Gazet jaargang 1 nummer 41 11102013

Page 1

gAZet jg.01 nr.41 vrijdag 11 oktober 2013 83 blz. & 233 beelditems inclusief 36 pagina’s NIEUW IN GAZET: FOTO GAZET EVENT VANDAAG… VANDAAG

nr. 41 2013

OF ‘S ANDERDAAGS REEDS IN GAZET

RONSEKLEURTHERFST!

ROGER CNUDDE ZEGT ‘T BEUKENNOOTJE VAARWEL!

BLZ.B uiteraard niet alle events, één of twee, al dan niet vooraf aangekondigd!

JG.01 NR.41

VERKOOP

Z I E B L Z .M

LOKAAL DIGITAAL WEEKBLAD

alliene vuir Ronse… WORDT VOORAL GELEZEN DOOR RONSENAARS DIE ER TOE DOEN!

UPDATE ZATERDAGMIDDAG:

tiens, en… o°p zien mouwe gespuit!!! (zie blz.D & 82)

BLZ.L BLZ.U

BLZ.G


A 41’13

DIGITAAL LOKAAL WEEKBLAD

alliene vuir Ronse…

gAZet is niét het orakel van Ronse; wie een wikipediaatje wil doen: SHOOT! medewerkers én lezers maken dit weekblad tot wat het is gAZet WORDT VOORAL élke vrijdag 11 uur één week lang GELEZEN DOOR RONSENAARS DIE ER TOE DOEN! gAZet brengt het nieuws ietwat van opzij bekeken én nogal eigengereid… gAZet zet desgewenst een VOORUITBLIK in jouw mailbox; iedere donderdag ben jij de allereerste om te weten wat de nieuwste editie brengen zal…

Met bovenstaande foto van gele zeepjes, ons zo meegedeeld door kunstfotografe Linda De Vreese die vorig WE in KunstUitEigenStreek exposeerde, kondigen we niet alleen deze reportage aan – zie verder; zie ook bij FOTOGAZET – maar kunnen het gefotografeerde ook ten zeerste aanbevelen als onderliggende gedachte om voor Ronse, zijnde de koningin van de Vlaamse Ardennen (en laat Oudenaarde ons bepaald diè titel nooit afpakken!), gadgets te laten creëren onder het motto kroon:

koekjes, bonbons, speelgoed, pins enz. enz.

© copyright zie COLOFON achteraan...

ÉLKE VRIJDAG 11:00 ÉÉN WEEK LANG…

via gazetronse.be & azronse.be en op de blog azronse.wordpress.com

productie: Willy Deventer | contact via… mailbox: gazetronse@gmail.com GSM: 0494 41 77 62 (met voice-mail) redactie: Hogerlucht 92/94 te 9600 Ronse uitsluitend na afspraak - de redactie is met toegangscontrole beveiligd - poststukken via instructies op de toegangspoort onze lokalen zijn uitgerust met security van de jongste generatie camerabewaking naar meldkamer 24/24 & 365/365

… met rijke symboliek: de chrysantgesloten bossies van allerzielen als onderpand, maar de zomer speelt in frisse zonnebloemen nog effe de baas!


UPDATE ZONDAGAVOND 22:30 Zoals beloofd in gAZet nr.41 reeds enkele beelden omtrent de Hotondcross. gAZet is geen sportgazet en jawel, wereldkampioen cyclocross Sven Nys heeft vanwege het ongemeen gure weer deze onwezenlijk cyclocross gewonnen, maar da’s hier bijzaak. Daarom dit: dé résumé is deze omgewaaide ton vol overgewaaide en gedumpte paraplu’s. Méér toeschouwers die van het terrein…

… wegvluchtten dan er héén trokken (de organisatie houdt het hart vast voor de aderlating!), zoals deze VIP’s die in DE KOETSE (om ze van regen en wind en modder weg te houden, had men ze ten plafond opgetrokken!) via de WIFI op de iPad naar de cross op TV keken. Waarna nog zo’n 500 VIP’s toestroomden om reeds tijdens ‘t… gewalkte dinner een feestje te bouwen. ZIE OOK BLZ.83…


C 41’13

… filmt voor de film IN RONSE!

GASTON’S WAR

Niet vergeten dat Adolf Hitler himself hier tijdens WOII in hoogsteigen persoon voorbij treinde…

Producent Skyline is gestart met de opnames van de WITSE-FILM. Uit verschillende oproepen voor figuranten blijkt dat er opnames plaatsvinden in Ronse. Op vrijdag 18 oktober strijkt de filmploeg in Ronse neer. Men zoekt o.a. figuranten voor op het stationsperron, een conducteur en ‘n harmonie... ‘t Station van Ronse figureerde eerder in de film GASTON'S WAR van Robbe De Hert. Onlangs werd ook de film HALFWEG opgenomen in Villa Carpentier en filmde de BBC aan de Geuzentoren in het Muziekbos.


D

De Raad van State geeft het comité voor een leefbaar Louise-Marie gelijk en vernietigt de vergunning van OB&D.

41’13

http://www.youtube.com/watch?v=ib_tZHzXuF8

20 JAAR VERBINTENIS RONSE-TAIWAN

DAMIEN VAN WAMBEKE 

Update zaterdagmiddag:

‘t WINNENDE RONSESE DIALECTWOORD 2013 IS… PIMPOMPUULEKIE! Zie ook blz.82; zie verslag in gAZet nr.42…

In 1993 ondertekenden de directie van het toenmalig T.I.D. Ronse en de initiatiefnemer Damien Van Wambeke, een jumelageovereenkomst en een uitwisselprogramma met de Taichung Industrial High School in Taiwan. Het jaar daarop, 1994, trokken 49 leden en volwassen begeleiders van de Kunstgroep Jakhals, verbonden aan het T.I.D., naar het verre eiland van China. Ze verzorgden er hun showprogramma, zelfs voor de nationale tv-zendervan Taiwan. Een groot deel van de vlaggengroep zag mekaar nu weer tijdens een reünie in de Salons Remington. Tussen de gerechten in werden er beelden geprojecteerd van het toenmalig verblijf van 16 dagen, reis die mede gerealiseerd werd door het Ministerie van Cultuur in Taipei, door het Taiwanbureau in Brussel en door een paar paters Franciskanen. Het was voor de ‘JAKHALZEN’ van toen een deugddoende reünie, tijdens dewelke veel herinneringen werden bovengehaald. De reünie zelf werd op poten gezet door Cindy Geenens en Isabel Vanlaethem, die in 1994 meewerkten met de vlaggengroep. Nadien trok een delegatie van het T.I.D. nog twee maal naar Taiwan, in 1997 en 2000. De ene keer met sportleerlingen, de andere keer met computerfreaks. Ieder jaar daarop kreeg het T.I.D. een tegenbezoek van groepen uit Taichung. Ook kwamen, in de perioden daartussen, twee Taiwanese folkloregroepen in Ronse een fel gesmaakt optreden geven in de sporthal van de Ronsese technische school.


E 41’13

KUNSTFOTOGRAAF RAPHAËL MASTIN is te Ronse geboren op 14 november 1929. Fotografie is zijn hobby sedert 1967 en hij was tot over enige jaren voorzitter van FOTOCLUB C.O.C. Nu is hij lid van FOTOCLUB Studio Stijn Streuvels Avelgem. Zie ook op de vlg. blz.


F 41’13

EEN AANTAL OPMERKELIJKE FOTO’S UIT ONS MUZIEKBOS, VEREEUWIGD DOORHEEN DE LENS VAN

RAF MASTIN… Het was na oh zovele jaren een blij weerzien met Raf, in de tijd van weekblad –AZ was Raf voorzitter van FOTOCLUB C.O.C. Raf, bijna 84, hou je haaks en maak vooral van en voor Ronse nóg spraakmakende foto’s (zie ook vorige blz.). (Willy)

“Tot 2004 beoefende ik de analoge fotografie en ben dan overgestapt naar de digitale; deze is fysiek minder belastend en ik voel mij daar goed bij”.


G

kunstuiteigenstreek CHRIS VAN DE WIJGAERT SPRAK…

41’13

Dames en heren schepenen en mandatarissen op de verschillende bestuursniveaus, Mevrouw de stadssecretaris, Beste kunstenaars en kunstliefhebbers, van harte welkom. Voor haar 24ste editie heeft 'Kunst Uit Eigen streek' een eigentijds fris nieuw kleedje aangetrokken. Wij zijn er niet weinig trots op dat ons evenement voor het eerst kan doorgaan op deze prachtige locatie, in de Ververij, het pompende cultuurhart van de stad Ronse.

HIERBOVEN STEEKT CHRIS VAN DE WIJGAERT MARIETTE IN DE BLOEMEN

De verhuis van de stadsfeestzaal naar dit nieuwe centrum slaat aan: meer dan 100 kunstenaars hebben hun beste werk uit de kast gehaald. Het hoogste deelnemersaantal sedert jaren. Ik wil alvast alle deelnemers feliciteren met hun werk en bedanken voor hun bijdrage aan dit cultuurfeest. Mijn dank gaat ook uit naar het stadsbestuur voor de logistieke steun en ook niet onbelangrijk, voor het aanbieden van de receptie. Dank ook aan ons immer jeugdige team van medewerkers van Linx+, dat weer het beste van zichzelf gegeven heeft om op tijd de klus te klaren en ervoor te zorgen dat alles piekfijn opgesteld staat voor deze opening.

en trekt hij haren Roger wat dichterbij. Chris is gewestelijk secreatris van het ABVV OostVlaanderen en zijn welkomstspeech staat rechts. Onderaan brengen we de inauguratierede van eerste schepen Jan Foulon van CD&V (wordt vervolgd op de volgende pagina).

Ik geef zo dadelijk voor de officiële openingstoespraak het woord aan Jan Foulon, eerste schepen van Ronse. Maar vooraf wil ik iemand in de bloemetjes zetten die dat meer dan verdient. Na jarenlange inzet stopt Roger Cnudde met de begeleiding van het kunstatelier Beukennootje.

Goede vrienden van de kunst! Van harte welkom hier in onze Cultuurplek CC De Ververij. Ook voor CC De Ververij is het niet alledaags om meer dan 100 kunstenaars te mogen ontvangen. Dan nog wel kunstenaars uit uit onze eigen stad, uit onze eigen regio. We zijn dan ook zeer gelukkig dat jullie dit jaar kozen voor de CC De Ververij om jullie expositie KUNST UIT EIGEN STREEK in onder te brengen. Exact een jaar geleden stonden velen van ons hier samen bij de plechtige opening van de cultuursite De Ververij. De naam De Ververij is zeker een allusie op het palet van kleuren & klanken 

Voor wie niet zo vertrouwd is met de werking van dit atelier, een korte terugblik. Ongeveer 24 jaar geleden, naar aanleiding van de eerste editie van ‘Kunst uit Eigen Streek’, werd ik aangesproken door Roger Cnudde. Hij zag het wel zitten om zijn technische kennis en vaardigheden ter beschikking te stellen van mensen die graag wat scholing zouden krijgen om hun talenten op het vlak van de beeldende kunst te ondersteunen. Wij hadden immers gezien dat onze tentoonstelling een ideaal forum was voor beginnende amateurkunstenaars. Wat ontbrak bij sommigen onder hen, was net dat tikkeltje technische vaardigheden om hun werk op te tillen tot een écht artistiek niveau. De idee rijpte om een creatief schildersatelier te starten. Geheel belangeloos en gedreven door zijn passie, stelde Roger zijn talent en kennis ter beschikking. Hij zou meer dan twintig jaar lang de leermeester zijn van een hele schare enthousiaste beginnende kunstenaars, van jong tot oud. Wie nu het werk ziet van zijn toenmalige leerlingen, staat verbaasd over hun vooruitgang en de diepgang die hun werk gekregen heeft. Veel mensen hebben onder de vleugels van Roger hun creatieve grenzen verlegd. Roger heeft de gave om het creatieve vuur door te geven en het zo brandende te houden en dat is iets wat alleen een artiest die uit het goede hout is gebeiteld echt kan! Bedankt Roger.

En we laten het niet bij een eenvoudig bedankje. Ik heb lang getwijfeld met welk geschenk wij jou plezier kunnen doen. Een bongobon leek zo banaal en toen kwam één van onze medewerkers op een schitterend idee. Hoe kunt ge uw waardering voor een kunstenaar nu beter uitdrukken dan door één van zijn werken aan te kopen? En dat hebben we gedaan en hier is het. Jouw werk Roger zal een prominente plaats innemen in één van onze kantoren. Geen bongobon dus, maar toch kunnen we dit afscheid niet afronden zonder een bloemetje en dat geef ik bij deze graag aan jouw Marietje, die je zovele uren en dagen heeft moeten missen, terwijl jij de aanstormende kunstenaars probeerde te temmen. Bedankt Roger, bedankt Marietje en nu geef ik graag het woord aan Jan Foulon, eerste schepen, voor de officiële openingstoespraak.


 die hier terug te vinden zijn, maar ook zeker een link naar de vroegere bestemming van deze gebouwen. Laat mij toe als schepen van ruimtelijke ordening wat dieper in te gaan op dit gebouw en zijn historiek. Voor een aantal onder jullie is het misschien een eerste kennismaking met dit gebouw. De bouw van deze spiksplinternieuwe infrastructuur hier in de Wolvestraat, is ongetwijfeld een van de grootste projecten van de stad Ronse in decennia van hier. Het is bovendien een sterk staaltje van hedendaagse herbestemming van industrieel erfgoed. Op het vier hectaren grote domein werd in 1911 een eerste textielververij opgericht. Tijdens de Eerste Wereldoorlog deden de gebouwen dienst als kazerne, de ‘Herzog Aelbrecht Kazerne’. In 1922 werd de fabriek verkocht aan Oscar Thomaes en omgevormd tot de ‘Teinturies Belges’. “Den TB”, zoals gezegd in de volksmond, was gespecialiseerd in het verven van linnen, katoen en zijde én het verven op bobijn. Later kreeg ze nog de naam DE LEIE en nog later DE NIEUWE LEIE . In de gouden jaren stelden ze hier tot 600 personeelsleden tewerk . Het bedrijf ging midden jaren tachtig echter in faling en een tijdje later kocht het stadsbestuur het domein aan om er een andere bestemming aan toe te kennen. Het terrein ligt immers zeer centraal in onze

H

stad en was een kankerplek geworden. De nieuwe cultuurplek De Ververij, die naast de Stedelijke Academie voor Artistieke Vorming (de nieuwe naam is Kunstacademie Vlaamse Arden41’13 nen), het Cultuurcentrum huisvest , herinnert aan het rijke textielverleden van de stad maar verwijst vooral naar de uitdagende toekomst die het te beurt valt, namelijk een plek die dagdagelijks met 'kleuren' zal werken, zowel klankkleuren, geschilderde kleuren, kleuren in de taal en in dans …! De hedendaagse architectuur ontworpen door EVR-architecten uit Gent is gebaseerd op het een geïntegreerd concept van verleden, heden en toekomst. Zo werd de stalenstructuur behouden, evenals oude muren, de typische shedaken, de stookketel, de waterbassins... en dit als ‘n soort 'relieken' uit het textielverleden. Maar daar stopt het niet: het verleden vormt het startpunt voor een ver-nieuw-bouw met eigentijdse ruimtes, vormen en materialen. In een eerste fase werd reeds de hele Kunsten Academie gebouwd en een deel van het nieuwe

ZIE VERVOLG BIJ HET RODE OORTJE

http://www.youtube.com/watch?v=aNhXyr7dswk


I

Luc Van De Vijver, Rijksweg, Maarkedal‌ is oud-tekenleraar van de Abraham Hans Middenschool te Oudenaarde. H e t e n i g e t h e m a i n z ij n w e r k i s d e m e n s ! Momenteel maakt hij pentekeningen op klein formaat, bijgekleurd met aquarel.

41’13


J

GIE KEE uit Kluisbergen volgde academie in Oudenaarde en Kortrijk; zijn schilderijen worden gekenmerkt door ‘n lichte abstrahering van de figuren; hij schildert reeds 40 jaar…

41’13

Het model kwam bij haar foto door Anneke Kestelijn poseren voor de lens van Hendrik Braet… Paul Noterman uit SintMartens-Lierde mocht na WOII niet schilderen omdat zulks als niet nuttig werd aanzien! Als 7-jarige tekende hij op een doodsbrief met ‘n klein potloodje een portret van zijn grootmoeder die prompt in woede ontstak omdat ie niet op het veld aan het werken was en de doodsbrief scheurde! Noch op school en evenmin in het leger mocht Paul tekenen of schilderen. Toch had hij hiertoe een onblusbare drang en is het hem een volslagen raadsel waar zijn hang naar beeldende kunst vandaan komt! Hij is fan van… Vincent Van Gogh!

Zo’n 40 Ronsese beeldende kunstenaars namen deel aan


KABINET SOUDAN

K 41’13

Jean-Pol SOUDAN, Lorettestraat 95, geboren te Louise-Marie op een donderdagnamiddag om 15.30 uur den tweede juli 1953. Academie London, Brussel, Lille, Tournai en Koninklijke Academie van de Belgische Kunstenaars te Brussel. Hij heeft auteursrechten bij SABAM. Hij is op zoek naar het uitkrabben en op zoek naar de klare lijn in de olieverf. Zowel in het figuratief als in het abstract, krabt ook uit op foto’s, pelliculen. Soudan is een reiziger in de tijd, van het licht met de elementen, zijn werk wordt een visionaire boodschap uit de tijd. Uit de deelnemersbrochure KunstUitEigenStreek 2013…


RONSE KOERST (bestuur), 2e rij v.l.n.r.: Kristof Sas | Dirk Van Eeckhoudt (VIP & sponsoring) | Maxim Van den Abeele | Stijn De Roo | Dominique Opsomer (pers) | Luc Van den Abeele (voorzitter) | Ronnie Lauwerier - 1e rij: Chris Teirlinck | Chris Vandenhoucke (logistiek) | Filip Geenens | Carlos Pacqué | Kathy Dhondt (activiteiten) | An Deventer (secretaris) | Marnic De Roo (penningmeester) | Frédéric Dewolf (PR & drukwerk) & Luc Watté

ZIE PAGINA

L 41’13

Van zodra de foto’s binnen zijn op de redactie (VIP van ontbijt alover de wedstrijden en na het walking…

81 & 83

… dinner de grote show met Gary Hagger), zet gAZet een eerste reportage online op blz.B als…

MINSTENS TIENDUIZEND SPORTLIEFHEBBERS VERWACHT!


M 41’13

ONDER DUIZENDEN VOORWERPEN VAN SLAAPKAMERS TOT POTLODEN STAAT OOK DIT NOG WERKENDE HARMONIUM BIJ…

… TE KOOP! WEEKEND 42, ZIE VERDER…


N 41’13

Omtrent de verkoop bij ZvB (Zusters van Barmhartigheid) te Ronse, publiceert gAZet in nr.42 een vraaggesprek met zuster Adelheid D’Heer, lid van het bestuur van ZvB en organisator van deze merkwaardige verkoop op zaterdag 26 en zondag 27 oktober 2013. Hiernaast een kopie naar DE KRUISAFNEMING van P.P. Rubens die reeds geprijsd op dé koper wacht. Zie ook nog op de volgende pagina én dus in nr.42...

MANSHOOG, SLECHTS 500 EURO!


O 41’13

http://www.youtube.com/watch?v=I2zVL2g2gY0

 Een voorlopige opstelling voor de verkoop; er wordt met… zusters en man en macht aan gewerkt (wordt vervolgd in gAZet nr.42)!


P 41’13

We beperken (de) Glorieux(route) deze week tot de afbeelding van de eerste prijs van de

Internationale teksten tekenwedstrijd Vader Glorieux in

1995 en waarvan onze uitgever de directeur was. De wedstrijd stond onder de hoge bescherming van koningin Paola en hier zie je het in overkoepeling winnende werk van Koen Van Autreve, een met gouache bijgewerkte collage.


PERSBERICHT STAD RONSE | VRIJDAG 4 OKTOBER 2013

RESULTATEN INZAMELACTIES… De voorbije maanden liepen er in Ronse twee inzamelacties. Eén voor taxussnoeisel en één voor lege batterijen. Beide acties zijn intussen afgelopen. De definitieve resultaten zijn nog niet bekend, maar toch is er al hoopgevend nieuws!

Zaterdag 12 oktober 2012 tss 10 en 15 uur!

spinningmarathon

 Actie “Vergroot de hoop”: INZAMELING VAN TAXUS In de strijd tegen kanker wordt elk jaar een inzamelactie gehouden van taxussnoeisel. Hieruit kan immers een belangrijk geneesmiddel gemaakt worden. Hierbij werd in Vlaanderen het record van vorig jaar verbroken! Uit de gegevens waarover de organisator van de actie momenteel beschikt, blijkt dat alle gemeenten gezamenlijk meer hebben opgehaald dan vorig jaar: meer taxussnoeisel, én meer geld. Tweemaal het record van 2012 gebroken dus. Het definitieve resultaat is nog niet bekend. Weldra komen we te weten wat het aandeel van Ronse in de actie is geweest en op welke financiële vergoeding de stad aanspraak maakt. De stad is vrij te beslissen aan welke organisatie deze middelen geschonken worden.

HERINRICHTING STANDPLAATSEN MARKT OP WOENSDAG In samenspraak met de marktcommissie, werd beslist om de opstelling tijdens de wekelijkse markt van Ronse op woensdag aan te passen. Tijdens het voorbije winterseizoen bleven vaak veel standplaatsen leeg. Daarom werd een opstelling uitgewerkt waarbij de kramen die aan de buitenkant van de markt staan, de lege plaatsen innemen op het middenplein. Dit geeft de markt niet enkel een meer gezellige uitstraling, maar hierdoor zou ook opnieuw doorgaand verkeer mogelijk zijn op woensdag vanuit de Peperstraat. Bovendien kan er geparkeerd worden langs de kant van de Post. Op zaterdag blijft de gewone opstelling behouden.

De nieuwe opstelling loopt vanaf 1 november 2013 tot 1 maart 2014. Hierna zal een evaluatie gebeuren en kan de opstelling eventueel het hele jaar door toegepast worden. Dit zou niet alleen een meerwaarde voor de plaatselijke handelaars kunnen betekenen, maar ook de mobiliteit tijdens de drukke woensdagmiddag ten goede komen… MEER INFO BIJ DE VERANTWOORDELIJKE SCHEPEN : IGNACE MICHAUX

41’13

De lokale afdeling van… … heeft op zaterdag 5 oktober promotie gemaakt voor SAMEN STERKER. Deze nieuwe coöperatieve onderneming organiseert met vaste regelmaat groepsaankopen in onder meer gas, elektriciteit, brandhout en isolatie. Door goederen en diensten zoals elektriciteit, gas en brandstof in groep aan te kopen, kunnen we de scherpste prijs van het moment op de markt bedingen. Zo krijgen consumenten meer financiële ademruimte. Op die manier wil SAMEN STERKER niet alleen de prijzen helpen verlagen, maar ook armoede helpen bestrijden. Concreet zal onze lokale afdeling op de markt flyers uitdelen en huisbezoeken verrichten ter promotie...

 INZAMELING LEGE BATTERIJEN De actie “Win een speelplein voor uw dorp” van BEBAT is op zijn einde gelopen. De gemeente die daarbij het meeste aantal lege batterijen inzamelde kon een gloednieuw speelplein winnen. Uiteraard zijn we samen met jullie zeer benieuwd naar de winnaar. Bebat is volop bezig met alle ingezamelde batterijen en zaklampen op te tellen. Ten laatste eind oktober zal de winnaar bekend zijn en zal elke gemeente hiervan op de hoogte gebracht worden. Als stad willen we alle inwoners alvast bedanken voor de geweldige inzet. Dankzij hun hulp kan Bebat binnenkort al deze batterijen en zaklampen een nieuw leven geven. Meer info : Eric Vandenborre – Milieudienst – recyclagepark@ronse.be

Q

THE LOFT sport voor ‘t goeie doel…

Vande Lanotte te Ronse…

INSCHRIJVEN VEREIST VOOR EEN OF MEERDERE UREN

GAS-BOETES Ronse beperkt zich in het opleggen van GAS-boetes! GAS-boetes zijn boetes die een gemeente kan opleggen voor inbreuken op het vigerende gemeentereglement. Zo kan de stad op lokaal niveau een antwoord bieden aan de problematiek van openbare en voor de inwoners vervelende overlast, zoals… te luide radio’s of andere geluidsinstallaties op openbare plekken | boom-cars mogen niet, evenmin dieren die abnormale hinder veroorzaken | vermomd of verkleed rondlopen, tenzij tijdens de Bommelsdagen begin januari | scateborden op openbare trappen | wildplassen | graffiti spuiten | wilde of verwilderde dieren voederen in de stadsparken of op de stadspleinen | dieren laten rondzwerven…

Op 23 oktober komt Minister Johan Vande Lanotte naar Ronse. Hij zal de tijd nemen om een analyse van de economische situatie van ons land te maken en een aantal beslissingen duidelijk toe te lichten. Maar daar stopt het niet. We staan immers op een kruispunt en verschillende richtingen zijn mogelijk. Het zijn de keuzes die we vandaag maken die de toekomst zullen bepalen. Waar willen we met dit Vlaanderen naartoe? Voor een aantal thema’s geeft Johan aan welke keuze volgens hem de beste is, hoe hij het Vlaanderen van morgen ziet. Hierover gaan we het debat aan. Voor meer info: fractieleider Koen Haelters 0478 49 23 58


R

Voorheen behoorde het Willemsfonds tot het Cultureel Contact van Ronse, een samenspannen van Davidsfonds, Vermeylenkring en Willemsfonds – ten tijde van weekblad –AZ als voorzitter hebbende emeritus inspecteur Raph Demets. Willemsfonds Ronse kondigt thans een heropstart aan…

Met vriendelijke groeten, bestuur Willemsfondsafdeling Ronse: Isabelle Raevens (foto blz.73), Ronnie Lauwerier, Philippe Charlier, Kurt Braeckman, Micheline Denhaerynck, Anne-Sophie Provost en Luc Godefroid.

WILLEMSFONDS RONSE, VC DE BRANDERIJ, ZUIDSTRAAT 13, 9600 RONSE willemsfondsronse@gmail.com | www.willemsfonds.be/Ronse BEKENDMAKING KANDIDATEN ‘DE SLIMSTE GEMEENTE’ In het voorjaar 2014 gaan TV Vier en Woestijnvis opnieuw op zoek naar ‘De Slimste Gemeente van Vlaanderen’. In deze TV-quiz neemt een ploeg van twee inwoners (dame & heer), plus de burgemeester, het telkens op tegen twee andere steden of gemeenten. Ook Ronse wil weer een gooi doen naar deze titel en deed de voorbije weken een oproep voor kandidaten. Een tiental mensen schreven zich in zodat een bijkomende proef nodig is om de deelnemers voor Ronse aan te duiden. Op woensdag 16 oktober 20 uur vindt in de gemeenteraadszaal van Ronse de preselectie plaats. De kandidaten krijgen er een individuele quiz voorgeschoteld die ongeveer een half uur zal duren. De formulieren worden daarna meteen verbeterd. De bekendmaking van de twee kandidaten die Ronse zullen vertegenwoordigen tijdens de provinciale voorronde van deze TV-quiz vindt plaats in de trouwzaal van het stadhuis om 21 uur.

THUIS IN DE BIB & KOM BINNEN EN ZET U zijn de kernzinnen van de Bibliotheekweek 2013. De campagne 2013 focust op de huiselijkheid en het gastvrije karakter van de BIB. De BIB is een plek waar het goed toeven is, een plek dicht bij de mensen. De BIB van Ronse doet daar ook trouw aan mee. Heel wat activiteiten staan opnieuw op het programma. Op zaterdag 12 oktober verwelkomt de BIB haar gebruikers met een hapje en een drankje. Het materiaal van de mediatheek (cd’s, dvd’s en cd-roms) kunnen die dag GRATIS ontleend worden. Om 11 uur zal de werkgroep ’T RONSSIES GEKLAPT hét Ronssies woord 2013 bekend maken en tot de prijsuitreiking overgaan, waarbij aan de aanwezigen een kleine attentie zal worden overhandigd. De werkgroep Rons’Art zorgt voor de artistieke omlijsting. De tweejaarlijkse reuzeverkoop van oude boeken start op 19 oktober, doorlopend van 9 uur tot 17 uur en eindigt op 26 oktober. Alle items worden aan 0,50 eurocent verkocht, behalve de dvd’s die aan 1 euro verkocht worden. De BIB is er voor iedereen, dus heten we iedereen van harte welkom

© BY WILLY DEVENTER

We zijn verheugd jullie de nieuwe start van de WILLEMSFONDSAFDELING RONSE te mogen aankondigen. We menen dat er ook in Ronse plaats is voor een socio-culturele vereniging die vanuit een liberaal-vrijzinnige visie op de wereld de persoonlijke groei van elk individu stimuleert en zo meewerkt aan een verdere uitbouw van een democratische en interculturele samenleving op lokaal, provinciaal en regionaal niveau. Zo wensen we vanuit onze lokale afdeling activiteiten te organiseren en initiatieven te ontwikkelen om zoveel mogelijk mensen actief te betrekken bij cultuur in de ruimste zin van het woord. Graag nodigen we jullie van harte uit op onze eerste activiteit op zondag 20 oktober om 10.30 u. in het Vrijzinnig Centrum Ronse De Branderij, Zuidstraat 13. In het kader van de TIENDAAGSE VAN HET WOORD ontvangen we de heer Daniel De Neve voor een lezing over «De Vlaamse Ardennen als inspiratiebron». Foto van de spreker op blz.73. Hierna biedt het bestuur de aanwezigen het glas van de vriendschap aan. De inkom is gratis. Graag een seintje via willemsfondsronse@gmail.com of bij een van de bestuursleden. Wat mag u verder verwachten? In het najaar: een lezingenreeks over DE VERLICHTING; verder een algemene vergadering met nieuwjaarsreceptie; een debat/gespreksavond over de vernieuwde euthanasiewetgeving en een muzikaal evenement in het voorjaar van 2014. Geïnteresseerden in onze werking en kandidaat-leden kunnen een kijkje nemen op onderstaande website én steeds contact opnemen met het bestuur via onderstaand e-mailadres of via één van de bestuursleden.

41’13

ZIE OOK BLZ.82


Zoals aangekondigd in vorige gAZet nr.40 was Steven Vangermeersch de enige ondernemer die namens Ronse deelnam aan de OpenBedrijvenDag anno 2013. In Oudenaarde waren ze naar verluidt met… 17! Maar noch Oudenaarde noch Ronse zijn vertegenwoordigd op De Dag v/d Architectuur zondag 13 dezer. Uit onze directe regio doet alleen Maarkedal mee! Steven (midden op de foto) gaf de hele zondag uitleg aan gegadigden voor een infraroodcabine, naar verluidt heerlijk voor lijf en leden (en mind ook nog). Onze uitgever liep er in de persoon van de vader van Steven een… Spinsterstraatse klasmakker van weleer tegen het lijf om samen te poseren met Dirk Vangermeersch in één van de IR-cabines. Bij de foto’s: Ronse magert op de OBD 2013, maar Traxico BVB valt te bezoeken; zelfs de tarmac verwijst naar biozendo en de belangstellenden luisterden in vele shifts mee…

S 41’13


 Zondag 20 oktober deel 1) en op zondag en op 10 november 2013 (deel 2): Geschiedenis: grenzen voor de eeuwigheid? De grenzen van ons kleine Europa zijn door de jaren heen enorm veranderd. In bijna elke nieuwe atlaseditie moesten en moeten grenzen worden aangepast. Bijna elke aanpassing heeft zijn eigen verhaal. We belichten enkele hoogtepunten. De les loopt gespreid over de twee zondagvoormiddagen. Jeroen Reygaert (Ronse 4.1.1983), nieuwsanker op VRT radio, was in een vroeger leven leraar geschiedenis (zie hiernaast).  Zondag 27 oktober 2013 Wiskunde: Van limiet tot integraal Normaliter bekronen humaniorastudenten hun opleiding wiskunde met de theorie van integralen en differentialen. Prachtige materie die op een heel intuïtieve manier kan gegeven worden, en bij de meeste afgestudeerden wel een opfrissingsbeurt kan gebruiken. De conceptuele opbouw van dit college, dat veeleer de nadruk legt op de precieze betekenis van afgeleiden en integralen en hun toepassingen binnen en buiten de wiskunde, dan op de ontelbare oplossingsmethoden, zorgt ervoor dat men deze cursus zonder de minste voorkennis kan volgen. Voor mensen die tijdens de humaniora een heilige schrik opdeden voor wiskunde, zal deze ongedwongen uitlegsessie ongetwijfeld bevrijdend zijn. Carlos Denijs (° 10.12.1946) volgde LatijnGriekse humaniora, en studeerde daarna wiskunde aan de Rijksuniversiteit Gent (RUG). Hij stond tien jaar als leraar voor de klas, en was gedurende twintig jaar als lector verbonden aan de Hogeschool Gent. Hij is een bevlogen leraar, die met ongeziene passie aan kennisoverdracht doet. Hij is ervan overtuigd dat hij het ‘wiskundig bezinksel’ in jullie brein weer kan oproeren.  Zondag 3 november 2013 Natuurkunde: Wegwijs in het Universum Iedereen kreeg ooit het vak in aan de humaniora. Sommigen vielen ervoor en andere vielen erdoor. In dit college wordt u getoond dat fysica niet per se nefast is voor uw mentale gezondheid. Tijdens een blitzbezoek aan de

Oudenaarde, Donkstraat 50 onder de inspirerende locatie van The Outsider en dit telkens tussen 09.30 u. en 12.30 u. op zondagvoormiddag 20.10.2013 : GESCHIEDENIS deel 1 zondagvoormiddag 27.10.2013: WISKUNDE

T 41’13 zondagvoormiddag 3.11.2013: FYSICA zondagvoormiddag 10/.11.2013: GESCHIEDENIS deel 2 De deelnamekosten bedragen 10 euro per sessie, met koffie en drankje tijdens de ‘speeltijden’. Inschrijven via sapientia.cursussen@gmail.com

Jeroen REYGAERT verlegt zijn grenzen… Journalist VRT-radionieuws. Ronsenaar en thans Gents inwoner. Historicus. Benieuwde mens, met een passie voor onderwijs keert naar zijn eerste liefde terug. Jeroen (her)tekent de grenzen binnen Europa en belicht enkele historische hoogtepunten. Een kijk vol begrip en kritische reflectie en tevens een blik naar de toekomst. Een aanrader voor wie een breder en beter zicht op Europa wil verwerven. Foto van Ronsenaar Jeroen Reygaert hiernaast  De organisatie is in handen van SAPIENTIA . Dat zijn een handvol vrienden die samen met jou even terug naar de schoolbanken keren om hun basiskennis op te krikken. Geen detaillistisch of saai discours, maar heerlijke inzichten waarmee je de dagdagelijkse wereld beter begrijpt. SAPIENTIA organiseert in de reeks “HEROVER JE KENNIS” dit jaar volgende sessies: GESCHIEDENIS: “Grenzen voor de eeuwigheid?” De grenzen van ons kleine Europa zijn jaren heen enorm veranderd. In bijna elke nieuwe atlaseditie moesten en moeten grenzen worden aangepast. Bijna elke aanpassing heeft zijn eigen verhaal. Docent is Jeroen Reygaert WISKUNDE: “Van limiet tot integraal”. De conceptuele opbouw van dit college zorgt ervoor dat men deze cursus zonder de minste voorkennis kan volgen. Voor mensen die tijdens de humaniora een heilige schrik opdeden voor wiskunde, zal deze ongedwongen uitlegsessie ongetwijfeld bevrijdend zijn. Docent is Carlos Denijs FYSICA: “Wegwijs in het universum”. In dit college word je getoond dat fysica niet per se nefast is voor jouw mentale gezondheid. Tijdens een blitzbezoek aan de wereld van Newton & Galilei komen we heel wat te weten. Waarom valt de maan niet op de aarde neer? Waarom valt een veer op aarde trager dan een loden kogel? Het verbazende antwoord op deze vragen, formuleer je na dit college zonder enige moeite zelf. Docent is Henri Van Overmeire

Vervolg van de kolom links met méér uitleg omtrent SAPIENTIA op blz. HET RODE OORTJE…Nadat het verkeer in goede banen naar de parkings was geleid door twee Ronsese politiemannen, ging parochiepastoor kanunnik André De Wolf voor…

ZONDAG 06 OKTOBER 2013 WAS HET RONSSIESE MEESSE

BA° DE POETERS…

V 41’13


De pater van Guatemala is Eric Gruloos, oud-student van het college Ronse, die lang een confrater was van pater Cesar Maes in Guatemala. De twee inheemmannen zijn parochiale medewerkers van hem, die mee op ‘verlof’ kwamen. Iets voor

Allerheiligen vertrekken ze opnieuw naar Guatemala. Ze verblijven dus nog enkele dagen bij de familie van Eric Gruloos (ouderlijk huis is in Kerkem). De twee missiemedewerkers spreken Spaans. Eén verstond ‘n tikkel Engels…

W 41’13


FIESTE BA° DE POETERS

X 41’13


Y 41’13

FIESTE BA° DE POETERS


Z 41’13

DAG MEVROUW, JIJ WOONT IN DAT STEEGJE DAAR?, MAAR HET HEEFT GEEN NAAM!?! “AH NON, MONSIEUR, LES NUMÉROS CONTINUENT DE LA RUE DE NASSAU JUSQUE LÀ DANS LE FOND OU J’AI DEUX PETITES MAISONS…”!


a 41’13

Jan van Nassaustraat…

NET VOORBIJ HET STEEGJE SNOECK… een even groot steegje, maar zonder naam, X-Steegje, Cité Sans Nom, keine Nahme, no name…

… en enkele passen zuidwaarts ligt idd het…


b 41’13

SNOECKSTEEGJE

IN

http://www.youtube.com/watch?v=MapMKjQB7qc

UIT


c 41’13

Er resten… drie huisjes in Steegje Snoeck! Je mag… drie keer raden hetwelk eigendom is van de stad Ronse!?


d 41’13

Op het papier aan de venster, mooi onder plastic folie, staat géén knijt meer te lezen!?! Net zoals bij Koer Devos staan er wat bakstenen klaar… Jawel, als Ronsenaar ben jij mede-eigenaar van dit pand, een werkmanshuisje in het Snoecksteegje, gebouwd op de grondvesten van ‘wijlen’ het kasteel van Nassau. Eigenaar Ronse toont zich in bewoond gebied een goeie huisvader: hét onkruid-der-onkruiden tiert welig, een toegang om je benen op te breken, een gevel niet om aan te zien, de verf moet dezer dagen peperduur zijn, poetsen al helemaal niet van toepassing, de veldwachter kijkt de andere kant op, zeg maar…


e 41’13

Hier staat de spleet nog wijd open, gAZet kan naar binnen kijken én kieken; nadat we de foto doorheen de spleet van Koer Ovide Decroly (aan de Bruul) hadden gepubliceerd, werden onmiddellijk na verschijnen de planken herschikt én… géén spleet meer. Benieuwd of ‘Ronse’ dàt hier gaat herhalen!?!


f 41’13

  Hierachter/hieronder liggen nog de kelders van het kasteel van Nassau; Ronse zou bepaald dit huisje kunnen opknappen waar stadsgidsen dan met toeristen naar binnen kunnen op hun… kasteel-van-Nassau-route!

KOEREN EN STEGEN, WORDT IN GAZET VERVOLGD, ZEKER WETEN!


g 41’13 Het antwoord van die toch wel charmante mevrouw, Brigitte Vanhoutte, vond ik toch maar vrij algemeen en slappe koek. Jouw antwoord, Willy, had dan weer trekjes van ‘straffen toebak’, haha! Wie jou leest en óók tussen jouw lijntjes leest, zal wel begrepen hebben waar je op aanstuurt ... actie begot, NU ... niet seffens of morgen ... maar METEEN NU!!!. Doen Brigitte... DOEN meiske!!! Ik ben vanavond bij ‘t lezen van gAZet nr.40 dus niet verder geraakt dan blz.F, want ik herinnerde mij een van de foto’s van Koer Devos waar de beplantingen doorheen de daken schieten. Zo’n werf heb ik eind de jaren 80 begin de jaren 90 ook gehad, met name de Oude Koninklijke Paardenstallen te Brussel... maar dan in een exponentiële graad van verpaupering. ‘t Was zelfs zo erg dat de heel dikke muren totaal ontwricht werden door diverse plantengroei. Je had het onlangs nog over een glaskoepel over die Devoskoer ... Wel ... de Oude Koninklijke Paardenstallen kregen er uiteindelijk ook een (was aanvankelijk niet voorzien). Met bijgevoegde foto’s wil ik jou en de lezers van gAZet laten zien hoe de verantwoordelijke instanties het nooit hadden moeten laten gebeuren (oude situatie) en wat er mits heel veel (belastings-)geld toch nog van gemaakt kon worden. Ik meen me te herinneren dat het kostenplaatje bijna een half miljard toenmalige BEF bedroeg, maar ja, het is dan ook vele malen Koer Devos nietwaar! Véél hangt af van goodwill en welke prioriteiten te leggen… De eerste foto is een zicht op de binnenkoer die eerder op een bos leek dan een manège voor hofdames en heren met hoge hoed op ( links de werfleider van de Regie der Gebouwen JeanPaul Faveriau en rechts ikzelf). Het was onze EERSTE kennismaking met de werf en we konden onze ogen nauwelijks geloven. De restauratiewerken hebben maar liefst bijna vijf jaar geduurd om het gebouw helemaal op te knappen. Het werd uiteindelijk een bibliotheek voor wetenschap en cultuur. Zie onderaan rechts het finale resultaat… ONDER KOEPEL! Sjonge ... gAZet laat me herhaaldelijk aan voorbije tijden en ervaringen van toen denken en het doet me goed om mij die beelden weer voor de geest te halen. gAZet is dus niet louter een nieuwsbrenger, een cultuurboodschapper, maar verwekt bij mij tevens psychologische belevingen, gedragingen en brengt mij in een toestand uit lang vervlogen tijden. Hop naar nr.41 en benieuwd waarmee je mij dan weer in vervoering zult weten te brengen. Tot mijn grote verbazing zag ik in gAZet nr.40 een krantenknipsel over een tentoonstelling/spreekbeurt dd. 17 oktober 1965, zo’n slorige 48 jaar geleden!? Dank zij de vermelding van die datum kon ik ook jouw schrijvelarijen in dat verband terugvinden (zie bijlagen; zie volgende pagina n.v.d.r.). Heel leuk om dat allemaal weer op te rakelen. Een toenmalige sterrenvriend stuurde me voor die gelegenheid 250 dia’s die ik nadien mocht behouden, mooi meegenomen… óók dàt vond ik ook nog terug in mijn oude correspondentie. Ik herinner me dat artikel nog goed en op de foto dacht ik mijn rugzijde te herkennen, maar je schrijft dat jij het bent die de camera de rug toekeert! Allez ... dat krantenknipsel kan ik nu met een printscreen kopiëren en aan mijn correspondentie toevoegen. Danke Willy !!! Terloops, in je tweede brief vermeldde je als datum ‘Gent Woensdagvoormiddag’. Ik ga ervan uit dat het de woensdag vóór de 17e was dus 13.10.1965. Beide brieven waren trouwens geklasseerd tussen andere correspondentie dd. 10 en 15 oktober 1965.

RONSE, BEWAAR / RED ONZE KOEREN EN STEGEN, PLZ!

Wat in Brussel in ‘t groot kan, kan in Ronse in ‘t klein, toch?


h

I.V.M. VORIGE PAGINA

41’13

Deze week geen exemplaar van dit alle-bussen weekblad in onze brievenbus gevonden.

Deze week geen exemplaar van dit alle-bussen weekblad in onze brievenbus gevonden…

VOORHEEN FEESTZAAL SANCTA MARIA, THANS ‘t KAPITTEL SINT-HERMESSTRAAT

kondigt ook een uniek klassiek concert aan, georganiseerd door de Koninklijke Harmonie Sinte-Cécilia Ronse. Deze muziekband concerteert samen met het saxkwartet ‘Con Anima’ en brengt op vrijdag 18 oktober werken ten gehore van Albinoni, Bach, Beethoven, Carmichael, Delmotte (jawel, van onze eigenste Ephrem!), Fauré, Niehaus, Vivaldi en Weber en dit in de collegiale om 19.30 u. – tickets VVK €10 en kassa €12 – reserveren via 0477 47 81 05, 0476 48 73 91, 0475 535 64 56 of in het dekenaal secretariaat i/d Sint-Hermesstraat. OKRA Ronse trok op 19 september 2013 met 58 leden naar de Westhoek met op het programma bezoeken aan de koekjesfabriek Jules Destrooper (mét proeverij - mjammie, ha ha) in Lo en in Diksmuide. Uiteraard stonden ook de IJzertoren en de IJzervlakte op het menu: de waanzin van 1914-1918, volgend jaar volop herdenkingen n.a.v. 100 jaar geleden… Alweer een topuitstap heet het in… KERK&leven dat ook de KSO Glorieux kaarting… aankaart! Op vrijdag 18 dezer gaan ze aldaar met een vernieuwde editie van start! De opbrengst zal dienen voor het educatief materiaal van deze school. De (inter-)nationale pers meldt het overlijden van Wilfried Martens die tijdens zijn politieke carrière diverse keren naar Ronse kwam. Zie vorige gAZet’s…


i 41’13

MET ERIC DEVOS, CHEF ERFGOED, HAD GAZET EEN INTERESSANT VRAAGGESPREK; ZIE GAZET VOLGENDE WEEK NR.42

90 PAGINA’S HERMESCULTUS IN DE ANNALEN DECEMBER’13

.

. .


j 41’13

RONSE DEZE WEEK, ZONDAG 06 OKTOBER 2013 14:45 DE ZON ACHTER DONKERE WOLKEN, DE RONSESE SKYLINE STAAT VOL BOOMKRUINEN AFGETEKEND TEGEN ‘T WAALSE HINTERLAND, ZELF ÉÉN BOOM & ÉÉN TOREN!


k

UIT DE BESPREKING VAN HET LAND- EN KAARTBOEK VAN RONSE DATEREND UIT 1684

gAZet brengt nu en de volgende weken de bespreking van het land- en kaartboek van Ronse - door LOES DEVENTER

TOPONIEMENSTUDIE/10

2100m

41’13

© BY LOES DEVENTER

34

43

43

Op de verschillende kaartbladen van het land- en kaartboek van 1684 zijn de verscheidene toponiemen in een schoonschrift door de landmeters, Daniel de Smet en Lieven Hoelman, neergeschreven. In vorig, huidig en volgende nummer(s) wordt weergegeven welke huidige straatnamen onder een of andere vorm in het land- en kaartboek van 1684 reeds staan vermeld. Met schrijfwijzeverschil uiteraard. Op de kaart op deze pagina vind je een overzicht van waar die straten gelegen zijn in de stad. De in vorige nummers van gAZet jaargang 01 verschenen straatnamen worden hier op grote uitzondering na niet meer hernomen. Af en toe geven we ook een georeferentie tussen 1684 en een recentere ‘stafkaart’. Zoals deze week op de volgende pagina…


l 41’13

43

43

Bij de foto’s aangaande de Norensstraat (feitelijk een graswegel doorheen weiland…): op blz.i de ingang vanuit Hogerlucht; we betreden de regio van het Jolybos; hetgeen we zien liggen op beide foto’s van blz.k; alvorens de knik te nemen en het gezelschap van runderen te krijgen (opgepast dus, best een flinke stok meenemen), heb je op blz.n een schuin valhekken op z’n Hollands (schapen) of op z’n Zwitsers (koeien)…


m 41’13

43

NORENSSTRAATIEN RONSE EE DAT IET!


n

http://www.youtube.com/watch?v=12D8A9Jp_2s

41’13

43

NORENSSTRAAT


oJ 41’13 http://www.youtube.com/watch?v=FiRZZSRRbsA

.

De kop die we vorige week zochten, was de hoekgevel, voorheen ‘n bekende viswinkel (Blommaert?), hoek Kerkplein en Karel Vandendoorenstraat. Er rechtover bemerk je waarover Jean-Ma-

DE KOP VAN JUT? NEEN, MAAR WELKE KOP DAN?

rie De Dijn het ‘n paar nummers geleden hier nog had: weer een typisch hoekhuis foetsie (voorheen café), jammer niet zozeer vanwege de grote architecturale waarde van het pand, maar omwille van de zéér typische kenmerken in deze in de 19e eeuwse zuidelijke vergroting van onze stad (zie hierover eveneens gAZet nr.40). De voet die we zochten, was er een onderaan een heilige in de nieuwe Martenskerk. We brengen de foto van waaruit deze eend of kleine zwaan (!) werd geplukt volgende week omdat we gezien hebben dat de foto té onscherp is om hem als documentair item in deze gAZet te publiceren. Én?, welke kop en voet zoeken we deze week dan wel?


p

Met stoelgang wordt VLAANDEREN wereldnieuws en ook…

RONSENAARS DOEN MEE

41’13

(of ze kunnen nog meedoen door alsnog in te schrijven…) Vlaams DARMFLORA PROJECT op grote schaal… Wat zegt je darmflora over je gezondheid? (VERVOLG VAN DE SCHEVE KOLOM ) Uit eerdere studies blijkt dat er een relatie bestaat tussen de samenstelling van de darmflora en bijvoorbeeld overgewicht of allerhande aandoeningen zoals darmontstekingen en diabetes. Dergelijke resultaten doen natuurlijk dromen over de mogelijkheid om aandoeningen te verhelpen of de symptomen ervan te verzachten via ingrepen op de darmflora. We hopen met dit Darmflora-project stappen te zetten in het ontrafelen van de relatie tussen een individu en zijn of haar darmflora. ER ZIJN RONSENAARS INGESCHREVEN, ER KUNNEN NOG RONSENAARS INSCHRIJVEN: GA NAAR…

vib.be/darmflora DAAR KAN JE JE NIET ALLEEN LATEN REGISTREREN … maar bvb. ook kijken wat de organiserende professor JEROEN RAES er bij MARCEL VANTHILT ON TOUR kwam over vertellen…

Bedankt voor je interesse in het Vlaams Darmflora Project! Vooraleer we verder gaan met de registratie, overlopen we nog even wat van jou als deelnemer aan het project verwacht zal worden. Indien je verder gaat met de inschrijving, zal je in de loop van 2013 uitgenodigd worden om:  twee online vragenlijsten in te vullen - eentje onmiddellijk na registratie en een tweede na het nemen van je stoelgangstaal  een stoelgang- en speekselstaal te nemen, gebruikmakende van het materiaal dat we je zullen toezenden  een afspraak te maken met je huisarts om hem een medische vragenlijst te laten invullen, je lengte, gewicht, heup- en buikomtrek en bloeddruk te laten meten en een bloedstaal te laten nemen.

Zie je dit zitten? Dan ben jij de man/vrouw die we zoeken!


VERVOLG VAN BLZ.G

Cultuurcentrum De Ververij. Ook de burelen van de cultuurdienst zijn hier naartoe gebracht, samen met vergaderzalen (voor verenigingen, particulieren en organisaties) en andere ruime tentoonstellingszalen! Een bruisende cultuurplek vol leven! In dat kader kan ik jullie ook het kunstenparcours TOUCHING TEXTILES aanraden dat zich een weg baant door onze stad en van hieruit een start neemt. Deze collectie textiel kunstwerken kregen we in bruikleen van het Museum voor Hedendaagse Kunst uit Antwerpen en bevat ronkende namen zoals Berlinde De Bruykere en Jan Fabre... Meer info vindt u op de site textielfestival.be. In CC De Ververij kan je dus terecht bij de cultuurdienst voor bijvoorbeeld reservaties van tickets, maar ook voor wisselende tentoonstellingen, kleine optredens, lezingen en cursussen. In de ruime hal werd een grote trap voorzien waarvan de brede treden dienst doen als zitjes bij kleine concerten. De Kunsten Academie bevat dan 32 klaslokalen, twee danslokalen, twee woordklassen en acht klassen voor beeldende kunsten! De site zal in de toekomst, zowel via de Wolvestraat met de auto’s, als via de Beekstraat (fietsers en VERVOLG voetgangers) bereikt kunnen worden. Momenteel zijnVAN we BLZ.V volop bezig met de buitenaanleg, zodat we Dus ook mensen van buiten Ronse gAZet onzekijken/lezen stad, naast deerStadstuin een nieuw mooi groot park, op wandelafstand van de Grote Markt kunenaanbieden. laat dat óók de bedoeling zijn. Hopelijk zijn datéén van onze groene vingers richting het nen Vandàt hieruit loopt dan ook over de Beekstraat, niet alleen ex-Ronsenaars (hier geboren, gewoond hebMuziekbos. Inbende, een tweede fase hebbende), wordt nagedacht over enanderen uitvoeringdie gegeven gewerkt maar ook wel aan een eigentijdse zaal voor podiumkunsten (theater,dan muziek, comedy, performance, De optredens met hogere technieens de kriebel wel de afkeerfilm, zouden kunnen congressen...). krijgen sche aan klank, en decor zullen dus nog een aantal jaren doorgaan in de academiezaal in omvereisten naar Ronse af te licht zakken. Alleen of met de familie, de Zuidstraat. mogelijks een groep vrienden. Geacht stadsbestuur, óók Zo een dergelijke imposante site moet je echter ook beleven. Een aantal begrippen en woorden willen via gAZet (of vinden jullie maar niks?) kan ‘Ronse’ versterken van het sociaal weefsel, verwe onlosmakelijk verbinden methet deze Cultuursite: ontmoeting, aan citymarketing doen. Alleen al stilstaan maar door tedagelijkse maken zaken, verrijking van de geest én bozoeting van de maatschappij, reflectie, bij de dat onze stad er proper uitziet, dat wat er allemaal te venal… VRIENDSCHAP! doen valt, brede uitstraling encontext niet gebuisd te wor-zijn bij jullie mooie initiatief. En laat deze begrippen nu ookkrijgt juist de en de leidraad Ik wens dan ookerfgoed heel veelén succes jullie expositie en ik hoop dat wij elkaar nog dikwijls mogen den omjullie waardevol waarmet toeristisch wat mee ontmoeten op valt dezeblikafwendend bijzondere kunstminnende plek! te doen te laten verkommeren. DankMijn U welbeste voor uw aandacht… Linda, i.p.v. de stadsgidsen te verbieden en ik verklaar de tentoonstelling KUNST UIT EIGENSTREEK plechtig voor geopend…

doorheen de koeren en stegen te laveren, zou je hen daarbij juist moeten aanmoedigen! Dan zouden er véél vroeger die van gAZet alarmerende echo’s bij VERVOLG VANdan BLZ.T jouw bazenen zijn toegekomen en te zouden … tenslotte wereld van Newton Galilei komen we wetenook wat hun antwoorden waren op de jouw vrienden uit deinvorige er nuafstand niet meer vraag hoe beweging elkaarcoalitie zit. Wedie nemen van differentiaalvergelijkingen en bijzijn tijdig pakmet slaag voor van de broek gekregen, tensoren, om‘nons behulp onze intuïtie en allez, bespottelijk simpele wiskunde een beeld toch zijn minst wakker geschud dat bvb. Én te vormen, vanop het hoe en waarom van krachten en beweging. Waarom valt de maan niet Koer neer? DevosWaarom en Koer valt Decroly deop Snoecksteeg op de Aarde een en veer aarde trager dan een loden kogel? Het mééropdan… kankerzicht hebben!? verbazende antwoord op deze het eerste eenvoudige vragen, formuleert u na dit college zonder enige moeite zelf. Henri Van Overmeire werd op 6 oktober 1995 geboren te Gent. Al snel manifesteerde zich bij hem een alomvattende verwondering voor zowat al wat is. Na zijn afstuderen aan de humaniora, in de richting Latijn-Wiskunde, trok hij naar de Universiteit Gent, waar hij thans natuur- en sterrenkunde studeert.

41’13

(ZIE TEKST BIJ COLOFON)

SAM DE BRUYN IN RONSE… z

.

.

(Jan FOULON, eerste schepen)

.

FOTO STUDIO BRUSSEL

..

http://www.youtube.com/watch?v=IDDfioByoRk

HET RODE OORTJE


COLOFON digitaal weekblad gAZet wordt uitgegeven door ATELIER 92/94 te 9600 RONSE BTW BE0 736 111 125 TEL +32 494 41 77 62 (mét voice-mail) gazetronse@gmail.com - azronse@gmail.com

initiator/producer/uitgever: Willy Deventer de redacteurs staan bij hun blz. vermeld hoofdredacteur: Willy Deventer de auteurs zijn verantwoordelijk voor hun ingezonden kopijen; kopijen kunnen worden ingekort en/of passages kunnen worden geresumeerd → postadres: Saey Buro, Engelsenlaan 21, 9600 Ronse AUTEURSRECHTEN ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN BBIE DEPONERING (i-Depot) Willy Deventer is international author met CAE-code 109987598, aangesloten bij SABAM en bij de BBIE (i-Depot), tevens graficus/kunstschilder met TheArtServercode 22912 alsook uitgever bij de Koninklijke Bibliotheek te Brussel met code 8672, manager Atelier 92/94 Ronse en co-founder BVBA AbyZ consult & projects Gent. Er is ter goeder trouw gepoogd om (beeld-) materiaal op te nemen waarover geen duidelijk copyright te noteren viel. gAZet heeft dus niemand willen duperen, maar, indien er zich iemand tóch tekort gedaan voelt, neem dan asap contact op met onze redactie via gazetronse@gmail.com om ofwel het betrokken (beeld-)materiaal alsnog te verwijderen of om er het copyright van te kunnen vermelden. Confraterneel gegroet, Willy Deventer.

INHOUDS– INFO & VERANTWOORDING van de foto’s, illustraties en ander (beeld-) materiaal in jaargang 01 nummer 41 van het lokaal digitaal weekblad gAZet voor Ronse HOME: gAZet logo door Willy Deventer (ook vlg. blz.); eigen foto’s; gAZetGRAfiek BLZ.A: eigen foto’s; gAZetGRAfiek BLZ.B: gAZetGRAfiek BLZ.C: bijdrage Thomas Deriemaeker BLZ.D: bijdrage Damien Van Wambeke BLZ.E/F: bijdrage Raph Mastin, eigen foto BLZ.G/H: eigen foto; bijdrage Hendrik Braet BLZ.I: eigen foto BLZ.J/K: bijdrage Hendrik Braet BLZ.L: bijdrage An Deventer BLZ.M: bijdrage fotoclub Ronse; eigen foto BLZ.N/P: eigen foto’s BLZ.Q: bijdrage sp.a; bijdrage The Loft; stadsberichten BLZ.R: bijdrage Willemsfonds; stadsbericht; bijdrage BIB BLZ.S: bijdrage Sapientia; foto Jeroen Reygaert BLZ.T: eigen foto’s; gAZetGRAfiek BLZ.U: eigen foto; foto’s Damien Van Wambeke BLZ.W/Y: bijdrage Damien Van Wambeke BLZ.Z: eigen foto’s BLZ.a/f: eigen foto’s BLZ.g/h: bijdrage Bertrand Vande Kerckhove; eigen foto’s; zelfportret voor Het Volk door Willy Deventer BLZ.i/j: eigen foto’s BLZ.k/n: eigen foto’s; bijdrage door Loes Deventer Ronses land- & kaartboek van 1684 BLZ.o: eigen foto’s; foto VRT BLZ.p: bijdrage inzameling stoelgang UGent BLZ.HET RODE OORTJE: vervolgen; dag van de jeugdveweging; gAZetFLASH… COLOFON: eigen foto; gAZetGRAfiek OVERZICHT met 25 blz. uit gAZet jaargang

COLOFON gAZet 40’13

DAG VAN DE JEUGDBEWEGING https://www.facebook.com/Ronse.uituwkot 01 nr.41 van 11 oktober 2013; 83 blz. inclusief 36 blz. FOTOGAZET & 233 beelditems PAGINA 47: de KOFFIEDUIVEL… FOTOGAZET: 48/57 eigen foto’s KUES | 58/69 eigen foto’s Ronssiese meesse ba° de Poeters | 70/72 vervolg fotoreeks uit de Kleine Marijve (foto’s Loes Deventer) | 73 foto’s Willemsfonds | 74/75 bijdrage Thomas Deriemaeker omtrent TOUCHING TEXTILES | 76/79 bijdrage Thomas Deriemaeker omtrent exhi Villa99 | 80 eigen foto stenen pompoen en kunstfoto door Loes Deventer | flashes: 81&83 flash Hotondcross & 82 flash pimpompuulekie. De reeksen KunstUitEigenStreek alsook de exhi rond en in Villa99 worden in gAZet nr.42 vlg. week vervolgd…

Willy DEVENTER stichter/uitgever/ hoofredacteur van gAZet geeft jou trouwe lezer weer RDV volgende vrijdag 11 uur én… vergeet ‘de muziekjes’ niet…

Op vrijdag 18 oktober 2013 is het in heel Vlaanderen de ‘Dag van de jeugdbeweging’. Ook Ronse doet mee! Voor het eerst is er ook een ‘Nacht van de jeugdbeweging’. Jongeren in uniform van hun favoriete jeugdvereniging kunnen 's morgens genieten van een ontbijt in het Bruulpark, of 's namiddags van een pannenkoekenbuffet en leuke animatie. Daarna wordt het COC een ware danstempel voor de allerjongsten: van 18 u. tot 20 u. is er een heuse Kidsfuif. Onder de begeleiding van een professionele DJ/animator kunnen de jongste leden van de jeugdverenigingen er hun (eerste?) pasjes en te gekke dansjes wagen op de dansvloer. Ook jongeren die niet in een jongerenjeugdbeweging zitten zijn ook van harte welkom! De Dag van de Jeugdvereniging wordt dit jaar afgesloten met een megafuif : De Nacht van de Jeugdvereniging in het COC. DJ Sam De Bruyn, bekend van o.a. StuBru, zal het muzikale bommetje gooien dat de Nacht van de Jeugdvereniging tot hét evenement van het jaar zal schoppen!!! HET PROGRAMMA ZIET ER ALS VOLGT UIT : 7:00 - 8:30 ontbijt in het Bruulpark 15:00 - 18:00 pannekoekenfestijn in het Bruulpark 18:00 - 20:00 Kidsfuif in COC (lager onderwijs) inkom: enkel aan de inkom € 1,00 animatie: Jeuk vzw 21:30 - ... Nacht van de jeugdbeweging in COC Inkom: VVK: € 2,00 | ADK: € 4,00 (in uniform) en € 5,00 (zonder uniform) DJ: Kevin Planckaert - Biceps - Mr Kenneth Sam De Bruyn (zie foto bij HET RODE OORTJE).

E V E N T C A L E N D A R B IJ

www.dezeweek.be


gAZet jg.01 nr.41 vrijdag 11 oktober 2013 ď ľ


DIT IS PAGINA 47 VAN GAZET NUMMER 41 EN IK BEN DE…

KOFFIEDUIVEL! AANGELEVERD IN RO(N)DE BLIKKEN TONNEN, RECHT UIT ANTWERPEN. DERIEMAEKER EN DEKEYSER TE VLUG AF. KOFFIES RONSE! HIER… KLOOSTERKOFFIE! DE DUIVEL IN EEN KLOOSTER?, YES, ONDER SANCTUS MICHAEL Z’N PRIEMEND ZWAARD MOCHT HET GELIJK. ZO STAAN ER ENKELE RETRODOZEN, HALVE METER GROOT, OP KOPERS TE WACHTEN. NOSTALGIE TROEF! WAAR? ZIE ELDERS IN DIT NUMMER 41. ALLEZ, IK HERHAAL, JE RÉPÈTE (“SOEUR EDMONDA VIVRA TOUJOURS”!): IN SANCTA MARIA VANEIGENS. VOOR EEN KROMMEN BOOM HOUDEN DE ZvB ZUSTERS UITVERKOOP. ALLES MOET WEG! OPGERUIMD STAAT NETJES, GEEN GEDOE UIT DE KAST, NOCH SCHATTEN OP ZOLDER, GEEN TROUVAILLES MEER UIT DE KELDER, NOGMAALS: A-L-L-E-S- -M-O-E-T- -W-E-G. IK DUS OOK, VANWEGE NIET MEER AANGELEVERD ALS DUSDANIG, POETS IK DE… BLIKKEN PLAAT, ZONDER BL… KOOP MIJ, MÉT CERTIFICAAT. SOUVENIR, SOUVENIR, IL FÛT UN TEMPS, COLLECTOR’S ITEM, OP = OP…

47


FOTO GAZET

48

41’13

Jean-Pierre Vanstrijdonckt Savooistraat Ronse

tekening van aan de Veemarkt…


FOTO GAZET

49

41’13

Nico Maljers, Ninoofsesteenweg, Ronse


FOTO GAZET

50

41’13

zie ook vlg. blz.

http://www.youtube.com/watch?v=DW5SvzjHUSY

MARNIC TO(RC)QUE Jan van Nassaustraat Ronse


FOTO GAZET

51

41’13

Jacqueline Landrien Couture du Moulin Russeignies Mont de l’Enclus


FOTO GAZET

52

41’13

Mia Willems Populierstraat Ronse

.

.

.


FOTO GAZET

53

41’13

Roger LABBEE

Kort Dreef Brakel … volgde zeven jaar academie in Zottegem en maakt schilderijen met acryl en met olieverf en tekent met houtskool, voornamelijk zeegezichten.


FOTO GAZET

54

41’13

Gideon GILLIET Molendam Ronse … maakt vooral schilderijen van de natuur en van dieren. Hij kreeg ooit de smaak van schilderen te pakken door iemand anders er doende mee te zien: “Dit werkt aanstekelijk als soep, je wilt er dan zelf van proeven”!


Emiel DAENEN, Heide, Vloesberg … brengt abstracte kunst, een radiografische weergave, een geabstraheerde essentie waarin de evenwichtige beredeneerde structuur een belangrijke rol speelt…

FOTO GAZET

55

41’13

De VOLWASSEN KUNSTACADEMIE VLAAMSE ARDENNEN Wolvestraat Ronse… staat garant voor een kwalitatieve opleiding met aandacht voor jouw persoonlijkheid, talent en ambities. De leerkrachten die zelf hun vak beoefenen, begeleiden je bij jouw kunstzinnige ontwikkeling. Artistieke vreugde en creativiteit staan hierbij centraal.


Tony VANDEN BOSSCHE | Marais Fraineaux | Arc-Wattripont

FOTO GAZET

56

41’13


http://www.youtube.com/watch?v=Ybw1S-vJWmI

Mieke VYNCKE Oscar Delghuststraat Ronse … volgde kunstsecundair onderwijs en maakt beeldhouwwerken, schilderijen en tekeningen. Van kindsbeen af wou ze zich creatief uiten. Ze voelt zich tot de mooie dingen aangetrokken en onderzoekt in haar werk zowel de menselijke fysiek als de psyche…

FOTO GAZET

57

41’13

.

gAZet komt in volgend nummer 42 nog eens terug op KUES


FOTO GAZET

58

41’13


FOTO GAZET

59

41’13


FOTO GAZET

60

41’13


TOCH DEZE KRITISCHE NOOT: LATEN WE A.J.B. EN ZEKER QUA SCHRIJFWIJZE MET Z’N ALLEN HET RONSSIES VAN MAURICE BOUCHEZ GEBRUIKEN. ALS IEDERE WIJK MET Z’N EIGENSTE RONSES GAAT BUITENKOMEN, STAAN WE NERGENS EN EEN DANKMEESSE… OP DE POETERS, DÀT SLAAT NERGENS… OP!

 Pater Michel draait zich omwille van deze of gene Ronssiese meesse niet om in zijn graf op Hogerlucht. Op het doksaal, ZIJN territorium met ZIJN koor, daar kijkt hij nog toe. Wat moe zoals op deze foto van hem, passing away nabij, met zijn zware handen die géén fysieke arbeid vluchtten, dé man van en voor ZIJN Chiro, de grotbouwer voor de opvallendste kerststal destijds uit den environ, de man met ZIJN cinema, na Pater Sixtus dé grote manitoe achter de Fancy Fair, those were the days…

FOTO GAZET

61

41’13


(*) die de koorleden elke zondag bijna een hartaanval bezorgt omdat hij al eens net op tijd meestal wat te laat op het doksaal verschijnt; hij komt dan wel vanuit het West-Vlaamse Oostrozebeke overwaaien, zijnde de neef van wijlen Pater Pastoor Marc Ampe. Toch grijpt Paul al eens naar zijn ….

FOTO GAZET

62

41’13

OOK NOG OP ANDERE FOTO’S: Martine, Monique, Ann, Damien, Raymond, Michel, Paul, organist Philippe Van Haecke (*), Maria, Mia, Roland, Bob en Dirk…


FOTO GAZET

63

41’13


FOTO GAZET

64

41’13


FOTO GAZET

65

41’13

Roland Blanquart (en C°) is de realisator van de paterskerkmaquette op blz.67…

Vroeger werd het doksaal bereikt vanuit het klooster, dit is echter afgesloten, want het klooster krijgt een heel andere bestemming! Dus is er nu deze trap vanuit de kerk…

http://www.youtube.com/watch?v=lgIcl5fS6g8


FOTO GAZET

66

41’13


FOTO GAZET

67

41’13

Deze al secco is van wijlen Ghislain Vannieuwenhuyze  de vader van Martine en Ann Vannieuwenhuyze (zie de foto’s genomen op het doksaal)

De zeer geslaagde maquette is voor het fijne werk te danken aan Roland Blanquart m.m.v. Jean-Pierre Roos en Hendrik Versluys terwijl Veerle Roos tekende voor de glasramen…


Ongelooflijk wat een andere invalshoek op een sculptuur vermag: de Christus van de piëta bij de Paters, hier gezien van op het doksaal; héél wat krachtiger plastiek dan als je er voor staat, want dan eerder zoeterig en contrastarm…   Ook van véél dichterbij én in frontale aanblik, geeft dit art déco glasraam al zijn fijne details prijs …

FOTO GAZET

68

41’13


FOTO GAZET

69

41’13

TO°T NOESTE JOERE? LUSTRUMEDITIE IN 2014…


41’13

FOTO GAZET

70 We beloofden nog enkele sfeerfoto’s te brengen uit…

IN DUITSLAND WIL EEN BLAUWE DEUR ZEGGEN DAT ER NOG HUWBARE DOCHTERS IN HET HUIS WONEN…


FOTO GAZET

71

41’13

… neighbours …


Zaterdag in de vooravond e-mailt een lezer ons dat Germain De Rouck in de Kleine Marijve heeft gewoond…

FOTO GAZET

72

41’13

Het is zoals in de conference van Toon Hermans als hij het over dat piepkleine café heeft in la douce France: “Als het regent, zetten ze het binnen”!


In het kader van de

TIENDAAGSE VAN HET WOORD houdt Daniel De Neve (foto) een lezing over De

Vlaamse Ardennen als inspiratiebron. Dit op uitnodiging van de heropgestarte Willemsfondsafdeling van Ronse. Isabelle Raevens ď ľ is (stichtend) bestuurslid en tevens de charmante voorzitter.

FOTO GAZET

73

41’13


FOTO GAZET

74

41’13

KNORR

TOUCHING TEXTILES KOELEWIJN

DEBRUYCKERE DEBRUYN


TOUCHING TEXTILES OOK IN DE CRYPTE…

DECORDIER

FOTO GAZET

75

41’13


FOTO GAZET

76

41’13


FOTO GAZET

77

41’13


FOTO GAZET

78

41’13


FOTO GAZET

79

41’13

VERVOLG IN GAZET NR.42


http://www.youtube.com/watch?v=h3A7i6-tKMA

DE VOORBIJE WEEK BRANDDE IN RONSE WEER HET VUUR, VUUR DAT WE GAANDE HOUDEN, VAN EN VOOR EN DOOR RONSE, HOP NAAR…

FOTO GAZET

80

41’13


HOTONDCROSS HET LIJKT WEL EEN VAN DIE GEHEIMZINNIGE VANUIT DE RUIMTE WAARNEEMBARE GRONDTEKENINGEN (E) BIJ DE NAZCAINDIANEN, maar het is gewoon het grondplan koersroute voor de HOTONDCROSS en waarop gAZet beslag kon leggen. Je bemerkt bij… A = Hotondmolen | B = de aankomst half Ronse half Kluisbergen voor café De Hotond | C = de materiaalzone | D = de extra binnenlus t.o.v. vorige edities, bijzonder stijl én momenteel grasglad, die in Het Nieuwsblad dé sportfoto van het jaar opleverde, starring Mario Declercq en Corné van Kessel, allebei in werkpose, parcoursopbouw vs. training…

D

81

B A

De HOTONDCROSS, jij komt toch ook? E

ZIE PAGINA

83 De Nazcalijnen in Peru ZuidAmerika.

C

START KLUISBERGEN | RONSE


‘BUUNIE’ Marnic TO(RC)QUE DEELDE

82

BUUNTCHIES UIT…

o

EN NO G NEN KIER AALEMOELE THUUPE:

‘t RONSSIES GEKLAPT X Rons’art X BIB

P I M P O M P U U L E K I E

Dit zijn de winnaars van de BUUNIE wedstrijd…

Hét Ronsese woord anno 2013 geraakte vanuit 14 verso genummerde tegels omgedraaid tot… PIMPOMPUULEKIE en ze werden in het grasperk voor de BIB gescrabbled onder het toeziende oog van Nadine Notebaert die xtra in haar nopjes was met deze extra verwendag voor ‘haar’ BIB! Xavier Saey leidde in, Rita Claus deed de vele toeschouwers het winnende woord scanderen terwijl Pieter De Catelle verder spoot aan ‘zijn versie van’ én die we graag in volgende gAZet zetten!


VERVOLG VAN BLZ.B GAZETFLASH HOTONDCROSS.

In navolging van Paul Severs vorige editie van de Grote prijs Mario Declercq (op de foto aan de micro met Garry Hagger) gaf deze laatste er ‘n ferme lap op. Vooraleer het podium te verlaten, riep Garry de aanwezigen van de organisatie op het podium voor verbroederende samenzang met het publiek (de twee zusterlijke leden van het bestuur haalden het podium net niet!). Het voorprogramma werd gebracht door een Spaanse vurige crooner van vrouwelijke kunde (die voor en na vrij mannelijk de geluidsinstallatie in- en uitplugde!) én waarmee menige vent op de foto wou, souvenir voor thuis wellicht! Hallo, Geraardsbergen? En denk Garry weg op de foto rechtsonder, want zò ging het feestje nog ‘n paar uur door! Proficiat aan de hele ploeg van DE KOETSE: vlotte bediening, koksmutsen voor de keuken en de bar vermocht alles wat fris moest ook fris ter hoge tafel te brengen. Één minpuntje was het reeds vroeg op de avond uitgeput geraken van de tissuus in het herentoilet (de tissuus in de damestoiletten bleven wél voorradig), dus kennen we géén vijf, maar vier BUUNIES toe. Dit was maar ‘n voorproef: de Ronsese restaurants houden zich klaar, gAZet komt er incognito aan! gAZet nr.41: reeds méér dan…

50 000 kliks!!!!

VERVOLG IN GAZET NR.42

83


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.