoonlijke ontwikkeling binnen Vormingplus.

persoon en relatie

Annemie Flamez, een korte voorstelling

Els Vanhecke

14/02/11 10:00


16

Je identiteit cirkelt Er zijn kruispunten in je leven waarop er veel op de helling komt te staan: gedaan met studeren, net een nieuwe job, de kinderen het huis uit, de lente in je hoofd… Op zulke momenten komt vaak de vraag ‘Wie ben ik?’ in je naar boven. In deze workshop staan we stil bij jouw ‘identiteit’. We nodigen je uit om met een identiteitscirkel jezelf in beeld en in dialoog te brengen. We gaan aan de slag met creatieve methodieken. Je werpt een veelzijdig perspectief op jezelf en ziet de anderen in kleur. We baseren ons hiervoor op de ID-cirkels van Abram & Wesley. i.s.m. Stichting Lodewijk de Raet

Kwaadheid als bron van energie

De kracht van vergeven

Kwaadheid is een normale en gezonde emotie die doorgaans negatief beoordeeld wordt. Je hebt niet geleerd er mee om te gaan en je hebt het er vaak lastig mee. Je onderdrukt ze of je ontploft, zonder dat je zelf nog het stuur in handen hebt. Op deze dag verken je wat boosheid voor jou betekent en hoe je dit gevoel al dan niet ruimte geeft in je leven. Vera Delbeke, vormingswerker en coach, biedt je een dieper inzicht in de energie van kwaadheid. Je kwaadheid aanvaarden als iets van jezelf en respectvol leren onderzoeken wat ze je kan vertellen, biedt enorme groeikansen.

Iemand verontschuldigen en vergeven lijkt soms een hele opgave. De ander heeft ons immers pijn gedaan, we voelen ons gekwetst. Dan lijkt vergeven alsof we toegeven, alsof we de daden van de ander vergoelijken, alsof we onze macht uit handen geven.

www.terverademing.be

www.de-raet.be

Een keuze voor innerlijke vrede

Soms leggen we onszelf op dat we moeten vergeven, dat we onze gevoelens van woede en verdriet maar opzij moeten schuiven en dat we ook moeten vergeten. Dat zijn valkuilen die het proces van werkelijk vergeven in de weg staan. Vergeven betekent niet je gevoelens onderdrukken of goedkeuren wat de ander gedaan heeft en zomaar de spons erover vegen. Vergeven maakt je niet machteloos, integendeel. Je bevrijdt jezelf van de macht van de mensen die je gekwetst en beledigd hebben. Dat brengt je bij je eigen kracht. www.aarde-werk.be

197 Adinda TAELMAN

198 Vera DELBEKE

199 Martine BAL

do 9 & 16 jun 2011 (19u–22u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 25

za 2 jul 2011 (9u30-17u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 30

do 5, 12, 19 mei 2011 (19u30–22u30) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 35

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

57_v+_brochure_1-2011.indd 16

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

14/02/11 10:00


vormingplus Mindfulness en emotie

Mindfulness of aandachtige aanwezigheid

“Als je elke emotie die opkomt uitnodigt om zolang te blijven als ze wil, dan kun je in vrede zijn voor de rest van je leven” S. Golden

Bij Mindfulnesstraining cultiveren we een open, niet oordelende en milde geest. We leren en oefenen op dagdagelijkse situaties om mild aanwezig te zijn. Het is een manier van omgaan met problemen waarbij je niet naar een oplossing zoekt en er ook geen weerstand tegen biedt. Geen verandering, geen verwerping, wel aanvaarding, helder krijgen wat hier en nu gebeurt. De methode kwam in de media n.a.v. een wetenschappelijk onderzoek waarop de positieve resultaten bleken voor het helen van depressies. Mindfulness is veel meer dan een ‘goede methode’, het is een manier om ten volle, met hart en ziel in het leven te staan op elk moment. Het verruimt je geestelijke blik, ontsluit je innerlijke wijsheid en geeft een gevoel van verbondenheid.

Emoties als woede, verdriet, blijheid, angst, ... zijn re-acties als de sociale wereld bij ons binnenkomt en voelbaar wordt. We ervaren emoties vaak als lastig of storend en proberen intense emoties te onderdrukken, te negeren, af te reageren .... Geen van deze reacties geeft ons vervulling. Om onze emoties recht in ‘de ogen te kijken’ is moed en onbevreesdheid nodig. In meditatie ontwikkelen we een open, niet oordelende en milde geest en leren we diep te kijken en te luisteren naar onszelf – precies zoals we zijn op dat moment. Matje, dekentje, kussen + losse kledij www.psychospiritueelwerk.com

Mitchell Joyce ‘Meditation’ (CC-BY- NC)

57_v+_brochure_1-2011.indd 17

Meebrengen: matje, dekentje, kussen + losse kledij

200 Douwe NUTTERTS

201 Ann DESCHACHT

ma 2, 9, 16, 30 mei 2011 (13u30-16u30) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 50

do 28 apr + 5, 12 , 19 mei 2011 (19u-22u) De Kleine Stooringhe, Blinde Rodenbachstraat 23, RUMBEKE € 50

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

persoon en relatie

17

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

14/02/11 10:00


18

Hoe als single andere mannen en vrouwen ontmoeten?

Vrolijke vriendschap

Er zijn heel wat alleenstaande mannen en vrouwen die openstaan voor een vaste relatie en bereid zijn tot een oprecht engagement. Maar hoe ont-moet ik ze? Hoe doe ik een eerste stap? Hoe neem ik initiatief? Hoe onderscheid ik de juiste match? Hoe uit ik verlangens naar intimiteit, seksualiteit en betrokkenheid met behoud van eigenwaarde? Hoe realistisch zijn mijn verwachtingen?

Je voelt je goed in je vel, maar toch mis je iets. Je zou graag vrienden om je heen hebben bij wie je je thuis kunt voelen. Mensen die op dezelfde golflengte zitten en maar een half woord nodig hebben om je te verstaan. Of vrienden met wie je de leukste dingen kunt doen. Maar hoe vind je die? En hoe pak je dat dan aan? Wat maakt dat het klikt? Allemaal vragen die we tijdens een eerste avond actief onderzoeken. De volgende sessie zoomen we in op het onderhouden van vriendschappen. Wat is hiervoor nodig en wat is mijn aandeel daarin? Hoe vind ik verdieping in bestaande relaties? We kijken naar de elementen die we hierin zelf in de hand hebben. Een cursus over de zoektocht naar vriendschap en de mogelijke voortzetting ervan.

Via oefeningen in groep die vertrekken vanuit je eigen ervaringen maak je je vaardigheden en attitudes eigen die helpen om contacten te leggen met andere mannen of vrouwen. Tijdens twee weekends ga je via opdrachten, relatie- en communicatietips praktisch op weg. Let wel, dit is geen therapie- of datinggroep maar een oefen- en trainingsgroep. Joke De Vloed en Pierre Cleeren zijn relatie- en communicatietherapeuten

Cedric Leclere ‘Bar table 104’ (CC-BY-NC-SA)

Joke De VLOED en Pierre CLEEREN 202 reeks 1 WE 30 apr & 1 mei + 14 & 15 mei 2011 (10u-18u) Kasteel Heule, Heulsekasteelstraat 1, HEULE € 120

i.s.m. Stichting Lodewijk de Raet www.de-raet.be

203

204 Marjolein OOLS

reeks 2 WE 2 & 3 juli + 16 & 17 juli 2011 (10u-18u) Kasteel Heule, Heulsekasteelstraat 1, HEULE € 120

ma 30 mei + 6 jun 2011 (19u-22u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 25

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

57_v+_brochure_1-2011.indd 18

Je vriendennetwerk uitbouwen en onderhouden

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

14/02/11 10:00


vormingplus Hoe krijg ik het gezegd?

Luisteren

Omgaan met je hooggevoeligheid

Sta je soms met je mond vol tanden? Weet je niet goed hoe je een gesprekje kan aanknopen? Schrik je soms van de boze reactie van de ander, ook al had je de beste bedoelingen? Vind je het moeilijk om in een groep het woord te nemen? Ben je verlegen en durf je niet goed zeggen wat je voelt en denkt? Of ben je een flapuit en gaan anderen soms van je lopen? Flapuit, verlegen, stil of uitbundig, … je bent welkom in deze cursus. Op een speelse manier en met voorbeelden uit ons eigen leven, staan we stil bij hoe je overkomt bij anderen, experimenteren we met verschillende manieren om jezelf uit te drukken en oefenen we met de mogelijkheden die bij jou passen. Dit alles in een sfeer van vertrouwen en veiligheid.

Er wordt wat afgecommuniceerd dezer dagen. Mogelijkheden bij de vleet om je boodschap kwijt te kunnen. Maar hoe zit het aan de andere kant? Wordt de boodschap ook ontvangen? M.a.w. hoe wordt er vandaag geluisterd? En kunnen we daar nog de tijd voor nemen? Een luisterend oor kan nochtans zo’n deugd doen. Bovendien help je er anderen mee. Iedereen heeft af en toe nood om gehoord te worden. En wie het achterste van zijn tong of het binnenste van zijn ziel toont, heeft er alle belang bij dat iemand luistert… Je helpt er ook jezelf mee. Je leert immers de wereld van alsmaar meer kanten kennen. Onbevangen luisteren naar anderen is een hele kunst, het is een vorm van gastvrijheid. Je maakt ruimte in jezelf en biedt de andere en diens verhaal die ruimte aan. Tijdens deze vorming verken je verschillende manieren van luisteren en verfijn je je luistervaardigheid.

Deze infoavond is bedoeld voor hooggevoelige personen, hun omgeving en medewerkers uit de welzijns- en zorgsector. Hooggevoelige personen hebben een extra gevoelig centraal zenuwstelsel en zijn meer dan gemiddeld gevoelig voor prikkels en indrukken. Daarom hebben zij meer tijd nodig om de stroom van smaken, geuren, geluiden, bewegingen, kleuren, ervaringen, emoties... te verwerken. Ze hebben nood om zich regelmatig terug te trekken of af te sluiten. Dikwijls zijn zij zich daarvan niet bewust of krijgen zij de kans niet en geraken zo over hun toeren, geïrriteerd en/of oververmoeid. Op langere termijn gaan zij vaak zo ver over hun grenzen dat zij CVS, burnout, depressie, … ontwikkelen. We gaan in op de kenmerken van hooggevoeligheid en geven tips om ermee om te gaan. i.s.m. Dienstencentrum Schiervelde

www.aarde-werk.be i.s.m. CC Gildhof & Stichting Lodewijk de Raet

www.hspvlaanderen.be

205 Martine BAL

206 Adinda TAELMAN

207 Ilse VAN DEN DAELE

di 3, 10, 17, 24 mei 2011 (19u-22u) OC De Cerf, Kerkstraat 1/1, GULLEGEM € 40

di 26 apr + 4 mei 2011 (19u30-22u30) CC Gildhof, Sint-Michielstraat 9, TIELT € 35

do 12 mei 2011 (19u30–22u) DC Schiervelde, Schierveldestraat 55, ROESELARE € 10

cultuurcentrum@wevelgem.be 056 – 433 495

57_v+_brochure_1-2011.indd 19

persoon en relatie

19

ccgildhof@tielt.be | 051-402 935

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

14/02/11 10:00


20

Creatief denken met beide hersenhelften Interview met Isabelle Vandevyvere en Lieven Desomviele Jullie zijn beiden ergotherapeut en docent binnen de opleiding ergotherapie aan de Artevelde Hogeschool Gent. Vanwaar jullie interesse voor ‘creatief denken’? Isabelle: Ergotherapeuten hebben als taak mensen met een ziekte of handicap te begeleiden om met deze beperking zo gemakkelijk mogelijk door het leven te gaan. Die beperkingen zijn van zeer uiteenlopende aard. We hebben geen pasklare en vastliggende behandelingen om die beperkingen op te vangen, maar we zoeken telkens opnieuw naar juist dié ingrepen die voor dié beperking, bij dié persoon, in dié woon-werk-vrijetijdscontext de beste aanpassing zijn. Creatief kunnen denken is daarin een noodzaak!

Ik mag wel zeggen dat jullie gepassioneerde pleitbezorgers van creatief denken zijn. Lieven: In 2007 kwam ik voor het eerst in contact met creatief denken door een workshop aan het COCD. Na de deskundigheidstraining was ik helemaal door het virus gebeten. Tijdens deze opleiding zag ik direct linken naar het therapeutisch werk. Vanuit de opleiding ergotherapie aan de Arteveldehogeschool kregen Isabelle en ikzelf de kans om deze ideeën verder vorm te geven. In binnen- en buitenland willen we mensen laten kennismaken met de mogelijkheden van de creatieve denkattitude, -vaardigheid en -techniek. Isabelle: Maar we vinden het beiden een uitdaging om de rijkdom van het creatief denken ook te ontsluiten voor het brede publiek. Vandaar onze cursus ‘Stretch je hersenen’. Wat is nu zo bijzonder aan creatief denken? Lieven: Wij zijn vertrouwd met een logische, analytische, causale en oordelende manier van denken. Bij creatief denken gaat het om conceptueel denken waarbij kansdenken en probleemoplossend denken cruciaal zijn. Hierbij zijn twee bewegingen even

57_v+_brochure_1-2011.indd 20

belangrijk. Enerzijds divergentie, ideeën laten komen zonder te oordelen, out-of-the-box durven denken, vaste patronen doorbreken, verder kijken dan het probleem ... naar wat wel kansen biedt en goed functioneert. Anderzijds is de fase van convergentie belangrijk, dit is het ordenen, toetsen en tot een afgewerkt product komen waarbij ons oordeel wel een cruciale rol speelt. Isabelle: Creatief denken heeft heel veel voordelen. Het is tijdsbesparend, leent zich uitstekend tot multitasken, je bent veel flexibeler, je breidt je mogelijkheden uit doordat je je vaste patronen leert kennen en overstijgen. Klopt het dat onze westerse samenleving meest vertrouwd is met de logische, analytische manier van denken? Lieven: Meer nog, in heel wat maatschappelijke domeinen wordt het creatief denken afgestraft. Denk maar aan onze visie op leren in ons onderwijs, die is vooral gebaseerd op het logischanalyserende en op reproductie van kennis. In onze snel veranderende wereld waarbij de bereikbaarheid van kennis nog nooit zo groot was hebben we nood aan meer. Isabelle: Meer en meer merken we op

14/02/11 10:00


vormingplus

21

Stretch je hersenen Creatief denken helpt!

Wat maakt deze denkstijl aantrekkelijk voor de Vormingplus-cursist? Isabelle: Sommige mensen hebben van nature meer affiniteit met een eerder creatief-organische manier van denken (‘rechter hersenhelft) en andere met een logisch-lineaire manier van denken (‘linker hersenhelft’). Voor beide denkstijlen kan de cursus een meerwaarde zijn. Voor de mensen die zich soms ongemakkelijk voelen omdat hun onconventionele manier van denken op tegenstand botst, is het vaak een erkenning van de waarde van hun denkstijl. In de cursus zullen ze hulpmiddelen ontdekken die hen helpen om hun gave positief aan te wenden. Ze breiden ook hun mogelijkheden

uit door de technieken te leren kennen uit de convergentiefase – iets wat ze van nature minder goed kunnen en waardoor ze in het dagelijks leven vaak niet tot een afgewerkt product of een uitgewerkte oplossing komen. Lieven: Voor de meer logisch-analytisch georiënteerde denkers is de cursus een belangrijke aansporing om te durven de vaste paden te verlaten en dus te durven ontsporen. Via gerichte ervaringensoefeningen leren we in de cursus de vaste patronen kennen en loslaten. Dus even de zekerheden loslaten waardoor een nieuwe ruimte zich opent en nieuwe oplossingen mogelijk zijn. Hoe pakken jullie dit aan in de cursus? Isabelle: Het is een training. Dit betekent dat we heel concreet aan de slag gaan om die nieuwe vaardigheden onder de knie te krijgen. Uiteraard is er eerst uitleg, maar ook daar laten we mensen de theorie aan den lijve ervaren. Daarna maken mensen kennis met technieken en methodes waardoor je breder leert denken dan de klassieke voor de hand liggende methoden. Deze worden toegepast op diverse terreinen in het dagelijks leven. Els Vanhecke

‘Minds are like parachutes, they function when open.’ Thomas Robert Dewar Het doel van deze training is je te wapenen met technieken en methodes om bij situaties of problemen verder te denken dan de klassieke, voor de hand liggende oplossingen. Je wordt uitgenodigd om je probleemoplossend vermogen en je ‘kansdenken’ te ontwikkelen. Je wordt je bewust van je patronen en je eigen vertrouwde manier om te kijken naar een probleem of een situatie die om verbetering vraagt. In deze training ontwikkelen we de persoonlijke creativiteit en de creativiteit in groep. Wij zijn er van overtuigd dat je zo sterker in het leven staat en makkelijker tot oplossingen komt van problemen die aanvankelijk niet oplosbaar leken.

persoon en relatie

diverse domeinen dat we er met deze manier van denken niet meer geraken. In de organisatie van ons dagelijks leven waar we kinderen, werk, boeiende vrijetijdsbesteding willen combineren wordt een zeer grote flexibiliteit verwacht. Ook in bedrijven is door de mondiale manier van handel drijven nood aan zeer creatieve oplossingen die vaak een westerse en oosterse denkwijze moeten kunnen verenigen. Cursussen creatief denken zijn dan ook zeer gegeerd in de bedrijfswereld.

208 Isabelle VANDEVYVERE en Lieven DESOMVIELE di 12, 19, 26 apr 2011 (19u-22u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 75 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

57_v+_brochure_1-2011.indd 21

14/02/11 10:00


22

Relaxatie met Tibetaanse klankschalen Liggend klankconcert

... een intens en diep doorwerkend klankbad.... De lat ligt hoog in deze drukke wereld. We moeten overal ‘presteren’. Stress en spanningen sluipen ons leven binnen. De wereld draait door en vaak vergeten we wie we zijn, wie we werkelijk zijn. Trillingen en klanken van Tibetaanse klankschalen kunnen helpen om te ontspannen en die spanningen los te laten. Het is een uitnodiging om even stil te staan, onze aandacht naar binnen te richten, te ontspannen en te genieten. Een kans om jezelf te ontmoeten en contact te maken met je ‘ware’ zelf. Meebrengen: dik matje, dekentje, losse kledij

Heb je vaak het gevoel dat je moe, futloos en zonder energie bent? Laat deze reeks dan een uitnodiging voor je zijn. Door middel van bewegen, ademen, geluid en meditatie kan je jouw energiepeil weer opkrikken. Eenmaal thuis kan je de technieken en oefeningen die je geleerd hebt ook zelf verder toepassen.

Ben and Kaz Askins: Singing Bowl (CC-BY-SA)

Meebrengen: losse kledij, warme sokken, kussen en/of dekentje

209 Ann CORNILLY do 19 mei 2011 (13u30–16u30) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 10

210 Ann CORNILLY

211 Virginie BAILLEUL

do 19 mei 2011 (19u–22u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 10

do 9, 16, 23 jun 2011 (14u-16u) De Kleine Stooringhe, Blinde Rodenbachstraat 23, RUMBEKE € 35

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

57_v+_brochure_1-2011.indd 22

Vol van energie

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

14/02/11 10:00


vormingplus Accepteren wie je bent

Hou het simpel

Chakra’s zijn energiewielen in je lichaam. We onderscheiden zeven grote chakra’s op de verschillende plaatsen langs je ruggengraat, van je stuit tot je kruin. Elke chakra heeft een eigen soort energie en functie; van aardse levenskracht en seksualiteit tot kosmische spiritualiteit. Chakra’s kunnen té open of té gesloten zijn en op die manier je energie– en levensstroom blokkeren. Door middel van bewegen, bio-energetica, meditatie en actief emotioneel lichaamswerk kan je deze blokkades opheffen waardoor je dichter bij jou-Zelf en je eigen stroom komt.

Je hebt het gevoel dat je verdwaalt in je eigen leven. Het is niet echt wat je wilt, maar wat wil je dan wel? Via actief emotioneel lichaamswerk, dans, meditatie ontdek je hoe jij staat in belangrijke aspecten van mens-zijn (zelfvertrouwen, kracht, kwetsbaarheid, verbinding, intimiteit, innerlijke kind, relaties, ...) Die bewustwording en acceptatie van jezelf zijn de start van de verandering die je jezelf gunt, waardoor je kunt leven wie je bent.

Je doel is om bewuster in het leven te staan. Je hebt het gevoel dat je ondertussen anders kijkt naar de uitdagingen van je leven en deze ook anders benadert. Maar je herkent ook de neiging om veel te analyseren, te graven, ... Je leven ontspannen leven, in acceptatie, wil je verder ontwikkelen. In deze groep word je begeleid om bewust én ontspannen in de wereld te staan. Met andere woorden: het leven ‘simpel’ te maken of te houden.

Meebrengen: losse kledij, warme sokken, kussen en/of dekentje, lunch

Losse kledij, warme sokken, kussen en/of dekentje

Meebrengen: losse kledij, warme sokken, kussen en/of dekentje, flesje water

Deze workshop kun je ook volgen als kennismaking met de training/opleiding Total Acceptance.

Ervaring met actief emotioneel lichaamswerk is vereist. Een intakegesprek is nodig als je nog geen cursus doorwerkers volgde bij Rie (056-260 602).

Deze groep is bedoeld voor mensen met weinig of geen ervaring in emotioneel lichaamswerk.

Workshop actief emotioneel lichaamswerk

Actief emotioneel lichaamswerk en meditatie

www.totalacceptance.be www.totalacceptance.be

212 Virginie BAILLEUL

213 Rie VANDUREN

214 Rie VANDUREN

di 3, 10, 17, 24, 31 mei + 7, 14 jun 2011 (19u30u-21u30u) De Kleine Stooringhe, Blinde Rodenbachstraat 23, RUMBEKE € 70

vr 6 & za 7 mei 2011 (10u-17u) De Kleine Stooringhe, Blinde Rodenbachstraat 23, RUMBEKE € 70

wo 4, 11, 18, 25 mei + 8, 15, 22 jun 2011 (19u30-22u) De Kleine Stooringhe, Blinde Rodenbachstraat 23, RUMBEKE € 90

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

57_v+_brochure_1-2011.indd 23

persoon en relatie

Reis doorheen de chakra’s

23

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

14/02/11 10:00


24

Meditatiedag

Meditatief boogschieten

Op reis naar de clown in jezelf

Voeling hebben met de magie van de natuur, bewust in contact komen met de mooie diepe kern in jezelf. Een sprankelende dag met vreugde, onthaasting, natuurbeleving, meditatie, verinnerlijking, gezonde voeding, cirkelend tussen het moment van de ochtend en wat de dag aanbiedt met o.a. fietsmeditatie, beweging, dansexpressie, energetische oefeningen, strekking… Deze unieke fietsuitstap is toegankelijk voor IEDEREEN!

Deze bijzondere manier van boogschieten is voor iedereen toegankelijk. Er is geen speciale kracht noch vaardigheid voor nodig. Het competitieve element is volledig afwezig en bewustwording is veel belangrijker dan resultaat. De bogen en pijlen zijn gemaakt uit eenvoudig, natuurlijk materiaal. De neutrale schietschijf staat opgesteld in de meditatieruimte op een afstand van vijf meter. We leren totaal aanwezig te zijn bij iedere handeling en tegelijk onbezorgd te zijn over het resultaat. Ieder schot brengt de boogschutter dichter bij het echte doel: een ontspannen, open aandacht voor wat zich aanbiedt. Een belevenis die nog lang kan natrillen… Lieven Ostyn is arts en legt zich vooral toe op het zelfgenezend vermogen. Zen-beoefening inspireerde hem tot het ontwerpen van een meditatieve manier van boogschieten.

Ben je nieuwsgierig naar de clown in jezelf? Hou je van bewegen en spelen? Wil je meer ruimte geven aan je vrije, speelse kind? Wil je op zoek naar jouw eigen-wijze manier van contact maken via spel en humor?

215 Christine BRUGGEMAN

216 Lieven OSTYN

217 Martine BAL

za 7 mei 2011 (9u-17u) CC De Steiger, Waalvest, MENEN € 20

vr 15 jul 2011 (9u30-16u30) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 30

vrij 8 jul 2011 (9u30-16u30) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 30

Fietsuitstap

Fiets, losse kledij en regenkledij, lunch, fruit en drank (liefst water) i.s.m. CC De Steiger

info@ccdesteiger.be | 056-515 891

57_v+_brochure_1-2011.indd 24

Harmonie vinden in jezelf met behulp van boog, pijl en doel.

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

In deze workshop leer je geen clowntechnieken, trucjes of kunstjes. Je wordt meegenomen in de wonderlijke wereld van de hartsclown. Deze clown inspireert je om op een liefdevolle manier contact te maken met de bron van je leven, je hart, en dit in verbinding met anderen te brengen. We werken met beweging, expressie en meditatieve oefeningen. www.aarde-werk.be

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

14/02/11 10:00


Poetsvrouw Karla volgt een cursus Chinese filosofie bij Vormingplus

57_v+_brochure_1-2011.indd 25

25

FILOSOFIE, RELIGIE EN ZINGEVING

vormingplus

14/02/11 10:11


26

Sport als levenskunst

Wetenschapscafé Kortrijk

Hamlet en entropie

Bij Marc Van den Bossche, professor filosofie aan de Vrije Universiteit Brussel, draait sport niet om prestaties die cijfermatig gewaardeerd worden. Hij stelt de subjectieve, zelfs esthetische dimensie van de lichaamsbeleving centraal. Geïnspireerd door de Oud-Griekse filosofen en Michel Foucault omschrijft hij levenskunst als de zoektocht naar de eigen maat. De eigen dialoog met het lichaam staat daarin centraal. Bovendien krijgt die lichaamsbeleving een ecologische dimensie. Sport en lichaamscultuur zijn geen afzonderlijke domeinen, naast de rest van ons leven, maar maken integraal deel uit van ons dagelijkse bestaan. Zorg voor het eigen lichaam betekent dan ook zorg voor het milieu waarin we vertoeven.

Een wetenschapscafé brengt wetenschap op café, actueel en concreet. We zoeken wetenschap achter belangrijke maatschappelijke thema’s. Duurzaam bouwen en renoveren. Welke lading dekken deze termen? Hoe kunnen we een gebouw op en top duurzaam maken? Zijn er nog andere winstvormen naast een goede isolatie, het beperken van de energiebehoefte en het gebruik van ‘groene’ energie? Wat is een passiefhuis? Hoe duurzaam zijn materialen? Heeft mijn huis ook een ecologische voetafdruk?

In 1959 publiceert C.P. Snow zijn beroemde essay The Two Cultures waarvan de hoofdgedachte draait rond het curieuze probleem van de scheiding tussen alfa- en betawetenschappen (of de humane en de exacte wetenschappen). Waarom ben je een cultuurbarbaar als je Shakespeare niet kent, maar is het perfect aanvaardbaar om niets te weten over de wetten van de fysica? Een halve eeuw later zijn de relaties tussen de wetenschappers onderling nog steeds belabberd, maar ook de relatie met de zogenaamde ‘leek’ is helemaal vertroebeld. In zijn boek ‘Hamlet en entropie’ schetst filosoof en wiskundige Jean Paul Van Bendegem hoe de verschillende wetenschappen wel met elkaar in gesprek kunnen gaan.

218 Marc VAN DEN BOSSCHE

219 Joël DE CEULAER, Marc JACOBS, Patrick GRYSON

do 28 april 2011 (19u30-22u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 10

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

57_v+_brochure_1-2011.indd 26

Hoe duurzaam is duurzaam?

www.wetenschapscafekortrijk.be Marc Jacobs en Patrick Gryson (Howest) zijn bezielers van het project ‘Upcycling a building’. Joël De Ceulaer (Knack) leidt het gesprek in goede banen.

Cultuur versus exacte wetenschappen

do 5 mei 2011 (19u45) VC Mozaïek, Overleiestraat 15a, KORTRIJK Gratis Inschrijven is niet nodig.

14/02/11 10:00


vormingplus

27

Newton zei dat hij slechts 'op de schouders van reuzen' stond. In deze reeks komen sprekers aan bod over wie of wat hén aan het denken bracht en houdt: een bezielende meester, een fascinerend boek, een intrigerende gebeurtenis... i.s.m. VC Mozaïek en Bibliotheek Kortrijk

Johan Braeckman

Paul Cruysberghs

De wijsgerige antropologie steunt zowel op de wijsgerige traditie als op inzichten ontwikkeld door moderne wetenschappelijke disciplines als de sociale en de evolutiepsychologie, de economie, de archeologie, de cognitieve en neurowetenschappen. Wijsgerig antropoloog Johan Braeckman laat zich voor deze lezing inspireren door ‘The Selfish Gene’ van Richard Dawkins. Dawkins probeert aan de hand van de genbiologie, de ontwikkeling van eigenschappen als zelfzucht en altruïsme te verklaren. Johan Braeckman is verbonden aan de vakgroep Wijsbegeerte & Moraalwetenschap (UGent).

Tot voor kort beregelde de godsdienst heel het menselijke doen en laten. Vandaag is ze nog slechts één sfeer (van zingeving), naast economie, recht, kunst... Ethisch-politieke verantwoordelijkheid kwam ervoor in de plaats. Terugblikkend op zijn eigen ontwikkelingsgang, in voortdurende dialoog met Hegel en Kierkegaard, onderzoekt Paul Cruysberghs hoe de kunsten wellicht een plek stichten waar de waarden van de christelijke religie op een vrije, niet-dogmatische manier worden gecultiveerd. Paul Cruysberghs is emeritus aan het HIW in Leuven. Hij doceerde er o.a. filosofie van de kunst. Als estheticus is hij vooral geïnteresseerd in de confrontatie van klassieke esthetica (Kant en Hegel) en hedendaagse kunst.

221 Johan BRAECKMAN

222 Paul CRUYSBERGHS

wo 4 mei 2011 (20u15) VC Mozaïek, Overleiestraat 15A, KORTRIJK €8

wo 25 mei 2011 (20u15) VC Mozaïek, Overleiestraat 15A, KORTRIJK €8

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

Richard Dawkins, wetenschappen en filosofie.

bron: www.hartenziel.nl

220 Jean Paul VAN BENDEGEM ma 16 mei 2011 (20u-22u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 10

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

57_v+_brochure_1-2011.indd 27

Stadia op de levensweg: van religie naar esthetiek

filosofie, religie en zingeving

Denksporen

14/02/11 10:01


28

Filosofie leesgroep

REEKS 1 - Fernando Savater

REEKS 2 - Ignaas Devisch

Ben je geïnteresseerd in filosofie, maar heb je vaak de moed of de tijd niet om een filosofisch werk alleen te doorploegen? Blijf je meestal steken bij de eerste twintig pagina’s? Dan is deze leesgroep iets voor jou. We lezen in etappes een filosofisch werk. Samen delen we onze bedenkingen, vragen en ideeën. Dit in een ontspannen en ongedwongen kader met begeleiding van een filosoof. Op deze manier kan filosofie een vorm van doorleefd denken worden. Voorkennis is niet vereist.

‘Het goede leven. Ethiek voor mensen van morgen’ heeft Fernando Savater geschreven voor zijn zoon Amador. Je krijgt een verhaal vol vitaliteit, met herkenbare anekdotes en met humor geschreven, een ode aan de vrijheid. Savater dialogeert met filosofen als Seneca en Erich Fromm maar ook met schrijvers als Rabelais en Shakespeare. Hij ontwikkelt een afkeer tegen onderwerping en schrijft een uitnodiging om zelf na te denken en keuzes te maken. Dit levert een visie op ethiek op die aanleunt bij de levenskunst, fris en prikkelend ( “Waar het mij om gaat is dat ...er leven vóór de dood is”), waardoor hij ethiek kan omschrijven als ‘doe wat je wilt’ met als toevoeging ‘geniet ervan’.

Filosofie is populairder dan ooit. Waar ze vroeger verweten werd zich in een ivoren toren te verschansen, wordt ze nu geacht zich op de agora te begeven: tussen de mensen, op de markt. Ook haar onderwerp - de waarheid - wordt toegeëigend. Iedereen lijkt ‘zijn eigen waarheid’ te hebben. Mensen willen toegang hebben tot de waarheid en verlangen dus eigenlijk naar de ivoren toren van de filosofie, stelt Devisch. Deze paradox confronteert ons met de vraag of en hoe de waarheid momenteel in het geding is en wat dit kan betekenen voor de filosofie.

223 Jan TIMMERMAN

224 Eva ROUSSELLE

do 5, 12, 19 mei 2011 (19u30-21u30) CC De Schakel, Schakelstraat 8, WAREGEM € 15

do 16, 23, 30 jun 2011 (19u30-21u30) CC De Schakel, Schakelstraat 8, WAREGEM € 15

De avonden

De boeken zijn te ontlenen in de Openbare Bibliotheek van Waregem. i.s.m. Vormingplus Gent-Eeklo, CC De Schakel en Openbare Bibliotheek Waregem. UITERSTE INSCHRIJVINGSDATUM 14 dagen voor het begin van elke reeks

Het goede leven

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

57_v+_brochure_1-2011.indd 28

De ivoren toren. Pleidooi voor een hardnekkige filosofie.

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

14/02/11 10:01


vormingplus Dar es Salaam – Huis van de vrede

Mystiek door de eeuwen heen.

Net als andere godsdiensten is de islam voortdurend in evolutie. Komt er een toename van fundamentalisme en radicalisering? Is er zich een Europese islam aan het ontwikkelen? Of lopen de moskeeën, net als de kerken, stilaan leeg? En welke tendensen zien we in onze samenleving: wordt religie zoveel mogelijk verbannen naar de huiskamer of krijgt religie net meer ruimte? En welke rol spelen racisme en islamofobie?

We lezen en bevragen teksten van mystici, van de Middeleeuwen tot vandaag. Augustinus is de onrustige zoeker die zich steeds naar binnen keert om zichzelf te bevragen in het licht van het Woord. Hoe kwam hij hierbij en hoe kreeg zijn leven richting? Bij Jan van Ruusbroec ontdekken wij de rust zelve ondanks de onrust van zijn tijd. De mens is voor hem bedoeld als woning van God. Ruusbroec wil door zijn teksten ruimte voor God in ons scheppen. Bij Etty Hillesum zien wij dat de tijd haar als Jodin dwingt om te zoeken naar de bron van alle leven. Deze geeft haar rust in haar verstoorde leven. En tenslotte is er nog Henri Nouwen. Heel zijn leven was deze onrustige profeet op zoek naar een thuiskomen...

Is er toekomst voor de islam in Vlaanderen?

Youssef Souissi, voorzitter van de Vereniging voor Ontwikkeling en Emancipatie van Moslims (VOEM vzw) schetst de situatie van de islam in Vlaanderen en Samira Ben Brahim, een moslima uit de regio, vertelt hoe het concreet is om hier te leven. i.s.m. Motief vzw, Noord-Zuidraad Izegem en Stedelijke Izegemse Musea www.musea.izegem.be

Danumurthi Mahendra ‘Women Praying Jamaah’ (CC-BY-NC-SA)

225 Rosalie HEENS, Samira BEN BRAHIM, Youssef SOUISSI do 7 apr 2011 (19u30-22u) Nationaal Borstelmuseum, Baron de Pélichystraat 5, IZEGEM gratis Inschrijven is niet nodig.

57_v+_brochure_1-2011.indd 29

filosofie, religie en zingeving

29

Alexander Eberson is dominee van de Geuzentempel (Roeselare) en auteur.

226 Alexander EBERSON do 5, 12, 19, 26 mei 2011 (13u30-16u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 40 (teksten inbegrepen)

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

14/02/11 10:01


30

Met Alexander Eberson op zoek naar de bronnen van de mystiek.

Alexander Eberson is dominee van de protestantse kerk in Roeselare, ook wel de Geuzentempel genoemd. In mei geeft hij gedurende vier namiddagen een introductie in de mystiek en leidt hij een groep in de protestantse kerk rond. In de cursus leest en becommentarieert hij teksten van Augustinus, Ruusbroec, Etty Hillesum en Henri Nouwen. We vroegen hem wat er zo boeiend aan mystiek is.

57_v+_brochure_1-2011.indd 30

Hoe komt een Nederlander in Roeselare terecht? Alexander: De appel valt niet ver van de boom. Mijn vader was predikant o.a. in Antwerpen en in Gent. Bij zijn emeritaat is hij teruggekeerd naar Nederland, ik ben hier blijven plakken. Ik kreeg de mantel dus toegegooid, maar heb zelf de keuze gemaakt. Eerst gaf ik godsdienstles in Brussel, maar dat gaf me geen voldoening. Ik ben verder gaan studeren, heb seminarie gedaan en ben uiteindelijk via allerlei stages in rust- en ziekenhuizen, van Antwerpen tot Denderleeuw, als dominee in Roeselare terecht gekomen. Het klikte meteen. Ik kreeg hier ruimte om te leren en me te vormen, ik ben hier nu zowat 7 jaar. Daar leg ik me nu volledig op toe. Maar ik zoek ook het gesprek, vandaar deze cursus, ik wil met mensen van gedachten wisselen zonder te missioneren. Je cursus gaat over vier mystici, vanwaar je interesse? Alexander: Mystiek gaat over de mens in gesprek met God, maar dat is altijd ingebed in een bepaalde tijd. Dat wil ik onderzoeken, hoe ging dat gesprek? Waarom zijn die figuren, i.c. Augustinus, Ruusbroec, Etty Hillesum en Henri Nouwen zo de weg naar

binnen gegaan? Het interesseert me om te achterhalen waar je vandaan komt, om te weten waar je naar toe gaat. Velen zoeken het ver weg, in de spiritualiteit van het oosten bijvoorbeeld, terwijl er vele schatten te vinden zijn in de eigen cultuur. Dat kan ons in contact brengen met een levensbron. Wat brengen ze je? Ik voel me zelf het meest verwant met Henri Nouwen, hij is theoloog en psycholoog tegelijkertijd. Dat past het dichtst bij mijn beroep als pastor. Hij is bezig met de bijbel ĂŠn met mensen. Hij gaat in gesprek met de bijbel via de persoonlijke vragen en heel het hebben en houden van mensen. Voor hem blijft het geloof een waagstuk, maar een sprong waarbij je je vragen en onzekerheden meeneemt. In de mystiek van Augustinus en Ruusbroec leer je je eigen wortels kennen. Tegelijkertijd leren ze je kritisch omgaan met de eigen tijd. De wortels geven je een fundament dat zuiver is, niet onderhevig aan de mode van de dag. Hoe lees je deze teksten? Er zijn verschillende manieren om deze teksten te lezen. Er is de feministische invalshoek, waarbij je focust op waar

14/02/11 10:01


vormingplus

31

Mohammed: miskend spiritueel leider vrouwen een plek of juist geen plek hebben gekregen en waar zij kritiek uiten op bestaande (machts)verhoudingen. Daarnaast heb je de materialistische lectuur zoals die in de bevrijdingstheologie wordt gehanteerd. Je kunt ook vanuit cultuurhistorische inspiratie lezen en verbanden leggen met werk van Bach of Rembrandt of zoeken wat Luther zei over sommige passages. Ik probeer me in het midden te houden, niet links of rechts. Ik wil me niet laten gebruiken door een bepaalde groep. Jezus liet zich ook niet manipuleren. Ik wil mensen alleen een duwtje geven, om ze a.h.w. een geestelijke geboorte te forceren, niet gedwongen, maar zoals je een zaadje laat groeien. Wat is volgens jou de plek van religie in deze tijd? Door de religie kijk je a.h.w. met de ogen van God naar de wereld van vandaag. Neem nu het ecologische vraagstuk, hoe ga je om met het rentmeesterschap van de schepping? Als je kijkt vanuit de volgende generaties, dan ga je niet louter gebruiken en consumeren. Het gaat om een geëngageerde houding, zoals ik bij Bonhoeffer ook heb geleerd. Je bent er voor anderen die het niet zo goed gaat, zonder je zelf te verliezen. Dat is een

belangrijk punt. De bijbel blijft actueel en kritisch, vanuit die inspiratie ben je alert waar het algemeen belang overgaat in eigenbelang. Kom je in deze cursus ook als nietgelovige aan je trekken? Mystici staan met een voet in een andere wereld en geven er ons zicht op. Er is meer dan we weten of met ons verstand aan kunnen. Er zijn veel bronnen die iets kunnen toevoegen aan ons menszijn. Mensen zeggen dat de langste reis de reis naar binnen is. Teksten van mystici bevorderen het zelfgesprek met je innerlijkheid. Die teksten kunnen dus bronnen aanboren, waarvan je niet wist dat je ze had. Of ze kunnen conflicten of emoties openbreken die vastgelopen zijn. Die teksten zijn een soort werktuigen, om het goede in je aan te spreken. Ten slotte, wat wil je tonen tijdens het bezoek aan de Geuzentempel? Hoe wij het Leven, mét Hoofdletter, eren en vieren. Jan Timmerman

In de volksislam wordt hij geïdealiseerd, geromantiseerd en verafgood. In de Westerse wereld wordt hij bespot en gewantrouwd, maar in beide leefwerelden is hij vooral miskend in zijn spirituele boodschap. Het lag nooit in zijn bedoeling om van de Islam ‘zijn’ religie te maken, hij was ‘slechts een waarschuwer’ zegt de Koran, om voor de mensen het geloof in de éne God te versterken en een juistere leefwijze voor te leven. De Islam sluit aan op de ‘dienst aan God’ van Ibrahim/Abraham en is er tegelijk een afsluiter van. De ‘moslims’ van de Koran zijn geen Mohammedanen, niet noodzakelijk afkomstig uit de Arabische regio of met een vreemde nationaliteit. Ze zijn slechts ‘gelovigen’ die in naam van God het goede moeten doen.

filosofie, religie en zingeving

Inspirerende figuren

Ingrid-Noor Demeulemeester is moslima en lerares.

227 Ingrid-Noor DEMEULEMEESTER vr 20 mei 2011 (19u30-21u30) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 10

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

57_v+_brochure_1-2011.indd 31

14/02/11 10:01


32

Religie in Roeselare

Religie in Roeselare

Daguitstap

De Protestantse Kerk in Roeselare wordt in de volksmond ook de Geuzentempel genoemd. We bezoeken de kerk. Dominee Eberson zal het hebben over het ontstaan van de kerk in Roeselare, het verloop van een Protestantse eredienst en ook over het befaamde bamboe-orgel (het derde grootste van die aard in de wereld).

Vroeger moesten de moslims uit Roeselare naar Kortrijk voor een gebedsdienst. In 2005 werd het vroegere pand De Snuistergalerij omgebouwd tot moskee. Nu kunnen mannen en vrouwen terecht in de Spinnerstraat in de moskee. Vzw El Nour (Het Licht) beheert de moskee en organiseert er de dagelijkse gebedsdiensten. Hoe is het om als moslim in Roeselare te leven? We krijgen een rondleiding en horen welke rol de moskee speelt en welk belang het geloof heeft in het leven van de moslims. Er is ruimte voor vragen en uitwisseling.

Nergens in België is de joodse gemeenschap zo duidelijk aanwezig als in Antwerpen. Je maakt kennis met hun cultuur en gebruiken, met de pajes, gefillte Fish, mezoeza’s en menora’s. Joodse gastheren en -vrouwen vertellen over hun tradities en grote feesten, hun werk en godsdienst. We bezoeken de synagoge, waar je meer verneemt over de religie en de invloed op het dagelijkse leven. We genieten ‘s middags van een uitgebreide koosjere maaltijd bij een wereldvermaarde koosjere traiteur. Daarna wandelen we door de joodse wijk en het stadspark en bezoeken we het diamantkwartier.

De Geuzentempel

Na afloop is er, zoals na elke zondagse eredienst gebruikelijk bij Protestantse Christenen, nog een kop koffie of thee.

De moskee

Joods Antwerpen

i.s.m. Antwerpen Averechts afspraak om 9u55 in de hal van Antwerpen-Centraal (vertrek trein uit Kortrijk: 8u40)

228 Alexander EBERSON

229 Samira BEN BRAHIM

185 Gids Antwerpen Averechts

wo 27 apr 2011 (14u-16u) Jan Mahieustraat 21, ROESELARE €5

wo 11 mei 2011 (14u-16u) Spinnerstraat 6A, ROESELARE €5

zo 12 jun 2011 (10u-18u) € 45 (incl. koosjere maaltijd, treinticket niet) ANTWERPEN

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

57_v+_brochure_1-2011.indd 32

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

14/02/11 10:01


33

LEVENSSTIJL

vormingplus

Agent Kurt volgt een cursus ontdek je eigen stijl bij Vormingplus

57_v+_brochure_1-2011.indd 33

14/02/11 10:25


34

Japanse nek-, schouder- en gezichtsmassage

Massage voor jonge kinderen

Ouder- en kindmassage

Na reiniging van de huid geef je met olie een uitgebreide schouder-, nek- en hoofdmassage. Je maakt spanningen los en je stimuleert de doorstroming naar het gezicht. Tijdens de energetische fase masseer je het gezicht met technieken voor een betere bloeddoorstroming. Dit wissel je af met het geven van gepaste druk op meridiaanpunten. Strijkbewegingen op de meridianen of energiebanen integreren de energie. Deze intensieve massages werken diep relaxerend, zijn preventief tegen veroudering en verdroging van de huid. Het geeft je nieuwe energie, balanceert en harmoniseert de interne organen.

Kinderen krijgen heel wat prikkels te verwerken. Zachte ontspannende massage voor kinderen is een doeltreffend en natuurlijk middel om rust te brengen in het overactieve zenuwstelsel. Veilige aanraking, eens niets te hoeven brengt het kind weer bij zichzelf. Massage geeft zelfvertrouwen, tempert rusteloosheid en slaapproblemen. Het is een fijne en rustgevende communicatie tussen ouder en kind waarbij het effect veel sterker kan zijn dan woorden. Tijdens deze 2 sessies leren we als volwassenen een kindermassage geven op elkaar. Kinderen zijn niet aanwezig.

Een knuffel tussen (groot)ouder en kind geeft een goed gevoel en is voedend. Maar soms lijkt dit niet voldoende en kunnen gevoelens van verdriet en angst je kind overladen. Hoe kan je dan je kind ondersteunen via lichaamscontact of eenvoudige massage? Op een speelse manier ontdek je het lichaamscontact of de zachte massage tussen (groot)ouder en kind. Je leert hoe dat kan helpen bij het omgaan met emoties en hoe zo’n contact de verbinding versterkt. Aanbevolen voor kinderen of (groot)ouders die onrust voelen, moeilijk inslapen, gevoelig zijn, ...

levensstijl

Workshop

Yoga- of turnmatje, klein kussen, een gewone handdoek en een grote badhanddoek, eventueel een fleecedekentje, losse kledij, sokken

Aangeleerd van volwassenen op volwassene

Workshop

Elke ouder kan één kind tussen 4 en 12 jaar meebrengen. Matje, lakenovertrek voor 1 persoon, 2 grote badhanddoeken, losse kledij i.s.m. CC Guldenberg

Mieke Ballinckx is licenciaat verpleegwetenschappen, verpleegkundige, shiatsu en lichaamswerker.

230 Mireille VANDERSTRAETEN

231 Mireille VANDERSTRAETEN

232 Mieke BALLINCKX

wo 27 apr + 4, 11, 18 mei + 1 jun 2011 (19u30-22u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 65 (olie inbegrepen)

vr 29 apr + 13 mei 2011 (19u30-22u) OC de Cerf, Kerkstraat 1, GULLEGEM € 25

wo 11, 25 mei + 8 juni 2011 (14u-15u30) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 45 per volwassene - kinderen gratis

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

57_v+_brochure_1-2011.indd 34

cultuurcentrum@wevelgem.be | 056-433 495

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

14/02/11 10:01


vormingplus Handreflexologie

35

Natuurlijke huidverzorging met aromatherapie

Wellness-dag

Ben je op zoek naar natuurlijke huidverzorging op basis van ecologische of biologische producten waar je niet allergisch aan bent? Elke workshop start met een stukje theorie over etherische oliën, hydrolaten, kruiden, ingrediënten en huidverzorging. Je overloopt de recepten en je gaat zelf aan de slag. In elke workshop maak je 4 volwaardige huidverzorgingsproducten per persoon om mee naar huis te nemen. Je bereidt verschillende producten voor gezicht of lichaam. Tijdens de laatste, de parfumworkshop, creëer je je persoonlijk parfum op basis van etherische oliën. Geen voorkennis nodig. Je krijgt een uitgebreide syllabus met eenvoudige recepten, zodat je ook thuis aan de slag kan.

Zeewater en algen worden de voeding van de toekomst genoemd. Zeewater heeft dezelfde mineralensamenstelling als ons eigen lichaamsvocht. Het gebruik van algen in pakking wordt toegepast in vele kuuroorden langs de Franse kust. Algen bewijzen hun nut niet alleen in schoonheidszorgen maar ook bij huid-, gewricht- en gewichtsproblemen. Tijdens deze workshop maak je aan den lijve kennis met de werking van deze bijzondere planten. Je waant je in een luxe kuuroord. Zon, zee en strand denk je erbij terwijl je geniet van een algenpakking. Na deze gezichtsverzorging voel je je als herboren!

Workshop gezichtsverzorging

Op je handen vind je zones en punten die een weerspiegeling (reflexie) vormen van al je organen en stelsels. Door hierop in te werken kan je de gezondheid en vitaliteit van jezelf en je medemens bevorderen. Via handmassage schep je makkelijk contact, communicatie en verbinding. Een heerlijke massagevorm om de relatie met vrienden of familie te verfijnen. 2 grote badhanddoeken, kussentje, flesje drinkwater i.s.m. CC De Steiger Daniël Defruyt is shiatsutherapeut en voetreflexoloog.

Matje, 2 badhanddoeken, dekentje, kussen, topje of bikini

levensstijl

Workshopreeks

www.nancypopieul.webs.com www.hemelenaarde.eu

233 Daniël DEFRUYT

234 Isabelle DEGRANDE

235 Nancy POPIEUL

za 7 mei 2011 (13u30-18u30) CC De Steiger, Waalvest 1, MENEN € 30

di 3, 10, 17, 24, 31 mei 2011 (19u30-22u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 110 (alle producten inbegrepen)

vr 10 jun 2011 (10u-16u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 35

info@ccdesteiger.be | 056-515 891

57_v+_brochure_1-2011.indd 35

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

14/02/11 10:01


36

De invloed van voeding op de psyche Workshop

Wist je dat negatieve gevoelens enorm versterkt worden door ongezonde voeding? Voeding is de brandstof voor je lichaam. Heel wat fysieke klachten verdwijnen als sneeuw voor de zon door heilzame voeding. Bovendien beïnvloedt voeding ook je psycho-emotioneel welbevinden. Wens je graag verlichting van depressieve neigingen, angsten, pijnen, migraine, vermoeidheid, premenstrueel syndroom,...? Je komt te weten welke voedingsstoffen verantwoordelijk zijn voor een goed psychisch functioneren en welke lichaamsprocessen ze sturen. Je proeft ook ‘goed gevoel voedsel’. Kortom, je ontdekt dat wat je dagdagelijks eet een belangrijk verschil uitmaakt!

Coal Miki ‘Eat’ (CC-BY-NC)

Help, ik ben allergisch

Vaak behelp je je met hulpmiddelen om je allergische reactie te onderdrukken. Het gevolg hiervan is dat 25% van de bevolking lijdt aan één of meerdere allergieën. Daarom is het hoog tijd om te beseffen dat de oorzaak van je allergie bij jezelf te zoeken en te vinden is. Door zowel de oorzaak als de betekenis van je allergie te begrijpen, kan je uiteindelijk van je allergie verlost worden. Je krijg een overzicht van de verschillende allergieën (pollen, dieren, voedingsproducten, …). Je komt te weten hoe ze tot stand komen en wat je kan doen om er vanaf te geraken. Koen Margo is kinesitherapeut en aetiopaat.

www.voeding-en-gedrag.be

236 Ruth LAUWAERT

237 Koen MARGO

di 26 apr + 3, 10 mei 2011 (14u-16u30) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 48 (proevertjes inbegrepen)

do 19 mei 2011 (19u30-21u30) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 12

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

57_v+_brochure_1-2011.indd 36

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

14/02/11 10:01


vormingplus Pak je energietekorten aan! Voel je opnieuw fit en gezond

37

Zomerworkhops gezond bewegen

Feng Shui

In de zomer toont het vuurelement zich. De organen in je lichaam die hierbij horen zijn je hart en je dunne darm. Aan de hand van zacht lichaamswerk en inzichtelijke lezingen richt je je aandacht op je hart en je dunne darm. Als je vuurelement in balans is voel je je blij, levendig en enthousiast en maak je moeiteloos contact met anderen. Je verkent de kwaliteiten van je hart en je dunne darm vanuit westerse en oosterse visie. Je komt het verloop van harten dunne darmmeridiaan te weten. Je krijgt voedingstips en doet ademhalingsoefeningen, zuiveringsoefeningen en versterkende oefeningen.

Je woning heeft een grote impact op jou, al ben je je daar niet altijd van bewust. Mieke Coghe, Feng Shui-consulente, leidt je binnen in de wereld van de Feng Shui van vroeger tot nu. Je krijgt voorbeelden te zien van goede en foute wooninrichting, decoratie, meubelopstellingen, kleurtoepassingen en vormcombinaties.

Workshop gezond wonen

Ontdek de oorzaken van energieverlies en aandoeningen die hiermee gepaard gaan zoals burnout, chronisch moe zijn, winter- of zomerdip, depressie,… Dr. Peter Aelbrecht vertelt vanuit een holistische visie. Hij is ervan overtuigd dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Bij verlies van energie spelen er altijd lichamelijke, mentale en emotionele factoren. Steeds zijn er op deze domeinen bepaalde onevenwichten. Je komt meer te weten over alle onevenwichten die kunnen leiden tot energieproblemen. Je krijgt praktische tips om je opnieuw fit en gezond te voelen!

Je krijgt waardevolle tips voor het creëren van positieve veranderingen in je omgeving. Zo wordt je woning een steunende ruimte. Je geeft vorm aan een eigen oase in je huis. www.excellentfengshui.com

Matje, deken www.energiekliniek.be Dr. Peter Aelbrecht is energiespecialist en hoofd van de Energiekliniek te Aalst en Madrid.

Mieke Ballinckx is licenciaat verpleegwetenschappen, verpleegkundige, shiatsu en lichaamswerker.

238 Peter AELBRECHT

239 Mieke BALLINCKX

240 Mieke COGHE

do 9 jun 2011 (19u30-21u30) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 15

di 14, 21, 28 jun 2011 (19u30-21u30) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 35

za 23 & 30 apr 2011 (13u30-16u30) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 30

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

57_v+_brochure_1-2011.indd 37

levensstijl

Hart en dunne darm

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

14/02/11 10:01


38

Hoe ontstaat een modecollectie?

Ontdek en kies je eigen stijl

Ontwerp je eigen ecologisch juweel

Heb je er al bij stilgestaan hoe je kleren in de winkel belanden en wat er aan vooraf gaat? Waarom zie je juist dié kleuren en trends gelijktijdig in de uitstalramen en wat is het geheim daarachter? Een boeiende uiteenzetting over het ontstaan van een kledingcollectie, van de begin- tot de eindfase.

De bedoeling van deze cursus is je te helpen bij het ontwikkelen van een eigen stijl om je persoonlijke uitstraling te vergroten. Dit gebeurt voornamelijk door harmonieuzer te leren omgaan met de kleuren van make-up, kledij en accessoires.

Juwelen associeer je zelden met textiel en zachtheid. Nochtans (her)winnen gevilte, geknoopte en gehaakte sieraden de laatste jaren aan populariteit. In deze workshops vorm je met eenvoudige technieken restjes stof, linten, knopen en veters om tot eigenzinnige en elegante juwelen. Je ontdekt hoe je prachtige juwelen kan maken met gerecycleerd materiaal. Voor een perfect avondje uit!

Yve Vanhouche is een creatieve duizendpoot die zowel modeontwerper als styliste is, kleur- en stijladvies geeft, een eigen sjalen- en kralencollectie ontwerpt en zich in kleuren uitleeft in abstract-lyrische schilderijen.

Workshop

Op basis van een kleuranalyse, een analyse van de structuur van het gelaat en de opbouw van het lichaam verken je zelfstandig je eigen uiterlijke persoonlijkheid. Je leert hoe je je eigen lichamelijke karakteristieken kunt accentueren of kunt camoufleren.

www.vzwcupcakes.be

Je wordt bij deze analyse individueel begeleid en krijgt zo optimale ondersteuning in de creatieve zoektocht naar je eigen stijl. www.imagecontrol.be Je bent ongeschminkt en je draagt een wit bovenstukje.

241 Yve VANHOUCHE

242 Iris ARICKX

243 Olu VANDENBUSSCHE

ma 9 mei 2011 (19u30-22u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 15

di 17, 24, 31 mei 2011 (13u-16u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 45

wo 8, 15, 22 jun 2011 (19u30-22u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 45 (materiaal inbegrepen)

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

57_v+_brochure_1-2011.indd 38

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

14/02/11 10:01


vormingplus Bloemenwandeling voor gezinnen

162 verschillende nationaliteiten leveren heel wat smaken, winkels en restaurants op in hartje Antwerpen. We nemen je mee op sleeptouw door de straten achter het Astridplein. Je ontdekt, ziet, ruikt en proeft onbekende lekkere dingen. Je krijgt ook talrijke proevertjes mee naar huis!

De natuur is een speelse toverprinses die ons vreugde en schoonheid schenkt. Hoog tijd om deze toverprinses te ontdekken! Je ontrafelt de geheimen van de natuur! Je geniet van een interactieve wandeling langs de bloemenrijke kanaalbermen van BossuitKortrijk. Kinderen tot 12 jaar staan centraal. Proeven, ruiken, onderzoeken, kleine opdrachtjes uitvoeren... Het komt allemaal aan bod tijdens deze kruidenwandeling langs één van de floristische hoogtepunten van onze provincie!

Culinaire wandeling

rechtstreekse trein naar Antwerpen vanuit Kortrijk om 8u40 Ingang centraal Station, Koningin Astridplein, ANTWERPEN

levensstijl

De smaken van Antwerpen

39

Avia Venefica ‘Flowers on the canal - Avenefica’ (CC-BY)

244 Jefke MALFAIT

245 Rita GESQUIERE

za 21 mei 2011 (10u-14u) € 25 (rondleiding en proevertjes inbegrepen, trein niet)

zo 26 jun 2011 (14u-16u30) Kerk van Knokke Zwevegem, Maria Bernardastraat 29, ZWEVEGEM € 10 per volwassene - kinderen gratis

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

57_v+_brochure_1-2011.indd 39

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

14/02/11 10:01


40

Biologisch kleinfruit kweken

Duurzaam reizen in Zuid-Afrika

Wat is er heerlijker dan zomaar fruit te kunnen snoepen, recht van de struik en nog wel op kinderhoogte? Met kleinfruit kan het. Bessen vragen weinig plaats, je hebt er al snel vruchten van en ze zijn gewoon erg lekker. Zelfs in een klein tuintje kan één bessenstruik voor extra tuinplezier zorgen. Of misschien kies je liever voor originele eetbare bessen in je siertuin? Kortom: met kleinfruit kan je heel veelzijdig aan de slag. Johan Deblaere geeft je massa’s tips voor geslaagd en vooral ecologisch tuinplezier.

Voor het gastland is het toerisme vaak een welkome bron van inkomsten, maar toch zorgt het ook voor een aantal ongemakken. Je wordt om de oren geslagen met ‘nieuwe’ vormen van toerisme: fair trade, sociaal, eco-toerisme, ... Gewoon een trendy naam of zorgen ze echt voor duurzame verbeteringen in het gastland?

Johan Deblaere is erkend VELTlesgever.

Met een virtuele fotoreis door Zuid-Afrika kom je te weten wat duurzaam reizen juist inhoudt. Je krijgt inzicht op de impact van reizen op het milieu, op de bevolking, de cultuur en de economie van Zuid-Afrika. Je gaat naar huis met een hoop praktische tips voor een reis naar Zuid-Afrika die mens en milieu ter plaatse respecteert. Bovendien krijgt deze reis ook zo voor jezelf een meerwaarde.

Jan Grijpink ‘Zuid-Afrika’ (CC-BY-NC-ND)

www.karavaan.be

246 Johan DEBLAERE

247 Marie-Rose MERTENS

za 14 mei 2011 (9u30-12u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 12

di 14 jun 2011 (19u30-22u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 12

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

57_v+_brochure_1-2011.indd 40

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

14/02/11 10:01


vormingplus Lenteseizoenskookles

Vegetarisch zomers koken

Creatief zomers koken

In deze seizoenskookles ga je zelf aan de slag met frisse lentegroenten en wilde kruiden. Je maakt een soep, een vegetarische schotel en een dessert op een smaakvolle en evenwichtige manier klaar. Je leert diverse ingrediënten beter kennen, gebruiken en combineren. Bovendien zijn de bereidingen eenvoudig te integreren in de dagelijkse keuken. Deze activiteit is geschikt voor zowel beginners als voor wie al wat thuis is in de natuurlijke keuken. De volledige maaltijd met bio-ingrediënten is in de prijs begrepen.

Het wordt genieten deze zomer, want de overvloed aan groenten inspireert gemakkelijk tot avontuurlijk kokkerellen. In de eerste sessie verwerk je al dat lekkers in attractieve groentetaarten en terrines die ook niet misstaan op een feestbuffet. In de tweede sessie maak je allerlei leuke snacks, salades en broodbeleg. In de derde sessie ontdek je hoe je geurige gerechten te voorschijn tovert met zachte specerijen zoals komijn, koriander, garam masala, saffraan en kaneel.

Je verrast vrienden en familie met verfijnde wachthapjes bij een zomers aperitief. Je ontdekt verschillende bereidingswijzen van onze Belgische trots, asperges. Je proeft de kleurrijke wereld van slaatjes en sausjes. Afsluiten doe je met een zoete zonde. De oerklassieke dame blanche maakt plaats voor jouw creatieve desserts. Kortom, een cursus waar je je culinaire fantasie en creativiteit de vrije loop kan laten onder deskundige begeleiding!

De Natuurlijke Keuken

Schort, schilmesje, snijplank, handdoek www.vegetarischekookschool.be

5 Peter VANDERMEERSCH do 28 apr 2011 (19u-22u) DC Ten Elsberge, Mandellaan 101, ROESELARE € 20 (ingrediënten inbegrepen) www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

248 Peter VANDERMEERSCH di 3 mei 2011 (19u-22u) CC De Steiger, Waalvest 1, MENEN € 20 (ingrediënten inbegrepen) info@ccdesteiger.be | 056-515 891

57_v+_brochure_1-2011.indd 41

Miki Duerinck en Kristin Leybaert zijn de auteurs van de succesvolle kookboeken ‘Vegetarisch genieten’, ‘Vegetarisch koken in 30 minuten’ en ‘Donderdag veggiedag kookboek’.

Schort, schilmesje, snijplank, handdoek www.creacook.be

levensstijl

41

Schort, schilmesje, snijplank, handdoek www.vegetarischekookstudio.net

249 Miki DUERINCK + Kristin LEYBAERT

250 Lieve DEBRABANDERE

di 17, 24, 31 mei 2011 (19u-22u) Stella Maris, Sint-Denijsestraat 36, KORTRIJK € 60 (maaltijden inbegrepen)

ma 9, 16, 23, 30 mei 2011 (19u-22u) DC Ten Elsberge, Mandellaan 101, ROESELARE € 80 (ingrediënten inbegrepen)

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

14/02/11 10:01


42

Koken met kinderen

Ethiopisch tafelen Je kind vindt het leuk om je te helpen in de keuken. Samen koken heeft trouwens vele voordelen, je kunt je kind heel wat bijleren. Het is een goede manier om nieuwe smaken te leren ontdekken. En wat kinderen zelf mee bereiden, proeven ze gemakkelijker. Je gaat als duo aan de slag om met de neus in de potten en pannen te duiken! Iedere sessie maak je kindvriendelijke recepten. Door te ‘doen’ ontdek je, snuffel je, proef je … en hopelijk smaakt het! quality-time met je spruit staat voorop.

Ethiopië kent talrijke culinaire gerechten. Ook de keuken van buurland Eritrea zal je verrassen. Heb je al een ‘engera’, een typische Eritrese pannenkoek geproefd? Je ontdekt typische Eritrese en Ethiopische ingrediënten, kruiden en specerijen. Senait geeft haar kookgeheimen prijs. Je leert de Eritrese en Ethiopische keuken van binnen uit kennen en proeven. Na de kookdemonstratie eten we samen al dit lekkers op.

Schort, schilmesje, snijplank, handdoek Elke ouder kan één kind meebrengen tussen 9 en 12 jaar. www.creacook.be

george ruiz ‘muzita abyssinian bistro in university heights san diego’ (CC-BY)

Sunday Williams ‘Iron Chef: Green Onion’ (CC-BY-NC-SA)

251 Lieve DEBRABANDERE

252 Senait YOHANNES

wo 27 apr + 4 mei 2011 (13u30-16u30) Stella Maris, Sint-Denijsestraat 36, KORTRIJK € 50 per volwassene - kinderen gratis

do 12 mei 2011 (18u30-21u30) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 20 (maaltijd inbegrepen)

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

57_v+_brochure_1-2011.indd 42

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

14/02/11 10:01


vormingplus Cambodjaans tafelen

Tunesisch tafelen

De Aziatische keuken

De Cambodjaanse keuken mag dan niet wereldberoemd zijn, de Khmers zweren bij hun eigen keuken. En terecht, want het traditionele Cambodjaanse eten is heerlijk. Say kookt met typisch Cambodjaanse ingrediënten, kruiden en specerijen en leert je deze te gebruiken. Tijd om de fijne kneepjes van Khmer koken te proeven! Zo kan je je gezin en vrienden met authentieke Cambodjaanse gerechten verrassen. Een lekkere en ontspannende kookdemonstratie die je niet mag missen.

Henda nodigt je uit om van haar Tunesische keuken te komen proeven. Begin alvast maar te watertanden. Een overheerlijke tajine, couscous, gegrilde vis of vlees,... Het wordt moeilijk kiezen! Samen met Henda reis je door het culinaire en gastvrije Tunesië. Laat je verrassen door een rijkdom van geur, kleur en smaak!

De Aziatische keuken is vers en kleurrijk, smaakvol en nooit saai of voorspelbaar. Omdat de nadruk op granen en groenten ligt, zijn de gerechten gezond, goedkoop en gemakkelijk te bereiden. De kruiden geven er de nodige pit aan. De Aziatische keuken is even veelzijdig en gevarieerd als de Europese keuken. Buurlanden hebben sommige ingrediënten gemeen, maar alle Aziatische landen hebben keukens ontwikkeld die uniek zijn. Het proeven van deze gerechten (wok, stoofpotjes, salades…) uit deze landen is een waar avontuur. Koen neemt jullie mee op een Oosterse ontdekkingsreis.

Say Oudar baat ‘Home Oriental’ uit, een winkel van Aziatische keukenproducten te Kortrijk.

i.s.m. CC Gildhof

253 Say OUDAR

254 Henda BEN BECHIR

do 26 mei 2011 (18u30-21u30) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 20 (maaltijd inbegrepen)

wo 15 jun 2011 (18u30-21u30) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 20 (maaltijd inbegrepen)

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

57_v+_brochure_1-2011.indd 43

Van Indonesië tot Korea

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

levensstijl

Na de kookdemonstratie genieten we samen van een lekker etentje.

43

Koen JOORIS 255 ma 30 mei + 6, 13, 20 jun 2011 (13u-16u)

256

ma 30 mei + 6, 13, 20 jun 2011 (19u-22u) Europahal, Gen. Maczekplein 5, TIELT € 42 (+ € 48 voor ingrediënten) ccgildhof@tielt.be | 051-402 935

14/02/11 10:01


44

Van Toscane tot Umbrië

Snij- en haktechnieken in de keuken

Wijnproeven: Bordeaux

Elke Toscaans seizoen kent zijn streekgebonden toppers. Tuinbonen, artisjokken en asperges in het voorjaar; tomaten, komkommers en courgettes in de zomer; paddenstoelen en eekhoorntjesbrood in het najaar; diverse kolen en distels in de winter. Voeg daar een flinke portie groengouden olijfolie aan toe, werk af met verse kruiden en het resultaat is verrassend lekker. Je maakt ook kennis met het bekendste culinaire product uit Umbrië, namelijk de truffel. Je ontdekt ook hoe heerlijk de lenticchie, linzen, sedano nero, zwarte selderij en de prosciutto di norcia, de regionale ham zijn.

Sta je ook verbaasd telkens je ziet hoe snel en efficiënt een echte chef groentjes snijdt en hakt? Ook jij kan leren een julienne, brunoise, mirepoix, paysanne of tranches snijden. Je oefent verschillende snij- en haktechnieken en je leert ook het meest geschikte mes kiezen om de klus te klaren. Tenslotte leer je je messen scherp houden door het aanzetten en slijpen ervan. Wat je snijdt en hakt wordt klaargemaakt en opgegeten, vergezeld van een glaasje wijn.

Je maakt een reis doorheen de wereldbekende wijngaarden van de Gironde. Bordeauxwijnen vulden vroeger menige West-Vlaamse kelder. Zijn die tegenwoordig nog betaalbaar? Je gaat op zoek en je toetst je portemonnee aan de realiteit van de Grand Cru Classé. Je proeft een avond wit in droge en in zoete versie. Je geniet van de liquoreuze weelde van de gouden druppels. In de tweede sessie onderwerp je de rode bordeauxwijnen aan een smaaktest en we zoeken naar de verschillen tussen linker- en rechteroever.

Kookworkshop

keukenmessen i.s.m. CC De Steiger

i.s.m. CC De Steiger

Afsluiten doe je met een proeverij van wijnen op volle maturiteit, daterend van het einde van vorige eeuw. i.s.m. CC De Schakel

Koen JOORIS 257

259 Koen JOORIS

260 Ronny DEBAERE

di 17, 24, 31 mei 2011 (13u30-16u30)

wo 11, 18 mei 2011 (19u-22u) CC De Steiger, Waalvest 1, MENEN € 22 (+ € 20 voor ingrediënten)

ma 9, 16, 23 mei 2011 (19u30-22u30) CC De Schakel, Schakelstraat 8, WAREGEM € 35 (+ € 40 de eerste les te betalen aan de lesgever voor de wijn)

258

di 17, 24, 31 mei 2011 (19u-22u) CC De Steiger, Waalvest 1, MENEN € 33 (+ € 37,5 voor ingrediënten) info@ccdesteiger.be | 056-515 891

57_v+_brochure_1-2011.indd 44

info@ccdesteiger.be | 056-515 891

reservatie@ccdeschakel.be | 056-621 340

14/02/11 10:01


vormingplus vormingplus

4545

KUNST EN CULTUUR LEVENSSTIJL

Lerares Celien volgt een cursus amencodansen bij Vormingplus

57_v+_brochure_1-2011.indd 45

14/02/11 10:26


46

Adrian Ghenie in Gent

Horta en Tuymans in Brussel

Het S.M.A.K. in Gent pakt dit voorjaar uit met een jonge Roemeense kunstenaar. Adrian Ghenie (1977) groeide op onder de communistische dictatuur van Ceauşescu en keek als een getuige vanuit de coulissen toe hoe ideologieën uit elkaar spatten. Vanuit deze context tracht hij in zijn schilderijen een weerspiegeling te geven van ons collectieve geheugen dat verstikt is door jarenlang intensief te zijn bestookt met propagandaclichés.

Het Paleis voor Schone Kunsten was een ambitieus project van Victor Horta. Een gids laat ons meegenieten van dit gebouw in voortdurende evolutie. Aansluitend brengen we in BOZAR een bezoek aan de eerste Belgische retrospectieve van de beroemde beeldende kunstenaar Luc Tuymans.

Tentoonstellingsbezoek

Daguitstap

David Lynch, Francis Bacon en Marcel Duchamp zijn in het indrukwekkende werk van Ghenie, die internationaal hoge ogen gooit, nooit veraf. Met het ticket voor deze tentoonstelling kan je ook de drie andere tijdelijke tentoonstellingen in het S.M.A.K. bezoeken.

www.smak.be

i.s.m. GC Spikkerelle

261 Plaatselijke gids

262 za 9 apr 2011(8u30-19u)

za 26 mrt 2011 (14u-15u30) S.M.A.K., Citadelpark, GENT € 15

afspraak: parking Spikkerelle, Scheldelaan 6, AVELGEM € 32

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

57_v+_brochure_1-2011.indd 46

Na de middag maken we met een stadsgids een verkennende wandeling door Brussel. Het centrum van de Belgische hoofdstad telt heel wat realisaties van grootmeester Victor Horta. Een wandeling door hartje Brussel laat u kennis maken met de verschillende architecturale stijlen van eind 19de eeuw en 20ste eeuw: nieuwe zakelijkheid, BeauxArts, Belle Epoque, Art Deco, modernisme en Art Nouveau.

cultuur@avelgem.be | 056 – 653 090

14/02/11 10:01


vormingplus Flanders Tapestries Wielsbeke

Circus Ronaldo

Vlaanderen is al eeuwenlang gekend voor zijn tapijtindustrie. Flanders Tapestries, een familieonderneming uit Wielsbeke, zet deze traditie verder. Grote namen uit de hedendaagse kunstscène doen beroep op de expertise van het bedrijf. Craigie Horsfield, de Britse tapijtkunstenaar die vorig jaar nog indrukwekkend exposeerde in M HKA, is zo iemand. Zijn foto’s werden door Roland en Christian Dekeukelaere van Flanders Tapestries omgezet in verbluffende jacquart-tapijten. Ook de Amerikanen Ed Ruscha en Chuck Close klopten in Wielsbeke aan, net als de ‘Cathedral of Our Lady of the Angels’ in Los Angeles. De tapijten die er hangen behoren tot de artistieke topstukken van de kerk.

Eind mei komt het legendarische Circus Ronaldo met de voorstelling ‘Circences’ naar Roeselare. Het internationaal bekende circusgezelschap is nog steeds een familiebedrijf dat al zes generaties lang ambachtelijk circus, variété en theater brengt, een verzoening van een lach en een traan. Voor het eerst staan drie generaties Ronaldo’s op de planken. We gaan met een aantal van hen in gesprek over het leven als circusartiest en de rijke geschiedenis van een gezelschap dat, wars van trends en hypes, zijn eigen weg gaat.

Wandtapijten met internationale allure

Een te weinig gekend verhaal dat traditie aan internationale ambitie koppelt.

www.muhka.be

“Je kan ons met de Stones of Neil Young vergelijken: mannen die af en toe een paar valse noten spelen, maar ze wel recht uit het hart laten komen.”

263 Plaatselijke gids

264 Artiesten van Circus Ronaldo

vr 13 mei 2011 (10u-11u30) Flanders Tapestries, Rijksweg 416, WIELSBEKE €5

zo 29 mei 2011 (16u-17u30) tent op het Polenplein, ROESELARE €5

kunst en cultuur

Achter de schermen van ‘Circenses’

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

57_v+_brochure_1-2011.indd 47

47

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

14/02/11 10:01


48

Federico García Lorca

Johann Sebastian Bach

In 2011 is het 75 jaar geleden dat de Spaanse dichter Federico García Lorca door aanhangers van Franco werd geëxecuteerd. Lorca (Granada, °1898) is veruit de bekendste Spaanse schrijver van de 20ste eeuw. Behalve dichter en dramaturg was hij ook essayist, tekenaar en musicus. Vele jaren later werd hij wellicht de grootste inspiratiebron voor Leonard Cohen.

De muziek van J.S. Bach blijft elke muziekliefhebber fascineren - en terecht. Zowel in zijn instrumentale als in zijn vocale muziek slaagt hij er in uitvoerder en luisteraar oneindig te boeien. Zijn muziek vormt dan ook de perfecte fusie tussen emotie en intellect, in een ideaal evenwicht dat niemand onberoerd laat.

Liefde en dood verstrengeld

Een fusie tussen hart en verstand

In de eerste lezing worden enkele van zijn ca. 200 bewaarde geestelijke cantates belicht, na de middag laten we ons meeslepen door enkele meesterwerken uit zijn instrumentaal oeuvre: de zes Brandenburgse concerti. Met talrijke luistervoorbeelden en live uitvoeringen op dvd.

Via een overzicht van zijn leven en werk komen enkele belangrijke facetten van de Spaanse cultuurgeschiedenis van de vorige eeuw ter sprake. De lezing wordt geïllustreerd met uittreksels uit zijn poëtisch werk, beeldmateriaal en muziekfragmenten. Professor emeritus Christian De Paepe is een internationaal gewaardeerd Lorca-kenner.

Professor emeritus Ignace Bossuyt is oprichter van de Alamire Foundation en auteur van verschillende boeken over klassieke componisten. Pedro J Pacheco ‘Federico Garcia Lorca 134’ (CC-BY-NC-SA)

265 Christian DE PAEPE

266 Ignace BOSSUYT

wo 13 apr 2011 (19u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 10

do 28 apr 2011 (11u-16u30) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 25

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

57_v+_brochure_1-2011.indd 48

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

14/02/11 10:01


vormingplus Festivalitis in België

Docplus

België is de laatste jaren een echt festivalland geworden. Elk weekend is ergens ten velde wel iets te beleven, van Rock Werchter tot Leffingeleuren. Grote gevestigde namen, opkomende muzikanten en onbekende parels wisselen elkaar op de affiche af.

Johan Grimonprez’ recentste langspeler, ‘Double Take’, is een vrije adaptatie van een kortverhaal van de Argentijnse auteur Jorge Luis Borges met in de hoofdrol de professionele Hitchcock lookalike Ron Burrage. Tegelijk is het een filmische meditatie over de de rol van de media in de cultuur van het wantrouwen en de angst die vandaag onze wereld bepaalt. Het eerste deel van dit filmproject ging eerder onder de naam ‘Looking for Alfred’ in première in de Photographer’s Gallery (Londen) en de Brusselse Bozar en werd onder meer bekroond met de Spirit Award (New York).

‘Double Take’

Matthieu Van Steenkiste, hoofdredacteur van het online muziekmagazine goddeau. com, komt in deze luistersessie het kaf van het koren scheiden. Op geheel eigenzinnige en intereactieve wijze geeft hij zijn visie op de groepen en muzikanten waar deze zomer niet aan te ontkomen valt. Van experimentele jazz en noise tot de hipste nieuwe Engelse indiebandjes.

Binnenkort staat Grimonprez centraal in het S.M.A.K. in een indrukwekkend overzicht met sleutelwerken uit het oeuvre van de Roeselaarse regisseur en kunstenaar.

Voor wie de vinger aan de pols wil leggen van het huidige muzieklandschap. i.s.m. Muziekcentrum Track www.goddeau.com

Laurent Vandembergue ‘Gnarls Barkley - Werchter 2008’ (CC-BY)

57_v+_brochure_1-2011.indd 49

i.s.m. CC De Spil

267 Matthieu VAN STEENKISTE

268 Johan GRIMONPREZ

do 2 jun 2011 (19u-21u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 10

za 30 apr 2011 (17u) CC De Spil, H. Spilleboutdreef 1, ROESELARE €4

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

kunst en cultuur

Het festivalseizoen 2011 doorgelicht

49

051-265 700

14/02/11 10:01


50

Het Penhuis

Leesgroep Christiaan Weijts

Een kijk op beeldhouwen

Christiaan Weijts is één van de veelbelovende jonge prozaschrijvers uit ons taalgebied. Hij studeerde Nederlands en literatuurwetenschap in Leiden. In 2002 publiceerde hij ‘Sluitingstijd’, een bundel columns. ‘Art 285b’ werd zijn uitbundig bejubelde romandebuut. Hij won er de Nederlandse debuutprijs, de Anton Wachterprijs en het Gouden Ezelsoor mee en haalde ook de shortlist van de AKOLiteratuurprijs. In 2008 werd publiceerde hij ‘Via Cappello 23’, een bevestiging van zijn groot talent. De kleine roman ‘De etaleur’ vertelt over de choreografie van een metropool en de condition humaine van een geglobaliseerde wereld.

De jonge Nederlandse schrijver Christiaan Weijts heeft met ‘Art. 285b’ en ‘Via Cappello 23’ al een indrukwekkend oeuvre bijeen gepend. Vormingplus focust op Weijts’ novelle ‘De etaleur’. “Overweldigend”, schreef Humo destijds. Hoog tijd dus om dit meesterwerk, dat literatuur en dans verenigt, van dichtbij te bekijken.

Henry Moore verweet de kunstliefhebbers tweedimensionaal naar sculptuur te kijken. De leegte is namelijk even belangrijk als het gevormde. Inderdaad, door onze reproductietechnieken worden beeldhouwwerken vaak benaderd als ‘afbeeldingen’ in de ruimte. Sculpturen werken evenwel helemaal anders dan wanneer we ze afgebeeld zien in boeken of op het scherm. Vertrekkende van het werk van Rodin bekijken we de essentie van sculpturen en de verschillende werkwijzen bij het beeldhouwen in relatie tot de omgeving. We volgen de ontwikkeling van Romaanse sculpturen tot die van de 19de eeuw: open en gesloten beeldvormen, werken met volume of met oppervlak,... In de twintigste eeuw komen de nieuwe beeldvormen aan bod.

Christiaan Weijts

‘De etaleur’

i.s.m. Openbare Bibliotheek Kortrijk en Het Penhuis

i.s.m. Openbare Bibliotheek Kortrijk Interviewer is Karlijn de Winter.

i.s.m. CC Gildhof

269 Christiaan WEIJTS

270 Magda OCKIER

zo 17 apr 2011 (10u30-12u) Oranjerie Broelmuseum, Broelkaai 6, KORTRIJK € 5 (incl. drankje)

wo 27 apr 2011 (19u30) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK €5

www.uitinkortrijk.be | 056-239 855

57_v+_brochure_1-2011.indd 50

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

14/02/11 10:01


James Wood ‘Henry Moore’ (CC-BY-NC-SA)

Van Deltablues tot soul en funk

Kunst in natuur en stad

Zonder de muziek van de Afro-Amerikanen zou wat we nu popmuziek noemen heel anders klinken of zelfs niet bestaan. Deze reeks schetst - rijk geïllustreerd met beeld en geluid - het opwindende verhaal van blues, rhythm’n blues, soul en funk. We nemen je mee op de muzikale roetsjbaan van de genres die zonder omwegen mikken op het hart en/of de benen van de luisteraar en die tot op heden relevant zijn gebleven. Daarbij hebben we ook aandacht voor de maatschappelijke context en voor de wisselwerking met andere muziekstromingen.

Een museum kan een geëigende plaats zijn voor videokunst of schilderkunst, maar voor sculptuur en grotere installaties is er geen betere plaats dan de openbare ruimte. Vele kunstenaars plaatsen hun werken in natuurlijke of stedelijke omgevingen. Soms tijdelijk, soms ook permanent.

Na deze reeks kan je je lievelingsartiesten in hun historische context plaatsen en met de nodige bagage verder op ontdekkings-tocht gaan. i.s.m. CC Gildhof

In deze cursus werpen we een blik op de meest perfecte, exclusieve of buitensporige ingrepen van kunstwerken in steden of in de natuur. We vertrekken van de ingrepen uit de tweede helft van de 20ste eeuw zoals deze van Christo en eindigen bij hedendaagse ingrepen zoals de Ecce Homo van Mark Wallinger in Londen of de waterval van Eliasson in New York. We vergeten ook de eigenzinnige ingrepen van kunstenaars in België niet! i.s.m. CC De Steiger

271 Damien DECEUNINCK

272 Bert VANSTEENKISTE

273 Christophe DE JAEGER

di 26 apr + 3, 17, 24 mei 2011 (19u15) CC Gildhof, Sint-Michielstraat 9, TIELT € 60 (syllabus inbegrepen)

do 28 apr + 5, 12, 19 mei 2011 (19u30-22u) CC Gildhof, Sint-Michielstraat 9, TIELT € 39 (€ 35 Banana Peelleden)

ma 2, 9, 16, 23 mei 2011 (19u30-22u) CC De Steiger, Waalvest 1, MENEN € 80

ccgildhof@tielt.be | 051-402 935

57_v+_brochure_1-2011.indd 51

ccgildhof@tielt.be | 051-402 935

51

kunst en cultuur

vormingplus

info@ccdesteiger.be | 056-515 891

14/02/11 10:01


52

Creatieve stemtraining

The answer my friend...

Hoe zeg je het en hoe zeg je het goed! Daar komt techniek bij kijken. Want je stem is een spier en die moet je trainen. Articulatie, intonatie, lippenwerk, tekstritme… zorgen ervoor dat het publiek aan je lippen blijft hangen. Woord en spel vullen elkaar aan. Weet je wat je met je stem zoal kunt doen? En heb je dat ook reeds ervaren? Je stem en je lichaam(staal) vormen immers één geheel.

Menig singer-songwriter of bluesartiest maakt er graag gebruik van: een kleinood van een instrumentje waarmee je een wereld aan klank en gevoel kan evoceren. Maken mondharmonica-virtuozen je ook zo jaloers?

Theatertraining

In deze workshop leer je creatief omgaan met je stem. Je krijgt heel wat praktische tips om verstaanbaar door het leven te gaan. Trek gemakkelijke, losse kledij aan en breng een matje mee om op de grond te liggen.

Mondharmonica leren spelen in 3 lessen

Luc Borms ontwikkelde een lestechniek waarmee hij zelfs de muziekanalfabeet in enkele lessen op weg zet. Voorkennis is dus niet vereist. Naast basistechnieken aanleren zet hij je ook op weg om eenvoudige nummers te spelen en om mee te gaan in samenspel met andere muzikanten. En dat allemaal in drie avonden! Berlin ‘Sing a song - new pattern’ (CC-BY-NC-ND)

i.s.m. CC De Schakel Hilde Vanderstraeten (Opendoek vzw) doceert woord en drama.

i.s.m. CC Tielt

274 Hilde VANDERSTRAETEN

275 Luc BORMS

di 19, 26 apr + 3 mei + do 21, 28 apr + 5 mei 2011 (19u30-21u30) CC De Schakel, Schakelstraat 8, WAREGEM € 34

do 28 apr + 5, 12 mei 2011 (19u30) CC Gildhof, Sint-Michielstraat 9, TIELT € 50

reservatie@ccdeschakel.be | 056-621 340

57_v+_brochure_1-2011.indd 52

Voor deze workshop heb je een diatonische 10-hole harmonica nodig in de toonaard C. Het bekendste merk is Hohner. Je vindt er gemakkelijk één voor 25 euro.

ccgildhof@tielt.be | 051-402 935

14/02/11 10:01


Acteren

Poppen Parade

Zoeken, aftasten en grenzen verleggen! In deze workshop gaan we op een intensieve manier de mogelijkheden van ons ‘instrument’ (lichaam/stem) onderzoeken. Door middel van praktijkgerichte oefeneningen worden we ons bewust van onze spelmogelijkheden. Naast het vrijmaken van lichaam en stem, leren we omgaan met begrippen als ritme, uitstraling, ruimte en timing. Via improvisaties scherpen we onze fantasie aan en worden we gevoelig voor wat onze medespelers ons aanreiken.

Startend met een foto, een kindertekening of een eigen ontwerp, kun je heel creatieve, verrassende poppen maken. De meest wonderbaarlijke figuren krijgen vorm en kleur met behulp van draad, overschotjes stof en een vulling, veel fantasie en een goede naaimachine.

Anthony Dawson ‘Tragedy and Comedy’ (CC-BY-NC-ND)

i.s.m. CC De Steiger

We leren een ontwerp of tekening vergroten, vereenvoudigen, omzetten naar vorm en kleur en we bekijken allerhande trukjes om tot een verbluffend resultaat te komen. Met overschotjes van stoffen, oude kledij of zelfgebreide stukjes kunnen we al heel veel doen. Naaimachine (indien mogelijk een verlengdraad), wit en zwart naaigaren, een schaar en schrijfgerief. Vanaf de 2de les kun je ook al je restjes stof meebrengen.

276 Jowan VANRANSBEEK

277 Germana TACK

di & do 3, 5, 10, 12, 17, 19, 24, 26, 31 mei + 2, 7, 14 jun 2011 (19u-21u30) CC De Steiger, Waalvest 1, MENEN € 70 (€ 60 voor Open Doek-leden, € 30 voor - 26-jarigen)

woe 4, 11, 18, 25 mei + 1 jun 2011 (13u30-16u30) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 85 (incl. materiaal)

info@ccdesteiger.be | 056-515 891

57_v+_brochure_1-2011.indd 53

53

kunst en cultuur

vormingplus

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

14/02/11 10:01


54

Theatergrime

Ukelele

Zingen voor je plezier

Op het podium is make-up onontbeerlijk. Door afstand en belichting is de gelaatsexpressie immers minder zichtbaar. Door foute make-up kan een acteur er onder een spot uitzien als een mummie. Zoiets wil je uiteraard vermijden. Theatergrime zet het karakter van een personage letterlijk en figuurlijk in de verf: via grime maak je een grimmig type nog grimmiger. De theatergrimeur levert uiteindelijk een artistieke bijdrage aan de toneelproductie.

De ukelele: vaak wordt het instrument een beetje lacherig afgedaan als klein gitaarke. Geheel onterecht is dat niet, want er zijn veel overeenkomsten in o.a. stemming en speelwijze. Maar het karakter en de muzikale mogelijkheden van de ukelele zijn veel groter dan zijn gestalte. Vandaar ook de groeiende populariteit van het zomerse en speelse instrument. In drie dinsdagavonden leer je de basisbeginselen (stemming, houding, enkele eenvoudige akkoorden), om vervolgens meteen over te gaan tot echt musiceren. Want dat is het grote verschil met zijn grote broer de gitaar: ukulele spelen kun je al na tien minuten…

Zing je graag, maar weet je niet goed hoe eraan te beginnen, dan is dit dé cursus voor jou. Je hoeft geen noten te kunnen lezen en ook geen zangervaring te hebben. Deze cursus is ook een prima alternatief voor wie een koor of een muziekacademie een té groot engagement vindt.

Grime, grimer, grimest

Je oefent op elkaar. Als je materiaal hebt, breng je dat mee naar de les. De nodige materialen zullen ook ter plaatse kunnen worden aangekocht. Er zijn spiegels maar je zorgt zelf voor een washandje en een handdoek, keukenrol en reinigingsmelk. i.s.m. CC De Schakel

Ukelele i.s.m. CC Guldenberg

Zingen is in… én tof en heel plezierig!

Vóór we beginnen zingen, smeren we even onze stemmen met speelse opwarmingsoefeningen rond ademhaling, stemplaatsing, resonantie en beweeglijkheid van de zangstem. Daarna gaan we aan de slag met bekende en minder bekende liederen uit diverse stijlen en genres, zoals folk, musical, gospel en evergreens. We zingen in groep en sommige liederen worden begeleid met muziekinstrumenten. Pen en mapje

278 Piet FRANCOIS

279 Remco HOUTMAN-JANSSEN

280 Katrien VANDEKERCKHOVE

di 17, 24, 31 mei + 7 jun 2011 (19u3022u30) CC De Schakel, Schakelstraat 8, WAREGEM € 34

di 7, 14, 21 jun 2011 (19u-21u) OC de Cerf, Kerkstraat 1/1, GULLEGEM € 40

di 14, 21, 28 jun 2011 (19u30-22u) DC Schiervelde, Schierveldestraat 55, ROESELARE € 35

reservatie@ccdeschakel.be | 056-621 340

57_v+_brochure_1-2011.indd 54

cultuurcentrum@wevelgem.be | 056-433 495

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

14/02/11 10:01


vormingplus

MAATSCHAPPIJ EN MILIEU

55

Bakker IsmaĂŤl volgt een cursus dierenlokken bij Vormingplus 57_v+_brochure_1-2011.indd 55

14/02/11 10:25


56 56

Vanheede Environment Group Afvalwerking in Rumbeke

Bezoek aan het Europacollege Autohandel rond het Brugge slachthuis

maatschappij en milieu

Daguitstap Brussel

Het afvalverwerkingsbedrijf Vanheede in Rumbeke is actief op het domein van inzameling en verwerking van gevaarlijk en niet-gevaarlijk afval en huishoudelijke verpakkingen. Het bedrijf ontstond meer dan 40 jaar geleden vanuit de eenmanszaak van Herwig Vanheede. Vandaag heeft het een vooraanstaande marktpositie in België en Noord-Frankrijk. Op de indrukwekkende site in Rumbeke is Vanheede bewust met duurzaam ondernemen bezig. We bezoeken de sorteerinrichtingen, het natuurreservaat, de klei-ontginning, de stortplaats en het natuurbos (waar een paar jaar terug mammoetbeenderen werden gevonden).

Het Europacollege biedt in Brugge en Natolin (Polen) postuniversitaire opleidingen rechten, economie en politiek aan, met nadruk op de Europese dimensie. Tijdens deze voormiddag worden we rondgeleid in de Brugse campus in het historische hart van de stad. We brengen een bezoek aan het Europees Documentatiecentrum en de bibliotheek, om vervolgens naar de campus op de Verversdijk te wandelen. Daar krijgen we onder meer de kunstcollectie te zien. Het bezoek wordt afgesloten met een drink. i.s.m. Vormingplus OostendeWesthoek en Europe Direct van Provincie West-Vlaanderen

De export van tweedehandsauto’s richting Afrika en Oost-Europa heeft zijn draaischijf in de Heyvaertbuurt, vlakbij het slachthuis van Anderlecht, waar David Van Reybrouck zijn boek over Congo schreef. Dagelijks worden hier vele honderden – afgedankte – auto’s verhandeld. Vooral Afrikaanse klanten stromen toe. Een verhaal van een geglobaliseerde en vaak informele economie. In de voormiddag bezoeken we de site in de buurt van het slachthuis van Anderlecht. ‘s Middags ben je vrij om de markt aan het Zuidstation te bezoeken en te lunchen. Na de middaglunch bekijken we het reilen en zeilen van de autohandel in de Heyvaertbuurt. www.tochtenvanhoop.eu

Afspraak om 9u45 aan het Europacollege Norbert Van Hove is schatbewaarder van het Europacollege.

281 Plaatselijke gids

282 Norbert VAN HOVE

vr 29 apr 2011 (13u30-15u) Moorseelsesteenweg 32, RUMBEKE €5

do 19 mei 2011 (10u-12u) Europacollege, Dijver 11, BRUGGE €5

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

57_v+_brochure_1-2011.indd 56

Afspraak om 10 uur in Station BrusselZuid (Hoofdgang aan de toegang tot de Eurostar, ter hoogte van de sporen 1 & 2).

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

14/02/11 10:01


vormingplus

57

Wevelgem anders bekeken Fietstocht met streekverteller

i.s.m. Buurtwerking Wallaysplein en CC Wevelgem

maatschappij en milieu

Colin O’Brien ‘L’automobile’ (CC-BY-NC-SA)

Op een gezapig tempo doen we een verkenning langs de genummerde knooppunten van het fietsnetwerk van de Leiestreek. De afstand bedraagt tussen de 25 en 30 km. Een streekverteller neemt je op sleeptouw. Nu en dan houden we even halt voor een verhaal over de streek en zijn bewoners. Hoe hebben ze de streek en het landschap gemaakt tot wat die nu zijn? We halen herinneringen op van vroeger maar staan ook stil bij de veranderingen van vandaag. Van op de fiets speuren we de omgeving af naar stukjes natuur en erfgoed. Van fietsen krijgt men natuurlijk dorst, daarom houden we ook een stop in een cafeetje onderweg.

ArcheoNet Vlaanderen ‘Kloosterhof Wevelgem’ (CC-BY-NC-SA)

283 Dirk DE CALUWE

284 Gids TERRA MOBILE

za 28 mei 2011 (10u-16u30) BRUSSEL € 15 (gids inbegrepen, middaglunch en trein niet)

di 3 mei 2011 (14u-17u) Afspraak aan Wallaysplein 3, WEVELGEM €5

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

57_v+_brochure_1-2011.indd 57

cultuurcentrum@wevelgem.be | 056-433 495

14/02/11 10:01


58

Landschapsfietstocht met een streekverteller rond Tielt

Natuur in woord en beeld in Izegem

Fietsen met een streekverteller langs de Gaverbeek

Een streekverteller laat ons op een originele en creatieve wijze kennis maken met het Tieltse plateau, de Poelberg en de Mandel. De gids doet ons nadenken over hoe we het kouterlandschap bekijken en wat we er mee doen…

Mooie woorden gekaderd in knappe natuurbeelden roepen gevoelige sferen op. Zijn woorden sterker dan natuurbeelden of is een beeld meer dan duizend woorden? Beelden roepen woorden op en andersom… Literair van de natuur genieten!

Een streekverteller loodst ons lang de boorden van de Gaverbeek richting Waregem. Verhalen over het heden en verleden vragen om verteld te worden en zijn soms te mooi of te lelijk voor woorden. Een echte aanrader!

Vergeet je fiets niet!

i.s.m. Provinciedienst NME

Vergeet je fiets niet!

i.s.m. provinciedienst NME

Afspraak op de parking van het Provinciedomein Wallmote-Wolvenhof

i.s.m. provinciedienst NME

www.terramobile.be

www.terramobile.be

Afspraak op de parking van het Provinciedomein De Baliekouter

Afspraak op Parking Zuid (aan de molen) van het Provinciedomein De Gavers

285 Gids TERRA MOBILE

286 Trees DEPREST

287 Gids TERRA MOBILE

zo 15 mei 2011 (14u–18u) Provinciedomein De Baliekouter, Ommeganckstraat, WAKKEN Gratis (inschrijven noodzakelijk)

zo 29 mei 2011 (10u-12u) Provinciedomein Wallemote-Wolvenhof, Kokelarestraat, IZEGEM Gratis (inschrijven noodzakelijk)

zo 5 jun 2011 (14u30-18u) Provinciedomein De Gavers, Eikenstraat, HARELBEKE Gratis (inschrijven noodzakelijk)

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

57_v+_brochure_1-2011.indd 58

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

14/02/11 10:01


vormingplus Het watersysteem van De Gavers

Links, Vlaams en internationaal

De werkgroep Geologie en Landschap van de vzw Natuur.koepel Zuid-West-Vlaanderen laat ons op deze boeiende wandeling kennis maken met het ontstaan van de Gavers en het daarmee samenhangende watersysteem. We kijken naar wat water betekent voor de natuurpotenties en aan welke diverse kwaliteitseisen het dient te voldoen voor alle leven in en om het water.

Filosoof en publicist Ludo Abicht is een links denker die zich de voorbije jaren ook een nationalistisch pleitbezorger toonde. En dat is niet evident. Nationalisme heeft vandaag een slechte pers. Het wordt bijna automatisch begrepen en terecht veroordeeld als ‘etnisch nationalisme’ (‘Eigen volk eerst’), een exclusieve verdediging van de belangen van de eigen volksgroep, tégen de belangen van alle anderen.

Afspraak op Parking Zuid (aan de molen), Eikenstraat, HARELBEKE

Maar hoe verzoen je de zorg voor de eigen bevolking met een wereldburgerschap en met de strijd voor ‘een andere wereld’?

sfu.marcin ‘bike trip’ (CC-BY-SA)

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

57_v+_brochure_1-2011.indd 59

Dat is een vervalsing van het probleem. Abicht gaat te rade bij de Duitse filosoof Habermas om nationalisme te verzoenen met respect voor de diversiteit van de verschillende culturen.

maatschappij en milieu

Lezing Ludo Abicht

i.s.m. provinciedienst NME i.k.v. 150 jaar kanaal Bossuit-Kortrijk

59

288 Dirk LIBBRECHT

289 Ludo ABICHT

zo 19 jun 2011 (9u–12u) Provinciedomein De Gavers, Eikenstraat, HARELBEKE Gratis (inschrijven noodzakelijk)

di 3 mei 2011 (19u30-22u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 10

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

14/02/11 10:01


60

Het leven zoals het is ... achter de tralies

Armoede bestrijden

Over het gevangenisleven zijn er tegenstrijdige misverstanden en hardnekkige vooroordelen. Voor de enen is een gevangenis een concentratiekamp, anderen bestempelen het als een luxehotel. Hoe verloopt het gedwongen samenleven van diverse delinquenten in een gevangenis? En hoe functioneren cipiers in die smeltkroes?

Armoedebestrijding: iedereen wordt opgeroepen om bondgenoot te worden in deze strijd, maar het lijkt erop dat het vooral de armen zelf zijn die gerecruteerd worden. De fundamentele oorzaken van armoede lijken zich hoe langer hoe meer achter verre, ongrijpbare linies te bevinden. Het front lijkt zich te verplaatsen naar het letterlijke thuisfront van de armen zelf. Armoedebestrijding wordt herleid tot iets wat armen zelf moeten doen: het woord (leren) nemen en/of het gevecht aangaan met hun innerlijke armoede. Stijn Suijs stelt kritische vragen.

Luc Dewaele was jarenlang cipier en schreef als bevoorrechte getuige met het boek ‘Achter slot en grendel’ een reeks ongewone verhalen, die de lezer een onverbloemde inkijk achter de tralies bieden.

harry_nl ‘Tongeren: inside the prison’ (CC-BY-NC-SA)

i.s.m. Vormingplus Brugge & Vormingplus Oostende-Westhoek

Westhoeker Luc Dewaele was eerder studiemeester-opvoeder in een technische school en streekjournalist. Als bijna-veertiger opteerde hij onverwacht voor een baan als gevangenbewaarder.

Stijn Suijs is werkzaam bij het Laboratorium voor Educatie en Samenleving aan de K.U.Leuven.

290 Luc DEWAELE

291 Stijn SUIJS

ma 9 mei 2011 (19u30-22u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 10

di 24 mei 2011 (19u30-22u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK €5

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

57_v+_brochure_1-2011.indd 60

Maar tegen wie of wat?

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

14/02/11 10:01


vormingplus Denk globaal, eet lokaal

Docplus

Kippen uit Brazilië, boontjes uit Kenia, asperges uit Peru, appels uit NieuwZeeland: de wereld is ons dorp en dus halen we ons voedsel uit de hele wereld. Het ligt nu eenmaal in de winkelrekken, het ziet er aantrekkelijk uit en het is nog goedkoop ook. Als consument maken we een keuze, niet enkel voor een afgewerkt product maar ook voor een productiewijze en een handelspraktijk. Beseffen we wel wat we kiezen? Hoe kan het anders? Met beeldmateriaal, achtergrondinformatie en actuele voorbeelden geeft Veerle Devaere van Wervel vzw je meer inzicht in het verhaal achter het voedsel op je bord, en gaan we op zoek naar de mogelijkheden en alternatieven: denk globaal, eet lokaal!

In volledige duisternis spelen tweehonderd muzikanten de negende symfonie van Beethoven – ‘Ode an die Freude’. De oorzaak? Een stroomonderbreking enkele maten voor het einde van de laatste frase. Maar voor de leden van het enige symfonische orkest van Congo is dit de laatste van hun zorgen. Sinds de oprichting van het orkest vijftien jaar geleden, overleefden ze twee staatsgrepen, meerdere crisissen en een burgeroorlog. Gelukkig is er de passie voor muziek en de hoop op een betere toekomst. Deze film portretteert Congo vandaag, de inwoners van Kinshasa en de liefde voor muziek.

Kinshasa Symphony

International Center for Tropical Agriculture ‘2DU Kenya103’ (CC-BY-SA)

i.k.v. Open Doek Filmfestival in Roeselare

www.wervel.be

maatschappij en milieu

Over landbouw en globalisering

61

i.s.m. CC De Spil

292 Veerle DEVAERE

293 ma 2 mei 2011 (14u)

wo 8 jun 2011 (19u30u-22u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 10

CC De Spil, H. Spilleboutdreef 1, ROESELARE €4

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

57_v+_brochure_1-2011.indd 61

051-265 700

14/02/11 10:01


62

‘Persepolis’

Opgroeien als meisje in Iran De Iraanse Marjane Satrapi (°1969) migreerde als jonge vrouw naar Frankrijk. Haar stripverhaal Persepolis vertelt haar levensverhaal te midden van de politieke onrust in Iran. In 2007 werd van de strip een animatiefilm gemaakt, een visuele parel in naïeve zwart-wit-tekenstijl. Van de periode onder de sjah tot de intrede van Khomeini en de ayatollahs; een heel persoonlijk verhaal waarin politieke dictatuur, fundamentalisme, verzet van vrouwen, migratie en eenzaamheid een belangrijke rol spelen, maar waarin ook kinderdromen, verliefdheid, vriendschap en vooral humor een plaats krijgen. Rosalie Heens leidt ‘Persepolis’ in. Na de film praten we verder over Iran met Marie Nazari. Zij was en is politiek actief. Ze emigreerde naar Canada en woont sedert 2 jaar in België. i.s.m. Motief vzw

François Bouchet ‘Persepolis’ (CC-BY-NC-ND)

294 Rosalie HEENS + Marie NAZARI do 9 jun 2011 (19u45) Budascoop, Kapucijnestraat 10, KORTRIJK € 8 (inleiding, film en interview)

Inschrijven is niet nodig, tickets de dag zelf bij Budascoop.

57_v+_brochure_1-2011.indd 62

14/02/11 10:01


vormingplus

63

CONSUMENTENVORMING

Bankdirecteur Eric volgt een cursus tuinieren bij Vormingplus

57_v+_brochure_1-2011.indd 63

14/02/11 10:26


64 64

Testrit met Ubuntu Linux

Ctrl-PC: bestanden, mappen en opslagmedia

Ctrl-PC: efficiënt en doelgericht op het web

Het hoeft niet alijd het laatste hebbeding van Apple of de nieuwste incarnatie van Windows te zijn die je computerhart beroert. Maak kennis met een nobele onbekende: Ubuntu Linux. Dit computerbesturingssysteem is 20 jaar oud en heeft in die tijd een steile opmars gemaakt. Grote bedrijven zoals Google en Facebook maken er intensief gebruik van. Maar ook de gewone gebruiker kan intussen zijn gading vinden in het grote aanbod aan vrije (gratis en legale) software: tekstverwerking, reken-blad, beeldbewerking, communicatie enz...

Orde brengen in chaos schept een zeker genoegen, of je nu filosoof, wetenschapper, of huisvader bent. Als PC-gebruiker echter maken we er al te vaak een potje van.

Recht op het doel af is niet altijd de beste strategie in een voetbalspel. Maar bij het surfen op internet merken we dat een kleine zijbeweging bijna automatisch uitmondt in oeverloos gedobber.

consumentenvorming

Proef de vrijheid van een open source besturingssysteem

Verken de laatste versie van Ubuntu ‘Natty Narwhal’ met een live-cd en ontdek waarom Linux zo uniek en pittig is. Koen Bulcke genoot een opleiding elektronica & ICT en is sterk geboeid door ‘nieuwe media’.

In deze cursus leer je je computer verkennen, bestanden en mappen zoeken, ordenen, verplaatsen en kopiëren. Je breng weer structuur in het virtuele universum van je PC. Je leert ook verschillende bestandstypes onderscheiden: doc, ppt, xls, mp3, jpg,…

In deze cursus leer je hoe je Google naar je hand zet om zo snel mogelijk te vinden wat je zoekt, recht op je doel af. We overlopen belangrijke aandachtspunten bij elke zoekactie en analyseren de zoekresultaten.

Tenslotte zien we hoe je bestanden en mappen bewaart op een CD, een DVD een USB-stick of een externde harde schijf.

Ten slotte vestigen we ook de aandacht op andere waardevolle informatiekanalen op het web, zoals Wikipedia, RSS-feeds, nieuwsbrieven, YouTube, Podcasting met iTunes, radio en TV.

Basis PC-vaardigheden vereist (vensterbeheer, klikken, slepen ...)

Basis PC-vaardigheden vereist (vensterbeheer, klikken, slepen ...)

295 Koen BULCKE

296 Christophe DUCASTEL

297 Johan DE SCHRIJVER

ma 9 mei 2011 (19u30-22u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 12

vr 1 & 8 apr 2011 (14u-17u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 25 | € 80 voor de reeks ‘Ctrl-PC’

vr 29 apr & 6 mei 2011 (14u-17u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 25 | € 80 voor de reeks ‘Ctrl-PC’

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

57_v+_brochure_1-2011.indd 64

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

14/02/11 10:01


vormingplus Ctrl-PC: muziek beheren met iTunes

Ctrl-PC: schoonmaak en systeembeheer

Een modale laptop of PC is vandaag uitgerust met een 500 GB grote harde schijf, dat is genoeg opslagcapaciteit voor 8300 muziekbestanden. De kans is groot dat de muziekbestanden zich langzaam maar zeker ophopen en dat je het overzicht verliest.

Zonder regelmatig onderhoud gaat je Windows-PC na een tijdje slabakken. Sommigen vinden dat normaal en lezen tussendoor rustig de krant. Anderen ergeren zich blauw en voelen zich machteloos. In deze cursus houden we grote schoonmaak en neem je de controle van je PC weer over.

In deze cursus bekijken we hoe je muziekbestanden legaal kunt downloaden. Je leert hoe je je muziekcollectie kunt ordenen met iTunes, hoe je een CD kopiëert en hoe je deze bestanden overbrengt naar een externe muziekspeler (iPod, mp3). Basis PC-vaardigheden vereist (vensterbeheer, klikken, slepen ...)

kaysha (alias): African Bohemian on iTunes (CC-BY-NC-ND)

We behandelen de volgende onderwerpen: • het configuratiescherm, programma’s verwijderen/toevoegen • opstartprogramma’s & het systeemvak • schijfopruiming & defragmentatie & ‘detergenten’ (CCleaner) • beveiliging: anti-virus & anti-malware (AVG) & backup

consumentenvorming

65

Basis PC-vaardigheden vereist (vensterbeheer, klikken, slepen ...)

298 Jan HOLVOET

299 Rik COGHE

vr 13 & 20 mei 2011 (14u-17u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 25 | € 80 voor de reeks ‘Ctrl-PC’

ma 23 & 30 mei 2011 (14u-17u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 25 | € 80 voor de reeks ‘Ctrl-PC’

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

57_v+_brochure_1-2011.indd 65

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

14/02/11 10:01


66

Leren werken met Facebook

Tax-on-web

Sociale netwerksites (Facebook, Twitter, MSN, …) geven het web een uitgesproken sociaal karakter. Kinderen hebben er praatclubjes (‘chatten’). Jongeren wisselen er huiswerk uit. Studenten blijven met elkaar in contact, waar ook ter wereld. Jonge moeders tonen er trots hun babyfoto’s aan familie en vrienden. Senioren praten er met hun kleinkinderen.

Onze jaarlijkse aangifte in de personenbelasting elektronisch invullen, hoe doe je dat en wat heb je daarvoor nodig? Wat zijn de voordelen?

In deze workshop ga je zelf aan de slag met Facebook. Bij afloop ben je weer met je tijd mee! i.s.m. CC De Steiger & CVO VIVO

300 Lynn D’HAENE do 14 apr 2011 (14u-17u) CC De Steiger, Waalvest 1, MENEN € 10

Op deze demonstratienamiddag tonen we jou de werkwijze van ‘tax-on-web’ (de online dienst van het Ministerie van Financiën) en we doorlopen de installatieprocedure voor de kaartlezer van onze elektronische identiteitskaart. Opgelet, dit is géén namiddag waarbij jouw fiscale aangifte wordt ingevuld. We tonen enkel hoe je - op eigen tempo thuis - je belastingsaangifte online kunt indienen. NB: wie inhoudelijk advies wil over zijn belastingsaangifte kan inschrijven voor de aansluitende cursus ‘Belastingsaangifte: tips & tricks’.

302 Christophe DUCASTEL wo 11 mei 2011 (14u-17u) DC Schiervelde, Schierveldestraat 55, ROESELARE € 12

301 Lynn D’HAENE

303 Jan HOLVOET

do 14 apr 2011 (18u-21u) CC De Steiger, Waalvest 1, MENEN € 10

wo 18 mei 2011 (14u-17u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 12

info@ccdesteiger.be | 056-515 891

57_v+_brochure_1-2011.indd 66

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

14/02/11 10:01


vormingplus Een heldere kijk op digitale televisie

Ben je op zoek naar een tweedehands fiets, een nog zeldzaam te vinden strip, een tweedehands wagen of een antieke kast? Je vindt het allemaal op de vele koop- en verkoopsites op het internet (2dehands. be, eBay, Kapaza, Hebbes, ...). Een overweldigend aanbod waarvoor je de deur niet uit moet!

Interactieve digitale televisie (iDTV), High Definition, HDMI, 3D, ... we worden om de oren geslagen met allerlei technische termen die verband houden met nieuwe ontwikkelingen op televisiegebied. Maar wat houden ze nu eigenlijk allemaal in?

In deze cursus maken we je wegwijs in deze wereld. Je leert efficiënter zoeken, prijzen vergelijken, productrecensies opsporen en de reputatie van een webwinkel checken. Anderzijds leer je hoe je je eigen spullen te koop kunt aanbieden. We bespreken ook de betalingsmodaliteiten en het veiligheidsaspect van online-transacties. Breng gerust zelf een voorwerp mee dat je wilt aanbieden en samen kijken we hoe het moet.

304 Christophe DUCASTEL wo 25 mei 2011 (14u-17u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 12

57_v+_brochure_1-2011.indd 67

Tijdens deze informatieavond dompelen we je onder in de wereld van de digitale televisie. We schetsen de evolutie van de klassieke analoge naar de digitale televisie en staan stil bij de voor- en nadelen. Vervolgens kijken we naar verschillende aanbieders en overlopen we manieren om jouw digitale ervaring in de huiskamer te optimaliseren. Koen Bulcke genoot een opleiding elektronica & ICT en is sterk geboeid door ‘nieuwe media’.

305 Christophe DUCASTEL

306 Koen BULCKE

do 9 juni 2011 (19u-22u) DC Schiervelde, Schierveldestraat 55, ROESELARE € 12

ma 23 mei 2011 (19u30-22u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 12

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

consumentenvorming

Kopen en verkopen op het web

67

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

14/02/11 10:01


68

Wordt je volgende GSM een smartphone?

Bouw je eigen website!

Je eigen fotoalbum, kalender & wenskaartje

Wil je met je mobiele telefoon meer doen dan alleen maar bellen of SMS’en? Wil je ook je agenda & contactpersonen bijhouden, je facebook pagina bijwerken, navigeren met GPS en nog veel meer? Dan heb je een ‘smartphone’ nodig. In deze cursus maken we je wegwijs in de sterk groeiende maar complexe markt van smartphones: • Welk besturingssysteem kiezen (Symbian, iOS, Android)? • Wat is voor mij een geschikt toestel (formaat, aanraakscherm, klavier)? • Hoe synchroniseren en over welke verbinding? • Welk abonnement om mobiel te internetten?

Wil je een leuk ogende website bouwen voor je zaak, familie of sportclub? Dan kun je met Google Sites aan de slag – helemaal gratis en gebruiksvriendelijk.

Geen slecht woord over het gemak en prijsvoordeel van digitale foto’s: tegen minimale kostprijs kan iedereen vandaag een uitgebreid foto-archief op de PC verzamelen. Jammer genoeg geraken deze foto’s vaak in de vergetelheid. Ze zijn immers enkel op het computerscherm te bewonderen, wat niet altijd uitnodigend is.

Aan de hand van een praktisch voorbeeld ‘Verhuur van een vakantiewoning’ bouw je in deze cursus stap voor stap een website op. Daarbij verzorgen we de weergave van tekst, foto’s en video’s. Ook voegen we een routebeschrijving en een kaart van de locatie toe. Via een contactformulier kan de bezoeker extra informatie opvragen. Inloggegevens van een (gratis) Google Account of Gmail-adres Basis PC-vaardigheden vereist (vensterbeheer, klikken, slepen, etc)

In deze cursus leer je met behulp van ‘Pixum’ zelf een fotoalbum, fotokalender en wenskaartje te ontwerpen, te bestellen en te betalen via internet. Zo kan je met familie of vrienden terug genieten van een tastbaar fotoalbum. Of er prijkt elke maand een van jouw mooiste foto’s aan de muur. Of je verrast je vrienden met persoonlijke en creatieve wenskaartjes.

Youri Tack is lesgever informatica bij cvo VIVO (www.cvovivo.be)

307 Koen BULCKE

308 Youri TACK

di 14 & 21 jun 2011 (19u30-22u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 25

ma 16, 23, 30 mei 2011 (19u-22u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK (plaats van afspraak) € 35

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

57_v+_brochure_1-2011.indd 68

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

14/02/11 10:01


vormingplus

69

Picasa: beheer je digitale fotocollectie

Gratis foto’s beheren en bewerken

In de eerste sessie leer je een aantal courante bewerkingen uitvoeren: foto’s ordenen, rode ogen verwijderen, delen uit je foto uitvergroten, onscherpe of schuine foto’s corrigeren, van je kleurenfoto een zwart-wit of retro-exemplaar maken.

Lisa B: Mr. October (CC-BY-NC-SA)

309 Rik COGHE wo 27 apr 2011 (19u-21u) DC Schiervelde, Schierveldestraat 55, ROESELARE € 12

In de tweede sessie verkennen we de verschillende mogelijkheden om jouw foto’s online te plaatsen en deze toegankelijk te maken voor een selectie van familie of vrienden, dan wel voor iedereen. Ook leer je kennismaken met een aantal online fotodiensten waar je jouw foto’s of foto-albums kunt laten ontwikkelen.

311 Youri TACK di 12 & 19 apr 2011 (14u-17u) CC De Steiger, Waalvest 1, MENEN € 25

312 Youri TACK di 12 & 19 apr 2011 (18u-21u) CC De Steiger, Waalvest 1, MENEN € 25 info@ccdesteiger.be | 056-515 891

313 Rik COGHE ma 9 & 16 mei 2011 (9u-12u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 25

310 Rik COGHE

314 Rik COGHE

ma 20 jun 2011 (14u-17u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 12

wo 18 & 25 mei 2011 (19u-21u) DC Schiervelde, Schierveldestraat 55, ROESELARE € 25

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

57_v+_brochure_1-2011.indd 69

consumentenvorming

Fotobeheer en fotobewerking ingewikkeld? Niet zo in deze cursus. In twee sessies zetten we je op weg met Picasa, een gratis programma van Google.

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

14/02/11 10:01


70

Lightroom: de digitale donkere kamer

Photoshop: professionele beeldmanipulatie

De cursus mikt op fotografen die meer uit hun foto’s willen halen. Met een professionele camera kun je foto’s in RAW-formaat opslaan. Er wordt dan extra beeldinformatie in de bestanden opgeslagen, waardoor je achteraf betere bewerkingen kunt doen (‘niet-destructieve beeldbewerking’). Adobe Lightroom maakt deze bewerkingen eenvoudig. Je leert hoe je snel en slim zaken als kleur, helderheid en uitsnede kunt aanpassen (module ‘Ontwikkelen’). Daarna kun je je foto’s geschikt maken voor afdrukken (module ‘Afdrukken’). Je leert ook hoe je een slideshow maakt, foto’s op het web plaatst en een fotoverzameling archiveert (modules ‘Presentatie’, ‘Web’ en ‘Bibliotheek’).

De spreuk ‘papier is gewillig’ is nog maar zelden zo reëel geweest. Zowel in de reclamewereld, op het net, in de kunst als in de huiskamer is Adobe Photoshop onzichtbaar aanwezig.

Professioneel foto’s beheren en bewerken

Filipe Varela: lightroom (CC-BY-NC-SA)

Na twee lessen kun je een foto corrigeren, daarna leren we collages maken en met lagen werken. De laatste les worden de vragen beantwoord die na het uitproberen nog niet helemaal duidelijk zijn of niet aan bod kwamen.

Beroepsfotograaf Peter Berghman brengt de leerstof op een levendige, niet-schoolse wijze. Er is steeds ruimte voor individuele vragen.

Van de cursist wordt verwacht dat hij al vlot met een computer overweg kan.

315 Peter BERGHMAN

316 Rik SADET

di 5, 26 apr + 3, 17, 24, 31 mei + 7, 14, 21, 28 jun 2011 (19u-21u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 120

do 28 apr + 12, 19, 26 mei + 9 jun 2011 (19u-22u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 60 (opleidingscheques mogelijk)

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

57_v+_brochure_1-2011.indd 70

In deze cursus leer je met Photoshop digitale beelden bewerken. In vijf lessen gaan we stap voor stap te werk. Kleurcontrast, grijswaarden, verscherpen, monteren, het zijn slechts enkele van de ontelbare mogelijkheden die je met Photoshop hebt.

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

14/02/11 10:01


vormingplus In de fotoclub

In 10 sessies verkennen we de wijde wereld van de digitale fotografie. We kijken met de ogen van een praktisch ingestelde gebruiker. We ontleden de functies en mogelijkheden van een digitale camera maar leren ook kritisch kijken en juiste composities maken. Een kleine selectie van onderwerpen: Hoe zorgen we ervoor dat onze foto’s niet verloren raken? Hoe archiveren? Welk type geheugenkaart is van toepassing? Reflexcamera of compact? Hoe een perfecte zwart–witfoto maken ? Wat is RAW ?

In de fotoclub wil een gezellige fotocursus zijn. We komen op 14-daagse basis bijeen en behandelen telkens een techniek of een belangrijk facet van de creatieve fotografie.

Beroepsfotograaf Peter Berghman brengt de leerstof op een levendige, niet-schoolse wijze over. Er is steeds ruimte voor individuele vragen.

Enkele voorbeelden zijn: nachtfotografie, het “blauwe uurtje”, timelapse-fotografie, HDR-fotografie, straatfotografie, zwart/wit fotografie, bewogen beelden, enzoverder. Via leuke tussentijdse opdrachten (lees: huiswerk) leer je beter omgaan met je camera. Maar vooral de nabesprekingen van de foto’s van en door de ‘fotoclub-leden’ belooft leerrijk en plezant te worden. We leren van elkaar!

Voxphoto: Linhof Mob (CC-BY-NC-ND)

186 Peter BERGHMAN

317 Koen DE BUCK

wo 6, 27 apr + 4, 18, 25 mei + 1, 8, 15, 22, 29 jun 2011 (19u-21u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 120

wo 27 apr + 11, 25 mei + 8, 22 jun 2011 (19u30-21u30) Kasteel Heule, Heulsekasteelstraat 1, HEULE € 75

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

57_v+_brochure_1-2011.indd 71

consumentenvorming

Basiscursus digitale fotografie

71

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

14/02/11 10:01


72

Door het diafragma Kanaalzone Roeselare

Door het diafragma: Transfo Zwevegem

De Kanaalzone in Roeselare bestaat uit een fascinerende mix van groenzone en industrie. Denk aan het jaagpad of de zwaaikom enerzijds, aan veevoederfabrieken, oliereservoirs en binnenschepen anderzijds. Bedoeling van deze workshop is dit contrast fotografisch uit te lichten. We krijgen exclusieve toegang tot enkele industriële panden aan de havenkop. Tijdens de pauze en ook bij de nabespreking (enkele dagen later) krijg je nuttige feedback.

Op een imposant terrein (9 ha) aan het Kanaal Bossuit-Kortrijk vind je de elektriciteitscentrale van Zwevegem, vandaag ‘Transfo Zwevegem’. Transfo Zwevegem is een monument van vooroorloogse industriële architectuur. Behalve de elektriciteitscentrale met zijn unieke collectie historische stoomketels, machines en generatoren vind je er een administratief gebouw, enkele dienstwoningen en wat groenaanleg. Voor fotografen is deze site een speeltuin die gegarandeerd spectaculaire foto’s oplevert. We krijgen exclusieve toegang tot het gebouw. Tijdens de nabespreking worden sterke en zwakke punten van jouw foto’s besproken.

Workshop digitale fotografie

i.s.m. Streekhuis Midden-WestVlaanderen & CC De Spil Voor mensen die niet meer struikelen over de technische kantjes van hun fototoestel. Twee groepen met elk een begeleider vinden tegelijk plaats.

149 Peter BERGHMAN & Wout BEEL za 2 apr 2011 (14u–18u, workshop) & do 7 apr 2011 (19u–21u30, nabespreking) CC De Spil, H. Spilleboutdreef 1, ROESELARE (plaats van afspraak) € 25 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

57_v+_brochure_1-2011.indd 72

© Toerisme Leiestreek

i.s.m. Provincie West-Vlaanderen Voor mensen die niet meer struikelen over de technische kantjes van hun fototoestel. We rijden vanuit Vormingplus samen naar Transfo. i.k.v. 150 jaar Bossuit-Kortrijk

318 Peter BERGHMAN za 28 mei 2011 (14u-17u) + ma 30 mei 2011 (19u–21u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK (plaats van afspraak) € 25 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

14/02/11 10:01


vormingplus Door het diafragma Sinksenfeesten

Videobeelden monteren

Kortrijk is een Stad in de overgang: overal wordt aan de bestaande infrastructuur gekneed. Eén ding blijft staan als een huis: de Sinksenfeesten. Het openluchtfestival is uitgegroeid tot de WestVlaamse Gentse feesten. In deze workshop focussen we in werkgroepen op verschillende subthema’s van de Sinksenfeesten, waaronder straatartiesten, muzikanten en zonderlingen. Dankzij de VIPkaart geraken we overal, ook backstage. Met jouw toestemming zullen de beste beelden door de dienst communicatie van de Stad Kortrijk worden gebruikt. Tijdens de nabespreking worden sterke en zwakke punten van jouw foto’s besproken.

Digitaal filmen is zeer eenvoudig geworden. Ongemonteerde films zien er op televisie al aardig uit, maar er ontbreekt toch iets: je wil er ook een boeiende film maken. Met de betaalbare en eenvoudig bedienbare montageprogramma’s voor de PC kan ook de beginnende vrijetijdsfilmer mooie films maken. In deze cursus leer je de basis van het monteren: beelden importeren, werken met een tijdslijn, geluid en beeldmontage, overgangen, titels, muziek, effecten, branden van DVD.

73

Voor mensen die niet meer struikelen over de technische kantjes van hun fototoestel.

319 Peter BERGHMAN zo 12 juni 2011 (16u–21u) + ma 20 jun 2011(19u–21u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK (plaats van afspraak) € 35 www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

57_v+_brochure_1-2011.indd 73

consumentenvorming

Workshop digitale fotografie

Basiskennis van de computer is voldoende om deze cursus met veel oefeningen, tips en trucs te volgen. Cursisten brengen zelf een laptop mee. Er wordt gewerkt met Pinnacle Studio en Magix. Vermeld bij inschrijving over welk programma je beschikt. i.s.m. CC Guldenberg

320 Ivan VANDEKERCKHOVE wo 4, 11, 18 & 25 mei 2011 (19u30-22u) OC de Cerf, Kerkstraat 1/1 GULLEGEM € 55

cultuurcentrum@wevelgem.be | 056-433 495

14/02/11 10:01


74

Efficiënt en doeltreffend poetsen

Fietsherstel voor beginners

Klussen in huis

In deze basiscursus fietsherstel worden volgende onderwerpen behandeld: • basisgereedschap, frame, maatvoering, routinecontrole, onderhoud, reglementaire fiets, stuur, zadel, pedalen • ketting breken en sluitstuk plaatsen, wiel insteken en plaatsen, binnenband stoppen, controle en regeling remmen V-brake en zij-optrekrem • elektrische installatie, afregelen achterversnelling

Nagels kloppen in een stenen muur. Elektriciteitsdraden verbinden door middel van plakband. Faiencetegels aan de muur bevestigen met alleslijm. Je kan het zo gek niet bedenken of het gebeurt echt. Gelukkig is er een doeltreffende therapie: de cursus ‘klussen in huis’. In vijf thematische sessies (visueel ondersteund door presentaties en demo’s) leer je hoe je je eigen woning optimaal kan onderhouden: • Elektriciteit: binnenhuisinstallatie, lichtschakelingen en stopcontacten • Productenkennis: verven, vernis, beits, olie, pleister, kitten en lijmen • Afwerking: houtbescherming, verven, schilderen, pleisteren • Sanitair: onderhoud van kranen, sanitaire toestellen en CV installatie • Bouw: opstijgend vocht, herstel van vloeren muurtegels, plinten en metselwerk

Doe het zelf en handig

Doe het zelf en handig

Doe het zelf en handig

Eerst worden de basisprincipes van goed poetsen bijgebracht: soorten vuil, werkvolgorde en algemene aandachtspunten. We gaan ook dieper in op de verschillende types kuisproducten (azijn, zeep, bleekwater, ...) en op nieuwe technieken voor droog en nat (vb stofwissen, moppen). Daarna overlopen we alle ruimtes van een huis met als doel de diverse soorten vuil en vlekken te onderscheiden zodat we deze op een gepaste wijze kunnen aanpakken. De lessen worden gestructureerd met behulp van een netjes geordende presentatie, maar er is steeds ruimte voor individuele vragen of problemen. Dries Simoen (www.simoenconsult. be) geeft advies en opleiding i.v.m. hygiëne, HACCP en schoonmaak.

322 lesgever Mobiel vzw za 18 & 25 jun 2011 (10u-16u15) Mobiel Sociale Werkplaats, Bloemistenstraat 2B, KORTRIJK € 75 (opleidingscheques mogelijk) www.mobiel.be | 056-249 910

321 Dries SIMOEN

323 Patrick PLYSON

324 Jan VANKEIRSBILCK

ma 20 & 27 jun 2011 (19u-22u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 25

di 10, 17, 24 mei 2011 (19u-22u) DC Ten Elsberge, Mandellaan 101, ROESELARE € 35 (opleidingscheques mogelijk)

di 3, 10, 17, 24 & 31 mei 2011 (19u30-22u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 60

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

57_v+_brochure_1-2011.indd 74

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

14/02/11 10:01


vormingplus InfraxBouwTeam: cursus duurzaam bouwen

75

Ecologisch leven in Kortrijk

Infonamiddag + workshop voor kinderen

Met deze cursus verwerf je snel een basiskennis over de belangrijkste aspecten van duurzaam bouwen: • isolatie & het voorkomen van koudebruggen • een aangepaste ventilatie • de keuze van verwarming en sanitair warm water • zonne-energie en regenwater i.s.m. Provincie West-Vlaanderen & Dialoog vzw De lesgevers van de vzw Dialoog hebben jarenlang ervaring opgebouwd rond duurzaam bouwen.

325 Lesgevers DIALOOG za 21 & 28 mei 2011 (9u-17u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 35 (cursuspakket & 2 broodjeslunchen inbegrepen) www.dialoog.be | 016-232 649

57_v+_brochure_1-2011.indd 75

consumentenvorming

Ga je binnenkort (ver)bouwen? Dan word je vast geconfronteerd met beslissingen die je vaak zonder veel kennis van zaken moet nemen, en je moet gesprekken voeren met mensen uit het vak. Innocent Coppieters: pano_temp (CC-BY-NC-ND)

Goede voornemens blijven al te vaak in het ijle hangen bij gebrek aan praktische houvast. Zo ook het voornemen om ecologischer te leven. In Kortrijk bestaan er nochtans talrijke ecologische initiatieven die je op weg kunnen helpen. Tijdens deze infonamiddag maak je kennis met deze lokale initiatieven via ‘blitsvoorstellingen’ (10 minuten): VELT, LETS, Voedselteams, WERVEL, Cambio (autodelen), Natuurpunt, JNM, De Groene Brigade, Volksmarkt tonen waar ze voor staan. Ook kinderen zijn welkom: ze kunnen deelnemen aan een doorlopende workshop ‘ecologisch knutselen’, begeleid door Marlies Schoutteten en Veerle Devaere (max. 15 kinderen).

326 DIVERSE SPREKERS za 21 mei 2011(14u-16u30) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK gratis (inschrijven noodzakelijk) | € 5 (workshop) www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

14/02/11 10:02


76

Erfrecht

Belastingsaangifte: tips & tricks

Een leven dat van voor tot achter rigoureus gepland is, mist een stuk charme. Toch zijn we best vooruitziend met betrekking tot een aantal gebeurtenissen. Zo bijvoorbeeld sterven, de enige zekerheid in het leven. En wie sterven zegt, zegt erven.

Straks moeten we onze aangifte in de personenbelasting indienen. Uit schrik voor de complexiteit van dit karwei schuiven veel Belgen de taak voor zich uit.

In deze cursus verwerf je inzicht in erfenisen successierecht. We focussen daarmee op het materiële welzijn van jezelf en van wie jou dierbaar is. Je leert wat er jou als toekomstig erflater nú te doen staat, of omgekeerd wat jou als erfgenaam later te wachten staat.

In deze workshop zoeken we de bomen door het bos van de aftrekposten en gaan we op zoek naar klaarblijkelijke èn verborgen plekjes om de belastingen op onze onroerende, roerende, bedrijfs- en diverse inkomsten te verlichten. De workshop is nuttig om jouw aangifte in te vullen, maar vooral ook om die van volgend jaar voor te bereiden. NB: wie zijn belastingsaangifte elektronisch wil indienen, kan voorafgaandelijk (18 mei) de cursus ‘tax-on-web’ volgen. Scott Kinmartin: Golf Ranch at Celebration (CC-BY-NC-ND)

327 Johny GOERLANDT

328 Johny GOERLANDT

do 28 apr & 5 mei 2011 (19u30-22u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 25

wo 25 mei & 1 jun 2011 (19u30-22u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 25

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

57_v+_brochure_1-2011.indd 76

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

14/02/11 10:02


vormingplus

77

Vormingpluscursussen … even praktisch Het deelnemersaantal per cursus is beperkt. Vooraf INSCHRIJVEN is dus NOODZAKELIJK. Inschrijven kan tot 1 week voor aanvang van de cursus. • Je inschrijving is pas definitief na ontvangst van je betaling. We verwachten je BETALING BINNEN DE 7 DAGEN. Gebeurt dit niet, gaan we ervan uit dat je afziet van je inschrijving en kan Vormingplus deelnemers van de wachtlijst contacteren om je vrijgekomen plaats in te nemen. • We verwachten steeds inschrijving én betaling: enkel een overschrijving is onvoldoende als inschrijving! • De gemakkelijkste manier om in te schrijven voor cursussen die Vormingplus alleen organiseert, is online via onze website: www. vormingplusmzw.be of er nog plaats is voor deze cursus. • Voor veel activiteiten die Vormingplus samen met partners als de cultuurcentra organiseert, schrijf je rechtstreeks in bij onze partners. Je vindt die informatie bij de cursusbeschrijving onder elk programma. • Lukt het niet met de website, dan kan je ook telefonisch inschrijven via het nummer 056/260.600. Onze secretariaatsmedewerksters Caroline, Katrien of Martine zullen je graag te woord staan. • Je kan ook langskomen op het onthaal in de Wandelweg 11 te Kortrijk tijdens de openingstijden.

57_v+_brochure_1-2011.indd 77

Bevestiging?

Onmiddellijk na het inschrijven per website, krijg je per e-mail een bevestiging van inschrijving toegestuurd. Opgelet: deelname aan de cursus kan enkel na betaling, dan is de inschrijving definitief. Je kan dit bericht dus niet als geldig deelnamebewijs beschouwen wanneer je betaling nog niet in orde is. Na betaling word je zonder verder tegenbericht verwacht op de eerste dag van de activiteit.

Hoe kan ik betalen?

• Per overschrijving binnen de 7 dagen na je inschrijving, op het rekeningnummer 001-4092044-78 (IBAN-nummer BE69001409204478) met als mededeling de code van de activiteit, gevolgd door je naam en voornaam of van de personen voor wie je betaalt. Opgelet: indien je voor meerdere cursussen betaalt, ontvangen wij liefst iedere betaling via een aparte overschrijving. • Contant betalen kan enkel tijdens de openingsuren op het onthaal van Vormingplus. Er is géén bancontact aan het onthaal. We aanvaarden geen contant geld bij de opstart van een cursus. • Wie nog inschrijft en betaalt de laatste week voor de start van de cursus, krijgt een betalingsbewijs dat hij meebrengt naar de eerste les. • Voor programma’s georganiseerd door cultuurcentra betaal je rechtstreeks aan het centrum.

praktische info

Hoe inschrijven?

14/02/11 10:02


78

Welke bonnen of cheques kan ik gebruiken om te betalen ? • Cultuurcheques • Sinds de zomer van 2010 kan je opleidingscheques enkel nog gebruiken voor cursussen die arbeidsmarkt gericht zijn. Je kunt opleidingscheques aanvragen voor de programma’s Photoshop en Fietsherstel voor beginners. • Contacteer het secretariaat als je met cheques wil betalen.

Als je wilt annuleren?

Indien je niet kan deelnemen aan een activiteit waarvoor je bent ingeschreven, laat je het ons zo snel mogelijk weten. Zo kunnen we personen van de wachtlijst de kans geven om deel te nemen. Annuleer je: • meer dan een week voor de start van de activiteit: terugbetaling van volledig inschrijvingsgeld min 2,5 euro administratiekosten. • vanaf 1 week voor de start van de activiteit: geen terugbetaling mogelijk (tenzij overmacht wegens ziekte – mits kopie van doktersbriefje) • andere situaties van overmacht – te motiveren met mail aan directie: linda.accou@vormingplus.be

57_v+_brochure_1-2011.indd 78

Reductie

• Wie recht heeft op een tegemoetkoming van het ziekenfonds, studenten en werkzoekenden komen in aanmerking voor een korting op de cursussen waarvoor je inschrijft bij Vormingplus. Neem hiervoor contact op met het secretariaat. (056 260 000) • Vormt de prijs een belemmering om de cursus te volgen, stuur dan een gemotiveerde aanvraag aan de directie t.a.v. Linda Accou.

Wanneer gaat een programma niet door?

Jammer, maar als een cursus onvoldoende inschrijvingen telt, kunnen we annuleren. Wij verwittigen de ingeschreven deelnemers en betalen het cursusgeld integraal terug.

Openingstijden secretariaat

• Het secretariaat is elke werkdag open van 8u30 tot 12u30 en van 13u30 tot 17u. • Op vrijdag is het secretariaat open tot 12u30.

Wegbeschrijving

Een wegbeschrijving naar de diverse cursuslocaties kan je vinden via www.mappy.com

14/02/11 10:02


vormingplus

79

Hoe geraak ik bij Vormingplus Vormingplus is zeer vlot te bereiken met de fiets, met het openbaar vervoer of met de auto.

Adres Trein

Verlaat het station langs de achterkant en sla linksaf. Volg het voetpad parallel aan het spoor. Na 5’ wandelen (ca 500 m) zie je het gebouw van Vormingplus aan je rechterkant.

Fiets

Vanuit de randgemeenten kan je langs mooie fietsroutes naar Kortrijk fietsen (download fietsplan). Bij Vormingplus vind je een ruime fietsenstalling.

Auto

- Vanuit Waregem/Gent: verlaat de E17 bij Uitrit 3 Kortrijk-Oost en volg de borden ‘Kortrijk-Centrum’ (Oudenaardsesteenweg). Na 2,1 km neemt u aan de rotonde de tweede afslag (Wandelweg) - bestemming bereikt. - Vanuit Wevelgem/Ieper: verlaat de R8 bij de N50 Doorniksesteenweg en volg ‘Kortrijk-Centrum’. Na 1,4 km slaat u rechtsaf (Wandelweg) - bestemming bereikt. TIP: stippel je autoroute uit met behulp van Google Maps

praktische info

Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen Wandelweg 11, 8500 KORTRIJK (GPS coördinaten 50.824135, 3.271007)

Parkeren

Op het terrein van Vormingplus zijn helaas géén parkeerplaatsen beschikbaar voor cursisten. Gelukkig vind je gemakkelijk parkeergelegenheid dicht in de buurt dankzij www.parko.be.

57_v+_brochure_1-2011.indd 79

14/02/11 10:02


80

XXX-tra L-eren OVER DE DREMPEL NAAR VORMING: NU EEN VOLLEDIG UITGEWERKT AANBOD Vormingplus wil vorming in de vrije tijd voor iedere inwoner van de regio Midden- en Zuid-West-Vlaanderen bereikbaar maken. Dat is niet voor iedereen evident. Met name, mensen in kansarmoede of allochtone mensen ervaren vaak vele drempels om vorming te volgen. Daarom wil Vormingplus MZW inspanningen doen om die drempels te verlagen. De bedoeling is de wereld van vorming in de vrije tijd bereikbaar te maken door ‘goesting in vorming’ te stimuleren en de vorming zelf meer op maat van de ‘gebruiker’ aan te bieden. Concreet betekent dit dat we samenwerken met CVO’s in onze regio, de SOM, het Huis van het Nederlands en het Centrum voor Basiseducatie om allochtonen te bereiken. Deze organisaties maken de mensen warm om vormingsactiviteiten te volgen. Zodoende hopen we ook allochtonen de weg naar onze cursussen te tonen. Om mensen in kansarmoede te bereiken willen we samenwerken met

57_v+_brochure_1-2011.indd 80

welzijnsorganisaties. Hiervoor hebben we een brochure gemaakt, waarin een aantal activiteiten op maat van de doelgroep, mensen in kansarmoede, opgenomen zijn. Daarnaast wordt een format voor projecten en enkele drempelverlagende maatregelen voorgesteld. Deze brochure is te downloaden op www.vormingplusmzw. be !

hebben en verder cursus willen volgen in het open Vormingplusaanbod kunnen gebruik maken van een Vormingplusabonnement voor 6 maanden en/of een duo-inschrijving (kostprijs: 5€).

De brochure biedt 25 activiteiten op maat. Je kunt kiezen uit een heel divers aanbod, gaande van koken, wellness, meditatie tot computerles of een museumbezoek, … De werkwijze is simpel, je vraagt een activiteit aan, wij regelen de rest! Als je voor een activiteit ook procesbegeleiding voor de groep wenst, dan komt een Vormingplusmedewerker samen met de lesgever naar de activiteit. Wil je de deelnemers zelf laten bepalen welke vorming ze wensen, dan bieden we een bijeenkomst met de Black Box aan om een interesse-onderzoek te doen. Deelnemers die de smaak te pakken

Informatie of aanvraag van activiteiten: Rie Vanduren Annelies Velghe 056-260 602 rie.vanduren@vormingplus.be annelies.velghe@vormingplus.be

Verder zijn we steeds bereid om samen met jou een project te ontwikkelen voor deze kansengroepen.

14/02/11 10:02


vormingplus

81

Vorming moet mogelijk zijn voor iedereen! Zoals bij elk ander project voor kansengroepen was dit ook het uitgangspunt van een samenwerking tussen de gemeente Staden, het OCMW, Welzijnsschakels, de Welzijnsraad en Vormingplus. Tijdens een bezoek aan het sociaal restaurant ‘Te Goare’ peilden we naar de interesses die leefden in een groep mensen van Welzijnsschakels. Al snel werd duidelijk dat de meeste mensen geïnteresseerd waren in zelfzorg, ontspanning en manieren om te ontstressen. Vorig jaar startte op 18 oktober een reeks van vijf bijeenkomsten. De deelnemers konden verschillende manieren ervaren om te ontspannen en om de dagelijkse stress te lijf te gaan. Dans, meditatie, massage, yoga, klankschalen en een infosessie over kruiden stonden op het programma. Een 14-tal deelnemers was trouw aanwezig op

57_v+_brochure_1-2011.indd 81

maandagmiddag en experimenteerde met deze verschillende vormen van ontspanning en zelfzorg. Ze konden ervaren hoe efficiënt vaak simpele oefeningen kunnen zijn om stress te verlichten. Maar daar bleef het niet bij. Er was ook oog voor hoe de cursisten thuis of in de bijeenkomsten van Welzijnsschakels verder met deze methodieken konden oefenen. Er werd feestelijk afgesloten. Enkele gasten werden getrakteerd op een korte verwennerij (kleimasker of voetmassage). De burgemeester en de voorzitter van het OCMW en andere initiatiefnemers kwamen nog eens proeven van de sfeer.

XXX-tra leren

DE DAGELIJKSE STRESS TE LIJF

Het initiatief werd heel positief onthaald. Voor de deelnemers proefde het naar meer. Momenteel wordt met de verschillende partners bekeken hoe we een vervolg aan deze vorming kunnen breien. Rie Vanduren

14/02/11 10:02


82

neem zeker een kijkje op onze website

www.vormingplusmzw.be

57_v+_brochure_1-2011.indd 82

14/02/11 10:02


Waar vind je Vormingplus?

vormingplus

83

praktische info

Wandelweg 11 – 8500 Kortrijk 056-260 600

57_v+_brochure_1-2011.indd 83

14/02/11 10:02


Wandelweg 11 – 8500 Kortrijk 056-260 600 www.vormingplusmzw.be bank 001-4092044-78

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap

BELGIë – BELGIqUE PB – PP 8500 KORTRIJK MAIL BC 6487

Ontdek nog meer op www.vormingplusmzw.be

afzendadres: Wandelweg 11 – 8500 Kortrijk | v.u. Linda Accou, p/a Wandelweg 11 – 8500 Kortrijk | afgiftekantoor: Kortrijk mail, Doenaertstraat 13, 8500 Kortrijk | Erkenningsnummer P3a9210

Volkshogeschool Midden en Zuid West-Vlaanderen vzw is erkend door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap Departement Cultuur en de Provincie West-Vlaanderen.

57_v+_brochure_1-2011.indd 84

14/02/11 10:02

V+MZW BROCHURE APR T/M JUN 2011  

cursussen - workshops - lezingen - uitstappen

V+MZW BROCHURE APR T/M JUN 2011  

cursussen - workshops - lezingen - uitstappen

Advertisement