Mechelen-Kempen Ondernemers 2024/#3

Page 1

Onder nemers magazine NOVEMBER2021 Een uitgave van VokaMechelen-Kempen | Afgiftekantoor Antwerpen X | Erkenningsnummer P309988 | Verschijnt maandelijks uitgezonderd in juli en augustus | V.U. Ronny Van Broekhoven, Kleinhoefstraat 9, 2440 Geel MAART2024 Brandend van ambitie Dossier Human Resources Protime

Voor vandaag en morgen

U kan gerust zijn. Het vermogen dat u opbouwt, nemen wij ter harte.  Dat koesteren, bewaken en versterken we. Van beleggingen tot vermogensplanning. Op onze persoonlijke manier, met een vooruitziende blik.

Zo dragen we zorg voor u en uw familie, vandaag en morgen.

WWW.DELEN.BANK

Inhoud

14 VOKA LOKAAL MECHELEN

16 BEDRIJVENCONTACTDAGEN VOOR HET EERST OOK IN MECHELEN

34 VOKA OPLEIDINGEN

42 ZAKENDOEN IN SERVIË

45 CARBON ORDER ADJUSTMENT MECHANISM

46 REGIONIEUWS

48 JONG VOKA

52 VOKA VERBINDT

53 NIEUWE LEDEN

56 DE BLIK VAN… WIM

En verder Actief (31), SD WORX (36), Mensura (37), Capital at work (38), Mercedes Benz SMC (39), Proximus (40), Van Havermaet (41)

ONZE STRUCTURELE PARTNERS:

Ondernemers wordt gedrukt op milieuvriendelijk papier en FSC® Mix-label

COLOFON

Dossier Human Resources

18 AGNITIO BEGELEIDT HR-CONSULTANTS

21 TALENT LOUNGE

22 BELVEN WERKT AAN INCLUSIEF HR-BELEID

26 LEREND NETWERK HR: BELGOPROCESS

32 AMAZING CULTURES

Vereenvoudig de vergunningen

PAGINA 4

Ondernemers is het magazine van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen, Kleinhoefstraat 9, 2440 Geel, tel. 014 56 30 30

ZETEL MECHELEN: Antonia Wolversstraat Verdieping 11, 2800 Mechelen, tel. 015 45 10 20, info.kvkmk@voka.be, www.voka.be, BTW BE 0420.868.449

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER: Ronny Van Broekhoven, voorzitter, p/a Kleinhoefstraat 9, 2440 Geel

HOOFDREDACTIE: Kristel Goffin

REDACTIE: Wim Brillouet, Aleksander Davidovic, Kristel Goffin, Kevin Hendrickx, Evi Heylen, Eveline Leys, Maarten Pino, Petra Van Bouwelen, Saartje Van Gulik

RECLAMEREGIE: lieselotte.vaneyck@voka.be, 0473 73 18 07

LAY-OUT EN DRUK: Antilope De Bie Printing, Nijverheidsstraat 6, 2570 Duffel

ONDERNEMERS MAGAZINE I 1

De feed van Voka

Post

jouw Voka foto, tag ons en wie weet sta jij in de volgende

Ondernemers

@Dirk Gypen Als Strategisch Recruitment & Management Consultant is het altijd fijn om nieuwe mensen te leren kennen en zeker ook om bekende gezichten terug te zien.

@Kim Buyens Leuk om samen op bezoek te gaan: elkaar beter leren kennen en vooral leren over de ‘sales’ aanpak van de andere ... love it!

@Sofie De Lathouwer Thrilled to announce that Gudrun is one step closer to achieving the SDG Pioneer certificate awarded by the United Nations.

@Yannick Antonissen Super trip met Voka naar Livigno. Fijn om met zoveel gelijkgestemden op pad te zijn en nieuwe contacten te leggen. Credits aan Bieke Mertens voor de top organisatie.

@Willem Vreys Gisteren mochten wij de Platonisten van Voka MK ontvangen bij SIATEC. Een fijn weerzien van een paar vertrouwde gezichten, maar ook leuke ontmoeting met (nog) onbekenden.

@Marianne

onze geslaagde 2e editie van de ondernemersreceptie gingen wij als Lokaal bestuur Grobbendonk in gesprek met onze bedrijven en ondernemers.

@Amerik

alweer een boeiende sessie te laten doorgaan in ons prachtige kantoor bij Van Havermaet in Oevel.

Jansen Bedankt om @Wim Brillouet Op dit moment hebben we 71 van de vooropgestelde 150 politici in onze regio gesproken. @Marieke Van Hoof Dit jaar zijn we opnieuw ingeschreven voor de golf community van Voka Mechelen-Kempen. Ik kijk al uit naar de eerste partij in april. Verhaert Tijdens

Voorwoord

GEDELEGEERD BESTUURDER

VOKA-KVK MECHELEN-KEMPEN

Het staat er echt. ‘Minder werken, evenveel verdienen.’ Auteur: Paul Magnette. We hebben een vermoeden. Magnette wil aflevering 7 halen van ‘De Droomfabriek’. Dat weer wordt uitgezonden op VRT. De wildste dromen: eerst.

Nog een vermoeden: dit gaat niet het laatste ‘alles-is-gratis-idee’ zijn, uit die hoek. Op minder dan 100 dagen voor de Vlaamse en federale verkiezingen, durven we 100 euro inzetten op die bewering.

Toch even de punten op de i. Onze overheidsfinanciën zijn ziek. En als we niet bijsturen, liggen ze permanent op intensive care. Alle Belgische overheden samen hebben 2023 afgesloten met een begrotingstekort van 4,6 procent. In euro: 27 miljard, in de min. Zonder ingrepen loopt dat op tot 38 miljard. Bij een eventuele herverkiezing van Donald Trump – en de verhoging

VOORZITTER

VOKA-KVK MECHELEN-KEMPEN

Van Broekhoven

Droomfabriek

van het defensiebudget naar 2 procent – zou daar elk jaar nog eens 4 miljard euro bijkomen.

Alle landen in Europa – met een overheidsschuld van meer dan 100 procent – slagen er in om die schuld af te bouwen. Denk aan Italië, denk aan Griekenland. België niet. Sinds 2000 zijn de totale overheidsuitgaven in ons land met 10,4 procent van het bruto binnenlands product toegenomen. We zijn op dat vlak een trieste nummer 1 in Europa. De primaire uitgaven liggen nu 60 miljard euro hoger dan in 2000. Vooral door de sociale overheidsuitgaven.

‘Minder werken, evenveel verdienen’. Het zal zelfs de makers van ‘De Droomfabriek’ aan het denken zetten. Ongezien. Maar vooral: onhaalbaar. En onverantwoord.

ONDERNEMERS MAGAZINE I 3

1 op 3 vergunningen vroegtijdig stopgezet

“Vereenvoudig vergunningen”

2.116. Zoveel aanvragen voor een omgevingsvergunning zijn er in onze regio de voorbije vijf jaar ingediend vanuit de industrie en de bedrijven. Opvallend: 30% daarvan is vroegtijdig stopgezet. Door de gemeente. Of door het bedrijf zelf. Dat is immens en alarmerend. Voor de bedrijven, omdat hun plannen vroegtijdig stoppen. Maar ook voor besturen, die hierdoor minder inkomsten en minder jobs krijgen, en aan aantrekkelijkheid verliezen.

TEKST: WIM BRI LLOUET

BEELD: MATHIAS HANNES

In onze regio zien we grote verschillen. Zo wordt in Turnhout 45% van de aanvragen vroegtijdig stopgezet, in Mechelen 27%. Vaak is de hele aanvraagprocedure te complex en zijn er veel extra onderzoeken nodig om de aanvraag te vervolledigen. Terwijl we net nood hebben aan een vlotte aanvraagprocedure, onder meer om de energietransitie te versnellen. Dat zegt ook Europa.

Grotere projecten geraken in onze regio niet meer vergund. Het NIMBY-fenomeen (Not In My Backyard) heeft plaatsgemaakt voor BANANA (Built Absolutely Nothing Anywhere Near Anyone). We moeten daarom de huidige praktijk van openbare onderzoeken herdenken. Dat onderzoek is nu vooral gericht op het detecteren van bezwaren en het zorgen voor zoveel mogelijk inspraakmogelijkheden.

Cijfers en feiten

In de regio Mechelen-Kempen wordt 30% van de aanvragen voor een omgevingsvergunning vroegtijdig stopgezet.

De gemiddelde doorlooptijd voor een omgevingsvergunning bij een gemeente is 108 dagen. Dit kan wel sterk verschillen per gemeente.

1.504 euro is de maximale kost om een groot project tegen te houden bij de Raad van Vergunningsbetwistingen. Bij een burgerlijke rechtbank is dat 45.000 euro.

Eigen belang

Het moet moeilijker worden om louter in eigen belang een project tegen te houden. Het is bijvoorbeeld niet te verklaren dat je vandaag een groot project kan tegenhouden bij de Raad van Vergunningsbetwistingen en dat je dat maximaal 1.540 euro kan kosten. Doe je hetzelfde bij een burgerlijke rechtbank, lopen de kosten op tot 45.000 euro. Voka stelt nog een nieuw principe voor: wie stilzit tijdens een publieke consultatie, heeft daarna geen recht van spreken meer. En hij kan geen nieuwe elementen op tafel gooien om een vergunning te dwarsbomen. Hoopgevende maatregelen – zoals het invoeren van de attentieplicht en relativiteitseis – zijn beiden gestrand bij het Grondwettelijk Hof. Daarom is er verandering nodig.

Doorlooptijden

Ook de doorlooptijden van de aanvragen bekijkt onze Voka-Kamer. Een aantal gemeenten zit heel kort op

Wie stilzit tijdens een publieke consultatie, heeft daarna geen recht van spreken meer. Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder Voka Mechelen-Kempen

4 I ONDERNEMERS MAGAZINE I VERKIEZINGEN 2024

de vastgelegde limiet. Voor klasse 2 is dat 105 dagen. Als het op vergunningen aankomt, moeten bedrijven tijdig weten waar ze aan toe zijn. Het gaat om hun rechtszekerheid.

Dit vraagt Voka Mechelen-Kempen

Verhoog de rechtsplegingsvergoeding (nu max. 1.540 euro).

Stilzitten tijdens de publieke consultatie = instemmen.

Zorg voor kwantitatieve en kwalitatieve bezetting van de Dienst Omgeving binnen de stad en gemeente.

Verbeter de doorlooptijd van de aanvragen. ■

Het volledige memorandum is hier te bekijken:

De 5 ‘essentials’ uit het verkiezingsmemorandum

Krijg 62.000 mensen extra aan de slag 02

Geef snelle go voor 629 ha industriegrond

Vereenvoudig vergunningen: 1 op 3 vroegtijdig stopgezet

Fast forward voor 5 grote mobiliteitswerken

Investeer jaarlijks 300 miljoen euro in onder meer infrastructuur

01
03
04
05
VERKIEZINGEN 2024 I ONDERNEMERS MAGAZINE I 5

atch Voka

atch Voka

Aanstekelijk netwerken

Aanstekelijk netwerken

Programma

Programma

17u00 | Start Algemene Vergadering

17u00 | Start Algemene Vergadering

18u00 | Ontvangst

18u00 | Ontvangst

18u30 | Welkomstwoord van gedelegeerd bestuurder Tom Laveren

18u30 | Welkomstwoord van gedelegeerd bestuurder Tom Laveren

18u40 | Bulo in de spotlight

18u40 | Bulo in de spotlight

18u50 |

18u50 |

Keynotespreker Jo Peeters UPspace

Keynotespreker Jo Peeters UPspace

19u20 | Voka matcht jou met gelijkgezinde ondernemers ,

19u20 | Voka matcht jou met gelijkgezinde ondernemers

Voka – KvK Mechelen-Kempen geloo in matchmaking, dus biedt het jou een kader om gemakkelijk de juiste connecties te maken.

Een business speeddate helpt je nieuwe contacten te leggen en nieuwe businessopportuniteiten aan te boren.

Praktisch

Donderdag 28 maart

Bulo

Blarenberglaan 6 IZ Noord - zone C 2800 Mechelen

Gratis / Exclusief voor Voka-leden

Inschrijven via QR-code of website www.voka.be/activiteiten/mk/vokamatch2024

Structuele partners Business partners Event partner
8 I ONDERNEMERS MAGAZINE I OP DE COVER

Protime wil uitgroeien tot Europees marktleider

“De komende jaren willen we verviervoudigen”

Het Mechelse softwarebedrijf Protime kijkt ambitieus naar de toekomst. De HR-softwareleverancier gespecialiseerd in workforce managementoplossingen wil binnen vier jaar de tijd van meer dan twee miljoen werknemers beheren. “Tijd is ons meest waardevolle goed”, zegt CEO Gille Sebrechts. “Werknemers zijn meer dan ooit op zoek naar flexibiliteit en een goede balans tussen werk en privé. Verstandige ondernemers investeren dan ook in automatisatie en in tools die de efficiëntie, het engagement en de productiviteit verhogen. Op die manier halen werknemer en werkgever samen het maximum uit de beschikbare tijd.”

TEKST: KEVIN HENDRICKX

BEELD: JOREN DE WEERDT

Wanneer je het hoofdkwartier van Protime in het Mechelse Raghenopark binnenstapt, wandel je binnen in een ruimte die kan wedijveren met het comfort van je huiskamer. De ruime inkomhal baadt in het licht, gezellige koffiehoekjes nodigen uit tot een babbel met de collega’s en de aangrenzende vergaderzalen en flexplekruimtes bieden alle comfort voor het nieuwe hybridewerken. Samen met gastheer Gille Sebrechts beklimmen we de indrukwekkende centrale trap - met op elke trede de naam van een Protime-ster, collega’s die meer dan tien jaar in dienst zijn - en installeren we ons op de bovenste verdieping in het inhouse café. “Het spreekt voor zich dat we als producent van workforce managementoplossingen én als aantrekkelijke werkgever alle mogelijkheden voor flexibel en hybride werken moeten faciliteren”, vertelt Gille Sebrechts. “We willen innovatie en inspiratie uitstralen. Het is een bedrijfscultuur waarmee we absoluut willen en moeten uitpakken. Protime groeit aan een razendsnel tempo. Elke maand verwelkomen we momenteel gemiddeld tien nieuwe medewerkers. Het is een hele uitdaging om vandaag die aantallen aan goede mensen te vinden én om ze te overtuigen een carrière bij Protime te starten.”

OP DE COVER I ONDERNEMERS MAGAZINE I 9

2023 volgde hij Protime-oprichter Peter ’s Jongers op als CEO van het bedrijf. “Peter heeft Protime opgericht in 1995”, blikt Gille Sebrechts terug. “Aanvankelijk ontwikkelde het bedrijf software voor de prikklokken die in die periode gebruikt werden. Tijdregistratie was in die periode absoluut de corebusiness. Al heel snel ontstond er omwille van de vele raakvlakken een prima samenwerking met SD WORX, dat in 2011 meerderheidsaandeelhouder werd. Sinds 2017 is Protime volledig overgenomen en een honderd procent dochter van SD WORX.” Protime breidde zijn activiteiten de voorbije drie decennia - mede door de ondersteuning van SD WORX - stevig uit. “Protime ondersteunt vandaag veel meer dan enkel tijdregistratie”, weet Gille Sebrechts. “We leveren wat met een verzamelnaam workforce managementoplossingen genoemd wordt, kort samengevat technologie en diensten die tijd optimaliseren, zodat onze klanten en hun werknemers hun tijd optimaal kunnen beheren. Dat gaat over het registreren van activiteiten en bezoekers en van aan- en afwezigheden. Maar bijvoorbeeld ook over het verschaffen van toegangscontroleoplossingen, over oplossingen voor thuiswerkers of werkplanning. Protime is vandaag marktleider op het vlak van tijdregistratie en werkplanning in België en Nederland, maar wereldwijd wordt onze software al in meer dan

toegegroeid en zoekt de dochter meer en meer synergieën op met het moederbedrijf, dat ook wil uitgroeien tot een brede internationale HR-speler. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Gille Sebrechts, die directeur Transformatie bij SD WORX was, de overstap naar Protime maakte. “Peter ’s Jongers wilde de fakkel graag overdragen aan een jonge manager met veel voeling met de moderne arbeidsmarkt en Kobe dacht dat het tussen ons wel zou klikken”, vertelt Gille Sebrechts. “Peter en ik hebben dan uitgebreid kennis gemaakt en al snel bleek dat Kobe dat goed aangevoeld had. In september 2022 ben ik gestart als co-CEO, met Peter nog aan mijn zijde om voor een goede en vlotte overdracht te zorgen. Vanaf 1 januari 2023 nam ik volledig over en is Peter voorzitter van de raad van bestuur geworden. Het is een geweldige uitdaging en eer om een bedrijf zoals Protime te mogen leiden. We hebben grote plannen en ambities. Nog altijd met een hoge mate aan autonomie, maar met een duidelijk gemeenschappelijk doel dat we delen met ons moederbedrijf.”

Verviervoudigen

En dat de ambities van Protime en de nieuwe CEO groot zijn, dat mag duidelijk zijn. “De bedoeling is om de komende jaren met Protime verder te internationaliseren”,

10 I ONDERNEMERS MAGAZINE I OP DE COVER
We willen de nummer 1 leverancier van workforce management oplossingen in Europa worden.”

verduidelijkt Gille Sebrechts. “Ik ben binnengekomen met de slogan ‘we gaan 100% voor 100 miljoen omzet’. Dat is een stevige ambitie als je weet dat we op dit moment om en bij de 50 miljoen omzet draaien, maar absoluut een haalbare. Heel wat bedrijven hebben nog een hele weg op het gebied van moderne tijdregistratie en personeelsbeheer af te leggen. De markt voor workforce managementoplossingen groeit hierdoor momenteel ieder jaar met 7 tot 15%. Dat is marktaandeel dat wij willen invullen, door nadrukkelijk actief te zijn in alle grote Europese economieën en zo de nummer één leverancier van workforce managementoplossingen in Europa te worden. Op dit moment maken iets meer dan 500.000 werknemers gebruik van onze oplossingen. Tegen einde 2028 willen we dit aantal verviervoudigen en de tijd beheren van meer dan twee miljoen werknemers. Dit doel willen we bereiken door organische groei en door waar mogelijk de krachten te bundelen met SD WORX, maar ook door strategische overnames te doen. Zo namen we begin dit jaar nog onze Spaanse sectorgenoot SoftMachine over.”

Persoonlijk ontwikkelingsplan

Om die groei te ondersteunen heeft Protime goede mensen nodig. Veel goede mensen. “Toen ik in dienst kwam in september 2022 was ik nummer 363”, zegt Gille Sebrechts. “Op dit moment, amper 18 maanden later, zitten we aan nummer 510. En als we onze groei willen doorzetten, moeten we eind 2028 in de richting van 800 medewerkers gaan. Dat wil dus zeggen dat onze eigen HR-afdeling

permanent op volle toeren draait. En dat we volop moeten investeren in het welzijn van onze mensen en in onze employer branding. We zetten stevig in op kameraadschap, betrokkenheid en trots. Ook kiezen we bewust voor eerlijke en transparante communicatie onderling. We geloven sterk in maximale autonomie voor de werkvloer. We werken hard om het kader duidelijk te maken, om hen daarbinnen zo veel mogelijk vrijheid te geven. We kiezen voor kleine teams, die hecht en dagelijks samenwerken, wat

OP DE COVER I ONDERNEMERS MAGAZINE I 11

World-class Workplace

Als bedrijf moet je deze omstandigheden niet alleen opbouwen en faciliteren, je moet er ook voor zorgen dat de buitenwereld zich hiervan bewust is.

“Het is daarom ook dat we deelnemen aan initiatieven zoals bijvoorbeeld Great Place To Work”, licht Gille Sebrechts toe.

“Tien jaar op rij behaalden we hun label, wat toch een mooi uithangbord is. Ook staan we al jaren in de Gazelle Trends Top en verdienden we in 2023 het label ‘World-class Workplace, en werden we uitgeroepen tot één van de ‘Top 1% Leading Employers,.”

Team SD WORX Protime

Om aan de naambekendheid te werken stapte Protime ook als sponsor in het vrouwenwielrennen. Eerst als shirtsponsor en sinds 2024 zelfs als titelsponsor van het team van Lotte Kopecky, vandaag misschien wel de beste wielerploeg van het vrouwenpeloton. “Als Protime hebben we de ambitie om Europees leider te

worden in de nichemarkt die workforce managementoplossingen binnen de HR-dienstverlening is”, legt Gille Sebrechts uit. “Diezelfde drive en visie zien we binnen het team, dat vanaf dit jaar dus Team SD WORX-Protime heet. Binnen het wielrennen focussen zij op de niche van het vrouwenwielrennen en willen ze binnen die niche Europese en zelfs wereldtop zijn. Het wielrennen is ook een sport waar het team zeer belangrijk is. Een kopvrouw kan niet presteren zonder de steun van de rest van de schakels binnen het team. Team SD WORX-Protime brengt talent samen en laat hen doorgroeien tot topatleten. Dat is zeer vergelijkbaar met ons bedrijf. Ook wij zijn steeds op zoek naar talent en kunnen ook alleen goede resultaten neerzetten, wanneer het hele team goed functioneert. Doordat wielrennen een internationale sport is, verzekeren we ons door ons engagement als sponsor van visibiliteit in alle landen waar we actief zijn. Dat heeft een positieve impact zowel op ons economisch gewicht als op onze employer branding.” ■

Om aan de naambekendheid te werken stapte Protime ook als sponsor in het vrouwenwielrennen.
12 I ONDERNEMERS MAGAZINE I OP DE COVER

Wie is Gille Sebrechts?

Met Gille Sebrechts staat er sinds januari 2023 een zeer jonge CEO aan het hoofd van Protime. “Op het moment dat ik in dienst kwam, was ik met mijn 28 jaar exact even oud als het bedrijf”, lacht Gille Sebrechts. “Qua symboliek heb ik mijn start dus al niet gemist.”

Sebrechts is van opleiding burgerlijk ingenieur. Hij begon zijn loopbaan in 2016 als businessanalist bij een consultancybedrijf. “Toen ik afstudeerde wist ik eigenlijk nog niet voor honderd procent welke richting ik uit wilde”, vertelt Gille Sebrechts. “Het enige wat ik echt zeker wist, was dat ik met mijn job impact op het beleid van een onderneming wilde hebben. Na een jaar als analist ben ik aan de slag gegaan als managementconsultant. Als jonge professional kon ik in die functie meewerken aan heel wat projecten. Projecten die snel groter en uitdagender werden, waardoor mijn jonge leeftijd al snel geen item meer was. Waarom het allemaal zo snel ging? Ik heb gewoon op heel veel vragen ja gezegd en telkens heel hard mijn best gedaan. Het was zwemmen of verdrinken, maar ik leerde snel en wist mijn hoofd telkens boven water te houden (lacht).”

SD WORX

De managementkwaliteiten van Sebrechts trokken de aandacht van SD WORX en begin 2021 maakte hij de overstap naar de HR-dienstverlener. “Ik ben daar begonnen als strategic program manager en was directeur Transformatie & Strategie op het ogenblik dat de vraag kwam om de overstap naar Protime te maken.”

OP DE COVER I ONDERNEMERS MAGAZINE I 13

“Mechelen uit de knoop halen”

Stefaan van Thielen is officieel ‘op rust’. Een woord dat hij niet graag hoort. Vier jaar geleden werd hij door de toenmalige voorzitter van Voka Lokaal Mechelen gevraagd om de fakkel over te nemen. Een engagement dat hij nog steeds met veel plezier op zich neemt. Mechelen stroomt door zijn aderen. Hij heeft er altijd gewoond, studeerde er en had er voor het grootste deel van zijn leven ook zijn werkplek. “En dat de connectie met het stadsbestuur heel goed zit, is mooi meegenomen.”

Wat is de grootste troef van ondernemen in Mechelen?

“De economische groei is in Mechelen de laatste tien jaar met 50% gestegen. We zijn daarmee de snelst groeiende regio in Vlaanderen. Ook het inwonersaantal is sterk toegenomen. Mechelen is ook centraal gelegen: we zeggen altijd dat we de enige stad zijn met twee luchthavens: een in het noorden (Antwerpen) en een in het zuiden (Zaventem). Je bent sneller van Zaventem naar Mechelen dan naar Brussel. Er zijn ook heel wat hogescholen in de regio en het stadsbestuur gaat positief om met bedrijven in het Mechelse.”

Voka Mechelen-Kempen pleit voor meer industriegrond, het vereenvoudigen van vergunningen, activeren van mensen, meer investeringen en ontknopingen van bedrijventerreinen. Hoe voel je die pijnpunten concreet in jouw regio?

“In Mechelen is er 17 hectare industriegrond geblokkeerd, daarvan

wil men al jaren 13 hectare vrijgeven, namelijk de zone “Mechelen Noord 3”. Als je wil groeien, dan heb je daarvoor de oppervlakte nodig. Het stadsbestuur is zich daarvan bewust, maar er is ook Vlaamse en federale steun nodig. Ook mobiliteit in en rond Mechelen is een probleem. Er liggen plannen om een ontknoping te realiseren, zodat je snel naar de industrieterreinen in Mechelen Noord en Mechelen Zuid kan en vlot het stadscentrum kan bereiken.

Maar het is nog drie jaar wachten hierop. Vergunningen duren soms te lang. Op het vlak van activeren van mensen zie ik gelukkig al mooie initiatieven van burgemeester Bart Somers en zijn bestuur. Er is ook het Talentcenter, initiatief van Voka, het eerste in Vlaanderen, dat echt succesvol is. Er is het handelaarsdashboard van Thomas More in Mechelen. Ook de initiatieven om Warmtenet in de stad en in de industrieterreinen aan te leggen, zijn zeer positief.”

Stefaan Van Thielen had een goedgevulde loopbaan, waarvan 22 jaar algemeen directeur bij Continental in Mechelen en daarna het uit de nood helpen van productiebedrijven in heel Europa. Naast Voka Lokaal voorzitter is hij ook voorzitter van de vzw Industrie Mechelen Noord. Voor zo’n 115 bedrijven op het industrieterrein verzorgen ze samenaankopen en managen ze het industrieterrein.

Als je één initiatief naar voren mag schuiven, welk zou het zijn?

“Het belangrijkste punt voor Mechelen is betere mobiliteit. Je zou geen half uur moeten aanschuiven om het industrieterrein te kunnen verlaten. Uit een mobiliteitsstudie over Industrieterrein Noord blijkt dat er nog veel werk aan de winkel is. Sommige bedrijven trekken hierdoor weg uit Mechelen. Kortom: een nog sterkere groei zal er zeker zijn als Mechelen uit de mobiliteitsknoop geraakt.” ■

14 I ONDERNEMERS MAGAZINE I VOKA LOKAAL

Voka Lokaal Mechelen

Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen heeft negen lokale ondernemersnetwerken.

Voka Lokaal is letterlijk het fundament van onze werking. Wij brengen Voka en het netwerk heel dicht bij jou.

Bart Apers Crowe Spark

Peter Van Looy Continental Automotive Benelux

Sven Vandenameele BNP Paribas Fortis

Jos Dewael ODTH

Alexander Laquiere Willemen Groep

Nail Kurum Sisera’s en Creation Company

Dan Verbruggen AXS Guard

Wim Van den Berge Skillflex People

Rob Van den Broeck Aaqua

Marina De Groof DGI Jo Op de Beeck Belorta

Gerrit Van Riet KBC PB Mechelen

SINT-KATELIJNE-WAVER

Stefaan Van Thielen (voorzitter)

Sophie Vandewalle Service in Real Estate

Dirk Keuleers Keuleers & Co

Jens Joossens LawStone

Fientje Moerman

Voka Lokaal Coördinator fientje.moerman@voka.be

0494 88 05 61

BESTUURDERS VOKA LOKAAL MECHELEN

Bart Apers (Crowe Spark)

Peter Van Looy (Continental Automotive Benelux)

Marina De Groof (DGI – St Katelijne Waver)

Jos Dewael (ODTH)

Jens Joossens (LawStone)

Dirk Keuleers (Keuleers & Co - Bonheiden)

Nail Kurum (Sisera’s en Creation Company)

Wim Van den Berge (Skillflex People)

Jo Op de Beeck (Belorta - St Katelijne Waver)

Gerrit Van Riet (KBC PB Mechelen)

Stefaan Van Thielen (voorzitter)

Sophie Vandewalle (Service in Real Estate)

Rob Van den Broeck (Aaqua)

Sven Vandenameele (PNB Paribas Fortis)

Alexander Laquiere (Willemen Groep)

Dan Verbruggen (AXS Guard)

1

2

3

MECHELEN
Lokaal is:
BONHEIDEN
Voka
Lokale ontmoetingen die ertoe doen
Ondernemers die elkaar vinden en helpen
Samen werken aan een bedrijfsvriendelijke regio
VOKA LOKAAL I ONDERNEMERS MAGAZINE I 15

Na Kortrijk, Brugge, Hasselt en Antwerpen: voor het eerst in Mechelen

Dynamisch netwerkevent “Bedrijvencontactdagen”, een organisatie van Voka en Xpo Group

Bedrijvencontactdagen Mechelen vindt voor het eerst plaats op woensdag 9 en donderdag 10 oktober 2024 in de Nekkerhal Mechelen Brussels-North. Hiervoor slaat de ondertussen ervaren en succesvolle tandem Voka - Kamer van Koophandel en Xpo Group de handen in elkaar.

16 I ONDERNEMERS MAGAZINE

Het ondertussen welbekende concept waarbij ondernemers bij elkaar worden gebracht over alle sectoren heen vond voor het eerst plaats in Kortrijk in 1988 onder het motto “zakendoen in eigen regio”. Tijdens de recentste editie in Kortrijk in december 2023 vonden maar liefst 17.748 ondernemers tijdens de netwerktweedaagse de weg naar de 550 bedrijven-exposanten in Kortrijk Xpo en vooral naar elkaars business. Dit netwerkevent werd ondertussen succesvol uitgerold buiten de WestVlaamse grenzen met edities in Antwerpen, Hasselt, Brugge en nu voor het eerst dit najaar ook in Mechelen.

Zakendoen met uw buur

Het principe is heel eenvoudig: ondernemers en ondernemingen over alle sectoren heen komen samen om te netwerken, om business opportuniteiten te ontdekken en om zaken te doen. Op die manier boosten ze niet alleen hun eigen business maar is het een hefboom om de lokale economie te ondersteunen én te stimuleren. Of kort gezegd: zakendoen met uw buur.

Exposanten en bezoekers zijn afkomstig uit de meest uiteenlopende sectoren: industrie, dienstverlening in de meest brede zin van het woord, toelevering, ict, groothandel, retail, transport, toerisme en bouw.

Bezoekers zijn afkomstig uit het management, hoger kader, sales en bedienden. Via een doorgedreven wervingscampagne in de toonaangevende businessmagazines worden ze uitgenodigd en op de hoogte gehouden van het aanbod en programma. Bezoek is gratis mits voorregistratie.

Beperkte tijd – tal van netwerkopportuniteiten

Tijd is kostbaar, die tijd optimaal benutten is dan ook het opzet van Bedrijvencontactdagen Mechelen.

Op twee namiddagen zoveel mogelijk contacten leggen is het doel en dat is net waar dit netwerkevent op inzet. Niet alleen de efficiënte opzet met uniforme standenbouw – ook via diverse georganiseerde netwerkmomenten voor en tijdens het event legt u laagdrempelig contacten. Verwacht een openingsevent, diverse speeddating kansen en waardevolle economische content.

Deelnemen is eenvoudig

Bedrijvencontactdagen Mechelen investeert in een all-in, uniform en prijsbewust standconcept waarin bedrijven zich op een budgetvriendelijke manier voorstellen aan toekomstige klanten/partners. In een notendop: Standoppervlaktes zijn beschikbaar in 9, 12 en 15 m² en omvatten naast de oppervlakte ook de standinrichting (wanden, tapijt, elektra, verlichting, vermelding online exposantenlijst, exposantenbadges en toegang tot bezoekersregistratiesysteem voor follow up leads)

Voka-leden genieten een korting van 100 euro op de deelnameprijs (excl BTW)

Sponsorformules beschikbaar op aanvraag

Ook ontdekken wat

Bedrijvencontactdagen Mechelen voor uw bedrijf kan betekenen? Neem contact op met het team via mechelen@ bedrijvencontactdagen.be en ontvang vrijblijvend de info voor deelname.

Registreren als bezoeker is mogelijk vanaf augustus 2024 via https://www.mechelen. bedrijvencontactdagen.be/nl/

Praktisch

 woensdag 9 en donderdag 10 oktober 2024

 14.00 – 21.00

 Nekkerhal Mechelen - Brussels North – Plattebeekstraat 1 – 2800 Mechelen  Voka-Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen & Xpo Group

ONDERNEMERS MAGAZINE I 17

AAgnitio begeleidt HR-consultants op een unieke manier

“Betrokkenheid is essentieel om medewerkers met het juiste project te matchen”

Steeds meer bedrijven maken vandaag gebruik van HR-consultants om hun personeelsafdeling (tijdelijk) te versterken. In een uitdagende arbeidsmarkt is het de perfecte manier om snel de juiste én direct inzetbare HR-expert te vinden, zowel voor een specifieke opdracht als voor een meer complexe uitdaging. Human Resources serviceverlener Agnitio uit Mechelen is een jonge en ook wel atypische speler op deze markt. “Wij kiezen er heel bewust voor om kleinschalig te werken”, zeggen oprichters en zaakvoerders Iris Coorens en Luc De Clerck. “We nemen young professionals onder onze vleugels en bieden ze een uitdagend en evenwichtig carrièrepad aan. Dat is goed voor hen én voor onze klanten.”

Agnitio is niet zomaar een lukraak gekozen lekkerbekkend Latijns woord. Het betekent erkenning en waardering en vat de waarden die het koppel Iris Coorens en Luc De Clerck met hun bedrijf willen uitstralen perfect samen. “Ikzelf heb heel wat jaren in dienstverband

gewerkt en ben daarna zelf twaalf jaar als HR-consultant op zeer diverse projecten ingezet”, vertelt Iris Coorens. “Te vaak heb ik alles enkel in het teken van het project en de resultaten zien staan, waardoor de mens – de consultant die het verhaal in goede banen moet leiden – vergeten werd. Toen Luc en ik vijf jaar geleden besloten ons eigen servicebureau op te starten, was het vanaf dag één de bedoeling om dat anders te doen. Bij Agnitio staat het menselijke altijd voorop.”

Competenties ontwikkelen

“Onze consultants zijn geen nummer in een database die we van project naar project sturen”, vervolgt Luc De Clerck. “We gaan in zee met mensen die enthousiast, ambitieus en ondernemend zijn. Professionals die bij ons aan de slag gaan laten we op korte termijn heel wat ervaring opdoen en hun competenties ontwikkelen in verschillende projecten. De Talent Coach, Jolien Vanhamme, staat in voor de begeleiding en opvolging. Als

TEKST KEVIN HENDRICKX 18 I ONDERNEMERS MAGAZINE I DOSSIER HUMAN RESOURCES
Te vaak wordt in projecten de mens – de consultant die het verhaal in goede banen moet leiden – vergeten.”

consultant proeven ze van diverse sectoren, bedrijfscontexten, bedrijfsculturen, rollen en functies. Op die manier leren ze vooral zichzelf goed kennen en weten ze na een tijdje welke definitieve richting ze met hun carrière uit willen.”

Goede klik

Bij Agnitio kiest de consultant ook altijd mee het project waarop hij of zij gaat werken. “De projecten hebben meestal een looptijd tussen de zes à negen maanden”, legt Iris Coorens uit. “Het is dus in het belang van onze consultant, maar zeker ook van de klant, dat er een goede klik is met het project en het gastbedrijf. Ons team bestaat uit dertig consultants in vast dienstverband, het is dus best een ingewikkelde puzzel om telkens voor iedereen het gepaste project te vinden. Het is ook daarom dat we bewust qua aantal medewerkers niet groter willen worden. De betrokkenheid, nabijheid en binding met onze medewerkers is essentieel om hen met de juiste projecten te kunnen matchen. We weten hoe onze medewerkers in elkaar zitten, wat ze belangrijk vinden en welke ambities ze op langere termijn koesteren. Alleen op die manier kunnen we hen de begeleiding geven die ze nodig hebben en ieder van hen laten doorgroeien tot de HR-expert die ze zelf willen worden.”

Onmiddellijk inzetbaar

Agnitio biedt bedrijven een uitgebreid portfolio aan HR-diensten aan. De consultants die ze begeleiden kunnen

ingezet worden voor operationele en tactische taken. “Door onze aanpak beschikken onze mensen over een brede ervaring, waardoor ze zich snel en efficiënt kunnen inwerken in zeer diverse bedrijfsomgevingen en rollen”, weet Luc De Clerck. “Dat is vooral belangrijk wanneer ze tijdelijk iemand moeten vervangen en dus onmiddellijk inzetbaar moeten zijn. Je kan mensen zeer gericht inschakelen voor payroll-activiteiten, voor werving en selectie, talent development, reward & recognition. Of onze consultant de rol van HR Officer of HR Business Partner toebedelen en hem of haar op die manier breed inzetten.”

Opleidingen en teambuildings

Om het ontwikkelingstraject van hun consultants op het juiste spoor te houden, maar ook om de teamspirit hoog te houden, organiseren Iris en Luc regelmatig ontmoetingsmomenten voor iedereen. “We vinden het essentieel dat er een hecht team is”, vertelt Iris Coorens. “Wanneer collega’s elkaar goed kennen, gaan ze veel vlotter informatie en ervaringen uitwisselen. Door middel van interne opleidingen en workshops stimuleren we hen om opgedane expertise te delen met de anderen. En tijdens teambuildings en leuke uitjes krijgen ze ook de kans elkaar persoonlijk nòg beter te leren kennen.”

Grotere uitdagingen

Door gebruik te maken van deze totaalaanpak stoomt Agnitio de jonge HR-professionals die ze onder hun hoede hebben stap voor stap klaar voor grotere uitdagingen. “Deze kunnen binnen ons bedrijf liggen, maar zeker ook elders”, besluit Luc De Clerck. “Wanneer mensen na enkele jaren de sprong willen maken naar een leidinggevende HR-functie, dan kunnen ze dat zeker doen met behulp van het cv dat ze bij ons opbouwen. En we zullen ze dan met plezier ook begeleiden bij het nemen van die stap. Maar willen ze liever als consultant werken en graag aan boord blijven, dan halen we alles uit de kast om nieuwe en uitdagende projecten te vinden. Want ervaren mensen die hun carrière binnen Agnitio verder zetten, zijn zeer welkom bij heel wat van onze klanten.” ■

DOSSIER HUMAN RESOURCES I ONDERNEMERS MAGAZINE I 19

Energiepremies

voor ondernemingen: wat moet je weten?

Wie in België als particulier een energiezuinige woning (ver)bouwt, krijgt van de overheid een financieel duwtje in de rug bij energiebesparende investeringen. Ook als ondernemer kun je die steun goed gebruiken, want investeren in een energiezuinig kantoorgebouw of magazijn vergt de nodige budgetten. Op welke energiepremies heb je recht? Hoe vraag je ze precies aan? We lijsten de interessante premies op en beantwoorden enkele veelgestelde vragen over dit actuele thema.

Wie heeft recht op een energiepremie?

In Vlaanderen kun je als ondernemer een energiepremie krijgen voor tal van energiebesparende investeringen. Om een wildgroei aan energiepremies met elk hun eigen voorwaarden en aanvraagprocedures te vermijden, lanceerde de Vlaamse overheid vanaf 1 juli 2022 een vernieuwd premiesysteem. Via het online loket ‘Mijn VerbouwPremie’ kun je sinds 1 oktober 2022 een allesomvattende premie aanvragen.

In Brussel geldt sinds 1 juli 2023 een ‘compenserende energiepremie’ voor Brusselse ondernemingen in moeilijkheden die actief zijn in sectoren met een hoge energiegevoeligheid. Naast deze compenserende premie zijn in het Brusselse Gewest nog twee andere energiepremies beschikbaar om het energieverbruik te verminderen en te investeren in minder energieverslindende apparatuur.

In Wallonië is een investeringspremie van toepassing voor ondernemingen met een investeringsprogramma dat gericht is op duurzaam energiegebruik (energieproductie uit hernieuwbare energiebronnen, efficiënte warmtekrachtkoppeling en energiebesparing tijdens het productieproces).

Hoeveel bedragen deze premies?

In Vlaanderen kun je onder meer de volgende premies opstrijken:

• Dak- en zolderisolatie

8 euro per m² (max. 40% op het factuurbedrag)

• Dakisolatie en asbestverwijdering:

16 euro per m² (max. 50% op het factuurbedrag)

• Muurisolatie

30 euro per m² voor buitenmuurisolatie, 15 euro per m² voor buitenmuurisolatie aan de binnenzijde en 5 euro per m² voor spouwmuurisolatie (max. 40% op het factuurbedrag)

• Hoogrendementsbeglazing

16 euro per vierkante meter (max. 40% op het factuurbedrag) Ook voor bijvoorbeeld relighting, de installatie van zonnepanelen of een energiestudie kun je een premie aanvragen.

De compenserende energiepremie in Brussel bedraagt 30% van de gemaakte meerkosten voor gas en elektriciteit in 2022 ten opzichte van 2021, met een grensbedrag van 50.000 euro als je onderneming actief is in een zogenaamde energiegevoelige sector of 100.000 euro in een zeer energiegevoelige sector. Deze premie is van toepassing voor ondernemingen die in 2022 een omzet draaiden van 50.000 euro bij één vestigingseenheid in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

In Wallonië kun je via de hierboven vermelde investeringspremie 20% tot 50% van je investeringsprogramma recupereren (gekoppeld aan de grootte van je onderneming en het type investering), aangevuld met een vrijstelling van de onroerende voorheffing gedurende drie tot vijf jaar.

Meer weten over duurzaam ondernemen?

Ontdek onze aanpak op

Advertorial
Advertorial • ING België nv • Bank/Kredietgever • Marnixlaan 24, B-1000 Brussel • RPR Brussel • BTW: BE 0403.200.393 • BIC: BBRUBEBB • IBAN: BE45 3109 1560 2789 www.ing.be • Neem contact op met ons via ing.be/contact • Verzekeringsmakelaar ingeschreven bij de FSMA onder het nummer 0403.200.393 • Verantwoordelijke uitgever: Peter Göbel • Marnixlaan 24, B-1000 Brussel • 730470N • 02/2024
ing.be/duurzame-business

Sil Imbrechts en Erik Laga van Talent Lounge

“Vertrek vanuit je sterktes”

Start of schaal je onderneming met Bryo

In een uitdagende arbeidsmarkt is het belangrijker dan ooit om de juiste persoon op de juiste plek uit te spelen. Talent Lounge ondersteunt - met behulp van onder andere de kerntalentenmethode - HR-verantwoordelijken én medewerkers om keuzes te maken op basis van hun sterktes. “Mensen die hun kerntalenten vaak en doelbewust inzetten, krijgen daar energie van”, zegt Sil Imbrechts, zaakvoerder van Talent Lounge. “Plaats je deze talenten centraal op de werkvloer, dan creëer je een efficiënt en gemotiveerd team.”

TEKST: KEVIN HENDRICKX BEELD: TOM MEEUS

Het koppel Sil Imbrechts en Erik Laga, de oprichters en zaakvoerders van Talent Lounge, zijn niet wat je noemt typische startende ondernemers. “We hebben er beiden al een stevige carrière opzitten”, vertelt Erik Laga. “Sil bouwde heel wat ervaring op als jongerentherapeute en teamcoach en ikzelf doorzwom heel wat watertjes binnen de overheid en was vijftien jaar algemeen directeur bij Stad Mechelen.” Tijdens de coronaperiode voelden Sil en Erik dat ze toe waren aan iets nieuws. “Als therapeut kom je vaak pas in beeld wanneer er problemen zijn”, legt Sil Imbrechts uit. “Je kan op die manier veel mensen helpen, maar toch was ik toe aan een positief verhaal. Toen ik in contact kwam met de kerntalentenmethode van Danielle Krekels en we er ons samen in gingen verdiepen, wisten we snel dat we onze nieuwe uitdaging gevonden hadden.”

Weloverwogen keuzes

“De kerntalentenanalyse van Danielle Krekels is een wetenschappelijk onderbouwde methode”, verduidelijkt Erik Laga. “Ze vertaalde haar inzichten naar drieëntwintig kerntalenten waarover we allemaal in meer of mindere mate beschikken. Het is de combinatie van de verschillende talenten en de weging ervan, die ieders unieke persoonlijkheid bepalen. Aan het einde van een analyse krijg je een verslag met een overzicht van je kleine, halve en sterke kerntalenten.” Met behulp van dat verslag kan je dan weloverwogen keuzes maken. “Zowel in je persoonlijke leven als op het vlak van studie, werk en loopbaanplanning”, vervolgt Sil Imbrechts. “Kennis over je kerntalenten geeft je het voordeel dat je kan vertrekken vanuit je sterktes. Activiteiten waarvoor je sterke kerntalenten kan inzetten,

geven je energie. Moet je ergens een klein kerntalent voor aanwenden, dan gaat dat een veel grotere inspanning vergen. Bedrijven die mensen de kans geven om in te zetten op hun sterke kerntalenten, zijn bedrijven met gelukkige medewerkers, efficiëntere teams, met minder conflicten en met veel minder ziekteverzuim.”

Expertise en coaching

“Met Talent Lounge willen we mensen vooral een veilige plek bieden om hun (kern)talenten te ontdekken”, weet Erik Laga. “We zetten onze expertise en coaching in voor zowel bedrijven als voor particulieren. Bedrijven kunnen we helpen met een kerntalentenanalyse van hun teamleden, zodat we de aard, het potentieel en de intrinsieke motivatie van de medewerkers in kaart brengen. Daarna kunnen ieders kerntalenten veel bewuster ingezet worden. Aansluitend biedt Talent Lounge de mogelijkheid om samen met het team de teamconstellatie te ontdekken en zo de teamdynamiek te versterken. Samen met onze Bryocollega Kaat van De Fietsgids en Sisera Groep (kasteel Tivoli) bieden we ook een heuse teambuilding The 7 Summits die mooi aansluit bij de workshop. Ook ondersteunen we HR-diensten bij selectieprocedures waarbij verschillende selectietechnieken kunnen worden gecombineerd en helpen we met het evalueren van medewerkers. Individuen –die zich bijvoorbeeld willen heroriënteren - kunnen bij ons ook terecht voor een kerntalentenanalyse. En ook jongeren vanaf 14 jaar begeleiden we bij het maken van een studiekeuze op basis van hun kerntalenten.” ■

DE SPRONG I ONDERNEMERS MAGAZINE I 21

Belven werkt met behulp van Voka Welt aan een inclusief HR-beleid

“We verwerven nieuwe inzichten en handvaten om verder te bouwen”

Met het Welt-traject geeft Voka bedrijven de kans te werken aan een inclusief HR-beleid dat past in onze moderne economische omgeving. Voka Welt zet in op het creëren en faciliteren van duurzame loopbanen en buigt zo de uitdagingen van de arbeidsmarkt om naar kansen. Philip Pirenne van Belven is één van de gemotiveerde deelnemers aan het traject. “Voor mij is Welt een echte eye-opener”, zegt Philip Pirenne. “Dankzij de inzichten aangereikt door de experten en de andere deelnemers, zetten we als bedrijf op het gebied van HR concrete stappen vooruit.”

Belven uit Mechelen is de grootste Belgische producent en leverancier van kwartslagafsluiters voor toepassingen in gebouwentechniek, industrie en milieuprojecten. Het bedrijf, dat internationaal actief is, viert dit jaar zijn vijftigjarig bestaan. “Het bedrijf is in 1974 opgericht door Robert Van Keilegom”, vertelt Philip Pirenne. “Aanvankelijk waren we enkel een leverancier van kwartslagafsluiters, maar al vrij snel zijn we gestart met het ontwikkelen van afsluiters van hoge kwaliteit en lanceerden we een eigen merk. De eerste jaren produceerden we deze ook in Mechelen, intussen doen we dit

met partners in Italië en Azië. Robert Van Keilegom concentreerde zich op de markt in België en Luxemburg, maar met het instappen van de tweede generatie in 2008 trokken we verder Europa en de wereld in. Vandaag werken we met een netwerk van internationale distributeurs en hebben we vestigingen in Nederland, Rusland en Dubai.”

Drie segmenten

De klanten van Belven zijn actief in drie grote segmenten. “Een eerste belangrijk segment is dat van de gebouwtechnieken met systeemoptimalisaties voor klimaatplafonds,

vloerverwarmingen en stookruimtes”, somt Philip Pirenne op. “De industriële sector is onze tweede pijler. Afsluiters beheren de stroming van onder meer water, stoom en chemische producten. Overal waar bedrijven produceren en er vloeistoffen door een leidingsysteem gaan, zijn er afsluiters nodig. Ten slotte focussen we ons ook op milieuvriendelijke toepassingen voor allerlei bedrijfstakken.” Belven is ook meer dan enkel een producent en leverancier van onderdelen. “Off-theshelf producten voldoen niet altijd aan de eisen van onze klanten”, weet Philip Pirenne. “Daarom beschikken we in Mechelen over een assemblage-atelier

22 I ONDERNEMERS MAGAZINE I DOSSIER HUMAN RESOURCES TEKST KEVIN HENDRICKX
HR is een domein waar je nooit klaar mee bent.”

met ervaren technici. Deze vakmensen kunnen dankzij hun doorgedreven en vakspecifieke knowhow met op maat gemaakte oplossingen heel wat toegevoegde waarde bieden.”

Management buy-out

In 2021 begon het bedrijf aan een compleet nieuw hoofdstuk. Het directieteam nam via een management buy-out de meerderheid van de aandelen over. “Philippe Wauters, Ann Van Genechten en ikzelf hadden zowel strategisch als operationeel al heel wat verantwoordelijkheid”, vertelt Philip Pirenne. “Onze overname was daardoor eigenlijk een logische stap, al komt daar uiteraard toch heel wat bij kijken. Als eigenaar beleef je de zaken toch enigszins anders dan als manager. De verantwoordelijkheid die je draagt, is ook een stuk groter. Opeens zijn

er heel wat gezinnen afhankelijk van de beslissingen die wij als eigenaars nemen. Gelukkig zijn de eerste drie boekjaren sinds de overname heel positieve jaren. We beschikken bij Belven over een geweldig team, dat ons na de overname vanaf dag één gesteund heeft. We zijn blij voor hen dat we met vertrouwen naar de toekomst kunnen kijken.”

Welzijn

De nieuwe eigenaars bouwen hun strategie bewust rond drie P’s: Product, Performance en People. “We geloven dat onze producten omwille van hun performance en deze van onze mensen een meerwaarde bieden in de markt”, licht Philip Pirenne toe. “Maar we zijn er ons zeer sterk van bewust dat de doorslaggevende factor onze

mensen zijn. We investeren daarom ook permanent in onze 35 collega’s in Mechelen en in onze mensen in de buitenlandse dochterondernemingen. Het welzijn van onze medewerkers is de voornaamste reden waarom we in het Welt-traject ingestapt zijn. Belven werkt met een zeer diverse groep mensen, zowel wat betreft profielen als achtergronden. Werken aan een inclusief HR-beleid is dan ook belangrijk. Ik durf te zeggen dat we dat al met veel aandacht deden, maar er zijn altijd blinde vlekken in je kennis en gebieden waarop je kan bijleren.”

Open geest

Uit de HR-scan waarmee het traject start, destilleerde Philip Pirenne al meteen enkele interessante werkpunten. “Tijdens het diepgaande intakegesprek

Ontdek Welt 2024 tijdens een vrijblijvende online infosessie

DOSSIER HUMAN RESOURCES I ONDERNEMERS MAGAZINE I 23
Belven werkt met een zeer diverse groep mensen, zowel wat betreft profielen als achtergronden. Werken aan een inclusief HR­beleid is dan ook belangrijk.”

Vervolgtraject

is ons HR-beleid echt wel uitgedaagd”, blikt Philip Pirenne terug. “Samen met Evelien van Voka MechelenKempen hebben we direct een aantal werkpunten geformuleerd. Voor mij was dat een eye-opener. Ik ben bijvoorbeeld onmiddellijk op een andere manier naar onze oudere medewerkers gaan kijken. Je neemt mensen heel bewust en voor een bepaalde rol aan, maar denkt op dat moment helemaal nog niet aan pakweg tien jaar later. Kunnen mensen die job dan ook nog aan en sluit de jobinhoud

nog steeds professioneel en privé aan bij de persoon in kwestie? En hoe ga je daar dan mee om? Tijdens het Welt-traject ben ik snel met een veel meer open geest naar de dingen gaan kijken. Voka biedt met Welt een professioneel kader, waarin je input krijgt van deskundige sprekers en je ervaringen met andere bedrijfsleiders en HR-verantwoordelijken deelt. Op die manier krijg je heel wat nieuwe inzichten en handvaten om verder te bouwen aan je eigen HR-beleid en het te verbeteren.”

Ook in de knoop met jouw HR?

Het aantrekken, behouden en laten groeien van jouw medewerkers kan een hele uitdaging zijn! De groei van jouw KMO versnellen, begint echter bij het creëren van een motiverende werkomgeving.

Voor Philip is het uitwisselen van ideeën en indrukken de grootste troef van het Welt-traject. “Na de HR-scan leg je samen met je mededeelnemers de topics voor het verdere traject vast”, besluit Philip Pirenne. “Voka matcht deze topics met deskundige gastsprekers, die je methodieken en praktische tools aanreiken om met uitdagingen aan de slag te gaan. Na de theorie ga je in gesprek met de andere bedrijfsleiders en HR-managers. Die gesprekken vormen voor mij de grootste meerwaarde. Je haalt telkens heel wat nieuwe inzichten en concrete ideeën uit die conversaties. Na elke sessie ging ik dan ook naar huis met de goesting om met die inzichten aan de slag te gaan. HR is een domein waarmee je nooit klaar bent. Ik kan het traject dan ook aan iedereen aanraden en ben heel blij dat ik me al heb kunnen aanmelden voor het vervolgtraject. Ik sta te popelen om opnieuw uitgedaagd te worden en om al het talent binnen ons team bij Belven nog beter tot ontwikkeling te laten komen.” ■

Bij Agnitio begrijpen we dat elke KMO uniek is. Daarom bieden we HR-advies en ondersteuning, aangepast aan de specifieke behoeften van jouw onderneming. Praktische oplossingen, direct toepasbaar.

HR knopen z�n onze specialiteit!

Scan de QR-code en boek meteen een kort kennismakingsgesprek.

Of neem een k�kje op www.agnitio.be en ontdek ons volledige aanbod.
DIGITAAL 1STE ZONDAG VAN OKTOBER WIJ * www.openbedrijvendag.be volg ons op:
AL MEE!
OOK? * Ontdek onze deelnemers op www.openbedrijvendag.be/alle-deelnemende-bedrijven
DOEN
JULLIE

Elke Claes met haar HR­ collega's

De zes vragen aan…

Elke Claes - Belgoprocess

“Levenslang leren is voor iedereen belangrijk, ook voor HR ­medewerkers”

Bij Belgoprocess in Dessel geeft een team van vijf zeer gemotiveerde dames vorm aan het strategische en operationele HR-beleid. Elke Claes, in 2024 twintig jaar in dienst bij het bedrijf, laat zich daarvoor graag inspireren in het Lerend Netwerk HR van Voka Mechelen-Kempen. “We zijn er fier op dat we als HR-afdeling elke dag mogen samenwerken met een lokaal team van goed opgeleide en competente medewerkers”, zegt Elke Claes. “En het feit dat flink wat van onze collega’s meer dienstjaren op de teller hebben dan ikzelf, bewijst dat het goed werken is bij Belgoprocess.”

1 Hoe zag Belgoprocess het levenslicht?

TEKST

“We zijn ontstaan uit de experimentele opwerkingsfabriek Eurochemic die opgericht is in 1957. In deze fabriek brachten wetenschappers uit dertien Europese landen hun kennis in het sterk afgeschermde domein van de nucleaire wetenschap samen met als doel de opwerking van kernbrandstof. Omdat meer en meer landen de opwerking van splijtstof zelf in handen gingen nemen, vormde de Belgische overheid samen met enkele partners in 1984 Eurochemic om tot Belgoprocess. Aanvankelijk was het de bedoeling dat Belgoprocess voor de Belgische markt opnieuw bestraalde brandstof zou gaan opwerken, maar het is nooit meer tot

een heropstart gekomen. Sinds 1986 verwerken we daarom in opdracht van NIRAS radioactieve afvalstoffen die in België worden geproduceerd. Belgoprocess staat sindsdien dan ook voor Belgium processing of radwaste. Vandaag ligt de focus nog steeds op de veilige verwerking en de maximale decontaminatie van materialen om de afvalfractie zo klein mogelijk te houden. We beschikken over de kennis, ervaring en polyvalente infrastructuur om dit te doen. Belgoprocess is dan ook een bedrijf dat een essentiële schakel vormt binnen de veelheid aan nucleaire toepassingen in onze maatschappij.”

26 I ONDERNEMERS MAGAZINE I DOSSIER HUMAN RESOURCES
KEVIN
HENDRICKX

2

Wat is het businessmodel van Belgoprocess?

“We concentreren onze activiteiten op drie domeinen. Een eerste domein is het uitvoeren van industriële activiteiten binnen het beheer van radioactieve afvalstoffen. Dat wil zeggen de behandeling en conditionering van het Belgische materiaal en de tussentijdse opslag in afwachting van de berging. Ten tweede ontmantelen we stilgelegde nucleaire installaties, saneren we gecontamineerde gebouwen en terreinen en zorgen we voor de decontaminatie van materialen en structuren. Een laatste domein ten slotte is het behoud en de ontwikkeling van nieuwe kennis en kunde, het uitvoeren van projecten en de valorisatie van de knowhow binnen deze domeinen. Het is onze missie om deze activiteiten uit te voeren op een zorgzame en professionele wijze, met de grootste aandacht voor onze klanten, medewerkers, de veiligheid en het milieu. En op deze manier dragen we meteen ook een steentje bij tot de socioeconomische ontwikkeling van onze streek.”

3 Wat maakt jullie concept uniek?

“Historisch is onze site wereldwijd een unicum in de nucleaire sector. Omwille van de pioniersrol die we vervulden, vinden vandaag nog steeds de meest uiteenlopende verwerkingstechnieken op onze site plaats. Dit biedt een enorme rijkdom aan kennis, ervaring en infrastructuur. Vandaag doet Belgoprocess een veelheid van activiteiten, gaande van ontmanteling van nucleaire installaties, (zowel hands-on als afstandsbediend), over decontaminatie van besmette materialen en verwerking van radioactieve vloeistoffen en vaste stoffen (waaronder verbranding) tot opslag van geconditioneerd afval. Belgoprocess heeft, in de Belgische context, voor elke soort en categorie radioactief afval een oplossing. Onze kennis met betrekking tot thermische processen in het kader van nucleaire afvalverwerking is trouwens bekend in binnen- en buitenland. Ook met betrekking tot ontmanteling heeft Belgoprocess een grote ervaring en expertise opgebouwd. We merken dat er meer en meer interesse is voor deze knowhow.”

4 Wat betekent het Lerend Netwerk HR voor jou?

“We hebben binnen Belgoprocess een laag verloop. Toch zien we sinds corona dat – vooral jonge mensen – minder honkvast zijn dan vroeger. Daar moeten we ons tijdig tegen wapenen. Het Lerend Netwerk is voor mij dan ook vooral een manier om laagdrempelig ervaringen uit te wisselen met mensen die een gedeelde passie hebben. De andere HR-collega's rond de tafel worstelen met gelijkaardige uitdagingen, die ze delen binnen een veilige omgeving. Ze zijn werkzaam binnen hetzelfde domein, maar vaak in een heel andere sector. Hierdoor doe je frisse ideeën op, die dikwijls direct toepasbaar zijn of als inspiratie kunnen dienen. En je kan met eigen ervaringen ook anderen helpen of op weg zetten. Daarnaast geven bij elk topic dat we behandelen gastsprekers ook steeds nieuwe inzichten.”

5

Wat neem je mee uit de sessies en wat zijn de ambities?

“Ik vind het vooral belangrijk om binnen Belgoprocess een aanspreekpunt voor de collega’s te zijn. Als HR-team is het onze taak om bij te dragen tot de groei van het menselijk kapitaal in de organisatie en om de 370 vaste medewerkers en 150 externen steeds kansen aan te bieden om zich verder te ontwikkelen. De voorbije jaren heb ik onze afdeling ook zien evolueren van een pure HR-administratiedienst met de focus op payroll en administratieve taken tot een moderne afdeling die mag meedenken over de toekomst van het bedrijf. Hierdoor is het absoluut onze ambitie om elke dag in te zetten op een duurzaam personeelsbeleid, op talent management en efficiënte strategische personeelsplanning.” 6

Zijn er nog dingen die je andere HR­professionals wil meegeven?

“Ik kan al mijn collega’s in grote en kleinere bedrijven aanraden om deel te nemen aan het Lerend Netwerk HR. Levenslang leren is voor iedereen heel belangrijk, dus ook voor medewerkers van de HR-afdeling. Grijp daarom met beide handen de kans om ervaringen uit te wisselen met gelijkgestemden. Het is zeer nuttig bestede tijd!” ■

Meer info

DOSSIER HUMAN RESOURCES I ONDERNEMERS MAGAZINE I 27

Time u t!

Time-Out! Wie bemachtigt dit jaar de felbegeerde Company Cup? Of gaat jouw team liever voor de VR Cup?

In samenwerking met Sport Vlaanderen hebben we een ambitieus aanbod uitgewerkt om 200 ondernemers & sportievelingen te laten transpireren en inspireren.

Maarten Vangramberen zal opnieuw alles in goede banen leiden als moderator. We sluiten af met de prijsuitreiking en netwerkdiner.

Inschrijven via:

Donderdag 23 mei 2024

Sport Vlaanderen

Vorselaarsebaan 60 - 2200 Herentals

Prijs: €60 excl. btw per deelnemer

Company Cup VR Battle Sportieve keynote Workshops & vrij sporten Maarten Vangramberen
Vragen? Contacteer Filip Vandeweyer filip.vandeweyer@voka.be +32 (0)474 84 32 35
als moderator

FLEXI-JOBS INZETTEN?

Actief, uw partner in flexi-jobs!

We gaan voor een persoonlijke en digitale aanpak, op maat van uw bedrijf en op maat van onze mensen. Persoonlijk contact, relaties opbouwen en lokale verankering zijn voor ons fundamenteel.

SCAN EN LEES ALLE INFO OVER FLEXI-JOBS BIJ ACTIEF
DAN OOIT MET ACTIEF!
FLEXIBELER

Tips van de expert

Flexi­ arbeid

Wie mag flexi­ werknemers inschakelen?

Flexi-arbeid werd geïntroduceerd in 2015 en was in eerste instantie vooral gericht op de horecasector. Tussen 2015 en 2023 werden verschillende sectoren toegevoegd waarin flexijobs mogelijk zijn, waaronder de kleinhandel. Op 1 januari 2024 is het aantal sectoren nogmaals uitgebreid. Bedrijven kunnen nu ook flexi-werknemers inzetten in de voedingssector, garages, begrafenisondernemingen, (technische) land- en tuinbouwwerken, autorijscholen, vastgoed, de verhuissector, autobussen en -cars, en de eventsector.

Waarom zijn flexi­jobs zo voordelig?

Als werkgever profiteer je van een verlaagde werkgeversbijdrage van 28% op het loon van de flexi-jobber. Bovendien zijn het flexi-loon, de flexi-vergoedingen, het flexi-vakantiegeld en de bijzondere werkgeversbijdrage één voor één aftrekbare beroepskosten.

Wanneer flexi’s inschakelen?

Als werkgever kan je met flexi-jobbers zeer snel en flexibel (onverwachte) piekmomenten opvangen of een zieke medewerker vervangen. Actief bouwt voor jou een pool van flexi-jobbers op zodat je snel kan schakelen zonder je vaste medewerkers extra te belasten.

Flexi-jobbers kiezen er bewust voor om bij te verdienen waardoor ze extra gemotiveerd en betrokken zijn bij hun flexi-job.

Waarom kiezen voor de Actief planningstool?

Met onze planningstool kan je kostenefficiënt en doeltreffend flexikrachten inplannen. Je hebt inzicht in de beschikbaarheden van je medewerkers, waardoor je op elk moment van de dag contracten in real-time kan aanmaken. Eens aangemaakt, zijn jouw medewerkers onmiddellijk op de hoogte van hun effectieve planning. Extra troeven: onze tool zorgt ervoor dat je te allen tijde voldoet aan de wettelijke vereisten en staat gratis ter beschikking voor jou als klant. ■

PUBLIREPORTAGE I ONDERNEMERS MAGAZINE I 31
Katleen
Eycken, Actief

Amazing Cultures versterkt jouw bedrijfscultuur

“Er bestaat geen blauwdruk, de ideale cultuur is voor ieder bedrijf anders”

Onze arbeidsmarkt komt meer en meer onder druk te staan. Uit recente onderzoeken blijkt dat bedrijven de grootste moeite hebben om de juiste medewerkers aan te trekken. Het is dus belangrijker dan ooit dat je er als bedrijf voor zorgt dat mensen voor jouw organisatie kiezen. En niet onbelangrijk, dat ze na die keuze ook bij jou blijven. “Als werkgever moet je vandaag aantrekkelijk zijn”, zegt Ben Poelmans van Amazing Cultures. “En dat gaat veel verder dan het aanbieden van een mooi loonpakket. Medewerkers willen betekenisvol zijn, dus gaan ze op zoek naar ondernemingen met een bedrijfscultuur die past bij hun persoonlijkheid én aansluit bij hun normen en waarden.”

Amazing Cultures is een atypisch consultancy bureau dat bedrijven en organisaties helpt in de zoektocht naar een moderne, gezonde en productieve bedrijfscultuur. De gidsen in die zoektocht zijn Heleen van der Meulen, Ben Poelmans en Tim Berghmans. “Als ondernemer heb ik al enkele bedrijven en organisaties opgericht en uitgebouwd”, vertelt Ben Poelmans. “Telkens merkte ik dat het een grote uitdaging was om een gezonde bedrijfscultuur op te bouwen. Tijdens een wandeling samen met Christophe Degrez (voormalig CEO van Eneco) ontstond het idee voor Amazing Cultures. Ik sparde er verder over met Heleen, met wie ik eerder samenwerkte bij Velocitas en zo ging de bal aan het rollen. Tim - die operationeel leider was bij Marbles, gekend omwille

van het onbeperkt verlof voor de medewerkers – kruiste ons pad op een moment dat ook hij zich meer en meer aan het verdiepen was in het belang van een goede bedrijfscultuur. Met ons drieën werkten we het concept grondig uit en begeleiden we vandaag bedrijven tijdens hun traject naar een geweldige cultuur.”

Bewust of onbewust

Bedrijven die aankloppen bij Amazing Cultures hebben begrepen dat ze in de huidige arbeidsmarkt moeten investeren in hun bedrijfscultuur om succesvol te zijn. “Een bedrijfscultuur is niet iets dat je kan veranderen door een bepaalde visie even op papier te zetten”, weet Tim Berghmans. “Elk bedrijf – klein of groot, starter of vaste waarde –heeft sowieso een bepaalde cultuur. Die ontstaat nu eenmaal spontaan. Medewerkers en leidinggevenden gaan op een bepaalde manier – bewust of onbewust – met elkaar om. De cultuur bestaat uit de gemeenschappelijke taal, omgangsvormen en overtuigingen van de groep. De bedrijfscultuur uit zich in de manier waarop collega’s contact maken met elkaar, hoe ze omgaan met feedback.

Maar ook in het nemen van beslissingen, in het omgaan met fouten of in het vieren van successen. Uiteindelijk zal de bedrijfscultuur de groei van je bedrijf bevorderen of afremmen.”

Authentiek

Sleutelen aan de bedrijfscultuur vraagt dus een behoorlijke inspanning. Van het hele team, maar zeker ook van de leidinggevenden. “Twee stappen zijn essentieel”, legt Heleen van der Meulen uit. “Om te beginnen moeten we in kaart brengen hoe de huidige bedrijfscultuur in elkaar zit. Hoe de dynamieken werken, welke effecten deze hebben en wat er stroef loopt. Een tweede stap is – minstens samen met de leiders – bepalen hoe de gewenste bedrijfscultuur er uit moet zien. Er bestaat geen perfecte blauwdruk van de perfecte bedrijfscultuur, want ieder bedrijf is uniek. Wel is het belangrijk dat de cultuur waar je naartoe wil naadloos aansluit bij de waarden en de visie van je bedrijf. Je bedrijfscultuur moet authentiek zijn en dat moet zich vertalen naar alle niveaus en geledingen van het bedrijf. Je kan bijvoorbeeld niet claimen duurzaamheid zeer hoog in het vaandel te

32 I ONDERNEMERS MAGAZINE I DOSSIER HUMAN RESOURCES TEKST KEVIN

Ben Heleen Tim

dragen en dan je medewerkers met zware diesels de baan op sturen. Het aanpakken van je bedrijfscultuur is dan ook een werk van lange adem. De leiders en de teamleden moeten eerst heel wat zaken kunnen loslaten, om zich daarna volledig te focussen op de transformatie.”

Groeien

“Dat is een bewustzijnsproces dat een vast stramien volgt”, gaat Ben Poelmans verder. “In eerste instantie moeten de leiders volledig mee zijn, daarna pakken we het team aan en als laatste is de organisatie (de structuren en processen) aan de beurt. Maar het is een proces dat meer dan de moeite waard is. Eens de gewenste bedrijfscultuur zich meer en meer manifesteert, zien we de mensen én het bedrijf groeien. Medewerkers voelen zich veel meer op hun plek, er zijn minder fricties en conflicten, waardoor iedereen ook beter gaat presteren. Wanneer je voor een bedrijf werkt met een cultuur die gezond is en die past bij jouw persoonlijkheid, stimuleert dat je creativiteit en productiviteit. Je gaat –bijna (lacht) – elke dag met plezier naar je werk.”

Verschil maken

En laat nu net dat aspect vandaag van doorslaggevend belang zijn. “Medewerkers willen – veel meer dan vroeger – relevant zijn”, besluit Tim Berghmans. “Loon en andere financiële elementen zijn al lang niet meer de enige motivators. Mensen kiezen voor bedrijven waarmee ze een match voelen. Ze willen mee het verschil kunnen maken. Daarom moet je er als bedrijf ook over waken dat de bedrijfscultuur die je uitdraagt meer is dan enkel een theorie. Want als een medewerker merkt dat hij of zij gelokt is met valse beloftes, is deze net zo snel weer weg. Het verlangen naar een gezonde bedrijfscultuur is niet meer voldoende, je moet deze effectief en elke dag in de praktijk brengen.” ■

Ook schaven aan je HR­beleid? Check ons HR­aanbod:

DOSSIER HUMAN RESOURCES I ONDERNEMERS MAGAZINE I 33

Voka Opleidingen

Je kan onze opleidingen fysiek of online volgen. Voor elke opleiding wegen we af wat de beste leervorm is voor een maximaal leereffect.

26/03/2024

26/03/2024

28/03/2024

16/04/2024

16/04/2024

16/04/2024

17/04/2024

19/04/2024

23/04/2024

24/04/2024

Traject

Traject

14/05/2024

15/05/2024

16/05/2024

Traject

Haal het maximum uit Outlook

OneNote 2016

Het ABC van de overheidsopdrachten

Time- en prioriteitenmanagement voor administratieve medewerkers

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD): wat betekent het voor jou?

Gratis

Gratis

Infosessie: Een patent voor mijn idee of product

Bijzondere douaneregelingen

Optimaliseer jouw presentatieskills (met Wim De Vilder)

AI-Bootcamp: Bouw zelf jouw eigen GPT!

23/04: Bedenken en bouwen

24/04: Implementeren

Incoterms 2020 en de invloed op invoerbelastingen

Zetelen in een Raad van Bestuur doe je zo

26/04: Boardroom essentials die je moet kennen

17/05: Ken als bestuurslid je aansprakelijkheden en risico's

7/06: De managementvennootschap

21/06: Zetelen in een Raad van Bestuur doen anderen zo

online Effectief debiteurenbeheer

30/04: Effectief debiteurenbeheer

28/05: Debiteurenbeheer: klanten in nood

11/06: Telefonisch debiteurenbeheer

25/06: Schriftelijk debiteurenbeheer: rappelbrieven

Klachten als kansen

Belangrijke online databanken en websites voor het realiseren van jouw export en import!

Internationale distributeurs vinden en optimaal inzetten

Milieu-essentials: jouw milieubeleid op punt gesteld

17/05: Milieuvergunning

24/05: Keuringen, metingen en bodem

31/05: Water en afval

7/06: Energie

14/06: Milieu-analyse

Mechelen

Geel

Online

Geel

Mechelen

Mechelen

Geel

Geel

Geel

Mechelen

Geel

Online/Geel

Geel

Online

Geel

Geel

34 I ONDERNEMERS MAGAZINE

Opleidingen in de kijker

Rekruteren anno 2024

Leer hoe je zelf talent kan aanwerven en behouden

Op het programma:

De basis: een sterke Employer Branding

De dagelijkse praktijk: recruitment anno 2024

De continuïteit: integratie & retentie

Na afloop van deze opleiding begrijp je hoe kandidaten anno 2024 solliciteren en hoe jij je daar als werkgever aan moet aanpassen. Je kan meteen aan de slag met uitdagende en boeiende acties om de employer branding en rekrutering van je bedrijf te verbeteren. Je weet hoe je kandidaten moet bereiken, selecteren en behouden en je hebt een aantal originele invalshoeken om je rekrutering verder aan te pakken!

Meer info via de QR-code

Wanneer: vrijdag 19 april

Waar: Mechelen

Lab Financieel management voor

niet­financiëlen

Hoe financieel gezond is mijn onderneming of dat van mijn klanten of leveranciers en hoe kan ik de juiste conclusies trekken over beschikbare cijfers?

In deze praktische opleiding van vier halve dagen leer je hoe je cijfers eenvoudig en correct kan interpreteren en hoe je de juiste analyses en beslissingen maakt. De training is interactief. We vertrekken steeds van een voorbeeld maar zorgen voor maximale toepassing op je eigen bedrijf.

Op het programma:

8/05: De balans en de resultatenrekening

5/05: Ratio’s, kerncijfers en strategische interpretatie

23/05: Werkkapitaal en financiële KPI’s

30/05: Diverse manieren om de waarde van een bedrijf te bepalen

Financieel strategisch coach Greet legt je stap voor stap uit hoe je je bedrijfsfinanciën beter kan begrijpen. Alvorens je het goed en wel beseft, neem jij volgende keer het voortouw in de financiële meetings!

Meer info via de QR-code

Wanneer: vanaf woensdag 8 mei e.v.

Waar: Mechelen

Meer info?

Het volledige opleidingsaanbod vind je online.

ONDERNEMERS MAGAZINE I 35

Transparanter talentmanagement in vijf stappen

Openheid in je bedrijf heeft heel wat voordelen: je vergroot het zelfvertrouwen van je medewerkers, je vermindert onzekerheid en je benut ieders skills optimaal. Maar waar begin je als je de transparantie in je bedrijf wilt verbeteren? Onze tip: pak eerst je talentmanagement aan.

1

Communiceer duidelijk over de gang van zaken Medewerkers kennen procedures vaak onvoldoende, wat zorgt voor onzekerheid. Die neem je weg met een gecentraliseerd platform waar iedereen makkelijk toegang toe heeft. Je publiceert er gedetailleerde informatie over de methodes voor prestatie-evaluatie, de criteria voor promotie, de lopende interne vacatures ...

Publiceer geregeld updates over eventuele wijzigingen, zo is iedereen mee. Komen er tijdelijke projecten of nieuwe functies aan? Geef duidelijke uitleg over hoe intern talent kan deelnemen. Het ideaal is een intern loopbaanplatform met een gestructureerd overzicht van alle opties.

2

Geef regelmatig eerlijke feedback

Geef je medewerkers regelmatig – dus niet enkel via een jaarlijkse evaluatie – constructieve feedback via een gestructureerd systeem. Voer gesprekken over de huidige prestaties, maar ook over welke richting medewerkers uit willen. Liefst koppel je dit aan de mogelijkheden in je organisatie. Via de feedbacksessies krijg je een beter zicht op wat je medewerkers nog in hun mars hebben en wat zij verwachten.

3

Communiceer over criteria voor promotie en beloningen

Wat heeft iemand nodig om promotie te maken? Als je daar duidelijk over bent, weten medewerkers waar ze op moeten letten om professioneel vooruit te gaan.

Zorg ervoor dat de hele organisatie de criteria op dezelfde manier toepast. Dankzij die gestructureerde aanpak kunnen managers eerlijke beslissingen nemen, zonder vooringenomenheid of favoritisme.

4

Neem datagestuurde beslissingen

Registreer gegevens over interne mobiliteit. Zo houd je overzicht op het beschikbare talent, de talentvraag en -verschuivingen binnen je organisatie. Dat helpt je bepalen wie je waar kunt inzetten om de efficiëntie en/of medewerkertevredenheid te verhogen. Beslissingen over aanwervingen, promotie en interne mobiliteit zijn transparanter wanneer ze steunen op objectieve gegevens.

5

Creëer transparantie over loopbaanontwikkeling

Als je een functiebeschrijving opstelt of herziet, geef dan de doorgroeimogelijkheden mee. Blijf daarover communiceren met je medewerkers. Je kunt hen ondersteunen met opleidingsen ontwikkelingsmogelijkheden. ■

Contactgegevens:

SD Worx KMO Mechelen Bautersemstraat 68A2800 Mechelen

+32 15 29 23 20 kmo.mechelen@sdworx.com www.sdworx.be

36 I ONDERNEMERS MAGAZINE I HUMAN RESOURCES
“Quick fixes zijn er niet: het is de mouwen opstropen om een beleid uit te zetten.”

Maken we onszelf iets wijs met welzijnsinitiatieven op de werkvloer?

Welzijnsprogramma’s binnen organisaties schieten als paddenstoelen uit de grond. Een recente studie stelt luidop de vraag of ze wel altijd meer zijn dan een doekje voor het bloeden. Dr. Gretel Schrijvers, CEO van Mensura groep, legt de pijnpunten bloot.

Om werkkrachten te behouden en voor uitval te behoeden, is hun persoonlijke welzijn veiligstellen vandaag de dag een logische stap. Managementprofessor Frederik Anseel plaatst daar vraagtekens bij in een opiniestuk in De Tijd. De meeste welzijnsprogramma’s leggen immers de verantwoordelijkheid voor de mentale gezondheid bij het individu. Maar zo blijven structurele factoren in de werkomgeving met een impact op het welzijn vaak ongemoeid.

Een recente studie van Oxford-collega William Fleming in Industrial Relations Journal (2024) toont namelijk aan dat de meeste psychologische problemen op het werk wortelen in hoe werk wordt georganiseerd, door hoe jobs en loopbanen worden vormgegeven. Denk daarbij aan werklast en organisatie van werk, hoe medewerkers worden beoordeeld en gewaardeerd, het al dan niet in balans zijn van de work-lifebalans, enzovoort.

Pleister op een houten been

Door die bril bekeken kunnen er vraagtekens worden geplaatst bij het nut van welzijnsinitiatieven als yoga- of pilatessessies, mindfullnesstrainingen, workshops gezond eten of een sessie bij de stresscoach. Hoezo, hebben die dan geen nut meer? Toch wel. Het is aangetoond

dat er een positief effect ervaren wordt van veel van deze acties. Maar ze dreigen een pleister op een houten been te zijn als er –alle goede bedoelingen ten spijt – enkel op het individuele niveau gewerkt wordt.

De verantwoordelijkheid voor mentale gezondheid of fysieke gezondheid louter bij het individu leggen gaat voorbij aan de vraag wat de voedingsbodems voor mogelijke ongemakken zijn. Vanzelfsprekend zijn individuele keuzes of omstandigheden een bepalende factor. Maar als de structurele factoren van de werkomgeving niet mee in beeld worden genomen, wordt de pijn misschien verzacht, maar problemen niet opgelost.

Geen quick fixes

Daarom moet het vertrekpunt een structureel beleid zijn, met afgebakende doelstellingen en metrics. De impact van dergelijke programma’s hangt af van het gewenste effect. Wil je vooral werkplezier en tevredenheid stimuleren?

Dan zal een keuzemenu aan welzijnsinitiatieven daar zeker toe bijdragen. Maar om duurzaam en aanhoudend effect te hebben op welzijn en inzetbaarheid van werknemers zul je verder moeten gaan. Quick fixes zijn hier niet te

rapen: het is de mouwen opstropen om een beleid uit te zetten, een actieplan uit te werken en na te gaan in welke mate het beoogde resultaat behaald wordt.

Wie daar werk van wil maken, heeft in de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk een natuurlijke partner. Aan de hand van onder meer risicoanalyses en medische data komen structurele tekortkomingen boven water. En de juiste expertises zijn in huis om het actieplan te helpen opstellen, zodat elke euro die naar welzijn gaat ook echt kan renderen. ■

“Als de structurele factoren van de werkomgeving niet mee in beeld worden genomen, wordt de pijn misschien verzacht, maar problemen niet opgelost.”
Dr. Gretel Schrijvers CEO Mensura group
HUMAN RESOURCES I ONDERNEMERS MAGAZINE I 37

De paradox van de dalende productiviteit

Wat is er toch aan de hand met de productiviteitsgroei in de Westerse wereld? Je kan er immers niet omheen: de toename van de economische output per gepresteerd arbeidsuur, ofte dus de productiviteit, is doorheen de afgelopen decennia sterk afgenomen. En dat is zowel zorgwekkend als verbazingwekkend.

Zorgwekkend omdat de toename van de productiviteit de motor is achter de toename van de reële inkomens. Een veel tragere toename van de productiviteit betekent dat er weinig ruimte is voor loongroei, en dat in een sociale context waar het debat over de toename van de koopkracht centraal is komen te staan. Willen we hier een antwoord op kunnen bieden, dan is het opkrikken van de productiviteitsgroei een dringende noodwendigheid. Even zorgwekkend is het feit dat, nu we wereldwijd geconfronteerd worden met een daling van de actieve bevolking, we zonder toename van de productiviteit niet meer in staat zullen zijn onze vele particuliere of collectieve noden te lenigen bij gebrek aan arbeidskrachten. Ook dat is vandaag meer dan merkbaar in het publieke debat, waar het tekort aan verpleegkundigen, leerkrachten, technici,… veelvuldig in het nieuws komt.

Daarnaast is de dalende productiviteitsgroei verbazingwekkend, omdat de toename van de productiviteit vooral in verband wordt gebracht met technologische vooruitgang. Arbeidsbesparende technologie laat toe meer te doen met minder, en is dus de drijvende kracht achter productiviteitsgroei. Net daarom is het bevreemdend dat die productiviteitsgroei lijkt te stokken: we ervaren met z’n allen hoe razendsnel de technologie evolueert, en toch lijkt dit geen impact uit te oefenen op de productiviteitsgroei. Wat is hier aan de hand? Sommige researchers

beweren dat de impact van vooral de IT-revolutie op de productiviteit heel wat kleiner is dan verhoopt: ze wijzen onder andere op de toenemende kosten voor het beveiligen van onze systemen en gegevens, en op de toch hoge kosten om de platformen verder te ontwikkelen. Andere researchers stellen dat de technologie wel degelijk een grote impact kan hebben op onze productiviteit, maar dat we nog wachten op de technologische doorbraak die de verschillende stukjes van de complexe IT-puzzel aan elkaar linkt. De grote vraag hierbij is of de AI-technologie werkelijk deze « missing link » zal blijken te zijn. Bovendien stellen deze researchers dat het productiviteitsverhogend potentieel van de technologie er wel degelijk is, maar dat de mens dit momenteel nog niet voldoende benut door gebrek aan ervaring met en kennis van deze mogelijkheden. Ze wijzen daarbij op ons wedervaren bij de Coronapandemie, waar we snel en masaal overschakelden op thuiswerk. Het technologisch potentieel voor deze overstap was m.a.w. reeds aanwezig, maar er werd eenvoudigweg geen gebruik van gemaakt….

Een alternatieve verklaring is dat technologie wel degelijk een positieve impact heeft op onze productiviteit, maar dat deze wordt tenietgedaan door andere factoren. Daarbij kijken velen naar de hand over hand toenemende administratieve overlast, die ironisch genoeg ook door de veel betere informatietechnologie wordt

gefaciliteerd. Maar deze toenemende administratieve verplichtingen slorpen wel een hoop mankracht op zonder bij te dragen tot het economisch product van de onderneming, en werken dus remmend op de productiviteit. Een aspect van al deze administratieve rompslomp dat ook steeds meer aandacht krijgt is dat dit niet bepaald motiverend werkt, en in niet onbelangrijke mate bijdraagt tot de groeiende golf van burn-outs en vervreemding… Hoog tijd dus om er iets aan te doen, zowel voor ons economisch als maatschappelijk welzijn!

Maar misschien ligt de ultieme verklaring van de productiviteitsparadox wel in een heel andere hoek, nl. die van het gevoerde monetair beleid. Adepten van deze visie wijzen erop dat het geen toeval is dat de productiviteit net na de bancaire crisis zwaar is teruggevallen, en nooit van deze klap is hersteld. Net na de crisis begonnen de centrale banken ook met hun ultra-goedkoop geldbeleid, waardoor de noodzaak om efficiënt en productief te werken compleet wegviel.

Dit wettigt de hoop dat, nu de rente zich enigszins normaliseert en de technologie aan de vooravond van een nieuwe doorbraak lijkt te staan, de productiviteitsgroei terug kan toenemen. En dat is, gegeven de toenemende demografische verkrapping en de grote maatschappelijke onvrede, een dwingende noodzaak, die veel hoger op de politieke agenda zou moeten staan.

Mercedes-Benz SMC Mechelen gaat samenwerken met Voka Mechelen-Kempen

“Met het partnership onderstrepen we het belang van de lokale verankering”

De Mercedes-Benz en smart concessiehouder SMC Mechelen-Wemmel, waarvan de Mechelse vestiging al sinds jaar en dag gelegen is aan de Brusselsesteenweg, heeft een partnership met Voka Mechelen-Kempen afgesloten. Hierdoor kan je voortaan tijdens de netwerkevents kennis maken met de nieuwste modellen van het merk met de ster. “Daarnaast zullen ook onze mensen prominenter aanwezig zijn binnen het lokale Voka-netwerk”, zegt Christophe Kumps, Managing Director bij SMC Mechelen-Wemmel. “Op die manier leggen ze volop leerrijke contacten met ondernemers en delen ze hun expertise rond mobiliteit.”

De Mercedes-Benz vestiging in Mechelen is achttien maanden geleden – samen met de vestiging in Wemmel – opgenomen in de GMS Group, die op zijn beurt een onderdeel is van het Franse familiebedrijf Groupe Maurin. “Samen vormt de GMS Group een sterk netwerk van twaalf MercedesBenz dealerships in Limburg, VlaamsBrabant en Mechelen”, vertelt Christophe Kumps. “Dankzij deze schaalvergroting creëren we op verschillende domeinen samenwerkingen, voordelen en opportuniteiten. Zo kunnen we onze klanten bijvoorbeeld meer keuze en een snellere service aanbieden. Daarnaast kunnen ze ook een beroep doen op de aanwezige knowhow en expertise binnen de hele groep.”

Focus op fleet

Toch blijft de plaatselijke verankering in Mechelen zeer belangrijk. “We blijven – met onze gekende medewerkers, aangevuld met nieuwe en enthousiaste krachten – inzetten op onze eigen identiteit en het familiale en lokale karakter”, weet Christophe Kumps. “SMC staat niet voor niets voor Star Mobility Center. De klantgerichte en persoonlijke aanpak blijft prioritair. Zowel voor particuliere als zakelijke klanten. Traditioneel zetten we sterk in op de fleetmarkt en die focus blijft absoluut aanwezig. Mercedes zet volop in op duurzaamheid, waardoor onze elektrische modellen – die in de fleetmarkt alleen maar aan belang winnen – vandaag al tot de top behoren in hun segment. En het rijplezier, de prestaties en de actieradius gaan alleen maar de hoogte in.”

Bijstaan en adviseren

Het partnership met Voka is een rechtstreeks gevolg van het belang van die lokale verankering. “Het zijn onze mensen die het verschil maken”, verduidelijkt Christophe Kumps. “Zij zorgen voor de customer experience, staan de klant met raad en daad bij en zorgen voor de uitstekende service na verkoop. Door het partnership krijgen ze de kans om een sterke band met de ondernemers uit de regio op te bouwen. Op die manier leren we de mobiliteitsbehoeften die leven binnen de bedrijven beter kennen en kunnen we de Voka-leden bijstaan en adviseren bij het verduurzamen van hun wagenpark. En dat we dankzij het partnership telkens onze nieuwste modellen in al hun glorie kunnen tonen, is mooi meegenomen (lacht).” ■

PUBLIREPORTAGE I ONDERNEMERS MAGAZINE I 39

Innovatie & technologie Versnelling in ICT-virtualisatie transformeert bedrijfsvoering

Welke fundamentele technologische veranderingen geven de bedrijven in België straks vorm? Benoît Simon, Enterprise Market Strategy Lead bij Proximus NXT, geeft inzicht.

In theorie is het eenvoudig en vertel ik niets nieuws: het succes van een bedrijf hangt af van haar vermogen om zich aan te passen aan interne en externe risico’s. Op het vlak van ICT zijn de risico’s vooral verbonden aan de snelle opkomst van disruptieve technologieën en het gebrek aan beschikbaarheid van de nodige ICT-skills.

Een bedrijf dat systematisch omgaat met al die uitdagingen zal weerbaarder zijn én uitblinken in operationele excellentie. ICT kan bij beide doelen een bepalende rol spelen. Innovatie binnen een bedrijf is dan essentieel voor een betere productiviteit, meer automatisering (en dus een lagere foutenlast), een end-to-end integratie van processen én de transitie van bestaande naar toekomstige systemen.

IT als virtuele dienst

We weten allemaal dat innovatiecycli steeds korter worden. Virtualisatie maakt die versnelling mee mogelijk. De komst van hypervisors liet toe om servers te virtualiseren, waardoor honderden virtuele servers op één fysieke machine konden draaien. Later liep die evolutie gewoon door, met de komst van containers, met storage, met netwerkcomponenten, … tot in de cloud. Dankzij de cloud hebben we vandaag, quasi zonder limieten, rekenkracht en opslagcapaciteit ter beschikking. Het zorgt ervoor dat bedrijven ICT vandaag ‘as a service’ inzetten en consumeren.

“Diverse partijen – hackers, maar evengoed veiligheidsdiensten –slaan vandaag geëncrypteerde data op met de bedoeling er later quantumtechnologie op los te laten en zo de versleutelde informatie te achterhalen.”

Benoît Simon, Enterprise Market Strategy Lead bij Proximus NXT

Dankzij die doorgedreven virtualisatie en de mogelijkheden van de cloud kunnen de echte en de virtuele wereld convergeren. Ik geloof dat veel bedrijven vandaag zouden kunnen profiteren van de voordelen van digital twins. Bepaalde industriële sectoren, zoals de luchtvaart of de bouw met BIM (Building Information Modeling), maken er al veel gebruik van. Een digital twin laat bijvoorbeeld toe makkelijk te simuleren, zonder dat er fysieke prototypes of modellen nodig zijn. Dat zorgt voor een enorme tijdwinst en besparing, niet alleen in de conceptfase van het product, maar ook later: van realisatie tot onderhoud.

Cyber resilience

Bedrijven hebben vandaag een grotere digitale voetafdruk en dus een grotere attack surface. Hackers gebruiken onder meer AI om de zwaktes in die voetafdruk op te sporen. Maar daar spelen de leveranciers van securityoplossingen evengoed op in door op hun beurt AI in te zetten.

We praten dan ook niet meer over cybersecurity, maar over cyber resilience. De kernidee is duidelijk: klaar zijn om bij een incident zo snel mogelijk de business te hernemen en de schade tot het absolute minimum te beperken. Logisch aangezien verwacht wordt dat 50% van de Belgische ondernemingen dit jaar met minstens één cyberincident te maken krijgt.

Dataprivacy in een post-quantum wereld Ik verwacht dat cybercriminelen er in de komende 7 tot 10 jaar in zullen slagen om ook klassieke encryptie te kraken dankzij het gebruik van quantumcomputers. Diverse partijen –hackers, maar evengoed veiligheidsdiensten – slaan vandaag geëncrypteerde data op met de bedoeling er later quantumtechnologie op los te laten en zo de versleutelde informatie te achterhalen. Ik ben ervan overtuigd dat quantumtechnologie, dankzij de versnelling in de evolutie van IT, in de nabije toekomst toegankelijk zal worden voor het grote publiek.

Op zoek naar meer inspiratie over innovatie & technologie? Scan de QR-code.

Van Havermaet HR Services

Veel KMO’s, groeibedrijven en familiebedrijven hebben vandaag nog geen sterk uitgebouwd HR-beleid op maat van hun bedrijf. Zij hebben vaak ook niet de budgetten om een uitgebreid HR-team te installeren of zijn op korte tijd snel gegroeid. In veel gevallen is het de ondernemer zelf, de hoofdboekhouder of de office manager die verantwoordelijk is voor de HR-activiteiten. Maar het ontbreekt hen soms aan de nodige kennis, affiniteit en tijd om die taak ten volle te kunnen opnemen.

Kloppend hart

Vandaag is het voor elke ondernemer een uitdaging om de juiste mensen te vinden en vooral om ze gemotiveerd aan boord te houden. De tijd dat een goed personeelsbeleid gelijk staat aan het tijdig en correct uitbetalen van de lonen is voorgoed voorbij. Er is veel meer nodig dan dat. Het lot van elke organisatie wordt mee bepaald door de mensen die er werken. Zij vormen het kloppend hart van het bedrijf. Zorgen voor de resultaten, bedrijfscultuur en toekomst ervan.

Groeiversneller

Aandacht voor HR is vandaag dus een absolute must. Wanneer je dat doordacht doet, is HR een hefboom voor de groei van de onderneming. Van Havermaet is meer dan een klassieke HR-dienstverlener.

Van Havermaet kent als geen ander de werking van KMO’s en familiebedrijven. Als rechterhand denken we mee met de ondernemer om een realistisch en resultaatgedreven HR-beleid uit te werken op maat en helpen mee in de operationele uitvoering ervan. Zo fungeren we naast HR-adviseur ook als externe personeelsdienst voor onze klant. Het outsourcen van HR-diensten wordt een trend in het KMO-landschap.

Wij kijken verder dan enkel human resources en werken samen met onze fiscalisten, juristen, accountants en andere experten om zo maximaal de bedrijfsresultaten van onze klant te realiseren. Daarom noemen we ons ook de groeiversneller van onze klant.

Onze dienstverlening

Wij zetten onze expertises in om dat kloppend hart van de organisatie van onze

klanten nog beter te omringen. Door hen te helpen een HR-beleid te voeren waarop mensen kunnen rekenen, waarop hun organisatie kan rekenen. Of het nu gaat over payroll, sociaal-juridisch advies of het optimaliseren van HR-processen, wij waken over de hartslag van hun organisatie. En dus ook over hun mensen. Zo maken we van hen een sterke werkgever.

We bieden een brede en geïntegreerde dienstverlening: als erkend sociaal dienstverrichter verwerken we maandelijks de lonen van onze klant. We begeleiden hen doorheen het hele tewerkstellingsproces. Zowel Belgische als buitenlandse bedrijven kunnen bij ons terecht voor loonadvisering, loonverwerking en sociaal juridisch advies. Maar onze dienstverlening gaat verder: van loonadministratie naar loonfiscaliteit. Van strategisch advies naar operationele ondersteuning. Van het oprichten van een Raad van Bestuur naar het begeleiden en coachen van de volgende generatie in familiebedrijven.

HR-scan

Onze ervaring leert ons dat ondernemers vaak wel de symptomen herkennen van problemen in hun HR-beleid, maar alvorens in actie te schieten en de juiste remedie te vinden, is het zaak eerst een grondige diagnose te stellen. Onze eigen ontwikkelde HR-scan neemt als het ware een cardiogram van de onderneming en haar HR-beleid. We meten de hartslag en stellen een diagnose die een gepaste aanpak bepaalt, op maat van onze klant. Soms vraagt het een kleine ingreep of zelfs een transformatie van het bestaand HR-beleid.

Ons hart klopt voor HR, en voor onze klant. ■

De tijd dat een goed personeelsbeleid gelijk staat aan het tijdig en correct uitbetalen van de lonen is voorgoed voorbij.”
PUBLIREPORTAGE I ONDERNEMERS MAGAZINE I 41
“Bedrijven kunnen tot wel tien jaar belastingvrijstelling krijgen en bouwvergunningen worden binnen zeven werkdagen afgegeven.”

Servië: synergie van tradities en innovatie

Oost, west, Servië best. Dat moet zowat het motto zijn van het East West Valley boutique nearshoring platform die Belgische (en dus ook Vlaamse) ondernemers probeert warm te maken voor investeringen in dit veelbelovende Balkanland met als motto "voor ondernemers, door ondernemers”.

Servië heeft inderdaad heel wat te bieden. Een bedrijfsvoorheffing van 15%, lagere loonkosten en goedkopere energie dan hier en daarbij sterke financiële steun voor Onderzoek & Ontwikkeling. Bedrijven die meer dan 8,5 miljoen euro investeren, kunnen tot wel tien (10!) jaar belastingvrijstelling krijgen, en de fast-track service zorgt ervoor dat bouwvergunningen binnen zeven (7!) werkdagen worden afgegeven. Zeg eens eerlijk: van dat laatste begint u toch een beetje te dromen.

Hier bij ons worden kmo’s nog altijd geconfronteerd met hoge belastingen en zware loon- en energiekosten, met een wirwar van regelgeving en met bouwvergunningen die bijzonder lang op zich laten wachten. Dat maakt het moeilijk om concurrerend te blijven, laat staan om uit te breiden, zeker in vergelijking met bedrijven uit landen als Duitsland, Oostenrijk en Italië, die

al lang profiteren van het gunstige ondernemingsklimaat in Servië.

De afgelopen tien jaar zijn de buitenlandse directe investeringen in het land fors gegroeid. Grote internationale firma’s zoals Microsoft, Fiat Chrysler Automobiles (FCA), Telenor, Bosch, Siemens, Schneider Electric, Nestlé, Hemofarm (STADA Group), Eaton, Pepsico, Barry Callebaut, Philip Morris International, LafargeHolcim, Lidl, Adecco, en Delhaize hebben allemaal het land ontdekt en erin geïnvesteerd, dat laatste bedrijf zelfs voor meer dan 950 miljoen euro.

De afgelopen jaren heeft Servië zich gepositioneerd als een opkomende krachtpatser in de informatietechnologie, een sector die aanzienlijk heeft bijgedragen aan de economische opleving van het land. Servië exporteert zowat 2,5 miljard euro aan IT-producten en -diensten.

Niet gebonden, maar veel relaties

Servië maakt deel uit van de traditionele beweging van niet-gebonden landen en

42 I ONDERNEMERS MAGAZINE I INTERNATIONAAL ONDERNEMEN

heeft sterke relaties met andere landen uit die groep, zoals India en Egypte, beide sterk opkomende economieën, maar ook met landen in Latijns-Amerika en Afrika, waarvan je het niet meteen zou verwachten. Ook Aziatische bedrijven hebben de geostrategische locatie van Servië ontdekt en verplaatsen steeds vaker hun productie naar het land om hun bevoorradingsketen te versterken en dichter bij de EU te zijn.

Er zijn niet alleen de unieke handelsrelaties tussen Servië en de EU, maar ook overeenkomsten met internationale organisaties die de vrije handel stimuleren, zoals CEFTA, EFTA en de Euro-Aziatische Economische Unie. Daarnaast heeft het land goede economische betrekkingen met China en Turkije, zodat investeerders via Servië toegang krijgen tot een markt van 1,3 miljard mensen. Weldra worden er strategische handelsakkoorden met Zuid-Korea, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten ondertekend.

Voor Belgische kmo’s is nú het moment om Servië te ontdekken. Bij alle plussen

van hierboven komt nog dat Belgrado op slechts twee uur vliegen van Brussel ligt. De luchthaven, Nikola Tesla, wordt beheerd door VINCI Airports en dat heeft een concessieovereenkomst van 25 jaar getekend voor de bouw, het onderhoud en het beheer ervan.

Air Serbia is één van de snelst groeiende luchtvaartmaatschappijen in Europa. Het aantal vluchten en de capaciteit van haar vloot is afgelopen zomer sterk toegenomen, zeker in vergelijking met de periode vóór de Coronapandemie. BrusselBelgrado kan nu al drie keer per week.

Gemeenschappelijke geschiedenis

Wist u overigens dat ons land en Servië al veel langer samenwerken? In de 19e eeuw hielp België bij de ontwikkeling van de Servische spoorwegen, wat bijdroeg aan de economische groei van de regio. Ook de werking en de structuur van de Servische Nationale Bank – op 18 januari 1883 bij wet gesticht door Koning Milan I – zijn heel hard geïnspireerd door die van de Nationale Bank van België, die destijds beschouwd

werd als één van de modernste bankinstellingen ter wereld. België speelde dus een aanzienlijke rol in de financiële geschiedenis van Servië.

Tot slot, Belgrado is een bruisende stad met een rijke culinaire en levendige uitgaansscene, met een vleugje mediterrane flair, maar ook met een levensstijl die Belgische ondernemers en bedrijven zeker zullen waarderen.

INTERNATIONAAL ONDERNEMEN I ONDERNEMERS MAGAZINE I 43

Getuigenis zakendoen in Servië

Lou Blockx, Louis Blockx nv

1

Waarom Servië?

"Louis Blockx nv is fabrikant van industriële geweven zakken en flexibele containers. We extruderen polypropyleen granulaat tot polypropylene bandjes, nadien weven en confectioneren we het geweven doek tot afgewerkte big bags."

"Wij zijn gestart in augustus 1999 in het naoorlogse Servië en toen kwam het land uit een zware crisis. Destijds waren goedkope maar voornamelijk in Noord-Servië ervaren arbeidskrachten beschikbaar. Ook de elektriciteitskosten waren zeer gunstig. Voor wat betreft Europese productie van onze goederen was Servië aantrekkelijker dan andere exOostbloklanden zoals Tsjechië, Hongarije of Polen. Verder was Servië bijvoorbeeld tegenover een land als Turkije interessanter qua betreft de afstand, dus: kortere en betere levertermijnen."

2

Wat zijn de voordelen van Servië?

"Eén van de grote voordelen van een productiebedrijf in Servië te hebben, is naast de goedkopere loonkost vooral zijn nabijheid. Op slechts 1.700 kilometer van België kunnen we daar onze producten wel produceren, hetgeen in België wegens onder andere de grote loonkosten niet kan. Op twee dagen tijd kunnen we onze afgewerkte producten naar België transporteren. Dit geeft vele voordelen, zeker momenteel met de huidige crisis in de Suezroute in de Rode Zee. Wat we wel zouden aanraden als je wilt opstarten in Servië, is om je goed te laten adviseren door lokale specialisten. Vooral de sociale wetgeving is toch wel anders geregeld dan in België."

3

Wat zijn de nadelen?

"Ondertussen zijn de afgelopen jaren de loonkosten ook in Servië flink gestegen en niet meer zo competitief met andere grote Europese landen zoals Turkije. Verder is de munt dinar al vele jaren zeer stabiel ten opzichte van de euro, loonkostenverminderingen door devaluatie van de nationale munt zoals in Turkije vinden niet plaats. Ook is de elektriciteit de afgelopen drie jaar met 62% gestegen. Uiteraard zijn de loonkosten en elektriciteitskosten ook in de omringende landen minstens gelijkwaardig gestegen waardoor Servië nog steeds opportuniteiten heeft." ■

44 I ONDERNEMERS MAGAZINE I INTERNATIONAAL ONDERNEMEN

Carbon Border Adjustment Mechanism

De Europese Unie is volop bezig met de uitrol van haar 'fit for 55'-pakket, dat de ambitie heeft om de uitstoot van broeikasgassen in de EU tegen 2030 met minstens 55% te verminderen. Dit heeft een significante impact op het bedrijfsleven, dat momenteel onder meer geconfronteerd wordt met de operationele introductie van het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM).

Het EU Emissiehandelssysteem (ETS) staat centraal in de Europese strategie om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, met name in energie-intensieve sectoren waaronder binnenkort ook die van het maritiem transport. Het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM), dat complementair aan het ETS in werking trad op 1 oktober 2023, wordt stapsgewijs ingevoerd om zogenaamde ‘carbon leakage’ tegen te gaan. Het CBAM vertegenwoordigt een ingrijpende verandering met aanzienlijke gevolgen voor diverse ondernemingen.

Koolstoflekkage

Zolang buiten de EU minder strenge klimaatbeleidsmaatregelen gelden, bestaat het risico op zogenaamde 'carbon leakage’ of ‘koolstoflekkage'. Dit fenomeen doet zich voor wanneer koolstof-intensieve productie zich verplaatst vanuit de EU, waar deze op vandaag door het ETS aan maatregelen en heffingen onderworpen is, naar landen buiten de EU waar deze productie onder minder stringente voorwaarden plaats kan vinden. Op deze manier wordt EU-productie vervangen door meer koolstofintensieve import, zonder nettowinst voor het klimaat.

Het EU Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) werd in het leven geroepen om dit tegen te gaan door ook in niet-EU landen een schonere industriële productie aan te moedigen. Specifiek wordt dat beoogd door ook de broeikasgassen die worden uitgestoten tijdens de productie van bepaalde goederen die de EU binnenkomen, aan een EU-heffing onderhevig te maken.

Rapportageverplichting

Ook hier is sprake van een geleidelijke invoering van de heffingen, voorafgegaan door een transitiefase waarin enkel een rapportageverplichting geldt. In eerste instantie, en dit al vanaf 1 oktober 2023, zal CBAM van toepassing zijn op de invoer van een selecte lijst aan goederen, met name cement, ijzer en staal (en bepaalde artikelen daarvan), aluminium (en bepaalde artikelen daarvan), kunstmest, elektriciteit en waterstof.

In afwachting van een verdere uitbreiding van het toepassingsgebied, alsmede de geleidelijke introductie van een daadwerkelijke betalingsverplichting vanaf 2026, diende door importeurs van deze goederen voor de eerste keer uiterlijk tegen 31 januari 2024 een CBAM-rapport ingediend te worden. Dit rapport dient voor het betreffende kwartaal (voor de eerste keer dus de invoeren overheen de periode 1 oktober – 31 december 2023) een aantal zaken zoals de aard van de goederen, de ingevoerde volumes, de bij productie ervan uitgestoten hoeveelheid broeikasgassen, etc. te bevatten. Wat dit laatste betreft kan voorlopig, voor de eerste drie rapportageperiodes, nog van standaardreferentiewaardes gebruik gemaakt worden.

1 januari 2026

Eens het permanente systeem op 1 januari 2026 van kracht wordt, moeten importeurs van de beoogde goederen elk jaar de hoeveelheid goederen die in het voorgaande jaar in de EU werd ingevoerd, samen met de daaraan gerelateerde broeikasgasemissies, rapporteren. Vervolgens moeten ze

overeenkomstig het verschuldigde aantal (eerder aangekochte) CBAM-certificaten inleveren. De prijs van deze certificaten wordt berekend op basis van de wekelijkse gemiddelde veilingprijs van EU ETS-toelatingen.

Importeurs van goederen dienen in zoverre nog niet gebeurd na te gaan of zij op de CBAM-lijst voorkomende goederen invoeren. Indien het geval dienen zij zich zo spoedig mogelijk in regel te stellen met de geldende rapportageverplichting. Op termijn zal ook gekeken moeten worden naar de algemene financiële impact van CBAM op de supply chain, om deze in te calculeren of waar nodig meer klimaatvriendelijke alternatieven te bekijken. ■

Heb je nog bijkomende vragen over CBAM? Contacteer ons dan via mail: internationaal. mk@voka.be of volg het webinar;

Daan

De Vlieger

Partner Global Advisory Trade, Deloitte België

ddevlieger@deloitte.com

Inne

Lommers

Manager Global Advisory Trade, Deloitte België

ilommers@deloitte.com

INTERNATIONAAL ONDERNEMEN I ONDERNEMERS MAGAZINE I 45

Regionieuws

De Lijn kiest voor Q ­lite

BAARLE. Q-lite, de Belgische producent van digitale displayoplossingen, mag de komende jaren in heel Vlaanderen tot wel 500 digitale haltedisplays plaatsen voor De Lijn. Deze nieuwe generatie informatieschermen vervangen de oude haltedisplays die aan het einde van hun levensduur zijn.

De Lijn kiest voor Q-lite als partner in een circulair verhaal. Er wordt gekozen voor energie-efficiënte haltedisplays met modulaire led-techniek. De nieuwe schermen verbruiken tot 75 procent minder energie dan de huidige exemplaren. Q-lite zal de digitale haltedisplays van de vervoersmaatschappij niet alleen produceren en installeren, maar ook onderhouden.

Soudal doet grootste overname ooit

TURNHOUT. Europa’s grootste onafhankelijke producent van mastieken, lijmen en PU schuimen, neemt het Italiaanse Durante Adesivi over. Met de gebudgetteerde omzet van Durante van bijna 100 miljoen euro mikt Soudal op een groepsomzet van 1,5 miljard euro in 2024.

Durante Adesivi is een toonaangevende Italiaanse fabrikant in lijmen voor de houtbewerkings-, montageen verpakkingsindustrie, met hoofdzetel en twee ultramoderne productiefaciliteiten in de regio Pordenone. Met meer dan 60 jaar ervaring en verkoop in meer dan 50 landen heeft het bedrijf een aanzienlijke knowhow op het gebied van PUR- en EVA/PO-hotmelt- en PVAc-lijmen. Vic Swerts, voorzitter van de Soudal Groep: “We zijn erg trots op deze overname, onze grootste ooit. De marktexpertise en het toekomstige potentieel van Durante Adesivi zullen ons in staat stellen onze internationale ambities op het gebied van lijmen en hun industriële toepassingen een impuls te geven.”

Datashift schakelt versnelling hoger

MECHELEN. Datashift, de Mechelse specialist in end-to-end dataconsultancy met oplossingen in onder meer Business Intelligence, Data Governance, AI en Intelligent Automation, haalt private-equitypartner Finco aan boord. Met Finco als sparringpartner ambieert de Mechelse scale-up een groei van 100 naar 250 mensen én Belgisch marktleiderschap.

Sinds de oprichting in 2015 gaat het hard voor Datashift: jaarlijks groeit het bedrijf met meer dan 50% in omzet, met intussen meer dan 100 medewerkers. “Finco ondersteunt ons in onze groeiambities. Het is een sterke strategische partner die onze eigenheid als een sterkte ziet en ons kan helpen om deze te bewaren, maar die ons ook scherp houdt en in vraag durft stellen”, zegt Nico Huybrechts, medeoprichter en CEO van Datashift.

46 I ONDERNEMERS MAGAZINE I REGIONIEUWS

Vijf EFQM­ sterren voor A­kwadraat

TURNHOUT. Maatwerkbedrijf A-kwadraat heeft binnen het EFQMkwaliteitslabel een vijfde ster behaald. Tijdens de eerste doorlichting in 2021 haalden ze vier sterren, nu komt er dus een vijfde ster bij.

Jan Boeckx, algemeen directeur van A-kwadraat: “Met deze score bevinden we ons wereldwijd in het bovenste kwartiel, en daar zijn we ook trots op. Maar we gaan in de eerste plaats voor duurzame waardecreatie. Daarin willen we het steeds beter blijven doen. EFQM daagt ons daarin uit. De vijf sterren bevestigen dat het mogelijk is om onze duurzame ambitie hand in hand te laten gaan met doorgedreven kwaliteit.” EFQM staat voor European Foundation for Quality Management, een wereldwijd erkend managementkader dat organisaties ondersteunt bij het beheren van verandering en het beheren van prestaties. Het is een van de moeilijkste, maar wereldwijd ook meest gebruikte modellen voor integrale kwaliteitszorg.

Willemen krijgt goud voor beton en platina voor recycling

MECHELEN. De duurzaamheidsinspanningen van Willemen Infra zijn beloond met CSCcertificaten voor hun betoncentrales en recyclingsites. De internationaal erkende certificering bevordert de duurzaamheid in de betonindustrie.

“Onze inspanningen gedurende het hele productieproces hebben geleid tot deze erkenning”, aldus Dirk Christianen, directeur productie en recyclage.

“Voor de recyclingsites werden we zelfs bekroond met het platina CSC-label. We zijn de eerste in België die deze hoogste erkenning voor duurzaamheid in de recyclingsector behalen.”

De Sprong springt bij in de zorg

MEERHOUT. Maatwerkbedrijf De Sprong is het eerste Belgische maatwerkbedrijf dat sociale tewerkstelling inzet om het zorgpersoneel van Ziekenhuis Geel een helpende hand te bieden.

In woonzorgcentra bouwde De Sprong al expertise uit om bij te springen bij allerhande taken. Intussen is er ook een pilootproject opgezet in het ziekenhuis van Geel. “Die samenwerking is echt wel een unicum voor België”, vertelt Bart Quirijnen, directeur van vzw De Sprong. “Het principe is hetzelfde als bij de woonzorgcentra waar we intussen al heel wat ervaring hebben opgebouwd. Ook hier is het de bedoeling dat onze medewerkers bepaalde niet-medische taken overnemen van het zorgpersoneel. Denk maar aan patiënten van hun kamer naar een onderzoeksruimte vervoeren, maaltijden naar de kamers brengen of helpen bij de koffieronde, …” De provincie Antwerpen subsidieert het project voor één jaar, daarna is het de bedoeling dat De Sprong dit zelf verder zet.

Jouw bedrijfsnieuws hier? Neem contact op met kristel.goffin@voka.be REGIONIEUWS I ONDERNEMERS MAGAZINE I 47

Dit was de kick­ off!

Naar goede gewoonte startten we het jaar op een actieve manier. Vorig jaar gingen we op zoek naar ‘De Mol’, deze keer trokken op 25 januari zo’n 40 Jong Voka-leden hun bowlingschoenen aan om het Jong Voka-jaar in te zetten met een strike bij Bowling Turnhout.

Geniet nog even na met deze sfeerbeelden.

Smaakt naar meer?

Woe 17 april, 9u00: Bedrijfsbezoek bij Würth

Jong Voka Kempen neemt je op woensdagochtend 17 april mee naar Würth BeLux in Turnhout, voor een blik achter de schermen bij deze groothandel in bouwmaterialen.

Wat mag je verwachten?

Iedereen kent Würth, maar wie zijn ze, wat doen ze en waar staan ze voor? Tijdens het plenair gedeelte vertellen beide CEO's Robbie De Wit en Serge Vranken ons er

alles over. Ze lichten het parcours van Würth toe, eentje met ups en downs want ook bij wereldspeler Würth kenden ze een financieel moeilijkere periode. We krijgen te horen hoe ze hiermee zijn omgegaan en hoe ze deze periode hebben overwonnen.

48 I ONDERNEMERS MAGAZINE I JONG VOKA KEMPEN

Kalender voorjaar 2024

Woe 17 april, 9u00 Bedrijfsbezoek bij Würth

Do 2 mei, 18u30 Generaties op de werkvloer (i.s.m. Voka Lokaal Midden, locatie Soudal)

Di 21 mei, 18u30 Stamgasten op café in de Zwarte Ruiter (Club Madelon)

Woe 19 juni, 9u00 Business speeddate in het reuzenrad van Bobbejaanland

Inschrijven is verplicht en kan telkens via www.jongvokakempen.be of www.voka.be/activiteiten. Bij vragen over de werking of activiteiten, geef gerust een seintje via evi.heylen@voka.be.

Tot binnenkort!

Met ondernemende groeten

Het bestuur van Jong Voka Kempen

Wij danken onze partners voor het vertrouwen!

Jong Voka Kempen werkt met partnerships om de algemene werking en vooral de activiteiten te financieren. Dankzij hun vertrouwen slagen wij er in onze doelen te bereiken, en de jonge ondernemers uit de Kempen te verbinden op de meest

uiteenlopende Jong Voka activiteiten.

Met trots stellen we dan ook onze partners voor 2024 aan je voor:

JONG VOKA KEMPEN I ONDERNEMERS MAGAZINE I 49
Silver Bronze

XXX en Beats

Tijdens ons laatste event kregen onze leden een inzicht in het ondernemen binnen de seksindustrie. Niemand minder dan Elise Van Vlaanderen en Ruud Slakhorst kwamen over de vloer voor een boeiend panelgesprek en namen ons mee in hun ondernemersverhaal.

Save the date Schrijf alvast 21 maart in de agenda voor BBQ & BOEVA! 50 I ONDERNEMERS MAGAZINE I JONG VOKA MECHELEN

Jong Voka Mechelen stelt voor

Robin Rossel

Mahla Advocaten en Bemiddelaars

Wat doet je kantoor?

“Ons kantoor is gespecialiseerd in enerzijds familierecht en anderzijds ondernemingsrecht, telkens in de brede zin. Binnen deze domeinen leggen we vooral de nadruk op contact met de cliënt, waardoor we onze cliënten een uitgebreide dienstverlening kunnen bieden over de verschillende domeinen heen met een persoonlijk aanpak. Ikzelf heb mij toegelegd op erfrecht en vastgoedrecht, waarin ik een diepgaande expertise heb ontwikkeld zodat ik aan de specifieke juridische behoeften van onze cliënten kan tegemoet komen.”

Wat drijft je?

“Passie voor het vak: Als advocaat ben ik gedreven door mijn liefde voor het recht en mijn toewijding aan het leveren van kwalitatief hoogstaand werk. Mijn doel is om mijn expertise en kennis in te zetten om mijn cliënten op de best mogelijke manier te vertegenwoordigen en te ondersteunen. Individuele aandacht en klantgerichtheid: Wat mij motiveert, is de mogelijkheid om mijn cliënten te ondersteunen en hen het gevoel te geven dat ze centraal staan in het proces. Ik geloof sterk in het belang van het luisteren naar hun behoeften en het bieden van op maat gemaakte oplossingen. Mijn doel is om een vertrouwensrelatie op te bouwen en mijn cliënten te begeleiden met empathie en respect gedurende het gehele juridische traject. De grootste motivatie is wanneer cliënten hun waardering voor de geleverde bijstand uitdrukken, nog voordat het beoogde resultaat is bereikt.

Persoonlijke groei: Als professional zie ik elke zaak als een kans om te groeien en te leren. Ik ben voortdurend bezig met het verbeteren van mijn vaardigheden en het ontwikkelen van nieuwe inzichten, zowel op professioneel als op persoonlijk vlak. Die drang tot persoonlijke groei zorgt ervoor dat ik me voluit inzet voor elk dossier.”

Hoe helpt (Jong) Voka jou?

“(Jong) Voka biedt ons nuttige mogelijkheden om ons netwerk uit te breiden en ons te verbinden met andere ondernemers. (Jong) Voka vormt een stimulerende omgeving waarin we kunnen samenwerken, kennis delen, nieuwe zakelijke kansen ontdekken en kunnen groeien. De connecties die dankzij (Jong) Voka worden gemaakt bieden ons daarbij waardevolle inzichten in de bezorgdheden van cliënten. Bovenal levert (Jong) Voka vriendschappen op die de professionele context overstijgen.”

Welke tips geef je mee aan mede-ondernemers?

“Durf de zaken op een volledig andere manier aan te pakken. In een steeds veranderende omgeving is het essentieel om open te staan voor nieuwe ideeën, kansen te omarmen en snel aan te passen aan veranderende omstandigheden. Wees niet bang om risico's te nemen en buiten je comfortzone te treden, want vaak liggen daar de grootste groeimogelijkheden. Daarnaast is het oké om af en toe een stap terug te doen en te reflecteren op je prioriteiten. Uiteindelijk is het streven naar duurzaam succes een marathon, geen sprint.”

Ook lid worden van Jong Voka Mechelen?

Meer info via de QR­code.

ONZE PARTNERS

JONG VOKA MECHELEN I ONDERNEMERS MAGAZINE I 51

Voka verbindt

Deze netwerkmomenten had je niet willen missen…

21/02/2024

The Chamber met Jan Jambon

Vlaams minister-president Jan Jambon was te gast in The Chamber van Voka Mechelen-Kempen. Met een interessante vooruitblik over de uitdagingen die er nog liggen voor de Vlaamse regering. Hij bracht zijn boodschap aan de top-CEO’s uit onze regio: goed voor werk aan 13.500 mensen, 5% van de totale werkgelegenheid in onze regio en 30% van de totale toegevoegde waarde in Mechelen-Kempen.

22/02/2024

Family Business Happening

Dit jaar stonden leiderschap en de voorbereiding van de volgende generatie centraal. Dank aan gastheer De Mobiliteitsmakelaar, de getuigenis van Erick, Waud en Joe Baumers en gastsprekers Jo Goossens van SDM –Corporate Finance group en Florence Verschueren, bruggenbouwer tussen generaties.

02/02/2024

Plato meets Plato

Plato meets Plato bij Master Meubel, dat is netwerken tussen prachtige designmeubelen samen met interessante en enthousiaste Platonisten. Met +80 ondernemers van onze Plato-trajecten, een geweldige setting, een reuze speeddate en lekkere catering, een meer dan geslaagde editie.

Nieuwe leden

De jongste weken hebben volgende nieuwe leden zich aangesloten bij Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen. Als Voka-lid kan je altijd onze ledengids raadplegen. Surf naar www.voka.be/ledengids. Meld je aan om de pagina te bekijken.

SOLARPRO

ZAAKVOERDER: JORIS VAN MECHGELEN

SolarPro is een familiale onderneming opgericht in 2007 door Joris Van Mechgelen tevens zaakvoerder van ChargePro (laadpunten) en VM Boringen (geothermische boringen). Met Solarpro zijn wij actief in de sector van de hernieuwbare energie en gespecialiseerd in het plaatsen van zonnepanelen, thuisbatterijen, megabatterijen, warmtepompen en airco’s, en dit voor residentiële alsook industriële toepassingen. Als Kempische onderneming staan wij bekend om onze innovatieve en kwalitatieve oplossingen waarbij een persoonlijke en klantgerichte aanpak gevolgd wordt, dit van intake over ontwerp tot voltooiing van het project. Wij geloven sterk in een toekomst waarin hernieuwbare energie de norm is. Onze passie voor duurzaamheid en techniek wordt gereflecteerd in de manier waarop het bedrijf zich ontwikkeld heeft de voorbije jaren.

WWW.SOLARPRO.BE

PLURITON BELGIUM BV

LOCATIEMANAGER BE: MARLIES BROECKX

Pluriton is producent en exporteur van broedeieren en eendagskuikens. Pluriton heeft naast België nog vestigingen in Nederland, Polen, Hongarije en Turkije. In onze hypermoderne broeierij in Arendonk broeden we op jaarbasis een 16 miljoen eendagskuikens uit voor de Belgische, Europese en mondiale legsector.

WWW.PLURITON.COM

TOLERANTÉ

ZAAKVOERDER: GUNTHER VANDERPLANKEN

Toleranté (CommV) is een groepspraktijk gevestigd in Beerzel waar verschillende therapievormen en trainingen aangeboden worden aan kinderen, jongeren en volwassen met of zonder beperkingen. Voor bedrijven stellen we ons graag ter beschikking om projecten op maat uit te werken. Mogelijkheden hier zijn onder meer trajecten met jonge leidinggevenden, conflicten binnen het bedrijf faciliteren alsook het doorlichten van de bedrijfsprocessen in kader om deze te optimaliseren. Neem gerust een kijkje op de website voor meer informatie of contacteer ons geheel vrijblijvend voor alle vragen die er eventueel zouden zijn.

WWW.TOLERANTE.BE

K.I.M.

ZAAKVOERDER: KIM VAN HOUTVEN

K.I.M. staat voor Klankbord, Inspirator en Mentor, en op deze manier ondersteun ik ondernemers om het beste uit zichzelf, hun zaak en hun mensen te halen. Gelukkige werknemers zorgen voor succesvolle bedrijven, dus elk goed bedrijfsresultaat start bij goesting, vertrouwen en arbeidsvreugde. Als Klankbord ga ik samen aan de slag met de zaakvoerders en/of leidinggevenden over een hele waaier aan werknemer-gerelateerde topics, als Inspirator geef ik trainingen, key notes en inspiratiesessies en kan je me ook bij Voka wel eens tegenkomen. Tot slot begeleid ik als Mentor leidinggevenden en teams in hun (persoonlijke) groei.

HTTPS://K-I-M.WORK

NIEUWE LEDEN I ONDERNEMERS MAGAZINE I 53

CHANSAARS, EMPLOYER BRANDING PARTNERS

ZAAKVOERDERS: JAN COEMANS EN MARIJN BUIJS

Elke medewerker die doet wat hij of zij graag doet én zich daarbij goed omringd voelt, is een chansaar. Onze aanpak begint en eindigt daarom bij hen. Als employer branding partner werken we tussen en met de medewerkers van onze klanten. Die betrokkenheid stelt ons in staat om de chansaars te leren kennen. Hun beleving van de organisatiecultuur vertalen we naar een uniek werkmerk dat andere collega’s motiveert en nieuw talent aantrekt. Dit lukt omdat we het merk opbouwen aan de hand van campagnes, via content en door het te integreren in meerdere aspecten van de bedrijfsvoering. Het langetermijneffect van dit alles? Meer productiviteit en betere kandidaten aan lagere kosten. Onze missie? Iedereen chansaar!

WWW.CHANSAARS.BE

DAVINCI CORPORATE FINANCE

ZAAKVOERDER: KRIS VAN DEUN

DaVinci is een onafhankelijk overnamehuis dat ondernemers begeleidt en adviseert bij opvolging en overdracht van het (familie)bedrijf. Dit betreft zowel overnamebemiddeling alsook advisering bij familiale opvolging. Wij zijn zowel adviseur als dealmaker. Met een ervaren en gepassioneerd team combineert DaVinci meer dan 35 jaar M&A praktijkervaring. Wij hebben een uitgebreid netwerk van kandidaat-kopers/ investeerders en kunnen sterke referenties voorleggen. Een persoonlijke en discrete aanpak is ons visitekaartje, en dit zonder belangenvermenging met bank-, audit- of accountancy diensten. DaVinci is geregistreerd bij het Vlaams Gewest als erkend dienstverlener bij bedrijfsoverdracht. Dit betekent dat u tot 30% van onze advieskost via KMO-Portefeuille gesubsidieerd krijgt. Bij verkoopopdrachten werken wij volgens het ‘no cure, no pay’ principe zonder blanco cheque noch uurtarieven. U betaalt dus enkel bij resultaat.

WWW.DAVINCI-CF.BE

A+ MUZE

ZAAKVOERDER: LINDA MYNCKE

Linda Myncke is toegewijd aan het vergroten van de impact van je boodschap en het verbeteren van je presentatie en spreekvaardigheid in het openbaar. Met een unieke mix van passie voor persoonlijke groei, verbinding, communicatie en creativiteit, begeleidt Linda jou om jezelf, jouw boodschap en jouw presentatie op één lijn te brengen, waardoor het gemakkelijker wordt om je communicatiedoelen te bereiken. Ze richt zich op het begrijpen van ieders potentieel en ondersteunt je om de beste versie van jezelf te worden. Met haar ervaring in het theater weet ze hoe je jezelf authentiek kunt presenteren en je boodschap op een overtuigende manier kunt overbrengen. Laat Linda je helpen om te schitteren op jouw podium.

WWW.APLUSMUZE.COM

PERFECT FINISH ASBESTVERWIJDERING

BEDRIJFSLEIDER: KRIS DE MAESENEER

Wij zijn een jong en dynamisch bedrijf, gespecialiseerd in het demonteren en verwijderen van asbesthoudende toepassingen in de breedste zin van het woord, dat ondanks zijn recente oprichting, reeds over jarenlange ervaring in de sector beschikt. We zijn gecertifieerd en erkend om alle asbesthoudende toepassingen te verwijderen. Inclusief hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest. Het verwijderen van asbest is een zaak die veel zorgvuldigheid en discipline vereist van alle betrokken partijen. Een goede samenwerking is voor ons dus van groot belang. Om kwaliteit te verzekeren, werken wij met gespecialiseerde medewerkers met jarenlange ervaring. Niet alleen voor de kwaliteit, maar uiteraard ook voor de veiligheid van mens en omgeving. Dit laatste zal in alle omstandigheden altijd voorrang krijgen. Wij zijn een lerende organisatie. Uitdagingen worden aangegaan door gebruik van invalshoeken vanuit verschillende disciplines, zonder onnodige risico’s te nemen. De bijkomende technische kennis en ambachtelijke ervaring brengen hierdoor een groot voordeel met zich mee.

WWW.ASBESTVERWIJDERING.BE

54 I ONDERNEMERS MAGAZINE I NIEUWE LEDEN

PRIMATCH BELGIË

ZAAKVOERDER: STIJN GYSEN

Primatch België richt je rekruteringsproces zo in dat de juiste kandidaten reageren op je openstaande vacatures. Voor elke vacature maken we een analyse van de doelgroep en onderzoeken we hoe en waar we ze kunnen bereiken. Daarna passen we het werving- en selectieproces hierop aan. Resultaat: je bespaart op je rekruteringsbudget, je hebt een geoptimaliseerd rekruteringsproces en je doelgroep zal sneller reageren op je vacatures. Wil je zelf weten hoe je rekrutering ervoor staat, vraag dan hier onze gratis recruitmentscan aan: https://primatch.be/recruitmentscan/ Together we do the Job!

WWW.PRIMATCH.BE

ELLEN COENEN RAAMDECORATIE

ZAAKVOERDER: ELLEN COENEN

Stijl dat zie je, sfeer dat voel je. Licht. Kleur. Textuur. Dé elementen waarmee je sfeer creëert in een interieur. Het is mijn missie om sfeer tot leven te brengen met raamdecoratie op maat. Altijd met oog voor het totaalplaatje. Met mijn jarenlange ervaring en achtergrond in de beeldende kunsten begeleid ik je om de perfecte combinaties te kiezen voor jouw woning. Ik selecteer de beste technieken, materialen en kleuren, mooi in harmonie met de rest van je interieur. Met mijn grote betrokkenheid en persoonlijke stempel, breng ik raamdecoratie naar een hoger niveau. Ik koppel esthetiek aan functionaliteit. Zodat je jezelf dag na dag kan onderdompelen in de sfeer van een echte thuis. Elk project begint met goed kijken en luisteren. Ik maak tijd om een voorstel op maat uit te werken dat bij je verwachtingen en mogelijkheden past. Zo begeleid ik je stap voor stap in een sfeervol verhaal: van eerste ontwerp tot montage. Het resultaat? Jij kan echt genieten!

WWW.ELLENCOENEN.BE

SCHELLEN ARCHITECTEN

ZAAKVOERDER: REGINALD SCHELLEN

Schellen Architecten is een bureau met meer dan 30 jaar ervaring, zowel in de particuliere exclusieve woningbouw van individuele en meergezinswoningen als in grootschalige projecten zoals kantoren, bedrijfsgebouwen en sportinfrastructuur. Een creatief team van architecten en interieurarchitecten zorgt voor een totaalconcept. Onze passie is het gedreven streven naar hedendaagse, functionele en duurzame architectuur die past in de omgeving. Wij zijn steeds op zoek naar een architectuur waarin de mens centraal staat en waar techniek en emotie samen komen. Door onze jarenlange expertise in coördinatie en opvolging garanderen we u een volledige ontzorging en gemoedsrust tijdens het hele bouwproces.

WWW.SCHELLEN.BE

LOOKLA BV

ZAAKVOERDER: WIM EERAERTS

Met LOOKLA richten we ons tot bedrijven die Google Ads gebruiken als marketingtool om leads en/of sales te genereren. Voor elk van deze bedrijven zijn er stééds tal van verbeterstappen mogelijk. Niet op de standaard agency manier, maar wel op een doorgedreven kort traject om zo snel mogelijk vooruitgang te boeken door middel van audits, coaching & (strategische) consultancy. Ikzelf ben al bijna twintig jaar gespecialiseerd in Google Ads / SEA en met deze jarenlange ervaring zorg ik steevast voor een boost en betere resultaten op langere termijn voor elk van mijn klanten. Gaande van gewone Search campagnes tot de nieuwste Demand Gen campagnes, gewone Shopping of PMAX campagnes,... Maakt niet uit, weten aan welk knopje te draaien zorgt voor het grote verschil!

WWW.LOOKLA.BE

www.voka.be/ledengids
NIEUWE LEDEN I ONDERNEMERS MAGAZINE I 55

De blik van ... Wim

Te midden van onze bezoeken aan honderdvijftig politici, viel er één van de meest gevoelige rapporten in de bus. De Gemeente-Stadsmonitor. Zeg maar de beoordeling van elke burgemeester en zijn of haar team. Een inkijkje.

Halfweg vorig jaar hebben we onszelf de doelstelling opgelegd. We gaan 150 politici zien en spreken. In het kader van het memorandum van Voka Mechelen-Kempen. Waarom 150? Omdat we in de 39 steden en gemeenten – in de regio – zowel de zittende ploeg als de oppositie spreken. In de centrumsteden Mechelen en Turnhout zien we iedereen. In de andere gemeenten het huidige bestuur en de grootste twee oppositiepartijen. Die optelsom geeft onder aan de streep: 100 gesprekken met 150 aanwezige politici.

We hebben ons verhaal nog nooit op die schaal verteld. Maar er staat dan ook veel op het spel. We willen onze regio promoten. En onze ondernemers alle kansen geven om zo goed mogelijk te ondernemen. En daar zetten we af en toe de megafoon voor in. Maar ook het omgekeerde: diplomatie.

Te midden van onze ‘Ronde van Mechelen-Kempen’ viel er een rapport in de bus. De Gemeente-Stadsmonitor. Je mag dat zien als het rapport van de zittende burgemeester. En zijn/haar team. Het geldt als één van de meest gevoelige rapporten die er circuleren. Er wordt onder meer aan de burgers gevraagd: ‘Heeft u nog vertrouwen in het bestuur?’.

Die uitkomst is niet fraai voor de steden en gemeenten in onze regio. Gemiddeld daalt de score op die vraag met 5 procent. 32 procent zegt nog voluit ‘ja’. In 2020 was dat nog 37 procent.

Wim Brillouet Manager Belangenbehartiging wim.brillouet@voka.be

Op minder dan 100 dagen van de Vlaamse en federale verkiezingen en zo’n 200 van de gemeenteraadsverkiezingen ligt dat heel gevoelig.

Handig als ze zijn, heeft elke burgemeester z’n eigen analyse gemaakt. En met cijfers kan je nogal wat kanten op.

Op het moment dat we deze column schrijven, hebben we 75 politici gezien en gesproken. Het zijn gesprekken die al snel 2 uur duren. Monitor of niet: we zien toch vooral hardwerkende verkozenen. Die openstaan voor input en advies. Die dynamiek hopen we ook na de verkiezingen te zien. Want zoals gezegd: er staat veel op het spel. ■

56 I ONDERNEMERS MAGAZINE
RESERVEER UW STANDPLAATS VIA BEDRIJVENCONTACTDAGEN.BE Andere edities om uw business te boosten HASSELT ‘25 TRIXXO ARENA KORTRIJK ‘25 KORTRIJK XPO BRUGGE ‘24 BMCC ANTWERPEN ‘25 ANTWERP EXPO een initiatief van MECHELEN Boost uw regionaal netwerk 9 & 10 OKT ‘24 NEKKERHAL
17,9 - 21,1 kWh/100 KM | 0 g CO2 /km Milieu-informatie (K.B. 19/03/2004): www.porsche.be Adverteerder/V.U.: D’Ieteren Automotive N.V., Porsche Import, Jo Peeters, Maliestraat 50, 1050 Elsene, KBO BE 0466909993. Contacteer uw concessiehouder voor alle informatie over de scaliteit van uw voertuig. VERANDER UW LOOK, NIET UW STIJL. De nieuwe, volledig elektrische Macan. Trouw aan uw DNA. Porsche Centre Mechelen Blokhuisstraat 47 P 2800 Mechelen +32 (0)15 / 71 99 99 info@pcm.porsche.be

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.