Telemarkskatalog 2021

Page 1


EVENTYR

FRA RÅTT TIL ROLIG Rutsjebane i Bø Sommarland og vindsus på Gaustatoppen. Padleglede i Kragerø eller Langesund og naturprakt på Dalen eller i Vrådal. Barnelatter på Hulfjell Vannpark i Drangedal og spenning i Escape room i barndomshjemmet til Ibsen i Skien. Historie på Telemarkskanalen eller fascinerende håndverkstradisjoner på bygdetun og museer. Utfordrende sykkelturer i Nissedal og spektakulær industrihistorie på Rjukan og Notodden. I Telemark får du eventyr for kropp & sjel. Få tips til ditt sommereventyr i dag!

3 Nr 1 2021

2021 Ask Foto: Bø Sommarland Nr og 1Yngve

2


Visit Telemark magasin Eventyr fra skjærgård til fjell

64

Opplag: 150.000 ex. Ansvarlig Utgiver: Det skjer i Kragerø magasinproduksjon AS og Visit Telemark

TRENDY FINSTAS

48

LOKALMAT FRA SJØ TIL FJELL

HOLE-IN-ONE

80

HUB RIDING

Layout/produksjon: Macrell Web & design as - Ingvild Langeland tlf 92 22 41 41 - ingvild@macrell.no Grafiker Stine Johnsen tlf. 91 14 14 74 - post@grafikerstine.no Foto: Per Stian Johnsen - Haakon Sundbø - Visit Telemark Forsidefoto: Tine Petterson Baksidefoto: Max Emanuelson Trykk: Prosjektrelasjoner AS/Stibo Graphic.

132

ANNONSERING Har dere spørsmål vedrørende utgivelsene, bestilling av annonser eller annet, ta kontakt med Espen Johannessen - tlf 97 00 44 60 espen@prosjektrelasjoner.no Stina Aatangen - tlf 94 16 39 92 stinaaatangen@hotmail.com Vi tar forbehold om eventuelle endringer og feil

TIDENES BESTE FERIE

Fra Stråholmen til Dalen i et nytt magasin!

Nr 1 2021

4

Tenk å kunne sitte å dingle med beina ved moloen i solnedgang. Ta båten fra Stråholmen ytterst i skjærgården, midt på kyststripa mellom Langesund og Kragerø sin fantastiske skjærgård og Munch`s sol! Opp via urbane Porsgrunn, endestasjonen til Sam Eides industrieventyr som startet med fossen ved Hardangervidda på Rjukan. Så Notodden, til Norges ledende industrisamfunn. Videre opp igjennom 18 unike sluser. En fantastiske ingeniørkunst av de samme dyktige menneskene som også konstruerte moloen på Stråholmen i 1880-årene. Etter mer enn 150 km opp fra Skagerrak, legger du til ved Dalen Brygge med sine bratte fjell, Soria Moria og det sagn-om-suste hotellet. Med kun 72 moh, og langt inn i fjell-Telemark – RÅTT, MAGSISK OG EKTE! Vi Telemarkinger har alt, og det er fakta sant!

HULFJELL GÅRD

S

56

N VA

E MER K

E T

108

www.visittelemark.no

Trykksak 5041 0004

Alle vi har snakket med på denne reisen, har vært en deilig erfaring! Alle vil vise hva de er stolte av, og hva de har å by på. Fantastisk! Synne og jentene i Dalen, Hege på Solkystens Bamble, Elisabeth i Kviteseid, Hege på Rjukan og Halvor på Gaustatoppen. Kristin i Kragerø, Torben i Vinje, Kaisa i Seljord og Marianne i Bø. Lars i Vrådal, Stine i Porsgrunn min by, Jan Halvor på Hulfjell og alle fantastiske ambassadører for hvert sitt unike produkt og merkevaren som vi lever for – TELEMARK.

Klar for en pause fra hverdagen – kanskje en langweekend eller en hel sommerferie? I Telemark finner du et eventyr for enhver smak; hvor du kan kombinere historie, naturaktiviteter, familieparker samt kultur- og matopplevelser. I dette magasinet kan du lese litt om både kjente og ukjent perler. Vi har mye å tilby i Telemark: Høyfjell som Lårdalsstigen og Gaustatoppen med utsikt til 1/6 av Norge, Skandinavias største vannpark, Bø Sommarland, Telemarkskanalen og «sørlandsbyer» som Kragerø og Langesund. For deg som er historieinteressert finner du blant annet Henrik Ibsen Museum i Skien og Rjukan – Notodden Industriarv. Friske naturopplevelser finner du i hele regionen – fra kysten til innland og fjellplatåer. På vinteren tilbyr skiregionen Telemark et rikholdig tilbud med hele åtte skisentre og milevis med flott langrennsløyper. Kommer du på besøk kan du glede deg over spennende nyheter: Det er overnattingssteder som tretopphytter, naturskjønne campingplasser, nyoppussede historiske steder, birdbox og glampingtelt samt nye hoteller som Gaustatoppen Sportell, Tollboden Hotel og Comfort Hotel Porsgrunn. Det er en opplevelser på vann som verdensnyheten Canal Boats Telemark – elektriske cabincruisere som du kan kjøre opp Telemarkskanalen eller ned kysten til Kragerø. Det er nytt øyhoppingstilbud med ferge fra Langesund i strekningen mot Kragerø til Valle. Kombiner med kyststi og flotte restauranter.

Stor takk for tilliten til Visit Telemark med Anne-Hege og Håkon. Dette har vært en super reis. Det frister allerede til å løpe videre. Vi fortjener mer av dette, så vi GNUR gjerne på med nye blinkskudd og gode Telemarkshistorier etter sommerferien, og tar vinter og vår som neste utfordring! Ansvarlig utgiver Espen Johannessen Det skjer i Kragerø Magasinproduksjon

Velkommen til eventyrlige Telemark

Stråholmen - Foto: Espen Johannessen

Det er et helt nytt konsept som er skapt i Telemark og Vrådal – Hub Riding. Det betyr at du kan dra på rundturer med sving- og opplevelsesgaranti. Opplev noe nytt hver dag som variert natur, bygdetun og museer, båtcruise på innsjøer, golf,

badeplasser og tilrettelagte vandrestier. Det er en rekke familieparker som nye klatreparker og nyheten Hulfjell Vannpark i Drangedal. I nord-vest finner du Hamaraen Aktivitetspark i Fyresdal, en universell tilrettelagt rundløype i naturen. I Midt-Telemark er det også et prosjekt for universell tilrettelegging slik at personer med funksjonsnedsettelse kan få gode opplevelser. Det er spennende museer som Telemark Museum i Skien som har åpnet et nytt fantastisk museumsbygg ved Brekkeparken. På Telemark Museum er de kreative og har de siste årene utviklet opplevelser som Escape Room, Skrekkeparken og Parkdetektiv. Og i år står endelig flere populære arrangementer på kalenderen, som Porsgrunn Nasjonale Teaterfestival, Notodden Blues Festival, Mersmak i Skien og Dyrsku´n i Seljord. For urbane opplevelser hele året sjekk ut Ibsenhuset i Skien og Ælvespeilet i Porsgrunn. På visittelemark.no/hva-skjer får du full oversikt. Avslutningsvis vil vi poengtere at Telemark er et eldorado for varierte natur-aktiviteter, fra padling, sykling, klatring, vannsport i wakeboardparken og fiske til bading, soling, sauna i nye badstuer og ikke minste en rekke varierte turstier samt sykkelturer. På visittelemark.no/aktiviteter får du mange tips. Velkommen hit, til ditt eget Telemarkeventyr!

Håkon Nordby Markedssjef i Visit Telemark

5 Nr 1 2021

INNHOLD


TELEMARKSKYSTEN

Foto: Haakon Sundbø

Bamble og Kragerø byr på ferie med herlige sommeropplevelser i skjærgården. Sjekk ut de hvite «sørlandsbyene» Kragerø, Langesund og Brevik, dra på kajakktur i Portør blant hundrevis av holmer og skjær, test øyhopping i skjærgården, besøk herlige restauranter og nyt lange sommerdager på badestrender og svaberg.

7 Skjærgården er fin å oppleve på forsommeren og høsten også. Telemarkskysten kan oppleves med sykkel, til fots eller på ferger i skjærgården store deler av året. På sommeren kan du kombinere turer på kyststien med god mat på restauranter og retur med ferge. Og det er nok av hyggelige og spennende av-

brekk på veien. Det kan være et besøk på Jomfruland Nasjonalpark, vandring i fotsporene til Edward Munch, bading i havbasseng eller innendørsbasseng, kajakkturer blant holmer og skjær, spa og badstuer, god mat med konserter på Tollboden eller Wrightegaarden og masse is selvsagt, for å nevne noe.

Nr 1 2021

Nr 1 2021

6


Tekst: Per Flåthe & Stine Johnsen Foto: Visit Telemark brand & Per Flåthe

«sola varmer sjela di og havet roper kom, da er det sommer på jorda...»

BAMBLE

Postgirobygget Kort vei til flotte strandopplevelser, som her på Rognstranda

Eventyr i sommersol

Kyststien i Bamble KORTREIST LYKKE: Kyststien i Bamble er totalt 60 km. Fra Stathelle til Kragerøs grense.Turen går gjennom varierte omgivelser og byr på alt du ønsker deg av en innholds rik vandretur. Topper med mektig utsikt og stupbratte fjellsider, svale svaberg og sandstrender.

Få områder byr på en mer forlokkende skjærgård enn Bamble-kysten, derfor kaller vi den Solkysten. Her får du alt fra varme sløve sommerdager med lyd av bølgeskvulp, muntre måkeskrik og barnelatter, til et topp utgangspunkt for spennende oppdagelsesturer. Velkommen til vår skjærgårdsidyll!

Nr 1 2021

8

beskriver i ett ord, idyll! Og, du trenger ikke gå ut i skogen for å finne dette. Er late dager i litt mer urbane omgivelser din stil, kan for eksempel et hotellopphold på Quality Hotel Skjærgården være tingen. Uansett, du er kun et steinkast unna opplevelser og gode minner. De finner du i trange smug og smale gater i Langesund og på Stathelle. Gå i dem og fornem historien opp gjennom årene fra da bosettingen for alvor tok til på 1300- og 1400-tallet. Den gangen var det normalt at bosetningen gikk hand i hand med industri og handel. Butikker, meierier, fiskematfabrikker, fiskemottak, kaier for import og eksport av varer lå side om side med små boliger. Stathelle var i tillegg anløpssted for fergen over Brevikstrømmen. Viktige bygninger har blå, emaljerte skilter med kort informasjon.

Idyll

Kyststien er Solkystens sterkeste attraksjon og største stolthet. Kombinasjonen av båttur og fottur gir uante muligheter for kombinasjonsturer. Du kan gjerne koble på kajakk eller sykkel også. Ulike etapper for alle ferdighetsnivåer. Unge og gamle, sofa-

Opplevelsene i Bamble er som en lang a’la carte meny. Røffe stier, flotte utsiktspunkter, nydelige strender, botaniske og geologiske sjeldenheter, historiske spor fra en svunnen tid. Det hele er sydd sammen i et nettverk vi

Kyststien

griser og topptrente får tilgang på vår vakre skjærgård. Stien er et blåmerket bånd som strekker seg fra biblioteket på Stathelle til Kragerøs grense. Ønsker du mer? Du kan utvide i det uendelige. En tur med Helgeroaferga fra Langesund, kobler deg på kyststien i Vestfold. Ferga innover i Eidangerfjorden tar deg nærmere det urbane Telemark, som Porsgrunn og Skien. Kultur Musikken dominerer kulturbildet på Solkysten. Scenen på Wrightegaarden er den mest sentrale og trolig en av Norges fremste

konsertscener. Listen over celebre gjester som har gjestet den scenen er lang. Bob Dylan, Elton John, 10CC, Leonard Cohen og Chicago, for å nevne et lite knippe. Fra denne scenekanten har satsningen på musikalske opplevelser spredt seg til treffstedene Havparadiset, Trosbysuper´n, Sjøterrassen, Rockers og Langøya Hovedgård. Langesund er i tillegg sentrum for flere festivaler, der Den Internasjonale Shanty-festivalen og Skjærgårdssang er blant de virkelig store. Kulturbegrepet utvides gjennom andre kunstarter. En av Norges fremste filigransølvsmedmestere, Gry

Marie Grindbakken, har galleri og verksted på Stathelle. Ellers byr vi på flere små gallerier som viser styrken i våre kreative krefter. Et trekk som har hersket i flere hundre år. Ja, selv en av våre store nasjonalromantiske malere, Hans Gude, kom til Langesund for å lage skisser til mulige store verk. Kom og bli forelsket i vårt område du også! visitbamble.no

9 Foto: Per Flåthe

Sandkrabber gir de beste barndomsminner!

Nr 1 2021

S

entrum for dette eventyret, hvor salt sjø møter blå himmel, er Langesund. Her starter opplevelsene. Dersom du føler for å reise ut av byen anbefaler vi Skjærgårdscruise. Det tar deg helt til Valle, om du ikke hopper av underveis, for å oppleve stoppestedene, gå på Kyststien, ta et bad, eller roe ned med god mat og drikke på spisestedene langs kysten, så og si i vannkanten. Cruiset har stopp på Åby, Trosby, Havparadiset, Sjøterrassen og Valle. Velger du ettermiddagscruiset, kan du runde av kvelden med et hyggelig måltid og underholdning. Uansett hvor du befinner deg på Solkysten, finner du rike muligheter til å glede ganen. Les mer på side 14. Du kan også oppleve skjærgården øst for Langesund gjennom øyhopping. Et spennende tilbud som knytter øyrikene Brevik, Helgeroa og Solkysten sammen.

Les mer på Visitbamble.no/kyststien


Sandøya

TEGNFORKLARING Marina/Bensinstasjon

SkjærgårdsCRUISE

STATHELLE

RUGTVEDT

Gjestehavn Matbutikk/shopping Galleri

Bjørkøya

-

Musikk og konserter

FERGERUTE LANGESUND-LANGØYA

Stokkevannet

Spisested/pub

e Til Vall

Overnatting/hotell Bobilparkering Parkering Badeplass Vandreruter

Gjelder fra 24. juni t.o.m 13. august. Avgang

Siktesøya

Sykkelruter

Storefjell Sildevika

Fergerute Langesund

Håøya

Fergerute Helgeroa Svensvika

Fergerute Brevik

Bli med på et vakkert Skjærgårdscruise på Solkysten i Bamble. Ta fergen Øy Vind fra Langesund ned til de ulike anløpene langs kyststien.

Fergerute Langøya

Fiskebrygga

Campingplass

Quality Hotel Skjærgården

Lille Arøya

Fortidsminner Havner Teltplasser

Rognstranda camping Storås Bygdeborg

Olavskirken ruin

Langesund

BAMBLE

Du kan hoppe av og gå kyststien, sykle skjærgårdsruta, spille golf hos Bamble Golfklubb eller nyte en konsert og god mat på en av restaurantene og ta båten i retur.

Langøya

Åby

Hydrostranda

Skjæløy II

Langesund

14:00

Skjæløy II

Langesund

14.50

Øy vind

Langøya

14.55

Øy vind

Langøya

15:45

Øy Vind

Langøya

16:00*

Skjæløy II

Langesund

16:15*

Skjæløy II

Langøya

18:15

Skjæløy II

Langesund

18:30

Skjæløy II

HELGEROA

PADLING

Du kan også padle fra Herre og helt ned til Kragerø. Padleglede ved Tine Raisbæk arrangerer turer og kurs for nybegynnere og viderekomne i padling i den fine skjærgården.

Kyststien Brevigstrand camping

Strandsletta camping

wwww.kajakkpadling.no www.visitbamble.no/padling

Retur Valle-Langesund

Ivarsand

Prisgrunn

SYKLING Skjærgårdsruta fra Langesund til Kragerø er en flott sykkelrute. Krydre turen ved å ta sykkelen ombord på fergen til Valle, hopp i land lengre ned på kysten og sykle videre, eller tilbake om du vil det.

Fjordline Trosby

Vardås

TAXIBÅT

Rakkestadstranda

Ta fergen til Helgeroa og sykle tilbake til Langesund. Alle fergene tar sykler ombord! www.visitbamble.no/sykling

Bamble golfklubb

Kystbuss fra Langesund til Valle og Feset Daglige avganger fra Langesund kl. 10.00 og kl. 17.00, man. til søn. i hele juli.

SKJÆRGÅRDSCRUISET TIL VALLE Havparadiset Sjøterrassen

Fjordglimt leirsted

VALLE Trolldalen fort

FERGERUTE HELGEROA-LANGESUND

FERGEN ØY VIND. Onsdag, fredag, og lørdag i perioden 1.–31. juli. Avgang Smietangen i Langesund. Oppmøte 10 min. før avgang.

FERGE SKJÆLØY II. Gjelder f.o.m 24. juni t.o.m 13. august.

Må bookes på forhånd: www.helgeroafergene.no

Avgang Langesund

11:15

Avgang Langesund

Helgeroa

10:00

12:30

15:15*

17:30

Langesund

11:15

14:00

16:15*

18:30

Åby

11:45

Åby

15:30

Frambrygga

10:10

12:40

15:25*

17:40

Langøya

11:20

14:05

15:20*

18:35

Lindtein

10:15

12:45

15:30*

17:45

Badeparken

11:25

14:10

15:25*

18:40

Havparadiset

12:40

Havparadiset

16:25

Fiskebrygga

10:25

12:55

15:40*

17:55

Svensvika

11:35

14:20

16:35*

18:50

Sjøterrassen

12:50

Sjøterrassen

16:35

Svensvika

10:30

13:00

15:45*

18:00

Fiskebrygga

11:40

14:25

16:40*

18:55

Trosby

13:00

Trosby

16:45

Langøya

10:45

13:15

16:00*

18:15

Lindtein

11:50

14:35

16:50*

19:05

17:20

10:50

13:20

16:05*

18:20

Frambrygga

11:55

14:40

16:55*

19:10

13:35

Valle

Langesund

Valle

Helgeroa

12:05

14:50

17:05*

19:20

Ankomst Langesund

14:50

Ankomst Langesund

18:35

Avgang

Avgang

NB: Avganger merket * gjelder IKKE søndager. Alle tider er cirka-tider, avvik på 5-10 minutter i forhold til oppsatt ruteavgang kan forekomme på dager med særlig stor trafikk. Møt opp i god tid. Ingen plassbestilling. Må bookes på forhånd: www.helgeroafergene.no

15:00

HVER onsdag fredag og lørdag

Ved for mye vind kan ruta bli innstilt på kort varsel. Alle tider er cirka-tider, avvik på 5-10 minutter i forhold til oppsatt ruteavgang kan forekomme på dager

11 Nr 1 2021

Kystbuss

Nr 1 2021

13:15

Kysten til Bamble er som skapt for kajakkopplevelser. De mange øyene og fjordarmene byr på rikelig med friområder. Vær varsom ved ferdsel på åpne havstrekninger som f.eks Rognsfjorden.

35 96 02 20

Skal du på konsert i Langesund får du fastpris hos Bamble taxi/Maxitaxi til Porsgrunn og Skien sentrum.

visitbamble.no

Skjæløy II

Langøya

Frambrygga

Tangen fort

Skal du på konsert på Sjøterrassen, Havparadiset, Trosby eller på Valle kan du bestille taxi/maxitaxi tilbake til fastpris. Har du cruisebillett, gjelder rabatten her også.

Ønsker du å vite mer om de fantastiske mulighetene skjærgårdscruiset gir deg. Gå inn på:

11:15

Langesund bad

Din billett på skjærgårdscruiset gir 20% på retur med Bamble taxi

Konserttaxi

MER INFO?

Stokkøya Store Arøya

Krogshavn

Skjæløy II

Langesund

Steinvika

Går du kyststien fra Langesund og sørover til Valle kan du forhåndsbestille taxi med fastpris til returen med Bamble Taxi. Har du tatt Skjærgårdscruiset samme dag får du i tillegg 20 prosent avslag.

10

Geiterøya

10:45

NB: Avganger merket * gjelder IKKE søndager. Turer som er merket med Skjæløy II går alle dager med unntak av to avganger på søndager (16:00* og 16:15*). Turer som er merket Øy Vind kjøres onsdag, fredag og lørdag i hele juli. Langøya Hovedgård kjører i restaurantens åpningstider og kan bookes pr. tlf: 483 86 098

Lindtein

Sandvika

Toalett

Ferge

Langøya


Tekst: Per Flåthe Foto: Per Flåthe & Visit Telemark

8 flotte TURER!

Bamble byr på spennende og varierte vandringsruter. Korte eller lange turer? Du bestemmer. Vandringene tar deg til kysten eller til dype skoger, med vakre tjern. Fugler, dyr og blomster sørger for liv og farger. Opplevelsesrike turer for alle.

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.

Langesund - Rognstranda En dag på Hydrostranda Shopping på Stathelle Båtlivet med egen båt Kajakkparadiset Trosbyfjorden Rundtur på Langøya Topptur til Vardås Trolldalen fort 2. Hydrostranda Ta en tur til den offentlige badeplassen Hydrostranda. Sandstrender, svaberg, skjærgårdspark med broer, brygger og svaberg. Mange fine badesteder i hele området. Parkeringen er ca. 400m. fra stranden. Toaletter, sommerkiosk, lekeplass og fotballbane. Flotte turområder og fiskemuligheter og i båthavnen har småbarn dratt opp sandkrabber i generasjoner. Et perfekt sted å skape sommerminner for småbarnsfamilier.

4. Båtlivet i Bamble 5. Trosbyfjorden

For de som velger egen båt er Solkysten også et eldorado. Gode gjesteplassmuligheter fra Stathelle til Valle og varme svaberg i lune viker på en av våre mange holmer lokker. I Langesund er det eget serviceanlegg og over sundet på Langøya er det også gjestebrygger og flott restaurant. På Langøya kan du dessuten tømme septiktanken. På rundturen i vår praktfulle skjærgård er det gode muligheter for å handle inn proviant. I Langesund finner du kafeer, restauranter og dagligvarer. Innerst i Trosbyfjorden og på Valle er det gode shoppingmuligheter og restauranter. Du seiler uansett ikke sulten og tørst rundt på Solkysten. Som avslutning på kvelden anbefaler vi å sjekke kveldens konsertprogram hos våre konsertsteder. visitbamble.no/hva-skjer

På Solkysten vil kajakkpadlere, trente som utrente, finne en spennende og beskyttet skjærgård, smale kanaler og et utall holmer og skjær. Mange bruker Trosbyfjorden, med Kjønnøya, Havparadiset og Sjøterrassen, som utgangspunkt. Korte eller lange turer, det er opp til deg. Er du morgenfugl kan et besøk på Havparadiset være en tanke. Der belønnes morgenfriske padlere med gratis kaffe. Hvorfor ikke lange i seg en frokost med det samme? www.visitbamble.no/padling

Nr 1 2021

12

Kyststien fra Langesund til Rognstranda gir deg et tverrsnitt av fottur i Bamble, og kan være utfordrende for noen. Starten leder deg rundt i kystbyen, hvor gamle dagers byggeskikk og bosetning avløses av shopping og spisesteder. Den blåmerkede stien leder deg via Tangen Fort, bygd av tyskere, der sporene etter 2. Verdenskrig kan sees i form av bunkere, løpegraver og kasematter. Derfra følger du kysten tett, langs bratte skrenter, forbi badestrender og åpne sletter, til Sandvika. Der kan du enten gå via Jypleviktangen, eller rett opp til Rognsåsen, med sin fantastiske utsikt over skogene og åsene i Bamble. Kleiva ned til Rognstranda er klart merket, og du kan avslutte turen med en is og et bad på Rognstranda Camping..

Den 2, 6 kilometer lange øya, som ligger øst for Langesund, er velegnet til en hyggelig vandring uten store utfordringer. Langøya hovedgård er absolutt verdt et besøk. Det samme er Langøytangen fyr, som stod ferdig tilbake i 1839. Rundløypa er på rundt 4,5 kilometer. Avslutt dagen med et bad, og middag på restauranten før du tar båten tilbake til fastlandet..

3. Stathelle Også Solkysten kan av og til by på regnværsdager. Da har vi løsningen for de som ønsker opplevelser. Kjøpesenteret Alti Brotorvet er et naturlig trekkplaster i så måte. Hit kan du komme både til lands og til vanns. Gå kyststien fra Langesund til stathelle. Ta en tur innom en av Norges mest spesielle lampe- og innredningsbutikker, Rogn Belysning. Kort unna har du en av Norges fremste filigramsølvsmedmestere, Gry Grindbakken. Strandgata Blomster er også verdt et besøk. Etter at du har fylt opp bæreposene, øyhopper du hjem igjen.

Ingen steder ser du mer av Solkysten, enn fra toppen av Vardås. En måte å komme dit på er å ta Skjærgårdscruise til Trosby. Deretter sikrer du deg kraftkost og drikke på Trosbysuper´n, før du legger i vei opp kleiva til den 94 meter høye toppen. Turen er ikke lang eller spesielt tung, og premien ligger i utsikten. Gå videre til feks. Valle for å ta middagen. Skjærgårdscruiset går tilbake til Langesund kl. 17.20.

8. Trolldalen fort

6. Langøya

7. Vardås

Bamble kan by på to festningsanlegg. Mellom Sjøterrassen i Trosbyfjorden og Valle ligger Trolldalen. Dette anlegget fikk aldri stor betydning, men er et populært turmål. Dersom du velger Skjærgårdscruise kan du enten gå av på Sjøterrassen, eller Valle. Turstien er lett å gå. Spis lunsj på Sjøterrassen, gå Trolldalen på vei tilbake og ta ettermiddags cruiset hjem kl.17.20. Vil du spise middag på Valle? ja da kan du bestille taxi eller ta kystbussen tilbake.

13 Nr 1 2021

1. Langesund & Tangen fort


Tekst: Per Flåthe Foto: Per Flåthe

MENY & NOTER

HVA SKJER I SOMMER? langoyahovedgard.no havparadiset.no sjoterrassen.com visitvalle.no/smak @trosbysupern (Facebook) wrigtegaarden.no rockers.no

På Solkysten frister vi med smakfulle matbord sammen med stemningsfulle konsertkvelder. Skjærgårdens mylder av lyder og lukter krydrer opplevelsene. Matopplevelsene står i kø, så bli med på reisen og NYT!

Sommernatten

Nr 1 2021

14

Spisetilbudet på Solkysten er virkelig bredt. Noe som er helt i tråd med regionens sterke kontakt med resten av verden. Her får du danske silderetter, italiensk signaturmat og et streif av fransk, i tillegg solid norsk mat. Dermed kan du med velbehag sitte og drømme deg bort i sommernatten, mens krusningene skvulper langs svabergene og duggfrisk drikke følger etter spennende mat. For så nært havet ligger disse spisestedene på Solkysten at du nesten kan stikke beina i vannet og vasse litt, mens du venter på serveringen. Langesund Selv om spisestedene er spredt ut over fra

QUALITY HOTEL SKJÆRGÅRDEN HOTEL - BADEPARK - SOLTERRASSE - BADEGRILL - LOLLO & BERNIE - POOLBAR - GJESTEBRYGGE

Langesund til Valle, så er de fleste tross alt samlet i byen. Soi 5 byr på mat som er dagligdags i Sørøst-Asia: Her sitter du nesten i vannet og spiser, mens du hører båtene tøffe forbi. Bare et steinkast unna ligger Papas, med sine ekte italienske pizzakokker. Victoria Gjestgiveri serverer både lunsj, middag og har eget bakeri. På Langøya, rett over sundet finner du Nye Langesund Hovedgård, byens mest spesielle sted. Der har driveren kombinert mat og musikk. Mens kveldssola speiler seg i vannet, kan du kombinere mat og musikk. Kvelden kan leves videre med tilbud fra områdets eneste cocktailbar. Ringer du dem, så frakter de deg gjerne over. Spredt utover Det mangler ikke på spesielle steder hos oss. Vest for Langesund, på andre siden av Rognsfjorden, ligger det fire spisesteder som byr på spennende mat og flotte omgivelser. Dit kan du komme med egen bil eller båt, eller du kan velge å bruke Skjærgårdscruise den ene veien og buss eller taxi hjem. Uansett hva du velger, vil et besøk på ett

eller flere av stedene sørge for minnerike opplevelser. Vi snakker om Trosbysuper’n, Havparadiset, Sjøterrassen og Smak på Valle. Internasjonalt Spisestedene ligger så idyllisk til at bare et besøk alene er verdt turen. I tillegg sørger spisestedene for at du kan kaste deg ut i internasjonale matretter, som virkelig setter deg i god stemning. Kokkene understreker at alt som betyr noe er kvaliteten på råvarene, og den er på topp forsikrer de. Dermed får du velsmakende og spennende mat, kombinert med den beste atmosfæren. For å gjøre tilbudet totalt, vartes det også på disse steder opp med underholdning. Havparadiset har sine onsdagskonserter, samt menyhelger. Hver uke, fra torsdag til lørdag, kommer det en ny kokk og et nytt tema. For Sjøterrassen og Smak på Valle er programmet under utarbeidelse, anbefaler dere derfor å sjekke ut dette på hjemmesidene. Noe som gjelder alle utesteder på Solkysten denne sommeren. visitbamble.no/spisesteder

15 Nr 1 2021

Håndpillede reker, velsmakende kveite, møre biffer, og dagens ferske råvarer, vil, uansett hva du ønsker deg av mat, gi deg gode matopplevelser. Siden våre spisesteder ligger langsetter kyststripa vår, er det naturlig med en god del innslag fra havet på menyene. Det betyr ikke at det som serveres er likt fra sted til sted. Hver enkelt kokk, enten vedkommende står på kjøkkenet hos Soi 5 i Langesund, eller Smak på Valle, har sin egen vri på tilberedningen. Dette gir deg rike muligheter til å få store og smakfulle variasjoner over samme tema. Ja, selv over noe så «enkelt» som fiskesuppe.

visitbamble.no/hva-skjer

Med saltvann og bølgeskvulp rett utenfor hotelldøren ønsker vi velkommen til

For mer informasjon og forespørsel på telefon +47 35 97 81 00 eller via e-post qr.badeparken@choice.no


19

solrike helårshytter nær sjøen i Kragerø! Kommer for salg nå!

NÆR 50% ALLEREDE SOLGT!

Nr 1 2021

16

Det er mye aktivitet på Sydri. Flere av hyttene nærmer seg ferdigstillelse og vi gleder oss til å ta imot mange spente familier fremover. Er du rask kan du realisere hyttedrømmen og feriere i din nye hytte allerede neste sommer.

og Beach Club. Som hytteeier får du blant annet tilgang til golfbanen og tilbud om privat golfbil til sterkt rabattert pris, som tar deg enkelt rundt på alle opplevelser og attraksjoner området har å tilby – raskt ned til badeplassene og sjøen, ikke minst. Gled deg til sommeren på Sydri – den blir ikke bedre enn her!

Sydri ligger lokalisert på Stabbestad i Kragerø - rett ovenfor Kragerø Resort. Området har i tillegg et av Norges beste golfanlegg, spa-anlegg, tennisbaner, restauranter

Les mer og finn din drømmehytte på Sydri.no eller eller ta kontakt med en av våre meglere.

RONNY JØRSTAD Eiendomsmegler/daglig leder 41 32 08 88 rj@aktiv.no

NORA EIKELAND Eiendomsmegler 46 42 09 26 nora.eikeland@aktiv.no

Meld din interesse på kragerofjorden.no Eller ta kontakt med vår megler fra Aktiv. 17 RONNY JØRSTAD Eiendomsmegler/daglig leder 41 32 08 88 rj@aktiv.no

Nr 1 2021

FERDIGSTILT HYTTE TIL NESTE SOMMER?


Tekst: Stina Aatangen Foto: Haakon Sundbø

«I 2005 ble Stangnes en del av den Europeiske geoparken. Stangnes er også en del av Jomfruland nasjonalpark».

STANGNES

Helt ute ved havet, ytterst på Levangslandet På Stangnes finner du et av Kragerøs fineste friområder. Her kan det bli mye gøy og moro for hele familien. Kalde forfriskninger i vannkanten, krabbefiske og turer i kajakken. Solblanke dager hvor hav og himmel ligger kinn mot kinn, slik skjærgårdsidyll er kjent for.

19

I Kragerøområdet kan vi finne fjell som en gang var sandstrender og elvebunner, smeltet stein fra tidligere tiders vulkaner og store områder av smelte som en gang har størknet langt nede i jordskorpa.

Nr 1 2021

Nr 1 2021

18

D

et er også fint å ta en fottur langs kysten her med å gå opp til Portør. Bra fiskeplasser og det beste av skjærgårdslandskap du kan tenke deg.

Den glatte overflaten på fjellet på Stangnes, samt de mange små dumper og furer man lett kan finne le i, gjør området her til et populært turmål. Jettegrytelignende strukturer, bølgende, glattslipte fjellknatter og underlige renner vitner om


«Vakkert som det enn er så ligger landskapet åpent og værutsatt til».

Kyststien er merket på lave stolper i blått

VISIT

KRAGERØ Les mere om Stangnes og Kyststien på visitkragero.no.

at store krefter har vært på gang her ute. De nesten organiske formene er imponerende, berggrunnen er hard, så hvordan har disse formene oppstått? For 20 000 år siden lå det kanskje en kilometer is over landskapet. Dette var den hittil siste av en serie store og mindre istider. Under isen rant det store mengder vann, vann som også fraktet stein, sand, grus og leire med seg, etter som isen skurte over landet vårt. Vekten av isen førte til at vannet beveget seg under høyt trykk og med stor hastighet. Kreftene har vært store nok til å meisle ut den fantastiske overflaten vi kan se her i dag. Grunnfjellet vårt

Svabergene på Stangnes er svært gamle, mer enn 1 100 millioner år. I Norge kalles så gamle bergarter for grunnfjellet vårt. Grunnfjellet er sammensatt av mange forskjellige bergarter, resultater av mange ulike prosesser.

Nr 1 2021

20

Stangnes er et flott sted hele året! Ikke bare om sommeren er Stangnes et spennende sted å besøke, også resten av året kan du nyte det vakre landskapet her ved kysten, lytte til bølgene som slår inn mot land og bli forbauset over naturens krefter. Vakkert som det enn er så ligger landskapet åpent og værutsatt til. I 2005 ble Stangnes en del av den Europeiske geoparken. Stangnes er også en del av Jomfruland nasjonalpark.

KYSTSTIEN Kyststien er en flott mulighet til å oppleve Norges flotte natur til fots. Det meste av kyststien går langs den flotte Norgekysten, mens den enkelte steder svinger inn i flott skog og natur på grunn av bebyggelse. Ideen med en slik sti var å bruke de gamle veisystemene som engang gikk langs sjøkanten. I Kragerø ser vi rester etter gamle ferdselsårer mange steder i kommunen, men bare i korte biter. Det meste av den ligger under private brygger og plener. Derfor har kragerøstien store buer. I Kragerø går Kyststien fra grensen til Bamble i nordøst til Risør sin grense i sør og er på til sammen 42 km. Stien er delt i tre distanser gjennom Kragerø: Fossing – Helle – Kragerø og Kragerø (Stabbestad) – Ellingsvika. Det er enkelt å finne frem på Kyststien da den er merket med de offisielle kyststimerkene i blått på lave stolper, trær, steiner osv. Ved veikryss er det også ofte skilt. Stien går mye på vei og benytter de stiene som finnes og underveis er det henvisninger til utsiktspunkter og rasteplasser. Kyststien i Kragerø byr på skogsidyll forbi rolige ferskvann, flotte opplevelser i vakker natur langs den idylliske Kragerøkysten, mulige avstikkere til høyder med fantastisk utsikt og badeplasser som egner seg ypperlig for en rast. Den siste etappen Kragerø (Stabbestad) – Ellingsvika innebærer ferje på strekningen fra Kragerø sentrum – Stabbestad. Denne siste etappen er også den lengste og de fleste deler den opp i to. Et forslag kan være å ta første delen fra Stabbestad til Rapen og så siste delen fra Rapen til Ellingsvika. Det er ca. 12 km fra Stabbestad til Rapen og turen tar ca. 3,5 timer.

21 Nr 1 2021

Det gamle grunnfjellet fra jordas urtid er senere slipt og polert under de siste millioner av år med istider. Her møtes geoparkens eldste geologi og resultatene av den yngste geologien.


Tekst og foto: Ole Martin Gilbu

Bli med på sjøørretfiske i Kragerø Kragerø, med sitt vakre skjærgårdslandskap byr på store fiskeopplevelser hele året. Prøv fiskelykken langs svabergene, på stranda, med båt eller på en av de mange øyene i skjærgården. I Kragerø er mulighetene mange.

«I de forskjellige årstidene så forandrer sjøørretfiske seg, men det er gode muligheter for gode fangster hele året ved å velge de rette fiskeområdene».

Nr 1 2021

22

Gode gyteforhold Det er mye som tyder på at det er en sterk sjøørretbestand i Kragerø områdene ettersom man over en årrekke stadig har fått gode fangster med sjøørret spredt over store områder. Gytebekkene som har blitt kartlagt i områdene kan vise til gode gyteforhold med bra oppgang av fisk hver høst. Ole Martin deltar også i arbeidet med tilrettelegging for at fisken skal ha ideelle gyteforhold, og er opptatt av formidling om bærekraftig fiske. Fiskeglede betyr ikke nødvendigvis at man skal ha med seg fisken hjem hver gang.

Bli med på fisketur Nå satser Ole Martin for fullt på fiskeopplevelser tilpasset alle nivåer. Enten du er helt nybegynner eller har masse erfaring kan du få med deg Ole Martin på en uforglemmelig fisketur tilpasset ditt nivå og dine ønsker. Du kan også delta på kurs, eller kanskje prøve noe nytt og annerledes som nattfiske etter sjøørret eller fishspotting ? Er du glad i å fiske, har lyst til å lære mer, eller vil prøve deg for første gang, anbefaler vi å ta turen til Kragerø for fantastiske fiskeopplevelser i eventyrlig landskap. Gjerne da med en trivelig og kunnskapsrik guide som legger til rette for at du får maksimalt ut av opplevelsen! For mer informasjon om Kragerø og fiskemuligheter, besøk visitkragero.no og fiskeopplevelser.com

FAKTA ... FISK OG KOS DEG Selv om det er noen begrensninger for fiske i skjærgården, så er det likevel mange muligheter til å oppleve både at det napper i snøret samt å kunne ta med seg helt lovelig fisk hjem. Det er tillatt å fiske sjø-ørret hele året med håndsnøre og stang. Sjøørretfiske med flue er blitt en svært populær sport der «fang og slipp» ofte blir praktisert. Minstemålet for sjøørret er 35 cm. Makrellen er sommerfisken framfor noen, og ellers kan det hende både lyr, sei, hvitting og kansje havabbor biter på kroken.

23 Nr 1 2021

O

le Martin Gilbu, også kjent som «Fiskejegeren» er lidenskapelig opptatt av gode fiskeopplevelser og forteller at alle årstidene har sin sjarm langs kysten av Kragerø.

Merk at det ikke er lov å fiske med noe redskap nærmere enn 100 meter fra bekker og elver i fredningstiden for sjøørret og laks. *Egne regler og fredningsområder for fiske av torsk, hummer og krabbe, se www.kragero.kommune.no Vegard Rindal med en flott sjøørret


Foto: Per Stian Johnsen

SYKKELKNUT Gode smaksopplevelser med panoramautsikt til Kragerø havnebasseng

Hvis du har hørt om Jomfruland, er det stor sannsynlighet for at du også har hørt om «Sykkelknut». Ytterst i Kragerøskjærgården kan du komme å ta del i felleskapet rundt «Knutepunktet». Her kan du leie en sykkel eller flere og oppleve denne unike øya fra sykkelsetet! Stort utvalg sykler til både voksne og barn. Lei for timer eller dager.

ANTAGELIG VERDENS ENESTE WESTERN SALOON MED BEDRE PLASS TIL BÅT ENN HEST!

RESTAURANT HELE ÅRET TAKE AWAY SELSKAP - UTLEVERING AV ALLE TYPER MAT

Sykler repareres også i eget sykkelverksted!

SOV GODT MIDT I BYEN 365 DAGER I ÅRET

Kontakt: tlf. 98 87 91 91/91 66 22 00/90 26 36 50 www.haven-restaurant.no ◆ post@haven-restaurant.no ◆ Følg oss

«KNUTEPUNKTET»

Nr 1 2021

24

BESTILLINGER SENDES PÅ SMS

Telefontid: 10-17!

Tlf. 924 26 969 Følg Sykkelknut på Jomfruland

Kragerø Actionpark FARTSFYLT MORO FOR HELE FAMILIEN

25 1970

2020

Elektrisk crosskart for de aller minste - Juniorkart fra 8 år Seniorkart fra 15 år - Dobbeltkart 18 år (sjåfør) Kragerø Actionpark ligger 2 km fra E18, mot kragerø resort Tlf. 981 13 992 - www.krap.no - Følg oss på

www.elpaso.no • Tlf. 35 98 15 32

Vi holder til i hjertet av Kragerø, med utsikt over sjøen, bybrua og Lilletorget. Ring oss, eller send oss en email, og vi hjelper deg med å booke deres ferieminner. P.A. Heuchsgate 16 | Tlf. 48 11 02 22 | post@kragerohotell.no www.kragerohotell.no

Nr 1 2021

Foto: Haakon Sundbø

Hos Knut Einar Bergan («Sykkelknut»), får du gjerne noe ekstra med på kjøpet. Et dikt, et eventyr eller en salme før du tar turen videre på den vakre øya.


En ukjent sideNordmenns ved Nordmenns feriefavoritt En ukjent side ved feriefavoritt Kragerø har i mange år blitt omtalt som Nordmenns sommerfav Kragerø har i mange år blitt omtalt som Nordmenns sommerfavoritt, og det ikke uten grunn. I tillegg til sjarmerende smågater og et mangfold idylliske sv til sjarmerende smågater og et mangfold idylliske svaberg, kan den lille byen betegnes som et mekka for mat- og vinelskere. mekka for mat- og vinelskere. Sommerbyen ligger lengst sør i Telemark, og byens atmosfære er en attr Sommerbyen ligger lengst sør i Telemark, og byens atmosfære er en attraksjon i seg selv. Uterestaurantene ligger tett i tett og frister med god mat og drikke. Uterestaurantene ligger tett i tett og frister med god mat og drikke.

På Tollboden finner du også Bakhagen. En skjermet restaurant med fredfull atmosfære, omringet av frukttrær og historiske bygninger. Bakhagen er Tollbodens kulinariske satsning, hvor man fokuserer på å benytte få og sesongbaserte råvarer.

Vegg i vegg med Tollboden Restaurant finner du den intime og trivelige sjøboden med navnet Onkel Oskar, som er et kjent sted for mange med sin rustikke sjarm og idylliske plassering ved bryggekanten. Fra våren 2021 åpnet Onkel Oskar med et nytt og spennende konsept. Med et ønske om å hente det beste fra både Amerikansk bistro og Norsk sommermat, serveres retter og cocktails fra en spennende og smakfull meny. Freshe små retter med spennende smaker? Ja takk! Hos Barekoza kan man ta en ferie fra ferien og oppleve Asia. På menyen finnes det et stort utvalg av sushi, smakfulle småretter

Nr 1 2021

26

Bilder: 1. Tollboden Restaurant 2. Bakhagen Bilder: 1. Tollboden Restaurant 2. Bakhagen

og skreddersy og skreddersydde smaksmenyer perfekte for å dele. Bar perfekte for å dele. Barekoza har sitt navn fra byen Koza sitt navn fra byen Koza som kalles «the breathing heart «the breathing heart of Okinawa» (en øy i Japan) og de (en øy i Japan) og det er akkurat dette Barekoza er for Kr dette Barekoza er for Kragerø – et at avslappet sted hv at avslappet sted hvor de gode samtalene oppstår ov samtalene oppstår over et måltid med utsøkt ma måltid med utsøkt mat og drikke.

Live Kitchen & Live Kitchen & Beach Club Beach Club Utenfor sentrum, en k Utenfor sentrum, en kort fergetur fra byen finner du vakr fra byen finner du vakre Kragerø R Resort. Noen vil gjenkjenne Resortens «live kit Resortens «live kitchen» fra luksuriøse ferier i ek luksuriøse ferier i eksotiske strøk, men dette kan du nå men dette kan du nå oppleve i Norge. Synet av kokk Norge. Synet av kokkene som midt i restauranten tilber i restauranten tilbereder skalldyr, sushi og mørt kjøtt er blitt en attraksjon i seg selv. attraksjon i seg selv. Blant palmer og solsenger finner og solsenger finner du restauranten i sjøkanten, som ten i sjøkanten, som frister med alt det beste havet har det beste havet har å by på. Kragerø Resort Beach Club erø Resort Beach Club kjennetegnes av å være v å være stedet som gir deg følelsen av ølelsen av eksotisk ferie, selv om du bare tar selv om du bare tar deg en feriedag i solen. Sol, sommer og ferske skalldyr i en erske skalldyr i en hyggelig atmosfære – livet kan tmosfære – livet kan knapt bli bedre! e!

Ta turen til Skåtøy I Kragerøs skjærgård finner du vakre Skåtøy som er Kragerøs største øy. Med et vakkert og variert landskap byr Skåtøy på flere turmuligheter, både med sykkel og til fots. Her finner du og Skåtøy Kafé og Galleri. Her kan du nyte et glass hvitvin i sola, en øl i skyggen eller

en kopp te i sommerregnet. Kafeen tilbyr klassiske retter som det legendariske Skåtøy-rekesmørbrødet, italiensk pizza og nydelige, hjemmelagede desserter. I tillegg til å være verdens koseligste kafé har Skåtøy Kafé et spennende kulturprogram gjennom hele sommeren med både konserter og utstillinger.

Bilder: 1. Blåskjell, Tollboden 2. Skåtøy kafè og galleri 3. Vannmelonsalat, Onkel Oskar, 4. Kragerø Resort 5. Kragerø Resort Beach ollboden 2. Skåtøy kafè og galleri 3. Vannmelonsalat, Onkel Oskar, 4. Kragerø Resort 5. Kragerø Resort Beach Club 6. Tollboden 7. Sushi, Barekoza 8. Tapas, Skåtøy ekoza 8. Tapas, Skåtøy

27 Nr 1 2021

Idyllisk plassert på bryggen i Kragerø sentrum finner du eksklusive og sjarmerende Tollboden Hotell og Restaurant. Med sin store lidenskap for mat og vin er Tollboden Restaurant et svært populært spisested. Her finner du og en anerkjent vinkjeller hvor det ligger håndplukkede hvit- og rødviner lagret under perfekte forhold. Vinkjelleren har blitt tildelt to glass i Wine Spector (vinens svar på Michelin guiden) flere år på rad.


OPPLEV KRAGERØSKJÆRGÅRDEN hver dag, hele året!

Vi skreddersyr unike opplevelser i Kragerø

Mellom Kragerø by og rullesteinsøya Jomfruland ligger Kragerøskjærgården, som består av flere hundre øyer, holmer og skjær. Øyene i Kragerøskjærgården byr på mange opplevelser og aktiviteter, og med 11 forskjellige anløp frakter vi deg trygt frem med bilferge eller passasjerbåt hver dag hele året. Bli med på rundtur tur/retur Jomfruland! Godt skjermet fra motorstøy, 12-14 meter over vannflaten, kan du nyte utsikten fra salongen, der MF Kragerø «snor seg» gjennom landskapet. Enda et dekk opp kan du nyte det hele i friluft fra sitteplasser på soldekket. Salongen har sitteplasser til 100 personer, og det er kiosk om bord med enkel servering. Og opplevelsen er like flott hele året, ikke bare midt på sommeren. Snødekket landskap med islagt fjord og det helt spesielle lyset i vinterhalvåret er en vakker opplevelse.

Det Skjer i Kragerø - Event

Du finner mer informasjon på www.fjordbat.no eller kontakt oss på post@fjordbat.no.

Kragerø Fjordbåtselskap K

FJ

– en positiv opplevelse!

O

R

Tlf. 40 00 58 58 - www.fjordbat.no - post@fjordbat.no

D

R

Ø IK S

Nr 1 2021

28

Vi skreddersyr din neste og beste Kragerø opplevelse for deg og kjæresten, vennegjengen og bedriften. Bestill nye eventyr på www.krageroevent.no – Tlf. 970 04 460 A G E R P A BÅ TSELSK

Ekte og RåKUle opplevelser i Kragerø, hele året. Følg oss på

29 Nr 1 2021

Ønsker du å gjøre noe spesielt for dine ansatte, eller ta med bryllupsgjester på en rundtur i skjærgården? Vi leier ut våre fartøyer til både næringslivet og privatpersoner i forbindelse med firmaturer, bryllup, jubileum, konserter og mye mer.


Foto: Haakon Sundbø - Jomfruland

TELEMARKSKYSTEN

OVERNATTING

BAMBLE OG KRAGERØ På Telemarkskysten får du skikkelig «sørlandsidyll» blant hundrevis av øyer og holmer i skjærgården. Sjekk også ut øyhopping, kyststien, kulturarrangement, konserter og god mat i kystbyene Kragerø og Langesund. Bo på herlige campingplasser, mikrohytter eller hoteller med «sydenstemning» og svømmebasseng som Kragerø Resort og Quality Hotel Skjærgården i Langesund.

Tollboden Hotell og Restaurant Velkommen til en unik opplevelse i historiske omgivelser. Originale vegger og gulv fra 1783 møter eksklusiv og moderne design, og skaper en unik stemning i alle 19 dobbeltrom og suiter. Tollboden kan og friste med to restauranter, en anerkjent vinkjeller, møterom og peisestue. Tollboden Hotell og Restaurant ligger idyllisk plassert rett ved vannet i Kragerø – «Perlen blant kystbyene». P.A. Heuchsgt. 4, 3770 Kragerø Tlf: 35 98 90 90 E-post: hotell@tollboden.com www.tollboden.com

Foto: Espen Johannessen - Stråholmen

OVERNATTING

Vi er her!

Du finner oss i hele fylket: Kragerø, Porsgrunn, Skien, Bø, Fyresdal, Kviteseid, Nissedal og Sandefjord.

Du finner oss i hele fylket: Kragerø, Porsgrunn, Skien, Bø, Fyresdal, Kviteseid, Nissedal og Sandefjord.

Nr 1 2021

30

Quality Hotel Skjærgården

Fjordglimt Leirsted

Kragerø Resort

Mikrohyttene

Velkommen til Barnas Hotell. Hotellet ligger i sjøkanten med gangavstand til Langesund sentrum. Hotellet har 161 dobbelt rom, hvorav fine familierom. Tropisk badepark; 31 C hele året, fartsfylt vannsklie, boblebad, waveball med mer. I 2019 ble Badeparken oppgradert med flere nye attraksjoner og velværeavdeling.

Fjordglimt ligger vakkert til like ved sjøen i Bamble kommune i Telemark. Det er velegnet for ferie, leirer, kurs og konferanser, menighetsturer, og treningsleirer mm. Det er stort uteområde som innbyr til mange slags aktiviteter både for små og store. Her er kanoer til utlån. Kyststien går rett forbi stedet. Dette er en godt merket tursti som går langs hele Bamblekysten. En fin og variert tur med utsikt ut i havgapet, mot Stråholmen og Jomfruland. Med bil tar det ca 20 min fra avkjøring fra E 18. Det er også mulig å komme dit med småbåter.

Velkommen til norsk sommer og skjærgårdsidyll på Kragerø Resort. Her kan du utforske en rekke aktiviteter som spa, tennis, sykkel og golfbaner, eller nyte varme sommerdager med bading, kajakkpadling, iskrem, ferske skalldyr og kald drikke på vår Beach Club.

Unike hytteopplevelser i naturen. Våre hytter står ytterst på fjellet, høyt over bakken eller litt under bakken. Passe avstand mellom hyttene sørger for privatliv, men samtidig så nærme at venner kan gå sammen og leie flere hytter. Smia er felleskjøkkenet og hjertet på Mikrohyttene. Sauna og utedusj. Av aktiviteter kan du leie SUP-brett og kano, samt bade og fiske på Toke. Vår tvekamp med instruksjon er øksekast, bueskyting og geværskyting, anbefales.

Stathelleveien 35, 3970 Langesund Tlf: 35 97 81 00 E-post: q.badeparken@choice.no www.badeparken.no

sor.no

sor.no

Grunnsundveien 105, 3967 Stathelle Tlf: 40 40 60 92 www.fjordglimt.no

Aktivitetstilbudene er åpne for alle, både for boende gjester og for deg som ønsker å komme på dagsbesøk. Kommer du sjøveien har vi også båtplasser tilgjengelig. Gjennom sommeren har vi et innholdsrikt og spennende program. Stabbestadveien 1, 3788 Stabbestad Tlf: 35 97 11 00 E-post: booking@krageroresort.no www.krageroresort.no

Moen Ranch, Fredheimsveien 13, 3766 Sannidal Tlf: 47 99 96 66 E-post: hei@mikrohyttene.no www.mikrohyttene.no

Kragerø Sportell og Appartements Med sin beliggenhet i koselige Kalstadkilen, ca. 2 km. fra Kragerø sentrum, har du god tilgang til Norges vakreste skjærgård! Her finner du rimelig overnatting for ethvert behov – fra koselige enkeltrom til familierom for inntil 4 personer. Her er det også 18 romslige ferieleiligheter (5 tilpasset rullestoler) med høyere standard og god plass til familien. Utleie av ro- og motorbåter, kajakker og elektriske- og vanlige sykler. Egen sandvolleyballbane, badestrand, bordtennis og biljard. Lovisenbergveien 20, 3770 Kragerø Tlf: 35 98 57 00 E-post: post@kragerosportell.no www.kragerosportell.no

31 Nr 1 2021

Vi er her!


OVERNATTING

UTVALGTE SPISESTEDER

Brunvall Gård

Rognstranda Camping

Brevigstrand Camping

Havparadiset i Hafsund

Idylliske Portør Pensjonat

Sjøterrassen

Langesund Landhandel

Brunvall Gård ligger landlig til i Brunlanes, mellom Stavern og Helgeroa i Vestfold. Her har du både sjøen, svaberg, eikeskog og flotte turområder i umiddelbar nærhet, bl.a. Kyststien i Stavern. Vi tilbyr overnatting i leiligheter og småhus hele året. Sommeråpen kafe og fotballgolf-bane. Campingen har sesongplasser og døgnplasser for campingvogner, telt og bobiler. Sesong fra påske til slutten av oktober. Kursfasiliteter hele året. Stedet er barnevennlig og Brunvall Gård formidler tilbud til aktiviteter dersom dette er ønskelig.

Rognstranda Camping i Bamble ligger idyllisk til innerst i Rognsfjorden, og har en av Norges fineste badestrender og svaberg, med plass til 250 campingvogner og telt. Leilighetene og servicebygget er med høy standard. I 2018 ble stedet kåret til Norges Topp campingplass av Norsk Bobil- og Caravanclub. Campingplassen er meget familievennlig med bl.a. stor ballbinge, lekeplass og storkiosk og det tilbys mange aktiviteter gjennom sommeren, både for barn og voksne. Fine tur-, fiske- og sykkelmuligheter med Kyststien som nærmeste turområde.

Hos oss kan du virkelig føle å ha hytte ved sjøen, med vogn, isocamp og båtplass. Brevigstrand Camping ligger idyllisk til i Bambles skjærgård. Umiddelbar nærhet til flotte turområder, samt kort vei til butikk. Tilbud til våre campinggjester: Utlån av robåt på sjøen, kano i Grobstokvannet (ligger omlag 1,5 km fra campingplassen på koselige turstier) og sykler. Vi har også volleyballbane. Det gode muligheter for fiske i både ferskvann og saltvann.

Havparadiset i Hafsund Vertshuset på Kjønnøya har en fantastisk beliggenhet ved sjøkanten på Kjønnøya i Bamble.

Overnatting ved havet i sommerparadiset Portør.

Koselig landhandel og kafe på torget i Langesund, med god mat og godt bakverk. Her kan du kjøpe lokalmat fra et utvalg produsenter, et godt sortiment med økologiske produkter, ferske bakevarer og brød. Landhandelen har sitt eget surdeigsbrød. Bestill gjerne mat du kan ta med deg hjem. Vi selger også lokale håndverksprodukter og har en egen garnavdeling.

Brunvallveien 15, 3294 Stavern Tlf: 33 19 55 35 E-post: mail@brunvall.com www.brunvall.com

Rognsveien 146, 3960 Stathelle Tlf: 35 97 39 11 / 920 45 661 E-post: post@rognstrandacamping.no www.rognstrandacamping.no

Sjøterrassen er en flott restaurant med nydelig sjøutsikt mot Trosbyfjorden. Vi serverer mat til alle anledninger, vi har muligheter for lukkede selskaper og arrangementer. I sommer har vi en spennende og god meny. Vi kan nevne favoritter som «Stjerneskudd» Hafsunds kremede fiskesuppe og biff. Alt er laget fra bunnen. Menyen passer til alle og vi har flere viner som passer godt til de ulike rettene våre. Vi endrer vår dagens anbefaling etter tilgjengelig råvarer. Vi har også en nydelig liten strand med gode bademulighet for store og små. Nylig har vi åpnet opp for bobilplasser med plass til opptil 10 biler.

Valleveien 266, 3967 Stathelle Tlf: 909 28 400 E-post: helge.brevig@gmail.com www.brevigstrandcamping.no

Det er 6 utleieenheter fra 2-16 personer - full service eller selvhushold. Restaurant/cafe med plass til 45 gjester inne pluss uteservering. Åpent om sommeren. Kunst og kulturopplevelser. Motorbåt, kajakk, kano, sykkel, seilbåt til leie. Selskap, bryllup og arrangement for 15-55 personer. Kurs og konferanse for inntil 10-40 personer. Kjønnøyaveien 217, 3960 Stathelle Tlf.: 930 90 044 E-post: halvor@utviklingspartner.no www.havparadiset.no

Besøk vår restaurant for et måltid i vår koselige hage, som har åpent for lunsj og middag hele sommeren. I juli har vi flere konserter og sommermarked med livemusikk i hagen hver søndag. For program se vår hjemmeside www.portorpensjonat.no eller vår facebookside @portorpensjonat Portørveien 170, 3788 Stabbestad tlf: 459 67 076 E-post: booking@portorpensjonat.no www.portorpensjonat.no

Nr 1 2021

32

Hafsundveien 10, 3967 Stathelle Tlf: 94 08 63 51 E-post: ingerann@hafsundfh.no www.sjoterrassen.noo

Tollboden Bakhagen

Restaurant Stråholmen

Skåtøy Kafe

Barekoza

Foldvik Familiepark

Tollboden Restaurant ligger idyllisk mellom sjøbodene innerst i Blindtarmen, ved vannkanten i Kragerø sentrum. Restauranten ligger i en sjøbod fra 1800-tallet. Her serveres det mat laget med kjærlighet, og av høy, hjemmelaget kvalitet. Kjøkkenet henter inspirasjon med hovedvekt fra italiensk, fransk og nordisk kjøkken.

Tollboden Bakhagen er en egen liten verden som åpner seg bak dørene til Tollboden hotell. Et bortgjemt paradis midt i Kragerø sentrum, en skjermet oase med fredfull atmosfære, omringet av frukttrær og historiske bygninger. Her kan du nyte forfriskninger og snacks i loungeområdet, eller flere retter til bords. Bakhagen er hotellets kulinariske ambisjon. Med høyt fokus på lokale og sesongbaserte råvarer, leveres det fantastiske smaksopplever. Spør gjerne etter en vinanbefaling fra vinkjelleren. Det arrangeres også vinsmaking for smågrupper.

Et besøk i Restaurant Stråholmen hos Kragerø Resort er en naturopplevelse i seg selv. Gjennom 8 meter høye vinduer får du en storslagen panoramautsikt over Stabbestad og Kragerøs vakre skjærgård. Her får du servert matretter basert på nordisk mat med råvarer fra lokale leverandører. Sammen danner de ingrediensene til det nye nordiske kjøkkenet ved Kragerø Resort.

Besøk Skåtøy Kafé – en kulturell møteplass i Kragerøskjærgården. Kafeen som ligger på Kragerøs største øy tilbyr et mangfold av kunst-, musikk og kulturopplevelser. Et samlingssted for øyas fastboende, tilreisende og turister.

Barekoza er en asian-fusion restaurant som ligger ved vannet i sommerparadiset Kragerø. Med lidenskap serveres et stort utvalg av sushi og asiatisk inspirerte små- og varmretter.

Foldvik Familiepark i Stavern er ekte bondegårdsidyll. I trygge omgivelser finner du splitthoppende glade barn og voksne som kan senke skuldrene. På varme dager er plaskedammen spesielt populær. En dag i Foldvik Familiepark er en dag med «gøy på landet» der du også kan få nærkontakt med søte dyr. Du finner et mangfold av sunne aktiviteter som kan friste og utfordre barn i alle aldre.

P.A. Heuchsgt. 4, 3770 Kragerø Tlf: 35 98 90 90 E-post: restaurant@tollboden.com www.tollboden.com/bakhagen

Helt nede ved vannkanten i Blindtarmen ligger Jensemann, og ved hans side finner vi kona hans, Kona´s Cocktailbar. Lun atmosfære og hyggelig pubstemning med mye godt i glasset. På andre siden av blindtarmen finner du Lanternen Bar & Lounge, her kan du nyte solen på taket til nydelig mat og drikke. Følg med på sosiale medier for åpningstider og arrangementer. P.A. Heuchsgt 13, 3770 Kragerø Tlf. 35 98 88 88 jensemannpub@gmail.com

Smak på Valle

Helgeroafergene

Restauranten Smak på Valle holder til ved Bamble-kysten. Se utover gjestehavnen og noe av Norges flotteste skjærgård, mens du nyter mat og drikke enten ute ved vannkanten eller inne i vår nyoppussede restaurant.

Bli med på en fantastisk opplevelse blant øyer og svaberg, med helgeroafergene kan du være med på Øyhopping i Langesundsfjorden! Hopp på fra Brevik i Porsgrunn kommune eller fra Helgeroa i Vestfold.

Vi serverer lunsj, forretter, pizza, kjøtt-, fisk- og gode pastaretter. Hvorfor ikke avslutte med en god dessert og avec ved vannspeilet. Vi tilbyr selvfølgelig alle rettigheter. Vi er behjelpelig med store og små arrangementer, enten hjemme hos deg eller i vår restaurant. På Valle finner du også isbar, butikker, marina, gjestehavn og taxibåt.

Stokksund, 3925 Helgeroa Tlf: 472 75 702 www.helgeroafergene.no

Valleveien 1000, 3967 Stathelle Tlf: 35 96 66 60 E-post: Francisco@visitvalle.no www.visitvalle.no

UTVALGTE ATTRAKSJONER OG AKTIVITETER

Tollboden Restaurant

P.A. Heuchsgt. 4, 3770 Kragerø Tlf: 35 98 90 90 E-post: restaurant@tollboden.com www.tollboden.com/mat-og-vin

Jensemann Pub og Kona´s Cocktailbar - Lanternen Bar & Lounge

Stabbestadvn.1, 3788 Stabbestad Tlf: 35 97 11 00 E-post: booking@krageroresort.no www.krageroresort.no www.krageroresort.no

Stoppedalveien 2, 3780 Skåtøy Tlf: 467 02 200 E-mail: post@skatoykafe.no www.skatoykafe.no

P.A. Heuchsgate 23, 3770 Kragerø Tlf: 941 79 797 E-mail: post@barekoza.no www.barekoza.no

Mat: Enklere mat kan kjøpes i Kafé Jordbærtua, gassgriller til fri disposisjon. Velkommen! E-post: park@foldvik.com www.foldvik.no

Kajakkpadling.no – padleglede med Tine Raisbæk

Ferge i Kragerø Kragerø Fjordbåtselskap

Fra kajakk oppleves skjærgården på en unik måte. Tine Raisbæk har tilbud fra begynnere til ekspert. Vi har kajakker og alt annet dere trenger for padling. Det tilbys korte introkurs, lærerike grunnkurs og teknikkurs eller rett og slett guidede turer hvor du får opplevelser og mestring av kajakken i trygge rammer. Noen forslag er Telemarkskanalen, Kragerø, Langesund eller mot Jomfruland, men turen kan også starte hos deg.

Kragerø Fjordbåtselskap IKS har vært bindeleddet mellom fastlandet og øyene i Kragerøskjærgården siden 1896. Våre fartøyer frakter dagsturister, skolebarn, fastboende, gods og stort sett alle typer kjøretøy. Vi anløper 11 anløpssteder i skjærgården i faste ruter hele året. Du kan også leie våre fartøy til de store festlighetene i livet som jubileum, bryllup, firmafest m.m. Velkommen til oss!

Tlf: 99 30 56 43 E-post: post@kajakkpadling.no www.kajakkpadling.no

Ytre Strandvei 1, 3770 Kragerø Tlf: 400 05 858 www.fjordbat.no

Badeparken i Langesund

Galleri Grindbakken

I Badeparken i Langesund, på 4 000 kvm, kan du leke, bade, dykke og skli så mye du vil. Store bassenger snirkler seg rundt palmer og fossefall, det er sklier som får det til å kile i magen, og et utendørsbasseng med undervannsstrømmer og utsikt rett ut i havgapet. Inne finner du tre boblebad, fossefall, en gedigen sopp med sin egen foss, flere dyser og en stor vannsklie. Hotellet har en egen strandsone, og egen brygge med badstue ligger vakkert til ved sjøen.

Galleri Grindbakken ligger på Gamle Stathelle - i et hus med sjel og historie. Lokalene inneholder sølvsmedverksted og galleri. Dette er stedet for filigran, håndverk, kunst og mye moro. Et levende og dynamisk sted. Gry Grindbakken er kvinnen bak merket Gry Grindbakken, filigransølvsmedmester. Gry skal skape begeistring og spre kunnskap om filigran til folket. 100% håndlaget bunad- og draktsølv rett fra verksted, laget etter gamle teknikker og metoder som har gått i arv fra mester til svenn i mange hundre år.

Stathelleveien 35, 3970 Langesund Tlf: 35 97 81 00 E-post: q.badeparken@choice.no www.badeparken.no

Taules plass 1, 3960 Stathelle Tlf: 99 79 78 99 facebook.com/gallerigrindbakken

33 Nr 1 2021

UTVALGTE SPISESTEDER

Torget 16, 3970 Langesund Tlf: 47 26 22 44 E-post: langesundlandhandel@gmail.com www.facebook.com/ langesundlandhandel

AKTIVITETER


URBANE TELEMARK

Foto: Max Emanuelson

Opplev en utradisjonell byferie med øyhopping, skjærgårdscruise, kanaltur og Ibsen escape room. Ta en helgetur til byene i Telemark; kulturbyen Skien, naturperlen Siljan, kystbyen Porsgrunn og skjærgårdsidyll i Brevik og Langesund. Stress ned med en langweekend og få påfyll av energi. Spis på restauranter med mat laget på de beste råvarer eller dra på teater og konserter.

Byene sør i Telemark byr på både urbane og historiske hoteller, spennende kultur- og matopplevelser, saunatilbud – og ikke minst nydelig natur! Med beliggenhet midt mellom Oslo og Kristiansand, tar det ikke mange timer å komme hit med bil, buss eller tog. De to nabobyene Skien og Porsgrunn har mye å by på, som du finner i tradisjonelle

storbyferier. Her finner du spennende frittstående butikker, gallerier og kulturtilbud. Opplev kultur og historie på Ælvespeilet i Porsgrunn, Porselensfabrikken, Ibsenhuset, Parkbiografen og Teater Ibsen i Skien samtidig med utradisjonelle opplevelser som øyhopping i skjærgården og båtcruise på Telemarkskanalen.

35 Nr 1 2021

Nr 1 2021

34


fra bronsealderen. Les mer om hvor du finner dem på www.visitskien.no Turstier og kulturstier Det er mange fine turområder i Skien. Både i og utenfor sentrum. Ta en tur på kulturstiene og opplev de to vannspeilene i sentrum eller idyllen langs Telemarkskanalen på Skotfosstien. www.skien.kommune.no/friluftsliv

Velkommen til Skien hvor du kan shoppe, nyte kafelivet, prøve fiskelykken eller slappe av i en av byens parker. Her finner du tilbud og opplevelser både for store og små - og veldig mange av dem er i sentrum eller i gangavstand fra sentrum Telemarkskanalen Bli med kanalbåtene MS Henrik Ibsen og MS Victoria og opplev slusing slik det foregikk for over 150 år siden. Båtturen fra Skien til Dalen består av åtte sluseanlegg – du velger om du vil ta hele eller deler av turen. www.telemarkskanalen.no Henrik Ibsen

Nr 1 2021

36

Henrik Ibsen ble født i Skien 20. mars 1828 og oppveksten i Skien gjenspeiles i mye av det han har skrevet. Det finnes mange spor etter Ibsen i Skien. Henrik Ibsens museum på Venstøp, familiens hjem i idylliske Snipetorp og byvandringer som viser Ibsens liv i Skien er eksempler på det. www.skien.kommune.no/henrik-ibsen Brekkeparken og nytt museumsbygg Nydelige Brekkeparken ligger på byens tak og er et friluftsmuseum med herregård, bondestuer, escape room og et flunkende nytt museumsbygg. Brekkeparken er kjent for sin blomster-prakt, gamle bondestuer, herregården Søndre Brekke og hyggelige Brekkeparken kafe. Bli med på omvisninger i hovedhuset, i parken

SKIEN FRITIDSPARK

Musikkopplevelser Skien har et mangfoldig tilbud av musikkopplevelser på byens mange scener - alle i bykjernen eller i gangavstand fra sentrum. Brekkeparken tilbyr Beats i parken hver fredag i juli, og Parkjazz hver torsdag fra 20. juni. Se oppdatert program på: www.telemarkmuseum.no/arrangementet. Ibsenhuset inviterer til Sommer i Lunden med konserter og litteratur. Se program på: www.ibsenhuset.no. Middelalderby, helleristninger og geopark Skien er en av Norges eldste byer og har en lang og spennende historie. Byens beliggen-

Bobilparkering I Skien er det to områder som er tilrettelagt for bobiler.

OPPDATERT KALENDER SOM VISER ALLE ARRANGEMENTER FINNER DU PÅ WWW.VISITSKIEN.NO

«Trenger du en pust i bakken, har vi mange kafeer og restauranter i koselige omgivelser»

I Skien fritidspark er det et eldorado av aktiviteter for store og små med blant annet klatrepark, badeland, aktivitetspark, badminton, frisbeegolf, minigolf, tennis, sykkelløyper og turstier. www.skienfritidspark.no

eller Telemark Escape og escape-spillet Brorskapets hemmelighet. www.telemarkmuseum.no/brekkeparken

Skien har mange fine badeplasser. Du kan velge mellom små fjellvann, store innsjøer, elver og tjern. www.skien.kommune.no/friluftsliv

• Jernbanebrygga i Skien sentrum – bobilparkering med sjøutsikt og kort vei til restauranter, handel og opplevelser. • Skien fritidspark – bobilparkering med kort vei til aktiviteter og opplevelser i fritidsparken.

Foto: Per-Åge Eriksen

het gjorde at den egnet seg godt for handel og sjøfart. På Kapitelberget ligger en kryptkirke som ble oppført, som privat kapell til Bratsberg gård, tidlig på 1100-tallet. Ruinen av kirken ble oppdaget i 1783, og restaurert på 1930-tallet.

LAKSEFISKE Skien sentrum har to vannspeil med Bryggevannet og Hjellevannet. Skien sluse binder de to sammen. Flere fiskearter svømmer fra saltvannet i Bryggevannet til ferskvannet i Hjellevannet og Norsjø. Laks er en av disse artene, og hvert år prøver ivrige laksefiskere fiskelykken fra 1. juni til 31. august.

Skien har en svært spennende berggrunn som består av et mangfold av bergarter med ulike historier og alder. Skien er en del av geoparken Geo Norvegica. Mikaelshulen er en fjellhule som ble brukt som kirke i middelalderen. Den ligger nord for Løveid sluser langs Telemarkskanalen. Hulen er rundt 30 meter over vannflaten på Nordsjø. Du kan komme til Mikaelshulen både med båt og til fots. www.geoparken.no I Skien finnes det flere felt med helleristninger Foto: Per-Åge Eriksen

www.skienselva.no

37 Nr 1 2021

OPPLEV SKIEN

Badeplasser

Foto: Per-Åge Eriksen


VANDRINGER OG AKTIVITETER

ADRENALINKICK! Ta med deg gjengen din og spill Telemark Escape hos oss i Skien!

Foto: Kåre S. Pedersen

Trygge tilbud fra Telemark museum. For info. og fristelser, se telemarkmuseum.no

Nervepirrende spenning og fullt fokus slår inn med en gang dere entrer første spillrom. Hemmelige koder og gåter må løses innen et bestemt klokkeslett.

Foto: Bjørn Rudborg

Foto: Birgitte Sjøberg

Klarer dere oppgavene?

Foto: Tom Riis

Foto: Kåre Pedersen

TELEMARKSKANALEN

– verdens vakreste vannreise OPPLEV

KJØP

Båttur i historiske omgivelser

Båtbilletter til kanalbåtene Dagsturer med båt og buss

Båtturer med overnatting

Sykkelturer med overnatting

Imponerende sluseanlegg Varierende landskap Sykling, padling og vandring Familiecruise i juli på MS Telemarken

Kjøp her: www.telemarkskanalen.no

telemarkescape.no

telemarkmuseum.no

Kulturopplevelser: museer, galleri, utstillinger og konserter

telemarkskanalen.no

Velkommen til

39 Nr 1 2021

Nr 1 2021

38


«I Porsgrunn er det meste innen gangavstand, så ta på gode sko og nyt elvebyen»

Tekst: Stine Ellingsberg og Karoline karlengen Larsen

– en av Norges mest attraktive byer!

…Velkommen til

Storgaten i Porsgrunn

Stråmønsteret håndmales fortsatt på Porsgrunds Porselænsfabrik

SOMMERBYEN PORSGRUNN

P

Nr 1 2021

40

orsgrunn bys historie strekker seg tilbake til 1600-tallet, som en havneby for trelast. Mot midten av århundret vokste handel- og håndverksvirksomheter frem i det lille bysamfunnet. I 1887 startet Porsgrund Porselænsfabrik sin produksjon som ble verdenskjent for høy kvalitet og nyskapende design. I dag er den flotte teglstensbygningen ved elvebredden åpen for besøkende, slik at du kan se håndverkerne som fortsatt håndmaler det berømte stråmønstret. Kanskje du gjør et kupp og finner ditt favorittservise til en god pris hos Porselensmuseets fabrikkutsalg? I skoleferien inviterer Telemark Museum til porselensvandring gjennom byens gater. Under vandringen «Jakten på det hvite gulls historie» kan du lære mer om fabrikkens spennende historie og byen. Ta på joggesko og solbriller, og bli med på en spennende tur. Vandre elvelangs Porsgrunnselva snor seg gjennom byen, og her kan du vandre langs elvepromenaden

Gjestebrygger finnes i Porsgrunn

VITE MER? Ønsker du å vite mer om den fantastiske byen vår, og hva den har å tilby gå inn på våre nettsider:

mens du beundrer den idylliske gamle trehusbebyggelsen og nyter sola i vakre parker og byrom. Dina Berghs hage og Minneparken er under oppgradering, og vil stå ferdig til sommeren. Det er bare å glede seg! I Porsgrunn er det meste innen gangavstand, så ta på gode sko og nyt elvebyen. Langs elva finner du også Osebakkenstranda, der du kan ta en dukkert i friskt vann. Her er det perfekt å ha piknik på gresset eller å grille sommermat utover kvelden. Når sola går ned kan du varme deg i den flotte badstua på elva, som ligger ved de nye gjestebryggene.

tryller frem de vakreste smykker, eller hjelper deg med å lage noe helt unikt etter ditt ønske. Kanskje du kan få laget et smykke som minne fra årets sommerferie? Det er flere blomsterbutikker og gartnerier å velge mellom som gir deg tips, råd og lekre, utradisjonelle buketter for enhver anledning. I tillegg har byen både bakere, pølsemakere og flere andre håndverksbedrifter av ypperste klasse.

Godt utvalg spesialbutikker

Nyt sommermaten

Spesialbutikkene ligger som perler på en snor gjennom byen, med butikkvinduer som innbyr både til vindusshopping og å ta turen inn for å kikke på de spennende varene. De dedikerte næringsdrivende er spesialister på å tilby produkter som passer akkurat deg og dine behov. Her finner du klesbutikker med et stort utvalg for han og henne. Gullsmeder som

Porsgrunn har et mangfold av unike og flotte spisesteder, alt fra matvogner til elegante restauranter, blant annet med en av Norges beste uteserveringer. Mange av dem ligger langs elvebredden med utsikt til båtlivet. Uansett om du foretrekker Bistecca di Alba, sashimi eller pizza parma – Porsgrunn har noe for din smak. Byen har flere gode kaffebarer der du kan

porsgrunnminby.no

Foto: Stine Ellingsberg

Foto: Per-Åge Eriksen

Foto: Stine Ellingsberg

Restaurant Osebro

41

Nr 1 2021

Idylliske Porsgrunn er en perfekt base for Telemarks-ferien, med kort vei både til øyhopping langs kysten og vandreturer i fjellheimen. Den gjestmilde lille byen ligger halvveis mellom Oslo og Kristiansand, en liten avstikker unna E18. Her finner du gode matopplevelser, spesialbutikker, turmuligheter, spennende historie og behagelige overnattingsmuligheter.

Foto: Per-Åge Eriksen

Badstue på elva (Saunaboats)

Foto: Per-Åge Eriksen


Opplevelser DuVerden sjøfartsmuseum og vitensenter er et opplevelses- og læringssenter for realfag, teknologi og sjøfartshistorie, og har status som regionalt vitensenter for Vestfold og Telemark. Senteret finner du i et spektakulært bygg med flott beliggenhet ved elva. Rett ved finner du Bymuseet, der du kan nyte den historiske hagen og slappe av. Bakgården ungdomshus i Meierigården er et fantastisk sted for ungdom mellom 13 og 18 år. Forskjellige aktiviteter kan testes, og nye ferdigheter utvikles. Meierigården huser også Norges skumleste spøkelseshus Ravneloftet. Her er det mulig for kreative ungdommer å bli med både som utviklere, produsenter og skuespillere. Porselenskirken stod ferdig i 2019 og har blitt et godt besøkt landemerke. Ta gjerne turen inn for å ta en kikk på den arkitektoniske perlen. Kirken er åpen for publikum på utvalgte dager.

Nr 1 2021

42

Porsgrunn Internasjonale Teaterfestival arrangeres i juni, og hver sommer strømmer tusenvis av besøkende og kunstnere til Porsgrunn. I år blir det litt annerledes, men festival blir det. Forestillinger av forskjellige slag vil gjennomføres og billettene ligger allerede ute. Lørdag 19. juni avsluttes festivalen med et forrykende fyrverkeri. Det er en liten reise i seg selv å besøke galleristrøket i byen. Her finner du kunst, design og håndverk mens du rusler gjennom et av byens eldre strøk mot Osebakken. Hvis du ønsker en rolig stund kan du besøke biblioteket midt i byen. Her kan du lese dagens ferske aviser eller finne årets sommerlektyre. Utenfor biblioteket finner du en flott park med en fantastisk lekepark for

Olavsberget camping

barn i alle aldre. Hver sommer rigger kulturhuset en sommerscene mot elva i tilknytning til restauranten. Her er det konserter hver uke sommeren igjennom. Hva er vel bedre enn en konsert i sommersol mens du nyter en deilig matbit fra restauranten? Overnatting I Porsgrunn finner du to flotte sentrumshoteller. Velg mellom historiske Hotell Vic i hjertet av byen eller nybygde, urbane Comfort Hotel Porsgrunn som ligger mellom togstasjonen og biblioteket. Eller kanskje du vil ha litt variasjon og prøver begge to? Uansett lover vi deg god service, herlige senger og nydelig frokost. Ved elva finner du elektriske båter for utleie på ukesbasis eller for kortere tidsrom. Med din egen cabincruiser kan du ta turen oppover slusene i Telemarkskanalen eller ned til den fantastiske skjærgården. Med sengeplasser, kjøkken og bad ombord ligger alt til rette for en behagelig og luksuriøs ferieopplevelse. Har du egen båt kan du overnatte ved gjestebrygga i båthavna, eller du kan leie hytte eller sette opp teltet hos en av campingplassene i nærheten. Kommer du med bobil, finnes det muligheter for parkering.

«Kysten byr på alt fra myke sandstrender til varme svaberg, så vi anbefaler absolutt at du pakker strandbaggen og tar turen hit»

Foto: Stine Ellingsberg

DuVerden sjøfartsmuseum og vitensenter

Kyst og skjærgård En liten båt-, buss- eller biltur unna sentrum finner du den fantastiske skjærgården. Fra Brevik kan du dra på øyhopping og oppleve de herlige små øyene på nært hold. Enkelte av øyene har serveringssteder som er vel verdt et besøk. Her kan du for eksempel nyte ferske reker fanget i havgapet rett utenfor. Kanskje kan du også slå opp teltet med verdens beste utsikt! Kysten byr på alt fra myke sandstrender til varme svaberg, så vi anbefaler absolutt at du pakker strandbaggen og tar turen hit. Trening og velvære Porsgrunn har mange muligheter for den aktive, enten du vil trene inne på et senter, på treningsrommet til et av hotellene du bor på, eller være med på en gruppetime ute i

Fra Brevik kan du dra på øyhopping i den fantastiske skjærgården.

En nydelig dag på Osebakkenstranda

43 parken. Byen ligger i flate omgivelser, som innbyr til en liten joggetur eller sykkeltur. Eller hva med å sette kajakken på elva en rolig sommermorgen? Hvis du ønsker litt egenpleie finner du flere frisører, massører, neglesalonger og hudpleiere i byen. Book en time og nyt litt tid for deg selv. Det er jo sommerferie!

Nr 1 2021

nyte en kopp nytraktet kaffe mens du kikker på bylivet. De to fantastiske bakeriene Ikke Bare Brød og Harmoni Håndverksbakeri tilbyr de lekreste brød og bakevarer. Harmoni Håndverksbakeri ble kåret til Årets Bakeri i 2020. I den flotte sveitservillaen Keims gård, et steinkast fra Storgata, finner du både håndverksbakeriet Ikke bare brød og det lokale kaffebrenneriet Ild og Bønner.

Deler av strandpromenaden i Porsgrunn

Foto: Yngve Ask

Foto: Stine Ellingsberg


OVERNATTING

Velkommen til et hyggelig opphold i hjertet av Porsgrunn! Frokost er alltid inkludert, og vi serverer gratis kveldsmat 6 dager i uken for våre overnattingsgjester. Hyggelige nisjebutikker og gode restauranter finnes rett utenfor døren. Det er også korte avstander til en fantastisk skjærgård, og aktiviteter i hele Grenland.

Bruker du litt tid på hotellet, kan vi tilby treningsrom, ettermiddagskaffe med kake, lobbybar og loungeområde med shuffleboards og storskjerm.

Bestill ditt opphold på epost: booking@vichotel.no eller besøk vår hjemmeside: www.vichotel.no

Comfort Hotel Porsgrunn

Hotel Vic

Thon Hotel Høyers

Comfort Hotel Porsgrunn åpnet mars 2019, og har 134 nye, urbane gjesterom midt i Porsgrunn by, 50 meter fra tog, buss og taxi! Vi har barception, treningsrom og frokostservering. Kafe og restaurant i gaten og innendørs parkering i kjelleren. Vi kan også tilby 6 urbane og moderne møte- og konferanserom med kapasitet fra 2-150 personer. Velkommen til Porsgrunns nye møteplass!

Bor du på hotell Vic i Porsgrunn, bor du sentralt rett i nærheten av hyggelige nisjebutikker, gode restauranter og den vakre elvepromenaden. Og med kort avstand til en fantastisk skjærgård. Hotellet har gjennomført betydelige oppgraderinger. Her får du frokost, ettermiddagskaffe med kake og kveldsmat inkludert i oppholdet. Her får du treningsrom, lobbybar, shuffleboards og storskjerm. Hotellet har fine kurs- og konferanse fasiliteter for opp til 100 personer. Tog- og busstasjon er i 4 minutters gangavstand fra hotellet.

Thon Hotel Høyers er et særpreget hotell med sjarm og atmosfære, krystallkroner og dype stoler. Hotellet er under full rehabilitering og alt skal være ferdig til sommeren 2021. Her finner du 100 unike værelser og taksuiter med panoramautsikt over Skien by. Hotellet har sin egen restaurant, Madame Blom. Her bor du sentralt og med kort vei til Telemarkskanalen, Brekkeparken og Henrik Ibsen museum, samt uteliv og shopping i Skien. Hotellet har flotte kursog konferansefasiliteter og tilbyr konseptet «Grønne konferanser».

Kammerherreløkka 3, 3915 Porsgrunn Tlf: 35 19 00 10 E-post: booking.co.porsgrunn@choice.no www.nordicchoicehotels.no

URBANE TELEMARK

Skolegt. 1, 3916 Porsgrunn Tlf: 35 56 98 00 E-post: booking@vichotel.no www.vichotel.no

Kongensgt. 6, 3724 Skien Tlf: 35 90 58 00 E-post: hoyers@thonhotels.no www.thonhotels.no

Clarion Collection Bryggeparken Hotellet ligger på Langbryggene i Skien sentrum med kort avstand til byens attraksjoner, yrende uteliv og gode restauranter rett på utsiden. Det er kun en kort spasertur til Telemarkskanalen og shopping. Frokost, Afternoon sweets og kveldsmat er inkludert i oppholdet. Hotellet er kontantfritt og du kan også ta med deg kjæledyret for et pristillegg. Hotellet har treningsrom. Ut på løpetur – spør om tips i resepsjonen. Hotellet har flotte kurs- og konferansefasiliteter.

Hotell Fritidsparken Hotellet holder til i naturskjønne omgivelser i Skien fritidspark med et mangfold av spenstige inne- og utendørsaktiviteter. 62 enheter for 1–6 personer, 14 HC rom samt trivelige fellesarealer, dusj/wc og TV og Wifi på alle rom. Kurs og konferanselokaler. Bobilparkering. Moflatveien 59, 3733 Skien Tlf: 35 54 10 40 E-post: hotell@skienfritidspark.no www.skienfritidspark.no

Langbryggene 7, 3724 Skien Tlf: 35 91 21 00 E-post: cc.bryggeparken@choice.no www.nordicchoicehotels.no

UTVALGTE SPISESTEDER

PORSGRUNN, SKIEN OG SILJAN Olavsberget Camping

Gåsodden Camping

Olavsberget camping ligger idyllisk til innerst i Eidangerfjorden med en av Norges fineste badestrender. Her kan du nyte rolige sommerdager ved sjøen. Stranden er langgrunn og passer perfekt for både store og små. Ønsker du litt mer fart og spenning har vi et flott stupetårn med ulike høyder fra 1 m - 10 m høyt. Vi har flere oppmerkede løyper og det er tilrettelagt for å gå tur fra campingområdet og helt rundt Kattøya.

Ligger fint til ved Norsjø i Skien med badeplass og barnevennlig strand. 2 hytter for 4 personer, 1 hytte for 2 personer. Plass for campingvogner og telt. Lintøy må medbringes. Serviceanlegg for hytter og campingvogner. Gode fiskemuligheter. Salg av fiskekort. Det er ikke kortautomat på Gåsodden Camping.

Nystrandvn. 64, 3944 Porsgrunn Tlf: 35 51 12 05 E-post: irene@olavsbergetcamping.no www.olavsbergetcamping.no

Fjærekilveien 66, 3729 Skien Tlf: 907 19 767 E-post: info@visitgrenland.no www.visitskien.no

Burglar Skien

Strøm Mat & bar

Brasseriet Madame Blom

Burglar er stedet for den beste burgeropplevelsen. Norsk kjøtt, kvernet på huset, kreativitet og kjærlighet til mat - for å gi deg den beste burgeren. Menyen består av alt fra klassiske burgersmaker - til burgere som utfordrer hva en burger kan være. Burglars avdeling i Skien finner du på Arkaden i Skien, med uteservering ut mot baksiden av Handelstorget.

Strøm Mat & Bar er en restaurant og bar som ligger tett opp til Hjellevannet ved det vestre vannspeilet i Skien sentrum. Vi satser på enkle retter med inspirasjon fra hele verden.

Brasseriet Madame Blom på Thon Hotel Høyers har et stilfullt, lunt og koselig miljø. Krystallkroner og moderne borddekking setter i tillegg en spiss på opplevelsen. Her serveres spennende mat fra et norsk og internasjonalt kjøkken. Velg fra sesongens à la carte. Her finner du også et av Telemarks beste vinkart.

Bruene 1, 3724 Skien Tlf. 908 03 605 E-post: skien@burglar.no www.burglar.no

Nedre Hjellegt. 11, 3724 Skien Tlf.: 35 49 90 94 E-post: strom@matogbar.no www.matogbar.no

Vi har en uformell «kom som du er» stemning med lave skuldre og fokus på den gode opplevelsen det skal være å gå på restaurant. Vi har Skiens fineste uteservering!

Kongensgt. 6-8, 3724 Skien Tlf: 35 90 58 00 E-post: hoyers@thonhotels.no

45 Nr 1 2021

Nr 1 2021

Bykjernen i nedre Telemark har hatt en solid utvikling de siste årene med blant annet nye kulturhus, hotell, kirke, restauranter, utleie av elektriske kanalbåter og opplevelsessentre. Her kan du kombinere tradisjonell 44 byferie med kort vei til naturopplevelser ved kyst og Telemarkskanalen, samt historie om Henrik Ibsen og porselen. Bo på moderne byhotell etter en sauna ved elven og spis på anerkjente restauranter som Jacob & Gabriel og Merci.


UTVALGTE SPISESTEDER

Jacob og Gabriel Restaurant, Arkaden Jacob & Gabriel er en restaurant med hjerte for god mat og drikke. Her spesialiserer de seg på menyer med 3- til 7-retter. I tillegg har de en liten à la carte og barsnacks. Restaurantens bar har fokus på variasjoner av gin & tonic – og et stort utvalg av vin på glass. Restauranten kan skilte med et velrenommert vinkart, og har blant annet oppføring i Star Wine List. De har også en liten uteservering. Her er det lav terskel for å stikke hode inn døren, enten om det er for en god matbit eller noe spennende å drikke. Bruene 1, 3724 Skien Tlf: 35 70 72 91 E-post: info@jacoboggabriel.no www.jacoboggabriel.no

UTVALGTE ATTRAKSJONER OG AKTIVITETER

Candis

Jonas B Gundersen

Henrik & Kompani

Burglar Porsgrunn

Teater Ibsen

Telemark Museum

Ibsenhuset Kulturhus

Candis er en unik isbar med egen produksjon i Skien sentrum og her vil du få en helt ny opplevelse av å spise is. All isen er håndlaget fra bunn av med norske råvarer og med inspirasjon fra Island. Koselig sted med sitteplasser ute og inne og utsikt over handelstorget. Stort utvalg av fersk egenprodusert kuleis, softis, bobblevaffler, isfrappe, milkshakes, kaffedrikke og over 50 forskjellige typer strøssel, trekk-sjokolade, bær, frukt og tilbehør til isen.

Med sin fantastiske beliggenhet på Bratsberg Brygge, med vakre Porsgrunnelva som nærmeste nabo, er Jonas B Gundersen et møtested for mennesker i alle aldre. Stedet har også en fin uteplass. Her får du servert førsteklasses råvarer fra Italia. Italiensk pizza, pasta og småretter har vært servert på Bratsberg Brygge siden brygga var ny i 2005. Hver dag bakes det kaker og pizzabunner. Sausene lages fra bunnen av, og alle rettene toppes med førsteklasses råvarer.

Hos Henrik & Kompani finner du noe for enhver smak, enten du ønsker en 3-retter, en smårett, noe godt i glasset, et privat selskap eller catering. Her serveres ferske råvarer av høy kvalitet, og det skiftes meny 4-5 ganger i året. Fisk og skalldyr, eget hummerog østersakvarium, retter med inspirasjon fra middelhavet, tapas og sushi.

Burglar er stedet for den beste burgeropplevelsen. Norsk kjøtt, kvernet på huset, kreativitet og kjærlighet til mat – alt for å gi deg den beste burgeren. Menyen vår består av alt fra klassiske burgersmaker - til burgere som utfordrer hva en burger kan være. Vår avdeling i Porsgrunn finner du på Kammerherreløkka med uteservering, og kort gange til buss og tog.

Teater Ibsen holder til i moderne lokaler på Klosterøya i Skien, et par kilometer fra sentrum. Her kan du gjennom hele året være med på forestillinger for både barn og voksne. Teater Ibsen er regionteateret for Vestfold og Telemark, og når vi ikke er hjemme i Skien er vi på turné.

Vi tilbyr trygge vandringer, aktiviteter og omvisninger i alle våre museer! Velkommen til herregårdene Ulefos Hovedgaard og Brekkeparken med sine vakre parker, nydelige interiører og gode historier! Velkommen også til Henrik Ibsen og Theodor Kittelsens barndomshjem. Er du opptatt av design og godt håndverk? Besøk Porselensmuseet og se PP-samlingen, bli med på keramikkurs og opplev porselensfabrikken. Husk at du kan løse koder og gåter i våre Escape Room i Brekkeparken og på Henrik Ibsen Museum.

Ibsenhuset er Telemarks største kulturhus. Vi presenterer alt fra lokale artister til verdenskjente stjerner. Vi har saler i ulike størrelser som lett tilpasses det enkelte arrangement. Sommerstid tilbyr vi også utekonserter under serien «Sommer i Lunden».

Øvregata 41, 3715 Skien Tlf: 35 54 45 00 E-post: post@telemarkmuseum.no www.telemarkmuseum.no

Lundegata 6, 3724 Skien Tlf: 35 90 54 90 E-post: info@ibsenhuset.no www.ibsenhuset.no

DuVerden sjøfartsmuseum + vitensenter

Canal Boats Telemark

Telemarksgata 12, 3724 Skien Tlf: 40 60 84 75 E-post: candisnorge@gmail.com www.candis.no

Friisebrygga 2, 3921 Porsgrunn Tlf: 35 56 51 11 E-post: porsgrunn@jbg.no www.jbg.no/porsgrunn

Lundegate 6, Ibsenhuset, 3724 Skien Tlf: 924 31 176 E-post: ja-ruud2@online.no www.henrikogkompani.no

Kammerherreløkka 5, 3915 Porsgrunn Tlf: 906 90 102 E-post: porsgrunn@burglar.no www.burglar.no

Teatrets bar har alle rettigheter og er et populært sted å møtes i forkant av forestillingene. Her får du garantert den rette teaterstemningen. Teaterfoajeen huser egne arrangementer som temakvelder, konserter og debatter. Hollenderigt. 15, 3732 Skien Tlf: 35 90 50 50 E-post: firmapost@teateribsen.no www.teateribsen.no

Ibsenhuset er en av fylkets mest fleksible kurs- og konferansearenaer. Trenger du små møterom eller en stor sal? Vi kan tilby mye. Restaurant Henrik & Kompani serverer lekker mat i forbindelse med arrangement, møte – eller om du bare vil ut å ta en matbit.

Gea Norvegica UNESCO Global Geopark Gea Norvegica Geopark er Skandinavias første UNESCO godkjente geopark. Gea Norvegica UNESCO Global Geopark er et område med en unik geologi og natur- og kulturhistorie. Geoparken er et avgrenset område på 3000 km2 og ligger i fylke Vestfold og Telemark og innbefatter kommunene Bamble, Kragerø, Larvik, Nome, Porsgrunn, Siljan og Skien. Porselensveien 6A, 3920 Porsgrunn E-post: post@geanor.no www.geoparken.no

Sauna Boats Telemark Nå kan du leie badstuebåt i Skien! Rett utenfor Skien sentrum, rett ved Bakkestranda, ligger Sauna Boats Telemark Badstubåt med navnet LEO. Du kan leie helt båten i en halv dag eller en hel dag, inkludert en skipper som vil kjøre deg dit du vil. Båten er 26 meter lang og huset med badstuen inni er ca. 8 kvm og du får plass til 6 personer. Fløtninga/Bakkestranda, Skien Tlf: 46 65 33 67 E-post: info@saunaboats.no www.saunaboats.no

UTVALGTE ATTRAKSJONER OG AKTIVITETER

Ælvespeilet mat og bar

MS Dikkon

Jimmy’s er stedet der alle møtes, enten for lunsj, middag eller bare noe godt å drikke. Jimmys har både inne og uteservering og alle rettigheter. Menyen består av alt fra salat, pasta, hamburger, biff og kylling og mange andre gode retter.

Kafeen ligger i det nye kulturhuset Ælvespeilet i Porsgrunn, nydelig beliggende ved vannkanten.

Dikkon er en ypperlig sightseeingbåt. Båten er disponibel for charterturer ettermiddag/kveld/ helg. 42 personer kan sitte inne i salongen som har benker og bord. Ca 25 sitteplasser ute. M/S Dikkon har kapasitet på 87 personer.

Storgata 146, 3915 Porsgrunn Tlf: 35 55 99 59 E-post: kontakt@jimmysrestaurant.no www.jimmysrestaurant.no

Her kan du sitte innendørs i lune omgivelser eller er det fint vær, så kan du nyte den flotte uteplassen langs elven. Her får du servert spenstige lunsjretter fra kl. 11.00, og deilige småretter og middagsretter med god drikke fra kl. 16.00. Rettigheter for øl og vin. Storgata 164, 3915 Porsgrunn Tlf: 95 23 09 01 E-post: erdal@tollnes-selskapsmat.no www.tollnesselskapsmat.no

Ælvespeilet

Skien Fritidspark

Parkbiografen

Porsgrunns kulturelle storstue åpnet høsten 2013 og har siden den gang brakt et stort volum av konserter og forestillinger til byen. Ælvespeilet er fast spillested for Riksteatret og en yndet arena for lokale aktører innen ulike former for scenekunst. Med flott beliggenhet langs elvebredden og eget storkjøkken er kulturhuset også en populær arena for konferanser og events.

Et eldorado av aktiviteter for små og store: Badeland, klatrepark, minigolf, skøytebane, curling, sykkelløyper, turløyper, padeltennis, frisbeegolf, spa og velværeavdeling, ishockeybane, med mer.

Parkbiografen i Skien er et tradisjonsrikt konsertsted og har vært et flott signalbygg og viktig smeltedigel for rytmisk musikk og scenekunst siden begynnelsen av 1990 tallet. Stedet har plass til ca 600 stående og 220 sittende publikummere, ved bord.

Storgata 164, 3915 Porsgrunn Tlf: 35 54 70 05 E-post: resepsjonen@elvespeilet.no www.elvespeilet.no

Moflatveien 38, 3733 Skien Tlf: 35 54 10 00 E-post: post@skienfritidspark.no www.skienfritidspark.no

Kverndalsgata 1, 3737 Skien Tlf: 90 97 59 51 E-post: post@parkbiografen.no www.parkbiografen.no

Dikkon kjører sightseeing i skjærgården rundt Brevik i juli, ons kl 17 og lør kl 11.30 Bestilles på tlf. 35 90 55 20 Tlf: 35 90 55 20 E-post: info@visitgrenland.no www.visitporsgrunn.no

DuVerden er et senter for aktiviteter og opplevelser for barn og unge. 3D-kino, værbord og skipssimulator er noe av det du kan oppleve her. Værbordet illustrerer vær og vind på en ny måte. Snurr hardt på dreieskiven i bordet så vil en vifte produsere vind opp i storm styrke. Har du lyst til å prøve deg som kaptein? I skipssimulatoren kan du styre et skip på elva, opp mot Skien eller ut Brevikstrømmen. Tollbugata 23, 3933 Porsgrunn Tlf: 95 42 89 59 E-post: booking@du-verden.no www.du-verden.no

Canal Boats Telemark AS er det første norske firmaet som leier ut 100% elektriske båter i cabincruiser klassen. Båtene leies ut fra brygge ved Porsgrunn. Du kan reise opp Telemarkskanalen eller ned kysten mot Kragerø. Unn deg selv høy standard, luksus og velvære samtidig som du tar vare på naturen. Du kan leie båtene i perioden fra 22. mai – 30. oktober. I lavsesong kan båtene leies fra 2 netter, under høysesong leies båtene ut på ukesbasis fra lørdag til lørdag. Stangsgate 1, 3915 Porsgrunn Tlf: 47 68 05 59 E-post: post@canalboats.no www.canalboats.no

MS Victoria på Telemarkskanalen Ombord i M/S Victoria kan dere senke skuldene og nyte den fantastiske naturen fra orkesterplass på dekket til kanaldronningen, som kjenner hver sluse og hver minste vik på den 105 km lange Telemarkskanalen fra Skien til Dalen. Opplev alt Telemarkskanalen har å by på med hele 8 sluseanlegg med 18 sluser; kulturhistorisk landskap, bratte fjell som i en storslagen vestlandsfjord, smale kanaler, åpent vann og stille innsjøer. Ombord M/S Victoria, også kjent som kanaldronningen, kan du nyte god mat og godt drikke på ferden. Velkommen ombord til oss i sommer! Fylkesbakken 10, 3715 Skien Tlf: 99 43 31 81 E-post: post@kanalbaatene.no www.kanalbaatene.no www.telemarkskanalen.no

Lerkefugl produksjoner Lerkefugl Produksjoner tilbyr Henrik Ibsen for alle – uansett når eller hvor. Ved å hente inn de beste kunstnerne nasjonalt og lokalt, produserer Ida Høy og Hadle Reisæter fleksible Ibsen-forestillinger, monologer, konsertforestillinger, Ibsen-standup, foredrag og byvandringer i ulik lengde og innhold, tilpasset ditt behov. Lerkefugl Produksjoners forestillinger settes opp med jevne mellomrom på ulike steder i Skien. Følg med på: www.visittelemark. no/hva-skjer eller facebooksiden til Lerkefugl produktsjoner om de spiller når du er i byen. Ole Vigsgate 3, 3725 Skien Tlf: 92 29 14 78 E-post: post@lerkefugl.no www.lerkefugl.no

47 Nr 1 2021

Nr 1 2021

46

Jimmy’s Restaurant og bar


Matansvarlige: Elever og kokkelærere ved Hjalmar Johansen vgs. Foto: Per Stian Johnsen Arrangement: Stina Aatangen

GRATINERT SJØKREPS Til forrett:

Lokalmat fra SJØ til FJELL

1 hel sjøkreps pr. pers. (helst fersk og levende. Evt avtal med leverandør om å koke de lite, eller få tak i rå, fryste kreps.) 400 gr smør 2 fedd hvitløk 3-4 ss med finhakkede ferske urter (Her kan du velge selv, men til kreps vil vi anbefale dill, kjørvel, bladpersille, gressløk, estragon eller ramsløk) 1 ss saft av sitron, lime eller appelsin.

Om du har levende kreps, ha to og to i fosskokende, godt saltet vann i 20- 30 sek, avhengig av strørrelsen, ta de opp og legg de rett i iskaldt vann. Del den lettkokte krepsen i to på langs. Fjern tarmen som sitter rett over halen. Legg en god klatt kryddersmør på hver hale, og sett under grillelementet i ovnen til halen så vidt løsner fra skallet. Du kan også fint legge de halve krepsene på god, varm kullgrill.

I Telemark er vi så heldige og ha mange lokale småprodusenter som produserer kvalitetsråvarer

MENY

Urtegratinert sjøkreps servert med syrlig agurksalat, syltet rødløk, ertespirer og vårens reddiker Ramsløkmarinert grilla lår og ribbe av kje, servert med jordskokkpure smørstekte rotgrønnsaker og asparges, ramsløkmajones og ovnsbakte nypoteter Yoghurtpannacotta med smak av unge rognskudd, servert med tindvedsorbet, hylleblomst sirup og mjødurtsyltet rabarbraskudd

49 SYRLIG AGURKSALAT

SYLTET RØDLØK

Skrell en slangeagurk på langs med en god potetskreller eller aspargesskreller. Legg agurkstrimlene i iskaldt vann til rett før de skal brukes. Vend de kjapt i sitronsaft og litt finhakket dill før du legger de på tallerkenenen.

3 rødløk, i tynne ringer 1 dl eddik (7%) 2 dl sukker 3 dl vann 1/4 - 1/2 ts salt

Kok opp eddik, vann, sukker og salt, og rør til sukkeret er helt oppløst. Skjær rødløken i så tynne ringer du kan, ha rødløken i et glass og hell eddiklaken over. Avkjøl blandingen og sett den deretter i kjøleskapet i minst 2 timer, men gjerne over natten. Syltet rødløk oppbevares i tett glass i kjøleskapet, og er holdbar i et par uker.

Nr 1 2021

Nr 1 2021

48


RAMSLØKMARINERT, GRILLA KJELÅR Lår av kje er ganske små, så beregn ca 500-600 gr lår per. pers. Ta en god, stor neve av nyplukket ramsløk og ha den i en blender. Tilsett litt salt og fersk pepper, og 3 dl god olivenolje. Kjør til en fin purè og gni balndingen godt inn i låret. Om du ikke har fersk ramsløk, kan du fint bruke rosmarin, timian eller andre urter, og et par fedd hvitløk. La kjøttet marinere i minst 12 timer. Brun så kjøttet i en stor stekepanne i godt smør, eller legg de rett på varm kullgrill. Har du en god grill, få temperaturen ned til ca 120 grader og stek låret videre til det har en kjernetemperatur på ca 55-60 grader. Har du ikke tilgang på grill, kan du legge de inn i forvarmet ovn, og følge den samme tilberedningsmetoden.

JORDSKOKKPURÈ 200 gr jordskokk 3 dl melk 2 ss godt smør Salt/pepper Skrell jordskokkene og del de i like kuber. Hold de ferdig skrellede skokkene i vann med litt sitronsaft, slik at de ikke oksiderer og blir grå. Smelt smør forsiktig i en tykkbunnet kjele og ha skokkene i. Fres de i noen minutter til de er blanke, men ikke har tatt farge. Hell over melken og la det hele koke på svak varme til de er møre. Pass på at melken ikke koker kraftig, da vil det hele smake grøt, og det vil vi ikke! Kjør balandingen i en kjøkkenmaskin eller bruk stavmikser til du har en glatt og fin, hvit pure. Smak til med salt og pepper.

Får du også tak i ribbe av kje, marineres de på samme måte og har noe kortere steketid, og egner seg aller best rett på grillen.

RAMSLØKMAJONES

Ramsløken vokser ofte i tette tepper og kan dekke skogbunnen over ett stort område. Den er fra 10-40 cm høy. Ramsløk kjennetegnes med sine 2 til 3 flate 2-5 cm brede lange blader (elipse formede) som er spisse i ene enden og ender i hver sin lange stilk i den andre. Blomsterstengelen er trekantet og blomstene er som hvite stjerner med 5 hvite kronblader. Blomstene står ytterst på stilker som samles i en bukett og danner en utrolig flott skjerm. Blomstene visner og da kan frukten høstes. Den sitter imidten av blomsten og har 3 tydelige linjer/furer. Ramsløk heter «wild garlic» på engelsk og blir ofte omtalt som Nordens hvitløk. Den smaker mye hvitløk, men er ikke like sterk på smak, selv om bladene kan variere i styrke. Duften minner også om hvitløk. Ramsløk er som vanlig løk svært anvendelig i matlagingen, og det finnes nesten ikke begrensninger på hva du kan smakssette med denne veksten. Et pluss er jo også den utrolig flotte grønnfargen som gjør all mat mer delikat. Bladene mister mye smak under varmebehandling, så det aller beste er å bruke dem i rå tilstand. Bruk dem i salater og garnityr. Lag puré eller pesto med olje for å bevare dem til senere bruk. Bladene kan også tørkes eller fryses. Ramsløkbladene vil høyne nesten en hver rett du velger å bruke den i. Blomsten kan også sankes og er dekorativ og smakfull. Frøkapslene kan saltsyltes til kapers, legges i salt, eddik og vann.

2 eggeplommer 2 ts hvitvinseddik 1-2 ss ramsløkpuré 1 ts dijonsennep 2 dl rapsolje eller annen nøytral olje Salt

Ramsløk plukkes i fuktige løv og barskoger, og ofte langs kysten. Vis hensyn når løken plukkes, de vokser ofte i vernet skog, og respekter vernebestemmelsene, ikke fjern død ved, løv og annet organisk materiale, ikke riv den opp med rot, og ikke ta mer enn du trenger!

Visp sammen eggeplommer, eddik, sennep, ramsløkpuré og eventuelt en klype salt i en bolle. Visp inn oljen i en tynn stråle, litt etter litt. Konsistensen skal bli som majones. Smak til med salt og ev. mer ramsløk om nødvendig.

OVNSBAKTE NYPOTETER/ SMÅPOTETER 800 gr nypoteter/småpoteter 2-3 ss god olje Nykvernet pepper 2-3 klyper godt havsalt

51

Bland alt sammen i en ildfast form. Sett inn i forvarmet ovn på 180 grader. Bak potetene i ovnen til de er møre og litt «skrukkete» i skallet. Ta de ut og vend dem i en neve finhakkede urter, for eksempel bladpersille, gressløk eller kjørvel.

Nr 1 2021

Nr 1 2021

50

RAMSLØK


YOUGHURTPANNACOTTA Pannacotta 4 pers 2 dl økologisk H-melk 5 dl økologisk fløte 1 l gresk youghurt (vi brukte youghurt fra Hagvoll gård i Kragerø) 6 plater gelantin 3 dl sukker En god neve nyplukkede, unge blader og skudd fra rogn. Kok opp melk, fløte sukker og rognskudd/blader. Trekk kjelen til side, og la rognskudd trekke på veldig svak varme i ca en time under lokk. Pass på at det ikke koker, og rør innimellom. Sil av blandingen, og hold melkeblandingen varm. Bløtlegg gelatinen i kaldt vann i ca ti minutter, klem ut væsken av platene og rør dem inn i den varme melkeblandingen. Avkjøl litt. Ha youghurten i en bolle, og sil den varme melkeblandingen forsiktig inn i youghurten mens du rører, slik at den ikke klumper seg. Hell blandingen i egna form eller porsjonsformer. Sett pannacottaen i kjøleskapet i tre til fire timer, til blandingen er stiv. Om du har porsjonsformer, dypp formene i litt varmt vann, før du forsiktig hvelver de over på en tallerken.

TINVEDSORBET

Restaurant og matfag linjen på Hjalmar Johansen vgs i Skien.

500 g Tindved (havtorn). Finner du ikke fersk, kan du bruke Tinvedsyltetøy fra Hyllest i Bø - gå da litt ned på sukkermengden 5 dl vann 250 gr sukker 100 g glukose/golden sirup

Kokkeelever og lærere f.v: Vilje Berg-Larsen (fått lærlingplass på Jacob & Gabriel), Maria Stevic-Johansen (fått lærlingplass på Strøm), Therese Preuss (avd. leder og kokk), Kristian Ekholt (lærer og kokk), Espen Ihlen (fagarbeider og kokk) og Brynjar Kværnø Ottren (fått lærlingplass på Bø hotell).

Kok opp vann, sukker og glukose. Ta blandingen av platen, og ha i bærene, la blandingen trekke 30 – 40 minutter. Kjør blandingen i en blender til en fin masse. Sil godt av og ha det hele i en ismaskin. Har du ikke ismaskin, setter du blandingen i fryseren, og rører godt minst en gang i timen for å unngå krystaller og «isnåler», til sorbeten er helt fryst.

Hjalmar Johansen er en topp moderne skole med store kjøkkenlokaler med alt nødvendig utstyr. Søkertallet til linja øker for hvert år, men vi har plass til mange flere. Det er et stort behov for lærlinger ute i bransjen. Vi er opptatt av lokale råvarer, bærekraft og kvalitet. Vi vil gjerne samarbeide med flere lokale aktører. Ta gjerne kontakt: therese.preuss@vtfk.no

MJØDURTSYLTET RABARBRA 2 dl vann 2,5 dl sukker 1 liten rabarbrastilk, renset og kuttet i biter. 2-3 topper av frisk Mjødurt, evt en ss tørket Kok opp vann og sukker til sukkeret er løst opp. Trekk til siden, og ha i frisk eller tørket mjødurt. La trekke i ca 10 minutter. Sil den varme blandingen over rabarbraen, og la blandingen avkjøle helt.

TINDVED

TAKK TIL LOKALE LEVERANDØRER FRA TELEMARK:

Tindved er en art i sølvbuskfamilien som danner busker eller små trær. Tindved finnes ved elveoser, strender og rasmark spredt over mye av Norge. Tindved danner busker som vanligvis er mellom en halv og tre meter høye, men kan også danne større busker eller små trær. Tindvedfruktene (tindvedbær) brukes til saft, syltetøy, gelé og til smaksetting av brennevin. Fruktene har en aromatisk, men meget syrlig smak, og brukes lite uten varmebehandling. Hvis de utsettes for frost, avtar syrligheten. Fruktene er rike på flere næringsstoffer og inneholder spesielt mye C-vitamin.

ROGNBLADER Om våren, når rogna få skudd og blader, kan du plukke disse over store deler av landet. Plukk de minste bladene eller skudd. De kan oppbevares på kjøl i en tett pose i ca to uker, eller de kan fryses rå til de skal brukes. Bladene har en mild, mandelaktig smak og kan brukes til iskrem, snaps og likør.

Passende drikke til maten fra lokale leverandører

Nr 1 2021

52

HYLLEBLOMSTSIRUP 2 dl konsentret Hylleblomstsaft (evt Hylleblomstsirup fra Hyllest) 2,5 dl vann 300 gr sukker Bland alle ingrediensene i en egnet kjele, kok det hele inn på middels varme, til du har en tykk sirup. Kan oppbevares i kjøleskap etpar uker.

HYLLEST AS

KRAGERØ SJØMAT

Gåravegen 66, 3804 Bø i Telemark Tlf. 948 23 980 www.hylleblomstsaft.no post@hylleblomstsaft.no

Ytre Strandvei 4, 3770 Kragerø Tlf. 35 98 04 11 skagerak@online.no

Økologisk hylleblomstdrikk, sirup og ulike smakskombinasjoner. Hyllebær, rabarbra, ingefær med mere. Råvarer dyrket på Rinde Gård på Akkerhaugen, og produsert på lokale eplepresseri.

HOPPESTAD GÅRD Hoppestadveien 317, 3721 Skien Tlf. 959 15 238 - www.hoppestad.no post@hoppestad.no Dyrking av grønnsaker fra generasjon til generasjon

NORSK KOMBUCHA Hoppestadvegen 317, 3721 Skien www.norskkombucha.no Norsk Kombucha er fermentert te. Drikken er levende og en raw styrkedrikk med organiske syrer.

Fiskemottak/engro med detaljsalg

LEGA Fiskestigen 1022, 3890 Vinje Tlf. 402 90 160 www.lega.no - gro@lega.no Lega er et gårdsysteri og bakeri på gården Raundalen. Ekte geitost, prim, flatbrød og pizzabunner er noe av det du finner hos oss!

HAGVOLL GÅRD Kjølebrøndsveien 134, Kragerø, Norway Tlf. 995 66 234 Hagvoll@outlook.com Vi produserer egg, kjøtt og forskjellige melkeprodukter som yoghurt, syrnet melk, rømme og sjokolademelk. Eget gårdsmeieri. Vi er opptatt av god dyrevelferd og fornøyde dyr.

Følg våre lokale leverandører på sosiale medier

53 Nr 1 2021

med smak av unge rognskudd, tindvedsorbet, hylleblomstsirup og mjødurtsyltet rabrabraskudd

TAKK TIL:


INNLANDET I TELEMARK Litt inn fra kysten og før du kommer til høyfjellet i nord finner du Drangedal, Midt-Telemark og Nome. Her er det mye morsomt å oppleve både for barn og voksne. Mest kjente attraksjon er Bø Sommarland, men Hulfjell Vannpark og Norsjø Ferieland byr også på fartsfylte vannaktiviteter. Og for de litt mindre lekne voksne, anbefaler vi tur på Telemarkskanalen eller besøk på fruktgårder, vingård og ølbryggeri.

55 Gode campingplasser, leirplasser, vandrerhjem og hoteller tar deg godt imot, før du drar ut på fartsfylte opplevelser. Foruten vannparker, kan du leie sykler, kajakk og kano ved Telemarkskanalen. Ønsker du tur

i skog og fjell tilbyr Lifjell og Gautefallheia en rekke muligheter. Vil du ha enda litt action, ta en tur på Høyt & Lavt klatrepark. Få også med deg historie fra Ulefos Hovedgård og Øvre Verket.

Foto: Avia Produksjon Nr 1 2021

Nr 1 2021

54


Foto: Haakon Sundbø

HULFJELL GÅRD

Følg oss

Et fantastisk sted for hele familien ved den idylliske innsjøen Toke

H

ulfjell er en besøksgård som satser på opplevelser og Inn på tunet. Her er mange ulike dyr som hest, ullgris, lama, esel, påfugl, ender, alpakka, sau, emu og mange flere! På Hulfjell har du mulighet til å komme i nærkontakt med alle dyrene, og lære mer om dem. Du kan komme til Hulfjell med bil eller båt. Det er egen gjestebrygge for besøkende som kommer vannveien. Det er mulighet for å leie pedalbåt og kano. På gården er det mulighet for å overnatte tett på naturen. Her finner man 2 små trivelige utleiehytter. Hyttene har overnattingsplass for 4. Den flytende vannparken åpnet i 2019 og er i utvidet med dobbelt kapasitet. Her er det action for alle badenymfer, små og store! Her kan du få opp pulsen og utfordre deg selv. Vannparken består av trampoline, hoppetårn, balansehinder og mye annet gøy. Matilbudet på Hulfjell Gård er utvidet denne sesongen. Du får naturligvis kjøpt is og brus, men også spennende og knallgod lokal hjorteburger og pizza med hjortesalami med ingredienser fra blant annet Hjortehagen ved Neslandsvatn og Dale Hjort. Turistbåten Tokedølen ligger ved Hulfjell Brygge hele juli måned. Tokedølen kjører sightseeing-turer med avgang fra brygga flere ganger i uka. Velkommen til en aktiv, kul og annerledes opplevelse hos oss på Hulfjell Gård.

NY FLOTT BOBILPARKERING Bobilturisme er den store ferietrenden nå. Hulfjell etablerer 24 fullserviceplasser med alle fasiliteter. Plassene vil ha fantastisk utsikt over Toke! Bobilentusiastene Inge, Marie, Terje og Irene har besøkt mange flotte campingplasser rundt om i Norge, og gleder seg over utvidelsen på Hulfjell Gård.

56

57 Nr 1 2021

Bobilparkeringen vil være helt klar til sesongen 2022!

Nr 1 2021

Priser og produkter finner du på www.hulfjell.no

KOMMER!


Tele-Tur AS er det naturlige valget om dere skal arrangere firmatur, konferanse, opplevelsestur eller bare trenger behagelig og trygg transport.

Med sin lange strandlinje på 185 km og utallige øyer og «kiler» er Toke et eldorado og av flere omtalt som Norges vakreste innsjø. Lyden av en tøffende motor, god mat og deilig drikke i flotte naturomgivelser er et godt utgangspunkt for tur. Enten med din familie, bedrift, vennegjeng eller lag og forening. Da Tokedølen II kom til Drangedal Båten ble hentet i Sandefjord og fraktet sjøveien til Skien i 2012. Underveis fikk vi et forrykende uvær som blant annet medførte maskinstopp og alle om bord ble sjøsyke. Tokedølen kom til Skien hvor den la til ved havnetermnalen. Den ble transportert landeveien på en stor trailer fra Skien Havneterminal og opp til Solvik. Her ble den sjøsatt i Toke og seilt til Drangedal. Litt av en oppgave - 19 tonn båt, over 4 meter bred, 15 meter lang og over 5 meter høy. Med lensmann Terje Gautefall som kortesjeleder gikk det bra!

Nr 1 2021

58

Båten er bygget i 1967 ved Brødrene Aa`s båtbyggeri i Hyen, Gloppen kommune i Sogn og Fjordane, og er en trebåt bygget i furu på eikespanter. Båten er oppkalt etter passasjerbåten «Tokedølen» som trafikkerte Toke fra 1864 til 1923. Faste rute søndager i sommerferien «Tokedølen II» går i fast rute søndager i sommerferien. Båten har avgang fra Toke Brygge og alternerer mellom to ruter annenhver helg.

Tfl. Tokedølen II |

Tlf 911 29 088 / Tfl. 35 99 81 25 | Følg oss

Charter Du kan også chartre Tokedølen II. Enten du skal feire et jubileum, bryllup, fødselsdag, en firmatur eller du bare skal ha en hyggelig samling med venner og bekjente i sommersesongen. Skal du ha bryllup i Drangedal og lurer på hvor du skal gjøre av gjestene i tiden mellom kirken og middagen, send dem på Toke med «Tokedølen II». Det er gangavstand fra Drangedal kirke til Toke Brygge. Rute Nå trafikerer vi Toke, «Kragerøs indre skjærgård», som noen ynder å kalle det. Her er vi innom tre kommuner, Drangedal, Bamble og Kragerø. Herfra går den ned til den første demningen med Dalsfoss Kraftverk. Her passeres Farmen Gården Lundereid i den spektakulære Lundereid elva. Toke er en praktfull innsjø. Veldig ukjent for mange, og fra landeveien sees bare små gløtt. Den har ca. 360 øyer med smått og stort. Det er ikke alt som er over vann alltid, siden Toke er regulert av Skagerak Kraft og reguleringshøyden er 5,6 meter. Den har ca. 19 mil med kystlinje og er dypest i Rørholtfjorden med ca 140 meter. Her er det saltvann på bunnen. Samarbeid Tokedølen har samarbeid med flere lokale aktører. Sammen med Tele-Tur kan de skreddersy en helt perfekt rute for deg, vennegjeng eller firma. Her kan du få fantastiske naturopplevelser både til vans og til lands. Det er også samarbeid med lokale matvarelevrandører, som gjør at også magen får seg en unik opplevelse. Send forespørsel til Tele-tur eller Tokedølen, så legges det opp til en fin tur for deg.

Forventninger, inntrykk og minner Vi er genuint opptatte av det gode vertskap. Det er derfor viktig at fra man setter føttene i de topp moderne turistbussene, til man vinker farvel, har hatt en behagelig og trygg opplevelse i bussen. Vi i Tele-Tur er stolte over å kunne tilby alle type grupper skreddersydde turer hvor enn man måtte ønske. Og vi er spesielt fornøyde med hva vi som turoperatør kan tilby grupper som vil hit til Drangedal. Det flotte med Drangedal er at man kan krydre turen med innslag fra historie, unik topografi og akrobatisk underholdning. Det er ikke mange steder som har en så vakker innsjø som kan nytes i en koselig atmosfære med servering av kortreist mat om bord i Tokedølen II.

Tfl. 35 99 81 25 |

Og i de samme omgivelsene kan man få seg et skikkelig adrenalin kick når man står skulder til skulder med en kollega og skal gjennom en hinderløype utenom det vanlige i vannparken på Hulfjell gård. I tillegg til foreninger på den årlige gruppe turen og bedrifter på tembuildingsturer, ruller vi gladelig noen mil for skoler og barnehager som vil på gårdsbesøk eller andre utflukter. Forventingene er høye, de innfris og man sitter igjen med mange gode minner. Sett deg i bussen og senk skuldrene, Tele-Tur tar deg med på en tur som er tilrettelagt deg og din gruppe!

teletur@tele-tur.no | www.teletur.no | Følg oss

FAKTA Tele-tur er spesialister på reiser for lag og foreninger og har kunder fra hele sør-øst Norge. Vi arrangerer alt fra korte transporter til turer fra 1 – til så mange dager dere ønsker. Vi er først og fremst eksperter på å arrangere turer for lag, foreninger og grupper. Selv om det er bussturer som er vårt hovedprodukt, så arrangerer vi også flotte turer med fly ut i Europa. Vi har og mye transport for skoler og barnehager. Tokedølen II Og Hulfjell gård er noen av våre nære samarbeidspartnere. Tele-tur er et privateid/familiedrevet selskap med lange tradisjoner.

59 Nr 1 2021

Tokedølen

Soldekk - til ca. 35 passasjerer. Salong til ca 40. Totalt antall passasjerer: 49 inkl. mannskap på 2 2 toaletter, musikk og lydanlegg med trådløs mikrofon. Bevilling for skjenking av øl & vin.

Foto: Haakon Sundbø

Foto: Haakon Sundbø

MS «Tokedølen II» er en sightseeingbåt med base i Prestestranda i Drangedal kommune. Den seiler på Toke fra sentrum i nord til Rørholtfjorden og Merkebekk i sør.


Tekst: Visit Bø

DEN PERFEKTE

«...action for de vågale, og plask og lek for de minste. Et eldorado av moro!

familiedestinasjonen

visitbo.no

Norsjø Kabelpark

Det er ikke tvil om at Telemark har absolutt alt du trenger for å skape noen fantastiske sommerminner for hele familien. Bø Sommarland er hovedattraksjonen for mange, men det finnes flust av alternativer for moro og minnerike opplevelser for store og små.

Klatreparken Høyt & Lavt, er nærmeste nabo til «badelandet», og passer perfekt for familieferien. Her finner du både grønn løype for de minste og en sort aktivitet for de tøffeste. Hele 120 ulike hindre og 18 zip-liners i Telemarks råeste klatrepark! Ønsker du å bo tett på klatreparken finner du Bø Camping rett ved siden av.

Nr 1 2021

60

Ved Norsjø Ferieland på Akkerhaugen ligger Norsjø Kabelbane. Denne vannski- og wakeboard-banen passer for alle. Om du er nybegynner eller proff spiller ingen rolle. Her får du knebrett, vannski, twintipski, wakeboard og balansebrett til utlån. Alle som liker fart og bading kommer til å storkose seg her. Telemarkskanalen byr på helt unike opplevelser. Enten man velger å ta plass på kanalbåten, eller la hele familien tilbringe sommeren syklende eller padlende gjennom

en av Norges flotteste naturperler.

Høyt & Lavt Klatrepark Ved porten til Bø Sommarland kan du oppleve verden fra tretoppene gjennom 120 hindre i 6 løyper med til sammen 18 ziplines med varierende lengde og vanskelighetsgrad. Stolt av å støtte solsikkemerket. hoytlavt.no/bo

Hos Telemark Kanalcamping får du de beste tipsene for padle – og sykkelturer langs Telemarkskanalen. Her kan du også leie sykler, kano og kajakker av høy kvalitet. Ønsker du å teste SUP-brett i de nydelige omgivelsene i Lunde, er det også mulig å leie.

Tenk å kjenne på følelsen av å bli heiset opp i slusene i en kajakk, eller bare kjenne på nærheten til vannet og Telemarkskanalen sammen med de du er glad i? Vi har også tomannskajakk for de som ønsker å teste dette med barn. Garantert et spesielt sommerminne!

Telemark Kanalcamping Campingplass ved Lunde Sluse og et ypperlig utgangspunkt for padling og sykling langs Telemarkskanalen. kanalcamping.no

Foto: Høyt & Lavt

Bø Sommarland VANNvittig moro for hele familien! Stolt av å støtte solsikkemerket. Husk å bestille billetter på forhånd. sommarland.no

61 Nr 1 2021

S

kandinavias største vannpark har noen av Europas største og mest spektakulære vannaktiviteter. I Bø Sommarland får du action for de vågale, og plask og lek for de minste. Et eldorado av moro!

Norsjø Kabelpark er Norges eneste fullverdige vannski- og wakeboardanlegg. Banen ligger på Norsjø Ferieland, som også er utgangspunkt for cruise på Telemarkskanalen. Stolt av å støtte solsikkemerket. norsjo-ferieland.no


Tekst: Visit Bø

KULTURopplevelser

Sluseanlegg i Nome I Nome finner du hele 6 sluseanlegg og er virkelig destinasjonen for å oppleve Telemarkskanalen. ULEFOSS - EIDSFOSS - VRANGFOSS - LUNDE - KJELDAL - HOGGA

- i hjertet av Telemarkskanalen

H

Nr 1 2021

62

er finnes det kulturelle attraksjoner langs hele ruta. På Ulefoss ligger det historiske landemerket og muséet Ulefos Hovedgaard, den herskapelige sommerboligen til 1814minister Niels Aall. Attraksjonen regnes for å være empiretidens viktigste arkitektoniske verk i Norge! Her kan du oppleve guidede omvisninger både inne og ute i den fantastiske hagen fra 1. juni til 29. august, kl. 11-17, tirsdag-søndag. telemarkmuseum.no Kontrasten er kun et steinkast unna hvor du finner Øvre Verket. En tur innom er et must! Dette er en samling arbeiderboliger som tidligere tilhørte Ulefos Jernværk. I dag finner du helårsåpen gavebutikk, galleri, utstillinger, jernværksutstilling og guidede turer. I juli er det gratis guiding hver torsdag

Visste du at

Ulefos Hovedgaard, Telemark Museum

Hvert 4. eple, hver 5. morell og hver 10. plomme blir dyrket i det svært fruktbare landskapet rundt Norsjø.

Vertskapet på Nyhuus Gard ønsker deg velkommen til gårdsbutikk og kunstgalleri

Fra Telemarkskanalen til smaksopplevelser i

FRUKTBYGDA GVARV

Høres det ikke deilig ut å vandre eller sykle i området rundt Fruktbygda Gvarv, med tusenvis av trær fulle av epler, plommer, bringebær og moreller? Hva med å smake på varene hos prisbelønte Lindheim Ølkompani eller hos en av verdens nordligste vingårder, Lerkekåsa Vingård?

kl. 14.00. De har en imponerende urtehage, staudebed, sykkelutleie, turistinformasjon, lekeplass og restauranten Spiseriet. Her kan du nyte et måltid i historiske omgivelser, tett på Telemarkskanalaen. ovreverket.no I Lunde ønsker ekteparet Elisabeth de Lunde og Jakob Zethner deg velkommen til sitt kunsterhjem, Villa Lunde. Her finner du operahage, konsertsal, utstillinger og åpent atelier. Malerkunst og operasang på høyt internasjonalt nivå. Dette er en perle hvor du kan oppleve eksepsjonelle artister, drikke champagne eller bare komme og «forsvinne» i den store hagen. villalunde.no

Villa Lunde

Øvre Verket

I

Midt-Telemark regionen kan du la sommeren suse avgårde mens du nyter glade dager i et område fullt av kulturelle inntrykk. Enten du velger sykkel, bil, bobil eller båt som transportmiddel, er mulighetene mange. Som Norges frukthovedstad er Gvarv naturligvis rik på førsteklasses smaksopplevelser, og disse kan enkelt kombineres med besøk i galleri og gårdsbutikker. Fruktbygda har et stort spekter av tilbydere, alt fra selvplukk av bringebær til anerkjente reiselivs-

produkter som overnatting i vintønner. fruktbygda.no Ved idylliske Norsjø på Akkerhaugen ligger Norsjø Hotell, Fruktbygdahotellet, med egen rutebåt på Telemarkskanalen. M/S Telemarken tar deg fra Akkerhaugen til Lunde hvor du får oppleve de mest spektakulære slusene ved Vrangfoss. norsjohotell.no Evju Bygdetun Ta med familien hit i sommer, gratis gårdsaktiviteter for barn, dyr på beite, felespill og

folkedans på tunet. Utstilling, kafè i eldhuset med de beste lappene med gårdens syltetøy. Åpent fra 27. juni til 1. august, tirs – søn kl. 12 -17. Siderproduksjon NYHET Sjekk ut de fire gårdene med lokal siderproduksjon i regionen, Lien Gård, Sideriet, Nerø Sideri og Lindheim Ølkompani. Skal du til området, så sving innom da vel! visitbo.no

63 Nr 1 2021

På årets Norgesferie bør man definitivt ta seg en tur med kanalbåt på Telemarkskanalen. Først og fremst er selve båtturen fantastisk, der du sakte glir gjennom et vidunderlig landskap mens hundre år gammel teknologi sørger for at du kommer deg trygt og tørt gjennom slusene.


Tekst: Angelique Krafft Foto: Per Stian Johnsen Modell: Herdis Lindheim Location: Geiteryggen flyplass Arrangement: Stina Aatangen

HEDIS LINDHEIM Herdis ble kjent med fallskjermsporten tidlig. Det var hennes pappa som startet med fallskjermhopping i 1973, da Herdis var 3 år. Samme året grunnla han og 5 andre, Grenland Fallskjermklubb. Når hun var 16 år startet hun på kurs i Grenland Fallskjermklubb, og hadde sitt første hopp våren -87. Det har blitt 33 år med fantastiske opplevelser og nærmere 1100 hopp.

TRENDY FINSTAS Sydd for å kunne leve fra en generasjon til den neste er den populære bunaden selve symbolet på bærekraftig mote. I stadig utvikling har bunaden fått sin solide plass i moteverden

For Herdis er nok naturopplevelsen og frihetsfølelsen vært en av de største grunnene til at hun fortsatt hopper i fallskjerm. Den følelsen er nesten ubeskrivelig! Telemark har så ufattelig mye å by på. Enten om man henger i fallskjerm over Jomfruland, toppturer med randonè eller langrenn på Telemarks flotte fjell som Gaustatoppen og Lifjell, sykle på stiene langs Telemarkskanalen eller padle på Norsjø. Dette er alle aktiviteter som gir Herdis energi. Og best av alt: Det er fortsatt mange steder i Telemark hun ikke har vært som snart skal oppleves!

65 Nr 1 2021

Nr 1 2021

64

«Det har vært hopp på unike steder, ikke minst i Norge og Telemark. Verden er full av flotte steder, men når du kan henge i en fallskjerm på et «sunset» løft over Skien, Jomfruland, Lunde eller Gvarv, da er det verdens fineste steder»!


BUNADSINFO Livet på Stakken er en kopi av en gammel stakk (1800 tallet), eid av Liv Berit Kåsa, Hørte. Det gjenkjennelige med den gamle Stakken var små liv, som på bildet i front er dekket under fallskjermriggen. Skjorten er brodert i smøyg og mønsteret er svært likt et mønster vi fant på en skjorte hjemme på Lindheim. Beltet er en kopi etter et beltet vevd og eid av Hælge Innleggen, vevd av hennes tippoldebarn, Dag Stian Dalen, GvarvGrindebandet er vevd av Ingeborg Dalen.

Nr 1 2021

66

Når startet vi å bruke bunad, hvor mange bunader finnes det og ikke minst hvor viktig er tilhørigheten og statusen som bunaden representerer? Hulda, en trendsetter Interessen for «folkedrakter» har sin bakgrunn i nasjonalromantikken på 1800-tallet. Hulda Garborg (1862 – 1934) var en radikal og ivrig forkjemper for det norske og fra 1880-årene og utover 1900-tallet var hun datidens trendsetter. Hun var sentral i

norskdomsrørsla og en del av det kulturradikale miljøet i Christiania. Hulda reiste land og strand rundt for å lære bort norsk folkedans. På sine reiser fikk hun mye kunnskap om norske folkedrakter. Dette var både hverdagsklær og høytidsklær, som var særegne for folk i et bestemt geografisk område. Hulda jobbet derfor etter hvert svært aktivt med å skape nye «folkedrakter». Hun var også den første til å kalle folkedraktene for «bunad», i betydningen fest- og høytidsklær med opprinnelse i folkedraktene. Ordet stammer fra norrønt og betyr egentlig «utstyr», i betydningen klær. Selv om flere av dagens bunader, stakker eller festdrakter er fra før 1930, ble det ikke vanlig før i 1930-årene å bruke bunad på nasjonaldagen. Og selv da var det kun i noen miljøer at man valgte bunad som klesdrakt ved feiring av høytidsdager.

Telemarksbunader I dag finnes det nesten 500 bunadstyper over hele landet. Av folkedraktene står draktene fra Telemark i særstilling. Mest på grunn av det tidligere fylkets rike folkedrakt- og folkekulturtradisjoner og sin sentrale stilling i norsk nasjonalromantikk. Hovedkategoriene i damebunad er Aust-Telemark, Vest-Telemark, Belte-stakk og Stakk og liv, mens i herrebunad er det Aust-Telemark og Vest-Telemark som representerer hovedkategoriene. De samme modellene finnes også for barn. Innenfor hver av kategoriene finnes det mange forskjellige varianter. Noe av grunnen til det er at i gamle dager ønsket hver familie å ha sitt eget preg på bunaden. Skreppekarene reiste rundt fra gård til gård og hadde med seg fargeglade tekstiler fra Europa som de solgte. Fabrikkfargede tekstiler ga status. I tillegg kunne hver familie ha sitt eget broderimønster.

67 Nr 1 2021

Å

få en bunad er en gave for livet. Det vet alle stolte bunadsbærere som år etter år, til festlige anledninger som 17. mai, brylluper, bursdager og andre høytidsdager, kan iføre seg denne praktfulle festdrakten. Så hva er det med Norge og bunaden som gjør at 70 prosent av alle norske kvinner har en bunad, og at stadig flere menn skaffer seg en?


Foto: Almankås Telemarksbunader

Noen av de flotte bunadene hos Almankås

Bunadstrender En reportasje på nettstedet norskebunader. no bekrefter at bunaden er i stadig utvikling og har fått sin solide plass i moteverden: Nytt tilbehør bidrar til at plagget holder seg aktuelt og spennende. Og når kjendiser og kongelige viser frem sine flotte bunader, er det ingen tvil om at populariteten øker. Da kongefamilien for noen år siden fikk spesiallaget bukseseler med skinnhemper, gullbroderi og gullbelagte knapper, opplevde Norske Bunader at mange ønsket seg nøyaktig de samme. Noe av det hotteste for tiden er de lekre, fargerike silkeskjerfene man kan bære om halsen. Et slikt skjerf gir bunaden en touch av trend.

TELEMARKSJENTER Bildet er malt av Erik Werenskiold 1883. Landskaper er fra Lindheim og garden bak skal være Bergan. Dei har autentiske drakter slik dei blei bruka i den tida. Kunstnarane reiste ofte rundt sommerstid og laga skisser for så å lage sjølve maleria i ateliera sine vinterstid. Dei kunna dikte opp både landskap og folk basert på skissene. Dette viker veldig autentisk. Dette bildet er et av dei mest verdifulle i Nasjonalmuseets samling.

Dersom bunadspolitiet skulle forsøke seg, kan man trygt lande enhver diskusjon med å slå fast at bunaden holder seg aktuell og levende nettopp fordi den er i utvikling.

Det finnes ingen navn på desse jentene, men mange i bygda meiner det er deira formødre.

Og det stopper ikke her. I tillegg til silkeskjerf får man også hårbøyler med garn- eller perlebroderier, hårspenner i sølv, mønstermalte smykkeskrin i glass, vanter, bestemorsstøvletter samt hattebånd, hosebånd og hårbånd. Til baby finnes det bittesmå bunadsbodier. Unge gutter som ennå ikke har sin egen bunad, kan ønske seg et brodert bunadsslips eller en bunadssløyfe. Selv våre firbente kjæledyr kan få humoristiske katte- og hundebunader! Kostbar tilhørighet Med priser fra 40-50 000 kroner og oppover er det ingen tvil om at festplagget bunad også er et statusplagg. Den stadig økende populariteten viser allikevel at for feststemte nordmenn er det viktigere med tilhørighet og status enn priser. Godt da å vite at har man først skaffet seg en bunad, så varer den livet ut.

Bunad er en fest- og høytidsdrakt som har bakgrunn i en folkedrakt. Fra 1930-tallet har kostbare bunader fra ulike landsdeler i Norge gradvis blitt et vanlig statusantrekk ved høytidelige markeringer, særlig blant kvinner.

69 Nr 1 2021

Nr 1 2021

68

«Telemarksjenter» (Nasjonalmuseet). Malt i 1883 av Erik Werenskiold.


SPESIALISTEN PÅ TELEMARKSBUNADAR Sett saman din personlege bunad med hjelp av våre fagfolk, her på systua i Bø.Du kan velje i eit mangfald av modellar, boderimønster, stoff, belte, band – i alle fargar, og alt av tilbehør. Her kan du sjå bunadene bli til og prate med ho som syr akkurat din bunad. Eller du kan kjøpe materialer til å sy bunad sjølv.

Stasjonsvegen 26, 3800 Bø Tlf. 35 06 11 20 post@almankas.no - www.almankas.no

Ekte håndverk fra Telemark

Kjempeutvalg i norskprodusert kvalitetsbunadsølv! - har siden 1901 levert bunadsølv folk blir stolt av å bære!

#bunadsølv #håndlaget

#ektehåndverk

Nr 1 2021

70

#filigran Jeg er fjerde generasjons gullsmed. Vi har holdt på med bunadssølv midt i «bunadland» siden dette var en levende del av alles hverdag. Og kunnskap som mange andre steder har gått tapt, har vi beholdt på verkstedet vårt hele tiden. Sam Eydesgate 63 - 3660 Rjukan • Tlf. 35 09 05 01 • post@sando.no • NETTBUTIKK: www.sando.no • Følg oss

#telemark

#tradisjon

Galleri Grindbakken as, Taules plass 1, 3960 Stathelle, tlf: 99 79 78 99, post@grygrindbakken .no

grygrindbakken.no

71 Nr 1 2021

Almankås Telemarksbunader

100% håndlaget bunadsølv - laget i Telemark

huldresolv.no | @huldresolv


INNLANDET I TELEMARK

OVERNATTING

DRANGEDAL, MIDT-TELEMARK OG NOME Yogalåva glamping

Norsjø Hotell

Bø hotell

Lerkekåsa Vingård

Lifjelltunet

Hos Yogalåva kan du overnatte i luksuriøse glampingtelt, delta på yogaklasser, unne deg en avslappende massasje og roe ned i landlige omgivelser.

Hyggelig familiehotell med flott utsikt. Egen kanalbåt med daglige avg. på Telemarkskanalen. 5 min til wakeboard, vannski og badestrand. 15 min til Bø Sommarland/Norsjø golf.

Sentralt plassert i Bø sentrum med butikker, kjøpesenter og kafeer. Kort avstand til Bø Sommarland, Høyt & Lavt Klatrepark, Telemarkskanalen og Norsjø Golfpark. Hotellet har 2 utendørs svømmebasseng, lekeapparater og lekerom. Restaurant med frokostbuffet, småretter og grillbuffet/middag.

Velkommen til vingårdsopplevelser i hjertet av Telemark! Midt i den frodige fruktbygda Gvarv finner du Lerkekåsa Vingård. Tidlig i mars synger de første lerkene sine optimistiske triller over tunet på det solrike småbruket og varsler starten på en ny vår og druesesong. Sangen er grunnlaget for navnet, og optimismen for vingården.

Lifjelltunet er en hyggelig hyttegrend med utleiehytter beliggende på Lifjell med flott utsikt over Midt-Telemark. Det flotte turterrenget starter bokstavelig talt på hyttetrappen og byr på alt fra fine naturopplevelser i nærheten av hyttene for våre minste gjester til spektakulært høyfjellsterreng med mange bade-/fiskevann.

Hos oss kan du bo i store vintønner eller tømmerhytta «Lønneberget», og våkne opp med flott utsikt over vinmarken og Fruktbygda!

Lifjelltunet er perfekt sted for baseferie med behagelige avstander til Bø Sommarland, turridning, klatrepark, wakeboardbane, Fruktbygda og Telemarkskanalen og sykkelturer i distriktet.

Dette er et sted for ro, velvære og gode opplevelser. Nyåpnet økologisk gårdsbutikk. Stengerveien 44 3760 Neslandsvatn Tlf: 92 97 98 60 E-post: turid@yogalaava.no www.yogalaava.no

Nordagutuvegen 81, 3812 Akkerhaugen Tlf: 35 95 50 00 E-post: post@norsjohotell.no www.norsjohotell.no

Gullbringvegen 32, 3800 Bø Tlf: 35 06 08 00 E-post: post@bohotell.no www.bohotell.no

Foto: Fruktbygda (Lindheim)

Kåsingrenda 56, 3810 Gvarv Tlf: 92 02 28 50 E-post: post@lerkekasa www.lerkekasa.no

Telemark Kanalcamping

Lunde Vandrerhjem

Lystang Glamping

Idyllisk beliggenhet ved Telemarkskanalen, og et ypperlig utgangspunkt for opplevelser både på og langs kanalen. Store oppmerka plasser med strøm for bobil, campingvogn, combicamp og telt.

Lunde Vandrerhjem har 24 store rom og ligger idyllisk til med fin utsikt i landlige omgivelser ved Telemarkskanalen midt i hjertet av Telemark. Området er populært for ferierende i SørNorge og Telemark med nærhet til en rekke attraksjoner og tilgjengelig natur for å vandre og sykle.

På Lystang Glamping kan du leie flotte glampingtelt som har vestvendt utsikt mot solnedgangen over Heddalsvatnet, som er en del av Telemarksvassdraget (ca. 15 min. sør for Notodden, 30 min. fra Bø i Telemark). Alle telt har ordentlige senger, dyner/puter, sengetøy, bord og stoler, vedovn, elektrisk vifteovn, egne utemøbler og grill. Lunt, tørt og superkoselig uansett vær! Og magisk stemning om kvelden. Fri tilgang til wc/dusj hele døgnet. Lån kjøkkenutstyr, dekketøy, glass m.m. fra kjøkkenteltet, så tar vi oppvasken!

Gangavstand til Lunde sluse og Lunde sentrum. Utleie av kano, kajakk, sykkel og SUP-brett. Turforslag og kart i resepsjonen.

Foto: Haakon Sundbø - Hulfjell gård vannpark

Foto: Bø Sommerland

Nr 1 2021

72

Slusevegen 21, 3825 Lunde Tlf: 91 57 54 21 E-post: post@kanalcamping.no www.kanalcamping.no

Tyrivegen 51c,3825 Lunde Tlf: 35 94 90 68 E-post: post@lunde-vandrerhjem.no www.lunde-vandrerhjem.no

Sauheradvegen 1344, 3683 Notodden Tlf: 45 29 58 36 E-post: kontakt@glampingnorge.no www.glampingnorge.no/ lystang-glamping

Villmarkseventyret ved Telemarkskanalen Villmarkseventyret ved Telemarkskanalen er en unik og eventyrlig opplevelse for hele familien. Området har et stort nettverk av familievennlige vandrestier, sykkelstier, padleruter og spennende kulturminner langs fylkesvei 3310 mellom Drangedal og Lunde ca 12 kilometer fra Kjeldal sluse og Telemarkskanalen og kun 40 min fra Bø Sommarland. Villmarkseventyret har egen bobilparkering og 7 unike, enkle skogshytter med kano som leies ut via AirBnB. Drangedalsveien, 3750 Drangedal Tlf: 97 14 91 60 E-post: post@skogforvaltning.no www.villmarkseventyret.no

Krintovegen 70, 3804 Bø Tlf: 35 95 34 55 E-post: post@lifjelltunet.no www.lifjell.no

Norsjø Ferieland/Kabelpark Velkommen til en av Norges vakreste campingplasser! Med sin unike beliggenhet i vannkanten av Norsjø, en del av Telemarkskanalen, forsvarer den sin plass som en av Norges fineste campingplasser. Vi ligger kun 20 min fra Bø Sommarland og Norsjø Golfklubb. Drangedalsveien, 3750 Drangedal Tlf: 35 95 84 30 E-post: post@norsjo-ferieland.no www.norsjo-ferieland.no

73 Nr 1 2021

Her er sentrum for familieaktiviteter og Telemarkskanalen. Sjekk ut Bø Sommarland, Hulfjell Vannpark, Høyt & Lavt Klatrepark og Norsjø Ferieland. For voksne er Telemarkskanalen, fruktgårdbesøk og vingårdbesøk noe som tiltrekker. Bo på en rekke barnevennlige campingplasser, bobilplasser, vandrerhjem og gode hoteller som Bø Hotell og Norsjø Hotell.


OVERNATTING

Sentral familiecamping fint omkranset av Bø-elva, kun 1 km fra Bø sentrum med butikker, kafeer og restauranter. Kort avstand til Bø Sommarland, Telemarks-kanalen samt Høyt og Lavt klatrepark. Flere store plasser for bobil, campingvogn og telt. Hytter i forskjellige størrelser og standarder. To lekeplasser, minigolf, bordtennis, fotballbane, tursti ut fra campingensområde og fine badeplasser. Gvarvvegen 80, 3800 Bø Tlf: 35 06 18 81 E-post: post@beveroya.no www.beveroya.no

Bø Camping og hyttegrend

Bygdetunet Bobilparkering

Familieplassen Bø Camping ligger sentralt til midt i hjertet av Telemark. Campingen er helårsåpen. Ligger rette ved Bø Sommarland samt Høyt & Lavt klatrepark samt kort vei til Lifjell turområde. Overnatting i hytter, leiligheter og «gardenpods» – en ny og spennende hyttevariant. På plassen finnes også stort utendørsbasseng.

Rimelig bobilparkering i Drangedal, idyllisk plassert inntil Drangedal bygdetun. Kort vei til sentrumsfasiliteter, kultur og flott natur. Tilgang til strøm og vann. Det er WC på området til bygdetunet i åpningstiden. Drangedal bygdetun har ulike større og mindre arrangementer gjennom året. Her er omvisning og åpen kafé i sesongene. Mange turmuligheter på oppmerkede løyper i området (universelt utformet). Det er også et område rikt på bær og sopp. Gratis inngang til friluftsmuseet.

Lifjellvegen 51, 3800 Bø i Telemark Tlf: 35 95 20 12 E-post: post@bocamping.no www.bocamping.no

Sanda Camping og hytteutleie Fra Sanda camping er det kort vei til flott skogsterreng med fine turstier, og flotte fjellturer med nydelig utsikt over Bø og omegn. Vi har også fine sykkel- og klatremuligheter rundt i området for de som liker det. Omkranset av elva, kan vi tilby aktiviteter som fisking, kanopadling og en ny flott badestrand. Seljordvegen 915, 3803 Bø Tlf: 35 95 47 10 E-post: post@sandacamping.no

Heireks vei 4, 3750 Drangedal Tlf: 97 77 81 95 E-post: drangedal.bygdetun@ outlook.com www.drangedalbygdetun.no

Ulefoss Gjestehavn

Restaurant Norsjø Hotell

Spiseriet på Øvre Verket

Drangedal Bygdetun

Lifjell Skisenter

Velkommen til Ulefoss Gjestehavn, som har 30 plasser, drivstoff, vann, WC og servering i sesong. Kort veg til sentrum med vinmonopol og kjøpesenter. En sjarmerende gjestehavn langs Telemarkskanalen og Norsjø.

Restaurant Norsjø Hotell er kjent for god mat fra lokale råvarer i Fruktbygda. Nyt maten i restauranten eller på den nyoppussede utendørsterrassen, med nydelig utsikt over Norsjø og fruktrær. Nordagutuvegen 81, 3812 Akkerhaugen Tlf: 35 95 50 00 E-post: post@nordsjohotell.no www.nordsjohotell.no

Det er ingen overdrivelse å kalle Drangedal bygdetun et av Norges flotteste friluftsmuseum, der det ligger idyllisk plassert i skogkanten inntil vakre Motjern. Friluftsmuseet består av historiske bygninger og gjenstander fra 1700-1900-tallet fordelt på et 20-mål stort område. I tillegg til et fint parkområde med grillhytte, sittebenker og blomsterhage, er det utstillinger, en liten kafé og flotte turløyper på området (universelt utformet). Her finnes også en flott laftet utescene på området til konserter og ulike arrangementer. Drangedal bygdetun skal være et levende museum og kulturarena gjennom hele året, med konserter, markedsdager og ellers en mengde aktiviteter.

Lifjell er ditt nærmeste høyfjell enten du kommer fra Danmark eller du bor i det sentrale østlandsområdet. Lifjell ligger kun 12 km fra handelsstedet Bø i Telemark.

Åpningstider restaurant juni august; daglig kl. 10:00 - 21:00. Lokal hjemmelaget fish & chips er vår spesialitet. Et godt utvalg av ferske bake og kiosk varer. Øl- og vinservering.

Tradisjonell og god mat nær Ulefoss sentrum og Telemarkskanalen. Tilbyr også utleie til arrangement opp til 75 personer. Vi strekker oss til det ytterste for å gi dere den optimale opplevelsen i intim atmosfære i hyggelig bygning og lokaler. I tillegg til at vi har alle rettigheter kan vi være behjelpelige med live musikk.

Ulefoss brygge, 3830 Ulefoss Tlf: 99 16 40 73 www.telemarkskanalen.no

UTVALGTE SPISESTEDER

Nr 1 2021

74

Aarnes Kafeteria

Senterkroa

Du finner oss ved RV 36 mellom Ulefoss og Gvarv. Menyen er variert og består av norsk tradisjonsmat, laget fra bunnen av på gode råvarer. Våre hjemmelagde kjøttkaker har hatt samme oppskrift siden 1973.

Vi holder til på Bø senteret i Bø, kun 10 minutters kjøring fra Bø Sommarland. Her serverer vi hjemmebakte kaker, smørbrød, lunsjretter og middag. Alt laget fra bunn av på gode råvarer. En fellesnevner for våre tre steder i Aarnesgruppen, Senterkroa i Bø, Sjøormen Kro i Seljord og Aarnes Kafeteria på Gvarv er at du får hver 10. middag gratis. Stempelkortet fylles opp på tvers av stedene.

En fellesnevner for våre tre steder i Aarnesgruppen; Senterkroa i Bø, Sjøormen Kro i Seljord og Aarnes Kafeteria på Gvarv, er at du får hver 10. middag gratis. Stempel kortet fylles opp på tvers av stedene. Åpningstider: Mandag-fredag og søndag 08-20, lørdag 08 – 19. Strannavegen 302, 3810 Gvarv Tlf: 35 95 57 33 E-post: post@aarneskafeteria.no www.aarneskafeteria.no

Åpningstider er mandag til fredag 10 -19 og lørdag 10 – 18. Bø senteret, 3 800 Bø i Telemark Tlf: 35 95 43 48 E-post: post@aarneskafeteria.no www.aarneskafeteria.no

UTVALGTE ATTRAKSJONER & AKTIVITETER

Øvre Verket, 3830 Ulefoss Tlf: 99 16 40 73 E-post: spiserietovreverket@gmail.com www.spiserietovreverket.com

Nytt i 2021 er åpning av ny kafé, klatrepark, bygdehage og nye utstillinger. Heireks vei 4, 3750 Drangedal Tlf: 97 77 81 95 E-post: drangedal.bygdetun@outlook.com www.drangedalbygdetun.no

Lifjellområdet er et fjellplatå mellom Seljord, Notodden og Bø. Høyfjellsterrenget i området er som et «Jotunheimen i miniatyr» med et 20 talls topper over 1100 moh. Alpintilbudet på Lifjell består av Skisenteret og Vinterland. Vinterland er et eget område som passer ypperlig for barn og nybegynnere på slalåm, snowboard og langrennsski. Her finner du en enkel nedfart på ca. 350 meter og en tallerkenheis. I Skisenteret finner du en T-krok heis og fire nedfarter med varierende vanskelighetsgrad (fra 300 til 1200 meter). Krintoveien 70, 3804 Bø i Telemark Tlf: 35 95 34 50 E-post: postmaster@lifjell.no www.visitbo.no/lifjell

UTVALGTE ATTRAKSJONER & AKTIVITETER

Restaurant Hagestua, Bø Hotell Vår restaurant fremstår nå i helt ny drakt, og lar opptil 300 personer sitte sammen slik at alle kan se alle. Restauranten kan fleksibelt inndeles og de hyggeligste småkroker kan arrangeres for mindre selskap. Vår restaurant er lys og luftig med fin utsikt mot hagen og Gullbringområdet. Vi har lang erfaring med selskapsservering, og våre selskapsmenyer tilbyr noe for enhver smak. Gullbringvegen 32, 3800 Bø Tlf: 35 06 08 00 E-post: post@bohotell.no www.bohotell.no

Lunde Slusekro

Heksas Kjøkken

Bø Sommarland

M/S Telemarken

Høyt & Lavt

Hulfjell Gård Drangedal

Øvre Verket

Lunde Slusekro er en hyggelig liten sommerrestaurant på Lunde sluse. Her møtes veteranskipene på Telemarkskanalen M/S Henrik Ibsen, M/S Victoria og M/S Telemarken i kanalsesong. Fra uteserveringen er det flott utsikt til slusekamrene, kanalen og naturen rundt.

Heksas Kjøkken er en familiebedrift som etablerte seg i en koselig slusevokter bolig langs Telemarkskanalen ved Hogga sluse. Frisk luft, god hjemmelaget mat, hyggelig vertskap, en haug med små troll og mohairgeiter er det du finner hos oss.

I Bø Sommarland kan du oppleve vannmoro for hele familien. Om det er plasking på grunt vann eller utfordringer fra 16 meters høyde – du får det hos oss! Hva med å kappskli ned Vassføyka, eller utfordre hverandre til å ta Magasuget? De beste ferieminnene skaper dere sammen! Skandinavias største vannpark venter på det – ta med deg familien for en VANNvittig moro dag i Sommarland!

Med MS Telemarken kan du bli med på en båttur på vakre Telemarkskanalen fra Akkerhaugen via Ulefoss til Lunde tur-retur. Båten er knyttet til Norsjø Hotell og Norsjø Ferieland. M/S Telemarken har avgang og ankomst på Akkerhaugen brygge, en kort gåtur fra hotellet.

Høyt og Lavt Klatrepark ligger i Bø, rett ved Bø Sommarland. Perfekt for familieferien, ferien med vennegjengen eller rett og slett om du ønsker deg en god treningsøkt. Du kan boltre deg i hele 70 ulike apparater i skogen. Oppleve verden fra tretoppene gjennom 119 hindre i 6 løyper med til sammen 18 ziplines med varierende lengde og vanskelighetsgrad. Det er ulike typer løyper oppe i trærne med varierende vanskelighetsgrader.

På Hulfjell Gård finner du Vestfold og Telemarks eneste flytende vannpark! Hulfjell Gård har i tillegg mange dyr dere kan hilse på, klatrevegg, tråtraktorbane, hoppeslott og mye mer!

Øvre Verket, Ulefoss er en samling freda arbeiderboliger knytta til Ulefoss Jernværk. Husene er nå fylt med mimreutstillinger og små næringer; restaurant, bar, galleri, bakehus, Ninas verksted, butikken Ekte Vare, rammeversted, Marjas fotogalleri og antikvariat.

Dette er et midtpunkt i kanalen og mange kanalgjester starter eller avslutter sin reise på Telemarkskanalen. Her er det kafedrift, med enkel servering og den typen mat du kan forvente på en uterestaurant. Slusevegen 40, 3825 Lunde Tlf: 35 94 80 20 E-post: lunde@mshenrikibsen.no www.facebook.com/lundeslusekro

Vi lager nesten alt av menyen vår fra bunnen av, bruker kortreist mat og setter veldig stor pris på sunt kosthold. Heksas Kjøkken er en plass bygd opp med masse kjærlighet og sjel. Gamle Strengenvegen 6, 3825 Lunde Tlf: 960 18 821 E-post: heksaskjokken@gmail.com Heksas Kjøkken er på Facebook og Instagram

Steintjønnvegen 2, 3804 Bø i Telemark Tlf: 35 06 16 00 www.sommarland.no

Tlf: 35 95 50 00 E-post: post@norsjohotell.no www.norsjohotell.no

Lifjellvegen 51, 3804 Bø i Telemark Tlf: 918 24 170 E-post: bo@hoytlavt.no www.hoytlavt.no

Hulfjellveien 155, 3750 Drangedal Tlf: 476 64 189 E-post: post@hulfjell.no www.hulfjell.no

I hagen kan du rusle rundt eller sitte ned å kjenne den fredfulle atmosfæren eller beundre Bestemors urte- eller staudebed. Sykkelutleie. Velkommen til en fredelig dag på Øvre Verket! 3830 Ulefoss Tlf: 99 55 77 63 E-post: mettesanden@hotmail.com www.ovreverket.no

75 Nr 1 2021

Beverøya Hytteutleie og Camping

UTVALGTE SPISESTEDER


VEST-TELEMARK Her er hjertet for kultur og tradisjoner, fra den berømte Vest-Telemark-bunaden som kan betraktes på Vest-Telemark Museum, og rosemalte stabbur på bygdetun, til Dalen Hotel i enden av Telemarkskanalen og Norges største handelsplass Dyrsku´n. Men glem ikke majestetiske naturopplevelser i moderne skisentre og friske høyfjellsturer ved foten av Hardangervidda om sommeren.

Regionen er dessuten ideell for rundreiser, både med MC, bil og sykkel – fra Seljord, Kviteseid, Nissedal, Fyresdal til Tokke og Vinje. Et helt nytt konsept er nå skapt i Telemark og Vrådal – Hubriding. Det betyr at du kan dra på rundturer med sving- og opplevelsesgaranti. Opplev noe nytt hver dag som variert natur, spennende museer, båtcruise på innsjøer, golf, badeplasser og tilrettelagte vandrestier.

Noe annet som er skapt her er skisport – Sondre Norheim er mannen som revolusjonerte skisporten. Den historien er en av mange du kan oppleve på din rundtur. Vinterstid er både Vrådal, Rauland og Haukelifjell populære skidestinasjoner. Vinje kommune er en av Norges største hyttekommuner. Du finner varierte overnattingstilbud fra hoteller til leiligheter og hytter.

77 Foto: Foto: Yngve Nr 1 Ask 2021

Nr 1 2021

76


Tekst: Kaisa W. Breiland Foto: Hamish Moore

Vrådal Panorama - Norges beste helårs feriested

KVITESEID - mellom fjord og fjell Morgedal Foto: Espen Johannessen

Historiske Straand Hotel i Vrådal. Foto: Privat

I

Kviteseid kommune står opplevelevingane i kø heile året, alle med den romantiske naturen som bakteppe. Den sjarmerande handelsbygda ligg vakkert til ved Telemarkskanalen som har hatt stor betyding for Kviteseidbyens historie, og har bidratt til at det er den sjarmerande møteplassen det er i dag.

Det er ikke bare et slagord, men en omfattende beskrivelse. Om vinteren trekker skisenteret til seg gjester fra hele Norge, og når sommeren kommer, tar naturen over som hovedattraksjon. Hyttefeltet ligger i naturskjønne omgivelser med panoramautsikt over dalen. Fra hyttene er det kort vei kort vei til strand og badeplass, lekeplass og fotballbane. Denne sommeren er det også planlagt å bygge pumptrack på toppen.

Som ein del av det spennande konseptet HubRiding tar Straand Hotel i Vrådal imot deg som er på roadtrip, og møter deg med full oversikt over kvardagsruter og flotte naturopplevingar. Kjem du til fots er det også mange turstiar og flotte utsiktar for store og små. Altså den perfekte destinasjonen for aktivitet i naturen heile året. På vinteren kan du oppleve Vrådal Panorama, det moderne skianlegget for heile familien.

Nr 1 2021

78

Her finnes en idyllisk innlandsskjærgård, med utallige små holmer, svaberg og sandstrender. Mange øyer og holmer kan bare nås fra vannveien. Badetemperaturen ligger på opptil 20°C i vannet fra juni til august. Hyttene ligger ved et flott tur- og sykkelnett med merkede løyper både i skogs- og fjellterreng.

Er du på utkikk etter litt historisk påfyll? Morgedal er godt kjend som Skisportens Vogge, Sondre Norheim sine innsvinga ski med hælbinding, og ikkje minst hans dyktighet på ski, endra folks syn på kva skiløping skulle vere. Med morgedølane i spissen tok skiløpinga steget over i den moderne skisporten. Sørpolsfarar Olav Bjaaland er morgedøling og tok med seg telemarksstilen vidare ut i verda. Heile historia kan ein oppleve på museet Norsk Skieventyr i Morgedal. Kviteseid har også noko for deg som bare vil slappe og ta innover seg dei flotte omgjevnadane. Kva med å nyte ettermiddagen på den vakre golfbanen i Vrådal? Ein 9-hulls bane med idylliske innsjøen Nisser som tilskodar.

79 Les mer om Vrådal Panorama på www.alpin.no. Visning av hyttetomter alle dager etter avtale. Vesletjønnvegen 50, 3853 Vrådal Tlf. 35 06 83 50 / 909 90 306 - www.alpin.no Victoria ved Sundebrui - Foto: Hamish Moore

Kviteseid brygge - Foto: Gunnar Ruud

Nr 1 2021

Frå du stig av kanalbåten M/S Victoria på brygga i Kviteseidbyen, spenn skia på toppen av Vrådal Panorama eller stig av motorsykkelen utanfor Straand Hotell, så har du eit eventyr framfor deg i Kviteseid kommune.


HUB Riding Straand Hotel, som er et hotell i kjeden De Historiske hotel og spisesteder, har gjennom innovasjon og målrettet satsning blitt en av Norges mest attraktive arenaer for motorsykkel- og bilentusiaster. Å legge turen til Vrådal og Straand Hotel er en perfekt kjøretur i et eldorado med svingete veier. Og da å kunne bo på historiske Straand Hotel og nyte nye spennende kjøreruter med spektakulær natur krydret med kultur- og matopplevelser er det vi kaller HUB Riding.

Katrine og Lars Arne overtok stafettpinnen høsten 2019

Nr 1 2021

80

I 2019 overtok Katrine og Lars Arne Straand driften av hotellet som har vært i familiens eie siden 1864, et av Norges eldste hotell som har gått fra far til sønn gjennom fem generasjoner. Katrine og Lars Arne Straand flyttet til Vrådal høsten 2019 og er godt i gang med den videre utviklingen av familiehotellet. Blåser liv i skysstasjonen og bytter ut hesten med jern hesten De gamle tømmerveggene i hotellet byr på en nostalgisk reise tilbake i tid samtidig som Straand Hotel tilbyr moderne fasiliteter, det

er en fin blanding mellom en eldre og nyere stil. Hotellet er et ypperlig utgangspunkt for opplevelser i regionen. Et lite stykke Norge i miniatyr. – For oss er det helt naturlig at vi igjen har sett på veien som det sentrale i vår satsing på tur opplevelse, sier Lars Arne Straand og Katrine Straand som er 5. generasjon vertsfamilie på Straand Hotel. Fokuset på motorsykkelturismen startet med at Bjørn Richard Johansen, grunder av First House og styremedlem i Straand Hotel, så mulighetene som lå i å satse strategisk på de flotte kjøreopplevelsene regionen tilbyr. Etter utallige turer opp og ned til hotellet ble det mer og mer tydelig for meg at vi måtte satse strategisk for å utnytte potensialet som lå i kjøreopplevelsen og bygge opp under historien til Straand som skysstasjon, sier Bjørn Richard Johansen. Straand Treffet – Norges største treff Historien går helt tilbake til 2018 da Lars Arne Straand og Bjørn Richard Johansen tok kontakt med Ole-Andreas Isdahl en nydelig maidag for å finne nye mulighetsrom i MC segmentet. Det førte til den første ideen om å etablere Straand Treffet. En storstilt satsning og medvirkning fra forhandler og importørleddet gjorde det mulig å avvikle det første Straand treffet få måneder senere. Treffet har som mål å gi deltakerne mulighet til å prøve nye motorsykler i trygge og flotte

naturomgivelser. Fokus er på trygg og god kjøring. Pandemien slår til og vi fokuserer på normaliseringsfasen som vil komme Da pandemien slo til for fult i mars 2020 og Norge satte i verk de mest inngripende tiltakene siden krigen, var dette dramatisk. Teamet som to år tidligere hadde skapt Straand treffet mobiliserte for vise vilje og evne, ikke bare for å overleve, men for å satse i motbakke og vinne nye markeder i en vanskelig tid. Teamet bestående av Lars Arne og Katrine Straand, Ole-Andreas Isdahl og Bjørn Richard Johansen jobbet dag og natt gjennom hele påsken med å se etter nye muligheter. For Straand sin del betydde dette også enda mer fokus på MC satsningen vi allerede var i gang med. Vi så tidlig et stort potensiale for at MC turistene ville komme til regionen for å oppleve alt det flotte denne regionen har å by på. Bikers Welcome & HubRiding konseptet tar form Bikers Welcome blir fort en realitet når kjerneteamet målrettet ser etter konkrete tiltak for å skape det rette miljøet for motorsyklistene. HUBriding konseptets opphavsmann er Ole-Andreas Isdahl,

han ser opp i taket på en kort togtur fra Nasjonalteateret til Majorstua. Blikket faller på sporveiens rutekart og HUBriding er et faktum når Ole-Andreas innser at det er akkurat dette tilbudet som skal etableres for motorsyklisten. Et hotel etableres som en stasjonær HUB, kjøreruter etableres som et aktivitetstilbud og det tilrettelegges for motorsyklisten i aktivitetstilbudets kjerne ved hotellet. Ingen transport, håndplukkede kjøreruter med høy fun-faktor, opplevelser og muligheten til å returnere til hotellet for å dele opplevelser, god mat og drikke i et miljø som er skreddersydd for motorsyklisten. Genialt.

Innovasjonsprofessor Tor W. Andreassen mener HubRiding.no konseptet er et godt eksempel på innovasjon under Covid-19 krisen. - Det er interessant å se hva som er etablert i Hubriding.no konseptet, det er et godt eksempel på at det fortsatt er mulig å finne innovative løsninger innen hotell og reiseliv i disse utrolig utfordrende tidene, sier innovasjonsprofessor Tor W. Andreassen ved NHH i en kommentar. Fremtiden Fremover vil vi fortsette å jobbe med innovasjon og videreutvikling av fokuset på MC, classic car og tråsykkel hvor vi

ønsker å legge til rette for de gode opplevelsene. – Ved å utnytte de allerede etablerte områdene vi har ved Straand Sommerland bedre ser et stort potensial for å kunne tiltrekke oss nye segmenter og gjestetyper som kan bidra til videre vekst i vårt tradisjonelle hotellprodukt. Ved å få flere gjester inn i anlegget vil det gi oss mer trafikk i hotellet og større etterspørsel av de tjenestene vi leverer, det styrker vårt fundament og gir oss igjen nye muligheter til ytterligere produkt- og serviceutvikling, forteller Johan S. Straand, styreleder og 5. generasjon eier ved Straand Hotel i Vrådal i Telemark.

81 Nr 1 2021

H

istoriske Straand Hotel ligger midt i hjertet av Fjell-Telemark, og regionen representerer noe av det beste kjøreterrenget Norge har å by på. Hvert eneste år er hotellet et yndet reisemål for motorsyklister og bilentusiaster for de som ønsker å bruke hotellet som en HUB for dagsturer i og utenfor Telemark, det er også et ypperlig stoppested på veien mellom aksene øst og vest og sør og MidtNorge. Straand har gjennom 5. generasjoner og lange tradisjoner lang fartstid i bransjen og har gjort løpende investeringer slik at hotellet holder høy standard hvor driften er godt forankret i familiens tradisjoner. Etter en lang og innholdsrik dag på motorsykkelen eller i bilen kan du virkelig kose deg på Straand. Vårt mål er at vi setter spor hos våre gjester og at de kommer igjen og igjen.


Velkomen til Kviteseidbyen

Se våre medlemsbedrifter her www.kviteseidbyen.no

- innerst i Telemarkskanalen

Kviteseidbyen er ei innlandsperle med sørlandsidyll, og har eit tett, lite bysentrum like ved Kviteseid brygge. Frå brygga kan ein reise ut i verda med kanaldronninga MS Victoria. Kviteseidbyen har eigen gjestebrygge til båtfarande og bubilparkering med kort veg til sentrumsfasilitetar. Telemark Næringshage utvidar lokala i desse dagar pga stor aktivitetl.

kanalen er det også fint å kombinere med rutebåt og sykkel.

Opplevingar

Kunst i Kviteseidbyen

Her er flotte turområder rett ut frå Kviteseid brygge både til lands og til vanns. Kviteseidbyen er vestvendt og det er svært solrikt og varmt om sommaren. Frå brygga kan ein gå «Dalaåi turveg» som fører deg til Ågapet. Der ligg Telemarkskanalens fyrste Padlehuk, der ein kan overnatte. På Telemarkskanalen kan du reise med rutebåtane MS Victoria og MS Henrik Ibsen (Spjotsodd brygge). Eller du kan reise med fritidsbåt, charterbåt, kano og kajakk. Langs

I Kviteseid bryggepark har vi flotte kunstinstallasjonar. «Utflyttarmonumentet» og «Kviteseidportalen» laga av kunstnaren Gunnar Torvund. «Telemarkskyri» laga av kunstnaren Trygve Barstad. Kviteseid bygdetun Kviteseid har eit eige bygdetun med ei stor samling gamle historiske bygningar. Her er Utsondhalli etter professor Gunnar Utsond og Kviteseid gamle kyrkje frå ca. år 1200.

83 Nr 1 2021

Nr 1 2021

82

Eit variert handelsliv I Kviteseidbyen kan du kose deg på kafear etter besøk i dei forskjellige butikkane; her er Pandoras bakeri, Waldenstrøm kafe, Fru Ruud garn-, kles- og bunadbutikk, Gullsmed Aabø med bunadsølv og gullsmedbutikk, Balanzera frisør, Kafe Hvidesøe, Kviteseid bryggekafe og turistinformasjon, KIWI matbutikk, Trend jern- og byggevarer, Kviteseid bok og papir med leikebutikk, Blomsterbua, Apotek 1, Salong 19 frisør, Kviteseid motorservice, Kviteseid Rørhandel og Bilteknikk bilverkstad. I tillegg har vi fleire IT-bedrifter slik som NC-Spectrum som held til i Telemark Næringshage.


Foto: Dag Jenssen - Sjøormtårnet

Spektakulære utsikter og skremmande udyr i Seljord Kommune Vegen slynger seg framfor deg, på den eine sida finn du dramatiske fjell og på den andre vakre Seljordsvatnet, men like rundt svingen skjular det seg noe uventa, noko stort og litt skremmande.

L

På plass i Seljord er du omringa av dramatisk natur med fjell og skog på alle kantar. Her kan du bu på unike overnattingsstader,

oppleve sjarmerande små gardsbutikkar, smake på lokal og spennande mat, sykle i kulturlandskapet, bli inspirera av kunst og kultur og ikkje minst blir du tatt godt vare på av trivelege vertskap.

Det nye utsiktspunktet i Flatdal blei opna i 2020. Her kan du sjå den grøne og frodige dalen Flatdal og innsjøen Flatsjå, og alle dei små historiske gardane i Flatdal landsbyen.

Dei høge fjella inviterer til flotte turar for både den sommarlate og den aller sprekaste, og i Seljord treng ein ikkje gå langt for dei spektakulære utsiktene. Faktisk treng ein ikkje ut av bilen eingong for å oppleve Telemarks vakraste utsikt.

Før turen gjeng vidare må du hugse å speide etter sjøormen i det heilt spesielle sjøormtårnet i Seljord. Eit 7 meter høgt tårn, bygd for dykk som vil forsøke å få eit glimt av udyret i Seljordsvatnet. Kan sjøormen ha følgt etter deg frå rasteplassen tru?

85 Nr 1 2021

Nr 1 2021

84

angs riksveg 36 mellom Bø og Seljord har eit udyr krabba i land, sjølvaste sjøormen Selma som vanlegvis held til i Seljordsvatnet. Ein enorm orm, eit perfekt fotostopp og ein liten (stor) smakebit av Seljord kommune kor du kan nyte utsikten over vatnet og den vesle bygda blant dei store fjella.


Tekst: SA-HO AS. Foto: Mona Moe Machavi og Dag Jenssen

Korleis oppleva Mytiske Telemark? Det er mange måtar å oppleva det beste av Mytiske Telemark på, her finn du ein stor variasjon av pakker.

Sjekk ut mytisketelemark.no

Mytiske Telemark

Er det den gamle eller den nye tida som er best?

BESØK DESSE STADENE I MYTISKE TELEMARK:

• Nutheim Gjestgiveri • Uppigard Natadal • Rørtveit Gard • Telespinn • Lien Fjellgard • Telegardar

Folk seier at det bur gygrer (ei slags trollkjerring) i fjella. Dei diskuterer kva som er best – er det den gamle eller den nye tida? Om du oppsøker dei tre bygdene Flatdal, Svartdal og Hjartdal kjem du til det området som vi kallar det Mytiske Telemark.

Nr 1 2021

86

Dei mange middelalderhusa er ein del av identiteten, og handverk som garnspinning, skinfell-trykking, treskjering, smiing, lafting, ølbrygging og bakst blir framleis praktisert. Folkemusikken med viser, slåttespel og dans står sterkt i området. Mange av gardane driv med produksjon av

egg, ost, smør og kjøt, mat du kan ta med deg som reiseminne eller smake på staden. Då kunstnarane oppdaga Telemark på 1700-tallet var det kombinasjonen mellom det blå ljoset, landskapet, folket og bondekulturen dei fell for. Gjennom tidene har mange av dei største norske målarane budd og måla i området, og etterlatt seg ei stor mengde kunstverk og ein solid arv. I dag bur det framleis mange aktive kunstnarar i området, noko du kan sjå og høyre om på Nutheim gjestgiveri, som et sentralt samlingspunkt. Kva syns du er best? Den gamle eller den nye tida? I det Mytiske Telemark kan du utforske dette. Turen til Mytiske Telemark byr på levande historieformidling og utvalde kulturlandskap. For overnatting, sjekk ut Nutheim gjestgiveri, Uppigard Natadal og Lien

Fjellgard. På alle overnattingsstadene møter du vertskap som fortel familiehistoriar, og andre forteljingar som er knytt til landskapet. Utsiktpunktet Nylende ligg rett ved Nutheim Gjestgiveri. Her får du ein fantastisk utsikt over Flatdal og kan lese sagnet om korleis Flatdal blei til. Ta deg tid til ein tur innom Telespinn i Svartdal der du får kjøpt lokalprodusert og miljøvenleg garn i dei vakraste fargar i butikkutsalet. Når du køyrer gjennom Mytiske Telemark, få med deg kikkeskåpa som er plassert i landskapet, og høyr segn og feleslåtter om gygrene i fjellet. Treng du ein stad for å halde kurs, konferansar eller selskap? Lien Fjellgard, Uppigard Natadal og Nutheim gjestgiveri skreddarsyr pakker.

87 Nr 1 2021

D

et prisvinnande kulturlandskapet kviler i det blågrå ljoset som ligg over dalføret, og set fantasien i sving. Rike blome-enger, beiteområde, steingardar, styvingstre (tre som har blitt hausta lauv av i mange år), bebudde middelalderhus, beitedyr og skulpturar fyller det Mytiske området med sanseinntrykk. Her har diktarar, målarar og spelemenn blitt inspirert. Historiar om gygrer og friarar florerar, og segnene frå området skil seg ut ved at dei ofte handlar om sterke kvinneskikkelsar.


VEST-TELEMARK MUSEUM Vikingdag Kviteseid bygdetun. Foto: Mona Beate Kasin

Bli kjend med den rike TELEMARKSKULTUREN Kor godt kjenner du eigentleg til alt som skjuler seg langs svingete vegar i Vest-Telemark? Kanskje på tide med ein roadtrip? Stikk innom våre museum på vegen og få med deg ei reise til fortida på kjøpet.

Vinje biletgalleri. Foto: Anne-Lise Surtevju

Museumsbonden. Foto: Yngve Ask

T

Nr 1 2021

88

Vinje biletgalleri er eitt av våre til saman 11 museum spredt rundt i Vest-Telemark. Her er det mogleg å kombinere vandring og naturopplevingar med kultur og historie. Bli med på ei spanande oppdagingsferd i Åmdals Verk, eller besøk museet på fjellgarden der Anne Grimdalen henta inspirasjon til fleire av sine monumentale verk. Grimdalstunet i Skafså er ein naturleg stoppestad langs Suleskarvegen. Verdas eldste På den andre sida av Dalen, 468 bratte høgdemeter frå innsjøen Bandak ligg grenda Eidsborg, med Stålekleivloftet frå 1167, verdas eldste, ikke-kyrkjelege trebygning, eit moderne museum med ulike utstillingar,

Minikanal i Eidsborg. Foto: Skodde studio

museumsbonde og handverksaktivitar, samt ei av landets minste stavkyrkjer. I Eidsborg stavkyrkje kan du mellom anna studere eit helgenbilete av St. Nikolaus. Rundt denne skikkelsen vaks det fram ein særskild kultus som inkluderte magisk vatn og prosesjonsvandring rundt den idylliske Eidsborgtjønna midtsommars. Ski- og polarhistorie I Eidsborg kan òg små og store lære om slusing av båtar i ein miniatyrutgave av Telemarkskanalen. Blir du sulten på turen anbefalar vi museumskafeane i Eidsborg og i Morgedal. Begge stadene kan friste med heimelaga mat, og i museumsbutikkane kan du shoppe suvenirar, bøkar, handverk, interiør- og gåveartiklar.

Men har du først kome til Morgedal, heimbygda til Sondre Norheim, er det naturleg å få med deg inspirerande ski- og polarhistorie inne på Norsk skieventyr. Museet er plassert i kort avstand frå E134. Lær om kappløpet mot Sørpolen der Olav Bjaaland deltok, om Noregs første skivoksfabrikk og den olympiske elden. I bygda ligg også plassen Øverbø, fødestaden til Sondre, den moderne skisportens far. Plassen og stoga er til-gjengeleg sommarstid, men du må ta med deg nøkkel frå parkeringsplassen. Dei fleste av våre museum er opne i sommarsesongen, men vi tar imot gruppebestillingar heile året. Besøk heimesida vår for meir informasjon og inspirasjon. www.vtm.no Velkomen!

Åmdals Verk gruver. Foto: Gudrun Semons

89 Nr 1 2021

elemark er som Paris. Hver kvadratmeter har sin historie. Orda skal ha tilhøyrt den kjende og ein gong så mektige kunstnaren Henrik Sørensen. Han vende stadig tilbake Smørklepp i Vinje der det til hans minne er reist eit unikt museum i naturstein mellom høge grantre, teikna av den modernistiske arkitekten Bjart Mohr.

Norsk Skieventyr Morgedal. Foto: Hamish Moore


VISIT DALEN

Lårdalstigen. Foto: Hamish Moore

Fiskeørn. Foto: Jostein Hellevik

Blant bratte fjell og vill natur I Tokke er det enkelt å vere aktiv i naturen, og mellom opplevingane utandørs kan du velje om du vil bu enkelt og naturnært, eller nyte det gode liv på hotell.

U

samferdsel. I dag legg mange turen innom Tokke for å oppleve naturen. Det gjenspeglar seg i enkelte av overnattingstilboda. Dei som er glade i å padle kan campe i padlehuken i Lindeviki. I den luksuriøse Birdboxen kjem du tett på dyre- og fuglelivet ved Åmlivatn, medan soveboksen i Bandaksli er eit tilbod for syklistar og padlarar i kanalsesongen. Velkomen vandrar For deg som er glad i å vandre er Dalen og Tokke eit paradis! Lårdalstigen blir stadig meir populær blant vandrarar. Det er ein

91 Nr 1 2021

Nr 1 2021

90

ansett korleis du tar deg til Dalen og kor lenge du blir, så er du komen til ein liten stad med historisk sus. Området hadde stor tiltrekkingskraft på turistar allereie på 1800-talet. Då Telemarkskanalen stod ferdig i 1892 vart den i Europa skildra som eit åttande underverk, og med den fekk turisttrafikken eit oppsving. Vannvegen blei eit reisemål for kongelege og datidas overklasse. Telemarkskanalen førte òg til at eit luksushotell blei oppført på Dalen i 1894. Staden var på den tida eit knutepunkt for


Rui. Foto: Synne Aasland

«Soria Moria er eit kunstverk av ei badstue – blinkande som eit smykke i Bandak!»

Bratt, men tilgjengeleg for dei fleste er turen opp til Rui, plassen der Ingerine og Gurine Schevenius levde nesten heile sine liv. Dei kortvokste, arbeidsomme søstrene blei landskjente då kong Olav inviterte dei til slottet. «Spaden må gå jamnt» var ein viktig læresetning for Ingerine og Gurine. Dei dreiv garden på gamalt vis, men slik ville dei ha det. Om sommaren, når liane ligg grøne og himmelen er skyfri over Bandak, er det ikkje vanskeleg å skjønne at dei ikkje ville forlate denne vesle flekken på jorda. Nå er stigen mellom Dalen og Rui belagt med stein av sherpaer frå Nepal og ein attraksjon i seg sjølv. 810 trappetrinn og 200 høgdemeter. Heile turen frå sentrum til Vest-Telemark museum og stavkyrkja i Eidsborg er på vel 5 kilometer, og går gjennom eit område rikt på historie, slåande utsiktspunkt og variert flora. Frå museet kan ein òg ta beina fatt vidare opp til brynesteinsbrotet Brunåslid. Brynestein frå Eidsborg har blitt eksportert til Europa heilt sidan vikingtida. I tillegg til å vitje steinbrota kan du sjå ei temautstilling om emnet inne på museet.

Nr 1 2021

92

Berømt badstu Vi må ikkje gløyme Ravnejuv, det 350 meter bratte stupet ned mot Tokkeåi som har vore ein attraksjon sidan 1800-talet. Dit kjem du via fylkesvegen frå Dalen til Vinje. Ein annan attraksjon er Dalen villmarkssenter. Mange har stifta bekjentskap med Jostein og Maj Lena gjennom tv-serien «Fotobonden» på NRK. Til Døli, småbruket deira, kjem det folk frå heile verda for å oppleve natur og ville dyr på nært hold.

Dalen Hotel. Foto: Per Åge Eriksen

Tilbake på Dalen anbefalar vi det koselege bryggjemiljøet og stemninga der på sommaren, med Lastein bryggjekafé og spennande utstilling. For den som har vore aktiv heile dagen er det herleg å ta badstu og eit forfriskande bad etterpå. Omgjeve av bratte dalsider ned mot Bandakskanalen ligg Soria Moria sauna som eit smykke med gullspon på veggane. Badstua er blitt lagt merke til nasjonalt så vel som internasjonalt, og blitt ein snakkis sidan den blei opna i 2019. I varmen frå badstueomnen kan du sjå kanalbåtane «M/S Victoria» og «M/S Henrik Ibsen» segle inn til bryggja sommarstid. Bak den moderne saunaen ligg Dalen Hotel, det ærverdige eventyrhotellet med dragehoder. Det nye møter det gamle på Dalen. www.visitdalen.no

Vandreparadis Foto: Skodde Studio

Birdbox Tokke. Foto:Synne Aasland

Lastein (Dalen) bryggje. Foto: Skodde studio

93 Nr 1 2021

krevjande men vakker turstig som balanserar 848 meter over Telemarkskanalen mellom Dalen og Lårdal. Dei fleste vel å starte på toppen av Eidsborgberget og gå mot Lårdal, men det er og mogleg å starte i Lårdal.

Soria Moria sauna. Foto: Dag Jenssen


Foto: Yngve Ask

Foto: Henrik Dvergsdal

Utdrag frå reportasje i Hjemmet uke 26/16. Tekst: Knut Hovind. Foto 2 småbilder: Aage Storløkken/Aktuell/NTB Foto stort bilde: Åsgeir Valldal/Dagbladet

Gurine (t.v) og Ingerine heime i stova på Rui, februar 1955

Gurine (t.v) og Ingerine, februar 1955. Ingerine peiker på fotografen og spør: «Er det springvatn i Kristiania?»

Rui-søstrene som kom til kongen

Liten, men attraktiv Eidsborg stavkyrkje er ei av dei minste stavkyrkjene som er att i Norge. Den vesle soknekyrkja i Tokke fascinerer og tiltrekkjer seg publikum den dag i dag.

Nr 1 2021

94

Det er 28 bevarte stavkyrkjer frå mellomalderen i Norge, og to av dei finn me i det gamle Telemark. Heddal stavkyrkje er den største, medan Eidsborg stavkyrkje er blant dei minste. Stavkyrkjene er kristendomens eldste bevarte kyrkjer av tre, og reknast som Norges viktigaste bidrag til den europeiske byggjekunsten. Lang historie Eidsborg stavkyrkje er datert til etter 1250, men kyrkja har vore gjennom mange bygningsmessige endringar opp gjennom hundreåra. Tenk om dei eldste veggane kunne snakke! Dei sto der både då biskopen

på Hamar vigsla kyrkja og skar ein maltesarkross ved den opprinnelege døra, og då lensmann og stortingsmann Peter Mandt sto i bresjen for å redde kyrkja frå riving så vel som massiv ombygging på 1800-talet. I nyare tid er mellom anna taket blitt forsterka og det er lagt om lag 17 000 handtelgde takspon av malma trevirke på det vesle bygget. Nye lag med tjøre er breidd utover sponkledte veggar og tak. Sommarsesongen Trass i mange endringar; når du står inne i kyrkja kan du få eit svært godt inntrykk

av korleis kyrkjerommet var i mellomalderen. Det er lett å sjå for seg dette rommet med jordgolv, umåla panel og små gluggar i veggen. Kyrkja er framleis ei soknekyrkje med gudstenester og brurevigslar i sommarhalvåret, medan det er Vest-Telemark museum som tar seg av formidlinga av stavkyrkjas historie. Frå 15. juni til 15. august er det tre faste daglege omvisingar i opningstida til VestTelemark museum Eidsborg, såframt det ikkje kolliderar med den kyrkjelege verksemda.Omvising i kyrkja utanom sommarsesongen skjer etter behov og avtale.

Kledd i skaut og forkle, krumbøygde av års slit og strev, og knapt 120 centimeter på strømpelesten, var dei begge av ein slik støyping at ein skulle tru Asbjørnsen og Moe hadde dikta dei opp. Til og med namna deira høyrde heime i eventyrland. Men Gurine og Ingerine var verkelege nok. Det var søstrenes far som i si tid slo seg ned på det vesle småbruket langt oppe i steinrøysa i hjarte av Telemark. Han var opprinneleg svensk, og heitte noko så fint og framand som Johan August Schevenius. Han og kona fekk seks born som vaks opp. Gurine og Ingerine var dei to eldste. Familien på åtte budde i ei stove som var 20 kvadratmeter stor. På Rui dreiv dei eit småbruk på den gammaldagse måten. Dei ga aldri slipp på naturalhushaldninga og bytta sine produkt med andre. På småbruket var det eit par kyr, nokre sauer, geiter og høner. Her blei det dyrka bygg, poteter og grønsaker. Reiskap kjøpte dei ikkje, dei laga alt sjølv. Hest og vogn hadde dei ikkje råd til, så her måtte ein trå til

Gurine (t.v) og Ingerine framom slottet (1957)

med eigen muskelkraft. Det var hardt arbeid som gjaldt på Rui, frå tidleg om morgonen til seint på kveld. «Spaden må gå jamnt», som faren sa. Av seks søsken utvandra heile fire av dei til Amerika. Gurine og Ingerine blei verande – både av plikt, men også av glede og kjærleik til heimplassen. Det var nettopp denne enkle livsvisdommen søstrene delte med journalistar og andre nysgjerrige som kom på besøk. Ein av dei, Dagblad-journalisten Knut Eidem, drista seg til å spørje om det verkeleg ikkje var ein einaste stad i verda dei hadde lyst til å sjå. Til slutt innrømte dei, halvt på spøk, at det kunne vore stas å sjå slottet i Oslo og å besøke majesteten der, sjølvaste kong Olav. Dette svaret kom sjølvsagt på trykk i reportasjen om dei, og så viste det seg at kong Olav leste artikkelen om desse to småvokste damene. Ikkje lenge etter kom det ein invitasjon frå slottet: Dei var hjarteleg

velkomne! Slik gjekk det til at Rui-jentene sette seg i baksetet på journalistens bil og drog inn til hovudstaden. Audiensen hjå kong Olav blei ei rein glede. Det var to takknemlege søstre som takka for seg da audiensen var over. Livet på småbruket heldt fram som før etter besøket på slottet. Med sine små, ivrige og krokbøygde kroppar fortsette dei med å slå gras og høy heilt til dei var langt oppe i åttiåra. Då fekk dei begge plass ved helseheimen på Dalen, og naturleg nok fekk dei dobbeltrom. Men dei lengta tilbake. Frå vindauget sitt på helseheimen kunne de sjå opp til plassen sin høgt der oppe i fjellet. I 1963 gjekk Gurine bort, 90 år gammal. Då gråt storesyster Ingerine sårt, og livet miste mykje av si meining. To år seinare døde Ingerine også. Ho ble heile 93 år gammal. Noko av det siste ho skulle ha sagt, var: – Nu skine soli på Rui!

95 Nr 1 2021

Det var ein gong to kortvokste søstre, Gurine og Ingerine, som aldri hadde vore utanfor den vesle Telemarksbygda si. Ein vakker dag fekk dei ein invitasjon frå sjølvaste kong Olav og blei landskjende som «Rui-søstrene».


Shopping puls I DALEN

Gullsmed Vinjerui SPREK 110-ÅRING

På Dalen ved kanalen finn du ein gullsmed som har stasa opp folk i generasjonar!

Stikk innom butikken med det «vesle ekstra» neste gong du er på Dalen. Eller klikk deg inn på vinjerui.no allereie i dag og bestill bunadssylv og merkevarer frå norske og skandinaviske leverandørar. Hos Gullsmed Vinjerui finn du alltid ei overrasking - til deg sjølv eller dei du er glad i. Gullsmed Vinjerui Tlf. 35 07 71 27 - www.vinjerui.no Følg oss

@gullsmedvinjerui

Klesbua Dalen Klesbua Dalen ligger midt i sentrum av Dalen. Vi har klær og sko til hele familien. Vi er opptatt av at du skal få en fin handleoplevelse hos oss og setter service høyt. Vi kjører kjente merker til en god pris, så her skal det være mulig for det fleste og finne seg noe.

Nr 1 2021

96

Her er noen av merkene vi kjører: Herre: jack & Jones, Blend,Petrol Dame: Fransa, Dranella,Pepper,Kaffe,Vila Barn: Hust And Claire, Mp Denmark Sko: Skechers,duffy,Emma,Sheperd of Sweden Ass: Depeche, The Monte, Noma, By Eloise

Blomsterbua Blomsterbua er ein blomsterbutikk der du finn eit stort utval, til topp kvalitet og rimelege prisar. Kontaktinfo: Tlf: 35 07 71 67 E-post: brithwenche@dalenblomster.no Nettstad: www.dalenblomster.no Besøksadresse: Aasmund Nordgaards veg 12, 3880 Dalen Følg oss på Facebook - Blomsterbua

Vi har stort utval av: Sommarblomar Stauder Buskar Tre Frukttre Urter Jordbær Grønsaksplanter

Vi har flotte: Rhododendron Hageroser Klematis Humle Villvin Hos oss finn du: Jord, kalk, gjødsel Mange fine Utekrukker

Inne i butikken: Interiør og pynt Gardiner Små møbler Gåver Stearinlys Serviettar Potteplanter og potter Korger m.m.

NOVA NOVA er en frisk og innbydende klesbutikk med det lille ekstra, lokalisert midt i Dalen sentrum. Vi tilbyr dameklær, tilbehør, sko og smakfulle fristelser fra skandinaviske kvalitetsmerker. Vi fører blant annet Gestuz, Soft Rebels, Basic Apparel, Bread & Boxers, IVY Copenhagen, Noella, ARKK, Markberg, The Gift Label, DARK og Amundsen Spesial. Nyhet sommer 2021! Pop-up isbar der vi serverer kuleis fra Mövenpick og fersk presskannekaffe som du kan nyte på plattingen utenfor. Velkommen til en hyggelig handel, is og kaffe.

Våre Åpningstider: Mandag-Fredag 9-16.30 Lørdag 10-15.00. Velkommen innom oss.

Besøksadresse: Nova Dalen AS Hotellvegen 16 3880 Dalen

Følg oss gjerne på Facebook & Instagram (klesbuadalen)

E-post: post@novadalen.no - Telefon: +47 476 38 300

Nettbutikk: www.novadalen.no Følg oss på

@novadalen

97 Nr 1 2021

Familiebedrifta Gullsmed Vinjerui vart etablera i 1911 og fyller 110 år i år. No er det 4. generasjon Vinjerui som syter for at folk er staslege til alvor og fest. Ein sentral del av bedrifta har alltid vore produksjon av bunadssylv. Men 110-åringen er ingen gamal 110-åring. I butikken finn du difor nyhetar innan designsmykker, vesker, og ikkje minst småinteriør du ikkje visste at du hadde lyst på!


Tekst: Silje Hegg & Rauland Turist Foto: Rauland Turist Illustrasjonar: Hallbjørg Strøm

Blåmann, Blåmann, bukken min, tenk på vesle guten din! Bjørnen med sin lodne fell kan deg taka seint i kveld.

VINJE

Vinje-monumentet utanfor Vinjesenteret. Skulpturen er laga av Knut Skinnarland. www.vinjesenteret.no.

– ved foten av Hardangervidda Foto: Line Omland Eilevstjønn

A.O. Vinje hadde eit nært forhold til Jotunheimen, og gav også namn til den kjende nasjonalparken, og fleire av toppane der. Musikkfestivalen Vinjerock på Eidsbugarden i Valdres er oppkalla etter husmannssonen frå Vinje, som også prydar festival-logoen. A.O. Vinje var altså ein ganske kuul type, synest me. Du kan bli betre kjend med han på det nye Vinjesenteret som opnar i Vinje i sommar.

B

låmann var den kjære bukken til Aasmund Olavsson Vinje. Og me kan starte heime hjå den landskjende forfattaren og journalisten. Han kom frå garden Plassen på Vinjeflaten, og den dag i dag kan du besøke den vesle stoga han vaks opp i. Framleis står mykje av interiøret att frå den tida då Aasmund og familien hans budde i Vinjestoga. Jamvel bjølla til Lykle, mor til Blåmann, heng her enno. Rett over vegen for Plassen finn du det nye Vinjesenteret - eit nasjonalt senter for dikting og journalistikk med utgangspunkt i dei lokale journalistane og diktarane Aasmund Olavsson Vinje, Aslaug Vaa, Tarjei Vesaas og Halldis Moren Vesaas. Vinjesenteret opnar

dørene i juli, og den offisielle opninga blir under dei populære litteraturdagane siste helga i august. Under opninga blir det mellom anna utekonsert med Odd Nordstoga, som vaks opp på nettopp Plassen, rett over vegen. Vinje har fostra mange store kunstnarar og handverkarar oppigjennom tidene. Mange kjende langt utover Vinjes grenser. Dei sterke og levande kulturtradisjonane i bygdene i Vinje blir i dag borne vidare av nye generasjonar som også når langt utover kommunegrensene. Garden Plassen blir i dag driven av artist og mjølkebonde Aasmund Nordstoga.

Smykkedesignar Ei av dei som ber tradisjonane vidare i dag er smykkedesignar Linn Sigrid Bratland frå Edland. Linn Sigrid har mellom anna ein mastergrad i tradisjonskunst frå universitetet på Rauland, og kombinerer gamle handverksteknikkar med ein heilt særeigen bruk av emalje. Det minimalistiske formspråket hennar vekkjer merksemd både i inn- og utland.

FAKTA ... STRIBUKKAR I 1905 Etter unionsoppløysinga med Sverige i 1905 sto innbyggjarane i den unge nasjonen Noreg overfor valet mellom monarki og republikk. Veljarane var under sterkt press frå den nyvalde regjeringa, som sa at ho ville gå av dersom det ikkje blei eit ja til monarkiet. Eit nei til den danske prinsen ville såleis føre landet inn i ei konstitusjonell krise. Monarkiet vann med nesten 80% på landsbasis, men i fjellbygdene i Vinje og Vest-Telemark var det heilt motsett. På Rauland stemte heile 83,6% nei til monarki. «Det var en særegen radikal politisk kultur i øvre Telemark, som var knyttet til forsvaret av bygdesamfunnsverdier og folketradisjoner, og som nok har sammenheng med at det var et nokså egalitært samfunn med mange jevnstore bønder.» Nils Ivar Agøy, professor i historie.

99 Nr 1 2021

Nr 1 2021

På veg inn i Vinje møter du heile Noregs Blåmann. Den stolte geitebukken prydar kommunevåpenet vårt og kan stå som symbol for folka og naturen du møter her. 98 Me ættar på stribukkar og klorar oss fast i desse fjellbygdene. Og me set pris på at du kjem på besøk.


Bukken Blåmann står også som representant for ei viktig næring i Vinje. For til trass for at to gardsbruk i Noreg blir lagt ned kvar dag, finn du enno gardar i drift i Vinje.

Nr 1 2021

100

I den andre enden av kommunen, i Øyfjell, bur det om lag 250 geiter som gjev mjølk til ostane frå Lega gardsysteri. I tillegg til brun geitost produserer dei kvite geitostar, prim og knubbost. For tida bygger Lega nytt bakeri, ysteri og utsal på Rauland, som dei håpar å opne til jol. Ostane frå Lega har vunne fleire prisar i World Cheese Awards. På garden Skolås, også i Øyfjell, foredlar dei kumjølk til smør, rjome og den tradisjonsrike knaosten. Ikkje langt frå Plassen og Vinjeflaten, i Bøgrend, ligg garden Vesås. Her vaks forfattaren Tarjei Vesaas opp, og herifrå kjem i dag den populære middagspølsa Vesåskurven,

laga etter gamal oppskrift frå garden. Treng du øl til pølsa, kan du svinge innom Vinje bryggeri i Bøgrend og kjøpe med deg eit utval av utsøkt lokalbrygga øl. Jamvel olivenbønder har me i Vinje. Nils Johan og Giovanni bur på Vinjeflaten, og driv også ein olivengard i Solopaca i Italia. Du finn oljene deira – kalt Uliveti - i gourmetforretningar- og restaurantar i heile landet. Dei har kontor i underetasjen på Vinjesenteret, og her kan du stikke innom og sikre deg ein smak av dei edle dropane. Om me bevegar oss vestover frå Plassen og Vinjesenteret kjem me straks til Vinjesvingen Handel. Ei spesialforretning som sel lokalprodusert mat av høg kvalitet frå heile landet. Vidare langs E-134 dukkar Mjonøy opp. Her får du ferske bollar og brød frå det populære steinomnsbakeriet, du kan kose deg i kaféen, kjøpe lokalt kunsthandverk og overnatte i gamle, trivelege hytter og gardshus. Herifrå går det også fine turstiar langs Smørkleppåi opp til Vinje biletgalleri. Eit særprega galleri i naturstein

med ei stor samling av måleria til Henrik Sørensen. Nær 40 somrar i grenda Smørklepp sette sitt preg på kunstnaren, som er kjend for stemningsfulle naturskildringar frå Telemark. Harald Kihle har òg fått sin plass i galleriet. Sørensen og Kihle arbeidde og budde mykje ilag i Smørklepp Vidare vestover går vegen gjennom Grungedal. Her kan du svinge innom garden Svalastog og kjøpe med deg lekker keramikk, kanskje helse på ein villsau eller to, eller velje å overnatte.

Ordliste Melk – mjåkk Pølse – pylse Fjell – fjødd

101 Nr 1 2021

B

øndene våre syter for at du som besøkande kan nyte opne kulturlandskap og mangfaldig natur, og ikkje minst leverer dei råvarer i særklasse. Mjølka frå dei fleste geitene i Vinje blir til chevre på TINE sitt ysteri i Haukeli. Dei unike ostane er del av serien Norske ostespesialiteter, ei samling særeigne, norske osteskattar frå definerte geografiske område.


«Aa, kunde eg fara til Telemork og liva ei Sumarstund! Der gror det Ryllik paa Stove-Tak og Songar paa Folkemunn» - Per Sivle

MB Fjellvåken II

Nr 1 2021

102

I Haukeli, som elles i Vinje, er det mykje natur, og ganske få menneske. Det betyr

at tilgangen på område der du kan plukke bær og sopp i fred og ro er god. Det er berre å ta beina fått og dra på jakt etter fjellets, eller skogens, gull. Og for den som er glad i napp, er det mange fiskemoglegheiter, både i elvar og vatn. Fiskekort for heile Vinje kjøper du enkelt på iNatur.no. Austover langs Totak Så vender me nasen austover igjen, i retning Rauland. På vegen dit kjem du forbi Haukeli husky i Tjønndalen. På sommaren byttar dei ut sledeturar i aude vinterlandskap med vognturar på hjul, så fart og spenning får du året rundt med dei glade hundane i Tjønndalen. Her kan du også overnatte i bed and breakfast, eller leige deg ei hytte. Då får du tilgang på både badestamp og badstoge, og utleige av sykkel, kajakk og båt med motor. Vidare slynger vegen seg langs den vakre innsjøen Totak og gjennom dei velstelte grendene Arabygdi og Vaa. I Arabygdi ligg det som blir sagt å vere Nord-Europas største steinur, Urdbøuri. Segni seier at Tor med hammaren var i bryllup her. Då han ikkje blei boden meir øl, blei han så rasande at han

slo hammaren i fjellet så steinane rasa ned over folket på garden. Hammaren glapp og forsvann i ura, og Tor brøytte seg gjennom steinmassane og kasta steinar til alle kantar for å finne han. Og slik blei Torsvegen til. I dag finn du ein merka tursti som blir kalt Torsvegen her. Den er om lag ein km lang og går tvers igjennom ura. I Arabygdi ligg også Myllarheimen, husmannsplassen Kosi, der den kjende felespelaren Myllarguten levde dei siste åra av sitt liv. I 1831 trefte Myllaren Ole Bull i Bergen, og Bull blei svært imponert over spelet hans. I 1849 arrangerte Ole Bull ein konsert i Logen i Kristiania der Myllarguten var hovudattraksjonen. Konserten blei ein suksess, og Myllarguten opparbeidde seg eit stort publikum. Myllarheimen er open for gruppebestillingar heile året. Ein av dei som fører slåttane etter Myllarguten vidare i dag er Ottar Kåsa. Han vaks opp som næraste nabo til Myllarheimen, og har vunne Landskappleiken på hardingfele fleire gonger. Han er også ein prisløna felemakar, som i dag har verkstaden sin i Bø i Telemark.

103 Nr 1 2021

S

å kjem du til Edland og Haukeli. Edland er det eine av tre sentrum i Vinje kommune. Forutan skule, butikkar og slikt som finst i eit sentrum er du no ved foten av Hardangervidda, på Haukelifjell. Fjellområdet skiljer Austlandet frå Vestlandet sør for vidda. Her møtest dei fire fylka Telemark, Agder, Rogaland og Vestland. Haukeliseter Fjellstue er eit knutepunkt for fotturisme i Sør-Noreg og herifrå kan du vandre vidare i DNT sitt stinett nordover Hardangervidda, eller sørover og vestover gjennom Ryfylke- og Setesdalsheiene. Haukeliseter er eit paradis for den som er glad i fjell og mat. Menyane er prega av lokale råvarer av høg kvalitet, og i Bakeri Nansen får du med deg deilige bakevarer. Å ta gamlevegen – utanfor tunnelen – over Haukelifjell, er ein flott tur, både på sykkel og i bil. For dei minste kan området freiste med Vasseventyret. Ein opplevingsti om vatn og vasskraft, som passar perfekt for små nysgjerrigperar. Her kan ein bli kjend med superhelten Sildre og lære korleis ein lagar straum.

Ottar Kåsa Foto: Kjell Bitustøyl


Illustrasjonar av Hallbjørg Strøm frå Æddan ( Edland)

I

den andre enden av Totak kjem du til det neste kommunesentrumet, Rauland. Langs Totak, før du kjem heilt fram til sentrum, ligg Neset gard, Raulandsfjell og Telemark Husky Tour. Neset gard har eit unikt og vakkert tun med 17 bygningar frå 1700-talet, og driv med hytteutleige. Frå Raulandsfjell kan du leige syklar og kanoar for å oppleve den flotte naturen på og rundt Totak. Telemark Husky Tour byr også på turar med glade hundar, sommar som vinter.

Nr 1 2021

104

Rauland er, som Haukeli, eit fint utgangspunkt for turar på Hardangervidda, Europas største høgfjellsplatå og Skandinavias største nasjonalpark. MB Fjellvåken II fraktar deg frå Skinnarbu, over Møsvatn, til Mogen. På Mogen kan du eta deg mett på verdas beste røyekaker før du vandrar inn i nasjonalparken, og til dømes set kurs for ein fjord i Hardanger. På Skinnarbu ligg også Hardangervidda nasjonalparksenter, der du kan du få med deg ei prisløna interaktiv utstilling om naturen og villreinen som lever i nasjonalparken. Områda rundt Rauland kan også by på mindre krevjande fotturar som til dømes skulpturvandringa til Vidsyn og den populære turen til Falkeriset. På Falkeriset får du 360-graders panoramautsikt mot Hardangervidda, Gaustatoppen, Møsstrond og Rauland. Sherpaer frå Nepal har bygd ein vakker sti av flate steinar opp til utsikts-

VIDSYN På toppen av Vierlinuten tronar skulpturen Vidsyn, av bilethoggaren Hilde Mæhlum. Den er meint å vere til glede og forundring for både fastbuande og farande folk. Den polerte framsida av skulpturen er nemleg omvend! Nasen går innover! Frå vårt fyrste år har hjernen vår lært seg at nasen på folk går utover og at augo ligg innanfor. Men går du ein stubb unna, slappar av og myser med augo, så tek hjernen over og rettar opp det vrange. Nasen kjem utover og hjernen din har laga den fornuftige versjon av skulpturen – inni deg! Og kanskje enno rarare: Går du sakte forbi og ser på skulpturen heile tida, så fylgjer han deg med augo. Står du austanfor skulpturen ser han austover, står du vestanfor ser han vestover! Han heiter såleis «Vidsyn» med rette.

punktet. Skulle du få lyst på ein dukkert kan me tilrå stranda Fagersand ved Lognvikvatn. Takka vere greie grunneigarar og dugnadsinnsats frå hyttefolk og fastbuande er denne perla no tilgjengeleg for fleire enn dei heilt lokale. På Vierli er det open sommarkafé og aktivitetar for store og små, trampoliner og utleige av kano og båt. Og på «Barnas seter» kan du møte geiter, høner, ender og kaninar. Kulturbygd Rauland er ikkje berre flott natur, men også ei stolt kulturbygd. Kvar haust kjem det nye studentar hit for å studere folkekunst og folkemusikk ved Universitetet i SøraustNoreg sin studiestad på Rauland. Ved universitetet ligg også Telemarkstunet, med aktivitetar for barn og vaksne. Her er handverksutsal, steinomnsbakeri, fleire utstillarar og sandkasse heile sommaren. Får du lyst

til å vere her lenger kan du melde deg på eit av sommar- eller haustkursa til Raulandsakademiet og lære deg eit gamalt handverk. Eit unikt tilbod i vakre og fredfulle omgjevnader. I gåavstand frå Telemarkstunet ligg Rauland kunstmuseum med to skulptursamlingar. Dyre Vaa-samlingane har eit variert utval av arbeida til bilethoggaren Dyre Vaa, som debuterte på Haustutstillinga og blei kjøpt inn til Nasjonalgalleriet allereie som 20-åring. Han laga kjende verk som «Mennesket møter naturen» - dei fire store figurane på Anker-brua i Oslo, «Ulvane» på Alexander Kiellands plass i Oslo, Sjømannsmonumentet på Torgallmenningen i Bergen, Holberg-monumentet ved Nationaltheatret i Oslo og «Svanene» ved Oslo rådhus. I Skinnarlandsamlinga finn du eit stort utval av arbeida til bilethoggaren Knut Skinnarland. Han laga blant anna fiskarmonumentet i Ålesund og på Akureyri på

Kort veg til Rjukan Nabokommunen Tinn er berre ein halvtime unna når du er på Rauland. Her kan du besøke verdsarvbyen Rjukan, innom Norsk industriarbeidermuseum på Vemork eller ta ein tur til Gaustatoppen. På vegen til Rjukan kan du innom Kråkeroe-staulen og få deg rjomegraut og spekemat og kjøpe med deg meieriprodukt og kjøt frå dyr som har levd gode liv. Her kan du leige deg hytte og leve tett på dagleglivet på staulen. Kanskje får du fôre kalvar, eller bli med å hente kyr frå beite. Neste staul på vegen mot Rjukan er Bergstaulen. Her kan du innom og kjøpe verdas beste brune geitost, kåra i World Cheese Awards i 2018. Er du ekstra heldig kjem du til Tinn ein dag Rjukanfossen går. Det er bokstaveleg talt eit forrykande skue. Tilbake i Vinje og ned frå fjellet mot det tredje sentrumet i kommunen –

Åmot - der elvane møtast. Åmot er eit trafikalt knutepunkt i Sør-Noreg og det administrative sentrumet i Vinje. Her finn du kommunehus, butikkar, eit lite kjøpesenter og vinmonopol. Groven Camping byr på overnatting i fine hytter og gamle hus frå området, låve, eldhus og stabbur. Vertsskapet på Groven kan peike deg i retning av både trivelege turar og fine badeplassar i området. Frå Åmot er vegen kort til Dalen, kommunesentrumet i nabokommunen Tokke. Dalen ligg ved Bandak, i enden av Telemarkskanalen, berre 72 meter over havet. Det er litt som å dra til Syden, når du kjem frå Vinje. Ta deg ein Afternoon Tea på Dalen Hotel, «eventyrhotellet» med sine dragehovud, tårn og spir. Eller ta turen opp den snirklete vegen til Eidsborg stavkyrkje og Vest-Telemark museum.

og rikt diktarliv, som har sett varige spor i litteratur og kultur både i inn- og utland. Gjennom åra kom det ofte langvegsfarande litterære vener på besøk til Midtbø. Ikkje utan grunn blei det sagt og skrive at forfattarparet skapte «et europeisk kulturhus midt i Bygde-Norge». Sommaren 2016 opna familien garden for publikum for fyrste gong. «Kven talar vi med når vi teier?» skreiv Tarjei. Bi litt i Vinje. Og finn den kvila som naturen og kulturen her byr på. God reise, og god sommar!

Diktarheimen Midtbø Tilbake i Åmot vender me nasen vestover igjen, mot der runden vår starta. Snart kjem me til Særensgrend og diktarheimen Midtbø. Våren 1934 flytte det nygifte forfattarparet Halldis Moren og Tarjei Vesaas inn på garden Midtbø. Tarjei var odelsgut på Vesås i Bøgrend, men valde å bli forfattar og sa frå seg odelen. På Midtbø levde paret eit langt

105 Nr 1 2021

Island, A.O. Vinje-monumentet i Vinje, og statuen av Sondre Norheim i Morgedal og Nord-Dakota. Han sto også for om lag 30 små og store skulpturar under restaureringa av Nidarosdomen på 50- og 60-talet. Kvar sommar er det salsutstilling ved Skinnarlandsamlinga, med verk av aktuelle kunstnarar.

Tlf: 35 06 26 30 www.visitrauland.com

Tlf: 909 56 484 www.visitvinje.no

Tlf: 473 38 666 www.visithaukeli.com


POWER OF TELEMARK

Gygra - for aktiv ferie i Telemark

Vi er stolte Telemarkinger med lang elektro historie. Strandberg og Johnsen Elektro slo seg sammen og ble til Power i 2019 med butikker i Kragerø, Risør, Brotorvet Stathelle, Porsgrunn og Larvik. Våre butikk selgere skal til en hver tid gi deg den beste servicen og fagkunnskapen når du som kunde besøker våre butikker på jakt etter ønskede produkter

Vinter

Toppturer - Isklatring - Skredkurs - Trugetur - Fatbike Utleie ski og skredutstyr

• • • •

Hvitevarer Kjøkken Hjem og fritid Skjønnhet og velvære • Kjøkkenutstyr • Data og tilbehør

Sommer

Guida tur i verdensarven Stisykling langs Telemarkskanalen Klatring - Guiding Sabortørstien Utleie sykler/elsykkel Sykkelverksted

• • • • • •

Smarte hjem Trening og helse Mobil og tilbehør Gaming Tv og tilbehør Høyttalere og lyd

Ta turen innom en av våre butikker og gjør en god og hyggelig handel. Vi i Power ønsker deg en fin sommer og Norgesferie. Besøk gjerne fylkets mange populære og historiske attraksjoner. Med hjerte for Telemark

Nr 1 2021

107

Nr 1 2021

106

www.power.no Mer informasjon

gygra.no

Power Kragerø Frydensborgveien 1, 3772 Kragerø Tlf. 35 98 10 80

Power Risør Buvikveien 21, 4950 Risør Tlf. 453 99 144

Power Brotorvet Stathelle Gangveien 10, 3960 Stathelle Tlf. 35 55 04 02

Power Porsgrunn Skippergata 14, 3921 Porsgrunn Tlf. 35 51 64 40

Power Larvik Elveveien 8, 3262 Larvik Tlf. 33 11 56 88


Tekst: Daniel Kragset • Foto: TV2 - Alex Iversen • Foto ferge: Kent Jensby Sørensen

5-kjappe

Start på Lundereid gård der Lasse vant Farmen

med Terje og Lasse Sove lenge eller stå opp tidlig? Terje Midt i mellom! Det blir tidligere med alderen.

Lasse Stå opp tidlig!

Lage middag selv, eller nyte andres kreasjoner? Terje Begge deler.

Tidenes BESTE ferie

Lese bok eller se tv? Terje TV!

Nr 1 2021

108

De har ulikt forhold til Telemark. Lasse har kun vært her én gang, på Farmen, mens Terje har vært mange steder i regionen på turné. Det gutta gleder seg mest til er å

Turen er stort sett planlagt på forhånd, men noen spontane innspill håper de at det blir. Brorparten av reisen vil skje med bil, men de skal også bruke sykkel, motorsykkel, kanalbåt, kajakk, båt, kabelbane - ja, alt som kan frakte dem fra sted til sted. Vi skal ikke røpe nøyaktig hvor ferden i

Terje Sjøen!

Lasse Fjellet.

Bade i Bø Sommarland eller i hav og innsjø? Terje Hav og innsjø. Det beste er Telemarksvannet, ved siden av Farmen.

Telemark går, men både kysten ved Kragerø, en kjent fjelltopp, naturperlen Vrådal og et vanvittig stisyklingsområde er noen hint. Råvareregionen Telemark Begge programlederne har erfaring innenfor matyrket. Terje, vinner av Masterchef Norge og Camp Kulinaris, og Lasse, som er utdannet kokk, gleder seg til å utforske matkulturen i Telemark og er spesielt spent på råvaretradisjonene i regionen. «Å få tilgang til et kjøkken og noen gode råvarer så vi kan diske opp med forskjellige lokale retter. Det er sånne ting som jeg elsker og håper vi får til» drømmer Terje, mens Lasse helst vil

Lasse Bø Sommarland, for det har jeg aldri gjort.

få maten servert. «Kanskje jeg til og med kan lage og Lasse nyte en god frokost på Gaustatoppen. Tenk det? Stå der, på toppen av Norge med nystekt bacon og nyte utsikten». Det er ikke bare Terje og Lasse som skal på tur, med seg har de også Eli Kari Gjengedal som hver dag vil melde været fra dagens destinasjon.

109 Nr 1 2021

S

oppleve det ekte Telemark. Sist ble de låst inne på en gård og fikk kun oppleve en svært liten del av det tidligere fylket, men nå skal de reise rundt og besøke alle kriker og kroker. «Hvis dette lille området er så fint, hvor fint er resten av Telemark», tenkte Lasse etter oppholdet på Farmen.

Lasse Lese bok.

Sjøen eller fjellet?

Da Terje Sporsem og Lasse Matberg sjekket ut av Farmen-gården i fjor sommer var et nytt vennskap smidd. De begynte umiddelbart å diskutere hva de kan gjøre videre: «Tenk hvor fett. Jeg og du på tur, med et kamerateam på slep», sa Terje. Som sagt, så gjort; nå skal de gjennomføre drømmeturen. En uke roadtrip i Telemark, med start på stedet der alt begynte, Lundereid Gård. ammen skal de lage et tv-program i forbindelse med Telemarksveka, hvor de vil vise fram opplevelser regionen har å by på. Det blir opp høye fjell, ned til sjøen og mye annet, men ekstremsport vil de holde seg unna og strikkhopp er sannsynligvis helt utelukket. Lasse tenkte at det kunne være god TV, men TV-mannen Terje avbrøt diskusjonen raskt: «Ikke si det engang, da blir det noen som får ideer om at vi må gjøre det».

Lasse Terjes kreasjoner!

«Sommerfest fra Telemark» ser du på TV 2 og TV 2 Sumo fredag 25. juni. Mandag til fredag 21.- 25. juni kan du følge Matberg og Sporsem på deres Telemarksferd på alle TV 2s plattformer. Foto: Visit Norway - Thomas Rasmus Skaug


VEST-TELEMARK

OVERNATTING

NISSEDAL, KVITESEID, FYRESDAL, TOKKE, SELJORD OG VINJE

Foto: Skodde Studio - Utsikt Rui

Vest-Telemark er regionen med flest kommuner og et område full av tradisjoner. Kunst, håndverk og bunader er ofte forbundet med regionen. Skisporten ble også grunnlagt her av Sondre Norheim og du finner moderne skianlegg i både Rauland, Vrådal og Haukelifjell i dag. I tillegg ender Telemarkskanalen opp i Dalen. Mange fjellopplevelser venter opp til randen av Hardangervidda og du kan velge overnattinger fra fine campingplasser og birdbox til et godt utvalg hytter og luksuriøs nytelse på Dalen Hotel.

Dalen Hotel

Canvas Hotel Telemark

Straand Hotel

Nutheim Gjestgiveri

Bygget på enden av Telemarkskanalen, i Norsk dragestil med topp moderne fasiliteter, franskinspirert meny og med innlagt strøm og vann for å møte behovene fra verdens rike og berømte som reiste på kanalen som åpnet i 1892. I dag er Dalen Hotel et av Norges mest ikoniske hoteller og har mottatt EUs viktigste vernepris, Europa Nostras sølvmedalje og Olavsrosa. For et helhistorisk opphold kan overnatting på hotellet også kombineres med tur med Veteranskipene på Telemarkskanalen, MS Henrik Ibsen og MS Victoria.

Et av Norges mest spennende reisemål? På Canvas Hotel Telemark kan du oppleve villmarks-glamping i luksuriøse yurt-telt, utrolig natur, terrengsykling på sitt aller beste, uforglemmelig leirliv og fantastisk mat.

Det er femte generasjon Katrine og Lars Arne Straand som ønsker velkommen til historiske Straand Hotel. Vårt nye konsept www.hubriding.no, hvor man nyter kjøreruter på MC, classic car eller sykkel hver eneste dag har blitt en suksess. Straand er et fullservice-hotell med 125 rom i et nydelig naturlandskap godt egnet som utgangspunkt for rundreiser, aktiviteter og gode opplevelser. Hotellet har både en gammel og nyere stil, et godt kjøkken med lokale mattradisjoner. Medlem av De Historiske Hotel og Spisesteder.

Nutheim, kunstnarhotellet i Telemark, er ope for deg som stikk innom for eit godt måltid, gjerne i kombinasjon med overnatting. Det passar også godt for grupper som ønskar inspirasjon og hyggeleg vertskap.

Kviteseidvegen 1698, 3853 Vrådal Tlf: 35 06 90 00 E-post: straand@straand.no www.straand.no

Flatdalsvegen 1283, 3841 Flatdal Tlf: 35 05 21 43 E-post: kontakt.nutheim@gmail.com www.nutheim.no

Groven Camping og Hyttegrend

Telnessanden Camping og Friluftsenter

Camp Vierli Hotell

Raulandsakademiet

Velkommen til Vinje og Groven! Groven er ein sentrumsnær og tradisjonsrik familiecamping med både enkle og velutstyrte hytter, tilrettelagte bobilplassar og god plass for campingvogner og telt. Her kan du blant anna overnatte i ei av Norges eldste campinghytter. Plassen har eigen badedam, leikeplass, geiter på sommarbeite, gode turmogleghetar og gratis fiske. Uteservering i sommarsesongen. Ein flott base for å oppleve Fjell-Telemarks mange attraksjonar.

I et vakkert naturområde ved sørøstenden av Seljordsvatnet, ligger Telnessanden Camping og friluftssenter. Her finner du to svære sandstrender på hver sin side av vegen ut til Telneshalvøya. På Telnessanden er det mange fritidsaktiviteter, både vannaktiviteter og på land. Campingplassen har mange dropp inn plasser for telt, bobil og campingvogner og tilbyr helårsplasser med strøm og moderne serviceanlegg. Telnessanden strekker seg utover på halvøya med naturområder, svaberg, mindre badestrender, naturstier og flotte utsiktspunkter. Her ligger også den hemmelige sjøormhula.

Camp Vierli Hotell ligger i Austbø, ca. 2 km fra Rauland sentrum. Her spiser og sover du godt, og samtidig har du tilgang til aktiviteter for hele familien.

Raulandakademiet tilbyr overnatting i enkle, moderne rom heile året. Opprinnelig bygd som eit folkehøgskule, nå har alle rom eget bad og dusj, og sengetøy og frukost er alltid inkludert. Raulandsakademiet huser USN Institutt for Tradisjonskunst og folkemusikk. På sommarstid er verkstadane i bruk til korte kurs som er ope for alle – påmelding og info på vår nettside. Raulandsakademiet er vegg i vegg med Telemarkstunet. Der kan ein besøke steinovnsbakeri, leike i sandkassa, besøke handverksutsal på Låven og gå på tur langs Beverstien. Ta kontakt dersom du planlegg selskap og ynskjer eit tilbod.

3880 Dalen Tlf: 35 07 90 00 E-post: post@dalenhotel.no www.dalenhotel.no

I fjor fikk campen er en kraftig oppgradering med en diger lounge-yurt med 5-meter opp til taket med hengende peis, toalett i alle telt og en «Maldivenebrygge» med egen bålplass ute i tjernet. Heimdal, 3855 Treungen Tlf: 37 03 04 00 E-post: telemark@canvashotel.no www.canvasnorway.com

Eit besøk på Nutheim er ei sanseleg oppleving der gode måltid, overnatting, kunst, historie, lys, og motiv er vevd saman. Den gjestfrie staden byr på restaurant, galleri, kunstbutikk, ein vakker hage, møtelokaler, prestegard med kapell. Nutheim har tilsaman 20 rom fordelt på 6 bygningar.

Gjestegarden Uppigard Natadal Komfortabel overnatting med frukost i tradisjonsrikt Telemarkstun. I perioden 11. - 31. juli er det også middagsservering kvar dag, samt tilbod om aktivitetar i nærområdet. Også ypparleg plass for bryllaup, åremålsdag og seminar. Festsal i låven frå 1740 med plass til 85 gjester. Overnatting i 26 rom til 53 gjester. Mottaking for grupper før middagen med stand-up-kåseri og eventyr. Natadalsvegen 174, 3841 Flatdal Tlf: 90 60 61 00 E-post: dag@natadal.no www.natadal.no

OVERNATTING

Nr 1 2021

110

Birdbox Tokke

Lindeviki Padlehuk

Soveboks Bandaksli

Soveboks Fjågesund

Vrådal Booking

Opplev stillheten i den norske villmarken i en luksuriøs Birdbox mini i Tokke kommune, Telemark. Denne romantiske koseboksen står helt nede ved Åmlivannet, kun 100 meter fra parkeringsplassen.

Lindeviki er ein idyllisk leirplass for padlar på Telemarkskanalen med ein flott padlehuk til overnatting. Her er det også god plass til telt, det er benkar og bord, bålplass og toalett.

Soveboksen i Bandaksli er eit overnattingstilbod for syklistar og padlarar langs Telemarkskanalen. Soveboksen har plass til 4 personar i køyeseng. Ta med sovepose til å ligge i. Her er også ein enkel kjøkkenbenk for matlaging, samt stolar og bord. Det er straumuttak inne i soveboksen til lading av telefon m.m.

Soveboksen i Fjågesund er eit overnattingstilbod for syklistar og padlarar langs Telemarkskanalen. Soveboksen har plass til 4 personar. Her er ein enkel kjøkkenbenk for matlaging, samt stolar og bord. Det er også toalett tilgjengeleg. Det er straumuttak inne i soveboksen til lading av telefon m.m.

Vrådal Booking leier ut hytter og fritidsleiligheter til turister og andre tilreisende i Vrådal. Gjester til Vrådal Booking har også tilgang til alle fasilitetene på Straand Hotel.

Her kan du sove i en stor ferdig oppredd dobbeltseng og våkne til en helt fantastisk utsikt. Kjenn på roen ved Åmlivann, mens fisken vaker, fuglene kvitrer og beveren glir stille forbi. Åmlivatn, Tokke Tlf:47 24 69 81 E-post: post@bivraast.no www.birdbox.no/tokke

Tlf: 35 07 56 56 www.visitdalen.no

Tlf: 35 07 56 56 www.visitdalen.no

Tlf: 35 07 56 56 www.visitdalen.no

Kviteseidvegen 1698, 3853 Vrådal Tlf: 35 06 90 00 E-post: booking@vraadalbooking.com www.vraadalbooking.no

Hytter og leiligheter for utleie som ligger i områdene rundt Rauland Skisenter og på Vierli. Alle hyttene er meget godt utstyrt for selvhushold, mange med ski inn/ski out om vinteren og kort vei til turløyper om sommeren. Rauland kan oppleves hele året med et bredt spekter av aktiviteter for hele familien. 3864 Rauland Tlf: 35 07 23 00 E-post: booking@raulandferiesenter.no www.raulandferiesenter.no

Raulandsvegen 41, 3890 Vinje Tlf: 90956484 E-post: post@grovencamping.no www.grovencamping.no

Garvikvegen 920, 3840 Seljord Tlf: 35 05 29 90 E-post: telnessanden@online.no www.telnessanden.no

30 rom, fordelt på tosengsrom, tremannsrom og firemannsrom, med eget og felles bad. Alle rommene er inkludert frokost. Du har også mulighet for å kjøpe rimelig nistepakke og middag på hotellet. Du får fri tilgang til Vierli Skatepark som er integrert i hotellet (700 kvm utendørspark og 150 kvm innendørspark). Rjukanvegen 195, 3864 Rauland Tlf: 35 07 23 00 E-post: booking@raulandferiesenter.no www.raulandferiesenter.no

Akademiet 2, 3864 Rauland Tlf: 35 07 32 92 E-post: post@raulandsakademiet.no www.raulandsakademiet.no

111 Nr 1 2021

Rauland Feriesenter


UTVALGTE SPISESTEDER

UTVALGTE ATTRAKSJONER OG AKTIVITETER

Sjøormen kro

Restaurant Bandak

Vinje

Vierli Kafeteria

Museumskafeen i Eidsborg

Telemarkskanalen

Gygra A/S

M/S Fram

Rauland Skisenter

Haukelifjell Skisenter

Oss finner du i Sjøormens rike i Seljord, rett ved E 134. Det hele startet i 1996, så i år kan vi markerer hele 25 års drift. Menyen er god og variert med norsk tradisjonsmat som basis. En fellesnevner for våre steder i Aarnesgruppen Senterkroa i Bø, Sjøormen Kro i Seljord og Aarnes Kafeteria på Gvarv er at du får hver 10. middag gratis. Stempel kortet fylles opp på tvers av stedene.

Restauranten tilbyr 3 og 5 retters meny, det er også mulighet for ala carte og chambre separee. Restauranten dekkes opp i klassisk stil med hvite duker og levende lys og man blir servert med hvite hansker og tversover. Restauranten har på kvelden en smart casual dresscode og det er mulig å låne dressjakke på hotellet.

Heimat i Vinje er en hyggelig Kafe på E134 mellom Bergen og Oslo. I vår Kafe serveres ekte husmannskost hele dagen. Har du liten tid – bestill mat via webshop til å ta med.

Vierli Kafeteria ligger rett ved Rauland skisenter – lokasjon Vierli. Vierli ligger på 1010 m.o.h. og har en storslått panoramautsikt over Raulandsfjell og Hardangervidda. Her ønskes du velkommen til flotte turopplevelser, fiske, båt/ kanoturer og annet som hører fjellet til.

Kafeen ved museet i Eidsborg er ei flott ramme for ein matbit, ein middag eller eit heilt selskap. Maten blir laga på eige kjøken, og bruk av lokale råvarer er viktig for oss. På menyen vår finn du både tradisjonsmat og nye, spennande rettar i sommarsesongen.

Telemarkskanalen strekker seg fra kyst til fjell, fra Skien til Dalen, med store variasjoner i landskap og særpreg. Bli med om bord og nyt ferden fra dekket på en av de historiske kanalbåtene, M/S Victoria eller M/S Henrik Ibsen. Underveis seiler vi på elver og vann, forbi industri, landbruk og historiske bygg. Telemarkskanalens imponerende sluseanlegg er høydepunktet for mange. De enorme sluseportene åpnes fortsatt med håndkraft – akkurat som da de ble bygget for 130 år siden. Kanalen kan oppleves på dagstur, med overnattingspakker eller aktivt med sykke og kajakk. Billetter og turer kjøper du enkelt på nettsidene våre. Velkommen om bord!

Gygra er ei aktivitets- og guidebedrift som gjerne hjelper deg med innføring i klatring ute, guider deg på ein sykkeltur eller tar deg med på vandring i Sabotørstien. Me kan leie ut elsykkel og reparere sykkel, tilrettelegge for tur eller holde kompetansegivende klatrekurs, kajakkkurs eller sykkelkurs. Sjekk nettsida vår for meir info eller følg oss på instagram og facebook!

M/S Fram er en veteranbåt fra 1909 som seiler på de vakre innsjøene Nisser og Vråvatn. Båten ligger ved Strand Hotels brygge i Vrådal. I perioden mai til oktober kan du bli med på en to-timers slusecruise i vakker innenlandsskjærgård, gjennom trange sund og mellom idylliske små øyer. På turen vil du bl.a. passere slusemuseet i Vrådal og Småstraum sluse, som er hånddrevet, og er Nord-Europas høyest beliggende sluse.

Rauland Skisenter er en del av Telemarks største skidestinasjon! Her ønskes du velkommen til snø, skiglede, fart og spenning. Hos Rauland Skisenter kan du leie brett- og skiutstyr til alle, både nybegynnere og erfarne.

Vågsli-Haukelifjell, et naturlig stoppested langs E-134. Her har vi flotte leiligheter til leie. Utgangspunkt for kortere eller lenge fjellturer i lettgått terreng, eller i alpine, høyragende fjell. Sykkel muligheter, og enormt med fiskevann, samt Vasseventyret, et supert barnetilbud. Å bo noen dager i Vågsli er også midt i smørøyet for korte bilturer, for opplevelser i øst, vest eller syd. Velkommen til solsiden av vestlandsfjellene!

Åpningstider: mandag-fredag og søndag 09-20, lørdag 09 – 19.

Hotellvegen 33, 3880 Dalen Tlf: 35 07 90 00 E-post: post@dalenhotel.no www.dalenhotel.no/restaurant

Ingrid Slettens veg 20, 3840 Seljord Tlf: 35 05 05 02 E-post: post@aarneskafeteria.no www.aarneskafeteria.no

Heimat Vinje har egen meny for grupper på tur langs E134. I vår kafe har vi god kapasitet og kan ta imot grupper på opptil 120 personer. Vinjevegen 159, 3890 Vinje Tlf: 35 06 21 00 E-post: heim@heimat.no www.heimat.no

3864 Rauland Tlf: 35 07 23 00 E-post: resepsjon@raulandferiesenter.no

I kafeen har me småbord eller langbord alt etter kor mange som ynskjer å sitje saman. Sitjeplassar finst og utanfor kafeen. Me har god kapasitet, og kan ta imot grupper på opptil 100 personar. Museumsvegen 9, 3891 Høydalsmo Tlf: 35 06 90 90 E-post: post@vtm.no www.vtm.no

Heimgardsvegen 92, 3890 Vinje Tlf: 41 20 24 06 / 97 74 81 91 www.gygra.no

Tlf: 35 07 23 00 E-post: post@raulandskisenter.no www.raulandskisenter.no

Haukelifjell Skisenter Tlf: 35 07 05 55. www.haukelifjell.com Utleie@haukelifjell.com

Kviteseidvegen 1698, Vrådal Tlf: 35 06 90 00 E-post: straand@straand.no www.ms-fram.no

Tlf: 40 92 00 00 E-post: booking@telemarkskanalen.no www.telemarkskanalen.no

UTVALGTE ATTRAKSJONER OG AKTIVITETER

Nr 1 2021

112

Lastein Bryggjekafe er en hyggelig liten sommerrestaurant på bryggen på Dalen og er ankomststedet til veteranskipene M/S Henrik Ibsen og M/S Victoria. Fra uteserveringen er det flott utsikt over enden av Telemarkskanalen og naturen rundt. Er du heldig kan du også observere havørn fly i de nærliggende fjellene. Storvegen 2, 3880 Dalen Tlf: 35 07 90 00 www.facebook.com/ lasteinbryggjekafe

Museumskafeen på Norsk skieventyr i Morgedal Kafeen på Norsk skieventyr er kjend for sin gode, heimelaga mat. Vi tilbyr god mat til hyggelege prisar, og lagar all maten frå botnen på vårt eige kjøken. Hjå oss er kvalitet og god smak i høgsetet! Vi er viden kjende for dei heimelaga kjøtkakene og den omnsbakte fisken me serverer. Det same gjeld den gode, gamaldagse lapskausen vår. Og på sundagar er flesk og duppe vår hovudrett. Ynskjer du noko lett i farten kan me freiste med smørbrød og salatar. Morgedalvegen 159, 3848, Morgedal Tlf: 35 06 90 90 E-post: post@vtm.no www.vtm.no

Vrådal Panorama Skisenter

Soria Moria Sauna

Telemark Husky Tour

Eidsborg Stavkirke

Soria Moria er den første installasjonen i prosjektet «Vannvegens fortellingar» som er inndelt i 6 delar der kvar av kanalkommunane skal få sitt verk. Det er Telemarkskanalen regionalpark, saman med kommunane, som står bak prosjektet. Saunaen er åpent hver dag og kan bookes for inntil 6 personer.

Lyst til å prøve hundekjøring i vakre Rauland – komme tett på hundene å den flotte naturen vi har rundt oss? Me driver med hundekjøring heile året.

Eidsborg stavkyrkje blei bygd mellom 1250 og 1270, og er ei av landets 28 bevarte stavkyrkjer. I sommarsesongen er det omvising til faste tider i opningstida til Vest-Telemark museum Eidsborg, såframt det ikkje kolliderar med kyrkjeleg verksemd. I kyrkja finn du mellom anna eit helgenbilete av St. Nikolaus. Rundt denne helgenfiguren vaks det fram ein spesiell kultus med lokale særtrekk. Kom innom og bli med på ei reise gjennom 800 år.

Tlf: 35 07 56 56 E-post: info@visitdalen.no www.visitdalen.no

Tlf: 99 50 22 92 E-post: post@telemarkhuskeytour.no www.telemarkhuskytour.no

Museumsvegen 9, 3891 Høydalsmo Tlf: 35 06 90 90 E-post: post@vtm.no www.vtm.no

Vrådal er en vinterdestinasjon for hele familien. Vrådal Panorama Skisenter ligger i Telemark, 3 timers kjøring fra Oslo og 2 timer fra Kristiansand og Arendal. Slagordet til skisenteret er «Et moderne skisenter for alle aldre». Skisenteret har nå 18 nedfarter på i alt 15 km og 8 heiser, inkludert verdens første 8-seters stolheis som åpnet i 1998. 3853 Vrådal Tlf: 35 06 83 50 E-post: alpin@alpin.no www.alpin.no

Straand Sommerland / Beach Club Du kan ta med deg hele familien til Straand Sommerland i Vrådal. Straand Sommerland ligger ved vannkanten, like nedenfor hotellet. Straand Sommerland har et av Skandinavias høyeste klatretårn på hele 12 meter! På Straand Sommerland kan du leie robåter, kanoer og tråbåter fra mai til oktober. På Straand Sommerland finner du en uterestaurant som er åpen fra ca. 20. juni til ca. 10. august. Her serveres det enkle retter. Kviteseidvegen 1698, Vrådal Tlf: 35 06 90 00 E-post: straand@straand.no www.straand.no

Vest-Telemark Museum

Sølvsmedtunet i Vrådal

VandreTelemark

Ei skattekiste av historie, kunst og kulturarv formidla av til saman 11 museum. Norsk skieventyr i Morgedal og Vest-Telemark museum i Eidsborg serverer god heimelaga mat. La borna leike i utandørs aktivitetspark med Telemarkskanalen i miniatyr, oppleve skihistoria eller gå på ei spanande gruvevandring i Åmdals Verk.

I en restaurert gammel stue i tømmer, midt i Vrådal, finner du en annerledes gavebutikk med egne tilvirkede smykker, Nisseloft og Jolenissens brevhus! Astrid Søftestad er utdannet gullsmedmester/filigrandsmester og utvikler stadig nyskapende smykker. Her kan du også bestille tradisjonelt bunadssølv og andre flotte gavearktikler. Velkommen til en hyggelig handel!

Velkomen vandrer - til Norges mest varierte tur-region. VandreTelemark er et nettverk av godt tilrettelagte turstier som er skilta, merka og gradert i farger etter vanskelighetsgrad. Stiene tar deg gjennom et særmerket og variert landskap, gjennom Telemarks kultur, historie og spennende attraksjoner. Forbløffende - Trygt Tilgjengelig.

Kviteseidvegen 1684 E, 3853 Vrådal Telefon: 97 57 40 76 E-post: post@solvsmedtunet.no www.solvsmedtunet.no

VandreTelemark er en felles interkommunal satsing på vandring som ble grunnlagt i kommunene Vinje, Kviteseid, Tokke, Seljord, Nissedal, Fyresdal, Hjartdal og Tinn. Ta kontakt med de enkelte turistkontorene for turkart (miniguider) og tips.

Våre museum og attraksjonar finn du i Tokke, Vinje, Kviteseid og Fyresdal. Last gjerne ned appen vår! Tlf: 350 69 090 E-post: post@vtm.no www.vtm.no

www.vandretelemark.no

113 Nr 1 2021

Lastein Bryggjekafe


ØST-TELEMARK

Nr 1 2021

114

Det var faktisk her Norges industrieventyr startet. Sam Eyde fant opp kunstgjødsel og startet industrieventyret som reddet verdens matvareproduksjon. Dette førte med seg en eksplosiv industriell utvikling. Sjekk historien blant annet på Telemarksgalleriet på Notodden og Norsk Industriarbeidermuseum Vemork på Rjukan. Her får du også høre om sabotasjeaksjonen

under 2. verdenskrig. I dag opplever vi en ny vekst innenfor reiseliv hvor spesielt Gausta-området er i stor utvikling. Det er investert mye i blant annet alpinanlegg, overnatting, spisesteder, flytende badstuer og sommeraktivteter. Er du forresten glad i festival, bør du få med deg populære Notodden Internasjonale Bluesfestival.

Foto: Visit Norway - Thomas Rasmus Skaug

I Tinn, Hjartdal og Notodden får du både spektakulær natur og spektakulær historie. Gaustatoppen er en populær attraksjon og er på manges bucketlist. Men sjekk også ut spennende natur ved et fiskevann i Tuddal, sykkeltur på Hardangervidda eller høyfjellscruise på Møsvatn ved Hardangervidda Nasjonalparksenter. Og så må du oppleve Notodden – Rjukan Industriarv.


Tekst: Karin Rø Foto: Bjørn Harry Schønhaug, NIA, Reveventyr, Lars K. Lande

Spennende for store og små på Notodden i sommer

NOTODDEN

- bluesbyen med verdensarvstatus Du har kanskje kjørt igjennom Notodden på vei til Bø Sommarland, Dyrsku´n i Seljord, Rjukan og Gaustatoppen eller på vei mellom Oslo og Bergen. Eller deltatt på Bluesfestivalen som har vært arrangert i over 30 år? Med verdensarvstatus og Norges største stavkirke så er byen verdt et besøk i sommer for både barnefamilier, kulturinteresserte og for dere som er på gjennomreise.

Nr 1 2021

116

Notodden Blues Festival Notodden Blues Festival er Norges største bluesfestival, og kjent over hele verden som Europas beste bluesopplevelse. Under festivalen besøkes Notodden årlig av 30.000 musikkelskere fra alle verdenshjørner. Gjennom fire dager den første uken i august

kan folk nyte det aller beste av internasjonal og skandinavisk blues, rock og soul. Det tilbys alt fra små intime klubbkonserter, bluescruise på det vakre Heddalsvannet, kirkekonserter, lærerike verksteder, bandseminarer for ungdom, familiearrangementer og store konserter med verdens største bluesstjerner. Du kan også vandre rundt i Notoddens hyggelige bysentrum i Jugendstil og nyte den unike atmosfæren på festivalen, smake mat fra alle verdenshjørner og se noen av de mange gratis dagtidkonsertene. Notodden Blues Festival arrangeres 5.-8. august 2021 med blant annet DumDum

Boys, CC Cowboys, Di Derre, Dance With A Stranger, Vidar Busk og mange flere. Blues hele året Notodden har et levende bluesmiljø med flere lokale artister. Dette gjør at du kan oppleve blues-stemningen gjennom hele året med ulike konserter. I Bok og blueshuset finner du en egen Blues-utstilling med samleobjekter, plater og litteratur. Du kan også stikke opp på torget, og krysse av på bucketlista at du har gått på verdens eneste Blues Walk of Fame.

Du kan se DumDum Boys på Notodden Bluesfestival 5.-8.aug.

117 Nr 1 2021

H

os oss får du påfyll av kunnskap om kultur, historie, kunst og musikk, og ikke minst flotte omgivelser til å ta noen timers stopp før veien går videre. Her er det anledninger til både å ta et bad og en rask vandretur i urbane eller landlige omgivelser. Og ikke minst besøke våre spisesteder og koselige butikker.


Heddal stavkirke, Norges største stavkirke

… Der industrieventyret startet Det er ingen tilfeldighet at bluesfestivalen arrangeres i Notodden, for blues og industri hører sammen. For på Notodden startet Sam Eyde industriutviklingen som fikk så stor betydning at den i dag er skrevet inn på UNESCOs verdensarvliste over industrielle kulturminner; Rjukan-Notodden Industriarv. Det er historien om bruken av vannkraft som energikilde, utvikling av produksjonsmetoden for å produsere kunstgjødsel, byer bygd opp av Norsk Hydro og bygging av transportåren – til lands og vanns - for å frakte varer inn og ferdig kunstgjødsel ut til verden.

Møt reven og bjørnen fra NRK serien Reventyr i sommer på Heddal bygdetun

Kombiner en tur langs industripromenaden med lunsj på Bok & Blueshuset

I Tinfos sin gamle papirfabrikk finner du i dag Telemarksgalleriet og Verdensarvsenteret

Verdensarvsenteret og Telemarksgalleriet Skal du bli bedre kjent med verdensarven på Notodden må du besøke Verdensarvsenteret som holder til i Tinfos´ gamle papirfabrikk, en av de første industribedriftene på Notodden.

Utstillingshallen for skiftende utstillinger er en monumental industrihall fra tidlig 1900-tallet. Sommeren 2021 kan du blant annet oppleve utstillingen «Det eksperimentelle selvet» som viser et stort utvalg av fotografier tatt av Edvard Munch.

Nr 1 2021

118

Telemarksgalleriet og Verdensarvsenteret ligger i Tinfos kulturmiljø. Med kunstnerisk verksted, museumsbutikk og kafé får du en helhetlig opplevelse for hele familien. Selve området ble fredet i 2014 og gir et kulturhistorisk bilde av industri- og samfunnsutviklingen i Norge ved inngangen til det 20. århundre. Deler av området inngår i verdensarven. Med et gammelt tresliperi, papirfabrikk,

dammer, kraftverk og boliger er Tinfos kulturmiljø et helhetlig kulturmiljø av nasjonal verdi, og typisk for den vannkraftbaserte industrien på 1900-tallet.

bedrifter som Hydro, Tinfos og NEL. Underveis finner du informasjonsskilt, og du kan bruke APP´en Rjukan-Notodden Industriarv for å få mer informasjon.

Møt Sam og Sara

Du passerer Stasjonen kafé som serverer deilig mat som blant annet kan nytes ute i hagen. På Bok & Blueshuset finner du turistinformasjon, utstillinger, bibliotek og kafé med en uteservering med utsikt utover Heddalsvannet.

Karakterene Sam og Sara tar barna med seg på en reise i vårt helt eget univers tegnet og illustrert av Øisteins blyant. Gjennom aktivitetshefter og installasjoner på verdensarvsenteret håper vi barn og barnefamilier finner stor glede i å fordype seg i vår fantastiske industriarv, og at dette bidrar til stolthet rundt vår felles historie. Industripromenaden Langs Industripromenaden ved Heddalsvannet kan du kombinere en luftetur samtidig som du oppdager byens brede industrihistorie knyttet til hjørnesteins-

Heddal stavkirke Opplev Norges største stavkirke – en katedral i tre fra 1200-tallet som ennå er i bruk som sognekirke. Eksteriør og interiør tar deg tilbake til middelalderens fascinerende verden. Om sommeren er stavkirka åpen for omvisning. Inngangsbillett kan kjøpes rett over veien i Prestegårdslåven. Her finner du også kafe, suvenirbutikk, utstillinger og toaletter.

I sommer tilbys også hesteridning. Er du heldig kan du også se en middelalder prinsesse på hest. Heddal bygdetun I kort gangavstand fra stavkirken kan du besøke idylliske Heddal bygdetun. Her er det mulig å bli bedre kjent med livet på en storgård i Heddal på 1800-tallet. Husmannen og storbonden viser frem både storgården og husmannsplassen. På tunet kan du hilse på dyrene på gården og ta del i ulike aktiviteter. Møt Reven og Bjørnen fra Reventyr I sommer kan dere møte Reventyr-figurene

Reven og Bjørnen på Heddal bygdetun. Reventyr er en animasjonsserie sendt på NRK. Hver episode tar utgangspunkt i et eventyr fra Asbjørnsen og Moe. Reven og Bjørnen går igjen i alle episodene. Men visste du at loftet på Heddal bygdetun er blant kulissene? Og i sommer kan du møte de gjennom forskjellige aktiviteter på bygdetunet. Barna kan gå på revejakt, og lete etter Mikkel som har gjemt seg flere steder på tunet. Mikkel har også gjemt egg som barna kan finne. Etterpå kan de dekorere eggene. Det vil være Reventyr-stund flere dager i uken. Da leser vi først et eventyr før vi ser

119 Foto: Hamish Moore

den animerte Reventyr-utgaven etterpå. Kom og bli kjent med byen vår! visitnotodden.no

Nr 1 2021

Her finner du også Telemarksgalleriet som viser utstillinger med nasjonal og internasjonal kunst. Kunstmuseets faste utstillinger er en arena for kunst fra NIAs kunstsamling., blant annet de store, flotte akvarellene som Theodor Kittelsen tegnet fra utbyggingen av kraftverket Svælgfoss. De fem akvarellene er tegnet på bestilling fra Sam Eyde.


Det er mange muligheter for å få fisk i og rundt Kragerø. Foto: Haakon Sundbø

Foto: Ian Brodie - Gaustatoppen

Historiske Dalen Hotell er vel verdt et besøk. Foto: Kåre S. Pedersen

En uke for 240 kroner

Skien er et fint sted å starte en rundtur i fylket. Foto: Per Stian Johnsen

Nr 1 2021

120

Se landet fra Gaustadtoppen

Historiske Dalen Dalen er et godt utgangspunkt for sykkelturer og vandringer i en svært variert natur, godt tilrettelagt med mange vakre turstier. Her er Eidsborg stavkirke fra 1200-tallet og museet med over 30 hus, bygdetun og landets eldste bevarte trebygning. Fra Dalen kan turen gå ned til Kragerø med buss via Vrådal og Treugen. Eller kanskje ta kanalbåten ned til Lunde før bussen går videre via Drangedal til Kragerø. Det er mange muligheter.

Ta gjerne en avstikker ned til Porsgrunn som byr på mye kunst og kultur og Porsgrund Proselænsfabrik. Norges eneste, der de fortsatt stråmaler porselenet med stø hånd.

turen på 10 timer eller deler av den med buss til Ulefoss. Besøk gjerne det gamle jernverket der Norges staseligste ovner ble til.

Toppen av fylket er Gaustadtoppen, 1883 moh. Herfra kan du se en sjettedel av Norge på en klar dag. Fjellet er lett tilgjengelig for de fleste og på toppen venter turisthytta. I skoleferien går Fjellbussen fra Rjukan til Stavsro og Gaustadbanen. Du kan gå fra Stavsro eller ta tunnelbanen Gaustadbanen til topps.

Sommerlandet og verdensarven

Gourmetreisen ned til kysten

Telemarkskanalen

Videre er bussturen kort til Bø Sommarland, Skandinavias største vannpark. Prøv Vassføyka, Magasuget og Europas største berg og dalbane i vann. Du blir aldri for gammel til å få hjertet i halsen. Dra videre til Notodden som står på UNESCOs verdensarvsliste.

Fra Rjukan og Vemork kan turen gå med buss vestover gjennom Instagram-vennlige fjellbygder mot Vinje og ned til Åmot og Høydalsmo. Herfra kan tuen gå vestover mot Dalen eller sørøst mot Seljord (eget utsiktstårn for sjøormen) og Bø. Ta gjerne med gode

Fra bunn til topp i fylket, Grenland til Gaustadtoppen og ned til Kragerø. Spekket med opplevelser og et mangfold minner på få dager. Skien Vi starter i Henrik Ibsens hjemby. Spaser med app´en Henrik Ibsen gjennom sentrum og besøk barndomshjemmet på Venstøp. Skien er også byen for shopping, gode restaurantbesøk og et fint utgangspunkt for vandringer og sykkelturer. Sjekk nettsidene stolpejakten.no og geoparken. no for å oppdage nye sider ved byen. Skien Fritidspark byr på badeland, klatrepark, frisbeegolf, padeltennis og curling.

pauser for å teste ut lokale delikatesser. Dalen hotell er prisbelønnet som unikt kulturminne med en mangfoldig og spennende historie. Nå er ambisjonen en Michelin-stjerne. Dalen byr på mange overnattingsmuligheter, også i «fuglekasser» med plass for to.

En gang livsnerven gjennom Telemark og veien for å oppleve mye av det beste ved fylket. Fra Skien til Dalen med båter fra en tid da nypusset messing og oljet mahogni bar bud om en bedagelig tur. Du kan ta hele

M/S Henrik Ibsen på Telemarkskanalen Foto: Kåre S. Pedersen

Kragerø. Nett som Syden, rett rundt hjørnet Edvard Munch kalte den perlen blant kystbyene. «Denne byen må males!», sa Christian Krohg og slik startet historien om det idylliske sommerparadiset Sørlandet. Den lever

fortsatt med hvitmalte hus, øyer, holmer og skjær. Bryggene er som før, men nå luker det ikke lenger harsk fisk eller våt ull langs kaikanten. Nå strømmer duften av varm bakst, nykvernet kaffe og friske blomster i mot oss. Idylliske spisesteder, vanningshull og spesialog husflidsbutikker preger bybildet. Her er mye å smake på og enda mer å se på. Få, om noen, har så mange kunstgallerier- og butikker samlet innenfor bygrensen. Kragerø er et fint utgangspunkt for flere bade-, fiske- og småturer. Kulturstien rundt golfbanen og kyststien på de gamle veisystemene langs sjøkanten er noen. Inne i byen går også turen i Munchs fotspor med guide rundt til stedene vi kjenner fra kunstnerens verker. Etter turen, kan det være helt fint å bare sitte rolig på Torvet og suge inn atmosfæren som fikk Norges beste malere forelsket i Sørlandet. For nærmere beskrivelse av reisemålene se visittelemark.no

Priser buss PRISER FOR PERIODEBILLETT MED FARTE OVER HELE FYLKET Voksen Barn 6- 19 år 19-30 år Over 67 år

240 kroner for 7 dager, 770 kroner for 30 dager 100 kroner for 7 dager og 300 kroner for 30 dager 150 kroner for 7 dager og 450 for 30 dager 130 kroner for 7 dager og 390 for 30 dager

Prisene gjelder bussreiser med Farte. Se mer om priser og rutetider på farte.no

121 Nr 1 2021

Reis grønt og bærekraftig gjennom det fineste av Telemark

Telemarksgalleriet og Verdensarvsenteret viser industrihistorien og galleriet har en rekke bilder fra gullalderen i norsk malerkunst. Ta bussen videre opp til Rjukan og Vemork, anlegget hvor tungtvannsabotørene stoppet Hitlers planer om en atombombe.


Tekst: Daniel Kragset Foto: Yngve Ask og Oda Waale

Opplev mer på RJUKAN Liker du å være i nærheten av alt? Hvorfor ikke legge turen innom opplevelsessentrumet Rjukan? Om du søker de store naturopplevelsene, eller vil fordype deg i kultur og historie: Rjukan er stedet for deg som vil oppleve mer, hele året.

I

Vestfjorddalen, midt mellom Møsvatn og Tinnsjø, rett nedafor Gaustatoppen finner vi det oppfinnsomme stedet Rjukan, som etter mange vintre uten sol fikk verdens første solspeil i 2013; nå kan lokalbefolkningen nyte solskinn på torget, hele året. Midt i byen går Sam Eydes Gate. Her finnes intet kjøpesenter, men flere hyggelige butikker på gateplan. Rjukan ble i 2015 skrevet inn i UNESCOs verdensarvliste, med bakgrunn i sin industriarv. Det er lett å skryte av Rjukan, kanskje er det de hyggelige menneskene eller at stedet alltid byr på mange og spennende opplevelser? Norsk industriarbeidermuseum

Tungtvannskjelleren En av Norges viktigste sabotasjeaksjoner under 2. verdenskrig var Tungtvannsaksjonen. Målet var å sprenge tungtvannsfabrikken på Vemork Kraftstasjon, slik at tyskerne ikke fikk tilgang på tungt-

123 Nr 1 2021

Nr 1 2021

122

En viktig del av industriarven er Vemork Kraftstasjon som da den ble bygget var verdens største. Vemork leverte strøm til hydrogenfabrikken i nabobygget hvor man senere også produserte tungtvann, et biprodukt av hydrogenproduksjonen som egner seg godt for å kontrollere atomreaksjoner i energiproduksjon eller atombomber. Vemork er i dag åpen for besøkende hele året, og her kan du få detaljert innblikk i Rjukans industriarv.


«Opplev majestetiske Gaustatoppen»

Nyt roen i en av de flytende badstuene med utsikt til Gaustatoppen

Storegut Produktene fra industrien på Rjukan ble fraktet til sentrale strøk med Rjukanbanen. Det ble aldri lagt spor hele veien til det ordinære togsystemet, men deler av strekningen ble kjørt med jernbaneferge. To av disse fergene, M/F Storegut og D/F Ammonia, ble i 2009 fredet av Riksantikvaren. I år kan du oppleve den vakre togstrekningen fra Rjukan til Mæl stasjon, med jernbane og du kan ta en tur på Tinnsjøen med M/F Storegut. Godt tradisjonelt håndverk

Nr 1 2021

124

På Tinn Håndverkssenter kan du oppleve gode gamle håndverkstradisjoner. Rjukan har ei rik bygdekultur som tar vare på disse tradisjonene og leverer dem videre. Det er blant annet flere setrer i området som produserer mat og driftes på den gamle måten. Turer i fjellet Rjukan er inngangsporten til Hardangervidda og derfor et flott utgangspunkt for aktiviteter i fjellet. Du kan starte turen med et besøk på Hardangervidda Nasjonal-

parksenter, hvor du kan få mer kunnskap om Hardangervidda med dets utstilling om naturen og villreinen som lever her. Herifra kan du fortsette med M/B Fjellvåken II, en katamaran som tar deg ut til fri natur. Strikkhopp Det er ingenting som skriker frihet, som et strikkhopp fra 84 meter. Rjukan kan friste med Norges høyeste og mest spektakulære strikkhopp fra Vemorkbrua, ned i Rjukanfossen. Alle hopp må forhåndsbestilles på www.rjukanbooking.no. Kanskje det er dette du skal krysse av på «bucket-lista» i sommer? Ro helt ned ved Kvitåvatn Rett utenfor Gaustablikk Høyfjellshotell ligger den nydelige innsjøen Kvitåvatn, hvor du kan nyte et friskt bad i ekte fjellvann. Her kan du leie pedalbåter, kano og SUP-brett eller nyte noen avslappende timer i en av de flytende badstuene med utsikt mot Gaustatoppen. Krossobanen Rjukanbeboerne har alltid vært opptatt av solen. Lenge før solspeilet kom til reisemålet bygget Norsk Hydro Krossobanen, til glede for befolkningen som nå kunne ta en kort kabelbanetur opp i fjellet for å nyte solen. I dag er Krossobanen en attraksjon verdt å besøke, og på toppen ligger Krosso Fjellstue hvor du kan spise et godt måltid og beundre den storslåtte utsikten utover hele dalen og til Gaustatoppen.

Rjukan Klatrepark På toppen av Krossobanen ligger også Rjukan Klatrepark. Dette er en gøyal aktivitet for hele familien. Du kan gå i sabotørenes fotspor og klatre en rute som forteller historien om tungtvannsaksjonen; «Du skal opp i flyet, finne hytta, ned i juvet, over elva, opp juvet, inn i fabrikken og sprenge tungtvannet i et spektakulært hinder.» Rjukanbadet Bading er en fantastisk aktivitet til glede for store og små. Ta med deg venner eller familien, Rjukanbadet har et tilbud til alle, enten det er rent velvære, trening eller hygge. I svømmehallen finner du flere forskjellige bassenger, badstuer, boblebad og kafé. Her er det enkelt å la tiden fly. Gaustatoppen (1883) På en klar dag kan du se 1/6 av fastlandsNorge fra toppen. For mange er Gaustatoppen landets vakreste fjell og et nasjonalikon. Fjellet har tidligere gjemt mange hemmeligheter, spesielt under den kalde krigen da toppen ble brukt som sambandsstasjon for NATO. I dag kan fjellet heldigvis oppleves av alle, enten du «erobrer» toppen til fots eller med Gaustabanen, en utrolig togtur gjennom fjellet. Dette er bare et lite utvalg av mulighetene på reisemålet. Du vil garantert få et minnerikt opphold, enten du er her alene, med venner eller familie. Velkommen til Rjukan!

125 Nr 1 2021

vannet. Aksjonen er filmatisert flere ganger, sist på NRK i Kampen om Tungtvannet. Hydrogenfabrikken ble dessverre sprengt i 1977 og tungtvannskjelleren ble jevnet med jorden, trodde man, frem til arkeologer gravde frem en nesten komplett kjeller i 2017. I sommer vil du enkelte dager kunne få en omvisning i kjelleren og se med egne øyne hvor sabotørene klatret inn, eksplosiver ble plassert og fluktruten gikk.


MED GAUSTABANEN TIL GAUSTATOPPEN

– En historisk reise på innsiden av et av de mest myteomspunne fjellene i Norge! Opprinnelig bygget som en del av et hemmelig Nato-anlegg i 1959. Banen er åpen hver dag hele året. Den består av 2 strekninger og 3 stasjoner. Fra nedre stasjon fraktes man med elektrisk trikk 850 meter inn i fjellet. Der omlastes man til kabelbanen. I 39 graders helling tar den deg opp til øvre stasjon og utgangen på tuddalstippen 1800 moh. Gaustabanen gjør Gaustatoppen tilgjengelig for alle - få utsikt fra toppen til 1/6 av Fastlands-Norge og nyt en vaffel på toppen!

126

127

Nr 1 2021

Nr 1 2021

Les mer på www.gaustabanen.no


Heddal Stavkyrkje Ponniridning

Utstillinger

og Kafé Olea

Kafé og butikk

Sigurd Drakedreper

8. juni til 20. september kl. 10.00–17.00. (stengt 4. og 5. sept.)

Datoer for hva som skjer når, se heddalstavkirke.no og Facebook Heddalsvegen 412 3676 Notodden Tlf. 922 04 435 post@heddalstavkyrkje.no

Tuddal Høyfjellshotel

ØST-TELEMARK NOTODDEN, HJARTDAL OG TINN Øst-Telemark er et sentrum for verdenshistorie og naturopplevelser med Rjukan – Notodden Industriarv på UNESCOs verdensarvliste og velkjente Gaustatoppen. Opplev spennende historie på Norsk Industriarbeidermuseum, Telemarksgalleriet og verdens største stavkirke; Heddal Stavkirke. Opplev naturen tett på fra Hardangervidda Nasjonalparksenter eller på sykkel inn i naturparken. Bo på anerkjente hoteller med god mat som Tuddal Høyfjellshotell, Gaustablikk Høyfjellshotell og Rjukan Admini eller velg hytter og campingplasser etter dine ønsker.

OVERNATTING

Nr 1 2021

128

Gjestene søker fred og ro, i eventyrlige omgivelser omringet av vakker natur. Hotellet ligger et steinkast unna Gaustatoppen, Telemarks høyeste fjell. Hver kveld serveres det en satt meny, i juli får du servert 6 retter middag, resten av året servers en 4 rettersmiddag hver kveld. Hotellet har høy fokus på mat og lokalproduserte råvarer. Husk å reservere bord! Hotellet har også sitt eget steinovnsbakeri, ølbryggeri og landhandel. Gildehallen er kafeen på tunet, den er åpen for lunsj hele sommeren og alle helger fra 11:00 – 18:00. Gildehallen leies ofte ut til bryllup, kurs og konferanser ellers i året. Velkommen til Tuddal Høyfjellshotel

Blefjell Camping

Gaustatoppen Sportell

Tuddal Høyfjellshotell

Notodden Camping

Gaustatoppen Booking

Familiecamping ved Sandvatn i Hovin, 60 km fra Rjukan og 50 km fra Kongsberg. Alle hyttene har kjøkkenutstyr og sengetøy. 6 av hyttene har peis/ vedovn. Lekeplass, båt- og kanoutleie, bading, fiske og fine turløyper i skog og fjell. Campingplassen er stengt vinterstid, men har utleie av hytter hele året.

Gaustatoppen Sportell ligger kun få stavtak fra både alpinanlegg og langrennsspor, og med en uslåelig utsikt til Gaustatoppen. I sommersesongen er det fine oppmerkede turløyper i området og kort vei til fiskevann. Sportellet har egen restaurant, og kort vei til skiutleie og skishop. Gaustatoppen Sportell har 15 dobbeltrom, 12 familierom og 6 leiligheter. Rommene kan du booke via Gaustatoppen Booking.

Hotellet ligger på «solsiden av Gaustatoppen», og har 21 værelser m/dusj og toalett. Bygningene er fra 1895, og hotellet sies å være Norges best bevarte trehotell.

Notodden camping ligger fint til i nærheten av elven Heddøla med gode fiske og bademuligheter. En hyggelig campingplass for campingvogner, telt, bobiler og med flere hytter til utleie finner du ca. 3 km vest fra bysentrum og bluesbyen Notodden. Følg skilting mot Bø, men ta av til venstre rett etter Notodden Flyplass hvor det er hovedsaklig seilflyaktivitet. Fra campingen er det kun 3 km til Norges største stavkirke i Heddal.

Gaustatoppen Booking har leiligheter og hytter av god standard for utleie. Alle leilighetene og hyttene til Gaustatoppen Booking ligger på Destinasjon Gaustatoppen, og fint i forhold til løyper og med utsikt mot Gaustatoppen 1883 moh.

129

Tlf: 45 48 51 51 E-post: booking@gaustatoppen.no www.gaustatoppen.no

Nr 1 2021

Her er det sjel og stemning i veggen. I 126 år har hotellet tatt i mot gjester, først som sanatorium, siden som hotell.

Sandvatn, 3652 Hovin Tlf: 35 09 91 50 E-post: post@blefjellcamping.no www.blefjellcamping.no Tlf. 35 02 88 88 - www.tuddal.no

Kvitåvatnvegen 51, 3660 Rjukan Tlf: 35 90 10 05 E-post: booking@gaustatoppen.no www.gaustatoppensportell.no

Måltidene og gjestfriheten står i fokus når du besøker Tuddal. Du kan nyte vår fire retters middag med utsøkt drikke fra vår egen kjeller eller bryggeri. Frokosten vår inviterer til en rolig stund med gode smaker mens øynene hviler på soloppgangen over fjellvannet. Prøv også vår vedfyrte badstue og badestamp. Hotellvegen 100, 3697 Tuddal Tlf: 35 02 88 88

Reshjemveien 46, 3676 Notodden Tlf: 35 01 33 10 E-post: notcamp@notoddencamping.com www.notoddencamping.com


Gaustablikk Høyfjellshotell I fantastiske omgivelser på Gausta med vakker utsikt mot Telemarks høyeste fjell, Gaustatoppen, ligger en klassiker av et høyfjellshotell, nemlig Gaustablikk. Velg mellom hotellrom, hytter eller leiligheter og nyt smakfulle måltider i hotellets hyggelige restaurant. Senk skuldrene i hotellets velværeavdeling og unn deg massasje- eller ansiktsbehandling, bading i fjellvann og flytende badstue. Gaustablikk passer utmerket for barnefamilier, men også for større grupper, med tilgang til en moderne konferanseavdeling og et spennende aktivitetstilbud 365 dager i året. Kvitåvatnvegen 372, 3660 Rjukan Tlf: +47 35 09 14 22 E-post: gaustablikk@gaustablikk.no www.gaustablikk.no // gausta.com

UTVALGTE ATTRAKSJONER OG AKTIVITETER

Sandviken CampingGlamping Sandviken camping ligger helt i nordenden av den 460 meter dype Tinnsjøen. Det er en helårsåpen 4 stjernes familiecamping med 12 hytter, plass til 100 campingvogner og telt. Det nye innen camping har nådd Sandviken, nemlig glamping! Tre store luksustelt er satt opp med flott utsikt over Tinnsjøen. Teltene er innredet med fire senger, vedovn. Alle med dundyner og puter. Teltene har sittegrupper, nattbord og kandelabre i taket. Det er lagt strøm til telene og en kjølebag til mat og drikke. Austbygdevegen 111, 3650 Tinn Austbygd Tlf: 35 09 81 73/ 95 23 88 17 E-post: post@sandviken-camping.no www.sandviken-camping.no

Å Camp

Bolkesjø Gård

SykkelTelemark

Gausta Skisenter

Å Camp ligger på elvebredden av Tessungåe, og grenser til Hardangervidda. Stedet er basert på den enkle luksus av å være i urørt natur.

Bolkesjø Gaard er en familiedrevet gård ved foten av Blefjell i Telemark. Gården er omgitt av skoger og innsjøer, med flotte turløyper og gode muligheter for fiske, bading og alt hva skogen kan by på. Her har det bodd mennesker i uminnelige tider og gamle tradisjoner står sterkt. Vi ønsker å gi gjestene mulighet til å få et avbrekk fra hverdagens kjas og mas, og sette pris på enkle gleder nær naturen.

SykkelTelemark er et prosjekt initiert fra tidligere Telemark Fylkeskommune og et bedriftsnettverk innenfor sykkel-turisme.

Gausta Skisenter er en av Norges største skisenter med sine 13 skiheiser og 35 nedfarter, hvor lengste nedfart er på hele 3 200 m. Over 80 km med preparerte langrennsløyper og turløyper rett ved Gaustablikk Høyfjellshotell på sommeren. På Gausta finner du alt du måtte trenge, og gjør du ikke det så ligger Rjukan Sentrum kun 15 minutter unna!

På selve campingen er det enkle fasiliteter tilgjengelig. Her kan man leie sengeplass i hytte, lavvo eller hengekøye. Her finner du også en tretopphytte litt bort fra selve campingen som gir en helt unik opplevelse i alle sesonger. Tessungdalen 169, Tinn Austbygd Tlf: 45 26 17 57 E-post: Austbygdaecamp@gmail.com www.aacamp.no

Follsjøvegen 1250, 3680 Notodden Tlf: 97 74 60 95 E-post: hei@bolkesjogaard.no www.bolkesjogaard.no

På nettsidene finner du informasjon om tilrettelagte sykkelturer innenfor flere kategorier - Landvei Terrengsykling - Bikepacking. Sykkel Velkommen-bedrifter tilbyr ulike tjenester som overnatting, mat, sykkelverksted og sykkelutleie. www.sykkeltelemark.no

Kvitåvatnvegen 372, 3660 Rjukan Tlf: 35 09 14 22 E-post: hello@gausta.com www.gausta.com

Vemork - Verdensarvsenter Rjukan-Notodden Industriarv I storslått natur finner du Norsk Industriarbeidermuseum i gamle Vemork Kraftstasjon, som 1911 var verdens største kraftverk. Her får du høre historien om industrireisingen på Rjukan og Notodden på begynnelsen av 1900-tallet. Tungtvannsproduksjonen på Vemork var stedet for en av de mest berømte sabotasjeaksjonene under 2. verdenskrig. I 2022 åpner et nytt museumsbygg over den berømte ruinen. Museet tilbyr utstillinger, morsomme aktiviteter for hele familien, museumsbutikk og kafé. Foto: I. Kårvand/NIA. Vemork, 3660 Rjukan Telefon: 35 09 90 00 E-post: post@nia.no www.nia.no

Rjukanbanen I sommer kan du oppleve turer på Tinnsjøen med den fantastiske jernbanefergen M/F Storegut og reise med veterantog mellom Rjukan og Mæl. På Mæl stasjon er det familieaktiviteter, omvisning på D/F Ammonia, museumsbutikk og kafé. Transportåren fra Rjukan til Tinnoset med jernbane og ferger var en av verdens mest kompliserte da den åpnet i 1909. Den ble bygget for å frakte kunstgjødsel til verdensmarkedet. Tinnsjøfergene er de eneste jernbanefergene på UNESCOs verdensarvliste. Åpent fra 19. juni – 15. august. Foto: H.D. Fleger/NIA. Mæl stasjon, 3658 Miland Telefon: 35 09 90 00 E-post: post@nia.no/rjukanbanen www.nia.no

Gaustabanen – den historiske reisen til Gaustatoppen!

Hardangervidda Nasjonalparksenter

Opprinnelig bygget som en del av et hemmelig Nato-anlegg i 1959. Banen er åpen hver dag hele året. Den består av 2 strekninger og 3 stasjoner. Fra nedre stasjon fraktes man med elektrisk trikk 850 meter inn i fjellet. Der omlastes man til kabelbanen. I 39 graders helling tar den deg opp til øvre stasjon og utgangen på tuddalstippen 1800 moh. Gaustabanen gjør Gaustatoppen tilgjengelig for alle – utsikt fra toppen til «1/6 av FastlandsNorge.»

Visitor Centre National Park Hardangervidda, Skinnarbu ligger langs fv. 37, på strekningen mellom Rauland og Rjukan. Senteret inneholder en prisbelønt og interaktiv natur- og villreinutstilling på 10 språk, egen fransk grotte med 17 000 år gamle gjenstander, kafe - nyt en lunsj med panoramautsikt mot Møsvatn og Hardangervidda, kinosal (voksne og barnefilmer), turistinformasjon, naturlab og tegneavd. for de minste. Senteret ligger i naturskjønne områder med gode turmuligheter. Egen familievennlig natursti 2,4 km, 1 t med egen gps, naturguide app. på 10 språk. Med forhåndsbestillinger tilbys guidede turer.

Langefonn, 3660 Rjukan Tlf: 45 50 22 22 E-post: halvor@gaustabanen.no www.gaustabanen.no

Skinnarbu, 3660 Rjukan Tlf: 97 07 43 00 E-post: stale@hardangervidda.com www.hardangerviddanasjonalparksenter.no

UTVALGTE SPISESTEDER

Heddal Stavkirke

Stasjonen Kafe

Nr 1 2021

130

Du finner oss i Notoddens første jernbanestasjon, midt i verdensarven Hydroparken. Her serverer vi bakeriprodukter, kaker og mat, fra eget profesjonelt bakeri, konditori og kjøkken. På Stasjonen Kafé vil vi gi kundene en hyggelig atmosfære og en god matopplevelse. Kafeen drives av IDEA kompetanse, og fungerer som en arbeids arena for jobbsøkere, lærlinger og arbeidstakere med behov for tilrettelagt arbeid. Hvor de får god opplæring og kvalifisering i et profesjonelt fagmiljø. Heddalsvegen 11, bygg 52 Hydroparken, 3674 Notodden Tlf: 48 17 98 05 E-post: salg-vekst@ideakompetanse.no www.ideakompetanse.no/ mat-og-catering

Restaurant Gaustablikk Høyfjellshotell Restauranten til Gaustablikk Høyfjellshotell byr på en intim og romantisk stemning, med smilende betjening. Restauranten er oppdelt i flere stuer i ulike størrelser, som tilpasses etter deres behov. Gaustablikk Høyfjellshotell holder et spennende utvalg av viner og øl, som komplimenterer maten og gir et godt utgangspunkt for den gode opplevelse. Kvitåvatnvegen 372, 3660 Rjukan Tlf: +47 35 09 14 22 E-post: gaustablikk@gaustablikk.no www.gaustablikk.no // gausta.com

Kafé Olea

Kafe Panorama

Gildehallen Kafe

I kafeen i den røde låven tilbyr vi mettende lunsjretter og gode kaker og vafler som blir laget fra bunnen av. Du kan sitte å kose deg ute med utsikt mot stavkirken eller inne. Her er også vår souvenirbutikk, og du kan kjøpe billetter til stavkirken. I låven finner du også 2 utstillinger som er inkludert i stavkirkebilletten. Det er også et flott kirkerom i låven som du kan besøke gratis denne sommeren. Gratis Wifi. Velkommen!

Hardangervidda Nasjonalparksenter har også kafe med Norges mest spektakulære panoramautsikt mot vakker natur. Serverer tradisjonell norsk mat.

Gildehallen er et populært samlingssted, ved siden av Tuddal Høyfjellshotel, etter en tur i friluft og fungerer som café og møtested. Her får du våre beste lunsjretter og siden bryggeriet vårt ligger i kjelleren i samme bygning har vi et rikholdig utvalg av unike produkter.

Heddalsvegen 412, 3676 Notodden Tlf: 92 20 44 35 E-post: kafeolea@notodden.kirken.no www.heddalstavkirke.no

Skinnarbu, 3660 Rjukan Tlf: 97 07 43 00 E-post: stale@hardangervidda.com www.hardangerviddanasjonalparksenter.no/kafe

Hotellvegen 100, 3697 Tuddal Tlf: 35 02 88 88 E-post: gurholt@tuddal.no www.tuddal.no

Norges største stavkirke, fra rundt 1250. Denne sommeren legger vi ekstra til rette for barnefamilier! • Faste omvisninger • Hesteridning • Kafé Olea • Sigurd kampshow • Temautstillinger (Helgener i Heddal - Sigurd Fåvnesbane) • Tradisjonell byggekunst • Musikk i Låvekirken. Åpent 8. juni – 20. september, kl 10 – 17 (redusert ved gudstjenester). Heddalsvegen 412, 3678 Notodden Tlf: 92 20 44 35 E-mail: post@heddalstavkirke.no www.heddalstavkirke.no

Heddal Bygdetun, Tinn Museum, Tuddal Bygdetun Bygdetunene er museer på Notodden, Tuddal og Rjukan med kulturhistoriske gårdshus fra 1000-tallet og fram mot 1900. Museene viser det gamle bondesamfunnet med næringsliv og sosiale skiller mellom bonde og husmann. Mer informasjon og åpningstider om bygdetunene finner du på www.nia.no. Foto: Tomasz Wacko/NIA. Heddal Bygdetun, Heddalsveien 385, 3676 Notodden Tuddal Bygdetun, 3697, Tuddal Tinn Museum, Sam Eydesgt. 297, 3660 Rjukan Telefon: 35 09 90 00 E-post: post@nia.no www.nia.no

Tracks of Telemark Små turer kan gi store opplevelser. Uansett kort eller lang tur. Tracks of Telemark tilbyr toppturer i særklasse med truger på bena, i spektakulære omgivelser ved og på Gaustatoppen. Vi spesialtilpasser trygge og spennende turer som passer perfekt for bedrifter og grupper. Tlf: 40 69 63 30 E-post: merethe@tracksoftelemark.no www.tracksoftelemark.no

Telemarksgalleriet – Verdensarvsenter Rjukan-Notodden Industriarv Den rike kunst- og kulturarven fra Telemark har en nasjonal verdi. Telemarksgalleriet viser kunst i en vakker industrihall fra forrige århundre. Gjennom et skiftende utstillingsprogram kan du oppleve aktuell samtidskunst og billedkunst fra den norske gullalder. Museet tilbyr morsomme aktiviteter for hele familien, museumsbutikk og kafé. Telemarksgalleriet er samlokalisert med Verdensarvsenteret i Notodden og har felles inngangsbillett. Rjukan-Notodden Industriarv er på UNESCOs prestisjetunge verdensarvliste. Verdensarvsenteret forteller historien om dette moderne industrieventyret. O.H. Holtasgate 27, 3678 Notodden Tlf: 35 01 00 80 E-post: telemarksgalleriet@nia.no www.nia.no/telemarksgalleriet

131 Nr 1 2021

OVERNATTING


Tekst: Ola Axelson Foto: Visit Telemark

Vrådal Golf

Velkommen til: Bamble, Gumøy, Kragerø, Grenland, Nordsjø og Vrådal golfbane

HOLE-IN-ONE -i

Telemark

1 5 6

4 3

2

Golf har blitt den nye folkesporten, igjen. Vi opplever både lokalt og nasjonalt at golfen er meget populær. Det er mange som har spilt for flere år siden som starter opp igjen. I tillegg til at der er flere på nybegynnerkurs enn på 20 år. For 20 år siden var golfnorge inne i en golf boom og det er like mye aktivitet på banene nå, som det var den gangen.

Nr 1 2021

132

Det er flere klubber i Telemark som har et greenfee-samarbeid slik at medlemmer fra den ene klubben kan spille som gjest på en annen bane, til lavere pris enn normalt. I tillegg er det tett samarbeid mellom Grenland og Omegn GK og Kragerø GK på instruksjon og Proshop. Golf har blitt en folkesport, og det har vi jobbet for å få til i mange år. Golf er for alle og det som er gledelig med de som begynner å spille nå, er at vi ser en stor økning i antall yngre golfere. En stor andel er barn, ungdom og unge voksne opp til 25 år. At vi har har fått en verdensstjerne i Viktor Hovland hjelper selvfølgelig på mediadekning og det gjør golfen mer synlig. En viktig grunn til den store økningen av

golfere er at pandemien har begrenset utlandsreiser og mye annen aktivitet. Golf kan gjennomføres uten stor risiko for smitte. All aktivitet er utendørs og på store områder uten nærkontakt. Alle klubber i Telemark har en oppgave foran seg når pandemien er over for å beholde interessen hos alle nye golfere.

instruksjon i Kragerø og Grenland golfklubb. I 2021-sesongen er vi 4 Proer som jobber med instruksjon og salg av utstyr hos begge klubber. Velkommen til golfsommer i Telemark!

Hele golf Norge har lært av det som skjedde for 20 år siden, da det var veldig mange golfere, men klubbene klarte ikke å holde aktiviteten med trening. oppe og det gjorde at det var mange som sluttet. I dag er det mye bedre tilbud for medlemmer i forhold til felles treninger og annen aktivitet som gjør at medlemmer føler seg mer velkommen på golfbanen. Vi ser at norgesferie på banene i Telemark kommer til å øke i forhold til et normalår. Mange velger å spille golf på våre baner i Telemark i løpet av ferien. Jeg har jobbet med golf i Telemark siden 1995 og har nå ansvar for shop og

133 Nr 1 2021

I

I Telemark har vi en god variasjon av baner og klubber. Alt fra mindre baner med mye lokal aktivitet, til store anlegg for den mer kresne golfer.

Ola Axelson er pro både hos Kragerøog Grenland golfklubb


VRÅDAL GOLFBANE

BAMBLE GOLF

1

Golfbanen på Fossøy i Vrådal ligger magisk plasser på en øy i Nisser. Banen er vakkert beliggende omkranset av skog, fjell og vann. Naturlig nok har banen flotte hull med mye vann som gir golfere mange spennende utfordringer som kanskje ikke oppleves så mange andre steder. Velger du å ta turen til Vrådal i sommer har du mulighet til å overnatte på Straand Hotell og eventuelt bestille en golfpakke eller leie en av de mange hyttene som er til utleie i området i tett nærhet til golfbanen.

Bamble Golfklubb ble etablert i 1998, med en sekshullsbane. Den nye banen sto ferdig i 2007 og har siden det tiltrukket seg spillere fra hele Norge på ferie i Telemark. Bamble Golfklubb er en av de klubbene som har lengst åpningstider i Norge, 09-20.00. Klubbhuset og Proshopen åpent fra 09:00-20:00. Utenom åpningstidene kan spillere benytte seg av klubbens selvbetjening. Bamble Golfklubb nyter godt av de gunstige værforholdene som gir en av de lengste golfsesongene i Norge. Antall hull: 9

Korthullsbane: NEI

Antall hull: 9

Korthullsbane: NEI

Drivingrange: JA

Pitching green: NEI

Drivingrange: JA

Pitching green: NEI

Proshop: JA

Putting green: JA

Proshop: JA

Putting green: JA

Golfkafe: JA

VTG kurs: JA

Golfkafe: JA

VTG Kurs: JA

4

Kontaktinfo: bamblegolfklubb.no | post@bamblegolfklubb.no

Kontaktinfo: www.vraadalgolfklubb.no | vradalgolfklubb@gmail.com

GUMØY GOLFBANE Gumøy Golf er en perle av en golfbane, beliggende idyllisk til i den vakre Kragerøskjærgården. Banen er åpen for nye medlemmer gjennom kjøp av aksjer. Aksjene gir en spillerett som kan benyttes av de som til enhver tid bor på aksjonærens hytte (hytteaksjer) i tillegg til muligheten for å ta med gjester. Banen er privat og vi er i dag en klubb med 200 glade eiere, de aller fleste som sommergjester i Kragerøskjærgården. Banen er både krevende og sjarmerende på samme tid, og den har et nytt klubbhus med alle moderne fasiliteter som et naturlig møtested. Antall hull: 9

Korthullsbane: NEI

Drivingrange: NEI

Pitching green: NEI

Proshop: NEI

Putting green: NEI

Golfkafe: NEI

VTG kurs: NEI

Kontaktinfo: www.gumoygolf.com (el.Facebook) | gumogolf@online.no

NORSJØ GOLF

5

En fantastisk 18-hullsbane, med en Pitch and Put bane som vil stå ferdig i løpet av juni 2021. En klubb som er kjent for stor gjestfrihet og et godt og inkluderende miljø. Norsjø GK var på topp 5 når Leading courses kåret de 5 beste banene i Norge i 2020. Mattias Andreasson har vært ansatt som Head Pro for Norsjø Golfklubb siden 2004. Det finnes et stort utvalg overnatting nær Norsjø Golfpark. Finn flotte overnattingsalternativer på visitbo.no. Antall hull: 18

Korthullsbane: NEI

Drivingrange: JA

Pitching green: JA

Proshop: JA

Putting green: JA

Golfkafe: JA

VTG kurs: JA

Kontaktinfo: golfparken.no | post@golfparken.no | tlf: 35 94 94 00 Pro: m.andreasson@online.no

KRAGERØ GOLF

Nr 1 2021

134

GRENLAND GOLF Golfbane i en naturskjønn hybrid av en park- og en skogbane. De siste årene har det blitt gjort en stor oppgradering på banen med mye rydding av skog og annet for å gi en bedre og lysere bane. Utfordrende, variert og morsom bane som passer for alle kategorier golfere. Innbydende klubbhus med matservering og Proshop. Golfkøller kan lånes i Proshopen.

Kragerø sin hovedbane ble i 2020 kåret til Norges beste golfbane av World Golf Awards. Det er gjort ytterligere utbedringer på banen i vinter og de gleder seg til å vise den frem. På Kragerø Golf finner vi både minigolfbane, en korthullsbane hvor alle kan spille golf, fotballgolf og frisbeegolf, alt i tilknytning til hotellet, Norges beste golf resort. Golfkafeen har utvidet tilbudet og vil servere en rekke enkle retter og vår populære isbar har også utvidet tilbud. 4 golf Proer ansatt, som tilbyr mange type opplæringer. Antall hull: 18

Korthullsbane: JA

Drivingrange: JA

Pitching green: JA

Proshop: JA

Putting green: JA

Golfkafe: JA

VTG kurs: JA

Kontaktinfo: kragk.no | post@kragerogolf.no | 35 98 55 30

Banen er åpen for booking fra kl. 07.00 til kl. 19.50. Butikkens åpningstid er man.-fre. 8.30 til 18.00 (17.00).

3

6

Antall hull: 18

Korthullsbane: JA

Drivingrange: 300 m.

Pitching green: JA

Proshop: JA

Putting green: JA

VTG kurs: JA Golfkafe: JA Kontaktinfo: grenlandgolf.no | post@grenlandgolf.no

135 Nr 1 2021

2

Bamble Golfklubb


U T E M I L J Ø

O G

I D R E T T

TURISTINFORMASJON Visit Telemark

Kunnskapsverkstedet Uniongata 18, 3732 Skien Tlf: 35 90 00 20 www.visittelemark.no

Turistinformasjon i Grenland

Multilux er en solid leverandør av moderne belysning for park- og idrettssektoren i Norge. Vi prosjekterer og leverer komplett LED-belysning til boligområder, parker og gangveier, urbane plasser og torg, aktivitetsparker, alpinanlegg og idrettsbaner av alle slag. Våre løsninger er energieffektive, har høy kvalitet og lang levetid med minimale driftsutgifter. Se våre nettsider multilux.no for mer informasjon. 136

Tlf: 35 90 55 20 E-post: info@visitgrenland.no www.visitskien.no www.visitporsgrunn.no www.visitbamble.no www.visitsiljan.no

Skien Turistinformasjon

Skien Servicesenter (helårsåpent) Henrik Ibsensgt. 2, 3724 Skien E-post: info@visitgrenland.no Tlf: 35 90 55 20 www.visitskien.no

Langesund Turistservice

Nr 1 2021

Kongshavn, 3970 Langesund Tlf: 35 90 55 20 E-post: info@visitgrenland.no www.visitbamble.no

SAMFERDSEL-, ARENA- OG STEMNINGSBELYSNING Sandavegen 19, 3802 Bø i Telemark | Tlf 35 06 13 00 | E-post post@multilux.no

multilux.no

Foto: Haakon Sundbø - Jomfruland, helt ytterst i havgapet

F O R

Turistinformasjon Kragerø Servicekontoret på Rådhuset Rådhusgata 5, 3770 Kragerø Tlf: 35 98 62 00 E-post: post@visitkragero.no www.visitkragero.no

Visit Drangedal = Visit Telemark

Uniongata 18, 3732 Skien Tlf: 35 90 00 20 E-post: info@visittelemark.no www.visittelemark.no

Turistinformasjon for Bø, Midt-Telemark og Nome Akademika bokhandel, Bøgata 52, 3800 Bø. Tlf: 41 45 22 29 E-post: info@visitbo.no www.visitbø.no

Turistinformasjon Lunde

Telemark Kanalcamping Slusevegen 21, 3825 Lunde Tlf: 91 57 54 21 E-post: post@kanalcamping.no www.kanalcamping.no

Turistinformasjon Ulefoss

Øvre Verket Gavebutikken på Øvre Verket Tlf: 99 55 77 63 www.ovreverket.no www.visitnome.no

Turistinformasjon for Øst-Telemark Rjukan Turistkontor

Torget 2, 3660 Rjukan Tlf: 35 08 05 50 E-post: info@visitrjukan.com www.visitrjukan.com

Notodden Turistinformasjon Servicetorget, Teatergt. 3 og Bok & Blueshuset, Storgt. 1 Tlf: 35 01 50 00/35 01 56 00 www.visitnotodden.no

Hjartdal og Tuddal Turistinfo Tlf: 35 02 80 00 www.hjartdal.kommune.no www.visittuddal.no

Turistinformasjon for Vest-Telemark Visit Dalen/ Dalen Turistkontor

Hotellvegen 16/Storvegen 8, 3880 Dalen Tlf: 35 07 56 56 E-post: info@visitdalen.com www.visitdalen.com

Fyresdal Turistinformasjon Sporten Fyresdal, Folkestadgata 17, 3870 Fyresdal Tlf: 35 04 14 55 E-post: turist@fyresdal.kommune.no www.fyresdal.kommune.no

Kviteseid Turistinformasjon Kviteseidbyen, 3850 Kviteseid Sommeråpent. Tlf: 95 45 15 46 E-post: turist@kviteseid.kommune.no www.kviteseid.kommune.no

Morgedal/Norsk Skieventyr 3848 Morgedal. Tlf 35 06 90 80 E-post: nse@vtm.no facebook.com/NorskSkieventyr

Nissedal Turistinformasjon

Treungvegen 391, 3855 Treungen Tlf: 35 04 51 11/970 71 141 E-post: turist@nissedal.kommune.no og treungensport@outlook.com www.nissedal.no

Vrådal Turistinformasjon I sentrum, 3853 Vrådal Tlf: 48 15 91 37 www.vraadal.com

Rauland Turistkontor

3864 Rauland Tlf: 35 06 26 30 E-post: info@visitrauland.com www.visitrauland.com

Haukeli Turistinformasjon

Haukeli Bue Haukelivegen 5640 Tlf: 47 33 86 66 E-post: post@haukelibue.no

Visit Seljord

Telesenteret, Vekanvegen 3840 Seljord Tlf: 35 05 04 00 E-post: info@visitseljord.no www.visitseljord.no

Åmot Turistinformasjon

Groven Camping og Hyttegrend Raulandsvegen 8 Tlf: 90 95 64 84 E-post: post@grovencamping.no

137 Nr 1 2021

M O D E R N E B E LY S N I N G


SOMMERKONKURRANSE

Verdi kr. 15 000,-

Nyt utsikten i badstuen hos Kragerø Resort

Vinn en eventyrlig rundreise i Telemark! Delta i konkurransen i dag! www.visittelemark.no/sommerkonkurranse

Nr 1 2021

138

Vinneren av denne eventyrlig rundreisen trekkes 3. august 2021*: * Premien kan benyttes i august eller september 2021 og mai eller juni 2022. Med forbehold om ledig kapasitet. Scann koden og svar på ett spørsmål i dag!

PREMIE 1 natt på KRAGERØ RESORT Inkluderer overnatting, middag og inngang til spa og minigolf 1 natt på CLARION COLLECTION HOTEL BRYGGEPARKEN i Skien Inkluderer overnatting og billetter på Telemarkskanalen fra Skien til Lunde 1 natt på NORSJØ HOTEL Inkluderer overnatting, middag, sykkelutleie på Telemark Kanalcamping og cidersmaking i Fruktbygda 1 natt på STRAAND HOTEL i Vrådal Inkluderer overnatting og båtcruise på MS Fram 1 natt på GAUSTATOPPEN SPORTELL Inkluderer overnatting, treretters og billetter til Gaustabanen opp til Gaustatoppen

139 Nr 1 2021

Bli med i vår sommerkonkurranse og vinn en eventyrlig rundreise for to personer i Telemark, fra kyst til fjell. For å delta svarer du kun på ett spørsmål og du er med i trekningen en rundreise til en verdi på over 15 000 kroner.Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.