Sommerudflugt til Sydsjælland 10.06.2017

Page 1

SOMMERUDFLUGT

SOMMERUDFLUGT TIL SYDSJÆLLAND Glaskunst, keramik & maleri

Odsherreds Kunstmuseums og Malergårdens Venner havde arrangeret en heldags lørdagsudflugt til Hebsgaard Glaskunst, Præstø og Næstved Museum med omvisning i samlingerne af Holmegaard Glaskunst og Kæhler Keramik og med tid til at se en Næstved udstilling med 100 års kunst. Og sluttelig besøg på Rønnebæksholm for at se maleri udstillingen med Gordon Fazarkerly fra Situationísterne. Foredrag om godsets historie og nuværende brug som udstillingssted og med en ramme om læring med kulturhistorisk og æstetisk perspektiv. Stedet drives i Grundtvigs ånd. Her er foredrag, koncerter og kulturelle arrangementer. Og fødselsdagsfest for Grundtvig i september med korsang i haven. Dertil en smuk park og fine udstillingslokaler plus digterpavillonen Venligheden i Parken bygget til N.F.S. Grundtvig af Marie Toft, som han giftede sig med.

Tommy Flugt Tekst, fotos og redigering af skriftet 12.06.2017


Sommerudflugt til SydsjĂŚlland med bus den 10. juni 2017 med Odsherreds Kunstmuseums og MalergĂĽrdens Venner

Redigering, tekst, fotos: Tommy Flugt tommyflugt@gmail.com 51265643

1


Da vi tog tidligt af sted var der arrangeret kaffepause på halvvejen og dejligt morgenbrød, rigeligt med smør, som det hed i en gammel tv-udsendelse. Men det bekom os vel og så kunne vi morgenfriske fortsætte turen, synge en morgensang fra de medbragte højskolesangbøger og få en lille forhistorie om første sted vi skulle besøge af Jytte Holm, som fortalte om Hebsgaard Glasudsmykning og restaurering af kirker og Per Hebsgaards samarbejde med talrige af de mest kendte danske og udenlandske kunstnere. Bl.a. den færøske glaskunstner Tróndur Patursson.

Hebsgaards

udstillingsbygning

2


Per Hebsgaard tog imod i udstillingsværkstedet og fortalte om værkstedet, arbejdet, historien og de nuværende arbejder, de igangværende. Han har en større udstilling med fernisering den 24. juni kl. 15 og udstillingen varer til den 27. august 2017 med 37 forskellige kunstnere i Sophienholm, Nybrovej 401, 2800 Lyngby (www.sophienholm.dk). Hebsgaard har i mange år arbejder med renovering af kirkeruder. Bl.a. Roskilde Domkirke, men han har også lavet Per Kirkebys udsmykning af Gentofte kirke. Og sammen med Arne Haugen Sørensen har han lavet udsmykning til Vanløse kirke. Peter Brandes har fået lavet kirkerude til Roskilde Domkirke hos Hebsgaard.

Per Hebsgaard demonstrerede en udskæring i glas til en tegning af Tróndur Patursson og der var stor opmærksomhed blandt gæsterne og fine spørgsmål undervejs, som blev besvaret og fortalt på en munter og oplysende måde af Hebsgaard. En mand med stor erfaring og stor succes i faget. Per Steen Hebsgaard er uddannet glarmester, har fået en række priser og er gæsteprofessor på Stockholms Kunsthøjskole og Københavns Kunstakademi.

3


Hans Edvard Nørregård-Nielsen har skrevet denne artikel om Hebsgaard allerede i 1988: I burde kende Hebsgaard. Turen til hans værksted var en øjenåbner for mange og en vidunderlig oplevelse for de fleste. Legende let indførte han os i glassets teknik og mulighed og samtidig fik vi i tilgift en præsentation af samarbejdet med mange af de store nutidige danske kunstnere: Bjørn Nørgård, Tróndur Patursson, Peter Brandes, Arne Haugen Sørensen, Per Kirkeby og mange flere…

4


Glas hval og skitse til alter af Tróndur Patursson og Arne Haugen Sørensen blyindfattet vindue

5


Glasfade og glasarbejder i Hebsgaards vĂŚrksted

6


Robert Jacobsens trappe rum op til butik pü første sal i Hebsgaard

7


I grøftekanten

Valmuer

8


Til Holmegaards GlasvĂŚrk og kunst i NĂŚstved Museum

9


KĂŚhler keramik i NĂŚstved Museum

10


11


Rønnebæksholm

12


Vi blev modtaget med kage og kaffe på Rønnebæksholm og en kulturguide kom og holdt et fint og levende foredrag en halv times tid om stedets spændende historie. Afsluttede med N.F.S. Grundtvigs sang til Marie Toft: August 1851. ”Min Marie” (Hvad er det, min Marie! – Nr. 438 a & b i Højskolesangbogen) En kærlighedssang til Marie Toft i august og i oktober 1851 blev de gift. Marie Toft var Grundtvigs anden hustru. Hun havde opsøgt ham i 1846 for at drøfte religiøse spørgsmål med ham. De forelskede sig i hinanden og blev gift i oktober 1851. Marie Toft var enke efter Harald Toft der døde 1841. Hun fik en datter tre måneder efter Haralds død. Og overtog driften af Rønnebæksholm. Hun byggede et lille slot Venligheden til Grundtvig i Haven til hans digtning og inspiration. Men de fik ikke glæde af det. Hun døde i barselsseng efter at have født sønnen Frederik tre år efter deres indgåede ægteskab. (http://roennebaeksholm.dk/historien-oggrundtvig). Deres korte bekendtskab er beskrevet som en af 1800-tallets store kærlighedshistorier.

Vibe Bredahl har lavet dette billede af Marie & Grundtvig og Venligheden

13


Og så gik vi ombord i bygningerne og udstillingerne, vandrede i parken og beså slottet til Grundtvig i parken. Der ventede os store oplevelser i de smukke bygninger på Rønnebæksholm. Og en stor og spændende udstilling af to vedkommende malere.

Gordon Fazakerly: Sagen Makropulos efter L.J. 1987/88 Olie på lærred 100x135 cm

14


Martin Aagaard Hansen: Dybbuk 2017 – Olie på lærred 75x50 cm Link: http://www.roennebaeksholm.dk/udstillinger/gordon-fazakerley-og-martin-aagaard-hansen

15


16


1

2

3 Gordon Fazakerley: 1 Sandsten 1987 2 Uden titel 2001 3 SillavadsĂĽen 1996

Martin Aagaard

Hansen: Sleep 2016

17


Gordon Fazarkerley: Fra Edith Södergran- serien. Animalsk hymne 2007 Olie på lærred 100x170 cm

18


KUNSTUDFLUGTEN TIL SYDSJÆLLAND Vi var 39 medlemmer af Venneforeningen for Odsherreds Kunstmuseum og Malergården der kørte med bus mod Præstø tidligt om morgenen den 10. juni. D.v.s. kørte og kørte........ at blive kørt i den nye bus fra var snarere som at rejse på et flyvende tæppe! Første besøg i det sydsjællandske gjaldt Hebsgaards Glasværksted i Præstø. Her fortalte den højt anerkendte glasmager Per Hebsgaard om sit samarbejde over mange år med en lang række af landes mest anerkendte kunstnere som Per Kirkeby, Bjørn Nørgård, Mogens Jørgensen, Arne Haugen Sørensen o.m.a. Vi fik indblik i samarbejdet mellem kunstner og værksted, de forskellige teknikker og resultaterne i form af f.eks. altertavler og offentlige udsmykninger, ind i mellem på flere hundrede kvm. Et meget spændende besøg, der også gav anledning til at adskillige medlemmer fik herlige ting og sager med hjem fra den tilhørende butik. Også det efterfølgende besøg på Næstved Museum, Boderne var en god oplevelse. Museet rummer bl.a. en samling på 35.000 glasting fra Holmegård Glasværk, en samling som er blevet overdraget museet af de nye ejere efter at glasværket blev nedlagt for nogle år siden. Vi så ikke alle tingene……. Men fik fortalt historien om mange af de karakteristiske glas, krukker og fade fra den flere hundrede år gamle produktion. En anden, lokal virksomhed, Kæhler Keramik, er også rigt repræsenteret på museet. Museets leder viste os mange af tingene og fortalte spændende historier om samarbejdet mellem kunstnere og keramikværksted i tidens løb. Der var også i Næstved tid til at besøge det gamle Helligåndshus, der bl.a. rummer interessant byhistorie, og nærliggende cafeer blev flittigt besøgt. Sidste besøg på turen gjaldt det nærliggende Rønnebæksholm, et gods der ejes af Næstved kommune og er indrettet til et kunstcenter med både udstillinger og værksteder. Vi fik fortalt historien om stedet, hvor bl.a. en tidligere ejer var gift med N.F.S. Grundtvig. Et minde om det ægteskab kan ses i den store park, hvor fruen lod opføre et lysthus, i form af et mindre slot med tårn, så digtermanden kunne får ro til at digte. I hovedbygningen er der indrettet fine udstilligslokaler. Her så vi en spændende samling malerier og tegninger af den nu afdøde Gordon Fazakerly, der var knyttet til Jørgen Nash og Situationisterne. Hans billeder hang sammen med den meget anderledes, unge danske billedkunstner Martin Aagaard Hansen. Efter en begivenhedsrig dag med mange gode oplevelser gik turen herefter tilbage til Asnæs. Poul Andersen

19


Odsherreds Kunstmuseums og Malergårdens Venner

Program: Sommerudflugt til Sydsjælland med bus den 10. juni 2017 Afgang fra Odsherreds Kunstmuseum, Asnæs kl. 8.00 - Hjemkomst: kl. ca. 17.30 Opsamlingssted: Holbæk/ Samkørselspladsen ? Kl. 10-11 Besøg på Hebsgård Glaskunst, Præstø m. omvisning:

Kl. 11.45-13.45 Næstved Museum, Boderne m. omvisning i samlingerne af Holmegård glaskunst og Kæhler keramik – frokost i museumshave / medbragt mad: http://www.naestved-museum.dk/da/udstillinger/jubilaeumsudstilling-naestvedmuseum-100-aar

20


Kl. 14.15-15.45 Udstillingsstedet Rønnebæksholm herregård m. omvisning i udstilling* med Gordon Fazakerly og Martin Ågård Hansen – mulighed for besøg i herregårdshaven og cafeen Kl. ca. 17.15 Hjemkomst Asnæs * Den engelske maler Gordon Fazakerley, der døde i 2012, var med i gruppen Situationisterne omkring maleren Jørgen Nash og Drakabygget. Fazakerley var abstrakt ekspressionist, udstillede ofte i Danmark og havde bl.a. en separatudstilling på Jornmuseet i Silkeborg. På Rønnebæksholm udstilles hans værker sammen med den unge danske maler Martin Ågård Hansen, der er uddannet på Kunstakademiet. Fælles for de to er brugen af stærke farver og legen mellem figur og abstraktion.

Pris: Medlemmer: 400 kr. - Ikke-medlemmer. 500 kr. Betales på Konto 0537-0000144452 mrk. ”Sydsjælland” senest d. 3.6.2017 Bemærk: Der er ikke inkl. måltider i prisen. Venneforeningen giver en kop kaffe/te og et stk. morgen brød på udturen Der er cafe på Rønnebæksholm.

Kontaktperson: Poul Andersen: Tlf.: 5331 0105

Turen var arrangeret af Jytte Holm & Poul Andersen fra bestyrelsen www.malergaardensvenner.dk Bliv medlem af Venneforeningen 150 kr. for enkelt- og par medlemskab 250 kr. årligt Formand Alice Faber, mail alicegfaber@gmail.com – telefon 2874 1636

21


Redigering, tekst og fotos:

Tommy Flugt tommyflugt@gmail.com Tlf.: 5126 5643

22


Tur til SydsjĂŚlland Odsherreds Kunstmuseums og MalergĂĽrdens Venner 10.06.2017

23


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.