Traveletc. Editie 2 Najaar 2021

Page 1

traveletc. #2 2021

VEELZIJDIG QATAR

KLM TROPENJAREN VOOR NETWERKPLANNERS UNIGLOBE ZAKELIJKE REIZEN ZIJN ESSENTIEEL AIRBUS GROENER VLIEGEN: GEEN TIJD TE VERLIEZEN


Welkom terug!

Tijden zijn veranderd, onze ambities niet. “Heb je de internationale trein gemist? Die internationale meeting, de beurs, de zakenlunch? Het vis-à-vis zakendoen? Wil je weer reizen, maar wel groen, weet dat de trein voor je klaar staat en gemiddeld 7 keer minder CO2 uitstoot dan het vliegtuig. Daarmee is het niet alleen de meest comfortabele, maar ook de meest duurzame manier van reizen. Welkom terug in de trein!”

Eveline Wartenberg, Accountmanager Business & Leisure Travel


Colofon

BACK ON TRACK Je kan het je vast nog wel herinneren, tijdens

Traveletc. Is een uitgave van Uniglobe Holland The Base A Evert vd Beekstraat 1-5 1118 CL Schiphol T + 31 (0)20 226 31 00 E info@uniglobe.nl W www.uniglobe.nl

Realisatie Reismedia BV Evert vd Beekstraat 1-41, 1118 CL Schiphol Hoofdredacteur: Rob Somsen

de lockdown. Werken zou als gevolg van het virus nooit meer hetzelfde zijn. Producten als Zoom en Teams zouden de plek innemen van onze dagelijkse binnen- en buitenlandse mobiliteit. Er zou alleen nog noodzakelijk en duurzaam gereisd worden. Extra wegen aanleggen zou eigenlijk niet meer nodig zijn en de discussie rond Schiphol met een maximum van 500.000 starts en landingen behoorde tot het verleden. Althans, dat voorspelden analisten.

Redactie en medewerkers: Iris Hannema, Bibi Mol, Neal Luitwieler, Yvonne Damhoff, Niek Vernooij, Klaas-Jan van Woerkom. Coverfoto: Shutterstock. Vormgeving: Cre8tiFF, Helmond. Druk: Senefelder Misset, Doetinchem Advertentie-exploitatie: Uniglobe Travel Holland

Er is altijd een Uniglobe kantoor bij jou in de buurt * Alkmaar: THL Travel * Almere: THL Travel * Amsterdam: Attent Business Travel * Arnhem: Alliance Travel * Goes: Alliance Travel * Grootebroek: Smart Business Travel * Herten: Two Travel * Hoogeveen: Two Travel * Oud-Beijerland: Two Travel * Rotterdam: Alliance Travel * Sprang-Capelle: Two Travel * Wijchen: Smart Business Travel * Wateringen: Westland Business Travel * Woerden: Smart Business Travel

Maar hoe anders blijkt de praktijk, nog maar zo kort na het afschalen van de coronamaatregelen. De eerste ‘langste files van het jaar’ op de snelwegen in Nederland hebben al van zich laten horen en op Schiphol lijkt het net zo druk als in 2019 met vakantiegangers. Berichten over personeelstekorten in de cabines van vliegtuigen, en een gebrek aan bijvoorbeeld huurauto’s bij autoverhuurders steken zelfs de kop op. Daar komt nog bij dat de olieprijs weer als vanouds stijgt dankzij de groeiende wereldeconomie en de toegenomen vraag naar mobiliteit. En wat te denken van de gasprijzen? Deze ontwikkelingen verbazen mij niet. Wij weten als geen ander dat onze klanten op reis willen om zaken te doen en de door de jaren heen opgebouwde contacten in het buitenland te onderhouden of om nieuwe business deals te sluiten.

Vanzelfsprekend hebben onze Uniglobe-kantoren de afgelopen anderhalf jaar niet stilgezeten, deels omdat er nog zakenreizen plaatsvonden, repatriëring nodig was en vluchten moesten worden omgeboekt. Tegelijkertijd hebben we een nieuw online boekingssysteem UBI gelanceerd en achter de schermen is er getraind en hard gewerkt om er bij het opstarten van zakenreizen helemaal klaar voor te zijn. Niet alleen om je vlucht of hotel te boeken, maar ook om je te adviseren en te begeleiden om zakelijke reizen weer op een verantwoorde en veilige wijze te laten plaatsvinden. In deze nieuwe uitgave van Travel etc. staat de oliestaat Qatar centraal, toneel van diplomatie en het aankomende WK-voetbal (waarbij we vurig hopen dat het Nederlands elftal hoge ogen gaat gooien). We laten zien

dat er achter de glamour diepgewortelde tradities schuilgaan. Ook spraken we met een Uniglobe-klant uit het noorden van Nederland die wereldwijd ondersteuning verleent bij het maken van grondstoffen uit afval. We bezochten weer diverse landen en steden, bekeken bij vliegtuigbouwer Airbus de nieuwste innovaties, en voelden de netwerkplanner van KLM aan de tand over hoe de maatschappij door het (her)openen van routes en de inzet van de vloot de weg naar boven heeft teruggevonden. Namens alle collega’s van Uniglobe wens ik je veel leesplezier en succes bij het doen van datgene waar jij goed in bent; ondernemen en internationaal zakendoen.

Cees Klinkenberg Directeur Uniglobe Travel Holland

3


06

10

DIT NUMMER 06 10 22 34 4

Tropenjaren voor KLM Netwerkplanners De netwerkplanners van KLM hebben uitdagende tijden beleefd tijdens de coronacrisis.Volgens Sicco Marsman, Vice President Network Planning waren het tropenjaren. Marsman en zijn team analyseren continu de dienstregeling van KLM. “We hebben de afgelopen anderhalf jaar geleerd om volgens een ander ritme te werken.” Travel etc. doet verslag.

Zakendoen in Qatar Het kleine oliestaatje Qatar prijkt op nummer één op de lijst van rijkste landen van de wereld. Achter het hypermoderne uiterlijk van hoofdstad Doha schuilt een sterke verbintenis met de islamitische traditie. Om er succesvol zaken te kunnen doen is knowhow een absolute pré.

Op reis in coronatijd De afgelopen anderhalf jaar werd er weinig voor zakelijke doeleinden gereisd. Angst om besmet te raken en een reisstop vanuit bedrijven speelden hierin een belangrijke rol. Toch waren er natuurlijk ook Nederlanders die op wel pad moesten. Nieuwsgierig als wij waren naar het hoe en waarom van de trip, gingen wij in de vertrekhal op Schiphol in gesprek met reizigers.

Alle zeilen bij om groener te vliegen Een luchtvaart zonder uitstoot is geen utopie, zei easyJet-topman Johan Lundgren tijdens de Airbus Summit in Toulouse. Daar werd eind vorige maand volop gesproken over manieren om de luchtvaart te verduurzamen, en wel het liefst zo snel mogelijk. Travel etc. was erbij en doet verslag.


22

34

EN VERDER 9. 14. 17. 18.

26. 28. 31. 37. 41.

Column Iris Hannema Klant in beeld Column Harri Theirlynck Qatar Airways

36 uur in... Qatar Nordic Noir #zakelijkereizenzijnessentieel City guide: Stockholm In de glazen bol

31

18

41 5


NETWERKPLANNERS KLM MAKEN TROPENJAREN DOOR CORONA SNEL SCHAKELEN EN LETTEN OP DE OMZET Tekst: Klaas-Jan van Woerkom • Beeld: Pixabay, KLM en Reismedia

Valt er tijdens de coronacrisis überhaupt iets te plannen, als je verantwoordelijk bent voor het netwerk bij KLM? “Het zijn tropenjaren geweest”, beaamt Sicco Marsman, die als Vice President Network Planning continu de dienstregeling van KLM analyseert. “We hebben de afgelopen anderhalf jaar geleerd om volgens een ander ritme te werken.”

6


het begin van de coronacrisis de soms snel wisselende internationale reisregels. “Soms had je ’s middags de planning voor de volgende week rond, maar zag je ’s avonds op het nieuws dat een bepaald land het reisbeleid had gewijzigd, waardoor je de volgende ochtend weer opnieuw kon beginnen. Dat vergde behoorlijk wat aanpassingsvermogen, maar we hebben de schouders eronder gezet.

Volatiele puzzel "Het blijft puzzelen wat betreft het intercontinentale netwerk. Door strenge reisregels ontbreken passagiersstromen naar belangrijke markten als China, Japan, Maleisië, en Indonesië nog grotendeels in ons passagiersnetwerk. We zien wel dat daar voorzichtig wat beweging in komt.” Dat uit zich onder andere in de zogeheten VTL-vluchten voor gevaccineerden naar Singapore, die in november beginnen.

“Als VP Network Planning kijk ik vooral naar de commerciële kant van onze netwerkplanning", zegt Marsman. "Met welke bestemmingen kunnen we geld verdienen en met welke juist niet (of: niet meer), hoe vaak moeten we op welke route vliegen, welk type vliegtuig hebben we daar voor nodig, is het interessant om de samenwerking op te zoeken met partners om doorverbindingen te kunnen bieden, met dat soort vragen houdt mijn team zich bezig."

Tropenjaren Toen de coronapandemie vorig jaar Europa bereikte moesten Marsman en zijn collega’s vol aan de bak. “Dit is toch wel de meest uitdagende periode uit mijn carrière”, zegt Marsman, die al ruim drieëntwintig jaar bij KLM werkt en ook crises als 9/11 en de IJslandse aswolk meemaakte. “Dat waren gebeurtenissen die eveneens veel impact hadden op de reiswereld, maar de duur was beperkter en ze hadden niet betrekking op de hele wereld.”

Marsman voorziet sowieso een opleving van de NoordAmerikaanse markt, nu Canada en de VS hun grenzen openen voor volledig gevaccineerden. “Ten opzichte van de zomer verwacht ik daar echt aanzienlijk grotere passagiersvolumes.” KLM (her)opent daarom deze winter lijndiensten naar Miami en Las Vegas. Binnen Europa groeit de capaciteit sinds het voorjaar al stevig. “In april zaten we nog rond de dertig procent, in augustus al boven de tachtig procent. Het is de uitdaging om de groei die we voor de zomerpiek hebben ingezet ook tijdens het winterseizoen vast te houden”, vertelt Marsman. Hij verwacht dat het toeristische verkeer van de zomer langzaam wordt vervangen door zakelijk vervoer, aangezien bedrijven hun mensen weer meer op pad sturen. “We moeten afwachten hoe snel zich dit gaat ontwikkelen.” Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Luchtvaartnieuws Magazine.

“De situatie zoals we die gewend waren werd door corona volledig op z’n kop gezet. In de beginmaanden kwam het luchtvervoer abrupt tot stilstand en stond het grootste gedeelte van de vloot aan de grond. Onze eerste prioriteit was de repatriatie van gestrande Nederlanders en de aanvoer van medische hulpgoederen. Dankzij alle inspanningen wisten we wel het grootste deel van onze bestaande bestemmingen weer aan te vliegen. Op die manier konden we noodzakelijk personenverkeer en goederenvervoer zo veel mogelijk doorgang laten vinden. Wel vlogen we uiteraard veel minder, en met name in Europa ook met kleinere vliegtuigtypes. Onder de streep wil je als bedrijf namelijk niet met verlies vliegen en tenminste je variabele kosten goedmaken. We bepaalden daarom per bestemming en soms zelfs per vlucht of het rendabel was om te vliegen.” De grootste obstakels voor de dienstregeling vormen sinds

7


Advertorial

SAS PROUDLY FLYING TRAVELERS

FOR 75 YEARS!

Anniversary August 1st marks our 75th anniversary as the proud carrier of travelers to, from and within Scandinavia. And while a lot has happened since our first-ever flight from Stockholm to New York 75 years ago, we’re even more excited about what has yet to come. Thank you, for traveling with us for all these years! We are looking forward to welcoming you on board our flights today, tomorrow and for many more years to come. Sustainability Spurred by a Scandinavian heritage and sustainability values, SAS aims to be the global leader in sustainable aviation. We will reduce total carbon emissions 25 percent by 2025, by using more sustainable aviation fuel and our modern fleet with fuel-efficient aircrafts. Travelers flying with SAS can voluntarily choose to buy biofuel, which reduces the CO2 emissions with up to 80%. With this non-profit service, SAS aims to pioneer a more large-scale and competitive market for biofuel within aviation in line with SAS sustainability strategy. Travelers can buy biofuel when booking flight tickets through your agent channel. Award-winning flavors And last but not least: Indulge your inner foodie when you fly. We offer a specially-designed menu of award-winning flavors and well-known classics with a focus on natural ingredients & local suppliers. With SAS Plus or SAS Business, Food & Beverages are included but you also enjoy even more benefits, such as free high-speed WiFi onboard, more EuroBonus points, access to SAS Lounge and Fast Track.

8


Iris Hannema (1985) is schrijver en wereldreiziger en bezocht in haar eentje meer dan honderd landen. Eerder verschenen bij De Arbeiderspers haar reisboeken Miss Yellow Hair, Hello!, Het bitterzoete paradijs en Reizen volgens Hannema. Over reislust, ontwortelen en thuiskomen.

ZWEEDSE ‘RUST’ Het is voor mij vrijwel onmogelijk om niet aan Zweden te denken zonder háár op mijn netvlies te krijgen. In mijn herinnering zijn het land en de herinnering aan deze vrouw aan elkaar gegroeid. Op een van mijn reizen logeerde ik eens in het hoge noorden van Zweden in een B&B bij een mevrouw die via de mail, geschreven in het Engels, aangaf goed Nederlands te spreken. Haar zoon woonde in Nederland, of had er gewoond, of hij wilde er wonen, echt begrijpen deed ik het niet. Ik keek uit naar de Scandinavische rust en de midzomernachtzon, dag en nacht licht. Op de plaats van bestemming, vlakbij Nationaal Park Muddus, een prachtige omgeving met oerbossen, moerasgebied en watervallen waar het midden juli heerlijk naar kerstbomen rook, stond zij me op te wachten. Een vijftiger met een geruit schort voor, ze woonde alleen in iets blokhutachtigs en verhuurde een keurige, serene kamer. Als gastvrouw nodigde ze me direct met hartelijke handgebaren uit om bij haar koffie te komen drinken en ze dirigeerde me naar de houten buitentafel. Ik ben dol op een kletspraatje met iemand, omdat de kracht van zo’n praatje is dat het precies de juiste lengte heeft: niet té vluchtig en ook zeker niet té lang. Terwijl de muggen mijn nog niet door Deet-gesprayde huid aanvielen, begon zij ‘Nederlands’ te praten. Maar ‘Nederlands’ was dan ook meteen enige woord dat ik verstond, van de rest begreep ik in de verste verte niets (wellicht sprak ze gewoon in het Zweeds, bedacht ik me later). Het duurde

en het duurde maar. En probeer maar eens iemand te onderbreken die je niet verstaat. Dat lukte me dus niet. Ik hoopte dat mijn telefoon zou gaan maar ik had geen bereik, dat wist zij ook wel, dus ik kon ook geen belangrijk telefoontje faken. Ik dacht aan de woorden van de Nederlander die al zijn halve leven in Zweden woonde en ik voor vertrek had geraadpleegd: ‘De Zweden praten alleen veel als ze drinken.’ Zou zij dan misschien te diep in het glaasje hebben gekeken, vroeg ik me af, maar ik vermoedde van niet. Op een gegeven moment koos ik er maar voor om hartelijk glimlachend van tafel op te staan en stoïcijns richting mijn kamer te lopen. Natuurlijk liep ze mee, praatte ze in mijn kamer gewoon verder en ik kreeg zin om haar er fysiek uit te duwen. Toen ik haar eindelijk de kamer uit had - ik maakte onophoudelijk handgebaren dat ik wilde slapen - klopte ze diezelfde middag nog ik-weet-niet-hoe-vaak op mijn deur om iets te zeggen (wat ik nog altijd niet verstond). Ik reageerde al snel niet meer op haar deurkloppen, misschien zou ze wel denken dat ik sliep? Maar even later duwde ze van buitenaf mijn raam open en stak haar hoofd naar binnen. Zo kwam het dat ik de rest van de week, met in mijn rugzak een paar mueslirepen en rijstwafels, dagenlang wandelend doorbracht, wachtend op het donker dat niet kwam.

Iris Hannema 9


ZAKENDOEN IN QATAR Tekst: Iris Hannema • Beeld: Uniglobe Travel, Pixabay, Dorien Smit

Het Arabische emiraat Qatar maakt deel uit van een van de zes Golfstaten die hun vernoeming danken aan hun grens met de Perzische Golf. Het kleine oliestaatje, een monarchie, prijkt op nummer één op de lijst van rijkste landen van de wereld. Maar verkijk je niet op het hypermoderne uiterlijk van hoofdstad Doha: achter de wolkenkrabbers, luxe penthouses en de vele expats schuilt een sterke verbintenis met de islamitische traditie. Om succesvol zaken te kunnen doen met de Qatari is knowhow een absolute pré. In Qatar is men trots op de cultuur en daarmee op de normen en waarden die het Midden-Oosterse land waarborgt. Gelukkig is het wel zo dat je er als buitenlander uit onwetendheid best een cultureel stommiteitje kunt veroorloven, maar wie serieus zaken wil doen in Qatar, past zich aan de heersende omgangsvormen aan. Je welwillend opstellen en

10

laten zien dat je geïnvesteerd hebt in inside Qatar-kennis wordt door de Qatari zeer op prijs gesteld (en dat is weer goed voor de toekomstige zaken). Begin vóór vertrek met het leren van een aantal simpele beleefdheidsgroeten in het Arabisch. Want ook al spreken je (potentiële) zakenpartners meestal vloeiend Engels – veel Qatari hebben aan topuni-


versiteiten in Engeland of de VS gestudeerd – niets gaat boven een buitenlander die de moeite heeft gedaan om de respectvolle Arabische begroetingen te leren. Een perfect begin van je charmeoffensief.

The art of smalltalk Wie gewend is aan werken in het Midden-Oosten zal vele ongeschreven regels die in Qatar gelden herkennen. Zo geldt ook hier: wie je kent is wie je bent. Zorg daarom dat je veel tijd en moeite investeert in je zakenrelaties. Even snel to the point komen stelt men, ook in Qatar, niet erg op prijs. Heb je begin van de middag een vergadering, blokkeer er in je agenda dan voor de zekerheid de rest van de dag voor. Wees ook niet verbaasd als de baas (veel) te laat komt en, eenmaal aangeschoven, continu gebeld wordt. Ook is het zeer goed mogelijk dat er een onafgebroken stroom mensen binnenkomt om degene die het hoogste in rang is te begroeten en een babbeltje te maken. Voordat je het over zaken kan gaan hebben, daar waarvoor je gekomen bent, wordt er onder het genot van mierzoete thee of loeisterke koffie ruim de tijd genomen voor ijsbrekende smalltalk. Denk aan familieonderwerpen, sport, hobby’s, gezondheid of het actuele nieuws. De ‘how are you’-vraag kan, ook als je die al beantwoordt hebt, nog steeds meerdere keren heen en weer gaan. Let op: begin nóóit over gevoelige onderwerpen als lokale mensenrechten, seks, de monarchie of de politiek van Qatar of de islam, ook niet als grapje.

Hiërarchie Het zogenoemde kletspraatje kan zo lang duren dat je je afvraagt of het niet verstandig is om zélf over de zaken te beginnen waarvoor je gekomen bent. Vooral niet doen. Laat je ongeduld niet merken en mens-erger-je-niet: laat het aan de host over wanneer er overstag gegaan wordt en het moment is aangebroken om het over zaken te hebben. Het kan zelfs gebeuren dat eerste afspraken worden afgerond zonder dat er überhaupt over werk is gesproken. Geen nood, blijf je hartelijk en geïnteresseerd opstellen en spreek mondeling een volgende afspraak af. Het draait hier om het opbouwen van een zakelijke relatie en dat kan nou eenmaal even duren. En: ga nooit openlijk tegen de mening van de baas in, maar respecteer de hiërarchie: de baas heeft altijd gelijk én het laatste woord.

Houd rekening met de ramadan Let erop dat je in de maand dat Arabische landen zoals Qatar de ramadan vieren, er van expats en zakelijke contacten wordt verwacht dat ze hier rekening mee houden. Je hoeft niet mee te vasten – het mag natuurlijk wel – maar zorg dat je tussen zonsopgang en zonsondergang niet in het

11


openbaar eet, drinkt of rookt. Bereid je ook voor dat men, zeker aan het einde van de middag, humeurig kan zijn. Pas als de zon onder is en de verlossende roep ‘Allahu Akbar (`Allah is groot`) van de imam door de straten schalt, mag het vasten doorbroken worden. Als je uitgenodigd wordt om bij een familie mee te eten, sla dat dan nooit af: Qatari zijn zeer gastvrij en een eetuitnodiging afslaan wordt als zeer onbeleefd gezien. Laat een geschenk achterwege en als je toch een attentie wilt meenemen, houd het dan op een kleinigheidje (stroopwafels, of iets anders typisch Hollands bijvoorbeeld). Geef absoluut nooit alcohol. Dit is typisch iets voor buitenlanders en wordt wél geschonken in de bars van luxe hotels, maar niet bij Qatari thuis.

Passende outfit Ook al werken er zeer veel expats in het zakenleven van Qatar, kleding op kantoor hoort formeel en bescheiden te zijn (en dus geen relaxte all good-stijl à la Silicon Valley). Van mannen wordt strak in pak verwacht, van vrouwen een losse outfit die over de knie valt, de schouders bedekt en geen specifieke aandacht op vrouwelijke rondingen vestigt. Onthoud ook dat de zomer in woestijnstaat Qatar over het algemeen bloedheet is en men van airco naar airco beweegt. Op kantoor en in shopping malls kan het dus juist weer ijs- en ijskoud zijn. Neem dus altijd een vestje mee in je tas, voor je-kanniet-weten.

AAN HET WOORD: DORIEN SMIT NEDERLANDSE EXPAT IN QATAR

Na de Hoge Hotelschool in Maastricht werkte Dorien Smit (1978, Vlaardingen) jarenlang bij hotel InterContinental Amstel in Amsterdam. Na een aantal werkavonturen in Oman en Bali, woont en werkt ze inmiddels alweer drie jaar in Doha als Area Director of Sales & Marketing voor IHG Koeweit, Oman en Qatar. Haar standplaats is hotel InterContinental Doha. Ze is getrouwd met een Spanjaard en samen hebben ze twee zoons.

Waar moest je bij aankomst in Qatar het meest aan wennen? ‘Dat mannen veel galanter zijn dan in Nederland. Als ik bij een meeting binnenkom, staan ze meteen voor me op en bieden me direct hun stoel aan. Bij banken en ministeries heb je ook speciale rijen voor vrouwen, wat in de praktijk betekent dat je direct vooraan komt te staan.’ Heb je weleens iets per ongeluk niet zo handig aangepakt? ‘Jazeker. Ik heb er lang over gedaan om bij een kennismaking niet uit automatisme mijn hand uit te steken, niet alle mannen vinden dat prettig. Nadat het me een aantal keer was gebeurd dat ik mijn hand uitstak en de ander die niet aannam, hield ik bij ontmoetingen ter herinnering met mijn rechterhand mijn tas stijf vast. Inmiddels voel ik die neiging niet meer om als eerste mijn hand uit te steken, maar dat heeft me wel een paar jaar gekost.’ Heb je cultureel gezien weleens een blunder gemaakt? ‘Tijdens een meeting, die geheel in het Arabisch verliep en waar ik voor spek en bonen bijzat, werd mijn koffieglaasje continu bijgevuld met quawa, Arabische koffie. Zo’n glaasje is heel klein, ik dronk het dus in één teug leeg, en zette het daarna weer leeg voor me op tafel. Maar het glaasje blééf maar bijgevuld worden. Op de terugweg vertelde mijn collega dat als ik geen koffie meer had gewild ik het kopje leeg tussen duim en wijsvinger had moeten schudden: dat was het signaal voor ‘ik hoef geen koffie meer’.’ Zie je zelf hotelgasten weleens iets ‘verkeerd’ doen? ‘Toeristen verschijnen weleens in de lobby of bij het ontbijt in bikini met een doorschijnende jurk, dat kan echt niet. Trouwens, mannen die in korte broek lopen worden in officiële instanties niet binnengelaten.’ Nog een andere culturele werktip? ‘De vrijdag is de rustdag in de Islamitische wereld, net als onze zondag. Ik werk zelf vijf dagen, van zondag tot en met donderdag. Maar er wordt hier ook vaak op zaterdag gewerkt, een zesdaagse werkweek is hier niet ongewoon.’

12


You’ve voted us Skytrax Airline of the Year for a record 6th time. What can we say? We are delighted to have been voted World’s Best Airline for the 6th time. And it’s all down to you. When we continued to fly, returning millions safely home, you were right by our side. So, we want to say how grateful we are to each and every one of you. And thank you too, for voting us the World’s Best Business Class, World’s Best Business Class Seat, World’s Best Business Class Airline Lounge, World’s Best Business Class Onboard Catering and Best Airline in the Middle East. qatarairways.com


BOLLEGRAAF: UNIGLOBE ONTZORGT OP BIJZONDER PRETTIGE WIJZE Tekst: Bibi Mol • Beeld: Bollegraaf Groep

14


In deze editie van Klant in Beeld komt de Bollegraaf Groep uit Appingedam aan bod. Jolandé Jonker, die als executive assistant van de directie onder andere verantwoordelijk is voor alle zakenreizen, vertelt over haar werkzaamheden en de samenwerking met Uniglobe in Hoogeveen. De Bollegraaf Groep bestaat uit Bollegraaf Recycling Solutions en Lubo Recycling Solutions. In de loop der jaren is veel ervaring opgebouwd in het ontwerpen van sorteerprocessen en in de productie, installatie en inbedrijfstelling van kant-en-klare recyclingoplossingen. “Onze wereldwijde reputatie is gebaseerd op het centraal stellen van de wensen van de klant. Hierdoor maximaliseren we de prestatie van onze installaties en de ROI (return on investment) voor onze klanten”, aldus Jonker.

Afval weer in grondstof transformeren

“Constante innovatie en vakkennis maken ons bedrijf een autoriteit op het gebied van geavanceerde mechanische recycling”, vervolgt ze. “Robotica en kunstmatige intelligentie maken hier onderdeel van uit.”

Jubileum Bollegraaf vierde in september van dit jaar het 60-jarige jubileum in de wereld van afvalsortering en recycling. Het begon allemaal in 1961 met de passie die oprichter Hartog Bollegraaf had voor het maken van machines. Met zijn technisch inzicht zag hij een kans voor een nieuw product voor alle kartonfabrieken in de regio van Appingedam, waar het hoofdkantoor

15


van Bollegraaf nu gevestigd is. De eerste balenpers was daarmee geboren. Binnen het bedrijf staat ook na zestig jaar nog steeds de missie centraal om zorg te dragen voor een beter milieu, een goede kwaliteit van leven en het verbeteren van de gezondheid van mensen in de recycling- en grondstoffenindustrie. “Er wordt uitvoering gegeven aan die missie door met de nieuwste technologie afval weer in grondstoffen te transformeren.” Het jubileum is in september gevierd met de klanten en overige partners. Op hetzelfde moment werden ook de deuren van het splinternieuwe testcentrum geopend.

Proactief Sinds januari 2019 werkt Bollegraaf samen met het Uniglobe-kantoor in Hoogeveen. Jonker regelt de zakenreizen van begin tot einde. “Ik zoek zelf de vluchten uit en boek de hotels of boek vluchten om. Daarnaast moeten ook de nodige visa en huurauto’s geregeld worden. Ik word hierin tot volle tevredenheid ondersteund door mijn Uniglobe-kantoor”, aldus Jonker. “Voor de samenwerking met Uniglobe wilden we nog wel eens wisselen van partner, maar nu zijn we al drie jaar bij Uniglobe.” Vooral CEO Edmund Tenfelde reist vaak voor zaken naar

16

het buitenland. Maar ook de sales managers en projectmanagers reizen regelmatig. “Dit is vooral om klanten te bezoeken. Wij zijn actief in de hele wereld en ons aanbod voldoet aan de grote vraag naar oplossingen op het gebied van recycling”, aldus Jonker. “We vinden het belangrijk om zoveel mogelijk face-to-face contact te onderhouden met klanten, en reizen daarvoor vooral naar bestemmingen in Europa, maar ook naar de Verenigde Staten, Rusland en Afrikaanse landen zoals Ghana.” De reizen naar Ghana blijven bij het team van Bollegraaf het scherpst op het netvlies staan. “Ghana is een redelijk exotische bestemming met andere gewoontes dan in Noordwest-Europa. Dat zorgt ervoor dat elke reis daarnaartoe een belevenis is.” Bij de samenwerking met het Uniglobe-kantoor denkt Jonker vooral aan de service die zij leveren. “Uniglobe kan het voor mij makkelijk maken. Het tempo binnen ons bedrijf is hoog en als iemand mij kan ontzorgen, met onlineservice en ondersteuning, is dat bijzonder prettig. De prijzen zijn hetzelfde en we waarderen de flexibiliteit en de service van Uniglobe zeer.” Jonker stelt dat het team van Uniglobe Hoogeveen erg proactief is. “Ze houden alles in de gaten en weten voor mij de beste deal te regelen.”


Harri Theirlynck ‘Als ie niet weg is, is ie thuis’, zei een buurman laatst over mij. Kan het simpeler? New York of Nieuw-Annerveen, het maakt mij niet uit. Overal kun je een leuk verhaal over schrijven. Journalist Harri woont in hartje Den Haag en heeft een vrouw, een poes en 3 kinderen uit 2 bedden.

‘ZAKENREISJE OP IJZEREN WIELEN, HELEMAAL MIJN DING’ Van alle reizen op aarde waren de zakelijke reisjes van de vorige eeuw mij het dierbaarst. Zorgeloos dwarrelde ik per bus of trein door ‘verre’ Scandinavische landen, met maar liefst twee (2) afspraken in vijf dagen. “Het was gekkenwerk”, zei ik na terugkomst op kantoor. Genoeg tijd op zo’n reisje om in deinende treinen tussen Oslo en Stockholm te verzinken in de Zweedse politiethrillers van het schrijversechtpaar Sjöwall en Wahlöö, waar ik zo gek op was. Lange schaduwen op moerassige hoogvlakten: na twee dagen treinlezen wérd ik bijna Martin Beck, de zwetende politie-inspecteur met huwelijks-, drank- en nicotineproblemen. Martin Beck werkte ook drie kwart van elke thriller alleen, en nam de tijd om dagen te mijmeren over het drijvende lijk in het Zweedse Ponervokanaal. Zonder bemoeienis van de domme agenten Sigus Sorensson, Ake Oke Sigursson en Soren Flodemo (de mensen van kantoor). Zo’n reisje zong me los van het dagelijks leven en volkomen uitgerust kwam ik thuis met minstens één ‘briljant plot’ voor een eigen thriller. Zoals: ‘Directeur Jaap de Boer biedt de 30 medewerkers van zijn SunCrashPlus een incentivereisje naar Thailand aan met bungeejumpen, gevlekte-fluitbekvis voeren en een dagje meditatie in een boeddhistisch klooster. Drie medewerkers overleven het bungeejumpen niet, vijf blijven voorgoed in het klooster. De incentive-organisatie zegt dat dit een normaal gemiddelde is. Jaap vertrouwt het niet en gaat op onderzoek uit.’ Het klonk goed tot de Nederlandse grens, maar het werd niks. Geen talent, te lui, of allebei.

De komst van internet bracht de ‘Revenge van Kantoor’. In de prille begintijd speelde ik nog de spooktrein die opeens van de rails was verdwenen: “Totaal geen bereik daar, een ramp!”, maar daar kwam ik niet lang mee weg. Voor elk zakenreisje weefde mijn manager een tapijtje van afspraken, die ik binnen twee dagen moest afwerken. ‘Gunstige vliegtijden’ maakte mijn manager orgastisch blij. Dan kon ‘de hele mik’ binnen 1 dag. Loom schommelen in Zweedse treinstellen was er niet meer bij. Ik werd gestalkt door het hoofdkantoor. “Dan prik ik ook even in…”, was zijn gevreesde interruptie, als mijn manager in Uppsala of Mikkeli als de digitale geest van Dickens bijschoof aan de vergadertafel. Wat is erger dan snel reizen? Níet reizen. Zoals in de covidtijd. Het zakenreisje is terug van weggeweest. En het leven lacht me toe, want de opdracht is nu duurzaam reizen. ‘Vliegen als het moet, beter met de trein.’ Slow zakelijk per ijzeren wielen, helemaal mijn ding. Ik rijd nu langs Norrköping met een misdaadromannetje van Henning Mankell in de hand. Bij Mankell gaat aan het einde van het boek de detective altijd alleen naar de woning van de gevaarlijke seriemoordenaar, liefst zonder telefoon en zonder voorkennis van het hoofdkantoor. Helemaal mijn man, die Mankell. Waarom makkelijk doen als het moeilijk kan? Om in thrillertermen te blijven: de bloedspatanalisten hebben verloren van de good old spionnen. Kedeng, kedeng.

17


QATAR AIRWAYS VLOOG DOOR

‘WE HEBBEN MERKLOYALITEIT OPGEBOUWD’ Tekst: Niek Vernooij • Beeld: Qatar Airways

Er zijn weinig luchtvaartmaatschappijen die meer ‘in the picture’ staan dan Qatar Airways. Niet alleen als sponsor van het EK en volgend jaar het WK voetbal, maar ook door het feit dat de maatschappij gedurende de coronacrisis een omvangrijk routenetwerk in stand hield en tijdelijk zelfs ’s werelds grootste airline was.

Margreeth Kappert is Commercial Manager Netherlands bij Qatar Airways. Met haar praten we bij over de ontwikkelingen rond de Qatarese luchtvaartmaatschappij, zowel op de Nederlandse markt als daarbuiten.

18

Welke impact had de coronacrisis op de operatie van Qatar Airways? “Die was natuurlijk heel erg groot. Maar waar andere luchtvaartmaatschappijen grotendeels stopten met vliegen,


vlogen wij op het hoogtepunt van de coronacrisis nog naar 33 bestemmingen. Op een gegeven moment waren we zelfs ’s werelds grootste airline. Op 27.000 vluchten hebben we meer dan drie miljoen mensen kunnen repatriëren. Amsterdam behoorde overigens tot de vijf wereldwijde bestemmingen waarop we continu zijn blijven vliegen. Onze klanten hebben dat gewaardeerd, zodat we de nodige merkloyaliteit hebben kunnen opbouwen.” Hoe ontwikkelde het routenetwerk zich gedurende de coronacrisis? “We keken continu naar waar grenzen opengingen en waar er kansen lagen. Daardoor hebben we gedurende de coronaperiode zeven nieuwe bestemmingen aan ons routenetwerk toegevoegd. Met name in Afrika en de VS, maar ook Brisbane, Seoul en Cebu op de Filippijnen. Voor die laatste bestemming was de vraag hoog in verband met zeeliedenvervoer. We hebben het routenetwerk inmiddels weer opgebouwd naar meer dan 140 bestemmingen.” Hoe vaak vliegen jullie op dit moment vanaf Schiphol en Brussels Airport? “Vanaf Schiphol vliegen we - net als vóór en tijdens corona - dagelijks met een Boeing 777-300ER naar Doha. Mede dankzij het vrachtvervoer waren we in staat om die continuïteit te blijven bieden. Vanaf Brussel vliegen we op dit moment vier keer per week met een Boeing 787-8 Dreamliner.” Zien jullie ontwikkelingen in het boekingsgedrag van passagiers? “Op de vluchten vanaf Amsterdam merkten we dat passagiers meer Business Class gingen boeken. Dat is te danken aan de Qsuites, die met name aan het begin van de coronaperiode hoog werd gewaardeerd. Mensen hadden daarbij een gevoel van veiligheid omdat je daarin min of meer in een eigen cocon zit. Gedurende de coronaperiode zijn we mede dankzij de Qsuites tien procent gegroeid in het premium-segment.”

kijken. Boeken bij Qatar Airways kan overigens zorgeloos: we hebben ons versoepelde omboekingsbeleid verlengd tot eind mei 2022” Als je nu met Qatar Airways vliegt, welke maatregelen gelden er dan aan boord? “Het cabinepersoneel heeft beschermingsmiddelen en passagiers ontvangen een gratis beschermingspakket, met daarin een mondkapje, desinfecterende gel en dergelijke. Daarnaast worden de vliegtuigen voor elke vlucht gedesinfecteerd door een robot met uitschuifbare armen die alle vliegtuigstoelen en oppervlakken in de cabine met UV-licht behandelt. Inmiddels hebben we de tweede versie van dat systeem al in gebruik genomen. Verder is contactloos handelen heel belangrijk. Als eerste luchtvaartmaatschappij wereldwijd bieden we een ‘zero touch’ inflight entertainmentsysteem, waarbij de bediening gebeurt via je eigen smartphone of tablet. Vooralsnog is dat alleen beschikbaar aan boord van de Airbus A350. In april hadden we trouwens de primeur van de eerste vlucht met alleen gevaccineerde reizigers en crewleden aan boord. Verder hebben we de IATA Travel Pass in gebruik genomen. In die app kun je alle informatie over testen en vaccinaties opslaan.”

Wie verwelkomen jullie momenteel als passagiers aan boord? “We zien alle doelgroepen, van leisure tot zakelijk, wel weer aan boord. Specifiek op de Nederlandse markt zien we dat mensen langzaam weer op reis willen buiten Europa, of dat nu is voor vakantie of familiebezoek. Dat geldt ook voor zakelijke reizigers, hoewel het nog niet echt storm loopt. Met name het zeeliedenvervoer draait volop. Die mensen moeten natuurlijk blijven reizen, dat zagen we ook tijdens de coronaperiode. Het zijn vooralsnog vooral de multinationals die hun medewerkers niet op reis sturen. Wel zien we dat het MKB weer aan boord stapt. Een meeting via Teams is prima, maar als je zaken doet wil je er toch een gevoel bij hebben. Het lezen van lichaamstaal is toch lastiger vanachter een scherm, dan wanneer je elkaar in de ogen kan

19


Welke maatregelen gelden op de luchthaven van Doha? “Hamad International Airport, onze thuisbasis, heeft als eerste luchthaven de SkyTrax 5-Star COVID-19 Safety Rating ontvangen. Op de luchthaven worden contactpunten elke tien tot vijftien minuten ontsmet. Er rijden desinfectierobots rond en er wordt aan thermische temperatuurscreening gedaan. Daarnaast wordt bagage door middel van UV-licht gedesinfecteerd.” Is Qatar weer toegankelijk voor internationale reizigers? “Ja, en toeristen uit veel landen waaronder Nederland en België zijn ook weer welkom, mits gevaccineerd. Daarnaast is er een speciale website waar ze zich moeten registreren. Ter plaatse moeten reizigers een app downloaden. Met de vaccinatiebevestiging op die app kunnen reizigers restaurants, musea en dergelijke bezoeken. We kijken natuurlijk uit naar volgend jaar, wanneer Nederlandse en Belgische voetbalfans mogen afreizen naar het WK in Qatar. Qatar Airways is Official Partner van FIFA en het WK. We zijn al druk bezig met de voorbereidingen. Zo willen we pakketten gaan aanbieden van vluchten in combinatie met toegangskaarten. We gaan er niet van uit, maar mocht Nederland of België zich niet kwalificeren, dan kunnen klanten het pakket aanpassen. Leden van ons loyaliteitsprogramma Privilege Club krijgen trouwens veertien dagen voorsprong bij het boeken van die pakketten.” Wat doet Qatar Airways op het gebied van duurzaamheid? “Duurzaamheid is op dit moment een van de belangrijkste kritieke prestatie-indicatoren in de luchtvaart en in het bedrijfsleven in het algemeen. Vlootvernieuwing speelt daar zoals gezegd een belangrijk rol in. Verder zijn we de eerste luchtvaartmaatschappij van het Midden-Oosten die het

20

hoogst mogelijke niveau van het milieubeoordelingsprogramma van IATA (IEnvA) heeft gehaald. Verder hebben we een programma gelanceerd waarmee passagiers vrijwillig hun CO2-uitstoot kunnen compenseren. En samen met onze Oneworld-collega’s hebben we als doel gesteld om CO2-neutraal te zijn in 2050.” Zijn er nog ontwikkelingen op het gebied van het boordproduct? “In maart zijn we een samenwerking aangegaan met Pressreader. Via deze service hebben passagiers toegang tot meer dan zesduizend tijdschriften- en krantentitels. Die kun je dan via je eigen tablet of smartphone lezen. Er zitten ook Nederlandstalige media tussen, overigens. Verder hebben we een nieuwe Business Class gelanceerd op onze Boeing 787-9. Daarnaast zijn inmiddels meer dan honderd vliegtuigen voorzien van onze Super Wi-Fi. Ongelimiteerd gebruik daarvan kost acht dollar wanneer dit voor vertrek online wordt gekocht. Verder merkten we dat er steeds meer vraag is naar volledig plantaardig voedsel. Daarom hebben we volledig veganistische gerechten toegevoegd aan ons Business Class-menu.” Tot slot: hoe belangrijk is de samenwerking met een TMC als Uniglobe voor Qatar Airways? “Het is absoluut essentieel om die samenwerking te hebben. We hebben hele goede banden met onze trade partners, waaronder Uniglobe. Zij kennen hun eigen klanten goed en het is mooi om samen te groeien en er een succes van te maken. Dat is belangrijk en zal altijd zeer belangrijk blijven. We merken ook dat de TMC’s het waarderen dat we ons netwerk gedurende de coronaperiode grotendeels in stand hebben gehouden.”


LOCAL AAN HET WOORD: STOCKHOLM Tekst: Iris Hannema • Beeld: James Stokes

De Britse fotograaf James Stokes (Bristol, 1976) studeerde in Londen en vertrok ‘voor een paar weken’ naar Amsterdam, waar hij zeventien jaar bleef. Hij trouwde er met een Nederlandse architect met wie hij vijf jaar geleden, samen met hun twee kinderen, naar Stockholm verhuisde. James werkt o.a. voor Elle Decoration, Wallpaper, Mont Blanc, Rituals en KLM. Kijk voor het werk van James op jamesstokes.net. James Stokes.

Wat is, wat jou betreft, de meest fotogenieke plek in de stad? ‘Als je op een verlaten winteravond door het middeleeuwse stadscentrum Gamla Stan loopt, kun je je even in de middeleeuwen wanen. In sommige straatjes is die oudheid nog echt voelbaar en is er niets dat aan de moderne tijd doet denken.’ Wat is Stockholm’s meest indrukwekkende gebouw? ‘Kungliga biblioteket, de Nationale Bibliotheek van Zweden, is een neoklassiek gebouw, een prachtig staaltje Zweedse architectuur. In het midden is een gigantisch atrium waar alle boeken in een cirkelvorm tegen de wanden staan. Het is een fijne plek om even tot rust te komen.’ (www.kb.se/in-english) Waar drink je de beste koffie? ‘Fika, de echte Zweedse koffiebreak, is een belangrijk moment op de dag: rond tienen en rond drieën strijk je even neer voor een pauze met koffie en een kardemomof een kaneelbroodje. Fabrique heeft de allerbeste van deze caloriebommen, met veel boter en suiker, zeker in de winter helpen die je de dag door (www.fabrique.se). Waar ontbijt je buitenshuis het liefst? ‘Om mijn Britse roots te eren: het Greasy Spoon Café,

een typisch Engels ontbijtcafé waar je de hele dag door kunt aanschuiven voor het echte werk: eieren met gebakken spek, worstjes, bloedworst en witte bonen in tomatensaus.’ (www.greasyspoon.se)

Vanaf waar heb je het mooiste vergezicht op Stockholm? ‘Op het eiland Södermalm, aan de klifzijde, zit een prachtig klein straatje Glasbruksgatan en daar, tussen twee gebouwen in, zit een trap met honderd of tweehonderd traptreden die naar beneden lopen. Bovenaan de trap heb je fabelachtig uitzicht: je ziet de ferry’s varen en de stad ligt onder je als een soort tijdlijn van alle eeuwen waaruit Stockholm is opgebouwd.’ Naar welk museum ga je graag? ‘Naar het Vasa Museum, waar het schip Vasa tentoongesteld is, een van de best geconserveerde zeventiende-eeuwse schepen ter wereld. In 1628 voer het schip voor de eerste keer de haven van Stockholm uit, maar binnen de kortste keren zonk het. In de vijftiger jaren werd het geborgen. Het schip was nog helemaal intact dankzij het brakke zeewater dat ervoor had gezorgd dat het schip al die eeuwen geconserveerd is gebleven (www.vasamuseet.se/nl).

21


OP REIS IN CORONATIJD Tekst: Uniglobe • Beeld: eigen beeld

De afgelopen anderhalf jaar werd er weinig voor zakelijke doeleinden gereisd. De belangrijkste redenen hiervoor waren de angst om besmet te raken, een reis-stop vanuit het bedrijf vanwege de zorgplicht voor de werknemer, de wirwar aan coronarestricties en de mogelijkheid tot het gebruik van videoplatforms zoals Zoom of Teams. Toch waren er natuurlijk ook Nederlanders die op wel pad moesten. Nieuwsgierig als wij waren naar het hoe en waarom van de trip, gingen wij in de vertrekhal op Schiphol in gesprek met verschillende reizigers.

Wie: Functie: Bestemming:

Monique Brabander VP Consulting bij een internationaal adviesbureau Zürich, Zwitserland

“Ik reis regelmatig voor mijn werk, zowel binnen als buiten Europa, al is het aantal reizen vanwege corona wel minimaal. Deze reis gaat naar Zwitserland. Voor mij is deze reis essentieel omdat we met ons internationale team een klant gaan bezoeken om de strategie voor de komende jaren te bespreken. Face-2-face contact is in dit geval erg belangrijk. Niet alleen omdat dit een beleidsbepalende, meerdaagse meeting is maar ook omdat inbellen vanuit verschillende landen niet altijd optimaal is gebleken. Of ik speciale maatregelen tref tijdens het reizen? Ik houd me zowel in als buiten Nederland aan de lokaal geldende coronaregels. Afstand houden, een mondkapje waar nodig, ik heb altijd handgel op zak en ik huur een auto in plaats van dat ik met het openbaar vervoer reis. Helaas zijn mijn andere geplande reizen, zoals naar de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, uitgesteld vanwege de Amerikaanse travel ban en de quarantaineverplichting vanuit het Verenigd Koninkrijk. Gelukkig is de quarantaineverplichting inmiddels vervallen en ziet het er naar uit dat ik vanaf november weer naar de USA kan reizen. Gelukkig maar!”

22


Wie: Functie: Bestemming:

Chantal Bruining Eigenaar Divine Home Portugal Faro, Portugal

“Voor mijn werk als makelaar in de Portugese Algarve en Alentejo reis ik frequent tussen Nederland en Portugal. Ik woon in Nederland en heb één vestiging hier en vier vestigingen in Portugal. Gemiddeld ben ik één week per maand in Portugal, de rest van de maand werk ik op afstand vanuit Nederland. Dat doe ik al sinds 2015 en dat werkt heel goed. Gelukkig hebben wij een goed lokaal team dat voor mij de honneurs waarneemt wanneer ik in Nederland ben. Tijdens de eerste coronaperiode heb ik zo’n drie tot vier maanden niet kunnen reizen naar Portugal. Al mijn werkzaamheden heb ik toen op afstand gedaan en het aantal online meetings geïntensiveerd. Fysieke afspraken met klanten in Portugal konden toen ook geen doorgang vinden. In die periode hebben we vooral gekeken naar wat er wél mogelijk was en de online video viewings zijn hieruit ontstaan. Zodra het reizen voor werk weer kon, ben ik gelijk in het vliegtuig naar Portugal gestapt. Ik heb me nooit onveilig gevoeld tijdens het vliegen. Wel was het raar om lege airports te zien met regelmatig meer personeel dan reizigers. Ook vond ik de steeds wijzigende regels lastig, met name de administratieve kant. Toen Portugal een quarantaine instelde voor reizigers uit Nederland, kon ik opnieuw niet reizen, maar gelukkig werd die maatregel snel opgeheven. Portugal heeft het goed gedaan qua coronamaatregelen en daarom is de situatie hier gelukkig onder controle gebleven. Ik heb echt respect voor hoe Portugal het heeft aangepakt, strenger dan Nederland, maar effectiever. De Portugezen zijn volgzaam en daarom zag je steeds snel resultaat wanneer er bepaalde maatregelen werden ingesteld. Ook wij moesten aanpassingen doen; we namen bijvoorbeeld geen klanten meer mee in de auto, zorgden voor handgels, ontsmetten woningen en deden veel bezichtigingen middels videobellen. Gelukkig was Portugal één van de eerste landen die weer opengingen, waarna andere landen volgden. Vandaag de dag kunnen we de meeste van onze klanten gelukkig weer persoonlijk rondleiden in hun Portugese droomwoning.”

23


T R AV E L L I N G TO T H E U SA , M A D E E A S Y

United fly directly to the USA from more than two dozen cities across Europe. From our hub airports in Chicago, Denver, Houston, Los Angeles, New York/Newark, San Francisco and Washington, D.C., connect to hundreds of destinations across North America. From Amsterdam, we are currently offering daily nonstop services to New York/Newark and Chicago. As United welcomes you back onboard, the airline is making sure your travel journey is as smooth as possible.

Navigate the travel restrictions with United’s Travel-Ready Center Get cleared for travel directly through the Travel-Ready Center on the United® app or desktop. Ticketed customers from Europe can: • Review local entry requirements • Store vaccination records • Upload and validate test results

Fly with confidence

Once their test is validated, customers will see a status indicator informing them that they are “travel-ready” and will receive their mobile boarding pass.

Regardless of your journey, it’s important to know what to expect throughout your travel and feel confident in flying. United CleanPlus is United’s commitment to putting health and safety at the forefront of the journey, with the goal of delivering an industry-leading standard of cleanliness. We’ve teamed up with Cleveland Clinic to advise us on enhancing our cleaning and disinfection protocols – all to help support a healthier and safer travel.

Entry requirements subject to country health management rules and subject to change. Information valid as of October 2021. For latest information, please visit united.com.

Contactless virtual assistance with “Agent on Demand” Enjoy socially-distanced, personalised support from our airport agents. On the day of travel, our Agent on Demand service connects travelers to an airport customer service agent remotely through call, text or video chat. Agent on Demand is currently available at all seven of our hubs: Chicago (ORD), Denver (DEN), Houston (IAH), Los Angeles (LAX), Newark(EWR), San Francisco (SFO), and Washington, D.C. (IAD).


Wie: Functie: Bestemming:

Frans Vörös Race-instructeur, begeleider racetalent Barcelona, Spanje

“Als race-instructeur en begeleider van jong racetalent in de autosport reis ik samen met een heel team van coureurs en begeleiders naar verschillende circuits binnen Europa. Zo zijn we dit jaar bijvoorbeeld al meerdere keren naar Spanje (Barcelona en Jerez de la Frontera), Italië (Monza, Misano en Mugello), Frankrijk en Portugal (Estoril en Portimão) gereisd om aan races deel te nemen, ook tijdens corona. De maatregelen voor deelnemers en begeleiders zijn heel streng, we leven letterlijk met zijn allen in een bubbel, alleen mensen met een negatief testresultaat mogen bij elkaar zitten, mét mondkapje en 1,5 meter

afstand. Niet alleen voor vertrek worden we getest, ook op de bestemming moeten we elke twee dagen testen en uiteraard ook weer voor vertrek terug naar Nederland. Eten mogen we alleen op de hotelkamer. De maaltijden worden voor je kamerdeur neergezet, helaas dus geen lokale restaurants voor ons. Tijdens de reis komen we echt alleen op het circuit en in ons hotel, dat is wel echt anders dan voor corona maar we zijn al blij dat we kunnen en mogen racen. Deze reis gaat naar het Circuit de Barcelona-Catalunya in Montmeló, vlakbij Barcelona en we gaan er weer voor!”

25


36 UUR IN…. QATAR Tekst & Beeld: Uniglobe

Voor veel mensen is Qatar niet heel bekend. Nou ja, men ‘kent’ Qatar wel van het WK voetbal in 2022, of eigenlijk eerder van alle perikelen in aanloop naar dit grote event, maar verder dan dit komt men vaak niet. Toch is Qatar, en dan met name hoofdstad Doha, zeker de moeite van het bezoeken waard. Doha is dan wel veel kleinschaliger dan bijvoorbeeld Dubai of Abu Dhabi, maar het biedt bij uitstek de mogelijkheid om je onder te dompelen in de typische Midden-Oosterse sfeer, met vele bezienswaardigheden op korte afstand. 23:40 uur Na een voorspoedige vlucht met Qatar Airways, land ik voor schema op Hamad International Airport. Deze hypermoderne luchthaven is net als de nationale carrier uitgeroepen tot beste van de wereld. En terecht: het is er schoon en overzichtelijk, er zijn veel winkels en restaurants en bovenal is de service er fantastisch. De immigratieprocedure is vlot en in no time sta ik buiten. Een taxi brengt me in nog geen 20 minuten naar mijn hotel in downtown Doha, de Westin Doha Hotel & Spa.

09:00 uur Het was een korte maar heerlijke nacht in het ‘heavenly bed’ in mijn hi-tech hotelkamer, die van alle moderne snufjes is voorzien maar toch wat oosterse accenten heeft. De open badkamer is net zo heavenly als mijn bed. Eerste klas verwennerij, evenals het zeer uitgebreide internationale ontbijtbuffet. Van croissants tot de lekkerste hummus en gerookte zalm. Wat een fijn begin van de dag.

10:00 uur Voor mijn bezoek aan Doha maak ik gebruik van een gids, zodat ik niets zal missen van deze voor mij nog onbekende stad. Keurig op tijd staat Mo in de hotellobby op me te wachten en stappen we in het minibusje waar de airconditioning op standje ijs staat. De prima Engels sprekende, vriendelijke Mo neemt me als eerste mee naar het Doha Museum of Islamic Art. Dit niet te missen museum bevindt zich aan het water, langs de Corniche, de zeven kilometer lange boulevard van Doha. Wie het iconische gebouw beter bekijkt, herkent daarin de vormen van een Qatarese vrouw die een nikab draagt. Omdat ik maar kort de tijd heb

26


in Doha, bezoek ik op eigen gelegenheid de verschillende expositiezalen. Erg indrukwekkend, hoewel ik het meest geniet van de prachtige architectuur, de fraaie lichtinvallen en het uitzicht.

12:30 uur De temperatuur is inmiddels opgelopen tot een graad of 28. De zon schijnt, hoewel de lucht niet zo strakblauw is als je bij deze temperatuur zou verwachten. Vanaf het museum lopen we een stukje over de Corniche en zien veel passanten in de typische lokale kleding die met trots wordt gedragen. Bijna een bezienswaardigheid op zich, al wordt het niet gewaardeerd als je ze op de foto zet als toeristische attractie. Overigens word ik als typische blonde Europese wel gevraagd om met een Qatari gezin op de foto te gaan, de omgekeerde wereld!

14:00 uur Vanaf de Corniche is het maar een klein stukje lopen naar Souq Wasif. In een wirwar van nieuw gebouwde maar authentiek aandoende steegjes, geniet ik van de lokale kooplui. Het fijne is dat je hier heerlijk kunt ronddolen zonder opdringerige verkooppraatjes en het is er erg schoon. De Souq kent verschillende wijken, van specerijen tot goudmarkt en van (Chinees) speelgoed tot levende dieren en kleding. Uiteraard hoort afdingen er wel bij als ik een paar prachtige shawls heb gespot. Er zijn talloze restaurants en ik kies voor een kleinschalig Irakees restaurant. Genietend van mijn Chicken Biryani kan ik uren kijken naar de voorbijgangers, die vooral bestaan uit lokale gezinnen en wat toeristen. Mo brengt me naar een ander deel van de Souq, namelijk de kamelenmarkt, die ik al van ver kan ruiken. Een andere bezienswaardigheid is de Falcon Souq met een heus ziekenhuis voor valken. Valkenieren is de lokale sport van de Qatari en er gaat ongelooflijk veel geld in om. Een valk kan vele duizenden dollars waard zijn en dus wordt er veel geld in geïnvesteerd, inclusief de beste zorg voor de vogel natuurlijk! Het ziekenhuis mag bezocht worden en ik kijk mijn ogen uit. In één van de winkels krijg ik een enorme valk op mijn arm. Even wennen, maar erg indrukwekkend en natuurlijk een foto waard voor het thuisfront.

17:00 uur We reizen door naar Katara Cultural Village, een prachtige plek voor wie houdt van kunst, cultuur en lekker eten. De Katara Moskee en de Gold Moskee zijn absoluut een bezoek waard. En niet te vergeten, het prachtige Griekse amphitheater met plaats voor 5000 bezoekers. Natuurlijk moet ik even midden in het amphitheater op het podium staan en genieten van de indrukwekkende ambiance. Helaas heb ik geen tijd om de art galeries of het planetarium te bezoeken, want ik ga eten in het door Mo aangeraden L’Wzaar Seafood Market.

20:00 uur L’Wzaar Seafood Market ligt bij het strand en bestaat uit een indrukwekkend aanbod van verse vis en

HIGHLIGHTS DOHA 1. Museum of Islamic Arts 2. Souq Wasif 3. Corniche 4. The Pearl 5. Katara Cultural Village

seafood die ik zelf kan uitkiezen en die daarna gewogen wordt. Vervolgens wordt gevraagd in welke stijl ik de vis bereid wil hebben (mediterraan, Japans, Arabisch of oosters) en welke extra’s ik erbij wil bestellen. Daarna kan ik heerlijk van het eten genieten in de prachtige dining room. Een aanrader! Om het meeste uit mijn korte verblijf te halen, rij ik samen met Mo nog een rondje door Doha. Echte luxe zie ik in The Pearl, een door de mens gemaakt eiland. De ene na de andere snelle bolide passeert ons. Je vindt hier de meest luxe designerwinkels en de grootste luxejachten in een mediterraan aandoende jachthaven. Ja, dit is het echte rijke Qatar, en voor even waan ik mijzelf een rijke Arabische vrouw.

04:00 uur Helaas komt aan dit gevoel snel ten einde als om 04:00 uur de wekker gaat om mijn terugvlucht te halen. Eenmaal op de luchthaven verloopt de securitycheck weer supersnel en kan ik nog even shoppen. Natuurlijk nog even een selfie met de niet te missen iconische gele beer in de dutyfree-hal en dan aan boord voor de terugvlucht naar Amsterdam.

GOED OM TE WETEN • Fotografeer geen Qatari, in ieder geval niet zonder toestemming • Qatar is heel hiërarchisch, een beslissing wordt pas genomen nadat alle managers akkoord zijn • Als vrouw kleed je je bescheiden en bedek je schouders en knieën • Praat met Qatari niet over seks, religie of politiek • Het kan erg warm zijn in Qatar, maar desondanks is het meenemen van een vest of trui aan te raden in verband met de airco • Sommige Qatari vrouwen dragen een boerka die het hele lichaam bedekt, voor de ogen zit veelal een stukje gaas. Het recht in de ogen aankijken wordt niet gewaardeerd • Mannen lopen vaak hand in hand of kussen elkaar op de wang als teken van vriendschap • Alcohol is niet toegestaan • Een Qatari man schudt een vrouw niet de hand. Als westerling vinden wij dat snel onbeleefd, maar zie het als cultuurverschil

27


NORDIC NOIR Tekst: Iris Hannema • Beeld: Uniglobe Travel, Pixabay

De Scandi-thriller is zeer populair in Nederland. Wat de Scandinavische guilty pleasureboeken gemeen hebben? Duistere omstandigheden, slecht weer (sneeuw!), afgelegen gebieden en de persoonlijke omstandigheden van de rechercheurs die dominant in de verhalen aanwezig zijn. O ja, en dat je ze beter niet kunt lezen als je ’s avonds alleen thuis bent... Wij maakten een selectie van Zweedse thrillers die je echt móét lezen. 1. Worstelende inspecteur Tussen 1991 en 1999 schreef de inmiddels overleden Zweedse sterauteur Henning Mankell negen detectiveromans rond de met zichzelf worstelende inspecteur Kurt Wallander. Zijn handelsmerk is zijn intuïtie: de cynische politieman ‘voelt’ (à la De Cock in Baantjer) wanneer er iets niet in de haak is.

28

‘Dwaalsporen’, de vijfde in de Wallander-serie, wordt gezien als de allerspannendste. Na een melding van een boer komt de inspecteur af op een paniekerige vrouw die zich verschanst in een veld. Als hij haar probeert te benaderen, steekt ze zichzelf, omringd door jerrycans, in brand. Wallander duikt in de zaak en komt er al snel achter dat er een connectie is met vier rituele moorden op bekende Zweedse landgenoten.

2. Deed ze het of deed ze het niet? Op het eerste gezicht een gewone familie: vader Adam, moeder Ulrika en hun negentienjarige dochter Stella die


wonen in een villawijk. En nee, dat pa en ma niet alles weten over het leven van hun dochter mag op die leeftijd geen naam hebben. Totdat Stella gearresteerd wordt op verdenking van moord op een zakenman. Haar vader gelooft dat zijn dochter onschuldig is, maar haar moeder weet het zo net nog niet. Wat te doen? Hoe ver gaan ze om hun dochter te beschermen? Moet de waarheid nu boven tafel komen of juist in de diepste krochten worden weggestopt? Met ‘Een heel gewoon gezin’ schreef de Zweedse leraar Mattias Edvardsson een megabestseller: wereldwijd werden er meer dan een half miljoen exemplaren van verkocht.

3. Hij+zij Alexander en Alexandra Ahndoril zijn getrouwd, hebben drie dochters, wonen in Stockholm en zijn een zeer succesvol schrijversduo, beter bekend onder hun pseudoniem Lars Kepler. De Zweedse Nicci French dus. Ze hebben een voorliefde voor seriemoordenaars en uiterst lugubere omstandigheden. Geheel in de Scandi-traditie speelt er één inspecteur de hoofdrol in hun thrillers, Joona Linna, een politieman van het soort dat zich diep in zijn zaken ingraaft en maar moeilijk los kan laten. ‘Slaap’ is een must-read: het leven van de inspecteur wordt op z’n kop gezet als er een slachtoffer van seriemoordenaar Jurek Walter, die al jaren in een psychiatrische inrichting zit, levend wordt gevonden. Er kunnen meer mensen gered worden maar dan moet de seriemoordenaar wel heel snel gaan praten…

4. Moord in de natuur

5. Horror-Stockholm Niklas Natt och Dag is voormalig hoofdredacteur van een populair Zweeds mannenblad én nazaat van een van de oudste adellijke families van Zweden. Hij schreef de historische Scandi-thriller, ‘1793’. Het ijzingwekkende verhaal speelt zich af in 1793, toen het in Stockholm nog naar menselijke uitwerpselen stonk en alles er verrot en gevaarlijk was. In dit decor moet een gruwelijke martelmoord opgelost worden door de stervende politie-inspecteur Cecil Winge. In de andere verhaallijn volgen we Anna-Stine, een weesmeisje dat opgejaagd wordt door sadisten, en van wie je al lezend alleen maar heel hard hoopt dat ze het zal overleven. Inmiddels schreef Natt och Dag een vervolg dat ook in het Nederlands vertaald is: ‘1794’.

6. Winnaar Je hebt van die auteurs van wie je blind al hun boeken kunt kopen. Zo ook van het geroemde Zweedse schrijversechtpaar Cilla en Rolf Börjlind, van origine scenarioschrijvers die aan de wieg stonden van talloze succesvolle crimeseries en films. Hun Rönning & Stilton-boekenserie gaat over de jonge rechercheur Olivia Rönning en de op leeftijd zijnde, doorgewinterde Tom Stilton. ‘Bevroren goud’ is deel zes, kreeg vijf sterren in de Vrij Nederland Detective & Thrillergids en werd zelfs verkozen tot VN-publieksthriller van 2021. Het verhaal speelt zich af in het onherbergzame Noord-Zweden waar, als de sneeuw langzaam verdwijnt, een lichaam wordt gevonden. Rechercheur Rönning moet er per helikopter afgezet worden om het onderzoek in gang te zetten. Maar de helikopter stort in een sneeuwstorm neer. Uiteraard is er na de crash geen boordradio meer die functioneert en is ze volledig op zichzelf aangewezen. En wie reist er naar haar toe? Natuurlijk, collega Stilton.

Schrijver Anders de la Motte weet waar hij het over heeft: hij is voormalig politieagent, inmiddels getransformeerd tot succesvol fulltime schrijver. In ‘Herfstdaden’ kamperen vijf jongeren bij een ondergelopen steengroeve in het Zuid-Zweedse Skäne. Het is 1990, summer is in the air, eindexamen is achter de rug, een nieuw leven gaat beginnen. Op de laatste avond wordt er gefeest maar de volgende ochtend is een van hen, Simon, dood. ‘Een ongeluk,’ zegt de politie, maar niet iedereen is overtuigd. Zevenentwintig jaar later gaat Anna Vesper, voormalig teamchef moordzaken uit Stockholm, als hoofdinspecteur in het provinciestadje aan de slag en al snel komt de dood van de jonge jongen op geraffineerde wijze op haar pad.

29


YOU WANT CAR HIRE ON YOUR TERMS. WE WANT YOU. BOOK AND DRIVE WITH CONFIDENCE NEW DIGITAL CHECK-IN AVIS ZEROEXCESS, 360° OR FLEX RATES AVIS PREFERRED AVIS APP AVIS SAFETY PLEDGE

FOR MORE INFORMATION CONTACT YOUR LOCAL UNIGLOBE TRAVEL AGENCY


#ZAKELIJKEREIZENZIJNESSENTIEEL Tekst: Uniglobe • Beeld: iStock

Iedereen kan zich de beelden nog herinneren, maar bij een (zaken)reiziger staan ze in het geheugen gegrift: de huiveringwekkende beelden van desolate luchthavens en passagiersvliegtuigen die werden omgebouwd tot cargokisten. De coronacrisis hakte er snoeihard in en (zaken)reizen waren niet of nauwelijks mogelijk.

Nu de regering het reisadvies heeft aangepast en met name Europese landen weer aangevlogen kunnen worden, zien we gelukkig weer dat luchtvaartmaatschappijen zoveel mogelijk hun routenetwerk herstellen. De capaciteit blijft echter nog altijd flink achter vergeleken met de precoronatijd en de vraag is wanneer ook deze weer volledig hersteld zal zijn.

Uit een recent onder Uniglobe-klanten gehouden enquête blijkt dat maar liefst 76,4% van de ondervraagden verwacht dat zakenreizen binnen 0-2 jaar weer hersteld zullen zijn. We weten al langer dat onze klanten efficiënt en kostenbewust reizen, waarbij men niet langer of met meer personen reist dan nodig. Daarom zijn zakelijke reizen per definitie essentieel. En hoewel er tijdens de pandemie

31


Met de inreisbeperkingen en lokale coronamaatregelen die per land ook nog eens sterk verschillen is het reizen er niet makkelijker op geworden. De wirwar van regeltjes, fluctuerende reisadviezen en test- of vaccinatieverplichtingen maakt de voorbereiding op een zakenreis complexer dan ooit. Een eenduidig (Europees) beleid had absoluut een verschil kunnen en moeten maken. Nu mogen landen zelf hun regels bepalen en dat is bepaald een uitdaging. Want wie wordt er nog wijs uit regels, waarbij je op vrijdagavond om zes uur nog ‘gewoon’ kunt dineren in een restaurant maar als je na zeven uur komt op diezelfde vrijdagavond je volledig gevaccineerd moet zijn of een negatief testbewijs van maximaal 24 uur oud moet kunnen overleggen? Gelukkig kan je zakenreisagent je hierbij goed op weg helpen. Deze is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op je reisbestemming en neemt je een hoop zorgen en - wellicht ook - frustratie uit handen.

vooral gebruik is gemaakt van videomeetings via online platforms als Zoom en Teams, blijkt dat juist bedrijven weer behoefte hebben aan persoonlijke contacten en faceto-face meetings. Een kasbouwer zal immers persoonlijk moeten kunnen toezien op de voortgang van zijn project, scheepsbemanning zal naar een haven overzees moeten vliegen om de crew af te lossen en een eredivisieclub moet internationaal reizen voor een Champions- of Conference League-wedstrijd. Of wat te denken van het binnenhalen van een nieuwe deal of contract? Dat heeft meer kans van slagen als je fysiek aan tafel zit in plaats van achter een scherm. En bovendien, als je concurrent wél in het vliegtuig stapt, loop je een grote kans je deal mis te lopen.

Ondertussen wordt de roep om het heropenen van landen buiten Europa steeds luider. Het op slot houden van de rest van de wereld is niet de oplossing om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Canada zette recent een eerste stap om reizigers uit Europa weer toe te laten, mits volledig gevaccineerd én negatief getest. Het grootste deel van de wereld is echter nog altijd oranje gekleurd. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft aan in gesprek te zijn met diverse partijen, onder meer over de herziening van het mondiale negatieve reisadvies. En dat is voorzichtig positief nieuws voor de zakenreiziger die zijn essentiële reis niet langer kan uitstellen. Na de persconferentie van 14 september jl. werd bekend dat volledig gevaccineerde reizigers uit hoogrisicogebieden niet meer in quarantaine hoeven bij het inreizen naar Nederland. Dat maakt het reizen voor (zaken) reizigers vanuit o.a. het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika een stuk eenvoudiger. Andersom geldt echter voor deze landen een oranje reisadvies en de roep om versoepeling van het reisadvies naar deze landen wordt dan ook steeds luider. ANVR, VNO/NCW en Uniglobe Travel dringen er bij de Nederlandse overheid op aan om ‘persoonlijke reisadviezen’ toe te staan in plaats van generieke maatregelen op te leggen. Al met al ontbreekt het aan een eenduidig mondiaal dan wel Europees beleid en zijn we overgeleverd aan willekeur en een wirwar van (lokale) maatregelen. Hoewel er bij onze overheid wat beweging lijkt te komen en de maatregelen hier en daar versoepeld worden voor volledig gevaccineerde reizigers, zijn we nog niet terug bij de reisvrijheden van pre-corona. Terwijl zakenreizen bij uitstek essentieel zijn. Samen met partners als de ANVR zullen wij ons hiervoor blijven inzetten. #zakelijkereizenzijnessentieel

32LUCHTVAART ZET ALLE ZEILEN BIJ OM GROENER TE VLIEGEN Tekst: Klaas-Jan van Woerkom • Beeld: Airbus

“Een luchtvaart zonder uitstoot is geen utopie”, stelde easyJet-topman Johan Lundgren tijdens de Airbus Summit in Toulouse. Daar werd eind vorige maand volop gesproken over manieren om de luchtvaart te verduurzamen, en wel het liefst zo snel mogelijk.

Vliegen zonder het milieu te belasten lijkt een onmogelijke opgave. Toch gaat de luchtvaartsector die uitdaging aan, opgejaagd door ambitieuze klimaatdoelen vanuit de overheid en de industrie zelf. “Het is een strategisch samenspel tussen technologie en regelgeving”, zo vat Lundgren de huidige stand van zaken concreet samen. “De wereldwijde luchtvaart blijft groeien, maar we moeten uiterlijk 2050 op de nullijn zitten als het gaat om CO2-uitstoot. Daar moeten we met alle stakeholders naartoe werken.”

Geen tijd te verliezen “Het jaar 2035 staat bij wijze van spreken morgen al voor

34

de deur, dus we moeten tempo maken”, sprak Airbustopman Guillaume Faury tegen de verzamelde luchtvaartexperts, media en bloggers. “Het is echter een complexe opgave die we collectief aan moeten gaan. Daarin moet de coronacrisis geen remmende factor zijn, we hebben geen excuus om te wachten.” Airbus heeft zelf diverse ideeën om snel naar een meer duurzame luchtvaart toe te werken. De Europese vliegtuigfabrikant lanceerde eind vorig jaar het ambitieuze project ZEROe, dat verwijst naar de ‘zero emission’ waarnaar wordt gestreefd. Als onderdeel van het programma worden er drie nieuwe vliegtuigtypes ontwik-


keld die waterstof gebruiken als brandstof, in plaats van kerosine. Zo wordt er gewerkt aan een op de huidige A320 gelijkend toestel, dat 120 tot 200 passagiers over een afstand van 3.700 kilometer moet kunnen vervoeren. Daarnaast moet er een turboprop voor maximaal 100 passagiers komen, die 1.750 kilometer ver kan vliegen, als duurzaam alternatief voor de huidige ATR-serie die Airbus aanbiedt. Het derde toestel oogt het meest revolutionair: een vliegende vleugel waarin romp en vleugel in elkaar versmelten en die 200 passagiers moet accommoderen en een vliegbereik heeft van 3.700 kilometer. Airbus riep vorig jaar dat de eerste toestellen al in 2035 moeten kunnen vliegen. Desgevraagd stelt topman Faury het volste vertrouwen te hebben in de haalbaarheid van dat jaartal. Massaproductie hoeft echter niet te worden verwacht. “De benodigde technologie is nog volop in ontwikkeling, de toepassing van waterstof moet door de regelgevende instanties worden goedgekeurd en – misschien wel het belangrijkste – waterstof moet op alle grote luchthavens verkrijgbaar zijn, tegen een competitieve prijs.” Dat laatste lijkt de grootste uitdaging te worden. De productie van waterstof voor de luchtvaart is kostbaar en staat feitelijk nog in de kinderschoenen.

Duurzame brandstof Als tussenoplossing vertrouwt de luchtvaartsector voorlopig op zogeheten SAF, oftewel sustainable aviation fuel. Dat is brandstof die wordt gebrouwen uit onder andere landbouwafval of afgewerkt frituurvet. Sommige landen overwegen of hebben al een bijmengverplichting, die luchtvaartmaatschappijen in de toekomst verplicht om SAF te gaan gebruiken. Ook daaraan kleeft het nadeel dat de productie ervan nog beperkt is. “Bovendien is het vier tot vijf keer zo duur als gewone kerosine”, zegt Lundgren, die met easyJet geen fervent gebruiker is van de brandstof.

taxiën slechts één motor benutten. Daarbij wordt ook duurzame brandstof benut. Volgens captain Laurent Lafontan, SVP Flight Operations, kan Air France jaarlijks tienduizenden tonnen aan CO2uitstoot besparen door deze nieuwe procedures. Later worden ook Wizz Air en SWISS bij het project betrokken.

CityAirbus Airbus greep de bijeenkomst in Toulouse ook aan voor de onthulling van de CityAirbus, een innovatieve, autonoom vliegende luchttaxi die nog het meeste weg heeft van een groot uitgevallen drone. Het elektrisch aangedreven toestel, met een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur en een vliegbereik van 120 kilometer, moet vanaf 2025 de plaats gaan innemen van gewone taxi’s en helikopters als het gaat om stedelijk vervoer. Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Luchtvaartnieuws Magazine.

Vanuit de sector klonk dan ook opnieuw de oproep aan overheden om de productie van SAF te stimuleren, onder andere door de opbrengst van vliegbelastingen te investeren in productiefaciliteiten voor biologische of synthetische brandstof. “De infrastructuur ligt er al, aangezien SAF door dezelfde leidingen kan worden gepompt als kerosine”, aldus Heathrow-topman John Holland-Kaye.

Korte routes Airbus startte onlangs een samenwerking met Air France en de Franse luchtverkeersleiding om optimale vliegroutes te testen binnen Frankrijk, om te demonstreren dat zoiets werkbaar is. Onder de projectnaam Albatross worden in 2021 en 2022 proeven gedaan op duizend commerciële passagiersvluchten, die niet alleen kortere trajecten afleggen, maar ook optimaler klimmen en dalen én tijdens het

35


Advertorial

CURAÇAO MARRIOTT BEACH RESORT Sfeervol en op toplocatie Het luxe vijfsterren Curaçao Marriott Beach Resort is ideaal gelegen, direct aan zee, tussen de luchthaven en Willemstad én tegenover het World Trade Centre. Het resort is onlangs volledig gerestyled van ‘chic klassiek’ naar ‘modern en stijlvol’. De sfeer is internationaal maar ook Caribisch.

Leisure, business & MICE De goede bereikbaarheid en de uitgebreide voorzieningen maken het resort aantrekkelijk voor zowel de leisure- als de zakelijke reiziger. Zo beschikt het resort over meerdere restaurants, 2 zwembaden, waarvan 1 adults only, een fitnesscentrum en een kidsclub. De 336 luxe kamers met o.a. laptopkluis hebben een balkon of terras en zijn verdeeld over vier verdiepingen. Er zijn meerdere functionele zalen, geschikt voor kleine meetings tot grootschalige events. De nieuwste aanwinst is de Royal Ballroom, die in directe verbinding staat met een sfeervolle buitenruimte, de ‘Royal Palm Garden’.

Imposante lobby en lounge Wat opvalt bij binnenkomst zijn de open lobby en royale lounge met prachtig uitzicht op zee. Het levendige middelpunt is de bar, waar cocktails, bier en wijnen van de uitgebreide drankenkaart geserveerd worden. Er zijn 4 restaurants, waaronder Zala Gastro Lounge en Izakaya Sushi Bar met keuze uit shared dining dishes en dagverse sushi. Voor een grab&go van o.a. een broodje, koffie of smoothie is er naast de lounge de Papiamento Marketplace.

Met 13 meeting- en ballrooms met een capaciteit tot 850 personen is het Curaçao Marriott Beach Resort bij uitstek geschikt voor zakelijke bijeenkomsten of MICE-trips. Het resort biedt uitstekende cateringmogelijkheden, stateof-the-art AV-faciliteiten en het Curaçao World Trade Centre bevindt zich op een steenworp afstand van het resort. Curaçao heeft veel te bieden voor leisure, business of MICE-trip en is ook nog eens uitstekend bereikbaar. KLM vliegt je in 10 uur 10x per week naar Curaçao en TUIfly biedt een dagelijkse vlucht.

36

De zwembadterrassen brengen je in tropische sfeer met prachtige palmbomen en comfortabele ligbedden en parasols. Even verderop ligt het prachtige witte zandstrand waar het heerlijk vertoeven is. Hier bevindt zich ook restaurant Salty Iguana Ocean Grill, waar je kunt genieten van een verkoelend drankje, een beach bite of maaltijd. Neem voor meer informatie of boekingen contact op met je Uniglobe Travel expert.


CITY GUIDE STOCKHOLM Tekst: Iris Hannema • Beeld: Pixabay, Design House Stockholm, hotel At Six

De hoofdstad van Zweden is gebouwd op veertien eilanden en dus aan alle kanten omringd door water. Het ziet er groen van de parken, is alom verrijkt met prachtige architectuur en mag gerust de bijnaam ‘stad van de knappe mensen’ dragen. Ook is Stockholm een van ’s werelds meest schone steden en huizen er, na Silicon Valley, de meeste tech-startupbedrijven ter wereld. Tel daar nog eens outdoor en design bij op en je hebt dé ideale bestemming voor een succesvolle workation. STOCKHOLM CENTRUM Foto’s en veggies Het museum voor fotografie Fotografiska staat pal aan het water en biedt vijfentwintighonderd vierkante meter aan moderne fotografie uit binnen- en buitenland. Heel fijn dat je het ook na werktijd kunt bezoeken: het is open tot elf uur ’s avonds. Je kunt dus éérst dineren in het inpandige ‘The restaurant’, met in de keuken de culinaire legende Paul Svensson, en daarna, met een volle maag, langs de fotoexposities struinen. Maar bij mooi weer kun je ook neerstrijken bij het outdoor-restaurant The Veranda, dat in het teken staat van veggies. Onze aanrader: de gegrilde broccoli met home made kimchi. Of de

op kolen gebakken zomerboontjes met linzen, yoghurt en vlierbloesem. Probeer hier ook vooral de cider, het populaire Zweedse alcoholische appeltjesdrankje (www.fotografiska.com)

Scandi-stijl Stockholm loopt over van de mooie mensen die allemaal zo hip gekleed zijn dat je het gerust een Scandi-stijl mag noemen. Een ogenschijnlijke comfortabele I don’t careoutdoorstijl, alsof iemand er ‘s ochtends geen enkele moeite voor heeft gedaan (wat uiteraard juist wél zo is). De wijk Södermalm is het Stockholmse episch centrum van cool en verschillende modemerken zijn er dan ook met hun eigen winkels neergestreken: spartaans-

37


ingerichte (vintage)kleding- en sieradenboetiekjes, interieur designwinkels, pubs, galerieën en overal koffie- en brunchtentjes. De perfecte plek voor een weekendbrunch (alleen mogelijk op zaterdag en zondag) is Nytorget 6 (www.nytorget6.se), een bistro in Zuid-Europese stijl met een vleugje Parijs. Een cliché-bestelling maar toch: niets lekkerders dan ägg benedict met zalm en een stevige bloody mary. Wel van tevoren reserveren. Je benen strekken doe je vervolgens in het park Lilla Blecktornsparken, op vijf minuten lopen. Mocht je ineens toch nog gigantisch trek krijgen (denk aan: ceviche van SintJacobsschelp, watermeloen, feta, gember, sesam, koriander en limoen) of zin in koffie met een neutje: aan de noordkant van het park zit Bleck. Een zeer drukbezocht restaurant in een ruimte die vroeger dienstdeed als gereedschapsschuur voor parkwerkers. (www.restaurangbleck.se). Op zo’n vier kilometer noordwaarts ligt het met een Michelin-ster bekroonde restaurant Ekstedt van chef Niklas Ekstedt, een van de beroemdste chef-koks van Zweden. Na een periode van soul searching in de natuur bedacht hij dat hij terug wilde naar de basis: koken op vuur. Hij ploos in de Nationale Bibliotheek van Zweden alle kookboeken uit de 18e eeuw na en sinds 2011 volgt hij zijn droom met restaurant Eckstedt: gas en elektra zijn bij deze chef uit den boze (www.ekstedt.nu).

Hardlooprond(j)e Ook op zakenreis kun je natúúrlijk gewoon blijven hardlopen en Stockholm, met al zijn wateren, lijkt

ervoor gemaakt. Ter inspiratie: vanaf treinstation Skanstull (het ultrahippe Södermalm) loop je je warm in de richting van het openbare zwembad Eriksdalsbadet, pal aan het water. Hier begint je hardlooprondje van 6,7 kilometer. Volg het water richting de brug, steek over en doorkruis het Årsta forest, een populair stadsbos met volkstuinen en een boerderij, en dan, via de brug, weer terug naar het beginpunt. Een ander heerlijk ruim renpark is Djurgården: als je van start gaat vanaf King’s Garden (Kungsträdgården) en het water volgt, maak je een prachtige tien kilometer-ronde. Voor de trailrenner: ten oosten van het stadscentrum ligt het eiland Lidingö. Hier worden populaire hardloopevenementen georganiseerd, waaronder Lidingöloppet, het grootste veldloopevenement ter wereld. Je vindt hier trails naar (bijna) ieders kunnen: van vier tot dertig kilometer (hardlooproutes te vinden via www.suunto. com).

Op het dak Hotel At Six is een perfect gelegen vijfsterren designhotel in hartje Stockholm met behalve een adembenemend rooftopuitzicht een indrukwekkende collectie van moderne kunst. De driehonderddrieënveertig kamers zijn ontworpen door de Londonse Universal Design Studio. Op het dak zit de SUS (Stockholm Under Stjärnorna, oftewel ‘Stockholm Onder de Sterren’). Het dakpark van twaalfhonderd vierkante meter(!) is een populaire uitgaansgelegenheid, ook voor concerten en dj’s - het kan er dus nog weleens druk zijn. Gelukkig hoeven hotelgasten maar met hun magnetische kamersleutel te zwaaien om er te allen tijde een drankje te kunnen drinken. Hotel At Six heeft een op cross-fit geïnspireerde gym inclusief personal trainer (www.hotelatsix.com).

Design House Stockholm.

38


Stadsnavigatie Parkeren in de Zweedse hoofdstad is Amsterdams-lastig. Stockholm ontdek je daarom beter te voet of per huurfiets (makkelijk te organiseren via welk hotel dan ook). Bovendien werkt het openbaar vervoer uitmuntend. Onze favoriet is de metro: de metrostations zijn net ondergrondse kunstgalerijen. Vanaf de jaren vijftig werden negentig van de honderd stations successievelijk versierd met schilderijen, kunstinstallaties, mozaïek- en beeldhouwwerken. Zo voelt het bloedrode Skarpnäck station alsof je je in een mensenhart begeeft en is het in station Tekniska Högskolan net alsof je je onder de ijskappen in de Arctische wateren bevindt. Op meerdere stations is gekozen voor awareness-thema’s zoals vrouwenrechten (op Östermalmstorg), inclusiviteit (op station Tensta) en ontbossing (op station Solna). Als je van plan bent veelvuldig van het openbaar vervoer gebruik te maken (metro, tram, bus of veerboot), zijn de één- of driedaagse passen het voordeligst (ov-bezoekersinformatie in het Engels vind je op: www.sl.se/en/in-english).

Veel meer dan IKEA Scandinavisch design is een haast filosofisch begrip en het ultieme souvenir: hout, strak, ingetogen, less-is-more-minimalistisch, tijdloos, esthetisch functioneel en met vrijwel alles te combineren. De meubelwinkel van de hedendaagse interieurdesigners van Asplund vind je in wijk Östermalm. In 1989 bedachten de Zweedse gebroeders Michael en Thomas Asplund, van origine kunsthandelaar en bankier, dat meubels niet alleen praktisch hoefden te zijn maar ook als kunstobjecten beschouwd konden worden. Dat was een totaal nieuwe manier van denken die in de designindustrie snel aansloeg en wereldwijd beroemd werd (www.asplund. org). Design House Stockholm verzamelt de allerbeste hedendaagse Scandinavische designs van bekende en onbekende ontwerpers. Van kleding, keukengerei, kaarsen tot vazen, lampen en work-from-home-bureau’s (www.designhousestockholm.com).

Avondkajakken Aan het einde van de middag klap je je laptop dicht en vertrek je in je sportpak om te gaan kajakken langs de oevers van de Stockholmse binnenstad. Een sportieve Zweedse workation. Green Trails organiseert drie uur durende kajaktochten die om vijf uur ’s middags van start gaan, ook goed te doen voor beginners; je kajakt langs de oevers van de Stockholmse binnenstad. Op woensdagmiddag wordt er verzameld in het park Tantolunden (Södermalm) en op vrijdagmiddag bij jachthaven Pampas Marina. (www.thegreentrails.com/kayak-stockholm)

Zweeds paradijs Op dertig minuten rijden ten zuiden van Stockholm Centraal ligt het Paradiset Nature Reserve, oftewel: de Zweedse variant van de wildernis. Met veel oerbos, mos, dennenbomen, wonderschone meren, nederzettingen uit het stenen

Hotel At Six.

tijdperk en talloze wandelroutes. In dit natuurgebied liggen perfecte hikingtrails voor de zakenreiziger die geen zeeën van tijd heeft, maar wel graag even de benen wil strekken in een bosrijke omgeving. Met een beetje mazzel spot je een auerhoen, een hoenderachtige vogel die vooral in de uitgestrekte bossen van Noord- en Oost-Europa voorkomt. Je kunt er prachtige vlinders spotten, kijk uit naar het vals bruin blauwtje. Wie graag een nachtje back to basic wil en midden in de natuur wil overnachten, kan in één van de gratis blokhutten logeren. Meestal ligt er hout klaar om er zelf een vuurtje te stoken. Bij de ingang van het reservaat kun je een kaart van het wandelgebied kopen (www.paradiset-hanveden.se – helaas alleen in het Zweeds).

39


Verbreed uw horizon met onze Business Class Een exclusieve vliegervaring waar u voor maximale comfort en privacy kiest. · Duurzamere vliegtuigen en vloot. · Full flat stoelen met directe toegang tot het gangpad. · Menu's samengesteld door de 12 Michelin ster chef-kok Marting Verasategui.

BESLIS HOE VER U WILT GAAN.


IN DE GLAZEN BOL Tekst: Iris Hannema • Beeld: Pixabay

Portland (Oregon, USA)

Als wij in onze glazen reisbol kijken, dan zien we zeven verrassende bestemmingen die in de nabije toekomst op de post-pandemische reiskaart komen te staan. Mark our words. 1. Portland, Oregon (VS)

2. Bogotá, Colombia

Portland, Oregon, wordt ook wel ‘de groenste stad van Noord-Amerika’ genoemd. Begin de ochtend bij Fairlane Coffee, omringd door hangplanten, waar ze nu eens echt goede fairtrade koffie schenken (www.fairlanepdx.com). Lunchtip is het Israëlische restaurant Aviv, dat al het mogelijke Midden-Oosterse lekkers op tafel zet maar in de veganistische variant (www.avivpdx.com). Door de hele stad slingeren ruime fietspaden en inmiddels is men eraan gewend dat de fietser hier, op z’n Nederlands, de koning van de weg is. Een fiets huren is dan ook een aanrader. Volg simpelweg een van de waterfront-fietspaden langs de Willamette, (spreek uit als ‘will-am-it’), de rivier die de stad in tweeën deelt. Wie in de wintermaanden een paar dagen extra vakantie aan zijn of haar businesstrip vastplakt, kan richting Mount Hood (3424 meter), naar een populaire wintersportbestemming op zeventig kilometer ten oosten van Portland. Maar dan wel logeren in de historische Timberline Lodge, gebouwd in 1937, en beroemd geworden als decor in de film The Shining (www.timberlinelodge.com).

De hoofdstad van Colombia ligt op tweeënhalfduizend meter boven zeeniveau en wordt omgeven door de besneeuwde bergtoppen van het Andesgebergte. Je kunt bij aankomst last krijgen van hoogteziekte en het weer is wispelturig. Reizigers trekken dan ook vaak snel uit de miljoenenstad weg en dat is eeuwig zonde: je kunt hier wekenlang vertoeven, van luxe tot local, van te gekke nachtclubs, zweterige salsacafé’s, designhotels tot spannende kunstgaleries. Een heerlijke buurt is La Candelaria, een zeventiende-eeuwse wijk met vrolijk bont geschilderde huisjes, grand-cafés, musea, fotowaardige graffiti en keuvelende studenten. Vanaf hier zie je het roomwitte klooster Monserrate hoog boven de wijk uittornen. Pelgrims gaan te voet richting het beeld van de Gevallen Christus op drieduizend meter, maar er is ook gewoon een kabelbaan. Vanaf hier kijk je neer op de gigastad, een indrukwekkend uitzicht (www.monserrate.co). Probeer in de restaurantjes ook zeker de empanada, de nationale snack, gefrituurde deegflapjes gevuld met kip, rundvlees of groente, waar een ijskoud Águila-biertje weer uitermate goed bij past.

41


3. Genua, Italië

4. Helsinki, Finland

Het middeleeuwse centrum van Genua, de grootste havenstad van Italië, is zo’n plek waar je je telefoon op vliegtuigmodus zou moeten zetten om vervolgens zonder navigatie of kaart te gaan dwalen. Met je gedachten op nul struin je vervolgens door een labyrint van smalle straatjes (caruggi) uitkomend op kleine pleintjes, die vaak, net als de kerken die ze omringen, verwijzen naar belangrijke adellijke families. Lees vóór vertrek alvast over Genua, of nog beter, als je er al bent ingecheckt: de absolute aanrader ‘La Superba’ van schrijver en Genua-local Ilja Leonard Pfeijffer die er de Libris Literatuurprijs mee won. Lekker Italiaans eten kan je in Genua natuurlijk werkelijk óveral, maar voor wie niet kan kiezen: in restaurant San Giorgio van de broeders Scala kun je zowel overheerlijke vlees- als visgerechten (terra e di mare) eten. Houd wel een gaatje over voor het dessert (gekarameliseerde hazelnoot- en toffee-ijs…). In de woonwijk Carignano, in een negentiende-eeuwse villa omgeven door een groot park met zeezicht, bevindt zich het Museo d’arte contemporanea Villa Croce, met meer dan drieduizend abstracte kunstwerken van Italiaanse en buitenlandse kunstenaars (www.museidigenova.it/en/contemporary-artmuseum-villa-croce).

Helsinki voelt als een potpourri van sferen en dat heeft de Scandinavische stad wellicht te danken aan zijn ligging: pal tegenover Tallinn, de hoofdstad van Estland, en op ruim twee uur rijden van de Russische grens. Vaststaat dat men hier over het algemeen zeer gelukkig is: Finland is wederom uitgeroepen tot ‘world’s happiest country’. Er wordt gefluisterd dat dit komt door hun traditionele saunacultuur: op een populatie van vijfenhalf miljoen zijn er meer dan drie miljoen sauna’s. Löyly is zo’n openbare sauna waar je het op z’n Fins kan doen: eerst een goede stoomsessie in een traditionele rook- of houtgestookte sauna, daarna direct door naar buiten om, in welk jaargetijde dan ook, een verkoelende duik in de Finse Golf te nemen (www.loylyhelsinki.fi). Shoppen doe je bij Ivana Helsinki House in Oost-Helsinki, de flagship gallery store van de gevierde Finse ontwerpster Paola Ivana Suhonen (1974). Ze omschrijft haar kledingstijl in mythische bewoordingen: ‘een verlangen naar eindeloze wegen, gouden herinneringen aan kinderzomers en verhalen van grote liefdes’. Je kunt er ook een oogverblindende designkamer huren (prijs op aanvraag; www.ivanahelsinki.com).

Genua (Italië)

42

Helsinki (Finland)


5. Jersey, Verenigd Koninkrijk Het kanaaleiland Jersey, ook wel bekend als welwillend belastingparadijs, ligt tweeëntwintig kilometer voor de kust van Normandië, maar hoort toch echt bij het Verenigd Koninkrijk. Rijd je er rond, dan zie je een Brits-Frans huwelijk: de straatnamen zijn Frans maar er wordt links gereden en er zijn boventallig veel Franse restaurants maar net zo goed vind je er fish-and-chipskarren met houten campingtafeltjes ervoor (in Rozel Bay zit The Hungry Man, probeer hier het broodje verse krab). In het witte iconische El Tico Beach Cantina, de oudste strandtent van het eiland, kun je heerlijk aan zee zitten en surfers kijken. Een plek die vraagt om vette gefrituurde calamari met aïoli en laat dat nou net op de kaart staan (www.elticojersey.com). Iets buiten de binnenstad van hoofdstad St. Helier ligt vijfsterrenhotel Longueville Manor, al decennia in handen van dezelfde familie Lewis. Het landhuis met koninklijke allure en tuin in Victoriaanse stijl bezit dertig kamers, een wijnkelder met meer dan vijfduizend flessen en honden zijn er (zeer) welkom. (www.longuevillemanor.com)

6. Sarajevo, Bosnië en Herzegovina Sarajevo, met zijn turbulente geschiedenis, heeft een spectaculaire ligging: in de holte van de Sarajevo-vallei aan de rivier Miljacka en omzoomd door bierflesgroene heuvels. Must-see is het gastvrije Baščaršija, het oude vijftiende-eeuwse centrum in Ottomaanse stijl, waar terrasjes, moskeeën, kiosken, ijssalons, toeristen- en traditionele kledingwinkels elkaar afwisselen. Historisch hoogtepunt is de Latijnse Brug (Latinska Cuprija) die over de stadsrivier gedrapeerd ligt: hier werden op 28 juni 1914 de Oostenrijkse aartshertog Franz Ferdinand en zijn vrouw doodgeschoten, het startschot voor de eerste wereldoorlog. Vraag een local om een eettip en je hebt grote kans dat je per taxi naar restaurant Kod Bibana wordt gestuurd, hoog in de heuvels uitkijkend over het dal, over Sarajevo. Laat je tafel vol zetten met lokale lekkernijen, van het traditionele stoofpotje tot borek, gevuld bladerdeeg met gehakt of spinazie-feta (www.facebook.com/kodbibana). Ten zuiden van Sarajevo ligt in een bosrijke omgeving het viersterrenhotel Hotel Pino. Het is een staaltje bijzondere architectuur: met veel wigwamvormen en glas. De kamers hebben allemaal een natuurthema en er is een uitgebreid wellnesscentrum (www.pino-hotel.com).

San Sebastián (Spanje)

7. San Sebastián, Spanje Op ruim een uur rijden van het populaire Bilbao ligt, meer in de luwte, San Sebastián, het Noord-Spaanse mekka voor surfers en foodies. Alles draait hier om pinxtos, de lokale Baskische variant van de wereldberoemde tapas: een dun wit belegd broodje met kunstig gestapeld hartig beleg (zoals Iberische ham, paddenstoelen, ansjovis, octopus, foie gras, pittige omelet) bij elkaar gehouden door een satéstokje. De pinxtos staan uitgestald op de bar van de talloze pinxtos-bars, je hoeft ze alleen maar aan te wijzen. Logeren doe je in de heuvels van Mount Igueldo, in het exquisite Akelare, uitkijkend over de stadsbaai La Concha. Het hotelrestaurant onder leiding van Pedro Subijana bezit drie Michelin-sterren sinds 2007, daarvóór bezat het vijfentwintig jaar lang twee sterren (www.akelarre. net). Tijg in de vroege ochtend naar Playa de Zurriola en bewonder de surfers om hun evenwicht; alleen de moedigsten bedwingen de golven van de onberekenbare Atlantische Oceaan.

43


Voordelig zakendoen met bluebiz Besparen op de reiskosten van uw bedrijf? Dat kan met bluebiz. Voor elke zakenreis met KLM of partners ontvangt u blue credits. Die blue credits kunt u gebruiken voor gratis tickets of upgrades. Deelname is kosteloos. U vindt alle voordelen op bluebiz.com


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.