Upptäck Rättvik nr 1 2023

Page 1

Ett unikt koncept i en unik lada på en unik plats

Från Istanbul till Rättvik

En man med många

”JÄRN I ELDEN”

Magasinet som inspirerar dig att upptäcka Rättvik • Nr 1 2023
10år
2013–2023

DRÖMHEM

New Hampshire 190 NEW ENGLAND STIL

Från regionen New England på den amerikanska östkusten, har vi hämtat inspiration, plockat detaljer och namngivit husen. De ståtliga stolparna vid entréerna, generösa verandor under tak och de klassiskt tätspröjsade fönsterna, för tankarna till den amerikanska kolonialtiden. Husens detaljer, med Bra Hus egenutvecklade dekorlist runt foder, pelare och tak, ger ett gediget och genomarbetat intryck.

SKAPA DITT
MED OSS PÅ
Bra Hus från Hedlunds AB n 0258-31200 n info@brahus.se n brahus.se.#brahus.@brahus.se Ett stolt och stabilt familjeföretag sedan 1903
BRA HUS
Mer inspiration och fler husmodeller i olika stilar hittar du på brahus.se

Kanske är det så att man måste åka bort, för att hitta hem?

ETT BARNS DRÖMMAR, kan många gånger te sig förunderliga. Som barn dagdrömde jag ofta om världen där ute. En värld som på den tiden, kändes så långt borta och samtidigt så ouppnåelig, för en liten grabb som växte upp i dåtidens Rättvik. Ett Rättvik som på den tiden såg så annorlunda ut mot idag. Det var då som alla de vackra hotellen, Pers Borg, Siljans Borg och framför allt Turisthotellet, satte sin prägel på bygden. Det vackra engelska Turisthotellet, är sedan länge borta, precis som Pers Borg och Siljans Borg. Men Långbryggan med holmen, har alltid funnits med, som en symbol för denna vackra bygd. Jag minns hur jag dagdrömde när vi hade kristendomskunskap i skolan och läste om skapelseberättelsen, med Adam och Eva i Edens lustgård. Jag målade upp en bild av holmen, som Edens lustgård, där ormen ringlade sig runt björkens grenar och där Adam och Eva dansade, i sin nakenhet. En dröm som etsade sig fast och som följt mig genom livet.

ÅREN GICK OCH MIN LÄNGTAN att få upptäcka världen där ute växte sig allt starkare. Något som på den tiden var mer svårbemästrat än i dag, med EU:s öppna gränser med mera. Svaret blev studier och ett jobb med internationell prägel. Efter några år på skolbänken och en ingenjörsexamen var det dags att dra ut i världen. Att det internationella livet skulle prägla hela mitt vuxna liv förstod jag nog inte riktigt då, men resorna till fjärran länder blev många och långa.

MIN RESA GENOM LIVET, hade börjat på allvar. De första åren bestod i frekventa resor i Afrika, Mellanöstern och Östeuropa. Det här var tiden före Glasnost, Perestrojka och Berlinmurens fall. Att få uppleva livet bakom järnridån på den tiden var mycket lärorikt, då det var som att sätta sig i en tidsmaskin och flytta sig tillbaka till tiden före andra världskriget. Många och ibland fantastiska är de upplevelser som jag fick vara med om under de här åren. Men i mina tankar fanns alltid min hembygd med på ett hörn.

NÄR INTERNET BLEV ETT BEGREPP och svenska tidningar kunde läsas på nätet, så följde jag hela tiden Dalarnas lokalpress och på så vis höll jag mig uppdaterad om vad som hände i Rättvik. Edens lustgård, fanns således med i mina tankar hela tiden. Mycket hände under de här åren och upplevelserna var många. Hemma i Rättvik hade Dalhalla blivit verklighet. Något som gjorde mig både glad och stolt, då Kullsberg kalkbruket var platsen där jag en gång jobbade och där jag lade grunden till min karriär. När jag många år senare besökte Dalhalla kändes det magiskt. Jag kunde känna av alla gamla arbetskamrater, som en gång jobbade där och som hade betytt så mycket för mig.

EFTER TIDEN I ÖSTEUROPA OCH AFRIKA följde några år då jag bodde stationärt i Mellanöstern. En tid som gav så mycket av

erfarenhet och kunskap om bland annat kultur och religion. Det var i början av nittiotalet och tiden för det första Gulfkriget. Jag fick bevittna den militära upptrappningen på nära håll och även konfronteras med konfliktens effekter.

MIN RESA GENOM LIVET fortsatte med resor till bland annat Asien, Australien, Nord- och Sydamerika. Tanken på att en dag få återvända hem till Rättvik, blev genom åren mer och mer avlägsen, då jag rotat mig på annat håll. Men livet tar ibland oväntade vändningar och möjligheten att återvända blev helt plötsligt möjlig. Åldern hade tagit ut sin rätt även för mig och det kändes rätt att börja trappa ner. Det kändes därför naturligt och rätt att återvända till platsen, där allt en gång började. Edens lustgård fanns ju kvar, på samma plats, som jag en gång lämnade den.

CIRKELN SLUTS. Nu är vi tillbaka till platsen, där min vagga en gång stod. Nu är vi här för att stanna, min hustru och jag. När jag växte upp i Rättvik på den tiden, var allt så självklart. Allt fanns ju där och det var inte mer med det. Numera ser jag på min hembygd med andra ögon. Alla intryck som man möter dagligen på sin vandring, har alla blivit så mycket starkare. Värmen och omtanken från alla rättviksbor fångar min själ och får mig att känna kärlek och stolthet över min hembygd.

RÄTTVIK ÄR PLATSEN där det är nära till allt. Vi har en slalombacke med rodelbana, travbana, golfbana, bandyhall, multiarena, baseboll plan, skidanläggning, strövområden, vandringsleder, jakt och fiske och Siljans vackraste playa. Allt det här hittar man på gångavstånd från centrum. Är inte det fantastiskt, så säg.

OCH DEN LIGGER ju där ute, vid Långbryggans slut. Edens lustgård.

UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 1 2023 3
Lars Texas Frändberg
K R Ö N I K A

Bli en av Sveriges mest nöjda bankkunder

Vi är ingen vanlig bank. Vår vinst återinvesteras i projekt för att utveckla bygden.

Vi har funnits sedan 1870 och är en av Sveriges mest stabila banker.

Vi har kontor i Leksand, Rättvik och Djurås. Det betyder att vi finns nära dig oavsett var i bygden du befinner dig.

Vill du vara med?

Just nu ger vi 500 kronor extra till din favoritförening i bygden när du blir ny kund och Leksands Sparbank blir din nya huvudbank.

Läs mer på www.leksandssparbank.se/bytbank

SVERIGES NÖJDASTE PRIVATKUNDER 2022 SPARBANKERNA BANK SVERIGES NÖJDASTE FÖRETAGSKUNDER 2022 SPARBANKERNA BANK Välkommen in till oss för inspiration Hos oss finner du färg, tapeter, golv och mycket mer! Gjutarvägen 9, Rättvik | 0248-125 40 | tysksfarg@telia.com | tysksmåleriochfärg.se Vi har även målare som kan utföra jobbet åt dig
UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 1 2023 5 28 Ett unikt koncept i en unik lada på en unik plats 11 Från Istanbul till Rättvik 18 Gemenskapen är det viktiga Krönika ...................................................................................... 3 Innehållsförteckning ............................................................. 5 En man med många "järn i elden" ................................... 6 Från Istanbul till Rättvik 11 Teresia guidar oss genom skog och mark 14 Mat & Dryck 16 Gemenskapen är det viktiga 18 Visste du att? 20 Upptäck Rättvik Tipsar ....................................................... 22 Coworking – ett modernt sätt att arbeta ...................... 25 Ett unikt koncept i en unik lada på en unik plats ....... 28 Hallå där! Petra Ek, ny ägare av Bokhandeln i Rättvik 34 Rättvik lockade när dottern Elle föddes........................ 36 Äntligen öppnar bildarkivet igen .................................... 40 Rättviks kulturhus program April–Augusti 2023 42 MAGASINET UPPTÄCK RÄTTVIK ANSVARIG UTGIVARE: Thomas Riesbeck thomas@riesbeckreklam.se REDAKTÖR: Thomas Riesbeck SKRIBENT: Annette Riesbeck FORMGIVNING: Riesbeck Reklam ANNONSER: Riesbeck Reklam TRYCK: Ruter AB OMSLAGSBILD: Mike Lind Foto: Riesbeck Reklam Magasinet som inspirerar dig att upptäcka Rättvik • Nr 1 2023 Ett unikt koncept i en unik lada på en unik plats Från Istanbul till Rättvik En man med många ”JÄRN I ELDEN” 10år 2013–2023 I N N E H Å L L 6 En man med många ”järn i elden”
6 UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 1 2023

En man med många ”JÄRN I ELDEN”

Tomas Janssons föräldrar flyttade från Västerås till Rättvik i samband med att Stiftsgården öppnade 1952. De flyttade in i en av personalvillorna och efter något år föddes Tomas. Han beskriver sin uppväxt på gården som mycket stimulerande och en tid som gav honom insikt, kunskap och perspektiv på tillvaron.

Föräldrarna trivdes väldigt bra i Rättvik. Hans mor arbetade många år som kyrkoskrivare och tog hand om kommunens folkbokföring. Hans far fortsatte på Stiftsgården fram till sin pension.

– Ja, de blev kvar i Rättvik. Min far dog 1993 men min mor är idag 97 år gammal och bor fortfarande i egen lägenhet. Här i Rättvik bor också mina två yngre syskon, säger Tomas.

Tomas upplevs som en mycket aktiv och nyfiken person. Efter gymnasiet åkte han ett år som utbytesstudent till USA innan han flyttade till Uppsala för att läsa till präst.

– Ja, under gymnasieåren hade jag några starka gudsupplevelser och därför blev det helt naturligt för mig att bli präst. Jag prästvigdes i Västerås domkyrka och fick sedan arbete som pastorsadjunkt här i Rättvik. Jag arbetade halvtid här i kommunen, bodde i Uppsala och fortsatte att studera. Jag älskade att läsa på universitet och det blev totalt 18 års studier inom teologi,

filosofi, politisk vetenskap, nationalekonomi och sociologi. Det var fantastiskt roliga år och för att dryga ut inkomsten började jag även jobba som DJ på 1980-talet.

1994 valde Tomas att flytta tillbaka till Rättvik på heltid och arbeta som präst, men redan efter några år bytte han bana. Han tog tjänstledigt och började istället undervisa på Stiernhööksgymnasiet. Han undervisade i religion, filosofi, psykologi och samhällskunskap. När han inte fick förlängd tjänstledighet avslutade han sin anställning inom kyrkan och fick så småningom full behörighet att undervisa på gymnasiet. Han blev kvar inom skolan i 13 år.

I Rättviks kyrka har människor samlats i århundraden

2010 gick Tomas tillbaka till sitt arbete inom svenska kyrkan och jobbade som kyrkoherde i det som då hette Ore församling. Idag är Ores och Rättviks församlingar sammanslagna och nu arbetar

Tomas, som hunnit fylla 67 år, halvtid som komminister i Rättviks pastorat.

– Sedan ett år tillbaka är jag halvpensionär, det vill säga jag jobbar heltid i kyrkan vissa veckor och är ledig andra veckor. Jag har nog aldrig haft det så bra som jag har det nu. Jag hinner med alla mina intressen men får samtidigt möjlighet att dela med mig av sådant som jag brinner för. Jag tycker om att utmana människor –att få dem att tänka efter och få ”meningskickar” i sina egna liv.

Tomas tycker väldigt mycket om att predika och säger själv att det är det bästa med hans jobb. Varje söndag har ett givet tema och det är också vissa utvalda bibeltexter som ska vara med i en predikan, men det står honom ändå fritt att tolka texterna utifrån den situation vi lever i idag.

– Jag skriver aldrig ett detaljerat predikomanus utan talar fritt utifrån några stolpar. För mig är det viktigt att ha ögonkontakt med kyrkobesökarna.

UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 1 2023 7 R E P O R T A G E
TEXT OCH FOTO: RIESBECK REKLAM

Tomas uppmanar oss att besöka Rättviks kyrka.

– Ja, vi har en fantastiskt fin kyrka här i Rättvik. Kyrkan byggdes på 1300-talet och det är fascinerande att tänka sig att människor har samlats här i 700 år. Det är här i kyrkan man har hämtat livskraft, bearbetat sin livssituation och upptäckt Gud. Som präst får jag vara en del av människors största händelser. Det är dop, vigslar och begravningar – milstolpar i livet.

Ett långsiktigt samarbete

Tomas har alltid tyckt om att resa och tillsammans med några vänner har han besökt favoritresmålen Belgien och Ungern flera gånger. När järnridån föll 1989 bestämde de sig för att starta ett ungdomsutbyte. Tomas hittade en skola i Budapest som var intresserad av ett samarbete med Sverige. Ett långsiktigt samarbete påbörjades med en skola i Ljusdal och senare även med Stiernhööksgymnasiet. Under årens lopp har många rättvikselever besökt Ungerns huvudstad och flera familjer här i kommunen har också tagit emot ungdomar i sina hem. Tomas har varit i Ungern över 30 gånger och hjälpt runt 2000 ungdomar att uppleva ett annat land och en annan kultur.

I samband med sina resor till Belgien har han också utvecklat ett stort intresse för belgiskt öl.

– Ja, under de senaste 15 åren har vi varit i Belgien en eller par gånger per år. Vi åker nästan alltid till olika städer och jag har som återkommande uppgift att lägga upp ett program där vi besöker olika bryggerier och de bästa pubarna. Nu har jag lärt mig så mycket om belgiskt öl så jag håller i egna öl-provningar i olika sammanhang.

Belgiskt öl var också det genomgående temat 2018 när Tomas deltog i det populära TV-programmet Halv åtta hos mig. Alla hans rätter innehöll öl vilket

dessvärre inte uppskattades av en av de tävlande. Tomas kom sist i tävlingen men blev ändå en kändis. Han bjöd på så mycket musik och dans i programmet så han blev kallad för ”Tekno-prästen” och väckte stor uppmärksamhet på sociala medier. Vinst eller ej, matlagning är något som roar Tomas och nu har han hittat en ny passion och det är svamp.

– Det var min svåger som bjöd mig på

en svampsmörgås med stolt fjällskivling. Det var så gott så jag sa högt, ”Svampar var har ni varit i mitt liv”. Nu är jag ute i skogarna varje höst och kan runt 100 svampsorter. Vem vet, svampkurser kanske blir min nästa grej?, avslutar Tomas.

Ja, vem vet. Kanske hinner han även med det mellan sina Gudstjänster, öl- och vinprovningar, sina skidresor och rollen som skidlärare för friluftsfrämjandet… n

8 UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 1 2023
R E P O R T A G E
»Jag är en positiv person som sällan hakar upp mig på avigsidor och brister i tillvaron utan gläder mig mer åt det jag har«
Det är inte enbart öl som Tomas lärt sig att uppskatta. Under sina resor har han även lärt sig en hel del om vin och håller nu återkommande öl- och vinprovningar i stora och små sällskap.

Eat to the Beat i unik nostalgimiljö.

Njut av god mat och dryck

– den fantastiska utsikten får du på köpet

Välkommen att besöka vår restaurang

Vi serverar à la carte måndag–lördag. För meny, se vår hemsida.

Upptäck vår Gin & Tonic bar

Välj mellan många fina ginsorter och ett flertal olika tonics, varav några lokala.

Sommartid flyttar vi ut baren till vår fina terrass. För öppettider och mer information, se vår hemsida eller kontakta oss på 0248-511 50. Vi önskar dig hjärtligt välkommen!

Hotell
| Tfn: 0248-511 50 | info@lerdalshojden.se | www.lerdalshojden.se
Lerdalshöjden | Mickelsgatan, Rättvik
Välkommen
www.diner45.se Tel. 0248-12045 2018 – 2023 C e l e brating5Years In the heart of r ä t t kiv
in!
5 YEARS

Vid Rättviks slalombacke/sommarrodelbana, nära skidspår och strövområden ligger Fyrklöverns Stugby.

Stugor för självhushåll, 3–6 bäddar, 21–46 kvm. Kiosk, bastu, solarium och Internet.

Gångavstånd till Siljan och Rättviks centrum med butiker, restauranger och simhall. 3 km till golfbana.

Fyrklöverns Stugby har öppet året om – boka Online

www.stugby.se • 0248-107 65

Välkommen att bo i underbar natur med utsikt över Siljan
Fyrklöverns Stugby
Hitta hem i Rättvik Vackra vyer är vår vardag www.rattviksfastigheter.se Vasagatan 6 | 795 30 Rättvik | 0248-702 90 | info.rfab@rattvik.se

Från Istanbul till Rättvik

Yilmaz Bilmez var lite drygt 20 år gammal när han efter 15 månaders

militärtjänstgöring och arbete inom textilindustrin, flyttade från Istanbul i Turkiet till Rättvik. Sedan i september förra året äger och driver han nu

Furudals Pizzeria & Restaurang och ser mycket ljust på framtiden.

TEXT OCH FOTO: RIESBECK REKLAM ➢

Allt började med att Veli Al, som är släkt med Yilmaz och äger restaurangerna Erkut och Almira i Rättvik, kontaktade honom och frågade om han ville komma till Sverige och arbeta. Efter en tids funderande bestämde han sig för att åka och Veli hjälpte till med både arbetstillstånd och visum. – Jag kom till Sverige den 9 april 2010 och jag minns att det var lite kallt. Jag tog tåget mot Rättvik och jag häpnades över att det var så mycket skog överallt. Ganska snabbt konstaterade jag att det var väldigt stor skillnad mellan Rättvik och Istanbul med sina cirka 13,8 miljoner invånare. Väl framme i Rättvik blev jag mottagen av släkt och vänner och det kändes väldigt bra, säger Yilmaz och skrattar åt minnet.

Yilmaz började ganska omgående läsa svenska på SFI (Svenska för invandrare) men det var svårt för honom att hinna med eftersom han också arbetade. Han berättar om en tid då han hankade sig fram med hjälp av Google Translate.

– Ja, jag kämpade på några månader men efter en tid ville jag faktiskt åka hem. Hade det inte varit för att mamma ville att jag skulle stanna, hade jag nog lämnat Sverige. Så här i efterhand är jag glad över att det blev som det blev. Jag gillar Rättvik och trivs väldigt bra, säger Yilmaz.

Vid 34 års ålder äger han nu en egen restaurang

Yilmaz har under åren arbetat på flera pizzerior i kommunen, men sedan den 5 november förra året äger och driver han nu Furudals Pizzeria & Restaurang i centrala Furudal.

– Ja, det är väldigt roligt. Redan förra sommaren inledde jag en diskussion med den förra ägaren och efter ett par månader stod det klart att jag fick ta över. Restaurangen hette då Hillboms Bistro och jag började med att renovera, köpa ny köksutrustning och byta namn. Tanken är att jag ska servera allt ifrån traditionell svensk husmanskost till pizza, kebab med mera. Jag kommer också satsa på lite livemusik och annan underhållning här framöver, säger Yilmaz.

Yilmaz känner sig väl mottagen i Furudal och är glad över att så många kunder gynnar

den lokal restaurangen. Nu under vinterhalvåret har det varit lite lugnare men han vet att sommaren lockar mycket turister och inte minst en mängd hockeyelever och deras föräldrar.

– Jag klagar inte. Vissa lördagar säljer jag upp emot 120 pizzor och det har till och med hänt att jag sålt så mycket så degen tagit slut, säger Yilmaz och ser mer än nöjd ut.

Från början arbetade Yilmaz runt 15 timmar per dag men nu har han lite hjälp i restaurangen och kan ta någon dag ledigt. I maj återvänder han också till Turkiet för att arrangera sin bröllopsfest.

– Ja, jag gifte mig i höstas men vi hann aldrig ha någon traditionell bröllopsfest. Nu blir det ett rejält firande och vi räknar med minst 1800 gäster – alla kommer… Målet är att min fru ska kunna följa med mig tillbaka efter bröllopet men det ser ut att dröja eftersom det tar många månader att få alla papper och tillstånd som krävs. Hur som helst hoppas jag att även hon kommer att trivas här i Rättvik. Vi har många vänner som bor här och hon tycker, precis som jag, om närheten till naturen. Nu har vi ju också vår egna restaurang och kan satsa framåt, avslutar Yilmaz. n

12 UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 1 2023
R E P O R T A G E
Det är många som är glada över att Yilmaz tagit över restaurangen. En vanlig lördag kan han sälja upp emot 120 pizzor.
13

Teresia guidar oss genom skog och mark

Teresia, som ursprungligen kommer från Skaraborg, har alltid varit intresserad av vandring och andra friluftsaktiviteter. Under årens lopp har hon gått åtskilliga mil i vår vackra natur och skaffat sig erfarenheter som hon nu med glädje delar med sig av.

Teresia och hennes sambo, rättvikaren Ronnie Björ, flyttade från Göteborg till Rättvik 2016. De började leta hus och ganska omgående hittade Ronnie det fina huset i Övre Gärdsjö.

– Ja, vi slog till direkt. Huset har ett fint ljusinsläpp och en öppen planlösning som vi gillar. På gården finns också en stor trädgård vilket passar oss perfekt eftersom vi båda är mycket intresserade av odling. Vi lär oss mer och mer för varje år. Det blir mycket egna grönsaker men även en hel del blommor, säger Teresia.

Teresia är utbildad biolog och har under 15 år arbetat som konsult åt ett större företag. Hon har främst arbetat med olika naturutredningar, genomfört inventeringar men också hjälpt kunder att söka tillstånd, dispenser med mera. Hon har även hunnit med att arbeta som miljöspecialist åt Trafikverket.

Vandra kring Siljan

Idag driver Teresia det egna företaget Siljan Outdoor med inriktning på friluftsliv, vandring och så naturligtvis på den högaktuella boken ”Vandra kring Siljan” – Ja, det är fantastiskt roligt. Allt började med att jag hittade en bok skriven av Karin Runesson som beskrev ett antal vandringsleder i Falun och Borlänge. När jag köpte boken frågade jag om det fanns en motsvarande bok för Siljansområdet. Jag fick berättat

för mig att ett upplägg hade diskuterats vid ett tidigare tillfälle men att arbetet av någon anledning hade avstannat.

Det var då jag tog kontakt med förlaget och erbjöd mig att skriva den, säger Teresia.

Förlaget visade intresse men ville att Teresia först skulle skicka in ett arbetsprov. Hon gick en provvandring i Tällberg, dokumenterade, skrev text och fotograferade. Arbetsprovet skickades in och hon fick uppdraget i augusti 2021. Det blev många, många timmar för Teresia i skog och mark men nu är boken tryckt och klar.

Boken på 250 sidor behandlar totalt 33 olika turer i Siljansområdet varav nio i Rättviks kommun.

– Det finns två längre turer med i boken men det finns många fler att upptäcka. Totalt beskriver boken 340 km vandring med skiftande svårighetsgrad. I boken finns ordentliga turbeskrivningar så den som vandrar känner sig trygg. Det framgår även om leden är kuperad och till vilken målgrupp den passar bäst – den vane vandraren eller barnfamiljen. Övrigt som kan vara av intresse är information om välkända besöksmål, parkeringsmöjligheter, caféer eller om det finns möjlighet till övernattning under turen, säger Teresia. Vi avslutar med att tala lite om sommaren. Nu ska boken marknadsföras och naturligtvis hoppas Teresia också på att få guida flera vandringar runt om i våra Siljanskommuner. n

14 UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 1 2023 R E P O R T A G E
TEXT: RIESBECK REKLAM
UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 1 2023 15

Beef Chili med rostad majssallad, fetaost, koriander och picklad rödlök

M A T & D R Y C K 16 UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 1 2023

4 portioner

Ingredienser:

1 kg högrev

1 paket bacon

1 gul lök

5 vitlöksklyftor

2 stjälkar selleri

2 morötter

½ röd chili (färsk)

3 lagerblad

2,5 tsk mald koriander

3 tsk mald spiskummin

1 tsk mald chili chipotle

2,5 tsk paprikapulver

2 tsk mald ingefära

1 tsk worcestershiresås

1 msk tomatpuré

½ dl koncentrerad kalvfond

50 cl öl lager

400 g krossade tomater

3 dl gräddfil

Salt efter tycke och smak

1 lime

1 pkt tortillabröd

Gör så här:

• Börja med att skära köttet i gr ytbitar, stek köttet i en stekgryta på hög värme så det får en gyllenbrun yta. Tillsätt skuren bacon.

• Hacka och stek under tiden den gula löken, vitlöksklyftorna, morötterna, sellerin och chilin tillsammans med tomatpurén i en stekpanna. Blanda sedan med köttet i stekgrytan.

• Tillsätt nu kryddorna det vill säga, lagerblad, paprikapulver, koriander, spiskummin, ingefära, chili chipotle samt worcestershiresås, kalvfonden, de krossade tomaterna och ölen i grytan. Salta efter tycke och smak.

• Låt småputtra till köttet faller sönder (cirka 3–4 timmar).

Picklad rödlök

Medan köttet puttrar klart i grytan kan du förbereda den picklade löken:

Ingredienser:

2 rödlökar

1-2-3 lag:

1 dl ättiksprit

2 dl strösocker

3 dl vatten

Gör så här:

• Skär rödlöken i tunna skivor. Tillsätt 1-2-3-lagen som kokat ihop i en kastrull. Låt stå.

Rostad majssallad med fetaost och koriander

Till Beef Chilin serveras en rostad majssallad med fetaost och koriander.

Ingredienser:

1 stor burk majskorn

150 g fetaost

2 salladslökar

1 kruka färsk koriander

Salt och peppar

Gör så här:

• Finhacka salladslöken och lägg i en skål.

• Stek majsen tillsammans med en klick smör i stekpannan tills den blir gyllenbrun (rostad). Häll över majsen i skålen så salladslöken blir ljummen. Smula ner fetaosten och en knippa färsk koriander.

Innan servering monteras Beef Chilin i tortillabröd som toppas med majssalladen, en klick gräddfil, lite färsk koriander, picklad rödlök och några droppar lime.

Smaklig måltid!

UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 1 2023 17 M A T & D R Y C K

GEMENSKAPEN är det viktiga

Karolina Jakobsson har jobbat med hästar i praktiskt taget hela sitt liv.

Hon har arbetat i flera travstall både här i Sverige men även i Frankrike.

Sedan åtta år tillbaka är hon anställd av Siljans Travsällskap och

ansvarar för travskolans verksamhet.

Tillsammans med ett antal ungdomsledare, fyra Shetlandsponnyer och två russ bedriver hon verksamheten på travbanan här i Rättvik. Varje vecka välkomnas ungefär 80 barn fördelade på fem till tio barn per grupp. Man får börja på travskolan det år man fyller 4 år. Från början bedrivs verksamheten på en lekfull nivå där mycket handlar om att borsta och fixa men också

om hästvett, det vill säga hur man beter sig tillsammans med en häst.

– Normalt är de två barn per ponny och vi anpassar verksamheten och aktiviteterna efter barnens kunskapsnivå och ponnyernas temperament. ”Shettisarna”, som är små till storleken, passar helt naturligt de allra yngsta barnen. Jag tycker det är viktigt att barnen lär sig från grunden och att de förstår att det är individer vi har att göra

med. Våra lektioner är alltid två timmar långa så vi har gott om tid. Vi börjar med teori och körning/ridning. Sedan lär vi dem också att tömköra, lasta i transport, en del foderkunskap och lite övergripande om hur ett stall ska skötas och se ut, säger Karolina.

När barnen är mellan 6–7 år kan de börja i travskolans ordinarie kurser. Kurserna kallas järn, koppar, brons, silver och guld

18 UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 1 2023
TEXT OCH FOTO: RIESBECK REKLAM
R E P O R T A G E

och bygger på ett system som man följer inom travsporten. Ponnylicens kan eleverna ta från 8 års ålder. Det som krävs är att man går en termin och genomför tio godkända provlopp och ett godkänt teoriprov.

En sport för alla

Vid sidan av den ordinarie kursverksamheten arrangerar travskolan också ett flertal lägerveckor och andra aktiviteter. I travskolans lokaler på travbanan finns förutom hästar, 16 sängar, duschmöjligheter och kök.

– Ja, på loven ordnar vi alltid med ”prova på-dagar” och sommartid har vi dessutom en ganska omfattande lägerverksamhet. Våra läger är mellan 3–5 dagar och vi arrangerar dagläger men även läger med övernattning. Kunskapsnivån varierar från nybörjare till mer rutinerade barn och ungdomar i åldern 7–15 år. Vi har inga problem med att fylla våra lägerveckor.

Varje sommar tar vi emot minst 60 barn och det är många som återkommer varje sommar och även både sport- och påsklov. Verksamheten passar även barn som har egna hästar hemma. Här blir barnen en del av en grupp som får lära sig att samarbeta och ta ansvar. Vår gemenskap är fantastisk, säger Karolina.

Karolina vill att alla ska känna sig välkomna till travskolan. Hon är noga med att poängtera att hästarna gillar både tjejer och killar, barn med funktionsvariationer och/eller diverse diagnoser.

– Hästarna behandlar alla lika och de kräver ingenting tillbaka. Så länge som vi människor visar dem kärlek och respekt behöver man inte kunna prata tydligt eller vara speciellt social. Det barnen får uppleva här är ett väldigt betydelsefullt samspel. Mitt arbete får dessutom en helt ny mening när jag möter ett barn som aldrig tidigare varit i närheten av en häst – ett barn som får bli en del av en

gemenskap och som dessutom får uppleva naturen på nära håll, avslutar Karolina. n

UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 1 2023 19 R E P O R T A G E
Karolina Jakobsson är en sann eldsjäl. Hon ansvarar för travskolans verksamhet och har under sina åtta år i Rättvik välkomnat flera hundra barn.

I år är det tio år sedan första numret av ”Upptäck Rättvik” nådde läsarna

Året var 2013 och vi på Riesbeck Reklam funderade allt oftare på vad vi skulle kunna bidra med för att sprida en positiv bild av Rättvik, människorna som bor här och vårt näringsliv. Med lång erfarenhet från den grafiska branschen både vad gäller form, foto och text började ett första

utkast till ett nytt magasin ta form. Första numret kom ut hösten 2013 och innehöll precis som idag flera reportage om nya och gamla rättvikare, föreningsliv, evenemang och sevärdheter. De första åren gav vi ut två nummer per år men sedan 2021 kommer magasinet ut i anslutning till våra tre stora

helger, det vill säga till påsk, midsommar och jul. Som du säkert förstår är det all positiv respons vi får från er läsare och våra trogna annonsörer som gör det möjligt. Magasinet du håller i din hand är det 22:a och det finns fortfarande mycket kvar att berätta!

Olle Bergstedt från Vikarbyn är Årets Ungdomsföretagare i Dalarna

Olle är 18 år och uppvuxen i Vikarbyn. När han var elva år gammal började han tvätta bilar hemma på gården och sedan dess kan han titulera sig ”egen företagare”. Parallellt med skolarbetet har han arbetat i princip varje ledig stund och idag driver han aktiebolaget Olles Bilrekond med verksamhet både i Rättvik och Falun.

Hittar han rätt lokal i Mora vill han expandera och målsättningen är att driva fem anläggningar inom några år. Med största sannolikhet var det Olles enorma målmedvetenhet, hans framgångar och driv som gjorde att han i januari fick ta emot priset som årets ungdomsföretagare i Dalarna under Stjärngalan i Borlänge.

Först stod det klart att IFK Rättviks bandylag för herrar vann Allsvenskan och att de därmed är klara för Elitseriespel nästa säsong. I början av mars kom nästa glada besked. Efter en fantastisk grundsäsong, med 13 segrar av 14 möjliga och seger mot Hammarby IF i kvalet, är nu även IFK Rättviks damlag klara för Elitserien. Rättvik tillhör nu den exklusiva skaran som har både herrar och damer i bandyns högsta serie. Stort grattis till alla inblandade.

20 UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 1 2023 V I S S T E D U A T T ?
Rättvik tillhör nu en exklusiv skara!

FODER & TILLBEHÖR FÖR HUND, KATT & SMÅDJUR

Välkommen

Måndag–Fredag 10.00–18.00

Lördag 10.00–14.00

Följ oss gärna på Facebook för erbjudanden och nyheter!

HSB-gatan 3, Torget, Rättvik 073-537 12 07

Barn och cancer hör inte ihop.

Swisha till 90 20 900 och stöd forskningen. Tack.

Fabrikförsäljning med 2:a sortering

Vardagar 10.00–18.00 • Lördagar 10.00–14.00

Söndagar 11.00–15.00 (juni–augusti)

Snart är det dags att plantera träd, buskar, rosor, klängerväxter, perenner.

I växthusen har vi stor sortering av olika växter, fröer, lökar, krukor, jord med mera. Vår nya Pion-park är under uppbyggnad.

Våra öppettider:

Måndag–fredag 10.00–18.00 • Lördag 10.00–15.00

Fr.o.m. maj: Söndag 10.00–15.00

Keramikvägen 31, Nittsjö | 0248-171 30 | info@nittsjokeramik.se www.nittsjokeramik.se

Fabriksförsäljning med 2:a sortering

Måndag–fredag kl 10.00–18.00

Lördag kl 10.00–14.00

Juni–Augusti även söndag kl 11.00–15.00

Namnlöst-1.indd 1 2018-05-03 14:19
Välkommen
trädgård! Stenbacken, Övre Gärdsjö, Rättvik • Tel: 0248-140 19
till vår

förra årets succé Ronja Rövardotter kommer tillbaka

I sommar blir det tredje och sista året vi får möta Ronja, Birk och den drygt 40 personer stora ensemblen i Skålberget utanför Rättvik. Sagan utspelar sig på en magisk plats där Björn Isfälts välkända musik ekar mot de gamla kalkstensväggarna.

Johan Joliden och Alva-Lou Borgvall från Rättviks Kultursällskap berättar att intresset för årets audition var enormt. Bara till rollen som Ronja kom över 40 sökande.

– Ja, det är jätteroligt. I år kommer vår ensemble bestå av några fler än i fjol. Vi behöver ju även hästskötare och volontärer. Jag räknar med att vi kommer vara runt 50 aktiva personer per föreställning, säger Johan.

– Vi har två flickor som spelar Ronja. Det är Alice 11 år från Falun och Kendra 14 år från Säter. I rollen som Birk kommer vi att möta Caspian 14 år från Stockholm och Vilgot 14 år från Örebro. Ungefär 1/3-del av ensemblen är kvar från förra året men majoriteten av de som spelar i år är nya. Dessutom får vi med ett flertal nya hästar och det kräver en del träning, säger Alva-Lou.

Den som besöker Skålberget i sommar bör komma i tid. Efter den 600 meter långa stigen upp till spelplatsen kan den som är uppmärksam möta vildvittror, lyssna till locksång och få en känsla av hur livet i Mattisskogen kan vara.

Ronja Rövardotter i Skålberget är baserad på Astrid Lindgrens bok och för manusbearbetning står Johan Joliden.

Den första av 14 föreställningar äger rum lördagen den 8 juli och biljetter finns redan att köpa på Kultursällskapets hemsida rakusall.se

Rättvik Active Week

En helt unik aktivitetsvecka för hela familjen

Efter förra årets succé, med över 400 deltagare, är arbetet nu i full gång inför sommarens arrangemang. Under perioden 10–15 juli erbjuder Rättvik Active Week aktiviteter med ledare på flera platser runt om i Rättvik. Förra året arrangerades över 120 aktiviteter med hjälp av tio lokala föreningar, i år lovar arrangören att det blir några fler bland annat med inriktning på dans. Central samlingsplats för arrangemanget blir som tidigare området på och omkring Helsingland, det vill säga vid Siljans strand.

Allt som krävs för att delta i Rättvik Active Week är ett aktivitetsarmband som går att beställa på rattvikactiveweek.se

22 UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 1 2023 8-29JULI
RÄTTVIKSPresenterarKULTURSÄLLSKAP Astrid Lindgrens SCENISK BEARBETNING AV JOHAN JOLIDEN & MUSIK AV BJÖRN ISFÄLT I samarbete med Folkmusikems hus & Studieförbundet Bilda Mitt www.tickster.com
SKÅLBERGET RÄTTVIK
U P P T Ä C K R Ä T T V I K T I P S A R
Efter

Matglädje med MATSARA

Din guide till allergivärlden

När Sara och Martin Clarstedts barn föddes med allergier växte Saras intresse för matlagning allt mer. Eftersom de fick utesluta mängder av livsmedel var hon tvungen att hitta alternativa lösningar till den vanliga maten i hushållet.

– Ja, vi fick utesluta till exempel mjölk, ägg, vete, havre, råg, korn, soja och nötter. För mig blev det oerhört viktigt att tänka utanför boxen, anpassa maten och vårt sätt att leva för att nå en likvärdighet, säkerhet och gemenskap. Specialkost behövs för att ingen ska bli utan eller utanför, säger Sara.

I allergikretsar är Sara känd som MatSara – en multiallergibloggare med en receptbank innehållande hundratals nyskapande allergivänliga recept. Nu har hon precis släppt sin första kokbok Matglädje med MATSARA –Din guide till allergivärlden

I den drygt 360-sidiga kokboken delar Sara med sig av sin kunskap, informerar om allergi och bjuder på mängder av recept för olika tillfällen. Här hittar den intresserade allt från frukostgröten, såserna och vardagsmaten till den mer exklusiva laxen och efterrätterna. Hennes mål och ambition är att tillvaron ska förbättras för allergiker i Sverige, både inom förskola, skola, på arbetsplatser och i det egna hushållet.

– Vi vet alla att mat och måltider är mycket mer än näring och smak. Det är en stor del av våra liv. Därför anser jag att det är viktigt att visa att maten i sig kan vara precis lika god, lika vacker och näringsriktig trots multiallergi, avslutar Sara.

Boken går att köpa på Bokhandeln i Rättvik och beställas på matsara.se

Rättviks Marknad är en av Sveriges största marknader

Rättviks Marknad har arrangerats i snart 130 år och uppskattas av såväl knallar som besökare.

Varje vår och höst är det upp emot 100 000 besökare som går gata upp och gata ner för att lyssna till musik och annan underhållning, köpa det klassiska marknadsgodiset och göra ett eller annat fynd.

Rättviks Marknad 5–7 maj För program och öppettider: rattviksmarknad.nu

Går ni i bröllopstankar?

Den här vackra vigselringen som är inspirerad av Rättviksringen finns både i rödguld och vitguld med önskat antal diamanter.

Du hittar ringen på Dala Guldsmide i Rättvik. dalaguldsmide.se

UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 1 2023
U P P T Ä C K R Ä T T V I K T I P S A R

NYBYGGE ELLER RENOVERING? VI HAR DET MESTA!

Vill du också ha hjälp att klippa gräsmattan?

BEHÖVER DU HJÄLP?

Hos oss får du den hjälp du behöver.

Du bollar allt från idéer till materialval med vår utbildade personal.

Välkommen in till oss!

I DALARNA: MORA • RÄTTVIK

FALUN • SMEDJEBACKEN GRÄNGESBERG www.xlbygg.se

Öppettider: Måndag–fredag 7–17 och lördag 9–13

Prata installation med oss! www.husqvarna.se

Trygghet och kunnande med RÄTTVIKS VVS

Behöver du hjälp med VVS installationer eller värmepumpar? Då är det till oss på Rättviks VVS som du ska vända dig. Våra hantverkare har den rätta kunskapen att utföra alla arbeten, stora som små.

Har du några frågor eller funderar du på att göra om hemma? Kontakta oss så hjälper vi dig titta på en lösning som passar för dig och ditt ändamål.

Välkommen att ringa 0248-609 150.

Snickerivägen 1D, Rättvik | 0248-609 150 | info@rattviksror.se www.rattviksror.se

SERVICE • REPARATIONER • FÖRSÄLJNING RÄTTVIK • 0248-127 60 • 070-581 27
60 www.anderstraktorservice.se
Robot!
oss! Robotgräsklippare
Service och vinterförvaring av robotgräsklippare. Kontakta
VERKTYG & MASKINER FÄRG FÖNSTER & DÖRRAR ARBETSKLÄDER TAKPAPP & TAKPANNOR TRÄ

COWORKING – ett modernt sätt att arbeta

Många av oss känner igen begrepp som kontorshotell, företagshotell eller företagscenter. Platser där enskilda företagare eller mindre grupper har haft möjlighet att sitta tillsammans, inspireras av varandra och skapa kontakter.

Sedan ungefär tio år tillbaka talar man om Coworking eller coworkingspaces, en trend som ser ut att hålla i sig. Oavsett namn är konceptet i princip detsamma. Det är trivsamma platser där du som är intresserad kan hyra ett kontorsrum eller en skrivbordsplats för en dag eller för en längre period.

Vi har besökt två företagare här i Rättvik som lyckats skapa precis den trivsamma miljö som man kan hoppas på när man besöker eller hyr en plats på Coworking.

25
FOTO: RIESBECK REKLAM OCH SKIPSTONE
TEXT: RIESBECK REKLAM

Malin kom i kontakt med Coworking redan 2017 då hon bodde och arbetade i Göteborg. Hon minns att hon genast attraherades av konceptet.

– Ja, absolut. Jag är säker på att man trivs bra och att man blir mer kreativ när man sitter tillsammans med andra. Det är socialt och man hittar alltid andra att prata med, säger Malin.

Nu är det ganska precis ett år sedan Malin och Hans From, som äger och driver Station Grön i samma fastighet, öppnade upp dörrarna till CoStation. Efter samtal med fastighetsägaren påbörjades en intensiv period av planering och renovering av den 244 kvm stora ytan. Till sin hjälp tog de

Mitt i Rättvik vid järnvägsstationen träffar vi Malin Wiknander som driver CoStation i det vackra stationshuset från 1920-talet.

bland annat IKEA som kom med inredningsförslag som de gemensamt diskuterade och beslutade om.

– Vi sa redan från början att inredningen skulle gå i skandinavisk stil – stillsamt och lugnt. Så blev det, och när möblerna kom var det bara att börja skruva, säger Malin och skrattar.

Malin och Hans lade ner mycket tid och kraft på att få övervåningen precis så som de ville ha den.

På senare tid har nu fokus legat på att få till det där lilla extra och därför har Malin, som nu driver CoStation själv i det egna bolaget Clerkin, anställt en ”Coworkinghost” som heter Emelie Bergfeldt. Emelie tar hand om alla bokningar och fixar allt

som krävs för att gästerna ska trivas. Just nu är det åtta företag som hyr in sig i lokalerna. Här hittar vi ett antal enmansföretag men också Malins redovisningsbyrå med fem anställda. För tillfället finns det endast två lediga skrivbordsplatser kvar på CoStation, i övrigt är det fullt.

– Vi stormtrivs här i lokalerna och vi är väldigt flexibla. Vi ser att efterfrågan ökar och vi får även fler och fler förfrågningar från människor som är här i Rättvik på besök och vill hyra en plats under ”klämdagar” och semestertider. Även konferenslokalen med plats för åtta personer bokas allt oftare. Vi erbjuder en fantastisk och rofylld miljö där människor kommer och går – det är jätteroligt, avslutar Malin. n

26 UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 1 2023 R E P O R T A G E
Emelie Bergfeldt är ansvarig för bokningar och service på CoStation.

Vi får en pratstund med bolagets VD Sebastian Fager som tidigare bland annat arbetat som bolagets driftschef.

– Ja, det är ingen hemlighet att pandemin kraftigt påverkade vår verksamhet både här i Rättvik och i Falun. Det har varit utmanande tider för oss alla och när gymmet, som tidigare höll till här på övre planet flyttade ut, bestämde vi oss för att hitta nya ändamål för lokalerna.

Sebastian och teamet runt honom såg att det fanns ett stort behov av kontorslokaler här i Rättvik, lokaler där entreprenörer och kreativa krafter skulle kunna mötas. Efter en tids ombyggnation och renovering flyttade den första hyresgästen

Rättvik Bowling & Krog har byggt om och renoverat övervåningen

där Koppjärk tidigare höll till och har nu startat Co:point Rättvik.

in. Det var Svensk Fordonsladdning med 20 anställda.

– Ja, det var väl egentligen efter det som vi började planera och framför allt expandera. Totalt har vi idag 800 kvm uthyrningsbar yta samt ett gemensamhetsutrymme på 200 kvm bestående av entré, kök, en konferenslokal för 10 personer och en lounge med bord och soffgrupper. Vi har separata kontorsrum för enskilda företag men även kontorsplatser som går att hyra månadsvis, säger Sebastian.

På samma våningsplan finns ytterligare en ännu oinredd yta på 226 kvm med mycket ljusinsläpp och högt i tak.

Diskussioner pågår för att hitta framtida lösningar och Sebastian tror att den

lokalen kanske främst skulle passa en större hyresgäst. I samband med att Co:point öppnade dörrarna fick de även in en erkänt duktig kock som hyr befintligt kök och restaurang.

– Det känns fantastiskt kul att kunna erbjuda en helhet. Nu tar vi nästa steg och det är att renovera och öppna upp evenemangslokalen. Målet är att erbjuda en kreativ samlingsplats för företagare. Vi vill helt enkelt skapa ett hus fullt av möjligheter, avslutar Sebastian. n

För mer information: costation.se copoint.se

UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 1 2023 27 R E P O R T A G E

Ett unikt koncept i en unik lada på en unik plats

UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 1 2023

Vi åker in i byn, några mil norr om Rättviks centralort. Här träffar vi Mike, en av ägarna och grundarna till Hello Sunnanhed. Mike ska naturligtvis få berätta om konceptet och om hur de hittade den gamla ladan, men vi börjar från början.

– Ja, jag är född och uppvuxen på västkusten. Min pappa är från Göteborg och min mamma kommer från Hawaii. Som tonåring och en bit upp i vuxen ålder var jag ofta här i Dalarna tillsammans med ett gäng snowbordåkare.

Vi tillbringade mycket tid i Sälen under vinterhalvåret och när sommaren kom åkte vi till glaciärerna i Norge. Det var en otroligt rolig tid och tillsammans blev vi ett litet kollektiv som också började skapa T-shirts. Samarbetet fortsatte och utvecklades med tiden till det kända modevarumärket Uniforms for the dedicated. Vi var duktiga, kreativa och prisades för vår nisch, säger Mike. Efter några år i modebranschen började Mike intressera sig allt mer för hållbarhetsfrågor.

– Det stämmer, det var 2010 och jag insåg att modeindustrin inte var speciellt bra för planeten. Där och då var det väldigt få i branschen som talade om hållbarhet och vårt gemensamma ansvar för kommande generationer. En av våra största utmaningar idag är ju att leva och arbeta så vi inte påverkar vare sig planeten eller det liv som finns här. Jag funderade mycket på hur kläder, som vi alla på ett eller annat sätt använder och kan relatera till, skulle kunna bli en maktfaktor och bidra till förändring. Min första föreläsning var på uppdrag av Svenska moderådet. Den ägde rum på svenska konsulatet i Shanghai och efter det har det rullat på.

Mike bodde och arbetade utomlands i många år och han säger själv att hans arbete har förändrats över tid. Idag handlar det inte lika mycket om produkter utan fokus ligger nu på människan. Han lyssnar gärna till människors berättelser och pratar om ämnen som berör.

TEXT OCH FOTO: RIESBECK REKLAM
➢ R E P O R T A G E 29
Mike Lind har bott på många platser i världen men har alltid haft starka band till Dalarna. Som ung snowboardåkare tillbringade han mycket tid i Sälenfjällen. Hans äldste son som nu är sex år gammal, bor tillsammans med sin mamma här i Dalarna och nu har Mike även etablerat sig i Sunnanhed.

En lada byter skepnad

Mike och hans kompanjon Rob Street, som ursprungligen kommer från London men som nu är bosatt i Portugal, ville från början skapa ett Glamping-projekt det vill säga en camping med stora rymliga tält, riktiga sängar och möbler. De insåg ganska snart att det skulle innebära väldigt mycket jobb och dessutom oroade de sig för säkerheten. De bytte spår och började istället fokusera på alla tomma gårdar som idag står och förfaller runt om i landet. Skulle de på något sätt kunna bidra till en levande landsbygd?

– Ja, vi resonerade fram och tillbaka

och enades om att vi skulle vilja skapa någonting idag som fortfarande fungerar om 100 år. Vi letade aktivt efter ett passande ställe men det var ändå en ren slump att vi hittade den här ladan i Sunnanhed 2018. Det första vi upplevde när vi kom in i ladan var den fantastiska rymden. Rymden gör något med oss människor och den känslan var tillräcklig. Vi började genast bolla idéer och var överens om att här skulle vi utveckla någonting väldigt speciellt, säger Mike.

Ladan var i ett förhållandevis bra skick från start. Efter att de plockat undan och tagit hand om en hel del kärnvirke

som för övrigt användes till golv, loft och bänkskivor, började arbetet med att räta upp och säkra konstruktionen. Mike och Rob fick fin och mycket professionell hjälp från lokala hantverkare, företag och grannar. Det som verkligen sticker ut och som drar till sig uppmärksamheten är det enormt stora fönstret som pryder en hel sida på ladan. Det är STM

Mekaniska i Lenåsen som ritat och byggt stålkonstruktionen och Blanks glas från Backa som levererat glaset. Fönstret går att öppna och sommartid ger det en härlig och nära känsla till naturen utanför.

– Det har varit ett jätteroligt designprojekt som är unikt, som håller internationell klass och som har satt Sunnanhed på den arkitektoniska kartan. Vi vill med den här platsen porträttera en levande landsbygd på ett helt nytt och på ett annorlunda sätt. Vi har skapat ett ställe för andra människor – en plats för meningsfulla samtal och kreativitet. Här trivs man om man gillar estetik, design och inredning i samklang med den harmoniska naturen.

Wow – vad är det här?

Hello Sunnanhed har hittills välkomnat flera välkända artister, musiker som är på väg upp i sina karriärer och influencers. Framåt kommer de nu även jobba mer utåtriktat med erbjudanden som passar övrigt näringsliv.

– Människor som väljer att komma hit söker någonting annat, en annan typ av möte, en annan ”kontorsmiljö”. Här är man tillsammans – man delar på alla utrymmen och man bor tillsammans. Vill man kan man laga maten gemensamt men självklart kan vi, med hjälp av lokala förmågor, också ordna med catering. Det här konceptet passar troligtvis inte den traditionella konferensgästen som vill kunna stänga sin dörr. Det här är någonting helt nytt, säger Mike.

Mike och Rob är glada över att de blivit så väl bemötta i Sunnanhed. Många har visat sitt intresse för projektet och också erbjudit sig att hjälpa till.

– Vi har så snälla och omtänksamma grannar som vi vet uppskattar att det återigen lyser i fönstren, avslutar Mike. n

30 UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 1 2023 R E P O R T A G E

»Byggnaden och platsen har samma påverkan på de människor som kommer hit, oavsett om du är artist eller VD på ett börsbolag. Den skapar ett lugn, harmoni och är en riktigt

utanför boxen upplevelse, i hjärtat av Dalarna«

31

Välkommen till Bokhandeln i Rättvik!

Vi är en liten bokhandel med stort utbud och personlig service. Hos oss hittar du det mesta du behöver. Böcker, papper, kontorsmaterial, konstmaterial & presenter.

Måndag–fredag 10.00–18.00 • Lördag 10.00–14.00

Storgatan 12, Rättvik • tel: 0248-104 11 info@bokhandelnirattvik.se

Vi på Hemköp Rättvik

är stolta över att kunna välkomna dig till vår butik med äkta matglädje!

Öppet alla dagar

08.00–22.00

E-handel måndag–fredag

– Din färskvarubutik i Rättvik –

Storgatan 8, Rättvik | 0248-100 88

www.hemkop.se

Storgatan 15, Rättvik • 0248-131 39

Öppet: Måndag–fredag 10–18 • lördag 10–14

Vi har mer än bara Tuttul, Tunnbröd och Kavelbulle.

Presenttips!

Fyll en påse med lokala läckerheter och annat spännande från handelsbodens hyllor.

Välkommen till en gammaldags handelsbod i Rättvik!

Vasagatan 12 | 0248-109 37 | tuttul.nu

Följ oss på Facebook

Storgatan 9, Rättvik | 0248-100 66

varmt välkommen till Rättviks hälsokost

Kosttillskott • Livsmedel • Eteriska oljor

• Naturlig ekologisk hudvård • Kristaller

• Skor • Stödstrumpor

Vi inspirerar dig till god hälsa den naturliga vägen

Storgatan 12, Rättvik | 0248-518 50

Storgatan 19, Rättvik • 0248-136 49 butiken@blomsterliv.se • blomsterliv.se

Hos oss hittar du ett brett utbud av badkläder. Välkommen in! STORGATAN 14 A TEL: 0248-100 56 RÄTTVIK, RIKSVÄGEN 16 • Tel. 0248-103 33 • teamsportia.se • Facebook:@teamsportiarattvik Allt du behöver för ett aktivt liv! För att du väljer att handla lokalt och stötta din lokala butik. Tillsammans håller vi DIN ORT levande. TACK, TACK, TACK! LOCAL LOVE
[Välkommen in till oss]

Hallå där!

34 UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 1 2023
Petra Ek, ny ägare av Bokhandeln i Rättvik.

Vem är Petra Ek?

– Jag är en glad och positiv värmlänning som stortrivs i Rättvik.

Du har tagit över bokhandeln här i centrala Rättvik, berätta.

– Jag är inne på mitt andra år som bokhandlare och det har varit en utmaning men samtidigt väldigt givande. Det är otroligt kul men att det skulle innebära så mycket arbete kunde jag inte ana. Jag trodde i mitt stilla sinne att jag skulle kunna dricka te och läsa en bok mellan kunderna... Skämt åsido. Det är ett väldigt roligt jobb och jag träffar så mycket trevliga människor, en del har blivit mer än bara kunder. När man som jag är ny i Rättvik är man ju mån om att det ska bli bra, speciellt när man tar över en verksamhet. Jag vill inte göra om för mycket men nu har jag i alla fall bytt namn. Det var lite otäckt, men de jag pratat med har tagit det bra. Och det var en lättnad för mig. Jag vill göra bokhandeln till min.

När du inte arbetar vad gör du helst då?

– På fritiden brukar jag gå med hundarna, naturen här är fantastisk, som i Värmland – nära till vatten och skog. Hundarna är med mig på jobbet och de ligger på kontoret. Jag brukar kalla dem mina kollegor. Jag brukar även rida när tillfälle ges, jag älskar hästar och det har jag gjort i hela mitt liv. Jag tycker om att teckna och måla, och gör även lite kort när folk fyller år. Jag gick nyss en kurs i kalligrafi vilket var väldigt roligt. Såklart så läser jag också, men tyvärr inte så ofta som jag skulle vilja. Senast lyckades jag läsa ut ”Miniatyrmakaren” som är en väldigt fin bok. I övrigt önskar jag att dygnet hade fler timmar.

Hur tycker du det är att driva företag här i kommunen?

– Det är ett fantastiskt företagarklimat här, alla hjälper varandra och jag har fin kontakt med flera andra butiker. Det är väldigt skönt och man kan alltid få hjälp om man funderar över något. Jag är verkligen glad över att jag kan driva min bokhandel och att folk köper både böcker och konstnärsmaterial. Rättvik är så fint, man kan göra allt –vandra, simma, åka skidor och när isen lagt sig på Siljan så kan man åka skridskor eller spark. Det är otroligt bra ordnat.

Har du något ”smultronställe” dit du gärna återvänder?

– Mitt smultronställe i Rättvik är Skäftringen. Det är så underbart att vandra där. Jag går gärna ensam med hundarna eftersom jag träffar så mycket människor hela dagarna. Det är skönt att bara vara.

Hur ser planerna ut för framtiden?

– Jag hoppas att framtiden för med sig att vi har större förståelse för att vi människor är olika och att det är just mångfalden som gör världen till en härlig plats. Det är exakt så som gruppen NOICE sjöng en gång i tiden ”Vi lever bara en gång och den gången är nu”. Vi måste stanna upp och reflektera.

Vad vet vi inte om Petra?

– Jag gjorde Färjestad Hockeys varg när de hade den som emblem på tröjorna. Typ 100 år sedan. n

UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 1 2023 35
36 UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 1 2023 i

iRättvik lockade när dottern Elle föddes

Matilda Englund är född och uppvuxen i Rättvik. Efter gymnasiet

började hon arbeta på Hemköp men det var något med storstadslivet som lockade. Som många andra ungdomar i den åldern lämnade hon

Rättvik för studier och arbete på annan ort, men nu har hon återvänt tillsammans med sambon Jonas och en liten dotter.

Det var 2017 när Matilda besökte en musikfestival i Göteborg som hon träffade Jonas Heldmark. Efter en trevlig kväll var de blixtförälskade och började planera för en framtid tillsammans.

– Ja, Matilda åkte naturligtvis hem till Rättvik efter den där festivalen men det dröjde inte mer än sex månader så bodde hon hos mig i Göteborg, säger Jonas som är född och uppvuxen i staden.

Jonas studerade mekatronik i Halmstad under ett antal år. Utbildningen gav honom en bred teknisk bakgrund men eftersom Jonas är en mycket social person som gillar att jobba med människor, gick han snabbt över till att arbeta med försäljning.

– Ja, jag fick ett bra säljjobb på MediaMarkt och där stannade jag i fyra år. Under den tiden fick jag också upp ögonen för

att rita och sälja kök. Jag började arbeta för Marbodal och där jobbade jag fram till flytten, säger Jonas.

Närmare familj och vänner Matilda trivdes bra i storstadsvimlet och med sitt jobb på skobutiken Nilson Shoes, men när hon blev gravid med dottern Elle, började de tänka om.

– Ja, Göteborg är en fantastisk stad men när jag blev gravid kände jag direkt att jag ville komma närmare min familj och till en lugnare plats. Vi bodde i en lägenhet i centrala Göteborg och vi ville helt enkelt inte att vårt lilla barn skulle växa upp mitt bland bilar och spårvagnar, säger Matilda.

– Nej, det stämmer. Jag minns också att jag vid ett tillfälle funderade över hur man lär ett barn att cykla på en trottoar, säger Jonas och ler lite åt minnet.

Elle föddes i Göteborg men hon var bara åtta månader gammal när familjen flyttade till Rättvik. Jonas hade ingenting emot att flytta till en mindre ort, tvärt om. Han hade dock ett tydligt krav –att hitta ett bra och intressant arbete i närområdet.

– Ja, allt föll på plats när jag fick jobb på Karl Hedin i Leksand. Nu säljer jag kök i hela Dalarna. Det är ett kul och varierande arbete. Vi arbetar både mot konsument och större byggföretag. Just nu levererar vi kök, garderober och badrum till 36 lägenheter i fjällen och det är jätteroligt, säger Jonas.

Matilda fick möjlighet att gå tillbaka till sin tidigare arbetsgivare och arbetar nu på Hemköp i Rättvik. Hon säger själv att det passar henne perfekt – nära till jobb, förskola, vänner och sina föräldrar.

UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 1 2023 37
TEXT OCH FOTO: RIESBECK REKLAM ➢ R E P O R T A G E

Målet är att hitta ett eget hus När familjen Englund-Heldmark flyttade till Rättvik 2021 flyttade de först in i en andrahandslägenhet på Knihsgatan. Det fungerade väl men ganska snart fick de ett

erbjudande om den tre-rumslägenhet på 80 kvm i två våningar där de bor idag.

– Det är fantastiskt fint här på Lissbrändan och det är nog många som är avundsjuka på den här utsikten, säger Jonas och öppnar upp till uteplatsen. Vi får ofta besök av vänner från Göteborg och det är flera av dem som sagt att de skulle kunna tänka sig att flytta hit.

Både Jonas och Matilda trivs jättebra i sin lägenhet men målet är ändå att hitta ett eget hus.

– Ja, det skulle vara roligt. Jag gillar inredning och att pyssla i hemmet ger mig ro. Nu i sommar får vi dessutom vårt andra barn, en lillebror, och då skulle det ju vara toppen med en liten trädgård, avslutar Matilda. n

Lite kuriosa...

Jonas har en speciell relation till Gustav Vasa –det sägs att de är släkt.

– Ja, det stämmer. Vi fick hem ett brev från en statsvetare från Helsingborg. Han hade länge släktforskat och kunde presentera hela Gustav Vasas släktträd från 1500-talet och framåt. Vi är enligt uppgift släkt på min pappas sida.

38 UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 1 2023 R E P O R T A G E
Dottern Elle fyller tre år i sommar och då utökas också familjen med en lillebror. Ett av Matildas största intressen är heminredning. Hon pysslar gärna i den fina lägenheten på Lissbrändan.

Vi hjälper dig.

En reklambyrå med känsla för design och content, stort engagemang, flexibilitet och leveranssäkerhet.

• Grafisk formgivning

• Webbdesign

• Foto & Filmproduktion

• Content marketing

Välkommen att kontakta oss 070-587 90 17

info@riesbeckreklam.se riesbeckreklam.se

Nästa nummer

ute Juni 2023

På vår hemsida kan du läsa alla nummer av Upptäck Rättvik

upptackrattvik.se

Äntligen öppnar bildarkivet igen

I höstas stängde bildarkivets söktjänst online. Bakom kulisserna har arbetet med ny webbplats varit intensivt. Nu har äntligen den nya portalen öppnat för allmänheten. Det firas med den nya utställningen ”Möten i arkivet”.

Iett litet rum på kulturhuset står fotografens Märta Bergs ateljékamera, en mäktig storformatskamera i mahogny och med optik i mässing. Den är pensionerad sedan länge men dess gärning är långt ifrån bortglömd. Tack vare bildarkivet lever Märta Bergs och många andras fotografier kvar och görs tillgängliga för alla. Sedan ett halvår har bildarkivets söktjänst online varit stängd. Bakom kulisserna har ett intensivt arbete pågått för att få i gång den nya webbsidan. Trots att mycket kring arkivet har uppdaterats är fundamentet detsamma; en skatt av fotografier från Rättvikstrakten. Fotografier är från mitten av 1800-talet fram till idag. Merparten av materialet har skänkts av privatpersoner och dödsbon, men donationer har även kommit från företag, föreningar och organisationer.

I början av 1980-talet startades insamlingen av fotografier och i slutet av 1990-talet började materialet digitaliseras. Negativ, glasplåtar, diabilder och papperskopior skannas löpande. Nu finns nära sjuttiotusen digitala och digitaliserade fotografier i arkivet.

Uppklädda och välkammade har många poserat framför Märta Bergs kamera. Under nästan hundra år drev familjen Berg i tre generationer fotofirma i Vikarbyn.

När Märta var tjugo år gammal avled hennes far Gudmund Berg hastigt i lunginflammation. Märta tog då över verksamheten som hon i sin tur lämnade till dottern Greta när hon själv ville trappa ner.

Många andra professionella fotografers produktion finns också i arkivet, till exempel Thekla Frankzons som var verksam i Furudal. Det är ingen slump att många äldre fotografer var kvinnor. Från kamerans barndom i mitten av 1800-talet och långt in på 1900-talet var fotograf ett utpräglat kvinnoyrke. Genom att starta en ateljé var det möjligt att jobba hemma. Den egna verksamheten gav självständighet och en egen inkomst, vilket inte var vanligt för kvinnor på den tiden.

Många fotografier i arkivet är tagna av amatörer. De fascinerar på ett annat sätt än de yrkesverksammas. Genom amatörens blick ges en unik inblick i människors privatliv. Ju mer tekniken förenklats och kamerorna blev mer portabla desto mer har de fått följa med och bli vittnen till människors vardag. Det som värdesätts i livet är ofta det som kameror riktats mot. Det går som en röd tråd genom hela fotohistorien.

Theres Malm är bildarkivsassistent. Hon ansvarar för att ta emot material, arkivera, skanna och göra utskrifter. Det som fascinerar henne mest med jobbet är att få komma nära historien. Fotografierna är tidsdokument som väcker en nyfikenhet:

– Det är inte själva fotograferandet som intresserar mig, utan det är bevarandet av kulturarvet som ligger mig varmast om hjärtat, förklarar hon.

Kollegan Annika Björndotter håller

med. Hon fyller i att det göms många människoöden bortanför bildytorna:

– Trots att många ansikten förblir anonyma finns det möten som gör stora intryck och stannar kvar hos en, säger hon.

Vad det är som gör att vissa bilder berör kan varken Theres eller Annika svara på. Något gör att betraktaren får komma nära och möta personerna bortanför manér och konventioner. De är mer är bara en avbildning.

När det nu är dags att öppna bildarkivet igen för allmänheten vill Theres och Annika hylla människorna i arkivet. Tillsammans har de valt ut bilder som berört dem lite extra. Utställningen har fått namnet ”Möten i arkivet” och kan ses på Kulturhuset 30 mars–8 juni. n

RÄTTVIKS BILDARKIV

• Samlingen innehåller fotografier från mitten av 1800-talet fram till idag.

• I arkivet finns cirka 68 000 digitala och digitaliserade bilder.

• Arkivet tar gärna emot donationer.

• I kulturhusets entréhall finns alltid en pågående utställning.

• Medarbetare:

Theres Malm, bildarkivsassisten Annika Björndotter, utställningsproducent

www.rattvikskulturhus.se

Källa om Märta Berg: www.skbl.se

40 UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 1 2023 K U L T U R
– Vi vill hylla de fantastiska människorna som vi mött bland fotografierna.

Porträtt

UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 1 2023 41 K U L T U R
Theres Malm och Annika Björndotter arbetar med bildarkivet. Foto: Annika Björndotter Malin Zikeen stående i Siljans vatten. Fotograf okänd/Rättviks bildarkiv Märta Bergs ateljékamera står just nu i ett rum, undanplockad men inte bortglömd. Foto: Annika Björndotter Theres Malm tittar på en gammal glasplåt från bildarkivet. En brud har fotograferats av Thekla Franzon. Foto: Annika Björndotter Jenny Lindberg dricker kaffe på fat. Furudals Bruk. Fotograf okänd/Rättviks bildarkiv av en ung man. Foto: Anders Sköld/Rättviks bildarkiv

Rättviks kulturhus

PROGRAM APRIL–AUGUSTI 2023

Digitala första hjälpen –Drop in Vi hjälper dig med dina digitala tjänster.

För mer information: digidel@rattvik.se

Anhörigfrukost

För dig som hjälper eller stödjer en person i din närhet.

26 april kl. 9.30

Linda Lasson – Svarta stygn Utställning

Linda Lasson är textilkonstnär som med svart sytråd på armeringsväv sätter tummen i ögat på en skövlande samtid med berättelser om ett exploaterat Norrland och en undanträngd urbefolkning.

1 april–27 maj, öppning kl. 12.00

Smakprov med Konst Runt Siljan

Utställning

13 maj–4 juni

E P A – välkommen in i EPA:ns värld!

Utställning

10 juni

Boktipsarfrukost

Vi tipsar varandra om böcker.

19 april kl. 9.00 + 17 maj kl. 9.00

Den Fule med Dalateatern

En skruvad, absurd komedi. En modern saga för vuxna.

4 maj kl. 19.00

Ann

Eringstam – The Course of Nature

Fotoutställning

10 juni–27 augusti Konsthallen, öppning kl. 12.00

42 UPPTÄCK RÄTTVIK | NR 1 2023 K U L T U R
Rättviks kulturhus • Bibliotek • Konsthall • Naturmuseum • Bildarkiv Rättviks kulturhus: Måndag−fredag 11−18 • lördag 10−14 • söndag 12−15 Boda bibliotek: Onsdag 10–12, 13–17 • Ore bibliotek: Tisdag och torsdag 10–12, 13–17
• Tel: 0248-701 95 • Följ oss på Facebook och Instagram
rattvikskulturhus.se

Kombinera sommarjobb och upplevelser i världsklass

I Rättviks kommun kan du kombinera ett meningsfullt jobb med härliga upplevelser i sommar. Du bor och arbetar med vår vackra natur som närmsta granne. Finn lugnet på landsbygden med vildmarken inpå knuten. Eller lev mer centralt i Rättviks centrum med affärer, stränder, mysiga caféer och bra kommunikationer.

Sommarvikarie

Slår ditt hjärta lite extra för att hjälpa andra människor? Då kan du sommarjobba med Sveriges viktigaste jobb hos oss i Rättviks kommun! Som sommarvikarie erbjuds du:

• Möjlighet till bonus

• Individuell inskolning

• Fantastiska möten med människor

• Goda erfarenheter för framtiden

• Möjlighet att börja som timvikarie innan sommaren

• Möjlighet till fortsatt anställning efter sommaren

Många olika arbetsplatser

Vi har många olika arbetsplatser inom Rättviks kommun. Det innebär att du kan arbeta i de natursköna områdena kring Furudal och Boda eller centralt i vackra Rättvik. Möjligheterna är många!

”Älskar att jobba med äldre där man känner sig behövd.” /Sommarvikarie 2022

Du behövs! Du gör skillnad!

Ansök redan idag på rattvik.se/sommarvikarie

Urval och rekrytering sker löpande. Välkommen med din ansökan!

Vikarier behövs varje sommar

Varje sommar behöver vi cirka 150 vikarier till våra verksamheter inom vård och omsorg.

rattvik.se

www.dalaguldsmide.se DALA GULDSMIDE Rättviksringen Folklore & Kurbits OF SWEDEN 750 kr 1150 kr 1690 kr 599 kr 1095 kr 1295 kr 11090 kr 1150 kr 750 kr 499 kr 1290 kr 1350 kr Pris i guld från 8900 kr Dalarnas landskapsblomma Dalarnas landskapsblomma
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.