TEGNERTUR TIL ZAGREB

Page 1

TEGNERNE TEGNERFORBUNDET AF 1919 En studietur for Tegnerne og inviterede Bladtegnere til Europas nye hovedstad Zagreb i Kroatien, som er det nyeste og 28. medlem af EU. Det var en kunst og tegnetur for foreningernes tegnere.

Tekst og fotos: Tommy Flugt, Aurora

TEGNERTUR TIL ZAGREB Studietur til Kroatien 2016


Tegnertur til Zagreb 2016 Tilrettelagt af Henriette Wiberg Danielsen & Hjarne Kaiser for Tegnerne - Tegnerforbundet af 1919

Redaktør af skriftet, tekst og fotos: Tommy Flugt Forside foto af Steen Malberg

1


TEGNERTUR til ZAGREB Det var Balkan tegnerne tog ned til, Kroatien, som har sin del af den nyere blodige historie at bære rundt på, ugerninger i hjemlandet og nabolandet Bosnien-Hercegovina i begyndelsen af 1990erne og fordrivelsen af 200.000 serbere i midten af halvfemserne er ikke noget der sådan lige lader sig fjerne. Den store selvransagelsesproces har de ikke været igennem, men har koncentreret sig om den Kroatiske nationsopbygning, vejen til medlemskab af EU har været vanskelig og fyldt med problemer og politisk uenighed, men det lykkedes at komme igennem og 1. juli 2013 opnåede Kroatien at blive det 28. medlemsland i EU. Og Zagreb er den nyeste hovedstad i det europæiske fællesskab.

Fakta om Kroatien: Areal: 56.594 km² Kystlinje: 5835 km, inkl. Øer Antal øer: 1185, hvoraf 67 er beboede Grænser til: Slovenien, Bosnien-Hercegovina, Serbien, Montenegro, Ungarn Højeste punkt: Dinara, 1831 m Hovedstad: Zagreb, 688.163 indb. I andre opgivelser er omegnen regnet med og giver 1. mio. Befolkningstal: 4.471.000 indb. Næststørste by: Split med 189.000 indb. BNP pr person: $ 17.800 (sammenlign DK: $ 37.800) Sprog: Kroatisk, latinsk alfabet Religion: Katolikker 86,3 %, 4,4 % ortodokse, 1,5 % muslimer Vigtigste erhverv: Turisme, landbrug og fiskeri Arbejdsløshed: 20 % (2014) Selvstændighed: Fra Jugoslavien 25. juni 1991. Officielt kroatisk navn: Republika Hvratska Det var til Zagreb bestyrelsen for Tegnerne - Tegnerforbundet af 1919 havde foreslået en kunstrejse med et spændende program og nitten Tegnere meldte sig til turen, som bestyrelsesmedlem Henriette Wiberg Danielsen havde tilrettelagt på fornemste vis sammen med foreningens mand i Zagreb, Hjarne Kaiser. Forberedelserne havde stået på et årstid og nu var dagene kommet og rejsen kunne begynde. Efter flyveturen til hovedstadens lufthavn gik turen til indkvartering på Hotel International, Miramarska 24 i Zagreb, et stort og dejligt sted i gå-afstand til byens centrum og seværdigheder. Og umiddelbart efter indkvarteringen var der tilrettelagt en tur ind til byen. Vi tilegnede os den nye by ved at gå rundt i den i lang tid, så os omkring, slappede lidt af i de udendørs områder bl.a. et sted med fine træer klædt i blåt og bænke bemalede i blomstrede farver. Nødvendigheden af hvilepauser fandt de fleste af os hurtigt ud af, da varmen var betydelig, heden var mærkbar for os danskere, som ikke er vant til 29-30 grader, så der skulle vand til. Men så gik turen op til den gamle by med Funicular’en og udsigt over Zagreb by.

2


Med Funicular’en til udsigt over Zagreb og tiltrÌngt hvil

3


På vores første rundtur i Zagreb så vi deres blåmalede sporvogne. Gik igennem en lang torvetunnel og gik i skyggefulde parker på vej til første museum på vor rejse: Mestrovevicev Pavillonen:

4


5


6


7


Den bastante udstillingspavillon havde en udsigt oppefra og et dejligt springvand. Turen gik videre i byen og vi opsøgte hele tiden byens tegninger, hvor de mütte vÌre. Vi fik grafiske oplevelser i bybilledet til inspiration.

8


9


10


Der var mange aktiviteter i Zagreb, bl.a. en Food Film Festival med salgsboder og musik i parker. En Dukketeater Festival ligeledes.

Henriette Wiberg sørgede for oplevelser

Udstillingsboder og en ĂŚldre gademusikant havde fundet et fint udstillingssted

11


Museum of Broken Relationships består af mindre muntre begivenheder, fx brudte kærlighedsforhold og de minder vi har om ekskærester, koner og mænd, mødre og fædre. To kroatiske kunstnere Drazen Grubisic og Ocinka Vistica, som i øvrigt er hinandens ekskærester, har skabt et udstillingssted omkring dette.

12


Museum for brudte kærlighedsforhold udstiller således genstande ledsaget af en historie, som på en eller anden måde knytter og forholder sig til et afbrudt forhold. Genstande som folk fra hele verden sender til museet. Museet har fået flere priser for original og innovativ udstillingsvirksomhed.

13


Indgangen til Museet

Efter dagens tur inviterede Tegnerne Tegnerforbundet af 1919 på fælles middag i en udendørs restaurant Killgrill, som vor mand i Zagreb, Hjarne Kaiser havde anbefalet. Trods navnet var det eminent mad og i rigelige mængder. Vi havde prøvet det Kroatiske køkken og vendte mætte og trætte hjem til hotellet efter første oplevelsesrige dag i Zagreb (11.09.2016)

14


Mandag den 12.09.2016 var der om formiddagen skitsetur til kød og grøntsags markedet i Dolac for alle tegnerne. Der afsættes friske råvarer under farverige røde parasoller: Her sælger omegnen deres hjemmedyrkede produkter: frugt og grønt, skinke lufttørret, ost og honning. Her køber Zagreb borgerne ind og restauratørerne.

Markedspladsen Dolac fra 1926

15


Der var en livlig handel og fÌrdsel pü markedspladsen og tegnerne slog sig ned og fandt skitsebøgerne frem

16


17


Stenporten er en ganske almindelig gennemgangspassage mellem byens to gamle middelalderbydele Kaptol og Gradec. Porten er fra middelalderen og her er et bedested for troende katolikker. Porten overlevede en af de store 1700tals brande og et maleri af Maria og Jesusbarnet overlevede ligeledes og miraklet hĂŚnger bag gitter.

Bedestedet Kamenmita Vrata Stenporten

18


Og så var det tid til frokost inden eftermiddagens næste besøg Galleriet for Naiv Kunst som har en stor og central plads i Kroatien. Museet råder over en stor samling på 1700 værker og i galleriet var udstillet omkring 60 værker. Primært tegninger og malerier, især glasmalerier tiltrak sig opmærksomhed. Det er kunstnere fra den internationalt berømmede Hlebine-skole der er stærkest repræsenteret i den permanente udstilling. Hlebine er en landsby i det nordlige Kroatien og kendt for at have opfostret nogle af de største, naive kunstnere, herunder Ivan Generalic og Josip Generalic samt Franjo Mraz, Kristo Hegedusic og Franjo Gazi.

19


Galleriet for Naiv Kunst

20


21


Moses ved det røde hav

22


Om aftenen på hyggelig restaurant med Henrik Flagstad og i nærheden af skulptur af Nikola Tesla (1856-1943) af serbisk kroatisk afstamning. En berømt videnskabsmand og opfinder af vekselstrømsmotoren bl.a.

Henrik Flagstad fra Bladtegnerne lavede mange skitser på turen. Han sidder i Dansk Kunstnerråd og er medlem af Decembristerne.

23


Solopgang over Zagreb og ud til rester fra krigsskueplads i 1990erne.

24


Søg på: https://www.youtube.com/watch?v=HDFjM4GqdsA Professor Balthazar - Tv-serie Professor Balthazar er titlen på og hovedpersonen i en animeret jugoslavisk tv-serie for børn skabt af den kroatiske animator Zlatko Grgic i Zagreb Films Studio. Første afsnit 1967 sidste i 1978. En stor succes og solgt til mange lande. Serien handler om en gammel professor og opfinder, der løser forskellige problemer og hjælper sine venner i den lille by de bor i, ved hjælp af en universalmaskine som laver fantastiske dråber. Tegnestilen er børnevenlig og humoristisk påvirket af datidens vittighedstegninger og psykedeliske flowerpower-design. Manden der engang kunne redde hele verden blev vist overalt fra Finland til Iran. Krigen i halvfemserne lukkede af for filmen, men i dag er animationen igen på vej frem. Men nu er det unge talenter fra kunst- og mediemiljøerne, der har stafetten selvom Zagreb Film stadig eksisterer. Bl.a. Ana Husman. Vi kørte ud til den 20 ha store Plitvice Nationalpark, hvor seksten smaragdgrønne søer og en lang række vandfald omkranses af skovklædte bjerge. Her er 140 fuglearter og i skovene ulve, bjørne, grævlinge og vildkatte. Og her er omkring 1. mio. turister fra hele verden, der gæster området hvert år og går ad stier til vandfaldene. Vi brugte en trave- og tegnedag på dette vidunderlige naturområde.

25


26


27


28


29


30


Turen rundt - i opdelte etaper – afpasset efter den enkelte. Vi gik og gik, ned og op. Hen langs med og ned til det fantastiske grønne vand og hen til vandfaldet. Sejlede på en sø i en lille båd og gik igennem skovene op igen og tilbage til udgangspunktet, mætte af indtryk.

31


Rasmus Palmelund Kviesgaard: tusch tegninger af vandfald og Anne Gyrite SchĂźtt: akvarel af vandet.

32


Steen Malberg foto

33


Hjemturens landskab igennem busruden. Næste dag var onsdag den 14.09 og vi tog ind og så på street art og bagefter skulle vi med en blå sporvogn nr. 7 ud til Trnsko i Novi Zagreb og se på socialt klassisk socialistisk boligbyggeri og bagefter på Contemporary Art Museum

34


35


36


37


38


Street art i Zagreb Fotos: Tommy Flugt 2016

39


De nygiftes park hvor hvert par plantede et trĂŚ. Nedenunder eksempel pĂĽ socialistisk boligbyggeri og legeplads.

40


41


42


Contemporary Art Museum i Novi Zagreb

43


44


Ovenover vandindstallation udenfor Modern Art Museum

Skulptur af en borgmester ind til Zagreb som har betydet meget for byens udvikling

Sidste dag fri leg og opdagelser inden hjemrejsen Lidt byvandring og besøg pü Museum of Arts and Crafts med Design og en fotoudstilling om Nutidig kroatisk design.

45


46


47


Peder Stougaard, the Posterman

48


49


ArkĂŚologisk Museum i Zagreb

50


Afslutningsmiddagen blev holdt i bjergene i det smukke landskab med en flot udsigt over Zagreb fra Restaurant Sestinski Lagivić, efter sigende præsident Titos foretrukne sted, hvorfor det stadig holdes i den gamle stil. Spisningen udenfor, mens nattehimlen faldt over os og flagermusene strøg forbi var en fin afslutning på en vellykket tur. En god afslutning den 14.09. Foto af Alice Faber.

Tegnertur til Zagreb Stor tak til tilrettelæggerne Henriette Wiberg Danielsen og Hjarne Kaiser

Program for Tegnernes tur til Zagreb i september 2016 Søndag 11. september International Hotel, Miramarska 24, Zagreb ca. 15:30 Afgang fra hotellet til fods. 16:00-17:00 Mestrovevicev Pavilonen, der fungere som galleri og samtidig hjemsted for den kroatisk billedkunstern forening. 17:15 Vi kører op til den gamle by med Funicular’en 17:20-18:00 Den gamle by med udsigt over Zagreb og evt Museum of Broken Relationship 18:00 Vi går tilbage til hotellet via Art Park og Tunnel 19:45 Taxi fra hotellet til Killgrill Kl. 20 byder Tegnerne på middag på Restaurant Killgrill

51


Mandag 12. september Kl. 9-12 Skitsetur til Dolac (Kød og grøntsags marked) 12-13:30 Frokost. Vi mødes efter frokost ved Hesten på Trg J. Jelacic og går sammen til muset Kl. 14:00 Besøg på Museum of Naive Art Kl. 15:00 - ca. 16:00 Galerija Klovićevi dvori Kl. 16:00 Fri Tirsdag 13. september Heldagstur med travesko og skitseblok. Kl. 9:00 Bus til Plitvice, som er en af Europas ældste og største nationalparker Kl. 17:00 Bus retur til Zagreb, hvor vi ankommer kl. 19:00 Onsdag 14. september Street Art og Contemporary art Kl. 9:00 Afgang fra Hotellet. Vi starter med at gå ind til centrum, hvor vi skal se det første street art museum på Ul. Branimira Ca. kl. 10:00 - 10:30 Sporvogn nr. 7 til Trnsko i Novi Zagreb. Her skal vi se anden del af Street Art museet og oplever klassisk socialistisk boligbyggeri. ca. 12:00 Turen ender ved Museum of Contemporay Art hvor vi ser det sidste street art værk inden frokost. Kl. 12:00 Frokost (Museet har en cafe og der er mulighed for at købe mad i Avenue Mall overfor museet) 13:00 - ca. 15:00 Museum of Contemporary Art 15:00 Fri 18:30 Afgang fr hotellet med taxi til Restaurant Sestinski Lagivić. Tegnerne inviterer på aftensmad kl. 19 på Restaurant Sestinski Lagivić. Torsdag 15. september Kl. 10:30 Afgang fra Hotellet Kl. 11:00 - ca. 13:00 Museum of Arts and Crafts (Der er to særudstillinger lige nu: Design og Fotografi og en udstilling om Nutidig kroatisk design) 13:00 Fri Kl. 16:00 – Bus afgår fra hotellet Afrejse fra Zagreb kl. 18:50 – mellemlanding i Wien og Ankomst Kastrup kl. 22:05

52


Deltagere Zagreb september 2016: Claus Erik Riis +45 29 45 55 80 tegner@clausriis.dk Lisbeth Kofoed Støttrup +45 61 30 27 15 lisbeth@visuversa.dk Matilde Boye Digmann +45 27 82 66 00 hello@matildedigmann.dk Ida Felicia Noack +45 20 97 35 36 idanoack@hotmail.com Carl-Henrik Flagstad +45 32 82 10 68 henrikflagstad@gmail.com Peter Madsen Hermann +45 24 83 60 57 peterspostbox@gmail.com Ole Jensen +45 20 21 25 16 oj@ojdesign.dk Julie Asmussen +45 28 45 55 45 julie@julieasmussen.dk Anette Tonnesen +45 22 88 38 19 tons@mail.dk Lars Hilmar Bjørstrup +45 27 20 80 17 larshilmar@gmail.com Runa Steppinge +45 51 20 90 19 mail@runasteppinge.dk Alice Guldberg Faber +45 28 74 16 36 alicegfaber@gmail.com Tommy Flugt +45 51 26 56 43 tommyflugt@gmail.com Peder Stougaard +45 21 13 88 91 elpe1@mail.dk Rasmus Palmelund Kviesgaard +45 29 84 57 94 rasmuskviesgaard@hotmail.com Martine Noring Olsen +45 20 81 99 18 m@noring.dk Ole-Steen Malberg +45 29 92 33 44 steenmalberg@gmail.com Anne Gyrite Schütt +45 40 89 86 29 annegyrite@mac.com Henriette Wiberg Danielsen +45 24 26 16 17 henriette@sidenhen.dk + Hjarne Kaiser (vor mand i Zagreb) +45 26 33 41 66 Info@hjarnekaiser.com

Politiken om Zagreb: http://politiken.dk/rejser/storbyogkultur/ECE1121524/zagreb-europas-oversete-hovedstad/ Wikipedia om Kroatien, opdateret i 2016: https://da.wikipedia.org/wiki/Kroatien

53


Tegnerne - Tegnerforbundet af 1919 Alice Guldberg Faber, formand Kastrupvej 31, Tuse NĂŚs 4300 HolbĂŚk, Danmark Mail: alicegfaber@gmail.com - Mobil: 2874 1636

54


Tekst & fotos: Tommy Flugt med citater fra Politikens Turen gĂĽr til Kroatien 2015 tommyflugt@gmail.com Aurora Mobil: 5126 5643

2016

55


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.