Tribuna 327. Octubre 2017

Page 1

tribuna maresme NÚMERO 327. NOVEMBRE 2017 Propera sortida: 2 de novembre

www.tribunamaresme.com k @tribunamaresme f tribunamaresme

1-O i ara què? Tot i estar suspès per l’Estat, el referèndum va realitzar-se, guanyant el Sí. La jornada, plena de càrregues policials, va anar seguida de mobilitzacions ciutadanes, en un clima d’incertesa política.

El 21 d’octubre s’estrena un espectacle que recorda el destacat polític Joan Peiró

Entrevista a Marc Cartes, actor de la sèrie de TV3 ‘Com si fos ahir’

Gastronomia: Calamarenys, Fira del Bolet i la Natura i segona edició del Vi+ Foto: Jordi Pujolar (ACN). Imatge de Sant Cebrià de Vallalta


EDITORIAL Diàleg, democràcia i convivència davant un futur incert El referèndum del passat 1 d’octubre va escenificar d’una manera traumàtica el que s’ha definit com a xoc de trens entre l’Estat i Catalunya. La jornada intensa que es va viure als pobles i ciutats, amb actuacions policials –diverses d’elles a la nostra comarca– que quedaran per molts anys en la nostra memòria, van desembocar en l’aturada general del passat dia 3 d’octubre. Amb milers de concentracions massives en protesta per les actuacions policials, va sorgir un nou clam cívic i ciutadà que no hauria de menysprear-se. La greu crisi política que estem vivint ha projectat, a més, una preocupant imatge a nivell internacional i està per veure, al tancament de l’edició d’aquesta publicació, quines seran les passes que se seguiran en els propers dies, en un escenari que sembla del tot incert. Catalunya ha sabut demostrar al llarg

dels segles que és un espai de convivència de moltes cultures. Per això, més enllà del posicionament polític que tingui cadascú de nosaltres i sense deixar de banda els greus fets que s’han pogut viure de primera mà, és necessari un cop més insistir en la necessitat de diàleg de tots els actors polítics per trobar una solució. Probablement, més que mai, serà necessària la mediació d’Europa per trobar una sortida a les demandes d’una part important de la societat catalana, però dins d’un marc de pacte i d’acord amb l’estat, en absència de qualsevol forma d’agressivitat o violència i amb el rerefons europeu. Fer-ho és possible i demana un gran esforç de tots, però la política se sustenta en el pacte, l’acord i la negociació. En el context incert del que pugui passar els propers dies.

CONCURSOS SORTEIG D’UN LLIBRE Participa i guanya un exemplar del llibre La casa de la frontera, de Rafael Vallbona. Premi BBVA Sant Joan. Per gentilesa d’Edicions 62. En Joan va arribar a Puigcerdà el febrer de 1940 amb un document que deia que havia servit a l’exèrcit roig, però que havia estat un soldat ras sense cap responsabilitat. Havia jurat bandera amb el rei, havia fet la guerra per la República i, entre el camp d’Argelers i Tolosa de Llenguadoc, havia estat un any fent voltes per França sense saber quin seria el destí de la seva vida, si és que en tenia cap. Era un dandi, elegant, solter i vividor, que, sense haver-ho demanant, havia acabat essent un soldat defensor de les llibertats perdudes. I ara un paper redactat per unes autoritats per a les quals ell no havia existit mai deia que la seva vida anterior no l’havia viscuda.

GUANYA ENTRADES PELS ESPECTACLES DE LA SALA D’ARGENTONA Pots guanyar dues entrades doble pels següents espectacles: • Dansa de la Mort (13/10, 20.30 h.)

LA VINYETA

• Somni d’una nit d’estiu (21/10, 20.30 h.) • Projecte PP (29/10, 18 h.)

Maneres de participar ALS CONCURSOS 1. Enviar un correu a: promocio@tribunamaresme.com. 2. Facebook. Posar m’agrada a la publicació del concurs. 3. Twitter. Retuitejar el tuit del concurs.

Ricard Soler. www.ricardsoler.blogspot.com

tribuna maresme 20.000 exemplars distribuïts als municipis de la comarca

2

Tribuna Maresme

La guanyadora del concurs del llibre ‘Poesia, llengua i llibertat’, d’Albert Calls, és: Anna Latorre Mas de Premià de Mar.

Editor/director: Josep Maria Ponce. Col·laboradors: Albert Calls, Margarida Colomer, Eduard Domingo (Natur Center), Ramon Domingo, ISSA, Jesús Gonzàlez Notario, Josep Grau (Montaltrek), Quim Giménez, Anna Lladó, Passi Garden Home, Ferran Planell, Gemma Ponce, Gabriel Pujol, Remei Ribas (Àvia Remei), Joan Salicrú (Associació Cultural Valors), Ricard Soler.. C/ Lourdes, 40 · 08330 Premià de Mar · Tel. 93 752 52 67 www.tribunamaresme.com · info@tribunamaresme.com Dip. Legal: B-26375-2005. Impressió: Impressions Intercomarcals S.A.

TRIBUNA Maresme no es fa necessàriament responsable del contingut dels articles dels seus col·laboradors, ni dels missatges publicitaris.


ACTUALITAT Xoc de trens amb futur incert Al tancament d’aquesta edició de TRIBUNA Maresme són molts els fets que de manera vertiginosa estan succeint d’ençà que la jornada del referèndum del passat 1 d’octubre –suspès per l’estat, viscut en condicions molt difícils i amb aclaparadora victòria del Sí a la independència– va desenvolupar-se amb 1. La Guàrdia Civil irromp al CEIP Pi Gros de Sant Cebrià de Vallalta Un ampli desplegament de la Guàrdia Civil va entrar durant l’1-O a l’escola del Pi Gros de Sant Cebrià de Vallalta. Pocs minuts després que obrís el col·legi electoral va arribar un comboi amb una trentena d’agents, que va acabar marxant poc després davant la resistència ciutadana. A les 11 h, però, es van personar al lloc fins a prop de 200 agents de la Guàrdia Civil, que es van enfrontar als centenars de persones que es concentraven a l’escola per votar en el referèndum. Hi va haver algunes càrregues i cops de porra contra els ciutadans que taponaven l’entrada a l’escola. Després d’uns primers minuts de molta tensió, la resistència pacífica va acabar facilitant el desallotjament als agents. Els veïns de Sant Cebrià van denunciar “càrregues injustifi-

nombroses incidències provocades per les actuacions policials arreu de Catalunya. El ritme trepidant de notícies fa impossible donar a l’abast i obliga al seguiment constant. Aquests són alguns dels fets que s’han viscut amb gran intensitat els darrers dies, a l’espera del que encara està per succeir. cades contra un poble pacífic”. Després de desallotjar l’accés a l’escola, els agents van rebentar la porta per poder accedir al centre, ja que els responsables del referèndum l’havien tancat amb clau. Un cop dins, i després d’uns llargs minuts d’escorcoll, van tornar a sortir amb les mans pràcticament buides. Les urnes i les paperetes estaven amagades fora de l’escola.

Cues per entrar al centre cultural Calisay d’Arenys de Mar (Cedida Marc Soler / ACN). Un moment de la votació al Col·legi Sant Cristòfol de Premià de Mar (Josep Maria Ponce). L’alcalde de Dosriu en la concentració que ha aplegat centenars de persones al municipi (Ramon Montes / ACN).

2. L’alcalde de Dosrius, Marc Bosch, ferit per la policia espanyola l’1-O L’alcalde de Dosrius, Marc Bosch (ERC), va acabar a l’Hospital de Mataró, a causa dels cops de porra que va rebre durant la càrrega policial de la Guàrdia Civil a l’Escola Castell del municipi. Bosch participava del referèndum amb la resta de veïns del poble quan un ampli desplegament policial va irrompre a les instal·lacions i va endur-se tot

Tribuna Maresme

3


Civil van existir possibles delictes d’amenaces o van haver-hi altres pressions il·legals. Segons un comunicat del ministeri públic, s’està analitzant la informació recopilada pels cossos i forces de seguretat de l’Estat fins ara per determinar “si procedeix iniciar actuacions” i si aquestes suposades pressions han existit també sobre els treballadors dels establiments.

el material relacionat amb el referèndum d’autodeterminació. En aquest municipi, geogràficament molt dispers, els agents també van actuar al casal del nucli urbà de Canyamars, també habilitat com a col·legi electoral. 3. Ensenyament xifra en 314.000 euros els desperfectes en centres educatius durant l’1-O El Departament d’Ensenyament ha xifrat en 314.000 euros els desperfectes ocasionats en els centres educatius arreu de Catalunya durant la jornada del referèndum d’aquest diumenge. Bona part dels col·legis electorals eren escoles o instituts i en alguns d’ells hi va haver actuacions policials que van incloure càrregues. Per serveis territorials, qui més pèrdues ha acumulat són les instal·lacions del Consorci d’Educació de Barcelona, amb 98.000 euros en desperfectes, seguit de les comarques gironines, amb 75.000 euros. 4. L’Hotel de Calella que allotjava la Guàrdia Civil expulsa els agents després dels fets de l’1-O Els responsables de l’Hotel Vila de Calella va fer fora el destacament de més de 100 agents de la Guàrdia Civil que feia aproximadament tres setmanes que s’hi allotjava. El representant de l’empresa gestora de l’hotel, va explicar que la decisió s’havia

4

Tribuna Maresme

Manifestació a Calella en contra de l’actuació de la Guàrdia Civil (Jordi Pujolar/ ACN). Diversos moments de quan els agents de la Guàrdia Civil van marxar de l’hotel de Calella, en el marc de la pressió popular (Cedida per Joaquim Pujolar/ACN).

pres després dels aldarulls que van protagonitzar els agents la nit de l’1 d’octubre, quan vestits de paisà van atacar amb porres extensibles un grup de ciutadans que es manifestava al carrer. 5. L’Ajuntament de Pineda de Mar fa una crida a mantenir “la convivència i la cohesió social” L’Ajuntament de Pineda de Mar ha fet una crida a mantenir “la convivència i la cohesió social”, arran de la polèmica i els enfrontaments amb els policies espanyols del dispositiu de l’1-

O allotjats en un establiment hoteler de la població. “Des de cada ideologia, partit polític, des de cada un del sentiment individual, apel·lem a actuar amb respecte i serenor”, es va afirmar en un comunicat institucional posterior a la Junta de Portaveus al consistori. 6. La Fiscalia estudia si hi ha indicis d’amenaces sobre els hotelers que han expulsat la policia La Fiscalia anuncia que estudia si en la decisió dels hotelers que acollien agents del Cos Nacional de Policia i de la Guàrdia

7. Albiol, als policies espanyols de Pineda: “Si marxeu vosaltres se n’aniria la dignitat d’aquest país” El president del PPC, Xavier García Albiol, va anar a Pineda de Mar el passat 3 d’octubre, per donar suport als agents de la policia espanyola allotjats a aquesta localitat. La passada matinada s’havia produït una concentració davant l’hotel on s’allotgen per protestar contra la repressió policial de l’1-O. Al mig del carrer i davant del agents de la policia espanyola, Albiol els va garantir que no se’n aniran. “Perquè si marxeu vosaltres, se’n va la dignitat d’aquest país”, va afegiraixecant els aplaudiments dels agents que van cridar consignes com “democràcia” i “no esteu sols”.

Text: ACN /TM Segueix l’actualitat dels moments polítics que està vivint Catalunya a www.tribunamaresme.com


El curs arrenca al TecnoCampus amb uns 3.200 estudiants de grau i postgrau

Mor el poeta cabrerenc Jesús Saéz Martínez

El curs 2017-2018 va arrencar el passat 25 de setembre al TecnoCampus amb l’inici de les classes dels graus i postgraus. Han tornat a les aules tots els estudiants de grau dels estudis vinculats a la Universitat Pompeu Fabra –uns 3.000– i al llarg dels mesos d’octubre i novembre s’inicia el període lectiu de postgraus i màsters, en què es calcula que es matricularan uns 200 estudiants. A l’inici del curs es van fer les sessions de benvinguda als més de 800 estudiants de nou accés, que cursaran estudis de primer. S’iniciava així la docència per a aquests nous estudiants i per als de cursos superiors, que cursen algun dels setze graus o dobles graus que s’imparteixen a les tres escoles universitàries del TecnoCam-

El passat mes de setembre va morir el poeta Jesús Sáez Martínez. La cerimònia de comiat va ser el dia 18. Va néixer a Briviesca (Burgos, 1930) i residia a Cabrera de Mar des de feia molts anys. Va ser un dels principals artífexs en aconseguir l’estació del tren al municipi i impulsor de l’Associació de Veïns Mar Pla de l’Avellà, entre moltes d’altres activitats, a més d’una persona d’una profunda espiritualitat. També va escriure obres literàries, especialment de poesia, com la destacada traducció del llibre místic ‘Peregrino querubínico’, d’Angelus Silesius. D’altres títols seus són ‘Entre amores y añoranzas. Armonías burebanas’ i ‘Estación Renfe - Cabrera de Mar. Crónica de una reivindicación social’. Fa uns mesos va presentar l’antologia de poemes ‘Ventanas del corazón’.

pus, adscrites totes a la Universitat Pompeu Fabra: l’Escola Superior Politècnica, l’Escola Superior de Ciències Socials i de l’Empresa i l’Escola Superior de Ciències de la Salut. Aquest curs s’ha registrat un important augment de la demanda en els programes de postgrau, especialment en els màsters. Una de les principals novetats del curs és el Màster en Indústria 4.0 que es fa ín-

tegrament a distància en col· laboració amb la UOC. Estudiants estrangers. Coincidint amb l’inici de curs i d’acord amb l’estratègia d’internacionalització, es va donar la benvinguda als estudiants internacionals que faran una estada acadèmica a Mataró. Durant el primer trimestre seran 71 els estudiants que cursaran els estudis.

Tribuna Maresme

5


CULTURA

Que la cultura expliqui Joan Peiró! Eloi Aymerich Casas Director de ‘Peiró42’

Per què cal tornar a explicar qui era Joan Peiró? Ministre de la República, anarcosindicalista, cooperativista, periodista... Nascut el 1887, el 24 de juliol del 1942 és afusellat pel règim feixista de Franco. Enguany en fa 75 anys. Als anys trenta, en tots els barris obrers i d’arrel industrial del Maresme, la tradició anarcosindicalista era dominant. Es comptaven per centenars els militants de la CNT. La derrota republicana i quaranta anys de repressió ens ho han fet gairebé oblidar. Peiró va viure a cavall del tren que ressegueix la costa maresmenca. Després de néixer a Hostafrancs i viure la seva joventut a Sants, es trasllada més endavant a Badalona, on aprendrà l’ofici de vidrier i aprofundirà el contacte amb el món sindical. D’allà saltarà a Mataró, on fundarà més endavant la històrica Cooperativa del Forn del Vidre. Durant tot aquest temps les seves obligacions com a sindicalista (va ser secretari general de la CNT diverses vegades durant els anys vint) i periodista (va dirigir diaris i publicacions com La Colmena Obrera, Solidaritat Obrera o el mataroní Llibertat), el

6

Tribuna Maresme

El 21 d’octubre s’estrena ‘Peiró42’, un espectacle que sumarà audiovisuals en directe, teatre i música van portar a traslladar-se molt sovint amb el ferrocarril fins a la capital catalana. Després vindrà el seu càrrec com a ministre de la República, l’exili, la detenció per part de la Gestapo a la França ocupada, l’entrega il·legal a les autoritats franquistes que el jutjaran i la condemna a mort. El 21 d’octubre s’estrena ‘Peiró42’, un espectacle que sumarà audiovisuals en directe, teatre i música. En ell s’explicarà perquè Joan Peiró va ser assassinat. I com va ser la vida

d’aquest maresmenc il·lustre que va deixar una petja inesborrable en la memòria anarquista, republicana i comarcal. També en crearem un curtmetratge documental. El projecte està produït per Clack i impulsat per una comissió ciutadana de commemoració dels 75 anys de la mort de Joan Peiró, formada per més de quaranta entitats (partits, sindicats, grups de memòria o cooperatives). Parlar de la memòria històrica des de la cultura, i parlar-ne des d’una perspectiva de perifèria, fora de Barcelona, és imprescindible. Els relats sobre el que passa ara es poden bastir de raons històriques només si les coneixem. Joan Peiró està carregat de raons històriques. Fem que les expliqui la cultura!

Temporada d’espectacles a La Sala d’Argentona La nova programació d’espectacles de La Sala d’Argentona durant els mesos d’octubre a desembre inclou una gran selecció d’obres de teatre, música i dansa de gran qualitat artística i a uns preus realment assequibles. Aquesta temporada de tardor segueixen sumant-se a la Iniciativa per la Reforma horària, per impulsar uns horaris més beneficiosos per a les entitats, les empreses i la ciutadania. Per això, s’avancen mitja hora els espectacles dels divendres i dels dissabtes. Els espectacles programats en diumenge, començaran a les 18 h, com ja era habitual. ESPECTACLES TEATRE Dansa de mort. 13/10 Somni d’una nit d’estiu. 21/10 Projecte PP. 29/10 Un obús al cor. 11/11 Barcelona Gospel Messengers. 17/11 Y-X (la fidelitat dels cignes negres). 25/11 ESPECTACLES FAMILIARS Menuda Comèdia. 5/11 El col·leccionista de pors. 3/12 ALTRES ACTES Kumulunimbu. 1/10 Càntut. Cançons i músiques dels avis: Carles Sanjosé i Carles Belda. 6/10 Passejada pel romanticisme i el segle XX. 4/11 Big Band Jazz Maresme & Susana Sheiman. 15/12


Clàusules terra

Assessorament personalitzat i gratuït en les reclamacions per les clàusules abusives dels bancs • La Diputació de Barcelona i l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona presenten un conveni per a l’atenció personalitzada dels consumidors Per redacció DIBA

L

’acord entre la Diputació de Barcelona i l’ICAB preveu el desplaçament d’un advocat a les dependències dels Serveis Públics de Consum de les comarques de Barcelona que, prèvia visita concertada, atendrà de forma individualitzada les consultes dels consumidors. A més, el consumidor també rebrà atenció personalitzada en relació a la justícia gratuïta si decideix acudir a la via judicial. «Aquest conveni reforça el servei d’atenció al ciutadà de la Diputació i se suma als ja treballats en matèria d’atenció jurídica. Una demanda imprescindible avui dia: garantir el servei al ciutadà», ha explicat la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa. «Agraïm el paper de la Diputació de Barcelona en la firma d’aquest acord: ens

ha permès aplegar mitjans per defensar els drets de les persones», ha afirmat el degà de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocació de Barcelona, Oriol Rusca. «La proximitat és fonamental i en aquest sentit el coneixement que té la Diputació del territori ha estat clau», ha afegit. Servei a tota la demarcació Aquest primer conveni cobrirà 22 Serveis Públics de Consum a 6 comarques (Alt Penedès, Anoia, Baix Llobregat, Barcelonès, Garraf i Maresme): una àrea amb prop d’un milió i mig de persones. Les visites es podran concertar fins el mes de desembre, a excepció del mes d’agost, i es faran , per tant, durant prop de 90 dies hàbils fins a final d’any. En aquest termini, s’oferirà el servei 350 hores cada mes. En aquest sentit, la diputada de Salut Pública i Consum, Laura Martínez, ha destacat

• L’acord s’estendrà a la resta de col·legis professionals de la demarcació i preveu el desplaçament d’advocats a les dependències municipals

@iStock

que «el ciutadà, a través del seu ajuntament, rebrà una atenció acurada i personalitzada. També en relació a la justícia gratuïta si decideix acudir a la via judicial», ha afegit. L’objectiu de Diputació de Barcelona és estendre aquest servei d’assessorament personalitzat sobre clàusules abusives als 311 municipis de la demarcació. Així, la corporació contempla la firma de convenis amb la resta d’ Il·lustres Col·legis d’Advocats, com són el de Granollers, Manresa, Mataró, Sabadell, Sant Feliu de Llobregat, Terrassa i Vic.

Suport als consumidors Els acords amb els col·legis professionals d’advocats se sumen a les accions de suport als consumidors que la Diputació de Barcelona impulsa des de fa mesos per acompanyar-los en les seves reclamacions per les clàusules abusives. Justament per atendre aquestes consultes, aquest any ha augmentat fins als 2 milions d’euros el pressupost destinat als Serveis Públics de Consum. També ha intensificat la formació específica en clàusules abusives als tècnics d’aquests Serveis (77 municipals i 7 comarcals) i ha con-

tractat les associacions de consumidors més representatives per fer 150 xerrades i tallers arreu del territori. En els 224 municipis que no disposen de Servei Públic de Consum propi, els ciutadans també reben atenció directa a través de les Unitats Mòbils d’Informació al Consumidor (UMIC). Des de començament d’any, a més, la Diputació de Barcelona ofereix consells i informació sobre els protocols de les entitats bancàries, adreces de contacte, l’agenda d’accions formatives i un formulari de reclamació a través de la seva pàgina web (www.diba.cat).

Connectem la ciutadania amb la cohesió social Connectar la ciutadania amb la cohesió social, com a pilar bàsic de l’estat del benestar, és un dels objectius estratègics del Pla de Mandat 2016-

2019 de la Diputació de Barcelona. A banda del suport als consumidors, la corporació impulsa en aquest sentit un Pla de Xoc contra la Pobresa,

que vol donar resposta a l’empobriment progressiu i al corresponent increment del risc d’exclusió social. Com a accions con-

cretes, aquest Pla de Xoc contra la Pobresa inclou el programa de Foment de l’Ocupació, el Servei d’Intermediació de Deutes de l’Habitatge,

el programa d’Auditories i Intervenció en habitatges en situació de pobresa energètica i el programa Targeta Moneder amb impacte social.

Tribuna Maresme

7


COOPERATIVISME

Coopera que cooperaràs Ateneu Cooperatiu del Maresme

L’Ateneu Cooperatiu del Maresme, un projecte impulsat per la Generalitat de Catalunya i que a Mataró ha estat acollit per l’Ajuntament i emplaçat al Cafè de Mar, té entre els seus reptes impulsar noves cooperatives i generar nous llocs de treball. Treballa també per la difusió i la sensibilització dels espais cooperatius, però els seus responsables locals parlen de generar noves realitats concretes. Les tres iniciatives que segueixen s’emmarquen en aquest context. Elipsi. Un espai de Logopèdia i Psicologia dirigit a infants, joves, adults i famílies que treballa en els àmbits de la logopèdia i la psicologia. Un espai enèrgic, de caràcter jove, on treballem per al benestar de les nostres pacients i famílies. Així defineix Paula Mestre, la promotora de l’espai junt amb Cristina Agea, el que fan en aquest centre ubicat al carrer Nou des de fa quatre anys i que ara es farà cooperativa. “Realitzem l’avaluació, el diagnòstic, l’orientació i la intervenció dels diferents casos segons l’àmbit de tractament. Comptem amb servei de llengua de signes catalana i espanyola, i oferim tallers per

8

Tribuna Maresme

Maria Planes a l’Espai Respir.

a famílies, professionals de l’educació i altres disciplines”, explica Mestre. Elles són de Castelló de la Plana però resideixen a Mataró, des d’on treballen –de moment com a autònomes– a un despatx al centre de Mataró. “El projecte de crear Elipsi com a cooperativa, sorgeix de la necessitat d’autoemplear-nos, de millorar les nostres condicions laborals, de créixer com a professionals, de coordinar-nos diferents professionals en un espai multidisciplinar i d’oferir un servei ampli, de qualitat i accessible a tothom”, rememora. La relació d’aquest col·lectiu amb l’Ateneu Cooperatiu del Maresme va sorgir arran de les formacions en cooperativisme que es van promoure el passat mes de juliol.

MÉS INFORMACIÓ LaCasaEco: 93.854.71.69 / info@ lacasaeco.com / www.lacasaeco.com Mir Serveis Socials: 637.810.866 mirserveis@gmail.com ElipsiMataró: C/ Nou, 21, 1a. 931.69.59.60 / elipsimataro@gmail. com

Lacasaeco. Aquest és un projecte sorgit el 2004 i del qual, durant el 2017, l’Anna Fuster i l’Amalia Larrañagahan n’han pres el relleu “amb la il·lusió de donar continuïtat i consolidar l’oferta de productes saludables, respectuosos amb el medi ambient i de proximitat per una criança natural i un descans saludable”. L’emplaçament de la botiga, a la cantonada del carrer Sant Francesc d’Assís amb el carrer de la Coma de Mataró, és molt

especial: una de les parets és un tros de l’antiga muralla de Mataró. L’immoble en sí és una casa antiga, de manera que l’aspecte no és de ser “només” una botiga sinó un espai realment acollidor. Això ajuda a contextualitzar-la com un punt de trobada de persones que volen compartir diferents necessitats i inquietuds. “El nostre compromís personal és amb el consum responsable, conscient i sostenible”. La decoració de la botiga, amb objectes fets a mà i de màxima qualitat com la fusta, el vímet, el cotó, la llana o l’espart enllacen amb aquesta vocació. “La nostra aposta per formar una cooperativa ve d’una necessitat personal nostra d’estar comunicades amb altres entitats properes a la nostra filosofia, del treball en xarxa, de sentir-nos acompanyades i de poder compartir els nostres ideals”, explica Amalia Larrañaga. Aquesta basca afincada a Mataró des de fa tres anys comenta que l’Ateneu Cooperatiu del Maresme les ha assessorat i facilitat informació per poder constituir la cooperativa i que els ofereix un seguiment “en el qual la comunicació és molt fàcil i accessible”. Mir Serveis Socials. Ramon Marcos és de Girona però des de fa anys viu a Premià de


Dalt, on té la seu una de les Aules de Respir –l’altra és a Premià de Mar– que ha impulsat amb la voluntat de dotar de més humanitat i sensibilitat els anomenats Centres de Dia. “Vaig començar a fer Serveis Assistencials Domiciliaris, a l’estranger, i quan vaig tornar a Catalunya no tenia feina. En plena crisi vam inventar aquest concepte de l’Aula de Respir, que intenta superar el concepte de Centre de Dia perquè té un to més convivencial. No volem que els avis estiguin en un sofà, mirant la tele i passant les hores”. En comptes d’això, es programen activitats terapèutiques, altres de més típicament lúdiques, treballs cognitius i de psicomotricitat i també sortides a l’exterior. L’Aula de Respir de Mir Serveis Socials a Premià de Mar, ubicada en un espai privat, va obrir les portes el 2009. L’èxit va fer que el veí Ajuntament de Premià de Dalt demanés de copiar el model i rehabilités un antic menja-

LLIBRES

‘El naixement’, d’Elisenda Guiu

La botiga del projecte Lacaseco.

dor social per a poder funcionar en aquest sentit. I després de presentar-se al concurs preceptiu, des de fa dos anys i mig Mir explota aquest servei. Fins ara eren en Ramon i la seva dona –Maria Planes, també de Premià de Dalt–, autònoms, i en aquests moments segueixen els passos per esdevenir cooperatives, ajudats per l’Ateneu Cooperatiu del Maresme.

Aquest octubre arriba a les llibreries el darrer llibre de l’autora maresmenca Elisenda Guiu. Es tracta de l’obra de teatre ‘El naixement’, que publica Arola Editors, editorial pionera en el sector teatral. Ubicada en una situació de molta actualitat, la història explica en clau de comèdia les trifulgues familiars d’una parella catalana que ha de viatjar a Madrid pel naixement de la neboda, justament el dia del Referèndum per la independència de Catalunya. Des del principi sabrem que els dos cunyats no se suporten degut a

les seves diferents ideologies, però seran capaços de contenir-se en un dia tan important com aquest? Una discussió entre ells provocarà un gran terrabastall familiar i farà evidents les escletxes en la relació dels quatre personatges protagonistes. La convivència d’idees en una mateixa família és un dels temes que tracta aquesta història, que ja ha estat traduïda a l’anglès i que suposa la tercera obra que publica l’autora. Guiu també ha rebut recentment el Premi Ciutat de Tarragona de Guió de ficció radiofònica per l’obra “Indigestió”.

Tribuna Maresme

9


Entrevista a Marc Cartes, actor de la nova sèrie diària de TV3, ‘Com si fos ahir’

“Plataformes com Netflix han fet que la tele deixi de ser una subclasse de la cultura” Marc Cartes (Andorra la Vella, 1970) és un actor de televisió andorrà, conegut sobretot pels seus papers com Salvador Borés a la sèrie ‘Laberint d’ombres’ i el de Julià, el veterinari de ‘Ventdelplà’. El 1994 va encetar els culebrots de TV3, que diu que és com si fos casa seva, amb ‘Poble Nou’, després d’haver participat també a ‘Oh Europa!’. Text: Cristina Moral / Foto: Pol Alfageme /

Clack AMIC

Com és agafar el relleu de ‘La Riera’, després de vuit temporades? És un repte. ‘La Riera’ tenia una colla d’espectadors disposats a aguantar i seguir. Les sèries quan comencen necessiten un temps; la gent s’ha d’acostumar als nous personatges. Al principi, el més difícil és fer àgil la presentació dels personatges i la relació que tenen entre ells. Un cop tens tots els personatges situats, és mes fàcil seguir el fil argumental. Per tant el més complicat és l’inici, arrencar la sèrie. Creu que el seus papers te-

10 Tribuna Maresme

Actualment interpreta l’Andreu, un dels personatges principals de la telenovel·la ‘Com si fos ahir’, la nova aposta i relleu de ‘La Riera’ a la sobretaula de TV3. L’entrevistem a l’edifici Imagina d’Esplugues, al camerino de perruqueria i maquillatge d’on es grava la sèrie, just en una hora que té lliure enmig del rodatge.

nen perfil semblants? En què s’assembla Marc Cartes a l’Andreu? Normalment sí. Em donen papers de “ligón” a qui li costa trobar sentimentalment la seva parella. Però això passa molt als serials de televisió. És veritat que aquest punt sempre me l’han intentat posar. També m’han donat algun paper de dolent que jo crec important. Però sí, he fet mes personatges de seductor que no pas de dolent. Amb l’Andreu [el seu personatge a ‘Com si fos ahir’], pel que vaig veient -a part que ell és un home separat i jo estic feliçment casat i molt enamorat de fa molts anys i la meva vida familiar està molt ben estructurada-, som molt semblants. Cada guió que arriba veus coses amb què emmirallar-te, i pensar si actuaries igual o diferent a com ho fa el teu personatge. Però no hi ha massa distància entre Marc Cartes i l’Andreu. Li agradaria, doncs, que li donessin més papers de dolent? De moment el que m’agradaria, i molt, és que aquest personatge durés molt, que tingués una llarga vida. Però potser després de l’Andreu, sí. Tot i que podria passar que em donessin un personatge dolent amb qui no m’ho passés be fent-lo. Hi ha molts tipus de dolent. Això sí: m’ho vaig passar molt bé fent el


Salvador Borés i repetiria, evidentment. En una entrevista a Rac1 deia que hi havia molt bon rotllo entre l’equip. Ara que ja han passat uns mesos des que van començar a gravar, hi ha rols establerts entre l’equip? Segueix tot igual, és un equip on, els que som més protagonistes, tots tenim les mateixes edats, les mateixes vivències. Podem tenir el mateix nivell de conversa. Hi ha bon rotllo, ens coneixem de fa molt temps. És com aquest grup d’amics que surt a la sèrie. Potser no érem tan amics tots junts, però si que hi havia ja amistats entre gent de l’equip. Deu estar molt agraït a TV3 perquè és el que l’ha projectat sempre com un actor de primer nivell, no? Es sent com a casa treballant aquí? És casa meva, sí. Estic encantat de treballar aquí. Desitjo no

Les sèries quan comencen necessiten un temps; la gent s’ha d’acostumar als nous personatges Cada mitjà busca el seu lloc. La televisió, des de fa un temps, ja l’ha trobat. Tinc molt mala relació amb les sèries: no en veig cap, no estic enganxat a cap sèrie haver d’anar mai a treballar a un altre lloc, fora de Catalunya. Si hagués de marxar a Madrid, em faria molta mandra. Aquí estic molt bé, com a casa. Què en pensa de les noves plataformes per visualitzar sèries com Netflix, HBO, fil-

min.cat. N’és usuari d’alguna? Quines sèries segueix? Doncs tinc molt mala relació amb les sèries: no en veig cap, no estic enganxat a cap sèrie. No he vist ni ‘Lost’ ni ‘Juego de tronos’ ni res... Com a espectador necessito que vagi tot més ràpid. A més, visualitzo com col·loquen les càmeres, com està fet i com ho deuen fer a nivell tècnic... Em passa que, de cop, s’acaba la seqüència i m’he perdut amb què ha passat o què han dit. M’agrada molt la part tècnica de la televisió i aleshores em perdo, me’n vaig darrere les càmeres. Em costa enganxar-me. Però l’existència d’aquestes plataformes la trobo fantàstica. És com anar a la biblioteca i triar el llibre que vols. També aquest tipus de plataformes fa que la tele ja no estigui vista com una subclasse de la cultura. Sobretot de la cultura audiovisual, sinó que se situa en un primer nivell com ho ha estat el cine durant molts anys.

Quina és la situació de la televisió vers el cine o el teatre? Està pujant, gracies a poder descarregar-te o mirar-ho per Internet. Ha trobat un camí on està ascendint i és bo. Potser d’aquí uns dies serà el cinema, qui trobi un camí o una manera de tornar a pujar. És com tot, cada mitjà busca el seu lloc. La televisió, des de fa un temps, ja l’ha trobat. Com es grava una sèrie d’entreteniment, perquè la gent es distregui, davant el moment polític que vivim? És possible abstreure-se’n? Com ho estan portant? Ho vivim com qui ven pa o pinta una façana. La feina és la feina. Tots anem als estudis, suposo, amb la ràdio posada i escoltant com està el moment polític. La gent, quan té una estona, pot anar a manifestar-se, si vol. I a qui li toca treballar, doncs... treballem i anem fent, com a totes les feines.

Tribuna Maresme

11


OPINIÓ Una carta al futur JUGANT A ESCRIURE Ferran Planell Escriptor

Maresme, últims dies de setembre de 2017 Benvolgut octubre, Enceto aquestes ratlles amb l’anhel de voler, però amb el neguit de no saber. M’agradaria tant poder inserir-me en el futur per a copsar l’esdevenidor. Però, no m’és pas possible. Visc en el món dels humans i no tinc accés a allò reservat tan sols als déus. T’escric, tot sabent-te proper i que

no trigarem a coincidir, perquè el desassossec que m’envolta dia rere dia m’esperona a fer-ho. Ser tumultuós sense ser-ho, democràtic quan m’ho neguen, de tarannà festiu per acabar considerat agressiu i que em facin passar per un dels pocs quan realment som molts, és quelcom que em desorienta. Ara que després de tants anys de fer camí per arribar allà on sempre he volgut anar, ara que l’entorn em fa pensar que ja he encarat l’última drecera, ara que tan poc em falta per assolir el destí, s’interposen uns dies difícils fins a poder trobar-nos. Aquests pocs, tan pocs dies de

setembre que ens separen, seran llargs. Tinc tant desig de tu, octubre. Estic fart del filibusterisme, de la mentida perpetuada, de la falsedat, de la intolerància, de la repressió, de viure permanentment amenaçat. Per això tinc tant desfici per arribar a tu. Necessito que el teu primer dia, sigui tal qual fa tant de temps que el somnio. Sé que quan algú altre llegeixi aquesta carta, tu ja hauràs vingut. Ja seràs aquí. Però ignoro si la nostra trobada haurà estat com me la imaginava. Tant de bo que sí. Espero que amb la teva arribada hagi pogut començar a dir adéu a

aquells que ara em fan malviure, tot i que això em fa l’efecte que ja fa temps que els hi estic dient. Jo i molts com jo. Perquè, sí, ens manca donar el cop de porta, però ja fa molt que ens hem començat a acomiadar. De no ser així, benvolgut octubre, no et pensis que hauré deixat d’estimar-te, però hauràs d’entendre que el meu desig ara es fixi en el novembre, el desembre, el gener... Insistiré fins que trobi algun dels teus companys que em doni allò que amb tu no hauré aconseguit. Perquè els meus anhels de llibertat seguiran sent els mateixos. Sempre teu.

L’auge del ‘fact checking’ EL FUTUR ÉS ARA Anna Lladó Periodista www.annalladoferrer.com

Les notícies falses o ‘fake news’ són habituals a les xarxes socials, especialment en moments com ara quan hi ha un atemptat terrorista o esdeveniments polèmics. No es poden evitar, però sí pal·liar, contrastant-les i desmentint-les, una tasca que sovint fan els comptes oficials. Aquesta situació és la que, els

12 Tribuna Maresme

darrers anys, ha motivat el naixement de nous webs dedicats exclusivament al ‘fact checking’, o verificació de fets o dades, i que detecten errors i mentides. Un dels webs més coneguts és factcheck.org, centrat principalment a contrastar informacions que tenen com a protagonistes els polítics nord-americans. Fins i tot es possible demanar als professionals que hi ha darrere d’aquesta iniciativa que investiguin un tema concret. Un altre web que també pretén

detectar imprecisions o falsedats entre els alts càrrecs dels Estats Units és politifact.com, que disposa d’una eina que determina si una informació és certa, majoritàriament certa, mitjanament certa, majoritàriament falsa o falsa. Segons les seves anàlisis, el 33% del que diu Donald Trump és fals, un percentatge que, en el cas de Barack Obama, se situa en el 12%. El web també inclou un apartat dedicat a les promeses dels polítics; indica si les han complert o no. Els de factcheck.org i el de poli-

tifact.com són dos exemples dels centenars d’iniciatives dedicades a la verificació d’informació que han sorgit els darrers anys. És una tendència a l’alça que pretén lluitar contra les notícies falses. Segons Alexios Mantzarlis, director de la xarxa internacional de ‘fact checking’, qualsevol pot caure en la desinformació, ja que “creiem en les notícies falses per la mateixa raó que creiem en les notícies que són certes; perquè, en general, confiem en el que ens diuen”.


Tribuna Maresme

13


Conscienciar-nos pel medi ambient

ció em va quedar ben gravada a la memòria Que el canvi climàtic és conseqüència de l’acció de l’home i de la generació de CO2 no és ja una opinió, sinó una certesa absoluta avalada per innumerables estudiosos del tema i només és negada per inte-

ressos econòmics d’alguns com el president Trump. Hem d’adonar-nos de la magnitud de la tragèdia: l’elevació en dos graus de la temperatura global de la Terra. I prendre mesures dràstiques i urgents, com començar a pensar que totes les activitats econòmiques haurien d’incorporar al cost real el derivat de les agressions al medi ambient. Les pomes i kiwis que ens venen de Nova Zelanda o els espàrrecs del Perú són competitius amb els que es produeixen al Maresme, Lleida o Galícia perquè només incorporen al preu els costos de transport del combustible gastat i no el cost ambiental del CO2 emès per aquest. Pel nostre benestar i el dels nostres fills i nets cal que tinguem la sensibilitat ecològica de la velleta i l’estudiant.

nar la seva propietat. Tot seguit, la minera els va demandar per haver usurpat aquests territoris amb l’argument que havia comprat aquestes terres el 1996 davant l’aprovació de l’Asamblea de la Comunidad Campesina de Sorochuco i amb el testimoni del sogre de Máxima. Després de diverses sentències, el desembre de 2014, la Cort de Cajamarca va dictar a favor d’ella. No obstant, el gener de 2015, treballadors de Yanacocha i la Policia Especial de l’Estat, van destruir una nova construcció de la família Chaupe Acuña. La minera va declarar

que ho va fer com a acte de defensa possessòria. Dos mesos més tard, van danyar part del seus sembrats i plantes. Aquest mes de maig la Sala Penal de la Cort Suprema del Perú ha confirmat la innocència de Màxima Acuña del delicte d’usurpació que la minera li ha volgut imputar durant aquests anys. Máxima i la seva família són una mostra de resistència popular davant els excessos d’un poder econòmic i polític que, malgrat vulgui imposar-se, no pot guanyar el pols de la justícia social.

VALORS Xavier Manté Enginyer

Als anys 90 una colla de tècnics de tractament de residus urbans vam fer amb autobús un recorregut per Alemanya i Àustria visitant centres de tractament de residus. A l’arribar a Viena el xofer va estacionar-se uns moments davant de l’hotel a l’espai reservat de càrrega i descàrrega de clients mentre la intèrpret hi entrava per demanar informació. En aquell moment, va passar un xicot jove que va picar el vidre del conductor i amb cara enfada ens va escridassar en alemany. Al cap d’uns segons, una dona velleta, amb un paraigua, ens va fer el mateix. Quan va sortir

la intèrpret ens va aclarir de què anava l’escridassada: tots dos, el jove estudiant i la velleta, ens insultaven perquè estàvem aturats amb el motor del bus en marxa i sense cap necessitat contaminàvem l’aire amb el CO2 del motor. Aquesta sensibilitat respecte la contamina-

Máxima contra Goliat VALORS Arpad Pou Psicòleg i membre de ‘Termitas y elefantes’

Set anys han passat i el gegant està a punt de perdre la batalla. La multinacional Yanacocha és la minera d’or més important d’Amèrica del Sud. Avui protagonitza una greu pugna amb les vilatanes arran del projecte miner Conga, al nord del Perú, que contempla operar als terrenys de la Laguna Azul, lloc on viu Máxima Acuña i la seva família, on es preveu la instal·lació d’una

14 Tribuna Maresme

mina d’explotació d’or i coure a cel obert que afectaria quatre llacunes de la zona. Aquesta dona camperola, dedicada plenament a l’agricultura de subsistència, es nega a vendre les seves 23 hectàrees perquè, com ha expressat en diverses ocasions, no vol veure com destrossen les muntanyes del seu país. L’any 1994, la família Chaupe Acuña va comprar els terrenys de Tragadero Grande, a la comunitat de Sorochuco. El 2011, Máxima va denunciar l’empresa Yanacocha davant la fiscalia de Celendín per les pressions rebudes per forçar-la a abando-


Tribuna Maresme

15


SALUT I BENESTAR 10a Caminada contra el Càncer Associació Maresme Oncològic

El proper diumenge dia 22 d’octubre, a les 9 hores, començarà la Caminada contra el Càncer que organitzem des de l’associació Maresme Oncològic. Quan mirem enrere, veiem tot el camí que hem anat teixint, camí que hem fet pas a pas. Cada any amb uns granets de sorra més estem creixent com a persones i com a associació. Durant aquests 10 anys hem anat sumant esforços, experiències, amics, col· laboradors, voluntaris... Aquest any ens agradaria molt remarcar la importància de la feina que fan els voluntaris perquè al final tot surti bé. El teixit social de la nostra població és molt ric, i per això nosaltres comptem amb diferents tipologies de voluntaris. Els primers són els voluntaris d’estructura que fan les tasques del dia a dia de l’associació, administratives, organitzatives o d’atenció. Són un grup de voluntaris que fan que l’associació camini dia a dia. Els segons són els voluntaris que puntualment en ajuden pels actes diversos. Anualment

16 Tribuna Maresme

L’AECC inaugura a Mataró un centre assistencial ON INSCRIURE’S: • Carrer Sant Josep, 18. Mataró. • Les Esmandies. • Hospital de Mataró. • 6 didals (Carrer Argentona, 7). • Plaça Santa Anna.

disposem de moltíssimes persones que ens ajuden desinteressadament a què la caminada sigui un acte que culmini amb moltíssim èxit. Des de fa 10 anys hi ha persones voluntàries que ens pengen les pancartes pels carrers, que ens preparen el material que es lliura als participants, que ens regalen part de les seves hores per tal de poder inscriure al participants, o bé per anar a repartir les samarretes als diferents punts on es fan inscripcions. Hi ha un munt de voluntaris que a partir de les 5 del matí ens preparen els entrepans perquè a

partir de les 10 del matí, quan comencen a arribar els primers participants, estigui tot a punt. També hi ha un equip de gent que ens anima l’arribada amb la seva música, tècnics, muntadors... Durant l’any portem a terme diferents actes, la venda de roses per Sant Jordi, les xerrades, algun concert o el sopar gala que vàrem fer aquest any. No oblideu que tot el que podrem recollir de tots aquests actes ens servirà per poder seguir oferint als nostres usuaris les teràpies i tallers necessaris per poder afrontar el dia a dia dels afectats de qualsevol tipus de càncer. Recordar-vos que necessitem socis per poder seguir sumant. Us en podeu fer a la pagina web de l’associació: maresmeoncologic.org.

L’AECC-Catalunya contra el Càncer va inaugurar el passat 28 de setembre a Mataró un centre assistencial que donarà servei a tota la comarca perquè tots els pacients de càncer i els seus familiars no s’hagin de desplaçar a Barcelona per beneficiar-se dels serveis de l’associació. Amb la nova seu, de més de 120m2 situada al carrer Onofre Arnau, núms. 13-15, l’AECC pretén apropar-se a la població. Des d’aquesta nova Unitat Comarcal del Maresme s’oferirà de forma gratuïta un servei integral per a pacients de càncer i a les seves famílies. Principalment es proporcionarà atenció social –fer de guia per minimitzar l’impacte del càncer en el dia a dia i oferir orientació sociolaboral, residències d’acollida, material ortopèdic, ajudes econòmiques...– i un servei d’atenció psicològica personalitzada.


Ja em moco sol! ISSA

Tenir els mocs acumulats al nas és una causa de sinusitis, otitis, problemes respiratoris, etc., però sabies que també poden provocar problemes de logopèdia? Aprendre a mocar-se correctament té especial importància en la canalla perquè si no ho fan prou bé es poden convertir en “respiradors bucals” i repercutir negativament en el seu llenguatge i, fins i tot, en els aprenentatges escolars. A la Cínica ISSA de Mataró, el proper divendres 6 d’octubre es realitzarà una xerrada sobre els mocs acumulats al nas dels nens. En aquesta xerrada coneixerem les conseqüències negatives, a curt i llarg termini, d’aquest problema en relació a la salut, al creixement oro-facial i de les dents, al desenvolupa-

ment del llenguatge, la postura corporal, etc. Aprendrem un mètode, disposarem de material i de recursos per facilitar als infants l’aprenentatge de la seva higiene nasal d’una manera lúdica i eficaç a l’hora. Els nens petits passen moltes hores al dia fora de casa i la neteja dels mocs, cosa necessària habitualment, sol considerar-se

Divendres 6 d’octubre a les 18h. Duració: 1 hora 30 min. De 6 a 10 famílies. Recomanat a nens de 3 a 5 anys. Preu: 25 €/família.

com una nosa a solucionar en el moment que ens n’adonem, més que un aprenentatge al qual s’hi ha de dedicar temps i constància. És important que

els adults que tenen cura dels infants prenguin consciència de la necessitat i el valor que té l’aprenentatge de la higiene nasal, per a solucionar molts problemes que es donen en el dia a dia i que, aparentment, no sembla que hi estiguin relacionats: retard en l’aparició del llenguatge, mala pronunciació, falta d’atenció, dificultats per menjar, per dormir... La neteja del nas habitual pot evitar també, altres problemes que poden aparèixer més tard: maloclusions dentàries, males postures, etc. En un ambient distès, pares i fills assajareu estratègies i tècniques per fer una higiene nasal eficaç, jugant amb el conte-joc “En Max i el moc Muk”. Junts adquirireu recursos que facilitaran la motivació dels infants i la instauració d’aquest hàbit tan saludable.

Tribuna Maresme

17


GENT GRAN

La innovació social com a canvi de paradigma en la cura de les persones grans Equip de professionals de la Residència Laia

El concepte de persones amb cures de llarga durada engloba les necessitats biopsicosocials que poden presentar les persones al llarg del seus processos de malaltia crònica, discapacitat o dependència. Les necessitats biopsicosocials (biomèdiques, psicològiques, socials i mediambientals) són el conjunt d’aspectes que ens constitueixen com a persones, segons un model multidimensional que es sustenta en el principi d’integralitat. Es tracta d’aprofundir en un canvi de paradigma inevitable

La integralitat es un principi indispensable per tal d’oferir una bona atenció [...] però també constitueix l’eix orientador del disseny del sistemes d’ajuda i protecció social amb la finalitat de possibilitar que la regulació, la planificació, l’organització i la gestió dels diferents serveis contempli la coordinació entre ells. (Rodriguez P. 2014 )

al mateix temps que necessari i que ha de dirigir als equips de professionals que acompanyem a les persones durant aquest camí de llarga durada, a la millora constant i a no perdre mai de

Comença la campanya per visibilitzar els maltractes a les persones grans Els experts calculen que entre el 15 i el 20% de les persones grans estan patint algun tipus de maltracte i, amb l’augment de l’esperança de vida, el nombre d’afectats augmentarà. Per donar visibilitat a aquests abusos i conscienciar a la societat d’aquesta realitat, el Consell Comarcal ha editat una Guia per actuar contra els maltractaments a les persones grans al Maresme.

18 Tribuna Maresme

La seva aplicació requereix de la complicitat de la ciutadania i, en especial, d’aquells col·lectius que estan més en contacte amb les persones d’edat avançada. El Consell Comarcal farà actes sectorials per explicar com podem contribuir tots plegats a prevenir i eradicar els abusos envers la gent gran. El primer va adreçat al comerç de proximitat i les farmàcies del Baix Maresme.

vista que no es pot parlar de sostenibilitat de vida si no es respecten les llibertats fonamentals i la dignitat humana. S’entén des de la perspectiva de donar a aquestes persones el protagonisme i la possibilitat de participar de forma prioritària a la planificació de les mencionades cures per tal que incloguin els seus desitjos i les seves preferències, a més de la preservació dels seus drets. En el marc europeu dels drets de les persones amb discapacitat (ratificat a Espanya al 2008), que tenen com objectiu general: promoure, protegir i assegurar el gaudi ple, en condicions d’igualtat dels drets fonamentals i lliber-

tats a totes les persones amb discapacitat, promovent al mateix temps el respecte per la seva dignitat inherent; l’acció social ha de convertir-se en el principal laboratori de la veritable innovació. Tot aquest plantejament és, en ell mateix, una innovació social, fruit del desenvolupament de noves idees (productes, serveis o models) que donen resposta a necessitats socials i creen noves relacions i col·laboracions. Són per tant un conjunt de noves solucions emergents que afecten a la interacció social, dirigides a millorar el benestar humà i potenciar la capacitat dels individus per actuar.

16è Cicle d’activitats formatives per a la gent gran a Mataró L’Ajuntament de Mataró ofereix el 16è Cicle d’activitats formatives per a la gent gran. El cicle que comença aquest mes d’octubre i s’allargarà fins el proper mes de juny, vol donar consells pràctics sobre les principals qüestions que preocupen la gent gran, els seus familiars i les persones cuidadores, fomentant així una postura activa en temes de salut i qualitat de vida.


PSICOLOGIA

Solidaritat i cooperació Ramon Domingo PSICÒLEG

Dos conceptes que resumeixen l’ampli ventall d’accions contra la situació que retratàvem en el TRIBUNA del mes de juliol, el de l’estiu inquietant que se’ns ha tornat tràgic. Aquelles pors i ansietats de les quals parlàvem en l’esmentada passada edició, s’han presentat en forma de mort, de morts sense sentit. Màxima ansietat: ja no és que tots un dia o altre, com més tard millor, “marxarem d’aquest món”, per dir-ho suaument; és que podria ser en qualsevol moment. En aquesta situació d’alerta màxima, en siguem conscients o no, se’ns desperten les ansietats màximes: l’alerta, el sentiment

pels altres, la por generalitzada, és a dir, una situació d’estar a l’abast de qualsevol desgràcia imminent, i davant d’aquesta angoixa, hi responem de maneres diverses “segons les nostres creences i pensaments”, i evidentment emocions que ens permetin recuperar la sensació de tranquil·litat. L’entorn social d’aquestes situacions ens ofereix un ventall d’explicacions a les que ens adherim, hi pensem i això ens tranquil·litza bastant. Fixem-nos però que, la reacció immediata, provocada també per l’entorn i l’organització sociopolítica és també “emocional”: col·laborar, estar junts, buscar ajudar en tot el que es pugi, cadascú al seu nivell. Busquem informació, critiquem els qui critiquen o

no ajuden prou, fornim raonaments per trobar culpables que allunyin el malestar personal. Però, fixem-nos com la reacció primera ha sigut ajudar, donar, fer-nos càrrec de les dificultats dels altres: no hauríem d’aprofitar aquests sentiments i actes

solidaris com una eina de creixement emocional i intel·lectual? Ens cal doncs prioritzar el contacte amb els altres, esforçar-nos per canviar el nostre propi pensament sobre com convertir en positiu el que estem vivint tan negativament. Participar, no solament en situacions d’urgència personal o social, sinó en el dia dia, cooperant per millorar el nostre entorn immediat, entendre‘l millor i posar vida on tantes vegades ens mostren la representació de la mort en forma de prejudicis socials, de fracàs, d’excés d’informació, d’injustícia. Una comunicació veritable dins de projectes de participació i cooperació ens ajudarà a ampliar el nostre autoconeixement i millorar el nostre entorn.

Creu de Sant Jordi 2015

Places de centre de dia

casa pairal fundació privada

Àmplia zona enjardinada Servei de psicologia Fisio - Animació TRÀMITS LLEI DE LA DEPENDÈNCIA

C/ Rosari, 59 · Vilassar de Mar Tel. 93 750 01 18 · Fax 93 759 43 13 Tribuna Maresme

19


CUINA El Calamarenys torna amb una nova proposta gastronòmica

Arriba la 2a edició del Vi+, el mes de la DO Alella

Com cada mes d’octubre, arriba una nova edició del Calamarenys. Des d’Arenys de Mar es continua apostant per una oferta gastronòmica i cultural de qualitat que a aquestes alçades de l’any agafa protagonisme gràcies a la pesca del calamar de potera, una de les especialitats dels pescadors.

La segona edició del Vi+ tindrà lloc del 30 de setembre a l’1 de novembre, a través d’un cicle d’activitats i experiències enoturístiques entorn el món del vi, promogudes per una seixantena d’agents públics i privats que formen part de la Ruta del Vi de la DO Alella. Aquesta iniciativa va néixer l’any passat amb l’objectiu de dinamitzar el territori de la DO Alella, i enguany es vol insistir especialment en la Ruta del Vi DO Alella i en els seus atractius turístics. Més de setanta propostes centren una programació eclèctica al voltant del món del vi, el paisatge, la gastronomia i els productes autòctons. El programa ofereix activitats molt variades pel que fa al format, els escenaris i els continguts, doncs es vol respondre a l’interès de diferents segments de públic: Tastos de vi i gastronomia. Els vins i la cuina del territori de la DO Alella a través de degustacions i sopars a cellers, espais especialitzats i llocs singulars. Història i Patrimoni. Passat i present vitivinícola a través

ACTIVITATS CALAMARENYS

part nova coberta de la Riera Jornada gastronòmica del Calamarenys. Divendres 6 de 20 a 23 h. Vine i tasta en format de tapa alguns dels plats amb el calamar que elaboraran els restaurants. ROTONDA ACCÉS pORT Ruta “El Port d’Arenys, tradició i futur. Diumenges 15 i 22 a les 11 h. A càrrec de Sinera Cultura. Biblioteca Hora del conte. Dijous 19 a les 18 h: Contes a la vora del mar a càrrec de Mercè Boher. Mercat municipal Calamarenys al Mercat. Divendres 20 a les 20 h. Jornada gastronòmica on paradistes i restauradors oferiran tapes amb el calamar. Pati del C.C.Calisay Subhasta del peix. Dissabte 28 a les 11 h. A càrrec de Joan Masdeu.

20 Tribuna Maresme

d’excursions i visites guiades. Des de l’antiga Baetulo, els Forns Romans de la Fornaca fins a Can Ferrerons passant pel Centre Enoturístic i Arqueològic Vallmora o Alella Vinícola. Tallers. Activitats amb fons didàctic per a tota la família: tallers de most per als menuts, de desgorjat d’ampolles de cava, sobre les aromes en el vi, com fer vermut casolà… Música, Poesia, Teatre i Literatura. Teatre entre vinyes, poesia i dansa, concerts i actuacions al voltant del món del vi.

Activitats singulars. Des d’un Escape Wine fins a sortides a bord del Quetx Ciutat de Badalona (un vaixell de principis del segle XX) passant per tractaments de vinoteràpia, wellness i estades a hotels, fins a la Nit de la Pansa Blanca. Enoturisme. Caminades guiades, rutes a cavall o marxa nòrdica entre vinyes fent ruta pels cellers i el paisatge de la DO Alella. Més informació sobre totes les activitats programades i compra d’experiències a www. enoturismedoalella.cat/vimes


Arriba la 28a Fira del Bolet i la Natura de Vilassar de Dalt L’últim cap de setmana d’octubre, l’Associació Amics dels Bolets de Vilassar de Dalt organitza una nova edició de la Fira del Bolet i la Natura. El Museu Arxiu Municipal de Can Banús acollirà els actes de la fira, que enguany celebra la 28a edició, amb la tradicional mostra de bolets, el tastet de bolets, i l’entrega del Bolet d’Or. La Fira del Bolet se celebrarà el diumenge 29 al carrer Marquès de Barberà, i comptarà amb parades de bolets, cistells, taller de cistelleria, embotits, melmelades i patés de bolets.

Dissabte 28 d’octubre

DiUMENGE 29 d’octubre

Surt al bosc i col·labora amb la mostra dels bolets. De 10 a 14 h.Aneu a buscar bolets i porteu al Museu Arxiu fins a tres exemplars de la mateixa espècie.

18A Fira del bolet i la natura. De les 10 a les 20 h. Al carrer Marquès de Barberà. Parades de bolets, cistells, taller de cistelleria, embotits, melmelades i patés de bolets.

28a Mostra de bolets. De 18 a 21 h. Exposició de les diferents espècies de bolets i les seves principals característiques. Visita comentada de la mà de l’especialista local Manel Monjonell: 19 i 19.30 h. Concurs de cistells de tardor. De 18 a 20 h. Participa a l’exposició engalanant el teu cistell de tardor i porta’l al Museu Arxiu per exposar-lo. Tastet de bolets. De 18 a 21 h. Degustació d’una Cassoleta de bolets amb botifarra esparracada.

XXVIIa Mostra de bolets. De 10 a 20 h. Colors de Monstre. D’11 a les 14 h. A la Placeta Barberà. Una col·lecció de jocs de gran format. Lliurament del Bolet d’or. A les 13 h. Reconeixement a un vilassarenc que s’hagi distingit en la seva dedicació al nostre poble en les activitats culturals, socials o esportives. Tastet de bolets. De 10.30 a 14.30 h.

Recepta del calamar

Restaurant La Masia de Lurdes Ingredients pel farcit: 5 Cebes. 3 Porros. 4 Carbassons. 500 g de Gamba petita. Potes del calamar. Cognac. Vi blanc. Sal i oli. Ingredients per a la salsa: 4 Porros. 4 Cebes. 4 Dents d’alls. 6 Tomàquets. 200 g de Rossinyols. 200 g de Trompetes de la mort. 4 Gambes. 4 Escamarlans. Cognac. Vi blanc. Sal i oli d’oliva. Restaurant La Masia de Lurdes Carrer de les Doedes, 1. Arenys de Mar

Posar a l’olla l’oli a sofregir amb la ceba, el porro i el carbassó tallats molt petits. A continuació afegir les gambetes i les potes del calamar també tallades molt petites i deixar-ho reduir a foc lent, afegint, aproximadament, un gotet de ‘xupito’de vi blanc i de cognac. Amb el sofregit resultant farcim els calamars i els segellem amb un escuradents o palet. Un cop farcits, enfarinem els calamars i els fregim “tomba i tomba” per trencar les fibres. Colarem l’oli on hem fregit els calamars i posarem a sofregir la ceba, el porro i els alls triturats. Quan estigui rostidet hi afegirem el tomàquet. Deixarem sofregir uns 15 minuts i a continuació afegirem els calamars, ho cobrirem d’aigua i ho deixarem coure uns 30 minuts. Retirarem els calamars i reservarem la salsa i la colarem i refinarem. Saltejarem les gambes i els escamarlans en una paella apart, retirarem i posarem a saltejar els rossinyols i les trompetes de la mort al mateix oli. Incorporar els bolets dins la salsa amb els calamars i fer l’última cocció tot junt.

EL MÓN DEL VI

DO EMPORDÀ Quim Giménez sommelier

La DO regulada el 1975 s’anomenava Empordà-Costa Brava, però des del 2006 la Generalitat de Catalunya aprovà un reglament i va passar a dir-se DO EMPORDÀ. Localització: A la província de Girona, extrem nord oriental de Catalunya. Ocupant vessants de les serres de Rodes i Alberes. Superfície: Aproximadament 2.020 hectàrees, abastant terrenys del Baix i Alt Empordà. Clima: Hiverns suaus amb poques gelades. Estius calorosos refrescats per les brises marines. La climatologia està condicionada per la Tramuntana, vent del nord que contràriament al que sembla, protegeix les vinyes. L’índex de pluges està per sobre dels 600 mm anuals. Sòls: Són terrenys pobres de naturalesa granítica a les zones muntanyoses i del tipus d’al·luvió a la plana. Varietats blanques: Garnatxa blanca, macabeu, moscatell d’Alexandria, xarel·lo, chardonnay. Varietats negres: samso (carinyena), garnatxa negre, ull de llebre (Tempranillo), merlot, cabernet, sauvignon. Aquestes varietats donen en els blancs, un vins afruitats i frescos. En negres, vins estructurats amb tanins suaus. La garnatxa a l’Empordà rep el nom de lledoner. És coneguda la Garnatxa de l’Empordà, un vi dolç molt aromàtic, ideal per a les postres.

Tribuna Maresme

21


LLEURE Acte en benefici de l’Hospital nepalès

LA PASSEJADA

Ruta: El Montcau

Josep Grau MONTALTREK

Ara a la tardor i que el sol no apreta tant, podem fer una sortida al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. L’orografia d’aquest massís és molt escarpada, plena de cingles i canals. La sortida és des del Coll d’Estenalles. El Montcau té 1.056 metres, i junt amb La Mola, són els dos cims més emblemàtics del Parc. El seu cim és rocós, amb molt poca vegetació i té una forma piramidal que podem veure des de lluny. Al cim hi ha un vèrtex geodèsic i una pedra

22 Tribuna Maresme

Durada: 135 min. | Desnivell: 290 m. Distància: 4 Km. | Època: hivern, ja que podem veure neu pels voltants. Track a Wikiloc: Ruta a Montcau des del Coll d’Estenalles Coll d’Eres

Consulta com arribar-hi a www.tribunamaresme.com

amb la Rosa dels Vents. És un dels 100 cims de Catalunya, catalogat per la FEEC, pel que la seva ascensió ja és una fita a tenir en compte. Des del cim i en un dia clar,

En el context de la “Nit de botigues obertes”, Nit de Comerç a Vilassar de Mar, el passat mes de setembre, Carns Boher va voler col·laborar amb l’Aatmiya Community Hospital organitzant un espectacular “Asado Argentino”. Part dels diners recollits van a l’Associació Pont Solidari al Món, a benefici de l’Aatmiya Community Hospital de Nepal.

contemplem esplèndides vistes sobre la plana de Manresa i el massís de Montserrat al davant nostre, a tocar de la mà. Per l’altra banda tenim el Montseny. Geològicament, hi predominen els conglomerats (còdols arrodonits d’altres roques units per una mena de ciment), l’aspecte en conjunt és com el veí massís de Montserrat, però més assequible. Si hi passem quan despunta el dia, podem veure algun senglar que va cercant menjar. També conviuen en aquest hàbitat esquirols, gats mesquers i alguna espavilada guineu.

MB Motors i Kilian Jornet MB Motors Concessionari Camper Expert convida als seus clients a la Torre del Remei a la Cerdanya, on van gaudir de la companyia de Kilian Jornet, el qual va compartir les seves experiències amb la MercedesBenz Marco Polo en les seves curses d’alta muntanya.


MASCOTES

Alguna cosa més que una joguina Natur Center www.naturcenter.es

Tot i que a primera vista puguem pensar que escollir una joguina o una altra és una decisió sense importància, la veritat és que saber escollir la joguina adient és quelcom més reflexionat del que sembla. En un primer moment hem d’aturar-nos a pensar com volem que el nostre gos jugui amb la joguina. Si el que volem és que tingui una joguina per entretenir-se en les estones lliures i que està sol o volem una joguina per jugar amb nosaltres i interaccionar. O bé, podem inclinar-nos per una joguina més educativa, i no tant de caràcter lúdic, per tal de crear unes pautes de comportament en el nostre gos. Partint d’aquestes diferenciacions, pensarem quina jogui-

na ens convé en cada cas. Per jugar nosaltres amb el nostre gos tenim joguines per compartir, com per exemple principal d’aquest cas, la pilota. Aquesta pot ser dura, tova, amb relleus o sense, de roba, de cautxú, de làtex, de corda de cotó, inclús amb llums, altres que suren a l’aigua..., encara que totes elles són per divertir-nos amb el nostre gos, cadascuna té una fina-

litat diferent, per exemple n’hi ha que per la seva forma poden ajudar-nos a netejar la placa dental. I altres poden enfortir la mandíbula. A més de la pilota, el frisbee també és una joguina que agrada molt als gossos per jugar ens espais oberts. També trobem les joguines que tenen un caràcter més educatiu, que serveixen principalment per començar a edu-

car als nostre gossos. Aquest és el cas dels “apports”, que són unes peses de fusta de diferents grams i pesos que eduquen al gos a portar coses sense fer-les malbé. També hi tenim els motivadors, que es fan servir a les classes d’ensinistrament caní. Per espais més amplis, hi ha al mercat tota una sèrie de túnels, passarel·les, cercles... (aparells d’agility), que fan les delícies dels nostres gossos. Hi ha una encertada varietat de joguines amb les que el seu gos es pot entretenir en aquelles estones en què es troba sol i que ajuden a calmar l’ansietat i fins i tot l’angoixa quan es troben moltes hores a casa. Són joguines fetes a base de cautxú natural molt resistents, on al seu interior si pot introduir unes galetes, llaminadures o fins i tot carn.

Tribuna Maresme 23


CINEMA

CINEMES ARGENTONA. La Sala Documental: El moviment associatiu a Argentona: de la postguerra al segon mil·leni. Dissabte 7 a les 19.30 h. ARGENTONA. Centre Parroquial Informe General II. El nou rapte d’Europa. Diumenge 8 a les 19h. Pere Portabella (Espanya, 2016). EL MASNOU. Cinema La Calàndria Conegudes (també) a Casa. Dijous 26 a les 20 h. Projecció de quatre curts: Cabeza de Orquídea (2015), Atma (2016) , Selfexhibitions (2016) i Tiger (2016). MATARÓ. FOMENT MATARONÍ L’amant doble. Dijous 19 a les 20.30 h. De François Ozon (França, 2017). PREMIÀ DE DALT. Sala Sant Jaume El Viajante. Divendres 6 a les 21.30 h. D’Asghar Farhadi (Iran, 2016). PREMIÀ DE DALT. Sala Sant Jaume Incerta Glòria. Divendres 20 a les 21.30 h. D’agustí Villaronga (Espanya, 2016). PREMIÀ DE MAR. EPATRONAT TEATRE La promesa. Diumenge 22 a les 19 h i dissabte 28 a les 20 h. Doc del mes. VILASSAR DE MAR. Biblioteca La chica danesa. Dimecres 18 a les 18 h. De Tom Hooper (regne Unit, 2015).

24 Tribuna Maresme

50 anys del festival de Cinema Fantàstic de Sitges Jesús Gonzàlez t jesusgonnot

El festival de Cinema Fantàstic de Sitges celebra enguany el seu 50è aniversari i ho fa, per començar, amb nova imatge, però conservant com emblema el clàssic goril·la. Per altra banda, l’actriu nord-americana Susan Sarandon, amb una extensa filmografia plena de títols memorables, visitarà Sitges 2017 per rebre el Gran Premi Honorífic. Sarandon ha protagonitzat cintes extraordinàries del fantàstic com ‘The Rocky Horror Picture Show’, que es projectarà en una sessió especial al magnífic auditori Melià. Guillermo del Toro, padrí de la commemoració, inaugurarà el Festival el proper dijous 5 d’octubre amb ‘La forma del agua’, recentment guanyadora del Lleó d’Or de Venècia. A partir d’aquí Sitges 2017 projectarà més

de 250 pel·lícules classificades en diverses seccions. El cinema fantàstic català hi serà de la mà del realitzador Jaume Balagueró, un habitual de Sitges, amb la presentació del seu primer curt, ‘Alicia’. El director també proposa en la secció oficial no competitiva el drama de misteri titulat ‘Musa’. Un altre títol molt esperat és ‘La pell freda’, l’adaptació de Xavier Gens de la novel·la fantàstica d’èxit d’Albert Sánchez Piñol. També a la Secció Oficial es podrà veure la nova pel·lícula de Sadrac González-Perellón, ‘Black Hollow Cage’, film de ciència ficció amb un elenc internacional. Per altra banda, un dels films internacionals més esperats és ‘The Killing of a Sacred Deer’, la nova proposta del realitzador grec

Yorgos Lanthimos, que va enlluernar a tots al festival amb ‘Canino’. Es tracta d’un pertorbador thriller psicològic amb un repartiment encapçalat per Colin Farrell i Nicole Kidman. A aquesta actriu també la veurem desfilar per una de les seccions paral·leles com a protagonista de la marciana ‘How to talk to girls at Parties’. La secció oficial inclou altres títols com ‘Jupiter’s Moon’, un original drama fantàstic hongarès de Kornél Mundruczó, director que serà premiat amb La Màquina del temps; ‘My Friend Dahmer’, adaptació d’una novel·la gràfica homònima que narra l’adolescència d’un assassí en sèrie, i ‘The Endless’, terror indie nord-americà que està causant sensació a festivals especialitzats.


PLANTES

L’AGENDA D’OCTUBRE DEL JARDINER NO T’OBLIDIS DE: PLANTAR, TRASPLANTAR, CANVIAR DE TEST. Igual que el mes de setembre, l’octubre ofereix les condicions ideals per a plantar i trasplantar, si l’espècie ho permet, arbres i arbusts: caducifolis que ja han entrat en repòs, coníferes amb la mota de terra adherida a les arrels (si vols una bardissa l’has de plantar ara), llorers, baladres, arboços, oliveres... Recorda que és important obrir els clots uns 15 dies abans de plantar i també comprovar si el drenatge és correcte.

JARDINS D’HIVERN: UN ESPAI VERD DINS DE CASA Converteix el porxo o el pati en un hivernacle. O a l’inrevés: mobla l’hivernacle. Tindràs el teu propi jardí d’hivern per passar bones estones entre el verd i les flors.

PODAR, ENCOIXINAR I ADOBAR. Retalla per últim cop a l’any les bardisses de coníferes i perennifòlies. Elimina les branques seques, fetes malbé o desviades. Després de podar, encoixina l’escocell dels arbres o el peu dels arbusts i de les plantes enfiladisses amb adob orgànic; enterra’l lleugerament i, a continuació, rega.

LES ESTRELLES DEL MES

Bellis perennis

BRUC: UN TOC VIU DE MAGENTA

Les mates petites del bruc d’hivern o Erica carnea, es cobreixen de minúscules flors de color magenta durant els mesos més freds de l’any.

APROFITA ELS FRUITS DE L’OLIVERA T’animes a fer oli amb les olives que produeix la teva olivera? És més senzill del que sembla... També pots preparar olives en salmorra o a la sal.

Mahonia aquifolium

Malus floribunda

Viola tricolor

MÉS CONSELLS LLENYOSES •Aplica oli mineral sobre el tronc i les branques per a eliminar les plagues mentre hibernen.

PLANTES DE FLOR • Adob ric en potassi. • Encoixina les arrels de les més sensibles o de les acabades de plantar.

L’HORT • Planta bledes, espinacs, cols, porros, ravenisses... • Recol·lecta els codonys, avellanes, peres, pomes...

Tribuna Maresme 25


L’AGENDA DEL MES RUTES I VISITES ALELLA. Can Lleonart Trescant pels vessants solells d’Alella. Diumenge 1 a les 10h. Sortida guiada al Parc Serralada Litoral. Una munió de fonts molt ben conservades ofereixen l’aigua recollida el turó de Galzeran. La passejada de font en font, és una delícia. p.slitoral@diba.cat ALELLA. Oficina de Turisme Anem a fer un glop! Divendres 8 de 10.30 a 12.30 h. Visita guiada al Parc de la Serralada Litoral des d’Alella. Sortida a peu des de la urbanització de Mas Coll, a la confluència dels carrers Vallespir i La Selva. alella.ofturisme@alella.cat. ALELLA. Can Lleonart Camí de ronda. Dimecres 11 a les 7.30h. Una travessa pel camí de ronda del sud del Cap de Begur fins a Tamariu. Preu: 21 €. www. canlleonart ARENYS DE MAR. port El Port d’Arenys tradició i futur. Diumenge 15 a les 11 h. Ruta guiada. turisme@arenysdemar.cat. ARENYS DE MAR. port El port d’Arenys, tradició i futur. Diumenge 22 a les 11 h. Ruta guiada a càrrec de Sinera Cultura. CABRERA. Can Benet Ruta Arqueològica. Diumenge 29 a les 10 h. Reviurem l’apassionant passat de la vila i el seu ric patrimoni arqueològic. CABRILS. Museu Municipal Xerrada i visita: ‘Les cases de Cós’. Diumenge 8 a les 11 h. A càrrec de l’arquitecte i professor de la UPC, Dr. Antoni Aparicio. EL MASNOU. Plaça d’Ocata El modernista desconegut: l’arquitecte Bonaventura Bassegoda i Amigó. Dissabte 7 a les 11 h. En aquesta visita coneixereu l’obra de l’arquitecte modernista Bonaventura Bassegoda i Amigó. EL MASNOU. Plaça d’Ocata Visita la Mina d’Aigua del Masnou. Diumenge 8 a les 11 h i 12 h. EL MASNOU. Alcon Cusí Visita Museu Cusí de Farmàcia. Dissabte 21 a les 10 h. museucusi@ rafc.cat. EL MASNOU. Parròquia St Pere El Masnou, terra de mar. Diumenge 22 a les 11 h.Us convidem a un emocionant i enriquidor passeig pels carrers, edificis i racons més sorprenents de la vila del Masnou. 26 Tribuna Maresme

MATARÓ. AJUNTAMENT Mataró, un passeig per la història. Diumenge 1 a les 11 h. Un tast de la història de Mataró tot passejant pels carrers, edificis i places i gaudint dels racons més singulars. MATARÓ. CASA COLL I REGÀS Casa Coll i Regàs. Diumenges 1, 8, 15, 22 i 29 de 12 a 14 h. Dijous 5, 12, 19 i 26 de 12 a 14 h. Divendres 6, 13, 20 i 27 de 18 a 20 h. Dissabtes 7, 14, 21 i 28 de 18 a 20 h. MATARÓ. AJUNTAMENT Puig i Cadafalch. MataróArgentona. Dissabte 7 a les 10 h. Ruta teatralitzada. Visita guiada a diversos edificis modernistes que l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch va construir. MATARÓ. CAMP DE FUTBOL DE CAN BRUGUERA Fonts del Corredor, biodiversitat i qualitat de les aigües. Dissabte 7 de 10 a 14 h. Sortida a peu per un parell de fonts de la Serralada del Corredor, per explicar què són les fonts, què cal per fer una font, on es poden fer i quina biodiversitat porten associades. MATARÓ. TORRE LLAUDER Vil·la romana de Torre Llauder. Dissabtes 7, 14, 21 i 28 a les 12 h. Diumenge 8 a les 12 h. Visita guiada al jaciment de Torre Llauder. MATARÓ. AJUNTAMENT El Modernisme a Mataró. Diumenge 8 a les 11 h. Ruta urbana pels edificis més significatius del modernisme mataroní. MATARÓ. AJUNTAMENT El triangle modernista al Maresme. Dissabte 21 a les 10 h. Principals obres dels arquitectes que més van influir en l’arquitectura modernista de la comarca. MATARÓ. PLAÇA DE PUERTO RICO Descobrim Mata i les Cinc Sènies. Diumenge 22 a les 9 h. Caminada per descobrir els veïnats de Mata i les Cinc Sènies de Mataró. MATARÓ. CARRER DE BARCELONA Passegem per la història del carrer de Barcelona. Diumenge 22 a les 11 h. Passejada amb Pilar González-Agàpito, autora del llibre El carrer de Barcelona. Cent històries i un carrer. MATARÓ. AJUNTAMENT Salve Iluro. La ciutat romana a través dels sentits. Diumenge 22 a les 11 h. Visita guiada per la Mataró romana.

MATARÓ. NAU GAUDÍ Vapors, fàbriques i cooperatives del Mataró industrial. Dissabte 28 a les 18 h. Diumenge 29 a les 11 h. Ruta per conèixer el patrimoni hereu de la gran transformació econòmica, social i urbanística de la ciutat durant els segles XIX i XX.

EN BURRICLETA PELS ARROSSARS DE PALS I LA GOLA DE TER ALELLA. Davant parada de bus. Dimecres 25 a les 7.30h. Una sortida on pedalarem amb les burricletes, tot visitant pobles com Fontclara, Fontanilles i Pals, a més de pedalar entre els arrossars de Pals i arrossars de Pals i arribar fins a la Gola del Ter. Pwww.canlleonart.com

RUTA CASTELL DE BURRIAC CABRERA. Can Benet. Diumenge 8 a les 10 h. Ruta teatralitzada al Castell de Burriac. Descobrirem les llegendes del Castell de Burriac d’una manera lúdica i divertida! Cal reserva prèvia turisme@cabrerademar.cat

CONJUNT BARROC DELS DOLORS MATARÓ. BASÍLICA DE SANTA MARIA. Dissabtes 7, 14, 21 i 28 a les 11.30 i 17.30 h. La visita, de 75 minuts, permet descobrir la capella, la sagristia i la Sala de Juntes del conjunt barroc mataroní. www.santamariamataro.

puigsacalm des de vidrà S. Vicenç Montalt. PK C/ Ginesta. Diumenge 15 a les 8 h. Es la pujada més “amable” al Puigsacalm, no comporta cap dificultat i pot ser feta en família. Coordinador: Joan Pallàs (660 419 475). montaltrek.org

9a MARXA CIM DELS TRES TURONS S. Vicenç Montalt. Av. Toni Sors. Diumenge 29 a les 8 h. Marxa Popular per a fer caminant amb família o amb els amics, o bé corrent, per indrets insòlits del nostre Maresme. montaltrek.org

MATARÓ. AJUNTAMENT Miquel Biada, el primer ferrocarril. Dissabte 28 i diumenge 29 a les 10.30 h. Recorregut guiat pels escenaris relacionats amb la vida de Miquel Biada a la ciutat, i per aproximar-se a la seva època i a la revolució que va significar l’arribada del tren. MATARÓ. CEMENTIRI DELS CAPUTXINS Cementiri dels Caputxins. Diumenge 29 a les 12 h. Situat a la finca on havia estat ubicat l’antic convent dels Caputxins, el cementiri va ser construït com a cementiri catòlic l’any 1817 i des de llavors ha prestat servei a la població. PREMIÀ DE DALT. pati de Sant Jaume Recorregut per veure la tardor al Montseny. Dissabte 14 a les 8 h. PREMIÀ DE MAR. MEP Recorregut per l’antiga Fàbrica del Gas de Premià. Diumenge 15 a les 12 h. A càrrec d’Eva Marín Peinado. S. Vicenç Montalt. PÀRQUING C/Ginesta Voltants de Mataró. Diumenge 8 a les 8 h. Molt a prop nostre, tenim racons encisadors, que no ens imaginem i que avui podem descobrir, en una matinal molt agradable. Coordinador:Joan Pallàs (660 419 475). montaltrek.org S. Vicenç Montalt. Centre Cívic El Gorg Caminar saludable. Dimecres 4 a les 8.30h: matinal a Aiguafreda de Dalt, visita guiada a la Granja Salgot amb degustació d’embotits. Dimecres 18 a les 9.30h: matinal a la Font dels Àlbers d’en Javà (Argentona). Inscripció: Josep Grau (666 77 12 81). TEIÀ. Església Visita guiada al campanar de l’església de Sant Martí. Diumenge 8 a les 13 h. VILASSAR DE DALT. Museu arxiu Vilassar Romà. Diumenge 8 a les 11 h. Descobreix el passat romà de Vilassar i la romanització del Maresme.


INFANTIL ALELLA. Can Lleonart Mostast. Dissabte 21 de 13 a 14.30h. Taller didàctic de tast de most per als més petits. A càrrec de d’Eli Vidal, sommelier. Preu: 3 €. ALELLA. Biblioteca La cuina dels colors! Dissabte 7 a les 11h. Taller familiar de cuina a càrrec de Pilar Ibern “Gavina”. ALELLA. Biblioteca Hora del conte. Dimarts 24 a les 17h. Contes per sucar-hi pa a càrrec de Glòria Arrufat. ARENYS DE MAR. Biblioteca Hora del conte. Dijous 5 a les 18 h: Els calaixos del cel a càrrec de l’Ada Cusido. Dijous 19 a les 18 h: Contes a la vora del mar a càrrec de Mercè Boher. Dijous 26 a les 18 h: La Castanyada a càrrec de Montserrat Jordà. ARENYS DE MAR. Teatre Principal Draps. Diumenge 15 a les 18 h. Teatre familiar a càrrec de la Cia. La Guilla Teatre. ARENYS DE MAR. Teatre Principal La nena dels pardals. Diumenge 29 a les 18 h. Teatre familiar a càrrec de Teatre el Detall i La Tresca i la Verdesca. ARGENTONA. Biblioteca Taller de titelles i conte. Dissabte 7 a les 12h. La llum de l’Estel.

CABRILS. Centre cívic La Fàbrica Nadó en cap. Dissabte 14 a les 18 h. Cinema familiar en català.

LA SIMFONIA DE LES JOGUINES

CABRILS. Biblioteca L’hora del conte. Divendres 20 a les 18 h: La castanyera i d’altres contes de tardor, amb Assumpta Mercader.

EL MASNOU. Ca n’Humet. Diumenge 15 a les 18 h. Un espectacle pedagògic interactiu que vol explicar com es forma la música i què és una orquestra. A càrrec de la Jove Orquestra de Cambra del Masnou.

EL MASNOU. Biblioteca Hora del conte. Dissabte 14 a les 11 h. El circ de tots (sessió per a nadons) a càrrec d’Eva González.

CASTELL DE BALSARENY

LLAVANERES. Biblioteca L’hora del conte. Dissabte 21 a les 12 h: Contes de bruixes i bruixots, a càrrec de la rondallaire Assumpta Mercader.

S. Vicenç Montalt. PK C/ Ginesta. Dissabte 21 a les 8.30 h. Visitarem un castell amb els seus merlets i espitlleres, des de on tiraven les fletxes i llances a l’enemic. Ruta teatralitzada. Coordinadora: montaltrek.org

MATARÓ. BIBLIO. POMPEU FABRA L’hora del conte. Dimarts 10 a les 18 h: La cabra goluda. Dimarts 17: El príncep Gripau. Dimarts 24: Contes de pirates. Dimecres 31: No tinc por a càrrec de Tanaka Teatre. MATARÓ. BIBLIO. ANTONI COMAS L’hora del conte. Dimecres 4 a les 18 h: Els gegants del Pi van de festa a Mataró. Dimecres 11: El llop cantaire dels tres porquets i la Caputxeta. Dimecres 18: Els sons robats. Dissabte 21 a les 12 h: Gina’s birthday. Dimecres 25 a les 18 h: Els pirates volen sabre de l’avi Simó.

MATARÓ. BIBLIO. ANTONI COMAS Vitralls modernistes. Divendres 6 a les 18 h. Dissenyarem petits vitralls modernistes, tal com va fer l’arquitecte Puig i Cadafalch. MATARÓ. BIBLIO. POMPEU FABRA Club dels Superagents Lectors. Divendres 6 a les 18 h. Activitat per a nois i noies de 9 a 12 anys. MATARÓ. FOMENT MATARONÍ Super Wings + Patrulla Canina + Cantajuegos. Dissabte 7 a les 18.30 h. Espectacle musical infantil a càrrec de la cia. Menudo Espectáculo.

CABRERA. Biblioteca Ilturo L’hora del conte. Dimecres 18 a les 18 h: Coses de tritons i libèl·lules a càrrec de Marta Catalan.

MATARÓ. BIBLIO. FUNDACIÓ ILURO L’hora del conte i manualitats. Dijous 5 a les 17.30 h: There’s a Monster in Your Book. Divendres 6: Els quatre porquets. Divendres 13: La Maia i el ioga. Dijous 19: Josep Puig i Cadafalch. Divendres 20: El desig de la Ruby. Dimarts 24: La bibliotecària de Bàssora. Dijous 26: En Santi va a la biblio. Divendres 27: El lleó de la biblioteca.

CABRILS. Espai Jove Altell Tarda de jocs low cost. Divendres 13 a les 18 h. Jugarem a diferents jocs on no cal material només imaginació.

MATARÓ. BUC DE LLIBRES Buc de contes. Dijous 5 a les 17.30 h: El senyor Oriol. Dijous 19 a les 17.30 h: L’elefant golafre. Dijous 26 a les 17.30 h: El colom s’ha de banyar.

MATARÓ. CAN BOET Descoberta de la vida aquàtica a la bassa de Can Boet. Diumenge 8 a les 12 h. Per conèixer el valor natural de la vida aquàtica de les basses.

ARGENTONA. Biblioteca L’Hora del conte. Dissabte 28 a les 12 h. Marrameu i el follet del bolet a càrrec de la Marta Catalan Toran.

MATARÓ. CASAL L’ALIANÇA Rita, la rínxols i els tres ossos. Diumenge 8 a les 12 h. Espectacle de titelles sobre el conte clàssic a càrrec de Binixiflat.

MATARÓ. CAN SERRA Pugem al tren, xu-xu-à, xu-xu-à. Diumenge 8 a les 12 h. Coneixerem Miquel Biada. MATARÓ. BIBLIO. ANTONI COMAS Colla castellera de la canalla lectora. Dimarts 10, 17 i 24 a les 18 h. Contes, jocs i taller per a nens i nenes de 10 a 12 anys. Amb la col· laboració dels Capgrossos. MATARÓ. PLAÇA DE L’AJUNTAMENT Donem-li una volta al món. Dissabte 14 a les 18 h. Animació musical a càrrec del grup Xiula que combina ritmes moderns amb animació. MATARÓ. TEATRE MONUMENTAL Aladdin #thepopmusical. Diumenge 15 a les 18 h. La Roda Produccions presenta una comèdia musical divertida i actual. MATARÓ. BIBLIO. ANTONI COMAS La tardor a les teves mans. Divendres 20 a les 18 h. Construirem un petit bosc de tardor amb origami.

MATARÓ. CAN BOET Esclats de vida a la tardor: els ocells. Diumenge 29 a les 12 h. Per conèixer algunes de les espècies d’ocells que viuen al Maresme. PREMIÀ DE DALT. Biblioteca Hora del conte. Dimecres 4 a les 17.30 h: En Quimet i la Martina a càrrec de Subi & Anna. Divendres 27 a les 17.30 h: The Gruffalo, a càrrec d’Espai Educa. PREMIÀ DE MAR. PATRONAT TEATRE Matito. Dissabte 21 a les 19.30 h. Espectacle familiar de Titelles. PREMIÀ DE MAR. PATRONAT TEATRE La petita anna i el tiet llargarut. Diumenge 29 a les 18 h. Cinema infantil en català. S. Vicenç Montalt. Centre Cívic L’hora del conte. Divendres 20 a les 17h: Els sons de l’univers a càrrec d’Alquímia musical. TEIÀ. BIBLIOTECA Teià explica contes. Dimarts 3 a les 18 h: El reietó a càrrec d’Andreu Bosch, alcalde de Teià. Dimarts 17: The very hungry caterpillar a càrrec de Sònia Cabello. Dimarts 24:. Sessió de contes interactiva. TEIÀ. CMC la Unió Juguem a papes i mames? Dissabte 28 a les 10.30 i 12.30 h. Teatre en família. VILASSAR DE MAR. Biblioteca BiblioLab: Juguem amb il·lusions òptiques. Dimarts 3 a les 18 h. A càrrec de Drac Màgic. VILASSAR DE MAR. Biblioteca L’hora del conte. Dijous 5 a les 17.30 h: De què fa gust la lluna?, a càrrec d’Eneida Horta. Dijous 19: El gall, el sol, la lluna i les estrelles, a càrrec d’Albert Estengre. VILASSAR MAR. DIVERSOS INDRETS Festival de titelles Firobi. 6, 7 i 8 octubre.

Tribuna Maresme 27


MÚSICA ALELLA. Església Concert de la Polifònica Joia d’Alella. Dijous 12 de 18 a 21h. ALELLA. Can Lleonart Els júnior de Músics en Residència. Divendres 20 a les 21 h. Els Júnior de Músics en Residència ens oferiran un concert de música de cambra. Preu: 5 € ALELLA. Església Recital líric. Dijous 27 a les 20h. A càrrec dels Amics de l’Òpera de Girona. A benefici de Càritas d’Alella i contra la violència de gènere. ARGENTONA. La Sala Càntut, cançons i músiques dels avis. Divendres 6 a les 20.30h. El músic empordanès Carles Sanjosé, ànima del grup Sanjosex, s’alia amb l’acordionista vallesà Carles Belda per recuperar un grapat de cançons de tradició oral. Preu: 4€. CABRERA. Església de Sant Feliu Concert de 25 anys del Cor Parroquial Sant Feliu. Dissabte 28 a les 21 h. Concert juntament amb el Cor parroquial Sant Agustí d’Eivissa i l’Escola de Música de Cabrera de Mar. EL MASNOU. Ca n’Humet Concert de gòspel de l’Escola d’Emma Calvo. Diumenge 29 a les 18 h. Concert solidari en benefici d’ESQUIMA. Donatiu: 5 €

MATARÓ. CASAL L’ALIANÇA Joan Rovira. Dijous 5 a les 21 h. El músic combina la música festiva amb la de caire més personal, capaç de fer ballar i emocionar durant tot el concert.

LA FORÇA ARENYS DE MAR. Teatre Principal. Diumenge 8 a les 19 h. El petit de Cal Eril, la banda encapçalada per Joan Pons, presentarà el seu darrer treball, La Força, amb la col·laboració del Cor L’Aixa.

MATARÓ. L’ARC CAFÈ CULTURAL Rafa Caballero. Divendres 6 a les 20.30 h. El músic presenta el seu disc Trafalgar, en format acústic i acompanyat de piano i bateria.

JORDI SAVALL

MATARÓ. PLAÇA DE JOSEP MORAGUES Vermut musical amb Sambà de Festa. Diumenge 8 a les 12 h. El grup farà ballar el públic a ritme de samba, reggae o baiao. Versions de grans de la música popular brasilera amb un toc personal r MATARÓ. L’ARC CAFÈ CULTURAL Le Tangó. Diumenge 8 a les 20 h. Des de Buenos Aires ens torna a visitar aquest gran duet format per Gabriela Grabowski a la veu i Matías Septua a la guitarra. MATARÓ. L’ARC CAFÈ CULTURAL Un buen día. Dimecres 11 a les 20 h. Carlos Almansa presenta el projecte de música electrònica i psicodèlica. MATARÓ. L’ARC CAFÈ CULTURAL Bitácora. Dissabte 14 a les 20 h. Concert del duet de folk, rock i fusió format per Seba Milonga i Yone Herrera.

VILASSAR DE DALT. Teatre La Massa. Diumenge 8 a les 19 h. Jordi Savall interpretarà Les Voix Humaines per a viola de gamba, en el que explora la relació que existeix entre la viola de gamba i la veu humana.

MATARÓ. SALA CLAP Jam Session amb Guillermo Calliero. Dijous 19 a les 21.30 h. Encetem temporada del JazzClap amb el trompetista argentí.

MATARÓ. SALA CLAP Pau Vallvé. Dissabte 21 a les 22 h. El músic presenta el seu nou disc Abisme, cavall, hivern, primavera i tornar.

MATARÓ. LES ESMANDIES WANH (We Are Not Heroes). Divendres 20 a les 20 h. Versions lliures soul, rock, pop, funk, etc.

MATARÓ. L’ARC CAFÈ CULTURAL Joan Blau. Divendres 27 a les 20 h. Concert en format acústic del disc Somnis del cantautor barceloní.

MATARÓ. SALA CLAP Blaze Out + Aerial Blacked + Metal Hits. Divendres 20 a les 22 h. Nit de metal al Clap.

MATARÓ. SALA CLAP Boo Boo Davis. Divendres 27 a les 22 h. El gran bluesman i la seva harmònica visiten Mataró.

PREMIÀ DE MAR. Espai l’Amistat Flauta i piano. Divendres 6 a les 21.30 h. Concert a càrrec d’Anton Serra, que és probablement el flautista amb una activitat més intensa. Carlota Ruiz l’acompanyarà al piano. Joan Vives presentarà el concert. PREMIÀ DE MAR. Espai l’Amistat Jo Jet i Maria Ribot. Divendres 13 a les 22 h. Presentarà el disc Lliure o descansar. PREMIÀ DE MAR. Espai l’Amistat Raül Pulido. Divendres 20 a les 22 h. Ens presentarà el seu disc Huesos de Punta. PREMIÀ DE MAR. Espai l’Amistat Nit d’Òpera. Divendres 27 a les 21.30 h. Amb la Coral l’Amistat iel grup “La Quinta Voce”. VILASSAR DE DALT. Teatre La Massa Sound Six + Not Named. Dissabte 21 a les 21 h. Finalistes del Oh Happy Day de TV3. Concert benèfic pel Dia Mundial del Càncer de Mama. VILASSAR DE DALT. Teatre La Massa 1r concert amb la Simfònica de Sant Cugat. Diumenge 29 a les 19 h. Concert dedicat a Mozart amb Patricia de No, flauta solista i Gerard Claret, concertino-director.

TEATRE ARENYS DE MAR. Teatre Principal El Passat...és Present. Divendres 6 a les 18 h. Musicala càrrec de l’Ass. gent gran art i cultura Les Meliets. ARENYS DE MAR. Teatre Principal You say tomato. Diumenge 22 a les 19 h. Teatre a càrrec de la Cia. Sala Trono. Preu: 10 €

EL MASNOU. Ca n’HumeT Company. Divendres 6 i 13 a les 21.30 h, dissabtes 7 i 14 a les 21.30 h, diumenge 8 a les 19 h i dijous 12 a les 19 h. A càrrec de GAT Teatre. Company és una de les comèdies musicals més reconegudes i alabades de Broadway.

ARENYS DE MAR. Teatre Principal Un ballo in maschera. Dimarts 24 a les 20 h. Òpera de Giuseppe Verdi. Retransmissió en directe des del Gran Teatre del Liceu.

EL MASNOU. Ca n’Humet Asesinato en Culver Street. Diumenge 22 a les 18 h. Comèdia a càrrec d’ ESQUIMA, associació de familiars de persones amb malalties mentals. Donatiu: 5 €

ARGENTONA. La Sala Somni d’una Nit d’Estiu. Dissabte 21 a les 20.30h. Obra de William Shakespeare. A càrrec de Els Pirates Teatre.

MATARÓ. FOMENT MATARONÍ David Guapo. Diumenge 8 a les 19.30 h. L’humorista presenta el seu monòleg #quenonosfrunjanlafiesta a Mataró. 18 €

ARGENTONA. La Sala Projecte PP. Diumenge 29 a les 18h. Espectacle amb Albert Pla i Tortell Poltrona. Dos dels artistes més sorprenents del nostre país uneixen forces per oferir un espectacle familiar, divertit i entranyable.

MATARÓ. CAN GASSOL Blowing. Dijous 12 a les 19 h. Assaig obert del nou espectacle de la companyia de dansa Múcab Dans, sota la direcció de Toni Mira, que gira a l’entorn del vent.

CABRILS. Centre Cívic La Fàbrica Anguilas. Dissabte 7 a les 21 h. Teatre a càrrec d’Andrés Cavallín. 28 Tribuna Maresme

MATARÓ. FOMENT MATARONÍ El bon doctor. Diumenge 15 a les 18.30 h. De Neil Simon. A càrrec del grup de teatre El Tramvia.

DANSA DE MORT ARGENTONA. La Sala. Divendres 13 a les 20.30 h. Obra d’Strindberg que presenta un matrimoni burgès de dos fracassats. Amb Lluís Soler, Mercè Arànega i Carles Martínez. Preu: 17€

ART MATARÓ. TEATRE MONUMENTAL. Dissabte 14 a les 18 i 21 h. Miquel Gorris dirigeix la famosa comèdia de Yasmina Reza que reflexiona a l’entorn de l’art. Amb el trio majúscul de Pere Arquillué, Francesc Orella i Lluís Villanueva. 24 €

MATARÓ. TEATRE MONUMENTAL Màrius Torres, un poeta líric. Dimarts 17 a les 20 h. Amb Emma Vilarasau, Ramon Madaula, Jordi Bosch i música en directe. Acte solidari en benefici de l’Ass.Familiars de Malalts d’Alzheimer del Maresme. 20 €

MATARÓ. CAN GASSOL Envà. Divendres 27 a les 20.30 h. Espectacle de circ de la companyia Amer & Àfrica, que divaga sobre les relacions humanes entre 250 quilos de palla a través del moviment, els equilibris i l’humor.

MATARÓ. TEATRE MONUMENTAL Peiró42. Dissabte 21 a les 19 h. Una proposta de projecte escènic documental sobre Joan Peiró, Mataró i els valors de l’anarcosindicalisme, el cooperativisme i la República. Una proposta multidisciplinar sobre la memòria històrica i els valors d’un dels mataronins més destacats del segle XX. MATARÓ. TEATRE MONUMENTAL L’estol + Many. Dissabte 28 a les 20.30 h. Un programa doble de dansa: L’estol de Roser López Espinosa i Many de Thomas Noone. 17 € PREMIÀ DE DALT. Sant Jaume You say tomato. Dissabte 28 a les 22 h. Teatre musical amb Anna Moliner i Joan Negrié de la Cia. Sala Trono. PREMIÀ DE MAR. Espai l’Amistat You say tomato. Dissabte 21 a les 21.30 h. Teatre musical amb Anna Moliner i Joan Negrié de la Cia. Sala Trono. VILASSAR DE MAR. Ateneu Vilassanès Una nit amb el Mag Lari. Dissabte 14 a les 20 h. Preu: 15 €.


EXPOSICIONS Can Manyé Allò que vindrà. Fins el 15 d’octubre. Un projecte que investiga el món del vi, de Jordi Mitjà. CABRERA. Biblioteca Ilturo Puig i Cadafalch i el Maresme, una visió documental. Fins el 10 d’octubre. Relació de Josep Puig i Cadafalch amb el seu Maresme. CABRILS. Museu Municipal Somnis i vivències. Inauguració: Dissabte 14 a les 19 h. De l’artista cabrilenc Pepito Sevillano. EL MASNOU. Biblioteca Mirades en diàleg. Fins al 21 d’octubre. Exposició sobre interreligiositat càrrec de l’AUDIR. EL MASNOU. Biblioteca Prudenci Bertrana: l’ideari bàrbar + Aurora Bertrana: el virus de l’aventura. Del 10 d’octubre al 3 de novembre. Exposició de la Institució de les Lletres Catalanes. LLAVANERES. Can Caralt Alcoy, passaports a l’art (19471987). Del 6 d’octubre al 26 de novembre. Exposició de pintura de l’artista Eduard Alcoy (Barcelona 1930 - Mataró 1987) on es mostren una trentena d’obres.

MATARÓ. CAN SERRA Josep Puig i Cadafalch. Visió, identitats, cosmopolitisme. Del 17 d’octubre a l’1 d’abril del 2018. Mostra interdisciplinària de l’obra de Puig i Cadafalch.

UN ARC, UN IGLÚ, UNA CIUTAT MATARÓ. NAU GAUDÍ. Del 18 d’octubre al 14 de gener. Col· lecció “la Caixa”. ‘El camí per venir aquí’ de Mario Merz i ‘Des del terrat’ de Miquel Navarro dialoguen amb l’arquitectura de la Nau Gaudí.

MATARÓ. CAN PALAUET Caminar sobre el gel. Fins al 7 de gener. Exposició col·lectiva que parteix del relat del cineasta Werner Herzog. MATARÓ. CAN PALAUET Oci a la fàbrica. A partir del 20 d’octubre. Una proposta de Mariona Moncunill per a la tercera edició d’Estètiques Transversals - Pràctiques artístiques, accions educatives i ciutats mitjanes. MATARÓ. BIBLIO. POMPEU FABRA Històries dins d’una ampolla. Fins al 14 d’octubre. Ampolles de vidre amb miniatures a l’interior realitzades per l’artista Guillem Aymerich. MATARÓ. BIBLIO. POMPEU FABRA A mi aire. Del 3 al 20 d’octubre. Fotos de José Luís Trinidad Millán fetes a la llum de l’alba i el capvespre. MATARÓ. BIBLIO. POMPEU FABRA En Biada i el tren de Mataró. Del 2 al 27 d’octubre. Il·lustracions d’Agnès Vallès.

MATARÓ. BIBLIO. ANTONI COMAS Arte azul. Del 5 al 28 d’octubre. Dibuixos fets amb bolígraf per l’artista Pablo AD.

MATARÓ. COL·LEGI D’APARELLADORS Entre el mar i els processos creatius. Del 13 d’octubre al 12 de novembre. Mosaics de Miquel Ortega.

MATARÓ. ATENEU FUNDACIÓ ILURO Col·lectiva Sant Lluc 2017. Fins al 5 de novembre.

MATARÓ. CASAL L’ALIANÇA Tendresa. Magda Genestar. Del 20 d’octubre al 12 de novembre.

MATARÓ. ATENEU FUNDACIÓ ILURO Rovira Brull i el tren. Del 19 d’octubre al 19 de novembre. Pintures i dibuixos de locomotores.

MATARÓ. CEMENTIRI CAPUTXINS El crit del silenci. A partir del divendres 13 d’octubre.

MATARÓ. BIBLIO. FUNDACIÓ ILURO Mostra bibliogràfica: Josep Puig i Cadafalch. Fins al 30 de desembre. MATARÓ. CASAL L’ALIANÇA Elisa Schaar, Summerswing. Fins al 8 d’octubre. Recull d’acrílics.

MATARÓ. LES ESMANDIES Radina Merdjanova. Del 6 al 27 d’octubre. Dibuixos i pintures. MATARÓ. ESPAI GATASSA La innovació del ferrocarril a Mataró. Del 2 al 16 d’octubre. Fotos de la col·lecció de Xavier Nubiola.

MATARÓ. ESPAI GATASSA Josep Puig i Cadafalch. Del 17 d’octubre al 7 de novembre. Recull de fotografies d’edificis de Mataró a càrrec del fotògraf Ramon Manent. PREMIÀ DE DALT. Museu Els falsificadors de la vila. Del 6 d’octubre al 16 de desembre. Exposició amb la col·laboració del MNAC i del MUHBA. S. Vicenç Montalt. Casal Cultura Lola Anglada: Art, resistència i compromís. 21 i 22 d’11.30 a 13.30h i de 18 a 20h. TEIÀ Nitroglicerina. Del 6 al 22 d’octubre. A càrrec del col·lectiu d’artistes de Blanc de Guix. VILASSAR DE DALT. Museu arxiu Panys i tiradors de Vilassar de Dalt. Del 8 al 29 d’octubre. Aquarel· les de Santiago Isla Sanz. VILASSAR DE MAR. Can Bisa Fotografies Montseny, 50 indrets amb encant. Fins 29 d’octubre. De Jordi Longás i Chopo. VILASSAR MAR. Museu Enric Monjo Escultures Gliptopoètica. Fins 5 novembre. De Phillipe Lavail.

Tribuna Maresme 29


XERRADES ARENYS DE MAR. C.C.Calisay Accidents domèstics a la llar. Divendres 6 a les 10 h. Xerrada dins del mes de la Gent Gran.

EL MASNOU. Sala Joan Comellas Tenir cura: ètica i política. Dimarts 10 a les 18.30 h. A càrrec de Begoña Roman Maestre.

La història de la cuina

ARENYS DE MAR. C.C.Calisay Conflicte dels Balcans: com es construeix una Guerra. Dimarts 10 a les 18 h. A càrrec de Vicenç Lozano, periodista TV3.

EL MASNOU. Edifici Centre La interreligiositat. Dilluns 16 a les 19 h. A càrrec d’Elisabeth i Hend Bautista.

MATARÓ. Col·legi d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics. Dimarts 3 i 10 a les 18 h.Cicle de conferències A càrrec de Núria Bàguena , especialista en gastronomia històrica.

ARENYS DE MAR. C.C.Calisay Les bases moleculars i cel·lulars de la memòria i la malaltia de l’Alzheimer. Dimarts 17 a les 18 h. A càrrec de Paco Muñoz de la Universitat Pompeu Fabra. ARENYS DE MAR. C.C.Calisay La imatge del poder al llarg dels temps històrics. Dimarts 24 a les 18 h. A càrrec de Salvador Claramunt de la Universitat de Barcelona. ARENYS DE MUNT. Can Borrell Productes bancaris tòxics. Dijous 26 a les 18 h. CABRILS. Espai Jove Altell Desmuntant els ideals de bellesa. Dijous 19 de 18 a 20 h. CABRILS. Biblioteca Gastroemocions: les emocions que ens alimenten. Dijous 26 a les 18.30 h. Conversarem entorn al menjar i el beure sobre les emocions i records que ens susciten i ens evoquen. Amb Carolina Bonvehi. EL MASNOU. Sala Joan Comella Els valors fundacionals de la UNESCO, més necessaris que mai. Dissabte 7 a les 12 h Acte central de la celebració i exposició dels 10 anys de l’associació UNESCO El Masnou.

EL MASNOU. Sala Joan Comellas Les revolucions russes de 1917. Dimarts 17 a les 18.30 h. A càrrec de José Manuel Rúa Fernández.

PUIG I CADAFALCH, AQRQUITECTE DE LA BURGESIA

EL MASNOU. Biblio. J. Coromines Granados, el Grieg català, les relacions del mestre Millet amb Apel·les Mestres i amb Goya. Divendres 20 a les 19 h. A càrrec de M. Lluïsa Cortada. MATARÓ. COL·LEGI D’APARELLADORS De les cuines medievals a les cuines del barroc. Dimarts 3 a les 18 h. A càrrec de Núria Bàguena, especialista en gastronomia històrica. MATARÓ. Casal Gent Gran Molins Millora la qualitat de vida a través d’una mascota. Dimarts 3 a les 16 h. A càrrec de la Societat Protectora d’Animals de Mataró. MATARÓ. AGRUPACIÓ CIENTÍFICOEXCURSIONISTA Deu anys de seguiment al Maresme: què ens diuen més de 30.000 papallones? Dimecres 4 a les 19.30 h. A càrrec de Jordi Corbera. MATARÓ. FUNDACIÓ ILURO Puig i Cadafalch, arquitecte de la burgesia catalana. Dijous 26 a les 19.30 h. A càrrec de Lluís Permanyer, periodista i assagista.

MATARÓ. Sala d’Actes DE LA Fundació Iluro. Dijous 26 a les 19.30 h. A càrrec de Lluís Permanyer, periodista i assagista.

MATARÓ. COL·LEGI D’APARELLADORS De les cuines del segle XIX als grans canvis de la cuina creativa de finals del segle XX. Dimarts 10 a les 18 h. A càrrec de Núria Bàguena , especialista en gastronomia històrica. MATARÓ. FUNDACIÓ ILURO Presentació de l’Agenda Llatinoamericana. Dilluns 16 a les 19.30 h. Presentació d’aquesta eina de reflexió al voltant de temes polítics i socials des d’una vessant constructiva i crítica. MATARÓ. COL·LEGI D’APARELLADORS Els evangelis apòcrifs, literatura prohibida. Dimarts 17 a les 18 h. A càrrec de Mercè Riera, historiadora de l’art i divulgadora cultural, historiadora de l’art i divulgadora cultural.

MATARÓ. COL·LEGI D’APARELLADORS Relíquies... comerç, pelegrinatge i devoció pels cossos sants. Dimarts 24 a les 18 h. A càrrec de Mercè Riera. MATARÓ. C. CÍVIC CABOT I BARBA De la Mataró al Cívia. Dimarts 24 a les 19 h. Conferència dirigida per Jordi Valero Vilaginés. MATARÓ. CA L’ARENAS Quatre moments estel·lars de la història del disseny. Dimecres 25 a les 19.30 h. A càrrec de Pere Fradera, dissenyador i professor de l’Escola Massana de Barcelona. MATARÓ. FUNDACIÓ ILURO Puig i Cadafalch, arquitecte de la burgesia catalana. Dijous 26 a les 19.30 h. A càrrec de Lluís Permanyer, periodista i assagista.

MATARÓ. Comissions Obreres Els drets de la gent gran. Dijous 26 a les 17h. A càrrec del Sr. Jordi Comas i el Sr. Xavier Hernández, tècnics de Comissions Obreres. MATARÓ. CEMENTIRI CAPUTXINS El Cementiri dels Caputxins, 200 anys. Divendres 27 a les 19 h. A càrrec de Manuel Cusachs i Corredor, periodista i historiador, i Agàpit Borràs i Plana, arquitecte. MATARÓ. CAN PALAUET Barcelona, Mataró i el tren: Història de dues ciutats. Divendres 27 a les 19.30 h. A càrrec de Ferran Armengol. MATARÓ. COL·LEGI D’APARELLADORS Què cal saber per gaudir d’un concert. Dimarts 31 a les 18 h. A càrrec de Joan Vives,músic, locutor i redactor de Catalunya Música. TEIÀ. BIBLIOTECA Què és una editorial digital? Divendres 27 a les 18.30 h. A càrrec de Bernat Puigtobella. VILASSAR DE DALT. La Massa Matagalls, la creu del Montseny. Divendres 27 a les 20.30 h. A càrrec del seu autor Oscar Farrerons. VILASSAR DE MAR. Biblioteca La Asamblea Constituyente y el Poder Popular en Venezuela. Divendres 6 a les 19 h. A càrrec de Ricardo Capella Mateo, cónsul de la República Bolivariana de Venezuela. VILASSAR DE MAR. Biblioteca Perills de les xarxes socials. Dilluns 23 a les 18.30 h. A càrrec dels Mossos d’Esquadra.

ACTIVITATS LITERÀRIES ALELLA. Can Manyé Literatures amb sentits. Dimecres 25 a les 19.30 h. Trobada literària i tast de vins de la DO Alella. Tina Vallès ens parlarà de La memòria de l’arbre, II premi Llibres Anagrama. ALELLA. Biblioteca Presentació del llibre. Dimarts 17 a les 20h. Las 101 recetas más saludables para vivir y sonreir a càrrec de Pilar Ibern “Gavina”. ARENYS DE MAR. Teatre Principal Immigració i literatura. Dimarts 3 a les 18 h. A càrrec de Vicenç Villatoro.

CABRILS. Biblioteca Tertúlia literària. Divendres 13 a les 18 h. Amb la visita de l’autora de l’obra Cabrils, São Paulo, Barcelona: un amor pendent, Emília Illamola.

Tres dones poetes PREMIÀ DE DALT. Can Vallerià. Dissabte 4 de novembre a les 19 h. Col·loqui amb les autores Rosa Maria Arrazola, Montse Assens i Marta Pérez Sierra sobre les seves novetats editorials més recents i la poesia en català actual escrita per dones.

MATARÓ. BUC DE LLIBRES Presentació llibre. Dijous 5 a les 19.30 h. Amb molt de gust a càrrec de l’autor, Joan Tudela. MATARÓ. DÒRIA LLIBRES Presentació llibre. Dijous 5 a les 19.30 h. Poesia completa + Llibertat i sentit de Joan Solà.

ARENYS DE MAR. Biblioteca Tertúlia de novel·la. Dilluns 23 a les 19 h. Vida privada, de Josep M. de Sagarra.

MATARÓ. FUNDACIÓ ILURO Presentació llibre. Divendres 6 a les 19.30 h. Història del protestantisme als Països Catalans a càrrec de Josep Lluís Carod Rovira.

MATARÓ. DÒRIA LLIBRES Presentació llibre. Divendres 20 a les 19.30 h. Barcelona. Viatge a la perifèria criminal a càrrec d’Àlex Martín Escribà i Sebastià Bennasar.

MATARÓ. BIBLIO. POMPEU FABRA Presentació llibre. Dijous 26 a les 19 h. Des del cor: missatges d’amor per a cada dia a càrrec de l’autora, Montse Macanàs.

ARGENTONA. Biblioteca Tardor Literària. Dijous 19 a les 19.30h. La mecànica de l’aigua de Silvana Vogt.

MATARÓ. DÒRIA LLIBRES Homenatge a Miguel Hernández. Dissabte 7 a les 20 h. A càrrec de Juanjo Cardenal.

MATARÓ. BIBLIO. FUNDACIÓ ILURO Lectura comentada per a gent gran. Dijous 26 a les 18 h. L’últim patriarca, de Najat el Hachmi

MATARÓ. BUC DE LLIBRES Presentació llibre. Dijous 26 a les 19.30 h. El silenci de les cases. A càrrec de l’autora, Maria Sanplà.

30 Tribuna Maresme

MATARÓ. Dòria Llibres Sortir de la pista: sobre els límits entre l’art i la literatura. Divendres 27 a les 19 h. Una conversa amb Donatella Ianuzzi, editora i fundadora del Gallo Nero, i l’artista i escriptora Alicia Kopf. PREMIÀ DE DALT. SC Sant Jaume Presentació llibre. Divendres 13 a les 20 h. Cabrils. Sao Paulo. Barcelona a càrrec de l’autora Emilia Illamola. TEIÀ. BIBLIOTECA Racó poètic. Dimecres 18 a les 18 h. Si t’agrada la poesia, apunta’t a les trobades que fan el tercer dimecres de cada mes. VILASSAR DE DALT. Museu arxiu Presentació llibre. Divendres 6 a les 20 h. Memòria il·lustrada de la Guerra Civil Espanyola, d’Antoni Parts Janer. A càrrec de Gonzalo Berger.


DIVERSOS ALELLA. Biblioteca Celebració del Dia Internacional dels Animals. Dimecres 4 de 15.30 a 20.30h. ALELLA. Fundació Aymar i Puig Jornada per l’alzheimer i la gent gran. Divendres 6 de 17 a 19.30 h. ALELLA. Plaça de l’Ajuntament Festa de la Fundació Tutelar Santa Clara. Divendres 6 de 17 a 20h. Berenar per a tothom i activitats lúdiques i esportives. ALELLA. Plaça d’Antoni Pujadas 8è Mercat de Segones Oportunitats. Dissabte 21 de 10 a 15h. ALELLA. DIVERSOS INDRETS 10es Jornades de Cooperació Internacional Mirades al Món. Dies 26, 27 i 28 d’octubre. La feminització de la pobresa. Taules rodones, cinefòrum i la Festa de la Cooperació són alguns dels actes que se celebraran. ALELLA. DIVERSOS INDRETS 1es Jornades Alella Valora l’Esport. Dies 4, 5 i 6 d’octubre. Programa d’activitats que pretén donar impuls a la conscienciació de les habilitats i actituds positives que ens ajuden a millorar.

ARENYS DE MAR. Riera 5a Trobada de cotxes americans. Diumenge 22 a les 9 h.

NIT DE LA CULTURA MATARÓ. NAU GAUDÍ. Divendres 6 a les 20.30 h. La primera edició de la Nit de la Cultura culmina amb el lliurament dels Guardons Cultura Mataró, en un acte festiu obert en què es farà públic el reconeixement de la ciutat als seus creadors.

ARENYS DE MAR. Plaça Església Fira + Kneu. Dissabte 28 de 10 a 20 h. La Fira de la neu al Maresme. ARENYS DE MUNT. plaça Església 29a Marxa Popular Termes d’Arenys de Munt. Diumenge 8 a les 8h. ARENYS DE MUNT. parc Can Jalpí XII 3 hores de resistència en BTT. Diumenge 29 de 10 a 13 h.

13a fira ferroviària MATARÓ. TECNOCAMPUS. Dissabte 28 i diumenge 29. Activitats entre les que trobareu exposicions de maquetes i mòduls, modelisme ferroviari, conferències, xerrades, cinema, trenet a escala tripulat i amb passatgers, activitats i tallers per a tota la família.

EL MASNOU. Plaça de la Llibertat V Jornada d’Entitats. Diumenge 8 a les 10 h. EL MASNOU. Plaça de la Llibertat Diada de Salut Mental. Diumenge 15 a les 10.30 h. ESQUIMA organitza aquesta Diada per gaudir d’un dia junts per treballar contra l’estigma de les malalties mentals. LLAVANERES. P. Jaume Brutau Marxa BTT. Diumenge 8 a les 9h. Corriols de Llavaneres. LLAVANERES. P. Jaume Brutau Duatló de Muntanya. Diumenge 29 a les 9 h. Inndòmit Llavaneres.

MATARÓ. PLAÇA DE SANTA ANNA Mataró x Càritas. Dissabte 7 d’11 a 21 h. Activitats culturals, lúdiques i informatives sobre Càritas de Mataró amb intervencions de grups musicals de Mataró. Amb finalitat solidària.

MATARÓ. ARXIU COMARCAL DEL MARESME Wikimarató de música a Mataró i el Maresme. Dissabte 7 a les 17.30 h. Amb l’objectiu d’omplir la Viquipèdia d’informació de bandes i músics locals i comarcals.

PREMIÀ DE DALT. pati Sant Jaume Cursa de Muntanya XTRAIL. Diumenge 8. www.7sport.es. PREMIÀ DE DALT. Parròquia Sant Pere Diada festiva de la Parròquia Sant Pere. Diumenge 8. PREMIÀ DE DALT. pati Sant Jaume 10a Festa Solidària de Premià de Dalt. Diumenge 15 durant tot el dia. PREMIÀ DE MAR. PLAÇA DELS PAÏSOS CATALANS Fira Comercial de Tardor. Diumenge 8 de 10 a 20 h. S. Vicenç Montalt. Ps. del Marquès de Casa Riera Triatló Sant Vicenç de Montalt. Diumenge 22 a les 9h. Copa Catalana de Triatló. www.triatlo.org S. Vicenç Montalt. Plaça DEL Poble Festa del Correlllengua. Diumenge 22 a les 12h. Interpretacions musicals, recitals de poesia, gegants, brindis popular... VILASSAR MAR. Av. Eduard Ferrés XXV Fira Fora Estocs. Dissabte 7 de 10 a 20 h.

Tribuna Maresme

31Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.