Page 1

Panoramic Viewing Platform

Singapore Supreme Court

Singapore Supreme Court

- Insertion of Linear and Continuous Circulation

- Insertion of Public Circulation in Civic Building

New Supreme Court

Old Supreme Court

Building Volume Breakdown

Escalator as Public Circulation

Asian Architecture

and

Urbanism 2013

Singapore Supreme Court

Š2013 B y V ivian J ohnny Vivian.Johnny26@gmail.com


Singapore Supreme Court. Project Context Singapore Supreme Court by Norman Foster is situated at the civic centre , within the Colonial District, and having the old Supreme Court, City Hall and Parliament House as its neighbouring context. It is designed in response to a rapidly growing population of Singapore. The building takes its cue from the scale of the neighbouring civic buildings while offering a modern reinterpretation of their colonial vernacular to convey an image of dignity, transparency and openness.


Fort Canning Park Lighthouse

The Padang Civic Centre Field

Shared Forecourt

Parliament House

Site Context and Projected Axis -Civic Centre


City Hall

New Supreme Court of Singapore

Old Supreme Court

Victoria Theatre and Concert Hall

The Asian Civilisation Museum

Parliament House

Courtyard Space Study


Design Strategies The building is argued as a modern reinterpretation of the colonial vernacular but in a way trying to convey an image of transparency and openness. As mentioned by Foster himself, “all his buildings have a high level of interconnectivity where they are always cross-referencing with each other, and taking each other as part of the precedence.�


Colonial Style Cupola

Old Supreme Court Dome

Colonial Style Dome

Reich Stag Glass Dome

Volume Spreads Horizontally


Subtraction of Volume to allow more natural light into building

Disk-like Dome

Dome is elevated to invite more natural lights into building

Dome - Contemporary Vernacular


Roof top Garden

Panoramic Viewing

Willis Faber & Dumas Headquaters

Singapore Supreme

- Insertion of Linear and Continuous Circulation

- Insertion of Linear


g Platform

Court

r and Continuous Circulation

Singapore Supreme Court - Insertion of Public Circulation in Civic Building

Escalator as Public Circulation


Roof Opening to create slits of light to enter the building

Sainsbury Centre for Visual Arts United Kingdom

Insertion of Transparent Volumes to allow lights to enter the building

Singapore Supreme Court


Sunscoop as Light Reflector

Dome as Light Reflector

Hong Kong and Shanghai Bank

Hong Kong

Light - Modernity


Project Analysis As a new translation of a civic building, it has to response to the limited space qualities and facilities of the Old Supreme Court. It erects and grows vertically in such constrained city centre and promotes the idea of transparency which has not been done in the Old Supreme Court.


New Supreme Court

Old Supreme Court

Building Volume Breakdown


Public and Staffs’ Route (Mainly Publlic)

Public and Staffs’ Shared Route

Judges ‘ Route

Accused Person Route

Routes


Public Beacon As a stronger element to communicate the idea of transparency, openness and familiarity to the public, the building has to provide a welcoming presence, especially at night, when it is literally a beacon.


Presented by Š2013 By Vivian Johnny | vivian.johnny26@gmail.com

Asian Architecture and Urbanism 2013 Singapore Supreme Court  

Mapping and Diagrams argue the specific issues of Singapore Supreme Court by Norman Foster, which in response to the idea of transparency to...