TEGNINGENS FARVERIGE LANDSKABER

Page 1

2018 TEGNINGENS FARVERIGE LANDSKABER

TEGNINGENS FARVERIGE LANDSKABER 18. AUGUST – 8. SEPTEMBER 2018 E-pub om udstillingen med kunstnerne:

Birgitte Thorlacius, Mogens Lykke Olsen, Ditte Kaehne Gade, Julie Asmussen, Allan Haverholm, Steen Malberg, Annemarie Jepsen, Claus Riis, Jo Blicher Møller, Alfio Bonanno, Steen Bundgård, Henriette Wiberg Danielsen, Alice Faber, BGK-Midt Vest: Maja Steensen

Tekst og fotos: Tommy Flugt Aurora 19-09-2018


TEGNINGENS FARVERIGE LANDSKABER Formålet med udstillingen var at vise forskellige tegneformer over temaet landskaber, som de udstillende kunstnere vælger frit at fortolke. Hensigten var også at skabe netværk mellem tegnere. Udstillingen rummede tegninger, tegneserier, animation, fortolkning af tegninger gennem lydlandskaber. Udstillingsgruppen gjorde en særlig indsats for at unge på gymnasier, højskoler og lignende fik mulighed for at se og få inspiration af udstillingen.

Forberedelserne Tegnegruppen gik i gang med forberedelserne til udstillingen et års tid før den skulle holdes. Der var mange overvejelser, først og fremmest hvem man skulle invitere og da det var besluttet gik man i gang med at skrive til alle kunstnerne. Samtidig søgte man midler til udstillingen. Der var ideer til foredrags aftener og man fik skriftlige aftaler i hus. Som noget nyt skulle man have Lydtegninger med på udstillingen og en lydgruppe blev kontaktet, ligeledes et tegne- og lydarrangement. To film blev foreslået som noget nyt og løbende under hele udstillingen, to tegnefilm. Da alt dette var på plads kunne man skrive programmet og offentliggøre kunstnernavnene:

Birgitte Thorlacius, Mogens Lykke Olsen, Ditte Kaehne Gade, Julie Asmussen, Allan Haverholm, Steen Malberg, Annemarie Jepsen, Claus Riis, Jo Blicher Møller, Alfio Bonanno, Steen Bundgård, Henriette Wiberg Danielsen, Alice Faber, BGK-Midt Vest: Maja Steensen

1


OPHÆNGNING Kunstnerne kom med deres værker

De vigtigste redskaber ved en ophængning er tommestok, hammer, søm og vaterpas og så snak i hjørnerne, hilse på, hjælpe, komme med forslag til rækkefølge af værkerne. Klæder de hinanden, skal der mere luft imellem, hvad synes du? Ok, vi tager dem ned og begynder forfra. Du har jo ret. Luft skal der til så billederne, der hører sammen, hænger uforstyrret. Og man ser, overvejer, suger til sig og lige pludselig i løbet af dagen, så er billederne hængt op og alle er glade. Nu afventer man bare ferniseringen og åbningen af udstillingen nogle dage senere. Alt vel. Skulle jeg tage et andet billede med?

Jo Blicher Møller med tommestokken

2


PAKHUSgalleriet er i to etager til venstre 1. sal og til højre 2. sal Et dejligt rummeligt og lyst udstillingsgalleri som igennem tiderne har lagt lokaler til mange udstillinger. For TEIKN tegnegruppens vedkommende er det anden gang 2018. Tegneudstillingen er blevet en tradition i PAKHUSgalleriet.

3


Vægpladserne var tildelt på forhånd. Hver deltagende kunstner fik 4 meter hver til deres billeder. Så var det bare at finde sin plads og komme i gang med ophængningen. Og pludselig er billederne klar og Henriette Wiberg Danielsen kan smile tilfreds. Th. Ditte K. Gade:

4


Der snakkes og snakkes i telefon og kolleger: Jo Møller og Claus Riis er inde i overvejelser.

Tid til frokost 5


Alice Fabers store tegning 1,5x4 m kom op og Steen Bundgård tog sig en smøg udenfor ved siden af udstillingsplakaten som han har tegnet. Allan Haverholm måler op og Maja Steensen er ved at få et overblik. Hendes debut. Da dagen den 15.08 er omme er udstillingen oppe.

6


PROGRAM: 18. august lørdag kl. 13: Fernisering: Velkomst, oplæsning af teaterleder Simon Vagn Jensen af digt af Tommy Flugt. Derefter Lydbilleder ved kunstnergruppen SBIKA - De udstillende kunstnere vil være til stede ved ferniseringen. 22. august onsdag kl. 19 på Pakhus scenen: Foredrag Kunstværkets tilblivelse med Chris Fischer, leder af Center for Tegnekunst på SMK. Chris Fischer har tilrettelagt udstillingen på SMK: Art in the Making og skrevet kataloget til udstillingen. Entré 50 kr. 29. august onsdag kl. 19: Artisttalk & uropførelse med lydgruppen Rumklang. Ved lydkunstner Andreas Christiansen. Den 5. september onsdag kl. 19 på Pakhus scenen: Foredrag: DOWNLOAD – forlængelse af sindet, fra hulevæg til touchscreen. Foredrag om tegningens og tegnets kulturbærende egenskaber af kunstner og underviser ved Kunsthøjskolen i Holbæk Allan Haverholm. Entré 50 kr. Den 8. september lørdag kl. 14: Udstillingen slutter med et særligt tegne- og lydarrangement: HVOR UROEN BOR – et voksende landskab i lyd og billede ved duoen Grønwall & Haverholm.

Vi er fremme ved den 18.09 og efter programmet er der Fernisering kl. 13. Alice Faber holder velkomsttale. Teaterleder og skuespiller Simon Vagn Jensen læser digt af Tommy Flugt, skrevet specielt til udstillingen. Bagefter er PAKHUSgalleriet vært med snacks og et glas vin.

7


Kunstnerne der var tilstede præsenterede sig: Fra Venstre Alice Faber, Henriette Wiberg Danielsen, Annemarie Jepsen, Jo Blicher Møller, Alfio Bonanno, Maja Steensen, Allan Haverholm, Ditte K. Gade, Claus Riis, Julie Asmussen & Steen Bundgård.

8


Simon Vagn Jensen læser digt af Tommy Flugt op, som slutter oplæsningen med sidste digt

Ditte K. Gades Et Børnehjem & Jannik Hastrups Tango Jalousie blev vist under hele udstillingen

9


Bibliotekspersonale passer udstillingen og tæller op hvor mange der besøger den. Endvidere tager de sig af salg under udstillingen. Det er en fornem service fra Bibliotekets side.

Indgangen til Pakhuset, Vesterbro Torv 4, 4500 Nyk. Sj. – Maleri: Ditte Kaehne Gade

10


Henriette Wiberg Danielsen

Birgitte Thorlacius

Steen Malberg og nedenunder: Alfio Bonanno

11


Allan Haverholm

Ditte Kaehne Gade

12


Maja Steensen

Mogens Lykke Olsen

PAKHUSgalleriet 2. sal med bog og sofaarrangement til gĂŚster

13


Lydtegninger Steen BundgĂĽrd & SBIKA

14


15


Steen Bundgård og SBIKA optrådte med dette værk: Lydtegninger Dermed var ferniseringen færdig og samvær for resten. En god dag at tegne på. Udstillingen var åbnet på behørig vis lørdag den 18. august fra 13-16

UDSTILINGENS ÅBNINGSTIDER: Mandag – torsdag: 12 – 16 Fredag – lørdag: 11 - 15 Søndag lukket. Aftenåbent til foredragene: 22./29.08 & 5.09 Derudover er der åbent torsdage om aftenen 30.08 & 6.09 indtil kl. 20

16


Chris

Fischer

17


Kunstværkets tilblivelse Lysbilledforedrag af Chris Fischer fra Center for Tegnekunst på SMK. PAKHUSscenen den 22.august 2018 i forbindelse med TEIKNs tegneudstillingen Tegningens farverige landskaber. Chris blev vist rundt på udstillingen inden aftenforedraget af Alice Faber og Annemarie Jepsen. Han studerede nøje den store udstilling og kommenterede den: ”I mangler ikke ambitioner”, sagde han om udstillingen og fik en genreplik: ”Ja, det har vi”. De enedes om at ambitioner er godt. At man vil og tør noget. Fra PAKHUSgalleriet gik man nedenunder til foredragsscenen i PAKHUSET. For en særlig interesseret gruppe fortalte han om tegnekunsten. Vi måler den med italienske alen. Firenze målingen. Han har fået et legat fra Novo, så han kan skrive en 4-5 bind om italienske tegninger. Hans løn betales de næste fire år og det er hans danske direktør glad for, så sparer de lønnen i de år. Direktøren lavede i sin tid Center for tegnekunst til Chris og udstillingen i foråret på SMK: Kunstværkets tilblivelse blev til en bog om udstillingen af Chris Fischer. Der er mange ideer og myter om hvad kunst er: 1) Kunstneren er udstyret med en særlig evne, 2) Kunstneren kan gribe inspirationen, 3) Kunstneren er nærmest sindssygt flittig. Gennem fotos af Michelangelos forarbejder til billedet Madonna fortalte Chris, at god kunst er 80% arbejdsindsats og hårdt arbejde. En anden kunstner Federico Zuccari fortalte i billeder om den unge kunstner Taddeo, der tog til Rom for at søge lykken. Men da han kom der i 1527 lå byen nærmest i ruiner, pengene var små, opgaverne få, de fleste kunstnere var flygtet derfra. Taddeo var fattig og armodig og havde ikke adgang til de riges kunst i deres paladser. Han blev gadetegner og efterlignede de bemalede facader i sin skitsebog. Han måtte leve fra hånden og i munden ”ved at kværne farver og gøre småjobs i dette eller hint værksted, mens han så godt han kunne øvede sig i at tegne”. Han var henvist til at kopiere og øve sig. Grundlaget for hans og mange af hans efterfølgeres kunstneriske uddannelse. Zuccaris tegning af Taddeos karriere satte gang i skildringen af kunstnere ved arbejdet. Taddeo tegnede, siddende på gaden. Og så kom Michelangelo forbi, og han kunne godt lide drenge, så han hyrede ham og fik ham ind i sin fold.

18


Kunstteori: At tegne betyder dels at tegne og ideen om at tegne. Zuccari mente at tegnekunsten er forudsætningen for al kunstnerisk aktivitet. Han skelnede mellem indre og ydre tegning. Leonardo da Vinci (1452-1519) krævede billeder der både afspejlede den enkelte kunstners ideer og de afbildede figurers mentale tilstand. Han anbefalede billedkunstnere at tænke over, hvordan digtere skriver deres digte: ”De gør sig ikke umage for at finde smukke bogstaver og har heller ikke noget imod at strege forskellige linjer ud for at gøre dem bedre. Derfor maler, lad være med at fordybe dig i udarbejdelsen af dine figurers lemmer, men koncentrer dig først om at gengive bevægelserne så de er i overensstemmelse med figurernes mentale tilstand. Det er det som skaber billedet snarere end perfektionen og skønheden i detaljerne”. Og sådan fortsatte Chris Fischers lysbilledforedrag. Vi fik en to timers udredning af en connaisseur og vidende forsker i tegningens farvestrålende labyrinter. Det var en stor aften i TEIKNs regi. Tekst og fotos: Tommy Flugt 22.23.08.2018 på Facebook

Et spændende foredrag af Chris Fischer fra SMK, hvor han havde kurateret udstillingen: Art in the Making og skrevet kataloget til udstillingen.

19


DOWNLOAD – forlængelse af sindet, fra hulevæg til touchscreen. Foredrag af Allan Haverholm

Lysbilledforedrag om tegningens og tegnets kulturbærende egenskaber af Allan Haverholm på Odsherreds Bibliotek og Kulturhuse PAKHUS i forbindelse med TEIKN Udstillingen: TEGNINGENS FARVERIGE LANDSKABER, som slutter lørdag den 8. september kl. 14 med lydarrangementet: HVOR UROEN BOR - et voksende landskab i lyd og billede ved duoen Grønvall/Haverholm. Efter velkomst ved Alice Faber den 5.09 fortalte Allan Haverholm at han startede som tegneserietegner. Han har koncentreret sig omkring tegnene. Det har vi gjort som mennesker, når vi har begået os i verden, sagde han. Han har undervist flere år tidligere på Holbæk Kunsthøjskole. Han startede med at vise de ældst bevarede malerier/ tegninger, 35.000 år gamle fra Sydfrankrig. De tidligst bevarede tegn fra dengang. Hulemalerierne i Chauvet-grotterne og Lascaux-hulerne. Senere lavede man også tegn på skind og ben, men de forsvandt igen, men hulemalerierne er bevaret. Det har været en praksis over 5.000 år. Vi ved hvad de gjorde, men ikke hvorfor de gjorde det. Til evig inspiration de huler. Bagefter rundvisning i TEGNINGENS FARVERIGE LANDSKABER der sluttede den 8.09 kl. 14 med en performance. Se næste side: 20


Grønvall/Haverholm: Lydarrangement HVOR UROEN BOR – et voksende landskab i lyd og billede.

21


Sidste arrangement på udstillingen slukkede og lukkede TEGNINGENS FARVERIGE LANDSKABER. Et stor udstilling slut. Der blev registreret 399 besøgende til udstillingen. Tak for besøgene. Katalog over de enkelte kunstnere: https://issuu.com/tommyflugt/docs/tegningens_farverige_landskaber_uds Program for udstillingen: https://issuu.com/tommyflugt/docs/tegningens_farverige_landskaber_pro TEGNET SKRIFTEN TALLET. Digt af Tommy Flugt til åbningen af udstillingen, læst af teaterleder Simon Vagn Jensen, skuespiller: https://issuu.com/tommyflugt/docs/tegnet_skriften_tallet_digt_af_tf_1

22


TEGNINGENS FARVERIGE LANDSKABER 18. AUGUST – 8. SEPTEMBER 2018 En udstilling arrangeret af TEIKN tegnegruppen, der består af: Annemarie Jepsen, Steen Bundgård & Alice Faber

Udstillingen holdtes i to etager i PAKHUSgalleriet Udstillingen var støttet af Tegnerne Tegnerforbundet af 1919

23


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.