STG Elburg - Clubblad het Wak - Jaargang 5 - editie 1

Page 1

het WAK

1
clubblad STG
Elburg
| Jaargang 5 | edtitie
2 | STG Elburg Occasions waar we trots op zijn! Ruim 40 jaar een begrip in Elburg en omstreken. Ons aanbod bestaat uit jong gebruikte auto’s, met uitstekende service. Uiterwaardenstraat 15 | 8081 HJ Elburg | 0525-683726 info@janbakker-autos.nl | www.janbakker-autos.nl Uw advertentie in het clubblad? Dat kan! Word sponsor! mail voor meer informatie: pr@stgelburg.nl

Voorwoord

Inmiddels zit de eerste helft van het schaatsseizoen er alweer op, de tijd is echt voorbijgevlogen. Naast de leuke trainingen op het kunstijs in Deventer hebben we alweer een paar dagen mogen genieten van zwart ijs op het Veluwemeer.

In tegenstelling tot de twee voorgaande jaren lijkt alles normaal te verlopen. De trainingen vinden plaats op de normale tijden en er worden weer wedstrijden georganiseerd volgens de planning.

Dit jaar zijn er zelfs al (internationale)interclubwedstrijden georganiseerd, waar wij ook aan hebben meegedaan. Bij de interclubwedstrijden en marathons hebben onze jeugdleden mooie prestaties behaald, waarover verder in dit clubblad meer is te lezen.

De schaatstrainingen op maandag, dinsdag en woensdag worden goed bezocht en het plezier spat ervan af!

We zien dat de jeugd veel vooruitgang boekt en als bestuur stimuleren wij u allemaal om aan wedstrijden mee te doen. Voor de 2e helft van het seizoen kost een wedstrijdkaart voor jeugdleden nog €10,-. Deze is te bestellen door een mailtje te sturen aan de ledenadministratie. Voor vragen hierover kan je altijd terecht bij de trainers, de wedstrijdsecretaris of bij bestuursleden.

Johan Bakker voorzitter STG Elburg

Redactie: PR STG Elburg

Eindredactie: Karina Bakker

Vormgeving: KaBé reclame

Correspondentieadres: STG Elburg | Korhoenpad 11 | 8084 RP ‘t Harde

STG Elburg | 3
Colofon
stgelburg volg ons op: stgelburg

Badkamer verbouwen?

Of het nu gaat om een kleine verbouwing of een totale verbouwing van uw badkamer of toilet, u bent bij ons aan het juiste adres.

4 | STG Elburg
STG Elburg | 5
Voorwoord _____________________________________ 3 Interclubwedstrijden 6 Droogtraining zomer 2022 9 In de Spo(r)tlight _______________________________ 10 Meedoen aan een wedstrijd 12 Kennis maken met 14 Gewestelijk kampioenschap marathon __________ 19 Algemene informatie 20
Inhoudsopgave

Interclubwedstrijden van

2022-2023

Afgelopen maand zijn er weer 2 leuke wedstrijden georganiseerd in Deventer.

De eerste was het interclub toernooi op 5 november: Bij dit toernooi was het doel om individueel in je eigen categorie en als club samen zo hoog mogelijk te eindigen. We hadden een team van 6 (Merel, Kim, Renske, Nick, Joanne en Twan) en iedereen deed mee in zijn/haar eigen categorie. Er was alleen een klein probleempje: er was namelijk geen jongen junior C. Toen ben ik voor 1 dagje maar even een jaar ouder geworden!!!

De concurrentie was groot, want er deden veel goede clubs uit heel Nederland mee. Iedereen deed natuurlijk goed zijn best in zijn/haar eigen categorie. Afhankelijk van je leeftijd reed je een 500 en een 300 meter of een 500 + 1000. Ik heb de 500 en 1000 gereden.

Het ging erg goed, we zijn allemaal hoog geëindigd. Renske, Nick en Joanne zijn individueel zelfs op het podium geëindigd! Het duurde even voor het klassement van de clubs bekend was, maar toen kwam de prijsuitreiking! Uiteindelijk werd bekend dat we als club zelfs hebben gewonnen! Dat hadden we van tevoren nooit verwacht! Dat was natuurlijk helemaal geweldig.

De tweede wedstrijd was het 34e Veldwachter Hans Internationaal Pupillentoernooi op 26 november: De avond voor de wedstrijd wordt altijd de startlijst bekend.

Ik keek naar de startlijst en er stonden kinderen op, van wie ik de naam niet eens fatsoenlijk kon uitspreken. Ik moest tegen een Pool die echt verschrikkelijk hard reed. Maar ja, als je niet zo heel goed bent in schaatsen, ga je ook niet zomaar vanuit Polen effe naar Deventer voor een wedstrijdje lijkt me. We kwamen aan en zagen meteen voor de ingang een bus vol met Duitse schaatsers staan! Dus er was ook genoeg deelname uit andere landen.

Ook bij dit toernooi was het de bedoeling om individueel en samen als club zo hoog mogelijk te eindigen. Iedereen reed een 100, 300 en 500 meter. En als laatste ook nog een massastart, waarvan een apart klassement werd opgemaakt. Ik vond de massastart persoonlijk het leukst, want ik houd wel van lange afstanden. En het is natuurlijk ook een leuk spelletje. Je rijdt met zijn allen in de baan, dus er kan van alles gebeuren. Want als je valt, win je natuurlijk ook niet! We deden met een team van 4 aan deze wedstrijd mee (Renske, Joanne, Yfke en Twan, ik dus). Uiteindelijk is Renske op het podium geëindigd bij de 100-300-500 meter bij elkaar opgeteld. Bij de massastart is Joanne 1e, Renske 2e en ik 3e geworden! Als team bij elkaar zijn we 7e geworden van de 24 teams die meededen!

Twan van de Poppe

STG Elburg | 7
8 | STG Elburg Een duurzaam woon- en lee klimaat HulstFlier bedient en ontzorgt zowel de particuliere woningmarkt als de professionele utiliteitsbouw en maakt daarbij gebruik van de nieuwste technologische ontwikkelingen. Bruisend van energie Robbertsmatenstraat 15 8081 HL Elburg T: (0525) 68 12 10 E: info@hulstflier.nl Gasthuisdijk 13 8041 AE Zwolle T: (038) 421 10 31 E: zwolle@hulstflier.nl www.hulstflier.nl ZW AA N B UITENSPO R T 06 – 11 08 72 01 info@zwaanbuitensport.nl Knooplaan 1 - 8251 SJ Dronten www.veldsink.nl 0525 - 680 680 elburg@veldsink.nl Klaverplein 10 - 8081 DN Elburg Kijk voor meer onelineart in de webshop op kabereclame.nl Klaverplein 10, Elburg | 0525 - 680 680 | elburg@veldsink.nl | veldsink.nl | veldsink.nl vertrouwd, Al je financiële zaken op orde? Ook dan zijn we er voor jou. Hypotheken | Verzekeringen | Pensioenen

Droogtraining - zomer 2022

Ook afgelopen zomerseizoen hebben veel leden weer meegedaan aan de droogtrainingen. Elke woensdagavond waren we met een grote groep te vinden in de A. Vogel Tuinen in ’t Harde. De groep werd opgesplitst in twee kleinere groepen, de jongste jeugd en de oudere jeugd + volwassenen. De jongste jeugd kreeg training van mij en een van onze (nou ja vooral die van de kinderen) favoriete plekjes om te trainen was bij de pinken. Hier hadden we een mooi grasveldje waar we veel oefeningen hebben gedaan.

Onder toezicht van de pinken hebben we veel schaatssprongen- en passen, squats, sprintjes, kikkersprongen en nog veel meer gedaan. Soms als losse oefeningen, maar ook vaak in estafettevorm. Ook hebben we veel gebruik gemaakt van het trappetje, de speedladder. Een oefeningen waar veel om werd gevraagd was de “woegie woegie”, dus deze is vaak teruggekomen. Benieuwd wat hier nou mee wordt bedoeld? Vraag het zeker eens aan de kinderen, ondertussen kunnen ze die wel dromen.

De oudere jeugdleden hebben ook flink hun best gedaan. Zo af en toe was het best een pittige training met veel hardlopen of een circuitje waar veel beenoefeningen in zaten, dus af en toe konden ze een paar extra dagen van de training genieten door de spierpijn. De focus voor deze

groep lag voornamelijk op reflex en kort werk, dus lekker explosief bezig zijn.

Naast de trainingen in de A. Vogel Tuinen zijn we, bij heel warm weer, ook weer naar het strand geweest. Het eerste halfuur doen wij als trainers ons best om nog een beetje een training af te werken en te zorgen dat niet iedereen gelijk het water in rent, maar na dat halfuurtje is er haast geen houden meer aan. Met dat warme weer is het water in, een beetje afkoelen en zwemmen en spelletjes doen ook erg leuk.

Al met al hebben we weer een mooie en sportieve zomerperiode gehad en is er weer een goeie basis gelegd voor het winterseizoen!

STG Elburg | 9
Alyne Boerman

Jens Zwitser

500m 41,46 21 september 2002 Calgary (CAN)

1000m 1.27,45 17 oktober 1998 Den Haag (NED)

1500m 2.02,08 19 september 2004 Calgary (CAN)

3000m 4.22,16 22 oktober 2000 Den Haag (NED)

10000m

Haag

10 | STG Elburg
16.20,21 27 maart 2000 Den
(NED) Alternatieve elfstedentocht - Weissensee - 2012 gewonnen

In de Spo(r)tlight

Jens Zwitser

Hallo, ik ben Jens. Sinds 2 jaar ben ik lid van de ijsclub samen met mijn zoons Léon en Jack. Schaatsen doe ik omdat ik het nog steeds leuk vind. Ik heb een aantal jaren marathons gereden bij de A-rijders. Het mooiste vond ik de wedstrijden op natuurijs. Nu vind ik het leuk om met mijn zoons te schaatsen.

Doe je naast schaatsen nog iets anders: In het dagelijks leven ben ik elektricien. Daarnaast ga ik 2 tot 3 keer hardlopen in de week..

Wat vind je leuk aan schaatsen?

Dat is moeilijk uit te leggen. Maar het is het gevoel dat je met het ijs hebt. Daar bedoel ik mee dat elke slag die je maakt met schaatsen raak is en je een gevoel van macht geeft in je lichaam dat je kan blijven gaan.

Wat vind je minder leuk aan schaatsen?

Ik kan niet zo snel iets verzinnen. Maar als je iets vergeten bent zoals je handschoenen of je veter breekt met vast doen van je schaatsen vlak voor een wedstrijd dan baal je wel even.

Sprint of marathon?

Dat is natuurlijk marathon. En dan het liefst op natuurijs.

Binnen of buiten schaatsen?

Buiten schaatsen op natuurijs. Heerlijk rechtdoor, met een opkomend zonnetje, op slootjes, langs rietkragen of op een groot meer. Dat is waarvoor je me wakker mag maken.

Schaatsen of skeeleren? Schaatsen is het leukst. Skeeleren is een goede training in de zomer voor het schaatsen.

Tips voor de club? STG Elburg is een leuke club. Tegen iedereen zou ik willen zeggen: schaatsen begint met diep zitten en heel veel oefenen. Schaats vanuit je hart en geniet.

Jens Zwitser

STG Elburg | 11
12 | STG Elburg

Meedoen aan een wedstrijd maakt je beter en gelukkiger

Meedoen aan wedstrijden maakt je een betere schaatser. Bovendien word je er gelukkiger van (op het gebied van zelfrespect, eigen doelmatigheid en algemene tevredenheid). Andere redenen om je aan te melden voor een wedstrijd zijn: het is leuk om samen naar wedstrijden toe te gaan en samen voor te bereiden, het is leuk om te trainen voor een persoonlijk record, het motiveert je om elke wee te blijven trainen.

Wanneer je nog niet eerder aan een schaatswedstrijd hebt deelgenomen, dan kan dat een beetje eng zijn of dat je verwacht dat je de langzaamste bent. Dat is helemaal niet erg. Wanneer je een beetje gespannen bent, dan rijd je vaak iets sneller in de wedstrijd. Wanneer je een langebaan wedstrijd schaatst, dan rijd je voor jezelf. Je trainer kan dan goed zien wat er al goed gaat en waar jullie samen in de training nog aan gaan oefenen. Wanneer je aan een marathonwedstrijd deel-

Wedstrijden komende tijd

neemt, dan oefen je je uithoudingsvermogen en het rijden in een groep. En in een ladderwedstrijd leer je omgaan met andere schaatsers, omgaan met verlies en omgaan met winnen. Kortom, er zijn heel redenen om regelmatig een wedstrijd te rijden. Maar vooral, je wordt er vanzelf een betere schaatser van. Het clubkampioenschap is op 18 februari, daar sta je natuurlijk aan de start. Kies van tevoren twee of drie wedstrijden uit, zodat je het deelnemen aan een wedstrijd kunt oefenen. Je oefent dan samen met de coach je warming-up, wat voor schaatskleding draag je, wanneer mag je op het ijs, enzovoorts. Het ‘echie’ is toch even anders dan in een training een wedstrijd nabootsen. Wij zien je graag aan de start en moedigen je aan (als je dat wilt)!

zaterdag 7 januari

Langebaanwedstrijd voor pupillen A t/m junior A zaterdag 14 januari Marathon alle leeftijden zondag 15 januari

Langebaanwedstrijd voor senioren en masters zondag 22 januari

Langebaanwedstrijd voor pupillen t/m B zaterdag 28 januari

Langebaanbaanwedstrijd voor pupillen A en junioren C en B zondag 29 januari

Ladderwedstrijd voor pupillen zondag 5 februari

Langebaanwedstrijd voor junior A, senioren en masters zondag 12 februari

Langebaanwedstrijd voor pupillen t/m B zaterdag 18 februari

Clubkampioenschap

STG Elburg | 13
14 | STG Elburg

Kennis maken met... Jasmijn van Ittersum

Ik ben Jasmijn, 15 jaar oud en woon in Kamperveen. Voordat ik begon met schaatsen heb ik 5 jaar op dwarsfluit gezeten, dat vond ik leuk om te doen, maar toch was het tijd voor iets ‘nieuws’.

Hoe oud was je toen je begon met schaatsen?

Mijn ouders namen mij vroeger al mee in de kinderwagen het ijs op, zodra ik kon lopen kreeg ik ijzertjes onder mijn laarsjes. Toen ik een jaar of 10 was ging ik elke week met mijn vader mee naar de ijsbaan in Dronten om daar te schaatsen.

Hoe kwam je bij STG Elburg?

Ik wilde graag beter leren schaatsen. Toen ik dat bedacht was het begin zomer, dus besloot ik om eerst te gaan skeeleren bij skeelerclub Oldebroek en later in te schrijven voor schaatstraining. Skeeleren vond ik heel leuk om te doen, maar toch wilde ik nog liever schaatsen. Aan het eind van het zomerseizoen kregen we bij de skeelerclub een foldertje van STG Elburg. Ik had me aangemeld voor een proefles en dat was natuurlijk heel leuk.

Wat vind je leuk en minder leuk aan schaatsen?

Het leukste van schaatsen vind ik dat je glijdend over het ijs kan. Je kan op eigen kracht best wel hard over het ijs. De gezelligheid is natuurlijk ook heel belangrijk. Minder leuk vind ik dat het soms echt wel héél koud kan zijn. Ook kan het soms best wel druk zijn op de baan en dan erger ik mij vaak aan al die mensen.

Sprint of marathon?

Ik vind de afwisseling tussen sprint en marathon heel leuk. Ik zit een beetje tussen beide, maar als ik dan toch moet kiezen denk ik dat ik voor marathon ga.

Binnen of buiten schaatsen?

Buiten, op natuurijs is natuurlijk het aller leukst!

Wat doe je naast schaatsen nog meer?

Naast schaatsen vind ik het leuk om creatief bezig te zijn. Ook sta ik vaak in de keuken om te bakken en koken. Buiten ben ik ook vaak te vinden, daar ben ik graag bij onze dieren.

STG Elburg | 15
16 | STG Elburg

Sponsors bedankt!

De titel zegt al genoeg, de club Stg Elburg is blij met de sponsors. Bij de logo’s hieronder zien we een aantal bekende namen staan. We zijn blij dat deze bedrijven de schaatssport in de regio een warm hart toedragen en daarmee Stg Elburg willen steunen! Dankzij de sponsors kunnen de Stg Elburg leden schaatsen in een clubtenue

voor een sterk gereduceerde prijs en worden leuke en sportieve activiteiten georganiseerd. Heb je iets nodig wat één van onze sponsors aanbiedt? Breng een bezoekje aan de winkel of informeer eens bij hen.

| 17
ZW AA N B UITENSPO R T
Harde
www.fysiotherapielouwenmuilwijk.nl
‘t
| Elburg | Nunspeet
18 | STG Elburg ‘t Harde | Elburg | Nunspeet www.fysiotherapielouwenmuilwijk.nl Oosterwolde Oldebroek ’t Harde Wezep Mheneweg Noord 20 Zuiderzeestraatweg 177-1 Herenveldweg 18 Ruitersveldweg 35A T. 0525 - 62 14 56 T. 0525 - 63 34 79 T. 0525 - 65 35 28 T. 038 - 337 40 38 Oldebroek ’t Harde Wezep Zuiderzeestraatweg 177-1 Herenveldweg 18 Ruitersveldweg 35A T. 0525 - 63 34 79 T. 0525 - 65 35 28 T. 038 - 337 40 38 Oldebroek ’t Harde Wezep Noord 20 Zuiderzeestraatweg 177-1 Herenveldweg 18 Ruitersveldweg 35A 56 T. 0525 - 63 34 79 T. 0525 - 65 35 28 T. 038 - 337 40 38 Oldebroek ’t Harde Wezep Zuiderzeestraatweg 177-1 Herenveldweg 18 Ruitersveldweg 35A T. 0525 - 63 34 79 T. 0525 - 65 35 28 T. 038 - 337 40 38 ’t Harde Wezep 177-1 Herenveldweg 18 Ruitersveldweg 35A T. 0525 - 65 35 28 T. 038 - 337 40 38 Denken in oplossingen Ds.Wisseweg 2 8075 DB Elspeet 0611596626 Info@zwitserelektrotechniek.nl

Gewestelijk kampioenschap marathon

Op 3 december is het gewestelijk kampioenschap op de marathon in Deventer verreden. Hier waren enthousiaste marathonners van STG Elburg goed vertegenwoordigd.

Bij de meisjes pupillen c is Renske van Winkoop als 2e geëindigd, bij de meisjes pupillen b reed ook Joanne Hendriksen naar een 2e plaats. Bij de jongens pupillen a was er zelfs een volledig Elburgs podium (foto). Nick Hendriksen troefde concurrent Twan van de Poppe af en werd daarmee eerste. Jochen Tichelaar verraste als runner-up met een

3e plaats en Harmen Snoek greep als 4e net naast de medailles. Andere deelnemers van STG waren Lynn Hoekert, Jasmijn Smit en Merel Smit. Bij de senioren reed André Klompmaker naar een verdienstelijke 10e plaats. Allemaal gefeliciteerd met jullie prestatie!

STG Elburg | 19

Algemene informatie

Het bestuur

Johan Bakker Voorzitter voorzitter@stgelburg.nl ‘t Harde

Joshua Leusink Secretaris secretaris@stgelburg.nl Doornspijk
Tom van Steenoven Activiteiten activiteiten@stgelburg.nl Swifterband
Evelien Scholte Penningmeester penningmeester@stgelburg.nl Hulshorst Wichert Broekhuizen Technische zaken tz@stgelburg.nl Elburg
Annelies
20 | STG Elburg Ledenadministratie Kleding Wedstrijdsecretariaat Henriet Wardenier wedstrijdsecretaris@stgelburg.nl 06
618 54
Stephanie van Boven Public Relations pr@stgelburg.nl ‘t Harde
Leusink ledenadministratie@stgelburg.nl Manon Sluijter kleding@stgelburg.nl ‘t Harde
- 441

Trainers Trainingen

Jarno van de Vis

06 348 50 504

Tom van Steenoven

06 302 115 58

Alyne Boerman

06 469 237 00

Regina Wierenga

06 469 817 01

Jan Maarten Heideman

06 479 942 10

Noél Peek

06 572 695 57

Hans Pieterse

06 227 146 31

Heb je klachten over nalatigheid, maatregelen en gedrag binnen de vereniging en kom je er niet uit met de trainer, ander lid of het bestuur?

Winterseizoen

De schaatstrainingen vinden plaats van september tot en met maart. We trainen op de maandag en woensdag van 18.30 uur tot 19.45 uur en op de dinsdagavond van 19.30 tot 20.45 uur op kunstijsbaan De Scheg in Deventer.

Zomerseizoen

In de zomer kun je van april tot en met september deelnemen aan de droogtraining:

• droogtraining: Woensdag 19.00 - 20.15 uur Dr. Vogeltuinen - Eperweg 3-5, 8084 RB ‘t Harde

Toth
88 |
‘t
Word donateur vanaf 10,- per jaar! STG Elburg | 21 Vertrouwenscontactpersoon
Sascha
06 - 39 14 19
Saschatoth@hotmail.com
Harde

Tarieven Baankaart Deventer

Tarieven per trainingsavond

Pupillen € 132,50

Junioren C € 147,00

Junioren B € 152,00

Junioren A € 161,00 Senioren € 170,00

Wedstrijdkaart Pupillen en Junioren C / B € 20,00 Wedstrijdkaart Junioren A en Senioren € 30,00

Koop je een baankaart vanaf januari 2023 dan ontvang je 50% korting op bovenstaande prijzen. De baankaart tarieven zijn nog niet bekend voor het komend seizoen en daarmee indicatief.

Tarieven

Pupillen tot en met 12 jaar € 90,00 Jeugd vanaf 13 jaar / Volwassenen € 120,00

Contributie STG Elburg Kleding STG Elburg

Tarieven

Jeugd tot en met 15 jaar bruikleen* € 70,00 Jeugd vanaf 16 jaar / Volwassenen koop € 110,00

* kijk op de website voor de voorwaarden.

KNSB - Wedstrijdlicentie*

Tarieven

Jeugd tot en met 12 jaar € 11,75 Jeugd vanaf 13 t/m 18 jaar € 26,50 Volwassenen € 44,00

* Dit heb je alleen nodig als je ook mee wilt doen met de wedstrijden. Deze kun je online bestellen bij KNSB.nl

22 | STG Elburg

Natuurijs december 2022

STG Elburg | 23

VERHUIZEN VERKOPEN ZONDER ZORGEN

Verhuisplannen?

Profiteer nu van onze ideale verhuisservice!

Maak een afspraak met een van onze makelaars voor een kennismakingsgesprek en gratis waardebepaling.

vdlindemakelaardij.nl | 0525 686063
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.