Biz 1/2022

Page 1

Vierailukeskus Joen sidosryhmälehti

1/2022

KATJA PRESNAL:

Älä unohda rahan tekemistä TEIJA RANINEN

TURUN ELOKUVAKUNINGATAR s. 4

Miten perustetaan menestyvä yritys? s. 8

s. 12 FINNMASTER

Uutuusvene lanseerattiin virtuaalisesti Joessa s. 16


Kuva: Rabbit Visuals

Hyppy toiseen todellisuuteen

O

letko joskus miettinyt miltä tuntuisi, jos paikasta toiseen olisi mahdollista siirtyä silmän räpäyksessä? Tai jos vieraille voisi esitellä yrityksen uutta tuotantotilaa maapallon toisella puolen ilman, että heidät on pakko lennättää paikan päälle? Entä jos metsään pääsisi hengähtämään keskellä kaupunkia? Kuulostaa ehkä virtuaalitodellisuudelta, mutta kuvaus koskee Vierailukeskus Joen Showroomin uudistusta. Showroom muuttuu kesällä tilaksi, jossa kävijät voivat kokea uppoavansa toiseen todellisuuteen tilassa näytettävien videoiden avulla – ilman VR-laseja, ja yhdessä muiden kanssa.

T

yöpaikkojen muuttuessa yhä enemmän kohtaamispaikoiksi, on luontevaa, että kohtaamisiin tarkoitettu Joki on kehityksen kärkipäässä. Tulevaisuudessa Joessa voi paitsi kohdata kasvokkain, mutta myös valtavan – itse asiassa Turun ellei jopa Suomen suurimman – led-seinän avulla. Seinä tuo virtuaalija hybriditapahtumat aivan uudelle tasolle ja mahdollistaa yritysten ja organisaatioiden esittelyn tavalla, josta olemme tähän asti voineet vain uneksia. Itse odotan jo kovasti, että pääsen esittelemään Showroomiin Teknologiakiinteistöjen suunnitelmia Tiedepuiston kehittämisestä. Kiinnostuneena odotan myös, miltä todellisuus seudun muissa yrityksissä näyttää. Ja varmasti rentouttavalle metsäretkellekin tulee vielä tarvetta.

Mikko Lehtinen Turun Teknologiakiinteistöjen toimitusjohtaja

2

1/2022


4

12

Sisällys

8

2

Mikko Lehtinen hyppää alkukesällä toiseen todellisuuteen

4

Elokuvakomissaari Teija Raninen nappaa isoja kaloja

8

Awake.AI kehitti tuotteen, jota koko maailma tarvitsee

12

Keskinkertaisestakin ideasta voi tulla menestyvä yritys, sanoo sarjayrittäjä Katja Presnal

16

Venevalmistaja Finnmaster kilpailee asiakaskokemuksella

20

Korona-aika sai Meyerin tähyämään uusille markkinoille

16

24 Tiedepuiston kasvatti Loikka aikoo tuplata liikevaihtonsa

26

Uudistunut Showroom tarjoaa unohtumattomia elämyksiä

20 1/2022 • Julkaisija Turun Teknologiakiinteistöt Toimitus Heli Nieminen/Mainostoimisto Jappis Taitto Fem • Kuvat Jaska Poikonen Kannessa Teija Raninen • Paino Newprint Oy Mainosmyynti info@jokiturku.fi

1/2022

3


" 4

1/2022

Tiedepuistoa on helppo suositella kaikille sekä sijoittumiseen että tapahtumien järjestämispaikaksi.


Yhdessä Kumppanimme, joka taitaa yhteispelin

”Turkuun tarvitaan kansainvälisen tason virtuaalija elokuvastudio” Turkuun pitää rakentaa Pohjoismaiden suurin elokuvastudiokompleksi, jota pyörittää iso kansainvälinen toimija, kuten Netflix. Se hyödyttäisi kaikkia Turun kärkitoimialoja, sanoo elokuvakomissaari Teija Raninen.

T

urun alue on toiminut näyttämönä lukuisille kotimaisille ja kansainvälisille elokuville ja tv-sarjoille. Viime kesänäkin Turussa oli meneillään kuudet kuvaukset. Saavutus on etenkin korona-aikaan erinomainen, mutta se ei vielä riitä Experience Turku -kärkialan johtajalle, elokuvakomissaari Teija Raniselle. Hänen intohimonsa on luoda elokuvien tekemisestä Turun alueelle merkittävä bisnes, ja siksi pitää ajatella isommin. – Pohjoismaista puuttuu iso virtuaalistudio, ja se pitäisi toteuttaa Turkuun. Studio hyödyttäisi paitsi elokuvien ja tv-sarjojen tekijöitä, myös kaikkia Turun kärkialoja, kuten meriteollisuutta ja lääketiedettä, sillä ne voisivat hyödyntää studiota omiin tarpeisiinsa. Lisäksi sitä voitaisiin

käyttää alan opetuksessa. Se toisi alueellemme investointeja, työpaikkoja ja paljon näkyvyyttä. Virtuaalistudion lisäksi Turkuun halutaan myös perinteinen elokuvastudio. Näin syntyisi studiokompleksi, joka olisi Turulle merkittävä etu. LänsiSuomen elokuvakomissiota johtava Raninen visioi, että kuvausten lisäksi studiokompleksissa voitaisiin järjestää erilaisia tapahtumia ja kongresseja, ja studio toimisi myös matkailuvalttina, jonne järjestettäisiin opastettuja kierroksia. Hän näkee, että studiota pyörittäisi ulkopuolinen, mieluiten kansainvälinen toimija, kuten Netflix tai HBO, joka voisi kuvata studiolla säännöllisesti materiaalia sarjoihinsa. Turun ammattikorkeakoulu tekee

aiheesta parhaillaan taustaselvitystä, ja Raninen on keskustellut asiasta toistuvasti alan isojen toimijoiden kanssa. Kiinnostusta asiaan on, mutta kaikki on vasta aluillaan. Ranisella ei kuitenkaan ole tapana antaa periksi. – Haluan sen studion Turkuun, ja teen kaikkeni, että rakennustyöt ovat käynnissä viiden vuoden sisällä, Raninen sanoo.

T

urun alueesta on rakennettu kansainvälisten ja kotimaisten elokuvien näyttämöä pitkäjänteisesti jo liki 15 vuoden ajan. Työssä on tarvittu sinnikkyyttä, kärsivällisyyttä ja rohkeutta sekä ennen kaikkea hyviä verkostoja. Ensimmäinen menestystarina lähtee rakentumaan Lapista, jonne ››

1/2022

5


››

Länsi-Suomen elokuvakomissiota juuri luotsaamaan päätynyt Teija Raninen vuonna 2008 matkustaa. Hän ei tunne alalta ketään, mutta järjestää itsensä heti lentokentällä samaan taksiin alan tärkeimpien ihmisten kanssa, jakaa käyntikorttejaan ja aloittaa verkostoitumisen. Suomen tunnetuin tuottaja, Solar Filmsin Markus Selin vaikuttuu Ranisen asenteesta. Hän lähestyy Ranista ja sanoo, että ”Kuule Teija, olisi yksi juttu”. Kyseessä on kuuden Vareselokuvan kokonaisuus, ja Selin haluaisi tuoda niiden kuvaukset Turkuun. Näin laajaa elokuvien sarjaa ei Suomessa ole tehty aiemmin. Elokuvista neuvotellaan vuosi. Raninen innostaa keskeiset toimijat mukaan ja hankkii rahoitusta parhaansa mukaan. Neuvottelut menevät maaliin ja kaikki Varekset kuvataan Turussa. Niistä tulee vielä suositumpia kuin osattiin odottaa. – Se prosessi oli minulle oppikoulu siitä, miten toimitaan: miten haetaan luvat, miten hoidetaan logistiikka, keneen pitää olla yhteydessä. Se oli myös Turulle tärkeä näytön paikka. Kun kuvausten jälkeen Markus Selin on sanonut muille alan tekijöille, että menkää Turkuun, kaikki hoituu siellä loistavasti, sen parempaa mainosta ei mistään saa. ”Teija, olisi yksi juttu”, sanoo Selin Raniselle uudelleen vuonna 2010 ja laittaa dvd:n pyörimään. Ruudulle pamahtaa The Voice. Raninen tajuaa heti, että nyt on kyseessä tuhannen taalan paikka, koko kansaan uppoava ohjelma, jonka tuotanto pitää saada Turkuun. Turussa osataan tarttua tilaisuuteen, ja juuri niin käy: Voicesta tulee menestysformaatti ja Turku saa paljon tunnettavuutta ja ruutuaikaa ohjelman myötä.

V

erkostot, into, sinnikkyys ja referenssit ovat tärkeitä, mutta sen, mihin suuret tuotannot sijoittuvat, rat-

6

1/2022

kaisee usein ennen kaikkea raha. Raninen on ollut mukana neuvottelemassa elokuva-alalle av-alan tuotantokannustinta. Vuodesta 2017 asti myönnettyä tuotantokannustinta pidetään välttämättömänä Suomen kilpailukyvylle, kun pyritään edistämään kansainvälisten tuotantojen saamista Suomeen. Tuotantotuella on ollut myös suuri merkitys suomalaisten draamasisältöjen kansainvälistymiselle. Business Finlandin myöntämän tuotantotuen lisäksi kansainväliset tuotannot voivat saada myös muuta kansallista tukea ja alueellisia tukia. Tukien tarkoituksena on saada Suomeen etenkin kansainvälisiä tuotantoja. Länsi-Suomen elokuvakomission tavoitteena on tukea vuosittain 5–10 alueellista av-tuotantoa, 1–3 alueella tuotettuja televisio- ja elokuvatuotantoja sekä vähintään yhtä kansainvälistä tuotantoa. Tuen avulla pyritään alueelle saamaan taloudellista ja imagollista hyötyä sekä lisäämään alan työpaikkoja. Elokuva- ja tv-tuotannot työllistävät monipuolisesti eri alojen ammattilaisia, minkä lisäksi elokuvilla on erittäin suuri vaikutus Turun imagoon ja vetovoimaan, sanoo Raninen. Hänen unelmansa olisi saada Turun saaristoon James Bondin kaltaisen tunnetun elokuvatuotannon kuvaukset. – Kun James Bond lomailisi suomalaisella mökillä ja ajaisi veneellä Turun saaristossa, se olisi alueemme matkailulle todellinen jackpot! Elokuvakomissio on tehnyt Turun Teknologiakiinteistöjen kanssa yhteistyötä useiden vuosien ajan. – Olemme olleet erittäin tyytyväisiä Joen hyödyntämiseen tapahtumien järjestämispaikkana. Werstas on puolestaan tullut useille asiakasyrityksillemme tutuksi ensimmäisenä Turun toimitilana tai toimipisteenä. Tiedepuistoa on helppo suositella kaikille sekä sijoittumiseen että tapahtumien järjestämispaikaksi, Raninen kehuu. •

Miten napataan isot kalat? 1.

Verkostoidu. Millä tahansa alalla ihmiset puhuvat aina keskenään. Jos saat hyvän maineen ja tiedetään, että tämän toimijan hommat hoituvat, se on paras suositus minkä voit saada.

2.

Ole tehokas. Suomalaisilla on maine tehokkaana kansana, jossa pienellä porukalla hoidetaan hommat nopeasti. Vaali sitä.

3.

Ole ripeä. Jos vastaat viesteihin heti, homma voi lähteä rullaamaan saman tien. Parhaimmillaan kuvaus- ryhmä on ollut matkalla Suomeen ensimmäistä sähköpostia seuraavana päivänä.

4.

Huolehdi pienistäkin asioista. Tee kaikkesi, jotta homma toimii. Vierailulle saa hyvän alun, kun on itse vastassa vieraitaan jo lentokentällä.

5.

Jätä hyvä jälki. Mieleenpainuvat kohtaamiset jättävät aina jälkensä. Suomalaisilla on maine tunnollisina mutta vähän hulluina, sitä kannattaa ruokkia. Saunominen ja uinti avannossa toimivat aina!


1/2022

7


Luovaa ajattelua

Kumppanimme, joka ajattelee boksin ulkopuolelta

Awake.AI haluaa ratkaista maailman rahtiongelmat Turun Tiedepuistossa kehitetään innovaatioita, joiden avulla ratkotaan globaaleja meri- ja satamalogistiikkaan liittyviä ongelmia. Yrittäjä Karno Tenovuo kannustaa yrityksiä kehittämään tuotteita ja palveluita, joita koko maailma tarvitsee.

M

iten perustetaan menestyvä yritys? Sitä on kysytty yrittäjä Karno Tenovuolta usein, ja hänellä on vastaukseksi kolme teesiä. – Yksi: tee sitä, mitä muutenkin tekisit mielelläsi. Kaksi: tee sitä, mitä osaat parhaiten. Kolme: mieti, mitä maailma tarvitsee. Idea, jossa nämä kolme asiaa yhdistyvät, on se, mitä sinun pitää tehdä. Näihin kolmeen asiaan pohjaa Tenovuon perustaman, Turun Tiedepuistossa toimivan Awake.AI-yrityksenkin tarina.

K

oko uransa ajan meriteollisuuden parissa työskennellyt Tenovuo oli pitkään mukana kehittämässä älykkäitä laivoja, kunnes huomasi, ettei niistä ole

8

1/2022

riittävästi hyötyä, ellei samaan aikaan kehitetä älykkäitä satamajärjestelmiä. Satamien järjestelmät ovat usein vanhanaikaisia, tietoa tulvii monesta eri kanavasta ja pitkän ajan suunnittelu puuttuu kokonaan. – Jos laiva kysyy neljä päivää ennen saapumistaan, onko satamassa tilaa, vastaus on usein: palataan asiaan kolmen päivän päästä. Kun lisäksi viestejä ja kyselyitä tulee joka suunnalta – sähköpostilla, puheluilla, whatsappin kautta ja jopa fakseilla – on vaikea pysyä kärryillä siitä, mikä on viimeisin tilanne. Tilanteesta seuraa se, että laivat odottavat joko satamaan pääsyä tai niistä lähtöä ja aiheuttavat ajoittaisia ruuhkia. Juuri tähän asiaan Awake haluaa korjauksen. Se onkin tällä hetkellä ainut yritys koko maailmassa, jolla on

valmis ratkaisu tekemään satamista älykkäitä. – Ensin on tärkeää saada logistiset toimijat hallinnoimaan ja jakamaan tietoa, sitten vasta toimintoja voi optimoida ja prosesseja automatisoida, Tenovuo sanoo. Kuulostaa teoriassa ehkä yksinkertaiselta, mutta ala on konservatiivinen, eikä mitään vastaavaa ole tehty aiemmin. – Suuret kansainväliset satamat, kuten esimerkiksi Rotterdamin, Antwerpenin ja Göteborgin satamat ovat yhteistyökumppaneitamme. Tekoälypohjaiset palvelumme ovat myös kaikkien Suomen satamien käytössä Fintrafficin kautta tai suoraan, Tenovuo kertoo. ››


Awake.AI • toimiala: Ohjelmistojen suunnittelu ja valmistus • perustettu: 2018 • työntekijöitä: 20 • liikevaihto: 0,5 M€ (2021)

1/2022

9


R ››

ahtiliikenteen ongelmat ovat paisuneet koronan myötä, ja asia nousi koko maailman tietoisuuteen viimeistään Ever Given -aluksen jumituttua Suezin kanavaan. – Ei tarvita kuin yksi tällainen iso tapaus, ja koko globaali rahti menee solmuun pitkäksi aikaa, sanoo Tenovuo. Hän arvelee, että nykyinen, erittäin hankala tilanne tulee kestämään todennäköisesti koko kuluvan vuoden ajan, ehkä pitempäänkin. Yksittäisten tapausten lisäksi ongelmia on pahentanut korona, jonka vuoksi rahtia ei ole purettu ja lastattu normaaliin tapaan. Kontteja on jäänyt vääriin paikkoihin satamien mennessä kiinni, ja koko maailma kärsii konttipulasta. Sen seurauksena konttien hinnat ovat kymmenkertaistuneet. Kun hinnat jyvitetään rahdattaviin tuotteisiin, kaikki kallistuu.

A

wakella on usean vuoden kehitystyön jälkeen tarjota valmis tuote globaalille markkinalle. Se on kehittänyt älykkäille satamille tarkoitetun

alustan ja kaksi sen päälle rakennettua SaaS-palvelua: ennustepalvelun, joka näyttää tarkasti ja luotettavasti laivojen saapumisen, sekä laiturointisuunnittelupalvelun, jolla osapuolet voivat jakaa tehokkaasti ja reaaliaikaisesti suunnitelmiaan toimijoiden välillä. Rahtisotkut ovat saaneet satamat kautta maailman tarkastelemaan toimintaansa, ja juuri Awaken tarjoamille palveluille on nyt kova kysyntä. Satamien toimivuuteen ollaan nyt valmiit investoimaan enemmän kuin koskaan aiemmin. Toisekseen alan päästöjä on pakko leikata nopeasti. EU-tasolla laivojen on jo kahden vuoden kuluttua raportoitava jokaisen laivan päästöistä per reitti, ja viiden vuoden kuluttua sääntely vain tiukkenee. – Jotta alalla päästään vaadittuihin 40–50 prosentin päästöleikkauksiin, optimointi ja automaatio ovat aivan keskeisessä asemassa, Tenovuo painottaa. •

Awake.AI on Business Finlandin tukema kasvumoottori Turkulainen Awake.AI on yksi Business Finlandin kasvumoottorikilpailutuksen voittaneista hankkeista, joille on myönnetty pääomalainaa. Kasvumoottorirahoituksen on tarkoitus tuottaa Suomeen uutta miljardiluokan liiketoimintaa. Potentiaalia on huikeasti, sillä meriteitse kulkee valtava määrä rahtia, ja esimerkiksi Suomen viennistä yli 90 prosenttia kulkee satamien kautta. Awake.AI sai Kasvumoottorirahoituksen heti ensimmäisenä toimintavuonnaan 2019. Vuonna 2020 yritys lanseerasi älykkäille

10

1/2022

satamille tarkoitetun alustan ja kesällä 2021 kaksi siihen liittyvää tekoälypohjaista SaaS-palvelua. Awake.AI haluaa toimia Turussa nimenomaan Tiedepuistossa, koska alueella on paljon start up -yrityksiä ja kulkuyhteydet Helsinkiin ovat hyvät. Awaken toinen toimipiste sijaitsee Espoossa. Awake on hyödyntänyt monipuolisesti Vierailukeskus Joen palveluita, ja kun korona-aika on ohi, Karno Tenovuo suunnittelee järjestävänsä Joessa kansainvälisiä tilaisuuksia. •


"

Tee sitä, mitä muutenkin tekisit mielelläsi. Tee sitä, mitä osaat parhaiten. Mieti, mitä maailma tarvitsee.

1/2022 11


Tapahtumien uusi aika

Miten unelmista tehdään kannattavaa liiketoimintaa? Hyvästä liikeideasta ei aina tule kannattavaa bisnestä, mutta toisaalta keskinkertaisestakin ideasta voi tulla menestys. Rehellinen swot-analyysi, brändääminen ja uskallus hinnoitella oma työnsä oikein ovat tärkeitä askelia kohti menestystä.

L

oistavan liikeidean saanut henkilö lähtee toteuttamaan unelmaansa. Hän irtisanoutuu kahdeksasta neljään -työstään ja perustaa unelmiensa yrityksen. Toiminta käynnistyy, ensimmäiset asiakkaat saapuvat ja kyllä vain – ostavat tuotteen tai palvelun. Vuotta, kahta myöhemmin yrittäjä huomaa, että tekee kahdeksan tunnin sijaan pahimmillaan kahdeksantoista tunnin päiviä. Unelmien yrityksestä onkin tullut painajainen, joka vie kaiken ajan, omat voimat ja rahatkin. Mitä oikein tapahtui? Miksei unelmasta tullutkaan kannattavaa bisnestä, vaan sotkuinen savotta? Sarjayrittäjä, Big Rich Money -kirjan kirjoittaja Katja Presnal on kuullut saman tarinan monta kertaa. Itse asiassa juuri tällaiset tarinat ovat yksi syy sille, miksi Presnal kirjoitti Big Rich Money -kirjansa.

12

1/2022

Unelmat ja intohimo eivät riitä, sillä tarvitaan suunnitelmallisuutta, strategia ja swot-analyysia sekä ennen kaikkea tekoja. Suunnitelmat eivät riitä, ne pitää tehdä todeksi, sanoo Presnal.

K

lassinen swot-analyysi listaa vahvuudet, heikkoudet, uhat ja mahdollisuudet. Presnal suosittelee jokaista yrittäjää ja yrittäjäksi haluavaa tekemään analyysin itsestään. – Mieti omaa osaamistasi ja omia taitojasi. Missä olet erilainen kuin muut? Mitä sellaista voit tarjota, mitä muut eivät? Näiden kysymysten kautta pääset kiinni siihen, mikä on juuri sinun osaamistasi. Presnal sanoo, että nykyajan työelämässä pitää osata brändätä itsensä. Erityisen tärkeää henkilöbrändäys on yrittäjille. – Vähän kärjistäen: ellet halua

brändätä itseäsi, sinun ei kannata lähteä rakentamaan yritystä. Totta kai voit pärjätä ilman sitäkin, mutta kaikki on silloin paljon hankalampaa ja kalliimpaa. Täydellinen ei tarvitse olla, päinvastoin. Se on vain inhimillistä, että kertoo puutteistaan ja epäonnistumisistaan, ja se tekee ihmisestä vain mielenkiintoisemman. Kun miettii omia unelmiaan ja arvioi itseään, pitää miettiä rehellisesti myös omia heikkouksiaan. – Kannattaa myös miettiä, voisinko kääntää heikkouksiani vahvuuksiksi, ja voisivatko juuri ne olla erottuvuustekijä? Jos vaikkapa puhun englantia erikoisella aksentilla, voisiko se olla juuri se asia, jonka takia jään ihmisille mieleen? Liikaa ei pidä kuitenkaan jäädä vatvomaan ja vatuloimaan. – Sanon aina: mene ja opettele! Jos et osaa jotain, opettele se! ››


"

Työelämässä pitää osata brändätä itsensä.

1/2022 13


S ››

uuriinkin tavoitteisiin pääsee systemaattisella, pitkäjänteisellä työllä, sanoo Presnal. Hän korostaa, ettei pidä mitenkään hävetä sitä, että rakentaa bisnestään pikkuhiljaa. Hän itsekin säästi kolme vuotta perustaakseen ensimmäisen yrityksensä. – Usein pitää tehdä monenlaisia asioita ennen kuin pääsee kiinni unelmaansa, ja sitä voi myös lähestyä pikkuhiljaa. Harvoin asiat toteutuvat tyyliin ”get rich fast”, ja silloin monen kiinnostus lopahtaa. Mutta ei saa antaa periksi, vaan pitää mennä strategisesti ja systemaattisesti tavoitteitaan kohti! Alun perin Presnal lähti itse yrittäjäksi käytännön pakosta. Hänellä oli kolme pientä lasta, ja perhe asui Amerikassa, jossa päivähoitomaksut ovat huikean korkeita. Paras vaihtoehto oli hoitaa lapset kotona ja yhdistää siihen työ, jota voisi tehdä kotoa käsin. Presnal ajatteli yrittäjyyttä välivaiheena, jonka avulla pystyy näyttämään osaamistaan sekä hyödyntämään koulutustaan ja kokemustaan. Hän avasi verkkokaupan vuonna 2006 ja siihen liittyvän blogin vuonna 2007. Verkko oli tuolloin monelle vieras paikka ostaa tuotteita, eikä somevaikuttajia vielä ollut. Kaikki oli vasta aluillaan, joten Presnal osui sopivaan saumaan, uuden äärelle. Uutta oli myös se, että Presnalin verkkokaupassa markkinoitiin las-

14

1/2022

tenvaatteiden ohella tuotteita myös äideille. Tämä uudenlainen tapa ajatella siivitti Presnalin menestykseen, ja vuosien varrella hän on tehnyt yhteistyötä monien suuryritysten, kuten Pepsin ja Wallmartin kanssa siitä, miten äideille markkinoidaan.

B

ig Rich Money -kirjassa listataan yritysten megavirheitä, joihin ei pitäisi kompastua. Pahin virheistä on se, ettei yrityksellä ole strategiaa eikä liiketoimintamallia. – Analysoi toimintaasi: mikä toimii, mikä ei. Unohda se, mikä ei toimi. Mieti, mitä on pakko tehdä, mitä ei. Satsaa markkinointiin sekä pitkällä että lyhyellä tähtäimellä, Presnal luettelee. Toinen tärkeä asia on raha. – Se, että osaa määritellä työlleen oikean arvon kertoo itsearvostuksesta. Me olemme itse isoin esteemme: työstä pitää osata pyytää oikea hinta, Presnal kannustaa. Presnal on huomannut, että etenkään monet naisyrittäjät eivät pidä rahan tekemistä tärkeänä, vaan toimintaa ohjaavat muut arvot. Siinä ei ole mitään vikaa, mutta rahaa on silti pakko ajatella. – Älä unohda rahan tekemistä. Jos haluat tehdä hyvää, mieti, miten paljon voisitkaan tehdä hyvää, jos teet enemmän rahaa! Hinnoittelussa auttaa myös brän-

däys. Kun tuote on brändätty oikein, siitä pystyy pyytämään paremman hinnan. Asiakas nimittäin kokee, että saa jotain enemmän – ei vain tuotteen, vaan sen, että pääsee osaksi brändiä. – Maailmassa on vaikka miten monta yritystä, jotka myyvät pullotettua vettä kalliilla hinnalla. Vaikka pullossa olisi timantteja ja vesi olisi peräisin vuoristolähteestä, se on silti vain vettä. Se on esimerkki siitä, että lopulta mikään ei ole liian kallista. Kyse on vain brändäämisestä ja siitä, löytyykö tuotteelle oikea kohderyhmä, joka on valmis ostamaan sitä. •

Yrittäjä, rakastu numeroihin 1.

Laske, paljonko tuotteiden tekeminen maksaa.

2.

Laske, paljonko saat tuottoa yhtä myytyä tuotetta kohti.

3.

Miten uudet työkalut tai prosessit voisivat tehdä liiketoiminnasta kannattavampaa?

4.

Älä aliarvioi aikaa, jonka itse käytät yritykseesi.


Katja Presnal vieraili puhujana Joki Forum -tapahtumassa 30.11.2021. Joki Forumit on tarkoitettu kaikille työelämän ja organisaatioiden toiminnan kehittämisestä kiinnostuneille. Seuraa Joen sosiaalisen median tilejä, niin tiedät, mitä Joessa tapahtuu.

1/2022 15


Suomesta maailmalle

Kumppanimme, joka on suuntautunut vientiin

Veneala paahtaa nyt urku auki Veneala on saanut nauttia huikeasta kasvusta koko korona-ajan. Yksi alan menestystarinoista on suomalainen Finnmaster. Se erottuu joukosta sekä muotoilullaan että markkinoinnillaan.

K

un korona keskeytti Tukholman venemessut maaliskuussa 2020, hyvässä nousukiidossa ollut ala säikähti. Tässäkö tämä nyt oli? Pian selvisi, että asia olisi juurikin päinvastoin: korona aikaansai ennenäkemättömän veneilybuumin. – Siitä asti on menty urku auki, naurahtaa Finnmaster Boats Oy:n myyntijohtaja Henri Nurminen. Veneala on kasvanut Suomessa koronavuosina 20 prosenttia per vuosi. Vastaavaa kasvua ei ole alalla nähty koskaan aiemmin.

S

uomalainen Finnmaster on yksi Suomen suurimmista ja nopeimmin kasvavista venevalmistajista. Terra Patris -monialakonserniin kuuluva Finnmaster on perheyhtiö, jonka juuret ovat veneenrakennusperinteestään tunnetulla Pohjanmaalla. Yrityksen palveluksessa on veneenrakentajia,

16

1/2022

jotka harjoittavat ammattia jo kolmannessa polvessa. – Pohjanmaalla vesistöt ovat kivikkoisia ja haastavia, ja Suomen kesässä on aina tuulta, sadetta, joskus räntääkin. Veneistä täytyy siis tehdä napsun verran vahvempia, Nurminen selittää. Se on yksi selitys Finnmasterveneiden suosioon, toinen on muotoilu. – Muotoilussa luotamme skandinaavisuuteen: selkeään, linjakkaaseen muotoiluun, joka miellyttää monen silmää. Finnmaster valmistaa 5,5–12 metrin pituisia lasikuitu- ja alumiiniveneitä kolmella tuotemerkillään: Finnmaster, Husky ja Grandezza. Yhtiön tehtaat sijaitsevat Kokkolassa, Kalajoella ja Sammatissa, ja työntekijöitä on noin 200. Tuotannosta suuri osa menee vientiin, ja brändi onkin ollut muualla Skandinaviassa pitkään tunnetumpi kuin Suomessa.

– Pohjoismaat ovat olleet tähän asti meille päämarkkina-alue, mutta nyt painopiste on siirtymässä yhä enemmän muualle Eurooppaan.

T

oimiva markkinointi, uskallus ja erottautuminen ovat tänä päivänä tärkeitä asioita. – Tämä on melko perinteinen ja joskus konservatiivinenkin ala, mutta me olemme halunneet tehdä asioita eri tavalla. Perinteisen printtimainonnan sijaan tai sen lisäksi olemme panostaneet paljon digitaalisiin palveluihin. Markkinoinnissamme ei näy kuvia auringonlaskuista, vaan olemme satsanneet vaikuttaja- ja sisältömarkkinointiin. Suomessa Finnmasterin yhteistyökumppaneina on nähty esimerkiksi Elastinen ja Mikko Kuustonen, muissa Pohjoismaissa paikallisia, brändin imagoon sopivia henkilöitä. Nurminen näkee, että onnistuneen vaikuttajamarkkinoinnin edellytys on juuri se,

››


Finnmaster Boats Oy • toimiala: huvi- ja urheiluveneiden valmistus • perustettu: 2006 • työntekijöitä: yli 200 • liikevaihto: 42 M€ (2021)

1/2022 17 Kuva: Finnmaster


››

että yhteistyökumppaniksi löytyy sopiva henkilö. Nurminen kertoo, että aiemmin yritys vastasi imagomainonnasta ja jälleenmyyjät taktisista toimenpiteistä, nyt kaikkea markkinointia tehdään yhdessä. Tuotteita ei myöskään lanseerata enää eri maihin eri aikaan, vaan kaikki tehdään globaalisti. Viime vuosina on pitänyt keksiä uusia tapoja tehdä esimerkiksi lanseerauksia. – Meidän oli määrä lanseerata merkittävä uutuus, Finnmaster T9, mutta tilanne oli poikkeuksellinen: emme voineet kutsua yleisöä paikalle, emmekä viedä venettä esille minnekään eikä messuja ollut. Päätimme siis tehdä lanseerauksen virtuaalisesti. Lanseerauspaikaksi valikoitui Vierailu- keskus Joki ja sen Caveteatteri. Itse vene vietiin Turun Messukeskukseen ja livekuvaa tuotettiin Rymättylän rannasta. Nurminen sanoo, että virtuaalilanseerauksia tehdään varmasti jatkossakin, lisäksi suunnitelmissa on pitää Joessa sekä kauppiaskokouksia että globaaleja jälleenmyyjien kokouksia. Hän kehuu, että Joen etuihin kuuluu monipuolisten tilojen ja palveluiden lisäksi sen loistava sijainti. Joki on helposti saavutettavissa myös yrityksen kansainvälisille asiakkaille.

Kuva: Finnmaster

18

1/2022

F

innmasterilla uskotaan pitkäjänteiseen työhön, oikeisiin kumppaneihin ja laatuun. – Emme kilpaile hinnalla, vaan asiakaskokemuksella, Nurminen sanoo. Suurin este kasvun tiellä on nyt tavarapula, joka on alalla jokapäiväinen ongelma. – Tuotantolinjat seisovat, kun tavaraa ei vain tule – tai sitten sitä tulee ryöpsähdyksinä, ja veneitä valmistuu kerralla valtava määrä. Joskus toimitukset ovat epätäydellisiä. Tämä kaikki tekee ennakoinnista vaikeaa ja vaikeuttaa veneiden toimituksia. Nurminen sanoo, että asiakkaita pitää kuunnella tarkalla korvalla koko ajan, ja ratkaista tarpeita, joita käyttäjillä on. – Veneitä pitää räätälöidä sen mukaan, mihin ne menevät: Pohjoismaissa koppiveneessä pitää olla lämmitys, Etelä-Euroopassa ilmastointi. Välimerellä tarvitaan isompi makeavesitankki ja enemmän kylmäsäilytystilaa. – Tarvitaan uudenlaista ajattelua ja sitä, että samasta rungosta tehtäisiin useampia malleja niin, että vaihtoehtojen määrä pysyy hallinnassa. Kun pystymme ratkomaan nämä haasteet, pystymme kasvamaan, olipa pandemia tai ei. •

Miten pärjätään kansainvälisillä markkinoilla? 1. Ymmärrä markkinoita. Tee markkinakartoitus ja hanki paljon tietoa siitä markkinasta, jonne olet pyrkimässä. 2. Tee yhteistyötä. Mieti, teetkö kaiken itse, vai tarvitsetko kumppanin. 3. Tee koemarkkinointia. Tuotekehitys etenee parhaiten, kun saat rehellistä palautetta asiakkailta ja sidosryhmiltä. 4. Ole utelias ja rohkea. Suomalaiset eivät aina osaa arvostaa omia tekemisiään tarpeeksi. Ole avoin ja utelias uusille ehdotuksille, mutta usko myös omaan osaamiseesi. 5. Kiiruhda hitaasti. Älä hätiköi alkuvaiheessa, mutta uskalla ottaa isojakin askeleita kun aika on oikea.


"

Olemme satsanneet vaikuttaja- ja sisältömarkkinointiin.

1/2022 19


Meyer Turku • toimiala: Laivanrakennus • perustettu: 2014 • työntekijöitä: 2359 (2021) • liikevaihto: 1,04 mrd. € (2021)

20

1/2022


Turun tekijät Aluettamme kehittävä kumppani

Meyer: ilmastoneutraaleja aluksia, megajahteja ja kelluvia kohteita Risteilyala on paininut kovien haasteiden kanssa viimeiset pari vuotta, mutta Meyer Turun telakan tilauskirjat kantavat edelleen vuosien päähän, eikä peruutuksia ole tullut. Kasvua haetaan nyt myös uudenlaisista aluksista ja tilauksista.

K

orona-aika on haastanut koko risteilyalan. Normaalisti maailman merillä matkustaa vuodessa noin 30 miljoonaa matkustajaa, mutta korona-aika pudotti lukemat käytännössä nollaan. Viime syksynä ala oli elpymässä mukavasti, kunnes omikron-variantti sekoitti pakkaa ja pakotti ihmiset jäämään kotiin. Ainakin alkuvuoden ajan ala on kulkenut puoliteholla, ja arviona on, että tänä vuonna päästään ehkä 15 miljoonaan matkustajaan. Meyer Turun varatoimitusjohtaja Tapani Pulli uskoo, että jo ensi keväänä alalla ollaan taas lähellä normaalia volyymia, sillä ihmisten kiinnostus matkustamiseen ei ole kadonnut mihinkään. Hän uskoo myös alan kestävän vielä lopunkin korona-ajan yli. – Vahvimmat selviävät kyllä. Isot varustamot ovat sen verran vakavaraisia, että ne pääsevät yli tästä kriisistä ja pystyvät elvyttämään toimintansa

nopeasti. Turun telakkakaan ei kärsinyt korona-ajasta niin pahasti kuin mitä alkumetreillä pelättiin. – Pahinta olisi ollut, jos tilauksia olisi peruttu, mutta onneksi niin ei käynyt, Pulli sanoo. Tällä hetkellä Meyer Turun telakan tilauskirjoissa on tilauksia kevääseen 2026 asti. Costa Toscana -alus luovutettiin tilaajilleen Turun telakalta joulukuussa, ja nyt rakennetaan samaan yritysryhmään kuuluvaa Carnival Celebrationia. Se tulee olemaan valmis tämän vuoden joulukuussa. – Meille sopiva tahti on saada valmiiksi yksi iso risteilijä per vuosi. Carnival Celebrationin jälkeen meillä on sopimus vielä neljästä isosta laivasta.

M

aantieliikenne sähköistyy kovalla vauhdilla, ja akut ja hybridiratkaisut yleistyvät myös merillä. Valtamerialukset eivät kuitenkaan

pysty liikkumaan akkujen avulla – ainakaan toistaiseksi. Meriteollisuudessa tehdään parhaillaan paljon tutkimus- ja kehitystyötä sen eteen, että laivojen käyttöön löydettäisiin uusi, pitkäaikainen energiaratkaisu. – Rakentamamme laivat käyttävät nesteytettyä maakaasua eli LNG:tä. Se on paras vaihtoehto mitä tällä hetkellä on, mutta uskon, että se on vain välivaihe. Tulevaisuuden ratkaisu löytynee erilaisista hybridiratkaisuista ja mahdollisesti polttokennoista. Toisaalta, kuten monet tutkijat sanovat, ongelma on polttoaineessa, ei moottorissa. Pitäisi siis kehittää sopiva biopolttoaine, jota laivat voivat käyttää, sanoo Pulli. Hän uskoo, että laivateollisuudessa nähdään vielä monta välivaihetta, ennen kuin kestävä, pitkäaikainen ratkaisu löytyy. Meyerin tavoitteena on, että vuoteen 2030 mennessä kaikki oma tuotanto, mitä telakalla tehdään, olisi ilmastoneutraalia. ››

1/2022 21


››

Suunnitteilla on myös ilmastoneutraali alus, jota kehitetään yhdessä yliopistojen, tutkimuslaitosten ja alan yritysten kanssa. Alus voisi olla tuotannossa vuonna 2028, arvioi Pulli.

K

orona-aikana Meyer on tähynnyt uusille markkinoille ja tehnyt uusia aluevaltauksia. Yksi niistä ovat megajahdit. Meyer esitteli alan osaamistaan Monacossa viime syksynä. – Megajahdit ovat koko ajan kasvaneet ja tulleet yhä suuremmiksi, 150–170 metrin mittaisiksi, ja ne ovat nykyisten autolauttojen kokoisia. Ne

ovat jo laivanrakennusteollisuudenkin näkökulmasta todella mielenkiintoisia hankkeita, mutta jää nähtäväksi, miten tämä ala kehittyy, sillä markkinat ovat vain harvoille multimiljardööreille. Jahtien lisäksi uutta bisnestä löytyy kelluvista ratkaisuista, jotka tunnetaan kansainvälisesti termillä floating resorts. – Ihmiset muuttavat koko ajan rannikoille, mutta koska maata on vain rajallisesti, aletaan rakentaa myös meren päälle. Kelluvat resortit toimivat nyt lomakohteina, mutta jatkossa niitä voidaan käyttää myös pysyviin asumisja toimistoratkaisuihin. •

Osaajat ja saavutettavuus vetovoimatekijöinä Meyer Turun telakka työllistää suoraan noin 2 000 henkilöä ja välillisesti 10 000 henkilöä Turun ja Varsinais-Suomen alueella. – Olemme iso toimija, joka tuo paljon liikevaihtoa Turun alueelle. Esimerkiksi kun telakalta lähtee laiva, se on miljardin arvoinen tuote ja näkyy aina piikkinä koko Suomen vientiluvuissa, kertoo Meyer Turun varatoimitusjohtaja Tapani Pulli. Hän arvioi, että Meyerin, Bayerin ja Valmetin kaltaisilla veturiyrityksillä on myös suurta symbolista arvoa, joka on merkittävää Turun alueen vetovoimalle. – Kun suuret yritykset investoivat paljon Turun alueelle, onhan se aina tulevaisuuden tae. Meyerkin on investoinut Turkuun yli 300 miljoonaa euroa. Miten Turun talousaluetta voidaan jatkossa kehittää niin, että se pysyy houkuttelevana veturiyrityksille? Pulli näkee, että keskeisimmät asiat liittyvät

22

osaajiin ja saavutettavuuteen. Hän pitää merkittävänä asiana sitä, että Turkuun saatiin diplomi-insinöörikoulutus ja insinöörikoulutusta laajennettiin. – Saavutettavuuteen liittyy suuresti tunnin juna sekä pääväylien parantaminen. Lisäksi lentoyhteyksiä tulisi kehittää ja Turusta olisi hyvä saada suora lento esimerkiksi Frankfurtiin. Meyer Turku on tehnyt yhteistyötä Turku Science Parkin ja Vierailukeskus Joen kanssa jo pitkään. Kaikille toimijoille verkostomainen toimintatapa on luonteva ja tuttu. – Tarvitsemme laivanrakennukseen laivanrakennusverkostoa, joka on kasvanut telakan ympärille vuosikymmenien kuluessa. On hyvä, että on tämän lisäksi kokoavia toimijoita, joiden kautta yhteistyötä voidaan entisestään tiivistää, sanoo Pulli. •

1/2022 Kuva: Meyer


"

Vahvimmat selviävät kyllä.

1/2022 23


Tiedepuiston asukas

Pitkäaikainen kumppanimme Tiedepuistossa

Kuuntele, verkostoidu, erotu Tiedepuistossa toimiva Loikka aikoo tuplata tänä vuonna sekä työntekijöidensä määrän että liikevaihtonsa.

A

lussa kaikki me loikkalaiset mahduimme yhden pienen pöydän äärelle, muistelee Loikan toimitusjohtaja Joonas Suominen. Viidessä vuodessa Loikka on kasvanut ulos ensin mainitusta pöydästä ja sittemmin myös Werstaalla sijainneista toimitiloistaan, jonne on mahtunut liki kaksikymmentä työntekijää. Uudet tilat löytyivät Tiedepuistosta ja niihin muutetaan kevään kuluessa yhdessä tilitoimisto Brangin kanssa. Muutto on yksi osoitus siitä yhteistyöstä, jota Loikka tekee mielellään. – Kun löytyy samassa vaiheessa olevia, kasvuhaluisia yrityksiä, heidän kanssaan on helppo tehdä yhteistyötä. Moni yritys haluaisi tehdä samoin, mutta sopivia toimijoita ei välttämättä kohtaa missään. Siinä esimerkiksi Werstaan tyyppiset tilat ovat kasvuyrityksille erinomaisia paikkoja, sillä täällä on helppo verkostoitua, Suominen kehuu. Yhteistyö Brangin kanssa on jatkunut jo pitempään, ja yritys on ollut kumppanina, kun Loikka on kehittänyt Suomen, mahdollisesti Pohjoismaidenkin tasolla ainutlaatuista palvelua.

24

1/2022

S

uoratoistopalveluista, kuten Netflixistä tuttu kuukausiveloitteinen palvelumalli tekee tuloaan monille aloille, ja samalla periaatteella voidaan myydä vaikkapa silmälaseja, polttopuita tai ruokaa. – Me olemme tätä ajatellen kehittäneet oman SaaS-tuotteen nimeltään E’s your Business. Siinä on kaikki, mitä alan yrittäjä tarvitsee, paitsi se itse tuote, Suominen kertoo. Hän sanoo, että vaikka kuukausiperusteinen tilaaminen on kasvattanut suosiotaan huikeasti, tarvittavia järjestelmiä ei ole juurikaan tarjolla, tai ne pitää kasata lukuisten eri palveluiden yhdistelmänä. Loikka havaitsi tässä tilaisuuden kehittää tuote, jonka avulla pystyy erottumaan markkinoilla. Omaa tuotetta on kehitetty Loikassa jo useamman vuoden ajan, minkä lisäksi Loikka tarjoaa laaja-alaisesti ohjelmistokehityspalveluita ja esimerkiksi tuottaa digistrategioita yrityksille. Loikkalaisia on nyt 20, mutta tämän vuoden aikana työntekijöiden määrä on tarkoitus tuplata, jos vain sopivia tekijöitä löytyy riittävästi. Suunnitelmissa on myös perustaa uusi toimipiste myös Helsinkiin, jossa

valtaosa asiakkaista on. Suominen haluaa tuplata yrityksen liikevaihdon miljoonasta kahteen miljoonaan euroon vuoden 2022 kuluessa. – Kasvun mahdollistaa se, että yrityksessä on hyvää henkilökuntaa, sanoo Suominen. Heistä halutaan myös pitää hyvää huolta. – Teemme paljon henkilökuntakyselyitä päätöstemme tueksi. Esimerkiksi kun työntekijämme halusivat jäädä Tiedepuistoon, me jäimme. On erittäin tärkeää kuunnella, mitä työntekijät sanovat ja reagoida asioihin ketterästi. – Meillä on matala organisaatio, enkä näe itseäni niinkään toimitusjohtajana vaan asiakaspalvelijana henkilökunnan suuntaan. Haluan mahdollistaa sen, että he voivat tehdä työnsä hyvin. •

Loikka • toimiala: Teknologia- ja ohjelmistopalvelut • perustettu: 2016 • työntekijöitä: 20 • liikevaihto: 1,2 M€ (2021)


"

Werstaalla on helppo verkostoitua. 1/2022 25


• Tiedepuisto tutuksi

Vierailukokemus 2.0 on täällä

H

aluaisitko luoda vieraillesi unohtumattoman elämyksen, järjestää näyttävän lanseeraustilaisuuden tai esitellä toimintaanne vaikuttavalla tavalla? Vierailukeskus Joen Showroom uudistuu ja toukokuusta alkaen tilassa voi siirtyä ympäristöstä toiseen im-

26

1/2022

mersiivisen videokuvan välityksellä. Joessa on kevään aikana tehty muutoksia, joiden myötä Showroomin kosketusnäytöt siirtyivät Joen aulaan. Näyttöjen tilalle Showroomiin tulee koko tilan mittainen kaareva led-seinä, jota katsoessa videon ja todellisuuden raja hämärtyy. Uudistuksen yhteydessä Showroomiin tulee myös täydellinen kalusto virtuaali- ja hybriditapahtumien tuottamiseen. Kaluston avulla tapahtumien järjestäjät voivat liittää yleisön ympäri maailmaa osaksi tapahtumaa tai vaihtoehtoisesti jättää tekniikasta huolehtimisen Joen yhteis-

työkumppanin Rajupajan tehtäväksi. Showroomin olosuhteet optimoidaan samalla tukemaan led-seinän luomaa visuaalista kokemusta äänentoiston ja valaistuksen avulla. Joen aulassa kosketusnäyttöjä pääsee käyttämään entistä useampi ihminen. Tapahtumien aikana näyttöihin voidaan lukita tapahtumajärjestäjän omaa materiaalia ja räätälöidä aulasta täysin tapahtuman brändin mukainen. Tapahtumajärjestäjien kysyntään on vastattu järjestämällä rekisteröinti- ja palvelupiste tapahtumajärjestäjien käyttöön. Aulaan on jatkossa myös mahdollista lähettää suoraa lähetystä


Havainnekuva: Vesa Loikas

esimerkiksi Showroomista, mikä tuo lisää vaihtoehtoja tapahtumien suunnitteluun. Joen kumppaneille uudistus tarjoaa ennenäkemättömiä mahdollisuuksia toiminnan esittelyyn ja tapahtumien järjestämiseen. Kumppanit voivat tuottaa Showroomiin videosisältöä, joka on kaikkien Tiedepuistossa liikkuvien ihmisten nähtävillä. Lisäksi kumppanit voivat varata tilaa omaan käyttöönsä samaan tapaan kuin muitakin Joen tiloja. •

Showroomin uudistus •

Tilaan tulee 22,5 m x 3 m videoseinä

Tila soveltuu live-, hybridi- ja virtuaalitapahtumiin

Etäyhteysvalmius USB-liitännällä (esim. Teams/Zoom/Meet)

Ohjattava robottikamera, laadukas äänentoisto

Myötäkatselunäytöt, esiintymiskoroke

Tehokas esitystietokone langattomalla kuvayhteydellä

HDMI-liitännät esittäjän omalle tietokoneelle

Avoinna vierailijoille, kun tilassa ei ole tapahtumia

Kosketusnäyttö, jolta vierailijat voivat valita videoita

Valmistuu toukokuussa 2022

1/2022 27


VIRTUAALI- JA HYBRIDITAPAHTUMAT STRIIMIT | WEBINAARIT VIDEONEUVOTTELUT | ETÄKOKOUKSET ESITYSTALLENTEET | MUUT VIDEOT

www.rajupaja.fi

info@rajupaja.fi


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.