Tribuna 354. Gener 2020

Page 1

VIDA SANA MÚSICA LLIBRES TEATRE PANTALLES MEMÒRIA MÓN VIU FESTES

Tribuna

Maresme www.tribunamaresme.com

TECNOLOGIES IDEES SALUT BELLESA ESCENARIS GENT GRAN GASTRONOMIA SORTIDES

NÚM. 354. GENER 2020 | Propera sortida: 6 de febrer

Temps de regals En la recta final del cicle nadalenc, arriba el temps dels obsequis i les celebracions més intenses de l’any

Premi Escoles Verdes: Guardonada l’escola Pérez Sala de Vilassar de Mar Exposició: Fotografies de la Guerra Civil al Museu de Mataró Oci: Cinema, novetats editorials i propostes


PROPOSTES DESTACADES DE GENER

CONCURS

CONSULTA L’AGENDA COMPLETA D’ACTIVITATS A WWW.TRIBUNAMARESME.COM

SORTEIG D’UN MENÚ

PAU RIbA + DE MORTIMERS

Mataró. Sala Clap. Divendres 3 gener, 22 h. Presenten el tradicional Jisàs de Netzerit o Capítol Zero de la Guerra de les Galàxies, un espectacle transgalàctic.

LA RAMbLA DE LES FLORISTES

Mataró. Teatre Monumental. Dia 25 gener Un clàssic del teatre català en què ressonen les commocions polítiques de la nostra història recent.

QUADERN D’ALbADES

Premià de Mar. Museu Estampació. Descobrim la faceta com a fotògraf del poeta i lingüísta Carles Duarte. 19 gener: visita dramatitzada.

LA HÚNGARA + GEMELOS CORTÉS

Mataró. Sala Clap. Dissabte 18 gener, 22 h. Sonia Priego Bárbara, més coneguda com la Húngara, arriba a Mataró per presentar el seu disc, Yo te esperaré.

L’AMIC RETRObAT

Premià de Mar. Espai Amistat. 1 febrer, 21 h. La cèlebre novel·la de Fred Uhlman sobre l’amistat de dos enemics en temps de guerra.

L’ObSESSIÓ CREATIVA

Mataró. Nau Gaudí. Fins el 2 de febrer Últims dies per veure l’exposició d’obres de Francesc Subarroca que formen part de la Col·lecció Bassat.

Un Menú de cap de setmana per a 2 persones al Racó de Cal Salinas de Premià de Mar.

MANERES DE PARTICIPAR 1. Enviar un email a: promocio@tribunamaresme.com. 2. Facebook / Twitter / Instagram Segueix-nos i posar m’agrada a la publicació del concurs.

Els guanyadors del concurs de l’edició de desembre de 2 menús al Racó de Can Feliu de Vilassar de Dalt són: Júlia Garcia i Rosa Maria Bacardit. Els guanyadors de les entrades pels Pastorets de Premià. L’Estel de Natzaret són: Anna Puighermanal, Rita Ballbona i Carme Torres (entrades per diumenge 22 de desembre) i Pilar Molins i Esther Beltran (entrades per diumenge 28 de desembre).

Tribuna

Maresme SOL·LICITAT CONTROL PGD

SORTIDA A SANT PERE DE bERTÍ St. Vicenç Montalt. Diumenge 12 gener, 8h. Montaltrek proposa una bonica i tranquil·la matinal amb impressionants vistes de la Cinglera de Bertí.

LA VINYETA

MOSTRA SAbATETA D’ARENYS Arenys de Mar. Del 17 al 19 de gener. Conferències i tallers per promoure la Sabateta d’Arenys, una planta típica de la població.

Ricard Soler. www.ricardsoler.blogspot.com

Editor/director: Josep Maria Ponce. Col·laboradors: Albert Calls (coordinació redacció), Gabriel Pujol (disseny i maquetació), Margarida Colomer, Jesús Gonzàlez Notario, Josep Grau, Anna Lladó, Passi Garden Home, Ferran Planell, Gemma Ponce, Remei Ribas i Ricard Soler. C/ Lourdes, 40 08330 Premià de Mar Tel. 93 752 52 67 www.tribunamaresme.com info@tribunamaresme.com Dip. Legal: B-26375-2005. Impressió: Impressions Intercomarcals S.A.

TRIBUNA Maresme no es fa responsable dels continguts dels articles dels col·laboradors de la publicació, que reflecteixen la seva opinió; ni dels missatges publicitaris dels anunciants.


nadal

Tribuna Maresme | 3

SABER VIURE

El moment dels regals Entre Nadal i Reis es troben els dies de l’any més especials per fer regals. A banda de proposar-vos que compreu en el comerç de proximitat perquè fer-ho és invertir indubtablement en el propi territori, tot seguit us apuntem algunes pautes per reflexionar sobre aquest període de l’any en el qual fer obsequis és tota una activitat de caire social.

Una campanya demana ‘reflexionar’ abans de comprar per regalar joguines segures i no sexistes Laura Fíguls / ACN

La campanya ‘Reflexiona sobre #elpaperdelregal’, que la Generalitat ha posat en marxa, vol fomentar la compra de joguines segures i lliures de sexisme, de violència i de continguts que puguin crear addicció als infants. L’Agència Catalana del Consum (ACC) i l’Institut Català de les Dones (ICD) han unit per primera vegada els esforços per promoure un consum responsable de cara a Nadal i sensibilitzar sobre el paper educatiu de les joguines. La presidenta de l’ACC, Beth Abad, anima a apostar per una “joguina molt més ètica i sostenible, amb valors” i la presidenta de l’ICD, Laura Martínez, demana “trencar els estereotips de gènere també en el temps de joc”. Des de principis d’any, Consum ha retirat del mercat més de 41.300

L’Agència Catalana del Consum i l’Institut Català de les Dones aposten per jocs ètics, sostenibles i que no creïn addicció als infants.

joguines perquè no complien els requisits de seguretat o d’etiquetatge. La campanya insta a reflexionar “abans de regalar” per Nadal per fomentar joguines que siguin segures: és a dir, sense riscos i, també, lliures de violència, sexisme i continguts que puguin crear addicció, que

són sobretot aquells que no faciliten compartir l’espai de joc. També recomana comprovar que les joguines portin el segell de Conformitat Europea (CE), que indica que compleix la normativa comunitària de seguretat, “molt garantista” en aquest àmbit, ha indicat Abad, que ha afegit que el 60% de les

joguines alertades al mercat provenen de països asiàtics. “No només es tracta de seguretat, prevenció i retirada de joguines, sinó fomentar valors per eradicar la violència i el sexisme”, ha resumit la directora de l’ACC, que també ha posat èmfasi en un consum sostenible i ha assenyalat que són preferibles les joguines de fusta i del comerç local abans que les de plàstic. Entre els consells per comprar joguines segures, buscar-les en establiments de confiança; parar atenció en l’etiquetatge; fixar-se en les restriccions d’edat; vigilar amb les joguines amb elements petits que es puguin desmuntar o que tinguin parts tallants; comprovar que les piles queden ocultes amb una tapa segura; evitar joguines amb cintes, llaços o cordills llargs que es puguin enredar.


4 | Tribuna Maresme

Algunes idees per fer regals ecològics Els regals nadalencs són més especials si a més de a la persona a qui es destinen es pensa en el medi ambient. Tant per als infants o joves com pels més grans, hi ha una gran possibilitat de fer regals ecològics, sostenibles i respectuosos amb el medi ambient.

Font: www.consumer.es

Una opció per fer regals als infants són les joguines ecològiques, elaborades de forma respectuosa amb el medi ambient i plenes de valors educatius. Si l’opció final és una joguina convencional, convé seleccionar les que estimulin la creativitat i no continguin valors sexistes, bèl·lics o discriminatoris. El seu impacte ambiental es reduirà si es trien productes locals sense un embalatge excessiu, sense piles i elaborats amb materials no contami-

nants i alhora reciclables. Hi ha editorials que s’han especialitzat en la publicació de llibres de temàtica ambiental, tant per als més joves com pels més grans, i poden ser un recurs molt interessant per obsequiar en aquest Nadal. Regalar pel·lícules és també una altra opció, n’hi ha moltes de temàtica ecològica. I també es pot regalar una subscripció a alguna entitat ecologista, com a idea més original i alternativa. Mòbils, tauletes, ordinadors, rellotges intel·ligents, etc. Cada cop l’oferta electrònica és més

potent. Per intentar ser més respectuosos amb el medi ambient, els consumidors poden adquirir els de fabricants que s’hagin esforçat a reduir el seu impacte ambiental. O apostar pels fabricats amb materials sostenibles. La bicicleta triomfa com mai i és un mitjà de transport cada vegada més generalitzat. Pot ser un bon regal nadalenc per a totes les edats. Els fabricants han desenvolupat una gran varietat de models que s’adapten a totes les necessitats i usos. Pensem també en els patinets

elèctrics i vehicles de transport personal que no fan servir combustibles i energies contaminants. Un obsequi típic del Nadal són les colònies. Podeu provar amb els productes elaborats de manera natural i sense substàncies irritants ni tòxiques, una bona manera de ser respectuós i generar el mínim impacte amb l’entorn. El mateix podeu fer amb la roba ecològica i solidària, confeccionada de manera natural, que respecti el medi ambient i alhora els drets humans dels seus productors. Aquestes peces es poden adquirir en tendes especialitzades o de consum just. Més regals que podeu fer aquest Nadal són un viatge o una escapada de turisme ecològic o ecoturisme, una alternativa a les destinacions turístiques convencionals. L’oferta és cada vegada més variada, en aquest àmbit. I per a qui sedueixin especialment els plaers culinaris, una altra opció és convidar a menjar a un dels cada vegada més diversos restaurants que ofereixen tot tipus de possibilitats de menús i preus. En aquesta línia entren especialment els de quilòmetre zero, que ofereixen als seus clients productes locals i que tenim ben a l’abast.


El repte de fer regals didàctics i per a aprendre Entre les claus per triar una joguina didàctica, és imprescindible tenir en compte l’edat del petit a qui es lliurarà el regal i els seus gustos. A més, els progenitors han de conèixer el funcionament de la joguina i les seves possibilitats per ajudar al seu fill a treure-li el màxim partit. Les joguines didàctiques serveixen per jugar, per entretenir i divertir al nen. I aquests aprenentatges, segons asseguren els experts, incideixen en el desenvolupament d’habilitats socials, la capacitat intel· lectual i les aptituds. Alhora, reforcen la confiança i l’autoconcepte positiu. Per fer regals educatius es recomana, entre altres propostes, comprar d’acord als principis per educar. Al moment de triar-les, s’ha de tenir en compte l’edat del nen a qui es

Els jocs i joguines educatives, a més de facilitar la diversió, desenvolupen la capacitat intel·lectual dels nens i les seves habilitats socials i contribueixen al seu creixement i socialització.

regali; el tipus d’activitat que es vol que practiqui; si el menor té alguna discapacitat ja sigui visual, auditiva o motora; així com altres circumstàncies com les seves habilitats, domini del llenguatge o coordinació. Per triar el regal didàctic adequat cal dedicar-hi temps. Fins a 3 anys, els jocs estan

pensats per utilitzar els sentits, treballar la memòria, la lògica, el llenguatge, l’atenció i la creativitat, així com el moviment, la coordinació i l’equilibri. Són adequats els jocs que requereixen el moviment dels nens. Fins a 6 anys, a l’anterior que s’ha dit, els jocs sumen l’enginy o la reproducció de rols.

Es recomanen els contes, jocs per aprendre o repassar els nombres, joguines que permetin reproduir escenes o imitar la vida adulta, jocs relacionats amb el cos humà, puzles, instruments musicals, jocs de taula senzills. Fins a 10 anys és moment de reforçar l’aprenentatge amb jocs de regles, electrònics, d’estratègia, de memòria, manualitats, bicicletes, jocs musicals, llibres, construccions complexes, jocs de màgia, per explicar, realitzar multiplicacions i divisions, així com jocs i joguines per interaccionar amb altres nens o adults. I per a més de 10 anys, el joc és útil per millorar el llenguatge, augmentar l’atenció o desenvolupar la imaginació, entre altres qüestions. Són adequats els jocs de reflexió, matemàtics i de vocabulari.


6 | Tribuna Maresme

pantalles ACOSTA’T A LA CULTURA

Frozen II

ESTRENES GENER RICHARD JEWELL

Jesús Gonzàlez t jesusgonnot

La continuació de Frozen tenia el llistó ben alt. No era una tasca fàcil idear noves aventures de les princeses d’Arendelle després de l’èpica del primer lliurament. També suposava un repte crear noves cançons que superessin l’arxifamós “Let it go” i els altres hits de Frozen. Però, sobretot, calia desenvolupar amb coherència el personatge d’Elsa, reina i maga de la natura a parts iguals. Un cop vista Frozen II (a partir d’aquí hi haurà molts spoilers) es pot dir que passa amb bona nota però amb alguna dificultat. La banda sonora és digna continuadora de l’anterior, tot i que més d’un trobaran a faltar un èxit supervendes. Cançons de musical amb una vena lírica, tocs de jazz (pel personatge del ninot de neu) i un apunt rockero de Kristoff (amb imatges que piquen l’ullet a Queen i Jon Bon Jovi). L’argument fa un bon gir i es centra en l’origen dels poders d’Elsa, aquest personatge tan atípic de Disney per ser tan outsider. Fent un potipoti de tradicions inspirades

De Clint Eastwood (EUA, 2019). Amb Paul Walter Hauser, Jon Hamm, Olivia Wilde, Sam Rockwell, Kathy Bates. ESTRENA 01/01/20

EL OFICIAL Y EL ESPÍA

en els mites nòrdics (cultura Sami) i els indis americans, el film transita per un món màgic amb esperits, focs, tòtems i homes de pedra. Fins i tot, a la part central, desdobla l’acció i separa les protagonistes com també passa a El señor de los anillos. La memòria i el passat (que s’ha de reparar) guien les passes de les dues princeses

fins la resolució final. Finalment, Elsa, el personatge més interessant de la Disney en molt de temps. Una rebel amb poders màgics atorgats per la natura a qui li ha tocat ser reina. Ella, que és un esperit lliure, prefereix viure integrada en la natura com ja li succeïa a Pocahontas (fins i tot comparteixen cançó dedicada al riu). Prefereix viure al costat dels seus com ja li passava a la Sireneta (a qui fa una picada d’ullet). Anna, per altra banda, guanya més protagonisme en acceptar ser la successió al tron d’Arendelle i el matrimoni amb Kristoff. Malgrat la modernitat feminista d’Elsa (aquí Disney perd la possibilitat de construir un personatge diferent), Anna compleix el seu paper i restaura el patriarcat a Frozen II.

De Roman Polanski (França, 2019). Amb Jean Dujardin, Louis Garrel, Emmanuelle Seigner, Hervé Pierre. ESTRENA 01/01/20

1917 De Sam Mendes (EUA, 2019). Amb George MacKay, Dean·Charles Chapman, Richard Madden, Benedict Cum· berbatch, Colin Firth. ESTRENA 10/01/20

JOJO RAbbIT De Taika Waititi (EUA, 2019. Amb Taika Waititi, Scarlett Johans· son, Sam Rockwell, Rebel Wilson, Thomasin McKenzie. ESTRENA 17/01/20

CONSULTA CARTELLERA SETMANAL Ocine Arenys: www.ocinearenys.es Cinesa Mataró Parc: www.cinesa.es Foment Mataroní: www.matarofoment.org Centre Parroquial d’Argentona: www.centreparroquialargentona.cat Espai Amistat: www.espailamistat.cat La Calàndria: www.cinemalacalandria.com8 | Tribuna Maresme

exposicions ACOSTA’T A LA CULTURA

Més enllà de les trinxeres (1936-1939) El passat 29 de novembre, a Can Marfà Gènere de Punt del Museu de Mataró, es va inaugurar l’exposició Més enllà de les trinxeres (1936-1939). Fotografies d’Alec Wainman. Produïda pel Museu d’Història de Catalunya, és una extensa i destacada selecció de fotografies inèdites que mostra els rostres, les històries i el dia a dia del conflicte, des de la visió d’un jove aficionat a la fotografia, Alec Wainman, que hi va ser present com a voluntari sanitari, des de l’agost de 1936, enrolat a la Unitat Mèdica Britànica (BMU). Amb el pas dels anys, les seves imatges, de gran valor humà, han esdevingut un magnífic document històric que ens permet copsar com era la vida a la rereguarda. La història del seu arxiu fotogràfic recorda el periple viscut per altres col·leccions de fotografia que durant anys han estat “perdudes”, com les de Robert Capa, Gerda Taro, David Seymour i Agustí Centelles. La “maleta britànica” d’Alec Wainman també ha estat una maleta perduda. Fa cinc anys, el fill de Wainman, després d’una intensa recerca de quaranta anys, va rescatar l’obra i es va comprometre a fer-ne difusió.

El Museu de Mataró se suma a la celebració del 80è aniversari de la fi de la Guerra Civil amb una exposició de fotografies.

L’àmbit mataroní. A Mataró, la memòria fotogràfica de la Guerra Civil és una memòria en construcció. Les imatges fotogràfiques que s’han con-

servat d’aquest període són escasses, encara que de molt d’interès per la seva qualitat i valor documental. El Museu de Mataró ha vol-

gut incorporar un petit espai dedicat a mostrar una selecció de les imatges localitzades a diferents arxius. Corresponen al testimoni gràfic dels esdeveniments relacionats amb la capacitat d’organització, mobilització i solidaritat per fer front a les contingències de la guerra. Activitats complementàries. L’exposició que es podrà visitar fins al 8 de març del 2020, tindrà diferents activitats complementàries. El 17 de gener es projectarà el documental Memorias. Tracce di una guerra civil (2016) i tot seguit es farà un col·loqui al voltant de les Brigades Internacionals i la lluita antifeixista amb la participació de Francesco Corsi, Eduard Amouroux, i Juli Cuéllar. El 13 de febrer hi haurà una conferència amb la participació de Josep Xaubet i Margarida Colomer, historiadors i autors de llibres i articles sobre la Guerra Civil a Mataró, mentre que el doctor en història Gonzalo Berger, el 5 de març, oferirà una conferència dedicada a les dones republicanes en la lluita antifeixista, específicament les de Mataró i el Maresme.


Tribuna Maresme | 9

El Museu del Càntir és el més visitat del Maresme El Museu del Càntir es consolida com el museu més visitat del Maresme el 2018. Amb un total d’11.473 visitants encapçala el rànquing seguit del Museu d’Estampació de Premià de Mar, la Fundació Palau de Caldes d’Estrac i el Museu de Mataró. El museu d’Argentona els supera amb escreix perquè

aquests han obtingut unes xifres inferiors a les 10.000 visites i la distància encara és més notòria en comparació amb la resta de museus comarcals que ronden als 5.000 visitants. Des del 2015 el museu d’Argentona es manté com el més visitat de la comarca, només superat en alguna ocasió puntual.

Es reprenen les visites guiades al Museu Romà de Premià de Mar Durant el mes de desembre, s’han reprès les visites guiades al Museu Romà, un cop finalitzada la primera fase de les obres d’ampliació i museïtzació de l’espai. Els treballs que s’han fet fins ara al jaciment romà de Can Ferrerons han estat l’excavació del seu perímetre, la qual cosa

permetrà museïtzar-lo totalment perquè pugui ser visitat pel públic. Les properes fases de les obres, que han d’estar finalitzades quan l’acabi l’any 2020, serviran per fer l’adequació física de l’espai, i crear les condicions ambientals i els accessos i, finalment, la museïtzació de l’edifici.

EXPOSICIONS Llum, aigües sedoses i cels en moviment. Argentona. Museu del Càntir. Del 10 de gener al 23 de febrer. Exposició de fotografia de Jordi Egea.

Marc Alsina: l’art a través dels meus ulls. Mataró. Espai Alterarte. Fins al 31 de gener.

Marc Anguera: grafits i olis. El Masnou. Espai Casinet. Del 10 de gener al 2 de febrer.

Onades. Premià de Dalt. Biblioteca. Del 8 a 31 de gener. Exposició fotogràfica col·lectiva.

L’oníric món del Dr. Pere Catà. Llavaneres. Can Caralt. Fins al 19 de gener. Figures de pessebre del Dr. Pere Catà.

Digiphoto. Premià de Dalt. Museu. Del 17 de gener fins al 29 de febrer. Exposició sobre el concurs “Digiphoto”.

Nefer Rovira. Riu I Res. Mataró. Ca L’Arenas. Fins al 19 d’abril.

Quadern d’albades. Premià de Mar. Museu Estampació. Descobrim la faceta com a fotògraf del poeta i lingüista Carles Duarte. Diumenge 19 a les 12 h: visita dramatitzada amb recital de poemes del seu llibre Quadern d´albades.

Més enllà de les trinxeres (1936-1939). Fotografies d’Alec Wainman. Mataró. Can Marfà. Fins al 8 de març. Blanca Casas Brullet: Horitzons precaris. Mataró. Can Palauet. Fins al 12 de ge· ner. Obres inèdites que inclouen pintures, instal·lacions i dibuixos. Francesc Subarroca: L’obsessió creativa. Mataró. Nau Gaudí. Fins al 12 de gener. Obres de la Col·lecció Bassat.

Impressió. Vilassar de Dalt. Biblioteca. Fins al 29 de gener. Obres pictòriques d’experimentació de Josep M. Rosquilles. LVIII Exposició col·lectiva de VilassArt. Vilassar de Mar. Can Bisa. Del 21 de desembre al 19 de gener.

Col·lectiva 15x15. Mataró. Casal l’Aliança. Fins al 19 de gener. Exposició col· lectiva de tècnica i temàtica lliure.

Empremtes de dona. Vilassar de Mar. Museu Enric Monjo. Del 12 gener al 25 febrer. De Pilar Masip, Rosa Permanyer, Alícia Gallego i Neus Colet.

Ciutat Jardí: passat, present i futur. Mataró. Ateneu Fundació Iluro. Fins al 19 de gener.

El procés a punta de BIC. Vilassar de Mar. Biblioteca. Del 17 al 30 gener. Expo· sició fotogràfica de Jordi Magrià.


llibres

10 | Tribuna Maresme

ACOSTA’T A LA CULTURA

NOVETATS EDITORIALS DEL MARESME

Redacció

Els bons dies, de Rafael Vallbona (Premi Roc Boronat), publicat per Amsterdam, és la novel·la més personal de l’autor de Premià de Dalt. El protagonista, en Ricard, viatja a París per retrobar-hi un vell amic i la sortida al desconcert i la convulsió que l’ofega a la Barcelona del 2017. Més de trenta anys enrere hi van anar junts fugint de la Transició i hi van conèixer d’altres persones que com ells volien transformar el món. Amb aquest punt d’arrencada existencial i el record de la misteriosa Jane, Vallbona teixeix una novel·la que es mou en els límits de la narrativa de gènere negre, la tesi personal i la recerca de les raons que ens guien per aixecar-nos cada matí. Una prosa elèctrica

i una recerca que condueixen el lector i el protagonista a retrobar el paper de la memòria i del passat en aquests temps líquids i confusos. El prolífic escriptor de Vilassar de Mar Damià del Clot acaba de publicar la novel·la Ella, de la mà del segell Llibres del delicte. Es tracta d’un curiós thriller amb una trama construïda a partir dels personatges d’una dona gran assetjada pel mobbing immobiliari, un empresari endeutat que ho ha perdut tot i un jove de barri marginal. Al nucli del relat, tres persones sense connexió aparent que confessen alhora el mateix crim –l’assassinat d’un director d’oficina bancària– en tres comissaries diferents. La policia confia la investigació al Rellotger, un especialista en casos complexos que aviat desco-

breix un nexe d’unió: Ella, una noia de passat tèrbol i una ràbia acumulada que l’empeny a actuar de manera extrema. Torna el Del Clot de gènere negre. Los miércoles salvajes, de l’autora premianenca Susana Hernández, publicada per Editorial Milenio, mostra la bona feina que ve desenvolupant aquesta escriptora. Narrativa de gènere amb la voluntat de plantejar-se preguntes sobre la societat contemporània i amb un domini del registre del relat que s’ha anat guanyant a pols amb la seva trajectòria. Samanta i Hugo, amics d’infantesa en els durs carrers de la Ciutat Meridiana, treballen en l’empresa de seguretat d’Hugo. Ella, però, necessita diners per ajudar el seu xicot, greument malalt. Hugo li proposa un treball il·legal que ha de

donar guanys i que els conduirà a l’obscur món del tràfic de medicaments i a una trama intensa i ben ‘noir’ que els lectors podem seguir amb interès. I del segell de Vilassar de Mar Índex Edita, el llibre àcids nocturns, poemes de Marta Rovira Martínez (Banyoles, 1969). Una obra senzilla i alhora contundent, belllament escrita i amb domini dels temps i els moments poètics. La seva autora és Doctora en sociologia per la UAB, professora associada a la UAB, investigadora de la UPF i directora de la Fundació Congrés de Cultura Catalana. Poesia d’emocions i paisatges, un viatge realitzat al llarg dels anys a través del dol, en moments molt diversos de la vida i situacions diferents, un calidoscòpic exercici d’introspecció escrit a glops farcits de solidesa.


Tribuna Maresme | 11

Les novetats editorials de Voliana Edicions Aquesta tardor i principi d’hivern, Voliana Edicions, l’editorial del Maresme, ha publicat 4 novel·les: La forma de les paraules, de Sandra Freijomil, centrada en les conseqüències dels traumes infantils en la vida adulta. Protocol M. L’afer Comorera, de Ramon Breu, sobre l’actitud heroica del líder marxista Joan Comorera, defensor d’un PSUC independent i catalanista sense fissures. L’Hotel de l’Univers, segona novel·la publicada per Voliana de Bernat Gasull, que té entre altres temes el del naixement de l’excursionisme a Catalunya i a tota Europa. I

una novel·la ucrònica sobre el procés català cap a la Independència, El dinovè protocol, d’Àlvar Valls, en què imagina un octubre del 2017 amb un desenllaç molt diferent del que va acabar passant. També en el camp de l’assaig sociolingüístic, Els cosins del Català, del professor Carles Castellanos, en què estudia 5 petites llengües molt desconegudes però molt semblants al català. I un llibre de poemes, El majordom d’Eugeni d’Ors, de Bernat Huguet, poemes que són alhora reflexions sobre la creació i construcció poètica.

Jordi Llavina rep el 43è premi Marià Manent de poesia El Marià Manent, convocat per la secció d’Arts i Lletres de la Societat Cultural Sant Jaume de Premià de Dalt és un dels més veterans i prestigiosos guardons de la literatura catalana. L’edició d’enguany, la que en fa 43, l’ha guanyada l’escriptor, crític i periodista Jordi Llavina (Gelida, 1968), amb l’obra El magraner. El premi està dotat amb 2.000€, una obra artística original i la publicació del llibre, a càrrec de l’editorial mares-

menca Quaderns de la Font del Cargol. L’entrega del guardó es va dur a terme el 16 de novembre L’obra guanyadora ha estat definida pel jurat com “un llibre conceptual i arriscat que barreja poesia amb prosa poètica”. D’altra banda, dins el cartell de premis de la nit, el Valerià Pujol de contes enguany no s’ha atorgat, en descobrir-se que el treball que havia rebut el premi no era inèdit i incomplia les bases.

El Poema En el mirall de l’aire s’ajeu el dia, pas rere pas, ben sigil·lós, damunt dels camps de llum que dins l’hivern s’inclinen. Tot l’horitzó en un punt, tots els passats en l’ara. En aquest cel de seda, parlen les veus de l’ànima, camins on conflueixen les mans que ens són refugi, hores que encalmen cors, rostres de la tendresa: crema el Nadal als ulls.

Aquest Nadal publiquem un poema de Carles Duarte (Barcelona, 1959). Poeta, lingüista i polític català, la seva obra literària entrellaça conceptes com l’espiritua· litat, el ritme i la depuració expressiva, amb referències al paisatge i al Mediterrani. La tendresa, el somni, el record i l’oblit són alguns dels grans temes de l’exis· tència que tracta en els seus llibres. Entre d’altres títols: Terra, Tríptic hebreu, D’una terra blava, Khepri, El centre del temps, Els immortals i Naufragis. Duarte és autor del pròleg de l’antologia Els poetes del Maresme, publica· da per Voliana Edicions.


12 | Tribuna Maresme

idees

PREGUNTES I RESPOSTES

Presó per robar un entrepà VALORS.ORG Soraya Hernández

Són molts els procediments que es porten a terme cada dia a la Ciutat de la Justícia de Barcelona. Però aquest en concret arriba als mitjans de comunicació i crida l’atenció per l’elevada pena que demana la Fiscalia: quatre anys de presó per robar un entrepà. Però què fa que els advocats de l’Estat decideixin arribar a demanar per un home quatre anys de presó per robar un entrepà? Va ser al març d’aquest mateix any quan un home, amb greus problemes econòmics i amb una situació d’extrema vulnerabilitat social, va entrar en un forn de pa de la capital catalana i va demanar diners per poder-se comprar alguna cosa per menjar. Com que ningú el va ajudar va treure de la butxaca el que semblava una llauna de beguda trencada i va amenaçar les dependentes fent-se talls als braços. Elles no van cedir i va ser en aquell moment que l’home va agafar un entrepà del mostrador i va sortir corrent del local. Pocs minuts després era arrestat pels Mossos d’Esquadra. Un cop es porta a terme el

judici es clarifica que l’home no va agredir les dependentes ni va demanar en cap moment diners de la caixa. Això sí, es va mostrar desesperat, es va tallar els braços per fer palès que tenia molta gana i va marxar amb l’entrepà. Malgrat la seva explicació i els testimonis, la Fiscalia no té dubtes: va fer servir la violència i la intimidació, va amenaçar persones en un local públic i, per tant, demana una pena de presó elevada. Quan els diaris es fan ressò arriben mil veus crítiques amb el sistema ja que es considera que aquesta pena és massa punitiva. Encara que la pena sembli un càstig a la pobresa està donant resposta als delictes que s’imputen. Llavors, per què la societat s’escandalitza? És ètic

disculpar les conductes delictives perquè hi ha darrera una extrema pobresa? S’hauria de mirar cada cas de forma individualitzada i no justificar la violència o el delicte per la situació que els provoquen? Inicialment es podria valorar que darrere de cada delicte hi ha una raó que potser és justificada i que s’ha de tenir en compte pels jutges. Però potser també seria interessant tenir la seguretat que el sistema jutja els fets tractant tothom per igual mirant només el codi penal. Creieu que justificar els delictes per la situació de pobresa d’una persona portaria a què tothom amb necessitats robés per subsistir? Us sembla que entendre el context ajustaria millor les sentències?

Premi Escoles Verdes a l’escola Pérez Sala El 21 de novembre es va fer l’acte de lliurament del Premi Escoles Verdes 2019 de la Generalitat de Catalunya. Aquest any, l’escola Pérez Sala, de Vilassar de Mar, s’ha endut el premi en la categoria de reconeixement a una actuació singular de millora i transformació del seu entorn amb el projecte “Contaminació per plàstics”. El Pérez Sala és Escola Verda des del 2013, i des de fa 3 anys du a terme un projecte per conscienciar de la contaminació per plàstics i de com afecta aquest tipus de contaminació a la platja del municipi. Per fer-ho possible, l’alumnat de 6è recull mostres de sorra a la platja de Ponent dos cops l’any i al laboratori de l’escola separen tot el plàstic que troben de la sorra i el pesen. Els resultats els publiquen a la pàgina web observadoresdelmar.es. El premi de la Generalitat valora que el projecte potencia l’experimentació i el mètode científic i l’assoliment de les competències bàsiques.14 | Tribuna Maresme

Lluitar contra les notícies falses EL FUTUR ÉS ARA Anna Lladó. Periodista www.annalladoferrer.com

La confiança dels ciutadans en els mitjans de comunicació ha registrat un descens del 2%, de manera que ara, segons el Reuters Institute for the Study of Journalism, només el 42% confia en el periodisme. És una dada que s’ha posat de relleu al News Xchange, el congrés anual de l’European Broadcasting Union, i que s’atribueix, en bona part, a les fake news i a la cobertura esbiaixada de la política i de determinats moviments socials com ara la dels armilles grogues a França, Donald Trump

o el Brexit. Són temes que, segons el tractament mediàtic, han comportat una pèrdua de confiança en el periodisme, tal com ha apuntat la majoria de ponents. Fins i tot, una desconnexió del públic amb els mitjans –o determinats mitjans. Per recuperar la confiança dels ciutadans, Sally Buzbee, editora executiva d’Associated Press, ha demanat “separar els fets del soroll” i apostar per la qualitat, mentre que Clarissa Ward, corresponsal internacional de la CNN, reclama una cosa tan senzilla com “fer-ho bé”. “No ens podem tornar a equivocar. Les paraules han de ser precises”, afegeix.

A més, ha advertit que, davant de l’obsessió per ser els primers a publicar una notícia, assumint el risc que hi hagi algun error, “la gent recordarà

qui es va equivocar i no qui va ser el primer”. Ward també demana als mitjans que se centrin a explicar la veritat. Admet que “tots informen de manera esbiaixada”, ja que “ningú és completament imparcial o neutral”. Ara bé, el que no està disposada a acceptar és que hi hagi qui diu que la veritat o els fets no existeixen o qui intenti erosionar-los. Una altra de les ponents del News Xchange ha estat Estelle Cognacq, directora adjunta de la redacció de France Info, qui ha assegurat que “ser el primer a donar una notícia ja no és una prioritat per a nosaltres. Ara volem guanyar-nos la confiança de l’audiència”.

L’experiència de la fira VALORS.ORG Jordi Alcàsser Psicoanalista

L’altre dia vaig anar a la fira del meu poble i vaig quedar fascinat amb la mirada de diversió que expressava un nen bastant petit fent voltes sobre un camió de bombers! Quan un nen decideix pujar, tot sol, a una atracció de fira és un moment molt important. Imaginem per un moment com es pot sentir un nen de

tres anys al pujar sobre un camió de bombers que dona voltes a un circuit i té una campana que sona i un boto que fa el soroll d’una sirena. Forma part d’un grup d’automòbils, com aquells que condueixen els grans, i se sent important. Alguna cosa fa que es mogui, hi ha llums i soroll i el miren amb reconeixement. És el protagonista d’alguna cosa! Ja digué Jacques Lacan, que fou un psicoanalista francès amb una teoria completament

vigent, que els infants necessiten del reconeixement dels adults per constituir-se com a subjectes, un reconeixement que pot ser una mirada de plaer. Perquè quan un pare o una mare mira als seus fills com gaudeixen sobre un camió de bombers hi ha un no sé què que es retroalimenta. En psicoanàlisi en diem gaudi escòpic. Té quelcom d’absurd pujar a una atracció, pagues uns diners per donar voltes sobre un

cotxe de mentida, amb una música estrident i de baixa qualitat. Què en treus? Tanmateix un nen o una nena són capaços de enrabiar-se molt quan els comuniques la necessària fi de la despesa i que heu de marxar de la fira. Llavors segurament la fira no en té res d’absurd! Perquè ells es deixen portar per un Altre diferent del que estan acostumats i al deslligar-se del que és més conegut agafen confiança en si mateixos.


Tribuna Maresme | 15

El cactus OPINIÓ Ferran Planell Escriptor

Hi ha un punt de subjectivitat en el concepte de bellesa i de variabilitat en els seus cànons al llarg del temps. Engreixar o aprimar cossos a fi que ens siguin més plaents, emblanquir o enfosquir la pell segons l’eròtica del moment, exigir del paisatgista jardins d’impecable geometria o de distribució irregular de l’arbrat, en són tan sols ínfims exemples. N’hi ha moltíssims més, i tots ells ens deixaran clar que podem jugar amb les formes, però, i amb l’essència? Quina és l’essència de la bellesa? Me n’estaré molt de respondre la pregunta, i no perquè no vulgui pas compartir la resposta, sinó perquè senzillament la ignoro. Què fa que la simple

contemplació pugui esdevenir desig i alhora aquest tornar-se ingovernable, irrefrenable i inexplicable davant la insensatesa? De tothom és ben sabut que els cactus punxen, però no tant que les seves espines en són les fulles. Fulles molt evolucionades a fi de, reduint al màxim la seva superfície, permetre que la planta sobrevisqui enmig del desert. També és força evident que són plantes generalment suculentes —o sigui, que tenen teixits gruixuts i carnosos on emmagatzemen aigua—, però ja no ho és tant que totes —i totes vol dir totes— floreixen. Flors en molts casos espectaculars, de les que malauradament no sempre en podrem arribar a gaudir, ja que la majoria tan sols les tenen obertes durant vint-i-quatre hores o fins i tot menys. Discernir quina de les cactàcies és la més bonica, depen-

drà molt de la subjectivitat a la qual hem fet esment al començament. Personalment, però, m’inclino per la Parodia tenuicylindrica, també coneguda com a Notocactus minimus. Dins la travessa del desert que està patint la governabilitat d’Espanya, és com un d’aquests cactus que m’imagino al PSOE negociant la investidura de Pedro Sánchez davant d’ERC. Una Paròdia amb un desenllaç tan minimus, que per bé que alguns gaudiran de la suculència de la planta, la resta prendrem mal amb les espines que protegeixen aquella espectacular efímera flor amb la que intentaran vendre’ns la comèdia. Després, si—de ser així— la gent els segueix votant, no podré per més que atribuir-ho a la subjectivitat de la bellesa que, en la seva essència, ens aboca a la ingovernable, irrefrenable i inexplicable insensatesa del desig.

XERRADES Federico García Lorca i Margarita Xirgu: Paraula i vida entrellaçades per la cultura. El Masnou. Sala Joan Comellas. Dimarts 7 gener. A càrrec de Rosa Vendrell. Emergència climàtica: què la provoca i què hauríem de fer. Premià de Mar. Biblioteca. Dimarts 7 gener a les 18.30 h. A càrrec de Lluís Soler Alsina. Viatge a un univers fascinant. El Masnou. Sala Joan Comellas. Dimarts 14 de gener. A càrrec de Joan Anton Català. El naixement de la Unió Europea. El Masnou. Sala Joan Comellas. Dimecres 21 de gener. A càrrec d’Andreu Mayayo Artal. El negoci de puntes de coixí a Arenys de Mar des del segle XVIII fins a mitjans del segle XX. Arenys de Mar. C.C.Calisay. Dimarts 21 gener a les 18 h. A càrrec de Neus Ribas. Periodisme i veracitat en l’era de la sobreinformació. Argentona. Saló de Pedra. Dijous 23 de gener a les 18 h. A càrrec de Marc Colomer i Flores. Fake news i drets humans a internet. Premià de Dalt. Sala Sant Jaume. Dijous 23 de gener a les 19.30 h. A càrrec d’Er· nest Abadal. El canvi climàtic, què hi podem fer. Arenys de Mar. C.C.Calisay. Dimarts 28 ge· ner a les 18 h. A càrrec de Francesc Mauri.


16 | Tribuna Maresme

Nadal i Reis al Maresme UNA SELECCIÓ DELS ACTES NADALENCS QUE ES CELEBREN A LA COMARCA

ATENEU ARENYENC El Poema de Nadal. Diumenge 22 de desembre a les 12 h. A càrrec del grup de VivaVeu de l’Ateneu i la Coral l’Esperança.

ALELLA CASAL D’ALELLA Taller infantil de manualitats nadalenques. Dissabte 21 de desembre a les 11h. CASAL D’ALELLA Gesamí. Dissabte 21 de desembre a les 22.30h. Concert.

ATENEU ARENYENC El Quinto del Moll. Dies 26 i 29 de desem· bre a les 18 h. Tornarem a cantar quintos i plenes per passar una bona estona amb una pila de regals molt mariners.

CASAL D’ALELLA Taller de circ per a infants. Dilluns i di· marts 23 i 24 de desembre de 10 a 13h. A càrrec de la companyia Circ Menut.

ESGLÉSIA DEL CONVENT DELS FRARES CAPUTXINS Concert de Nadal. Dissabte 28 de desem· bre a les 21 h. Família Cor l’Aixa.

CASAL D’ALELLA Pastorets d’Alella. Dies 28 i 29 de desem· bre a les 18 h. Dissabte 4 de gener a les 11 h. A càrrec del Grup de Teatre Pàmpol.

ATENEU ARENYENC Ball de Cap d’Any. Dimarts 31 de desem· bre a les 23 h. Amb l’actuació del Duet Ària.

CASAL D’ALELLA Nadales al Casal. Diumenge 29 de desem· bre a les 12h. Amb la Coral Polifònica Joia d’Alella. CASAL D’ALELLA Cartera Reial. Dissabte 4 de gener d’11 a 13.30h i de 17 a 19.30h. La Cartera Reial estarà el dia 4 de gener al Casal d’Alella per recollir les cartes dels infants del poble amb les seves peticions per als Reis Mags. CAN LLEONART Taller de fanalets. Dissabte 4 de gener de 17 a 19.30h i diumenge 5 de 10.30 a 13 h. Us ajudarem a fer el vostre fanalet. CAN LLEONART Cavalcada de Reis. Diumenge 5 a les 18 h. Recorregut: Rotonda dels escolapis, riera coma fosca, Plaça de Can Lleonart, Rambla Àngel Guimerà, Empedrat del marxant, Torrent Vallbona, c/ Heures, Rambla Àngel Guimerà, Empedrat del Marxant i final a la Pl. l’Ajuntament.

Les cavalcades de Reis arriben al Maresme.

ARENYS DE MAR C.C.CALISAY Pessebre municipal. Del 20 de desembre al 6 de gener. Horari de visites: De dilluns a divendres de 18 a 20.30 h. Dissabtes i Diumenges d’11 a 13 h i de 18 a 21.30 h. CASAL JOVENTUT SERÀFICA Gags de Nadal. Divendres 20 de desembre a les 18 h. Nadal, il·lusió, festa, vacances, llumetes, pessebres, regals, abraçades, somriures, alegria i? Ah, sí... i teatre. So· bretot que per Nadal mai falti el Teatre! ATENEU ARENYENC Taller de Cuina Sense Fum. Divendres 20 de desembre a les 18.30 h. Aperitius de Nadal fàcils i sense foc. PATI DEL C.C.CALISAY Despertada del Tió. Dissabte 21 de desem·

bre a les 12 h. Activitat recomanada per a menors de 10 anys. MERCAT MUNICIPAL Cantada de Nadales al Mercat. Dissabte 21 de desembre a les 12.45 h. Els macipets ens canten Nadales. PATI DEL C.C.CALISAY Donem menjar al Tió!! Dissabte 21 de desembre a les 17.30 h. Porteu·li de beure i de menjar, si és que a l’endemà el vols fer cagar! CASAL JOVENTUT SERÀFICA Pastorets 2019. Dies 21, 22, 26, 28 i 29 de desembre i 4 de gener a les 18 h. PATI DEL C.C.CALISAY Fem cagar el Tió!! Diumenge 22 de de· sembre a les 11 h. Activitat recomanada per a menors de 10 anys.

PLAÇA DE L’ESGLÉSIA Les dotze campanades. Dimarts 31 de desembre a les 23 h. Celebrem junts l’ar· ribada del nou any a la plaça de l’Església amb música de DJ’s. PLATJA PICÒRDIA Bany de Cap d’Any. Dimecres 1 de gener a les 13 h. Farem un bany conjunt i a l’acabar ens referem amb un brou calent i altres activitats. RIERA I LA PLAÇA DE L’AJUNTAMENT Arribada dels Reis Mags de l’Orient. Diumenge 5 de gener a les 18 h. Els Reis arribaran a les escales del Mas Taxonera i aniran a peu pel carrer Arxipreste Ri· gau fins la Riera, on pujaran a les seves carrosses per començar la cavalcada que els portarà fins l’Ajuntament. Allà els Reis seran rebuts per les autoritats i seguidament recolliran les vostres cartes dins la seva haima instal·lada a la plaça de l’Ajuntament.


Tribuna Maresme | 17

ARENYS DE MUNT CENTRE MORAL El Poema de Nadal. Divendres 20 de desembre a les 21 h. De Josep Maria de Sagarra. SALA MUNICIPAL Tió Solidari. Dissabte 21 de desembre de 10 a 14 h: Vine a donar menjar al Tió. De 16 a 21 h: Fem cagar el Tió. CASTELL JALPÍ Concert de Nadal. Dissabte 21 desembre a les 21 h. Amb la Unió Filharmònica del Prat. SALA D’EXPOSICIONS MERCÈ PALUZIE Inauguració de l’exposició de Nadal de l’Associació de Puntaires d’Arenys de Munt. Diumenge 22 de desembre a les 12 h. ESGLÉSIA PARROQUIAL Inauguració del 63è Pessebre Monumental. Dimarts 24 desembre a les 20.30 h. A càrrec del Grup Pessebrista. CENTRE MORAL Els Pastorets. Dimecres 25 de desembre a les 19.30 h, dissabte 28 a les 21.30 h i diumenge 29 a les 17.30 h. SALA MUNICIPAL Històries del Fum Fum Fum. Divendres 27 de desembre a les 22 h. Monòlegs nada· lencs en clau d’humor.

PLAÇA DE L’ESGLÉSIA Arribada del patge reial de Ses Majestats els Reis Mags de l’Orient. Diumenge 29 de desembre a les 12 h. ESPAI JOVE Festa d’hivern: jocs, disco i pica-pica. Dilluns 30 de desembre a les 17 h. Per a joves a partir d’11 anys. PLAÇA DE L’ESGLÉSIA Cap d’Any. Dimarts 31 de desembre a les 23.30 h. Amb brindis de les campanades de Cap d’Any. EDIFICI EL MERCAT Parc de Nadal “La Neula”. Dijous 2 i divendres 3 de gener de 10 a 13 h i de 17 a 20 h. PELS CARRERS DEL POBLE Cavalcada de Reis. Diumenge 5 a partir de les 18 h. Des de l’Escola Sobirans fins a la plaça de l’Església. Ses Majestats els Reis Mags de l’Orient faran un pregó per a tots els nens i nenes a la plaça de l’Església.

ARGENTONA FONT DEL MIG Pessebre vivent. Dissabte 21 i diumenge 22 de desembre de 18 h a 21 h. Un entorn natural que permet als visitants fer un recorregut de camins, barrejant·se amb les figures vivents. Un passeig on s’hi repre· senten 16 escenes nadalenques.

ESGLÈSIA Concert de Nadal Coral Càntir d’Or. Dijous 26 de desembre a les 19 h. ESPORTIU Parc de Nadal. Del 27 al 30 de desembre d’11 a 13 h i de 16 a 20 h. Diverses activitats i propostes lúdiques. LA SALA D’ARGENTONA Arribada dels Missatgers Reials. Dissabte 28 a les 17 h i diumenge 29 d’11 a 14 h i de 17 a 20 h. Hi haurà tallers i caldo calent a disposició del públic assistent. PLAÇA NOVA Revetlla de Cap d’Any. DImarts 31 a les 23.55 h. Nit divertida a la carpa que s’instal·larà a la plaça Nova, amb música per a tots els gustos fins ben entrada la matinada. PELS CARRES DEL POBLE Gran Cavalcada i Nit de Reis. Diumenge 5 de gener a les 18 h. Com altres anys, les seves majestats el Reis d’Orient arribaran pel carrer Sant Sebastià per continuar pel Carrer Gran, Pl. Nova, Carrer Jacint Verda· guer, Av. Nostra Senyora de Montserrat, Carretera de Vilassar, Av. Puig i Cadafalch i Pl Nova.

CAbRILS PARC ANSELM CLAVÉ Es3. Dissabte 21 de desembre a les 12 h. Vermut musical.

LA FÀBRICA La nena dels pardals. Dilluns 23 de desem· bre a les 11 h. Espectacle infantil premiat basat en fets reals sobre la llibertat i la valentia dels petits herois. PLAÇA DE L’ESGLÉSIA Cagatió popular. Dimarts 24 a les 11 h. Tradicional festa del Cagatió amb Més Tumàcat. LA FÀBRICA The Beatles. Divendres 27 de desembre a les 11 h. Gaudirem en família dels hits de la banda de rock anglesa per excel·lència. Xics’n’roll. LA FÀBRICA On vas, Moby Dick? Dilluns 30 de desem· bre a les 11 h. Reviurem amb titelles les aventures de la gran balena blanca a càrrec del Centre Titelles de Lleida. LA FÀBRICA Diverband. Dimarts 31 de desembre a les 11 h. Veniu a celebrar el Cap d’Any en família! A càrrec de la Cia. Diversions. LA FÀBRICA Ovvio. Dijous 2 de gener a les 11h. A càrrec de Kolektiv Lapso Cirk. Dos personatges evolucionen a la recerca de l’equilibri en un impressionant espectacle de circ. LA FÀBRICA Taller de fanalets. Divendres 3 de gener a les 11h. Tradicional taller per rebre els Reis a càrrec de Circulant.


18 | Tribuna Maresme

LA FÀBRICA Els Pastorets. Diumenge 12 a les 18h. No us perdeu el famós i divertit espectacle tea· tral del Nadal. Amb la participació de gent de Cabrils! A càrrec del Casal Popular.

CAbRERA CAN BENET Inauguració exposició de pessebres. Dissabte 21 de desembre a les 11 h. A càrrec de la Penya Barcelonista de Cabrera de Mar. Es podrà visitar d’11 a 13 h, els dies 21, 22, 25, 26, 28 i 29 de desembre i 4 i 5 de gener. CAN MARTINET Casal infantil. Del 23 de desembre al 3 de gener de 9 a 13.30h. De 3 a 11 anys. PARC DE LA NOVA CANÇÓ CATALANA La llum del fanalet. Divendres 27 de desembre a les 17.30h. Espectacle d’anima· ció infantil. PARC DE LA NOVA CANÇÓ CATALANA Arribada del Missatger Reial. Divendres 27 de desembre a les 18.30h. ENVELAT MUNICIPAL La nena dels llumins i El Grinch. Dissabte 28 de desembre a les 19 h i diumenge 29 a les 18 h. Tarda de teatre a càrrec de Grillats. POLIESPORTIU MUNICIPAL Parc de Nadal infantil. Dissabte 4 de gener de 10 a 13 i de 17 a 20h. Activitats, ludoteca, llits elàstics, jocs d’habilitat, inflables i molt més. A les 11 h: Visita del Missatger Reial. A les 18 h: Visita del Mis· satger Reial. PELS CARRERS DEL POBLE Cavalcada de Ses Majestats els Reis d’Orient. Diumenge 5 de gener a les 18 h.

EL MASNOU ESGLÉSIA DE SANT PERE El Cant de Sibil·la. Dissabte 21 de desem· bre a les 20.30 h. Representació del drama litúrgic que, mitjançant la interpretació musical, recrea uns versos sobre els senyals dels judici final i de l’adveniment de Crist.

CASINO DEL MASNOU Dos Nadals. Dissabte 21 de desembre a les 21 h i diumenge 22 a les 19 h. Dues visions contraposades del mateix conte tradicional nadalenc de Hans Christian Andersen, la venedora de llumins, explicat a través de la narració i onze cançons. PLAÇA NOVA DE LES DONES DEL TÈXTIL Cagatió gegant. Diumenge 22 de desem· bre d’11 a 14 h. Si canteu la cançó i piqueu ben fort, segur que us cagarà molts regals. LA TEATRAL Música en família. Diumenge 22 de de· sembre a les 12 h. Sessió per a gaudir de la música en família. CA N’HUMET Universari: Marcel Gros. Diumenge 22 de desembre a les 18 h. El Marcel, que sempre està als núvols, només toca de peus a terra per fer un salt, anar a la Lluna i des d’allà veure la realitat i transformar en especta· cle, a través de la mirada del pallasso. PAVELLÓ MUNICIPAL Nadalem Infantil. Del 27 al 30 de desem· bre. Trobareu espais permanents i diferen· ciats per a infants de 0 a 3 anys i de 3 a 5 anys i, per la resta, zona d’inflables, jocs gegants, una bona oferta de tallers educa· tius i de diverses activitats. CA N’HUMET Entendre el concert de Cap d’Any. Diven· dres 27 de desembre a les 20 h. La Jove Orquestra de Cambra del Masnou (JOCEM) i l’historiador, músic i divulgador Carlos Calderón s’uneixen per oferir un acosta· ment al tradicional Concert de Cap d’Any de la Filarmònica de Viena. CA N’HUMET Scape room Epiphany. Dies 27 i 28 de sembre de 17 a 21 h. Una breu aventura misteriosa per descobrir el món dels escape rooms. T’atreveixes a completar el ritual? CA N’HUMET El ballet del trencanous. Dissabte 28 de desembre a les 20 h i diumenge 29 a les 19 h. El Trencanous, un conte de fades amb música de Piotr Txaikovski, un clàssic de les dates de Nadal. A càrrec de l’Associació juvenil de dansa.

CAMPAMENT REIAL Carters Reials. Dissabte 4 de gener. Veniu a lliurar la vostra carta de Reis als Carters reials! El Campament Reial arriba a el Masnou per apropar la màgia dels Reis d’Orient a tots els nens i nenes de la vil·la i ho fa en diverses ubicacions per a que tothom en pugui gaudir. PLAÇA D’EUROPA (PORT ESPORTIU DEL MASNOU) Cavalcada de Reis. Diumenge 5 de gener a les 18 h. Sortida: plaça d’Europa (port esportiu). Arribada: pista esportiva Països Catalans. Recorregut: carretera d’Alella, carrer de les Guilleries, carrer de la Polla· cra Goleta Constança, carrer d’Almeria, avinguda de Joan XXIII, carrer de Navarra, carrer del Pintor Domènec, carrer de Tomàs Vives, carrer de Sant Felip, carrer del Capità Mirambell, carrer de Manila i jardins dels Països Catalans.

MATARÓ LOCAL PESSEBRISTES MATARÓ Pessebres i diorames. Fins al 12 de gener. A part dels pessebres i diorames, aquest any també es podrà visitar una gran instal· lació on es podrà veure un pessebre virtual: un gran holograma amb un naixement ubicat en paisatges bíblics. CASA COLL I REGÀS La Casa Coll i Regàs, com a mostra dels gustos modernistes de Nadal. Dies 21, 22, 27, 28 i 29 de desembre a les 17h. Activitat nadalenca que convida a reviure els cos· tums de la burgesia catalana de finals del segle XIX en el marc de la Casa Coll i Regàs, escenari d’aquesta vida moderna i luxosa pels seus habitants. CENTRE HISTÒRIC Nadales al carrer. Dissabte 21 de desem· bre a les 19 h. Nadales a càrrec de músics de les colles institucionals i altres colles i col·lectius. A les 20 h es trobaran tots a la plaça Santa Anna, on hi haurà una tocada conjunta final. PLAÇA DE CAN XAMMAR Partidaris. Dissabte 21 de desembre a les 18 h. Un aperitiu del concert que el grup farà per Sant Esteve al Clap. Una vetllada de cançó protesta i compromís social.

Els Pastorets de Mataró de la Sala Cabany TEATRE MONUMENTAL Els Pastorets o el Misterio de la Redención. Dissabte 21 de desembre a les 19.30 h. Posada en escena de l’obra de Cristòfor Taltabull, a càrrec de l’Orquestra de Cam· bra Terrassa 48 i el Cor Ciutat de Mataró. Amb Jordi Lluch a la direcció i l’actuació del tenor Josep Fadó. COL·LEGI COR DE MARIA Concert de Nadal. Dissabte 21 de desem· bre a les 20.30 h. La Coral La Nota de Mataró i la Coral Canticela, de la Sagrada Família de Barcelona, dirigides per Gabriel Miralles, presentaran un repertori de cançons de Nadal. LES ESMANDIES Concert de Nadal. Diumenge 22 de desembre a les 12 h. A càrrec de la Jove Orquestra Iluro i els cors de l’Aula de Músi· ca Masafrets. ERMITA DE SANT SIMÓ Concert de Nadal. Diumenge 22 de de· sembre a les 12 h. La Coral La Nota, dirigida per Gabriel Miralles, oferirà un repertori de cançons de Nadal, amb Anna Puig al piano. TALLER DE GRAVAT Taller de postals de Nadal. Dilluns 23 de desembre de 16 a 18 h o de 18 a 20 h. Taller per a infants i joves a partir de 6 anys. Crearem una postal de Nadal amb la tècnica de l’estampació sobre paper.


Tribuna Maresme | 19

PLAÇA DE SANTA ANNA Arribada dels Missatgers i les Missatgeres Reials. Dijous 2 de gener a les 18 h, i divendres 3 i dissabte 4 de gener d’11 a 13 i de 17 a 20 h. També hi haurà un espai de dibuix i pintura, jocs gegants i espectacles per als petits de la casa.

yes, un dels més importants de Catalunya. SALA CABANYES Els Pastorets de Mataró. Dies 22 i 29 de desembre a les 17 h. Dies 26 i 28 de desembre a les 19 h. Dies 6 de gener a les 19 h. Dies 12, 19 i 26 de gener a les 17 h. Dies 18 de gener a les 18 h. Un espectacle musical de gran format amb tots els ingredients: orquestra i cants en directe, balls, canvis espectaculars d’es· cenografia, personatges bons i dolents, personatges dramàtics i còmics, i efec· tes especials. Ideal per a tota la família. BIBLIOTECA POMPEU FABRA Espai creatiu de Nadal. Del 23 de desembre al 4 de gener. ESGLÉSIA DE SANT JOSEP Nadal a Mataró. Dimecres 25 de desembre a les 20.30 h. Nadales de diferents països europeus i diversos compositors. A càrrec del Cor Madri· galista de Mataró, sota la direcció de Clàudia Dubé. CASA COLL I REGÀS Esgrafiem el Nadal. Dissabte 28 de desembre a les 12 h. Descobrirem els esgrafiats de la casa i experimentarem amb la tècnica i el procés d’elaboració dels esgrafiats. Per a nens i nenes de 6 a 12 anys. CASA COLL I REGÀS Una casa de sorpreses de Nadal. Dimarts 31 de desembre a les 12 h. Activitat d’exploració i experiències lúdiques per a famílies amb infants de 2 a 5 anys. PLAÇA DE SANTA ANNA L’oca, el Cap d’any popular de Mataró. Dimarts 31 de desembre de 17 a 19 h: L’Oca infantil. Espectacle, tallers i activitats per a nens i nenes. Nit del dimarts 31 al dimecres 1 a partir de les 0.30 h: Revetlla de Cap d’Any amb música per a tots els gustos per donar la benvinguda a l’any 2020. PASSEIG DEL CALLAO Ballada de sardanes a trenc d’alba. Dimecres 1 de gener a les 7.30 h. Amb la Cobla Ciutat de Granollers. C. CÍVIC ESPAI GATASSA Taller de fanalets. Dijous 2 i divendres 3 de gener de 17 a 19 h.

DIVERSOS INDRETS Recollida de cartes dels missatgers i missatgeres reials. Ctra. de Cirera, 33: Dia 3 i 4 de 17 a 20 h. Pl. de La Roda de Andalucía: Dia 4 d’11 a 14 h. C. d’Almeria, s/n: Dia 4 de 17 a 20 h. Bibliioteca Antoni Comas: Dia 4 de 17 a 20 h. Ronda d’O’Donell, 94: Dies 3 i 4 de 17 a 20 h. C. Juan Sebastián Elcano, 6: Dia 4 de 17 a 20 h. C. de Mata C de Josep Punsola i av. d’Amèrica: Dies 3 i 4 de 10 a 13 h i de 17 a 20 h. C. Siete Partidas, 2 : Dies 3 i 4 de 17 a 20 h. Pl. d’Isla Cristina: Dies 3 i 4 de 17 a 20 h. C. Nicolau Guanyabens, 23: Dies 3 i 4 d’11 a 14 h i de 17 a 20 h. SALA CLAP Pau Riba + De Mortimers. Divendres 3 de gener a les 22 h. Presenten el tradi· cional Jisàs de Netzerit o Capítol Zero de la Guerra de les Galàxies, un espectacle transgressor, transgalàctic i transvocàlic en què, entre la vida de Jesús, ocorre· guda ara fa 2000 anys, i la de Jisàs, que succeirà d’aquí a 2000 més s’ironitza sobre els protagonistes de la més rabio· sa actualitat. PORT DE MATARÓ Arribada de Ses Majestats els Reis d’Orient. Diumenge 5 de gener a les 11 h. Donarem la benvinguda als Reis i ens prepararem per la Cavalcada de la tarda. DIVERSOS INDRETS Cavalcada de Ses Majestats els Reis d’Orient. Diumenge 5 de gener a les 17.30 h. La Cavalcada sortirà de la plaça d’Alfred Opisso amb carretera de Mata, i continuarà per la ronda d’Alfons X el Savi, la plaça d’Espanya, el camí de la Geganta, la plaça de Granollers, la ronda de Leopoldo O’Donnell, la plaça de Manuel Serra i Xifra, el camí del Mig, el carrer de Miquel Biada, la ronda Francesc Macià, el camí Ral, la Rambla, la plaça de Santa Anna i la Riera fins a l’Ajuntament. A l’Ajuntament, Ses Ma· jestats els Reis, realitzaran el discursos.

PREMIà DE DALT ASSOCIACIÓ DE LA GENT GRAN Torronada. Dijous 19 de desembre a les 18.30 h. Degustació de torrons oferta pel Casal, seguida del sorteig dels tradicionals premis: Panera de Nadal, Espatlla de porc i estoig de Vi i Cava. DES DE CAN FIGUERES Circuit Nadalenc. Dijous 19 de desem· bre a les 19 h. Aquest circuit passarà per diferents llocs de la masia de Can Figueres i del parc. A cada lloc trobarem diferents actuacions dels alumnes de l’escola. Es tracta del Concert de Nadal de l’Escola de Música.


20 | Tribuna Maresme

TERRASSA DE SANT JAUME Caga Tió i inflables pels més petits. Dis· sabte 21 de desembre a les 12.30 h. SOTA EL SANTUARI DE LA CISA 22è Pessebre Vivent Representació del pessebre vivent de Premià de Dalt. Dies 21, 22, 26, 28 i 29 de desembre i 1 de gener a les 18.30 i 19.30 h. MARE DE DÉU DE LA CISA Missa de Mitjanit. Dimarts 24 de desem· bre a les 24 h. Trobada festiva acabada la missa. ESGLÉSIA DE SANT PERE Concert de Nadal. Dimecres 25 de desem· bre a les 20 h. A càrrec de la Coral Primilia· na de Veus Femenines. PAVELLÓ POLIESPORTIU 1r. Torneig Nadal Club Bàsquet Premià de Dalt. Dies 28 i 29 de desembre. Totes les categories Concurs de triples i habilitats. SALA SANT JAUME Sardanes. Diumenge 29 de desembre a les 17 h. Amb la Cobla Marinada. PLAÇA DE LA VILA Recollida de tiquets per als regals de la Nit de Reis Lliurament. Dijous 2 de gener de 18 a 20 h. SALA SANT JAUME Acirca’t a Sant Jaume. Dies 2, 3 i 4 de gener d’11.30 a 13.30 h. Taller de Circ. A les 17.30 h: Espectacle de Circ. PLAÇA DEL MIL·LENARI Visita del Patge Reial de SSMM Els Reis d’Orient. Divendres 3 de gener d’11.30 a 13 h. PATI DE SANT JAUME Taller de Fanalets. Diumenge 5 de gener a les 11.30 h. DIVERSOS INDRETS Cavalcada de SSMM Els Reis d’Orient. Diumenge 5 a partir de les 18 h. Sortida del Barri Santa Anna. 19 h: Arribada al Barri del Remei. 20 h: Arribada a la Plaça de la Vila. Visita dels Reis d’Orient a la Parròquia de Sant Pere, i tot seguit lliurament dels regals dels reis a la Plaça de la Vila.

PREMIà DE MAR GRAN VIA DE LLUÍS COMPANYS Fira de Nadal. Fins el 24 de desembre. De 10 a 13 h i de 17 a 20 h. Fira de regals artesanals i productes nadalencs. MERCAT DE SANT JOAN Escenografia Nadalenca al mercat. FIns al 31 de desembre. PL. DELS PAÏSOS CATALANS Trenet de Nadal. Fins al 4 de gener. De 10 a 13 h i de 17 a 20 h. recorregut pels cen· tres comercials de la població. BIBLIOTECA Pessebre amb clicks de Playmobil. Fins al 7 de gener. GRAN VIA DE LLUÍS COMPANYS Repartiment de globus. Dies 21 i 28 de desembre de 17 a 20 h. Repartiment de globus 100% biodegradables per als més petits als clients dels comerços de la Gran Via de Lluís Companys. ASSOCIACIÓ D’ARTISTES PLÀSTICS DE PREMIÀ Exposició felicitacions antigues de Nadal. Fins al 31 de desembre. Felicitacions anti· gues de Nadal (1900·1950) seleccionades de l’ampli arxiu del soci fundador de l’asso· ciació, Joan Gómez. MUSEU DE L’ESTAMPACIÓ La màgia del Museu, amb el mag Jordi Pota. Diumenge 22 a les 10.30, 11.30 i 13 h. Vols conèixer el món de l’estampació d’una forma diferent i molt més divertida? SALA PREMIART Pintem felicitacions de Nadal. Diumenge 22 d’11 a 14 h. Grans i petits, tots serem benvinguts per pintar postals nadalenques. CENTRE CÍVIC Exposició pessebre gegant. Fins al 7 de gener. DIVERSOS INDRETS Música al carrer. Dissabte 21 de desembre. D’11 a 13 h: Mercat, Gran Via de Lluís Com· panys, carrer Jacint Verdaguer. De 18 a 20 h: al carrer de la Mercè i al barri de Santa Maria·Santa Anna·Tió.

CENTRE CÍVIC Taller de decoració de galetes de Nadal. Dissabte 21 de desembre d’11 a 12.30 h.No aprendrem a fer galetes, però sí a deco· rar·les i veurem també quin és el material més fàcil per fer·ho: el fondant. Taller per a infants de 4 a 9 anys. MARINA PORT PREMIÀ El Tió s’ha amagat al Port. El trobaràs?. Dissabte 21 de desembre a les 12 h. Els més petits gaudiran de la nova zona de jocs in· fantils amb balancins, gronxadors, sorral... PLAÇA DE L’AJUNTAMENT Concert dels Garden Street Band. Dissabte 21 de desembre a les 13 h. PATRONAT TEATRE Pastorets de Premià: L’Estel de Natzaret. Dissabtes 21 i 28 de desembre i diumenges 22 i 29 a les 18 h. ESPAI L’AMISTAT Concert simfònic-coral Valsos VIII Temporada de Música. Dissabte 21 de desembre a les 21 h. Intèrprets: Orquestra Harmo· nia, la Coral l’Amistat i la Coral La Salle Bonanova, dirigits per Albert Deprius. Un concert per a tots els públics on els valsos i les polques típiques del concert de cap d’any els esquitxem amb algunes notes nadalenques. ESCOLA SANT CRISTÒFOL Ludoteca. Del 21 al 31 de desembre. Mentre els pares fan les seves compres nadalenques els nens s’ho poden passar de primera a la ludoteca situada a l’escola Sant Cristòfol (Gran Via). Per a nens de 3 a 12 anys. Entrada gratuïta presentant un tiquet de compra a qualsevol establiment de Premià de Mar. PL. DELS PAÏSOS CATALANS Parc infantil de Nadal. Del 22 al 24 de desembre. Amb tirolines, rocòdroms, circuit de cotxes a pedal. Entrada gratuïta presentant un tiquet de compra a qualse· vol establiment de Premià de Mar. DIVERSOS INDRETS Música al carrer. Diumenge 22 de desem· bre. D’11 a 13 h i de 18 a 20 h: Gran Via de Lluís Companys, carrer Jacint Verdaguer. D’11 a 13 h: nucli antic.

PLAÇA DE LA SARDANA Fira comercial Diumenge 22 de desembre de 10 a 20 h. Fira del comerç amb actuaci· ons infantils. Recollida de cartes pel Pare Noël. DIVERSOS INDRETS Música al carrer. Dilluns 23 de desembre. D’11 a 13 h: Nucli antic, Gran Via de Lluís Companys. De 18 a 20 h: carrer de la Mer· cè, Barri de Santa Maria·Santa Anna·Tió, Gran Via de Lluís Companys. DIVERSOS INDRETS Música al carrer. Dimarts 24 de desembre. D’11 a 13 h: Mercat de Sant Joan, Gran Via de Lluís Companys, Jacint Verdaguer i Nucli antic. De 18 a 20 h: Gran Via de Lluís Com· panys, Jacint Verdaguer, carrer de la Mercè i Barri De Santa Maria·Santa Anna·Tió. ESGLÉSIA DE SANT CRISTÒFOL Concert de Nadal. Dimecres 25 de de· sembre a les 21.30 h. A càrrec de la Jove Orquestra i alumnes de l’Escola de Música i Dansa Estudi Teresa Maria. CARRER AURORA 20 Inauguració de l’exposició de pessebres i diorames 2019. Dimecres 25 de desembre a les 11 h. Exposició a càrrec de l’associació d’Amics de l’Art Pessebrístic. Horari de visites (fins el dia 6 de gener): feiners de 18 a 21 h i festius d’11 a 14 h i de 18 a 21 h. CASAL CAN MANENT Dinar de Sant Esteve en companyia. Dijous 26 de desembre a les 13.30 h. Dinar per a persones grans que viuen soles CARRER DE LA MERCÈ Repartiment de globus. Divendres 27 de desembre de 17 a 20 h. Repartiment de globus 100% biodegradables per als més petits als clients dels comerços del carrer de la Mercè. CENTRE CÍVIC Quinto de Nadal de Tarda. Divendres 27 de desembre a les 18 h. Allò que diferencia aquest joc del bingo és que la persona que canta els números, anomenada lloro, ho fa amb dites i acudits siguin tradicionals o adaptats al temps en què es juga i així, dona un toc d’humor i converteix el joc en una festa.


Tribuna Maresme | 21

CENTRE CÍVIC Concert i Quinto de Nit. Divendres 27 de desembre a les 22.30 h. Sessió golfa de quinto però abans Sax4House, èxits dels anys 80 fins l’actualitat portats al house.

SANT ANDREU DE LLAVANERES PAVELLÓ MUNICIPAL Concert de Nadal de l’escola Jaume Llull. Divendres 20 de desembre a les 9.30 h.

CENTRE COMERCIAL Espectacle itinerant de putxinel·lis. Dissabte 28 de desembre. Gran Via, plaça de Can Boter, Països Catalans, plaça de l’Ajuntament, plaça de la Sardana, plaça de la República. CENTRE CÍVIC Taller de decoració de galetes de Nadal. Dissabte 28 de desembre d’11 a 12.30 h. Dolços i més dolços és el que més mengem per Nadal. Però... i si els personalitzem i decorem al nostre gust?

EL CASAL DE LLAVANERES Pastorets de La Inestable. Dissabte 21 i diumenge 22 de desembre. PAVELLÓ MUNICIPAL Parc de Nadal. Dies 27, 28, 29, 30 i 31 de desembre i 2, 3, 4 i 5 (només matí) de gener. De 10.30 a 14h i de 16.30 a 20h. Ac· tivitats lúdiques per a nens de 4 a 14 anys. Pessebre vivent de Premià de Dalt, un referent a la comarca.

MUSEU DE L’ESTAMPACIÓ Taller d’estampació de fanalets. Diumen· ge 29 de desembre a les 11 h. Elabora un original fanalet per rebre els Reis!

PAVELLÓ D’ESPORTS Patge Reial. Divendres 3 de gener de 18 a 20 h. Vine a portar la teva carta.

PLAÇA DE L’AJUNTAMENT Rebuda de S.M. els Reis de l’Orient. Diu· menge 5 de gener a partir de les 17.15 h.

ESPAI L’AMISTAT Gran Ball de Cap d’Any. Dimarts 31 de desembre a les 00.30 h. Després del raïm, vine a celebrar l’Any Nou amb nosaltres!

PAVELLÓ D’ESPORTS Nadàlia. Divendres 3, dissabte 4 i diu· menge 5 de gener. Jocs, tallers, inflables i activitats per a infants.

MUSEU DE L’ESTAMPACIÓ Taller d’estampació de fanalets. Dijous 2 de gener a les 11 h.

PORT DE PREMIÀ DE MAR Arribada de S.M. els Reis de l’Orient al Port. Diumenge 5 de gener a les 16.30 h. Anem tots a rebre els Reis de l’Orient. Els donarem la benvinguda amb un repertori de cançons nadalenques a càrrec de La cai· xa dels trons al voltant de l’arbre de Nadal.

PLAÇA DELS PAÏSOS CATALANS Pessebre vivent. Diumenge 5 de gener a partir de les 18 h. Escola de Teatre Kampi· kipugui.

PLAÇA DE LA SARDANA Patge Reial. Dijous 2 de gener de 18 a 20 h. Vine a portar la teva carta al patge reial!

CARRER MERCÈ Gran Cavalcada de Reis. Diumenge 5 de gener a les 18.30 h. Sortida del carrer Mer· cè (entre J. Prim i Elisenda de Montcada), carrer de la Plaça, carrer Enric Granados, Riera, Gran Via, plaça dels Països Catalans.

PORT BALÍS Visita dels Patges Reials. Dissabte 28 de desembre a les 17 h. CARRERS DEL CENTRE Cavalcada de Reis. Dissabte 5 de gener a les 18.30 h.

SANT VICENÇ DE MONTALT CASAL Brindis de Nadal. Divendres 20 desembre a les 18h. Cant, poesia, ball i bon humor. DAVANT AL CAU JOVE Pujada pessebre al Montalt. Diumenge 22 de desembre a les 20 h.


22 | Tribuna Maresme

PAVELLÓ Estades Esportives de Nadal. Dies 23, 24, 27, 30 i 31 de desembre i el 2 i 3 de gener. Destinades a nens i nenes de 3 a 12 anys. ESGLÉSIA PARROQUIAL Missa del gall. Dimarts 24 de desembre a les 23 h. Sortint de la Missa del Gall, visita nocturna al pessebre. PLAÇA DEL POBLE Vine a fer cagar el Tió. Dimecres 25 de de· sembre a les 11.30 h. Hi haurà una joguina i una llaminadura (apta per celíacs) per els nens i nenes de Sant Vicenç de Montalt. PAVELLÓ Campus de Patinatge. Dies 27 i 28 de desembre i 2 i 3 de gener. ESGLÉSIA PARROQUIAL Concert de Nadal. Diumenge 29 de desembre a les 18 h. A càrrec de l’Orfeó Parroquial “El Delme”. PARC GERMANS GABRIELISTES Pista de gel sintètic. Del 30 de desembre al 6 de gener d’11 a 14 h i de 16 a 20 h. CENTRE CÍVIC EL GORG Revetlla de cap d’any. Dimarts 31 de de· sembre a les 22 h. Vine a celebrar l’entrada de l’any nou amb un sopar popular i ball amb el conjunt D’altra banda! PARC GERMANS GABRIELISTES Campament reial. Divendres 3 de gener a les 17 h. Diversos Tallers; Escalfa’t amb una bona xocolata amb melindros; Visita el pla· netari “El Cel de Nadal”; Fes·te una selfie amb els Patges Reials; Il·luminar l’arribada de Ses Majestat, fent el fanalet de la nostra cavalcada; I sobretot recull, prepara i lliura la teva carta als Patges o dóna·la el dia 5 a Ses Majestats!!! PELS CARRERS DEL POBLE Cavalcada de reis. Diumenge 5 de gener a les 18 h. Recorregut: C/ Camí del Padró · Pg. Dels Pins · C/ Montseny · C/ Montnegre · C/ Pica d’Estats · C/ Costa Daurada · C/ Mediterrani · Av. Montaltnou · C/ Ginesta · Riera del Gorg · Av. Països Catalans · C/ Major · C/ Sant Antoni i arribada a la Plaça de l’Església. A les 19 h a l’Església, els Reis Mags adoraran al Nen Jesús oferint·li Or, Encens i Mirra.

TEIà GRUP PESSEBRISTES DE TEIÀ Pessebre artístic. A partir de dissabte 14 de desembre. CASAL DE JOVES ASAC Caga tió. Divendres 20 desembre a les 17 h. També es comptarà amb la col·laboració d’Òmnium Cultural que realitzarà un taller de tions de jumping clay. CMC LA UNIÓ Cantada de nadales. Dimarts 24 de de· sembre. Després de la Missa del Gall obrim el pessebre i ho celebrem amb unes neules i torrons. CASAL DE JOVES ASAC Fàbrica de les joguines. Divendres 3 gener a les 17.30 h. Tindrem sopa de pedres a càrrec d’Òmnium Cultural, que també us explicarà el conte d’aquesta sopa! També comptarem amb el ja tradicional taller de fanalets i moltes altres sorpreses. DES DEL CAMP DE FUTBOL Cavalcada de reis. Diumenge 5 de gener a les 18 h. Després de la cavalcada a les escales de l’església, recollida de cartes de ses majestats els reis d’orient.

VILASSAR DE DALT BARRI DEL PI Pare Noel al Barri del Pi. Diumenge 22 de desembre de 18 a 20 h. ESGLÉSIA PARROQUIAL Concert de Nadal de la Coral Mareny. Diu· menge 22 de desembre a les 19 h. MUSEU ARXIU 45 Pessebre monumental de can Banús. Del 25 de desembre al 19 de gener. Dissab· tes, diumenges i festius de 12 a 2 i de 18 a 20.30 h. Feiners del 27 de desembre al 4 de gener: de 18 a 20.30 h. (31 de desem· bre i 5 de gener tancat a la tarda). TEATRE LA MASSA Els Pastorets de Vilassar. Dijous 26 i diumenge 29 de desembre a les 19 h. Un any més, El Ternal Teatre del Casal Popular de Vilassar de Dalt, ens porta la seva tradi· cional representació d’Els Pastorets.

EL CASAL POPULAR Vins escape. Divendres 27 de desembre a les 21 h. Un gran joc de taula per equips. EL CASAL POPULAR II Gran quina de Nadal. Dissabte 28 de desembre a les 17 h. Després de l’èxit de l’any passat, torna la gran Quina de Nadal. Per participar·hi cal portar una joguina usada. TEATRE LA MASSA Concert de Cap d’any. Dimecres 1 de ge· ner a les 19 h. Amb l’Orquestra Simfònica de Sant Cugat i Josep Fadó, tenor. EL CASAL POPULAR Tast de vins. Dijous 2 de gener a les 21 h. DIVERSOS INDRETS Cavalcada de Reis. Diumenge 5 de gener a les 18 h. Sortida des de l’Hospital de Sant Pere, Av. Santa Maria, Pius XII, Murillo, Plaça 11 setembre, Riera Salvet, Ignasi de Bufalà, Manuel Moreno, Anselm Clavé, Nou, Mestra Viladrosa i Plaça de la vila (19.30 h.).

VILASSAR DE MAR SALA ROSER CARRAU Nit del pessebrista. Divendres 20 de desembre a les 19 h. Nit del pessebrista amb cantada de nadales de la Piribanda i col·laboració d’Enric Neddermann i lectura de poesia nadalenca, a càrrec de Joan Ramon i Carme Ramon. ATENEU VILASSANÈS Concert de Nadal. Dissabte 21 de desem· bre a les 12.30 h. A càrrec dels alumnes i professors de l’Aula de Música. CENTRE EXCURSIONISTA VILASSAR DE MAR Pujada del pessebre a Sant Bartomeu. Dissabte 21 de desembre a les 16h. 19 h: cantada de nadales a l’ermita de Sant Bartomeu. 19.45 h: fem cagar el tió. 20 h: sopar i foc de camp. 21 h: pugem el pessebre a la cova de Céllecs i després foc de camp. ESGLÉSIA PARROQUIAL Concert de Nadal. Dissabte 21 de desem· bre a les 20 h. A càrrec del Cor parroquial Sant Joan.

La c MERCAT DE FLOR I PLANTA Fem cagar el Tió! Diumenge 22 de desem· bre de 10.30 a 13.30 h. DIVERSOS INDRETS Matí nadalenc de Vilassar Comerç. Diumenge 22 de desembre. A la Plaça de l’Església, 12.15 h: Nadales a càrrec de la Coral Englantina; De 12 a 14 h: Mags itine· rants. A la Plaça Picasso, d’11 a 14 h: Venda d’artesanies nadalenques i manualitats infantils; 11 h: Nadales a càrrec de la Coral Englantina; 12 h: Ball a càrrec de Soul Train Dance. Al Veral de l’Ocata, d’11 a 14 h: Pistes d’escalèxtric; d’11 a 14 h: Patge Reial, manualitats nadalenques i mags itinerants. ESGLÉSIA PARROQUIAL Concert de Nadal. Diumenge 22 de de· sembre a les 18 h. Polifonies de Nadal, de l’època medieval al Barroc amb la coral Canticorum i cor Vila Azari. PLAÇA DEL BARATO Festa de Nadal del PDC. Diumenge 22 de desembre a les 18 h. SALA ROSER CARRAU Concert de Nadal de la Vilassar Big Band. Diumenge 22 de desembre a les 19 h. ESGLÈSIA PARROQUIAL Missa del Pollet. Dimarts 24 de desembre a les 19 h. Missa del Pollet amb escenes de Nadal.


Tribuna Maresme | 23

MERCAT DE FLOR I PLANTA Patge reial. Diumenge 29 de desembre de 10.30 a 13.30 h.

Les festes animen el Mercat del Maresme a Vilassar de Mar

ESCOLA PÉREZ SALA Nit de Cap d’Any. Dimecres 1 de gener a partir 00.30 h. Amb festa fluor i DJ. Entra· da gratuïta i servei de bar. MERCAT Patge Reial. Divendres 3 de gener a les 11 h. Campanya de Nadal del Mercat amb la visita del Patge Reial

cavalcada de reis llueix a Vilassar de Mar. ATENEU VILASSANÈS Els Pastorets de la Tropa. Dijous 26 a les 20 h, dies 28 i 29 a les 18.30 h. Amb la direcció d’Albert Tardà. BIBLIOTECA L’hora del conte. Divendres 27 de desem· bre a les 17 h. L’auca dels Pastorets del pessebre a càrrec d’Albert Estengre. DIVERSOS INDRETS Carter Reial. Dissabte 28 a les 18 h. Sortida de la pl. Vicenç Martí, seguirà per av. Mon· tevideo fins arribar a la pl. de l’Ajuntament, on rebrà als infants.

DIVERSOS INDRETS Cavalcada de reis. Diumenge 5 de gener a les 17.30 h. Sortida del polígon industrial, av. Montevideo, Narcís Monturiol, Santa Maria, via Octaviana, Maria Vidal, Sant Genís, Ctra. de Cabrils, Montserrat, Sant Josep, Mare Caterina Coromina, Riera d’en Cintet, Narcís Monturiol, av. Montevideo, Sant Joan, Església i plaça de l’Ajuntament (20.15h aprox.) CAN MADRONA Els pastorets, l’Estel de Natzaret. Dissab· te 11 gener a les 19 h i diumenge 12 gener a les 18h. Representació Els pastorets, l’Estel de Natzaret, de Ramon Pàmies. ESGLÉSIA PARROQUIAL XL Concert tradicional de Nadal de la Coral Englantina. Diumenge 12 de gener a les 18 h. XL Concert tradicional de Nadal amb la coral Terpsícore, de Valls, i la Coral Englantina.

El mercat agroalimentari que cada diumenge acull el Mercat de Flor i Planta de Vilassar de Mar viu aquests dies intensament les festes de Nadal. Ho fa convidant un any més els petits de la família a fer cagar el tió, el proper 22 de desembre, i a portar la carta pels Reis Mags al patge que els visitarà el 29 de desembre. Parallelament, les seves més de 50 parades ofereixen els millors productes frescos per a

satisfer els paladars més exigents dels àpats festius. Verdures, hortalisses i botifarres per a fer una bona escudella, embotits i formatges per als aperitius, fruita, dolços nadalencs, vins i licors... i fins i tot herbes remeieres i infusions per aquells que s’excedeixin en les celebracions! El Mercat del Maresme obre cada diumenge, de 9 a 14 h, a la zona exterior del Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya.


sortides

24 | Tribuna Maresme

SABER VIURE

Ruta: la Roca del Drac de Vilardell Sant Celoni i va ser l’encarregat de matar el drac. La història la reservo com a sorpresa pels que feu la sortida. El que sí que us diré és que sempre que veieu un drac que es mor amb espasa, es refereix a Soler de Vilardell que el va matar amb l’espasa Vilardell mentre que si es refereix a Sant Jordi, veureu que el drac és mort amb una llança. Aquesta espasa Vilardell, la podeu anar a veure al Museu Militar de París.

Josep Grau (Montaltrek) www.montaltrek.org

Si volem veure una vista de postal de tot el Montseny, ens hem d’allunyar un xic per veure tot el massís d’una sola ullada. Avui anirem a aquest punt ideal que ens permetrà veure “la postal” del Montseny, si hi anem a l’estiu el cel blau i net ens encisarà i a l’hivern les blanques cimes cobertes de neu ens robaran el cor. En aquest recorregut a prop de Sant Celoni, ens trobarem amb:

Molí de Can Coll: És un molí fariner, que va ser una de les bases de l’economia de Sant Celoni, i funcionà des de 1553 fins als anys 50 del passat segle. Molt ben conservat, podreu veure el rec o canal del molí que ara està sec i l’entrada d’aigua per les dues moles de què disposava.

Sant Llorenç de Vilardell: era l’església que aplegava els masos escampats per la rodalia del Montnegre pel vessant de Sant Celoni, ja des de l’any 1041. Font de Sant Jordi: Una bonica font amb taula i banquetes, per poder passar-hi un dia de pícnic, encara que els entorns podrien estar més ben cuidats.

COM ANAR-HI?

La Roca del Drac de Vilardell: És una petita cova on han crescut uns lledoners al cim i que, segons la llegenda, era la cova del drac de la contrada. Aquí podrem llegir la llegenda d’en Soler de Vilardell, que era el senyor feudal de les valls de

Iniciem el nostre camí a Sant Celoni, prenem la pista asfaltada que porta a Sant Martí de Montnegre i poc després de travessar el pont de l’autopista, veiem a la dreta un muret de pedra que al cim diu ”Can Coll”, anunciant la urbanització. Aparquem en aquest carrer que surt al davant nostre. Comencem a caminar, pujant la pista de cotxes per la que veníem, anem pujant pas· sant prats, boscos i cases d’urbanització; quan passem el Restaurant de Can Batlle...

Itinerari: Circular | Durada: 2 h. | Desnivell: 155 m. Distància: 6,2 km. | Època: Tot l’any Consulta la ruta completa al nostre web o a través del següent QR:

Roure de Can Coll: es calcula que va viure uns 270 anys, era el més gran del municipi de Sant Celoni. Amb un perímetre de 3,7 metres i una capçada de 20 metres, cap a 1920 va caure una de les 2 branques principals i a causa de l’abandonament del mas, es va anar corcant i podrint, fins que va morir a finals de segle.


Tribuna Maresme | 25

Ruta de la Guerra Civil El Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat ha concendit al Consell Comarcal del Maresme una subvenció per a la creació de la Ruta de la Guerra Civil que permetrà salvaguardar la memòria històrica recuperant elements arquitectònics i espais que van tenir un paper destacat durant el conflicte. El projecte, en el qual participen 10 dels 30 municipis de la comarca, permetrà senyalitzar tots els elements de la Guerra Civil al Maresme i construir un Centre d’interpretació que s’ubicarà a Santa Susanna. A més, es dissenyarà una plataforma digital que permetrà, a través d’una APP, seguir qualsevol dels 3 itineraris temàtics en els quals es vertebraran els espais i elements que es conserven de la Guerra Civil a la comarca:

RUTES I VISTES GUIADES

• Itinerari de la Defensa de la Costa. Aquest itinerari contemplarà un recorregut per tots els elements de defensa de la costa. • Itinerari de la Reraguarda i el Front. Senyalitzarà els emplaçaments i edificis més emblemàtics que van tenir una significació especial durant el conflicte. • Itinerari de les Ambaixades. Llavaneres, Caldes d’Estrac, Sant Vicenç de Montalt i Arenys de Mar van acollir durant el conflicte diferents delegacions diplomàtiques que van fugir dels perills de Barcelona.

Vil·la romana de Torre Llauder. Mataró. Vil·la Romana de Torre Llauder. Dissabtes 21 i 28 de desembre a les 12 h. Veurem com era la vil·la romana que s’ha conservat.

Caminar saludable. Sant Vicenç Montalt. Centre cívic. Dimecres 8 de gener a les 9h: matinal a Sant Jeroni de la Murtra (Badalona). Dificultat: baixa. Inscripci· ons: Josep Grau (Tel.: 666 77 12 81).

El Masnou, terra de mar. El Masnou. Pl. de l’Església. Diumenge 22 de desembre a les 11 h. Us convidem a una emocio· nant i enriquidora passejada pels carrers, edificis i racons més sorprenents de la vila del Masnou.

Sant Pere de Bertí (Cingles de Bertí). Sant Vicenç Montalt. Pk. C/ Ginestera. Diumenge 12 de gener a les 8 h. Una bonica i tranquil·la matinal, en que anirem a l’ermita de Sant Pere i veurem les impressionants vistes de la Cinglera. www.montaltrek.org

Casa Coll i Regàs. Mataró. Casa Coll i Regàs. Divendres 27 de desembre a les 17 h. Dissabtes de desembre 21 i 28 a les 17 h. Diumenges 22 i 29 de desembre a les 12 h. Visita guiada a la casa mo· dernista de l’arquitecte mataroní Puig i Cadafalch: el context històric, les arts aplicades, l’arquitectura, etc.

Visita guiada a la Mina d’Aigua. El Masnou. Pl. d’Ocata, 7. Diumenge 12 de gener a les 11 h.Us convidem a submer· gir-vos sota terra per descobrir un tram de les mines d’aigua Cresta i Malet, que formen part d’un laberint de galeries.

Les Agudes per els Castellets (Montseny). Sant Vicenç Montalt. Pk. C/ Ginestera. Diumenge 22 de desembre a les 7 h. Pujada A les Agudes per Els Castellets amb una alçada de 1706m. www.montaltrek.org

El modernista desconegut: l’arquitecte Bonaventura Bassegoda i Amigó. El Masnou. Escola Ocata. Diumenge 19 de gener a les 11 h. Us convidem a conèixer la trajectòria personal i professional d’un dels arquitectes més importants del Modernisme al Masnou i a Catalunya.

El Modernisme a Mataró. Mataró. Ajuntament. Dissabte 28 de desembre a les 11 h. Ruta urbana pels edificis més significatius del Modernisme mataroní, en una síntesi històrica de l’època i amb referències biogràfiques dels principals arquitectes del moment.

Recorregut literari Masoliver. El Masnou. Diumenge 26 de gener a les 11 h. Ruta literària pels indrets del Masnou que han esdevingut una referència geo· gràfica i espacial clau en l’obra narrativa i en la poesia de Juan Antonio Masoliver Ródenas.


26 | Tribuna Maresme

gastronomia SABER VIURE

El restaurant Tresmacarrons del Masnou revalida la seva estrella Michelin El restaurant del Masnou Tresmacarrons mantindrà la seva estrella Michelin el proper 2020 i nou restaurants més apareixen a la prestigiosa guia pel seu valor gastronòmic. A part de les estrelles, la prestigiosa guia Michelin també reconeix els restaurants que ofereixen una cuina i servei d’alta qualitat amb dos altres segells, el “Bib Gourmand”, i el “Plato Michelin”, la distinció més nova per als restaurants que han estat seleccionats per aparèixer a la guia. Al Maresme, el restaurant La

10 restaurants del Maresme han estat inclosos a l’edició 2020 de la guia gastronòmica Michelin

Font de Canet de Mar ha estat reconegut coma Bib Gourmand, una distinció que tal i com defineix la pròpia guia identifica als restaurants amb “bona cuina a preus raonables”. A més, els següents restaurants tenen plat Michelin i per això apareixen a la famosa guia gastronòmica: Cal Tito (Cabrera de Mar), Axol (Cabrils), Ca L’Estrany (Cabrils), El Drac. Hotel Boutique Sant Jordi (Calella), Sangiovese (Mataró), La Marineta (Mataró), El NouCents (Mataró) i Hapo Sushi Sake Bar (Mataró).

En record del nostre col·laborador Quim Giménez Lamentem la mort del nostre col·laborador, el sommelier Quim Giménez, als 70 anys, el passat 30 de novembre. El nostre condol als familiars i amics per aquesta sentida pèrdua. Nascut a Barcelona, vivia a Mataró. S’encarregava amb tenacitat i dedicació de la secció ‘El món del vi’ de TRIBUNA Maresme, fent difusió d’aquesta gran cultura que hi ha al voltant de l’enologia, pro-

Quim Giménez s’encarregava amb tenacitat i dedicació de la secció ‘El món del vi’ de TRIBUNA posant-nos mensualment els vins i les seves peculiaritats i característiques, amb especial esment als de la DO Maresme. En Quim Giménez també va fer una intensa feina en defen-

sa de la difusió dels vins a les ràdios municipals de Premià de Mar i Mataró; i amb la televisió, a Mataró Audiovisual; entre d’altres mitjans especialitzats en el tema que tant estimava. També feia cursos de ‘Tast de vins’ a l’Associació Cultural Centre l’Amistat de Premià de Mar. Ens queda el seu record i l’amor compartit per la difusió de la cultura vitivinícola.


Tribuna Maresme | 27

Viure unes festes veganes Noemí Caupena greencookingqueen

Arriba l’època de l’any dels bons desitjos, de l’altruisme, del compartir, però també del consumisme més descarat i exagerat, tot en pro d’unes bones festes on regni la pau i l’amor. Però de debò són bones festes per a tothom? Els vegans sabem que això no és així (com podríem promoure la pau i l’amor amb un cadàver al plat?). El veganisme és una filosofia de vida, una manera d’entendre el món on el respecte envers els animals és el pilar per aconseguir un món just i sostenible. Rebutgem els aliments d’origen animal, rebutgem vestir pell animal, seda, llana, no calcem cuir ni fem servir

cosmètics testats en animals. Rebutgem la tauromàquia, la cacera, la pesca, els zoològics, i qualsevol “festa” on els animals són víctimes de l’home. Sabem que la nostra salut no corre cap perill i la nostra consciència està ben tranquilla. Fins i tot l’ONU avala l’alimentació vegana com a única via per salvar el planeta del desastre mediambiental. Així doncs, a les nostres mans està aconseguir un Nadal on de debò hi hagi pau i amor, començant pel plat que

tenim a taula. En aquests dies quan la bogeria consumista ens envolti, siguem egoistes i pensem en quin món volem viure. Optem per comprar productes vegans (cada cop és més fàcil, afortunadament, trobar botigues veganes de tot tipus). Fem del planeta un lloc millor, fem que casa nostra sigui exemple de respecte cap a nosaltres i cap als altres. Fem que aquestes festes siguin de debò bones festes per a tothom!

RECEPTES VEGANES

bOMbONS DE CAFÈ

INGREDIENTS: 120 gr. mantega de cacau; 75 gr. cacau pur en pols; 1 tassa de cafè (o cafè de cereals); 75 gr. agave. ELAbORACIÓ: 1. Desfem la manteca de cacau al bany maria. 2. Afegim lentament la resta d’ingredients i ho remenem molt bé perquè quedi tot ben inte· grat i sense grumolls. 3. Posem la barreja en motlles de silicona per bombons. 4. Guardem a la nevera un mínim de 4 hores. 5. Desmotllar i gaudir... Recepta de

@greencookingqueen


28 | Tribuna Maresme

món viu SABER VIURE

La zamioculca és la planta d’interior del mes de gener Passi Garden Home www.passigardenhome.com

La Zamioculca zamiifolia, també coneguda com la planta zz, és membre del gènere Arum i de la família Araceae. És una planta perenne amb tiges que creixen entre 40 i 60 centímetres. Les seves fulles són suaus i d’un brillant verd fosc. La planta pot arribar a florir, encara que rares vegades ho fa dins de casa. Cures bàsiques • La planta tolera bé tant un espai lluminós com la semiombra. • Es troba a gust amb una temperatura que oscil·li entre els 18 i els 22 °C. La planta no hauria de passar fred, encara que generalment tampoc es queixaria molt. • L’única cosa que la Zamioculca no porta res bé és l’excés de reg. De fet, el substrat pot deixar-se assecar una mica entre reg i reg. La planta compta amb fortes propietats habituals en les suculentes en les seves fulles i en les seves arrels, per la qual cosa

Està de moda, és molt atractiva i és increïblement senzilla de cuidar: La Zamioculca és la planta d’interior que obre l’any. Suporta molt bé l’escassetat de llum, per la qual cosa és el moment idoni per a lluir una a casa.

pot suportar bé un període sec. • Se sentirà molt bé si li apliquem una vegada al mes fertilitzant per a plantes verdes i li empolvorem les fulles amb aigua tèbia. • Pots llevar-li les fulles velles, i si compta amb llum suficient, li sortiran noves. • Les seves arrels són increïblement fortes i poden deformar el plàstic del test,

i fins i tot partir la jardinera. Per això, és millor trasplantar-la a un test més gran abans d’arribar a aquest punt. • A l’estiu, quan la temperatura ja no baixa dels 12 °C, la planta pot situar-se al jardí o també pot fer-se en un pati interior. Vés amb compte no obstant això de no situar-la en un espai amb sol directe.

L’esporga de l’arbrat S’entén per esporga o poda la tasca d’eliminar brancada a l’arbrat. Al voltant d’aquesta pràctica de l’arboricultura, és habitualment que se’ns plantegin dubtes. L’esporga només és necessària en aquells casos en què la capçada de l’arbre ha assolit un volum molt gran en relació al lloc on està situat. També quan alguna branca es troba afectada per alguna malaltia, o bé ha patit algun trencament per sobrecàrrega de pes. Amb l’esporga s’aconsegueix alleugerir aquest pes. Sovint es creu que la millor època per a realitzar aquesta tasca és a l’hivern, quan l’arbre es troba en parada vegetativa. Aquesta afirmació és només certa a mitges, ja que per poder tancar les ferides que es realitzen als arbres amb els talls, és necessari que la saba circuli per tal de poder cicatritzar, i aquesta no circula durant la parada hivernal. Per tant, el millor moment per l’esporga, seria just abans que comenci a treure fulles noves. També s’ha de valorar quines branques es tallen, que han de ser les menys possibles; i per realitzar el tall correctament, aquest ha d’anar del coll a l’arruga de la branca, de manera que no s’apropi al tronc ni que s’allunyi molt.salut

30 | Tribuna Maresme

SABER VIURE

Veritats i falses creences sobre el tractament del refredat Gencat.cat

Esternudeu, noteu el coll irritat i teniu sensació de fred... Sou conscients que s’inicia un refredat i voldríeu aturar-lo al més aviat possible per evitar la congestió, la mucositat, la tos i, en alguns casos, la febre. Els anuncis, Internet i les persones del vostre entorn parlen del que podeu fer perquè no avanci, però... són certes aquestes recomanacions? Tenen alguna base científica? Hi ha algun medicament que curi el refredat? Actualment no hi ha cap medicament que curi el refredat. Generalment, un refredat es resol espontàniament sense necessitat de tractament en un termini d’entre 3 i 7 dies, tot i que algunes persones poden continuar amb símptomes fins a dues setmanes. El tractament del refredat es basa en la millora dels símptomes i es recomana utilitzar-los només quan sigui necessari. El tractament dels símptomes endarrereix el procés natural de curació? No

Els medicaments no curen ni frenen el refredat, però n’hi ha que us poden ajudar a trobar-vos millor mentre dura el procés.

és veritat. De fet, prendre medicaments per al control dels símptomes ajuda a trobar-se millor i contribueix a reduir el contagi, ja que la tos i els esternuts són la principal via de propagació del refredat.

altra malaltia o preneu altres medicaments. Els analgèsics com el paracetamol o els antiinflamatoris com l’ibuprofèn ajuden a abaixar la febre i la sensació de malestar general.

Quins medicaments em poden ajudar? A la farmàcia s’hi poden trobar diferents preparats que contenen o combinen analgèsics (per al dolor), antitussígens (per a la tos) i descongestionants (per a la mucositat, la congestió i els esternuts). És important que, abans de triar-ne un, informeu el farmacèutic si patiu alguna

Què puc fer per eliminar la mucositat? Els esprais nasals a base de solucions salines i els medicaments que contenen una combinació d’antihistamínics i descongestionants poden ajudar a millorar la mucositat i els esternuts. Els esprais nasals amb descongestionats que incorporen oximetazolina són efectius, però no

convé fer-los servir més de tres dies perquè poden provocar una congestió de rebot i una dependència física. Què puc prendre per al mal de coll? A la farmàcia es poden comprar pastilles o caramels per xuclar que poden produir un breu alleugeriment del dolor, especialment les que contenen un anestèsic local en la seva composició. Quan el dolor és fort, els analgèsics com el paracetamol o els antiinflamatoris com l’ibuprofèn són possiblement la millor opció. Com puc calmar la tos? En general, xuclar caramels, beure aigua i fer servir un humidificador pot ajudar a calmar la tos. Per a la tos seca o irritativa hi ha xarops a base d’antihistamínics que poden alleujar la tos. Amb recepta mèdica disposem de supressors de la tos com la codeïna o el dextrometorfan. Puc prendre antibiòtics? Els antibiòtics no són útils perquè només són eficaços en malalties provocades per bacteris, no per virus, com és el cas del refredat.


Tribuna Maresme | 31

SANT VICENÇ DE MONTALT. FESTA MAJOR D’HIVERN

Arriba la Festa Major de Sant Vicenç amb propostes per fer gaudir a tots els publics Divendres 17 gener Concert: Cançó d’amor i de guerra. 20h. Al centre cívic. Gratuït.

Dissabte 18 gener Torneig de futbolí Xurravins & Cau Jove. 9.30h. Al Casal. Inscripci· ons prèvies al Casal i a l’Espai Jove. El Gran Laberint i Titeretú. De 10 a 13h. Al pàrquing de sorra del camp de futbol. BiblioGimcana: Enigmes de Santvi. De 10 a 13h. Al parc dels Germans Gabrelistes. Conduïda per Josep Ma. Ibarra. Inscripcions a la Biblioteca a partir del 7 de gener. Hansel i Gretel, el musical. 18h. Al centre cívic. Teatre familiar a càrrec de La Roda Produccions. Clochard. 20.30h. Al centre cívic Obra de Paco Mir, a càrrec de la Cia. Grappa Teatre.

Diumenge 19 gener XXIV Escudella de Festa Major. 14h. A la pista annexa al pavelló. Preu tiquet: 15 euros. Venda tiquets: a l’OAc de l’Ajuntament els dies 2 i 3 de gener. Espectacle musical del grup Playback Xurravins. 19h. Al centre cívic.

Dimarts 21 gener

Música, BiblioGimcana, teatre familiar, Escudella de Festa Major, maridatge literari i la Repicada i tronada en honor a Sant Vicenç, són algunes de les propostes que el municipi impulsarà en la celebració de la Festa Major d’hivern.

Concert i ball de Festa Major. 18h. Al centre cívic. Amb l’Orquestra Selvatana.

Dijous 23 gener L’hora del conte. 17.30h. A la Biblioteca. El llibre de la selva a càrrec de Jordi Parcerisa.

Divendres 24 gener Presentació de llibre. 20h. A la Biblioteca. Els records i la mort se’n van de marxa a càrrec de l’autor Pius More· ra i Prat. Les il·lustracions del llibre són d’Antoni Buch. Concert amb La Tribu Fm i DJ. 22.30h. Al Centre Cívic.

Dissabte 25 gener El Gran Laberint i Titeretú. De 10 a 13h. Al pàrquing de sorra del camp de futbol. Scape Room. De 16 a 20h. Al centre cívic. Inscripcions a l’Espai Jove del 7 al 21 de gener, de dilluns a dissabte, de 16.30 a 20.30h. Festa amb Els 80 Principals. 22.30h. Al centre cívic. Servei de bar.

Diumenge 26 gener Trobada de Gegants i Capgrossos. 9h. Al c/ Major. Amb la participació de 17 colles i els gegants de les escoles Sant Jordi i Sot del Camp. 10.45h: Cercavila. En acabat, a l’Av. Toni Sors Ballada.

Maridatge literari: Anguilas. 21h. Al centre cívic. Un periple vital que comença al Rio de la Plata i acaba a Catalunya. Andrés Cavallín, guió i in· terpretació; Arnau Barangé, sommelier de la Copa Negra, presentarà els vins i caves. Preu: 10 euros. Venda de tiquets: a la Biblioteca a partir del 13 de gener.

1a Montalt Crono Bike. 9h. A la plaça de l’Església.. Inscripcions: fins al 23 de gener. El total del circuit seran 30km i 1.300 metres de desnivell posi· tiu amb nivell de dificultat Alta. Inscripa· cions a www.cronotime.net. Pedalada limitada a 350 participants.

Dimecres 22 gener

Final del Torneig de billar. 12h. Al Casal.

Repicada i tronada en honor a Sant Vicenç. 10h. Des del campanar. Missa solemne. 11h. A l’església. L’Orfeó Parroquial El Delme interpretarà la Missa Pontificalis de Lorenzo Perosi i els Goigs de Sant Vicenç. Vermut popular i sardanes. En acabat de la missa. Amb la Cobla Selvatana.

Per Pebrots. 19h. Al centre cívic. Espectacle-tribut a La Trinca.

Dissabte 1 febrer Fotofòrum: La sal de la Tierra. 19h. Al centre cívic. Documental de Wim Wenders i Juliano Ribeiro Salgado (França, 2014). Sobre la vida i trajectò· ria professional del fotògraf Sebastião Salgado.