Page 1


IZDAVAČ Oktal Pharma d.o.o. Utinjska 40, 10020 Zagreb www.oktal-pharma.hr DIREK TOR Branko Parag, mag. pharm. REDAKCIJA I MARKETING Utinjska 40, 10020 Zagreb tel: 01/6595 768 vase.zdravlje@oktal-pharma.hr www.vasezdravlje.com GL AVNA UREDNICA Carmen Rivier-Zurak, dr. med. LEK TORICA Sandra Zanki, prof. STRUČNI KOLEGIJ

DERMATOLOGIJA dr. sc. Ivana Nola FIZIKALNA MEDICINA prof. dr. sc. Simeon Grazio GINEKOLOGIJA prof. dr. sc. Višnja Latin INTERNA MEDICINA prof. dr. sc. Petar Kes Davor Miličić, akademik prof. dr. sc. Željko Metelko prof. dr. sc. Rajko Ostojić NEUROLOGIJA Vida Demarin, akademkinja OFTALMOLOGIJA prof. dr. sc. Zdravko Mandić OPĆA MEDICINA Ljiljanka Jurković, dr. med. OTORINOLARINGOLOGIJA mr. sc. Krešo Zurak PEDIJATRIJA prof. dr. sc. Milivoj Jovančević PSIHIJATRIJA prof. dr. sc. Miro Jakovljević DIZ A JN I PRIPREMA Z A TISAK HAND dizajn studio Štefanovečka 10 10000 Zagreb www.hand.hr TISAK Radin print d.o.o. Gospodarska 9 10431 Sveta Nedelja www.radin.hr NAKL ADA 60.000 kom.

Riječ urednice Kad iz ove perspektive rezimiramo, možemo reći da je ljeto kasno počelo, ali nas je pošteno zagr ijalo, da ne kažem pregrijalo, tako da smo jedva dočekali smiraj vrućine i ugodne rujanske dane. No, samo što smo predahnuli, nove obveze su pred nama – počela je škola, poslovi se zahuktavaju, priprema se zimnica i obvezama nema kraja. Na sreću, baterije su obnovljene i sve se nekako obavlja lakše, jednostavnije, kao da s manje napora ispunjavamo sve što se od nas očekuje. Pritom ne treba zanemariti „zamor materijala“ do kojeg dolazi brže nego što mislimo, posebice što smo stariji. Stoga nemojte pretjerivati, nego pametno rasporedite snage, jer nas čeka još puno napora do sljedećega godišnjeg odmora. Ne podcjenjujte rizike koji se kriju u vašem naslijeđu, načinu i tempu života, principima prehrane, neaktivnosti, ali i u neznanju. Osluškujte vlastito tijelo i signale koje eventualno šalje i ne zatvarajte oči pred očiglednim. Sve ima svoj rok trajanja, pa tako i naše tijelo, svi naši organi, tkiva i stanice. Budite dobri prema njima i iskoristite sve spoznaje koja imate kako biste im pružili najbolje. Budite dobri prema sebi, jer se to višestruko isplati. Kvaliteta je nešto čemu stalno težimo kad kupujemo novi automobil, novu garderobu, cipele, namještaj, tehniku... Težimo i kvaliteti u odnosima s okolinom. No, koliko smo usmjereni na kvalitetu života uopće i što (ne) poduzimamo, pitanje je o kojem svatko ponaosob treba razmisliti, donijeti određene zaključke i – djelovati.

Carmen Rivier-Zurak, dr. med. Glavna urednica

Sadržaj 04 KARDIOVASKULARNO ZDRAVLJE ŽENE

08 AFTE 14 PROŠIRENE VENE 20 HI-TECH ANTI-AGING 24 GLJIVIČNE INFEKCIJE NOKTIJU

26 30

LIPIDI U KRVI MATIČNE STANICE U ESTETSKOJ KIRURGIJI

32 DIJABETES I PREHRANA 36 DIJABETIČKA KETOACIDOZA 38 ZDRAVLJE JETRE 40 INTOLERANCIJA LAKTOZE 42 OŽILJCI 44 MATIČNA MLIJEČ 46 SKIDANJE DIOPTRIJE 48 MAGNEZIJ I OSTEOPOROZA 50 TRČANJE U STARIJOJ DOBI 56 ŽGARAVICA 58 TONZILARNI PROBLEM 62 ZDRAVLJE NAJMLAĐIH 64 ALERGIJA NA PROTEINE KRAVLJEG MLIJEKA

68 70

RESPIRATORNE UPALE U DJECE KOMPLIKACIJE DIJABETESA U DJECE

72 ADAPTOGENI U NJEZI KOŽE 74 NESANICA 78 DENTALNA ORDINACIJA 82 HEMATURIJA, 1. dio 84 MASLINA 86 PITANJA I ODGOVORI 88 PREDSTAVLJAMO KNJIGE Sljedeće izdanje � PROSINAC 2013.

rujan 2013.

Vaše zdravlje #90 | 1


MedicinaINFO

VENSKI ULKUS: mogućnost UZV liječenja Izvor: Ivanhoe Newswire, 6. kolovoza 2013.

Prema istraživačima Sveučilišta Drexel u Pensilvaniji, novi UZV flaster može ublažiti, a potencijalno i izliječiti kronične rane. Flaster, koji se puni na baterije, šalje ultrazvučne valove niske frekvencije i intenziteta tretirajući tako kronične rane poput venskog ulkusa. Istraživači su usporedili flaster s tradicionalnim metodama kontrole kroničnih rana, koje su uključile kontrolu oticanja s terapeutskim čarapama i prevenciju infekcije. Kod bolesnika koji su liječeni UZV metodom, veličina rane smanjila se unutar četiri tjedna. Bolesnicima koji su bili tretirani tradicionalnim metodama u istom razdoblju rana se povećala. Istraživači vjeruju da ultrazvučni flaster eventualno može tretirati rane povezane s dijabetesom i dekubitusom.

OSJETLJIVOST NA BOL: veza s bolešću suhog oka Izvor: Ivanhoe Newswire, 8. kolovoza 2013.

Istraživači sa Sveučilišnog Medicinskog centra Groningen (Nizozemska) sugeriraju da su visoka osjetljivost na bol, odnosno slaba tolerancija na bol, povezani sa simptomima bolesti suhog oka. 2 | Vaše zdravlje #90

Od 1635 blizanki, volonterki, starosne dobi od 20 do 83 godine iz britanskog registra odraslih blizanaca, njih 438 (27 posto) pati od sindroma suhog oka. Kvalitativno senzoričko testiranje, u kojem je korištena toplinska stimulacija na podlaktici, provedeno je s ciljem određivanja osjetljivosti na bol (heat pain threshold [HPT]) i tolerancije na bol (heat pain suprathreshold [HPST]). Žene s bolešću suhoga oka pokazale su znatno niži HPT i HPST u usporedbi s onima koje ne boluju od te bolesti. Na temelju rezultata, dr. sc. Jelle Vehof i njegovi kolege istaknuli su kako je liječenje bolesti suhog oka složeno, zbog čega liječnici prije uobičajenog tretiranja očnih simptoma moraju razmotriti holističku sliku.

KRIONEUROLIZA: opcija za ublažavanje bolova Izvor: Ivanhoe Newswire (Society of Interventional Radiology’s Scientific), 16. travnja 2013.

Novo istraživanje upućuje na to da minimalno invazivno, intervencijsko radiološko liječenje, nazvano krioneuroliza, može uspješno ublažiti strujni krug kronične boli uzrokovane oštećenjem živca. „Krioneuroliza može utjecati za milijune ljudi koji pate od neuralgije, koja može biti nepodnošljiva i teško se liječi. Ova metoda nudi oboljelima inovativnu

terapijsku opciju koja pruža dugotrajnije ublažavanje bolova i smanjuje potrebu za uzimanjem analgetika. Katkad čak slijedi prestanak njihova uzimanja”, rekao je dr. William Moore, medicinski direktor Odjela radiologije na Medicinskom fakultetu Stony Brook. Oštećenje živaca može biti posljedica kirurškog zahvata, dijabetesa ili traume. Dr. Moore ističe kako se većina pacijenata oslanja na analgetike, koji mogu imati ozbiljne nuspojave i ne mogu uvijek zadovoljavajuće ublažiti bol. U krioneurolizi se primjenjuje mala sonda ohlađena na minus 10 do minus 16° C, koja izaziva smrzavanje duž vanjske ovojnice živca. To prekida bolni signal prema mozgu i uklanja bol, istodobno pružajući oporavak oštećenih živaca. Studija je uključila 20 ispitanika koji su bili podvrgnuti krioneurolizi. Procjena se provodila tako da su ispitanici ispunjavali vizualni upitnik bolne skale odmah nakon tretmana, tjedan dana poslije, mjesec dana poslije i u intervalima od tri mjeseca nakon tretmana. Na bodovnoj skali, tjedan dana nakon tretmana razina boli pala je s prosječnih osam na 2,4. Smanjenje boli trajalo je otprilike dva mjeseca nakon tretmana. Zbog regeneracije živca, bol se pojačala na prosječnih četiri od mogućih 10 na bolnoj skali šest mjeseci nakon tretmana, objasnio je dr. Moore, koji preporučuje ponavljanje tretmana prema potrebi. Neki pacijenti oslobođeni su bolova čak i godinu dana nakon tretmana. Tijekom tretmana intervencijski radiolog označi dio kože u blizini izvora bola, nakon čega kroz kožu do oštećenog živca uvodi sondu veličine intravenozne igle. Nakon smrzavanja sonde pomoću stlačenog plina duž ovojnice živca stvaraju se kristalići leda. “Učinak je ekvivalentan otklanjanju izolacije sa žice, što smanjuje razinu vodljivosti. Nekolicina bolnih signala znači manju bol, a živac ostaje netaknut”, objasnio je dr. Moore.

ACE INHIBITORI: nova primjena Izvor: Ivanhoe Newswire, 29. srpnja 2013.

Nova britanska studija pokazala je da ACE inhibitori, klasa lijekova za sniženje povišenoga krvnog tlaka, usporavaju kognitivno (spoznajno) propadanje udruženo s demencijom. Istraživači su od 1999. do 2010. pratili stopu smanjenja kognitivnog propadanja kod 361 osobe s Alzheimerovom bolešću i/ili vaskularnom demencijom. Kad su usporedili ispitanike koji su na rujan 2013.


početku studije već primali ACE inhibitor s onima koji nisu, istraživači su otkrili da ispitanici koji uzimaju lijek imaju sporiju stopu kognitivnog propadanja. Uz to, i ispitanici kojima je tijekom studije propisan ACE inhibitor na šest mjeseci, pokazali su poboljšanje kognitivnih funkcija tijekom njegova uzimanja.

PRESTANAK UZIMANJA STATINA: prijeti pojava Parkinsona Izvor: Ivanhoe Newswire, 26. srpnja 2013.

Prema rezultatima nedavno objavljene studije Nacionalnoga tajvanskog sveučilišta, među osobama koje su prestale uzimati lijekove za sniženje kolesterola raste rizik za razvoj Parkinsonove bolesti. U studiju je bilo uključeno 43.000 osoba koje su uzimale statine. Istraživači su otkrili da su ispitanici koji su prestali uzimati statine topljive u mastima (npr. atorvastatin ili simvastatin) u 58 posto slučajeva bili pod većim rizikom da razviju Parkinsonovu bolest, u odnosu na one koji su nastavili s terapijom. No, nije utvrđena povezanost kad su posrijedi bili statini topljivi u vodi (npr. rosuvastatin ili pravastatin), koji su manje sposobni prijeći krvno-moždanu barijeru.

PRESKAKANJE DORUČKA: moguć put u smrt Izvor: Ivanhoe Newswire, 24. srpnja 2013.

Mnogo je dokaza da je doručak najvažniji obrok tijekom dana. Prema časopisu Američkog udruženja za srce – Circulation – muškarci koji preskaču doručak izloženi su većem riziku za razvoj infarkta miokarda ili drugih koronarnih srčanih bolesti. Istraživači s Harvarda analizirali su podatke s upitnika o učestalosti uzimanja hrane i pratili zdravstvene ishode tijekom 16 godina (1992.-2008.) na 26.902 zdrava zdravstvena djelatnika, starosne dobi od 45 do 82 godine. Otkrili su da su muškarci koji su izjavili da su preskakali doručak imali 27 posto veći rizik za infarkt miokarda ili smrt zbog koronarne srčane bolesti u odnosu na one koji doručak nisu preskakali.

DIJABETES TIPA 2: depresija povezana s kognitivnim propadanjem Izvor: Ivanhoe Newswire, 20. kolovoza 2013.

U studiji na gotovo 3000 ispitanika istraživači su otkrili da je depresija kod oboljelih od šećerne bolesti tipa 2 udružena s jačim propadanjem kognitivnih funkcija. Depresija i šećerna bolest najčešće su bolesti u primarnoj zdravstvenoj zaštiti starijih osoba. Do 20 posto odraslih osoba sa šećernom bolešću tipa 2 zadovoljava kriterije za dijagnozu jake depresije. Doc. Mark D. Sullivan sa Sveučilišta Washington (Seattle) kaže da se čini kako su i depresija i dijabetes povezani s povećanim rizikom razvoja demencije. U istraživanje su bili uključeni bolesnici koji podržavaju Akciju za kontrolu kardiovaskularnog rizika kod dijabetesa – Memorija kod dijabetesa (ACCORD-MIND). Istraživači su upotrijebili testove za mjerenje kognitivnih sposobnosti i upitnik za procjenu depresije. Nakon svih testiranja pronašli su da oboljeli čiji rezultati upućuju na depresiju pokazuju i jače propadanje kognitivnih funkcija tijekom 40 mjeseci praćenja. rujan 2013.

Vaše zdravlje #90 | 3


Valentina Krikšić, dipl. med. techn.

Tema broja KARDIOVASKULARNO ZDRAVLJE ŽENE

Podcijenjeni ženski rizik Iako je ukupna pojavnost kardiovaskularnih bolesti kod žena u reproduktivnoj dobi manja u odnosu na muškarce, učestalost raste poslije menopauze Upitate li žene koje se bolesti najviše boje, većina njih bez razmišljanja će vam zasigurno odgovoriti – karcinoma dojke. No, mnoge žene ne znaju da bi više pozornosti trebale obratiti kardiovaskularnim bolestima, jer rizik od obolijevanja je podcijenjen zbog percepcije da su žene „zaštićene“.

Porazna statistika za žene Često je pogrešno mišljenje da muškarci i starije osobe češće obolijevaju od kardiovaskularnih bolesti (KBV). Kada čuju za taj termin, žene obično pomisle da je to bolest od koje više obolijevaju muškarci i u stvari ne shvaćaju veličinu problema. Iako su kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrtnosti i kod žena i kod muškaraca, statistika pokazuje da u Hrvatskoj u općoj populaciji od te bolesti ipak više umiru žene. Naime, iako je ukupna pojavnost tih bolesti manja među ženama tijekom reproduktivne dobi u odnosu na muškarce, učestalost nakon menopauze raste.

Bolesti dišnog sustava 3,4%

Bolesti probavnog sustava 3,5%

Ostale bolesti 11,6%

Bolesti cirkulacijskog sustava 54,5%

Ozljede, otrovanja 4,2% Novotvorine 22,8%

Struktura uzroka smrti prema skupinama bolesti u Hrvatskoj u 2012. – žene Izvor podataka: dokumentacija Državnog zavoda za statistiku 2013. (DEM-2/12) Obrada podataka: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, 2013. 4 | Vaše zdravlje #90

Iako su žene tijekom generativne dobi zaštićenije u odnosu na muškarce, s prosječnim odmakom od oko 10 godina i žene obolijevaju od koronarne bolesti, i to uz znatno povećanu učestalost težih komplikacija. Prema podacima Svjetske srčane federacije ( World Heart Federation), diljem svijeta 8,6 milijuna žena svake godine umire od KVB-a. U Hrvatskoj je u 2012. od KVB-a umrlo 24.988 osoba, od toga 14.133 žene i 10.855 muškaraca (izvor: Državni zavod za statistiku, obrada Hrvatski zavod za javno zdravstvo). Rang-ljestvica vodećih uzroka smrti u Hrvatskoj u 2012. na prvome mjestu ističe ishemijsku bolest srca, slijede cerebrovaskularne bolesti, a zloćudne novotvorevine dojke na trećem su mjestu.

Inicijative za osvještavanje problema Da je rizik obolijevanja od KVB-a kod žena podcijenjen, upozoravaju i Američko srčano udruženje ( American Heart Association) i Europsko društvo za kardiologiju (European Society of Cardiology ). U različitim zemljama svijeta u posljednjih 20 godina pokrenuto je nekoliko inicijativa kojima je cilj povećanje svijesti o KVB-u kod žena. Tako je, primjerice, u SAD-u pokrenuta inicijativa „Go red for women“ (American Heart Association) s ciljem edukacije i smanjenja rizika od KVB-a. U 2005. Europsko društvo za kardiologiju (European Society of Cardiology) pokreće „Women at Heart“ inicijativu s ciljem unaprjeđenja zdravlja srca kod žena. Svrha tih inicijativa je povećanje osjetljivosti i unaprjeđenje pristupa u svakodnevnoj medicinskoj praksi prema ženama s rizikom obolijevanja od KVB-a. Naglasak je na dobroj strategiji prevencije i edukaciji žena o ranim simptomima bolesti, čimbenicima rizika i sl., jer razumijevanje vlastitog rizika obolijevanja od KVB-a stvara temelj za poduzimanje akcije u smislu preuzimanja kontrole nad vlastitim zdravljem.

O čemu treba voditi računa Visok udio KVB-a u strukturi obolijevanja i smrtnosti odražava visoku razinu rizičnog ponašanja među populacijom. Čimbenici rizika za nastanak KVB-a mogu se podijeliti na rujan 2013.


KARDIOVASKULARNE BOLESTI Pod terminom kardiovaskularne bolesti podrazumijevamo bolesti srca i krvožilnog sustava s glavnim kliničkim manifestacijama na: • srcu i srčanom krvožilnom sustavu – ishemijska bolest srca • mozgu i moždanom krvožilnom sustavu – cerebrovaskularna bolest • donjim udovima – okluzivna bolest perifernih arterija.

one na koje ne možemo utjecati (naslijeđe, tj. postojanje srčanih bolesti u obitelji, dob i spol) i one na koje možemo utjecati. U potonjim se uglavnom kriju loše životne navike, među kojima ističemo tri najvažnije: pušenje, nezdrave prehrambene navike i tjelesna neaktivnost. No, ako se djeluje na vrijeme, opasnost od KVB-a ipak se može smanjiti. Povišen krvni tlak Hipertenzija (povišeni krvni tlak) je zabilježena kod oko 43 posto žena odrasle dobi u Hrvatskoj. Jedna je od najraširenijih bolesti današnjice i jedan od vodećih čimbenika rizika za koronarnu bolest srca i najvažniji čimbenik rizika za moždani udar. Arterijska hipertenzija definira se vrijednostima arterijskog krvnog tlaka iznad 140/90 mmHg izmjerenim u ordinaciji baždarenim tlakomjerom. Kako starimo, vrijednosti sistoličkoga krvnog tlaka postaju sve važniji prediktor rizika za razvoj KVB-a, zbog čega je važno otkriti je na vrijeme. Važna dijagnostička metoda otkrivanja je mjerenje krvnog tlaka, koji bi trebalo mjeriti redovito, a ne sporadično. Bitno je osvijestiti da visoki krvni tlak „ne boli“ i da hipertenzija nema specifične simptome, pogotovo ne u početku razvoja bolesti, zbog čega je i dobila naziv „tihi ubojica“. Kad je već dijagnosticirana, osnovne početne mjere u liječenju su promjena životnih navika i dijetetske mjere. Povišene vrijednosti masnoća u krvi Visoke vrijednosti triglicerida u kombinaciji s visokim vrijednostima LDL kolesterola pridonose brzom razvoju ateroskleroze i povećavaju rizik nastanka rujan 2013.

srčanog infarkta i moždanog udara. Visoke vrijednosti LDL kolesterola vode prema formiranju aterosklerotičnih nakupina (plakova) na arterijskoj stijenci, a visoka razina triglicerida smanjuje HDL kolesterol, povećavajući tako kardiovaskularni rizik. Estrogen povećava razinu HDL kolesterola, što djelomi­čno objašnjava manji rizik od KVB-a kod žena u razdoblju premenopauze. U primarnoj prevenciji KVB-a preporučene vrijednosti masnoća u krvi (Europske preporuke) su sljedeće: ukupni kolesterol – niži od 5 mmol/L; LDL kolesterol – niži od 3 mmol/L; HDL kolesterol u muškaraca – uvijek viši od 1,0 mmol/L, a u žena viši od 1,2 mmol/L; trigliceridi – 1,7 mmol/L. U liječenju hiperlipidemije preporučuju se promjena prehrambenih navika i primjena lijekova. Šećerna bolest Šećerna bolest povećava kardiovaskularni rizik kod žena za tri do sedam puta, a kod muškaraca dva do tri puta. Stoga ne čudi da su kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrtnosti osoba sa šećernom bolešću – gotovo 80 posto osoba sa šećernom bolešću umire od kardiovaskularnih komplikacija. Slabo kontrolirana šećerna bolest oštećuje krvne žile, stvarajući temelj za razvoj ateroskleroze i hipertenzije. Oboljeli razvijaju aterosklerozu u ranijoj dobi i u težem stupnju u odnosu na osobe bez šećerne bolesti. Akutni infarkt miokarda dva do tri puta je češći u osoba sa šećernom bolešću nego u općoj populaciji i ima lošiju prognozu, posebice među ženama. Žene starije od 65 Vaše zdravlje #90 | 5


Tema broja KARDIOVASKULARNO ZDRAVLJE ŽENE

godina u većem postotku (42 posto) umiru u prvoj godini nakon srčanog infarkta u odnosu na muškarce (24 posto). Ako imate šećernu bolest, imate i veću predispoziciju za razvoj tzv. tihoga srčanog infarkta. Kod „tihog infarkta“ oboljeli ne iskusi tipičnu intenzivnu bol u prsima, nego samo nejasne simptome, poput općenitoga lošeg osjećanja (kao kod gripe – slabost, umor), boli/nelagode u gornjem dijelu trbuha (slično probavnim tegobama. Simptomi mogu varirati od blagih do teških mučnina (grčeva i povraćanja), boli (poput istegnuća mišića u prsima, u gornjem dijelu leđa, npr. između lopatica, u rukama), otežana disanja (osjećaj nedostatka zraka, kratkoće daha ili nemogućnosti disanja, koji je često udružen s neugodom u prsnom košu i boli), vrtoglavice i znojenja. Dobrom regulacijom bolesti i održavanjem normalnih vrijednosti glukoze u krvi oboljeli od šećerne bolesti mogu smanjiti rizik obolijevanja od KVB-a 33 do 50 posto, a održavanjem optimalnih vrijednosti masnoća u krvi, 20 do 50 posto smanjiti pojavnost komplikacija KVB-a. Uz to, redukcija prekomjerne tjelesne težine, odnosno održavanje normalne tjelesne težine, uz primjenu pravilne prehrane, svakako poboljšava zdravstveni status. Pušenje Prema rezultatima istraživanja, ukupna pojavnost pušenja (prevalencija) kod žena u Hrvatskoj je 22,4 posto. Zabrinjava podatak istraživanja iz 2011. godine, prema kojem je 11,2 posto djevojčica u Hrvatskoj izjavilo da svako­ dnevno puši. Pušenje udvostručuje rizik obolijevanja od KVB-a kod osoba sa šećernom bolešću, a prestanak pušenja definitivno ga smanjuje, kao i u općoj populaciji. Prestanak pušenja jedna je od najvažnijih stvari koju možete učiniti za vlastito zdravlje.

6 | Vaše zdravlje #90

Prekomjerna tjelesna težina Oko 34,1 posto žena u Hrvatskoj smatra se pretilima. Pretilost kao čimbenik rizika kod žena povećava rizik obolijevanja od KVB-a čak 64 posto, za razliku od muškaraca kod kojih je taj rizik veći 46 posto. Osobe prekomjerne tjelesne težine mogu razviti šećernu bolest i/ili hipertenziju, koje posljedično nose visok kardiovaskularni rizik. Iako mjerenje indeksa tjelesne mase (ITM) nije idealan način procjene kardiovaskularnog rizika, ako vaš ITM raste iznad 25, paralelno raste i rizik obolijevanja od srčanog infarkta i moždanog udara. Rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti povećava se i s opsegom struka (za muškarce 94-101 cm, za žene 80-87 cm). Visok rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti imaju muškarci čiji je opseg struka veći od 102 cm i žene s opsegom struka većim od 88 cm. Cilj je postići ITM od 19 do 25 kg/m2, odnosno opseg struka manji od 94 cm u muškaraca i manji od 80 cm u žena. Stalna izloženost stresu Stres je način na koji mentalno, fizički i emocionalno reagiramo na različita stanja, promjene i zahtjeve u našem životu. Osobe izložene stresu pod većim su rizikom obolijevanja od KVB-a – dokazano je da imaju izrazitije povišenje krvnog tlaka i LDL kolesterola, te dva puta češće koronarnu bolest od osoba koje nisu izložene stresnim situacijama. Tjelesna neaktivnost Koliki je problem u današnje vrijeme tjelesna neaktivnost, potkrjepljuje podatak Svjetske zdravstvene organizacije da je oko 60 posto svjetske populacije nedovoljno tjelesno aktivno. A poznato je da dozirana tjelesna aktivnost u bilo kojoj životnoj dobi štiti od mnogih kroničnih bolesti, uključujući i KVB. Istraživanja pokazuju da više od 150 minuta umjerene fizičke aktivnosti tjedno 30 posto smanjuje kardiovaskularni rizik.

Žene koje ne mogu izvesti bazični fit­ ness test imaju tri puta veću predispoziciju za razvoj KVB-a u odnosu na one koje su u boljoj kondiciji. No, dobra je vijest da je i mali pomak u povećanju tjelesne aktivnosti povezan s redukcijom kardiovaskularnog rizika. Stoga se preporučuje svakodnevna tjelesna aktivnost u trajanju od barem 30 minuta (npr. 30 minuta hodanja, pješačenja, brzog hodanja, vrtlarenja i sl.).

Procijenite rizik i djelujte Kako biste procijenili koliki je vaš kardiovaskularni rizik, ispunite priloženi upitnik. Što više potvrdnih odgovora date, znači da je i vaš rizik za nastanak bolesti srca i krvnih žila veći. Nakon toga je uputno da se svakako posavjetujete s obiteljskim liječnikom i porazgovarate o daljnjim koracima. Ono što i bez njega možete jest djelovati na čimbenike rizika na koje možete. Nemojte čekati, započnite već danas i zamijenite nezdrave navike onima koje će vam omogućiti bolju kvalitetu života. Pokažite svom srcu da ga volite. Ono će vam biti zahvalno. PITANJA

DA

NE

Je li vaš krvni tlak 140/90 mmHg ili viši? Pušite li? Je li vam vrijednost šećera u krvi na tašte iznad 6,1 mmol/L? Jesu li vam povišene vrijednosti masnoća u krvi? Jeste li tjelesno aktivni manje od 30 minuta dnevno? Je li u vašoj bližoj obitelji bilo oboljelih od srčanožilnih bolesti? Je li vaš indeks tjelesne mase (ITM) 25 ili viši? Jeste li često pod stresom?

Izvor: Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije

rujan 2013.


rujan 2013.

Vaše zdravlje #90 | 7


Maja Lisjak Besedić, mag. pharm. /dipl. ing., Oktal Pharma

Dentalna medicina AFTE

Male, ali bolne Među najčešćim uzročnim čimbenicima u nastanku afti navode se stres, narušen imunološki status, slabokrvnost te bolesti želuca i crijeva Afte su ranice u ustima koje imaju sklonost učestalom pojavljivanju, i do nekoliko puta godišnje. Vrlo su bolne i najčešće se pojavljuju na sluznici donje usne, dna usne šupljine i donje strane jezika. Od afti pati oko 20 posto populacije u cijelom svijetu, češće se javljaju u žena i u višim socioekonomskim skupinama.

Nerazjašnjen pravi uzrok Premda pravi uzrok pojave nije poznat, u njihovu nastanku navode se brojni čimbenici, a među najčešćima su stres, narušen imunološki status, slabokrvnost te bolesti želuca i crijeva. Prema mehanizmu nastanka može ih se svrstati u autoimune bolesti zbog stvaranja antitijela na stanice oralnog epitela, no ipak nisu klasična autoimuna bolest jer imaju sklonost spontana nastanka i nestanka. Postoje i dodatni čimbenici za koje se smatra da imaju ulogu u nastanku afti. Naslijeđe se smatra jednim od najvažnijih jer 40 posto bolesnika u obitelji ima nekoga tko također boluje od afti. 8 | Vaše zdravlje #90

U slučaju da oba roditelja imaju afte, vjerojatnost da će ih dobiti i dijete penje se na 90 posto. Emocionalni stres također može potaknuti izbijanje afti, pri čemu se smatra da pojačano lučenje hormona kortizona oslabljuje imunosni sustav. Kod nekih žena pokazalo se da se afte češće pojavljuju u drugoj polovici menstrualnog ciklusa, no veza između endokrinih čimbenika i afti još nije razjašnjena. U 20 posto osoba koje često boluju od afti uočava se manjak vitamina B12, folne kiseline i željeza. Nadoknadom navedenih nutrijenata stanje se znatno poboljšava. Griženje usnice, ozljeđivanje četkicom za zube ili druge traume sluznice također mogu biti uzrok nastanka afti kod osoba s tom sklonošću. Gastrointestinalne bolesti, kao što su Crohnova bolest i ulcerozni kolitis, mogu uzrokovati pojavu afti jer je u tim bolestima smanjena apsorpcija vitamina i minerala. Prema nekim istraživanjima afte se mogu češće javljati i kod osoba koje imaju evidentiranu bakteriju Helicobacter pylori.

Tri klinička oblika Male afte (afte minor) pojavljuju se na sluznici obraza ili usana, manje su od jednog centimetra u promjeru i traju u prosjeku sedam do 14 dana. Dan ili dva prije izbijanja na sluznici se može pojaviti osjećaj svrbeža i peckanja. Područje na kojem afta izbija najprije je crvenkasto i bolno, nakon čega se ubrzo pojavljuje okrugla rana pravilnih rubova sa žućkastosivim pokrovom. Velike afte (afte maior) traju i do šest tjedana te sporije cijele, jer je riječ o dubljoj ranici koja ožiljno zacjeljuje. rujan 2013.


Afte nalik herpesu (herpetiformne afte) sićušne su ranice koje se najčešće pojavljuju na podjezičnoj sluznici, te sluznici obraza i jezika, zahvaćaju veću površinu sluznice i bolne su. Premda su u kliničkoj slici vrlo nalik infekciji virusom herpes simplexa, zbog čega su i dobile naziv, danas se zna da virus herpes simplex ne uzrokuje afte.

Liječenje uglavnom simptomatsko Liječenje afti svodi se na jačanje imuniteta, smanjenje bolova i ubrzanje zarastanja rana na sluznici. Preporučuje se izbjegavati paste za zube koje sadrže natrij lauril sulfat jer mogu iritirati sluznicu, potaknuti stvaranje i usporiti cijeljenje afti, te koristiti meke četkice za zube kako bi se izbjegle dodatne povrede sluznice usne šupljine. Korištenje određenih dodataka prehrani može pomoći pri cijeljenju i smanjenju učestalosti pojave afti. To su vitamini B kompleksa, od kojih su najznačajniji B1 u dozi od 300mg/dan, B2 u dozi 20mg/ dan i B6 u dozi od 150 mg/dan. Aminokiselina lizin pokazala se odličnom u olakšavanju tegoba, i to u dozi od 1000 mg uz svaki obrok dok traju tegobe, odnosno 500 mg uz svaki obrok tijekom jednog tjedna nakon povlačenja simptoma.

Korekcija prehrane također može biti od velike koristi. Preporučuje se jesti što više zelenog povrća i žitarica kao prirodnih izvora vitamina i minerala. Konzumiranje većih količina jogurta pokazalo je pozitivno djelovanje zbog sadržaja acidofilnih kultura bakterija koje pomažu u cijeljenju afti. Poželjno je izbjegavati konzumiranje krute hrane (poput prepečenca, korice kruha ili čipsa) jer može dodatno nadražiti aftu i pogoršati bol, te hrane koja može izazvati iritaciju, primjerice kave, ljutih začina, kiselih, žestokih i vrućih napitaka i jako vruće hrane. S ciljem sprječavanja sekundarne infekcije mogu se primjenjivati antibakterijske otopine za ispiranje usta na bazi oktenidina ili klorheksidina. Ispiranje usta može biti od velike koristi, uz preporuku ispiranja dva do tri puta dnevno. Antibakterijske otopine s okusom mentola imaju dvostruki učinak – antiseptik smanjuje količinu štetnih bakterija i sprječava razvoj infekcije, a mentol ugodno hladi i djeluje blago analgetski. Doktoru dentalne medicine potrebno je javiti se ako je bol toliko jaka da i pijenje tekućine stvara problem, ako u ustima imate više od četiri afte istodobno ili traju dulje od dva tjedna, odnosno ako stalno izbijaju nove.

BOLESTI USNE ŠUPLJINE U DJECE Dječji organizam burnije od odraslih reagira na sve vrste infekcijskih bolesti, a neke infekcije dijete puno lakše i brže preboli od odrasle osobe. Bakterijske infekcije u djece, koje imaju karakteristična oralna obilježja, su šarlah i difterija, te streptokokni gingivitis i stomatitis. Praćene su uglavnom povišenom tjelesnom temperaturom, crvenilom sluznice usne šupljine i osjećajem peckanja i suhoće, ali i bolovima u grlu uz osjećaj malaksalosti. Kod šarlaha, jezik je prekriven debelom bjelkastom naslagom, uz vidljiva upalom zahvaćena crvena područja. U ustima se pojavljuju i pliće ili dublje ranice, a na sluznici obraza karakterističan mrljasti točkasti osip. Kod difterije na sluznici ždrijela i mekog nepca javljaju se prljavo-sivobijele naslage. Zbog postojanja općih simptoma i potrebe za sustavnim liječenjem, potrebno je dijete uputiti na bolničko liječenje. U liječenju se primjenjuju antibiotici, sredstva koja će ublažiti bolove na površini sluznice usta i multivitaminski pripravci.

rujan 2013.

Vaše zdravlje #90 | 9


Mihaela Vidiček, dipl. ing. preh. teh., Oktal Pharma

Promo PIERRE FABRE – A-DERMA

Najsigurnije do cilja Emolijens nove generacije nije samo pomoćna terapija nego djeluje i na osnovni patološki proces

Atopijski dermatitis kronična je upalna bolest kože koja se javlja kod osoba sklonih atopiji, a karakterizira ga izbija-

a u težim slučajevima bolesti fototerapiju, sistemnu protuupalnu terapiju i druge.

nje ekcema praćenog svrbežom, pri čemu je koža trajno zahvaćena suhoćom (kserozom). Najčešće pogađa djecu (često se javlja kod novorođenčadi), a može se nastaviti i u zreloj dobi. Učestalost pojave u stalnom je porastu, posebno u industrijaliziranim zemljama, što zabrinjava javno zdravstvo. U podlozi bolesti nalazimo kombinaciju složenih upalnih mehanizama i nepravilnosti u funkcioniranju epidermalne barijere, zbog čega se smanjuje hidratiziranje rožnatog sloja, što izaziva suhoću kože. Funkcija epidermalne barijere poremećena je zbog postojanja anomalija nekih enzima i međustaničnog cementa, posebno slobodnih masnih kiselina i ceramida. Liječenje je dugotrajno i uključuje: pravilnu njegu kože, prepoznavanje i izbjegavanje čimbenika pogoršanja ekcema, te terapiju lijekovima u slučaju akutnih pogoršanja. Liječenje akutnih pogoršanja ekcema podrazumijeva lokalnu protuupalnu terapiju (kortikosteroidima ili imunomodulatorima),

10 | Vaše zdravlje #90

Svakodnevnom standardnom terapijom za atopijski dermatitis smatraju se emolijensi. Brojne studije potvrdile su njihovu učinkovitost u obnavljanju funkcije zaštitne barijere kože, kao i u ublažavanju simptoma kao što su suhoća i svrbež kože. Dermatološki laboratoriji A-Derma od 1994. razvijaju emolijense koji odgovaraju upravo na specifične potrebe bolesnika s atopijskim dermatitisom. Tako Exomega proizvodi, formulirani na osnovi ekstrakta izdanaka Rhéalba® zobi, imaju protuupalno i imunoregulacijsko djelovanje, uz potpuno sigurnu primjenu jer ne sadrže mjerljive proteine. Sadrže Filaxérin® (kompleks koji se sastoji od 10-hidro­ ksi-decenionske kiseline i omega 6 masnih kiselina) i vitamin B3, koji rekonstruiraju i jačaju zaštitnu barijeru kože.

Emolijensi nove generacije Pri odabiru proizvoda za njegu atopične i vrlo suhe kože bolesnik se može odlučiti za osnovni emolijens ili za

rujan 2013.


rujan 2013.

Vaše zdravlje #90 | 11


Promo PIERRE FABRE – A-DERMA

A-Derma uspjeli su osmisliti najučinkovitiju i ujedno najsigurniju formulu na tržištu: A-Derma Exomega D.E.F.I proizvode (emolijentna krema i emolijentni balzam) koji u potpunosti odgovaraju potrebama i očekivanja bolesnika s atopičnom i vrlo suhom kožom. Sterilna formula tijekom uporabe

0%

PARABENA KONZERVANSA PARFEMA

Bez oznake za rok trajanja nakon otvaranja

Bez nepotrebna trošenja

Bez kontaminacije Hermetičko pakiranje

emolijens nove generacije, koji nije samo pomoćna terapija nego ima i dje-

Dokazana učinkovitost

Iznimna galenska kvaliteta

Tehnologija

za atopičnu kožu

Emolijentna krema Emolijentni balzam u 200 ml D.E.F.I. tubi

treba biti takva da se lako nanosi, jednostavno razmazuje i dobro upija.

lovanje usmjereno na osnovni patolo­ ški proces. Prva odlika emolijensa nove generacije trebala bi biti učinkovitost, što znači da obnavlja zaštitnu barijeru kože te ima umirujuće i protuupalno djelovanje. Druga odlika je sigurnost jer je riječ o proizvodima koji se godinama svakodnevno i u velikim količinama nanose na kožu s oštećenom funkcijom barijere. I na kraju, tekstura proizvoda

12 | Vaše zdravlje #90

Najučinkovitija i najsigurnija formula Kad zakaže funkcija kože kao zaštitne barijere, ona postaje previše propusna za tvari iz okoline, pa tako i kozmetičke proizvode koji se nanose na nju. Budući da bolesnici s atopijskim dermatitisom koriste velike količine emolijensa, Dermatološki laboratoriji

Da bi to postigli, koristili su jedinstvenu tehnologiju proizvodnje sterilne kozmetike (razvila ju je i patentirala tvrtka Pierre Fabre), što omogućuje proizvodnju sterilnih formula koje ne sadrže konzervanse niti tvari koje djeluju kao konzervansi. S druge pak strane, D.E.F.I (Device for Exclusive Formula Integrity) patentirani sustav potpuno hermetičkog zatvaranja jamči savršeno čistu, odnosno sterilnu formulu tijekom cijelog vremena uporabe. Exomega D.E.F.I kombinira sterilni proizvodni proces, savršeno nepropusno pakiranje i rigorozan odabir sastojaka, koji je sveden samo na one najvažnije za atopičnu i vrlo suhu kožu Bliskom suradnjom razvojnih i proizvodnih postrojenja Laboratoriji A-Derma uspjeli su zadržati samo najvažnije sastojke iz postojećih Exomega formula, uključujući i tri djelatne tvari: ekstrakt izdanaka Rhealba® zobi, Filaxerine® i vitamin B3. Usvajanjem tehnologije sterilne kozmetike, Exomega D.E.F.I emolijentna krema i Exomega D.E.F.I emolijentni balzam postaju prvi sterilni emolijensi s 0 posto konzervansa i tvari koje djeluju kao konzervansi, a dopušta ih ANSM ( Agence nationale de sécurité du médicament et des produits de santé = Nacionalna agencija za sigurnost medicinskih i zdravstvenih proizvoda), i koriste pojedini proizvođači kozmetičkih proizvoda. Tehnologija sterilne kozmetike pravi je izbor za nadomještanje konzervansa, a tvrtka Pierre Fabre vlasnik stručnosti.

rujan 2013.


Sanja Postaj, mag. pharm., Oktal Pharma

PIERRE FABRE – DUCRAY Promo

Anacaps tri-ACTIV trostruka učinkovitost Stanice folikula vlasi vrlo se brzo razmnožavaju, pa su samim time jako osjetljive na smanjenje raspoloživog željeza Povezanost ispadanja kose i nedostatka željeza u tijelu istaknuta je u brojnim kliničkim i epidemiološkim studijama, osobito kod žena koje nisu u menopauzi, a pogođene su akutnim ili kroničnim ispadanjem kose, androgenetskim ispadanjem kose ili alopecijom areatom. Mehanizam putem kojeg manjak željeza utječe na gubitak kose nije u potpunosti rasvijetljen. Poznato je da je željezo kofaktor enzima važnog za sintezu DNK. Budući da se matične stanice folikula jako brzo razmnožavaju u tijelu, samim time su i vrlo osjetljive na smanjenje raspoloživog željeza. Iz toga se može zaključiti da manjak željeza usporava razmnožavanja stanica, a time i rast kose.

Nova formula za vlasište, kosu i nokte

to forma koja se vrlo dobro podnosi, a ujedno ima i dobru bioraspoloživost. Uz to što je tijelo neprestano izloženo brojnim vanjskim utjecajima, ne može pobjeći ni od starenja, a sve to dovodi do postupna smanjivanja količine aminokiselina sa sumporom koje tvore proteine keratina, osnovne strukture vlasi, zbog čega kosa postaje slabija i tanja. Uz to, zbog moderna načina života i nepravilne prehrane ne zadovoljava ni unos esencijalnih hranjivih tvari potrebnih za zdravlje, snagu i vitalnost kose i noktiju. Anacaps tri-ACTIV sadrži i ostale hranjive tvari potrebne kosi i noktima: aminokiseline sa sumporom (cistin i metionin) koje pojačavaju otpornost i olakšavaju rast kose i noktiju, te vitaminski kompleks (vitamin E, piridoksin, biotin i nikotinamid), koji štiti stanice i doprinosi normalnom metabolizmu. Takvom formulom Anacaps tri-ACTIV ima dopunjujući trostruki učinak, pa je stoga idealna formula za održavanje normalne kose i noktiju. Njegovom primjenom kosa dobiva na kvaliteti, a poboljšani su gustoća i volumen. Anacaps tri-ACTIV kapsule su male želatinozne kapsule s okusom čokolade, koje ne opterećuju probavni sustav i jednostavne su za primjenu – uzima se jedna kapsula dnevno, najbolje ujutro uz čašu vode.

Vodeći se rezultatima istraživanja i epidemiološkim podacima, koji pokazuju da od nedostatka željeza pati jedna od četiri žene, Laboratoriji Ducray osmislili su novu formulu za vlasište, kosu i nokte – Anacaps tri-ACTIV, kojoj su dodali preporučenu dnevnu dozu željeza u obliku željezova sulfata. U dodacima prehrani željezo se može pronaći u različitim oblicima (soli željeza, polisaharidni kompleksi željeza i sporo otpuštajući oblici). Željezov sulfat je odličan izbor jer je

rujan 2013.

Vaše zdravlje #90 | 13


Aleksander Kršnjavi, dr. med., spec. opće i vaskularne kirurgije, Poliklinika Nola, Folnegovićeva 1c, Zagreb, tel: 01/4675 333, e-mail: info@poliklinika-nola.hr, www.poliklinika-nola.hr

Dermatologija VENE

Problem je u cirkulaciji Kad se venski zalisci iz bilo kojeg razloga više ne zatvaraju u potpunosti, krv se u manjoj ili većoj mjeri vraća u noge, uzrokujući povećanje tlaka u venama

Oko 30 posto populacije na našem geografskom području pati od proširenih vena na nogama. Zašto je ta bolest tako česta? Naše je srce vrlo snažna i učinkovita pumpa koja svake minute izbacuje otprilike pet litara krvi u krvotok, i to bez prestanka, dok god živimo. Kad kažemo otprilike, to odgovara ukupnoj količini krvi u tijelu (pet do sedam litara). Ta ista količina krvi mora se svake minute vratiti natrag u srce, jer bi u protivnom srce s vremenom počelo raditi „na prazno“. Povratak krvi prema srcu iz gornjih dijelova tijela nije problematičan, no kad su posrijedi donji ekstremiteti, situacija je malo složenija. Prilikom povratka prema srcu, krv mora svladati visinsku razliku između stopala i srca, koja, ovisno o visini osobe, iznosi jedan do jedan i pol metar, pa tako teče prema gore, što nijedna tekućina ne radi dobrovoljno. Otegotna okolnost je da krv nije tekućina poput vode nego u sebi sadrži 14 | Vaše zdravlje #90

puno krvnih sastojaka koji povećavaju njezinu gustoću. Naše srce, iako je snažna pumpa, ne može usisavati krv, pogotovo ne iz donjih ekstremiteta. Zbog toga je transport krvi iz nogu prema srcu riješen na drukčiji način. Vene su podijeljene na odsječke odijeljene venskim zaliscima, koji imaju funkciju povratnih ventila (slično ventilima na autogumama) – otvaraju se samo kad pritisak dolazi s prave strane, a u slučaju da se krv „želi“ vratiti natrag prema stopalima, automatski zatvaraju prolaz. I tako, slično kao što se u Panamskom kanalu brodovi prebacuju preko brda od jedne ustave do druge, tako se i naša krv iz nogu transportira okomito prema gore, prema srcu, od jednoga do drugoga venskog segmenta. Tako dugo dok su venski zalisci zdravi i u funkciji, govorimo o zdravim venama, bez obzira na to jesu li vidljive ili ne. Međutim, kad se venski zalisci iz bilo kojeg razloga više ne zatvaraju u potpunosti, krv se u manjoj ili većoj mjeri vraća u noge, uzrokujući povećanje tlaka u venama. Vene se proširuju i deformiraju, a zbog širenja lumena razvlače i ostale, zdrave venske zaliske, koji se tada više ne zatvaraju u potpunosti. Na taj način povećava se broj zahvaćenih segmenata i bolest se pogoršava. U tako bolesnim venama izmjena krvi nije više kompletna, dolazi sve manje svježe krvi s kisikom i hranjivim sastojcima, zbog čega trpe okolna tkiva, ponajprije koža, a potom i ostala tkiva.

Duboke i površinske vene – bitna razlika Duboke vene, koje transportiraju 90 posto krvi iz nogu, smještene su u blizini kostiju, prate arterije i dobro su zaštićene mišićima. Površinske vene smještene su u potkožnom masnom tkivu i sastoje se od dva velika sustava na svakoj nozi. Dugačka površinska vena proteže se od unutarnje strane skočnog zgloba cijelom dužinom noge sve do prepone, gdje utječe u duboku venu. Kratka površinska vena počinje s vanjske strane skočnog zgloba i prolazi preko stražnje strane potkoljenice do visine koljena, gdje na stražnjoj strani utječe u duboku venu. Kad govorimo o proširenim venama, uglavnom mislimo na ta dva površinska venska sustava. Bolesti koje zahvaćaju rujan 2013.


rujan 2013.

Vaše zdravlje #90 | 15


Dermatologija VENE

Individualna strategija liječenja

duboke vene su složenije i opasnije, mogu izazvati i proširenje površinskih vena, ali to je onda posve druga bolest koja se i drukčije liječi.

Liječenje proširenih vena sastoji se u odstranjenju ili zatvaranju bolesnih vena. Na raspolaganju je nekoliko metoda, ovisno o patologiji proširenih vena u svakom pojedinačnom slučaju.

Tegobe i moguće komplikacije Proširene vene razvijaju se postupno i dugi niz godina ne moraju izazivati tegobe. Oboljeli se često jave liječniku tek u slučaju izraženijih tegoba ili pojave komplikacija.

Klasična modificirana operacija vena i danas je “zlatni standard”, tako da se sve ostale operativne i neoperativne metode vrednuju u usporedbi s njom. Sastoji se od kirurškog uklanjanja oboljelih vena u lokalnoj, djelomičnoj ili općoj anesteziji. Operacija se provodi po principu minimalno invazivne kirurgije (švicarski model) i nema puno zajedničkog s metodama otprije pet, 10 ili 20 godina. Prednosti: radikalno izlječenje, operacija je niskog rizika, oštećenja živaca i limfnih putova nema ili su minimalna, ožiljci su brojni, ali su mali i estetski zanemarivi. Loših strana nema.

Tegobe koje prate proširenje vena su: umorne, teške i otečene noge, svrbež te osjećaj pritiska i žarenje u nogama, naročito u drugom dijelu dana i navečer. Komplikacije su: promjene na koži (pigmentacije, ekcemi), upala površinskih vena, tromboza površinskih vena (često u kombinaciji s upalom ili

INOVATIVNA TEHNOLOGIJA BEZ ŽIVE Hartmann Tensoval® duo control, s trogodišnjim jamstvom, jedini je tlakomjer koji kombinira oscilometrijsku s Korotkoff metodom mjerenja koju koriste liječnici. Iznimno je jednostavan za korištenje, jamči najvišu razinu točnosti, te je prikladan za mjerenje krvnog tlaka u slučaju šumova na srcu i aritmija. Tensoval ® duo control preporučuju Hrvatska udruga kardioloških medicinskih sestara (HUKMS), Europsko društvo za hipertenziju (ESH), Britansko društvo za hipertenziju (BHS) i Njemačka liga za hipertenziju (DHL).

16 | Vaše zdravlje #90

trombozom dubokih vena), otvorene rane na nogama (ulcus cruris) ili krvarenje izazvano prsnućem vene. Upala površinskih vena najčešća je komplikacija proširenih vena. Vrlo je bolna, a ujedno i opasna jer je gotovo uvijek praćena i trombozom površinskih vena, koja se nerijetko proširuje i na duboke vene nogu i zdjelice. Tromboza je naziv za stvaranje ugruška u lumenu krvne žile. Kod vena na ekstremitetima razlikujemo trombozu površinskih i trombozu dubokih vena. Površinska tromboza uvijek je praćena upalom određene vene i zbog toga je jako bolna. Bez liječenja tromboza naginje širenju i povećavanju broja pogođenih vena, te zahvaćanju dubokih vena. Komplikacije površinske tromboze su upala okolnog tkiva, gnojna upala vene s mogućnošću sepse, te tromboza dubokih vena i plućna embolija. Duboka venska tromboza razvija se podmuklo i dugo nije bolna. Može zahvatiti sva tri segmenta donjih ekstremiteta (potkoljenica, natkoljenica, zdjelica), pa stoga govorimo o jedno-, dvo- ili troetažnoj trombozi.

Klasična skleroterapija izvodi se ubrizgavanjem sklerozirajućeg sredstva u različitim koncentracijama izravno u venu. Time se izaziva „kemijska upala vene“, koja se onda slijepi. Metoda je praktički bezbolna, tako da anestezija nije potrebna. Prednosti: brza i učinkovita ambulantna metoda, prvenstveno za „kapilare“, po potrebi se može ponavljati. Loše strane: česta ponovna pojava (recidiv) venica na istom ili drugom mjestu, katkad plava ili smeđa obojenost kože na mjestu tretmana koja može biti vidljiva i dulje vrijeme, ponekad pojava alergijske reakcije ili nekroze kože na mjestu uboda. Skleroterapija pjenom je varijanta klasične skleroterapije u kojoj se isto sklerozirajuće sredstvo u obliku pjene ubrizgava u venu. Pogodnija je za veće venske ogranke (veća površina pjene bolje ispunjava venski lumen), a manje pogodna za „kapilare“. U posljednje vrijeme sve više se propagira i za zatvaranje glavne vene natkoljenice (sklerozacija pjenom uz ultrazvučnu kontrolu). rujan 2013.


Prednosti: ambulantna metoda, bolja difuzija u venama većeg kalibra, potrebna manja količina sklerozirajućeg sredstva. Loše strane: kao i kod klasične skleroterapije, ali i neželjena pojačana prodornost sklerozirajućeg sredstva u ostala tkiva (duboke vene) i organe (pluća, srce i dr.). Kod pjenaste sklerozacije glavne vene natkoljenice predio vene u preponi ostaje netaknut, stoga je vjerojatnost recidiva vrlo velika (metoda relativno nova, srednjoročni i dugoročni rezultati se tek očekuju). Endoluminalne metode sastoje se od uvođenja jedne sonde u glavnu venu natkoljenice i spaljivanja vene iznutra. Pritom se mogu upotrijebiti različiti izvori topline, npr. RFO i ClosureFast (radiofrekventna obliteracija) ili ELT (endolaserterapija). Zahvat se izvodi ambulantno i u lokalnoj anesteziji (tumescenc-anestezija). Prednosti: brza metoda, poslijeoperativna kompresija natkoljenice nije potrebna, nema podljeva (hematoma) na natkoljenici. Loše strane: dio glavne vene u preponi ostaje neodstranjen, skupa je (zbog jednokratnih sondi), proširene vene potkoljenice i ogranci na natkoljenici ostaju neobrađeni i trebaju dodatnu operaciju ili skleroterapiju, postoji opasnost od ozljede pratećih živaca i limfnih puteva (termička oštećenja). Konzervativna metoda sastoji se uglavnom u vanjskoj kompresiji. Povećanom pritisku dubokih vena i proširenih površinskih vena suprotstavljamo kompresivni učinak različitih vrsta elastičnih zavoja ili kompresivnih čarapa. Metoda se primjenjuje preventivno, ili ako pacijent ne želi ostale metode liječenja. Ujedno je to metoda izbora ako iz bilo kojeg razloga nije moguće provesti ostale metode liječenja. Prednosti: uvijek provediva, kod disciplinirane i pravilne primjene sprječava napredovanje bolesti i komplikacije. Loše strane: zahtijeva od pacijenta puno discipline, smanjuje kvalitetu svakodnevnog života (pogotovo ljeti). Kažu da u medicini vrijedi pravilo: ako za jednu bolest postoji puno metoda liječenja, onda niti jedna nije savršena, inače bi postojala samo jedna, savršena metoda. Može li se isto reći i za problem proširenih vena? Problem proširenih vena rijetko se može riješiti samo jednom od navedenih metoda. Kao što je anatomska raznolikost venskog sustava neograničena, tako je i patologija proširenih vena višestruka. Zato svaki oboljeli treba individualnu strategiju liječenja, koja uz tip patoloških promjena na venama uzima u obzir i konstituciju, zanimanje, navike, spol, opće zdravstveno stanje i, na kraju, osobne želje i potrebe pacijenta. Trebamo se čuvati poslovice koja glasi: „Kad u ruci držim čekić, sve mi izgleda kao čavao”. Idealna situacija je kad terapeut(i) vlada(ju) svim gore navedenim tehnikama, tako da svaki bolesnik može dobiti tretman koji je najprikladniji za njegov tip proširenih vena. rujan 2013.

Vaše zdravlje #90 | 17


Ivana Burulic, dipl. ing. preh. teh., Oktal Pharma

Promo PIERRE FABRE – AVÈNE

Optimalna hidratacija Kod dehidrirane kože zamjećuju se promjene u zaštitnom hidrolipidnom sloju, uz neorganiziran i dehidriran površinski rožnati sloj Primijetili ste da vam je koža krhka i osjetljiva više nego obično? Ako je gruba, ispucala, zategnuta i ostavlja neugodan osjećaj, znači da je dehidrirana. Koža je vrlo složen i heterogen organ, čiji je primarni zadatak zaštita unutarnjih organa od negativnih utjecaja iz okoline. Ima i druge važne funkcije: sekrecijsku, osjetilnu, termoregulacijsku i, vrlo bitnu, imunosnu. Prirodno, u koži se nalazi oko 20 posto ukupnoga tjelesnog sadržaja vode. Njezin srednji sloj sadrži 60 do 70 posto vode, za što su zaslužne krvne žile koje dovode vodu u dermis. Voda iz dermisa difuzijom prelazi u gornji sloj kože, epidermis, natapajući pritom njegove različite slojeve. Voda omogućava normalno odvijanje biokemijskih procesa i koži daje elastičnost, prozračnost i baršunast izgled. Kroz kožu se svaki dan izlučuju velike količine vode: manji dio gubi se bez znojenja, na neprimjetan način procesom perspiracije (perspiratio insensibilis), a ostatak odlazi znojenjem (perspiratio sensibilis, transpiratio), koje uzrokuje mehaničko čišćenje kože, a sadržava 99 posto vode.

18 | Vaše zdravlje #90

Fiziološki metabolički procesi u organizmu ovise, među ostalim, o dostatnoj količini vode. Koža je organ na kojem se može jako dobro uočiti neravnoteža vode u organizmu. Izgubi li se veća količina tekućine iz organizma, primjerice zbog povraćanja, proljeva, jačega fizičkog napora ili boravka u vlažnoj i toploj atmosferi, koža se prekomjerno isušuje i gube se metaboliti. Nakon duljeg boravka u suhoj i toploj klimi voda s površine kože trenutačno hlapi, a uz to što koža postaje suha i neelastična, na njoj se stvaraju bore. U hladnoj, pak, atmosferi sužavaju se krvni kapilari i usporava rad žlijezda znojnica i lojnica, što opet dovodi do isušivanja kože, koja postaje hrapava i neelastična. Onečišćenje zraka, iritirajuća sredstva za čišćenje, neo­ dgovarajuća kozmetika i neki dermatološki tretmani također pridonose promjenama u zaštitnom površinskom hidrolipidnom sloju, pa koža gubi previše vode. Hidratacija kože zasniva se na stalnom protoku vode kroz različite slojeve epidermisa, što se naziva transepidermalni gubitak vode. Površinski rožnati sloj epidermisa, koji je prirodno zaštićen hidrolipidnim površinskim slojem, usporava rujan 2013.


isparavanje vode. Međutim, nastane li poremećaj u toj fiziološkoj barijeri, transepidermalni gubitak vode se ubrzava i koža postaje suha. Dehidrirana koža u epidermisu sadrži manje od deset posto vode, a zamjećuju se promjene i u zaštitnom hidrolipidnom sloju, uz neorganiziran i dehidriran površinski rožnati sloj. Kad je dehidrirana, koža pokazuje i povećanu osjetljivost. Hidratacija je nužna svakom tipu kože, bila ona normalna, suha, mješovita ili masna. Stoga je svakodnevno vlaženje ključno za njezino zdravlje i ljepotu, te osjećaj ugode. Naravno, pritom ne smijemo zaboraviti da je za ljepotu kože, uz odgovarajuću njegu, potrebna hidratacija cijelog organizma, koju ćemo osigurati svakodnevnim unosom dovoljne količine vode. Odrasla osoba treba dnevno popiti između jedne i pol i dvije litre vode, najbolje u manjim obrocima tijekom cijelog dana. Tako se izbjegava osjećaj žeđi, koji, kad se pojavi, znači da je organizam već dehidriran. Isto je i s kožom – kad jednom postane dehidrirana, potrebno je dugo vremena da se vrati u ravnotežu.

Hidratacija prema savršenom modelu Na tržištu postoji velik broj preparata za hidrataciju kože različitih mehanizama djelovanja. No, cilj im je isti – pružiti koži što bolju hidrataciju i zadržati je što dulje optimalno vlažnom. Kako bi stvorili proizvod koji će na što prirodniji način vlažiti kožu, znanstvenici Laboratorija Avène promatrali su vlaženje oka, što je primjer savršene hidratacije u ljudskom organizmu. Naime, vanjska stijenka zdravog oka, rožnica, stalno se održava prozirnom i vlažnom zahvaljujući upravo suznom filmu. Suzni film sadrži suze (vodenasta otopina mineralnih soli i proteina), meibum (lipidni površinski sloj koji sprječava isparavanje suza s površine oka), lipokalin (protein odgovoran za vezanje rujan 2013.

suza i meibuma) i mucin (glikoprotein odgovoran za ravnomjernu raspodjelu suza po površini rožnice). Svi ti sastojci pridonose vlaženju oka i sprječavaju dehidrataciju. Upravo taj savršen model, kojim je moguće postići dubinsku i dugotrajnu hidrataciju kože, imitiraju proizvodi za hidrataciju kože Hydrance OPTIMALE iz linije Avène, koji sadrže jedinstvene aktivne sastojke: Avène termalnu vodu, lipomucin i meiboserin. Njihovim međusobnim djelovanjem na površini kože stvara se neprekinut i stabilan lipidni

sloj koji djeluje poput zaštitnog vela, čime se smanjuje isparavanje Avène termalne vode i poboljšava njezino prodiranje u kožu. Dubinskom i dugotrajnom hidratacijom smiruju se iritacije i koži vraća osjećaj ugode, uz ponovno postizanje i zadržavanje sjaja i mekoće. Proizvodi Avène Hydrance Optimale dolaze u četiri teksture, ovisno o tipu kože, od kojih dvije sadrže faktor za zaštitu od sunca SPF 20. Ne sadrže parabene i nježnog su mirisa.

Hydrance OPTIMALE légère Lagana nemasna emulzija za hidrataciju normalne i mješovite kože. Nakon nanošenja ostavlja osjećaj svježine i trenutačno umiruje kožu. Brzo se upija i osigurava mat učinak.

Hydrance OPTIMALE rich Krema vrlo bogate baršunaste teksture za hidrataciju suhe i vrlo suhe kože. Zajedničko djelovanje Avène termalne vode, lipomucina i meiboserina pruža dubinsku i dugotrajnu hidrataciju, a karite maslac hrani kožu. Nakon nanošenja kožu ostavlja mekom i glatkom.

Hydrance OPTIMALE UV légère Vrlo lagana nemasna emulzija za normalnu, mješovitu i masnu kožu. Nakon nanošenja ostavlja osjećaj svježine i trenutačno umiruje kožu. Brzo se upija i ne ostavlja bijeli trag, te osigurava mat učinak. Zaštitni faktor SPF 20 i pretokoferil štite kožu od djelovanja sunčevih zraka i slobodnih radikala, te sprječavaju njezino prerano starenje.

Hydrance OPTIMALE UV rich Krema bogate teksture za hidrataciju i zaštitu suhe i vrlo suhe kože. Zajedničko djelovanje Avène termalne vode, lipomucina i meiboserina pruža dubinsku i dugotrajnu hidrataciju, a ulje šafranike hrani kožu. Nakon nanošenja ne ostavlja bijeli trag, a koža je mekana i glatka. Zaštitni faktor SPF 20 i pretokoferil štite kožu od djelovanja sunčevih zraka i slobodnih radikala, te sprječavaju njezino prerano starenje.

Vaše zdravlje #90 | 19


Manuela Šapro, dipl. ing., Kozmetički studio Manuela Šapro, Medvedgradska 11, Zagreb, tel. 01/4667 062

Dermatologija ANTI-AGING

Hi-tech tehnologija u funkciji anti-aginga

Potpomognuta odgovarajućom prehranom, neinvazivna tehnologija u kombinaciji s ciljanim preparatima može u potpunosti zamijeniti skalpel U četrdesetim godinama naše tijelo, a posebno koža, doživljava duboke i velike promjene. Za razliku od muškaraca, kod žena su, zbog hormonalnih promjena, znakovi starenja i promjene u kvaliteti i izgledu kože puno vidljiviji i izraženiji. Budući da razina hormona kod žena počinje padati puno prije klimakterija, to se izravno odražava na povećanje suhoće kože i pojavu finih, sitnih bora oko očiju i usana. Uz to, usporava se i metabolizam stanica kože, zbog čega 20 | Vaše zdravlje #90

ona gubi blistav i zdrav izgled, uz pojavu diskoloracija na koži lica. Među ženama je u toj dobi vrlo česta i pojava akni, što je opet posljedica hormonalne neravnoteže. Kao da suhoća i borice nisu dovoljne. Usporavanje metabolizma stanica postupno dovodi do gubitka kolagena i elastina, te stanjivanja epidermalnog sloja kože, što u konačnici rezultira pojavom novih i produbljivanjem i većom vidljivošću postojećih sitnih bora. No, pritom ne smijemo zaboraviti da genetska predispozicija, izlaganje suncu, životne navike, način prehrane i kozmeti­ čka njega znatno utječu na cjelokupno zdravlje i izgled kože. Opsežna istraživanja mnogih uglednih svjetskih znanstvenika, a među njima i dr. Bravermaan s Weill Corner Medical Collegea, utvrdili su da se promjenom u načinu prehrane, pojačanim unosom biljnih čajeva, ciljanih pripravaka od ljekovitog bilja, određenih začina, deficitarnih vitamina rujan 2013.


i minerala te tzv. antiupalne hrane ženama može znatno poboljšati i uravnotežiti hormonalni sustav, što će tijelo dugo održati zdravim i vitalnim. Prema tome, slobodno možemo zaključiti kako je uz pravilnu njegu kože i tretmane izvana vrlo bitna i njega kože iznutra.

Tretiranje dubljih slojeva kože Tijekom četrdesetih krajnje je vrijeme da se počnu intenzivno rješavati prvi znakovi starenja kože, prve bore. Nakon četrdesetih koža treba intenzivnu hidrataciju i detoksikaciju, te ciljane kozmetičke tretmane uz visoku hi-tech tehnologiju, koji će pročistiti i posvijetliti hiperpigmentacije, ukloniti mrtvi sloj kože, potaknuti rast kolagena i zategnuti opuštenu kožu. Primjenom novih hi-tech tehnologija, poput radiovalova, ultrazvuka, IPL-a, terapije LED svjetlom, dijamantne mikrodermoabrazije, moderne verzije myolifta koja kombinira Bernardove struje, postiže se učinak u dubljim slojevima kože. Primjena neinvazivnih tehnologija u kombinaciji s ciljanim preparatima može u potpunosti zamijeniti skalpel, jer, za razliku od kirurških intervencija, novom tehnologijom i prirodnim aktivnim supstancijama, poput retinoida iz vučjeg trna, E vitamina iz ulja pšeničnih klica, centele, čarobnih kapljica eteričnih ulja iz smilja i bušina, pokrenut će se i poboljšati aktivnost stanica kože, probuditi uspavani i usporeni procesi u koži, poboljšati oksigenacija i ishrana tkiva te ispeglati bore i zategnuti opuštena koža. Prednost prirodnih supstancija i esencija iz bilja je u tome što pridonose zdravlju, njezi i kvaliteti kože, te imaju dugotrajniji učinak. Iako se nakon tretmana na koži vide brze promjene, to nije proces koji traje jedan dan nego iziskuje sustavnu i svako­ dnevnu njegu. Stoga u svakodnevnu njegu treba uvesti serume s aktivnim biljnim i eteričnim uljima te prirodnim retinolom, jer su po sastavu najsličniji našoj koži i, poput vitamina iz voća, djeluju potpuno drukčije i jače nego sintetske supstancije.

Ne zaboravite djelovati iznutra Uravnotežena prehrana bogata svježim namirnicama s niskim udjelom zasićenih masti i aditiva, te redovita aerobna vježba, najviše pridonose zdravlju organizma i velikim su dijelom odgovorni za mladenački izgled. Ako želimo usporiti starenje, treba jesti odabrane namirnice i u svakodnevnu prehranu uvesti prirodne biljne pripravke i začine, dar majke prirode, koja najbolje zna što našem organizmu treba da bi zadržao energiju i vitalnost. U suvremenoj prehrani dominira rafinirana hrana s puno bezvrijednih i loših aditiva, poboljšivača okusa, umjetnih boja, stabilizatora, konzervanasa..., često siromašna hranjivim tvarima važnima za zdravlje kože i organizma u cjelini. Taloženjem takvih tvari u organizmu remeti se njegova rujan 2013.

Vaše zdravlje #90 | 21


Dermatologija ANTI-AGING

prirodna homeostaza, što se onda očituje nepravilnostima u radu organa i lošem izgledu kože. Za zdravlje i lijep izgled kože nužne su određene esencijalne masne kiseline, vitamini i minerali koje, ako postoji njihov manjak, moramo unositi u organizam. Jedan od vrlo učinkovitih načina unošenja deficitarnih masnih kiselina su hladno prešana biljna ulja: • hladno prešano ulje konoplje – izvanredan detoksikator, odnosno čistač organizma, što je preduvjet za zdrav izgled kože. Ovo ulje, bogato esencijalnim masnim kiselinama, koje ima savršen omjer omega-6 i omega-3 masnih kiselina (3:1), bogato je betakarotenom i E vitaminom i ima bazični pH 6,14, blagotvorno djeluje na kožu, kosu i nokte. • hladno prešano ulje sikavice – odličan je izvor linolenske kiseline, fitosterola i E vitamina, koji koži osiguravaju svježinu i vlažnost, a zahvaljujući posebnoj vrsti flavonoida štiti je i potiče njezinu regeneraciju • hladno prešano ulje sjemenki grožđa – obiluje vitaminima i mineralima,

sadrži visoko vrijedne antioksidanse tokotrienole te nezasićene masne kiseline – linolensku, oleinsku i stearinsku. Ovo ulje zateže opuštenu kožu i poboljšava joj tonus, izvrsno je za njegu svih tipova kože jer ne zatvara pore, dubinski hidratizira i sprječava nastanak strija. Jednako dobro djeluje izvana u različitim kozmetičkim pripravcima, ali i iznutra na cijeli organizam i zdravlje kože. Puno svježeg voća i povrća u prehrani jamči obilje minerala, vitamina i drugih tvari koje utječu na zdrav izgled kože. Tako, primjerice, svježe jagode pomažu i pospješuju proizvodnju kolagena, agrumi bogati vitaminom C pomažu u proizvodnji kolagena i održavaju strukturu kože, orašasti plodovi, poput badema, indijskog oraščića i oraha, prirodni su izvor E vitamina koji štiti kožu od oštećenja slobodnim radikalima i pomažu u zadržavanju vlage. Cjelovite žitarice odličan su izvor antioksidansa rutina, koji njeguje kožu i štiti je od oštećenja. Zobene pahuljice čuvaju vlagu u koži, sprječavaju suhoću i pucanje kože. Jaja, naročito žumanjak, prirodni su izvor biotina, vitamina

odgovorna za blistav i zdrav izgled kože, kose i noktiju. Kozje mlijeko sadrži mliječnu kiselinu, prirodni piling, a obiluje i vitaminima A i E te kaprilnom kiselinom koja smanjuje pH kože i štiti je od bakterija i infekcija. Med privlači vodu i zadržava je u koži, te ima snažno antibakterijsko djelovanje. I na kraju ne zaboravimo da pijenje minimalno osam do 10 čaša vode, a posebno biljnih čajeva od koprive, preslice, majčine dušice ili maslačka, obogaćuje kožu vrijednim tvarima, hidratizira je i detoksicira, odnosno pomaže čišćenje organizma od otpadnih tvari. Kad vidite lijepu i njegovanu ženu i u poznijim godinama, to je sigurno rezultat načina života, pravilne prehrane te redovite i kvalitetne njege. Na sreću, dostupnost raznovrsne hrane, kvalitetnih dodataka prehrani i dermokozmetike, koja u tehnološkom smislu doseže nevjerojatne razmjere, omogućuje nam da redovitom i kvalitetnom njegom te dobro odabranim tretmanima dugo održimo lijepu kožu mladenačkog izgleda i u potpunosti zaobiđemo invazivne kirurške zahvate.

IZBRIŠITE ZNAKOVE VREMENA

Dermatološki Laboratoriji Avène kreirali su Eluage, liniju protiv starenja kože. Proizvodi Eluage sadrže patentiranu kombinaciju retinaldehida i fragmenata hijaluronske kiseline, koja potiče sintezu prirodne hijaluronske kiseline, te vlakana elastina i kolagena u koži. Ovalni oblik lica ponovno se ocrtava, površinske i duboke bore smanjuju, a izražajne bore vidljivo ublažavaju. Koža postaje zategnuta, glatka i meka, a boja tena ujednačena. Eluage proizvodi namijenjeni su ženama nakon četrdesete godine života i primjenjuju se navečer.

LINIJA ELUAGE

Eluage krema za lice – dvije teksture Eluage krema za područje oko očiju – za ciljano djelovanje na tanku i vrlo osjetljivu kožu oko očiju Eluage koncentrat protiv bora – za ciljano djelovanje na izražene bore Nezaobilazna hidratacija – Kako biste učinkovito spriječili i zaustavili starenje, uz noćnu njegu potrebna je zaštita i hidratacija tijekom dana. Avène Hydrance OPTIMALE kreme s UV zaštitom pružaju vašoj koži dugotrajnu i dubinsku hidrataciju i štite je od vanjskih utjecaja i sunčevih zraka. Primjenjuju se za dnevnu njegu i dolaze u dvije teksture.

22 | Vaše zdravlje #90

rujan 2013.


rujan 2013.

Vaše zdravlje #90 | 23


Suzana Levarda, dr. med., spec. dermatovenerolog, Matice hrvatske 9, Dugopolje, tel: 021/688 708, e-mail: suzana.levarda@mcanaliza.org

Dermatologija GLJIVIČNA OBOLJENJA

Tvrdokorne, ali izlječive Kaže se da je lijepa koža odraz zdravlja. Znamo da na njoj obitavaju brojni mikroorganizmi, među kojima ima i neželjenih stanara koji se u određenim prilikama aktiviraju i zadaju nam glavobolju, kao što su gljivice.

Infekcija češća na stopalima Hladnije godišnje doba koje nam slijedi i ponovno nošenje zatvorene obuće, koja ne omogućuje ventilaciju, uzrokuje znojenje stopala i pojačanu vlažnost, a to su idealni uvjeti za razmnožavanje gljivica i razvoj gljivičnih oboljenja. Oni koji ih nisu dosad iskusili, moguće je da su se s problemom gljivica susreli koristeći zajedničke tuševe, kupališta, bazene ili, pak, zbog predugog izlaganja vodi i deterdžentima. Kako nismo svi podjednako skloni razvoju gljivičnih infekcija, znanost nastoji objasniti zašto se neki među nama uopće moraju suočavati s tom neugodnom pojavom, koja može negativno utjecati na socijalni život. Gljivične infekcije najčešće se javljaju kod osoba oslabljena imuniteta, primjerice zbog bolesti, fizičke iscrpljenosti, nedostatka vitamina i minerala. Česte su upravo na noktima (češće na nogama, rjeđe na rukama), što se naziva onihomikoza, koja čini oko 50 posto svih bolesti noktiju. Najčešći uzročnici gljivičnih infekcija noktiju su gljivice roda Trichophyton, Candida, Epidermophyton, plijesni i slično. Pojava gljivične infekcije na noktima ruku najčešće je posljedica pretjerana izlaganja vodi i deterdžentima. Gljivice se počinju širiti s unutarnje strane nokatne ploče i postupno prodirati duboko u nokat kroz malene pukotine ili slična oštećenja na noktu i okolnom tkivu. Zahvaćeni nokat mijenja boju (bijela ili žuta) i oblik, postaje krhak i lomljiv, te se počinje mrviti na rubovima. Nokti se sastoje od rožnatih i epidermalnih stanica spojenih u noktalnu tvar, koja sadrži

Gljivične infekcije najčešće se javljaju kod osoba oslabljena imuniteta, primjerice zbog bolesti, fizičke iscrpljenosti, nedostatka vitamina i minerala 24 | Vaše zdravlje #90

keratin, tvar proteinskog podrijetla. Upravo razgradnjom keratina gljivice dobivaju hranjive tvari nužne za njihovo preživljavanje i razmnožavanje. Mogućnost razvoja onihomikoza raste s procesom starenja, i to češće kod muškaraca nego kod žena. Naime, kako ljudski organizam stari, tako i nokti postaju manje otporni na infekcije, manje elastični i sporije rastu, zbog čega se i gljivične infekcije teže i dulje liječe. rujan 2013.


Liječiti bez odgode Premda su gljivične infekcije noktiju na prvi pogled estetski problem, potrebno ih je pravilno tretirati kako bi se spriječilo širenje infekcije. Uz to što mogu biti bolne, rezultati istraživanja pokazali su da gljivice stvaraju rizik za druge ozbiljnije probleme na noktima, posebno kod osoba sa šećernom bolešću i onih s oslabljenim imunitetom. Tako, primjerice, zbog kompromitirane cirkulacije kod dijabetičara, i mala ozljeda na stopalu (uključujući i gljivičnu infekciju) može dovesti do ozbiljnijih komplikacija, poput rane koja vrlo teško zacjeljuje. Već smo spomenuli da su gljivične infekcije tvrdokorne, zbog čega je i njihovo liječenje dugotrajno. Moguće ih je liječiti antimikotikom za oralnu primjenu (itrakonazol, terbinafin i flukonazol), kada terapija može trajati i do godine

rujan 2013.

dana, te imati nuspojave, poput oštećenja jetre, pojave alergije i slično. Među novim načinima liječenja spominje se laserski tretman, koji se temelji na mehaničkom uništavanju dijela nokta zahvaćenoga gljivicama, odnosno koristi toplinu koja uništava gljivice. Potom se nokat u cijelosti uklanja i na taj način postupno liječi infekcija. Laserski tretman treba u prosjeku ponoviti tri puta. Za liječenje onihomikoze na tržištu se mogu naći i različiti flasteri, kreme i slični proizvodi. Tu su i prirodni lijekovi (primjerice, ulja na bazi kantariona, čajevca i sl.) kojima ljudi danas sve više vjeruju. U liječenju gljivičnih infekcija sve više je u primjeni srebro, koje uništava više od 650 različitih vrsta bakterija, gljivica i virusa. Tretmani srebrom vidljivo

skraćuju trajanje terapije, poboljšavaju izgled nokta i sprječavaju prenošenje gljivica s jednog nokta na druge. Bez obzira na to koji vid liječenja će se odabrati, treba započeti čim se primijete prvi znakovi infekcije, što skraćuje trajanje liječenja i umanjuje mogućnost širenja infekcije. Dok traje gljivična infekcija, treba prati ruke nakon svakog dodira s inficiranim noktom, jer bi se u protivnom infekcija mogla prenijeti s jednog na drugi nokat. Kad se napokon riješite infekcije, uputno je pomno održavati higijenu stopala i higijenu obuće, štititi ruke od pretjerana utjecaja vode i deterdženata, pravilno manikirati, odnosno pedikirati nokte, te izbjegavati hodati bos na javnim bazenima i u svlačionicama.

Vaše zdravlje #90 | 25


Renata Laškaj, dipl. ing. med. biokem., Odsjek za medicinsku biokemiju, Klinika za infektivne bolesti „dr. Fran Mihaljević“, Mirogojska 8, Zagreb

Dijagnostika LIPIDI

Masnoće u krvi Poremećaji metabolizma lipida relativno su česti, pri čemu su češći oni vezani uz povećanje nego uz smanjenje koncentracije lipida Jedan od najučestalijih problema kako u medicini tako i u svakodnevnom životu je prekomjerna tjelesna težina. Najčešće je posljedica nepravilne prehrane i nedovoljne fizičke aktivnosti, a može se javiti i kao posljedica nasljednih poremećaja u organizmu. Kao rezultat pretilosti javljaju se bolesti poput ateroskleroze i bolesti srca. Neke od pretraga koje se koriste u dijagnostici tih bolesti su i određivanje kolesterola, triglicerida i ukupnih lipida u krvi. Najvažniji lipidi u plazmi su kolesterol, trigliceridi, fosfolipidi i slobodne masne kiseline. Rutinski, najčešće se određuju samo kolesterol i trigliceridi.

KOLESTEROL Kolesterol ima strukturu steroida. Oko dvije trećine kolesterola u plazmi je esterificirano masnim kiselinama, tvoreći estere kolesterola. Rutinskim metodama mjeri se ukupan kolesterol, pri čemu se ne mjeri vrijednost neesterificiranog i esterificiranog oblika. U krvi, kolesterol je vezan za lipoproteine, najvećim dijelom β-lipoproteine, ali ga sadrže i drugi lipoproteini. 26 | Vaše zdravlje #90

Koncentracija kolesterola u serumu ovisna je o dobi i spolu, s tim da se s godinama povisuje, pa maksimum dostiže između 45. i 60. godine, kad počinje lagano opadati. Referentne vrijednosti razlikuju se ovisno o metodama koje se koriste za određivanje. Prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, gornja je granica 5,2 mmol/L. Klinička vrijednost Povišenu koncentraciju kolesterola u krvi – hiperkolesterolemija – nalazimo u početnoj fazi hepatitisa, opstruktivnom ikterusu (žutici zbog nemogućnosti otjecanja žuči), bubrežnim bolestima (lipoidnoj nefrozi, nefritisu), hipotireozi (smanjenoj funkciji štitne žlijezde) i dijabetesu (šećernoj bolesti). Kod šećerne bolesti povišena koncentracija posljedica je smanjena izlučivanja i prijelaza kolesterola u druge steroidne tvari. Sve su to slučajevi tzv. sekundarne hiperkolesterolemije, dok je u slučaju primarne hiperkolesterolemije defekt u samom metabolizmu kolesterola. Poznato je da postoji veza između hiperkolesterolemije i sve veće učestalosti koronarnih bolesti i infarkta miokarda, zbog čega se sve više istražuju uzroci i mogućnosti rujan 2013.


rujan 2013.

Vaše zdravlje #90 | 27


Dijagnostika LIPIDI

liječenja, ali i razlog je za smanjenje unosa hrane jer kolesterol nastaje iz hrane koja sadrži acetate. Kolesterol iz HDL lipoproteina nije štetan i, suprotno kolesterolu iz LDLlipoproteina, ima protektivno djelovanje te štiti od koronarnih bolesti. Smanjene vrijednosti kolesterola – hipokolesterolemija – je puno rjeđa i obično se javlja kod povećane funkcije štitne žlijezde, teškog oštećenja jetre, ciroze, teškoga kroničnog hepatitisi i nekih malignih oboljenja.

TRIGLICERIDI Trigliceridi koji hranom dospijevaju u tanko crijevo razlažu se u masne kiseline i glicerol koji se resorbira u stanicama crijevne sluznice. Trigliceridi koji se dalje transportiraju u hilomikronima nazivaju se egzogeni (vanjski), a oni nastali u jetri i masnom tkivu nazivaju se endogeni (unutarnji). Povišene koncentracije triglicerida – hipertrigliceridemija – nalazimo kod šećerne bolesti, opstruktivne žutice, nefroze i smanjene funkcije štitnjače. Sve su to sekundarne hipertrigliceridemije, a primarne hipertrigliceridemije javljaju se u nekim tipovima poremećena metabolizma lipoproteina. Smanjena koncentracija triglicerida – hipotrigliceridemija – od manje je dijagnostičke važnosti i prilično je rijetka.

LIPOPROTEINI Lipidi u plazmi potječu dijelom iz hrane (egzogeni) ili su sintetizirani u organizmu (endogeni). Oni su gotovo netopivi u vodi, pa se u tjelesnim tekućinama prenose u obliku kompleksa s proteinima koje zovemo lipoproteini. Lipoproteini se obično sintetiziraju u jetri ili u crijevima, a nakon izlučivanja modificiraju ih razni enzimi. Lipoproteini se dijele prema razlici u gustoći, koja je odraz njihove veličine. Što u kompleksu ima više lipida, to je on 28 | Vaše zdravlje #90

veći i manja mu je gustoća. Razlikujemo četiri glavne vrste lipoproteina: • hilomikroni – prenose egzogene lipide od probavnog sustava do svih stanica • VLDL (lipoproteini vrlo male gustoće) – prenose endogene lipide iz jetre do stanica • LDL (lipoproteini male gustoće) – nastaju iz VLDL-a i prenose kolesterol do stanica • HDL (lipoproteini velike gustoće) – prenose kolesterol od stanica do jetre.

Poremećaj metabolizma lipida Poremećaji metabolizma lipida danas su relativno česta pojava. Pritom su češći poremećaji vezani uz povećanje nego uz smanjenje koncentracije lipida. Međutim, kako su lipidi u krvi vezani uz protein, tvoreći lipoproteinske komplekse, ispravnije je upotrebljavati naziv hiperlipoproteinemije. U serumu uzetom 12 sati nakon zadnjeg obroka hilomikrona nema jer se oni brzo razgrađuju. Ali kako se želudac poslije masnog obroka hrane sporo prazni te se još nekoliko sati događa reasorpcija iz crijeva, serum može biti mliječno zamućen. Zato je važno da pacijent 12 sati prije uzimanja krvi ništa ne jede. P r i m a r n e h i p e r l i p o p r o te i n e m i je – dovode do poremećaja u metabolizmu lipoproteina i nasljedne su. Danas je općenito prihvaćena klasifikacija, tj. podjela na tipove koju je dao Fredrickson, i prema kojoj razlikujemo šest tipova hiperlipoproteinemija: • hiper lipoproteinemija tipa I – smanjena je aktivnost enzima lipoprotein lipaze te je stoga produljeno poluvrijeme života hilomikrona. Serum je zato mliječno zamućen, a ako se ostavi preko noći u hladnjaku, izbistri se i na vrhu se skupi mastan sloj. Kako hilomikroni sadrže egzogene trigliceride, njihova je koncentracija povišena, a koncentracija

kolesterola je normalna. Ovaj je tip rijedak, a javlja se u mlađim danima. • hiperlipoproteinemija tipa II • IIa – u ser umu su poveć ani β-lipoproteini koji su nosioci kolesterola. Uzrok je tome poremećena razgradnja LDL-a. • IIb – uz β-lipoproteine povećani su i pre-β-lipoproteini, pa su osim kolesterola povišeni i endogeni trigliceridi. • hiperlipoproteinemija tipa III – karakterizirana je pojavom atipične lipoproteinske frakcije koja se na elferogramu pojavljuje kao “široka beta frakcija”. Koncentracije kolesterola i triglicerida jako su povišene. Poremećaj je u enzimu lipoprotein lipazi, pa se LDL ne stvara normalno. • hiperlipoproteinemija tipa IV – jako su povećani trigliceridi, pa se frakcija ocrtava kao jaka pre-β zona. Ovaj je tip vrlo čest, a uzrok mu je pojačana sinteza VLDL-a u jetri. • hiperlipoproteinemija tipa V – na elferogr amu osim hilomikrona povišeni su i pre-β lipoproteini, koncentracija triglicerida u serumu je jako povišena, a kolesterol je samo umjereno povišen. Tip I i V nalaze se obično i kod šećerne bolesti. Sekundarne hiperlipoproteinemije – uzrokovane su drugim bolestima (hipotireoza, kolestaza, nefroza...).

Priprema za vađenje krvi Slika lipida i lipoproteina u serumu je promjenjiva i na nju utječu mnogi čimbenici: hrana, pušenje, uzimanje alkohola, promjena položaja tijela i stresovi. Početno stanje i razvoj bolesti mogu se ocijeniti samo na osnovi analize uzoraka koji su vađeni pod standardnim uvjetima. Pacijent ne smije 12 sati prije vađenja krvi konzumirati hranu i alkohol, a poželjno je i da nije izložen stresnim situacijama jer to može dovesti do lažno sniženih vrijednosti. rujan 2013.


rujan 2013.

Vaše zdravlje #90 | 29


dr. sc. Davor Džepina, dr. med., spec. otorinolaringolog, Klinika za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata KBC-a Sestara milosrdnica, Vinogradska 29, Zagreb

Estetska kirurgija MATIČNE STANICE

Facelift sadašnjosti ili budućnosti? Prije nego što se najave bilo kakvi korisni učinci, potrebno je imati puno više znanja o prirodi procesa te kontroli i učincima matičnih stanica na kožu, masno i vezivno tkivo i mišići U posljednje vrijeme svjedočimo eksploziji zahtjeva pacijenata za kozmetičkim procedurama upotrebom vlastitih matičnih stanica. Premda kirurzi u prvi plan ističu iskaze pacijenata o vidljivim promjenama i zamjetnom poboljšanju izgleda kože, znanstvenici tvrde da još nema dokaza za takve tvrdnje. S tim zaključcima možemo se složiti, no najprije malo pojašnjenja…

Matične stanice i njihova primjena Najkraće rečeno, matične možemo definirati kao stanice ljudskog tijela koje su sposobne daljnjim razmnožavanjem postati bilo koji tip tkiva ili organa. Prve opisane stanice s takvim svojstvom bile su embrionalne matične stanice, a tek nedavne studije pokazale su da i odrasle stanice određenim modifikacijama mogu pokazati slične osobine. Odrasle matične stanice mogu imati različitu kliničku, odnosno terapijsku primjenu. Nalaze se u tkivima svih organa i imaju ulogu popravljanja oštećenja nastalih kao posljedica bolesti ili ozljede. Izvor takvih stanica je tkivo mozga, kože, mišića, testisa, masno tkivo i koštana srž. Matične stanice odraslih osoba imaju izvrstan potencijal u tkivnom inženjerstvu, kao idealan supstrat za staranje novih stanica hrskavice, masnih ili koštanih stanica. Nekoliko je područja potencijalne primjene matičnih stanica u liječenju i proučavanju u humanoj medicini:

30 | Vaše zdravlje #90

• otkrivanje bolesti i tzv. modeliranje bolesti kod različitih genetskih poremećaja; istraživanje novih lijekova i njihove toksičnosti • liječenje nadomještanjem stanica kod različitih degenerativnih bolesti (infarkt miokarda, Parkinsonova bolest, hemofilija ili neki tipovi anemije) • tkivno ili organsko inženjerstvo (osobito zanimljivo kod bolesti koje zahtijevaju transplantaciju i kod dugih lista čekanja). U jednu od najzanimljivijih i svakako kontroverznih primjena spada i tzv. recikliranje kadaveričnih tkiva, gdje se posebnim načinima obrade mrtvog tkiva uklanja antigena komponenta, dodaju matične stanice i na taj način tkiva čine upotrebljivima za terapijsku primjenu. Početna istraživanja u tom području su već napravljena na tkivu mokraćnog mjehura, a prva uspješna transplantacija tkiva bronha već je učinjena. Primjena matičnih stanica u kraniofacijalnom području može obuhvaćati različite defekte nastale nakon bolesti i trauma, kao i nasljedne defekte. Takva stanja na licu često uključuju gubitak različitih i kompleksnih tkiva.

Potencijal u plastično-rekonstruktivnoj i estetskoj kirurgiji Mnogi predviđaju da će primjena matičnih stanica imati učinak sličan otkriću antibiotika ili medicinskih lasera. O njima se puno govori u različitim medicinskim strukama, od kardiologije, preko neurologije i sportske medicine, pa sve do estetske kirurgije. Zanimanje je počelo otkrićem postojanja tzv. pluripotentnih matičnih stanica u masnom tkivu. Karakteristično je da takve stanice imaju potencijal pretvaranja u više od 200 različitih tipova stanica, normalno prisutnih u ljudskom tijelu. Također je pokazano da masne zalihe u tijelu čine odličan izvor za prikupljanje matičnih stanica. rujan 2013.


Pripremajući ovaj tekst, nisam uspio pronaći niti jednu usporednu znanstvenu studiju ili metodu koja propagira upotrebu matičnih stanica, a koja bi bila uspješnija, dovoljno kvalitetna ili imala dugotrajnije rezultate od već postojećih metoda koje se koriste u plastičnoj kirurgiji. Unatoč tome, internet i ostala dostupna sredstva marketinga, te različiti internetski forumi na temu matičnih stanica, sve su jači izvor takvih, još uvijek neutemeljenih informacija.

Trenutačna praksa Sve to navodi na potrebu razjašnjenja važnih činjenica, poluinformacija i neutemeljenih stavova koji se isprepliću oko ove teme, kako bismo svim zainteresiranim pacijentima pružili valjanu informaciju, ali i istražili kako pravilno procijeniti potencijalne rezultate ove kontroverzne i, dosad još uvijek nedokazane metode u estetskoj medicini i kirurgiji. Unatoč nedostatku dokaza o učinkovitosti tzv. rejuvenacije ili facelifta matičnim stanicama, u porastu je potražnja za takvim vidovima tretmana, pogotovo u Europi i malo manje u SAD-u. Glavnu podlogu tom rastućem trendu čini kombinacija jakog marketinga i neutemeljenih obećanja konačnih rezultata, koji bi bili jednaki ili čak bolji od tradicionalnih tehnika u plastičnoj kirurgiji, no uz izbjegavanje operativnih rezova i skraćivanje procesa cijeljenja. Neki afirmirajući zagovornici iz struke ističu da su

rujan 2013.

takve procedure minimalno invazivne za pacijenta, a nema potrebe za operativnim rezovima na licu. Umjesto toga, liposukcijom se prikuplja mast od pacijenta i procesuira na jedan od načina za koji se smatra da izdvaja, koncentrira i/ili stimulira matične stanice prisutne u tkivu. Masno tkivo, „obogaćeno“ matičnim stanicama, nakon takvog procesa injicira se na „strateška“ mjesta na licu ili tijelu istog pacijenta (tehnika lipofilinga), uz tvrdnju da u konačnici dolazi do rejuvenacije i remodeliranja kože, ali i nadoknade defektnog ili oštećenog tkiva ispod kože. Druga skupina stručnjaka provodi takvu terapiju u sklopu tradicionalnih estetskih kirurških procedura. Neki od njih daju dokaze o rezultatima već u prvih nekoliko tjedana, a drugi idu i dalje, tvrdeći da se matične stanice stimuliraju primjenom nekoga vanjskog utjecaja, poput kemijske, termalne ili optičke stimulacije tkiva. U praktičnoj su upotrebi i neki procesi i uređaji za koje se smatra da su potpuno automatizirani za ekstrakciju matičnih stanica (Celution, PureGraft). Neki lije­čnici, reklamirajući ovakvu ili slične procedure, često (pogrešno) u svojim informativnim nastupima ili materijalima navode da se procesom centrifugiranja i procesuiranja masti dobivene liposukcijom povećava i broj matičnih stanica, unatoč nedostatku bilo kakvih

dokaza za tu tvrdnju. Na svu sreću, postoji dovoljan broj stručnjaka koji ističu potrebu daljnjih istraživanja potencijala matičnih stanica (koji svakako postoje) i očekivane primjene u području estetske medicine i kirurgije. Jedan od vodećih stručnjaka u tom području, J. P. Rubin, navodi da „takvi rezultati nisu dosad dokazani na ljudima, a osobito je upitan dugotrajan učinak“.

Umjesto zaključka... Svakako treba istaknuti da je, prije nego što se najave bilo kakvi korisni učinci, potrebno imati puno više znanja o prirodi procesa, kontroli i učincima matičnih stanica na našu kožu, masno i vezivno tkivo te mišiće. Daljnja istraživanja matičnih stanica tema su novih studija u strukama koje se bave estetskom i plastično-rekonstruktivnom kirurgijom i medicinom. S etičke strane, a što nije manje bitno, valja izbjeći neutemeljen marketing „medicine matičnih stanica“ sve dok se ne prikupi kritično znanje i kliničko iskustvo utemeljeno na jasnim dokazima, kako bi se zainteresiranoj javnosti mogle ponuditi korisne i upotrebljive činjenice. U Europi i SAD-u često se održavaju stručno-znanstveni skupovi s temom trenutačnih spoznaja o biologiji matičnih stanica i naprednih tehnika presađivanja masnog tkiva u području plastične kirurgije.

Vaše zdravlje #90 | 31


Ivana Vukonić, bacc. med. techn., Anita Karanfilovski, bacc. med. techn., KBC Rijeka, Krešimirova 42

Interna medicina DIJABETES

Dijabetička prehrana formula za uspjeh Da bi se ispravno slijedio plan prehrane, potrebno je razumjeti šećernu bolest, ulogu ugljikohidrata i povezanost njihova unosa s razinom glukoze u krvi života te je približiti kvaliteti života opće populacije, što ipak ne znači svakodnevno konzumiranje pržene hrane, namirnica od bijelog brašna, slatkiša, gaziranih pića, alkohola i slično, neredovite obroke ili obroke u neprimjerenim količinama. Osnovne odrednice su uvođenje veće količine različitih „dobrih“ namirnica: voća, povrća i cjelovitih žitarica koje imaju visoku hranjivu vrijednost, a malo masti i kalorija, te smanjenje unosa namirnica životinjskog podrijetla, soli, šećera i alkohola. Svijest o ozbiljnosti bolesti i spoznaja da sam može puno pridonijeti, glavni su poticaji bolesniku da promijeni prehrambene navike. Drugim riječima, ključ uspjeha je u dobroj edukaciji, uz individualiziran pristup, čiji je cilj da oboljeli nastavi uživati u hrani, dakako uz određeni odabir, te pronađe nove namirnice. Mjerenje glukoze prije uzimanja obroka s ugljikohidratima i točan izračun ugljikohidrata od ključne su važnosti za postizanje dobre samokontrole. No, ne smijemo zaboraviti ni važnost tjelesne aktivnosti u svakodnevnom životu. Suprotno raširenu mišljenju, imati šećernu bolest ne znači prijeći na posebnu vrstu prehrane i pridržavati se detaljna jelovnika na kojem su skupe, bezlične i neukusne namirnice. Hrana koja se preporučuje dijabetičarima temelji se na principima pravilne prehrane, kakva se preporučuje svim ljudima. Ciljevi pravilne prehrane su osigurati dovoljno energije i hranjivih tvari te održati dobru kontrolu glukoze (šećera) u krvi, što će dugoročno prevenirati akutne i kronične komplikacije i pomoći u održavanju normalnih vrijednosti krvnog tlaka, postizanju ili održavanju normalne tjelesne težine te prevenciji dislipidemije i bolesti srca i krvnih žila. U praksi se upotrebljavaju različiti pojmovi: dijeta za oboljele od šećerne bolesti, slobodna prehrana, nutricijsko liječenje. Što god izabrali, u osnovi je riječ o pravilnom načinu prehrane. Jedan od ciljeva je poboljšati kvalitetu

32 | Vaše zdravlje #90

Tip 1 i tip 2 – postoje li razlike? Razlike u prehrani postoje, ali ne zbog određenog tipa šećerne bolesti nego zbog različitih potreba organizma. Energetski unos, bez obzira na to ima li netko šećernu bolest ili ne, izračunava se svakom pojedincu na osnovi visine, tjelesne težine, spola i tjelesne aktivnosti (napor na poslu, rekreacija, sport). Broj obroka ovisi, pak, o vrsti terapije. Biramo „dobre“ namirnice, koje se preporučuju i ostatku populacije, a izbacujemo one koje nisu poželjne zbog neke druge bolesti ili stanja organizma.

Planiranje prehrane Unatoč mogućim odstupanjima, osnova ostaje ista. Svaki dan treba jesti različite namirnice kako bi se postigla rujan 2013.


ravnoteža triju ključnih elemenata prehrane: ugljikohidrata, bjelančevina i masti uz mikronutrijente. Što se tiče sastava makronutrijenata, prema preporukama Američkoga dijabetičkog društva (ADA) dijeta za šećernu bolest ima visok udio ugljikohidrata (45-60 posto energijskog unosa), a preporučljiv unos masti je do 35 posto, bjelančevina od 12 do 20 posto ili između 0,8 i 1,0 g/kg tjelesne mase kod bolesnika s bubrežnim oštećenjem. Preporučuje se i unos od 25 do 35 g topljivih dijetnih vlakana dnevno. Kod unosa masnoća poželjan udio višestruko nezasićenih masnih kiselina je 10 posto ukupnoga energijskog unosa, a glavninu unosa nezasićenih masnih kiselina, prema načelima mediteranske prehrane, činile bi jednostruko nezasićene masne kiseline. Udjel zasićenih masnih kiselina treba biti manji od 7 posto ukupnoga energijskog unosa,

rujan 2013.

unos kolesterola manji od 200 mg/ dan, a transmasnih kiselina do jedan posto ukupnoga energijskog unosa. Dopuštene su minimalne količine alkohola, što za žene znači jedno alkoholno piće na dan ili manje, odnosno dva alkoholna pića za muškarce. Ukupni unos soli dopušten je između 3 i 6 g/dan. Mediteranska dijeta s nižim postotkom ugljikohidrata, većim postotkom jednostruko nezasićenih masnoća i povećanim unosom prehrambenih vlakana može se preporučiti u razdoblju do dvije godine. Enteralni pripravci nove generacije su niskokalorični, sadrže sporo otpuštajuće ugljikohidrate niskoga glikemičkog indeksa, jednostruko nezasićene masne kiseline i dijetna vlakna, te imaju točno definiranu količinu energije. Zbog tih svojstava enteralni pripravci održavaju stabilnu razinu glukoze u krvi, što

rezultira boljim vrijednostima glikoliziranog hemoglobina (Hba1c – upućuje na prosječnu vrijednost šećera u posljednjih osam do 12 tjedana). Izrada plana prehrane zahtijeva individualan pristup, pri čemu je potrebno uzeti u obzir mnoge čimbenike: dob, spol, indeks tjelesne mase, aktivnosti, socijalno-ekonomski status, kulturološke i vjerske značajke, prehrambene navike, ritam dnevnih aktivnosti, istodobno postojeće bolesti (komorbiditet), vrstu terapije, intelektualne sposobnosti i spremnost za promjenu životnih navika. Kako bi dobili što bolji uvid u navike te jednostavnije i realnije sastavili plan prehrane, dobro je pisati dnevnik prehrane (unos hrane i pića) i tjelesnih aktivnosti, te uzeti anamnezu prehrane (vrijeme obroka, broj obroka, namirnice koje se često konzumiraju,

Vaše zdravlje #90 | 33


Interna medicina DIJABETES

način pripreme hrane, mjesto konzumiranja obroka – kod kuće, na poslu, u restoranu). Da bi se ispravno slijedio plan prehrane, valja razumjeti šećernu bolest, ulogu ugljikohidrata i povezanost njihova unosa s razinom glukoze u krvi, što se usvaja najprije teoretskom, a potom i praktičnom edukacijom. A najvažnije je ne samo svladati znanja, nego ih poslije i koristiti. Najčešći krivac za visoke i niske vrijednosti glukoze u krvi je neprepoznat loš raspored ugljikohidrata. Da bi se to izbjeglo, u Hrvatskoj se za sastavljanje jelovnika najčešće primjenjuje ADA (American Diabetes Association), sustav podjele namirnica u šest skupina: kruh i zamjene (krumpir, kesten, grašak, slanutak, ječam, kukuruzne pahuljice, griz, tjestenina, riža...), mlijeko i zamjene (jogurt, stepko, kefir), voće, povrće, meso i zamjene, te masnoće i zamjene. Sve vrijednosti u skupinama izražene su u „jednoj jedinici“. Unutar iste skupine namirnice nemaju jednaku težinu (kao što je u kuharici sve izraženo u 100 g), ali su jednakovrijedne što se tiče ugljikohidrata, bjelančevina, masti i kilokalorija (kilodžula). Na primjer: • u skupinama „kruh i zamjene“ i „voće“ 1 jedinica = 15 g ugljikohidrata • u skupini „mlijeko i zamjene“ 1 jedinica = 12 g ugljikohidrata • u skupini „povrće“ 1 jedinica = 5 g ugljikohidrata. Bolesnici na intenziviranom liječenju (četiri do pet doza inzulina dnevno), ili oni koji koriste inzulinsku pumpu koja kontinuirano isporučuje inzulin, dozu inzulina prilagođavaju količini ugljikohidrata (tzv. slobodna prehrana). Da bi se izračunala količina ugljikohidrata, kod planiranja obroka koristi se metoda brojanja ugljikohidrata, što predstavlja ravnotežu između ugljikohidrata u obroku, doze inzulina i razine glukoze nakon jela. Taj inzulinsko-ugljikohidratni 34 | Vaše zdravlje #90

Mjerenje glukoze prije uzimanja obroka s ugljikohidratima i točan

dijabetičkom udruženju, jedna BE jedinica označava jednu krušnu jedinicu (Broteinheit) i sadrži 12 g ugljikohidrata.

izračun ugljikohidrata

Glikemijski indeks

od ključne su važnosti

Glikemijski indeks pokazuje koliko brzo različite vrste hrane bogate ugljikohidratima podižu razinu glukoze u krvi. Namirnice s visokim glikemijskim indeksom brzo se razgrađuju i uzrokuju nagli porast šećera u krvi, za razliku od namirnica s niskim glikemijskim indeksom koje se sporije razgrađuju, održavajući tako razinu šećera u krvi stabilnijom dulje vrijeme. Najbolje je jesti kombinaciju jednostavnih i složenih ugljikohidrata. Prednost složenih ugljikohidrata je u tome što ih organizam dulje razgrađuje u šećer, pa on sporije ulazi u krvotok, a samim time daje nam dulji osjećaj sitosti i bolje vrijednosti šećera. Najvažnije po pitanju ugljikohidrata nije koju vrstu jedemo nego koliko jedemo.

za postizanje dobre samokontrole omjer može se izračunati uz pomoć ,,pravila 500“ za djecu stariju od 12 godina i odrasle, i to samo ako bolesnik prepoznaje ugljikohidrate u obroku, zna ih prebaciti u jedinice ugljikohidrata, zbrojiti i podijeliti s prethodno izračunatim ,,pravilom 500“ dobivenim dijeljenjem brojke 500 s ukupnom dnevnom dozom inzulina. Tim izračunom dobivena doza nije konačna jer na nju utječe i glukoza izmjerena neposredno prije obroka. Ako su vrijednosti povišene, dozu treba prilagoditi koristeći se korektivnim faktorom (dobiva se dijeljenjem brojke 100 s ukupnom dnevnom dozom inzulina). Ako su izmjerene vrijednosti hipoglikemične, treba ih riješiti po smjernicama, s ciljem dobrih vrijednosti poslijeprandijalne glukoze. Ako bolesnik svlada računanje doze inzulina prema uzetoj količini ugljikohidrata, postići će dobru regulaciju glukoze u krvi nakon obroka i zadovoljavajuću razinu glikoliziranog hemoglobina. Kvaliteta života se popravlja, a zadovoljstvo raste. Kod kupovanja namirnica treba čitati deklaracije koje sadrže podatke o energetskoj vrijednosti i količini ugljikohidrata. Količina ugljikohidrata uvijek se odnosi na 100 g namirnice, s tim da je katkad naveden i podatak o vrijednosti u porciji ili pakiranju. Na osnovi podataka o količini ugljikohidrata u 100 g namirnice, svatko može izračunati koliko će grama ugljikohidrata unijeti tijekom obroka. Katkad su na namirnicama navedene BE jedinice. Prema Njemačkom

Osvijestiti i djelovati Pravilna prehrana temelj je liječenja šećerne bolesti i ne postoji druga čarobna terapija kojom se vrijednosti glukoze u krvi mogu održavati u željenom rasponu. Razvijanje svijesti o važnosti prehrane, edukacija o ugljikohidratima, svakodnevna primjena naučenog, redovite kontrole glukoze prije davanja terapije i dva sata nakon jela, redovita tjelesna aktivnost i motivacija bolesnika formula je uspješna liječenja. Osnovna načela temelje se na pravilnom rasporedu i broju obroka, ovisno o vrsti terapije, stanju glikemije i izračunu vrijednosti energetskog unosa prema indeksu tjelesne mase. Smanjenje vrijednosti HbA1c već za jedan posto znatno smanjuje rizik od nastanka komplikacija šećerne bolesti. Dakle, možemo zaključiti da već i male promjene na tanjuru donose zdravlje i zadovoljstvo u naš život. rujan 2013.


rujan 2013.

Vaše zdravlje #90 | 35


prim. Lavinia La Grasta Sabolić, dr. med., spec. pedijatar, Klinika za pedijatriju KBC-a Sestara milosrdnica, Vinogradska 29, Zagreb

Interna medicina DIJABETES

Dijabetička ketoacidoza mogući prvi pokazatelj bolesti Ako se ne liječi, gotovo redovito je fatalna, no uz pravodobno i primjereno liječenje smrtnost je manja od jedan posto naporno, čujno i duboko. Često je prisutan miris zadaha po ketonima, koji se obično opisuje kao „voćni“. Može se javiti i poremećaj svijesti različita stupnja, od pospanosti pa sve do kome.

Dijabetička ketoacidoza (DKA) je akutna, životno ugrožavajuća komplikacija šećerne bolesti, za koju se procjenjuje da je godišnje razvije između 4,6 i 8,0 od 1000 osoba s tipom 1 šećerne bolesti. Može biti i prvi pokazatelj neprepoznatog dijabetesa, ili se javlja u osoba s već dijagnosticiranom bolešću, najčešće tijekom akutnog infekta ili u slučaju neredovite primjene inzulina. Zbog čega nastaje – Iako DKA nastaje zbog apsolutnog ili relativnog nedostatka inzulina, razvoju pridonosi i porast razine stresnih hormona. U takvoj situaciji tijelo kao izvor energije ne koristi glukozu (šećer) nego sagorijeva masti, pri čemu se stvaraju ketonska tijela. Razina šećera u krvi stoga raste i on se „prelijeva“ u mokraću, povlačeći za sobom vodu i soli, zbog čega se javlja učestalo i obilno mokrenje uz posljedično pojačanu žeđ i unos tekućine. Spomenuta ketonska tijela služe kao „alternativni“ izvor energije i zaštitni su mehanizam tijekom gladovanja. Budući da su ketoni kiseli, tijelo aktivira mehanizme kojima nastoji ispraviti pretjeranu kiselost krvi, a jedan od njih je ubrzano i duboko disanje. Kako prepoznati simptome – Karakteristični simptomi, koji se razvijaju postupno tijekom nekoliko sati, su suhoća kože i vidljivih sluznica, mučnina, povraćanje, bol u trbuhu, ubrzano i duboko disanje, opća slabost te poremećaj svijesti. Žeđ je redovito jako izražena, uz obilno mokrenje i dehidraciju. Mučnina, povraćanje i bolovi u trbuhu mogu pobuditi sumnju na akutni abdomen, odnosno upalu crvuljka. Kod teške dijabetičke ketoacidoze disanje postaje 36 | Vaše zdravlje #90

Potvrda stanja – Dijagnoza DKA potvrđuje se pretragom krvi i mokraće, ako su zadovoljeni sljedeći biokemijski kriteriji: • povišena razina šećera u krvi (GUK >11 mmol/l) • povećana kiselost krvi (pH venske krvi <7.3 ili bikarbonati <15 mmol/l) • povišena razina ketona u krvi i urinu. Uz glukozu i ketone u krvi, te acidobazni status kojim se procjenjuje kiselost krvi, određuju se urea te kreatinin kao pokazatelji bubrežne funkcije, koja može biti narušena dehidracijom, ali i elektroliti (soli). Razina upalnih parametara (C reaktivni protein – CRP) koristi se za otkrivanje ili potvrdu akutnog infekta. Terapijska intervencija – Ako se ne liječi, dijabetička ketoacidoza je gotovo redovito fatalna, no uz pravodobno i primjereno liječenje smrtnost je manja od jedan posto. Glavni terapijski ciljevi su nadoknada izgubljene tekućine i soli, normalizacija razine šećera u krvi te prekid produkcije ketona. Liječenje uključuje intravensku primjenu tekućine i elektrolita (infuziju) te brzodjelujućeg inzulina, simptomatske mjere te liječenje eventualne infekcije. Obično se provodi na specijaliziranom odjelu osposobljenom za liječenje i intenzivno nadziranje bolesnika s dijabetičkom ketoacidozom ili u jedinici intenzivnog liječenja. Oporavak obilježavaju poboljšanje općeg stanja, sposobnost da se hrana i tekućina ponovno uzimaju na usta, normalizacija kiselosti i razine ketona u krvi, a još može biti prisutno blago izlučivanje ketona mokraćom. Ako su ispunjeni ti preduvjeti, može se započeti s potkožnom primjenom inzulina. Najpogubnija komplikacija – Tijekom liječenja može se javiti nekoliko komplikacija, no edem mozga svakako je rujan 2013.


Dijabetička ketoacidoza (DKA) je akutna, životno ugrožavajuća komplikacija šećerne bolesti, za koju se procjenjuje da je godišnje razvije između 4,6 i 8,0 od 1000 osoba s tipom 1 šećerne bolesti

najopasniji. Učestalost mu je od 0,5

znaci (ispadi kranijalnih živaca), porast

do 0,9 posto, uz smrtnost između 21 i

krvnog tlaka i pad zasićenosti krvi kisi-

24 posto. Obično se razvija četiri do 12

kom. Optimalno liječenje nije utvrđeno,

sati nakon početka terapije, no može se

no najčešće se provodi intravenoznom

javiti i prije, a rjeđe 24 do 48 sati nakon

primjenom manitola ili hipertonične

početka liječenja. Čimbenici udruženi s

otopine natrijeva klorida, uz obvezno

povećanim rizikom za razvoj moždanog

smanjenje protoka infuzije. Gotovo je

edema su mlada životna dob, novootkri-

neizbježan premještaj u jedinicu inten-

veni dijabetes te dulje trajanje simptoma

zivnog liječenja, uz umjetnu ventilaciju

bolesti. Upozoravajući znakovi i simpto-

i intenzivan nadzor.

mi su glavobolja, usporavanje srčanog ritma, promjena neurološkog statusa

Kako spriječiti razvoj – Prevencija kod

(nemir, iritabilnost, pojačana pospanost,

osoba koje imaju dijabetes temelji se

inkontinencija) ili specifični neurološki

na jasnim i preciznim uputama kako

rujan 2013.

se ponašati u slučaju akutne (infektivne) bolesti. Upute trebaju uključivati savjet o prehrani i unosu tekućine, potrebi učestale kontrole šećera u krvi i povećanju doze inzulina uz hiperglikemiju, te nužnosti provjere razine ketona u krvi i/ili mokraći. U djece koja nose pelene vrlo je korisna mogućnost određivanja ketona u krvi putem glukometra (u kućnim uvjetima), što je od velike pomoći u ranom prepoznavanju i pravodobnom liječenju. Uz to, prijeko je potrebno skinuti povišenu tjelesnu temperaturu i liječiti infekciju (bakterijsku). Bolesnicima je potrebno dati naputak kada moraju zatražiti medicinsku pomoć (u slučaju perzistentne hiperglikemije uz razinu beta-hidroksibutirata veću od 3 mmol/l). Osobe koje nemaju dijagnosticiran dijabetes, ali pojačano mokre i žeđaju, te gube na tjelesnoj težini, trebale bi bez odgađanja posjetiti liječnika.

Vaše zdravlje #90 | 37


Mirjana Blažeković Šaban, dr. med.

Interna medicina JETRA

Jedinstvena tjelesna tvornica Dobra karakteristika jetre je da se dugo može odupirati vanjskim utjecajima i obnavljati, no loše je to što je riječ o organu koji dugo ne pokazuje znakove oštećenja... Jetra je najveći unutarnji organ, koji u odrasla čovjeka teži oko 1,2 do 1,5 kg. Smještena je u desnom gornjem dijelu trbuha i najvećim dijelom zaštićena rebrima. Zauzima središnje mjesto u metabolizmu, a zbog mnogih važnih, za život nužnih funkcija koje obavlja, slikovito se naziva „kemijskom tvornicom“ našeg organizma. Da bi uspješno obavljala svoje funkcije, kroz jetru prolazi oko 1,5 litara krvi u minuti, što čini oko četvrtine ukupne količine krvi koju izbaci srce. Dvije trećine te količine krvi dolazi u jetru putem portalne vene (vena vratarica), kroz koju dospijevaju tvari apsorbirane u probavnom sustavu, koje se potom u jetri prerađuju, pohranjuju ili ponovno izlučuju u krvotok. SVE NJEZINE FUNKCIJE – Jetrene stanice (hepatociti) imaju mnoštvo metaboličkih funkcija i sudjeluju u preradi bjelančevina, masti, ugljikohidrata, žučnih boja (bilirubina), žučnih kiselina, vitamina, minerala i nekih hormona, kao i u metabolizmu lijekova i štetnih tvari. Posebno je značajna uloga jetre u biotransformaciji, tj. preobrazbi organizmu stranih tvari (lijekova i toksina) u neškodljive oblike. Pomoću posebnih enzima te tvari se u jetri mogu preoblikovati u manje toksične ili pretvoriti u tvari koje su topljivije u vodi, pa se lakše izlučuju iz organizma putem bubrega ili žuči. Jetra ima i vrlo važnu ulogu u razgradnji alkohola, jer metabolizira oko 90 posto unesenog alkohola, a ostatak se izlučuje plućima i bubrezima. S obzirom na to da tijekom procesa biotransformacije alkohola, lijekova i drugih toksina u većini slučajeva nastaju toksični metaboliti, najčešće slobodni radikali, to može uzrokovati oštećenje i odumiranje jetrenih stanica. OGLEDALO NAŠEG ZDRAVLJA – Moderan stil života, kojeg karakteriziraju stres, nekvalitetna prehrana, neselektivna

38 | Vaše zdravlje #90

uporaba lijekova, alkohola i gaziranih pića, odražava se na jetri, tako da se ponekad kaže da je jetra „ogledalo“ našeg zdravlja, odnosno životnih navika. Dobra karakteristika jetre je da se dugo može odupirati vanjskim utjecajima i obnavljati. Međutim, ujedno se radi o organu koji dugo ne pokazuje znakove oštećenja, jer kod blažih oštećenja nema karakterističnih simptoma, pa je uglavnom zanemarujemo dok nešto ozbiljno ne pođe po zlu. KAD SE JETRA POBUNI – Bolesti jetre mogu zahvatiti sve njezine dijelove – jetrene stanice, žučne vodove, krvne i limfne žile. Posljedično, poremećaji funkcije narušavaju metaboličku ravnotežu organizma, što se danas s različitim uspjehom može liječiti. Zbog velike sposobnosti obnavljanja, jetra obavlja svoje funkcije i onda kad je očuvana samo polovica jetrenog tkiva. No, uslijed dugotrajne izloženosti različitim toksinima ili akutnog oštećenja, povećava se koncentracija slobodnih radikala i oštećuju stanične membrane i funkcije hepatocita, posljedica čega je smrt hepatocita i zatajenje jetre. Neke bolesti jetre danas je moguće uspješno spriječiti, što se posebno odnosi na najčešće – virusne hepatitise, alkoholnu i nealkoholnu masnu bolest jetre i neke manje česte nasljedne bolesti metabolizma koje zahvaćaju jetru. Terapija ovisi o dijagnozi i stadiju uznapredovalosti. Za liječenje nekih bolesti na raspolaganju su nam specifične terapije, pa i mjere za sprječavanje bolesti, poput cijepljenja protiv hepatitisa A i B. Specifična terapija djeluje ciljano na pojedinu bolest i prvenstveno se provodi kod virusnih hepatitisa i drugih ozbiljnih stanja. To su visoko diferentne terapije, često vrlo skupe, s mogućim ozbiljnim nuspojavama, stoga se primjenjuju pod strogim nadzorom liječnika specijalista. U liječenju oštećenja jetre primjenjuje se i potporna terapija, obično kod onih bolesti za koje nema specifičnog lijeka, kao što su neke kronične upalne bolesti, alkoholna bolest i ciroza jetre, te toksična oštećenja. Potporna terapija podrazumijeva primjenu higijensko-dijetetskih mjera, uključujući pravilnu prehranu i nadomjestak određenih vitamina, izbjegavanje alkohola i drugih štetnih tvari, mirovanje te hepatoprotektivne lijekove, kao što je silimarin. rujan 2013.


rujan 2013.

Vaše zdravlje #90 | 39


doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender, nutricionistica, Centar za kliničku prehranu KBC-a Zagreb; Vitaminoteka d.o.o.

Interna medicina INTOLERANCIJE

Nadoknadite enzime i zaboravite simptome Aktivnost laktaze obično se počinje prirodno smanjivati u dobi oko dvije godine, ali se simptomi intolerancije laktoze javljaju poslije Kod osoba koje ne mogu probaviti mliječni šećer laktozu nakon konzumiranja mlijeka javljaju se probavne tegobe – podrigivanje, nadutost, osjećaj težine u želucu, proljev i mučnina. Navedeni simptomi javljaju se kao posljedica nedostatka crijevnog enzima laktaze, koji je potreban za razgradnju laktoze. Učestalost tog poremećaja znatno se razlikuje u pojedinim dijelovima svijeta. U Europi intolerancija laktoze pogađa od pet do 12 posto bijele populacije, a među određenim etni­ čkim skupinama javlja se u razmjerima od 50 do 80 posto.

Hipoteza o potencijalnim krivcima Aktivnost laktaze obično se počinje prirodno smanjivati u dobi oko dvije godine, ali se simptomi intolerancije laktoze javljaju kasnije, oko šeste godine ili tek u odrasloj dobi. Ipak, velik dio populacije ne razvija intoleranciju laktoze u odrasloj dobi, iako je učestalost ovoga problema u znatnom porastu i posljednjih se godina bolje prepoznaje. U radu objavljenom u časopisu Toxicology, grupa autora iznijela je hipotezu o potencijalnim „krivcima“ za simptome koji se razvijaju zbog intolerancije laktoze. Prema njima, simptomi se mogu objasniti nastankom toksičnih metabolita bakterija u probavnom sustavu koji nastaju kao rezultat anaerobne probave ugljikohidrata i ostale hrane koja nije metabolizirana u tankom crijevu. Toksini utječu na rast samih bakterija, te posljedično narušavaju ravnotežu crijevne mikroflore. Autori također pretpostavljaju da spomenuti toksini utječu na signalne mehanizme stanica u cijelom organizmu, što objašnjava širok spektar različitih simptoma koji prate intoleranciju laktoze i hrane općenito. Nadalje, autori smatraju da bi njihova teorija mogla dati odgovor na bolest koja je 50 godina mučila Charlesa Darwina. Na osnovi simptoma koje je Darwin opisivao postavljale su se različite dijagnoze, no nijedna nije mogla „opravdati“ pojavu baš svih njegovih simptoma. Prema autorima, jedini poremećaj koji obuhvaća sve Darwinove simptome je intolerancija laktoze i intolerancija na hranu. 40 | Vaše zdravlje #90

U prilog njihovoj tvrdnji ide i činjenica da je Darwin olakšanje osjetio isključivo u razdoblju kad je unosio malo ili uopće nije unosio mlijeko.

Gdje sve nalazimo laktozu Mliječni šećer ili laktoza u najvećoj je mjeri prisutna u mlijeku, no ima je i u drugim mliječnim proizvodima, poput sira, mliječnih deserata i jogurta. No, jogurti i ostali fermentirani mliječni proizvodi sadrže najmanje laktoze, točnije prisutna je u tragovima, jer je tijekom fermentacije prerađuju bakterije mliječnog vrenja. Laktoza je ujedno sastojak brojnih industrijskih proizvoda, pa je potrebno pomno čitati deklaraciju, a koristi se i kao punilo kod 20 posto lijekova.

Kako dokazati sumnju Simptomi intolerancije laktoze – nadimanje, vjetrovi, bolovi u trbuhu i proljev – manifestacija su dospijevanja neprobavljene laktoze u debelo crijevo. Do toga dolazi zbog nedovoljne količine enzima laktaze u crijevnom lumenu i nemogućnosti apsorpcije laktoze. Težina simptoma obi­ čno varira u ovisnosti o količini unesene laktoze. Primarna hipolaktazija obično je genetički programirana i često se javlja udružena s drugim vrstama intolerancija na hranu, primjerice na histamin, gluten, salicilate ili aditive. Postoji i sekundarna hipolaktazija, kad se intolerancija laktoze javlja kao posljedica bolesti koje oštećuju sluznicu crijevne stijenke, no takav oblik obično je privremen i reverzibilan. Intolerancija laktoze testira se izdisajnim testom koji mjeri količinu vodika u dahu. Naime, neprobavljenu laktozu razgrađuju mikroorganizmi crijeva, pri čemu nastaje vodik koji se apsorbira u crijevima i pojavljuje u krvi i dahu u povećanim koncentracijama. Intolerancija laktoze može se dokazati i testom kiselosti stolice koji se provodi kod djece. Postoje i genetički testovi, kao i mjerenje direktne rujan 2013.


Primarna hipolaktazija obično je genetički programirana i često se javlja s drugim vrstama intolerancija na hranu, primjerice na histamin, gluten, salicilate ili aditive aktivnosti laktaze uz pomoć biopsije tkiva tankog crijeva, no te su metode invazivne i skupe.

Razlika između alergije i intolerancije Alergijska reakcija na hranu uvelike se razlikuje od reakcije uzrokovane intolerancijom. Kod alergija je riječ o interakciji određenih komponenti iz hrane (najčešće proteina) s imunosnim sustavom, zbog čega se javlja jasna klinička slika. Intolerancije na hranu obično ne uključuju toliko burne reakcije i javljaju se odgođeno, nekoliko sati nakon unošenja u organizam. Mogu se javiti zbog nedostatka probavnih enzima, kao što je slučaj s laktozom, a postoje i intolerancije uz formiranje antitijela. Dijagnostički testovi za alergije, intolerancije zbog nedostatka probavnih enzima i intolerancije uz imunološki odgovor su različiti.

Najbolje je nadomjesno liječenje Kao rješenje ovoga problema nudi se dijeta bez mlijeka i mliječnih proizvoda, koja, međutim, vrlo često sa sobom nosi različite prehrambene nedostatke, osobito kalcija koji je obilno zastupljen u ovim proizvodima. Osobe koje ne podnose mliječni šećer ne moraju se u potpunosti odricati mlijeka, s obzirom na to da je danas dostupno i mlijeko bez laktoze. Istraživanja pokazuju da većina osoba s intolerancijom laktoze može podnijeti dnevni unos 12 g laktoze (što odgovara jednoj šalici mlijeka) bez pojave simptoma, ali uklopljeno u obroke i raspoređeno tijekom dana. Ipak, neke osobe ne podnose niti male količine laktoze. Najbolje i najelegantnije rješenje za intoleranciju laktoze je nadomjesno uzimanje enzima laktaze uz obrok bogat laktozom. Takve pripravke preporučljivo je uzimati uz svaki obrok koji sadrži laktazu. O učinkovitosti ovoga pristupa svjedoči i činjenica da za laktazu postoji odobrena zdravstvena tvrdnja koja glasi: „Enzim laktaza pospješuje probavu laktoze u osoba koje imaju teškoća s probavom laktoze“. Pripravci koji imaju dodanu vrijednost su oni koji osim laktaze sadrže i druge vrste probavnih enzima, jer intolerancija laktoze često nije jedini problem koji muči tu populacijsku skupinu, kod koje se nerijetko javljaju i teškoće s probavom drugih vrsta šećera ili drugih sastojaka hrane. rujan 2013.

Vaše zdravlje #90 | 41


doc. dr. sc. Robert Karlo, dr. med., spec. dječje i opće kirurgije, OB Zadar

Kirurgija OŽILJCI

Možemo li pobijediti ožiljak Ako se na vrijeme poduzmu mjere kontrole cijeljenja rane, pojavu ožiljka možemo prevenirati ili svesti u prihvatljive okvire Na svijetu ne postoji osoba koja na tijelu nema ožiljak kao podsjetnik da smo ranjiva bića. Pritom se obično misli na ožiljak na koži, no u širem smislu ožiljno tkivo može nastati u svim organima kao zamjena za oštećeno tkivo, npr. ožiljak mišića nakon rupture, ožiljak srčanog mišića nakon infarkta ili ožiljak mozga nakon moždanog udara. Ipak, ožiljak se najčešće povezuje s ozljedom kože koja nas štiti od vanjskih mehaničkih i termičkih utjecaja i stoga ne čudi da je izložena stalnim ozljedama. Naš kožni omotač posjeduje izvanrednu sposobnost obnavljanja stanica koje zatvaraju oštećeno mjesto, čuvajući tako dublja tkiva. Već u prvim godinama života dječja koljena, kao izloženi dio tijela, imaju male ožiljke kao uspomenu na prve padove. Tijekom života broj ožiljaka na našem tijelu raste, a njihova brojnost ovisi o našem zanimanju, hobijima, avanturističkom duhu, karakteru ili jednostavno (ne)sreći koja nas prati. Nastajanju ožiljka može pridonijeti i individualna sklonost pojedinca, a katkad su ožiljci prateći znak nekih sistemskih metaboličkih i genskih oboljenja. Ožiljak kože uglavnom je kozmetski, a manje funkcionalni problem i kao takav spada u područje dermatologije, te plastične i estetske kirurgije. Potreba za uklanjanjem ili prikrivanjem ožiljka koji nagrđuje izgled potpuno je razumljiva u suvremenom društvu. No, u nekim kulturama ožiljci su simbol odrastanja i muškosti, tako da ceremonijalno stvaranje ožiljaka na vidljivim dijelovima tijela predstavlja drukčiji model ponašanja od onog zapadne civilizacije, što potvrđuje izreku: „Koliko ljudi, toliko ćudi“.

Višestruki uzroci Mehaničke ozljede najčešći su uzrok oštećenja tkiva koje kroz nekoliko faza cijeljenja rezultira stvaranjem manje vrijednog tkiva građenog od vezivnih vlakana, uz redukciju ostalih kožnih elemenata, zbog čega se ožiljak razlikuje od normalne kože. Termičke ili kemijske ozljede mogu zahvatiti veće površine kože, i u ovisnosti o dubini oštećenja mijenjati njezinu strukturu i koloritet. Primjer su duboke opekline od sunca. Akne na licu uobičajene su u mladoj populaciji. Pogrešno tretirane mogu za posljedicu imati ožiljke i popratne psihosocijalne probleme. 42 | Vaše zdravlje #90

Ožiljak nakon operacije prijeloma nadlaktice

Hipertrofični ožiljak na koži vrata nakon uklanjanja madeža

Operacijski ožiljci namjerne su ozljede kože izvedene pod kontroliranim uvjetima. Današnji operacijski pristup je takav da se, kad god je moguće, koriste endoskopske metode, uz minimalno tkivno oštećenje. Keloidi su ožiljci iznad ravnine kože koji mogu nastati i spontano iz minimalnoga kožnog oštećenja, skloni su rastu i širenju izvan mjesta ozljede te nagrđuju izgled. Hipertrofični ožiljci ne rastu izvan mjesta ozljede i predstavljaju blaži stupanj keloida, a ožiljne kontrakture posljedica su termičkih ozljeda, a karakterizira ih skraćenje kože koje ometa kretanje, najčešće na ekstremitetima. Veličinu ožiljka određuju način ozljeđivanja, izgled rane, njezina lokalizacija, eventualna infekcija, godine života, tjelesna kondicija i način liječenja, stoga je već u ranoj fazi liječenja rane važno poduzeti mjere koje će dovesti do stvaranja estetski prihvatljivog ožiljka.

Definitivna ocjena s vremenskim odmakom Cijeljenje rane je fiziološki proces koji traje mjesecima. Nakon otpadanja kruste i nastanka ranog ožiljka s vremenom treba očekivati promjenu njegova oblika i boje. Prati se njegov položaj u odnosu na ravninu kože, dodirom se osjeća njegova konzistencija, a položaj na tijelu određuje mogućnost ožiljnog rastezanja (osobito uočljivo na prednjem dijelu prsa i donjem dijelu leđa). rujan 2013.


Razdoblje praćenja ožiljnih promjena može trajati godinama, stoga osobu s ožiljkom treba upozoriti na to, kao i na uobičajene promjene njegova izgleda.

Pristup ovisan o fazi stvaranja Najvažnije mjere borbe protiv ožiljka su strpljenje i upornost. U različitim fazama stvaranja ožiljka treba primjenjivati pojedinačne mjere liječenja, pratiti razvoj oporavka kože i, po potrebi, promijeniti tretman u sljedećoj fazi liječenja. Pritom je važno pratiti uvjete epitelizacije rane i zaštititi ozlijeđeno mjesto, jer svaka iritacija može pospješiti bujanje ožiljnog tkiva. Biljni pripravci od pamtivijeka se koriste u narodnoj medicini za brže cijeljenje rane. U tom smislu poznati su pripravci od gospine trave, nevenove masti, biljnih ulja i slično. Pomoću antiožiljnih krema i masti u ožiljno tkivo unose se supstancije koje razgrađuju ili blokiraju razvoj neželjenog tkiva koje podržava ožiljni rast. Nanose se u prvoj fazi stvaranja ožiljka tijekom nekoliko mjeseci jer tada imaju najbolji učinak. Injekcije steroida, koje treba ponavljati nekoliko mjeseci, zaustavljaju rast ožiljnog tkiva blokadom upalne reakcije visokom koncentracijom steroidnog pripravka. Dermoabrazija i kemijski piling uklanjaju površni sloj ožiljka do dubljeg tkiva, čime pomažu obnovu kožnih stanica i zamjenu ožiljka normalnim stanicama. Laserski tretman uklanja gornji sloj ožiljnog tkiva iznad razine kože, te potiče rast kolagena u dubljim dijelovima kože. Silikonske pločice i gel dobre rezultate pokazali su u ranim fazama razvoja ožiljka jer stvaraju vlažan medij pogodan za normalnu tkivnu epitelizaciju. U kasnijoj fazi mogu se koristiti u smislu kompresije na ožiljke iznad razine kože. Prikrivanje tetovažom ili make-upom popularne su metode kod mlađih osoba. Kirurški zahvat provodi se kao zadnja mjera, kad ostala liječenja nisu dala zadovoljavajući rezultat. Nakon uklanjanja ožiljnog tkiva defekt se zatvara kožnim režnjevima, pazeći pritom da novonastali rez bude manje uočljiv od uklonjenog ožiljka. Oprez je potreban kod keloida jer na novom rezu može nastati novi keloid, pa se zato zahvat katkad kombinira s primjenom kortikosteroida. Iako ožiljke ne možemo spriječiti, ako na vrijeme poduzmemo mjere kontrole cijeljenja rane, njihovu pojavu možemo prevenirati ili svesti u prihvatljive okvire. Zato treba pravodobno upozoriti na potencijalnu opasnost od pojave ožiljka, čime se izbjegavaju naknadna neugodna iznenađenja. No, možda je ipak veći problem kako liječiti nevidljive ožiljke koje ljudi nose na duši, ali to je već druga tema. rujan 2013.

Vaše zdravlje #90 | 43


Bjanka Matić, dipl. biolog, dr. sc. pharm. Dragan Panić

Nutricionizam MATIČNA MLIJEČ

Kako postići dugovječnost I vrlo male doze matične mliječi, ako se svakodnevno uzimaju, imaju stimulativan i uravnotežujući učinak na metabolizam i povećanje energetske razine organizma stoljeća, pokazale su da osobe koje godinama redovito koriste matičnu mliječ imaju manju biološku starost nego kronološku. Kronološka starost je fiksna, kalendarska starost koja je upisana u našoj osobnoj iskaznici. Biološka starost malo je složeniji pojam, a označava zbroj svih zdravstvenih parametara vezanih uz pravo fiziološko stanje u kojem se nalaze naši organi (krvne žile, jetra, bubrezi...). Ako čovjek povede računa o načinu života, u biološkom smislu može biti puno mlađi nego što po godinama doista jest. Drugim riječima, od nekih kroničnih bolesti oboljet će kasnije nego što je uobičajeno, u čemu će mu dodatno pomoći i psihološki osjećaj starosti (treća vrsta starosti), tj. osjećaj da je mlađi nego što po godinama jest, a to mogu osjetiti samo relativno zdrave osobe, i duhom i tijelom.

Promjenjive osobine starosti

Maksimalni životni vijek u doba starog Egipta bio je oko 35 godina. Danas, u razvijenim zemljama, popeo se na oko 75 godina i ima tendenciju daljnjeg porasta, čemu u prilog govore i rezultati brojnih znanstvenih studija o utjecaju životnih navika na povećanje životnog vijeka.

Promjena načina života važnija od naslijeđa Istraživanja kažu da, ako čovjek ima dugovječne roditelje, može računati na dodatne tri godine života. Međutim, promijeni li dijetetske navike, može ih dobiti i puno više. Ova otkrića jasno su potvrdila da, kad je zdravlje posrijedi, veći značaj ima promjena načina života nego naslijeđe. Primjerice, osoba koja u svakodnevnu prehranu uvrsti funkcionalnu hranu, poput matične mliječi, može produljiti biološku mladost organizma, a time i životni vijek. Kliničke studije djelovanja matične mliječi na organizam čovjeka, započete u Rusiji sedamdesetih godina prošloga 44 | Vaše zdravlje #90

Jedan od najvećih uzroka razlike u biološkoj i kronološkoj starosti je trajno povećanje otpornosti na stres. Stres je označen kao jedan od glavnih uzroka gotovo svih bolesti, pa i preranog starenja. Današnja znanost promijenila je pogled na starenje i sve češće ukazuje na to da je za subjektivan osjećaj starosti često važnije je li čovjek bolestan ili ne, a ne koliko stvarno godina ima, te da se glavne osobine starosti mogu bitno ublažiti, a starenje usporiti. To su, među ostalim, gubitak mišićne mase, povećanje količine masnog tkiva, povećanje krvnog tlaka, gubitak snage, slabija iskoristivost hranjivih i zaštitnih tvari iz hrane, manja gustoća kostiju, manja tolerancija na šećer i lošiji odnos „dobrog“ i „lošeg“ kolesterola. Znanstvena i klinička ispitivanja matične mliječi dokazala su da osoba koja u svoje nove navike uvrsti redovitu upotrebu ovoga pčelinjeg proizvoda, a pored toga odluči i povećati tjelesnu aktivnost, smanjiti pušenje ili potpuno prestati, smanjiti unos alkohola, započeti posao koji ga ispunjava i potruditi se da ima pozitivne misli i emocije, čak i onda kad okolnosti tome ne idu na ruku, pokazuje izuzetno brza i vidna zdravstvena poboljšanja. Istraživanja su otkrila da samo pet minuta vježbanja dnevno daje gotovo iste učinke kao trčanje ili teretana! Redovitost je, očigledno, presudan rujan 2013.


čimbenik, puno važniji od vremena koje se u vježbanju provede. Pritom ne zaboravimo da ljudsko tijelo ima zadivljujuću sposobnost regeneracije do kraja života.

Hormon rasta vs. hormon stresa Prethodno spomenuti rezultat istraživanja danas objašnjava moderna znanost, kvantna biologija, koja je zasnovana na otkrićima kvantne (subatomske) fizike. Znanstvenici su pomoću visoko sofisticirane tehnologije otkrili da se učinak redovitoga petominutnog vježbanja trenutačno prenosi na sve stanice pomoću, tzv. komunikacijske mreže koju u organizmu čine neurotransmiteri i hormoni. Jednostavno rečeno, kad jedna stanica ili jedan organ prime pozitivnu informaciju, sve ostale stanice, odnosno organi bivaju o tome odmah obaviješteni, nakon čega reagiraju promjenom nabolje. Ovaj učinak objašnjava i zašto vrlo male doze matične mliječi, koje se uzimaju redovito, svaki dan (10-70 mg) imaju stimulativan i uravnotežujući učinak na metabolizam i povećavaju energetsku razinu cijelog organizma. To djelovanje manifestira se većom proizvodnjom regenerativnih hormona (hormon rasta) i hormona zadovoljstva (endorfina), odnosno manjom proizvodnjom hormona stresa. Upravo se u tome skriva prekretnica koja postupno dovodi do smanjenja biološke starosti organizma u odnosu na kronološku.

Mlađi mozak – mlađe tijelo Suvremeni liječnici, nutricionisti i biolozi slažu se u jednom: kad se smanje negativni utjecaji izvana i iznutra, prije svega na srce i krvne žile, čovjek se može nadati puno duljem životu. Dokaz za to su ljudi koji dožive 100 godina živeći u krajevima udaljenim od bučne i stresne urbane sredine, pijući čistu vodu, jedući neprerađenu hranu i redovito konzumirajući pčelinje proizvode. Tako, primjerice, osoba koja je doživjela moždani ili srčani udar može intenzivnim vježbama, promjenom prehrambenih navika i redovitim korištenjem pčelinjih proizvoda, posebno matične mliječi, u prvih mjesec dana nakon nesretnog događaja (koji su ključni) poboljšati cirkulaciju i time dotok hranjivih tvari u srce i mozak. Moguće je da time čak pomogne mozgu da „premosti“ uništena područja tako što se aktiviraju novi živčani putevi koji mogu omogućiti restauraciju oštećenih funkcija. Za matičnu mliječ odavno se zna da potiče regeneraciju moždanih stanica i njihovih nastavaka, bez obzira na životnu dob. U zaključku možemo reći kako vam promjena prehrambenih navika (temeljena na sirovoj hrani, ribi i pčelinjim proizvodima) i redovita tjelesna aktivnost, u kombinaciji s nekim novim ili starim hobijem ili drugom vrstom aktivnosti, može osigurati novo iskustvo iz kojeg proizlazi zadovoljstvo sobom i životom. rujan 2013.

Vaše zdravlje #90 | 45


Maja Bohač, dr. med., spec. oftalmolog, Specijalna bolnica za oftalmologiju „Svjetlost“, Heinzelova 39, Zagreb

Oftalmologija SKIDANJE DIOPTRIJE

Kako reći zbogom naočalama i lećama Ne postoji univerzalan način skidanja dioptrije niti najbolja tehnologija, jer pristup mora biti individualno prilagođen vidnim zahtjevima i željama pojedinca Moderan način života u našu je svakodnevicu uveo mnoštvo promjena, a zbog povećanja broja svakodnevnih aktivnosti dugogodišnji zlatni standardi za ispravljanje dioptrije – naočale i kontaktne leće – često više nisu optimalna rješenja. Paralelno s razvojem laserskih tehnologija za skidanje dioptrije razvijale su se i tehnologije intraokularnih leća, tako da smo danas u mogućnosti skidati 99 posto dioptrija, bez obzira na to je li posrijedi ona za daljinu ili za čitanje, te bez obzira na njezinu vrijednost.

Karakteristike kandidata za pojedinu metodu Standardno lasersko skidanje dioptrije – Najpogodnije je za osobe između 18 i 50 godina s dioptrijama od –10.0 do +6.0, odnosno do ±6.0 cilindara astigmatizma. Današnjim laserima potrebno je manje od dvije sekunde za skidanje jedne dioptrije. Laserom se mogu ispravljati i nepravilnosti, te ožiljci rožnice koji utječu na kvalitetu vida. Intracor – Kandidati su osobe starije od 40 godina koje nose naočale za čitanje, a imaju dobar vid na daljinu. Operirati se mogu i osobe koje su već operirale mrenu, a u oku imaju leću koja im omogućuje dobar vid na daljinu, ali su im i dalje potrebne naočale za čitanje. Zahvat se izvodi na Technolas femtosecond laseru čija zraka u središtu rožnice formira pet koncentričnih krugova koji omogućuju izoštravanje vida na blizinu. Utjecaja na vid za daljinu praktički nema. Rad lasera na oku traje samo 20 sekundi, a prva poboljšanja vida primjećuju se dva do tri sata nakon zahvata. Ugradnja multifokalne intraokularne leće – Kandidati su osobe starije od pedeset koje nose naočale i za daljinu i za blizinu, kao i one kod kojih se razvija siva mrena. Nema gornje dobne granice za ugradnju ove vrste leća. Jedini uvjet za uspješnu ugradnju i odličan rezultat je očuvano zdravlje žute pjege. Tehnologija podrazumijeva izmjenu prirodne leće umjetnom s više dioptrija, što osigurava dobar vid na daljinu, blizinu i srednju udaljenost (za rad 46 | Vaše zdravlje #90

na računalu). Operacija u trajanju od 10 do 15 minuta izvodi se u kapljičnoj anesteziji kirurgijom malog reza veličine samo 2 mm, koji cijeli bez šava. Pacijent može ići kući pola sata nakon zahvata, a oporavak traje samo dva do tri dana. Najnaprednijim implantatom na tržištu smatra se multifokalna leća Tecnis tvrtke AMO, s adicijama +2,75D i +3,25D, čiji dizajn pruža kvalitetu vida najsličniju mladom oku koje ima mogućnost izoštravanja slike na svim udaljenostima. Ugradnja fakične intraokularne leće – Dobri kandidati su osobe od 18 do 50 godina života s izrazito visokim dioptrijama, te sve osobe koje zbog debljine ili nepravilnosti reljefa rožnice nisu pogodni kandidati za lasersko skidanje dioptrije. Leće (koje se stavljaju u oko bez vađenja prirodne leće) funkcioniraju kao kontaktna leća u oku, samo pacijent nema brigu oko nje niti je osjeti. Postoji nekoliko vrsta takvih leća koje omogućuju skidanje izrazito visokih dioptrija od –23 dioptrije do +21 i 6 cilindara astigmatizma.

Može li se govoriti o najboljoj tehnologiji Ne postoji univerzalna metoda skidanja dioptrije ili najbolja tehnologija. Pristup skidanju dioptrije mora biti potpuno individualiziran i prilagođen vidnim zahtjevima i željama svakog pojedinca. Za pacijente je važno da se odluče za skidanje dioptrije u ustanovi koja, osim lasera, posjeduje i tehnologiju ugradnje intraokularnih leća kako bi odluka o operaciji bila vođena isključivo medicinskom logikom, a ne raspoloživom opremom. Pri donošenju odluke za liječnike je iznimno važan razgovor s pacijentom, upoznavanje s njegovim stilom života i očekivanjima, a pacijent mora biti u potpunosti upoznat s prednostima i nedostatcima predloženih zahvata kako bi se minimalizirala mogućnost neočekivanog ishoda. Razgovor između liječnika i pacijenta mora biti interaktivan, jer samo tako liječnik može steći dojam o potrebama pacijenta i zajedno s njim odabrati optimalno rješenje korekcije dioptrije. rujan 2013.


rujan 2013.

Vaše zdravlje #90 | 47


Maja Perković Pajk, dipl. ing. bioteh., Oktal Pharma

Opća medicina OSTEOPOROZA

Manje poznata karika Kalcij i vitamin D doista jesu najvažniji čimbenici koji kostima osiguravaju odgovarajuću gustoću, no je li to dovoljno? Osteoporoza je kronični sistemski progresivni poremećaj koštanog sustava, karakteriziran smanjenjem koštane mase i promjenama mikroarhitekture, što povećava rizik od prijelom (osobito kostiju kuka, kralježnice, podlaktice i šake), kao i sklonost prijelomima, čak i nakon minimalne ozljede (tzv. patološke frakture). Prijelom može biti i prvi znak poremećaja. Na veličinu problema osteoporoze upozorava i podatak da je kod žena starijih od 60 godina rizik od nastanka frakture kuka jednak ukupnom zbroju rizika obolijevanja od karcinoma dojke, maternice i jajnika. Uz to, polovica žena nakon prijeloma više ne prohoda, a 13 posto njih umre od komplikacija u prvih šest mjeseci nakon prijeloma. Osteopenija je pojam koji označava smanjenje koštane mase bez klinički opipljivih simptoma. Kako je od osteoporoze ugrožena jedna od tri žene, velik naglasak stavlja se upravo na njezinu prevenciju. Već godinama nas savjetuju kako valja jesti mliječne proizvode i puno se kretati. Preporučena dnevna doza unosa kalcija kod žena koje imaju osteopeniju ili osteoporozu je 10001200 mg, s tim da se preporučuje konzumacija hrane bogate kalcijem i dodataka prehrani koji ga sadrže. Preporuka je unositi 600 mg kalcija putem dodatka prehrani, a ostatak putem hrane.

Ne smijemo zaboraviti ni vitamin D, koji poboljšava apsorpciju kalcija iz hrane i potiče njegovu ugradnju u mrežu koštane tvari. Dnevno ga je potrebno unositi u količini od 400 do 800 i.j. (internacionalnih jedinica). Na njegov dovoljan unos posebno trebaju paziti starije osobe koje vrlo često nisu dovoljno izložene sunčevoj svjetlosti, nužnoj za proces endogene (unutarnje) sinteze ovog vitamina u koži. No, je li to dovoljno? Iako u smislu očuvanja zdravlja kostiju i sprječavanja napredovanja osteoporoze naglasak liječnika, nutricionista, biokemičara i ostalih zdravstvenih radnika jest upravo na pravilnoj prehrani obogaćenoj kalcijem i vitaminom D, znanstvenici se u posljednje vrijeme pitaju jesu li oni uistinu dovoljni ili uz njih postoji još nešto. Iako kalcij i vitamin D doista jesu najvažniji čimbenici koji bi kostima trebali osigurati odgovarajuću gustoću, a time i zdravlje, ima tu i nekih zabluda. Naime, novije medicinskonutritivne studije pokazuju da je nadoknada samo kalcija, a bez ostalih minerala, osobito bez dovoljne količine magnezija, neučinkovita u prevenciji osteoporoze.

Međuovisnost kalcija i magnezija Iako možda putem hrane i dodataka prehrani unosite dovoljno kalcija u organizam, može se javiti problem njegova manjka. Naime, rezultati posljednjih studija kojima se ispitivao učinak nadoknade kalcija i magnezija kažu da, ako ste poput većine žena u razvijenim zemljama (pa i onda ako povremeno uzimate kombinirane preparate minerala i vitamina), velika je vjerojatnost da imate manjak magnezija u odnosu na kalcij, zbog čega većinu kalcija koju unesete vaš organizam neće moći apsorbirati. Jer magnezij pomaže u apsorpciji kalcija u organizmu, ali i obrnuto – kalcij pomaže u apsorpciji magnezija. Idealan omjer kalcija

JEDAN OD NAJVAŽNIJIH MINERALA

Sadržaj magnezija u biljnim i živežnim namirnicama u posljednje se vrijeme smanjio zbog osiromašenja tla i intenziviranja metoda uzgoja. Dio magnezija iz hrane gubi se i mljevenjem žita, kuhanjem i slično, a zalihe magnezija u organizmu ugrožavaju i loše prehrambene navike (previše masnoća i alkohola, premalo integralnih proizvoda…), što na kraju rezultira njegovim manjkom i poremećajem ravnoteže u odnosu na kalcij. Simptomi nedostatka magnezija mogu biti: opća slabost organizma, nesvjestica, vrtoglavica, poremećaj sna, grčenje mišića, nepravilan rad srca, alergije, uznemirenost, nervoza, razdražljivost, drhtavica, niska razina šećera u krvi. Magnezij se ne proizvodi u našem organizmu i zato je nužno osigurati njegov svakodnevni unos (prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije 330-380 mg/l dnevno). Namirnice bogate magnezijem su: banane, zeleno lisnato povrće, mahunarke, sjemenke bundeve, zob, indijski oraščići, bademi, jogurt i tamna čokolada.

48 | Vaše zdravlje #90

rujan 2013.


i magnezija u organizmu je dva prema jedan, što znači da u organizmu na 600 mg kalcija treba biti 300 mg magnezija kako bi apsorpcija i kalcija i magnezija bila odgovarajuća. Pritom je važno naglasiti da se preporučuje kalcij uzimati odvojeno od magnezija, te da je apsorpcija kalcija bolja ako se uzima navečer, a magnezija ujutro. Višak neapsorbiranog kalcija odlaže se u: mišiće – uzrokujući pretjerane mišićne kontrakcije, povećanu sklonost grčevima i “neobjašnjivim” bolovima u mišićima (fibromialgije); bubrege – gdje postoji rizik od nastanka bubrežnih kamenaca; stijenke krvnih žila – podupirući razvoj aterosklerotskih plakova. U zaključku možemo reći kako su kalcij i vitamin D u preporučenim dnevnim količinama neizostavan dio terapije osteopenije i osteoporoze, no da pritom ne smijemo zanemariti ni koncentraciju magnezija u organizmu, kojeg se u slučaju osteopenije ili osteoporoze preporučuje uzimati u koncentraciji od 300 do 400 mg dnevno.

DOBROBITI MAGNEZIJA ZA ZDRAVLJE • KOŠTANI SUSTAV: nekoliko znanstvenih studija pokazalo je da nadoknada magnezija može poboljšati mineralnu gustoću kostiju • SRČANOŽILNI SUSTAV: bolesti srca među glavnim su “ubojicama” žena zrele dobi, a brojne studije pokazale su nedostatak magnezija u osoba koje su imale infarkt srca. Zna se da magnezij sprječava odlaganje kalcija u stijenke krvnih žila i djeluje preventivno protiv nastanka ovapnjenja i aterosklerotskih plakova. Uz to, magnezij pomaže i održavanju pravilna ritma srčanih otkucaja, jer djeluje kao mišićni relaksator, za razliku od kalcija koji pojačava kontraktilnost srčanog mišića. Nekoliko studija pokazalo je da magnezij uspješno smanjuje krvni tlak u slučaju blage do umjerene hipertenzije. • OPSTIPACIJA: magnezij opušta crijeva i čini stolicu mekšom, za razliku od previše kalcija koji može prouzrokovati zatvor • ŠEĆERNA BOLEST: magnezij poboljšava učinkovitost inzulina. Osobe sa šećernom bolešću tipa 2 često imaju nisku razinu magnezija u krvi, što smanjuje djelotvornost inzulina, kojeg je za regulaciju šećera u krvi onda potrebno više nego inače. • OSTALI UČINCI: pomaže kod astme i alergija, stresa, migrene, tjeskobe, nesanice, depresije, kroničnog umora, PMS-a (prema mišljenju nekih stručnjaka jedan od uzroka PMS-a je upravo niska razina magnezija), križobolje, bubrežnih kamenaca itd.

rujan 2013.

Vaše zdravlje #90 | 49


Marijana Cota, dr. med.

Opća medicina TRČANJE

Trčanje u starijoj dobi itekako poželjno Istraživanja dokazuju jasnu i nepobitnu korist od redovita trčanja i vježbanja kod starijih ljudi, a poznato je i to da mogu usporiti proces starenja Osamdesetih godina prošlog stoljeća trčanje je postalo popularno u zapadnoeuropskim zemljama i Americi. Čak su se i stariji ljudi počeli aktivno baviti vježbanjem i trčanjem. Takav trend stigao je i u našu zemlju, ali sa zakašnjenjem od gotovo tridesetak godina. S pojavom škola trčanja sve se više ljudi raspituje o mogućnosti aktivna uključivanja u programe trčanja, a među njima je i sve više starijih ljudi. Tko su u stvari trkači starije životne dobi? Smatra se da u tu grupu spadaju trkači stariji od 55 godina. Ipak, takve definicije vrlo su općenite. Mnogo je trkača koji i puno stariji od definiranih 55 postižu zavidne rezultate.

50 | Vaše zdravlje #90

U vrijeme prve popularizacije u zapadnim zemljama, javila se zabrinutost liječnika za zdravlje starijih trkača, zato što se mislilo da mogu više pobolijevati od artritisa i ozljeda lokomotornog sustava jer su preaktivni za svoju dob.

Dobrobiti za organizam Danas istraživanja pokazuju da trčanje može usporiti proces starenja. Kako bi se što bolje shvatili procesi koji se odvijaju kod trkača, Sveučilište u kalifornijskom gradu Stanfordu provelo je istraživanje u trajanju od 21 godine među 284 trkača iz različitih krajeva Amerike, a uspoređivali su ih sa 156 zdravih odraslih osoba koje nisu trčale. Sudionici istraživanja bili su 50-godišnjaci i stariji te raspodijeljeni prema dobi, spolu, pušačkim navikama i indeksu tjelesne mase, kako bi se što preciznije utvrdilo koji su učinci trčanja. Trkači su trčali 200 minuta tjedno na početku istraživanja i 70 minuta tjedno na kraju istraživanja, a oni koji nisu trčali tjedno su na vježbanje potrošili oko 20 minuta. Većina trkača prestala je trčati u dobi od 70 godina, ali su nastavili redovito vježbati. Redovito rujan 2013.


rujan 2013.

Vaše zdravlje #90 | 51


Opća medicina TRČANJE

su praćeni zdravstveno stanje ispitanika i ukupna kvaliteta života. Devetnaest godina nakon početka studije, 34 posto ispitanika koji nisu trčali preuranjeno je umrlo, a od trkača umrlo je samo 15 posto ispitanika. Uz to, trkači su imali dobro opće zdravstveno stanje sa znatno smanjenim rizikom od srčanih bolesti, malignih bolesti, poremećaja spavanja i neuroloških bolesti. Tim istraživanjem dokazana je jasna i nepobitna korist od redovita trčanja i vježbanja starijih ljudi. Fizička aktivnost, poput trčanja ili joggiranja, poboljšava zdravstveno stanje kardiovaskularnog sustava, pomaže u održavanju željene tjelesne mase i krvnog tlaka, poboljšava raspoloženje, snižava kolesterol i smanjuje rizik od dijabetesa, jetrenih bolesti te nekih oblika malignih bolesti. Uz to, trčanje može popraviti i gustoću kostiju i ravnotežu tijela, što je od osobitog interesa u starijoj dobi.

52 | Vaše zdravlje #90

U korist dobrobiti za zdravlje srca govori jedno istraživanje provedeno u Izraelu na uzorku od 40 ispitanika u dobi od oko 67 godina (+/ – 4 godine). Dvadeset ispitanika je trčalo, a isti broj ljudi bio je podvrgnut programu s izometričkim vježbama (vježbe koje se sastoje od zatezanja mišića bez pokretanja ekstremiteta ili tijela u cjelini). Svi ispitanici sudjelovali su u 12-tjednom programu, tri puta tjedno po 30 minuta. Studija je dokazala da fizička aktivnost ima dobar učinak na funkciju srčanog mišića u starijih osoba, no takav učinak izostao je u grupi koja je radila samo izometričke vježbe. Mnogi programi preporučuju trčanje u društvu, što škole trčanja i klubove čini idealnim mjestom za starije trkače, jer je na taj način i motivacija veća. Takvim pristupom jačaju se socijalne veze i kontakti, vrlo važan zdravstveni aspekt koji ljudi često zanemaruju.

A tu je i natjecanje kao dodatan motivator, koji se ne treba zanemariti. Natječemo se sa samim sobom, natječemo se sa satom, s vršnjakom ili vršnjakinjom, natječemo se s lošim raspoloženjem, bolestima, zubom vremena. Vrijeme nećemo nikad pobijediti, ali ono što možemo jest smanjiti i usporiti njegove posljedice.

Biomehaničke razlike između starijih i mladih U Nizozemskoj je potkraj prošlog stoljeća provedeno istraživanje o biomehaničkim osobitostima starijih i mlađih trkača, na temelju kojeg se zaključilo da se bitno razlikuju u biomehaničkim karakteristikama trčanja. Važne informacije o usporedbi dviju dobnih skupina dala je upravo kontrolirana brzina trčanja. Pri trčanju brzinom koja je odgovarala svakom trkaču, stariji su postizali

rujan 2013.


znatno nižu prosječnu brzinu od mlađih trkača, imali su kraću dužinu, a veću frekvenciju koraka. Kod zadane brzine, stariji su trčali kao i u prethodnom primjeru kraćim koracima, ali većom frekvencijom koraka. Razlog tome bio je smanjen raspon pokreta, kao i smanjena snaga kontrakcije mišića, što je dovelo do zaključka da je opterećenje na mišićno-koštani sustav za vrijeme trčanja veće kod starijih trkača.

I trčanje ima svoja pravila Da bi izbjegli ozljede sve krhkijih kostiju, stariji trkači trebaju se pravilno držati tijekom cijelog treninga. To znači gledati ispred sebe, a ne prema dolje, ramena bi trebala ići prema natrag, a prsa prema van kako bi se održao dovoljan protok zraka i reducirao umor. Izuzetna važnost pridaje se radu ruku. Zamasima ruku određuje se ritam

rujan 2013.

trčanja i potpomaže rad nogu. Ruke bi trebale biti sa strane, blago savijene u laktovima. Sa svakim korakom treba mahati rukama naprijed – nazad te pokušati ne prelaziti rukama puno ispred tijela. Doduše, rad ruku najčešće se mijenja s promjenom intenziteta treninga. Naime, mnogi trkači podižu ruke sve više prema gore kako trening postaje teži. Pri trčanju noga prednjim dijelom stopala dodiruje tlo. Razlikujemo fazu opterećenja na peti, sredini stopala i prstima, te neopterećujuću fazu koja se sastoji od tijela nagnutog naprijed i silaska na stopalo. Stopalom trkač udara u podlogu 50-70 puta u minuti. Noge ne bi trebale glasno lupati kad dotaknu podlogu. To će zaštiti starija koljena. Treba ujednačeno disati i obvezno usporiti ako se osjeti nedostatak zraka. Kako dob trkača napreduje, čak i žulj može ozbiljno utjecati na pokretljivost.

Vrijeme potrebno za liječenje može se produljiti zbog loše cirkulacije, a time raste i mogućnost razvoja infekcija. Trkač treba investirati u dobre tenisice koje trebaju odgovarati stopalu, ne smiju biti tijesne oko prstiju, moraju biti lagane i podupirati svod stopala. Poželjno je nositi čarape koje odvlače vlagu s površine kože, odnosno izbjegavati pamučne čarape jer mogu uzrokovati stvaranje žuljeva (stopalo se znoji, pa čarapa postaje vlažna i dolazi do trenja prilikom prianjanja uz kožu).

Mjere predostrožnosti Za vrijeme treninga, osobito ako se trči samostalno, potrebno je uza se imati neki dokument po kojemu se osoba može identificirati (osobna iskaznica, vozačka dozvola ili bilo koji dokument gdje su navedeni ime i prezime). Ako trkač boluje od neke bolesti ili troši

Vaše zdravlje #90 | 53


Opća medicina TRČANJE Članovi škole trčanja AK Forca pod budnim okom „obiteljskog“ trenera Gorana

lijekove, bilo bi pametno da uza se ima popis bolesti/lijekova i broj obiteljskog liječnika. To omogućava da se u slučaju sportske ozljede ili pojave nekoga drugoga zdravstvenog stanja može odmah učinkovito reagirati. Starija koža treba više zaštite, ne samo u ljetnim mjesecima nego i tijekom cijele godine, a u trkača još i više jer u nastojanju da se ne pregrijavaju tijekom treninga više izlažu kožu, čak i u hladnijim mjesecima. Kako vid s godinama slabi, pametno je nositi naočale s antirefleksnim slojem koji reducira blještanje i poboljšava oštrinu vida, osobito noću. Nadalje, valja se kontinuirano hidrirati prije, za vrijeme i nakon trčanja kako bi se održala odgovarajuća cirkulacija, spriječilo stvaranje ugrušaka, pomoglo uklanjanju štetnih tvari iz organizma i potpomoglo prijeko potrebno znojenje, kojim se tijelo tijekom trčanja hladi sprječavajući pregrijavanje.

Prvi maraton istrčao je u dobi od 89 godina i postao međunarodna senzacija. Najbolje vrijeme u maratonu postigao je 2003. u Torontu – 5 sati i 40 minuta. Zadnju utrku, malo prije 102. rođendana, istrčao je u Hong Kongu 24. veljače 2013. Utrku na 10 kilometara završio je za jedan sat, 32 minute i 28 sekundi. Iscrpljen putovanjima i natjecanjima, odlučio se povući iz natjecateljskog dijela trčanja, ali ne i od samog trčanja. “Dan kad ću prestati trčati bit će dan kad ću umrijeti“, rekao je.

Ako još niste odlučili, donosimo vam tri priče koje vas zasigurno neće ostaviti ravnodušnima. Štoviše, možda vas potaknu da unesete novi smisao u svoj život i zavolite trčanje.

Najstarija žena koja je završila maraton: Gladys Burril – U dobi od 92 godine službeno je postala najstarija žena koja je ikad završila maraton. Istrčala je maraton u Honolulu za 9 sati i 53 minute. Tijekom dodjele nagrade izjavila je: “Samo izađite i hodajte ili trčite. Ja volim i hodanje jer mogu stati i osjetiti miris ruža, ali ipak je rijetkost da stanem” .Živjela je avanturistički; bila je pilotkinja, planinarka, pješačila je pustinjama, jahala konje. Prvi maraton trčala je u dobi od 86 godina. “Izuzetno je važno biti pozitivan. Lako je obeshrabriti se, biti negativan. To čini veliku razliku u tome kako se osjećate i kako gledate na svijet”, izjavila je.

Najstarija osoba koja je završila maraton: Fauja Singh – Nekoliko godina nakon što mu je umrla supruga, a jedan od sinova ubijen, shrvan tugom i dubokom depresijom u dobi od 85 godina počeo je trčati.

Otrčao Knoxville polumaraton za 3 sata i 4 minute: Mike Fremont – Ovaj 91-godišnji trkač, izgledom poput šezdesetogodišnjaka, svoju mladolikost i energiju zahvaljuje veganstvu. Počeo je trčati u kasnim tridesetima kako bi

Ako još niste odlučili…

54 | Vaše zdravlje #90

smanjio stres samohranog oca troje djece. Sa 69 godina dijagnosticiran mu je zloćudni tumor, kad je prestao jesti meso i mliječne proizvode. Vjeruje da mu je to, uz klasično liječenje, pomoglo da se othrva bolesti. Sada trči oko šezdesetak kilometara tjedno, radi sklekove i vozi kanu. Nekoliko minuta dijeli ga od američkog rekorda u polumaratonu u starosnoj grupi od 90 do 94 godina. S 90 godina trčao je polumaraton za 2:56:26. Također, drži američki i svjetski rekord za spomenutu starosnu grupu sa 6:35:47 na Huntington maratonu prošlog prosinca.

Poruka za kraj U posljednje vrijeme i mi se budimo. Sve je više trkača u našoj zemlji, kako mladih tako i starije dobi. Zahvaljujući školama trčanja, klubovima, utjecaju medija i edukaciji, postajemo svjesniji toga što sami možemo napraviti za sebe i svoje zdravlje. Poruka ljudima starije životne dobi: Nikada nije kasno, samo morate imati želju i volju. Poruka ljudima mlađe životne dobi: Ima nade za vaše roditelje, bake i djedove – motivirajte ih, naučite ih koliko je trčanje prekrasno. I za sam kraj jedna moja životna priča. Prošle godine, nakon što je moj otac otišao u mirovinu nakon toliko godina napornog rada i posvećenosti struci, pomalo su ga uhvatili bezvoljnost, potištenost, osjećaj da nije potreban. Naravno da je bio potreban, osobito meni i njegovim unucima, ali to je očito proces kroz koji prolaze mnogi ljudi na kraju, ili pri kraju karijere. Tijekom ljetnih mjeseci vozio bi bicikl dok sam ja odrađivala svoje trkaće treninge, a katkad bi sišao s bicikla i napravio nekoliko kratkih, brdskih dionica. Tada se rodila ideja koju sada moj tata u dobi od 67 godina (oprosti tata zbog ove informacije), pun entuzijazma, energije i želje za napretkom, živi iz tjedna u tjedan – trčanje je postalo neizostavan dio njegova života. rujan 2013.


rujan 2013.

Vaše zdravlje #90 | 55


Izvor: www.PLIVAzdravlje.hr

Opća medicina ŽGARAVICA

Žarenje u „žličici” Žgaravica se vrlo uspješno može liječiti sve učinkovitijim lijekovima, ali, što je još važnije, i promjenom životnih navika Žgaravica je simptom promjena ili bolesti u probavnom sustavu, ili neodgovarajućeg načina života i prehrane, koji se manifestira osjećajem pečenja i boli iza donjeg dijela prsne kosti ili visoko u „žličici" (epigastrij), s povremenim širenjem u grudni koš, sve do ždrijela. Nastaje zbog povrata (refluksa) želučane kiseline iz želuca u jednjak. Javlja se u 20 do 40 posto ljudi, s tim da sedam posto odraslih ima svakodnevne tegobe. Uzroci žgaravice mogu biti emocionalni stres, pušenje, alkoholna pića, određena hrana, povišen tlak u trbušnoj šupljini (kao posljedica nošenja uske odjeće, debljine ili trudnoće), te nepravilno hranjenje (preobilni obroci, brzo gutanje, odnosno slabo žvakanje hrane). Tipično je da se javlja nakon unosa masne i pržene hrane, obično sat vremena nakon jela. Žgaravicu može provocirati i težak fizički napor odmah nakon jela, kao i ležanje nakon jela. Ako se ne liječi, dugoročno utječe na psihičko i fizičko zdravlje, te znatno smanjuje radni potencijal. Stoga je važno znati da se danas može vrlo uspješno liječiti sve učinkovitijim lijekovima, ali i promjenom životnih navika, što je još važnije.

Što učiniti kada se pojavi Ako ste stariji od 45 godina, i ako se uz žgaravicu javi slabokrvnost (anemija), otežano gutanje (disfagija), krv u stolici ili crna stolica (melena) te gubitak na težini, prijeko je potrebno da posjetite liječnika. Ako imate dvije ili više epizoda žgaravice tjedno ili je osjećate kronično i dugotrajno te vas ometa u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, trebali biste se obratiti liječniku. Kad već osjećate pečenje, uzmite gumu za žvakanje jer pojačava stvaranje sline koja pomaže ublažiti žarenje u jednjaku i ispire kiselinu natrag u želudac. U nekim slučajevima ne pomaže ni uzimanje antacida (lijekova koji neutraliziraju želučanu kiselinu, npr. Gastal). Kad su tegobe jače i učestalije, u terapiju valja uvesti inhibitore histaminskih receptora (npr. Peptoran) ili lijekove koji snažno smanjuju 56 | Vaše zdravlje #90

Posebnu pozornost potrebno je posvetiti svakodnevnoj prehrani. Doznajte koje namirnice jesti, a koje svakako treba izbjegavati

lučenje želučane kiseline, a koje zajedničkim imenom zovemo inhibitorima protonske pumpe (IPP). Ako se žgaravica pojavi tijekom trudnoće, pomaže uzimanje antacida, koji su u tom slučaju lijek prvog izbora, jer se gotovo uopće ne apsorbiraju iz probavnog sustava i nemaju utjecaja na plod. Nakon poroda simptomi se obično povlače. Ako je žgaravica uzrokovana prekomjernom tjelesnom težinom, treba smršavjeti. Konzumiranje alkoholnih pića i pušenje potiču žgaravicu, pa treba razmisliti o prestanku njihova uzimanja. Najbolji način borbe protiv žgaravice je pokušati je spriječiti. Stres povećava proizvodnju želučane kiseline, pa je zato poželjno opustiti se dok jedete, a hranu dobro prožvakati. Obilni obroci prepunjavaju želudac i mogu „protjerati“ kiselinu čak i kroz zdrav i snažan donji sfinkter jednjaka. Zato pokušajte jesti četiri ili pet manjih obroka umjesto tri velika. Izbjegavajte usku odjeću jer povećava pritisak na želudac i tako pogoduje pojavi žgaravice. Izbjegavajte ljutu hranu. Hranu koja pojačava izlučivanje želučane kiseline (agrumi, češnjak, gazirana pića, začinjena hrana i hrana na osnovi rajčice) nije uputno jesti prije odlaska na spavanje. Ako vas žgaravica muči tijekom noći, nemojte ništa jesti nekoliko sati prije odlaska na spavanje. Pridržavanjem navedenih preporuka i po potrebi uzimanjem odgovarajuće terapije u najvećem broju slučajeva tegobe će u potpunosti nestati. rujan 2013.


rujan 2013.

Vaše zdravlje #90 | 57


prof. dr. sc. Željka Roje, dr. med., spec. otorinolaringolog, Poliklinika EnDiMet, Split

Otorinolaringologija TONZILE

Tonzilarni problem u svakodnevnoj praksi U donošenju ispravne odluke za ili protiv tonzilektomije, valja odvagnuti je li veća korist ili štetnost od odstranjenja tonzila Operacija tonzila najčešći je kirurški zahvat u otorinolaringologiji i jedan od najčešćih kirurških zahvata u dječjoj dobi uopće. Kada operirati nepčane i ždrijelnu tonzilu? Operirati sve ili samo dio? Zašto se netko operira još kao dijete, a netko tek u odrasloj dobi? Je li to „sigurna“ operacija? Ima li komplikacija? Ovakva i slična pitanja roditelji svakodnevno postavljaju u ORL ambulantama.

Klopka za mikrobe Parne nepčane tonzile i neparna ždrijelna tonzila (adenoidne vegetacije, tzv. treća tonzila) dio su Waldeyerova prstena koji funkcionira poput imunosnog stražara na mjestu ulaska mikroorganizama u naše tijelo. Riječ je o nakupinama limfnog tkiva na križanju probavnog i dišnog puta koje predstavljaju „klopku za mikrobe“ pristigle putem zraka i/ ili hrane. U Waldeyerov prsten uključene su i parne tubarne tonzile, koje se nalaze na ždrijelnom ušću Eustahijevih cijevi, odmah uz ždrijelnu i neparnu jezičnu tonzilu na korijenu jezika.

Cijeljenje bez šivanja Tonzilektomija je najčešći ORL kirurški zahvat i jedan od najčešćih kirurških zahvata u dječjoj dobi uopće. Vrlo često se kombinira s adenoidektomijom (uklanjanjem adenoidnih vegetacija), što nazivamo adenotonzilektomija. Naizgled nezahtjevan, ovaj postupak postaje problematičan zbog izrazitog pobola poslije operacije, koji uključuje bol, primarno krvarenje (unutar 24 sata) i infekciju koja dovodi do kasnog ili odgođenog poslijeoperacijskog krvarenja (nakon 24 sata). Razlog je u činjenici da, za razliku od većine operacijskih postupaka u kojima se rana primarno zatvara, tonzilektomija završava otvorenom ranom koja cijeli bez šivanja, čime se otvara mogućnost razvoja poslijeoperacijskih 58 | Vaše zdravlje #90

komplikacija. Bol je rezultat oštećenja sluznice, mišića i živčanih završetaka IX. i X. moždanog živca, nakon čega dolazi do upale i grča mišića ždrijela, što dovodi do smanjenja opskrbe kisikom i pojačavanja osjeta bola. Bol u cijelosti prestaje tek između 14. do 21. dana, kad rana potpuno zaraste.

Kada operirati Tonzilarni problem zajednički je naziv za skup pitanja vezanih uz donošenje ispravne odluke za ili protiv tonzilektomije, pri čemu valja odvagnuti je li veća korist ili štetnost od odstranjenja tonzila. Kroz vrijeme, gledišta o indikacijama za tonzilektomiju kretala su se između dvije krajnosti. Prema prvoj, tonzile je trebalo odstraniti svakom djetetu jer se tako sprječavaju bolesti tonzila i posljedice (upala zglobova, bubrega, srčanih zalistaka). Druga krajnost zagovara da se tonzile ne odstrane nikome jer imaju svoju imunosnu ulogu. Istina je, naravno, negdje u sredini. U našoj zemlji još uvijek vlada mišljenje da se tonzile operiraju samo ako dijete stalno ima upalu grla i gnojnu anginu. Međutim, velik broj operacija odnosi se na uklanjanje nepčanih i ždrijelne tonzile zbog otežana disanja, hrkanja i prestanaka disanja tijekom noći duljih od 10 sekundi. Naravno, isti pacijent može imati i jedne i druge smetnje. Ako se prestanci disanja dulji od 10 sekundi (u djece čak i dulji od pet sekundi) pojavljuju dulje vrijeme (mjesecima i godinama), mogu dovesti do trajna oštećenja stijenki krvnih žila, srca, pluća i mozga, te poremećaja u neurokognitivnom razvoju djeteta. Prema smjernicama Interdisciplinarne sekcije za kontrolu rezistencije na antibiotike – radne grupe za grlobolju Ministarstva zdravlja i socijalne skrbi RH, indikacije za tonzilektomiju mogu biti: Apsolutne indikacije (kada treba obvezno operirati) • grlobolja uzrokovana tonzilitisom (upalom) uz zadovoljene sljedeće uvjete: – pet ili više epizoda grlobolje godišnje (tonzilitis dijagnostički potvrđen barem jednim od sljedećih kriterija: pozitivan obrisak na beta-hemolitički streptokok skupine A (BHS-A), gnojni eksudat na tonzilama, tjelesna rujan 2013.


rujan 2013.

Vaše zdravlje #90 | 59


Otorinolaringologija TONZILE

temperatura ≥ 38°C, limfadenitis na vratu s barem jednim čvorom veličine ≥ 2 cm) – epizode grlobolje koje utječu na opće stanje bolesnika i njegovo normalno funkcioniranje u svakodnevnom životu – trajanje simptoma barem godinu dana • komplikacije tonzilitisa (peritonzilarni apsces, sepsa) • trajna opstrukcija (začepljenost) dišnih putova • sindrom opstrukcijske apneje (prekida disanja) u spavanju • poremećaji okluzije i sumnja na tumor tonzile. Relativne indikacije (kada je preporučljivo operirati) • kronični tonzilitis – ako bolesnik kronično pati od grlobolje i lošeg zadaha te ako se simptomi ne smanju­ ju tijekom jednogodišnjeg razdoblja • trajni kliconoša. Indikacije za adenoidektomiju također mogu biti apsolutne (trajna opstrukcija dišnih putova i sindrom opstrukcijske apneje u spavanju) i relativne (učestale upale srednjeg uha i smetnje sluha zbog prisutnosti sekreta u srednjem uhu). Bez obzira na vrstu operacije, indikaciju uvijek određuje otorinolaringolog u suradnji s liječnicima specijalistima iz ostalih područja (pedijatar, infektolog, dermatolog, internist, liječnik obiteljske medicine...) na temelju podataka koje daje roditelj, kliničkog pregleda i vlastitog znanja i iskustva. Već pri ulasku djeteta u ordinaciju uočavaju se stanje uhranjenost i razvijenosti djeteta, boja kože i vidljivih sluznica, karakterističan izraz lica – facies adenoidea (usko lice, stalna sekrecija iz nosa, otvorena usta iz kojih često prominiraju šiljasti sjekutići, nerijetko zahvaćeni karijesom zbog neodgovarajuće kiselosti usne šupljine, mala 60 | Vaše zdravlje #90

Facies adenoidea (iz arhive autorice, uz dopuštenje roditelja)

gornja čeljust, kratka gornja usnica, mali vanjski nos, podočnjaci). U razgovoru se otkriva nazalan govor, a katkad i smetnje sluha. Nakon razgovora slijedi cjelovit pregled uha, nosa, ždrijela i vrata. Za pregled ždrijelne tonzile potrebno je napraviti endoskopiju nosa i nosnog dijela ždrijela krutom ili fleksibilnom optikom.

Neposredno prije i nakon operacije

kako bi se pripremili na vrijeme. Dijete se može žaliti na grlobolju, bol u uhu (nije upala nego refleksna bol od rane u ždrijelu) i imati povišenu temperaturu (do 38°C). Za sve navedeno valja koristiti analgoantipiretike (ibuprofen, paracetamol). Najvažnije komplikacije su krvarenje i infekcija. Javi li se svježa krv u ustima ili u povraćenom sadržaju, valja se odmah javiti u ORL kliniku radi zaustavljanja krvarenja. Manja količina sukrvice u ustima normalna je pojava zbog ljuštenja „krasta“. Pri sumnji na infekciju (ako dijete ima temperaturu višu od 38°C dva ili više dana) treba se javiti pedijatru ili operateru. Valja se držati preporučene dijete, uz veće količine tekućine koja ispire i čisti operirano područje. Najvažnije u cijeloj priči je prije svega povjerenje u odabranog liječnika i njegovu prosudbu, te pridržavanje naputaka o pripremi za operaciju i poslijeoperacijskom tijeku, jer će samo bliska suradnja djeteta, roditelja, pedijatra i otorinolaringologa donijeti rezultat kakav svi želimo – zdravo i veselo dijete.

Prije same operacije, uz psihološku pripremu na odvajanje od roditelja i stres od operacijskog zahvata, potrebno je utvrditi opće stanje djeteta i njegovu fizičku kondiciju. Uz to, priprema uključuje i pretrage krvi (sedimentacija, kompletna krvna slika, faktori zgrušavanje krvi, krvna grupa i Rh faktor, glukoza) i mokraće, nalaz pedijatra i zaključak anesteziologa. Kako bi procjena bila vjerodostojna, nalazi ne smiju biti stariji od dva tjedna. Pri otpustu djeteta roditelj je obično anksiozan i dekoncentriran, slabo sluša upute pa vrlo brzo nakon otpusta započinje zvonjava telefona i upit: „A što sada?“. Stoga je uputno već u pripremi operacije dati roditeljima pisani materijal o svim važnim informacijama vezanim uz poslijeoperacijsko razdoblje,

Naslovnica priručnika za roditelje „Mama, idem na operaciju krajnika!“, koji će svjetlo dana ugledati u listopadu ove godine (u suradnji prof. Željke Roje i tvrtke Salveo Pharma) rujan 2013.


rujan 2013.

Vaše zdravlje #90 | 61


Ivan Tudor, mag. pharm.

Pedijatrija SUPLEMENTACIJA

Pravilna briga o zdravlju najmlađih Podaci o nedostatnom unosu hranjivih nutrijenata zabrinjavaju, ali i upućuju na važnost nadopune dječje prehrane tvarima esencijalnim za rast i razvoj, te jačanje imunosti Djeca se zbog karakterističnih bioloških i psihosocijalnih osobina uvelike razlikuju od odraslih. Kao što je maksimalno potrebno posvetiti pozornost njihovu odgoju, od esencijalne je važnosti i prehrana uz optimalan unos hranjivih tvari.

Loše strane suvremenog života Prehrana najmlađih itekako je ugrožena posljedicama suvremenog načina života. Znanstvena istraživanja pokazuju da djeca putem hrane ne dobivaju osnovne nutrijente važne za njihov rast i razvoj. Drugim riječima, smanjen je unos vitamina i minerala, a povećana konzumacija zasićenih masti i rafiniranih ugljikohidrata s visokim glikemijskim indeksom. Neodgovarajući unos hranjivih tvari uzrokovan je nepravilnim prehrambenim navikama: prehrana je najčešće neredovita, a povećana je konzumacija „fast food“ i „junk“ hrane, te konzerviranih i termički obrađenih namirnica. S druge strane, moderna tehnologija obrade tla uvelike ga osiromašuje, zbog čega je i svježa hrana sve više deficitarna vitaminima i mineralima nužnima za izgradnju i funkcioniranje organizma. Rezultati studija vrlo su zabrinjavajući jer se dovode u korelaciju s povećanim brojem infekcija, alergija, 62 | Vaše zdravlje #90

ekcema, astme, upalnih stanja i drugih tegoba kod djece. Neodgovarajuća prehrana jedan je od čimbenika rizika i za razvoj pretilosti, dijabetesa i drugih bolesti koje se javljaju u kasnijim fazama života. U Hrvatskoj je kod školske djece primijećen nedostatan unos vitamina A, kalcija, željeza i esencijalnih masnih kiselina. Europske studije upozoravaju na nedostatan unos čak i najosnovnijih nutrijenata, poput vitamina C. Ti zabrinjavajući podaci upućuju na važnost nadopune prehrane esencijalnim tvarima potrebnim za rast i razvoj djece te jačanje imunosti.

Smjena godišnjih doba – pravo vrijeme za akciju Prehrani djece potrebno je posvetiti pozornost osobito u razdoblju rane jeseni. Vrijeme je to smjene godišnjih doba i povećane koncentracije alergena u zraku, kao i stresno razdoblje za dijete zbog povratka u vrtić i početka školske godine. Svi ti razlozi dodatno slabe dječji imunitet, koji je već oslabljen zbog loše prehrane, a zbog češćeg kontakta s drugom djecom povećava se izloženost virusima i bakterijama, što stvara plodno tlo za razvoj infekcije. Vitamin C i mineral cink najvažnije su esencijalne tvari za jačanje imunosti i povećanje otpornost prema virusima i bakterijama. Ti važni antioksidansi učinkovito štite osjetljive stanice dječjeg organizma od štetnog djelovanja slobodnih radikala, osobito u gradskim sredinama. Vitamin C pridonosi i stvaranju kolagena, važnog za normalnu funkciju desni i zuba, kao i za zdravlje kože i sluznica. Kod oslabljene imunosti često se preporučuje i kolostrum, inače prva hrana koju novorođenče dobiva dojenjem. Kolostrum je bogat prirodnim imunostimulatorima i vitaminima, stoga pruža snažnu zaštitu organizma, posebno kod djece koja su često bolesna i/ili učestalo primaju antibiotsku terapiju. rujan 2013.


Vitamini B kompleksa bitni su kofaktori metabolizma jer potpomažu proizvodnju energije iz hrane, pa su nužni za optimalan rast i razvoj djece. Sudjeluju i u očuvanju zdravlja živčanog sustava te u sintezi crvenih krvnih stanica. Beta-karoten pretvaranjem u vitamin A osigurava optimalan razvoj vida, a nužan je i za zdravlje sluznica. Uz vitamin E, folnu kiselinu i željezo, beta-karoten može smanjiti rizik od pojave atopijskog dermatitisa, vrlo čestog oboljenja kože kod najmlađih. Za pravilnu izgradnju koštanog sustava i prevenciju osteoporoze u starijoj dobi esencijalno je osigurati optimalan unos vitamina D i kalcija. S obzirom na nedovoljnu zastupljenost mliječnih proizvoda u prehrani, i povećanu konzumaciju gaziranih pića koja smanjuju apsorpciju kalcija, sve je izraženiji njegov manjak u organizmu djece. Uz vitamine i minerale, sve više pozornosti pridaje se dodatnom unosu ribljeg ulja. Ovaj najstariji dodatak prehrani osigurava dovoljan unos omega-3 masnih kiselina, kojih nedostaje u svakodnevnoj prehrani. Esencijalne masne kiseline, posebno DHA, prijeko su potrebne za pravilan razvoj živčanog sustava. DHA je gradivni element staničnih membrana i živčanih ovojnica, a ima i ključnu ulogu u regulaciji funkcija same stanice. Istraživanja pokazuju da djeca s poremećajem učenja i ponašanja, poput ADHD-a ili hiperaktivnosti, imaju niže vrijednosti omega-3 u staničnim membranama.

Kako odabrati dodatak prehrani Kako bi se osigurao optimalan unos esencijalnih tvari, preporučuje se nadopuna prehrane kombiniranim multivitaminskim preparatima s mineralima, a onda po potrebi dodatna suplementacija pojedinim vitaminima i mineralima (vitamin C, vitamin D, kalcij…). Poželjno je da dodatak prehrani, naročito ako je namijenjen djeci, sadrži aktivne tvari u prirodnim oblicima koje će imati najbolju apsorpciju i najpotpunije djelovanje. Potrebno je odabrati formule koje ne sadrže šećere, umjetne boje i arome. Uzimajući u obzir da nekvalitetna ulja mogu sadržavati živu i teške metale, prilikom odabira posebno je važno obratiti pozornost na podrijetlo i kvalitetu obrade ribljih ulja. Dopunom prehrane najmlađih esencijalnim vitaminima i mineralima pružamo osjetljivom dječjem organizmu aktivne tvari nužne za jačanje prirodnih obrambenih snaga organizma i očuvanje zdravlja. Jer pravilna prehrana jamstvo je optimalna rasta i razvoja, odnosno zdravlja djece. rujan 2013.

Vaše zdravlje #90 | 63


dr. sc. Ivan Pavić, dr. med., Klinika za dječje bolesti Zagreb, Klaićeva 16

Pedijatrija NUTRITIVNE ALERGIJE

Trajni dijagnostički izazov Najčešći oblik nutritivne alergije u dojenčadi i male djece je alergija na proteine kravljeg mlijeka, čiji se simptomi obično javljaju vrlo rano Alergija na hranu ili nutritivna alergija je hipersenzitivna imunološka reakcija na alergene iz hrane, bez obzira na to očituje li se reakcija u probavnom ili respiratornom sustavu, na koži ili generalizirano. Pojam alergije na hranu upotrebljava se znatno češće nego što je to opravdano, jer pod alergijom na hranu neki uključuju i različite oblike nepodnošenja hrane koji nisu imunološki posredovani, te po definiciji nisu alergija. Takvo nealergijsko nepodnošenje hrane najčešće nastaje zbog nedostatka određenih enzima važnih za probavu određenih namirnica, a mogu biti i kemijskog podrijetla zbog aditiva u hrani i djelovanja određenih farmakološki aktivnih supstancija u hrani. Alergijske reakcije na hranu češće su u dječjoj dobi, a najveća je učestalost tijekom prve godine života, što se pripisuje razvojnoj nezrelosti sluznične zapreke gastrointestinalnog sustava, koju prati veća propustljivost za različite

64 | Vaše zdravlje #90

makromolekule. U tom razdoblju postoji i prirođeni deficit i/ili nezrelost sekretornih IgA protutijela, koji daju dodatan doprinos u propustljivosti sluznične zapreke.

Rani prvi simptomi Najčešći oblik nutritivne alergije u dojenčadi i male djece je alergija na proteine kravljeg mlijeka. Prema nekim istraživanjima, učestalost ove alergije u dojenčadi iznosi dva do tri posto, s padom ispod jedan posto u djece starije od šest godina. Prvi simptomi alergije kod većine djece javljaju se oko trećeg do šestog mjeseca života. Može se dogoditi, iako rijetko, da i djeca koja se hrane isključivo majčinim mlijekom razviju alergiju na proteine kravljeg mlijeka koji se nalaze u majčinu mlijeku. Simptomi alergije na kravlje mlijeko rujan 2013.


mogu se manifestirati odmah nakon konzumacije, za nekoliko sati, dana ili tjedana, što ovisi o tipu alergijske reakcije. Važno je znati da se u istog djeteta može javiti kombinacija rane i odgođene alergijske reakcije na proteine kravljeg mlijeka. Iako se simptomi alergije mogu očitovati na različitim organskim sustavima i davati različite kliničke slike, ipak su najčešće zahvaćeni koža, gastrointestinalni i respiratorni sustav. Najčešća kožna manifestacija alergije na proteine kravljeg mlijeka je atopijski dermatitis. Epidemiološka istraživanja pokazala su da 30 posto djece s atopijskim dermatitisom ima alergiju na proteine kravljeg mlijeka. Ostale kožne manifestacije mogu biti urtikarija (koprivnjača), angioedem, morbiliformni osip (sličan ospicama) i crvenilo, svrbež te kontaktni i/ili herpetiformni dermatitis. Simptomi povezani s gastrointestinalnim sustavom nisu specifični, a mogu biti posljedica upale, poremećaja pokretljivosti (motiliteta) ili njihove kombinacije. U te simptome ubrajamo: bljuckanje, povraćanje, proljev, otežano gutanje, gubitak apetita, grčevi (kolike), nenapredovanje na tjelesnoj težini, konstipacija i/ili primjese krvi u stolici. Primjese krvi u stolici mogu biti oku nevidljive (tzv. okultno krvarenje). Ako je to jedina manifestacija alergije na proteine kravljeg mlijeka, tada se kao znak alergije može pojaviti kronična sideropenična anemija (anemija zbog manjka željeza), pa u djeteta s tim tipom anemije treba misliti i na mogućnost alergije na proteine kravljeg mlijeka. Alergija na proteine kravljeg mlijeka u djece se može manifestirati i simptomima na respiratornom sustavu, koji uključuju rinitis (upala sluznice nosa), hroptanje, piskavo disanje (tzv. wheezing) i/ili bronhospazam. Poznato je da se piskavo disanje kao jedina rujan 2013.

Alergijske reakcije na hranu češće su u dječjoj dobi, a najveća je učestalost tijekom prve godine života, što se pripisuje razvojnoj nezrelosti sluznične zapreke gastrointestinalnog sustava

manifestacija alergije na kravlje mlijeko javlja rijetko. U najtežim slučajevima, što je na sreću rijetko, nakon konzumacije mlijeka u djece senzibilizirane na proteine kravljeg mlijeka može se javiti generalizirana reakcija u smislu anafilaktičkog šoka.

Rana dijagnostika sprječava neželjene posljedice Kako bi se spriječile moguće neželjene posljedice neprepoznate alergije na proteine kravljeg mlijeka, važno je bolest rano prepoznati, dijagnosticirati i odgovarajuće liječiti. Osnovu dijagnoze čine dobro uzeta anamneza (obiteljska i osobna) i detaljan klinički pregled djeteta. Na temelju pozitivne obiteljske anamneze, tj. postojanja atopijskih bolesti u obitelji, povijesti bolesti, simptoma i fizikalnog pregleda alergijski uzrok bolesti može se predvidjeti kod većine djece. Na anamnezu i klinički pregled nadovezuju se dijagnostički testovi koji uključuju jednostavne in vivo kožne testove (ubodni ili prick test i epikutani ili Atopypatch test) i laboratorijske in vitro krvne testove (koncentracija ukupnog i specifičnog IgE, broj eozinofilnih i bazofilnih granulocita, koncentracija eozinofilnog kationskog proteina, koncentracija triptaze). Dodatnom obradom otkriva se vrsta alergijske reakcije, tj. alergija posredovana IgE-om, odnosno alergija koja nije posredovana IgE-om nego staničnim posrednicima (eozinofilni i bazofilni granulociti).

Kod djeteta sa sumnjom na alergiju na kravlje mlijeko posredovanu IgE-om preporučuje se učiniti ubodni prick test na kravlje mlijeko. Pozitivna predvidljiva vrijednost ubodnog prick testa na kravlje mlijeko iznosi 100 posto kod veličine indurata (kožne reakcije) na kravlje mlijeko ≥8 mm, što znači da u slučaju dobivanja navedenih veličina indurata sa stopostotnom vjerojatnošću možemo reći da je dijete alergično na proteine kravljeg mlijeka. Koncentracija IgE-a u serumu djece mijenja se ovisno o dobi, tj. od niskih vrijednosti u dojenčadi do višestruko većih nakon devete godine života. Iako većina djece s atopijom ima povećane vrijednosti ukupnog IgE-a, vrijednosti unutar referentnog intervala moraju se oprezno tumačiti zbog mogućih dobnih varijacija, ali i zato jer ne isključuju postojanje senzibilizacije na pojedine alergene. Stoga, ako na osnovi anamneze i kliničkog pregleda postoji opravdana sumnja da je riječ o alergiji na proteine kravljeg mlijeka, unatoč vrijednosti ukupnog IgE-a koja je unutar referentnog intervala, treba odrediti koncentraciju specifičnog IgE-a na kravlje mlijeko. Koncentracija specifičnog IgE-a na kravlje mlijeko ≥15,0 kU/L za djecu ≥2 godine, odnosno ≥5,0 kU/L za djecu <2 godine ima 95 posto pozitivnu predvidljivu vrijednost. Valja naglasiti da nemjerljive vrijednosti specifičnog IgE-a na kravlje mlijeko ne isključuju alergiju na proteine kravljeg mlijeka. Iako u alergijskim reakcijama sudjeluju brojne stanice, u svakodnevnoj se praksi najčešće određuje broj eozinofilnih granulocita. Poznato je da eozinofilija (povećan broj eozinofilnih granulocita) Vaše zdravlje #90 | 65


Pedijatrija NUTRITIVNE ALERGIJE

korelira s težinom alergijske upale i da je izraženija u vrijeme izloženosti uzročnom alergenu. No, pri tumačenju broja eozinofila u krvi treba voditi računa o mnogim čimbenicima i stanjima koja mogu utjecati na njihovo određivanje, kao što su: dinamika otpuštanja eozinofila iz koštane srži, dnevni ritam vrijednosti broja eozinofila, moguće akutne bakterijske ili virusne infekcije, parazitarna oboljenja, maligne bolesti, sistemske autoimune bolesti, hipereozinofilni sindrom i terapija sistemskim kortikosteroidima. Eozinofilni kationski protein (ECP) je protein koji se oslobađa iz eozinofilnih granulocita kad se oni degranuliraju u tkivima, pa je njegova koncentracija povećana tijekom pogoršanja alergijske bolesti, što ukazuje na jačinu alergijske upale. U djece vrijednosti ECP-a <15μg/L ne upućuju na postojanje alergijske upale. No, brojni interferirajući čimbenici pri određivanju koncentracije ECP-a ograničavaju njegovu dijagnostičku vrijednost. U neke djece, unatoč kliničkoj slici koja je visoko sumnjiva na alergiju na proteine kravljeg mlijeka, svi dijagnostički testovi mogu biti negativni. U takvim slučajevima za potvrdu dijagnoze provode se eliminacijska dijeta i provokacijski test. Eliminacijska dijeta traje dva do četiri tjedna, tj. dovoljno dugo da se na odgovarajući način prosudi jesu li se povukli simptomi za koje se sumnjalo da su uzrokovani alergijom na proteine kravljeg mlijeka. Sastoji se u potpunoj eliminaciji proteina kravljeg mlijeka iz prehrane, što za dojenu djecu znači u potpunosti isključiti mlijeko i mliječne proizvode iz prehrane, a za djecu koja su na adaptiranom mliječnom pripravku znači uvođenje zamjenskih proizvoda. U navedenom razdoblju se u djece alergične na proteine kravljeg mlijeka očekuje povlačenje simptoma, a ako nema poboljšanja, mala je vjerojatnost da je riječ o alergiji na proteine kravljeg 66 | Vaše zdravlje #90

mlijeka, pa treba tražiti druge moguće uzroke. Nakon eliminacijske dijete slijedi provokacijski test pod stalnim nadzorom pedijatra, pri čemu se ponovno u prehranu uvodi protein kravljeg mlijeka, uz ponovno javljanje tegoba kod djece alergične na proteine kravljeg mlijeka.

Potpuno ukloniti Liječenje alergije na proteine kravljeg mlijeka sastoji se od eliminacijske dijete, tj. potpunog uklanjanja alergena iz prehrane djeteta, ili iz prehrane majke dojilje (kad su u pitanju dojena djeca) tijekom šest do 12 mjeseci, katkad i dulje. Većina djece alergične na proteine kravljeg mlijeka dobro podnosi pripravke na osnovi ekstenzivno hidroliziranih proteina (semielementarni pripravci). U takvim pripravcima molekula proteina je razbijena na manje dijelove, koji u većine djece s alergijom na proteine kravljeg mlijeka ne mogu potaknuti alergijsku reakciju. No, u malom postotku djece (manje od pet posto) i ovako rascjepkani proteini mogu izazvati alergijsku reakciju, pa se za prehranu takve djece daju pripravci na bazi aminokiselina, tzv. elementarni pripravci.

Nakon uvođenja eliminacijske dijete, nakon dva do četiri tjedna u većine djece vidi se poboljšanje. Sojino mlijeko i mlijeka drugih životinjskih vrsta mogu u djece s alergijom na proteine kravljeg mlijeka izazvati križnu alergijsku reakciju, a kako ni po sastavu nisu prikladna za prehranu dojenčadi i male djece, ne smiju se koristiti kao zamjensko mlijeko. Alergija na proteine kravljeg mlijeka ima dobru prognozu, jer se kod većine djece razvije tolerancija već nakon prve godine života, kad se i preporučuje ponovna procjena stanja. U slučaju negativnih dijagnostičkih testova i provokacijskog testa koji je protekao bez ranih i/ili kasnih neželjenih reakcija, u prehranu se postupno uvode proteini kravljeg mlijeka. U suprotnom, eliminacijska dijeta se nastavlja idućih šest do 12 mjeseci. Dojenje je najvažnija mjera u prevenciji alergije na proteine kravljeg mlijeka, što uz već otprije poznate dobrobiti dojenja za zdravlje djeteta, svakako treba iskoristiti za naširoko promicanje ovoga najboljega, najzdravijega i najjeftinijeg načina prehrane djece. rujan 2013.


rujan 2013.

Vaše zdravlje #90 | 67


prof. dr. sc. prim. Milivoj Jovančević, spec. pedijatar, pedijatrijska ordinacija Dr. Jovančević, Zvonigradska bb, Zagreb

Pedijatrija RESPIRATORNE UPALE

Kašalj naš svagdašnji Razlog oko 80 posto posjeta pedijatru upravo su upale dišnih puteva i popratni kašalj, pri čemu je u dvije trećine slučajeva riječ o djeci koja svakodnevno borave u kolektivu Kašalj je široko rasprostranjen fenomen, osobito u pred­ školskoj dobi, a označava naglo i eksplozivno izdisanje, pri čemu brzo strujanje zraka ponese nakupljeni sadržaj sa sluznice dišnih puteva prema ustima. Najčešće je riječ o refleksnom odgovoru zbog podražaja receptora za kašalj u sluznici ždrijela, grkljana, dušnika, bronha i manjim dijelom u manjim bronhalnim ograncima. Podražaj na kašalj mogu izazvati strana tijela, čestice prašine, hlapljiva kemijska sredstva, promjene u temperaturi i, u djece najčešće, nakupljanje sekreta koji nastaje zbog alergije ili upale na sluznici dišnih puteva.

Boravak u kolektivu – čest uzrok Razlog oko 80 posto posjeta pedijatru upravo su upale dišnih puteva i popratni kašalj, pri čemu je u dvije trećine slučajeva riječ o djeci koja svakodnevno borave u kolektivu. Tijekom djetinjstva imunosni sustav postupno se razvija i u potpunosti sazrijeva tek u dobi od oko 15 godina. U prvim mjesecima i godinama života sposobnost obrane od infekcije virusima, bakterijama i gljivicama znatno je smanjena. Ranim polaskom u kolektiv (jaslice), dijete je pojačano izloženo uzročnicima, tako da se može očekivati da će u prosjeku obolijevati dva do tri puta mjesečno. Brojne studije pokazuju da tek nakon treće godine pohađanja kolektiva učestalost obolijevanja od akutnih respiratornih infekcija pada na razinu učestalosti obolijevanja djece koja ne pohađaju predškolske ustanove. Tijekom prvih mjeseci i godina pohađanja kolektiva uočava se dugotrajno curenje nosa, uz slijevanje sekreta u ždrijelo te dalje u dušnik i bronhe, zbog čega se djeca povremeno zakašlju, kad se čuje „otkidanje“ sekreta sa sluznice – tzv. vlažni ili produktivni kašalj. Takav kašalj pojačava se pri tjelesnim naporima, kad struja zraka pokrene nataloženi sekret sa sluznice bronha i dušnika te izazove podražaj receptora za kašalj. Produktivni kašalj koji nastaje zbog curenja nosa javlja se i noću. Tipično, neko vrijeme nakon što dijete zaspi, dolazi do grčevita vlažnog 68 | Vaše zdravlje #90

iskašljavanja nataloženog sekreta. Naime, tijekom spavanja slabi refleks gutanja i, umjesto da sekret koji se cijedi iz nosa bude progutan, on odlazi u dušnik. Zbog nezrelosti obrambenih mehanizama pojedini virusi (rino virusi i RSV – respiratorni sincicijski virus) izazivaju teška oštećenja sluznice dišnih puteva, koja mogu zaostati i nekoliko godina nakon prebolijevanja. U prve dvije godine boravka u kolektivu sva djeca prebole infekciju RSV virusom. Sluznica oštećena tim virusom je promijenjena izgleda, a prirodni mehanizmi zaštite sluznice znatno su oslabljeni, stoga lakše dolazi do idućih infekcija, uz izraženije znakove upale. Kao odgovor na novu infekciju javlja se jak otok sluznice koji u najmanjim ograncima bronha znatno priječi prolaz zraka (postoji tzv. hiperreaktivnost sluznice). Dolazi do opstrukcije donjih dišnih puteva, koju možemo prepoznati po sipnji (piskutanju u fazi izdisaja), kratkom i ubrzanom disanju, produljenom izdisaju i napadima „gušćeg“ kašlja koji se pojačava u ležećem položaju.

Kada zatražiti liječničku pomoć Svaki kašalj koji znatno remeti spavanje ili hranjenje, teški kašalj koji uzrokuje povraćanje nekoliko puta dnevno, a dijete za to vrijeme izgleda iscrpljeno i mirno, zahtijeva posjet liječniku. Znaci otežana disanja (ubrzano i površno disanje, produljen izdisaj, fićukanje pri izdisaju) mogu biti znaci izraženije upale donjih dišnih puteva (bronha i ogranaka). Bolni kašalj (bol iza prsne kosti, bol u prsnom košu ili bol u ždrijelu prigodom kašljanja) upućuje na mogućnost bakterijske upale i potrebe liječenja antibioticima. Promukli kašalj praćen zvukom „struganja“ koji nalikuje na glasanje tuljana ili lavež psa upućuje na subglotični laringitis. Nadalje, liječnički pregled potreban je ako se nakon duljeg razdoblja kašljanja koje ne remeti opće stanje djeteta javi vrućica, pogotovu visoka vrućica praćena tresavicom. Poseban oprez potreban je kod djece mlađe od 12 mjeseci, a naročito u mlađih od pet ili šest mjeseci. U najmlađoj dobnoj skupini znaci teških infekcija mogu biti oskudni (ne razvija se vrućica), a zbog nezrela imunosnog sustava upala se može brzo širiti. Stoga treba obratiti rujan 2013.


pozornost na opće stanje djeteta – ako je mirno, blijedo, povr­ šno i ubrzano diše te ako odbija hranu, svakako je potrebno posjetiti pedijatra.

Možemo li upale spriječiti Bolesti dišnih puteva najčešće su u jesen i zimi, kada djeca uglavnom borave u zatvorenim, grijanim prostorima. Kod prekomjerna grijanja suhi zrak isuši sluznicu dišnih puteva, sluz se zgusne, nestaju sluznička protutijela, a trepetljike se slijepe, pa prestaje čišćenje sluznice koja postaje suha i ranjiva. Izlaskom na svjež i hladan zrak sluznica reagira i počinje pojačano lučiti sekret, što ojačava učinak čišćenja. Djeca koja borave u prostorijama u kojima odrasli puše višestruko češće obolijevaju od upala dišnih puteva (npr. tri puta češće obolijevaju od upala uha ili bronhitisa), kao i djeca koja žive u područjima visokih razina onečićenja zraka. Treba se kretati – Boravak u zatvorenom prostoru povezan je i s manje kretanja. Kretanjem se ubrzavaju disanje i strujanje zraka, a time i čišćenje dišnih puteva. Dok dijete mirno sjedi, zrak se izmjenjuje tek u jednoj trećini pluća, a u preostalom dijelu nakupljaju se sekret i ustajali zrak koji pogoduju razvoju bakterija. Uz to, tjelesna aktivnost i neposredno stimulira obrambene sposobnosti. Čistoća – Neobično je važna spoznaja da se većina upala dišnih puteva širi upravo rukama! Uobičajeno se smatra da najveći rizik od respiratorne infekcije predstavlja ulazak u prostoriju u kojoj boravi osoba s prehladom, no nedvojbeno se pokazalo, pogotovu kad je riječ o predškolskim ustanovama, da se pranjem ruku (djece i njegovatelja) i korištenjem papirnatih ručnika (ili svako dijete treba imati svoj ručnik) znatno smanjuje učestalost obolijevanja. Djeca obično rukama raznose sekret koji se na njima nakupi zbog kašljanja (stavljanje ruke na usta kod kašlja) ili brisanja nosa. Zato se preporučuje poučiti ih da kišu i kašlju u rukav, jer će tako šake ostati čiste. U vrijeme učestalih prehlada treba češće prati igračke i površine na kojima se djeca igraju. Imunitet – Imunost je najučinkovitije postiže cijepljenjem, ali samo protiv manjeg broja uzročnika bolesti. Uz cjepiva koja se nalaze u obveznom programu imunizacije, mogu se primijeniti cjepiva koja štite od teških oblika infekcije pneumokokom (Streptococcus pneumoniae), protiv vodenih kozica i gripe. Iz široke palete proizvoda koji se nude za jačanje imuniteta određene mjerljive koristi ima od ehinaceje, cinka i probiotika. Od vitamina jedino vitamin C ima određene povoljne učinke, a nekritična upotreba ostalih vitamina (multivitaminskih preparata) se ne preporučuje, jer ne samo da nema koristi nego može biti i škodljiva. rujan 2013.

Vaše zdravlje #90 | 69


doc. dr. sc. Srećko Severinski, dr. med., spec. pedijatar – endokrinolog, Klinika za pedijatriju KBC-a Rijeka, Istarska 43

Pedijatrija DIJABETES

Kontrolom bolesti protiv komplikacija Klinički evidentne kronične komplikacije šećerne bolesti rijetke su među djecom i adolescentima, čemu pridonose dobra kontrola i redovit probir Kronične komplikacije šećerne bolesti su: retinopatija, nefropatija, neuropatija i makrovaskularne bolesti. Retinopatija dovodi do poremećaja vida i sljepoće, nefropatija do hipertenzije i oštećenja bubrega, kod neuropatije javljaju se bol, parestezije, mišićna slabost i autonomna disfunkcija, a zbog makrovaslularnih bolesti dolazi do srčanog i moždanog infarkta, te perifernih vaskularnih bolesti. Klinički evidentne kronične komplikacije šećerne bolesti rijetke su u dječjoj i adolescentnoj dobi, čemu uvelike pridonose dobra kontrola dijabetesa i redovit probir na komplikacije. U odnosu na konvencionalnu terapiju, primjena inzulina putem pumpe i intenzivirana inzulinska terapija smanjuju rizik za razvoj kroničnih komplikacija. Čimbenici rizika za razvoj komplikacija su trajanje dijabetesa, starija dob i pubertet. Dodatni čimbenici, koji se nadovezuju ne prethodne, su pušenje, povišen krvni tlak, hiperlipidemija, preuhranjenost, fizička neaktivnost i naslijeđe. Dijabetička retinopatija – Adolescentna dob sa sobom nosi povećan rizik za razvoj retinopatije, osobito kod loše reguliranih bolesnika. Početni znaci karakterizirani su

mikroaneurizmama, krvarenjima i eksudatima. Slijede vaskularna opstrukcija i neovaskularizacija (proliferativna retinopatija), tj. urastaj novih krvnih žila koje mogu rupturirati i izazvati jače krvarenje. Najosjetljivija metoda za otkrivanje retinopatije je steroskopska fotografija očnog dna i fluorescinska angiografija. Koristi se i indirektna oftalmoskopija. Kod uznapredovale retinopatije primjenjuje se panretinalna fotokoagulacija („laserska terapija“), što smanjuje oštećenje vida 50 posto. Fotokoagulacija nije indicirana kod početne retinopatije. Dijabetička nefropatija – Definira se kao perzistentna proteinurija >500 mg/24 h, ili albuminurija >300 mg/24 h, i obično je udružena s hipertenzijom i smanjenom glomeluranom filtracijom. Početna nefropatija karakterizirana je pojavom mikroalbuminurije (definirana je koncentracijom albumina od 30 do 300 mg/l ili albumin/kreatinin 2,5-25 mg/mmol u prvoj jutarnjoj mokraći), koja se potvrđuje ako pacijent ima pozitivna barem dva od tri uzorka učinjena tijekom tri do šest mjeseci. Iako je u toj fazi još uvijek reverzibilna, dolazi do postupne progresije bubrežnog oštećenja.

Tablica 1 – Probir, čimbenici rizika i postupci kod krvožilnih komplikacija Kada početi probir

Metode

Čimbenici rizika

Potencijalne intervencije

retinopatija

jednom godišnje nakon 11. godine; 2, 5 i 9 godina nakon otkrivanja dijabetesa

fotografija očnog dna ili oftalmoskopija

hiperglikemija, hipertenzija, hiperpipidemija, preuhranjenost

poboljšana metabolička kontrola, laserska terapija

nefropatija

jednom godišnje nakon 11. godine; 2, 5 i 9 godina nakon otkrivanja dijabetesa

albumin/kreatinin u prvoj hiperglikemija, hiperjutarnjoj mokraći tenzija, hiperlipidemija, pušenje

poboljšana metabolička kontrola, ACEI, normaliziranje krvnog tlaka

neuropatiija

nije jasno određeno

anamneza i fizikalni pregled

hiperglikemija, preuhra­ njenost

poboljšana metabolička kontrola

makrovaskularne bolesti

nakon 12. godine

lipidogram svakih pet godina, krvni tlak na godišnjoj razini

hiperglikemija, hipertenzija, hiperlipidemija, preuhranjenost, pušenje

poboljšana metabolička kontrola, kontrola hipertenzije, statini

70 | Vaše zdravlje #90

rujan 2013.


Antihipertenzivna terapija u oboljelih s nefropatijom produljuje vrijeme do zakazivanja bubrega. Lijek izbora su angiotenzin konvertirajući enzim inhibitori (ACEI), koji djeluju na smanjenje intraglomerularnog tlaka i na smanjeno lučenje citokina na razini glomerula. Dijabetička neuropatija – Dijabetes može zahvatiti somatski i autonomni živčani sustav. U somatske neuropatije spada žarišna neuropatija i senzomotorička polineuropatija. Potonja se naziva i dijabetička neuropatija. Oštećenje je progresivno, u početku s gubitkom osjeta, a poslije i gubitkom motoričke funkcije u području šake i stopala. Neuropatija autonomnoga živčanog sustava može uzrokovati posturalnu hipotenziju, povraćanje, proljev, parezu mokraćnog mjehura, impotenciju, poremećaj srčanog ritma i dr. Makrovaskularne bolesti – Stopa obolijevanja i smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti znatno je veća među oboljelima od dijabetesa u odnosu na opću populaciju. Čimbenici rizika su pozitivna obiteljska anamneza o pojavi kardiovaskularnih bolesti prije 55. godine, hiperlipidemija, dijabetes, hipertenzija i pušenje. Stupanj ateroskleroze znatno kolerira s kontrolom glikemije u dijabetičara. Loša kontrola dijabetesa udružena je s aterogenim lipoproteinskim profilom, čemu pridonosi i centralna debljina, kao čimbenik koji povisuje lipidemiju. Osobe s dijabetesom tipa 1 imaju i viši kolesterol nego osobe bez dijabetesa (u jednom ispitivanju ukupna pojavnost povišenoga ukupnog i LDL kolesterola među oboljelima od dijabetesa tipa 1 mlađima od 21 godinu iznosila je 25 posto). Kratkotrajna ispitivanja pokazala su da je upotreba statina u djece i adolescenta efektivna i sigurna, te da nije bilo značajnih nuspojava. Tablica 2 – Ciljane vrijednosti pojedinih parametara s ciljem umanjenja rizika mikro i makrovaskularnih bolesti u djece i adolescenata sa šećernom bolešću tip 1 Parametar

Ciljana vrijednost

HbA1c

<7,5%, bez teških hipoglikemija

LDL

<2,6 mmol/L

HDL

>1,1 mmol/L

trigliceridi

<1,7 mmol/L

krvni tlak

<90 percentile

indeks tjelesne mase <95 percentile pušenje

ne

fizička aktivnost

>1 sata umjerene fizičke aktivnosti dnevno

sedentarna aktivnost

<2 sata dnevno

prehrana

Unos kalorija odgovarajući za dob i normalan rast. Masti <30%, zasićene masti <10% ukupnog kalorijskog unosa. Vlakna 25-30 g/ dnevno. Povećati unos voća i povrća.

rujan 2013.

Vaše zdravlje #90 | 71


Matilda Ivaniš Knez, dipl. ing. preh. teh.

Priroda i zdravlje PRIRODNA KOZMETIKA

Adaptogene biljke u njezi kože Samoniklo bilje, koje se prilagodilo konstantnoj borbi za opstanak u surovoj klimi Sibira, ima vrlo moćan životni potencijal Suočena sa sve većim temperaturnim razlikama tijekom godine, pregrijanim ili jako hlađenim i uglavnom nedovoljno vlažnim zrakom u prostorijama u kojima boravimo, naša koža često reagira preosjetljivošću, pucanjem kapilara, suhoćom i preuranjenim naglašenim borama. Istodobno, sve smo više informirani o štetnim sastojcima u klasičnoj kozmetici koja nam nudi rješenja za navedene simptome, a nakon eventualnoga prvotnog olakšanja često čak i pojača simptome zbog kojih smo je odabrali ili izazove nove. Jedno od mogućih rješenja je upotreba prirodne kozmetike. No, i u odabiru preparata zelenih brendova važno je proučiti sastav i kombinacije bilja kako bismo bili sigurni da će nam navedeni proizvod doista pomoći, a ne samo pružiti osnovnu zaštitu i sigurnost od štetnih sastojaka. Vrlo su se učinkovitima pokazali proizvodi u kojima se koriste ljekovite biljke i njihove recepture upotrebljavane u tradicionalnoj medicini, jer nam daju sigurnost katkad i stoljetnih praćenja njihova djelovanja.

Veliki svjetski hit Zbog sve zahtjevnijih potreba naše kože, u središtu zanimanja su adaptogene biljke, dosad uglavnom korištene kao 72 | Vaše zdravlje #90

dodaci prehrani ili funkcionalna hrana, a odnedavno i kao ključni sastojci kozmetičkih preparata. Adaptogeni su biljke koje pomažu tijelu da se prilagodi različitim lošim vremenskim prilikama (hladnoća, visoke temperature, nedostatak kisika i sl.). Riječ adaptogen proizlazi iz riječi „adaptirati se“ ili „prilagoditi“. Posebno su zanimljive sibirske adaptogene biljke, koje su preživjele ledeno doba i prilagodile se ekstremnim vremenskim uvjetima, te pritom razvile rijetka svojstva revitalizacije i usporavanja starenja kože. Velika im je prednost i to što su samonikle, daleko od velikih gradova i prometnica, u nedirnutoj prirodi Sibira, a odabiru ih i ručno prikupljaju lokalna plemena. U Sibiru rastu čak četiri adaptogene biljke koje je lokalno stanovništvo stoljećima koristilo za tretiranje mnogih tegoba, te očuvanje lijepog i mladolikog izgleda kože.

Sibirski adaptogeni * Rhodiola (Rhodiola rosea) – njezini sastojci, poput rosavina, rosarina i rosina, nalaze se samo u ruskoj Rhodioli. Jedna je od najučinkovitijih biljaka za usporavanje starenja, smanjenje bora te obnavljanje elastičnosti i tonusa kože. Pomaže pri oteknućima (izraženi podočnjaci, slabo prokrvljena koža, koža pušača), kao i protiv proširenih pora i akni. Ovaj ekstrakt štiti kožu i od pothlađivanja. Za razliku od drugih biljaka sličnog učinka, ekstrakt Rhodiole ne širi krvne žile, što je čini esencijalnom zaštitom od pothlađivanja kože lica. To je vrlo važno tijekom zime, posebice onima koji puno borave na otvorenome ili vole zimske sportove. Ostali zdravstveni učinci s kojima se povezuje su regulacija naglih promjena raspoloženja, te blagotvorno djelovanje na depresiju, a pomaže i u borbi s kroničnim umorom. rujan 2013.


Zbog svega toga, smatra se idealnom biljkom za borbu protiv stresa. Dr. Howard Peiper nazvao ju je najbolje skrivenom ruskom tajnom za održanje zdravlja i dugovječnosti. * Sibirski ginseng – posjeduje velik raspon ljekovitih učinaka uvjetovanih vrstom i složenošću aktivnih tvari specifičnih samo za ovu vrstu ginsenga, koja sadrži i do 30 posto više aktivnih komponenata od bilo koje druge vrste. Uz blagotvoran utjecaj na metabolizam proteina, masti i ugljikohidrata, regulira stanja neravnoteže kože i pomaže pri obnovi stanica epidermisa. Harmonizira količinu vlage u koži i štiti je od dehidracije, potiče cirkulaciju, a vrlo je učinkovit i za tretman blijede, zrele i osjetljive kože. Ginseng je kod nas već dobro poznat kao odlična pomoć za poboljšanje općeg stanja organizma, jačanje apetita i mentalne aktivnosti. Dokazano je njegovo sjajno djelovanje na kondiciju, zbog čega ga koriste vrhunski sportaši. Uz snažno antistresno djelovanje, učinkovit je i kod nesanice. Spada u skupinu preparata koji imaju pomlađujuće djelovanje i prirodni je afrodizijak. * Schisandra (Schisandra chinensis) – sibirska biljka čiji je plod nalik trešnjama naveliko hvaljen zbog svojih ljekovitih svojstava, što je čini jednim od najpoznatijih adaptogena na svijetu. Iznimno je bogata vitaminom E, vitaminom C, mineralima i eteričnim uljima koji su odlični za kožu i kosu. U proizvodima za njegu kože (maske, kreme, tonici) schisandra potiče zaštitne funkcije kože, smiruje iritacije i upalne procese. Koristi se i za izradu šampona i proizvoda za njegu vlasišta jer osnažuje korijen kose, stimulira njezin rast i poboljšava kvalitetu vlasi. * Mandžurijska aralija (Aralia Mandshurica) – dobro je poznata u alternativnoj medicini. Pomaže u borbi protiv iscrpljenosti, glavobolje, depresije i stresa. Istraživanja dokazuju učinak ove biljke na regulaciju rada srca i obnavljanje tkiva nakon radijacije. Vrlo je važan utjecaj aralije i na smanjenje masnog tkiva te postizanja optimalne tjelesne mase. Koristi se i za detoksikaciju. U kozmetici je aralija važna za toniziranje, posebno u proizvodima za zrelu kožu. Ekstrakt mandžurijske aralije štiti kožu od klimatskih uvjeta, potiče cirkulaciju te oživljava i energizira kožu. Jedinstvenu prirodu Sibira karakteriziraju složeni klimatski uvjeti: izrazite temperaturne razlike, hladne zime (temperature znaju pasti i na – 57°C), vruća ljeta (do 35°C) i snažni vjetrovi. Samoniklo bilje, koje se prilagodilo konstantnoj borbi za opstanak u tako surovoj klimi, ima moćan životni potencijal. Uz navedene, vrlo važnu ulogu u kozmetici imaju i ostale biljke tog područja, poput sibirskoga patuljastog bora, snježne kladonije i vučjeg trna.

rujan 2013.

Vaše zdravlje #90 | 73


dr. sc. Ante Silić, dr. med., spec. psihijatar, Klinika za psihijatriju Vrapče, Bolnička c. 32, Zagreb

Psihijatrija NESANICA

Kad san neće na oči Učestalost poremećaja raste s godinama, tako da zahvaća više od 50 posto starije populacije, a oko 65 posto svih nesanica bilježi se kod osoba starijih od 55 Kvalitetan san usko je povezan sa zdravljem i funkcioniranjem cijelog organizma, jer većina hormona ima ritam dan – noć, a uz hormone je povezana i regulacija tlaka, šećera, raspoloženja, apetita… Nesanicu ubrajamo u poremećaje spavanja, koji se na osnovi pretpostavljenog uzroka poremećaja generalno dijele u četiri skupine. Tako poremećaji spavanja mogu biti: • primarni • vezani uz neki psihički poremećaj ili bolest • uzrokovani općim medicinskim stanjem organizma, ili • vezani uz psihoaktivne supstancije (najčešće droge ili lijekove). Postoje dvije vrste primarnih poremećaja spavanja, a to su: • disomnije (problemi vezani uz količinu i kvalitetu sna) – uključuju primarnu insomniju (nesanicu) i hipersomniju (pojačanu potrebu za snom), poremećaje ritma san – budnost (cirkadijanog ritma), narkolepsiju i poremećaje spavanja povezane s disanjem • parasomnije (problemi i događanja za vrijeme sna) – uključuju noćne more, noćne strahove i mjesečarenje.

Uobičajene promjene u ritmu san/budnost vezane uz dob Novorođenčad spava dnevno oko 16 sati, od čega se na REM spavanje (vrsta sna tijekom kojeg se sanja) odnosi 50 posto vremena. Oni imaju takozvano polifazno spavanje, a karakteriziraju ga kratka razdoblja spavanja koja se izmjenjuju s kratkim razdobljima budnosti. Takav obrazac uobičajeno 74 | Vaše zdravlje #90

traje prvih nekoliko mjeseci života, nakon čega dijete počinje spavati cijelu noć. Spavanje tijekom dana obično se nastavlja do dobi od četiri do šest godina. Maksimalna dubina sna uobičajeno se javlja tijekom predpuberteta, kad je djecu jako teško probuditi noću. Adolescentima je dnevno potrebno oko deset sati sna, ali im se treća i četvrta faza sna skraćuje sukladno sazrijevanju, zbog čega su tijekom dana često pospani. Uz to, mogu pokazivati i „otklon u fazi spavanja“, tj. ne budu pospani sve do dva ili tri sata ujutro, a kad zaspe, prirodno se bude tek oko 12 sati. Obveze tijekom tjedna u ovoj dobi često dovode do blage deprivacije sna, koja se onda nadoknađuje vikendima. Kasnije, u srednjoj i prema starijoj dobi, uobičajeno je da san postaje plići, isprekidan, te varira u duljini i vremenu početka u usporedbi s mlađom odraslom dobi. Vrijeme provedeno u prvoj i drugoj fazi sna, kao i vrijeme provedeno u budnosti, tijekom noći se produljuje. U srednjoj dobi povećava se i pospanost tijekom dana, ali i potreba za kratkim dnevnim snom, kao posljedica progresivna skraćenja duljine i kvalitete noćnog spavanja. Starije osobe često funkcioniraju na način da ranije liježu i ranije se ustaju, vrlo vjerojatno zbog faznog pomaka cirkadijanog sata koji je usko vezan uz melatonin (proizvod žlijezde u mozgu koja se zove epifiza). Čak i kad nemaju obveza tijekom jutra, starije osobe često se nastavljaju ustajati rano i na taj način se depriviraju snom, zbog čega su često pospani i moraju spavati tijekom dana. rujan 2013.


rujan 2013.

Vaše zdravlje #90 | 75


Psihijatrija NESANICA

Što se krije u pozadini problema Nesanica je vrlo čest poremećaj koji se javlja u 30 do 45 posto odraslih osoba, češće u žena nego u muškaraca. Učestalost poremećaja raste s godinama, tako da zahvaća više od 50 posto starije populacije, a oko 65 posto svih nesanica bilježi se u osoba starijih od 55 godina. Ukupno, možemo reći da od poremećaja spavanja pati godišnje oko 200 milijuna ljudi. Često se javlja naglo, nakon psihosocijalnog ili medicinskog stresa. Najčešća pritužba koju osobe navode je tegoba s usnivanjem (teško se zaspi), a žene se žale znatno češće od muškaraca. Problem se vrlo često kronificira, odnosno traje, iako katkad tegobe nestanu spontano nakon što nestane uzrok stresa.

Jednostavno pitanje obiteljskog liječnika; „Kako spavate?“, često otvara vrata mnogim simptomima do kojih se inače ne bi došlo i koji često vode do postavljanja dijagnoze depresivnog poremećaja.

sna. Liječenje nesanice možemo podijeliti na liječenje farmakološkim (lijekovi) i nefarmakološkim metodama. Često je složeno, pa se preporučuje potražiti liječničku pomoć.

Ipak, nesanica je najjasnije povezana sa smanjenjem količine izlučenog melatonina iz epifize (pinealne žlijezde u mozgu). Melatonin ima ključnu ulogu u regulaciji spavanja i cirkadijanog ritma. Proizvodnja melatonina započinje ubrzo nakon mraka (zatvaranja očiju), vrhunac postiže usred noći, a smanjuje se ujutro. Sam po sebi melatonin ne uspavljuje nego signalizira noć (primjer: noćne životinje budne su iako je razina melatonina visoka). Kod ljudi lučenje melatonina ima funkciju „pripreme za spavanje“, i to u smislu smanjivanja temperature, smanjivanja osjećaja budnosti, te odgađanja i smanjenja proizvodnje kortizola, čime djeluje na budnost, krvni tlak, razinu šećera u krvi, itd. Ujutro razina melatonina opada, označava završetak spavanja i počinje buđenje. Starenjem smanjuje se proizvodnja melatonina u pinealnoj žlijezdi, a to povezujemo s kalcifikacijom epifize i smanjenom aktivnošću suprahijazmatskih jezgara.

Farmakološke metode uključuju primjenu različitih lijekova, što ovisi o problemu u pozadini: melatoninski pripravci, benzodiazepinski agonisti, benzodiazepini, antidepresivi i razni drugi.

Ako je nesanica vezana uz neku psihičku bolest ili poremećaj, često su joj tijek i liječenje specifični za bolest uz koju je vezana. U tim slučajevima najčešće je riječ o depresiji, shizofreniji, anksioznim poremećajima (PTSP...), poremećajima osobnosti i sl.. Osobe koje boluju od nesanice vezane uz neku psihičku bolest često misle da je ona uzrok, a ne posljedica njihove bolesti.

Složeno i zahtjevno liječenje

Poremećaji spavanja, umor, nespecifični mišićno-koštani bolovi ili smetnje, te poremećaji apetita, najčešće su povezani s nedijagnosticiranom depresijom.

Negdašnja istraživanja nesanice fokusirala su se na količinu, a manje na kvalitetu sna. Danas, međutim, znamo da su podjednako važni i količina i kvaliteta

BESPRIJEKORNA SUHOĆA I SVJEŽINA Diskretni TENA Lady ulošci specijalno su razvijeni za upijanje mokraće. Zahvaljujući trostrukoj zaštiti upijaju brže od običnih, mikrokristalima zadržavaju mokraću u jezgri, a jedinstvenim Fresh Odour ControlTM sustavom suzbijaju neugodne mirise pružajući besprijekornu suhoću i svježinu. TENA Lady uloške različitih veličina i moći upijanja potražite u ljekarnama i specijaliziranim trgovinama. Besplatni TENA Lady uzorak naručite na www.TENA.hr ili pozivom na besplatni telefon: 0800 464 465.

76 | Vaše zdravlje #90

Od nefarmakoloških metoda na prvome je mjestu higijena spavanja, tj. treniranje navika koje pomažu urednom ritmu spavanja i budnosti: • valja ići u krevet i ustajati uvijek u isto vrijeme • osigurajte u spavaćoj sobi idealnu mikroklimu (što manje buke, svjetla, ne previsoku temperaturu, ne presuh zrak...) • izbjegavajte mentalne napore (brige) prije spavanja • ne spavajte po danu • izbjegavajte kofein, alkohol i nikotin uoči odlaska na spavanje • idite u krevet samo kad ste pospani • ako ne zaspite za 20-30 minuta, ustanite, popijte malo vode ili mlijeka, operite opet zube i tek onda ponovno pokušajte zaspati • nemojte gledati u sat dok ste u krevetu • vježbajte tijekom dana, ne uoči spavanja • izbjegavajte veće količine hrane navečer (oko jedan sat uoči spavanja pojedite lagan obrok) • krevet koristite za spavanje, a ne za čitanje, vježbanje, hranjenje, gledanje televizije... Od drugih nefarmakoloških terapija treba spomenuti kronoterapiju, terapiju kontrole stimulusa, kognitivno bihevioralnu terapiju, različite relaksacijske tehnike i sl.

rujan 2013.


rujan 2013.

Vaše zdravlje #90 | 77


Dentalna ordinacija RUBRIKA Izvor: časopis Sonda 2008. 9(16): Sanja Pavić, Luka Lubina, prof. dr. sc. Ivana Čuković-Bagić, www.sonda.sfzg.hr

Kariogena i antikariogena hrana Relativna kariogenost hrane ovisi o njezinu sastavu, mikronutrijentima i makronutrijentima, zatim građi hrane, tvrdoći, sadržaju vlakana, topivosti u slini, ali i zadržavanju na površini zuba i stimulaciji sline Kako raste kariogenost Određeni čimbenici mogu povećati rizik za razvoj karioznih lezija, čak i ako je hrana koja se konzumira uvijek iste strukture. Frekvencija obroka i način na koji se konzumira može utjecati na kariogenost. Postoje četiri čimbenika iznimno bitna za porast kariogenosti: 1. Količina vremena u kojem je hrana ili piće u kontaktu sa zubima. Naime, konzumiranje pića u malim gutljajima može biti opasnije za zube od brzog ispijanja tekućine. 2. Dnevna količina koja se konzumira. Konzumacija veće količine slatkog napitka u danu je opasnija jer veća količina dolazi u kontakt s bakterijama na zubima. 3. Uzimanje hrane ili pića unutar obroka ili međuobroka. Kad se kariogena hrana ili piće uzima unutar obroka, kiseline u usnoj šupljini brže će se neutralizirati i odstraniti, za razliku od konzumacije u međuobrocima. 4. Dio dana kad se konzumira hrana ili piće. Konzumacija noću tijekom smanjene salivacije neće tako brzo eliminirati smanjeni pH sline iz usne šupljine. Konzistencija također utječe na kariogenost hrane, jer o njoj ovisi vrijeme zadržavanja hrane u usnoj šupljini.

78 | Vaše zdravlje #90

Primjerice, hrana koja je ljepljive konzistencije dulje će ostati u ustima nego čvrsta i tvrda.

Antikariogena hrana Za razliku od kariogene hrane, postoje pića i hrana koji štite površinu zuba od kolonizacije bakterijom Streptococcus mutans. Prianjanje (adhezija) je ključni korak inicijacije i daljnjeg razvoja karijesa. Primjerice, ječmena kava i pića od pečenog ječma interferiraju pri adsorpciji Streptococcus mutansa na kristal hidroksilapatita, jer sadrže antiadhezivnu komponentu. Konzumiranje antikariogene hrane tijekom ili nakon slatkog obroka ili pića može smanjiti rizik za razvoj karijesa. Ta vrsta hrane uravnotežuje, odnosno vraća pH usne šupljine u nekritično područje te smanjuje rizik za demineralizaciju zuba. Neki od primjera takve hrane su mlijeko, sir, čaj i manje rafinirani škrob. Mlijeko štiti zube prevenirajući pričvršćivanje plaka za površinu zuba. Iako sadrži dovoljno laktoze da bismo ga smatrali kariogenim, bogato je kalcijem i fosforom, koji štite caklinu zuba. Istraživači su pronašli da se hrani koja je bogata šećerom smanjuje kariogenost kad se konzumira s mlijekom.

2. dio

Kariogenost keksa može se tako smanjiti ako se konzumira uz mlijeko. Konzumiranje sira drugi je način zaštite zuba od karijesa. Sir ima vrlo značajna antikariogena obilježja. Količina tiramina u siru stimulira salivaciju. Nakon konzumiranja sira, povećava se količina kalcija i fosfata u plaku. Konzumacija sira može biti zaista dobrodošla za dentalno zdravlje, iako se njegove dobre strane mogu poništiti konzumira li se uklopljen u neku drugu namirnicu, poput kolača. Benefit konzumacije sira također se može smanjiti ako se nakon njega konzumiraju kisela pića. Uzimanjem sira nakon visoko rizičnoga slatkog međuobroka eliminira se smanjenje pH, koje se obično događa uz konzumaciju slatke hrane. Sljedeći način za redukciju i prevenciju nastanka karijesa jest konzumacija čaja. Članovi Američkog udruženja dijetetičara (American Dietetic Association) objasnili su u jednom članku blagodati čaja u prevenciji oralnih bolesti i infekcija. Pronašli su određene karakteristike zelenog i crnog čaja koje imaju antikariogena svojstva. Katehini koji se nalaze u čaju imaju antistreptokoknu aktivnost (protiv S. mutans i S. sobrinus). Aubrey Sheilham upozorila je na moguće antikariogene učinke hrane koja sadrži puno vlakana jer se njima potiču jače žvakanje, salivacija i povećanje pH plaka, kao i mogući antikarijesni učinak organskih fosfata.

Kako savjetovati pacijenta Budući da su uzroci karijesa definirani, a jedan od čimbenika je svakako i način prehrane, rješenje za smanjenje rizika za nastanak karijesa kod djeteta jest rujan 2013.


pravilan odabir vrste i načina konzumacije hrane: • Puno voća i povrća. Ne samo da su bogati vitaminima, nego potiču lučenje sline te pomažu u čišćenju zuba. • Sir posluživati kao obrok ili međuobrok, jer potiče lučenje sline koja ispire komadiće hrane sa zuba. • Izbjegavati ljepljivu hranu, poput grožđica, karamela, meda, datulja. Takva hrana lijepi se za zube i slina je teško ispire. Ako dijete jede takvu hranu, potrebno je upozoriti roditelje da nakon obroka dijete mora oprati zube četkicom i koncem. • Slatki obrok uzimati kao dio velikog obroka, a ne kao međuobrok. Ako se djetetu daje slatki obrok, trebalo bi ga poslužiti kao desert u sklopu glavnog obroka. Ne samo da se tijekom glavnog obroka povećava lučenje sline u

rujan 2013.

Antikariogena hrana uravnotežuje, odnosno vraća pH usne šupljine u nekritično područje te smanjuje rizik za demineralizaciju zuba. Neki od primjera takve hrane su mlijeko, sir, čaj i manje rafinirani škrob ustima, nego djeca često piju tekućinu uz jelo, što pomaže uklanjanju zaostalih komadića hrane sa zuba. • Grickalice (čips, pereci, štapići...) izbjegavati jer se lijepe za zube i ulaze u zubne fisure te ih slina teško odstranjuje. • Izbjegavati slatkiše koji ostaju na jeziku. To je hrana poput lizalica, tvrdih bombona, zašećerenih žvakaćih guma i slatkih napitaka. • Piti mlijeko ili vodu umjesto soka. Većina sokova bogata je šećerom. Iako mlijeko također sadržava šećer,

hranjivije je i zdravije od sokova. Ako se baš želi spriječiti štetno djelovanje laktoze iz mlijeka, mogu se nakon konzumiranja mlijeka usta isprati čašom vode. • Piti, a ne pijuckati zaslađene i kisele napitke koji dovode do karijesa i erozivnih promjena na caklini. Karijes je, dakle, bolest koja se može prevenirati ako se, uz pravilno održavanja oralne higijene i primjenu fuorida, pobrinemo za dobro uravnoteženu i zdravu prehranu.

Vaše zdravlje #90 | 79


Novo u ljekarnama RUBRIKA

Herbaherpin

Exomega D.E.F.I

Lexoderm 2 u 1

Herpes simplex virus tipa 1 uzrokuje pojavu herpesa na usnicama i na nosu ili obrazima. Pojedine situacije mogu aktivirati pritajeni virus i dovesti do recidiva. Najčešći okidači su: pad imuniteta, infekcije, povišena tjelesna temperatura, stres, hladnoća, hormonalne promjene (menstruacija, trudnoća). Problem herpesa može se riješiti otopinom Herbaherpin, prirodnim biljnim preparatom na bazi propolisa, koji u svom sastavu ima tinkturu propolisa, eterično ulje niaouli, ravintsare i timijana. Brzo rješava neugodno peckanje, žarenje i svrbež. Dovoljno je nanijeti otopinu tri do četiri puta dnevno na zahvaćeno mjesto. Proizvod potražite u svim ljekarnama po cijeni od 65 kuna.

Exomega D.E.F.I emolijentna krema (200 ml) i Exomega D.E.F.I emolijentni balzam (200 ml) prvi su sterilni emolijensi s nula posto konzervansa i tvari koje djeluju kao konzervansi. Sadrže samo najvažnije sastojke potrebne atopičnoj i vrlo suhoj koži te pokazuju odličnu učinkovitost, uz potpunu sigurnost. Sastojci su ekstrakt izdanaka Rhéalba® zobi, koji umiruje iritacije kože, te Filaxérin® (kompleks – 10-hidroksi-decenionska kiselina i omega 6 masne kiseline) i vitamin B3, koji obnavljaju i jačaju zaštitnu barijeru kože. Mjerljivih proteina nema. Samo u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama.

Lexoderm 2 u 1 set sadrži sprej i kremu za njegu kože kod vodenih kozica. Lexoderm sprej, koji se prvi nanosi na kožu, zahvaljujući ekstraktu kadulje (Salvia officinalis) ima antiseptičko djelovanje te smanjuje mogućnost infekcije, a ekstrakt zobi (Avena sativa) umiruje zahvaćeno područje. Nakon spreja, na kožu se nanosi krema koja smanjuje svrbež i upalu, hidratizira te potiče zacjeljivanje površinskih slojeva kože. Aktivni sastojci kreme su dekspantenol, glicin i ekstrakt kadulje. Preporučena maloprodajna cijena seta je 89 kuna (prodaje se isključivo u setu). Lexoderm se proizvodi u Hrvatskoj. Više informacija na www. pharmoval.hr.

Otosan nasal spray®

Vitaslim® Vitamins

Biobis Graviola

Otosan Nasal spray® je medicinski proizvod za lokalnu primjenu, nastao kao rezultat najnovijeg medicinsko-znanstvenog istraživanja. Sadrži hipertoničnu otopina 2,2 posto morske vode iz Bretanje s biljnim ekstraktima aloe vere i crnog ribiza, te eteričnim uljem planinskog bora, čajevca i limuna. Razrjeđuje sluz i pomaže u smanjenju kongestije, čisti i dezinficira nosnu šupljinu, te smanjuje učestale infekcije i upale. Primjenjuje se kao prvi pomoćni tretman u slučaju upale sinusa, hunjavice i prehlade, te za njegu nosne sluznice nakon kirurških zahvata. Zahvaljujući svom sastavu dobro se podnosi. Česta primjena ne dovodi do razvoja ovisnosti, niti do pojave rebound fenomena (ponovne kongestije).

Vitaslim Vitamins (patentirana Licaps® tehnologija) proizvod je s pomno dodanim vitaminima i mineralima u preporučenim dnevnim dozama, koji zahvaljujući količinama i sadržaju vitamina C, vitamina A, vitamina B12, željeza i selena pridonose normalnoj funkciji imunosnog sustava. Uz vitamine, paleta Vitaslim proizvoda sastoji se još od šest proizvoda: Vitaslim LIGHT, Vitaslim LINE, Vitaslim FITNESS, Vitaslim HEALTH, Vitaslim IMMUNO. Svi proizvodi Vitaslim u patentiranoj Licaps® formi zadovoljavaju potrebe potrošača, od zahtjeva vegetarijanaca, preko oboljelih od celijakije, do različitih kulturnih i religioznih zahtjeva. Više na http://vitaslim.eu/hr.

Biobis Graviola prirodni je čuvar vašeg imuniteta. Napravljena je isključivo od biranih listova graviole, koji sadrže savršenu kombinaciju maksimalne količine bioaktivnih tvari anona acetogenina i antioksidansa, koji zajedno daju iznimno osnažujući učinak na imunitet ljudskog organizma. Djelovanje Graviole pokazalo se posebno učinkovitim kod pacijenata koji se liječe od raka kemoterapijom i zračenjem, kod kojih izuzetno osnažuje oslabljeni imunitet. Zbog snage jačanja imuniteta na prirodan način, posebno se preporučuje preventivna primjena. U terapijske svrhe potrebno je uzimati je tri puta dnevno po jedan gram u čaši vode ili soka, a u preventivne svrhe preporučuje se jedan gram dnevno prije spavanja.

80 | Vaše zdravlje #90

rujan 2013.


rujan 2013.

Vaše zdravlje #90 | 81


Medicinski leksikon RUBRIKA Tekst preuzet iz knjige Medicinski leksikon uz suglasnost izdavača MOSTA d.o.o., 10 000 Zagreb, Majevička 12a, tel: 01/3025 196, 3690 770, www.naklada-mosta.hr

Hematurija (krv u mokraći) 1. dio Obilježja

Uzroci

Trajanje

općenito mikroskopska hematurija, rjeđe makroskopska; može biti inicijalna (infekcija uretre), terminalna (infekcija mokraćnog mjehura) ili totalna (infekcija bubrega)

upala sluznice mokraćnog mjehura ili uretre (mokraćne cijevi)

nekoliko dana

u fazi kolika hematurija je često makroskopskog ti­pa, a u nositelja bubrežnih kamenaca gotovo je uvijek mikroskopska i nije konstantna

iznenadna opstrukcija uretre kamencem

uvijek vrlo vidljiva hematurija

Pridruženi simptomi

Pretrage

Bolest

vezikalni tenezam (osjećaj punog mjehura); katkad vru­ćica

urinokultura

Infekcija mokraćnih puteva (cistitis, uretritis, itd.)

akutno

bol u pubičnoj ili uretralnoj regiji

ultrazvuk mokraćnog mjehura

Kamenci mokraćnog mjehura

opstrukcija uretera (mokraćovoda) kamencem

akutno

renalna kolika (silovita bol na boku ili u lumbalnoj regiji sa širenjem prema dolje, prema preponama, natkoljenici)

ultrazvuk abdomena; nativni rendgen abdomena (bez kontrastnog sredstva)

Kalkuloza uretera

gotovo uvijek mikroskopska hematurija s eventualnim epizodama iznenad­ne obilne hematurije

kompresija mokraćnog mjehura zbog povećane prostate

kronično

česte infekcije mokraćnog mjehura i mokraćnih puteva

ultrazvuk prostate; urografija, citoskopija, urološki pregled, urodinamika

Benigni (adenom) ili maligni tumor prostate; Prostatitis; Hipertrofija prostate

hematurija mikroskopskog tipa, često maskirana prisutnošću bilijarnih pigmenata zbog kojih boja urina (mokraće) može biti vrlo tamna

renalna insuficijencija

akutno (7-10 dana)

povišena temperatura; difuzni bolovi mišića i zglobo­va; ikterus (žuta boja kože); povećanje jetre i slezene

pretrage krvi (krvna slika, ureja, transaminaze, bilirubin, alkalna fosfataza, elektroliti, mokraćna kiselina, kreatinin); pretraga urina za izolaciju Leptospire; ultra­ zvuk abdomena

Leptospiroza

urin boje „krvi” zbog prisutnosti povećane količine hemoglobina

masivna hemoliza (destrukcija crvenih zrnaca) od strane parazita

akutno (1-2 dana)

tresavica i povišena temperatura; značajno povećanje slezene

traženje uzročnika malarije u krvi

Malarija (akutni napad)

urin boje „vrlo tamne krvi” zbog prisutnosti hemoglobina

masivna hemoliza

akutno (vrlo kratko)

tresavica i vrućica

kontrola krvne grupe

Posttransfuzijska reakcija krvi

82 | Vaše zdravlje #90

rujan 2013.


Obilježja

Uzroci

Trajanje

prisutnost različitih količina krvi (od mikroskopskih do obilnih) u urinu

sklonost krvarenjima zbog kongenitalnog ili stečenog deficita jednog ili više faktora koagulacije

varijabilno, postoje akutni i kronični oblici

pojava raznoliko obojenog urina, od svijetloružičastog do tamnocrvenog, ovisno o količini krvi

lezija sitnih bubrežnih arterija s izlaskom eritrocita

generalno mikroskopska hematurija zbog prisutnosti samo tragova krvi

Pridruženi simptomi

Pretrage

Bolest

krvarenja na drugim mjestima ili organima (koža, pluća, nos, desni, gastrointestinalna, uterina krvarenja, itd.)

pretrage stvaranja i koagulacije krvi

Hemoragijske bolesti

kronično

arterijska hipertenzija; znakovi renalne insuficijencije (edemi, itd.); neuritis; kožne promjene i promjene vida

arterijska i kožna biopsija

Periarteritis ili poliarteritis nodosa

bakterijska infekcija endokarda (sloja koji oblaže stjenke srčanih šupljina), od kojega kreću mikroembolusi koji oštećuju bubrege

postoje akutni oblici i subakutni oblici, koji mogu trajati čak i nekoliko mjeseci

vrućica različitog karaktera (od lagane i jako povišene do septikemijskog oblika); slabost; bolovi u zglobovima; tahikardija; fibrozni kožni čvorići; povećanje slezene

hemokultura; ultrazvuk srca

Endokarditis

općenito mikroskopska hematurija s epizodama pravih urinarnih krvarenja

prisutnost brojnih cista u jednom ili, još češće, oba bubrega

kronično

česte renalne kolike; arterijska hipertenzija; često znakovi kronične renalne insuficijencije

ultrazvuk bubrega; urografija

Policistični bubreg

često obilna hematurija

­infestacija stjenke mjehura jajašcima parazita (shistosome)

nekoliko tjedana

vrućica; učestalo bolno mokrenje; anemija; opće propadanje; često intestinalne smetnje (proljev)

traženje jajašaca parazita u urinu; cistoskopija

Bilharzioza (shistosomijaza)

općenito hematurija mikroskopskog tipa

insuficijentna bubrežna funkcija

kronično

generalizirani kožni edemi; arterijska hipertenzija; anemija; više ili manje naznačeno organsko propadanje

pretrage krvi (ureja, mokraćna kiselina, kreatinin, elektroliti, testovi bubrežne funkcije, krvna slika); pretrage urina; ultrazvuk bubrega

Kronični nefritis

gotovo uvijek pojačana hematurija

iznenadna okluzija neke bubrežne arterije ili njezine grane

akutno

iznenadna silovita lumbalna bol; kardiocirkulatorni kolaps; katkad arterijska hipertenzija; renalna insuficijencija teškog, proširenog oblika

pretrage urina; pretrage krvi (sedimen­tacija eritro­ cita, krvna slika, transaminaze, ureja, kreatinin, mok­raćna kiselina); ultrazvuk bubrega

Infarkt bubrega

rujan 2013.

Vaše zdravlje #90 | 83


dr. sc. Stribor Marković, fitoaromaterapeut, Centar Cedrus, www.plantagea.hr

Biljna ljekarna RUBRIKA

Maslina više od simbola mira Uz povoljan učinak ulja i lista masline na krvožilni sustav i metabolizam, djelovanje na imunosni sustav počelo je biti sve zanimljivije u praksi Pisao sam o različitim biljkama, ali uvijek me nekako zaobišlo pisanje o maslini. Možda zbog toga što je uglavnom promatramo kao biljku uljaricu? Ili možda zato što sam se trudio potaknuti znanje o manje poznatim, a vrlo važnim biljkama u fitoterapiji? Nekako sam podrazumijevao da svi poznaju maslinu. Ona je potpuno prožela ljudsku kulturu od prvih naprednijih civilizacija, a maslinovo ulje vjerojatno se nalazi u kuhinjama gotovo svakog doma u Hrvatskoj. A opet, ova biljka posvećena grčkoj božici mudrosti i znanja Ateni, kao da tek otkriva sloj po sloj istine o sebi. Milijuni stabala masline rastu u Sredozemlju, a opet jedva da smo sigurni o njezinu podrijetlu. Čak je i njezina genetika uvijek ispunjena neslaganjima među znanstvenicima. Pisati o maslini može čovjeka odvesti u inspiraciji tako daleko da ispuni cijeli ovaj časopis. Možda sam i zato cijelo vrijeme nesvjesno bježao od članaka o maslini. Kako pisati o biljci koju je posvojila sama božica znanja?

Povijest masline je povijest civilizacije Tašti Atenjani tvrde kako je prva maslina rasla upravo na Akropoli. Premda botaničari tvrde kako nije nemoguće da je dugovječna maslina mogla rasti na tom mjestu još od brončanog doba, maslina ipak potječe najvjerojatnije iz vrsta koje su se proširile iz sjeverne Afrike. Prve kultivirane masline bile su iz vrste Olea europaea ssp. europaea, i to 84 | Vaše zdravlje #90

jednog divljeg varijeteta koji i danas raste po Sredozemlju. Postoje neslaganja znanstvenika oko podrijetla, ali svi se, uključujući i povjesničare, slažu kako je malo biljaka imalo veću važnost u ranim civilizacijama Sredozemlja. Nestankom ledenog doba, sredozemna klima polako se širi sjeverno na područje južne Europe, a maslina koja voli suhu i vruću klimu prirodno se širi zajedno s ljudima koji su nastanjivali ove krajeve. Kao gorka biljka sigurno je odvajkada bila zanimljiva u narodnoj medicini, a iz ploda se ulje dobiva već najmanje 6000 godina. Arheološki nalazi iz današnje Sirije i Cipra potvrđuju tu činjenicu. Feničani, a za njima i stari Grci, proširuju uzgoj masline u svoje kolonije i mediteranske gradove, a u Italiji se maslina uzgajala od VI. stoljeća prije nove ere. Maslinovo ulje je bilo sve – vrijedna trgovačka roba, prehrambena namirnica, prva kozmetika i lijek za sve. Civilizacije nakon grčke i rimske samo su nastavile taj trend. Maslina već stoljećima simbolizira mir i mudrost, kojima se čovječanstvo baš ne može pohvaliti u svojoj prošlosti i sadašnjosti. Dio te simbolike skriva se u njezinoj svestranosti. Drvo, plod i list, gotovo svaki dio ove biljke, je iskoristiv. Njezina duboka simbolika govori koliko vlastitih dobrih potencijala ljudsko društvo još nije iskoristilo.

Maslinovo ulje – stup mediteranske prehrane Premda je fokus ovog članka prije svega na ekstraktu lista masline, ne možemo preskočiti važnost biljnog ulja. Maslinovo ulje postalo je jedan od stupova zdrave mediteranske prehrane i o njemu su napisani cijeli hvalospjevi. Zanimljivo, kad bismo objektivnim očima promatrali samo sastav masnih kiselina, maslinovo ulje ne bi bilo posebno ljekovito ili iznimno vrijedno u prehrani. U njemu dominira oleinska (ω-9) kiselina, koju organizam može sam sintetizirati, te linolna (ω-6) kiselina, koju organizam mora rujan 2013.


unositi hranom. No, maslinovo ulje sadrži vrlo malo α-linolenske (ω-3) kiseline. Trenutačna znanost smatra kako je korisno da omjer u prehrani ide što manje u korist ω-6 kiseline. Stoga bi ulje poput repice, koja ima više ω-3 kiseline, trebalo biti zdravije od maslinova ulja. U svakom slučaju, maslinovo ulje ne bi moglo niti stati uz bok uljima iznimno bogatim ω-3 kiselinama, poput lanenog ulja. Ipak, epidemiološke studije govore kako mediteranska prehrana koja uključuje maslinovo ulje doista jest korisna za zdravlje krvožilnog sustava. Više grupa znanstvenika proučavalo je tu pojavu „mediteranskog paradoksa“. Osim što je unos ribe veći u mediteranskoj prehrani, dio znanstvenika špekulira kako su upravo biljne tvari razlog toga naizglednog paradoksa. Neke od njih su i tvari iz maslinova ulja koje uglavnom prepoznajemo po gorkasto aromatičnom okusu. Doista, maslinovo ulje je tipično ulje koje svoju ljekovitost duguje takvima tvarima koje su faktički otopljene u samom ulju. Upravo na tragu tih gorkih tvari, ljudi su počeli koristiti i inače vrlo gorki list masline.

List masline – višestruko djelovanje Neobična je priča lista masline. Kao i maslinovo ulje, koristio se kao svelijek,

no njegova domena je uglavnom bio probavni sustav. Krajem 19. i početkom 20. stoljeća, francuski i talijanski liječnici počeli su koristiti list masline za liječenje hipertenzije (povišenog krvnog tlaka). Unatoč velikoj popularnosti, list masline kroz nekoliko desetljeća polako je pao u zaborav, a jedan od razloga je vrlo neugodan gorki okus čajeva ili tinktura lista masline, pogotovo u djelotvornoj dozi. No, otkrićem modernijih tipova ekstrakta, poput suhih ekstrakata u kapsulama i tabletama, premošćen je i taj problem. Danas je list masline jedan od rijetkih biljnih lijekova koji je klinički ispitan u liječenju hipertenzije. Vjerojatno najpoznatiji ljekoviti spoj iz lista masline je oleuropein. On pripada velikoj klasi fenolnih, odnosno polifenolnih spojeva. Nekoć, kada bi za neki prirodni spoj znali da djeluje ljekovito na ljudski i životinjski organizam, ali ne bismo znali objasniti zašto djeluje, za takve spojeve jednostavno bismo rekli da su antioksidansi. Nema sumnje da su i ekstrakt lista masline i oleuropein antioksidansi, no njihovo djelovanje daleko nadilazi jednostavno djelovanje antioksidansa. Najzanimljivije je djelovanje na imunosni sustav. Grupa grčkih znanstvenika ispitivala je utjecaj oleuropeina na sepsu izazvanu bakterijom Pseudomonas. Ono što je iznenadilo

je smanjenje broja patogenih bakterija te istodobno djelovanje na smanjenje upale. Takvo djelovanje upravo i priželjkujemo. Jer, katkad je lako potaknuti imunološku obranu, ali je teško spriječiti posljedice pretjerane imunološke reakcije. Ljepota nekih prirodnih molekula upravo je višestruko djelovanje. Tako oleuropein ima izravno antimikrobno djelovanje, pogotovo protiv virusa i bakterija koji napadaju dišni i probavni sustav. No, on uravnotežuje imunološki odgovor. Tako, primjerice, potiče fagocitozu, proces obrane od mikroorganizama, ali sprječava pretjerano „divljanje“ imunosnog sustava koje šteti samoj infekciji. Na taj način imunosni sustav postaje učinkovitiji. Sam ekstrakt lista masline ima i povoljno djelovanje u zarastanju ozljeda, što govori u prilog da pomaže obnovu tkiva nakon samih infekcija. Premda smo polako postali svjesni povoljna učinka ulja i lista masline na krvožilni sustav i metabolizam, djelovanje na imunološki sustav tek je počelo biti zanimljivo u praksi. Zasad znamo da zbog zanimljive kombinacije djelovanja list masline može biti koristan kod infekcija. Samo vrijeme i istraživanja pokazat će gdje će naći najbolju primjenu.

SPOJ TISUĆLJETNOG ISKUSTVA I MODERNE TEHNOLOGIJE Znanost je oduvijek iz biljnog svijeta crpila supstancije za kreiranje svijeta kemije, otkrivajući pritom zapanjujuće tajne flore. Istraživanja su postupno dovodila do brojnih otkrića prirodnih tvari i sojeva golemoga ljekovitog potencijala, koji se u biljkama nalaze u korijenu, stabljici, lišću i plodovima. Jedna od tih biljaka je i maslina, a ekstrakt njezina lista, prema riječima dr. Jamesa R. Privitera, novi je stari ljekoviti rudnik blaga za čovječanstvo.

rujan 2013.

Supraglukan je jedinstven proizvod na tržištu koji nam omogućava korištenje sinergijskog učinka biološki najaktivnijeg oblika beta-(1,3/1,6)-D-glukana, vitamina C, cinka i ekstrakta lista masline (oleuropeina). Sinergija sastojaka ekstrakta lista masline i vitamina C te njegova antibakterijskog učinka s betaglukanom i imunomodulatornom ulogom cinka, povoljno djeluje na oporavak organizma i zaštitu stanica od oksidativnog stresa.

Vaše zdravlje #90 | 85


Pitanja možete slati na adresu: Oktal Pharma, Utinjska 40, 10020 Zagreb ili na e-mail: vase.zdravlje@oktal-pharma.hr, s naznakom - VI PITATE, MI ODGOVARAMO

Vi pitate, mi odgovaramo RUBRIKA

DERMATOLOGIJA dr. sc. Ivana Nola, dr. med., spec. dermatovenerolog, Zagreb

Pedesetpet mi je godina. Prije pet mjeseci na desnom ramenu pojavila mi se bradavica, koja se osušila, nakon kratkog vremena otpala i na tome mjestu više se nije pojavljivala. Nakon nekog vremena bradavica se pojavila na desnoj nozi. Otpala je tijekom tuširanja, ali se potom ponovno pojavila. Uz to, na lijevoj su se nozi pojavile crvene točkice u krugu. Možete li zaključiti o čemu bi u mom slučaju moglo biti riječ (prilažem i slike promjena). S. Na temelju priloženih fotografija, koje nažalost nisu dovoljno jasne, pretpostavljam da je riječ o promjeni koja bi mogla odgovarati iritiranoj keratozi. Za sigurniju procjenu promjena svakako savjetujem dermatološki pregled, kako bi se na temelju kliničke slike i dermatoskopije odredilo je li potreban i operativni zahvat, uz patohistološku (PHD) verifikaciju promjene.

FIZIKALNA MEDICINA Vedrana Mužić, dr. med., spec. fizikalne medicine i rehabilitacije, Zagreb

Mom ocu dijagnosticiran je infarkt kostiju u proksimalnom dijelu dijafize tibije. Možete li mi objasniti što bolest sve obuhvaća i kako se liječi. M. S obzirom na to da nedostaju podaci iz anamneze, ne mogu dati ciljane odgovore u slučaju vašeg oca, nego općenite o samoj bolesti. Stoga savjetujem da o detaljima porazgovarate s ortopedom koji liječi vašeg oca. Infarkt kosti (poznat

86 | Vaše zdravlje #90

i pod drugim sinonimima – osteonekroza kosti, subhodralna avaskularna nekroza, ishemijska nekroza, aseptička nekroza kosti i avaskularna nekroza) je promjena na kostima koja nastaje zbog oskudne i slabije prokrvljenosti zahvaćenog dijela kosti i njegova posljedičnog odumiranja. Odumrli dio kosti gubi potpornu funkciju i postupno slabi, zbog čega se potencijalno može urušiti u promijenjenom dijelu. Zašto je uopće važno da su nam kosti dobro prokrvljene? Iako se na prvi pogled čini da je kost neaktivna i da je samo tvrdi potporni stup, to baš i nije tako. Kost je vrlo dinamičan organ u kojem koštane stanice neprestano rade, čemu svjedoči i podatak da se naš cijeli koštani sustav zamijeni u roku deset godina. Da bi koštane stanice radile, treba im energija, odnosno kisik i hranjive tvari koji do njih dopiru putem krvnih žila koje ih opskrbljuju. Zbog određenog prekida struje krvi u krvnim žilama, slabi prokrvljenost dijela kosti i razvija se infarkt kosti. Niz je mogućih uzroka i rizičnih čimbenika slabije prokrvljenosti kosti povezanih s avaskularnom nekrozom kosti. Od uzroka navode se trauma zgloba ili kosti, te povećan tlak unutar kosti. Rizični čimbenici uključuju određene lijekove (kortikosteroidi), životni stil (pretjerana konzumacija alkohola, ronjenje), bolesti (šećerna bolest, autoimune bolesti) i medicinske zahvate (zračenje tumora, dijaliza, transplantacija organa). Smatra se da infarkt kosti nastaje zbog kombinacije genetske predispozicije, metaboličkih uzroka i prekida cirkulacije. Gotovo 80 posto slučajeva u kojima nije bilo traume kosti povezano je s uzimanjem kortikosteroida i alkohola. Nakon postavljanja dijagnoze, nastavak liječenja ovisi o jačini oštećenja kosti, a cilj je sprječavanje dodatnog odumiranja i gubitka kosti. Individualno liječenje uključuje lijekove

(nesteroidni protuupalni lijekovi, bisfosfonati, statini i antikoagulantni lijekovi), fizikalnu terapiju (rasterećenje i odmor, ciljane vježbe i elektroprocedure) i kirurško liječenje (dekompresija kosti, transplantacija kosti, osteotomija i umjetni zglob). Naravno, za svakog bolesnika, ovisno o njegovu individualnom statusu i anamnezi, izrađuje se plan liječenja, koji ne mora obuhvaćati sva tri navedena segmenta, o čemu odlučuje nadležni liječnik, odnosno ortoped i određeni specijalisti po potrebi.

GINEKOLOGIJA mr. sc. Sandra Kovačević, dr. med., spec. ginekologije i porodništva, Zagreb

Zanima me nakon koliko vremena se može uraditi test na trudnoću poslije odnosa bez zaštite. Postoje li tablete kojima se može prekinuti trudnoća, a koje bi djelovale dva do tri tjedna nakon spolnog odnosa bez zaštite. Zabrinuta Urinski test na trudnoću, koji je dostupan u ljekarnama, možete napraviti već na dan kad je menstruacija izostala. Ako je posrijedi trudnoća, test učinjen prvim jutarnjim urinom je pozitivan. Ako je nezaštićen odnos bio u vrijeme kad je povećana mogućnost trudnoće, pomoć pruža tzv. hitna kontracepcija ili popularnije zvana „day after pill“ (pilula za dan poslije), koju bi trebalo uzeti unutar 24 sata nakon nezaštićenoga spolnog odnosa. Uzme li se tableta unutar 24 sata, učinkovitost joj je 95 posto, između 24 i 48 sati pruža 85 posto zaštite, a uzeta između 48 i 72 sata osigurava 58-postotnu učinkovitost. Ako ste zabrinuti zbog moguće neželjene trudnoće, važno je

rujan 2013.


djelovati odmah, znači ne dulje od pet dana nakon nezaštićenog odnosa. Dvadeset četiri su mi godine i još uvijek imam akne na licu. Pokušala sam riješiti problem gotovo svim kremama, AHA kiselinom i različitim tretmanima, ali bezuspješno. U razgovoru sa stručnom osobom otkrila sam da mi akne neće riješiti nikakve kreme niti tretmani jer su posljedica problema s policističnim jajnicima i neliječenom upalom. Moj ginekolog preporučio mi je Diane-35, što sam pila gotovo pet godina bez prestanka i potom na svoju ruku prestala jer se ne želim trovati. Naime, čitala sam da takve kontracepcijske tablete, uz korisne, imaju i štetne učinke, kao što je stanjivanje stijenke maternice i nemogućnost trudnoće nakon dugog korištenja, i još neke druge. Može li moj problem s jajnicima riješiti nešto drugo, a da to nisu kontracepcijske tablete. Dok sam bila mlađa, mislila sam da će mi akne s vremenom nestati. To su govorili i dermatolozi, a sada vidim da taj problem očito nikad neće nestati. Nepovjerljiva Ne navodite jeste li ikad provjerili hormonski status (FSH, LH, estradiol, prolaktin, progesteron, androstendion, testosteron, slobodni testosteron, SHBG, DKEAS, T3, T4, TSH) i briseve da se vidi o kakvoj je upali riječ i postoji li uopće. Upala koju ste prije imali i nije liječena ne utječe na ten, osim ako je još uvijek imate. Niste napisali ni to jesu li vam ciklusi redoviti niti kako je vaš ten izgledao za vrijeme uzimanja Diane 35. Štetni učinci koje ste naveli ne stoje! „Stanjivanje stijenke“ koje spominjete zapravo je normalno stanjivanje sluznice maternice, na čemu se, među ostalim, temelji kontraceptivni učinak koji imaju i

rujan 2013.

sve ostale tablete protiv začeća. Argument „nemogućnost trudnoće nakon dugog korištenja“ nema znanstvenu osnovu. Štoviše, ako je kod vas doista riječ o policističnim jajnicima, ostat ćete trudni jedino ako koristite terapiju sve do trenutka kad želite trudnoću. Svaki ginekolog, uz pravilnu obradu (prethodno sam navela koje pretrage bi bilo potrebno napraviti) može vam preporučiti odgovarajuću terapiju. Ako se u hormonskom statusu nađu odstupanja prolaktina i/ili hormona štitnjače, trebat ćete i pomoć endokrinologa. U rješavanju vašeg problema svakako je potreban multidisciplinarni pristup, dakle suradnja ginekologa, endokrinologa, dermatologa i kozmetičara, naravno uz vašu suradljivost i odbacivanje nepotrebnih sumnji da će vas terapija „otrovati“ ili vam narušiti zdravlje. U spolni odnos upustila sam se prerano. Imala sam 16 godina i devet mjeseci. Sada sam dvije godine starija. Prvi put nakon spolnog odnosa pojavili su mi se svrbež i crvenilo, a drugi put žuto-zeleni iscjedak. Kako sam prehlađena, iscjedak sam pripisivala prehladi. S obzirom na to da spolne odnose imam samo s dečkom te da nismo imali drugih partnera, pomalo me strah. Što bi to moglo biti? A. Š. Vjerojatno imate infekciju bakterijom Gardnerellom vaginalis koja je sastavni dio fiziološke flore rodnice, a koncentracija joj se povećava kod promjena kiselosti rodnice koje nastupaju zbog pada imuniteta, uzimanja lijekova, stresa, nošenja tanga gaćica i sl. Prenosi se i na partnera, pa je terapija potrebna za oboje, uz suzdržavanje od spolnih odnosa. Liječi se preparatima na bazi metronidazola. Obratite se svom ginekologu.

Nakon histerektomije, koja je napravljena prije godinu dana, imam česte vaginalne upale. Pomažu mi antibiotici i Canesten, ali poboljšanje kratko traje. Brisevi nisu pokazali prisutnost bakterija niti gljivica. Kupila sam Femigel, pa me zanima koliko dugo ga smijem koristiti bez prestanka i trebam li njime mazati i sluznicu izvana (jednom sam namazala pa me peklo). Ako ne Femigelom, čime onda da mažem jer me peče izvana. S. K. Niste naveli koliko godina imate, što je važan podatak u interpretaciji tegoba koje navodite. Femigel je vaginalni gel na bazi čajevca koji ima snažna antiseptička, antimikrobna (protubakterijsko, protuvirusno i protugljivično) i imunostimulativna svojstva za učinkovitu prevenciju i pomoć u liječenju vaginalnih upala. U kratkom roku smiruje neugodne simptome upale, kao što su svrbež, peckanje, nadraženost i slično. Namijenjen je ženama svih dobi za zaštitu od nepoželjnih mikroorganizama i za obnavljanje i očuvanje normalne vaginalne flore i vlažnosti, te se preporučuje preventivno ženama koje su sklone recidivirajućim gljivičnim, bakterijskim i virusnim infekcijama, kod antibiotske terapije, uzimanja oralne kontracepcije, oboljelima od dijabetesa, ženama u predmenopauzi i menopauzi, kao i onima kojima druga sredstva za intimnu njegu izazivaju iritaciju vulvovaginalnog područja. Moguće je da se nakon prvog nanošenja javlja osjećaj žarenja, i to uglavnom na usminama spolovila. Uzrok tomu su sitna oštećenja sluznice nastala zbog infektivnog ili fizičkog podražaja. Osjećaj žarenja trebao bi ubrzo nestati, no ako do toga dođe, moguće je da se ubrajate u manju skupinu žena kod kojih se javlja preosjetljivost. Prestanite s korištenjem i posavjetujete se s ginekologom.

Vaše zdravlje #90 | 87


Predstavljamo knjige RUBRIKA

ZAŠTO LJUBAV BOLI Eva Illouz

HIBERNACIJSKA DIJETA Mike i Stuart McInnes u suradnji s Maggie Stanfield

J*** MI SE TERAPIJA John C. Parkin

Da ljubav boli, oduvijek znamo. Muškarci su ratovali zbog nje, žene bježale u samostane, pjesnici su patili, a glazbenici bili spremni učiniti baš sve za nju. No, znanstvenici vjeruju da ljubav nikad nije boljela više nego danas. Ako ste i vi iskusili agoniju intimnog odnosa, Zašto ljubav boli Eve Illouz odgovorit će vam na mnoga zbunjujuća ljubavna pitanja. U ovoj sociološkoj studiji, jedna od vodećih svjetskih intelektualki našeg doba, kako ju je proglasio ugledni njemački magazin Die Zeit, tvrdi da ljubavne boli nisu isključivo posljedica naših ranjenih psiha. Naprotiv, uzrok pronalazi u Hollywoodu, kapitalizmu i internetu, koji su izazvali posvemašnji kaos u našim ljubavnim životima, a nas pretvorili u potrošače ljubavi. Pritom su autonomnost i individualizam uzdigli na pijedestal, zbog čega smo postali poput kompulzivnih kupaca koji neprestano uspoređuju ponudu i traže bolji odabir na tržištu ljubavi. Zašto ljubav boli, kao emocionalni atlas suvremene ljubavi, izlaz je iz toga zatvorenog kruga boli i poziv na redefiniranje ljubavnih vrijednosti i odabira. „Nitko više neće moći raspravljati o ljubavi, a da se ne pozove na ovu knjigu.“ – Die Zeit.

Hibernacijska dijeta uz pomoć meda, zdrave prehrane i vježbi otpora vratit će vaše tijelo u prirodnu ravnotežu. Iskoristite svoj prirodni tjelesni sustav za oporavak i zaustavite začarani krug loše biologije koja može uzrokovati pretilost. Isprobali ste mnoštvo pomodnih dijeta, preskakali obroke, proveli sate na traci za trčanje i još se niste riješili neželjenih kilograma? Smršavite dok spavate! To nije ludost. Budete li koristili vlastito tijelo, sačuvat ćete zdravlje i postati vitki. Cilj je hibernacijske dijete, koju su osmislili farmaceut i nutricionist, uspostaviti zdrav način života i povećati tjelesne sposobnosti, a ne samo izgubiti višak kilograma. Ovom dijetom ublažit ćete stres i riješiti se depresije, a svoje tijelo navest ćete da radi za vas, čak i dok spavate! Jeste li znali da tijelo troši više kalorija dok spava nego dok izvodi aerobne vježbe? Koraljka Penavin

Mnogi od nas nalaze se u zatvorima koje su sami izgradili, zabrinjavajući se zbog stvari koje zapravo nisu važne i zaboravljajući na svoje snove. J*** mi se terapija pomaže nam pobjeći, sagledati stvari, uskladiti se s onim što doista želimo i djelovati u skladu s time, bez obzira na ono što drugi misle. John C. Parkin i njegova žena Gaia održavaju svoje slavne j*** mi se meditacijske seminare u Italiji od 2005. godine. Parkinova prva knjiga J*** mi se prodana je u više od 250.000 primjeraka i prevedena na 22 jezika. U ovoj knjizi autor prvi put otkriva pojedinosti o tome kako je j*** mi se pomoglo mnogima da se prepuste i pronađu slobodu, o tajnama koje nam, kroz ovu moćnu profanost, otvaraju put do najveće sreće. John C. Parkin i Gaia Pollini rekli su j*** mi se dobrim poslovima u Londonu i preselili se u Italiju kako bi ondje vodili meditacijske seminare. Tisućama su ljudi pomogli da se manje zabrinjavaju, a više žive. John i Gaia sada donose svijetu svoju terapeutsku j*** mi se poruku u obliku meditacijskih seminara, glazbe, on-line tečajeva, pa čak i j*** mi se čokolade. Ova knjiga sadrži psovke. Ali sadrži i neočekivan put do sreće i iscjeljenja.

Vlasta Prohaska Jarec

Nakladnik: Planetopija d.o.o., Ilica 70, 10000 Zagreb, www.planetopija.hr Prodaja: Knjigu možete kupiti u Planetopijinoj knjižari u Ilici 72 (tel./faks: 01/4846 197) i u svim boljim knjižarama diljem Hrvatske. Možete je naručiti i putem interneta na www.planetopija.hr. Izdanje: 2013. Cijena: 139 kuna 88 | Vaše zdravlje #90

Katarina Mandekić

Nakladnik: V.B.Z., Velikopoljska 12, 10010 Zagreb, www.vbz.hr Prodaja: Knjigu možete naručiti putem telefona 01/6235 419 ili faksa 01/6235 418, te u svim boljim knjižarama diljem Hrvatske. Možete je naručiti i putem interneta na www.vbz.hr uz popust od 10 posto.  Izdanje: 2013. Cijena: 89,90 kuna

Nakladnik: Naklada Ljevak d.o.o., Krvavi most 2/2, Zagreb Prodaja: direktno od nakladnika na tel. 01/4804-007, e-mail: prodaja@naklada-ljevak.hr, putem interneta na www.ljevak.hr uz 10% popusta ili u svim boljim knjižarama. Izdanje: 2013. Cijena: meki uvez – 129 kuna tvrdi uvez – 159 kuna rujan 2013.


Vaše zdravlje 09/2013.  

TEMA BROJA Kardiovaskularno zdravlje žene - podcijenjeni rizik

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you