Bedrijvig Limburg #8 (augustus 2019)

Page 20

how to

NIEUWE APPLICATIE TARBEL Recent werd de nieuwe applicatie van TARBEL voorgesteld door de Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen. Wij sommen de belangrijkste vernieuwingen voor je op.

Stap 1: Wat?

Stap 2: Hoe?

Tarbel is als het ware de Bijbel inzake de goederennomenclatuur en alle Unie- en nationale maatregelen (tarifair, niet-tarifair, nationaal). Deze regels zijn van groot belang bij de opmaak van onder andere import- en exportdocumenten. Alle gegevens van het Geïntegreerd douanetarief van de Europese Unie (TARIC) en alle nationale gegevens zijn eenvoudig consulteerbaar.

Het Tariefportaal (TARBEL) maakt het mogelijk om informatie over tarieven te raadplegen en te doorzoeken. Met name de codes van de nomenclatuur, de invoerrechten en de nationale belastingen worden hier toegelicht. Uiteraard zijn er ook nog andere gegevens beschikbaar binnen de applicatie.

Bovendien zorgen aparte thematische webpagina’s voor een nog groter gebruiksgemak dankzij specifieke informatie over tariefindeling, anti-dumping enzovoort. Daarnaast hebben de bedrijven de mogelijkheid om alle TARBEL-data te koppelen aan hun ERP-systeem met behulp van XML-extracties.

Het portaal bestaat uit drie hoofddelen: Home, Tariefconsultatie en Meursing. Bij de tariefconsultatie kan je onder andere beroep doen op aantekeningen, voetnoten, bindende tariefinlichtingen en tariefindelingen. Je kan eveneens op zoek gaan naar internationale certificaten en geografische gebieden. Je kan zelfs gebruikmaken van een correlatietabel als je bijvoorbeeld met dual-use goederen werkt. Wanneer de TARIC-codes (10-cijferige codes) veranderen, is de correlatietabel een hulpmiddel om te achterhalen welke van de goederennomenclatuurcodes door die wijzigingen worden beïnvloed. Tot slot kan je met de Meursing-toepassing de Meursing-code berekenen of de waarden van de bestanddelen weergeven op basis van een gekende code.

“Het Tariefportaal (TARBEL) maakt het mogelijk om informatie over tarieven te raadplegen en te doorzoeken.”

GOOD TO KNOW • Aparte thematische webpagina’s die belangrijke informatie groeperen. • Intuitivebased webdesign voor een grotere gebruiksvriendelijkheid. • Koppeling van data aan eigen ERP-systeem.

Vragen over internationaal ondernemen? Mail naar ward.smits@voka.be