Page 1

Din åboriginalguide till Finlands mest fantastiska och mest irriterande stad.

2 01 9

Hur känns Åbo?

VAD FRÅGADE VI S. 6

KULINARISKUTFLYKT Erövra Åbo genom att äta s.

14

TVÅ SÄTT ATT UPPLEVA ÅBO SKÄRGÅRD

18

I kanot s. Från däcket på Sverigebåten s.

KULLARNAS ÄRELÖSA

32

Vi gick på Turku Noir -vandring med deckarförfattaren Jari Salonen s.

26


KISS MY TURKU ÄR ETT INNEHÅLLSMARKNADSFÖRINGS-KONCEPT SOM GES UT AV VISIT TURKU, SOM GER INSPIRATION TILL TURISTER OCH LOKALBOR PÅ NÄTET OCH I TRYCK TILLSAMMANS MED SAMARBETSPARTNER. TURISTWEBBPLATSEN VISIT TURKU OFFICIAL FINNS PÅ ADRESSEN VISITTURKU.FI.


4 Ledare

5 LOVE/HATE På bio i Åbo Se bekanta på vita duken i Åbo. 6–9 Hur känns Åbo?

Åbo känns. Överallt.

10 LOVE/HATE Åbo för fem smaker

26

Åbobornas goda smak från biskopsmunk till sallad

11 Från hela folkets Hansa till Turku-design

Mot butikerna och shoppa tills du droppar.

12–13 Hur skapar man ett premiumhotell? Välkommen till ett hotell som Åbo förtjänar. 14–15 Försmak på restauranger x 11 Matstadens huvudrätter och mer. 16 LOVE/HATE Fly vardagen i Åbo Lust att uppleva något underbart?

bilder KIM ALLEN-MERSH och JEMINA SORMUNEN bild på nästa sida JEMINA SORMUNEN omslagsbild JEMINA SORMUNEN

17 På vattnet i Åbo

Vatten, okej. Tricksen vid alltifrån paddling till kryssningar.

18

innehåll 20 19

18–21 I en kajak känns allt annorlunda

Beundra skärgården medan du paddlar.

22 Någon annanstans på samma gång x 4

23 Stora spa-testet

Livet utanför Åbo

Ta reda på hur du vill bli bortskämd.

4–25 GA-L-ET K-UL FÖ-R DE S-MÅ! 2 I Åbo gör man ett stort nummer även av de små. 6–29 Kullarnas ärelösa 2 En författare och de sju kullarnas hemligheter 30–31 Fantastiska muséer x 11 Ingen nytt, förutom nutidskonst. 32–33 Runt skärgården på 11 timmar Upplev skärgården på ett roligt sätt från hög höjd.

17

34 Program och paket

35 Info

Visit Turku presenterar: upplevelser. Inte är du lost?

3


Ledare JAG BÖRJAR MED EN BEKÄNNELSE: jag är från Åbo.

En andra bekännelse: jag har inte tidigare tänkt på hur jag upplever det. I det här numret, som för övrigt är det första av Kiss my Turku-tidningen som i fortsättningen kommer att komma ut varje år, frågar vi er hur Åbo känns. Och det kändes på över 1 300 olika sätt. På sidan 6 kan du läsa en artikel som blev mer mångdimensionell än vi hade förväntat oss. Om jag måste berätta hur mitt eget Åbo känns kan jag till exempel säga så här: "Åbo känns som stil, mode och design." Känslan tar mig tillbaka till 1980-talet då jag arbetade som modejournalist och lärde känna såväl den legendariska Lenita Airisto som den tidens kraftgestalter Arto Elovirta och Ritva-Liisa Pohjalainen. Det var högkonjunktur i Finland och modehimlen Stockholm var bara en kort båtresa bort för åboborna. De där axelvaddarna! Från de färgstarka åren kommer även uttrycket "Varför Paris, vi har ju Åbo” på åbobornas och Åbofanens tygkasse. Det kom från den svenska journalisten Kestiläs kollektion, som designades av Timo Sarpaneva. Även om det är roligt att blicka tillbaka är Åbos framtid viktigare än dess förflutna – vi måste skapa mer historia. Därför vill jag slå ett slag för den nya generationens Turku-design så fort jag får lite spaltutrymme. Alltså: Leta efter örhängen i återvunnet material som får okända att fråga var du köpt dem, eller handdukar som själva Aura ås Föri (färjan) kör på och shoppa i Åbos små och personliga butiker. Mina egna favoriter är bland annat Televisio, PUF Design, Muotikuu och Kisu Korsi. Jag är alltid ute och shoppar även under butiksveckan i maj, då de personliga butikerna i Åbo är lite mer i framkant än vanligt. Kanske är din känsla för Åbo lite tydligare efter att du har läst den här tidningen – unik, oavsett vad den är. Och det är alltid en bra idé att komma hit och ta reda på det. Anne-Marget Hellén turismdirektör Visit Turku

4

— KISS MY T URKU 2019

20 19 UTGIVEN AV: Visit Turku 2019 KONCEPT OCH SAMORDNING: Drama Queen Communications REDAKTION: Anna-Maria Palkén, Liina Komi, Mirkka Varho, Laura Andersson, Jemina Sormunen, Elina Sihvola, Kim Allen-Mersh, Juuso Suominen, Stina Frimodig, Julia Lehtilä, Annina Ranimo, Patrick Selin och Senni Uusikartano SVENSK ÖVERSÄTTNING: Lingsoft Language Services Oy DET FINSTILTA: Allt kan ändras, men det visste du ju redan. Bli inte förvånad om det sker, utan var beredd på ödets nycker exempelvis genom att dubbelkolla öppettiderna och liknande på nätet. Puss.


LOVE/HATE Åbo i filmer JASSÅÅ – VISSTE DU ATT: UNDER DET HÄR MILLENNIET HAR ÖVER TRETTIO FILMER OCH ÅTSKILLIGA TV-SERIER, KORTFILMER, ANIMATIONER OCH DOKUMENTÄRER SPELATS IN I ÅBOREGIONEN. GANSKA PASSANDE HÄR I DEN FÖRE DETTA HUVUDSTADEN. OAVSETT OM DU GILLAR DET ELLER EJ: HÄR KOMMER ÅBOS 5 FINASTE INSPELNINGSPLATSER. OKEJ.

Kurala Bybacke

text LAURA ANDERSSON bild JOUNI KURU/ZODIAK FINLAND Bilder från filmen Onneli, Anneli ja nukutuskello

Byn Kurala bybacke är inget vanligt utomhusmuseum, utan en by för levande historia. Och vad passar bättre till det temat än filmer – som den med bubblande livsglädje fyllda Onneli, Anneli ja nukutuskello, i vilken duon kända från böckerna är på äventyr hack i häl med den förvirrade uppfinnaren Vekotiitus. Sommaren 2019 sätts Kurala verkligen på prov, då filmens värld kommer hit med hjälp av exempelvis VR- och AR-teknologi.

Åstranden

Åbo domkyrka

Repfabrikens dörr

Föri

Det är något visst med Aura å – även enligt dem som letar efter tillräckligt trevliga platser för att spela in exempelvis en film. Det finns dock ett problem: den är för vacker. Utländska filmfestivaler ville inte visa Louhimies film Restless eftersom omgivningarna kring Aura å en solig sommar 1999 helt enkelt inte var tillräckligt dystra.

Åbo domkyrka har redan i över 700 års tid varit skådeplatsen för heliga möten, men man kan även se domkyrkan på vita duken. I den norska filmen Flame above Jolster spelar domkyrkan en italiensk kyrka och i Mika Kaurismäkis The Girl King från 2015 en katedral från 1600-talet i Stockholm. Åbo är uppenbarligen mycket europeiskt, men det har vi alltid sagt.

Här i Åbo har vi så fina dörrar att de får helt egna biroller i de stora filmerna. Ibland får de ge vika en smula för konstnärliga visioner, men det kanske ingår i skådespelarens arbetsbeskrivning. Fråga bara Repfabrikens dörr, som har spelat dörren till en nattklubb två gånger. I komedifilmen Klassträffen gör ett gäng Åbo osäkert och hamnar magiskt på nattklubben Apollo via Repfabrikens dörr. Försök själv.

Föri, som även är känt för sina köregenskaper, fungerar även som inspelningsplats, vilket man kan se i den finsk-mexikanska filmen Bayoneta. Åbo är slaskigt och mörkt (vilket är underligt, för här skiner alltid solen, å andra sidan är en film just en film), men huvudrollsinnehavaren Luis Méndez sa att det var trevligt, fint och annorlunda. Det var en exemplarisk inställning till den finska vintern.

FÖR ARTIKELN INTERVJUADES DEN FANTASTISKA MOVIE WALK-GUIDEN ANNAMARI LAINE, SOM VET ALLT OM ÅBOS FILMVÄRLD. LÄS MER OM VISIT TURKUS ANDRA PRODUKTER PÅ SIDAN 34.

5


Hur känns Åbo? DET HAR SAGTS ATT ÅBO HAR EN STORSTADSSJÄL I EN SMÅSTADSINRAMNING. BLAND STÄDERNA I FINLAND ÄR ÅBO DEN SOM VÄCKER DE STARKASTE KÄNSLORNA. INSPIRERADE AV DET TOG VI EN ”KRISK” OCH STÄLLDE FÖLJANDE FRÅGA PÅ NÄTET: HUR KÄNNS ÅBO? VI FICK 1 359 SVAR. HÄR HAR VI HUNDRA AXPLOCK FÖR, EMOT OCH MITTEMELLAN.

”Åbo känns som en stor popupklubb på sommaren. Åbo känns som en liten marknad på vintern.” – Aapeli

text LIINA KOMI och LAURA ANDERSSON bild WIKIMEDIA COMMONS

”Runsala känns som en stor sagoskog, en lång strandlinje på väg från paradiset.” – Hanna-Mari ”Som en avlägsen dröm, havets röst kanske hörs i drömmen. Är den ens sann?” – Pulsu

”Som fisk. Åbo känns som fisk.”

– Ka

”Medeltida. Bra.” – M ”Bland vännerna har vi alltid pratat om Åbo som kärlekens stad.” – Ira ”Sägnen Åbo är Finlands a****le” känner säkert alla till, men jag vill påstå att det är få som verkligen känner till Åbo.” – Otto ”Det tillåter sig själv att göra något eget och personligt.” – Karo

”Jag har känslan att jag kommer återvända en dag och stanna för gott. Hemma.” – Någon gång hemma igen

6

— KISS MY T URKU 2019


D E N O M U T L I G A B A R Å M E T E R N M ÄT E R K Ä N S LO R F Ö R Å B O I R E A LT I D PÅ N ÄT E T. O M ÄV E N D U H A R K Ä N S LO R OM ÅBO BÖR DU GÖRA DIN R Ö S T H Ö R D PÅ A D R E S S E N K I S S MY T U R K U. F I !

85% 15% KÄRLEK OCH HAT Materialet till artikeln samlades in hösten 2018 på adressen kissmyturku.fi. 1 359 fritt formulerade svar kom in fram till slutet av november. Vi valde ut hundra av dem till artikeln och vägde in känslorna enligt Baråmetern. Det innebär att cirka 85 % av de svar som användes i artikeln var positivt färgade eller åtminstone såg Åbo från olika sidor. Resterande 15 % representerar negativa åsikter.

”Dialekten är inte längre så hemsk, förbluffande men inte så ofta irriterande.” – Heisky ”Man har alltid hört skitsnack om Åbo, men jag har alltid gett igen med samma mynt.” – Jallu ”Som femte generationens åbobo är jag stolt över min internationella hemstad. Förtalet är ren avundsjuka från nya småstäder.” – Seija ”I Åbo finns det ungefär lika många efterblivna töntar som medvetna idealister.” – Lothar of Turku ”Åbo får mig tänka på en färja som jag reste med över en å år 1966. Jag hade en vårta och trodde att den hade ramlat ner i vattnet.” – Taramara

”FÖRI är det som alltid gör att mina vänner undrar att vad sjuttsingen!!!” – Sepa ”I Åbo har man en känsla av att vara i en mycket större stad än det i själva verket är.” – Tinttuli ”Det känns sällan stressigt här. Åbo har en lugn rytm.”

”Mötet med Åbo är exempelvis vårens första varma dag, när det känns som att hela staden har kommit för att sitta vid åstranden för att vakna ur vinterns dvala.”

– Ninni

”Åbo känns som att det skulle kunna vara hemma.” – Svantte ”Åbo känns kommersiellt och som senap. Alltså mycket bra och äkta finskt.” – Hottis ”Livet, de levande, ett leende här, en tår där. Utan skam, lycklig, hel.” – Tillfällig vandrare ”Det är lite som om man hade gjort Tavastehus större och placerade det närmare havet.” – Palvi ”Åbo hade varit ett mycket trevlig stad utan åbobor.” – SorryNotSorry

”Vi låter väl inte Åbo hoppa i havet? Vi borde hellre forsla det en skottkärra i taget till det själlösa Helsingfors.” – Minna

”Jag gillar Åbo, det är lagom galet och sexigt precis som många män från Åbo.” – Involverad med

– Lothar of Turku

”Jag understryker ofta att jag inte kommer från Åbo, men att jag ändå tycker att jag representerar Åbo och åboborna. Jag har märkt att jag till och med njuter av reaktionerna.” – Jag kommer inte från Åbo

”Egoistisk och snorkig självhävdelse. Men visst får man även bra service på vissa ställen.” – Ångest ”Finns det något utvalt Åboråd som bestämmer innehållet i Åbo?” – Päivi

”Åbo är mitt Paris, Tallinn och Stockholm. Jag älskar Åbo, vilket är ganska konstigt för en Helsingforsbo om man tänker på den klassiska hatkärleken mellan Helsingfors och Åbo.” – Turkulove ”Aura ås strand är så cool och full av liv, en helt perfekt plats för påsöl.” – Mariastiina ”Det mångsidiga havet får oss att titta avundsjukt i er riktning.” – Liilakka

åbobor

”Åbo känns bra.” Lite tröttsamt ibland, men mest som ett äventyr varje dag.” – Macrogurl

”Det tillhör mig och jag tillhör det.” – Barfotabarn

”Numera älskar jag Åbo, men det har inte alltid varit så.”

”När man promenerar vid åstranden i kvällsmörkret glömmer man bort ångesten av att busschauffören bara åkte förbi utan att stanna fast han såg att du desperat försökte springa ikapp bussen. Du tackar honom tyst i tankarna och undrar om den där vackra melodin kommer från ditt eget huvud eller om Sagobron återigen har öppnats.” – Poyhiah ”Åbo är inte den bästa staden, men ändå ett bättre city än Tammerfors.” – Harri

– Talvenlumi

”Min mans farbror har lanserat #endaståbogrejer som enligt honom är konstiga saker som jag gör eller säger.” – Lotta ”På gymnasiet sommarjobbade jag på Herkkubaari i Åbo sommaren 1973. Jag återvände 2017. Åbo hade blivit yngre, men det hade inte jag. Fantastisk åstrand, cyklande studenter, internationell stämning!” – Heila från Heinola

7


”När jag är i Åbo känns det alltid som att jag alltid har varit där, lite som dejavu.” – Blivande åbobo? ”Hela staden är irriterande. De som har flyttat dit orerar om det på alla sätt, men i själva verket lurar de bara sig själva i sitt försök att glömma att de mår dåligt i sin egen felbedömning.” – Kimmo ”På mina föräldrar bakgård står ett äppelträd, en vinbärsbuske och en hägg. Som barn bar jag sand från sandlådan till rötterna på den där häggen, men jag minns inte varför. Min älskade är rörd av det, hon tycker det är idylliskt att jag är från Åbo. Lite barnsligt, men vackert. Själv känner jag mig som världsmedborgare. För henne är jag alltid pojken från Åbo, pojken som pratar lite konstigt. Pojken som har ett känslofyllt förhållande till Martins, som har en historia vid varje hörn. Som blir lite sårad om man talar illa om Åbo.” – Pojken från Lillheikkilä

”Alltid när jag ser trähuset som inte längre har några tårar vill jag gråta av glädje.” – Mell ”Åbo som byggnad illustreras av huvudbiblioteket. Ena änden är historisk och värdefull och den andra en modern låda. Ibland går de sömlöst ihop och skapar en fungerande helhet.” – Ulla ”Jag har gardiner med Aura å hemma, en tavla med ett foto på fyrverkerier under Åbodagen och jag smittat min man med en smula dialekt.” – Cata ”I Åbo känns det som att det finns mer begåvningar och vackra människor.” – Xenia ”Det enda problemet är att ni pratar så konstigt där.” – Tupsu

”Åbo är som en avlägsen och elegant faster som erbjuder dig ett rum när du ska studera: ingen råkar säga mamma till henne än hennes egna barn, och ingen vill göra det heller. Men en viss stolthet märker jag ändå att jag känner. Jag älskar att visa upp Åbo för vänner och bekanta.” – Ulla ”En varm, mörk, lite bohemisk sammetsmjuk famn, där de kulturella fransarna kittlar en på kinden när vi omfamnar varandra.” – Kikka ”Åbo är bästa stället i Finland efter huvudstaden. Min nya förälskelse är Jokke Jokijuna.” – Töli-frida ”Jag tycker om Åbo, den mänskliga rytmen, pulsen kväver inte besökaren.” – Tekla

”Killen i skivaffären avgör vilka vinylskivor du är intresserad av utifrån ditt utseendet, i en full restaurang är ett segelsällskap måna om att sitta längst ut på bordet. I Åbo är man med i gänget.” – Ilpo ”I Åbo stirrar man inte på människor som i mindre städer, men man ignorerar dem inte heller som i Helsingfors. Kanske handlar det om en sorts vardaglig närvaro.” – Lothar of Turku ”Åbo som stad är fint, men jag gillar inte människorna." – Mirca

”Personligen; distanserad på ett trist sätt. Självsäker men hermetisk. Vacker och intressant men mycket traditionell utan överraskningar.” – Lennu ”Jag gick så långt i mina tankar att jag började föreställa mig själv som en blivande åbobo, och det såg bra ut.” – För evigt

på Tinder?

”Det mest irriterande är åbobor som har smitit från staden och hela tiden och överallt tjatar om "joovai?”. Nå joo joo!!!" – Tammerforsbo ”Åbo är som ett rivjärn.” – Det är allt ”Åbo känns och tränger sig på.” – Jag är från Åbo ”Lite hermetiskt men varmt inuti.” – Ny åbobo ”I Åbo står luggen rakt ut som man djärvt hade lufsat över ett torg i motvind.” – Ulla

”Vi är fyra personer i min familj. Vi är alla födda i olika städer. En av dem är Åbo. Hon skiljer sig från oss i att hon är lång och snygg.” – Laumalainen

"Åbo är ett ars*******e. Jag hittar dock min EGEN bakdel där någonstans emellan. Varför det? För att Åbos ars*****e är det snyggaste i världen.” – Sibbobo ”Sedan jag var fyra år har jag varit åbobo i själen, till halva släktens förfäran ett svart(vitt) får.” – Johku ”Åbo är fyllt av värme och kärlek!” – Joyanna ”En internationell och ganska trång stad. Människor är sura och irriterade.” – Tansu

”För mig som är från Mellersta Finland är känslan när jag kommer till Åbo som att komma in från garderoben till Narnia.” – Päksä ”Jag säger bara att jag kanske snart flyttar tillbaka till Helsingfors!” – Birgitta ”Åbo är sävligt, kärvt, pålitligt och mångsidigt, som en god vän.” – Jossu

”Åbo är en flärdfull och stimmig stad.” – Arja

”Jag har lärt mig att förstå åboborna, för min man är född i Heideken.” – Åbofan

”Jag kommer från Satakunda, så att dissa Åbo har varit en del av mitt liv sen jag var liten.” – Emma

”Åbo känns som ett historiskt sus. Åbo känns introvert. Åbo känns som pappas kram när jag behöver uppmuntran.” – Piula

8

— KISS MY T URKU 2019


”Åbo känns som att det gömmer skatter och pratar med förbipasserande: Vi är inte här för evigt.” – Mää ”Åbo klarar av krig och terrorattacker. Trots detta flödar vattnet i Aura å mot Airisto och i Puolalaparken spelar en gitarr och i Uittamo dansar man. Livet går vidare och det om något är typiskt Åbo.” – Karo ”Åbodialekten är skojig." – Mappi ”Åbo, åh den så älskade och samtidigt också så hatade staden. Jag känner även igen mig själv.” – Iisinen ”Det är sant att kardinalfelet hos åborna är att de är negativa.” – Merituuli ”Varje gång jag går ut för dörren känner jag mig privilegierad.” – Ipa

”Vi är mycket stolta över att vara åbobor och jag har aldrig stött på en lika stor kärlek till hemstaden.” – PH ”Åboborna måste hacka på alla andra städer i Finland, om det får dem att känna sig bättre.” – Pave

Fun fact: FÖRDÖMANDE SOM PÅ BESTÄLLNING

Låt oss ta upp dialekten. Visst är det kul, till och med en tradition, att förtala Åbo. Men det är få som känner till att Åbohatet tog sin början i en taktisk smutskastningskampanj. När Ryssland tog makten över Finland 1809 beslutades det att man skulle byta huvudstad av geografiska skäl: Helsingfors låg närmare S:t Petersburg än Åbo, som låg irriterande nära det gamla fosterlandet Sverige. Men det fanns inte mycket där i Helsingfors, som härjats av pesten hundra år tidigare, som bränts ner av den svenska armén och därefter ockuperades av Ryssland. Utvecklingen efter stora ofreden hade varit svag. Helsingfors kändes sig underlägset Åbo – denna by med fyra tusen invånare hade ingen nämnvärd historia och befolkningsstorleken gick om Åbo först på 1840-talet. Därför beslutade sig ordföranden för Kommittén för Finska Ärenden, greve Gustaf Mauritz Armfelt för att ta till tvivelaktiga metoder för att byta huvudstad och började sprida fräcka lögner om Åbo. Armfelt skrev bland annat att Åbo var en hemsk håla med en giftig stämning där även kvinnorna var elaka och folk överlag var vårdslösa idioter. Med årens lopp glömde man bort var lögnerna hade sitt ursprung, men den underliga känslan bestod. Och kanske är det inte så dumt ändå. För sådana väcks om Åbo. Känslor.

”Finlands urcell, backkrön , civilisationens källa.” – Nessie ”Som Tammerfors men ändå helt unikt.” – Inna ”Åbo är litet och lagom. Åbo är trångsynt och öppet. Åbo är stolt av en anledning och malligt. Åbo är underbart och deprimerande.” – Irga ”När jag hade överbryggat språkbarriären förstod jag att det finns riktigt härliga människor här.” – Tammerforsflickorna

”Varför är vi inte övertrevliga mot alla bondtölpar? Om vi vänder på frågan: Varför skulle vi vara det? – Meiju

”Precis som Glamour live!” – Minde ”Åbo smakar färskt och när vinden kommer kan man redan förvänta sig det.” – Ao ”Åbo har varit en mycket vacker, vänlig och gästvänlig plats varje gång jag besökt staden, men trots det har jag aldrig känt mig ”töntig” utan som att jag har ett eget värde.” – Sinappi

”Jag älskar Åbos kulturlandskap: domkyrkan, Åbo slott, Aura å. Närheten till havet och skärgården är ett livsvillkor för mig. Åbo betyder också levande tvåspråkighet för mig.”

”Negativt på det sättet att det saknas sjöar i närheten. Havet räcker inte ;)” – Fuzz ”Jag har märkt något som måste ha med kranvattnet att göra. De överdrivet positiva människorna har ingen annan förklaring. Jag vill definitivt att man ska tillsätta samma ämne i kranvattnet i huvudstadsregionen.” – Katariina

”Från Åbo har man obegränsat tillträde överallt i världen och skärgården är som barn framför en mamma." – Katti ”Det bästa har man fått i form av alla kryddor från torggrillen, då Åbo känns som ett ögonblick då tiden står stilla.” – Tiitu

”I Åbo, i synnerhet vid den vårglada åstranden, finns det någon sorts magi. När jag är vilsen och ledsen känns det som att Åbo tar mig i famn och vaggar mig.” – Inka

– Anelina

”Medeltiden, grillat fläsk, hembryggt öl och marknadsmyller.” – Tero

”Jag tycker att Åbo har New Yorks hjärta.” – Trade

”Det känns som det känns.” – Laura

”Åbo är äventyr.” – Ilona

”Som journalist spelar jag alltid mitt eget lilla spratt när jag skriver artiklar till Tammerforsbor i Aamulehti och ofta väljer en expert från Åbo universitet. Jag har en hatkärlek till Åbo.”

”Man hittar också alltid lite romantik.” – Manna ”I Åbo på våren kan man tro att man är i Paris, blomsterprakten vid åstranden, sorlet från främmande, det klingande porslinet på ett kafé.” – Ilona

– Ellikki

9


LOVE/HATE Åbo för fem smaker BISKOPSMUNK? VAD ÄR DET MED OSS? TYPISKT ATT ÅBOBORNA HITTAR PÅ ETT NAMN PÅ ETT BAKVERK SOM REDAN HAR ETT NAMN SOM ÄR LITE BÄTTRE, SOM ANDRA INTE FÖRSTÅR. BLI INTE KVAR PÅ ANDRA SIDAN SPRÅKBARRIÄREN – OAVSETT OM DU ÄLSKAR ELLER HATAR DEN, HÄR HAR DU FEM HÖJDPUNKTER I DEN VERKLIGA HUVUDSTADENS GASTRONOMI.

Bakverket "Biskopsmunken"

text LAURA ANDERSSON bild LEIPOMO ROSTEN

En berlinermunk och en katt. Nu är vi i Åbo. Efter att hallonsylten kom till Finland på 1860-talet döptes detta socker- och fettrika bakverk snabbt till det lite mer hemtrevliga och festliga Biskopsmunk. Och återigen har åboborna rätt och alla andra fel.

Hesburgers hamburgare Från Blanko till Dynamo och via Hesburger hemåt. Vi som är uppväxta här i världens bästa majonnäs omedelbara närhet skickar varma tankar till dem som inte är det. De som hyllar andra hamburgerkedjors hamburgare får en kall blick ända över stadsgränsen.

Russinkorv

Sallatti

Charken i saluhallen säljer 40–50 kilo korv fylld med russin i veckan. Om du funderar över vad du ska bli när du blir stor, bli russinkorvmakare – det finns ett tiotal sådana och efterfrågan bara ökar. Medan man smakar kan man följa vattnet i Aura å som flödar.

Var inte rädd, sallatti är inget konstigt ord på bokstavsekonomisk sydvästfinsk dialekt utan en variant av julsalladen rosoll. Sallatti, som spred sig från högreståndskretsar i sydvästra Finland på 1800-talet innehåller bland annat äpple och saltsill. Överraska familjen på nästa julbord.

Skärgårdens färskpotatis Eftersom huvudparten av den finska färskpotatisen odlas i skärgården i sydvästra Finland kan vi glatt hävda ägarskapet över hela växten. Dessutom anordnas Nypotatisfestivalen hos oss. Vi föreslår att denna delikatess serveras med ett halvt kilo smör.

BLEV DU HUNGRIG? DET VATTNADES FÖRSTÅS I MUNNEN. PÅ SIDAN 34 KAN DU LÄSA MER OM FOOD WALK-KORTET, PASSET TILL DEN DELIKATA KÄRNAN AV RESTAURANGKULTUREN I ÅBO.

10

— KISS MY T URKU 2019


SHOPPA OCH TRIVS

Från hela folkets Hansa till designbutiker med Åbotema När man reser har man tid att shoppa och njuta i lugn och ro. I Åbo kan man både shoppa i stadens äldsta köpcenter och i småbutiker, där man hittar unika Åboprylar med en häftig lokal twist.

text STINA FRIMODIG bilder KIM ALLEN-MERSH, JULIA LEHTILÄ och PATRICK SELIN

1

2

KÖPCENTRET HANSA är mittpunkten i Åbos shoppingliv där både vuxna, tonåringar och familjens minsta hittar precis det de behöver. I Hansa, som har 30 år på nacken, finns exempelvis Egentliga Finlands enda ZARA, Finlands största H&M och Marimekkos flaggskeppsbutik, där man med nöje bara kan gå runt och beundra den snyggt stylade helheten. Förutom butiker specialiserade på mode hittar man även specialbutiker inom spel, leksaker, böcker, smycken, sportartiklar, inredning och elektronik i Hansa. Och i Hansa finns naturligtvis också det legendariska Stockmanns varuhus, som har funnits på samma ställe ända sedan 1982. Bredvid Hansa byggs Åbos nya salutorg, men är inget som skapar problem. Allt fungerar som vanligt i centrum, och man kan parkera både i P-Louhi och Stockmanns parkeringshus. Man kan ta sig med buss till Hansa från alla delar av staden. OM DU ÄR UTE EFTER NÅGOT LITET OCH LOKALT bör du bekanta dig med det fenomen som går under namnet Turku-design. Det är design i skandinavisk stil och lokala färger och finns på många olika platser i Åbo. Du bör åtminstone besöka KUI Design intill turistinformationen och PUF De­ sign Market i Forum-kvarteret.

1. PUF DESIGN MARKET säljer finska designmärken och andra härligheter från Åbo. Här kan du köpa eleganta ÅBO- tennisstrumpor eller en fantastisk affisch med Domkyrkan. 2. I KÖPCENTRET HANSA finns det många bra fika- och matställen. Redaktionens favoriter är åtminstone Pizzarium, Hanko Sushi, Powau, Gelato Nuvole och Fazer Café.

3

3. KUI DESIGN samlar produktionen från små designer från Åbo. Här kan man bland annat köpa de legendariska "Varför Paris, vi har ju Åbo"-kassarna. 4. PUTIIKKI ROOSA är för många lokalbor en anledning att åka till Nådendal för att shoppa.

4

hansakortteli.fi | pufdesignmarket.com | kuidesign.fi | putiikkiroosa.fi

11


Hur skapar man ett premiumhotell? text LIINA KOMI bilder KIM ALLEN-MERSH och PUROPLAN OY samarbetspartner TOK - www.sokoshotels.fi/en/turku/sokos-hotel-seurahuone

ÅBO HAR ETT NYTT HOTELL. VI KUNDE KNAPPT BÄRGA OSS INNAN INVIGNINGEN, UTAN SYNADE VISIONERNA REDAN NÄR TURUN SEURAHUONE BARA VAR EN GLIMT I ÖGAT PÅ BLAND ANNAT SANNA BYSKATA. – OM DET HÄR HOTELLET VAR EN MÄNNISKA skulle det vara en cool gudmor med rött läppstift och skinnbyxor och alltid någonting nytt och fantastiskt. Denna supersällskapliga människa bjuder in massor av gäster, anordnar fantastisk servering och ger en varma kramar både när man kommer dit och när man går därifrån, säger hotellchef Sanna Byskata. Just precis. Solo Sokos Hotel Turun Seurahuone är något av det mest intressanta som hänt på hotellfronten i Åbo på en tid. Ur ett turistperspektiv är förväntan att den fantastiska restaurangboom som Åbo genererat ska börja spä på hotellutbudet så att det når samma nivå. Bakom butikshotellet ligger Turun Osuuskauppa, som även under det här projektet ställer in maskinerna för att leva upp till den moderna konsumentens individuella förväntningar. – En viktig faktor hos oss är nätverken för att utveckla nya sorters koncept och genomföra dem ordentligt, konstaterar Byskata och fortsätter: – Det här har varit ett bra tillfälle att prova nya samarbetsformer tillsammans med specialiserade designföretag. Exempelvis idéerna till restaurangen har från början legat på Aki Wahlmans Foody Alles ansvar. Bakom inredningen ligger Jaak­ ko Puro, designer bakom bl.a. de lyxiga interiörerna på Lilla Roberts och Haven. NÄR MAN BÖRJADE PLANERA TURUN SEURAHUONE undersökte man noggrant tidens rådande trender och funderade över vilka som var viktiga för den här projektet.

12

— KISS MY T URKU 2019


– De aspekter som är viktiga för oss är åtminstone lokal förankring, ansvarsfullhet och personlig prägel, berättar Sanna Byskata och fortsätter: – Turun Seurahuone är nämligen just ett Åbohotell. Vi vill att de som övernattar hos oss under hela vistelsen har en tydlig känsla av att vara just i Åbo och ingen annanstans. Dessutom vill vi att även stadsbor ska komma till oss för exempelvis en week-end. "Staycation" det vill säga en minisemester i en stad inom landet är en trend från andra länder som vi vill ta fasta på. Vad är det då som är så typiskt Åbo med hotellet? Personalen naturligtvis, det är lokal personal och de förmedlar den otvungna servicekultur som är typisk för åboborna. Och Turun Seurahuones byggnad har stått i staden sedan år 1928. Den anrika fastigheten ritad av Erik Bryggman ger hotellet en vacker inramning. Även om Turun Seurahuone som hotell främst är en plats för turister flyger det inte utan lokalbornas insatser. – Åbobornas gillande är definitivt ett mått på framgång. När stadsborna tar till sig hotellet blir det enkelt att sälja även till andra. Åboborna är ganska vana vid att allt är bra, det är ingen hemlighet. Den mest uppenbara delen som förenar STADSBORNA OCH TURISTERNA som besöker Seurahuone är naturligtvis restaurangen. Seurahuones restaurang heter Gunnar Eatery & Bar och förbereder sig på att tillföra något nytt till stadens matkultur.

NÄR RÅVARORNA STÅR I CENTRUM Namnet på det lilla svarta lammet är Gunnar, och den dricker mjölk ur en nappflaska i restaurangfaddern Paula Stams famn. Ojoj. Vi är på Sikka Talus fårfarm i Rimito för att bekanta oss med en av Turun Seura­ huones samarbetspartner. – Jag är själv en vegetarian som blev fårfarmare för att det skulle finnas fler produkter som uppfyller mina kriterier på marknaden, berättar föreståndaren på gården Katja Sikka och fortsätter: På vår gård har människor ett ansvar och djuren har rättigheter, och det känner man på smaken på produkterna. De serveras på frukosten på Turun Seurahuone i form av exempelvis fårmjölksyoghurt på frukostbordet och fårmjölksglass, som man hittar på restaurang Gunnars säsongsmeny.

ÅBOBORNA ÄR GANSKA VA N A V I D AT T A L LT Ä R B R A , DET ÄR INGEN H E M L I G H E T.

– I Åbo är inte det helt lätt, för det finns ju ett mycket originellt och starkt restaurangutbud även utan oss, säger Sami Kivirinta, som driver Gunnar, med ett leende, men fortsätter: – Eftersom vi känner till stadens restaurangkultur vet vi också vad det fortfarande finns plats för. Därför kommer vi att satsa på så kallat socialt ätande på Gunu. Vi tycker att det är särskilt roligt när det kommer större sällskap. Det finns många maträtter som det är meningen att man ska dela, och i källaren finns det ett bra utbud av magnum- och jerobeamflaskor. Det är lättsam stämning och personalen har alltid något nytt att erbjuda. – En annan central aspekt är den nära kontakten med lokala producenter och konsumenter. I utvecklingen av Gunnar har vi från start haft en grupp på åtta lokala ”faddrar” som vi samlade ihop via sociala medier. Faddrarnas roll är att ge ett lokalt perspektiv, lokala idéer och kundernas synvinkel när det gäller arbetet med att utveckla restaurangen. Gunnar har sex särskilda lokala produktionspartner. Exempelvis Sikka Talus fårfarm i Rimito bidrar med lammkött samt fårmjölksglass och -yoghurt. Husets egen salladsblandning köps in färsk från Kotipelto trädgård. – Den lokala inriktningen syns även i dukningen; exempelvis Terraviivas tallrikar kommer direkt från Kaskisbacken. OM DU ÄR ETT ÄKTA PASSIONERAT HOTELLFREAK väljer du hotell med stor hänsyn till miljön. Är det mass-arkitektur eller design som planerats in i minsta detalj? Allt något man sett miljoner gånger eller någonting nytt och annorlunda? – Designen av Seurahuone utgick ifrån vad Åbo förtjänar, sammanfattar Jaakko Puro och avslutar: – Vi började göra ett roligt hotell där man har tänkt mer på kunden än på städningen. Det saknades ett levande boutiquehotell i Åbo, och det här är precis ett sådant.

13


▼ ROSTER

Åbo kallar sig själv för restauranghuvudstaden och är beredd att stå för sitt ord. Här kommer några axplock – fler tips hittar du på kissmyturku.fi.

11X

KULINARISK UTFLYKT

Kaskis

Kaskis, superstjärnan i Åbos restaurangvärld, är genial och håller hög klass – samtidigt som den är befriande enkel. På dörren till Kaskis, som drivs av Erik Mansikka, glänser båda Åbos två Michelinstjärnor. Boka alltså bord i förväg. Kaskisgatan 6a

Smör ▼ SMÖR

När man kikar in från fönstren på gatunivå kan man inte ana vilken skatt som öppnar sig under jorden. I stengångarna på Smör tas du med på en smakresa i skandinavisk tappning. Gott och vackert – vad mer kan man begära? Västra Strandgatan 3

Kakolanruusu ▼ KAKOLANRUUSU

I lokalerna till Finlands mest ökända före detta fängelse driver samma personer som ligger bakom Kaskis en annan restaurang som är ett snäpp mer avslappnad. Maten kommer dock inte via gallergrindarna, men däremot via den öppna elden – grillat är Kakolanruusus specialitet. Granitborgsgatan 2

Roster

På väggen på Roster, som ligger i trollcirkeln vid Åbo domkyrka i gamla Landshövdingens magasin, ståtar en upplyst dödskalle. I skenet av den serveras det god mat och stämning utan onödiga formaliteter á la fine dining. Domkyrkogatan 6

E. Ekblom

På menyn på E. Ekblom, vid de gamla träden vid Aura ås strand, hittar man mat i bistrostil med internationella smaker och vinlistan lämnar lite i övrigt att önska. Västra Strandgatan 3

▼ KASKIS

text LIINA KOMI, JEMINA SORMUNEN, JUUSO SUOMINEN och JULIA LEHTILÄ bilder JEMINA SORMUNEN, PATRICK SELIN och JULIA LEHTILÄ

▼ E. EKBLOM

Försmak på restauranger

14

— KISS MY T URKU 2019


▲ VIN

FÖR SINGLAR Åbo är ett perfekt ställe att gå ut och ta ett glas. Den starka rekommendationen om restaurangutbudet vid Aura å gäller nu och alltid, men visst har vi annat också.

Vin

▲ KOULU

Om du tycker det minsta om vin ska du gå till The It. De som driver det lilla stället har både expertis, passion och många intressanta flaskor. Humlegårdsgatan 6

Bryggerirestaurangen Koulu

▲ OLD BANK

Stor pub, rejäl mat och Finlands största restaurangbryggeri i en skolbyggnad från 1889. Från bakdörren kommer man in i en terrassträdgård i biergarten-stil, precis det alla vill ha i sommarnatten. Eriksgatan 18

Old Bank

▲ CAFÉ BRAHE

I hörnet Auragatan-Slottsgatan byggdes år 1907 Turun Osakepankki – Åbo Aktiebank. Nu är det krogen Old Bank, Banken bland vänner. 150 ölsorter – say no more. Auragatan 3

KAFÉER Café Art

Fikaälskares och andra stadskulturivrares favoritställe är känt för sitt kaffe från Åbo Kafferosteri, hembakade tårtor och för att titeln Årets bar har kammats hem av Café Art hela sju gånger. Västra Strandgatan 5 ▲ CAFÉ ART

Café Brahe

Café Brahes specialitet är den episka jättekanelbullen, som tar bort det allra största sötsug. Bakverken på Brahe håller verkligen måttet när det gäller både storlek och smak. Köpcentret Hansa, Eriksgatan 17

Piece of Cake

▲ PIECE OF CAKE

På kaféet, som ligger i Åbos stämningsfulla gamla saluhall, bjuds det på bakverk som gjorts av vinnaren av titeln Finlands bästa bageri 2015, MBakery. Fantastiska tårtor – och glöm inte att köpa med dig bröd hem! Saluhallen, Eriksgatan 16

15


LOVE/HATE Rym iväg till Åbo OM NÅGON HÄVDAR ATT DET BÄSTA MAN KAN GÖRA I ÅBO ÄR ATT FLY FÄLTET SÅ VILL VI HÄVDA ATT DET INTE ALLS ÄR SÅ. HÄR KAN MAN EXEMPELVIS HYRA EN GUL FÖLI-CYKEL OCH GE SIG AV TILL ETT TREVLIGT STÄLLE DIT INGEN ANNAN HITTAR. OAVSETT OM DET HANDLAR OM EN ROMANS ELLER NÅGON ANNAN BERÖRING MED NATUREN BÖR DU FÖLJA FEM +1-TIPSEN. REN KÄRLEK

Kuuvannokka Du visste väl att Ruissalo kan erövra ett intet ont anande hjärta? Ta en Föli-cykel från gågatan och trampa iväg till ändpunkten i reseplaneraren, Kuuvannokka – 13 kilometer och 50 minuter senare har du flytt vardagen. Du har flytt till ett ställe som gör att du plötsligt inte saknar något annat än att solen ska gå ner över Airisto. Även känt som Åbos mest romantiska dejtingställe.

+1

text LAURA ANDERSSON bild JENNI VIRTA

Sitt upp på Föli-cykeln och rulla mot Aura ås strand i lugn takt. Här kan du gott hoppa av cykeln och leda den. I Åbo är det ju så att ju närmare man tittar desto finare är det.

Katrinedal

Forsen i Halis

Åbo slott

Varför inte kramas lite på lundholmen. Oavsett om du kramar din älskade eller en hund eller en termos är Katrinedal en fantastisk miljö för det. Den sex kilometer långa sträckan klarar man även med en rostigare cykel, men för säkerhets skull bör man ta med sig något färskt från Saluhallen till matsäck – så att man inte tar slut på krafterna.

Cirka fyra kilometer från centrum dånar den imponerande forsen i Halis, där de omgivande naturstigarna går bra att besöka när som helst på året. Under sommaren kan man hyra kanot på det bedårande kaféet och njuta av en kopp kaffe och en bulle. En avslappnad utflykt på helgdagar och en uppfriskande paus i den hektiska vardagen.

Sååå igår – så där 700 år sedan. Åbo slott med sina utställningar och guidade turer ligger bara några kilometer från centrum och är ett intressant resmål både för åbooriginal och semesterfirare. På vägen är det inte en dum idé att stanna till framför Forum Marinum; framför museet ståtar en enorm prästkrage och åstranden där det är evig söndag.

Ruinen av Kustö biskopsslott Orkar du sätta lårmusklerna i arbete i kulturens namn? Ruinen av Kustö biskopsslott är en fröjd för ögat och själen med allt som finns att göra och se. Den 16 kilometer långa cykelturen hit tar bara en timme, även om man tar det lugnt, vilket inte är dåligt i de här trakterna. Packa med en termos med choklad och bjud med någon du tycker om.

PSSST! VISSTE DU ATT MAN MED SAMMA FÖLI-KORT KAN RESA SÅVÄL MED FÖLI-CYKEL, FÖLI-BUSS OCH UNDER SOMMAREN ÄVEN MED FÖLI-VATTENBUSS? HELT FABULÖST!

16

— KISS MY T URKU 2019


▲ VIKING LINE

Hos oss brukar vi kalla Åbo skärgård för världens vackraste. Du har säkert också en åsikt om detta, så här har du några idéer om hur du kommer från staden till Aura å och Skärgårdshavet. Fler idéer hittar du på adressen kissmyturku.fi.

4X

Låna-picknickbåtar

▲ FFÖLI VATTENBUSS

På vattnet från Åbo

En eldriven picknickbåt är ett roligt sätt att ta Åbo i besittning. Hyr båten från Lilltorgets strand och styr vart du vill – bara du inte åker längre än Åbo slott så att du inte hamnar i sjönöd. Ombord påSintonic, Kuppi ochKippo kan du titta på sevärdheter, spela musik via Bluetooth och njuta av matsäcken mitt på ån. lanaturku.fi

▲ LÅNA BÅTAR

Åbos kollektivtrafik är bara bäst. Redan i två somrar har man kunnat ta vattenbussen Föli från Aura å till Runsala och Beckholmen till priset av en bussbiljett. Rutten trafikeras av två båtar. Du kan även ta med en cykel utan kostnad, för livet är en utflykt. foli.fi

S/s Ukkopekka

Ukkopekka är en över 80 år gammal ångbåt från Åbo. På sommaren ångar Ukkopekka på morgonturen från Aura å till sommarstaden Nådendal, och på kvällen går den till Loistokari i närheten av Åbo. Där hålls det romantisk-nostalgisk dans på bryggan och serveras skärgårdsmiddag. ukkopekka.fi

Sverigebåtarna

Från däcket på de jättelika kryssningsfartygen öppnar sig skärgården som på ett vykort. Hoppa på och njut av shopping och andra lockande aktiviteter förutom den hänförande skärgårdsutsikten på de stora båtarna. Från Åbo hamn går det fartyg både i Viking Lines och Silja Lines färger. vikingline.fi | tallinksilja.fi

▲ S/S UKKOPEKKA

text JEMINA SORMUNEN och LIINA KOMI bilder JEMINA SORMUNEN och VIKING LINE

Föli-vattenbussar

17


text JUUSO SUOMINEN bilder KIM ALLEN-MERSH samarbetspartner Parainen och Kemiönsaari www.pargas.fi, www.visitkimitoon.fi

I en kajak känns allt

annorlunda DET FINNS VILDMARKSTURER OCH DET FINNS VILDMARKSTURER – I EN KAJAK. ÅBO SKÄRGÅRD VALLFÄRDAR MAN TILL FRÅN HELA VÄRLDEN FÖR ATT BESKÅDA. ETT AV DE BÄSTA SÄTTEN ATT BEUNDRA SKÄRGÅRDEN ÄR ATT GLIDA FRAM I EN KAJAK.

18

— KISS MY T URKU 2019


EN KAJAKTUR VÄ C K E R P R I M I T I VA V I L D M A R KS K Ä N S LO R.

Och så i vattnet – Så där ja. Det är bara att börja paddla, säger guiden och börjar skjuta ner sitt skötebarn i vattnet. Alla brister ut i sponta rop av häpnad över Skärgårdshavet: – Ojoj! – Wohoo! – Herregud vad det svänger! Vid strandlinjen övar man på att vända och uppnå jämvikt. Kroppen är fokuserat spänd från huvudet till tårna – för förstagångspaddlare är det tydligen helt normalt. Lustigt, kajaken är lättast att manövrera precis på det sätt som guiden sa. Kraften i paddlingsrörelsen kommer från mitten av kroppen, inte från armarna. Kajaken rör sig mycket lätt i vattnet. Efter några minuter måste man naturligtvis prova att paddla lite snabbare. Det visar sig bli ödesdigert, för det kommer in vatten vid rumpan. Om inte hålet i sätet hade skyddat med det som av en lekman praktiskt kallas för täckpåse (sittbrunnskapell) hade man haft ungefär tre kaffekoppar vatten i baken. TIPS! Ta med dig ombyteskläder eller paddla utan byxor. I kajakens förvaringslådor ryms en ryggsäck och lite andra prylar.

Finlands vackraste omgivningar på vatten

PADDELN I HANDEN. Lyft armarna rakt fram i ungefär axelhöjd och börja göra en slingrande rörelse. Håll kvar aluminiumpaddeln med händerna i samma position hela tiden, dock avslappnat och bekvämt. Man jobbar inte med armmusklerna utan med sidomusklerna och mitten av kroppen. Det är första stegen mot att paddla kajak. Guiden visar och därefter får gruppen av nybörjarpaddlare upprepa samma sak, som ankungar som lär sig att simma. – Har ni några frågor? – Nej. Naturligtvis inte, vi är ju finländare. Det är bombsäkert saker som de funderar på, men man kan ju fråga senare, när de andra inte hör. Sedan ställer man in kajakerna så att bänken och fotpedalerna har rätt avstånd. Paddelskaft som glider ur händerna får deltagarna att stöna, pusta och skratta. Någon försökte till och med hålla det bak och fram. Som tur är befinner vi oss fortfarande på torra land.

Sedan ger vi oss ut på själva paddlingsturen. Guiden visade den på kartan redan på stranden, men från vattenlinjen ser allt annorlunda ut. Det är cirka fem kilometer till målet och det kommer att ta ungefär en timme – om ingen välter. Efter en stunds fipplande är det lätt och avkopplande att fortsätta paddla. Senast nu känns det hur endorfinerna stiger i hjärnan på vildmarksfantasten som nyårsskumpa. Man känner sig nästan euforisk. Vi sicksackar mellan öarna och beundrar klipporna som formats av istiden. Lavar i olika färger täcker stränderna som formats av vågorna. Över huvudet glider många olika typer av måsar och i vassen simmar sjöfåglar som av landkrabbor i city helt enkelt kallas för ankor. Någonstans här har man även sett sälar. Vi paddlar över grund och tar oss igenom trånga sund. Plötsligt är det något som skrapar mot botten av kajaken precis vid ändan. Senaste gången jag blev så förskräckt var när jag vidrörde ett elstängsel bara för att prova. Nu var det dock bara en grynna som kändes från ytan som jag körde på av misstag. Men om någon tar en i baken mitt på havet reagerar man ju så klart. TIPS! Med polariserade solglasögon ser man bättre under ytan.

19


K VÄ L L E N S O M S K YM M E R I S K Ä R G Å R D E N Ä R S VÅ R AT T B E S K R I VA PÅ E T T E N K E LT S ÄT T. M A N B O R D E H I T TA PÅ E T T E G E T B E G R E P P F Ö R F E N O M E N E T, S O M S K U L L E H A M N A U N D E R S A M M A K AT E G O R I S O M H Ö S T E N S FÄ R G P R A K T, N O R R S K E N O C H L J U S A S O M M A R N ÄT T E R.

Spänning och adrenalin Efter de trånga passagerna öppnar sig det vidsträckta havet MAN KAN ÄVEN framför oss. Från vattenlinjen döljs horisonten ibland bakom BETRAKTA vågorna. Det var stilla i de små passagerna, här är det sjöSKÄRGÅRDEN gång. En liten mängd adrenalin frisätts i kroppen och sinneFRÅN LAND na skärps. Guiden visar en ö i horisonten med sin träpaddel: På Kimitoön cirka en timmes – Dit är vi på väg. Vi överraskades av lite sjögång, men det bilfärd från Åbo hittar man känklarar ni bra. da sevärdheter som exempelKämpandet ger extra energi, men ger också ett visst mått vis Bengtskärs fyr, Örö kustfort, av spänning i kroppen. En vattenflaska är fastvirad i luckDalsbruk brukssamhälle, Högsåra, Söderlångviks gård samt locket på kajaken. Alla tar en slurk. skärgårdsbyarna Rosala och Vi börjar paddla mot en brusande våg. Under höger armHiittinen. båge på sidan av kajaken finns det en spak som man ställer in Pargas närmare Åbo titulerorkulten med. Mitt i motvind tar man upp rodret, för tyngdrar sig som en bit av paradiset. I skärgårdsstaden ingår numera punkten och vinden – fråga ett proffs om varför – gör att Houtskär, Iniö, Korpo, Nagu och kajaken vänder automatiskt mot vågorna. När man paddlar själva Pargas. Det finns gott om mot en sidovåg bör man ha rodret i vattnet. Om du är villig naturstigar, bra restauranger att experimentera och vill vrida rodret för att testa vågornas och annat som är värt ett besök kraft kan rodret fastna i upprätt position, vilket gör den resbåde på Kimitoön och i Pargas Ett besök på båda platserna reterande delen av paddlingen lite tyngre. kommenderas starkt. När vi har korsat halvvägs börjar vi slöra. Guiden har tjugo minuter tidigare berättat om havet i Norge och hur man till och med kan surfa på större vågor där. Det är bara att prova. Några snabba tag och kajaken susar ganska lätt fram och surfar. Men högmod går före fall. Det kommer återigen in vatten i kajaken, på precis samma ställe på baken, men den här gången är det flera liter. Den krängning som föregick det höll på att få en självsäker novis till paddlare att välta mitt i fartygsleden. TIPS! Undvik att vrida rodret i onödan och överskrid inte din förmåga.

Vyer som passar på Instagram och andra oförglömliga utsikter. Slutligen kommer vi till en ö som tillhör Skärgårdshavets nationalpark, Högland. Till vänster om viken finns en klippa och längst upp på den går ett får omkring. – Ta fart och luta er tillbaka precis innan stranden och låt kajaken glida upp på sanden, säger guiden. Fåret idisslar och bedömer våra insatser. Paddlingsdelen är över för den här gången. Skärgården är en magisk plats. Allt ter sig, känns, smakar och doftar himmelskt, även kvällsmålet: du äter laxsmörgåsar med munnen, solnedgång med ögonen och tystnad med öronen, som ibland bryts av en anka som kvackar. Det finns inget som överträffar detta. När mörkret faller är det verkligen mörkt. Ljusföroreningarna från städerna når inte hit, så man kan lätt peka ut stjärnor och planeter med fingret. Vintergatan går ganska lätt att fånga med kameran. Det är skönt att sova i en varm sovsäck och den absoluta tystnaden med undantag av vågornas skvalpande gör det åtminstone inte sämre.

20

— KISS MY T URKU 2019

TIDVIS BEFINNER MAN SIG PRECIS VID VATTNET.


HÖGLAND ÄR S K Ä R G Å R D S H AV E T S H Ö G S TA Ö. PÅ Ö N , S O M Ä R E N D E L AV N AT I O N A L PA R K E N , Ä R A L L A Å R S T I D E R VÄ R D A AT T U P P L E VA . I SY N N E R H E T PÅ M O R G O N E N O C H K VÄ L L E N .

SKÄRGÅRDENS RINGVÄG

KUSTRUTTEN

Längs Skärgårdens ringväg kan man cykla, åka moped eller bil eller vandra. Man kan välja mellan två rutter av olika längd. Längs rutten finns det sevärdheter och naturligtvis den genuina skärgårdskänslan. Det finns en strandbod, en träbastu, broar, en färjeövergång och skärgårdslimpa. Övernattningsställena och matställena är öppna året om. Ringvägen är kanske det smidigaste sättet att uppleva skärgården om man inte har tillgång till egen båt. Du kan enkelt och smidigt cykla till exempelvis Åland om du vill. Skärgårdens ringväg ~ 250 km Åbo–Pargas–Nagu–Korpo–Houtskär– Iniö–Gustavs–Tövsala–Villnäs–Merimasku–Nådendal–Åbo

Kustrutten är en ny cykelrutt som går genom nationalparkerna i Skärgårdshavet, Tykö och Ekenäs skärgård. Längs rutten finns det många platser som måste upplevas, som exempelvis Bengtskärs fyrö, Högsåra, Rosala och Örö samt de idylliska bruksområdena Dalsbruk, Mathildedal och Kirjakkala. Om du inte äger en egen cykel kan du hyra en längs vägen. Du kan hämta en cykel på en ort och återlämna den på en annan. Du kan alltså komma hit med bil och bara cykla den sträcka du vill. Rutten är cirka 150 km lång, varav 35 km med färja.

Lilla Ringvägen ~ 100 km Åbo–Pargas–Nagu–Själö–Hanka–Rimito– Nådendal–Åbo

Närmare information hittar du på adressen: www.rannikkoreitti.fi

21


▼ MARIEHAMN

4X

▼ GAMLA RAUMO

Samtidigt långt bort i Mariehamn

Åland är de lyckligas ö, där havet aldrig är långt borta. Huvudstaden Mariehamn är en minimetropol på 12 000 invånare med intressanta historiska platser och bra service. Och så har vi matkulturen, som verkligen blommar på Åland. Det kan själv uppleva på exempelvis Smakby utanför Mariehamn.

Nådendal ▼ KULTARANTA I NÅDENDAL

Bara ett ögonblick från Åbo och du befinner dig i Nådendal. Tur är det, för här kan man tillbringa en trevlig dag i Nådendals gamla trästad och titta på segelbåtarna i gästhamnen och parken vid klosterkyrkan. I Nådendal finns även presidentens sommarresidens Kultaranta med sina guidade trädgårdsturer – och naturligtvis Mumintrollen, mjukisdjuren som är stödpelarna i barnkulturen.

Raumo

Mer historia och hav: Raumo. Sjöfararnas stad har hela två platser som är med på UNESCOs världsarvslista. Den första är gamla Raumo, som är Nordens största, mest sammanhängande och bäst bevarade trähusområde. Den andra är Sammallahdenmäki, vars ravrösen från bronsåldern ligger 20 kilometer från centrum.

Nystad

I Nystad har man havet nära inpå vid Stadsviken. I magasinen från 1800-talet på strandpromenaden har man en gång lagrat salt, men numera sprudlar det av liv på uteserveringarna som de numera inhyser. Här finns också ett underbart gammalt trähusområde, men det är inte allt. Exempelvis det häpnadsväckande museet Bonk ger en inblick i Alvar Gullichsens tankar och idéer.

▼ NYSTAD

text LIINA KOMI, JEMINA SORMUNEN, JUUSO SUOMINEN, STINA FRIMODIG och ANNINA RANIMO bilder JEMINA SORMUNEN, SENNI UUSIKARTANO, KIM ALLEN-MERSH och JULIA LEHTILÄ

Om vi ska vara ärliga ligger en del av världsalltets bästa godbitar utanför Åbo, exempelvis i Raumo, Nystad, Nådendal och Åland. Mer om dessa och mycket mer: kissmyturku.fi.

22

— KISS MY T URKU 2019


HÖG

Spatest SKULLE DU VILJA FLY VARDAGEN I EN VECKA ELLER ÄGNA DIG ÅT LITE ESKAPISM EN VARDAGSKVÄLL? KÄNNER DU FÖR PIZZA ELLER FINE DINING? VAR HITTAR MAN DE BÄSTA ANSIKTSMASKERNA OCH DE VACKRASTE BUBBLORNA? DU KALLSVETTAS. HJÄLP. POLEMIKEN I ATT VÄLJA RÄTT SPA ÄR VÄLKÄND. MEN MISSTRÖSTA INTE – STORA SPATESTET ÄR HÄR.

BÖRJA HÄR, BÄSTA SPAFANTAST. Just precis. Om man vill ha en hemsk spaupplevelse är Åbo helt fel ställe. Här är allt fantastiskt.

Drömmare där – ajöss

Holiday Club Caribia. NEJ

Om du vill fly vardagen för en kväll eller en hel helg hittar du det perfekta göm­ stället vid Posankan.

Hur vore det med en underbar spaupp­ levelse som får dig att glömma vardagen? GÄRNA

Hej hej hej. Självklart är alla intresserade av fantastiskt god mat. Nu återgår vi till saken. Fortsätt!

NEJ

Ser man på! Här har vi (ankar)-knappval för seglarfolk och campingentusiaster

text LAURA ANDERSSON bild MATIAS TANNER

Kasnäs

– gästhamn, husbilsområde och spa i ett och samma paket mitt i skärgården. Havsstämningen viskar till en att stanna längre och varför inte: när man beundrar havsutsikten från ett eget rum dåsig efter en ångbastu är livet ganska gott. Oavsett om du är från trakten eller kommer hit med vilken rishög som helst är Kasnäs värt att uppleva. Och den utlovade förklaringen: att äta fisk är inte på något sätt ett måste. Det är bara väldigt svårt att göra tester ibland.

När man kommer ut från Harmony Spa är det smidigt att gå direkt och beställa en pizza och skåla i champagne. Den hurtiga spelar ett par rundor minigolf, men det är även helt okej att sitta och slappa i ångbastun.

GÄRNA

Varför åka till Karibien när man kan bege sig till Caribia?

Vi kan inte göra sådana här test. Det här utesluter ju inga alternativ. Prova något mer specifikt.

NEJ

GÄRNA

Katten också! Det säger tyvärr ännu inte så mycket – att det är fantastiskt, en upp­ levelse och att man glömmer vardagen ingår liksom i dealen på alla span i testet.

Försök igen: Lockar det att bli bortskämd och få fantastiskt god mat?

Oj, är du kvar? Svara bara ”Gärna” även om du inte är intresserad av rökt fisk. Vi förklarar senare.

Skulle du vilja äta lokalt odlad fisk som till och med är rökt och som du även kan ta med dig hem?

Poolavdelningen faller både bubbelpools­ fantasten och vattenrutschkaneälskaren i smaken och i den varma utomhusbas­ sängen kan man beundra världen runtomkring på tryggt avstånd.

GÄRNA

Kommer du med båt (eller kanske med husbil)?

Lugn, vi tar oss igenom det här. Har du alltid velat besöka ett ställe som heter Armon Laakso, där solen alltid skiner? Eller kanske tränga djupare in i spakulturen i en stad som är känd för sin spaverksamhet som började redan i början av 1700-talet? NEJ

Okej, tvivlare där. Det kanske är dags att spela ut det sista charmkortet, en pärla i form av en ö. Slå dig ner och förälska dig i

Spahotell Ruissalo.

Oavsett om du vill åka på semester eller hålla möte är Ruissalo spa rätt för dig. Njut av långa kvällar i skuggan av ekskogarna och beundra villorna från 1800-talet och ännu längre morgnar i de nyrenoverade rummen. Och när du betraktar Erstan från bassängen kan du konstatera att spasemester faktiskt är härligt.

GÄRNA

NEJ

NEJ

GÄRNA

Vore det inte underbart att komma till en oas nära Åbo en vardagskväll? Och champag­ ne på en tisdag, om man nu får drömma.

Ett utmärkt val. Om man har gjort någonting i över 300 år gör man det nog ganska bra. Vi presenterar:

Spahotell Nådendal.

Tyvärr får alla som vill champagne även här – och fantastisk havsut­ sikt, en poolavdelning som gör en bortskämd, fantastiska behandlingar i form av alltifrån massage till rosen­ doftande bad och frukost på sängen. Det serveras mat för alla smaker, från skandinaviskt till thailändskt. Efter en lång, god middag är det inte så dumt att ge sig ut på en promenad i de fan­ tastiska omgivningarna eller varför inte låna ett par skridskor och ge sig iväg för att se vad skärgården har att bjuda på. 300 års övning har inte varit förgäves.

holidayclubresorts.com/sv/destinationer/caribia/ | kasnas.com | naantalispa.fi | ruissalospa.fi

23


GA-L-ET K-UL

FÖ-R DE S-MÅ! ÄR DU LITEN? HAR DU BARN ELLER KÄNNER DU EN LEKPAPPA? KOM TILL ÅBO! TA MED GAMLA HEDERLIGA PAPPERSDOCKOR SOM INSPIRATION OCH UTRUSTNING FÖR ATT KUNNA GÅ TILL OLIKA STÄLLEN. PROVA OCH BESÖK ALLT – OCH HITTA NYA IDÉER PÅ ADRESSEN KISSMYTURKU.FI!

text LIINA KOMI illustrationer TIIA IKOLA

HITTA PÅ NAMN TILL OSS!

24

MUMINVÄRLDEN I NÅDENDAL ÄR ETT ODE TILL SKÄRGÅRDEN OCH ETT TRIBUT TILL TOVE JANSSONS FANTASI . — KISS MY T URKU 2019


VI SKA BADA! JUKUPARK ÄR EN STOR OCH FANTASTISK VATTENPARK.

KLÄTTRA UPP!

I FLOWPARK KLÄTTRAR MAN I TRÄD I LINBANOR. REKOMMENDERAS HÖGT!

DET FINNS SÄKERT MINST HUNDRA SKÄL TILL ATT ÄVENTYRSPARKEN ÄR SÅ POPULÄR.

MOT FANTASTISKA VEPSARN! – ÅBO STADS REKREATIONSÖ. BARA ATT TA VATTENBUSSEN OCH DUKA UPP PICKNICKEN!

25


text ILONA KANGAS bilder KIM ALLEN-MERSH

F Ö R FAT TA R E N J A R I S A LO N E N PROMENERADE UPP TILL GERTRUDSBACKEN. MINNESMÄRKET G A LG B A C K E N S O M S TÅ R D Ä R Ä R E T T V E R K AV E S KO H I L L I L Ä .

26

— KISS MY T URKU 2019


Kullarnas ärelösa ÅBOS SJU KULLAR ÄR EN AV FINLANDS BÄSTA UTKIKSPLATSER I HISTORISKA OCH VACKRA OMGIVNINGAR VID AURA Å. I BAKGRUNDEN FINNS DET DOCK ÄVEN FASCINERANDE, MÖRKA HISTORIER SOM VI FÅR HÖRA MER OM AV JARI SALONEN, DECKARFÖRFATTARE FRÅN ÅBO.

N DE

LÅNG

A, S M A L A M A

m teg

NNEN GÅR med lätta s

rudsbacken och oppen av Gert det t t o m

in n e

smä rke so mv

äntar där.

Han är Jari Salonen, deckarförfattare från Åbo, och på Åbos kullar letar vi tillsammans med honom efter ledtrådar till varför brott har fascinerat människor i alla tider. Under höstkvällen är Getrudsbacken ett lugnt höghusområde. Bredvid ligger den vackra Gertrudsskolan, som den välkända presidenten Mauno Koivisto gick i. I slutet av ett höghus i närheten finns en mural som vittnar om den urbana miljön. Husen runtomkring är välskötta. Under minnesmärket finns det odlingslådor där invånare i närområdet odlar grönsaker. Det kan finnas lite blommor också. När kvällen mörknar ser man silhuetten av domkyrkan i närheten. Det har sett annorlunda ut här för hundratals år sedan. Från medeltiden fram till 1700-talet var Gertrudsbacken känt som Galgbacken. Brottslingar halshöggs och de hängda kropparna lämnades kvar som en varning till andra, exempelvis de som färdades längs den Tavastländska Oxvägen. Precis som idag har brott och brottslingar alltid fascinerat människor. Varför, författare Jari Salonen? – Deckare är som ett pussel, det är spännande att bygga upp handlingen, man måste göra mycket bakgrundsarbete och även utveckla karaktärerna så att de blir trovärdiga. När man får allt detta på plats blir deckaren fängslande, säger Salonen och fortsätter: – Det är lätt att hantera rädslor, hot och även död via böcker, i det egna hemmet, i solens sken på semester, i hängmattan i sommarstugan.

27


ÅBOS SJU KULLAR

Puolalabacken

Aningaisbacken

Kakolabacken Universitetsbacken

Samppalinnabacken

Vårdberget Gertrudsbacken

Det välbekanta och upprepade förstärker fascinationen. När du hittar en figur som du tycker om får du tillbringa många stunder i hennes sällskap med böckerna. Han har en tydlig syn på sin egen huvudperson Jukka Zetterman från Salo: – Visst påminner han om mig, en pensionerad man som tycker om schlager, som har lite introverta drag. Salonens fjärde Zetterman-deckare Ontuva mies ges ut i februari 2019.

Handlingen utvecklas under promenader Under samtalet framkommer också hemligheten bakom Salonens egen promenadtakt: när han planerar boken uppskattar han att han lätt går cirka 250 kilometer. Promenadrytmen hjälper honom att tvinna ihop handlingen. När han skriver sitter han ofta hemma på Åbos sjätte kulle, Aningaisbacken. Även där finns det gott om grymma historier: Det sägs att Åbo brand började på Mariegatan i närheten år 1827. Salonen har varit skribent i hela sitt liv, men har inte varit författare så länge. – Jag kunde först kalla mig för författare efter att ha gett ut tre böcker, konstaterar han. De böcker han har gett ut är Kuokkavieraat (2016), Jahti (2017) och Kätkö (2018). Jari Salonen har bott i Åbo i decennier. En av de viktiga platserna är Salutorget. – Jag och min fru dricker ofta morgonkaffe på torget. Han har blivit bekant med de lokala företagarna och de övriga stamkunderna. Författaren samlar kontinuerligt in material från sin omgivning och de mest oförglömliga uttalandena eller händelserna kom-

28

— KISS MY T URKU 2019

mer till liv i böckerna. Exempelvis den svärande åbofierade italienska frisören som dricker kaffe på torget och läkaren som bor på nedervåningen och den lokala guldsmeden har lämnat spår i böckerna. – Jag skriver inte avsiktligt om någon, men jag livar upp mina karaktärer med sådant jag hört. Det krävs mycket bakgrundsarbete, för alla detaljer måste stämma. När man läser Salonens böcker kan man också vara säker på att de inte innehåller några faktafel. Det är en hederssak att ha rätt.

Inuti en sten Vi är på den tredje kullen, som inte kräver någon närmare presentation. Det är Kakolabacken. Ett bra ställe att fundera över varför Salonen valde att skriva just deckare. – Jag tycker själv om deckare. Jag tycker inte att jag har något behov av att berätta någon ”stor” berättelse som författare. Jag bygger hellre upp en intakt och intressant handling som läsaren tycker är intressant att följa i stunden. En annan deckarförfattare från Åbo, Reijo Mäki, har kallat deckare för sagor för vuxna. Jag är inne på samma spår, säger Jari Salonen. I de här trakterna kan man verkligen komma att tänka på många historier som bara passar för vuxna: Matti Haapoja, massmördaren Malmelin, greve Lindgren, Auervaara, Jammu Siltavuori, Volvo-Markkanen, Juha Valjakkala… Man ser kvällstidningarnas löpsedlar från flera decennier flimra förbi framför ögonen. Vi har kommit in i det före detta länsfängelset som är under renovering. I hierarkin i regionen var länsfängelset det mest


FÄNGELSELEXIKON

(SLANG PÅ FINSKA)

BAGELSSI fängelsestraff (även: kabel, kaka, boll, resa) HIVAKKA paket som smugglades in i fängelset i ändtarmen KAKOLAN RUUNA gammalt fängelse, långtidsfängelse, återfallsförbrytare MUULI drogkurir som levererar droger till fängelset RUNDI isoleringsavdelningen

K A KO L A P L A N E R A D E S I S L U T E T AV 1830-TA L E T T I L L E N A R B E T S O C H KO R R E K T I O N S A N S TA LT F Ö R LÖ S D R I VA R E , S O M E N K E LT K U N D E A N VÄ N D A S S O M A R B E T S K R A F T PÅ E X E M P E LV I S BYG G E N .

N A M N E T K A KO L A Ä R F Ö R K N I P PAT M E D M Å N G A S P E K U L AT I O N E R. M Å N G A T R O R AT T N A M N E T H A R E N KO P P L I N G T I L L D E T S I N N E S S J U K H U S S O M E N G Å N G I T I D E N L Å G I O M R Å D E T. PÅ SY D VÄ S T F I N S K D I A L E K T B E T Y D E R K A KO S I N N E S S J U K D O M .

avslappnade stället, enligt fångarna själva ”fullt av oskyldiga”: förstagångsförbrytare, folk som fått böter och korta fängelsedomar samt de som häktats. (Rauno Lahtinen och Anu Salminen; Kakola - Vankilan tarina.) Inne i fängelset är det dock unket, deprimerande och dystert. Det är lätt att hålla med om det Volvo-Markkanen skrev i sina memoarer: ”Framför en öppnades en bred korridor, en lång rad hundkojor på tredje våningen. Gud, vilket dystert ställe det var. Helvetes helvete. Man brukade säga att nu var man på toppen av sin fängelsekarriär. Det var tyst överallt. Inte en människa i korridoren, alla dörrar stängda. Trots det kunde jag känna den hopplöst dystra stämningen.” Det är inte många åbobor som har varit på kullen, trots att fängelseverksamheten upphörde redan år 2007. Även Jari Salonen erkänner att det är första gången. Kakolabacken beskrivs nu i helt nya termer: det finns ett mikrobryggeri, ett mikrorosteri, en gourmetrestaurang, kaféer och en intensiv bostadsproduktion. De före detta fängelsebyggnaderna byggs om till bostadsområden under de närmaste åren som det kommer att gå en bergbana till från Aura ås strand och dit man bör bege sig för att beundra den fantastiska utsikten. Vi tar oss runt fängelset som lär fungera som hotell om några år tillsammans med en deckarförfattare. De läskiga iso-

TORPEDO fånge som man kan anlita för att driva in skulder på ett våldsamt sätt eller hämnas (jfr torped) VENKULA vaneförbrytare (Kakola - Vankilan tarina, Lahtinen & Salminen)

leringscellerna och kyrkan bevaras i sitt ursprungliga utseende. Kakolas centralfängelses gamla byggnader byggs till största delen om till bostäder. Fängelset som ligger på den tredje kullen, sinnessjukhuset för fångar, har byggts om till lägenhetshotell. Väggarna och dörrarna i cellerna har sett många levnadsvisdomar och mycket saknad. "Sexuella tjänster, öppet och hämningslöst", "Livstid räcker gott", "Åbo är smurflandia". Innanför de här väggarna har många varit nakna, både bokstavligen och bildligt. Ytterdörren och den värld som är där utanför känns avlägsen. ZETTERMAN HAR INTE fått möta den värsta tänkbara motståndaren i sina historier. I Salonens böcker frossar man inte i våld, sex, skräck eller ondska. Karaktärerna är avslappnade och även brottslingarna är mänskliga. Jari Salonen brukar skriva i sitt minnesanteckningsblock på loppmarknader, för hans fru samlar på gammalt porslin och glas. Kanske smittar det mänskliga av sig därifrån? – Det är roligt att skriva även om brottslingar, när man får skapa en lite knasig typ. Då är man ganska fri att utveckla den väv som gärningsmannen motiverar saker och ting med för sig själv. Man får inte vara en alltför konstig brottsling, men inte heller för frisk. TRÄNA PÅ KULLARNA! Ladda ner mobilappen Nomadi eller hämta en Kulturmotionkarta över rutterna på huvudbiblioteket eller turistinformationen. På Trappgång-rutterna kan du se Åbos kullar. Den längsta rutten är 11 kilometer och det är 1 256 trappsteg längs rutten. Läs mer: turku.fi/sv/kultur-och-motion/kultur/kulturmotion

29


▼ WÄINÖ AALTONENS MUSEUM

Åbos museiutbud bländar en om och om igen. Så finns det också ett stort antal fantastiska museer i Åbo, så det är inte undra på.

▼ FORUM MARINUM

11X

Aboa Vetus & Ars Nova

Aboa Vetus & Ars Nova är ett historiskt och modernt museum där man kan uppleva det medeltida Åbos ursprungliga kvarter och de mest intressanta konstutställningarna. I helhetskonceptet ingår också M Kitchen & Café och en fin museibutik. Östra Strandgatan 4–6

Apoteksmuseet och Qwenselska gården ▼ APOTEKSMUSEET

Historien bakom borgarhuset Qwensel som visar herrskapslivet går tillbaka till 1600-talet, och på Apoteksmuseet får man veta mer om apoteksverksamhetens historia. Sedan kan man ta en avstickare till det mysiga Café Qwensel. Västra Strandgatan 13

Ett Hem

Ett Hem är affärsmannen från Åbo Alfred Jacobsons och hans fru Hélènes tidigare borgarhem, som har öppnats för allmänheten att beundra. Det charmerande privatmuseet lyfter fram bildkonsten och möblerna vid sekelskiftet. Biskopsgatan 14

Forum Marinum

På specialmuseet för sjöfart Forum Marinum får man bekanta sig med såväl flottans som fartygsbyggandets historia. En bonus är museibåtarna, som även består av mer särpräglade småbåtar. Slottsgatan 72

▼ DOMKYRKAN

text JEMINA SORMUNEN och JULIA LEHTILÄ bilder JULIA LEHTILÄ och PATRICK SELIN

▼ ABOA VETUS & ARS NOVA

Fantastiska museer

30

— KISS MY T URKU 2019


▲ ETT HEM

Kurala Bybacke

▲ LUOSTARIBACKEN

Kurala bybacke är en äkta liten by som omfattar fyra gårdar från 1950-talet. Området har varit bebott sedan järnåldern. Den intressanta gården bjuder in till en tidsresa som tar en till livet på ett lantgård på 1950-talet. Jahnvägen 45

Hantverksmuseet på Klosterbacken Klosterbackens trähusområde, som klarade sig i Åbo brand 1827, är en liten bit historia mitt i Åbo. I de ursprungliga husen har man inrett lägenheter och en verkstad, som presenterar hantverkarnas liv på 1700–1800-talet. Vårdbergsgatan 2

▲ ÅBO KONSTMUSEUM

Sibeliusmuseet

Sibeliusmuseet är en fantastisk möjlighet att ta del av vårt tonsättargenis liv och produktion. Dessutom presenteras bland annat olika instrumentgrupper och musiklyssnandets historia på detta Finlands största musikmuseum. Biskopsgatan 17

Åbo slott

▲ ÅBO SLOTT

Alla känner till Åbo slott, men har alla besökt det? Det över 700 år gamla slottet bär på mycket spännande berättelser och historia. På en guidad tur kan du exempelvis fråga om slottets osynliga tomte. Slottsgatan 80

Åbo konstmuseum

▲ KURALA BYBACKE

Åbo konstmuseum som reser sig från krönet av Puolalabacken gör intryck redan från utsidan. Inne i museet döljer sig fantastiska nationalskatter och godbitar inom nutidskonst, som man inte kan göra annat än hänföras åt. Auragatan 26

Åbo domkyrka

Åbo domkyrka har en värdefull ställning. Det är ju Finlands äldsta byggnad och ett intensivt koncentrat av Åbos historia. Och fortfarande både Finlands nationalhelgedom och ett aktivt Guds rum. Wow! Domkyrkogatan 1

Wäinö Aaltonens museum

▲ SIBELIUSMUSEET

Wäinö Aaltonens museum har bokstavligen skapats för konsten, för konstnären själv deltog till och med i planeringen av museibyggnaden. Inuti den ser man verk ur bassamlingen som Aaltonen skänkt och varierande utställningar med nutidskonst. Östra Strandgatan 38

31


På 11 timmar runt Skärgårdshavet

text LIINA KOMI bilder KIM ALLEN-MERSH och JEMINA SORMUNEN samarbetspartner TALLINK SILJA – silja.fi

PADDLING – VILKET FANTASTISKT SÄTT ATT TA SIG FRAM I VÄRLDENS VACKRASTE SKÄRGÅRD. JO JO. FRÅN DÄCKET PÅ DET STORA KRYSSNINGSFARTYGET ÖPPNAR SIG SKÄRGÅRDSSOMMAREN SOM PÅ ETT VYKORT OCH MAN KAN TILL OCH MED RESA I HÖGKLACKAT.

32

— KISS MY T URKU 2019


OM MAN ABSOLUT INTE ÄR PÅ VÄG ATT PADDLA bör man välja den andra extremen. Siljas 11-timmars skärgårdskryssning avgår från Åbo hamn på morgonen klockan 8.15 och återvänder till samma plats klockan 19.15. I Mariehamn byter man båt från Galaxy till Baltic Princess. Det sker smidigt längs den inglasade gångbron utan att man behöver gå i land. På den lagom långa kryssningen på 11 timmar glider man genom Åbo skärgård, som åboborna hävdar är världens vackraste. Tro för allt i världen inte på det innan du har sett den. Ge dig upp på däck. Man får en bättre uppfattning av dimensionerna i skärgården och dess tusentals öar från däcket på fartyget, som är högt som ett höghus, än i en segelbåt. Farleden, som verkar enormt bred från havsnivå, ser från den här höga höjden ut som en slalombana som går mellan öarna. Från däck på det stora fartyget bör man även titta närmare på skärgårdens särskilda karaktär. Direkt efter Åbo hamn följer Ruissalo, vars stränder du känner igen på trävillorna från tsartiden. Många av dem ägs numera av olika sällskap och föreningar, men även herrskapsfolk från Åbo tillbringar fortfarande somrarna här. Till dem kan man vinka artigt med en vit spetsnäsduk. På tillbakaresan med Baltic Princess kan du under tre kvällar på sommaren även vinka till Ruisrock, som man åker förbi alldeles nära. Eller så besöker du Ruisrock och vinkar till de stora båtarna. Utsikten är oförglömlig i båda riktningarna. MELLAN ÅBO OCH MARIEHAMN åker kryssningsfartyget förbi många skärgårdsmål som kittlar fantasin, och sommaren 2019 kan man njuta extra av dem på Silja. På Galaxy kommer man nämligen – NYHET! – kunna uppleva platser längs tre rutter via virtuell verklighet. Själö. Själo, som var en förvisningsplats för spetälskesjuka och sinnessjuka under flera sekel, är en vacker ö fylld av fa-

VA D S K A V I ÄTA ? PÅ K RYS S N I N G ÄT E R M A N G OT T. H U R V O R E D E T M E D E N H AV S B R U N C H ELLER SILJAS GLANSNUMMER, S K A L D J U R S FAT E T ?

sansfulla historier. Få reda på mer om Själös historia på den nya virtuella guidningen. Skeppsvraket Vrouw Maria. Det legendariska skeppet med skatter som sjönk i Nagus yttre skärgård år 1771 och hittades år 1999 här utan motstycke. Ta på dig VR-glasögonen och dyk ner i skeppets innersta. Lågskärs fyr. Den historiska fågel- och fyrön ligger cirka 20 kilometer söder om Mariehamn. Den virtuella utflykten i den gamla fyren bjuder på fantastiska vyer över skärgården.

40 000 ÖAR OCH HIMLEN Skärgårdshavet är ett havsområde i Östersjön, som gränsar till Åbo i öster, Åland i väster, Bengtskärs fyr i söder och Bottenhavet i norr. I Skärgårdshavet finns det cirka 40 000 öar och skär, vilket gör det till världens mest mångfaldiga skärgård. Lokalborna och båtmänniskorna pratar ofta helt enkelt om Åbo skärgård. Även om Åbo skärgård har en natur i världsklass har den till största delen undgått massturismens problem såsom trängsel, nedskräpning och minskande autenticitet. Från däcket på fartyget kan du exempelvis se en havsörn, som var hotad för bara ett drygt årtionde sedan. Nu består havsörnsbeståndet i Skärgårdshavet av hundratals fåglar.

33


På en fantastisk utflykt Maxa din Åboupplevelse och få ut allt av staden på en guidad utflykt. Det blir betydligt mer tid över för att njuta när allt redan är färdigplanerat för dig. Se hela utbudet på www.visitturku.fi

Walk-temarundvandringar Lära känna Åbo till fots? Ja, tack! Utflykterna i Walk-produktfamiljen ger en möjlighet att uppleva Åbo från många olika synvinklar. Välj det tema som intresserar dig mest, promenera och öka dina kunskaper om Åbo. Ett ganska trevligt koncept, som både passar turister och lokalbor. Exempelvis Riverside Walk är ett praktiskt sätt att lära sig mer om Åbos historia och nutid. Under promenaden längs Aura ås strand får du bekanta dig med bland annat gatukonst, historiska byggnader och

kulturella sevärdheter. Lite som på ett friluftsmuseum. Eller vill du gräva lite djupare? På turen Hemlighetsfulla Åbo får du höra mystiska historier och besöka mystiska platser i staden. Du får höra om de hemskaste spökena och brotten, hur Aura å tog sin början och om det verkligen finns ett hemligt observatorium i Åbo. Spännande! ▶ Började det spritta i fötterna? Läs mer om alla Walk-tema rundvandringar: visitturku.fi

LÄCKERGOM DÄR, SKAFFA ETT FOOD WALK-KORT!

Det leder dig längs Åbos läckraste rundvandring under vilken du får spetsa godbitar med härliga smaker på gaffeln på stadens bästa restauranger. Kort sagt: promenera och ät.

text JEMINA SORMUNEN bilder KIM ALLEN-MERSH och VISITTURKU Rätt till ändringar förbehålles.

M/S Rudolfina

När du har gjort centrum är det dags att hoppa i vattnet. M/S Rudolfina kryssar från Åbo till havs på dagarna och till Nådendal på kvällarna – en alldeles lagom utflykt. Här kan du sitta och njuta av den digra kryssningsbufféns läckerheter och den friska havsluften medan du glider fram förbi villorna i Runsala och Kultaranta. Efter det är kropp och knopp helt zen.

Meyer Turku -rundturer

Har du alltid velat se hur världens största kryssningsfartyg byggs? På Meyer Turku-­ rundvandringen kan du fördjupa dig i varvsindustrin i Åbo och båtbyggandets historia fram till idag. Rundvandringen startar på det maritima centret Forum Marinum varefter den fortsätter till Meyer Turkus varv för att titta på de fartyg som håller på att byggas.

Riverside Walk

Historia, arkitektur och konst upphör aldrig att intressera – och det finns det gott om i Åbo. Virra inte omkring i staden och leta i onödan – Riverside Walk tar dig direkt till stadens konst och historiska byggnader. Rundvandringen är full av kultur och fantastiska omgivningar, naturligtvis på den åh så underbara Aura ås strand.

Släck törsten efter rundvandringar genom att läsa mer på ▶ visitturku.fi

34

— KISS MY T URKU 2019


VISIT TURKU

Turistinformation

Auragatan 2, Åbo Tfn +358 0(2) 2627 444 info@visitturku.fi www.visitturku.fi visitturku.tv

Öppet

må–fr kl. 8.30–18 lö–sökl. 9–16 (1/4–30/9) lö–sökl. 10-15 (1/10-31/3)

Köp hotellpaket och andra turistpaket på webben: www.visitturku.fi/verkkokauppa


foto JENNI VIRTA

Romantiken är vår. Hälsningar, Åbo

ÅBOROMANTIK 1820–1827 OCH ALLTID.

KissmyTurku2019_SV  
KissmyTurku2019_SV  
Advertisement