Biz 1/2021

Page 1

Vierailukeskus Joen sidosryhmälehti

1/2021

VILLE HAASLAHTI – HIDEX

"TURKU ON HYVÄ PAIKKA YRITTÄÄ" s. 4

Miksi jotkut menestyvät ja toiset eivät? s. 2

VIKING GLORY

Joesta Kiinaan Turun kauppakamarin Kaisa Leiwo

"Johtaja on ennen kaikkea mahdollistaja" s. 16

s. 20


Miksi jotkut menestyvät ja toiset eivät?

S

uomen teollisen historian menestystarinat liittyvät lähes poikkeuksetta innovaatioihin. Teknologiaan, ohjelmistokehitykseen tai siihen, kuinka puu muutetaan joksikin muuksi. Ruotsalaiset taas ovat onnistuneet tekemään uskomattomia menestystarinoita myös asioista, joita he eivät itse keksineet – kuten lastulevyhuonekalut, pikamuoti tai värikkäät sukat. Siinä missä suomalainen insinöörikansa ajattelee, että menestys edellyttää aina uuden keksimistä, tuntuvat ruotsalaiset tietävän, ettei pyörää aina tarvitse keksiä uudelleen – riittää, että sen brändää uudelleen. Voisiko osasyy ruotsalaisten menestykseen olla heidän halussaan keskustella? Saiko Ingvar Kamprad aikoinaan ratkaisevia neuvoja keskusteluista, joita hän ehkä ihmisten kanssa kävi vai syntyikö idea koottavista huonekaluista yksin hänen päässään?

2

2021

M

e Vierailukeskus Joessa haluamme tarjota kaikille Suomen ingvar kampradeille foorumin keskustelulle. Haluamme tehdä Joesta paikan, jossa yritykset voivat sparrata ja siivittää toinen toisiaan lentoon – suuntautuipa se lento sitten New Yorkiin tai Mynämäelle. Tässä lehdessä tutustumme innovaatioihin, joita Turun seudulla tehdään. Kunhan korona helpottaa, kokoonnutaan yhdessä keskustelemaan näistä sekä kaikista muista yrityksistä, jotka Turun seudulla toimivat. Tehdään yhdessä Turusta Suomen Ruotsi.

Mikko Lehtinen Turun Teknologiakiinteistöjen toimitusjohtaja

Kuva: Turun Teknologiakiinteistöt


4

12

Sisällys

8

2

Miksi jotkut menestyvät ja toiset eivät?

4

Ville Haaslahti: Laitteillamme selviteltiin Fukushiman tilannetta

8 Esittelyssä suomalaisen lääketeollisuuden suurin vientituote

16

12

Tiedepuiston uusi tulokas on tyylikäs Trivium Retoriikka

16 Kaisa Leiwo: Hyvä johtaja antaa muiden loistaa 19 WTC tarjoaa eväitä maailmanvalloitukseen

20

Viking Linen uusi alus laskettiin vesille Vierailukeskus Joessa

24

OP:n Petteri Rinne: Haastavina aikoina hyvien kumppanien merkitys korostuu

26

Circus nostaa kävijänsä arjen yläpuolelle

20 1/2021 • Julkaisija Turun Teknologiakiinteistöt Toimitus Heli Nieminen/Mainostoimisto Jappis Taitto Fem • Kuvat Jaska Poikonen Kannessa Ville Haaslahti • Paino Newprint Oy Mainosmyynti info@jokiturku.fi

2021

3


4

2021


Turusta maailmalle Kumppanimme, joka on suuntautunut vientiin

Laitteita, joilla saa tuloksia Kun pitää tutkia radioaktiivisen aineen pitoisuuksia vedessä, maaperässä tai elintarvikkeissa, avuksi tulevat Turussa valmistetut mittauslaitteet. Turun Tiedepuistossa toimivan Hidexin lähes koko tuotanto menee vientiin.

M

eidän arvoihimme kuuluu tieteellisen maailmankatsomuksen edistäminen. Haluamme tehdä sellaisia mittalaitteita, jotka edistävät tieteellistä tutkimustyötä ja faktapohjaista päätöksentekoa, summaa Hidexin toimitusjohtaja Ville Haaslahti. Turkulainen teknologiayhtiö Hidex Oy on mittalaitevalmistaja, joka on kasvanut liki 30-vuotisen olemassaolonsa aikana maltillisella tahdilla yhden miehen yrityksestä 20 henkeä työllistäväksi vientiyritykseksi. Nykyään Hidexin mittalaitteista 95 prosenttia menee vientiin. Tärkeimmät vientimaat ovat Yhdysvallat, LänsiEuroopan maat, Etelä-Korea sekä Kiina ja Japani. Hidexin mittalaitteita käytetään laboratorioanalyyseissä, lääketutkimuksessa ja ympäristövalvonnassa,

kun halutaan mitata radioaktiivisten aineiden pitoisuuksia. – Meidän laitteillamme saa tuloksia, Haaslahti sanoo. – Esimerkiksi Fukushiman ydinonnettomuuden jälkeen laitteitamme myytiin paljon Japaniin, ja niillä mitattiin ruuan, juoman ja viljelysmaan radioaktiivisuuspitoisuuksia. Kuka tahansa ei voi ostaa Hidexin laitteita, vaan niiden käyttö vaatii tietoa ja taitoa. Asiakkaina onkin muun muassa lääketeollisuutta, rokotevalmistajia, yliopistoja ja ydinoperaattoreita.

H

idex tukee asiakkaitaan koko tuotteiden elinkaaren ajan. – Tuotamme huippulaitteita, ja lisäksi meiltä saa huippulaadukasta palvelua. Periaatteemme on, että ketään ei jätetä pulaan.

– Nämä ovat asiakaskohtaisesti räätälöitäviä laitteita, joten emme voi kilpailla massatuotannon kanssa. Meidän valttimme on asiakaspalvelu. Normaalisti yrityksen työntekijät matkustavatkin paljon, sillä esimerkiksi laitteiden asennukset ja käyttöönotto vaativat henkilökohtaista ohjausta. – Laitteet sekä sovellukset ovat monimutkaisia, n iit ä pitää osata käyttää oikein, ja tulokset pitää osata tulkita oikein, Haaslahti sanoo. – Myös laitteidemme myyntityö vaatii face to face -tapaamisia. Vaikka digiloikka onkin ollut iso apu kaupankäynnissä nyt poikkeusaikana, eivät teamsit korvaa henkilökohtaisia tapaamisia. Meille tärkeitä ovat etenkin kansainväliset tieteelliset konferenssit ja niiden yhteydessä järjestettävät messut, joita on yleensä 5-6 kertaa vuodessa.

»

2021

5


T »

urku on hyvä paikka asua ja yrittää, eikä Hidex haikaile muualle, vakuuttaa Haaslahti. Turusta löytyy osaavaa työvoimaa, yhteistyökumppaneita ja asiakkaita. Hidex on hyvin verkostoitunut yritys, joka tekee paljon yhteistyötä muiden turkulaisyritysten kanssa. Tuotteiden suunnittelu, kehitys sekä myynti ja markkinointi ovat Hidexin käsissä, samoin niiden lopputestaus. Hidexin laitteita valmistavat muun muassa turkulaiset Tekotekniikka, Mariachi ja Labrox, lisäksi lukuisilta alihankkijoilta ostetaan muotoiluun, mekaniikkaan ja ohjelmistokehitykseen liittyviä palveluita. Tärkeä osa Hidexin toimintaa on yhteistyö Vierailukeskus Joen kanssa, ja Ville Haaslahti innostui Joesta jo sen rakennusvaiheessa. Hidex olikin yksi Joen ensimmäisistä kumppaneista. – Koska Hidex on pk-yritys, ei meillä olisi mahdollisuutta rakentaa itsellemme omaa esittelytilaa, jossa voimme ottaa vieraita vastaan. Pidimme aiemmin tilaisuutemme turkulaisissa hotelleissa, mutta ne eivät oikein vastanneet tarpeisiimme. Joki sen sijaan on meille täydellinen paikka pitää erilaisia tilaisuuksia. Lisäksi sen avulla vaikutamme paitsi ammattimaiselta, myös kokoamme suuremmalta yritykseltä, Haaslahti kiittää. – Olen varma siitä, että laadukkaiden tapahtumien arvo tulee jatkossa vain korostumaan. Heti kun mahdollista, järjestämme Joessa tapahtumia henkilökunnallemme, yhteistyöverkostollemme ja asiakkaillemme. Vaikka pandemia on myllertänyt maailman, Haaslahti katsoo Hidexin tulevaisuuteen luottavaisin mielin. – Toimialamme on aika stabiili, mutta toisaalta esimerkiksi terveyteen ja ruokaan liittyvät asiat ovat globaaleja kysymyksiä, jotka ovat aina pinnalla. Liikevaihtonäkymämme ovat hyvät ja suunnittelemme laajennuksia tuoteportfolioon. Lisäksi aloitamme uusia yhteistyöhankkeita ja rekrytoimme lisää. •

6

2021


"

Joen avulla vaikutamme kokoamme suuremmalta yritykseltä.

Hidex Oy • toimiala: Laboratoriomittalaitteiden valmistus • perustettu: 1993 • työntekijöitä: 21 • liikevaihto: 6,6 M€ (2019)

2021

7


Vastuullisia tekoja Kumppaniyrityksemme, joka tunnetaan vastuullisuudestaan

Kuva: Bayer

Turku on maailman ehkäisypääkaupunki 8

2021


Bayer on sitoutunut tuomaan modernin ehkäisyn sadan miljoonan kehittyvissä maissa asuvan naisen ulottuville vuoteen 2030 mennessä. Tärkeässä roolissa ovat Turussa valmistetut ehkäisykierukat.

T

iedätkö, mikä on ollut yli 10 vuoden ajan Suomen lääketeollisuuden suurin vientituote? Oikea vastaus on Bayerin ehkäisykierukkaperhe.

Lääkeyhtiö Bayer kuuluu Suomen suurimpiin vientiyrityksiin. Bayerin Turun tehdas on keskittynyt pelkästään ehkäisyvalmisteisiin, ja Turussa tuotetut ehkäisykierukat ovat koko Bayer-konsernin kolmanneksi myydyin reseptilääketuote. Turussa valmistetaan niin paljon ehkäisykierukoita, että se on koko maailman mittakaavassakin ainutlaatuista. Turkua voidaankin hyvällä syyllä kutsua maailman ehkäisypääkaupungiksi. Vuonna 2016 turkulaisten kierukoiden myynti ylitti miljardin euron myynnin rajan ja vuoden 2019 lopussa kierukoita oli myyty jo yhteensä 1,2 miljardia. Turussa valmistettuja kierukoita viedään yli 130 maahan.

»

2021

9


» Sen lisäksi, että ehkäisykierukat valmistetaan Suomessa, ne perustuvat suomalaiseen innovaatioon, polymeeripohjaiseen teknologiaan, kertoo Marjo Mäkipää, Bayer Suomen viestintä- ja yhteiskuntasuhdepäällikkö. Bayerin kierukan core eli ydin on valmistettu polymeeristä, ja siihen pystytään sitouttamaan tarvittavaa hormonia niin, että se liukenee tasaisesti ja hallitusti kierukan koko käyttöiän, eli viiden vuoden ajan.

E

hkäisy liittyy kiinteästi tasa-arvoon, naisten terveyteen ja yhteiskunnalliseen asemaan, koulutukseen sekä perhekokoon. – Isossa kuvassa se vaikuttaa globaaliin bruttokansantuotteeseenkin – ehkäisyn myötä naiset voivat suunnitella uraansa ja käydä töissä, sanoo Marjo Mäkipää. YK:n arvioiden mukaan maailmassa on edelleen yli 200 miljoonaa naista, jotka eivät pääse modernin ehkäisyn piiriin. Bayerin tavoitteena on tarjota 100 miljoonalle kehittyvissä maissa asuville naiselle mahdollisuus nykyaikaiseen ehkäisyyn vuoteen 2030 mennessä. Hormonikierukan lisäksi tarjolla on myös muita ehkäisytuotteita kuten ehkäisyimplantti, jota valmistetaan niin ikään Turussa. Marjo Mäkipää kertoo, että Bayer on tukenut perhesuunnittelua yli 50 vuoden ajan yli 130 maassa. Tärkeä yhteistyökumppani ovat paikalliset perhesuunnittelujärjestöt kussakin kohdemaassa. – Heidän kauttaan loppukäyttäjät löytävät tuotteemme ja saavat niistä oikeanlaista tietoa. Lisäksi tuotteet hinnoitellaan kehittyvien maiden markkinoiden mukaisesti niin, ettei hinta ole este ehkäisyn käyttämiselle.

B

ayer Turku oli Vierailukeskus Joen ensimmäisiä yritysyhteistyökumppaneita. Joesta löytyvä moderni pallotuoli on lainassa Bayerilta, ja siinä voi katsella 3D-laseilla videoita Bayerin toiminnasta maailmalla.

10

2021

Marjo Mäkipää näkee Joen paikkana, joka yhdistää eri alojen toimijoita. Hän kiittelee Joen tilojen monipuolisuutta, ja sitä, miten ne sopivat erilaisiin tapahtumiin myös hybridinä tai täysin virtuaalisena. – Joki on alueen kokoava voima, erittäin tyylikäs paikka, jossa voi järjestää tilaisuudet niin, että se on itselle helppoa, Mäkipää kehuu. On luonnollista, että Bayerin Suomessa järjestettäviä tilaisuuksia toteutetaan myös Turussa, sillä Turku on Bayer Suomelle vahva painopiste. Turun tehdas on kolmanneksi suurin Bayerin 26 lääketehtaasta. Se on myös yksi harvoista paikoista, joissa tuotekehitys ja lääketehdas toimivat samassa rakennuksessa. Turussa työskentelee 850 työntekijää, eli valtaosa Bayerin Suomen tuhannesta työntekijästä. Bayer investoi vuosittain Suomeen 80 miljoonaa euroa, sen lisäksi Turun tuotantolaitoksen kehittämiseen ja modernisoimiseen on satsattu 35 miljoonan euron lisäinvestoinnin verran vuonna 2020. Parhaillaan meneillään oleva hanke on valmis vuonna 2023. Mäkipää kertoo, että Bayer on pitkään ollut Suomen suurimpia yhteisöveron maksajia. – Meille on yrityksenä tärkeää, että työstä tuleva arvo jää siihen maahan, jossa työ tehdään, Marjo Mäkipää sanoo. Hän iloitsee siitä, että koronavuodesta huolimatta toiminta on pysynyt normaalilla tasolla, ja sekä Turun että Helsingin toimipaikkoihin on voitu rekrytoida uutta väkeä. •

Bayer • toimiala: Life Science, terveydenhoitoon ja ravitsemukseen liittyvät tuotteet, kuten reseptilääkkeet • työntekijöitä: Suomessa n. 1 000, kansainvälisesti n. 104 000 henkilöä • ehkäisykierukoiden myynti: 1 ,1 mrd. € (2020) • liikevaihto: 41,4 mrd. € (2020)


"

Meille on yrityksenä tärkeää, että työstä tuleva arvo jää siihen maahan, jossa työ tehdään.

2021

11


Tiedepuiston tulokas Uusi kumppanimme Tiedepuistossa

Retoriikka toi Veritaksen Tiedepuistoon Tulevaisuuden työelämän tarpeet täyttävä toimisto on totta jo nyt. Tiedepuiston uusi tulokas, Veritaksen pääkonttori Trivium Retoriikka, on energiatehokas, tyylikäs ja moneen muuntuva rakennus.

K

un Veritaksen toimitusjohtaja Carl Pettersson aloitti työssään reilut kolme vuotta sitten, hän päätti tutustua työntekijöihin menemällä näiden kanssa kahville. Ketään vain ei näkynyt missään. Kun Pettersson oli kävellyt aution kahvihuoneen ohi pari viikkoa, hänen oli pakko kysäistä, että eikö kukaan täällä juo kahvia? Eikö kukaan pidä kahvitaukoja? Selvisi, että kyllä vain, kahvia juodaan ja taukoja pidetään, mutta jokainen tiimi halusi pitää taukonsa oman porukan kesken. Siksi talossa oli 11 kahvinkeitintä, ja kahvit juotiin aina jonkun tiimiläisen huoneessa. Yhteinen kahvihuone oli ja pysyi autiona. Kahvitaukoasia oli yksi esimerkki

12

2021

siitä, että vaikka Veritaksen pääkonttorina pitkään palvellut talo Turun Kaskenmäellä oli sinällään hieno, sen tilat eivät enää täyttäneet nykypäivän standardeja. Työntekijät sijoittuivat viiteen eri kerrokseen, ja melkein kaikki työskentelivät omissa pienissä huoneissaan. Oli aika lähteä uudistumaan.

V

eritaksen tarpeisiin sopivaa, modernia tilaa ei Turusta löytynyt valmiina. – Koska olemme iso kiinteistösijoittaja, oman pääkonttorin rakennuttaminen oli meille luontevaa, taustoittaa Pettersson. Kolmenkymmenen potentiaalisen tontin joukosta voittajaksi seuloutui Turun Tiedepuistossa sijaitseva,

TriviumCityn vieressä oleva tyhjä alue. Siihen suunniteltiin uusi Veritaksen pääkonttori, V:n muotoinen kahdeksankerroksinen rakennus, joka valmistui vuoden 2020 lopulla. Rakennus kantaa nimeä Trivium Retoriikka. Veritaksen käytössä on kiinteistön kaksi ylintä kerrosta ja rakennuksen huipulla oleva edustustila, muissa kerroksissa on vuokralaisia. Rakennuksen katutasossa on infopiste ja neuvotteluhuoneita, jotka ovat yhteiskäytössä. Yhdyskäytävä yhdistää Retoriikan jatkossa TriviumCityyn. Lisäksi Trivium Retoriikkaan kuuluu kolmitasoinen parkkihalli. – Emme halunneet rakentaa perinteistä toimistotaloa, vaan tehdä ratkaisuja, joiden myötä kiinteistö


"

Emme halunneet rakentaa perinteistä toimistotaloa.

toimii myös sijoituksena, ja se on mallirakennus energiatehokkaasta, vastuullisesta rakentamisesta, Pettersson sanoo. Vastuullisuus näkyy Retoriikassa kautta linjan aina materiaalivalinnoista energiaratkaisuihin asti. Sisätiloissa käytetään paljon puuta, ja rakennuksen ensisijainen lämmitys- ja jäähdytysmuoto on maalämpö. Lisäksi rakennuksen katolle on tulossa aurinkosähköpaneeleja. Myös terveeseen sisäilmaan on panostettu paljon. Rakennukselle on haettu Suomessa harvinaista Breeam Excellent -ympäristösertifikaattia. Rakennuksen erikoisuuksiin kuuluu myös sen julkisivu, joka vaihtaa väriä auringonvalon mukaan.

»

2021

13


» Tämän mahdollistaa se, että Retoriikan julkisivu koostuu alumiinikomposiittilevyistä, joiden pintaan on maalattu useampi väri päällekkäin.

V

eritaksen uudet toimitilat ovat modernit, vaaleasävyiset ja muunneltavat. Heti sisääntulosta avautuu tyylikäs, avara työkahvila, jonka kookkaista ikkunoista on upeat näkymät Tiedepuistoon. Tilaa hallitsee monikäyttöinen, myös istuskeluun sopiva sisäportaikko ja näyttävä viherseinä. Tila suorastaan kutsuu viihtymään. Uudessa pääkonttorissa työntekijöillä ei ole omia työpisteitä, vaan työtilan voi valita tarpeen mukaan. Jokaisella tiimillä on lisäksi oma ”kotipesä”, jossa voi säilyttää kirjoja ja kansioita sekä pitää tiimipalavereita. Veritas teki mittavan määrän taustatyötä jo ennen rakennusprojektin aloittamista. Esimerkiksi työntekijöiden toiveita ja työnkuvia tutkittiin useiden kyselyiden ja selvitysten avulla. – Työntekijöidemme toimenkuvat ovat keskenään hyvin erilaisia: osa on asiakaspalvelussa, ja he esimerkiksi puhuvat paljon puhelimessa. Joidenkin työ on hyvin liikkuvaa, jotkut taas tarvitsevat tilaa, jossa on rauhaa

14

2021

keskittyä. Halusimme, että uusi tila soveltuisi kaikille työntekijöillemme, Pettersson kertoo. Carl Pettersson kehuu Tiedepuistoa loistavaksi ympäristöksi Veritakselle. – Yrittäjät ovat pääkohderyhmämme, ja täällä toimii paljon eri kokoisia yrityksiä. Uskon, että Tiedepuisto on erinomainen paikka rakentaa toimivia verkostoja myös siksi, että alueella on paljon eri alojen osaamista. Veritakselle Tiedepuistoon sijoittumista tukivat myös alueen hyvät kulkuyhteydet: Kupittaan juna-aseman ja Helsinkiin johtavan moottoritien läheisyys sekä toimivat joukkoliikenneyhteydet. Pettersson uskoo, että Veritaksen yhteistyö Vierailukeskus Joen kanssa tiivistyy huomattavasti, nyt kun Veritas on muuttanut Tiedepuistoon. – Meillä on toki omat uudet, upeat tilat, joita esittelemme mielellämme, mutta kaikki isommat tilaisuudet tulemme ilman muuta järjestämään Joessa. • Carl Pettersson jätti huhtikuussa työnsä Veritaksessa ja aloittaa syksyllä 2021 Elon toimitusjohtajana.


Veritas • toimiala: Lakisääteinen eläkevakuutus • perustettu: 1904 • työntekijöitä: n. 150 • liikevaihto (vakuutusmaksutulo): 592 M€ (2019)

2021

15


Turun tekijät Aluettamme kehittävä kumppani

Yhdessä uuteen kasvuun Onnistumistarinoita, koulutuksia ja verkostoitumista. Turun kauppakamari haluaa tukea jäseniään kasvamaan ja löytämään uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

T

oimivat, monialaiset verkostot ja Turun hyvä logistinen sijainti ovat alueen yrityksille tärkeitä kasvun mahdollistajia. Haasteita kasvulle taas tuottaa osaavan työvoiman saanti. Näin summaa Turun kauppakamarin toimitusjohtaja Kaisa Leiwo. Turun kauppakamarin tavoite ja teema vuodelle 2021 on Yhdessä uuteen kasvuun. Koronavuoden jälkeen halutaan tukea alueen yrityksiä yhteistyössä, uudistumisessa, uusien liiketoimintamallien löytämisessä, verkostoitumisessa ja kasvussa. Jäseniä motivoidaan esimerkiksi jakamalla onnistumistarinoita yrityksistä, jotka ovat kestäneet koronan koettelemukset ja tehneet toimintaansa muutoksia, jotka ovat vieneet toimintaa eteenpäin.

T

urun kauppakamarissa on 1800 jäsentä kaikilta elinkeinoelämän osa-alueilta, aina suurista kansainvälisistä yhtiöistä pieniin yhden hengen yrityksiin. Lisäksi mukana on Turun alueen kaupunkeja, kuntia ja lukuisa joukko järjestöjä. – Varmasti tärkein kauppakamarin tarjoama etu on se, että kauttamme pystyy verkostoitumaan yli toimialarajojen, Leiwo sanoo. Verkostoituminen voi olla aivan yhtä tärkeää sekä isoille että pienille toimijoille. Esimerkiksi monen Turun alueen vientiyrityksen toiminta on jatkunut ilman suurempia muutoksia koko korona-ajan, koska nykyiset asiakassuhteet ovat olleet toimivia. Leiwo kertoo monen yrityksen kärsivän kuitenkin nyt siitä, että

uusasiakashankintaa on vaikeaa tehdä sähköisesti ja tilauskirjat ovat tyhjenemässä. Siksi huolena onkin, että koronan vaikutukset näkyvät näissä tähän asti hyvin pärjänneissä yrityksissä vasta viiveellä. Juuri siksi Leiwo liputtaa verkostoitumisen puolesta. Uusien yhteistyökumppaneiden kanssa voi keksiä uusia tapoja lähteä hakemaan kasvua. Kasvun mahdollisuuksia tukee myös se, että logistiikan puolesta Turku on loistava paikka yrittää, kehuu Leiwo. – Meillä on välittömässä läheisyydessä Turun, Naantalin ja Rauman satamat, maakunnan oma lentokenttä, joka normaaliaikana on Suomen toiseksi vilkkain kenttä, ja lisäksi Turku on maanteiden ja rautateiden solmukohta. Pääkaupunkiseudun lisäksi Suomesta

»

16

2021


"

Kauttamme pystyy verkostoitumaan yli toimialarajojen.

Turun kauppakamari Toimisto Turussa, alueosastot Salossa, Loimaalla ja Uudessakaupungissa • perustettu: 1917 • työntekijöitä: 8 • jäseniä: 1 800

2021

17


Hyvä johtaja antaa muiden loistaa

» ei löydy toista kaupunkia, jossa olisi logistisesti näin hyvät mahdollisuudet. – Alueellamme on paljon yrityksiä, jotka pystyvät hyödyntämään kaikkia näitä väyliä, ja paljon yrityksiä, jotka miettivät miten voisivat jatkossa hyödyntää mahdollisuuksia paremmin. Merkittävä este kasvulle on kuitenkin pula osaavasta työvoimasta. Koronaaikanakin moni kauppakamarin jäsenyritys kertoi juuri sen olevan suurin este yrityksen kasvulle. – Tarvetta on monenlaisille työntekijöille, esimerkiksi osaaville hitsaajille, asentajille, työnjohtajille ja monille muille rakennusalan työntekijöille, Leiwo kertoo. Turun kauppakamari käykin keskusteluja sekä alueellisesti oppilaitosten kanssa että valtakunnallisesti ministeritasolla. – On merkittävä ongelma, että oppilaitokset eivät voi reagoida tarpeeksi nopeasti niihin tarpeisiin, mitä alueilla on. Oppilaitoksissa tiedetään usein hyvin, millaiselle työvoimalle olisi tarvetta, mutta muutosten vieminen läpi on tällä hetkellä aivan liian kankeaa ja hidasta. Siihen tarvitaan pikaisesti muutos, Leiwo sanoo.

T

urun kauppakamari haluaa tukea jäseniään kasvuun tiedolla. – Järjestämme jäsenistöllemme viikoittain ohjelmaa ja tapahtumia,

18

2021

joista osa on maksutonta ja osa maksullista. Tällä hetkellä kaikki tapahtuu etänä verkossa, mutta odotamme kovasti sitä, että pääsemme taas tapaamaan jäseniämme kasvokkain, sanoo Leiwo. – Toisaalta olemme saaneet digiloikan myötä ja etäyhteyksien kautta tilaisuuksiimme loistavia puhujia, jotka eivät ehkä kiireiltään olisi ehtineet Turkuun normaaliaikana. Myös monet jäsenemme ovat aktivoituneet ihan uudella tavalla osallistumaan tapahtumiin, Leiwo kertoo. Turun kauppakamari tekee aktiivista yhteistyötä Vierailukeskus Joen kanssa, ja Leiwo näkee, että Joki tarjoaa yrityksille hienon mahdollisuuden esitellä toimintaansa ja järjestää tilaisuuksia aivan Tiedepuiston ytimessä. – Korona-aika on ollut harmillisen hiljainen tilaisuuksien osalta myös Turun kauppakamarissa, mutta kevään ohjelmaan kuulunut pormestaritentti striimataan jäsenillemme Vierailukeskus Joesta, Leiwo kertoo. Oman lisänsä Turun kauppakamarin tarjoamiin mahdollisuuksiin on tuonut myös viime vuonna lanseerattu Koulutus online -palvelu, jota kutsutaan tuttavallisesti ”koulutuksen Netflixiksi”. Helsingin kauppakamarin tuottamassa tietopakissa on satoja koulutuksia, joita kaikki kauppakamareiden jäsenet voivat katsoa silloin, kun heille sopii. •

– Johtaja on ennen kaikkea mahdollistaja. Johtajan pitää nähdä laajemmat kokonaisuudet ja löytää ne tiet ja polut, jonne halutaan mennä, puntaroi Turun kauppakamarin toimitusjohtaja Kaisa Leiwo. Leiwolla on laaja kokemus vaikuttamisesta ja johtajuudesta. Ennen Turun kauppakamaria hän työskenteli Isännöintiliiton johtajana ja sitä ennen Kiinteistöliiton johtajana. Leiwo kuitenkin tunnustaa, ettei edes pidä koko sanasta ”johtajuus” – se kun tuntuu helposti kovin kankealta ja byrokraattiselta. – Omat kokemukseni ovat johtajuudesta maksimissaan 50 hengen organisaatioissa, joten vaikkapa pörssiyrityksessä on varmasti hyvin erilaista. Mutta itse pidän matalasta hierarkiasta ja olen hyvin osallistava johtaja. Olen sitä mieltä, että johtajan ei kuulu tietää kaikkea – hänen pitää hankkia ympärilleen fiksuja ihmisiä, jotka tietävät häntä enemmän! Leiwon mielestä tärkeintä on kuunnella ympärillään olevia ihmisiä ja tukea heitä, jotta työt sujuvat ja kaikki voivat hyvin. – Hyvä johtaja ei tyrkytä koko ajan itseään esiin, vaan hän mahdollistaa sen, että kaikki voivat loistaa! Leiwon mielestä johtajuus punnitaan vaikeissa tilanteissa. – Kaikki tietävät, että aina kaikki ei suju kuten pitäisi. Silloin pitää olla niin avoin kuin mahdollista ja purkaa pelkoja ja ennakkoluuloja yhdessä. – Hyvä johtaja ei pelkää hankalia asioita, vaan uskaltaa nostaa kissan pöydälle. Se, jos mikä, on juuri johtajan tehtävä.


W TC a u t t a a k a n s a i n vä l i s t y m ä ä n WTC Turku ry. kokoaa yhteen ne alueen yritykset, jotka haluavat kansainvälistyä, ja ne yritykset ja tahot, jotka voivat tuottaa palveluita kansainvälistyville yrityksille.

W

TC Turku on toiminut viimeiset kolme vuotta Turun Tiedepuiston alueella, ja Vierailu- ja innovaatiokeskus Joki on nykyisin Turun WTC:n kotipesä. – Pidämme tilaisuuksia ja tapahtumia sekä kutsumme vieraita Jokeen tutustumaan toimintaamme ja Vierailukeskuksen mahdollisuuksiin. Tärkeä osa toimintaamme ovat asiantuntijoiden esiintymiset, ja nyt korona-aikana olemme tehneet Joesta myös striimejä ja podcasteja. Jatkossakin tämä mahdollistaa helposti myös kansainväliset yhteydet. Joki on näyttävä, monipuolinen tila, jonne voi tuoda kenet tahansa, kehuu WTC

Turun operatiivinen johtaja Jani Rusi. Joen kumppaniyritykset saavat Rusilta myös maksutonta konsultaatioapua kansainvälistymisen alkuaskeliin liittyvissä kysymyksissä. – Tämä yhteistyö on otettu todella ilolla vastaan, Rusi kertoo. Kansainväliseen verkostoon kuuluva WTC on toiminut Turussa jo vuodesta 1994. Taustalla oleva WTC Association toimii 92 maassa ja yli 300 kaupungissa. Nykyisin WTC Turku toimii Turun kauppakamarin, Varsinais-Suomen Yrittäjien ja Turku Science Park Oy:n alaisuudessa, näitä tahoja edustavan hallituksen ohjauksessa. Tärkeitä kumppaneita ovat myös Ely-keskus ja Business Finland.

WTC:n toiminnan ydin on tukea kansainvälistymistä tavoittelevia yrityksiä ja toimijoita saattamalla näitä yhteen. WTC tarjoaa jäsenilleen kansainvälisiä kontakteja, tietoa, tapahtumia ja koulutusta. Kehittyvä WTC Turku toimii maakunnallisena koordinaattorina kansainvälistymisen edistämisessä. – Visionamme on olla voima, joka kokoaa yhteen Turun seudulla toimivat yritykset, jotka haluavat kansainvälistyä, ja auttaa heitä. WTC ei lähtökohtaisesti itse tuota palveluita, vaan yhdistää palveluntuottajat ja niiden tarvitsijat – tarvittaessa myös globaalilla tasolla, sanoo Rusi. •

» 2021

19


Tapahtumien uusi aika Kumppanimme, joka toteuttaa tapahtumia innovatiivisesti

Uusi Viking Glory laskettiin vesille Joessa Viking Line lanseerasi Turun reitille jatkossa tulevan Viking Glory -aluksensa virtuaalisesti. Vierailukeskus Joessa järjestetyssä virtuaalitapahtumassa nähtiin laivan vesillelasku Kiinassa, jonka lisäksi lähetyksessä olivat mukana kaikki varustamon avainhenkilöt. Striimiin liittyi puhujia myös Tukholmasta ja Kiinasta.

T

oteutimme virtuaalisen vesillelaskun nyt ensimmäistä kertaa, sillä ihmisten ja median kiinnostus uutta laivaamme Viking Glorya kohtaan on ollut kova, kertoo Viking Linen projektipäällikkö Michaela Lindström. Turku-Maarianhamina-Tukholma -linjalla liikennöintinsä vuoden 2022 alusta aloittava Viking Glory on ensimmäinen Viking Linen uusi alus kahdeksaan vuoteen. Edellinen uusi

20

2021

laiva on niin ikään Turun linjalla seilaava Viking Grace. – Kun mietimme sitä, miten voisimme juhlistaa Viking Gloryn vesillelaskua ja kertoa siitä ihmisille parhaalla mahdollisella tavalla, mieleemme nousi heti yhteistyökumppanimme Joki. Valinta oli täydellinen, ja olemme todella tyytyväisiä siihen, miten tilaisuus sujui, Lindström kiittää. Hän kehuu, että Joesta löytyi tapahtumalle erinomaiset puitteet

ja Joen yhteistyökumppanien, kuten Rajupajan, avulla lanseeraustapahtumasta saatiin todella laadukas. Viking Linelle oli ensiarvoisen tärkeää, että Viking Gloryn vesillelasku-liven tekniikka toimi moitteettomasti. – Emme halunneet tinkiä tekniikasta milliäkään, vaan halusimme, että kokemus olisi katsojille laadukas, Lindström kertoo.

»


"

Emme halunneet tinkiä tekniikasta milliäkään.

Plantui • toimiala: Kasvinviljelyn tukipalvelut • perustettu: 2012 • työntekijöitä: 8 • liikevaihto: 0,5M€ (2019)

2021

21


V »

iking Gloryn lanseeraustapahtuma toteutettiin Joesta suorana lähetyksenä. Tapahtuma oli ensisijaisesti virtuaalinen pressitilaisuus, johon lehdistö oli saanut kutsun. Myös suuri yleisö sai seurata tapahtumaa Viking Linen omissa YouTube-kanavissa, ja kaikkiaan tilaisuutta seurasikin livenä 90 000 henkilöä. Tapahtuman alkujuonnot tehtiin Joen aulasta ja ohjelman keskeisenä osana toteutettu paneelikeskustelu lähetettiin Cave-teatterista. Juonnot ja keskustelut tehtiin rinnakkain kolmella kielellä: englanniksi, suomeksi ja ruotsiksi. Ohjelmaa luotsasi Jonathan Isaksson, Viking Gloryn tuleva risteilypäällikkö. Joesta lähetettyyn paneelikeskusteluun pystyi lähettämään kysymyksiä, ja vastaamassa olivat muun muassa Viking Linen toimitusjohtaja Jan Hanses ja Viking Gloryn tuleva kapteeni Ulf Lindroos. Hanses sai vastata esimerkiksi siihen, millaista on lanseerata tällainen suursatsaus keskellä koronapandemiaa.

22

2021

– Tällaisen investoinnin elinkaari on ainakin 30 vuotta, joten siinä aikajänteessä tämä pandemia on lyhyt parenteesi, sanoi Hanses. Hän lisäsi, että koronan myötä ihmiset ovat huomanneet, että lähimatkailu on erittäin varteenotettava vaihtoehto vapaa-ajan viettämiseen, ja siihen skenaarioon Glory sopii erittäin hyvin. Paneelikeskustelun lisäksi lähetyksessä nähtiin näyttävä video Viking Gloryn vesillelaskusta Kiinassa. Katsojat pääsivät kurkistamaan sisälle laivaan havainnekuvien avulla tehdyn videon myötä. Michaela Lindström kertoi, että vaikka Joesta tehdyn suoran lähetyksen kesto oli noin tunnin verran,

yksinkertaisuus. Luvassa on messinkiä, samettia ja puupintoja. Laivassa on suuria panoraamaikkunoita, joista voi ihailla saaristomaisemia. – Glory on todella erilainen laiva kuin Grace, joten jos jatkossa lähtee Turusta vaikkapa piknik-risteilylle, saa todella erityisen kokemuksen päästessään nauttimaan molemmista laivoista, Michaela Lindström kertoo. - Olemme ottaneet paljon tarinankerrontaa mukaan muun muassa laivan ravintoloiden ja konferenssitilojen nimeämisiin. Tulemme kertomaan asioita vähän kerrallaan, mutta en malttaisi odottaa, että pääsemme paljastamaan ravintoloiden nimiä ja konsepteja, sanoo Lindström. Viking Gloryssä on huomioitu koko

kulissien takana valmistelut tapahtumaa varten kestivät kuukausia. – Tällaista tapahtumaa täytyy valmistella huolella, ja kaikkeen täytyy olla täsmällinen ajoitus ja käsikirjoitus.

prosessin ajan energiaoptimointi ja ympäristöystävälliset ratkaisut. Viking Glory tulee olemaan yksi maailman ympäristöfiksuimmista aluksista, ja se kuluttaa noin kymmenen prosenttia vähemmän polttoainetta kuin useilla vastuullisuuspalkinnoilla palkittu, oman aikansa edelläkävijä Viking Grace. •

V

iking Glory -laivan sisustuksessa ja väreissä on teemana pohjoinen merellisyys, ajattomuus ja hienostunut


Viking Glory • Toimitetaan vuoden 2021 lopussa • Arvioitu liikennöinnin aloitus vuoden 2022 alussa Turku– Ahvenanmaa–Tukholma -reitillä • Matkustajakapasiteetti: 2 800 • Hyttejä: 922 • Miehistöä: n. 200 henkeä • Polttoaine LNG (nesteytetty maakaasu) • Rakennetaan Xiamen Shipbuilding Industry Co. Ltd:n telakalla Kiinassa • Yhteistyökumppanit: Wärtsilä, ABB Marine, Kone, Almaco, Koncept, Climeon, Evac, Projektia, Pointman, Deltamarin ym.

2021 23


"

Ei korona ole millekään yritykselle ainoa haaste, joka matkan varrelle tulee.

24

2021


Yhdessä Kumppanimme, joka taitaa yhteispelin

Kumppanuus kantaa yli vaikeiden aikojen Mikään yritys tai yksilö ei pysty toimimaan yksin, ja haastavina aikoina hyvien kumppanien merkitys korostuu. Yhteistyökumppaneistaan ja sidosryhmistään kannattaa pitää hyvää huolta, sillä toimiva kumppanuus on se asia, joka kantaa yli vaikeiden aikojen, miettii OP Turun Seudun varatoimitusjohtaja Petteri Rinne.

R

inne muistuttaa, että toimivien kumppanuussuhteiden lisäksi haastavina aikoina on tärkeää osata suunnata katse eteenpäin ja kehittää toimintaa. – Ei korona ole millekään yritykselle ainoa haaste, joka matkan varrelle tulee. Me olemme Osuuspankissa nähneet vuosien varrella varmasti suunnilleen kaikki vaikeudet, joita tulee yrityksen kasvun ja ikääntymisen myötä, mutta olemme selättäneet ne. Nyt olemme vireä satavuotias, joka on vahva toimija sekä Turun alueella että valtakunnallisesti, Rinne sanoo. Monien yritysten ja yksityishenkilöiden mieltä painaa nyt huoli tulevasta, ja pankin saamat yhteydenotot yrityksiltä liittyvät usein rahoitus- ja luottokysymyksiin. – Pankkiin kannattaa olla yhteydessä mieluummin ajoissa kuin liian myöhään. On myös rahoittajan tahto, että mahdollisten kuoppien yli selvitään, eikä yksikään yritys ajautuisi

hankaluuksiin, saati konkurssiin turhan takia. Korona on tuonut myös pankkimaailmaan huikean digiloikan, ja tarvittaessa lähes kaikki tapaamiset pystytään nykyisin hoitamaan sähköisesti, samoin monet asiakirjat voidaan allekirjoittaa sähköisesti. Rinne uskoo, että tämä mahdollisuus jää laajaan käyttöön korona-ajan jälkeenkin. – Joillekin tapaamisiin lähteminen on työlästä tai mahdotonta, joten on hienoa, että nykyään voimme neuvotella, sopia asioita ja osallistua tapahtumiin etäältä. Vaikka tämä asia tuli elämäämme vähän puolipakolla, siinä on paljon mahdollisuuksia, joita voimme hyödyntää tulevaisuudessa. Toisaalta Rinne puhuu henkilökohtaisten tapaamisten puolesta, kunhan siihen taas on mahdollisuus. Hän näkee, että Joella on tärkeä rooli kohtaamisissa. – Vierailukeskus Joki tarjoaa tilaisuuksiin näyttävät tilat, joissa on

helppo toteuttaa erilaisia tapahtumia. Esimerkiksi Cave-teatteri on arkkitehtonisesti vaikuttava ja toimiva tila, Rinne kehuu. Osuuspankki on toteuttanut vuosien varrella Joessa niin asiakas- kuin sidosryhmätilaisuuksia, samoin oman henkilökunnan ja hallinnon tilaisuuksia. Viimeisen vuoden aikana tutuksi ovat tulleet myös virtuaaliset ja hybriditapahtumat, ja Rinne uskoo, että niille on tilausta jatkossakin. •

OP Turun Seutu • toimiala: pankkitoiminta • perustettu: 1922 • työntekijöitä: 220 • asiakasliiketoiminta: 7, 9 mrd. € (2020) • liikevoitto: 37,3 mrd. € (2020) • CET1 vakavaraisuus: 19,4 %

2021 25


Kuvat: Rabbit Visuals

• Tiedepuisto tutuksi

Circus on Tiedepuiston väripilkku

T

ykistökadun vilinässä liikkuessa ei äkkiseltään arvaisi, että seitsemän kerrosta ylempänä sijaitsee terassi, jossa kadun äänet vaimenevat ja jossa joku saattaa parhaillaankin istua ulkoporealtaassa Turun tuomiokirkon tornia ihaillen. Kyseessä on ElectroCityn katolla sijaitseva edustus- ja saunatila Circus, joka toteutettiin rakennukseen vuonna 2016 tehdyn peruskorjauksen yhteydessä. Ideana oli tuoda Turun Tiedepuistoon sirkusmaista tunnelmaa tarjoava tila, joka sopii niin kokouksiin, rentoon yhdessäoloon kuin illanviettoihinkin. 50 ihmiselle tarkoitetussa Circuksessa on kolme neuvottelutilaa, suuri lounge, kaksi pukuhuonetta ja sauna sekä valtava kattoterassi ulkoporeammeineen. Terassilta avautuvat maisemat Turun itäiseen keskustaan ja se kylpee kesäisin auringossa keskipäivästä iltamyöhään. •

26

2021


Vierailu- ja innovaatiokeskus Joki

• • • •

Vierailukeskus Joki tarjoaa tilojen ja verkostojen lisäksi kumppaneilleen näkyvyyttä Turun seudun yrityselämässä. Joessa näkyminen on yksi helpoimmista tavoista kiinnittyä mukaan Turun Tiedepuiston toimintaan.

perustettu: 2017 tapahtumia: 800 (2019), 600 (2020) vierailijoita: 89 000 Jokeen kuuluvat: Auditoriot: Presidentti 258 hlö, Putous 100 hlö Salit: Cave-teatteri 200 hlö, Ministeri 85 hlö Kokoustilat: yli 30 erillistä kokoustilaa Edustustilat: Circus 50 hlö, Sky 25 hlö

Esittelemme kumppaneitamme kaksi kertaa vuodessa ilmestyvässä Biz-lehdessä, seuraava lehti ilmestyy syksyllä 2021.

www.jokiturku.fi


VIRTUAALI- JA HYBRIDITAPAHTUMAT STRIIMIT | WEBINAARIT VIDEONEUVOTTELUT | ETÄKOKOUKSET ESITYSTALLENTEET | MUUT VIDEOT

www.rajupaja.fi

info@rajupaja.fi