Trapped - editie 4

Page 1

Jaargang 1 Editie 4Boeren, burgers en b uitenlui...

Wow! De editie die je nu leest is al de vierd e editie van Trapped tijd! Wat ongelofelijk in één jaar fijn dat we dat met elk aa r vo or elkaar hebben gekregen. Ik schrijf be wust 'met elkaar' om da t ik ze ker weet dat zonder jullie, zonder lezers, nooit zoveel motivatie , energie en zin had in het maken van een magazine over escaperooms.

Er is in de afgelopen maanden het één en an der gebeurt. Zo kun vorige maand Trappe je sinds d financieel steunen om ervoor te zorgen dat Magazine een onafhank Trapped elijk magazine kan zijn en bl ijv en . Meer daarover vind op www.trapped.backm je e.org of op www.face book.com/trappednl

Op die Facebookpagin a hebben we de afgelo pen maanden de eers de Trapped Trophies te editie van georganiseerd. Wat da t precies is en wie er gewonnen hebben lee dan s je op de volgende bl adzijde! Heb je de Trop maar wil je volgend ja hies gemist, ar wel meestemmen of no m ine re n? Zorg dan dat je de Trapped-Facebookpa gina volgt. Op die man ier ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

Deze editie staat we er bomvol! Zo hebben we interviews met W Escaperoom Antwerp, out van Jordin van YourEscape , Michaël van Escapero Groenlo, topescaper om Marloes van Dun en Ko en van Riddle Room. Da gaan we kijken naar de ar naast verschillen in definities bij spelers met een verschillende mate va n ervaring en lees je hoe Sandra het revie wsysteem onder de loep legt.

Tot slot wordt het we l eens tijd om wat m ensen in het zonnetje Dat zijn: Micheline, Ma te zetten. rieke, Yves, Stef, Eline , Mi ke , Sa nn Marloes. Zonder hen e, Sandra, Skip en waren er het afgelope n jaar nooit vier editi es van dit blad uitgekomen. Late n we hopen op nog ve le jaren!

Wessel


De eerste editie van

d e p p a Tr s e i h p Tro

De afgelopen weken zijn er op de Facebookpagina van Trapped vele categorieën ingestuurd, escaperooms genomineerd en stemmen uitgebracht om zo tot tien winnaars te komen in tien ludieke categorieën. Volgend jaar komen de Trapped Trophies terug, dus denk in de tussentijd na over nieuwe, nog ludiekere categorieën! Er is meer dan 1200 gestemd en uit die stemmen is de onderstaande uitslag voortgekomen.

Categorie: Ontvangstruimte Winnaar: Down The Hatch, Voorburg Categorie: Noodknop Winnaar: Hunting Season, Escaperoom Antwerp, Zoersel Categorie: Ontvangst Winnaar: Emmelocked, Emmeloord

Categorie: Horeca-assortiment Winnaar: DarkPark, Zoetermeer Categorie: Teamfoto Winnaar: Escape from Wonderland, Leiden Categorie: Wachtkamerpuzzels Winnaar: Escaperoom Nederland, Bunschoten

Categorie: Parkeergelegenheid Winnaar: Epic Escape, Waalwijk

Categorie: Hintsysteem Winnaar: De Conciërge, Kamer 237, Volkel

Categorie: In-thema-experience Winnaar: Stay In The Dark, DarkPark, Vlaardingen

Categorie: Muziek Winnaar: Illusion, Epic Escape, Waalwijk


Membership

trapped.backme.org

Wordt member van Trapped en profiteer van vele extra's!


COVERSTORY: ESCAPEROOM ANTWERP Bij de gemiddelde Nederlander zal er niet direct een belletje gaan rinkelen bij het horen van de plaatsnaam Zoersel. Voor Nederlanders die zich eens in de zoveel tijd vrijwillig en met veel plezier laten opsluiten, in een met puzzels gevulde kamer daarentegen, zal de plaatsnaam als muziek in de oren klinken. Zij zullen deze Antwerpse randgemeente ongetwijfeld koppelen aan één van de best beoordeelde escaperooms van Vlaanderen: Hunting Season! Als het aan eigenaar Wout Verstappen ligt, komt daar vanaf begin deze maand nóg een associatie bij; The Toy Factory! De nieuwste creatie van Escaperoom Antwerp. Wij spraken met escaperoomeigenaar Wout Verstappen over de ontwikkeling van zijn eerste en tweede escaperoom, zijn toekomstplannen en wanneer een kamer, in zijn ogen, perfect is!

Na een korte kennismaking en voorzien van een drankje, nemen Wout en ik plaats in de ontvangstruimte van Hunting Season. De ruimte is niet groot, maar doet wat het moet doen: spelers ontvangen. Op de achtergrond klinkt het gezoem van het, in escaperoomland inmiddels, iconische Coca-Cola bord.


Als ik dit tegen Wout zeg, vertelt hij dat hij dit met de nieuwe kamer compleet anders heeft aangepakt. “Dat is ook wel nodig natuurlijk. De markt ontwikkelt zich en je kan als bouwer niet achterblijven. De ontvangstruimte van The Toy Factory zal al onderdeel zijn van het verhaal, iets waar ik als speler altijd erg van geniet.” Ik vraag de jonge Belg of dat ook is hoe hij zijn kamers bouwt, of datgeen waar hij als speler van geniet, de ideeën en inspiratie vormen voor een nieuwe kamer. Een standvastige “absoluut” is zijn antwoord. Terug naar het begin. Ik begin mijn interviews altijd met dezelfde vraag, maar deze keer loopt dat dus blijkbaar anders. Het gesprek was al volop gaande, voordat het gesprek goed en wel was begonnen. Tekenend voor gepassioneerde eigenaren, zo blijkt uit het verleden. Uiteindelijk stel ik toch de vraag waar ik mee wilde starten: ‘’Wat vind jij dat je maakt?’’ “Ah. Gelijk een pittige.” lacht Wout. “Wat ik het belangrijkste vind aan een escaperoom, is het verhaal.” vervolgt hij. “Puzzels vind ik leuk en dat hoort er ook wel bij natuurlijk, maar toch zou ik zelf graag eens iets op de markt brengen wat puur draait om dat verhaal en om die beleving. Dat is tot op zekere hoogte natuurlijk al wat ik probeer te maken, want alles moet logisch voelen in het verhaal.” Ik vraag aan Wout waarom hij die stap niet gewoon eens neemt; een kamer maken zonder puzzels. Zijn antwoord is verrassend, maar tegelijkertijd ook onbevredigend mysterieus; “Misschien staat dat al op de planning…” Ik zou het een gedurfde keuze vinden. Alleen al om de reviews die op een website als escapetalk.nl binnen zullen komen, waarbij spelers gevraagd wordt een kamer te beoordelen op drie criteria, waarvan één ‘puzzels’ is. Een kamer zonder puzzels beoordelen op puzzels, kan natuurlijk voor problemen zorgen. Wout is het met me eens, maar denkt ook in mogelijkheden. “De beleving moet dan sterk genoeg zijn om het alleen maar daarvan te hebben. Een verhaal dat zo goed is en zo goed verteld wordt, dat je de puzzels helemaal niet mist. Dat is zeker een uitdaging, maar dat maakt het juist leuk. Ook bij het spelen van andere escaperooms, zijn verhalen en de logica van dat verhaal voor mij het allerbelangrijkst. Ik ben ook helemaal niet zo’n goede puzzelaar.” lacht Wout. “Ik voer gewoon uit wat anderen al voor mij opgelost hebben. Ik zou ook prima een escaperoom drie keer kunnen spelen. Een puzzel die je al kent is niet meer spannend, maar van een goed verhaal, mooi decor en knappe effecten kan ik keer op keer genieten. Zelfs al is het dan geen verrassing meer.’’

Maar een verrassende beleving met een goed verhaal krijg ik niet enkel in een escaperoom, daarvoor kan ik ook naar een pretpark of een 4D-film, suggereer ik. Wat maakt het dat mensen, volgens jou, toch voor een escaperoom kiezen? “Je zou ook naar een pretpark kunnen gaan, dat klopt, maar ik denk niet dat je alles wat je in een escaperoom tegenkomt ook in een pretpark tegenkomt. In een pretpark kom je binnen in een decor, ga je in je karretje zitten en gebeuren er dingen terwijl je rondkijkt. In een escaperoom daarentegen beweeg je zelf door de ruimte, mag je dingen aanraken en als er iets gebeurt, is dat meestal als reactie op iets wat jij gedaan hebt. De beleving ligt gewoon vele malen dichterbij jou als speler.” Plots besef ik me dat we inmiddels al 5 minuten praten over bepaalde elementen uit Hunting Season. Geen geschikte informatie voor het interview dus. Om terug naar het onderwerp te gaan, besluit ik Wout te vragen hoe hij zelf ooit voor het eerst in aanraking kwam met escaperooms. “Als kind speelde ik escaperoom spelletjes op de computer en ik weet nog dat ik toen al fantaseerde over hoe leuk het zou zijn om een huis te bouwen, waarin je allemaal puzzels moet oplossen om te ontsnappen. Jaren later hoorde ik dat er in Tilburg een escaperoom opende en toen dacht ik nog: ah tof! Het bestaat nu echt! Weer enkele jaren verder nam een vriend mij mee naar een escaperoom in Antwerpen en ondanks het feit dat dat toen nog niet zo groots of goed gedaan was, was het wel precies waar ik als kind over fantaseerde.” Wout vertelt hoe zijn creatieve geest tijdens het spelen van escaperooms helemaal opleeft: “Bij het zien van bepaalde decors, puzzels of elementen ga ik gelijk nadenken over andere decors, puzzels of elementen. Als ik bijvoorbeeld een puzzel zie met schilderijen, ga ik nadenken over hoe je die puzzels in een ander thema zou uitwerken en hoe dat thema er dan uitgewerkt uit zou zien. Na een tijdje had ik zoveel leuke punten en ideeën om in een kamer te steken, dat ik mezelf begon af te vragen of het een optie zou zijn om dat echt te gaan maken. Op dat moment kwam het pand waar we nu zitten vrij te staan, waardoor ik dacht: oké, we gaan het gewoon proberen! Ik voelde toen dat escaperooms heel populair waren, dus ik geloofde ook wel in de investering die ik zou gaan maken. Lang verhaal kort: het idee om een escaperoom te beginnen, is ontstaan uit de drang om iets te maken. Niet dat ik een escaperoom wilde maken en toen naar ideeën ging zoeken, juist niet. Ik zat vol met ideeën en schrok ‘s nachts soms wakker met een volgend idee. Die ideeën wilde ik kwijt kunnen in mijn eigen escaperoom.” De volgende stap in zo’n proces lijkt mij het thema van een kamer. Ik vraag hoe de jonge ondernemer op dit originele thema van een jagershut is gekomen.


“Eigenlijk had ik eerst een heel ander idee. Ik wilde een kamer maken over een lijkschouwer, maar toen zei mijn moeder heel terecht, dat dat in het boerendorp dat Zoersel is, misschien niet goed zou passen. Toen bedacht ik me dat de rand van Zoersel een echt jagersgedeelte heeft. Een kamer over een jager zou dus perfect in Zoersel passen. Dus eigenlijk is het dorp ook onderdeel van het verhaal,” lacht Wout.

Opvallend is, dat Wout aangeeft de kamer in zijn hoofd al af te hebben, alvorens er ook maar één spijker de muur in gaat. “Natuurlijk pas je nog kleine dingen aan, maar de kop en de staart heb ik al. En eigenlijk alles daartussen ook. Ik maak zelfs een maquette van het geheel, zodat ik zelf ook al kan zien hoe mijn ideeën straks tot uiting zullen komen.” Dan vertelt Wout over degene die alle ruwbouw voor de kamers heeft gedaan. Hij duidt hem aan als ‘de man van de kapper’, om maar weer eens te laten zien hoe dorps Zoersel wel niet kan zijn. Mede door de leeftijd van de beste man, was het nogal een opgave om uit te leggen wat een escaperoom nu precies moest worden. “Toen ik zei dat er bepaalde doorgangen in de kamer moesten komen die voor mij en voor de gemiddelde escaper heel logisch zijn, vroeg hij zich toch wel hardop af hoe onpraktisch en onlogisch dat dan zou zijn en of ik er niet beter gewoon een simpele deur in zou zetten. Gelukkig is hij de kamer achteraf zelf komen spelen, zodat hij nu een beetje snapt wat het concept is. Dat werpt natuurlijk ook weer zijn vruchten af bij het bouwen van de tweede kamer. Dat is ook één van de redenen waarom het idee al af moet zijn; ook de man van de kapper moet weten wat hij moet gaan bouwen.” Dat antwoord is een goed bruggetje naar een volgende vraag: Wanneer kwam het idee voor een eventuele tweede kamer? “Dat was eigenlijk al op het moment dat Hunting Season in een afrondende fase zat. Er kwamen al nieuwe ideeën naar boven voor bijvoorbeeld bepaalde elementen of bepaalde thema’s. Net als bij Hunting Season kwamen die ideeën heel geleidelijk aan.” En wanneer werd de knoop doorgehakt om er echt aan te beginnen?

Met het thema op zak volgt er een periode van ontwikkelen, uitwerken en realiseren. Een tijdrovende klus blijkt al snel. “Het denkproces duurde zo’n tweetal maanden, maar dat is natuurlijk een passief proces. Het bedenken van een kamer kan tijdens het kijken van een film, tijdens het autorijden en niet te vergeten tijdens het spelen van een escaperoom. De concrete bouw en realisatie duurde wat langer. Uiteindelijk heb ik daar zo’n zes maanden over gedaan.” “Dat is nog best snel toch?”, vraag ik. “Dat is zeker snel! Maar tijdens het bouwen komen er altijd weer onvoorziene omstandigheden of dingen die je toch weer anders wil of moet doen. Al met al is het hard werken geweest om de kamer na zes maanden te kunnen openen. Zeker als ik het vergelijk met de nieuwe kamer, The Toy Factory, was Hunting Season echt bizar snel klaar. Op het moment dat The Toy Factory opent, zijn we daar al meer dan vijftien maanden mee bezig geweest.”

“De eerste kamer liep erg goed en steeds meer mensen vroegen of en wanneer ze terug konden komen voor een tweede kamer. Toen kon ik er eigenlijk niet langer meer omheen.”


Inmiddels is Wout al enkele jaren actief in de escaperoomwereld. Waarom blijft hij er mee doorgaan? Hoe kan een concept als escaperooms nu zo lang zo leuk blijven? “De reacties van spelers achteraf. De verbazing van mensen die niet weten wat een escaperoom nu precies is, dat zijn wel momenten waar ik veel energie van krijg om door te gaan.” “Het lijkt me wel tijd voor de vervelende vraag.” zeg ik. Wout kijkt een beetje verbaasd in afwachting van wat de vraag nu precies gaat zijn. Wat zou hij kiezen; nooit meer een escaperoom spelen of nooit meer een escaperoom bouwen/runnen? Het is lang stil. “Oei”, zegt Wout, druk bezig met nadenken over zijn antwoord. “Ik zou dan toch stoppen met het hebben en bouwen van een escaperoom en volop gaan spelen. Maar dat komt enkel doordat ik zoveel plezier haal uit het spelen van een escaperoom, dat zou ik voor geen goud willen missen! Alleen al gedachte dat mensen me dan zouden vertellen over een geweldige kamer die ik vervolgens niet kan gaan spelen. Ik moet er niet aan denken!” Terug naar The Toy Factory. Het bouwen duurde aanzienlijk langer dan het bouwen van Hunting Season. Merkte je wel dat het bouwen van The Toy Factory makkelijker ging, omdat je al eens een kamer gebouwd had? “Dat denk ik wel,” zegt Wout stellig. “In Hunting Season was in de eerste periode dat hij open was, nog wel eens onduidelijk wat er nu gedaan moest worden om een puzzel op te lossen. Een puzzel mag best moeilijk zijn, maar bepaalde dingen moeten gewoon duidelijk zijn. Daarom heb ik nu bij elke puzzel tien keer nagedacht of mensen zullen gaan snappen wat ze ook echt moeten snappen om de puzzel op te kunnen lossen. Er zullen bij het testen ongetwijfeld nog wat onduidelijkheden naar voren komen, maar dat zullen er zeker minder zijn dan bij het testen van Hunting Season. “ Wout voegt eraan toe dat een goede puzzel niet per se moeilijk hoeft te zijn. “Dat maakt dat The Toy Factory volgens mij ook niet heel moeilijk is. Het gaat vooral om de beleving. Dat was voor mij de afweging: niet te moeilijke puzzels, maar gewoon lekker spelen.” Wout verwijst gedurende het gehele interview vaak naar ‘het verhaal’ van een kamer. Hoe belangrijk is een verhaal bij het maken van een nieuwe kamer? “Het verhaal is het beginpunt van een nieuwe kamer. Zonder verhaal kan ik niet verder. Maar het bedenken van een verhaal, is in mijn ogen ook al het bedenken van de ruimtes, de sfeer in die ruimtes en zelfs de puzzels. Die moeten perfect in het verhaal passen. Sterker nog, die moeten het verhaal gaan vertellen. Wat ik bij de Toy Factory probeer te maken, is dat de puzzel waar je mee begint, onmogelijk aan het einde had kunnen zitten. Dat je voelt dat het logisch is dat je die puzzel op dat moment staat op te lossen en wat dat dan betekent in het verhaal wat je meemaakt. Ik denk dat dat, voor wat betreft The Toy Factory, wel goed gelukt is.”

Ik merk dat het gesprek met Wout voelt als een gesprek met een mede-escaper in plaats van met een eigenaar. Begrijp me niet verkeerd, dat is ontzettend positief, want het toont aan hoe gepassioneerd Wout is, maar het zorgt er wel voor dat ik soms een vraag stel aan escaper-Wout in plaats van aan bouwer-Wout. Zo ook de vraag wat zijn grootste ergernis is in een escaperoom. “Ik knap er heel erg op af als iets niet waterdicht is. Dat een puzzel multi-interpretabel is of dat je, na het krijgen van een hint, niet het gevoel hebt dat je daar zelf op had kunnen komen. Een puzzel moet, desnoods na het krijgen van een hint of uitleg over de puzzel, duidelijk zijn. Daarnaast stoor ik me aan elementen die je uit de beleving halen. Het bekendste voorbeeld is misschien wel de sticker ‘hier niet aankomen’. Die sticker schreeuwt gewoon: ‘het is niet echt, het is een escaperoom en dit is daar onderdeel van’. Gelukkig komen dat soort dingen steeds minder vaak voor.”


Wout staat op en vraagt of ik nog iets wil drinken. Ik bedank vriendelijk en denk hard na over welke vraag ik ook alweer wilde stellen, terwijl Wout een flesje water uit de Coca-Cola koelkast pakt. Als Wout weer zit weet ik weer welke vraag ik wilde stellen, namelijk de traditionele laatste vraag. Hoe kon ik die nou vergeten? Stel, jij zou een heersend God zijn over escapend Nederland en België, in welke richting zou je de markt dan willen zien bewegen? “Ik ben helemaal fan van Molly’s Game, dus iets in die richting zou al fantastisch zijn. Maar als ik écht een God zou zijn, dan zou ik alle eigenaren een miljoentje geven en zeggen: “maak iets wat leuk is!”, want ik speel escaperooms om omver geblazen te worden. Van mij mag er op de term 3.0 ook nog een 4.0 en een 5.0 volgen. Maar het meeste hoop ik nog wel dat de mensen die al die prachtige kamers bouwen er liefde en passie in blijven stoppen. Zonder liefde en passie is een escaperoom niets meer dan vier muren met wat behang, een paar decorstukken, cijfersloten en een heleboel kabels.” “Wat een mooi antwoord!”, zeg ik terwijl ik mijn dictafoon uit zet. “Wil je nog een foto nemen van de ontvangstruimte van de nieuwe kamer?”, vraagt Wout. Ik knik hevig terwijl mijn escapershart heviger gaat kloppen.

Lees meer over Wout, Hunting Season en The Toy Factory op www.escaperoomantwerp.be


Reserveer nu:

EpicEscape.nl


Jordin

In gesprek met... PROGRAMMEUR JORDIN

Wat leuk dat je met ons in gesprek wilt, vertel eens wat over jezelf, het werk wat je doet en waar je dat doet. Ik ben Jordin van Delden, 24 jaar jong, woonachtig in Zoetermeer en afgestudeerd als grafisch vormgever met als specialisatie webdesign. Tegenwoordig ben ik eigenaar van Your Escape in Leiden en wordt ik door andere escaperooms ingehuurd om voor ze te bouwen, programmeren of mee te werken aan een nieuwe kamer. Wat was jouw allereerste “escaperoom-ervaring"? Mijn beste maat heeft me ooit meegenomen naar een kamer in Scheveningen. Dat zal ergens in rond 2015 zijn geweest. De kamer die we speelde was nog best wel traditioneel in de zin van puzzels en sloten, maar ik vond het zó tof dat ik vaker kamers ben gaan spelen. Als je wat meer kamers gaat spelen kom je er vanzelf achter dat niet elke kamer even goed is. Maar af en toe kom je een fantastische kamer tegen.


Zo ging ik op een gegeven moment Jasons Curse van The Escape Room Rijswijk spelen, dat was de eerste “tweede generatie” escaperoom die ik speelde. Toen dacht ik “Wow, dit is echt wel heel vet wat hier gemaakt is!”. Ik vond het echt bizar. Ik had al eens eerder nagedacht over het starten van een eigen escaperoom, maar na het spelen van Jasons Curse dacht ik; “dit is zo vet, dit wil ik ook!” Ik wilde kijken of ik zoiets zou kunnen, een escaperoom bouwen. Dat is uiteindelijk Rebecca geworden. Ik zeg uiteindelijk, want ik heb misschien wel vijf verschillende kamers uitgedacht en uitgetekend voor ik met het idee kwam wat nu Rebecca is geworden. Waren die ideeën wel allemaal in hetzelfde thema? Nee, die thema’s waren juist heel uiteenlopend! Van een idee over een jongen met boze dromen tot ideeën over aliens. Niet alle ideeën waren even goed, maar uiteindelijk hebben ze allemaal wel iets bijgedragen aan de totstandkoming van Rebecca. Je bouwt veel voor andere escaperooms, betekent dat dat je ook alles voor Rebecca zelf gedaan hebt? In principe heb ik alles zelf gedaan. Wel met hulp van vrienden en familie natuurlijk, maar ik heb bijvoorbeeld geen extern bedrijf ingehuurd. Het programmeren van een escaperoom werkt net wat anders dan programmeren van een website; het is een andere taal, maar er zijn wel veel overeenkomsten. Bepaalde functies herken je wel. Wat dat betreft heb ik veel aan mijn opleiding gehad.

Mijn eerste echte opdracht voor een andere escaperoom was voor een kamer in Deventer, zij zochten nog iemand die de technische aspecten in hun nieuwe kamer in orde kon maken. Wat heeft, in jouw ogen, de hedendaagse techniek de escaperoommarkt gebracht? Het voordeel van techniek is dat je er meer kanten mee op kan dan wanneer je geen techniek gebruikt. Het is minder voorspelbaar. Je kan mensen meer voor de gek houden en met hun verwachtingen spelen. Analoog gaat dat gewoon minder makkelijk. Het is inmiddels al langer dan vijf jaar geleden dat jij je eerste kamer speelde, je hebt de markt in de afgelopen vijf jaar dus behoorlijk zien veranderen. Wat hoop je dat de komende vijf jaar de escaperoom-sector zal brengen? Ik hoop dat wat je nu ziet gebeuren in de top, de grootsheid en de bizarre dingen die gebouwd worden, dat dat wel enigszins de maatstaf wordt. Veel heftiger of grootser is denk ik niet haalbaar, want er is maar een hele kleine groep die dat kan waarmaken. Daarbij zijn escaperooms meestal eenmanszaken. Het gevaarlijk is dan alleen wel dat het verwachtingspatroon wordt van de klant, die grote en grootse kamers. Mensen worden moeilijk enthousiast. Als je bijvoorbeeld alleen al kijkt naar hoe de markt hier is of in het buitenland dan zie je al een serieus verschil. Dat is niet erg, mooi mag het altijd, maar dat zorgt wel voor bepaalde verwachtingen bij mensen. Er zijn escaperooms die een enorm mooi decor hebben, maar er zijn ook kamers die wat minder aandacht aan het decor besteden.


Ik denk dat een mooi decor belangrijk is voor je spelbeleving, maar niet noodzakelijk hoeft te zijn om een leuk uur te beleven. Daarnaast vind ik puzzels heel belangrijk; als je een kamer met een heel mooi decor speelt, maar de puzzels vallen tegen, dan is de ervaring in de kamer minder leuk. Een kamer moet een samenhang zijn. En wat zorgt er nu voor dat het dag in dag uit bezig zijn met escaperooms, zelfs na vijf jaar, nog altijd leuk is en blijft? Het is altijd verrassend, altijd nieuw. Het went niet, dat maakt het spelen zo leuk. Wat het exploiteren van een escaperoom betreft; de uitdaging is leuk. Je blijft nieuwe dingen leren. Ik ben door het werken aan escaperooms enorm handig geworden in dingen die ik anders nooit had geleerd. Als je moest kiezen; nooit meer spelen of nooit meer bouwen? Ik heb er lang over moeten nadenken, maar ik vind mezelf toch echt meer een bouwer dan een speler. Dus ik denk dat ik dan zou ik kiezen voor nooit meer spelen. Met spelen is het natuurlijk wel allemaal begonnen, maar ik heb nu 150 escaperooms gespeeld, en dan begint het toch moeilijk te worden om ergens enthousiast over te raken. Het bouwen vind ik heerlijk om te doen. Geef mij een salaris om te kunnen overleven en ik bouw voor alles en iedereen wat ze maar willen zonder er een euro voor te rekenen. En als je zelf speelt? Speel je dan als speler of als bouwer? Afhankelijk van de kamer speel ik als speler of bouwer. Ik denk dat ik een hele goede kamer als speler speel. Ik geniet dan echt van wat ik meemaak.

Ik merk dat ik als bouwer speel als ik niet verrast wordt, niet getriggerd worden. Kamers als Molly’s Game van Down The Hatch of The Movies van The Push Mystery Rooms hoef je niet als bouwer te spelen, want er is nagenoeg niets op aan te merken. Als bouwer kijk je naar wat er beter kan of naar wat ik als bouwer zou veranderen. Als speler ervaar je de kamer. Wat is je grootste droom op escapegebied? Ik heb nog een plan voor een nieuwe kamer in mijn hoofd, dat had ik al geschreven voordat ik aan Rebecca begon. Dit plan kost alleen een heleboel geld omdat het een specifieks onderdeel vereist, dat is dan ook de bottleneck voor dit project. Ik ben escaperooms gaan bouwen met als doel ‘dingen die ik zelf graag zou zien in een escaperoom.’ Ik heb geen speciale ambities om de beste van Nederland te worden, ik wil gewoon een vette kamer bouwen. waar mensen van genieten. Zelf wordt je ook wel kritischer natuurlijk. Als je de kamer die ik momenteel aan het bouwen ben (The Non-Believers red.) vergelijkt met Rebecca zal je ook wel een verschil gaan zien. Ik weet nu ook beter wat er verwacht wordt door spelers omdat ik inmiddels flink wat groepen heb gedraaid. Een kamer is nooit af omdat er altijd dingen anders kunnen. Het kan altijd beter, gaver en dat wil ik ook blijven doen. Dat geldt waarschijnlijk ook voor andere eigenaren. Je moet jezelf blijven uitdagen. Als je kamer al vijf jaar hetzelfde is dan zit er geen uitdaging meer in de kamer. Ik pas steeds dingen aan om mezelf scherp te houden.


Tegen de tijd dat The Non-Believers opent gaan we nog een keer in gesprek met Jordin over die kamer en duiken we dieper in op Rebecca. Tot die tijd; wat kun je ons al vertellen over The NonBelievers? Ik ben al een tijdje bezig aan de nieuwe kamer. Deze kamer gaat over een gezin waarvan de ouders streng gelovig zijn, maar de kinderen daar niets van moeten hebben. Vader is pastoor bij de kerk verderop. Op een zondag zijn de kinderen niet naar de kerk geweest, dat is een schande voor het dorp en dat krijgen ze natuurlijk te horen, met alle gevolgen van dien. Wat er tegen die tijd gebeurd gaan jullie vanzelf zien. Het is best wel een thema waarvan ik verwacht dat je misschien bij sommige mensen wel tegen het zere been schopt, omdat religie de rode draad is.

Ik zal het geloof op geen enkele manier bespotten, maar ik gebruik het wel als achterliggende gedachte. Heel gezellig wordt het natuurlijk niet. Ik denk dat ik met deze kamer wel een stapje verder durf te gaan. Niet iedereen kan dat zo kunnen ervaren, maar ik kan echt emotioneel worden van een goede kamer. Dat wil ik graag bereiken; dat mensen, verhaaltechnisch, geraakt worden. Ze hoeven niet huilend naar buiten te komen, maar ergens wel het gevoel hebben dat het verhaal ze geraakt heeft. Ik heb wat vertraging opgelopen, maar ik hoop dat de nieuwe kamer begin 2022 open kan. We gaan het zien!

Lees meer over Jordin, Rebecca en The Non Believers op www.your-escape.nlEscaperoom Escaperoom Groenlo Groenlo Nog vol met adrenaline zit ik te wachten op Michaël Lammers. Adrenaline omdat ik nog geen vijf minuten geleden 1627 heb gespeeld; de kamer van Escaperoom Groenlo. Ik wacht op Michaël omdat hij één van de bedenkers en makers is van de in 2017 geopende kamer, die gaat over een moordcomplot op Prins Frederik Hendrik. Na een tijdje komt Michaël de ontvangstruimte in, pakt een kop thee en gaat zitten.

“Voordat ik begin vraag ik eerst altijd even wat standaard informatie, om zeker te weten dat ik geen feitelijke onjuistheden opschrijf.” zeg ik. Op deze manier kom ik er bijvoorbeeld achter dat de 44 jarige ondernemer na een studie journalistiek is begonnen met het runnen van een eigen evenementenbureau. Dat klinkt als een onlogische stap. De overstap van het runnen van een evenementenbureau naar het runnen van een escaperoom klinkt weliswaar logischer, toch ben ik benieuwd naar het verhaal erachter. Hoe kwam Michaël op het idee om een escaperoom te starten? “In een aflevering van De Wereld Draait Door zag ik dat Victor van Sherlocked te gast was en vertelde over hun nieuwste escaperoom. Dat was direct het moment dat de eerste ideeën ontstonden. Ik ben zelfs direct begonnen met bellen.

Zo ging ik met mijn eerste ideeën naar iemand waar ik zelf vaak evenementen mee organiseerde en vertelde dat ik een gaaf idee had voor een escaperoom in een kerk hier in de buurt. Dat idee was tof maar bleek al snel praktisch niet haalbaar. Achteraf maar goed. Het pand waar we nu zitten vind ik stiekem nog veel mooier. Het idee om een eigen escaperoom te bouwen was dus al geboren voordat ik zelf überhaupt een escaperoom had gespeeld. Daar moest verandering in komen! We hebben snel geboekt en zijn in Bunschoten de Laboratoriumkamer gaan spelen.


Niet veel later hebben we in Amsterdam bij Sherlocked gespeeld. Inmiddels heb ik een kleine vijftig kamers gespeeld. Wat dat betreft niks vergeleken met de mensen die we hier in Groenlo op bezoek krijgen. Mensen met meer dan honderd kamers ervaring is eigenlijk al geen uitzondering meer.” Michaël vertelt dat het thema voor de kamer bijzonder snel gevonden was. “Ik vind het leuk om lokaal betrokken te zijn en het verhaal van Groenlo in 1627, wat in de regio een ontzettend bekend verhaal is, leende zich eigenlijk perfect voor een escaperoom. Het verhaal van de escaperoom stond daarmee eigenlijk direct vast. Dat idee was een mooi gegeven om iets met de geschiedenis van Groenlo, destijds nog Grolle, te doen. Wel vonden we het belangrijk om het in een actueel jasje te stoppen. Op die manier hopen we jonge mensen bij de geschiedenis te kunnen betrekken en het verhaal rondom Grolle in 1627 en Prins Frederik Hendrik weer nieuw leven in te blazen.” Het valt me op dat in een tijd van escape experiences en belevingskamers Michaël steevast over ‘escaperooms’ praat. Ik vraag me af of dat ook is hoe hij zijn eigen kamer ziet. “Wat we met onze spelleiders proberen te maken is een beleving van ruim een uur. Zo proberen we bijvoorbeeld hier in de ontvangstruimte het verhaal al een beetje te laten beginnen. Maar het is wel écht een klassieke escaperoom met genoeg puzzels en spellen. Dat neemt niet weg dat puzzels en beleving niet naast elkaar kunnen leven. In mijn ogen heeft een goede escaperoom ‘the best of both worlds’. Zo bestaat ons team, waarmee we de kamer bedacht hebben, uit vier personen met ieder zijn eigen specialiteit.Dat zie je, hopelijk, ook terug in de escaperoom. Wij hadden bij het maken van de kamer de ambitie om de beleving zo compleet mogelijk neer te zetten, en dat begint eigenlijk al met de introductiefilm. Maar ook een goed verhaal, licht, geluid, en goede puzzels zijn natuurlijk van belang.


Na het uitdenken van de kamer zijn we begonnen met bouwen. In die fase hebben zo’n 25 man geholpen, ieder met zijn eigen expertise. Het bouwen van de kamer vereiste veel handwerk, dus die expertise konden we goed gebruiken! Zelf ben ik meer van de storytelling en het licht en geluid. Ook de flow en feeling van de kamer komt van mijn kant. Ik ben dan weer wat minder goed in het bedenken van de puzzels. Ik heb er wel aan meegedacht, maar er waren twee anderen die daar veel beter in zijn. Die hebben zelf ook een zolder vol met spellen en puzzels en daarbovenop ook nog eens ontelbaar veel goede ideeën. Zij hebben echt hele gave dingen mogelijk gemaakt.” Ik vraag Michaël wat er, in zijn ogen, nu zo leuk is aan escaperooms. Hij denkt zichtbaar na maar komt dan met een antwoord. “Het allergrootste voordeel van een escaperoom is dat het ‘echt’ is. Het is fysiek, je kan dingen aanraken, je moet zelfs dingen aanraken. Dat vind ik zo vet. Ik heb daarom persoonlijk ook niet veel met VR-escapes. Zoiets zie je bijvoorbeeld ook bij mensen die voor het eerst een escaperoom gaan spelen; ze hebben moeite met dingen oppakken, kastjes opentrekken, etc. Ze zijn gewoon niet gewend dat dat allemaal mag. Dat vind ik stiekem wel heel leuk om te zien.” Inmiddels draait de Gelderse escaperoom al vier jaar mee. Michaël vertelt dat hij er nog altijd veel energie uithaalt om te zien dat mensen het naar hun zin hebben in het spel wat hij gecreëerd heeft. “Daarnaast stoppen we nog steeds veel tijd in het verbeteren en op niveau houden van de kamer. In mijn ogen is een escaperoom nooit af, dus ook de onze niet. Na de eerste anderhalf jaar heb je alle kinderziektes er wel uit, maar dan zijn bepaalde onderdelen weer aan vervanging toe of kom je erachter dat een ander mechanisme misschien nóg beter kan werken.


Daarbij heb je natuurlijk nog het standaard onderhoud wat elke escaperoom wel heeft. Zo werden de hints in het verleden door de spelleider gegeven, maar dan worden de spelers in mijn optiek toch weer even uit het verhaal gehaald, daarom hebben we dat sinds kort veranderd; nu worden de hints door een karakter uit het verhaal gegeven. Zo zie je maar dat we continu bezig moeten blijven om onszelf te verbeteren.”

Ik begin steeds meer benieuwd te raken naar Michaël als speler van escaperooms. Met een kleine vijftig op de teller is hij inmiddels toch al wel het één en ander tegengekomen. Welke dingen kan hij waarderen en welke zaken ziet hij liever niet voorbij komen tijdens het spelen van escaperooms? “Kamers die met passie gebouwd zijn haal je er zo uit. Dat zijn, over het algemeen, de beste kamers. Aan de andere kant heb je dan weer eigenaren die hun kamers gewoon laten slijten en er verder niets meer aan doen, dat vind ik ergerlijk. Een ander dingetje wat me nogal kan irriteren zijn teveel red herrings (afleidende voorwerpen die geen onderdeel van het spel zijn red.). Zelf heb ik bijzonder vervelende ervaringen gehad met een kamers die gewoon te weinig puzzels voor het aantal spelers hebben, dat is erg zonde, want zo krijg je mensen natuurlijk nooit enthousiast.”

Mijn reactie na het spelen van 1627 kon Michaël wel aflezen aan mijn enthousiasme en adrenalineniveau, maar niet iedereen zal zo’n open boek zijn. Wat hoopt hij dat mensen denken, voelen of zeggen het moment nadat ze ontsnapt zijn? “Als mensen uit de kamer komen hopen we dat ze het een te gekke ervaring vonden, dat ze enthousiast zijn over de puzzels en de beleving. Wat we daarnaast ook belangrijk vinden is dat, wanneer ze aan het einde zijn, ze ook echt weten dat dat het einde van de kamer is. Niet is zo teleurstellend als denken dat er nog een ruimte komt, maar je eigenlijk al klaar bent.” Als je als eigenaar al vier jaar lang een goedlopende escaperoom runt zou je zeggen dat het na een tijdje misschien eens tijd wordt voor een tweede escaperoom. Hoe zit het met die plannen in Groenlo?


“Voor wat betreft een tweede kamer is die wens er in ieder geval wel. Er is echter één kleine maar; in ons enthousiasme hebben we het hele pand gebruikt voor de eerste kamer, dus we hebben hier simpelweg geen ruimte meer over.Wel ben ik al anderhalf jaar op zoek naar een ander pand waarin ik voorlopig vooruit zou kunnen, zodat we nog twee of drie kamers kwijt kunnen. Het liefst willen we in het centrum blijven zitten, omdat ik graag samenwerk met de horeca hier, zeker in zo’n klein stadje is dat erg fijn samenwerken. Groenlo is echt een toeristenstadje, dus wat dat betreft is in het centrum zitten wel een voordeel.

Mensen lopen door het centrum heen, zijn misschien niet op zoek naar een escaperoom, maar komen er zo wel mee in aanraking, dat kan erg goed uitpakken. Voor wat betreft de toekomst van escaperooms in het algemeen denk ik dat we op de goede weg zijn. De mix van belevingen en escaperooms zou moeten blijven. De groep waarmee we de escaperoom hebben uitgedacht is ook mijn escapeteam, dus als we een kamer spelen met heel veel beleving erin, ben ik heel gelukkig, maar de andere teamleden dan weer iets minder. Die mix van puzzels en beleving moet gewoon goed zijn. Voor mij persoonlijk is de kern wel altijd het verhaal, terwijl dat voor een ander misschien juist de puzzels zijn. Zo vind ik het bijvoorbeeld leuk dat wanneer je een kamer binnenkomt de puzzels zich niet direct openbaren als zijnde puzzel. Verder hoop ik van harte dat het voor starters niet onmogelijk wordt om een escaperoom te beginnen.


Je ziet zo her en der escaperooms ontstaan van een paar ton en dat is natuurlijk prachtig, maar de leukste en de mooiste kamers hebben wat mij betreft vooral met creativiteit en passie te maken, en minder met budget. Juist met creativiteit en passie kan je al een heel eind komen. Ik hoop dat mensen dat een beetje in perspectief blijven zien. Als je een groep spelers krijgt die alleen maar het soort kamers gaat spelen die tonnen hebben gekost, gaan die misschien minder genieten van een normale kamer en dat is ongelofelijk jammer.” Tot slot vraag ik Michaël over zijn toekomstdromen; voor zichzelf als speler, voor Escaperoom Groenlo en voor escapend Nederland. “Ik haal heel veel voldoening uit het feit dat mensen mijn escaperoom mooi en leuk vinden. Mijn droom is om in de landelijk gewaardeerde kamers mee te draaien. We hebben de lat voor onszelf wel hoog gelegd voor een nieuwe kamer, maar dat pusht natuurlijk alleen maar om onszelf nog verder uit te dagen. Verder blijf ik bij passie en creativiteit; dat soort kamer wil ik graag bouwen. Waar veel energie en liefde vanaf druipt. Afwerking goed, beleving goed, puzzels goed; een ware topkamer. Kwaliteit en creativiteit, op een beperkte oppervlakte. Daar ligt mijn ambitie. Lees meer over Michaël, 1627 en eventuele toekomstige kamers van Escaperoom Groenlo op www.escaperoomgroenlo.nl


1627 90km

160km Escape hotel

Langegracht 70, Leiden

150km

s op r e k k e de st k de in e r e o g St l te vo s i u g te j n i t i de u l orts om k en... m o k voor

100km

Es ca p e ro o m D r ent he

Wat is de eerstvolgende bestelling die klaar zal zijn? Klaar om af te halen: 55 30 14 5

In bereiding: 4 3 2 1COLUMN: REVIEWS RE-VIEWED HET ESCAPEROOM-REVIEW-SYSTEEM OPNIEUW BEKEKEN SANDRA VAN DE BUNT

Escape rooms en reviews zijn onlosmakelijk

Door het horen van deze perspectieven werd

met elkaar verbonden. Je leest ze vaak

mij duidelijk dat escapers het schrijven van

voordat je een escape room uitkiest en

een review als steeds moeilijker ervaren,

eenmaal gespeeld vraagt de gamemaster

mede doordat de betekenis van een review

bijna gegarandeerd of je een review wilt

aan het veranderen lijkt te zijn. Vanuit deze

achterlaten. Ik ben al een jaar of vijf actief op

conclusie besloot ik een klein onderzoek te

verschillende

de

starten naar hoe escaperooms op dit moment

‘escaperoom-wereld’ en heb in de loop der tijd

worden beoordeeld en of hierin ruimte is voor

de betekenis van een review zien veranderen.

aanpassingen.

gebieden

binnen

Persoonlijk merk ik dat het schrijven van een review steeds moeilijker wordt.

Met mede-

escapers heb ik hier regelmatig interessante gesprekken over, waarin ik verschillende perspectieven mocht horen.


Mijn voornaamste beweegrede om de beoordeling voor escape rooms, zoals de meeste hem nu kennen, aan te pakken komt voort uit het feit dat ik vind dat te veel escape rooms een 10 krijgen. Voor mij betekent een tien dat iets foutloos is en dat er aan alle eisen perfect is voldaan. Deze waarden hang ik aan dit cijfer omdat ik het vergelijk met de cijfers zoals je die op school kreeg. Wanneer de docent bij jouw proefwerk of essay alle voorwaarden positief kon afvinken, werd het cijfer die tien. Kan een escaperoom echt aan alle voorwaarden voldoen? Die vraag vond ik te ingewikkeld, want wat zijn de voorwaarden? Als je een goede ontvangst belangrijk vindt, wat is dan goed? Ik denk dat jouw definitie van ‘goed’ en de mijne niet met elkaar overeen hoeven te komen. Als ik deze bevindingen meeneem kom ik uit op de volgende uitspraak: “Als je verzekerd wilt zijn van een goede kamer, kies je er één die niet lager dan een 9.0 scoort”. Echter trek ik deze gedachte wel in twijfel. Als ik de waarde van cijfers zoals je die op school krijgt, naast die uitspraak leg, klopt er natuurlijk niets van. Want hoe blij was je op school als je een zes of zeven kreeg voor je werk? Dan had je het goed gedaan. Als ik op school een zeven of acht haalde, kwamen er trotse reacties van mijn omgeving. Binnen de escaperoom-wereld lijkt het zo te zijn dat wanneer een escaperoom een zeven of acht scoort, dit bij lange na niet voldoende lijkt te zijn. Genoeg om over na te denken dus! In mijn beleving worden escaperooms nu te vaak te hoog gescoord. Ik denk dat veel ‘first time escapers’ vaak onder de indruk zijn van hun beleving en in hun enthousiasme hoog scoren.

Ik denk dat het aantal gespeelde escaperooms, en zodoende je escape ervaring, maakt dat de betekenis achter een review veranderd. Het verhaaltje bij een review moet, in mijn optiek, altijd persoonlijk en uniek blijven; dat is de ruimte voor iemand zijn persoonlijke ervaring en mogelijke tips en tops voor de gespeelde escaperoom. Hier ligt ook niet mijn dilemma, die ligt juist in de cijfermatige beoordeling. Na veel nadenken, puzzelen en alle inzichten proberen een plek te geven, ontstond de volgende beoordelingslijst:

10 - Exceptioneel: Een kamer die iedereen gespeeld moet hebben, zelfs als je er vier uur voor moet omrijden. 9 - Uitstekend: Een kamer die je iedereen aanbeveelt en waarvoor het zeker de moeite waard is om om te rijden. 8 - Geweldig: Een kamer waar je erg van genoten hebt en die je graag op iedereen zijn ‘moet ik nog spelen’ lijstje zou willen zien. 7 - Goed: Wanneer je in de buurt bent of een escape dag gepland hebt en het op de route ligt moet je deze zeker spelen.

6 - Prima: Een goede kamer om te spelen wanneer je zin hebt om een willekeurige kamer te spelen.


5 - Matig: Een kamer waar je waar voor je geld krijgt maar welke wel in de middenmoot valt. 4 - Mwah: Met een aantal verbeteringen zou deze kamer een hogere score krijgen.

3 - Slecht: Ik raakte geïrriteerd van de kamer en het was zonde van mijn tijd en geld. 2 - Zeer slecht: Deze kamer raad je niemand aan. 1 - Verschrikkelijk: Deze kamer gun

je niemand, er is niets positiefs over te zeggen en deze kamer kan beter haar deuren sluiten. De reden dat ik de volgende beoordeling gemaakt heb, is omdat ik graag zou zien dat escaperooms eerlijker beoordeeld zouden worden. Waarbij het allerbelangrijkste is dat een escape room niet minder of slecht is bij een, zogezegd, ‘lager’ cijfer. In mijn persoonlijke escape-ervaring heb ik meerdere kamers gespeeld die rond een 7 scoorde waarbij ik merkte dat ik erg lage verwachtingen had (of zelfs dacht: “Dit wordt niets”). Het feit dat deze kamers mij het tegendeel bewezen, opende mijn ogen en bracht meer bereidheid voor andere escaperooms met zich mee. In mijn beoordeling wordt het pas vervelend wanneer een kamer tussen de 1 en 4 zou scoren, een echte onvoldoende dus. Denk hierbij weer even terug naar de schoolse cijfers. Daarnaast valt het je misschien op dat ik in mijn beoordeling alleen spreek over de kamer. Niet over de service, ontvangst, puzzels, locatie, parkeergelegenheden enzovoorts. Juist omdat het gaat om de kamer en het spelverloop! Een in-thema ontvangst is mooi meegenomen en kan bijdragen aan een meer levendige ervaring.

Alleen zijn er, in mijn ervaring, meer escaperooms die geen in-thema ontvangst hebben, dan er escaperooms zijn die dit wel hebben. Dan zouden die escape rooms hierop afgestraft worden en dat zou, mijns inziens, niet mogen gebeuren. Natuurlijk ben ik mij ervan bewust dat er nog veel meer factoren meespelen voor een goede escaperoom-ervaring. Als er iets misgaat, is dat erg vervelend en doet dit af aan de spelervaring maar het is en blijft mensenwerk, waarbij veel factoren afhankelijk zijn van bijvoorbeeld techniek. Dingen kunnen nu eenmaal misgaan. Natuurlijk is het fijn als er een mooie ontvangst en ruimte is voor napraten. Mijn mening is dat ik het niet eerlijk vind tegenover de vele escape rooms die deze luxe niet hebben en dan moeten lezen in een review: “Ontvangstruimte matig, geen ruimte om na te praten zonder dat de groep na ons ons kon horen en we konden niets te drinken kopen”. Belangrijkste is dat je een escape room gaat spelen en hoe je het spelverloop hebt ervaren; ongeacht of een escape room ouder is met sleutels en slotjes of één vol met techniek, met of zonder spectaculaire ontvangstruimte, met of zonder acteurs, preshow of een thema ontvangst. Volgens mij zijn escaperooms bedoeld om een zestig, zeventig, tachtig en soms wel hondertwintig minuten aan de werkelijkheid te ontsnappen. De persoonlijke beleving heeft een bepaalde zwaarte en een unieke waarde. In mijn optiek zou het cijfer wat een escaperoom uiteindelijk krijgt minder afhankelijk moeten zijn van een persoonlijke interpretatie. Daarom bestaat deze beoordelingslijst uit cijfers met duidelijke kaders. Belangrijk om mee te nemen na het lezen van dit artikel is dat deze beoordeling waarschijnlijk haaks staat op wat jij gewend bent om te doen, als je een review schrijft. Probeer eens uit je comfort-zone te denken. Misschien heb jij wel aanvullingen op deze lijst of zet het je aan tot het anders benaderen van jouw eigen reviews.


www.escaperoomantwerp.be


De definitie van... Het begrip escaperoom is inmiddels al flink ingeburgerd in de Nederlandse recreatiemarkt. Toch is er nog altijd een grote groep mensen die nog nooit of slechts een paar keer een escaperooms gespeeld hebben. Vinden zij het spelletje simpelweg niet leuk? Of bestaat er een negatief stereotype beeld over het concept? In dit artikel gaan we op zoek naar het antwoord op die vraag; ik interview verschillende mensen met verschillende ervaring op het gebied van escaperooms. De één heeft ze nog nooit gespeeld, de ander heeft er slechts één gedaan en weer een ander heeft een handjevol kamers ervaring.

Heb jij een interessant artikel, column of interview voor Trapped? Of wil je gewoon helpen met het maken van het magazine?

Mail je ideeën, voorstellen of cv naar: info@wesselkort.nl

JASPER WOUTERS N U L K A M E R S E R V A R I N G

PROFIEL: Leeftijd: 22 jaar oud Woonplaats: Eindhoven

ERVARING: Escaperooms gespeeld: 0

ANTWOORDEN: Wat is jouw definitie van het begrip 'escaperoom'? Een kamer of ruimte met een thema waarin je in teamverband verschillende puzzels probeert op te lossen. Door een bepaalde puzzel op te lossen kan je een andere puzzel weer oplossen, net zo lang tot de oplossing leidt naar de uitgang van de kamer. Wat is jouw definitie van het begrip 'puzzel'? Een probleem waarvoor je out of the box moet denken om tot een oplossing te komen. Dat kan een slot zijn, maar dat kan ook een legpuzzel zijn. Waarom heb je nog nooit een escaperoom gespeeld? Toen het concept upcomming was leek het me een hype die ik niets voor mij was. Plus het is er in de afgelopen jaren gewoon nooit van gekomen. Daarbij heb ik niemand in mijn omgeving die zegt ‘kom we gaan een escaperoom doen’. Wat zou een reden of aanleiding zijn om wel een escaperoom te bezoeken? Als vrienden mij mee zouden vragen naar een escaperoom, zou ik ongetwijfeld ja zeggen. Een andere reden zou bijvoorbeeld zijn als er bij mij in de buurt een escaperoom opent in een thema wat me erg aanspreekt. Bijvoorbeeld een Nintendo thema zou me supertof lijken.


LYN ÖZDERE É É N K A M E R E R V A R I N G

SANNE BULT 1 2 K A M E R S E R V A R I N G

PROFIEL:

PROFIEL:

Leeftijd: 18 jaar oud Woonplaats: Alblasserdam

Leeftijd: 18 jaar oud Woonplaats: Etten-Leur

Escaperooms gespeeld: 1

Escaperooms gespeeld: 12

ANTWOORDEN:

ANTWOORDEN:

Wat is jouw definitie van het begrip 'escaperoom'? Onder druk, zowel tijdsdruk als bijvoorbeeld spanning, raadsels en puzzels oplossen om uiteindelijk uit een kamer te ontsnappen

Wat is jouw definitie van het begrip 'escaperoom'? Eén of meerdere ruimtes waaruit je moet ontsnappen door middel van puzzels op te lossen.

ERVARING:

Wat is jouw definitie van het begrip 'puzzel'? Een puzzel is iets waarvan je de uitkomst nog niet weet en waarvoor je een handeling moet verrichten om tot de uitkomst te komen. Waarom heb je slechts één escaperoom gespeeld? Ik vind de prijs van een escaperoom aan de hoge kant. Daarnaast vind ik het erg lastig om de 'juiste' mensen te vinden om een escaperoom mee te spelen. Wat was de reden of aanleiding om die ene escaperoom te bezoeken? Ik werd meegevraagd door iemand die een gratis escaperoom had gewonnen. Die barrière van het vinden van de juiste mensen en de hoge prijs werden dus opgeheven.

ERVARING:

Wat is jouw definitie van het begrip 'puzzel'? Een raadsel of probleem dat opgelost moet worden om verder te komen. Wat vind jij het leukste aan het spelen van een escaperoom? Het leukste vind ik het wanneer in thema is en je écht in een andere wereld stapt. Wat is voor jou een reden of aanleiding om een escaperoom te bezoeken? Als ik goede verhalen hoor over een kamer met een thema dat mij aanspreekt wil ik die kamer graag spelen.


Heb jij het in je om Prins Frederik Hendrik en de stad Grolle te redden?

www.escaperoomgroenlo.nl


MARLOES VAN DUN OVER ESCAPEROOMS, BEYOND THE GAME EN LITTLE ONION

Marloes van Dun is 31 jaar, woont in Sint Michielsgestel

en

is

sinds

begin

dit

jaar

‘nummer één top escaper’ op Escapetalk.nl. Met andere

woorden;

van

alle

gebruikers

op

Escapetalk.nl heeft Marloes de meeste kamers gereviewd. Daarnaast maakt Marloes, samen met co-host Yves, een maandelijkse podcast over escape rooms, thuisspellen en alles wat daarmee te maken heeft. Alsof dat nog niet genoeg reden voor een interview is bedenkt, ontwerpt en creëert Marloes met haar bedrijf Little Onion puzzeltochten langs bijzondere plekken, vooralsnog alleen in Brabant. Wat ons betreft de hoogste tijd voor een interview met deze fanatiek escaper!


Vertel ons eens, wat was jouw eerste

Dat zijn echt wel de toffe momenten; het

ervaring met het concept ‘escaperoom’?

moment dat je de logica van een kamer

Ik ben met escaperooms in aanraking

volledig snapt, dat je iets oplost zonder

gekomen dankzij mijn beste vriendin. Zij

hulp waar je al even mee aan het stoeien

had al eerder een escape room gedaan en

was of een gelaagde puzzel uiteindelijk

voor een vriendenavond opperde zij om

voltooid. Dat zorgt ervoor dat het, ondanks

met zijn allen een escape room te gaan

die vele kamers, al die jaren nog steeds

spelen. Super goed plan vonden wij, dus

leuk blijft.

met vijf man doken wij de kamer in bij De Voltage in Tilburg. Ik dacht nog niet: “Oh

Escaperooms zijn, zeker sinds 2017,

yes, dit ga ik vaker doen!”, maar het eerste

behoorlijk aan het veranderen. Zo gaat

zaadje was geplant.

beleving steeds meer een rol spelen en

Gedurende twee jaar speelde ik zo nu en

gaat deze ontwikkeling soms ten koste

dan een kamer, maar echt fanatiek was ik

van de puzzels. Wat is jouw mening

nog niet. Dit veranderde halverwege 2017.

over deze ontwikkeling en de puzzel-

Ik kan me nog herinneren dat ik toen De

versus-beleving-verdeling?

Drukkerij bij Project Escape speelde in

Goede

Nijmegen en meer en meer en meer wilde

belangrijk. Een kamer met een redelijke

na deze kamer. Zo gebeurde het dan ook

aankleding, maar fantastische puzzels vind

en was mijn passie voor escapen volledig

ik beter dan een fantastisch aangeklede

ontketend. Inmiddels heb ik veel kamers

kamer met slechte puzzels.

gespeeld. De meeste mensen, die weinig

In vergelijk met een tijd terug zien we nu

met escapen doen, reageren gechoqueerd

meer escape experiences, waarbij er geen

op het aantal en vragen zich af of ik niet

of weinig puzzels zijn. Ik vind dit soort

alle kamers in Nederland al heb gespeeld.

experiences onwijs leuk om te spelen,

Dat is gelukkig nog niet het geval; er staat

maar ik hoef er niet meer dan één in de

nog voldoende op mijn wishlist.

zoveel tijd te spelen, waarbij dat bij escape

puzzels

zijn

voor

mij

onwijs

Op dit moment heb ik 232 kamers

rooms met veel puzzels volledig anders ligt.

gespeeld. Ik moet eerlijk zeggen dat de ene

Ik heb nog niet zo heel lang geleden Stay in

kamer me beter blijft dan een andere. De

the Dark gespeeld, wat mij betreft een

kamers die me vooral bijblijven zijn de

must-play, maar dan hoef ik voorlopig niet

kamers waarbij we als groep een lekkere

nog zo’n experience te spelen. Dit in

flow te pakken hebben, waardoor je de tijd

tegenstelling tot de echte puzzelkamers;

verliest en je de kamer perfect uitspeelt.

daar kan ik maar geen genoeg van kan krijgen. Gelukkig sluiten beide concepten elkaar niet uit.


Laten we hopen dat de toekomst voor

Je speelt niet alleen escaperooms; je

escaperooms er hoopvol uitziet. Hoe

maakt er zelfs een heuse podcast over.

zou jij die toekomst graag zien?

Kun je ons iets meer vertellen over

Ik tref nog te vaak escape rooms aan,

jullie podcast, Beyond the Game?

relatief nieuwe escape rooms aan, waar

Ik denk dat alle escape-gekkies die ik ken

uitgekauwde puzzels in zitten of waar de

graag meer willen weten over escape

puzzels niet in thema passen, maar vooral

rooms en de mensen daarachter. Ik, maar

voor vulling zorgen. Ik vind het jammer dat

meerdere met mij, willen meer weten over

dit soort escape rooms nog steeds op de

de organisatie, de drijfveren van de

markt komen. Wat mij betreft is het niveau

eigenaren,

gestegen en zou je op den duur mee

ontwerpproces, toekomstplannen, etc. Hoe

moeten, zeker als je een nieuwe kamer

vaak lees je niet terug in reviews hoe erg

bouwt, maar ook met een bestaande

het wordt gewaardeerd als er tijd is voor

kamer kan je zo nu en dan updaten.

een praatje achteraf. Je treft als speler niet

Mijn toekomstdroom is dat er alleen nog

altijd de eigenaar aan bij een escape room

maar escape rooms op de markt zijn en

of een gepassioneerde medewerker die

komen, waarbij je op zijn minst ten alle

van de hoed en de rand weet, sterker nog,

tijden

thematische

er is natuurlijk geen tijd om alle groepen

puzzels, mooie afwerking van de kamer en

mee te nemen in de wereld achter de

een

de

escape rooms en organisatie. Ik denk dat

toekomst zou ik ook graag aanpasbare

we die mogelijkheid tot op zekere hoogte

kamers zien in moeilijkheid. Dat een host

met de podcast dichterbij proberen te

met een paar klikken en net wat andere

brengen.

kan goede

genieten

van

puzzeluitdaging.

Voor

het

creatieve-

en

attributen kan inspelen op de ervaring van

Als mensen vragen wat het nu precies is

een groep. Volgens mij kan dat her en der

wat we maken is mijn antwoord: “Het is een

al wel, maar zou toch mooi zijn als dat nog

podcast waar we in gesprek gaan met

meer mogelijk is.

mensen die iets doen in de escape-

Als het aan mij zou liggen worden er vanaf

community”. Dat kan een escape room-

morgen door heel Nederland kloppende

eigenaar zijn, maar dat kan ook een escape

belevingen gebouwd die ondersteunend

game-eigenaar of zelfs escape roomspeler

zijn aan een puzzellijn.

zijn. Een podcastaflevering die nog op de wensenlijst staat, is een aflevering over escapen in het buitenland. Hierbij willen we met spelers in gesprek die ervaring hebben met escape vakanties in het buitenland.


Onwijs leuk lijkt het me om zo’n aflevering

Zeker met spellen in de buitenlucht

te maken. Doordat we het Beyond the

merkte ik dat het vaak qua niveau toch

Game hebben genoemd, zijn er gewoon

meer op kinderen is gericht. Daar is niks

zoveel onderwerpen waar we een mooie

mis mee, maar niet de uitdaging en het

aflevering over kunnen maken. Verder zou

plezier wat ik zoek! Ik miste een spel voor

ik het supergaaf vinden om met de makers

volwassenen, voor mensen die houden van

van Unlock! te spreken, omdat ik enorm fan

puzzelen

ben van hun spellen. Ze stellen me nooit

hebben. Geen deuren tellen in een gebouw

teleur en door de serie heen zie je de inzet

of een simpele rebus oplossen, maar

van technologie vergroten, waardoor er

escaperoomwaardige

toffe grenzen doorbroken worden en

meer gelaagdheid en daarmee mensen

originele

Over

zoals ik wat meer aanspreken. Deze

grenzen

gedachten hebben uiteindelijk geleid tot

doorbreken, ik zou ook nog graag de

het langzame ontstaan van Little Onion. We

eigenaar van The Dome interviewen voor

zijn best lang bezig geweest met de

de podcast.

ontwikkeling. De eerste moeilijkheid zat

puzzels

technologie

ontstaan.

gesproken

en

en

puzzel-/escape

puzzels.

ervaring

Ik

wilde

voor ons in het vinden van locaties. Nu zijn Tot slot, sinds kort heb je ook je eigen

er gelukkig heel veel mooie gebouwen in

escape-gerelateerde

opgezet

Nederland, alleen leent niet alles zich voor

genaamd Little Onion. Wat is het doel

een puzzel. We moeten het doen met

daarvan?

hetgeen voorhanden, in combinatie met

Elke fanatieke escaper kan denk ik beamen

wat we op papier kunnen zetten. Dat is wel

dat hij of zij ooit de droom heeft gehad om

een andere vorm van creatief bezig zijn,

zelf een escape room te bouwen. Ik ben

want bij een escape room kun je in

daar geen uitzondering in en heb daar ooit

principe bouwen wat je wilt. In ons geval

concrete plannen voor op papier gezet,

moeten we gebouwen afstrepen als we

maar nooit de ballen gehad om het

daar uiteindelijk geen puzzel uitgewerkt

daadwerkelijk na te jagen. Een escape

krijgen. Daarnaast willen we niet langer dan

room heb ik dus niet, maar wel mijn

10 minuten reistijd tussen twee locaties

bedrijfje Little Onion en die is ontstaan

hebben zitten én een beetje diversiteit aan

vanuit mijn andere passie, namelijk dat ik

type gebouwen. Misschien kan je indenken

graag escape games en puzzeltochten doe.

dat het soms al een behoorlijke puzzel is

Ik merkte dat ik wel vaak dacht “dit kan

om een route uit te stippelen.

bedrijf

toch beter?” en “waarom is dit niet uitdagender?”.


Daarnaast hebben we ervoor gekozen om

Mijn ultieme droom voor Little Onion zou

kwaliteit en moeilijkheid te leveren en

zijn dat we een pandje kunnen huren in het

alleen puzzels te bedenken die zonder de

centrum van Den Bosch. Vanuit hier

locatie niet oplosbaar zijn. We moesten

zouden we nog meer vette Little Onions op

daardoor regelmatig terug naar een locatie

kunnen zetten waarmee men het centrum

om iets te controleren of te herstellen.

van Den Bosch kan ontdekken. In Praag

We hebben op dit moment vijf tochten. Ik

heb ik ooit een tocht gedaan door de stad

zeg bewust op dit moment, omdat we

met een backpack vol met slotjes. Na het

bezig zijn met de zesde route en daarmee

oplossen van een puzzelen kon je een

gaan

slotje openmaken en daar zat dan weer het

uitbreiden

naar

een

volgende

provincie.

volgende puzzelelement in. Dit was echt

Verder hebben we de ambitie om digitale

vet gedaan en zoiets zou ik echt wel

middelen meer in te gaan zetten. We

ambiëren om op te zetten, maar goed, dan

hebben natuurlijk een website, waar men

heb je wel een plek nodig waar mensen je

ook de hints kan raadplegen, maar we

kunnen vinden en terug kunnen komen om

willen gaan werken met een app voor op

de boel in te leveren! En wie weet als het

de telefoon/tablet. Op de app kunnen

pand groot genoeg is, is er misschien wel

spelers het antwoord invoeren en direct

plek voor een escape room en kunnen we

feedback krijgen of het juist of onjuist is. De

langzaam gaan uitbouwen.

app geeft dan eventueel de nodige hint en

Om dit alles te willen bereiken zouden we

wanneer alles correct is ingevoerd wordt

meer tijd en geld moeten investeren, maar

de

dit

zover zijn we nog niet. We werken allebei

moment werken we met een wegwijzer en

fulltime en pakken dit op als een hobby.

kan je door de Little Onion bladeren om te

We zijn allebei niet zo avontuurlijk in dat

zien waar je heen gaat. Aan het einde van

opzicht. We hopen natuurlijk dat we door

de Little Onion kan je aan de hand van de

de hobby verder uit te bouwen, steeds

bestelcode controleren of je eindcode

meer inkomsten kunnen genereren en

goed is. Het zou natuurlijk zo vet zijn als dit

deze investeren in Little Onion.

volgende

locatie

onthuld.

Op

allemaal in de app geborgd kan worden en

Wie weet waar we over 10 jaar staan en

het element -je route puzzelen en daarmee

we een mooi verhaal hebben over een

het verhaal achterhalen- sterker wordt.

hobby die uitgroeide tot een succesvol

Daarnaast is het commercieel een stuk

bedrijf die mensen leuke uitjes (Little

interessanter,

Onions, you get it) bezorgd.

omdat

inlogcodes kan werken.

je

met

unieke

Lees meer over Marloes' podcast op beyondthegame.be en lees meer over Little Onion op littleonion.nl
COLOFON Dank en credits

Wout, Jordin, Michaël, Jasper, Lyn, Sanne, Marloes en Koen voor de toffe interviews Eline, Jaap, Marco en Suzanne voor het nakijken van de geschreven teksten Mike, Timo en Jimmy voor het opmaken van het sommige van de artikelen Marieke, Tom en Dave voor het meehelpen met het uitwerken van de interviews Sandra voor het schrijven van haar column Iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan de totstandkoming van deze editie

Redactie: info@wesselkort.nl +31 6 82 23 83 97 (enkel Whatsapp)©TRAPPED 2021


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.