Ukop Glasnik 2018.

Page 1

1.

d. o

.o .

br oj

GL AS NI K Sl

be

no

gl

as ilo

Uk o

p

UK OP NOVA PONUDA

Cvjećarnice na Centralnom i Aninom groblju

. 8 1

GRADIT ĆEMO

Novi kolumbarij

20


UVODNIK

RIJEČ DIREKTORA

Pratite što sve radimo i što planiramo raditi Imamo 60 hektara groblja i sva su tijekom godine jednako pokošena

2

Hrvoje Ostrički, dipl. oec. direktor Ukopa

Poštovani sugrađani, pred Vama je prvo izdanje časopisa kroz kojega predstavljamo najznačajnije promjene u našem poslovanju, aktualne radove na pojedinim grobljima, sve buduće planove poduzeća i aktivnosti na poboljšanju standarda naših komunalnih usluga i dodatnih ponuda. Ukop je danas član Udruženja značajnih groblja Europe (ASCE) i to zahvaljujući prepoznatoj važnosti, odnosno povijesno kulturne vrijednosti groblja Sv. Ane. U zadnjih desetak godina samo je 150 groblja iz cijele Europe pristupilo udruženju i trudimo se zajednički provoditi istraživanja povijesnih činjenica, kulture i arhitekture na grobljima kako bismo što uspješnije formirali, između ostaloga, i Europske rute groblja kao novi turistički proizvod. U prvoj polovici ove godine aplicirati ćemo i dva značajna projekta za financiranje iz fondova EU - Groblja kao turističke atrakcije i Šetnja kroz povijest Osijeka - kroz koje ćemo obnavljati dijelove groblja Svete Ane. A planiramo

i energetsku obnovu zgrade na Centralnom groblju, te montažu nove tende ispred ispraćajnog platoa na Aninom groblju. Pripremamo se i za gradnju novog, petog kolumbarija na Centralnom groblju jer su preostala četiri već gotovo popunjena. Vjerujem da ste primijetili i da smo počeli samostalno upravljati svojim cvjećarnicama “Sveta Ana” i “Centra” jer je opskrba svježim cvijećem organizirana svakodnevno, pa je cvjećarski segment našeg posla sad okrenut tržištu i ponuda je proširena cvijećem i cvjetnim aranžmanima za sve namjene. U ovom izdanju predstavljamo još i rad najstarije klesarije na našem području u kojoj i dalje svake godine napravimo oko stotinu novih nadgrobnih spomenika. Također, predstavljamo i ponudu svog pogrebnog ureda jer je jedino u njemu moguće ugovoriti sve pogrebne usluge prilikom samo jednog posjeta. I dalje se trudimo optimizirati cjelokupno poslovanje kako bi pružali kvalitetnu uslugu bez promjena cijena.

◆ Na grobljima su postavljene smeđe posude za biorazgradivi otpad, pa plaćamo manje troškove odvoza otpada.

◆ Na Donjogradskom i Aninom groblju kontinuirano rješavamo probleme dotrajalih ograda.


SADRŽAJ

4

Odvajanjem otpada čuvamo okoliš i smanjujemo troškove

10

Obnova Aninog i Centralnog groblja

7

Plaćanje grobne naknade bez provizije

12

Jednako održavanje svih groblja

ZNAČAJNA GROBLJA

8

Pogrebni ured, sve na jednom mjestu, jedini u gradu

14

Klesarija radi spomenike po željama

Ukop je punopravni član Udruženja značajnih groblja Europe (ASCE). Članstvo omogućuje pristup pomoći u zaštiti, obnovi i osiguranju održavanja groblja primjenom tehnoloških inovacija, te turističku promociju groblja.

IMPRESSUM Ukop d.o.o., Vinkovačka 63d, Osijek; DIREKTOR: Hrvoje Ostrički, dipl.oec.; KONTAKT: 031 272 966 (centrala); E-MAIL: ukop@ukop-osijek.hr; WEB: www.ukop-osijek.hr; IZVRŠNA PRODUKCIJA: Kulen vizija IZDAVAČ:

3


AKTUALNO

PREPORUKA

Naše nove cvjećarnice na Centralnom i Aninom groblju Opskrba svježim cvijećem je svakodnevna Cvjećarnice na Centralnom groblju i groblju Svete Ane odnedavno ponovo posluju u sastavu Ukopa. Uprava društva je takvu odluku donijela zbog pružanja cjelovite usluge našim građanima i unaprjeđenja poslovanja. Ukop je preuzeo zaposlenike bivših zakupaca prostora i danas na najfrekventnijim gradskim grobljima upravlja cvjećarnicama “Sveta Ana” i “Centra”. Ponuda je iznimno bogata, a osim klasičnog cvijeća za grobljanske namjene u ponudi je i asortiman za sve ostale prigode. Osoblje je specijalizirano za izradu vijenaca i aranžmana za pogrebe, te buketa i aranžmana za rođendane, vjenčanja ili bilo koji drugi svečani događaj.

Zastupljen je asortiman cvijeća za sve prigode

ODVAJANJE OTPADA

Odvajanjem su smanjeni troškovi odvoza otpada

4

Na svim gradskim grobljima krajem listopada prošle godine postavljene su smeđe posude za biootpad - cvijeće i zemlju. Posude su izrađene u pogonima Ukopa, a prikupljeni biorazgradivi otpad odlaže se na lokaciji tvrtke i kasnije iskorištava kao kompost za vlastite potrebe. Građani su brzo prihvatili inovaciju, te sudjeluju u odvajanju otpada. Uz biorazgradivi odlažu i klasični grobljanski otpad u zelene kontejnere, a baterije iz električnih lampiona ostavljaju u specijaliziranim kutijama.


ZIMSKO RADNO VRIJEME Ponedjeljak - petak Subota Nedjelja

“Sveta Ana” 07,00 - 18,00 sati 07,00 - 17,00 sati 07,00 - 12,00 sati

◆ RADIT ĆE DUŽE U ljetnom razdoblju će cvjećarnice od ponedjeljka do petka raditi do 19,00 sati.

“Centra” 07,00 - 17,00 sati 07,00 - 17,00 sati 07,00 - 12,00 sati

◆ PONUDA U ponudi obje cvjećarnice svakodnevno su sve vrste svježeg i svilenog cvijeća te svijeća. ANINO GROBLJE

UREĐENJE OGRADE

Uskoro dolazi nova ograda

Rubni dijelovi groblja Svete Ane uz Ulicu Silvija Strahimira Kranjčevića trenutno su razgraničeni s okolnim privatnim parcelama samo pomoćnim objektima kuća koje se nalaze na tim parcelama, a koji su praktički naslonjeni na ogradu groblja. To je rješenje neugledno i neadekvatno, pa je za 2018. planirano uređenje i obnova ograde na jednom dijelu tog poteza, te postavljanje kompletno nove ograde.

5


KAPACITETI

DODATNI PROSTOR ZA POHRANU URNI

Ove godine gradimo novi kolumbarij s 38 kaseta Kremiranja pokojnika obavljaju se u organizaciji Ukopa u zagrebačkom krematoriju Tijekom 2018. na Centralnom će groblju biti izgrađen još jedan kolumbarij za urne. Trenutno ih ima četiri, a četvrti je gotovo popunjen. Inače, svi veći gradovi u Europi u sklopu groblja imaju kolumbarije, a takva je tradicija sahranjivanja pokojnika poznata još od vremena starog Rima. Stari osječki kolumbariji imaju svaki po 32 odvojene kasete za urne, a novi je projektiran tako da će u njemu biti 38 kaseta. Preduvjet za odlaganje urni u kasete kolumbarija je kremiranje pokojnika. U Hrvatskoj je to moguće učiniti jedino u zagrebačkom krematoriju. No, usluga kremiranja se može dogovoriti i u Osijeku, u pogrebnom uredu. Ukop će sve organizirati - prijevoz tijela pokojnika u Zagreb, uslugu kremiranja i povrat urne u Osijek. Dugoročno planiramo izgradnju krematorija u Osijeku za što imamo idejno rješenje.

Kapaciteti postojećih kolumbarija su pri kraju

URNE MOGU I U GROBNICE

Građani koji nemaju kasetu u kolumbariju i ne žele ju kupiti, a imaju grobno mjesto ili grobnicu - mogu urnu pohraniti u grobno mjesto odnosno u grobnicu.

GROBLJE DONJI GRAD

NASTAVAK OBNOVE ZIDA

Zbog nestabilnog terena koji se sliježe na groblju Donji grad od 2004. se izvodi potporni armiranobetonski zid koji će trajno stabilizirati grobnice.

Trajno rješenje problema

6

◆ 142 metra je ukupna dužina zida ◆ 59 metara zida je do sada obnovljeno ◆ 26 metara zida

bit će obnovljeno ove godine ◆ 57 metara zida ostaje za obnoviti ◆ 650.000 kuna je do sada utrošeno za obnovu zida


RJEŠAVANJE IMOVINSKO-PRAVNIH ODNOSA GROBNOG MJESTA

Naši građani se mogu svakim radnim danom,u radnom vremenu javiti u Pravnu službu na broj telefona 031/250-192 vezano za pitanja ili bilo kakve nejasnoće oko imovinsko-pravnih odnosa grobnog mjesta. Za ostavinski postupak iza pokojnog korisnika grobnog mjesta u Upravama groblja i u Upravi Ukopa mogu bez naknada dobiti Izvadak iz grobnog očevidnika koji je jedini vjerodostojan dokument za ostavinski postupak. Građani koji uz redovne račune-uplatnice za plaćanje godišnje grobne naknade dobiju i obavijest o dugu radi zaostataka u plaćanju mogu se javiti u Odjel financija i računovodstva radi dogovora oko plaćanja zaostataka.

7.000

kuna stoji kompletna usluga kremiranja, s prijevozom tijela pokojnika u zagrebački krematorij i povratkom urne, te troškovima pokopa u grobnicu ili kasetu kolumbarija.

GODIŠNJA GROBNA NAKNADA

VISINA NAKNADE

Grobna naknada služi isključivo za održavanje zajedničkih prostora na grobljima. Visina grobne naknade u Osijeku se utvrđuje prema kvadraturi grobnog mjesta (grobnica, grobni okvir ili zemlja), a na prigradskim grobljima ovisi samo o vrsti grobnog mjesta.

BEZ PROVIZIJE

Uplatnice za grobnu naknadu građanima se šalju u veljači, ožujku i travnju, a dospijeće plaćanja je 31. svibnja i 30. studenoga. Bez provizije se može platiti u Sberbanci, PBZ-u, OTP i Addiko banci, na kioscima Tiska, u Konzumu, Hrvatskoj pošti i u Fini. Silvija Loci, Mogućnost ugovaranja izrav- voditeljica nog terećenja i/ili e-računa financija kod Zagrebačke banke d.d.

7


PONUDA

1

KOMPLETNA USLUGA Kad ožalošćeni građani jednom dođu u Ukopov Pogrebni ured u Prolazu J. Leovića, više nije potrebno odlaziti na različita mjesta u gradu kako bi se ugovorili detalji pokopa.

POGREBNI URED

Sve pogrebne usluge možete ugovoriti na jednom mjestu Radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od 7 do 19 sati, a subotom od 7 do 17 sati Ukop izravno ugovara sa zagrebačkim krematorijem. U Pogrebom redu se mogu platiti sve naše usluge bez dodatnih troškova. Moguće je obročno plaćanje svim bankarskim karticama. Pogrebni prijevoz obavlja se tijekom 0 do 24 sata, a smrtni se slučaj može prijaviti na besplatni telefon 0800 9992. Djelatnici zaposelni u uredu imaju veliko iskustvo u komunikaciji sa ožalošćenim obiteljima.

PLANOVI

U Ukopovom Pogrebnom uredu (Prolaz Josipa Leovića 11, Osijek) građani mogu ugovoriti sve pogrebne usluge - od termina pokopa, izrade osmrtnica, do pogrebne opreme, svih bitnih detalja vezanih za organizaciju pokopa, pa do odabira grobnog mjesta. Sastavni dio usluge je i dogovor o kremiranju pokojnika, pa građani ovdje mogu dobiti sve informacije u vezi usluge koju

NOVE STAZE

Djelatnici Ukopa neprestano proširuju mrežu staza na svim grobljima, te pronalaze mjesta na koja je moguće postavljati nove klupe.

8

VODOVODNI PRIKLJ

Ove su godine planirana ciju slavina s vodom na tralnom groblju kako bi g jevanje cvijeća na grobov


JUČCI

ZNANJE I ISKUSTVO Djelatnici Pogrebnog ureda predvidjet će i najsitnije detalje i preuzeti organizacijske obveze kako bi ispraćaj pokojnika bio obavljen u skladu s običajima.

2

IZBOR U prostoru Pogrebnog ureda može se razgledati ponuda pogrebne opreme i dodatnih detalja kojima obitelj pokojnika eventualno želi oplemeniti oproštaj od pokojnika.

3

LIJESOVI Mogu se odabrati sve vrste lijesova, unutarnjih pokrova i sve ostale pogrebne opreme.

5

KREMIRANJA Na odjelu opreme za pokope nalazi se više modela urni. Moguće je birati među urnama od različitih materijala, s različitim oblicima i oznakama.

4

a nova mjesta za instalaDonjogradskom i Cengrađanima olakšali zalivima.

UREĐENJE RUŽIČNJAKA

Uređenje ružičnjaka na Centralnom groblju u blizini kolumbarija. Ružičnjak služi za posipanje pepela kojega građani nakon kremacije iz urni prosipaju pod ruže.

9


PLANIRANA OBNOVA

PROJEKT 1

PROJEKT 2

Groblja kao Šetnja kroz turističke atrakcije povijest Osijeka Projekt će biti prijavljen kroz programski okvir Interreg IPA CBC Hrvatska-Srbija 2014.-2020. Ukop je nositelj, a partneri su Kneževi parkovi d.o.o. iz Kneževih Vinograda, JKP Prostor Sombor, JKP Pogrebno Subotica i TZ Grada Osijeka. Konkretno se radi o revitalizaciji i obnovi groblja Svete Ane u Osijeku, groblja u Kneževim Vinogradima i gradovima Somboru i Subotici, te o edukaciji turističkih vodiča.

Riječ je o Ukopovu projektu za groblje Svete Ane koji će biti prijavljen kroz programski okvir OP Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. Planirana je izgradnja poslovne zgrade, mrtvačnice i oprošajnog platoa, restauracija kapelice Svete Ane i pravoslavne kapelice, obnova glavnih staza uz postavljanje rasvjete i drvoreda te rekonstrukcija ograde groblja u cijelom opsegu.

◆ U 1. fazi planirana je obnova infrastrukture i radovi na vanjskom uređenju groblja, staza i hortikulture.

◆ Planirana je i trajna izložba restauriranih spomenika poznatnih i nepoznatih majstora značajnih za Osijek.

641.000 10

eura je ukupan proračun za radove na groblju Svete Ane, od toga je bespovratno sufinanciranje 85%.

14

milijuna kuna je ukupna vrijednost projekta obnove groblja Svete Ane, od toga je bespovratno sufinanciranje 85%.


SLUŠAMO GRAĐANE BORIS PILIŽOTA zamjenik gradonačelnika Osijeka

PROJEKT 3

Obnova zgrade na Centralnom groblju

U sklopu Interreg IPA Hrvatska-Srbija, s partnerom JKP Prostor Sombor, Ukop će u ožujku 2018. prijaviti projekt energetske obnove zgrade na Centralnom groblju. Na zgradi će se mijenjati stolarija, obnavljati krov, izolirati zidovi, te obaviti radove na zamjeni sustava grijanja i hlađenja. Dolazi i nova LED rasvjeta, a na krovu će biti solarne ploče.

◆ Ovo su prvi veliki radovi na obnovi zgrade koji će biti obavljeni nakon njezina otvorenja 1984.

3,5

milijuna kuna su planirani troškovi energetske obnove zgrade na Centralnom groblju.

- Svi su ovi projekti zapravo izravna reakcija na inicijative građana. I pokušavamo djelovati brzo zato što su inicijative potpuno logične. Anino groblje, primjerice, odavno je trebalo imati zaštitu od kiše, vjetra ili jakog sunca na oproštajnom platou. No, to ćemo sad ispraviti. Jednako tako, projekti za financiranje iz fondova EU razrađeni su u suradnji s komunalnim poduzećima iz susjedne Srbije jer ćemo tako lakše povući sredstva iz EU fondova. Osobno sam posredovao da bismo se što lakše okupili i ojačali bazu partnera, a sve u cilju podizanja kvalitete komunalne usluge.

PROJEKT 4

Nova tenda na oproštajnom platou

U veljači su krenule pripreme za postavljanje tende na oproštajnom platou groblja Svete Ane. Ovakva je zaštita naročito važna ljeti jer su mrtvačnice na južnoj strani. Radovi bi trebali biti gotovi do kraja travnja, a tenda će biti od visokootpornog materijala koji dobro podnosi sve vremenske uvjete, otporan je na UV zrake i vlagu. Imat će ugrađene senzore protiv vjetra. 11


ODRŽAVANJE

Domagoj Vinaj, tehnički rukovoditelj

UNIŠTENI ČEMPRESI

Zbog čempresa Thuja ‘80-ih i ‘90-ih godina prošlog stoljeća Centralno je groblje proglašavano jednim od najljepših u državi. No, zbog nametnika Thujinog potkornjaka i moljca sve su Thuje danas uništene. Ostali smo bez 10.000 stabala, kao i u ostatku Hrvatske.

◆ preko 60 hektara je površina svih groblja na području Osijeka

◆ 10% površine groblja treba biti u zelenilu (to je minimum)

PRAVILA PONAŠANJA

KRAĐE CVIJEĆA

Zabranjeno je izvođenje svih radova na grobljima bez odobrenja Uprave i u vrijeme obreda pokopa. ◆ Zabranjen je i svaki oblik trgovine na groblju. ◆ Ne smiju se dovoditi psi i druge životinje na groblja. ◆ Nije dozvoljeno postavljati klupe uz grobove.

12

Zadnje tri godine nije zabilježen nijedan slučaj oštećivanja spomenika na gradskim grobljima. Trenutno su u porastu krađe cvijeća i vaza s grobova. Preko grupacije pogrebnih djelatnosti Ukop ima saznanja da se to događa i drugdje u Hrvatskoj.


STANDARD

Svih 20 groblja u Osijeku se održava na isti način Prošle je godine odrađeno 11 ciklusa košnje na svim grobljima Od 20 groblja kojima Ukop upravlja na području Osijeka, kod njih čak 11 godišnja grobna naknada nije dostatna za pokrivanje troškova tehničkog održavanja. No, bez obzira na to, tvrtka o svom trošku i uz pomoć Grada Osijeka i ta groblja održava na jednak način kao i sva ostala. - Sva groblja održavamo jednako. Primjerice groblje Svete Ane je prepoznato na europskoj razini kao važno kulturno-povijesno groblje, sa značajnim spomenicima, ali se i svih ostalih 19 groblja održava na isti kvalitetan način - kaže Domagoj Vinaj, tehnički rukovoditelj Ukopa. Prošle je godine svako groblje pokošeno 11 puta. No, to je samo jedan dio održavanja. Slijedi održavanje staza, klupa, mjesta za vodu, objekata na grobljima i ograde, te prikupljanje i odvoženje otpada na privremene grobljanske deponije i nakon

toga odvoženje na glavnu gradsku deponiju. Nadalje, redovito se rješavaju problemi propadanja staza i korova, šišanja i uklanjanja staba, održavanju postojećeg i sadnji novog zelenila.

VIDEO NADZOR

PRITUŽBE ZBOG KOŠNJE

Na Centralnom, Retfalačkom, Novogradskom, Donjogradskom i groblju Svete Ane postavljen je video nadzor u cilju smanjenja krađa cvijeća i vaza s grobova. Više puta su snimke poslužile policiji i građanima koji su uspjeli vidjeti tko je krao njihove aranžmane.

MODERNI PRISTUP

Moderni građani nemaju vremena za čišćenje groba i na spomenicima ne žele vidjeti ni list, ni iglicu od bora. Često se javljaju u Ukop i inzistiraju da najbliže drvo bude barem 10 metara udaljeno od njihova grobnog mjesta. Oni vole zelenilo na groblju, ali ne u blizini svog groba. U tim slučajevima na osnovu pravilnika određujemo kriterije za uklanjanje zelenila.

◆ 10.000 stabala čempresa Thuje uklonjeno je s Centralnog groblja zbog nametnika

◆ 11 ciklusa košnje trave na grobljima obavljeno je u 2017. godini

Ponekad građani nakon ciklusa košnje prijavljuju da je na spomenicima ostalo odrezane trave. No, taj je problem neminovan jer strojevi za košnju (tzv. trimeri, ili silkarice) rade na način da raspršuju dio trave. Trudimo se to svesti na minimum, što je problem svih groblja u Hrvatskoj.

13


TRADICIJA

KLESARIJA

Milan Krišto, rukovoditelj Službe klesarije i pogrebnih usluga

Izrađujemo spomenike po željama stranaka Kvalitetno izvodimo i natpise na spomenicima te sve vrste popravaka Godišnje u Ukopu bude izrađeno do stotinu spomenika. Kod ugovaranja klesarskih radova rokovi izrade se kreću od 45 do 60 dana. - Teraco spomenike kompletno izrađujemo u našoj radionici. Riječ je o kombinaciji dvobojnog, crno-bijelog granitnog zrna s betonom, odnosno cementom. To se onda polira i brusi i dobiva se željena struktura. Ostale spo-

RESTAURACIJA

14

Održavaju, popravljaju i saniraju spomenike poput križeva krajputaša, natpisnih ploča i ploča na bistama, spomen ploča na fasadama i zaštićenih spomenika koji spadaju u kategoriju kulturnih dobara.

menike izrađujemo od prirodnog kamena, uglavnom se radi o granitima raznih boja – ističe Milan Krišto, rukovoditelj Službe klesarije i pogrebnih usluga. Kupci glavnom imaju gotova rješenja i sami donose prijedloge spomenika kakve žele.

50

godina je tradicija Službe klesarije u Ukopu i najstarija je na ovim prostorima.

LICENCA

Ukop ima licencu Ministarstva kulture za radove na zaštićenim kulturnim dobrima i jedini u gradu obavlja te radove, pa su posebno educirani i specijalizirani djelatnici koji se uključuju u taj posao.


PROKOPEC-TRADE D.O.O. OSIJEK, Sv. L. B. Mandića 111š Tel. 031-298-000, 031-298-002

PRODAJA I SERVIS

15


OSJEČKA GROBLJA Centralno, Vinkovačka 63e, Osijek Donji grad, Crkvena 115, Osijek Novi grad, Bosanska 2b, Osijek Svete Ane, Sv. Ane 90, Osijek Retfala, Kozjačka 41, Osijek Višnjevac, Ante Starčevića 90, Višnjevac Mađarska Retfala, Petefi Šandora 123, Osijek Kravice, Osječka 71a, Josipovac Josipovac, Osječka 140, Josipovac Sarvaš katoličko, Dravska bb, Sarvaš Sarvaš pravoslavno, Dravska bb, Sarvaš Klisa, Osječka bb, Klisa Podravlje, Princa Eugena Savojskog 8b, Osijek Tenja katoličko, Cetinska 18a, Tenja

Tenja pravoslavno, Vlatka Mačeka, Tenje Muslimansko, Rastanci bb, Osijek Staro židovsko, Rastanci bb, Osijek Staro bolničko, Rastanci bb, Osijek Židovsko, Sv. Leopolda Bogdana Mandića 23, Osijek Briješće, Grobljanska 8, Osijek

POGREBNI URED Prolaz J. Leovića 11 031/638-555 Organizacija sprovoda i pokopa, pogrebna oprema, prijevoz pokojnika u zemlji i inozemstvu Pogrebni prijevoz 0-24 sata Prijava smrtnog slučaja na besplatni telefon 0800 9992 Ukop uprava 031/272-655

UPRAVE GROBLJA Svete Ane 031/372-388 Centralno 031/271-363 Retfala 031/638-158 Novi grad 031/500-666 Donji grad 031/506-177

CVJEĆARNICE Sveta Ana 031/372-234 Centra 031/274-904

KLESARSTVO Vinkovačka 63d, Osijek 031/272-966


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.