Telemarkskatalogen 2019

Page 1

Eventyr i pose & sekk Ferietips i Telemark

Jørn Lier Horsts sommer-favoritter Side 18 Topp 5 vandreturer Side 26 Vinn en Telemark-ferie Side 14

visittelemark.no


UTGIVER OG BYRÅ: Visit Telemark og Folkebadet. Utgave 2019 DESIGN: Snøhetta Design FOTO: Avia, Gaustatoppen Booking, Trond Stegarud, Marcus Nyberg, Mats Grimseth, Jørgen Kasin, Bjørn Harry Schønhaug, Per-Åge Eriksen, Gunnar Berven, Luke Tennant, Visit Rauland, Håkon Nordby, Sigurd Svela, Håkon Sundbø, Kåre S. Pedersen, Dalen Hotel, Iver Anton Kronstad, Bø Sommarland, Høyt & Lavt, Terje Rakke, Dag Jenssen, Norsjø Ferieland, Hamish Moore, Mikkel Helweg, Kai Evensen, Vest-Telemark Museum, Skåtøy Kafe, Janne Lindgren, Ian Brodie, Åmdals Verk Gruver, Telemark Museum og Norsk Bergverksmuseum. INSTAGRAMFOTO PÅ BAKSIDEN: sigurdsvela, gaustatoppen, hamemoore, majaep82, tur_ella, hjertero, haakonnordby, trine.svendsen, marenemilieg og ernststenberg. Vi tar forbehold om eventuelle endringer og feil.

Visit Telemark Uniongata 18, 3732 Skien Tlf 35 90 00 20 info@visittelemark.no www.visittelemark.no

2


Telemark har noe for enhver smak Opplev kysten av Telemark med et besøk på vakre Jomfruland i Kragerø og test escape room på Henrik Ibsen Museum i det urbane Skien. Prøv ny sklie i Bø Sommarland og reis på Telemarkskanalen gjennom store deler av fylket til Dalen, hvor du kan vandre høyt på Lårdalsstigen med panoramautsikt over innlandsfjorden Bandak. Vinteren er vakker i Telemark, den moderne skisportens fødested. Du finner mange alpinanlegg å velge mellom og lange flotte skiløyper. Sommeren har mye å by på, brosjyren du holder i gir deg en rekke tips. Du kan velge opplevelser med masse fart, lyd og god stemning. Delta på arrangementer fra Wrightegaarden i Langesund til Helterennet i Rauland. Kjenn på den øredøvende stillheten ute i naturen ved kysten, i skogen eller på fjellet. Høsten fyller naturen med vakre farger, vandreturer og sykkelturer blir noe ekstra. Du finner mange gode tips til turer i hele fylket på våre hjemmesider. Telemark er nåtid og fortid. Vi har en rikholdig historie fra kunst og kultur til krig og fred. Ikke minst er vi stolte over å være på UNESCOs verdensarvliste på grunn av vår industriarv, som favner om store deler av Telemark. Aktørene i Telemark er også innovative og nyskapende. Det er store nyheter på gang: Utvikling av Gausta-området rundt Gaustatoppen både vinter og sommer, nye hoteller i Porsgrunn og Kragerø, Hamaren Aktivitetspark i Fyresdal, nye klatreparker, nytt museumsbygg i Skien og satsing over hele fylket på vandring og sykkel. Det fine og unike med Telemark er at du kan få med deg mange spennende og varierte opplevelser i løpet av få dager. Her får du påfyll for både kropp og sjel, samt aktiviteter høyt og lavt. Telemark er eventyr i pose & sekk. Kom selv og sjekk hva vi har å by på – velkommen!

Innhold På tur med barna Side 8 Aktiv i naturen Side 22 Styrk med nye podcast-serie Side 30 Sulten på kultur Side 38 Populære arrangementer Side 44 Historie i verdensklasse Side 48 Skiferie og vinteraktiviteter Side 56 Overnattingssteder Side 68

Jørn Lier Horsts sommer-favoritter Side 18 3

Langrennsstjernene trives i Telemark Side 32


En kulturhistorisk reise PĂĽ eventyrhotellet Dalen Hotel som troner i enden av Telemarkskanalen, har prominente gjester fra mange europeiske kongehus hygget seg i 120 ĂĽr.

Dalen Hotel har sesong fra 20.april til 28. oktober. (+47) 35 07 90 00 I www.dalenhotel.no

4

Design: Reklamehuset Wera AS

Hotellet som ble oppført i 1894 er omgitt av drager og spir, av mystikk og storhet. Byggestilen er inspirert av de norske stavkirkene og vikingetidens ornamentikk. En helt unik opplevelse der de historiske vingeslag kombineres med nütidens fasiliteter og bekvemmeligheter.


Foto: Ida KåreKvisgaard S. Pedersen Foto:

Foto: Vegard Vegard Giskehaug Giskehaug Foto:

Foto: Kåre Kåre Pedersen Pedersen Foto:

TELEMARKSKANALEN

– verdens vakreste vannreise OPPLEV OPPLEV Båttur i historiske omgivelser

Båttur i historiske omgivelser Imponerende sluseanlegg Imponerende sluseanlegg Varierende landskap Variert padling landskapog vandring Sykling, Sykling, padling og vandring 6. – 28. juli: Barnevennlig cruise med Norsjøs pirater på MS Telemarken God mat; både om bord båtene og og ii historiske historiske kanalbygg kanalbygg på på land land God mat; både om bord ii båtene Spennende arrangement: Sykkelritt, rulleskirenn, konserter, Spennende arrangement: Sykkelritt, rulleskirenn, konserter, festivaler, utstillinger utstillinger og og padleløp padleløp festivaler,

BESTILL KJØP

• Båtbilletter til kanalbåtene Båtbillettermed til kanalbåtene •• Dagsturer båt og buss •• Båtturer Dagsturermed medovernatting båt og buss Båtturer med overnatting •• Sykkelturer med overnatting • Sykkelturer med overnatting www.telemarkskanalen.no Kjøp her: www.telemarkskanalen.no

Kontakt oss: booking@telemarkskanalen.no / Tel 409409 20 20 000000 Kontakt oss: booking@telemarkskanalen.no / Tel +47

Velkommen til 5


12 unike attraksjoner 1

Gaustatoppen

4

Dalen Hotel

7

Bø Sommarland

10

Porsgrunds Porselænsfabrik

3

2

UNESCO – Industriarven

5

Eidsborg stavkirke

6

Heddal Stavkirke

8

Norsk Skieventyr

9

Telemarkskanalen

11

Henrik Ibsen Museum

12

Munch-vandring i Kragerø 6

Jomfruland Nasjonalpark


Bergen Oslo

Sandefjord Skien Larvik Langesund

Stavanger

Kristiansand

Telemarksvegen Telemarkskanalen VerdensarvomrĂĽde: Rjukan Notodden Industriarv pĂĽ UNESCOs verdensarvliste

2

Avstander: Fjordene i vest - Telemark 100 km Kristiansand - Skien 186 km Larvik - Skien 38 km Sandefjord Torp - Skien 54 km Oslo - Skien 134 km

1

5 3 4

2

6 7

8

9

10

11

7

12


Topp 5 barneaktiviteter 4

1

3 4 5 2

1. Bø Sommarland 2. Bading i skjærgården 3. Wakeboard på Norsjø Ferieland 4. Klatreparker i Skien og Bø 5. Foldvik Familiepark 8


På tur med barna Hør ungene hyle ned vannsklia. Kjenn ørreten nappe i stille vann. Hør minstemann rope i begeistring på bondegård. La eldstemann balansere på høyden i klatreparken. Føl stoltheten etter juniors første svømmetak. Og etter å ha besteget det høyeste fjell. Ja, Telemark er en eventyrpark.

visittelemark.no/barnastelemark 9


I Telemark finner du klatreparker både i Skien fritidspark og Høyt & Lavt klatrepark i Bø, ved Bø camping. Velg løyper til ulike ferdighetsnivåer. Begge steder tilbyr også bobilparkering, leiligheter/ hytter og svømmebasseng.

Det er mange grunner til at unger elsker Telemark. I Bø ligger familieparken Bø Sommarland med det som er Skandinavias største vannpark. Her kan minstemann boltre seg i barnebasseng, mens de tøffe tenåringene kan suse ned Magasuget eller i nyheten TRYLL, en sklie med spennende filmklipp. Like ved Sommarland ligger klatreparken Høyt & Lavt, og på Akkerhaugen ligger Norsjø Ferieland der dere kan teste ut en av Europas beste wakeboard-kabelbaner. De minste vil garantert bli henrykte etter et piratcruise på kanalbåten MS Telemarken. En tur til Telemark er rett og slett en vannvittig opplevelse for både små og store.

fritidspark har de i tillegg klatring, frisbeegolf, minigolf, ny pumptrack og mye annen moro å by på. Lenger inn i fylket er det flere strender og gøyale vannaktiviteter på Straand Sommarland i Vrådal, og i Treungen finner du naturens eget vannland; nemlig jettegrytene. Etter noen fartsfylte timer der, kan dere besøke Z-museum i Treungen, og utforske forfedres tidsalder på en måte dere sannsynligvis aldri har sett maken til. Eller dra til Fyresdal og Hamaren Aktivitetspark med sykkelløype for barn. Vil dere senke tempoet, men likevel ha gode og gøyale opplevelser, anbefales et besøk på en av Telemarks mange bondegårder. Gårdsferie og få klappe hest, lam, kaniner og høner, er spesielt populært blant de minste. Det finnes også flere barnevennlige vandreturer som Falkeriset i Rauland, Solstien på Rjukan og Vasseventyret på Haukelifjell. Hvis dere ønsker noe med mer fart, kan dere sjekke inn på skateboardhotellet i Rauland.

I kystkommunene Kragerø, Bamble og Porsgrunn finner du utallige badestrender, avsidesliggende viker og fjellknauser du kan hoppe i fjorden fra. Er du skikkelig tøff kan du ta bomba fra stupetårnet på Olavsberget i Porsgrunn. Når sola skjuler seg bak regntunge skyer eller lav tåke, har både Skien, Langesund og Rjukan flotte badeanlegg innendørs. I Skien 10


Besøk Bø Sommarland med fartsfylte rutsjebaner og bassenger for barn i alle aldre. Sjekk ut nyheten TRYLL – en eventyrlig sklie med filmer som gir en magisk opplevelse.

Et steinkast fra Telemark i Stavern ligger Foldvik Familiepark hvor du blant annet kan hilse på dyr, hoppe i høyet, kjøre traktor og x-cross biler.

På DuVerden i Porsgrunn kan både du og barna oppleve teknologi, naturfag og sjøfart på en helt ny måte: Test ut reaksjonsevne, styre et skip, prøv værstasjonen og se 3D-filmer fra verdensrommet.

Naturens vannsklier finner du i Jettegrytene i Nissedal.

11


Prøv Norsjø Kabelpark – en av verdens beste kabelbaner for wakeboard, wakeskate og vannski. Inntil seks kjørere kan dras rundt banen samtidig og velge å ta turen innom rails og hopp.

Familiestedet Vrådal byr på mange aktiviteter, fra turgåing til bading. Du kan leie padlebrett, kanoer, tråkkebåter og sykler. Avslutt med et ettermiddagscruise på båten MS Fram.

Blir det regnbyger kan dere også trekke inn i badeparker i Langesund, Skien og på Rjukan. Her fra Skien Fritidspark.

12


Sjekk ut flotte bade- og lekeplasser; fra Jomfruland i Kragerø, Olavsberget i Porsgrunn og Rognstranda i Bamble (bildet) til Beverøya Camping i Bø og Telnessanden camping ved Seljordsvatnet.

MS Telemarken kjører piratcruise med en times skattejakt mellom sluseanleggene Eidsfoss og Vrangfoss.

13


Vinn familieferie Løs kryssordet og bli med i trekningen av en familieferie i Telemark. Hint: Svarene finner du på side 8-13.

3

1

Hvilken barnevennlig vandretur er populær på Rjukan?

2

Hvilken annen aktivitet enn bading og piratcruise er populært på Norsjø Ferieland?

14

Hva er navnet på den nye attraksjonen i Bø Sommarland?


5

4

Hva finnes både i Skien og Bø, hvor unger og voksne kan ha det gøy over bakken?

Hva heter båten som går på Vråvatn og Nisser i Vrådal?

6

Hva ønsker barna å spise i Kragerø etter de har badet?

Premie Svar på kryssordet ved å registrere det på visittelemark.no/kryssord og bli med i trekningen av denne flotte premien. Vinneren trekkes 15. juni 2019.* 1 natt i familierom på Kragerø Resort Opplev Jomfruland og skjærgården, båtbilletter på Kragerø Fjordbåtselskap er inkludert.

1 2

2 netter i leilighet i Vrådal Vandretur til Venelifjell og båtcruise med MS Fram er inkludert.

3

1 natt i familierom på Norsjø Hotell Billetter Bø Sommarland og piratcruise på MS Telemarken er inkludert. 1 natt i campinghytte på Sandviken Camping Opplev høyfjellsnatur rundt Rjukan og billetter til Hardangervidda Nasjonalparksenter inkludert.

visittelemark.no/kryssord

4 5 6

* Premien må benyttes i juni eller august 2019. Med forbehold om ledig kapasitet.

15


Aktiv sommerferie midt i Telemark Bading i Bø Sommarland, sykling eller padling ved Telemarkskanalen. Klatring i klatreparken Høyt & Lavt eller stå på vannski i Norsjø Kabelpark.

Her får du en spennende ferie!

Skandinavias største vannpark sommarland.no

Klatre- og aktivitetspark hoytlavt.no/bo

Kabelbane for vannski og wakeboard norsjo-kabelpark.no

16

Utleie av sykler, kano og kajakker kanalcamping.no

Visit Bø Bø • Nome • Sauherad

visitbø.no


Ă…pent alle dager 10-18 22. juni - 18.aug helger før og etter, se nettside

Teater 22. juni - 4. aug. Inkludert i billetten

Foldvikveien 53, 3294 Stavern

www.foldvik.no 17

tlf: 413 84 000, park@foldvik.com


Tekst: Bjørn Harry Schønhaug

Telemark er softis og kystidyll for krimkongen Jørn - Skuespillene hans er mysterier fra fortida som rulles opp gjennom flere akter, forklarer Jørn. Det er mange skriveføre telemarkinger Jørn setter pris på. En av favorittene er Vidar Sundstøl fra Drangedal og Bø. Han liker det gode språket. - Bøkene hans er noe mer enn ren krim. En av de aller, aller første Jørn møtte da han kom til verden, var Porsgrunns-forfatteren Bjørg Vik. - Jeg ble født samme natt som sønnen hennes. Jørns mor og Vik lå på den samme fødestua på sykehuset i Porsgrunn.

Suksessforfatteren Jørn Lier Horst fra Bamble forsøker å legge inn et hint om Telemark i alle bøkene sine. Selv husker han barndommens somre på Rognstranda. På Rognstranda, ute i havgapet langs Telemarkskysten, lærte Lier Horst å svømme. - Jeg husker kveldsturene til Rognstranda for å bade på sommeren, forteller han. Familien hadde med seg loff og banan som niste, og på veien ut kjøpte de en kurv med røde og friske jordbær. 50 bøker Bare i Norge har den 49 år gamle forfatteren solgt over tre millioner bøker. Historiene om William Wisting, Detektivbyrå nr. 2 og Clues-serien, er en stor suksess. - Jeg har utgitt 50 bøker, sier han stolt. Vinteren 2019 kom den 13. boka i Clue-serien for ungdom ut, og det var nummer 50 totalt. Han debuterte som forfatter i 2004, og bare i 2018 kom han med seks utgivelser for voksne, barn og ungdom. - Skal jeg først holde på med noe, så liker jeg å få maks ut av det. Jeg gjør det fullt og helt.

Softis og konsert Selv om Jørn aldri har flyttet hjem til Telemark igjen etter at han dro i militæret, har han fortsatt et hjerte for fylket. - Nå har jeg bodd halve livet på den andre siden av fjorden, men Telemarkskysten er finere enn Vestfoldkysten, mener han. - Vestfoldkysten er rett ut i horisonten, mens Telemarkskysten er full av holmer, viker, øyer og skjær, som skaper idyll, konstaterer Jørn. Hver sommer prøver han å få med seg minst en konsert på Wrightegaarden i Langesund. - Langesund, softis og Postgirobygget hører sammen. Postgirobyggets mest kjente sang heter jo «Idyll», og det kan nok hende Jørn synger med på nettopp denne. Som barn skulle Jørn av og til reise til byen. For de som vokste opp på Rugtvedt i Bamble, er det Brevik som er byen. Der fikk Jørn tak i alt han skulle. - I dag er det fortsatt en liten og sjarmerende kystby, enten om du kommer med båt eller bil. En liten uoppdaget perle, sier han.

Krimforfatteren Ibsen En som ikke gjorde det stykkevis og delt, var Telemarks egen Henrik Ibsen. I stykket «Brand» forekommer det kjente sitatet: «Det som du er, vær fullt og helt, Og ikke stykkevis og delt» Bøkene til Jørn Lier Horst er oversatt til 33 språk. Når han er i utlandet, snakker han ofte om Henrik Ibsen som en kriminalforfatter. 18


19


Mistenkt fra Telemark Som gammel speider har Jørn Lier Horst gode minner fra speiderturer med bål, kniv og knuter i dypet av Bambleskogene. I William Wisting-historien «Katharina-koden» foregår mye av handlingen i Telemark, blant annet fra en hytte i den mørke skogen i Bamble. I «Den eneste ene» brenner det i skogen på grensa mellom Siljan i Telemark og Larvik. - Jeg har ofte en mistenkt person fra Telemark. Ofte en utflyttet bambling, forteller han. I Clues-serien skriver han om Perlen pensjonat, og der har han brukt Langesund Bad som modell. For bøkene sine har han fått mange priser. Det kommersielle gjennombruddet kom i 2011 da han ga ut «Vinterstengt». Den fikk Bokhandlerprisen, og var den første med et opplag på over 10.000. I dag har den solgt over 150.000. For «Jakthundene» fikk han Riverton-prisen, og han mottok prisen Glassnøkkelen for Nordens beste krim for den samme boka. Når Høyers hotell i Skien arrangerer krimfestivalen Døden på Høyers, har Jørn vært gjest flere år. Alle får svar Når Jørn Lier Horst får ideer og nye tanker til innhold i bøkene sine, noterer han dem ned. Han har alltid likt å skrive, og da han var ungdom hadde han en liten bok der han samlet ord han syntes var fine og spennende. - Jeg hadde en lærer som så dette, og oppfordret meg til å skrive mer. I skrivehula han har i et gulmalt bygg på Fredriksvern i Stavern, sitter han ofte og leser tilbakemeldinger han får fra leserne sine.

telemarkshistorier.no 20


- Unger forteller meg at de har startet eget detektivbyrå, og foreldre skriver om unger som har overvunnet lesevansker, forteller han. Slikt varmer forfatterhjertet til den gamle politimannen. Alle som sender Jørn brev, e-post eller melding i innboksen i sosiale medier, får svar. Tur på Telemarkskanalen Da Jørn var barn reiste familien og venner til Gautefallheia for å stå på ski. Dersom han skulle tatt med gjester for å oppleve noe unikt i Telemark, hadde han kanskje valgt en tur på kanalen. - Det ville vært sjarmerende og tatt dem med på Telemarkskanalen, på en reise fra kyst til fjell, sier Jørn. Men der hjertet hans ligger, er ved kysten av Telemark. Han elsker late dager i Langesund og på Langøya.

21


1

3

Topp 5 aktiviteter 2

5

4

1. Topptur til Gaustatoppen 2. Sykle langs Telemarkskanalen 3. Spille golf som på Fossøy i Vrådal 4. Padle blant holmer som ved Portør 5. Bade i hav og innsjøer som Nisser 22


Aktiv i Naturen Gå topptur eller ta Gaustabanen til Telemarks høyeste fjell. Ta sykkelpause i en kanalbåt på stille reise i naturen. Kjenn smaken av saltvann på tunga, når du padler mellom holmer og skjær. Her finner du friske aktiviteter for enhver smak fra havrafting til bading, golf og skogsturer.

visittelemark.no/aktiviteter 23


Gå på oppdagelsesferd i skogen! Det er rikelig med kantareller og multer på sensommer/ høst mens blåbær og tyttebær finner du om sommeren i sør.

Dra på kajakk- og fisketurer ved kysten, her fra Kragerøskjærgården. For dypvannsfiske anbefales Langesund og om du er glad i ørret biter den i en rekke fjellvann.

Nyhet! Innerst i innsjøen Bandak ved Dalen kan du oppleve et kunstverk av en badstue ikledd gullspon. Den har fått navnet Soria Moria.

Foretrekker du å se nye steder på to hjul, har Telemark mye å by på. Du kan velge å tråkke i et behagelig tempo langs rolige veier i idyllisk kystmiljø, prøve deg i høy fart i Vrådal Terrengsykkelpark eller Hamaren Aktivitetspark i Fyresdal, sykle på grusveier på Hardangervidda eller teste stiene i Nissedal. Mange velger å sykle den 105 lange sykkelruta som stort sett går parallelt med Telemarkskanalen mellom Skien og Dalen. Der står natur- og kulturopplevelsene i kø. Et tips er å ta en natt i de tilrettelagte pakkbuene og avslutt med sauna i den nye spektakulære badstua på Dalen. Vil du oppleve Telemarks vakre skjærgård, går det rutebåter ut til øyene både fra Brevik og Kragerø. For mange er Nasjonalparken Jomfruland utenfor Kragerø en klar favoritt. Den langstrakte øya i havgapet byr på rullesteinstrender, sandstrender, turmuligheter, en slående vakker hvitveisblomstring på våren, og et rikt fugleliv. Langs turstien ved kysten fra Langesund til Kragerø er det flere områder som er en del av Geo Norwegica UNESCO Global Geopark. Det betyr at geologien og naturhistorien er av stor verdi. Flere steder finner du blant annet fosiler og informasjonstavler. Vi anbefaler både badepauser og is-pauser i idylliske Brevik, Langesund, Valle og Kragerø. 24


I Telemark finner du fantastiske golfanlegg som Kragerø Resort og her ved Fossøy i Vrådal omgitt av skog fjell og vann.

Få en forfriskende naturopplevelse med sykkel på Hardangervidda. Ta Krossobanen opp og du er klar til å følge grusveien innover vidda til Kalhovd. Husk fiskestang og telt.

25


5 populĂŚre vandreturer 1. Gaustatoppen, Rjukan 2. LĂĽrdalsstigen, Dalen 3. Falkeriset, Rauland 4. Venelifjell, VrĂĽdal 5. Ruiplassen, Dalen

vandretelemark.no 26


Utsikt over fjordlandskapet fra Rui-plassen på turen fra Dalen til Eidsborg. Stien blir nå steinbelagt av sherpaer.

I Telemark finner du mange bademuligheter fra havgapet i Portør i sør til innsjøer og elver i nord. Disse jentene tok seg en dukkert i Seljordsvatnet.

Ta en tur på Telemarkskanalen med MS Victoria, MS Telemarken eller MS Henrik Ibsen. På Telemark Kanalcamping kan du leie sykler, kajakker og kanoer.

merkede stier å by på, tilpasset korte og lange dagsturer. Flere stier er knyttet opp mot spennende attraksjoner som for eksempel sabotørstien på Rjukan eller Rui-stien på Dalen. Sjekk ut vandretelemark.no for flere slike turer. Og så kan du selvsagt følge DNTs rødmerkede varder i alle himmelretninger for lengre turer. For den klatreinteresserte er spesielt Nissedal og Hægefjell utmerket. Vil du til topps, må du legge turen til Gaustatoppen på 1.883 meter over havet. På godværsdager kan du se en sjettedel av fastlands-Norge. Det gir en lykkefølelse både for liten og stor når toppen nås, men du har også mulighet til å komme deg opp på under 20 minutter. Inni fjellet går nemlig Gaustabanen. Du kan ta toget til topps, det er helt unikt.

Har du kano eller kajakk har du mange muligheter. I Telemarkskanalen kan du padle i elver og innsjøer, sluses ned slusekamre og bli med kanalbåtene på deler av strekningen. På høyfjellet kan du oppleve det å gli stille over et stort fjellvann. Har du med fiskestanga, kan det være at ørreten biter. Men du trenger ikke egen båt for å finne fiskemuligheter. I Langesundbukta biter torsken i havet, og tar du M/B Fjellvåken II fra Skinnarbu til Mogen, ligger utallige fjellvann og elver fulle av røye og ørret for dine føtter. På Hardangervidda Nasjonalparksenter ved starten på Møsvatn kan du lære mer om reinsdyr og dyreliv på vidda i en interaktiv og spennende utstilling. I tillegg til kyststien har fjellet en rekke tilrettelagte og 27


5 populære sykkelturer 1. Sykling langs Telemarkskanalen, på nasjonal sykkelrute 2 2. Sykling langs kysten fra Langesund til Kragerø, på nasjonal sykkelrute 1 3. Sykling på Jomfruland Nasjonalpark 4. Sykling på Hardangervidda 5. Sykling på svaberg og stier i Drangedal og Treungen

sykkeltelemark.no 28


Telemark har mye å by på for syklister for alle nivåer. Her fra svabergsykling i Drangedal.

I Telemark er naturen enkelt tilgjengelig. Ved kysten kan du hoppe på en ferge i Brevik, Langesund og Kragerø, som tar deg ut til øyene. På fjellet kan du ta Gaustabanen helt opp på Gaustatoppen!

Nyhet! Nå har det åpnet sovebokser i pakkbuene ved Bandaksli og Fjågesund for padlere, syklister og vandrere.

29


Tekst: Bjørn Harry Schønhaug

Styrk skal gi deg gull fra Telemark Den tidligere NRK-profilen Styrk Fjærtoft lager podkaster for Visit Telemark. Han lover å gi deg gullkorn fra hele fylket.

Blant podkastene er historien om Sondre Norheim. Ordfører Tarjei Gjelstad i Kviteseid forteller historien om skipioneren Sondre Norheim fra Morgedal, stedet som er kjent som skisportens vugge. - Jeg er heldig som får snakke med flotte folk og formidle det til lytterne, sier 49-år gamle Styrk Fjærtoft. Selv er han fra bygda Treungen i Nissedal ved innsjøen Nissers bredd, og han lover en bredde i både tema og geografi i podkastene han lager. - Det blir alt fra fjell, kyst, bygd og by og alt midt i mellom. Totalt skal Styrk lage 39 podkaster. I samarbeid med Visit Telemark skal han finne gode telemarkshistorier. - Det det handler om er å finne gullkorn rundt om i Telemark, sier Styrk. Styrk håper folk vil bruke tid både i bilen, båten, hytter og hus på å lytte til de gode historiene han skal formidle. - Historien må være god og spennende, og det må være en person som er god til å fortelle, sier Styrk om to av kriteriene for å oppnå podkast-suksess. Mannen med dialekta som synger i hodet på deg, så vakker er den, er i tillegg til gammel radiomann også en svært god fotograf. Han skal portrettere alle han møter med kameraet. Det gleder han seg også til. Hver av podkastene blir på rundt 30 minutter. - Det er bedre med 30 gode minutter enn 40 slappe eller 50 begredelige, humrer han. Nå er det bare å laste ned Styrks historier for å bli bedre kjent med verdens beste fylke - nemlig Telemark. Reiselivsdirektør Caroline Laurhammer i Visit Telemark er glad for å ha Styrk på laget.

30


- Vi i Visit Telemark har allerede hatt en podkastsesong med sju episoder, og responsen har vært god. Nå ønsker vi flere gode, og podkastene skal komplettere dagens Telemarkshistorier, sier hun.

Her kan du lese og høre gode historier Tips! Sjekk ut telemarkshistorier.no: Her vil vi samle de nye podkastene som Styrk Fjærtoft lager. På nettsidene finner du også mange spennende artikler om aktiviteter, natur, historie og kultur.

31


Langrennsstjernene trives i Telemark

32


Tekst: Jeanette Brubakken Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix

Telemark er i vinden også for langrennseliten. Om sommeren deltar mange landslagsløpere på rulleskirenn i Bø under TelemarksVeka. På vinteren er det spesielt Rauland som trekker skistjernene Simen Hegstad Krüger og Therese Johaug. Navnet Simen Hegstad Krüger var på alles lepper da han i 2018 sikret seg tre medaljer under vinterlekene i Pyeongchang. Trener på Rauland Sommer som vinter egner Rauland seg godt for trening, og Krüger er blant dem som gjerne utnytter seg av de gode forholdene. - Familien til kjæresten min har hytte på Rauland, så jeg var der første gang i 2017. Da fikk jeg gått litt på ski i en viktig treningsperiode, sier han. Krüger skryter av løypenettet på Rauland, og forteller at han håper å tilbringe mer tid her i tiden som kommer. - Jeg liker løypenettet, og det er et behagelig terreng å gå fine turer i. I tillegg er det litt roligere på Rauland enn for eksempel Sjusjøen. Startet tidlig med turgåing, senere med renn For Krüger handler imidlertid ikke det å gå på ski bare om konkurranser. Han fikk sitt første skipar allerede som treåring, og deretter skulle det ta mange år før han fikk smaken på å trene strukturert og å gå skirenn. - Jeg synes lenge at det beste var å gå lange turer, og enda er det ikke bare konkurranse som driver meg. Følelsen av å være i ett med terrenget er en følelse jeg liker veldig godt, sier han. Det var som 11-åring at Krüger begynte å konkurrere i det små, og deretter har det nær sagt gått i ett for 25-åringen. At han skulle ende opp med å bli en del av verdenstoppen, hadde han neppe sett for seg. - Nei, jeg hadde nok ikke sett det for meg, men man har jo drømmer som ligger der, som man jobber for, sier han. På Rauland har Krüger også benyttet seg av anledningen til å trene litt uten snø. - Vi langrennsløpere er glade i å løpe i myrterreng, så jeg fikk noen fine løpeturer i høst. 33


Thereses skiskole Forrige vintersesong hadde Therese Johaug med trener Pål Gunnar Mikkelsplass skisamling på Rauland. Therese har vært Raulandsvenn i flere år. - Langrennsmulighetene er helt fantastiske, jeg har vært her flere ganger og har fått prøvd stort sett alle løypene i Rauland. Her er det varierte og fine løyper som passer for alle, og de er veldig bra preparerte. Det er veldig viktig, og det ser det ut som Rauland er flinke på. Så er det jo veldig fin natur da. Det var mange flinke og engasjerte deltakere så det ga mersmak å arrangere skiskole her, forteller Johaug. Therese kommer forøvrig med et par treningstips. - Det viktigste er å ha det gøy på ski og med annet man trener. Sett deg mål som passer for ditt utgangspunkt. Tren også variert; noen økter på kortere turer og noen litt lengre og roligere turer, sier hun. Variert løypenett Rauland tilbyr til sammen 150 km velpreparerte langrennsløyper. Cirka 60 km av løypene er skøytetrasé med ett klassisk spor, resten er preparert med to doble klassiske spor. - Løypenettet er dessuten så variert og omfattende at du ikke trenger å ta samme turen flere dager, men kan møte nye opplevelser hver dag. En tur i Silkedalen fra Vierli eller Rauland Skisenter er verdt å prøve. Her går løypene helt opp på høyfjellet i et vakkert og variert landskap, forteller Kristin Larsen som er eier av Rauland Skisenter. Skirenn på sommeren under TelemarksVeka Sammen med lagkameratene på landslaget legger Simen og Therese ned utallige timer med trening om sommeren. Da legges grunnlaget til vinteren når det er renn på løpende bånd. I Telemark finnes også eget profflag med navn Team Telemark. Laget har på rekordtid etablert seg som Norges beste profflag i langrenn. Under treningen på sommeren tar Team Telemark og resten av skieliten turen til Telemark for å trene og delta på skirenn! Da deltar de på Sommarland skifestival under TelemarksVeka. I løpet av fem år har en liten skifestival i Bø utviklet seg til å bli et arrangement som lokker de aller største skistjernene, mosjonister og hundrevis av mennesker. Attpåtil blir rennene direktesendt på TV2, siste helgen i juni. Petter Northug og Johannes Høsflot Klæbo var noen av profilene som skal staket seg gjennom Bø og Lundes gater i for. Vi ønsker dem velkommen tilbake, sommer og vinter.

telemarkshistorier.no 34


Gausta sikter høyt - Allerede neste år, utvides det alpine løypenettet med en ny heis vestover mot Gaustatoppen. Tanken er å knytte Gausta Skisenter sammen med Gaustabanen som bruker 15 minutter fra bunn til topp inne i fjellet, fortsetter Ane. Enormt potensiale sommer og vinter Gaustatoppen og verdensarvsbyen Rjukan, representerer det største grunnlaget for turisme i området. Potensiale for videre utvikling er likevel stort. I tillegg til ny hotellfløy, leiligheter og toppstasjon med restaurant, er det planlagt ny stolheis, et større spaanlegg og flytende sauna i Kvitåvatn. Saunaen med panoramautsikt til Gaustatoppen er allerede på plass. - Vi tenker et levende torg med blant annet restaurant, bakeri og skøytebane. Vi er nå i gang med å utvikle et nytt sykkelprodukt for Gausta. Vi er nå i gang med å utvikle et nytt sykkelprodukt for Gausta, både i terrenget og pump tracks i sentrumsområde øst, sier Ane Johnsen.

Etter snart 50 år som destinasjon girer Gausta opp til storstilt satsing de neste årene. Nytt merkenavn; Gausta – Telemark – Norway er på plass. Målet er å etablere seg som en av Norges fremste helårs fjelldestinasjoner. Ved terskelen til Hardangervidda finner du Gaustatoppen, Norges kanskje mest ikoniske fjell. Hvis man ønsker å bygge opp en sterk destinasjon, kan man ikke ønske seg et bedre utgangspunkt. Gaustatoppen er så imponerende at de som bor der, og besøkende, får et spesielt forhold til den. - Destinasjonen har egenarten som trengs, og eier har ideer og viljen til å satse, sier direktør for Gaustablikk Ane Johnsen. Oppgraderinger for vintersesongen I sommer og høst, er det investert 40 millioner i oppgradering av hotell, leiligheter, spisesteder og skisenter. Skisentrene samler seg nå under nytt navn Gausta skisenter. Nytt barneområde, ny varmestue, utvidelse av snøanlegget, ny dagligvareforretning og oppgradering av restauranttilbudet, er noen av investeringene som er gjort. 35


Topp 10 opplevelser Det urbane Telemark! 1

6

2

4

5

Badeparken (2)

Kyststien (10)

Øyhopping (5)

DuVerden Sjøfartsmuseum + Vitensenter (1)

I Langesund, på Skjærgården hotell, kan du bade ute og inne i det store badelandet. Du kan også hoppe i havet på den nye badebryggen eller slappe av i en av badstuene og boblebadene. Badeparken åpner i påsken 2019 med nye attraksjoner og ny velværeavdeling. Ta ferga fra Brevik, Stathelle, Langesund eller Helgeroa. Hopp i land på ni av øyene i Langesundsfjorden med badestrender, svaberg og kyststi. Overnatt i en fyrvokterbolig, en gammel skole, på campingplass eller i telt på friarealer.

Gå langs Telemarkskysten på den over 60 km tilrettelagte stien. Broer, trapper og tau leder deg langs kysten med svaberg, strender og utsiktspunkter. To kystfort fra annen verdenskrig. Stien er godt merket. Moderne vitensenter der publikum blir oppfordret til å delta og utforske. Senteret kombinerer sjøfartshistorie med naturvitenskap og realfag.

www.visitskien.no/ www.visitporsgrunn.no www.visitbamble.no / www.visitsiljan.no 36


Skien fritidspark (4)

Norges mest komplette idrettsarena ligger i Skien. Her kan dere f.eks prøve klatreparken, badet, curling, isstadion, frisbeegolf, spa og velvære. Nytt i 2019 er åpning av den nye Klatreparken.

Henrik Ibsen Museum

Porsgrunds Porselænsfabrik (7) Kystbyene Brevik og Langesund (6) Unik industrihistorie. De lager fortsatt det hvite gullet, porselen, både bruksting og kunstgjenstander. Få en omvsining i Porselensmuseet, og produksjonen, gjør et kupp i fabrikkutsalget eller besøk den populære Auksjonshallen.

Besøk kystperlene Brevik og Langesund. En vandring i trehusbebyggelsen er en flott opplevelse gjennom trange smug og gater med historisk preg. PS: Stikk innom de lokale småbutikkene eller isbarene underveis.

3 10

8

7

9

(9)

Gea Norvegica Unesco Geopark (3)

Grenland er en del av Gea Norvegica UNESCO Global Geopark. Her finner du bergarter fra flere viktige tidsepoker i Norges geologiske historie, der de eldste bergartene er ca. 1,5 milliarder år gamle. Nyhet i 2019 er Escape Room - Peer Gynt Escape Room. Området er rikt på geolokaliteter, f.eks Steinvika i Langesund og Kapitelberget Telemarkskanalen (8) i Skien viser spor etter den tiden Norge 2 av de første slusene ligger i Skien. Bli med kanalbåtene var dekket av et grunt tropisk hav sør Henrik Ibsen eller Victoria og opplev slusing slik det foregikk for ekvator. Sjekk nettsiden for guidede for over 150 år siden. Minicruise for barnefamilier fra Løveid turer. sluser til Hjellebrygga i Skien Barndomshjemmet til verdens mest spilte dramatiker. Gå 200 år tilbake i tid, til Henriks barndom og se hvordan familien bodde rett nord for Skien. Kle dere ut i tidsriktige klær eller spill kjeglespill ute i hagen.

Kontakt for mer info på tlf. 35 90 55 20 Mail: info@visitgrenland.no 37


Sulten på kultur Smak på søte epler, ekte geitost og prisvinnende lokalt øl. Nyt viser ved kanalen og syng med favorittbandet på Wrightegaarden. Finn veien ut av Escape Room i Ibsens barndomshjem. Sjekk ut folketradisjoner og ta kurs i lafting. I Telemark finner du et levende kulturtilbud.

5

Topp 5 aktiviteter

4 3 2

1

1. Gå i Munch sine fotspor i Kragerø 2. Sjekk Ibsen-familiens historie i Skien 3. Smak lokalmat på Dyrsku´n 4. Dra på Notodden Bluesfestival 5. Se håndtverkstradisjoner på Vest-Telemark Museum 38


visittelemark.no/kultur 39


På Dyrskuplassen i Seljord er det mange arrangementer. Omlag 90 000 besøker selve Dyrsku`n andre helgen i september, noe som gjør den til Norges største handels- og landbruksmesse.

Telemarks mange bygdemuseer viser flotte eksempler på den lange rosemalingstradisjonen i fylket. På Heddal Bygdetun og Telemark Museum Brekkeparken kan du se bygninger hvor både tak og vegger er dekorert med rosemaling.

Rett utenfor sentrum av Skien ligger gården Venstøp. Det er Henrik Ibsens barndomshjem, og her kan du lære alt om forfatterens oppvekst i Telemarks hovedstad. Gården ble bygd i 1815, og ligger i et vakkert kulturlandskap omkranset av en vakker hage med store trær, lysthus, stier, historiske roser og busker. Loftet på Venstøp er kjent som mørkeloftet fra Ibsens «Vildanden». Vest i Telemark ligger kulturbygdene som har en rik tradisjon med folkemusikk og bygdekunst. Her kan du oppleve rosemaling og se de kjente og vakre bunadene fra Telemark. I kystbyene i sør finner du spennende gallerier og museer med fokus på moderne kunstuttrykk og spennende sjøfartshistorie. I Eidsborg nær Dalen i Tokke og i Heddal på Notodden finner du to av landets best bevarte stavkirker. Ved Eidsborg ligger Vest-Telemark museum, og der finner du blant annet Norges eldste bygg og en kanalpark med en 105 meter lang kopi av Telemarkskanalen. 40


På sommeren er det mange konserter i Telemark, her fra DumDum Boys på Wrightegaarden i Langesund. Sjekk også ut Skåtøy i Kragerø, Treungenfestivalen, Viser ved Kanalen og Rjukan Rock.

Rundt om i fylket finner du flere kunstutstillinger og gallerier. Her fra Telemarksgalleriet på Notodden. I tillegg til inviterte kunstnere, vises en fast samling av kunst fra industrihistoriens gullalder av blant annet Theodor Kittelsen, gitt av Norsk Hydro.

Vest-Telemark Museum (VTM) er en samling av 12 museum. Her fra Eidsborg Stavkirke hvor det fortsatt holdes bryllup. Her finnes også et moderne museumsbygg og Norges eldste bygning. På museene kan du oppleve alt fra gamle håndverkstradisjoner, kobbergruver til samling av skulpturer og skihistorie.

41


Telemark Museum har hatt stor suksess med Escape room i Brekkeparken i Skien. «Peer Gynt Escape Game» på Henrik Ibsen Museum blir et nytt tilbud i 2019. Grunnideen med Escape Room er at man blir låst inne i et rom, og for å komme ut må mange koder, gåter og oppgaver løses.

Telemark er et matfylke med mange lokale produsenter, fra flatbrød, chevre ost, øl og eplemost til kylling og and fra Holte gård. Restaurant Jacob & Gabriel i Skien er en av restaurantene som benytter kortreist mat i menyen. Det gjør også mange av hotellene.

I Kragerø kan du nyte god mat og kunstutstillinger. Tollboden har både god restaurant, nytt hotell og god vinkjeller i en ærverdig bygning. Du bør også følge Edward Munch sine fotspor og se kopier av bildene hans i gatene, der han malte de.

42


I Fruktbygda kan du besøke gårdsbutikker og smake på epler, plommer, eplemost samt hjemmebrygget øl og vin.

Den ultimate teateropplevelsen med «Peer På Pub». Nyt Peer Gynts galskap, humor og talent i en avslappet atmosfære. Bedriften Lerkefugl tilbyr skreddersydde forestillinger på ulike lokasjoner i Skien samt noen faste forestillinger.

I Kragerø kan du følge Edvard Munchs fotspor, og med egne øyne se motivene han malte. På Wrightegaarden i Langesund står landets beste artister på scenen i hagen gjennom hele sommeren. I Porsgrunn er det teaterfestival, på Gvarv er det en egen eplefestival, og i Seljord er det Dyrsku´n hver høst. De gode vekstvilkårene i jorda til Telemarks bønder gir mye god mat på bordet. I Skien arrangeres Mersmakfestivalen hvert år i august, og der finner du mange av herlighetene til salgs i bodene som fyller byen. I mange år har bluesfolket valfartet til Notodden og byens kjente bluesfestival. Blå toner og beinharde riff setter preg på hele byen når det blå folket ankommer. 43


Det skjer i Telemark 2

1

4

3

5

44


8

10

9

10 populære arrangementer 1

7

Porsgrunn Internasjonale Teaterfestival

En uke med teaterfest i Porsgrunn i juni.

TelemarksVeka 2

TV2 dekker en uke med opplevelser samt rulleskirenn i Bø i midten av juni.

3

4

5

Viser ved kanalen

Populær festival i juni med stemningsfulle konserter ved Telemarkskanalen.

Konsertsommer på Wrightegaarden

Wrightegaarden i Langesund er kjent for et sommerprogram med kjente musikere.

Skåtøy café

I juli kan du oppleve kjente artister på denne idylliske øya utenfor Kragerø.

6

6 7

Marispelet, Rjukan

Storslått og dramatisk spel på kanten av juvet ved Rjukan-fossen i slutten av juli.

Notodden Internasjonale Bluesfestival

Europas beste bluesopplevelse på Notooden i begynnelsen av august.

8

9

Mersmak i Skien

I slutten av august arrangerer Skien matfestival med lokale råvarer og matopplevelser.

Dyrsku´n

2. uken i september bør du sjekke ut Telemarks største handelsmesse og folkefest i Seljord.

10

Helterennet, Rauland

Skirenn for barn og voksne på randen av Hardangervidda i mars.

visittelemark.no/hva-skjer 45


Spis ute, føl deg som hjemme er e spisested Alle våre tr o g plass, d har stor ute llergimat. y og a barnemen

Ekte, norsk hjemmelaget tradisjonsmat – laget fra bunnen av. aarneskafeteria.no

SJØORMEN KRO, SELJORD • AARNES KAFETERIA, GVARV • SENTERKROA, BØ

Sølvgruvene og Norsk Bergverksmuseum

Velkommen til Kongsberg! Bli med 2,3 km inn i fjellet, 342 meter under overflaten på en spennende rundtur i Kongens gruve.

Vi leverer busser til alle formål Fra 16 seters minibuss til flotte turbusser med opp til 57 sitteplasser! Skal dere på tur kan vi ta oss av alt hotell,mat og opplevelser. Vi kjenner Telemark!

På museet i sentrum kan du se verdens største samling med trådsølv. Se våre hjemmesider for mer informasjon og kjøp av billetter.

www.teletur.no

www.norsk-bergverksmuseum.no Kåsmyra 3750 Drangedal tlf: 35 99 81 25 teletur@tele-tur.no

46


La oss ta deg med inn i

Telemarkskulturen Fantastiske museumssamlingar Mellomalderkyrkjer Bygdetun Kunstgalleri Gruver Aktivitetspark Skimuseum Tradisjonsmat

Gode ferieminne for store og små www.vtm.no - Prøv vår App Vest-Telemark Museum VTM 47


Historie i verdensklasse List deg inn i kjelleren der bomben smalt. Sjekk ut elegant porselensdesign og utsalg. Og spektakulære sluseanlegg på Telemarkskanalen. Opplev utviklingen av moderne skikjøring. Eller historien om kunstgjødsel som reddet verden. Du finner fantastisk historie i Telemark.

Topp 5 historiske opplevelser

1

5 5

1

4

2 3

1. Besøk Verdensarvområdet Notodden-Rjukan 2. Ta en historisk reise på Telemarkskanalen 3. Opplev Porsgrunds Porselænsfabrik 4. Sølvgruvene på Kongsberg 5. Besøk stavkirkene på Heddal og Eidsborg 48


visittelemark.no/historie 49


Åmdal Verk Gruver har blitt betydelig oppgradert med dukker, lyd og lys. Her kan du gå i gruvene, se ny film og gå utendørs tur langs elva som blir klar i 2019.

På Norsk Skieventyr i Morgedal kan du få oppleve hvordan Sondre Norheim revolusjonerte skisporten. Du kan også ta vandreturen opp til Sondres stue og ta en selfie foran peisen hvor OL-ilden er tent to ganger.

Industrihistorien på Notodden og Rjukan er nå på UNESCOs verdensarvliste. Sommeren 2019 tilbys guidede sykkelturer rundt Notodden, her ved Tinfos Kraftstasjon. Rett ved ligger Telemarksgalleriet og Lysbuen hvor du kan lære om hvordan Sam Eide revolusjonerte verdens matproduksjon.

50


Telemarkskanalen fra 1892 er et levende kulturminne som fascinerer turister fra innog utland. Den forbinder kysten av Telemark med innlandet ved hjelp av åtte sluseanlegg på en strekning på 105 km, fra Skien til Dalen.

På Porsgrunds Porselænsfabrik finner du et interaktivt porselensmuseum og det er fortsatt produksjon hvor du kan se hvordan det berømte stråmønsteret blir malt på porselenet. Fabrikken har også utstillinger og fabrikkutsalg.

På Rjukan og Notodden får du et blikk inn i Norsk Hydros historie, og du lærer om de dramatiske aksjonene mot tungtvannsproduksjonen til nazistene under den andre verdenskrig. Rjukan og Notodden, sammen med Møsvatn i Vinje, står på den prestisjetunge verdensarvlista til UNESCO. Er du historieinteressert, kan en tur innom Norsk Bergverksmuseum og sølvgruvene på Kongsberg anbefales når du er på vei til Rjukan. Heddal og Eidsborg har to av Norges flotteste stavkirker, begge bygd på 1200-tallet, og kirkene er viktige bygg for den europeiske middelalderarkitektur. I Morgedal finner du skisportens vugge. Det var der Sondre Norheim utviklet den moderne skikjøringen, og han var en skiløper uten sidestykke i sin tid. Han behersket både langrenn, hopp og slalåm. På eventyrhotellet Dalen Hotel fra 1894 kan du få deg en god natts søvn, og kanskje en av mange kjente personer som har overnattet på hotellet kommer til deg i drømmene. Maten de serverer fra hotellets kjøkken, holder svært høy kvalitet. Et besøk på Dalen Hotel er fint å kombinere med en tur med Telemarkskanalen. 51


Det er mye å finne på ved Norsk Bergverksmuseum på Kongsberg. Hopp på toget som tar dere med på en spennende bergsafari eller la ungene finne sin egen skatt ved å vaske ut sølvklumper.

Dalen Hotel, kjent som «eventyrhotellet» fra 1894, i overdådig romantisk stil med dragehoder, tårn og spir, altaner, utspring og gesimser, finner du i enden av Telemarkskanalen.

På Ulefoss finner du Ulefos Hovedgaard. Den er et landemerke både geografisk, arkitekturhistorisk og politisk. I Skien ligger Telemark Museum med Søndre Brekke hovedgård, og dette danner utgangspunktet for den fantastiske Brekkeparken. Hageanlegget er inspirert av engelsk landskapsstil. Tar du turen videre til Porsgrunn, er et besøk på Porselensmuseet å anbefale. Du Verden vitensenter og sjøfartsmuseum byr på nyskapende teknologi på en underholdene måte, samtidig som du kan se og lære om den rike sjøfartshistorien i regionen. 52


Norsk Industriarbeidermuseum tilbyr spennende historie om revolusjonerende industri og krigsaksjoner. Du kan gå i fotsporene til sabotørene under 2. verdenskrig, få omvisning i tungtvannskjelleren på Vemork og bli med M/F Storegut på Tinnsjøen.

Kom og opplev Norges viktigste imperiebygg Ulefoss Hovedgaard, sommerboligen til minister Niels Aall. Det er omvisning hver time fra juni til august. Ligger på Ulefoss, rett ved Telemarkskanalen.

Heddal Stavkirke ble bygget på 1200-tallet, og er en viktig representant for europeisk middelalderarkitektur.

53


- alltid

Foto: NIA

Foto: Hans-Dieter Fleger / NIA

En reise i verdensarven

Foto: Gray Payton / NIA

Foto: Bjørn-Owe Holmber / NIA

nia.no

54

Foto: NIA


verdt et besøk

MORE MOUNTAIN Litt villere. Litt vakrere. Roen på vidda og ved foten av Gaustatoppen. Snart 50 år etter åpningen, slår Gaustablikk Skisenter og Gaustatoppen Skisenter seg sammen og blir Gausta Skisenter. Det betyr utvidet snøproduksjon, flere heiser og flere bakker. Slik at flere mennesker kan oppdage Telemark. I vår visjon bindes Gausta Skisenter sammen med Gaustabanen og Gaustatop pen, slik at du en dag kan stå hele veien fra toppen og ned til Rjukan. Potensialet er enormt. Naturen er talentet. Vi kaller det more mountain.

55


Skiferie og vinteraktiviteter Nyt roen på snødekte vidder og sus ned alpinbakker, råe terrengparker og stupbratte fjell i urørt puddersnø. Gå langrenn i nypreparerte løyper eller lag dine egne spor innover i skog og på vidder.

2 3

4

Topp 5 vinteraktiviteter

1

5

1. Alpinkjøring i varierte løyper, her Vrådal 2. Parkkjøring på rails og hopp, her Haukelifjell 3. Langrenn i skog og høyfjell, her Rauland 4. Topptur og frikjøring, Gaustatoppen 5. Skøyting på vann og Skien Isstadion 56


visittelemark.no/vinter 57


Opplev skisentrene i Telemark; fra Vrådal, Lifjell, Haukelifjell, Rauland, Gaustatoppen og her Gaustablikk, du finner morsomme utfordringer for alle ferdigheter og ønsker.

Ønsker du å prøve ut en ny vinteraktivitet er det mange muligheter som kiting, toppturer eller snøscooterkjøring. Her fra Rauland.

Skøyting er en populær vinteraktivitet og i Telemark har du en rekke vann å velge mellom tidlig vinter. Ta også en tur på populære Skien Fritidspark med kunstisstadion på over 12 000 m2. Her er det skøyteutleie, to lavvoer og café.

Det var i Telemark det startet. Med vidjebinding og ski med innsving, ga Sondre Norheim verden den moderne skisporten. På skimuseet i Morgedal kan du lære om denne unike skihistorien. Derfra er det kort vei til å teste egne ferdigheter på et av Telemarks mange og flotte skisentre. Gjennom skisamarbeidet Telemark Superski får du et felles skikort som gjelder i åtte skianlegg med 123 nedfarter, 54 heiser og 460 kilometer med flotte langrennsløyper. Telemark har i alle år fostret gode skinavn, som Sondre Norheim, Atle Skårdal, Terje Håkonsen og Merete Fjeldavlie. Det er kanskje ikke så rart at skisporten har stått så sterkt i øvre Telemark; det er et snørikt område og det har tradisjonelt sett vært mye lek og moro på ski her. Mange kjente langrennsprofiler oppholder seg på Rauland om vinteren i dag. Telemark er Norges største skiregion og kan by på alt fra 58


For alle snowboardere og jibbere er det flere populære parker med rails og hopp i Telemark. Vierli Terrengpark i Rauland og Haukelifjell Terrengpark er de største og beste for viderekommende. Vrådal Panorama og Gausta skisenter har også terrengparker.

Langrennsløyper finner du i hele Telemark fra Svanstul i Skien og Siljan til Lifjell, Halbjønnsekken nær Dalen, Kjyrebygdheia i Nissedal og opp til områdene ved Hardangervidda. Nær de store skisentrene er det mange oppkjørte løyper (se neste side).

barnevennlig eventyrterreng og slalåmbakker, til stupbratte heng der utfordringene står i kø. Du finner endeløse og velpreparerte turløyper, vakker natur som tatt ut av et postkort, snowboardanlegg, off-pist-kjøring i verdensklasse og topp moderne alpinanlegg for den mest kresne alpinist. Har du ikke lyst til å stå på ski, er det mange vinteraktiviteter du kan teste som å stå på skøyter, prøve kiting, fiske på isen, kjøre snøscooter, ake i kjelkebakker og for de aller tøffeste, klatre i islagte fosser. Trenger du et sted å bo, kan du velge blant et stort antall hytter, leiligheter og hoteller tilpasset dine ønsker, drømmer og lommebok. Ta en pause fra hverdagens mas og jag i det ekte vintereventyret Telemark – der skisporten startet.

59


6 populære skisteder i Telemark Gaustatoppen/Gaustabanen For snowboard og freeski er Gaustatoppen-området anerkjent. Alpinanlegget har hatt stor utvikling og togbanen inne i Gaustatoppen gjør Sør-Norges mest unike frikjøring tilgjengelig for alle. Antall nedfarter

Store frikjøringsområder fra 1883 m.o.h.

Off-pist

Ja

Antall skitrekk

Kabelbane inne i Gaustatoppen som tar deg opp

Spisesteder

DNT-hytte med matservering

Lifjell Skisenter Lifjell i Bø i Telemark er det nærmeste høyfjellsområdet for hele det sentrale Østlandet. Her finner du flotte alpin- og langrennsmuligheter for hele familien, med Telemarks største flomlysanlegg. Antall nedfarter Lengste nedfart Antall heiser Antall km med nedfart Langrenn Off-pist

5 1200 m 2 4 km 80 km Nei

Barneområder Terrengområder Skiskole Skiutleie Spisesteder

1 1 Ja Ja 2

Haukelifjell Skisenter Haukelifjell Skisenter er en av de mest snøsikre skidestinasjonene i Norge – en familievennlig destinasjon midt mellom øst- og vestlandet. Utrolig flott frikjøringsmuligheter i snøfylt terreng. Antall nedfarter Lengste nedfart Antall heiser Antall km med nedfart Langrenn Off-pist

13 3000 m 6 14 km 70 m Ja

Barneområder Terrengområder Skiskole Skiutleie Spisesteder

1 1 Nei Ja 1

60


Gaustablikk Skisenter Gaustablikk Skisenter er Norges sjette største skisenter og tilbyr en rekke heiser og nedfarter. Området er det som mest kan minne om et alpelandskap i Telemark. Skikjøring for alle nivåer. Antall nedfarter Lengste nedfart Antall heiser Antall km med nedfart Langrenn Off-pist

35 3200 m 13 35 km 85 km Nei

Barneområder Terrengområder Skiskole Skiutleie Spisesteder

3 2 Ja Ja 4

Vrådal Panorama Vrådal Panorama er et skianlegg for hele familien med løyper i alle vanskelighetsgrader. Her finner du åtteseters stolheis som åpnet i 1998. Eget barneområde for aking og skileik.

Antall nedfarter Lengste nedfart Antall heiser Antall km med nedfart Langrenn Off-pist

18 3600 m 8 15 km Ja Ja

Barneområder Terrengområder Skiskole Skiutleie Spisesteder

1 Nei Ja Ja 2

Rauland Skisenter Rauland Skisenter består av tre skisteder; Vierli, Tiur og Holtardalen og har løyper, heiser og aktiviteter for hele familien. Vierli Terrengpark er en av landets beste parker for twintip og snowboard. Antall nedfarter Lengste nedfart Antall heiser Antall km med nedfart Langrenn Off-pist

41 3000 m 17 20 km 150 km Nei

Barneområder Terrengområder Skiskole Skiutleie Spisesteder

1 2 Ja Ja 4

61


Hydroparken, bygg 52 Heddalsveien 11 3674 Notodden

e-post: Åpningstider: ska@ideakompetanse.no man - fre 10-17 tlf: 48 17 98 05 lørd 10-16

Oppleve Haukelifjell! Det beste i alpint og langrenn på vinter, og den berømt Hardangervidda på sommer. Et fint utgangspunkt til mange destinasjoner mellom øst og vest Norge som Trolltunga og Gaustatoppen, øverst i den historisk og kulturrike Vinje Kommune. Haukelifjell booking tilbyr moderne leiligheter og hytter som passer til 2-22 personer. Bestill ditt fjelleventyr nå!

haukelifjell.com 62


Sandviken Camping Overnatting på Rauland Vi tilbyr overnatting i hytte, leilighet og rom på Camp Vierli Hotell. Vi har hytter på 6 ulike lokasjoner, og med vårt brede spekter av overnatting er vi sikre på at vi finner noe som passer ditt behov.

-pusterommet i den hektiske hverdagen

Alle overnattingsgjester ved Rauland Feriesenter har fri tilgang til båt/kanoutleie, samt gratis fiske i våre 2 fjellvann.

Helårsåpent • Barnevennlig Turstier i nærområdet • Lekeplasser Båtutleie • Perfekt base for Gaustatoppen

Besøk barnas seter på Vierli, flotte turopplevelser, sykle på vidda eller prøv vår familie turorientering på Vierli.

og UNESCO-byen Rjukan Austbygdevegen 111 N-3650 Tinn Austbygd

Velkommen til Rauland og Rauland Feriesenter

Tlf: 95 23 88 17 e-post: post@sandviken-camping.no

www.sandviken-camping.no

-en natt i avslappende omgivelser Brattrein Hotell var Norsk Hydro’s kurs – og konferansesenter fra 1957 og fram til våre dager. Dette plasserer oss midt i den industrielle historiefortellingen som satte Notodden på UNESCO’s verdensarvliste i 2015. Brattrein Hotell har vakker utsikt mot fjell, vann og verdensarv. Hotellet er omgitt av egen park, med rom for aktiviteter av forskjellige slag. Kjøkkenet er kjent for sin gode hjemmelagde mat, med vekt på råvarer av høy kvalitet. Her kan man nyte livet i restauranten, hagestua, salongen – eller baren som har Notoddens flotteste uteterrasse.

www.brattrein.no Følg oss!

63

Brattreinsgate 9 Tlf: 35 01 23 00 3683 Notodden post@brattrein.no


Tekst: Bjørn Harry Schønhaug

48 timer i det urbane Telemark

64


Telemark har mer å by på enn beltestakk, åpne vidder, høye fjell og dype daler. I Skien og Porsgrunn får du smaken av det urbane storbylivet. I Skien kan du føle deg vektløs i Skien fritidspark. I Porsgrunn kan du se verdens største stråmalte porselenskopp og lære spennende ting på DuVerden sjøfartsmuseum og vitensenter. Skien og Porsgrunns mange restauranter serverer smaken av Telemark og andre godbiter. Kultur og historie opplever du på Ibsenhuset, Ælvespeilet, Porselensmuseet, Telemarkskanalen og Henrik Ibsen museum. Følger sesongene Langs bryggekanten ligger Clarion Collection Hotel Bryggeparken. Hotelldirektør viser fram utsikten til vannspeilet. - Vi ligger nesten uti elva. Hver kveld serveres kveldsmat. Det gir en urban følelse å gå på hotell for å spise, frister han. Et utvidet mattilbud finner du på kjøpesenteret Arkaden med mange spisesteder. På restaurant Jacob & Gabriel møter vi kjøkkensjef Lars Ludvig. De bruker mat fra hele Norge der den er best der og da. Lokalmat trenger ikke nødvendigvis å være fra nabokommunen. De tar tradisjonsmaten et steg videre og moderniserer rettene. Tar sats Fritidsparken er et eldorado for alle som elsker å bade. Både kosebade og svømme for å trene. Her er det noe å gjøre for hele familien. I bassengene tilbyr de vanntrening – du føler deg vektløs. Fra stupebrettet tar Emma sats og tar en elegant salto. I Vannhinderløypa leder Jonathan og Mathilde an over hindrene. I etasjen over er fritidsparkens velværeavdeling med 18-årsgrense, et sted fritt for mobil og data. Her trenger du ikke å gjøre annet enn å slappe av. 65


Smaken av storby Ingen byferie uten shopping? Både i Skien og Porsgrunn er det mange frittstående butikker. I Skomværkvartalet ønsker Linn Mari velkommen i klesbutikken OgOtto, en ny butikk med fokus på pent hverdagstøy til både 16-åringen og voksne. Nærmeste nabo er Elvebredden kafé. Prøv deres teatime. Et klassisk fat med brie, spekeskinke, skagensalat, pesto og oliven og selvfølgelig hjemmelaget brød. Etter en matbit anbefales en tur på elvepromenaden fra Porsgrunnsbrua og opp til Ælvespeilet kulturhus. Det er fin utsikt mot elven med kunstverk på veien og ved rådhuset kan du snu og ta gågata tilbake. Midt i byen ligger Hotel Vic som har lang historie, og vi anbefaler et opphold her. Porsgrunn ble kåret til Norges nest beste sentrum i 2018. I høst fikk rådhusparken i Porsgrunn nytt vannspeil med skøytebane vinterstid, et stort lekeområde for barn og strandvolleyballbane. På vei til jernbanen passerer du det nye Comfort Hotel Porsgrunn. Råkjøring med Stråtass Rett over elva ligger den gamle porselensfabrikken. Sjøfartsmuseet og vitensenteret DuVerden og Porselensmuseet er de største attraksjonene i Porsgrunn. På Porselensmuseet sitter søsknene Celine og William og dekorerer sin egen kopp. Kun fantasien setter grenser for hvordan koppen blir seende ut til slutt. - Vi har mange barn på besøk, sier Ann-Kathrin, daglig leder på museet, og viser frem verdens største stråmalte tekopp. Året rundt har vi spennende arrangementer på museet, og fra onsdag til søndag er det guidet omvisning. Omvisningen er gull verdt. Museets Gråtass-traktor er stråmalt og heter selvfølgelig Stråtass – et flott motiv til en morsom selfie.

Burger uten regler Arkaden har mange spennende butikker og her kan du spille bowling mellom rundene i klesstativene. Midt i alt dette ligger burgerestauranten Burglar. De serverer popcornshake med karamelliserte popcorn og karamellsaus, og burgere med masse smak. - Her har vi ingen regler. Vi lager mat vi selv mener er god, sier Harald, eier, kokk og daglig leder. De kverner kjøttet selv, alt er skikkelig håndverk. Målet er at burgeren du spiser skal være den beste burgeren du har smakt. Vil du spise med stil kan du ta turen til Thon Hotel Høyers, det rosa hotellet i Skien. Hotellets ala carte-restaurant Brasseriet Madame Blom har onsdagsbuffet og biffaften på fredager. - På buffetkveldene bytter vi på å ha asiatisk, mexicansk, italiensk og amerikansk buffet, frister restaurantsjef Boian. Det urbane Telemark har mange grønne oaser og perler å by på, og en joggetur rundt Hjellevannet i Skien kan være med på å gi deg masse energi til å oppleve enda mer.

telemarkshistorier.no 66


Turistinfo Avstander/km Larvik - Skien Sandefjord Lufthavn Torp - Skien Langesund - Skien Oslo - Skien Kristiansand - Skien Telemark - Fjordene Skien - Bø Bø - Rauland Rauland - Rjukan Rjukan - Skien

38 km 54 km 28 km 134 km 186 km 100 km 53 km 90 km 47 km 133 km

For mer informasjon om forbindelser med fly, ferje, buss og tog se visittelemark.no/reiseinfo

Grenland og Telemarkskysten Skien Turistinfo Skien Servicesenter, Henrik Ibsensgt. 2 Tlf 35 90 55 20 www.visitskien.no

Turistkontor Lunde v/Telemark Kanalcamping Slusevegen 21, 3825 Lunde Tlf 915 75 421 www.visitlunde.no

Møtestad Seljord Turistinformasjon på Seljord Hotel og Vest-Telemark Libris, Telesenteret. Brøløsvegen 57, 3840 Seljord Tlf 35 05 04 00 www.visitseljord.no

Turistkontor Bø v/Akademika Bokhandel Bøgata 52, 3800 Bø Tlf 414 52 229 www.visitbø.no

Rauland Turistkontor 3864 Rauland Tlf 35 06 26 30 www.visitrauland.com

Langesund Turistservice Kongshavn , 3970 Langesund Tlf 35 90 55 20 www.visitbamble.no

Vest-Telemark

Visit Drangedal Kåsmyra, 3750 Drangedal Tlf 35 99 81 25 www.visitdrangedal.no

Dalen Turistkontor Hotellvegen 16, 3880 Dalen Tlf 35 07 56 56 www.visitdalen.com

Kragerø Turistkontor Rådhusgata 5, 3770 Kragerø Tlf 35 98 62 00 www.visitkragero.no

Fyresdal Turistinformasjon Sporten Fyresdal, 3870 Fyresdal Tlf 35 04 14 55 www.fyresdal.kommune.no

Øst-Telemark

Turistinfo for Grenland Uniongata 18, 3732 Skien Tlf 35 90 55 20

Kviteseid Turistinformasjon Kviteseidbyen, 3850 Kviteseid Tlf 954 51 546 www.kviteseid.kommune.no

Rjukan Turistkontor Torget 2, 3660 Rjukan Tlf 35 08 05 50 www.visitrjukan.com

Nissedal Turistinformasjon Treungvegen 391, 3855 Treungen Tlf 35 04 51 11 / 970 71 141 facebook/Treungen Sport & Fritid

Hjartdal Kommune Servicekontoret Tlf 35 02 80 00 www.visittuddal.no

Morgedal/Norsk Skieventyr 3848 Morgedal Tlf 35 06 90 80 facebook.com/NorskSkieventyr

Notodden Turistinformasjon Servicetorget, Teatergt. 3 og Bok & Blueshuset, Storgt. 1 3674 Notodden Tlf 35 01 50 00 / 35 01 56 00 www.visitnotodden.no

Bø og Midt-Telemark Turistkontor Ulefoss v/Øvre Verket og v/ Lannavegen 5 3830 Ulefoss Tlf 907 09 442 www.visitulefoss.no

Vrådal Turistinformasjon Vråliosvegen 62, 3853 Vrådal Tlf 481 59 137 www.vraadal.com Åmot Turistinformasjon Tenestetorget, Vinje kommune, 3890 Vinje Tlf 35 06 23 00

67

Visit Telemark Kunnskapsverkstedet Uniongata 18 3732 Skien Tlf 35 90 00 20 www.visittelemark.no


Grenland og Telemarkskysten Skien, Porsgrunn, Siljan, Bamble, Kragerø og Drangedal

Overnatting

Comfort Hotel Porsgrunn Fra 1.mars 2019 er du velkommen til å bo i et av våre 134 nye, urbane gjesterom midt i hjertet av Porsgrunn, 50 meter fra taxi, tog og buss! 8 etasjer med fantastisk utsikt over byen. Vi har Barception, frokost og lunsjservering, treningsrom, kafe og restaurant i gaten og parkering i kjeller. Møte og konferansekapasitet til totalt 150 personer.. Velkommen til Porsgrunns nye møteplass! Kammerherreløkka 3, 3915 Porsgrunn Tlf: 90 08 23 93 E-post: booking.co.porsgrunn@choice.no www.choice.no

Hotell Vic

Tollboden Hotell og Restaurant Velkommen til en unik opplevelse i historiske omgivelser. Originale vegger og gulv fra 1783 møter eksklusiv og moderne design, og skaper en unik stemning i alle 13 dobbeltrom og suiter. Nyåpnet i mars 2018, rett ved vannet midt i Kragerø sentrum. Ved ønske kan hele hotellet leies eksklusivt. Fasiliteter: to restauranter, bakhagen, vinkjeller, peisestue, møterom. Velkommen til «Perlen blant kystbyene». P.A. Heuchs gate 4, 3770 Kragerø Tlf: 35 98 90 90 E-post: hotell@tollboden.com www.tollboden.com

Kragerø Resort

Quality Hotel Skjærgården Velkommen til Barnas Hotell. Hotellet ligger i sjøkanten med gangavstand til Langesund sentrum. Vi har 161 dobbelt rom, hvorav fine familierom. Vi har en tropisk badepark; 31ºC hele året, fartsfylt vannsklie, boblebad, waveball m.m.

Stathelleveien 35, 3970 Langesund Tlf: 35 97 81 00 E-post: q.badeparken@choice.no www.badeparken.no

Thon Hotel Høyers

Hotell Vic har en sentral beliggenhet i Porsgrunn sentrum, med gangavstand til kjøpesenter, butikker, kulturhus og kino. Kort avstand til attraksjoner og aktiviteter i Grenland. 60 km. til Bø Sommarland.

Opplev et hav av velvære og spenstige aktiviteter på et av Nordens største Resort. Nyt Kragerøs fantastiske skjærgård, gå en runde på vår prisbelønte 18-hulls golfbane og avslutt dagen med velvære i vår lekre spaavdeling. Bo i ferieleiligheter for 1-6 pers eller unn deg luksusen i en Oceanview suite.

Særpreget og tradisjonsrikt hotell med hyggelig atmosfære. Sentralt i byen ved Bryggevannet. 100 rom hvorav flere familierom. Kort vei til attraksjoner og aktiviteter i nedre Telemark. Gratis kaffe/te og internett. Barne- og familievennlig med lekerom i sommersesongen og nydelig mat.

Skolegt. 1, 3916 Porsgrunn Tlf: 35 56 98 00 E-post: booking@vichotel.no www.vichotel.no

Stabbestadveien 1, 3788 Stabbestad Tlf: 35 97 11 00 E-post: booking@krageroresort.no www.krageroresort.no

Kongensgt. 6, 3724 Skien Tlf: 35 90 58 00 E-post: hoyers@thonhotels.no www.thonhotels.no/hoyers

Kragerø Sportell og Appartments Lovisenbergveien 20, 3770 Kragerø Tlf: 35 98 57 00 E-post: post@kragerosportell.no www.kragerosportell.no Clarion Collection Hotel Bryggeparken

Risøya

Hotell fritidsparken

Hotel Bryggeparken ligger på bryggekanten i Skien sentrum, ved inngangen til Telemarkskanalen. 146 rom, noen med balkong. Frokost, kaffe/te hele døgnet, hjemmebakst og lett kveldsbuffet med enkel varm mat.

Holder til i naturskjønne omgivelser i Skien fritidspark med et mangfold av spenstige inne- og utendørsaktiviteter. 62 enheter for 1–6 personer, herav 10 appartements samt trivelige fellesarealer, dusj/wc og TV på alle rom. Kurs og konferanselokaler.

Langbryggen 7, 3724 Skien Tlf: 35 91 21 00 E-post: cc.bryggeparken@choice.no www.choice.no

Moflatveien 59, 3733 Skien Tlf: 35 54 10 40 E-post: hotell@skienfritidspark.no www.skienfritidspark.no

68

Hvalenvegen 32, 3943 Porsgrunn Tlf: 97 51 48 19 E-post: booking@risoya.no www.risoya.no Rognstranda Camping Rognsvn. 146, 3960 Stathelle Tlf: 35 97 39 11/ 920 45 661 E-post: post@rognstrandacamping.no rognstrandacamping.no


Olavsberget Camping Nystrandvn. 64, 3944 Porsgrunn Tlf: 35 51 12 05/ 913 77 470 E-post: irene@olavsbergetcamping.no olavsbergetcamping.no

Brunnvall Gård

Microhyttene Fredheimsveien 13, 3766, Sannidal Tlf: 479 99 666 E-post: hei@mikrohyttene.no www.mikrohyttene.no

Brunvallveien 16, 3294 Stavern Tlf:33 19 55 35/ 997 21 735 E-post: mail@brunvall.com www.brunvall.com

Utvalgte spisesteder Tollboden Restaurant P.A. Heuchs gate 4a, 3770 Kragerø Tlf: 35 98 90 90 E-post: restaurant@tollboden.com www.tollboden.com/tollboden-restaurant Skåtøy Kafe Stoppedalveien 2, 3780 Skåtøy E-post: post@skatoykafe.no www.skatoykafe.no

Heimat Lasses Europavei 139, Stathelle Tlf: 35 96 80 60 E-post: heim@heimat.no www.heimat.no Strøm Mat & Bar Nedre Hjellegate 11, 3724 Skien Tlf: 35 49 90 94 E-post: strom@matogbar.no www.strommatogbar.no Henrik & Kompani Lundegate 6, 3724 Skien Tlf: 924 31 176 www.ibsenhuset.no

Restaurant Stråholmen

Tollboden Bakhagen P.A. Heuchs gate 4c, 3770 Kragerø Tlf: 35 98 90 90 E-post: restaurant@tollboden.com www.tollboden.com/bakhagen

Stabbestadvn.1, 3788 Stabbestad Tlf: 35 97 11 00 E-post: booking@krageroresort.no www.krageroresort.no Restaurant Quality Hotel Skjærgården

Barekoza P.A. Heuchs gate 23, 3770 Kragerø Tlf: 941 79 797 E-post: post@barekoza.no www.barekoza.no Jacob & Gabriel, Arkaden Bruene 1, 3724 Skien Tlf: 35 70 72 91 E-post: info@jacoboggabriel.no www.jacoboggabriel.no Brasseriet Madame Blom Kongensgt.6-8, 3724 Skien Tlf: 35 90 58 00 E-post: hoyers@thonhotels.no

Victoria Gjestgiveri Tordenskjoldsgate 1, 3970 Langesund ​Tlf: 35 97 32 54 E-post: post@victoriagjestgiveri.no www.victoriagjestgiveri.no

69

Stathelleveien 35, Langesund Tlf: 35 97 81 00 www.badeparken.no

Burglar,Arkaden Bruene 1, 3724 Skien Tlf: 908 03 605 E-post: skien@burglar.no www.burglar.no Folque Cafe Henrik Ibsens Gate 10, 3724 Skien Tlf: 970 66 213 facebook.com/folquecafe


Midt-Telemark / Øst-Telemark Bø, Nome og Sauherad / Rjukan, Hjartdal og Notodden

Overnatting

Bø Hotell

Norsjø Hotell

Gaustablikk Høyfjellshotell

Sentralt plassert i Bø Sentrum med butikker, kjøpesenter og kafeer. Kort avstand til Bø Sommarland, Høyt & Lavt Klatrepark, Telemarkskanalen og Norsjø Golfpark. Hotellet har 2 utendørs svømmebasseng, lekeapparater, minigolf og lekerom. Restaurant med frokostbuffet, småretter og grillbuffet/middag.

Hyggelig familiehotell og god mat.Flott utsikt og frodig hage. Daglig avg. på Telemarkskanalen, 5 min Wakeboard/vannski/badestrand, 5 min Bø Sommarland/Norsjø Golf, 15 min. Vi har også noen ferieleiligheter!

Komfortabelt hotell ved foten av Gaustatoppen. Nyoppussede rom med bad, nydelig mat i stemningsfull restaurant, bar, festsal og peisestue, ny kurs- og konferanseavdeling med moderne teknisk utstyr samt behagelig bassengområde med fantastisk utsikt. Hytter og leiligheter med ski in/out.

Gullbringvegen 32, 3800 Bø Tlf: 35 06 08 00 E-post: post@bohotell.no www.bohotell.no

Nordagutuvegen 81, 3812 Akkerhaugen Tlf: 35 95 50 00 E-post: post@norsjohotell.no www.norsjohotell.no

Kvitåvatnvegen 372, 3660 Rjukan Tlf: 35 09 14 22 E-post: gaustablikk@gaustablikk.no www.gaustablikk.no

Brattrein Hotell

Rjukan Admini Hotel

Lunde Vandrerhjem

Brattrein hotell var Norsk Hydros kurs og konferansesenter fra 1957 og fram til våre dager. Hotellet ligger i vakre omgivelser like utenfor Notodden sentrum og har 25 bobbelt og enkeltrom. Kun 5 unna Telemarksgalleriet og 10 min unna Heddal stavkirke.

Rjukan Admini ble reist av Norsk Hydro`s grunnlegger Sam Eyde i 1908. Rjukan Admini Hotel ligger sentralt i Rjukan og har 15 rom, dobbeltrom og enkeltrom. Tidligere har kun spesielt utvalgte fått komme inn i Adminiet på Rjukan. Men nå kan altså DU bo som de kongelige mens du opplever verdensarven på Rjukan.

Rimelig overnatting i store rom med eget bad. Ypperlig utgangspunkt for å oppleve Telemarkskanalen, 600 m til Lunde sentrum og 1500 m til Lunde sluse.

Brattreins gate 9, 3683 Notodden Tlf: 35 01 23 00 E-post: post@brattrein.no www.brattrein.no

Sølvvoldveien 3, 3660, Rjukan Tlf: 908 94 909 E-post: booking@rjukanadmini.com www.rjukanadmini.com

Tyrivegen 51c, 3825 Lunde Tlf: 35 94 90 68 E-post: post@lunde-vandrerhjem.no www.lunde-vandrerhjem.no

Sandviken Camping-glamping Austbygdevegen 111, 3650 Tinn Austbygd Tlf: 35 09 81 73/95 23 88 17 E-post: post@sandviken-camping.no www.sandviken-camping.no

Norsjø Ferieland/ Kabelpark Liagrendvegen 71, 3812 Akkerhaugen Tlf: 35 95 84 30 E-post: post@norsjo-ferieland.no www.norsjo-ferieland.no

Telemark Kanalcamping Slusevegen 21, 3825 Lunde Tlf: 91 57 54 21 E-post: post@kanalcamping.no www.kanalcamping.no

Beverøya Hytteutleie og Camping Gvarvvegen 80, 3800 Bø Tlf: 35 06 18 81 E-post: post@beveroya.no www.beveroya.no

70

Lystang Camping Sauheradvegen 1344, Holtsås, 3683 Notodden Tlf: 90 56 32 61 E-post: info@lystang.no www.lystang.no

Bø Camping Lifjellvegen 51, 3804 Bø Tlf: 35 95 20 12 E-post: bocamping@bo.online.no www.bocamping.com


Gaustatoppen Booking Utleie av hytter og leiligheter Tlf: 45 48 51 51 E-post: booking@gaustatoppen.no www.gaustatoppenbooking.com

Sanda Camping og hytteleie Seljordveien 915, 3803 Bø Tlf: 35 95 47 10 E-post: post@sandacamping.no www.sandacamping.no

Å Camp Tessungdalen 169, Tinn Austbygd Tlf. 452 61 757 www.aacamp.no

Utvalgte spisesteder Årnes Kafeteria Strannavegen 302, 3810 Gvarv Tlf: 35 95 57 33 E-post: post@aarneskafeterie.no www.aarneskafeteria.no Lunde slusekro Slusevegen, 3825 Lunde Tlf: 476 31 231 E-post: lunde@mshenrikibsen.no facebook.com/lundeslusekro Kafe Olea Heddalsvegen 412, 3674 Notodden Tlf: 922 04 435 E-post: kafeolea@notodden.kirken.no www.heddalstavkirke.no/kafeolea

Senterkroa

Restaurant Hagestua, Bø Hotell

Bø senteret, 3800 Bø i Telemark Tlf: 35 95 43 48 E-post: post@aarneskafeterie.no www.aarneskafeteria.no

Gullbringvegen 32, 3800, Bø i Telemark Tlf: 35 06 08 00 E-post: post@bohotell.no www.bohotell.no Stasjonen Kafe

Restaurant Norsjø Hotell Nordagutuvegen 81,3812 Akkerhaugen Tlf: 35 95 50 00 E-post: post@norsjohotell.no www.norsjohotell.no Restaurant, Gaustablikk Høyfjellshotell Kvitåvatnvegen 372 / N-3660 Rjukan Tlf: 35 09 14 22 E-post: gaustablikk@gaustablikk.no gaustablikk.no

Heddalsvegen 11, bygg 52 Hydroparken 3674 Notodden Tlf: 48 17 98 05 E-post: ska@ideakompetanse.no facebook.com/Stasjonen-kafé Restaurant, Rjukan Admini Sølvvoldveien 3, 3660, Rjukan Tlf: 908 94 909 E-post: booking@rjukanadmini.com www.rjukanadmini.com

Vest-Telemark

Nissedal, Morgedal, Vrådal, Fyresdal, Tokke, Seljord og Rauland

Overnatting

Dalen Hotell

Straand Hotel

Rauland Feriesenter

Dalen Hotel anno 1894, et eventyrhotell bygd i overdådig, romantisk stil med dragehoder, tårn og spir, altaner, utspring og gesimser, er et av Norges eldste og største trehoteller. med 49 rom, velrenommert kjøkken med lokale spesialiteter, stor hage og terrasse, samt unike salonger. Medlem av De Historiske Hotel og spisesteder

Hotell med 125 rom, leilighetshotell og hytter (4-12 pers.) rett ved innsjøen Nisser. Veteranbåten M/S Fram, badestrand med sommerkafé, lekeplass og utleie av båter og kanoer. Hotellet har restaurant, bar og svømmebasseng. Gode utfluktsmuligheter, golfbane og fine turstier i nærheten.

Hytter og leiligheter for utleie som ligger i 5 felt: Panorama, Tiurtunet, Holtardalen, Rugdetunet og Vierli Hyttegrend. Alle hyttene er meget godt utstyrt for selvhushold, og alle har stue med tv og peis eller peisovn. Mange av våre enheter har ski inn ski ut, wifi, badstue og vaskemaskin. Rauland kan oppleves hele året.

3880 Dalen Tlf: 35 07 90 00 E-post: post@dalenhotel.no www.dalenhotel.no

Kviteseidvegen 1698, 3853 Vrådal Tlf: 35 06 90 00 E-post: straand@straand.no www.straand.no

3864 Rauland Tlf: 35 07 23 00 E-post: booking@raulandferiesenter.no www.raulandferiesenter.no

Telnessanden Camping og Friluftsenter Garvikvegen 920, 3840 Seljord Tlf: 35 05 29 90 E-post: telnessanden@online.no www.telnessanden.no

Haukelifjell Booking

Camp Vierli Hotell

Utleie av leiligheter Tlf: 35 07 05 55 E-post: utleie@haukelifjell.com www.haukelifjell.com

71

Rjukanvegen 195, 3864 Rauland Tlf: 35 07 23 00 E-post: booking@raulandferiesenter.no www.raulandferiesenter.no


Vatnelian Vatnelianvegen 201, 3850 Kviteseid Tlf: 91 59 11 63 E-post: booking@vatnelian.no www.vatnelian.no

Raulandsakademiet og vandrerhjem Akademiet 2, 3864 Rauland Tlf. 35 07 32 92 www.raulandsakademiet.no

Groven Camping og Hyttegrend Raulandsvegen 41,N-3890 Vinje Tel. 909 56 484 E-post: post@grovencamping.no www.grovencamping.no

Utvalgte spisesteder Sjøormen Kro Ingrid Slettens veg 20, 3840 Seljord Tlf: 35 05 05 02 E-post: post@aarneskafeterie.no www.aarneskafeteria.no Heimat Vinje Vinjevegen 159, 3890 Vinje Tlf: 35 06 21 00 E-post: heim@heimat.no www.heimat.no Kafe Panorama Skinnarbu Tlf: 97 07 43 00 E-post: stale@hardangervidda.com hardangerviddanasjonalparksenter.no/kafe

Lastein Bryggjekafe

Restaurant Bandak Hotellvegen 33, 3880 Dalen Tlf: 35 07 90 00 www.dalenhotel.no/restaurant

Rauland Feriesenter

Storvegen 42 3880 Dalen Tlf: 35 07 90 00 www.facebook.com/lasteinbryggjekafe

Raulandsakademiet og vandrerhjem

Vierli Kafeteria, 3864 Rauland Tlf: 35 07 23 00 E-post: booking@raulandferiesenter.no www.raulandferiesenter.no Kafé på Norsk Skieventyr Vårstaulvegen 2, Morgedal Tlf: 35 06 90 80 E-post nse@vtm.no www.facebook.com/NorskSkieventyr

Akademiet 2, 3864 Rauland Tlf. 35 07 32 92 www.raulandsakademiet.no

Museumskaféen i Eidsborg Museumsvegen 9, 3891 Høydalsmo Tlf: 35 06 90 90 www.vtm.no

Attraksjoner & Aktiviteter

– se www.visittelemark.no for flere opplevelser

Bø Sommarland

Vest Telemark Museum

Telemark Museum

Bø Sommarland finner du sklier som kiler i magen, basseng for de små og en av verdens største kunstige surfebølger. I år kan du også teste ut vår nyeste attraksjon TRYLL, som er helt unik på verdensbasis! Skandinavias største vannpark venter på deg – ta med deg familien for en VANNvittig morsom dag i Sommarland!

Ei skattekiste av historie, kunst og kulturarv formidla via til saman 12 museum. Norsk Skieventyr i Morgedal og Vest-Telemark Museum i Eidsborg serverar god heimelaga mat. La borna leike i utandørs aktivitetspark med Telemarkskanalen i miniatyr, oppleve skihistoria eller gå på ei spanande gruvevandring.

Velkommen til Porselensmuseet, Henrik Ibsen Museum, Kittelsenhuset, Brekkeparken og Ulefos Hovedgaard! Vi byr på en flott samling Porsgrund Porselæn, barndomshjemmene til Henrik Ibsen og Theodor Kittelsen og to praktfulle empireboliger i Skien og på Ulefoss.

Steintjønnvegen 2, 3804 Bø Tlf: 35 06 16 00 www.sommarland.no

Tlf: 35 06 90 90 E-post: post@vtm.no www.vtm.no

Tlf: 35 54 45 00 E-post: post@telemark.museum.no www.telemarkmuseum.no

Norsk Bergverksmuseum – Sølvgruvene på Kngsberg Hyttegate 3, 3616 Kongsberg Tlf: 91 91 32 00 E-post: bergverksmuseet@bvm.museum.no www.norsk-bergverksmuseum.no

DuVerden Sjøfartsmuseum + vitensenter Tollbugata 23, 3933 Porsgrunn Tlf: 954 28 959 E-post: booking@du-verden.no www.du-verden.no

72

Hardangervidda nasjonalparksenter Skinnarbu, 3660 Rjukan Tlf: 970 74 300 E-post: stale@hardangervidda.com hardangerviddanasjonalparksenter.no


Norsk Industriarbeidermuseum Vemork, 3660 Rjukan Tlf: 35 09 90 00 E-post: post@nia.no www.nia.no Gaustabanen Langefonn, 3660 Rjukan Tlf: 45 50 22 22 www.gaustabanen.no

M/S Telemarken Tlf: 35 95 50 00 E-post: post@norsjohotell.no www.norsjohotell.no

Skien fritidspark Aktiviteter: badeland, klatring,curlig mm Moflatveien 38, 3733 Skien Tlf: 35 54 10 00 E-post: post@skienfritidspark.no www.skienfritidspark.no Vrådal Panorama Skisenter 3853 Vrådal Tlf: 35 06 83 50 E-post: alpin@alpin.no www.alpin.no Ælvespeilet Storgata 164 3915 Porsgrunn www.elvespeilet.no

Rjukanbanen

Tinn Museum, Rjukan Sam Eydes gate 299, 3660 Rjukan Tlf: 35 09 90 00 E-post: post@nia.no www.nia.no/rjukanbanen

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan Tlf: 35 09 90 00 E-post: post@nia.no www.nia.no/rjukanbanen Telemarkskanalen Skipselskap

Skien Dalen Skipselskap M/S Victoria e-post: post@kanalbaatene.no Tlf: 99 74 31 81 www.kanalbaatene.no

M/S Henrik Ibsen Tlf: 35 07 90 00 E-post: post@dalen hotel.no www.mshenrikibsen.no Høyt & Lavt

M/S Fram

Lifjellvegen 51, 3804 Bø i Telemark Tlf: 918 24 170 E-post: bo@hoytlavt.no www.hoytlavt.no

Kviteseidvegen 1698, Vrådal Tlf: 35 06 90 00 Epost: straand@choice.no ms-fram.no

Telemark Kanalcamping

Foldvik Familiepark Foldvikveien 53, 3294 Stavern Tlf: 413 84 000 E-post: park@foldvik.com foldvik.no

Utleie av kano, kayak og sykkel Slusevegen 21, 3825 Lunde Tlf: 915 75 421 post@kanalcamping.no kanalcamping.no

Heddal Stavkirke

Telemarksgalleriet og Lysbuen

Heddalsveien 412, 3678 Notodden Tlf: 92 20 44 35 E-post: post@heddalstavkyrkje.no www.heddalstavkirke.no

O. H. Holtasgate 27, 3678 Notodden Tlf: 35 01 00 80 E-post: telemarksgalleriet@nia.no www.nia.no/telemarksgalleriet

Wrightegaarden

Ibsenhuset kulturhus

Tordenskjoldsgate 2, 3970 Langesund E-post: post@wrightegaarden.no wrightegaarden.no

Lundegate 6 3724 Skien www.ibsenhuset.no

Lifjell Skisenter 3883 Bø i Telemark Tlf: 35 95 34 50 E-post: postmaster@lifjell.no www.lifjell.no Gausta Skisenter Tlf: 35 09 14 22/ 45 48 51 51 E-post:info@gausta.com gausta.com

Rauland Skisenter Tlf: 35 07 23 00 E-post: post@raulandskisenter.no www.raulandskisenter.no

Haukelifjell skisenter Vågslid, 3895 Edland, Norway Tlf: 350 70 555 E-post: alpin@haukelifjell.com haukelifjell.com

Heddal Bygdetun Notodden Heddalsveien, 3678 Notodden Tlf: 90 96 46 01 www.nia.no/heddal-bygdetun

Norsjø Kabelpark Liagrendvegen 71, 3812 Akkerhaugen Tlf: 35 95 84 30 E-post: post@norsjo-ferieland.no www.norsjo-kabelpark.no

Gea Norvegica Global UNESCO Geopark Porselensveien 6A ,3920 Porsgrunn E-post:post@geanor.no www.geoparken.no

Turoperatører og guidetjenester Telemark Travel AS

Tele-Tur AS Turoperatør-skreddersydde turer for grupper Kåsmyra, Drangedal Tlf: 35 99 81 25 e-post: teletur@tele-tur.no

TelemarksGuide Guiding i hele Telemark til fots, i buss eller på kanalbåt. Norsk, engelsk, tysk og nederlandsk. Tlf: 404 81 434 E-post: guidetelemark@gmail.com www.telemarksguide.no

Bussturer i Rjukan-Notodden Verdensarv Heddalsveien 11, 3674 Notodden Tlf: 920 35 163 e-post: post@telemarktravel.no www.telemarktravel.no

Lerkefugl Produksjoner

Til Telemark Opplev Verdensarven med guide Tlf: 97 02 02 54 e-post: post@tiltelemark.com www.tiltelemark.no/opplev-verdensarven

Skreddersydde Ibsen-forestillinger for grupper Tlf: 922 91 478 E-post: post@lerkefugl.no www.lerkefugl.no

73

Turpadlerne Padlekurs og guiding Tlf: 975 32 715 E-post: turpadlerne@gmail.com


KRAGERØ! Vi byr på 5 smakebiter: 1. Historisk sentrum med smale smau, koselige kafeer og unike shoppingmuligheter 2. Vakker skjærgård – nyt den til fots eller med sykkel 3. Øyene – daglige anløp i hele skjærgården 4. Jomfruland Nasjonalpark 5. Kunstnerbyen - Munch malte «Solen» over Kragerøs innseiling

Velkommen til å oppdage «Perlen blant kystbyene»!

74


Foto: Haakon Sundbø O

R

D

VISIT

KRAGERØ

Ø IK S

FJ

K

R A G E R P A BÅ TSELSK

www.fjordbat.no

www.kragero.kommune.no

75

www.visitkragero.no


Opplev Telemark året rundt og del dine store og små øyeblikk med oss på Instagram! Følg oss! @visittelemark

#vårtelemark #sommertelemark #høsttelemark #vintertelemark #visittelemark

Eventyr i pose & sekk

visittelemark.no


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.