Page 1

2016 jaargang 4 nummer 2

U wist het al …: “Bewegen is gezond!!”


Hart in Actie

Adres: Telefoon Werkgebied: Website: E-mail: Bank: KvK-nummer:

Hoogveldseweg 76, 5451 AC MILL 0485 451847 Nederland www.hartinactie.nl info@hartinactie.nl NL16 RABO 0112 7874 87 53586379 - RSIN 8509.37.784

Uitgever: Drukwerk: Adres: Website:

Nolin Uitgevers B.V. GraÀsche Unie B.V. Postbus 204, 9600 AE Hoogezand www.nolin-binnenhofprojecten.nl

De uitgever en Hart in Actie zijn niet verantwoordelijk voor de inhoud van de advertenties. Niets uit deze uitgave mag worden gekopieerd en/of verspreid zonder schriftelijke toestemming van de uitgever en/of Hart in Actie.

INHOUD BROCHURE HART IN ACTIE 2 3 4

Bijna vijf jaar Stichting Hart in Actie Akira Endo, de eerste cholesterol temmer Sportende Nederlander wil graag 9 kilo kwijt 6 Tip van de week: houd je hart gezond, blijf in beweging 7 Samenwerken in sport- en beweegland 8 Zo makkelijk kan bewegen zijn 9 AED onderhoud vaak niet geregeld 10 10 redenen om te bewegen 12 Ambassadeur Hartstichting pleit voor meer burgerhulpverleners

14 17 18 19 20 22 23 25 26 1

Ga lang uit wandelen Weg met die vetrolletjes! Financiële verantwoording 2015 ‘Volkstuin goed voor geest en gezondheid’ HartslagNu-app redt levens bij hartstilstand Kan heel veel sporten slecht zijn voor het hart? Waar vindt u meer beweeginformatie? Stichting Hart in Actie steunen? Het kan via 4MORGEN! Voor u verzameld


Hart in Actie

Bijna vijf jaar Stichting Hart in Actie Ruim v贸贸r de overdracht van de uiterst succesrijke Stichting Kies voor Leven (www.kiesvoorleven.nl) op dinsdag 26 februari 2013 aan de Hartstichting, ondergetekende wist als AED-pionier van het eerste uur in tien jaar de levensreddende AED op de kaart te zetten, waren wij op 20 september 2011 ook al reeds gestart met een nieuwe landelijk werkende goede doelen organisatie; de Stichting Hart in Actie. Dit jaar vieren wij ons eerste lustrum! Doelstelling van Stichting Hart in Actie bestaat uit het zoveel mogelijk mensen met een chronische beperking of aandoening kennis te laten maken met sport en bewegen. Dat doet zij geheel belangeloos.

het bestaande aanbod van bewegingsen sportactiviteiten voor mensen met een chronische aandoening nog niet genoeg. Wilt u meer info, kijk dan op onze uitgebreide website: www. hartinactie.nl.

Om ons ide毛le werk op een effectieve manier te kunnen uitdragen, geven wij op landelijke basis informatiebrochures uit. Mede dankzij Nolin Uitgevers BV in Hoogezand, die de acquisitie van advertenties verzorgd en uit die opbrengsten alle kosten betalen, kunnen wij u hierbij al weer jaargang 4, nummer 2 ter lezing aanbieden.

Wij hopen dat de inhoud van dit informatieblad (of onze websites) u zal inspireren. Met een HARTelijke groet, Toon Hermsen Oprichter/Voorzitter van de Stichtingen Kies voor Leven en Hart in Actie Tevens ambassadeur van een drietal organisaties, waaronder de Hartstichting

De belangstelling voor sport en bewegen voor mensen met een beperking of chronische aandoening is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Ondanks deze toename is

(NB. De domeinnaam www.hartinactie.nl is al sinds 1994 mijn persoonlijke eigendom!) 2


Hart in Actie

Wat vliegt de tijd. Al weer ruim drie jaar geleden (op di. 26 februari 2013) droeg ik Stichting Kies voor Leven over aan de toenmalige directeur van de Hartstichting, de heer Hans Stam. Lees ook zijn column met de titel: ‘Akira Endo, de eerste Cholesterol temmer’

Akira Endo, de eerste cholesterol temmer Cholesterol is een natuurlijke substantie met vele biologische functies, we kunnen niet zonder. Cholesterol wordt vooral aangemaakt in onze lever. Om een te hoog cholesterolgehalte in het bloed te voorkomen wordt al lang intensief onderzoek gedaan naar middelen die de opname en aanmaak ervan konden remmen.

Een van de grootste bedreigers van de gezondheid van de wereldbevolking is cholesterol. Te hoge concentraties cholesterol in het bloed kan aanleiding zijn tot het ontstaan van aderverkalking in de (krans) slagaderen en dat leidt vervolgens weer tot een hartinfarct, beroerte of hartstilstand.

De oplossing werd als eerste gevonden in Japan, door Akira Endo (1933). Ik noem hem daarom de eerste cholesterol temmer! 3


Hart in Actie Door de eeuwen heen hebben Japanners en Chinezen een voorliefde gehad om uit planten, paddenstoelen en schimmels medicinale producten te isoleren.

werkten letterlijk dag en nacht in hun laboratorium (er waren inderdaad dag- en nacht ploegen van onderzoekers) aan de verdere uitwerking van Endo’s vondst en ontdekten het goede (HDL) en kwade (LDL) cholesterol, de veroorzaker van athrosclerose (aderverkalking). Statines hebben tot op de dag van vandaag naar schatting zo’n kleine 6 miljoen mensen het leven gered!

Zo ook de biochemicus Endo. Van 1957 tot 1978 werkte hij bij Sankyo Co. en deed onderzoek aan enzymen uit schimmels. Tijdens een stage op het Albert Einstein College of Medicine (New York, US) bestudeerde hij de cholesterol stofwisseling en eenmaal terug in Japan in 1968 onderzocht hij op goed geluk bij duizenden schimmelstammen of zij een stof produceerden die de aanmaak van cholesterol kon belemmeren. Een monniken werk van twee jaar!

In Nederland gebruiken rond de 1,8 miljoen mensen (9% van de bevolking!) statines. Hiermee is de enorme omvang van hart- en vaatziekten in Nederland nog maar weer eens bewezen. Ook moeder natuur maakt statines t.w. oesterzwammen en rode rijstgist. Door het regelmatig eten van b.v. Pekingeend met oesterzwammen, overigens beide, mits goed klaargemaakt, een lekkernij, kun je je bloed cholesterol spiegel verlagen. Zeker als je er nog een glaasje rode rijstwijn bij drinkt.

Endo had mazzel! Van de 6000 door de schimmels geproduceerde stoffen bleken er drie de gewenste eigenschap te hebben. Eén ervan, ML-236B gelabeld, was de eerste van een grote familie statines, de meest succesvolle geneesmiddelen in de geschiedenis van geneeskunde. De vondst van Endo had een enorme impact. In een hoog tempo stortte de farmaceutische industrie zich op deze statines (vooral Merck, Sharp & Dohme met Lovastatine) en de grootse ‘money making machine’ aller tijden kwam op gang.

Endo was een bescheiden man. Waar de farma groot geld verdiende aan zijn vondst, bleef hij met lege handen staan. Waar zijn onderzoek voor Brown en Goldstein een enorme boost betekende en zij de Nobelprijs kregen, bleef hij met wederom lege handen staan. Het leven is niet altijd eerlijk!

De Amerikaanse onderzoekers Michael Brown en Joseph Goldstein

Auteur: Hans Stam Oud-directeur van de Hartstichting 4


Hart in Actie

Sportende Nederlander wil graag 9 kilo kwijt in zwemkleding (11%) en zelfs indruk maken tussen de lakens (7%). “Wij vinden het belangrijk dat mensen de vrijheid voelen om hun eigen doel na te streven”, vertelt Ronald van Hasselt (Fit For Free). “Geen doel is te klein of te groot. Je hoeft niet de New York Marathon te lopen of een sixpack te trainen”. Collega Kim Bange vult aan: “Als je jouw conditie wilt verbeteren om je kleinkinderen bij te houden is dat ook een mooi streven. Met de Wall of Goals willen we mensen helpen gemotiveerd te blijven”.

Nederlanders die afvallen als sportdoel hebben, willen gemiddeld negen kilo kwijt. Bijna een derde van de Nederlanders (29%) hangt zijn sportdoel echter binnen een kwartaal alweer aan de wilgen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Fit For Free onder 1.000 Nederlanders, uitgevoerd door Panel Wizard.

Drenthe meest tevreden met lichaam Uit het onderzoek komt naar voren dat er nog werk aan de winkel is. Nederlanders beoordelen hun lichaam erg laag met een krappe voldoende: 6,6. Bijna één op de vijf Nederlanders (19%) geeft zijn lichaam zelfs een 5,0 of lager. Mannen waarderen zichzelf gemiddeld net een half puntje hoger (6,8) dan vrouwen (6,3). In Drenthe zijn mensen het meest tevreden met hun lichaam. Met een 6,9 scoren zij het hoogst van alle provincies, terwijl Limburgers zichzelf met een 6,2 het laagste cijfer geven.

Wall of Goals De reden dat mensen afhaken is in de helft van de gevallen gebrek aan motivatie. Om die motivatie vast te houden vindt 53 procent het stellen van een doel essentieel. Daar speelt Fit For Free op in met de introductie van de Wall of Goals. Een muur in alle 78 vestigingen, waar leden hun sportdoel op kunnen vereeuwigen om gemotiveerd te blijven. Geen doel te klein of te groot De redenen lopen uiteen. Van jezelf Àtter voelen (80%), stress verminderen (50%) tot goed voor de dag komen

Bron: Fitmagazine.nu 5


Hart in Actie

Tip van de week: houd je hart gezond, blijf in beweging Zorgwekkend nieuws van de Hartstichting eind vorig jaar: het aantal mensen dat te maken krijgt met een hartinfarct, een beroerte en/of hartfalen zal de komende decennia sterk oplopen. Beat de statistiek en houd je hart gezond!

veranderen om het aantal slachtoffers te verminderen en ook om de almaar stijgende zorgkosten te drukken. Het is noodzakelijk dat we hart- en vaatziekten in een vroeger stadium kunnen herkennen en behandelen, zodat minder mensen ziek worden. Daarnaast moeten we nieuwe manieren vinden om een gezonde leefstijl lang vol te houden. Het is urgent dat de overheid, het bedrijfsleven en de zorg zich integraal inzetten om dit probleem aan te pakken.”

Uit berekeningen van het RIVM in opdracht van de Hartstichting blijkt dat ons land in 2040 maar liefst 1,4 miljoen hartpatiënten zou kunnen tellen, als de trend zich naar verwachting ontwikkelt. Dat zou een stijging betekenen van 65% ten opzichte van 2011.

Risicofactoren Volgens de Hartstichting is deze ontwikkeling te keren door factoren aan te pakken die de kans op harten vaatziekten vergroten, zoals een te hoge bloeddruk en roken. En dat is niet zomaar een loze kreet, het kan grote positieve gevolgen hebben! Als iedereen in Nederland een gezonde bloeddruk zou hebben, zou dat leiden tot 360.000 minder patiënten met hart- en vaatziekten in 2040. Als vanaf nu iedereen zou stoppen met roken, zouden er in 2040 320.000 mensen minder hart- of vaatpatiënt zijn.

Vergrijzing Waar komt die explosieve toename vandaan? Met de beschuldigende vinger kan worden gewezen naar de vergrijzing waarmee Nederland nu en in de komende decennia mee te maken heeft. De totale kosten van de zorg voor patiënten met hart- en vaatziekten bedragen volgens de Hartstichting nu al meer dan 8 miljard euro per jaar. En die kosten zullen volgens de Hartstichting nog fors stijgen als gevolg van de verwachte groei van het aantal patiënten.

Daarnaast vormen ook een verhoogd cholesterolgehalte, overgewicht en te weinig lichaamsbeweging belangrijke risicofactoren.

Floris Italianer, directeur van de Hartstichting: “Er móet nu iets 6


Hart in Actie Goed nieuws Hoewel de vergrijzing in belangrijke mate bijdraagt aan de toename van het aantal mensen met hart- en vaatziekten, vinden veel hart- en vaatproblemen hun oorzaak in een ongezonde leefstijl. Het goede nieuws is dat je daar zelf iets aan kunt doen.

dag. Dat houdt je hart en bloedvaten in conditie en verlaagt je bloeddruk. Andere voordelen van bewegen zijn dat het je spijsvertering verbetert, je gewicht positief beïnvloedt, botontkalking tegengaat, spanningen wegneemt en maakt dat je beter slaapt. En het geeft je energie!

Door meer te bewegen, af te vallen als je te zwaar bent, minder of liever helemaal niet te roken en gezonder te eten kun je aanzienlijke gezondheidswinst boeken en houd je je hart gezond.

Kies wel een sport die je leuk vindt en goed bij je past. Dan houd je het niet alleen langer vol, maar beleef je er ook meer plezier aan. Op Sport.nl kun je met behulp van de Sportwijzer eenvoudig onderzoeken welke sport het meest geschikt is voor jou.

Beweeg! Bij een gezond leefpatroon hoort minimaal een halfuur beweging per

Bron: Hartstichting.nl

Samenwerken in sport- en beweegland De sportmogelijkheden voor mensen met een verstandelijke handicap zijn groot. Echter is het nog niet vanzelfsprekend dat zij gebruik maken van reguliere sportmogelijkheden dichtbij huis. Ondersteuning van de vereniging is vaak een vereiste.

Hierdoor wordt sport en bewegen ook interessant voor werkterreinen als onderwijs/jeugd, gezondheid, welzijn en ruimtelijke ordening. Om te-weinig-actieven succesvol in beweging te krijgen, moeten we de krachten bundelen. Sport- en beweegaanbieders kunnen het niet alleen omdat de speciÀeke kennis van de doelgroep ontbreekt. Organisaties die die kennis wel hebben missen op hun beurt informatie over sport- en beweegactiviteiten en de fysieke (on) mogelijkheden van de doelgroep.

Het begrip samenwerken is “hot”. Ook op het gebied van sport en bewegen werkt men steeds vaker samen. Sport en bewegen is niet alleen een doel, maar wordt steeds meer gezien als een mooi en krachtig middel. 7


Hart in Actie

Samenwerken is niet alleen belangrijk voor het vullen van gaten op het gebied van kennis en vaardigheden. Het draagt ook bij aan het vergroten van draagvlak, creëren van daadkracht en verhogen van opbrengsten en kwaliteit.

Samenwerken is voor Stichting Hart in Actie een effectieve manier om kennis en ervaringen te delen en versterken via onderzoek en stages. Dat is verrijkend voor alle betrokken organisaties en mensen met een chronische beperking of aandoening. Wij staan dan ook altijd open voor nieuwe ideeën en projecten.

Zo makkelijk kan bewegen zijn Een druk gezinsleven gaat niet altijd samen met regelmatige bezoekjes aan het Àtnesscentrum. Een overvolle agenda werkt ook niet mee. Maar wat is nu eigenlijk het probleem? Je geeft te weinig prioriteit aan sporten. Vergelijk het met tandenpoetsen. Ga je ooit ’s ochtends de deur uit zonder een frisse mond? Precies! Zo is het ook met bewegen. Hierbij is plannen een must.

Verwacht niet te snel resultaat Alle begin is moeilijk. Dat mag. Laat je daardoor niet uit het veld slaan. Bouw de tijd om te sporten rustig op. En minstens zo belangrijk: neem genoeg rust om weer te herstellen. Stap voor stap naar meer bewegen: zo wordt sporten een routine 1. Geen zin, geen tijd? Bewegen is een prioriteit! 2. Stel haalbare doelen, zo stel je jezelf niet teleur 3. Elke dag wat meer bewegen heeft meer effect dan 2x een uurtje per week 4. Je haakt minder snel af als je samen gaat sporten 5. Is het begin zwaar, bedenk dan: het is een investering 6. Bouw de training rustig op 7. Neem voldoende tijd om te herstellen

Het doel is haalbaar Drie avonden per week naar de sportschool of het zwembad is misschien een te ambitieus doel. Bovendien: elke dag bewegen zet meer zoden aan de dijk. Samen is beter vol te houden Voor wie al snel een smoesje verzint om niet te hoeven sporten, is een teamsport een uitkomst. Of plan beweegafspraken in met een sportmaatje. 8


Hart in Actie

AED onderhoud vaak niet geregeld Zoals ook geldt voor een auto, woning, kleding of blusmiddel, is voor de levensreddende AED eveneens de aanschaf niet voldoende. Om de werking niet aan het toeval over te laten tijdens een ernstige hartcalamiteit, is onderhoud geen overbodige luxe.

boosdoeners die deze aantallen teniet doen. Een jaarlijkse controle zoals voor uw vervoermiddel is daarom geen overbodige luxe. Het vervangen van onderdelen en het signaleren van defecten vergroot aanzienlijk de werking van het apparaat op het moment van een hartcalamiteit van uw buur, kennis of naaste familielid. Het signaal dat sommige AED’s afgeven bij een lege accu wordt zelfs vaak niet opgemerkt.

Landelijke media berichten met grote regelmaat over de inzet van een AED. Spijtig genoeg niet altijd met positief gevolg, wat vaak te wijten is aan achterstallig of geen onderhoud. De oorzaak kan worden gevonden in het feit dat men niet beseft dat een AED onderhoud nodig heeft en de misvatting dat het plaatsen van een AED op zich volledige veiligheid creëert.

Voor het onderhoud aan AED apparaten beschikken nagenoeg alle betrouwbare AED leveranciers over onderhoudsabonnementen. Daarnaast is de reanimatie/AED training vanzelfsprekend van grote waarde voor het correct inzetten van het toestel.

Verspreid over Nederland bevinden zich anno 2016 tussen de 100.000 en 120.000 AED’s. Een aantal dat in theorie veel leed zou kunnen voorkomen. Zonder het onderhouden van deze apparaten zijn lege batterijen, defecte elektroden of binnendringend vocht enkele

Bron: www.kiesvoorleven.nl door Toon Hermsen 9


Hart in Actie

10 redenen om te bewegen Bewegen voorkomt overgewicht Bewegen verhoogt de stofwisseling (via spieropbouw en vetafbraak), een belangrijk wapen in het voorkomen en het bestrijden van overgewicht. Vandaar de uitspraak: Het beste dieet is een dieet met een Áink portie beweging.

Op het werk, voor onze computer en in de auto, Nederlanders zitten steeds meer uren per dag. ’s Avonds of in het weekend je schuld inhalen door Áink te bewegen? Sorry. Zelfs als je dagelijks voldoende minuten beweegt, is lang achter elkaar zitten ongezond. Het geeft een verhoogde kans op chronische ziekten. Stichting Hart in Actie geeft je 10 redenen om meer te bewegen. 10


Hart in Actie Bewegen is goed voor je sociale leven Het is vaak leuker en meer motiverend om samen met anderen te sporten. Bewegen levert vaak sociale contacten op. Dit helpt om bewegen langer vol te houden.

Bewegen kan diabetes voorkomen Beweging zorgt er voor dat glucose beter kan doordringen in de cellen. Zo helpt bewegen bepaalde vormen van diabetes voorkomen. Maar ook diabetespatiënten hebben baat bij sport, wanneer dit onder verantwoorde omstandigheden gebeurt.

Bewegen kan stress, angst en depressie verminderen Wie beweegt, bouwt de opgehoopte stresshormonen op natuurlijke wijze af. U kunt dus letterlijk de “stress uit het lijf lopen”. Bewegen heeft ook invloed op de mentale gezondheid. Actievelingen zitten lekkerder in hun vel.

Bewegen is goed voor uw longen Bewegen houdt uw longen en ademhalingsspieren in conditie. Ook astmapatiënten hebben baat bij beweging. Bewegen is goed voor uw portemonnee Actievelingen leven niet alleen langer, maar ook beter. Ze bezoeken minder vaak het ziekenhuis of de dokter en gebruiken minder medicijnen. Bewegen is niet alleen goed voor uw gezondheid, maar ook voor uw portemonnee. Beter nu geld uitgeven aan wandelschoenen of een Àets, dan later het veelvoudige aan de dokter.

Bewegen kan kanker voorkomen Voor sommige vormen van kanker (dikke darmkanker, borstkanker) is het preventieve effect van voldoende bewegen bewezen. Bewegen is goed voor je hart Hart- en vaatziekten behoren tot één van de grootste doodsoorzaken in het westen. Van een zwakke biceps sterft u niet, van een zwakke hartspier wel. Vooral duursporten (wandelen, joggen, lopen, Àetsen en zwemmen) zijn de ideale bondgenoten van het hart.

Bewegen is de beste vorm van pensioensparen Je leven lang bewegen is het beste medicijn tegen typische ouderdomsziekten als artritis, osteoporose en hoge bloeddruk.

Bewegen kan osteoporose voorkomen Vanaf je 35ste worden je beenderen kwetsbaarder. Stilzitten versnelt dit proces. Bewegen houdt je beenderen, spieren en gewrichten stevig, soepel en in conditie.

Bron: Stichting Hart in Actie

11


Hart in Actie

12


Hart in Actie

Ambassadeur Hartstichting pleit voor meer burgerhulpverleners Ambassadeur Nederland één 6-minutenzone, Toon Hermsen, beijvert zich als AED-pionier van het eerste uur al sinds 2002 voor méér betrouwbare AED’s in het straatbeeld én vooral voor méér burgerhulpverleners. Elke dag sterven er in Nederland 35 mensen buiten een ziekenhuis aan een hartstilstand. Jong, oud, man, vrouw: het kan iedereen overkomen. Het overgrote deel van de slachtoffers bevindt zich in en rond het huis. Reanimatie door een buurtbewoner binnen 6 minuten kan de overlevingskans verdubbelen.

Registratie bij oproepsysteem In Nederland zijn er twee miljoen mensen die recent hebben leren reanimeren. Echter, slechts 90.000 van hen kunnen worden opgeroepen op het moment dat een buurtbewoner plotseling een hartstilstand krijgt. Zij staan aangemeld bij een van de twee oproepsystemen (Hartveilig Wonen en HartslagNu) die bij meldkamer 112 zijn aangesloten. Op het moment dat een buurtbewoner een hartstilstand krijgt en 112 is gebeld, ontvangen zij een bericht op hun telefoon. Reanimatie en behandeling met een AED binnen 6 minuten biedt de grootste kans op overleving.

Toon Hermsen, die in 2002 reeds begon met het landelijk uitdragen van zijn levensmissie en zijn geesteskindje, de Stichting Kies voor Leven (www. kiesvoorleven.nl) op 26 februari 2013 overdroeg aan de Hartstichting, is als ‘Ambassadeur Nederland één 6-minutenzone’ nog steeds actief om zijn passie uit te dragen voor het redden van meer mensenlevens! Persoonlijke hartproblemen liggen ten grondslag aan dit levenswerk.

Elke dag overlijden 35 mensen aan een hartstilstand Elke dag overlijden in Nederland 35 mensen aan een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Met diverse partijen werken wij aan een landelijk dekkend netwerk van burgerhulpverleners. Zodoende kunnen slachtoffers van een hartstilstand in héél Nederland binnen 6 minuten geholpen worden. Jaarlijks kunnen zo 2500 levens worden gered. In totaal zijn er minimaal 170.000 burgerhulpverleners nodig. Aanmelden kan via www.hartstichting.nl

13


Hart in Actie

Ga lang uit wandelen Het is niet alleen mooi om oud te worden. Oud worden maar je niet oud voelen, dat moet toch de uitdaging worden van iedereen. Een bezigheid die hier makkelijk aan kan bijdragen is lopen. Niet perse hardlopen, want dat is niet voor iedereen weggelegd. Het blijkt dat tegen dagelijks een half uurtje lopen, dat daar geen pil

tegenop kan. Hart en longen worden er sterker van, je geheugen wordt beter. Het is daarbij ook goed voor je humeur, zeker als je met iemand samen loopt. Wandelen is goed voor alles Wandelen is goed voor alles. Je hart, bloedvaten, bloeddruk, cholesterol,

14


Hart in Actie botten en spieren, gewicht en geheugen, ze gaan er allemaal op vooruit. Ook je humeur wordt er beter van, simpel van minstens een half uur lopen. Waarom is juist wandelen zo gezond, en hoe gezond is het precies? Uit onderzoeken is gebleken dat dagelijks wandelen een drastische verbetering van de gezondheid oplevert.

Veel wandelen is gezonder dan kort intensief bewegen Een hoofddocent aan Bewegingswetenschappen in Maastricht legt uit dat veel zitten heel ongezond is. Uit onderzoek bleek dat al na vier dagen zitten de concentratievetten in het bloed toe- en de insulinegevoeligheid afneemt. Dat zijn risicofactoren voor respectievelijk hoge bloeddruk en diabetes. In dit onderzoek bleek de groep die kort maar intensief sportte, gezonder dan de zittende groep. Maar het ging nóg beter met de groep die vijf uur per dag rustig rondslenterde. Veel wandelen is dus gezonder dan kort, intensief bewegen.

Loop niet te hard van stapel Wie niet zo’n beste conditie heeft, doet er goed aan het wandelritme geleidelijk op te bouwen. Kort gezegd komt het erop neer dat je steeds meer minuten stevig doorloopt en dat afwisselt met twee minuten rustig lopen. Een trainingsschema voorkomt spierpijn en pijnlijke schenen. Echte blessures ontstaan niet snel, behalve bij wie ongetraind lange tochten loopt.

Wandelen is goed voor jou 1. Spieren en botten Wandelen versterkt de spieren en botten en vermindert daardoor de kans op osteoporose (botontkalking). Door botten regelmatig te belasten worden ze sterker en er wordt zelfs nieuwe botmassa opgebouwd. Wandelen is ook goed voor het kraakbeen, het elastische weefsel tussen de botten. Veel ouderen merken dat ze pijn hebben als ze hun gewrichten draaien, bijvoorbeeld bij het dansen. Door weinig te bewegen is het kraakbeen in de gewrichten dunner geworden. Wandelen helpt het kraakbeen op te bouwen en daardoor soepeler te bewegen.

Loop rechtop en ontspannen, in een tempo dat gemakkelijk vol te houden is. Maak de passen niet te groot, wikkel je voeten goed af en laat je armen soepel mee bewegen. Het is niet nodig extra stevig met de armen te zwaaien. De conditie van je longen en hart gaat vooral vooruit bij stevig doorwandelen. Daarbij loopt de hartslag op tot 170 slagen per minuut, min je leeftijd. Voor een 60-jarige is dat bijvoorbeeld een hartslag van 110.

15


Hart in Actie 2. De longen Wie veel wandelt, vergroot het vermogen van de longen om zuurstof op te nemen.

kilocalorieën. Wie dagelijks een half uur wandelt, kan dus Áink afvallen. Eén kilo in twee maanden en zes kilo in een jaar.

3. De hersenen Bij mensen die hun hele leven lichamelijk (en geestelijk) actief blijven, vermindert de kans op alzheimer met 20 tot 50 procent. Ook voor wie al dementeert, is wandelen gezond. Wandelaars zijn opgewekter en hun geheugen functioneert beter.

8. De nachtrust Wandelen is ook goed voor de biologische klok, waardoor in- en doorslapen beter lukken. Ook de kwaliteit van de slaap verbetert. 9. De darmen Dagelijks wandelen stimuleert de stofwisseling en is goed tegen darmverstopping.

4. Hart en bloedvaten Dagelijks minstens een half uur wandelen verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte in het bloed. Ook verbetert het de conditie van hart en bloedvaten. Het risico op hartproblemen daalt al met 50 procent als mensen één uur per week actief zijn.

6. Depressie Wandelen werkt tegen stress en depressieve gevoelens. Angststoornissen nemen met bijna de helft af.

Ga vandaag nog uit wandelen Veel van de genoemde gezondheidseffecten treden pas op als je langere tijd elke dag blijft wandelen. Maar wie vandaag begint, voelt zich meteen meer ontspannen en krijgt een beter humeur. Na een week zul je al merken dat je conditie verbetert. Wandelen kun je ook in clubverband doen. Het is een manier om als single andere mensen te leren kennen en je kennissenkring te vergroten. Het is dus goed voor de 50-plussers onder ons, maar je kunt natuurlijk niet jong genoeg beginnen met gezond bewegen.

7. Overgewicht Een uur stevig doorlopen (5 kilometer per uur) kost ongeveer 240

Bron: http://www.singlessite.nl/ door Margret Tielemans - Foto Freek Mayenburg

5. Diabetes Dagelijks wandelen verlaagt het risico op diabetes type 2 met maar liefst 58 procent.

16


Hart in Actie

Weg met die vetrolletjes! De eerste soort is de vorm die ervoor zorgt dat je buikspieren niet meer zichtbaar worden en noemt men subcutaan vet en bevindt zich direct onder de huid en bovenop je buikspieren. De tweede soort noemt men visceraal vet en die bevindt zich dieper in de buikspieren en rondom de organen. Visceraal vet zorgt bij bepaalde mannen voor het uitzettende ‘bierbuik’ effect. En met name dat laatste is ongezond.

Het is vaak een van de redenen om te gaan sporten: een buikje. Weg met die vetrolletjes die de irritante neiging hebben om steeds net boven je broek uit te komen. Het echte probleem met buikvet is echter niet alleen cosmetisch, buikvet kan namelijk ook voor gezondheidsproblemen zorgen. Chronische ziekten Mensen met overtollig buikvet hebben vaker te maken met problemen rond chronische ziektes. Er is een direct verband tussen buikvet ophoping en diabetes. Door het extra buikvet kan je lichaam resistent worden tegen insuline wat helpt om je bloedsuikerspiegel op peil te houden. Wanneer je lichaam zover is dat het resistent wordt dan is de kans aanwezig dat je diabetes krijgt. Maar het verhoogt ook de kans op hart- en vaatziekten.

Tips En hoe raak je die rolletjes kwijt? Simpel natuurlijk: beter eten en meer bewegen! En vinden jouw leden het nog steeds zo lastig? Lees hier http:// bit.ly/1iOyAmz de 10 redenen op Gezondheidsnet waarom buikvet voor hen zo lastig weg te krijgen is. Gelukkig is punt 2, 8 & 10 voor de Àtnessbranche natuurlijk ‘piece of cake’. Uhh ‘piece of apple….’

Vetsoorten Er zijn twee soorten vet, die zich in of rondom de maagstreek bevinden.

Bron: www.Àtmagazine.nu 17


Hart in Actie

Financiële verantwoording 2015 Jaarlijks legt Stichting Hart in Actie (ANBI) verantwoording af over de Ànanciën. Dankzij Meulepas & Partners in Mill, die de jaarrekeningen belangeloos voor ons samenstelt, zijn de jaaroverzichten te bekijken op: http://www.hartinactie.nl/ jaaroverzichten.html.

voorlichting, het ontwerpen en vullen van de digitale nieuwsbrieven, het schrijven van de teksten voor de uit te geven gedrukte informatiebrochures, het ontwikkelen, bouwen en onderhouden van de websites, het organiseren en bemannen van informatiebeurzen, het plaatsen van de presentatiewand en/of banners in bibliotheken en gemeentehuizen, het verlenen van advies bij het opzetten van beweeg-initiatieven op lokaal niveau in het hele land, etc. Bestuursleden krijgen geen onkostenvergoeding en zijn vrijwilligers. Wij doen het niet om er iets aan te verdienen, maar puur om een nuttige bijdrage te leveren aan een gezondere samenleving.

Onze kosten zijn zeer beperkt! De kosten van Stichting Hart in Actie zijn zeer beperkt. Alles wordt op een puur belangeloze manier in eigen beheer geregeld. De administratie, de opslag van de materialen, het verzorgen van spreekbeurten, het geven van digitale en telefonische

Waar komt ons werkgeld vandaan? Stichting Hart in Actie collecteert niet, krijgt geen overheidssubsidie en heeft ook geen leden of (vaste) donateurs. We hebben dus géén vaste opbrengsten uit die hoek en 18


Hart in Actie zijn puur afhankelijk van vrijblijvende donaties. Hoewel geld niet ons belang is, moeten wij natuurlijk wel ons ideële werk Ànancieel goed kunnen blijven uitvoeren. Wilt u ons eventueel ondersteunen. U kunt een Ànanciële bijdrage

over maken op ons banknummer: NL16 RABO 0112 7874 87 onder vermelding van ‘donatie Hart in Actie’. Alle beetjes helpen! HARTelijk dank voor uw bijdrage!

'Volkstuin goed voor geest en gezondheid' Minder moe en gespannen Proefpersonen die wekelijks minstens een halfuur in hun volkstuin aan de slag waren, bleken zich beter te voelen dan mensen zonder volkstuin. De eerste groep voelde zich minder moe, depressief, gespannen en boos. Bovendien was hun algemene gezondheid beter en hadden ze meer zelfvertrouwen dan mensen die nooit tuinieren. Daarnaast hadden de volkstuinierders gemiddeld een lager BMI.

Stedelingen kunnen baat hebben bij een volkstuin. Elke week een half uur tuinieren verbetert hun humeur, zelfvertrouwen en gezondheid. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteiten van Westminster en Essex. Volkstuinen zijn heel populair in het Verenigd Koninkrijk, vaak zijn er zelfs lange wachtlijsten voor wie er een wil bemachtigen. Er is echter weinig bewijs voor de gezondheidseffecten van tuinieren.

Half uur helpt al Het maakte niet uit hoeveel tijd er werd besteed aan de tuin, een halfuur bleek al heilzaam. Volgens de onderzoekers kunnen volkstuintjes een belangrijke rol spelen bij het geestelijk welzijn van mensen die in de stad wonen.

De onderzoekers ondervraagden daarom 269 mensen. Ongeveer de helft tuinierde regelmatig in een volkstuin. Voor en na een bezoek aan hun plantjes werden onder andere hun zelfvertrouwen, humeur en algemene gezondheid gemeten. Bovendien gaven de deelnemers aan hoeveel tijd ze spendeerden aan tuinieren.

De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het Journal of Public Health. Bron(nen): BBC - door Jolanda Niemantsverdriet 19


Hart in Actie

HartslagNu-app redt levens bij hartstilstand een circulatiestilstand (ook wel hartstilstand genoemd). Door de komst van AED’s en burgerhulpverleners steeg het aantal overlevenden van 10% naar meer dan 25%. Dat blijkt uit onderzoek door het AMC/ VU. Dat zijn zo’n 2.500 per jaar, 1.500 meer dan in het verleden. De redenen: steeds meer AED’s en burgerhulpverleners die met de nieuwe HartslagNU-app nog beter kunnen reageren. Lees ook het eerste artikel in onze vorige uitgave (jrg 4, nr 1): http://www.hartinactie.nl/ infoboekjes.html

Met een slimme HartslagNu-app wordt je als burgerhulpverlener opgeroepen als er in de buurt iemand wordt getroffen door een circulatiestilstand. De nieuwe app ‘weet’ aan de hand van de smartphone van de vrijwilligers waar de hulpverleners zijn en alarmeert hen wanneer ze volgens hun locatiegegevens binnen zes minuten bij een slachtoffer kunnen zijn. Ruime verdubbeling overlevenden Jaarlijks worden ongeveer 16.000 Nederlanders getroffen door

20


Hart in Actie Waar wil HartslagNu nog meer aan werken:

en kan alleen tot stand komen als beide partijen die behoefte hebben. HartslagNu denkt na over systemen die bij dit contact kunnen helpen. Hart4All is een systeem dat in Brabant is getest. De ervaring laat zien dat het toepassen van het systeem in de praktijk nogal eens vergeten wordt maar na toepassing van grote waarde kan zijn.

a/ Herkenbaarheid. De burgerhulpverlener is voor de professional vaak niet herkenbaar. U ziet als huisarts niet of degene die reanimeert de buurman is, een familielid of de opgeroepen burgerhulpverlener. Overigens geldt datzelfde vaak ook andersom. HartlagNu werkt plannen uit om de burgerhulpverlener herkenbaar te laten zijn. Herkenning en begrip voor elkaars taak, kennis, vaardigheden en verantwoordelijkheden moet bijdragen aan een goede en gestructureerde samenwerking tijdens reanimatie.

c/ Verhogen van het aantal burgerhulpverleners. Om heel Nederland één zogenaamde 6 minutenzone te maken werkt HartslagNu samen met de Hartstichting. We streven naar 200.000 burgerhulpverleners. We doen een oproep aan alle burgers die kunnen reanimeren, maar ook aan professionals (artsen, verpleegkundigen, paramedici, politie, brandweer) om zich aan te melden. Er is vaak nog onvoldoende bekendheid over het systeem van burgerhulpverlening en professionals moeten soms ook een drempel over om in hun privé-tijd zich aan te melden voor een werk gerelateerde taak. Maar al kunt u maar één keer in uw leven een wijkbewoner of een ander in uw omgeving redden, zou dat niet prachtig zijn?

b/ Nazorg. Na betrokken te zijn geweest bij een reanimatie is er veel behoefte aan informatie over het slachtoffer. Heeft deze het overleeft, zo nee, waarom niet, zo ja, hoe gaat het nu? Ook heeft een patiënt die de reanimatie heeft overleeft of diens familie vaak behoefte aan contact met diegenen die betrokken zijn geweest bij de reanimatie, zeker met de burgerhulpverlener. De privacy wetgeving en ons beroepsgeheim blokkeren deze overdracht van informatie, contact moet door de patiënt, diens familie of de burgerhulpverlener geïnitieerd worden

Meer weten? Kijk dan op http://www.hartslagnu.nl

21


Hart in Actie

Kan heel veel sporten slecht zijn voor het hart? Sterker hart Ze kunnen je geruststellen: “Er is geen bewijs dat je zoveel kunt sporten dat het gevaarlijk is voor een normaal, gezond persoon,� aldus Thompson. Sterker nog, uit meerdere studies blijkt dat veel lichaamsbeweging erg goed is voor het hart. Of je nu vijf minuten of twee uur per dag sport, de kans dat je dood gaat aan hartziekten is veel kleiner dan wanneer je helemaal niet beweegt. En tot op zekere hoogte geldt: hoe meer je sport, hoe beter het is.

Een marathon lopen, elke dag naar de sportschool, kun je met je ambitieuze goede voornemens ook te ver gaan? Dat kan wel, maar is niet heel waarschijnlijk. Dr. Paul Thompson, hoofd cardiologie van het Amerikaanse Hartford Hospital en een fervent marathonloper, zocht uit in hoeverre te veel sporten slecht is voor het hart. Hij werkte samen met het Nederlandse Radboud UMC. De onderzoekers vergeleken alle studies die op dit gebied in de afgelopen dertig jaar zijn verschenen.

22


Hart in Actie Als je veel sport gaat je hart er anders uitzien dan dat van mensen die niet bewegen. Je linker- en rechter hartkamer worden groter. Voor de meeste mensen zijn deze veranderingen goed en helpen ze om sportieve prestaties te verbeteren, maar er zijn uitzonderingen.

ben je erfelijk belast dan voorkomt sporten de aandoening niet. Wie veel beweegt heeft zelfs meer kans dat de aderverkalking een hartaanval veroorzaakt dan wie rustig stil blijft zitten. Ook mensen met aangeboren hartafwijkingen lopen meer risico op een hartaanval als ze zwaar sporten. Maar heb je hier allemaal geen last van, dan zul je met sporten je hart alleen maar veel sterker maken.

Aderverkalking Opvallend genoeg krijgen oudere marathonlopers net zo vaak last van aderverkalking als oudere nietsporters. Dus leef je ongezond of

Bron: Wel.nl Door Jeannette Kras

Waar vindt u meer beweeginformatie? Bewegen voor uw gezondheid. Elke dag voldoende bewegen houdt uw hart en bloedvaten in conditie. Het verlaagt ook uw bloeddruk. Uit onderzoek blijkt dat bewegen de kans op allerlei chronische beperkingen verkleint. Daarnaast zijn stoppen met roken en gezond eten natuurlijk belangrijk om ernstige aandoeningen te voorkomen.

activiteiten aangekondigd, zoals wandelingen, Àetstochten en activiteiten via wijk- of buurtverenigingen.

Om meer te bewegen kunt u lid worden van een sportvereniging. Informatie en adressen vindt u in de gids van uw gemeente. Alle sportverenigingen bij u in de regio vindt u op www.sportwijzer.nl . In huisaan-huisbladen worden regelmatig

Wandelen of Àetsen in de natuur Houdt u van wandelen of Àetsen in de natuur? Op www.ivn.nl vindt u natuurwandelingen en -Àetstochten in uw regio. U kunt ook kijken op www.natuurmonumenten.nl

Nordic Walking of Sportief Wandelen Op de site van de Atletiekunie vindt u adressen bij u in de regio waar u zich kunt aanmelden voor de trainingen Sportief Wandelen of Nordic Walking: www.atletiekunie.nl

23


Hart in Actie

Sporten of bewegen met een lichamelijke beperking Sportbond Gehandicaptensport Nederland stimuleert sport en bewegen voor mensen met een lichamelijke beperking. Kijk voor meer informatie op www.gehandicaptensport.nl

Ochtendgymnastiek Wilt u liever thuis iets doen? Begin dan met ochtendgymnastiek, bijvoorbeeld via het televisieprogramma ‘Nederland in Beweging’. Raadpleeg uw omroepgids of de website www.omroepmax.nl voor informatie. Beweegmaatje Vindt u het leuker om samen met iemand een beweegactiviteit te starten? Zoek dan een maatje bij u in de buurt op www.beweegmaatje.nl

Sporten of bewegen met een chronische aandoening Informatie over sport en bewegen voor mensen met een chronische aandoening vindt u op www.sportzorg.nl

Sportzorg Op www.sportzorg.nl vindt u allerlei informatie over sport en gezondheid, sportblessures, sportmedische onderzoeken, sportkeuringen en voeding.

Verantwoord bewegen met een hartaandoening Mensen met een hartaandoening kunnen bij gecertiÀceerde beweegclubs verantwoord bewegen onder deskundige begeleiding. Kijk voor een adres bij u in de buurt op www.beweegzoeker.nl

24


Hart in Actie

Stichting Hart in Actie steunen? Het kan via 4MORGEN! Sinds kort is er een nieuwe manier van online winkelen waarmee je Stichting Hart in Actie gratis steunt. Als je via 4MORGEN winkelt, heb je toegang tot veel bekende webwinkels, zoals Albert Heijn, Coolblue, Zalando, en Thuisbezorgd. 4MORGEN maakte met al deze winkels afspraken, waarmee gratis doneren aan goede doelen mogelijk wordt.

hetzelfde als bij andere webwinkels. Elke keer als je iets koopt, keert 4MORGEN een bedrag uit aan jouw favoriete goede doel, zoals Stichting Hart in Actie. Stichting Hart in Actie De landelijk werkende Stichting Hart in Actie is sinds kort een van de goede doelen die je via 4MORGEN kunt steunen. Dat kun je doen door ons als favoriet aan te merken in je proÀel. Alvast bedankt! Met jouw bijdrage kunnen we mensen met een chronische beperking of aandoening in ons land nog beter stimuleren om te (blijven) sporten en bewegen.

Hoe werkt het? Het klinkt misschien onlogisch, maar het werkt als volgt: Webwinkels besteden veel geld aan reclame en advertenties op allerlei websites om klanten te krijgen. Als je bestelt via 4MORGEN, ontvangt 4MORGEN een deel van dit reclamegeld. Dit geld kun jij als klant vervolgens doneren aan een goed doel. Via 4MORGEN betaal je

Meld je ook aan bij 4MORGEN (www.4morgen.org) en steun Stichting Hart in Actie! 25


Hart in Actie

Voor u verzameld Chemotherapie aan huis Het Erasmus MC in Rotterdam is een proef begonnen met chemokuren aan huis. Kankerpatiënten die chemotherapie nodig hebben, hoeven zo geen uren door te brengen in het ziekenhuis, maar kunnen hun medicatie thuis geïnjecteerd krijgen. In de pilot gaat het om behandeling van de ziekte van Kahler, een kwaadaardige woekering van plasmacellen. Patiënten moeten hier normaal zo’n vijftig keer voor naar het ziekenhuis.

Alles over diabetes Diabetes of suikerziekte is een stofwisselingsziekte waarbij de bloedsuikerspiegel niet op peil blijft. Bij mensen met diabetes lukt het de insuline in het lichaam niet om de bloedsuiker (bloedglucose) stabiel te houden. De ofÀciële naam van de ziekte is diabetes mellitus. Iedereen kan deze chronische stofwisselingsziekte krijgen. Al bij geboorte of later, door bepaalde eigenschappen te ontwikkelen die een verhoogd risico geven. Kijk op: https://www.dvn.nl/diabetes

26


Hart in Actie

Dichtbij.nl Zin om wat leuks te doen of om zelf, met vrienden, wat leuks te organiseren? Een gezellige caféavond, een creatieve workshop of een andere activiteit. Op www.dichtbij.nl vind je activiteiten in je eigen regio en kun je zelf activiteiten plaatsen. Hoe meer mensen er meedoen, hoe leuker de site wordt!

Het verhaal achter pijn

2.2 miljoen Nederlanders van boven de twintig hebben dagelijks pijn. Zes- à achthonderdduizend chronisch zonder direct aanwijsbare oorzaak. Sytze van der Zee schreef er een biograÀsch boek over. Hij dook in de geschiedenis en onderzocht wat er in het lichaam gebeurt als iemand pijn heeft. Hij bekeek de verschillende behandelmethoden en praatte met mensen die chronische pijn of juist pijnloosheid ervaren. ISBN: 9789023457640.

27


Hart in Actie

Chemotherapie Chemotherapie leidt bij acht op tien kankerpatiënten tot misselijkheid, bij zes op tien zieken zelfs tot braken. Het is een vervelende, lusteloos makende bijwerking in de intensieve strijd om te genezen. De app “Hoe voelt de chemo?” bevat een dagboekdeel dat van groot belang kan zijn voor artsen en oncologisch verpleegkundigen, teneinde de behandeling optimaal te kunnen instellen. De applicatie is via de site www.misselijkheidenbraken.nl te downloaden op iPhone, iPad, en Android-telefoons en -tablets.

Wist u dat ….

…. als u vastlegt dat u de Stichting Hart in Actie voor minstens vijf jaar steunt met een vast bedrag per jaar, u dit volledig kunt aftrekken van uw inkomen voor uw belastingaangifte? Afhankelijk van hoeveel belasting u betaalt kunt u tot wel 52 procent terugkrijgen! Stichting Hart in Actie ontvangt geen overheidssteun en heeft geen leden. Wij zijn volledig afhankelijk van donaties of sponsoring van fondsen, particulieren en bedrijven. We zijn een stichting met een ANBI status van de Belastingdienst. Onze bestedingen worden nauwlettend in de gaten gehouden en onze Ànanciën jaarlijks gecontroleerd door een gerenommeerde accountant. Ook bouwen we geen reserves op en is het bestuur onbezoldigd. Uw donatie wordt dus altijd goed besteed! Bekijk hier onze jaaroverzichten: http://www.hartinactie.nl/ jaaroverzichten.html 28

Stichting Hart in Actie  

Uitgave April 2016

Stichting Hart in Actie  

Uitgave April 2016

Advertisement