Tribuna 331. Febrer 2018

Page 1

tribuna maresme NÚMERO 331. FEBRER 2018 Propera sortida: 1 de març

www.tribunamaresme.com t tribunamaresme f tribunamaresme

El regnat de la disbauxa

El Carnaval torna al Maresme amb rues i propostes per viure la festa intensament. La Sala d’Argentona presenta nous espectacles

SalóBoda arriba a Mataró amb una edició especial dels 25 anys

La 40a Fira de l’Arbre se celebrarà al Parc Central de Mataró

Una selecció dels millors llocs on comprar i menjar calçots Colla guanyadora del 1r premi del Carnaval 2017 a Vilassar de Mar Foto: Ajuntament de Vilassar de Mar


EDITORIAL

CONCURSOS SORTEIG DE 5 LLIBRES Participa i guanya 1 exemplar del conte El paper amagat’ d’Albert Calls i Ona Carvajal, publicat per l’Ajuntament de Premià de Mar.

Tornar a la normalitat En el context d’aquests dies difícils d’intentar formar govern a la Generalitat, el més important –des de la perspectiva de la vida diària- és intentar tornar a la normalitat de la principal institució catalana. I fer-ho demanarà molt bona voluntat per totes les bandes. Necessitem unes institucions fortes i que puguin dedicar-se plenament a resoldre els problemes que tenim en el dia a dia: laborals, sanitaris, d’ensenyament, d’igualtat... i això no es pot fer quan la prioritat, dia rere dia també, sembla l’enfrontament polític o la incapacitat de trobar espais comuns per començar a treballar. No pot negar-se que les darreres eleccions autonòmiques van donar una imatge ben nítida i clara de com és actualment la societat plural catalana, clarament dividida en posicionaments enfrontats i de difícil encaix. Però quan les coses són més difícils, és el temps de la política. Només cal invocar d’altres moments del passat per veure que amb bona voluntat i cedint tots, es pot trobar

LA VINYETA

un encaix social. Si no, els problemes s’eternitzen, amb el que comporta de desgast per al conjunt de la societat. I els perills de dependre de posicionaments tan divergents. Carnestoltes. El carnaval és el temps de posar-se la màscara i de riure’s i divertir-se al màxim. Per això, les regles d’aquesta celebració són principalment que no hi ha regles i que tot és possible, durant el regant del Carnestoltes, encara que sigui una estona, solament per mirar de passar-s’ho d’allò més bé. Aquests dies, els pobles i ciutats del Maresme celebraran, en línea amb la tradició, les rues i tot el cicle d’aquesta celebració amb tant de seguiment. Any rere any, la gent hi participa amb il·lusió, amb la bona voluntat de canviar la seva rutina diària per una de nova a través de les disfresses. El Carnaval és temps de màscares, una tradició molt necessària que ens serveix per alliberar tensions. Tothom hi és convidat!

‘El paper amagat’ és un conte per als primers lectors subtitulat ‘Un tomb per la història del barri de Santa Maria – Santa Anna - Tió’, el conegut ‘Barri Cotet’ de Premià de Mar i Premià de Dalt. Els protagonistes, Ferran i Anna, són dos nens que han de fer un treball de recerca i que a través d’un erudit, el Sr. Valentí, descobriran com és el veïnat. El conte inclou un apèndix sobre els orígens del barri i les persones que van contribuir a fer-lo possible.

GUANYA ENTRADES DE TEATRE PEL PATRONAT SOCIAL PREMIANENC Sortegem 5 entrades dobles per la representació de Per Nadal, cada ovella al seu corral que es farà els dies 10, 11, 17 i 18 de febrer de desembre.

Maneres de participar ALS CONCURSOS 1. Enviar un email a: promocio@tribunamaresme.com. 2. Facebook. Posar m’agrada a la publicació del concurs. 3. Twitter. Retuitejar el tuit del concurs.

Ricard Soler. www.ricardsoler.blogspot.com

00TM www.e-cib.com

Codi E-cib Els lectors de Tribuna Maresme trobareu el codi E-cib en diversos articles o anuncis. El codi de 4 dígits us permetrà connectar l’espai físic de l’anunci o l’article amb Internet, on hi podreu obtenir més informació. Per enllaçar el codi amb la xarxa cal anar a la web www.e-cib.com i introduir els 4 dígits indicats. També podeu descarregar-vos l’aplicació E-cib, disponible per Android i IOS, als vostres smartphones i agilitzar el procés.

tribuna maresme 20.000 exemplars distribuïts als municipis de la comarca

2

Tribuna Maresme

Editor/director: Josep Maria Ponce. Col·laboradors: Albert Calls, Margarida Colomer, Eduard Domingo (Natur Center), Ramon Domingo, ISSA, Jesús Gonzàlez Notario, Josep Grau (Montaltrek), Quim Giménez, Anna Lladó, Passi Garden Home, Ferran Planell, Gemma Ponce, Gabriel Pujol, Remei Ribas (Àvia Remei), Joan Salicrú (Associació Cultural Valors), Ricard Soler.. C/ Lourdes, 40 · 08330 Premià de Mar · Tel. 93 752 52 67 www.tribunamaresme.com · info@tribunamaresme.com Dip. Legal: B-26375-2005. Impressió: Impressions Intercomarcals S.A.

TRIBUNA Maresme no es fa necessàriament responsable del contingut dels articles dels seus col·laboradors, ni dels missatges publicitaris.


ACTUALITAT Programació de la temporada d’hivern de La Sala d’Argentona

Arriba l’edició especial 25 anys del SalóBoda

L’Ajuntament d’Argentona va donar a conèixer la programació d’espectacles de la nova temporada d’hivern, de febrer a maig, a La Sala d’Argentona, i que comptarà amb un marcat accent teatral. ‘Paraules encadenades’ o ‘Mala Broma’, i noms a la direcció com Sergi Belbel o Marc Angelet i repartiments amb Anna Sahun, Ernest Villegas, David Bagès, Xicu Masó o Mima Riera. El cartell de la temporada, que s’amplia amb un espectacle més en relació a l’anterior -passa de 8 a 9- també compta atractives propostes musicals, com la Gramophone All Stars Big Band, capitanejada per la veu de Judit Nedderman i les germanes Kathy i Yolanda Sey, o la proposta clàssica de la mà d’Ensemble Méridien. La presència argentonina també serà un altre dels accents d’aquesta programació, en espectacles com Rudo o Ensemble Méridien. A partir del 2 de febrer es podran adquirir les entrades i abonaments al web municipal i l’Oficina d’Atenció Ciutadana.

La Unió de Botiguers de Mataró ja està ultimant els preparatius per a l’edició especial 25 anys del SalóBoda Mataró i Maresme, Celebracions & Esdeveniments. Aquesta fira especialitzada, que després de 25 anys ja es pot dir que és un dels esdeveniments més consolidats del panorama firal de la comarca i de Catalunya, es portarà a terme els dies 16, 17 i 18 de febrer al Centre de Congressos del TecnoCampus Mataró-Maresme. Al SalóBoda, a banda de les celebracions de casaments, com cada any, s’hi podran trobar tots els serveis per a realitzar tot tipus de celebracions i esdeveniments, ja siguin de caire familiar o empresarial, amb més de 60 expositors amb tot el ventall de serveis. La passarel·la, que es portarà a terme a l’Auditori del TecnoCampus en dos passis el dissabte i dos el diumenge (12.45h i 18.45h), correrà a càrrec de MSM Models dirigida per Magda Simó. La fira estarà oberta al públic: divendres de 18 a 21h, dissabte i diumenge de les 11 a les 21h.

PROGRAMA LA SALA HIVERN 2018 El metge de Lampedusa | Teatre Dramàtic | Diumenge 18 febrer 18 h. The Gramophone All Stars Big Band: Maraca Soul | Música | Divendres 23 de febrer 20.30 h. Paraules Encadenades |Teatre dramàtic | Dissabte 3 març 20.30 h. Clàudia | Teatre dramàtic | Divendres 9 de març 20.30 h. Mala broma | Teatre Comèdia | Diumenge 18 de març 18 h. Rudo | Circ contemporani | Diumenge 25 de març 18 i 20 h. Othelo termina mal | Teatre i clown | Dissabte 7 d’abril 20:30 h. Ensemble Méridien: Zefiro torna | Música clàssica i jazz | Diumenge 22 d’abril 18 h. Grease Reloaded | Dansa urbana | Diumenge 6 de maig 18 h.

Tribuna Maresme

3


La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, va visitar el passat 26 de gener la comarca del Maresme i es va reunir amb els alcaldes de Tordera, Joan Carles García Cañizares; de Sant Vicenç de Montalt, Miquel Àngel Martínez; de Premià de Mar, Miquel Àngel Méndez; i de Cabrera de Mar, Jordi Mir. Conesa va explicar als mitjans de comunicació que, al Maresme, “les característiques dels municipis són diverses, ja que estem parlant de municipis diferents entre ells, però tots han de tenir la oportunitat de gaudir de la cooperació de la Diputació de Barcelona”. No obstant això, la presidenta va expressar que els principals projectes que van tractar-se “rauen

Xavier Renau / Diputació de Barcelona

Mercè Conesa destaca que la Diputació treballa per garantir una mobilitat de qualitat al Maresme

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, durant la reunió amb l’alcalde i els regidors de Premià de Mar.

en la xarxa de carreteres i vies públiques”, aposta que ha “de permetre garantir una mobilitat de qualitat a les diferents poblacions”. Durant la seva intervenció, Conesa també va detallar que, després de les reunions amb els alcaldes, “hem tingut la possibilitat de conèixer de primera

mà quines són les inversions que la Diputació realitzarà” a la comarca del Maresme, enumerant els diferents projectes de cooperació de Tordera, el traspàs de titularitat d’una carretera de Premià de Mar o, per exemple, l’arranjament del Parc dels Germans Gabrielistes de Sant Vicenç de Montalt. A Cabrera de

Mar, Mercè Conesa ha visitat les runes arqueològiques romanes del municipi. La presidenta de la Diputació, Mercè Conesa, va explicar que “sabem i som conscients de la gran diversitat del territori” i que, per aquest motiu, cal treballar per “atendre les necessitats dels 311 municipis de la demarcació” posant en valor la tasca que fa la corporació per assegurar el reequilibri territorial. Finalment, va recordar que l’any 2011 la Diputació de Barcelona va impulsar plans d’emergència social, amb la voluntat de reforçar el poder dels ajuntaments, que són les administracions que millor coneixen el territori i tenen la primera atenció ciutadana a tots els nivells.

Programes de suport a la creació musical de les Cases de la Música Les Cases de la Música obren la convocatòria de Programes de suport a la Creació musical per a músics i formacions novelles i emergents. Ajudes a cost zero per a: enregistrament en estudi, producció de directes, creació de càpsules audiovisuals i la participació en els escenaris Cases de la Música al MMVV i a la Fira Mediterrània de Manresa. Es presenten les línies de su-

4

Tribuna Maresme

port a la creació musical de les Cases de la Música (Mataró, Gironès, L’Hospitalet, Manresa i Terrassa) per segona vegada i, tal i com ja es va fer el 2017, s’han unificat criteris i formats concedint ajudes de creació a músics i formacions musicals de Catalunya. Les propostes seran seleccionades per un jurat format per diferents agents musicals i cul-

turals de cada ciutat de Casa de la Música i per l’equip gestor de les Cases de la Música. La convocatòria es va obrir el dia 16 gener i hi haurà temps fins al 16 de febrer per presentar propostes. La resolució dels programes de suport es farà el 8 de març i es podran consultar els grups escollits a la web de Cases de la Música: www.casadelamusica. cat.


Tribuna Maresme

5


ENTREVISTA Carla Simón, DirectorA DE CINEMA

“Allà on anem la pel·lícula té una connexió molt semblant en el públic” Entrevistem la Carla Simón, la directora d’Estiu 1993, un títol cabdal del cinema català i espanyol de l’any 2017. Des del festival de Berlín (febrer de 2017), on va recollir, entre altres, el premi a la millor opera prima, la pel·lícula de debut de Carla Simón no ha parat d’obtenir guardons i recoText: Joan Millaret (AMIC) Foto: Clack

‘Estiu 1993’ és un film sobre una nena que abandona el seu entorn per anar a viure al camp amb els seus oncles, després de la mort de la mare, quedant-se sense pares. La pel·lícula té un component autobiogràfic important, no? És la meva història, tot i que, evidentment, la pel·lícula està molt ficcionalitzada. Neix de records que jo sentia, d’emocions que jo sentia, de coses que m’han explicat, també està inspirat en les fotos de quan era petita. I amb aquesta barreja, tot aquest material es va anar transformat per donar-li forma de pel·lícula. Realment, el meu estiu de 1993 va ser bastant diferent al que ha estat la pel·lícula, ja que va ser un procés molt més llarg. Però bé, el

6

Tribuna Maresme

neixements. Estiu 1993 ha estat triada com a candidata espanyola als Oscar, nominada als Premis del Cinema Europeu, s’ha convertit en un dels títols favorits a la gala dels premis Goya a Espanya amb 8 nominacions i va obtenir 5 dels premis Gaudí a Catalunya, el passat 28 de gener.

punt de partida és real i els personatges també. Un dels múltiples encerts de la pel·lícula és que tot està entredit. Com passa amb la mateixa mort de la mare, que deduïm que és a causa de la sida, tot i que no es diu mai explícitament. Tot és suggerit, evocat, al·ludit, oi? A mi m’agrada que sigui així perquè la vida és així. Poques vegades un explica com se sent. I com aquesta manera de funcionar, que no parlem mai clar, doncs m’agrada que el cinema també sigui així, com un joc amb l’espectador, que fa que hagi d’anar entenent, a poc a poc, quina relació tenen els personatges, què és el que ha passat amb la situació. I pel que fa al tema de la sida, clar, jo als sis anys no sabia de què havien mort els meu pares, no ho vaig saber fins molt més tard. I com que la pel·lícula està explicada des del punt de vista de la nena, d’alguna manera, això fa que la paraula no es digués. L’estiu en el cinema és normalment un episodi màgic, un temps privilegiat. Aquí, s’aborda també com un període difícil, ja que és un estiu molt dur per a la Frida, no? Volia combinar el to dramàtic amb allò lluminós. Per a mi els nens no deixen de ser nens per molt que els hi passin coses molt dramàtiques, no deixen de ju-


gar i de riure i, sobretot, de tenir aquesta capacitat d’adaptació. Volíem que aquest to dramàtic es combinés amb la llum, els colors, els jocs, i malgrat que el moment és molt dramàtic, doncs que no fos un drama. El film és un procés d’adaptació a una nova situació, acceptar els tiets com a figura de pares adoptius. És un procés d’aclimatació difícil per a la nena, ja que també s’ha d’adaptar a un entorn nou, un nou hàbitat, el món rural? És el procés d’adaptació de la Frida, però també de la gent que l’envolta. Una de les coses que més me’n recordo és aquest canvi de viure a la ciutat i arribar al camp, aquesta sensació poètica de la natura, que costa acostumar-s’hi, i recordo que, al principi, em molestava molt. Per a mi, la forma com són els processos d’adaptació estructuren la pel·lícula. Primer, quan els nens arriben, tenen com un moment

Per a mi els nens no deixen de ser nens per molt que els hi passin coses molt dramàtiques, no deixen de jugar i de riure. A vegades una pel·lícula té èxit aquí i ens costa treure-la fora, però en el nostre cas va començar per fora. de lluna de mel, ja que es porten molt bé. Observen molt la família, per veure si es pot confiar en ells, i un cop saben que sí, és quan comencen a provar els límits, per veure fins on poden arribar. I un cop estan situats els límits, és aleshores quan comença a sortir com una relació de família més normal. Doncs una mica és això. Jo vaig partir de records meus per afegir molt sobre psicologia infantil, com són els processos d’adopció. I aquesta estructura em va servir, precisa-

ment, per col·locar tots aquests moments. La cirereta del pastís de l’èxit ha estat la nominació com a candidata espanyola als Oscar o la nominació als Premis del Cinema Europeu? Per a mi ha estat molt bonic tot el recorregut internacional, i nacional també, evidentment. A vegades una pel·lícula té èxit aquí i ens costa treure-la fora, però en el nostre cas va començar per fora. A mi m’ha permès donar la volta al món, he viatjat molt, ha estat un any molt intens i bonic. La sensació que tinc és que allà on anem la pel·lícula té una connexió molt semblant en el públic o un impacte emocional molt semblant. Després, evidentment, hi ha com matisos, que et pregunten coses concretes. Així, a França et pregunten molt sobre el context social, el tema de la sida; a Argentina, per més tòpic que sigui, sempre hi ha la sala algú que pregunta sobre la psico-

logia de la nena. Tot i els matisos, en general, la pel·lícula arriba a tothom d’una forma semblant, una sorpresa per a mi i el que ha estat més bonic, poder-la compartir amb el públic. Està treballant en algun nou projecte, està escrivint? Sí. Però està verd i no ho explico encara, perquè és difícil de fer el pitch, ja que tinc unes idees mal col·locades. Però sí, tinc dues idees, una més personal i l’altra menys, i segurament aniré per la que menys. M’haig de donar un break enmig de tantes emocions. A mi m’agrada escriure però també m’arriben coses que també em poden interessar. Així, a poc a poc, ja sortirà, mentre no em quedi sense idees i pugui escriure, doncs ho faig. Llegiex l’entrevista completa a través del següent codi e-cib:

08TM www.e-cib.com

Tribuna Maresme

7


Esther Juan i Ortega va morir el passat 4 de gener als 77 anys. Va ser junt a Lluís Lligonya una de les impulsores de Televi-

8

Tribuna Maresme

Fundació Burriac

Josep Miquel Modolell i Ros va morir el passat 22 de desembre als 96 anys. Fill predilecte de Cabrera de Mar i prohom del municipi, on havia estat l’impulsor de la Font Picant, coneguda també com el Manantial Modolell i des d’on es feia la coneguda Aigua de Cabrera. Va fer donació del jaciment de Can Modolell a la Fundació Burriac. Aquest espai és avui en dia visitable i força representatiu de la riquesa iberomana del municipi i va ser un important pas cap endavant en la dinamització del patrimoni local. Pel que fa a la seva vessant com a historiador, va desenvolupar una intensa activitat als treballs de recerca local i comarcal. En són una bona mostra la seva obra memorialística ‘Pel camí del mig: de Cabrera a Mataró’, en dos volums; la novel·la ‘Vi amarg’; l’assaig ‘Llegendes, tradicions i fets de la Serralada de Marina. Apunts sobre etnografia del Maresme’, escrit juntament amb Ramon Coll i ‘Converses amb Mossèn Pere Ribot’. Modolell va desenvolupar també una intensa tasca per investigar la història del seu municipi, Cabrera de Mar.

CEDIDA

EN MEMÒRIA

CEDIDA

En record de tres persones que ens han deixat, per la seva vinculació i compromís amb el Maresme

A dalt, Antoni Subirà. A baix a l’esquerra, Esther Juan. A baix a la dreta, Josep Miquel Modolell.

sió de Mataró, des dels seus inicis pioners a la Galeria Tertre, durant els 80. S’encarregava de la publicitat i era un dels puntals en el projecte, molt incipient en aquells anys i que aniria creixent i desplegant-se. L’Esther va continuar treballant-hi quan la televisió es va traslladar a Can Marfà, vinculant-hi la seva trajectòria professional una vintena d’anys, fins que es va jubilar, després de la mort de Lluís Lligonya, el 2007. L’Esther Juan era la vídua de l’artista Josep Maria Rovira-Brull, un dels creadors més representatius del Maresme i autor de l’escultura Laia l’arquera, a Mataró. Va compartir intensament amb

ell els anys d’activisme polític del final del franquisme i inicis de la democràcia, vinculats al PSUC, alhora que ella descobria junt al seu company un món efervescent que entrellaçava la política i la intel·lectualitat, la música com el jazz, la pintura, la literatura, la cultura... Valenta, directa i activista, era una lliurepensadora que expressava les seves opinions amb plena llibertat i que va realitzar una important feina per impulsar el mitjà televisiu comarcal des de la discreció. Antoni Subirà i Claus va morir el passat 7 de gener a Premià de Mar als 77 anys. Excon-

seller d’Indústria i fundador de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC). Amb una llarga trajectòria política vinculada a la construcció de la Catalunya contemporània, juntament amb Miquel Roca i Junyent, Antón Canyelles i Jordi Pujol, va ser un dels ideòlegs de CDC en la clandestinitat. Un cop instaurada la democràcia, va ser diputat per CiU al Parlament durant les quatre primeres legislatures. Des de 1982 a 1989 va ser el portaveu parlamentari del grup de CiU, i en aquest any va ser nomenat conseller d’Indústria i Energia, càrrec que va ocupar fins a 1996, quan el departament es va reestructurar, passant aleshores a ser conseller d’Indústria, Comerç i Turisme fins a 2002. Nascut a Mataró el 1940 era fill d’una família d’industrials. El 1962 es va doctorar en Enginyeria Industrial a la Universitat Politècnica de Catalunya. Casat amb Josefa Comas, cosina de Pujol. Entre el 1979 i el 1988 va ser president del consell d’administració del diari ‘Avui’. Des del 2010 era membre del Patronat de la Fundació Enciclopèdia Catalana, i el gener del 2016 va ser nomenat president de la Fundació Enciclopèdia Catalana. Aquell mateix any també va assumir la presidència del consell d’administració del grup d’empreses, encapçalat per Enciclopèdia Catalana.


Arriba la Fira de l’Arbre 2018 FIRes

L’Associació Amics de les Plantes, Animals i Jardins del Maresme, un any més, organitza la Fira de l’Arbre i la Natura, que enguany arriba a la 40ena edició. La Fira, principalment està centrada en l’exposició i venda d’arbres i plantes; no obstant, es planteja la seva oferta des d’un

concepte més ampli, amb productes alimentaris de la nostra terra. De sempre, l’entitat ha mantingut la vocació pedagògica per conscienciar a la mainada pel respecte a la natura. En aquest sentit, el públic infantil és un dels principals destinataris del programa del cap de setmana, durant els quals es fan concursos

de dibuix infantil, una sembrada de plantes i un conta contes. A la pista central del parc, es podran trobar articles pel jardí, així com una àmplia oferta en accessoris, jardins i pèrgoles. També podran trobar-se productes d’agricultura de proximitat i ecològica. A banda de l’oferta de la fira, trobareu un ampli programa d’activitats culturals.

PROGRAMA D’ACTES 40 FIRA DE L’ARBRE Activitats Culturals Exposició de plantes medicinals “Herbes Remeieres KM.0”a la planta baixa de la caseta del Negrito. Exposició d‘Animals varis i recreació d’un espai sobrela Pagesia tradicional. Biblioteca infantil, espai reservat per la lectura de llibres per la mainada al darrera de la caseta del Negrito. Conta contes per els infants a càrrec de Esteve Guardiola de”Buc de Llibres” al eucaliptus de entrada al parc. Tallers d’artesania. Dissabte 17 de febrer 9 h. Inauguració Fira. 10 a 13h. Intercanvi i venda de plaques de cava, al voladís del Casal de la Gent Gran. I venda del cava commemoratiu de la fira amb la placa de la 39ena Fira del Arbre. 11 h. Concurs de dibuix infantil, a la font del Negrito 11 h. Plantada de plantes de temporada per part dels infants. 18 h. Xerrada sobre “Les herbes remeieres Km0” a la exposició de la planta baixa de la caseta del Negrito. 21h. Fi de la primera jornada de la fira. DiUMENGE 18 de febrer 9 h. Obertura Fira del Arbre 11 h. Continuació del Concurs de dibuix infantil, al costat de la font del Negrito. 11 h. Conta contes per els infants a càrrec de Esteve Guardiola de”Buc de Llibres” al eucaliptus de entrada al parc. 11 h. Xerrada sobre “Les herbes remeieres Km0” a la exposició de la planta baixa de la caseta del Negrito. 12h. Continuació de la Plantada de plantes de temporada per els infants. 12h. Actuació del Grup de Havaneres “Vol de Gavines”, a càrrec del Casal de la Gent Gran del Parc, al auditori. 12h. Visita de les autoritats. 18h. Repartiments de premis del concurs de dibuix, al estant oficial. 20 h. Cloenda de la Fira.

Tribuna Maresme

9


Una bona notícia per a les notícies? EL FUTUR ÉS ARA Anna Lladó. Periodista www.annalladoferrer.com

Facebook ha anunciat que reduirà la presència de notícies al seu News Feed. És a dir, els usuaris veuran menys continguts provinents dels mitjans de comunicació i, per contra, més publicacions d’amics i familiars. És un dels canvis destacats de la companyia nord-americana per a aquest 2018 i que, d’entrada, ha provocat desconcert entre els mitjans. La majoria de visites als webs dels mitjans arriba a través de Facebook. Per posar només una dada, al voltant de la meitat dels internautes accedeix a continguts informatius gràcies a aquesta xarxa social. El canvi de la xarxa social planteja diverses incògnites; accediran els usuaris a les notícies dels mitjans a través d’altres canals alternatius a Facebook? Trobaran a faltar les notícies al seu News Feed? El que a priori sembla una notícia negativa per al sector, pot ser positiva a llarg termini, segons el periodista Mark Little. Afirma que Facebook és ara el canal de distribució més poderós, però que si perd importància, podem arribar a tenir “un ecosistema de notícies més saludable”. Amb aquest canvi, explica Little, els mitjans haurien de treballar per recuperar la confiança que molts usuaris han perdut en el sector a causa de les notícies falses, sovint escampades per Facebook. També poden recuperar part del control que han perdut sobre els continguts que distribueixen, ja que fins ara eren els algoritmes de Facebook els que decidien què era més o menys viral. És per això que Mark Little considera que la decisió de la companyia pot ser “una bona notícia per a les notícies”. Facebook, per la seva banda, ha informat que demanarà als seus usuaris, que ja superen els 2.000 milions, quins són els mitjans de comunicació més fiables. L’objectiu, diuen, és que els internautes vegin menys notícies, però que aquestes siguin d’una “qualitat elevada”. La qüestió és: com es determina que una notícia té prou qualitat?

10 Tribuna Maresme

EXPOSICIONS

Esposició al Masnou sobre Jordi Alumà i la seva obra Dins de la programació estable d’arts visuals, l’Espai Casinet acull, des del 20 de gener fins a l’11 de febrer, l’exposició “Jordi Alumà i els seus 94 anys: darrera obra”. La inauguració va tenir lloc el passat dissabte 20 de gener i va comptar amb molta assistència de públic, que va omplir la sala de gom a gom. L’autor exposa més de quaranta obres, 27 de les quals són el rostre de dones delicadament treballades amb pastel i plomí, en què les línies geomètriques es modelen per aportar una transcendència atemporal. L’exposició també acull quadres de terrats, principalment de Barcelona; un parell de dibuixos al voltant de la temàtica de l’esport, que l’ha fet internacionalment famós, i natures mortes, entre d’altres.

Jordi Alumà (Barcelona, 1924) és fill i net d’artistes. Els seus dos avis eren, l’un, dibuixant i litògraf, i l’altre, escultor. El seu pare, pintor i cartellista. Això va influir en els estudis de l’artista, i li va permetre conèixer l’ambient dels artistes catalans del moment, encara que aviat va obrir les ales i va voltar per Itàlia, Amsterdam, Tòquio o Nova York, entre d’altres indrets.

A més, Alumà és el creador d’un dels símbols més visibles i emblemàtics del Masnou: la Nimfa. A partir dels versos de Josep Pujadas Truch, va donar forma a la dona del Masnou per celebrar l’entrada a l’any 2000. La seva trajectòria –és dels artistes que més i millor han reflectit l’olimpisme en la seva obra– ha estat mereixedora de continus homenatges.

S’inaugura a Mataró l’exposició ‘Experiències Matemàtiques. Prohibit No tocar!’ L’exposició dels materials, que té lloc a l’espai de la Fundació Iluro, està destinada, sobretot, a alumnat del cicle superior de Primària i primers cursos de Secundària. La visitaran més de 4.000 estudiants d’aquests cursos de Mataró i els seus voltants. En la primera sessió de presentació dels mòduls que formen l’exposició hi van participar més de 100 mestres i professors de Primària i Secundària, que van poder tocar els materials que estaran a la disposició dels estudiants. Estarà oberta fins el proper 9 de març. L’exposició està formada per 36 mòduls amb connexions amb diversos blocs de coneixement matemàtic: la

Geometria i el Càlcul, la Topologia i la Combinatòria i l’Estadística. A més utilitzen eines com els miralls que ajuden a copsar algunes propietats especials. Tots els materials, que han estat construïts pel mmaca (Museu de Matemàtiques de Catalunya), tenen caràcter manipulatiu i lúdic, amb diferents nivells de dificultat, pensats per oferir ocasions

de col·laboració i discussió entre el públic visitant. Representen petits reptes o mostren aspectes poc habituals i sorprenents de la matemàtica i no requereixen coneixements específics. També està prevista la realització de cinc conferències, tots els dijous del mes de febrer i l’1 de març a les 19 h, per tal d’acostar el coneixement matemàtic a tothom.


Tribuna Maresme

11


OPINIÓ Mals aires post-electorals FENT MEMÒRIA Margarida Colomer Historiadora

La campanya de les passades eleccions del 21-D es va fer en un estat d’excepció a tot Catalunya. L’article 155 va afectar especialment els actes electorals dels grups independentistes, amb uns líders a la presó i uns altres a l’exili. Tot i això, per voluntat popular, JxC, ERC i CUP han arribat a tenir majoria absoluta. El greuge és que continua l’estat de repressió dirigit especialment als defensors d’una República Catalana.

Forat negre JUGANT A ESCRIURE Ferran Planell Escriptor

Forat negre: darrer estadi de la vida d’un estel de gran massa. Fa mesos que us vull parlar del cargol. La bestiola s’ho mereix. Però, no hi ha manera. M’estic tornant monotemàtic i el cargol haurà de seguir esperant. El procés em té abduït. D’acord, podria haver fet servir “segrestat”, però tot plegat sembla més una història de ciència-ficció. Un forat negre al que ens veiem abocats.

12 Tribuna Maresme

No és normal en un estat democràtic que avui encara siguin a la presó els càrrecs electes i que els altres visquin exiliats a Brussel·les, quan realment no han comès cap delicte dels que se’ls imputa. L’article 155 ha deixat les institucions catalanes a mans de l’Estat. L’aparell judicial d’acord amb l’executiu, no reconeix el dret de formar Govern ni d’anar a votar en el Parlament als diputats electes que estan pendents de judici. Això impedeix constituir les nostres institucions amb garanties democràtiques. Em sembla estrany escoltar les

veus del PP, Cs i PSC criticant les alternatives que van elaborant els partits sobiranistes, com si estiguéssim en una situació democràtica normal. Són aquells a qui els va bé la manca de drets individuals i col·lectius de les organitzacions que han guanyat les eleccions. Ells han estat els artífexs de l’article 155 i de la situació que aquest ha generat. No ens enganyem, són els grans defensors de la unitat d’Espanya al preu que sigui. Aquest grup que es diu defensor de la Constitució, que no ha admès cap diàleg polític sobre com fer un referèndum acordat, és el que té el

poder de l’exèrcit, de la policia i, en bona part, del judicial. Per aquesta raó penso que els republicans hauran de vetllar per travar unes alternatives, sense menystenir aquest poder. Han de ser realistes, formar un Govern possible per recuperar les institucions, que pugui anul·lar l’estat d’excepció, alliberar els presos i fer tornar els diputats de Brussel·les. Sense recuperar el govern legítim no es podrà encaminar de nou el procés cap una República Catalana i omplir-la de drets socials que tanta falta ens fa. Si no és així, aquest continuarà en mans del PP i C’s.

Els alienígenes intenten aniquilar el nostre Parlament, però sortosament les forces del bé resisteixen. Vénen de mons diversos, però s’han unit per conquerir-nos, potser per això s’anomenen unionistes. Per poc que us fixeu, hi veureu de seguida els trets característics que els diferencien. La imponent alçada desmanegada, la bella disfressa que embolcalla la serp de bífida llengua, la manera de moure’s d’un costat a l’altre amb estudiades passes de ball... S’apoderen de les ments més fràgils amb mil i una argúcies. Aquesta és la seva arma més perillosa, tot i que quan no se’n surten, no dubten a fer servir la força fent venir

als senyors de la guerra a bord de camuflades naus. De tant en tant aconsegueixen fer desaparèixer gent amagant-los en fosques cel·les ubicades en inhòspits territoris. Semblen molt valents, tot i que tan sols ho són en aparença. La fatxenderia els ve de saber-se protegits pels guardians interestel·lars, però són conscients que qualsevol dia els deixaran de fer costat. No poden estar permanentment subornant-los. De fet, el que més temen, el que realment els hi fa pànic, és que aconseguim fer retornar al nostre líder que ara erra perdut per la galàxia. Quan les comunicacions us facin

arribar aquest missatge a les vostres cases, quan tingueu les lletres que el componen a la mà en forma de paper, o bé estigueu guaitant-les per una qualsevol pantalla, potser ell ja serà entre nosaltres. O potser encara estarà lluitant per aconseguir-ho, intentant assolir el suport d’algun dels guardians. El temps que passi entre ara que us l’estic enviant i el rebeu, ens ho dirà. El que sí que puc vaticinar, és que pocs dies abans de rebre’l, hi haurà hagut una nova batalla al Parlament. Ah, m’oblidava... El mes vinent, peti qui peti i guanyi qui guanyi —es diu així, oi?— parlaré del cargol.


Com més buida és l’existència, més soroll necessita VALORS Albert Botta Professor de filosofia

La dèria per tot el que és nou forma part del marc mental del nostre temps. L’equiparació de nou i millor és un efecte col·lateral del capitalisme que posa la novetat en el centre de la producció. Schumpeter va denominar destrucció creativa al procés de fons que rau en la innovació: evolucionen els productes i, més estructuralment, canvia l’organització social. Així, el transport animal va deixar pas a la tracció mecànica obrint immenses possibilitats, o els models successius d’automòbil

milloren prestacions, economia, seguretat, ecologia, etc. Val a dir que l’incentiu econòmic impulsa l’avenç científic i les seves aplicacions tecnològiques, i prestigia la innovació. Tot plegat ha fet que la idea de progrés, sobretot des de la Il·lustració, sigui un referent indefugible quan es reflexiona sobre el futur. Tanmateix, poc hi ha de valuós en la novetat del que és pura moda. Posem per cas, un simple canvi de colors o de teixits de quadres pels de ratlles o llisos, només és consum i moure l’economia. En canvi, el bon disseny i la sorpresa creativa fan que els objectes útils siguin també plaents al gust, i no es redueixin

a la mera novetat per la novetat. També l’obra artística -musical, plàstica, literària, etc.- suporta bé el pas del temps. Fins i tot creacions que en el seu origen segurament no tenien una intencionalitat artística -com pintures rupestres, eines tradicionals, ceràmica, etc.- sovint adquireixen un valor artístic com a evocadores d’un passat que és en l’ADN que ens fa com som. La novolatria, en tant que delit psicològic del nou pel nou, menysté els condicionants que ens han fet com som. Potser és un concepte un punt pretenciós i bufat, per les llatinades novo i latria. Alhora, sona nyonyo i retro, potser per suggerir

un valor superior de la tradició per la tradició. Sigui com sigui, retrata pla bé la superficialitat del nou pel nou, assenyalada per Maritain com el defugir el compromís existencial davant d’un mateix. D’aquí que la Filosofia critiqui la novolotria perquè no ens fa aprofundir en l’existència. En el mapa conceptual d’aquest defugiment hi ha consum, moda, fashion, trendy, hypster, take it easy, don’t worry-be happy, être à la page, o le dernier cri. Josep Pla ja va deixar anar irònicament que com més buida és l’existència, més soroll necessita. Paraules noves per a idees velles, algun retoc en les connotacions, però cap avenç conceptual.

dels dos-cents metres llisos. Norman surt del calaix número cinc i arrenca lent, passat el revolt sembla que té poques opcions però completa uns últims cinquanta metres extraordinaris. El cronòmetre s’atura en 20,44 segons i Peter Norman queda just darrere de Tommie Smith. Minuts després Norman conversa amb Smith i el tercer classificat, el també nord-americà John Carlos. Tots dos són negres i han decidit protestar durant l’entrega de medalles. Lluirant la insígnia de l’OPHR alçaran els punys tot portant guants de cuir negre, un missatge clar contra el racisme al seu país. El subcampió, fidel al seu perfil atípic, decideix solidaritzar-se amb els

atletes negres i llueix a la cerimònia l’escut de l’OPHR. L’escena fa la volta al món i suposa la fi de la carrera de Peter Norman. Un cop tornat a Austràlia no és rebut per les autoritats, és vetat dels següents Jocs Olímpics i condemnat a l’oblit. Ni tan sols se’l convida quan el seu país organitza l’edició olímpica de l’any 2000. Norman, passant anys difícils degut a l’alcoholisme, mor el 2006 després d’un infart. El dia del seu funeral dos amics vinguts de molt lluny van portar el seu fèretre sobre les espatlles. Es deien Tommie Smith i John Carlos.

Es deia Peter Norman VALORS Manel Bosch Periodista

Es deia Peter Norman i va néxer a Coburg, Austràlia. Corria més ràpid que ningú. Al carrer o al patí de l’escola ningú no el superava. Arrencava lent per acabar passant per davant de tothom. Era blanc, era ros, era alt i prim i no tenia l’aspecte d’un velocista. Corria en un país de jugadors de rugby. Era Massa magre, deien, tot os i gens de múscul. Com podria mai destacar contra els astres de la seva època? Missió impossible. Ni faria els temps mínims per anar als Jocs Olímpics ni, en cas que els aconseguís, hi tindria cap

actuació memorable. “Ves pensant què faràs un cop això s’acabi”, sentí dir a un amic de la seva família. Aviat farà cinquanta anys, estiu de 1968, Ciutat de Mèxic. El jove Peter passa amb solvència els dos primers talls. Guanya sengles curses i es fa amb la plusmarca provisional de la disciplina. Només queda esperar el dia de la final. Mentrestant, fora de la pista, els Jocs es desenvolupen enmig de tensió al carrer i protestes socials d’una part dels atletes. A Mèxic s’han reprimit amb violència manifestacions dels estudiants contra la pobresa; a la vila olímpica s’ha organitzat l’OPHR, un comitè d’esportistes a favor dels drets humans. Passen els dies i arriba la final

Més continguts de Valors a: www.valors.org.

Tribuna Maresme

13


El Carnaval al Maresme Una selecció dels actes que es celebren a la comarca ALELLA

ARENYS DE MUNT

Plaça de l’Ajuntament Festa de Carnestoltes. Diumenge 11 a les 11h. Xocolatada popular, cercavila amb els Timbalers del Most (recorregut: Plaça de l’Ajuntament, Església, Balmes, Santa Eulàlia, Torrent Vallbona, Les Heures, Rambla d’Àngel Guimerà, empedrat del Marxant i Plaça de l’Ajuntament), espectacle infantil “Farsa de farsant”, un espectacle totalment participatiu en el què es combinen jocs i danses, algunes acompanyades per elements escenogràfics com: carpes, cuques, pilotes... Tothom s’hi pot apuntar i passar una bona estona. La festa acabarà amb la cremada del Carnestoltes.

RIERA Rua de Carnaval de les escoles. Divendres 9 a les 10 h. Des de la Riera fins a la plaça de l’Església.

Biblioteca Taller infantil de Carnestoltes de màscares i maquillatge. Dimecres 7 a les 17.30h. Cal inscripció prèvia.

plaça de l’Església Cercavila de Carnaval infantil. Diumenge 11 a les 17 h. Espectacle i xocolatada.

Can Malet Dijous Gras. Dijous 8 a les 18h. Benvinguda del Rei Carnestoltes; Fem Ballar al Rei Carnestoltes, taller participatiu de Danses, a càrrec de l’EMUMM; Xocolatada.

ARENYS DE MAR Plaça del Mercat Carnestoltes al Mercat. Divendres 9. A les 20 h: Pregó de Sa Majestat en Carnestoltes. Jornada gastronòmica al Mercat Municipal, on en un ambient de Carnestoltes, paradistes i restauradors de la vila oferiran tapes, dolços, vi, cava i cervesa a preus populars. C.C.Calisay Ball swing de Màscares. Divendres 9 a les 22.30 h. Porta la teva màscara i no paris de ballar Preu: 8€. DIVERSOS INDRETS Rua de Carnaval. Dissabte 10 a les 17 h. Per Carnaval... qualsevol disfressa val! Des de la Plaça Mare Paula fins a la Plaça de l’Ajuntament. carrer ample Ball infantil de Carnaval. Dissabte 10 a les 19.30 h. Balla i despentina’t. Ateneu Arenyenc Ball de Carnaval. Dissabte 10 a les 23 h. Concurs de disfresses amb l’actuació del Duet Ària. C.C.Calisay Ball de Carnaval. Dissabte 10 a les 24 h. C.C.Calisay Escudella de recapte. Dimarts 13 a les 20 h. plaça de l’Església Sortida comitiva fúnebre. Dimecres 14 a les 19 h. Aplec de ploraneres i sardinetes. LLa comitiva fúnebre portarà el fèretre fins al pati del Calisay on serà degudament cremat i plorat, acabant així el Carnaval i començant la Quaresma. 19.30 h: lectura del testament d’en Carnestoltes. 20 h: Sardinada popular. Menja’t la sardina!

14 Tribuna Maresme

CABRERA DE MAR Envelat Animació infantil de Carnestoltes amb Roger Canals. Divendres 9 a les 17.30 h. Animació infantil amb danses i coreografies musicals per ballar amb la nostra disfressa. Plaça de l’Ajuntament Rua de Carnestoltes. Dissabte 10 a les 19 h. Des de la Plaça de l’Ajuntament i pels carrers del poble acompanyats de la txaramga Musix. Envelat Concurs de disfresses. Dissabte 10 a les 21 h. L’animació anirà a càrrec del nostre Rei Carnestoltes acompanyat dels DJs Local Co. Envelat Ball de Momerotes. Dimarts 13 a les 19.30 h. Recuperant les tradicions més antigues, es realitzarà el 3er Ball de Momerotes. El DJ Local Co ens acompanyaran posant música actual i remembers. Plaça de l’Ajuntament. Lectura del testament. Dimecres 14 a les 19 h. El Rei Carnestoltes ens ha deixades escrites les seves últimes voluntats en el seu testament. A continuació, Enterrament de la sardina. En acabar, penjada de la Vella Quaresma.

CABRILS carrers del centre Rua de carnaval. Dissabte 10 a les 12 h. Amb premis a les millors disfresses! A les 13.45 h: entrega de premis. Horts de Santa Creu Ballada i vermut. Dissabte 10 a les 13 h. Sala de La Concòrdia Enterrament de la sardina. Dimecres 14 a les 19 h. Sala de vetlla, cercavila i lectura del testament. Amb la participació dels Grallers de Cabrils. Horts de Santa Creu Sardinada popular. En acabar l’enterrament de la sardina.

EL MASNOU

plAÇA Ramon Carnaval infantil. Divendres 9. A les 17h: Arribada del Rei Carnestoltes i concentració de participants. A les 17.30 h. Rua Infantil des de la pl. Ramon i Cajal fins Els Vienesos. A les 18h: Rebuda del Rei Carnestoltes, Concurs de Disfresses i Xocolatada. Altell de les Bruixes Rua diabòlica. Dissabte 10 a les 19 h. Arriba la tradicional Rua diabòlica amb els protagonistes habituals: les bruixes, acompanyades dels dimonis i els tabalers, que ompliran els carrers de màgia, festa i embruixament. En acabar, manduca de bruixa, foc i gresca per a tots els públics. pl. Marcel·lina de Monteys Rua Popular i ball de disfresses. Diumenge 11 a les 11.30h. Rua des de la pl. Marcel·lina Monteys fins als Jardins dels Països Catalans. Concurs de Disfresses amb premis individuals i comparses, als Jardins dels Països Catalans. L’actuació infantil “Folkids” de Pep López. plAÇA Ramon i Cajal Dimecres de cendra. Dimecres 14 a les 17.30h: Tothom de dol!, trobada i cremada del Rei Carnestoltes, i Sardinada Popular.

MATARÓ Plaça de Santa Maria Rebombori Gitanero. Dissabte 3 a les 18 h. Una setmana abans de Carnestoltes, l’associació Mestres del Gai Saber surt a anunciar que falten pocs dies per a l’inici de la gresca i la xerinola a la ciutat. El Aquest 2018 no serà menys, al contrari: a més presenten una nova figura, la Mulassa. Per tal celebració, tindran uns convidats de luxe. Plaça de Santa Maria Repartiment de truites. Dijous 8 a les 19 h. Repartiment de truites i botifarra per part de la Hermandad de la Juliana Llardera i la Semproniana Llardosa.

DIVERSOS INDRETS Arribada d’en Pellofa XL. Divendres 9 a les 19.30 h. Anem-lo a buscar! La Momerota, la Momeroteta i l’Agrupació Musical del Maresme desfilaran en formació per anar a rebre en Pellofa XL. Recorregut: Ajuntament, La Riera, Muralla de la Presó, Pati del Cafè Nou. Pati del Cafè Nou Aparició d’en Pellofa Xl. Divendres 9 a les 20 h. Ha arribat l’hora més esperada. En Pellofa arriba a la ciutat per posar-la de cap per avall. Com ho farà aquest any? El xou i l’espectacle estan assegurats. No us perdeu l’aparició més boja d’un Pellofa que fa 40 anys! Recorregut: Pati del Cafè Nou, Muralla de la Presó, La Riera, Ajuntament. Balcó de l’Ajuntament Pregó. Divendres 9, a continuació. Les coses cal dir-les sense embuts. En Pellofa ho té clar. Per això, el Rei dels PocaSoltes s’escudarà en l’humor i la ironia per fer un repàs de l’actualitat i posar a lloc a tothom que s’ho mereixi. plaça Gran i plaça Cuba Crida al Ball de Gitanes Dissabte 10 a les 9 h. Els Diables Atabalats de Cerdanyola faran de pregoners del Ball de Gitanes. Recordaran a qui vagi a comprar als mercats que avui hi ha ball de gitanes a la plaça de Santa Anna! Pati del Cafè Nou Cercavila cap al Ball de Gitanes. Dissabte 10 a les 11 h. Tot el seguici del Ball de Gitanes es posa en marxa per fer una de les ballades més lluïdes de l’any: les balladores, els balladors, els nuvis, les velles, els Diables Atabalats de Cerdanyola, el Mossèn Biscuter acompanyat dels Garrofers, i la recent estrenada Mulassa. Recorregut: Pati del Cafè Nou, Muralla de la Presó, La Riera, Plaça Santa Anna. Plaça de Santa Anna Ball de Gitanes. Dissabte 10 a les 11.30 h. L’Associació Cultural Mestres del Gai Saber ens oferirà un espectacle amb referències a Mataró des de final del segle XIX, en el qual ballarà al compàs de la cobla La Principal de la Bisbal. Mercat Plaça de Cuba Rua de Carnestoltes. Dissabte 10 a les 18 h. Avui és el gran dia per mostrar les millors gales, ja siguin fetes a mà, comprades, aprofitades o improvisades. En Pellofa espera tot Mataró ben disfressat a la Rua. Recorregut: Plaça de Cuba, carrer Deu de Gener, Plaça de les Tereses, Carrer de Santa Teresa, Plaça de Santa Anna, La Riera, Plaça d’Espanya, Camí de la Geganta, Nou Parc Central.


Plaça de Santa Anna Ball de Carnestoltes. Dissabte 10 a les 21.30 h. Amenitzaran la vetllada els mataronins Zoom Musiqueta, el grup de dance i música electrònica Seikos i el PD Postdata. Festa fins ben entrada la nit. Acosteu-vos a la plaça de Santa Anna ben disfressats, que també hi ha concurs amb premi per a la disfressa més original, a veure qui fa més patxoca! diversos indrets Despertem en Pellofa. Diumenge 11 a les 11.15 h. Per despertar-lo caldrà portar xiulets o qualsevol estri que faci soroll. plaça de Santa Anna Ball Infantil de Carnestoltes. Diumenge 11 a les 12 h. El grup Orelles de Xocolata està disposat a fer ballar tothom amb l’espectacle Funky, Funky. Una selecció de la millor música disco farà que puguem lluir les nostres disfresses.

PREMIÀ DE DALT Plaça de la Vila Gran Rua de Carnaval. Diumenge 11 a les 12.30 h. Sortida Plaça de la Vila. A les 13.30 h: Repartiments de premis i Ball de l’Espolsada. Parc Felicià Xarrié Crema del Rei Carnestoltes. Dimecres 14 a les 19 h. Amb pa torrat amb all i julivert, sardines i bon vi.

SANT ANDREU DE LLAVANERES EL CASAL Escudella de recapte. Diumenge 4 a les 14 h. Comerços C/ Munt Tast de botifarra d’ou i truites. Dijous 8 durant tota la tarda. CA L’ALFARO Gran Rua de Carnestoltes i concurs de disfresses. Dissabte 10 a les 18 h. POLIESPORTIU Ball de disfresses. Dissabte 10 a les 19.30 h. A partir de les 21 h: No n’hi ha prou, Gresca Jove. ESCOLES Enterrament de la sardina. Dimecres 14 a les 16.45 h. Rua des de les escoles fins a la Plaça de la Vila.

plaça del Poble Rua de Carnaval. Dissabte 10 a les 17h. En acabat, a la pista annexa del pavelló. Av. Toni Sors Pedalada Popular de Carnaval. Diumenge 11 a les 9.30h.

VILASSAR DE DALT espai L’Estrella Dijous Gras! Dijous 8. De 17.30 a 19.30 h: Activitat d’animació infantil. A les 18.30 h: Concurs popular de truites i arribada del Rei Carnestoltes. Espai Cívic Rua de Carnaval. Diumenge 11 a les 11:30 h. En arribar a la Plaça de la Vila pregó del Rei Carnestoltes, veredicte del concurs, ballada final i vermut popular! El Casinet Ball infantil de disfresses. Diumenge 11 a les 18 h.

SANT Vicenç DE Montalt

VILASSAR DE MAR

pista annexa pavelló Festa Remember Carnaval. Dissabte 3 a les 22h. Vine amb el teu millor look dels anys 80 o de l’artista que més t’agradi, per ballar amb la música d’ABBA, Bee Gees, Boney M, Bob Marley, Beatles, Steve Wonder, Tina Turner...

Plaça de l’Ajuntament Carnaval infantil i berenar amb botifarra d’ou. Dijous 8 a les 17.30 h. Es dóna el tret de sortida a la programació del Carnaval 2018 amb l’arribada del Rei Carnestoltes i la Reina amb un carnaval infantil i berenar amb botifarra d’ou.

Plaça Picasso Carnaval infantil. Dissabte 10 a les 12 h. Carnaval infantil amb l’espectacle “Revolució!”, a càrrec de la companyia Pentina el Gat. c. Sant Artur Pregó i Gran rua de comparses. Dissabte 10. A les 18.30 h, es farà la concentració de les comparses al Sant Artur. A les 19 h el Rei i la Reina del Carnaval llegiran el pregó i a continuació s’iniciarà la rua de comparses que farà el següent recorregut: c. Sant Artur, Maria Vidal, Sant Genís, Montserrat, Sant Joan, Montevideo, Mestral i plaça Tarradellas, on tindrà lloc l’exhibició final. Pavelló Municipal Ball de disfresses. Dissabte 10 a les 23 h. Ball de disfresses amb el grup de versions ‘Fugados de Alcatraz’ i DJ, coronació de la Reina del Carnaval 2018 i lliurament de premis. Plaça Picasso XLI Carnestoltes Firobi. Diumenge 11 a les 12 h. Arribada del XLI Carnestoltes Firobi, amb l’espectacle ‘Ball Salats Toltes!’, a càrrec de la Cia. Encara Farem Salat. plaça de l’Ajuntament Enterrament de la sardina. Dimecres 14.. A les 19.30 h, concentració a Can Bisa i cercavila fins a la plaça de l’Ajuntament, on es llegirà el testament del Rei Carnestoltes. Es prega dol rigorós.

Tribuna Maresme

15


Arriben la Festa Major d’hivern i el Carnaval 2018 a Premià de Mar Una de les ciutats més destacades del Maresme, Premià de Mar, entrellaça la seva Festa Major d’hivern amb el Carnaval. Propostes per a tots els públics en el mes de la disbauxa i la disfressa.

plaça Països Catalans Espectacle Gresca carnavalera amb De Parranda i berenar amb botifarra d’ou. Dijous 8, seguidament. A la nevera de la taverneta dels De Parranda hi ha jocs, danses i cançons per donar i per vendre. En ella, tots hi viure’m un Carnaval ben animat!

carrer Sant Cristòfol El despertar dels Penjaculpes. Dissabte 3 a les 19 h. I ja els tenim aquí de nou! Els antics esperits de les fàbriques es desperten per fotre’ns a caldo! Anirem en cercavila per les antigues fàbriques per anar-los despertant a ritme de les Atabalades i gaudint de diferents espectacles. Recorregut: c/ Sant Cristòfol (Can Sanpere), c/ Plaça, pl. Nova, ptge. Manent, pl. Sardana (Vapor Vell), c. Unió, pl. Països Catalans (ca l’Escoda), c/ Joan Prim (la Lió), c/ Sant Pau, c/ Nord i c/Sant Antoni (Amistat).

plaça Països Catalans Activitats infantils. Dissabte 10 a les 11 h. L’Amon-Ra i l’Esplai Parroquial s’uneixen per oferir els millors jocs i activitats del món del lleure i donar a conèixer entre els més petits els Penjaculpes. No us ho podeu perdre, serà divertidíssim!

Espai l’Amistat Posem a Caldo! Els Versots al teatre!. Dissabte 3, seguidament. Els Penjaculpes arriben a l’Amistat per explicar-nos, un any més, la seva història i per recitar els versots sense deixar-se res ni ningú per criticar! En acabar, a la sortida del teatre, abans d’anar a sopar i per refer-nos de la temperatura, se servirà, com cada any, un got de brou calent.

Museu de l’Estampació Pinta i decora la teva màscara de Carnestoltes. Diumenge 4 a les 12 h. Reserva prèvia a museu@premiademar.cat. plaça de la Sardana Anem a rebre SM el rei Carnestoltes. Dijous 8 a les 17.30 h. Ja tenim SM el rei Carnestoltes a Premià, anem a rebre’l tots plegats i acompanyem-lo fins a plaça perquè llegeixi el seu pregó. El ritme el marcaran els Burros. plaça Països Catalans Rebuda a SM el rei Carnestoltes. Dijous 8 a les 18 h. Sa Majestat Primilià XVI ja ha arribat a plaça i sembla que ens vol dir alguna cosa. Parem bé les orelles i escoltem atentament.

Des de l’Espai l’Amistat Sopacarrers. Dissabte 3 a les 21 h. Després del típic caldo dels Penjaculpes cal omplir bé la panxa abans de la llarga nit de festa que ens espera. Farem una cercavila amb l’acompanyament de Quilombo i Burros per anar tastant diferents tapes als següents bars del poble: Bar de l’Amistat, Tulipa, Marina, Bar del Mig, Bar La Plaça, La Cuineta, Dtapes, El 169, Macgrobe El Petit Apetit d’en Pey i UéUé Gourmet. Els tiquets es podran adquirir a partir del 29 de gener als bars que hi participen, al Centre Cívic els dies 30 de gener i 2 de febrer de 18 a 20 h, i al mateix Sopacarrers. Cada tiquet tindrà un preu de 2.5€ i inclourà una tapa i una beguda. Espai l’Amistat Festhivern musical tot s’hi val amb la MashuParty. Dissabte 3, seguidament. La MashuParty Live Show és una pionera i divertida festa en què una banda (MashRoom) i un discjòquei (el Dj. Surda) són capaços de fer-nos vibrar amb mescles impossibles de tots els pals i èpoques (mashups): Bruno Mars, AC/DC, Manel, Guns’n’Roses, The Black Eyed Peas, Txarango, Queen, etc. Gaudiu dels mashups de la mà dels millors especialistes. MashuParty, la música que més et perd i la que més detestes, mesclada com sempre havies somiat!

16 Tribuna Maresme

Espai l’Amistat Ball de Carnaval. Dissabte 10 a les 23 h. Amb la banda de versions Los 1000 hombres i el Dj Snarkdhäus. No podrem parar de ballar amb aquest grup de versions o per-versions dels clàssics del rock, la rumba, el pop, el reggae, el funk... Una barreja explosiva de mil cançons, mil finals diferents i mil males intencions que busquen la sorpresa i diversió del públic. I

com que un Carnaval sense disfresses no és un Carnaval. Remeneu pel calaix de les disfresses i vestiu-vos com cal per a l’ocasió per ser els guanyadors del concurs de disfresses. La inscripció es podrà fer el mateix dia. plaça Nova Carnaval infantil i animació amb Encara Farem Salat. Diumenge 11 a les 11.30 h. Grans i petits es trobaran a la plaça Nova per lluir les seves millors disfresses i aniran en cercavila fins a la plaça dels Països Catalans. Els acompanyaran els Kinkakau. Un cop a la plaça dels Països Catalans arriba Som de l’Oest!, és el moment de ballar, cridar, saltar, jugar, riure i passar-s’ho bé! Directament des de l’Oest, els Salats us han preparat una festa en la que durant una bona estona us podreu alliberar de la rutina i gaudir del bon humor, amb moltes danses i amb música 100% en directe! plaça Doctor Ferran XXXII Rua de Carnaval. Diumenge 11 a les 17 h. Ja ha arribat el moment esperat de Carnaval. Veniu a veure la rua, que es farà al llarg de la Gran Via de Lluís Companys, entre les places de Doctor Ferran i la Plaça dels Països Catalans. Podeu consultar les bases del Concurs de Comparses al Centre Cívic (Esperança, 19), al web municipal (www.premiademar.cat) o al web de la festa (www. festamajordhivern.org). Abans del lliurament de premis podrem continuar la gresca amb la música de la Premià Jazz Orquestra. plaça Països Catalans Testament del rei Carnestoltes i enterrament de la sardina. Dimecres 14 a les 17.30 h. Ha mort en Primilià XVI i ja està a punt de cremar a la foguera. Els Penjaculpes ens llegiran el seu testament sota l’atenta mirada de la Vella Quaresma i les ploraneres. Acompanyeu-nos en aquest moment fent una sardina ben grossa per llençar-la a la foguera. plaça Països Catalans Crema de la foguera. Dimecres 14 a les 18 h. Silenci a la plaça! És el moment de la Vella Quaresma que posarà fi al regnat d’en Primilià XVI. Aquesta senyora, severa i seriosa, ja està llesta per encendre la foguera i fer cremar el nostre rei Carnestoltes.

Sa Majestat Primilià

Ajuntament Al llarg de la Quaresma. Dimecres 14. Arrencada de la cama de la Vella Quaresma. Tal com mana la tradició i per no descomptar-nos, durant les 7 setmanes que dura la Quaresma, s’arrencarà una cama a la Vella de fusta penjada de la façana de l’Ajuntament.SALUT I BENESTAR Veritats i mentides Ramon Domingo PSICÒLEG

El nou any que hem començat ens enfronta a nivell social i polític a una situació propícia per a la confusió entre veritats i mentides: només cal veure els mitjans de comunicació. La veritat l’anem construint arrel del que sabem, i/o del que ens deixen saber. I saber la veritat de les coses i de la vida, ens és tan important, que l’hem establert com un dret universal a estar informats... per empreses que s’encarreguen de ferho i que a vegades es descobreix que enfosqueixen expressament la informació, amb mentides. La informació, l’estar ben informats, forma part del que necessitem per construir la nostra pròpia imatge personal i mental: compartir el que sabem o creiem permet participar del pensament informatiu i la comunicació amb els altres i ens fa sentir bé (o no) amb nosaltres mateixos. Quan ens enganyen, quan el que crèiem veritat és mentida, ens sentim malament.

D’on surt aquest interès per la veritat, i aquest refús per la mentida en els humans? Més ben dit, com pot ser que la recerca de la veritat de les coses i sobre nosaltres mateixos, es basi tantes vegades en les mentides? I com pot ser que la mentida sigui una eina de control o fins i tot una forma de vida? Sembla que el que ens constitueix com a persones, justament, és el que ens han dit que som, i això, tot i que moltes vegades no és veritat, ens permet constituir-nos i reconstituir-nos permanentment al llarg de la nostra vida.

Aquest interès per saber la veritat que forma part de la nostra espècie humana té com a contrapart l’especial delectança que mostrem quan aconseguim enganyar algú dient-li una mentida. De fet, en el desenvolupament psicològic, cap als 5 anys, les mentides dels infant els serveixen per descobrir i comprovar que els adults no ho saben tot i, el que és més interessant, que no poden saber el que jo sé-penso, amb la qual cosa, aquest interès per comprovar la mentida, inicia la consciència de la pròpia vida mental. La dualitat entre veritat i

mentida farà que els infants es situïn, doncs, en aquesta tessitura permanent de la ment: busca la veritat! Encara que sigui mig de “mentidotes”! A nivell social volem creure en veritats que ens assegurin la vida, volem saber què passa amb la vida, quines veritats ho són i quines no. Ens hi ajuden (tot i que no sempre) científics i autoritats de tot tipus, però sobretot la pròpia actitud per saber què és veritat i què no. I per tant, l’esforç per conèixer la veritat, si d’una banda ens porta a crear vincles i organitzacions socials, polítiques, econòmiques, recreatives, etc., que ens alliberin d’estar sempre pendents de la seva veritat; en alguns moments i èpoques, en els que el vincle entre veritat i mentida es trenca, ens demanarà un esforç per saber triar on és la veritat de les coses. Vol dir que en aquest any, l’esforç prioritari per la veritat contra les mentides segurament ens demanarà més atenció i intenció. Aquesta lluita ens farà més lliures, més humans: segur!

La cura de les dents, desmentint falses creences... Una mala salut bucal no sempre és producte de la deixadesa o la mandra. En moltes ocasions creiem estar fent bé les coses i seguint uns hàbits bons per tenir una salut bucal adequada, però en realitat estem perjudicant. Aquestes són, segons el Dr. Malagón, les pràctiques més comunes que donem per bones, però que en realitat, no són recomanables: Raspallar-nos les dents immediatament després de cada àpat. Raspallar just 18 Tribuna Maresme

des carbonatades, per a la salut i per a les nostres dents. Però el que no és recomanable prendre’ls habitualment ja que també contenen bastant sucre i augmentar el risc de càries.

després de cada àpat pot incrementar més el dany que els àcids que hàgim pogut menjar o beure en el menjar fan a les nostres dents. L’ideal és esperar entre 20 i 30 minuts per afeblir el menys possible l’esmalt dental. Glopejar aigua només finalitzar el raspallat. El doctor recomana no fer-ho, ja que tindrem una major exposició al fluorur dels dentifricis aconseguint així una major protecció enfront de l’atac dels bacteris.

Prendre suc de fruites de forma habitual. Els sucs de fruita es consideren una beguda saludable, i ho són, molt millor que els refrescos o begu-

Anar al dentista quan es pateix alguna molèstia. Les visites al dentista s’han de produir de manera preventiva i no només quan ens fa mal alguna cosa o patim alguna molèstia a la boca. “El recomanable és visitar el dentista almenys un cop cada 6 mesos”, conclou el dr. Malagón.


Què és el Mindfulness? El Mindfulness és un tipus de meditació que consisteix en tècniques de relaxació amb l’objectiu d’aconseguir un estat d’atenció centralitzada de la persona cap als seus pensaments, les seves emocions, les seves sensacions físiques, o bé, els seus sentiments en el present, aconseguint alliberar la ment i el cos d’aquells pensaments i sensacions nocius. Practicant Mindfulness la persona millora la qualitat de vida. Per què hem de practicar Mindfulness? Practicar trenta minuts al dia de Mindfulness ajuda a la persona a relaxar-se i així alleujar els símptomes de trastorns com la depressió o la ansietat. Els seus beneficis són: relaxació, memòria, concentració, autoconsciència, autocontrol, autoacceptació, beneficis psi-

CLÍNICA ISSA

Ofereix els següents tallers: • Relaxació i gestió de l’estrès i l’ansietat. • Relaxació, consciència plena de l’embaràs i preparació pel part. • Mindfulness per a nens i adolescents. Professional que imparteix el curs: Beatriz Jiménez Soria, terapeuta a Mindfulness, Psicòloga General Sanitària, Psicoterapeuta, Sexòloga, Reeducacions Psicopedagògiques, Psicodiagnòstic, Experta en Psicologia del Terrorisme i Emergències, Coaching. Especialista en: EMDR - Hipnòloga Clínica. Experta en: Duels, Trauma, Ansietat, Depressió, Dolor Crònic, Endometriosi, TOC, TCA, Mindfulness, EMDR, Hipnosi. www.clinicaissa.com

cològics i físics, qualitat de vida, redueix l’estrès, resiliència i major estat de consciència entre de molts altres.

ACTIVITATS SALUT Curs de taitxí i txikung. El Masnou. Pistes Pau Casals. Dijous 1, 8, 15, 22 i 29 a les 11 h. Dimecres 7, 14, 21 i 28 a les 18 h Equilibra les teves emocions amb essències florals australianes. El Masnou. Biblioteca. Divendres 23 a les 19 h A càrrec de Montserrat Escoda. Com afrontem el dolor. Mataró. Casal Gent Gran del Parc. Dijous 8 a les 17 h. A càrrec del Dr. Josep M. Picaza. La memòria personal i l’envelliment del cervell. Mataró. Casal Gent Gran de l’Havana. Dilluns 12 a les 17 h. A càrrec de la Sra. Mireia Salas, neuropsicòloga. La pèrdua i els processos de dol. Mataró. Residència Geriàtrica Laia. Dijous 15 a les 17 h. A càrrec de la Sra. Ainoha Videgain, psicòloga. La pèrdua i els processos de dol. Mataró. Casal Gent Gran de la Llàntia. Dimarts 27 a les 18 h. A càrrec de la Sra. Ainoha Videgain, psicòloga. 4a Setmana Oncològica de Premià de Dalt. Premià de Dalt. SC Sant Jaume. Diumenge 4 a les 12 h. Presentació de la Setmana Oncològica. Conversa i joc escènic: Tenim càncer, juguem? A càrrec de la Sra. Emma Escolano.

Jo he tingut càncer. Premià de Dalt. Sala de l’Orfeó. Dilluns 5 a les 19 h. Xerrada a càrrec de persones del poble que han tingut aquesta malaltia. Aspectes psicològics del càncer. Premià de Dalt. Associació de la Gent Gran. Dimecres 7 a les 18 h. A càrrec del Dr. Guillem Homet. La Festa del càncer. Premià de Dalt. Ajuntament. Dissabte 10 a partir de les 11.30 h. Xerrada: Voluntaritat pels malats de càncer a càrrec de Mireia Anglès; Actuació de la Coral del Barri. Taller d’abdominals hipopressius i de meditació. Premià de Dalt. Espai Santa Anna. Dimarts 27 a les 18 h. Amb Teresa Hernández. Taller d’educació parental. Sant Vicenç de Montalt. Centre cívic. Dissabte 17 a les 10 h. A càrrec de Lluís Vilalta, psicòleg, terapeuta familiar i coaching. L’acompanyament de l’agressivitat. Vilassar de Mar. Biblioteca. Dissabte 3 a les 11 h. A càrrec de Maria Costa, psicòloga especialitzada en petita infància. Taller Mindfulness. Vilassar de Mar. Biblioteca. Dimecres 6 i 19 a les 18.30 h. A càrrec de Tomàs Villamayor.

Tribuna Maresme

19


CUINA Temps de calçots i calçotades El fet que es consumeixi tradicionalment en un àpat comunitari com és la calçotada, ha fet d’aquesta ceba un producte molt arrelat a les tradicions festives catalanes i protagonista d’un acte social en sí mateix. La producció de calçots es concentra sobretot en les comar-

ques tarragonines i el seu consum en temporada, de novembre a abril, ha esdevingut un acte gastronòmic de promoció turística de la zona. Amb els anys, però, els calçots han superat els límits d’aquest territori i s’han desplegat plenament per tota Catalunya.

Els millors llocs on menjar I COMPRAR calçots al Maresme AGROBOTIGA ‘EL SINDICAT’

EL SINDICAT DE CABRERA

El Racó de Can Feliu

Premià de Dalt. Tel. 93 752 44 28 f agrobotigaelsindicatpremiadedalt

Cabrera de Mar. Tel. 93 759 01 49 f el.sindicat

Vilassar de Dalt. Tel. 93 753 29 16 www.elracodecanfeliu.com

Si la teva decisió és cuinar els calçots a casa, una bona opció és comprar-los a El Sindicat de Premià de Dalt, on trobaràs calçots de proximitat de la comarca del Maresme acabats de collir i podràs acompanyar-los amb la millor salsa amb la que et regalaran una cassoleta per servir-la. Situat en el històric edifici del sindicat prop de l’antic ajuntament a Premià de Dalt, ofereix un gran assortit de productes de la terra: fruites i verdures de proximitat, pa de pagès, productes sense gluten per a celíacs, oli d’oliva verge extra, llegums i fruits secs a granel, cerveses artesanes, mel i pinso per a animals. I a més, tens la possibilitat de poder fer la teva comanda de llenya amb transport fins a casa. L’agrobotiga “El Sindicat” també disposa d’un celler amb una selecció de proximitat i qualitat i vins a granel.

Amb 93 anys d’història al servei dels seus clients, l’associació neix per l’afany dels treballadors de tenir més força per tal de defensar els seus interessos de manera ordenada i comunitària. A la Cooperativa trobaràs material per a l’hort professional i domèstic; podreu fer la compra amb verdures de temporada com la mongeta del ganxet, tomàquets frescos, pèsol de floreta, col, api i molts altres productes directes del camp i cultivats pels diferents associats; fruita portada directament de cooperatives i agricultors de les terres de l’Ebre, Girona i Lleida; vins DO o altres productes com olis, llegums i fruits secs a granel; pinsos i complements tant per als animals domèstics com per als de granja. També trobareu productes de temporada com ara els calçots. El Sindicat de Cabrera de Mar, a més, us ofereix la possibilitat de fer les comandes per mail o telèfon.

El Racó de Can Feliu està situat a la part alta de Vilassar de Dalt, darrere del Castell del Marquès de Barberà, a la masia coneguda com Ca l’Anton Feliu, que li dona el nom, en un emplaçament únic i amb un aparcament propi que facilita l’accés directe amb cotxe. Pel que fa a l’equipament, una masia típica de la zona, compta amb una planta baixa amb tres salons menjadors, alhora que també disposa d’una terrassa exterior per a poder prendre-hi la fresca quan el temps ho permet. En aquest sentit, també representa un lloc ideal per anar-hi amb nens, ja que disposen de menú infantil i una terrassa jardí amb joguines per a entretenir-s’hi. D’altra banda, entre les ofertes que proposa el Racó de Can Feliu també es compta amb la possibilitat d’acollir reunions d’empresa, o d’altres celebracions en una ‘carpa’ annexa.

20 Tribuna Maresme


MASIA CAN RODON Cabrera de Mar. Tel. 93 750 64 95 www.masiacanrodon.com Can Rodon és una masia catalana del 1708, amb un ampli aparcament i una gran zona enjardinada. Ofereix tot un ventall de possibilitats, des d’entrepans fins a tapes, coques casolanes tipus pizza, esmorzars de forquilla, menús de cap de setmana i diari, menús per a grups fins a 60/70 persones i menús especials de calçots i carxofes... Cuina casolana, catalana i de mercat amb productes de proximitat i plats sense gluten.

RESTAURANT LA RIBES Cabrera de Mar. Tel. 93 759 8963 www.restaurantlaribes.com Restaurant amb menú diari, a prop de Mataró, El Cros d’Argentona i Vilassar de Mar. És una masia del segle XV, amb interiors espaiosos i terrassa enjardinada amb ampli aparcament. Ens proposen carns a la brasa, calçotades i una original cuina tradicional i de mercat amb menús sense gluten.

L’HORT DE LA XINESCA Vilassar de Mar. Tel. 656 52 27 74 www.cultiusmaltas.com Si vols menjar-te els calçots fets a la brasa tranquil· lament a casa, pots demanar-los i passar-los a recollir a l’Hort de la Xinesca, i alhora podràs fer la teva compra de fruita i verdura de proximitat i primera qualitat. Està situat a la finca sobre el Passatge de les Roses, cantonada amb Ronda Vilassar.

RESTAURANT SANT SALVADOR

BAR – RESTAURANT DAYMAR

Vilassar Dalt. 93 753 17 03 www.restaurantsantsalvador.com

Teià. Tel. 93 555 73 89 www.daymar-restaurant.com

En un entorn natural, situat a prop de la Creu de Can Boquet, són especialistes en carns a la brasa. S’hi pot menjar els calçots fets de la manera tradicional i acompanyats amb la salsa de la casa.

Al Polígon Buvisa de Teià, tocant a Premià, ofereix el millor menú pels caps de setmana en relació qualitatpreu. Gran saló per a festes i celebracions de comunions, casaments, etc. Facilitat per aparcar.

RESTAURANT EL PALLER Premià de Mar. Tel. 93 752 41 68 www.restaurantelpaller.es Situat a la masia de Can Serra, amb més de 50 anys de recorregut gastronòmic, estan especialitzats en carns a la brasa, cargols i calçots amb salsa feta a casa. Fan esmorzars de forquilla cada dia. Disposen de productes de l’hort propi, com els tomàquets del Paller. Gran aparcament, gran espai de joc infantil i zona d’animals.

RESTAURANT CAL SENYOR Vilassar de Dalt T. 93 753 21 60 · 625 414 446 Aquest restaurant es troba enmig de la muntanya, en un entorn magnífic, prop de la Roca d’en Toni. La seva especialitat són les carns a la brasa i la cuina catalana. Compta amb una extensa varietat de carns a la brasa, arrossos de muntanya, guisats, etc. Hi podràs demanar també el teu plat de calçots alhora que gaudeixes d’un ambient més rural al bell mig de la comarca del Maresme. Per als excursionistes o amants de la muntanya que necessitin fer una parada, es fan esmorzars a partir de les 9 del matí.

Tribuna Maresme

21


RECEPTA DE L’ÀVIA REMEI

SALSA PER ALS CALÇOTS Ingredients: ¼ kg. d’ametlles torrades / 5 tomàquets escalivats / 5 alls escalivats / 2 alls secs / 1 molla de pa sec amb vinagre / 1 nyora seca (posada en remull) / Pebre negre / Sal i oli / Avellanes (opcional) / Julivert (opc.). PreparaciÓ: 1. Remullar la llesca de pa amb vinagre. 2. Tallar els tomàquets per la meitat i els posem cap per avall sobre unes graelles a las brases si en tenim, i sinó al forn. Quan ja s’hagin cuit per aquesta banda els donem la volta. 3. De la mateixa manera escalivem els alls sense pelar-los. 4. A la nyora, que ja tindrem remullada, li traurem la pell, rascant la polpa amb un ganivet, tot seguit farem el mateix amb els alls, la llesca remullada amb vinagre i els tomàquets. A continuació posem tots els ingredients en un atuell per triturar-los amb la batedora elèctrica. Després posar sal, oli i pebre negre, procurant que quedi tot en la justa mesura. 5. Finalment, quan tot estigui ja ben barrejat, guardem la salsa a la nevera tapada. Aquesta salsa es conserva bona duran molts dies. I si la posem al congelador, fins i tot pot estar mesos en bones condicions.

EL TAST

EL MÓN DEL VI

La DO Montsant Quim Giménez sommelier

Al Montsant s’han elaborat històricament vins encara que la seva producció es comercialitzava dins la subzona de Falset dins la DO Tarragona; la DO Montsant va néixer l’any 2001. Porta el nom del massís rocós del Montsant. Abraça la altra DO Q Priorat però amb diferències notables. La conformen un total de 700 viticultors i 59 bodegues. Localització: s’estén per 16 municipis, la majoria de la comarca del Priorat. Pel nord de les serres de Montsant i la Llera. Per llevant, la serralada d’Argentera i Llaberia. Per ponent, les de Figuera i Tormo. Pel sud, es torna més obert cap al riu Ebre.

Clima: es pot establir com a mediterrani, però a l’estar envoltat de muntanyes fa que es presenti una certa continentalitat, tenint una pluviometria de 450 mm/mes i una temperatura mitjana de 15 ºC. Terreny: hi ha tres tipus de sols. Calcaris amb materials sedimentaris anomenats panals en la zona. Granítics, sols disgregats de sorres granítiques per erosió. Sols de pissarres silíciques pobres en matèria orgànica. Les vinyes tenen una altura entre 200 i 700 msm. Varietats de raïm blanc: garnatxa blanca, macabeu, moscatell de gra petit i pansal. La varietat chardonnay és merament testimonial. Varietats de raïm negre: garnatxa tinta, garnatxa pelu-

da, samso (carinyena), cabernet sauvignon, merlot, monastrell (mataró), shyra i ull de llebre (tempranillo). Els vins blancs es distingeixen per la suavitat, estructura i aromes. S’elaboren principalment amb garnatxa blanca. Els vins negres són els més coneguts ja que el 90% de la producció és la varietat negra. La garnatxa negra ens dona vins aromàtics, complexos i estructurats. La varietat samso (carinyena) ens permet vins de grau moderat i bon acidesa. De tradició són vins generosos, dolços, rancis i misteles. Capçanes, Marçà, Masroig, Ulldemolins i Cornudella són les poblacions emblemàtiques d’aquesta DO.

Bouquet d’Alella

EDICIONS LIMITADES MONASTRELL Color: Vi negre net i brillant de color cirera picota d’intensitat mitja alta amb tons rubí. Llàgrima gruixuda de caiguda lenta. Aromes: Aromes suaus de fruita vermella madura amb un fons de regalèssia i tocs especiats. En boca: Entrada en boca suau, vi sedós i lleugerament vellutat. Tanins marcats i ben integrats. De recorregut curt i persistent. És un vi fàcil i envolvent.

22 Tribuna Maresme

Les biblioteques amb DO Alella organitzen el seu 1r Concurs d’Instagram Una nova edició de Biblioteques amb DO Alella programa enguany el 1r concurs d’Instagram entorn el món del vi i el territori de la DO Alella. El concurs s’obre del 2 de gener al 31 de març, i els premiats rebran regals vinculats a la cultura vinícola i

l’enoturisme. Els participants hauran de publicar les fotos que vulguin presentar a concurs a la xarxa Instagram a través del seu propi perfil; afegir un títol, geolocalitzar la fotografia en el municipi on s’ha fet, anomenar una de les biblioteques que formen part

de la DO Alella en el títol de la imatge i etiquetar la imatge amb el hashtag #vinstagramdoalella18. S’estableix una única categoria, la temàtica de la qual és el món del vi en sentit ampli: vinyes, paisatge, patrimoni, cellers, enoturisme, moments, festes…


LLEURE CAMINANT PEL MARESME

Ruta: Far de Calella des de Sant Pol

Josep Grau MONTALTREK

Al Maresme tenim la sort de poder fer sortides en ple bosc i sortides contemplant la Mediterrània. Aquest mes de febrer farem una sortida tranquil·la en la que els nostres ulls acaronaran el mar. Durant el recorregut ens trobarem: Torres Bessones de la Petona o Les Torretes: eren unes múltiples edificacions que formaven la xarxa de comunicacions de telegrafia òptica, que per mitjà de senyals,

banderes i llums, travessaven tota la península i arribaven fins a França. Les informacions passaven de València a La Jonquera en unes 5 hores. El sistema consistia en un panell amb 6 forats, que permetien un total de 64 combinacions que el torrer desxifrava amb una llibreta de codis que eren canviats molt sovint. A Calella tenim dues torres, una militar i l’altre civil al costat, que varen funcionar sobre el 1850. Far de Calella: en aquest indret, antigament hi havia una

Itinerari: Circular. Durada: 2 h. 10 m. Desnivell: 110 m. Distància: 6,2 Km. Època: Evitar l’estiu.

Consulta com arribar-hi a través del següent codi e-cib:

20TM www.e-cib.com

Consulta el Track a Wikiloc través del següent codi e-cib:

19TM www.e-cib.com

Torre de Vigilància que vigilava i protegia les costes del perill dels atacs dels pirates. El resplendor de la seva senyal de llum de 3 i 2 ràfegues cada 30 segons, arriba a 63 kilòmetres mar endins, i aquesta senyal esta preparada per ser detectada també pels vaixells en navegació. La vista de la costa des d’aquest indret és espectacular. Turó de la Cabra: és un turó de 140 metres coronat per unes antenes de telefonia, si accedim a la part davantera tindrem unes vistes de Calella, des del punt més elevat.

Tribuna Maresme 23


CINEMA

‘Call me by your name’ Jesús Gonzàlez t jesusgonnot

En veure Call me by your name un té la sensació que tant el director Luca Guadagnino com el guionista veterà James Ivory han creat una realitat alternativa. Costa d’imaginar que en la Itàlia provinciana i jueva, la mateixa d’El jardí dels Finzi Contini, i en els anys 80, es pogués produir una història romàntica amb tanta tolerància respecte l’homosexualitat capaç de mostrar homes abraçant-se i fent-se petons pels carrers. Però som al cinema i els guionistes del film s’han encarregat de col· locar estratègicament les pistes i els tòpics per fer-nos creure la història. El protagonista, un historiador de l’art heterosexual fascinat per efebus de l’escultu-

ra grega. I, per l’altra banda, una família d’acollida progre i alliberada amb membres francesos i italians, essencial per entendre la tolerància que respira el film en el seu terç final. Tot molt ben dissenyat per fer creure, com diu Guadagnino, que “la comunitat LGTBI ja sap que el desig és incomprensible” (com si el desig hetero fos racional!). Un cop acceptat tots aquest preceptes o trampes de guió ja podem creure que l’amor esclatarà per primera vegada entre l’adolescent Elio i el més madur Oliver. Però aquí, novament, els guionistes han creat una sèrie de situacions amb diferent èxit. No es pot negar que el moment de forta càrrega sexual com quan el jove juga amb el préssec o visiten les runes de Sirmione (a ningú se li escapa la petita referència

a Viaggio in Italia de Rossellini) o la sensacional conversa amb el seu pare, són moments de gran transcendència. Però Call me by your name té també problemes per la poca química entre els dos protagonistes o situacions trillades i cursis com la fascinació per les escultures gregues o algunes escenes de balls al carrer. Un capítol a part mereix el jove Timothée Chalamet que es menja totes les escenes amb Armie Hammer i que ens regala un dels finals més macos i tristos de la recent història del cinema. El moment que comprèn que l’amor, a vegades, fa mal. Call me by your name Itàlia, 2017 Direcció: Luca Guadagnino. Guió: James Ivory i Luca Guadagnino. Intèrprets: Timothée Chalamet, Armie Hammer, Michael Stuhlbarg i Amira Casar.

AGENDA CINES ALELLA. Can Lleonart Dona’m cine. Dijous 1 a les 19h. Concurs internacional de curtmetratges organitzat per l’ONGD Entrepobles que dóna veu a les dones d’arreu del món. MALGRAT DE MAR. CENTRE CULTURAL Handia. Divendres 2 a les 22 h. De Joan Garaño i Aitor Arregui. Tierra firme: Divendres 16 a les 22 h. De Carlos MarquésMarcet (Espanya, 2017). MATARÓ. CAFÈ DE MAR L’hora dels deures. Dimecres 14 a les 19 h. El documental del mes. MATARÓ. FOMENT MATARONÍ Loving Vincent. Dijous 15 a les 20.30 h. De Dorota Kobiela i Hugh Welchman (Polònia, 2017). PREMIÀ DE DALT. SC Sant Jaume Yo, El y Raquel: Divendres 9 a les 21.30 h. Presentada per Sr. Ernest Corominas i Sra. Amélia Quilez. La cordillera: Divendres 23 a les 21.30 h. De Santiago Mitre (Argentina, 2017). PREMIÀ DE MAR. Patronat Teatre L’hora dels deures. Dissabtes 3 i 24 a les 19 h. DOCS del mes. VILASSAR DE MAR. Biblioteca Lion. Dimecres 14 a les 18 h. De Garth Davis (Austràlia, 2016).


PLANTES

L’AGENDA DE FEBRER DEL JARDINER NO T’OBLIDIS DE: ESPORGAR. Fes la poda de neteja, rejoveniment i formació d’arbres, arbusts i enfiladisses. Poda els arbusts caducifolis que floreixen a l’estiu o que han fet flor a l’hivern, abans que brostin. Retalla les gramínies ornamentals i vivaces que s’han mantingut en peu, encara que sigui seques, tot l’hivern. ADOBAR I ENCOIXINAR. Després d’esporgar, encoixina l’escocell dels arbres o el peu dels arbustos i enfiladisses preferentment amb adob orgànic; enterra’l una mica i rega a continuació. Dóna als teus cítrics un adob específic i també a les bulboses de primavera, les que ja estan en flor o les que estan a punt.

AVANÇA LA PRIMAVERA!

Si no vols esperar-te fins al març, busca al teu centre de jardineria els bulbs forçats de narcisos, calabruixes i jacints que trobaràs en testos. Floriran molt abans que es despertin els que vas plantar al jardí!

PREVENIR LES GELADES. Mantingues cobertes les plantes més delicades, perquè una gelada tardana pot fer malbé els brots nous i les flors.

LES ESTRELLES DEL MES

Primula

TENS LES PLANTES GLAÇADES?

Encara que el primer impuls sigui agafar les tisores i eliminar-ne les parts afectades, cal tenir paciència. És molt important esperar per a saber on i quan tallar.

COMENCEU A SEMBRAR L’HORT

Al febrer ja es poden sembrar directament a la terra carbassons, mongetes verdes, cogombres… i continuar fent planters d’altres hortalisses d’estiu.

Camellia japonica ‘Clifford Parks’

Lavandula dentata

Prunus ‘Okame’

MÉS CONSELLS ESPORGA LES HORTÈNSIES El febrer és el mes ideal per a esporgar les hortènsies.

POSA A PUNT EL TERRA Abans de plantar, remou i aireja el terra, elimina les males herbes i aplica adob.

COMENÇA A PLANTAR Quan les temperatures es moderin, planta vivaces i plantes anuals de temporada.


L’AGENDA DEL MES EXPOSICIONS ALELLA. CAN MANYÉ Al cau del conill. Fins al 18 de març. De Jo Milne. L’exposició Al cau del conill, és el resultat d’una sèrie de trobades fortuïtes i accions “inconstructives”. Dissabte 10 a les 12h: visita comentada. ARENYS DE MAR. C.C.Calisay Complicitats. Del 2 al 25 de febrer. Pintura de Salvador Castellà. EL MASNOU. Espai Casinet Color Building. Del 9 de febrer fins el 4 de març. Exposició de Juan Miguel Muñoz. LLAVANERES. Museu-Arxiu La creació i el gravat. Del 9 de febrer al 4 de març. Gravats de José Luis Lázaro Ferré (Barcelona, 1945). MATARÓ. CAN SERRA Josep Puig i Cadafalch. Visió, identitats, cosmopolitisme. Fins a l’1 d’abril. Mostra que ofereix una visió global i interdisciplinària de l’obra de Puig i Cadafalch. Dissabte 3 a les 18 h: visita guiada. MATARÓ. CA L’ARENAS Eduard Alcoy. Art i encanteri (1950-1987). Fins al 8 d’abril. L’exposició mostra la creativitat d’Eduard Alcoy (1930-1987) a partir de les coordenades de l’art i de l’il· lusionisme que el van caracteritzar. Comissariada per la historiadora de l’art Rosa Alcoy. MATARÓ. CAN MARFÀ Els mitjons Molfort’s i la publicitat racional. Fins al 17 de juny. La marca de mitjons Molfort’s va ser pionera a Espanya de la publicitat racional i els nous mètodes científics de promoció dels productes industrials que es van introduir als anys trenta. MATARÓ. CAN MARFÀ Mataró, capital del gènere de punt. Exposició permanent. Recorregut que ens acosta al procés de fabricació del teixit de punt i l’evolució històrica d’aquesta indústria, que ha esdevingut la de referència de la capital del Maresme. Dissabte 17 a les 18 h: Visita guiada. MATARÓ. CAN PALAUET Joan Gelabert o Dalí Júnior. La pintura del futur. Fins al 4 de març. Selecció de l’obra de l’artista Joan Gelabert (Mataró, 1954) a cura de Toni Hervàs. Pintures i collages de l’artista i músic que recorren els seus mons i passions: els extraterrestres, els ovnis, la fi del món, i les interpretacions oníriques del seu personalíssim imaginari. També mostrarà vídeos documentals 26 Tribuna Maresme

MATARÓ. CAN PALAUET Xavier Boet. Mataró anònim. Del 22 de febrer a l’1 d’abril. Fotografies de Xavier Boet (1973) en què retrata el ritme anònim i quotidià de la ciutat on viu i treballa. MATARÓ. BIBLIOTECA POMPEU FABRA Les llengües dels catalans. Les llengües de Mataró. Del 12 al 25 de febrer. L’exposició vol mostrar el nostre patrimoni lingüístic com a resultat de la diversitat de procedències de les persones d’arreu del món que s’han establert al nostre país. MATARÓ. BIBLIOTECA ANTONI COMAS La força dels valors. Fins al 12 de febrer. L’exposició vol mostrar d’una manera divertida valors positius: l’alegria, l’amistat, la creativitat, la curiositat, l’esforç, la generositat... Idea, disseny i dibuixos de Francesc Rovira.

MATARÓ. LA DESTIL·LERIA Mostra 0 = I. Del 24 de febrer al 22 de març. Marta Juvanteny investiga els límits entre l’art, la ciència i la tecnologia a través d’una òptica desafiant d’estructures i ordres mètrics.

COLECCIÓ BASSAT: ESCULTURES 1911-1989 MATARÓ. NAU GAUDÍ. Del 9 de febrer al 14 d’octubre. Vuit dècades d’art a través de les escultures dels artistes Sergi Aguilar, Andreu Alfaro, Francesc Anglès, Eusebi Arnau, Eduard ArranzBravo, Eduardo Arroyo, Berrocal, Joan Brossa, Eduardo Chillida, Antoni Clavé, Marcos Coll, Xavier Corberó, Luis Elorriaga, Apel·les Fenosa, Gabriel, Pablo Gargallo, Juli González, entre d’altres.

PREMIÀ DE DALT. Biblioteca Pintures d’Alexia Lama. De l’1 al 15 de febrer.

Manuel Cusachs: El pas del temps (1947-2017) MATARÓ. ATENEU FUNDACIÓ ILURO. Fins al 25 de febrer. L’Associació Amics de Ca l’Arenas ha complert deu anys dedicats a l’art de la ciutat de Mataró. Manuel Cusachs i Xivillé, Creu de Sant Jordi i acadèmic de les Belles Arts de Sant Jordi per Mataró, és l’artista escollit enguany. Retrospectiva de l’obra fruit de 70 anys d’ofici del creador mataroní. Cada dimarts a les 19 h: visita comentada.

PREMIÀ DE MAR. sala PremiArt 20 pintures a 20 euros. Del 9 al 18 de febrer. Pintures de l’artista Antoni Bachs. VILASSAR DE DALT. Biblioteca Simon Giner Olmos. Fins al 15 de febrer. Pintures a l’oli.

VILASSAR DE MAR. Can Bisa Forjats i fosa de Vilassar de Mar. Fins el 25 febrer. Recull fotogràfic de Damià de Bas.

MATARÓ. CASAL L’ALIANÇA Júlia Llob “Shinkirô”. Del 3 a l’11 de febrer. Recull de fotografies de les dues col·leccions de Shinkirô, Thin i Flesh.

MATARÓ. LA DESTIL·LERIA Els gravats de Tinta Invisible. Fins a 17 de febrer. Mostra de gravats de diversos artistes vinculats a Tinta Invisible, editors d’obra gràfica.

PREMIÀ DE MAR. Museu de l’Estampació Museu de l’Estampació. Un recorregut que ens ensenya els diferents processos tècnics i històrics que van fer possible l’expansió de la indústria de l’estampació. Dissabtes 3, 10, 17 i 24 a les 12 h: visites guiades.

VILASSAR DE MAR. Biblioteca Espais de Vilassar de Mar. Fins 21 febrer. Exposició pictòrica de Lúcio de Miranda.

MATARÓ. Col·legi d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics Tomàs Safont-Tria. Variacions. Del 2 al 25 de febrer. Exposició d’olis recents de l’artista.

MATARÓ. CASAL L’ALIANÇA Isabel Sabé. Homenatge al meu germà. Del 16 de febrer a l’11 de març. L’exposició consta d’un recull d’obra recent de l’artista.

MATARÓ. CENTRE CÍVIC ESPAI GATASSA Espàtules de color. Del 20 de febrer al 2 de març. Exposició de pintures de Maria F. Cortés, amb temes com la gastronomia, el mar i les flors. MATARÓ. LES ESMANDIES Dibuixos i pintures de Pep Sivilla. Del 2 al 28 de febrer.

MATARÓ. BIBLIOTECA ANTONI COMAS Arran del Camí Ral. De Barcelona a Arenys de Mar (1880-1920). Del 3 al 17 de febrer. Exposició sobre el contingut del llibre amb aquest nom, publicat per Viena Edicions. MATARÓ. ATENEU FUNDACIÓ ILURO Experiències matemàtiques. Prohibit no tocar. Fins al 9 de març. Exposició formada per 36 mòduls de material manipulatiu al voltant de diversos blocs de coneixement matemàtic: la geometria i el càlcul, la topologia, la combinatòria i l’estadística. Visites guiades a l’exposició: Dissabtes 3, 10, 17 i 24 a les 18.30 h. Diumenges 4, 11, 18 i 25 a les 12 h.

MATARÓ. CENTRE CÍVIC ESPAI GATASSA Bestiari. Del 5 al 16 de febrer. Exposició d’escultures de cartró i paper de l’escultora Patricia Maseda.

GOLS DE TINTA: FUTBOL I VINYETES A CATALUNYA PREMIÀ DE MAR. MUSEU ESTAMPACIÓ. Fins al 4 de març L’exposició ens Endinsa en el món del còmic vinculat al futbol. Fent-nos descobrir el particular enfocament que els dibuixants, il·lustradors i humoristes han dispensat al futbol des de la seva implantació a casa nostra fins avui. I sent els seus dibuixos i vinyetes els encarregats d’explicar-nos part de la vida social i política del nostre país a través de fets i personatges que ens identifiquen com a societat. Visites guiades: Diumenges 11 i 25 a les 12 h.

VILASSAR DE MAR. Museu Enric Monjo A contra corrent. Miquel Ferrà, una vida dedicada a la pintura. Fins 4 març. La mostra recull una selecció d’obres pictòriques realitzades al llarg dels 45 anys d’activitat professional de l’artista. Comissari de l’exposició: Jaume R. Vallverdú.

VILASSAR DE MAR. Museu de la Mina Vella Història de l’aigua a Vilassar de Mar. Exposició permanent.


TEATRE ARENYS DE MAR. Seràfics Buonasera, signorina. Dissabte 10 a les 21 h i diumenge 11 a les 18 h. A càrrec del GACX. ARENYS DE MAR. Teatre Principal Romeu i Julieta. Dimarts 27 a les 19.45 h. Retransmissió en directe des de El Gran Teatre del Liceu. ARENYS DE MAR. Teatre Principal Teatre de funàmbuls. Diumenge 25 a les 18 h. La companyia Circ Xic presenta Teatre de funàmbuls, un espectacle de circ còmic, creat per dos personatges. Dos pallassos atemporals i de llarg recorregut. ARGENTONA. LA SALA Paraules Encadenades. Dissabte 3 de març a les 20.30 h. Un dels primers textos de Jordi Galceran. Un thriller psicològic que ja es va estrenar l’any 98, amb gran èxit, i que ara torna sota la batuta de Sergi Belbel, amb Mima Riera i David Bagés com a únics protagonistes. CABRERA DE MAR. Envelat El Nom. Dissabte 17 a les 21 h i diumenge 18 a les 18.30 h. Comèdia divertida o a estones no tant de com un nom i un mal nom poden desencadenar un daltabaix familiar. CABRILS. Centre cívic Ningú no va als aniversaris a l’estiu. Dissabte 17 a les 20 h. A càrrec de la Cia. Hermanos Picohueso. Aquest espectacle és una festa autèntica i el públic són els convidats. Una dramatúrgia participativa, aparentment esbojarrada, que avança sobre un collage d’històries i reflexions. CANET DE MAR. El Centru No et vesteixis per sopar. Diumenge 18 a les 18.15h. Teatre amateur a càrrec de la Cia. Paranys. CANET DE MAR. El Centru Contents i enganyats Diumenge 25 a les 18.15h. Teatre amateur a càrrec del grup de teatre Cassanenc.

EL MASNOU. Ca n’Humet L’amor venia amb taxi. Dissabte 10 a les 21 h i diumenge 11 a les 19 h. Teatre a càrrec de de Rauxa. Una família espera impacientment la noia que s’ha promès amb el seu fill Albert. De cop i volta arriba un taxista que els comunica que una noia (la suposada promesa de l’Albert) ha desaparegut del cotxe mentre ell la portava cap allà. Aquí comença el misteri i la recerca. MATARÓ. SALA CABANYES Els Pastorets. Dissabte 3 a les 19 h i diumenge 4 a les 17 h. Els Pastorets de Mataró, l’espectacle centenari reconegut amb la Creu de Sant Jordi, torna a l’escenari sota la direcció de Marc Molina, la direcció musical de Jordi Lluc i les coreografies de Maria Garriga. 18 € MATARÓ. BIBLIOTECA ANTONI COMAS Lectorant. Dimarts 6 a les 19 h. Les noves formes de llegir, fen-t’ho en diversos tipus de pantalles, han modificat la nostra capacitat de concentració i comprensió lectora. Amb aquest espectacle de petit format amb tocs de comèdia ens convida a la lectura “tradicional”. A càrrec d’Eugènia González. MATARÓ. FOMENT MATARONÍ Retalls. Diumenge 11 a les 18.30 h. A càrrec del grup de teatre La Laguna de Sils. En el marc de la 14a Mostra de Teatre Amateur. MATARÓ. BIBLIOTECA ANTONI COMAS Avui parlo de mi. Dijous 15 a les 19 h. Lectura dramatitzada amb motiu de l’Any Manuel de Pedrolo. En l’obra el mateix Pedrolo és qui pren la paraula i, a través de records, opinions, pensaments i relats, representa el seu món ric i divers, i l’època en què va viure, des dels anys d’abans de la Guerra Civil fins als de la transició democràtica. Text de Jordi Malé, amb direcció de Pere Anglas.

MATARÓ. TEATRE MONUMENTAL Dolce Vita. Mag Lari. Diumenge 18 a les 18 h. Humor, màgia i molta diversió en el nou espectacle del Mag Lari. 12 €

EL METGE DE LAMPEDUSA ARGENTONA. La Sala. Diumenge 18 a les 18 h. EL MASNOU. Ca n’Humet. Dissabte 17 a les 20 h. A partir de Llàgrimes de sal, de Lidia Tilotta i Pietro Bartolo. Podrem conèixer de primera mà, a través de l’experiència de Pietro Bartolo, el metge de Lampedusa, les històries de la Jasmine, la Sara, l’Anuar i tants d’altres que es juguen la vida travessant el Mediterrani. Intèrpret: Xicu Masó.

CALÍGULA MATARÓ. Teatre Monumental. Dissabte 3 a les 17.30 i 21 h. Mario Gas dirigeix una de les grans peces dramàtiques del novel·lista i dramaturg francès Albert Camus. Pablo Derqui es posa a la pell de l’emperador més despietat de tots els temps, amb un text que esdevé molt actual. Preu: 28 €

ÒPERA I BALLET EN DIRECTE TOSCA ARENYS DE MAR. Teatre Principal. MATARÓ. Foment Mataroní PREMIÀ DE MAR. Espai l’Amistat. EL MASNOU. La Calàndria. Dimecres 7 a les 20.15 h. Projecció de l’òpera de Giacomo Puccini, en directe des de la Royal Opera House de Londres.

EL CONTE D’HIVERN ARENYS DE MAR. Teatre Principal. MATARÓ. Foment Mataroní. EL MASNOU. La Calàndria. Dimecres 28 a les 20.15 h. Retransmissió en directe des de l’Opera House de Londres.

MATARÓ. CASAL L’ALIANÇA Festival Diversita’t. Diumenge 25 a les 18.30 h. Poemes, contes, cançons i danses d’arrel i d’arreu. A càrrec de persones i artistes de Mataró que posen en escena la diversitat lingüística i cultural de la nostra ciutat. PREMIÀ DE DALT. SC Sant Jaume Cabareta. Dissabte 17 a les 19 h. Un cabaret com els d’abans però d’ara i en clau de dona. De la mà de dos monstres escèniques, la Maria Molins i la Bàrbara Granados. PREMIÀ DE MAR. Patronat Teatre Per Nadal cada ovella al seu corral. Dissabtes 10 i 17 a les 22 h i diumenges 11 i 18 a les 19 h. Teatre amateur a càrrec de la companyia Unglop.teatre. PREMIÀ DE MAR. Espai l’Amistat El club de les palles. Divendres 23 a les 21.30 h. El grup 3+3 d’Inalbis interpreta l’obra d’Albert Espinosa. Una comèdia dolça on es parla de l’amor, la soledat i l’amistat en clau d’humor. PREMIÀ DE MAR. Espai l’Amistat Fairfly. Dissabte 24 a les 21.30 h. De Joan Yago. La companyia La Calorica presenta Fairfly, un espectacle sobre la bombolla de l’emprenedoria i sobre la distància entre allò que ens proposem i allò que acabem fent cada vegada que comencem un projecte col·lectiu. Guanyadora de 2 premis butaca al millor text i al millor muntatge de petit format. VILASSAR MAR. Ateneu Vilassanès Grease és el nom. Divendres 2 a les 21 h i dissabte 3 a les 20.30 h. La Tropa Teatre interpreta sota la direcció de Carme Lloret l’espectacle Grease és el nom.

Tribuna Maresme 27


INFANTIL ALELLA. Can Lleonart Mostast: Disfressem les ampolles de Carnestoltes. Dissabte 17 de 13 a 14.30h. Taller per a nens i nenes d’entre 3 i 12 anys. ALELLA. Biblioteca Amb la casa sí se juga. Dijous 24 a les 11h. Taller de sensibilització sobre l’ús de l’energia adreçat a infants de 6 a 11 anys. ARENYS DE MAR. Teatre Principal Els tres porquets es caguen de por. Diumenge 11 a les 18 h. Teatre familiar a càrrec de la Cia Samfaina de Colors. ARENYS DE MAR. Teatre Principal Teatre de funàmbuls. Diumenge 25 a les 18 h. A càrrec de la Cia Cric Xic. ARGENTONA. BIBLIOTECA Contes per nadons. Dissabte 17 a les 12h: Bosquim Boscam. El bosc dels sentits. Per a infants de 0 a 3 anys. CABRERA DE MAR. Biblioteca Ilturo Taller de Carnaval. Dilluns 5 a les 18 h. Crea la teva màscara de Star Wars, emoticones o d’animals. A càrrec d’Assumpció Ramón. EL MASNOU. Biblioteca Taller de Carnestoltes de màscares i maquillatge. Dimecres 7 a les 17.30 h. A càrrec de Pequemon. EL MASNOU. Biblioteca Verema de mil colors. Dimecres 28 a les 17.30 h. Taller infantil a càrrec de la il·lustradora Ana Irene. MATARÓ. CASAL L’ALIANÇA Circ a les golfes: pràctica de circ. Diumenge 4 a les 11 i 12.15 h. La companyia Los Herrerita proposa una instal·lació per practicar circ en família. Recomanat a partir de 3 anys. 7 € MATARÓ. CAN SERRA Atresorem el passat. Diumenge 4 a les 12 h. Activitat infantil per conèixer la vida i obra de Josep Puig i Cadafalch. Activitat recomanada a partir de 5 anys. MATARÓ. BIBLIOTECA ANTONI COMAS Pinhole. Dilluns 5 i 12 de 17.30 a 19 h. Taller en què construïrem una càmera estenopeica a partir de materials reciclats. Per a més de 12 anys. MATARÓ. BIBLIOTECA FUNDACIÓ ILURO Art Time. Dimecres 7, 14, 21 i 28 a les 17.30 h. Activitats per descobrir l’art i aprendre anglès. MATARÓ. BIBLIOTECA POMPEU FABRA Club dels Setciències. Divendres 9 a les 18 h. Adreçat a nois i noies de 8 a 12 anys. 28 Tribuna Maresme

MATARÓ. BIBLIOTECA ANTONI COMAS El llibre animat. Divendres 9 a les 18 h. Activitat de narrativa fotogràfica en què experimentarem amb la imatge fixa i la imatge en moviment. Per a infants de 6 a 10 anys. MATARÓ. NAU GAUDÍ Els arcs intel·ligents de Gaudí. Dissabte 10 a les 18 h. Participa en família d’una activitat lúdica i cultural al primer edifici construït per Antoni Gaudí. A partir de 5 anys. MATARÓ. CA L’ARENAS Filem un dibuix. Diumenge 11 a les 12 h. Activitat familiar per acostar-nos a dos artistes que el 1955 van exposar per primera vegada al Museu de Mataró: Eduard Alcoy i Joan Hernández Pijuan. MATARÓ. ESPAI GATASSA Un matí d’escultures. Dissabte 17 de 10.30 a 12.30 h. Taller familiar a partir de l’exposició Bestiari, crearem personatges en paper i cartró. Amb Patricia Maseda. MATARÓ. BIBLIOTECA POMPEU FABRA Llegim!. Dissabte 17 a les 12 h. Tertúlia literària destinada a nois i noies a partir de 13 anys. Activitat conduïda per l’escriptora Lola Casas. MATARÓ. TALLER DE GRAVAT Taller infantil de segells. Espais microscòpics. Dissabte 17 d’11 a 12.30 h. Taller divertit i creatiu per a nens i nenes a partir de 6 anys. MATARÓ. CAN GASSOL. Baobab. Dansa en família. Diumenge 18 a les 10.30 i 12 h. Una proposta per gaurdir en família de la dansa i el moviment a càrrec del col·lectiu Dans Invitro. Activitat per a nadons de 18 mesos fins a 3 anys. 7 € MATARÓ. CAN MARFÀ Taller de disseny de mitges i mitjons. Diumenge 18 a les 12 h. Taller familiar en què coneixerem la història de la peça de roba i en farem un disseny propi. MATARÓ. TEATRE MONUMENTAL Dolce Vita. Mag Lari. Diumenge 18 a les 18 h. Humor, màgia i molta diversió en el nou espectacle del Mag Lari. 12 € MATARÓ. BIBLIOTECA ANTONI COMAS La porta màgica. Dimarts 20 a les 18 h. Activitat dirigida a nois i noies d’11 a 13 anys. MATARÓ. BIBLIOTECA POMPEU FABRA Decoració amb lletres. Divendres 23 a les 18 h. Descobrirem diversos alfabets del món, tot fent manualitats i decorant els nostres noms. Activitat familiar per a nens i nenes de 7 a 10 anys.

MATARÓ. CAN BOET Observació de constel·lacions. Diumenge 25 de 19.30 a 21 h. Observació del cel i les constel·lacions, amb explicacions didàctiques i un planetari. De 5 a 12 anys.

LES COVES DEL TOLL (MOIÀ) ST. Vicenç Montalt. Local de les Entitats. Diumenge 25 a les 8.30 h. Ens endinsarem per els passadissos de la cova, a on s’han trobat restes d’animals prehistòrics com el rinoceront o el ós de les cavernes. Tota una aventura a descobrir. Coordinadora: Anna Cuadradas (630 31 67 92). www.montaltrek.org

PREMIÀ DE MAR. MUSEU ESTAMPACIÓ Pinta i decora la teva màscara de Carnestoltes. Diumenge 4 a les 12 h. PREMIÀ DE MAR. Patronat Teatre Martina i la festa d’aniversari. Diumenge 4 a les 18 h. Cinema infantil en català. PREMIÀ DE MAR. parc de Calasparra El dia del Patufet. Dilluns 12 a les 11.30 h. Veniu a gaudir del dia del Patufet! Farem un taller de màscares dels personatges del conte, escoltarem la història del Patufet i entre tots ens inventarem nous contes.

ALMAZUELA

Momo

ARGENTONA. La Sala. Diumenge 4 a les 18 h.

MATARÓ. SALA CLAP. Diumenge 28 a les 12 h. Concert especialment pensat perquè els petits de casa gaudeixin de la música d’un dels millors grups de música de tots els temps, Queen. 12 €

Espectacle de dansa que recrea un món surrealista, ple de fantasia, on res no és allò que sembla i on l’element visual és el punt fort. 7€

L’HORA DEL CONTE Alella. Biblioteca. Dimarts 27 a les 17h. Contes del cel. Arenys de Mar. Biblioteca. Dijous 1 a les 18 h. Ja t’han caigut les dents? a càrrec d’Anna Danés. Dijous 8: La Història de la Vella Quaresma a càrrec de la Cia. Patawa. Dijous 22: L’Home de la lluna. Cabrera de Mar. Biblioteca. Dimarts 27 a les 18 h: Els calaixos del cel. El Masnou. Biblioteca. Dissabte 10 a les 11 h: Cowboys & indians a càrrec de Kids&Us. Dissabte 24 a les 11 h: Set ratolins cecs i altres contes. Llavaneres. Biblioteca. Dissabte 17 a les 12 h. Contes de la jungla.

PREMIÀ DE MAR. Patronat Teatre El carreró de les bruixes. Diumenge 25 a les 18 h. Espectacle de titelles de la Cia. PocaCosa Teatre. ST. Vicenç Montalt. centre cívic Taller infantil de màscares. Diumenge 4 a les 18h. TEIÀ. celler romà de Vallmora Fem bossetes aromàtiques! Diumenge 4 i 18 a les 11h. Taller familiar. TEIÀ. celler romà de Vallmora Mosaics romans. Diumenge 11 i 25 a les 11h. Taller familiar. TEIÀ. CMC la Unió Slime meravellós. Dissabte 24 a les 10.30 h. Taller de ciència familiar a càrrec de Marc Boada. VILASSAR DE DALT. Biblioteca Club dels Barba-Roja. Tots els dimarts a les 17.30h.

Mataró. Biblio. Fundació Iluro. Dies 1, 2, 8, 9 15, 16, 22 a les 17.30h. Mataró. Biblioteca Pompeu Fabra. Dimarts 6 a les 18 h: La Rua de Carnestoltes a càrrec d’Adrià Viñas. Dimarts 13 a les 18 h: El meu gran arbre. Dimarts 20 a les 18 h: Cistell de contes a càrrec de Martha Escudero. Dimarts 27 a les 18 h: El melic de l’Herbert. Mataró. Buc de Llibres. Dimecres 7, 21 i 28 i dimecres 21 a les 17.30. Mataró. Biblioteca Antoni Comas. Dimecres 7 a les 18 h: La cruïlla a càrrec de A2manos. Dimecres 14: El Rei Carnestoltes i la Vella Quaresma. Dimecres 21: Catxins, quines paraules! a càrrec de Bufamots. Dimecres 28: La lluna a la finestra a càrrec de Sherezade Bardají. Premià de Dalt. Biblioteca. Dimarts 13 a les 17.30 h: La cabana dels somnis a càrrec de la Cia. Minimons. Divendres 23: The Ugly Duckling. Premià de Mar. Biblioteca. Dimecres 28 a les 17.30 h: Llops i llobatons a càrrec de Gina Clotet. Teià. Biblioteca. Dimarts 6 a les 18 h: Els tres porquets. Dimarts 20 a les 18h: a càrrec de Núria Michelena. Vilassar de Dalt. Biblioteca. Dissabte 3 a les 11.30h. La rateta que escombrava l’escaleta. Dissabte 24: La Marieta sense taques. Vilassar de Mar. Biblioteca. Divendres 16 a les 18.30 h. Set ratolins cecs i altres contes i cançons a càrrec de El Cantallaire. Dijous 8 a les 17.30 h: Animalades, a càrrec de Sol Teixidó.

VILASSAR DE DALT. Biblioteca Fem màscares d’animals. Dissabte 10 a les 11.30 h. Taller infantil. VILASSAR DE DALT. Biblioteca Fem un diorama del bosc. Divendres 23 a les 18.30h. Taller infantil. VILASSAR DE DALT. Teatre La Massa Coco. Diumenge 25 a les 12 h. Cinema familiar. VILASSAR DE MAR. Can Bisa Escultura amb filferro. Dissabte 3 d’11 a 13 h. Taller infantil. Crearem un mòbil o petites peces escultòriques per descobrir com manipular el filferro. VILASSAR DE MAR. Ateneu Vilassanès La Sireneta. Diumenge 4 a les 17.30 h. Titelles i música en directe, a càrrec de la companyia Festuc Teatre.


MÚSICA ALELLA. Skate Park Concert de rap. Divendres 2 a les 18h. Batalla de galls i gallines. ALELLA. Can Lleonart Aurora. Divendres 9 a les 21h. Aventura musical que viatjarà per les cançons més populars de Manuel de Falla per evolucionar cap a llenguatges que transgredeixen les sonoritats tradicionals. 5 € ALELLA. Can Lleonart Susana Sheiman & Open Gate. Divendres 23 a les 21h. Susana Sheiman s’ha guanyat a pols figurar entre les grans vocalistes. Actualment es presenta amb el seu grup Open Gate, un quintet de jazz amb un repertori variat on tenen cabuda tot tipus d’estils. 5 € ARENYS DE MAR. C.C.Calisay Concert de Banda. Dimarts 13 a les 19.30 h. A càrrec de la Banda de l’Escola Municipal de Música Carles G. Vidiella. CABRILS. Centre cívic Dumpy Lobsters. Divendres 9 a les 21.30 h. Concert + sopar. EL MASNOU. Casino Marina Tomàs. Divendres 2 a les 23.55 h. Sopars musicals. EL MASNOU. Casino Màrius Alfambra. Divendres 9 a les 23.55 h. Sopars musicals. EL MASNOU. Casino Núria Domènech. Divendres 16 a les 23.55 h. Sopars musicals. EL MASNOU. Casino Jazz Os Vale & Old Cats. Divendres 23 a les 23.55 h. Sopars musicals. MATARÓ. SALA CLAP Flower Power: Janis Joplin & The Doors. Dissabte 2 a les 22 h. Una nit inoblidable amb tota l’essència de Woodstoock amb dos grans tributs La Kozmic Band i The Other Doors. Show enèrgic i frenètic. Preu: 12 €.

MATARÓ. PLAÇA DE LA TORRE DEL COGOLL Gessamí Boada. Diumenge 4 a les 12 h. Concert vermut amb aquesta cantautora mataronina afincada al Masnou amb una veu mediterrània que destil·la jazz. MATARÓ. SALA CLAP JazzClap amb Susanna Sheiman. Dijous 15 a les 21.30 h. Jam Session amb membres de la Big Band Jazz Maresme i un convidat especial. MATARÓ. SALA CLAP Ayax y Prok. Divendres 16 a les 22 h. Concert de rap pur, old-school i sense tallar. 15 €

PREMIÀ DE MAR. plaça de l’Ajuntament Sardanes. Diumenge 4 a les 11.30 h. Amb la Cobla Ciutat Terrassa. A la mitja part hi actuaran els Bastoners Petits.

THE GRAMOPHONE ALL STARS ARGENTONA. La Sala. Divendres 23 a les 20.30 h. Després de l’aclamat Jazzmaica, The Gramophone Allstars Big Band es presentaran el seu nou disc, que porta per títol Maraca Soul, on afegeixen nous colors com el boogaloo o el calypso a la seva fórmula magistral, sempre en el punt de trobada entre el soul, el jazz i el funk amb els ritmes jamaicans.

MATARÓ. TEATRE MONUMENTAL Concert per a violoncel en re major de Haydn. Dissabte 17 a les 20.30 h. Peça composta l’any 1783 dedicada al violoncelista Anton Kraft. A càrrec de l’Orquestra de Cambra Catalana. 17 €.

JOAN ROVIRA MATARÓ. CASAL L’ALIANÇA Dijous 1 a les 21 h. Joan Rovira és un festa-autor que combina la música festiva amb la música més personal, capaç de fer ballar i emocionar. Presentarà el seu últim disc Encara tenim temps, que ha vist la llum aquest 2017. Dins el Cicle Músiques Tranquil·les. Preu: 13 €.

MATARÓ. TEATRE MONUMENTAL Canta Gran! Benvinguts al Cabaret! Dissabte 24 a les 19 h. Quarta edició d’aquest projecte adreçat a la gent gran. Prop de vuitanta cantaires posaran veu a alguna de les músiques més representatives del music-hall. MATARÓ. FOMENT MATARONÍ Venim del nord, venim del sud... Diumenge 25 a les 18 h. Concert de música escrita per a orquestra de corda basada en melodies populars, a càrrec de l’Orquestra de Cambra Terrassa 48. Un viatge sonor per l’esperit nòrdic, la tradició musical del Caucas o la dels grans viatgers romanesos, passant per sons africans, xinesos o de tradició llatinoamericana. 17 € MATARÓ. SALA CLAP Momo. Tribut a Queen. Diumenge 28 a les 12 h. Concert especialment pensat perquè els petits de casa gaudeixin de la música d’un dels millors grups de música de tots els temps, Queen. 12 €

PREMIÀ DE MAR. Espai l’Amistat Solo Piano - Sonata dels Infants. Divendres 16 a les 21.30 h. Presentació i explicacions a càrrec de Carlos Bianchini. La “Sonata dels infants” és el primer enregistrament, d’aquest pianista barceloní que ha recorregut nombrosos països d’Europa, Amèrica Llatina i Estats Units, mostrant el seu personal estil de composició expressiu, sonor i apassionat. VI Temporada de Música. 13,50 € PREMIÀ DE MAR. Museu Romà Ressons de l’Olimp: música de l’edat antiga. Diumenge 25 a les 12 h. Concert amb el grup Arqueoescena. Entrada lliure. Imprescindible reserva prèvia a: museuroma@ premiademar.cat VILASSAR DE DALT. Teatre La Massa Clàssics Argentins. Diumenge 25 a les 19 h. 5è concert amb la Simfònica de Sant Cugat. Concert amb Santiago Serrate com a director convidat i amb dos grans solistes de prestigi internacional com són Marcelo Mercadante i Juan Esteban Cuacci. VILASSAR DE MAR. Biblioteca Ernest Lluch Música & Llibres, residències musicals. Cada divendres a les 20.30 h., a partir del divendres 9 de febrer. Cicle d’acústics per promocionar els joves músics de Vilassar de Mar.

GLÒRIA DE VIVALDI VILASSAR DE DALT. Teatre La Massa. Diumenge 18 a les 19 h. L’Orquestra Barroca de Barcelona oferirà una interpretació basada en criteris historicistes i amb instruments reproducció dels originals, sota la direcció del virtuós violinista suís Gilles Colliard. El Cor Tessàlia i el Cor Ariadna afronten el Glòria de Vivaldi amb una interpretació sensible i molt acurada, sota la direcció de Xavier Garcia.

VILASSAR DE MAR. Sala Cultural Roser Carrau Mozart & Txaikovski. Diumenge 18 a les 19 h. Concert de música de cambra a càrrec de l’Orquestra de Cambra Sant Cugat, amb Laia Barberà, arpa solista.

Tribuna Maresme 29


XERRADES / ACTIVITATS LITERÀRIES ALELLA. Can Lleonart I ara què. Dijous 8 a les 19.30h. L’empresari Joan Canadell parlarà sobre la situació política actual de Catalunya. ALELLA. Can Lleonart L’era de la postveritat o com corrompre la informació. Dijous 15 a les 20h. A càrrec de David Fernàndez, periodista, cooperativista i activista social. ALELLA. Can Manyé Parlant amb... Victòria Pujadas. Dimarts 27 a les 20h. L’artista alellenca farà una performance i ens explicarà en quin projecte està treballant.

EL MASNOU. Sala Joan Comellas Cuba, el llarg camí cap a la democràcia. Dimarts 6 a les 18.30 h. A àrrec de Vicenç Lozano. EL MASNOU. Sala Joan Comellas Jules Verne i la novel·la de la ciència. Dimarts 13 a les 18.30 h. A càrrec de Miquel Barceló García. EL MASNOU. Sala Joan Comellas Pensament i obra de Vázquez Montalbán. Dimarts 20 a les 18.30 h. A càrrec de Francesc Salgado de Dios. EL MASNOU. Gent del Masnou Colom i el seu secret. Dissabte 24 a les 18 h. A càrrec de Carles Macià.

ALELLA. Can Manyé Literatures amb sentits. Dimecres 28 a les 19.30h. Jordi Puntí i Stefanie Kremser, parella literària. Maridarem la sessió amb un vi de la DO Alella.

LLAVANERES. Biblioteca Música per a uns versos. Divendres 2 a les 18 h. Taller de música i poesia amb conferències i sessions pràctiques de recitació acompanyada amb música.

ARENYS DE MAR. C.C.Calisay La medicina a la pintura. Dimarts 6 a les 18 h. A càrrec de Carles Paytubí, metge del Parc Sanitari de Sant Joan de Déu.

LLAVANERES. Espai Labandària Redibuixem el Labandària. Dissabte 17 a les 11 h. Amb l’assistència de l’alcalde i del regidor de Participació Ciutadana.

ARENYS DE MAR. C.C.Calisay Algunes claus per un món més just. Dimarts 13 a les 18 h. A càrrec de Xavier Masllorens de l’Institut Català de la Pau.

MATARÓ. ATENEU FUNDACIÓ ILURO Les dades suggereixen… Dijous 1 a les 19 h. A càrrec de Lluís Mora.

ARENYS DE MAR. Ateneu Arenyenc Recordant a Joan Barrera (18721961). Divendres 16 a les 19 h. A càrrec de Montse Viader. ARENYS DE MAR. C.C.Calisay Marie Curie, dona de ciència. Dimarts 20 a les 18 h. A càrrec de Xavier Roqué de la UAB. ARENYS DE MAR. C.C.Calisay Gaia: Mil milions d’ulls per a mil milions d’estrelles. Dimarts 27 a les 18 h. A càrrec de Josep Manel Carrasco. ARGENTONA. BIBLIOTECA La mort digna, un dret humà. Dimecres 28 a les 19 h. A càrrec de Isabel Alonso, presidenta de L’associació DMD-Cat. CABRILS. Museu Municipal Mare de Déu del candeler, segon dia de febrer; Sant Blai a tres, endevina quin mes és. Dissabte 3 a les 19 h. A càrrec de Josefina Roma.

MATARÓ. BIBLIO. ANTONI COMAS Fotopoemes. Dissabtes 3 i 10 de 10 a 13 h. Descobreix la relació entre les imatges i les paraules a través de diversos poemes visuals. MATARÓ. Can Palauet Recuperem la nostra història. Dilluns 5 a les 10 h. Projecte per recuperar la història oral a través dels records de la gent gran. MATARÓ. ATENEU FUNDACIÓ ILURO Manuel Cusachs. La memòria del gest. Dijous 8 a les 19.30 h. Diàleg entre l’artista i Carles Duarte, poeta i president del CoNCA. Hi participarà Joan Antoni Solans, president de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi. MATARÓ. ATENEU FUNDACIÓ ILURO Matemàtiques i emocions. Dijous 8 a les 19 h. A càrrec de Sergi Belmonte. MATARÓ. ATENEU FUNDACIÓ ILURO Literatura i Matemàtiques. Dijous 15 a les 19 h. A càrrec de Carme Aymerich.

CABRILS. Museu Municipal L’home del Sac, nens i trens. Dissabte 17 a les 19 h. A càrrec de Xavier Nubiola.

MATARÓ. CAFÈ DE MAR Alba. G +. Dijous 15 a les 21 h. La poetessa Alba. G compartirà els seus versos satírics d’arrel feminista amb el públic assitent.

EL MASNOU. Can Malet Una nova etapa per a Catalunya, després de les eleccions. Cap on anem? Divendres 2 a les 19.30 h. Xerrada col·loqui amb Vicent Partal, director de VilaWeb

MATARÓ. BIBLIO. POMPEU FABRA El llenguatge cinematogràfic. Divendres 16 a les 19.30 h. Els secrets del setè art, a càrrec de Marc Palacios, professor de l’Escola de Cinema de Mataró.

30 Tribuna Maresme

MATARÓ. Casal Gent Gran de Rocafonda Seguretat a la llar i estafes. Dimecres 21 a les 17 h. A càrrec de l’Oficina de Relacions amb la Comunitat de Mossos d’Esquadra.

LA RUTA DE LES ESPÈCIES MATARÓ. COL·LEGI D’APARELLADORS Cicle de conferències sobre l’enllaç entre les grans civilitzacions d’Europa, Àfrica, Índia i Orient durant més de 2.500 anys, a càrrec de l’historiador Àngel Morillas. Dimarts 6 a les 18 h: Indonèsia, bressol de les espècies. Dimarts 13 a les 18 h: Tailàndia, l’antic regne de Siam. Dimarts 20 a les 18 h: Sri Lanka, la perla de l’Oceà Índic. Dimarts 27 a les 18 h: Índia del sud, dinasties i cultures ancestrals.

MATARÓ. BIBLIO. POMPEU FABRA Llengua i identitat. La importància de la llengua de casa. Dimecres 21 a les 19 h. A la ciutat hi viuen persones de més de 100 nacionalitats que parlen més de 120 llengües diferents. En aquesta taula rodona es parlarà entorn a la riquesa de la diversitat lingüística i el valor de la llengua materna. MATARÓ. ATENEU FUNDACIÓ ILURO Còctel mate-musical: 2/3 de fraccions + 1/3 d’harmonia. Dijous 22 a les 19 h. A càrrec de Joan Jareño i Francina Turón. MATARÓ. MOLTA MALTA Vermut literari amb Carles Molins i Sabaté. Dissabte 24 a les 12 h. Trobada amb Carles Molins, propietari de l’imprenta Insòlit, dissenyador gràfic i escriptor.

LITERATURA AMB SENTITS ALELLA. Can Manyé. Dimecres 28 a les 19.30h. Amb Jordi Puntí i Stefanie Kremser, parella literària. Els darrers llibres. Els nous projectes. Maridarem la sessió amb un vi de la DO Alella. Activitat dirigida per la periodista Montse Serra.

MATEMÀTIQUES. PROHIBIT NO TOCAR MATARÓ. FUNDACIÓ ILURO. Dijous 1, 8,15 i 22 de febrer a les 19 h. Cicle de conferències relacionades amb l’exposició de la Fundació Iluro Experiències matemàtiques. Prohibit no tocar.

PRESENTACIONS DE LLIBRES Alella. Biblioteca. Divendres 16 a les 19h: L’imperi dels lleons de Sebastià Bennasar. Dimecres 21 a les 20h: Tros de Rafael Vallbona. Conversa entre l’autor i els lectors sobre la novel·la negra. Divendres 23 a les 19h. Males decisions de Susana Hernández. Cabrils. Biblioteca. Divendres 23 a les 20.30 h. El último camino de María Luisa Picado. Llavaneres. Biblioteca. Divendres 9 a les 19 h. Despliega tus alas, a càrrec de l’escriptora Mari Carmen Mora. Mataró. Unió Excursionista De Catalunya. Divendres 2 a les 20 h. Pantocràtor. Seguint Puig i Cadafalch i la “Missió Arqueològica de 1907” d’Enric Soler. Mataró. Fundació Iluro. Divendres 9 a les 19.30 h: Història del protestantisme als Països Catalans a càrrec de l’autor, Josep Lluís Carod Rovira. Dijous 15 a les 19.30 h: Vicenç Badia i Santamaria (1914-1998). Geni i figura d’un rodamon musical mataroní singular a càrrec de l’historiador Manuel Cusachs i Vicenç Mora. Mataró. Buc De Llibres. Dijous 22 a les 19.30 h. T’estimo, gràcies de Kimi Turró. Premià de Dalt. Can Vallerià. Diumenge 18 a les 12.30 h. Terra de crims de Valerià Pujol. A càrrec de Jordi Canal, especialista en novel· la negra, i Sebastià Bennasar, director del Festival Tiana Negra. Vilassar de Dalt. Biblioteca. Dijous 8 a les 19 h. Una aproximació al sistema educatiu espanyol a partir del segle XIX en el seu context històric. El segon ensenyamen, de Josep-Maria Domingo.

PREMIÀ DE MAR. Biblioteca Independentisme vs Espanya: les raons del conflicte. Dimarts 6 a les 18.30 h A càrrec de Lluís Soler. TEIÀ. BIBLIOTECA Núvol la revista digital i el seu camí cap al paper. Dijous 22 a les 19h. A càrrec de Bernat Puigtobella. TEIÀ. Espai Can Llaurador Aproximació a l’art contemporani. Dilluns 5, 12, 19 i 26 a les 18.30 h. A càrrec de Joan Casellas. TEIÀ. CMC la Unió Introducció a les plantes remeieres. Dimarts 6, 13, 20 i 27 a les 10 h. A càrrec de Sílvia Sánchez. TEIÀ. Espai Can Llaurador Manuel de Pedrolo. Dijous 15 a les 19 h. A càrrec d’Adelais de Pedrolo, filla de l’autor. VILASSAR DE MAR. Biblioteca Xerrem de mediació. Divendres 9 a les 19 h. A càrrec d’In-mediato, Associació de mediadors i gestors de conflictes. VILASSAR DE MAR. Biblioteca El cambio climático. Dissabte 10 a les 10 h. Conferència-taller a càrrec de Pepe Campabadal, divulgador de Quàntica. VILASSAR DE MAR. Centre Social Josep M. Galbany Els remences. Dimarts 13 a les 18 h. A càrrec de la professora d’Història Medieval Rosa Lluch Bramon. VILASSAR DE MAR. Biblioteca L’acompanyament de l’agressivitat. Dissabte 3 a les 11 h. A càrrec de Maria Costa, psicòloga especialitzada en petita infància i psicomotricista.


SORTIDES I VISITES ALELLA. parada de bus Caminant entre volcans de Llorà a Sant Martí de Llémena. Dimecres 14 a les 7.30 h. Aquesta travessa puja al puig de la Banya del Boc i recorre els relleus volcànics situats al bell mig de la bucòlica vall de Llémena. Distància 9,8 km. Preu: 21€. www.canlleonart.com ALELLA. parada de bus Pels terrats de Santa Maria del Mar. Dimecres 28 a les 9.30h. Una visita guiada amena i rigorosa. Podreu conèixer l’església des de dins, la cripta, les tribunes i passejar pels seus racons i gaudir més que mai de la seva bellesa. Més informació www.canlleonart.com CABRERA DE MAR. Can Benet Ruta teatralitzada al Castell de Burriac. Diumenge 11 a les 10.30 h. Si voleu conèixer les llegendes i la història del Castell de Burriac de manera lúdica i divertida veniu a fer la ruta guiada teatralitzada al castell on les coneixerem totes! Cal reserva prèvia: turisme@cabrerademar.cat CABRERA DE MAR. Can Benet Ruta arqueològica Cabrera de Mar. Dissabte 24 a les 10.30 h. Reviu l’apassionant passat de la vila i el seu ric patrimoni arqueològic, descobriràs les restes més significatives del llegat romà fent un recorregut a peu pels jaciments arqueològics de Can Benet, Ca l’Arnau amb els seus forns i les termes per arribar al Clos arqueològic de Can Modolell, conjunt arquitectònic amb restes de l’època ibèrica, romana i medieval. CABRILS. parc de la Serralada Litoral 13a caminada popular de Cabrils. Diumenge 25 a partir de les 7.30 h. 13a edició de la Cabrilenca: camines o corres? EL MASNOU. Plaça d’Ocata El modernista desconegut: l’arquitecte Bonaventura Bassegoda i Amigó. Diumenge 18 a les 11 h. Passejada pels carrers del Masnou durant la qual es coneixeran els diferents edificis, com com el Casino, la Casa Benèfica o les Escoles Municipals, que va construir i decorar l’arquitecte Bassegoda. EL MASNOU. Parròquia de Sant Pere El Masnou, terra de mar. Diumenge 25 a les 11 h. Us convidem a un emocionant i enriquidor passeig pels carrers, edificis i racons més sorprenents de la vila del Masnou.

MATARÓ. BASÍLICA DE SANTA MARIA El campanar i la basílica de Santa Maria. Dissabte 3. En el marc de les festes de la Mare de Déu de la Candelera, Santa Maria obre les portes tot organitzant visites culturals. Es podrà visitar el campanar, per conèixer les diverses fases de construcció de la torre, el món dels campaners i veure la ciutat des d’un punt privilegiat. MATARÓ. BASÍLICA DE SANTA MARIA Conjunt barroc dels Dolors. Dissabtes 3, 10, 17 i 24 a les 11.30 i 18 h. La visita, de 75 minuts, permet descobrir la Capella, la sagristia i la Sala de Juntes del conjunt barroc mataroní, obra d’Antoni Viladomat, el pintor català més important del segle XVIII. www.santamariamataro.org

RAQUETES DE NEU AL COLL DE PAL (LA MOLINA)

MATARÓ. VIL·LA ROMANA DE TORRE LLAUDER Torre Llauder. Dissabtes 3, 10, 17 i 24 a les 12 h. Visita guiada al jaciment arqueològic de Torre Llauder.

ST. Vicenç Montalt. Local de les Entitats. Dies 24 i 25 de febrer.

MATARÓ. CA L’ARENAS Un tast d’art a Ca l’Arenas. Dissabte 10 a les 18 h. Us proposem un recorregut per conèixer l’arquitectura de la casa, la figura de l’artista i la col·lecció d’art que s’hi conserva i exhibeix.

Farem estada al Refugi El Rebost d’on sortirem amb les raquetes fen una ruta circular per valls verges, on el blanc de la neu es perd en la llunyania. Dificultat Mitjana. Coordinador: Joan Pallàs (660 419 475). www. montaltrek.org

MATARÓ. AJUNTAMENT DE MATARÓ Salve Iluro. La ciutat romana a través dels sentits. Dissabte 10 a les 18 h. Tot passejant coneixerem la Mataró romana i els vestigis arqueològics que la ciutat d’Iluro ofereix. MATARÓ. NAU GAUDÍ Vapors, fàbriques i cooperatives del Mataró industrial. Diumenge 18 a les 11 h. Ruta pel ric patrimoni històric de Mataró que va fer possible la gran transformació econòmica, social i urbanística de la ciutat durant els segles XIX i XX. MATARÓ. NAU GAUDÍ El Modernisme a Mataró. Dissabte 24 a les 17.30 h. Ruta urbana pels edificis més significatius del Modernisme mataroní en una síntesi històrica de l’època i amb referències biogràfiques dels principals arquitectes del moment.

EL DÒLMENS I POBLATS IBÈRICS ALELLA. Oficina de Turisme. Diumenge 11 de 10.30 a 13.30 h. Rutes pel patrimoni natural i històric. Parlarem sobre els dòlmens: Qui els va construir? Quan es van construir? Per a què servien? Recorregut 6 km. Públic: Familiar.

casa Coll i Regàs MATARÓ. CASA COLL I REGÀS. Dijous 1, 8, 15 i 22 de 12 a 14 h. Divendres 2, 9, 16 i 23 de 18 a 20 h. Dissabtes 3, 10, 17 i 24 de 18 a 20 h. Diumenges 4, 11, 18 i 25 de 12 a 14 h. Visita guiada per acostar-se a les arts aplicades i a l’arquitectura de la casa.

Sant Vicenç de Montalt. Local de les Entitats Cau del Diable (Teià). Diumenge 4 a les 8 h. Ens endinsarem en boscos antics que ens portaran a veure capritxoses formacions rocoses com el Cau del Diable i el Cau de la Guilla. Coordinador: Josep Grau (666 77 12 81). www.montaltrek.org Sant Vicenç de Montalt. centre cívic Caminar saludable. Dimecres 7 a les 9h: matinal a Montserrat. Dimecres 21 a les 9.30h: Matinal de Calella a Pineda. Dificultat: baixa. Inscripció: Josep Grau (666 77 12 81) Sant Vicenç de Montalt. Local de les Entitats Raquetes de neu a la Cerdanya. Dies 10 i 11 de febrer. En un paisatge bucòlic, farem una ruta que no deixarà indiferent a ningú. Dificultat Mitja. Coordina: Joan Pallàs (660 419 475). www. montaltrek.org TEIÀ. celler romà de Vallmora Visita guiada i tast de vi. Tots els dissabtes i diumenge a les 12h. La visita primer introdueix la romanització i la cultura del vi i després visita el celler romà on es descobreix com es produïa i s’emmagatzemava el vi en època romana. TEIÀ. celler romà de Vallmora Ruta del Vi: El vi al Maresme, passat i present. Tots els dissabtes a les 11h. Itinerari cultural que ofereix la possibilitat de fer un recorregut per la història vinícola del Maresme. VILASSAR DE MAR. Casa Museu Carme Rovira Visita guiada a la Casa Museu Carme Rovira. Diumenge 4 a les 12 h. Inscripció prèvia a aliersm@vilassardemar.cat Tribuna Maresme

31