Ukop Glasnik 2020.

Page 1

3.

d. o. o.

|b

ro j

GL AS NI K Sl

be

no

gl

as ilo

Uk o

p

UK OP CENTRALNO GROBLJE

Novi kolumbariji poput tihih malih kvartova ODABIR IZVOĐAČA

Projekt novog krematorija

20

. 0 2


UVODNIK

RIJEČ DIREKTORA

Novi kompleks kolumbarija i novi načini pokopa urni Očekujemo povećanje interesa građana za modernim uslugama

2

Hrvoje Ostrički, dipl. oec. direktor Ukopa

Poštovani sugrađani, drago mi je da i na početku ove godine mogu s Vama podijeliti cijeli niz informacija o novostima koje ćete na grobljima primijetiti u nadolazećem razdoblju. Bit će različitih investicija u infrastrukturu na grobljima Donji grad, Višnjevac, Novi grad, Sv. Ane, Klisa i na Centralnom groblju. Između ostaloga, riječ je o izgradnji novih staza, dijelova ograde, renovacijama i rekonstrukcijama određenih objekata. Ove je godine u planu i obnova krova zgrade mrtvačnice na Centralnom groblju, izgradnja nove deponije za privremeno odlaganje otpada, obnova sanitarnih čvorova i uređenje mnogih vizualnih detalja. Istovremeno, nastavljamo povećavati sigurnost na grobljima ugradnjom novih elemenata video nadzora. U zadnje vrijeme uočavamo i veliki problem zagađiavanja okoliša plastikom. Zbog toga smo tijekom prošle godine u našim cvjećarnicama omogućavali kupcima popuste od 50% na kupnju staklenih lampiona.

Akcija je bila dobro prihvaćena i zbog toga ćemo i ove godine nastaviti na taj način stimulirati građane da prijeđu na korištenje drugih materijala, kako bismo svi skupa utjecali na smanjenje zagađenja okoliša plastikom. Istovremeno, svi poslovi vezani za projekt novog krematorija odvijaju se predviđenom dinamikom. Natječaj za izgradnju i opremanje je u tijeku. Radimo na nabavi moderne opreme prema najvišim ekonomskim i ekološkim standardima. Zbog toga smo krenuli i u izgradnju novog kompleksa kolumbarija, a u planu su i drukčije vrste pokopa urni - sve zbog očekivanog povećanja potreba korisnika te vrste usluge. Prošle godine smo organizirali međunarodnu stručnu konferenciju Pannonian Cemetery Days. Na taj smo način rad Ukopa istaknuli na europskoj razini, dodatno brendirali kulturno-povijesno i turističko značenje groblja Sv. Ane i cijelog Osijeka te otvorili nove mogućnosti realizacije europskih programa s inozemnim partnerima.

◆ Novim krematorijem ćemo u potpunosti zaokružiti svoju uslugu. Riječ je o našem najvećem komunalnom projektu.

◆ I dalje radimo na poboljšavanju svih usluga koje poduzeće pruža i paralelno se trudimo pratiti ekološke trendove.


KLESARIJA

Licencirani za poslove restauracije

Milan Krišto, rukovoditelj Službe klesarije i pogrebnih usluga

BAŠTINA

Obnavljamo i grobnice poznatih Osječana Godišnje služba Klesarije izradi oko 100 spomenika U dogovoru s Gradom Osijekom i konzervatorskim odjelom, Ukopova služba Klesarije obavlja obnovu i restauraciju grobova poznatih Osječana. U 2019. godini izvedeni su radovi vrijedni 100.000 kuna na groblju Svete Ane, dok će se u

ovoj godini obnoviti četiri groba na Aninom groblju (Danica Pinterović, Bela Adamović, Lorenz Jager i Marta Plazzeriano), te grob Martina Divalta na Novogradskom groblju. Ovi su radovi vrijedni oko 70.000 kuna.

◆ Na sve ugovorene radove i ugrađenu opremu daje se garancija.

PRIJE RESTAURACIJE

POSLIJE RESTAURACIJE

PRIJE RESTAURACIJE

POSLIJE RESTAURACIJE

3


INVESTICIJE

CENTRALNO GROBLJE Kremacijska peć bit će postavljena u zgradi mrtvačnice na Centralnom groblju. Za njezino postavljanje potpuno će se preurediti dvije odarnice na južnom dijelu zgrade.

Ilustracija

U DRUGOJ POLOVICI GODINE OSIJEK ĆE IMATI NOVI KREMATORIJ

Cijena usluge kremacije bit će niža nego što je danas Kremacija je europski standard - u zemljama EU kremira se od 30 do 90% pokojnika Osijek će postati drugi grad u Hrvatskoj, nakon Zagreba, koji će nuditi usluge kremiranja. U tijeku je odabir izvođača radova, a vrijednost ove investicije je 2,8 milijuna kuna plus PDV, odnosno 3,5 milijuna kuna. Investicija obuhvaća ugradnju kremacijske peći sa svim instalacijama i opremom, kao i sve građevinske radove po sistemu „ključ u ruke“.

Kremacijska peć najmodernije je tehnologije s najvišim eko standardima, a radit će na plin. Cijena usluge kremacije pokojnika biti će niža nego što je danas, s obzirom da se sad na cijenu usluge dodatno plaća i trošak prijevoza pokojnika do Zagreba i povratka urne u Osijek. Cijena će biti nešto niža od usluge klasičnog pokopa, ovisno o izabranoj opremi.

UKOP DOMAĆIN PANNONIAN CEMETERY DAYS U svibnju su prošle godine Grad Osijek i Ukop bili domaćini specijalizirane konferencije o grobljima, Pannonian Cemetery Days, koja je po prvi put održana u kontinentalnoj Hrvatskoj. Okupilo se više od 80 sudionika iz Hrvatske i okolnih zemalja, predstavnika komunalnih tvrtki, gradova, općina i drugih institucija koji su razgovarali o upravljanju grobljima i financiranju infrastrukture, o grobljima kao turističkom potencijalu i hortikulturnom oblikovanju.

4


EDUKACIJA Kroz edukaciju će proći pet postojećih djelatnika Ukopa. Bit će obučeni za upravljanje procesom kremacije i rukovanje kremacijskom peći, za pripremu pepela i zatvaranje urni, te za evidenciju pokojnika i transportni proces. POSTUPAK Nakon što se postavi i pusti u pogon, u peći će dnevno biti moguće obaviti četiri do pet kremacija. Postupak kremacije pokojnika traje oko dva sata.

OSNOVNA OPREMA ◆ kremacijska peć na plin ◆ kolica za uvađanje u peć ◆ mlin

Ilustracija

Ilustracija

◆ U zadnjih su nekoliko godina višestruko povećani upiti građana u vezi mogućnosti kremacije.

DODATNA OPREMA ◆ izmjenjivači topline ◆ filterske jedinice ◆ rashladne komore ◆ rashladni ormari za pepeo ◆ oprema za manipulaciju i transport lijesova ◆ oprema za privremeno skladištenje u rashladnim komorama ◆ uređaj za kontinuirano praćenje emisija plinova ◆ urne i post kremacijski asortiman ◆ servisna podrška i nadzor 365/24

BORIS PILIŽOTA, zamjenik gradonačelnika Osijeka

◆ Ukop je upravo zbog baštine groblja Svete Ane postao članicom Udruženja značajnih europskih groblja.

5


INVESTICIJE

GROBLJE SVETE ANE Ove godine bit će obnovljena zgrada uprave groblja Svete Ane. Zidovi će biti obloženi gipsanokartonskim pločama, a izmijenit će se podne i stropne obloge (45.000 kuna).

RADOVI U 2020. GODINI

Bolja infrastruktura, nove grobnice, staze i cesta Za program izgradnje objekata infrastrukture groblja u ovoj će se godini izdvojiti 400.000 kuna NOVE GROBNICE ◆ 24 na Centralnom groblju ◆ 14 na groblju Višnjevac ◆ 4 na groblju Josipovac ◆ 16 na Donjogradskom groblju ◆ 12 na groblju u Tenji (katoličko) ◆ 12 na Retfalačkom groblju

NOVA VOZILA

U planu je nabava dva specijalna vozila za prijevoz pokojnika i jednog osobnog vozila za potrebe pogrebne službe, odnosno djelatnika koji rade na oproštaju pokojnika. Kako se pogrebna vozila redovito zanavljaju, i u ovom će slučaju dva postojeća biti zamijenjena novima. Inače, nije riječ o vozilima iz posebne proizvodnje nego o redovitim modelima koji se samo prilagođavaju prijevozu pokojnika.

6


CENTRALNO GROBLJE ◆ U pripremi je izgradnja nove pristupne ceste. ◆ Na istočnoj je strani nefunkcionalna pleteno žičana ograda u dužini od 750 metara zbog polomljenih betonskih stupaca i hrđe. U planu je izgradnja ograde do 150 metara i zamjena oštećenih betonskih stupaca na cijeloj dužini istočne strane groblja (50.000 kuna). ◆ U planu je izrada limenog pokrova na ravnom krovu

mrtvačnice, na površini koja obuhvaća 350 m2 najkritičnijeg dijela krovišta (200.000 kuna). ◆ Izmjena vodovodnog i odvodnog raspleta, izmjena kompletnih podnih i zidnih obloga te ugradnja nove sanitarne opreme u sanitarnim čvorovima koje koriste posjetitelji na groblju (50.000 kuna).

PRAVOSLAVNO GROBLJE TENJA ◆ Izgradit će se trajna deponija za privremeno odlaganje otpada (90 m2), s armiranobetonskom podlogom i limenom ogradom (40.000 kuna). ◆ Izgradit će se pristupna armiranobetonska staza široka 1,2 i dugačka 50 metara (15.000 kuna).

NOVA KOSILICA

Ukop će od ove godine raspolagati i s novom kosilicom za košnju na grobljima. Riječ je o samohodnoj kosilici koja se okreće u mjestu i iznimno je dobra za površine kao što su groblja. Za veliki broj košnji najboljima su se pokazali modeli koji mogu jamčiti izvanrednu brzinu i velike učinkovitost pri košnji većih površina.

7


PONUDA

LIJESOVI U ponudi je veliki izbor lijesova na kojima je moguće ugovarati različite vrste okova i unutrašnjeg pokrova, te modele od različitih vrsta drveta.

POGREBNI URED

Sve pogrebne usluge na jednom mjestu Prolaz J. Leovića 11, na kružnom toku Đakovština Građani ovdje mogu ugovoriti sve pogrebne usluge. Pojedinosti nakon smrtnog slučaja - od termina pokopa, izrade osmrtnica, do pogrebne opreme, kao i svih bitnih detalja vezanih za organizaciju pokopa, pa do odabira grobnog mjesta – ugovaraju se na jednom mjestu. Djelatnici ureda imaju veliko iskustvo u komunikaciji sa ožalošćenim obiteljima.

◆ Moguće je birati među urnama od različitih materijala, različitih oblika i s posebnim oznakama za koje se obitelj odluči. ◆ Pogrebni prijevoz obavlja se od 0 do 24 sata, a smrtni se slučaj prijavljuje na besplatni telefon 0800 9992.

ODVAJANJE OTPADA

Na svim su grobljima postavljene smeđe posude za biootpad, zelene za komunalni grobljanski otpad, te posude za opasni otpad (baterije). Unatrag nekoliko mjeseci primijećeno je da građani sve češće na grobljanskim deponijama i u postavljenim posudama za otpad odlažu kućni otpad. Tu praksu trebalo bi prekinuti i uprave groblja sugeriraju građanima da ne donose kućni otpad na groblja.

8


KREMIRANJE Do otvorenja osječkog krematorija, u Pogrebnom se uredu mogu dobiti i sve informacije u vezi usluge koju Ukop izravno ugovara sa zagrebačkim krematorijem. Sve pogrebne usluge ovdje se mogu platiti bez dodatnih troškova, a moguće je i obročno plaćanje svim karticama. CJENOVNI RAZREDI U ponudi su različiti cjenovni razredi pogrebne opreme. Ukop nastoji prilagoditi ponudu svim kategorijama građana koji dolaze ugovarati ispraćaj. POSMRTNA PRIPOMOĆ Ukop je partner udruge Posmrtna pripomoć. Članovi udruge imaju pravo na pogrebnu opremu i uslugu pokopa. U udrugu se možete učlaniti u Pogrebnom uredu ili u upravi Ukopa (Vinkovačka 63d).

NOVA STABLA

Prošle godine je posađeno ukupno 423 nova stabla na svim grobljima. Riječ je o 12 vrsta, među kojima su lipa, javor, tisa i jela. Krenulo je jesenas na Donjogradskom i Centralnom groblju, a nastavlja se u proljeće. Sadnje novog drveća intenzivirane su nakon što je s Centralnog groblja prije nekoliko godina uklonjeno 10.000 stabala čempresa zbog nametnika.

1.000 komada sadnica bit će posađeno tijekom dva ovogodišnja ciklusa sadnje (u proljeće i jesen) na svim grobljima

9


POHRANA URNI

Povećan je interes građana za uslugu kremiranja pokojnika

CENTRALNO GROBLJE

Novi kolumbarij kao mali kvart s mjestom za odmor

Manje, intimne cjeline gradit će se uz postojeće koumbarije Na centralnom groblju novi će se kolumbarij graditi uz postojeći. Izgledat će nešto drugačije, poput malog kvarta. Tijekom 2020. krenut će se u izgradnju manjih, intimnijih cjelina u sklopu kojih će četiri kolumbarija tvoriti jedan kvart. Izgradit će se dva takva kvarta unutar kojih će se nalaziti i ma-

KAPACITET

Svaki od kolumbarija imat će po 40 kaseta, a u svaku od kaseta stane između 4 i 6 urni. Opći dojam malog kvarta svakako će podići zelenilo i klupe za odmor. Cijeli će prostor biti vrlo ugodan i intiman.

10

nji prostor sa zelenilom i mjestom za sjedenje/odmor. Sve radove na izgradnji novog kolumbarija, koja će početi na proljeće, izvodit će djelatnici Ukopa.

20

godina je prošlo od izgradnje prvog kolumbarija na Centralnom groblju

POSIPANJE PEPELA

Građani koji ne žele kupovati kasete u kolumbariju, već se od pokojnika žele oprostiti na nešto drukčiji način, njegov pepeo mogu posuti po ružičnjaku u sklopu odjela kolumbarija. Ta se usluga ne naplaćuje.


PONUDA

CVJEĆARNICE

Svi stakleni lampioni i dalje u pola cijene U ponudi je veliki izbor svježeg cvijeća

Na najfrekventnijim gradskim grobljima cvjećarnice “Sveta Ana” i “Centra” svakodnevno nude veliki izbor svježeg i umjetnog cvijeća, aranžmana i svijeća. Osim cvijeća i vijenaca za grobljanske namjene u ponudi je i asortiman za sve ostale prigode – rođendane, vjenčanja, slavlja, te svileno cvijeće. Svaka cvjećarnica ima i hladnjak s ponudom osvježavajućih pića.

Zbog trajnog opredjeljenja za smanjivanje onečišćenja plastikom u cvjećarnicama se stakleni lampioni prodaju po akcijskim cijenama sniženim čak 50%.

◆ Osoblje obje cvjećarnice specijalizirano je za izradu vijenaca i aranžmana za pogrebe, te buketa i aranžmana za rođendane, vjenčanja i druge svečane događaje.

ZIMSKO RADNO VRIJEME Ponedjeljak - petak Subota Nedjelja

“Sveta Ana” 07,00 - 18,00 sati 07,00 - 17,00 sati 07,00 - 12,00 sati

LJETNO RADNO VRIJEME Ponedjeljak - petak Subota Nedjelja

“Sveta Ana” 07,00 - 19,00 sati 07,00 - 17,00 sati 07,00 - 12,00 sati

“Centra” 07,00 - 17,00 sati 07,00 - 17,00 sati 07,00 - 12,00 sati

“Centra” 07,00 - 19,00 sati 07,00 - 17,00 sati 07,00 - 12,00 sati

11


ODRŽAVANJE

Negativni trend krađa događa se na svim grobljima

Domagoj Vinaj, tehnički rukovoditelj

STANJE NA GROBLJIMA

Širi se mreža video nadzora U nekoliko je slučajeva policija uspjela pronaći počinitelje krađa s groblja Ukop nema nikakve ovlasti i na žalost ne može pomoći građanima koji su oštećeni na groblju u vidu nekakvog vandalizma, te u zadnjih godina sve učestalijih krađa. Taj se negativni trend događa na svim grobljima, posebice gradskim. - Jedino možemo djelovati preventivno, odnosno postavljati sve veći broj kamera i da su groblja sve više pod video-nadzorom. Trenutno je video-nadzor postavljen na Donjogradskom, Novogradskom, Centralnom, Retfalačkom i Aninom groblju

NOVA OPREMA

Na groblju Svete Ane i Retfalačkom groblju tijekom prošle godine video-nadzor je dodatno pojačan s novim, modernim kamerama.

12

– ističe Domagoj Vinaj, tehnički rukovoditelj. - Imali smo nekoliko slučajeva u kojima je policija izuzela video snimke i uspjela pronaći počinitelja, ali i slučajeve kada je oštećena stranka uspjela putem video-snimke prepoznati počinitelja koji je s groba ukrao cvijeće i svijeće – dodaje. ◆ U prošloj je godini obavljeno 10 tura košnje na svim grobljima. Inače je prosjek košnji 8,5 godišnje, tako da se može reći kako ih je u prošloj godini obavljeno najviše do sada.


OPĆI POSLOVI

PRAVNA PITANJA

Godišnja grobna naknada Za održavanje zajedničkih prostora na grobljima

Visina grobne naknade utvrđuje se prema kvadraturi grobnog mjesta

Svi korisnici grobnih mjesta u obvezi su plaćanja godišnje grobne naknade. Po dvije uplatnice stižu tijekom veljače, ožujka ili travnja, s dospijećem plaćanja 31. svibnja i 30. studenoga. Građani koji ne izvršavaju uredno svoju obvezu plaćanja grobne naknade i dobiju obavijesti o dugu, ukoliko nisu u mogućnosti jednokratno pomiriti dugovanje mogu se javiti u Odjel financija i računovodstva radi dogovora. - Ukoliko i nadalje nije podmireno dugovanje za godišnju grobnu naknadu i/ili dugovanje po drugim osnovama, te je izdano

NAPUŠTENO

Grobna mjesta za koje nije plaćena godišnja grobna naknada 10 godina, sukladno Zakonu o grobljima i Odluci o grobljima, smatraju se napuštenima. Takvim grobnim mjestima Uprava groblja može slobodno raspolagati.

Jelena Wertag, rukovoditelj Službe pravnih, kadrovskih i općih poslova

Rješenje o ovrsi, građane molimo da se jave u Pravnu službu radi podmirenja dugovanja, a kako ne bi došlo do novih troškova provođenjem prisilne naplate – pojašnjava Jelena Wertag. ◆ U upravama groblja i u upravi Ukopa građani mogu bez naknada dobiti Izvadak iz grobnog očevidnika koji je jedini vjerodostojan dokument za ostavinski postupak.

031/250-192 Pravna služba Ukopa, za sve nejasnoće vezane uz imovinskopravne odnose grobnog mjesta

POVRAT NAPUŠTENOG

Ukoliko iz osobnih razloga član obitelji nije bio u mogućnost uredno plaćati grobnu naknadu, te je grobno mjesto steklo status napuštenog, može se obratiti zamolbom radi povrata istog. Zamolba se može predati u upravama groblja, u upravi Ukopa, osobno ili poštom.

13


STANDARD

POTPORNI ZID

Veći dio potpornog zida na Donjogradskom groblju (gradnja započeta 2004. zbog nestabilnog terena koji se sliježe) sada je dovršen. Kad bude potpuno dovršen zid će bit dug 142 metra.

Realizirano tijekom 2019. CENTRALNO GROBLJE

◆ dvije grobljanske staze, svaka po 40 metara dužine (30.000 kn) ◆ kanalizacijski priključak (30.000 kn) ◆ prva faza spojne ceste (40.000 kn)

GROBLJE DONJI GRAD

◆ metalna ograda u dužini od 40 metara (40.000 kn) ◆ žičano-pletena ograda u dužini od 300 metara (25.000 kn) ◆ rasplet vodovodne mreže s rekonstrukcijom grobljanskih staza (50.000 kn)

DEPONIJA OTPADA

GROBLJE NOVI GRAD

◆ sanitarni čvor površine do 6 kvadratnih metara s predprostorom unutar objekta mrtvačnice (30.000 kn)

GROBLJE VIŠNJEVAC

◆ jedna grobljanska staza od armiranog betona, širine jednoga metra (35.000 kn)

GROBLJE KLISA

◆ armiranobetonske staze dužine 30 metara i širine 1,2 metra, na jugozapadnoj strani (10.000 kn)

Na groblju Donji grad izgrađena je deponija za otpad u vrijednosti od 70.000 kuna. Ukop već nekoliko godina na svim grobljima građanima nudi mogućnost odvajanja otpada.

NOVA OGRADA

14

Na groblju Svete Ane izgrađena je ograda uz Kranjčevićevu ulicu u dužini od 41 metar. Ograda je napravljena od metalne konstrukcije s limenim pločama u boji, visine od dva metra. Vrijednost ovih radova je 40.000 kuna.


USLUGE

UKOP OSIJEK JE UGOVORNI PARTNER UDRUGE “POSMRTNA PRIPOMOĆ” ZA: ◆ UPIS NOVIH ČLANOVA UDRUGE ◆ ORGANIZACIJU POKOPA ČLANOVA UDRUGE

UPISNA MJESTA I SVE OBAVIJESTI: POGREBNI URED UKOP PROLAZ J. LEOVIĆA 11, OSIJEK (kružni tok Đakovština) tel. 031 638 555 Ponedjeljak-petak 08,00 do 18,00 sati Subota 08,00 do 16 sati

UPRAVA UKOP D.O.O.

Vinkovačka 63d, OSIJEK, tel. 031 272 655 Ponedjeljak-petak 08,00 do 14,00 sati

15


OSJEČKA GROBLJA Centralno, Vinkovačka 63e, Osijek Donji grad, Crkvena 115, Osijek Novi grad, Bosanska 2b, Osijek Svete Ane, Sv. Ane 90, Osijek Retfala, Kozjačka 41, Osijek Višnjevac, Ante Starčevića 90, Višnjevac Mađarska Retfala, Petefi Šandora 123, Osijek Kravice, Osječka 71a, Josipovac Josipovac, Osječka 140, Josipovac Sarvaš katoličko, Dravska bb, Sarvaš Sarvaš pravoslavno, Dravska bb, Sarvaš Klisa, Osječka bb, Klisa Podravlje, Princa Eugena Savojskog 8b, Osijek Tenja katoličko, Cetinska 18a, Tenja Tenja pravoslavno, Fra Grge Martića 25, Tenja Muslimansko, Rastanci bb, Osijek

Staro židovsko, Rastanci bb, Osijek Staro bolničko, Rastanci bb, Osijek Židovsko, Sv. Leopolda Bogdana Mandića 23, Osijek Briješće, Grobljanska 8, Osijek

Prijava smrtnog slučaja na besplatni telefon 0800 9992 Ukop uprava 031/272-655

UPRAVE GROBLJA Svete Ane 031/372-388 Centralno 031/271-363 Retfala 031/638-158 Novi grad 031/500-666 Donji grad 031/506-177

CVJEĆARNICE POGREBNI URED Prolaz J. Leovića 11 031/638-555 Organizacija sprovoda i pokopa, pogrebna oprema, prijevoz pokojnika u zemlji i inozemstvu Pogrebni prijevoz 0-24 sata

Sveta Ana 031/372-234 Centra 031/274-904

KLESARSTVO Vinkovačka 63d, Osijek 031/272-966

Ukop d.o.o., Vinkovačka 63d, Osijek; DIREKTOR: Hrvoje Ostrički, dipl.oec.; KONTAKT: 031 272 966 (centrala); E-MAIL: ukop@ukop-osijek.hr; WEB: www.ukop-osijek.hr; IZVRŠNA PRODUKCIJA: Kulen vizija IZDAVAČ:


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.