Tribuna 334. Maig 2018

Page 1

tribuna maresme NÚMERO 334. MAIG 2018 Propera sortida: 7 de juny

www.tribunamaresme.com t tribunamaresme f tribunamaresme

L’art de la fotografia De l’11 al 27 de maig Vilassar de Dalt proposa el festival Revela’T de Fotografia Analògica El Camí de Sant Jaume al Maresme Alella convoca el festival Espais de Poesia El segon Maridatge dels Sentits arriba a Teià Temps per a la Declaració de Renda

Fotografia de Javier Arcenillas.


EDITORIAL

CONCURSOS SORTEIg D’Un LLIBRE Participa i guanya el llibre Apartheids, de Montse Assens, publicat per Quaderns de la Font del Cargol.

El Camí de Sant Jaume al Maresme i el turisme El Maresme va consolidant els seus atractius turístics. Properament comptarà amb el desenvolupament d’un de renom internacional: la posada en funcionament del primer tram per la costa catalana del Camí de Sant Jaume. Segons també expliquen els promotors de la iniciativa, l’anomenada Via Marina entra a la comarca per Malgrat de Mar i arriba fins a Montgat, convertint-se en un traçat únic d’aquest camí de peregrinació que permetrà als visitants gaudir de la costa de la comarca i de la bellesa de les diverses localitats que trobarà al seu pas, ja que bona part del seu recorregut és pla al costat del mar. La posada en marxa d’aquesta singular via, que es convertirà, alhora, en la primera ruta mediterrània peninsular que passa per la costa, és una iniciativa que ha estat impulsada des del Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme amb la implicació del Govern de la Generalitat, de la Diputació de Barcelona i de 30 ajuntaments de la comarca

LA VINYETA

del Gironès, de La Selva, el Maresme i el Barcelonès. Aquesta proposta s’incorpora a les múltiples raons per les quals cada cop més, la comarca esdevé una destinació turística de qualitat, amb molts motius per atreure persones de les més diversificades procedències cap al nostre territori. I tot plegat comportant una gran empenta per a un sector de serveis que genera treball i riquesa, alhora que suposa una reinversió en el propi espai, mentre el posiciona a nivell internacional. Des de fa temps, les institucions i el sector treballen en la superació d’un model centrat exclusivament en el turisme de sol i les platges, per anar molt més enllà: l’oferta d’activitats culturals de tota mena, lúdiques, rutes per fer a peu o en bicicleta, facilitant l’accés al ric patrimoni que tenim a la comarca... Més que mai, el turisme al Maresme és tot un repte en el qual ens hi juguem molt del present i també del futur.

Apartheids ha estat guardonat amb el 41è Premi Marià Manent. El poemari reflecteix el compromís de l’autora amb la societat. És una reflexió sobre la condició humana i la seva prepotència a l’hora de posar límits a les llibertats. És un intent de sacsejar consciències, de fer aflorar sentiments i de reclamar els drets humans.

SORTEIg D’Un DInAR Sortegem un dinar per a dues persones al Restaurant Can Raimí d’Argentona.

MAnERES DE PARTICIPAR 1. Enviar un email a: promocio@tribunamaresme.com. 2. Facebook. Segueix-nos i posar m’agrada a la publicació del concurs. 3. Twitter. Retuitejar o posar m’agrada el tuit del concurs.

Els guanyadors del concursos de l’edició passada de TRIBUNA Maresme són: Isaac Arroyo Martínez de Vilassar de Mar (Sopar romàntic al Restaurant Can Feliu), Marga Cruz de Mataró (versió en català del llibre L’amor i la lectura de Silvia Tarragó) i Amparo Gil Ruiz de Sant Vicenç de Montalt (Versió en castellà).

Ricard Soler. www.ricardsoler.blogspot.com

00TM www.e-cib.com

CODI E-CIB Els lectors de Tribuna Maresme trobareu el codi E-cib en diversos articles o anuncis. El codi de 4 dígits us permetrà connectar l’espai físic de l’anunci o l’article amb Internet, on hi podreu obtenir més informació. Per enllaçar el codi amb la xarxa cal anar a la web www.e-cib.com i introduir els 4 dígits indicats. També podeu descarregar-vos l’aplicació E-cib, disponible per Android i IOS, als vostres smartphones i agilitzar el procés.

tribuna maresme 20.000 exemplars distribuïts als municipis de la comarca

2

tribuna Maresme

Editor/director: Josep Maria Ponce. Col·laboradors: Albert Calls, Margarida Colomer, Ramon Domingo, ISSA, Jesús Gonzàlez Notario, Josep Grau (Montaltrek), Quim Giménez, Anna Lladó, Passi Garden Home, Ferran Planell, Gemma Ponce, Gabriel Pujol, Remei Ribas (Àvia Remei), Joan Salicrú (Associació Cultural Valors), Ricard Soler. C/ Lourdes, 40 · 08330 Premià de Mar · Tel. 93 752 52 67 www.tribunamaresme.com · info@tribunamaresme.com Dip. Legal: B-26375-2005. Impressió: Impressions Intercomarcals S.A.

TRIBUNA Maresme no es fa necessàriament responsable del contingut dels articles dels seus col·laboradors, ni dels missatges publicitaris.


ACTUALITAT El Camí de Sant Jaume tindrà la primera ruta mediterrània de la Península El Maresme comptarà properament amb un gran actiu turístic de renom internacional: la posada en funcionament del primer tram per la costa catalana del Camí de Sant Jaume. L’anomenada Via Marina entra a la comarca per Malgrat de Mar i arriba fins a Montgat, convertint-se en un traçat únic d’aquest camí de peregrinació que permetrà als visitants gaudir de la costa de la comarca del Maresme i de la bellesa de les diverses poblacions que trobarà al seu pas, ja que bona part del seu recorregut és pla al costat del mar. El passat 17 d’abril es van presentar els actes d’inauguració a Can Palauet, a Mataró. Durant la roda de premsa de presentació el president del Consorci de Promoció Turística Costa Barcelona Maresme, Joaquim Arnó, va destacar la “rellevància d’aquesta Via Marina del Camí de Sant Jaume per posicionar la comarca del Maresme en una de les rutes turístiques més importants de tota Europa”. Arnó també va posat en valor que “es tracta d’un atractiu turístic sostenible i respectuós amb el medi ambient,

Aquesta ruta, que ressegueix l’antiga Via Augusta, unirà Girona amb Barcelona passant per la Costa Brava i la costa del Maresme i es denominarà Via Marina del Camí de Sant Jaume.

“reafirma el paper de Mataró com a capital europea de la Mediterrània”.

ja que respecta i recupera un traçat ancestral” sense que sigui necessari cap gran intervenció de l’home. Per la seva part, l’alcalde de Mataró, David Bote, va remarcar que la implicació de la capital del Maresme en aquest projecte i en les jornades de presentació que se celebraran a finals d’abril

Una ruta turística que va més enllà de la comarca del Maresme. La posada en marxa d’aquesta singular via, que es convertirà en la primera ruta mediterrània peninsular que passa per la costa, és una iniciativa que ha estat impulsada des del Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme amb la implicació del Govern de la Generalitat, de la

Diputació de Barcelona i de 30 ajuntaments de la comarca del Gironès, de La Selva, el Maresme i el Barcelonès. El ramal de la Via Agusta que passa per la costa, anomenada també Via Marina de la Via Augusta uneix les ciutats de Girona i Barcelona travessant la comarca del Maresme. Aquest nou tram, que deriva de l’actual existent que va de la frontera amb França a Montserrat, surt de Girona, passant per Fornells de la Selva i Riudellots de la Selva i arriba a Caldes de Malavella on es bifurca entre la Via Augusta actual i la Via Marina; de Caldes de Malavella, passa per Vidreres, Lloret de Mar i Blanes a la comarca de La Selva, entra al Maresme per Malgrat, passant per Santa Susanna, Pineda de Mar, Calella, Sant Pol de Mar, Canet de Mar, Arenys de Mar, Caldes d’Estrac, Sant Vicenç de Montalt, Sant Andreu de Llavaneres, Mataró, Cabrera de Mar, Vilassar de Mar, Premià de Mar, El Masnou i Montgat, on enllaça amb Badalona i Sant Adrià de Besòs fins arribar a Barcelona, a l’església de Sant Jaume del carrer Ferran.

Tribuna Maresme

3


El festival Revela’T de Vilassar de Dalt encara la seva sisena edició sota el títol ‘Odysseys’ Revela’T és el Festival de Fotografia Analògica que se celebra anualment a diferents espais de Vilassar de Dalt. Una trobada que acull exposicions, tallers, conferències i visites guiades amb els propis autors, així com música i d’altres activitats paral· leles al voltant del món de la fotografia analògica. El festival Revela’T s’ha convertit en els darrers cinc anys en un esdeveniment d’innovació cultural i referent internacional en el món de la fotografia analògica. Sobre aquest eix s’han anat perfilant exposicions, seminaris, intercanvis i venda de material i obra gràfica, amb una participació de més de 12.000 persones en l’edició del 2017. La sisena edició del festival Revela’T tindrà lloc entre l’11 i el 27 de maig i es presenta sota el lema “Odisseys”, que ens remet al poema d’Homer L’Odissea, que relata les aventures d’Odisseu (Ulisses) en el seu viatge des de la conquerida Troia fins que torna a casa, a Ítaca. La paraula “odissea” ha passat a significar en el llenguatge universal un “viatge ple d’aventures”. Un viatge, on el destí final deixa de ser l’objectiu principal, que es converteix en el propi viatge, un camí que ens enriqueix i ens transforma, de tal manera que mai no serem iguals que quan

4

Tribuna Maresme

De l’11 al 27 de maig arriba la sisena edició del festival Revela’T, el Festival de Fotografia Analògica de Vilassar de Dalt, que oferirà exposicions, tallers, conferències, visites guiades amb els autors, intercanvis i venda de material i obra gràfica.

A dalt, una fotografia de Jeff Bridges. A l’esquerra, una imatge d’Ariko Inaoka, i a la dreta de Ferran Freixa.

vam començar-lo. La fotografia analògica propicia abordar projectes amb una mirada i un tempo més reposats, projectes de llarga durada on el propi camí esdevé el protagonista, i que moltes vegades es converteix en un projecte de vida, on el fotògraf madura amb ell.

Seguint aquest lema, el Revela’T 2018 permetrà descobrir treballs de llarga durada, amb prop de 30 exposicions entre els quals hi podrem destacar, per exemple, el treball de Jeff Bridges o el de Ryan Wiedeman, tots dos nordamericans, el del català Ferran Freixa, el de la japonesa Ariko

Inaoka o el de l’argentí Alejandro Chaskielberg, entre d’altres. Enguany, el cap de setmana principal, del 25 al 27 de maig, hi haurà fira comercial, market de venda directa d’obra, xerrades, demostracions, etc. El cap de setmana anterior, del 18 al 20 de maig, també estarà ple d’activitats, enfocades sobretot al fotollibre i al cinema. Aquest 2018 el Festival de Fotografia Analògica redobla també la seva connexió amb Barcelona amb l’OFF Revela’T, fent-se present a 13 galeries de la capital amb un total de 20 exposicions, a més de diverses activitats. En la seva vessant de creació, el Revela’T 2018 consolida la Residència de Creació i Experimentació Fotogràfica i inicia el projecte “Fotògrafs en residència”. Des d’una perspectiva social i cultural, enguany es durà a terme un projecte de FotoTeràpia, més enllà de les ja habituals visites escolars durant els dies del festival. El festival Revela’T gaudeix del reconeixement de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Barcelona en tant que esdeveniment de rellevància nacional i aquest 2018 se l’ha distingit com a festival de referència. En les properes setmanes es donarà a conèixer tota la programació del festival.


Maig poètic amb el festival ‘Espais de Poesia’ a Alella El mes de maig serà un més poètic a Alella gràcies a la celebració de la 11a edició d’Espais de Poesia. El programa oficial és del 3 al 13 de maig, però hi haurà més activitats i punts de trobada a l’entorn de la poesia durant tot el mes. Com ja és habitual els Espais tindran molts i variats escenaris, tant públics com privats, i un ampli ventall de propostes per viure la poesia des de moltes perspectives i amb tots els sentits. El programa arrencarà el 3 de maig amb la inauguració de l’exposició “Abracadabra”, de Jordi Pagès i l’espectacle poètic Ovidi 4, amb Mireia Vives, David Caño, David Fernàndez i Borja Penalba. Durant els deu dies següents hi haurà moltes oportunitats per escoltar la creació poètica

Consulta el programa d’actes dels ‘Espais de poesia’ a la pàg. 28

i literària de molts escriptors i escriptores de dins i fora de Catalunya. Entre d’altres, enguany passaran pels espais Joan Miquel Oliver, Dolors Miquel, Marta Cardona, Maria Sevilla, Guim Valls, Enric Arquimbau, Emili Cuenca, Mariona Casanova, Josep Pedrals, Jordi Bertran, Núria Pujolàs, Lali Ribera, Jordi Roig, Oriol Izquierdo i Carla Fajardo. Marçal Parcerisa, i Que-

ralt Morros, dirigiran un taller de poesia per a joves el 30 d’abril i el 2 de maig a l’Espai Jove. Guardons a l’Espais de Poesia. Dins dels espais, el 12 de maig es presentarà al celler Alta Alella el llibre Forats, de Carla Fajardo, l’obra guanyadora de la darrera edició del premi de poesia Alella a Maria Oleart. El darrer acte serà el lliurament de premis de la XXXV Mostra Literària del Maresme.

VII Certamen de Poesia de Primavera

El proper 19 de maig a les 17h, al Foment Mataroní se celebrarà el VII Certamen de Poesia de Primavera. Durant l’acte es podran escoltar nombrosos poetes i músics que han passat pel programa de Mataró Ràdio ‘Poesia en Viu’ (89’3FM), que coordina Maria José Robledo, amb la col· laboració de Maria Lluïsa Aranaz, des de fa ja força anys, tot i que el certamen ve fent-se des de fa 7 anys. Des de la seva finestra radiofònica, Maria José Robledo ve impulsant les veus de poetes i músics, no solament de Mataró i el Maresme, sinó de diverses procedències d’arreu de Catalunya.

Tribuna Maresme

5


ENTREVISTA A JORDI MATILLÓ. ESCRIPTOR I PROMOTOR DE LA FESTA DE LA NOVEL·LA HISTÒRICA DE PUIG-REIG

“Somiava en fer més que una fira una festa centrada en la novel·la històrica, que avui per avui encara és el gènere mes venut” El masnoví Jordi Matilló (Barcelona, 1959) va centrar la seva carrera professional en càrrecs de direcció a multinacionals, fins que l’ any 2011 va emprendre el seu propi projecte com a consultor free-lance. Amant de l’Europa Medieval i del simbolisme llegat pels antics constructors, ha dedicat més de 25 anys a l’estudi de l’Orde del Temple, desxifrant el seu punt de vista extern i social, i el profund mite i esoterisme que l’envolta. També és membre Text: Albert Calls Fotos: Cedides

Com neix la idea d’organitzar la Festa de la Novel·la Històrica de Puig-reig? Com amant dels llibres en general i de la novel·la històrica en particular, veia com es feien altres formats massa generalistes. I que les clàssiques fires de llibres no apropaven prou l’autor amb el lector. Somiava en fer, més que una fira una festa, i centrada en novel·la històrica, que avui per avui encara es el gènere mes venut. Una jornada on els lectors tinguessin més contacte amb els seus autors i que fos un format participatiu. Un juliol, a l’assistir a Puig-reig,

6

Tribuna Maresme

de la Gran Lògia d’Espanya, on dedica part de la seva activitat a l’estudi de la història i la simbologia de la maçoneria. Autor de llibres com Podia haver estat, un conte sobre el naixement fictici de la Vila del Masnou o de la novel·la Non Nobis, Domine. L’Escollit, entre d’altres títols, és el promotor de la Festa de la Novel·la Històrica de Puig-reig, que amb dues edicions comença a perfilarse com tot un referent en aquest àmbit literari.

convidat a fer una conferència a la Festa dels Templers, vaig compartir el meu somni amb Eudald Serra, historiador i arqueòleg de la vila i li va semblar una idea molt interessant. Em va presentar en Jesús Subirats, regidor de cultura de Puig-reig, qui al principi no es creia possible fer de Puig-reig el centre de la novel·la històrica amb autors de renom, però que va creure en el projecte i el va presentar a un ple municipal. Es va aprovar i amb l’ajut de la gent de Puig-reig el somni es va convertir en realitat i vam fer la primera edició, l’any passat. Tant a la primera com a la segona festa, que s’acaba de celebrar recentment, van convocar nombrosos autors de novel·la històrica... A la primera edició, celebrada el 2017, vam tenir una vintena d’autors i autores, entre els que podem destacar Rafel Nadal, Coia Valls, Víctor Amela, Silvia Tarragó, Jordi Mata, Joaquim Molina i Begoña García Carterón, entre d’altres. Aquest any han estat 22, Coia Valls que li va encantar repetir; Xulio Ricardo Trigo, que pre-


sentava L’Homenatge, Premi Nestor Luján 2017; el periodista i escriptor Jesús Ávila Granados, autor de referència pel que fa a la novel·la històrica i l’assaig de l’Orde del Temple i el catarisme; Raúl Borrás San León, Marta Banús, Miquel Fañanàs; Silvia Tarragó, que també repetia amb un nou títol com és T’ho donaré tot; David Martí Martínez, Maria Carme Roca; Ramón Gasch i Andreu González, que ens presentaven la seva obra centrada en els almogàvers; Antoine Nolla; Blanca Bravo, autora de La otra vida; Isabel García Trócoli, Albert Villaró, Berta Pichel, Fernando Garí, Ramón Soler Riba, Jordi Anducas, Esteban Martín, Eduard Contijoch i Núria Campos. Durant la Festa, els autors parlen de les novetats editorials de l’any... El format de la Festa permet que els autors ens parlin molt més que en una fira de signatura d’exemplars, ja que durant tota la

Escriptors assistents a la segona Festa de la Novel·la Històrica de Puig-reig.

jornada passen per l’auditori que hi ha dins el recinte, on el locutor de RAC1 i director del programa ‘Misteris’, Sebastià d’Arbó, els entrevista. Ja va ser l’entrevistador en la primera edició i ho va fer tan bé que aquest any li vàrem tornar a demanar. Quin balanç fa d’aquesta segona edició? La veritat és que la primera valoració és molt positiva. De fet patíem per la pluja i el vent, però al final la meteorologia ens va respectar i van ser molts més que l’any passat els visitants que van

gaudir de la Festa, dels autors, dels contacontes, les conferències, els espectacles dels templers i d’altres personatges d’època i sobretot, de la fi de festa, a càrrec del grup de recreació Drakonia. Quins projectes de futur es plantegen per a la Festa? Seguint fidels al nostre format de festa participativa, tenim noves idees per a la propera edició que hem de valorar. Cada edició el llistó és més alt, i si volem consolidar aquest esdeveniment literari en el calendari cultural del nostre país, ens hem de superar.

Val a dir que aquesta any hem tingut molt més suport per part de les editorials que a la primera edició. I si anem fent camí, l’ajut i suport de mitjans i administració també arribarà. De fet, hi ha autors de renom en el gènere de novel·la històrica que per compromisos no podien ser presents aquest any que ens han demanat que comptem amb ells per a la propera edició. El que no canviarem són les dates. A prop de Sant Jordi, però guardant les distàncies, com a reivindicació dels veritables autors, els que ho són tot l’any; fugint dels escriptors que, sense ser membres del col·lectiu literari -em refereixo a polítics, actors o periodistes mediàtics, cuiners, etc.-, aprofiten la tirada del Dia del llibre per llançar el seu exemplar. Llegeix l’entrevista completa a través del següent codi e-cib:

17TM

www.e-cib.com

Tribuna Maresme

7


Imatge d’Albert Ramos, del Club de Tennis Mataró, durant el torneig Barcelona Open Banc de Sabadell, 66è Trofeu Comte de Godó 2018. El partit va celebrar-se el passat 25 d’abril a les pistes del Real Club de Tenis de Barcelona, enfrontant al mataroní Albert Ramos amb el brasiler R. Dutra Silva. Va guanyar Ramos per 3-6/63/6-4, classificant-se pels 1/8 de final i sent l’únic català que es mantenia en el torneig. Foto: Feliu Vilalta.

El nou professor, un robot? EL FUTUR ÉS ARA Anna Lladó. Periodista www.annalladoferrer.com

Us imagineu que el nou professor o professora fos... un robot? Hi ha escoles i universitats, sobretot dels països asiàtics, que ja els han incorporat a les aules. De moment, en la majoria de casos, com a ajudants. A ESADE, Escola Superior d’Administració i Direcció d’Empreses, els estudiants ja saben què és assistir a una classe impartida per un robot. Es diu Pepper i va néixer al Japó el 2014. El robot, que té aparença humanoide, reconeix persones i emocions i parla fins a cinc idiomes. Passa llista a classe, explica la lliçó i posteriorment fa un test als alumnes. A banda de professor, també pot treballar com a recepcionista. Segons Núria Agell, directora del Departament d’Operacions, Innovació i Data Science d’ESADE, el centre ha introduït, de manera experimental, la intel·ligència artificial a classes de grups reduïts. Ho ha fet tenint en compte que Pepper pot ajudar al mestre. Per tant, el seu paper és de suport al professor. Agell explica que la incorporació dels robots a les aules “permet preparar als estudiants per a les empreses del futur”. Afegeix que “saber interactuar amb robots és una habilitat que haurem d’aprendre en un futur en el qual la intel·ligència artificial cada cop serà més present”. Tot i això, Agell considera que els robots no substituiran els professors. Avui dia, afirma, el mestre continua sent imprescindible. Apunta que els robots són intel·ligents per a coses puntuals, però que el concepte global de la classe i la part estratègica i creativa correspon als humans. Almenys, de moment.

8

tribuna Maresme

‘Peiró 42’ s’escenificarà a Barcelona un any després de l’estrena a Mataró El projecte escènic documental Peiró42, produït per la cooperativa audiovisual Clack en el marc de la comissió ciutadana formada el 2017 per commemorar la mort de Joan Peiró, s’estrenarà el proper 28 d’octubre a Barcelona, concretament a la sala Ovidi Montllor de l’Institut del Teatre, al barri de Sants, on va néixer Peiró el 1887. Aquest nou passi tindrà lloc un any després de l’estrena a Mataró, el 21 d’octubre passat. El 2018 es compleix el centenari de la celebració del Congrés de Sants, la primera trobada de la Confederació Regional del Treball de Catalunya (CRTC) -organització regional de la CNT-

a casa nostra, de manera que la posada en escena de Peiró42 serà una manera de recordar-ho. En aquell conclau, el sindicalisme anarquista va decidir suprimir les federacions sindicals basades en l’ofici i la seva substitució per una nova organització única, “els Sindicats Únics d’indústria”, cosa que permetria impulsar vagues com la de La Canadenca, que tindrien lloc just un any després i que servirien per assolir les vuit hores de treball, un dels grans avenços de la causa sindical durant el s. XX. taMBé a arGEntona. Però aquesta no és l’única cita que Peiró42 té a la tar-

dor. El 26 d’octubre, dos dies abans de la posada en escena a Barcelona, l’espectacle es podrà veure a La Sala d’Argentona. Amb aquests passis a la localitat maresmenca i a la capital catalana es tancarà una ruta de presentacions que ha portat el projecte escènic documental el passat mes de febrer al Museu de l’Exili de La Jonquera i el 14 d’abril a la Fundación Anselmo Lorenzo de Madrid. L’espectacle barreja intervencions teatrals, música i audiovisual. Compta amb la participació dels cinquanta músics de l’Orquestra de Mataró i un cor de 23 cantaires creat expressament per a l’ocasió.


novetats editorials del Maresme A Barcelona Rara Avis, d’Anna García Soteras (Cabrera de Mar), publicat per Comanegra en català i en castellà, el lector hi trobarà una selecció de visites singulars a la capital de Catalunya. Es llegeix amb molt d’interès i permet, alhora, descobrir propostes d’una manera original i diferent. Ni obra d’història ni guia turística, aquest treball es defineix com “un llibre de visites a diferents racons de Barcelona, de la mà d’algun personatge històric rere la pista d’un succés estrany, per parlar del que s’hi fa o s’hi feia, en el passat, en un determinat edifici...” I s’estructura en seccións com Exemplars únics, Edificis singulars, Espai públic; Restaurants, hotels, bars i cafeteries; Tradicions,

festes i temps lliure. En total, 101 propostes tan sorprenents i suggerents com La Bella Dorita i el Paral·lel, el Dr. Andreu i el búnquer soviètic, Joan Miró i el Mosaic del Pla de l’Os, Buffalo Bill i la grip o L’armari de Bibian Blue, entre d’altres. Índex Edita és un projecte editorial vinculat a la Llibreria Índex, de Vilassar de Mar. Amb motiu d’aquest passat Sant Jordi ha publicat un nou títol, La vida que ens hem perdut, de Nacho Chaparro, amb pròleg de Thubten Wangchen, monjo budista tibetà fundador de la Casa del Tíbet de Barcelona. Davant del patiment personal amb què sovint vivim la nostra vida, l’autor d’aquest treball, en clau inspiradora i des de l’optimisme fruit d’una experiència personal

superada, proposa fórmules que “ens obren portes a una altra dimensió de nosaltres mateixos”. Els lectors hi trobaran 40 mini capítols, breus i senzills, però molt clars, que “són com peces individuals que, juntes, conformen un mosaic que ens mostra com vivim i com podem arribar a viure la nostra vida en el dia a dia”. Amb aquest volum, Índex Edita inicia la col·lecció ‘Línia de vida’, amb l’objectiu de desplegar les edicions de no ficció amb nous títols d’autors vinculats al territori. I en l’àmbit de salvaguarda del patrimoni, dos títols que contribueixen, sens dubte, a aportar una interessant bibliografia a la història de la comarca, dins la

‘Col·lecció documents i estudis maresmencs’, de l’Arxiu Comarcal del Maresme, dirigit per Alexis Serrano. Un títol és Any Puig i Cadafalch. Recull d’activitats al Maresme, Maresme un volum de notable qualitat pel que fa a l’edició i el contingut, que ens apropa al coneixement de les activitats que al voltant del reconegut arquitecte i polític s’han fet a la comarca. I’altre v o - lum, amb el títol Els Vallmajor de Dosrius, una nissaga entre l’Edat Mitjana i l’Època Contemporània, endinsa els lectors en la història d’una família històrica de Dosrius, que ha conservat, durant set-cents anys, nombrosos documents que ara es troben custodiats per l’Arxiu Comarcal i que són una finestra oberta al pas del temps.

EnXarxa es presenta al Maresme davant més de 120 empresaris Més de 120 empresaris i emprenedors del Maresme i desenes de tècnics de promoció econòmica de l’administració local van assistir a la presentació d’EnXarxa, que va celebrar-se el passat 26 d’abril a l’espai Can Jonc d’Alella. Coordinat pel Consell Comarcal (CCM) amb els 30 ajuntaments del Maresme, aquest nou servei neix per connectar el sector empresarial i emprenedor amb l’administració local de manera eficient i efectiva i treballa per a l’ocupació a la comarca. L’acte va ser conduït pel periodista Daniel Domenjó i va comptar amb la presència del president del Consell Comarcal del Maresme, Miquel Àngel Martínez i Camarasa, i de l’alcalde d’Alella, Andreu Francisco. La consellera de Promoció Econòmica del CCM, Alícia Rodríguez, va explicar els avantatges de treballar en xarxa i els re-

cursos que l’administració local ha preparat per donar servei a les empreses i els emprenedors en àmbits com la formació o la borsa de treball. Rodríguez va insistir que “les empreses han de saber que poden comptar amb nosaltres”. EnXarxa va comptar amb tres taules per al desenvolupament de l’empresa amb la participació de destacats experts que van tractar temes de promoció ecocòmica. D’altra banda, els tècnics de promoció econòmica dels ajuntaments maresmencs van atendre inscripcions dels assistents a diversos serveis, així com arranjar reunions de treball per a les properes setmanes. Finalment, la jornada va concloure amb un show cooking en el qual hi havia productes del Maresme, que va anar a càrrec de Bitàcora. tribuna Maresme

9


OPINIÓ L’envelliment femení no és una rèmora FEnT MEMÒRIA Margarida Colomer Historiadora

El pas del temps és inexorable. Com més em vaig acostant a la tardor de la vida, més veig el temps passar fugisser. Penso que la joventut és el meu passat. Vull gaudir de la meva maduresa. Malgrat que quan era jove m’agradava tenyir-me el cabell, amb tons vermellosos, fa uns anys vaig tenir la necessitat de sentir-me jo mateixa, sentir que em feia gran i que això no era una cosa que havia d’amagar. Vull enve-

llir d’una manera natural. Fa temps vaig decidir deixar-me cabells blancs que em recorden a la meva mare i a la meva àvia. Tampoc em treuré les arrugues, són el testimoni del passat, d’instants secrets, de patiments, però també de moments feliços, de rialles, d’expressió dels meus sentiments, del gaudi amb la família i de l’amistat. Les dones quan ens fem grans, a més de la marginació com a gènere, patim la marginació per qüestió de fer-nos velles. Quan no podem ser valorades per estar en edat fèrtil, estar primes o estar dins els cànons de

La por a ser feliç FILOSOFIA EngRESCADA Albert Cebrián i Agrás Filòsof

La creació de conceptes forma part de l’evolució del llenguatge. Tots els conceptes creats enriqueixen el llenguatge, certament. El que succeeix és que alguns cal revisar-los i a d’altres cal no fer-los gaire cas, més enllà del seu valor històric. En filosofia hi ha un petit problema: fer cas de conceptes que són purs disbarats. Tenim exemples de tota mena, entre els quals n’hi ha alguns que han esdevingut perver-

10 tribuna Maresme

sos paranys mentals: l’Inconscient, l’Inconscient col·lectiu, l’Ego…I després hi ha un altre petit problema: no revisar conceptes importants, com ara el temps, la percepció, la consciència… Més enllà de teoritzar sobre la importància de la conceptualització en les reflexions, proposo una breu anàlisi d’un concepte que en principi sembla més fals que un mico disfressat de cocodril: la por a ser feliç. Erich Fromm va proposar que l’ésser humà té por a la llibertat. Particularment no hi estic d’acord perquè considero que la llibertat forma part

bellesa, som marginades de la societat i ens convertim en invisibles. Sembla que l’opinió pública tendeixi a considerar que l’home quan es fa vell és sinònim d’experiència i de prestigi. Per a les dones, envellir és considerat com una desgràcia. Avui m’agradaria reivindicar la maduresa femenina com un valor i no com una rèmora. La majoria de la societat no suporta que les dones grans compartim llocs en els mitjans visuals, llocs en l’administració pública..., etc. Quan una dona es fa gran esdevé més difícil que es valori la seva ex-

periència i professionalitat. Existeix una gran discriminació en molts sectors de la nostra societat. Vull que se’m valori pel que dic, pel que faig, pel que penso, no pas pel meu aspecte. En definitiva, pel meu pòsit cultural, per la capacitat d’anàlisi, per la de reflexionar i per la meva manera d’estimar. La maduresa m’ha ensenyat que estar viva no és el mateix que viure. La vida no només són els anys, també és saber créixer emocionalment amb esperança i bellesa, tot aprofitant aquells moments que mereixen ser viscuts.

de l’essència de l’individu i és l’element que composa l’esperança. En tot cas podríem acceptar que l’ésser humà té por a la vida, però és una afirmació òbvia i bastant dispersa. Tanmateix la concepció de Fromm esdevé, com el plantejament del temor a la felicitat, un exercici de reflexió engrescador amb el que explorar nous camins. Afirmar que hi ha por a ser feliç té sentit quan hom veu peces que no encaixen en el trencaclosques acceptat socialment. Com s’entén, per exemple, que hi hagi persones eternament amargades? Són amargats de mena o són porucs a la felicitat, a experimentar moments de felicitat?

és clar que la insatisfacció constant és necessària per sobreviure i per millorar, però potser podríem identificar individus amb excés d’insatisfacció, com una patologia equivalent a l’excés de colesterol o de sucre. I si acceptem, com ja he apuntat, que bona part de la insatisfacció és deguda al rebuig a experimentar moments feliços, aleshores, la por a ser feliç és un element que impedeix relacions harmòniques i fluides entre les persones. Però el dubte és acceptar la realitat del concepte “por a ser feliç”. Dubtar d’ell és un gran pas. El pas que diferencia els autèntics filòsofs dels especialistes en vendre fum.


Sant Esteve de les Roures JUgAnT A ESCRIURE Ferran Planell Escriptor

Les constants dificultats, entrebancs i penalitats que hem de suportar els catalans, de ben segur que afebleixen els ànims de més d’un, però també esperonen la imaginació d’altri. Per això, no em va sorprendre trobar al programa electoral pel 21D de Junts per Catalunya, el desenvolupament de la idea de construir un nou Estat Digital, tot emmirallant-se en la nova nació digital, que sota el nom d’E-RESIDENCY està impulsant la República d’Estònia. La veritat és que a primer cop d’ull em va semblar quelcom força inversemblant, de difícil abast — per dir-ho d’alguna manera. Però, avui ja no m’ho sembla tant. Potser sí que en l’àmbit virtual una República serà quelcom més complex de fer, però pel que fa a un poble, els

catalans ja hem demostrat que és del tot factible. La Guàrdia Civil, en un dels seus barroers informes lliurats a Pablo Llarena, es va inventar el nom d’un poble inexistent. Sant Esteve de les Roures. Això per si sol, no hauria de ser notícia, ja que l’estat espanyol ens té acostumats a aquesta maldestra manera de fer. Tan sols cal recordar que al BOE del 21 de novembre de 2017, ens van rebatejar algunes comarques com a Nogal, Breña, Marisma... El que sí que cal destacar, és

En el moment d’escriure aquest article, Sant Esteve de les Roures ja s’ha convertit en un poble ple de prosperitat que els catalans, amb imaginació i sentit de l’humor, li hàgim acabat donant vida a través de les xarxes. En el moment d’escriure aquest article, Sant Esteve de les Roures ja s’ha convertit en un poble ple de prosperitat. Un poble amb tot tipus d’equipaments i instal·lacions. Per citar-ne tan sols algunes, ja disposa

d’Ajuntament, Universitat, Consell de la Joventut, Parc de bombers, Bisbat, Casino, Orfeó, Club de Manga, Casal d’Avis, Càmping, CDR, Club de golf, Associació Cannàbica, Biblioteca, Tanatori, Aeroport, Banc i fins i tot Puticlub (lloc, aquest últim, on tot i que també corren els diners, no s’ha de confondre amb l’anterior –per bé que hi ha una certa tendència a fer-ho). Tanta empenta, però, ens hauria de començar a preocupar. Donat l’ingent nombre de persones que ha volgut i vol anar-hi a viure, aviat pot començar a patir problemes seriosos d’atur per superpoblació. Penseu que tant el Cor de GOSPEL com els Pastorets de Sant Esteve de les Roures, ja no hi caben tots a l’escenari. Sigui com sigui, amb atur o sense, i tal com ho són els carrers, Sant Esteve de les Roures serà sempre nostre! PD –Ei, i els bombers, també.

tribuna Maresme

11


Llengua, identitat i 155 VALORS Joaquim Trenchs Psicòleg

De tots es ben sabut que darrera una llengua no només tenim una eina de comunicació i d’intercanvi d’informació, sinó també d’identitat. Els humans som, en tant éssers empeltats de llenguatge. La llengua esdevé un element que també vesteix d’identitat a l’ésser. Un ser original, inicialment buit de consistència i essència. Darrera la llengua, adquirida per l’amor i l’estima amb que l’altre ens l’ha transmès i que va més enllà del fet comunicacional entre uns i altres, on s’hi condensa aquell pòsit que arrela en la manera de ser i de pensar de cadascú. I a nivell col·lectiu, expressió d’una ma-

nera de conviure i entendre el món. Aquests dies de febrada nacionalista espanyola, com a reacció al posicionament polític a Catalunya, s’intenta de nou escalfar la ciutadania amb el tema identitari a través de la llengua. No per casualitat i pas per protegir teòricament a qui tingui de llengua materna el

Darrera una llengua no només tenim una eina de comunicació i d’intercanvi d’informació, sinó també d’identitat castellà. Tot plegat per incrementar i aprofundir en la divergència, la confrontació i la divisió.

Ho fan vers una llengua, el català, desprotegida col·lectivament en el territori. Ho fan vers uns parlants, el catalano-parlants, que saben perfectament de la necessitat, riquesa i amplitud de mires que suposa la llengua castellana. Ho fan, sobretot, per continuar la tasca de colonització política-identitària que durant tants segles se’ls resisteix. Més enllà de l’ús, de com ha de ser l’aprenentatge de les dues llengües, allò que molesta és l’abús. El menyspreu, també en aquest terreny, cap a la pròpia comunitat en la gestió del tema lingüístic, intentant imposar des del poder que no ha estat correspost a les urnes, la progressiva precarització de la llengua catalana com a eix vertebrador també, de la identitat col·lectiva.

MÉS COnTIngUTS DE VALORS A: WWW.VALORS.ORg

De la urgència i la importància VALORS Arpad Pou Psicòleg

Recentment, un article de Guillem Martínez recuperava la diferencia entre allò urgent i allò important del que parlava Antoine de SaintExupery a les seves cròniques de la Guerra Civil espanyola, una de les dialèctiques preferides de l’autor francès que, després, va remarcar a la seva cèlebre obra El petit príncep. Per Saint-Exupery, aquest mani-

12 tribuna Maresme

queisme transcendental tenia una implicació similar al que podia tenir el Fenomen-Noümen de Kant, l’Essència-Existència de Sant Tomàs o la Matèria-Forma d’Aristòtil. En tots els casos, un dels oposats adquiria aquest valor transcendental gràcies a la presència indissociable del seu contrari, que només es podia entendre des del seu pla quotidià, des del seu pla ‘rutinari’ en el sentit que descriu Saint-Exupery. Segons la interpretació que feia Guillem Martínez de la dialèctica del escriptor i

aviador lionès, allò important era el ‘residu sòlid d’allò urgent’, una espècie de presagi revelador de la modernitat líquida de Bauman. Molt sovint, a la condició humana li costa distingir allò important d’allò urgent quan està alienat dins la monotonia de la quotidianitat que fonamenta el seu entorn més pròxim. Som conscients de la importància de les coses, però només actuem davant la urgència de les coses. Confonem els dos termes i, poques vegades, considerem que allò important és

realment allò que hem de revertir de forma urgent. De res serveix, diria Saint-Exupery, arreglar, amb urgència l’avaria d’un avió, si no sabem la importància que té volar; de res serveix alimentar-se per viure, si no sabem per què vivim. Està, permanentment, arrossegat per allò urgent, per la immediatesa de la que estem sotmesos ens condemna a la rutina i ens allunya d’allò verdaderament important. Com deia Saint-Exupery: “Allò essencial és invisible als ulls”.


SALUT I BENESTAR Per què els nens petits tenen tantes bronquitis? Dr. Josep Sánchez Jiménez CONSULTORI DR. SALTOR

Són molts els estudis que demostren que el canvi en l’estil de vida de les últimes dècades ha afavorit, de diverses maneres, la predisposició dels infants per patir bronquitis i asma. A més, determinades infeccions respiratòries causades per virus, com el virus respiratori sincitial, adenovirus i altres més recents com els metapneumovirus, ocasionen les

“bronquiolitis”, un tipus especial de bronquitis que cada any, entre els mesos de novembre i abril, comporta l’ingrés d’un numero elevat de nens menors de 2 anys en hospitals de tot el món. La bronquiolitis és una inflamació aguda dels bronquis més petits (bronquíols) que provoca una obstrucció i símptomes de dificultat respiratòria. Aquesta infecció comença igual que un refredat i s’encomana molt ràpidament entre els nens, però no

en tots els nens que infecta acaba provocant la bronquiolitis. Coneixem alguns factors de risc:

prematuritat, nens amb baix pes al néixer i fills de mares que van fumar durant l’embaràs. Una proporció alta (60-70%) dels nens que han patit una bronquiolitis durant el primer any de vida tindran nous episodis de bronquitis durant els anys següents i alguns d’ells seran asmàtics. És convenient valorar els nens que han tingut tres o més bronquitis i individualitzar la possibilitat de fer algun tractament preventiu.

La renda serà sempre nostra? Ramon Domingo Psicòleg

Direu: què té a veure una cosa amb l’altra? Quina poca-soltada!, quan sabem que la declaració de la renda moltes vegades és injusta, no igualitària, amb avantatges pels que sabem dissimular els seus béns, planificada sempre a favor dels rics i de la que els pobres no en poden defugir fàcilment. Doncs sí. L’invent “social” de retornar algunes quantitats dels diners que hem rebut pel nostre treball (i/o el dels altres), ens fa propietaris dels béns socials i

ens dona drets ciutadans a demanar sanitat i educació i més: carrers, transport, pensions... Des de la psicologia de les persones, retornar part dels beneficis que hem rebut gràcies als nostres esforços personals, sincerament, és molt desagradable i per aquest motiu fa ràbia que et retinguin aquest diners. Però, ai!, això correspon a les sensacions més primitives de defensa i apropiació, de retenir i acumular que ens fan viure el donar com un robatori. Tant com al revés: creure que ens mereixem que ens estimin i ens valorin només pel nostre esforç i resultats obtinguts.

Però ai l’as, el cervell humà, en contacte sempre amb altres cervells, ha d’elaborar aquests instints més primaris per poder potenciar la pròpia capacitat de raonar i estimar i poder anar més enllà dels afectes primaris de supervivència, per optar a una vida més fàcil compartint esforços, amor i... calés. És a dir, que sobre la base de les experiències d’intercanvi que conformen la ment humana, hem imaginat sistemes que permetin compartir les necessitats i equilibrar els béns obtinguts individualment i collectivament perquè en puguin

gaudir com més gent millor. Això ens porta però al reconeixement que allò que obtenim entre tots, ha de ser cada vegada més efectivament entre tots basat en les pròpies capacitats, no per obtenir riquesa sinó també, per compartir-la en forma de béns i serveis social en benefici de tots. En aquest sentit, la riquesa generada i compartida és sempre “nostra”, de tots o ho hauria de ser. Qui es nega a aquesta “conquesta” social i humana, en realitat no ha pogut construir la seva pròpia estructura mental de cooperar i compartir, pròpia també dels éssers humans.

tribuna Maresme

13


La trec, la teràpia de l’autoconeixement Anna Masachs . Psicòloga Espai Terapèutic Maresme

La Teràpia Racional Emotiva Conductual (TREC) parteix de la premissa que el nostre malestar emocional es deu principalment als nostres pensaments sobre el que ens passa en cada moment. Com deia el filòsof Epictet: “No són els fets que succeeixen els que pertorben als éssers humans, sinó l’opinió o interpretació que es fa d’aquests”. Albert Ellis, psicòleg estatunidenc fundador d’aquesta teràpia cognitiva, afirmava que “la major part de les alteracions humanes estan produïdes per exigències d’algun tipus”. Amb aquestes paraules podrien resumir-se les bases principals d’aquesta teràpia d’autoconeixement. I és que és perfectament natural que els éssers humans tinguem preferències en la nostra vida, però el perill està en què confon-

14 Tribuna Maresme

Xerrada gratuïta Intel·ligència emocional per a adults: com aprendre a gestionar les nostres emocions A càrrec de Anna Masachs Dimecres 16 de maig a les 19 h. A Espai Terapèutic Maresme Inscripció prèvia: T. 93.790.22.14 Info@espaiterapeuticmaresme.com

guem aquestes preferències amb necessitats. Necessitar, per exemple, ésser absolutament eficaços, les 24 hores del dia i que tothom ens estimi. Necessitar que les altres persones siguin amables, o que la vida sigui fàcil i tot surti d’acord amb els nostres desitjos. Quan les nostres preferències

es converteixen en necessitats, el fet de què les coses no sempre siguin com les volem pot produir-nos alteracions emocionals, en forma de ràbia, hostilitat, culpa, ansietat, pànic, depressió; o bé disfuncions del son, mals de cap, gastritis, úlceres o infarts. (Recordem que el cor és un perfecte arxiu de les emocions). I a la vegada, aquestes emocions extremes i insanes ens condueixen a realitzar conductes disfuncionals i irracionals, que no ens ajuden en res per aconseguir els nostres objectius i aspiracions. Les adversi-

tats formen part de la vida de tots els éssers humans, però no tots es pertorben per això. L’objectiu prioritari de la Teràpia Racional Emotiva Conductual és ajudar a les persones a aconseguir una forma de pensar més sana, racional i constructiva, una forma de pensar que fomenti el benestar emocional i l’autorealització personal. En aquest procés el psicoterapeuta utilitza una àmplia varietat de tècniques i recursos cognitius, emocionals i conductuals per, d’una forma activa-directiva, ajudar a la persona a resoldre per si mateixa els seus problemes. Per últim, vull acabar amb unes paraules de Rafael Santandreu, reconegut psicòleg que també utilitza aquesta teràpia en la seva consulta: “Els pensaments són els causants de les nostres emocions: si aprenem a pensar de forma adequada, aprendrem a sentir de manera diferent”.


Els trastorns de la conducta alimentària Savino Musicco. Psicòleg Espai Terapèutic Maresme

Xerrada gratuïta

L’augment continu de casos d’anorèxia i bulímia ha despertat un interès sobre la urgència de tractar aquests trastorns. Cada dia més joves i menys joves recauen en l’anhel d’un cos perfecte, utilitzant dietes que poc tenen a veure amb la salut i que obtenen com a resultat l’empitjorament del problema. Els trastorns de la conducta alimentària (TCA) inclouen l’anorèxia, bulímia, obesitat i altres trastorns menys coneguts, però no per això de menor gravetat. El pensament obsessiu al voltant del menjar i la imatge estètica formen el nucli patològic d’aquests trastorns. L’anhel per la primor caracteritzen l’anorèxia i la bulímia, mentre l’escàs control dels impulsos caracteritzen l’obesitat. Altres trastorns poden no tenir símptomes tan específics però igualment defineixen el mateix quadre diagnòstic.

A càrrec de Savino Musicco

Com es detecta? Les conductes simptomàtiques al voltant dels TCA són moltes i totes tenen com a objectiu controlar o descontrolar el menjar, el pes, la imatge corporal i altres aspectes menys evidents. Això no significa que en els trastorns alimentaris tot gira al voltant del menjar, sovint es considera la punta de l’iceberg de problemes més profunds que tenen a veure amb la mateixa persona afectada, la seva família i amics. Alguns senyals que podem detectar són l’excessiva primor, l’obsessió cap a la imatge del cos, per exemple, la necessitat de tenir sempre un mirall o al contrari de no suportar la pròpia imatge. En les famílies és relativament fàcil detectar el trastorn perquè afecten l’entorn familiar, en el moment dels àpats es fa evident el problema, els altres membres de la família noten com canvia el

TREU-TE L’ETIQUETA NO ETS UNA TALLA!

Dimecres 23 de maig a les 19 h. A Espai Terapèutic Maresme Inscripció prèvia: T. 93.790.22.14 Info@espaiterapeuticmaresme.com

comportament. Conductes més subtils com la manipulació per assolir la primor extrema són evidents als familiars, menys als seus amics, que poden veure aquestes conductes com part del caràcter de la persona i no com símptomes en si. Alguns amics poden fins i tot, compartir les mateixes idees sobre la imatge estètica o no, però en ambdós casos la persona afectada manipularà els altres per aconseguir la seva meta. Incidència segons edat La majoria de les persones que pateixen aquest trastorn solen ser molt joves i dones, però això no exclou que també els homes puguin sentir-se afectats. Durant l’adolescència i pre-adolescència es troben els primers senyals i els primers símptomes, al principi es manifesten com a innocents capritxos sobre mantenir la línia i un pes desitjat, després es pot arribar a una verdadera obsessió sobre el menjar i el pes. El tractament dels Trastorns Alimentaris El tractament és la teràpia familiar acompanyada de teràpia individual, en els casos més greus d’excessiva primor i obesitat pot ésser necessari un ingrés hospitalari en una unitat especialitzada. L’espai Terapèutic de la Clínica Issa de Mataró ofereix un servei de teràpia dins d’un sistema de teràpies integrades. En aquest context, el pacient troba a la seva disposició psicòlegs especialitzats, metges, psiquiatres i altres professionals experts per tal d’aconseguir el benestar de la persona. Tribuna Maresme

15


RENDA Hisenda torna 214 milions d’euros als contribuents catalans en les tres primeres setmanes de campanya de la renda ACN

L’Agència Tributària ha retornat, fins el passat dimarts 24 d’abril, 214,029 milions d’euros als contribuents catalans en les tres primeres setmanes de campanya de la renda del 2017, que representa un 30,18% més que el mateix període de l’any passat, segons ha informat el Ministeri d’Hisenda. Pel que fa el nombre de devolucions pagades, han pujat fins a 323.321, un 28,78% més que en les tres primeres setmanes d’abril del 2017. En el conjunt de l’Estat, s’han tornat 1.400 milions d’euros, gairebé un 28% més que en l’exercici anterior, i

16 Tribuna Maresme

el nombre de devolucions han estat 2.238.675, un 29,12% més que l’any passat. Així mateix, unes 126.000 declaracions s’han presentat fins ara amb la nova aplicació mòbil i s’han concertat prop de 183.000 cites per al nou pla ‘Li truquem’ de confecció telefònica de declaracions. El Ministeri ha indicat que aquesta agilitació en les devolucions és fruit d’una acceleració de les presentacions impulsada, segons ha apuntat, per l’avenç en els serveis d’assistència i el suport de les dues noves vies per a la presentació de declaracions, la nova aplicació mòbil i el pla ‘Li truquem’.

L’Agència Tributària preveu que en aquesta campanya es facin 19.945.000 declaracions, -217.000 més que l’any passatde les quals 13,7 milions sortiran a tornar, per un import total de 9.468 milions d’euros, i 5,2 milions sortiran a ingressar, per un import de 9.621 milions d’euros. En termes generals, no estan obligats a presentar la declaració de l’IRPF els contribuents amb rendes exclusivament procedents del treball fins a un import de 22.000 euros anuals. El límit per no declarar es redueix a 12.000 euros si els rendiments provenen de més d’un pagador o també quan el pagador no està

obligat a retenir i quan els rendiments estan subjectes a un tipus fix de retenció. Tampoc no estan obligats els contribuents que tinguin rendiments del treball, capital i activitats econòmiques, així com guanys patrimonials, amb el límit conjunt de 1.000 €, juntament amb pèrdues patrimonials inferiors a 500 €. El termini de presentació de la declaració finalitza el 2 de juliol, tant per a les declaracions a ingressar com per a aquelles amb resultat a retornar. No obstant, en les declaracions a ingressar, si s’opta per fer el pagament mitjançant domiciliació bancària, el termini serà fins al 27 de juny.


Tècnics tributaris ‘desaconsellen’ fer la declaració de la renda a través de l’aplicació mòbil Masdéu, “hi ha coses que l’administració no coneix” a l’hora de fer la declaració de la renda, com per exemple “si s’ha tingut un fill” o si es té un “pis llogat”.

ACN

Tècnics tributaris alerten dels “perills de fer la renda en un parell de clics”, en referència a l’aplicació mòbil que Hisenda ha posat a disposició de 4,5 milions de contribuents de l’Estat per fer la declaració de la renda de l’exercici fiscal del 2017. El responsable de comunicació de l’Associació Professional de Tècnics Tributaris de Catalunya i Balears (APttCB), Xavier Masdéu, ha assegurat que fer la declaració de la renda és “una cosa molt important” i que s’ha de “revisar molt”. Per aquest motiu, l’associació “desaconsella” als contribuents que la realitzin a través de l’aplicació mòbil, que és una de les novetats més destacades de la campanya de la renda del 2017. A més, Masdéu ha assegurat que

Hisenda està “enviant cartes”, especialment a empresaris, en les quals “indiquen l’import que han ingressat en els seus comptes” perquè “revisin” els seus impostos. Segons el responsable de comunicació de l’APttCB, en la campanya d’enguany hi ha “poques novetats”. Entre les més destacades, l’exempció de tributació d’algunes de les indemnitzacions de les clàusules sòl, la tributació de la prestació

per maternitat o de la transmissió dels drets de subscripció. El responsable de comunicació de l’APttCB ha insistit que s’ha de “revisar molt l’esborrany i entendre el que està dient i el que no està dient” per tal d’evitar que es produeixin errors. “Si hi ha coses que falten després venen les paral·leles, les declaracions complementàries de l’administració”, ha avisat. Segons ha indicat

Millorar la cultura fiscal. Per la seva banda, el president de l’associació, Joan Cortecans Pujol, ha fet un especial èmfasi en la necessitat de fer “una bona gestió educativa” perquè els ciutadans prenguin “consciència” de la necessitat de pagar impostos. Cortecans ha remarcat que l’associació no té una “posició” definida sobre el sistema fiscal, però personalment ha assegurat que “el sistema fiscal està esgotat” i que s’ha de “millorar la cultura fiscal de les persones”. D’altra banda, Cortecans ha criticat l’actual lluita contra el frau fiscal, ja que segons ell no està donant bons resultats.

Tribuna Maresme

17


ENSENYAMENT 13 Alumnes del Maresme arriben a la final del concurs literari ‘Ficcions’ L’entrega de premis, on es desvelarà el guanyador de la desena edició de Ficcions, tindrà lloc el proper 23 de maig a La Pedrera de Barcelona. La desena edició del concurs literari Ficcions ha presentat ja el seu llistat de finalistes. De les més de 900 històries completes que es van pujar durant el termini del concurs, el jurat, format per persones vinculades al món literari i de l’educació, ha seleccionat els 168 grups finalistes: 94 a Catalunya (154 alumnes), 39 al País Valencià (62 nois i noies) i 35 grups a les Illes Balears (un total de 54 estudiants). El concurs literari juvenil Ficcions, l’aventura de crear històries va tancar la seva desena edició el passat 26 de març amb una participació rècord de 3.593 participants d’entre 14 i 18 anys d’arreu de Catalunya (2.039 alumnes), País Valencià (524 alumnes) i Illes Balears (340 alumnes) provinents de

18 Tribuna Maresme

Els guanyadors del concurs de l’any passat.

314 centres educatius diferents. Aquestes xifres suposen un rècord absolut en la història del concurs, ja que el resultat de participació s’ha incrementat més d’un 23% respecte a la novena edició, un fet que cal agrair tant a la participació dels alumnes com a la motivació del professorat. Al Maresme la participació d’aquesta edició de Ficcions ha arribat als 123 alumnes de 15 centres educatius, dels quals 7 grups formats per 13 joves han aconseguit arribar a la final. L’acte de lliurament de premis de Catalunya, l’últim dels cinc que s’han organitzat dins

el marc d’aquest concurs, tindrà lloc el proper dimecres 23 de maig a partir de les a La Pedrera–Casa Milà de Barcelona. Durant l’esdeveniment, es farà entrega dels premis territorials a les millors històries de cada vegueria, es premiarà al professor/a més motivador/a de cada territori –Balears, País Valencià i Catalunya– i, finalment, s’entregaran els premis a la primera i segona millors històries, així com el Premi Especial Ciutat de Barcelona, que consisteix en un iPad. La resta de finalistes rebran un diploma com a reconeixement de la feina feta i a la seva participació a Ficcions 2018.

Treballar bé un examen Les tasques a casa poden ser una manera de començar a preparar l’examen. No es tracta només de memoritzar continguts, sinó de treballar aquests d’una manera integral. L’examen és el moment de mostrar i demostrar tot el treball realitzat. Fer bé un examen no depèn només d’haver estudiat molt. A més, és necessari conèixer una sèrie de trucs o tècniques. Aquests ens permetran durant la prova treure tot el profit a l’estudi que hem realitzat: Si tenim mala lletra cal posar atenció i fer exercicis de cal·ligrafia. Si ens falta temps d’estudi hem de planificar-nos millor. Abans de començar a escriure les respostes de l’examen hem d’organitzar-nos el temps de cada pregunta. S’han de respondre primer les preguntes més fàcils per anar entrant en calor. En les preguntes de tipus tema hem d’estructurar bé el tema. Quan acabem d’escriure el nostre examen cal revisar l’ortografia, l’expressió, etc. Després d’entregar l’examen és convenient buscar les respostes.


Bones perspectives per treballar a l’administració pública Després de molts anys on les diferents administracions (Generalitat, ajuntaments, Diputacions provincials...) no oferien ni convocaven places de funcionaris, aquests darrers temps i el que és encara millor, en els propers mesos, aquesta situació canvia i la possibilitat d’optar a una plaça de treballador públic serà habitual i freqüent. Tornem a estar en una conjuntura econòmica que després d’anys on no s’ha publicat places que permetin renovar funcionaris jubilats, tornaran a sortir convocatòries públiques, tant a nivell d’Administració local, Generalitat i ICS, que han de permetre incloure en la nostra expectativa laboral, el fet de treballar en l’Administració. ...però què cal saber per tenir opcions d’accés a la funció pública? Habitualment tot s’inicia amb una oferta pública d’ocupació, l’Administració (ajuntaments, Generalitat) publica un seguit de places segons la previsió de necessitats en els diferents serveis que administra: administratius, conserges, policies, mossos d’esquadra, bombers, agents rurals, càrrecs tècnics..., en aquesta oferta, es pot publi-

car una previsió (no vinculant) de calendari del procés. Coneguda l’oferta pública l’Administració convocant ha de publicar les bases de la convocatòria, aquestes bases venen a ser les regles de joc, és a dir: els requisits que han de complir els candidats (edat mínima i màxima, nivell de titulació), el tipus de proves i els temaris de les diferents proves. Aquestes bases seran diferents segons la plaça a la qual s’opti, així una plaça de conserge només té una exigència d’edat i sense nivell d’estudis, amb una única prova al voltant de 10 temes, i en canvi una prova de policia local inclou diferents proves físiques, de continguts i de personalitat, en un procés de més exigència. En aquestes bases també figura si la plaça a la qual s’opta pot tenir en compte mèrits com el fet d’haver treballat en llocs afins prèviament. Posteriorment, l’Administració anirà publicant cada una de les convocatòries, que marcarà l’inici del procés d’inscripció a les proves, per a aquelles persones que compleixen els requisits de la plaça, i anirà aproximant la seqüència de proves en el temps.

CONVOCATÒRIES PROPERES Actualment ja es poden trobar ofertes de moltes places a nivell d’ajuntaments, així per exemple:

26 places d’administratiu Ajuntament de Sta. Coloma Gramenet

144 places ofertades ajuntament de Mataró (2018 i 2019)

L’Ajuntament de Santa Coloma acaba de treure l’anunci d’aquestes 26 places d’administratius.

www.mataro.cat/web/portal/contingut/ document/originals/2017/12/Oferta_publica_2017.pdf

L’Ajuntament de Mataró ha publicat recentment una oferta de places de treballadors públics. Després d’uns anys de sequera en l’oferta de places de funcionari, ha aparegut una previsió de 144 places per a aquests propers anys.

cido.diba.cat/oposicions/6360146/26places-dadministratiu-ajuntament-desanta-coloma-de-gramenet

400 places cos superior Generalitat de Catalunya La Generalitat ha anunciat que convocarà 400 places al cos superior, en aquest cas el requisit d’estudis és tenir titulació universitària de grau o llicenciatura.

Tribuna Maresme

19


CUINA PROPOSTES Tast de vins i embotits artesans tradicionals catalans. Alella. Can Lleonart. Dijous 3 a les 19h. Professor Ramon Roset, especialista en tast. 19a Fira Comercial i Gastronòmica del Masnou. El Masnou. Port Esportiu. Els dies 4, 5 i 6 de maig. Exhibicions de ball i desfilades de moda, actuacions musicals nocturnes, i activitats vinculades a l’enoturisme. Wine Tasting. Alella. Oficina de Turisme. Dissabte 5 de 13 a 14.30 h. Delicious fuet. Proposta de degustació en anglès de vins de la DO Alella, per descobrir curiositats sobre el tast i assaborir l’embotit més tradicional. Diada de la Maduixa. Canet de Mar. Carrer Ample. Diumenge 6 de maig 19a Diada Màgica de la Maduixa i el Vi. Sant Iscle de Vallalta. Diumenge 6. Territoris amb Denominació d’Origen de vi i oli. Alella. Can Lleonart. Dijous 10 a les 19 h. Tast en que coneixerem els territoris amb DO que comparteixen la producció i elaboració. Enotast. Premià de Dalt. Celler Sant Antoni. Divendres 11 a les 20 h. Tasta el territori DO Alella. Fira de la Maduixa. Sant Pol de Mar. Plaça del Torrent Arrosser. De l’11 al 13 de maig. Enotast: afruitat. Alella. Oficina de Turisme. Dissabte 12 de 13 a 14.30h. A càrrec del sommelier Arnau Marco. Diada de la Maduixa. Arenys de Munt. Plaça de l’Església. Diumenge 13 de maig. Tast de fumats d’Ocata i vins catalans. Alella. Can Lleonart. Dimecres 23 a les 19h. Tast de vins sense sulfits. Alella. Can Lleonart. Dijous 31 a les 10h. Professor: Ramon Roset, especialista en tast.

20 Tribuna Maresme

Què menjar a la primavera? Veritas

A l’Orient es diu que tenir salut és viure en harmonia amb el medi ambient i que la capacitat d’adaptació a les transformacions de la natura és la millor manera de protegir l’equilibri. Després del recolliment propi de l’hivern arriba la primavera: un període d’obertura, naixement i germinació. És el moment de preparar-se per netejar, depurar i eliminar les toxines acumulades durant els mesos de fred, quan el menjar és més fort, més greixos i més salat. Què menjar a la primavera

Herbes que desintoxiquen: Ajudem el fetge en el procés de neteja amb plantes de primavera. Boldo, dent de lleó, card marià, carxofa, rave negre, xicòria i ortiga verda. Una altra manera de depurar el cos és prendre unes quantes tasses al dia d’un brou preparat amb ceba, pastanaga, col, carxofa i alga wakame. Líquids en abundància: Es recomana prendre en dejú, i a poc a poc, un got d’aigua tèbia amb el suc de mitja llimona espremu-

da, ja que el gust àcid allibera el fetge. També cal beure sucs de fruites i verdures. Verdures, llegums i algues: També és bo per al fetge incrementar el consum de verdures fresques verdes, aliments rics en clorofil·la (te verd, algues espirulina i clorel·la), llegums (soja verda, pèsols) i cereals (espelta, blat, ordi, arròs de gra llarg i quinoa). Menys greixos: És fonamental limitar la ingesta d’aliments grassos i proteics (massa carn, embotits, fregits), sal, sucre, rebosteria i farines refinades. Cal recordar que un excés d’aquests aliments és perjudicial i eleva els nivells de colesterol.

Més germinats: Són aliments de naturalesa fresca que estimulen l’energia ascendent, que refresca i millora el funcionament hepàtic. La importància del sabor àcid: Aquest gust propi de les llimones, el vinagre, les prunes umeboshi i els fermentats (xucrut i pickles) tonifiquen i activen el fetge instantàniament. Les coccions, sempre lleugeres: Han de ser més ràpides que a l’hivern i amb poc foc, a fi de generar menys calor al cos. Parlem de l’escaldat, el bullit de cinc minuts, el vapor i el saltat ràpid de les verdures en detriment de l’olla de pressió, el forn i els fregits llargs.


Teià proposa el II Maridatge dels Sentits

DIVENDRES 18 MAIG Presentació professional del I Concurs Internacional de Perfumeria de Teià Mouillette d’Argent. A Ca l’Antiga. 11h. Elogi de la voluptuositat. A Ca l’Antiga. 19h. Inauguració de l’exposició d’Alejandra Rubies. Presentació dels perfums del Concurs Internacional. A Ca l’Antiga. 19.30h.

DISSABTE 19 MAIG

Teià gaudeix d’un microclima que permet el conreu de flors, planta ornamental i vinya. D’altra banda, la bellesa del seu entorn ha afavorit la presència d’empreses de perfumeria, cosmètica i de molts artistes i creadors. De la combinació d’aquesta realitat neix el Maridatge dels sentits, que ja compta amb una segona edició i un programa d’activitats per gaudir d’experiències sensorials úniques a través de les olors dels perfums, els colors de les flors i la gastronomia basada en el vi, els vermuts i la cuina biodinàmica. Podeu consultar els actes tot seguit. g

Captures de paisatge Bravanariz. Dies 19, 20 i 21 de maig. 11 a 16h. Caminada pel Parc de la Serralada Litoral. Els participants crearan un camí i un hidrolat a través del perfum que faran amb les plantes aromàtiques que hauran recol·lectat.* Taller de teatre i moviment a través del món de l’olfacte. A Ca l’Antiga. 10 a 12.30h. A càrrec de Carme Pla i Irene Gisbert.*

DIUMENGE 20 MAIG Maridatge de fumats amb vins de la DO Alella. Al Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora. 13 a 14h. A càrrec de la sommelier Eli Vidal.*

Maridatge de vins de la DO Alella, xocolata i perfums. Al Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora. 19.30h. A càrrec de Núria Cruelles i Irene Gisbert.*

DIMARTS 22 MAIG Flors al plat. Al pati Rectoria. 19.30h. Taller gastronòmic a càrrec de Jaume i Judit Riera.*

DIMECRES 23 MAIG Show cooking de cuina biodinámica. Al restaurant El nou Antigó. 19h. A càrrec de la xef Iolanda Bustos, de La Calèndula.*

DIJOUS 24 MAIG Ingredients florals i vegetals a les pizzes. A la masia de Can Llaurador. 18.30h. Conferència a càrrec de Fabián Martín, pizzer. Taller de decoració de plats florals. Al Forn de Llenya Mateu. 20h. “Les flors i el menjar” a càrrec de Roser Domingo. *

DIVENDRES 25 MAIG El perfum i l’art. A La Unió, Casa Municipal de Cultura. 18h. Taula rodona.

DILLUNS 21 MAIG

Sopar dels sentits a 4 mans. A Ca l’Antiga. 21 h. A càrrec d’Els Garrofers i El nouAntigó. *

Taller infantil de pintura olfactiva. Al pati de la Rectoria. 12 a 13h. A càrrec d’Ainea Perfums*

DISSABTE 26 MAIG

El sentit de l’olfacte. A la masia de Can Llaurador. 18h. Conferència a càrrec del Dr. Joaquim Mullol.

Inauguració de la Fira del perfum, la flor i la gastronomia. Al casc antic de Teià. 11h. Horari d’11 a 15h i de 17 a 20h.

Exhibició d’alambins i destil·lació de vins i altres. Al pati de la Rectoria. 11.30h. A càrrec de Núria Cruelles. Demostració d’art floral. A la plaça de Sant Martí o de Missa. 12h. A càrrec de Jordi Abelló. Vermut gastronòmic. Al Mercat Municipal. 13.30 h. Tast amb els paradistes del Mercat, vermut Cisa del Masnou i vins DO Alella. Lliurament dels premis del I Concurs de Perfumeria de Teià. A Ca l’Antiga. 19h. Tast gastronòmic. A les places de Sant Martí i de Sant Jaume. 20.30h. Amb restaurants i pastisseries de Teià i municipis veïns, vins de la DO Alella i Xbrewery Cerveses Artesanes. Gintònics i altres begudes aromàtiques. Gran Cafè La Palma. 23h. Actuació musical a la Plaça de Sant Martí.

DIUMENGE 27 MAIG Fira del perfum, la flor i la gastronomia. Al nucli antic de Teià. 11 a 14.30h. Espectacle infantil. Al nucli antic de Teià. 12h. A càrrec de la companyia Mr. Parfum. Vermut gastronòmic. A la Pl. Sant Martí. 13 h. Amb tast de vermuts i participació dels expositors. Degustació de vins i tapes aromàtiques. 19 a 21.30h. Amb els vins de la DO Alella i restaurants i participants de la fira d’expositors. * Actes amb inscripció prèvia. Més info a www.maridatgedelssentits.cat

Tribuna Maresme

21


EL MÓN DEL VI

La DO Terra Alta Quim Giménez sommelier

Aquesta denominació d’origen, actualment ha agafat un auge important gràcies a la qualitat dels seus vins. El Consell Regulador es va fundar l’any 1972 i té la seva seu a Gandesa. Localització: Situada a l’oest de la província de Tarragona, entre el riu Ebre i el límit amb Aragó. Abasta, entre d’altres localitats, Batea, Bot, Gandesa, Horta de Sant Joan, Pinell de Brai i la Pobla de Masaluca. Superfície: Aproximadament 5.993 ha, amb 1.663 viticultors i 45 cellers. Clima: Mediterrani amb forta influència continental. Estius secs i calorosos i hiverns molt freds. Oscil·lacions tèrmiques entre els -6 ºC als 38 ºC.

22 Tribuna Maresme

El vent, el mistral i el garbí són determinants per a l’evolució de la vinya. Terreny: La vinya s’assenta sobre un altiplà situat lleugerament per sobre dels 400 m. Els terrenys són de tipus calcari i de textura argilosa. Varietats blanques: Garnatxa blanca, macabeu i parellada. Varietats negres: Samsó (carinyena), garnatxa tinta, garnatxa peluda, ull de llebre (tempranillo), cabernet sauvignon i syrah. Els vins blancs són potents i afruitats. Els negres tenen gran cos i alta graduació. També s’elaboren vins dolços i misteles. Els seus cellers són arquitectònicament significatius com els de Gandesa i el de Pinell de Brai, obra de l’arquitecte Cesar Martinell.

És ‘Temps de maduixes’ al Maresme Amb l’arribada del bon temps al Maresme comença la temporada d’un dels fruits més deliciosos de la comarca: les maduixes. Durant aquestes setmanes, són moltes les localitats que celebren fires i jornades gastronòmiques per donar a conèixer aquest producte i també són molts els restaurants i els comerços que tenen aquesta fruita com a protagonista. Per aquest motiu, des del Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme s’impulsa la campanya ‘Temps de maduixes’ des del 28 d’abril fins al 10 de juny. Una campanya que té com a objectiu difondre les fires, activitats, comerços, productors i restaurants que durant aquestes setmanes contribuiran a donar a conèixer la maduixa del Maresme. Des del Consorci de Promoció

Turística Costa del Maresme s’ha editat un llibret que recull les fires de la maduixa que se celebren als municipis de Sant Cebrià de Vallalta (29 abril), Sant Iscle de Vallalta (6 maig), Canet de Mar (6 maig), Sant Pol de Mar (12 i 13 maig) i Arenys de Munt (13 maig); un llistat de restaurants i comerços i també un recull dels diversos productors d’aquesta fruita que es troben repartits per tota la comarca. La campanya ‘Temps de maduixes’ finalitza el 10 de juny, coincidint amb la celebració d’una nova edició del cap de setmana del Benvinguts a Pagès (9 i 10 de juny), una oportunitat per conèixer de prop productors i explotacions del Maresme, degustar menús especials als restaurants i passar el cap de setmana als allotjaments participants.


LLEURE CAMINANT PEL MARESME

Coves de Can Riera

Josep Grau MONTALTREK

El nostre petit país té moltes sorpreses amagades i desconegudes. Aquest mes farem la sortida a unes coves que estan molt a prop de Barcelona, i que semblen tretes del Canyó del Colorado.

Són unes coves de conglomerats argilosos, a les que la pluja i el vent han anat donant forma al llarg de molt anys. Unes formes capritxoses són el que podem contemplar avui dia. Una meravella casi desconeguda. Serà una agradable aventura ja que el camí no està marcat.

COM ARRIBAR Les coves, estan situades a Torrelles de Llobregat, tocant a la ciutat comtal. Hem d’anar fins a Sant Vicenç dels Horts i continuar per la carretera comarcal BV-2005 que ens portarà fins a Torrelles. Aparquem en una placeta que hi ha al davant del poliesportiu. Comencem a caminar i tornem cap a la rotonda que hem deixat i a MÀ DRETA, puja un camí cimentat en una forta pujadeta, però no ens espantem ja que això dura poc. Mentre pugem, a la nostra dreta, ens queden uns camps de cultiu i la Masia de Can Bella. El camí, passa al tocar d’una altra casa, això ens indica que anem bé. En un fort revolt, deixem la pista ampla i en prenem una de més estreta que surt A L’ESQUERRA. Al cap de poc trobem una senyal que indica ‘Prohibit passar cotxes’. Anem seguint el camí, fins arribar al coll, on hem de girar A ESQUERRA, passant per el mig d’unes terres de conreu. Ara estem a El Coll de la Serra de Can Valent. Fixem-nos bé en aquest punt per a la tornada. Mentre anem pujant, gaudim de les vistes dels cirerers florits (si és que és el temps) i de les vistes de Can Riera. Arribem a una cruïlla en que tenim un gran dipòsit d’aigua al davant, hem d’anar A LA DRETA. Després d’uns revolts, ja veiem al davant nostre la paret desgastada de les coves. Al final d’aquest camí, es forma una placeta i hem de buscar un corriol que en direcció al bosc, està amagat a L’ESQUERRA (No agafar el camí ample). Hem de estar atents, ja que veurem unes figues de moro grans a la nostra DRETA, hem de pujar amunt i de seguida a uns 20 metres, agafem el corriol a L’ESQUERRA i ja arribem a la COVA 1. Després de gaudir de l’entorn, tornem enrere i seguim el corriol que puja amunt en forma de “U” (sense baixar cap a les figues de moro), quasi a dalt del turonet, en un corriol que surt a LA DRETA, trobarem les COVES 2 i 3. Tornem enrere i mentre baixem veiem un corriol cap a l’ESQUERRA en direcció a la penya, el prenem i allà també hi trobem unes coves molt interessants, en què el pas del temps ha donat unes formes sinuoses i unes cavitats dignes de ser contemplades. Ara ja tornem enrere, cap a les Figues de Moro i desfem el camí que hem fet, fins arribar al Coll de la Serra de Can Valent (que està al final del camí que passa entre conreus, tancat pels dos costats). Itinerari: Circular | Durada: 2 h 30 min. | Distància: 6,5 Km.

Consulta el Track a Wikiloc través del següent codi e-cib:

18TM www.e-cib.com

Tribuna Maresme 23


ESTREnES MAIg

CINEMA

‘Isla de perros’ de Wes Anderson Joan Millaret Valls AMIC

Després de Fantástico Sr. Fox (2009), el cineasta nord-americà Wes Anderson repeteix en el cinema d’animació stop motion amb Isla de perros. Aquest cineasta entregat a la comèdia estrambòtica i als personatges excèntrics retorna als ninots, com un il·lustrador, un titellaire. I es serveix d’animals amb propietats antropomòrfiques per esbossar amb originalitat i creativitat una inimitable pel·lícula futurista, un film d’anticipació d’ordre distòpic. Ens trobem amb una societat regentada per un tirà de tics feixistes, el major Kabayashi. Un poder que venera als gats i persegueix els gossos malalts, afectats per diferents patologies, que

són desterrats a una illa plena d’escombraries. En aquest immens abocador de deixalles els gossos han de sobreviure com poden, lluny dels seus propietaris. Però en aquests femer d’indesitjables apareix un bon dia un nen japonès, Atari, que s’ha fugat de la societat per desplaçar-se a l’illa dels gossos exiliats a la recerca de la seva estimada mascota, Spots. En aquest punt, Atari i els seus imprevistos aliats intentarà revertir aquest estat de coses amb la col·laboració també d’un grupuscle de defensors dels animals i opositors al govern que actuen en terra ferma. Anderson fabrica un film anòmal farcit d’humor tendre, a voltes incorrecte, de to desenfadat, i ens deixa una comèdia agredolça i inusual on regna la can-

didesa. Tot acompanyant d’una típica banda sonora de la filmografia d’Anderson, amb molta percussió, que avança a un ritme desencaixat, com a batzegades, deixant una estranya i hipnòtica combinació dissonant de música i imatges i que acaba convertint el seu film en tota una experiència sònica. Ens trobem davant d’un film fascinant i encisador que transmet tota la calidesa de l’animació artesanal, on s’entona un cant a la camaraderia i es rendeix culte a la llibertat i la tolerància, tot encotonat enmig d’un alè poètic i meravellós de faula. També batega a Isla de perros un manifest deix de japanisme, des d’homenatges a clàssics del cinema nipó com Kurosawa a fons pintats que recorden l’estil pictòric del país, entre altres referències.

LUCKY De John Carroll Lynch (EUA, 2017). Amb Harry Dean Stanton, Ed Begley Jr., Beth Grant, James Darren, David Lynch. ESTRENA 04/05/18

DEADPOOL 2 De David Leitch (EUA, 2018). Amb Ryan Reynolds, Zazie Beetz, Josh Brolin, Morena Baccarin, T.J. Miller, Karan Soni. ESTRENA 18/05/18

HAn SOLO: UnA HISTORIA DE STAR WARS Ron Howard (EUA, 2018). Amb Alden Ehrenreich, Emilia Clarke, Woody Harrelson. ESTRENA 25/05/18

DISOBEDIEnCE De Sebastián Lelio (EUA, 2018). Amb Rachel Weisz, Rachel McAdams, Alessandro Nivola, David Olawale Ayinde, ESTRENA 25/05/18


PLANTES

L’AGENDA DE MAIG DEL JARDINER nO T’OBLIDIS DE: PLANTAR. Maig és un mes òptim per a plantar, trasplantar o canviar de test arbres, arbusts, bardisses, enfiladisses i plantes d’interior. Som-hi! ADOBAR. Anuals, bianuals i perennes necessiten un fertilitzant complert per a seguir florint en quantitat, especialment si viuen en un test. Les que s’acaben de plantar, s’hauran de començar a adobar als 15 dies. REGAR. L’aigua no pot faltar ara que començarà a fer més calor, especialment si les plantes viuen en testos i contenidors.

EnAMORA’T DE LES SÀLVIES!

A la primavera, estiu, tardor i fins i tot hivern: sempre trobaràs alguna espècie de sàlvia desplegant les seves flors blaves, morades, porpres, rosades, vermelles i fins i tot bicolors en jardins i testos... Llegeix l’article a verdeesvida.es.

VIGILAR LES PLAGUES. Estan molt actives, vés amb compte!

LES ESTRELLES DEL MES

Peònia (Paeonia)

HEURA: Un PRODIgI D’ADAPTACIÓ

Tolera la sequera i la humitat, s’adapta bé a espais amb poca llum, i funciona de meravella com a planta penjant d’interior.

HORTALISSES: CAnVIA DE COLORS!

Síndria de cor groc, maduixes blanques amb gust de pinya, bròquil violeta... Aprofita el teu hort per conrear hortalisses que mai trobaries en un supermercat.

Fremontodendron

Gardenia jasminoides

Rosa ‘Lavender Dream’

MÉS COnSELLS DIES DE ROSES Perquè els rosers continuïn florint, rega’ls tres o quatre cops per setmana, vigila les plagues, dóna’ls un adob específic...

PLAnTA LES AZALEES Azalees i rododendres es planten o trasplanten quan estan en flor. Utilitza substrat per a acidòfiles.

PLAnTES D’InTERIOR Maig i juny són mesos molt apropiats per a trasplantar areques, chamaedorees i livistones.


L’AGENDA DEL MES MÚSICA ARENYS DE MAR. C.C.Calisay Cicle Moments Musicals. Dimecres 2 a les 19 h. Concert a càrrec d’alumnes de l’Escola de Música d’Arenys i de 3 escoles convidades.

MATARÓ. L’ARC CAFÈ CULTURAL The Acoustic Black Jukebox. Dissabte 5 a les 20 h. Duet acústic de pop, rock, blues i soul que fan concerts de versions a la carta.

ARENYS DE MAR. convent de les Clarisses Estúpida Erikah. Dissabte 12 a les 21 h. El folk melancòlic d’Estúpida Erikah o el que és el mateix en Lluís Bòria i les seves cançons, ens visita en el seu format més acústic i íntim.

MATARÓ. SALA CLAP La Fuga + Perdiendo los Papeles. Dissabte 5 a les 21 h. Nit de rock. 18 €

ARENYS DE MAR. Teatre Principal Judit Neddermann. Diumenge 20 a les 19 h. La cantant i compositora presentarà el seu tercer disc titulat Nua. 12 €

CABRILS. Centre cívic La Fàbrica Toni Solà Quartet. Divendres 18 a les 21.30 h. Concert + sopar. Swing, hard bop, balada o blues.

MATARÓ. PASSEIG DE PAU CLARIS Gessamí Boada. Diumenge 13 a les 12 h. Cançons que flueixen entre el pop i el jazz i que estan plenes de sensibilitat i calidesa.

EL MASNOU. Ca n’Humet We love musicals. Dissabte 19 a les 20.30 h. Dins del IV Festival de Música del Masnou. L’espectacle ens farà viatjar pels musicals més emblemàtics de la ma de Cor Scandicus i les corals barcelonines Loiola’s Sound i Ramones Gospel Choir. EL MASNOU. Ca n’Humet Gala lírica. Dissabte 26 a les 19 h. Dins del IV Festival de Música. Amb les sopranos Laura del Río i Rosa Mateu, el tenor Carlos Cosías, acompanyats al piano per Miguel Ángel Dionis i per Cor Scandicus, interpretaran clàssics d’òpera i sarsuela. MATARÓ. CASAL L’ALIANÇA Sambala. Dijous 3 a les 21 h. Concert de música brasilera d’arrel popular. Dins el cicle Músiques tranquil·les. 13 €

MARINA ROSSELL ALELLA. Can Lleonart. Divendres 25 a les 21 h. Marina Rossell sorprèn de nou amb cançons de lluita, excel·lents revisitacions de temes mítics i plens de força amb la complicitat de l’Amical Ravesbrück. 5 €.

JOAN MIQUEL OLIVER ALELLA. Can Lleonart. Divendres 4 a les 21 h.

MATARÓ. LES ESMANDIES Monogràfic The Beatles. Diumenge 13 a les 12 h. Un passeig per les cançons més rellevants del grup a càrrec de Natural Rock.

Dos anys i 70 concerts després d’enlairar Pegasus (2015), Joan Miquel Oliver presenta el seu nou àlbum, Atlantis. Preu: 5 €

MATARÓ. SALA CLAP Joan Pau Cumellas. Dijous 17 a les 21.30 h. Jam Session amb els membres de l’Associació Jazz Maresme.

MAZONI

MATARÓ. FOMENT MATARONÍ Concert núm. 3 per a violí en Sol Major de Mozart. Divendres 18 a les 20.30 h. A càrrec de l’Orquestra de Cambra Catalana i la col· laboració de l’Escola Municipal de Música de Mataró. 17 € MATARÓ. SALA CLAP J. P. Bimeni & The Black Belts. Divendres 18 a les 22 h. Dins de la programació de Black Sounds, cicle de música negra de Mataró. Preu: 15 € MATARÓ. L’ARC CAFÈ CULTURAL Kid Hyena. Divendres 18 a les 20 h. Música alternativa amb influències del hip hop, folk i blues.

MATARÓ. SALA CLAP La Jam de la Casa de la Música. Dissabte 5 a les 18 h. Jam Session.

MATARÓ. L’ARC CAFÈ CULTURAL Acústiquem. Dissabte 19 a les 20 h. Concert de Miquel Fernández en format acústic.

MATARÓ. FOMENT MATARONÍ José Songel Sanchís. Dissabte 5 a les 20 h. Concert de piano del guanyador del 1r Premi de Música Ciutat de Mataró. 5 €.

MATARÓ. L’ARC CAFÈ CULTURAL Numa Pastor & Rivera Sur. Diumenge 20 a les 20 h. Fusió entre la música pop, l’art d’avantguarda, el so argentí i la música elect¶rònica.

26 Tribuna Maresme

Presenta Polinèsies, un viatge per un univers alhora íntim i col·lectiu on cada cançó és una illa formada per mil illes diferents. www.essencials.cat

MATARÓ. L’ARC CAFÈ CULTURAL Pedro Peligro. Divendres 11 a les 20 h. Fusió de rumba. MATARÓ. SALA CLAP Locoplaya. Dissabte 12 a les 22 h. Grup de música rap desenfadat i divertit. 15 €

EL MASNOU. Petit Cafè More. Dissabte 12 a les 21 h. Sopar concert. El cantautor masnoví us delectarà amb el seu millor repertori.

Arenys Munt. Escorxador. Dissabte 5 a les 21 h.

MATARÓ. MIRINDA LOUNGE Marc Ràmia. Dissabte 5 a les 22 h. Presentació del segon disc del cantautor, Militants de la vida. 7 €

CABRILS. Centre Cívic La Fàbrica La Principal de la Bisbal. Dissabte 5 a les 19.15 h. Gran concert de Festa Major.

Canet de Mar. Vil·la Flora Jo Jet i Maria Ribot. Dissabte 19 a les 21 h. www.essencials.cat

XARIM ARESTÉ

Sant Pol de Mar. Antigues escoles. Dissabte 26 a les 21 h. Mazoni presenta actualment el nou disc Carn, os i tot inclòs (2017), enregistrat en format completament acústic. www.essencials.cat

SARDANES Alella. Plaça de l’Ajuntament. Diumenge 6 d’11.30 a 14 h. Arenys de Munt. Plaça de l’Església. Diumenge 20 a les 10 h. Argentona. Font Picant. Dimarts 1. II Aplec de Sardanes. De 12 a 14 h: amb la Cobla Osona. A les 16:30 h: amb la Cobla Maricel. Mataró. Plaça de Santa Anna. Dissabte 5 a les 19.15 h. A càrrec de la Cobla Premià. Dissabte 19 a les 19.15 h: A càrrec de la Cobla 1 d’octubre. Diumenge 27 a les 11.30 h: 33è Concurs de Colles Sardanistes, amb la Cobla 1 d’octubre. Premià de Mar. Plaça de l’Ajuntament.Diumenge 20 a les 18.30 h. Amb la Cobla Sabadell. Vilassar de Mar. Plaça de l’Ajuntament.Diumenge 13 a les 12 h. Amb la Cobla Sabadell.

MATARÓ. JARDINS DE L’ANTIC ESCORXADOR Cantem pel diàleg. Dimecres 23 a les 10.30 h. Cançons populars catalanes, del Magreb i de països subsaharians i recital de haikus a càrrec de l’alumnat del Centre Sant Pau de Càritas. MATARÓ. L’ARC CAFÈ CULTURAL Jaume Arboledas. Divendres 25 a les 20 h. Presentació del seu últim disc, Nightingale. MATARÓ. SALA CLAP Pachawa + Andana. Divendres 25 a les 21 h. Festa musical tropical amb ritmes de reggae i ska. 10 € MATARÓ. AULA MÚSICA MASAFRETS 40è aniversari de l’Aula de Música Masafrets. Dissabte 26 a les 17.30 h. Concert d’alumnes de les diferents formacions de l’escola. MATARÓ. L’ARC CAFÈ CULTURAL Kirias. Dissabte 26 a les 20 h. Grup que versiona clàssics des dels 60 fins a l’actualitat. MATARÓ. SALA CLAP Please: Tribut a U2. Diumenge 27 a les 12 h. Concert per gaudir en família amb les cançons de la mítica banda. Dins el Xics’n’roll. 12 € MATARÓ. FOMENT MATARONÍ La Generala. Diumenge 27 a les 18 h. A càrrec de la companyia de sarsuela Ciutat Comtal, el cor La Lírica de Sant Andreu i l’Orquestra Aula Lírica. 22€ PREMIÀ DE MAR. Espai l’Amistat BCN Pink Floyd Tribute Band. Divendres 25 a les 22 h. 15 €. VILASSAR DE DALT. Teatre la Massa Concert solidari amb els presos i exiliats polítics. Dissabte 5 a les 21 h. A benefici de l’Associació Catalana pels Drets Civils. VILASSAR DE DALT. Teatre la Massa Concert de primavera vienesa. Diumenge 6 a les 19 h. Julia Supinova al piano i Tobias Gossmann al violí. Preu: 20€. VILASSAR DE MAR. Aula de Música VIII Concert Monogràfic. Divendres 11 a les 19 h. Músiques del món. VILASSAR DE MAR. Sala Roser Carrau Orquestra de Cambra Sant Cugat. Diumenge 13 a les 19 h. Concert de música de cambra Weber & Copland amb Juan Pardo, clarinet solista. Preu: 9 €.


SORTIDES I VISITES ALELLA. Urb. La Pineda Passejada pel Parc de la Serralada Litoral. Dissabte 5 de 10 a 13h. Un camí d’històries, llegendes i màgia que no ens deixarà indiferents. T. 937 540 024. p.slitoral@diba.cat ALELLA. Oficina de Turisme Alella 1.000 anys en família. Dissabte 5 de 17 a 19.30h. Visita guiada al nucli d’Alella + copa de vi. ALELLA. Oficina de Turisme Rutes pel patrimoni natural i històric. Diumenge 13 de 10 a 12h. Plantes remeieres a la primavera. CABRERA. Font Picant Ruta teatralitzada al Castell de Burriac. Diumenge 27 a les 11 h. Coneixerem totes les llegendes i la història del Castell de Burriac. turisme@cabrerademar.cat. CABRERA. Can Benet Ruta Arqueològica. Diumenge 13 a les 11 h. Reviu l’apassionant passat de la vila i el seu ric patrimoni arqueològic. EL MASNOU. Plaça d’Ocata Visita la Mina d’Aigua del Masnou. Diumenge 13 a les 11 h. EL MASNOU. Museu Nàutica Visita teatralitzada. Divendres 18 a les 18 h. Presentació oficial de l’audioguia Visitmuseum del Museu i visita teatralitzada. EL MASNOU. Plaça d’Ocata El modernista desconegut: l’arquitecte Bonaventura Bassegoda i Amigó. Diumenge 20 a les 11 h. Visita guiada gratuïta. EL MASNOU. Plaça de l’Església El Masnou, terra de mar. Diumenge 27 a les 11 h. Visita guiada. Itinerari pels equipaments culturals més emblemàtics de la vila. MATARÓ. BASÍLICA DE SANTA MARIA Conjunt barroc dels Dolors. Dissabtes 5, 12, 19 i 26 a les 11.30 i 18 h. www.santamariamataro.org

MATARÓ. CASA COLL I REGÀS Casa Coll i Regàs. Dijous 3, 10, 17, 24 i 31 de 12 a 14 h. Divendres 4, 11 i 25 de 18 a 20 h. Dissabtes 5 i 12 de 18 a 20 h. Diumenges 6, 13, 20 i 27 de 12 a 14 h. Cal inscripció prèvia a visites@casacolliregas.cat o bé al telèfon 682156765 MATARÓ. TORRE LLAUDER Vil·la romana de Torre Llauder. Dissabtes 5, 12, 19 i 26 a les 12 h. Visita guiada al jaciment arqueològic de Torre Llauder. MATARÓ. AJUNTAMENT Ruta Puig i Cadafalch. MataróArgentona. Dissabte 5 a les 10 h. Visita guiada a diversos edificis modernistes. MATARÓ. ESTACIÓ RENFE Els fortins de Mataró. Dissabte 12 a les 9.30 h. Ruta per descobrir aquests elements del nostre litoral que formen part de la memòria històrica de la ciutat. MATARÓ. AJUNTAMENT Salve Iluro. La ciutat romana a través dels sentits. Dissabte 12 a les 18 h. Coneixerem la Mataró romana i els vestigis arqueològics de la ciutat d’Iluro. MATARÓ. AJUNTAMENT Miquel Biada, el primer ferrocarril. Dissabte 19 a les 18 h. Recorregut guiat per visitar els escenaris relacionats amb la vida de Miquel Biada. MATARÓ. NAU GAUDÍ Vapors, fàbriques i cooperatives del Mataró industrial. Diumenge 20 a les 11 h. MATARÓ. NAU GAUDÍ El Modernisme a Mataró. Dissabte 26 a les 17.30 h. Ruta pels edificis més significatius del Modernisme. MATARÓ. AJUNTAMENT Mataró, un passeig per la història. Diumenge 27 a les 11 h. Un tast per la història de Mataró a través d’anècdotes i lectures.

PREMIÀ DE MAR. plaça dels Països Catalans XXV Caminada a Sant Mateu. Diumenge 27 a les 8.30 h. Nivell mitjà (anar i tornar: 14 km aprox.).

GORG DE MATALATOSCA SANT Vicenç Montalt. PK C/Ginesta. Diumenge 13 a les 8 h. Sant Joan de les Abadesses. Entremig de frondosos boscos, trobem aquest salt d’aigua, que ens parla de antigues llegendes de bruixes. Coordinador: Carlos Lopez 637 414 411. montaltrek.org

COLLSACABRA ALELLA. Can Lleonart. Dimecres 30 a les 7.30h. Falgars d’en Bas - Santuari de Cabrera - Cantonigròs. Una travessa per Collsacabra, situat entre Osona, la Garrotxa i la Selva. Preu: 21 €. Inscripcions al web www.canlleonart.com

PASSEJANT PER LA CISA PREMIÀ DE DALT. La Cisa. Diumenge 6 a les 11.30 h. Rutes culturals guiades per conèixer l’enigma de com i on es va trobar la Mare de Déu de La Cisa, la història, llegendes i tradicions que hi ha al voltant del Santuari.

RUTA DEL VI TEIÀ. Centre Enoturístic Vallmora. Tots els dissabtes a les 11 h La Ruta del vi és un itinerari cultural que ofereix la possibilitat de fer un recorregut per la història vinícola del Maresme, des d’època romana fins a l’actualitat.

ST Vicenç Montalt. centre cívic Caminar saludable. Dimecres 2 a les 9.30 h: matinal al Puig de Popa (Calella). Dimecres 16 a les 9h: matinal a la Font del Ferro (Arbúcies). Dificultat: baixa. Coordinació i inscripcions: Josep Grau (Tel. 666 77 12 81). montaltrek.org SANT Vicenç Montalt. PK C/Ginesta Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac. Diumenge 20 a les 8 h. Sortida que ens porta per fantàstics rocams de conglomerat, molt semblants als de Montserrat. Coordinador: Sisku Calopa 660 328 148. montaltrek.org TEIÀ. Centre Enoturístic Vallmora El celler d’Epictet. Tots els dissabtes i diumenge a les 12 h. Visita guiada i tast de vi. VILASSAR DE DALT. EL CASTELL Ruta Vilassar medieval, el Castell. Dimarts 1 i dimecres 2 a les 11 h. Preu: 4,5 €. turisme@vilassardedalt.cat Vilassar de Dalt. Ajuntament Passejada pel Parc de la Serralada Litoral. Diumenge 27 a les 10 h. Descobrim la història i la prehistòria Vilassar de Dalt. Joc de pistes que ens portarà a conèixer la història i la prehistòria de la Serralada Litoral. Tel. 937 540 024 p.slitoral@ diba.cat VILASSAR DE MAR. can Bisa Caminada familiar de la Setmana de la Salut. Diumenge 6 a les 10 h. VILASSAR DE MAR. Casa Museu Carme Rovira Casa Museu Carme Rovira. Diumenge 6 a les 12 h. Visita guiada. aliersm@vilassardemar.cat.

Tribuna Maresme 27


XERRADES | ACTIVITATS LITERÀRIES ALELLA. Can Lleonart Una vida a beirut. Dijous 17 a les 19 h. A càrrec de Tomàs Alcoverro, periodista, corresponsal de La Vanguardia.

EL MASNOU. Sala Joan Comellas Condició humana i acció política de Hanna Arendt. Dimarts 15 a les 18.30 h. A càrrec de Jordi Casasampera.

ALELLA. Can Lleonart Opinions per a microones. Dijous 24 a les 19 h. A càrrec d’Empar Moliner, escriptora i periodista.

EL MASNOU. Sala Joan Comellas Les matemàtiques, s’estimen, s’odien... però són a tot arreu. Per a què serveixen? Dimarts 22 a les 18.30 h. A càrrec de Xavier Viella Miró.

ALELLA. Can Manyé Martí Sales i Sebastià Portell: a pèl. Dimecres 30 a les 19.30 h. Literatures amb sentits amb l’editoria de LaBreu, Ester Andorrà. ARENYS DE MAR. Biblioteca Singularitats naturals del Maresme. Divendres 4 a les 19 h. Presentació de la Guia de Recursos de les Biblioteques del Maresme 2018. ARENYS DE MAR. C.C.Calisay Les sis esposes d’Enric VIII d’Anglaterra. Dimarts 8 a les 18 h. A càrrec de Ferran Sánchez, Doctor en Història Moderna. ARENYS DE MAR. CC Calisay Maternitat subrogada: una perspectiva ètica. Dimarts 15 a les 18 h. A càrrec de Marcel Cano de la Universitat de Barcelona. ARENYS DE MAR. Biblioteca Petits poemes, petits pianistes. Divendres 18 a les 19 h. Recital poètic i musical a càrrec dels alumnes de la Laia Torras. ARENYS DE MAR. Biblioteca 400 anys de presència caputxina a Arenys de Mar. Divendres 18 a les 21 h. A càrrec de fra Valentí Serra i de fra Mateu Sanclimens. ARENYS DE MAR. C.C.Calisay L’aventura del català. Dimarts 22 a les 18 h. A càrrec de David Vila i Ros, escriptor. ARENYS DE MAR. C.C.Calisay El gènere de punt al Maresme. Dimarts 29 a les 18 h. A càrrec de Montserrat Llonch de la Universitat Autònoma de Barcelona. CABRILS. Biblioteca Gastroemocions II. Dijous 24 a les 18 h. Aspectes socials i culturals de l’alimentació. Amb Carolina Bonvehí. EL MASNOU. Biblioteca Descobrim...Alemanya. Dimecres 2 a les 18.30 h. Rutes imprescindibles per conèixer i viatjar per aquest país i el seu patrimoni. A càrrec de Gisa Mohr EL MASNOU. Sala Joan Comellas Societats extractives i serveis del benestar. Dimarts 8 a les 18.30 h. A càrrec de Montserrat Tura. EL MASNOU. Biblioteca Goya va caure d’un ovni? Divendres 11 a les 19 h. A càrrec de Blancdeguix. 28 Tribuna Maresme

MATARÓ. Casal Gent Gran Jaume Terradas Dret de succesions i testaments. Divendres 4 a les 16 h. A càrrec del Sr. Guzmán Clavel, notari. MATARÓ. AGRUPACIÓ CIENTÍFICOEXCURSIONISTA La platja de Blanes i el delta de la Tordera. Dissabte 5 a les 19.30 h. A càrrec d’Enric Sagristà, geòleg i investigador del CSIC.

MATARÓ. CA L’ARENAS Pintura de Le Corbusier. Porta esmaltada del Parlament de Chandigarh. Dijous 24 a les 19.30 h. A càrrec de Rosa Codina Esteve, professora de la UB.

GRANS HEROIS I GRANS DAMES DE HOLLYWOOD MATARÓ. COL·LEGI D’APARELLADORS Dimarts 8 a les 18 h: Grans herois del Hollywood clàssic. Part 1: 1930-1940. Dimarts 15 a les 18 h: Grans dames del Hollywood clàssic. Part 1: 1930-1940. Dimarts 22 a les 18 h: Grans herois del Hollywood clàssic. Part 2: 1940-1950. Dimarts 29 a les 18 h: Grans dames del Hollywood clàssic. Part 2: 1940-1950. A càrrec d’Albert Beorlegui, advocat, periodista i expert en cinema. 5 €

MATARÓ. ÒMNIUM CULTURAL Vermut jove amb Pau Llonch. Dissabte 12 a les 12.30 h. Trobada amb l’activista i cantant Pau Llonch. MATARÓ. BIBLIOTECA POMPEU FABRA Singularitats naturals del Maresme. Dilluns 14 a les 19.30 h. Presentació de la Guia de Recursos de les Biblioteques del Maresme 2018. MATARÓ. Casal Gent Gran de l’Havana Les empreses de telèfon. Dimecres 16 a les 17 h. A càrrec del Sr. F. Xavier Sánchez Moragas, especialista en dret del consum. MATARÓ. CA L’ARENAS Les cases de cós al Maresme. Divendres 18 a les 19 h. A càrrec del doctor arquitecte Antoni Paricio. MATARÓ. Associació Parkinson Maresme Seguretat a la llar i estafes. Dimarts 22 a les 17 h. A càrrec dels Mossos d’Esquadra de Mataró. MATARÓ. FUNDACIÓ ILURO Terri, el manyà encès 100 anys. Dimecres 23 a les 19.30 h. A càrrec de Manuel Cuyàs i Gibert, escriptor i periodista. MATARÓ. FUNDACIÓ ILURO Regressió o progrés? Dies 24 i 30 a les 19.30 h. Cicle de conferències organitzades per ANC Mataró i Òmnium Cultural Mataró-Maresme.

MATARÓ. Casal Gent Gran Participació i usos de la gent gran a les xarxes socials. Dimarts 29 a les 17 h. A càrrec d’Esther Julià, responsable de xarxes socials de l’Ajuntament de Mataró. PREMIÀ DE DALT. SC Sant Jaume Renda Bàsica Universal: Utopia del segle XX per a realistes dels segle XXI. Dijous 17 a les 19.30 h. A càrrec de Daniel Raventós. PREMIÀ DE MAR. Biblioteca Escriure humor: un taller de Pep Bras. Dimecres 9, 16, 23 i 30 de 18 a 20 h.

MATARÓ. Fundació Iluro La difícil i necessària alteritat en la política i en la religió. Dilluns 7 a les 19.30 h. A càrrec de Xavier Melloni, jesuïta. MATARÓ. Fundació Iluro Els valors de l’islam i la radicalització. Divendres 11 a les 19 h. A càrrec d’Enric Vendrell, Dr. Jordi Moreras, Mohamed El Ghaidouni, Dr. Xavier Marin I Anna Teixidó.

MATARÓ. FUNDACIÓ ILURO Cal parlar encara de resurrecció? Dilluns 28 a les 19.30 h. A càrrec de Jaume Patuel, psicoanalista i teòleg.

POESIA EN VIU

MASTERCLASS DE CREATIVITAT

MATARÓ. FOMENT MATARONÍ. Dissabte 19 a les 17 h.

PREMIÀ MAR. Espai l’Amistat. Dimarts 22 a les 19 h.

Recital de poetes i músics que han passat pel programa Poesia en viu de Mataró Ràdio.

Masterclass amb Lluís Bassat. Dins de les 2es Jornades de Promoció Econòmica.

ESPAIS DE POESIA D’ALELLA Ovidi 4. Can Manyé. Dijous 3 a les a les 20 h. Espectacle poètic on Mireia Vives, David Caño, David Fernàndez i Borja Penalba pugen a escena textos de Pere Quart, Angela Davis, Joseba Sarrionaindia, Marina Garcés, Roger Pelàez, Josep Palau i Fabre, entre d’altres. Poetada jove. Pati Espai Jove. Divendres 4 a les 18h. Recital del taller coordinat per Marçal Parcerisa i Queralt Morros. A la riba obscura, Víctor Català i Mercè Rodoreda. Jardins de la Vila Martorell. Dissabte 5 a les 12h. Conversa i recital. Oriol Sauleda i Marcel·lí Bayer. Can Manyé. Diumenge 6 a les 19h. Experimentació poètica i sonora. Sense estança. Can Manyé. Dimarts 8 a les 20h. Un homenatge a les persones desplaçades amb versos de Marià Manent, Miquel Martí i Pol, Joana Raspall o Kavafis, entre molts d’altres. El ganivet busseja i la cullera flota. Espai Jove. Dijous 10 a les 18.30h. Recital a càrrec dels alumnes de l’Institut d’Alella. Al cor de les paraules. Biblioteca. Dijous 10 a les 21h. Club de lectura que ens aproparà a l’obra poètica de Montserrat Abelló. Poemes visuals. Can Manyé. Divendres 11 a les 20h. Espectacle per a grans i petits. Inspirada en la màgia dels poemes de Joan Brossa. Forats. Alta Alella Mirgin. Dissabte 12 a les 12h. Carla Fajardo, guanyadora del 21è premi de poesia Alella a Maria Oleart, presentarà el poemari Forats. A punt. Can Manyé. Dissabte 12 a les 19 h. Núria Pujolàs, Lali Ribera i Jordi Roig són els tres autors d’A punt. XXXV Mostra Literària del Maresme. Can Lleonart. Diumenge 13 a les 12h.

PREMIÀ DE MAR. Espai l’Amistat Xerrada fotogràfica amb Ibai Acevedo. Divendres 18 a les 18 h. SANT Vicenç Montalt. Casal dels Xurravins Sis contes, basats en fets reals. Divendres 11 a les 19 h. A càrrec de Joan Antoni Rodríguez Gazulla. ST Vicenç Montalt. centre cívic Les ambaixades al Maresme durant la Guerra civil. Divendres 25 a les 19.30 h. A càrrec del Dr. Jordi Sellarés. TEIÀ. BIBLIOTECA 25 anys del Parc de la Serralada del Litoral. Divendres 4 a les 19 h. A càrrec de Toni Marí, responsable del Centre de Documentació del Parc de la Serralada del Litoral. TEIÀ. C. Enoturístic Vallmora 1r Simposium d’arqueologia laietana. Dissabte 12 de 9 a 14h. Espai de comunicació i presentació dels resultats de les intervencions arqueològiques en territori Laietania. info@turismemaresme.cat. VILASSAR DE DALT. can Banús Reconstruccions de la vida rural romana. Divendres 18 a les 20 h. VILASSAR DE DALT. Biblioteca Tea-Tre. Dijous 31 a les 16 h. Parlarem amb Elisenda Guiu, autora de l’obra El naixement. VILASSAR DE MAR. Biblioteca Gossos: convivència fàcil? Divendres 4 a les 19 h. Com pensen i com es comuniquen, a càrrec de Manel Garcia, educador caní. VILASSAR MAR. S. Roser Carrau La societat de la por. Dimarts 8 a les 18 h. A càrrec d’Esther GimènezSalinas.


INFANTIL L’HORA DEL CONTE Alella. Biblioteca. Dimarts 22 a les 17 h: Dibuixa’m un parc amb Clara Gavaldà i Valentí Gubianas. Dimarts 29 a les 17.30 h: Tots els petons del món amb Montse Panero.

PLEASE: TRIBUT A U2

LES MINES DE ST. CORBELI (CERCS)

Arenys de Mar. Biblioteca. Dijous 3 a les 18 h: El monstre dels colors amb Susanna Mir i Oleguer Maresma. Dijous 10: Story Time amb Gemma Abad. Dijous 17: Els meus amics el meu jardí. La desgracia de la carbassa. Dijous 24: Contes cosits amb Lluís Montmany i Anna Cabús. Dijous 31: Quina capsa i altres contes a carrèc d’en Subi i l’Anna.

MATARÓ. SALA CLAP. Diumenge 27 a les 12 h.

ST Vicenç Montalt. PK C/Ginesta. Diumenge 27 a les 8.30 h.

Cabrera. Biblioteca Ilturo. Dijous 24 a les 18 h. Dibuixa’m un parc amb Clara Gavaldà i Valentí Gubianes.

Concert per gaudir en família amb les cançons de la mítica banda. Dins el Xics’n’roll. 12 €

Entrarem a les entranyes de la muntanya, i veurem com treballaven els miners. www.montaltrek.org

Cabrils. Biblioteca. Divendres 25 a les 18 h. Dibuixa’m un parc amb Anna i Subi.

ALELLA. Can Lleonart Mostast. Dissabte 12 de 13 a 14.30h. Taller de tast de most. ARGENTONA. Plaça Nova Gimscape. Dissabte 19 a les 17 h. Una gimcana-scaperoom. CABRERA. Biblioteca Ilturo Taller de còmic. Dimarts 29 a les 18 h. A càrrec d’Assumpció Ramón. CABRILS. Centre cívic La Fàbrica Libèl·lula. Divendres 4 a les 17 h. Espectacle amb la Cia. Toti Toronell. CABRILS. C/ Domènec Carles La banda forània. Dissabte 5 a les 17 h.Teatre de la Cia Forani Teatre. CABRILS. Biblioteca Laboratori naturalistes. Divendres 18 a les 18 h. Amb Pilar Aznar. CABRILS. Centre cívic La Fàbrica Rabbit School: els guardians de l’ou d’or. Dissabte 19 a les 18.30 h. Cinema familiar en català. CABRILS. Biblioteca Taller familiar amb insectes. Dijous 31 a les 18 h. EL MASNOU. Ca n’Humet La nena dels pardals. Diumenge 20 a les 18 h. Teatre familiar amb la Tresca i la Verdesca.

LLAVANERES. Museu-Arxiu La festa dels colors . Dissabte 26 a les 12 h. Activitat familiar al museu amb visita, explicació de conte i taller de colors. MATARÓ. BIBLIO. FUNDACIÓ ILURO Art Time. Dimecres 2, 9, 16, 23 i 30 a les 17.30 h. Activitats per descobrir l’art i aprendre anglès. MATARÓ. MUSEU DE MATARÓ Enrajolem! Diumenge 6 a les 12 h. Taller de manualitats. MATARÓ. BIBLIO. POMPEU FABRA Naturalistes. Divendres 11 a les 18 h. Descobrirem naturalistes clàssics i, com ells, recol·lectarem, descriurem i classificarem, tot coneixent llibres, animals i plantes. MATARÓ. BIBLIO. ANTONI COMAS Vaiana. Dissabte 12 a les 11 h. Cinema infantil en català. MATARÓ. CA L’ARENAS Ombres, llum i color. Diumenge 13 a les 12 h. A partir d’una història experimentarem amb els efectes de la llum en l’art. A partir de 5 anys. MATARÓ. BIBLIO. POMPEU FABRA Vida extraterrestre. Divendres 25 a les 18 h. Amb materials reciclats construirem coets, màquines del temps, robots, alienígenes, etc.

El Masnou. Biblioteca. Dimecres 9 a les 17.30 h: Contes i tresors per a nadons amb la companyia Alma i la Mar de Contes. Dissabte 12 a les 11 h: En Bum i el tresor pirata. Llavaneres. Biblioteca. Dissabte 19 a les 12 h. Juguem amb les paraules amb Noemí Caballer. Mataró. Buc de Llibres. Dimecres 2 a les 17.30 h: El colom no se’n pot anar a dormir tard. Dimecres 9: El ratolí que no tenia por. Dimecres 16: Tot el que sé de la caca. Dimecres 23: Germans! Dimecres 30: Un Sant Jordi molt tossut. Mataró. Biblioteca Antoni Comas. Dimecres 2 a les 18 h: El mic o i la tortuga. Dimecres 9: Issun Boshi. Dimecres 16: Aigua. Dimecres 23: A la Xina i aquí contes per compartir amb la Cia. Rondallaire. Dimecres 30: Contes de l’Amèrica Llatina amb Sensedrama Teatre. Mataró. Biblioteca Fundació Iluro. Dijous 3 a les 17.30 h: The Colour Monster. Divendres 4: La casa més gran del món. Dijous 10: Germans! Divendres 11: Sóc la supermosca! Dijous 17: La bella desperta. Divendres 18: Roger. Dijous 24: En Bill s’avorreix. Divendres 25: En Santi a la biblio. Dijous 31: Juguem?. Mataró. Biblioteca Pompeu Fabra. Dimarts 8 a les 18 h: Petons i moixaines amb Assumpta Mercader. Dimarts 15: Ara em dic Joana. Dimarts 22 a les 18 h: Dibuixa’m un parc amb Subi i Anna Obiols. Dimarts 29 a les 18 h: La lletra A que no volia ser vermella. Premià de Dalt. Biblioteca. Dimarts 22 a les 11 h: Miquel el Mariner amb Marta Catalan. Dimarts 22 a les 17.30 h: Dibuixa’m un parc! amb Núria Clemares. Divendres 25 a les 17.30 h: The Three little pigs. Sant Vicenç Montalt. Biblioteca. Divendres 18 a les 17 h. Miquelot el mariner, i la seva capseta de música amb Marta Catalán. Teià. Biblioteca. Dimarts 8 a les 18 h: El caragol i l’herba de poniol. Dimarts 22: Dibuixa’m un parc. Dimarts 29: El llibre de la selva. Vilassar de Dalt. Biblioteca. Divendres 11 a les 18.30 h: Contes d’antics mons. Ulisses i el cavall de Troia. Divendres 25: Dibuixa’m un parc a càrrec d’Óscar Julvé i Núria Martínez. Vilassar de Mar. Biblioteca. Dijous 3 a les 17.30 h. La vaca del bric de llet amb Sílvia Cantos. Dijous 17: Contes llaminers amb Ada Cusidó.

MATARÓ. JARDINS DE L’ANTIC ESCORXADOR Jocs del món. Dissabte 26 d’11 a 13 h. Jocs procedents de diferents parts del món. MATARÓ. CAN BOET Remeis casolans amb herbes: fem sabó. Diumenge 27 a les 12 h. Destinat a famílies amb infants. Inscripció a 93 741 29 30. PREMIÀ DE MAR. plaça dels Països Catalans Muntanya i aventura. Diumenge 20 a les 11 h. Amb un imponent rocòdrom, una divertida tirolina i els arriscats inflables d’obstacles. PREMIÀ MAR. Museu Estampació Demostració de l’ofici de colorista. Diumenge 27 a les 12 h. Farem de tintorers en família i experimentarem amb colorants naturals. ST Vicenç Montalt. centre cívic Petit Piano. Diumenge 13 a les 18h. Espectacle de titelles. TEIÀ. C. Enoturístic Vallmora Taller familiar. Diumenges 6 i 20 a les 11 h. Fem d’arqueòlegs! TEIÀ. C. Enoturístic Vallmora Taller familiar. Diumenges 13 i 27 a les 11 h. Aprendrem a teixir un petit cistell. reserves@tanitdifusio.cat TEIÀ. BIBLIOTECA Fem nius pels ocells en família! Dissabte 19 de 10h a 13h. TEIÀ. CMC la Unió Taller de ciència: Slime meravellós. Dissabte 5 a les 10.30 h. A càrrec de l’Associació Pendulum. VILASSAR DE MAR. Biblioteca BiblioLab: Els primers pagesos. Dissabte 5 d’11 a 12.30 h. A càrrec del Institut Català de Paleoecologia. VILASSAR MAR. Ateneu Vilassanès El Petit Dalí. Diumenge 6 a les 17.30 h. Teatre familiar a càrrec de la Cia. Viu el teatre.

Tribuna Maresme 29


EXPOSICIONS

COLITA PERQUÈ SI! MATARÓ. ATENEU FUNDACIÓ ILURO. Del 10 maig al 29 de juliol. Colita, sobrenom d’Isabel Steva Hernández, és un dels referents indiscutibles de la fotografia catalana contemporània.

RENAIXEMENT A FLORÈNCIA TEIÀ. CMC la Unió. De l’11 al 27 de maig. De la farmàcia al perfum. Visites guiades diumenge 13, 20 i 27 de maig a les 12 h.

ALELLA. Can Manyé Abracadabra. Del 3 de maig al 10 de juny. De Jordi Pagès Morera.Una finestra per mostrar propostes amb la raó de despertar la creativitat. Dimecres 23 a les 19.30 h: Visita comentada.

MATARÓ. CAN PALAUET Sortir-se de la línia. Fins al 20 de maig. Exposició dels projectes de vuit artistes articulats a partir de la idea d’errar. Dissabte 12 a les 19 h i diumenge 13 a les 12 h: visita comentada.

ALELLA. Can Lleonart Dones grans, grans dones. Del 18 de maig al 4 de juny. Aquesta exposició trenca clixés sobre el que significa envellir per a les dones.

MATARÓ. CAN PALAUET Zona Intrusa 11. El Ritual. Del 19 de maig al 10 de juny. Resultat del projecte dut a centres educatius de la ciutat, on alumnes han explorat el ritual com a pràctica artística.

ARENYS DE MAR. C.C.Calisay Una altra manera de pintar. Del 4 al 27 de maig. De Joan Marlet. CABRERA. Biblioteca Ilturo S’ha escrit un crim. Del 17 de maig al 17 de juny. CABRILS. BIBLIOTECA La carbassa, la poma i el pèsol, tres vegetals... molt femenins! Del 25 de maig al 14 de juny. EL MASNOU. Biblioteca Goya va caure d’un Ovni? Del 2 al 15 de maig. Exposició de treballs dels alumnes de Blancdeguix. MATARÓ. MUSEU DE MATARÓ Iluro, ciutat romana + Mataró, ciutat mediterrània. Dues exposicions permanents sobre la història de la ciutat. Dissabte 5 a les 18 h: D’Iluro a Mataró, visita guiada MATARÓ. MUSEU DE MATARÓ Catifes de ciment. El món de la rajola hidràulica. Del 20 d’abril al 23 de juny. Coneixerem els orígens, la tècnica i els principals fabricants d’aquest objecte estretament vinculat a l’arquitectura catalana. MATARÓ. CAN MARFÀ Mataró, capital del gènere de punt. L’exposició permanent del Museu és un recorregut pel procés de fabricació del gènere de punt i l’evolució històrica d’aquesta indústria a Mataró i a Catalunya. MATARÓ. CAN MARFÀ Els mitjons Molfort’s i la publicitat racional. Fins al 17 de juny. Mostra sobre la marca de mitjons Molfort’s, que va ser ser pionera a Espanya en la publicitat racional. 30 Tribuna Maresme

MATARÓ. NAU GAUDÍ Col·lecció Bassat. Escultures 19111989. Fins al 28 d’octubre. Mostra de 90 escultures que recull vuit dècades d’art contemporani. Diumenge 6 a les 12 h: Visita guiada a l’exposició. MATARÓ. BIBLIO. ANTONI COMAS Cubs de Rubik. Del 7 al 31 de maig. Selecció de cubs de Rubik i jocs d’enginy de la col·lecció de Pedro Luis Muñoz. MATARÓ. CAN PALAUET Glass Path. Aïda Gómez. Fins al 13 de maig. Mostra de la instal·lació de l’artista, dins el projecte Womart comissariat per l’associació Rebobinart. MATARÓ. CASAL L’ALIANÇA Josep Font Heras. Del 18 de maig al 10 de juny. Obra recent en diverses tècniques de l’artista mataroní. MATARÓ. COL·LEGI APARELLADORS Carme Riera. Estimat estany. De l’11 de maig al 3 de juny. Obra recent de l’artista, principalment peces fetes amb estany. MATARÓ. LA DESTIL·LERIA Ivan Floro. A to B. Fins al 30 de maig. Exposició dividida en dos espais, l’A i el B, en què l’artista, a través d’escenes quotidianes, mostra a l’espectador dos mons clarament diferenciats. MATARÓ. L’ALTRE CAFÈ CULTURAL Mirades. Del 2 al 31 de maig. Fotografies de Ferran Gironès. MATARÓ. ESPAI GATASSA Ombres. Del 3 al 18 de maig. Fotografies de Carles Cuscó.

VILADOMAT I LA TÈCNICA + ELS COLORS DEL BARROC MATARÓ. CA L’ARENAS. Del 26 d’abril a l’1 de juliol. Dues mostres que ens apropen al moviment artístic del barroc dels segles XVII i XVIII: la tècnica i els materials que Viladomat feia servir per pintar i una selecció del fons del Museu d’època moderna.

DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS + NIT DELS MUSEUS Nit dels Museus. Arenys de Mar. Museu Marès de les Puntes. Dissabte 19 a les 21 h. Visita teatralitzada a l’exposició Posem fil a l’agulla, el gènere de punt a Arenys de Mar. Visita comentada a càrrec del comissari de l’exposició Jordi Julià: diumenge 20 a les 11 h. Les cases de cós al Maresme. Mataró. Ca l’Arenas. Divendres 18 a les 19 h. A càrrec del doctor arquitecte Antoni Paricio. Can Serra amb molt de tacte. Mataró. Museu de Mataró. Dissabte 19 a les 18 h. Visita sensorial en què a partir de reptes i jocs anirem descobrint peces de la Iluro romana. Ca l’Arenas amb tot el cos. Mataró. Ca l’Arenas. Dissabte 19 a les 19 h. Una aproximació a l’estètica de la cultura barroca a través de la música i el moviment. Visita concert. Mataró. Casa Coll i Regàs. Divendres 18 i dissabte 19 a les 18 i 20 h. Visita amb acompanyament musical. Cal inscripció prèvia a visites@casacolliregas.cat o bé al telèfon 682156765. Can Marfà amb molta vista. Mataró. Can Marfà. Dissabte 19 a les 20 h. Activitat teatralitzada per endinsar-nos en els processos creatius del món publicitari vinculat a l’exposició temporal. A les 21 h: Fi de festa amb molt de swing, amb Big-Head Hoppers i Swingmakers. El relat de... Sortir-se de la línia. Mataró. Can Palauet. Dissabte 19 de 18 a 21. 30 h. Veniu a l’exposició i els nois i noies de 1r de l’institut Les Cinc Sénies us faran una visita guiada. De l’error a la pedra o de la literatura a l’objecte. Mataró. Can Palauet. Dissabte 19 a les 19 h. Visita comentada per l’artista Anna Dot del procés de creació de la seva instalació “Les pedres del camí”, que forma part de l’exposició. Faries una escultura amb cara o sense? Mataró. Nau Gaudí. Diumenge 20 a les 12 h. Activitat per a nens i nenes a partir de 5 anys. Torre Llauder amb molt de gust. Mataró. Vil·la Romana de Torre Llauder. Diumenge 20 a les 12 h. Un vermut a la romana a l’antiga vil·la d’Iluro. Viatjarem a l’antiga vil·la romana d’Iluro on uns personatges ens faran participar de la recreació de l’època a través del gust i l’olfacte. Dia internacional dels museus. Premià de Dalt. Museu de Premià de Dalt. Divendres 18 a les 19.30 h. Inauguració de l’exposició: Pere Duran Farell, pioner de l’arqueologia a Catalunya. La col·lecció d’art ibèric. Introducció a càrrec de Pere Duran Vall-llosera. Espectacle pirotècnic amb Simplement Diables. Premià de Mar. plaça Salvador Moragas. Dissabte 19 a les 22 h. Gaudiu d’un espectacle de llum i color amb Simplement Diables, els Diablons de Mar, els Bumus-borinots i els malabars dels In-flamats. Reconstruccions de la vida rural romana. Vilassar de Dalt. Museu Arxiu de Can Banús. Divendres 18 a les 20 h. Conferència.

SILENCI DEL TRAÇ VILASSAR DE MAR. Museu Enric Monjo. Del 13 maig al 17 juny. Partint de les tècniques de la cal· ligrafia i la pintura xineses, Esther Viñals desenvolupa una concepció pictòrica basada en la naturalesa.

MATARÓ. LES ESMANDIES Núria Morón. Dibuixos. Del 4 al 31 de maig. MATARÓ. UNIÓ EXCURSIONISTA Marletgrafies. Fins al 30 de maig. Fotografies de Joan Marlet i Civil. PREMIÀ DE DALT. Biblioteca Exposició de Josep Sánchez. De l’1 al 15 de maig. PREMIÀ DE DALT. Biblioteca Objectius de desenvolupament sostenible. Fins al 8 de maig. PREMIÀ DE MAR. Biblioteca Pedrolo, més enllà dels límits. Del 3 al 29 de maig. PREMIÀ DE MAR. Centre Cívic Streets. Del 2 al 31 de maig. Exposició de fotografia del Grup Argent. SANT Vicenç Montalt. Casal dels Xurravins Multi-Art. De l’1 al 30 de maig. De Joan Antoni Rodríguez Gazulla. SANT Vicenç Montalt. Biblioteca Paisatges literaris. Fins al 15 de maig. TEIÀ. BIBLIOTECA Ocellam. Fins al 8 de maig. TEIÀ. BIBLIOTECA Pompeu Fabra, el científic de la llengua. Del 2 al 31 de maig. VILASSAR DE MAR. Biblioteca Geografies literàries de José Luis Sampedro. Fins al 15 maig. VILASSAR DE MAR. Biblioteca Aproximació al Macro. FIns al 12 maig. Del grup de fotografia “Una mirada particular” de Viladona. VILASSAR DE MAR. Can Bisa Entre pops i sípies amb tub i ulleres, sobre el fons marí de Vilassar de Mar. Fins al 17 juny. Del fotògraf Juan Vidal i la biòloga Teresa Coves. VILASSAR DE MAR. Museu Enric Monjo Universos quadrats: flirteig amorós entre el ferro i el mar. Fins al 8 maig. Pintures texturades sobre tela i escultures de ferro de Patricia Cancelo.


TEATRE ARENYS DE MAR. Teatre Principal Dones com jo. Diumenge 13 a les 19 h. De Pau Miró a càrrec de la Cia. CEAtre de Pau Miró. 10 €

MATARÓ. FOMENT MATARONÍ Taula rodona + La joia de ser catalans. Diumenge 13 a les 18.30 h. A càrrec del grup El Tramvia. 7 €

CABRILS. Centre cívic La Fàbrica Improshow. Dijous 3 a les 21 h. Un espectacle d’humor, original i interactiu.

MATARÓ. TEATRE MONUMENTAL Sis contes per la Nadia. Divendres 18 a les 19 h. Espectacle a càrrec dels estudiants d’educació secundària, dirigit per Enric Domingo.

EL MASNOU. Ca n’Humet Carnaval. Dissabte 12 a les 21.30 h i diumenge 13 a les 19 h. El segrest d’un nen és el rerefons d’aquesta obra, que podríem emmarcar dins del thriller policíac. Preu: 8 € MATARÓ. PLATJA DE PEQUÍN Mediterrània. Dimarts 1 a les 12.30 h. Resultat del procés creatiu del Colectivo Lamajara amb homes i dones de més de 40 anys de Mataró. MATARÓ. TEATRE MONUMENTAL Adossats. Dimarts 1 a les 19 h. Un text de Ramon Madaula sobre les relacions familiars, amb direcció de Jordi Casanovas. 28 € MATARÓ. CAN GASSOL Escrit en l’aire. Divendres 4 a les 20.30 h. Una trobada entre el coreògraf i ballarí català Cesc Gelabert i l’escriptor, pintor i director d’escena francès Valère Novarina. 6 €

MATARÓ. TEATRE MONUMENTAL Tots dansen. Dimecres 23, dijous 24 i divendres 25 a les 20 h. A càrrec d’alumnes dels instituts Puig i Cadafalch, Alexandre Satorras, Thos i Codina, Damià Campeny i Laia l’Arquera. 5 €

GREASE RELOADED

MATARÓ. CAN GASSOL Tallers de l’aula de teatre. Dissabte 19 a les 12.30 h: En Pere sense por, a càrrec d’El meu primer tast teatral. Dissabte 19 a les 20 h: Elogi de la lentitud, a càrrec d’Aula júnior 12 anys. Diumenge 20 a les 12.30 h: Cos, a càrrec de Dansa creativa i moviment expressiu. Dissabte 26 a les 12.30 h: Els tres mosqueters, a càrrec d’Aula júnior 10 i 11 anys. Dissabte 26 a les 20 h: El senyor de les mosques, a càrrec d’Aula júnior 17 a 25 anys. Diumenge 27 a les 19 h: Lluny d’aquí, a càrrec d’Aula júnior 14 anys.

ARGENTONA. La Sala. Diumenge 6 a les 18 i 20 h. Després de rebre el Premi La Llotja en la competició The Best On 2016, Supa Staff presenta Grease Reloaded, una interpretació lliure d’una de les grans històries d’amor del gènere cinematogràfic.

MATARÓ. TEATRE MONUMENTAL El despertar de la primavera. Dilluns 21 a les 19 h. Un musical pop rock que tracta sobre l’amor adolescent, la repressió, la por i la incomprensió, produït per Marc Flynn, Rubén Yuste i Anna Piqué. 21 €.

PREMIÀ DE MAR. Espai l’Amistat. Divendres 18 a les 21.30 h. Teatre amb Clara Segura, Marta Marco i Daniela Freixas. Direcció: Silvia Munt. Preu: 20 €

PREMIÀ DE DALT. Sala Sant Jaume Descalços pel parc. Dissabte 12 a les 21.30 h i diumenge 13 a les 18 h. A càrrec de la cia. Peramoralart. PREMIÀ DE MAR. Patronat Teatre La Casa de Bernarda Alba. Dissabte 5 a les 22 h i diumenge 6 a les 19 h. Teatre a càrrec de la Cia. Senseoficinibenefici. PREMIÀ DE MAR. Patronat Teatre Oh My God. Dissabte 19 i diumenge 20 a les 17 h. A càrrec dels alumnes del Patronat

LES NOIES DE MOSSBANK ROAD

ELS MISERABLES MATARÓ. SALA CABANYES. Dissabtes 19 i 26 a les 21 h. Diumenges 20 i 27 a les 18 h. Dilluns 21 a les 18 h. Espectacle basat en la novel·la de Victor Hugo, amb direcció de Joan Peran i direcció musical d’Àngel Valverde. 18 €

PREMIÀ DE MAR. Patronat Teatre El Regne de la Fantasia. Dissabte 26 i diumenge 27 a les 17 h. Teatre musical a càrrec dels alumnes. PREMIÀ DE MAR. plaça dels Països Catalans Creus de Maig. Dissabte 26 a les 17 h. Festival amb actuacions a càrrec de l’Escola de Ball Loli i de Danzas Populares Arco Iris.

Tribuna Maresme

31