Biz 1/2023

Page 1

LENA BÄCKMAN: USKALLA OLLA SELLAINEN KUIN OLET s. 14 Nextfour matkalla maailmalle s. 24 Ecom satsaa markkinointiin s. 18 Kohtaamisten merkitys ei koskaan katoa s. 6

CATERING

aa Catering toteuttaa alueen monipuolisimmat ut; lounas ja kabinettitila ICT talon Linus olassa, räätälöidyt tarjoilut kokouksiin, juhliin ja umiin Kupittaan alueella ja vierailukeskus

Kupittaa Catering toteuttaa alueen monipuolisimmat palvelut; lounas ja kabinettitila ICT talon Linus ravintolassa, räätälöidyt tarjoilut kokouksiin, juhliin ja tapahtumiin Kupittaan alueella ja vierailukeskus

Joessa, viikkotilaukset vaikka hedelmille tai aamupalalle suoraan toimistolle. Voit Woltata

, viikkotilaukset vaikka hedelmille tai alalle suoraan toimistolle. Voit Woltata en lounaan tai hakea mukaan, teemme myös ut kotiin tai yritykselle toiveenne mukaan!

P a l v e l u t

P

Take Away

Take Away

Kokoukset Wolt

Lounas

Lounas

Tilaisuudet

Tilaisuudet

M o n i p u o l i s e t p a l v e l u t AAMUKAHVIT A l o i t a p ä i v ä a a m u t a p a a m i s e l l a K u p i t t a a n I C T T a l o n L i n u s r a v i n t o l a s s a ! V a r a a m m e t i l a n j a t a r v i t t a e s s a k o k o u s v ä l i n e e t , l a i t a m m e k a h v i p a n n u n k u u m a k s i j a l e i v o m m e t u o r e e t s ä m p y l ä t ! E s i m e r k i s s ä a a m u k o k o u s k a b i n e t i s s a 4 h . M I L T Ä K U U L O S T A I S I 15,00 € hlö | min 10 sis alv +358 40 822 7238 kupittaacatering@unica fi

Joukkueruokailu

Joukkueruokailu

n i p u o l i s e t p a l v e l u t AAMUKAHVIT l o i t a p ä i v ä a a m u t a p a a m i s e l l a K u p i t t a a n C T T a l o n L i n u s r a v i n t o l a s s a ! V a r a a m m e l a n j a t a r v i t t a e s s a k o k o u s v ä l i n e e t , a i t a m m e k a h v i p a n n u n k u u m a k s i j a e i v o m m e t u o r e e t s ä m p y l ä t ! E s i m e r k i s s ä a m u k o k o u s k a b i n e t i s s a 4 h . M I L T Ä K U U L O S T A I S I 15,00 € hlö | min 10 sis alv +358 40 822 7238 kupittaacatering@unica.fi
| KOKOUKSET | TAKE AWAY | TARJOILUT
KUPITTAA
TILAT
Kokoukset Wolt a l v e l u t
Linuksen lounaan tai hakea mukaan, teemme myös tarjoilut kotiin tai yritykselle toiveenne mukaan!

Vapauta sisäinen lätkäjätkäsi

Kuten monet tietävät, olen suuri jääkiekon ystävä, joku voisi sanoa jopa lätkäjätkä. Lapsena innostukseni jäkikseen saattoi vanhempieni mielestä olla turhankin suurta, ainakin silloin kun kiekko sattui kaikista ennakko-odotuksista poiketen kuitenkin osumaan varoiteltuun kristallikruunuun tai siihen isoäidin perintömaljakkoon. Lämiminen yksin oli hauskaa, mutta vielä hauskempaa oli pelata porukassa ja etenkin, jos vastassa oli TPS:n 75-syntyneet Numpat ja pelin tuloksena voitto. Aikuisuus on siitä hienoa, että kiksejä voi saada myös töistä. Työelämässä ja jääkiekossa on se yhteinen piirre, että todellisia onnistumisia on vaikeaa, ellei peräti mahdotonta, saavuttaa yksin: vaikka olisit kuinka hyvä,

et pysty samaan aikaan hyökkäämään, pelaamaan pakkia tai olemaan maalissa. Ja onhan voittoakin hauskempaa juhlia porukassa kuin yksin.

Joessa laitettiin vuodenvaihteessa nämä kokemukset mielessä uutta vaihdetta silmään ja laajennettiin Joen verkostoa ottamalla Teknologiakiinteistöjen toimitila-asiakkaat mukaan Joen yritysyhteisöön. Tämän myötä Joen verkostoon kuuluu kolmisensataa organisaatiota bioteknologiayrityksistä ravintoloihin. Niin uusia kuin vanhojakin tuttuja on mahdollista tavata erilaisissa Joen tapahtumissa, joita järjestetään nyt entistäkin useammin. Vapauta siis sisäinen lätkäjätkäsi ja löydä oma joukkueesi Joki Forumista tai Joki-kahveilta.

Mikko Lehtinen

Turun Teknologiakiinteistöjen toimitusjohtaja

1/2023 3

Sisällys

3

10 14 20 24

6

10

14

18

20

24

28

30

1/2023

• Julkaisija Turun Teknologiakiinteistöt

Toimitus Heli Nieminen

Taitto Fem • Kuvat Jarno Terho

Kannessa Lena Bäckman • Paino Newprint Oy

5

Mikko Lehtinen käyttää jääkiekon oppeja yrityselämässä Työelämän muutokset toivat Avidlyn Tiedepuistoon Miten energiakriisistä mennään eteenpäin, Turku Energia? Mölnlycke valloittaa Suomen Joesta käsin Kokeile rohkeasti, kannustaa Ecom Metsähallitus luontokatoa hillitsemässä Nextfour tähyää Euroopan ja Australian markkinoille Suomen ainutlaatuisin Showroom avautui Showroomin mediatiedot
Mainosmyynti info@jokiturku.fi 6
4041 1018 1/2023

Tiedepuiston tulokas Uusi kumppanimme Turun Tiedepuistossa

Epävarmoina aikoina tarvitaan luotettavia kumppaneita

Markkinointitoimisto Avidly on luonut jatkuvaa kasvua vaikeinakin aikoina. Yritys uskoo vahvasti kohtaamisten ja tapahtumien voimaan. Siksi se muuttaakin nyt Turun Tiedepuistoon.

Työelämän muutokset ovat saaneet markkinointitoimisto Avidlyn vaihtamaan maisemaa. Idyllinen puutalomiljöö Turun jokirannassa on vaihtumassa tänä keväänä moderniin, muunneltavaan coworking-tila Werstaaseen.

– Aiempi toimistomme tarjosi

meille täydelliset puitteet silloin, kun koko työyhteisömme oli toimistolla kaikki arkipäivät. Korona-aika kuitenkin muutti työn tekemisen tavat ja toimistolle asetetut tarpeet, kertoo Avidlyn Suomen maajohtaja, aiemmin muun muassa Turun toimiston vetäjänä työskennellyt Maria Flemmich Suominen.

– Nykyisin teemme paljon etätöitä, joten kaikki eivät ole koko ajan paikalla. Toisaalta ne, jotka ovat toimistolla, ovat usein etäpalaverissa kuulokkeet päässä, joten iso avokonttori ei toimi enää. On aika kokeilla jotain muuta.

›› 6 1/2023

Avidly liittyy osaksi Turun Tiedepuistoa

tämän kevään aikana. Avidlyn Suomen

maajohtaja Maria Flemmich Suominen

näkee, että muutto tuo paljon uusia

mahdollisuuksia verkostoitumiseen.

1/2023 7

Avidly

• toimiala: markkinointija mainosala

• perustettu: 1990, nykyinen konserni 2006

• työntekijöitä: +300

• liikevaihto: 30 M€ (2021)

Vierailukeskus Joen uusi Showroom inspiroi Maria Flemmich Suomista ja hän näkee, että sitä voi hyödyntää monipuolisesti muun muassa asiakastilaisuuksissa ja tuotelanseerauksissa. Mukana tilaa ihastelemassa Albert Suominen.

8
1/2023

Tiedepuisto valikoitui Avidlyn uudeksi kotipaikaksi hyvän sijaintinsa takia, Werstas taas siksi, että se tarjosi joustoa, jota Avidly kaipaa.

– Meillä on käytössämme oma toimisto, mutta voimme käyttää tarpeen mukaan eri kokoisia neuvottelutiloja ja järjestää helposti tapahtumia ja lanseerauksia Joen eri tiloissa. Esimerkiksi aamiaistilaisuudet ja muut asiakkaiden tilaisuudet sekä lanseeraukset on helppo toteuttaa vaikkapa Cavessa, Amfiteatterissa tai uudessa Showroomissa, Flemmich Suominen listaa.

– Tällaiset tilaisuudet ovat meille tärkeitä, sillä niissä syntyy kohtaamisia ja kohtaamisten merkitys ei koskaan katoa.

Flemmich Suominen sanoo, että nykyisin tapahtumien laadulla on enemmän väliä kuin koskaan.

– Ennen oltiin päivät toimistolla, ja kynnys lähteä sieltä jonnekin päivän päätteeksi oli matala. Nyt tehdään paljon työtä etänä, joten ihmiset pitää saada houkuteltua ulos kodeistaan. Se onnistuu vain laadukkaan sisällön avulla.

Avidlylle asiakaskokemus on ensiarvoisen tärkeä asia. Siihen kuuluu sekä omien asiakkaiden kokemus Avidlystä että se, mitä nämä tarjoavat omille asiakkailleen. Toinen tärkeä asia on asiakaspolun parantaminen.

Prosessi pitää aloittaa jo siitä, kun asiakas etsii tietoa yrityksestä ja sitten kartoittaa kosketuspisteet prosessin eri vaiheissa. Koska asiakas kohtaa yrityksen entistä useammin verkossa, digitaalisen asiakaspolun kehittäminen on tullut koko ajan tärkeämmäksi asiaksi ja yritykset haluavat satsata siihen. Digitaalinen ostopolku pitää myös yhdistää saumattomasti fyysiseen ostopolkuun.

Mainosalalla on painittu viime vuosina suurten muutosten kanssa ja viime aikoina pinnalle ovat nousseet tekoälyyn ja sen hyödyntämiseen liittyvät kysymykset. Onko tekoäly markkinointija mainosalalle uhka vai mahdollisuus?

Mahdollisuus, sanoo Flemmich Suominen empimättä. Hän kuuluu niihin, joita asia inspiroi ja innostaa.

– Markkinointi ja mainonta ovat aina muutoksessa, mikä on myös alan suola. Tällä alalla ei voi tuudittautua siihen, että asiat ovat jollain tietyllä tavalla, lisäksi työkalut muuttuvat koko ajan. Meilläkin on töissä ihmisiä, jotka ovat uransa alussa piirtäneet julisteita käsin ja nyt he tekevät kaiken digitaalisesti. Uutta tulee koko ajan, siihen pitää vain sopeutua.

Viisi vinkkiä parempaan asiakaskokemukseen

1. Analysoi ja ymmärrä Miltä asiakaskokemuksenne näyttää ja tuntuu nyt? Mikä toimii, mikä ei? Rakenna kartta koko asiakaspolusta. Mieti, miltä teidän brändinne näyttää ja kuulostaa asiakaspolun joka vaiheessa.

2. Kysy ja kuuntele Teetä kyselyitä, luo pienryhmiä tärkeille asiakkaille sekä huolehdi asiakaspalvelun kanavista ja viestintäkanavista.

3. Kehitä ja kehitä Älä pelkää kokeilla uutta, mutta älä pelkää myöskään todeta, ettei jokin toiminut.

Avidly on kasvanut viime vuosina voimakkaasti ja sillä on noin 400 työntekijää yhteensä 18 toimipisteessä, joita on Suomen lisäksi Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Saksassa, IsoBritanniassa ja Kanadassa. Turun yksikössä työntekijöitä on viitisentoista, mutta he voivat kuulua minkä tahansa toimipisteen tiimiin.

Kasvu vaikeina aikoina on erinomainen saavutus, mutta ei Flemmich Suomisen mielestä mikään ihme.

Epävarmoina aikoina tarvitaan luotettavia kumppaneita, hän summaa. Flemmich Suominen sanoo, että

Flemmich Suominen näkee, että tekoäly tulee helpottamaan ja nopeuttamaan työtä monilla luovilla aloilla.

Jo nyt se voi tuottaa standarditekstejä ja vaikkapa top 5 -listoja, mutta tekoälyllä ei ole tilannetajua. Ymmärrys ihmisiä kohtaan, kohtaamiset ja kokemukset pysyvät työssämme aina keskiössä. •

4. Palvele ja palkitse Laita prosessit kuntoon ja tarjoa kylkeen aina mahdollisuus antaa palautetta. Palkitse myös pistein, lahjoin, alennuksin tai eksklusiivisuuden kautta lojaaleja asiakkaita. Palvele myös jokaista yrityksestänne kiinnostunutta tarjoamalla koko asiakaspolun varrella sisältöjä ja tietoa.

5. Rakenna arvoa asiakkaalle Hyvä tai jopa erinomainen asiakaskokemus syntyy monen asian summana - mutta kaiken ytimessä on yrityksen tuotteiden ja palveluiden tarjoaminen asiakkaille sopivimmalla tavalla sekä olemalla läsnä. Kun apua tarvitaan tai palautetta annetaan, kuuntele ja vastaa. Tee ostamisesta, toimittamisesta ja asiakkuuden hallinnasta asiakkaalle ketterää.

››
" Kohtaamisten merkitys ei koskaan katoa.
1/2023 9

Miten eteenpäin energiakriisistä?

Sähkön hinta ja energiansäästö nousivat valtakunnan ykkösaiheiksi kuluneen talven aikana. Mutta miksi hinnat nousivat, millainen sähkösopimus kannattaa valita ja miten energiakriisi ratkaistaan?

Energian hinnat ovat nousseet viimeisen vuoden aikana välillä huippulukemiin, ja kallistunut sähkö tuntuu kipeästi sekä yksityisten ihmisten että yritysten kukkarossa. Miksi sähkö on kallistunut niin paljon?

Sähkön hinta pääsi nousemaan todella korkealle. Pääsyynä siihen on Venäjän hyökkäys Ukrainaan, sanoo Turku Energian toimitusjohtaja Timo Honkanen.

Kun edullista sähköä ei tuoda enää Venäjältä, suomalaisten sähköntarve täytyy täyttää muilla keinoin.

Honkanen selittää, että sähkön markkinahinta muodostuu joka päivä sähköpörssissä. Hintaan vaikuttaa se, paljonko sähköä kulutetaan. Päivittäistä sähköntarvetta täytetään ensin hinnaltaan edullisilla energiamuodoilla kuten vesivoimalla, tuulivoimalla ja ydinvoimalla, mutta

kun niiden tarjoama kapasiteetti on käytetty, siirrytään kalliimpiin, polttavaa teknologiaa käyttäviin sähköntuotantomuotoihin. Siksi sähkö on sitä kalliimpaa, mitä enemmän sitä käytetään. Esimerkiksi kovilla pakkasilla sähkön hinta on kalleimmillaan.

Sähkökatkot ovat mahdollisia, jos sähkön kulutus ylittää tarjonnan.

– Jos sähkö loppuu, on pakko kierrättää sähkökatkoja, muuten koko sähköverkko romahtaa, selittää Honkanen.

Ihmisille tämä on uusi asia, mutta energiayhtiöt ovat varautuneet erilaisiin poikkeustilanteisiin, eli meille tämä ei ole mitään uutta. Teemme normaalistikin pari kriisiharjoitusta vuodessa, ja viime vuonna tehtiin useita isoja harjoituksia yhteistyössä esimerkiksi pelastustoimen kanssa. Valmiutta poikkeustilanteisiin siis löytyy, sanoo Honkanen.

Millainen sähkösopimus sitten kannattaa tehdä – onko määräaikainen sopimus turvallisin vai kannattaisiko suosia pörssisähköä? Mistä ylipäätään tietää, millaista sähköä kannattaa ostaa?

Sitä ei tiedä mistään. Vasta jälkikäteen näkee, että mikä kannatti, sanoo Honkanen.

– Pörssisähkö ei ole mitenkään huono vaihtoehto, etenkin jos suuri joukko ihmisiä käyttää sitä, sillä silloin sähköä käytetään vähemmän silloin kun se on kallista ja enemmän silloin kun se on halpaa.

Yrityksillä on samanlaisia sopimuksia kuin yksityisilläkin, mutta niiden määräaikaiset sopimukset voivat olla pidempiä kuin kuluttajien. Siksi osa yrityksistä toimii edelleen edullisemman sähkön voimin. Yritysten voi olla

Turun tekijät Aluettamme kehittävä kumppani
›› 10 1/2023
1/2023 11
" Energiankulutus maailmassa kasvaa eksponentiaalisesti.

vaikeampi pelata pörssisähkön avulla kuluttajien tapaan, mutta niillä voi olla käytössään kulutusjoustosopimuksia. Niiden avulla yritykset voivat keskeyttää sähkön käyttämisen esimerkiksi muutamiksi tunneiksi silloin, kun sähkö on kallista.

– Meiltä on kysytty, miksemme voi tarjota hintakattoa sähkölle. Se ei valitettavasti ole mahdollista, sillä olemme itsekin yrityksenä riippuvaisia pörssisähköstä. Myymästämme sähköstä noin 30–50 prosenttia on omaa tuotantoa, loput ostamme. Jos asetamme hintakaton, joka on alle sen hinnan millä itse ostamme sähköä, olemme nopeasti itse vaikeuksissa, sanoo Honkanen.

Energiankulutus maailmassa kasvaa tällä hetkellä eksponentiaalisesti, joten sähkön tarve ei ole vähenemässä mihinkään. Miten energiakriisistä siis selvitään eteenpäin?

– Nopein tapa akuutissa kriisissä on se, että jokainen tarkastelee omaa sähkönkäyttöään ja koittaa rajoittaa sitä: esimerkiksi sammuttaa valot aina lähtiessään ja ottaa vain nopean suihkun peseytyessään. Turkulaiset ovat jo nyt säästäneet sähköä merkittävästi, sillä alkuvuoden kulutuskäyrä on ollut noin 16 prosenttia alempana kuin samaan aikaan viime vuonna, vaikka lämpötila on suunnilleen sama.

Pidemmällä aikajänteellä

asiaa ratkaistaan sillä, että lisätään sähköntuotantoa niillä keinoilla, jotka ovat edullisia. Vesivoimaa ei voida juurikaan rakentaa Suomeen lisää, mutta tuulivoimaa kyllä. Suomeen on tulossa paljon uusia tuulivoimapuistoja ja me

Turku Energiassa olemme mukana hankkeessa, jonka myötä tuulivoiman kapasiteettimme tuplaantuu.

Honkanen kertoo, että Turku Energian tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2029. Yritys on tehnyt viimeisten 20 vuoden aikana merkittäviä investointeja ja panostanut uusiutuvaan energiaan. Turku Energia omistaa muun muassa osuuden vesivoimalasta Norjassa ja on mukana rakennuttamassa tuulivoimapuistoja Suomeen.

Joskus kysellään, miksi emme tee tuuli- tai vesivoimaloita Turun alueelle. Tällaiset investoinnit on tehtävä sinne, missä tällaisille voimaloille on parhaat edellytykset. Niiden tuotto tulee sitten turkulaisten hyväksi.

Turku Energialla ja Turun Seudun Energiantuotannolla on paljon energiantuotantoa myös Turussa, muun muassa Orikedon biolämpölaitos, Artukaisten höyrylämpölaitos ja lämpöpumppuja Kakolassa. •

Aiemmin Turun Linnankadulla toiminut Turku Energia muutti uusiin toimitiloihinsa InfraCityyn noin vuosi sitten. Samalla Itäharjun muuttuminen teollisuusalueesta Turun Tiedepuistoksi otti ensimmäisen konkreettisen askeleen.

Nämä tilat ovat raikkaat, avarat ja muunneltavat – vanhaan koppikonttoriin ei todellakaan ole ikävä, naurahtaa Turku Energian toimitusjohtaja Timo Honkanen. Teollisuuskadun varrella sijaitsevan, julkisivultaan lasia olevan rakennuksen tiloista Turku Energian käytössä on nyt kolme kerrosta. Tiloja voidaan skaalata

yrityksen tarpeen mukaan.

– Täällä kenelläkään ei ole omia huoneita, ei minullakaan. Mutta meiltä löytyy hiljaisia tiloja, ryhmätyötiloja ja neuvottelutiloja, joita voi käyttää tarpeen mukaan. Tämä käytäntö on osoittautunut todella toimivaksi.

Honkanen kiittelee toimiston uutta sijaintia Tiedepuistossa erinomaiseksi.

– Tämä on mainio lokaatio esimerkiksi asentajillemme, heidän on helppo lähteä täältä mihin tahansa suuntaan alueellemme. Sama juttu kaikille työntekijöille ja vieraillemme: tänne on helppo tulla ja täältä on helppo lähteä. •

››
”Vanhaan koppikonttoriin ei ole ikävä”
12 1/2023

Turku Energia

• toimiala: energia

• perustettu: 1998

• työntekijöitä: 300

• liikevaihto: 260 M€ (2021)

Suomen sähkömarkkinoille saadaan tulevaisuudessa huomattavan paljon lisää tuulivoimaa, sanoo Turku Energian toimitusjohtaja Timo Honkanen.

13
1/2023

Yrityksen kasvot Kiinnostava henkilö kumppaniyrityksestämme

Kaksoiskäsine valloittaa Suomen Joen avulla

Likainen tai rikkinäinen leikkauskäsine voi aiheuttaa hengenvaarallisen infektion ja siksi Mölnlycke haluaakin saada kaksoiskäsineensä tulevaisuudessa jokaiseen leikkaukseen. Yrityksen Suomen valloitus tehdään Vierailukeskus Joesta käsin, ja Joki on saanut globaalin yrityksen suorastaan kuhisemaan innosta.

Uusi liiketoiminta tarvitsee tuekseen uudenlaisia kumppaneita ja verkostoja sekä uudenlaista ajattelua.

Vaikka Mölnlycke on suuri ja globaali terveydenhuollon ratkaisuja valmistava yritys, sen sisälle syntyi käytännössä startup, kun leikkauskäsineet irrotettiin omaksi liiketoiminnakseen runsas vuosi sitten.

Käsineissä nähdään paljon potentiaalia kasvuun, ja tulevaisuudessa tarkoituksena on saada yrityksen käsineet mukaan jokaiseen Suomessa tehtävään leikkaukseen. Tähän tarvitaan paljon työtä ja hyviä kumppaneita.

Yhdeksi tärkeimmäksi kumppaniksi on noussut Vierailukeskus Joki ja sen tarjoamat mahdollisuudet.

Heti ensimmäisellä kerralla kun tulimme käymään Jokeen, meille tuli vahva ahaa-elämys siitä, että tällä yhteistyöllä pääsemme pitkälle, kertoo Mölnlycken käsineliiketoiminnan johtaja Lena Bäckman.

Nyt kun yhteistyö on päässyt kunnolla käyntiin, koko kansainvälinen yritys on suorastaan sekaisin Joesta.

– Yrityksemme pääkonttori on Göteborgissa ja luulisi, että esimerkiksi

Ruotsista löytyisi vastaavia paikkoja vaikka miten, mutta ei. Joki on sekä tekniikaltaan, monipuolisuudeltaan että verkostoitumismahdollisuuksiltaan täysin ainutlaatuinen paikka, Bäckman kehuu.

– Kansainväliset kollegani haluavat aina palata tähän aiheeseen ja sanovat, että ”Please tell me again about the Zoki”, naurahtaa Bäckman.

Joki on myös sijainniltaan mainio yhteistyökumppani, sillä Mölnlycken koko käsineliiketoiminnan pääpaikaksi muodostuu nyt Turku.

››
14 1/2023
1/2023 15
Yrityksemme motto on ”Kädet ansaitsevat parempaa”, kertoo Mölnlycken käsineliiketoiminnan johtaja Lena Bäckman.

– Mielestäni tämä alue oli kaikkein luontevin vaihtoehto toiminnallemme. Turku on biolääketieteen kehto, alueelta löytyy paljon merkittäviä lääkealan yrityksiä ja lääkekehitystä sekä monta tärkeää oppilaitosta ja korkeakoulua. Lisäksi haluaisimme olla tuoreen Varsinais-Suomen hyvinvointialueen arvoperusteinen hankintakumppani.

Leikkauskäsineiden kohdalla ei puhuta vain itse tuotteesta, vaan isossa kuvassa kaiken keskiössä ovat terveys, turvallisuus ja käsien hyvinvointi. Kädet ovat kirurgin tärkein instrumentti, ja lääkekäsittelijän näpeissä voi olla jopa tuhansien eurojen arvoinen liuos. Käsineisiin voi tulla helposti reikä, mutta jos se on pieni, sitä ei ole helppo havaita. Reiän kautta voi kuitenkin aiheutua infektio joko lääkärille tai potilaalle, tai ihokontakti ei-toivottuun aineeseen lääkekäsittelijälle.

– Lapselle, ikäihmiselle tai vaikkapa syöpäpotilaalle infektio voi olla henkeä uhkaava tila, joten kysymys on

todella isosta asiasta, sanoo Bäckman. Hän selittää, että yrityksen valmistaman kaksoiskäsineen erikoisuus on indikaattorijärjestelmä, joka kertoo, jos käsineeseen tulee reikä. Se näkyy selvästi ja ilmaisee käyttäjälleen, että nyt on aika vaihtaa uudet, ehjät käsineet.

Kaksoiskäsineitä on toki markkinoilla muitakin, mutta meidän tuotteemme erikoisuus on se, miten laajasti ja näkyvästi reikä erottuu. Lisäksi käsineen mukavuus on omaa luokkaansa.

Lääkealalla tuotelanseeraukset ja tuote-esittelyt on tähän asti hoidettu usein perinteisellä tyylillä: tapaamisilla, esittelyillä ja jalkatyöllä. Vahvan digitaalisen strategian omaava Mölnlycke on kuitenkin päättänyt, että tästedes uusien tuotteiden lanseeraukset tehdään vain digitaalisesti.

Ensimmäistä uutta tuotelanseerausta Suomen markkinoille kuvattiin Joessa kokonaisen päivän ajan.

Laita persoona peliin työelämässä

Kun esittäydyn, kerron itsestäni aina kolme asiaa: olen kolmen upean pojan äiti, olen koulutukseltani sairaanhoitaja ja juureni ovat Turun saaristossa, Nauvossa, kertoo Mölnlycken käsineliiketoiminnan johtaja Lena Bäckman.

Hän haluaa kannustaa ihmisiä siihen, että myös työelämässä pitää osata uskaltaa olla sellainen kuin on ja laittaa persoonansa peliin. Aitous on valttia.

– Olen saanut varmuuden kertoa nämä asiat itsestäni vasta pari vuotta sitten. Aiemmin helposti välttelin esimerkiksi sen kertomista, että olen äiti. Mietin,

että onko se työelämässä negatiivinen asia – ajattelevatko ihmiset, että ”hänellä ei ainakaan ole aikaa tehdä töitä, jos kerran on kolme lasta”. Mutta nyt, kun pojat ovat jo kaikki aikuisia ja matkaan on mahtunut monenlaisia vaiheita, haluan tuoda ylpeänä esille sen, että minulla on heidät.

Bäckman kokee, että lastensa ansiosta hän on muun muassa hyvä organisoimaan ja todella tehokas.

Bäckman liputtaa myös sen puolesta, ettei työelämässä tarvitse aina olla ulospäinsuuntautunut pärjätäkseen.

– Kaikki eivät voi olla ekstroverttejä eikä itseään tarvitse muokata erilaiseksi kuin mitä on. On ihan ok

On hienoa, että Joella on osaavia yhteistyökumppaneita kuten Rajupaja. Heidän kanssaan oli todella helppo toimia, ja heidän asiantuntemuksensa avulla lanseerauksesta saadaan kiinnostava ja viihdyttäväkin kokonaisuus, joka on jotain aivan muuta kuin perinteinen Teams-kokous, Bäckman kehuu.

Jatkossa Joesta pääsee toisinaan myös piipahtamaan Malesiaan, jossa kaikki Mölnlycken käsineet valmistetaan. Koska käsineiden pääraaka-aine on Malesiassa kasvava kumipuu, on järkevintä jalostaa raaka-aine lopputuotteeksi samassa maassa eikä kuljettaa sitä muualle.

Aiemmin ostajia saatettiin lennättää Malesiaan katsomaan plantaaseja tai tehdasta. Tällaiset lentomatkat eivät enää kuitenkaan ole vastuullista toimintaa, joten mieluummin näytämme asiakkaille täällä Suomessa videon kautta, miten asiat hoituvat. •

olla introvertti, joka tarkkailee ja analysoi asioita.

Bäckman kokee, että työelämän monipuolisuus ja kokemus erilaisista tehtävistä matkan varrella on suuri rikkaus.

– Olen ylpeä siitä, että olen taustaltani sairaanhoitaja ja työskennellyt Tyksissä esimerkiksi tehohoidossa. Potilaan parhaaksi voi toimia monin tavoin, myös sillä, että myy terveydenhuoltoon hyviä tuotteita! •

››
16 1/2023

Mölnlycke AB

• toimiala: terveydenhuollon

laitteet ja tarvikkeet

• perustettu: Mölnlycke AB

perustettiin vuonna 1849

• työntekijöitä: 8 400

• liikevaihto: 1,69 mrd. € (2021)

Jatkossa

Joesta pääsee piipahtamaan Malesiaan.

"
1/2023 17

Ecom

• toimiala: ohjelmistojen suunnittelu ja valmistus

• perustettu: 1994

• työntekijöitä: n. 30

• liikevaihto: n. 4,8 M€ (2021)

Suomessa softat ovat todella laadukkaita koko maailman mittakaavassa.

Olemme niin pieni ja kilpailtu markkina, että keskinkertaisella tuotteella ei pärjää, sanoo Ecom Oy:n kaupallinen

johtaja Mikko Ruoho.

18 1/2023

Kasvu tehdään rohkeudella

Saa yrittää, saa kokeilla, saa tehdä itsenäisiä päätöksiä – ja saa epäonnistua. Ecom kannustaa työntekijöitään rohkeuteen ja uudenlaisiin ratkaisuihin.

Yrityksen

strategiaan kuuluu myös vahva satsaus markkinointiin.

Kaupallistaminen on asioiden selkeäksi tekemistä. Sitä, että vaikea kokonaisuus kiteytetään ratkaisuksi, joka on järkevää ostaa. Näin muotoilee turkulaisen Ecom Oy:n kaupallinen johtaja Mikko Ruoho.

Turun Tiedepuiston TriviumCityssä toimiva Ecom Oy tarjoaa ohjelmistoja ja taloushallintopalveluita sähkö-, LVI- ja rakennusalan yrityksille. Se on asiakasmääriltään Suomen suurin toimija alallaan. Noin 30 henkeä työllistävä yritys on osa Accountoria, joka on tunnettu talous- ja henkilöstöhallinnon palveluista ja ohjelmistoista.

Ecom haluaa tarjota asiakkailleen nimenomaan ratkaisuja, ei vain tuotteita.

Kaikkein tärkein asia on asiakaspito. Ei ole mitään merkitystä, paljonko asiakkaita hankkii, jos he eivät käytäkään ostamaansa tuotetta. Se on sama asia, kuin ostaisit kanavapaketin vain yhden ohjelman takia – kun ohjelma loppuu, et tee paketilla enää mitään. Asiakkaita pitää kouluttaa, jotta he

osaavat käyttää ratkaisujamme ja ne hyödyttävät heitä aidosti.

Ecomissa mitataan jatkuvasti, miten asiakkaat ja potentiaaliset asiakkaat toimivat. Ymmärtääkö yrityksen nettisivuille tullut ihminen muutamassa sekunnissa, mistä on kyse? Löytääkö asiakas nopeasti avun ongelmaansa? Onko asiakkailla käytäntöjä, jotka hyödyttäisivät muitakin?

Digitaalisuus on meille elinehto. Hiomme nettisivujamme ja ohjelmistojamme aivan koko ajan, jotta mikään niissä ei stoppaa, Ruoho kertoo. Oppeja sovelletaan myös uusiin tuotteisiin, joiden kautta haetaan lisää kasvua. Lisäksi osaavaa henkilökuntaa kannustetaan luovuuteen ja rohkeisiin ratkaisuihin.

Jokainen saa meillä tehdä itse päätöksiä ja kokeilla asioita, eikä epäonnistuminen haittaa. Analysoimme sitten onnistumiset ja epäonnistumiset ja opimme niistä.

Ecom satsaa vahvasti markkinointiin. Ruoho arvioi, että markkinointibudjetti on moninkertaistunut viimeisten viiden vuoden aikana.

– Jos yritys haluaa kasvaa ja näkyä, se ei tule edullisesti, Ruoho sanoo.

Koska Ecom haluaa tavoittaa juuri rakennusalan ihmiset, yksi tärkeä väline on radio. Se kun on työmaalla aina auki.

Radion kautta haetaan nimenomaan konversiota. Olemme reilun vuoden ajan tehneet kerran kuukaudessa viikon verran radiomainontaa ja näemme tulokset heti nettisivujemme kävijämäärissä.

Kaikkein tärkeintä on silti digitaalisuus, eikä pelkästään kaupallisuus. Suurin osa nettisivuillemme tulevasta liikenteestä on orgaanista ja siinä auttavat hyvät sisällöt ja erityisesti YouTube, jossa meillä on paljon tietoiskuja. YouTube on myös varsin tehokas mainoskanava, joka konvertoi hyvin. •

Tiedepuiston asukas Pitkäaikainen kumppanimme Tiedepuistossa
1/2023 19

Yhdessä

Metsä rauhoittaa mielen

Metsään mennään entistä useammin sosiaalisesti, perheen tai ystävien kanssa, ja luonnosta ammennetaan mielenrauhaa ja palautumista. Ihmisten luontoyhteys on tärkeä asia myös luonnonsuojelun ja koko ympäristömme tulevaisuuden kannalta.

Metsä vaikuttaa ihmisen hyvinvointiin vähintään kolmella tavalla.

Luonto itsessään inspiroi ihmistä liikkumaan, jolloin fyysinen kunto kasvaa. Luonnossa liikkuminen on usein pakotonta ja omatahtista ja se voi tuntua luontevalta niillekin, joille varsinainen urheilu ei tunnu mieluisalta.

Metsällä ja luonnolla on myös suoria terveysvaikutuksia. Syke laskee ja mieli rauhoittuu ja vapautuu. Tällöin ihminen palautuu ja luontokokemukset voivat tuntua jopa voimaannuttavilta.

Metsässä liikkuminen voi lisätä myös sosiaalista hyvinvointia: kansallispuistojen kävijät etenkin pohjoisessa pitävät suuressa arvossa niitä kohtaamisia, joita esimerkiksi vaelluksen aikana kokevat. Ihmiskontaktit ovat tärkeä ja arvokas lisä luontokokemukseen. Eteläisessä Suomessa kansallispuistoihin mennään usein perheen tai ystävien kanssa ja koetaan yhdessä asioita, eli myös silloin sosiaalisuus on tärkeää.

Luonnon ja metsän tarjoamat monenlaiset hyvinvointiin liittyvät asiat listautuvat helposti Metsähallituksen

luontopalveluiden kehityspäällikkö Hanna Ylitalolta. Luonto on aina ollut hänelle tärkeä asia sekä työssä että vapaa-ajalla.

Metsähallitus on valtion omistama konserni, jonka tarkoitus on pitää huolta valtion maa- ja vesiomaisuudesta eli hoitaa valtion omistuksessa olevia maa- ja vesialueita monenlaista arvoa tuottaen. Metsähallituksen Luontopalvelut keskittyy nimenomaan luonnonsuojelualueiden hoitoon valtion budjettirahoituksella. ››

20 1/2023
Kumppanimme, joka taitaa yhteispelin

Luonnolla on ihmiseen suoria terveysvaikutuksia: verenpaine laskee, syke tasaantuu ja mieli rauhoittuu, sanoo Metsähallituksen luontopalveluiden kehityspäällikkö Hanna Ylitalo. 1/2023

21

– Toimintamme ydin on luontoarvojen turvaaminen eli luontokadon hillitseminen ja luonnon virkistyskäytön ja virkistyshyötyjen edistäminen. Metsähallituksella on toimipisteitä eri puolella Suomea, Turun alueella toiminta on sijoittunut Tiedepuiston coworking-tila Werstaalle. Metsähallitus onkin yksi Werstaan suurimpia toimijoita liki 40 työntekijällään.

Kun uuden toimiston hakeminen tuli ajankohtaiseksi, halusimme ehdottomasti junaradan varteen, jotta pääsemme liikkumaan toisiin kaupunkeihin helposti. Tiedepuisto oli meille looginen paikka, ja sijaintimme ansiosta meidän on helppo houkutella tänne kollegoita myös pääkaupunkiseudulta.

Suomalaiset löysivät luonnon ja kansallispuistot aivan uudella tavalla korona-aikana, ja kansallispuistojen kävijämäärät kasvoivat parhaimmillaan kymmenillä tuhansilla. Ne ovat edelleen korkeammalla kuin ennen pandemiaa ja vuotta 2020.

On ilahduttava asia, että ihmiset ovat löytäneet luonnon tarjoamat

mahdollisuudet, joskin meille se on tarkoittanut jonkin verran ylläpitohaasteita. Kansallispuistojen kanssa tasapainoillaan aina sen kanssa, että luonnonsuojelun lisäksi ne on tarkoitettu myös nähtävyyksiksi ja luontoharrastukseen, mutta kuitenkin kävijämäärien pitäisi olla tietyissä rajoissa, miettii Ylitalo.

Turun alueen tunnetuin kansallispuisto on Kurjenrahka. Ylitalo listaa muiksi alueemme käymisen arvoisiksi kohteiksi muun muassa Mälikkälän metsän, Impivaaraa ympäröivän luonnon, Koroistenniemen ja koko Turun kansallisen kaupunkipuiston, joka ulottuu Ruissalosta jokivarren kautta Liedon Vanhalinnaan asti. – Luonnossa ja metsissä liikkuminen voi olla arkista, lähipiirissä tapahtuvaa, tai sitten selkeitä irtiottoja, joita tehdään viikonloppuisin ja lomilla. Molempia tarvitaan, Ylitalo sanoo.

Luontoyhteyden vahvistuessa ihminen on halukkaampi tekemään arjessaan ekologisempia valintoja, joiden avulla voidaan löytää ratkaisuja globaaliin ekologiseen kriisiin. Muutos näkyy niin arjen

pienissä kuin suurissakin teoissa sekä esimerkiksi äänestyskäyttäytymisessä. – Toivon, että entistä useampi kokee niin hyviä hetkiä luonnossa, että luontoyhteys syvenee ja vahvistuu. Se on tietenkin ihmisen välittömän hyvinvoinnin kannalta toivottavaa, mutta olennainen silta myös luonnonsuojeluun ja tulevaisuuteen. Siksi haluamme houkutella ja ohjata ihmisiä luontoon, myös luonnonsuojelualueille. Vaikka maailman tila vetää Ylitalon vakavaksi, hän haluaa silti säilyttää optimismin.

On pakko ajatella niin, että tehdään paikallisesti se mitä voidaan. Meillä Metsähallituksessakin olisi ratkaisuja isoihin kriiseihin, kuten luontokadon pysäyttämiseen ja luonnon monimuotoisuuden suojeluun, mutta tarvitsemme työhön paljon nykyistä enemmän resursseja. •

Kansallispuistoja ja muita luonnonsuojelualueita sekä historiallisia kohteita löytyy Metsähallituksen nettisivuilta luontoon.fi

Tarjoa hyönteisille ravintoa ja suojapaikkoja

Miten luonnon monimuotoisuutta voisi edistää omassa elinpiirissään ja vaikkapa omalla pihallaan ja puutarhassaan? Itse asiassa verraten helposti.

– Jos putsaa pihaansa liikaa, ja tarjolla on vain hyvin hoidettua hiekkatietä ja tehokkaasti kitkettyjä kukkapenkkejä, aika yksipuolinen kasvuympäristöhän se on. Mutta jos pihalla on tilaa myös tuulen tuomille siemenille ja kasveille sekä lahoavalle kasviainekselle, niin siitä se monimuotoisuus parantuu, naurahtaa Metsähallituksen luontopalvelui-

den kehityspäällikkö Hanna Ylitalo. Kuokkimisen ja kitkemisen voi siis tulevana kesänä jättää huoletta hieman vähemmälle, mutta toisaalta on kohteita, joissa niitä tarvitaan. Vieraslajit, kuten kurtturuusu ja lupiinit ovat vitsaus, joiden torjuntaan jokainen voi osallistua.

Tiedepuiston sisäpihalla kasvaa tuttuja lajikkeita

Monimuotoisuutta voi tukea myös esimerkiksi kiinteistöjen pihoihin tehtävillä kasvivalinnoilla. Kun Turun Tiedepuistossa uudistettiin

Jussinaukiota, kukkapenkkeihin ei istutettu iänikuisia hanhikkeja, vaan suomalaisia luonnonkasveja.

Suunnitelma tehtiin Metsähallituksen asiantuntija Kukka Kyrön johdolla. Sisäpihalle valittiin rannikon lehtokasvillisuutta, joka sopii varjoisaan paikkaan.

Alueella kasvaa nyt muun muassa kotipihlaja, valko- ja keltavuokkoja sekä kevätesikkoa. Ensi kesänä on tarkoitus tutkia, mitkä kasvit ovat paikalla selvinneet ja mitä on tullut luontaisesti lisää. •

››
22 1/2023

Metsähallitus

• toimiala: valtion liikelaitos, joka tuottaa luonnonvara-alan palveluja

• perustettu: 1859

• työntekijöitä: 1058

• liikevaihto: 367,4 M€ (2021)

Suomen kansallispuistojen kävijämäärät kasvoivat parhaimmillaan 20 prosenttia pandemian aikana ja ne ovat edelleen nousussa. Luonto kiinnostaa ihmisiä uudella tavalla. 1/2023

"
Tiedepuisto oli meille looginen paikka.
23

Nextfour

• toimiala: elektroniikan, ohjelmistojen ja laitteiden suunnittelu ja valmistus

• perustettu: 2007

• työntekijöitä: 53

• liikevaihto: 7 M€ (2021)

Kansainvälistä bisnestä tekevän

Nextfourin toimitusjohtajalle Niklas

Öhmanille tulee vuodessa noin 70-80 matkapäivää. 24 1/2023

Miljoonakaupat Yhdysvaltoihin olivat vasta alkua

Turkulainen Nextfour nousi otsikoihin solmittuaan miljoonakaupat Yhdysvaltain valtaville veneilyelektroniikkamarkkinoille. Nälkä on vain kasvanut, ja nyt halutaan valloittaa myös Euroopan ja Australian markkinat.

Nextfourin parintuhannen neliömetrin toimitilat Turun Itäharjun kupeessa kätkevät sisäänsä monenlaista: aulasta löytyy pitkä rivi näyttöjä, messuja varten tehty ajopeli ja niiden vieressä raksuttaa 3D-tulostimia uuden kokeilun parissa. Tuotantotilojen keskellä on antenni- ja EMC-mittakammio ja sen vieressä siisteissä pinoissa monen tunnetun venevalmistajien brändeillä painettuja materiaaleja valmiina toimitukseen.

Nextfour on korkean teknologian tuotekehitysyritys, jonka liiketoiminnassa on kaksi päälinjaa: omat marine-tuotteet, jotka brändätään yhteistyökumppaneille sekä palveluliiketoiminta, joka tarkoittaa tuotekehitystä muille yrityksille.

Itäharjulla sijaitsevat tilat ovat monipuoliset, sillä niissä tehdään

tuotteisiin liittyen lähestulkoon kaikki: fyysiset laitteet, elektroniikka, ohjelmistot, mekaniikka, tukijärjestelmät ja myös sovellukset. Yrityksen tuotannosta Suomen markkinoille jää noin 15 prosenttia, kaikki muu menee vientiin.

Vuonna 2007 perustettu

Nextfour haki alkuvuosina omaa linjaansa, mutta vuonna 2015 aloitettu yhteistyö venevalmistaja Busterin kanssa nosti keskiöön venealalle tarkoitetut marine-tuotteet. Se oli viisas valinta, samoin white label -tuotteisiin satsaaminen. White label -tuotteet tehdään ilman valmistajan tuotemerkkiä ja ne räätälöidään halutun brändin tyyliin.

Laadukkaiden white label -tuotteiden vuoksi Nextfourin yhteistyökumppanina on nyt viitisenkymmentä

veneilyalan brändiä. Yhtenä kirsikkana kakussa on noin vuosi sitten tehty, arvoltaan yli kahden miljoonan euron arvoinen aiesopimus Nasdaq-pörssissä listatun Vision Marine Technologiesin kanssa.

– He hakivat tietynlaista ratkaisua, ja me erotuimme kilpailijoiden joukosta konseptillamme. Muilla valmistajilla ei edes ole white label -tuotteita, sillä muut alan toimijat ovat keskittyneet vain omaan brändiinsä. Meidän etumme on myös se, että tarjoamme avointa ohjelmistorajapintaa, kun muut pitävät omat järjestelmänsä suljettuina. Näin asiakas voi luoda oman käyttökokemuksensa hyödyntäen meidän laitteitamme, kertoo Nextfourin toimitusjohtaja Niklas Öhman.

››
1/2023 25
Suomesta maailmalle Kumppanimme, joka on suuntautunut vientiin

Yrityksen marine-tuotteisiin kuuluu Q Experience -tuoteperhe, joka integroi kaikki veneilyyn tarvittavat toiminnot yhteen näyttöön uudella tavalla. Se vie veneilyn kohti auton käyttökokemusta.

Me tarjoamme yhdessä näytössä kaikki veneilyssä tarvittavat toiminnot: navigoinnin, mittaristot, hälytykset, sääpalvelut – jopa vahvistimen ja soittimen sekä yhteyden puhelimessa olevaan sovellukseen. Tähän asti venealalla ohjelmistoissa on pitkään keskitytty vain esimerkiksi syvyysantureihin, joten ero on todella suuri, kun meidän laitteessamme on ainoana muun muassa sisäänrakennettu mobiiliyhteys, kertoo Öhman.

Nextfour hakee nyt voimakasta kasvua maailmalta. Yritys on marine-tuotteillaan jo

Pohjoismaiden markkinajohtaja uusissa veneissä, ja seuraavaksi lähdetään valloittamaan Yhdysvaltain markkinoita, muuta Eurooppaa ja Australiaa. Nextfour on juuri perustanut uuden tytäryhtiön Yhdysvaltoihin ja aloittanut yhteistyön jakelijoiden kanssa muun muassa Iso-Britannian, Saksan, Ranskan ja Puolan markkinoilla. Öhman arvioi, että tulevien vuosien aikana liikevaihto kasvaa noin 40–50 prosenttia vuosittain, ja viiden vuoden kuluttua se on kolminkertaistunut nykyisestä.

– Tämä on volyymibisnes, ja nyt

meillä on valmis tuote, jonka tuotantoa pystytään skaalaamaan ylöspäin. Pystymme esimerkiksi triplaamaan valmistusmäärät nykyisissä tiloissamme Turussa, ja suunnitelmissa on myös mahdollisesti aloittaa tuotteidemme sopimusvalmistus Yhdysvalloissa riippuen myytävistä määristä.

Kasvuvauhdin ja ulkomaiden valloituksen mahdollistaa osaltaan pääomasijoittaja Verso Capitalin mukaantulo yritykseen puolitoista vuotta sitten.

– Olemme tehneet koko toimintamme ajan voittoa, mutta viime vuosiin asti olemme toimineet tulorahoitteisesti. Se on ollut pitkä ja hidas tie. Tarvitsimme käyttöpääomaa, kun oma kassa ei riittänyt näin vauhdikkaaseen kasvuun, joten pääomasijoittaja oli meille paras vaihtoehto, summaa Öhman.

Kasvua haetaan myös lanseeraamalla uusia tuotteita ja laajentamalla toimintaa jatkossa myös kuluttajamarkkinoille. Uusien tuotteiden lanseerauksessa merkittävänä apuna tulee olemaan Vierailukeskus Joki, jota tullaan hyödyntämään tulevien uutuuksien digitaalisissa lanseerauksissa.

Joki on muutenkin meille tärkeä kumppani, ja hyödynnämme monipuolisesti muun muassa Joen neuvotteluhuoneita sekä saunatiloja henkilöstömme virkistäytymispäivissä, Öhman kertoo. •

Näin saat kasvua kansainvälisiltä markkinoilta

1. Löydä oikea pääomasijoittaja. On tärkeää, että sinulla ja pääomasijoittajalla on samanlainen arvomaailma ja innostus tuotteeseesi.

2. Kansainvälistyminen vaatii sitkeää työtä. Jos haluat tehdä kauppaa eri mantereille, ole valmis pitkiinkin työpäiviin: Australian asiat hoidetaan aamuisin, Eurooppa päivällä ja Yhdysvallat iltaisin.

3. Hanki yritykseen monipuolista osaamista. Yrityksemme hallituksessa on kokemusta mm. kansainvälisestä kaupasta ja yrityksellämme on oma juristi.

4. Ole valmis matkustamaan paljon. Kun kaikki tärkeät yhteistyökumppanit on tavattu henkilökohtaisesti ainakin kerran, on yhteistyötä helpompi jatkaa Teamsissa.

5. Panosta kielitaitoon. Juttele muutakin kuin vain työasioita ja tutustu ihmisiin, joiden kanssa teet yhteistyötä: jokaisella on oma tarinansa ja jokaisella yrityksellä omat intohimonsa.

Vinkit antoivat Nextfourin toimitusjohtaja Niklas Öhman ja marine-puolen myynti- ja tuotepäällikkö Patrik Gustafsson.

››
26 1/2023

Tuotteemme ovat kovassa käytössä, sillä ne altistuvat auringonpaisteelle, suolavedelle, tuulelle ja pakkaselle. Laadun on oltava todella korkea, sanovat Niklas Öhman ja Patrik Gustafsson.

1/2023 27
" Pääomasijoittaja oli meille paras vaihtoehto.

Showroom avautui

Suomen

Showroom

Joessa.

vietettiin

Tapahtuma alkoi rennosti aamiaisella ja saksofonisti Kristian Lakarin musiikilla. Seurustelun lomassa vieraat pääsivät tutustumaan ryhmissä uudistuneeseen Showroomiin, jonka erikoisuus on 22,5 metriä pitkä ja kolme metriä korkea, kaareva led-seinä.

Seinän ominaisuudet paljastuivat vieraille tapahtumaa varten koostetulla videolla, joka yhdessä äänentoiston kanssa vei katsojat hetkessä paikasta toiseen, luoden kokonaisvaltaisen vaikutelman kuin he olisivat sisällä videon maailmassa. Videoiden esittämisen lisäksi tila toimii hybridistudiona sekä mahdollistaa esimerkiksi tavallisten PowerPoint -esitysten tai Teams-

kokousten viemisen aivan uudelle tasolle.

Tilaisuudessa kysymyksiin olivat vastaamassa Vierailukeskus Joen yhteisöpäällikkö Carita Varjonen, tilan tekniikasta vastaavan Rajupajan Sami Tarkia sekä Showroomin videomateriaaleja tuottaneen Mama Creativen Iiro Romppanen.

• Tiedepuisto tutuksi
ainutlaatuisin
avau -
Showroomiin on mahdollista tutustua jatkossa Joen kumppaneille ja yritysyhteisölle tarkoitetuilla Jokikahveilla, joita järjestetään säännöllisesti Vierailukeskus Joen aulassa. • vuoden alussa
tui
Vierailukeskus
suunnattuja avajaisia. 28 1/2023
Tammikuussa tilassa
kutsuvieraille
info@mamacreative.fi +358 50 382 4811 www.mamacreative.fi mama creative.

Showroomin mediatiedot

Showroomin erikoisuus on 22,5 metriä leveä ja 3 metriä korkea led-seinä. Seinää katsotaan noin viiden metrin etäisyydeltä, mikä korostaa vaikutelmaa uppoamisesta videon maailmaan. Koska katsoja näkee kerrallaan vain noin kolmanneksen videokuvasta, kannattaa leikkausvaiheessa jättää katsojalle aikaa katsella ympärilleen. Laaja kuvakulma kannattaa huomioida myös kameran liikkeissä, sillä kameran nopeat liikkeet voivat horjuttaa katsojan tasapainoa. Seinän korkea resoluutio pääsee oikeuksiinsa 12K-kameralla kuvatuilla videoilla. UHD- tai 4K-reso-

luutiolla kuvattu materiaali sen sijaan ei näytä seinällä hyvältä, Full HD:na kuvatusta tai animoidusta puhumattakaan. Myös materiaalin kohinan määrään kannattaa kiinnittää enemmän huomiota kuin tavallista web-käyttöön tehtävää videota kuvattaessa ja käsiteltäessä.

Joen yhteistyökumppanit Mama Creative ja Rajupaja vuokraavat tarvittaessa Blackmagic URSA Mini Pro 12K -videokameroita, joilla pystyy kuvaamaan led-seinän vaatimaa 12K-kuvaa.

Showroom tarjoaa näyttävät puitteet videoiden esittämiseen ja vie katsojat immersiiviselle matkalle videoiden maailmaan.

Kuvasuhde 7,5:1

Tekniset tiedot

Resoluutio: 11520 x 1536 (kuvasuhde 7,5:1)

Väriavaruus: Rec.709 (BT.709)

Gamma: 2.8

Kuvataajuus: 25 tai tarvittaessa jopa 50 kuvaa sekunnissa (progressiivinen, ei lomitusta)

Suositeltu bittinopeus: 130–200 Mbps riippuen videon

sisällöstä ja kuvataajuudesta, voi olla vakio tai muuttuva

Videokoodekki: H.264 Main 5.1

Tiedostomuoto: mp4

Ääniraita: Stereo

Äänenvoimakkuus: -14 LUFS

Suositeltu äänen bittinopeus:

vähintään 320 Kbps

Katseluetäisyys seinästä: 4–5 m

vierailukeskusjoki.fi

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.