Page 1

Skärgården Bruken Städerna Havet INSPIRATION • MÖTEN • ÄVENTYR & NATUR • LOKALA LÄCKERHETER • KULTURUPPLEVELSER | 2019 NR 2

i Roslagen På hal is

Mandomsprov på Islandshäst Marholmen grosshandlarens idé

Hållbara Roslagen

året runt

Konstigt i Roslagen

ROSLAGEN – THE COASTAL COUNTRYSIDE OF STOCKHOLM


Den 20 mars är det exquinox, – vårdagsjämning. Det är bryttiden mellan vinter och vår, en av de starkaste förändringarna genom årstidernas cykel. Inom kinesisk tradition är det dessutom en mycket bra tid för att balansera sig.

Kom och möt våren med oförglömliga dagar på vackra Marholmen i Roslagen.

Happy Retreat Kina torsdag 19 mars – söndag 22 mars 2020 Här bjuder välrenommerade Lili Zhang, Nina Hamrin och Lina Jarl på en djupare upplevelse med kinesisk visdom, med bl.a. qigong, moxa bränning och tecermoni utifrån Happy Retreats fyra byggstenar mat, rörelse, stillhet och medvetenhet. Boende, enkelrum eller dubbelrum i genuina miljöer, god och välgörande mat, alla pass, samt seminarier ingår. Pris: från 6 950 kr/person Mer information och hur du gör en intresseanmälan se hemsidan. Max 32 deltagare. OBS! VI PLANERAR NU FÖR en upplevelsevecka utifrån hälsa och lokal mat – Happy Retrat Roslagen, måndag 25 – söndag 31 maj 2020. Där kan alla hälso- och lokala matföretag i Roslagen vara med. Mer information och hur du gör en intresseanmälan, gå in på hemsidan.

happyretreat.se 2 / 2019


V

Roslagen

MED NYA ÖGON

äddö är vårt lilla smultronställe. Här ser vi stjärnorna så mycket klarare än på andra ställen. Somnar till rullande vågor mot klipporna, tången och sanden vid Ålands hav. När tystnaden kommer är den så mycket tystare än hemma. När jag somnar på Väddö hamnar jag i en härlig dröm som aldrig vill ta slut. Och när jag vaknar finns drömmen fortfarande där. Drömmen om en liten stuga vid havet i Roslagen. En plats där jag njuter av en stund för mig själv eller i sällskap med någon jag tycker om. Vid vår stuga går Roslagsleden längs havet till Grisslehamn. Då och då kommer vandrare förbi och hejar glatt. I juni kommer folk springande förbi i ultramarathonloppet Jättelångt och i september kan det hända att hundratals förväntansfulla vandrare stegar förbi i Nya Roslagsmarschen med siktet inställt på hav, frisk luft, klappersten och vackra färger. Vintertid är här oftast lugnt och tyst, förutom veden som sprakar fint i Roslagsspisen. Om inte vinden överraskar förstås … Vi var inte här när Alfrida hälsade på i januari. Hon hetsade upp sig till orkanstyrka, förvandlade skogen till plockepinn och förändrade hela landskapet. Efter julhelgerna åkte vi hit och var beredda på det värsta. Men vi hade tur. Tre stora träd hade fallit handlöst. Ett av dem nuddade hängrännan. Det var allt. Rotvältan bakom huset slet visserligen med sig elen till vattenpumpen så vi var utan vatten en tid. Men det gick bra ändå. Andra hade det betydigt värre.

UTGIVARE Magasin Roslagen höst ges ut av ­Roslagen & Co. AB och destinations­ bolaget Visit Roslagen AB. Redaktör: Annica Norström Grafisk form: Jan Elgerud Skribenter: Andreas af Malmborg, Ulf Elfving, Sofia Händel, PEK, Annica Norström, Gisela Norén, Mats Wigardt. Omslagsfoto: Henrik Trygg

2 / 2019

Alfrida var inte att leka med. Hon blev en riktig ögonöppnare för många. Men än är det inte för sent. En av dem som skärper våra blickar är ett känt optikföretag som lanserat en ny glasögonkollektion – Roslagsbark! En serie glasögonbågar av bark från träd i Roslagen. Jag gissar att Alfrida hade ett finger med i spelet här. Företaget kompletterar New York, Pisa och Milano collection med Roslagsbark kollektion. Så fyndigt, klokt och så rätt i tiden. En restprodukt som ingen vill ha används till något som de flesta behöver. Jag pratar med företagets vice vd Erik Edman som är positivt överraskad av det stora intresset för Roslagsbark. – Det går över förväntan säger han. Många tycker att det är en kul idé och tänker självklart på miljön. Men varumärket Roslagen påverkar också. Det står för något positivt och vackert vid kusten, säger han och berättar att Roslagsbark snart lanseras i de övriga Nordiska länderna och i Tyskland. I flera år har företaget försökt hitta det rätta materialet, och barken fanns – i Roslagen. Självklart har jag nu beställt glasögon av Roslagsbark. Jag väntar med spänning på mina nya glasögon och längtar efter att komma riktigt nära och se havet, klipporna, träden och barken – med helt nya ögon.

KONTAKT Annica Norström, Roslagen & Co. info@roslagenco.se Gisela Norén, Visit Roslagen info@visitroslagen.se ANNONSBOKNING Roslagen & Co. Annica Norström info@roslagenco.se 070-241 20 95

Annica Norström redaktör

TACK Varmt tack till annonsörer,­ samarbetspartners och medarbetare! TRYCK Printer okt 2019. Upplaga: 30 000 ex.

LJÖMÄRKT MI

5041 0787

19-31-02

5


Tips! Boka Kocklandslagets julbord inkl dryck fr

369:–

Så bjuder vi på buss & kryssning Kod SKMAT

Lite mer god jul!

Flower serenade. Celebrating the beauty of flowers. This winter we´re striving to be bold yet elegant, fierce but not sweet and outspoken instead of lovely_______. FRÖKEN KNOPP i Norrtälje AB, Tullportsgatan 10, 761 30 NORRTÄLJE Telefon: 0176-101 59 – Mejl: info@frokenknopp.se

Parkera julstressen i land och njut av fem glada timmar på Rosella. Vi bjuder på musik, dans och shoppingfest ända fram till jul. Även i år är det Svenska Kocklandslaget som dukar upp julbordet till havs. Njut av nya kreationer, gamla klassiker och mycket vego. Allt tillagat med en stor portion kärlek.

Minikryssning med Rosella 65:- per person inkl anslutningsbuss.

Boka på Vikingline.se/rosella Anslutningsbuss från Norrtälje och Rimbo varje dag.

2 / 2019


INNEHÅLL

8

11

22

Roslagen

3

Hållbar turism

33

Made in Roslagen

6

Kim lyser upp

34

Pakettips

39

Med nya ögon.

Designpresenter.

kan ge Stora turismpriset.

med kultur och nöje.

6

Med styrkan 8

Från Visit Roslagen.

av Roslagen.

Mandomsprov

11

Evenemangstips

40

Marholmen

16

Därför älskar vi Roslagen

42

Roslagskarta

43

Att rida islandshäst.

Grosshandlarens idéer lever vidare.

Dear Molly

21

På hal is

22

En film i Roslagen på den indiska filmkartan.

Åk långfärdsskridsko på Roslagens isar.

Konstigt i Roslagen 28 Gå och se konst i naturen.

VÄLKOMMEN TILL ROSLAGENS ­TURISTBYRÅER Här får du all hjälp du behöver för en fin vistelse i Roslagen! Norrtälje turistbyrå Lilla Brogatan 3, Norrtälje Östhammars turistbyrå Rådhustorget 1, Östhammar Öregrunds turistbyrå (sommaröppen) Hamntorget, Öregrund

2 / 2019

16

För livsnjutare.

Med symbolförteckning.

21 På roslagen.se hittar du mer infor­ mation om öppettider och var du kan hitta turist­information och Info-Points på andra platser i Roslagen. Välkommen att kontakta oss! +46 767 650 660 info@visitroslagen.se

28

34

Vill du veta vad som händer i Roslagen – följ oss gärna:

Visit Roslagen

Visit Roslagen

Visit Roslagen Stockholm Archipelago

7


Made in Roslagen Ullblommor

SOLVÄSKA

SIW WESTERBACK tovar fantasifulla väskor av ull. De finns bl a hos Konsthantverkarna på Länsmansgården .

Litterära bokstöd

8

Armband LI WIDEGRENS FINA armband i silver hittade vi hos Konsthantverkarna på Länsmansgården i Åkersberga.

VISIT

LOKALPRODUCE­ RADE GODSAKER i trälåda finns att köpa hos Visit Roslagens turistbyråer.

Edblad

EDBLADS armband i olika former finns bland annat på Edblad i Gåsvik. Där går det bra att "frossa" i Edblad-smycken, inredning och mode.

MATTKONST Eva Wärme i Åkersberga väver på beställning, bland annat den här vackra rosa mattan i tekniken gåsöga. Evas vävar finns hos Konsthantverkarna på Länsmansgården.

SKOUTS EGET SIDEBOARD av solitt stålplåt skapar dynamik i rummet. Skouts butik finns i Vaxholm och erbjuder även homestyling,

JESS OF SWEDEN I ÖSTHAM­ MAR gör härliga smycken, men även hundhalsband och pannband till hästar, oftast i tenntråd. Här är ett tufft och roligt läderarmband.

Jess

JAN LANDQVIST har formgivit och utvecklat bokstöden i form av silhuetter av välkän­ da författare. På turistbyråerna i Rosla­ gen finns roslagsförfattare som Astrid Lindgren, Vilhelm Moberg, August Strindberg och Nils Ferlin.

Roslagen inspirerar allt fler formgivare och idémakare. Våra presenttips är ett urval av smakfull design & konsthantverk från Roslagen.

SKOUT

SIW WESTERBACK tovar blommor som gärna kan kombineras till en bukett. Blom­ morna "plockas" hos konsthant­ verkarna på Länsmans­ gården i Åkers­ berga.

REDAKTIONENS VAL

2 / 2019


WIRA

LI WIDEGRENS fina örhängen av titan är den perfekta presenten för den som ska resa långt och packa lätt.

WÄGERTHS konstsmi­ de i Wira bruk smider ljuskronor, ljusstakar och bruksföremål i alla möjliga former. Den här vackra ljuskronan rymmer tio ljus.

Vas

Såskopp och tekopp skapade av Malin Larsson på Malva krukmakeri matchar fint skärbrädan med Roslagsillustration som Visit Roslagen tagit fram i samarbete med Anneko design.

Med en tulpan

DEN HÄNGANDE KERAMIKVASEN signerad Gittan Ruutanen finns hos Konsthantverkarna på Länsmansgården i Åkersberga.

PÅ ROSLAGSTORPET skapas tulpanerna i keramik, av Janne Jakobsson. De finns också på Norrtälje turistbyrå.

RAKU

Hjärta ull

AMI QUIST i Åkersberga har skapat den fina rakubrända burken med lock. Den finns bl a hos Konsthantverkarna på Länsmansgården. www.amiquist.se

DET FINA ULLHJÄRTAT som Susanne Fagerqvist har gjort passar fint i både i ett fönster och mot en vägg.

ART BY LACKE WWW.INHEAD.SE

ALTAVARIO

Örhänge

Kopp & bräda

Bär i färg

MED ALTAVARIOS modulära smycken kan du kombinera stenar, kedjor och kopplingar till varandra och skapa din egen personliga design.

FRÅN SUSSIES LILLA HANDAR­ BETSBOD kommer Susanne Fager­ holms färgglada virkade bomulls­ nätkassar. De finns på Norrtälje turist­ byrå.

KONST AV LACKE

WWW.INHEAD.SE

EDSVIK KONSTHALL

GALLERI ROEDHUSGAARDEN

BARBRO OF SWEDEN

ÖPPEN ATELJE LÖR & SÖN 11-15 STORA SÄBY GÅRD - ÅKERSBERGA

2 / 2019

9


Med styrkan AV ROSLAGEN

10

2 / 2018


WITH THE POWER OF ROSLAGEN

“With the Power of Roslagen” is the name of the products that chefs Daniel Tottie and Andreas Mattsson create and develop: a rich chilli sauce with garlic, bay leaves and allspice; a flavourful “Friday spice”, a more luxurious and tastier variation on classic taco seasonings; air-dried salami with meat from Roslagen’s own pigs and hints of garlic, chilli and black pepper; a full-bodied Roslagen ketchup with pickled vegetables flavoured with coffee beans, cinnamon and coriander; and a savoury salt-cured lemon salsa. The chefs take pride in using regional ingredients in their products, which are already available at around 20 retailers: in farm shops, marketplaces, restaurants and ICA stores. “We hope and believe that word will get out about our brand and Roslagen’s culinary reputation. Preferably far and wide!”

ORD: Ulf Elfving BILDER: Andreas Mattsson

Nu lagar jag roslagsmat! Med ny, häftig, lokal kryddning.

2 / 2019

V

i är ju bortskämda här ute, vare sig vi är deltidsrospiggar eller äkta såna – med den läckra laxen från Fogdö, de glada grisarna från Gåsvik, de krämiga ostarna från Väddö, den klassiska Roslagsschnitzeln på Åtellet eller varför inte den pinfärska strömmingen som vi drar upp själva. Med mera. Men nu tycker två pigga kockar och entreprenörer i Norrtälje att vi ska ta roslagsmaten till en ny nivå. ”Med styrkan av Roslagen” heter produkterna som Daniel Tottie och Andreas Mattsson skapat och utvecklar: en mustig chilisås med smak av vitlök, lagerblad och kryddpeppar, en smakstark ”fredagskrydda”, framtagen för att vara en lyxigare och godare variant av den klassiska tacokryddan, en lufttorkad salami med kött från roslagsgrisar och smak av vitlök, chili och svartpeppar, en fyllig Roslagsketchup, baserad på mjölksyrade grönsaker och smaksatt med kaffebönor, kanel och korianderfrö och en smakstark salsa på saltgravade citroner. Jag började med att använda den goda ketchupen till en av familjens älsklingsrätter, korv stroganoff. Smör, mjöl, grädde, lite tomatpuré, en rejäl sked Roslagsketchup, salt och peppar och Flygfyrens falukorv – det blev en ”roslagsstroganoff” som fick oss att jubla! Provade sen att använda samma ketchup i en pastasås gjord på en gräddredning som bas, plus en bit grönmögelost (Hammarby blå från Väddö) och ett par matskedar riven stark hårdost, samt alltså generöst med Daniels och Andreas ketchup. Smulade ner bitar av knaperstekt bacon i såsen och serverade med kokt och vitlöksspetsad tortellini. Jättegott! Ett annat tips, bland många, är att blanda deras citronpasta, Sambal Lemon, med crème fraiche och ha som dippsås till morötter, blomkål eller chips. Roslagskockarna Daniel och Andreas möttes i jobbet, på krogen. De hade varsin specialitet. Andreas gillade att göra egen fermenterad chilisås och Daniel älskade att göra lufttorkade korvar. De bestämde sig för att slå ihop de båda intressena. Resultatet blev deras serie hantverksprodukter som alltså går under namnet Med styrkan av Roslagen. – Vi har så kul när vi träffas och stoppar korv, blandar kryddor och klistrar etiketter, säger Andreas, när jag sitter i hans kök i Norrtälje och provar killarnas smakstarka såser och kryddor. – Och vi sätter en ära i att använda traktens råvaror! Köttet i vår salami kommer från Roslagskött, grönsakerna och kryddorna i alla produkter hämtas från lokal odling, honungen i ketchupen från Herrängs biodling, osv. Viktigt är också att ta tillvara allt i livsmedelstillverkningen. Både i salamin och fredagskryddan tillsätter Daniel och Andreas restprodukter från tillverkningen av såsen. Effektiv och smakrik återanvändning! Än så länge är Med styrkan av Roslagen en bisyssla för Daniel och Andreas. Daniel driver cateringfirma till vardags, och Andreas lagar mat åt 700 skolelever i Norrtälje. Kul, tycker han, att utveckla skolmaten; han gör allt från grunden och rullar t.ex. egna köttbullar – åt alla de 700 unga och hungriga matgästerna … Vart deras gemensamma projekt kan leda vet de inte. Produkterna finns redan hos ett 20-tal återförsäljare: i gårdsbutiker, saluhallar, restauranger och ICA-butiker. – Vi hoppas och tror att vårt varumärke och Roslagens matrykte ska sprida sig som ringar på vattnet. Gärna hur långt som helst!

11


Närproducerat frånRoslagen GODSAKER OCH RÅVAROR FRÅN ROSLAGEN TILL ÅRETS ALLA KALAS

Välkommen till Bönan & Roten, din choklad- och lakritsbutik på nätet med produkter från egna chocolateriet Couer de Praline. www.bonanochroten.se

Köp dagsfärsk mjölk från mina kor. Mjölkautomaten öppen Tors-Sönd kl 12-19 elinsgladaekologiskakor.se 070–3619417

Småskaligt mathantverk av kockarna Andreas Mattsson & Daniel Tottie. Följ oss på Instagram och Facebook.

Viltsafari, delikatessbutik, restaurang, kafé, minigolf. Öppet året runt! www.samstorp.se

Närproducerad i Roslagen och ekologisk. www.roslagsmjolk.se

ärliga råvaror ärlig produktion ärliga produkter LJUSTERÖ GÅRDSBUTIK Ljusterogardsbutik.se

♥ happyretreat.se Prova vår HälsoShot framtagen i samarbete med dr Maria Sundberg och Norrtälje Musteri. Finns att köpa hos Visit Roslagen.

12

2 / 2019 2017


MANDOMSPROV

till häst

E

ORD: PEK

tt ridspö?! Ett ridspö?!?? Jag hade varit tvungen att riva bort allt presentpapper för att förstå att det verkligen var ett ridspö jag fått i födelsedagspresent. Min frus leende gjorde att jag förstod att det låg något mer bakom den här presenten. – Caroline sa att du skulle ha Tokki, det är skäcken som står där borta! – Check? – Ja, den svartvita valacken där inne till höger. Ok, valack fattar jag, hästkille sex bokstäver. Det måste alltså vara hästen längst in. Jag har hamnat

2 / 2019

13


Löfs islandshästar.

Grim islandshästar.

IT’S TÖLT TIME!

The horses had only walked slowly so far, but that was about to change. “The feeling was a bit like being in a motorboat: the speed increases and suddenly everything is less bumpy and you’re planing. Your pulse rises and so do the corners of your lips. I love the feeling of speed!” A man’s wife gave him the gift of horseback riding on an Icelandic horse. Horseback riding with a leader can be arranged in several places in Roslagen – all year round. Experienced riders and newcomers alike will find horses to ride here. The calm demeanor and shorter stature of Icelandic horses make them suitable for even the most inexperienced riders. Read more at roslagen.se

14

Lappdals islandshästar.

på Grim, ett stall med islandshästar ute i Lohärad, strax norr om Norrtälje och nu väntar mitt livs första ridtur. En oväntad 42-årspresent, men jag måste erkänna att jag tycker det ska bli kul! Och nu är jag och Tokki instängda i en box där jag ska borsta honom ren innan sadeln ska på. Om tanken på att rida var lite läskig så är det superläskigt att vara instängd i en box tillsammans med flera hundra kilo häst. Min fru hann både rykta (som visst den här borstningen hette) och sadla innan jag fått Tokki ren men med gemensamma krafter gick det fort och då var det dags att få på sadeln. Att lägga upp den var ju inte så svårt men sen … Alla dessa remmar som ska spännas och vara lagom långa, saker som ska in i hästens mun. Bevisligen har jag inte varit så uppmärksam när jag varit med på döttrarnas ridlektioner tidigare. Äntligen! Nu är Tokki redo, frågan är, är jag redo? Jo, men det känns så. Vi har fått lite tid till-

sammans nu Tokki och jag, så jag tror vi är redo för att ta nästa steg. Vi ska börja på ridvolten* , där ska jag få lära mig var bromsen sitter, det känns viktigt. Vi är ett gäng på sex personer som nu leder ut våra hästar till ridvolten, utöver min fru är det två tjejer som ser hemtama ut i ridstövlar och egen ridhjälm och så vi tre killar som alla ser ut att befinna oss på en skala mellan ”lite-nervös” till ”jag-försöker-se-tuff-ut-så-att-ingen-fattar-att-jag-är-livrädd”, skönt att inte vara ensam i det här tänker jag.

Tålmodiga hästar Introduktionen går bra och Tokki visar sig vara en tålmodig kille som inte hetsar upp sig i onödan och som har överseende med min klumpiga uppsittning och mina otydliga kommandon och nu är det dags att rida ut på äventyr i roslagsskogarna. Hästarna går på led, tätt efter varandra, Caroline rider först och sist hennes kollega som ser till att

2 / 2019


gruppen håller ihop. Luften är så där hög och klar som den bara är på hösten. Doften av fuktiga löv och mogna äpplen kommer i duster emot oss från den sista sommarstugan vi passerar innan skogen tar vid på båda sidor av den smala grusvägen. Efter nästan en kilometer svänger vi av från vägen in i skogen. De stora granarna står helt stilla och solen strilar ned sina strålar på mossan och blåbärsriset som kantar stigen. Tokki känns lika säker på stegen här inne i skogen som han gjorde på vägen, riktigt bra terrängegenskaper tänker jag och inser att det kanske är en bättre beskrivning på SUVen som stod parkerad vid stallet snarare än på en häst. – Nu är det dags att tölta*! Vi har kommit ut på en skogsväg när Caroline vill sätta fart på turen. Hittills hade hästarna bara sakta gått framåt men nu skulle det alltså bli annat av. Känslan var lite som när man drar på med en motorbåt, farten ökar och plötsligt så blir skumpet

2 / 2019

mindre och man planar. Pulsen går upp liksom mungiporna, jag gillar fartkänslan!

Äntligen fika Precis när jag såg glittret från Fyrsjön mellan tallarna så hörde jag ordet fika. Jag insåg att det var ganska länge sedan frukost och magen och jag var överens om att det var dags för påfyllning. Vi satt av hästarna bredvid en liten badplats och doften av nybakt kladdkaka började kittla näsan. När vi satt på bänken med kaffekoppen i handen så visade det sig att vi alla tre killar hade blivit medbjudna av våra respektive, det var visst inte en helt ovanlig födelsedagspresent jag fått. Men en riktigt bra present har jag konstaterat. Det kommer att bli lurigt att hitta på något lika bra tillbaka. – Är det någon i gruppen som känner sig mogen för att galoppera? Frågan hänger där mellan urdruckna kaffekoppar. Man kan riktigt se den inre

* PEKS STALLORDLISTA Kratsa – Manikyr och/eller pedikyr. Tränsa – Stoppa in metallpryl i munnen på hästen. Prylen sitter ihop med remmarna man styr med. Tölt – Tänk känslan när man planar med motorbåt, snabb och flytande gångart som är en av islänningarnas egna gångarter. Grimskaft – koppel. Ridvolt – som en fotbollsplan, fast med sand och staket runt om. Skäck – Monokrom färgsättning, som en zebra fast ändå inte.

15


FAKTA TURRIDNING hos Grim ­Islandshästar Turridning arrangeras i skog och mark året runt alla dagar i veckan på trevliga islandshästar. Det finns hästar för både erfarna ryttare och för dem som aldrig tidigare ridit. Turridningen sker med rutinerad turledare, vid grupper större än 6 personer följer två turledare med. Islänningarnas lugna psyke och lägre mankhöjd gör att de passar väldigt bra vid turridningar även för helt ovana ryttare. Hästarna tar ryttare som väger max 90 kg och man behöver ha normal rörlighet för turer ute i skog och mark. Du kan välja om du vill ingå i en öppen grupp eller om du vill ha en egen grupp, dock är det max 8 ryttare per grupp. Hjälm och skor med klack är obligatoriskt och hjälm finns att låna. Tala om hur ridvan du är vid bokning så förbereds rätt häst till dig! Mer information och priser finns på www.grimislandshastar.se

kampen mellan rädsla och manliga egon som pågår inom alla oss tre ovana bihang. – Det är klart ni ska galoppera, säger min fru. Hon ler och tittar på de andra tjejerna som tittar undrade på sina killar. – Jamen då tar vi galoppbacken allihopa då säger Caroline hurtigt. Stämningen i gruppen är som förbytt, den tidigare avslappnade stämningen som infunnit sig under fikat är som bortblåst. Här är det tre män som går in i sig själva för att förbereda sig på strid, eller i varje fall att rida uppför en väldigt brant backe i ett gammalt sandtag i full fart.

Trimmad Jag vet inte om det är hästarna som känner av vår anspänning eller om det är för att de vet av rutin vad som är på gång, men även de börjar bli lite spattiga. Till och med min Tokki, som varit lugnet själv under turen, känns plötsligt mer som en trimmad motocross än som den åkgräsklippare han liknade i temperament före fikat.

Nej, det kan väl inte vara det där som är galoppbacken?!? Det är som en vägg som tornar upp framför oss. En vägg av sand, med tydliga hovavtryck från tidigare turer. På den vänstra sidan växer låga tallar och till höger stupar det ned mot badplatsen där vi satt och fikade tidigare. Som tur är får vi ingen tid att fundera, för innan jag hunnit mana på Tokki så bestämmer han sig för att bara följa efter Caroline och de andra ekipagen när de sätter fart. Accelerationen är snabb, i nästa ögonblick flyger vi fram, tallarna susar förbi oss och mitt synfält smalnar av. Jag lyfter ändan från sadeln och försöker vara mjuk i knäna när vi går in i backen. Jädrar, här gäller det att hålla i sig hinner jag tänka och på bara några sekunder så är det över. Vi kom upp! Ingen ramlade av och långt där nere ser jag kaffetermosen stå och glänsa med resterna från kladdkakan. När jag tittar runt på de andra i gruppen så ser jag att killarna har samma leende och lättade känsla i ansiktet som jag. Vi har överlevt mandomsprovet! Jag ska behålla ridspöet, det kan bli fler turer!

FLER STALLTIPS LAPPDALS ISLANDSHÄSTAR, ÅKERSBERGA Turridning på islandshästar. Ridskola, ridläger, pensionärsridning, nätverksridning, rehabilitetsridning, ridpaket med mat och övernattning. NORR MALMA GÅRD, SVANBERGA Häst – och vagnturer samt körlektioner med en, två eller fyra hästar framför vagnen. Både för nybörjare och erfarna kuskar. CASON ISLANDSHÄSTAR, EDSBRO Upplevelser med islandshäst. Ridlektioner, uteritter, hästkommunikation, ridläger, företagsevenemang. HAGA STALL, HERRÄNG Uteritter året om, både längre och kortare turer, ridlektioner, familjeturer med häst och vagn, ridläger på loven. LÖFS ISLANDSHÄSTAR, FORSMARK Erbjuder turridning på islandshäst. Dagsturer, paket och skräddarsydda turer och arrangemang. Dagliga turer. GIMO RIDKLUBB Kurser i dressyr och hoppning, läger, skräddarsydda aktiviteter, företagsridning, företagsevent, uteritter, handikappridning mm. Läs mer på roslagen.se

16

2 / 2019


Rid islandshäst iRoslagen!

Välkommen till oss på Bärby/Alunda! Islandshästridning, ridskola, kurser samt avkoppling. 070-581 13 09 www.islandshestkonsult.se

Turridning året om i vacker Roslagsnatur. Följ oss på FB. tina@lappdal.se 070-699 89 92

Stolt samarbetspartner till Roslagen

Välkommen in på något av våra fem kontor som du hittar i Rimbo, Hallstavik, Älmsta, Norrtälje centrum och på Norrteljeportens Handelsområde.

Turridning i vackra Roslagen på trevliga islandshästar året runt www.grimislandshastar.se

Sedan 2001 har vi bidragit med 128 miljoner kronor till Roslagens utveckling Som Sparbank har vi inga enskilda aktieägare. Därför kan vi lämna tillbaka en del av vinsten för att stödja lokala aktiviteter och utvecklingsprojekt i linje med vår vision om ett attraktivt och öppet Roslagen i tillväxt.

Vår uppgift är att vara en bra bank för alla som bor, lever och verkar i Norrtälje kommun! Hos oss har du nära till bankservice och finansiell kompetens.

0176-770 00 roslagenssparbank.se


LEVER VIDARE

ORD: Andreas af Malmborg

MARHOLMEN

Education and community for working class women is part of Marholmen’s history. Now the area offers fresh air, a spa and a conference facility. The lush island of Marholmen in the inner archipelago was acquired in 1900 by merchant Nils Berg for SEK 9000. Grosshandlarvillan, the merchant house, was built for the Berg family. Nils Berg donated most of Marholmen and the equivalent of SEK 30 million to open a rest home and school for poor working women. The school was furnished by well-known children’s book author Elsa Beskow. Villa Berg still stands – the rest home for working women that opened in 1914. Grosshandlargården, the adult education home from 1926, now houses a restaurant. The merchant house, Grosshandlarvillan, is a luxury hotel. Marholmen is now also home to a spa and a newly built hotel. Nils and Hanna’s ideas live on in Marholmen. Rest and recreation await here. So does education: many people visit Marholmen for daytime conferences or overnight stays.

18

L

yxigast är grosshandlarvillan från 1902. Efter en god middag bestående av laxröra med forellrom, hängmörad biff med kantareller och hallonmousse till efterrätt kan det vara dags att dra sig tillbaka till salongerna. Ett varmt bad i kopparbadkaret och sen kryper du ner i grosshandlarens sängkammare mellan manglade lakan. Möblemanget för tankarna till en engelsk herrklubb och utvändigt ser byggnaden mest ut som ett nationalromantiskt monument med lite friare formspråk. Marholmen är en lummig ö i innerskärgården inte så långt från Spillersboda och Grosshandlarvillan är Marholmens äldsta hus. Villan byggdes åt makarna Hanna och Nils Berg. Grosshandlare Nils Berg var en bildad man och dessutom stormrik. Han gjorde en förmögenhet på att köpa och sälja färgämnen och pigment. Firman hade han ärvt efter sin pappa och företaget växte så pass att grosshandlaren sågs som en av Sveriges rikaste män kring förra sekelskiftet. Nils hade till att börja med ingen familj. Han fick aldrig några egna barn utan levde för sina affärer. Han gick in i politiken och köpte ett tegelbruk i Skåne. Men så händer något. Vid femtio års ålder möter Nils Berg kärleken.

Historien om Marholmen är en historia om kvinnor, kärlek och pengar. Till att börja med var det bildning och gemenskap för arbetarklassens kvinnor. Numera är det frisk luft, spa och konferens.

Han gifter sig med Johanna ”Hanna” Johansson Maury. Marholmen förvärvar han år 1900 för niotusen kronor. Och snart blir det blir storstrejk i Sverige. Trehundratusen svenska arbetare går ut i strejk 1909 i protest mot sänkta löner. De strejkande har det eländigt, de bor i dragiga kyffen där lössen klättrar på väggarna. De svälter. Det ligger i tiden att välbeställda människor ska bry sig om missförhållanden bland fattiga arbetare. Makarna Berg vill på samma sätt hjälpa arbetarfamiljer och särskilt kvinnor. År 1913 skänker Nils Berg bort större delen av Marholmen och motsvarande 30 miljoner kronor för att starta ett vilohem och en skola för fattiga arbetarkvinnor.

Förändringar Idag mer än hundra år senare är mycket sig likt. Och annat olikt. Villa Berg finns kvar – vilohemmet för arbetarkvinnor som öppnade 1914. Där skulle unga arbetarkvinnor få en chans till ett bättre liv. Grosshandlargården – folkbildningshemmet som öppnade 1926 har restaurerats och blivit restaurang.

2 / 2019


I Grosshandlarg책rden finns Elsa Beskows m책lade citat kvar p책 takbj채lkarna.

2 / 2019

19


Nils badhus.

Grosshandlarvillan.

Villa Berg.

Grosshandlarvillan.

Grosshandlarvillan – Nils & Hanna Bergs bostad som ritades av den åländske arkitekten Lars Sonck är lyxigt hotellboende. Och sist men inte minst står Nils badhus kvar och har blivit ett kännetecken för Marholmen. En vitmålad liten kur med blåa fönsterfoder på ett skär. Idag kan gästerna paddla dit med flotte. Nils och Hannas idéer lever vidare på Marholmen. Vila och rekreation är viktigt idag. Utbildning också, många reser till Marholmen för att konferera över dagen eller stanna över natten. Modernare inslag finns dessutom på repertoaren. Hotellet är nyuppfört, byggt för bara några år sedan i en modern, sober stil som flyter in väl i skärgårdsnaturen. Alla rum har egen balkong eller terass med stora glasytor och nära sjökontakt. Marholmens Spa blickar ut över bryggorna och skärgårdsbebyggelsen. Det finns gym, ångbastu och pool. – Det unika är att vi erbjuder en mängd olika aktiviteter, vi vänder oss till så många olika målgrupper och det händer saker året om, berättar Fredrik Nilsson, marknadschef.

20

Hans absoluta favorit är båtorienteringen där gästerna svarar på frågor samtidigt som de kör runt en bana på havet i en eka med utombordsmotor. – Det bästa är att tagga ner. Komma ut i naturen och få frisk luft, att bara vara … Det fungerar alla årstider, förklarar han.

Elsa Beskow Att bygga ny kunskap är samma tanke som fanns på Marholmen för knappt hundra år sedan: ”Vid tanken på, att det finnes en människa, en man, som så känt med oss och förstått mångas innersta längtan efter kunskaper och bildning, känner man glädje.” Så skriver en entusiastisk redaktör om grosshandlare Nils Berg i den socialdemokratiska kvinnotidningen Morgonbris 1924, och fortsätter: ”Kvinnorna behöva mer än väl vid sidan om sina hem-

2 / 2019


Grosshandlarvillan.

Nya hotellet.

Mareld Spa.

uppgifter en vidgad intellektuell utbildning och fostran, som gör dem ansvarsmedvetna inför samhällsuppgifterna, att de komma att omfatta något av det som Ellen Key kallat ”samhällsmoderlighet”. I folkbildningshemmets matsal satt arbetarkvinnorna till bords tillsammans med en medelålders societetsdam som redan var känd som en av Sveriges mest populära barnboksförfattare – Elsa Beskow. Hon ligger bakom bästsäljare som ”Olles skidfärd” och ”Tant brun, Tant grön och Tant gredelin” Eftersom hennes make förestod skolan fick Elsa uppdraget att göra inredningen. Det låg i tiden att stärka elevernas moral med slagord och förmaningar. Redan på den första takbjälken innanför entrén möts besökaren av budskapet: ”SANNINGEN SKA GÖRA EDER FRIA”. På nästa takbjälke målade Elsa: ”BOKSTAVEN DÖDAR. ANDEN GÖR LEVANDE”.

2 / 2019

Citatet är hämtat ur Bibeln. Kanske menade Elsa att en folkrörelse inte kan leva genom tomma ord och floskler utan lever genom den själ som finns hos medlemmarna. Och att en idé måste bäras av alla i rörelsen. Idag är det krog i den gamla skolbyggnaden och så värst många av kroggästerna bryr sig kanske inte om orden på väggen. Men inspirationen kom bland annat från den engelska settlementrörelsen som var i ropet på den här tiden. Settlementrörelsen ville skapa gemenskap mellan människor över alla ålders-, yrkes- och åsiktsgränser. De ville ge människor med olika yrken och olika status möjlighet att mötas på ett jämlikt sätt. Och dessutom dela med sig till varandra av sin livserfarenhet. På Marholmen bor man i hotellrum eller i hyrd stuga. Grosshandlare Nils Bergs donation lever vidare och kopplingen till arbetarrörelsen finns kvar. Fackförbundet Kommunal äger Marholmens driftbolag och förbundets medlemmar får fortfarande rabatt.

21


Välkommen till Norrtälje! NJUT AV LUGNET OCH HITTA ALLA ÖNSKNINGAR I ROSLAGENS HUVUDSTAD

NORRTÄLJE

Varmt välkommen in och njut av våra vackra smycken i ateljén på Posthusgatan 6A i Norrtälje. 0176-156 56 www.guldsmederna.se

Skicka blommor över hela världen. flowerfresh.se

22 22

Boendet mitt i Norrtälje. Hantverkaregatan 19, 0704-888 786 www.berglingsbedandbreakfast.com

Tillfällegatan 4, 0176-27 77 92

Vi uppfyller de flesta barns önskningar. Välkomna! 0176-125 58

För bokade grupper året om. Musikkafé, Julmarknad & annat kul. www.pythagorasmuseum.se

2 / 2019


Dear ­Molly DEAR MOLLY

Stora bilden: Lia Boysen vid inspelningen av Dear Molly i Länna. Lilla bilden: Vid filmvisningen i Norrtälje – delar av filmteamet tillsammans med Gisela Norén och andra lokala samarbetspartners.

E

n stor del av den hyllade indiska filmen Dear Molly är inspelad i Roslagen. Filmen har nått stor internationell framgång och kvalade bl a in på Oscars 2019´s shortlist i alla kategorier med en visning i Los Angeles inför Oscarsjuryn och publiken. I september hade filmen premiärvisning i Norrtälje för alla inblandade. Magasin Roslagen var där. Dear Molly är en gripande berättelse om en far- och dotterrelation. Här följer vi huvudpersonen Molly på jakt efter sin far i Roslagen. I parallellhandlingar och tillbakablickar följer vi Mollys familj i Indien där fadern ger sig av när Molly bara är fem år gammal. I huvudrollerna finns de indiska skådespelarna Gurbani Gill och Alok Rajwade. Här medverkar också flera svenska skådespelare, bl a Lia Boysen och Christer Holmgren. I filmen finns både välkända miljöer och statister från Roslagen. När filmteamet letade inspelningsmiljöer i Uppsala län och frågan om samverkan gick till besöksnäringsansvariga i de norra kommunerna, nappade Visit Roslagens vd Gisela Norén direkt. – Det är fantastiskt att våra härliga roslagsmiljöer nu finns på den internationella filmkartan. Vi är glada att vi kunde hjälpa filmteamet under inspelningen i Roslagen, säger Gisela Norén. Dear Molly spelades in under våren 2018 bland annat i Wira

2 / 2019

The Indian movie Dear Molly, which was largely filmed in Roslagen, has garnered international success. The movie qualified for the 2019 Oscars shortlist in all categories and was screened in Los Angeles for the Oscar jury and an audience. Filming took place in spring 2018 in areas around Norrtälje, Länna, Wira Ironworks and Domarudden. Director Gajendra Ahire received the “Cinematic Impact on Tourism” award from the India International Film Tourism Conclave (IIFTC).

bruk, Länna, Domarudden och Norrtälje. Under de hektiska inspelningsdagarna bidrog en rad aktörer med Visit Roslagen i spetsen för att på olika sätt hjälpa filmteamet. Vid filmvisningen i Norrtälje presenterade Gisela Norén siffror från Visit Swedens analys av hur stor påverkan film och TV har på människors val av resmål. Tolv länder har analyserats och i genomsnitt uppger 16 procent av de intervjuade att de påverkas av film och TV när de väljer resmål. Men för Indiens del är siffran hela 58 procent. – Indien är ett stort filmland, men att film har så stor betydelse visste jag inte, säger Gisela Norén, som nu är beredd på att allt fler indiska turister vill komma till Sverige och Roslagen. Regissören Gajendra Ahire som skapat 49 filmer fick nyligen priset ”Cinematic Impact on Tourism” som delas ut av IIFTC (India International film tourism conclave). Han är hyllad stort i Indien och utöver priset och uppmärksamheten på Oscarsgalan har Dear Molly också visats på filmfestivaler i Indien, London och Köpenhamn. Filmen har spelats in på engelska, hindi och marathi. Vid visningen i Norrtälje medverkade stora delar av filmteamet, bl a Gajendra Ahire och producenten Praveen Nischol.

23


På hal Foto: @porschlund

I ROSLAGEN

N

ORD: Mats Wigardt

Bättre förutsättningar för att åka långfärdsskridskor än vad Roslagens dammar, sjöar och havsisar har att erbjuda är svårt att tänka sig. En oöverträffad naturupplevelse, försäkrar Ove Söllvander i Norrtälje med många år som skridskoguide bakom sig. 24

är de sista löven fallit, mörkret lagt sig till rätta och temperaturen håller sig kring nollan finns det en grupp människor som rastlöst börjar vandra mellan väderleksrapporten och utetermometern. Långfärdsskrinnarna. Redan i skiftet mellan november och december gör sig utsända spejare ärenden till norduppländska bruksdammar och sjöar. Där fryser isarna lite tidigare och det gäller att passa på innan snön börjar falla. En tidig premiärtur skulle kunna göras på någon av de dammar som ligger i anslutning till vallonbruken i Gimo och Österbybruk. Eller på den slinga som plogas på Drängsjön vid Domarudden i södra Roslagen. Sundsta viltvatten är ett annat alternativ. Där lockar en labyrint av grävda kanaler och grunda dammar skridskoåkande finsmakare till säsongens första isar.

2 / 2019


is 2 / 2019

SÄKERHET PÅ ISEN: Ta alltid med ispik, isdubbar, kastlina, klädombyte i vattentäta påsar. Använd ryggsäck med midjebälte och grenrem som håller ryggsäcken på plats. Knäskydd, hjälm och vindtäta kläder är bra. Information om utlysta turer och lämpliga isar finns på www.skridsko.net

FAKTA I Sverige finns minst 100 000 utövare av långfärdsskridskoåkning. Det är idag en folksport som exporteras över världen. Sporten uppstod strax efter förra sekelskiftet då Stockholms Skridskoseglarklubb bildades. Från början användes segel, men från 30-talet och framåt är det av egen kraft och med långfärdsskridskor man färdas.

ON SLIPPERY ICE IN ROSLAGEN

It’s hard to imagine better conditions for long-distance skating than what Roslagen’s ponds, lakes and sea ice can offer. It’s an unparalleled natural experience. An early premiere tour can be made on the Walloon ironworks’ dams in Gimo and Österbybruk, on Drängsjön lake at Domarudden or on Sundsta ponds, with an appealing maze of canals and shallow dams. If you are lucky, the water of the archipelago freezes. A first attempt on a bay can be made at Sunnanöviken in Öregrund. If the ice is at least 15 centimeters thick, then practiced skaters can get from Bromskär on Blidö across Svartlögafjärden towards Husarö. Or they can travel north via Söderöra, Norröra, Vidinge and Kudoxafjärden, towards Söderarm. But always ride with a group, and preferably with someone who has more experience. And remember to have up-to-date information about the ice conditions.

25


Vid Gräsö. Foto: Henrik Trygg.

Längre fram, en bit in i december, kan det vara den grunda och näringsrika sjön Synningen som får bärig is. Kanske fryser även Lommaren och Garnsviken till. Därefter, om väder och temperatur är rätt, blir allt fler sjöar redo att utforskas. Det gäller att vara steget före eventuella snöfall och hitta nyfrusna sjöar med lämplig is åt rastlösa skrinnare.

Erfarenhet Ove Söllvander har åkt skridskor hela livet. Eller i varje fall sedan tidigt 70-tal, då han flyttade från Stockholm till Norrtälje. Under många år har han varit ansvarig för Friluftsfrämjandets skridskoturer i Roslagen. Med erfarenhet och ett öga – och öra – för isens beskaffenhet har

han utan allvarligare incidenter guidat vana och ovana skrinnare över alla slags isar. – Jag bör veta hyfsat bra vad det handlar om, konstaterar Ove. Man kan både se och höra i vilket skick isen är. Men det förutsätter flera års erfarenhet, goda förhållanden kan på bara några timmar förändras till det sämre. För Ove Söllvander är det naturupplevelsen och motionen som lockar. Han är inte den som jagar mil, hellre då en kortare tur med tid att utforska och upptäcka. Är det spårsnö på isen finns mängder av djurspår som ger ytterligare en dimension till skridskoåkandet. Och med en havsörn som sällskap i skyn blir upplevelsen nära nog komplett. Nu har Ove överlämnat guideuppdragen åt yngre krafter, men

Paket för grupper

SMAKA PÅ ROSLAGEN MED OSS! Boka er gruppresa på 0295-203 00 eller maila info@bokauppland.com www.bokauppland.com

26

Beställ vår gruppresekatalog, full med inspiration för er nästa gruppresa!

2 / 2019


Foto: Bosse Lind.

fortfarande ger han sig gärna ut på isarna runt om i Roslagen. I fjol var isarna inte så bra, då blev det bara en handfull turer, berättar han. Men året dessförinnan åkte jag säkert 80 mil på både havsis och sjöar. Har man tur fryser isen i skärgården till en bit in på det nya året. Ett första försök på havsvik kan göras på Sunnanöviken i Öregrund. Vid goda förhållanden, Ove Söllvander anger 15 centimeter som en minimigräns för havsisens tjocklek, kan man skrinna från Bromskär på Blidö söderut, över Svartlögafjärden, ner mot Husarö och Möja. Eller norrut, via Söderöra, Norröra, Vidinge och Kudoxafjärden, mot Söderarm. – Startar man från Bromskär riskerar man heller inte att hamna i rännan för fartygstrafiken till Åland och Finland, säger Ove.

Vid Björnö. Foto: Henrik Trygg.

Det går också att utgå från bryggan i Simpnäs och via Lidöfjärden runda Lidö och Arholma, kanske även våga sig ut på Havssvalget. Men Ove Söllvander är noga med att understryka vikten av att aldrig ge sig iväg utan sällskap, gärna med någon som har mer erfarenhet. Och att alltid ha dagsaktuell information om isläget. – Is är färskvara och man kan aldrig säkert veta var det går att åka förrän samma morgon, betonar han. Man ska inte vara rädd, men visa respekt för riskerna. Att gå på kurs för att lära sig grunderna i långfärdsåkning är också något som Ove Söllvander varmt rekommenderar. Med rätt åkteknik och rätt utrustning blir upplevelsen så mycket större. – Och glöm heller aldrig en termos med varm dryck, den kommer med säkerhet att uppskattas, försäkrar han.

JUL & NYÅR

JULBORD 6-21 DECEMBER Kvällssittning alla dagar Dagsittning lördag & söndag 645 kr

NYÅRSWEEKEND

En & två nätters weekendpaket

2 / 2019

27


Välkommen till norra Roslagen! Hotell • Bröllop • Konferens • Butik Öppet året runt! Långgatan 33 0173-300 65 www.klockargarden.nu

Välkommen till vår livsstilsbutik med barn- & damkläder, inredning och presenter. Norra Tullportsgatan 6, Östhammar www.mybliss.se

• Kajaker & tillbehör • Fiske & friluftsutrustning • Frystorkat & mjukkonserver • Kartor & böcker

Idealiskt för bröllop, stora fester och konferenser. www.bygdegardarna.se/ societetshusetoregrund

SUNDBODEN, ÖREGRUND. 500 m2 med Möbler, Inredning & Kläder. Café ute & inne. 0173-133 64, www.sundboden.se

Camping & Stugor Restaurang med underhållning Strand & bryggbad fiske • båtar • ­kajaker m m. Varmt välkomna! www.sunnanocamping.com

Ljudpromenaden i Östhammar Lokala upplevelser och presenter.

Sjöboden Mån-fre 9-19 lör 9-17 sön 10-17 GRÄSÖ, tel 0173-333 30.

LYSSNA DIREKT I MOBILEN! MER INFO PÅ TURISTBYRÅN

ÖSTHAMMARS TURISTBYRÅ Rådhuset Östhammar 0767-650 660 www.roslagen.se

2 / 2019


Välkommen till Östhammars kommun! Välkommen till tillÖsthammars Östhammarskommun! kommun! Välkommen Bibliotek Bibliotek Bibliotek www.biblinord.se www.biblinord.se www.biblinord.se

Österbybruk Österbybruk Österbybruk utflyktsmål- året - året om! EttEtt om! Ettutflyktsmål utflyktsmål - året om!

Unga Unga Unga

Ungdomsgårdar och Ungdomsgårdar och Ungdomsgårdar och lovaktiviteter lovaktiviteter lovaktiviteter

Kulturhus Kulturhus Kulturhus

Evenemang Evenemangoch ochutställningar utställningar Evenemang och utställningar www.storbrunn.se www.storbrunn.se www.storbrunn.se

Följ oss! Följ Facebook: @upplevaochgora Följ oss! oss! Facebook: @upplevaochgora

Instagram: Facebook: @upplevaochgora Instagram:@kofosthammar, @kofosthammar,@storbrunn @storbrunn#ungiosthammar #ungiosthammar Instagram: @kofosthammar, @storbrunn #ungiosthammar


Sense of touch i Ekbacken, Åkersberga. Av Viktor Korneev. Foto: Annica Norström.

En gigantisk betongfot i grönskan vid Åkers kanal. En djävulsk smed på torget i Gimo. En snäcka i Norrtälje – tusen gånger större än i verkligheten. Den offentliga konsten i Roslagen är gratis. Och den är till för att reagera på. ORD: Andreas af Malmborg

ARTSY ROSLAGEN

A giant concrete foot next to the Åker canal. A devilish blacksmith in the square in Gimo. The Solsnäckan shell in Norrtälje – a thousand times bigger than the real thing. The public art in Roslagen is intended to stir a reaction. An art walk is free, accessible year-round, and also makes for a lovely stroll or excursion. Sjötullstorget in Norrtälje is home to the “Solsnäckan” sculpture by artist duo Bigert & Bergström. Like a sundial, this giant model of a shell from the Baltic Sea casts its narrow shadow across the square. The light reflects in the copper-coloured surface of the shell in new ways depending on the time, weather and how people move. By Åkers Canal in Åkersberga, Tomas Lacke’s “Nuna” stands with a grin. The city park promenade along the canal is lined with artwork. Åkersberga is also home to Länsmansgården, with exhibitions, a café and handicrafts. Vaxholm has Roddarhuset with studios, exhibitions and a café. Norrtälje Art Gallery offers unexpected convergences and the annual event Art in the River offers spectacular installations along the Norrtälje River.

30

2 / 2019


I ROSLAGEN 2 / 2019

31


Ruriks skepp vid Bergsgatan i Norrtälje. Av Clarence Blum.

Mellan havet och skogen, Rådhustorget i Östhammar. Av Eva Fornåå.

Smeden i Gimo.

Mellan havet och skogen, Rådhustorget i Östhammar. Av Eva Fornåå.

P

Mathilda utanför Roslagens Sparbank i Norrtälje. Av Lena Lervik.

å torget i Gimo står en smed. Han har slokhatt på huvudet, skinnförkläde över magen och en smideshammare i handen. Men det är nåt mera.. ansiktet är dolt bakom en grotesk mask. Den som kan tämja järnet har övernaturliga krafter, så trodde folk förr. Man var rädd för smeden och trodde att han var i kontakt med djävulen. Något betyder det att smeden står på torget. Är det en betydelsefull person så reser man en staty. Eller åtminstone en byst i halvfigur. Titta bara på bysten av skalden Ferlin vid hans eget ”Ferlins Torg” längs med Norrtäljeån. En konstrunda är gratis och dessutom gjuten som promenad eller helgutflykt. Du möter den offentliga konsten i utkanten av Åkersberga, där ligger den mysiga Länsmansgården med utställningar och försäljning av konsthantverk. I Vaxholm hittar vi Roddarhuset vid Vaxholmsfjärdens strand. Konsthallen i Norrtälje erbjuder oväntade möten och ruskar om sinnena. Det årliga evenemanget ”konst i ån” brukar vara spektakulärt med roliga installationer på diverse omöjliga platser längs Norrtäljeån.

Vad är konsten till för Vad ska vi ha den offentliga konsten till?

32

Solsnäckan på Sjötullstorget i Norrtälje. Av Mats Bigert och Lars Bergström

Att glädjas åt. Att fnissa till. Att diskutera kring. Att utforska? Att hänföras åt? Att fundera över? Att reagera på. Att vända vardagliga sanningar på ända. Att bli förbannad på. Konsten är ett språk. Ett särskilt språk som du kan behöva vänja dig vid. Ju mer bekant du blir med språket desto mera uppfattar du. Det tar tid. Oavsett om konsten finns i en offentlig miljö eller någon annanstans. Något uttrycker alla de offentliga konstverk som vi möter på olika håll i Roslagen. Vandrar du längs södra stranden av Åkers Kanal står Tomas Lackes ”Nuna” där och flinar. Skulpturen är av stålplåt. Nunan blickar ut över träden och de nya bostäderna längs kanalen på södra sidan – eller är det tvärtom? Mot Ekbacken i norr? Vad menar konstnären? Måste konsten mena nånting, undrar man. Det kanske räcker att konsten väcker frågor? Är det vad som kan vara så retsamt med konst – att den inte menar något? Lackes skultpur står inte ensam. Österåker har ansträngt sig för att skapa en stadsparkspromenad längs kanalen där konstverken längs vägen ger exempel på olika epoker och olika stilar. Vid Sjötullstorget i Norrtälje invigdes i somras skulpturen ”Solsnäckan” av konstnärsduon Bigert & Bergström. Konstverket är en

2 / 2019


Fontän och skulpturgrupp på Kyrkogatan, Norrtälje. Av Sivert Lindblom.

Havsörnen Ludvig i Östhammar. Av Hasse Gustafsson.

Tre mårdar på Sjötorget i Östhammar. Av Hasse Gustafsson.

Nunan vid Åkers kanal, Åkersberga. Av Tomas Lacke.

modell av en snäcka från Östersjön – fast tusen gånger större. I Bigert & Bergströms version är den sju meter hög, så hög att du kan gå in i den. Som ett solur kastar snäckan sin smala skugga över torget. Ljuset speglar sig i snäckans kopparfärgade blanka yta, hela tiden på nya sätt beroende på klockslaget, vädret och hur människorna rör sig kring Sjötullstorget. Här är det uppenbart att konsten finns i ett sammanhang. Och kanske att den vill säga något ganska tydligt.. Konstnärerna har funderat över hur man kan göra ett konstverk som påminner betraktaren om att vi är en del av ett större kretslopp. Bigert & Bergström har byggt ett stort monument över den lilla östersjösnäckan på botten, längst ner i ekosystemet. Lika liten som du själv blir – om du vågar gå in i snäckan.

Ställa frågor Men man vet aldrig med konst. Skulle vi fråga konstvetarna skulle de kanske säga att offentlig konst hjälper till att bygga en identitet. Konsten gör att vi känner oss hemma. Vi känner oss som en del av något större – en gemenskap. Konsten hjälper oss också att ställa frågor. Viktiga frågor om den tid som vi lever i, oavsett om vi gillar konsten eller inte. Det

2 / 2019

Smide vid The Public Hotel i Åkersberga. Av Göran Strååt.

Pöl, en del av en skulpturgrupp i Gustav II Adolfs park, Norrtälje. Av Klara Kristalova.

viktiga är inte att vi gillar den – utan att vi reagerar på konsten. Konsten beskriver samtiden och hjälper oss på så vis också att förhålla oss till samtiden. I Norrtälje har konsten också hjälpt till att arkitektoniskt knyta ihop den gamla träkåkstaden med det nybyggda hamnområdet. Vi har ofta en uppfattning om att konsten är fri. Konstnärer får vara lite annorlunda, vrida och vända på tillvaron. Vi tänker oss att konstnärerna står i främsta ledet för att bevara vår grundlagsstadgade yttrandefrihet. Ofta är konsten verkligen fri. Och ibland det händer att konsten lånar ut sig till att förmedla kommersiella eller politiska budskap. Roddarhuset ritades åt Vaxholms livaktiga roddarförening, numera innehåller huset ateljéer, utställning och café. En kort promenad längs södra stranden leder dit, ett stenkast från Rindöfärjan. Huset ligger vackert vid södra Vaxholmsfjärden med utsikt söderut över Tenösund. Sedan nio år tillbaka arrangerar Roddarhuset en skulpturpark i Ekuddsparken strax intill. Utställningen lockar konstnärer från hela landet. Skulpturerna går, vilar, sitter och klättrar i parkens träd. Inne i Roddarhuset kan du under sommarmånaderna se andra verk av årets deltagande konstnärer.

33


Välkomna till Nedergården Gammalt & Nytt Öppet året runt!

ÖSTERBYBRUKS HERRGÅRD Avkoppling i kultur- och bruksmiljö från 1700-talet

Vänföreningen Österbybruks herrgård Lördag 16 november kl 16:00 Sing along med julens sånger i Österbybruks kyrka Lördag 11 januari kl 17:00 Peter Lind and the Cabaret Band Lördag 8 februari kl 17:00 Mats Bergströms salong, gäst: Anna-Lotta Larsson Söndag 1 mars 17.00 Kolonien, en folkmusikgrupp med känsla för rock i Österbybruks kyrka. Lördag 4 april kl 17:00 Mats Bergströms salong, gäst: Georg Riedel

Här hittar ni en härlig blandning av Gammalt & Nytt, stort som smått i stora lantliga lokaler. Vi har även ett mysigt café där vi serverar hembakat fika och enklare lunch. Ni hittar oss längs väg 77 mellan Rimbo och Gottröra.

biljetter: www.roslagen.se/boka-biljetter, Qeptas Antika

Wärdshuset Gammel Tammen

Mörbyvägen 4 • Rånäs • www.nedergardengammaltonytt.se

Byggnadsvård & Återbruk i Österbybruk Gamla dörrar, fönster, inredningsdetaljer, såpa m.m. Öppettider se FB och Instagram 070-7666683

Nu har vi öppet året runt! Hjärtligt välkomna till skärgårdens mest idylliska plats. info@furusundvardshus.se | 0176 803 44 furusundvardshus.se

Konferenser, övernattning, lunch, middag, fester, bröllop och övernattningspaket Info och öppettider: 0295-21200 www.gammeltammen.se

Qeptas Antika

Antikt, konst, retro och vintage. Öppet året runt: tor-fre 12-18, lör-sön 10-15. www.qepta.se

Sadelmakarlängan

Butik med hantverk, fairtrade, inredning & galleri. Öppet onsd-fred 12-18 , lörd-sönd 11-16 t.o.m. 22 dec. 22-24 november Transformation, metallkonst, samlingsutställning. 30 november-22 december BarroLevén, glas och ljus www.sadelmakarlangan.se

www.osterbybruksherrgard.se 2 / 2019


Roslagen

UNDERBARA HÅLLBARA

F

Nolla Cabin, en del av projektet Zero Island på Lidö där värdshuset är nominerat till Stora turismpriset 2019.

å platser är så beroendeframkallande som Roslagen. Hit har människor åkt i alla tider för vila och återhämtning, semesterfirande och rekreation. Här har man tid att umgås med familj och vänner eller kan njuta av en avkopplande stund för sig själv. Vi kan förstås inte veta Foto: Bosse Lind säkert, men kanske är det havet, den djupa skogen, tystnaden, dofterna eller möjligheterna till ett alldeles eget äventyr som lockar. Somrarna är sagolika i Roslagen och i vår fantastiska skärgård skapas många bestående sommarminnen varje år. För många är höjdpunkten att återvända till sitt älskade fritidshus, sin favoritbrygga eller hemliga smultronställe, för här finns det gott om både kända och okända ställen. Men faktum är att här är minst lika vackert andra tider på året och allt fler upptäcker Roslagens charm, miljö och evenemang året runt. För oss som bor och verkar här i Roslagen är en hållbar destination en hjärtefråga. Visit Roslagen är inget undantag. Sedan förra året är vi ett miljödiplomerat företag och i september 2019 miljödiplomerade vi vårt första event, Nya Roslagsmarschen, som numera lockar 500 vandrare varje år. Diplomeringen innebär i korthet att vi tar ett antal viktiga miljöhänsyn när arrangemanget

2 / 2019

Efterrätt på Zero Menu, den klimatneutrala menyn på Lidö.

genomförs. För oss är Nya Roslagsmarschen ett viktigt event då det får fler att upptäcka Roslagen som en hållbar vandringsdestination, men också ett kvitto på att god samverkan ger resultat då vandringen arrangeras i nära samarbete med både föreningar, företag och privatpersoner. Visit Roslagen ska ligga i framkant och proaktivt arbeta för att minimera turismens fotavtryck i miljön, vilket innebär att hållbarhetstanken ständigt är med oss i det vi gör. Vi kan också stolt konstatera att det bland Roslagens aktörer finns en stor kompetens inom miljöområdet och många spännande projekt som gör skillnad för miljön. Ett högaktuellt exempel är Lidö värdshus som tillsammans med företaget Neste under ett års tid drivit projektet Zero Island som syftat till att göra Lidö fossilfritt. Värdshuset drivs sedan 2011 av Olle Tejle och Hugo Olofsson. I skrivande stund är Lidö värdshus nominerade att representera Stockholms län i den nationella tävlingen Stora Turismpriset 2019 som avgörs i december 2019 – en välförtjänt nominering. Vi fortsätter vårt arbete för att även kommande generationer ska få uppleva Roslagens fantastiska utbud och skapa sina egna magiska minnen. Gisela Norén VD, Visit Roslagen

35


Kim Alge Pennström är konsert­ arrangören som drivs av att dela sin passion för livemusik med andra: – Berör musiken mig vill jag att fler ska beröras. Att få ta del av samspelet mellan musikerna på scenen och känna energin mellan musikerna och publiken, det är en helhetsupplevelse som bara går att få i ögonblicket, på plats.

D

ORD: Sofia Händel

KIM KULTUR & NÖJE

Kim Alge Pennström is a concert organiser who is motivated by sharing a passion for live music with others. “If music moves me, I want more people to feel moved. Getting to be part of the interplay among the musicians on stage and to feel the energy between the musicians and the audience is a total experience that can only be had in that moment and that place.” The repertoire is broad, ranging from Swedish songs to classical and world music. And she boldly brings unknown acts and narrow genres to Roslagen.

36

et har gått 21 år sedan Kim Alge Pennström arrangerade sin första konsert. Det var på nationaldagen 1998 som Mats Klingström, tillsammans med Anders Bergman, spelade på Brogården i Roslagsbro. – Jag hade hört Mats Klingströms Dan Andersson-föreställning och kände en vilja att fler skulle uppleva det jag upplevt. Så jag ordnade spelningen på Brogården och alla i publiken blev verkligen så starkt berörda som jag hoppats på. Då ville jag göra det igen. Och så blev det. Från att ha anordnat spelningar då och då på hobbybasis arrangerar Kim Alge Pennström numera ett tiotal konserter per år i Norrtälje med omnejd. Hobbyn har blivit en verksamhet under företagsnamnet Kim Kultur & Nöje som hon driver parallellt med sitt andra företag, Vandrarhemmet Hvilan.

Modigt utbud Repertoaren är bred, från svensk visa och klassiskt till världsmusik. Och hon vågar ta okända akter och smala genrer till Norrtälje, ett vågspel som ibland gör att biljettförsäljningen inte blir så stor som önskat. – Ibland tänker jag tanken att lägga av, att jag bara ska gå på konserter och lyssna på musiken istället för att vara arrangör. Men så befinner jag mig där i publiken och hör något jag gillar och då

är vi där igen … Då vill jag att fler ska få höra och uppleva detta och kan inte hålla mig från att dra igång en konsert. Det är nog lite av min mission i livet, säger hon med ett leende. Kim berättar att en drivkraft är att ge människor chans att upptäcka något nytt. Det som sporrar är att någon får en aha-upplevelse och på något sätt blivit berörd av musiken. – Det räcker att en person i publiken får den där känslan för att det ska vara värt allt arbete för mig. En lika viktig del är den förstärkning som sker när publiken får uppleva energin mellan musikerna på scen liksom energin som skapas mellan musikerna och publiken.

Trogen publik, trogna artister Genom åren har hon fått en trogen följarskara som kommer på konserter utan att nödvändigtvis känna till vilka som spelar, en publik som vågar prova och upptäcka nytt eftersom det Kim arrangerar brukar beröra dem. Vissa artister återkommer också troget. Nämnde Mats Klingström och Kim har följts åt sedan den där dagen för 21 år sedan. Mats och hans trio FJK har blivit något av ett husband. Fast i olika hus, för Kim Kultur & Nöjes arrangemang flyttar runt mellan olika lokaler.

2 / 2019


MED KULTUR OCH NÖJE

2 / 2019

37


Kims kontor med affischer från konserter hon arrangerat. Kim Kultur & Nöje bokar artister från olika genrer – allt från folkmusik, visa och klassiskt till americana och världsmusik.

Kröns Trädgård på Väddö är en av de platser där Kim arrangerar konserter, bland annat med Norrtälje Countrybrudar.

Thomas Di Leva och Bengan Janson i Norrtälje. – Den förstärkning som sker när publiken får uppleva energin mellan musikerna är en av många tjusningar med livemusik, säger Kim Alge Pennström. Foto: Emrik Janson.

När vi träffas förbereder hon för dragspelsvirtuosen Bengan Janson och Thomas Di Levas uppträdande i Roslagsskolans aula i Norrtälje. Andra gånger sker spelningarna på mindre scener i en restaurang eller en samlingslokal, som Folkets hus. På somrarna är det växthuset hos Kröns trädgård på Väddö som fylls av ljuva toner.

Lokalproducerade konserter Ambulerandet innebär relativt mycket praktiskt pyssel kring varje konsert. – Det känns viktigt att göra det mysigt och sätta min prägel på arrangemanget oavsett vilken lokal vi befinner oss i. Jag vill att artister och publik ska känna sig välkomna och få ett fint helhetsintryck överallt, säger Kim.

38

Till varje konsert tar hon med eget ljus och ljud för att säkerställa kvaliteten, vilket sker i samarbete med STB Scenteknikbolaget från Rimbo. Kim påtalar vikten av bra samverkan med alla inblandade för att få ihop det som kulturentreprenör. – Ljud- och ljuskillarna och de som driver restaurangerna som musikerna spelar på blir lite som mina kollegor, säger hon. Hur gör Kim själv för att inspireras och upptäcka ny musik att förmedla till Roslagspubliken? Hon är en flitig konsertbesökare, så klart. Med åren också en välkänd arrangör som ofta blir kontaktad av musiker som vill spela i Roslagen. Och får Kim den rätta känslan vid provlyssningen har du snart ännu ett musikframträdande att se fram emot i hjärtat av Roslagen.

2 / 2019


ÖSTERHAMNS PENSIONAT Arholma ö

Idylliskt bruk från 1600-talet, smederna här smider tidlösa föremål enligt gamla traditioner.

I vackert 1700-talsbruk vid Bruksdammen

Giftastankar? Boka Ert bröllop hos oss.

Öppet året runt Weekendpaket, fest, konferens. Julbord 6, 7, 13 och 14 dec.

Övernattning i f d betjäntflygeln, tvätthuset, köksflygeln och brukskontoret. forsmarkswardshus.se

VÄLKOMNA

tel 0173-501 00

KVARNUDDEN

Det lokala presentkortet Gäller hos 120 företag i Östhammars kommun!

wirabruk.com

www.osterhamnspensionat.se

JULBUFFÉ

Lördag 30/11 18.00 – 24.00 Lördag 7/12 18.00 – 24.00 All information finns på vår hemsida kvarnudden.se eller Facebooksida @kafekvarnudden E-posta din bokning till info@kvarnudden.se

VARMT VÄLKOMNA!

Presentkortet säljs hos: ICA Alunda, OKQ8 Gimo, ICA Öregrund, ICA Österbybruk och Spelkiosken Östhammar

önskar Dolly med personal

Läs mer: www.alunda.se/foretag www.gimoinfo.se www.osterbybrukinfo.se www.oregrundinfo.se www.osthammarinfo.se.

Yoga • Massage Yoga & Vandringsresa i april minoo@yogaiakersberga.se • 0731 40 85 60 www.yogaiakersberga.se

www.kvarnudden.se 070-523 92 10

!

är jag växte upp bodde vi på Kungsholmen i Stockholm. På den tiden var det inte ovanligt att stockholmare hyrde s k sommarnöjen i Stockholms skärgård. Det gjorde vår familj också och åren 1950 och 1951 hyrde vi på Bammarboda vid Furusundsleden och året därpå 1952 på Nybodaholme, idag Nykvarnsholmen, alldeles i närheten av Bammarboda. Ön var ett eldorado för mig och mina äldre bröder. Boningshuset var en ganska nergången sommarvilla utan el, vatten och avlopp. Fotogen och utedass gällde således. Min mor tyckte att det var tufft att hålla hushåll där, i all synnerhet som det inte var någon reguljär båtförbindelse till ön. Där bodde sommartid två andra barnfamiljer. Den låg alldeles vid en avsmalning av Furusundsleden och det året, 1952, var sommarolympiaden i Helsingfors. Ett stort antal båtar och fartyg passerade Nykvarnsholmen och vidare Furusundsleden norrut mot Ålands hav och vidare till Åbo eller Helsingfors. Alltsedan dess har jag fängslats av Stockholms skärgård. Redan året därpå, 1953, köpte min far en gammal motorkryssare, Delice, som vi gjorde en mängd färder med i Stockholms skärgård. Min första båt skaffade jag 1969 då jag köpte en Mustang Junior, en segelbåt med 12 kvm segel. Året efter jag hade gift mig, 1973, köpte vi en H-båt, 1988 en Storö 34. Barnen, tre döttrar, var då 8, 12 och 14 år gamla och bodde i förpiken. Även med denna båt gjorde vi en mängd turer i främst Stockholms och Ålands skärgårdar. Som läsaren förstår har jag och har haft ett genuint och stort intresse för Stockholms skärgård. Otaliga är de öar vi uppsökt under årens lopp. När jag nu funderat över titeln på denna bok kom jag snart fram till att benämna boken Roslagens skärgård igår och idag. Det är också denna del av skärgården jag mest bott och seglat i. I mina tidigare böcker har jag haft ett nära samarbete med marinmålarna Christer Hägg och Håkan Sjöström. Dessa är också rikt representerade i denna bok. En central person i denna skildring är också konstnären, författaren mm Roland Svensson. Även hans konstverk finns rikt representerade.

SYNS MAN SÅ FINNS MAN:

Bilstripning

Trycksaker

Rollups

Roslagens skärgård igår och idag

N

et Nyh

Roslagens skärgård igår och idag

av Magnus Ullman

Tveka inte att kontakta oss, vi hjälper er gärna!

Mässväggar

Fönsterdekor

WEBB/APPAR • TRYCK/PRINT BILFOLIERING • EXPOPRODUKTER Vi finns i Åkersberga Folkets Hus, välkommen in. diggiproducts.se • info@diggiproducts.se 08-540 666 40

Läs om skärgårdens historia från istiden till idag. Läs om jägarna, fiskarna, båtbyggarna och fiskarbönderna i Roslagen och dess skärgård, bebyggelsen, byarna, fyrarna, kyrkorna, slotten och herresätena, och om frikyrkorörelsen, spritsmugglingen, pensionaten och båtvarven. Läs också om båtarnas utveckling, Rysshärjningarna sommaren 1719 och försvarets utveckling från Gustav Vasas tid till idag och mycket annat. Fler än 200 målningar och bilder, alla i färg! En praktbok. 225 sidor. Pris 450 kr.

En närmare presentation av boken finns på magnusullman.com Du kan beställa boken på tel: 0708 1919 29 eller e-mail: bok@magnusullman.com Boken levereras med en inbetalningsavi till angiven adress. Priset inkluderar porto och emballage. För leverans till adress i utlandet tillkommer extra porto med 90 kr.

Bokförlaget Magnus Ullman AB


Roslagen Äventyr i ytterskärgården – Söderarms fyr.

HÅLLBARA UPPLEVELSER OCH MÖTEN – ÅRET RUNT

Foto: Bosse Lind. Vandring på Roslagsleden

Konstsmide i Wira bruk

Lokala läckerheter

Höghöjdsbana i Gimo

Klubbträff, företagsevent, tematur, seniorutflykt, kompisresa, små och stora möten. Vi hjälper er att hitta spännande upplägg som passar just din grupp och skräddarsyr den perfekta resan för er. Vi kan hela Roslagen! Välkommen med dina önskemål! info@visitroslagen.se +46 767 650 660 ROSLAGSKONFERENS

Nyckeln till Roslagen

Malin Hellkvist, gruppresor & möten

2 / 2019


Foto: Anne Sofie Eriksson.

Följ med på en unik tur till Söderarm och upplev skärgården i magisk vinterskrud! På plats väntar en hemlagad värmande sopplunch och fika samt en inblick i Söderarms spännande historia. Ta en tur runt ön och missa inte att besöka fyren där en häpnadsväckande utsikt väntar. DETTA INGÅR: Båtresa tur & retur från Räfsnäs, sopplunch med smörgås inkl. alkoholfri dryck + kaffe, information om Söderarm, guidad tur i fyren, entré till museet.

Storstadsnära slottsweekend

PRIS: 895 kr/person

DETTA INGÅR: Afternoon tea, drink före middagen, femrätters slottsmiddag, del i dubbelrum på Slottet, generös frukostbuffé, sjöbastu, bad i utomhuspooler på bryggan samt ljusgym.

2 / 2019

Vandra Upplandsleden runt Gimodammen, koppla av i Sjöstugan och avnjut sen en trerätters middag på Gimo Herrgård. Före middagen bjuds det på en drink i lobbyn innan middagen serveras i restaurangen. Innan avfärd hämtar ni ert lunchpaket som ni tar med er ut på vandringen. DETTA INGÅR: Entré till Sjöstugan SPA, fördrink, trerättersmiddag, övernattning del i dubbelrum eller enkelrum, frukost samt lunchkorg att äta under vandringen.

PAKETTIPS FRÅN ROSLAGEN

Njut av en slottsweekend på Rånäs Slott. Bo och lev kungligt under ett dygn eller två i kontrasternas paradis. Promenera i slottsparken och möt slottet i morgondiset. Njut av vackra vyer, ljuvliga dofter och fantastiska smaker. Morgonrock och tofflor finns på hotellrummet.

PRIS: Från 2 495 kr/person

Vandra i Vallonbruksmiljö

18+19 JANUARI 2020

Höstmys vid havet

Vinteräventyr i ytterskärgården

BOKNING: roslagen.se

PRIS: Från 1 450 kr/person

Ta en paus i vardagen och åk till Furusund Värdshus och mys. Välkomstfika serveras i loungen eller om vädret tillåter vid uteserveringen. Känn lugnet infinna sig. Besök jacuzzin, njut av närheten till vattnet och se hur de stora kryssningsbåtarna glider förbi. Under kvällen serveras en trerättersmiddag. DETTA INGÅR: Välkomstfika, tillgång till bastu och jacuzzi i två timmar, trerättersmiddag samt övernattning del i dubbelrum.

PRIS: Från 1 658 kr/person

41


Evenemangstips NOVEMBER 1 NOVEMBER

Passa in med Cirkus Cirkör I Passa in får vi träffa tre olika karaktärer. Vem är vem? Visst är de lika? Eller är de i själva verket helt olika? Hargshamns Folkets hus.

Corneliskväll

Corneliskväll med De SöderVisa Solbrännan Restaurang & Café, Österskär.

Den sista Synden

Roslagsteatern spelar mordgåta till middagen på Norrtelje Brenneri.

Norrtälje Luftvärnsmuseum Guidad visning, gratis för barn. Nordrona, Norrtälje.

Club Of Western

Club of Western bjuder in till höstlovsaktiviteter i western-anda! Porshanken, Norrtälje.

1–3 NOVEMBER

Utställning

2–24 NOVEMBER, ONS–SÖN

Transformation

Metallkonst, samlingsutställning i Sadelmakarlängan Österbybruk.

2–3 NOVEMBER

Allhelgona på Kyrkogårdsön Allhelgonainspirerat event för hela familjen på Siaröfortet, Österåker. Kom och skapa rysliga, bra minnen!

3 NOVEMBER

Daniel Lantz Trio

Med Sani Gamedeze och Roger Nordling, Folkets hus Norrtälje.

4 NOVEMBER–19 JANUARI

Art-Plunge

”I döda poeters sällskap”

Dagslända släpper skivan ”En vandring på Dagermans Stig” och har premiär på sin nya föreställning ”I döda poeters sällskap”. Orangeriet i Skebobruk.

Författarbesök på Alunda bibliotek.

Seminarium

Passing & Outing med Sandy Stone, ­Norrtälje konsthall.

Bibbel Babbel Bubbel

Vispop med musikerna Anders Forsslund, Christer Jonasson och Mats Klingström. Skebopuben, Skebobruk.

Riltons vänner tolkar Beppe Wolgers på Gör mig lite levande igen. En lyrisk kväll i Norrögården Sund. Herrgårdssalen på Österbybruks herrgård. Med Mats Bergström på gitarr.

19 NOVEMBER

Staffan Laestadius

Gör mig lite levande igen. En lyrisk eftermiddag på kulturhuset Storbrunn, Östhammar. Med Mats Bergström på gitarr.

Arga änkan.

Carl-Einar Häckner

Musik av trollkarlen själv, monologer och kvalificerat nonsens. Kulturhuset Storbrunn, Östhammar.

Arga änkan – Vihainen leski En komedi om det äventyrliga livet som nybliven änka. Folkets hus Hallstavik.

Jazz4an på Societetshuset Källör, ­Östhammar.

25 NOVEMBER

Kevala & Kalevalasmycken En kväll med KALEVALA – Finlands märkliga och enastående nationalepos. Kulturhuset Storbrunn, Östhammar.

Mariann Cedervall

Författarbesök på biblioteket i Öregrund.

30 NOVEMBER

tider Barnteater med Teater Oland Strålande Värmande julkonsert med Stephanie

Beppe Wolgers

Lill Lindfors

Middag och mordgåta med Roslagsteatern på Furusund värdshus.

28 NOVEMBER

Teaterpjäsen Stafettläkarna FJK I denna föreställning får patienten ”Berg9 NOVEMBER

Den sista Synden

”Från Bessie till Monk”

Välkommen till biblioteket i Alunda på föreställningen LENNART!

man” berätta om sina erfarenheter från vårdfronten. Storbrunn, Östhammar.

22 NOVEMBER

24 NOVEMBER

11 NOVEMBER

6 NOVEMBER

Lill Lindfors

42

Välgörenhetskonsert med Solala i Roslagsskolans aula i Norrtälje. Allt biljettöverskott går till diabetesforskning.

Babblarna, andra musikalen. Två föreställningar i Roslagsskolan, Norrtälje.

10 NOVEMBER

Stephanie Lippert.

Solala – välgörenhetskonsert

16 NOVEMBER

9 NOVEMBER

Sonja Nilsson - Visibility is a Trap Norrtälje konsthall.

Västanå Teater ger Sara Lidmans föreställning på Folkets Hus Norrtälje.

Virtual Reality-upplevelse där du får uppleva kända målningars inre världar. Norrtälje konsthall

The Raven

Utställning

”Fröken” – ur Hjortronlandet

Förattarbesök på Kulturhuset Storbrunn, and the Cabaret Band. Östhammar. New Orleans – Land of Dreams. Föj med på en musikalisk resa till jazzens födelsestad. 15 NOVEMBER Societshuset Öregrund.

Kristina Ekero Eriksson

1 NOVEMBER–1 DECEMBER

WHAT'S ON?

Martin Schibbye

Peter Lind

Anna Höglund ”Mannen och naturen”, måleri. Österåkers konsthall – Länsmansgården, Åkersberga.

Utställning på Kulturhuset Storbrunn Skulpturen The Raven är ett ödesmättat men tillika lekfullt och symboliskt mångbottnat möte mellan en korp och en badboll.

2019–2020 Roslagen bjuder på hundratals evenemang varje år. Läs mer, hitta fler och boka evenemangsbiljetter på roslagen.se eller hos Visit Roslagens turistbyråer, + 46 767 650 660

Författarbesök på Kulturhuset Storbrunn, Östhammar.

Lippert, Mariakören och Daniel Edoff i Norrtälje kyrka.

Knock-Out Greg & The Jukes Kom och lyssna på en av den svenska bluesens allra största. Skebopuben, Skebobruk.

Besökslördag på Brenneriet Dryckesprovning och visning , Norrtelje brenneri, Lohärad.

30 NOVEMBER–22 DECEMBER, ONS–SÖN.

Barro Levén, glas & ljus. Utställning i Sadelmakarlängan ­Österbybruk.

Solala.

2 / 2019


DECEMBER

21 DECEMBER

1 DECEMBER

Societetshuset Källör, Östhammar.

Kotte & Vera firar jul!

En fartfylld julshow med Kotte och Vera. Folkets hus i Norrtälje.

1 DECEMBER–6 JANUARI

Öregrund - adventskalender Varje dag 1-24 december öppnas ett adventsfönster någonstans i Öregrund.

4 DECEMBER

Brolle feat Mimi Werner Winter Classic Tour. Konsert i Norrtälje kyrka.

Julmord på Brenneriet

Roslagsteatern spelar Den sista synden – Ett julaftonsmord på Norrtelje Brenneri.

6 DECEMBER

Finland 100 år (+2)

En musikalisk berättelse om Finlands historia med Kiiriminna-kören, Husbandet, Stig Unge och Anna-Maija Högström. Kulturhuset Storbrunn.

7 DECEMBER

Dansbandskväll

Middag och dans till Jannez på Sundsta säteri.

Barnteater med Teater Oland Välkommen till biblioteket i Öregrund på föreställningen LENNART!

12 DECEMBER

Julmord på Brenneriet

Julkonsert med ÖS! 31 DECEMBER

Nyår på Waxholms Hotell

11–13 OKTOBER

JANUARI 2020

2 NOVEMBER

Avsluta det gamla året och fira in det nya med dans och storslagen utsikt mot fyrverkerierna över Kastellet.

13 JANUARI

Knutmasso i Gimo 2020

Välkommen till Gimo där hela Bruksgatan förvandlas till en midvinterkarneval.

18 JANUARI

Knutmasso i Österbybruk

Välkommen till Centrumtorget för att beskåda alla knutgubbar. Dans kring granen för de små och dans i Folkets hus för de äldre på kvällen.

24 JANUARI

Anna Stadling trio Hargshamns Folket Hus.

25 JANUARI

Favorite Hippies

Mäki spelar rock med inslag av americana och blues. Skebopuben, Skebobruk.

FEBRUARI-MARS 12 FEBRUARI

Cirkus Cirkör: BLOOM

Roslagsteatern spelar Den sista synden, ett julaftonsmord på Norrtelje brenneri.

Akrobatik- och cirkusföreställning med Circus Cirkör på Berga teater i Åkersberga. Familjeföreställning från 4 år.

14 DECEMBER

1 MARS

Luciarock på Samstorps gård, Gräddö.

Folk- och världsmusikgruppen Kolonien, med rötterna i svensk folkmusik och med influenser från övriga världen. Österbybruks kyrka.

Why Not & Forslundz MarlonBrando

Marlon Brando går på upptäcktsfärd i Allan Edwalls värld medan Malin Berglund och Rolf Hedin tolkar favoritlåtar med nya egna översättningar. Skebopuben, Skebobruk.

15 DECEMBER

A Christmas Puzzle

Föreställningen är fylld med sång, dans och musik från swingens storhetstid. Roslagsskolan, Norrtälje.

Fröken" - ur Hjortronlandet av Sara Lidman.

2 / 2019

JULMARKNADER 2019

Kolonien

21 MARS

Dryckesprovning och visning Dryckesprovning och visning , Norrtelje brenneri, Lohärad.

22 MARS

Trio X

Julmarknad/Julmässa i Österbybruk Julmarknad på Gräsö Gård 16-17 NOVEMBER

Julmarknad vid Österbybruks Herrgård 16 NOVEMBER

Julloppis i Ramhälls Bygdegård 23–24 NOVEMBER

Julmarknad i Wallby trädgård, Finsta 30 NOVEMBER

Julmarknad på Singö 29 NOVEMBER – 1 DECEMBER

7 DECEMBER

Öregrunds Julmarknad Blidö julmarknad Julmarknad i Grisslehamn Julmarknad Edblad i Gåsvik 8 DECEMBER

Julmarknad på Pythagoras museum, Norrtälje Julmarknad i Norrtälje stad 14 DECEMBER

Julmarknad i Alunda Julmarknad i Norrskedika 14–15 DECEMBER

Singö Skärgårdsslöjds Julmarknad Julmarknad på Färsna gård

Julmarknad på Åkersberga Växtförsäljning tillsammans med Wira-spelen Lysande julmarknad på Länsmansgården i Åkersberga

1 DECEMBER

15 DECEMBER

Sagolik Julmarknad i Wira bruk 30 NOVEMBER

Julmarknad i Forsmarks Julmarknad i Edsbro Bruk Skyltsöndag med julmarknad i Östhammar Julmarknad på Sundsta

Med Sharon Dyalll och Lars Säfsund på Bruksgymnasiet, Gimo.

RESERVATION FÖR EV. ÄNDRINGAR. DETTA ÄR ETT URVAL, läs mer på roslagen.se

Mordteatern.

Cirkus Cirkör.

43


FÖR FLER TIPS: roslagen.se

S

Roslagen Därför älskar vi

agolika skogspromenader, småstadscharm, båtturer och fartfyllda evenemang – Det finns många anledningar att älska Roslagen. Låt dig inspireras när Visit Roslagens medarbetare berättar varför de håller Roslagen så kärt.

DEN MAGISKA skärgården

Ett höst- eller vinterbesök på en av Roslagens 13 000 öar kommer inte att göra dig besviken. Skärgård­ strafikens båtar går även den här tiden på året och för dig som inte vill åka så långt finns möjlighet att nå flera skärgårdsöar med bro eller vägfärja. Varför inte passa på att uppleva ett skärgårdshotell i magisk vintermiljö? Oavsett om du vill uppleva det vilda hösthavet från en klippa eller föredrar en lugn stund med ett pimpelspö i handen hittar du din nästa upple­ velse här.

VANDRINGSmöjligheterna Det är alltid en god idé att snöra på vandringsskorna och ge sig ut i Roslagens fantastiska natur! De fyra vandringslederna Roslagsleden, Upplandsleden, Vikingaleden och Blå leden erbjuder alla rika naturupple­ velser genom skogar, landsbygd och kustlandskap. Längs vandringslederna hittar du boenden för alla smaker – allt från enklare boenden till flerstjärniga hotellupplevelser.

DE LOKALA smakerna Njut av allt det goda Roslagen har att erbjuda! Här finns gårdsbutiker, caféer och restauranger med ett stort utbud av lokala läckerheter lagade med närproducerade rå­ varor och omsorg om både gäster och miljö. Här hittar du lätt nya smakfavoriter bland gårdsbutiker, lokala brygghus, pralinmakerier och unika restauranger.

44

DE CHARMIGA småstäderna

Foto: Bosse Lind.

Det är svårt att inte älska Roslagens genuina trästäder som alla bär en unik småstadscharm och historia. I Norrtälje, Östhammar och Öregrund kan du strosa längs pittoreska småstadsgator med kullerstenar och gränder. När hösten är som vackrast eller vintern som mörkast smakar en kopp varm choklad på ett av våra charmiga caféer extra gott. Här hittar du förstås också ett stort utbud av butiker och restauranger i både nya och historiska miljöer.

DE HISTORISKA miljöerna Ett utmärkt sätt att ta del av Roslagens historia är att besöka ett bruk. Wira bruk och Vallonbruken som hade sina glansdagar på 1600-1700-talen är idag unika kulturmiljöer som lockar många besökare året om. På flera av bruken kan du idag uppleva Roslagens, ja hela Sveriges fantastiska industrihistoria på någon av de guidade turer och evenemang som anordnas.

DET STORA kulturutbudet I Roslagen är kulturutbudet stort för både stora och små. Här finns engagerade arrangörer som gör allt för att du ska få en magisk kulturupplevelse att se tillbaka på. Njut av ljuva toner, konst och magnifika skådespel både på stora och små scener eller skaffa dig nya kunskaper och favoritsysslor med en inspirerande föreläsning eller kurs.

2 / 2019


Örskär

Symbolförklaring/Key Norra Roslagen Northern Roslagen

Forsmarks kärnkraftverk

Gräsö

Forsmark Öregrund Rävsten St. Risten

Norrskedika

BAD OUTDOOR ­SWIMMING

KYRKA CHURCH

CAMPING

RUM/HOTELL ROOM/HOTEL

FÄRJA FERRY

SEVÄRT WORTH SEEING

GOLF

SJÖMACK GAS STATION

GÄSTHAMN GUEST PORT

VANDRARHEM HOSTEL

INFORMATION

KONSTSNÖ­ ANLÄGGNING ARTIFICIAL SNOW

Ormö Vässarö

Östhammar

Mälby

Raggarö Singö

Österbybruk

Gimo

Hargshamn

Lunda Flygfält

ROSLAGEN

Färjetrafik till Åland

Stockholm

Grisslehamn

Alunda

Hallstavik Berlin

London

Väddö

Gillberga gryte

Älmsta

Paris

Mellersta Roslagen Central Roslagen

Skebobruk

Edsbro

Björkö

Madrid

Simpnäs

Rome

Athens

Vätö

Storholmen

Rånäs

Norrtälje Rimbo

Rådmansö

Söderarm

Gräddö

Finsta

Kapellskär Spillersboda Marholmen

Gräskö

Mjölkö

Furusund Norröra

Bergshamra

Färjetrafik till Finland, Estland och Åland

Sundskär

Kudoxa

Söderöra

Ängsö Yxlan Blidö

Rödlöga Svartlöga

Själbottna Siarö Norra Ljusterö

Östra Lagnö Västra Lagnö Husarö

Österåker

Ljusterö

Nässlingen Ingmarsö

Åkersberga Österskär

Södra Ljusterö

Södra Roslagen Southern Roslagen

Resarö Rindö

1 / 2015

Tynningö

45


Microchip – Pantone© 14-4105 TCX

Alloy – Pantone© 16-3915 TCX

Quiet shade – Pantone© 18-4006 TCX

Amaryllis jumbolökar

Oddesey Gray – Pantone© 19-3930 TCX

Whisper White– Pantone© 11-0107 TCX

Ginger root – Pantone© 15-1020 TCX

Amphora – Pantone© 17-1319 TCX

Potting soil – Pantone© 19-1218 TCX

Säsongens trendigaste färger för höst och vinter 2019-20. MODERN BALANS

Ve8tta Reklambyrå, 070-956 97 06

Kubism, minimalism, stål, urban, taktil illusion, patina, arkitektur och 3600 styling.

Nytt sortiment!

Pssst...! Visste du att... På www.flowerfresh.se kan du beställa hem eller hämta i vår drive -through. FLOWER FRESH I NORRTÄLJE AB, Butik: Billborgsgatan 9, 761 30 NORRTÄLJE, 0176-22 31 22, info@flowerfresh.se, www.flowerfresh.se

2 / 2019

Profile for Visit Roslagen AB

Magasin Roslagen höst & vinter 2019  

Välkommen till ett nytt nummer av Magasin Roslagen – fyllt av tips och inspiration för alla smaker! Oavsett om du är en vardagssmitande livs...

Magasin Roslagen höst & vinter 2019  

Välkommen till ett nytt nummer av Magasin Roslagen – fyllt av tips och inspiration för alla smaker! Oavsett om du är en vardagssmitande livs...

Advertisement