Tribuna 345. Abril 2019

Page 1

MÚSICA LLIBRES PANTALLES IDEES MEMÒRIA TECNOLOGIES FESTES SALUT

Tribuna

Maresme www.tribunamaresme.com

BELLESA ESCENARIS TEATRE GENT GRAN GASTRONOMIA SORTIDES MÓN VIU VIDA SANA

NÚM. 345. ABRIL 2019 | Propera sortida: 10 de maig

El temps de les flors Amb la primavera arriba el moment de les flors que omplen els carrers de les Viles Florides del Maresme. I el mes d’abril dona el màxim protagonisme a les roses i els llibres Tecnologies: Les novetats del Mobile World Congress Vins: Harmonies amb el Plat de Mataró Esports: La ‘Volta a Catalunya’ al seu pas pel Maresme Festes: Festa Major de Vilassar de Dalt Foto: Viles Florides


PROPOSTES DESTACADES DEL MES D’ABRIL SETMANA SANTA

Mataró. Del 7 al 20 d’abril. La Comissió de la Setmana Santa de Mataró organitza una trentena d’actes. Les desfilades dels Armats estan reconegudes com a patrimoni cultural de la ciutat des de 2002, i la Processó General de la Setmana Santa ho és des de 2013.

CAMINADA DELS TRES POBLES

LEOPOLDO POMÉS

Mataró. Fundació Iluro Àmplia retrospectiva del treball d’un dels referents més destacats de la fotografia catalana contemporània, Premi Nacional de Fotografia 2018.

EL MASNOu / ALELLA / TEIà Diumenge 14 a partir 9 h. 10 km per la Vall de Rials i el Parc de la Serralada Litoral. Més informació a www.lacaminadadels3pobles.cat

EL CARRER quE EM Du A CASA

Premià de Mar. Espai l’Amistat. 05/04 Vilassar de Mar. Sala Roser Carrau. 20/04 Muntatge poètic-musical que traça un recorregut per la poesia escrita al Maresme.

MuNDO OBRERO Mataró. Teatre Monumental. 07/04 Una revisió de la història d’Espanya amb una mirada crítica, dirigida per Alberto San Juan i música de Santiago Auserón.

DIA INTERNACIONAL DE LA DANSA Mataró. Diversos indrets. 29/04 El col·lectiu Dans Invitro ha preparat accions per viure el moviment, la dansa i l’expressió corporal al carrer i a diversos espais de la ciutat.

LA VINYETA

CONCURS SORTEIG D’uN MENÚ

guanya un menú de cap de setmana per a dues persones al Racó de Can Feliu de Vilassar de Dalt.

MANERES DE PARTICIPAR 1. Enviar un email a: promocio@tribunamaresme.com. 2. Facebook / Twitter / Instagram. Segueix-nos i posa m’agrada a la publicació del concurs.

Ricard Soler. www.ricardsoler.blogspot.com

Tribuna

Maresme 20.000 exemplars distribuïts als municipis de la comarca

La guanyadora del concurs de l’edició de març d’un menú al Racó de Can Feliu: Adelaida Fornt Mera.

Editor/director: Josep Maria Ponce. Col·laboradors: Albert Calls, Margarida Colomer, Jesús gonzàlez Notario, Josep grau (Montaltrek), Quim giménez, Anna Lladó, Passi garden Home, Ferran Planell, gemma Ponce, gabriel Pujol, Remei Ribas (Àvia Remei), Ricard Soler. / AMIC, ACN i Associació cultural Valors. C/ Lourdes, 40 · 08330 Premià de Mar · Tel. 93 752 52 67 www.tribunamaresme.com · info@tribunamaresme.com Dip. Legal: B-26375-2005. Impressió: Impressions Intercomarcals S.A.

TRIBUNA Maresme no es fa necessàriament responsable del contingut dels articles dels seus col·laboradors, ni dels missatges publicitaris.


Tribuna Maresme | 3

Abril és el mes de les flors, especialment per la Diada de Sant Jordi, que posa en el seu epicentre els llibres, però també les roses, com a símbol d’amor i de connexió amb l’univers vegetal que ens envolta. Flors i plantes són una part indestriable d’aquest Maresme amb municipis que són, alhora, Viles Florides.

Fem florir la primavera Ja fa setmanes que la bonança presideix l’ambient, però la veritat és que la primavera just va començar el passat 20 de març. Un hivern sec i calorós ha fet que molts ja faci dies que passegem amb màniga curta, gaudim de l’aire lliure i comencem a guarnir els nostres balcons i terrasses amb flors i plantes, com toca en aquesta estació de l’any. És temps de geranis i margarites, petúnies i surfínies, rosers, hortènsies, i també planta aromàtica. És moment de visitar els centres de jardineria i les floristeries per vestir casa nostra d’autèntica primavera, i també de sortir al camp i a la muntanya i veure’n la seva transformació. Quin plaer amarar-se dels infinits colors i les olors que desprenen les flors i plantes en aquests dies, especialment quan els toca el sol! En aquest sentit, la primavera és també una magnífica excusa per visitar les diverses Viles Florides amb què comptem al Maresme: Alella, Arenys de Mar, Arenys de Munt, Argentona, Cabrera de Mar, Cabrils,

onal, l’estar envoltat de plantes i verd.

Caldetes, Calella, Llavaneres, Malgrat, Pineda, Premià de Dalt, Santa Susanna, Sant Vicenç de Montalt, Teià, Tordera, Vilassar de Dalt i Vilassar de Mar. Un total de 18 municipis

per recórrer els seus carrers, parcs i jardins, redescobrir-hi la natura urbana, i adonar-se com n’és d’important per a una bona qualitat de vida, a nivell de salut tant física com emoci-

Mones i... roses! El calendari d’enguany fa que la celebració de Sant Jordi s’escaigui just l’endemà de dilluns de Pasqua, així que després de la mona serà el moment de regalar-nos un any més la preuada rosa. La tradició marca que aquesta sigui vermella com a símbol d’amor, però també hi ha lloc per a molts altres colors: grogues, roses, blaves, blanques... Des del Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya, a Vilassar de Mar, esperen “una campanya positiva, en la línia dels darrers anys”, en la qual es venguin novament més de 7 milions de roses a tot Catalunya. “Són majoritàriament roses de la varietat Freedom, vingudes de Colòmbia i Equador, però encara n’hi ha una petita part de varietats produïdes al Maresme”, explica Sito Vilarrubla, president del Mercat. “Sant Jordi és una diada molt consolidada, i ningú es pot quedar sense la seva rosa”, constata.


4 | Tribuna Maresme

La ‘Volta a Catalunya’, al seu pas pel Maresme Un any més, la ‘Volta a Catalunya’ ha deixat la seva petja per la comarca. Aquesta competició esportiva de referència deixa imatges com les que ha recollit el fotògraf Feliu Vilalta per a TRIBUNA Maresme. A banda del seguiment que es fa a la ‘Volta’ per part de la ciutadania, fins a un total de 190 països del món reben imatges de televisió de la cursa, gràcies a 30 difusors internacionals.

2

1

3

1. Arribada a Calella de la primera etapa, que va guanyar Thomas De Gendt (Lotto-Soudal). 2. Una imatge de Thomas De Gendt durant la firma de control a Mataró. 3. El pilot a Santa Fe del Montseny. 4. Sortida neutralitzada de la segona etapa a Mataró. 5. Els corredors de Movistar Nairo Quintana (Colòmbia) i Alejandro Valverde (Espanya).

4

5

Maresme Lesseps presenta la nova marca de vehicles Cupra El concessionari de cotxes Maresme Lesseps de Mataró va presentar, el passat 29 de març, el nou espai oficial de Cupra –l’únic de tot el Maresme–, que des del 2018 és la marca esportiva independent de Seat. L’acte de presentació va comptar amb l’assistència de centenars de persones i va ser amenitzat amb l’actuació d’un grup de street dance. D’altra

banda, també es va exhibir el primer model en comercialitzar-se d’aquesta nova etapa: el Cupra Ateca. Precisament, tots els assistents a l’esdeveniment van poder veure i si ho desitjaven, pujar-hi, al que suposa “un nou replantejament de vehicle SUV Especial per a gent especial, amb productes únics, sofisticats i d’elevades pres-

tacions”, segons expliquen els impulsors d’aquesta marca. “El Cupra Ateca és un esportiu que respira elegància, la unió de dos mons que semblaven enfrontats”, afegeixen. Amb un esperit de vehicle nascut als circuits, el Cupra Ateca està fet per a la vida real. Amb tracció integral i un motor tecnològicament avançat, redefineix la idea del SUV.llibres

6 | Tribuna Maresme

ACOSTA’T A LA CULTURA

Premi Roc Boronat per a Rafael Vallbona

Més novetats editorials per Sant Jordi

El jurat del premi literari Roc Boronat, que concedeix l’ONCE, va escollir l’escriptor maresmenc Rafael Vallbona com a guanyador de la 21a edició per l’obra Els bons dies. La novel·la transcorre a París, on tres personatges es veuen marcats, sense saber-ho, per l’aparició d’un traficant d’armes. “Amb dosis d’intriga i de nostàlgia, és un exercici brillant d’estil i un homenatge a la memòria, a les revolucions frustrades, als anhels de canvi i a la llibertat individual”, n’ha dit el jurat. El premi arribarà a les llibreries a la tardor amb el segell Amsterdam.

En els darrers mesos venim publicant les novetats editorials que es publiquen al Maresme en la recta cap el 23 d’abril (podeu consultar els articles anteriors a www.tribunamaresme.com).

3a Dòria Book Party La llibreria mataronina Dòria Llibres proposa el proper dissabte 6 d’abril (d’11 a 20.30 h) la tercera edició de la Dòria Book Party. Consisteix en una festa perquè tothom pugui fer de llibreter per un dia. Durant la jornada es recomanen llibres, amb la intenció d’encomanar la passió per la literatura. Un ampli ventall d’autors, editors, llibreters, il·lustradors, traductors, poetes... es donaran cita durant el dia en una festa literària i gastronòmica.

Albert Calls

POESIA. Vicenç Llorca, autor vinculat al Masnou, compta amb una àmplia trajectòria literària com a escriptor en gèneres com la narrativa i l’assaig, però és en la poesia on marcadament ha desenvolupat la seva obra més intensa i sòlida. El seu darrer treball, publicat per Editorial Meteora, és Cos de poderosa llum. Com destaca el prologuista, Antoni Vidal Ferrando, els versos d’aquest llibre “no neixen de l’erudició, sinó de la veritat existencial de l’autor. Quan ell

parla de Grècia, d’Homer, de pintura, de cinema, dels espais mediterranis o de la modernitat cultural, el que fa de debò és prescindir de qualsevol mena de retòrica i confiar en les possibilitats de les paraules per tal de reflexionar sobre l’amor i les altres essències que han anat configurant la seva vida”. NOVEL·LA. L’obrador dels prodigis és una novel·la escrita a quatre mans entre el reconegut pastisser barceloní Christian Escribà i l’escriptora Sílvia Tarragó, vinculada

a Cabrera de Mar. Ha estat publicada per Columna Edicions. La protagonista de la història és l’Alba, que neix el dia de Nadal del 1926 a Barcelona mentre neva, en el si d’una família humil. Influïda per la seva mare i l’àvia, la petita mostra unes extraordinàries habilitats culinàries que vint anys més tard, en plena postguerra, desplegarà per fer realitat els seus somnis de convertir-se en pastissera. En el marc d’una època de canvis, la trajectòria vital de l’Alba s’entrellaça amb els orígens de la pastisseria Escribà i n’explica la seva història.


Tribuna Maresme | 7

RELATS. Un mar de Premià, publicat per Quaderns de la Font del Cargol, amb el suport de l’Ajuntament de Premià de Mar, és una antologia que inclou 13 relats de 12 autors que escriuen sobre el Premià de Mar actual, del passat i del futur, en clau de ficció, a través de l’estructura del conte. Mireia Vancells, Hermes Prous, Carme Santamaría, Iñaki Marín, José Briones Giménez, Salva Sánchez Fernández, Isabel Verdú Arnal, M. Teresa Farreny Terrado, Sergio Laserna, Salva Redón, Josepa Elena Sopeña i Pep Bras, són els autors i autores d’aquest calidoscòpic llibre. MEMÒRIA. Memòries de Can Sanpere (1948-1989), amb text i dibuixos de Josep Bras March, publicat per Quòrum Llibres, és una proposta singular. Són les peculiars memòries del seu autor, durant els 41 anys que va treballar de fuster a la fàbri-

ca de Can Sanpere, de Premià de Mar, il·lustrades amb les caricatures que va fer als seus companys de feina, els veritables protagonistes de l’obra. Testimoni d’una època i una fàbrica, amb tocs humorístic i hàbils reflexions vitals, la família de l’autor ha impulsat la publicació d’aquesta obra. TEATRE. Okupes particulars, de Toni Cabré. Premi de Teatre Palanca i Roca - Ciutat d’Alzira. El dramaturg mataroní publica amb Bromera aquesta nova obra que explica la curiosa peripècia de dos personatges que es veuen obligats a compartir un pis que han ocupat. Desplegaran diverses estratègies amb l’objectiu de compartir el mateix sostre. Cabré ens acosta, un cop més, les problemàtiques actuals i candents. Un teatre per a veure representat, però que també esdevé una immillorable lectura.

PRESENTACIONS DE LLIBRES ARENYS DE MUNT. Restaurant l’Era La Medicina del Ser: Dijous 4 a les 19 h. De M. Carmen Martínez. ARENYS DE MAR. C.C.Calisay Arenys de Mar desaparegut: Divendres 12 a les 19.30 h. A càrrec d’Hug Palou i Miquel. ARGENTONA. Biblioteca Ensenya’m la llengua: Dimecres 3 a les 19 h, de Toni Beltran. Consol Nogueras. Primera regidora de Mataró: Dimecres 10 a les 19 h, a càrrec de l’autora, Margarida Colomer. Comerç de poemes. Poemes de comerç. Dissabte 27 a les 12 h a càrrec de l’autora, Lola Casas. CABRERA. Biblioteca Dones pioneres del Maresme: guia de recursos: Divendres 26 a les 19 h, amb la presència de Montserrat Della Major, empresària de postguerra. CABRILS. Biblioteca Poetes del Maresme: Divendres 26 a les 19h, a càrrec d’Emília Illamola i Jordi Solé de Voliana. EL MASNOU. Biblioteca Mare de llet i mel: Dimecres 10 a les 18.30 h de Najat El Hachmi. MATARÓ. BUC DE LLIBRES Esperança i llibertat: Dilluns 1 a les 19.30

h de Raül Romeva, a càrrec de l’escriptora i política Jenn Díaz. Introspeccions envers l’exili del Xamba: Dijous 4 a les 19.30 h a càrrec de l’autora mataronina Adela Filbà. Totes les meves veritats: Dijous 11 a les 19.30 h a càrrec de l’autor, Joan Botta. MATARÓ. BIBLIOTECA ANTONI COMAS El principi de tot: Divendres 5 a les 19 h, recull de relats criminals d’autors maresmencs. MATARÓ. CAN MARFÀ Moisès Maicas, apassionat pel teatre: Dissabte 13 a les 19 h recull de tots els projectes artístics del mataroní Moisès Maicas. SANT VICENÇ MONTALT. Biblioteca Un grano de cacao: Divendres 26 a les 20 h de Jaume Portell. Teià. Biblioteca Aportació de Catalunya a la història de la penicil·lina: Dimarts 2 a les 19h a càrrec dels seus autors, Jordi Almirall i Xavier Granero. VILASSAR DE DALT. Biblioteca Els poetes del Maresme: divendres 12 a les 19 h a càrrec d’Emília Illamola i de l’editor Jordi Solé. Amb la participació dels poetes Jordi Casabona, Francesc Reina, Montserrat Castellet i Pompilio Piris.


8 | Tribuna Maresme

TEATRE Ovelles. Argentona. La Sala. Divendres 5 a les 20.30 h. Obra finalista als Premis Butaca 2018. Tres germans es troben per decidir què fer amb una insòlita herència. Billy Elliot. Mataró. Sala Cabanyes. Dissabtes 6, 13 i 27 a les 21 h. Diumenges 7, 14 i 28 a les 18 h. Musical dirigit per Pere Vàzquez. 16 € Mundo obrero. Mataró. Teatre Monumental. Diumenge 7 a les 19 h. Una revisió de la història d’Espanya, dirigida per Alberto San Juan i amb música de Santiago Auserón. A càrrec de Teatro del Barrio. 21 € No morim. Ens maten. Mataró. Can Gassol. Divendres 12 i dissabte 13 a les 20.30 h. Diumenge 14 a les 19 h. A càrrec del taller de dramatúrgia Moisès Maicas. 6 €. Aka (Also Known As). Argentona. La Sala. Divendres 12 a les 20.30 h. Premi Butaca 2018 al Millor Text Teatral. Un retrat de l’adolescen. Notable i compromesa obra de Daniel J. Meyer. Ella y mi genero. Premià de Dalt. SC Sant Jaume. Dissabte 13 a les 19 h. Amb Alberto García Sánchez. Lapònia. Premià de Mar. Espai l’Amistat. Dissabte 13 a les 21 h. Comèdia sobre les mentides, les il·lusions i l’educació que rebem des de ben petits. Amb Roger Coma, Meritxell Calvo i Meritxell Huertas. Las Hermanas del Desorden. Mataró. Cafè de Mar. Dijous 18 a les 21 h. Espectacle de teatre i cabaret, amb música en directe i poesia. El llibertí. Alella. Casal d’Alella. Divendres 26 a les 20.30h. Amb Abel Folk i Àngels Gonyalons. Diderot rep l’encàrrec d’escriure com més aviat millor l’article sobre el concepte “Moral” per a l’Enciclopèdia. El rei pastor. Premià de Mar. Espai l’Amistat. Dissabte 27 a les 21 h. Primera òpera escenificada a l’Espai l’Amistat, amb 5 cantants acompanyats per piano que interpretaran l’obra de Mozart. Immortal. Arenys de Mar. Teatre Principal. Diumenge 28 a les 19 h. Amb Bruno Oro.

escenaris ACOSTA’T A LA CULTURA

‘Billy Elliot’ torna a la Sala Cabanyes El musical retorna a la Sala Cabanyes després de l’èxit de la temporada passada. Es podrà veure els dies 6, 7, 13, 14, 27 i 28 d’abril Billy Elliot és tot un referent del món escènic. La pel·lícula de cinema que va popularitzar el musical ha contribuït, sens dubte, a la llarga vida d’aquest muntatge. Ara, l’emblemàtica Sala Cabanyes de la capital del Maresme torna a representar el conegut musical després de l’èxit de la temporada passada. La direcció és a càrrec Pere Vàzquez, la direcció musical de Laura Martínez i les coreografies són de Heidi Consegal. En total, a Billy Elliot hi ha involucrades més de 70 persones entre intèrprets i equip tècnic. De Billy Elliot se’n faran deu representacions a l’escenari de la Sala Cabanyes. Les primeres resprentacions es

van fer el 30 i i 31 de març. La resta es faran els dies 6, 7, 13, 14, 27 i 28 d’abril. Billy és un nen d’onze anys orfe de mare. Viu en un barri

obrer d’una població del nord d’Anglaterra. El seu pare decideix apuntar-lo a boxa, però ell s’apunta a ballet, d’amagat. Tot i saber que la seva família no li fa costat, en Billy segueix fent classes de ballet d’amagat amb la senyora Wilkinson. Ella li diu que té molt de talent i aquesta decideix parlar amb el pare d’en Billy, a fi de convèncer-lo de què el porti a una de les millors acadèmies de ballet de Londres. Tot i els dubtes, veient que el noi ho fa bé i que hi pot tenir futur, el pare s’ho repensa i porta en Billy a les proves d’accés de l’acadèmia de ballet on, tot i uns quants entrebancs, l’accepten.

Poesia del Maresme en estat pur El carrer que em duu a casa és un espectacle de poesia i música promogut per Can Vallerià, al voltant dels poetes del Maresme. Va estrenar-se el passat estiu, a Premià de Dalt, i pot tornar-se a veure novament a Premià de Mar, a l’Espai l’Amistat el divendres 5 d’abril (21 h), i a Vilas-

sar de Mar, a la Sala M. Roser Carrau el dissabte 20 d’abril. L’espectacle compta amb Jorge Sarraute (piano i direcció), Jordi Torrens (guitarra), Ernest Martínez (percussions) i les veus de Carol Brunet, Teresa Meca i Ferran Planell. I els poemes d’Esteve Albert, Ventura Ametller, Teresa d’Arenys, Fè-

lix Cucurull, Salvador Espriu, Joan Font, Isidre Julià, Josep Lladó, Marià Manent, Salvador Moragas, Valerià Pujol, Martí Rosselló, Pere Ribot, Jordi Bilbeny, Rafael Vallbona, Jaume Cases Mas, M. Antònia Grau, Marc Lluch Arenas, Perejaume i Enric Quintana. L’entrada és gratuïta.10 10 || Tribuna Maresme

pantalles ACOSTA’T A LA CULTURA

El món sense Tim Burton Jesús Gonzàlez t jesusgonnot

La recent estrena del remake de Dumbo a càrrec de Tim Burton és una bona ocasió per reflexionar al voltant de la filmografia d’aquest director. Amb més de 20 pel·lícules escampades al llarg de 40 anys, Burton és un de les figures més influents del Hollywood actual. Tot i començar com un rebel dels estudis Disney, ha sabut trobar el seu lloc i esdevenir un referent d’una manera determinada d’entendre el cinema fantàstic. Amb uns trets estilístics molts característics com les espirals o la imprescindible música de Danny Elfman (i els seus la la las), Tim Burton ha sabut crear un món màgic a mig camí de l’era del confort americana i el món de les tenebres (qualsevol dia es planteja una adaptació cinematogràfica dels Pastorets). Burton també ha sabut jugar amb la història cinematogràfica i per les seves pel·lícules poden creuar-se l’expressionisme alemany, els monstres de la Universal o un capítol dels contes narrats per Shelley Duvall. Però a banda

ESTRENES ABRIL LO DEJO CuANDO quIERA De Carlos Therón (Espanya, 2019). Amb David Verdaguer, Ernesto Sevilla, Carlos Santos, Ernesto Alterio. ESTRENA 12/04/19

GRACIAS A DIOS De François Ozon (França, 2019). Amb Melvil Poupaud, Denis Menochet, Swann Arlaud, Eric Caravaca, François Marthouret. ESTRENA 17/04/19

Tim Burton en el rodatge de ‘Frankenweenie’.

d’aquests aspectes formals o iconogràfics reconeixibles ja des del seus primers curts com Vincent o Frankenweenie, Burton ha estat el renovador de la imatge típica del monstre. Amb Eduardo Manostijeras i Pesadilla antes de Navidad, el director ha convertit el monstre en una cosa estimada. Ha sabut veure la seva part outsider, els seus problemes per encaixar en societat i ha creat figures mítiques i entranyables preparades per ser adorades per milions d’emos adolescents a tot el món (perquè emo és també el personatge vestit de negre que interpreta Wnona Ryder a Bitelchús). Una simpatia pel

monstre que Burton també ha conreat amb les meravelloses galeria de dolents dels dos lliuraments de Batman: els inoblidables Joker, Catwoman i Pingüí. Amb Batman, Burton torna a tenir un paper cabdal en la història del cinema actual. Estrenada l’any 1989, suposa l’inici (tímid) de les pel·lícules de superherois. Al marge de Superman, els còmics eren un gènere poc explotat al cinema per falta d’interès o de capacitat tecnològica per generar efectes especials. Va ser l’èxit de Burton i el seu Batman qui van convèncer als executius de Marvel i DC per llençar-se a conquerir la gran pantalla.

GLORIA BELL De Sebastián lelio (EUA, 2018). Amb Julianne Moore, John Turturro, Michael Cera, Jeanne Tripplehorn, Holland Taylor. ESTRENA 26/04/18

VENGADORES: ENDGAME D’Anthony Russo i Joe Russo (EUA, 2019). Amb Robert Downey Jr., Chris Evans, Scarlett Johansson, Jeremy Renner. ESTRENA 25/04/19

CONSuLTA CARTELLERA SETMANAL Ocine Arenys: www.ocinearenys.es Cinesa Mataró Parc: www.cinesa.es Foment Mataroní: www.matarofoment.org Centre Parroquial d’Argentona: www.centreparroquialargentona.cat Espai Amistat: www.espailamistat.cat La Calàndria: www.cinemalacalandria.com


Tribuna TribunaMaresme Maresme| | 11

El Festimatge arriba a la seva XIV edició El Festimatge, Festival de la Imatge de Calella està perfilant els preparatius de la seva XIV edició, que s’inaugura el proper 6 d’abril i es podrà visitar fins al 28 del mateix mes. 23 exposicions de fotografia, més de 100 curtmetratges de ficció, animació i documentals, 2 tallers de fotografia, el Mercat del Col· leccionista, Mostra de cinema 9,5mm, sessió de cinema còmic amb acompanyament de piano en directe... són algunes de les propostes que ofereix el Festimatge d’enguany. El Festimatge reuneix tres certàmens que, originàriament, es celebraven per separat: La Trobada Internacional

Lazzaro feliz. Malgrat de Mar. Centre cultural. Divendres 5 a les 22 h. D’Alice Rohrwacher (Itàlia, 2018). Mi Manzanica + Jotas de barro. Mataró. Les Esmandies. Divendres 5 a les 19 h. Cinefòrum sobre els films codirigits per Arturo Molina. Cold War. Vilassar de Mar. Biblioteca. Dimecres 10 a les 18 h. Del Pawel Pawlikowski (Polònia, 2018). La mort de Stalin. Mataró. Foment Mataroní. Dijous 11 a les 20.15 h. D’Armando Ianucci (Regne Unit, 2017).

de 9,5 mm, única a Espanya i de les poques que queden arreu del món, que aquest any celebra la seva 46a edició; el Trofeu Torretes de Fotografia, que compta amb 43 anys i que és reconegut per la Federació Internacional de Fotografia; i,

el més jove de tots, el Trofeu Torretes de Curtmetratges, que compleix 25 anys de vida. I, per celebrar-ho, es recupera la mítica Nit Golfa del Festimatge en la que es podran gaudir dels curtmetratges més emblemàtics que han passat pel festival.

El cinema en l’època del Modernisme Durant el mes de març s’ha inaugurat l’exposició ¡Gran Éxito! El cinema a l’època del Modernisme, comissariada per Lluïsa Suárez, doctora per la Universitat de Girona. Es podrà veure fins al 15 de setembre a la Casa museu Lluís Domènech i Montaner de Canet de Mar. L’exposició mostra què va suposar l’arribada del cinema a Catalunya, especialment a Barcelona, en plena època modernista i quina va ser la seva evolució entre el 1845 i el 1910,

PROJECCIONS

un període de gran efervescència cultural i artística. ¡Gran Éxito! fa un recorregut per la història del cinema durant el modernisme i posa èmfasi en la importància que va tenir dins d’aquest moviment social i cultural. Durant les setmanes que dura l’exposició es faran projeccions on s’emetran algunes de les pel·lícules de l’època, conservades gràcies a la feina de filmoteques i arxius d’arreu de Catalunya.

Tierra y Libertad. Vilassar de Mar. Sala M. Roser Carrau. Diumenge 14 a les 18 h. De Ken Loach (Regne Unit, 1995). Más allá del reto de Eva. Arenys de Mar. Teatre Principal. Diumenge 14 a les 18 h. Documental d’Eloi Tomàs. Un gato callejero llamado Bob. Vilassar de Mar. Biblioteca. Dimecres 24 a les 18 h. De Roger Spottiswoode (Regne Unit, 2016). Carmen i Lola. Premià de Dalt. SC Sant Jaume. Divendres 26 a les 21.30 h. D’Arantxa Echevarria (Espanya, 2018). La carreta fantasma. Malgrat de Mar. Torre de Can Sala. Dissabte 27 a les 20h. De Victor Sjöstrom (Suècia, 1920). Amb música en directe d’Obsidiam Kingdom. EL DOCUMENTAL DEL MES Namrud. El problemàtic Mataró (Cafè de Mar) Dimecres 10 a les 19 h / Premià de Mar (Patronat Teatre): Dissabte 6 i 27 a les 19 h. De Fernando Romero Forsthuber (Àustria, 2017).

RETRANSMISSIÓ ÒPERA Teatre Principal (Arenys de Mar) Cinema La Calàndria (El Masnou) Espai l’Amistat (Premià de Mar) La força del destí. Dimarts 2 a les 20.15 h. De Giuseppe Verdi. Faust. Dimarts 30 a les 19.45 h. De Charles François Gounod.


idees

12 | Tribuna Maresme

PREGUNTES I RESPOSTES

Visca Amazon! VALORS Albert Dresaire Consultor en TIC

Ja fa temps que moltes veus alerten dels mals que pot comportar l’expansió d’Amazon. Ara, un informe de l’American Booksellers Association i Civic Economics revela que, com a resultat d’aquest creixement, als Estats Units s’han perdut llocs de treball i han disminuït els ingressos fiscals. L’informe, que porta per títol Prime Numbers: Amazon and American Communities, documenta els efectes tant de les vendes d’Amazon com, també,

del creixement explosiu de les transaccions mitjançant el seu Marketplace de tercers entre els anys 2014 i 2016. Es calcula que, només el 2016, les vendes al detall d’Amazon van desplaçar a 44.000 botigues que donaven feina a 637.000 treballadors del comerç minorista. Fins i tot tenint en compte la xarxa de distribució massiva d’Amazon, el resultat net és una pèrdua de més de 500.000 llocs de treball a tot el país. L’informe deixa clar que l’estratègia d’Amazon d’evasió d’impostos sobre les vendes ha continuat malgrat els acords, molt publicitats,

amb l’administració nordamericana. Segons l’Associació de Llibreters Americans el creixement és preocupant: les dades de l’any 2018 indiquen que les vendes d’Amazon ja van arribar als 189.000 milions de dòlars, la qual cosa equival a 62.000 botigues, 900.000 llocs de treball (Amazon donava feina a 200.000 persones el 2018) i entre 5.500 i 7.000 milions de dòlars en impostos no cobrats. Totes aquestes xifres pertanyen als Estats Units, però de ben segur que si féssim el mateix recompte a casa nostra les dades apuntarien en una di-

recció semblant. Davant d’aquesta realitat certament que el que hem de fer és indignar-nos. Indignar-nos perquè s’estan destruint llocs de treballs. Indignar-nos perquè s’està destruint el comerç de proximitat. Indignar-nos perquè s’estan evadint impostos. Indignar-nos perquè s’està afeblint encara més l’estat del benestar. I, sobretot, sobretot, indignar-nos perquè això si passa no és per cap conspiració de les forces del capitalisme: simplement és perquè nosaltres, humils consumidors, hem decidit lliurement comprar a Amazon.

Carta oberta als partits i grups que es presenten a les eleccions municipals a Mataró Associació d’Amics de Josep Puig i Cadafalch

Davant les properes Eleccions Municipals del mes de maig vinent, l’associació cultural Amics de Josep Puig i Cadafalch fa una crida a totes les candidatures. El passat dia 1 de març del 2018 tots els grups presents al Ple municipal de Mataró van prendre l’acord -per unani-

mitat- de donar protecció integral, categoria “A”, a la casa natal de l’il·lustre mataroní Josep Puig i Cadafalch, situada al Carreró número 39, que encara està en venda. La recent descoberta d’obra seva a la mateixa casa li ha conferit un valor afegit perquè es conservi tal com està. Convençuts que tots els ciutadans i ciutadanes que es presenten per governar la ciutat

ho fan amb la intenció de treballar pel seu bé, millorar-la i posar en relleu els seus valors, demanem que totes les candidatures es proposin fer un pas endavant de manera que l’Ajuntament estableixi converses amb els propietaris de la casa natal per adquirir-la. Així seria patrimoni de la ciutat i facilitaria explicar i fer conèixer la seva figura. Els pobles que estimen i res-

pecten els seus fills il·lustres són dignes d’elogi i gratitud. Per tots aquests motius us demanem que contempleu en el vostre programa electoral l’adquisició de l’esmentada finca, per convertir-la en equipament cultural i que sigui el punt d’inici de la ruta modernista. La figura gegantina de Puig i Cadafalch s’ho mereix i Mataró, la seva ciutat, hi està en deute.


Tribuna Maresme | 13

Cap a Madrid JuGANT A ESCRIuRE Ferran Planell Escriptor

Les vuit del matí. Autocar ple i tothom a lloc. Sortim puntualíssims. Res a veure amb un dels tòpics del país veí a on ens dirigim. Primera parada prevista, Saragossa. L’autocar minora la marxa i pren el desviament per entrar a l’àrea de servei de Los Monegros. A petar d’autocars i cotxes amb estelades, llaços, samarretes variades de tantes i tan diferents manifestacions multitudinàries que duem a l’esquena. El groc tenyeix l’espai. Mentre reprenem viatge, ens arriben notícies que la guàrdia civil fa controls i atura autocars de camí a Madrid. Cantem. El Virolai, El meu avi... De La Trinca, un bon grapat. De Lluís Llach, més d’una —com no podria ser d’altra manera—, L’estaca, La gallineta, País petit... Acabem amb Els segadors. Les dues i vuit minuts del migdia. Hem dinat. Entre mitja horeta i tres quarts, no més. 172 km. per Atocha. 1h 15’. Ens segueixen avançant cotxes amb estelades. I molts altres que imagino han decidit fer el viatge de forma més discreta. No hi ha por, però sí un cert recel. Les consignes donades pels organitzadors són de

Molts autocars sortiren el passat 16 de març del Maresme cap a Madrid per anar a la manifestació amb el lema ‘L’autodeterminació no és delicte’. Des d’un d’ells, us oferim aquesta crònica d’un viatge reivindicatiu, d’un clam pel dret a l’autodeterminació, d’una exigència per la llibertat dels nostres presos polítics i exiliats.

XERRADES Cicle la ciència en la història: moment a moment. Mataró. Col·legi d’Aparelladors. A càrrec de Josep lladó, químic i divulgador de la ciència. Dimarts 2, 9, 23 i 30 a les 18 h. Sor Lucia Caram presenta #invulnerables. Alella. Can Lleonart. Dijous 4 a les 19h. Programa de lluita contra la pobresa infantil. Bona química, de l’origen a la recerca biomèdica. Mataró. TecnoCampus. Divendres 5 a les 17 h. A càrrec de Jordi Teixidó. Antàrtida, gel més enllà de la fi del món. Arenys de Mar. C.C.Calisay. Dimarts 9 a les 18 h. A càrrec de Jordi Camins, alpinista. Un bon país no és un país low cost. Vilassar de Mar. Sala M. Roser Carrau. Dimarts 9 a les 18 h. A càrrec de Miquel Puig i Raposo.

no fer ostentació de simbologia en cas d’anar sols. L’experiència amb segons quins eixelebrats aconsella prudència. No és el mateix que viatjar a Brussel·les. Ja hi som. A nosaltres no ens ha molestat ningú. Cap control. Tothom a terra. Ple a vessar. Ens afegim a la riuada de gent i enfilem cap a Atocha. El passeig del Prado ja està ple de gent. Així i tot, som tossuts i a Atocha hi manca gent. Amb prou feines aconseguim arribar a Neptuno. L’itinerari previst s’ha quedat petit. Els catalans hem respost un cop més a la crida a mobilitzar-nos per les nostres llibertats. Les sis de la tarda tocades. Comença la manifestació. Un vídeo que recull talls del judici farsa que hem vingut a denunciar, obre l’acte final. Mi-

nut de silenci per les víctimes de l’atemptat feixista a Nova Zelanda. Seguidament els parlaments. Elisenda Paluzie, Marcel Mauri, Meritxell Lluís, Antxon Ramírez de Alda, Óscar Reina, Jaime Pastor i Elena Martínez. Destacar el final del parlament d’Elisenda Paluzie, on després de citar a Vicent Andrés Estellés: “No podran res davant d’un poble unit, alegre i combatiu”, acaba amb un: “Persistim, lluitem, vencerem!” Els manifestants arrenquen amb crits: UNITAT, UNITAT, UNITAT! Impressionant el cant final de L’estaca amb tots els participants dalt l’escenari, els llums dels mòbils resplendents i les estelades onejant. I som a Madrid. Pell de gallina. Llegeix la crònica sencera a www.tribunamaresme.com

El delicte de ser lliure pensador. Alella. Can Lleonart. Dijous 11 a les 19h. A càrrec de Milthon Robles, periodista hondureny perseguit. Gegants immortals. Mataró. Can Boet. Dijous 11 a les 19 h. Novetats en l’estudi de l’estatuària megalítica a Catalunya, a càrrec de Pablo Martínez Rodríguez. Salvador Espriu: la recerca del sentit de l’existència. Arenys de Mar. C.C.Calisay. Dimarts 23 a les 18 h. A càrrec de Joan Miquel llodrà, historiador de l’art. El monestir de Sant Jeroni de la Murtra. El Masnou. Sala Joan Comellas. Dimecres 23 a les 18.30 h. A càrrec de Joan Rosàs Reverté. Balanç econòmic de l’autonomia (19802016). Mataró. Fundació Iluro. Dimecres 24 a les 19.30h. A càrrec de Jordi Angusto, economista. Poesia & exili. Mataró. Ajuntament. Dimecres 24 a les 19.30 h. Conferència institucional de Sant Jordi a càrrec de Marta Pessarrodona, poetessa i narradora. Bartolomé Bermejo i el seu temps. Art i societat. Arenys de Mar. C.C.Calisay. Dimarts 30 a les 18 h. A càrrec de Joan Miquel llodrà, historiador de l’art. El jardí mediterrani amb criteris de sostenibilitat. Vilassar de Mar. Sala M. Roser Carrau. Dimarts 30 a les 18 h. A càrrec de Pere Cabot Roig.


14 | Tribuna Maresme

Banksy, el misteri

EXPOSICIONS LuminEssències. Alella. Can Manyé. Fins al 14 de març. Pintures, dibuixos i fotografies de Francesc Bordas.

Fons d’art de la delegació del Maresme del CAATEEB. Mataró. Col·legi d’Aparelladors. Del 12 d’abril al 5 de maig.

El camí de l’exili: Ferran de Pol de Catalunya a Mèxic. Arenys de Mar. Museu Marès de les Puntes. Fins al 30 de juny.

Olga Serral. Gaia: arrels. Mataró. Centre Cívic Espai Gatassa. Del 2 al 25 d’abril.

Pedrolo més enllà dels límits. Cabrils. Biblioteca. De l’1 al 30 d’abril.

Dibuixos i pintures. Mataró. Les Esmandies. De l’1 al 30 d’abril. Obres de Marina Codony i Laura Delgado.

Gomesi, la dona ugandesa com a motor de la societat. El Masnou. Espai Casinet. Del 28 d’abril al 19 de maig. Fotografies d’Helena Buira i Edu Gisbert. El Mataró d’en Terri (1918-2000). Mataró. Can Serra. Fins al 19 de maig. Exposició per commemorar el centenari del naixement de l’artista. Dissabte 6 a les 18 h: Visita comentada. Reflexos. L’obra de Damià Campeny. Mataró. Ca l’Arenas. Del 12 d’abril al 27 d’octubre. L’exposició dedicada a Damià Campeny (1771-1855). Dissabte 13 a les 18 h: Visita comentada. Catalunya, terra cooperativa. Mataró. Can Marfà. Fins al 23 de juny. L’exposició mostra el moviment cooperativista al llarg de la història. Ah, l’art? Ah, l’art! Mataró. Can Palauet. Fins al 19 de maig. Amb la participació dels artistes Christine Borland, Blanca Casas Brullet, Daniel Canogar, José Cobo, Jean Denant, Leandro Erlich, Andrés Galeano i Beatriz Mínguez. Dissabte 27 a les 19 h: visita comentada. Francesc Subarroca. L’obsessió creativa. Mataró. Nau Gaudí. Fins al 6 d’octubre. Exposició d’obres de l’artista que formen part de la Col·lecció Bassat. Diumenge 7 a les 12 h: Visita comentada. Pierre Radisic. El lloc decisiu. Mataró. La Destil·leria. Fins a l’1 de maig. El fotògraf parteix de la costa del Maresme. Leopoldo Pomés. Flashback. Mataró. Ateneu Fundació Iluro. Fins al 19 de maig. Àmplia retrospectiva del treball d’un dels referents més destacats de la fotografia catalana contemporània, Premi Nacional de Fotografia 2018.

Super women, super inventors. Mataró. Biblioteca Antoni Comas. Del 8 al 30 d’abril. 25 retrats de dones inventores, de la il·lustradora Sandra Uve. Entre tuaregs. Mataró. Fundació Hospital. De l’1 d’abril al 2 de maig. Fotografies de Manuel Contreras. Tailàndia i Bali: mirades de prop amb ulls de miop. Premià de Dalt. Biblioteca. De l’ 1 al 15 d’abril. Hemisfèrics. Premià de Mar. Centre Cívic. Fins al 30 d’abril. Exposició de l’Artista Ibars Pons. Toni Bachs. Premià de Mar. Sala Premia Art. Del 5 al 14 d’abril. Pintura. Rastres. Premià de Mar. Biblioteca. Del 15 al 30 d’abril. Fotografies de Joan Gómez i Vinardell. Eduard López de Haro. Premià de Mar. Sala Premia Art. Del 19 al 28 d’abril. La penicil·lina catalana. Teià. Biblioteca. De l’1 al 13 d’abril. Mirada en un grup de científics que van ser capaços d’aïllar i produir penicil·lina a finals de 1943. Visites guiades els dies 3 i 10 a les 11h. Genealogies. Espais de resguard. Vilassar de Mar. Museu Monjo. Fins 7 abril. Exposició de l’alumnat i el professorat de la Facultat de Belles Arts, UB. Entre la llum i les idees. Poètiques de l’espai. Vilassar de Mar. Museu Monjo. Del 14 abril al 16 juny. De Toni Asensio. A l’entorn de la mirada. Vilassar de Mar.Can Bisa. Fins 21 abril. Fotografies d’Albert Olivé i Boix.

Gemma Ponce

La identitat del grafiter que es fa anomenar “Banksy” segueix sent una incògnita en el dia d’avui. Malgrat el secret, les seves obres cada cop adquireixen més popularitat, fins al punt d’haver omplert múltiples sales d’exposicions. L’última d’elles (i la primera a Espanya) a Madrid, sota el títol de “Banksy: ¿geni o vàndal?”. La seva història té els inicis a Anglaterra. De fet, les ciutats on ha pintat més són Londres i Bristol, on va créixer. Des d’allà les seves il·lustracions van començar a ser conegudes, criticades i admirades per part de persones de diferents nacionalitats, fins al punt de ser considerat, actualment, com a un dels principals exponents del Street Art contemporani que ha deixat petjada a les ciutats més importants, com París i Nova York. Tot i això, el grafiter no ha actuat encara a Espanya, a excepció dels seus inicis, quan el 2002 va fer murals, que posteriorment van ser tapats, al Zoo de Barcelona. L’autor utilitza les seves creacions per fer d’altaveu a una crítica social. Cada paret és susceptible de convertir-se en un llenç per a un artista que ha aconseguit exposar alguna de les seves produccions entrant,

d’amagat, en museus de renom com el MOMA (Museum of Modern Art, a Nova York) i el British Museum, on actualment es pot veure la peça que Banksy va infiltrar el 2005. Entre les obres més famoses destaquen la característica rata amb paracaigudes, els dos policies fent-se un petó, la nena amb globus i les pintures al mur entre Palestina i Israel, en una de les accions que han despertat més revolt al voltant de seva figura. Els grafitis desperten expectació i la seva finalitat crítica, barrejada amb una provocació, han estat objecte d’actes de vandalisme en diferents situacions, amb accions com tapar les il· lustracions amb pintura negra. Les seves obres són notícia. L’art de Banksy s’ha convertit en mediàtic i els mitjans de comunicació fan un seguiment exhaustiu de les seves accions que no deixen indiferent a ningú. De fet, moltes de les seves obres s’han venut en subhastes per quantitats multimilionàries i, en elles, ha protagonitzat algun més que altre gir inesperat, com va ser en el cas d’una de les seves obres més famoses: “la nena amb el globus”, que es va autodestruir parcialment després de ser adquirida per 1,18 milions d’euros.


Tribuna Maresme | 15

Les vagues de sexe contra les guerres VALORS Xavier Garí de Barbarà Doctor en Història Contemporània

Les lluites per la pau han tingut en les dones una força i un talent inigualables, des de fa molts segles. D’elles és una de les propostes més originals que s’han pogut convertir en mesura eficaç de pressió cap als homes que feien les guerres, quan van decidir condemnar-los a les anomenades “vagues de sexe”. Aquestes, moltes dones les protagonitzaren no només contra les guerres que feien els homes sinó també per a la conquesta de drets o la superació de desigualtats. El dramaturg grec Aristòfanes ja va popularitzar en la seva comèdia Lisístrata, una d’aquestes campanyes inspirant-se en la guerra del Peloponès, que en-

Leymah Gbowee.

frontava molt sovint, a mitjans del segle V aC., les ciutats-estat d’Atenes i Esparta. La peculiaritat d’aquest cas era doble, ja que més enllà de l’original mesura de pressió antibel·licista, les dones que participaven provenien d’ambdós bàndols enfrontats. En una època com la Grècia Clàssica, on especialment la dona estava poc valorada i els nivells de desigualtats de gènere eren enormes, sobta com aquestes van poder apoderar-se tant fins al punt de

convertir l’abstinència sexual en una eina valuosíssima. Aquesta genuïna proposta, no quedà oblidada en el passat sinó que arriba fins a l’actualitat. Molts casos demostren la seva viabilitat al llarg de la història, però un de recent és prova de la seva força. L’activista pacifista liberiana Leymah Gbowee, que va acabar guanyant el Premi Nobel de la Pau el 2011, creà l’organització Women of Liberia Mass Action for Peace per a lluitar per la pau i

des de la no-violència per la fi de la guerra a Libèria. El grup, format per dones musulmanes i cristianes que volien aconseguir la pau al seu país, que estava en guerra des de 1989, va promoure diferents campanyes de denúncia i de pressió política i social, però l’activisme més atrevit i singular, i més eficaç, fou el que impulsaren les dones declarant-se en ‘vaga de sexe’ fins que els seus marits no acabessin amb la guerra civil. I el cert és que el conflicte a Libèria finalitzà al cap d’un any d’iniciar-se aquesta radical campanya, reconeixent els experts i testimonis la responsabilitat que contingué aquesta acció en el desenllaç del conflicte. Leymah Gbowee, amb la consecució de la pau a Libèria, va declarar que “el sexe pot ser quelcom exòtic, però fa que els homes pensin”.


16 | Tribuna Maresme

memòria PREgUNTES I RESPOSTES

100 anys de la mort del canonge Jaume Almera ARRAN DE RIERA Alexis Serrano Director Arxiu Comarcal del Maresme

Entre les commemoracions històriques que la Generalitat de Catalunya ha proposat per al 2019 hi ha el centenari de la mort del canonge Jaume Almera. Sens dubte Jaume Almera Comas és el maresmenc més destacat en l’àmbit de la recerca i la divulgació científica. Nasqué a Vilassar de Mar el 5 de maig de 1845, en una casa de l’actual Carrer del Canonge Almera que, a propòsit de la seva persona, duu el seu nom des de 1922. Almera es doctorà en ciències a la Universitat de Barcelona i en teologia a València. Fou canonge, i professor de geologia i d’història natural al seminari de Barcelona on hi fundà el 1874 el Museu de Geognòsia i Paleontologia que actualment s’anomena Museu Geològic del Seminari. El 1878, Publicà Cosmogonía y Geología; i l’any següent ingressà a l’Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona on llegí en l’acte d’ingrés el seu treball De Montjuich a Papiol a través de las épocas geológicas. Entre 1890 i 1913, amb l’ajut de la Diputació de Barcelona

Imatge de Jaume Almera Comas.

CENTENARI Per commemorar els actes del centenari, el Centre d’Estudis Vilassarencs ha creat una comissió organitzativa que clourà a la primavera de l’any 2020 amb l’edició d’un llibre i el muntatge d’una exposició.

confeccionà juntament amb el cartògraf Eduard Brossa el mapa geològic de la província a escala 1:40 000. Assistí a molts d’altres congressos i adquirí una categoria internacional. Fou el primer científic a exposar les seves recerques en congressos internacionals en llengua catalana defensant, malgrat l’enuig dels seus homòlegs castellans, que el català també podia (com ell

mateix va demostrar) ser una llengua moderna i científica. Presidí, juntament amb Lluís M. Vidal, la reunió extraordinària de la Société Géologique de França, celebrada a Barcelona l’any 1889. El 1907 fou elevat a la categoria de president de l’Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona. Publicà gran nombre d’estudis monogràfics de geologia comarcal: Descripción geológica y génesis de la Plana de Vich (1906), Memoria sobre los depósitos pliocénicos de la cuenca del Bajo Llobregat (1894-95) i també de geologia local com Nota sobre la presencia del pliocénico superior en San Juan de Vilasar (1895), Excursión geológica dirigida a estudiar las relaciones del grupo de Montgat con el de Vallcarca (1902), Una playa

de terreno cuaternario antiguo en San Juan de Vilasar i alguns altres estudis sobre jaciments de minerals i fòssils, amb la col·laboració del paleontòleg Artur Bofill i Poch. Morí el 15 de febrer de 1919, ara fa cent anys, i el seu funeral fou una manifestació pública de condol, amb presència de milers de persones pels carrers de Barcelona, així com de les principals personalitats de l’esfera de la representació política del moment i de la comunitat científica. A petició de la família les seves despulles foren traslladades a un sarcòfag de l’interior de la capella del cementiri de Vilassar de Mar, on reposen des de 1929. Al marge dels honors que conreà en vida cal destacar que un tipus de sal descoberta per Llorenç Tomàs i Joaquim Folch duu el nom d’Almeraïta; que el centre d’investigació geològica del CSIC es diu Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera; que l’institut de Vilassar de Dalt duu per nom INS Jaume Almera. Al seu Vilassar natal, l’Associació Amics de Vilassar i l’Ajuntament erigiren un monument en record seu al cap de munt del Carrer del Carme.


Tribuna Maresme | 17

Consol Nogueras i Seda FENT MEMÒRIA Margarida Colomer Historiadora

Consol Nogueras va néixer a Argentona el 18 d’abril 1882. Era la segona de les sis germanes del matrimoni d’Encarnació i Josep. La Consol es va casar amb Joan Carbonell Gual de Mataró, a la parròquia d’Argentona, el dia 19 de gener de 1907. Va tenir tres fills: Josep, Salvador i Santi. Va viure a Argentona fins l’any 1914, que se n’anaren a viure a Mataró, al carrer de Santa Maria, 36. Després es traslladaran al carrer Don Magí, 5, on hi tindrà la seva botiga de comestibles. L’ambient de la Plaça Gran va transformar la Consol: el contacte amb altres dones treballadores, compartir amb elles les preocupacions, en aquells verals del nucli d’una ciutat

industrial, on es vivien molts conflictes. Es va anar convertint en una defensora del drets de les dones treballadores i en la defensa de les llibertats de Catalunya. La vinguda de la República va generar moltes expectatives entre les classes populars. La Consol va assistir a conferències al Centre Republicà Federal i va apostar pel republicanisme catalanista i d’esquerres. Els anys de la República foren uns anys que afavorien la lluita feminista i pels drets de les dones a formar part d’organitzacions feministes, de les institucions de govern. La Consol fou la primera presidenta de l’agrupació feminista del Centre Republicà Federal. Aquests anys la Consol va lluitar pel vot de la dona, per la igualtat de gènere i en contra de les desigualtats socials. El

1934 formarà part de les llistes electorals del Front Únic d’Esquerres. Serà la primera regidora a l’Ajuntament de Mataró, entre 1934-1939. Portarà la regidoria de Serveis Socials. Durant aquest període es podran veure uns grans canvis en aquest departament, a favor de dignificar els casals dels avis, inauguració d’una secció de Maternitat a l’Hospital Munici-

pal, promocionar escoles bressol... i un reguitzell d’avenços que honoren la seva gestió al capdavant de l’Ajuntament. El 25 de gener de 1939 emprengué el dolorós camí de l’exili amb el seu fill petit, en Santi. Va morir el 26 de setembre de 1951, lluny del seu país. Està enterrada al cementiri de Corenc (Grenoble). La seva activitat vers els drets de les dones i la seva militància republicana la van portar a formar part de la direcció de diverses organitzacions feministes durant la República i la Guerra Civil. La Consol va treballar amb dones d’ERC i del PSUC que foren la base per crear i actuar en la Unió de Dones de Catalunya, per combatre el feixisme i per la conquesta de drets fins en aquells moments anul·lats per les dones. Gràcies a la revolució feminista, les dones van tenir un paper actiu, trencant motlles dins una societat patriarcal.

XIII Trobada d’Entitats de Recerca Local i Comarcal del Maresme Cabrils acull la 13a edició de les trobades que anualment reuneixen entitats de recerca i estudi sobre història i patrimoni de tot el Maresme. En aquesta ocasió el tema escollit és el patrimoni immaterial: el batec de la gent del Maresme. Un patrimoni viu, dinàmic i

que es transmet de generació en generació. La jornada, que es farà el 27 d’abril, començarà amb una taula rodona, a càrrec de Rafel Folch (tècnic de l’Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya); Lluís Garcia Petit (Director general de l’Institut del

Patrimoni Cultural Immaterial de Catalunya), Montserrat Garrich (Comissària de l’any Capmany) i Maria Àngels Travé (coordinadora de l’Inventari del Patrimoni Immaterial de la vegueria del Penedès). Després s’iniciarà el torn de ponències on investigadors de

tota la comarca presentaran els treballs que han estat objecte d’estudi. Durant la jornada, a les 17h, a la Plaça de l’Església, hi haurà una mostra a càrrec de les diferents entitats del municipi que vetllen per aquest tipus de patrimoni en el seu vessant més festiu.


18 | Tribuna Maresme

tecnologies PREGUNTES I RESPOSTES

5G, mòbils plegables i amb càmeres més potents EL FuTuR ÉS ARA Anna Lladó. Periodista www.annalladoferrer.com

El 5G ha estat el protagonista de la darrera edició del Mobile World Congress. Aquest any hi hem vist casos reals d’aplicació i serveis 5G. Per exemple, la primera intervenció quirúrgica a distància feta des del MWC a un pacient ingressat a l’Hospital Clínic de Barcelona o una ambulància amb aquest tipus de tecnologia, que reduirà considerablement el temps d’actuació en emergències mèdiques. També s’hi han pogut veure vehicles –com ara cotxes elèctrics o un taxi volador–i mòbils amb 5G. Aquest tipus de connectivitat comportarà principalment un augment de la velocitat. Els dispositius seran més ràpids i potents i, a més, naixeran noves aplicacions i serveis. De tota manera, som a l’inici del 5G. Ha començat a desplegar-se aquest any i els experts preveuen que l’etapa inicial s’allargarà fins al 2025, quan el 5G representarà només el 15% del sector del mòbil a tot el món, segons l’informe The mobile economy 2019, elaborat per GSMA.

1

2

4

3

Una altra de les tendències del sector de la telefonia mòbil és la dels dispositius plegables. Gegants asiàtics com ara

1: El 5G, el gran protagonista del Mobile World Congress. 2: La companyia Ooredoo ha presentat al MWC un taxi volador amb 5G. 3: Nokia ha presentat al MWC el 9 Pure View, amb cinc càmeres. 4: Un dels robots de l’empresa CloudMinds.

Samsung i Huawei han presentat al MWC nous aparells; el Galaxy Fold i el Mate X. Es tracta d’un híbrid entre un telèfon

i una tauleta que també volen comercialitzar aquest any altres fabricants. Hi ha companyies que fins i tot aposten per dispositius flexibles com ara el Nubia Alpha, a mig camí entre un mòbil i un rellotge intelligent. El sector també està centrant els esforços en la fotografia i el vídeo. Els dispositius cada cop tenen més càmeres i més potents. Per exemple, Nokia ha llançat el 9 Pure View amb cinc càmeres i marques com ara Samsung, Huawei, Sony o LG han presentat mòbils amb triple càmera. El model Xperia 1 de Sony fins i tot compta amb pantalla i tecnologia cinematogràfiques. Però les novetats del MWC han anat més enllà de la telefonia. Aquest any tampoc hi han faltat els robots; els hem vist tocant el piano i la bateria, ballant, servint cafès, actuant com a vigilants de seguretat... Si bé encara els queda molt per millorar, el cert és que cada cop són més sofisticats. El mateix passa amb la realitat virtual. Avança i cada cop és millor i més real, però, a diferència d’edicions anteriors, aquest any no ha sorprès els assistents al congrés.


sortides

Tribuna Maresme | 19

RUTES

SABER VIURE

Ruta Puig i Cadafalch. Mataró-Argentona. Mataró. Ajuntament. Dissabte 6 a les 10 h. Ruta guiada a diversos edificis modernistes de l’arquitecte.

RUTA DEL TER

Les Masies de Voltregà

Passejant per la Cisa. Premià de Dalt. Carrer de La Cisa. Diumenge 7 a les 11.30 h. Per conèixer l’enigma de com i on es va trobar la Mare de Déu de la Cisa.

Josep Grau (Montaltrek) www.montaltrek.org

Encara que el paisatge és espectacular, reserveu aquesta sortida pels mesos d’abril i maig. Durant aquest temps podrem observar des d’uns miradors degudament equipats ocells espectaculars, com són el bernat pescaire o, fins i tot, algun corb marí. Per cert, no us oblideu dels prismàtics i, si sou aficionats a la fotografia, d’una càmera amb un bon zoom. Gallifa: És la primera masia que trobem una vegada hem abandonat el nucli urbà. L’hereu de Gallifa va construir dues grans filatures tèxtils: Filatures Voltregà i Filatures Marquet. Ambdues van tancar a causa de les diferents crisis tèxtils. Actualment la casa pairal, en mal estat, és dels masovers. 1r mirador: És un bon lloc per observar els ocells i veure l’illa central que s’ha format. La presa: D’on neix el canal que portarà l’aigua fins a les filatures per poder generar electricitat. A l’esquerra ens queda la casa senzilla, on viu el guardià de la presa.

Casa Museu Carme Rovira. Vilassar de Mar. Casa Museu Carme Rovira. Diumenge 7 a les 12 h. Visita guiada. Mataró durant la Guerra Civil. Mataró. Nau Gaudí. Dissabte 13 a les 10 h. Punts històrics durant la Guerra Civil a càrrec de Víctor ligos. inscripció 937582698. Tavertet. Sant Vicenç Montalt. Pk. C/ Ginesta. Diumenge 14 a les 20 h. El municipi ens ofereix impresionant vistes del Pantà de Sau.www.montaltrek.org

A. Itinerari: Circular Desnivell: 54 m. | Durada: 2 h. Distància: 8 Km. | Època: Preferentment abril-maig.

Consulta la ruta completa al nostre web o a través del següent QR:

El puig - Granja La Moreta: A la dreta i dalt d’un puig veiem una explotació ramadera de 1.500 vaques. Cal Manco: En el moment que tornem a travessar el canal passem pel davant de la casa i veiem que tenen unes quadres pels cavalls. Filatures Marquet: D’aquesta filatura, que va ser molt important en el seu moment, només en queden les runes.

Mirador 2: Des d’allà podrem observar una munió d’ocells que van i venen, ofereint-nos un espectacle magnífic. Filatura La Riva: La família Victoriano Oliveras de la Riva va adquirir aquesta fàbrica a principis del segle XX i hi va fundar el Club Patí Voltregà. Actualment, les instal·lacions estan en desús. Casa del Marquès de Palmerola: Aquesta mansió, com també els jardins i boscos que l’envolten, és actualment l’Ajuntament de Les Masies de Voltregà. A part, també hi ha dues sales: una d’exposicions i una altra per a activitats diverses. En la reforma per convertir la mansió en oficines han conservat l’encant original.

XIV Caminada dels Tres Pobles. Alella, El Masnou i Teià. Diumenge 14. 9 km per la Vall de Rials i el Parc de la Serralada litoral. www.lacaminadadels3pobles.com. La Vall de Rials. Alella. Oficina de Turisme. Diumenge 14 a les 10 h. Aquest recorregut us acostarà al món del vi. Els secrets del Castell de Burriac. Cabrera. Font Picant. Divendres 19 a les 11 h. Visita teatralitzada al Castell de Burriac. El Modernisme a Mataró. Mataró. Nau Gaudí. Dissabte 20 a les 11 h. Ruta urbana pels edificis més significatius. Salve Iluro. Mataró. Ajuntament. Dissabte 20 a les 18 h. Descobrirem el passat romà de la ciutat. Montserrat (Cova del Cabrit i de l’Arcada). St Vicenç Montalt. Pk. C/ Ginesta. Diumenge 21 a les 8h. www.montaltrek.org Passejant amb Marià Manent. Premià de Dalt. Parc Felicià Xarrié. Diumenge 21 d’11 a 13 h. Descobrirem els encants de Premià de Dalt. D’Olot a Amer amb bicicleta. Alella. Can Lleonart. Dissabte 27 a les 7.30h. Farem la Ruta del Carrilet amb Ramon Rodríguez, guia. Distància 32 km. Preu: 35€.


Renda CAMPANYA 2018

Novetats i terminis per presentar la declaració La campanya de la declaració de la renda referida a l’exercici fiscal del 2018 es’inicia el 2 d’abril i s’acabarà l’1 de juliol. Des del primer d’abril, els contribuents poden demanar cita prèvia d’atenció presencial per telèfon, per l’aplicació mòbil i per internet. Com cada any els treballadors que percebin un sou anual superior als 22.000 euros estan obligats a fer-la. També l’han de presentar els qui rebin rendiments procedents de capital immobiliari superiors als 1.600 euros o si són propietaris d’habitatges que generen guanys superiors als 1.000 euros. Com a novetat s’ha incorporat una app mòbil per fer el tràmit a través del telèfon.

La campanya de la declaració de la renda 2019 (l’exercici del 2018) s’inicia el 2 d’abril i finalitzarà l’1 de juliol.

Novetats de la renda El 2018 no hi haurà obligació de declarar aquells rendiments del treball que procedeixin de més d’un pagador inferiors a 12.643 euros. A partir del 2019, el límit augmentarà fins 14.000 €.

Les prestacions per maternitat i paternitat percebudes en la Seguretat Social es declaren exemptes de tributació. L’esmentat criteri també s’aplicarà a les quanties rebudes per rectificació de les retencions rea-

litzades erròniament per rebre tals prestacions. Deduccions clau a tenir en compte Maternitat: S’incrementarà en 1.000 € la deducció per maternitat, que podrà ser fins 1.200 euros quan el contribuent que tingui aquest dret disposi de despeses de custòdia en guarderia o centres d’educació infantil autoritzats per fill menor de tres anys. L’esmentada deducció cobrirà despeses d’inscripció, matrícula, assistència i l’alimentació. Empreses: La deducció d’empreses noves o de recent creació augmentarà un 30% de les quantitats satisfetes per la subscripció de participacions


amb una base màxima de deducció de 60.000 euros anuals. Família nombrosa: Els membres d’una família nombrosa poden demanar una minoració de la quota de 1.200 euros en cas de la categoria general, i de 2.400 euros en categoria especial. Les famílies nombroses tindran un augment en la quota anual de 600 euros a partir del quart fill. Ingressos: S’incrementa la quantia de la reducció per obtenció de rendiments del treball, aplicable a aquells rendiments iguals o inferiors a 13.115 euros. També augmentarà la reducció aplicable als rendiments de treball de fins 16.825 euros. Béns: S’han de declarar aquelles rendes immobiliàries imputades i rendiments íntegres del capital mobiliari per import superior a 1.000 euros. També quedaran subjectes els altres guanys patrimonials de-

rivats d’ajuts públics. Calendari de la declaració de la renda 15 de març. Consulta de dades fiscals. Obtenció del número de referència. Subscripció a l’app Agència Tributària. 1 d’abril. Sol·licitud de cita prèvia: Pla “Li Truquem”. 2 d’abril. Inici de la presentació de declaracions de Renda i Patrimoni 2018. 9 de maig. Sol·licitud de cita prèvia per a atenció en oficines 14 de maig. Inici de l’atenció presencial en oficines. 26 de juny. Data límit de domiciliació bancària de declaracions a ingressar. 28 de juny. Últim dia per sol· licitar cita prèvia. 1 de juliol. Últim dia per presentar les seves declaracions de Renda i Patrimoni 2018. 5 de novembre. Últim dia per realitzar l’ingrés del segon termini de Renda.

Més de 131.500 catalans reben el retorn de l’IRPF de maternitat i paternitat Més de 131.500 pares i mares de Catalunya han rebut la devolució de l’IRPF vinculat als permisos de maternitat i paternitat fets entre els 2014 i el 2017, segons les dades del ministeri d’Hisenda. La quantitat cobrada fins ara, que inclou la devolució i els interessos, suposa un total de 185,5 milions d’euros. Al conjunt d’Espanya, 563.000 contribuents han rebut els diners, amb una xifra que supera els 733 milions d’euros. El retorn es fa arran d’una sentència del Tribunal Suprem del 3 d’octubre passat que va declarar exemptes les prestacions per maternitat. Les xifres fetes públiques a finals del mes de març no

són definitives, ja que encara està obert el període per reclamar l’IRPF. De fet, en les últimes set setmanes s’han rebut prop de 180.000 sol· licituds de devolució. De mitjana, els contribuents amb dret a devolució han rebut 1.300 euros, uns 2.012 les dones i uns 470 els homes. Pel que fa a les retencions fetes durant el 2018, els contribuents no han de fer cap tràmit, ja que a la declaració de la renda ja s’inclourà la prestació com exempta i les retencions fetes seran deduïbles. En qualsevol cas, es recomana la seva revisió per part del contribuent abans de presentar la declaració d’aquest any.


gastronomia

22 | Tribuna Maresme

SABER VIURE

El Maridatge dels Sentits a Teià Per tercer any consecutiu, Teià ja es prepara per acollir el Maridatge dels Sentits: un esdeveniment social que conjuga la fira del perfum, la flor i la gastronomia amb el Concurs Internacional de Perfumeria Mouillette d’Argent i amb un munt d’activitats per a tots els públics. Sopar a quatre mans. Els actes del Maridatge començaran el dimarts 30 d’abril a Ca l’Antiga a les 21h amb un Sopar dels Sentits a quatre mans, a càrrec de la xef biodinàmica Iolanda Bustos i el campió del món de pizzes Fabián Martín, que delectaran els comensals amb un menú de 50 euros maridat amb vins de la DO Alella format per un entrant de tàrtar de tomàquet; un primer plat de carpaccio de sípia amb pebre vermell, pèsols del Maresme i herbes i flors silvestres; un segon plat de coquelet de bresse amb festucs i orellanes sobre un jaç d’arròs amb gessamí, i unes postres de tiramisú de mango. Concurs de perfumeria. L’1 de maig a les 10.30h tindrà lloc la inauguració de la mostra de fragàncies del II

Del 30 d’abril al 5 de maig Teià acull la tercera edició del Maridatge dels Sentits. El gessamí serà la flor protagonista d’aquesta edició i que inspirarà el Concurs de perfumeria que es farà l’1 de maig.

Consulta tots els actes a www.maridatgedelssentits.cat

Concurs Internacional de Perfumeria Mouillette d’Argent, a Ca l’Antiga. A partir d’aquell moment, totes les persones que vulguin podran ensumar les essències participants i votar-les a Ca l’Antiga o a La Unió fins al migdia del dissabte 4 de maig. Aquell dia a les 18.30h es farà la cerimònia de lliurament de premis, que comptarà amb la presència dels representants de Beauty Cluster Barcelona i de diverses empreses del sector.

Fira del perfum, flor i gastronomia. La fira de carrer amb paradetes especialitzades en perfumeria, flora i articles de regal se celebrà el cap de setmana del 4 i 5 de maig a l’entorn del Torrent de Casa Bru: dissabte d’11 a 15h i de 17 a 21h, i diumenge d’11 a 15h. Al Passeig de la Riera s’ubicarà l’espai dedicat a la gastronomia i els productes artesans. Per fer-hi ambient, el centre urbà es guarnirà especialment per a l’ocasió amb creacions

florals fetes pels jardiners del poble amb plantes dels vivers locals, sota la direcció artística de Jordi Abelló. Oferta gastronòmica. Un dels punts forts del Maridatge dels Sentits és l’oferta culinària del cap de setmana. Dissabte 4 de maig, els Corresponsals del Casal de Joves es cuidaran de la proposta gastronòmica de 13.30 a 15h, que estarà acompanyada pel grup musical Ballaveu per gentilesa de Taliano Folk. L’endemà diumenge a les 13h, els paradistes del Mercat Municipal i el Consorci d’Enoturisme DO Alella oferiran una nova edició de l’experiència Mercats amb DO a base de tapes elaborades amb productes de proximitat i vins del territori. Pel que fa als vespres, dissabte a les 20h i diumenge a partir de les 19h, la plaça de Sant Martí acollirà el bo i millor dels restaurants i pastisseries de Teià i dels municipis veïns, així com diversos elaboradors de vins de la DO Alella i de cerveses artesanes. La vetllada de dissabte estarà amenitzada per la Banda Municipal de Teià, seguida de l’actuació musical de Gemma Humet i Toni Xuclà.


Tribuna Maresme | 23

‘Les millors postres de l’àvia Remei’, per Sant Jordi a Mataró Remei Ribas i Aguilera, l’Àvia Remei, popular cuinera mataronina, divulgadora de la gastronomia catalana i collaboradora de TRIBUNA Maresme, signarà els seus llibres aquest proper Sant Jordi, a les parades de la capital del Maresme. En concret, la cuinera mataronina promocionarà el seu llibre Les millors postres de l’Àvia Remei. 100 receptes, (Cossetània) que es podrà adquirir al preu de 9’95 euros. Remei Ribas ha ofert xerrades i ha impartit cursos de cuina per a totes les edats. Ha intervingut en programes de televisió i de ràdio de l’àmbit català, desenvolupant una intensa tasca de la promoció de la nostra cuina. Entre els seus llibres publicats destaquen La cuina de

l’Àvia Remei, tot un referent entre els llibres de cuina; Plats i secrets de l’Àvia Remei, L’Àvia Remei talla el bacallà; Àvia Remei, vull cuinar o Les millors postres de l’Àvia Remei. Precisament, en aquest darrer títol es reuneixen un centenar de receptes de plats tan saborosos com Bunyols de poma, Torradetes de Santa Teresa, Galetes florentines, Crema de llimona, Flam de suc de taronja, Creps...

Harmonies amb el Plat de Mataró Quim Giménez SOMMELIER

Un any més, el Gremi d’Hostaleria i Turisme de Mataró i Maresme ens convida a degustar el Plat de Mataró: un plat exquisit que està elaborat amb productes frescos i de proximitat. Es considera un plat amb una gran harmonia amb vins blancs i caves joves, segons preferències personals. Harmonitza amb vins de la

DO Alella; així doncs, el conjunt és plenament del Maresme. També s’inclouen tots els vins blancs de les diferents DO catalanes. En vins es recomanen: Alella Marfil Blanc Clàssic (Alella Vinícola), Pansa Blanca Alella (Raventós d’Alella) de la DO Alella, o Masia Freye Parellada Muscat de la DO Penedès. En cava es recomanen: Parxet Cuvee 21 Brut, Mestres 1312 Brut o Parés Baltà Brut.


24 | Tribuna Maresme

LES POSTRES DE L’ÀVIA REMEI

REFRESC AMB MADuIXES INGREDIENTS: 500 g de maduixes; El suc de 2 llimones; 150 g de sucre; 1 ampolla d’aigua amb gas o gasosa (si poseu gasosa, poseu menys sucre). Rentar les maduixes. Guardar unes quantes per a la guarnició i les altres triturar-les amb una batedora o minipimer. Afegir el suc de llimona i el sucre, i remoure un moment. Si les maduixes que hem guardat són massa grans, tallar-les en 3 o 4 trossos. Deixar que es refredi a la nevera. En el moment de servir el refresc, afegir l’aigua amb gas, que sigui freda però no gelada. És un refresc magnífic per a tota la família, grans i petits.

EL TAST

FORANELL CuPATGE 2013 Vi d’alta intensitat, amb tonalitats grogues i reflexes daurats.En nas s’obre mostrant notes fruita ensucrada que ens recorden les melmelades i la dolçor del sàndal. En poca estona a la copa desplega notes fresques d’herba aromàtica i fruita blanca que es mesclen amb matisos d’espècies com el safrà i el pebre blanc, donant un conjunt madur i fresc alhora. l’entrada en boca és càlida i cremosa, omplint la boca gràcies a una acidesa present i fonedissa alhora. les notes fruitoses es mesclen amb les especiades en un conjunt de gran complexitat que es va obrint i evolucionant amb el temps. El final de boca és persistent, sobri i elegant alhora, amb records de bosc mediterrani i pell de cítrics.

La llet, font de calci? Noemí Caupena greencookingqueen

L’augment d’intoleràncies i allèrgies alimentàries ha fet que cada cop prenguem més consciència d’allò que mengem, i que posem en dubte les suposades bondats de determinats aliments. Un dels productes que més dubtes i controvèrsia genera és la llet de vaca. Sempre s’ha dit que el seu consum ens garanteix una bona dosi de calci, uns ossos forts i sans... si això és així, per què els països amb un índex més alt d’osteoporo-

si són aquells que més làctics consumeixen? Com pot ser que cada vegada hi hagi més intoleràncies a la lactosa (sucre) i a la caseïna (proteïna), si tan bé ens fa prendre llet? La resposta és fàcil: un nadó necessita la llet materna, el seu organisme està preparat per assimilar les vitamines, minerals, proteïnes, greixos i carbohidrats que li proporciona la llet, però un cop acaba aquest període tots aquests nutrients ja no ens són efectius, i fisiològicament no podem processar-los. Així que després de l’alletament matern no neces-

sitem la llet, no ens proporciona cap benefici, ni tampoc ens aporta el calci suficient (per exemple, el sèsam és una alternativa molt més eficaç). En el mercat existeixen molts tipus de llets vegetals, però a vegades el seu percentatge de sucres és molt alt i això fa que deixi de ser una beguda saludable. La bona noticia és que podem fer una deliciosa llet vegetal de manera facilíssima, plena de nutrients, totalment assimilable, garantint que no hi ha sucres afegits que ens descalcifiquin els ossos i sense necessitat de fer patir a cap animal.

RECEPTA DE LA LLET VEGETAL • 150 g ametlles (o nous, sèsam, avellanes, coco ratllat...). • 900 ml aigua.

1

2

3

4

Procediment: la nit abans posar les ametlles en remull (1). A l’endemà les colem i esbandim i les posem al got de la batedora junt amb l’aigua i ho triturem tot molt bé (2). El líquid resultant el colem amb una bossa per fer llet i ja tenim una magnífica beguda vegetal (3). Opcionalment hi podem afegir canyella, sucre de coco o cacau per fer una llet més dolça. Amb aquesta beguda no només guanyaràs salut sinó que també evitaràs la mort i el patiment animal i la millora del medi ambient. Així doncs, a què esperes per provar-la? Tot són avantatges!26 | Tribuna Maresme

salut SABER VIURE

Els perills de l’addicció a les pantalles Alèxia Màrmol Psicòloga - Coordinadora de tallers Clínica Issa

Les noves tecnologies han passat a formar part del nostre dia a dia i com a conseqüència, l’addicció a pantalles, que inclou l’ús abusiu de les xarxes socials i Internet i l’ús problemàtic de videojocs, és un problema que està prenent rellevància. Des de ben petits estem consumint aplicacions i jocs que s’han dissenyat per fer-nos addictes a les pantalles. Però com és que hi ha algunes persones que desenvolupen un comportament addictiu i altres que no? Això és degut al control que la persona és capaç de desenvolupar quan en fa ús. Els menors d’edat són particularment susceptibles a manifestar l’addicció degut a la immaduresa del control cognitiu durant aquest període. Els estudis més recents indiquen que en un 65% de les llars hi ha com a mínim una persona que juga a jocs d’ordinador o videojocs de forma regular i un 29% d’aquests són menors. D’aquests jugadors menors, entre el 3 i el 9% compleixen els criteris d’addicció a videojocs. Entre un 5 i un 11% dels adolescents compleixen els crite-

Creus que el teu fill/a passa massa hores davant la pantalla de l’ordinador, del mòbil o jugant a videojocs? Et preocupa que el mal ús de les pantalles sigui un problema pel seu benestar? Genera conflictes familiars i no saps com posar-hi solució?

ris pel trastorn d’addicció a les xarxes socials. Cada vegada hi ha més estudis concloents que afirmen que l’ús abusiu de les pantalles pot provocar trastorns del llenguatge i la son en els més petits, així com problemes psicològics i socials en adolescents. Aquests problemes consisteixen en l’aïllament de la família i amics, poc interès per altres activitats, comportament agressiu cap a ell mateix i els altres, baixa tolerància a la frustració, depressió severa, hiperactivitat i dificultats de concentració. • Com podem detectar si el

nostre fill/a és addicte a les pantalles o el seu comportament entra dins la normalitat? • Com podem prevenir que

l’ús de pantalles esdevingui un problema per a ell/a? • Com hem d’actuar com a pares per ajudar a aturar un ús abusiu de les pantalles? La realitat és que moltes famílies es troben desemparades en una situació problemàtica que se’ls escapa de les mans, degut a la desinformació sobre la temàtica. És imprescindible que els adults donem exemple als nostres fills i filles de com utilitzar les pantalles de forma responsable i estiguem informats de les pautes que els hem de donar per ajudar-los a evitar conseqüències negatives en el seu benestar. I en cas de detectar una situació d’addicció, saber com hem d’actuar i buscar l’ajut d’un professional.


Tribuna Maresme | 27

Tractaments postictus Josep Aracil Xarrié President d’Eurosenior

Mes d’un 50% de les persones afectades per un ictus pateixen seqüeles negatives cròniques postictus, una vegada superades les fases d’aguts i subaguts. Moltes d’aquestes persones no perceben que un ictus no es res més que un accident vascular cerebral, que mata les neurones del cervell malmeses i de rebot afecta negativament al funcionament dels òrgans mancats dels seus impulsos nerviosos. Resulta evident que la seva recuperació s’ha de produir on s’ha originat l’accident, que sense cap tipus de dubte és en el cervell. Erròniament, masses vegades, s’associa la seva recuperació al tractament de l’òrgan afectat, ignorant que amb la simple rehabilitació dels impulsos nerviosos perduts, l’òrgan

afectat funcionaria de nou amb tota normalitat. El grup de familiars i persones afectades per un ictus (www.ictuspremia.org), s’ha creat preferentment per afrontar i millorar les seqüeles negatives cròniques postictus. D’antuvi però topa amb la manca de credibilitat i coneixement de la neuroplasticitat i les poques solucions creïbles ofertes pels serveis sanitaris. La creació de grups d’ajuda mútua de familiars i persones afectades esdevé totalment recomanable i imprescindible. Per aconseguir-ho es proposa fer una crida, tant a familiars i persones afectades com a professionals sanitaris, disposats a participar en la solució d’un problema, amb la finalitat d’avançar en la creació d’una massa crítica, necessària per establir una evidència científica que avali els tractaments postictus assolits.

XERRADES SOBRE SALUT Morir bé és possible? El Masnou. Sala Joan Comellas. Dimecres 2 a les 18.30 h. A càrrec de Juan Carlos Trallero Fort.

Què cal saber de la hipertensió. Alella. Casal Can Gaza. Dimecres 10 a les 17 h. A càrrec del Col·legi de Farmacèutics.

VIII Setmana de la Salut. Vilassar de Mar. Diversos indrets. Del 3 al 12 d’abril.

La felicitat és dins teu. Arenys de Mar. C.C.Calisay. Dimecres 10 a les 19 h. Per a les persones grans.

Transicions a la primera infància. Alella. Llar d’Infants Els Pinyons. Dimecres 3 de 17 a 18.30h. A càrrec de Bea Casanovas, terapeuta gestalt i coach. Taller d’estimulació cognitiva. Premià de Dalt. Associació de la Gent Gran. Dimecres 3 i 17 de 18 a 19.30 h. Dirigit pel Dr. Miguel Ángel Ramírez.

Situacions de canvi. Alella. Llar d’Infants Els Pinyons. Dijous 11 a les 15.15 h. Com explicar als infants situacions familiar de canvi. Acompanyar i sostenir les emocions bàsiques dels infants. Arenys de Mar. Ateneu Arenyenc. Divendres 12 a les 19 h.

Tallers d’abdominals hipopressius i meditació. Premià de Dalt. Espai Santa Anna. Dimarts 9 a les 18 h.

Taller d’educació parental. Sant Vicenç de Montalt. Centre cívic. Dissabte 13 a les 10 h. Constel·lacions familiars.

Agenda escolar i bon ús de pantalles. Vilassar de Mar. Biblioteca. Dimarts 9 a les 18.30 h. A càrrec de Koan, Centre de Psicologia Integral.

Taller pràctic de reflexologia. Sant Vicenç de Montalt. Centre cívic. Dimarts 16 a les 18.30h.

Taller de relaxació. Sant Vicenç de Montalt. Centre cívic. Dimarts 9 a les 19 h. A càrrec de Montse Macanas, terapeuta emocional i energètica. Gestió de rabietes: posa’t a la seva pell. Vilassar de Mar. Biblioteca. Dimecres 10 a les 10.30 h. A càrrec de Noelia del Águila, Làlali Acompanyament familiar.

La memòria personal i l’envelliment del cervell. Mataró. Casal Gent Gran de la Llàntia. Dimecres 24 a les 17.30 h. A càrrec de la Sra. Mònica Pérez, psicòloga. Adicció a pantalles. Mataró. Issa. Dimarts 30 a les 20.30 h. A càrrec de Savino Musicco (Psicòleg especialista en addiccions). Preu 10 €. Reserva abans del 16 d’abril. www.clinicaissa.com/ xerrada-addiccio-a-les-pantalles.


món viu SABER VIURE

Rosers a la terrassa Passi Garden Home www.passigardenhome.com

Hi ha poques plantes tan generoses com els rosers, que ofereixen la seva copiosa, perllongada i, la majoria de les vegades, perfumada floració, i s’adapten pràcticament a tots els climes. Una terrassa o un balcó també pot ser un bon lloc per conrear-los, sempre que rebin sol i es contemplin les seves exigències, que no són moltes ni complicades. El manteniment dels rosers que viuen en una terrassa no difereix del que necessiten els de jardí. Els testos. Els rosers necessiten un sol profund. És impor-

Encara que no tinguis jardí, no et privis del plaer de conrear roses. Algunes varietats creixen bé en un test o en una terrassa o balcó. És més, algunes han estat concebudes a propòsit per viure en contenidors. Només cal respectar les seves necessitats.

Cures bàsiques Poda els brots de l’empelt i elimina les flors marcides. Rega regularment a la primavera i estiu. Cobreix el peu amb una capa de mulching: palla, boletes d’argila (mai escorça de pi, massa àcida) per limitar l’evaporació. Aplica abonament granulat per a rosers dos cops l’any: després de la poda d’hivern i després de la primera floració, per afavorir la de tardor. A l’hivern no els reguis, excepte si no reben res d’aigua de pluja. Si fa molt de fred envolta el test amb un encoixinat plàstic i aïllant-lo del sol.


Com multiplicar les plantes

tant plantar-los en testos sobretot fondos, d’almenys 40 a 50 centímetres d’alçada. El substrat. És imperatiu que el sòl contingui argila, és a dir que sigui fresc. Escull un substrat específic per a rosers, o en tot cas per a arbustos o jardí. Verifica bé la seva composició, ja que ha de ser lleugerament àcid (encara que alguns els prefereixen alcalins), i ric en llim. És important que t’asseguris que el drenatge funciona bé: l’excés d’aigua perjudica els rosers. La plantació. S’ha de dur a terme a l’abril o maig. Vigila que el punt d’empelt no estigui enterrat. Rega copiosament quan el plantis perquè les arrels prenguin contacte amb el substrat. Consulta els articles de Món Viu a www.tribunamaresme.com

AMIC

Si voleu saber de quina manera multiplicar les vostres plantes, us donem un truc amb què podreu tenir totes les plantes que vulgueu, però gastant pocs diners. Si teniu plantes a casa podeu fer que en sorgeixin plantes noves. Procureu utilitzar les més antigues que teniu i feu esqueixos. Depenent de la varietat de la planta, podreu dividir les mates també. L’opció de dividir les mates és molt senzilla de fer, no és de cap manera un procediment complicat. L’important que cal tenir en compte és separar les mates a partir de la planta que ja teniu. Per això separeu els trossos amb un ganivet, tenint cura de no

eliminar les fulles i les arrels. Prepareu un test amb terra i planteu seguidament el tros dividit. Heu de tenir les mates sempre humides, no deixeu que la terra s’assequi. Manteniu la humitat i procureu no treure el nou exemplar a l’exterior. No deixeu que la llum del sol li toqui directament i

menys el vent. Per altra banda, els esqueixos s’aconsegueixen tallant branques petites i deixant-les en aigua. Quan veieu aparèixer les arrels, estaran llestos per plantar. Seguiu un manteniment bàsic i llest, ja tindreu un grapat de plantes noves, a un baix cost.


30 | Tribuna Maresme

festes VIU LA COMARCA

La Festa Major dels Sants Màrtirs de Vilassar de Dalt arriba amb actes per a tots els públics DIVENDRES 26 ABRIL Hora del conte. 17.30 h, Biblioteca can Manyer. Gegants! Un conte per aprendre tot el que cal saber del gegants de la festa major! a càrrec Montse Panero d’El Cep i la Nansa. VIII Vilabars. 20.30 h, Des de la Placeta de Barbarà. Recollida de tiquets de 18.30 a 20h a la Placeta de Barbarà. Venda anticipada fins al 20 d’abril.

Vilassar de Dalt celebra una nova edició de la Festa Major dels Sants Màrtirs amb tota la força de la primavera. Es podrà gaudir d’un programa en el qual hi ha exposicions, cercavila de gegants i rua de tabalers, entre d’altres propostes festives.

Holi Festival. 12 h, Plaça de la Vila. Vine a celebrar la primavera i a tacar-te de colors! HOLI HAI!

Lliurament de premis del XXXIV Concurs Literari Sant Jordi. 10.30 h, Biblioteca de can Manyer.

Festa d’obertura dels Sants Màrtirs. 19 h, Font de Sant Pere (Riera de Targa amb Torrent d’en Daniel). Cercavila i renovació simbòlica del vot del poble, fins a la Plaça de la Vila. Tot seguit, obertura dels Sants Màrtirs i cant dels goigs. Per acabar, ball de comparses a la Plaça de la Vila. Foods trucks a la Plaça! A partir de les 21 h, Plaça de la Vila. Vine a sopar a l’aire lliure i tria el menjar que més t’agradi a les caravanes gastronòmiques.

Presentació de l’exposició ‘Reanimar. Un projecte artístic i musical’. 11 h, Espai Polivalent L’Estrella. Gegantonada. A partir de les 10 h, a la Plaça de La Tela. Plantada de Gegantons dels nens i nenes i esmorzar popular per a tots els assistents a la festa.

Cercavila de gegantons i capgrossos fets al taller del matí. 12.15 h. Recorregut Plaça de la Vila, carrer Àngel Guimerà, Mestra Viladrosa, Nou, Sant Antoni, Anselm Clavé, Passatge de la Rosa, Carme i Plaça de la Vila. En aquesta cercavila els grans podreu fer de geganters i portar els gegants de Vilassar!

DIUMENGE 28 ABRIL ‘Bababa’ amb la Cia. Com sona? 11 h. Espectacle musical per a infants de 0-3 anys.

DISSABTE 27 ABRIL

Tallers Gegants. Tot seguit a la Plaça de La Tela. Vine a construir un Capgrossos, a pintar Gegants i jugar amb trencaclosques i jocs geganters! Contes menuts. 11.30 h, Sala infantil de la Biblioteca can Manyer. Contes de festa major.

Akelarre i correfoc del 25é aniversari. 21 h. Recorregut: Plaça de la Vila, carrer Àngel Guimerà, Bonaventura Gomis, Plaça del Teatre, Salvador Riera, Riera de Targa i can Rafart.

DILLUNS 29 ABRIL

Inauguració de l’exposició ‘Vilassar; l’Abans i +’. 12.30 h, Museu Arxiu de Vilassar de Dalt. Ballada Final. 12.45 h, Plaça de la Vila. Ballada final amb tots els gegantons i capgrossos participants a la cercavila, lliurament de records i cloenda de festa amb una petita celebració dels 10 anys de Gegantonada!

Presentació de ‘Pintura ràpida, canvis lents. Visions de Vilassar de Dalt (1970-2019)’. 17.30 h, Sala La Massa. Exposició amb motiu del 130è aniversari del Centre de Cultura Vilassarenc. Rua de tabalers. 18-19.30 h. Recorregut: can Rafart, Riera de Targa, carrer Sant Genís, Manuel Moreno, passatge de la Rosa, Carme i Plaça de la Vila.

Ofici solemne i fotografia del grup de confrares. 11.30 h, Plaça de la Vila. Vermut de Festa Major! 12 h, Plaça de la Vila. Gaudim d’un bon vermut per la Festa Major dels Sants Màrtirs. Preu 2€. Tòmbola. 12 h, L’antic forn de pa Can Ruhí. Els dies de Festa Major estarà oberta, com sempre. Veniu i participeu-hi! Sempre toca algun regal!


Tribuna Maresme | 31

Contes i músiques de Festa Major. 18h Casal Popular. Espectacle infantil basat en contes de la Festa Major. Entrada general: 3 €. Socis del Casal: 2 €. Homenatge a la Vellesa. 18 h, Carpa de can Rafart. Berenar amb la nostra gent gran i homenatge a les persones que celebren 90 anys, amb ball per a tothom! Urban Fest. 18.30-21.30 h, Espai cívic Les Escoles. Festa urbana per als joves! Vols deixar la teva empremta? Vine i aprèn l’art del grafitti. Ball amb l’orquestra Aquarium. 21 a 23h Carpa de can Rafart. Veniu i balleu tots fins a l’entrada de la nit amb la música variada de l’orquestra Aquarium i els professors del Casinet Centre Recreatiu l’Aliança que us ensenyaran a ballar salsa!

celebració del 20è aniversari d’en Pere Màrtir i la Genisa amb la participació d’imatgeria festiva, actors teatrals i música en directe. Cercavila festiu de lluïment dels gegants. 22.15 h. És moment de lluir els nous vestits d’en Pere Màrtir i la Genisa! Recorregut: Plaça Miquel Martí i Pol, carrer Llessamí, Nou, Sant Antoni, Anselm Clavé, Passatge de la Rosa, Carme i Plaça de la Vila. Ballada Final i tancada dels gegants a la Casa de la Vila. 22.45 h, Plaça de la Vila. Festa a la Carpa! 22.45h Carpa de can Rafart. Andana obre la nit amb la seva música de ritmes jamaicans i lletres carregades de denúncia social. Roba estesa continuarà posant música a la nit que acabarà amb l’artista local DJ Willow.

DIMARTS 30 ABRIL

DIMECRES 1 MAIG

Animació infantil ‘Viu el Parc!’ amb FEFE I CIA. 11 h, Parc de can Rafart (gespa). Espectacle d’animació musical per a totes les edats on apareixen moltes sorpreses!. A càrrec de Fefe i Cia. Sardanes. 12 h, Pèrgola de can Rafart. Passem una bona estona escoltant o ballant la nostra dansa tradicional amb la Cobla Premià. Arrossada popular. 14h, Carpa de Can Rafart. Preu 4€ (part del preu es destina a Càritas Vilassar). Compra de tiquets a la parada de Càritas Vilassar. Venda anticipada a Electrodomèstics i regals Imma Baylach.

XXXVII Trobada de Gegants. 20è aniversari d’en Pere Màrtir i la Genisa. 10 h, Parc de can Rafart. Rebuda de les colles participants provinents de diferents indrets del país. A les 11.45 h, Recorregut: Parc de can Rafart, Riera de Targa, carrer Nou, Sant Antoni, Sant Genís, Manuel Moreno, Anselm Clavé, Sant Antoni, Nou, Mestra Viladrosa, Àngel Guimerà i Plaça de la Vila. A les 13.15 h, Plaça de la Vila: Ballada Final de tots els gegants participants a la XXXVII Trobada de Gegants, lliurament de records i celebració del 20è aniversari d’en Pere Màrtir i la Genisa amb l’estrena del seu nou ball.

Taller de percussió i ritmes per Percumusic. 17 h, Plaça del Teatre. Amb un tambor entre les mans treballarem la comunicació i l’alegria que aporta la música en viu!. Obert a totes les edats. La revolució de can Manyer. 20è aniversari d’en Pere Màrtir i la Genisa. 21.30 h, Plaça Miquel Martí i Pol. Espectacle de

‘Els exploradors de l’aigua’ amb Cia. Claret Papiol. 18 h, Plaça de la Vila. Els exploradors Aiguamolls i Dr. Tolls tenen la missió d’esbrinar el misteri de l’aturada del cicle de l’aigua. Espectacle de circ, teatre i humor sobre la importància de l’aigua. Correfoc infantil Diablons Anònims. 21-22 h. Recorregut: Jardinet Antoni Feliu, carrer Anselm Clavé, Sant Antoni, Canyamar i Plaça de La Tela.