Magasin Roslagen - Sommar 2024

Page 1

Skärgården

Bruken

Städerna

Havet

i

njut av Roslagen

framtidsbåt

Anne Sofie von otter

ispyramider

Roslagens

storsatsning på

slow turism

Kommunernas tips & inspiration

INSPIRATION • MÖTEN • ÄVENTYR & NATUR • LOKALA LÄCKERHETER • KULTURUPPLEVELSER | 2024 NR 1
STOCKHOLM
ROSLAGEN – THE COASTAL COUNTRYSIDE OF
omRoslagsnatten
A l t a v a r i o H a n s E d b l a d D e s i g n a l t a v a r i o . c o m G Å S V I K kläder smycken inredning outlet restaurang öppettider, info om grillkvällar etc. gasvik.com tel 0176 209415

GÖR MINDRE

Upplevmer

En trend är inget man planerar. Den kommer bara – ofta rätt i tiden, kanske för att den behövs. Jag tänker nu inte på professionella trendsättare som vill lura pengar av oss, utan trender som vi faktiskt mår bra av, som handlar om hur vi vill leva våra liv.

Det är ett ständigt planerande när man gör ett magasin tillsammans. Vi som skapar det redaktionella innehållet planerar i olika konstellationer nästan ända till slutet. Men nu när magasinet ska lämnas till tryck och jag bläddrar igenom allt en sista gång inser jag att det finns en ännu tydligare röd tråd här än vad vi själva har planerat.

I reportaget om en resa genom Roslagen med framtidsbåt handlar det bl a om slowboating, som på senare år har blivit en trend. Att njuta av själva färden snarare än att komma fort fram. Det långsamma tempot är ju dessutom mer klimatvänligt.

Samma tanke har Visit Roslagen som presenterar sitt projekt med att skapa en nationell cykelled under rubriken ”Storsatsning på slow turism i Roslagen”. De beskriver Roslagen som en ypperlig destination för slow travellers på cykel, bland annat tack vare alla kreativa lokalproducenter

och småföretagare med gårdsbutiker, caféer, gårdshotell och hemma hos-upplevelser. Det handlar helt enkelt om att göra mindre och uppleva mer – och tära mindre på klimatet.

Andreas af Malmborgs och fotograf Thomas Walldéns porträtt av världsstjärnan Anne Sofie von Otter passar fint in i bilden, där hon beskriver det genomskinliga blå ljuset, skogen och roslagsnatten som finns kvar i kroppen.

Medan vår skribent PEK berättar med skräck och viss förtjusning om sin upplevelse av att klättra ner i Dannemora isgruva. Det kanske inte riktigt ryms i begreppet slow turism?

Ulf Elfving och gottegrisar som jag själv däremot har tolkat trenden med att frossa i räkmackor och bakverk på kafé.

I det här numret har vi dessutom ett samarbete med roslagskommuerna Österåker, Norrtälje och Östhammar som ger tips och inspiration kring kultur, skärgård, småstäder och landsbygd. Helt klart ett litet smörgåsbord för slow travellers.

Trevlig läsning!

Annica Norström redaktör

UTGIVARE

Magasin Roslagen ges ut av Roslagen & Co. AB.

Redaktör: Annica Norström

Grafisk form: Jan Elgerud

Omslagsfoto: Johan Wahlgren

Skribenter: Ulf Elfving, PEK Karlsson, Andreas af Malmborg, Annica Norström, Jörgen Eriksson & Erika Blomqvist.

ANNONSBOKNING/REDAKTION

Roslagen & Co. Annica Norström annica@magasinroslagen.se 070-241 20 95

SAMARBETSPARTNERS

VIsit Roslagen AB

Roslagskommunerna Österåker, Norrtälje och Östhammar.

TACK!

Varmt tack till annonsörer, samarbetspartners och medarbetare!

TRYCK

V-TAB AB, april 2024 Upplaga: 30 000 ex.

1 / 2024 3

Gör mindre 3 Upplev mer!

Lekfullt 6 i Roslagen.

Roslagsnatten & 10 Anne Sofie von Otter.

Framtidsbåt 16 genom Roslagen.

GG11 26 och en räksmörgås.

Och fler 30 kafétips.

Ispyramider 34 i Roslagen.

Slow Turism 40 – en storsatsning.

Nytt & Noterat 45

Evenemangstips 48

Redaktionen 51 tipsar: Wira-spelen 40 år

Tips och 53 inspiration från Roslagskommunerna.

Besök Roslagens 66 InfoPoints.

Roslagskarta 67 Med symbol-

Bolån med personlig rådgivning

Med ett lånelöfte har du tagit första steget. Ansök hos oss redan idag. Välkommen till ditt lokala bankkontor i Norrtälje.

Stora Torget, Norrtälje 0176-26 74 70 norrtalje@handelsbanken.se

/ 5
INNEHÅLL
34 OMSLAGSBILD : Johan Wahlgren.
26
10 16
53
6

Lekfullt i Roslagen

Gårdsmejeri

Väddö

Väddö Alpackagård

MINGLA med alpackor och

Walliska svart nosfår på Väddö alpackagård. Även kafé med hembakt och butik med allt från leksaker till fårskinn och gårdens olika ullsorter.

LILLA BONDGÅRDEN – en härlig lekplats för små bönder! Här får man testa tramptraktorer i olika storlekar, gunga, hälsa på gulliga djur och njuta av gårdsmejeriets mat och ekologiska glass i många smaker.

Roslagen är ett paradis för barn. Här finns massor att utorska för alla vetgiriga vattenälskande glassugna djurvänner. Här ger redaktionen några smakprov. Fler tips ger Roslagens turistbyråer och infoPoints. visitroslagen.se roslagen.se

Familjepaddling

ETT ROLIGT FAMILJEÄVENTYR

Häng med Kajak & Uteliv på en härlig halvdagspaddling med guide i Roslagens skärgård. En kul och spännande utflykt tillsammans i stadiga kajaker. Lämpligt för barn 2-12 år.

Vikingabyn

PÅ STORHOLMENS VIKINGASOMMAR får små och stora uppleva vikingatiden med alla sinnen.

Arkeologiskt friluftsmuseum där alla får prova på hantverk, lekar, sagor, ro vikingabåt, baka eget bröd mm.

1 / 2024 6 CAFÉ ÅKERSBRO | Öppet helger 11-16, från 22/6 dagligen 11-17 •
galleri
handelsbod
loppis
kanoter
konferenser

Modelljärnvägens hus

SMÅ OCH STORA TÅGNÖRDAR kommer att njuta i fulla drag av ett besök på Modelljärnvägens hus i Söderby, Alunda. Här finns fantas tiska modelljärvägar att titta på och testa, men också kafé och Frida Lovisas trädgård.

Barnens

FÄRSNA GÅRD har många olika djur att gosa du som är 3–10 år

BARNENS PYTHAGORAS välkomnar i en 500 kvm stor hall fylld med lek och lärande om teknik och mekanik, uppfinningar och kraftöverföring. En levande verkstad där barn i alla åldrar får prova verkstadsteknik och enklare forskning.

Färsna gård

Lekparken

Tuppen

LEKPARKEN TUPPEN i Åkersberga är en fantastiskt välgjord och rolig lekpark med miljöer i miniatyr från gamla tider i Åkersberga. Här finns det gamla stationshuset, Huldas saloon, Janssons livs och naturligtvis ångbåten Tuppen.

Ha kul med din hund under semestern!

Längtar också du efter fridfulla promenader utan tjafs om koppeldrag eller hundmöten?

Ta hjälp av Memea Hundägarcoach i Åkersberga! Öppet även i juli!

memeamohlin.com, memeamohlin@gmail.com

Memea

HUNDÄGARCOACH

1 / 2024 7

DU + MORGON PÅ BRYGGAN

Rum & frukost

fr. 2295 kr

Två personer i delat rum

SOMMAR

Marholmen är en egen ö i Roslagens skärgård, en timmes bilfärd från Stockholm och Uppsala. Här har människor vilat, utbildat och roat sig i över hundra år. Idag lockar ön gäster från när och fjärran för att bo, glampa, äta, mötas, bada, gå på spa eller bara vara i den vackra skärgårdsmiljön. Välkommen du också! Boka på marholmen.se

Välkommen till Edblad

i Roslagen

Norrtälje

Tullportsgatan 20

Öregrund

Strandgatan 2

Grisslehamn OUTLET

Ny adress! Fiskerihamnsvägen 10

För öppettider, se edblad.com @edbladiroslagen

En oas vid Norrtäljeån

Ett litet familjärt boutiquehotell med personlig service, restaurang & café i hjärtat av Norrtälje.

Vi erbjuder frukost, lunch och konferenser samt härlig övernattning med dukat frukostbord. Allt är hembakt med kärlek! Middag på kvällen kan förbeställas. Vi har fullständiga rättigheter. Välkomna till Hantverkaregatan 19! www.berglings.se

Roslagen Night

World-renowned artist Anne Sofie von Otter returns to the farm by Lake Roslagen. And to the surrounding forests. To the watercolour-toned, Nordic light where the forest sleeps. She is shaped by Roslagen and the farm where she herded cows as a child. “The feeling of a Roslagen summer night remains in my body,” she says. Memories are stirred when Anne Sofie von Otter sings Swedish romances. In the summer of 2024, she performs at the Öregrund Music Festival and looks forward to singing newly written Swedish music by composer Andrea Tarrodi.

Roslagsnatten

FINNS KVAR I

Roslagsnatten

Till gården vid Roslagssjön kommer världsartisten Anne Sofie von Otter tillbaka.Och till skogarna runtomkring. Tillbaka till det akvarelltonade, nordiska ljuset där skogen sover.

ORD: Andreas af Malmborg BILD: Thomas Walldén

Bilresan från London ville aldrig ta slut. Mil efter mil på vägar och färjor genom Holland, Nordtyskland och Danmark. Upp igenom det avlånga Sverige och så äntligen framme på den lilla gården vid sjön i Roslagen.

Det blev speciellt när man bodde utomlands. Helt andra ljud och intryck jämfört med Londontrafiken. En särskild doft när temperaturen sjunker på natten. Det luktar lite kryddigt, och rullgardinen fladdrar försiktigt i brisen.

– Underbart, säger Anne Sofie, lågmält.

– Vi var väldigt präglade av Roslagen. Jag älskade att vara här på somrarna och ville inte göra nånting annat.

På en gård vid en sjö, med åtta kor, två grisar, kycklingar och en arbetshäst.

När hon några år senare gick på Sigtuna internatskola drog hon en vit lögn för husmor, liftade till gården och sov över i de utkylda rummen med en doft av fotogen i näsan.

– För min del kunde Roslagen existera utan hav. Havet bryr jag mig absolut inte om. Jag är präglad av små insjöar med brungult vatten och låg växtlighet och mycket sten, säger hon.

Det genomskinliga blå

På gården har Anne Sofie sprungit runt och vallat kor som barn. Numera strövar hon längs vägen i skogen.

Roslagsnatten i juni blir inte mörk. Och även när det mörknar i juli finns den genomskinliga tonen i natten kvar. Där lekte och busade och sprang Anne Sofie tillsammans med arrendatorfamiljens fyra söner.

– Så jag var mycket ute och sprang på nätterna.. (skratt)

Hur Roslagens sommarnatt känns finns kvar i kroppen. När man galopperar i träskor över stock och sten. Anne Sofie gör en paus och ler åt minnet.

– Väldigt… magiskt egentligen. Det är ju ljuset, det här akvarelljuset, det genomskinliga blåa.

Djur kommer fram och det väcker nånting i oss, funderar hon, ett adrenalinpåslag. Korna råmar.

De här minnena väcks när Anne Sofie von Otter sjunger svenska romanser.

– Romanserna handlar ju alla om kärlek. Men de handlar också väldigt mycket om naturen.

– Och då vet jag, det klickar till inne i mig, jag kan känna det och se bilder i huvudet.

Folk brukar fråga Anne Sofie om svensk musik och svenskt måleri. Om känslan för naturen som svenska diktare har. Hur kommer det sig att Anders Zorn och Bruno Liljefors målar och Hugo Alfvén eller Wilhelm Peterson Berger skriver musik som de gör?

11
KROPPEN

Anne Sofie har sin egen förklaring.

– Vi har så tydliga årstider i Sverige. Vi ligger högt upp på jordklotet. Det är stora skillnader i ljus och hur naturen reagerar på säsongsskillnaderna.

Skogen sover

Bankiren Ernest Thiel skrev texten ”Skogen sover”. Tonsättaren Hugo Alfvén satte känslosam lyrisk pianomusik till. Pianofingrarna flyger i brutna ackord nerifrån och uppåt över hela klaviaturen. Sångstämman rör sig varsamt och klangfullt när mezzosopranen Anne Sofie von Otter sjunger den hundra år senare.

Sången handlar om juninatten – att natten bara vilar sig lite grann.

– Det är ganska enkel och inte märkvärdig poesi, men ihop med den tonsättningen är det exakt vad det handlar om, konstaterar hon.

– Jag vet exakt när jag hörde ”Skogen sover” första gången. Jag satt i en bil och hörde på bilradion. Det var det vackraste jag hade hört.

4,5 miljon spelningar

En inspelning med Anne Sofie von Otter kan ha fyra och en halv miljon spelningar på Spotify. Ofta är det barockmusik av Händel eller Bach.

Men också romantiska solosånger, tyska, franska, svenska – eller modern populärmusik. Hon är van att arbeta gränsöverskidande.

konstnärskap, vilket inte hindrar att hon också kan bli starstruck ibland.

– När jag träffade Benny Andersson. O, då blev jag starstruck big time, fick inte fram ett ord. Det var som om jag hade kolsyra i kroppen.

Det bitterljuva

Hon tycker om att sjunga sånger som är melankoliska och lite lagom sorgsna.

– Jag har inte varit rädd för att sjunga en popballad, en jazzstandard eller kabarévisa. Det handlar om ett behov av variation, mycket energi och en viss rastlöshet.

Hon är ett hängivet ABBA-fan och har gjort ett album ”I let the music speak” som hyllning till ABBA.

Hon var först att spela in ”Koppången”, låten av Per-Erik Moraeus.

– Den ligger på min julskiva med Kalle Moraeus och Bengan Jansson.

Anne Sofie har gjort album med engelske rockikonen Elvis Costello.

– O ja, Elvis Costello är en ganska lätt person att vara med. Han är bra på att berätta och det finns inte en chans att det blir tyst och pinsamt.

Hon är känd och berömd, Anne Sofie. Dessutom trygg i sitt

– Det bitterljuva går jag igång på. Då känns kraften i musiken när jag sjunger.

I en konsert med stor symfoniorkester känns det som allra starkast. Att sitta mitt i en orkester och uppleva Mahlers tredje symfoni är en nästan religiös upplevelse.

– Då brukar jag tänka att: ”om jag dör nu så dör jag verkligen lycklig.”

Samtidigt är det en utsatt position. En operasångerska är aldrig bättre än sitt senaste framträdande. Hon är känd för att sjunga musikaliskt och vackert, då gäller det att leverera –varje gång.

– Om jag sjunger jättebra idag och dåligt i morgon så är det katastrof för mig. Och hon har höga krav på sig själv.

– Det är aldrig lätt, men det ska ju inte vara lätt heller..

Ansträngande?

– Ja, men det är roligt! Att det är ansträngande är inte nångting dåligt. Varför ska man annars leva? Annars kan man bara sitta still på en stol, skrattar hon.

Öregrunds Musikfestival

– Jag vill inte bli mätt. Helst ska det kännas som första gången. Det är därför jag söker kickar och letar efter ny repertoar hela tiden.

Sommaren 2024 sjunger hon i Öregrunds Musikfestival under mottot ”Viva la diva”. Hon ser fram emot att sjunga nyskriven svensk musik av tonsättaren Andrea Tarrodi. Och hänga på stjärntrombonisten Christian Lindbergs ställe – se solen gå ner i vattnet och uppleva havet på nära håll.

– Klipporna i Roslagens skärgård kan vara en massa olika färger, starkt rosa och kolsvarta och vita …

– Fast – jag är ganska rädd för havet, egentligen.

1 / 2024 12

– Jag vet exakt när jag hörde ”Skogen sover” första gången. Det var det vackraste jag hade hört.

ETT AV ROSLAGENS GIVNA SMULTRONSTÄLLEN

Ån som löper genom bruket, de gamla smedjorna som vittnar om fornstora dagar. Röda hus och vita knutar. Kom till Wira Bruk för en avslappnande resa i tiden.

I det gamla Tingshuset hittar ni restaurangen med mat och fika i sommarsäsongens smaker.

I konstsmidesbutiken säljer dagens smeder allt från ljusstakar och gardinstänger till grillar och eldfat.

Wira-spelen bjuder på dramatiska föreställningar om livet vid bruket. Musikskådespelet firar 40 år 2024. Wira-spelen ges 6-14 juli på amfiteatern vid Isacs äng.

wirarestaurang.se wirabruk.com wiraspelen.se

WIRA BRUK

Med ett kungligt bemötande i en historisk miljö, välkomnar vi er till Rånäs Slott, en majestätisk plats förKONFERENS, WEEKEND, BRÖLLOP & SPA

Under sommartid har vi även öppet för KONSTCAFÉ & GRILLKVÄLLAR info@ranasslott.se | ranasslott.se

GENOM ROSLAGEN

Häng med Magasin Roslagen mot ett klimatsmart båtliv i Roslagens skärgård. Följ med på framtidsresan och spara en tusenlapp om dagen i bränsle jämfört med fossilbåt.

ORD: Andreas af Malmborg

Candela. Foto: Viggo Lundberg.

Vår båt Candela är byggd av kolfiber – en framtidsbåt redan idag. Lätt men ändå stark – 450 kilo batterier i botten av skrovet gör henne mer stabil än en vanlig båt. Här finns också säkerhetsbälten som på en bil.

Klicka fast, så åker vi.

Det kluckar längs skrovsidorna när vi lämnar Söderhamnen i Vaxholm och går nordost över Hästholmsfjärden mot Stegesund. Här snirklar sig farleden fram i hastighetsbegränsning och från Skarpös branta berg blickar grosshandlarvillornas stora verandor ner på oss. Väl ute ur Stegesund är det dags att testa bärplanen på riktigt.

Skrovet lyfter mjukt ur vattnet när elmotorn ger en rejäl skjuts i ryggen. Motorljudet ökar och känslan är nästan samma som vid en flygplanstake-off. Snabbt är vi uppe i 24 knop och kan slå av på farten. Båtens bästa fart är 22 knop, då blir ekonomin som bäst.

Slowboating

Slowboating har på senare år blivit en trend. Ett modernare båtliv handlar mera om att njuta av färden snarare än att komma fort fram. Och miljötänket är viktigt för båtfolket, vi behöver minska förbränningen av fossila bränslen för att på sikt rädda planeten. Båtlivet ska vara hållbart och klimatanpassat vare sig du paddlar nära vattnet, seglar fritt eller tar dig fram i eldriven motorbåt.

Den berömde motorbåtskonstruktören CG Pettersson tänkte tanken redan för hundra år sedan. Han ritade sina motorbåtar långa och smala för att glida lätt och raskt genom vattnet.

Bränslepriserna har skenat och den datoriserade framtiden är redan här. Där man förr drog elsladdar och reglagevajrar sitter nu kretskort under instrumentbrädan.

Vi tar oss genom Lindalssundet, över Saxarfjärden mot Södra Ljusterö, skärgårdens största ö. Där smiter vi genom Borgsundet och ytterligare en smal passage –Stavaström – innan vi glider ut på Edöfjärden.

Här i mellanskärgården vidgas vyerna och landskapet ändrar karaktär. Vattnet blir större och landet mindre. Målet för dagen är Storskäret, en naturhamn i Svartlögafjärdens södra del, på gränsen mot de yttre skären. Med elbåt är räckvidden alltid avgörande, reservhamn om vi behöver ladda – blir närmast Ingmarsö, med en bra krog och kanske boende på Ingmarsö Norrgård. Eller Finnhamn med den stora lagunen som kallas för Paradiset och sitt legendariska vandrarhem.

Candelan sköter sig själv, den lutar varken framåt, bakåt eller åt sidan. Datorn håller båten vågrätt, svallvågor är inget problem och färden blir lugnare. Motorn går på lågt varv. Räckvidden är ungefär 50 sjömil beroende på hur många vänner, hur mycket packning, barn och hundar du tar med.

Vid natthamnen på Storskäret går vi ned i fart och den förprogrammerade landningssekvensen sätter in

18
Paradisviken, Finnhamn. Foto: Gisela Norén. Sandkilen Helmi. Foto: Bengt Eller. Candela från ovan. Foto: Viggo Lundberg. Candela. Foto: Viggo Lundberg.

Ingmarsö. Foto: Gisela Norén.

när du drar ner elreglaget. Båten landar på vattnet med ett behärskat plums. Det börjar bromsa, plötsligt blir du varse motståndet i vattnet.

Svartlögafjärden

Nästa morgon kommer resans navigatoriska utmaning, att ta sig över Svartlögafjärden norrut till Furusund. Vi vill nosa på havsluften och glider långsamt och försiktigt mellan stora grynnor och små skär. Sjömätningarna är ofullständiga och det är svårt att hålla reda på gyttret av hällar och stenar. Den som känner sig osäker kan välja den inre vägen, Husaröleden norrut genom Blidösundet. I Blidösundet är det mer fart, solbad och bryggliv. I Stämmarsund finns krog och vandrarhem. Här har den enda bevarade sandkilen Helmi sin hemmahamn.

På Svartlögafjärden blåser det 7–8 meter per sekund men inne i cockpit är det ändå helt stilla. Vindrutan är datoroptimerad för att leda bort fartvind.

Vi tar sikte på Bromskärs hamn, rundar norra Blidö, går innanför Söderöra och bort mot Yxlan och Furusund – Gästhamn, sjökrog och strandpromenad med anor från Astrid Lindgren, Evert Taube och August Strindberg. Den gamla tullhuset vid bryggan har blivit fyrstjärnigt hotell med bekväm logi och god mat. Den som verkligen vill känna draget från historiens vingslag tar in på Villa Dagmar som ger känslan av att Anders Zorn just gått ut genom dörren.

Morgonen gryr efter en glad kväll och en god natts sömn. Båten är fulladdad för att ta oss längs Rådmansölandet, norrut via Kapellskär och vidare mot Arholma. Känslan är att Candelan kör nästan själv, skrovet vakar klanderfritt i vågorna. Fast i en fritidsbåt vill man ju köra själv. Vår rutt är upplagd för att njuta av havet. Därför är nästa natthamn Villösan, strax öster om Arholma i kanten av Ålands hav.

Arholma är en stor ö med massor av skärgårdskultur, ett hemligt militärmuseum, klättring och äventyr. Österhamn har ett pensionat, men vi väljer naturhamnen mellan Villösan och Långskär för salta bad och små sandstränder. Här ligger man bäst om det blåser från sydväst, den dominerande vindriktningen under sommaren.

Väddö kanal

Blåser gör det nästa morgon när vi sätter kurs mot Grisslehamn. Sydvästen har gått på nord, det har friskat och en sån dag är man glad att Väddö kanal finns, rospiggarnas eget trygga Blå Band innanför Väddö. I mer än femhundra år har leden funnits där för att ge ett alternativ till den riskfyllda yttre farleden över Ålands Hav.

Med fem knops fart glider vi norrut i kanalen och det blir en maklig dag med sällskap av lummig grönska, täta vassruggar och en och annan fisk. Vi lyssnar roat på nordostens sång i trädkronorna längs kanalbanken.

I lågfart konsumerar alltså vårt ekipage mer ström än i planingsfart, vilket är värt att hålla ögonen på. Målet är nu Grisslehamn eller naturhamnen Frosten strax

19
Hotell Furusund. Foto: Gisela Norén.

BOATING WITH CANDELA

Come along with Magasin Roslagen towards a climate-smart boating experience in the Roslagen archipelago. Join us on a journey into the future and save a thousand crowns a day in fuel compared to a fossil-fuelled boat.

Magasin Roslagen’s archipelago reporter, Andreas af Malmborg, has test-driven the future boat Candela and created a proposed route from Vaxholm through the entire Roslagen to Öregrund. Along the way, he has visited some unknown places and natural harbours, but also planned for charging the boat.

Candela is the most advanced of the new generation of Swedish electric boats. By using hydrofoils, the hull can save up to 80% of energy compared to a conventional boat hull. The construction is fundamentally unstable, but a computer continuously adjusts the ride – more than 100 times per second – using sensors on the hull sides.

FAKTA

Candela är den mest avancerade av den nya generationens svenska elbåtar. Genom att skrovet svävar på bärplan går det att spara upp till 80% energi jämfört med ett konventionellt båtskrov. Konstruktionen är i grunden instabil men en dator trimmar gångläget kontinuerligt - fler än 100 gånger per sekund - med hjälp av sensorer i skrovsidorna.

Styrsystemet ger också möjlighet att korrigera fel över internet. Om motorn skulle strejka kan du ta kontakt med supporten och felet kan avhjälpas. Med ytterligare utvecklad programvara kan båten köra helt själv.

Om våghöjden blir högre än 1,2 meter går datorn in och drar in bärplanen utmed båtbotten. Då uppför sig framtidsbåten som en vanlig planande båt.

FÖRKLARINGAR

Bärplansbåt innebär att skrovet lyfts upp och glider på ”vingar” för att minska friktionen mot vattnet.

En planande båt rör sig med en mindre del av skrovet i vattnet.

En deplacerande båt glider med en stor del av skrovet genom vattnet och tränger undan stora mängder vatten.

Sandkil Seglande fraktfartyg, tio till femton meter långt, vanligt för mer än hundra år sedan. Fraktade framför allt sand, därav namnet.

20
Riddersholms naturreservat. Foto: Gisela Norén. Arholma Båk. Foto: Gisela Norén. Gisslingö. Foto: Gisela Norén.

utanför, beroende på laddbehovet.

Kanaletappen blir drygt tjugo sjömil. Det finns tid att stanna till vid Roslagens Sjöfartsmuseum som ligger vackert vid kanalbanken strax före Älmsta. Eller vid Bondens glasskalas och Bonden & burgaren som serverar ekologisk, gårdsproducerad mat.

Inte slipa - bara njuta

Båten styr nästan sig själv. Kanske kommer de nya intelligenta fritidsbåtarna att dra till sig nya kategorier av båtfolk utan tidigare erfarenhet av sjöliv. Det är lätt att lägga ut och det är lätt att lägga till.

Om det är dyrt? Ja, tveklöst. Men vem har sagt att du måste äga båten? Det kanske räcker med att hyra den?

Ungefär som en bilpool – du betalar en summa varje år för att kunna disponera båten den tidpunkt du önskar. I bästa fall kostar Candelan ca en kilowattimme, alltså i runda slängar ett par kronor per sjömil i driftskostnad. Motsvarande fossildrivna båt kan kosta tjugo gånger mera i bränsle – per sjömil. Räknat på en dagsetapp på 30 sjömil ger det en tusenlapp mindre per dag i Candelas favör.

Delningsekonomi är ett nytt sätt att ha fritidsbåt i linje med tidens värderingar. Utan vårrustning, utan kranlyft, högtrycksspolning och arbetsplikt.

Fler fördelar: framtidens fritidsbåt är närapå underhållsfri. Du behöver inte skruva, inte byta olja, inte slipa inte måla… bara njuta.

Räcker strömmen? Ja, det verkar så. Till en dagsetapp – om inget oförutsett inträffar. Ännu är möjligheterna att ladda elbåten begränsade, men elström finns på många ställen i skärgården och det kan duga med ett vanligt trefasuttag.

Grisslehamn – Öregrund

Vi passerar Grisslehamn som har behållit sin charm som gammal knutpunkt för fiske, postrodd och transporter över Ålands hav. Här är avståndet till Åland som kortast och trafiken intensiv. Längst ut på klipporna placerade konstnären och författaren

Albert Engström sin ateljé. Ateljén är öppen för besök

frokenknopp.se

Blommor till dig själv, någon i Roslagen, Sverige eller stora vida världen?

Beställ i vår webshop så värnar du om oss som lokal blomsterbutik och vi belönar dig med några extra blommor och en levande stadskärna _______.

1 / 2024 21
FRÖKEN KNOPP Norrtälje AB, Tullportsgatan 10, 761 30 NORRTÄLJE Telefon: 0176-101 59 – Mejl: info@frokenknopp.se
Grisslehamn. Foto: Gisela Norén.

och fortfarande ett inseglingsmärke på en flack häll alldeles intill vattnet.

Sista biten kör vi i farleden norrut förbi Fogdö, Singö, Vässarö och Gräsö. Ute i Ålands hav blänker Svartklubbens fyr från sin ensliga klippa. Återigen ändrar landskapet karaktär, blir

mer högdraget, lite kargare, mörkare och med kraftigare färger. Så är vi då till slut framme i Öregrund med sevärda gamla träkåkar och hamnmagasin, krogar och delikatesser. Här är solen stans största sevärdhet. I Öregrund skryter man med att vara den enda plats på Ostkusten där du kan se solen gå ner i havet.

Sommaröppet och guidade turer, se www.norrtaljebranneri.se

1 / 2024 22
Öregrund. Foto: Gisela Norén.

Bonden & Burgaren

Bondens Glasskalas

Mejericafe & Gårdsbutik

Öppet alla dagar i sommar

Albert Engström

Grisslehamn

VÄLKOMMEN TILL ALBERT ENGSTRÖM I GRISSLEHAMN!

Öppet i Museet, Ateljén och Kafé Kalaset:

Dagligen 22/6 – 18/8 2024

Museet kl 11-17

Ateljén kl 11-16

Guidade visningar i Ateljén varje hel timme. Den sista börjar kl 15.

6/7 Albert Engström-dagen med utdelning av Engströmpriser och underhållning.

Underhållning i Ateljén onsdagar i juli.

Museet +46 (0)175 308 90 Kalaset +46 (0)73 364 42 79 www.albertengstrom.se

I detta vackra 1700-talsbruk ligger Wärdshuset med stor uteservering mot Bruksdammen.

Wärdshuset är öppet för mat, fika och catering. En underbar miljö för bröllop och fest med övernattning i brukets herrgårdsflyglar intill bruksdammen.

Tel 0173-501 00

www.forsmarkswardshus.se

BUSS + BÅT T/R + UNDERHÅLLNING

Webbpris t.o.m. 30/5 180:– (ord. pris 210:–)

BUSS + BÅT T/R + UNDERHÅLLNING

Webbpris 1/6–31/8 200:– (ord. pris 230:–)

Ta bussen till båten!

Buss från Norrtälje alla dagar: Från kl hemma kl hemma

Norrtälje busstation 08.30 15.45 13.30 20.45

Väster Knutby 08.35 15.40 13.35 20.40

Båtavgång Grisslehamn 10.00 15.00

Kryssa med oss över Ålands

hav!

Njut av 4,5 härliga timmar ombord på M/S Eckerö tur och retur mellan Grisslehamn och Åland. Koppla av till trevlig underhållning i baren, handla förmånligt ombord och ät gott i våra restauranger. Vi önskar dig en smakrik upplevelse – Eckerö Linjen är känd för sin goda mat!

Boka och betala på webben för bästa pris!

www.eckerolinjen.se • Tel. 0175-258 00 • Öppet alla dagar
Svanberga pizzeria 08.43 15.32 13.43 20.32 Söderbykarl kyrka 08.48 15.27 13.48 20.27 Älmsta busstation 09.05 15.10 14.05 20.10

GODSAKER OCH RÅVAROR FRÅN ROSLAGEN TILL ALLA NJUTBARA STUNDER

Närproducerat frånRoslagen

Kungligt god honung från egen biodling och äppelmust från slottsträdgården.

@ostanarealestate

Hantverksmässigt tillverkad äppelmust av svenska äpplen. www.norrteljemusteri.se

Kalendarium & sortimentsprovning se www.norrtaljebranneri.se Välkommen!

Ekologisk handelsträdgård med kryddörter och perenner. Självplock av eterneller och snittblommor under sensommaren.

TRÄDGÅRDSKAFÉ

0704-23 10 66 www.vaxplatsnybyn.com

Närproducerat & ekologiskt från Roslagen www.roslagsmjolk.se

Matupplevelser och mathantverk från Roslagen. Kockenochgrisen.se

KARL-ERS GÅRD lammkorv av gårdens lamm, en korv utan tillsatser förutom kryddor. Lammskinn. jolster.se/0176-50 045

Välkommen till Väddö Gårdsmejeri!

Mat på riktigt från familjen

Edlunds gård i Roslagen. vaddogardsmejeri.se

Hemtrevlig Besöksgård för alla åldrar. Cafe och butik med lammskinn och ull från gården. vaddoalpackagard.se

KLIMAT TGILNAV

GÖTGATAN 11

A food lover is someone I can spot from a hundred meters away. That’s why I can tell right away that Tomas Persson is a kindred spirit. And in Norrtälje, he’s not alone in that role, indeed. When he opened his third pastry shop in town in early spring, 2,000 eager visitors came in five days to try his treats! The fact that the mountain of prawns is enormous is no surprise when you hear that Tomas goes through five tons of peeled prawns a year. Five thousand kilograms! He actually has several prawn-demanding businesses in Norrtälje, besides the new GG11: Roslagbageriet, Café Hörnan, and the food service at Norrtälje Bangolf. Plus extensive catering.

En människa som älskar mat känner jag igen på hundra meters håll. Därför ser jag direkt att Tomas Persson är en själsfrände. Och i Norrtälje är han inte ensam i den rollen, minsann. När han öppnade sitt tredje konditori i stan på vårvintern kom 2.000 sugna besökare på fem dagar för att prova hans godsaker!

ORD: Ulf Elfving BILD: Thomas Walldén

När jag slår mig ner bredvid Tomas på hans nya stolthet Götgatan 11 – bageri och konditori beläget mitt på en rak linje mellan Flygfyren och sjukhuset och för enkelhetens skull kort och gott kallat GG11 – försvinner han nästan bakom en räkmacka, som till höjd och bredd får en att tänka på Norrtäljes pampiga slalombana Kvisthamrabacken.

Mackan är inte bara stor. Den smakar dessutom utmärkt, med sin botten av tunt skivad dansk råglimpa. Samt mycket majonnäs!

Tomas – som jag inte känner – säger överraskande:

– Jag bad kallskänkan lägga på extra majjo. Du gillar ju det.

Hur visste karln att jag älskar majonnäs? Han ser klurig ut:

– Du har sagt det nånstans. Jag tycker det är kul och viktigt att lära känna kunderna …

Att berget av räkor är enormt gör att man inte förvånas när man hör att Tomas gör åt fem ton skalade räkor om året. Fem tusen kilo! Han har nämligen flera räkkrävande verksamheter i Norrtälje, förutom det nya GG11: Roslagbageriet, Café Hörnan och matserveringen på Norrtälje Bangolf. Plus en omfattande catering.

Från början ville han hellre hantera kniv än tårtspade och degkrok, hans tidiga dröm var nämligen att bli slaktare. Men mormors och farmors mat och bak inspirerade honom i stället till att gå bagarutbildning. Hans smeknamn bland norrtäljeborna är också ”bagarn”.

Han är född Linköping, hur hamnade han här i Roslagen? – Jag var på besök här med några polare för att fira midsommar.

Vi råkade se en annons om att ett bageri var till salu.

Klart vi ska köpa det, skrattade vi.

– Och vi gjorde det! Spontant värre. Men de andra föll ifrån av olika skäl, så jag blev ensam kvar aktiv i Roslagsbageriet medan de andra var lite mindre aktiva – vilket jag aldrig har ångrat.

2016 köptes också anrika Café Hörnan, som numera har 112 år på nacken.

Själv har jag alltid tyckt att Norrtälje har många mysiga kaféer och konditorier. Inte tillräckligt många, tycker Tomas, så nu har han alltså köpt ett till.

Rusning till öppningen

Roslagsborna har via sociala medier kunnat följa renoveringen och omvandlingen av Götgatan 11, så nyfikenheten, som byggdes upp under längre tid, var stor vid öppningen. På fem dagar kom 2 000 gäster. I en lokal som har 24 platser inomhus (ytterligare 40 tillkommer ute under sommaren). Jag får knappt ihop matematiken men inser att rusningen var extrem. Redan veckan efter fick Tomas annonsera efter mer personal.

Jag älskar att läsa menyer. Blir nyfiken på GG11:s rätter. Ser t.ex. att den gamla trotjänaren Croque monsieur har fått ny skepnad hos Tomas. Serveras med italiensk skinka, tre (!) sorters ost och dijonsenap. De andra varma mackorna är ännu mer innovativa. Och den egna skagenröran serveras på nygräddad belgisk våffla med fräsch sallad ovanpå. Var får du idéerna, Tomas?

1 / 2024 28
När den välkände radioprofilen och Magasin Roslagens matskribent Ulf Elfving serveras en räkmacka av Tomas Persson på Götgatan 11 får det honom att tänka på Kvisthamrabacken i Norrtälje. Så stor var den och med extra majonnäs. Foto: Thomas Walldén.

– Idéerna är mina ”stölder” från kolleger i hela världen. Och andra i sin tur lånar av mig. ”Svinnskåpet” på Roslagsbageriet är ett exempel. Där lägger vi ut gårdagens bröd och rätter och säljer till reducerat pris Folk får plocka själva och betala med swish. I stort sett alla är ärliga.

En nyhet på GG11 är Götgatsbullarna, som finns i olika smaker: kardemumma, kanel, vanilj och tosca. Och de bakas på smör, som allt annat här.

– Folk väntar sig kvalié av mig, säger Tomas, lagom blygsamt.

En annan nyhet är att personal på sjukhuset – 500 meter bort – kan beställa maträtter och mackor och få dem framkörda till arbetsplatsen. För bl.a. sina insatser för personalen i samband med pandemin på Norrtäljes lovordade sjukhus fick Tomas för övrigt priset Norrtälje Nyckel 2021. I motiveringen hette det att ”Tomas Persson tog tidigt initiativ till en insamling för att bjuda kommu nens sjukvårdspersonal på smörgåsar under pandemins första hårda slag mot samhället. Det blev väldigt lyckat.”

Enda felet med Tomas Persson är nog att han håller på AIK. På Café Hörnan fick man ha sina egna kaffemuggar hängande på krokar på en vägg. En dag, när Tomas övertagit rörelsen, var min djurgårdsmugg med det stora vackra DIF-märket försvunnen. Borta. Puts väck. – En olycka, säger Tomas och slår ner blicken. Den råkade gå sönder.

Vi är presentbutiken i Roslagen!

Tryck av personliga emaljmuggar & termosar

Lokalproducerade skafferivaror & choklad

Stort utbud av te på lösvikt

Lokal design av heminredning

Mängder med vackra disktrasor

Välkommen in - vi finns vid

Vi är en av Norrtälje kommuns

InfoPoints - en bemannad

Såna är de, gnagarna. Men jag förlåter. Räkmackan var ju så god.

1 / 2024
hej@tullportsgatan1.se 0760-14 34 41 www.tullportsgatan1.se
InfoPoint
Stora torget i Norrtälje!
Tullportsgatan
turistserviceplats!

Ska vi åka och fika nånstans?

Så börjar ofta önskan om att röra på sig och uppleva nåt nytt - eller välbekant. Här tipsar redaktionen om några favoriter i södra Roslagen. Alla ligger i sevärda miljöer och bjuder på hembakt, men frestar också med allt från brukshistoria till konst, odlingar, paddling, slottsmiljö, musik och skärgårdsluft.

Roslagen kryllar av fina fikaställen och utflyktsmål. Så många fler finns att utforska ...

I SÖDRA ROSLAGEN

Vaxholms Hembygdsgårds Café

På vårens första dag vill jag gärna komma till Vaxholms Hembygdsgårds Café på Blombergska udden i Vaxholm. Som vanligt ska jag häpna över den otroliga fikabuffén, men alltid välja den där rulltårtan med grädde och jordgubbar som jag har längtat efter hela vintern.

Jag sitter gärna på udden och njuter av skärgårdsluften, eller i lä på innergården.

Johanna Sandström och Eva Engnér har drivit kafeet i 15 år. De firar gärna allt som går att fira – från öppningsdagen på Valborg, Mors dag, nationaldagen och skolavslutningen till Midsommar, Pride och fruntimmersveckan. Alla bakverk skapas på plats i bagarboden på gården. På menyn finns även lax, sill och potatis, sallader och annat mättande. Men också svalkande sommardrinkar, ofta ackompanjerade av Monica Zetterlund och en och annan skärgårdsbåt på håll ...

Länsmansgården

Ett stopp vid Länsmansgården - Österåkers konsthall vid Roslagsvägen är ett måste på väg ut från eller in mot Åkersberga. Här fikar man gärna i den charmiga ladan eller ute i visningsträdgården. Morotskakan är fantastisk och så stor att den räcker till en hel familj. I två konsthallar presenteras konst av god kvalitet och

inte sällan konst som överraskar. På gården finns också en oemotståndlig liten stuga med konsthantverk och en pedagogisk liten biodling. Länsmansgården har öppet året runt, men titta gärna på lansmansgarden.se om du vill ha koll vad som är på gång.

Åkersbro

Åkersbro är en riktig pärla som ligger precis där Åkers kanal mynnar ut i Garnsviken. Den historiska handelsplatsen har Cecilia Ljunggren med sambo Stefan rustat till ett fantastiskt besöksmål i Åkersberga. Här erbjuds allt från paddling på Långhundraleden, till konst, co-woring och konferenser till loppis, airbnb, marknader och workshops. Våren 2024 har Cilla slagit sig ihop med Catarina Selin Lännevall med hemmabageriet Camumma. Tillsammans utvecklar de kaféet med massor av hembakta godsaker och lättare maträtter. Här smakar allt så gott och miljön är så rogivande.

30
TIPS: FIKA & UTFLYKTSMÅL
Vaxholms Hembygdsgårds Café.

Wira Tingshuset

Wira bruk är ett säkert kort i alla väder. Den idylliska bruksmiljön är lika betagnade varje gång, oavsett årstid. Ett besök på Wira Tingshuset restaurang och kafé är självklart. Här är allt hembakt och hemlagat i säsongens smaker, ofta med lokala råvaror. Stoltheten är de ljuvliga smörrebröden – stora som en hel maträtt – och fantastiskt goda!

Sitt ute i trädgården vid sluttningen mot Viraån, eller njut i solen vid tingshusets vägg. Mittemot ligger brukets konstsmidesbutik. De gamla smedjorna står öppna och varje sommar ges musikskådespelet Wira-spelen som firar 40 år 2024.

Destination Östanå

Destination Östanå är ett alldeles nytt utflyktsmål vid Östanå slott. Här öppnar nu det gamla sädesmagasinet med kafé och musteri på äpplen från slottsträdgården. Barockträdgården ska väckas till liv och här erbjuds historisk vandring i trädgård och bokskog.

Här har hela familjen roligt!

dunkande tändkulemotorer snurrande och smattrande maskiner arbetarhem från 1940-talet med kökstäppa affärskontor - stor lekhall för barn charmigt kafé i den gamla smedjan

Sommaröppet 11/6-17/8 tisdag-lördag kl 12-16 (stängt midsommarhelgen)

Verkstadsgatan 6, Norrtälje - www.pythagorasmuseum.se

Mathantverk

•Salami

•Kryddor

•Såser

Catering

•Grillfester

•Bröllop

•Företagsfester

•Event

kockenochgrisen.se

1 / 2024
Pythagoras industrimuseum
Wira Tingshuset.

GÄRDEBYN I ALUNDA

Hos oss får du garanterat en trevlig stund, oavsett om du gillar golf eller gamla bilar.

Vi erbjuder en utmanande 9-håls golfbana samt banor för fotbollsgolf och footgolf. Vi arrangerar EM i fotbollsgolf i augusti 2024!

I vår restaurang kan du koppla av med en god lunch eller släcka törsten.

Vi arrangerar flera gånger per år olika evenemang. Grillkvällar, trubadurkvällar, bilträffar m.m.

Planerar du en kul dag med företaget, svensexan eller kompisgänget? Varför inte fotbollsgolf och en bit mat? Kontakta oss för förslag!

olandsbygdensgk.se gardebykrog.se

alundafotbollsgolf.se

Många evenemang och aktiviteter.

Från gruva till herrgårdsliv

Dannemora-Österbybruk

Kika ner i djupet av Storrymningen, dagbrottet vid Dannemora gruva. Kliv in i stenrikets spännande värld och se vackra ädelstenar, fossiler och ovanliga stenar från bland annat Grönland och Kolahalvön på Mineralmuseet. Besök Gruvmuseet där gamla verktyg och maskiner som använts vid gruvbrytning visas.

2 km från Dannemora ligger det gamla järnbruket Österbybruk som bjuder på en fängslande industrihistoria med anor från 1500-talet, vallonsmedja, historisk bruksmiljö och ståtlig herrgård öppen för både guidning och eget besök. En avkopplande miljö med både boende och mat.

Information om datum och tider för guidade turer och teman finns på hemsidan. Boka via info@osterbybruksherrgard.se eller 0295-200 72

Stiftelsen Österbybruks herrgård www.osterbybruksherrgard.se

Följ järnmalmens resa från gruva till herrgårdsliv och lär dig mer om dess betydelse för Sveriges utveckling.

Ät och drick gott hos Gärdeby Krog. Traditionsenligt midsommarfirande. En vacker utmanande 9-håls golfbana.
Välkommen till
Kontakta oss: golf@olandsbygdensgk.se - 010-199 41 86
Du hittar oss längs med väg 288, 3 mil från Uppsala. Fotbollsgolf passar hela familjen. Gammal som ung.

Välkommen till norra Roslagen!

RÄVSTENS STUGBY

en pärla i Gräsö skärgård

?

Hyr en stuga eller besök oss över dagen! Båtuthyrning, badtunna, bastu Varmt välkomna! www.ravsten.se

God mat i fantastisk miljö, upplev Öregrund hos oss! Boka bord online på www.strandnaraoregrund.se

Välkommen till vår livsstilsbutik med barn- & damkläder, inredning och presenter.

Norra Tullportsgatan 6, Östhammar www.mybliss.se

Vi har ledigt boende! boka@orskarsfyr.se www.orskarsfyr.se

Idealiskt för bröllop, stora fester och konferenser. www.societetshusetoregrund.se

Ljudpromenaden i Östhammar

• Skärgårdsupplevelser

• Nybörjarkurser

• Uthyrning: kajaker, paddelbrädor & tält

• Försäljning: paddling & fiske

Spela golf och fotbollsgolf i ALUNDA www.olandsbygdensgk.se

LYSSNA DIREKT I MOBILEN! MER INFO PÅ TURISTBYRÅN

Besöksmål, evenemang, boenden www.visitroslagen.se

ROSLAGENS

Att gruva sig … är det vad jag gjorde?

Ja, definitivt på väg till Dannemora. Det var jag som tagit initiativet till att vi alla skidtränare i sportklubben skulle starta barmarkssäsongen med att klättra ner i Dannemora isgruva. Det lät som en strålande idé i mitt huvud när jag kom på det. Men i bilen hit så kändes det betydligt mindre bra. Ja, rent av som en usel idé. De andra verkade dock avspända, Anette som valt att fira sin födelsedag med att klättra verkade till och med så där lite barnsligt uppspelt inför det som väntade.

ORD: PEK

BILD: PEK och Anette Rönnberg

ROSLAGEN’S PYRAMIDS

– Don’t forget to LOOK DOWN! shouts the guide.

– We’ve had visitors here who only saw the rock wall in front of their noses, don’t be like them, LOOK DOWN!!

– I manage to look away from the iron in the mountain that I’m holding onto, very tightly, and look down. There they stand, Roslagen’s ice pyramids, growing or shrinking depending on the season, but always there. One of them seems to hover in the air, an illusion of course, but the feeling is magical. Just as magical is the feeling of challenging myself and climbing the rock wall now, using the icy and narrow platforms and iron grips securely anchored in the rock.

Book your adventure in the ice mine with Dannemora äventyr at dannemoraaventyr.bokamera.se

The tour takes approximately 2-3 hours

The mine is open from May 25th to the last weekend in October weather permitting.

ROSLAGENS
ISPYRAMIDER

Boka ditt äventyr i isgruvan hos Dannemora äventyr på dannemoraaventyr.bokamera.se Pris 795 kr per person

Turen tar ca 2- 3 timmar

Gruvan är öppen från 25:e maj till sista helgen i oktober om vädret så tillåter.

Gruppbokningar kan ske vid andra tider. Åldersgränsen är 16 år Viktgränsen är 45-110 kg

Du behöver inte vara elitatlet för att genomföra klättringen, det räcker att du bekväm med att klättra på en stege. Ha oömma kläder, kraftiga skor och kom ihåg att det är kallare än i ett kylskåp i gruvan, året om.

FAKTA
Bildtext

När vi stod vid gruvmuseet och väntade på att vår guide

Erik skulle möta oss diskuterade vi klädval och hur utmanande det här skulle bli. Det kändes på något sätt skönt att prata om hur mycket kläder man skulle ha på sig, det är något man kan ha kontroll över. Jag kan bestämma om jag ska ha långkalsonger på, eller om jag ska välja den tunna mösssan eller bara en buff. Det där andra som snart skulle starta, det kändes läskigt och okänt.

Dannemora självt är dock inte okänt, det första skriftliga beviset på gruvbrytning är från 1481och har Sten Sture den äldres namnteckning på. Andra lämningar pekar på att gruvan anlades redan på 1200-talet. Idag finns planer på att återuppta gruvbrytningen, fast nu helt koldioxidneutralt, som den första järnmalmsgruvan i sitt slag.

En knastrande eld väntade oss utanför det gamla maskinhuset, döpt så eftersom Sveriges andra ångmaskin en gång stått där, som en gigantiskt power-tool, för att använda vår guides benämning. Numera var det vackra stenhuset högkvarter för Dannemora äventyr och startpunkten för vårt äventyr i Roslagens undre värld.

Vi körde en presentationsrunda innan vi satte på oss klätterselen och hjälmen som skulle vara vår livlina de närmsta timmarna. Det känds bra att få lära känna våra guider lite bättre, speciellt delen där de berättade om sitt liv utanför gruvan. Våra guider är något av två höghöjdsspecialister med stor erfarenhet av att jobba med säkerhet på hög höjd. Det skapade lite trygghet i mig, även om jag fortsatt ifrågasatte vad jag gjorde här.

Prövostenen

Det kändes som en scen ur Ronja Rövardotter när vi gick genom den första gången och fick ta en trappa ned till en etage ca

fem meter under marknivån. Vi befann oss i ett stort hål, ca 10 meter i diameter och himlen var blå ovanför oss. Det här stället hade presenterats som ”Prövostenen”. Jag hade sett framför mig en stor sten som vi skulle få klättra på, men här nere i hålet hängde en repstege ned från kanten högt ovanför oss. Här skulle vi få lära oss att säkra oss själva under turen.

Jag såg till att hålla mig långt bak i kön till stegen, det kändes bättre att låta så många av de andra som möjligt visa hur det skulle gå till innan jag själv satte kängan på den första stegpinnen. Med två karbinhakar fästa i min klättersele skapades en trygghet som gjorde det möjligt att klänga på en vinglig repstege uppför den lodräta bergväggen. Erik lovade att det här skulle vara den svåraste klättringen under turen.

På väg till platsen där vi skulle börja klättra ner i gruvan på riktigt passerade vi ett hål där vår guide först bad oss vara tysta, sedan kastade han i en sten i hålet och räknade 1000-1, 1000-2, 1000-3. 1000-4 och där slog stenen i botten av hålet. Det skapade en insikt om hur djupt dessa bergsmän från Roslagen tagit sig ner i malmkroppen. I denna del av gruvan kan man komma 300 meter ner men djupaste gruvan i Dannemora är mer än dubbelt så djup.

Nästa steg i förberedelserna blev att lära sig hur man firar sig ner i gruvan. Det blev något av en intensivkurs. Jag vet inte om det var rädslan, adrenalinet i kroppen eller den storslagna öppningen i marken som störde, men känslan var att jag fick instruktionen ”det funkar som dragläget i en bil”, ”ha handen på höften” och ”Nu kör vi!”. Och så började något som känns så fruktansvärt fel, hela kroppen skrek, gör det inte!! Säkrad med en lina och någon form av block med en spak på skulle jag luta mig bakåt ut över kanten och det lodräta stupet. Mina händer var stela och till en början hade jag lika svårt att hitta dragläget

som första gången jag testade en manuell bil, men efter bara ett par meter ner började jag få koll på hur det funkade och kände att det faktiskt hade varit kul att få fortsätta ännu längre ner på det här sättet, liksom gående, bakåt och nerför det lodräta berget.

En spricka i jorden

Stället där vi klättrar ner upplevs som en tio meter bred spricka i jorden, en spricka med olika formationer, på olika djup. Erik berättar att tidigt hade denna plats många gruvhål i marken. Varje gruvhål tillhörde en by eller ett samhälle i området runt Dannemora. Dessa byar bröt från början malmen utan att på något sätt strukturera arbetet mellan sig, det ledde ofta till ras då man plötsligt kommit in mot grannschaktet. På så vis skapades denna långa och breda spricka i berget.

Berget här nere är alldeles rött och man kan lätt förstå att halten järn är hög. På väggarna kan man se spår av olika tekniker för att bryta järn, allt från rester av borrhål för sprängämnen till rundade skålformationer som kommit från tidiga bergsmän som jobbat med eld och hackor för att bryta malmen. Det är lätt att förstå att det här var ett tungt och farligt arbete. Det sägs att man innan arbetspasset bad en bön på det närliggande kapellet och för säkerhets skull tog en gruvsup.

Även om vi kommit en bra bit ner i gruvan nu så var inte djupet under oss mindre imponerande, tvärtom var känslan av att vara en fluga på väggen påtaglig. En fluga i en storslagen miljö som man inte kunnat ana innan vi klättrade ner i gruvan. Även fast jag vet att det inte är livsfarligt på riktigt, guiderna ser hela tiden till att vi inte missar att vara fastkrokade i säkerhetsvajrarna, så är känslan att jag när som helst kan falla till botten långt nere i mörkret.

TITTA NER!

-Glöm inte att titta ner! ropar Erik.

– Vi har haft besökare här som bara sett bergväggen framför näsan, gör inte som dom, TITTA NER!!

Jag lyckas slita mina ögon från järnet i berget som jag håller i, väldigt hårt, och tittar ner. Där står de, Roslagens ispyramider, växande eller krympande beroende på årstiden, fast alltid där. En av dem liksom svävar i luften, en illusion såklart, men känslan är magisk. Precis lika magisk är känslan av att jag nu utmanar mig själv och klättrar på bergväggen, med hjälp av de ishala och smala plattformarna och järngreppen som sitter säkert förankrade i berget.

När vi nått nästa etage visar sig en öppning till ett nytt schakt bakom en trädörr. En hängande vajertrappa sträcker sig neråt i gruvan - en ny utmaning.

Nu börjar jag kunna njuta fullt ut av miljön och även om den sista sträckan är den som jag upplever som mest fysiskt utmanande då vi klättrar uppför en lodrätt vägg mot ljuset så vill jag inte att det ska sluta. Jag vill fortsätta utforska.

När hela gänget är samlat ovan jord igen så bara bubblar det av lyckokänslor. Själv känner jag nästan lite stolthet, att jag övervann mina rädslor och gjorde det. Och det känns skönt när Per beskriver samma rädsla som jag hade när vi började repellera oss ner i gruvan. När vi sedan går mot bilarna så pratar Anette om att klättra igen och jag känner samma sak; Jag vill komma tillbaka till isgruvan i Dannemora!

Ladda ner appen Storyspot till din telefon och lyssna på berättelserna.

Du hittar mer information här: svenskakyrkan.se/uppsalastift/lyssna

Dramatiska livsöden, osannolika historier och väggar som talar!

Varje kyrka har sin hemlighet.

Uppsala stift* har samlat ihop 110 hemligheter i appen Storyspot. Där finns berättelser om sorg, hopp och längtan.

Besök kyrkorna, lyssna på berättelserna och stig in i ett mysterium.

Och du, varning för Sko-Ella!

* Uppsala stift består av Uppland, Gästrikland och Hälsingland.

STORSATSNING PÅ

I ROSLAGEN!

KLIMAT TGILNAV

Parkera cykeln vid ett bed and breakfast på landsbygden, ät pinfärska ägg till frukost och lär känna det genuina Roslagen. Besökaren vill bli mer hållbar i sitt resande och intresset för slow turism växer sig därmed allt starkare. En nationell cykelled genom Roslagen ska ge besökare en mer innerlig upplevelse av platsen och möjligheten att semestra på ett mer medvetet sätt.

Roslagen präglas av såväl kreativa lokalproducenter som småföretagande, många gånger i anslutning till det egna livet.

Gårdsbutiker, caféer, gårdshotell och hemma hos-upplevelser till exempel. Det gör Roslagen till en ypperlig destination för slow travellers.

Nu inleder Visit Roslagen en storsatsning på cykelturismen i Roslagen, vilket går hand i hand med slow turism-konceptet.

Slow turism handlar om att lägga fokus på resan för att få en mer genuin upplevelse. Gör mindre och upplev mer. Istället för att fokusera på att pricka av så många besöksmål som möjligt, blir upplevelsen av resan mer central. Upplev landskapet, den närproducerade maten och de platser som lokalinvånarna väljer att vara på.

Upplev från cykelsadeln

Låt dig fascineras av historiska platser från vikingatiden, de många bruken som lagt grunden till det nya Sverige och vår välbevarade militärhistoria, från cykelsadeln. En nationell cykelled ska erbjuda besökare upplevelser och kringaktiviteter som innebär glädje, lärande och utveckling oavsett om det handlar om en familj, ett kompisgäng, mogna motionärer eller en skolklass.

Roslagen är helt enkelt full av närproducerade upplevelser som passar utmärkt att upptäcka från cykelsadeln.

Cykla genom det böljande kulturlandskapet mellan olika gårdsbutiker, gå på kosläpp och träffa de djur som håller landskapet öppet. Ät pinfärska

ägg till frukost och träffa Roslagens fantastiska matkreatörer. Ta en paus från cyklandet och njut av att paddla längs en å eller i skärgården. Klättra ner i ett gruvhål, åk zipline, fiska, hitta skönheten i en av alla de små kyrkorna, fynda i en återbruksbutik, bada i en sjö eller upplev det lokala hantverket.

Boende, service, mat och aktiviteter

Leden ska vara lättillgänglig och ha en hög servicenivå. Det ska finnas cykeluthyrning, boenden, cykelservice, mat, aktiviteter och andra spännande upplevelser längs leden. En möjlighet för mindre entreprenörer, föreningar och enskilda företagare att utveckla sina verksamheter eller starta nya.

Visit Roslagen jobbar med det här projektet tillsammans med många olika intressenter, för hela besöksnäringens bästa. För att cykelleden ska bli en av Sveriges och Europas främsta reseanledning så måste jobbet göras i samarbete med besöksnäringen, alla de företag som gynnas av ett starkt platsvarumärke och inte minst med alla de som bor här. Det som är bra för besökaren är i regel också bra för Rospiggen så länge vi planerar klokt och värnar våra naturresurser.

Jörgen Eriksson och Erika Blomqvist

Foto: Bosse Lind.

Varmt välkommen till oss på Roslagens Sparbank!

Vi vill skapa en positiv upplevelse för dig som är kund hos oss genom att vara personliga, närvarande och lokala i Roslagen.

Hos oss finns specialister med hög kompetens inom sparande, placeringar, lån och juridik. Vi ger råd inom både privat- och företagsekonomiska frågor.

Boka gärna en tid på roslagenssparbank.se/boka, scanna QR-koden eller ring vår Kundservice, 0176 - 770 00.

Som Sparbank har vi inga aktieägare, istället går en del av överskottet från verksamheten tillbaka till Roslagen i form av projektstöd, bidrag och stipendier.

0176 - 770 00 roslagenssparbank.se Varmt välkommen till oss!

Varmt välkomna till Nedergården!

Mysigt utflyktsmål i lantlig miljö

Här på Nedergården har vi ett mysigt café med hembakat fika och lunchservering. Två caférum och stor uteservering.

Vi har 4 butiker på gården, två med inredning i en härlig blandning av gammalt & nytt (stort som smått), en damklädesbutik, lanthandel och utemiljö.

Många inplanerade evenemang i år, se vår hemsida.

Hoppas vi ses!

Nyhet är att vi även öppnat en webbutik www.nedergardenbutik.se

Mer info på www.nedergardengammaltonytt.se

Vi finns längs väg 77 mellan Rimbo & Gottröra.

Adress: Mörbyvägen 2, Rånäs

Roslagsfil Väck dina sommarminnen!

www.roslagsmjolk.se
Skapa nya minnen!

tillVälkommenNorrtälje!

Boutiquehotell & Restaurangcafé Hantverkaregatan 19, Norrtälje 0704-888 786, www.berglings.se

En oas mitt i Norrtälje.

Här finns något roligt för hela familjen! www.pythagorasmuseum.se

Skicka blommor över hela världen. flowerfresh.se

Livsmedel och inredning från Roslagen med omnejd.

Astrid Lindgrens gata 12, Norrtälje hej@norrteljelanthandel.se @norrteljelanthandel

Besöksmål, evenemang, boenden www.visitroslagen.se

NORRTÄLJE

TULLPORTSGATAN 1?

På köpet i så fall

Vi uppfyller de flesta barns önskningar. Välkomna!

0176-125 58

Boka hel eller halv annonssida i nr 2 2024 SENAST MIDSOMMARAFTON FÅ 50% RABATT på ordinarie pris! Gäller ej baksidan. På midsommardagen gäller åter ordinarie priser. Välkommen! +46 70 241 20 95.

Skärgården Bruken Städerna Havet INSPIRATION MÖTEN ÄVENTYR NATUR LOKALA LÄCKERHETER KULTURUPPLEVELSER ROSLAGEN – THE COASTAL COUNTRYSIDE OF STOCKHOLM tema klimatvänligt i Roslagen Kreativa ko-familjen KLIMAT TGILNAV från furusund tillÖregrund biskopstunalever igen Roslagens nya arenor Skärgården Bruken Städerna Havet INSPIRATION ÄVENTYR & LOKALA LÄCKERHETER KULTURUPPLEVELSER 2023 ROSLAGEN – THE COASTAL COUNTRYSIDE OF STOCKHOLM Världsklass i Roslagens famn mjuk i själen avPaddling Svartlöga/Rödlöga Kontraster i havsbandet Teatermagi i porlande idyll Lekfullt på Pythagoras MAGASIN ROSLAGEN 2024 Skärgården Bruken Städerna Havet MÖTEN ÄVENTYR NATUR LOKALA LÄCKERHETER KULTURUPPLEVELSER 2024 NR ROSLAGEN – THE COASTAL COUNTRYSIDE OF STOCKHOLM Roslagens ispyramider Anne Sofie von otter omRoslagsnatten storsatsning på slow turism
av Roslagen i framtidsbåt Kommunernas tips & inspiration
njut
ÅTELLET?

Nytt och noterat

KÄRODLAT PÅ MARHOLMEN

– JAG ÄR SÅ OERHÖRT GLAD

och stolt över att Kärodlat Roslagen nu fördjupar samarbetet med Marholmen Hotell och Konferens genom att anlägga en snittblomsodling hos dem, berättar Sara Lewell som driver Kärodlat Roslagen.

Nu anläggs ”Bedas blomsteräng” på ön. Det innebär att Marholmen blir helt självförsörjande på snittblommor året runt och helt kommer att sluta köpa importerade blommor. Initiativet är riktigt bra för miljön och ökar den biologiska mångfalden. Odlingen blir helt utan bekämpningsmedel och konstgödsel.

– Dessutom kan vi tillsammans erbjuda Marholmens gäster aktiviteter som blomsterbindning, bukettarrangemang och självplock. Bröllops- och festgäster kommer att kunna ha blommor som odlats så lokalt det bara går. Gissar på att de kommer att fraktas i snitt ca 100 m, konstaterar Sara.

– Jag kunde inte ha en bättre samarbetspartner. Vi vill samma sak och drar gemensamt åt samma håll, vilket känns så himla bra.

ÅRETS LANDMÄRKE - HAMNPROMENADEN

I ROSLAGEN

I Roslagen händer det alltid något nytt som är värt att utforska. Här har vi handplockat några nyheter som kan väcka både nyfikenhet och mersmak.

HACKSTATRAPPAN – LÄNETS LÄNGSTA

TRAPPAN UPP TILL HACKSTABACKENS

TOPP är länets längsta trätrappa med sina 212 trappsteg, 160 meter lång med fyra platåer. På toppen kan man njuta av den fantastiska utsikten. En klar dag ser du hela vägen till Stockholm och Globen (Avicii arena) och ut mot skärgården. På närmare håll ser du panoramavyer över Åkersberga med omgivningar.

”Nu trappar vi upp folkhälsoarbetet med Stockholms läns längsta trätrappa”, skriver Österåkers kommun på sin webbplats. Tanken är att ge invånare och besökare många möjligheter till friluftsupplevelser och rörelse.

SVERIGES ARKITEKTER har röstat fram Norrtäljes nya hamnpromenad som vinnare i den prestigefyllda tävlingen Årets landmärke.

Juryns motivering: Tack vare en konsekvent gestaltning lyckas arkitekten ta en stark ansats hela vägen från idé och projektering till genomförande och förvaltning.

Med en urban miljö som fond är vinnaren ett projekt med hög verkshöjd, skickligt avvägd i skala, detaljering och växtbearbetning. Här iscensätts ett stiliserat skärgårdslandskap - en vacker och poetisk berättelse om ett landskap vars platser och utblickar ger förnimmelser av både klippor och havsljus.

När trappan invigs den 5 maj är det här numret av Magasin Roslagen på väg ut ur tryckpressen. Så vi förmodar att trappan är invigd och klar att bestiga när magasinet är ute. En uppmaning inför invigningen var att tillsammans ta så många turer som möjligt uppför Mount Everest. Det krävs nämligen 236 turer upp för Hackstatrappans 212 trappsteg för att på ett ungefär motsvara ett Mount Everest. Undrar hur många turer det blev.

Trappan kan också locka till rolig träning för alla åldrar. Några tar sig upp trappsteg för trappsteg i lugn takt, stannar vid viloplanen och tittar på utsikten. Andra kanske väljer att skutta upp. Med trappan får Hacksta friluftsområde ett besöksmål och ytterligare en attraktion vid sidan av MTB-banan, en professionell discgolfbana, ocr-hinder, motionsspår och en fin skog att ströva i.

Kocken Micke vann Chefs burger battle

BURGARKOCKEN MICKE LINDBERG på Bonden & Burgaren har vunnit mattävlingen Chefs burger battle 2024 med sitt recept på en ostburgare. – Det var oväntat, säger den vinnande kocken, som får åka till New York i höst.

Under sommaren driver Micke restaurang Bonden & Burgaren vid Väddöviken. Annars jobbar han på Väddö gårdsmejeri som tillverkar Sveriges enda ekologiska burgarcheddarost.

1 / 2024 45
Skulpturen Snäckan vid hamnpromenadens början.

Din partner för hushållsnära tjänster och trädgårdsarbete

• Flytt & leveransservice

• Trädgårdsarbete

• Bortforsling av trädgårdsavfall & grovsopor

RUT-AVDRAG för privatpersoner

Personlig och snabb service Över 1000 utförda uppdrag LOKALT UNGDOMSSTÖD

KONTOR-, LAGER- OCH INDUSTRILOKALER

Letar du kontor-, lagereller industrilokal, lager- eller uppställningsplats?

Tunaborgen är Åkersbergas största kommersiella fastighetsbolag med fastigheter belägna i attraktiva lägen i hela Åkersberga.

Vi letar ständigt efter nya fastigheter att förvärva och är mycket mån om att hitta bra ytor för våra hyresgäster.

Läs mer på tunaborgen.se eller ring 070 456 84 68

SMEDBYVÄGEN 8 STENHAGSVÄGEN 45–47 tunaborgen.se SÅGVÄGEN 7 OCH 9
I
VI HAR LOKALER I ATTRAKTIVA FASTIGHETER
CENTRALA ÅKERSBERGA!
TUNABORGEN
RALLARVÄGEN 41 Vi har 50 st förråd i storlekarna 4–18 kvm.
bergadrangarna.se info@bergadrangarna.se 070-882 29 70
Bergadrängarna

VÄLKOMMEN TILL OSS PÅ

DIGGIMEDIA!

Det mesta du behöver

för att lyckasbåde online och offline.

Vi erbjuder digitala tjänster: skräddarsydda hemsidor, effektiva sociala mediekampanjer, E-handelslösningar etc.

Från vårt tryckeri kan du beställa:

Visitkort, banderoller, kuvert , foldrar, rollups och annat mässmaterial, skyltar, dekaler etc

print@diggimedia.se 08 540 666 40 Stationsgränd 24, Åkersberga

EN IDYLL VID STRANDKANTEN

ÖPPET ÅRET RUNT UTMÄRKT PLATS ATT FIRA PÅ LUNCH • À LA CARTE • TEMAKVÄLLAR FESTVÅNING • CATERING • EGEN BRYGGA

Solbrännan

Restaurang & Café

Tel 08-540 609 09 • Bokar även m/s Rödlöga! Stråkvägen 2, Österskär • solbrännan.se

Välkommen till sommarkonserter med härlig musikunderhållning i Ljusterö kyrka, RoslagsKulla kyrka och Östra Ryds kyrka. Fritt inträde. www.svenskakyrkan.se/osteraker

®
www.diggimedia.se
Foto: Linda Mickelsson IKON

Evenemangstips WHAT'S ON?

MAJ

8 MAJ

Den sista sviten

Mordteater med trerättersmiddag.En nyskriv≤en gåta som utspelar sig år 1919. En fängslande humoristisk historia. Norrtälje Bränneri. Boka på roslagsteatern.se

10-12 MAJ

Furusunds båtmässa

Båtar, utställare och aktiviteter för hela familjen.

11 MAJ

Familjedag på Tvärnö

Öppen gård, Mata och klappa djuren, se olika jordbruksmaskiner. Försäljning av skinn, hantverk, fika. Mellangården Tvärnö.

11 MAJ

Vårmarknad & loppis

Slottsgården förvandlas till en marknad fylld med lokalproducerat och hantverk. Johannesbergs slott.

11 MAJ–18 AUGUSTI

Ängsö nationalpark

Turer från Furusund till Ängsö nationalpark. gulabaten.se Även guidade turer med Carin Theler, furusundsguide.se

15 MAJ

Vi minns Lill-Bengt

En hyllningskonsert till Östhammarsprofilen och dragspelaren Lill-Bengt med Raymond Björling, Bengan Jansson och gäster. Kulturhuset Storbrunn Östhammar.

18 MAJ

Ultimate OCR

Det officiella svenska mästerskapet Ultimate OCR. En spektakulär hinderbanetävling som passar alla motionsnivåer. Åkersberga.

18 MAJ

Mat & Destillat

Guidad tur i bränneriet, sorimentsprovning och femrätters avsmakningsmeny på Norrtälje Bränneri. Boka på norrtaljebranneri.se

18 MAJ

Radiostyrt var det här!

Ett gäng entusiaster med passion för radiostyrda ting visar upp sina fordon i Barnens Pythagoras. Fordonen är ofta avbildade av riktiga fordon och nerskalade. Känslan för detalj är optimal. Kom och provkör ett fordon. Museet och kaféet är öppna. Pythagoras industrimuseum, Norrtälje.

18 MAJ–31 AUGUSTI

Bakluckan i Norrskedika

Sveriges första bakluckeloppis, varje lördag hela sommaren. Sälj eller köp allt mellan himmel och jord, 4 km norr om Östhammar.

22 MAJ

Musikkafé på Pythagoras

H. Self. - Henric Hammarbäck. Utomhus vid fint väder, annars inne i Kafé Smedjan. ticster.se

23 MAJ

Linnékvintetten

Lunchkonsert med kända och okända pärlor av svenska storheter. Kulturhuset Storbrunn, Östhammar.

25 MAJ Dannemoradagen

Guidade turer, historiska sägner, prova-på att klättra ner i isgruvan (åldersgräns), besök Gruvmuseet och Mineralmuseet.

JUNI

1 JUNI

Under sommaren presenteras flera hundra evenemang i Roslagen. Sommarteater i gröngräset, barnkultur, musik, tävlingar och festivaler. Här är ett axplock!

Läs mer och hitta fler på visitroslagen.se roslagen.se norrtalje.se och osthammar.se

Custom Bike Show 50 år!

Skandinaviens största utställning av customiserade motorcyklar fyller 50 år. En stor folkfest i Societetsparken, Norrtälje.

6 JUNI

Nationaldagsfirande

Sveriges Nationaldag firas runt om i Roslagen. Mer info bl a på visitroslagen. se och roslagen.se

8 JUNI

Österåkersmilen

Motionslopp i centrala Åkersberga.

8 JUNI

Norrtälje stadslopp

Norrtälje Stadslopp som är 5 km och Papricaloppet för barn och ungdomar. Start och mål vid sportcentrum.

8 JUNI

Helen Sjöholm m fl

Parkkonsert med Helen Sjöholm, Jojje Wadenius & Martin Östergren. Från visor till pop och musikal. Österbybruk.

9 JUNI

Barnens dag, Åkersberga

Målarworkshop, ponnyridning, fiskdamm, gammaldags skola och barnkonsert med Valto Savolainen. Länsmansgården, Åkerberga.

12 JUNI

Skärgårdsbåtens dag 60 år

Jubileumskväll - resa från Strömkajen i Stockholm med historiska skärgårdsbåtar i samlad kortege till Vaxholm. Där är det fest med marknad, musik, underhållning och aktiviteter innan båtarna åter går mot Stockholm.

12 JUNI

Jazzkafé på Örskär

Svängiga jazzstandards och vackra ballader i underbar miljö. Håkan Sundin; flöjt/sax, Anders Bromander; piano, Curt Andersson; bas.

14 JUNI -11 AUGUSTI

Återbruka - Hållbarhet

Sommarutställning på Länsmansgården Österåkers konsthall. Besök Länsmansgårdens två utställningslokaler, konsthantverksboden och skulpturparken i den blommande trädgården. Kaféet serverar hembakt. Länsmansgården, Åkersberga.

15 JUNI

Jättelångt

Ultramarathonlopp på 7 mil som följer Roslagsleden mellan Grisslehamn och Norrtälje. Skiftande underlag på stigar, stränder och genom kohagar.

15 JUNI

Mat & Destillat

Se 18 maj.

15 JUNI

Östhammars vårmarknad

Försäljning av det mesta, allt mellan stickade vantar och rökta korvar, tivoli.

15 JUNI

Postrodden

Den 50:e Postrodden över Ålands hav. Start från Grisslehamn kl 10, målgång på Eckerö, Åland ca kl 13, lokal tid.

15 JUNI – 11 AUGUSTI

Järnboden i Harg

Föreningen Konstvarning arrangerar utställningar i Järnboden, historiskt hamnmagasin från 1758.

15-16 JUNI

Gille & Nyckelharpstämma Österbybruk.

1 / 2024 48
Ultimate OCR
Skärgårdsbåtens
60
i Åkersberga.
dag firar
år.
Se Lassas Hagar på Svartlöga.

16 JUNI

Bakluckeloppis Pythagoras

Fynda prylar och ge oanvända föremål nytt liv! Kafé Smedjan och museet är öppet. pythagorasmuseum.se/ evenemang

16 JUNI

Östhammars storband

Sommarjazz med Östhammars storband. Nina Blarck Rydberg, sång. Fri entré. Öregrunds kyrka.

2O JUNI

Musik i sommarkväll

Altanhäng med Norrätlje countrybrudar på Rådmansö församlingshem.

21 JUNI

Roslagens flaggdag

Fira Roslagsflaggans dag i Roslagen. Köp flaggan hos Visit Roslagen eller på Roslagens turistbyråer.

23 JUNI-7 SEPTEMBER

Jernets fångar

Skådespelet om de som levde med och av järntillverkningen, i stolthet och fångenskap, i glädje och sorg. Jernets Fångar innehåller mycket sång och musik, på nyckelharpa, med elektroniska klanger och danser. Föreställningen är både allvarlig och humoristisk, vacker och komisk. Vallonsmedjan, Österbybruk.

24 JUNI

Midsommarafton

Midsommar firas runt om i hela Roslagen. På visitroslagen.se, Roslagen.se m fl sidor kan du läsa mer om var och när.

27-29 JUNI

Huldrans Afton

Skymningsspel vid Domarudden. Unik upplevelse i urskogen. Skogsbad, vallmusik, skrönor från den åldrande skogsmannen. Domarudden, Åkersberga.

28-29 JUNI

Gräsö Runt

Årlig rodd och segeltävling som hedrar gamla tiders strömmingsfiskare.

28-29JUNI

Norrtelje Jazzdagar

Jazz, Blues, Americana och Country spelas på olika platser i Norrtälje.

29 JUNI

Lena Willemark

Spelmansstämma på Kista hembygsgård, Väddö. Huvudartist är Lena Willemark.

29 JUNI

Chatrin Burns

Irland möter Roslagen i en familjär och efterlängtad utomhuskonsert vid Penningby slott.

29 JUNI-17 AUGUSTI

Mineraljakt

Och annat stenkul. Leta mineraler på Södra Fälten. Stenslipning och smyckestillverkning. Varje lördag erbjuds olika aktiviteter på Mineralmuseet i Dannemora.

30 JUNI–11 AUGUSTI

Konst på Rånäs slott 19 konstnärer ställer ut i galleriet i Stenkvarn och ute i slottsparken.

JULI

3-6 JULI

Livat på Hagbykullen

En fantasifull teaterupplevelse i 1700-talsmiljö när Livat Artistskolan framför musikteater till levande orkester på Hagbykullen, Åkersberga.

4 OCH 7 JULI

Madame Butterfly

Opera på Österbybruk med Puccinis mästerverk. I huvudrollen hör ni norska Synne Vinje och som Pinkerton den svensk-walesiske tenoren Clifford Lewis. Föreställningen regisseras av Susanna Reuter och dirigeras av Niklas Tamm. Ånghammaren, Österbybruk.

5 JULI

Jazz på svenska

Anna Einarsson; sång. Stina Hellberg Agback; harpa, Alberto Pinton; träblås. Fri entré, Öregrunds kyrka.

6 JULI

Albert Engströmdagen

Ett pris till en aktör inom ord, bild, ton eller scen, som verkat i Alberts anda, och ett till en lovande begåvning som ännu inte fyllt 30 år. Albert Engströmmuseet, Grisslehamn.

6 JULI

Briljant, charmant, galant!

Musik i sommartid med Boxwood & Bows i Börstils kyrka. Fri entré.

6 JULI

Backanterna på Ljusterö

Scenkonstgruppen ger Backanterna där den fromme kungen Pentheus, i den antika grekiska staden Thebe har fått problem med stadens kvinnor som börjat dyrka vinguden Backus. Fikaförsäljning. Granliden, Ljusterö.

6-7 OCH 9-14 JULI

Wira-spelen firar 40 år!

Den dramatiska berättelsen om 1760-talets Wira Bruk på Isacs äng i Wira Bruk är ett storartat musikskådespel för hela familjen.

6–26 JULI

Herräng Dance Camp

Ett av världens största dansläger för

Lindy hop och andra dansstilar från jazzens swingepok. Med deltagare från mer än 50 länder dansas det dygnet runt. Herräng.

8–14 JULI

Gräsö konstrunda

Vecka 28 smyckar konstnärer sina hem, sjöbodar, lador och bygdegårdar med sin konst! Konstutställningarna är utspridda över hela ön.

10 JULI - 10 AUGUSTI

Sommar på Bränneriet

Med café och visning, onsdag-lördag. norrtaljebranneri.se

13 JULI

American Car Show

Klassisk bilshow med musik och folkfest i Norrtäljes Societetspark.

13 JULI

Ingmarsö och Brottö

Utställning, ”Gamla minnen och bilder från Ingmarsö och Brottö”. Hembygdsgården Lurkan, Ingmarsö.

13 JULI

Ingmarsödagen

Ingmarsödagen med ingmarsöloppet, marknad och scenframträdanden. På kvällen är det liveband, dans och pub på Bygdegården Lurkan.

13 JULI

Grisslehamnsdagen 40 år

Knallemarknad, pröva på aktiviteter, utställningar, underhållning, fiskdamm, strömmingsburgare, biltåg, hattparad, kyparlöp m m.

13-21 JULI

Tennisveckan

I Öregrund / Östhammar. Turneringscenter i Tallparken, Öregrund.

14 JULI

Söderödagen

Utställare, framträdanden m m.

14 JULI

Från ull till kofta

Familjedag på Ingmarsö museum, Klappa får, pröva på att spinna, karda, väva och tova. Roliga tips om återbruk. Ingmarsö.

14 JULI

Backanterna på Husarö

Scenkonstgruppen ger Backanterna där den fromme kungen Pentheus, i den antika grekiska staden Thebe har fått problem med stadens kvinnor som börjat dyrka vinguden Backus Fotbollsplanen, Husarö.

16 JULI–2 AUGUSTI

Vikingasommar

Träffa riktiga vikingar, prova smide, hantverk, baka, lär dig skriva med runor, lekar & musik. Vikingabyn Storholmen, norr om Norrtälje.

1 / 2024 49
i Wira bruk firar 40 år.
Vikingasommar på Storholmen. Custom bike firar
50
år. Foto: Ola Österling. Wira-spelen

EVENEMANGSTIPS

17 JULI - 18 AUGUSTI

”Den inbillade sjuke … om ensemblen håller sig frisk” Kulleteatern är tillbaka med en klassisk komedi av Molière om hypokondrins och familjelivets glädjeämnen i ett färgsprakande farstempo! Premiär på Gregersboda 17 juli. Föreställningar över hela Roslagen.

18-20 JULI

Öregrunds musikfestival I Roslagens famn. Med världsartisten mezzosopranen Anne Sofie von Otter. Årets tema är Viva La Diva. Artister i världsklass kombinerat med lekfullhet och spelglädje.

Några av Sveriges internationella stjärnor i samspel med unga stjärnskott.

Även barnföreställning och konsert med och av festivalens unga stjärnor.

Medverkande: Anne Sofie Von Otter, Christian Lindberg, Bengt Forsberg, Camilla Lundberg, Andrea Tarrodi, Aleksa Lundberg, Noah Hofvander, Alice Power, Anki Svans Damkör mfl.

19-21 JULI

Sommarnattens toner

Världssopranen hovsångerskan Elin Rombo med stjärnmusiker. Vackra sånger och musik från olika epoker. Bengan Jansson, Vokalensemblem AORA. Fransk barockensemble, Cumbia ya - colombiansk dansmusik med stor orkester. Orangeriet, Skebobruk. sommarnattenstoner.se

19-21 JULI

Ateljérundan på Björkö

Utställningar i varje by på Björkö. Samlingsutställning i bygdegården. Kring 40 utställare med olika inriktningar.

20-21 JULI

Knallemarknad på Ljusterö

Knallar från Roslagen med omnejd säljer hantverk, matvaror, kläder m m. Hoppborg för barnen, servering av mat och dryck. Ljusterö bygdegård.

20 JULI

Andy Callahan

Trubaduren Andy Callahan spelar en skön blandning av gammalt och nytt. Fri Entré. Ljusterö bygdegård.

21 JULI

Beckbyxans dag

Väddös hemvändardag. Prova-på-rodd vid gästbryggan. Levande sjömanshantverk, repslageri, marknadsstånd. Musikunderhållning, Aktiviteter för barnen.Strömmingsmackor, korv, glass Roslagens sjöfartsmuseum, Älmsta.

26 JULI

Elmstanatta

Tivoli, utställare, tävlingar, uppträdanden, helikopterturer m m i Älmsta.

27 JULI

Husarödagen

Med Husarömaran, skärgårdsmarknad och visning av lotsmuseet.

27 JULI – 3 AUGUSTI

Båtveckan & Roslagsloppet

Festivalvecka som avslutas med Roslagsloppet den 3 augusti.

Båtupplevelser för alla åldrar - familjeaktiviteter, after beach, underhållning. Framåt kvällen byter området skepnad till ett festivalområde där gästartister och Dj’s spelar framåt morgontimmarna. I år HOOJA, E-TYPE, m fl.

29 JUNI

Rådmansödagen

Sommarens stora marknad vid Gräddö Brygga, knallar med försäljning av verktyg, mat, hantverk med mera, loppmarknader, föreningsliv.

30 JUNI -7 JULI

Trädgårdsveckan

Trädgårdsveckan i Uppland. En del av tusen trädgårdar - Sveriges största trädgårdsvisning; Visning av Lassas hagar på Svartlöga. En unik trädgård med 2 500 exotiska träd och vattenträdgård. 4-6 juli – Trädgårdsveckan rekommenderar Växplats

Nybyn. 6 juli Marknad och trädgårdsfest på Hammartorp.

AUGUSTI

3 AUGUSTI

Krax, krax - barnteater

Ett gäng glada, rytmiska, dansanta samt något förvirrade typer i en dansföreställning för alla åldrar. Ensemble: Minna Krook. Granliden Folkets park, Ljusterö.

3-4 AUGUSTI

Konstrundan på Yxlan

Yxlan i Roslagen bjuder på en mångfald av skaparkraft - Måleri, foto, textil, keramik, skulptur och mycket mer.

7-25 AUGUSTI

Ligg lågt – Roslagsteatern

I år bjuder den professionella ensemblen på Ligg lågt - en fars för hela familjen. roslagsteatern.se

8 AUGUSTI

Den inbillade sjuke

Kulleteatern på Ekbacken, Åkersbera. Se 17 juli.

17 AUGUSTI

Österby iron

Multisportäventyr med paddling, cykling, löpning.

17-18 AUGUSTI

Badortsdagarna Öregrund Öregrund återuppstår som badort. Dräkt och Hattparad, musikunderhållning, knallemarknad, Badortsloppet, kafferep, bilparad m m. En uppskattad helg med aktiviteter för hela familjen.

17-18 AUGUSTI

Internationella fyrdagen

Många av Roslagens och Sveriges fyrar är öppna för besök.

22-25 AUGUSTI

EM i fotbollsgolf

Olandsbygdens GK, Gärdebyn.

23–24 AUGUSTI

Månegarm open air

Musikfestival på Pythagoras i Norrtälje. manegarm.se

23-25 AUGUSTI

Sensommarfestival

Mats Bergström med gäster bjuder på fem konserter för vuxna och en konsert för barn. Barnkonserten gästas av David Sundin och kommer att ägnas åt Astrid Lindgren och Georg Riedel. Österbybruks herrgård.

24 AUGUSTI

Punkfesten – Byskvaller

Trallpunkbanden Krigsstigen, Total egon och Björnarna spelar vid Edsbro Bygdegård. Alla är välkomna! 18-årsgräns i öl-området.

24 AUGUSTI

Roslagen Pride

En vecka av kärlek och roliga aktiviteter. Avslutas med festival i Societetsparken, Norrtälje.

25 AUGUSTI

Kanalens dag

Österåkers största folkfest. Fler än 60 föreningar, politiska partier och organisationer presenterar sina verksamheter. Foodcourt och servering, nöjesfält med karuseller. Tuppracet på Åkers kanal, Åkersberga.

31 AUGUSTI

Skördefest på Färsna

En dag fylld av gröna upplevelser från jord till bord hos Stadsbruk Roslagen. Färsna, Norrtälje.

SEPTEMBER

21 SEPTEMBER

Östhammars Marknad

Marknadsstånd, karuseller och folkliv.

21 SEPTEMBER

Roslagsmarschen

Vandring på Roslagsleden norrifrån längs den vackera Väddökusten. En härlig heldag i friska luften. Välj sträcka. Målgång vid Vikingalunden. Anmälan på visitroslagen.se

Vi på Magasin Roslagen reserverar oss för felaktigheter och ändringar bland evenemangstipsen.

Evenemangen är hämtade från visitroslagen.se roslagen.se osthammar.se norrtalje.se/evenemang samt sökningar i arrangörernas egna kanaler.

1 / 2024 50
Anne Sofie von Otter till Öregrund. Kanalens dag i Åkersberga.

JTILLBAKS TILL Wira...

ag är nog något av en hopplös romantiker. Det har jag alltid varit. Den sommaren då Wira-spelen firade 10-årsjubileum var jag 15 år. Jag tillbringade då en vecka av sommarlovet hos mina yngre kusiner i Åkersberga. Vistelsen råkade sammanfalla med Wira-spelens repetitioner och mina kusiner deltog som barn i spelen. Det gjorde att jag tillbringade en hel del tid med att titta på repetitionerna. Jag hade sett föreställningen tidigare, men det var nu min stora kärlek till Wira väcktes. Det ska nog sägas att en viss tonårsförälskelse i Olof (då spelad av Gunnar Mosén) bidrog till mitt stora intresse, men det fanns mer. Kärlekshistorien, miljön, musiken, människorna och de livsöden som vävs samman i skådespelet kom där och då att för evigt att få en plats i mitt hjärta. Självklart kom jag tillbaka till Åkersberga längre fram på lovet när det var dags för premiär och såg inte bara en av föreställningarna…

Under årens lopp har jag fortsatt se Wira-spelen. Det blir inte varje år, men med så där lagom jämna mellanrum och varje gång känns det som att ”komma hem”. Jag har även introducerat spelen för min familj och även den har tagit Wira-spelen till sig med värme.

Jag är nu av den något bakåtsträvande uppfattningen att ”Som det alltid har varit i Wira, så ska det alltid vara i Wira”och därför är det alltid lika spännande (och läskigt…) att se vad som skett med spelen sedan sist. Varje gång förfasar jag mig lite över förändringar och ”nymodigheter”, men huvudstoryn är fortfarande den samma och slutresultatet blir ändå oftast lika briljant. Wira-spelen har under de här 30 åren utvecklats och förnyats, något som ju också är oundvikligt när skådespelare och regissörer byts ut. Nya eller förändrade karaktärer tillkommer och man tar även dessa till sitt hjärta.

I år firar Wira-spelen 40 år. Min dotter är lika gammal nu som jag var den där sommaren för 30 år sedan och hon har uttryckt bestämda önskemål om att se spelen även i år. Så vi kommer tillbaka. Vi kommer alltid att komma tillbaka till Isacs äng i Wira Bruk för att se kärlekshistorien mellan Olof och Kristina upprepa sig och ta nya vägar. Och visst hoppas jag varje år att den här gången kanske, kanske slutet blir ett annat. Men samtidigt vet jag ju att som det alltid har varit i Wira, så ska det alltid vara i Wira, och det är ju så vi egentligen vill ha det.

Kristin Söderman

Sommaren2024

EnFarsförhelafamiljen

“Roslagensroligaste utflyktsmål”

7-25augusti roslagsteatern•norrtälje www.roslagsteatern.se

EnRoslagsproduktsomspelasfrånoktober 2024iRoslagen&påturnéilandet,Blapå HotellFurusund,NorrtäljeBrännerioch ÖsterbybruksHerrgård.

info/menyer/bokning:www.roslagsteatern.se

“Teaterträdgården fyllsavskratt” Mordgåta,middag&hotellpaket

DEnSISTA Versen
“Spänning,humorochgodmat”
REDAKTIONEN TIPSAR

Besök Forsmarks bruk i sommar

I Forsmark hittar du inte bara Sveriges största elproducent. Här finns också anrik historia, vackra trädgårdar och roliga experiment. I sommar kan du besöka Forsmarks bruk som har något för alla åldrar.

Boka en guidad tur, ät en trevlig lunch eller fånga dagen i vår prisbelönta engelska trädgård. Även experimentverkstaden har öppet och bjuder in till bus och spännande upptäckter.

1 juli startar våra guidade turer. Boka nu & säkra din plats!

För mer information och bokning, besök visitforsmark.se/sommar/

TIPS OCH INSPIRATION FRÅN ROSLAGSKOMMUNERNA

SÖDRA ROSLAGEN

ÖSTANÅ

WIRA BRUK ÅKERSBERGA

HUSARÖ LJUSTERÖ

ÖSTERÅKER ÅKERS KANAL ÖSTTERSKÄR

Upptäck Österåkers sju underverk som alla bär på en fascinerande historia och unik atmosfär. Österåkers kommun har valt de sju underverken bland befolkningens nomineringar.

Med underverk menas byggnadsverk och miljöer som människan varit med att skapa och som kan upplevas än idag. Syftet med underverken är att skapa stolthet och nyfikenhet kring sevärdheter i roslagskommunen Österåker.

HUSARÖ BY

Husarö ligger långt ut i södra Roslagens skärgård där ytterskärgården öppnar sig och blir mer storslagen. På Husarö finns en välbevarad by med hus och sjöbodar från 1800-talet.

Husarö var officiell lotsplats mellan 1740 och 1912. I Sundströmska lotsgården finns Husarö lotsmuseum.

Husarö har inspirerat författarna Elsa Beskow, Stieg Larsson och målaren Isaac Grünewald. Än idag finns Elsa Beskows hus kvar. Här hämtade hon inspiration till sagan om Puttes äventyr i blåbärsskogen.

Sista lördagen i juli varje år firas Husarödagen med Husarömaran, skärgårdsmarknad och visning av lotsmuseet. Waxholmsbolaget trafikerar ön året runt.

SIARÖFORTET

WIRA BRUK

Wira bruk är en betagande idyll som välkomnar året runt. En levande bruksmiljö med välbevarade smedjor och röda stugor längs den livliga Wiraån.

Wira bruk var landets första klingsmedja, grundad av amiral Clas Fleming på 1630-talet. Wira hade ensamrätt att smida blankvapen åt den svenska krigsmakten under 140 år. Liar och yxor ersatte värjsmidet i fredstid. Den siste Wirasmeden John Dahlgren gick ur tiden 1948. I dag har Wira bruk riksintresse för kulturmiljövården med Sveriges enda bevarade klingsmedja. Titta gärna in i Stora smedjan och Dahlgrensmedjan där allt står kvar orört.

Dagens Wirasmide skapas av skickliga konstsmeder. Smidestekniken är i stort sett den samma som när bruket grundades på 1600-talet.

Besök konstsmidesbutiken i Inspektorsbostaden, njut av vällagad mat och fika på Restaurang Wira Tingshuset och se Wira bruks museum i Åldermansstugan.

Missa inte musikskådespelet Wira-spelen som ges varje sommar vid amfiteatern på Isacs äng. Wira bruk har öppet året runt.

Den topphemliga försvarsanläggningen Siaröfortet började byggas under första världskriget - insprängd i berget på Kyrkogårdsön. Men redan när anläggningen stod klar dömdes den ut p g a alltför fuktiga övernattningslokaler. När andra världskriget bröt ut 1939 var fortet omodernt och användes senare bara som övningsanläggning.

I dag är Siaröfortet ett statligt byggnadsminne och ett underjordiskt museum. Här erbjuds en unik inblick i dåtidens kustförsvar med kanoner och skyttevärn ovan mark och allt från stridsledningscentral till kök och logement för upp till 500 man inne i berget.

Fortet är lika spännande för stora som för små. Här erbjuds både guidade turer och egna upptäckter med audioguide.

Logementsbyggnaden ovan jord är nu skärgårdspensionat och restaurang med konferensmöjligheter. Här finns också gästhamn, sjöbastu, klippor och sandstrand. Välkommen hit med reguljär skärgårdstrafik, egen båt eller sjötaxi.

54
Illustrationer av Linnea Blixt.

ROSLAGS-KULLA

KYRKA

Roslags-Kulla träkyrka från 1706 byggdes på initiativ av slottsherren greve Fabian Wrede på Östanå slott. Kyrkan är unik i sitt slag. Den är uppförd i lantlig senbarock och är korsarmad med ett centraltorn. Byggnadstypen har få motsvarigheter i Sverige. Helhetskaraktären är väl bevarad och i stort sett intakt sedan byggnadstiden. Klockstapeln byggdes på 1750-talet.

I kyrkan finns åtta kungliga porträtt och många tavlor från tidigt 1600-tal. Flera av kyrkans föremål är gåvor från ägarna till Östanå slott och smedena vid Wira bruk. Wirasmederna har bl a skänkt en av klockorna och kyrkans ljuskrona.

Roslags-Kulla kyrka är skyddad enligt lagen om kulturminnen och är av riksintresse för kulturmiljö-

BISKOPSTUNA

Biskopstuna borgruin berättar en verklig saga om medeltidens människor som levde här för 800 år sen. Biskopstuna var då en sätesgård för högfrälse - en av ärkebiskopens bostäder. På 1400-talet var Biskopstuna en strategisk försvarsanläggning.

När Biskopstuna byggdes var kyrkan långt mäktigare än staten. Ärkebiskopen var en furste som red runt med egen vaktstyrka. I borgen förvarades skatterna som han drivit in från hela Roslagen.

På uppdrag av Österåkers kommun har fotografen och bildkonstnären Elisabeth Ohlson återskapat människorna som befolkade borgen. Genom tunna slöjor möter vi män och kvinnor som levde här. Utställningen i borgen visar också bilder av föremål som grävts upp vid amatörarkeologiska utgrävningar. Under 2024 och på obestämd tid är borgen stängd p g a restaurering.

ÅKERS KANAL OCH SLUSSHOLMEN

Upptäck Åkers kanal och Slussholmen med imponerande slussportar som bjuder in till vattenupplevelser.

Kanalen förbinder Garnsviken med Trälhavet och är en del av Långhundraleden, vattenvägen mellan Uppsala och Östersjön under bronsåldern, vikingatiden och medeltiden. Åkers kanal invigdes 1825.

Långhundraleden är numera en av Roslagens och Upplands längsta och vackraste kanotleder, kantad av fornminnen. Längs leden finns fina badplatser och rastplatser, bland annat vid Garnsviken.

Kanotuthyrning finns bland annat vid den gamla handelsplatsen Åkersbro som har rustats till ett genuint besöksmål med allt från kajaker, kafé och konst till co-working. Delar av kanalen, Ekbackens fornlämningar och Åkersbro är av riksintresse för kulturmiljövården.

Promenera gärna i stadsparken längs kanalen och njut av alla konstverk. Stanna till vid hembygdsparken Ekbacken med Båtsmansmuseet. På Ekbacken firas allt från Valborg och Midsommar till Kanalens dag i slutet av augusti.

MED ÖSTRA RYDS KYRKA

Rydboholms slott har ägts av ätten Brahe från 1500-talet fram till idag. Här växte Gustav Vasa upp. Huvudbyggnadens äldsta delar och Vasatornet med Gustav Vasas studiekammare är från omkring 1548. Tornet har en unik välbevarad inredning med väggmålningar från 1500-talet. Vasatornet är ett byggnadsminne. Vasaeken i barockparken sägs vara planterad av Gustav Vasa själv.

Rydboholms slott fick sitt nuvarande utseende på 1700-talet. Slottet med barockparken är en privatbostad som inte är öppen för allmänheten. Men det finns möjlighet att besöka den Engelska parken som sträcker sig längs med vattnet västerut från slottet. Där finns flera sevärda monument och små byggnader. ÖSTRA RYDS KYRKA ligger vackert på en kulle vid Kyrkviken nära slottet. Kyrkan har en unik konstsamling med verk från 1500-, 1600- och 1700-talen. De flesta har skänkts av medlemmar ur Braheätten. Nuvarande kyrkobyggnad uppfördes sannolikt kring 1430. Sakristian är från 1300-talet. Sitt nuvarande utseende fick kyrkan i slutet av 1600-talet. Då tillkom tornet och ätten Brahes gravkor.

55

SÖDRA

ROSLAGEN

ÖSTERÅKER

SOMMARTEATER I ÖSTERÅKER

Besök osteraker.se/evenemang för mer information och biljetter till fler evenemang och föreställningar i Österåker.

Wira-spelen, Wira Bruk 6-7 JULI, 9-14 JULI

Ett storslaget musikskådespel som firar sitt 40-årsjubileum och berättar historien om 1760-talets Wira Bruk, med dramatik och levande orkester.

Upplev en fantastisk sommar full av konst och kultur i södra Roslagen! Österåker lockar med en mångfald av teaterupplevelser från Wira-spelen till Den inbillade sjuke och färgsprakande dansföreställningar.

Musikteater Livat på Hagbykullen 3-6 AUGUSTI

En magisk musikteaterupplevelse för hela familjen, där en levande orkester framför historiskt inspirerade sagor.

Krax Krax, Granliden, Ljusterö

3 AUGUSTI

En dansföreställning för alla åldrar, där glada och dansanta karaktärer tar dig med på ett äventyr i naturen.

Backanterna, Ljusterö och Husarö 6 JULI, LJUSTERÖ 14 JULI, HUSARÖ

Följ med till den antika staden

Thebe och upplev en dramatisk berättelse om kärlek och förförelse genom färgsprakande och musikaliska framföranden.

Molières ”Den inbillade sjuke… om ensemblen håller sig frisk!?”

17 JULI, GREGERSBODA

8 AUGUSTI, EKBACKEN Övriga föreställningar, se kulleteatern.se En klassisk komedi med Kulleteatern som får dig att skratta tills tårarna rinner, med färgstarka karaktärer och oväntade vändningar.

Huldrans afton, Domarudden 27-29 JUNI

En skymningsupplevelse där du får utforska skogsbadets helande kraft och lyssna till visdomsfulla berättelser vid den vackra sjön Svarttjärn.

Österåker

i södra Roslagen har en fantastisk skärgård med över tusen öar. Ljusterö, Finnhamn, Ingmarsö och

Husarö tillhör de största och erbjuder både aktiviteter och stillhet.

SÖDRA ROSLAGENS SKÄRGÅRD

Österåkers övärld är tillgänglig för alla, oavsett om du har tillgång till privat fritidsbåt eller inte. Med många gästhamnar, naturhamnar, färjelägen och bryggor som skärgårdstrafiken angör är skärgården redo att utforskas.

Från Åsättra och Linanäs på Ljusterö erbjuder Waxholmsbolaget regelbundna skärgårdsturer till Ingmarsö, Finnhamn, Husarö, Nässlingen, Äpplarö och Siaröfortet. Med vackra vyer och frisk havsluft blir resan lika njutbar som öarna.

Ingmarsö är en välbevarad ö med byar, hamnvikar och rester av äldre kulturlandskap av riksintresse för kulturmiljövården. Här finns krog, boende, vandringsleder, islandshästar, cyklar och kajaker.

Stora delar av Finnhamn är naturreservat med vandringsstigar i fantastisk skärgårdsnatur. Här finns vandrarhem, stugby, tältplats, gästhamn, naturhamnar, bastu, badstrand, kafé och krog med takbar.

UTFORSKA ÖSTERÅKERS ÖVÄRLD

Husarö har en välbevarad by från 1800-talet. Här finns också härliga badplatser, affär, småstugor, gästhamn och lotsmuseum.

Från Lervik på fastlandet kan du resa med Waxholmsbolaget till platser som Ljusterö och Vaxholm, vilket ger ännu fler alternativ att utforska skärgården. På vissa rutter erbjuds möjlighet till en rundtur.

På Ljusterös västra sida kan du njuta av Linanäs, Grundvik, Öran, Laggarsvik och Väsbystrand. På ostsidan kan du ansluta från Staveström, Stensvik och Hummelmora och nå norra Ingmarsö, Edö och Äpplarö.

Från flera bryggor på fastlandet kan du också nå öar som Fåglarö, Selgarö, Stora Timrarö, Norra Betsö, Ekholmen, Mjölkö, Älgö, Ålön med flera.

Tillgängligheten till Österåkers öar ger stora möjligheter att utforska och njuta av Södra Roslagens skärgård. För reseplanering, se waxholmsbolaget.se och sl.se

/

MELLERSTA ROSLAGEN

SKEBO

FURUSUND GRISSLEHAMN

BLIDÖ RÅNÄS

NORRTÄLJE

VÄDDÖ ARHOLMA

NORRTÄLJE –ROSLAGENS HUVUDSTAD

Roslagens huvudstad Norrtälje är en idyll med gammal fin bebyggelse och ett medeltida vägnät. Den moderna småstaden lockar med butiker, krogar och kaféer, konst, evenemang och museer året runt.

Platsen nämns som Tälje by för första gången i skrift år 1296 och år 1409 fick byn namnet Norr Tälje för att skilja den från Södertälje. Gustav II Adolf gav Norrtälje stadsrättigheter år 1622 och bestämde att stadsvapnet skulle vara ett upprest ankare – en symbol för att staden är på frammarsch.

STORA TORGET

Norrtälje Rådhus på Stora Torget fick sitt nuvarande utseende 1792. Här låg tidigare 1600–talets rådstuga som brändes ner av ryssarna 1719. Rådhusets övervåning används i dag för vigslar och representation. Stora Torgets största byggnad är inspirerad av Östanå slott. Byggnaden, som idag huserar en bank, var tidigare privatbostad. Under 1950-talet var poeten Nils Ferlin en återkommande gäst i huset, och bakom huset sträcker sig i dag Nils Ferlins gränd snett ner mot ån. Där finns även en byst av Nils Ferlin.

PYTHAGORAS INDUSTRIMUSEUM

Pythagoras startade som en mekanisk verkstad 1898 och är i dag mest känd för sin tillverkning av tändkulemotorer. Ägarna döpte fabriken efter den grekiske filosofen Pythagoras. Tändkulemotorerna såldes över hela världen och fabriken sjöd av liv fram till mitten av 1960-talet då den lades ner. Idag står fabriken kvar, precis som den var, och visas som ett levande museum. Här finns också Barnens Pythagoras. Fabrikens gamla smedja rymmer idag kafé och souvenirbutik. pythagorasmuseum.se

SOCIETETSPARKEN

Societetsparken är Norrtäljebornas gröna hjärta och en mycket populär park för lek, picknick, solbad och rekreation. Den anlades i slutet av 1800-talet då Norrtälje var en av ostkustens främsta badorter –känd för sin välgörande gyttja som ansågs kunna bota allt från nervositet till reumatism. Badgästerna anlände med ångbåt eller tåg från Stockholm för att njuta av gyttjebad och rekreation. Idag bjuder Societetspaviljongen på teater, musik och allsång. Här erbjuds flera stora evenemang varje sommar.

NORRTÄLJE KONSTHALL

Norrtälje konsthall är en plats för oväntade möten, överraskningar och sinnliga sammandrabbningar. Konsthallen ligger vid foten av Södra bergen och visar högkvalitativ samtidskonst av både internationella, nationella och lokala konstnärer. I samband med varje aktuell utställning erbjuds visningar, föreläsningar och barnverksamhet. Här finns alltid något för hela familjen. norrtalje.se/konsthall

1 / 2024 58
Foto: Anne Sofie Eriksson.

ROSLAGSMUSEET

Roslagsmuseet är kommunens nav för att bevara och berätta om det lokala kulturarvet. Här ser du både permanenta och tillfälliga utställningar. Museet ligger i en av stadens äldsta byggnader, den sista resten av den vapenfabrik som Gustav II Adolf lät anlägga år 1622. Byggnaden som vi idag kallar gevärsfaktoriet uppfördes på 1760-talet. Efter vapentillverkning har byggnaden bland annat använts som högreståndsbostad, målarverkstad, bankkontor och fattigbostäder. norrtalje.se/roslagsmuseet

NORRTÄLJEÅN

SÖDRA BERGEN

Högst upp på Södra bergen hittar du stadens bästa utsiktsplats och även serveringen Bergstugan. Båda byggdes till stadens 300-årsjubileum 1922 och platsen rustades upp 2022 när staden fyllde 400 år. Utsiktsplatsen bjuder på magnifika vyer över hamninloppet åt öster, stadens tak och ända bort till sjön Lommaren i väster. Det gamla vattentornet som senare var flygfyr är nu en del av Norrtälje badhus. Strax nedanför ligger Pythagoras industrimuseum.

S/S NORRTELJE

Som stadens drottning och välkänt landmärke har S/S Norrtelje legat förtöjd i staden i över 50 år. Hon byggdes år 1900 på Södra Varfvet i Stockholm och kallades ”Skärgårdsflottans drottning. Hon lade till i sin hemmahamn Norrtälje första gången 12 juni år 1900. De första åren gick hon på traden Stockholm-Furusund-Norrtälje. På 1960-talet räddades hon från skrotning och ägs nu och förvaltas av en stiftelse. S/S Norrtelje ligger nu stilla som restaurang längs Hamnpromenaden nästan mitt i stan.

VÄNLIGHETEN

Om du vill uppleva spännande fiktion om vår stad kan du göra det i appen Vänligheten som bygger på Författaren John Ajvide Lindqvists roman med samma namn. Under en dryg timme får du uppleva delar av romanen på de platser där boken utspelar sig.

LILLA TORGET

Wallinska gårdarna vid Lilla Torget är en rest av det gamla Norrtälje. Den ena gården byggdes i slutet av 1700-talet, den andra 1815. År 1917 köpte Norrtälje stad husen, men på 1940-talet ville politikerna riva dem för att få en stor bilparkering. Motståndet blev stort, bland annat från författaren Vilhelm Moberg, som bodde på Väddö. På Lilla Torget finns brunnen Havsstenen i Vätögranit, skapad av Håkan Bonds.

HAMNPROMENADEN

Hamnpromenaden är ett 400 meter långt stiliserat och storskaligt landskap längs med vattnet i Norrtälje Hamn. Här får du en upplevelse som kondenserar skärgården, från innerskärgårdens lummiga lundar, vidare till mellanskärgårdens tallbevuxna klippor och ut till ytterskärgårdens karga skär. Här finns plats för promenader, umgänge, solbad och tillfälliga arrangemang. Under sommartid hittar du flera härliga uteserveringar längs Hamnpromenaden.

Norrtäljeån är en pulsålder för konst, flugfiske och rekreation. Längs med ån finns kulturarvsvandringen Å-promenaden från sjön Lommaren till yttre delen av Norrtälje hamn. Promenaden är cirka tre kilometer lång och berättar om stadens historiska platser och byggnader på de 36 skyltar som finns placerade längs vägen. Under sommaren kan du även upptäcka utställningen Konst i ån – en kreativ utställning med konstverk placerade i ån. Tvärs över Lilla Brogatan ligger Nordströms museum – färghandlare Torsten Nordströms brokiga samlingar i hans borgarhem från första delen av 1900-talet. Guidade och dramatiserade visningar ges sommartid, samt för bokade grupper även andra tider på året.

1 / 2024
59
Foto: Roslagen & Co. Foto: Johan Bjurer. Foto: Thomas Walldén.

NORRTÄLJE

KULTURARVET

LEVER I NORRTÄLJE KOMMUN

Här får du en liten överblick över några museer, hembygdsgårdar och sevärdheter i Norrtälje kommun. Öppettider och adresser hittar du på de lokala hemsidorna. Välkommen att ta del av vårt fantastiska Norrtälje!

BÅTSMANSTORPET Blidö

Båtsmanstorpet från 1730-talet på Blidö är inrett som det såg ut på den siste båtsmannens tid. Sommartid arrangeras aktiviteter som byavandringar, utställningar. hembygd.se/blido

TOLVMANSGÅRDEN Rimbo

Tolvmansgården med anor från 1300-talet ligger i Liesta by utanför Rimbo. Här finns ursprungliga byggnader och moderniserade lokaler. Idag används lidret till samlingslokal och ladan som utställningslokal. hembygd.se/rimbo

SKEBOBRUKS MUSEUM Skebobruk

Skebobruks museum berättar om järntillverkningen på ett av Upplands äldsta vallonbruk med anor från medeltiden. Här hittar du även den populära Skebopuben. skebobruksmuseum.se

ROSLAGSMUSEET Norrtälje stad Roslagsmuseet är Norrtälje kommuns nav för att vårda, bevara och tillgängliggöra det gemensamma lokala kulturarvet. Här visas föremål ur stiftelsen Roslagsmuseets samlingar och även den historia som byggnaden bär på. Roslagsmuseet ligger i stadens äldsta byggnad som är den sista resten av gevärsfaktoriet, den vapenfabrik som Gustav II Adolf lät anlägga år 1622. Byggnaden uppfördes på 1760-talet som filarverkstad. Efter vapentillverkning har byggnaden använts som högreståndsbostad, målarverkstad, bankkontor, fattigbostäder och kontor. norrtalje.se/roslagsmuseet

ERIKSKULLE MUSEUM Söderby-Karl Erikskulle museum och hembygdsgård kallas även ”Roslagens Skansen”. På gårdsområdet finns torp från 1700- och 1800-talet, smedja, kvarn och lanthandel. I museet visas lokala föremål daterade från stenåldern och framåt, däribland Viksbåten från 1000-talet. Museibutik, café och loppis finns på området. erikskulle.se

KISTA HEMBYGDSGÅRD Väddö

På Kista Hembygdsgård hittar du fantastisk bondgårdsmiljö med 21 byggnader. Boendemiljöer från 1700-, 1800- och 1900-talen, ladugård, stall, väderkvarn, smedja, linbasta, rielada och loglänga med vasstak och körvandring. vaddohembygdsforening.se

FÄRSNA

GÅRD

Norrtälje stad Färsna gård ligger ett stenkast från Norrtäljes stadskärna. Här finns Färsna 4H med djur. Här kan du strosa omkring i den vackra naturen, hälsa på djuren, se traktorutställningen, fika och äta gott från egna odlingar hos Systrarna matjord eller ha picknick i det gröna. Gården är öppen alla dagar året om. farsnagard.se

PYTHAGORAS

INDUSTRIMUSEUM Norrtälje stad

Tändkulemotorfabriken Pythagoras var i drift från 1898 till 1965. Idag står fabriken kvar i orört skick och tillsammans med kontoret och arbetarbostaden är den ett levande industrimuseum. Här finns också Barnens Pythagoras där den riktiga motorfabriken förmedlas i barntappning. Fabrikens gamla smedja rymmer idag kafé och souvenirbutik. pythagorasmuseum.se

ALBERT ENGSTRÖMMUSEET Grisslehamn

Albert Engströmmuseet är konstnären och författaren Albert Engströms gamla bostad där han bodde i början av 1900-talet. Cirka 500 m från gården på en klippa vid Ålands hav ligger Albert Engströms ateljé. Guidade visningar hålls i museet och ateljén. albertengstrom.se

Läs mer på norrtalje.se/upptack-kulturarv

60
MELLERSTA ROSLAGEN

BATTERI ARHOLMA

Batteri Arholma ligger strategiskt placerat vid havet på Arholmas norra spets. Den rymmer bland annat ett logement för 340 man, stridsledningslokal och kraftaggregatsrum. Anläggningen byggdes för Kalla kriget och stod klar 1968. arholmanord.se/batteri

VIKINGABYN

STORHOLMEN Svanberga Vikingabyn Storholmen är ett arkeologiskt friluftsmuseum för alla sinnen. Prova på vikingahantverk, baka bröd eller skjut med pilbåge. På området vid sjön Erken finns långhus samt mindre byggnader i vikingatida byggnadsteknik. storholmen.com

ROSLAGENS

SJÖFARTSMUSEUM

Älmsta

Roslagens sjöfartmuseeum visar Roslagens sjöfartshistoria ur många perspektiv i en spännande basutställning för alla sinnen. Vid museet finns en gammal Skeppargård, museibutik och bibliotek. sjofartsmuseet.se

HELIGA BIRGITTAS

FINSTA

Den heliga Birgittas födelseort Finsta är ett historiskt besöksmål med Birgittas bönegrotta och Skederids kyrka med Birgittastenen och utställningen om Finsta och Birgitta.

Foto: Annica Norström Albert Engströms ateljé, Grisslehamn. Foto: Johan Wahlgren.

SKÄRGÅRDEN

OCH SKÄRGÅRDSBÅTARNA

Upptäck någon av de nära 13 000 öar som utgör Norrtäljes del av Skärgården. Hos oss hittar du öar som Arholma, Blidö, Yxlan, Norröra, Svartlöga och Rödlöga.

RES UT I SKÄRGÅRDEN FRÅN NORRTÄLJE

Längst ut på Hamnpromenaden i Norrtälje stad ligger Hamnplan där du under sommarmånaderna hittar flera olika båtlinjer som enkelt tar dig ut i vår vackra skärgård. Ta en tur över dagen eller passa på att båtluffa i världens vackraste skärgård. Du kan tälta, bo på vandrarhem eller hotell på många öar. Många öar har även restauranger och kaféer.

Waxholmsbolagets Nord/Syd-linje tar dig hela vägen ner till Nynäshamn med stopp på 25 av skärgårdens finaste utflyktsmål: Arholma, Gräddö, Lidö, Furusund, Yxlan, Blidö, Rödlöga med flera. På många ställen kan du byta till annan båt som tar dig till Stockholm, Vaxholm eller andra fina platser.

Med Norra båtlinjen kan du besöka Arholma över dagen. Där hittar du flera spännande aktiviteter. Norra båtlinjen trafikerar även Gräddö och Lidö som har ett fantastiskt naturreservat värt ett besök.

Under sommaren kan du även göra flera spännande resor med S/S Blidösund från Norrtälje Hamn. Båt ut i skärgården går även från Räfsnäs och Furusund.

NORRÖRA OCH SÖDERÖRA

Norröra och Söderöra är kanske Stockholms skärgårds två mest kända öar - de har synts till i många tv-apparater under namnet ”Saltkråkan”. Norröra och Söderöra ligger i den vackra Svartlögafjärden, precis utanför Furusund. Öarna har befolkats av människor i hundratals år, men det var först under 1960-talet som de blev rikskändisar. Då fick öarna agera Astrid Lindgrens fiktiva ö ”Saltkråkan”. Du som har sett den kommer att känna igen dig om du åker hit.

ARHOLMA

Arholma är en av de mest kända öarna i Stockholms skärgård med såväl karga klippor som uppodlat kulturlandskap. Eftersom Arholma är den sista ön innan Åland har ön alltid haft strategisk betydelse –det var här som ryssarna 1719 inledde sin plundring av Stockholms skärgård och under kalla kriget var spärren Arholma första utpost i försvaret av Stockholm. Här finns flera sevärdheter som Arholma Båk och Batteri Arholma, boende och matmöjligheter.

NORRTÄLJE
MELLERSTA ROSLAGEN

FEJAN

Fejan är en lummig ö som ligger granne med Ålands hav. Tack vare reguljär båttrafik från Räfsnäs är det ett lättillgängligt paradis med restaurang, gästhamn och bastu. Till Fejan kommer seglare, barnfamiljer och kanotister för att bo på pensionatet, lägga till vid gästhamnen eller sova i glampingtält. Alldeles vid bryggan ligger krogen med platser både ute och inomhus.

BLIDÖ

Blidö ligger utanför Furusund och är ett av Roslagens mest populära sommarparadis. Tack vare färjeförbindelsen med fastlandet via grannön Yxlan är det enkelt att ta sig hit. På ön finns skärgårdskrog, stugor och vandrarhem och här kan du också hyra cykel, roddbåt och kajak. Den K-märkta roslagsskutan Helmi erbjuder både visningar, sälsafari och seglingar till öarna i närheten. I Blidö kyrka från 1800-talet kan du njuta av musikevenemang på sommaren.

ÖARNA I YTTERSKÄRGÅRDEN

Längst ut i havsbandet, på randen mot Ålands hav, hittar du flera unika öar som du når med reguljär båttrafik. Missa inte fyren på Söderarm och öns unika natur. Där finns även konferens- och övernattningsmöjligheter. På Rödlöga finns inga vägar, men stigar slingrar sig tvärs över ön till badklipporna. Trots avskildheten finns en lanthandel med trevligt kafé. Svartlöga erbjuder vackra promenader, härliga bad och inte minst Lassas Hagar – en unikt natur- och kulturupplevelse.

ÄNGSÖ NATIONALPARK

Upptäck skärgårdsön som blev en av Sveriges första Nationalparker. En unik naturupplevelse och ett fantastiskt utflyktsmål med guidade turer. Här trivs blomsterälskare, bad- och promenadsugna. Sommartid kommer du hit med Waxholmsbåt eller Gula båtens Ängsölinje från Furusunds ångbåtsbrygga.

LIDÖ NATURRESERVAT

Lidö är ett naturreservat mitt i Roslagen som förenar de bästa delarna av skärgården. Här hittar ni kobbar, klippor, härliga promenadstråk, badplatser, en självförsörjande bondgård, gästhamn med 50 båtplatser och ett värdshus med skärgårdsinspirerad meny. Besök över dagen eller bo i en härlig miljö med närhet till havet. Njut av lugnet eller hitta på aktiviteter som passar hela familjen.

EVENEMANGSKALENDERN NORRTÄLJE KOMMUN

I vår evenemangskalender hittar du de flesta evenemang som anordnas i kommunen. Allt från små loppisar och konstutställningar, vinprovningar och matmarknader, teatrar och konserter till upplevelser som Hamnkalaset, Roslagen Pride, Custom Bike show och American Car Show i Societetsparken.

INFORMATION OM BÅTARNA OCH TIDTABELLER

Går att få på norrtalje.se/skargardsbatar

NORRA ROSLAGEN

ÖSTERBYBRUK

DANNEMORA GIMO

HARG ALUNDA

ÖSTHAMMAR

FORSMARK ÖREGRUND

Utforska Östhammars kommun och upplev skärgårdsliv, småstadscharm och historiska bruksmiljöer. Från solvarma klippor till karnevalsmasker och äventyrliga gruvor - här väntar en mångfald av spännande aktiviteter och upplevelser för alla åldrar.

SKÄRGÅRDEN OCH SMÅSTÄDER

Kring sekelskiftet 1900 blomstrade Östhammar och Öregrund som bad- och semesterorter. Än idag fylls skärgårdens öar och kustorter med sommargäster som roar sig med badande, båtliv, musik och mat.

I Östhammars stadskärna finns små trähus med lummiga trädgårdar, caféer och restauranger. Öregrund har ett livligt sommarliv och ett stort utbud av restauranger. Från skärgårdsidyllen kan du också nå öar som Gräsö, Örskär och Rävsten.

TIPS PÅ SAKER ATT GÖRA i Öregrund och på Gräsö:

• Besök Societetsparken och se solen gå ner i havet på ostkusten.

• Promenera i Tallparken och bada från solvarma klippor.

• Hyr en sup eller kajak och ta dig ut på vattnet.

• Djupdyk in i historien på Sjöfartsmuseet och hembygdsgården.

• Låtsas att du är en pirat och borda skeppet Wetsera.

• Åk över med färjan och utforska Gräsö gård.

Lär känna Östhammar med omnejd

• Besök Krutudden, ett smultronställe med bad, grillplatser och aktivitetsområde.

• Leksugna barn kan testa det nya lektornet på Sjötorget.

• Kulturhuset Storbrunn med biograf, bibliotek och konstrum erbjuder aktiviteter och program året runt.

• I närheten av Östhammar ligger Söderön där det finns golfbana, gårdsbutiker, loppisar och den populära badplatsen Älvsnäs.

• Tvärnö och Raggarön är två öar som du kan ta dig till med bil. Här finns fina naturreservat och vandringsleder.

Hitta fler tips på besöksmål och evenemang på osthammar.se/roslagen

64
Skeppet Wetsera i Öregrund.
Österbybruk.
Järnboden i Harg. Foto: David Nyman.

LANDSBYGDEN OCH BRUKEN

Forsmark, Gimo, Harg och Österbybruk är välbesökta järnbruk med herrgårdar i bruksmiljöer som berättar en spännande historia.

Österbybruks herrgård har en unik vallonsmedja och en vacker franskinspirerad park. På området finns bland annat orangeri, konstgalleri, antikhandel, restaurang och café.

I Gimo finns det speciella Knutmassomuseet, där en samling av karnevalsmasker i jätteformat visas upp. Alunda har djupa rötter och fornlämningar. Artefakter har hittats från yngre stenålder och framåt. Mest känd är en av de vackraste djurskulpturer som hittats – Alundaälgen.

TIPS PÅ SAKER ATT GÖRA i Dannemora och Österbybruk:

• Promenera den nya stigen ”Kung Filmers stig” som går mellan Österbybruk och Dannemora.

• Utforska mineraler från hela världen i Mineralmuseet, gå på mineraljakt.

• Gå guidade turer runt gruvområdet eller vid Österbybruks herrgård.

• Klättra ned i Isgruvan med Dannemora Äventyr.

• Besök Gruvmuseet.

Utforska Alunda och Gimo:

• Åk downhill i Stupet och testa MTB-spår i centrala Alunda.

• Spela golf eller fotbollsgolf på Gärdebyn.

• Ta ett uppfriskande dopp vid Gimobadet.

• Se de kreativa karnevalsmaskerna i Knutmassomuseet och lär dig mer om den årliga Gimo-traditionen i Knutmassomysteriet.

• Besök Modelljärnvägens hus med Frida-Lovisas trädgård som passar både stora som små. Upptäck Harg och Hargshamn:

• Järnboden är ett historiskt hamnmagasin från 1758, vackert belägen vid en lugn havsvik. Här kan du uppleva både konst och musikal.

• För de yngre är Myrans stig en lärorik promenad.

• Ta ett dopp vid den familjevänliga badplatsen.

Rävsten. Foto: Anne Dillner. För de yngre är Myrans stig en lärorik promenad.

ROSLAGENS INFOPOINTS

ROSLAGENS INFOPOINTS

Förutom Roslagens ordinarie turistbyråer i Öregrund, Norrtälje och Vaxholm finns 32 InfoPoints runt om i Roslagen. De välkomnar dig som besökare och delar med sig av sina bästa tips!

En InfoPoint är en enklare variant av bemannad turistinformation där du som besökare kan få information om närområdet.

Varje InfoPoint uppfyller Roslagens och Visitas kvalitets- och servicekriterier för InfoPoints. Hos varje InfoPoint kan du hämta tryckt material om Roslagen och få hjälp med att hitta mer turistinformation.

ÖSTERÅKER

Österåkers Golfklubb

Långhundravägen 36, Åkersberga

Alceahuset

Hackstavägen 22, Åkersberga

Solbrännan Restaurang & Café

Stråkvägen 2, Österskär

Finnhamns Arkipelag

Finnhamns brygga, Finnhamn

Wira Bruk

Bruksgårdsvägen 10, Åkersberga

Dyviks Marina

Fabriksväg 7, Åkersberga

Runö Möten & Events

Näsvägen 100, Åkersberga

Åkersbro & co

Garnsviksvägen 2, Åkersberga

Linanäs hamn

Rastaborgsvägen 2, Ljusterö

Ljusteröbutiken

Ljusterövägen 3, Ljusterö

Ingmarsö gästhamn

Linanäsvägen 140, Ljusterö

ROSLAGENS TURISTBYRÅER

Välkommen till Roslagens turistbyråer!

Vi är här för att guida dig genom allt du behöver veta om servärdheter och besöksmål i Roslagen. Här får du allt från detaljerade kartor, broschyrer och båttidtabeller till evenemangstips och personlig vägledning som gör din resa minnesvärd.

NORRTÄLJE TURISTBYRÅ

Lilla Brogatan 3, Norrtälje +46 176 28 37 37 norrtalje.se/visitnorrtalje

VAXHOLMS

TURISTBYRÅ

Rådhuset, Torget 1, Vaxholm +46 8 541 314 80 destinationvaxholm.se

ÖREGRUNDS TURISTBYRÅ

Sommaröppet

Hamntorget 5 Öregrund osthammar.se/ roslagen

NORRTÄLJE

Marholmen Hotell och Konferens

Marholmen 1, Norrtälje

Nedergården Gammalt & Nytt

Mörbyvägen 4, Rånäs

Hotell Furusund

Furusunds Strandväg 2, Furusund

Gula båten

Furusunds ångbåtsbrygga

Blidö Brygga och Bistro

Stämmarsundsbacken 7, Blidö

Kröns trädgård

Hammarbyvägen 1, Väddö

Arholma Nord

Arholma

Kajak & Uteliv

Gräddö

Tullportsgatan1 i Norrtälje

Tullportsgatan 1, Norrtälje

Form & Smak

Fiskehamnsvägen 6, Grisslehamn

Öbutiken Tjockö

Tjockö by 8, Tjockö

Ica Nära Grisslehamns livs

Grisslehamnsvägen 691, Grisslehamn

Elmsta Marina

Hantverksvägen 5, Väddö

Åtellet

Sjötullsgatan 10, Norrtälje

Skebobruks museum

Smedsvägen 20, Skebobruk

ÖSTHAMMAR

Forsmarks Wärdshus

Forsmarks Bruk 47, Forsmark

Hargshamn Bad & Camping

Badvägen 4, Hargshamn

Österbybruks Herrgård

Herrgårdsvägen 1, Österbybruk

Kulturhuset Storbrunn

Klockstapelsgatan 2, Östhammar

Fastbols Gårdsbutik

Fastbol 101, Alunda

Kafé Wilma

Kyrkogatan 10, Öregrund

1 / 2024 66

Österåker

Norra Roslagen Northern Roslagen

Färjetra k till Finland, Estland och Åland Färjetra k till Åland Mälby Forsmarks kärnkraftverk Gillberga gryte Hysingsvik Penningby Storholmen Spillersboda Marholmen Rindö
Norrtälje
Forsmark Öregrund Norrskedika
Gimo Alunda Lunda Flygfält Hargshamn Hallstavik Grisslehamn Skebobruk Älmsta Edsbro Simpnäs Kapellskär Rånäs Rimbo Finsta Bergshamra Furusund Åkersberga Resarö Tynningö
Östhammar
Österbybruk
Mellersta Roslagen Central Roslagen Södra Roslagen Southern Roslagen Rävsten Örskär St. Risten Gräsö Vässarö Ormö Raggarö Ängsö Själbottna Siarö Västra Lagnö Östra Lagnö Husarö Ingmarsö Södra Ljusterö Ljusterö Norra Ljusterö Singö Väddö Björkö Vätö Rådmansö Gräddö Blidö Yxlan Sundskär Gräskö Kudoxa Mjölkö Norröra Söderöra Svartlöga Rödlöga Söderarm Högmarsö Nässlingen Österskär Stockholm ROSLAGEN Berlin Paris Madrid Rome Athens London Symbolförklaring /Key BAD OUTDOOR SWIMMING SJÖMACK GAS STATION GÄSTHAMN GUEST PORT CAMPING RUM/HOTELL ROOM/HOTEL SEVÄRT WORTH SEEING INFORMATION KYRKA CHURCH FÄRJA FERRY GOLF
HOSTEL INFOPOINTS KONSTSNÖANLÄGGNING ARTIFICIAL SNOW
VANDRARHEM

En ny utflyktsort med lång historia

Destination Östanå är en ny utflyktsort med lång historia som nu väcks till liv. Upptäck nybyggda lägenheter i slott och flyglar, barockparken, äppeloch biodling, eget musteri, café och mycket mer på din helgutflykt i den hänförande slottsmiljön.

Slottshonung från egen biodling

Äpplen och must från slottsträdgården

Barockträdgården väcks till liv

Sädesmagasinet blir Östanå Musteri & Café

Lägenheter till salu i slottet och flyglarna

Gå på historisk vandring i trädgård och bokskog

Östanå Gård 1 184 93 Åkersberga

LÄS MER: ostanaslott.se

KONTAKTA MÄKLARE:

Bo kungligt på Östanå!
ÖSTANÅ MUSTERI ÖSTANÅ MUSTERI ÖSTANÅ MUSTERI
fredrik.hellstrom@fastighetsbyran.se ÖSTANÅ MUSTERI ÖSTANÅ MUSTERI ÖSTANÅ MUSTERI
t t t t t t
DESTINATION ÖSTANÅ
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.