Ukop Glasnik 2019.

Page 1

2.

d. o

.o .

br oj

GL AS NI K Sl

be

no

gl

as ilo

Uk o

p

UK OP DO KRAJA GODINE

Izgradnja novog krematorija u Osijeku

. 9 1

GROBLJE RETFALA

Plan proširenja

20


UVODNIK

RIJEČ DIREKTORA

Novi krematorij za novi komunalni standard Izgrađene su nove grobnice na Centralnom, te na grobljima Donji grad i Višnjevac

2

Hrvoje Ostrički, dipl. oec. direktor Ukopa

Poštovani sugrađani, prateći Vaše reakcije nakon što smo protekle godine uz uplatnice za grobnu naknadu distribuirali i prvo izdanje Glasnika, odlučili smo se i kroz drugo izdanje aktualizirati sve informacije o učinjenim radovima i planiranim projektima na grobljima. A značajan dio sadržaja i ovoga puta posvetili smo prezentaciji ponude svojih usluga. Smatramo iznimno važnim da svi kojima šaljemo uplatnice istovremeno dobivaju i punu informaciju o tome gdje usmjeravamo sredstva prikupljena od građana i sredstva iz proračuna Grada Osijeka. Kao što je bilo najavljeno prošle smo godine, temeljem sugestija sugrađana, izgradili zaštitnu tendu na oproštajnom platou groblja Svete Ane. Reakcije su bile odlične jer su sudionici pogrebnih ispraćaja sada bolje zaštićeni od sunca i kiše. Također, nastavili smo izgradnju nove dionice armiranobetonskog zida koji će trajno stabilizirati grobnice na nestabilnom terenu groblja Donji grad. U

tijeku je gradnja najzahtjevnije dionice na sjevernoj strani zida prema vojarni Vrbik. Ponosno najavljujem i naš najveći projekt u 2019. godini izgradnju kremacijske peći u objektu na Centralnom groblju. Novi osječki krematorij zapravo je potpuno novi komunalni standard koji u Hrvatskoj, osim Zagreba, nema nijedan drugi grad. Ovaj je projekt također rezultat osluškivanja potreba građana Osijeka i šire okolice, a pretpostavljamo da će usluge osječkog krematorija koristiti zainteresirani u krugu od 100 kilometara od grada. U okviru dosadašnje prakse kremacije tijela pokojnika u Zagrebu na ukupnu je cijenu usluge značajno utjecao trošak specijalnog transporta do zagrebačkog krematorija, pa ćemo sada biti u mogućnosti ponuditi značajno povoljniju cijenu. Radi kompletiranja cijele usluge, prije krematorija smo izgradili dodatni kolumbarij za pohranjivanje urni i novi ružičnjak za posipanje pepela pokojnika na Centralnom groblju.

◆ Naše cvjećarnice po primjerenoj cijeni nude dnevno svježe cvijeće za sve prigode, a ljeti i osvježavajuće napitke.

◆ Pozorno pratimo sve natječaje za sredstva iz fonodova EU kako bismo unaprijedili svoja groblja i usluge.


SADRŽAJ

6

Program izgradnje infrastrukture groblja 2019.

11

Ponuda cvjećarnica na Centralnom i groblju Svete Ane

8

Pogrebni ured za planiranje ispraćaja pokojnika

13

Obveza plaćanja grobne naknade za sve korisnike

EUROPSKO UDRUŽENJE

10

Izgrađen peti kolumbarij i novi ružičnjak za pepeo

15

Izrada spomenika prema narudžbama građana

Udruženja značajnih groblja Europe (ASCE) omogućuje svojim članovima pristup pomoći u zaštiti, obnovi i osiguranju održavanja groblja primjenom tehnoloških inovacija, te turističku promociju groblja. Osječki Ukop je punopravni član te asocijacije

IMPRESSUM Ukop d.o.o., Vinkovačka 63d, Osijek; DIREKTOR: Hrvoje Ostrički, dipl.oec.; KONTAKT: 031 272 966 (centrala); E-MAIL: ukop@ukop-osijek.hr; WEB: www.ukop-osijek.hr; IZVRŠNA PRODUKCIJA: Kulen vizija IZDAVAČ:

3


AKTUALNO

U novi krematorij ulazit će se kroz desni ulaz današnje zgrade

NA ZAHTJEV GRAĐANA

Do kraja godine u Osijeku ćemo imati novi krematorij Kremacijska peć bit će instalirana u postojeći objekt na Centralnom groblju

4

Projekt građevinske prilagodbe prostora, kupnje i instalacije kremacijske peći financirat će Grad Osijek, a vrijednost investicije je oko 2,5 milijuna kuna. Ta je cijena značajno niža od cijene koja je za isti projekt vrijedila prije nekoliko godina, pa je i to jedan od razloga zbog kojega je Grad odlučio ići u ovu investiciju. Prema novom projektu, kre-

macijska peć bit će instalirana u postojećem objektu na Centralnom groblju do kraja godine. U objektu se trenutno nalazi sedam odarnica, a kako bi se smanjili troškovi izgradnje krematorija predviđeno je da se kremacijska peć instalira na mjestu posljednjih dviju odarnica te da se omogući pristup kroz desni ulaz s oproštajnog platoa. Riječ je o potpuno novom ko-

◆ AKTUALNO STANJE Trenutno u cijeloj Hrvatskoj radi samo jedan krematorij, zagrebački, koji je izgrađen 1985. i svi koriste njegove usluge.

◆ EURO TREND U različitim europskim zemljama razlikuje se i trend odnosa građana prema usluzi kremacije pokojnika - iznosi od 30 do 90%.


Boris Piližota, zamjenik gradonačelnika Osijeka

SLUŠAMO GRAĐANE

KREMIRANJE DANAS

Danas je u pogrebnom uredu Ukopa moguće ugovoriti kompletnu uslugu kremiranja pokojnika u zagrebačkom krematoriju. Usluga uključuje prijevoz tijela pokojnika u zagrebački krematorij i povratak urne, te troškove pokopa u grobnicu ili kasetu kolumbarija. Ukupno stoji oko 7.000 kuna.

munalnom standardu koji ide ukorak sa sve češćim zahtjevima i potrebama građana te s europskim trendovima gdje je kremacija pokojnika u porastu. Zahvaljujući osječkoj kremacijskoj peći bit će smanjena i cijena usluge kremiranja pokojnika jer više neće biti potreban službeni prijevoz pokojnika u zagrebački krematorij i službeni transport urne u povratku.

POVOLJNIJA CIJENA MODERNIJE USLUGE

Nižu cijenu izgradnje krematorija postižemo tako što će za novu uslugu biti preuređen i prilagođen dio postojećeg objekta na Centralnom groblju. Ukopovi stručnjaci su priredili dokumentaciju kojom je argumentirano da cijeli projekt može biti gotov do kraja godine. Projekt je rezultat povećanog broja upita građana, odnosno potreba za uslugom kremiranja u Osijeku jer cijenu usluge zagrebačkog krematorija trenutno znatno povećava trošak transporta pokojnika iz Osijeka u Zagreb i povratak urne s pepelom u Osijek.

◆ REGIONALNO Riječ je o novoj komunalnoj usluzi čija je cijena prihvatljiva i isplativa svima u krugu oko 120 kilometara od Osijeka, dakle regionalno je konkurentna.

◆ UKUPNA PONUDA Prethodne godine je na Centralnom groblju dovršen novi kolumbarij za pohranu urni, a u kompleksu je i novi ružičnjak za posipanje pepela - sve je to dio potpuno nove, modernije pogrebne usluge.

5


INVESTICIJE

CENTRALNO GROBLJE Izgradnja dvije grobljanske staze, svaka po 40 metara dužine (30.000 kn) * Izgradnja kanalizacijskog priključka (30.000 kn) * Izgradnja prve faze spojne ceste (40.000 kn)

RADOVI NA VEĆINI GROBLJA

Program izgradnje objekata infrastrukture groblja 2019. Za investicije u jedanaest građevinskih zahvata predviđeno je ukupno 400.000 kuna GROBLJE SVETE ANE Izgradnja ograde (40.000 kn) uz Kranjčevićevu ulicu dužine 41 metar - metalna konstrukcija s limenim pločama u boji do minimalne visine dva metra. Projekcija novog polja grobnica

6


GROBLJE VIŠNJEVAC Izgradnja dvije grobljanske staze, jedna 90 metara dužine u južnom dijelu i druga 30 metara prema humkama (35.000 kn) od armiranog betona, širine jednoga metra. GROBLJE DONJI GRAD Izgradnja deponija za otpad (70.000 kn) * Izgradnja metalne ograde u dužini 40 metara (40.000 kn) * Izgradnja žičano-pletene ograde u dužini 300 metara (25.000 kn) * Izgradnja raspleta vodovodne mreže s rekonstrukcijom grobljanskih staza (50.000 kn).

GROBLJE KLISA Izgradnja armiranobetonskih staza (10.000 kn), ukupne dužine 30 metara i širine 1,2 metra, na jugozapadnoj strani gdje trenutno nema pristupa do grobnih mjesta.

GROBLJE NOVI GRAD Izgradnja sanitarnog čvora (30.000 kn) površine do 6 kvadratnih metara s predprostorom unutar objekta mrtvačnice.

PROŠIRENJE GROBLJA RETFALA

Na Retfalačkom groblju više nema mjesta za izgradnju novih grobnica, a evidentan je stalni interes građana, pa je Grad Osijek na prijedlog Ukopa ondje kupio jednu privatnu parcelu koja je pretvorena u grobljansku zemlju. Tamo će ove godine biti započeta izgradnja novog polja s kvalitetnim dvostrukim i jednostrukim grobnicama koje će odmah biti ponuđene građanima na prodaju. Sve potrebne radove će izvesti djelatnici Ukopa. 7


PONUDA

1

SVE NA JEDNOM MJESTU

STURUČNOST Iskusni djelatnici Pogrebnog ureda ožalošćene će obitelji precizno i sa suosjećanjem provesti kroz komplicirane procedure ugovaranja ispraćaja pokojnika i predvidjeti sve detalje.

Pogrebni ured za planiranje detalja ispraćaja pokojnika Radno vrijeme od ponedjeljka do petka od 7 do 19 sati, te subotom od 7 do 17 sati

EU PROJEKTI

Ukopov Pogrebni ured jedino je mjesto u Osijeku gdje građani dogovaraju i rješavaju baš sve pojedinosti nakon smrtnog slučaja, bez potrebe da obilaze druge adrese. U uredu u Prolazu Josipa Leovića 11 ožalošćene obitelji dogovaraju sve detalje pokopa, a djelatnici ureda preuzimaju organizacijske obveze kako bi ispraćaj pokojnika bio obavljen u skladu s običajima.

8

TURISTIČKE ATRAKCIJE

Sve se precizno razrađuje - od termina pokopa, izrade osmrtnica, ugovaranja pogrebne opreme, preko svih bitnih detalja vezanih za organizaciju pokopa, pa do odabira grobnog mjesta.

0800 9992

besplatni telefon za prijavu smrtnog slučaja; pogrebni prijevoz obavlja se svakodnevno 0-24

Projekt obnove groblja Sv. Ane, “Groblja kao turističke atrakcije”, uspješno je prijavljen na EU natječaj. Obnova će obuhvatiti izgradnju novog zida, staze, sadnju zelenila, novu rasvjetu i infrastrukturu.

ENERGETSKA OBNO

Projekt energetske obno nom groblju prijavljen je ljat će se krov, raditi izol larija, sustav grijanja i hl i solarni paneli.


OVA

LIJESOVI Izložena je ozbiljna ponuda pogrebne opreme. U ponudi je veliki izbor lijesova, na kojima je moguće ugovarati različite vrste okova i unutrašnjeg pokrova, te modele od različitih vrsta drveta.

2

KREMIRANJE Moguće je ugovoriti kremiranje pokojnika u zagrebačkom krematoriju i birati među izloženim urnama od različitih materijala, s različitim oblicima i oznakama.

3

CIJENE Postoje različiti cjenovni razredi pogrebne opreme i Ukop se trudi ponudu prilagoditi svim kategorijama građana koji dolaze ugovarati ispraćaj pokojnika

5

DETALJI Djelatnici će rado objasniti detaljne razlike između pojedinih vrsta pogrebne opreme, istaknuti odlike materijala od kojih su izrađeni i prezentirati dodatne mogućnosti.

4

ove zgrade na Centrale u srpnju 2018. Obnavlacija zidova, nova stolađenja, te LED rasvjeta

ŠETNJE KROZ POVIJEST

Projekt “Šetnja kroz povijest Osijeka” je pripremljen i čeka raspis natječaja za prijavu. Obuhvaća radove na izgradnji nove poslovne zgrade na groblju Sv. Ane, mrtvačnice, te postavljanje trajne izložbe restauriranih spomenika.

9


POHRANA URNI

Detalj za vrijeme izgradnje novog kolumbarija

CENTRALNO GROBLJE

Izgrađen peti kolumbarij i novi ružičnjak za pepeo Novi objekt za pohranu urni rezultat je povećanog interesa i upita građana S obzirom na to da tvrtka unatrag nekoliko godina kontinuirano bilježi povećan interes građana za sahranjivanjem posmrtnih ostataka nakon kremacije, konačno je prošle godine pred blagdan Svih svetih dovršena izgradnja novog kolumbarija na Centralnom groblju. Peti objekt za pohranu urni sadrži 36 kaseta, a u svaku od njih može se pohraniti po šest

PROSIPANJE PEPELA

Ukoliko se građani odluče pepeo pokojnika prosipati po ružičnjaku - takav oblik oproštaja ne zahtjeva kupnju kasete u kolumbariju ni grobnog mjesta, a posipanje pepela po ružičnjaku je besplatno.

10

urni. Starija četiri kolumbarija projektirani su sa 40 kaseta koje primaju po tri urne i sve su pozicije odavno popunjene. Paralelno je rekonstruiran i uređen ružičnjaka na kojem sugrađani mogu posuti posmrtne ostatke kremiranog pokojnika.

2000.

godine izgrađen je prvi kolumbarij za polaganje urni, a onda su ostali građeni sukladno potrebama

UREĐEN OKOLIŠ

Uz kolumbarij i ružičnjak postavljena je klupa za odmor i izgrađen je vodovodni priključak, pa je ovaj dio Centralnog groblja dodatno podigao opći dojam i vrijednost, te sam vizualni identitet groblja.


PONUDA

NAŠE CVJEĆARNICE

Svježe cvijeće svakoga dana Na Centralnom groblju i groblju Svete Ane

Cvijeće i buketi za sve prigode

Dugogodišnji vjerni kupci cvijeća u cvjećarnicama na Centralnom groblju i groblju Svete Ane s pravom će reći kako se u ova dva objekta redovno vraćaju zbog kvalitete i odlične ponude svježeg svijeća. Na najfrekventnijim gradskim

◆ Osoblje je specijalizirano za izradu vijenaca i aranžmana za pogrebe, te buketa i aranžmana za rođendane, vjenčanja i druge svečane događaje.

grobljima Ukop upravlja cvjećarnicama “Sveta Ana” i “Centra” u kojima je ponuda iznimno bogata. Osim klasičnog cvijeća za grobljanske namjene u ponudi je i asortiman za sve ostale prigode, svijeće, svježe i svileno cvijeće, dok su u ponudi i osvježavajuća pića.

ZIMSKO RADNO VRIJEME Ponedjeljak - petak Subota Nedjelja

“Sveta Ana” 07,00 - 18,00 sati 07,00 - 17,00 sati 07,00 - 12,00 sati

“Centra” 07,00 - 17,00 sati 07,00 - 17,00 sati 07,00 - 12,00 sati

Ponedjeljak - petak Subota Nedjelja

“Sveta Ana” 07,00 - 19,00 sati 07,00 - 17,00 sati 07,00 - 12,00 sati

“Centra” 07,00 - 19,00 sati 07,00 - 17,00 sati 07,00 - 12,00 sati

LJETNO RADNO VRIJEME

11


ODRŽAVANJE

Bit će proširena mreža video nadzora

Domagoj Vinaj, tehnički rukovoditelj

STANJE NA GROBLJIMA

Manje je vandalizma, ali više je krađa s grobova Svaki nestanak cvijeća, vaza ili lampiona obvezno treba prijaviti policiji U zadnje su vrijeme vandalizmi na grobljima vrlo rijetka pojava. No, kako se unatrag nekoliko godina smanjuju vandalska oštećenja tako se povećava broj krađa s grobova, najčešće cvijeća, vaza i lampiona. Na Centralnom, Retfalačkom, Novogradskom, Donjogradskom i groblju Svete Ane postavljen je video nadzor upravo i u cilju smanjenja krađa. U planu je proširenje mreže video

LAKŠE ČIŠĆENJE

Ukopov novi kombinirani stroj za kopanje u zimskom razdoblju je opremljen i odrivnom daskom za čišćenje snijega, pa su pješačke prometnice na grobljima uvijek temeljito očišćene.

12

nadzora jer su upravo snimke s kamera na groblju više puta poslužile policiji i građanima u slučajevima krađa. Porast krađa na grobljima nije samo osječka specifičnost, već se podjednako događa na grobljima u svim dijelovima Hrvatske. ◆ Konstantno se radi na povećanju broja vodovodnih priključaka. Najnoviji su na Centralnom i Donjogradskom.


GROBNA NAKNADA

PRAVNA PITANJA

Obveza plaćanja grobne naknade za sve korisnike Sredstva godišnje grobne naknade isključivo su namijenjena za održavanje groblja

IZVADAK

U upravama groblja i u upravi Ukopa građani mogu bez naknada dobiti Izvadak iz grobnog očevidnika koji je jedini vjerodostojan dokument za ostavinski postupak.

DOGOVOR

Plaćanje godišnje grobne naknade je obveza svih korisnika grobnih mjesta. Grobna mjesta za koje nije plaćena godišnja grobna naknada 10 godina, sukladno Zakonu o grobljima i Odluci o grobljima, smatraju se napuštenima i takvim grobnim mjestima slobodno raspolaže Uprava groblja. Ukoliko iz nekih osobnih razloga član obitelji nije bio u mogućnost uredno plaćati grobnu naknadu pa je grobno mjesto

VISINA NAKNADE

Grobna naknada služi za održavanje zajedničkih prostora na grobljima. Visina grobne naknade utvrđuje se prema kvadraturi grobnog mjesta (grobnica, grobni okvir ili zemlja), a na prigradskim grobljima ovisi samo o vrsti grobnog mjesta.

Građani koji dobiju obavijesti o dugu, ukoliko nisu u mogućnosti jednokratno pomiriti dugovanje mogu se javiti u Odjel financija i računovodstva radi dogovora.

steklo status “napuštenog” može se obratiti zamolbom radi povrata istog. Zamolba člana obitelji se prosljeđuje Povjerenstvu koje odlučuje o predmetnoj zamolbi. Zamolba se može predati u upravama groblja, u upravi Ukopa, osobno ili poštom.

031/250-192 Pravna služba Ukopa, za sve nejasnoće vezane uz imovinskopravne odnose grobnog mjesta

BEZ PROVIZIJE

Uplatnice za grobnu naknadu građanima se šalju u veljači, ožujku i travnju, a dospijeće plaćanja je 31. svibnja i 30. studenoga. Godišnja grobna naknada bez provizije se može platiti u Sberbanci, PBZ-u i OTP banci, na kioscima Tiska, u Konzumu, Hrvatskoj pošti i u Fini.

13


STANDARD

NOVA NADSTREŠNICA

Na oproštajnom platou groblja Svete Ane postavljena je trodjelna nadstrešnica površine 165 m2 otporna na UV zračenja koja štiti građane od jakog sunca i padalina.

Realizirano tijekom 2018. ◆ izgrađen je kanalizacijski priključak za zgrade uprave, klesarija i ostale objekte tvrtke ◆ na groblju Klisa postavljen je kontejner od 5 kubika jer groblje nema deponij ◆ novi stalci za bicikle na Centralnom, Donjogradskom te grobljima Retfala i Mađarska Retfala ◆ posađeno novo zelenilo na Centralnom i groblju Svete Ane ◆ potporni armiranobetonski zid na groblju Donji grad izgrađen je u dužini od 44 metra

ODVAJANJE OTPADA

POSMRTNA PRIPOMOĆ

U Pogrebnom uredu u Prolazu J. Leovića 11, te u upravi Ukopa na Vinkovačkoj 63d građani se mogu učlaniti u Posmrtnu pripomoć. Članovi imaju pravo na pogrebnu opremu i uslugu pokopa. Ukop je jedini partner udruge na ovom području.

NOVE GROBNICE

24 16 16

na Centralnom groblju

na Donjogradskom groblju na groblju Višnjevac

Trenutno se na grobljima odvaja opasni otpad (baterije), biootpad (živo cvijeće, grane, lišće, iglice…), te komunalni grobljanski otpad. U planu je i selektiranje plastike.

NOVI BAGER

Ukop raspolaže novim kombiniranim radnim strojem za kopanje grobnica, uređenje terena, skupljanje otpada, te utovara i istovara građevinskog materijala, čišćenje snijega i kopanje kanala.

14


USLUGE

Milan Krišto, rukovoditelj Službe klesarije i pogrebnih usluga

SLUŽBA KLESARIJE

Godišnje više od 100 nadgrobnih spomenika Izrada se trenutačno može dogovoriti s rokovima isporuke od 45 do 60 dana Više od 50 godina Ukopova služba Klesarije izrađuje nove i restaurira postojeće nadgrobne spomenike i grobna mjesta. - Sposobni smo ispuniti sve želje naših klijenata. U ponudi imamo sve potrebne ukrase za grobna mjesta, poput metalnih i granitnih vaza i fenjera, metalnih križeva, reljefa i aplikacija, statue anđela i kipove svetaca od metala i kamena, porculanske slike i kamene stalke za sigurno

LICENCA

Restauriraju, obnavljaju i održavaju zaštićene spomenike koji spadaju u kategoriju kulturnih dobara. Za taj posao posjeduju licencu Ministarstva kulture.

paljenje svijeća na grobovima – ističe Milan Krišto, rukovoditelj Službe klesarije i pogrebnih usluga. Tijekom 2018. obnovljeni su strojevi za obradu kamena, pa se posao može obavljati brže, jednostavnije i kvalitetnije.

100.000

kuna uloženo je u obnovu strojeva i objekte proizvodnog pogona Klesarije

PRIJE RESTAURACIJE

POSLIJE RESTAURACIJE

15


OSJEČKA GROBLJA Centralno, Vinkovačka 63e, Osijek Donji grad, Crkvena 115, Osijek Novi grad, Bosanska 2b, Osijek Svete Ane, Sv. Ane 90, Osijek Retfala, Kozjačka 41, Osijek Višnjevac, Ante Starčevića 90, Višnjevac Mađarska Retfala, Petefi Šandora 123, Osijek Kravice, Osječka 71a, Josipovac Josipovac, Osječka 140, Josipovac Sarvaš katoličko, Dravska bb, Sarvaš Sarvaš pravoslavno, Dravska bb, Sarvaš Klisa, Osječka bb, Klisa Podravlje, Princa Eugena Savojskog 8b, Osijek Tenja katoličko, Cetinska 18a, Tenja Tenja pravoslavno, Vlatka Mačeka, Tenje Muslimansko, Rastanci bb, Osijek

Staro židovsko, Rastanci bb, Osijek Staro bolničko, Rastanci bb, Osijek Židovsko, Sv. Leopolda Bogdana Mandića 23, Osijek Briješće, Grobljanska 8, Osijek

POGREBNI URED Prolaz J. Leovića 11 031/638-555 Organizacija sprovoda i pokopa, pogrebna oprema, prijevoz pokojnika u zemlji i inozemstvu Pogrebni prijevoz 0-24 sata

Prijava smrtnog slučaja na besplatni telefon 0800 9992 Ukop uprava 031/272-655

UPRAVE GROBLJA Svete Ane 031/372-388 Centralno 031/271-363 Retfala 031/638-158 Novi grad 031/500-666 Donji grad 031/506-177

CVJEĆARNICE Sveta Ana 031/372-234 Centra 031/274-904

KLESARSTVO Vinkovačka 63d, Osijek 031/272-966


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.